Sunteți pe pagina 1din 23

Drept procesual civil

1. Care sunt elementele eseniale ale cererii de chemare n judecat ? a.numele, obiectul i probele; b.numele, obiectul i semntura; c.numele, obiectul, motivarea n fapt i n drept. B 2.Cum trebuie sa depun prile, potrivit legii, nscrisurile de care neleg sa se serveasc? a.n original; b.n copii legalizate; c.n copii certificate de ele. C 3.Cum trebuie procedat n cazul n care cererea de chemare n judecat trebuie completat sau modificat, iar acest lucru nu se poate face pe loc? a.se nregistreaz i se suspend judecata; b.se restituie reclamantului; c.se nregistreaz i se acord termen. C 4.Care sunt consecin_ele nendeplinirii n termenul acordat de instan a obligaiei de completare sau modificare a cererii de chemare n judecat poate atrage? a.respingerea cererii; b.suspendarea judecii; c.perimarea cererii. B 5.Ce se stabile_te prin rezoluia pus pe cererea de chemare n judecat? a.se stabilete completul i primul termen de judecat; b.se pot lua msuri asigurtorii; c.se pot lua msuri pentru asigurarea probelor. A 6.Ce va putea presedintele,la primirea cererii de chemare n judecat ,s ncuviinteze sau s dispun prin ncheiere executorie? a.s dispun citarea prtului la interogatoriu; b.s ncuviineze msuri pentru constatarea unei situaii de fapt; c.s dispun msuri pentru administrarea probelor. B 7.Ce efect produce introducerea cererii de chemare n judecat? a.opereaz rezoluiunea contractului sinalagmatic n care a fost prevzut un pact comisoriu de gradul III; b.se ntrerupe cursul prescripiei extinctive, chiar dac cererea va fi respins ca nefiind de competena instanelor romne;

c.prile, n principiu, nu mai pot ncheia o tranzacie cu privire la drepturile deduse judecii. A 8. Dac reclamantul nu i modific sau completeaz cererea de chemare n judecat n termenul scurt, acordat n acest scop, ce va dispune pre_edintele instan_ei la primirea acesteia? a.trebuie s suspende judecata; b.trebuie s fixeze primul termen de judecat; c.poate suspenda judecata prin ncheiere necontencioas. C 9. Exceptnd pricinile urgente,cte zile trebuie s aib prtul la dispozitie de la primirea citatiei pna la primul termen de judecat fixat? a.15 zile; b.5 zile; c.30 zile. A 10.Cnd nu este obligatorie ntmpinarea? a.nu este obligatorie n cazul asigurrii dovezilor; b.trebuie depus personal de prt, n principiu, cel mai trziu la prima zi de nfiare; c.este, n principiu, obligatorie, deci instana va trece la judecata fondului numai dup depunerea acesteia. A 11.Cnd este obligatorie ntmpinarea? a.obligatorie n toate cazurile, dac legea nu prevede altfel; b.obligatorie numai n cazurile expres prevzute de lege; c.facultativ. A 12. De ctre care instant se solutioneaz cererea reconvenional? a.trebuie depus cel mai trziu Ia prima zi de nfiare, sub sanciunea decderii; b.poate fi formulat i cu ocazia rejudecrii fondului dup casarea cu reinere; c.se soluioneaz de instana competent s judece cererea principal chiar i atunci cnd a fost disjuns. A 13. Cnd va fi disjuns i judecat separat de cererea de chemare n judecat,cererea reconventional? a.dac rezolvarea cererii reconvenionale nu este intim legat de soluia ce ar urma s se pronune cu privire la cererea de chemare n judecat; b.n procesele de divor; c.n cazul n care preteniile din cele dou cereri se ntemeiaz pe acelai titlu. A 14. Ce va dispune instanta n cazul n care cererea reconvenional nu este

formulat n termenul prevzut de lege? a.respinge cererea ca tardiv; b.respinge cerea ca inadmisibil c.dispune judecarea separat a cererii C 15. Cnd este necesar formularea unei cereri reconvenionale? a.dorete s invoce compensaia legal; b.are pretenii n legtur cu cererea reclamantului; c.urmrete respingerea preteniei reclamantului. B 16.n cazul sechestrului asigurtor este necesar depunerea unei cautiuni? a.se nfiineaz prin ncheiere; b.presupune c litigiul de fond are ca obiect obligarea prtului la plata unei sume de bani; c.se nfiineaz, n toate cazurile, numai dac se depune o cauiune. B 17.Ce conditii trebuie ndeplinite pentru nfiinarea sechestrului asigurtor? a.creditorul s aib titlu executoriu; b.creana creditorului s fie exigibil; c.creditorul s plteasc o cauiune de 1/3 din valoarea creanei. B 18. Ce conditii trebuie ndeplinite pentru nfiinarea unui sechestru asigurtor atunci cnd creditorul nu are creana constatat prin act scris? a.s existe pericolul ca debitorul s se sustrag de la urmrire; b.s existe pericolul ca debitorul s i ascund ori s-i risipeasc averea sa; c.s depun o cauiune de jumtate din valoarea reclamat. C 19. n ce conditii se pronunt ncheierea prin care se rezolv cererea de sechestru asigurtor? a.camera de consiliu, fr citarea prilor; b.prezena reclamantului, la depunerea cererii de chemare n judecat; c.edina public, la primul termen de judecat. A 20. Care este calea de atac mpotriva ncheierii prin care se rezolv cererea de sechestru asigurtor? a.executorie i irevocabil; b.supus apelului; c.supus numai recursului. C 21.Cnd se poate dispune ridicarea msurii sechestrului asigurtor? a.la cererea debitorului, dac d garanii ndestultoare;

