Sunteți pe pagina 1din 37

Academia de Studii Economice din Bucureti

Facultatea de Marketing







PROIECT SPSS
ANALIZA DATELOR DE MARKETING




Student:
Nume Prenume
grupa 17xx, seria x, anul II





Bucureti, 2014


2

1. PRELUCRAREA VARIABILELOR

1.1 Schimbarea unei variabile din scal metric n nemetric

Pentru rezolvarea acestei cerinte am folosit intrebarea Cte ore alocai n medie pe
sptmn pentru: cumparaturi? (q3_3)

Variabila transformata ore alocate cumparaturi (q3_3) in noua variabila denumita
ore_cump, cu eticheta Ore pe saptamana cumparaturi (Binned)
Vom crea 4 intervale egale de timp cu urmatoarele valori:
- 1= Intre 0-5h; cu eticheta intre 0 si 5 ore;
- 2= Intre 6-10h; cu eticheta intre 6 si 10 de ore;
- 3= Intre 11-15h; cu eticheta intre 11 si 15 de ore;
- 4= Intre 16-20h; cu eticheta intre 16 si 20 de ore;
-
Astfel noua variabila creata va avea urmatoarea frecventa:
Statistics
Ore pe saptamana -
cumparaturi (Binned)
N
Valid 220
Missing 5

Tabel 1.1: Tabel de frecven - Numr de ore petrecute in medie, pe saptamana
pentru cumparaturi (msurat pe scal nemetric)

Ore pe saptamana - cumparaturi (Binned)
Frequenc
y
Percent Valid
Percent
Cumulative
Percent
Valid
intre 0 si 5 ore 197 87.6 89.5 89.5
intre 6 si 10 de
ore
19 8.4 8.6 98.2
intre 11 si 15 ore 3 1.3 1.4 99.5
intre 16 si 20 de
ore
1 .4 .5 100.0

3

Total 220 97.8 100.0

Missing System 5 2.2

Total 225 100.0


1.2 Schimbarea unitii de msur

Pentru rezolvarea acestei cerinte am folosit intrebarea Cte ore alocai n medie pe
sptmn pentru: cumparaturi?(q3_3)

Pentru a realiza schimbarea unitatii de masura am ales o variabila ce este exprimata in ore,
pentru a o transformara intr-o variabila exprimata in minute. Acest lucru este posibil prin
functia Compute Variable. Vom alege intrebarea q3_3, pe care o vom inmulti cu 60
(schimband astfel unitatea de masura din ore in minute), astfel ecuatia va arata in felul
urmator: q3_3X60. Noua variabila q3_3 va fi exprimata in astfel intr-o noua unitate de
masura, minute.

1.3 Schimbarea codificrii unei variabile
Pentru rezolvarea acestei cerinte am folosit intrebarea: n evaluarea unei poteniale
investiii, n calitate de viitor om de marketing, ct de mult conteaz pentru dumneavoastr
urmtoarele elemente? Prerea prietenilor i cunotinelor . (q17_4)
Variabila aleas n aceast etap este cat de mult conteaza parerea prietenilor si
cunostintelor, a crei codificare dinaintea prelucrrii este urmtoarea:
1 = "foarte putin";
2 = "putin";
3 = "nici nici";
4 = "mult";
5 = "foarte mult";
Recodificarea s-a realizat n urmtorul mod conform scalei lui Likert:
1 a devenit 2
2 a devenit 1
3 a devenit 0
4 a devenit -1
5 a devenit -2
Prin prelucrare s-a generat o nou variabil, cu numele parere_p i eticheta cat de
mult conteaza parerea prietenilor si cunostintelor, definit de tip numeric, cu o lungime de
2 caractere (ntruct poate lua i valori negative) i 0 zecimale.


4

Analiza noii variabile a generat urmtorul tabel de frecven:

Statistics
cat de mult conteaza
parerea prietenilor si
cunostintelor
N
Valid 221
Missing 4
Tabel 1.2: Tabel de frecven Cat de mult conteaza pentru dumneavoastra parerea
prietenilor si cunostintelor?









cat de mult conteaza parerea prietenilor si cunostintelor
Frequency Percent Valid
Percent
Cumulative
Percent
Valid
-2.00 15 6.7 6.8 6.8
-1.00 43 19.1 19.5 26.2
.00 93 41.3 42.1 68.3
1.00 60 26.7 27.1 95.5
2.00 10 4.4 4.5 100.0
Total 221 98.2 100.0

Missin
g
System 4 1.8

Total 225 100.0


5

2. ANALIZA UNIVARIATA
- Numar de ore alocat in medie, pe saptamana pentru iesiri cu prietenii(q3_4)

Tabel 1: Indicatori statistici numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru
iesiri cu prietenii
Statistics
Ore pe saptamana - iesiri cu
prietenii
N
Valid 220
Missing 5
Mean 9.80
Std. Error of Mean .585
Median 8.00
Mode 10
Std. Deviation 8.679
Variance 75.321
Skewness 2.729
Std. Error of
Skewness
.164
Kurtosis 12.518
Std. Error of
Kurtosis
.327
Range 71
Minimum 1
Maximum 72
Sum 2156

Prin analiza tabelul de frecvente se poate concluziona ca, dintr-un total de 225 de
subieci chestionati, 4 studenti nu au dorit sa raspund la intrebarea Numarul de ore
alocate in medie, pe saptamana pentru iesiri cu prietenii (variabila calculata in ore), ceea
ce conduce la existena a doar 221 de rspunsuri valide. Valoarea medie calculata este de
9.80 ore. De asemenea, putem sa observam faptul ca mediana are o valoare mai mare (8
ore) decat media calculata, ceea ce inseamna ca seria este una dezechilibrata.


