Sunteți pe pagina 1din 314

ntrebri realizate de ef de Lucrri Dr.

Vasilica Bauic
CELULA I ESUTURILE
COMPLEMENT SIMPLU
1.Referitor la nucleul celular se pot face urmtoarele afirmaii:
A.Poziia nucleului n celul este exclusiv central
B.Intensitatea proceselor de diviziune celular este influenat direct proporional cu numrul
de nuclei celulari
C.Forma nucleului este variabil
D.Are legturi structurale i funcionale cu ribozomii citoplasmatici
E.Nici o afirmaie nu este corect

2.Boli ale sngelui pot apare prin afectarea esutului:


A.Cartilaginos hialin
B.Conjunctiv lax
C.Glandular
D.Conjunctiv reticulat
E.Epitelial pseudostratificat

3.Specificai organitele ce se pot ataa reticulului endoplasmatic i n


acelai timp i de membrana extern a nveliului nuclear:
A.Miofibrilele
B.Mitocondriile
C.Ribozomii
D.Lizozomii
E.Aparatul Golgi

4.Care din afirmaiile urmtoare privind membrana celular sunt false:


A.Intervine n schimburile dintre celule i mediul extern
B.Are permeabilitate selectiv
C.Are structur bilaminat
D.Este polarizat electric
E.Straturile extern i intern sunt proteice

5.Criteriul cel mai important de clasificare al epiteliilor este:


A.Structura
B.Funcia
C.Originea
D.Localizarea
E.Numrul de straturi celulare

6.Organitele celulare sunt proprii:


A.Nucleului
B.Membranei
1

C.Citoplasmei
D.Tuturor
E.Nici uneia din acestea

7.Descoperii propoziia care conine o greeal:


A.esutul epitelial este format din celule pavimentoase sau de alte forme
B.Membrana bazal este o structur celular, element specific esutului epitelial
C.Epiteliile nu sunt vascularizate
D.Epiderma este un esut epitelial pluristratificat pavimentos cheratinizat
E.Epiteliile se hrnesc prin osmoz

8.Terminaiile senzitive au urmtoarele caracteristici cu excepia:


A.Sunt terminaii senzitive prezente n epiderm
B.Sunt ataate firului de pr n zona dermului pielii
C.Sunt arborizaii dendritice ale neuronilor pseudounipolari din ganglionul spinal
D.Sunt proprioceptori
E.Deservesc sensibilitatea termic ,tactil i dureroas

9.Epiteliul pseudostratificat nu se caracterizeaz prin:


A.Mai multe rnduri de celule situate pe o membran bazal
B.Un singur rnd de celule aezate pe o membran bazal
C.Este prezent n mucoasa nazal
D. Celulele sale columnare au nlimi diferite
E.Nucleii celulelor sunt aezai la diferite nlimi

10.Cartilajul hialin are urmtoarele caracteristici:


A.Servete drept model pentru osificarea encondral
B.Formeaz discul intercalar
C.Intr n structura meniscurilor articulare
D.Se mai numete esut conjunctiv moale
E.Formeaz epiglota

11.Cartilajul fibros se gsete n:


A.Discuri intercalare
B.Epiglot
C.Cartilajele articulare
D.Laringe
E.Meniscurile articulare

12.Care dintre organitele enumerate mai jos sunt specifice neuronului:


A.Aparatul Golgi
B.Reticulul endoplasmatic neted
C.Centrozomul
D.Rspunsurile A i C corecte
E.Neurofibrilele

13.Permeabilitate membranei celulare nu depinde de:


A.Proteine
2

B.Fosfolipide
C.Colesterol
D.Distribuia inegal de cationi de o parte i de alta a membranei celulare
E.Acizii nucleici

14.Transportul activ se realizeaz cu consum de energie.El are loc la


nivelul urmtoarelor membrane celulare:
A.Membrana hematiei
B.Membrana celulelor epiteliale intestinale
C.Membrana nefrocitului
D.Membrana eritrocitului
E. Rspunsurile B i C corecte

15.Mitocondriile prezint urmtoarele caracteristici structurale i


funcionale mai puin:
A.Au membran dubl extern i intern
B.Membrana intern se plicatureaz i formeaz cristele mitocondriale
C.Sunt organite comune tuturor celulelor
D.Se dispun paralel cu miofibrilele n fibra muscular striat scheletic
E.La nivelul cristelor mitocondriale se produce glicoliza anaerob

16.Epiteliul pluristratificat pavimentos nekeratinizat nu se caracterizeaz


prin :
A.Se localizeaz n mucoasa bucal
B.Celulele superficiale sunt pavimentoase
C.n stratul intermediar prezint celule poligonale
D. n grosimea lui se gsesc mugurii gustativi
E. Este prezent n tubul urinifer

17.Cilii sunt localizai la nivelul urmtoarelor structuri:


A.Celulelor receptoare din mugurii gustativi
B.Celulelor cu conuri din retin
C.Epiteliului intestinal
D.Nefrocitelor
E.Celulelor senzoriale din organul lui Corti

18.Urmtoarele organite celulare sunt specifice fibrei musculare:


A.Ribozomii
B.Neurofibrilele
C.Mitocondriile
D.Centrozomul
E.Miofibrilele

19.Receptorii pentru durere se caracterizeaz prin;


A.Sunt terminaii nervoase libere
B.Nu au un stimul specific
C.Au diametrul mic
D.Se pot localiza n jurul bulbilor firului de pr
3

E.Toate afirmaiile sunt corecte

20. n legtur cu dermul se pot face urmtoarele afirmaii mai puin:


A.Partea profund este alctuit din esut conjunctiv dens
B.Partea superficial este numit dermul papilar
C.Prezint o vascularizaie bogat
D.Conine esut conjunctiv adipos
E. n dermul papilar se gsesc corpusculi Meissner

21.Trec prin mecanism pasiv prin membrana celular urmtoarele


substane mai puin:
A.Apa prin osmoz
B.Ureea prin difuziune
C.Hormonii steroizi prin difuziune
D.Fructoza prin difuziune facilitat
E.Glucoza prin difuziune facilitat

22.Reticulul endoplasmatic poate fi definit ca:


A.Un sistem intracitoplasmatic ce face legtura dintre exteriorul celulei i citoplasm,cu rol
n digestia intracelular
B.Un sistem intracitoplasmatic ce se prezint sub forma unor vezicule ce conin enzime cu rol
n respiraia intracelular
C.Formaiuni sferice ce se gsesc libere n citoplasm, cu rol n producerea energiei
intracelulare
D.Un sistem circulator intracitoplasmatic, cu aspect diferit ,n funcie de activitatea celular
E.Un sistem canalicular format din macrovezicule i microvezicule situat n apropierea
nucleului

23.Epiteliu absorbant , de tip unistratificat este localizat n urmtoarele


structuri:
A.Epiteliul mucoasei intestinale
B.Epiteliul tubilor uriniferi
C.n mucoasa respiratorie
D.Rspunsurile A. i B. sunt corecte
E.Nici un rspuns nu este corect

24.Centrozomul se gsete n toate celulele organismului cu excepia:


A.Leucocitelor
B.Osteoblastelor
C.Celulelor gliale
D.Celulelor musculare cardiace
E.Neuronului

25.Care este cea mai mare parte constitutiv a celulei:


A.Centrozomul
B.Nucleul
C.Dictiozomul
D.Reticulul endoplasmatic

E.Lizozomul

26.esutul conjunctiv fibros particip la formarea:


A.Cartilajelor costale
B.Meniscurilor
C.Discurilor intervertebrale
D.Ligamentelor
E.Tunicii medii a vaselor de snge

27.Precizai care din caracteristicile de mai jos aparin nucleului celular:


A.Dimensiunea nucleului este constant
B.Membrana nuclear este dubl i prezint pori
C.Particip mpreun cu dictiozomii la diviziunea celular
D.Este unic n toate tipurile de neuroni
E.Pe membrana intern nuclear sunt ataai ribozomi

28.Corpul neuronal poate avea urmtoarele forme mai puin una:


A.Fusiform la neuronii bipolari din mucoasa olfactiv
B.Rotund sau oval la neuronul pseudounipolar din ganglionul spinal
C.Piramidal la neuronii din scoara cerebral
D.Stelat la neuronii motori medulari
E.Cubic la unii neuroni vegetativi

29.Artrodiile au urmtoarele caracteristici mai puin:


A.Sunt articulaii cu o mare mobilitate
B.Fac parte din categoria diartrozelor
C.n structura lor se gsesc meniscuri
D.Membrana sinovial secret esutul fibros care se interpune ntre oase formnd
sindesmozele
E.Suprafeele articulare ale oaselor aparin epifizelor

30.Despre esutul osos se pot face urmtoarele afirmaii :


A.Rezistena esutului osos este dat de fibrele de colagen care se extind de-alungul liniilor
de for de tensiune
B.Articulaia ntre bra i antebra este prghie de ordinul III
C.Hidroxiapatita este componenta principal a esutului osos
D.Oasele au un rol antitoxic important
E.Toate afirmaiile de mai sus sunt adevrate

COMPLEMENT GRUPAT
31.esutul conjunctiv:
1.Lax se gsete n structura hipodermului alturi de esutul adipos
2.Din stratul reticular al dermului conine fascicule groase formate din fibre de colagen i
elastice
3.Din derm formeaz o ptur conjunctiv dens
4.Al dermului reprezint sursa de nutriie a epidermului i hipodermului
5

32.Glandele:
1.Sudoripare sunt glande tubulare simple glomerulare
2.Sebacee se gsesc ataate firului de pr
3.Lieberkuhn sunt glande tubulare simple
4.Endocrine se pot organiza n cordoane celulare paralele n zona fasciculat a
corticosuprarenalei

33.esutul conjunctiv fibros:


1. Este alctuit din fascicule groase de fibre de colagen i elastice
2.Are puine celule conjunctive
3.Formeaz dermul reticular
4.ntr n structura tendoanelor i aponevrozelor

34.Epidermul:
1.Este stratul superficial al pielii
2.Este un epiteliu de acoperire
3.Are n structura lui mai multe straturi dintre care unul germinativ
4.Celulele superficiale sunt cornoase

35.Celule de form rotund sunt urmtoarele cu excepia:


1.Ovogonia
2.Spermatocitul primar
3.Neuronii pseudounipolari din ganglionul spinal
4.Celulele secretoare din epiteliul intestinal

36.Neuronii pot avea urmtoarele forme, mai puin:


1 Rotund
2.Fuziform
3.Piramidal
4.Stelat

37.Celule cu nucleu dispus central sunt urmtoarele, cu excepia:


1.Spermatogonia
2.Celula secretoare din epiteliul vilozitilor intestinale
3.Neuronul pseudounipolar
4.Unele leucocite

38.Sunt celule multinucleate:


1.Zigotul
2.Fibra muscular striat
3.Hematia
4.Neuronii vegetativi

39.Formaiunile secretorii ale glandelor endocrine sunt:


1.Acinii
2.Foliculii
3.Ductele
4.Cordoanele
6

40.esutul conjunctiv reticulat este localizat n:


1.Este un esut conjunctiv moale
2.Ganglionul limfatic
3esutul subcutanat
4.Splin

41.Celulele gliale:
1.Sunt celule conjunctive
2.Intr n structura tecii de mielin
3.Stabilesc contacte sinaptice cu neuronii
4.Nu conin neurofibrile i corpusculi Nissl

42.n structura organului Corti se gsesc urmtoarele tipuri de celule:


1.Celule epiteliale de susinere
2.Celule ciliate senzoriale externe
3.Celule ciliate senzoriale interne
4.Celule ciliate senzoriale centrale

43.Osificarea encondral:
1.Se face pe modelul cartilaginos al unui os lung
2.Este implicat n creterea n lungime a osului
3.Are loc la nivelul cartilajului diafizo-epifizar
4.Particip la formarea oaselor bolii cutiei craniene

44.Numrul dendritelor determin:


1.Forma corpului neuronal
2.Tipul de sinapse care se stabilesc ntre neuroni
3.Creterea suprafeei de recepie
4.Formarea sinapselor dendrodendritice

45.Care sunt substanele care pot trece prin membrana celular prin
difuziune:
1.Oxigenul
2.Testosteronul
3.Etanolul
4.Ureea

46.Proteinele transportoare au urmtoarele caracteristici:


1.Sunt proteine transmembranare
2.Sunt implicate n osmoz
3.O protein transportoare poate transporta prin competiie mai multe tipuri de molecule
4.Funcioneaz ntotdeauna fr consum de energie

47.Precizai care sunt organitele celulare care sunt localizate n apropierea


nucleului:
1.Mitocondriile

2.Reticulul endoplasmatic rugos


3.Ribozomii
4.Centrozomul

48.Despre lipidele din structura membranei celulare se poate afirma:


1.Fosfolipidele se dispun sub forma unui bistrat n partea central a plasmalemei
2.Colesterolul se dispune ntre cele dou straturi de fosfolipide
3.Limiteaz prin miezul hidrofob pasajul transmembranar al moleculelor hidrosolubile
4.Au o distribuie neuniform stabilind modelul mozaic fluid

49.Repolarizarea unei celule excitabile se face prin:


1.Creterea efluxului de potasiu
2.Prin transport pasiv de sodiu spre interioul celulei
3.Transport pasiv de potasiu ctre exteriorul celulei
4.Prin transport de anioni prin canale ionice voltaj dependente

50.Neurilema:
1.Nu permite niciodat eflux pasiv de potasiu
2.Nu permite eflux pasiv de sodiu
3.Este impermeabil pentru potasiu n orice condiii fiziologice
4.Este membrana corpului neuronal

51.Urmtoarele celule au form fuziform ,cu excepia:


1.Neuronului motor din coarnele anterioare ale mduvei spinrii
2.Neuronului olfactiv
3.Celulei epiteliale intestinale
4.Celulelor epiteliale senzoriale i de susinere din mugurele gustativ

52.Centrozomul:
1.Nu are rol n diviziunea celular
2.Se gsete n apropierea membranei celulare
3.Este format din carioplasm
4.Este format din 2 centrioli perpendiculari unul pe cellalt

53.Membrana celular are n structura ei:


1.Glucide
2.Proteine
3.Glicoproteine
4.Fosfolipide

54.Celule de form cilindric sunt urmtoarele cu excepia:


1.Fibrele musculare extrafuzale
2.Epiteliul din mucoasa tubului digestiv
3.Celulele de susinere din mucoasa olfactiv
4.Celulele de susinere din organul lui Corti

55.Epiteliile au urmtoarele caracteristici cu excepia:


1.Dup funcie pot fi de acoperire, glandulare i senzoriale
8

2.Celulele pot avea diferite forme:cubice,pavimentoase, cilindrice, fuziforme,etc.


3.Celulele se pot aeza pe un singur rnd sau pe mai multe straturi
4.Pot prezenta terminaii nervoase senzitive

56.Sarcomerul:
1.Este unitatea morfofuncional a miofibrilei striate
2.n starea de contracie se scurteaz prin apropierea membranelor Z
3.Scurtarea se face prin scurtarea discurilor clare i pstrarea constant a discului ntunecat
4.n contracie se realizeaz scurtarea filamentelor de actin i miozin

57.Jonciunea neuromuscular:
1.Se mai numete plac motorie
2.Butonul terminal al neuronului motor se dispune ntr-o invaginare a sarcolemei
3.Este o sinaps excitatorie
4.Mediatorul chimic al acestei sinapse este exclusiv adrenalina

58.Reticulul endoplasmatic:
1.Este format dintr-o reea de canalicule care are form diferit n funcie de activitatea
celulei
2.Formeaz ergastoplasma
3.Are rol n metabolismul glicogenului
4.Se gsete n apropierea nucleului

59.Aparatul Golgi:
1.Este format dintr-un ansamblu de cisterne alungite, paralele ntre ele
2.Este cunoscut sub denumirea de dictiozomi
3.Se gsete n apropierea nucleului sau n zona cea mai activ a citoplasmei
4.Cisternelor golgiene li se altur micro i macrovezicule

60.Corpusculii lui Palade:


1.Se mai numesc ribozomi
2.Sunt ataai membranei externe nucleare
3.Intr n structura reticulului endoplasmatic rugos
4.Formeaz corpusculii Nissl

RSPUNSURI
CELUL I ESUTURILE
COMPLEMENT SIMPLU
1.D.(pag.7)
2.D.(pag.11, pag.89)
3.C(.pag.7,8)
4.C.(pag.6)
5.B.(pag.11)
6C.(pag.7)
7.B.(pag8, pag.11,38)
8.D.(pag.38, fig.42)
9.A.(pag. 42, fig. 45)
10.A.(pag.11, pag.63 ,fig.63)
11.E.(pag.11)
12.E.(pag. 7)
13.E.( pag.6 i 9)
14.E.(pag.8,84,100,104,81)
15.E.(pag.70 fig.72, pag.7)
16.E.(pag.43 fig.46,pag.11)
17.E.(pag50,pag43,pag. 79,pag.104)
18.E.( pag.7)
19.E,(pag.39)
20.D.(pag.38,fig.42)
21.E.(pag.9, pag.80)
22.D.(pag.7)
23.D.(pag.7i 11)
24.E.(pag.14)
25.B.(pag.8)
26.D.(pag.11)
27.B.(pag.7,8i 14)
28.E.(pag.13)
29.D.(pag.67,fig.69)
30.E.(pag.66)

COMPLEMENT GRUPAT
31.A.(pag.38)
32.E.(pag.32 fig.42, pag.81 fig.85,
pag.56 fig.59)
33.E (pag.38 i 11)
34.E.(pag.38 i 11)
35.D.(pag.119,pag.121,pag.13,.pag.8
1.fig.85)
36.E.(pag.13)
37.C.(pag.121,.pag.81,.pag. 84)
38.C.( pag.14,.pag.7,.pag.119)
39.C. (pag.11)
40.C.( pag.11).
41.D.( pag.15)
42.A.( pag. 50, fig.54)
43.A.(pag.63)
44.B.(pag.1,fig11)
45.E.(pag.8,pag.9)
46.B.( pag.8)
47.E.(pag.6 pag.7)
48.A.( pag.6)
49.A.( pag.9 i 10)
50.C.( pag.9 i 10)
51.B.( pag.70,fig.72, pag.43 fig.46,
pag.81 fig.85,pag.42 fig.45)
52.D.(pag.7)
53.E.(pag.6 fig.5)
54.E.( pag.42 fig.45,
pag.50.fig.54,pag.11,pag.81 fig.85)
55.E.(pag.11, pag.38)
56.A.(pag.70 fig.72)
57.A.(pag.71 fig.74, pag.15-16)
58.E.(pag.6,7)
59.E.(pag.6,7)
60.E.(pag.6,7)

10

ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr.Laura Stroic


SISTEMUL NERVOS
COMPLEMENT SIMPLU
1. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la nervii cranieni nu este
adevrat:
A.
B.
C.
D.
E.

Fibrele circulare ale m.ciliar sunt inervate de n.III prin fibre parasimpatice
Nervii III i IV au nucleii motori n mezencefal
Toi nervii cranieni i au originea aparent la nivelul trunchiului cerebral
Nervul IX inerveaz glanda parotid
Nervul care inerveaz muchii masticatori este un nerv mixt

2. Alegei ordinea corect:


A. Ganglion spinal fascicule spinobulbare nuclei gracil i cuneat lemnisc medial
decusaie senzitiv - talamus
B. Ganglion spinal fascicule spinobulbare nuclei gracil i cuneat decusaie motorie lemnisc medial talamus
C. Ganglion spinal fascicule spinobulbare nuclei gracil i cuneat decusaie senzitiv lemnisc medial talamus
D. Ganglion spinal fascicule spinobulbare decusaie senzitiv - nuclei gracil i cuneat
lemnisc medial talamus
E. Ganglion spinal decusaie senzitiv - fascicule spinobulbare nuclei gracil i cuneat
lemnisc medial talamus

3. n care regiune ramurile ventrale ale nervilor spinali nu formeaz prin


anastomozare plexuri:
A.
B.
C.
D.
E.

Cervical
Toracal
Lombar
Sacral
Formeaz plexuri n toate regiunile

4. Care dintre urmtoarele structuri se gsesc deasupra i lateral de


talamus:
A.
B.
C.
D.
E.

Hipotalamus
Nuclei bazali
Epitalamus
Corp geniculat lateral
Corp geniculat medial

5. Corpusculii Nissl se gsesc:


A.
B.
C.
D.

La nivelul butonilor terminali


n axoplasm
n neuroplasm
La vrful dendritelor
11

E. Toate rspunsurile sunt adevrate

6. Corpusculii neurotendinosi Golgi sunt receptori pentru sensibilitatea:


A.
B.
C.
D.
E.

Tactil protopatic
Proprioceptiv de control al micrii
Tactil fin
Kinestezic
Interoceptiv

7. Unul dintre urmtorii nervi cranieni are nuclei senzitivi att n bulb ct
i n punte:
A.
B.
C.
D.
E.

VI
IX
X
VII
VIII

8. Centrul reflexului de stimulare a secreiei gastrice se gsete la nivelul:


A.
B.
C.
D.
E.

Mduvei toracale
Mduvei sacrale S2-S4
Ganglionilor juxtaviscerali
Nucleului dorsal al vagului
Nucleului ambiguu

9. Nervii pelvieni conin:


A.
B.
C.
D.
E.

Fibre preganglionare simpatice


Fibre amielinice
Fibre preganglionare parasimpatice
Fibre postganglionare simpatice
Fibre postganglionare parasimpatice

10. Care dintre urmtorii nervi au originea real i aparent la nivelul


bulbului:
A.
B.
C.
D.
E.

N.V
N. III
N. XII
N. IV
N.VII

11. Care dintre urmtoarele nu reprezint un efect al stimulrii


parasimpatice:
A.
B.
C.
D.
E.

Scade frecvena cardiac


Crete secreia lacrimal
Scade fora de contracie a cordului
Stimuleaz motilitatea tractului gastrointestinal
Crete secreia exocrin a pancreasului

12

12. Neuronul inferior al cii sistemului piramidal nu poate fi situat n:


A.
B.
C.
D.
E.

Cornul anterior al mduvei


Nucleul motor al nervului VI din bulb
Nucleul motor al nervului VII din punte
Nucleul motor al nervului III din mezencefal
Nucleul motor al nervului XII din bulb

13. Despre rdcina anterioar a nervului spinal sunt adevrate


urmtoarele, cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Este motorie
Conine axonii neuroilor somatomotori din coarnele anterioare ale mduvei
Conine axonii neuronilor somatomotori simpatici din coarnele laterale ale mduvei
Se gsete n canalul vertebral
Conine doar axoni ai neuronilor motori din mduv

14. Nu sunt fascicule extrapiramidale cu origine n mezencefal:


A.
B.
C.
D.
E.

Fascicule reticulospinale
Fascicule rubrospinale
Fascicule strionigrice
Fascicule nigrospinale
Toate au originea n mezencefal

15. Cte anuri foarte adnci care l mpart n lobi se gsesc pe suprafaa
cerebelului:
A.
B.
C.
D.
E.

1
2
3
4
5

16. Care dintre urmtoarele structuri nu se gsete n fosa posterioar a


craniului:
A.
B.
C.
D.
E.

Cerebelul
Bulbul rahidian
Puntea lui Varolio
Ventriculul III
Originea aparent a nervului VI

17. Despre neuronii multipolari sunt adevrate urmtoarele, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Pot avea form stelat


Pot fi piriformi
Sunt localizai n scoara cerebral
Sunt localizai n scoara cerebeloas
Au numeroase prelungiri celulifuge

18. Unul dintre urmtoarele efecte ale stimulrii SNV rezult n urma
eliberrii noradrenalinei la captul fibrei preganglionare:
A. Dilatarea pupilei
13

B.
C.
D.
E.

Creterea frecvenei cardiace


Dilatarea arborelui bronic
Scderea secreie gastrice
Nici un rspuns nu este corect

19. n cordoanele mduvei nu se gsesc:


A.
B.
C.
D.
E.

Axonii deutoneuronilor pe calea sensibilitii tactile protopatice


Axonii deutoneuronilor pe calea sensibilitii tactile fine
Axonii deutoneuronilor pe calea sensibilitii proprioceptive de control al micrii
Axonii protoneuronilor pe calea sensibilitii kinestezice
Axonii deutoneuronilor pe calea sensibilitii dureroase

20. La nivelul lobului temporooccipital nu se gsete:


A.
B.
C.
D.
E.

anul colareral
anul occipitotemporal
anul olfactiv
Girul hipocampic
Girul occipitotemporal medial

21. Nervii pelvieni fac sinaps n ganglionii juxtaviscerali din apropierea:


A.
B.
C.
D.
E.

Intestinului subire
Splinei
Vezicii biliare
Vezicii urinare
Rinichiului

22. Despre nervul cranian VII sunt adevrate urmtoarele, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Este un nerv mixt


Fibrele parasimpatice au originea real ntr-un singur nucleu din punte
Fibrele gustative au deutoneuronul n nucleul solitar
Inerveaz muchii mimicii din regiunea zigomatic
Inerveaz glanda salivar submandibular

23. Ventriculul III comunic cu ventriculul IV prin:


A.
B.
C.
D.
E.

Canalul ependimar
Orificiul interventricular
Venticulul lateral
Apeductul Sylvius
Nu exist comunicare ntre cei doi ventriculi

24. Hipotalamusul este centru de integrare a principalelor funcii ale


organismului, cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Metabolismului intermediar
Termoreglrii
Digestiei
Analizatorului olfactiv
Secreiei endocrine

14

25. Nu aparine diencefalului:


A.
B.
C.
D.
E.

Talamusul
Corpul geniculat lateral
Hipocampul
Hipotalamusul
Corpul geniculat medial

26. Ventriculii I i I se gsesc la nivelul :


A.
B.
C.
D.
E.

Cerebelului
Mezencefalului
Diencefalului
Emisferelor cerebrale
Bulbului i punii

27. Care dintre urmatoarelele reflexe este un reflex vegetativ simpatic cu


centrul la nivelul mduvei T5-T9:
A.
B.
C.
D.
E.

Reflexul de miciune
Reflexul pupilodilatator
Reflexul de stimulare a secreiei gastrice
Reflexe de inhibare a motilitii gastrointestinale
Reflexe cardioacceleratoare

28. Cte tipuri de mediatori chimici se cunosc :


A.
B.
C.
D.
E.

Peste 100 de tipuri


Peste 1000 tipuri
Peste 500 de tipuri
Peste 40 de tipuri
Peste 10000 de tipuri

29. Unul dintre urmtorii nervi nu conine fibre senzoriale:


A.
B.
C.
D.
E.

II
III
VII
IX
X

30. Girul precentral este localizat la nivelul lobului:


A.
B.
C.
D.
E.

Frontal
Parietal
Occipital
Temporal
Temporooccipital

15

COMPLEMENT GRUPAT
31.Care dintre urmtorii muchi nu sunt afectai dac nucleul ambiguu
este lezat?
1.
2.
3.
4.

Mm.faringelui
M.sternocleidomastoidian
Mm.laringelui
M.trapez

32. La care dintre urmtoarele structuri nu ajung fibre preganglionare


simpatice:
1.
2.
3.
4.

Ganglionii prevertebrali
Glanda suprarenal
Ganglionii paravertebrali
Muchiul dilatator pupilar

33. anul central Rolando se gsete:


1.
2.
3.
4.

Pe faa bazal a emisferei cerebrale


ntre girii pre i postcentral
ntre lobii frontal i temporal
Pe faa medial a emisferei cerebrale

34. Care dintre urmtoarele ci nu au staie n cornul posterior medular:


1.
2.
3.
4.

Calea sensibilitii termice i dureroase


Calea sensibilitii tactile fine
Calea sensibilitii tactile grosiere
Calea sensibilitii kinestezice

35. Butonul terminal al axonului conine:


1.
2.
3.
4.

Mitocondrii
Neurofibrile
Vezicule cu mediator chimic
Corpi tigroizi

36. Nervul X:
1.
2.
3.
4.

Inerveaz parasimpatic rinichiul i glanda suprarenal


Are originea real a fibrelor senzoriale n bulb
Are fibre senzoriale care culeg sensibilitatea gustativ de la treimea posterioar a limbii
Particip la inervaia mm. laringelui i faringelui

37. Nu se gsesc n cordonul posterior al mduvei lombare:


1.
2.
3.
4.

Lemniscul medial
Fasciculul cuneat
Fasciculul spinocerebelos dorsal
Fasciculul gracil

38. Sunt reflexe spinale somatice:


1. Reflexul rotulian
16

2. Reflexul ahilean
3. Reflexele nociceptive
4. Reflexul de mers

39. Al treilea neuron al cii sensibilitii care are ca receptor fusurile


neuromusculare se gsete la nivelul:
1.
2.
3.
4.

Bulbului
Cerebelului
Punii
Talamusului

40. Intumescenele mduvei spinrii se gsesc la nivel :


1.
2.
3.
4.

Cervical
Toracal
Lombar
Sacral

41. Care dintre urmtorii nuclei nu sunt parasimpatici:


1.
2.
3.
4.

Nucleul dorsal al vagului


Nucleul solitar
Nucleul salivator inferior
Nucleul ambiguu

42. Fibrele motorii ale SNV pot inerva:


1.
2.
3.
4.

Muchi netezi
Muchiul cardiac
Glande
Muchiul cvadriceps femural

43. Unele dintre urmtoarele elemente se gsesc la nivelul bulbului:


1.
2.
3.
4.

Originea aparent a nervului V


Lama cvadrigemina
Nucleii bazali
Nucleul olivar

44. Despre ganglionul spinal sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1.
2.
3.
4.

Este situat pe ramur posterioar a nervului spinal


Conine protoneuronul cii sensibilitii gustative
Conine doar neuroni somatosenzitivi
Conine neuroni pseudounipolari

45. Receptorii olfactivi se ncadreaz n urmtoarele tipuri de receptori:


1.
2.
3.
4.

Sunt mecanoreceptori
Sunt receptori tonici
Sunt proprioreceptori
Sunt chemoreceptori

46. Ce au n comun nervii cranieni VI i VII :


1. Au fibre parasimpatice
17

2. Au nuclei motori n punte


3. Sunt nervi micti
4. Au origine aparent n acelai an

47. Care dintre urmtoarele celule gliale secret mielina la nivelul SNC:
1.
2.
3.
4.

Microglia
Celula Schwann
Astrocitul
Oligodendrocitul

48. Care dintre urmtoarele componente ale nervului spinal sunt mixte:
1.
2.
3.
4.

Trunchiul
Ramura comunicant alb
Ramura meningeal
Rdcina anterioar

49. Care dintre urmtoarele structuri nu aparin mezencefalului:


1.
2.
3.
4.

Nucleul motor al nervului IV


Pedunculii cerebrali
Nucleul aceesor al nervului III
Pedunculii cerebeloi superiori

50. Care dintre urmtoarele tipuri de inhibiie apar n interiorul focarului


cortical activ:
1.
2.
3.
4.

De protecie
De stingere
Prin inducie negativ
De difereniere

51. Sunt formaiuni de substan cenuie:


1.
2.
3.
4.

Corpii striai
Corpul calos
Substana reticulat a mduvei
Fornixul

52. Nu sunt reflexe cu centru la nivelul parasimpaticului sacrat:


1.
2.
3.
4.

Reflexul de miciune
Reflexul de vom
Reflexele sexuale
Reflexele cardioinhibitoare

53. Despre substana cenuie a mduvei sunt adevrate urmtoarele


afirmaii, cu excepia:
1.
2.
3.
4.

Coarnele anterioare sunt mai lungi i mai late dect cele posterioare
Este dispus sub form de cordoane n centrul mduvei
Este traversat de apeductul Sylvius
Are aspectul literei H pe seciune transversal

18

54. Care dintre urmtoarele fascicule nu se gsesc la nivelul coloanelor


mduvei spinrii:
1.
2.
3.
4.

Fasciculele spinotalamice laterale


Fasciculele piramidale ncruciate
Fasciculele olivospinale
Fasciculele strionigrice

55. Limita dintre punte i mezencefal este la nivelul:


1.
2.
3.
4.

Gurii occipitale
anului unde se afl originea aparent a nervilor VI, VII i VIII
Apeductului mezencefalic
anului pontomezencefalic

56. Care dintre urmtoarele celule din esutul nervos pot da natere
tumorilor din SNC:
1.
2.
3.
4.

Neuronul bipolar
Celula Schwann
Neuronul multipolar
Astrocitul

57. Care dintre urmtoarele fascicule nu trec prin punte:


1.
2.
3.
4.

Fasciculul spinocerebelos ncruciat


Fasciculul olivospinal
Fasciculul spinotalamic lateral
Fasciculul spinocerebelos direct

58. Despre dura mater sunt adevrate urmtoarele:


1.
2.
3.
4.

Are structur conjunctivo-vascular


Este separat de mduv prin spaiul epidural
ntre ea i pia mater este un spaiu ce conine LCR
Cortul cerebelului este o formaiune de dur mater

59. Nu conin fibre motorii:


1.
2.
3.
4.

Nervul cranian X
Ramura dorsal a n.spinal
Nervul cranian III
Ramura comunicant alb a nervului spinal

60. Care dintre urmtoarele sensibiliti nu au releu n talamus sau


metatalamus:
1.
2.
3.
4.

Auditiv
Tactil
Proprioceptiv kinestezic
Olfactiv

19

RSPUNSURI
SISTEMUL NERVOS

COMPLEMENT SIMPLU
1. C (pag.26-28)
2. C (pag.21)
3. B (pag.23)
4. B (pag.31)
5. C pag 14
6. D (pag.21)
7. E (pag.28)
8. D (pag 26-28,35-36)
9. C (pag.36)
10. C (pag 26-28)
11. C (pag.35)
12. B (pag.23, 26-28,)
13. C (pag.19,23)
14. C (pag.23)
15. B (pag.29)
16. D (pag.26-29)
17. E (pag.13,14)
18. E (pag.33-35)
19. B (pag 20-21)
20. C (pag.30)
21. D (pag.36)
22. B (pag.27)
23. D (pag.30)
24. D (pag.30,31)
25. C (pag.29-31)
26. D (pag.30)
27. D (pag.25,35,36, fig 41)
28. D (pag.16)
29. B (pag.26-28)
30. A (pag.30)

COMPLEMENT GRUPAT
31. C (pag.28)
32. D (pag.33-36)
33. C (pag.30)
34. C (pag.20-21)
35. A (pag. 14)
36. D (pag.28,36)
37. A (pag.21,23)
38. E (pag.24)
39. E (pag.21)
40. B (pag.19)
41. C (pag.26-28)
42. A (pag.13,24)
43. D (pag.23, 27, 30)
44. D (pag.23, 27, 28)
45. D (pag.18)
46. C (pag.27)
47. D (pag.14-15)
48. B (pag.23)
49. D (pag.26,27, 29)
50. C (pag.32)
51. B (pag.19,31)
52. C (pag. 25, 26, 35)
53. A (pag.19)
54. E (pag.19,23)
55. D (pag.26)
56. C (pag.15)
57. C (pag.21-23)
58. D (pag.19, 29)
59. E (pag.23,27, 28)
60. D (pag.29-30)

20

ntrebri realizate de Conf. Univ.Dr. Ioana Raluca Papacocea


SISTEMUL NERVOS
COMPLEMENT SIMPLU
1. Neuronii pseudounipolari se afl la nivelul:
A.
B.
C.
D.
E.

Retinei
Ganglionului spinal
Ganglionului spiral
Ganglionului Scarp
Coarnelor anterioare medulare

2. Corpii tigroizi:
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt prezeni n corpul neuronal


Se afl n axoplasm
Au rol mecanic
Au rol n diviziune
Au rol de susinere

3. n axonii amielinici din SNC:


A.
B.
C.
D.
E.

Lipsete axoplasma
Lipsete teaca Schwann
Potenialul de aciune se propag bidirecional
Teaca Henle este prezent
Oligodendrocitele produc teaca de mielin

4. Potenialul de aciune neuronal:


A.
B.
C.
D.
E.

Are o valoare de -80 mV


Dureaz peste 200 ms
Are o amplitudine de circa + 40 mV
Nu se propag n axonii amielinici
Se transmite prin dendrite spre efectori

5. Colateralele axonale din SNP NU prezint:


A.
B.
C.
D.
E.

Axolem
Axoplasm
Teac de mielin
Corpi Nissl
Teac Schwann

6. n SNC, segmentul postsinaptic poate fi o celul:


A.
B.
C.
D.
E.

Epitelial
Muscular
Secretorie
Neuronal
Receptoare
21

7. Pot fi electrice sinapsele:


A.
B.
C.
D.
E.

Axosomatice
Axodendritice
Axoaxonice
Neuromusculare
Dendrodendritice

8. Termenul de reflex a fost introdus de:


A.
B.
C.
D.
E.

Grigore T. Pop
Nicolae C. Paulescu
Rene Descartes
Unna Fielding
I.P. Pavlov

9. Ventriculii laterali:
A.
B.
C.
D.
E.

Se deschid n apeductul lui Sylvius


Se afl n grosimea substanei albe cerebeloase
Sunt conectai prin fornix
Sunt simetrici
Prin canalul ependimar sunt unii cu ventriculul III

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Se afl la nivelul lobului orbital


Conine protoneuronul cii olfactive
Este originea nervilor olfactivi
Are form de litera H
Prezint butoni olfactivi

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Fisura median anterioar:

Separ fasciculele piramidale directe


Separ substana alb de cea cenuie
Este acoperit de dur mater
Conine lichid cefalo-rahidian
Separ fasciculele gracilis drept i stng

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Cerebelul:

Se afl superior de lobul occipital


Este situat napoia bulbului rahidian
Conine ventriculii laterali
Este situat superior de talamus
Include corpul calos

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Bulbul olfactiv:

Nervii spinali:

Au un numr egal cu numrul vertebrelor


Sunt situai posterior de arcul vertebral
Au un trunchi mixt
Sunt n numr de 31
Au cte 5 ramuri formate din fibre somatice
22

14.

Coarnele anterioare conin:

A. Fasciculul spinotalamic anterior


B. Motoneuroni de tip gama
C. Fasciculul piramidal direct
D. Axoni ce intr n componena rdcinii posterioare
E. Neuroni motori simpatici preganglionari

15. Urmtoarele ci au deutoneuronul n trunchiul cerebral cu


excepia:
A. Strionigrice
B. Striorubrice
C. Spinobulbare
D. Strioreticulate
E. Olivospinale

16. Mezencefalul este strbtut de urmtoarele fascicule cu


excepia:
A. Piramidal direct
B. Spinotalamic anterior
C. Lemnisc medial
D. Olivospinal
E. Spinocerebelos ncruciat

17. Are originea aparent pe faa posterioar a trunchiului


cerebral:
A. Nervul
B. Nervul
C. Nervul
D. Nervul
E. Nervul

III
IV
V
VII
IX

18. Inervaia proprioceptiv a muchiului drept extern al


globului ocular este asigurat de:
A. Nervul III
B. Nervul IV
C. Nervul V
D. NervulVI
E. Nervul VII

19.

Nervul VII nu inerveaz regiunea:

A. Temporal
B. Cervical
C. Occipital
D. Zigomatic
E. Mandibular

23

20.
A.
B.
C.
D.
E.

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Reflexul miotatic:

Este un reflex de aprare


Are receptorii localizai n piele
Are centrii polisinaptici
Are rol n meninerea tonusului muscular
Prezint proprietatea de iradiere

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Cornul posterior medular NU conine deutoneuronul cii:

Spinotalamice anterioare
Spinocerebeloase directe
Spinotalamice laterale
Spinobulbare
Spinocerebeloase directe

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Sensibilitatea protopatic de la nivelul palmei drepte:

Este preluat de protoneuronul din ganglionul spinal drept


Este transmis unui deutoneuron din cornul posterior stng
Este condus ascendent prin STA de pe partea dreapt
Se proiecteaz n emisfera cerebral dreapt
Este transmis emisferei cerebeloase stngi

Pedunculii cerebeloi inferiori:

Sunt conectai cu mezencefalul


Conin fibre eferente
Conin fasciculul spinocerebelos Gowers
Conin doar fibre aferente
Leag cerebelul de diencefal

24.

Este adevrat despre sistemul nervos simpatic:

A. Are centrii n mduva spinrii S 2 -S 4


B. Folosete calea unor nervi cranieni
C. Toate fibrele preganglionare fac sinaps n ga nglionii paravertebrali
D. n sinapsele din ganglionii paravertebrali se elibereaz acetilcolin
E. n sinapsa dintre fibra preganglionar i glanda suprarenal se elibereaz
adrenalin

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Marele nerv splachnic inerveaz:

Ficatul
Stomacul
Intestinul subire
Nici un rspuns nu este corect
Toate rspunsurile sunt corecte

26. Fibrele simpatice preganglionare care asigur inervaia


inimii au originea n segmentele:
A.
B.
C.
D.

