Sunteți pe pagina 1din 22

ANIMALE SALBATICE DIN

ALTE ZONE

Girafa
Nu-i asa ca stiti cum arata o girafa? Iat-o!

Numele ei vine de la petele de culoare mai inchisa de pe piele, de forma unor


petice cusute parca unul langa celalalt.
In savana africana, cel mai inalt mamifer de pe Pamant domina peisajul prin
aspectul ei neobisnuit: picioare lungi, corp mic cu umeri inalti, gat foarte lung, terminat
cu un botic alungit, mereu rontaind crengile din varful copacilor. Totodata, girafa este si
cel mai mare mamifer erbivor rumegator (adica mesteca a doua oara hrana intoarsa din
stomac - care este diferit de al altor animale, avand mai multe compartimente).

Preocuparea de baza este, pe aproape toata durata zilei, cautarea hranei frunzele arborilor - si mestecatul acestora. Odihna din timpul noptii nu este un somn
propriu-zis.
De fapt, girafele mesteca si rumega (in picioare sau culcate), miscandu-si in
continuu urechile si tinand in permanenta cate unul dintre ochi deschis, pentru a fi
sigure ca nu se apropie nici un dusman. Un pui de somn adanc nu dureaza cu
adevarat mai mult de 10 minute!
Din cauza inaltimii sale iesite din comun - cinci metri si jumatate (cat trei barbati
inalti!) - multa lume se intreaba: oare cum bea apa girafa?. Sa incerc sa va explic:
girafele isi departeaza foarte mult picioarele din fata - gata-gata sa cada - sau
ingenuncheaza precum camilele. Alteori prefera roua diminetii, depusa pe frunzele pe
care le rontaie. Si pentru ca am vorbit despre picioare, sa spunem si ca girafele se
deplaseaza in doua moduri, mergand normal sau galopand, precum caii la curse. In
mers, girafa paseste mai intai cu picioarele de pe o parte - in acelasi timp - apoi pe
celelalte, deplasarea fiind exact la fel cu a camilei. In alergare, insa, fuga este
asemanatoare cu a unui iepure: intai picioarele din fata, apoi - tup! - cele din spate.
Girafele sunt animale sociabile, convietuind in turme numeroase, care se intind
pe suprafete mari, ajungand la 2-3 kilometri. Turma nu are sef si nici nu este
organizata in grupuri. Datorita inaltimii, girafa poate vedea dusmanii si de la un
kilometru distanta, motiv pentru care principala grija a membrilor turmei este de a-si
gasi un copac, din care sa poata mesteca in liniste. De obicei, distanta dintre doua
girafe din aceeasi turma este de 30-40 de metri, exceptie facand situatiile in care
acelasi copac este ales ca loc de hrana de doua sau mai multe girafe.
Un alt amanunt interesant in descrierea girafei este capul.

Celor doua urechi - ca niste cornite acoperite de par des - li se adauga (doar la
masculi) inca unul sau mai multe astfel de coarne, in frunte, ca niste mici cucuie. Limba
girafei este ca un fel de mana a omului (adica poate apuca si tine crengile sau frunzele)
si are o lungime de 35 de centimetri! Ochii sunt foarte bine dezvoltati pentru vederea la
distanta.
Desi asa ar putea lasa impresia, girafele nu sunt, totusi, mute. Doar ca, datorita
inaltimii lor, pot usor vedea si comunica cu prietenii din turma, prin simple miscari ale
capului sau urechilor. Inaltimea nu este, insa, tot timpul o calitate. Distanta de la inima
la cap fiind foarte mare, circulatia sangelui se face destul de incet, motiv pentru care
girafele nu pot face eforturi mari, pentru ca obosesc foarte usor, iar inima nu poate bate
atat de repede pentru a trimite sangele in tot corpul.

Elefantul
Elefantul este cel mai mare mamifer terestru din zilele noastre.Poate atinge o
greutate ce depaseste uneori 5 tone si o inaltime de pana la 4 metri. Merg in turma,
unul in spatele celuilalt, tropaind si calcand greoi prin padurile tropicale si savanele din
Asia si Africa.

Elefantul african este cel mai mare dintre toate rasele,


traieste atat in padurile tropicale dese si in zonele desertice din
Africa. Turma este condusa de cea mai batrana dintre femele
(care poate atinge chiar si varsta de 70 de ani), iar familia este
compusa doar din puii acesteia si rudele cele mai apropiate.
Puiul de elefant are parte de o ingrijire speciala pana la varsta
de 6 ani: toate surorile, verisoarele si matusile lui devin
dadacele micutului elefant. De mic, puiul invata sa fie
independent, imitandu-le pe mamele sale. Astfel, pe la patru
luni incepe sa-si foloseasca trompa, rupand iarba sau apucand
fructe mici. Abia dupa inca un an de exercitii va reusi sa devina independent.

