Sunteți pe pagina 1din 3

ASISTENT MEDICAL GENERALIST

Tematic examen grad principal 2016


(Include asistentul medical de pediatrie i ocrotire)
(A)
PEDIATRIE i PUERICULTUR
1. Asigurarea nevoilor de nutritie i metabolism ale copilului
2. Vaccinrile n cursul copilariei
3. Urgene n pediatrie;
(B) NGRIJIREA OMULUI BOLNAV I A OMULUI SNTOS
1. Administrarea medicamentelor;
2. Sonde, splturi, clisme;
(C) URGENE MEDICO-CHIRURGICALE
1. Insuficiena respiratorie acut: cauze, simptomatologie, conduit de urgen;
2. Bronhopneumopatia obstructiv cronic acutizat (BPOC acutizat): simptome,
msuri de urgen;
3. Edemul pulmonar acut (EPA):
-Factori etiologici principali, manifestri clinice, conduit de urgen;
-Tratamentul E.P.A. n funcie de etiologie: cardiogen cu T.A. normal sau uor
crescut;
-Tratamentul E.P.A.lezional (necardiogen);
4. Infarctul miocardic acut (I.M.A.); semne clinice, conduit de urgen, ngrijirea n
unitile spitaliceti;
5. Angorul pectoral: cauze, simptome, atitudinea de urgen, tratamentul de durat;
6. Colica biliar: cauze, simptomatologie, conduit de urgen;
7. Hemoragiile digestive superioare (H.D.S.)
-cauze, evaluarea cantitii de snge pierdut, simptomatologie, conduit de
urgen;
8. Insuficienta renal acut:
-cauze, simptomatologie, conduit de urgen, conduit n spital, hemodializa
(rinichiul artificial)
-dializa peritoneal, trecerea treptat la un regim dietetic.
9. Colica renal nefritic: cauze, simptomatologie, conduit de urgen, conduit n
spital;
10. Retenia acut de urin: cauze-obstacole mecanice, simptomatologie, conduit
de urgen;.
11. Strile comatoase: etiologia comelor, clasificarea n 4 grade, diagnosticul
diferenial, msurile de urgen;
12. Accidente vasculare cerebrale (A.V.C.)
-Cauze, simptomatologie, ischemia cerebral, hemoragia cerebral, hemoragia
subarahnoidian
-Conduita de urgen, conduita n spital.
13. ocul anafilactic: tablou clinic, conduita de urgen;
14. Arsurile termice: ngrijirile acordate bolnavilor ari;
15. necul (submersia) ; necul propriu-zis prin aspiraie de lichid (inecatul albastru);
-necul fr aspiraie de lichid (hidrocutare = necatul alb);
-necul prin traumatisme, primul ajutor la necai;
(D) BOLI INFECIOASE I EPIDEMIOLOGIE
1. Scarlatina - etiologie, simptomatologie, tratament igieno-dietetic, profilaxie;
2. Rujeola - etiologie, simptomatologie, profilaxie;
3. Rubeola- etiologie, simptomatologie, profilaxie;
4. Varicela - etiologie, simptomatologie, profilaxie;
1

