Sunteți pe pagina 1din 0

Universitatea Dunrea de Jos din Galai

MODELE DE TESTE GRIL PENTRU ADMITEREA 2013






DISCIPLINA: CHIMIE ORGANIC

Clasa a X-a i a XI-a

ACESTE MODELE DE TESTE SUNT RECOMANDATE PENTRU CANDIDAII CARE VOR SUSINE
CONCURS DE ADMITERE LA DOMENII/SPECIALIZRI DE LA FACULTILE:

tiinaiingineriaalimentelor
tiineimediu



















1. Zaharoza, C
12
H
22
O
11
, are compoziia masic procentual:
A. %C = 42,11%; %H = 6,48%; %O = 51,41%;
B. %C = 52,11%; %H = 6,48%; %O = 41,41%;
C. %C = 32,11%; %H = 6,48%; %O = 61,41%.
Se dau: A
C
= 12,011; A
H
= 1,008; A
O
= 15,999

2. Formula brut a compusului organic avnd compoziia procentual masic de 92,26% C
i 7,74% H este:
A. C
2
H
2
;
B. CH;
C. CH
2
.
Se dau: A
C
= 12,011; A
H
= 1,008.

3. Formula brut a compusului organic a crui compoziie procentual masic este 80% C i
20% H este:
A. C
1
H
3
;
B. C
1
H
1
;
C. C
2
H
2
.
Se dau: A
C
= 12,011; A
H
= 1,008.

4. Formula molecular a compusului clorurat cu M = 125 g/mol i compoziia procentual:
38,4% C, 4,8% H i 56,8% Cl este:
A. C
2
H
6
Cl
2
;
B. C
4
H
6
Cl
2
;
C. C
4
H
6
Cl
5
.
Se dau: A
C
= 12,011; A
H
= 1,008; A
Cl
= 35,453.

5. Alcanii sunt:
A. hidrocarburi nesaturate aciclice;
B. hidrocarburi cu formula moleculara C
n
H
2n-2
;
C. hidrocarburi aciclice n care apar numai legturi chimice simple de tip C-C i C-H.

6. Cicloalcanii sunt:
A. hidrocarburi nesaturate cu formula molecular C
n
H
2n
;
B. hidrocarburi saturate cu caten ramificat;
C. hidrocarburi saturate ciclice, cu formula molecular C
n
H
2n
.

7. Hidrocarbura saturat cu formula C
5
H
10
care conine un atom de carbon cuaternar este:
A. 2-metil-1-buten;
B. 2-metil-3-penten;
C. metil-ciclobutan.

8. Denumii, conform IUPAC, hidrocarbura
A 4-etil-2-metilheptan;
CH
3
CH CH
2
CH
3
CH
CH
2
CH
3
CH
2
CH
3
CH
2
CH
3
CH CH
2
CH
3
CH
CH
2
CH
3
CH
2
CH
3
CH
2
B. 2-etil-4-metilheptan;
C. 2- metil-4-etilheptan.


9. Alcanii nu pot participa la reacii chimice de:
A. adiie;
B. ardere;
C. substituie.

10. Reacia prin care un atom de hidrogen este nlocuit cu unul de clor poart numele de:
A. substituie;
B. izomerizare;
C. ardere.

11. Formula molecular C
4
H
8
corespunde unui:
A. compus saturat aciclic;
B. compus nesaturat ciclic;
C. compus nesaturat aciclic.

12. Adiia acidului clorhidric la izobuten conduce la:
A. 2-cloro-2-metilpropan;
B. 2-cloropropan;
C. 1-clorobutan.

13. Care este structura alchenei care prin oxidare cu permanganat de potasiu n mediu bazic
formeaz etandiol:
A. propen;
B. eten;
C. buten.

14. Care este structura alchenei care prin oxidare cu dicromat de potasiu n mediu de acid
sulfuric formeaz numai aceton?
A. 2-metil-2-buten;
B. 2-metil-2-penten;
C. 2,3-dimetil-2-buten.

15. Care este structura alchenei care prin oxidare cu dicromat de potasiu n mediu de acid
sulfuric formeaz 2 moli de acid acetic?
A. 2-buten;
B. 2,3-dimetil-2-buten;
C. 3-penten.

H
3
C
CH
2
CH
3
H
3
C
CH
2
CH
3
16. Formula brut a compusului
A. C
6
H
10
;
B. C
5
H
8
;
C. C
4
H
12
.

