Sunteți pe pagina 1din 29

Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software

http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

PROGRAME DE MARKETING
sem I 2008

TRUE/FALSE
1. Marketingul este un proces social si managerial prin care grupurile si indivizii obtin ceea ce le
trebuie si ceea ce doresc prin schimbul de produse sau valori cu alte grupuri sau indivizi.

ANS: T

2. Marketingul inseamna mai mult decat un compartiment in cadrul unei firme.

ANS: T

3. Conceptul de marketing a incheiat parcurgerea unui proces de reevaluare conceptuala in raport cu


cerintele globale, de ordin tehnologic, economic si social, carora a trebuit sa le faca fata.

ANS: F

4. Marketingul poate sa insemna luarea prin surprindere a consumatorului, exploatarea


cunostintelor sale deficitare, bazate pe constrangerile sociale in care traieste.

ANS: T

5. Orientarea catre vanzare pleaca de la analiza nevoilor clientilor in special a celor nesatisfacute.

ANS: F

6. Compartimentul de marketing modern este rezultatul unei lungi evolutii in dezvoltatea


marketingului.

ANS: T

7. In evolutia compartimentului de marketing pot fi identificate 6 etape de evolutie.

ANS: F

8. Compartimentul de marketing are rol de sinteza.

ANS: T

9. Functia de strateg al intreprinderii , indeplinita de compartimentul de marketing, se va


materializa in existenta unui program de marketing integrat in programul de dezvoltare de
ansamblu a firmei.

ANS: T

10. Sumele alocate actiunilor de marketing pot fi considerate investitii care implica risc dar si
deschid orizonturi pentru castiguri importante.

ANS: T

11. Peter Jewet recomanda sa fie recrutate la departamentul de marketing acele persoane care doresc sa
participe la prosperitatea firmei si nu pe acelea care se intereseaza numai de posibilitatile de avansare.
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
ANS: F

12. Efectuarea recrutarii de catre persoane competente, impartiale si obiective constituie unul
dintre principiile de baza ale recrutarii resurselor umane.

ANS: T

13. Calculul nevoilor directe de recrutare se efectueaza prin compararea efectivului teoretic cu
cel real, prin luarea in considerare a vitezei cu care reinnoieste personalul.

ANS: T

14. Studiul posturilor se exprima pe baza descrierii caracteristicilor acestora, evidentiindu-se aspectele
de personalitate necesare ocuparii postului.

ANS: F

15. John Nesbitt preciza ca: “Nu furnizarea informatiilor este problema , ci excesul lor”

ANS: T

16. Segmentarea pietei se poate realiza in mai multe feluri, fiecare firma trebuie sa descopere
anumite segmente-tinta care sa corespunda cel mai bine obiectivelor si resurselor sale.

ANS: T

17. O strategie de marketing consta, printre altele, din obiectivele generale ce trebuie formulate
si pe de alta parte, din indicarea masurilor ce trebuie adoptate.

ANS: T

18. Produsele si serviciile sunt apreciate ca fiind principala "cale de comunicare" intre firma si
piata.

ANS: T

19. În privinta politicii de pret, intreprinderea poate opta pentru elaborarea : strategiei preturilor
scazute, inalte, strategiei preturilor moderate si strategiei preturilor combinate.

ANS: F

20. În fundamentarea pretului, compania poate avea in vedere la stabilirea nivelului acestuia:
orientarea dupa costuri, orientarea dupa concurenta sau orientarea dupa cerere

ANS: T

21. Curriculum vitae este o autobiografie.

ANS: F

22. In fundamentarea unui program de marketing se impune printre altele fundamentarea unui plan
operational de 1 an, dupa care fundamentarea unui plan strategic care acopera 3-5 ani.

ANS: F

23. Analiza mediului de marketing presupune analiza rentabilitatii si eficientei economice.


Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
ANS: F

24. Analiza micromediului intreprinderii examineaza printre altele concurentii, distribuitorii,


furnizorii si organismele publice.

ANS: T

25. Promovarea vanzarilor presupune acordarea de stimulente pe termen scurt cu scopul de a


incuraja clientii sa incerce sau sa achizitioneze un anumit produs.

ANS: T

26. Relatiile publice presupun utilizarea seviciilor postale, a telefonului sau a oricaror mijloace
impersonale de a intra in legatura cu oamenii.

ANS: F

27. Universurile (imprejurarile) in care se plaseaza luarea deciziilor pot fi sigure, aleatoare,
nedeterminate si antagoniste.

ANS: T

28. Componenta informationala externa a SIM cuprinde studii de marketing de la furnizori


autorizati si studii de marketing de la Departamentul cercetari de marketing.

ANS: T

29. Componenta informationala interna a SIM presupune analiza vanzarilor, a cheltuielilor de


marketing si a inregistrarilor financiar-contabile.

ANS: T

30. Specialistii in marketing gandesc si orienteaza activitatea pe termen lung, agentii de vanzari
gandesc pe termen scurt.

ANS: T

31. Specilistii in marketing isi propun sa vanda cat mai mult, in timp ce agentii de vanzari isi propun sa
obtina profituri si sa castige o cat mai mare cota de piata.

ANS: F

32. Curriculum vitae functional pune accentul pe realizarile obtinute, tinand seama si de cronologia
lor.

ANS: F

33. Subiectivismul in conceperea anuntului pentru ocuparea postului reprezinta una din cauzele
care pot duce la esecul recrutarii.

ANS: T

34. Enuntarea prea detaliata a cerintelor postului se inscrie in randul cauzelor cre pot duce la
esecul recrutarii.

ANS: T
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

35. Selectia ca proces prin care se alege cel mai potrivit candidat pentru a ocupa un anumit post se
efectueaza numai pe cale empirica .

ANS: F

36. Programul de marketing se constituie ca punct central al strategiei de piata si instrumentul


principal de concretizare si realizare a obiectivelor strategice.

ANS: T

37. Mixul de marketing reprezinta setul de instrumente de marketing pe care firma le utilizeaza pentru
a-si atinge obiectivele de marketing pe termen lung.

ANS: F

38. In functie de caracterul obiectivelor deosebim programe: globale si operationale.

ANS: F

39. Distributia selectiva se caracterizeaza prin plasarea bunurilor sau a serviciilor printr-un numar cat
mai mare de unitati de desfacere.