Desi are pielea foarte groasa si aspra, aceasta nu il apara insa pe elefant de
razele puternice ale soarelui. De aceea, mamiferul trebuie sa faca foarte multe bai: cu
apa, namol sau chiar cu praf. Si toate acestea cu ajutorul trompei, cu care aspira praful
sau apa, pe care apoi si le arunca pe spate, racorindu-se. In varful trompei are un fel
de buze alungite, ca niste degete, foarte folositoare pentru mirosit, pipait, precum si
pentru a sorbi apa sau pentru a apuca fructele sau iarba, pe care apoi le mananca,
dandu-le drumul in gura.

Uriasul cu urechi mari si clapauge este totodata arhitect si gradinar. Arhitect,


pentru ca atunci cand strabate desisurile padurii, rupand si calcand totul in picioare,
constru-ieste adevarate drumuri. Si gradinar, deoarece, dupa ce mananca fructele sau
crengile pe care le rupe cu trompa, scuipa semintele sau mugurii, care prind radacini si
apoi devin plante sau copaci.

Hipopotamul
Este unul dintre cele mai mari animale din
Africa. Maxilarele sale enorme sustin o
pereche de colti lungi de aproape o jumatate
de metru, suficient de puternici pentru a putea
rupe o barca!

Totusi, cu toate ca este dotat cu aceste arme distrugatoare, hipopotamul se


dovedeste destul de pasnic. Si, vreti sa stiti ceva? Este vegetarian! Adica, mananca
doar iarba, frunze si , rar , fructe. Nu-i asa copii ca puteti sa il recunoasteti usor?
Intr-adevar, este foarte greu sa confunzi un hipopotam cu orice alt animal: un
corp de forma unui butoi urias care poate cantari peste trei tone, falci enorme, o coada
foarte scurta, picioare palmate cu cate patru unghii si nari care se pot deschide... Nu
prea seamana cu o alta vietuitoare, nu?
Hipopotamii traiesc doar pe continentul african, in zonele din sudul desertului
Sahara, lenevind toata ziua in apa sau chiar in namol si iesind sa se hraneasca doar
noaptea. Astfel, pentru a-si potoli foamea, un hipopotam este nevoit sa parcurga - pe
pamant - pana la 5 kilometri, mancand - in medie - aproximativ 40 de kilograme de
vegetale in fiecare noapte! Avand un corp atat de voluminos, hipopotamul pluteste
foarte usor, dar inoata destul de incet. Poate sta si sub apa, chiar mai mult de un sfert
de ora, preferand sa se scufunde ca un adevarat submarin si sa mearga pe fundul
raului.

Corpul hipopotamului poate ajunge la 4 metri lungime, este


acoperit cu o piele gri sau maronie, piele insuficient de groasa pentru a
rezista soarelui arzator. De aceea, evolutia a facut ca hipopotamul sa
secrete un fluid uleios, roz, care il protejeaza impotriva razelor, asa cum o
fac cremele folosite de oameni pe plaja.

Dupa cum am mai amintit, hipopotamul este - in mod surprinzator - strict erbivor.
Asadar, iarba - de toate felurile - este mancarea sa preferata, hipopotamul hranindu-se

la pascut. Numai ca, firele de iarba nu sunt taiate cu dintii, asa cum fac majoritatea
erbivorelor, ci sunt smulse cu puternicele buze.

Rinocerul
Rinocerii sunt mamifere erbivore masive, cu
pielea foarte groasa, acoperita de putin par, cu
pantecele voluminos si cu copite, pe frunte
avand unul sau doua coarne, in functie de
specie.

Sunt impartiti in doua mari grupuri: unul raspandit pe continentul african, iar
celalalt - in Asia.
Dupa elefanti, rinocerii sunt cele mai mari animale terestre de pe Pamant, corpul
lor depasind la maturitate lungimea de 4 metri. Iar masculii din aceasta rasa pot cantari
chiar si peste 3,5 tone (adica 3.500 de kilograme!).