6

Figura 4: Distribuia seriei numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru
iesiri cu prietenii








- Care este
modalitatea preferat de
petrecere a timpului liber? nemetric(Q1)

Statistics
Modalitatea preferata de
petrecere a timpului liber
N
Valid 225
Missing 0
Mean 6.29
Median 6.00
Mode 6

Analiznd tabelul de frecvene se deduce faptul c, dintr-un total de 225 de subieci
chestionai, toti au raspuns la intrebarea Care este modalitatea preferata de petrecerea a
timpului liber?, ceea ce conduce la existena a 225 de rspunsuri valide.

Tabel 3: Tabel de frecven Modalitatea preferata de petrecere a timpului liber

Modalitatea preferata de petrecere a timpului liber
Frequency Percent Valid
Percent
Cumulative
Percent

7

Valid
sport/sala de
forta
21 9.3 9.3 9.3
cercuri tematice 5 2.2 2.2 11.6
cu familia 28 12.4 12.4 24.0
cumparaturi 11 4.9 4.9 28.9
plimbari in aer
liber
88 39.1 39.1 68.0
cinematograf 14 6.2 6.2 74.2
jocuri
PC/consola
5 2.2 2.2 76.4
iesiri in club 8 3.6 3.6 80.0
excursii 28 12.4 12.4 92.4
navigare web 9 4.0 4.0 96.4
alta 8 3.6 3.6 100.0
Total 225 100.0 100.0




8

Mai mult, att tabelul de frecven ct i graficul aferent acestei variabile reflect faptul c
raportul dintre respondenii ce prefera plimbari in aer liber i cei care prefera
cumparaturile este mai putin de 10% sau, cu alte cuvinte, 39.1 % dintre respondeni
prefera iesirile in aer liber, n timp ce doar 4.9% prefera cumparaturile ca si metoda
preferata de petrecere a timpului liber.

Tabel 4: Frecven relativ modalitate preferata de petrecere a timpului liber

- Numar de ore alocat in medie, pe saptamana pentru activitati sportive(q3_2)

Tabel 5: Indicatori statistici numar de ore alocate in medie, pe saptamana
pentru activitati sportive

Statistics
Ore pe saptamana - activitati
sportive
N
Valid 221
Missing 4
Mean 4.49
Std. Error of Mean .302
Median 3.00
Mode 2
Std. Deviation 4.488
Variance 20.142
Skewness 2.468
Std. Error of
Skewness
.164
Kurtosis 9.638
Descriptive Statistics
N Range Minim
um
Maximu
m
Sum Mean Std.
Deviation
Varian
ce
Statist
ic
Statisti
c
Statisti
c
Statistic Statist
ic
Statist
ic
Std.
Error
Statistic Statisti
c
Modalitatea
preferata de
petrecere a timpului
liber
225 11 1 12 1416 6.29 .186 2.788 7.771
Valid N (listwise) 225


9

Std. Error of
Kurtosis
.326
Range 30
Minimum 0
Maximum 30
Sum 992

Analiznd tabelul de frecvene deduce faptul c, dintr-un total de 225 de subieci
chestionai, 4 studenti nu au dorit s rspund la ntrebarea Numarul de ore alocate in
medie, pe saptamana pentru activitati sportive (variabila calculata in ore), ceea ce conduce
la existena a doar 221 de rspunsuri valide. Valoarea medie calculata este de 4.49 ore. De
asemenea, observm faptul c mediana are o valoare mai mare (3 ore) dect media
calculat, ceea ce nseamn c seria este una dezechilibrat.


- Dup absolvirea studiilor de licen/masterat nemetrica (q19)
Statistics
Dupa absolvirea studiilor
de licenta/masterat
N Valid 223

10

Missing 2
Mean 2.67
Median 2.00
Mode 1
Sum 595

Analiznd tabelul de frecvene deduce faptul c, dintr-un total de 225 de subieci
chestionai, doi studenti nu au dorit s rspund la ntrebarea Dupa absolvirea studiilor
de licenta/masterat, ceea ce conduce la existena a doar 223 de rspunsuri valide.

Tabel 6: Tabel de frecven Dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat

Dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat
Frequenc
y
Percent Valid
Percent
Cumulative
Percent
Valid
Doresc sa ma stabilesc
in Bucuresti
105 46.7 47.1 47.1
Ma intorc in
localitatea in care
locuiesc parintii mei
9 4.0 4.0 51.1
Plec sa muncesc in
strainatate
17 7.6 7.6 58.7
Ma mut acolo unde
gasesc un loc de
munca bun
39 17.3 17.5 76.2
Alta variant 53 23.6 23.8 100.0
Total 223 99.1 100.0