ANS: F

40. Imaginea este un complex de conceptii, idei si impresii pe care o persoana le asociaza xcu un
anumit obiect.

ANS: T

MULTIPLE CHOICE
1. Cine a afirmat ca “numai consumul reprezinta scopul final si preocuparea principala a
producatorului”?

a. Philip Kotler
b. Adam Smith
c. David Ricardo
d. Karl Marx
ANS: B

2. Care este diferenta dintre conceptul de marketing si functia de marketing?

a. functia de marketing desemneaza o serie de activitati curente si conceptul de marketing defineste


doar aspecte teoretice
b. conceptul de marketing vizeaza orientarea catre piata si functia de marketing priveste managementul
mix-ului de marketing
c. conceptul de marketing defineste ansamblul actiunilor in cadrul celor 4 P, functia de marketing arata
cum pot fi puse in practica aceste concepte
ANS: B

3. Atributiile cu caracter de coordonare sunt:

1. analizeaza activitatea firmei sub toate aspectele


2.elaboreaza strategii alternative privitoare la produse
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
3.desfasoara activitati specifice ale politicii de produs, pret, distributie si promovare
4.realizeaza studii de piata
5. aduna si evalueaza ideile de produse noi
6. Fundamenteaza bugetul de marketing
a. 1+2+6
b. 2+3+5
c. 1+2+4+5
d. 2+4+6
ANS: A

4. Atributiile cu caracter operational- de executie sunt :

1. analizeaza activitatea firmei sub toate aspectele


2. elaboreaza strategii alternative privitoare la produse
3. desfasoara activitati specifice ale politicii de produs, pret, distributie si promovare
4. realizeaza studii de piata
5. aduna si evalueaza ideile de produse noi
6. fundamenteaza bugetul de marketing
a. 1+2+5
b. 3+4+5
c. 2+4+6
d. 3+5+6
ANS: B

5. Directorul de marketing se subordoneaza directorului general si efectueaza urmatoarele


activitati:

1. supune analizei si aprobarii programul de marketing


2. prezinta fundamentarea bugetului de marketing
3. efectueaza cercetari de teren
4. intocmeste macheta produsului nou
5. pune la dispozitia directorului raportul cu privire la evolutia vanzarilor
a. 1+3+4 c. 1+2+5
b. 2+3+4 d. 3+4+5
ANS: C

6. Rezultatele recrutarii sunt influentate, pe langa aspectele de organizare si de metodele de


recrutare folosite:

a. publicitate, reteaua de cunostinte, cautarea persoanelor, fisierul cu potentiali angajati, activitati de


marketing pe linie de personal
b. publicitate, folosirea consilierilor de recrutare, cautarea persoanelor, fisierul cu potentiali angajati,
activitati de marketing pe linie de personal
c. publicitate, reteaua de cunostinte, folosirea consilierilor de recrutare, cautarea persoanelor, fisierul
cu potentiali angajati, activitati de marketing pe linie de personal
d. folosirea consilierilor de recrutare, cautarea persoanelor, fisierul cu potentiali angajati, activitati de
marketing pe linie de personal
ANS: C

7. Criteriile de recrutare a resurselor umane sunt urmatoarele:

a. competenta, experienta si vechimea


b. vechimea, experienta si perseverenta
c. capacitatea creativa, vechimea si experienta
d. competenta, vechimea si potentialul de dezvoltare al candidatilor
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
ANS: D

8. Elementele planului de recrutare a resurselor umane sunt:

1. culegerea informatiilor;
2. organizarea posturilor si a oamenilor;
3. studiul fluxului de personal;
4. studiul plecarilor;
5. studiul posturilor;
6. calculul nevoilor directe
7. calculul nevoilor de recrutare
8. intocmirea organigramei;
9. intervievarea
a. 1+3+4+7+8+9
b. 1+2+4+5+6+7
c. 2+3+4+6+7+8
ANS: B

9. Selectia candidatilor se realizeaza pe mai multe cai:

a. pe trei cai: empiric, stiintific si pe baza de concurs


b. pe doua cai: empiric si stiintific
c. numai pe baza de concurs
ANS: B

10. Ce este un curriculum vitae?

a. constituie punctul de plecare intr-un proces de selectie


b. este o autobiografie detaliata
c. un document concis , despre pregatirea si experienta candidatului, care sa ofere sansa unui interviu
d. un instrument in efectuarea selectiei
ANS: C

11. CV-ul poate fi :

a. detaliat si concis c. cronologic si detaliat


b. cronologic si functional d. functional si concis
ANS: B

12. Care sunt principalele tipuri de interviuri?

a. interviu initial si interviu de profunzime


b. interviu initial de triere si interviu de profunzime
c. interviu de selectie si interviu in profunzime
ANS: B

13. In functie de nivelul de adresare a testelor deosebim:

1. teste bio-medicale si psiho-fiziologice


2. teste de aptitudini, simple si complexe
3. teste de indemanare
4. teste de inteligenta si perspicacitate
5. teste de cunostinte generale si grad de instruire
6. teste de creativitate
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
7. teste de personalitate
8. teste oarbe
9. split-run teste
a. 1+2+3+4+5+6 c. 2+4+6+8+9
b. 3+4+6+8+9 d. 3+4+6+8+9
ANS: A

14. Inregistrarile contabile fac parte din categoria :


a. surselor externe de informatii
b. surselor interne de informatii
c. surselor aleatoare de informatii
d. surselor credibile de informatii
ANS: B

15. Conditiile de adoptare a deciziilor sunt:

a. universuri sigure, universuri nedeterminate, universuri antagoniste


b. universuri sigure, universuri aleatoare, universuri nedeterminate, universuri antagoniste
c. universuri sigure, universuri aleatoare, universuri antagoniste
d. universuri sigure, universuri aleatoare, universuri nedeterminate,
ANS: B

16. Segmentarea geografica presupune diferentierea pietei in:

a. zone de piata castigate, zone de piata in testare, zone de piata noi


b. piata locala, piata nationala, piata regionala, piata mondiala
c. piete curente, piete potentiale
d. zone de piata grupate dupa regiunile geografice traditionale (Moldova, Muntenia etc)
ANS: A

17. Schema AIDA, care oglindeste procesul pe care il parcurge un cumparator , inseamna:

a. Attention, Initiative, Definition, Action


b. Attention, Interest, Desire, Action
c. Accumulation, Interest, Desire, Action
ANS: B

18. Teoreticienii din domeniul marketingului numesc strategia de piata:

a. “calea spre succes”


b. “tehnica de a vinde”
c. “nucleul politicii de marketing”
d. “cea mai buna metoda de a obtine profit
ANS: C