b.la cererea creditorului, dac acesta renun la judecata cererii principale; c.de ctre instan, dac apreciaz n cursul judecii c msura nu mai este necesar. A 22. Care sunt consecintele nedepunerii cauiunii n termenul fixat de instan? a. desfiinarea de drept a sechestrului asigurtor, care se constat prin ncheiere irevocabil dat fr citarea prilor; b. respingerea cererii de nfiinare a sechestrului asigurtor; c. ridicarea msurii sechestrului asigurtor, prin ncheiere dat, la cerearea debitorului, cu citarea prilor. A 23.Este necesara citarea prtilor la solutionarea cererii de nfiintare a sechestrului asigurator? a.printr-o sentin supus apelului n condiiile prevzute de lege pentru procedura necontencioas; b.printr-o ncheiere irevocabil; c.fr citarea prilor. C 24.Asupra cui se poate nfiinta poprirea asiguratorie? a.asupra sumelor de bani, indiferent n minile cui s-ar afla; b.asupra bunurilor mobile; c.numai asupra sumelor de bani aflate n conturi bancare. A 25.n ce conditii se poate nfiina o poprire asigurtorie n cazul n care creana nu este exigibil? a.creditorul s depun o cauiune de 1/2 din valoarea reclamat; b.creana s fie constatat prin nscris autentic; c.debitorul nu a dat garaniile promise creditorului. C 26.n ce conditii se poate nfiinta poprirea asiguratorie asupra sumelor de bani pe care un tert i le va datora debitorului n viitor? a.numai asupra sumelor de bani sau titlurilor de valoare pe care un ter le datoreaz debitorului la data nfiinrii popririi; b.bunurilor mobile corporale urmribile ale debitorului aflate Ia un ter; c.i asupra sumelor de bani pe care un ter i le va datora debitorului n viitor, n temeiul unor raporturi juridice existente la data nfiinrii popririi. C 27.Cnd nu este obligatorie cauiunea n materia popririi asigurtorii? a.care are o crean neexigibil nvedereaz c debitorul nu a dat garaniile promise; b.are act scris care constat o obligaie civil exigibil; c.are o crean exigibil care nu este constatat prin act scris. B 28.Prin ce fel de hotrre se ncuviinteaz sechestrul judiciar?

a.sentin, n cazul bunurilor care formeaz obiectul procesului; b.ncheiere, n cazul n care nu exist proces; c.ncheiere, n toate cazurile. C 29. Ce puteri are administratorul-sechestru , cu privire la bunul sechestrat? a.efectua acte de dispoziie, cu ncuviinarea instanei; b.s stea n judecat n numele prilor litigante, cu autorizarea instanei; c.s plteasc orice datorii cu privire la acest bun. B 30.n cazul crui tip de sechestru nu este obligatorie citarea? a.sechestrului judiciar; b.n care creditorul solicit ridicarea sechestrului asigurtor, ntruct d garanii ndestultoare; c.n care debitorul solicit ridicarea sechestrului ca urmare a respingerii cererii principale a reclamantului prin hotrre irevocabil. C 31.Care este calea de atac mpotriva ncheierii prin care instana dispune ridicarea popririi asigurtorii? a.supus recursului n termen de 5 zile de la pronunare, dac debitorul d garanie ndestultoare; b.irevocabil, dat cu citarea prilor, n cazul n care n litigiul de fond creditorul a renunat la judecat; c.irevocabil, dac debitorul d garanie ndestultoare. A 32.La nfiintarea sechestrului judiciar este obligatorie sau nu citarea prtilor? a.se nfiineaz printr-o sentin apelabil n condiiile dreptului comun; b.are ca obiect bunurile mobile urmribile ale debitorului; c.se nfiineaz cu citarea prilor. C 33.nfiintarea sechestrului judiciar asupra unui bun imobil se nscrie de ndat n cartea funciar? a.se nfiineaz prin ncheiere supus recursului n termen de 5 zile de la pronunare; b.nfiinat asupra unui bun imobil se nscrie de ndat n cartea funciar; c.se nfiineaz, n toate cazurile, numai dac se depune o cauiune n cuantumul fixat de instan. A 34.n materia sechestrului judiciar administratorul-sechestru poate s plteasc datoriile constatate printr-un titlu executoriu? a.numit de ctre executorul judectoresc; b.ndreptit s plteasc datorii constatate prin titlu executoriu; c.ndreptit s efectueze orice act juridic de dispoziie. B

35.Judecata cererii de sechestru judiciar se face n camera de consiliu sau n sedint public?Este obligatorie sau nu citarea prtilor? a.camera de consiliu, cu citarea prilor; b.camera de consiliu, fr citarea prilor; c.edin public, cu citarea prilor. C 36.n cazul ridicrii crei msuri asigurtorii nu este obligatorie citarea prtilor? a. cererii prin care debitorul a solicitat ridicarea sechestrului asigurtor, ca urmare a anulrii cererii de chemare n judecat prin hotrre irevocabil; b. cererii prin care debitorul a solicitat ridicarea popririi asigurtorii, ntruct ofer garanii ndestultoare; c. recursului exercitat mpotriva ncheierii prin care s-a respins cererea de nfiinarea sechestrului asigurtor A 37. Care este obligatia prtului n cazul n care si schimb domiciliul n cursul judectii? a.are ca efect, n cazul aciunilor (cererilor) personale, declinarea competenei n favoarea instanei de la noul domiciliu al prtului; b.nu trebuie adus i la cunotina reclamantului; c.trebuie adus la cunotina instanei i a prii potrivnice, sub pedeapsa nelurii ei n seam. C 38. n ce situatie se poate realiza comunicarea citatiei prin afisare ctre o persoan juridic? a.fr nici o restricie; b.dac agentul procedural nu gsete la sediul persoanei juridice pe conductorul acesteia; c.dac se refuz primirea citaiei. C 39. Care sunt elementele eseniale ale citaiei prevzute sub sanciunea nulitii? a.numrul i data emiterii i numrul dosarului; b.artarea anului, a lunii, a zilei i a orei de nfiare; c.felul pricinii. B 40. Cui i se nmneaz citatia n cazul n care cel citat nu este gsit la domiciliu? a.portarului sau administratorului; b.oricrei persoane din familie; c.oricrei persoane care locuiete cu cel citat, afar de minorii care nu au mplinit 14 ani i de persoanele lipsite de judecat. C 41. Care este modalitatea obligatorie de efectuare a citatiei prin publicitate? a. afiare la ua instanei; b. publicarea n Monitorul Oficial; c. publicarea ntr-un ziar mai rspndit. A