Missing System 2 .9

Total 225 100.0




11




Mai mult, att tabelul de frecven ct i graficul aferent acestei variabile reflect faptul c
raportul dintre respondenii doresc sa se stabileasca in Bucuresti i cei care isi doresc sa
munceasca in strainatate este de aproximativ 20%. Cu alte cuvinte, 47.1% dintre
respondeni prefer ca, pe viitor, sa se stabileasca in Bucuresti, fata de 7.6% ce prefera sa
plece sa munceasca in strainatate ca si perspectiva de viitor ulterior absolvirii cursurilor de
licenta/masterat.
Tabel 7: Frecven relativ dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat



Descriptive Statistics
N Range Minimu
m
Maximu
m
Sum Mean Std.
Deviatio
n
Variance
Statist
ic
Statist
ic
Statistic Statistic Statist
ic
Statist
ic
Std.
Error
Statistic Statistic
Dupa
absolvirea
studiilor de
licenta/mastera
t
223 4 1 5 595 2.67 .115 1.718 2.952
Valid N
(listwise)
223


12

- Culoare preferata - nemetric (Q5)

Statistics
Culoarea preferata
N
Valid 223
Missing 2
Mean 2.81
Median 3.00
Mode 3
Analiznd tabelul de frecvene se deduce faptul c, dintr-un total de 225 de subieci
chestionai, 2 nu au dorit s rspund la ntrebarea Care este culoarea dumneavoastr
preferata?, ceea ce conduce la existena a doar 223 de rspunsuri valide.

Tabel 8: Tabel de frecven Culoarea preferata

Culoarea preferata
Frequenc
y
Percent Valid
Percent
Cumulative
Percent
Valid
rosu 53 23.6 23.8 23.8
verde 29 12.9 13.0 36.8
albastru 92 40.9 41.3 78.0
galben 5 2.2 2.2 80.3
alta
culoare
44 19.6 19.7 100.0
Total 223 99.1 100.0

Missing System 2 .9

Total 225 100.0


13



Mai mult, att tabelul de frecven ct i graficul aferent acestei variabile reflect faptul c
raportul dintre respondenii care prefera culoarea albastru si cei care prefer culoarea
galben este de mai putin de 1/4 sau, cu alte cuvinte, 41.3 % dintre respondeni prefera
culoarea albastru, n timp ce doar 2.2% prefera culoarea galben.

Tabel 9: Frecven relativ culoarea preferata










Descriptive Statistics
N Range Minim
um
Maximu
m
Sum Mean Std.
Deviation
Varianc
e
Statist
ic
Statistic Statisti
c
Statistic Statisti
c
Statisti
c
Std.
Error
Statistic Statistic
Culoarea
preferata
223 4 1 5 627 2.81 .091 1.366 1.865
Valid N
(listwise)
223


14

- Numar de ore alocat in medie, pe saptamana pentru cumparaturi(q3_3)

Tabel 10: Indicatori statistici numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru
cumparaturi

Statistics
Ore pe saptamana
cumparaturi
N
Valid 220
Missing 5
Mean 3.43
Std. Error of Mean .180
Median 3.00
Mode 2
Std. Deviation 2.664
Variance 7.096
Skewness 2.506
Std. Error of
Skewness
.164
Kurtosis 9.863
Std. Error of
Kurtosis
.327
Range 20
Minimum 0
Maximum 20
Sum 755

Analiznd tabelul de frecvene deduce faptul c, dintr-un total de 225 de subieci
chestionai, 5 studenti nu au dorit s rspund la ntrebarea Numarul de ore alocate in
medie, pe saptamana pentru cumparaturi (variabila calculata in ore), ceea ce conduce la
existena a doar 220 de rspunsuri valide. Valoarea medie calculata este de 3.43 ore. De
asemenea, observm faptul c mediana are o valoare mai mare (3 ore) dect media
calculat, ceea ce nseamn c seria este una dezechilibrat.




15

Figura 11: Distribuia seriei numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru
cumparaturi



- Ulterior absolvirii cursurilor de licen urmrii - nemetric (q16)

Statistics
Ulterior absolvirii
cursurilor de licenta
urmariti
N
Valid 224
Missing 1
Mean 2.79
Median 2.00
Mode 1
Sum 626

Analiznd tabelul de frecvene deduce faptul c, dintr-un total de 225 de subieci
chestionai, un student nu a dorit s rspund la ntrebarea Care este sexul
dumneavoastr?, ceea ce conduce la existena a doar 224 de rspunsuri valide.




16

Tabel 12: Tabel de frecven Ulterior absolvirii cursurilor de licenta

Ulterior absolvirii cursurilor de licenta urmariti
Frequenc
y
Percent Valid
Percent
Cumulative
Percent
Valid
Ocuparea unui post
intr-o companie
straina de mari
dimensiuni
94 41.8 42.0 42.0
Angajarea intr-o
companie romaneasca
de mici si medii
dimensiuni
51 22.7 22.8 64.7
Implicarea intr-o
organizatie non-
guvernamentala
2 .9 .9 65.6
Angajarea in
administratia publica
1 .4 .4 66.1
Deschiderea propriei
afaceri
54 24.0 24.1 90.2
Activarea ca liber
profesionist
4 1.8 1.8 92.0
O alta variant 18 8.0 8.0 100.0
Total 224 99.6 100.0

