Sunteți pe pagina 1din 7

Functii derivabile Formula:

x / x0

lim

functia este derivabila in punctul

x0

f ( x ) K f ( x0 ) xK x 0

2)

h/0

lim

derivarea functiei f

f (x C h) K f (x ) h

a) Interpretare geometrica 3) Daca f : (a,b) -> R este o functie derivabila in

x 0 2 ( a, b ) , atunci f ' ( x 0 ) este panta tangentei la graficul functiei f in punctul x 0 . Ecuatia tangentei este y K f ( x0 ) = f ' ( x0 ) ( x K x0 )
Observatie: f ' ( x 0 ) este coefient unghiular al tangentei la graficul lui f

acesta corespunde relatiei tg ( a ) = f ' ( x 0 ) ,


fig(1.1)

fig 1.1

Exemple :
a ) Calculati derivata functie f(x) = x2 Solutie: Folosind formula 2 inlocuim si obtinem:

f (x C h ) K f (x ) = h/0 h lim
2

( x C h ) 2 K x2 lim h/0 h =

(x 2 C 2xh C h2 ) K x 2 lim = 2 x h/0 h x


3

b) Calculati derivata functie f(x) = x Solutie:

f (x C h ) K f (x ) lim = h/0 h

(x C h ) 3 K x 3 lim = h/0 h

(x 3 C 3x 2 h C 3 xh2 C h3 ) K x 3 lim = 3 x2 h/0 h


Observatie: Daca avem o functie f(x) =
n

atunc i observam ca derivata ei este n$ x nK 1 ;

c) Reprezentati graficele functiilor de la punctul a) , b) impreuna cu derivatele lor . => f : [0,6]

/ R;

, 2$x /

x3

d) Calculati derivata functiei f(x) = sin(x);

Solutie:

f (x C h ) K f (x ) = h/0 h lim

sin( x C h ) K sin( x ) = h/0 h lim

Folosind formula sin(x+h) = sin(x)*cos(h) + cos(h)*sin(x) obtinem :

sin(x C h ) K sin(x ) = h/0 h lim


h/0

lim

= cos(x).

sin(x ) $ cos (h ) C cos (x ) $ sin(h ) K sin(x ) h


Graficul functie sin(x) si derivata ei cos(x):

sin( x ) , cos ( x )

e) Calculati derivata functiei f(x) = cos(x)

Solutie:

f (x C h ) K f (x ) = h/0 h lim

cos (x C h ) K cos (x ) = h/0 h lim

Folosind formula cos(x+h) = cos(x)*cos(h) - sin(x)*sin(h) rezulta:

cos ( x C h ) K cos ( x ) = h/0 h cos ( x ) $ cos ( h ) K sin( x ) $ sin( h ) lim = K sin(x ) h/0 h lim

f) Derivatele functiilor elementare: -) -) xn = n*xn-1

x =O f ' =

1 2$ x

-) -)

ln(x) =

1 x

loga ( x ) , a O 0 , a s 0, =O f ' = 1 x $ ln(a )


K) sin(x ) =O f ' = cos(x )
K) cos ( x ) =O f ' = Ksin( x )

K
-)

tg (x ) =O f ' = K

1 = 1 C tg2 (x ) cos (x )
2 2

ctg (x) => f ' =

1 = K ( 1 C ctg2 ( x ) ) sin ( x )
, (-1,1)

-) arcsin(x) =>

f ' = 1 1 K x2

K arccos(x ) =O f ' = K (K1, 1 )


K arctg (x ) =O f ' =

1 1K x
2

1 1 C x2

-)

arcctg(x) =>

f' =

K1 1 C x2