Sunteți pe pagina 1din 3

TEST DE EVALUARE INIIAL

ANUL COLAR 2012-2013


CLASA a VIII-a
o Pentru rezolvarea corect a tuturor cerinelor din Partea I i din Partea a II-a se acord 90 de puncte. Din
oficiu se acord 10 puncte.
o Toate subiectele sunt obligatorii. Timpul de lucru efectiv este de 50 minute
PARTEA I Scriei litera corespunztoare singurului rspuns corect. (45 de puncte)
5p 1. Rezultatul calcului 12 12 : 4 este:
A. 0 B. - 4 C. 9 D. 4 .
5p 2. Se consider mulimea

'


4
1
6 ); 6 ( , 0 ; 27 ; 225 ; 3 M
. Mulimea
Q M
are
un numr de elemente egal cu:
A. 3 B. 4 C. 5 D. 2
5p 3. Expresia ( )
2
1 3 x este egal cu:
A.
1 12 3
2
+ x x
B.
1 12 9
2
x x
C.
1 12 9
2
+ + x x
D.
1 6 9
2
+ x x
5p 4. Calculnd: (5 2x)(5 + 2x) + ( 1 4x)
2
se obine:
A. 12x + 5 B. 26 + 12x
2
8x C. 26 8x D. 26 7x + 12x
2
5p 5. Numrul 5 este soluia ecuaiei 4 3 + a x , dac a este:
A. 11 B. -11 C. 12 D. -13
5p 6. Dac aria unui dreptunghi este egal cu 84 i lungimea este de 12 cm, atunci perimetrul acestuia
este egal cu:
A. 39 B. 38 C.37 D. 30
5p 7. Dac lungimile bazelor unui trapez sunt de 12 cm i 8 cm, nlimea are lungimea de 9 cm, atunci
aria trapezului este egal cu:
A. 80 cm
2
B. 70 cm
2
C. 60 cm
2
D. 90 cm
2
5p 8. Dac ABC este un triunghi dreptunghic n A i AB = 4 cm, BC = 10 cm, atunci sinusul
unghiului ACB este egal cu:
A.
5
2
B.
5
3
C.
2
5
D.
5
1
5p 9. n triunghiul ABC se traseaz MNBC, unde M(AB), N(AC), AB = 16 cm, MB = 12 cm,
AN = 3 cm, MN = 8 cm. Perimetrul

ABC este egal cu:


A. 70 B. 60 C. 65 D. 80
Partea a II-a La urmtoarele probleme se cer rezolvrile complete. (45 de puncte )
10p 1. Rezolvai, n mulimea numerelor reale, ecuaia
3
2
2
2
5
1
3
1
+

+
x x
.
2. Se consider numerele reale
2
12
18
24
1
6 2
5

,
_

a i 27 b .
10p a) Artai c 3 a .
5p b) Calculai media geometric a numerelor a i b.
3. n triunghiul dreptunghic ABC, cu m(<A) = 90
0
, se tie c AB = 15 cm i AD = 12 cm,
unde AD

BC, D BC. S se calculeze:


7p a) Perimetrul triunghiului ABC;
7p b) Aria triunghiului ABC;
6p c) Raportul dintre aria triunghiului ABD i aria triunghiului ADC.

TEST DE EVALUARE INIIAL
DISCIPLINA MATEMATIC
ANUL COLAR 2012-2013
CLASA a VIII-a
BAREM DE EVALUARE I NOTARE
Partea I (45 puncte)
o Se puncteaz doar rezultatul, astfel: pentru fiecare rspuns se acord fie punctajul maxim prevzut n
dreptul fiecrei cerine, fie 0 puncte.
o Nu se acord punctaje intermediare
Nr. item 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.
Rezultate C B D B A B D A B
Punctaj 5p 5p 5p 5p 5p 5p 5p 5p 5p
Partea a II-a (45 puncte)
Pentru orice soluie corect , chiar dac este diferit de cea din barem, se acord punctajul maxim
corespunztor.
Nu se acord fraciuni de puncte, dar se pot acorda punctaje intermediare pentru rezolvri pariale, n
limitele punctajului indicat n barem.
1.
10x 10 + 6 = 15x 30 +20
10x-4 = 15x -10
x=
5
6
5p
2p
3p
2. a)
3 2 3
6 2
4

3
3
3 6

3 3 3 2
6p
2p
2p
b)
mg = b a
mg = 3 3 27
2p
3p
3. a)
BD
2
= AB
2
- AD
2
, BD = 9cm
BC = AB
2
: BD, BC=25cm, AC= 20cm
P= 20cm + 25 cm + 15 cm = 60 cm
2p
4p
1p
b)
Aria triunghiului ABC =
2
AC AB
Aria triunghiului ABC = 150 cm
2
3p
4p
c)
Aria triunghiului ABD = 54 cm
2
Aria triunghiului ADC = 96 cm
2
Raportul ariilor triunghiurilor este
16
9
2p
2p
2p
Not. Se acord 10 puncte din oficiu. Nota final se calculeaz prin mprirea punctajului obinut la 10.