19. În functie de pozitia intreprinderii fata de structurile pietei deosebim:

a. strategie nediferentiata, strategie diferentiata, strategie concurenta


b. strategie activa, strategie adoptiva si strategie pasiva
c. strategia exigentei ridicate, strategia exigentei medii, strategia exigentei reduse
ANS: A

20. În functie de pozitia intreprinderii fata de exigentele pietei deosebim urmatoarele variante
strategice:

a. strategia ofensiva si strategia defensiva


b. strategia nediferentiata, strategie diferentiata si strategie concurenta
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
c. strategia exigentei ridicate, strategia exigentei medii si strategia exigentei reduse
d. strategia activa, strategie adoptiva si strategie pasiva
ANS: C

21. Programele de marketing se pot clasifica dupa caracterul obiectivelor in :

a. organizationale si operationale
b. globale si partiale
c. pe termen lung, pe termen mediu si pe termen scurt
ANS: B

22. În functie de pozitia intreprinderii fata de nivelul competitiei, putem opta pentru
urmatoarele strategii de marketing:

a. strategia promotionala concentrata;


b. strategia promotionala diferentiata;
c. strategia ofensiva si strategia defensiva;
ANS: C

23. Nu se constituie ca un avantaj al programarii activitatii de marketing a intreprinderii:

a. definirea cu precizie a obiectivelor de piata


b. oferirea avantajului intercorelarii deciziilor
c. stabilirea obiectivului vizat
ANS: C

24. Nu este element al mix-ului de marketing:


a. produsul
b. personalul
c. pretul
d. plasamentul
ANS: B

25. Ansamblul articolelor si al liniilor de produse, pe care un comerciant le ofera spre vanzare
cumparatorilor se numeste:

a. mix-ul de produs
b. gama de produse
c. linie de produs
d. mix-ul de marketing
ANS: B

26. Analiza mediului de marketing cuprinde:

a. mediul extern si micromediul


b. micromediul si macromediul
c. mediul extern si mediul intern
ANS: B

27. Multi manageri au sentimentul ca este aproape imposibil sa masoare ce anume primesc in
schimbul banilor cheltuiti cu reclame.Insa ei trebuie sa urmareasca cel putin urmatorii
indicatori:

a. opiniile consumatorilor cu privire la calitatea si eficienta reclamei


b. numarul solicitarilor de informatii care au fost stimulate de reclama
c. costul ridicat al unei solicitari de informatii
ANS: B
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

28. Nu reprezinta forma a preturilor diferentiate:

a. preturi adaptate la categorii de consumatori


b. preturi adaptate la imaginea produsului
c. preturi adaptate la piata
ANS: C

29. Dupa orizontul de timp avut in vedere pentru atingerea obiectivelor, programele de
marketing pot fi delimitate in trei categorii:

a. programe globale si partiale


b. pe termen scurt, mediu si lung
c. programe eficiente si echilibrate
ANS: B

30. Canalul cu o veriga are un singur intermediar, care poate fi un:

a. detailist
b. engrosist
c. broker
ANS: A

31. Fiecare firma trebuie sa-si reconsidere periodic strategia de piata. In acest scop, sunt
disponibile doua instrumente, care sunt:

a. evaluarea retrospectiva a eficientei activitatii de marketing si analiza de marketing


b. evaluarea eficientei distributiei
c. evaluarea eficientei promovarii vanzarilor
ANS: A

32. Dintre avantajele programarii activitatii de marketing a intreprinderii putem enumera:

a. asigura definirea cu precizie a obiectivelor de piata;


b. asigura obtinerea de resurse
c. prezinta date referitoare la situatia pietei
ANS: A

33. Conceperea programului de marketing se bazeaza pe :

a. previzionarea vanzarilor
b. planificarea strategica
c. cercetarea de marketing
ANS: A

34. Un plan strategic de marketing trebuie sa includa:

a. o declarare a misiunii firmei, obiectivele si strategiile de marketing, programe continand detalii de


timp, ipoteze privind factorii cheie ai succesului sau esecului de marketing, un sumar al principalilor
factori externi ce afecteaza, performantele de marketing ale companiei
b. programe continand detalii de timp, o declarare a misiunii firmei, un sumar al principalilor factori
externi ce afecteaza, performantele de marketing ale companiei
ANS: A
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

35. In procesul de planificare a produsului sau a ofertei destinate pietei se impun a fi parcurse
urmatoarele etape:

a. crearea avantajului de baza, transformarea avantajului de baza intr-un produs generic, crearea
produsului asteptat, realizarea produsului potential
b. crearea avantajului de baza, transformarea avantajului de baza intr-un produs generic, crearea
produsului imbunatatit, realizarea produsului potential
c. crearea avantajului de baza, transformarea avantajului de baza intr-un produs generic,crearea
produsului imbunatatit, crearea produsului imbunatatit, crearea produsului asteptat, realizarea
produsului potential
ANS: C

36. Specialistul in marketing poate sa urmareasca, din partea auditorului vizat, obtinerea unui
raspuns de natura:

a. cognitiva, morala, comportamentala


b. cognitiva, afectiva, comportamentala
c. cognitiva, rationala, comportamentala
ANS: B

37. Canalele de comunicare sunt in principiu:

a. canale personale si canale impersonale


b. canale personale si nonpersonale
c. canale personale si nepersonale
ANS: C

38. Exista inca firme, care, pentru a-si atinge obiectivele de comunicare, se bazeaza, in principal
pe:

a. unul sau doua instrumente de comunicare


b. o gama larga de instrumente de comunicare
c. doua instrumente de comunicare
ANS: A

39. In etapa introducerii produsului cele mai avantajoase metode din punct de vedere al
raportului cost-eficienta sunt:

a. comunicare si promovare
b. reclama si publicitatea
c. metoda procentajului din vanzari
ANS: B

40. In etapa declinului:

a. promovarea vanzarilor este puternica, reclama si publicitatea sunt reduse, personalul de vanzari
acorda produsului o atentie minima
b. promovarea vanzarilor este redusa, reclama si publicitatea sunt puternice, personalul de vanzari
acorda produsului o atentie maxima
c. promovarea vanzarilor este puternica, reclama si publicitatea sunt reduse, personalul de vanzari
acorda produsului o atentie maxima
ANS: A
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

41. In activitatea de control se pot deosebi urmatoarele tipuri de metode:

a. controlul pe baza planului anual, profitabilitatii, eficientei


b. controlul strategiei, profitabilitatii, eficientei
c. controlul pe baza planului anual, profitabilitatii, eficientei, strategiei
ANS: C