Missing System 1 .4

Total 225 100.0



17

Mai mult, att tabelul de frecven ct i graficul aferent acestei variabile reflect faptul c
raportul dintre respondenii ce prefera ocuparea unui post intr-o companie de mari
dimensiuni i cei care prefera deschiderea propriei afaceri este de aproximativ 50% sau, cu
alte cuvinte, 42% dintre respondeni prefer ocuparea unui post intr-o companie de mari
dimensiuni, fata de 24.1% ce prefera deschiderea propriei afaceri ca si perspectiva de viitor
ulterior absolvirii cursurilor de licenta.
Tabel 13: Frecven relativ ulterior absolvirii cursurilor de licenta


- Sexul respondentului nemetric (Q18)ndintral a:
Statistics
Sexul respondentului
N
Valid 223
Missing 2
Mean 1.83
Median 2.00
Mode 2

Analiznd tabelul de frecvene deduce faptul c, dintr-un total de 225 de subieci
chestionai, 2 nu au dorit s rspund la ntrebarea Care este sexul dumneavoastr?, ceea
ce conduce la existena a doar 223 de rspunsuri valide.



Descriptive Statistics
N Range Minimu
m
Maximu
m
Sum Mean Std.
Deviation
Variance
Statistic Statistic Statistic Statistic Statistic Statistic Std.
Error
Statistic Statistic
Ulterior
absolvirii
cursurilor de
licenta urmariti
224 6 1 7 626 2.79 .139 2.073 4.298
Valid N (listwise) 224


18

Tabel 14: Tabel de frecven - Sexul respondenilor

Frequenc
y
Percent Valid
Percent
Cumulative
Percent
Valid
Barbates
c
38 16.9 17.0 17.0
Femeiesc 185 82.2 83.0 100.0
Total 223 99.1 100.0

Missing System 2 .9

Total 225 100.0



Caracterizarea variatiei:

Tabel 15: Frecven relativ sexul respondenilor

Descriptive Statistics
N Range Mini
mum
Maximu
m
Sum Mean Std.
Deviati
on
Varian
ce
Statis
tic
Statist
ic
Statis
tic
Statistic Statist
ic
Statist
ic
Std.
Error
Statistic Statist
ic
Sexul
respondentului
223 1 1 2 408 1.83 .025 .377 .142
Valid N (listwise) 223


Mai mult, att tabelul de frecven ct i graficul aferent acestei variabile reflect faptul c
raportul dintre respondenii de sex masculin i cei de sex feminin este de aprox. 1/4 sau, cu

19

alte cuvinte, dou treimi dintre respondeni (mai exact 82.2%) sunt femei, n timp ce doar
16.9% sunt brbai, restul pn la 100% fiind reprezentat de persoanele care au ales s nu
rspund la aceast ntrebare.


- Numar de ore alocat in medie, pe saptamana pentru lectura( q3_1)

Tabel 16: Indicatori statistici numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru
lectura

Statistics
Ore pe saptamana lectura
N
Valid 221
Missing 4
Mean 6.96
Std. Error of Mean .381
Median 5.00
Mode 5
Std. Deviation 5.666
Variance 32.103
Skewness 1.601
Std. Error of
Skewness
.164
Kurtosis 2.863
Std. Error of
Kurtosis
.326
Range 30
Minimum 0
Maximum 30
Sum 1538


Analiznd tabelul de frecvene deduce faptul c, dintr-un total de 225 de subieci
chestionai, 4 studenti nu au dorit s rspund la ntrebarea Numarul de ore alocate in
medie, pe saptamana pentru lectura (variabila calculata in ore), ceea ce conduce la
existena a doar 221 de rspunsuri valide. Valoarea medie calculata este de 6.96 ore. De

20

asemenea, observm faptul c mediana are o valoare mai mare (5 ore) dect media
calculat, ceea ce nseamn c seria este una dezechilibrat.

Figura 17: Distribuia seriei numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru
lectura



- Dup absolvirea studiilor de licen/masterat nemetrica (q19)
Statistics
Dupa absolvirea studiilor
de licenta/masterat
N
Valid 223
Missing 2
Mean 2.67
Median 2.00
Mode 1
Sum 595

Analiznd tabelul de frecvene deduce faptul c, dintr-un total de 225 de subieci
chestionai, doi studenti nu au dorit s rspund la ntrebarea Dupa absolvirea studiilor
de licenta/masterat, ceea ce conduce la existena a doar 223 de rspunsuri valide.


21

Tabel 18: Tabel de frecven Dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat

Dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat
Frequenc
y
Percent Valid
Percent
Cumulative
Percent
Valid
Doresc sa ma stabilesc
in Bucuresti
105 46.7 47.1 47.1
Ma intorc in
localitatea in care
locuiesc parintii mei
9 4.0 4.0 51.1
Plec sa muncesc in
strainatate
17 7.6 7.6 58.7
Ma mut acolo unde
gasesc un loc de
munca bun
39 17.3 17.5 76.2
Alta variant 53 23.6 23.8 100.0
Total 223 99.1 100.0

Missing System 2 .9

Total 225 100.0




Mai mult, att tabelul de frecven ct i graficul aferent acestei variabile reflect faptul c
raportul dintre respondenii doresc sa se stabileasca in Bucuresti i cei care isi doresc sa
munceasca in strainatate este de aproximativ 20%. Cu alte cuvinte, 47.1% dintre
respondeni prefer ca, pe viitor, sa se stabileasca in Bucuresti, fata de 7.6% ce prefera sa

22

plece sa munceasca in strainatate ca si perspectiva de viitor ulterior absolvirii cursurilor de
licenta/masterat.