T 1 -T 4
T 5 -T 9
T 10 -T 12
Nici un rspuns nu este corect
24

E. Toate rspunsurile sunt corecte

27.
A.
B.
C.
D.
E.

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Inervaia simpatic a glandei parotide este asigurat de fibre:

Cu proveniena din primul ganglion paravertebral


Cu originea n nucleul salivator superior
Cu originea n nucleul salivator inferior
Nici un rspuns nu este corect
Toate rspunsurile sunt corecte

Nu primesc inervaie parasimpatic:

Pancreasul exocrin
Rinichii
Glandele salivare
Glandelesuprarenale
Glandele lacrimale
n ganglionii paravertebrali se afl neuroni:
Somatomotori
Visceromotori
Somatosenzitivi
Viscerosenzitivi
De asociaie

29.
A.
B.
C.
D.
E.

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea simpatic produce:

Creterea secreiei lacrimale


Reducerea forei de contracie miocardic
Dilataie bronic
Creterea secreiei de mucus bronic
Relaxarea sfincterului vezical intern

COMPLEMENT GRUPAT
31.
1.
2.
3.
4.

Are roltrofic
Conine neurofibrile
Sintetizeaz mielin
Sintetizeaz ADN pentru neuron

32.
1.
2.
3.
4.

Oligodendrocitul:

Conecteaz regiuni nervoase din aceeai emisfer:

Fibre comisurale
Corpul calos
Trigonul cerebral
Fibre de asociaie

33.

Cortexul cerebral format din 2 straturi celulare regleaz:

1. Procesele de memorizare
2. Proceseleemoionale
25

3. Procesele de gndire
4. Comportamentulinstinctiv

34.
1.
2.
3.
4.

35.
1.
2.
3.
4.

LCR se afl la nivelul:

Ventriculilor laterali
Canalului ependimar
Apeductului lui Sylvius
Spaiului dintre duramater i arahnoid

36.
1.
2.
3.
4.

Reprezint un reflex necondiionat:

Salivaia
Aprarea la durere
Lcrimarea
Reflexul alimentar

La nivelulpunii se afl originea aparent a nervilor:

VI
VII
VIII
IX

37. Impulsurile colectate de discurile Merkel de la nivelul palmei


stngi:
1. Pot fi transmise ascendent prin STA din cordonul lateral stng
2. Pot fi transmise ascendent prin fasciculele spinobulbare din cordonul lateral
stng
3. Pot fi transmise ascendent prin lemniscul medial de parte astng
4. Se proiecteaz n girusul postcentral din emisfera dreapt

38.
1.
2.
3.
4.

39.
1.
2.
3.
4.

Ramura comunicant cenuie a nervului spinal:

Este format din fibre preganglionare


Este mai lung
Este mielinizat pentru sistemul nervos simpatic
Elibereaz noradrenalin pentru sistemul nervos simpatic

40.
1.
2.
3.
4.

n structura nervilor spinali intr:

Axoni ai neuronilor din ganglionul spinal


Axoni mielinizai ai neuronilor motori simpatici din coarnele laterale
Dendrite ale neuronilor din ganglionul spinal
Axoni ai motoneuronilor somatici din coarnele anterioare

Asupra muchilor pupilari:

Stimularea simpatic produce midriaz


Acetilcolina produce mioz
Noradrenalina produce midriaz
Nervul X produce mioz

26

41.
1.
2.
3.
4.

42.
1.
2.
3.
4.

Ganglionul spinal:

Suntefecte ale stimulrii simpatice:

Cerebelul primete aferene prin:

Fasciculul Flechsig
Fasciculele vestibulo-cerebeloase
Nucleii Gowers
Fasciculele spinobulbare

47.
1.
2.
3.
4.

Ramura maxilar a trigemenului:

Contracia muchiului ciliar pentru vederea de aproape


Vasoconstricia tegumentar
Bronhoconstricia
Reducerea debitului urinar

46.
1.
2.
3.
4.

Vagul inerveaz urmtoarele structuri intraabdominale:

Este situat pe rdcina posterioar a nervului spinal


Reprezint locul de origine al fibrelor senzitive ale nervului spinal
Conine neuroni pseudounipolari
Aparine sistemului nervos periferic

45.
1.
2.
3.
4.

din micul nerv splachnic


din nervii pelvieni
din marele nerv splachnic
vagale

Este ramura mijlocie a nervului V


Este format din axoniineuronilor din nucleul motor al nervului V
Inerveaz dinii superiori
Este mixt

44.
1.
2.
3.
4.

preganglionare
preganglionare
preganglionare
preganglionare

Plmnul
Glanda suprarenal
Glandele submandibulare
Splina

43.
1.
2.
3.
4.

Inervaia splinei este asigurat de:

Fibre
Fibre
Fibre
Fibre

Nervul VII asigur:

Sensibilitatea gustativ
Secreia glandelor sublinguale
Secreiaglandelor lacrimale
Secreia glandelor submandibulare

48. Reflexele somatice medulare polisinaptice se pot caracteriza


prin:
1.
2.
3.
4.

Timp de laten mare


Iradiere
Rspuns motor complex
Extensie de partea opus
27

49.
1.
2.
3.
4.

50.
1.
2.
3.
4.

Urmtorii nervi cranieni prezint component parasimpatic:

Secreia glandelor salivare este stimulat de nervii:

V
VII
VIII
IX

54.
1.
2.
3.
4.

IV
VII
XI
IX

IV
V
VI
VII

53.
1.
2.
3.
4.

Sunt nervi micti:

Nervii
Nervii
Nervii
Nervii

52.
1.
2.
3.
4.

anul bulbo-pontin:

Conine originea real a nervilor VI


Conine originea real a nervilor VII
Conine originea real a nervilor VIII
Delimiteaz bulbul de punte

51.
1.
2.
3.
4.

Reflexele condiionate:

Reprezint un mecanism de nvare


Suntcaracteristicespeciei
Se nchid la nivel cortical
Sunt nnscute

Se afln bulb originea real a urmtoarelor fibre motorii:

IX
X
XI
XII

55.

Intervin n transmiterea impulsurilor culese de retin nervii:

1. III
2. IV
3. VI
4. II

56.
1.
2.
3.
4.

Sinapsa chimic:

Transmite bidirecional
Segmentul postsinaptic elibereaz mediatorul chimic
Segmentul presinaptic poate fi reprezentat de o dendrit
Este o legtur discontinu ntre neuroni

28

57.
1.
2.
3.
4.

58.
1.
2.
3.
4.

Cordoanele laterale conin urmtoarele fascicule ascendente

Spinocerebelos direct
Spinotalamic lateral
Spinotectal
Piramidal ncruciat

60.
1.
2.
3.
4.

Coarnelelaterale:

Conin neuroni vegetativi simpatici postganglionari


n jumtatea posterioar se afl neuroni senzitivi
Axonii neuronilor motori vegetativi inerveaz muchii scheletici
Sunt mai proeminene n regiunea toracal

59.
1.
2.
3.
4.

Lichidulcefalorahidian:

Se afl ntredura mater i arahnoid


Este coninut ntre arahnoid i piamater
Este situat ntre piamater i mduv, cu rol protector
Se gsete n canalul ependimar

Rdcina posterioar a nervului spinal:

Conine fibre senzitive i motorii


Include fibresomaticei vegetative
Nu conine dendrite
Include un ganglion spinal

29

RSPUNSURI
SISTEMUL NERVOS

COMPLEMENT SIMPLU
1. B (pg.13,14)
2. A (pg.14)
3. B (pg.14,15)
4. C (pg.10, 14)
5. D (pg.14)
6. D (pg.15)
7. E (pg. 15,16)
8. C (pg.17, 31,54, 59)
9. D (pg. 30, fig.36)
10. A (pg.30, 42)
11. B (pg.29. fig.33)
12. A (pg.19 fig.19 , pg.23,
fig.22)
13. C (pg.19,fig.18, pg.23)
14. B (pg 19, 21, 22,41)
15. E (pg.23)
16. D (pg.20,22, 23)
17. B (pg.27)
18. C (pg.27, fig.27)
19. C (pg.27,fig.28)
20. A (pg.20, 21, fig.20)
21. D (pg.20,21)
22. D (pg.24,25)
23. B (pg.29)
24. D (pg.33, 34, fig.41 pg.
36)
25. E (pg.36, fig.41)
26. A (pg.36, fig.41)
27. B (pg.32, 33)
28. D (pg.34)
29. B (pg 33,34)
30. C (pg 35)

COMPLEMENT GRUPAT
31. B (pg.14, 15)
32. D (pg.31)
33. C (pg.31)
34. E(pg.31)
35. A(pg.30, fig.36)
36. E(pg.26, fig.25)
37. D(pg.20,21)
38. E (pg.23)
39. C (pg.23, 33)
40. A (pg.34,35)
41. E (pg.36,fig.41)
42. D (pg.36,fig.41)
43. B (pg.26)
44. E (pg.13, 20, 23)
45. C (pg.35)
46. A (pg.21,51)
47. E (pg.27)
48. E (pg.25)
49. B (pg.31)
50. D (pg.26)
51. C (pg.27)
52. D (pg.26, 27)
53. C (pg. 27)
54. E (pg.28)
55. D (pg.26)
56. D (pg.14)
57. C (pg.19)
58. C (pg.19)
59. A (pg.23)
60. C (pg.23)

30

ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr.Ioan Alexandru Bulescu


ANALIZATORII
COMPLEMENT SIMPLU
Despre urechea medie sunt adevrate urmtoarele afirmaii :

1.
A.
B.
C.
D.
E.

Peretele ei
Peretele ei
Conine n
Peretele ei
Peretele ei

lateral prezint fereastra oval


lateral prezint fereastra rotund
interiorul su un lan articular
medial este reprezentat de timpan
posterior prezint comunicarea cu nazofaringele

Despre analizatorul acustico-vestibular sunt adevrate :

2.

A. Pe traiectul nervului cohlear se afl ganglionul Scarp


B. Pe traiectul nervului vestibular se afl ganglionul Corti
C. Nervul cohlear i nervul auditiv se unesc i formeaz perechea VII de nervi
cranieni
D. Este aezat n urechea medie
E. Este aezat n urechea intern

3.
Urmtoarea afirmaie despre urechea medie nu este
adevrat:
A.
B.
C.
D.
E.

Conine ciocanul, nicovala i scria


Este o cavitate pneumatic
Este spat n osul temporal
Comunic prin peretele lateral cu nazofaringele
Timpanul este peretele ei lateral

Din mediile refringente fac parte urmtoarele, cu excepia:

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Cristalinul
Corpul vitros
Umoarea apoas
Retina
Cornea

Corneea are o putere de refracie de:

5.
A.
B.
C.
D.
E.

80
40
20
60
90

de
de
de
de
de

dioptrii
dioptrii
dioptrii
dioptrii
dioptrii

6.
Despre aparatul dioptric ocular sunt adevrate urmtoarele,
cu excepia:
A. Cea mai mare parte a puterii de refracie aparine feei posterioare a corneei
B. Are o putere total de aproximativ 60 de dioptrii
31

C. Este format din cornee i cristalin


D. Are centrul optic la 17 mm anterior de retin
E. Razele paralele care vin de la o distan mai mare de 6m vor focaliza pe
retin

7.
A.
B.
C.
D.
E.

8.
A.
B.
C.
D.
E.

9.

Referitor la cornee, urmtoarea afirmaie este fals :


Face parte din tunica fibroas
Este transparent
Prezint puine vase de snge
Prezint numeroase fibre nervoase
Are o putere de refracie de aproximativ 40 de dioptrii

n structura retinei se gsesc celule cu conuri n numr de :


6-7 milioane
60-70 milioane
600-700 milioane
3-4 milioane
30-40 milioane

Despre acomodare este adevrat c:

A. Reprezint variaia puterii de refracie a corneei


B. Organul activ al acomodrii este muchiul ciliar
C. Se datoreaz elasticitii retinei
D. Cnd ochiul privete la distan mai mare de 6 m, muchiul ciliar este n
tensiune
E. Prin comprimarea cristalinului, raza de curbur a acestuia scade

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre mugurii gustativi este adevrat c:


Au form sferic
Prezint la polul bazal un microvil
Se gsesc la nivelul papilelor filiforme
Se gsesc la nivelul papilelor fungiforme
Sunt mecanoreceptori

11. Despre analizatorul gustative este adevrat urmtoarea


afirmaie :
A. Protoneuronul se afl n nucleul solitar
B. La polul bazal al celulelor gustative se gsesc numai terminaii nervoase ale
nervului glosofaringian
C. Aria gustativ se afl n partea inferioar a girului precentral
D. Axonii deutoneuronilor se ncrucieaz
E. Axonii deutorneuronilor nu se ncrucieaz

12. Despre senzaiile gustative primare este adevrat


urmtoarea afirmaie:
A. Zona de percepie pentru srat este n central feei dorsale a limbii
B. Cei mai muli muguri gustativi pot fi stimulai de un singur stimul gustativ
C. Nu se pot delimita zone caracteristice pentru percepia unu anumit gust
fundamental
32

D. Zona de percepie pentru amar este situat la vrful limbii


E. Toate afirmaiile sunt false

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarea afirmaie este corect:


Corpusculii Ruffini sunt receptori pentru vibraii
Corpusculii Krause sunt receptori pentru cald
Corpusculii Golgi-Mazzoni sunt o varietate a corpusculilor Vater -Pacini
Receptorii termici sunt terminaii nervoase mielinizate
Corpusculii Vater-Pacini sunt cei mai mici corpusculi

14. Despre terminaiile ncapsulate este fals urmtoarea


afirmaie:
A.
B.
C.
D.
E.

15.
A.
B.
C.
D.
E.

16.
A.
B.
C.
D.
E.

17.
A.
B.
C.
D.
E.

18.
A.
B.
C.
D.
E.

n derm se gsesc corpusculii Meissner, Krause, Ruffini


Corpusculii Ruffini sunt considerai receptori pentru cald
Corpusculii Krause sunt considerai receptori pentru rece
Corpusculii Meissner sunt considerai receptori pentru rece
n hipoderm se gsesc corpusculi pentru sensibilitatea tactil

Urmtoarea afirmaie despre piele nu este adevrat:


Conine receptori tactili
Epidermul conine numeroase vase de snge
Se continu la nivelul orificiilor cu mucoasele
Este un imens cmp receptor
Epidermul conine terminaii nervoase libere

Despre receptorii cutanai sunt adevrate:


Receptorii tactili nu sunt stimulai de deformrile mecanice
Corpusculii Pacini nu fac parte din receptorii tactili
Receptorii termici sunt rerminaii nervoase cu diametru mare
Temperaturile extreme stimuleaz i receptorii pentru durere
Corpusculii Meissner, Krause, Ruffini sunt terminaii libere

Despre analizatorul olfactiv este adevrat:


Olfacia este bine dezvoltat la om
Receptorii analizatorului olfacti se afl n partea inferioar a foselor nazale
Celulele bipolare din mucoasa olfactiv au rol de protoneuron
Nervii olfactivi pornesc de la nivelul bulbului olfactiv
Tractul olfactiv ajunge pe faa medial a lobului frontal

Retina are urmtoarele caracteristici, cu excepia :


Pat galben este situat n dreptul axului vizual
Prezint n structura sa 10 straturi
Pata oarb conine numeroase elemente fotosensibile
Celulele cu bastonae sunt celule nervoase modificate
Pat galben conine mai multe celule conuri dect bastonae

19. Despre tunica medie a globului ocular sunt adevrate


urmtoarele, cu excepia :
A. Coroida este segmental cel mai anterior al tunicii
33

B.
C.
D.
E.

20.
A.
B.
C.
D.
E.

21.
A.
B.
C.
D.
E.

22.

Se mai numete i tunica vascular


Prezint trei segmente
Corpul ciliar se afl naintea orei serrata
Muchiul ciliar este format din fibre musculare netede

Este fals despre globul ocular :


Peretele su este format din trei tunici concentrice
Corneea este parte a tunicii externe
Irisul este parte a tunicii interne
Retina reprezint tunica intern
Corpul ciliar este parte a tunicii vasculare

Este adevrat despre mediile refringente :


Cristalinul are form de lentil biconcav
Cristalinul conine numeroase vase de snge
Corpul vitros este situat anterior de cristalin
Umoarea apoas este format prin secreia proceselor ciliare
Cristalinul este meninut n poziie de ligamentul suspensor

Legat de distana dintre centrul optic i retin este adevrat :

A. Persoanele hipermetrope apropie obiectele de ochi pentru a vedea clar


B. Persoanele hipometrope ndeprteaz obiectele de ochi pentru a vedea clar
C. Miopia se corecteaz cu lentile convergente
D. Hipermetropia se corecteaz cu lentil divergene
E. Ochiul emetrop este cel n care imaginea retina se afl la 17mm n spatele
centrului optic

23.
A.
B.
C.
D.
E.

24.

Legat de mecanismul recepiei auditive este adevrat :


Perforaiile timpanului duc la surditate
De la nivelul timpanului, und sonor se transmite lanului osicular
Percepia sunetului ncepe la nivelul conductului auditiv extern
nclinarea cililor celulelor auditive are acelai efect indiferent de direcie
Organul Corti nu se gsete pe membrane bazilar

Despre calea vestibular este adevrat :

A. Primul neuron se afl n ganglionul Corti


B. Dendritele primului neuron formeaz ramura vestibular a nervului VIII
C. De la nivelul deutoneuronului pornete fascilulul vestibulo -nuclear care
ajunge la nucleii nervilor III,IV, VI.
D. Fasciculul vestibulo-spinal controleaz echilibrul static i dinamic
E. Fascilulul vestibulo-cerebelos controleaz tonusul muscular

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Aria gustativ se afl la nivelul :


Nucleului amigdalian
Girului postcentral
Lobului temporal
Girului precentral
Girului hipocampic

34

26.
A.
B.
C.
D.
E.

27.
A.
B.
C.
D.
E.

28.
A.
B.
C.
D.
E.

29.

Deutoneuronul sensibiltii olfactive este la nivelul :


Mucoasei olfactive
Bulbului olfactiv
Tractului olfactiv
Talamusului
Nucleului amigdalian

Despre celulele de la nivelul retinei este adevrat :


Sunt celule bipolare cu prelungiri n form de con i bastona
Bastonaele sunt adaptate pentru lumin puternic
Conurile sunt adaptate pentru vederea diurn
Celulele cu bastona sunt n numr de 6-7 milioane
Celulele cu conuri sunt n numr de 125 milioane

Tunica intern a globului ocular este reprezentat de :


Coroid
Retin
Cristalin
Iris
Cornee

Despre analizatorul kinestezic sunt false :

A. Receptorii si se gsesc n periost


B. Corpusculii Golgi sunt situai la jonciunea muchi -tendon
C. Sensibilitatea dureroas de la nivelul articulaiilor este transmis de
corpusculuii Vater-Pacini
D. Fusurile neuro-musculare sunt aezate ntre fibrele musculare striate
E. Fusurile neuro-musculare sunt formate din fibre musculare modificate

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre calea optic este fals :


Este segmental central al analizatorului vizual
Receptorii sunt celulele fotosensibile cu conuri i bastonae
Att protoneuronul ct i deutoneuronul se afl n retin
Deutoneuronul se afl la nivelul celulelor multipolare
Tractul optic conine fibre de la ambii ochi

COMPLEMENT GRUPAT
31.

Despre tractul optic sunt adevrate urmtoarele :

1. Ajunge la metatalamus
2. La nivelul metatalamusului, fibrele tractului optic fac sinaps cu
deutoneuronul
3. Axonii tritoneuronului se proiecteaz n jurul scizurii calcarine
4. Aria vizual secundar reprezint segmental intermediarl analizatorului
vizual

35

32. Despre procesele fotochimice din retin sunt false


urmtoarele :
1. Recepia vizual const n transformarea energiei electromagnetice n influx
nervos
2. Bastonaele celulelor receptoare conin trei feluri de iodopsine
3. Conurile celulelore receptoare conin trei feluri de iodopsine
4. Retina nu este sensibil la radiaiile electromagnetice

33.

Reflexul pupilar fotomotor are urmtoarele caracteristici :

1. Este reglat de centrii cortiicali i coliculii cvadrigemeni superiori


2. Contracia muchilor circulari ai irisului este rspuns la scderea intensitii
luminoase
3. Contracia muchilor radiari ai irisului este rspuns la lumin intens
4. Este urn reflex cu central n mezencefal

34.

Despre analizatorul olfactiv sunt adevrate :

1.
2.
3.
4.

Pentru a putea fi mirosit, o substan trebuie s fie volatil


Omul poate distinge maxim 50 de mirosuri
Calea olfactiv nu are legturi directe cu talamusul
Tractul olfactiv ajunge la nivelul lobului frontal

35. Despre analizatorul olfactiv sunt false urmtoarele, cu


excepia:
1. Receptorii sunt mecanoreceptori
2. Receptorii se gsesc n partea inferioar a foselor nazale
3. Al doilea neuron al cii se gsete la nivelul lobului temporal
4. Axonii deutoneuronilor formeaz tractul olfactiv i ajung n final n jurul
scizurii calcarine

36.

Urechea medie prezint :

1.
2.
3.
4.

Un perete lateral reprezentat de timpan


Pe peretele medial se gsesc ferestrele oval i rotund
Pe peretele anterior se deschide trompa lui Eustachio
Labirintul osos i membranos

37.

Despre urechea medie sunt adevrate :

1. Muchiul scriei are rolul de a egaliza presiunile pe ambele fee ale


timpanului
2. Muchiul ciocanului diminueaz vibraiile sonore puternice
3. Trompa lui Eustachio se deschide pe peretele medial al urechii medii
4. Muchiul scriei amplific vibraiile sonore slabe

38.
1.
2.
3.
4.

Epidermul conine:
La suprafa, stratul cornos
Profund, stratul germinativ
Terminaii nervoase libere
Rare vase de snge

36

39.
1.
2.
3.
4.

Receptorii tactili au urmtoarele caracteristici :


Sunt chemoreceptori
Sunt stimulai de deformri mecanice
Pot genera doar senzaii de presiune
Sunt mecanoreceptori

40.

Hipodermul conine :

1.
2.
3.
4.

Corpusculi Vater-Pacini
Glomerulii glandelor sudoripare
Bulbii firului de pr
esut conjuntiv lax

41.
1.
2.
3.
4.

42.
1.
2.
3.
4.

43.
1.
2.
3.
4.

44.
1.
2.
3.
4.

Este adevrat despre analizatorul gustativ:


Receptorii
Receptorii
Receptorii
Receptorii

sunt
sunt
sunt
sunt

chemoreceptori
reprezentai de mugurii gustative
situai la nivelul papilelpr gustative caliciforme
situai la nivelul papilelor filiforme

Este adevrat despre globul ocular :


Tunica medie este reprezentat de cornee i sclerotic
Tunica medie se mai numete i vascular
Sclerotic este o tunic transparent
Muchiul ciliar este format din fibre musculare netede

Urmtoarele enunuri despre retin nu sunt adevrate :


Pata oarb este situat superior de pata galben
Pata galben conine mai multe bastonae dect conuri
Pata oarb prezint central fovea centralis
Retina conine trei tipuri de celule

Este adevrat despre calea optic :


Este segmentul central al analizatorului vizual
Este segmentul intermediar al analizatorului vizual
Este segmentul periferic al analizatorului vizual
Deutoneuronul este reprezentat de celulele multipolare din retin

45. Despre alctuirea general a analizatorilor sunt false


urmtoarele enunuri, cu excepia :
1. Fiecare analizator este alctuit din trei segmente
2. Pe calea direct,impulsurile sunt conduse lent ntr -o arie cortical specific
analizatorului
3. Segmentul central este reprezentat de aria specific de la nivelul scoarei
cerebrale
4. Pe calea indirect, impulsurile ajung rapid la nivelul scoarei

46.

Este adevrat despre calea vestibular :

1. Primul neuron se afl n ganglionul Scarp

37

2. Primul neuron se afl n ganglionul Corti


3. Axonii protoneuronului formeaz compunenta vestibular a nervului VIII
4. Dentritele protoneuronului formeaz component vestibular a nervului VIII

47. De la nivelul deutoneuronului cii vestibulare pornesc


urmtoarele fascicule:
1.
2.
3.
4.

48.
1.
2.
3.
4.

49.
1.
2.
3.
4.

Fasciculul
Fasciculul
Fasciculul
Fasciculul

vestibulo-talamic
vestibulo-spinal
vestibulo-cerebelos
vestibulo-nuclear

Receptorii analizatorului kinestezic sunt situai n :


Muchi
Tendoane
Ligamente
Oase

Este adevrat despre fusurile neuromusculare :


Sunt disseminate printer fibrele musculare netede
Au inervaie senzitiv i motorie
Inervaia motorie provine din cornul posterior al mducei
Inervaia senzitiv provine din neuronii ganglionului spinal

50. Aparatul dioptric ocular are urmtoarele caracteristici, cu


excepia :
1.
2.
3.
4.

51.
1.
2.
3.
4.

52.
1.
2.
3.
4.

53.
1.
2.
3.
4.

Este format din cornee, cristalin i iris


Cea mai mare parte a puterii de refracie este dat de cristalin
Puterea total a aparatului dioptric este de 40 de dioptrii
Raza de curbur a cristalinului poate fi crescut, realiznd acomodarea

Este fals despre labirintul osos :


Face parte din urechea intern
Este format din vestibulul osos, canalele semicircular osoase i melcul osos
Canalele semicirculare sunt aezate n planuri perpendiculare unul pe cellalt
Melcul osos este situate posterior de vestibul

Este adevrat despre labirintul membranos :


Este situat la interiorul labirintului osos
Vestibulul membranos este format din trei caviti
n utricul se deschid canalele semicirculare membranoase
Utricula se gsete inferior de sacul

Pe peretele anterior al urechii medii se gsesc:


Timpanul
Fereastra oval
Fereastra rotund
Comunicarea cu nazofaringele, prin trompa lui Eustachio

38

54. Despre analizatorul gustativ sunt adevrate urmtoarele


enunuri :
1.
2.
3.
4.

55.
1.
2.
3.
4.

56.
1.
2.
3.
4.

57.
1.
2.
3.
4.

58.

Protoneuronul cii se afl n nucleul solitar din bulb


Axonii deutoneuronilor se ncrucieaz
Aria gustativ se afl la nivelul girului precentral
Aria gustativ se afl la ivelul girului postcentral

Urmtoarele enunuri despre piele sunt adevrate :


Epidermul conine numeroase vase de snge
Hipodermul conine bulbii firului de pr
Pe suprafaa degetelor papilele sunt puin evidente
n stratul reticular al dermului elementele celulare sunt rare

Receptorii tactili :
Sunt
Sunt
Sunt
Sunt

mecanoreceptori
stimulai de deformri mecanice
localizai n derm
mai numeroi n tegumentele cu pr

Fac parte din terminaiile ncapsulate :


Corpusculii Meissner
Corpusculii Krause
Corpusculii Ruffini
Terminaiile libere

Este adevrat despre acomodare:

1. Punctul proxim este punctul cel mai apropiat de ochi la care vedem clar fr
acomodaie
2. Punctul remotum este punctul cel mai apropiat de ochi la care vedem clar fr
acomodaie
3. Punctul remotum se afl la 25 cm de ochi
4. Punctul remotum se afl la 6m de ochi

59.
1.
2.
3.
III
4.

60.
1.
2.
3.
4.

Este fals despre acomodare :


Este un act voluntar
Este un act reflex
Este reglat prin nucleul vegetativ simpatic din mezencefal anexat nervului
Este reglat de centrii corticali i coliculii cvadrigemeni superiori

Este adevrat despre urechea intern :


Se gsete n stnca temporalului
n interiorul labirintului membranos se afl labirintul osos
ntre labirintul osos i cel membranos se afl perilimfa
ntre labirintul osos i cel membranos se afl endolimfa

39

RSPUNSURI
ANALIZATORII

COMPLEMENT SIMPLU
1. C (pag.49)
2. E(pag.49)
3. D (pag 49)
4. D (pag 45)
5. B (pag.45)
6. A( pag 45)
7. C (pag 44-45)
8. A(pag. 45)
9. B (pag. 45)
10. D (pag. 43)
11. D (pag.43)
12. E (pag 43, desen pag 43)
13. C (pag38,39)
14. D (pag.38-39)
15. B (pag .38)
16. D (pag .39)
17. C(pag.42)
18. C (pag.45)
19. A(pag.44)
20. C (pag.44)
21. E (pag.45)
22. E (pag.46)
23. B(desen Pag.50, pag.51)
24. C (pag.50-51)
25. B (pag 43)
26. B (pag. 42)
27. C (pag.45)
28. B (pag 44)
29. C(pag41)
30. A (pag.47)

COMPLEMENT GRUPAT
31. B (pag 47)
32. C (pag.46)
33. D(pag.46)
34. B (pag.42)
35. E (pag.42)
36. A (pag49)
37. C (pag.49)
38. A (pag.38)
39. C(pag.39)
40. E (pag.38)
41. A(pag.43)
42. C(pag.44)
43. A (pag44-45)
44. C (pag.47)
45. B (pag.38)
46. B(pag.50)
47. E(pag.50-51)
48. A(pag41)
49. C (pag.41)
50. A(pag.45)
51. D (pag.49)
52. B (pag.49)
53. D (pag.49)
54. C(pag.43)
55. C(pag.38)
56. A (pag.39)
57. A(pag.38)
58. C (pag.46)
59. B (pag.46)
60. B (pag.49)

40

ntrebri realizate de realizate de Asist. Univ. Dr. Tulin Raluca


GLANDE ENDOCRINE

COMPLEMENT SIMPLU
1. Referitor la glandele suprarenale este FALS urmtoarea afirmaie:
A. Sintetizeaz hormoni de natur lipidic
B. Hormonii secretai sunt vitali
C. Secret calcitonin
D. Sunt glande pereche
E. Sunt alctuite din 2 zone (cortical i medular)

2. Despre ocitocin este adevrat afirmaia:


A. Este numit i hormon mamotrop (LTH)
B. n afar sarcinii este stimulate de efortul fizic i hipoglicemie
C. Atinge un vrf de secreie la natere i revine la nivelul de control dup aproximativ 8 ore
D. Stimuleaz activitatea secretorie a glandei corticosuprarenale
E. Stimuleaz contracia celulelor mioepiteliale care nconjoar alveolele glandei mamare

3. Hormonii corticosuprarenalieni sunt reprezentai de urmtorii, CU


EXCEPIA:
A. Aldosteron
B. Cortizon
C. Adrenalina
D. Hidrocortizon
E. Androgeni

4. Referitor la aldosteron alegei afirmaia corect:


A. Hiposecreia sa determin Boala Conn
B. Hipersecreia sa duce la retenie masiv de ap
C. Boala Addison determin retenie de sare urmat de hipertensiune
D. Hiposecreia sa determin sindromul Cushing
E. Asupra aparatului respirator determin relaxarea musculaturii netede i dilatarea bronhiilor

5. Despre hipofiz este FALS urmtoarea afirmaie:


A. Este localizat la baza encefalului, anterior de chiasma optic
B. Are legturi cu hipotalamusul prin tija pituitar
C. Este alctuit din 3 lobi
D. Cntrete 500 de grame i are diametru de 1,3 cm
E. Secreia sa este controlat i reglat de ctre hipotalamus

6. Hormonii secretai de ctre hipofiz sunt urmtorii, CU EXCEPIA:


A. STH
B. Prolactina
41

C. FSH
D. Vasopresina
E. ACTH

7. Referitor la secreia de gonadotropi selectai afirmai FALS:


A. Sunt secretai de ctre gonade
B. Stimuleaz dezvoltarea tubilor seminiferi la brbat
C. Stimuleaz secreia de estrogeni la femeie
D. Determin ovulaia la femeie
E. Stimuleaz creterea i maturarea foliculului de Graaf

8. Selectai afirmaia FALS referitoare la PTH:


A. Hipercalcemia inhib secreia PTH
B. Hipersecreia PTH determin rarefierea oaselor care pot prezenta fracturi spontane
C. PTH-ul controleaz secreia vitaminei D
D. Rezultatul global al aciunilor PTH este hipocalcemia
E. PTH este activ asupra osului, rinichiului i tractului digestiv

9. Selectai afirmaia adevrat referitoare la aciunea insulinei:


A. Stimuleaz proteoliza i gluconeogeneza la nivelul ficatului
B. Stimuleaz sinteza de glicogen la nivel muscular
C. Hipersecreia sa determin diabetul zaharat
D. Inhib sinteza de glicerol la nivelul esutului adipos
E. Scade captarea aminoacizilor la nivel muscular

10.Selectai afirmaia adevrat referitoare la glanda tiroid:


A. Secret TSH
B. Hormonii tiroidieni au aciune sczut asupra sistemului nervos
C. Hipersecreia sa determin creterea metabolismului bazal
D. Substanele gusogene determin hipotrofia glandei n regiunile srace n iod
E. Hormonii tiroidieni au efect vasoconstrictor la nivelul aparatului cardiovascular

11.Selectai afirmaia FALS referitoare la calcitonin:


A. Este un hormon hipocalcemiant
B. Ajut la fixarea calciului n oase
C. Este secretat la nivelul tiroidei i paratiroidelor
D. Hipocalcemia determin stimularea secreiei de calcitonin
E. Este secretat de ctre celulele C

12. Referitor la STH selectai afirmaia adevrat:


A. Este un hormon glandulotrop
B. Este un hormon secretat la nivel neurohipofizar
C. Dup pubertate produce ngroarea oaselor lungi i dezvoltarea oaselor late
D. Stimuleaz creterea creierului
E. Hipersecreia sa dup pubertate determin gigantismul

13.Urmtoarele organe prezint funcie endocrin, CU EXCEPIA:


A. Adenohipofiza
B. Hipotalamus
42

C. Epifiza
D. Duodenul
E. Uterul

14.Referitor la glanda tiroid selectai afirmaia FALS:


A. Gua este o cretere anatomic a glandei tiroide nsoit ntotdeauna de hiperfuncie
B. Reglarea tiroidei se face printr-un mecanism de feedback hipotalamo-hipofizo-tiroidian
C. Hipofuncia la adult produce o diminuare a ateniei i a capacitii de nvare
D. Hipofuncia tiroidei determin apariia mixedemului
E. La nivelul esutului nervos hormonii tiroidieni determin mielinizarea

15.Selectai afirmaia adevrat referitoare la pancreasul endocrin:


A. Celulele endocrine sunt organizate n acini
B. Secret zilnic 1200-1500 ml de suc pancreatic
C. Secreia sa neutralizeaz aciditatea gastric i regleaz pH-ul n intestinal superior
D. Secreia sa este depozitat n vezica biliar
E. Este implicat n controlul metabolismului intermediar al glucidelor, lipidelor i proteinelor.

16.Selectai afirmaia adevart referitoare la glanda pineal:


A. Secret melanin
B. Are legturi strnse cu retina
C. Se afl situat ntre coliculii cvadrigemeni inferiori
D. Are efecte stimulatoare asupra LH
E. Stimulii luminoi produc stimularea secreiei glandei pineale

17. Selectai afirmaia adevrat referitoare la timus:


A. La pubertate dispare complet
B. Are rol de gland exocrin i endocrin
C. Funciile sale sunt puternic stimulate de hormonii steroizi
D. Unitatea histologic a timusului este acinul
E. Are aciune de frnare a dezvoltrii gonadelor

18.Vasotocina este un hormon secretat de:


A. Neurohipofiz
B. Hipotalamus
C. Timus
D. Epifiz
E. Adenohipofiz

19.Glucagonul are urmtoarele funcii, CU EXCEPIA:


A. Stimuleaz secreia gastric
B. Stimuleaz metabolismul proteic i proteoliza
C. Stimuleaz metabolismul lipidic i lipoliza
D. Stimuleaz metabolismul glucidic i glicogenoliza
E. Stimuleaz gluconeogeneza

20.Hormonul adrenocorticotrp are urmtoarele efecte, CU EXCEPIA:


A. Stiumuleaza activitatea secretorie a medulosuprarenalei
B. Crete concentraia sangvin a hormonilor sexosteroizi
43

C. Stimuleaz melanogeneza
D. Produce nchiderea culorii pielii
E. Crete concentraia sangvin a glucocorticoizilor

21.Referitor la vasopresin selectai afirmaia adevrat:


A. Se mai numete i vasotocina
B. Are aciune principal creterea absorbiei facultative a apei la nivelul tubilor distali i
colectori
C. Are rol n creterea volumului urinei
D. Stimuleaz secreia tuturor glandelor exocrine
E. n doze mici ADH produce vasoconstricie

22.Hormoni glandulotropi sunt considerai urmtorii, CU EXCEPIA:


A. STH
B. FSH
C. ACTH
D. TSH
E. LH

23.Despre nanismul hipofizar este FALS afirmaia:


A. Este o boal produs de hiposecreia STH la copil
B. Indivizii afectai sunt de talie mic 1.20-1.30 m
C. Indivizii afectai sunt proporionat dezvoltai
D. Indivizii afectai prezint intelect normal
E. Indivizii afectai prezint hiposecreia MSH

24.Referitor la tractul nervos hipotalamo-hipofizar este adevrata


afirmaia:
A. Stabilete o legtur ntre regiunea median a hipotalamusului i adenohipofiz
B. Stabilete o legtur ntre regiunea median a hipotalamusului i neurohipofiz
C. Stabilete o legtur ntre hipotalamusul anterior i neurohipofiz
D. Stabilete o legtur ntre hipotalamusul anterior i adenohipofiz
E. Stabilete o legtur ntre regiunea median a hipotalamusului i lobul intermediar al
neurohipofizei

25.Referitor la secreia epifizei (glanda pineal) selectai afirmaia FALS:


A. Are legturi strnse cu rein
B. Are legturi strnse cu urechea intern
C. La ntuneric crete secreia de melatonin
D. Stimulii luminoi produc reducerea secreiei de melatonin
E. Secret vasotocina

26.Selectai afirmaia adevrat despre diabetul zaharat:


A. Este o boal caracterizat prin deficit de glucagon
B. Se caracterizeaz prin hipersecreie de corticotropina
C. Este o boal caracterizat prin exces de insulin
D. n evoluia bolii pacienii prezint poliurie, polidipsie, polifagie, dezechilibre acido-bazice
i electrolitice
E. Se asociaz cu valori constant sczute ale glicemiei
44

27.Referitor la glanda tiroid selectai afirmaia adevrat:


A. Celulele esutului glandular se numesc timocite
B. Timocitele secret tireoglobulin
C. Glanda tiroid secret TSH, tiroxin i tireoglobulin
D. esutul secretor este format din cellule epiteliale organizate n foliculi
E. n interiorul acinilor tiroidieni se gsesc celule C care secret calcitonin

28.Selectai afirmaia adevrat referitoare la secreia glandei


medulosuprarenale:
A. Secret glucocorticoizi i sexosteroizi
B. Secret epinefrin (n proporie de 20%) i norepinefrina (n proporie de 80%)
C. Secret androgeni i estrogeni
D. Hormonii secretai se numesc catecolamine
E. Secret mineralocorticoizi cu reprezentatnt principal aldosteronul

29.Referiror la aciunile glucocorticoizilor selectai afirmaia adevrat:


A. Scade numrul de neutrofile, palchete i hematii
B. Crete numrul de eozinofile i bazofile circulante
C. La nivelul esutului osos stimuleaz catabolismul: sinteza matricei organice i absorbia
intestinal a calciului
D. Scade stabilitatea membranelor lizozomale
E. Crete numrul de limfocite circulante

30.Sindromul Cushing se manifest prin urmtoarele, CU EXCEPIA:


A. Obezitate
B. Diabet
C. Hipertensiune
D. Hipersecreie de glucocorticoizi
E. Hipoglicemie

COMPLEMENT GRUPAT
31.Referitor la neurohipofiz selectai afirmatiiile adevrate:
1.
2.
3.
4.

Reprezint 2% din masa hipofizei


Secret vasopresin i oxitocin
Cntrete 500 grame
Este conectat cu hipotalamusul anterior prin tractul nervos hipotalamo hipofizar

32.Selecati afirmaiile corecte referitoare la hormonii tiroidieni:


1.
2.
3.
4.

Au efect hiperglicemiant
La nivelul metabolismului protidic stimuleaz anabolismul
Au efect hipocolesterolemiant
La nivelul sistemului nervos inhib mielinizarea

33.Depre efectele insulinei sunt FALSE urmtoarele afirmaii:


1. Stimuleaz sinteza de trigliceride i acizi grai la nivelul esutului adipos
2. Stimuleaz sinteza enzimelor lipogenetice la nivelul esutului adipos
45

3. Inhib lipoliza la nivelul esutului adipos


4. Inhib glicoliza la nivel muscular

34.Hormonii secretai de hipofiz sunt urmtorii:


1.
2.
3.
4.

Adrenalina
Melatonina
Noradrenalina
Vasopresina

35.Hormonii secretai de tiroid sunt urmtorii:


1.
2.
3.
4.

Triiodotironin
TSH
Tiroxin
Vasotocina

36.Referitor la PTH selectai afirmaiile adevrate:


1.
2.
3.
4.

Controleaz secreia vitaminei D3


Activeaz osteoclastele
Inhib resorbia tubular a fosfailor anorganici
Crete absorbia intestinal a calciului

37.Referitor la inslele Langerhans selectai afirmaiile FALSE:


1.
2.
3.
4.

Reprezint partea exocrin a pancreasului


Conin celule alfa care secret insulina i celule beta care secret glucagon
Conin celule C care secret calcitonin
Printre insulele Langerhans se gsesc celule parafoliculare C

38.Referitor la epifiz selectai afirmaiile adevrate:


1.
2.
3.
4.

