Sunteți pe pagina 1din 7

Grile Farmacologie: Aparat cardiovascular + Sistem

Nervos
Schelker Roland, gr39,ser4, an5

A. Cu variante multiple
1. Diureticele tiazidice au urmatoarele caracteristice:
a. Combat retentia hidrosalina reactiva
b. Scad renina plasmatica
c. In combinative cu IEC anuleaza efectul de activare a sistemului
nervos simpatic
d. Scad calciuria
e. Sunt eficiente in mod particular la tineri
2. Medicamentele antiaritmice actioneaza in felul urmator asupra
mecanismelor fiziopatologice prin care se produc aritmiile cardiace:
a. Post-depolarizarea se produce prin eflux ionic de calciu si/sau sodiu
b. Fenomenul de reintrare este prevenit prin incetinirea conducerii
c. Fenomenul de reintrare este prevenit prin reducerea vitezei (pantei)
depolarizarii lente diastolice
d. Antiaritmicele scad automatismul cardiac prin cresterea perioadei
refractare
e. Antiaritmicele scad automatismul cardiac prin cresterea pragului
potentialului de actiune
3. Urmatoarele medicamente sunt utilizate in tratamentul cardiopatiei
ischemice:
a.
b.
c.
d.
e.

Beta-adrenolitice
Inhibitorii enzimei de conversie
Sartanii
Inhibitorii HMGCoA-reductazei
Antagonistii canalelor de calciu

4. Inhibitorii enzimei de conversie se caracterizeaza prin:


a.
b.
c.
d.
e.

Scad concentratia plasmatica si tisulara a AT2


Favorizeaza degradarea Bradikininei
Scad efectele diureticelor la bolnavi cu IC
Nu modifica frecventa cardiaca
Au efect antiremodelare patologica

5. Barbituricele actioneaza asupra SNC-ului in felul urmator:


a. Dozele mari de Fenobarbital au efect sedativ
b. Nu modifica somnul REM
c. Cele care contin substituentul 5-fenil au proprietati anticonvulsivante

d. La copii se poate produce excitatie psihomotorie


e. Au o selectivitate crescuta a actiunii lor de deprimare a SNC-ului
6. Medicamentele neuroleptice cuprind:
a.
b.
c.
d.
e.

Nitrazepam
Imipramina
Clorpromazina
Meprobamat
Haloperidol

7. Beta- adrenoliticele:
a. Au efect inotrop pozitiv
b. Propanololul sufera fenomenul primului pasaj hepatic, fiind metabolizat
extensiv
c. Favorizeaza aparitia aterosclerozei
d. Sunt indicate in Astmul bronsic
e. Sunt indicate in IMA
8. Clasele antiaritmice se caracterizeaza prin:
a.
b.
c.
d.
e.

Clasa 3 blocheaza canalele de potasiu


Clasa 1A mareste viteza de crestere a potentialului de actiune (faza0)
Chinidina este prototipul clasei 1B
Clasa 4 cuprinde Flecainida si Encainida
Lidocaina scurteaza repolarizarea

9. Nitroglicerina:
a. Exista sub forma de comprimate sublinguale de 2,5-7,5mg
b. Prin folosirea unguentelor 2% dozarea este exacta
c. Preparatele transdermice se aplica 1 data/zi si elibereaza lent si relativ
constant substanta activa, intre 5-15 mg nitroglicerina/24h
d. Administrarea intravenoasa se indica in IMA
e. Debutul efectului este mai rapid daca se folosesc preparatele spray
10.Despre diuretice in tratamentul IC:
a.
b.
c.
d.

Tiazidele au un rol major in tratamentul IC


Furosemidul este un diuretic cu actiune rapida si efect de scurta durata
Diureticele, inafara de spironolactona, scad mortalitatea in IC
Administrarea de spironolactona impreuna cu IEC poate duce la
hiperpotasemie
e. AINS favorizeaza actiunea diureticelor
11.Medicamentele antidepresive:
a. Antidepresivele triciclice inhiba atat recaptarea neuronala a
noradrenalinei cat si a serotoninei
b. Antidepresivele atipice prezinta mai multe reactii adverse decat cele
triciclice
c. Atidepesivele triciclice se pot folosi linistit la bolnavi cardiaci
d. Imipramina este un inhibitor de monoaminooxidaza
e. Doza letala a antidepresivelor triciclice este in jur de 2g

12.Medicamentele antiepileptice:
a.
b.
c.
d.
e.