Tabel 19: Frecven relativ dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat


3. ANALIZA BIVARIATA

- q 18 (sexul respondentului) si q19(dup absolvirea studiilor de licen/masterat ce
urmariti in continuare?) pereche nemetric-nemetric


Tabel 22: Tabel de contingenta - dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat *
Sexul respondentului


Sexul
respondentului
Total
barbates
c
femeiesc
Dupa absolvirea
studiilor de
Doresc sa ma stabilesc
in Bucuresti
16 88 104
Descriptive Statistics
N Range Minimu
m
Maximu
m
Sum Mean Std.
Deviatio
n
Variance
Statist
ic
Statist
ic
Statistic Statistic Statist
ic
Statist
ic
Std.
Error
Statistic Statistic
Dupa
absolvirea
studiilor de
licenta/mastera
t
223 4 1 5 595 2.67 .115 1.718 2.952
Valid N
(listwise)
223


23

licenta/masterat Ma intorc in
localitatea in care
locuiesc parintii mei
3 6 9
Plec sa muncesc in
strainatate
4 13 17
Ma mut acolo unde
gasesc un loc de
munca bun
9 30 39
Alta variant 6 47 53
Total 38 184 222

Se observa ca avem un numar de 222 inregistrari valide, cu distribuia de mai sus.
Trebuie remarcata insa diferenta majora dintre numarul de respondenti femei care doresc
sa se stabileasca in Bucuresti dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat si numarul de
barbati care doresc sa se stabileasca in Bucuresti dupa terminarea studiilor de
licenta/masterat. De asemenea, observam o diferenta mare intre numarul total de
respondenti ce doresc sa ramana in Bucuresti dupa terminarea studiilor de
licenta/masterat si totalul respondentilor ce isi doresc sa se mute acolo unde gasesc un loc
de munca bun. Observam ca numarul de femei care doresc sa se mute unde isi gasesc unloc
de munca bun este mai mult decat dublul barbatilor care isi doresc sa se mute acolo unde
gasesc un loc de munca bun dupa terminarea studiilor de licenta/masterat. Observam ca
femeile acorda mult mai multa importanta stabilirii intr-un oras unde gasesc un loc de
munca bun fata de sexul masculine, fapt ce ar putea fi explicat printr-o analiza a
constructiei psihologice diferite a celor doua sexe.

Tabel 23: Coeficienti - - dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat * Sexul
respondentului

Symmetric Measures
Value Approx.
Sig.
Nominal by
Nominal
Phi .144 .329
Cramer's V .144 .329

24


Observam o valoare
redusa a coeficient de
contingenta, acesta
aparinand intervalului
0-0,2, ce indica existenta unei legaturi accidentale ntre cele doua variabile. Astfel, corelaia
dintre variabilele analizate se datoreaz erorii si putem concluziona ca sexul nu determin
obiceiul respondenilor de a-si face planuri pe viitor pentru perioada de dupa absolvirea
studiilor de licenta/masterat.
Figura24:Dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat * Sexul respondentului

Graficul reflecta faptul ca exista un oarecare echilibru in distributia variabilei sexul
respondentului. Se observa de altfel, ca numarul persoanelor de sex feminin care au acest
obicei de a-si face planuri pe viitor pentru perioada de dupa absolvirea studiilor de
licenta/masterat este mult mai mare decat cel al persoanelor de sex masculin, in acord
perfect cu concluzille analizei tabelului de distributie.

Contingency
Coefficient
.143 .329
N of Valid Cases 222

a. Not assuming the null hypothesis.
b. Using the asymptotic standard error assuming the null
hypothesis.

25

- q4_3 accesare pagini social media VS. q7_9 incredere informatii de pe bloguri/pagini
personale

Tabel 25: Tabel de contingenta Accesare pagini social media * incredere informatii
de pe bloguri/ pagini personale

Correlations
Pondere
utilizare PC -
social media
surse de
incredere -
Bloguri/pagi
ni personale
Pondere utilizare PC -
social media
Pearson
Correlation
1 .136
*

Sig. (2-tailed)

.042
N 225 223
surse de incredere -
Bloguri/pagini
personale
Pearson
Correlation
.136
*
1
Sig. (2-tailed) .042

N 223 223
*. Correlation is significant at the 0.05 level (2-tailed).


Correlations
Pondere
utilizare PC -
social media
surse de
incredere -
Bloguri/pagi
ni personale
Spearman's
rho
Pondere utilizare PC -
social media
Correlation
Coefficient
1.000 .103
Sig. (2-tailed) . .125
N 225 223
surse de incredere -
Bloguri/pagini
personale
Correlation
Coefficient
.103 1.000
Sig. (2-tailed) .125 .
N 223 223

26

Tabel 26: Coeficienti - - dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat * Sexul
respondentului

Symmetric Measures
Value Asymp. Std.
Error
a

Approx.
T
b

Approx.
Sig.
Nominal by
Nominal
Phi .531

.922
Cramer's V .265

.922
Contingency
Coefficient
.469

.922
Interval by
Interval
Pearson's R .136 .070 2.048 .042
c

Ordinal by
Ordinal
Spearman
Correlation
.103 .070 1.541 .125
c

N of Valid Cases 223

a. Not assuming the null hypothesis.
b. Using the asymptotic standard error assuming the null hypothesis.
c. Based on normal approximation.

