Sunteți pe pagina 1din 2

VULTURUL

Informatii rapide
 Durata de viata: 20-30 ani
 Unde traieste (mediu de viata): Desert, savanna, pasuni de langa ape
 Dieta: Carnivore
 Clasa: Aves
 Nume stiintific: Aegypius Monachus
 Ce mananca (mancarea principala): Sobolani
 Pradatori (cei care vaneaza/mananca acest animal): Serpi, pisici salbatice

Stiati ca?
Iata mai jos o lista cu curiozitati pe care poate nu le stiati despre vulturi.
 Exista 23 de specii de vulturi in intreaga lume, fiecare continent avand cel putin o
specie, cu exceptia Australiei si Antarcticii.
 Sunt pasari carnivore si cel mai adesea se hranesc cu hoituri.
 Mananca cadavre atat de putrezite incat alte animale s-ar imbolnavi de la ele. Insa
vulturii sunt in perfecta siguranta cu aceasta alimentatie, datorita acidului din stoma c
care poate fi comparat cu acidul de baterie.
 Majoritatea au capul si gatul gol, pentru ca bacteriile din hoituri sa nu se infiltreze in
pene si sa ii imbolnaveasca.
 Poate fi vazut rar de catre oameni, deoarece isi face cuiburi pe stanci sau in munti la
mari altitudini.
 In meniul lor intra si puii de caprioare, iepurii si chiar maimutele.
 La inceputul lunii Aprilie, femela depune 2-3 oua in cuib.
 Cuibul este "renovat" an de an de catre parinti, cu scopul de a-l face din ce in ce mai
rezistent, ajungand sa aiba uneori chiar si 2 metri in diametru.
 Media de viata a vulturului plesuv este de 25-30 de ani.
 Isi pot zari prada chiar si de la 2 km departare.
 Pot zbura si 300 de km fara oprire cu o viteza ce atinge uneori 180 km/h.
 Vulturul de Filipine numara azi doar 250 de membri maturi. Acestia traiesc intre 30
si 60 de ani.
 Acestia, in ciuda vorbelor, nu ataca animalele sanatoase, ci doar pe cele bolnave,
suferinde.
 Urineaza pe propriile picioare pentru a se racori pe timp de vara si totodata pentru a
ucide bacteriile si parazitii.
 Condorul Andin, intalnit in America de Sud, are cea mai mare anvergura a aripilor
dintre toate speciile de vulturi, atingand lungimea de 3,5 metri cand isi intinde
aripile.
 Cand sunt urmariti de pradatori, vulturii vomita pentru a-si usura greutatea corpului
si astfel pot zbura mai repede.
 Vulturii Egipteni folosesc pietre pentru a sparge ouale de strut.