42. Care este continutul procesului-verbal de nmnare a actului de procedur ? a.funcia celui care a nmnat actul; b.anul, luna i ziua cnd a fost ncheiat; c.artarea nscrisurilor comunicate. B 43. De ctre cine se solutioneaz cererea de preschimbare a termenului de judecat n timpului procesului? a.preedintele instanei, fr citarea prilor; b.instana de judecat (completul de judecat), fr citarea prilor c.instana de judecat (completul de judecat), cu citarea prilor B 44. Care exceptie ncepe prin a avea un efect dilatoriu dar tinde s aib un efect peremptoriu? a.lipsei capacitii procesuale de folosin; b.lipsei dovezii calitii de reprezentant; c.de nesemnare a cererii de chemare n garanie invocat la un termen la care doar garantul nu este prezent. B 45. In ce situatie se poate uni exceptia procesuala cu fondul? a.dac este o excepie peremptorie; b.dac pentru rezolvarea excepiei este necesar administrarea unor dovezi n legtur cu dezlegarea n fond a pricinii; c.ori de cte ori rezolvarea excepiei presupune administrarea unor probe. B 46. n cazul n care se invoc excepia puterii de lucru judecat i excepia de prescripie extinctiv,aspura creia se va pronunta nti instanta? a.trebuie s uneasc cele dou excepii cu fondul; b.se va pronuna mai nti asupra excepiei puterii de lucru judecat; c.se va pronuna mai nti asupra excepiei de prescripie extinctiv. B 47. La ce se refer excepiile procesuale de fond? a.pun n discuie fondul preteniei supuse judecii; b.se rezolv naintea aprrilor de fond, ct i a excepiilor de procedur; c.privesc lipsuri referitoare la exerciiul dreptului la aciune. C 48. n ce situatie vor putea fi invocate n cursul judecii probele care nu au fost cerute pn la prima zi de nftisare? a.proba nu a fost cerut n condiiile legii datorit netiinei; b.proba nu a fost cerut n condiiile legii datorit lipsei de pregtire; c.administrarea dovezii nu duce la amnarea judecii. C

49. Ce se poate solicita prin procedura asigurrii probelor? a.constatarea unei situaii de fapt care ar putea s nceteze; b.constatarea strii unor lucruri; c.constatarea unei situaii de fapt care ar putea s se schimbe. B 50. Cui se adreseaz cererea de a se constata,n caz de urgent o situatie de fapt care ar putea s nceteze ori s se schimbe pn la administrarea probelor? a.instanei n circumscripia creia urmeaz s se fac constatarea; b.executorului judectoresc din circumscripia instanei n a crei raz teritorial urmeaz s se fac constatarea. c.instanei care este sesizat cu cererea principal. A 51. Prin ce fel de hotrre se solutioneaz cererea de asigurare a dovezilor? a.prin ncheiere dat n camera de consiliu; b.de instana sesizat cu judecarea litigiului pe fond sau, dup caz, de instana care ar fi competent s judece n prim instan procesul pe fond; c.prin ncheiere dat n edin public, fr citarea prilor n caz de primejdie n ntrziere. A 52. Care este calea de atac mpotriva unei ncheieri pronun_at asupra cererii de asigurare a dovezilor pe cale principal? a.nu poate fi atacat dect odat cu hotrrea pe fond; b.este supus apelului n termen de 5 zile de la pronunare dac s-a dat cu citarea prilor; c.este supus recursului n termen de 5 zile de la comunicare dac s-a dat fr citarea prilor. C 53. La ce se refer formalitatea multiplului exemplar? a.nseamn alturarea la cerere a unor copii de pe nscrisuri pentru fiecare parte advers; b.este o condiie special de validitate a tuturor nscrisurilor ce constat convenii sinalagmatice; c.nu este necesar n cazul tranzaciei judiciare. C 54. Ce presupune formalitatea multiplului exemplar n legtur cu cererea de chemare n judecat si ntmpinare? a.nscrisurile care constat convenii s se ncheie n attea exemplare cte persoane sunt; b.nscrisurile sub semntur privat care constat convenii sinalagmatice s se ncheie n attea exemplare cte pri cu interese contrarii sunt; c.cererea de chemare n judecat i ntmpinarea s se depun n attea exemplare ci pri, respectiv reclamani sunt.

B 55. n ce situatie este necesar mentiunea ,,bun si aprobat n cazul nscriusurilor sub semntur privat care constat conventii din care izvorsc obligatii unilaterale? a.obligaia unilateral are ca obiect un lucru cert i determinat; b.obligaia unilateral a debitorului nu este determinat; c.obligaia unilateral are ca obiect o sum de bani sau o ctime oarecare. C 56. Cnd nu este necesar meniunea bun i aprobat"? a.nu este necesar n cazul chitanelor liberatorii; b.este necesar n cazul tuturor nscrisurilor sub semntur privat ce constat obligaii unilaterale; c.este necesar i n cazul nscrisului nevalabil ca nscris autentic, dar care a fost semnat de debitor. A 57. n ce situatie instana trebuie s admit cererea prin care una dintre pri solicit obligarea prii adverse s nfieze nscrisul ce l deine? a.chiar i atunci cnd cuprinsul nscrisului privete chestiuni cu totul personale; b.dac nscrisul este comun prilor; c.chiar dac nfiarea nscrisului ar expune o alt persoan dispreului public. B 58. Cine nu poate fi ascultat ca martor? a.cel lipsit vremelnic de discernmnt; b.cel pus sub interdicie judectoreasc; c.cel condamnat pentru mrturie mincinoas ori pentru o alt infraciune care mpiedic nfptuirea justiiei. B 59. n ce situatie pot fi ascultai ca martori ascendentii oricreia dintre prti? a.ascendenii oricreia dintre pri; b.descendenii oricreia dintre pri; c.cei condamnai pentru mrturie mincinoas. A 60. n ce situa_ie este obligatorie citarea prilor la efectuarea expertizei? a.obligatorie dac efectuarea expertizei presupune o lucrare la faa locului; b.facultativ, n sensul c expertul este cel care va aprecia dac se impune sau nu prezena prilor; c.obligatorie n toate cazurile n care expertiza urmeaz a se efectua n afara instanei. A 61. Cu cte zile nainte de termenul de judecat trebuie depus raportul de expertiz la dosarul cauzei? a.prile nu sunt ndreptite s obin o amnare n vederea studierii lui; b.instana trebuie s acorde un termen n vederea studierii Iui dac toate prile solicit

