Sunteți pe pagina 1din 3

Management financiar strategic Lect. dr.

Nicoleta Vintil

1

Suport seminar
Arborii de decizie

Un ntreprinztor poate investi o sum de 100.000 euro ntro linie tehnologic pentru producerea de echipamente
necesare practicrii sporturilor de iarn. Dac n anul urmtor timpul este favorabil pe ntreaga perioad a sezonului (zpad
abundent) i concurena este puternic, se poate obine un cash flow (CF) n sum de 120.000 euro, iar dac se confrunt cu
concuren slab, CF poate fi de 160.000 euro. n cazul evoluiei nefavorabile a vremii, afacerea va fi abandonat, obinnduse
din dezinvestire
1
suma de 40.000 euro. Dac timpul este nefavorabil, exist i opiunea reprofilrii tehnologiei, pentru a produce
i alte tipuri de echipament sportiv, ceea ce necesit o investiie suplimentar de 30.000 euro. Fluxul financiar potenial obinut
n acest caz este de 110.000 euro (se consider a fi obinut la acelai moment de timp cu investiia suplimentar).
Probabilitatea ca timpul s fie favorabil practicrii sporturilor de iarn este estimat la 75%. n caz de evoluie favorabil
a vremii, concurena pentru echipamentele necesare practicrii acestor sporturi va fi puternic, cu o probabilitate de 80%. Rata
de actualizare utilizat este de 12%.
Concuren puternic
80%
Continu afacerea
E
C 20% Concuren slab
Timp favorabil
75%
Abandon
B
Investete
(100.000) Modificare proces
tehnologic
(30.000)
A 25% D
Rdcin Timp nefavorabil
Abandon
Nu investete
0
Anul 0 Anul 1
120.000
40.000
110.000
40.000
160.000

E (nod eveniment): CF = 120.000 0,8 + 160.000 0,2 = 128.000 euro
C (nod de decizie): max (128.000; 40.000) = 128.000 euro
D (nod de decizie): max (110.000 30.000; 40.000) = 80.000 euro
B (nod eveniment): CF = 128.000 0,75 + 80.000 0,25 = 116.000 euro
A (rdcina nod de decizie): VAN proiect = max (116.000 / 1,12 100.000; 0) = 3.571euro

Profilul riscului proiectului

Situaii Valori Probabilitate
Abandonul afacerii (64.285) 0
Modificarea procesului tehnologic (28.571) 0,25
Continuarea afacerii i concuren puternic 7.142 0,60
Continuarea afacerii i concuren slab 42.857 0,15

= 22.303 euro
Distribuie normal: valorile fluxurilor financiare se vor situa, cu o probabilitate de 68,3% n intervalul [18.732 ; 25.874]
i cu o probabilitate de 95,4% n intervalul [41.035 ; 48.177].

1
Pentru simplificare vom considera c bunurile de capital din aceast industrie au un anumit grad de reversibilitate, ceea ce face
posibil recuperarea unei pri din suma investit iniial.
Management financiar strategic Lect. dr. Nicoleta Vintil

2

Valoarea informaiei privilegiate n cadrul arborilor de decizie
Valoarea proiectului poate fi sporit prin obinerea unor informaii privilegiate, care s modifice structura riscului i
previziunea fluxurilor de numerar. S presupunem c se poate obine o informaie privilegiat privind starea vremii (de exemplu,
prognoza detaliat a unui institut meteo). La momentul cumprrii acestei informaii, nu se tie ce va releva ea, dar sa stabilit c
investitorul are ncredere n proporie de 75% c aceasta va fi favorabil pentru afacerea sa
2
. Care este suma maxim pe care
investitorul este dispus s o plteasc pentru aceast informaie?
Concuren puternic
80%
Continu afacerea
128.000
20% Concuren slab
Timp favorabil
75%
Abandon
Investete
(100.000) Modificare proces
tehnologic
Rdcin Timp nefavorabil
14.285
Abandon
Nu investete
0
Anul 0 Anul 1
40.000
120.000
160.000
40.000
80.000


Realizarea investiiei valoreaz acum, n medie, 128.000 euro, indiferent de nivelul concurenei. Deci valoarea deciziei (la
rdcina arborelui) este acum de 14.285 euro (128.0000,75/1,12 100.000), ceea ce face ca valoarea informaiei privilegiate s
fie de 10.714 euro.
Analiza punctului de echilibru n cadrul arborilor de decizie
nainte de adoptarea deciziei de investiii se poate determina care este probabilitatea minim p (privind evoluia favorabil
a vremii) ce poate fi acceptat, astfel nct valoarea ramurii ce corespunde realizrii investiiei s fie zero, caz n care se va
prefera s nu se investeasc. Probabilitatea ca evoluia vremii s fie nefavorabil afacerii este 1p.
Concuren puternic
80%
Continua afacerea
128.000
20% Concuren slab
Timp favorabil
128.000
p
Abandon
Investete
(100.000) Modificare proces
tehnologic
1-p
Rdcin Timp nefavorabil
0 80.000
Abandon
Nu investete
0
Anul 0 Anul 1
40.000
120.000
160.000
40.000
80.000