42. Multora dintre firme le sunt necesare pentru a elabora rapoarte de control:

a. intre 8 si 12 saptamani
b. intre 4 si 8 saptamani
c. intre 4 si 12 saptamani
ANS: B

43. Analiza cotei de oiata este utilizata pentru:

a. a verifica realizarea performantelor planificate


b. stabilirea obiectivelor
c. masurarea rezultatelor
ANS: A

44. Obiectivele de marketing sunt o componenta a:

a. strategiei de marketing
b. mediului de marketing
c. sistemul informational de marketing
ANS: A

45. Mediul demografic este o componenta a:

a. macromediului
b. micromediului
c. mediul intern
ANS: A

46. Concurentii reprezinta o componenta a:

a. micromediului
b. macromediului
c. mediul intern
ANS: A

47. Forma de prezentare a mesajului trebuie sa fie in primul rand:

a. pertinenta
b. convingatoare
c. eficienta
ANS: B

48. Preturile promotionale imbraca una din urmatoarele forme:

a. rabaturi pentru plata pe loc


b. preturi adaptate la produse
c. preturi adoptate la categorii de consumator
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
ANS: A

49. Nu reprezinta metoda de calcul a pretului:

a. metoda adaosului
b. metoda venitului
c. metoda procentului din vanzari
ANS: C

50. Procentul din tabelul clientilor care cumpara de la firma studiata reprezinta:

a. selectivitatea pretului
b. penetrarea clientelei
c. selectivitatea clientelei
ANS: B

51. Costurile care pot fi atribuite numai in mod indirect, insa pe baza unor considerente
plauzibile, entitatilor de marketing poarta denumirea de:

a. costuri comune evidentiabile


b. costuri directe
c. costuri comune neevidentiabile
ANS: A

YES/NO
1. Formularul pentru angajare constituie cel mai bun mijloc de culegere a informatiilor despre
candidati?

ANS: Y

2. Formularul pentru angajare trebuie sa ofere angajatorului un profil al solicitantului care sa poata fi
folosit la interviu?

ANS: Y

3. Scrisoarea de prezentare insoteste intotdeuna CV-ul?

ANS: N

4. Una dintre regulile de baza pentru organizarea si desfasurarea interviului consta in stabilirea
nivelului abilitatilor, aptitudinilor, cunostintelor, capacitatilor si exigentelor cerute de post?

ANS: Y

5. Examinarea aleatoarie , examinarea conditionata si cercetarea neconventionala sunt toate tipurile de


metode de supraveghere a mediului de marketing aflate la dispozitia managerilor.

ANS: N

6. Analiza vanzarilor reprezinta o componenta informationala interna a SIM?

ANS: Y

7. Principala functie a conducerii oricarei activitati este adoptarea deciziilor care sa traseze directia de
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
actiune atat pe termen scurt cat si pe termen mediu si lung.

ANS: Y

8. Dupa natura obiectivelor urmarite, deciziile pot fi : strategice, tactico-operationale si complexe?

ANS: N

9. Categoriile: decizii repetitive si decizii nerepetitive rezulta din clasificarea deciziilor in functie de
metodologia de elaborare si adoptare a lor?

ANS: Y

10. In functie de componenta marketingului mix deosebim decizii individuale si decizii colective?

ANS: N

11. Alegerea unei cai de vanzare este un exemplu de decizie strategica?

ANS: Y

12. Managementul preturilor si costurilor devine mai important cu cat cota de piata creste si pretul
devine mai important pentru nivelul desfacerii?

ANS: Y

13. Gradul de diversificare a preturilor constituie un criteriu de diferentiere a strategiilor de pret?

ANS: Y

14. Constituie o functie importanta a distributiei realizarea actelor de vanzare-cumparare, prin


intermediul carora, o data cu circulatia efectiva a marfurilor are loc schimbarea proprietatii acestora?
1. Formularul pentru angajare constituie cel mai bun mijloc de culegere a informatiilor despre
candidati?

ANS: Y

2. Formularul pentru angajare trebuie sa ofere angajatorului un profil al solicitantului care sa poata fi
folosit la interviu?

ANS: Y

4. Una dintre regulile de baza pentru organizarea si desfasurarea interviului consta in stabilirea
nivelului abilitatilor, aptitudinilor, cunostintelor, capacitatilor si exigentelor cerute de post?

ANS: Y

6. Analiza vanzarilor reprezinta o componenta informationala interna a SIM?

ANS: Y

7. Principala functie a conducerii oricarei activitati este adoptarea deciziilor care sa traseze directia de
actiune atat pe termen scurt cat si pe termen mediu si lung.
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
ANS: Y

9. Categoriile: decizii repetitive si decizii nerepetitive rezulta din clasificarea deciziilor in functie de
metodologia de elaborare si adoptare a lor?

ANS: Y

11. Alegerea unei cai de vanzare este un exemplu de decizie strategica?

ANS: Y

12. Managementul preturilor si costurilor devine mai important cu cat cota de piata creste si pretul
devine mai important pentru nivelul desfacerii?

ANS: Y

13. Gradul de diversificare a preturilor constituie un criteriu de diferentiere a strategiilor de pret?

ANS: Y

ANS: Y

15. În functie de amploarea distributiei, strategia de distributie poate fi: extensiva, selectiva si directa?

ANS: N

16. În functie de natura produsului supus distributiei, deosebim urmatoarele tipuri de strategii:
distributie directa, distributie prin canale scurte, distributie prin canale lungi.

ANS: Y

17. În functie de gradul de participare al firmei in activitatea canalului de distributie, putem opta pentru
urmatoarele variante strategice: distributie prin aparat propriu, distributie directa si distributie prin
intermediari.

ANS: N

18. Gradul de flexibilitate a aparatului de distributie nu determina gruparea variantelor strategice in :


distributie cu flexibilitate ridicata, flexibilitate medie sau flexibilitate scazuta.

ANS: N

19. Daca se urmareste promovarea imaginii, pot fi luate in considerare doua variante distincte de
strategii: strategia de promovare a imaginii sau strategia de extindere a imaginii?