Se mai numete i gland pineal


Formeaz mpreun cu hipotalamusul un sistem neurosecretor epitalamo-epifizar
Secret melatonin i vasotocin
Lumina stimuleaz secreia de melatonin

39.Depre timus sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1.
2.
3.
4.

Are rol de organ limfatic central


Are rol de gland endocrin
Are aciune de frnare asupra dezvoltrii gonadelor
Are efecte de stimulare a mitozelor

40.Referitor la glanda tiroid selectai afirmaiile adevrate:


1.
2.
3.
4.

Se gsete anterior de trahee i superior de laringe


esutul secretor este organizat n foliculi formai din celule C
Sectret TSH
Celelele foliculare sintetizeaz tireoglobulin

41.Despre hipofuncia tiroidian selectai afirmaiile adevrate:


1. Are consecine variabile n funcie de vrst
2. Determin hipocalcemie
3. La adult determin diminuarea ateniei, memoriei i capacitii de nvare
46

4. La copilul mic determin creterea metabolismului bazal

42.Referitor la gua endemic selectai afirmaiile adevrate:


1.
2.
3.
4.

Reprezint creterea anatomic a glandei hipofize


Se nsoete de obicei de hipofuncie tiroidian
Se asociaz ntotdeauna cu exoftalmie (protruzia globilor oculari)
Se ntlnete n regiunile srace n iod.

43.Despre insulin selectai afirmaiile adevrate:


1. Este singurul hormon cu efect catabolizant pe toate metabolismele intermediare
2. Este singurul hormon hipoglicemiant
3. Hipersecreia sa determin o boal metabolic complex caracterizat n evoluia ei prin
glicozurie, poliurie, polifagie, polidipsie
4. Complicaiile diabetului zaharat provoac compromiterea morfofuncional a unor esuturi
i organe de importan vital.

44.Selectai organele care sunt considerate glande endocrine:


1.
2.
3.
4.

Tiroida
Hipotalamusul
Paratiroida
Epitalamusul

45.Referitor la hormoni selectai afirmaiile adevrate


1.
2.
3.
4.

Epifiza stimuleaz secreia de renin


Rinichiul secret eritropoietin
Neuronii epitalamici stimuleaz direct secreia glandei tiroide
Hormonii acioneaz la distan de locul sintezei i produc efecte caracteristice

46.Despre hipofiz selectai afirmaiile adevrate:


1.
2.
3.
4.

A fost descris pentru prima dat de cercettorul romn Nicolae C. Paulescu


Prezint 2 lobi unii printr-un istm
Are legturi directe cu retina
Secret hormoni glandulotropi i non-glandulotropi

47.Selectai hormonii glandulotropi:


1.
2.
3.
4.

FSH
ACTH
LH
STH

48.Referitor la adenohipofiz selectai afirmaiile FALSE:


1.
2.
3.
4.

Secret MSH
Elibereaz n circulaie vasopresin i oxitocin
Este nconjurat aproape complet de neurohipofiz
Secret STH i prolactin

49.Depre aciunile hormonului LH la brbat selectai afirmaiile adevrate:


1. Stimuleaz secreia de androgeni
2. Stimuleaz dezvoltarea tubilor seminiferi
47

3. Stimuleaz celulele interstiiale Leydig


4. Inhib secreia de estrogeni i progesteron a corpului galben

50.Selectai hormonii considerai a fi gonadostimuline:


1.
2.
3.
4.

TSH
LH
ACTH
FSH

51.Selectai afirmaiile adevrate cu privire la secreia glandei


corticosuprarenale:
1.
2.
3.
4.

Hormonii secretai sunt de natur lipidic


Hormonii secretai se numesc catecolamine
Secret mineralocorticoizi, glucocorticoizi i sexosteroizi
Secreia sa scade n condiii de stress, frig sau cldur excesiv

52. Selectai afirmaiile adevrate despre efectele glucocorticoizilor:


1.
2.
3.
4.

Scade numrul de eozinofile i bazofile circulante


Crete numrul de neutrofile, palchete i hematii
Scade numrul de limfocite circulante
Produc hiperglicemie

53. Referitor la medulosuprarenal selectai afirmaiile FALSE:


1.
2.
3.
4.

Prezint zon glomerular, fasciculat i reticulat


Este considerat un ganglion simpatic ai crui neuroni nu au prelungiri
Hormonii secretai sunt de natur lipidic
Aciunea hormonilor si este identic cu stimularea sistemului nervos simpatic

54. Care din urmtoarele aciuni sunt caracteristice catecolaminelor?


1.
2.
3.
4.

Relaxarea musculaturii netede i dilatarea bronhiilor


Contracia sfincterelor tubului digestiv
Inhib majoritatea secreiilor
Contracia splinei i ficatului

55. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la aciunile catecolaminelor:


1.
2.
3.
4.

Produc glicogenoliz i hiperglicemie


Stimuleaz catabolismul acizilor grai
Mobilizeaz grsimile din rezerve
Relaxeaz fibrele netede ale muchilor erector ai firului de pr

56. Despre glucocorticoizi selectai afirmaiile adevrate:


1.
2.
3.
4.

Fracia liber a cortizolului exercit efectele metabolice specifice


Hipersecreia de glucocorticoizi determin sindromul Cushing
Circul n snge legai de proteine plasmatice
Au ca reprezentant principal aldosteronul

57. Sexosteroizii au urmtoarele aciuni, CU EXCEPIA:


1. Obezitate, hipertensiune i diabet
2. La fete, stimularea depunerii lipidelor pe olduri i coapse
48

3. La biei, stimularea dezvoltrii glandei mamare


4. La biei, stimularea dezvoltrii laringelui

58. Referitor la ACTH selectai afirmaiile adevrate:


1.
2.
3.
4.

Este secretat la nivelul neurohipofizei


Hipersecreia sa determin diabet bronzant
Hiposecreia sa determin Sindrom Cushing
Stimuleaz melanogeneza

59. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la TSH:


1.
2.
3.
4.

Hiposecreia sa poate duce la insuficien tiroidian


Este secretat la nivelul foliculilor tiroidieni
Hipersecreia sa poate duce la hipertiroidism
Se mai numete i tiroxin

60. Selectai afirmaiile adevrate despre calcitonin:


1.
2.
3.
4.

Secreia sa este stimulat de ctre hipercalcemie


Rezultatul global al aciunilor sale este hipocalcemia
Este sintetizat la nivelul celulelor parafoliculare C din tiroid i paratiroide
Este activ asupra osului, rinichiului i tractului digestiv prin efectele vitaminei D3 a crei
secreie o controleaz.

49

RSPUNSURI
GLANDE ENDOCRINE

COMPLEMENT SIMPLU
1.
C (56)
2.
E (56,57)
3.
C (56,57)
4.
B (56)
5.
A (54)
6.
D (54)
7.
A (55)
8.
D (58,59)
9.
B (59)
10. C (58)
11. D (58,59)
12. C (54)
13. E (54)
14. A (58)
15. E (59)
16. B (60)
17. E (60)
18. D (60)
19. A (60)
20. A (55)
21. B (55)
22. A (54)
23. E (55)
24. C (54)
25. B (60)
26. D (59,60)
27. D (58)
28. D (57)
29. C (56)
30. E (56,57)

COMPLEMENT GRUPAT
31. C (54,55)
32. B (58)
33. D (59)
34. E (55,60)
35. B (58)
36. E (59)
37. E (58,59)
38. B (60)
39. A (60)
40. D (58)
41. B (58)
42. C (58)
43. C (59,60)
44. B (54)
45. C (54)
46. D (55)
47. A (54)
48. A (54,55)
49. B (55)
50. C (55)
51. B (56,57)
52. E (56,57)
53. B (57)
54. E (57)
55. A (57)
56. A (56)
57. B (57)
58. C (55)
59. B (55)
60. A (58,59)

50

ntrebri realizate de ef lucrri dr. Ctlina Ciornei


GLANDE ENDOCRINE
COMPLEMENT SIMPLU
1. Adenohipofiza este alctuit din:
A.
B.
C.
D.
E.

esut
esut
esut
esut
esut

epitelial
epitelial
epitelial
epitelial
epitelial

unistratificat cubic
pluristratificat cubic
pluristratificat cilindric
unistratificat cilindric
n cordoane celulare

2. Adenohipofiza este situat:


A.
B.
C.
D.
E.

La baza creierului
ntre coliculii cvadrigemeni superiori
ntre coliculii cvadrigemeni inferiori
naintea chiasmei optice
Deasupra hipotalamusului

3. ntre hipotalamus i hipofiz:


A. Exist doar conexiuni anatomice
B. Exist doar conexiuni funcionale
C. Tractul hipotalamo-hipofizar se gsete ntre hipotalamusul anterior i
neurohipofiz
D. Exist sistemul port hipotalamo -hipofizar ntre hipotalamusul anterior i
adenohipofiz
E. Toate afirmaiile sunt adevrate

4. Somatotropul:
A.
B.
C.
D.
E.

Este secretat de lobul hipofizar posterior


Acioneaz prin intermediul unor hormoni numii somatomedine
Stimuleaz creterea creierului
Stimuleaz eliminrile de compui ai N
Determin retenia de Ca.

5. Pn la pubertate, somatotropul determin:


A.
B.
C.
D.
E.

Creterea n grosime a oaselor lungi


Dezvoltarea oaselor late
Creterea exagerat a mandibulei
ngroarea buzelor
Stimularea condrogenezei

6. Creterea organismului nu este stimulat de:


A. Tiroxin
B. Insulin
C. Somatotrop
51

D. Ocitocin
E. Estrogen

7. Hormonul somatotrop:
A.
B.
C.
D.
E.

Este secretat de neurohipofiz


Stimuleaz creterea creierului
Este hormon glandulotrop
i exercit efectele prin intermediul somatomedinelor
Are ca organ-int tiroida

8. Adenohipofiza:
A.
B.
C.
D.
E.

Este legat anatomic de hipotalamusul anterior


Secret hormoni glandulotropi
Elibereaz hormonii secretai de hipotalamusul anterior
Este alctuit din lobul posterior hipofizar npreun cu lobul intermediar
Ocup 75% din masa hipofizei

9. Hormonul adrenocorticotrop:
A.
B.
C.
D.
E.

Stimuleaz secreia corticosuprarenalei


Stimuleaz secreia adenohipofizei
Stimuleaz n principal secreia de mineralocorticoizi
Se mai numete i hormon de cretere
Este secretat de lobul intermediar hipofizar

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Controleaz funcia adenohipofizei


Hormonul foliculostimulant determin creterea foliculului de Graaf
Sunt secretai de gonade
Hormonul luteinizant stimuleaz la femeie secreia de prolactin
Hormonul luteinizat stimuleaz la brbat spermatog eneza

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre hormonii gonadotropi sunt adevrate afirmaiile:

Prolactina:

Este un hormon glandulotrop


Stimuleaz creterea glandei mamare
Stimuleaz secreia lactat
Stimuleaz expulzia laptelui din glanda mamar
Stimuleaz activitatea gonadotrop

12. Secreia de prolactin este stimulat de urmtorii factori, cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Stresul chirurgical
Hiperglicemia
Suptul
Somnul
Efortul fizic

13.

Deficitul de corticotropin are ca efect:

A. Hiperglicemie
B. Obezitate
52

C. Hipertensiune arterial
D. Hiperpigmentarea pielii
E. Pierderi de sare i ap

14.
A.
B.
C.
D.
E.

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Aldosteronul are urmtoarele efecte, cu excepia:

Acidurie
Kaliurie
Reabsorbie de sodiu
Reabsorbie de potasiu
Reabsorbie de clor

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Aldosteronul este:

Un mineralocorticoid
Secretat de medulosuprarenal
Un hormon cu secreia controlat de glanda pineal
O enzim cu aciune n condiii de stress
Hormon cu structur proteic

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Calcitonina are ca efect:

Hipocalcemia
Hipercalcemia
Eliberarea calciului din oase
Activarea osteoclastelor
Creterea absorbiei intestinale a calciului

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipofuncia tiroidei produce:

Hiperglicemie
Hipocolesterolemie
Catabolism proteic
Cderea prului
Exoftalmie

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Hormonii tiroidieni au ca efect:

Vasoconstricie
Scderea amplitudinii micrilor respiratorii
Creterea frecvenei cardiace
Scderea forei de contracie a inimii
Scderea promptitudinii reflexelor miotatice

Despre oxitocin sunt adevrate urmtoarele, cu excepia:

Stimuleaz contracia muscular a uterului gravid


Este pus n circulaie prin tija pituitar
Este secretat de neurohipofiz
Contract celulele mioepiteliale din glanda mamar
Este pus n circulaie sub influena hipotalamusului

20.

Insulina:

A. Este secretat de celulele pancreatice


B. Este secretat n coloidul folicular
53

C. A fost descoperit de Banting, McLeod i Best


D. Este secretat prin canalul pancreatic principal n duoden
E. Este singurul hormon hipoglicemiant

21.
A.
B.
C.
D.
E.

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea nervilor simpatici produce:

Scderea secreiei de melatonin


Scderea secreiei de MSH
Contracia musculaturii netede a tubului digestiv
Relaxarea sfincterelor digestive
Stimulareasecreiilor digestive

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Vasotocina:

Este secretat de neuronii hipotalamici


Este eliberat de neurohipofiz
Are efect de cretere a absorbiei facultative a apei
Este secretat sub influena hipotalamusului
Are aciune antigonadotrop

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Alegei afirmaia adevrat despre epifiz:

Se mai numete i glanda pineal


Este situat ntre coliculii cvadrigemeni inferiori
Intr n compoziia hipotalamusului
Secret hormonul melanocitostimulator
Secret vasopresin

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Glucagonul:

Este forma de stocare a glucozei


Inhib proteoliza
Stimuleaz secreia gastric
Stimuleaz secreia biliar
Scade fora de contracie miocardic

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Hipersecreia de insulin determin:

Poliurie
Polidipsie
Polifagie
Glicozurie
Hipoglicemie

Dezvoltarea gonadelor este inhibat de:

Testosteron
Estrogeni
Progesteron
Timus
Gonadotropi

27.

Cortizolul determin:

A. Stimularea diferenierii neuronale


B. Mielinizarea neuronilor
54

C. Dezvoltarea sinapselor
D. Stimuleaz creterea neuronilor
E. Integritatea funciilor superioare ale SNC

28.
A.
B.
C.
D.
E.

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Tiroida secret:

Tirozin
Tiroxin
Parathormon
Tireoglobulin
Tireostimulin

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Efectele cortizolului sunt urmtoarele, cu excepia:

Scderea concentraiei acizilor grai liberi


Creterea sintezei proteice n ficat
Stimularea degradrii proteinelor musculare
Hiperglicemie
Creterea lipolizei

Timusul conine:

Celule
Celule
Celule
Celule
Celule

foliculare
epiteliale
hematoformatoare
principale
parafoliculare

COMPLEMENT GRUPAT
31.
1.
2.
3.
4.

Corticotropina
Hormonul luteinizant
Tireotropina
Somatotropul

32.
1.
2.
3.
4.

Hormonii sunt substane secretate de:

Tiroid
Rinichi
Hipofiz
Hipotalamus

33.
1.
2.
3.
4.

Alegei care sunt hormonii tropi hipofizari:

Glanda pituitar:

Este situat la baza creierului


Are legturi cu epitalamusul
Coordoneaz activitatea gonadelor
Secret vasotocin

34.

Urmtorii hormoni au efect hiperglicemiant:

1. Glucagon
2. Tiroxina
55

3. Adrenalina
4. Cortizolul

35.
1.
2.
3.
4.

Uteruluigravid
Tiroidei
Glandei mamare
Corticosuprarenalei

36.
1.
2.
3.
4.

Stresul psihic stimuleaz secreia de:

Cortizolul
Noradrenalin
Adrenalin
Prolactin

41.
1.
2.
3.
4.

Celulele-int ale aldosteronului se gsesc n:

Rinichi
Colon
Glandele sudoripare
Parotide

40.
1.
2.
3.
4.

Secreia tiroidei:

Este influenat de hipofiz


Influeneaz concentraia plasmatic a calciului
Scade n mixedem
Este reglat de hipotalamus

39.
1.
2.
3.
4.

Glandele endocrine:

Elibereaz produsul de secreie printr -un canal excretor


Regleaz metabolismele celulare
Acioneaz independent de sistemul nervos
Influeneaz activitatea tuturor celulelor corpului

38.
1.
2.
3.
4.

Sunt glande endocrine:

Timusul
Insulele Langerhans
Placenta
Hipotalamusul median

37.
1.
2.
3.
4.

Hormonii hipotalamici influeneaz activitatea:

Vasopresina acioneaz asupra:

Tubilor uriniferi
Glandelor sudoripare
Glandelor sublinguale
Pancreasului endocrin

42.

Tiroida secret:

1. Tiroxin
2. Calcitonin
3. Triiodotironin
56

4. Tirozin

43.
1.
2.
3.
4.

Hormonii tiroidieni au ca efect:

Hipoglicemie
Hipocolesterolemie
Anabolism proteic
Creterea metabolismului bazal

; Parathormonul acioneaz asupra:


Vitaminei
D3
1.
2. Osului
3. Tractului digestive
4. Rinichiului

44.

45.
1.
2.
3.
4.

Scderea sintezei de glicogen la nivel muscular


Creterea glicogenogenezei hepatice
Scderea lipogenezei hepatice
Scderea proteolizei hepatice

46.
1.
2.
3.
4.

Tiroida secret:

Tiroxin
Calcitonin
Triiodotironin
Tireoglobulin

50.
1.
2.
3.
4.

Glucagonul:

Este un polimer al glucozei


Este secretat n duoden de ctre pancreas
Este sintetizat de celulele pancreatice
Stimuleaz gluconeogeneza

49.
1.
2.
3.
4.

Hiperpigmentarea pielii apare n:

Hipersecreie de hormon melanocitostimulant


Gu endemic
ACTH
Diabet insipid

48.
1.
2.
3.
4.

Dintre efectele insulinei, sunt:

Creterea transportului de glucoz n esutul adipos


Scderea sintezei proteice n muchi
Creterea sintezei de trigliceride n esutul adipos
Creterea lipolizei n esutul adipos

47.
1.
2.
3.
4.

Efectele insulinei sunt:

Tiroida este alctuit din:

Celule
Celule
Celule
Celule

foliculare
principale
parafoliculare
reticulare
57

51.
1.
2.
3.
4.

Stimuleaz glicogenogeneza
Stimuleaz anabolismul acizilor grai
Stimuleaz depunerea grsimilor n rezerve
Produce hipoglicemie

52.
1.
2.
3.
4.

Cantitatea de calciu din oase depinde de:

Calcitonin
Somatotrop
Parathormon
Adrenalin

54.
1.
2.
3.
4.

Secreia de noradrenalin este stimulat de:

Somn
Efort fizic
Supt
Frig

53.
1.
2.
3.
4.

Adrenalina:

Cantitatea de glicogen muscular depinde de:

Insulin
Adrenalin
Glucagon
Noradrenalin

55. Creterea forei de contracie miocardic este un efect al


aciunii:
1.
2.
3.
4.

Tiroxinei
Adrenalinei
Triiodotironinei
Glucagonului

56.
1.
2.
3.
4.

57.
1.
2.
3.
4.

Coninutul de sodiu din organism este reglat de:

Aldosteron
ADH
Somatotrop
Tiroxin

58.
1.
2.
3.
4.

n reglarea echilibrului acido-bazic intervin:

Somatotropul
Insulina
Vasopresina
Aldosteronul

Depozitele de esut adipos depind de:

Estrogeni
Hidrocortizon
Insulin
Somatotrop
58

59.
1.
2.
3.
4.

Tiroxin
Somatotrop
Insulin
Testosteron

60.
1.
2.
3.
4.

Dezvoltarea masei musculare depinde de:

Hipotalamusul regleaz activitatea urmtoarelor glande:

Ovar
Paratiroide
Tiroid
Pancreas

59

RSPUNSURI:
GLANDE ENDOCRINE

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. E (pg. 11, 54)


2. A (pg. 54)
3. C (pg. 54)
4. E (pg. 54)
5. E (pg. 54, 55)
6. D (pg. 54)
7. D (pg. 54)
8. E (pg. 54)
9. A (pg. 55)
10. B (pg. 55)
11. C (pg. 55, 120)
12. B, (pg. 55)
13. E (pg. 55, 56, 57)
14. C (pg. 58)
15. D (pg. 58)
16. A (pg. 58, 59)
17. A (pg. 56)
18. D (pg. 56)
19. C (pg. 55, 56)
20. E (pg. 59)
21. E (pg. 59, 60)
22. D (pg. 60, 108)
23. A (pg. 60)
24. E (pg. 55, 60)
25. A (pg. 57, 60)
26. D (pg. 55, 60)
27. E (pg. 56, 58)
28. A (pg. 57)
29. B (pg. 55, 58)
30. C (pg. 60)

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

60

A (pg. 54)
E (pg. 54)
B (pg. 54, 60)
E (pg. 57, 58, 60)
E (pg. 56, 57, 58)
E (pg. 55, 59, 60, 120)
C (pg. 54)
E (pg. 58)
E (pg. 56, 75)
E (pg. 55, 57)
A (pg. 55)
A (pg. 58)
C (pg. 58)
E (pg. 59)
C (pg. 59)
B (pg. 59)
B (pg. 55, 58)
D (pg. 60)
A (pg. 58)
B (pg. 58, 60)
E (pg. 57)
C (pg. 55, 57)
A (pg. 54, 58, 59)
E (pg. 57, 59, 60)
E (pg. 57,59)
C (pg. 56, 60)
B (pg. 54, 58)
A (pg. 56, 57, 59)
E (pg. 54, 57, 58, 59)
B (pg. 55, 58)

ntrebri realizate de Asist. Univ. Rzvan Stnciulescu


MICAREA

COMPLEMENT SIMPLU
1.Ce form are muchiul biceps?
A. Fusiform
B. De cupol
c. Patrulater
D. Triunghiular
E. De trapez

2. Care dintre urmtorii muchi are form de cupol?


A. Drept abdominal
B. Biceps
C. Diafragma
D. Piramidal al abdomenului
E. Triceps

3.Ce form are muchiul orbicular al buzelor?


A. De cupol
B. De trapez
C. Fusiform
D. Circular
E. Patrulater

4.Care dintre urmtorii muchi are form circular?


A. Orbicular al pleoapelor
B. Diafragma
C. Drept abdominal
D. Piramidal al abdomenului
E. Biceps

5.Care dintre urmtorii muchi nu aparine grupului antero-lateral al


abdomenului?
A. Drept abdominal
B. Oblic extern
C. Marele dorsal
D. Oblic intern
E. Transvers abdominal

6.Care dintre urmtorii muchi ncreete pielea gtului?


A. Muchiul maseter
B. Muchiul trapez
C. Muchiul subclavicular
61

D. Muchiul pielos al gtului


E. Muchiul sternocleidomastoidian

7. Care dintre urmtorii muchi se afl inferior de muchii trapezi?


A. Subclavicular
B. Pectoral mare
C. Sternocleidomastoidian
D. Marele dorsal
E. Pielos al gtului

8.Care dintre urmtorii muchi este situat profund de muchii pectorali?


A. Dinat mare
B. Transvers abdominal
C. Drept abdominal
D. Oblic intern
E. Oblic extern

9.Care dintre urmtoarele enunuri nu caracterizeaz muchiul deltoid?


A. Este principalul muchi al umrului
B. Este situat imediat sub piele
C. Ridic membrul superior pn la orizontal
D. Realizeaz abducia braului
E. Realizeaz adducia braului

10. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la muchii posteriori ai


antebraului este adevrat ?
A. Sunt extensori ai minii
B. Sunt flexori ai minii
C. Sunt flexori ai antebraului
D. Sunt flexori ai degetelor
E. Sunt extensori ai braului

11. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la muchii anteriori ai


antebraului este adevrat?
A.Sunt extensori ai minii
B. Sunt extensori ai antebraului
C. Sunt extensori ai degetelor
D. Sunt flexori ai degetelor
E. Sunt flexori ai braului

12.Care este cel mai lung muchi din corpului uman?


A. Cvadriceps
B. Triceps
C. Croitor
D. Adductor lung
E. Drept abdominal

62

13. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de muchii mediali ai coapsei


este adevrat?
A. Realizeaz abducia coapsei
B. Realizeaz adducia coapsei
C. Contracia acestora deprteaz coapsele
D. Contracia acestora departeaz gambele
E. Toate variantele de mai sus sunt adevrate

14.Care dintre urmtorii muchi se afl n loja posterioar a coapsei?


A. Croitor
B. Cvadriceps
C. Biceps femural
D. Drept medial
E. Adductor scurt

15.Care dintre urmtorii muchi se afl n loja anterioar a


coapsei?
A. Croitor
B. Adductor lung
C. Semitendinos
D. Drept medial
E. Adductor scurt

16. Care dintre urmtorii muchi se afl n jurul articulaiei oldului?


A. Gastrocnemian
B. Fesieri
C. Tricepsul sural
D. Tibial anterior
E. Tibial posterior

17.Care dintre urmtorii muchi formeaz mpreun cu muchiul


gastrocnemian tricepsul sural?
A. Peronier scurt
B. Peronier lung
C. Tibial posterior
D. Solear
E. Tibial anterior

18.Care dintre urmtorii muchi se afl n planul profund al lojei


posterioare a gambei?
A. Gastrocnemian
B. Solear
C. Peronier scurt
D. Tibial posterior
E. Tibial anterior

19.Care dintre urmtorii muchi se afl n loja anterioar a gambei?


A. Gastrocnemian
63

B. Tibial anterior
C. Peronier lung
D. Tibial posterior
E. Solear

20.Ce procent din masa organismului uman este reprezentat de muchii


scheletici?
A. 80%
B. 90%
C. 30%
D. 40%
E. 10%

21.Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la muchii scheletici este


adevarat?
A. Asigur tonusul
B. Asigur postura
C. Asigur mimica
D. Asigur echilibrul
E. Toate varianele de mai sus sunt adevrate

22.Care dintre urmtoarele enunuri legate de contractibilitatea muscular


este adevrat?
A. Se datoreaz proprietilor membranei celulare
B. Reprezint capacitatea muchiului de a se scurta
C. Reprezint proprietatea muchiului de a se alungi pasiv
D. Reprezint o stare de tensiune permanent
E. Baza anatomic a acestei proprieti este reprezentat de fibrele elastice din structura
perimisiumului

23. Care dintre urmtoarele enunuri legate de extensibilitatea muscular


este adevrat?
A. Substratul su anatomic este reprezentat de fibrele conjuctive i elastice din muchi
B. Baza anatomic a acestei proprieti este reprezentat de sarcomer
C. Se datoreaz proprietilor membranei celulare
D. Reprezint o stare de tensiune permanent
E. Reprezint capacitatea muchiului de a se scurta

24. Care dintre urmtoarele enunuri legate de elasticitatea muscular este


adevrat?
A. Reprezint proprietatea muchilor de a se alungi pasiv
B. Substratul su anatomic este reprezentat de fibrele conjuctive i elastice din muchi
C. Baza anatomic a acestei proprieti este reprezentat de fibrele elastice din structura
perimisiumului
D. Reprezint capacitatea muchiului de a se scurta
E. Baza molecular a acestei proproeti o constituie proteinele contractile

64

25.Care dintre urmtoarele afirmaii nu caracterizeaz tonusul muscular?


A. Este de natur reflex
B. Este o stare de tensiune permanent
C. Este o stare de tensiune temporar
D. Caracterizeaz muchii care au inervaie motorie i senzitiv intact
E. Dispare dup denervare

26.Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la contraciile musculare


izometrice este adevrat?
A. n contraciile musculare izometrice lungimea muchiului variaz
B. n contraciile musculare izometrice tensiunea rmne constant
C. n contraciile musculare izometrice att tensiunea ct i lungimea muchiului variaz
D. n contraciile musculare izometrice tensiunea crete foarte mult
E. n contraciile musculare izometrice muchii realizeaz lucru mecanic

27.Durata medie a fazei de laten a contraciei musculare este de:


A. 0,04 sec
B. 0,05 sec
C. 0,1 sec
D.0,01 sec
E. Nici una dintre variantele de mai sus

28.Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la secusa muscular este


fals?
A.Reprezint o contracie muscular unic
B. Poate fi izometric
C. Poate fi izotonic
D. Are o durat total de 0,1 sec
E. Amplitudinea ei variaz invers proporional cu intensitatea stimulului aplicat

29.Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la secusa muscular este


fals?
A. Cuprinde o faz de laten
B. Se obine prin aplicarea a 50-100 de stimuli/secund
C. Cuprinde o faz de contracie
D. Cuprinde o faz de relaxare
E. Are o durat total de 0,1 secunde

30. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la sinartroze este


adevrat?
A. sunt articulaii care posed un grad variabil de mobilitate
B. posed cavitate articular
C. o mobilitate mare
D. sunt articulaii imobile
E. sunt reprezentate de amfiartroze

65

COMPLEMENT GRUPAT
31. Forma fusiform caracterizeaz urmtorii muchi:
1. Orbicular al buzelor
2. Biceps
3. Orbicular al pleoapelor
4. Triceps

32. Care dintre urmtorii muchi aparin regiunii gtului:


1. Sternocleidomastoidian
2. Muchii mimicii
3. Pieolos al gtului
4. Maseteri

33. Care dintre urmtorii muchi se gsesc anterior la nivelul braului ?


1. Biceps brahial
2. Coracobrahial
3. Brahial
4. Triceps brahial

34. Tecile fine de esut conjunctiv care nvelesc fiecare fibr muscular
poart denumiriea de :
1. Epimisium
2. Perimisium
3. Tendon
4. Endomisium

35. Care dintre urmtorii muchi se gsesc profund pe partea anterolateral a toracelui?
1. Pectoral mic
2. Subclavicular
3. Pectoral mare
4. Dinat anterior

36. Muchii anteriori ai antebraului sunt muchi:


1. Flexori ai antebraului
2. Flexori ai minii
3. Pronatori ai minii
4. Extensori ai minii

37. Muchii coapsei sunt grupai n:


1. Loja antero-medial i loja posterioar
2. Loja anterioar i loja posterioar
3. Loja medial i loja lateral
4. Toate variantele de mai sus sunt false

66

38. Care dintre urmtorii muchi sunt situai n loja posterioar a coapsei?
1. Semitendinos
2. Semimembranos
3. Biceps femural
4. Tibial posterior

39. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la muchii posteriori din


planul profund al gambei sunt adevrate?
1. Realizeaz extensia labei piciorului
2. Realizeaz flexia gambei
3. Realizeaz flexia degetelor
4. Realizeaz extensia degetelor

40. Care dintre urmtorii muchi sunt situai n loja lateral a gambei?
1. Peronier scurt
2. Gastrocnemian
3. Peronier lung
4. Solear

41. Baza molecular a contractibilitii este reprezentat de?


1. Sarcomer
2. Miofibril
3. Membrana celular
4. Proteinele contractile

42. Baza anatomic a elasticitii musculare este reprezentat de:


1. Membrana celular
2. Proteinele contractile
3. Sarcomer
4. Fibrele elastice din structura perimisiumului

43.Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la tonusul muscular sunt


false?
1. Este o stare de tensiune permanent
2. Reprezint proprietatea muchiului de a se alungi pasiv sub aciunea unei fore exterioare
3. Caracterizeaz muchii care au inervaie motorie i senzitiv intact
4. Este o stare de tensiune temporar

44. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la contraciile izometrice


sunt false?
1. n cadrul acestui tip de contracie muchiul nu realizeaz lucru mecanic extern
2. n cadrul acestui tip de contracie lungimea muchiului rmne neschimbat
3. n cadrul acestui tip de contracie toat energia chimic se pierde sub form de cldur plus
lucru mecanic intern
4. n cadrul acestui tip de contracie muchiul realizeaz lucru mecanic

67

45. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la contraciile izotonice


sunt adevrate?
1. n cadrul acestui tip de contracie lungimea muchiului nu variaz
2. n cadrul acestui tip de contracie lungimea muchiului variaz
3. n cadrul acestui tip de contracie tensiunea variaz
4. n cadrul acestui tip de contracie tensiunea rmne constant
46. Prin ce tip de faze trece fiecare muchi n cadrul unei activiti
obinuite?
1. Izotonice
2. Izometrice
3. Auxotonice
4. Izometrice, izotonice i auxotonice

47. Care dintre urmtoarele enunuri caracterizeaz manifestrile chimice


ale contaciei musculare?
1. Sunt iniiate prin mecanismul de cuplare excitaiei-contraciei
2.Sunt reprezentate de potenialul de aciune al fibrei musculare
3. Asigur energia necesar proceselor mecanice
4. Pot fi nregistrare realizndu-se electromiograma

48. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la manifestrile electrice


ale contaciei musculare sunt adevrate?
1. Pot fi nregistrare realizndu-se electromiograma
2. Sunt iniiate prin mecanismul de cuplare excitaiei-contraciei
3. Sunt reprezentate de potenialul de aciune al fibrei musculare
4. Asigur energia necesar proceselor mecanice

49. Care dintre urmtoarele afirmaii caracterizeaz metabolismul


muscular?
1. Este anaerob n primele 45-90 de secunde al unui efort moderat sau intens
2. Este aerob n primele 45-90 de secunde al unui efort moderat sau intens
3. Dup primele dou minute de efort necesitile energetice sunt satisfcute n cea mai mare
parte aerob
4. Dup primele dou minute de efort necesitile energetice sunt satisfcute n cea mai mare
parte anaerob

50. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la manifestrile mecanice


ale contaciei musculare sunt adevrate?
1. Se studiaz cu ajutorul electromiogramei
2. Sunt iniiate prin mecanismul de cuplare excitaiei-contraciei
3. Sunt reprezentate de potenialul de aciune al fibrei musculare
4. Se studiaz cu ajutorul miografului

68

51. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la secusa muscular sunt


false?
1. Poate fi izometric
2. Poate fi izotonic
3. Durata sa total este de 0,1 sec
4. Amplitudinea sa va fi invers proporional cu intensitatea stimulului aplicat

52. Care dintre urmtoarele enunuri legate de contracia tetanic sunt


adevrate?
1. Graficul su prezint un platou dinat
2. Graficul su prezint un platou regulat
3. Exprim sumaia incomplet a secuselor
4. Exprim sumaia total a secuselor

53. n care dintre urmtoarele situaii contracia muscular este


reprezentat de o secus?
1. Frison
2. Sistol cardiac
3. Contracie obinut n urma reflexului miotatic
4. Toate variantele de mai sus sunt false

54. Ce procent din energia chimic se transform n energie caloric n


cadrul contraciei musculare?
1. 30%
2. 100%
3. 10%
4.70 %
55. Care dintre urmtoarele enunuri caracterizeaz sinartrozele?
1. sunt articulaii imobile
2. n acest tip de articulaii se execut micri foarte reduse
3. nu posed cavitate articular
4. sunt reprezentate de artrodii

56. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la diartroze sunt false?


1. sunt articulaii imobile
2. sunt reprezentate de sindesmoze
3. sunt reprezentate de sinostoze
4. posed un grad variabil de mobilitate

57. Care dintre urmtoarele structuri aparin artrodiilor?


1. suprafee articulare
2. capsul articular
3. membran sinovial
4. cavitate articular

69

58.Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la artrodii sunt adevrate?


1. sunt articulaii sinoviale
2. au mobilitate redus
3. au mobilitate mare
4. nu posed cavitate articular

59. Ce tip de esut se interpune ntre dou oase care se articuleaz n cazul
sindesmozelor?
1. esut osos
2. esut cartilaginos
3. esut muscular
4. esut fibros

60. Care dintre urmtoarele articulaii conin ligamente articulare?


1. sinartrozele
2. amfiartrozele
3. sindesmozele
4. artrodiile

70

RSPUNSURI
MICAREA

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT MULTIPLU

1. A (pg. 68)
2. C (pg. 68)
3. D (pg. 68)
4. A (pg. 68)
5. C (pg. 68)
6. D (pg. 68)
7. D (pg. 68)
8. A (pg. 68)
9. E (pg. 68)
10. A (pg. 69)
11. D (pg. 69)
12. C (pg. 69)
13. B (pg. 69)
14. C (pg. 69)
15. A (pg. 69)
16. B (pg. 69)
17. D (pg. 70)
18. D (pg. 70)
19. B (pg. 70)
20. D (pg. 70)
21. E (pg. 70)
22. B (pg. 70)
23. A (pg. 70)
24. C (pg. 70)
25. C (pg. 70)
26. D (pg. 70)
27. D (pg. 71)
28. E (pg. 71)
29. B ( pg .71)
30. D (pg. 67)

31. C (pg.68)
32. B (pg.68)
33. A (pg.68)
34. D (pg.68)
35. C (pg.68)
36. A (pg.69)
37. D (pg.69)
38. A (pg.70)
39. B (pg.70)
40. B (pg.70)
41. D (pg.70)
42. D (pg.70)
43. C (pg.70)
44. D (pg.70)
45. C (pg.71)
46. D (pg.71)
47. B (pg.71)
48. B (pg.71)
49. B (pg.71)
50. D (pg.71)
51. D (pg.71)
52. C (pg.71)
53. A (pg.71)
54. D (pg.71)
55. A (pg.67)
56. A ( pg.67)
57. E (pg.67)
58. B (pg.67)
59. D (pg.67)
60. D ( pg.67)

71

ntrebri realizate de Asist. Univ. Ursu Bogdan Mihai


MICAREA
COMPLEMENT SIMPLU
1. Despre osificare sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
A.
B.
C.
D.
E.

Osificarea
Osificarea
Osificarea
Osificarea
Osificarea

desmal d natere oaselor bol ii cutiei craniene


desmal d natere oaselor membrelor
desmal d natere oaselor de la baza craniului
encondral realizeaz creterea n grosime a oaselor l ungi
encondral d natere parial claviculelor i mandibulei

2. Despre osteogenez i creterea oaselor sunt adevrate


urmtoarele afirmaii, cu excepia:
A. Dezvoltarea oaselor are loc prin procesul de osteogenez
B. Dezvoltarea oaselor const n transformarea esutului cartilaginos sau
conjunctivo-fibros al embrionului n scheletul osos al adultului
C. Dup originea lor, oasele se pot mpri n oase de membran i oase de
cartilaj
D. Osificarea desmal de cartilaj d natere oaselor bolii cutiei craniene
E. Osificarea encondral d natere oaselor membrelor

3. Despre osificarea encondral sunt adevrate urmtoarele


afirmaii, cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Osificarea encondral d natere oaselor membrelor


Realizeaz creterea n lungime a osului la nivelul cartilajului de cretere
Osificarea encondral d natere oaselor scurte
Osificarea encondral d natere parial claviculelor i mandibulei
Osificarea encondral d natere oaselor bazei craniului

4. Oasele care alctuiesc neurocraniul sunt urmtoarele, cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Frontal
Occipital
Parietal
Temporal
Maxilar

5. Din oasele nepereche ale viscerocraniului face parte:


A.
B.
C.
D.
E.
F.

Occipital
Frontal
Etmoid
Vomer
Maxilar
Zigomatic

72

6. Scheletul trunchiului este format din urmtoarele oase, cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Clavicula
Stern
Coaste
Bazin
Coloana vertebral

7. n regiunea toracic coloana vertebral prezint:


A.
B.
C.
D.
E.

7 vertebre
10 vertebre
5 vertebre
8 vertebre
12 vertebre

8. Prima vertebr cervical se numete:


A.
B.
C.
D.
E.

Sacru
Frontal
Coccis
Axis
Atlas

9. Afirmaia fals despre osul sacru este:


A.
B.
C.
D.
E.

Este format prin sudarea celor 6 vertebre sacrale


Osul sacru este un os median
Feele laterale prezint o suprafa articular pentru osul coxal
Vrful sacrului este ndreptat n jos
Osul sacru este un os nepereche de form triunghiular

10.
A.
B.
C.
D.
E.

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele oase sunt oase lungi:

Rotula
Frontal
Occipital
Tibia
Oase carpiene

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Coloana vertebral prezint urmtoarele curburi:

Cifoza cervical
Cifoza lombar
Cifoza toracal
Lordoza toracal
Lordoza sacral

Urmtoarele oase sunt sesamoide:

Rotula
Carpiene
Metacarpiene
Falange
Tarsiene
73

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Scapula
Frontal
Rotula
Fibula
Stern

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Centura scapular este format din:

Scapul i omoplat
Scapul, clavicul i stern
Omoplat i stern
Omoplat i clavicul
Clavicul i stern

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaia fals despre coaste este:

Arcuri osteocartilaginoase situate n partea lateral a toracelui


ntinse de la coloana vertebral pn la stern
Primele 7 perechi sunt coaste adevrate
Sunt n numr de 10 perechi
Ultimele dou coaste nu au cartilaj

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Coastele sunt n numr de:

10 perechi
8 perechi
12 perechi
11 perechi
9 perechi

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaia fals despre stern este:

Este un os situat pe linia median a toracelui


Este un os lat
Este format din manubriu, corp i apendice xifoid
Este situat pe linia median a bazinului
Apendicele xifoid rmne cartilaginos pn n jurul vrstei de 40 ani

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Cte oase carpiene alctuiesc scheletul minii:

4
8
6
10
5

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele oase sunt lungi:

Scheletul minii este format din:

4 carpiene, 5 metacarpiene i 14
10 carpiene, 4 metacarpiene i 5
5 carpiene, 8 metacarpiene i 14
8 carpiene, 5 metacarpiene i 14
8 carpiene i 5 metacarpiene

falange
falange
falange
falange

74

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Ilion, ischion, sacru


Ilion, sacru, pubis
Ilion, ischion, pubis
Ischion, pubis, sacru
Ilion, sacru, stern

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Osul coxal provine din sudarea a trei oase:

Coloana vertebral este alctuit din:

7 vertebre cervicale
12 vertebre toracale
5 vertebre lombare
Os sacru
Toate afirmaiile sunt corecte

22.

