Sunteți pe pagina 1din 4

NUME I PRENUME:

CLASA:
TEST DE EVALUARE
MODULUL: GASTROENTEROLOGIE I NURSING SPECIFIC
ANUL II
SUBIECTUL I..............................................................................................................60 puncte
Fiecare item conine patru variante de rspuns o singur variant corect:
1. n boala ulceroas durerea poate fi:
a. Hipogastric naintea servirii mesei,
b. Mezogastric, precedat de febr,
c. Epigastric la 2-3 ore dup servirea mesei,
d. Ca urmare a unui regim alimentar impus pe o perioad de 4-5 zile.
2. Pacientul cu boal ulceroas poate prezenta:
a. Acidoz metabolic,
b. Hemoptizie,
c. Crampe i contracturi musculare,
d. Hematemez,
3. Circumstanele de apariia a ulcerului gastric pot fi:
a. Persoanele ce urmeaz tratamente cronice cu corticoizi, antiinflamatoare
nesteroidiene,
b. Persoanele cu hepatit viral de tip C n antecedente,
c. Persoanele cu hipolipemii,
d. Infeciile nosocomiale.
4. Boala ulceroas poate fi localizat:
a. Pe poriunea inferioar a esofagului sau duoden,
b. Pe mica, marea curbur, antrul piloric,
c. Variantele de rspuns ,,a,, i ,,b,, sunt corecte,
d. Varianta de rspuns ,,a,, este corect.
5. n ulcerul gastric vrsturile pot prezenta:
a. Coninut biliar,
b. Coninut alimentar vechi (alimente ingerate cu 24 - 48 ore nainte),
c. Coninut alimentar,
d. Coninut sanguin.
6. Durerea n ulcerul gastro-duodenal poate fi localizat astfel:
a. Regiunea epigastric postprandial,
b. n hipocondrul stng la 24 ore dup mas,
c. Supraombilical cu iradiere n hipocondrul stng,
d. Abdominal difuz.
7. Ameliorarea durerii in boala ulceroas are loc:
a. Dup mas,
b. Dup eliminarea scaunului,
c. Dup 5-6 ore de somn,
d. Dup efort fizic susinut.
8. n cazul pacientului cu stomatit manifestrile de dependen sunt:
a. Alterarea mucoasei cavitii bucale,
b. Roea, ulceraii i leziuni necrotice la nivelul cavitii bucale,
c. Inflamarea conjunctivei, disfagie, regurgitaii,
d. Variantele de rspuns a i b sunt corecte.

9. Stomatitele sunt:
a. Inflamaii ale mucoasei bucale,
b. Inflamaii portale,
c. Inflamaii ale conjunctivei oculare,
d. Infecii la nivelul traheei.
10. Interveniile asistentei pentru pacientul cu stomatit ulceroas includ:
a. Administrarea tratamentului infecios recomandat de medic,
b. Badijonri cu clorur de zinc 5%,
c. Gargarisme cu infuzie de mueel,
d. Repaus obligatoriu la pat postprandial.
11. Ulceraia din boala ulceroas este favorizat aproape ntotdeauna de infecia
local cu:
a. Bacilul cock,
b. Helicobacter pylori,
c. Proteus salmonella,
d. Shigella escherichia coli.
12. Alimentele interzise n bola ulceroas pot fi:
a. Laptele ndoit cu ceai,
b. Pinea veche,
c. Laptele btut,
d. Supele de zarzavat strecurate.
13. Semnele i simptomele enterocolitei pot fi:
a. Scaune lichide sau sanguinolente 5-10-30/zi,
b. Scaune diareice de pn la 20 pe zi de cele mai multe ori
mucosanguinolente,
c. Subicter sau icter,
d. Durere n hipocondrul drept cu iradiere n umtul drept sau n spate.
14. Din categoria persoanelor cu predispoziiee la rectocolit hemoragic fac
parte:
a. Persoane cu vrste cuprinse ntre 24-45 luni,
b. Persoane cu vrste cuprinse ntre 24-45 ani,
c. Persoanele cu regim de via echilibrat,
d. Variantele de rspuns ,,a,, i ,,c,, sunt corecte.
15. Alimentaia pacientului cu boal ulceroas va fi repartizat astfel:
a. 5-7 mese,
b. 3 mese i 2 gustri,
c. 2 mese i 3 gustri,
d. Se suprim alimentaia oral.
16. Hemoragia digestiv superioar poate s apar n urmtoarele situaii cu
excepia:
a. Ulcer duodenal,
b. Varice esofagiene,
c. Hipertensiune arterial,
d. Hipertensiune portal.
17. n caz de HDS pacientul:
a. Va fi tratat la domiciliu,
b. Internarea are loc la cererea pacientului,
c. Internarea este obligatorie,
d. Nu sunt necesare msuri terapeutice.
18. Pacientul cu HDS va fi aezat n poziie:

a. eznd,
b. Decubit dorsal fr pern,
c. Procliv,
d. Genu-pectural.
19. Gravitatea HDS se apreciaz n funcie de cantitatea de snge pierdut astfel:
a. Hemoragie masiv (pierderea depete 1000 ml),
b. Hemoragie medie (500-1500 ml),
c. Hemoragie mic,(20-30 ml),
d. Hemoragie medie (200-300 ml).
20. Gravitatea unei HDS este apreciat dup:
a. Cantitatea de snge pierdut,
b. Rapiditatea pierderii sngelui,
c. Rapiditatea i cantitatea de snge pierdut,
d. Ora la care s-a produs HDS.
SUBIECTUL II............................................................................................................30 puncte
Descriei simptomatologia pacientului cu HDS n funcie de gradul sngerrii.

Not:
Toate subiectele sunt obligatorii,
Se acord din oficiu 10 puncte.
Timp de lucru alocat 50 minute.

GRIL DE CORECTARE
MODULUL: GASTROENTEROLOGIE I NURSING SPECIFIC
ANUL II
SUBIECTUL I..............................................................................................................60 puncte
1. A
2. D
3. A
4. C
5. C
6. A
7. A
8. D
9. A
10. C
11. B
12. C
13. A
14. B
15. B
16.
17. C
18. B
19. A
20. C
SUBIECTUL II............................................................................................................30 puncte
Deriei n ce const alimentaia pacientului cu HDS.
- Se suprim alimentaia pe gur bl primind numai lichide reci cu linguria i
bucele de ghia n prima zi.
- A doua zi n funcie de evolui sngerrii sunt permise 12-14 mese compuse din
150-200 ml lapte, regim hidrozaharat,
- Din a treia zi regimul se mbogete adugndu-se supe mucilaginoase, gri cu
lapte, piureuri de legume, budinci, creme, ou moale, carne slab fiart, de vit sau
pasre, legume, fructe, adugndu-se n 5-7 zile calorii pn la 1500-2000.