ANS: Y

20. Daca se intentioneaza patrunderea si cucerirea unei piete se utilizeaza strategia promotionala
ofensiva?

ANS: Y
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

COMPLETION
1. Care sunt cele cinci orientari de baza ale unei organizatii, remarcate de Philip Kotler?
1. orientarea catre productie
2. orientarea catre .PRODUS
3. orientarea catre vanzare
4. orientarea spre telurile ambilor parteneri de schimb
5. orientarea catre programarea activitatii de marketing

ANS: produs

2. Relatiile compartimentului de marketing atat cu conducerea intreprinderii cat si cu celelalte


compartimente ale structurii organizatorice sunt complexe. Practic se regasesc toate tipurile de relatii
evidentiate in teoria managementului:
1. relatii de autoritate
2. relatii de COOPERARE
3. relatii de control

ANS: cooperare

3. Obiectivul oricarui manager, in procesul adoptarii deciziilor este de a diminua factorii de RISC
ANS: risc

4. Informatiile utilizate in activitatea de marketing pot fi clasificate dupa provenienta lor in:
a) informatii primare si informatii SECUNDARE
ANS: secundare

5. Sistemul de supraveghere a pietei reprezinta un set de PROCEDEE si surse prin care directorii
obtin informatia zilnica referitoare la evolutiile relevante ale mediului de marketing.

ANS: procedee

6. Referitor la concurenta se pot deosebi doua dimensiuni in orientarea de baza a unei politici de
marketing: pe de o parte adaptare si.DIFERENTIERE , iar pe de alta parte, comportament agresiv si
comportament DEFENSIV
ANS: diferentiere, defensiv

7. Ansoff a dezvoltat o matrice produs-piata care indica unei companii alternativele fundamentale
pentru strategia sa de desfacere.

piete
produse actuale noi
actuale patrunderea pe piata dezvoltarea pietei
noi dezvoltarea

COOPERARE
RISC
SECUNDARE
PROCEDEE
DIFERENTIERE ,
DEFENSIV
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
PRODUSULUI,DIVERSIFICAREA

ANS: produsului, diversificare

8. Potter distinge trei tipuri de strategii:


- strategia costurilor.SCAZUTE
- strategia diferentierii;
- strategia SEGMENTARII

ANS: scazute, segmentarii

9. În functie de pozitia ocupata de intreprindere in cadrul pietei, se poate opta pentru una dintre
strategiile promotionale:
- strategie promotionala CONCENTRATA
- strategie promotionala diferentiata;
- strategie promotionala nediferentiata;

ANS: concentrata

10. Programul de marketing este un .PLAN desfasurat al unei activitati complexe de marketing,
alcatuit dintr-un ansamblu de ACTIUNI practice, conducand la atingerea unui obiectiv sau a unui set
de obiective, actiuni esalonate in timp , cu indicarea responsabilitatilor, a resuresleor umane, materiale
si financiare implicate in desfasurarea fiecarei actiuni in parte si a activitatii de ansamblu.

ANS: plan, actiuni

11. Mixul de marketing reprezinta setul de INSTRUMENTE de marketing pe care firma le utilizeaza
pentru a-si atinge obiectivele de marketing pe piata tinta.

ANS: instrumente

12. În procesul de planificare a produsului se impun cinci etape:


1. crearea avantajului de baza
2. transformarea avantajului de baza intr-un produs GENERIC
3. crearea produsului asteptat
4. crearea produsului IMBUNATATIT
5. realizarea produsului potential.

ANS: generic, imbunatatit

13. Metoda adaosului este cea mai elementara metoda de calcul a pretului. Completati formula de mai
jos cu elementele lipsa:
Costul unitar = cost variabil + costuri FIXE /volumul vanzarilor

Pret de vanzare = COST UNITAR (1- profitul asteptat din vanzari)

ANS: fixe, cost unitar

Programe de marketing
TRUE/FALSE

1. Pentru orice agent economic, piata inseamna un ansamblu de oportunitati, dar si de constrangeri, de
restrictii.
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
ANS: T

2. In trecut, marketingul era orientat, in principal, catre satisfacerea cerintelor clientului la un nivel
superior.

ANS: F

3. Comportamentul de marketing modern este produsul unei lungi evolutii.

ANS: T

4. Specialistii in marketing gandesc si orienteaza activitatile pe termen scurt, iar agentii de vanzari pe
termen lung.

ANS: F

5. Agentii de vanzari isi propun sa obtina profituri si sa castige o cota cat mai mare de piata.

ANS: F

6. Structurile de marketing impun o riguroasa organizare interna si o incadrare corespunzatoare cu


personal de specialitate.

ANS: T

7. Organizarea activitatii de marketing pe produse inlocuieste orgabuzarea activitatii de marketing


dupa criterii functionale.

ANS: F

8. Managerul de produs pregateste planurile de marketing anuale si realizeaza prognozele.

ANS: T

9. Organizarea matriceala ar fi de dorit in cazul unor firme de tip multi-produs si multi-piata.

ANS: T

10. Desfasurarea unor activitati specifice ale politicii de produs, pret, distributie si promovare
reprezinta atributii cu caracter de coordonare ale compartimentului de marketing.

ANS: F

11. Analiza activitatii firmei sub toate aspectele reprezinta o atributie cu caracter de coordonare a
compartimentului de marketing.

ANS: T

12. Realizarea de studii de piata nu face parte din atributiile cu caracter operational de executie ale
compartimentului de marketing.

ANS: F

13. Compartimentul de marketing a fost pozitionat in organigrama intreprinderii la acelasi nivel


ierarhic cu activitatea de productie si cu cea financiara a firmei.

ANS: T
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

14. Biroul de strategii de dezvoltare si investiþii nu se va afla in subordinea directorului de marketing.

ANS: F

15. În lumina conceptului de marketing toate departamentele trebuie sã se gândeascã la client ºi sã


acþioneze împreunã pentru a satisface nevoile ºi aºteptãrile clientului.

ANS: T

16. Directorul de marketing supune analizei ºi aprobãrii directo-rului general programul de marketing
anual.

ANS: T

17. Directorul de marketing propune spre aprobare sistemul informaþional necesar activitatii de
marketing.

ANS: T

18. Reteaua de cunostinte ca metoda de recrutare a personalului are dezavantajul cã aprecierile pot fi
subiective, iar uneori, pot interveni anumite presiuni, în scopul angajãrii unor persoane.

ANS: T

19. Politica de recrutare trebuie sa urmareasca si sa anticipeze schimbarile care se produc in


tehnologie, finante, legislatie, politica nationala si internationala.