17. La nclzirea 2-cloro-2-metilpropanului cu baze tari se formeaz:
A. izobuten;
B. butan;
C. 2-buten.

18. Denumirea IUPAC a hidrocarburii:
A. 4-metilciclohexen;
H
3
C H
3
C
B. 4-etilciclopenten;
C. 4-metilciclopentan.

19. Izoprenul se obine prin dehidrogenarea catalitic a:
A. 2-metil-2-pentenei;
B. n-pentanului;
C. butanului.

20. Din etanol se obine, prin nclzire cu acid sulfuric la 150-200C:
A. propena;
B. etena;
C. butena.

21. Alchina care conine n molecul trei atomi de carbon cuaternari se numete:
A. 3,3 dimetil-1-hexin;
B. 4,5 dimetil-2-hexin;
C. 4,4 dimetil-2-hexin.

22. n structura hidrocarburii 3,4-dimetil-1-hexin, raportul atomic Cprimar : Csecundar :
Cteriar : Ccuaternar este:
A. 3 : 2 : 1 : 1;
B. 3 : 1 : 3 : 1;
C. 3 : 3 : 1 : 1.

23. Alchina cu un atom de carbon teriar n molecul este:
A. acetilena;
B. 1-butina;
C. 3-metil-1-butina.

24. Compusul ce conine n molecul numai atomi de carbon primari este:
A. metanul;
B. etena;
C. etina.

25. Acidul clorhidric pur se adiioneaz la acetilen, n prezena unui catalizator de clorur
mercuric, la 160C, cu formare de:
A. clorur de vinil;
B. acrilonitril;
C. cloropren.

26. n structura hidrocarburii 2-pentin, raportul atomic Cprimar : Csecundar : Ccuaternar
este:
A. 2 : 1 : 2
B. 1 : 1 : 2
C. 2 : 2 : 1

27. Prin trimerizarea unei alchine rezult o aren mononuclear cu masa molecular egal
cu 120. Alchina considerat este:
A. acetilena;
B. propina;
C. 1-pentina.

28. Reacia de adiie a acidului clorhidric la vinil-acetilen, conduce la:
A. 3-clor-1-butin;
B. 2-cloro-1,3-butadien;
C. 1-clor-butadien.

29. Prin adiia bromului la etin, n raport molar de 1:1, rezult:
A. 1,2-dibrometen;
B. 1,2-dibrometan;
C. 1,2-dibrometin.

30. Sunt izomeri de caten:
A. 1-butina i 2-butina;
B. 1-butena i izobutena;
C. benzenul i toluenul.

31. Reacia benzenului cu clorur de acetil, n prezen de clorur de aluminiu, conduce la:
A. acid benzoic;
B. benzofenon;
C. acetofenon.

32. Izopropilbenzenul rezult prin reacia de alchilare a benzenului cu:
A. propena;
B. etena;
C. clorur de acetil.

33. Substana care are proprietatea de a sublima este:
A. benzenul;
B. toluenul;
C. naftalina.

34. Din benzen i clorur de metil, n prezena clorurii de aluminiu, se obine:
A. toluen;
B. clorur de benzil;
C. difenilmetan.

35. Substana cu formula C
6
H
6
Cl
6
se obine:
A. din benzen i clor printr-o reacie de substituie n prezena clorurii ferice;
B. din ciclohexan i clor prin reacie de adiie;
C. din benzen i clor printr-o reacie de adiie la lumin.



36. Prin adiia hidrogenului la benzen, n prezena Ni la 180C, se formeaz:
A. ciclohexan;
B. hexaclorciclohexan;
C. clorobenzen.

37. Prin nitrarea toluenului, n prezena acidului sulfuric, rezult:
A. orto-nitrotoluen;
B. para-nitrotoluen;
C. amestec de orto-nitrotoluen i para-nitrotoluen.

38. Prin nitrarea nitro-benzenului, n prezena acidului sulfuric, rezult:
A. orto-dinitrobenzen;
B. para-dinitrobenzen;
C. meta-dinitrobenzen.

39. Raportul dintre masa atomilor de carbon i masa atomilor de hidrogen din molecula
toluenului este:
A. 21 : 2;
B. 28 : 3;
C. 7 : 1.

40. Naftalina se oxideaz cu aer la 400C, n prezena unui catalizator de pentaoxid de
vanadiu, formnd:
A. antrachinon;
B. anhidrid ftalic;
C. acid benzoic.

41. Reacia de izomerizare a butanului este:
A. reversibil, echilibrul fiind atins la o concentraie de cca. 80% izobutan;
B. ireversibil;
C. reversibil, echilibrul fiind atins la o concentraie de cca. 20% izobutan.

42. Negrul de fum se formeaz prin:
A. descompunerea termic a metanului cu vapori de ap i oxigen;
B. descompunerea termic, n faz gazoas, n absena aerului, a metanului;
C. reacia metanului cu amoniac i aer la 1000C, n prezena unui catalizator de platin.