Scheletul piciorului este alctuit din:

A.
B.
C.
D.
E.

oase
oase
oase
oase
oase

22
26
24
20
16

23. Cu privire la compoziia chimic a oaselor este fals


urmtoarea afirmaie:
A.
B.
C.
D.
E.

Osul conine 20% ap i 80% reziduu uscat


Matricea organic solid este ntrit de sruri de potasiu
Matricea organic a osului este alctuit din fibre de colagen
Srurile minerale sunt reprezentate n primul rnd de fosfatul de calciu
Cea mai important substan cristalin este reprezentat de hidroxiapatit

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Prghie a aparatului locomotor


Protecie a unor organe vitale
Rol antitoxic
Sediu principal al organelor limfopoietice
Rol n metabolismul calciului

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Printre rolurile oaselor nu ntlnim:

Sinartrozele afirmaia adevrat este:

Articulaii fixe, imobile, posed cavitate articular


n aceste articulaii se execut micri reduse
Sindesmoze se interpune esut osos
Sincondroze se interpune esut fibros
Sinostoze se interpune esut muscular

26. Artrodiile prezint urmtoarele elemente structurale, cu


excepia:
A. Suprafee articulare
B. Capsula articular
C. Cavitatea articular
75

D. Lichid sinovial
E. Membran sinovial

27. Articulaia dintre osul braului i cele ale antebraului


constituie o prghie de ordinul:
A.
B.
C.
D.
E.

I
II
III
IV
Toate rspunsurile de mai sus

28.
A.
B.
C.
D.
E.

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Bazinul este alctuit din:

Sacru i oase coxale


Sacru, stern i ischion
Stern, ischion i pubis
Ilion, ischion i pubis
Sacru, stern i coaste

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Afirmaia fals despre articulaii este:

Sinartrozele sunt articulaii fixe


Diartrozele se mpart n amfiartroze i artrodii
Amfiartrozele au suprafee articulare plane
Diartrozele sunt articulaii fixe
Artrodiile sunt articulaii sinoviale

Coccisul rezult din fuzionarea a:

3-4 vertebre
4-5 vertebre
2-3 vertebre
5-6 vertebre
10 vertebre

COMPLEMENT GRUPAT
31.

Micarea, nsuire a organismelor vii, se realizeaz prin:

1. Intermediul sistemului osteoarticular, cu rol pasiv


2. Intermediul sistemului osteoarticular cu rol activ
3. Intermediul sistemului muscular cu rol activ
4. Intermediul sistemului muscular cu rol pasiv

32.
1.
2.
3.
4.

Osteogeneza const n transformarea:

esutului
esutului
esutului
esutului

cartilaginos al embrionului n scheletul osos al adultului


osos al embrionului n esut cartilaginos al adultului
conjunctivo-fibros al embrionului n schelet osos al adultului
muscular al embrionului n schelet osos al adultului

76

33.
1.
2.
3.
4.

34.
1.
2.
3.
4.

membrelor
bazei craniului
scurte
bolii craniului

Celulele cartilajelor diafizo-epifizare prolifereaz:

Dup formarea lor, oasele se clasific n:

Oase
Oase
Oase
Oase

38.
1.
2.
3.
4.

Osificarea endcondral d natere:

Spre epifiz, realiznd creterea n lungime


Spre epifiz i spre epifiz, realiznd creterea n grosime
Spre diafiz, realiznd creterea n grosime
Numai spre diafiz, realiznd creterea n lungime

37.
1.
2.
3.
4.

Osificarea desmal d natere:

Oaselor
Oaselor
Oaselor
Oaselor

36.
1.
2.
3.
4.

lungi
sesamoide
late
de cartilaj

Oaselor bolii cutiei craniene


Mandibulei
Parial claviculei
Oaselor bazei craniului

35.
1.
2.
3.
4.

Dup originea lor, oasele se pot mpri n:

Oase
Oase
Oase
Oase

lungi
de membran
late
de cartilaj

n categoria oaselor lungi ntlnim urmtoarele oase:

Sternul
Coxalul
Oasele carpiene
Fibula

39. Neurocraniul este alctuit din patru oase nepereche, printre


care:
1.
2.
3.
4.

Frontalul
Parietalul
Occipitalul
Temporalul

40.

n alctuirea neurocraniului ntlnim urmtoarele oase:

1. Frontal
2. Temporal
3. Parietal

77

4. Etmoid

41.
1.
2.
3.
4.

Clavicula
Stern
Scapul
Bazin

42.
1.
2.
3.
4.

Vertebra lombar prezint urmtoarele componente:

Corp
Apofiz spinoas
Arc vertebral
Orificiu vertebral

47.
1.
2.
3.
4.

Osul sacru prezint urmtoarele caracteristici:

Provine din sudarea celor patru vertebre sacrale


Este un os median, pereche, de form triunghiular
Vrful sacrului, orientat n sus, se unete cu baza coccisului
Feele laterale prezint o suprafa articular pentru osul coxal

46.
1.
2.
3.
4.

Vertebra tip prezint urmtoarele componente:

Corpul vertebral situat posterior


Un pedicul vertebral ce face legtura ntre corp i arcul vertebral
Arcul vertebral situat anterior
Toate afirmaiile de mai sus sunt false

45.
1.
2.
3.
4.

Coloana vertebral ndeplinete urmtoarele roluri:

Ax de susinere a corpului
Protejare a mduvei spinrii
Executarea diferitelor micri ale trunchiului i capului
Coordonare a micrilor membrelor

44.
1.
2.
3.
4.

Bazinul este format din:

Os sacru
Coccis
Oase coxale
Scapul

43.
1.
2.
3.
4.

Scheletul trunchiului este format din:

Viscerocraniul prezint urmtoarele oase nepereche:

Nazal
Vomer
Zigomatic
Mandibul

48.

Coloana vertebral prezint urmtoarele curburi fiziologice:

1. Lordoza cervical
2. Cifoza toracal

78

3. Lordoza lombar
4. Cifoza sacral

49.
1.
2.
3.
4.

Scheletul toracelui este format din:

Clavicul
Sacru
Scapul
Stern

50.

Coastele au urmtoarele caracteristici, cu excepia:

1. Sunt n numr de 12 perechi


2. Se ntind de la coloana vertebral toracic la stern
3. Primele 7 perechi sunt coaste adevrate
4. Perechile VIII, IX, X sunt coaste false deoarece se articuleaz cu sternul prin
intermediul cartilajului coastei VIII

51. Centura scapular este format din urmtoarele oase, cu


excepia:
1.
2.
3.
4.

Stern
Omoplat
Sacru
Clavicul

52.
1.
2.
3.
4.

53.
1.
2.
3.
4.

Scheletul piciorului este format din urmtoarele oase:

7 oase tarsiene
10 oase metatarsiene
14 falange
Tibie i fibula

55.
1.
2.
3.
4.

Osul coxal provine din fuzionarea urmtoarelor oase:

Ilion
Pubis
Ischion
Sacru

54.
1.
2.
3.
4.

Scheletul minii este format din urmtoarele oase:

8 oase carpiene
5 oase metacarpiene
14 falange
10 oase metacarpiene

Clavicula este un os lung cu urmtoarele caracteristici:

Intr n alctuirea scheletului trunchiului


Se formeaz parial prin osificare desmal
Prezint o diafiz i dou epifize
Extremitatea medial se articuleaz cu sternul

79

56.

Sternul prezint urmtoarele caracteristici:

1. Este un os lat
2. mpreun cu clavicula, coastele i coloana vertebral formeaz scheletul
trunchiului
3. Este format din manubriu, corp i apendice xifoid
4. Apendicele xifoid rmne cartilaginos pn la adult (aproximativ 30 ani)

57.
1.
2.
3.
4.

Bazinul osos pentru organele pelvine


Canalul rahidian pentru mduva spinrii
Cutia cranian pentru encefal
Cutia toracic pentru inim, plmni, ficat

58.
1.
2.
3.
4.

Rolul de protecie a unor organe vitale este asigurat de:

Sinartrozele prezint urmtoarele caracteristici:

Sunt articulaii ce prezint un grad variabil de mobilitate


n acest tip de articulaii se execut micri foarte reduse
Se mpart n amfiartroze i artrodii
Sunt articulaii fixe, imobile

59. n legtur cu compoziia chimic a oaselor putem afirma


urmtoarele:
1.
2.
3.
4.

Osul conine 20% ap i 80% reziduu uscat


La nivelul oaselor nu au loc procese metabolice
Matricea organic a osului este alctuit 90 -95% din fibre de colagen
Substana fundamental are o mare afinitate pentru ap

60.
1.
2.
3.
4.

n articulaia genunchiului iau parte urmtoarele oase:

Tibie
Peroneu
Femur
Coxal

80

RSPUNSURI
MICAREA

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. A (pg. 63)
2. D (pg. 63)
3. D (pg.63)
4. E (pg.64)
5. C (pg.64)
6. A (pg.64)
7. E (pg.65)
8. E (pg.65)
9. A (pg.64)
10. C (pg.65)
11. D (pg.63)
12. A (pg.63)
13. D (pg.63)
14. B (pg.65)
15. D (pg.65)
16. C (pg.65)
17. D (pg.65)
18. D (pg.65)
19. D (pg.65)
20. C (pg.65)
21. E (pg.65)
22. B (pg.65)
23. B (pg.66)
24. D (pg.66)
25. B (pg.67)
26. D (pg.67)
27. C (pg.66)
28. D (pg.67)
29. A (pg.64)
30. B (pg.64)

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

81

B (pg.63)
B (pg.63)
D (pg.63)
A (pg.63)
A (pg.63)
D (pg.63)
B (pg.63)
D (pg.63)
B (pg.64)
E (pg.64)
C (pg.64)
B (pg.64)
A (pg.64)
D (pg.64)
D (pg.64)
E (pg.64)
C (pg.64)
E (pg.65)
D (pg.65)
D (pg.65)
B (pg.65)
A (pg.65)
A (pg.65)
B (pg.65)
C (pg.63,64,65)
B (pg.63,64,65)
A (pg. 66)
C (pg.67)
B (pg.66)
B (pg.67)

ntrebri realizate de Asist. Univ. Octavian Enciu


DIGESTIA I ABSORBIA

COMPLEMENT SIMPLU
1. Tubul digestiv asigur aportul continuu de ap, electrolii i
substane digestive prin urmtoarele mecanisme, cu excepia :
A. Deplasarea alimentelor
B. Secreia sucurilor digestive
C. Digestia alimentelor
D. Absorbia produilor de digestie
E. Reabsorbia apei i a electroliilor
2. Despre masticaie sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu

excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Este un act reflex involuntar


Reflexul masticator este coordonat de centri nervoi din cortex
Se poate desfura sub control voluntar
Asigur fragmentarea alimentelor, facilitnd deglutiia
Asigur contactul cu receptorii gustativi

3. Rolurile masticaiei sunt urmtoarele, cu excepia:


A. Fragmentarea alimentelor
B. Formarea bolului alimentar
C. Asigur contactul cu receptorii olfactivi
D. Asigur eliberarea substanelor odorante care vor stimula receptorii olfactivi,
iniiind secreia gastric
E. Faciliteaz deglutiia
4.
A.
B.
C.
D.
E.

Zilnic se secret saliv n cantitate de:

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Saliva are rol bactericid prin prezena n compoziia ei a:

200 ml
500 ml
800-1500 ml
1500-2000 ml
Peste 2000 ml

Amilazei salivare
Mucinei
Lizozimului
Electroliilor
Apei

82

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre saliv sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia:


Protejeaz mucoasa bucal
Favorizeaz vorbirea
Are rol bactericid
Are rol n excreia unor substane exogene precum metalele grele
Joac un rol important n meninerea echilibrului acido -bazic

7. Despre rolul digestiv al salivei sunt adevrate urm toarele

afirmaii, cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Saliva ncepe procesul de digestie al amidonului


-amilaza produce digestia chimic a amidonului nepreparat
amidonul este hidrolizat n trepte pn la stadiul de maltoz
-amilaza este inactivat de pH-ul intragastric sczut
-amilaza este secretat de glandele salivare

8. Despre deglutiie sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu

excepia:
A. Este un act reflex
B. Se desfoar n doi timpi
C. Asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n esofag
D. Centrul deglutiiei inhib specific centrul respirator bulbar pe durata
deglutiiei
E. Esofagul prezint dou tipuri de micri peristaltice: peristaltism primar i
secundar.
9. Despre peristaltismul primar este adevrat urmtoarea

afirmaie:
A.
B.
C.
D.
E.

Se datoreaz prezenei alimentelor n stomac


Continu pn cnd alimentele sunt propulsate n stomac
Este declanat de deglutiie
Este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului
ncepe cnd alimentele trec din cavitatea bucal n faringe

10. Despre motilitatea gastric este adevrat urmtoarea

afirmaie:
A. Contraciile peristaltice iniiate la grania dintre corpul gastric i antrul
piloric se deplaseaz caudal
B. Peristaltismul determin propulsia alimentelor ctre pilor
C. Fora contraciilor peristaltice este controlat doar de ctre gastrin
D. Fora contraciilor peristaltice este controlat doar de ctre acetilcolin
E. Retropulsia reprezint micri de du -te vino ale chimului, determinate de
propulsia puternic ctre sfincterul piloric deschis
11. Despre secreiile gastrice sunt adevrate urmtoarele afirmaii,

cu excepia:
A. Cantitatea zilnic secretat este de 2 L
B. Este un lichid incolor
C. Conine ap i reziduu uscat
83

D. pH-ul secreiilor gastrice este ntre 0 i 1 la aduli


E. continu procesele digestive ncepute n cavitatea bucal
12. Despre activitatea secretorie a stomacului este adevrat

urmtoarea afirmaie:
A. Exist trei tipuri de glande gastrice
B. Glandele oxintice sunt localizate doar la nivelul fundului gastric i secret
HCl
C. Factorul intrinsec este necesar pentru absorbia ileal a vitaminei B 12
D. Glandele pilorice sunt localizate doar la nivelul antrului gastric
E. Glandele pilorice conin celule G care secret mucus
13. HCl din sucul gastric are urmtoarele funcii, cu excepia:
A. Este necesar pentru digestia proteinelor
B. Asigur un pH optim pentru aciunea pepsinei
C. Activeaz pepsinogenului
D. Reducerea Fe 3+ la Fe 2+ , mai greu absorbabil
E. mpiedic proliferarea intragastric de bacterii patogene
14. Inhib secreia de HCl:
A. Acetilcolina
B. Secretina
C. Gastrina
D. Somatostatina
E. Mucina
15. Principalele enzime din sucul gastric sunt, cu excepia:
A. Pepsina
B. Labfermentul
C. Lipaza gastric
D. Gelatinaza
E. Mucina
16. Timpul necesar chimului pentru a trece de la pilor pn la valva
ileocecal este de :
A. 1 or
B. 2 ore
C. 2-3 ore
D. 3-5 ore
E. 7 ore
17. Celulele exocrine pancreatice produc urmtoarele tipuri de

enzime digestive, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Peptidaze
Lipaze
Amilaze
Pepsina
Nucleaze
84

18. Despre enzimele pancreatice este adevrat urmtoarea

afirmaie:
A. -amilaza hidrolizeaz celuloza
B. Enzimele care hidrolizeaz esteri insolubili n ap necesit prezena srurilor
biliare
C. Tripsina se secret n forma ei activ
D. Lipazele se secret n forma lor inactiv
E. Chimiotripsinogenul este transformat n forma lui activ de enterokinaz
19. Despre bil sunt adevrate urmtoarele afirmaii cu excep ia:
A. Nu este necesar pentru absorbia lipidelor
B. Este secretat discontinuu
C. Colecistokinina produce contraia sfincterului Oddi i relaxarea vezicii biliare
D. Este depozitat n duoden
E. Este necesar pentru excreia unor substane insolubile n ap, cum sunt
colesterolul i bilirubina
20. Bila conine urmtorii compui, cu excepia:
A. Acizi biliari
B. Bilirubin
C. Biliverdin
D. Hemoglobin
E. Lecitin
21. Despre srurile biliare sunt adevrate urmtoarele, cu excepia:
A. Au rol bacteriostatic
B. Ajut la absorbia lipidelor prin formare de chilomicroni
C. Emulsioneaz lipidele din alimente facilitnd aciunea amilazei pancreatice
D. Stimuleaz motilitatea intestinal
E. n lipsa lor se pierd prin fecale 40% din lipidele ingerate
22. Secreiile intestinului subire conin, cu excepia:
A. Ap i electrolii
B.
Mucus, cu rol de protecie a mucoasei intestinale mpotriva agresiunii HCO 3 C. Peptidaze
D. Maltaz
E. Lipaz
23. Sucul intestinal conine urmtoarele enzime, cu excepia:
A. Maltaza
B. Izomaltaza
C. Lipaza
D. Amilaza
E. Zaharaza
24. Despre secreiile tubului digestiv sunt adevrate urmtoarele

afirmaii, cu excepia:
A. Pepsina din sucul gastric scindeaz circa 20 -30% din proteinele ingerate
85

B. Att lipaza gastric ct i lipaza pancreatic hidrolizeaz lipidele pn la


glicerol i acizi grai
C. Bila conine enzime
D. -amilaza pancreatic hidrolizeaz amidonul pn la dizaharide
E. Zaharaza din sucul intestinal hidrolizeaz zaharoza n glucoz i fructoz
25. Cu excepia unei afirmaii, toate constituie argumente pentru

care absorbia este favorizat la nivelul intestinului subire:


A. Exist o suprafa mare de contact
B. Distana pe care o au moleculele de strbtut este mic
C. Reeaua vascular de la nivelul vilozitilor este foarte bogat
D. Micrile contractile ale vilozitilor nlesnesc tranzitul substanelor
absorbite
E. Cantitatea de snge de la acest nivel poate scdea n mod reflex n timpul
perioadelor de digestie
26. Aportul zilnic de glucide (procent din diet) este de:
A. 30%
B. 40%
C. 50%-60%
D. 70%
E. 80%
27. Urmtorul produs final al digestiei glucidelor este absorbit prin

difuziune facilitat:
A.
B.
C.
D.
E.

Glucoza
Galactoza
Fructoza
Sucroza
Lactoza

28. Despre digestia proteinelor sunt adevrate urmtoarele

afirmaii, cu excepia:
A. Dieta proteic zilnic necesar unui adult este de 0,5 -0,7g/kg corp
B. Pentru a fi absorbite, proteinele trebuie transformate n oligopeptide i
aminoacizi
C. Tripeptidele, dipeptidele i aminoacizi sunt absorbite prin sisteme de
transport active Na-dependente
D. Practic, nu toat cantitatea de proteine din intestin este absorbit
E. Orice protein care apare n scaun provine din detritusuri celulare sau di n
bacteriile din colon
29. Despre digestia lipidelor este adevrat urmtoarea afirmaie:
A. Aportul zilnic variaz ntre 160 i 300 g
B. Sunt absorbite prin difuziune pasiv
C. Nu trebuie s fie hidrosolubile pentru a fi absorbite
D. Srurile biliare i lecitina nu emulsioneaz lipidele
E. Lipidele ajung prin vena port la ficat
86

30. Urmtoarea afirmaie despre absorbia vitaminelor i

mineralelor este adevrat:


A. Vitamina K se absoarbe mpreun cu celalalte lipide n intestinul distal
B. Vitaminele hidrosolubile se absorb prin tra nsport facilitat sau prin sistem de
transport activ Na-dependent, proximal, n intestinul subire
C. Calciul se absoarbe cu ajutorul unui transportor inactivat de vitamina D
D. Fierul se absoarbe numai n jejun
E. Vitamina C inhib absorbia fierului

COMPLEMENT MULTIPLU

31.Intestinul subire este format din urmtoarele poriuni:


1.
2.
3.
4.

Duoden
Jejun
Ileon
Cec

32.Intestinul gros este format din urmtoarele poriuni:


1.
2.
3.
4.

Cec
Colon
Rect
Ileon

33.Glandele anexe ale tubului digestiv sunt:


1.
2.
3.
4.

Ficatul
Glandele salivare submandibulare
Pancreasul
Glanda parotid

34.Tubul digestiv asigur aportul continuu de ap, electrolii i substane


nutritive necesare organismului, prin:
1.
2.
3.
4.

Deplasarea alimentelor
Secreia sucurilor digestive
Absorbia produilor de digestie
Reabsorbia apei i electroliilor

35.Despre masticaie sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1.
2.
3.
4.

Este un act reflex involuntar


Reflexul masticator este controlat de centrii nervoi din cortex
Asigur contactul cu receptorii gustativi
Scade suprafaa de contact dintre alimente i enzimele digestive

36.Principalele substane organice din compoziia salivei sunt, cu excepia:


1. Mucina
2. Lizozimul
3. Amilaza salivar
87

4. Maltoza

37.Funciile salivei sunt urmtoarele, cu excepia:


1. Protecia mucoasei
2. Excreia unor substane endogene
3. Rol bactericid
4. Joac un rol important n meninerea echilibrului acido-bazic

38.Despre rolul digestiv al salivei sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1. -amilaza produce digestia chimic a amidoului nepreparat
2. Amidonul este hidrolizat n trepte pn la maltoz
3. Saliva ncepe procesul de digestie al amidonului
4. Enzima este inactivat de pH-ul intragastric sczut

39.Despre deglutiie sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia:


1. asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n esofag
2. este un act reflex care se desfoar n trei timpi
3. timpul bucal este involuntar
4. etapele succesive ale deglutiiei sunt controlate automat de centrul deglutiiei

40.Despre timpul esofagian al deglutiiei sunt adevrate urmtoarele


afirmaii, cu excepia:
1. Esofagul prezint dou tipuri de micri peristaltice
2. Peristaltismul secundar se datoreaz prezenei alimentelor n faringe
3. Peristaltismul primar este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului
4. Peristaltismul primar este declanat de deglutiie

41.Despre activitatea motorie a stomacului se poate afirma:


1. Realizeaz stocarea alimentelor ca urmare a relaxrii receptive
2. Permite evacuarea coninutului gastric n esofag
3. Fora contraciilor peristaltice este controlat de acetilcolin i gastrin
4. Retropulsia are rol important n amestecul alimentelor cu bila

42.Despre glandele gastrice i produii lor de secreie sunt adevrate


urmtoarele afirmaii, cu excepia:
1. Glandele oxintice sunt localizate numai la nivelul fundului gastric
2. Glandele oxintice secret hcl
3. Glandele pilorice conin celule g care secret mucus
4. Factorul intrinsec este necesar pentru absorbia ileal a vitaminei B12

43.HCl din sucul gastric este necesar pentru:


1. Digestia proteinelor
2. Asigurarea unui ph optim pentru aciunea pepsinei
3. Activarea pepsionogenului
4. Reducerea Fe3+ la Fe2+

88

44.Substanele care stimuleaz secreia de HCl sunt:


1. Acetilcolina
2. Secretina
3. Gastrina
4. Somatostatina

45.Principalele enzime din secreiile gastrice sunt:


1. Labfermentul
2. Mucusul
3. Lipaza gastric
4. Pepsinogenul

46.Celulele exocrine pancreatice produc urmtoarele tipuri de enzime


digestive:
1. Peptidaze
2. Lipaze
3. Amilaze
4. Nucleaze

47.Celulele exocrine pancreatice produc urmtoarele tipuri de enzime


digestive, cu excepia:
1. Pepsina
2. Lipaze
3. Mucina
4. Amilaze

48.-Amilaza pancreatic se secret n forma sa activ i hidrolizeaz:


1. Glicogen
2. Dizaharide
3. Amidon
4. Celuloz

49.Pancreasul conine urmtoarele tipuri de celule:


1. Endocrine
2. Exocrine
3. Ductale
4. Celulele endocrine sunt organizate n acini

50.Despre bil sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1. Este necesar pentru digestia i absorbia lipidelor
2. Este format de ctre hepatocite i celulele ductale
3. Este secretat continuu
4. Este necesar pentru excreia unor substane solubile n ap, cum sunt colesterolul i
bilirubina

51.Bila conine urmtorii compusi:


1. Sruri biliare
89

2. Biliverdin
3. Lecitin
4. Colesterol

52.Srurile biliare au urmtoarele roluri:


1. Emulsionare a lipidelor
2. Ajut la absorbia lipidelor prin formarea de chilomicroni
3. Rol bacteriostatic
4. Inhib motilitatea intestinal

53.Despre evacuarea bilei sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1. Este consecina contraciei musculaturii veziculare, n paralel cu contracia sfincterului
Oddi
2. Mecanismul nervos este realizat prin stimulare vagal
3. Stimularea simpatic are efecte similare
4. Mecanismul umoral const n secreia de colecistokinin

54.Secreiile intestinului subire conin:


1. Mucus
2. Enzime asociate cu microvili care sunt secretate n lumenul intestinal
3. Ap i electrolii
4. Amilaz

55.Absorbia este favorizat la nivelul intestinului subire deoarece:


1. Exist o suprafa mare de contact
2. Grosimea peretelui este maxim la acest nivel
3. Cantitatea de snge de la acest nivel poate crete n mod reflex n timpul perioadelor de
digestie
4. Micrile contractile ale vilozitilor ngreuneaz tranzitul substanelor absorbite

56.Produii finali ai digestiei glucidelor sunt:


1. Glucoza
2. Fructoza
3. Galactoza
4. Lactoza

57. Despre digestia lipidelor sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1. Sunt absorbite prin difuziune facilitat
2. Trebuie s fie hidrosolubile pentru a fi absorbite
3. Sunt emulsionate doar de ctre srurile biliare
4. Trigliceridele, fosfolipidele i colesterolul se combin cu proteinele din epiteliul celulelor
intestinale, constituind chilomicronii, form n care trec n chiliferul central.

58. Despre absorbia lipidelor sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1. Aportul zilnic de lipide este variaz ntre 25 i 200 g
2. Lecitina i srurile biliare emulsioneaz lipidele nainte de a fi digerate
3. Se absorb prin transport activ na-dependent
4. Lipidele trec n circulaia limfatic

90

59.Despre absorbia vitaminelor i a mineralelor sunt adevrate


urmtoarele afirmaii:
1. Vitaminele hidrosolubile sunt absorbite prin transport facilitat sau prin transport activ Nadependent, distal, n intestinul subire
2. Vitamina D intr n alctuirea miceliilor
3. Vitamina C nu stimuleaz absorbia fierului
4. Fe2+ se absoarbe mai uor dect Fe3+

60.Despre activitatea motorie a intestinului gros se poate afirma:


1. Micrile sunt rapide
2. Micrile sunt de dou tipuri: micri de amestec i micri de propulsie
3. Micrile n mas apar de obicei o singur dat pe zi
4. Micrile de amestec sunt realizate prin contracii combinate ale musculaturii circulare i
longitudinale care determin haustraii

91

RSPUNSURI
DIGESTIA I ABSORBIA
COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT MULTIPLU

1.E (pg.75)
2.B (pg.75)
3.C (pg.75)
4.C (pg.75)
5.C (pg.75)
6.E (pg.75)
7.B (pg.75)
8.B (pg75-76)
9.C (pg.76)
10.B (pg.77)
11.D (pg.77)
12.C (pg.77)
13.D (pg.77)
14.D (pg.77)
15.E (pg.77)
16.D (pg.78)
17.D (pg.78)
18.B (pg.78)
19.D (pg.78)
20.D (pg.78)
21.C (pg.78)
22.B (pg.79)
23.D (pg.80)
24.C (pg.80)
25.E (pg.80)
26.C (pg.80)
27.C (pg.80)
28.D (pg.81)
29.B (pg.81)
30.B (pg.81)

31.A (pg.74)
32.A (pg.75)
33.E (pg.75)
34.A (pg.75)
35.B (pg.75)
36.D (pg.75)
37.D (pg.75)
38.C (pg.75)
39.B (pg.75-76)
40.C (pg.76)
41.B (pg.77)
42.C (pg.77)
43.E (pg.77)
44.A (pg.77)
45.B (pg.77)
46.E (pg.78)
47.C (pg.78)
48.B (pg.78)
49.A (pg.78)
50.A (pg.78)
51.E (pg.78)
52.A (pg.78)
53.C (pg.78-79)
54.B (pg.79)
55.B (pg.80)
56.A (pg.80)
57.C (pg.81)
58.C (pg.81)
59.C (pg.81)
60.C (pg.81)

92

ntrebri realizate de Dr. Matei Rzvan Bratu


DIGESTIA I ABSORBIA

COMPLEMENT SIMPLU
1. Urmtoarea afirmaie despre sistemul digestiv nu este fals:
A.
B.
C.
D.
E.

Este alctuit doar din organe parenchimatoase;


Transform alimentele ingerate numai n produi absorbabili;
Are n componenasa glande anexe i tubul digestiv;
Apendicele vermiform nu este component a tubului digestiv;
Palatul moale nu face parte din cavitatea bucal;

2. Despre stomac se poate afirma, cu excepia:


A. Cuprinde muchi longitudinal, circular i oblic;
B. Din punct de vedere al traseului chimului gastric se continu cu duodenul;
C. Prezint activitate motorie i secretorie;
D. Contraciile peristaltice gastrice, iniiate la grania dintre fundul i corpul
gastric, nu se deplaseaz caudal;
E. La nivel gastric se pot absorbi anumite substane;

3. Tubul digestiv este format din:


A.
B.
C.
D.
E.

Cavitate bucal, care nu conine lueta;


Faringe (nazo, oro, laringofaringe), segment exclusiv al sistemului digestiv;
Stomac, intestin subire (duoden, j ejun imezocolon);
Glande anexe;
Intestin gros (cec, colon, rect);

4. Urmtoarele sunt glande anexe ale tubului digestiv, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Ficat;
Glande salivare;
Pancreas ce conine celule endocrine, exocrine i ductale;
Glande parotide ce au canalul principal Wirsung;
Glande submandibulare i sublinguale;

5. Despre vezica biliar se poate afirma:


A. Colecteaz secreia pancreatic;
B. Elibereaz coninutul la nivelul jejunului;
C. Se relaxeaz n urma secreiei de colecistokinin;
D. Coninutul vezicii biliare este necesar pentru digestia proteinelor;
E. Chimul gastric declaneazcontracia vezicii biliare i relaxarea sfincterului
Oddi;

93

6. Urmtoarele afirmaii sunt false, cu excepia:


A. Masticaia este un act reflex voluntar i involuntar coordonat de centri
nervoi spinali;
B. Secreia salivar, n cantitate zilnic de 80 -150 ml, conine 99,5% ap;
C. Prin saliv se excret substane endogene precum uree, creatinina, metale
grele;
D. Concentraia electroliilor Na, K, Cl, coninui n saliv, este mai mic dect
n plasma sangvin;
E. Lizozimul, substan organic coninut n saliv, are rol bactericid;

7. Urmtoarele afirmaii despre deglutiie sunt adevrate:


A. Reprezint activitatea motorie ce asigur transportul bolului alimentar pn
n esofag;
B. Centrul deglutiiei inhib specific centrul respirator din punte oprind
respiraia;
C. Peristaltismul secundar din timpul esofagian este coordonat de nervul vag;
D. Peristaltismul primar din timpul esofagian este coordonat de plexul enteric al
esofagului;
E. Refluxul gastroesofagian este prevenit prin contra cia musculaturii circulare
gastrice care formeaz un sfincter;

8. Nu este adevrat despre secreia gastric, cu excepia:


A. Pepsina, enzim proteolitic, are pH optim=1 -2.5;
B. Labfermentul transform cazeinogenul insolubil n paracazeinat de calciu
solubil;
C. Lichidul gastric este inodor cu pH la aduli ntre 1.8 -3.5;
D. Labfermentul este secretat exclusiv la sugar;
E. Pepsinogenul scindeaz proteinele care vor fi transformate n aminoacizi;

9. HCl din secreia gastric:


A. Este secretat de glandele oxintice din regiunea ant ral a stomacului;
B. Secreia de HCl este stimulat de acetilcolin, secretin i somatostatin
eliberat de neuroni ai sistemului nervos enteric;
C. Este necesar pentru digestia glucidelor;
D. Este singurul activator al pepsinogenului n pepsin;
E. Zilnic, n condiii bazale, este secretat ntr -o cantitate de 1-5mEq/or;

10.

Despre bil se poate afirma, cu excepia:

A. Are rol exclusiv n digestia i absorbia lipidelor;


B. Este format de hepatocite i celulele ductale;
C. Este secretat n mod continuu;
D. Srurile biliare coninute de bil sunt secretate n mod activ n canaliculele
biliare;
E. Este secretat zilnic ntr-o cantitate de 250-1100 mL;

11.

Srurile biliare:

A. Cresc tensiunea superficial a lipidelor din alimente;


B. Ajut la formarea chilomicronilor;

94

C. Ajut la absorbia din tractul intestinal doar a acizilor grai i


monogliceridelor;
D. Prin aciunea lor asupra lipidelor alimentare faciliteaz aciunea lipazei
gastrice;
E. Sunt secretate n mod activ n canaliculele biliare de ctre hepatocite i sunt
liposolubile;

12.

La nivelul intestinului subire:

A. Contraciile de amestec fragmenteaz chimul de 8 -12 ori pe or;


B. Secreia biliar este eliberat la nivelul jejunului prin relaxarea sfincterului
Oddi;
C. Timpul necesar chimului de a parcurge distana pilor -valva ileocecal este 35 ore;
D. Srurile biliare, se absorb la nivelul ileonului n mod pasiv;
E. Viteza de deplasare a chimului prin micrile de propulsie este mai lent n
intestinul proximal i mai rapid n intestinul terminal;

13.

Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:

A. Na i K se gsesc n secreia pancreatic n aceeai concentraie ca i n


saliv;
B. Enzimele asociate microvililor celulelor intestinului subire sunt peptidaze,
dizaharidaze, lipaze i nucleaze;
C. Celulele ductale pancreatice secret zilnic 1200 -1500mL de suc pancreatic
care conine o cantitate mare de HCO3;
D. Toate rspunsurile de mai sus;
E. Niciun rspuns de mai sus;

14. Despre activitatea secretorie a intestinului subire sunt


adevrate urmtoarele:
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia intestinal conine ap i electrolii secretai de celulele Brunner ;


Lactaza i lipaza sunt dizaharidaze;
Criptele Lieberkhn conin celule speciale ce secret mucus;
Enzimele asociate microvililor sunt secretate n lumenul intestinal;
Maltaza i izomaltaza sunt peptidaze asociate microvililor;

15. Urmtoarele enzime digestive au ca produs rezultat


aminoacizi:
A.
B.
C.
D.
E.

Lipaza gastric;
Amilaza pancreatic;
Lipaza pancreatic;
Peptidazele;
Toate de mai sus;

16. Absorbia la nivelul intestinului subire prezint


urmtoarele caracteristici:
A. Aportul zilnic de glucide este de 250-800 g, reprezentnd 40-50% din diet;
B. Glucoza, galactoza i fructoza se absorb printr -un mecanism comun;
C. Vitaminele liposolubile (A, D, C, E) se absorb n intestinul proximal;

95

D. Lipidele, mpreun cu aminoacizii i monozaharidele ajung prin vena port n


ficat;
E. Sodiul se absoarbe activ i Clorul l urmeaz pasiv;

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre maltoz putem afirma c:

Este produsul rezultat n urma aciunii ptialinei asupra izomaltozei;


Este substratul pentru enzima numit izomaltaz;
Se obine prin descompunerea amidonului preparat;
Prin descompunerea ei se obine glucoz i fructoz;
Este o enzim din sucul intestinal;

18.

Despre absorbia lipidelor se poate afirma:

A. La fel ca i aminoacizii i monozaharidele, lipidele ajung n vena port;


B. Pentru a fi digerate trebuie transformate n pic turi cu diametrul sub un
micron;
C. Emulsionarea lor se realizeaz de ctre lecitin;
D. n etapa a II-a a digestiei lipidelor se produc miceliile mixte;
E. Lipaza, enzim coninut de ctre bil, transform lipidele n acizi grai i
glicerol;

19. Sunt enzime ce au aciunea la nivelul stomacului urmtoarele,


cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Pepsina, ce acioneaz asupra proteinelor;


Lipaza gastric, ce transform lipidele n acizi grai i glicerol;
Lactaza, ce transform lactoza n glucoz i galactoz;
Gelatinaza;
Labfermentul care transform cazeinogenul n paracazeinat de calciu;

20.

Urmtoarele afirmaii sunt false, cu excepia:

A. Absorbia sodiului la nivelul intestinului subire nu se face printr -un


mecanism activ;
B. Calciul se absoarbe cu ajutorul unui transportor legat de membrana celular,
nefiind nevoie de activare;
C. Vitamina C, liposolubil, stimuleaz absorbia Fe;
D. Proteinele pot fi absorbite la nivelul intestinului subire fr a mai necesita
transformare;
E. Clorul se absoarbe la nivelul intestinului subire urmnd pasiv sodiul;

21. Absorbia i secreia la nivelul intestinului gros se realizeaz


astfel:
A. Colonul secret sodiu i clor;
B. Colonul absoarbe potasiu;
C. Intestinul gros poate absorbi pn la aproximativ 3 - 4 L de ap pe zi;
D. Procesele de absorbie i secreie a sodiului, clorului i potasiului sunt
controlate de aldosteron;
E. Absorbia apei i a electroliilor se face n jumtatea proximal i n
jumtatea distal a colonului;

96

22.

Sunt false afirmaiile:

A. Dieta proteic zilnic necesar unui adult este de 0.5 -0.7 g/kg corp;
B. Aportul zilnic de lipide este ntre 25 -160g;
C. Prin fecale se pierd doar 80-200 mL din cei 2000 mL de chim;
D. Dorina de defecaie este iniiat prin propulsia fecalelor n rect;
E. Proteinele, pentru a fi absorbite, trebuie transformate n oligopeptide i
aminoacizi;

23.
A.
B.
C.
D.
E.

24.
A.
B.
C.
D.
E.

O vilozitate intestinal nu conine:

Celule secretoare;
Vas chilifer central;
Celule secretoare;
Reea capilar;
Epiteliu;

Un lobul hepatic conine urmtoarele structuri, cu excepia:

Capilare sinusoide;
Canalicule biliare;
Ven centrolobular;
Ramur a venei porte;
Canalul Wirsung;

25. Urmnd traseul principiilor alimentare la nivelul tubului


digestiv, urmtoarea succesiune este fals:
A.
B.
C.
D.
E.

Cavitate bucal, esofag, cardia, stomac;


Stomac, pilor, duoden, jejun, ileon;
Valvul ileo-cecal, cec, colon ascendent, colon transvers;
Toate cele de mai sus sunt false;
Toate cele de mai sus sunt adevrate;

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Sfincterul Oddi;
Teniile;
Duodenul;
Antrul piloric;
Niciuna de mai sus

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Duodenul comunic n mod direct cu urmtoarele structuri:

Canalul pancreatic principal Santorini;


Canalul cistic;
Pilor;
Sigmoid;
Cardia;

28.
A.
B.
C.
D.

Urmtoarele sunt structuri ale stomacului:

Principalele substane organice din saliv sunt, cu excepia:

Ptialina;
Mucina;
Lipaza;
Lizozimul;
97

E. Niciuna de mai sus;

29.
A.
B.
C.
D.
E.

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Enzimele care acioneaz n prezena srurilor biliare sunt:

Amilaza pancreatic;
Tripsina;
Lipaza gastric;
Fosfolipaza i colesterol-lipaza pancreatice;
Toate de mai sus;

Glucide majore ale dietei sunt:

Maltoza;
Lactaza;
Polizaharid amidon;
Celuloza;
Gelatinaza;

COMPLEMENT GRUPAT
31.
1.
2.
3.
4.

32.
1.
2.
3.
4.

Urmtoarele structuri nu fac parte din stomac, cu excepia:

Cardia;
Teniile;
Canal piloric;
Apendice adipoase;

Intestinul gros este alctuit din urmtoarele:

Rect;
Sigmoid;
Haustre;
Mezenter;

33. Urmtoarele organe prezint muchi oblic, longitudinal i


circular:
1.
2.
3.
4.

Ileonul;
Sigmoidul;
Rectul;
Sfincterul Oddi;

34. Sunt structuri ce fac parte din glandele anexe ale tubului
digestiv urmtoarele:
1.
2.
3.
4.

Canalul principal Santorini;


Sfincterul Oddi;
Glandele Brunner;
Glandele parotide;

98

35. La nivelul duodenului i elibereaz coninutul urmtoarele


glande:
1.
2.
3.
4.