amnarea pentru acest motiv; c.oricare dintre pri este ndreptit s obin o amnare n vederea studierii lui. A 62. Cnd nu poate fi revocat mrturisirea judiciar? a.este admisibil numai atunci cnd ar fi admisibil i proba cu martori; b.se obine numai prin intermediul interogatoriului; c.nu poate fi revocat pentru eroare de drept. C 63. Care este modalitatea prin care se ia interogatoriu unei persoane juridice? a.reprezentantul legal al persoanei juridice trebuie citat cu meniunea personal la interogatoriu"; b.se comunic persoanei juridice ntrebrile, iar rspunsurile vor fi date n scris; c.instana i partea advers trebuie s se deplaseze la sediul persoanei juridice, pentru a adresa ntrebrile direct reprezentantului legal al persoanei juridice, care va rspunde imediat. B 64. n ce situa_ie pot fi rsturnate prezum_iile legale absolute,irefragabile? a.legale absolute irefragabile nu pot fi rsturnate nici chiar prin nscrisuri autentice; b.legale relative pot fi rsturnate numai prin mrturisire judiciar; c.simple sunt admisibile fr restricii. A 65. Cine este subiectul probei? a.reclamantul; b.judectorul; c.partea care face o afirmaie i trebuie s o dovedeasc. B 66. n ce situatii instana trebuie s suspende judecata? a.se ivete un conflict de competen; b.una dintre pri, dei legal citat, nu se prezint la termenul de judecat; c.s-a formulat o cerere de strmutare. A 67. Cnd se suspend judecata de drept? a.cnd reclamantul nu i-a ndeplinit obligaiile stabilite la primirea cererii de chemare n judecat; b.pn la soluionarea excepiei de neconstituionalitate a legii sau ordonanei aplicabile n spe; c.cnd s-a invocat excepia de incompatibilitate. B 68. Cnd instana poate suspenda judecata? a.cnd nici una din pri nu se prezint dei au fost legal citate i nici una nu a solicitat judecarea n lips; b.cnd se ivesc indiciile svririi unei infraciuni a crei constatare ar avea o nrurire hotrtoare asupra cauzei; c.cnd s-a nceput urmrirea penal pentru o infraciune care ar avea o nrurire

hotrtoare asupra hotrrii ce urmeaz s se dea. C 69. n cazul invocrii unei exceptii de neconstitutionalitate suspendarea judec_ii este lsat sau nu la aprecierea instantei? a.prile, dei legal citate, nu se nfieaz la judecat i nici nu s-a cerut judecarea n lips; b.se invoc excepia de neconstituionalitate a unei legi sau a unei ordonane; c.dezlegarea pricinii atrn, n totul sau n parte, de existena sau inexistena unui drept ce formeaz obiectul altei judeci. C 70. Dup o amnare n temeiul nvoielii prtilor,dac acestea nu struiesc n continuarea judectii,este obligatorie sau nu suspendarea judectii? a.la cererea reclamantului; b.dac, dup o amnare n temeiul nvoielii prilor, acestea nu struiesc n continuarea judecii c.ori de cte ori prile nu se prezint la termenul de judecat B 71. Care este calea de atac mpotriva ncheierii prin care s-a suspendat judecata la prima instan_? a.cu apel numai odat cu hotrrea de fond; b.cu apel ct timp dureaz suspendarea; c.cu recurs ct timp dureaz suspendarea. C 72. Cnd nu opereaz perimarea? a.nu s-a stabilit primul termen de judecat deoarece cererea nu era legal timbrat; b.actul de procedur trebuia ndeplinit din oficiu; c.judecata a fost suspendat dup ce instana i-a pus n vedere reclamantului s indice domiciliul prtului. B 73. Care sunt actele ntreruptoare de perimare? a.efectuat de unul dintre coparticipani profit i celorlali coparticipani; b.poate fi efectuat de instan din oficiu; c.este orice act de procedur efectuat de oricare din pri. A 74. Cnd se suspend cursul perimrii? a.la cererea ambelor pri; b.pentru nendeplinirea, din vina reclamantului, a obligaiilor stabilite de instana de judecat; c.datorit nceperii urmririi penale pentru o infraciune care ar avea o nrurire hotrtoare asupra hotrrii civile ce urmeaz a se pronuna. C 75. n ce situa_ie nu curge termenul perimrii?