ANS: T

20. Atunci cand recrutarea nu este conceputa ca o activitate de marketing poate conduce la esecul
acesteia.

ANS: T

21. Selectia pe cale empirica se bazeaza pe criterii si metode complexe.

ANS: F

22. Curriculum vitae funcþional pune accentul pe realizãrile obþinute, fãrã a þine seama de cronologia
lor.

ANS: T

23. Cei care conduc interviul trebuie sa cunoasca CV-ul fiecarui candidat.

ANS: T

24. Cei care conduc interviul nu trebuie sa faca evaluarea candidatilor imediat dupa interviu.

ANS: F

25. Tehnicile de chestionare pot afecta tipul de informaþii obþinute ºi calitatea lor.

ANS: T

26. Testele generale de personalitate sunt utilizate la evaluarea dexteritatii candidatilor.


Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

ANS: F

27. Pe mãsurã ce cresc veniturile consumatorilor, aceºtia devin tot mai atenþi cu produsele pe care le
achiziþioneazã.

ANS: T

28. Informatiile periodice se bazeaza doar pe date cu caracter intern, din unitate.

ANS: F

29. În activitatea de marketing, la nivel de întreprindere, se recoman-dã proiectarea ºi implementarea


unui sistem informaþional propriu, de marketing.

ANS: T

30. Informatiile exogene sunt informatii despre vanzari, produs, costuri de marketing, amploarea si
eficienta activitatii fortelor de vanzare.

ANS: F

31. Ieºirile din sistem sunt reprezentate de informaþii prelucrate în vederea utilizãrii.

ANS: T

32. Informatiile primare sunt obtinute ca urmare a colectarii lor din rapoarte elaborate anterior.

ANS: F

33. Înregistrãrile contabile au la bazã, în ceea ce priveºte volumul vânzãrilor, factura ca document
primar.

ANS: T

34. Sistemul de supraveghere a pieþei reprezintã un set de procedee ºi surse prin care directorii obþin
informaþia zilnicã referitoare la evoluþiile relevante ale mediului de marketing.

ANS: T

35. Examinarea conditionata reprezinta o informare generala, fara ca directorul sa urmareasca un scop
anume.

ANS: F

36. Cercetarea formala reprezinta un efort relativ limitat si nestructurat de obtinere a unor informatii
sau de informare cu un anumit scop.

ANS: F

37. .Prin motivarea corespunzãtoare a intermediarilor, distribuitorilor si detailistilor, firma poate


obþine adesea informaþii preþioase.

ANS: T

38. Sistemul informaþional trebuie astfel structurat, încât sã ofere datele necesare luãrii fiecãrei decizii
de marketing majore.
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

ANS: T

39. Unul din elementele cele mai importante ale activitãþii de marketing a firmei îl constituie planul de
marketing, care este format din douã pãrþi.

ANS: T

40. Prima parte a planului de marketing se refera la planul tactic de marketing.

ANS: F

41. O strategie de marketing constã, pe de o parte, din obiective generale, pe de altã parte, din
indicarea mãsurilor ce trebuie luate.

ANS: T

42. Strategia de marketing traseazã liniile definitorii ale atitudinii ºi conduitei întreprinderii, în vederea
atingerii anumitor obiective.

ANS: T

43. Strategia de marketing este “nucleul politicii de marketing”.

ANS: F

44. Dinamica potenþialului pieþei se explicã prin fenomenul de creºtere sau scãdere a diverselor
produse din zone geografice diferite, care pot corespunde sau nu tendinþelor pieþei globale;

ANS: T

45. Modelarea produsului înglobeazã totalitatea operaþiunilor prin care întreprinderea producãtoare
conferã identitatea bunurilor pe care le produce.

ANS: T

46. Distributia selectiva se realizeaza printr-un numar redus de intermediari

ANS: T

47. relatiile publice cuprind o serie de tehnici cu actiune si efecte pe plan psihologic si pe termen lung
greu de masurat in termeni economici.

ANS: T

MULTIPLE CHOICE

1. Adesea, marketingul se confunda cu vanzarea, dar in realitate marketingul, apare:

a. inainte de vanzarea propriu-zisa


b. atat inainte cat si dupa vanzarea propriu-zisa
c. numai dupa vanzarea propriu-zisa
ANS: B

2. Care dintre orientarile de baza ale unei organizatii sunt, in mod evident, unilaterale si neglijeaza
multitudinea situatiilor în care se afla cerintele respective si posibilitatile de influentare?
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
1. orientarea catre produs
2. orientarea catre programarea activitatii de marketing
3. orientarea catre productie
4. orientarea catre vanzari
5.orientarea catre telurile ambilor parteneri de schimb
a. 2+5 c. 1+3
b. 1+4 d. 1+5
ANS: C

3. Presedintele firmei are o viziune unitara, mai echilibrata privitoare la oportunitatile si la problemele
cu care se confrunta atunci cand dispune de:

a. compartiment de marketing modern c. compartiment de desfacere cu functii auxiliare de marketing


b. compartiment de marketing specializat d. compartiment de desfacere
ANS: B

4. Cea mai obisnuita forma de organizare a activitatii de marketing este:

a. organizarea dupa criteriul produselor si marcilor


b. organizarea pe baza unor criterii mixte de produs si de piata
c. organizarea dupa criteriul pietelor
d. organizarea dupa criterii functionale
ANS: D

5. Gradul de control creste pe masura coborarii pe scara ierarhica de la directorul comercial de la nivel
national catre managerii districtuali in cadrul organizarii activitatii de marketing :

a. dupa criteriul pietelor


b. dupa criterii geografice
c. pe divizii specializate
d. dupa criteriul produselor si al marcilor
ANS: B

6. Managementul de produs a aparut pentru prima data in cadrul firmei:

a. Procter&Gamble
b. IBM
c. McDonald’s
d. Coca-Cola
ANS: A

7. Nu este un avantaj al organizarii pe produs faptul ca:

a. managerul de produs se poate concentra asupra elaborarii unui mix de marketing eficient din punct
de vedere economic
b. managerul de produs poate reactiona mai repede decat o comisie de specialitate la problemele care
apar pe piata
c. managerul de produs nu are suficienta autoritate
ANS: C

8. In cadrul atributiilor cu caracter operational de executie ale compartimentului de marketing nu intra:

a. adunarea si evaluarea permanenta a ideilor noi


b. evaluarea comportamentului consumatorilor
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
c. realizarea de studii de piata
d. fundamentarea bugetului de marketing
ANS: D

9. Propunerea spre analiza si aprobare directorului de marketing a programelor de marketing direct


face parte din atributiile:

a. pe linie de distributie
b. pe linie de promovare
c. pe linie de pret
d. pe linie de investitii
ANS: B

10. Intocmirea documentatiei necesare omologarii si asigurarii legale a marcii produsului nou face
parte din urmatoarele atributii

a. pe linie de pret
b. pe linie de distributie
c. pe linie de produs
d. pe linie de promovare
ANS: C