43. Alcanului cu formula molecular C
5
H
12
i corespund:
A. 3 izomeri;
B. 2 izomeri;
C. 4 izomeri.

44. Gazul de sintez este:
A. un amestec de oxid de carbon i hidrogen n proporie molar de 1 : 2;
B. un amestec de carbon i hidrogen n proporie molar de 1 : 2;
C. un amestec de acid cianhidric i hidrogen n proporie molar de 1 : 3.


45. Ozonidele sunt:
A. substane instabile, explozive, rezultate n urma reaciei ozonului cu alchenele;
B. substane stabile, rezultate n urma reaciei ozonului cu alcanii;
C. substane stabile, rezultate n urma reaciei ozonului cu alchenele.

46. Prin dehidrogenarea izobutanului, n prezena unui catalizator, se obine:
A. 1-buten;
B. izobuten;
C. 2-buten.

47. Substana cu masa molar de 104 g/mol i formula brut CH are formula molecular:
A. C
8
H
8
;
B. C
4
H
4
;
C. C
6
H
6
.

48. Formula molecular a compusului cu masa molar de 180 g/mol i compoziia
procentual masic de 40,00% C, 6,67% H i 53,33% O este:
A. C
6
H
12
O
6
;
B. C
1
H
2
O
1
;
C. C
6
H
12
O.

49. Polistirenul este:
A. un monomer;
B. o macromolecul obinut prin polimerizarea etil-benzenului;
C. o macromolecul obinut prin polimerizarea stirenului.

50. Prin trimerizarea acetilenei la 600-800C se obine:
A. benzen;
C. stiren;
D. antracen.

51. Care dintre urmtoarele formule structurale reprezint alcooli?
CH
2
OH OH
I. II.
CH
2
CH CH
2
OH III.
CH
2
CH OH IV.

A. II i III;
B. I i IV;
C. nici una dintre formule nu reprezint alcooli (I i II reprezint fenoli, iar III i IV enoli).

52. Ci alcooli secundari corespund la formula molecular C
6
H
14
O?
A. 4;
B. 5;
C. 3.




53. Prin hidrogenarea acetonei rezult:
A. alcool izopropilic (C
3
H
8
O);
B. metanol (CH
3
-OH);
C. acid propanoic (CH
3
-CH
2
-COOH).

54. Care din urmtorii compui d prin hidrogenare catalitic 2-propanol?
A. propanon;
B. acid propanoic;
C. propin.

55. Ci alcooli teriari corespund la formula C
4
H
10
O?
A. 1;
B. 3;
C. 4.

56. Ce compus se formeaz prin oxidarea etanolului cu dicromat de potasiu, n prezen de
acid sulfuric?
A. aldehida acetic (CH
3
-CHO);
B. dioxid de carbon i ap (CO
2
i H
2
O);
C. aldehid formic (H-CHO).

57. Prin oxidarea alcoolului n-propilic cu dicromat de potasiu, n prezen de acid sulfuric,
rezult:
A. propanal (CH
3
-CH
2
-CHO);
B. eten i dioxid de carbon (C
2
H
4
i CO
2
);
C. aldehid acetic (CH
3
-CHO).

58. Prin oxidarea alcoolului izopropilic cu dicromat de potasiu n prezen de acid sulfuric,
rezult:
A. aceton (CH
3
-CO-CH
3
);
B. aldehid acetic i aldehid formic (CH
3
-CHO i H-CHO);
C. acid acetic i dioxid de carbon (CH
3
COOH i CO
2
).

59. Prin oxidarea n-propanolului cu permanganat de potasiu (KMnO
4
), n mediu acid,
rezult:
A. propanal (CH
3
-CH
2
-CHO);
B. acid propanoic (CH
3
-CH
2
-COOH);
C. propanon (CH
3
-CO-CH
3
).

60. Se consider urmtoarea transformare chimic:
CH-OH
CH
2
-OH
CH
2
-OH
+ 3HONO
2
A + 3H
2
O

Denumirea substanei notat A este:
A. trinitrat de glicerin;
B. dinamit;
C. nitrat de glicerin.
61. La fermentaia alcoolic a glucozei rezult alcool etilic alturi de dioxid de carbon.
Raportul molar etanol: dioxid de carbon este:
A. 1:1;
B. 3:1;
C. 1:3.

62. Care este ordinea cresctoare a punctelor de fierbere la urmtoarele substane?
I. CH
3
-CH
3
II. CH
3
- CH
2
- OH III. CH
3
- CH
2
- Cl

A. II, III, I;
B. III, II, I;
C. III, I, II.

63. Din glicerin se obine acrolein. Ce reacii au loc?
A. hidrogenare;
B. deshidratare;
C. oxidare i hidrogenare.

64. Fenolii sunt compui hidroxilici n care grupa funcional este legat la un atom de
carbon aflat n stare de hibridizare sp
2
care aparine:
A. unei alcadiene;
B. unui nucleu aromatic;
C. unei alchine.

