Sunteți pe pagina 1din 8

Olimpiada de Biologie

Faza local
21 Ianuarie 2006
Clasa a IX a
Cluj-Napoca

I. COMPLEMENT SIMPLU

1. Ribozomii:
A. sunt particule dezoxiribonucleoproteice;
B. fac parte din structura membranei R.E.R.;
C. au rol catabolic;
D. au rol anabolic.

2. Aparatul Golgi:
A. este aezat distal de nucleu;
B. conine, n vezicule, produi de secreie;
C. este organit autodivizibil;
D. conine acizi nucleici.

3. Meioza I se finalizeaz cu :
A. 2 celule n;
B. 2 celule 2n;
C. 4 celule 2n;
D. 4 celule n+n.

4. Formarea adenozintrifosfatului:
A. are loc n membrana extern a mitocondriei;
B. este condiionat de prezena O2 n celulele organismelor aerobe;
C. condiioneaz reaciile catabolice ale celulelor;
D. condiioneaz reaciile fazei de ntuneric a fotosintezei.

5. Enzimele lizozomale:
A. sunt produse de lizozomi;
B. au traseu: ribozomi => R.E.R. => aparat Golgi => lizozomi;
C. au traseu: ribozomi => R.E.N. => aparat Golgi => lizozomi;
D. sunt transferate din lizozomi n citoplasm.

6. Peretele celular secundar:


A. acoper la exterior peretele celular primar;
B. conine exclusiv celuloz n celulele vegetale i celulele protistelor;
C. acoper membrana celular;
D. acoper lamela mijlocie.
7. Meioza II:
A. pornete de la celule 2n;
B. este asemntoare unei mitoze;
C. necesita cromozomi tetracromatidici;
D. se finalizeaz cu celule diploide care nu se mai divid.

8. Mitoza se deosebete de meioz prin:


A. cromozomii tetracromatidici din metafaz;
B. numrul cromozomilor rezultai din etapa I;
C. cromozomii monocromatidici, din anafaz;
D. cromozomi recombinai genetic, din profaz.

9. Relaia dintre genele nealele se ntlnete n urmtoarele cazuri:


A. codominanta;
B. polialelia;
C. genele letale,
D. poligenia.

10. Telofaza II:


A. este penultima faza din etapa II a meiozei;
B. este cea mai important faz a mitozei;
C. presupune dezorganizarea fusului nuclear;
D. are loc n celulele somatice.

11. Urmtoarele plastide sunt fotosintetizatoare:


A. plastidele verzi, feoplaste, amiloplastele;
B. cloroplastele, rodoplastele, leucoplastele;
C. rodoplastele, feoplastele, oleoplastele;
D. feoplastele, rodoplastele, cloroplastele.

12. A.R.N. ul lipsete n :


A. mitocondrie;
B. cloroplast;
C. ribozomi;
D. dictiozomi.
13. Cromozomii:
A. sunt particule ribonucleoproteice;
B. sunt particule proteice;
C. au o compoziie identic cu a cromatinei;
D. se vizualizeaz la microscop n urma condensrii i spiralizrii cromatidei.

14. Glicogenul este substana de rezerv n urmtoarele celule, cu excepia:


A. animale;
B. vegetale;
C. procariote;
D. fungale.
15. Proteine pot fi sintetizate n urmtoarele structuri celulare, cu excepia:
A. ribozomilor;
B. cloroplastelor;
C. mitocondriilor;
D. lizozomilor.

16. n structura chimic a acidului dezoxiribonucleic intr:


A. doua catene polipeptidice;
B. baze azotate purinice (adenina, citozina), baze azotate pirimidinice(timina,
guanina), dezoxiriboza si restul fosforic;
C. baze azotate purinice (adenina,guanina), baze azotate pirimidinice(timina,
citozina), dezoxiriboza si restul fosforic;
D. bazele azotate purinice (adenina,guanina), bazele azotate pirimidice(citozina i
uracilul), dezoxiriboza i rest fosforic.

17. n interfaza premergtoare mitozei se desfsoar:


A. recombinarea genetic intra i intercromozomial;
B. dublarea cantitii de cromatid;
C. individualizarea cromatidei, plierea i spiralizarea ei pentru a forma n cele din
urm cromozomii;
D. procese metabolice care necesit ATP.