11. Nu face parte din atributiile pe linie de pret:

a. fundamentarea gradului de concentrare a pietei locale


b. analizarea lunara a modificarilor pretului pe piata
c. analiza pragului de rentabilitate la activitatea incheiata
d. fundamentarea strategiei de pret
ANS: A

12. Metoda de recrutare a personalului cea mai frecvent folosita este:

a. reteaua de cunostinte
b. activitatea de marketing
c. publicitatea
d. cautarea persoanelor
ANS: C

13. Metoda cea mai complexa de recrutare a persoanelor este:

a. fisierul cu potentiali angajati


b. cautarea persoanelor
c. reteaua de cunostinte
d. activitatile de marketing
ANS: B

14. Care dintre urmatoarele metode de recrutare a personalului asigura atragerea persoanelor pentru
postul respectiv:
a. activitatile de marketing
b. folosirea consilierilor
c. reteaua de cunostinte
d. fisierul cu potentiali angajati
ANS: A

15. Care dintre metodele de recrutare a personalului ofera cele mai putine amanunte despre post:
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
a. reteaua de cunostinte c. activitatile de marketing
b. fisierul cu potentiali angajati d. publicitatea

ANS: D

16. Timpul consumat pentru recrutare este mare in cazul urmatoarei metode de recrutare a personalului

a. publicitate
b. reteaua de cunostinte
c. folosirea consilierilor
d. activitati de marketing
ANS: B

17. Ce surse de recutare a personalului nu fac parte din zona locala de recrutare:

a. scoli profesionale
b. universitati
c. asociatii profesionale
d. propria intreprindere
ANS: C

18. In scrisoarea de prezentare nu se va specifica:

a. salariul actual
b. salariul pentru noul post
c. motivatia pentru noul serviciu
ANS: B

19. Ce tip de interviu folosit pentru selectia resurselor umane este mai exact si mai valid decat alte
interviuri?

a. interviul fara instructiuni


b. interviul sub presiune
c. interviul structurat
ANS: C

20. Ce tip de interviu folosit pentru selectia resurselor umane are o mai mare tenta subiectiva?

a. interviul fara instructiuni


b. interviul sub presiune
c. interviul structurat
ANS: A

21. Care dintre afirmatiile urmatoare sunt adevarate despre interviul structurat?

1. este folosit in consultatii psihologie si in selectie


2. intrebarile pot fi stabilite anticipat
3. se pun intrebari generale
4. se aseamana cu un chestionar oral
5. este mai dificil ca intrebarile sa aiba legatura cu serviciul
a. 1+3 c. 3+5
b. 2+5 d. 2+4
ANS: D
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

22. Informatiile care se dezvolta ca raspuns la o solicitare expresa a directorului de marketing fac parte
din categoria:

a. informatiilor periodice
b. informatiilor la cerere
c. informatiilor din surse monitorizate
ANS: B

23. Ce tip de informatii sunt provenite in special din surse externe?

a. informatii din surse monitorizate


b. informatii periodice
c. informatii la cerere
ANS: A

24. Informatiile endogene nu cuprind:

a. date furnizate de clienti


b. informatii despre vanzari
c. informatii despre costuri de marketing
ANS: A

25. Surse interne de informatii pot fi:

1. date furnizate de intermediari


2. inregistrarile contabile
3. rapoartele agentilor de vanzari
4. date furnizate de concurenti
5. diverse alte inregistrari
6. inregistrari ale clientilor
a. 1+3+5 c. 2+3+5
b. 2+3+6 d. 1+3+6
ANS: C

26. Care din urmatoarele surse interne de informatii constituie o potentiala sursa, bogata si ampla, de
informatii de marketing?

a. diverse alte inregistrari interne


b. inregistrari contabile
c. rapoartele agentilor de vanzari
ANS: C

27. Rapoartele speciale de audit sau rapoartele executate de specialisti din exterior care vizeaza
probleme majore ale intreprinderii fac parte din:

a. rapoartele agentilor de vanzari


b. diverse alte inregistrari interne
c. inregistrari contabile
ANS: B

28. Care dintre urmatoarele variante nu reprezinta o metoda de supraveghere a mediului:

a. cercetarea conventionala
b. examinarea aleatorie
c. cercetarea formala
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
ANS: A

29. O informare orientata, neimplicand o cercetare propriu-zisa, face parte din:

a. cercetarea formala
b. examinarea conditionata
c. examinarea aleatorie
ANS: B

30. Dupa natura obiectivelor urmarite deciziile pot fi:

1. strategice
2. complexe
3. colective
4. tactico-operationale
a. 2+4 c. 1+4
b. 2+3 d. 1+3 ANS: C

31. Dzupa componenta marketingului mix deciziile pot fi:

1. repetitive
2. complexe
3. startegice
4. specializate
a. 1+3 c. 3+4
b. 2+4 d. 1+4
ANS: B

32. Deciziile se clasifica in repetitive si nerepetitive in functie de urmatorul criteriu:

a. numarul decidentilor
b. componenta marketingului mix
c. natura obiectivelor
d. metodologia de elaborare si adoptare a lor
ANS: D

33. Care dintre urmatoarele universuri in care se plaseaza luarea deciziilor sunt specifice economiei de
piata cu un nivel ridicat de competitie:

a. universuri antagoniste
b. universuri nedeterminate
c. universuri sigure
d. universuri aleatoare
ANS: A

34. In cazul carui tip de universuri se presupune ca fiecarei alternative de actiune ii corespunde o
singura consecinta care este perfect cunoscuta de decident?

a. universuri aleatoare
b. universuri sigure
c. universuri antagoniste
d. universuri nedeterminate
ANS: B

35. Segmentarea pietei locale in functie de venit face parte din:

a. segmentarea geografica
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
b. segmentarea psihografica
c. segmentarea demografica
ANS: C

36. Segmentarea cumparatorilor in functie de clasa sociala face parte din:

a. segmentarea psihografica
b. segmentarea geografica
c. segmentarea psihografica
ANS: A

37. Segmentarea in functie de nationalitate face parte din:

a. segmentarea geografica
b. segmentarea demografica
c. segmentarea psihografica
ANS: B

38. Cand o firma opteaza pentru un numar de segmente atractive si adecvate obiectivelor si resurselor
sale ea adopta o strategie:

a. de acoperire a unui segment de piata


b. de acoperire a unei singure categorii de consumatori
c. de acoperire a mai multor segmente de piata
d. de acoperire a intregii piete
ANS: C