Pancreasul;
Brunner;
Ficatul;
Oxintice;

36.

Despre secreia salivar se poate afirma:

1. nlesnete masticaia i ngreuneaz vorbirea;


2. Conine o enzim numit amilaz ce produce digestia amidonului pn la
maltaz;
3. Are rol bactericid prin mucin;
4. Conine potasiu a crui concentraie nu este mai mic dect n plasm;

37.

Urmtoarele afirmaii sunt false, cu excepia:

1. Amilaza salivar, ce produce digestia chimic a amidonului, este inactivat


de pH-intragastric sczut;
2. Prin saliv se excret substane endogene (uree, creatinin, metale grele) i
exogene;
3. Reziduul uscat din saliv este alctuit din substane anorganice (0.2%) i
organice (amilaza, mucina, lizozimul);
4. Deglutiia este un act reflex care se desfoar n 2 timpi;

38.
1.
2.
3.
4.

Despre timpul esofagian al deglutiiei se poate afirma:

Este al doilea timp al deglutiiei;


Este voluntar;
Peristaltismul primar este coordonat de sistemul nervos enteric esofagian;
Impulsurile nervoase de la acest nivel ajung la trunchiul cerebral;

39.

Despre timpul faringian al deglutiiei se poate afirma:

1. Micrile sunt produse n mod voluntar;


2. Centrul deglutiiei nu are influen asupra centrului respirator;
3. Impulsurile de la acest nivel ajung la trunchiul cerebral i iniiaz o serie de
contracii musculare voluntare;
4. Este al doilea timp al deglutiiei;

40.
1.
2.
3.
4.

Sunt glande secretoare de mucus:

Oxintice;
Brunner;
Pilorice;
Niciuna de mai sus;

41.

Vitamina B12:

1. Este liposolubil;
2. Se absoarbe la nivel ileal;
3. Se absoarbe cu ajutorul factorului intrinsec secretat de glandele pilorice;
4. Se absoarbe cu ajutorul factorului intrinsec secretat la nivelul fundului i
corpului gastric;

99

42.
1.
2.
3.
4.

Despre stomac se poate afirma:

Conine 3 straturi musculare;


Secret gastrin la nivelul regiunii antrale i pilorice prin celulele G;
Secret substane anorganice ntr-un procent de 0.6%;
Secret HCl liber sau combinat cu proteine;

43. Despre propulsia chimului la nivelul intestinului subire se


poate afirma:
1. Se deplaseaz n direcie anal cu o vitez de 0.5 -2 cm/minut;
2. Se realizeaz cu aceeai vitez n tot intestinul subire;
3. Timpul necesar chimului pentru a trece de la pilor pn la valva ileocecal
este de 4-6 ore;
4. Se realizeaz cu o vitez de 0.5 -2 cm/ secund;

44.
1.
2.
3.
4.

Bila conine:

Sruri biliare liposolubile;


Pigmeni biliari produi prin degradarea miogl obinei;
Mucin;
Lecitin;

45.

Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:

1. Amilaza pancreatic, secretat sub form de proenzim, hidrolizeaz


glicogenul, amidonul i celuloza;
2. Lipaza secretat n form activ, pentru hidroliza esterilor necesit prezena
srurilor biliare;
3. Tripsinogenul i chimotripsinogenul sunt transformate n forma lor activ de
ctre chimotripsina anterior format;
4. Pancreasul este protejat de autodigestie prin secreia unui inhibitor al
tripsinei secretat de aceleai celule cu proenzimele;

46.
de:
1.
2.
3.
4.

Enzimele peptidaze, lipaze, amilaze i nucleaze sunt secretate

Enterocite;
Celulele ductale pancreatice;
Celulele endocrine pancreatice;
Glandele Brunner;

47. Urmtoarele afirmaii despre circuitul enterohepatic sunt


false:
1. Evacuarea bilei din vezica biliar este o consecin a stimulrii vagale ce
produce contracia musculaturii vezicii biliare i a sfincterului Oddi;
2. Stimularea simpatic produce contracia musculaturii vezicii biliare i
relaxarea sfincterului Oddi;
3. Colecistokinina este eliberat de celulele mucoasei gastrice;
4. Srurile biliare au rol bacteriostatic;

100

48.

Despre bil se poate afirma:

1. Este necesar pentru absorbia unor substane insolubile n ap, precum


colesterolul i bilirubina;
2. Este secretat n mod intermitent i depozitat n vezic a biliar;
3. Conine sruri biliare liposolubile;
4. Conine bilirubin i biliverdin;

49.

Despre colecistokinina putem afirma c:

1. Are acelai efect cu stimularea simpatic asupra vezicii biliare i sfincterului


Oddi;
2. Duce la eliberarea bilei n jejun n timpul perioadelor digestive;
3. Are efect opus fa de stimularea vagal asupra vezicii biliare i sfincterului
Oddi;
4. Este eliberat din celulele mucoasei duodenale ca rspuns la ptrunderea n
duoden a produilor digestiei lipidelor;

50.

Secreiile intestinului subire conin:

1. Mucus secretat de glandele Brunner jejunale i celulele speciale din criptele


Lieberkuhn;
2. Enzime asociate microvililor (peptidaze, dizaharidaze, nucleaze);
3. Zaharaze ce transform zaharoza n glucoz i galactoz;
4. Lactaze ce transform lactoza n glucoz i galactoz;

51.

Aminoacizii se obin prin:

1. Aciunea peptidazelor din sucul intestinal asupra tri i dipeptidelor;


2. Aciunea pepsinei asupra proteinelor la nivelul duodenului;
3. Descompunerea proteinelor de ctre chimotripsin la nivelul intestinului
subire;
4. Descompunerea gelatinei de ctre gelatinaz n stomac;

52.
1.
2.
3.
4.

53.
1.
2.
3.
4.

Glucoza se obine prin:

Aciunea izomaltozei asupra izomaltazei;


Descompunerea lactozei de ctre lactaz la nivelul stomacului;
Aciunea gelatinazei asupra gelatinei;
Descompunerea amidonului de ctre ptialin i ulterior de ctre maltaz;

Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:

Celuloza este un monozaharid vegetal nedigerabil;


Glucoza i fructoza se absorb printr -un mecanism comun;
Fructoza i galactoza se absorb printr -un mecanism comun;
Glucoza i galactoza se absorb printr -un mecanism comun K-dependent;

54. Despre absorbia la nivelul intestinului subire se poate


afirma, cu excepia:
1. Vitaminele A, D, K, E, liposolubile, se absorb la nivelul intestinului distal;
2. Na i Cl se absorb printr-un proces activ;
3. Vitaminele hidrosolubile nu se absorb prin transport facilitat sau transport
activ Na-dependent;
4. Lipidele nu ajung din intestin n vena port i apoi la ficat;
101

55.
1.
2.
3.
4.

Proteine n cantitate de 0.5-0.7 g/kg corp;


Glucide n cantitate de 250-800 g, reprezentnd 40-50% din diet;
Lipide n cantitate de 25-160 g ce se absorb prin difuziune pasiv;
Lipide n cantitate de 25-160 g ce se absorb la fel ca i glucidele;

56.
1.
2.
3.
4.

Dieta zilnic necesar conine:

Printr-un mecanism Na-dependent sunt absorbite:

Calciul;
Vitaminele hidrosolubile (la nivelul intestinului subire distal);
Fierul;
Tripeptidele;

57.

Despre vitamine se poate afirma:

1. Cele hidrosolubile intr n alctuirea miceliilor;


2. Cele hidrosolubile i cele liposolubile se absorb la nivelul intestinului subire
proximal;
3. O vitamin hidrosolubil activeaz transportorul calciului;
4. O vitamin hidrosolubil stimuleaz absorbia Fe;

58.

Urmtoarele afirmaii sunt false, cu excepia:

1. Sfincterul anal intern este sub control voluntar;


2. Sfincterul anal intern nu este format de fibre musculare striate;
3. Aldosteronul nu intervine n absorbia sodiului i potasiului la nivelul
intestinului gros;
4. Prin fecale se pierd 80-200 mL din cei 1500 mL de chim;

59.

Nu sunt false urmtoarele afirmaii, cu excepia:

1. La nivel gastric are loc absorbia unor substane;


2. Lipaza gastric este o enzim lipolitic cu activitate puternic;
3. Factorul intrinsec necesar absorbiei vitaminei B12 este secretat la nivelul
fundului i corpului gastric;
4. Acetilcolina, secretina, gastrina sunt substane stimulatoar e pentru secreia de
HCl i sunt eliberate de neuroni ai sistemului nervos enteric;

60.

Despre motilitatea tubului digestiv putem afirma:

1. Retropulsia cuprinde micrile de du-te-vino ale chimului determinate de


propulsia puternic a coninutului gastric ctre sfincterul piloric deschis;
2. Prin contraciile de amestec de la nivelul intestinului subire se fragmenteaz
chimul de 15 ori pe minut;
3. Micrile propulsive ale intestinului gros dureaz aproximativ 8 -12 minute;
4. Propulsia fecalelor n rect se face prin mi cri n mas;

102

RSPUNSURI
DIGESTIA I ABSORBIA

COMPLEMENT SIMPLU:
1.C (pag.74)
2.D (pag.74)
3.E (pag.74,75)
4.D (pag.75,78)
5.E (pag.78)
6.E (pag.75)
7.E (pag.75,76)
8.D (pag.77)
9.E (pag.77)
10.A (pag.78)
11.B (pag.78)
12.C (pag.78)
13.C (pag.78,79)
14.C (pag.79)
15.D (pag.80)
16.E (pag.80,81)
17.C (pag.80)
18.B (pag.81)
19.C (pag.80)
20.E (pag.81)
21.D (pag.81,82)
22.C (pag.81)
23.A (pag.81 Fig. 85,)
24.E (pag.75,78)
25.A (pag.74)
26.D (pag.74, fig. 76)
27.C (pag.75)
28.C (pag.75)
29.D (pag.80)
30.C (pag.80)

COMPLEMENT GRUPAT:
31.B (pag.74, Fig. 76; Fig. 78)
32.A (pag.74, fig. 78)
33.E (pag.74,75, Fig. 76)
34.C (pag.75, fig. 79)
35.A (pag.75, 77)
36.D (pag.75)
37.B (pag.75)
38.E (pag.76)
39.D (pag.76)
40.A (pag.77,79)
41.C (pag.77)
42.E (pag.77)
43.D (pag.78)
44.D (pag.78)
45.C (pag.78)
46.E (pag.78)
47.A (pag.78, 79)
48.D (pag.78)
49.D (pag.78, 79)
50.D (pag.79, 80)
51.B (pag.80)
52.D (pag.80)
53.E (pag.80)
54.A (pag.81)
55.B (pag.81)
56.D (pag.81)
57.C (pag.81)
58.C (pag.81, 82)
59.C (pag. 77)
60.D (pag.77,78,82)

103

ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Ruxandra Irina Negoi


CIRCULAIA

COMPLEMENT SIMPLU
1. Despre elementele figurate ale sngelui, este fals c:
A.
B.
C.
D.
E.

Reprezint 55% din volumul sanguin


Sunt de trei tipuri
Dintre ele fac parte i plachetele
Dintre ele fac parte i hematiile
Dintre ele fac parte i eritrocitele

2. Despre leucocite putem afirma c:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt celule fr nucleu


Particip la reacia de aprare a organismului
Au rol n transportul de oxigen i dioxid de carbon
Se mai numesc plachete
Nu posed mitocondii

3. Despre antigene este fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt substane strine organismului


Ptrunse n oragnsim declaneaz producia de anticorpi
Sunt proteine din clasa gama-globuline
Pot fi substane macromoleculare proteice
Pot fi substane polizaharidice

4. Aprarea specific (dobndit):


A.
B.
C.
D.
E.

Este o aprare primitiv


Are eficacitate medie
Este foarte promt
Este dobndit numai artificial
Poate fi dobndit natural sau artificial

5. Este adevrat despre sistemul Rh:


A.
B.
C.
D.
E.

95% posed pe eritrocite antigen D (Rh)


Indivizii posesori de antigen D sunt considerai Rh negativ
Indivizii posesori de antigen D reprezint 15% din populaie
Indivizii care nu posed antigen D reprezint 15% din populaie
Rh negativi sunt 85% din populaie

6. Cele mai importante aglutinogene ntlnite la om sunt, cu


excepia:
A. O
B. A
C. B
104

D. C
E. D

7. n cazul unei mame Rh negativ i al unui tat Rh pozitiv:


A. Copii rezultai vor moteni caracterul Rh negativ
B. Hematiile ftului Rh pozitiv vor traversa placenta
C. Copii rezultai vor moteni caracterul Rh pozitiv
D. La natere, parte din sngele fetal ajunge la mam i stimuleaz producia de
antigene Rh
E. Prima sarcin nu va evolua normal

8. Alegei afirmaia adevrat:


A. n cazul hemostazei primare, prima reacie este ader area plachetar
B. n urma hemostazei primare se oprete sngerarea n patru pn la ase
minute
C. La coagulare particip i Calciul
D. Coagularea sngelui se desfoar n patru faze
E. Coagularea sngelui presupune transformarea fribrinei n fibrinogen

9. Coagularea sngelui se desfoar n trei faze:


A.
B.
C.
D.
E.

Faza
Faza
Faza
Faza
Faza

10.

I formarea trombinei
I formarea tromboplastinei, cu durat de 8 10 minute
II formarea trombinei cu o durat de 10 minute
III formarea fibrinei cu durata de 1 2 secunde
III formarea trombinei

Despre marea i mica circulaie este adevrat c:

A. Circulaia mare se mai numete pulmonar


B. Circulaia mic se mai numete sistemic
C. Trunchiul pulmonar se mparte n cele dou artere pulmonare care duc
sngele cu oxigen spre reeaua capilar din jurul alveolelor
D. Cele patru vene pulmonare sfresc n atriul drept
E. Circulaia sistemic ncepe n ventriculul stng

11.

Despre ramurile arcului aortic este adevrat:

A. De la stnga la dreapta din arcul aortic se desprind trunchiul brahiocefalic,


artera carotid comun stng i artera subclavie stng
B. Trunchiul brahiocefalic se mparte n artera carotid comun stng i artera
sublavie stng
C. Artera carotid intern irig viscerele feei
D. Artera carotid extern irig gtul
E. Artera carotid extern irig ochiul

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Este fals c:

Din artera subclavicular se desprinde artera vertebral


Artera subclavicular se continu cu artera axilar
Artera axilar vascularizeaz doar pereii axilei
Artera axilar se continu cu artera brahial
Artera radial i ulnar vascularizeaz antebraul
105

13.

Este adevrat c:

A. Trunchiul celiac se mparte n trei ramuri (splenic, gastric stng i


mezenteric superioar)
B. Artera mezenteric inferioar vascularizeaz colonul ascendent
C. Artera mezenteric superioar vascularizeaz partea dreapt colonului
transvers
D. Artera mezenteric inferioar vascularizeaz partea dreapt a colonului
transvers
E. Trunchiul celiac vascularizeaz jejunul i ileonul

14.

Afirmaia adevrat este:

A. Artera
B. Artera
poplitee
C. Artera
D. Artera
E. Artera

15.

iliac extern d ramuri pentru organele genitale


iliac extern ajunge pe faa anterioar a coapsei i devine arter
tibial posterioar se termin prin artera dorsal a piciorului
tibial anterioar irig laba piciorului
iliac intern irig doar pereii bazinului

Sistemul venos al marii circulaii:

A. Este reprezentat de venele pulmonare, vena cav inferioar i vena cav


superioar
B. Vena cav superioar strnge sngele venos de la membrele inferioare
C. Vena port este parte a marii circulaii
D. Vena cav inferioar este format ptin unirea venei iliace interne stngi cu
cea dreapt
E. Vena cav inferioar urc la stnga coloanei vertebrale

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre valvele inimii este adevrat c:

Valva mitral se mai numete bicuspid


Valvele atrioventrciulare se mai numesc sigmoide
Valva aortic se deschide n diastol
Vala tricuspid se deschide n sistol
Valva pulmonar se nchide n sistol

17. Excitabilitatea este:


A. Proprietatea miocardului de a dezvolta tensiune ntre capetele fibrelor sale
B. Proprietatea miocardului de a propaga excitaia la toate f ibrele sale
C. Proprietatea inimii de a se autostimula
D. Proprietatea celulei musculare cardiace de a rspunde la un stimul printr -un
potenial de aciune propagat
E. Nici o variant nu este adevrat

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Este adevrat c:

Inima nu este excitabil n diastol


Inima este excitabil n faza de contracie
n timpul diastolei inima de afl n perioada refractar absolut
Stimulii cu frecven mare nu pot tetaniza inima prin sumarea contraciilor
n timpul sistolei numai stimulii puternici au efect

106

19.

Despre centrii de automatism cardiac este adevrat c:

A. La nivelul nodului sinoatrial frecvena descrcrilor este joas


B. Nodul atrioventricular conduce n mod normal activitatea cardiac imprimnd
ritmul sinusal
C. La nivelul nodului atrioventricular frecvena descrcrilor est e de 40 pe
minut
D. Nodul atrioventricular imprim ritmul idioventricular
E. Nodul sinoatrial imprim ritmul joncional

20.
A.
B.
C.
D.
E.

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre ciclul cardiac este fals c:

Un ciclu cardiac este format dintr -o sistol i o diastol


Sistola atrial o precede pe cea a ventriculil or cu 0,20 secunde
Durata ciclului cardiac este invers proporional cu frecvena cardiac
Ciclul cardiac ncepe cu sistola atrial
Sistola atrial e urmat de diastola atrial

Despre diastola ventricular putem afirma c:

Dureaz 0,30 secunde


Urmeaz dup sistola atrial
n timpul ei presiunea intracavitar crete rapid
Dureaz 0,50 secunde
Se desfoar n dou faze: contracie izovolumetric i faza de ejecie

22.

Despre circulaia sngelui este fals c:

A. Mica i marea circulaie sunt dispuse n paralel


B. Volumul de snge pompat de ventriculul stng pe minut egal cu volumul
pompat de ventriculul drept pe minut
C. Elasticitatea este proprietatea arterelor mari
D. Circulaia sngelui prin artere se poate aprecia msurnd presiunea arterial
E. Legile generale ale hidrodinamicii sunt aplicanile i la hemodinamic

23. Despre presiunea arterial


acesteia, este adevrat c:
A.
B.
C.
D.
E.

factorii

determinani

Presiunea arterial varieaz invers proporional cu debitul cardiac


Rezistena periferic este singurul factor determinant al presiunii arteriale
Elasticitatea contribuie la amortizarea tensiunii arteriale n diastol
Elasticitatea crte cu vrsta
Rezistena periferic este direct proporional cu vscozitatea sngelui

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Formula leucocitar normal cuprinde:

Neutrofile 25% din leucocite


Eozinofile 10% din leucocite
Monocite ntre 3% i 9 % din leucocite
Limfocite 40%
Bazofile ntre 1% i 3%

107

ai

25.
A.
B.
C.
D.
E.

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Este adevrat c :

Numrul de leucocite este peste 10000/mmc


Hematocritul la brbat este peste 50%
Hematocritul la femeie este ntre 35 46%
Debitul cardiac de repaus este 3 L/min
Volumul btaie al fiecrui ventricul este 50 ml

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Este adevrat despre pricipalele constante fiziologice:

Glicemia normal = 110 150 mg/dl


Colesterolul total = 300 mg/dl
Albumine = 2,5 3,5 g/dl
Potasemie = 3,5 5,5 mmol/L
Calcemie = 135 146 mmol/L

Despre cardiopatia ischemiceste adevarat c:

Se datoreaz creterii debitului sangvin la nivelul criculaiei coronariene


Poate s mbrace o form cronic infarctul de miocard
Cea mai frecvent cauz este ateroscleroza
Este o cauz rar de mortalitate n Europa
mbrac doar o form cronic

28.

Despre anemii este adevrat c:

A. Semnific scderea numrului de leucocite


B. Anemia megaloblastic apare prin pierderea de snge
C. Dup o hemoragie rapid eritrocitele revin la normal n 1 3 zile
D. Anemia feripriv se caracterizeaz prin producerea unor hematii mai mari
dect normalul
E. Anemia megaloblastic apare prin perturbarea absorbiei intestinale de
vitamina B12 sau acid folic

29.
A.
B.
C.
D.
E.

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Pe traseul EKG:

Se nscriu trei unde pozitive (P, Q, R)


Unda T corespunde depolarizrii ventriculare
Repolarizarea atrial se produce simultan cu QRS
Se nscriu dou unde negative (Q, T)
Se nscriu trei unde negative (Q, R, S)

Despre circulaia venoas este adevrat c:

Volumul venos este de trei ori mai mic dect cel arterial
Presiunea sngelui n vene este foarte mare
Suprafaa de seciune a venelor cave este mai mic dect a capilarelor
Viteza de circulaie a sngelui scade de la periferie spre inim
Vene nu prezint contractilitate

COMPLEMENT MULTIPLU
31.

Despre snge se pot afirma urmtoarele:

1. Este format din elemente figurate i plasm

108

2. Reprezint 18% din masa corporal


3. Circul n interiorul arborelui cardio -vascular
4. mpreun cu limfa, lichidul interstiial i lichidul cefalo -rahidian constituie
mediul extern al organismului

32.
1.
2.
3.
4.

33.
1.
2.
3.
4.

Despre grupele sanguine este adevrat:

Grupa
Grupa
Grupa
Grupa

37.
1.
2.
3.
4.

Plasma sanguin conine:

Substane organice (sodiu, potasiu, calciu)


Ap-90%
Substane organice-10%
Albumine

36.
1.
2.
3.
4.

Despre rspunsurile imune specifice este fals:

Sunt mediate prin 2 tipuri de globule albe


Sunt mediate prin limfocite B i T
Imunitatea umoral implic limfocite B
Imunitatea umorala implic limfocite B

35.
1.
2.
3.
4.

Despre rspunsul imun specific este adevrat:

Rspunsul imun primar se realizeaz pe seama limfocitelor cu memorie


Rspunsul imun primar apare la un contact ulterior cu acelai antigen
Nu difereniaz structurile proprii organismului de cele strine
Rspunsul imun secundar apare la primul contact cu un antigen

34.
1.
2.
3.
4.

Eritrocitele:

Prezint nucleu
Prezint rol n meninerea echilibrului acido -bazic
Au capacitatea de a emite pseudopode
Se mai numesc globule roii

Transfuzia de snge se poate face astfel:

Grupa
Grupa
Grupa
Grupa

38.

0(I) nu prezint aglutinine


AB(IV) nu prezint aglutinogene
A(II) prezint aglutinine alfa
B(III) prezint aglutinogene B

0 poate dona la toate grupele


0 poate primi de la toate grupele
AB poate primi de la toate grupele
AB poate dona la toate grupele

Alegei variantele corecte despre vena port:

1. Este o ven a micii circulaii


2. Transport spre ficat snge cu substane nutritive
3. Se formeaz din unirea a 3 vene:mezenteric superioar, inferioar i
hepatic
4. Este ven a marii circulaii

109

39.
1.
2.
3.
4.

40.
1.
2.
3.
4.

se mai numesc mitral i tricuspid


despart atriile de ventriculi
se deschid n timpul diastolei
se nchid n timpul diastolei

Despre debitul cardiac (DC) se pot afirma urmtoarele:

Despre debitul cardiac se pot afirma urmtoarele::

Scade la efort
Crete n sarcin
Scade n sarcin
Crete la altitudine

46.
1.
2.
3.
4.

semilunare
semilunare
semilunare
semilunare

Apreciaz activitatea de pomp a inimii


Reprezint volumul de snge expulzat de fiecare ventricul ntr -o secund
DC=volumul btaie X frecvena cardiac
DC de repaus este aproximativ 7 l/min

45.
1.
2.
3.
4.

Despre valvele inimii este adevrat c:

Valvele
Valvele
Valvele
Valvele

44.
1.
2.
3.
4.

Alegei afirmaiile adevrate despre splin:

Ocup loja splenic, cuprins ntre colon ascend ent i diafragm


Este organ pereche
Produce hematii
Intervine n metabolismul fierului

43.
1.
2.
3.
4.

Despre cele dou colectoare limfatice este fals c:

Canalul toracic ncepe prin cisterna chili


Canalul toracic urc posterior de coloana vertebral
Canalul toracic strnge limf din jumtatea inferioar a corpului
Vena limfatic dreapt este cel mai mare colector limfatic

42.
1.
2.
3.
4.

Despre ganglionii limfatici putem afirma c:

Produc limfocite i monocite


Formeaz anticorpi
Au rol de barier n rspndirea infeciilor
Favorizeaz ptrunderea unor substane strine

41.
1.
2.
3.
4.

Este adevrat despre sistemul limfatic:

Capilarele sale ocup o poziie intermediar ntre sist emul arterial i venos
Pereii vaselor sanguine sunt mai subiri dect cei ai vaselor limfatice
Capilarele limfatice au o structur diferit de cea a capilarelor sanguine
Capilarele sale formeaz reele terminale

Despre manifestrile ce nsoesc ciclul cardiac este adevrat:

Sunt electrice, mecanice i acustice


ECK este nregistrarea grafic a manifestrilor acustice
Manifestrile acustice sunt reprezentate de zgomotele cardiace
Sfigmograma este nregistrarea grafic a zgomotelor cardiace

110

47. Despre manifestrile acustice care nsoesc ciclul cardiac este


adevrat c:
1.
2.
3.
4.

Zgomotul I, diastolic, este mai lung


Zgomotul I, sistolic, este mai puin intens
Zgomotele cardiace pot fi nregistrate grafic, rezultnd o electrocardiogram
Zgomotul II este mai lung

48.

Despre circulaia venoas sunt false:

1. Cauza principal de ntoarcere a sngelui la inim este nsi activitatea de


pomp cardiac
2. Inima creeaz i menine permanent o diferen de presiune ntre aort (100
mmHg) i atriul drept (10 mmHg)
3. Aspiraia toracic contribuie la meninerea val orii sczute a presiunii n
venele mari din cavitatea toracic
4. Aspiraia toracic se manifest mai ales n expir

49.

Hipertensiunea arterial sistemic:

1. Reprezint creterea presiunii arteriale sistemice i/sau diastolice peste


120/80 mmHg
2. Determin scderea lucrului mecanic cardiac
3. Afecteaz doar vasele sanguine
4. Poate afecta rinichii

50. Afirmaii adevrate despre manifestrile mecanice care


nsoesc ciclul cardiac sunt:
1. Sunt redate de ocul apexian i de pulsul arterial
2. Sfigmograma este nregistrarea grafic a pulsului
3. Prin palparea pulsului obinem informaii privind volumul sistolic i
frecvena cardiac
4. ocul apexian este exapansiunea sistolc a peretelui toracic n dreptul
vrfului inimii

51.
1.
2.
3.
4.

52.
1.
2.
3.
4.

Afirmaii adevrate despre proprietatea de automatism sunt:

Exist doi centrii de automatism cardiac


Ritmul funcional al centrului de comand nu este influenat de factori externi
Cldura produce bradicardie
Stimularea sistemului nervos simpatic produce tahicardie

Fora de contracie a inimii este:

Proporional cu grosimea pereilor inimii


Mai redus la atrii
Mai puternic la ventriculi
Mai mare la ventriculul drept fa de ventriculul stng

53.

Este adevrat despre sistola atrial c:

1. Definitiveaz umplerea ventricular


2. Este urmat de diastola atrial
3. Dureaz 0,10 secunde

111

4. Dureaz 0,70 secunde

54.
1.
2.
3.
4.

Se desfoar n dou faze


Faza de contracie izovolumetric ncepe cu deschiderea valvelor semilunare
Faza de ejecie se termin n momentul nchiderii valvelor semilunare
Dureaz 0,50 secunde

55.
1.
2.
3.
4.

Despre sistola ventricular putem spune c:

Este adevrat c:

Viteza sngelui n artere scade pe msur ce ne ndeprtm de inim


Viteza n aort este de o mie de ori mai redus dect n capilare
Presiunea sngelui scade pe msur ce ne ndeprtm de inim
Debitul cardiac este invers p roporional cu presiunea arterial

56.

Sunt afirmaii false:

1. n inspir, efectul de pres abdominal este accentuat


2. n timpul contraciilor musculare, venele profunde sunt umplute cu snge
3. Masajul pulsatil efectuat de artere asupra venelor omonime are efect fa vorabil
asupra ntoarcerii venoase
4. Gravitaia favorizeaz curgerea sngelui din venele situate inferior de atriul
drept

57.

Msurarea pulsului:

1. Necesit tensiometru
2. Necesit cronometru
3. Necesit stetoscop
4. Se efectueaz prin palparea i comprimarea arterei radiale n apropierea
articulaiei radio-carpiene

58.
1.
2.
3.
4.

59.
1.
2.
3.
4.

Care dintre urmtoarele valori sunt normale:

Natremia 135-146 mmol/l


Potasemia 3,5-5,3 mmol/l
Calcemia 8,5-10,3 mg/dl
Proteine totale plasmatice 3,5 -5 g/dl

60.
1.
2.
3.
4.

Despre traseul EKG este adevrat c:

Unda T ilustreaz repolarizarea ventricular


Repolarizare atrial are loc simultan cu QRS
Undele Q,R,S reprezint activarea ventricular
Unda P ilustreaz depolarizarea ventricular

Despre volemie este adevrat c:

Variaz concordant cu variaia lichidelor extracelulare (LEC)


n scderi ale volumului LEC scade i volemia i se produce hipertensiune
n creteri ale LEC, crete volemia
Dac crete volemia se produce hipotensiune arterial

112

RSPUNSURI
CIRCULAIA
COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT MULTIPLU

1. A (pag. 84)
2. B (pag. 84)
3. C (pag. 84)
4. E (pag. 84)
5. D (pag. 85)
6. D (pag. 85)
7. C (pag. 86)
8. C (pag. 86)
9. D (pag. 86)
10. E (pag. 87)
11. D (pag. 87)
12. C (pag. 87)
13. C (pag. 88)
14. D (pag. 88)
15. C (pag. 88)
16. A (pag. 90)
17. D (pag. 90)
18. D (pag. 90,91)
19. C (pag. 91, 92, fig. 93)
20. B (pag. 91, 92, fig. 93)
21. D (pag. 92)
22. A (pag. 93)
23. E (pag. 93)
24. C (pag. 126)
25. D (pag. 126)
26. C (pag. 126)
27. C (pag. 94)
28. E (pag. 94,95)
29. C (pag. 96)
30. C (pag. 94)

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

113

B (pag.84)
C (pag.84)
E (pag.84)
D (pag.85)
C (pag.85)
D (pag.85)
B (pag.85)
C (pag.88)
D (pag.88)
A (pag.89)
C (pag.89)
D (pag.89)
D (pag.90)
B (pag.90)
C (pag.90)
B (pag.92)
E (pag.92)
C (pag.94)
D (pag.93)
E (pag.92)
D (pag.91)
A (pag.91)
A (pag.92)
B (pag.92)
B (pag.93)
C (pag.94)
C (pag.95)
A (pag.96)
A (pag.126)
B (pag.93)

ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Dan State


CIRCULAIA

COMPLEMENT SIMPLU
1. Artera care se unete cu cea de pe partea opus, pentru a iriga encefalul
este:
A.
B.
C.
D.
E.

Artera carotid extern


Artera carotid comun
Artera carotid intern
Artera vertebral
Artera subclavicular

2. Proprietatea funcional a arterelor, care permite un control fin al


distribuiei debitului cardiac ctre diferite organe i esuturi :
A.
B.
C.
D.
E.

Distensibilitate
Prezena valvelor
Elasticitatea
Contractiliatea
Presa abdominal

3. n cazul celui de-al doilea copil al unei mame Rh- , lund n considerare
tatl Rh+, exist posibilitatea distrugerii hematiilor ftului din cauza:
A.
B.
C.
D.
E.

Aglutinogenlor D
Aglutininelor anti-Rh
Aglutininelor D
Aglutininelor Rh+
Anticorpilor D

4. n ceea ce privete rspunsul imun specific este fals c:


A. Prezint memorie imunologic
B. Are n vedere diferenierea structurilor proprii de cele strine organismului
C. Rspunsul imun primar are loc la primul contact cu anticorpul respectiv
D. Se caracterizeaz prin specificitate
E. Are 2 componente

5. Prezint valve semilunare:


A. Vena port
B. Splina
C. Medulara ganglionilor limfatici
D. Vasele limfatice
E. Venele jugulare interne

114

6. Unul dintre factorii determinani ai presiunii arteriale este:


A. Presa abdominal
B. Viteza sngelui
C. Rezistena periferic
D. Aspiraia toracic
E. Prezena valvelor la nivelul membrelor inferioare

7. Despre vene nu se poate afirma:


A. Viteza de circulaie a sngelui crete de la periferie spre inim
B. Suprafaa de seciune a venelor cave este mai mare dect a capilarelor
C. Volumul venos este de trei ori mai mare dect cel arterial
D. Presiunea sngelui n vene este foarte joas
E. Viteza de circulaie a sngelui n cele dou vene cave este de 200 de ori mai mare
n capilare

dect

8. n teritoriul venos se afl :


A.
B.
C.
D.
E.

50% din volumul sangvin


25% din volumul sangvin
90% din volumul sangvin
75% din volumul sangvin
nici un rspuns corect

9. Care dintre urmtoarele faze ale ciclului cardiac este cea mai scurt:
A.
B.
C.
D.
E.

Sistola atrial
Sistola ventricular
Diastola atrial
Diastola ventricular
Diastola general

10. Viteza de circulaie a sngelui n cele dou vene cave este de:
A. 0,5 mm/sec
B. 100 mm Hg
C. 10 mm HG
D. 50 mm/sec
E. nici un rspuns nu este corect

11. Vrful inimii se afl n dreptul spaiului intercostal:


A. Doi
B. Patru
C. ase
D. Trei
E. Cinci

12. Diastola atrial are o durat de:


A.
B.
C.
D.
E.

0,10 sec
0,30 sec
apte ori mai mare dect sistola atrial
Dou ori mai mare dect diastola general
0,50 sec
115

13. Cele dou sinciii,atrial i ventricular sunt izolate:


A.
B.
C.
D.
E.

Din punct de vedere mecanic


De ctre valvele atrioventriculare
Din punct de vedere electric
Datorit nodulului sinoatrial i reelei purkinje
Nu sunt izolate

14.Valvele semilunare permit expulzia sngelui n:


A. Ventriculi
B. Cele dou vene cave
C. Artere
D. Atrii
E. Nici un rspuns corect
15.Cele dou ramuri ale fasciculului His se afl la nivelul:
A. Septului interatrial
B. Atriului drept
C. Septului interventricular
D. Atrului stng
E. Tuturor acestor structuri

16. Valoarea aproximativ a debitului limfatic mediu este de:


A.
B.
C.
D.
E.

1500 ml/or
60 ml/zi
60 ml/or
1 ml/or
nici o valoare corect

17. La formarea venei porte particip:


A.
B.
C.
D.
E.

Vena cav superioar


Vena cav inferioar
Venele hepatice
Venele lombare
Vena mezenteric superioar

18. Artera tibial anterioar se termin prin:


A.
B.
C.
D.
E.

Artera dorsal a piciorului


Artera tibial posterioar
Artera poplitee
Cele dou artere plantare
Arterele digitale dorsale

19. Arterele iliace comune se bifurc la nivelul:


A.
B.
C.
D.
E.

Vertebrei L4
Vrfului osului sacru
Bazei coccisului
Fosei poplitee
Articulaiei sacro iliace

116

20. Faza de contracie izovolumetrica se desfoar:


A.
B.
C.
D.
E.

La nceputul sistolei atriale


La sfritul sistolei atriale
La nceputul sistolei ventriculare
La sfritul sistolei ventriculare
Nici un rspuns corect

21. Vascularizaia arterial a membrului inferior este asigurat de:


A.
B.
C.
D.
E.

Arterele tibiale i poplitee la nivelul gambei


Arterele plantare la nivelul piciorului
Artera femural, ram din iliaca intern, la nivelul coapsei
Arterele tibial anterioar i posterioar, ramuri din artera femural
Nici un rspuns nu este corect.

22. Despre pulsul arterial sunt adevrate urmtoarele cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Ofer informaii despre frecvena cardiac


Ofer informaii despre volumul sistolic
Se percepe comprimnd o arter profund pe un plan osos
Reprezint o expansiune sistolic a peretelui arterei
nregistrarea sa grafic se numete sfigmogram

23. O persoan de 80 kg va avea n teritoriul venos un volum sangvin de


aproximativ:
A.
B.
C.
D.
E.

4,8 l
6,4 l
3,2 l
5,6 l
8l

24. Cantitatea de proteine totale n plasm este:


A.
B.
C.
D.
E.

3,5-5 g/dl
2,5-3,5 g/dl
200 mg/dl
6-8,5 g/dl
12-15,6 g/dl

25. Dac la un brbat al crui snge nu conine aglutinine anti D apare o


manifestare de incompatibilitate dup o transfuzie cu snge B (III) Rh
pozitiv pacientul NU poate avea sngele:
A.
B.
C.
D.
E.

Rh negativ
Rh pozitiv
Grup AB (IV)
Grup A (II)
Grup 0 (I)

26. Care dintre urmtoarele tipuri de imunitate poate fi realizat prin


administrarea de antitoxine?
A. Imunitatea pasiv
117

B.
C.
D.
E.

Imunitatea activ
Imunitatea dobndit prin boli
Imunitatea motenit
Nici una

27. Asupra crei substane acioneaz tromboplastina n prezena Ca2+?


A.
B.
C.
D.
E.

Albuminei
Fibrinei
Trombinei active
Protrombinei
Fibrinogenului

28. Sngele aparinnd grupei AB (IV) conine:


A.
B.
C.
D.
E.

Aglutnine alfa i beta


Aglutinogen A i aglutinin beta
Aglutinogene A i B
Aglutin alfa
Doar aglutinogen B

29.Trunchiul pulmonar se desprinde din:


A.
B.
C.
D.
E.

Atriul stng
Atriul drept
Ventriculul stng
Ventriculul drept
Artera coronar

30. Artera renal stng pornete din :


A.
B.
C.
D.
E.

Artera mezenteric superioar


Artera mezenteric inferioar
Crosa aortei
Artera iliac comun sting
Nici unul de mai sus

COMPLEMENT GRUPAT
31. Datorit structurii pereilor lor venele prezint urmtoarele
proprieti:
1. Masajul pulsatil
2. Distensibilitate
3. Pompa muscular
4. Contractilitate

32. Sfigmograma ofer informaii despre:


1.
2.
3.
4.

Vene
Zgomotele cardiace
Manifestrile electrice ale activitii cardiace
Artere

118

33. Vena port se vars n:


1.
2.
3.
4.

Vena cav superioar


Vena cav inferioar
Vena mezenteric superioar
Vena mezenteric inferioar

34. Dintre manifestrile fundamentale ale contractilitii fac parte:


1.
2.
3.
4.

Automatismul
Conductibilitatea
Excitabilitatea
Geneza tensiunii

35. Se poate obine un efect de bradicardie prin:


1.
2.
3.
4.

Stimulare simpatic
Rcirea nodulului sinusal
nclzirea nodulului sinusal
Stimulare parasimpatica

36. Canalul toracic nu adun limfa de la nivelul:


1.
2.
3.
4.

Glandei mamare stngi


Ganglionilor inghinali stngi
Ganglionilor axilari stngi
Ganglionilor axilari drepi

37. Vena port dreneaz snge de la:


1.
2.
3.
4.

Cap
Vezica urinar
Bazin
Splin

38. Artera iliac intern irig urmtoarele organe din bazin:


1.
2.
3.
4.

Vezica urinar
Vulv
Rect-ultima poriune
Prostat

39. Trunchiul celiac vascularizeaz:


1.
2.
3.
4.

Stomacul
Jejuno ileonul
Duodenul
Cecul

40. Artera mezenteric inferioar nu vascularizeaz:


1.
2.
3.
4.

Colonul ascendent
Splina
Partea inferioar a rectului
Colonul descendent

119

41. Prin intermediul sistemului azygos vena cav superioar strnge snge
de la:
1.
2.
3.
4.

Gt
Cord
Ochi
Pericard

42.Artera poplitee se afl:


1.
2.
3.
4.

n continuarea arterei femurale


La nivelul feei anterioare a genunchiului
n fosa poplitee
ntre cele dou artere tibiale

43. n buletinul de analiz al unui brbat de 75 kg n vrst de 35 ani se


specific: 5 milioane eritrocite/mm3, 1500 leucocite/mm3, 105000
trombocite/mm3. Concluzii:
1.
2.
3.
4.

Cantitatea de plasm este 3,3 l


Poate avea tulburri de hemostaz
Poate avea deficiene ale reaciei de aprare
Valorile sunt n limite normale

44. Despre vena cav inferioar sunt adevrate afirmaiile:


1.
2.
3.
4.

Urc la stnga coloanei vertebrale


Adun sngele venos de la ficat
Se deschide n atriul stng
Strbate diafragma

45. Despre splin putem afirma ca:


1.
2.
3.
4.