18. Urmtoarele afirmaii despre GRAN sunt false, cu excepia:


A. sunt alcatuite din lamele stromatice;
B. contin enzime de tipul oxizomilor;
C. contin pigmeni asimilatori;
D. realizeaza faza independent de lumin a fotosintezei.

19. Lizozomii:
A. sunt delimitai de o membran dubl lipoproteic impermeabil;
B. se formeaz din nveliul ribozomal;
C. conin enzime oxido-reductoare;
D. conin enzime hidrolitice.

20. Gametul masculin uman se deosebete de celula bacterian prin absena:


A. membranei plasmatice;
B. mezozomului;
C. organitelor de micare;
D. ribozomilor.
(pentru fiecare item corect se acord 2 puncte)

II. NTREBRI STRUCTURATE

21.Mitoza este diviziunea care asigur creterea i refacerea esuturilor. Meioza


este diviziunea prin care se formeaz gameii.
A. stabilii alte 4 deosebiri ntre mitoz i meioz ;
B. descriei profaza I a meiozei;
C. descriei dansul cromozomilor. (6 puncte)
22. Mitocondria i cloroplastul sunt constitueni celulari autodivizibili.
A. argumentai aceast afirmaie;
B. descriei comparativ structura cloroplastului cu cea a mitocondriei;
C. explicai schematic de ce aceste organite celulare au funcii antagonice i
complementare n acelai timp. (9 puncte)

III. ASOCIERE
Asociai noiunile din coloana A cu cele din coloana B
Nr. A B
23. 1. aparatul Golgi A. fotosinteza
2. reticulul endoplasmatic neted B. sinteza de proteine
3. reticulul endoplasmatic rugos C. biosinteza lipidelor
4. cloroplast D. sinteza polizaharidelor
E. heterofagie
24. 1. raport de segragare 1:2:1 A. gene letale;
2. raport de segregare 2:1 B. monohibridare;
3. raport de segregare 3:1 C. polialelie;
4. raport de segregare 9:3:3:1 D. semidominan;
E. dihibridare.
25. 1. proteine care permit unor A. markeri
molecule specifice s intre sau B. receptori;
s ias din celule; C. sintetaze;
2. proteine cu rol n culegerea D. canale;
semnalelor; E. hormoni.
3. proteine cu rol de enzime;
4. proteine cu rol de a recunoate
celulele de acelai tip cu care
interacioneaz pentru a forma
esuturi.
26. 1. anafaza A. cromozomii se dispun ordonat n
2. telofaza placa ecuatorial
3. profaza B. replicaia ADN
4. metafaza C. se organizeaz fusul de diviziune
D. cromozomii monocromatidici
migreaz spre poli
E. dispare fusul de diviziune.
27. 1. scheletul peretelui celular la A. mureina;
plante; B. pectina;
2. peretele celular la bacterii; C. celuloz;
3. matricea peretelui celular la D. chitin;
plante; E. cheratina.
4. peretele celular la ciuperci.
(pentru fiecare asociere corect se acord 2 puncte)
III. PROBLEME

28. La Pisum sativum culoarea galben a seminelor este dominant fa de


cea verde, iar forma neted este dominant fa de cea zbrcit.
n urmtorul tabel sunt cuprinse rezultatele unor ncruciri:

Nr. Fenotipurile Fenotipurile i procentul descendenilor


parentale galben-neted galben-zbrcit verde-neted verde-zbrcit
1. galbene-netede x 37,5% 37,5% 12,5% 12,5%
galbene-zbrcite

2. verzi-netede x 75% 0 25% 0


galbene-netede

Selectai genotipurile parentale corecte pentru una din situaiile din tabel:

A. genotipurile parentale pentru 1: AABb x Aabb;


B. genotipurile parentale pentru 2: AaBb x AAbb;
C. genotipurile parentale pentru 1: AaBb x Aabb;
D. genotipurile parentale pentru 2: aaBB x AaBB.