5. Tusea convulsiv- etiologie, simptomatologie, profilaxie;


6. Parotidita epidemic-etiologie, simptomatologie, profilaxie;
7. Gripa - etiologie, simptomatologie, profilaxie;
8. Difteria - etiologie, simptomatologie, profilaxie;
9. Tuberculoza - etiologie, simptomatologie, profilaxie;
10. Hepatitele;
11. SIDA- etiologie, simptomatologie;
(E) TRAUMATISMELE PRILOR MOI I ALE OASELOR
1. Contuzia;
2. Entorsele;
3. Luxaiile;
4. Fracturile;
(F) BOLILE DE NUTRIIE
1.Diabetul zaharat;
Bibliografia
(A) C.Marcean; V.Mihilescu: Puericultura i pediatrie, Ed. Medical Bucureti
Ediia a II-a 2013
(B) F.Chiru; G.Chiru; L.Morariu: ngrijirea omului bolnav i a omului sntos;
Ed.Cison, 2001
(C) Lucreia Titirc: Urgene medico-chirurgicale Sinteze-Editura medical,
Bucureti 2006
(D) C. Bocrnea: Boli infecioase si epidemiologie: Ed.Info-team, 1999;
(E) S.Daschievici;M. Mihilescu: Chirurgie - Ed. Medical, 2007
(F) Corneliu Borundel: Medicin intern pentru cadre medii-Editura All Ediia
aIVa rev. 2009
(G) Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, publicat n Monitorul Oficial
al Romniei, partea I, nr. 51 din 29 ianuarie 2003, cu modificrile i completrile
ulterioare;
(H) Ordinul ministrului sntii nr.386/07 aprilie 2004 privind aprobarea
Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, publicat n Monitorul
Oficial al Romniei, partea I, nr. 356 din 22 aprilie 2004, cu modificrile i completrile
ulterioare.
(I) Legea nr. 282/5 octombrie 2005 - Republicat, privind organizarea
activitii de transfuzie sanguin, donarea de snde i componente sanguine de
origine uman, precum i asigurarea calitii i securitii sanitare, n vederea
utilizrii lor terapeutice, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr.
188/17 martie 2014 (Capitolul II-art. 7, Capitolul III-art. 16, Capitolul V-art. 24,
Capitolul VI-art. 30, art. 31 i anexa 1, lit. i i j);
(J) Ordinul ministrului sntii publice nr. 1224/9 octombrie 2006 pentru
aprobarea Normelor privind activitatea unitilor de transfuzie sanguin din spitale,
publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 870/24 octombrie 2006
(Anexa 1-art. 6, art. 7, art. 9, art. 10, art. 12, art. 14, art. 16);
(K) Ordinul ministrului sntii publice nr. 916/2006 privind aprobarea
Normelor de supraveghere, prevenire i control al infeciilor nosocomiale n unitile
sanitare, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr. 759 din 6 septembrie
2006;
2

(L) Ordonana de Urgen a Guvernului nr. 144/28.10.2008 privind exercitarea


profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moa i a profesiei de asistent
medical, precum si organizarea i funcionarea Ordinului Asistenilor Medicali
Generaliti, Moaelor i Asistenilor Medicali din Romnia, publicat n Monitorul Oficial
al Romniei, partea I, nr.785 din 24.11.2008, aprobat prin Legea 53/2014, cu
modificrile i completrile ulterioare;
(M) Codul de etic si deontologie al asistentului medical generalist, al moaei
i al asistentului medical din Romnia, adoptat prin Hotrrea Adunrii generale
naionale a Ordinului Asistenilor Medicali Generaliti, Moaelor i Asistenilor Medicali
din Romnia nr. 2 / 9 iulie 2009, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr.
560 din 12 august 2009;
(N) Ordinul ministrului sntii nr.1226 / 03 decembrie 2012 pentru aprobarea
Normelor tehnice privind gestionarea deeurilor rezultate din activiti medicale i a
Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naional de date privind deeurile
rezultate din activiti medicale, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, partea I, nr.
855 din 18 decembrie 2012;
(O) Ordinul ministrului sntii nr. 1142/ 03 octombrie 2013 privind aprobarea
procedurilor de practic pentru asisteni medicali generaliti, publicat n Monitorul
Oficial al Romniei, partea I, nr. 669 bis din 31 octombrie 2013; Capitolele 11.1, 11.2,
11.3, 11.5, 14.7, 14.8, 14.9, 14.10, 14.11, 15.6, 21.1, 21.2, 21.3, 21.4, 21.5, 21.6,
22.5. 22.6, 23.1(litera b, c, d, e), 23.2, 23.3, 23.6, 24
(P) Ordinul ministrului sntii nr.961 / 19 august 2016 pentru aprobarea
Normelor tehnice privind curarea, dezinfecia i sterilizarea n unitile sanitare
publice i private, tehnicii de lucru i interpretare pentru testele de evaluare a
eficienei procedurii de curenie i dezinfecie, procedurilor recomandate pentru
dezinfecia minilor, n funcie de nivelul de risc, metodelor de aplicare a
dezinfectantelor chimice n funcie de suportul care urmeaz s fie tratat i a
metodelor de evaluare a derulrii i eficienei procesului de sterilizare;