a.n cazul incapabililor; b.cnd fr vina prii nu se poate fixa termen de judecat; c.cnd partea interesat nu a putut ndeplini actul de procedur datorit unor motive temeinice. B 76. Care este calea de atac mpotriva sentintei prin care s-a constat perimarea cererii de chemare n judecat? a.apelului n termen de 15 zile de la pronunare; b.recursului n termen de 15 zile de la pronunare; c.recursului n termen de 5 zile de la pronunare. C 77. Cnd nu poate fi ridicat exceptia perimrii cererii de chemare n judecat? a.constatat de instana de apel; b.ridicat pentru prima oar n instana de apel; c.invocat din oficiu de prima instan. B 78. Cnd poate renunta reclamantul la judecata cererii? a.numai verbal n edin; b.numai cu consimmntul prtului ori de cte ori acestuia i s-a comunicat cererea de chemare n judecat; c.n apel sau n recurs, dac exist nvoirea prtului. C 79. Prin ce fel de hotrre se constat renuntarea la judecat? a.sentin prin care dispune nchiderea dosarului; b.ncheiere prin care dispune nchiderea dosarului; c.ncheiere sau, n cazul n care va acorda cheltuieli de judecat prtului, o sentin prin care dispune nchiderea dosarului. B 80. Fat de cine nu produce efecte renunarea la judecat a unuia dintre reclaman_i? a.fa de unul dintre pri produce efecte i fa de ceilali pri; b.a unuia dintre reclamani nu produce efecte fa de ceilali reclamani; c.nu produce vreun efect fa de cererea de chemare n garanie formulat de prt. B 81. Care este calea de atac n cazul renuntrii la dreptul subiectiv pretins? a.hotrrea nu este supus apelului; b.prtul trebuie s aib capacitatea de a dispune; c.reclamantul trebuie s se prezinte personal n faa instanei. A 82. Ce conditie trebuie s ndeplineasc reclamantul pentru a putea renunta la dreptul subiectiv? a.se pronun o ncheiere care nu este supus apelului; b.este necesar consimmntul prtului numai dac s-a intrat n dezbaterea

fondului; c.reclamantul trebuie s aib capacitatea de a dispune. C 83. Ce va dispune instanta n cazul n care reclamantul renunt la dreptul subiectiv? a.anularea cererii de chemare n judecat; b.nchiderea dosarului; c.respingerea cererii de chemare n judecat ca nefondat. C 84. Ce fel de hotrre va pronunta instanta dac prtul recunoaste o parte din pretentiile reclamantului? a.o hotrre parial, n toate cazurile; b.o hotrre parial, ns numai la cererea reclamantului; c.o hotrre provizorie. B 85. Cnd se poate vorbii despre o achesare tacit la hotrre? a.execut de bunvoie hotrrea; b.nu se opune Ia executarea silit a hotrrii; c.nu introduce n termen cererea de apel sau, dup caz, de recurs. A 86. Cnd este necesar consimtmntul prtului dac reclamantul renunt la judecat? a.renun la dreptul subiectiv pretins dup ce s-a intrat n dezbateri, afar de excepiile expres prevzute de lege; b.i retrage apelul pe care 1-a declarat mpotriva sentinei primei instane; c.renun la judecat dup ce s-a intrat n dezbateri, afar de excepiile expres prevzute de lege. C 87. Sentina prin care instana ia act de nvoiala prilor este supus vreunei ci de atac? a.este irevocabil; b.nu este supus apelului; c.poate fi revizuit pentru oricare din motivele prevzute de art. 322 C. proc. civ. B 88. n ce situatie nvoiala prtilor va alctui dispozitivul hotrrii? a.instana ia act de nvoiala prilor n considerentele hotrrii; b.prile nu au deschis calea unei aciuni (cereri) n anulare; c.nvoiala prilor va alctui dispozitivul hotrrii. C 89. mpotriva cror hotrri poate fi exercitat calea de atac a apelului? a.instan, dac legea nu prevede expres altfel; b.instan, dar numai dac legea prevede n mod expres calea de atac a apelului; c.i ultim instan. A

90. Care hotrri nu sunt susceptibile de a fi atacate cu apel? a.desfacerea cstoriei n procedura de drept comun; b.nulitatea adopiei; c.nulitatea cstoriei. B 91. Care este limita valoric peste care,n cazul litigiilor civile hotrrile date n prim instant pot fi atacate cu apel? a.materia contenciosului administrativ; b.litigiile civile cu o valoare de peste 500.000 lei; c.materia proteciei i promovrii drepturilor copilului. B 92. Hotrrile pronuntate n care materie nu sunt susceptibile de a fi atacate cu apel? a.cererile privind filiaia; b.aciunile posesorii c.cererile privind punerea sub interdicie. B 93. Ce cale de atac se poate exercita mpotriva unei ncheieri pronuntat n materie necontencioas? a.numai apelului; b.numai recursului; c.att apelul, ct i recursului. B 94. Care este calea de atac mpotriva unei ncheieri prin care s-a dispus suspendarea judectii? a.ntrerupt cursul judecii; b.dispus suspendarea judecii; c.rezolvat cererea de ndreptare a erorilor materiale. B 95. Dac hotrrea n legtur cu care s-a solicitat lmurirea dispozitivului era susceptibil de apel,ncheierea prin care s-a dispus lmurirea dispozitivului este susceptibil de apel? a.se constat renunarea la judecat; b.s-a dispus lmurirea dispozitivului, dac i hotrrea n legtur cu care s-a solicitat lmurirea era susceptibil de apel; c.s-a rezolvat cererea de asigurare a probelor pe cale principal. B 96. Pot exercita calea de atac a apelului succesori n drepturi ai prtilor? a.orice persoan interesat, n materie necontencioas; b.succesorii n drepturi ai prilor; c.creditorii chirografari pe calea aciunii pauliene. B 97. De cnd curge termenul de apel pentru procuror?