29. Dou celule diploide eucariote cu acelai numr de cromozomi se divid


cariochinetic n moduri diferite. n ce faz a ciclului celular, celulele
supuse celor dou diviziuni vor avea cte 8 cromatide, iar cromozomii
bicromatidici:

A. n faza G2 a interfazei fiecrei diviziuni;


B. n metafaza mitozei i n metafaza I:
C. n anafaza I i n metafaza II;
D. n niciuna din fazele enumerate mai sus.

30. O celul cu 5 perechi de cromozomi se divide pentru a genera gamei.


Selectai varianta corect privind particularitile i comportamentul
cromozomilor n celula iniial i celulele-fiice pe parcursul diviziunii:

A. 10 cromozomi bicromatidici recombinai intracromozomial la sfritul


profazei I i 10 cromozomi monocromatidici n anafaza II.

B. 20 cromozomi monocromatidici n anafaza II i 10 cromozomi


bicromatidici n metafaza I;

C. 10 cromozomi bicromatidici n metafaza I i 5 cromozomi


monocromatidici recombinai intercromozomial n anafaza II;

D. nici un raspuns nu este corect.


31. O femeie cu ochi albatri i grupa sanguin A, are un copil cu ochii albatri
i grupa O. Doi brbai, unul cu ochi cprui i grupa B, cellalt cu ochii
albatri i grupa AB, solicit paternitatea copilului. Care dintre cei doi
brbai este tatl copilului?

A. brbatul cu ochii cprui i grupa B, n cazul n care este homozigot pentru


ambele caractere;

B. brbatul cu ochii albatri i grupa AB;

C. brbatul cu ochii cprui i grupa B, n cazul n care este heterozigot pentru


ambele caractere;

D. brbatul cu ochii albatri i grupa AB, n cazul n care este homozigot


pentru ambele caractere.

32. Care vor fi genotipurile parentale care au generat la mazre o descenden


alctuit din plante cu bob neted i galben i plante cu bob zbrcit i
galben:

A. AABB x aabb;
B. AaBB x AaBb;
C. AaBb x aaBB;
D. AABb x Aabb.
( pentru fiecare problem se acord 5 puncte)

NOT: TOATE SUBIECTELE SUNT OBLIGATORII


SE ACORD 10 PUNCTE DIN OFICIU

TIMP DE LUCRU: 3 ORE


Olimpiada de Biologie
Faza local
22 Ianuarie 2006
Clasa a IX a
Cluj-Napoca

BAREM DE CORECTARE I NOTARE

I Complement simplu (40puncte)

1. D 11. D
2. B 12. D
3. A 13. C
4. D 14. B
5. B 15. D
6. C 16. C
7. B 17. D
8. C 18. C
9. B 19. D
10. C 20. B

II. ntrebare structurat (15puncte)

21. a. pentru fiecare deosebire se acord (0,5 p=2p);


b. -cromozomii bicromatidici dispui n tetrade cromatidice= bivaleni(1p);
- crossing-over = recombinare intracromozomal (1p);
- dezorganizarea membranei nucleare, a nucleolilor i formarea fusului de
diviziune (1p);
c. -recombinare intercromozomal(1p).

22. a. prezena ADN (1p);


b. structura cloroplastului(3p);
structura mitocondriei(3p).
c. schematizarea i compararea proceselor de fotosintez i respiraie(2p).

III Asocieri (10puncte)

23. 24. 25. 26. 27.


1.D 1.D 1.D 1.D 1.C
2.C 2.A 2.B 2.E 2.A
3.B 3.B 3.C 3.C 3.B
4.A 4.E 4.A 4.A 4.D
IV. Probleme (25puncte=5p fiecare problem)

28. C

AB Ab aB ab
Ab AABb AAbb AaBb Aabb
ab AaBb Aabb aaBb aabb

29. B
n metafaza mitozei 4 cromozomi bicromatidici = 8 cromatide, n placa
metafazic;
n metafazaI 4 cromozomi bicromatidici = 8 cromatide, n placa metafazic,
sub form de tetrade;

30. A
2n=10 (5 perechi)

31. C

femeia = aaLAl

brbatul cu ochi cprui i grupa B = AaLBl

brbatul cu ochi albatri i grupa AB = aaLALB

copilul = aall

32. C

AB Ab aB ab
aB AaBB AaBb aaBB aaBb

TOTAL: 90puncte
OFICIU:10puncte