Rinocerii albi traiesc in zona tropicala si in sudul Africii, se hranesc cu iarba, au


guri mari si cate doua coarne. Au vederea slaba, dar auzul si mirosul - mult mai bune - ii
ajuta sa evite pericolele, pentru ca rinocerii albi sunt animale pasnice, care - de obicei fug de oameni. Din pacate, acest lucru nu este suficient pentru a scapa de braconieri,
care le vaneaza pentru a le vinde coarnele.

Tot in Africa traieste si rinocerul negru, care - spre deosebire de cel alb - nu
paste,ci se hraneste din copaci si tufisuri, folosindu-si buza superioara (flexibila si iesita
in afara) pentru a-si aduna hrana. De asemenea, rinocerul negru este mult mai agresiv
decat cel alb: in loc sa fuga din fata primejdiei, prefera sa atace. Din nefericire, rinocerul
negru (numit si rinocerul african) este unul dintre marile mamifere care va disparea in
curand...

Zebra

Cu aspectul lor cam ciudat, dar foarte interesant, unic in


lumea animalelor, datorat dungilor ce le brazdeaza corpul,
zebrele traiesc pe continentul african, acolo unde exista
marile savane (acele campii intinse, acoperite de ierburi
inalte). Din pacate , reprezinta o specie in pericol.
Aceste animale pot masura pana la 1,60 m inaltime si cantari aproape 400 de
kilograme. Zebra are pe corp dungi negre si castanii, coama este vargata, iar coada,
lunga, se termina cu un smoc de peri negri. Este foarte rapida, putand galopa cu 60 de
km/ora. Are un auz excelent, favorizat si de urechile mari si mobile, un miros fin si o
vedere ce permite animalului sa observe aproape tot spatiul din jurul sau.
Zebrele comunica intre ele cu ajutorul miscarilor urechilor: lasate pe spate, de
pilda, indica o atitudine agresiva. Desenul dungilor este unic, actionand ca o amprenta
pentru fiecare zebra in parte. In felul acesta, in cadrul unui grup, ele se pot recunoaste
una pe alta dupa asezarea specifica a dungilor pe spate.

Turmele de zebre pasc in liniste si au o hrana foarte variata, bazata in general pe


ierburi, tufe si arbusti pitici. In timpul pascutului, zebrele raman atente, pentru a nu fi
surprinse de lei sau hiene, principalii lor dusmani. Cand grupul dormiteaza in arsita
amiezii, o zebra adulta ramane de paza, anuntand printr-un fornait specific aparitia
vreunui pradator. Zebra cea mai in varsta este cea care conduce grupul atunci cand
acesta migreaza, in timp ce masculul se plaseaza in spate sau lateral, pregatit sa-si
apere familia.

In sezonul ploios, intregul grup, mai ales in cazul zebrelor de campie, se muta cu
totul pentru a gasi hrana si apa.

Tigrul
Tigrul , unul dintre cele mai frumoase animale de pe
pamant, este cea mai mare felina (adica o ruda a pisicii), .
Din pacate, insa, aceste frumoase animale sunt pe cale de disparitie, zona lor de
raspandire devenind din ce in ce mai mica.. Tigrii traiesc in tundra siberiana, in insula
Sumatra din arhipelagul indonezian, in sudul Chinei, in India, Nepal si Bangladesh .
Blana tigrului este matasoasa, de culoare portocalie cu dungi lungi, negre.

Specia cea mai raspandita este tigrul bengalez, acesta fiind emblema nationala
a Indiei si declarat animal ocrotit inca din antichitate... Avand aproape 3 metri lungime
si 220 kg, tigrul bengalez poate vana cu usurinta cerbi sau caprioare, precum si vite si
bivoli salbatici, acestia constituind hrana lui de baza.

O ruda interesanta a tigrului indian (bengalez) este tigrul alb, numele acestuia
provenind de la blana sa complet alba, brazdata de dungi negre. In prezent, aceasta
superba felina alba cu ochi albastri nu mai exista decat in captivitate, in centre speciale.

Maimuta

Foarte cunoscute si indragite de copii, maimutele fac


parte din categoria celor mai inteligente mamifere de pe
pamant. Au un vaz extrem de dezvoltat, sunt foarte bune
cataratoare, avand degete in loc de gheare, fapt care le ajuta
foarte mult la prins si la sarit din copac in copac.
Cele mai cunoscute si mai interesante specii sunt maimutele mari :urangutanul,
gorila si cimpanzeul.
Urangutanul (sau Omul-padurilor in limba indoneziana) este un mamifer greoi si
mare, cu blana roscata, care traieste in padurile ecuatoriale din insulele Borneo si
Sumatra, in arhipelagul indonezian. Sunt animale arboricole, facandu-si culcusul numai
in varful copacilor, unde si traiesc aproape toata viata. Pot atinge greutati de peste 120
kg si o inaltime de circa 1,2 metri. Urangutanii sunt vietati nesociabile (mai ales
masculii), care se bat deseori pentru cuibul in care isi cresc puiiDupa nastere , micii

urangutani raman agatati de mama lor aproape 2 ani, pe langa care stau pana la 8 ani,
cand parasesc culcusul.