Stimuleaza inhibitia GABA-ergica


Stimuleaza functia canalelor de Na
Tratamentul se incepe din start cu mai multe medicamente
Fenobarbitalul are proprietati anticonvulsivante in doze mari
Fenitoina poate produce hipertrofie gingivala

13.IEC au urmatoarele efecte farmacologice:


a.
b.
c.
d.
e.

Cresc TA
Cresc fluxul sanguin renal
Au efect benefic in disfunctia ventriculara stanga
Scad complianta arterelor mari
Intarzie evolutia procesului aterosclerotic

14.Chinidina:
a.
b.
c.
d.
e.

Cimetidina ii creste toxicitatea


Poate produce torsada varfurilor
Creste influxul de Na
Creste panta depolarizarii lente diastolice
Este contraindicata in intoxicatiile digitalice

15.Antagonistii canalelor de calciu:


a.
b.
c.
d.
e.

Nifedipina se asociaza frecvent cu Verapamilul


Fenilalchilaminele actioneaza predominant pe vase
Dihidropiridinele nu au efect antiaritmic
Verapamilul poate declansa IC
Diltiazemul este situat intre dihidropiridine si fenilalchilamine din punct
de vedere al efectelor

16.Sartanii
a.
b.
c.
d.
e.

Actioneaza mai ales asupra receptorului AT2


Ca reactie adversa poate aparea HTA
Poate sa apara angioedemul
Tratamentul combinat Sartani+IEC ofera benificii
Poate sa produca hiperpotasemie

17.Medicamente antiparkinsoniene:
a.
b.
c.
d.
e.

Levodopa este un antiparkinsonian anticolinergic


Dopamina este cel mai important antiparkinsonian dopaminergic
Levodopa nu se asociaza cu IMAO
Selegilina este un IMAO-B
Bromocriptina este convertita in Dopamina inaintea actiunii asupra
receptorilor dopaminergici

18.Miorelaxantele centrale:
a. Baclofenul inhiba eliberarea mediatorilor excitatori la nivelul neuronilor
motori si intercalari prin actionarea receptorilor GABA-B
b. Baclofenul este indicat si in boala Parkinson
c. Diazepamul actioneaza asupra receptorilor GABA-B
d. Diazepamul este contraindicat in miastenia gravis
e. Tolcapona este principalul medicament miorelaxant
19.Tratamentul in HTA:
a.
b.
c.
d.
e.

Alfa- adrenoliticele au efecte nervos centrale


Clonidina si Metildopa produc sedare, depresie, uscaciunea gurii
Reserpina este un inhibitor simpatic prin actiune centrala
Hidralazina poate duce la un sindrom lupus like
In urgentele hipertensive se foloseste mai ales Nifedipina

20.Amiodarona:
a.
b.
c.
d.
e.

Este un compus iodat asemanator tirozinei


Produce fibroza pulmonara interstitiala
Este indicata in unele boli tiroidiene
Are numai efecte caracteristice clasei 3
Scade durata potentialului de actiune si a perioadei refractare efective

B. Cu o singura varianta
1. Care din urmatoarele medicamente nu se foloseste in tratamentul HTA?
a.
b.
c.
d.
e.

Reserpina
Digoxina
Nifedipina
Captopril
Prazosin

2. Din care clasa de antiaritmice face parte Propafenona?


a.
b.
c.
d.
e.

Clasa 1A
Clasa 1C
Clasa 2
Clasa3
Clasa4

3. Care afirmatie este gresita?


a. Principalul mecanism prin care nitratii actioneaza antianginos este
venodilatatia
b. Nitratii au si efect antiagregant plachetar
c. Nitratii pot produce hipotensiune ortostatica
d. Administrarea concomitenta de Sildenafil mareste efectul nitratiilor
e. Nitroglicerina este un lichid uleios, volatil

4. Nu face parte din efectele adverse ale IEC:


a.
b.
c.
d.
e.

Rash tegumentar
Hipokaliemie
Insuficienta renala
Cefalee
Hipotensiune ortostatica

5. Unul din urmatoarele Benzodiazepine nu are durata lunga de actiune:


a.
b.
c.
d.
e.

Diazepam
Flurazepam
Oxazepam
Clorazepat
Clordiazepoxid

6. Care afirmatie nu caracterizeaza neurolepticele?


a.
b.
c.
d.
e.

