Sunteți pe pagina 1din 3

UNIUNEA

EUROPEANA

GUVERNUL
ROMANIEI

Fondul Social European Instrumente Structurale


POSDRU 2007-2013
2007-2013

GUVERNUL ROMANIEI
MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI
PROTECTIEI SOCIALE SI
PERSOANELOR VARSTNICE
OIRPOSDRU SV OLTENIA

Proiect cofinanat din Fondul Social European prin Programul Operaional Sectorial Dezvoltarea Resurselor
Umane 2007- 2013
Investete n oameni!.
Axa prioritar: 6 Promovarea incluziunii sociale
Umane
2007Domeniul
major de intervenie: 6.3 Promovarea egalitii de anse pe piaa muncii
Investete
n oameni!.
Titlul proiectului:
Egalitate de anse pe piaa muncii din Dolj
Axa
prioritar:
6 Promovarea
incluziunii sociale
Contract POSDRU:
POSDRU/148/6.3/G/134192
Domeniul major de intervenie: 6.3 Promovarea egalitii de anse pe piaa muncii
Titlul proiectului: Egalitate de anse pe piaa muncii din Dolj
Contract POSDRU: POSDRU/148/6.3/G/134192

TEST DE EVALUARE COMPETENE ANTREPRENORIALE


Modulul 2 MANAGEMENT ORGANIZAIONAL.
PLANIFICARE STRATEGIC

Data

---

Nume / Prenume
Cursant

---

Rezultat
Obinut

---

Semntura

---

Se citesc cu atenie ntrebrile i se ncercuiete litera aferent rspunsului corect.


Este posibil doar o singur variant de rspuns. Se acord un punct din oficiu
Timp de lucru: 40 minute
[1 punct fiecare rspuns corect]
1. Principalele funcii ale managementului organizaional:
a. Conducere, Coordonare, Evaluare personal i Managementul performanei, Optimizarea
structurii organizaionale, Adaptarea;
b. Conducere, Coordonare, Evaluare personal i Managementul performanei, Optimizarea
structurii organizaionale, Adaptarea;
c. Planificare,

ndeplinirea

performanta

obiectivelor,

Interim

Management,

Organizare,

Conducere, Coordonare, Evaluare personal i Managementul performanei, Optimizarea


structurii organizaionale, Adaptarea.
2. Rolul managementului organizaional ntr-o companie:
a. Faciliteaz stabilirea viziunii organizaiei;
b. etaleaz o baz pentru luarea deciziei;
c. direcioneaz lucrul n echip.
3. Planul informal este subsumat si poate fi utilizat pentru consolidarea si evoluia pozitiv a
planului formal, deoarece:
a. faciliteaz realizarea scopului organizaionala prin adeziunea sporit a membrilor organizaiei;
b. determin un climat organizaionala necooperant;
c. ofer liderilor organizaiei elemente de gestiune asupra organizaiei.
4. Prognozele reprezint:
Pagina |1

Furnizor formare profesionala Asociatia Dominou


ANTREPRENORIALE

COMPETENTE

a. estimarea sistemelor de gestiune n care va funciona unitatea la nivelul unui orizont de timp
mai mult sau mai puin ndeprtat;
b. estimarea evoluiei temerilor n care vor funciona unitatea la nivelul unui orizont de timp mai
mult sau mai puin ndeprtat;
c. estimarea evoluiei condiiilor n care vor funciona unitatea la nivelul unui orizont de timp mai
mult sau mai puin ndeprtat.
5. Planurile reprezint:
a. componenta funciei de previziune cel mai frecvent predat ctre factorii de decizie;
b. componenta funciei de previziune cel mai frecvent neutilizat;
c. componenta funciei de previziune cel mai frecvent ntlnit n unitile economice.
6. Programele reprezint:
a. Singurul mod de manifestare a funciei de previziune, cu grad mare de precizie, asigurnd i o
coordonare strict a aciunilor din unitatea economic.
b. al treilea mod de manifestare a funciei de previziune, cu un grad mai mare de precizie, mult
mai detaliate, asigurnd i o coordonare mai strict a aciunilor din unitatea economic
c. principala expresie a funciei de previziune, cu un grad deosebit de precizie, perfect detaliate,
asigurnd i o coordonare mai larg a aciunilor din unitatea economic.
7. Dezavantaje ale creditului bancar:
a. riscul de a pierde garaniile depuse sau chiar riscul de faliment in cazul nerestituirii creditului; implicarea unui factor "extern" in managementul firmei, apariia unor restricii;
b. expunerea la aceleai riscuri, cum ar fi insuccesul unei idei;
c. posibilitatea de obinerii n orice condiii ale creditului bancar.
8. Criteriile generale de finanare sunt:
a. bncile doresc s i asume riscuri atunci cnd acord credite;
b. antreprenorul nu trebuie s investeasc o sum ct mai mare din banii proprii i / sau a firmei n
afacerea care se crediteaz;
c. prezentarea de ctre antreprenor a unui plan de afaceri care s-i demonstreze profitabilitatea i
capacitatea de returnare a creditului;
9. Procedura de obinere a creditului ncorporeaz cinci etape:
a. ntocmirea dosarului de obinere a creditului; evaluarea dosarului de credit; decizia de acordare
a creditului i completarea procedurilor implicate; furnizarea creditului; urmrirea derulrii i
rambursrii creditului.
b. ntocmirea dosarului de obinere a creditului; evaluarea dosarului de credit; decizia de acordare
a creditului i completarea procedurilor implicate;
c. decizia de acordare a creditului i completarea procedurilor implicate; furnizarea creditului;
urmrirea derulrii i rambursrii creditului.
10.SMART, prin prisma obiectivelor firmei, este acronim pentru:
Pagina |2

Furnizor formare profesionala Asociaia Dominou


ANTREPRENORIALE

COMPETENTE

a. SPECIFIC, MSURABIL, POATE FI ATINS, RESURSE, TIMP;


b. SPECIFIC, MANAGERIAL, POATE FI ATINS, RESURSE, TEHNOLOGIE;
c. SECTRO, MSURABIL, POATE FI ATINS, REGIM DE DEZVOLTARE, TIMP.

RASPUNSURI
1. c
2. a
3. a
4. c
5. c
6. b
7. a
8. c
9. a
10.a

Pagina |3

Furnizor formare profesionala Asociaia Dominou


ANTREPRENORIALE

COMPETENTE