39. Cand firma incearca sa satisfaca toate categoriile de consumatori, oferindu-le toate produsele pe
care acestia si le-ar putea dori ea aplica o strategie

a. de acoperire a intregii piete


b. de acoperire a unui segment de piata
c. de acoperire a unui singur produs
d. de acoperire a unei singure categorii de consumatori
ANS: A

40. Ce tip de strategie are avantajul repartizarii riscurilor firmei?

a. strategia de acoperire a unei singure categorii de consumatori


b. strategia de acoperire a unui segment de piata
c. strategia de acoperire a intregii piete
d. strategia de acoperire a mai multor segmente de piata
ANS: D

41. Care dintre autorii mentionati a distins existenta a trei tipuri de strategii: costuri scazute,
diferentierii, segmentarii?

a. Becker
b. Porter
c. Ansoff
ANS: B

42. Cand o intreprindere nu vrea sa-si serveasca toti solicitantii care au o anumita nevoie, limitandu-se
la un anumit segment de piata, ea aplica strategia:

a. segmentarii
b. diferentierii
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.
c. costuri scazute
ANS: A

43. Care dintre urmatorii autori a afirmat ca: “Planificarea strategica se poate defini prin trei aspecte
esentiale”?

a. Porter
b. Becker
c. Kotler
ANS: C

44. Startegia diferentiata face parte din variantele strategice clasficate in functie de :

a. pozitia intreprinderii fata de exigentele pietei c. pozitia intreprinderii fata de schimbarile pietei
b. pozitia intreprinderii fata de structura pietei d. pozitia intreprinderii fata de nivelul competitiei
ANS: B

45. Intreprinderile cu un grad mic de dezvoltare a actiunilor pe piete cu diferente vizibile in ceea ce
priveste calitatea produselor aplica:

a. strategia exigentei ridicate


b. strategia exigentei reduse
c. strategia exigentei medii
ANS: C

46. Cand intreprinderile au potential redus, asteptand reactiile pietei si apoi intervin in functie de
cerintele nou aparute ele aplica o strategie:

a. pasiva
b. activa
c. adoptiva
ANS: A

47. Strategiile se impart in ofensive si defensive in functie de:

a. pozitia intreprinderii fata de structurile pietei


b. pozitia intreprinderii fata de nivelul competitiei
c. pozitia intreprinderii fata de exigentele pietei
d. pozitia intreprinderii fata de schimbarile pietei
ANS: B

48. Cea mai rationala orientare a preturilor este cea dupa:


a. concurenta
b. cerere
c. costuri
d. dupa gradul de mobilitate a pretului
ANS: C

49. Tipul de strategie aplicat de intreprinderile care actioneaza, in special, in economia de piata este:

a. orientarea dupa costuri a pretului


b. orientarea dupa concurenta a preturilor
c. orientarea dupa cerere
d. gradul de diversificare a preturilor
ANS: B
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

50. Care dintre urmatoarele tipuri de canale de distributie este specific in principal distributiei
serviciilor

a. producator-intermediar-intermediar-consumator
b. producator-intermediar-consumator
c. producator-consumator
ANS: C

51. Care dintre canalele de distributie sunt specifice, in special, bunurilor de larg consum:

a. producator-intermediar -intermediar- consumator


b. producator-consumator
c. producator-intermdeiar-consumator
ANS: A

52. Care dintre variantele enumerate reprezinta cel mai important criteriu care diferentiaza strategiile?
a. amploarea distributiei
b. gradul de participare al firmei respective in activitatea canalului de distributie
c. dimensiunile canalului
d. gradul de control asupra distributiei
ANS: C

53. Ce tip de activitate promotionala este definit ca o variabilã calitativã de naturã psihologicã cu
acþiune pe termen lung, greu mãsurabilã cantitativ ºi cu acþiune pe termen scurt?

a. utilizarea marcilor
b. relatiile publice
c. promovarea vanzarilor
d. publicitatea
ANS: D

54. Care dintre activitatile promotionale enumerate presupun utilizarea pe perioade determinate a
intregii game de tehnici ºi actiuni promotionale avand efecte imediate dar si pe termen lung:

a. fortele de vanzare
b. manifestarile promotionale
c. utilizarea marcilor
d. publicitatea
ANS: B

55. Pornind de la pozitia ocupata de intreprindere in cadrul pietei strategiile promotionale pot fi:

1. ofensive
2. strategii concentrate
3. de promovare a imaginii
4. diferentiate
5. defensive
6. nediferentiate
a. 2+4+6 c. 1+2+3
b. 1+3+5 d. 2+5+6
ANS: A
Generated by Foxit PDF Creator © Foxit Software
http://www.foxitsoftware.com For evaluation only.

56. In functie de caracterul obiectivelor programelede marketing pot fi:

1. organizationale
2. pe termen scurt
3. globale
4. operationale
5. partiale
a. 1+2 c. 1+4
b. 3+5 d. 2+5
ANS: B

COMPLETION
1. Relaþiile compartimentului de marketing, atât cu conducerea întreprinderii, cât ºi cu celelalte
componente ale structurii sale organizatorice sunt complexe. Practic, se regãsesc toate tipurile de
relaþii evidenþiate de teoria managementului: relaþii de autoritate (ierarhice, funcþio-nale ºi de stat
major), de COOPERARE ºi de control.

ANS: cooperare

2. Pentru recrutare se recurge, de regulã, la urmãtoarele criterii: competenþa, VECHIMEA ºi


potenþialul de dezvoltare a candidaþilor.

ANS: vechimea

3. Orice politicã de recrutare trebuie sã fie coerentã ºi ECHITABILA ., fãrã improvizaþii, evitându-se
deciziile de circumstanþã, luate de la o zi la alta.

ANS: echitabila

4. In selecþia personalului pot fi utilizate douã tipuri principale de interviuri: interviul iniþial de triere
ºi interviul de PROFUNZIME
ANS: profunzime

5. Informaþiile utilizate în activitatea de marketing pot fi clasificate dupã provenienþa lor in informatii
primare si informatii SECUNDARE
ANS: secundare

6. Sursele externe de informaþii se împart în douã mari categorii obþinute din: cercetare de BIROU SI
cercetare de teren.

ANS: birou

7. Dupa numarul decidentilor deciziile pot fi: decizii individuale si decizii.COLECTIVE

ANS: colective

8. In vederea segmentarii pietelor bunurilor de larg consum se utilizeaza diferite variabile grupate in
doua mari categorii: caracetristicile consumatorilor si REACTIILE consumatorilor.

ANS: reactiile

9. O prima clasificare delimiteaza programele de marketing in organizationale siOPERATIONALE


ANS: operationale