Sunteți pe pagina 1din 5

1/5

STATISTICA INTERNATIONALA (Curs optional)

Subiecte examen Avizier virtual

Conf. univ.dr. Daniela Stefanescu


Asist.univ.drd. Doina Draniceanu

1. Definitia statisticii; Cap.1

Ex. Obiectul de studiu al statisticii internationale il constituie totalitatea indicatorilor statistici


economico-sociali si culturali necesari comparabilitatii acestora pe:
a. tari
b. grupe de tari
c. regiuni geografice

A: a+b+c

2. Istoria statisticii internationale; Cap.1

Ex. Grecii si romanii organizau recensaminte pentru cunoasterea:


a. repartitiei terenurilor si a conditiilor de locuit in vederea fixarii impozitelor
b. numarului de persoane in stare de a purta arme
c. numarului de animale domestice detinute in gospodariile populatiei urbane

A : a+b

3. Incursiune in istoria statisticii romanesti; Cap.1

Ex. In cadrul Facultatii de Planificare a Academiei de Studii Economice din Bucuresti sectia
de statistica se infiinteaza in anul:
a. 1913
b. 1949
c. 1990

A: b

4. Rolul statisticii in societatile democratice; Cap.2

Ex. „Inflorirea” stirilor statistice sugereaza:


a. incorectitudine
b. manipularea presei
c. constientizarea de catre fiecare persoana a greselilor de interpretare

A: c
2/5

5. Sistemul global al statisticii: aspecte institutionale si functionale; Cap.5

Ex. Sistemul statistic global reuneste datele statistice nationale, internationale si


transnationale necesare pentru formularea de politici si pentru luarea de decizii pe baza
de................... la toate nivelurile.
a. interpretari
b. evidenta
c. declaratii

A: b

6. Sistemul statistic european; Cap.4

Ex. EUROSTAT este:


a. organizatia statisticienilor din Europa
b. biroul de statistica al Comunitatilor Europene
c. baza de date statistice ale Uniunii Europene

A: b

7. Sistemul statistic national; Cap.5

Ex. Institutele nationale de statistica dispun de urmatoarele surse principale de date:


a. indirect, din surse administrative
b. direct, prin colectare a datelor de la populatie, gospodarii, intreprinderi
c. mass media

A: a+b

8. Principii fundamentale ale statisticii pe plan international; Cap.3

Ex. Principiul necesitatii aderarii la standarde statistice internationale presupune:


a. intampinarea de dificultati de aderare la standarde
b. stabilirea de catre blocuri de tari de norme proprii diferite de cele mondiale
c. acceptarea unor compromisuri

A: a+b+c

9. Managementul calitatii in statistica pe plan international; Cap.10

Ex. In conditiile respectarii cerintei acuratetei datelor statistice, eroarea reprezinta diferenta
dintre:
a. valoarea finala retinuta si valoarea reala de la nivelul populatiei
b. valoarea finala si valoarea initiala
c. valoarea finala si valoarea intermediara

A: a
3/5

10. Metode principale folosite pentru compararea nivelului de dezvoltare al tarilor; Cap.7

Ex. A/F Spre deosebire de cursul valutar, ce tine seama de conjunctura economica si
financiara, exprimata prin relatii in domeniul tranzactiilor comerciale si financiare, paritatea
puterii de cumparare exprima raportul intre preturile practicate in conditiile pietei interne ale
fiecarei tari.

A: adevarat
11. Programul de comparare internationala a Produsului Intern Brut: indicatori, rezultate;
Cap.7

Ex. Potrivit compararii internationale in cazul rundei 1999 a celor 43 de tari participante luand
ca referinta media statelor membre OECD, ce a evidentiat in cazul indicilor PIB real/locuitor ,
gruparea tarilor dupa venit, Romania face parte din grupul tarilor:
a. cu venit inalt
b. cu venit mijlociu spre mare
c. cu venit mijlociu spre mic
d. cu venit scazut
A: d
12. Indicatori compoziti folositi in compararea internationala: Indicele Dezvoltarii Umane
(mod de calcul, mesaje); Cap.8
Ex. A/F Indicele dezvoltarii umane are functia de etalon in comparatiile in timp si spatiu
privind dezvoltarea umana.

A: adevarat
13. Evaluarea performantelor dezvoltarii tarilor versus standarde globale/ europene (evaluarea
comuna a tarilor, obiectivele de dezvoltare ale mileniului, obiectivele strategiei Lisabona);
Cap.9
Ex. Componentele esentiale ale strategiei Lisabona sunt:
a. tranzitia la o economie competitiva bazata pe cunoastere si o societate
informationala pentru toti
b. modernizarea modelului european, investitia in oameni
c. promovarea incluziunii sociale
d. sustinerea unei cresteri economice sanatoase
e. eliminarea discriminarii rasiale

A; a+b+c+d
14. Indicatori de masurare a obiectivelor de dezvoltare ale mileniului; Cap.9
Ex. Sunt indicatori de masurare a saraciei:
a. rata saraciei
b. indicele deficitului mediu de venit
c. indicele de profunzime a saraciei
d. rata de saracire

A: a+b+c+d
4/5

15. Statistica si dezvoltarea durabila; Cap.6

Ex. Definirea dezvoltarii durabile este construita pe conceptul de:


a. adevar
b. echitate
c. impartialitate
d. coeziune

A: b

16. Rolul statisticii in fundamentarea politicilor economice (indicatorii: Produs Intern Brut,
Indicele preturilor de consum, deficit bugetar, datorie guvernamentala); Cap.9

Ex. Deficitul bugetar este surplusul de ................................ guvernamentale, formate din


achizitii guvernamentale si transferuri, peste veniturile guvernamentale provenite din impozite
si taxe;
a. garantii
b. subventii
c. cheltuieli
d. bonusuri
e. profituri
f. dividende

A: c

17. Rolul statisticii in fundamentarea politicilor regionale; Cap.9

Ex. Scopul realizarii clasificarii NUTS a fost crearea unui sistem unic si coerent de divizare
a .................................Uniunii Europene in vederea producerii de statistici regionale
comunitare.
a. populatiei
b. septelului
c. teritoriului

A: c

18. Rolul statisticii in fundamentarea politicilor demografice; Cap.9

Ex. Statistica are in vedere asigurarea in viitor a unui fond informational detaliat in domeniul
demografic pentru urmatoarele aspecte mai importante:
a. proiectiile demografice pe sexe
b. diferentierile pe sexe ale populatiei imigrante (refugiati si solicitanti de azil)
c. feminizarea varstei a treia
d. calitatea vietii profesionale

A: a+b+c
5/5

19. Rolul statisticii in fundamentarea politicilor sociale; Cap.9

Ex. Sunt indicatori de caracterizare a standardului de viata :


a. consumul si cheltuielile de consum
b. veniturile
c. gradul de ocupare a fortei de munca
d. nivelul cultural

A: a+b

20. Statistica si masurarea saraciei. Cap.9

Ex. Conceptul de saracie subiectiva presupune masurarea acesteia prin perceptia .....................
asupra conditiilor de viata.
a. generala
b. particulara
c. publica
d. privata
e. individuala

A: e

Bibliografie:
D.E. Stefanescu, Statistica internationala 1, Editura Fundatiei Romania de Maine, 2004

D.E. Stefanescu, Statistica internationala 2, Editura Fundatiei Romania de Maine, 2005