a.ntotdeauna de la comunicare; b.de la pronunare dac a fost prezent la judecata n prim instan i de la comunicare dac nu a fost prezent; c.de la comunicare dac a fost prezent la judecata n prim instan i de la pronunare dac nu a fost prezent. C 98. Ce trebuie s cuprind cererea de apel sub sanctiunea expres a nulittii? a.numele (denumirea), domiciliul sau reedina (sediul) prilor; b.hotrrea care se atac; c.motivele de fapt i de drept pe care se ntemeiaz apelul. B 99. Pe ce se va pronunta instanta de apel n cazul unui apel nemotivat? a.instana de apel se va pronuna, n fond, numai pe baza celor invocate la prima instan; b.instana va pronuna anularea apelului; c.instana va constata decderea i va respinge apelul ca nemotivat. A 100. n apel,poate fi schimbat calitatea prtilor,cauza sau obiectul cererii de chemare n judecat? a.nu se poate exercita apelul dect dac vizeaz hotrrea n ntregul ei; b.nu se poate schimba calitatea prilor, cauza sau obiectul cererii de chemare n judecat; c.nu se poate exercita apelul dect dac vizeaz toate prile care au figurat la prima instan. B 101.Care sunt cereri noi admisibile in apel? a.cererea de intervenie principal; b.cererea de chemare n judecat a altor persoane; c.cererea de chemare n garanie. A 102. Ce pretentii pot fi invocate direct in apel? a.compensaia judiciar; b.artarea titularului dreptului; c.orice despgubiri ivite dup darea hotrrii de ctre prima instan. C 103. Ce solutii poate pronunta instanta de apel? a.s anuleze apelul ca nemotivat; b.s resping apelul ca nedovedit; c.s admit apelul i s schimbe, n tot sau n parte, - hotrrea atacat. C 104. Cine poate exercita apelul provocat? a.intimat mpotriva prii cu interese contrarii, care a formulat apelul principal; b.un ter care este interesat n cauz;

c.intimat mpotriva unei persoane care a figurat n prim instan, dar nu este parte n apelul principal. C 105. In ce cazuri poate fi formulata contestatia in anulare obisnuita? a.incompatibilitatea judectorului care a pronunat hotrrea; b.competena teritorial exclusiv; c.reaua compunere a instanei. B 106. Ce fel de hotarari pot fi atacate pe calea contestatiei in anulare obisnuite? a.numai hotrri definitive; b.numai hotrri irevocabile; c.att hotrri definitive, ct i hotrri irevocabile, dac prin ele s-a evocat fondul. B 107. Care este conditia pentru exercitarea contestatiei in anulare obisnuite? a.poate exercita contestaia numai dac nu a putut invoca motivul pe calea apelului i recursului; b.are opiune ntre recurs i contestaie; c.poate exercita contestaia numai dac nu a putut invoca motivul pe calea apelului sau recursului. C 108. Legat de citarea partilor, in ce situatie este admisibila contestatia in anulare obisnuita? a.partea nu a fost citat n mod legal la termenul cnd a avut loc judecata; b.a fost neregulat ndeplinit att procedura de citare pentru termenul cnd a avut loc judecata, ct i procedura de comunicare a hotrrii; c.hotrrea atacat nu a fost comunicat legal. A 109. Impotriva caror hotarari poate fi formulata contestatia in anulare speciala? a.orice hotrri irevocabile; b.numai hotrrile irevocabile pronunate de instanele de apel; c.numai hotrrile irevocabile pronunate de instanele de recurs. C 110. Contestatia in anulare speciala poate fi exercitata cand solutia data in recurs este rezultatul unei greseli materiale? a.este rezultatul unei greeli materiale; b.este rezultatul unei greeli de judecat; c.cuprinde erori materiale. A 111. Ce constituie greeal material n sensul art. 318 C. proc. civ.? a.ignorarea unora dintre dovezile administrate; b.omisiunea instanei de a soluiona cererea privind cheltuielile de judecat; c.menionarea n dispozitivul hotrrii c partea a renunat la judecat i nu la dreptul pretins, astfel cum a declarat reclamantul. C

112. Cand poate fi exercitata contestaia n anulare special pe motiv c nu au fost examinate toate motivele de modificare sau de casare? a.a admis recursul n parte; b.a respins recursul fr a rspunde la fiecare argument n parte; c.a admis recursul n totalitate. A 113. Pot fi atacate cu revizuire hotrrile irevocabile? a.de prim instan prin care s-a rezolvat fondul; b.rmase definitive n instana de apel sau prin neapelare; c.irevocabile. B 114. Se poate exercita revizuirea dac exist in dispozitiv dispozitii potrivnice care nu pot fi duse la indeplinire? a.contradicii ntre considerente i dispozitiv; b.n dispozitiv dispoziii potrivnice care nu pot fi aduse la ndeplinire; c.n dispozitiv dispoziii care necesit lmurirea nelesului, ntinderii i aplicrii lor. B 115. Care sunt cazurile in care poate fi exercitata calea de atac a revizuirii? a.unei cereri de probe; b.unei excepii; c.unui capt de cerere. C 116.cand poate fi ceruta revizuirea unei hotarari pe motiv ca obiectul pricinii nu se afl n fiin? a.lucrul a pierit n cursul procesului i reclamantul nu i-a modificat cererea; b.obiectul pricinii exist fizic, dar i s-a schimbat situaia; c.se constat c n cazul unei hotrri cu condamnare alternativ, c executarea n natur nu mai este posibil. A 117. Cand este admisibila revizuirea pe baz de nscrisuri noi? a.exista Ia data cnd a fost pronunat hotrrea; b.a fost folosit n procesul n care s-a pronunat hotrrea atacat, dar a fost interpretat mpotriva nelesului lmurit i nendoielnic al acestuia; c.a fost ntocmit ulterior pronunrii hotrrii i deci nu a fost folosit n proces. A 118.Pentru a se putea exercita revizuirea, ce fel de persoana trebuie sa nu fi fost aparata deloc sau aparata cu viclenie? a.fizic cu discernmnt atenuat; b.juridic de drept privat; c.fizic pus sub curatel. C 119.Cand se poate cere revizuirea pentru contrarietate de hotarari?