65. Fenolii polihidroxilici sunt:
A. alcool benzilic;
B. naftilamin;
C. hidrochinon i pirogalol.

66. Pirogalolul are formula molecular:
A. C
6
H
6
O
3
;
B. C
6
H
5
-OH;
C. C
10
H
7
-OH.

67. Fenolul se poate fabrica prin:
A. nitrarea anilinei;
B. benzen i propen, urmat de reacia de oxidare a izopropilbenzenului (din
hidroperoxidul obinut, fenolul se pune n libertate prin aciunea acidului sulfuric);
C. toluen i eten.

68. Proprietile fizice ale fenolului pur sunt:
A. substan cristalin, incolor, care cu timpul trece ntr-o coloraie roie, din cauza
oxidrii, este caustic (produce arsuri dureroase pe piele) i este toxic;
B. nu este toxic;
C. este cristalin, colorat gri.




69. Adiia hidrogenului la fenol, n condiii catalitice, presiune i temperatur, conduce la:
A. ciclohexan;
B. ciclohexanol i ciclohexanon;
C. ciclohexen.

70. Reacia fenolilor cu clorura feric este o reacie de:
A. culoare i servete la identificare;
B. eterificare;
C. acilare.

71. Crezolii au proprieti antiseptice i sunt utilizai ca:
A. antioxidani;
B. reductori;
C. dezinfectani n soluie apoas de spun, numit creolin.

72. Care dintre formulele structurale de mai jos reprezint pirogalolul?
OH
OH
HO
OH
OH
OH
OH
OH
OH
HO OH
OH
I II III IV

A. I i III;
B. I i II;
C. IV.

73. Compusul cu formula structural
O C
O
CH
3

se numete:
A. benzoat de metil sau acetat de fenil;
B. acetat de benzil;
C. benzoat de etil.

74. Produsul secundar obinut la prepararea fenolului prin metoda topirii alcaline este:
A. sulfit de natriu:
B. sulfit acid de natriu;
C. sulfura de natriu.

75. Ciclohexanolul se obine prin:
A. oxidarea fenolului;
B. hidrogenarea fenolului;
C. reducerea clorbenzenului.




76. Aminele secundare alifatice sunt:
A. compui organici cu grupa amino legat de doi atomi de carbon;
B. amine ce nu se pot acila cu cloruri acide;
C. mai puin bazice dect aminele primare.

77. Aminele teriare se pot acila cu:
A. alcooli;
B. derivai halogenai;
C. cloruri ale acizilor carboxilici.

78. Compusul cu formula molecular CH5N poate reprezenta o amin:
A. primar;
B. secundar;
C. teriar;

79. Prin reacia de alchilare a amoniacului cu clorur de metil se obine:
A. o amin primar;
B. o amin secundar;
C. un amestec de amine.

80. Prin reacia de reducere a nitroderivailor aromatici se obin:
A. amine primare;
B. amine secundare;
C. amine teriare.

81. Prin reacia de alchilare a metilaminei cu iodura de metil se obine:
A. metil amina;
B. dimetilamina;
C. un amestec complex format din trei derivai aminati.

82. Care dintre urmtoarele substane organice este un compus ionic?
A. anilina;
B. trietilanilina;
C. bromura de tetrametilamoniu.

83. Prin reacia de alchilare a amoniacului cu cloretan se obine:
A. etilamin;
B. dietilamin;
C. un amestec de trei amine i o sare cuaternar de amoniu.

84. Aminele au caracter bazic deoarece:
A. atomul de azot are hibridizarea sp3;
B. au electroni neparticipani la atomul de azot;
C. au radicali de hidrocarbur.



85. Se consider compuii: I, anilina; II, ionul de fenilamoniu; III, benzen. Electroni
neparticipani nu sunt prezeni la atomul de azot din:
A. I; B. II; C. III.

86. Anilina este o materie prim foarte important pentru industria coloranilor. Aceasta este
o substan:
A. lichid, incolor, solubil ap;
B. cu caracter bazic;
C. lichid, de culoare roie.

87. Care dintre urmtoarele amine nu poate fi acilat la azot?
I, trietilamina; II, metilamina; III, fenilamina;
A. I;
B. III;
C. II.

88. Bromura de tetraetilamoniu este:
A. o amin teriar;
B. o sare cuaternar de amoniu;
C. o amin primar.

89. Care este formula molecular a etil-metil-izopropil aminei?
A. C
5
H
11
N;
B. C
6
H
11
N;
C. C
6
H
15
N.

90. Care dintre compuii de mai jos are cel mai puternic caracter bazic?
A. anilina;
B. acetofenona;
C. aldehida acetic.

91. Principalele metode de preparare a compuilor halogenai se bazeaz pe reaciile:
A. substituie i adiie;
B. substituie la alcani, izoalcani, alchene, catena lateral a unei arene sau la nucleul
aromatic i adiie la alchene, alchine sau arene;
C. adiie sau hidroliz.