Valoarea minim a probabilitii p este soluie a ecuaiei (VAN = 0): [128.000p + 80.000(1p)]/1,12 100.000 = 0
p = 66% (trebuie s existe ncredere de minimum 66% n evoluia favorabil a vremii, n condiiile n care cu o
probabilitate de 20% concurena va fi slab, pentru ca investiia s merite a fi realizat).

2
Am considerat tot o probabilitate de 75% pentru a asigura comparabilitate cu situaia anterioar. Se poate considera ns i un
alt nivel al probabilitii (gradul de ncredere).
Management financiar strategic Lect. dr. Nicoleta Vintil

3

Se poate determina i o probabilitate minim acceptat q care desemneaz nivelul de ncredere n faptul c se va
manifesta o concuren slab pe aceast pia, ca soluie a ecuaiei:
[(160.000q + 120.000(1q))0,75 + 80.0000,25]/1,12 100.000 = 0.
n acest caz rezult c trebuie ca ncrederea n faptul c se va manifesta o concuren slab s fie de cel puin 6,6% (n
condiiile n care se consider o probabilitate de 75% ca vremea s aib o evoluie favorabil pentru derularea afacerii).
Evaluarea opiunilor de extindere i/sau de abandon n cadrul arborilor de decizie
Completm exemplul iniial cu urmtoarea informaie: dac timpul este nefavorabil, continuarea afacerii va genera un
flux financiar de 20.000 (cu probabilitate de 80%) sau de 60.000 (cu probabilitate de 20%). Vom utiliza termenul de opiune de
extindere pentru posibilitatea de modificare a procesului tehnologic
3
, respectiv opiune de abandon pentru situaia n care se
nceteaz exploatarea, n schimbul obinerii valorii de lichidare (40.000).
80%
Timp favorabil Continu afacerea
75% 20%
Investete
(100.000) Extindere
(30.000)
25%
80%
Timp nefavorabil Continu afacerea
20%
Abandon
110.000
40.000
20.000
60.000
120.000
160.000

VAN standard (static)
=
12 , 1
) 2 , 0 000 . 60 8 , 0 000 . 20 ( 25 , 0 ) 2 , 0 000 . 160 8 , 0 000 . 120 ( 75 , 0
000 . 100


= 8.035
VAN (extindere + nonabandon) =
=
12 , 1
) 000 . 30 000 . 110 ( 25 , 0 ) 2 , 0 000 . 160 8 , 0 000 . 120 ( 75 , 0
000 . 100

= 3.571
Valoarea opiunii de extindere = VAN (extindere + nonabandon) VAN standard
= 3.571 (8.035) = 11.606 euro (reprezint 11,6% din valoarea proiectului)
VAN (nonextindere + abandon) =
=
12 , 1
) 000 . 40 25 , 0 ) 2 , 0 000 . 160 8 , 0 000 . 120 ( 75 , 0
000 . 100

= 5.357
Valoarea opiunii de abandon = VAN (nonextindere + abandon) VAN standard
= 5.357 (8.035) = 2.678 euro (reprezint 2,7% din valoarea proiectului)
VAN strategic (extins) = VAN standard + Valoarea opiunii de extindere
+ Valoarea opiunii de abandon = 8.035 + 11.606 + 2.678 = 6.249 euro
Proiectul devine acceptabil datorit surplusului de valoare adus de cele dou opiuni. Cum decizia de extindere i decizia
de abandon nu pot fi adoptate simultan (se situeaz pe ramuri alternative ale arborelui), evident c investitorul va decide s
adopte acea decizie care valoreaz mai mult, i anume extinderea (11.606 fa de 2.678, ceea ce conduce la o valoare actualizat
net de 3.571 fa de 5.357).
Valoarea obinut trebuie interpretat cu pruden, deoarece valoarea opiunilor compuse este ntotdeauna mai
redus dect suma valorilor individuale ale opiunilor reale deinute de un investitor!


3
Aceast opiune nu este o opiune de extindere propriuzis, ci mai degrab una de flexibilizare a structurii operaionale, avnd
ns caracteristicile unei opiuni de extindere.