a.hotrrile au fost pronunate n acelai dosar; b.hotrrile au fost pronunate n acelai litigiu i dosare diferite; c.n al doilea proces s-a invocat puterea de lucru judecat i excepia a fost respins ca nefondat. B 120. Care este calea de atac impotriva unei ordonante presedintiale? a.se poate pronuna numai dac nu exist judecat asupra fondului; b.este ntotdeauna de competena judectoriei; c.este supus numai recursului. C 121.In cazul ordonantei presedintiale, instanta poate dispune ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea vreunui termen? a.judecata se poate face fr citare, att la prima instan, ct i n recurs; b.instana poate dispune ca executarea s se fac tar somaie sau fr trecerea unui termen; c.instana de recurs poate suspenda executarea hotrrii fr dare de cauiune. B 122. In materia ordonanei preediniale, este interzis ca cererea sa se judece de urgenta si cu precadere? a.instana nu poate administra probe; b.recursul se poate judeca i fr citarea prilor; c.cererea se judec de urgen i cu precdere. C 123. Ordonanta presedintiala are putere de lucru judecata asupra hotararii de fond? a.este vremelnic i executorie; b.este supus apelului n termen de 5 zile de la pronunare dac s-a dat cu citarea prilor; c.are putere de lucru judecat asupra hotrrii de fond. A 124. Care sunt conditiile de admisibilitate a unei cereri de ordonanta preediniala? a.caracterul definitiv al msurii ce urmeaz a fi dispus de instan; b.inexistena unui proces asupra fondului n curs de desfurare; c.urgena C 125. n materie comercial, cererea de ordonan preedinial este admisibil dac se solicit suspendarea din functie a administratorului unei societati comerciale? a.obligarea la plata de despgubiri pentru un act de concuren neloial; b.suspendarea din funcie a administratorului unei societi comerciale; c.stabilirea valabilitii unui contract comercial. B 126. Cand este inadmisibila cererea de ordonanta presedintiala in materie comerciala(societati comerciale)? a.ncetarea faptelor prin care se mpiedic folosirea unor spaii comerciale;

b.ncetarea unor acte de concuren neloial; c.revocarea din funcie a administratorului unei societi comerciale. C 127. Se va respinge ca inadmisibil cererea de ordonan preedinial prin care se solicit anularea formelor de executare silita? a.suspendarea provizorie a executrii silite a hotararii atacate cu revizuire; b.anularea formelor de executare silit; c.suspendarea provizorie a executrii silite a hotrrii atacate cu recurs. B 128. Cererea de ordonan preedinial poate fi admis n cazul n care se solicit interzicerea provizorie a continuarii lucrarilor la o constructie? a. desfiinarea unei construcii; b. interzicerea provizorie a continurii lucrrilor la o construcie; c. evacuarea prtului care deine un titlu locativ despre care reclamantul afirm c nu ar fi valabil. B 129. Este posibila pronuntarea unei ordonante presedintiale si fara citarea partilor? a.cererea poate fi rezolvat i fr citarea prilor; b.pronunarea poate fi amnat cu cel mult 7 zile; c.hotrrea nu trebuie motivat. A 130. Care sunt formele de executare silita indirecta? a. predarea silit a bunurilor mobile i imobile; b. urmrirea silit a fructelor neculese i a recoltelor prinse de rdcini; c. executarea silit a altor obligaii de a face sau a nu face. B 131.Care sunt formele coparticiparii procesuale in faza executarii silite? a.numai activ; b.numai pasiv; c.mixt. A 132.Care sunt atributiile executorului judecatoresc? a. nvestirea cu formul executorie a cambiilor, biletelor la ordin i a cecurilor; b. stabilirea sumei ce urmeaz a fi pltit creditorului, n cazul n care nu s-a fixat prin titlul executoriu, dac se constat imposibilitatea predrii bunului n natur; c. ntocmirea protestului de neplat a cambiilor, biletelor la ordin i a cecurilor. C 133.Care este competena teritorial a executorilor judectoreti? a.este limitat de circumscripia teritorial a judectoriei pe lng funcioneaz, dac legea nu prevede altfel; b.nu este limitat; c.este limitat de circumscripia curii de apel pe lng care funcioneaz. A care

134. Cine solutioneaza conflictul de competen dintre birourile executorilor judectoreti? a. curtea de apel n a crei circumscripie se afl biroul cel dinti sesizat; b. judectoria n circumscripia creia se afl biroul cel dinti sesizat. c. tribunalul n circumscripia cruia se afl biroul cel dinti sesizat. B 135. Care este competenta instantei de executare? a.s nvesteasc toate hotrrile judectoreti; b.s calculeze dobnzile, penalitile sau alte sume acordate prin titlu executoriu, fr a se stabili cuantumul lor; c.s ncuviineze punerea n executare a titlurilor executorii. C 136. Cum trebuie sa fie creanta pentru a se putea pune in executare un titlu executoriu? a.cert i lichid; b.cert i exigibil; c.cert, lichid i exigibil. C 137. Ce fel de hotarari pot fi executate fara a fi nevoie investirea lor cu formula executorie? a. hotrrile executorii provizoriu; b. hotrrile irevocabile; c. ncheierile premergtoare. A 138. Este necesara investirea cu formula executorie a contractelor de leasing pentru a fi executate? a.contractele de garanie imobiliar; b.contractele de leasing; c.actele autentificate de o reprezentan diplomatic sau consular a Romniei. B 139. De catre cine si cu ce cale de atac poate fi atacata incheierea prin care se solutioneaza cererea de investire a hotararii cu formula executorie? a.numai de creditor cu apel i recurs; b.de ambele pri cu apel i recurs; c.n caz de respingere a cererii de ctre creditor, dar numai cu recurs. C 140. ncheierea de ncuviinare a executrii silite este supusa vreunei cai de atac? a.este supus numai apelului; b.nu este supus unei ci de atac; c.este supus att apelului, ct i recursului. B 141. In cazul carui fel de executare nu este necesara somatia? a.popririi; b.executrii creanelor fiscale; c.executrii altor obligaii de a face sau a nu face.