Trimite snge n circulaie n timpul somnului


Produce limfocite i monocite
Intervine n metabolismul fosforului
Este un organ situat n cavitatea toracic

46. Numrul elementelor figurate din snge este:


1. 5 milioane hematii/mm3 la brbai
2. 5000-10000/mm3 n cazul leucocitelor
3. 4,5 milioane hematii/mm3 la femei
4. peste 1000/mm3 bazofile

47. Vena iliac intern colecteaz sngele de la:


1.
2.
3.
4.

pereii trunchiului
ficat
torace
pereii bazinului

48. n cadul hemostazei se definesc:


1. Hemostaza primar, constnd din formarea de tromboplastin activ
2. Hemostaza primar, prin aderarea trombocitelor de filamentele de fibrin
120

3. Rolul vitaminei D n activarea protrombinei


4. Transformarea fibrinogenului plasmatic solubil n fibrin insolubil, sub aciunea
trombinei

49. Vascularizaia membrului inferior stng este asigurat de:


1.Vase limfatice care aduc limfa n cisterna chili
2.Vena femural stng care se continu cu vena iliac intern
3.Arterele plantare stngi, desprinse din artera tibial posterioar i din care se desprind artere
digitale plantare
4.Vena iliac extern stng care colecteaz i sngele din bazin

50. Trabeculele crnoase sunt prezente la nivelul:


1.
2.
3.
4.

Atriului drept
Ventriculului drept
Atriului stng
Ventriculului stng

51.O hematie de la nivelul splinei ajunge n atriul stng trecnd prin:


1.
2.
3.
4.

Orificiul atrio ventricular drept


Venele hepatice
Venele pulmonare
Trunchiul celiac

52. Care dintre urmtoarele vase particip la vascularizaia peretelui


toracic:
1.
2.
3.
4.

Artera toracic intern


Artera axilar
Venele azygos
Vena cav inferioar

53. Limfocitele se produc la nivelul:


1.
2.
3.
4.

Cordului
Ganglionilor limfatici
Venei limfatice drepte
Splinei

54. Cele mai puin numeroase dintre elementele figurate din sngele
periferic sunt:
1.
2.
3.
4.

Hematiile
Trombocitele
Eritrocitele
Leucocitele

55. Un volum-btaie de 150 ml poate semnifica:


1.
2.
3.
4.

Prezena febrei
O valoare normal
Efort fizic intens
O valoare nregistrat n timpul somnului

121

56. n vena cav superioar nu se vars direct:


1.
2.
3.
4.

Venele subclaviculare
Canalul toracic
Venele jugulare interne
Venele brahiocefalice

57. nceputul sistolei ventriculare se caracterizeaz prin :


1.
2.
3.
4.

Vibraia miocardului
Zgomotul I, diastolic
nchiderea valvelor atrio-ventriculare
Zgomotul I, mai lung i de tonalitate nalta

58. Aparin sistemului limfatic :


1.
2.
3.
4.

Ganglionii limfatici axilari


Cisterna Chili
Canalul toracic
Ganglionii laterovertebrali

59. Venele care adun sngele de la viscerele din cavitatea abdominal


sunt:
1.
2.
3.
4.

Venele lombare
Vena suprahepatica
Vena iliac extern
Vena renal

60. Care din urmtoarele caracteristici sunt comune att splinei ct i


ganglionilor limfatici:
1.
2.
3.
4.

Producerea monocite
Producerea de anticorpi
Distrugerea de hematii
Producerea de limfocite

122

RSPUNSURI
CIRCULAIA
COMPLEMENT SIMPLU
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

COMPLEMENT GRUPAT

D (pag.87)
D (pag.94)
B (pag.86)
C (pag.84)
D (pag.89)
C (pag.93)
B (pag.94)
D (pag.94)
A (pag.92)
E (pag.94)
E (pag.92)
C (pag.92)
C (pag.90)
C (pag.90)
C (pag.91- fig. 92)
C (pag.89)
E (pag.88)
A (pag.88)
E (pag.87,88)
C (pag.92)
B (pag 88)
C (pag.92)
A (pag.84,94)
D (pag.125)
C (pag.85,86)
A (pag.84,85)
D (pag.86)
C (pag.85)
D (pag.87)
E (pag.88)

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

123

C (pag.94)
D (pag.92)
E (pag.88)
D (pag.91)
C (pag.91)
D (pag.89)
D (pag.88)
B (pag.88)
B (pag.88)
A (pag.88)
D (pag.88)
B (pag.88)
A (pag.84,125)
C (pag.88)
E (pag.89)
A (pag84,125)
D (pag.88)
D (pag.86)
B (pag.88)
C (pag.90)
A (pag.87,88,89)
A (pag.87,88)
C (pag.89)
D (pag.125)
B (pag.90)
A (pag.88)
B (pag.92)
A (pag.89)
C (pag.87-fig. 88, pag.88)
D (pag.89)

ntrebri realizate de Dr. tefan Oprea


CIRCULAIA
COMPLEMENT SIMPLU
1. Mediul intern al organismului este constituit de urmtoarele, cu
excepia:
A. Eritrocite
B. Perilimfa
C. Lichid cefalorahidian
D. Lichid interstiial
E. Endolimfa

2. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre elementele figurate ale


sngelui:
A. Reprezint 55% din volumul sangvin
B. Globulele albe nu au nucleu
C. Globulele roii emit pseudopode
D. Plachetele sangvine au rol n hemostaz
E. Plachetele sangvine au rol n meninerea echilibrului acido-bazic

3. Despre eritrocite putem afirma urmtoarele, cu excepia:


A. Nu au nucleu
B. Au rol n transportul O2
C. Se mai numesc hematii
D. Au rol n reglarea echilibrului acido-bazic
E. Principala funcie este reprezentat de reacia de aprare a organismului

4. Anticorpii reprezint:
A. Substane macromoleculare proteice
B. Substane macromoleculare polizaharidice
C. Substane capabile s declaneze producerea de antigene
D. Agenii patogeni
E. Proteine plasmatice din clasa gama-globulinelor

5. Despre rspunsul imun specific putem afirma urmtoarele, cu excepia:


A. Se realizeaz prin mecanisme celulare i umorale
B. Difereniaz structurile proprii ale organismului de cele strine
C. Prezint memorie imunologic
D. O component este reprezentat de rspunsul imun primar
E. Rspunsul imun secundar se realizeaz pe seama limfocitelor cu memorie

6. Aprarea nespecific NU este:


A. nnscut
B. Cu eficacitate medie
124

C. Dobndit artificial
D. Realizat prin mecanisme umorale
E. Realizat prin mecanisme celulare

7. Plasma sangvin conine:


A. 1% substane organice
B. 9% substane anorganice
C. 90% ap
D. 9% Na, K, Ca
E. 90% albumine, globuline, fibrinogen

8. Despre grupa B (III) putem afirma c:


A. Conine aglutinogenul A
B. Conine aglutinina Beta
C. Poate primi snge de la grupa AB
D. Poate primi snge de la grupa 0
E. Poate primi snge doar de la grupa B

9. Sunt false urmtoarele afirmaii despre sistemul Rh:


A. 15% din populaie nu prezint antigenul D
B. n mod natural nu exist aglutinine omoloage anti-Rh
C. Aglutininele omoloage anti-Rh se pot genera n urma unei sarcini: ft Rh- /mama Rh+
D. n cazul mamei Rh- i tatl Rh+ prima sarcin poate evolua normal
E. Hematiile Rh+ ale ftului nu pot traversa placenta

10. Faza I a coagulrii presupune:


A. Formarea trombinei
B. Formarea fibrinei n 1-2 secunde
C. Formarea fibrinei n 4-8 minute
D. Desfacerea fibrinogenului
E. Formarea tromboplastinei

11. Rezultatul timpului plasmatic al coagulrii este:


A. Transformarea tromboplastinei n trombin
B. Transformarea fibrinogenului solubil n fibrin insolubil
C. Transformarea fibrinogenului insolubil n fribrin solubil
D. Transformarea fribrinei insolubile n fibrinogen solubil
E. Vasoconstricia i aderarea trombocitelor la nivelul plgii

12. Despre snge putem afirma c:


A. Are rol de excreie
B. Funciile sale sunt reprezentate exclusiv de funciile componentelor sale
C. Are rol n termoreglare prin hormonii i mediatorii pe care i transport
D. Are rol de sistem de integrare i de coordonare umoral
E. Datorit coninutului bogat n ap, are rol n excreie

13. n circulaia mic sngele care ajunge n atriul stng:


A. Este ncrcat cu CO2
B. Este snge oxigenat
125

C. Ajunge la atriul stng prin cele dou vene pulmonare


D. Ajunge la atriul stng prin artera pulmonar
E. Ajunge la atriul stng prin cele dou vene cave

14. NU este adevrat despre sistemul aortic:


A. ncepe din ventriculul stng
B. Primul segment este reprezentat de aorta ascendent
C. Primul segment este reprezentat de aorta descendent
D. Irig toate esuturile i organele corpului omenesc
E. Terminal, aorta abdominal se mparte n dou artere iliace comune

15. Gtul este irigat de:


A. Artera carotid extern
B. Artera carotid intern
C. Artera subclavicular
D. Trunchiul brahiocefalic
E. Aceleai ramuri arteriale ca i creierul i ochiul

16. Din artera subclavicular se desprind:


A. Artera toracic intern
B. Artera axilar
C. Trunchiul brahiocefalic
D. Artera carotid extern
E. Artera brahial

17. Artera axilar vascularizeaz:


A. Braul
B. Antebraul
C. Mna
D. Peretele anterolateral al toracelui
E. Spaiile intercostale

18. Ramurile viscerale ale aortei descendente toracice sunt urmtoarele, cu


excepia:
A. Bronice
B. Pericardice
C. Esofagiene
D. Renale
E. Niciun rspuns corect

19. Ramurile viscerale ale aortei descendente abdominale sunt:


A. Esofagiene
B. Pericardice
C. Bronice
D. Hepatice
E. Trunchiul celiac

126

20. Pancreasul este vascularizat de:


A. Artera mezenteric superioar
B. Artera gastric stang
C. Ramuri din trunchiul celiac
D. Artera hepatic
E. Artera mezenteric inferioar

21. Ramurile trunchiul celiac NU vascularizeaz:


A. Pancreasul
B. Jejunul
C. Stomacul
D. Ficatul
E. Duodenul

22. Vena cav superioar ia natere prin unirea venelor:


A. Brahiocefalice
B. Jugulare
C. Azygos
D. Subclaviculare
E. Axilare

23. Vena cav inferioar adun snge de la urmtoarele structuri, cu


excepia:
A. Ovare
B. Plmni
C. Rinichi
D. Suprarenale
E. Membrele inferioare

24. Despre sistemul limfatic putem afirma c:


A. Limfa ajunge n final n circulaia arterial
B. Pereii vaselor sangvine sunt mai subiri dect ai vaselor limfatice
C. Capilarele limfatice au perei mai subiri dect ai capilarelor sangvine
D. Capilarele limfatice formeaz reele terminale
E. Capilarele limfatice prezint la interior valve semilunare

25. Nu este o funcie a ganglionilor limfatici:


A. Intervine n metabolismul fierului
B. Producerea de limfocite
C. Formarea de anticorpi
D. Bariera n rspndirea infeciilor
E. Au rol n circulaia limfei

26. Aparatul cardiovascular este caracterizat de urmtoarele, cu excepia:


A. Asigurarea circulaiei sngelui n organism
B. Asigurarea circulaiei limfei n organism
C. Distrubuirea oxigenului i substanelor nutritive necesare tuturor celulelor
D. Fora motrice a acestui sistem este inima
E. Microcirculaia are rol de rezervor sangvin
127

27. Debitul cardiac de repaus are valoarea de:


A. 70 ml
B. 5 L
C. 150 ml
D. 5-30 L
E. 75 ml

28. Circulaia venoas este caracterizat de:


A. Circulaia sngelui la nivel capilar cu 500mm/sec
B. Prezena n teritoriul venos a 75% din volumul sangvin
C. Presiunea sangvin la nivelul vrsrii venelor cave n atriul drept de 10 mmHg
D. Viteza de circulaie a sngelui la nivelul venelor cave de 0.5mm/sec
E. Elasticitate

29. Durata diastolei generale este de:


A. 0.1 sec
B. 0.3 sec
C. 0.4 sec
D. 0.5 sec
E. 0.7 sec

30. Zgomotele cardiace sunt nregistrare grafic rezultnd:


A. Electrocardiograma
B. Sfigmograma
C. ocul apexian
D. Pulsul arterial
E. Fonocardiograma

COMPLEMENT GRUPAT
31. Leucocitele, globulele albe, prezint urmtoarele caracteristici:
1. Pot emite pseuodopode
2. Nu prezint nucleu
3. Prezint mitocondrii
4. Au rol n hemostaz

32. Sunt valori corecte ale hematocritului:


1. 35-46% la brbai
2. 41-50% la brbai
3. 41-50% la femei
4. 35-46% la femei

33. Formula leucocitar prezint:


1. Bazofile <1% din leucocite
2. Monocite 3-9% din leucocite
3. Eozinofile 1-3% din leucocite
4. Neutrofile 25-33% din leucocite
128

34. Antigenul este:


1. O substan macromolecular proteic
2. O protein plasmatic din clasa gama-globulinelor
3. O substan capabil de a genera un rspuns imun
4. O substan capabil de a distruge anticorpii

35. Aprarea nespecific:


1. Poate fi dobndit natural pasiv
2. Poate fi dobndit natural activ
3. Poate fi dobndit artificial
4. Este o aprare foarte prompt

36. Rspunsurile imune specifice au urmtoarele caracteristici:


1. Sunt mediate de limfocitele B i T
2. Imunitatea umoral implic limfocitele B
3. Imunitatea celular implic limfocitele T
4. Specificitate

37. Grupa AB este:


1. Caracterizat de prezena aglutinogenului A
2. Caracterizat de prezena aglutinogenului B
3. Caracterizat de absena aglutininelor
4. Donator universal

38. Reprezint reguli ale sistemului ABO:


1. Nu pot exista indivizi purttori de aglutinogen A i aglutinina alfa
2. Nu pot exista indivizi purttori de aglutinogen B i aglutinina beta
3. Aglutinogenul din sngele donatorului s nu se ntlneasc cu aglutininele din sngele
primitorului
4. Regula excluderii

39. Timpul vasculoplachetar este caracterizat de:


1. Formarea fibrinei insolubile
2. Vasoconstricie
3. Durata de 4-8 min
4. Agregarea i metamorfoza vscoas a trombocitelor

40. Faza a IIIa a procesului de coagulare presupune:


1. Formarea trombinei
2. Formarea tromboplastinei
3. O durat de 10 sec
4. Formarea fibrinei

41. Aorta ascedent are urmtoarele caracteristici, cu excepia:


1. Are o lungime de 5-6 cm
2. Se continu cu aorta descendent
3. Din ea se desprind cele dou artere coronare
4. Are ca ramur principal trunchiul brahiocefalic

129

42. Artera carotid intern irig:


1. Creierul
2. Encefalul
3. Ochiul
4. Viscerele feei

43. Arterele minii sunt reprezentate de:


1. Arterele digitale
2. Artera radial
3. Arcada palmar
4. Artera brahial

44. Alctuiesc trunchiul celiac, cu excepia:


1. Artera splenic
2. Artera gastrig stng
3. Artera hepatic
4. Artera mezenteric superioar

45. Artera mezenteric superioar vascularizeaz:


1. Cecul
2. Colonul ascendent
3. Ileonul
4. Partea stng a colonului transvers

46. Sunt afirmaii adevrate referitoare la vascularizaia membrului


inferior:
1. Artera femural irig coapsa
2. Artera tibial posterioar se mparte n dou artere plantare, interne i externe
3. Arterele digitale au originea n artera dorsal a piciorului
4. Artera femural continu artera poplitee n fosa poplitee

47. Sistemul azygos colecteaz sngele de la:


1. Cap
2. Plmni
3. Creier
4. Bronhii

48. Vena cav inferioar prezint urmtoarele caracteristici:


1. Se formeaz prin unirea venelor iliace comune
2. Urc la dreapta coloanei verterbrale
3. Se termin n atriul drept
4. Adun snge venos de la membrele inferioare i viscerele din bazin

49. Vena limfatic dreapt:


1. Are o lungime de 25-30 cm
2. Are o lungime de 1-2 cm
3. Colecteaz limfa din ptrimea superioar stng a organismului
4. Colecteaz limfa din ptrimea superioar dreapt a organismului

130

50. Splina este un organ:


1. Productor de monocite
2. Productor de limfocite
3. Are o greutate de 200-300 g
4. Este aezat n loja splenic ntre colonul transvers i diafragm

51. Valva mitral este:


1. Situat ntre atriul drept i ventriculul drept
2. Deschise n timpul sistolei ventriculare
3. Permite expulzia sngelui n aort
4. mpiedic n timpul sistolei ventriculare trecerea sngelui napoi n atriul stng

52. Debitul cardiac scade:


1. n somn
2. La altitudine
3. Sub activitate parasimpatic
4. n febr

53. Contractilitatea reprezint proprietatea inimii:


1. De a dezvolta tensiune ntre capetele fibrelor sale
2. n urma creia se genereaz presiune n cavitile inimii
3. Ce are manifestri fundamentale geneza tensiunii
4. Proprietatea inimii de a rspunde la un stimul printrun potenial de aciune propagat

54. Nodulul atrioventricular este caracterizat de urmtoarele, cu excepia:


1. Are o frecvena de 40 de btaie pe minut
2. Funcioneaz permanent i n paralel cu nodulul sinoatrial
3. Imprim ritmul nodal, n cazul scoaterii din funcie a nodulului sinoatrial
4. Este activat de stimularea simpatic

55. Faza de ejecie a sistolei ventriculare:


1. ncepe cu deschiderea valvelor semilunare
2. Este caracterizat de ejectarea a 75mL de snge n repaus
3. Este caracterizat de ejectarea a pn 150-200 mL de snge n efort
4. Este precedat de contracia izovolumetric

56. Zgomotul doi NU este:


1. Sistolic
2. Mai lung
3. Produs de nchiderea valvelor atrioventriculare
4. Acut

57. Prin palparea pulsului obinem informaii privind:


1. Frecvena cardiac
2. Arterele
3. Ritmul cardiac
4. Modul de golire al ventriculului stng

131

58. Hipertensiunea arterial sistemic:


1. Reprezint creterea presiunii diastolice peste 90 mmHg
2. Reprezint creterea presiunii sistolice peste 130 mmHg
3. Determin creterea lucrului mecanic cardiac, ducnd la afectarea cordului
4. Poate afecta rinichii i ochii

59. Debitul circulant este caracterizat de urmtoarele, cu excepia:


1. Direct proporional cu presiunea
2. Invers proporional cu rezistena
3. D=P/R
4. Scade cu vrsta

60. Urmtoarele valori sunt false:


1. Viteza de circulaie n venele cave este de 0.5mm/sec
2. Viteza de circulaie la periferie este de 100mm/sec
3. Presiunea n atriul drept este de 100 mmHg
4. Presiunea normal n diastol este de 130 mmHg

132

RSPUNSURI
CIRCULAIA
COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. A (pag. 84)
2. D (pag. 84)
3. E (pag. 84)
4. E (pag. 84)
5. A (pag. 84, 85)
6. C (pag. 84)
7. C (pag. 85)
8. D (pag. 85)
9. C (pag. 85)
10. E (pag. 86)
11. B (pag. 86)
12. D (pag. 86)
13. B (pag. 87)
14. C (pag. 87)
15. A (pag. 87)
16. A (pag. 87)
17. D (pag. 87)
18. D (pag. 87)
19. E (pag. 88)
20. C (pag. 88)
21. B (pag. 88)
22. A (pag. 88)
23. B (pag. 88)
24. D (pag. 88, 89)
25. A (pag. 89)
26. E (pag. 90)
27. B (pag. 90)
28. B (pag. 94)
29. C (pag. 92)
30. E (pag. 92)

31. B (pag. 84)


32. C (pag. 125)
33. A (pag. 125)
34. B (pag. 84)
35. D (pag. 84)
36. E (pag. 84, 85)
37. A (pag. 85)
38. E (pag. 85)
39. C (pag. 86)
40. D (pag. 86)
41. C (pag. 87)
42. B (pag. 87)
43. B (pag. 87)
44. D (pag. 88)
45. A (pag. 88)
46. A (pag. 88)
47. C (pag. 88)
48. E (pag. 88)
49. C (pag. 89)
50. C (pag. 89)
51. D (pag. 90)
52. B (pag. 90)
53. A (pag. 91)
54. D (pag. 91)
55. E (pag. 92)
56. A (pag. 92)
57. B (pag. 92)
58. E (pag. 93)
59. D (pag. 93)
60. E (pag. 93, 94)

133

ntrebri realizate de Asist. Univ. dr. Tudor Marinescu


RESPIRAIA
COMPLEMENT SIMPLU

1. Traheea se bifurc la nivelu l vertebrei :


A.
B.
C.
D.
E.

T3;
T4;
T5;
T6;
T7;

2. Ductele alveolare se termin prin :


A.
B.
C.
D.
E.

Saci alveolari;
Bronhiole respiratorii;
Alveole pulmonare;
Bronhiole;
Niciuna din variantele de mai sus;

3. Din punct de vedere funcional, respiraia prezint urmtoarele cu


EXCEPIA :
A.
B.
C.
D.
E.

Reglare aventilaiei;
Filtrarea gazelor (O2 i CO2);
Transportul gazelor (O2 i CO2);
Difuziunea gazelor (O2 i CO2);
Ventilaia pulmonar;

4. Expiraia dureaz :
A.
B.
C.
D.
E.

1 s;
10 s;
2-3 s;
5 s;
0,1 s;

5. Capacitatea pulmonar total este de :


A.
B.
C.
D.
E.

500 ml;
1000 ml;
3500 ml;
5000 ml;
2000 ml;

6. n timpul expiraiei presiunea alveolar crete cu :


A. 1 mmHg;
B. 1 cm H2O;

134

C. 10 mmHg;
D. 10 cm H2O;
E. Niciuna din variantele de maisus;

7. Volumul expirator de rezerv are o valoare de circa:


A.
B.
C.
D.
E.

500 ml;
1000 ml;
1500 ml;
2000 ml;
3500 ml;

8. Capacitatea vital este egal cu:


A.
B.
C.
D.
E.

VC + VIR;
VIR + VER;
VIR + VER + CTP;
VIR + VER + VC;
VIR + VER + VR;

9. Capacitatea inspiratorie are o valoare de :


A.
B.
C.
D.
E.

500 ml;
1000 ml;
1500 ml;
1800 ml;
2000 ml;

10. Debitul respirator reprezint :


A. Cantitatea total de aer de la nivelul alveolelor;
B. Are o valoare de cca5 l / min;
C. Este produsul dintre volumul curent i frecvena respiratorie;
D. Este unul din factorii majori care determin presiunea parial a oxigenului i
dioxidului de carbon;
E. Niciuna din variantele de mai sus;

11. Membrana alveolo-capilar este alctuita din urmtoarele cu


EXCEPIA :
A.
B.
C.
D.
E.

Interstiiu pulmonar;
Surfactant;
esut conjunctiv lax;
Epiteliu alveolar;
Endoteliu capilar;

12. Presiunea parial a CO2 de la nivelul alveolei este de :


A.
B.
C.
D.
E.

20 mmHg;
25 mmHg;
46 mmHg;
0,25mm Hg;
40 mmHg;

135

13. Sngele arterial transport :


A.
B.
C.
D.
E.

1,34 ml O2/dl;
12 ml O2/dl;
98,5 ml O2/dl;
20 ml O2/dl;
1,5 ml O2/dl;

14. Fiecare gram de hemoglobin se poate combina cu maxim :


A.
B.
C.
D.
E.

1,5 ml O2;
1,34 ml O2;
12 ml O2;
20 ml O2;
niciuna din variantele de mai sus;

15. La nivel tisular presiunea parial a O2 este de :


A.
B.
C.
D.
E.

15 mmHg;
25 mmHg;
40 mmHg;
46 mmHg;
98,5 mmHg;

16. Egalizarea presiunilor pariale sangvin i alveolar a CO2 se face n :


A.
B.
C.
D.
E.

0,25 s;
0,10 s;
1 s;
10 s;
niciuna din variantele de mai sus;

17. CO2 circul sub form de carbaminohemoglobin n procent de:


A.
B.
C.
D.
E.

1%;
2%;
3%;
4%;
5%;

18. Fiecare 100 ml se snge elibereaz n esuturi, n repaus o cantitate de


O2 de :
A.
B.
C.
D.
E.

1 ml;
5 ml;
7 ml;
10 ml;
100 ml;

19. Urmtorii nu sunt factori care influeneaz rata difuziunii prin


membrana alveolo-capilar :
A. Coeficientul de difuziune al gazelor;
B. pH-ul plasmatic;
C. Presiunea parial a gazuluinalveol;
136

D. Dimensiunile membrane respiratorii;


E. Presiuneaparial a gazului n capilarul pulmonar;

20. Fiecare molecul de hemoglobin se poate combina cu maxim :


A.
B.
C.
D.
E.

1 molecul de O2;
2 molecule de O2;
4 molecule de O2;
8 molecule de O2;
Niciuna din variantele de mai sus;

21. VIR + VC + VER echivaleaz cu :


A.
B.
C.
D.
E.

Capacitatea
Capacitatea
Capacitatea
Capacitatea
Niciuna din

inspiratorie;
rezidual;
vital;
pulmonar;
variantele de mai sus;

22. Urmtorii factori contribuie la expiraia linitit :


A.
B.
C.
D.
E.

Retracia elastic a plmnului;


Relaxarea diafragmului;
Retracia peretelui toracic;
Retracia peretelui abdominal;
Toate variantele de mai sus;

23. Urmtoarele afirmaii sunt FALSE cu EXCEPIA :


A. Concentraia gazelor din aerul alveolar nu este diferit de cea din aerul
atmosferic;
B. Cu fiecare respiraie aerul alveolar este nlocuit total;
C. Din aerul alveolar este extras oxigenul;
D. La nivel alveolar ptrunde aer atmosferic uscat;
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt false;

24. La nivelul capilarului pulmonar, fiecare hematie petrece n medie:


A.
B.
C.
D.
E.

0,25 s;
0,5 s;
0,75 s;
1 s;
niciuna din variantele de mai sus;

25. CO2 circul sub form de bicarbonat plasmatic n proporie de :


A.
B.
C.
D.
E.

5%;
10%;
40%;
46%;
90%;

137

26. Diferena presiunii pariale a CO2 n tresngele arterial i cel venos este
de :
A.
B.
C.
D.
E.

1 mmHg;
2 mmHg;
5-6 mmHg;
20 mmHg;
40 mmHg;

27. Urmtoarele afirmaii sunt ADEVRATE cu EXCEPIA :


A. Presiunea pleural variaz cu fazele respiraiei;
B. Presiunea pleural reprezint presiunea din spaiul cuprins ntre pleur
visceral i cea parietal;
C. Presiunea alveolar este presiunea din interiorul alveolelor pulmonare;
D. n repaus, glota este nchis;
E. Exist o suciune permanent a lichidului din spaiul pleural;

28. Urmtoarele fac parte din cile respiratorii cu EXCEPIA :


A.
B.
C.
D.
E.

Laringe;
Plmnii;
Traheea;
Cavitateanazal;
Faringe;

29. Despre cavitatea nazal sunt ADEVRATE urmtoarele afirmaii cu


EXCEPIA :
A.
B.
C.
D.
E.

Comunic posterior cu faringele;


Este format din fosele nazale;
Reprezint o rspntie ntre calea digestiv i cea respiratorie;
Este situat sub baza craniului;
Se afl deasupra cavitii bucale;

30. Membrana alveolo-capilar are n medie o grosime de :


A.
B.
C.
D.
E.

0,6 microni;
1 micron;
6 microni;
50 100 microni;
niciuna din variantele de mai sus;

COMPLEMENT GRUPAT
31. Despre trahee sunt adevrate afirmaiile cu excepia :
1.
2.
3.
4.

Continu laringele;
Are o lungime de 10-12 cm;
Are form de tub;
Continu faringele;

138

32. Membrana alveolo-capilar :


1.
2.
3.
4.

Are
Are
Are
Are

o
o
o
o

grosime medie de 50-100 microni;


grosime medie de 0,6 microni;
suprafa total de 0,6 m2;
suprafa total de 50-100 m2;

33. Presiunea parial a O2 este de :


1.
2.
3.
4.

46 mmHg la nivel tisular;


40 mmHg la nivel tisular;
98,5 mmHg la nivel alveolar;
100 mmHg la nivel alveolar;

34. CO2 este transportat prin snge sub form de :


1.
2.
3.
4.

Dizolvat fizic prin plasm;


Sub form de bicarbonate plasmatic;
Sub form de carbaminohemoglobin;
Legat de albumin;

35. La calcularea capacitii vitale (CV) particip :


1.
2.
3.
4.

VIR
VC
VER
CPT

36. La calcularea capacitii inspiratorii (CI) particip :


1.
2.
3.
4.

VC
VER
VIR
CV

37. La calcularea capacitii reziduale funcionale particip :


1.
2.
3.
4.

VIR
VR
VC
VER

38. Transportul de O2 :
1.
2.
3.
4.

O2 se leag reversibil de ionii de fier ai hemoglobinei;


Fiecare molecul de hemoglobin poate lega maxim 4 molecule de O2;
Sngele arterial transport 20 mL O2 / dl;
Saturarea hemoglobinei cu O2 poate ajunge la 100%;

39. Presiunea parial a oxigenuluiestede :


1.
2.
3.
4.

40 mmHg la nivelul capilarelor pulmonare;


46 mmHg la nivelul capilarelor pulmonare;
100 mmHg la nivel alveolar;
98,5 mmHg la nivel alveolar;

139

40. Concentraia diferit a gazelor la nivel alveolar se datoreaz :


1. Aerul ce ptrunde n cile respiratorii este umezit nainte de a ajunge la nivel
alveolar;
2. Aerul alveolar este nlocuitdoar parial n timpul respiraiei;
3. Din aerul alveolar este extras oxigenul;
4. Grosimii crescute a membrane alveolo -capilare;

41. Cantitatea de O2 care se combin cu hemoglobin depinde de :


1.
2.
3.
4.

Presiunea parial a O2 plasmatic;


Temperatur;
pH-ul plasmatic;
Coeficientul de difuziune;

42. Hemoglobina rmne saturat la nivel tisular n proporie de :


1.
2.
3.
4.

40 %;
45%;
80%;
50-70%;

43. Difuziunea CO2 :


1.
2.
3.
4.

Este de 10 ori mai solubil dect O2;


Difuzeaz de 20 de ori mai repededect O2;
Egalarea presiunilor pariale a CO2 se realizeaz n 0,5 s;
Este de 25 de ori mai solubil dect O2;

44. Din punct de vedere funcional respiraia prezint :


1.
2.
3.
4.

Difuziunea O2 i CO2 ntre alveolele pulmonare i snge;


Ventilaia pulmonar;
Transportul O2 i CO2 prin snge i lichidele organismului;
Ridicarea i coborrea coastelor;

45. Debitul respirator :


1.
2.
3.
4.

Este produsul dintre frecvena respiratorie i volumul current;


Are o valoare de circa 9l;
Reprezint cantitatea de aer deplasat n arborele bronic n fiecare minut;
Este unul din factorii care determin presiunile pariale ale O2;

46. Fiecare 100 ml snge elibereaz la nivelt isular :


1.
2.
3.
4.

12 ml de O2;
12% ncaz de efortfizic;
1,34 mL O2;
7 ml de O2;

47. n timpul unui inspir normal, presiunea aerului din alveole:


1.
2.
3.
4.

Este egal cu presiunea atmosferic;


Este mai micdecat presiunea atmosferic;
Este +1 cmH2O
Este -1 cmH2O
140

48. Dintre forele de recul care stau la baza realizrii expiraiei nu fac
parte:
1. Forele elastice ale esutului pulmonar
2. Tensiunea superficial a surfactantului ce cptuete la exterior pereii alveolelor
pulmonare
3. Fora de tensiune superficial
4. Forele elastice ale foielor pleurale

49. Despre arborele bronic sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1.
2.
3.
4.

Bronhiola respiratorie este ultima ramificaie a arborelui bronic


Mucoasa bronhiolelor prezint epiteliu cubic pluristratificat
Lobulul pulmonar nu este unitatea morfofuncional a plmnului
Pereii alveolelor pulmonare suntcompartimentai n sculei alveolari

50. Expiraia presupune:


1.
2.
3.
4.

Coborrea coastelor
Micorareadiametrului anteroposterior al cutiei toracice
Urcarea diafragmei
Alungirea cutiei toracice

51. Alegei afirmaiile false:


1.
2.
3.
4.

Traheea este un organ tubular culungime de 8 cm


La nivelul T2 traheea se mparte n cele 2 bronhii principale
Laringele are doar funciefonatorie
Traheea are dubl funcie

52. Alegei afirmaiile corecte:


1. n efortul fizic apare polipneea
2. Reglarea ventilaiei se realizeaz de ctre centrii nervoi din tot trunchiul
cerebral
3. Fenomenul de membran Hamburger se refer la migrarea clorului
4. Fenomenul de membran Hamburger are loc la nivelul leucotrienelor

53. Plmnii:
1.
2.
3.
4.

Au capacitatea total de 5 l
Sunt nvelii de pleura
Pleura are 2 foie visceral i parietal
ntre cele dou foie pleurale se gsete lichidul pleural

54. Gsii afirmaiile false:


1.
2.
3.
4.

CV este de 3,5 l
CPT este de aprox 5l
VC este de 0,5 l
VER este de 1,5 ml

141

55. Alegei afirmaiile care NU sunt FALSE :


1. Forele elastice pulmonare stau la baza realizrii inspiraiei
2. n repaus grilajul costal e cobort
3. Ridicarea grilajului costal determin creterea diametrului AP al cutiei
toracice cu peste 35%
4. Muchii drepi abdominali sunt expiratori

56. Presiunea alveolar :


1.
2.
3.
4.

Este presiunea din interiorul alveolelor pulmonare


n timpul inspiraiei este de -1cm H2O
n expiraie devine +1cm H2O
Nu variaz n timpul celor 2 faze ale respiraiei

57. Reglarea ventilaiei se realizeaz :


1.
2.
3.
4.

De
De
De
De

ctre centrii nervoi din bulbul rahidian


ctre centrii nervoi din cerebel
ctrecentrii nervoi dinpuntea lui Varolio
ctre centrii nervoi din emisferele cerebrale ipsilaterale

58. CO2 este transportatnsnge sub form de :


1.
2.
3.
4.

Dizolvat n plasm 7%
Carbamino-hemoglobin 8%
Bicarbonat plasmatic 75%
Carbamino-hemoglobin 5%

59. Identificaiafirmaiile false:


1. Princedarea O2 la esuturi o parte din oxihemoglobin devine hemoglobin
redus
2. Hemoglobina redus imprim sngelui culoarea roie violacee
3. Creterea temperaturii determin scderea capacitii hemoglobinei de a lega
oxigenul
4. Prin disocierea oxihemoglobinei hemoglobina rmne saturat n proporie de
40%

60. Despre transportul O2 se poate spune c:


1.
2.
3.
4.

n eritrocite O2 se combin ireversibil cu i onii de Fe


Sngele arterial transport 20 ml O2/dl
O2 n sngele arterial este transportat preponderent dizolvat n plasm
1 g de hemoglobina se poate combina cu max 1,34 ml O2

142

RSPUNSURI :
RESPIRAIA
COMPLEMENT SIMPLU
1. B (pag. 97)
2. A (pag. 97)
3. B (pag. 98)
4. C (pag. 98)
5. D (pag. 99)
6. B (pag. 98)
7. C (pag. 99)
8. D (pag. 99)
9. E (pag. 99)
10. C (pag. 99)
11. C (pag. 100)
12. E (pag. 100)
13. D (pag. 100)
14. B (pag. 100)
15. C (pag. 100)
16. A (pag. 100)
17. E (pag. 101)
18. C (pag. 101)
19. B (pag. 100-101)
20. C (pag. 100)
21. C (pag. 99)
22. E (pag. 98)
23. C (pag. 100)
24. C (pag. 100)
25. E (pag. 101)
26. C (pag. 101)
27. D (pag. 98)
28. B (pag. 97)
29. C (pag. 97)
30. A (pag. 100)

COMPLEMENT SIMPLU
31. A (pag. 97)
32.C (pag. 100)
33. C (pag. 100)
34. A (pag. 101)
35. A (pag. 99)
36. B (pag. 99)
37. C (pag. 99)
38.E (pag. 100)
39. B (pag. 100)
40. A (pag. 100)
41.A (pag. 100)
42. D (pag. 101)
43. C (pag. 100)
44. A (pag. 98)
45. A (pag. 99)
46.C (pag. 101)
47. C (pag. 98)
48.C (pag. 98-99)
49. B (pag. 11, 97)
50. A (pag. 98)
51. A (pag. 97)
52. B (pag. 101)
53. E (pag. 97)
54. D (pag. 99)
55. C (pag. 99)
56. A (pag. 98)
57. B (pag. 101)
58. D (pag. 101)
59. C (pag. 101)
60.C (pag. 100)

143

ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Antoaneta Pung


RESPIRAIA

COMPLEMENT SIMPLU
1.

Sistemul respirator cuprinde:

A.
B.
C.
D.
E.

Plmnii, faringlee, bronhiile


Plmnii i cile respiratorii
Cavitatea nazal, laringele, faringele, traheea
Plmnii, traheea, bronhiile
Faringele, laringele, traheea i bronhiile

2.
Care din urmtoarele organe are dubl funcie, respiratorie
i fonatorie
A. Faringele
B. Laringele
C. Traheea
D. Esofagul
E. Cavitatea nazal

Structura acinului pulmonar este format din:

3.

A. Venula pulmonar, bronhiola lobular, ductul alveolar


B. Venula pulmonar, arteriola pulmonar, bronhiola lobular, ductul alveolar, sculeul
alveolar
C. Venula pulmonar, arteriola pulmonar, bronhiola lobular, bronhiola respiratorie, ductul
alveolar, sculeul alveolar, alveolele pulmonare, reeaua capilar
D. Bronhiola pulmonar, bronhiol respiratorie, scule alveolar, alveole pulmonare, reeaua
capilar
E. Arteriola pulmonar, bronhiola lobular, bronhiola respirator ie, ductul
alveolar, sculeul alveolar, reeaua capilar

n ct timp se face egalizarea presiunilor pariale ale CO 2 :

4.
A.
B.
C.
D.
E.

0,35 secunde
0,25 secunde
0,15 secunde
0,55 secunde
0,45 secunde

Traheea se mparte n dou bronhii la nivelul vertebrei:

5.
A.
B.
C.
D.
E.

T4
T5
T3
T6
T7

144

6.
A.
B.
C.
D.
E.

7.
A.
B.
C.
D.
E.

8.
A.
B.
C.
D.
E.

9.
A.
B.
C.
D.
E.

Capacitatea inspiratorie este egal cu suma dintre:


Volumul curent i volumul expirator de rezerv
Volumul inspirator de rezerv i volumul rezidual
Capacitatea vital i volumul curent
Volumul curent i volumul inspirator de rezerv
Volumul inspirator de rezerv i volumul expirator de rezerv

Nu se msoar spirometric:
Volumul curent
Volumul inspirator de rezerv
Volumul expirator de rezerv
Capacitatea vital
Volumul rezidual

Unitatea morfo-functional a plmnului este:


Venula pulmonar
Arborele bronic
Sculeul alveolar
Acinul pulmonar
Bronhiola lobular

Difuziunea oxigenului se face dinspre:


Zona cu presiune mic ctre zona cu presiune mare
Sngele din capilarele pulmonare spre alveole
Aerul alveolar spre sngele din capilarele pulmonare
Bronhiola lobular spre reeaua capilar
Venula pulmonar spre arteriola pulmonar

10.
Care dintre urmtoarele elemente nu intr n componena cilor
respiratorii:
A.
B.
C.
D.
E.

Cavitatea nazal
Alveolele pulmonare
Faringele
Laringele
Bronhiile

11. Cavitatea nazal este format din:


A.
B.
C.
D.
E.

Fose nazale
Epiglot
Trahee
Palatul moale
Palatul dur

12. Fosele nazale sunt situate:


A.
B.
C.
D.
E.

Deasupra bazei craniului


n cavitatea bucal
Sub cavitatea bucal
Sub baza craniului i deasupra cavitii bucale
Sub laringe
145

13.Faringele reprezint o rspntie ntre:


A.
B.
C.
D.
E.

Calea respiratorie i cea auditiv


Calea respiratorie i cea digestiv
Calea digestiv i cea auditiv
Corzile vocale i esofag
Calea respiratorie i corzile vocale

14. Traheea este un organ sub form de tub care continu cu:
A.
B.
C.
D.
E.

Faringele
Cavitatea nazal
Fose nazale
Bronhiile
Laringele

15. Bronhiile ptrund n plmni prin:


A.
B.
C.
D.
E.

Canalul alveolar
Sculeul alveolar
Esofag
Alveolele pulmonare
Hil

16. Capacitatea plmnilor (cu variaii individuale) este de:


A.
B.
C.
D.
E.

5000 l aer
5000 dl aer
5000 ml aer
5000 l aer
5000 hl aer

17. Plmnii sunt situai n :


A.
B.
C.
D.
E.

Arborele bronic
Cavitatea toracic
Cavitatea parietal
Cavitatea pleural
Membrana alveolar

18. Pereii sculeilor alveolari sunt compartimentai n:


A. Ducte alveolare
B. Bronhii
C. Fose nazale
D. Alveole pulmonare
E. Foie parietale

19. Solidarizarea cutiei toracice cu plmnii se face prin intermediul:


A. Pleurei
B. Arborelui bronic
C. Bronhiolelor respiratorii
D. Acinilor pulmonari
E. Traheei

146

20. Din cavitile nazale aerul trece prin:


A.
B.
C.
D.
E.

Laringe
Trahee
Faringe
Epiglot
Cavitatea bucal

21. Despre presiunea pleural este adevrat urmtoarea afirmaie:


A. Este presiunea din interiorul alveolelor pulmonare
B. Este presiunea din spaiul cuprins ntre pleura visceral i cea parietal
C. Presiunea n alveole trebuie s scad sub presiunea atmosferic pentru a permite
ptrunderea aerului n plmni n timpul inspiraiei
D. Presiunea pleural nu variaz cu fazele respiraiei
E. n repaus, glota este deschis, aerul nu circul ntre plmni i atmosfer.