Hrana de baza a omului-padurilor o reprezinta in principal fructele, mai ales un


soi anume de pepene salbatic. De asemenea, fiind animale omnivore, mananca si mici
animalute, frunze, flori, termite sau larve de fluturi.
Gorila face parte, ca si urangutanul, din categoria maimutelor foarte mari.
Mai mare decat celelalte maimute din familia ei, gorila adulta poate avea pana la
150 kg si o inaltime de 1,7 metri. Traieste in grupuri, conduse de unul sau doi masculi,
alaturi de 5-6 femele si mai multi pui.Gorilele sunt vegetariene, hrana lor constand in
plante, radacini, seminte si foarte multe fructe, pe care le gasesc la sol, fiind maimutele
care traiesc cel mai mult pe pamant, si nu in copaci.

Cimpanzeul este maimuta cea mai inteligenta, fiind favoritul gradinilor


zoologice. Majoritatea cimpanzeilor traiesc in muntii si padurile din Africa, hranindu-se
cu fructe, plante, deseori cu pui de mistreti sau puii altor mici animale si, ocazional, cu
termite. Este des intalnit in grupuri mari, fiind un mamifer foarte sociabil.

Stiati ca cimpanzeii inteleg foarte usor limbajul international al semnelor,


existand exemplare care, invatate de oameni, pot vorbi cu acestia prin cel putin 200-300
de semne?

Leul
Este supranumit si Regele junglei datorita frumusetii si puterii sale. Masculul
se distinge prin coama sa stufoasa din jurul gatului, formata din peri mai lungi dacat
restul blanei si prelungita pe piept.Aceasta coama are rolul de al proteja in timpul
luptelor. Are o culoare tipica ce contine nuante de galben maroniu deschis. . Un
mascul poate atinge greutatea de 250 kg, pec and femela este mult mai mica, ea avnd
o greutate de aproximativ 150 kg.
Purtand acest frumos nume de "rege al junglei va puteti gandi imediat ca
triete in salbatica si minunata jungla. Ei bine, nu ! Leul traieste in sudul si estul Africii
in zonele de savana, pajisti si paduri deschise precum si in sudul Saharei. Desi este
intalnit si in alte locuri ale lumii, adevarata lui patrie este Africa. In zonele pe care
locuieste, leul este stapanul atotputernic si temut de toti.Racnetul sau,care se
aseamana cu tunetul,imprastie groaza printre celelalte vietuitoare si il nelinisteste chiar

si pe om.

Toata lumea stie cum arata un leu!


Dintii leului sunt puternici si ascutiti. Ca si pisica,el vede foarte bine noaptea. Gatul
scurt este atat de viguros,incat poate duce cu usurinta pe el,chiar o camila.
Trupul se termina cu o coada lunga, care are in varf un mot cu peri mai lungi. Picioarele
leului sunt groase si puternice, terminate cu gheare lungi si ascutite.Pentru a dovedi
forta acestui animal,trebuie mentionat faptul ca leul poate rupe sira spnarii unui bou
dintr-o singura lovitura de laba.
Leii sunt carnivori, triesc n grupuri de familii, formate din femele nrudite, puii de
ambele sexe, i un mascul nenrudit. Leul i protejeaz familia n momentele n care
este atacata, de aceeail putem numi un iubitor de familie.

Dupa cum probabil stiti,leul este un animal carnivor.El vaneaza girafe, zebre, bivoli,
gazele si uneori pui de elefanti, rinoceri si chiar hipopotami.
Ca o curiozitate, aflati ca leii isi petrec aproape 20 de ore pe zi odihnindu-se, restul
perioadei se ocupa de vanatoare si viata sociala a grupului. Cand vaneaza alearga 4599 de metri atingand o viteza de aproximativ 50 km/h si este capabil de salturi de 12 m.
Are nevoie sa manance 10-20 de animale mari pe ani.

Leu

Leoaica

lwww.lumea-copiilor.ro.