Sunteți pe pagina 1din 4

(a+ b)2=a2 +2 ab+ b2 <= scris normal

( a+ b )2=C 02 × a2 b0 +C 12 × a1 b1+ C22 ×a 0 b 2 <= scris anormal 

C 02 =1
C 12 =2
C 22 =1
*Adica formula de mai sus s-ar scrie in totalitate asa
(a+ b)2=1 a2 b0 +2 a1 b 1+ 1a 0 b 2

Orice nr ridicat la 0 ’ b 0’ = 1 <= care nu se mai scrie


Obesrvatie :

C 02 C 12 C 22
<= numerele de sus cresc de la 0 si vor fi tot timpu puterea
ecuatiei + 1 (la numar)
<= 2-ul este puterea (daca era 3 : erau 4 combinari [0.1.2.3] )
Aplicatie :
(a+ b)2=1 a2 b0 +2 a1 b 1+ 1a 0 b 2

(2 a+3 b)2=1(2 a)2 (3 b)0 +2(2 a)1 (3 b)1 +1(2 a)0 (3 b)2

1.2.1 =sunt combinarile (C 02 C 12 C 22)


Se inmultesc …de ex: 2 ×(2a)1 ×(3b)1 = 2x2ax3b =12ab

( a+ b )5=C 05 × a5 b0 +C 15 × a4 b 1+C 25 ×a3 b2 +C 35 × a2 b3 +C 45 ×a1 b 4 +C55 ×a 0 b 5


Si rezolvi combinarile : daca ti se da A si B le afli daca nu sunt prea
mari

Se intelege din ecuatia asta cum se rezolva un exercitiu

( a+ 2b )5=C50 × a5 (2 b)0+ C15 ×a 4 (2 b)1+C 25 ×a3 (2b)2 +C 35 × a2 (2 b)3+C 45 × a1 (2 b)4 +C55 × a0 (2 b)5

C 25 × a3 ×(2 b)2 = 10 x a 3 x 4b 2 = 40a 3 b 2 *(4 x 10 = 40)


Formula combinari:
n!
C np=
( n− p ) ! × p !

C 25 =10 cum ?
5! 3! ×4 ×5 3! ×4 ×5
C 25= = = =2 ×5=10
(5−2 ) ! ×2 ! 3 ! ×2 ! 3!× 2

Factorialele se simplifica : 3! cu 3! , iar 2! = 2x1=2 deci 4 cu 2, si


ramane 2 x5
** INCA CEVA LA BINOMUL LUI NEWTON :
( a−b )2 =C02 ×a 2 b 0−C12 × a1 b 1+C 22 × a0 b2

−b <= te uiti la puterea lui din desfasurare −C 12 × a1 b1 [(−b ¿ ¿1= −b ] Trebe


sat ii cont si de semn (este si ceva de logica)
Hmm
Primul lucru
Termenii din mijloc pot fi doar unul singur sau pot fi 2
De exemplu
=dezvoltarea lui are 45 de combinari adica 45 de termeni (am
(a+ b)44
scris mai sus de ce sunt 45 [puterea +1]) adica are doar un singur termen
in mijloc.

T k+1=C kn ×a n−k × bk <=asta este formula pentru (a+ b)


n

Iar pentru (a+ b) 44


este urmatoarea

Deci logic : (a+ b)44 are 45 de termeni deci are doar unul in mijloc

Si anume T k+1 ,und k<= constanta nu conteaza asta … important este


fraza urmatoare : si anume termenul din mijloc este 23 corect ?

Deci T k+1 trebuie sa fie egal cu T atunci K =2223

Uite rezolvarea la (a+ b) 42

T 22=( 21+1)=C k=21


n=42 × a
42−21
× b21 comprendre ?

Normal se scrie asa T 22=C2142 ×a 21 ×b 21

Al doilea :D
De exemplu (a+ b) 21
<= dezvoltarea are 22 de termeni deci are doi in
mijloc : T si T
k k+1

Si ii aflii pe amndoi cu aceeasi formula doar ca la T ai k

direct termenul K si nu mai trb sa scazi..


(a+ b)11 are 12 termeni deci Tk si T k+1

De aici incolo nu sunt sigur ca ii bine ..deasta m-am si oprit

T k=6=C k=6 11−6


n=11 ×a × b6

Normal scris : T 6=C 611 × a5 ×b 6


T 7=(6+1 )=C kn × an−k ×b k…