22.Grosimea medie a membranei alveolo-capilare este de :


A. 0.4 microni
B. 0.6 microni
C. 0.9 microni
D. 0.2 microni
E. nici unul de mai sus

23. La nivel tisular, presiunea parial a O2 este :


A. 40 mmHg
B. 50 mmHg
C. 80 mmHg
D. 55 mmHg
E. 75 mmHg

24. Capacitatea vital este egal cu suma dintre:


A. Capacitatea vital i volumul curent
B. Volumul inspirator de rezerv i volumul rezidual
C. Volumul curent i volumul inspirator de rezerv
D. Volumul inspirator de rezerv, volumul curent i volumul expirator de rezerv
E. Volumul curent i volumul expirator de rezerv

25. Suprafaa total a membranei alveolo-capilare este de:


A.
B.
C.
D.
E.

30-50 m2
40-70 m2
50-100 m2
90-150 m2
20-40 m2

26. Coeficientul de utilizare a O2 n timpul efortului fizic, poate crete la:


A.
B.
C.
D.
E.

5%
12%
20%
25%
15%
147

27. n timpul respiraiei normale, volumul curent este n medie:


A. 300 ml
B. 500 ml
C.100 ml
D. 50 ml
E. 250 ml

28. Volumul rezidual este volumul de aer care rmne n plmni i dup
o expiraie forat, aproximativ de:
A. 1500 ml
B. 2500 ml
C. 2000 ml
D. 150 ml
E. 250 ml

29. Fiecare molecul de hemoglobin se poate combina cu maximum de :


A. 5 molecule de O2
B. 10 molecule de O2
C. 4 molecule de O2
D.2 molecule de O2
E. 8 molecule de O2

30. n capilarul pulmonar hematia petrece, n medie :


A. 0.50 secunde
B. 1 secund
C. 0.25 secunde
D. 0.75 secunde
E. 2 secunde

COMPLEMENT MULTIPLU
31. Cile respiratorii sunt reprezentate de:
1.
2.
3.
4.

Cavitatea nazal
Faringe
Laringe
Trahee

32. Sistemul respirator cuprinde :


1.
2.
3.
4.

Cavitatea bucal
Cile respiratorii
Limba
Plmnii

33.Despre trahee sunt adevrate urmtoarele :


1.
2.
3.
4.

Continu faringele
Este un organ sub form de tub
Are o lungime de 4 -5 cm
Se mparte n 2 bronhii la nivelul T4
148

34. Laringele are urmtoarele funcii:


1. Ventilaia alveolar
2. Respiratorie
3. Auditiv
4. Fonatorie prin corzile vocale

35. n structura acinului pulmonar se afl:


1. Venula pulmonar
2. Arteriola pulmonar
3. Bronhiola pulmonar
4. Bronhiile

36. Unitatea morfo-funcional a plmnului este reprezentat:


1. Arborele bronic
2. Sculeii alveolari
3. Trahee
4. Acinul pulmonar

37. La nivelul membranei alveolo-capilar au loc schimburile de gaze


ntre:
1. Faringe i laringe
2. Plmni i faringe
3. Plmni i laringe
4. Alveole i snge

38. Din punct de vedere funcional, respiraia prezint:


1. Ventilaia pulmonar
2. Difuziunea O2 i CO2 ntre alveolele pulmonare i snge
3. Transportul O2 i CO2 prin snge i lichidele organismului ctre i de la celule
4. Reglarea ventilaiei

39. Membrana alveolo-capilar este alctuit din:


1. Endoteliul capilar
2. Interstiiul
3. Epiteliul
4. Surfactant

40. Factorii care influeneaz rata difuziunii gazelor prin membrana


alveolo-capilar sunt:
1.
2.
3.
4.

Presiunea parial a gazului n alveol


Presiunea parial a gazului n capilarul pulmonar
Coeficientul de difuziune a gazului
Dimensiunile membranei respiratorii

41. Referitor la presiunea pleural putem afirma urmtoarele :


1. Este presiunea din spaiul dintre pleura visceral i cea parietal
2. Variaz cu fazele respiraiei

149

3. Are valoare negativ


4. Nu variaz cu fazele respiraiei

42. Putem afirma despre presiunea alveolar urmtoarele :


1.
2.
3.
4.

Este presiunea din interiorul alveolelor pulmonare


Este presiunea dintre alveolele pulmonare i snge
n timpul unei inspiraii normale are o valoare de -1cmH2O
n timpul unei inspiraii normale are o valoare de +1cmH2O

43. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate despre capacitatea


inspiratorie :
1.
2.
3.
4.

Are o valoare de 3000 mL


Are o valoare de 2000 mL
Este egal cu suma dintre volumul rezidual i volumul inspirator de rezerv
Este egal cu suma dintre volumul curent i volumul inspirator de rezerv

44.Care dintre urmtoarele afirmaii sunt false despre capacitatea vital:


1. Este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv, volumul curent i volumul
expirator de rezerv
2. Este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv i volumul expirator de rezerv
3. Reprezint volumul maxim de aer pe care o persoan l scoate din plmni dup o
inspiraie maxim
4. Are o valoare de 4500mL.

45.
1.
2.
3.
4.

46.
1.
2.
3.
4.

Plmnii sunt :

Organe cu dubl funcie.


Principalele organe ale respiraiei
Organe sub form de tub care continu laringele
Situai n cavitatea toracic

47.
1.
2.
3.
4.

Sistemul respirator cuprinde:

Orificii nazale
Epiglota
Laringe
Cavitatea bucal

Despre plmni sunt adevrate urmtoarele afirmaii:

Sunt nvelii de o seroas numit pleur


mpreun cu pereii alveolelor , formeaz membrana alveolo-capilar
Au capacitatea total de 5000mL de aer
Sunt organe cu dubl funcie.

48.Referitor la difuziunea CO2 urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


1. Se face dinspre sngele din capilarele pulmonare spre alveole
2. Presiune parial a CO2 n sngele din capilarele pulmonare este de 46mm Hg
3. Presiunea pariala a CO2 n aerul alveolar este de 40mm Hg
4. CO2 difuzeaz de 20 de ori mai repede dect O2.

150

49.
1.
2.
3.
4.

50.
1.
2.
3.
4.

Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre ventilaia alveolar:

Este volumul de aer care ajunge n zona alveolar n fiecare minut


Particip la schimburile de gaze respiratorii
Are valoare medie 4.5-5L/min
Nu determin presiunile pariale ale oxigenului i dioxidului de carbon n alveole

51.
1.
2.
3.
4.

Forele elastice pulmonare sunt:

Forele elastice ale esutului pulmonar


Forele elastice produse de tensiunea superficial a lichidului tensioactiv
Fore de recul
Fore de tensiune superficial

Debitul respirator este:

Produsul dintre volumul curent i frecvena respiratorie


Cantitatea total de aer deplasat n arborele respirator n fiecare minut
Minut-volumul respirator
n condiii fiziologice valorile nu se modific

52. Despre difuziunea oxigenului sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1.
2.
3.
4.

Se face dinspre sngele din capilarele pulmonare spre alveole


Se face din aerul alveolar spre sngele din capilarele pulmonare
Presiunea parial a O2 n sngele din capilarele pulmonare este de 46 mmHg
O2 difuzeaz n hematii

53.
1.
2.
3.
4.

Cavitatea nazal, laringe , faringe, trahee, bronhii


Cavitatea nazal, trahee, faringe, laringe
Faringe, laringe, trahee, bronhii
Cavitatea nazal, faringe, laringe, trahee, bronhii

54.
1.
2.
3.
4.

Spirometria este procedeul prin care se studiaz :

nregistrarea volumului aerului deplasat spre interiorul plmnilor


Capacitatea inspiratorie
nregistrarea volumului aerului deplasat spre exteriorul plmnilor
Debitul respirator

56.
1.
2.
3.
4.

Capacitatea pulmonar total este suma dintre:

Capacitatea inspiratorie i volumul rezidual


Capacitatea rezidual funcional i capacitatea vital
Capacitatea vital i capacitatea respiratorie
Capacitatea vital i volumul rezidual

55.
1.
2.
3.
4.

Ordinea corect a cilor respiratorii este:

Reglarea ventilaiei se realizeaz de centrii nervoi din :

Bulb
Mduva spinrii
Punte
Sistemul limbic

151

57.
1.
2.
3.
4.

58.
1.
2.
3.
4.

Referitor la ventilaia alveolar, urmtoarele afirmaii sunt false :

Nu particip la schimburile de gaze respiratorii


Valoarea sa medie este de 8.5- 9 L/min
Nu influeneaz presiunile pariale ale O2
Nu influeneaz presiunea parial a CO2

Referitor la transportul O2, urmtoarele afirmaii sunt adevrate:

n plasm O2 difuzeaz n eritrocite


n eritrocite se combin reversibil cu ionii de fier
Fiecare gram de hemoglobin se poate combina cu maximum 1.34 mL O2
Fiecare gram de hemoglobin se poate combina cu maximum 0.05mL O2

59.

Valoarea hemoglobinei este de:

1. 4-5g/dl snge
2. 7-9g/dl snge
3. 18-20g/dl snge
4. 12-15g/dl snge.

60. Sub care din urmtoarele forme are loc transportul CO2 n snge:
1. Dizolvat fizic n plasm (5%)
2. Sub form de carbaminohemoglobin
3. Sub form de bicarbonat plasmatic
4. Sub form de oxihemoglobin

152

RSPUNSURI
RESPIRAIA
COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. B. (pg. 97)
2. B. (pg. 97)
3. C. (pg. 97)
4. B. (pg. 100)
5. A. (pg. 97)
6. D. (pg. 99)
7. E. (pg. 99)
8. D. (pg. 97)
9. C. (pg. 100)
10. B. (pg. 97)
11. A. (pg. 97)
12. D. (pg. 97)
13. B. (pg. 97)
14. E. (pg. 97)
15. E. (pg. 97)
16. C. (pg. 97)
17. B. (pg. 97)
18. D. (pg. 97)
19. A. (pg. 97)
20. C. (pg. 97)
21. B. (pg. 98)
22. B. (pg. 100)
23. A. (pg. 100)
24. D. (pg. 99)
25. C. (pg. 100)
26. B. (pg. 101)
27. B. (pg. 99)
28. A. (pg. 99)
29. C. (pg. 100)
30. D. (pg. 100)

31. E. (pg. 97)


32. C. (pg. 97)
33. C. (pg. 97)
34. C. (pg. 97)
35. A. (pg. 97)
36. D. (pg. 97)
37. D. (pg. 97)
38. E. (pg. 97)
39. E. (pg. 97)
40. E. (pg. 97)
41. A. (pg. 97)
42. B. (pg. 97)
43. C. (pg. 97)
44. C. (pg. 99)
45. A. (pg. 97)
46. C. (pg. 97)
47. B. (pg. 97)
48. E. (pg. 98)
49. A. (pg. 98)
50. B. (pg. 99)
51. A. (pg. 99)
52. C. (pg. 100)
53. D. (pg. 100)
54. D. (pg. 97)
55. E. (pg. 99)
56. B. (pg. 101)
57. E. (pg. 99)
58. A. (pg. 100)
59. D. (pg. 100)
60. A. (pg. 101)

153

ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Alina Drghia


EXCREIA

COMPLEMENT SIMPLU
1. Cile urinare cuprind urmtoarele structuri, cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Tubi colectori
Calice
Bazinet
Vezic urinar
Rinichi

2. Rinichii nu cuprind una din urmtoarele structuri:


A.
B.
C.
D.
E.

Calice mici
Medulara
Vena renal
Nefroni
Papila renal

3. Funciile rinichiului cuprind urmtoarele cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Excria produilor finali de catabolism


Controleaz concentraiile constituenilor organismului
Menine homeostaza
Menine echilibru acido-bazic
Eliberarea vitaminei D3

4. Debitul sanghin renal este de:


A.
B.
C.
D.
E.

1100ml/min
410ml/min
420ml/100g esut/min
400ml/100 g esut/min
1200ml/100g esut/min

5. Despre reeaua capilar peritubular este adevrat c:


A.
B.
C.
D.
E.

Primete snge din arteriola aferent


Se gsete n medulara renal
Se gsete de-a lungul tubilor colectori
Se gsete de-a lungul ansei Henle
Primete snge ce urmeaz s treac prin glomerul

6. Despre debitul sanghin renal este adevrat c are valoare de:


A.
B.
C.
D.

20.2l/100g esut/3h
25.2l/100g esut/4h
2.52l/100g esut/1h
100.8l/100g esut/4h
154

E. 2l din debitul cardiac de repaus

7. Despre filtratul glomerular este adevrat c:


A. Are aceiai compoziie ca lichidul care filtreaz la captul venos al
capilarelor
B. Conine proteine n cantiti semnificative
C. Este lichidul care filtreaz din capsula Bowman
D. Este o plasm deproteinizat
E. Are valoare de 180ml/min

8. Factorii filtrrii glomerulare sunt:


A. Presiunea din capilarele glomerulare care se opune filtrrii
B. Presiunea din capsula Bowman care favorizeaz filtrare a
C. Presiunea coloid-osmotic a proteinelor din capilar de 18 mm Hg
D. Presiunea coloid-osmotic a proteinelor din capilar se opune filtrrii
E. Presiunea coloid-osmotic a proteinelor din capsula Bowman este de
32mmHg

9. Cantitatea de HCO3 eliminat n 24h este de :


A.
B.
C.
D.
E.

2g
0.2g
0.3g
1.5g
0.6g

10. Filtratul glomerular se transform n urin final n urma


urmtoarelor procese, cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Reabsorbie tubular
Secreie tubular
Traverseaz tubul contort proximal
Traverseaz ansa Henle
Traverseaz pelvisul renal sub form de urin primar

11.
A.
B.
C.
D.
E.

1-2g
0.6-0.8g
1-1.5g
2-3.9g
0.5-0.75g

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Cantitatea de fosfor din urin de 12h este de :

Despre reabsorbia tubular este adevrat c :

Majoritatea produilor din urina final sunt produi utili


Procesul se datoreaz adaptrilor morfologice i biochimice ale nefrocitelor
Reabsorbia se realizeaz prin transport pasiv
Metabolic membranele celulelor tubulare conin pompe biochimice
Reabsorbia apei se face prin gradient chimic i al ureei prin gradient osmotic

155

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Urina se colecteaz prin urmtoarele structuri:

Calice
Calice
Calice
Calice
Calice

mari,mici,bazinet,uretr
mici, mari, bazinet,uretere, uretr
mici, mari, bazinet, vezica urinar, uretere
mici, mari, bazinet,uretere , vezica urinar , uretr
mari , uretra, uretere, vezica urinar

14. Activitatea renal este reglat umoral cu ajutorul


urmtorilor hormoni:
A.
B.
C.
D.
E.

Hormoni tiroidieni
ADH
Glucocorticoizi
Parathormonul
STH

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Cantitatea de filtrat glomerular format n 2h n rinichi este:

7.5l
15l
1250ml
5.04l
180l

16. Compoziia final a urinii este influenata de urmtorii


hormoni:
A.
B.
C.
D.
E.

STH
FSH
ADH
T3
Calcitonina

17. Cantitatea de urin primar format n 24h la individul


normal este :
A.
B.
C.
D.
E.

1.5l
90l
20l
1.8l
25l

18.
A.
B.
C.
D.
E.

n urma aciuni ADH,apa se reabsoarbe n procent total de :

80%
15%
99%
4%
1%

19. Despre nefronii cu ansa Henle lung, este fals urmtoarea


afirmaie:
A. Au glomerulii situai n corticala renal
156

B.
C.
D.
E.

Ansa Henle poate ajunge la nivelul papilei renale


Sunt foarte importani n mecanismul contracurent
Produc urin concentrat
Se afl la joniunea medular/cortical

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Piramida Malpighi se afl la nivelul :

Corticalei
Medularei
Papilei renale
Calice mari
Bazinet

21. n structura rinichiului intr urmtoarele elemente cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Corticala
Medulara
Capsula renal
Calice mic
Ureter

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Uree
Creatinina
Leucocite mai mult de 5000/ml
Acid uric
Hormoni

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Presiunea coloid osmotic a proteinelor din glomerul este de :

32mmHg
60mmHg
28mmHg
0mmHg
42mmHg

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia NH3 faciliteaz i excreia surplusului de :

K+
Na+
H+
HCO3
Fosfai

24.
A.
B.
C.
D.
E.

n urina final se gsesc urmtoarele substane, cu excepia:

Rinichiul prezint urmtoarele roluri , cu excepia:

Gluconeogenez
Formarea i eliberarea reninei
Formarea eritopoetinei
Activarea vitaminei D2
Excreia produilor finali de metabolism

157

26.
A.
B.
C.
D.
E.

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Una din urmtoarele afirmaii este adevrat :

Ureea se reabsoarbe prin gradient osmotic


Na+ se reabsoarbe activ
Clorul se reabsoarbe n gradient electric i electrochimic
Majoritatea srurilor se absorb pasiv
Secreia protonilor se face n ansa Henle

30.
A.
B.
C.
D.
E.

n urina final se gsete:

3.9g Na+
5.3g K+
150gMg2+
0.2g creatinin
1-1,5l ap

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Locul de aciune al ADH este mai ales urmtorul :

Tub proximal
Ansa Henle
Tub colector
Capsula glomerular
Tub contort distal

28.
A.
B.
C.
D.
E.

n alctuirea nefronului , nu ntlnim:

Tubi contori proximali


Glomerul
Tub contort distal
Anse Henle
Calice mari

n urina final nu se gsesc:

Fosfor 1-1,5g
Uree -25g
Acid uric 0,2-0,3g
Clor-5,3g
Na+-3.3g

COMPLEMENT MULTUPLU
31.

Funciile rinichiului nu sunt reprezentate de:

1. Meninerea echilibrului electrolitic


2. Gliconeogenez
3. Activarea vitaminei D2
4. Eliberarea reninei

32.
1.
2.
3.
4.

Despre nefronii corticali putem spune c:

Reprezint 15% din numrul total de nefroni


Au ansa Henle scurt
Au glomerulul situat la jociunea cortical /medular
Reprezint 85%din numrul total de ne froni
158

33.
1.
2.
3.
4.

Nerfonii juxtamedulari reprezint:

Glomerulul situat la jonciunea dintre cortical i medular


Anse Henle scurte
Sunt importani n mecanismul contra curent
Prin ei rinichiul produce urin diluat

34. Pentru un individ de 70 kg cu o fecvena de 74 bti /min i


volum btaie de 70ml, debitul renaleste de:
1.
2.
3.
4.

180ml/min
1,03l din debitul cardiac
120ml/min
20% diin debitul cardiac de repaus

35.
1.
2.
3.
4.

36.
1.
2.
3.
4.

Despre transportul pasiv este adevrat c:

Se face conform gradientului electric


Nu necesit energie
Ureea se reabsoarbe prin gradient osmotic
Nu este limitat de o capacitate maxim de transport

38.
1.
2.
3.
4.

Nefrocitele prezint urmtoarele specializri :

La polul bazal au microvili


La polul apical au mitocondrii
Transport substanele active
Prezint pompe metabolice

37.
1.
2.
3.
4.

Cantitatea de creatinin din urina final este de:

1-2g/24h
1-1,5g/24h
0,15-0,23g/3h
0,12-0,16g/4h

Reabsorbia apei se realizeaz:

n toate segmentele nefronului


Obligatoriu n tubul contort proximal
Facultativ n tubul contort distal
Particip la adaptarea diurezei, la starea de hidratare a organismului

39.

Despre transportul activ nu este adevrat c:

1. Se datoreaz travaliului metabolic al nefrocitului


2. Se realizeaz cu consum de ATP
3. Se realizeaz mpotriva gradientelor de concentraie
4. Fora pompelor metabolice nu este limitat de capacitatea maxim de
transport

40.

Prin transport activ se reabsorb

1. Glucoza
2. Toate vitaminele
3. Aminoacizii
159

4. Ureea

41.

Secreia tubular:

1. Este principala modalitate de curire a urinei de catabolii


2. Completeaz funcia de eliminare a substanelor acide
3. Sensul transportului este dinspre interiorul tubului spre interstiiul
peritubular
4. Rinichii intervin n reglarea concentraiei de K, acid uric i creatinin

42.
1.
2.
3.
4.

Se face prin mecanisme active


La nivelul tubului contort proximal
Particip la reglarea echilibrului acidobazic
Transportul protonilor se face prin schimb ionic

43.
1.
2.
3.
4.

Secreia de protoni:

Miciunea este caracterizat prin urmtoarele, cu excepia:

Este procesul de golire a vezicii urinare pline


Este controlat n ntregime de centrii nervoi superiori
Este un reflex autoamplificat
Poate fi inhibat de cortexul cerebelos

44. n compoziia urinii intr urmtoarele componente , cu


excepia:
1.
2.
3.
4.

Ap 90%
Substae minerale 5%
Leucocite mai multe de 5000/ml
Creatinina, uree, acid uric

45.
1.
2.
3.
4.

Secreie suplimentar de protoni


Acidifiere suplimentar a urinei
Excesul de H+secretai se leag de ionul de amoniu
Are efect antitoxic

46.
1.
2.
3.
4.

Ureterele se caracterizeaz prin :

Sunt mici tuburi muscular striate


ncep din pelvisul fiecrui rinichi
Stimularea simpatic poate crete frecvena undelor peristaltice
Ptrund oblic n vezica urinar

47.
1.
2.
3.
4.

Secreia NH3 nu se caracterizeaz prin:

Vezica urinar prezint urmtoarele elemente :

Corpul , cea mai mare parte a vezicii


Conul vezicii este o prelungire sub form de plnie a corpului
Este o cavitate cu perei din musculatur neted
Trigonul vezical se continu n jos cu ureterul

48.

Vezica urinar nu se caracterizeaz prin :

1. Prezint un col vezical denumit sfincter intern


2. Sfincterul extern este controlat involuntar
160

3. Sfincterul intern este muchi neted


4. Sfincterul intern poate preveni miciunea

49.
1.
2.
3.
4.

Secreia de H+se realizeaz prin urmtoarele , cu excepia:

Se realizeaz prin mecanisme active


Sediul principal este tubul contort dist al
n tubul contort distal mecanismul este prin schimb ionic
Prin secreie particip la reglarea echilibrului hidroelectrolitic

50.

Despre mecanismele secreiei este adevrat c:

1. Secreia de K+ are loc n tubul contort distal


2. Rinichiul intervine n reglarea concentraiei de K+, acid uric, creatinin
3. Completeaz funia de eliminare a unor substane acide, toxice, medicamente
4. Sensul secreiei este dinspre interiorul tubului urinifer n interstiiul
peritubular

51.
1.
2.
3.
4.

Reabsorbia apei se caracterizeaz prin :

Toate segmentele nefronului reabsorb apa


80% se reabsoarbe obligatiriu n tubul contort proximal
Se produce prin osmoz secundar reabsorbiei glucozei i srurilor
15% se produce facultativ

52. Despre rolul ADH-lui n reabsorbie sunt adevrate ,


excepia:
1. Reabsorbia facultativ este sub controlul ADH -lui
2. n lipsa ADH-lui se elimin un volum de 25 -30l urin concentrat
3. n prezena ADH-lui se elimin 1.8l de urin concentrat
4. n restul nefronului se reabsoarbe 1% din apa filtrat i se elimin 4%

53.
1.
2.
3.
4.

54.
1.
2.
3.
4.

Transportul activ nu se caracterizeaz prin :

Este selectiv
Se datoreaz travaliului metabolic al nefrocitului
Se face cu consum energetic i oxigen
Se face conform gradientelor de concentraie

55.
1.
2.
3.
4.

Transportul pasiv respect urmatorele legi :

Nu necesit energie
Nu este limitat de o capacitate maxim de transport
Intervine n reabsorbia apei , ureei
Prin transport pasiv se reabsorb n totalitate Na+ i clorul

Cantitatea de clor din urin final este de :

5300mg
0.0053kg
5.3g
530mg

161

56.

Despre reflexul de miciune este adevrat c :

1. Odat iniiat se autoamplific


2. Dac reflexul declanat reuete s goleasc vezica urinar , elementele
nervoase rmn inhibate
3. Dac reflexul declanat este inhibat , miciunea nu se produce
4. Este controlat exclusiv de mduva spinrii

57.
1.
2.
3.
4.

58.
1.
2.
3.
4.

Nefronii juxtamedulari sunt n numr de :

Aprox 2 milioane pt cei doi rinichi


15% din numrul total de nefroni
85% din numrul total de nefroni
Au anse Henle lungi

59.
1.
2.
3.
4.

Rinichii au urmtoarele roluri :

Hormonal
Metabolic
Excretor
n homeostazie

Secreia de K+ se realizeaz asfel:

Numai activ
Numai pasiv
n tubul contort distal
Se menine nivelul normal al potasemiei

60. Nefrocitul consum ATP pentru transportul urmtorilor


compui cu excepia:
1.
2.
3.
4.

Aminoacizi
Fosfai
Sulfai
Uree

162

RSPUNSURI :
EXCREIA

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. E (Pg 103)
2. C (pg 103)
3. A (pg103)
4. C (pg103)
5. C (pg103)
6. D (pg103)
7. D (pg103)
8. D (pg104)
9. C (pg105)
10. E (pg104)
11. E (pg105)
12. B (pg104)
13. D (pg103)
14. B (pg104)
15. B (pg103)
16. C (pg104)
17. B (pg103)
18. C (pg104)
19. A (pg103)
20. B (pg103)
21. E (pg103)
22. C (pg105)
23. C (pg105)
24. C (pg103)
25. D (pg102)
26. E (pg103)
27. C (pg104)
28. E (pg105)
29. C (pg104)
30. C (pg105)

31. A (pg103)
32. C (pg103)
33. B (pg103)
34. C (pg103)
35. B (pg105)
36. D (pg104)
37. C (pg104)
38. E (pg104)
39. D (pg104)
40. B (pg104)
41. C (pg104)
42. E (pg104)
43. C (pg105)
44. A (pg105)
45. B (pg105)
46. C (pg105)
47. B (pg105)
48. C (pg105)
49. C (pg104)
50. A (pg104)
51. E (pg104)
52. C (pg104)
53. A (pg104)
54. D (pg104)
55. A (pg105)
56. B (pg105)
57. E (pg103)
58. C (pg103)
59. D (pg104)
60. D (pg104)

163

ntrebri realizate de Prof. Univ.Dr. Dumitru Ferechide


EXCREIA

COMPLEMENT SIMPLU
1. n structura unui rinichi se gsesc:
A. Bazinetul
B. Pelvisul renal
C. Corticala
D. Dou artere renale
E. Dou vene renale.

2. Poriunea medular a rinichiului:


A.
B.
C.
D.
E.

Conine ntodeauna cinci formaiuni piramide Malpighi


Conine formaiuni numite piramide bulbare
Conine formaiuni de aspect triunghiular pe seciune cu baza spre cortical
Prezint formaiuni de aspect piramidal cu baza spre calicele mic
Prezint un numr de calice mari, mai mare dect al calicelor.

3.Zona cortical renal:


A.
B.
C.
D.
E.

Este situat extern , spre periferia rinichiului


Este situat n zona central a rinichiului
Conine glanda corticosuprarenal
Conine calicele mici
Conine papilele renale.

4. Ansele Henle :
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt situate dup tubul contort distal


Sunt situate n continuarea tubului contort proximal
Se continu cu tubii colectori
Sunt ntotdeauna lungi la glomerulii corticali
Intr n alctuirea corpusculului renal.

5. Vascularizaia arterial a rinichilor este asigurat de :


A.
B.
C.
D.
E.

Arterele renale, superioar i inferioar


Arterele renale, din aorta descendent abdominal
Ramuri parietale din aorta abdominal
Artera mezenteric superioar
Ramurile trunchiului celiac.

6. Sngele venos al rinichiului este colectat de :


A.
B.
C.
D.

Vena splenic
Vena renal, care se vars n vena cav superioar
Vena renal, care se vars n vena cav inferioar
Venele sistemului azygos
164

E. Vena suprarenal.

7. Bazinetul:
A.
B.
C.
D.
E.

Se mai numete i pelvis suprarenal


Este un tub mic, subire, n continuarea calicelor mari
Prezint anatomic baza sa spre ureter i vrful spre rinichi
Se formeaz prin unirea calicelor renale mari
Se formeaz prin unirea calicelor renale mici.

8. Ureterele :
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt formaiuni tubulare alctuite din musculatur striat


Sunt conducte musculare netede de transport al urinii
Sunt tuburi groase i scurte, n continuarea calicelor mari
Coboar pn la vezica biliar
Au un traiect paralel cu axul transversal al corpului.

9. Nefronii corticali :
A.
B.
C.
D.
E.

Reprezint 15% din numrul total de nefroni


Au glomerulii situai la jonciunea dintre capsul i medulara renal
Au glomerulii situai n capsula renal
Au glomerulii situai n medulara renal
Au glomerulii situai n corticala renal.

10. Nefronii juxtamedulari:


A.
B.
C.
D.
E.

Au anse Henle ce ajung doar n stratul extern al medularei renale


Au anse Henle scurte
Au anse Henle lungi ce ajung uneori la nivelul papilelor renale
Nu sunt importani n mecanismul contracurent,
Nu sunt importani n formarea urinii concentrate.

11. Ansele Henle ale nefronilor corticali :


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt lungi, ajungnd pn n stratul extern al medularei renale


Sunt scurte, ajungnd pn n stratul intern al medularei renale
Coboar adnc n medular
Ajung uneori la nivelul papilelor renale
Ajung doar n stratul extern al medularei renale.

12. Sistemul tubular renal este nconjurat de :


A.
B.
C.
D.
E.

O reea bogat de capilare numit reea peritubular


O reea bogat de capilare numit glomerular
Reeaua capilar periglomerular
Reeaua capilar sinusoidal
Reeaua capilar pericapsular.

13. Filtratul glomerular:


A. Este un lichid care conine proteine n cantiti importante
B. Este o plasm bogat n proteine
C. Are aceeai compoziie ca lichidul ce filtreaz din interstiii la captul arterial capilar
165

D. Are aceeai compoziie ca lichidul ce filtreaz n interstiii la captul venos capilar


E. Se numete urin primar.

14. Filtratul glomerular este :


A.
B.
C.
D.
E.

Aproximativ 420 ml/100g esut/min


Aproximativ 125 ml/min
Aproximativ 1,5 l/min
Aproximativ 1200 ml/min
Reabsorbit, n proporie de 90% n tubii uriniferi.

15. Nefrocitele se caracterizeaz morfologic:


A.
B.
C.
D.
E.

Polul lateral are numeroi microvili


Polul bazal are numeroi microvili
Polul apical are numeroi microvili
Polul apical are numeroase mitocondrii ce produc ATP
Conin pompe metabolice care particip la transportul pasiv.

16. Transportul tubular pasiv este un mecanism prin care se reabsoarb:


A.
B.
C.
D.
E.

Apa (n gradient chimic)


Ureea (n gradient chimic)
O parte din sodiu (n gradient osmotic)
O parte din clor (n gradient osmotic)
Glucoza(n gradient electrochimic).

17. Reabsorbia tubular a apei:


A.
B.
C.
D.
E.

Se realizeaz la nivelul tuturor segmentelor nefronului, n proporii diferite


Se realizeaz la nivelul tuturor segmentelor nefronului, n proporii identice
Se realizeaz doar la nivelul anumitor segmente ale nefronului
Este obligatorie la nivelul tubilor contori distali
Este obligatorie la nivelul tubilor colectori.

18. Transportul activ prin tubii renali se face datorit :


A.
B.
C.
D.
E.

Unor legi fizice


Difuziunii
Osmozei
Diferenelor de presiuni hidrostatice
Travaliului metabolic al nefrocitului ce consum ATP.

19. n cadrul secreiei tubulare a rinichiului:


A. Secreia de potasiu are loc exclusiv n tubul contort distal
B. Secreia de potasiu are loc exclusiv la nivelul tubului contort proximal
C. Secreia de potasiu se realizeaz numai prin mecanisme active
D. Secreia de potasiu n schimbul sodiului e determinat de aldosteron
E.Secreia de potasiu asigur meninerea normal a calcemiei.

20. Pe msur ce urina se colecteaz n pelvisul renal:


A. Crete presiunea din pelvis
B. Scade presiunea din bazinet
C. Crete presiunea n uretr
166

D. Se iniiaz o contracie izometric ce se rspndete pn la vezica urinar


E. Se iniiaz o contracie peristaltic ce se rspndete pn la uretr.

21. n poriunea inferioar, ureterul:


A.
B.
C.
D.
E.

Ptrunde oblic n vezica urinar


Ptrunde perpendicular n vezica urinar
Iese oblic din vezica urinar i trece sub epiteliul vezical
Se dilat datorit presiunii extravezicale
Este comprimat de presiunea intrarenal.

22. Urina conine:


A.
B.
C.
D.
E.

90% ap
95% ap
10% diveri componeni
99% ap
1% diveri componeni minerali i organici.

23. Alegei afirmaia adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

La nivelul celor doi rinichi exist circa un milion de nefroni corticali.


Rinichiul este sediul sintezei complete a vitaminei D3
Fora pompelor metabolice este limitat de un transport maximal (Tmax)
n lipsa ADH se produce reabsorbia facultativ a apei
Secreia de amoniac nu este o modalitate de excreie a protonilor.

24. Alegei afirmaia fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Rinichiul excret o mare parte a produilor finali de metabolism


Rinichiul menine homeostazia organismului
Rinichiul menine echilibrul acido- bazic al organsimului
Rinichiul poate produce urin concentrat prin mecanismul contracurent
Rinichiul nu produce urin diluat.

25. Presiunea coloidosmotic a proteinelor plasmatice din capilare:


A.
B.
C.
D.
E.

Determin filtrarea n capsula glomerular


Este n medie de 32 mm Hg
Este de 18 mm Hg
Este considerat 60 mm Hg
Este considerat 0 mm Hg.

26 . Dinamica filtrrii prin membrana glomerular:


A.
B.
C.
D.
E.

Filtrarea se produce dinspre capsula Bowman spre capilar


Presiunea din capilare,determinant are valoarea medie de 60 mmHg
Presiunea coloid-osmotic a proteinelor din capsula Bowman este 18 mmHg
Presiunea din capsula Bowman ce se opune filtrrii este 10 mmHg
Suma forelor pro-filtrante este egal cu a forelor ce se opun filtrrii.

27. Vasopresina:
A. Produce scderea volumului urinar i concentrarea urinei
B. Este responsabil de reabsorbia obligatorie a apei
167

C. n prezena sa 80% din apa filtrat se reabsoarbe n TCP


D. Produce vasodilataie n doze mari
E. Excesul su provoac diabet insipid.

28. La nivelul tubilor contori distali (TCD):


A.
B.
C.
D.
E.

Aldosteronul determin reabsorbia de sodiu n schimbul potasiului / hidrogenului


Se reabsoarbe 80% din cantiitatea de ap filtrat
Nu are loc secreie de ioni de hidrogen (protoni)
Are loc reabsorbia cea mai important a glucozei
Reabsorbia dependent de ADH este redus.

29. Reabsorbia ureei se realizeaz:


A.
B.
C.
D.
E.

n totalitate nct nu apare n urin


n gradient electric
Prin mecanism de transport activ primar
n gradient chimic
Prin transport activ secundar.

30. Reflexul de miciune este :


A.
B.
C.
D.
E.

Controlat n totalitate de trunchiul cerebral


Controlat n totalitate de cortexul cerebral
Controlat n totalitate de mduva spinrii
Controlat de cerebel
Controlat de hipotalamus.

COMPLEMENT GRUPAT
31.Nefronul:
1. Structurile lui se gsesc n totalitate n corticala rinichiului.
2. Are dou pri: corpusculul renal i un sistem tubular.
3. Are dou pri: corpusculul renal i un sistem glomerular.
4. Capsula glomerular se afl n poriunea sa iniial.

32. Tubii colectori:


1.
2.
3.
4.

Preiau urina din mai muli tubi contori distali.


Strbat piramidele Malpighi.
Se deschid n calicele renale mici.
Se deschid n calicele renale mari.

33. Calicele renale sunt de dou feluri:


1.
2.
3.
4.

Mici, situate la vrful piramidelor lui Malpighi.


Mici, care conflueaz n trei calice renale mari.
Mari, care se unesc i formeaz bazinetul.
Mari, care se unesc i formeaz pelvisul renal.

34. Alegei organele cu funcie(rol) de excreie:


1. Glandele salivare- prin saliv.
168

2. Ficatul- prin secreia biliar.


3. Rinichiul- prin urin.
4. Neurohipofiza.

35. La nivelul tubului contort proximal :


1.
2.
3.
4.

Are loc cea mai important reabsorbie a apei.


Reabsorbia apei este de15% din apa filtrat .
Reabsorbia apei este de 80% din apa filtrat.
Reabsorbia apei este facultativ.

36. La nivelul tubului contort proximal se reabsorb:


1.
2.
3.
4.

Glucoz.
Amoniac.
Sruri minerale.
Surplusul de protoni.

37. Urmtorii compui se reabsorb prin transport activ:


1.
2.
3.
4.

Aminoacizii.
Polipeptidele.
Fosfai.
NaHCO3(carbonat acid de sodiu).

38. Reeaua capilar peritubular:


1.
2.
3.
4.

Primete, din arteriolele aferente, sngele care a trecut deja prin glomerulul renal.
Primete, din arteriolele eferente, sngele ce urmeaz s treac prin glomerulul renal.
Primete din arteriolele aferente sngele care urmeaz s treac prin glomerulul renal.
Primete din arteriolele eferente sngele care a trecut prin glomerulul renal.

39. Selectai afirmaiile false despre reeaua capilarperitubular :


1. Cea mai mare parte este situat n medulara renal.
2. Cea mai mare parte este situat n corticala renal.
3. Cea mai mic parte a reelei se gsete n cortexul renal.
4. n cortexul renal reeaua se afl n jurul tubilor proximali,distali,colectori.

40. Debitul sangvin renal:


1.
2.
3.
4.

Este de aproximativ 1200 mL/min.


Este de aproximativ 420 mL/100 mg esut/min.
Reprezint 20% din debitul cardiac de repaus.
Reprezint 20% din debitul limfatic mediu.

41. n urma filtrrii glomerulare rezult :


1.
2.
3.
4.

Un lichid care trece din capsula Bowman n glomerul.


Urina primar.
Urina final.
O plasm, cantitativ, semnificativ deproteinizat n capsula Bowman.

42. Pentru obinerea urinii finale :


1 Filtratul glomerular traverseaz diferitele poriuni ale tubilor uriniferi.
2. Substanele din filtratul glomerular sunt absorbite selectiv de ctre epiteliul capsular.
169

3.Substanele din urina primar sunt absorbite selectiv de ctre epiteliul tubular.
4. Substanele din filtratul glomerular sunt secretate selectiv de ctre epiteliul capsular.
...............

43. Reabsorbia tubular:


1.
2.
3.
4.

Recupereaz majoritatea substanelor utile din urina primar.


Recupereaz, n proporii reduse, compuii filtratului glomerular.
Este realizat de celulele tubilor uriniferi adaptate morfologic i biochimic.
Toate nefrocitele tubulare sunt identice morfologic i structural.

44. Secreia tubular:


1.
2.
3.
4.

Completeaz eliminarea prin filtrare a unor compui acizi.


Elimin unele substane toxice.
Secreia este un mod de excreie a unor medicamente.
Secreia se produce numai n tubii contori proximal i distal.

45. Potasiul este un cation care la nivel renal:


1.
2.
3.
4.

Se filtreaz la nivelul glomerulilor.


Se absoarbe la nivel tubular.
Se secret mai ales la nivelul tubului contort distal.
Se gsete aproximativ 150mg n urina eliminat n 24h.