92. Pentru formula chimic C
6
H
5
Br este valabil denumirea:
A. bromur de benzen;
B. bromur de fenil;
C. bromur de benzil.

93. Prin adiia acidului clorhidric la acetilen se obine un compus monoclorurat nesaturat
cu denumirea:
A. clorur de vinil;
B. clor metan;
C. cloroform.

94. Cu care dintre reactivii de mai jos poate reaciona bromobenzenul:
A. Mg;
B. NH
3
;
C. KCN.

95. Molecula freonului se caracterizeaz prin:
A. prezena unui atom de fluor;
B. prezena unui atom de clor;
C. prezena a doi atomi de fluor i doi atomi de clor.

96. Ce derivai clorurai se obin de la propen printr-o reacie ntr-o singur etap:
A. 1,3 dicloropropan;
B. 2,2 dicloropropan;
C. 1,2 dicloropropan, clorur de alil si clorur de izopropil, n condiii chimice diferite.

97. Bromobenzenul reacioneaz cu magneziul metalic (n prezen de eter etilic anhidru) cu
formare de:
A. bromur de fenil magneziu;
B. benzen;
C. bromur de magneziu.

98. Nitrilul acidului acetic se poate obine prin reacia dintre:
A. iodometan i cianur de sodiu;
B. acetilen si acid cianhidric;
C. eten si acid cianhidric.

99. Pentru obinerea etilaminei sunt necesare reaciile:
A. clorur de etil i amoniac, avnd ca intermediar o sare de amoniu;
B. eten, clor i amoniac;
C. eten, ap i amoniac.

100. Compuii trihalogenai geminali formeaz prin hidroliz:
A. acizi carboxilici;
B. cloruri acide;
C. sruri.

101. Formula general a alcoolilor este:
A. R-OH; B. R-X; C. R-NH
2
.

102. Compuii carbonilici reprezint o clas de compui organici care conin n molecul:
A. o grupare hidroxil;
B. una sau mai multe grupe carbonil;
C. una sau mai multe grupe carboxil.

103. Acetaldehida este aceeai cu:
A. acroleina;
B. aldehida butanoic;
C. etanal.
104. Dimetilcetona este aceeai cu:
A. Propanon;
B. Acetilaceton;
C. Butanon.

105. Aldehidele i cetonele sunt:
A. izomeri de poziie;
B. izomeri de funciune;
C. izomeri de caten.

106. Acetona:
A. este miscibil cu apa n orice proporie;
B. nu este miscibil cu apa;
C. este miscibil cu apa n proporie de 1:1.

107. Reactivitatea grupei carbonil este:
A. mai mic n aldehide dect n cetone;
B. mai mare n aldehide dect n cetone;
C. egal n aldehide i cetone.

108. Adiia hidrogenului, adiia acidului cianhidric sunt reacii:
A. specifice aldehidelor;
B. specifice cetonelor;
C. comune aldehidelor i cetonelor.

109. Condensarea crotonic reprezint:
A. reacie de adiie;
B. reacie de oxidare;
C. reacie de eliminare de ap din molecula unui aldol sau cetol.

110. Reactivul Fehling conine:
A. soluii de sulfat de cupru, tartrat dublu de sodiu i potasiu (sare Seignette), hidroxid de
potasiu;
B. soluii de sulfat de cupru i hidroxid de potasiu;
C. soluii de tartrat dublu de sodiu i potasiu, hidroxid de calciu, sulfat de cupru.

111. Aldehidele:
A. nu reduc soluia amoniacal de azotat de argint;
B. reduc reactivul Fehling i soluia amoniacal de azotat de argint;
C. reduc soluia amoniacal de azotat de argint i nu reduc reactivul Fehling.

112. Autooxidarea aldehidelor reprezint:
A. oxidarea direct cu oxigenul molecular din aer;
B. oxidarea cu KMnO
4
;
C. oxidarea cu reactiv Tollens (hidroxid de diamino argint).



113. Cetonele:
A. se oxideaz n prezena oxigenului molecular din aer;
B. nu se oxideaz;
C. se oxideaz numai n condiii energice cu formarea unui amestec de acizi.

114. Acetona este:
A. o substan cu proprieti electroizolante;
B. un emulgator;
C. un lichid utilizat ca dizolvant i ca materie prim pentru fabricarea unor produse
farmaceutice i a plexiglasului.