Neurolepticele actioneaza asupra receptorilor dopaminergici periferici


Au efect antarctic
Neurolepticele produc fenomene de tip extrapiramidal
Sunt indicate ca si antiemetice
Clorpromazina este o Fenotiazina

7. Efectele farmacologice ale diureticelor tiazidice nu cuprind:


a.
b.
c.
d.
e.

Hiperglicemia
Hipernatremia
Hipercalcemie
Hipopotasemie
Hiperlipidemie

8. Amiodarona nu produce:
a.
b.
c.
d.
e.

Fotosensibilitate
Slabiciune musculara
Depozite corneene
Hipo sau Hipertiroidism
Tahicardie

9. Care din urmatoarele medicamente nitrovasodilatatoare se administreaza


in urgenta?
a.
b.
c.
d.
e.

Molsidomina
Isosorbid mononitrat
Isosorbid dinitrat
Pentaeritritil tetranitrat
Nicorandilul

10.Indicatiile Beta-blocantelor nu cuprind:

a.
b.
c.
d.
e.

Angina
IMA
Angina
Angina
Angina

cronica stabila
Prinzmetal
instabila
pectoral asociata cu HTA sau aritmii

11.Antidepresivele triciclice nu cuprind:


a.
b.
c.
d.
e.

Imipramina
Nortriptilina
Clomipramina
Fluoxetina
Maprotilina

12.Care din afirmatiile de mai jos nu caracterizeaza antiepilepticele?


a.
b.
c.
d.
e.

In mecanismul de actiune este implicat si blocarea canalelor de calciu


Fenitoina este principalul antiepileptic din grupa iminostilbenilor
Etosuximida este o succinimida
Fenitoina poate produce reactii adverse de tip toxic
Fenobarbitalul actioneaza pe receptorii pt. GABA-A

13.Care beta-blocant nu este selectiv:


a.
b.
c.
d.
e.

Carvedilol
Metoprolol
Bisoprolol
Atenolol
Acebutolol

14.Care dintre antiaritmicele de jos este inclus in clasa Vaugan-Williams?


a.
b.
c.
d.
e.

Adenozina
Digoxina
Sulfatul de magneziu
Sotalolul
Isoprenalina

15.Singurul efect farmacologic ale digitalicelor(din cele enumerate mai jos)


este:
a.
b.
c.
d.
e.

Efectul
Efectul
Efectul
Efectul
Efectul

inotrop negativ
cronotrop negativ
dromotrop pozitiv
batmotrop negative
tonotrop negative

16.Tratamentul intoxicatiei digitalice nu cuprinde:


a. Saruri de K

b.
c.
d.
e.

Mg i.v.
Fenitoina
Anticorpi specifici antidigitalici
Adrenalina

17.Medicamentele antiparkinsoniene dopaminergice nu cuprind:


a.
b.
c.
d.
e.

Levodopa
Trihexifenidil
Bromocriptina
Selegilina
Amantadina

18.Miorelaxantele centrale nu sunt contraindicate in:


a.
b.
c.
d.
e.

Spasme cerebrale
Parkinsonism
Spasticitate asociata cu scleroza multipla
Epilepsie
Psihoza

19.Unul din urmatorii inhibitori al enzimei de conversie nu contin grupari


carboxil:
a.
b.
c.
d.
e.

Enalapril
Captopril
Lisinopril
Perindopril
Ramipril

20.Care afirmatie este gresita referitor la medicamentele antiaritmice?


a.
b.
c.
d.
e.

Blocantele canalelor de calciu scad viteza depolarizarii lente diastolice


Flecainida are potential aritmogen
Fenitoina face parte din clasa 1B
Chinidina nu se asociaza cu Verapamil
Sotalolul nu prezinta potential aritmogen

Solutiile: A. 1.a,c,d ; 2.b,e ; 3.a,d,e ; 4.a,d,e ; 5.c,d ; 6c,e ; 7b,c,e ; 8a,e ; 9c,d,e
; 10b,d ; 11a,e ; 12a,e;
13.b, c, e ; 14.a,b,e ; 15.c,d,e ; 16.c,d,e ; 17.c,d ; 18.a,d ; 19.b,d ;
20.a,b
B. 1.b ; 2.b ; 3.d ; 4.b ; 5.c ; 6.a ; 7.b. ; 8.e ; 9.c ; 10.c ; 11.d ; 12.b ;
13.a ; 14.d ; 15.b ; 16.e ;
17.b ; 18.c ; 19.b ; 20.e