Figura 27:Accesare pagini social media * incredere informatii de pe bloguri/ pagini
personale



Datele grafice indicate mai sus sugereaza faptul c ntre ponderea accesarii pagini
social media din ponderea timpului petrecut in fata calculatorului si incredere informatii de
pe bloguri/pagini personaleexist o legtur directa. Cu alte cuvinte, cu ct ponderea
accesarii pagini social media din ponderea timpului petrecut in fata calculatorului creste,

27

cu att variabila incredere informatii de pe bloguri/pagini personalecreste si ea.
Coeficientul de contingenta este 0.469, o valoare medie a acestuia. De asemeni din valoarea
coeficientului de corelaie R al lui Pearson (cuprins n intervalul 0-0,3), rezulta faptul ca
aceast corelaie este una accidentala, slaba si directa.

- q4_5 pondere vizionare filme/emisiuni VS. q7_5 incredere in informatii de la
emisiunile TV
Tabel 28: Tabel de contingenta Pondere vizionare filme/emisiuni * incredere in
informatiile de la emisiunile TV

Correlations
Pondere
utilizare PC -
filme/emisi
uni
surse de
incredere -
Emisiuni TV
Pondere utilizare PC -
filme/emisiuni
Pearson
Correlation
1 -.075
Sig. (2-tailed)

.266
N 225 223
surse de incredere -
Emisiuni TV
Pearson
Correlation
-.075 1
Sig. (2-tailed) .266

N 223 223


Correlations
Pondere
utilizare PC -
filme/emisi
uni
surse de
incredere -
Emisiuni TV
Spearman's
rho
Pondere utilizare PC -
filme/emisiuni
Correlation
Coefficient
1.000 -.069
Sig. (2-tailed) . .303
N 225 223
surse de incredere -
Emisiuni TV
Correlation
Coefficient
-.069 1.000

28

Sig. (2-tailed) .303 .
N 223 223

Tabel 29: Coeficienti - Pondere vizionare filme/emisiuni * incredere in informatiile
de la emisiunile TV

Symmetric Measures
Value Asymp. Std.
Error
a

Approx.
T
b

Approx.
Sig.
Nominal by
Nominal
Phi .705

.006
Cramer's V .352

.006
Contingency
Coefficient
.576

.006
Interval by
Interval
Pearson's R -.075 .065 -1.115 .266
c

Ordinal by
Ordinal
Spearman
Correlation
-.069 .063 -1.033 .303
c

N of Valid Cases 223

a. Not assuming the null hypothesis.
b. Using the asymptotic standard error assuming the null hypothesis.
c. Based on normal approximation.
Figura 30:Pondere vizionare filme/emisiuni * incredere in informatiile de la
emisiunile TV












29

Datele rezultate in urma sondajului indicate mai sus indica faptul c ntre ponderea
vizionare filme/emisiunisiincredere in informatii de la emisiunile TVexist o legtur
directa. Cu alte cuvinte, cu ct ponderea vizionare filme/emisiunicreste, cu att variabila
incredere in informatii de la emisiunilecreste si ea. Coeficientul de contingenta este.576, o
valoare medie a acestuia. Asemeni, din valoarea modulul coeficientului de corelaie R al lui
Pearson (cuprins n intervalul 0-0,3), rezulta faptul ca aceast corelaie este una
accidentala, slaba si directa.


- q4_3 accesare pagini social media VS. q7_3 incredere in informatiile publicate in
articolele promovate prin social media
Tabel 31: Tabel de contingenta Accesare pagini social media * Incredere in
informatiile pubilcate in articolele promovate prin social media

Correlations
Pondere
utilizare PC -
social media
surse de
incredere -
Articole
promovate
prin social
media
Pondere utilizare PC -
social media
Pearson
Correlation
1 .036
Sig. (2-tailed)

.596
N 225 222
surse de incredere -
Articole promovate
prin social media
Pearson
Correlation
.036 1
Sig. (2-tailed) .596

N 222 222

Correlations

30

Pondere
utilizare PC -
social media
surse de
incredere -
Articole
promovate
prin social
media
Spearman's
rho
Pondere utilizare PC -
social media
Correlation
Coefficient
1.000 -.008
Sig. (2-tailed) . .903
N 225 222
surse de incredere -
Articole promovate
prin social media
Correlation
Coefficient
-.008 1.000
Sig. (2-tailed) .903 .
N 222 222

Tabel 32: Coeficienti - Accesare pagini social media * Incredere in informatiile
pubilcate in articolele promovate prin social media


Symmetric Measures
Value Asymp. Std.
Error
a

Approx.
T
b

Approx.
Sig.
Nominal by
Nominal
Phi .540

.893
Cramer's V .270

.893
Contingency
Coefficient
.475

.893
Interval by
Interval
Pearson's R .036 .069 .531 .596
c

Ordinal by
Ordinal
Spearman
Correlation
-.008 .068 -.122 .903
c

N of Valid Cases 222

a. Not assuming the null hypothesis.
b. Using the asymptotic standard error assuming the null hypothesis.
c. Based on normal approximation.