115. Fenoplastele (rini fenolice) se formeaz:
A. printr-o reacie de policondensare dintre formaldehid i fenol;
B. prin autooxidarea aldehidelor;
C. prin condensarea aldehidelor cu cetone.

116. Bachelita:
A. se topete la nclzire;
B. nu se dizolv n nici un solvent;
C. are proprieti termoplastice.

117. Novolac:
A. prezint rezisten la ap, spun, sod, benzin;
B. nu se dizolv n nici un solvent;
C. este termorigid.

118. Turnesolul prezint n mediu acid culoarea:
A. rou; B. rou deschis; C. albastru.

119. Metiloranjul prezint n mediu acid culoarea:
A. galben; B. albastru; C. rou.

120. Rou de metil prezint n mediu acid culoarea:
A. rou deschis;
B. rou;
C. galben.

121. Compuii carboxilici constituie o clas de compui organici care conin n molecula
lor:
A. una sau mai multe grupe carbonil;
B. una sau mai multe grupe amino;
C. una sau mai multe grupe carboxil.

122. Compuii carboxilici sunt:
A. baze tari;
B. acizi slabi;
C. sruri ale acizilor tari.

123. Acidul metanoic este acelai cu:
A. acidul formic;
B. acidul oxalic;
C. acidul succinic.

124. Acidul oleic este:
A. un acid gras nesaturat;
B. un acid gras saturat;
C. un aminoacid.

125. Acidul stearic este un:
A. acid saturat;
B. acid nesaturat;
C. acid aromatic.

126. Acidul fumaric este un:
A. acid monocarboxilic;
B. acid policarboxilic;
C. acid gras nesaturat.

127. Acizii monocarboxilici saturai pn la C
12
sunt:
A. lichizi pn la temperatura obinuit;
B. solizi;
C. lichizi la temperaturi foarte ridicate.

128. Acizii superiori se dizolv:
A. n ap;
B. eter, benzen i compui halogenai;
C. doar n eter.

129. Acizii carbonilici schimb culoarea indicatorilor:
A. turnesolul violet se coloreaz n rou;
B. turnesolul violet devine rou;
C. metiloranjul portocaliu se coloreaz n galben.

130. Aceto-arseniatul de cupru se utilizeaz:
A. n industria textil;
B. n horticultur ca insecticid puternic;
C. n medicin.

131. Clorurile acide sunt:
A. derivai funcionali ai acizilor carboxilici;
B. derivai ai compuilor carbonilici;
C. derivai ai fenolilor.




132. Amidele sunt:
A. compui anorganici;
B. compui organici care conin n molecul una sau mai multe grupe funcionale amid;
C. compui organici care conin n molecul o grup hidroxil.

133. Formamida este:
A. un lichid incolor;
B. o substan solid, cristalizat;
C. un lichid galben-pai.

134. Amidele se transform prin hidroliz cu acizi sau baze n:
A. nitrili;
B. acizi carboxilici;
C. amine.

135. Anhidridele acide sunt derivai funcionali ai acizilor carboxilici obinuii prin:
A. dezaminare;
B. hidrogenare;
C. eliminarea apei ntre dou grupe carboxil.

136. Reacia de esterificare reprezint:
A. reacia dintre acizi carboxilici i alcool;
B. reacia dintre un acid i o baz;
C. reacia dintre un aminoacid i o baz.

137. Esterii inferiori se utilizeaz:
A. n industria coloranilor, vopselelor;
B. la prepararea esenelor artificiale de flori i fructe utilizate n parfumerie;
C. pentru obinerea unor rini sintetice.

138. Gliceridele sunt:
A. esteri ai acizilor grai cu glicerolul;
B. sruri ale acizilor carbonilici;
C. anhidride acide.

139. Grsimile lichide conin:
A. preponderent acizi grai saturai;
B. preponderent acizi grai nesaturai;
C. nu conin acizi grai.

140. Reacia de saponificare reprezint:
A. hidroliza acid a grsimilor;
B. hidroliza enzimatic a grsimilor;
C. hidroliza bazic a grsimilor.




141. Spunurile sunt:
A. srurile acizilor superiori (C
8
-C
18
) cu metalele;
B. esteri ai acizilor grai;
C. aldehide.

142. Detergenii pot fi:
A. anionici i cationici;
B. cationici i neionici;
C. anionici, cationici, neionici.

143. Detergenii sunt substane:
A. care au proprietatea de a mri tensiunea superficial a apei;
B. care au proprietatea de a micora tensiunea superficial a apei;
C. care nu influeneaz tensiunea superficial a apei.

144. Esenele din punct de vedere chimic sunt:
A. amestecuri de hidrocarburi, esteri, eteri, alcooli, compui carbonilici;
B. parfumuri;
C. eteri.