A 142. In ce cazuri intervine suspendarea prescripiei dreptului de a cere (obine) executarea silita? a. pe data ndeplinirii de ctre debitor a unui act voluntar de executare a obligaiei prevzute n titlul executoriu; b. pe data depunerii cererii de reluare a executrii c. ct timp debitorul i sustrage veniturile i bunurile de la urmrire C 143. Care sunt cazurele in care prescripia dreptului de a cere (obine) executarea silit se ntrerupe? a.cnd executarea se face ntre soi; b.pe data depunerii cererii de executare, nsoite de titlul executoriu; c.cnd executarea se face mpotriva unei persoane lipsite de capacitate de exerciiu, ct timp nu are reprezentant legal. B 144. Care sunt cazurile in care suspendarea executrii hotrrii are loc de drept? a. n cazul recursului, dac legea prevede expres; b. ntotdeauna n cazul apelului; c. n cazul revizuirii. 145. In ce cazuri nu opereaza perimarea? a.executrii directe; b.executrii creanelor fiscale; c.urmririi silite a fructelor neculese i a recoltelor prinse de rdcini. B 146. In ce cazuri se poate invoca nevalabilitatea titlului pe calea contestaiei Ia executare propriu-zis? a.nevalabilitatea pe fond a hotrrii puse n executare; b.refuzul organului de executare de a ndeplini un act de executare; c.nevalabilitatea titlului, pentru c nu a fost nvestit cu formul executorie. C 147. In ce cazuri se poate formula contestatia la titlu? a.numai dac nu s-a utilizat procedura lmuririi hotrrii prevzut de art. 281 C. proc. civ.; b.ori de cte ori exist nelmuriri cu privire la nelesul, ntinderea i aplicarea titlului executoriu, chiar dac s-a recurs la procedura prevzut de art. 2811 C. proc. civ.; c.dac instana a lsat nesoluionate prin dispozitiv cereri formulate de pri. A 148.In ce cazuri poate formula contestatie la executare un tert? a.cnd a luat cunotin de actul de executare pe care-1 contest; b.efecturii vnzrii ori predrii silite a bunului;

c.cnd a luat cunotin de primul act de executare. B 149.Care sunt bunurile supuse unei insesizabilitati absolute si neconditionate in cazul executarii silite? a.casa n care locuiete debitorul i familia sa; b.combustibilul necesar debitorului i familiei sale socotit pentru cel puin 6 luni; c.bunurile de uz personal sau casnic strict necesare debitorului i familiei sale. C 150. In ce situatie pot fi urmarite bunurile care servesc la exercitarea ocupatiei debitorului? a.obiectele de cult religios; b.alimentele necesare debitorului i familiei sale pe timp de 2 luni; c.bunurile care servesc la exercitarea ocupaiei debitorului. C 151 Pana la ce cota pot fi urmarite salariul si alte venituri periodice realizate din munca? a.1/5 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaii de ntreinere; b.1/2 din venitul lunar net, pentru repararea pagubelor pricinuite proprietii publice; c.1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii. C 152. In ce situatie pot fi urmarite ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca? a.ajutoarele pentru incapacitate temporar de munc; b.ajutoarele pentru ngrijirea copilului bolnav; c.ajutoarele de maternitate. A 153. Alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii pot fi urmarite? a.sumele cuvenite omerilor; b.alocaiile de stat i indemnizaiile pentru copii; c.compensaia acordat salariailor n caz de desfacere a contractului de munc. B 154.Cine are dreptul de a ataca sau nu hotararea data in prima instanta? a.este obligat s atace hotrrea dat n prim instan b.are dreptul de a ataca sau nu hotrrea dat n prim instan c.nu poate ataca hotrrea dat n prim instan B 155. Care este regula privind publicitatea sedintelor de judecata? a.sunt secrete b.sunt publice c.sunt publice, n afar de cazurile prevzute de lege C 156. Cate faze parcurge in mod obligatoriu procesul civil? a.faza judecii b.faza executrii silite

c.faza judecii i faza executrii silite A 157. In ce act normativ sunt cuprinse normele de procedura propriu-zise? a.constituie b.codul de procedur civil c.legea de organizare judiciar nr.304/2004 B 158. Cum dispune legea civila in timp? a.pentru trecut i viitor b.numai pentru trecut c.numai pentru viitor C 159. In ce materie sunt aplicabile normele de procedura civila? a.numai n cauzele penale b.strict n materie civil c.n toate ramurile dreptului privat C

Rezolvri i rspunsuri la testele de autoevaluare 1. b; 2. c; 3. c; 4. b; 5. a; 6. b; 7. a; 8. c; 9. a; 10. a; 11. a; 12. c; 13. a; 14. c; 15. b; 16. b; 17. b; 18. c; 19. a; 20. c; 21. a; 22. a; 23. c; 24. a; 25. c; 26. c; 27. b; 28. c; 29. b; 30. c; 31. a; 32. c; 33 a; 34. b; 35. c; 36. a; 37. c; 38. c; 39. b; 40. c; 41. a; 42. b; 43. b; 44. b; 45. b; 46. b; 47 c; 48. c; 49. b; 50. a; 51. a; 52. c; 53. c; 54. b; 55. c; 56. a; 57. b; 58 b; 59. a; 60. a; 61. a; 62. c; 63. b; 64. a; 65. b; 66. a; 67. b; 68. c; 69. c; 70. b; 71. c; 72. b; 73. a; 74. c; 75. b; 76. c; 77. b; 78. c; 79. b;80. b; 81. a; 82. c; 83. c; 84. b; 85. a; 86. c; 87. b; 88. c; 89. a; 90. b; 91. b; 92. b; 93. b; 94. b; 95. b; 96. b; 97. c; 98. b; 99. a; 100. b; 101. a; 102. c; 103. c; 104. c; 105. b; 106. b; 107. c; 108. a; 109. c; 110. a; 111. c; 112. a; 113. b; 114. b; 115. c; 116. a; 117. a; 118. c; 119. b; 120. c; 121. b; 122. c; 123. a; 124. c; 125. b; 126. c; 127. b; 128. b; 129.a;130-b; 131-a; 132-c; 133-a; 134-b; 135-c; 136-c; 137-a; 138-b, 139-c; 140-b; 141-a; 142-c; 143-b; 144-a; 5b; 146-c; 147-a; 148-b; 149-c; 150-c; 151-c; 152-a; 153-b: 154-b: 155-c; 156-a; 157-b; 158-c159-c.