31

Figura33:Accesare pagini social media * Incredere in informatiile pubilcate in
articolele promovate prin social media


Reprezentarile grafice de mai sus indica faptul c ntre ponderea accesarii pagini
social media din ponderea timpului petrecut in fata calculatorului i incredere in
informatiile publicate in articolele promovate prin social mediaexist o legtur directa. Cu
alte cuvinte, cu ct ponderea accesarii pagini social media din ponderea timpului petrecut
in fata calculatorului creste, cu att variabila incredere in informatiile publicate in
articolele promovate prin social mediacreste si ea. Coeficientul de contingenta este 0.475, o
valoare medie a acestuia. De asemeni din valoarea coeficientului de corelaie R al lui
Pearson (cuprins n intervalul 0-0,3), rezulta faptul ca aceast corelaie este una
accidentala, slaba si directa.

- q3_1 ore alocate in medie pentru lectura VS.q7_0 incredere informatii din ziare cu
aparitie zilnica/cotidiene

Tabel 34: Tabel de contingenta Ore alocate in medie pentru lectura * incredere in
informatiile din ziare cu aparitie zilnica/cotidiene

Correlations
Ore pe
saptamana -
lectura
surse de
incredere -
Ziare cu
aparitie
zilnica/cotid
iene

32

Ore pe saptamana
lectura
Pearson
Correlation
1 .064
Sig. (2-tailed)

.348
N 221 219
surse de incredere -
Ziare cu aparitie
zilnica/cotidiene
Pearson
Correlation
.064 1
Sig. (2-tailed) .348

N 219 223


Correlations
Ore pe
saptamana -
lectura
surse de
incredere -
Ziare cu
aparitie
zilnica/cotid
iene
Spearman's
rho
Ore pe saptamana
lectura
Correlation
Coefficient
1.000 .031
Sig. (2-tailed) . .644
N 221 219
surse de incredere -
Ziare cu aparitie
zilnica/cotidiene
Correlation
Coefficient
.031 1.000
Sig. (2-tailed) .644 .
N 219 223

Tabel 35: Coeficienti - Ore alocate in medie pentru lectura * incredere in informatiile
din ziare cu aparotie zilnica/cotidiene


Symmetric Measures
Value Asymp. Std.
Error
a

Approx.
T
b

Approx.
Sig.
Nominal by
Nominal
Phi .585

.747
Cramer's V .293

.747
Contingency
Coefficient
.505

.747

33

Interval by
Interval
Pearson's R .064 .066 .940 .348
c

Ordinal by
Ordinal
Spearman
Correlation
.031 .069 .463 .644
c

N of Valid Cases 219

a. Not assuming the null hypothesis.
b. Using the asymptotic standard error assuming the null hypothesis.
c. Based on normal approximation.


Figura 36:Ore alocate in medie pentru lectura * incredere in informatiile din ziare cu
aparotie zilnica/cotidiene


Analiza datelorrezultate in urma sondajuluiindica faptul c ntre ore alocate in medie
pentru siincredere informatii din ziare cu aparitie zilnica/cotidieneexist o legtur
directa.Mai specific, cu ct ponderea ore alocate in medie pentru lecturacreste, cu att
variabila incredere incredere in informatiile din ziare cu aparitie zilnica/cotidienecreste si
ea. Coeficientul de contingenta este0.505, o valoare medie a acestuia. De asemeni, din
valoareacoeficientului de corelaie R al lui Pearson (cuprins n intervalul 0-0,3), rezulta
faptul ca aceast corelaie este una accidentala, slaba si directa.





34

Rezumat executiv cercetare

Obiectuvul acestei cercetri este studierea rspunsurilor studenilor facultii de
Marketing din cadrul ASE Bucureti fa de mediul online i companiile anjatoare de mici i
medii dimensiuni din Bucureti.
Se vor lua n considerare att sexul respondenilor ct i obiceiurile de consum, cum
i petrec timpul liber, ce perspective de viitor prefera, pe ce obiective profesionale i
personale se axeaz. Aceste informaii sunt utile pentru companiile angajatoare pentru a
putea planifica cele mai bune strategii de abordare a studenilor facultii de Marketing din
cadrul ASE Bucureti.
Ipoteza de la care pleac aceast cercetare este ca studenii din cadrul facultii de
Marketing din cadrul ASE vor ca pe viitor s fie angajai ntr-o companie de mici i medii
dimensiuni din Bucureti.
Din cercetare reiese c majoritatea respondenilor sunt de sex feminin, ntr-o
proporie de 82%. Astfel c o prim concluzie putem deduce c una dintre strategiile
planificate de ctre companiile angajatoare de dimensiuni mici i medii este ar trebui s fie
orientate ctre persoanele de sex feminin, oferindu-le oportuniti de dezvoltare n carier.
O alt concluzie ce reiese din acest studiu, propice pentru companiile angajatoare
din Bucureti, este c majoritatea respondenilor au ncredere n informaiile oferite de
social media pentru a-i pune amprenta n mediul online cu scopul de a atinge un numr
ct mai mare de tineri specializai n viitorul apropiat.
Deoarece aproximativ jumtate din tinerii cu studiile terminate (licena/masterat)
doresc s se angajeze ntr-o alt ar este un factor deosebit de important. Studiile arat c
47% dintre aceti tineri doresc s plece din ara pentru a obine joburi n strintate.
Avnd n vedere acest lucru putem deduce c respondenii sunt dispui s cltoreasc
pentru o oportunitate diferit de carier, lucru ce subliniaz concluzia c ntreprinderile
angajatoare ar trebui s croiasc alte strategii de atragere a studenilor facultii de
Marketing, Bucureti, ca i angajai.
Un alt aspect important desprins din chestionar este media orelor petrecute de
ctre student la service (17.2 ore/sptmn). Acest lucru arat o disponibilitate mare a