145. Compuii amfoteri sunt:
A. baze;
B. acizi;
C. substane care se comport ca acizi fa de baze i ca baze fa de acizi.

146. Atomul de carbon asimetric sau chiral este:
A. un atom de carbon tetraedric legat de 4 atomi identici;
B. un atom de carbon tetraedric legat de 2 atomi identici i 2 diferii;
C. este un atom de carbon tetraedric legat de 4 atomi diferii sau de 4 grupe diferite.

147. Enantiomerul este dextrogir dac:
A. rotete planul de polarizare la stnga, n sens antiorar;
B. rotete planul de polarizare la dreapta, n sens orar;
C. nu rotete planul de polarizare.

148. n zaharide, n general, raportul atomic H:O este:
A. 1:2; B. 1:1; C. 2:1.

149. Care dintre urmtorii compui nu este un polizaharid:
A. amidonul;
B. celuloza;
C. fructoza.

150. Care afirmaie, referitoare la glucoz, este fals:
A. este reductoare;
B. intr n compoziia amidonului;
C. este insolubil n ap.

151. Zaharoza este o dizaharid constituit din:
A. dou resturi de gucoz;
B. un rest de glucoz i unul de fructoz;
C. dou resturi de fructoz.

152. Zahrul invertit se obine prin hidroliza:
A. celulozei;
B. zaharozei;
C. amilozei.

153. Amidonul, n reacie cu iodul, d o coloraie:
A. rou-brun;
B. albastr;
C. violet.

154. Care afirmaie, cu referire la amilopectin, este adevrat:
A. este partea solubil din amidon;
B. are gust dulce;
C. d cu iodul o coloraie roie-violet.

155. Care afirmaie este incorect:
A. celuloza este solubil n ap;
B. celuloza este o polizahariz;
C. celuloza are structur fibrilar.

156. Proteinele sunt compui macromoleculari constituii din:
A. aminoacizi;
B. monozaharide;
C. fructoz.

157. Keratina este o protein care se gsete n:
A. snge; B. pr; C. lapte.

158. Care dintre proteinele enumerate nu face parte din categoria proteinelor solubile:
A. hemoglobina;
B. caseina;
C. colagenul.

159. Grupa prostetic este o zaharid n:
A. fosfoproteide;
B. lipoproteide;
C. glicoproteide.

160. Distrugerea structurii proteinelor se numete:
A. denaturare;
B. renaturare;
C. restructurare.

161. Legtura peptidic este prezent n:
A. lipide;
B. proteine;
C. acizi nucleici.

162. Capsaicina se asociaz cu gustul:
A. iute;
B. proaspt i rece;
C. amar.

163. Esena extras din scorioar este:
A. carvona;
B. aldehida cinamic;
C. eugenolul;

164. Toate vitaminele sunt:
A. compui organici eseniali pe care organismul nu-i poate sintetiza;
B. amine;
C. enzime.

165. Care compus nu este o vitamin:
A. niacina;
B. codeina;
C. piridoxina.

166. Care dintre vitaminele enumerate este liposolubil:
A. biotina;
B. tiamina;
C. vitamina K.

167. Acidul folic:
A. particip la sinteza acizilor nucleici;
B. este component al pigmentului vizual;
C. scade rezistena organismului la infecii.

168. Lipsa vitaminei C conduce la:
A. pelagr;
B. scorbut;
C. boala beri-beri.

169. Care afirmaie este neadevrat:
A. cobalamina este prezent n cereale;
B. excesul de vitamine liposolubile provoac hipervitaminoze;
C. fructele de mce sunt o surs bogat n acid ascorbic.




170. Untura de pete este surs de:
A. vitamin D;
B. riboflavin;
C. piridoxin.

171. Niacina este o vitamin care:
A. intervine n procese redox din organism;
B. n lips, produce tulburri de vedere;
C. este implicat n metabolismul calciului.

172. Rahitismul este o afeciune datorat lipsei de:
A. vitamina D;
B. vitamina A;
C. vitamina E.

173. Vitaminele liposolubile:
A. n exces, pot provoca hipervitaminoze;
B. organismul nu face rezerve importante pentru aceste vitamine;
C. se pierd uor la fierbere.

174. Care dintre urmtorii colorani organici naturali este de origine vegetal:
A. carminul;
B. indigoul;
C. purpura.

175. Care grup cromofor nu conine azot:
A. nitrozo;
B. azo;
C. oxo.

176. ofranul este:
A. colorant alimentar natural;
B. colorant organic de sintez;
C. mordant.

177. Colorantul alimentar de culoare roie este:
A. licopina;
B. carotina;
C. azorubin.

178. Marcai afirmaia adevrat:
A. celuloza i amidonul sunt formate din resturi de -glucoz unite prin eliminare de ap
ntre dou grupri OH;
B. amidonul este polizaharida de rezerv din regnul animal;
C. celuloza este format din resturi de -glucoz unite prin eliminare de ap ntre dou
grupri OH.