35

acestora ctre munca, iar faptul c media numrului de ore petrecute la munc reprezint
cel mai mare procent comparativ cu orele petrecute n activiti sportive (cu o medie de
4.49 de ore), lectura (6.69 ore), cumprturi (3.43 ore) i chiar ieiri cu prietenii (9.80 ore),
subliniaz faptul c acetia sunt deja angajai valoroi ai companiilor din Romnia i mai
ales, din Bucureti.
Ipoteza iniial a fost confirmat , iar n concluzie, se recomand o mai bun
abordare a strategiilor de angajare a studenilor din ani terminali ai Facultii de
Marketing, din Bucureti, n ceea ce privete oportunitile de dezvoltarea profesional
existente n ar, ntruct piaa muncii ofer i n Romnia oportuniti de dezvoltare
profesional i angajare i n companii de dimensiuni mici i medii.













36

ANEXA
Tabel 1.1: Tabel de frecven - Numr de ore petrecute in medie, pe saptamana pentru
cumparaturi (msurat pe scal nemetric) .......................................................................................... 2
Tabel 1.2: Tabel de frecven Cat de mult conteaza pentru dumneavoastra parerea prietenilor si
cunostintelor? ....................................................................................................................................... 4
Tabel 1: Indicatori statistici numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru iesiri cu
prietenii ................................................................................................................................................ 5
Figura 4: Distribuia seriei numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru iesiri cu
prietenii ................................................................................................................................................ 6
Tabel 3: Tabel de frecven Modalitatea preferata de petrecere a timpului liber ............................ 6
Tabel 4: Frecven relativ modalitate preferata de petrecere a timpului liber ................................ 8
Tabel 5: Indicatori statistici numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru activitati
sportive ................................................................................................................................................ 8
Tabel 6: Tabel de frecven Dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat .................................... 10
Tabel 8: Tabel de frecven Culoarea preferata .............................................................................. 12
Tabel 9: Frecven relativ culoarea preferata ............................................................................ 13
Tabel 10: Indicatori statistici numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru
cumparaturi ....................................................................................................................................... 14
Figura 11: Distribuia seriei numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru
cumparaturi ....................................................................................................................................... 15
Tabel 12: Tabel de frecven Ulterior absolvirii cursurilor de licenta .............................................. 16
Tabel 13: Frecven relativ ulterior absolvirii cursurilor de licenta ............................................... 17
Tabel 14: Tabel de frecven - Sexul respondenilor .......................................................................... 18
Tabel 15: Frecven relativ sexul respondenilor ........................................................................... 18
Tabel 16: Indicatori statistici numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru lectura......... 19
Figura 17: Distribuia seriei numar de ore alocate in medie, pe saptamana pentru lectura ........... 20
Tabel 18: Tabel de frecven Dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat .................................. 21
Tabel 19: Frecven relativ dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat ................................... 22
Tabel 22: Tabel de contingenta - dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat * Sexul
respondentului .................................................................................................................................. 22
Tabel 23: Coeficienti - - dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat * Sexul respondentului ........ 23
Figura24:Dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat * Sexul respondentului .............................. 24

37

Tabel 25: Tabel de contingenta Accesare pagini social media * incredere informatii de pe
bloguri/ pagini personale ................................................................................................................. 25
Tabel 26: Coeficienti - - dupa absolvirea studiilor de licenta/masterat * Sexul respondentului ........ 26
Figura 27:Accesare pagini social media * incredere informatii de pe bloguri/ pagini personale
............................................................................................................................................................ 26
Tabel 28: Tabel de contingenta Pondere vizionare filme/emisiuni * incredere in informatiile
de la emisiunile TV ............................................................................................................................ 27
Tabel 29: Coeficienti - Pondere vizionare filme/emisiuni * incredere in informatiile de la emisiunile
TV ........................................................................................................................................................ 28
Figura 30:Pondere vizionare filme/emisiuni * incredere in informatiile de la emisiunile TV ............. 28
Tabel 31: Tabel de contingenta Accesare pagini social media * Incredere in informatiile
pubilcate in articolele promovate prin social media ...................................................................... 29
Tabel 32: Coeficienti - Accesare pagini social media * Incredere in informatiile pubilcate in
articolele promovate prin social media ........................................................................................... 30
Figura33:Accesare pagini social media * Incredere in informatiile pubilcate in articolele
promovate prin social media ............................................................................................................ 31
Tabel 34: Tabel de contingenta Ore alocate in medie pentru lectura * incredere in informatiile
din ziare cu aparitie zilnica/cotidiene ............................................................................................. 31
Tabel 35: Coeficienti - Ore alocate in medie pentru lectura * incredere in informatiile din ziare
cu aparotie zilnica/cotidiene ............................................................................................................ 32
Figura 36:Ore alocate in medie pentru lectura * incredere in informatiile din ziare cu aparotie
zilnica/cotidiene ................................................................................................................................ 33