179. Marcai afirmaia adevrat:
A. n moleculele proteinelor, resturile de -aminoacizi sunt legate prin legturi peptidice;
B. albumina din snge este o protein conjugat;
C. albuminele sunt insolubile n ap.

180. Zeina este:
A. protein din porumb;
B. vitamin;
C. fibr celulozic natural.

181. Cea mai mare cantitate de celuloz se gsete n:
A. bumbac;
B. paie;
C. conifere.

182. Riboflavina este:
A. vitamina B1;
B. vitamina B2;
C. vitamina B6.

183. Acidul pantotenic este implicat n biosinteza:
A. acizilor grai;
B. acidului ascorbic;
C. colagenului.

184. Marcai afirmaia fals:
A. enzimele sunt proteine;
B. enzimele sunt biocatalizatori;
C. enzimele sunt anticorpi.

185. Marcai afirmaia adevrat:
A. proteinele sunt exclusiv de origine animal;
B. hemoglobina este protein transportoare de gaze;
C. fibrinogenul este o potein din gru.

186. Gustul amar al berii se datoreaz:
A. hameiului;
B. malului;
C. chininei.

187. Proteina provenit din virusuri se numete:
A. antigen; B. anticorp; C. insulin.

188. Caramelul este:
A. colorant alimentar sintetic;
B. colorant natural;
C. ulei esenial.

189. Mirosul neplcut al usturoiului se datoreaz:
A. disulfurii de dialil;
B. disulfurii de propil;
C. disulfurii de metil.

190. Vanilina se extrage dintr-o specie de:
A. iasomie;
B. orhidee;
C. mucat.

191. Amidonul este folosit la obinerea:
A. etanolului;
B. celofanului;
C. zahrului.

192. Care este semnificaia E-urilor scrise pe etichetele alimentelor:
A. codificarea unor aditivi alimentari;
B. codificarea coloranilor alimentari;
C. marcarea unor aditivi sintetici.

193. Marcai afirmaia fals:
A. proteinele insolubile confer organelor rezisten mecanic;
B. majoritatea proteinelor solubile au funcii fiziologice importante;
C. proteinele solubile se mai numesc scleroproteine.

194. Marcai afirmaia fals:
A. denaturarea proteinei conduce la pierderea funciunii fiziologice a acesteia;
B. sruri ale metalelor grele sunt factori denaturani;
C. radiaiile radioactive nu denatureaz proteinele.

195. Proteinele insolubile:
A. nu au valoare nutritiv;
B. formeaz geluri hidratate;
C. au ca reprezentant fibrinogenul din snge.














Rspunsuri corecte:
1-A 2-A 3-B 4-B 5-C 6-C 7-C 8-A 9-A 10-A
11-C 12-A 13-B 14-C 15-A 16-B 17-A 18-A 19-A 20-B
21-C 22-B 23-B 24-A 25-A 26-A 27-B 28-B 29-A 30-B
31-C 32-A 33-C 34-A 35-C 36-A 37-C 38-C 39-A 40-B
41-A 42-B 43-A 44-A 45-A 46-B 47-A 48-A 49-C 50-A
51-A 52-B 53-A 54-A 55-A 56-A 57-A 58-A 59-A 60-A
61-A 62-C 63-B 64-B 65-C 66-A 67-B 68-A 69-B 70-A
71-C 72-A 73-A 74-A 75-B 76-A 77-C 78-A 79-C 80-A
81-C 82-C 83-C 84-B 85-C 86-B 87-A 88-B 89-C 90-A
91-B 92-B 93-A 94-A 95-C 96-C 97-A 98-A 99-A 100-A
101-A 102-B 103-C 104-A 105-B 106-A 107-B 108-C 109-C 110-A
111-B 112-A 113-C 114-C 115-A 116-B 117-A 118-B 119-C 120-B
121-C 122-B 123-A 124-A 125-A 126-B 127-A 128-B 129-B 130-B
131-A 132-B 133-A 134-B 135-C 136-A 137-B 138-A 139-B 140-C
141-A 142-C 143-B 144-A 145-C 146-C 147-B 148-C 149-C 150-C
151-B 152-B 153-B 154-C 155-A 156-A 157-B 158-C 159-C 160-A
161-B 162-A 163-B 164-A 165-B 166-C 167-A 168-B 169-A 170-A
171-A 172-A 173-A 174-B 175-C 176-A 177-C 178-C 179-A 180-A
181-A 182-B 183-A 184-C 185-B 186-A 187-A 188-A 189-A 190-B
191-A 192-A 193-C 194-C 195-A