46. Frecvena undelor peristaltice propagate de-a lungul ureterului :


1.
2.
3.
4.

Poate scdea, prin stimulare parasimpatic.


Poate crete, prin stimulare parasimpatic.
Poate crete, prin stimulare simpatic.
Este sczut de simpatic, afectnd i intensitatea contraciei.

47. Selectai afirmaiile corecte despre secreia de protoni:


1.
2.
3.
4.

Secreia tubular de H+are loc printr-un mecanism activ.


Secreia tubular de H+are loc doar prin mecanism pasiv.
Secreia tubular de H+ are ca sediu principal tubul contort proximal.
Secreia tubular de protoni poate avea loc doar n tubul contort distal.

48. Alegei afirmaiile false despre reabsorbia facultativ a apei:


1.
2.
3.
4.

n lipsa ADH-ului, se elimin 20 - 25 L de urin concentrat n .24 de ore.


n prezena ADH-ului, se elimin 1,8 L de urin diluat .
Se produce mai ales la nivelul tubilor contori distali.
Se produce n prezena ADH-ului.

49. La nivelul tubului contort proximal, apa este atras :


1.
2.
3.
4.

Osmotic din interstiiu n tub, ca urmare a reabsorbiei srurilor.


Osmotic din tub n interstiiu, ca urmare a reabsorbiei srurilor.
Osmotic din interstiiu n tub, ca urmare a reabsorbiei, glucozei.
Osmotic din tub n interstiiu, ca urmare a reabsorbiei glucozei.

50. Transportul tubular activ :


1. Este neselectiv.
2. Se datoreaz travaliului metabolic al nefronului.

170

3. Se face conform gradientelor de concentraie sau electrice.


4. Se face cu consum de energie , oxigen, ATP.

51. Se absorb prin transport tubular activ:


1.
2.
3.
4.

Glucoza i aminoacizii.
Polipeptidele i unele vitamine.
Majoritatea fosfailor,sulfailor,urailor.
O mic parte a srurilor minerale(Na,K,Cl,HCO3).

52. La nivelul tubului contort distal exist :


1.
2.
3.
4.

Mecanisme de transport prin schimb ionic.


Mecanisme de transport care reabsorb.
Mecanisme de transport care secret H+.
Mecanisme activate de aldosteron

53. Secreia tubular de NH3 a rinichiului:


1.
2.
3.
4.

Are efect antitoxic.


Reprezint o cale suplimentar de excreie de protoni.
Produce clorur de amoniu urinar.
Realizeaz o acidifiere suplimentar a urinei.

54. Vezica urinar:


1.
2.
3.
4.

Este situat n bazin.


Este situat n cavitatea pelvian.
Sngele arterial ce o irig provine din artera iliac intern.
Sngele venos este colectat de vena iliac extern.

55. Selectai afirmaiile corecte despre vezica urinar:


1.
2.
3.
4.

Prezint un corp n care se acumuleaz urina .


Prezint un col care se continu n jos cu uretra .
Prezint un sfincter intern cu tonus natural.
Prezint un sfincter extern neted.

56. Colul vezicii urinare :


1.
2.
3.
4.

Este o prelungire a corpului vezicii biliare.


Se continu n jos cu uretra.
Muchiul su este numit sfincter extern.
Tonusul su evit golirea vezicii sub pragul critic presional.

57. Alegei afirmaiile corecte:


1.
2.
3.
4.

30-50ml de urin cresc presiunea intravezical la 5-10cm ap.


200-300ml de urin cresc presiunea numai cu civa cm. ap.
Nivelul presional e cauzat de tonusul intrinsec al peretelui vezical.
Un volum urinar peste 300-400ml crete presiunea foarte mult.

58. Compuii organici urinari/24 de ore n cantitatea cea mai mare sunt :
1. Ureea.
2. Creatinina.
3. Acidul uric.
171

4. Srurile de calciu.

59. Efectele stimulrii simpatice asupra tractului urinar sunt:


1.
2.
3
4.

Reducerea debitului urinar.


Reduce secreia de renin.
Contracia sfincterului vezical intern.
Scade frecvena undelor peristaltice ureterale.

60. Efectele stimulrii parasimpatice pe tractul urinar sunt:


1.
2.
3.
4.

Contracia muchiului detrusor vezical.


Relaxarea sfincterului vezical intern.
Creterea frecvenei undelor peristaltice ureterale.
Vasoconstricie arteriolar.

172

RSPUNSURI
EXCREIA

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. C (pg. 103)
2. C (pg. 103)
3. A (pg. 103)
4. B (pg. 103)
5. B (pg. 88, 103)
6. C (pg. 88, 103)
7. D (pg. 103)
8. B (pg. 54, 105)
9. E (pg. 103)
10. C (pg. 103)
11. E (pg. 103)
12. A (pg. 103)
13. E (pg. 103)
14. B (pg. 103)
15. C (pg. 104)
16. B (pg. 104)
17. A (pg. 104)
18. E (pg. 104)
19. D (pg. 56, 104)
20. A (pg. 105)
21. A (pg. 105)
22. B (pg. 105)
23. C (pg. 104)
24. E (pg. 103)
25. B (pg. 104)
26. B (pg. 104)
27. A (pg. 55, 104)
28. A (pg. 104)
29. D (pg. 104)
30. C (pg. 105)

31. C (pg. 103)


32. A (pg. 103)
33. E (pg. 103)
34. A (pg. 78, 79, 103)
35. B (pg. 104)
36. B (pg. 104, 105)
37. E (pg. 104)
38. D (pg. 103)
39. C (pg. 103)
40. B (pg. 89, 103)
41. C (pg. 103)
42. B (pg. 104)
43. B (pg. 104)
44. A (pg. 103)
45. A (pg. 105)
46. C (pg. 105)
47. B (pg. 104)
48. A (pg. 104)
49. C (pg. 104)
50. D (pg. 104)
51. A (pg. 104)
52. E (pg. 104)
53. A (pg. 104)
54. A (pg. 88, 105)
55. A (pg. 104)
56. C (pg. 104)
57. E (pg. 105)
58. A (pg. 105)
59. E (pg. 35, 105)
60. A (pg. 35, 105)

173

ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Pnu Victor


METABOLISMUL

COMPLEMENT SIMPLU
1. Reaciile catabolice predomin:
A. n convalescen
B. n perioada de cretere
C. La vrste tinere
D. n repaus
E. La vrstnici

2. Despre glicogen se poate afirma c:


A. Se formeaz prin glicoliz
B. Este consumat prin glicogenoliz
C. Este un polimer al fructozei
D. Este stocat n ficat
E. Niciuna

3. Despre glicoliz este adevrat c:


A. Conduce la formarea de acid piruvic
B. Duce la formarea de glucoz
C. Conduce la formarea de acid lactic
D. Duce la formarea glicogenului
E. Reprezint liza glicogenului

4. Metabolismul cuprinde:
A. Reacii biochimice
B. Reacii de sintez
C. Reacii de degradare
D. Reacii cu producere de energie
E. Toate.

5. Randamentul reaciilor catabolice este:


A. 40%
B. 45%
C. 50%
D. 55%
E. 60%

6. Reaciile anabolice:
A. Sunt reacii biochimice
B. Utilizeaz molecule absorbite din tubul digestiv
C. Utilizeaz molecule rezultate din procesele catabolice
D. Consum energie
E. Toate
174

7. n timpul fosforilrii oxidative se obin:


A. 30 molecule ATP
B. 32 molecule ATP
C. 34 molecule ATP
D. 36 molecule ATP
E. 38 molecule ATP

8. Eficiena transferului de energie prin catabolismul glucozei este:


A. 63%
B. 64%
C. 65%
D. 66%
E. 67%

9. Randamentul glicolizei anaerobe este:


A. 1%
B. 3%
C. 13%
D. 14%
E. 15%

10. Care dintre urmtoarele valori ale glicemiei este considerat normal:
A. 25 mg/100 ml
B. 55 mg/100 ml
C. 85 mg/100 ml
D. 115 mg/100 ml
E. 145 mg/100 ml

11. Degradarea unui gram delipide elibereaz:


A. 9,1 kcal
B. 9,2 kcal
C. 9,3 kcal
D. 9,4 kcal
E. 9,5 kcal

12.Rezerva de glicogen hepatic este de:


A. 2000 kcal
B. 3000 kcal
C. 4000 kcal
D. 5000 kcal
E. 6000 kcal

13. Avantajele utilizrii glucidelor ca surs energetic sunt:


A. sunt degradate rapid
B. nu se obin produi reziduali
C. sunt degradate pn la CO2 i ap
D. Toate
E. Niciunul
175

14. Rezerva total de lipide a organismului este de:


A. 9,3 kcal
B. 500 kcal
C. 5000 kcal
D. 50.000 kcal
E. Niciunul

15. Concentraia normal a aminoacizilor n snge poate fi:


A. 20 mg/100 ml
B. 50 mg/100 ml
C. 80 mg/100 ml
D. 110 mg/100 ml
E. Niciunul

16. Arderea a un gram de proteine furnizeaz:


A. 14 kcal
B. 1,4 cal
C. 4,1 cal
D. 4,1 kcal
E. Niciuna
17. Energia liber nmagazinat la nivelul legturilor macroergice din ATP este:
A. 12 kcal/mol
B. 13 kcal/mol
C. 14 kcal/mol
D. 15 kcal/mol
E. Niciuna

18. Legtura macroergic de la nivelul fosfocreatinei are:


A. 12 kcal/mol
B. 13 kcal/mol
C. 14 kcal/mol
D. 15 kcal/mol
E. Niciuna

19. Fosforilarea creatinei este mijlocit enzimatic de:


A. Fosfocreatin
B. Adenilatchinaz
C. Creatinchinaz
D. Tripsin
E. Glicerol

20. Energia nmagazinat n ATP poate fi utilizat pentru:


A. Conducere nervoas
B. Secreie glandular
C. Absorbie activ
D. Contracie muscular
E. Toate
176

21. Valoarea metabolismului bazal n funcie de suprafaa corporal este:


A. 2 kcal/kg/or
B. 1 kcal/kg/or
C. 3 kcal/kg/or
D. 4 kcal/kg/or
E. Niciunul

22. Abaterile acceptate de la valoarea metabolismului bazal sunt:


A.+/- 2%
B. +/- 4%
C. +/- 6%
D. +/- 8%
E. +/- 10%

23. Compoziia aproximativ a dietei este:


A. 40% glucide, 40% lipide, 20% proteine
B. 50% glucide, 30% lipide, 20% proteine
C. 50% glucide, 15% lipide, 35% proteine
D. 50% glucide, 35% lipide, 15% proteine
E. Niciuna

24. Coeficientul respirator pentru alanin este:


A. 2,83
B. 1,83
C. 0,83
D. 0,63
E. 0,43

25. Nicotinamida este vitamina:


A. Antianemic
B. Antiberiberic
C. Antinevritic
D. Antiscorbutic
E. Niciuna

26. Nicotinamida are rol n metabolismul:


A. Glucidic
B. Protidic
C. Lipidic
D. Energetic
E. Toate

27. Are rol n integritatea epiteliilor de acoperire vitamina:


A. B1
B. B6
C. B2
D. B12
E. Niciuna
177

28. Consecinele avitaminozei D sunt:


A. Sterilitate
B. Hemoragii
C. Tulburri respiratorii
D. Xeroftalmie
E. Spasmofilie

29. Nu are rol n vedere:


A. Vitamina A
B. Vitamina D
C. Vitamina B2
D. Toate
E. Niciuna

30. Au rol n funcionarea sistemului nervos:


A. Vitamina C
B. Vitamina B1
C. Nicitinamida
D. Toate
E. Niciuna

COMPLEMENT GRUPAT

31. Sunt centrii nervoi de reglare a aportului alimentar:


1. Centrul foamei n hipotalamusul lateral
2. Centrul foamei n hipotalamusul ventromedial
3. Centrul saietii n hipotalamusulventromedial
4. Centrul saietii n hipotalamusul lateral

32.Avitaminoza B1 determin:
1. tulburri polinevritice
2. tulburri cardiace
3. tulburri respiratorii
4. anemie

33. Avitaminoza B2 determin:


1. Anemie
2. Tulburri severe SNC
3. Spasmofilie
4. Tulburri de vedere

34. Determin apariia senzaiei de foame:


1. Lipsa produilor metabolismului glucidic
2. Lipsa produilor metabolismului protidic
3. Lipsa produilor metabolismului energetic
4. Lipsa produilor metabolismului lipidic

178

35. Cresc rata metabolic:


1. Hormonii tiroidieni
2. Adrenalina
3. Efortul fizic
4. Profesiuni dinamice

36. Acizii grai pot ptrunde n:


1. Celulele musculare
2. Celulele adipoase
3. Celulele miocardice
4. Neuroni

37. Despre chilomicroni este adevrat c:


1. Se formeaz n enterocite
2. Sunt transportai prin limf
3. Conin fosfolipide
4. Sunt scindai de fosfolitaz

38. Rolul plastic al lipidelor n organismconst n:


1. Constituie principalul rezervor energetic
2. Sunt precursori ai unor hormoni
3. Unele fosfolipide intervin n coagulare
4. Au rol termoizolator

39.Rata metabolismulbazal:
1. este crescut de hormoniitiroidieni
2. Nu poatevaria cu maimult de 5% fa de medie
3. Se determinprincalorimetrieindirect
4. Este maisczut la tineri

40.ATP-ul:
1. Este cel mai abundent depozit de legturi fosfatmacroergice
2. Conine mai mult energie dect fosfocreatina
3. Poate fi sintetizat din dou molecule de amp
4. Poate furniza energie sistemelor funcionale celulare

41.Lipidele pot avea urmtoarele roluri:


1. Rezerv energetic
2. Intr n componena citomembranelor
3. Precursori ai glucocorticoizilor
4. Termoizolator prin dispoziia n jurul unor organe, precum rinichii i globul ocular

42.Acizii grai:
1. Pot ptrunde n celulele nervoase
2. Pot participa la beta-oxidare n plasm
3. Rmn liberi n plasm n cantitate mare
4. Pot fi reutilizai pentru sinteza compuilor lipidici

179

43.n cadrul metabolismului glucozei:


1. Se menine o concentraie sanguin de 65-110 mg/100ml snge
2. Insulina faciliteaz ptrunderea glucozei n celule
3. Se pot obine 38 de molecule de atp prin catabplizarea unei molecule de glucoz
4. Se poate obine energie pe calea pentozo-fosfailor

44.Referitor la catabolism sunt false:


1. Se desfoar cu un randament de 65%
2. Conduce la producerea de energie
3. Nu const n descompunerea macromoleculelor endogene
4. Const n descompunerea macromoleculelor exogene

45. Despre reaciile anabolice putem afirma c:


1. Utilizeaz molecule absorbite la nivelul tubului digestiv
2. Utilizeaz molecule rezultate n urma catabolismului
3. Necesit consum energetic
4. Asigur realizarea funciilor organismului

46.n legtur cu echilibrul dintre catabolism i anabolism, nu este


adevrat c:
1. Este un echilibru dinamic
2. Catabolismul predomin n convasescen
3. n copilrie predomin anabolismul
4. La btrnee predomin catabolismul

47.n legtur cu echilibrul dintre catabolism i anabolism, este adevrat


c:
1. Este un echilibru static
2. Catabolismul predomin n convalescen
3. n eforturi mari predomin anabolismul
4. La btrnee predomin catabolismul

48.Nu sunt absorbite la nivelul tubului digestiv:


1. Glucoza
2. Galactoza
3. Fructoza
4. Zaharoza

49. Despre glicoliz este adevrat c:


1. Reprezint formarea unei molecule de glucoz
2. Permite obinerea a patru molecule de atp
3. Nu se poate desfura n lipsa oxigenului
4. Duce la formarea de acid piruvic

50.n cadrul metabolismului glucozei:


1. Semenine o concentraiesanguin de 65-110 mg/100ml snge
2. Insulinafaciliteazptrundereaglucozeincelule
3. Sepoateobineenergiepecaleapentozo-fosfailor

180

4. Se pot obine 48 de molecule de atp princatabolizareaunei molecule de glucoz

51. Despre acizii grai putem afirma c:


1. Nu pot ptrunde n celulele nervoase
2. Pot participa la beta-oxidare n interstiiu
3. Rmn liberi n plasm n cantitate mic
4. Pot fi reutilizai pentru sinteza compuilor proteici

52.Alegei afirmaiile false referitoare la metabolismul intermediar al


proteinelor:
1. Aminoacizii au molecule mari
2. Aminoacizii traverseaz membrana celular prin difuziune facilitat
3. Aminoacizii traverseaz membrana celular prin transport activ
4. Concentraia normal a aminoacizilor n snge este de 10-30 mg/100 ml plasm

53.Referitor la lipide este adevrat c:


1. Reprezint principalul rezervor energetic din organism
2. Intervin n prima faz a procesului de coagulare
3. Reprezint o rezerv energetic de aproximativ 50.000 kcal
4. Elibereaz prin degradare 1 g de lipide 4,1 kcal

54. Procesele de tip catabolic:


1. Au ca rezultat producerea de energie
2. Compun substane macromoleculare
3. Produc energie
4. Au randament 55%

55. Care din urmtoarele afirmaii despre glicogenogenez sunt adevrate?


1. Este procesul de formare a glicogenului
2. Are loc exclusiv n ficat i n muchi
3. Transform glucoza n forma sa de depozit
4. Este activat de adrenalin i glucagon

56. n cadrul glicolizei anaerobe:


1. Oxigenul este indisponibil
2. Se obine acid piruvic
3. Are un randament de 3%
4. Acidul piruvic este transformat n acid lactic

57. Hormoni cu aciune opus insulinei sunt:


1. Glucagonul
2. Adrenalina
3. Cortizolul
4. ADH

58. n cadrulmetabolismului lipidic


1. Insulina scade lipoliza
2. Insulina stimuleaz lipogeneza
3. Adrenalina mobilizeaz acizii grai din depozite
181

4. Somatotropul are efecte lipolitice

59.Echilibrul metabolismului proteic se realizeaz:


1. n funcie de aportul alimentar
2. Independent de cheltuiala energetic a organismului
3. Sub controlulsistemului nervos
4. Sub controlulglandelor exocrine

60. n cadrul sintezei proteice sunt folosii aminoacizi:


1. De provenien alimentar
2. Formai din precursori glucidici
3. Formai din precursori lipidici
4. Rezultai din catabolismul proteic.

182

RSPUNSURI
METABOLISMUL

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT MULTIPLU

1. E 108
2. D 108
3. A 108
4. E 108
5. B 108
6. E 108
7. C 108
8. D 108
9. B 109
10. C 109
11. C 110
12. B 110
13. D 110
14. D110
15. B 110
16. D 110
17. A 112
18. B 112
19. C 112
20. E 112
21. E 112
22. E 113
23. D 113
24. C 113
25. E 115
26. E 115
27. B 115
28. E 114
29. B 114
30. D 114,115

31. B 114
32. A 115
33. D 115
34. D114
35. E 112
36. A110
37. A 110
38. D 110
39. B 112
40. D 111
41. A 110
42. C 110
43. E 110
44. B 108
45. E 108
46. E 108
47. C 108
48. D 108
49. D 108
50. A 108,109
51. B 110
52. D 111
53. A 109
54. B 108
55. B 108
56. E 108
57. A 109
58. E 110
59. B 110
60. E 110

183

ntrebri realizate de Asist. Univ. Mircea Ovidiu Lupusoru


METABOLISMUL

COMPLEMENT SIMPLU
1. Urmtoarele afirmaii despre catabolism sunt adevrate cu EXCEPIA:
A. Are ca rezultat producerea de energie
B. Parte din energia consumat la nivel celular se pierde sub form de cldur
C. nsumeaz reacii chimice n cadrul crora se descompun substane macromoleculare n
constitueni simpli
D. 45% din energia rezultat se depoziteaz n compui macroergici
E. Acioneaz asupra substanelor macromoleculare exogene sau endogene.

2. Urmtoarele afirmaii despre glicoliz sunt adevrate cu EXCEPIA:


A. Reprezint procesul de formare a glicogenului
B. Reprezint procesul de desfacere a moleculelor de glucoz
C. Duce la formarea a dou molecule de acid piruvic
D. mpreun cu ciclul Krebs duce la formarea a dou molecule ATP per molecul glucoz
E. Are loc la nivelul ficatului.

3. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


A. Galactoza absorbit din tubul digestiv ajunge pe calea arterei hepatice la ficat
B. Glicogenul este stocat cu precdere n ficat printr-o serie de reacii de depolimerizare
C. Acidul piruvic este transformat n prezena hidrogenului n acetil coenzima A
D. n timpul fosforilrii oxidative se obin 32 molecule ATP
E. Eficiena transferului de energie prin catabolismul unui mol de glucoz este de 66%.

4. Despre gluconeogenez este adevrat c:


A. Este stimulat de cortisol
B. Este inhibat de adrenalin
C. Este stimulat de adrenalin
D. Este inhibat de glucagon
E. Este inhibat de hormonii glucocorticoizi.

5. Gluconeogeneza reprezint:
A. Stocarea glucozei sub form de glicogen
B. Transformarea glucozei n triglicerdie
C. Transformarea glucozei n acid piruvic
D. Scindarea glicogenului n glucoz
E. Formarea glucozei din acizi grai i aminoacizi.

6. Catabolismul proteinelor este stimulat de:


A. Testosteron
184

B. Hormoni de cretere
C. Insulin
D. Adrenalin
E. Cortizol.

7. Sinteza proteinelor este stimulat de:


A. Hormonii estrogeni
B. Tiroxin
C. Cortizol
D. Insulin
E. Adrenalin

8. Compoziia aproximativ a dietei la om este:


A. 55% glucide, 35% lipide, 10% proteine
B. 55% glucide, 35% proteine, 10% lipide
C. 50% glucide, 35% proteine, 15% lipide
D. 50% proteine, 35% glucide, 15% lipide
E. 50% glucide, 35%lipide, 15% proteine.

9. Alimentaia echilibrat ine cont de urmtoarele cu EXCEPIA:


A. Nevoile organismului n funcie de vrst,
B. Nevoile organismului n funcie de anotimp
C. Nevoile organismului n funcie de condiiile climaterice
D. Nevoile organismului n funcie de tipul activitii depuse
E. Senzaia de plenitudine gastric.

10. Carnea de porc conine la 100g produs comestibil:


A. 18 g proteine
B. 15 g proteine
C. 20 g proteine
D. 25 g proteine
E. 15 g proteine

11. Tocoferolul se gsete n:


A. Morcovi
B. Spanac
C. Ficat
D. Citrice
E. Salat

12. Consecinele avitaminozei de vitamina C sunt urmtoarele cu


EXCEPIA:
A. Friabilitate osoas
B. Tulburri respiratorii
C. Scorbut
D. Sterilitate
E. Anemie

185

13. Vitamina B12 se gsete n:


A. Drojdia de bere
B. Albu de ou
C. Carne
D. Microflora intestinal
E. Cereale

14. Ciclul Krebs se mai numete:


A. Fosforilare oxidativ
B. Ciclul acizilor tricarboxilici
C. calea pentozofosfailor
D. Glicoliz
E. Gluconeogenez

15. Care dintre cile metabolice enumerate elibereaz cea mai mare
cantitate de energie?
A. Glicoliza
B. Ciclul Krebs
C. ciclul acizilor tricarboxilici
D. Fosforilarea oxidativ
E. Calea pentozofosfailor

16. n cadrul catabolismului proteic, aminele biogene se formeaz din:


A. cetoacizi
B. Uree
C. Aminoacizi
D. Amoniac
E. Gruparea carboxil(-COOH)

17. Glucidele sunt preferate de organism ca surs energetic, deoarece:


A. Furnizeaz cea mai mare cantitate de energie
B. Formeaz cea mai important rezerv energetic
C. Se degradeaz rapid, fr produi reziduali, pn la CO2 i O2
D. Se mobilizeaz prioritar din depozite n condiii de solicitare
E. ndeplinete toate aceste condiii

18. Despre reglarea nutritiv a aportului alimentar se poate afirma c:


A. Este o reglare periferic
B. n cadrul ei rolul cel mai important revine produilor metabolismului lipidic
C. Are legtur cu senzaia de plenitudine
D. Este o reglare pe termen scurt
E. Implic stimularea centrului nervos din partea ventromedial a hipotalamusului

19. Despre acidul adenozintrifosforic sunt adevrate urmtoarele afirmaii,


exceptnd:
A. Este un compus macroergic
B. Este folosit ca surs energetic pentru alte funcii celulare
C. Se obine prin catabolismul substanelor macromoleculare

186

D. nmagazineaz 12000 calorii pe fiecare legtur fosfat macroergic


E. Este n interrelaie biochimic cu fosfocreatina

20. Metabolismul energetic reprezint:


A. Cheltuielile energetice fixe ale unui organism pentru ntreinerea funciilor vitale
B. Cantitatea de cldur degajat de organism
C. Raportul dintre CO2 eliberat i O2 consumat prin oxidarea unui gram de principiu
alimentar
D. Rata utilizrii energiei n organism
E.Schimburile energetice dintre organism i mediu

21. Metabolismul intermediar reprezint:


A. Totalitatea reaciilor chimice la care particip produii absorbii la nivelul tubului digestiv
B. Raportul dintre CO2 eliberat i O2 consumat prin oxidarea unui gram de principiu
alimentar
C. Cantitatea de cldur degajat de organism
D. Reaciile cu caracter adaptativ ale principalelor sisteme funcionale ale organismului
E. Rata utilizrii energiei n organism

22. Care din urmtoarele reacii nu determin eliberarea de energie?


A. Glicogenogeneza
B. Calea pentozofosfailor
C. Glicoliza
D. Beta-oxidarea acizilor grai
E. Toate determin eliberarea de energie

23. Care dintre hormonii enumerai favorizeaz predominana proceselor


catabolice?
A. Insulina
B. Tiroxina
C. Testosteronul
D. Estrogenii
E. STH-ul

24. Care din urmtoarele alimente are valoarea energetic cea mai mare:
A. Carnea de vit
B. Cacavalul
C. Floricele de porumb cu ulei i sare
D. Pinea alb
E. Carnea de porc

25. Principalul rezervor energetic din organism este reprezentat de :


A. Glucide
B. Glicogen
C. Lipide
D. Proteine
E. Glucoz

187

26. Concentraia normal a aminoacizilor n snge este :


A. 25-65 mg/ml
B. 35-45 mg/ml
C. 35-50 mg/100 ml
D. 35-65 mg/100 ml
E. 35-65 mg/dl

27. n timpul fosforilrii oxidative dintr-o molecul de glucoz se obin :


A. 24 molecule de ATP
B. 34 molecule de ATP
C. 44 molecule de ATP
D. 28 molecule de ATP
E. 38 molecule de ATP

28. Care din urmtoarele vitamine este hidrosolubil:


A. Vitamina K
B. Vitamina D
C. Vitamina E
D. Vitamina C
E. Vitamina A

29. Precursorul hormonilor sexuali este :


A. Cortizolul
B. Trigliceridele
C. Colesterolul
D. Glicerolul
E. Glucoza

30. Degradarea unui gram de lipide elibereaz :


A. 7,3 kcal
B. 9,3 kcal
C. 4,1 kcal
D. 5,3 kcal
E. 8,7 kcal

COMPLEMENT MULTIPLU
31. Despre insulin este adevrat c:
1. Stimuleaz lipoliza
2. Scade lipogeneza
3. Stimuleaz glicogenoliza
4. Stimuleaz glicogenogeneza

32. Despre colesterol putem afirma c:


1. Face parte din structura chilomicronilor
2. Este precursorul hormonilor tiroidieni
3. Este precursorul hormonilor glucocorticoizi

188

4. Este precursorul hormonului somatotrop.

33. Hormonii glucocorticoizi:


1. Stimuleaz glicogenoliza
2. Stimuleaz gluconeogeneza
3. Stimuleaz sinteza proteic
4. Stimuleaz lipoliza.

34. Alegei variantele corecte despre adrenalin:


1. Stimuleaz glicogenoliza
2. Are ca precursor colesterolul
3. Determin degradarea trigliceridelor
4. Scade glicemia

35. Hormonul de cretere:


1. Stimuleaz lipogeneza
2. Stimuleaz gluconeogeneza
3. Are ca precursor colesterolul
4. Stimuleaz sinteza proteic.

36. Despre lipoliz se poate afirma c:


1. Este stimulat de insulin
2. Este stimulat de cortizol
3. Este inhibat de tiroxin
4. Este stimulat de hormonul somatotrop

37. Proteoliza este inhibat de:


1. Tiroxin
2. Cortizol
3. Glucagon
4. Insulin

38. Rata metabolismului bazal este stimulat de:


1. Hormonul de cretere
2. Sistemul nervos parasimpatic
3. Profesiunile predominant statice
4. Hormonii tiroidieni

39. Rata metabolismului bazal poate fi:


1. 4,1Kcal/kg/or
2. 1Kcal/kg/or
3. 400Kcal/m2/or
4. 40Kcal/m2/or

40. Valoarea metabolismului bazal poate fi exprimat:


1. Procentual fa de valorile standard
2. n funcie de greutate

189

3. n funcie de suprafaa corporal


4. n funcie de tipul de efort fizic depus.

41. Glicoliza este stimulat de:


1. Adrenalin
2. Prezena ADP-ului n celul
3. Glucagon
4. Insulin

42. Care dintre procesele enumerate sunt consumatoare de energie?


1. Sinteza proteic
2. Conducerea nervoas
3. Contracia muscular
4. Expunerea organismului la frig

43. Despre reglarea pe termen scurt a aportului alimentar se poate spune


c:
1. Este o reglare periferic
2. Const n meninerea cantitilor normale de depozite nutritive n organism
3. Este n legtur direct cu efectele imediate ale alimentrii asupra tractului digestiv
4. Este numit i reglare nutritiv

44. n ficat se desfoar urmtoarele procese metabolice:


1. Formarea glicogenului
2. Gluconeogeneza
3. Glicogenoliza
4. Lipogeneza

45. Despre fosfocreatin (PC) se poate afirma c:


1. Este mai abundent dect ATP-ul
2. Sinteza de PC se poate realiza utiliznd energia furnizat de ATP-ul aflat n cantiti mari
n celul
3. nmagazineaz o cantitate mai mare de energie dect ATP-ul
4. Poate aciona ca agent de legtur pentru transferul de energie ntre principiile alimentare
i sistemele funcionale celulare

46. Au rol de biocatalizatori ai reaciilor metabolice:


1. Substane minerale
2. Substane exogene
3. Vitamine
4. Enzime

47. Nevoile organismului din punct de vedere alimentar sunt difereniate n


funcie de:
1. Tipul activitii depuse
2. Anotimp
3. Vrst
4. Condiiile climaterice

190

48. Valoarea metabolismului bazal este crescut de urmtorii hormoni:


1. Cortizolul
2. Adrenalina
3. STH-ul
4. Tiroxina

49. Din cetoacizi se formeaz:


1. Glucoz
2. Amine biogene
3. Lipide
4. Amoniac

50. Care dintre avitaminoze are drept consecin anemia?


1. a vitaminei E
2. a vitaminei K
3. a vitaminei D
4. a vitaminei B12

51. Nu particip la reglarea aportului alimentar:


1. Saietatea
2. Foamea
3. Apetitul
4. Vrsta

52. Msurarea metabolismului energetic se poate face prin:


1. Msurarea cantitii de CO2 degajat de organism
2. Msurarea cantitii de oxigen consumat n cursul unei activiti
3. Msurarea cantitii de hidrogen consumat n cursul unei activiti
4. Msurarea cantitii de cldur degajat de organism.

53. Care din urmtorii hormoni sunt hiperglicemiani :


1. Adrenalina
2. Cortizolul
3. Glucagonul
4. Insulina

54. Consumul de energie n cazul profesiunilor statice nu depete:


1. 2000 kcal/zi
2. 300 kcal/zi
3. 5-600 kcal/zi
4. 5-6000 kcal/zi

55. Vitamina B1 (Tiamina) are rol n:

1. Funcionarea sistemului nervos central i periferic


2. Vedere
3. Metabolismul glucidelor
4. Respiraie tisular

191

56. Care dintre urmtorii hormoni stimuleaz lipoliza:


1. Cortizolul
2. Hormonul de cretere
3. Hormonii tiroidieni
4. Insulina

57. Dintre mecanismele de reglare a glicemiei fac parte:


1. Glicoliza
2. Gluconeogeneza
3. Glicogenoliza
4. Glicogenogeneza

58. Glicogenul este depozitat n special n:


1. Ficat
2. Rinichi
3. Muchi
4. Splin

59. Sub influena lipoproteinlipazei chilomicronii sunt scindai n:


1. Colesterol
2. Acizi grai
3. Glicerol
4. Lecitin

60. Aminoacizii traverseaz membrane celular prin:


1. Transport pasiv
2. Difuziune facilitat
3. Difuziune pasiv
4. Transport activ.

192

RSPUNSURI
METABOLISMUL

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. B (pg 108)
2. A (pg 108)
3. E (pg 108)
4. A (pg 109, 110)
5. E (pg 109)
6. E (pg 111)
7. A (pg 111)
8. E (pg 113)
9. E (pg 113)
10. B (pg 113)
11. C (pg 114)
12. D (pg 114)
13. B (pg 114)
14. B (pg 108)
15. D (pg 108,109)
16. C ( pg -111)
17. C (pg 110)
18. B (pg 114)
19. D (pg 108, 111, 112)
20. E (pg 111,112,113)
21. A (pg 108, 113,111, 112)
22. A (pg 108, 109, 110)
23. B (pg 111, 58)
24. C (pg 113)
25. C (pg 110)
26. D (pg 110)
27. B (pg 108)
28. D (pg 114)
29. C (pg 110, 111)
30. B (pg 110,111)

31. D (pg 109, 110)


32. B (pg 110)
33. C (pg 110, 111)
34. B (pg 110)
35. D (pg 110, 111)
36. C (pg 110)
37. D (pg 58, 111)
38. D (pg 112)
39. C (pg 112)
40. A (pg 112, 113)
41. C (pg 108,109, 59)
42. E (pg 108, 110,112)
43. B (pg 114)
44. B (pg 108, 110, 59)
45. A (pg 112)
46. E (pg 111,108)
47. E (pg 113)
48. D (pg 112)
49. B (pg 111)
50. D (pg 114,115)
51. D (pg 113)
52. C (pg 113)
53. A (pg 109, 110)
54. E (pg 112)
55. B (pg 115)
56. A (pg 110 )
57. E (pg 109)
58. B (pg 110)
59. A (pg 110)
60. C (pg 110)

193

ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Enyedi Mihaly


APARATUL GENITAL
COMPLEMENT SIMPLU
1. Urmtoarea afirmaie referitoare la testicul este adevrat:
A. Are forma unui ovoid turtit longitudinal
B. Are o mas de aproximativ 30 g
C. ndeplinete funcia de spermatogenez, care se realizeaz la nivelul tubilor seminiferi
drepi
D. Are anexat un organ alungit, epididimul, care face parte din conducteleseminale
E. Este situat n bursa scrotal, o pung conjunctiv

2. Urmtoarea afirmaie referitoare la menopauz este fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Este cauzat de epuizarea ovarelor


Apare la vrsta de 45-55 ani
La toate ciclurile neregulate, ovulaia nu se mai produce
Se caracterizeaz prin apariia unor cicluri neregulate
Ciclurile se ntrerup complet dup cteva luni sau civa ani

3. Informaiile urmtoare referitoare la glandele bulbo-uretrale sunt false:


A.
B.
C.
D.
E.

Au dimensiunile unui smbure de cirea


Se deschid n ductul eferent
Sunt dou formaiuni glandulare ovoide
Secreia lor se adaug lichidului spermatic
Secret un lichid vscos

4. Afirmaia urmtoare referitoare la integrarea nervoas a actului sexual


masculin este fals:
A. Factorii psihici nu pot iniia actul sexual masculin
B. Activitatea encefalului probabil nu este absolut necesar pentru desfurarea actului
sexual masculin
C. Actul sexual masculin rezult din mecanisme reflexe intrinseci, integrate n maduva
sacrat i lombar
D. Factorii psihici joac, de obicei, un rol important n actul sexual masculin
E. Mecanismele reflexe intrinseci pot fi activate prin stimulare sexual psihic

5. Afirmaia referitoare la conductele spermatice este fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Tubii seminiferi drepi fac parte din cile intratesticulare


Canalul deferent se termin la baza prostatei
Sunt conducte de eliminare a spermiilor i a lichidului spermatic
Canalul ependimar continu canalul deferent
Canalul ejaculator se deschide n uretr

194

6. Urmtoarea afirmaie referitoare la ovulaie este fals:


A. Este stimulat de FSH
B. Hipofiza anterioar secret cantiti mult crescute de LH pentru o perioad de 1-2 zile,
ncepand cu 24-48 ore nainte de ovulaie
C. Dup ovulaie, foliculul ovarian se transform n corp galben
D. Are locatuncicndovululesteexpulzat ncavitateaabdominal
E. Are loc n ziua a 14-a a ciclului genital

7. Urmtoarea afirmaie referitoare la reglarea secreiei ovariene este fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Se realizeaz prin feed-back negativ


Se face la fel ca a altor glande periferice
Mecanismul implic intervenia hipotalamusului
Este sub control cortical
Mecanismul implic intervenia adenohipofizei

8. Afirmaiile urmtoare referitoare la ovar sunt false:


A.
B.
C.
D.
E.

Faa medial este acoperit de pavilionul trompei


Are funcie mixt
Este legat de organele vecine
Are diametrul mare de 4-6 cm
Cntrete 6-8 g

9. Penisul are urmtoarele proprieti, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Rdcina sa este fixat de oasele bazinului


Este situat naintea simfizei pubiene
Este organ genital i urinar
Este situat naintea scrotului
Este format dintr-un aparat erectil i nveliuri

10. Urmtoarele afirmaii referitoare la structura penisului sunt adevrate,


cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Conine doi corpi cavernoi


Este format dintr-un aparat erectil i nveliuri
Glandul prezint la baza sa orificiul extern al uretrei
Conine un corp spongios
Este nvelit de piele, care se continu cu pielea scrotului i a regiunii pubiene

11. Urmtoarea afirmaie referitoare la vezicula seminal este fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Produsul su de secreie se adaug lichidului seminal


Este un organ pereche
Este situat superior de canalele deferente
Are o lungime de 4-5 cm
Are rol secretor

12. Urmtoarea afirmaie referitoare la uter este fals:

A. Este interpus ntre trompele uterine i vagin


B. Endometrul este considerat stratul funcional al uterului
C. Prezint corpul i colul uterin, ntre care exist o poriune mai strmt, numit istmul
uterin
195

D. Are form de par, cu extremitatea mare orientat posterior


E. La exterior distingem o tunic seroas, numit perimetru

13. Nu fac parte din cile spermatice extratesticulare:


A.
B.
C.
D.
E.

Tubii seminiferi drepi


Canalul deferent
Canalul epididimar
Canalele eferente
Canalul ejaculator

14. Prostata are urmtoarea caracteristic:


A.
B.
C.
D.
E.

Este un organ glandular endocrin


Vascularizaia este asigurat de artera prostatic, ramur a ruinoasei interne
Este situat n jurul uretrei
Este situat posterior de vezica urinar
Este un organ pereche

15. Urmtoarea afirmaie referitoare la funcia ovarului este fals:


A. Durata medie a unui ciclu genital la femeie este de 28 de zile i de aceea el se mai
numete ciclu menstrual
B. Ciclul ovarian este nsoit de modificri la nivelul vaginului
C. Ciclul ovarian este nsoit de modificri la nivelul uterului
D. Ciclul ovarian este nsoit de modificri la nivelul glandelor mamare
E. Procesul de cretere i maturaie folicular este continuu

16. Menionai afirmaia adevrat:


A. Secreia prostatic are rolul de a crete fertilitatea i mobilitatea spermatozoizilor
B. Spermiile se nmagazineaz n epididim, i menin fertilitatea aproximativ 24 de ore
i sunt eliminate prin ejaculare
C. Cantitatea de sperm ejaculat la fiecare act sexual este de 3,5 ml, coninnd n total 120
milioane de spermatozoizi
D. Pentru ca fecundaia s aib loc, contactul sexual trebuie s se produc cu 24-72 de ore
nainte de ovulaie
E. Ovulul rmne viabil 24 de ore dup ce a fost expulzat din uter

17. n zona cortical a ovarului nu gsim:


A.
B.
C.
D.
E.

Fibre nervoase vegetative


Foliculi ovarieni maturi
Corp alb
Corp galben
Foliculi ovarieni primordiali

18. Funcia spermatogenetic:


A.
B.
C.
D.
E.

Determin formarea gameilor masculini, diploizi


Este funcie endocrin
Procesul se desfoar n mai multe etape de diviziune ecuaional i reducional
Are loc la nivelul tubului seminifer ncepnd de la natere
Pornete de la celulele primordiale spermiile care sunt haploide

196

19. Selectai afirmaia fals referitoare la ciclul genital:

A. Dup ovulaie, foliculul ovarian se transform n corp galben


B. n perioada preovulatorie au loc diviziuni ecuaionale i reducionale la nivelul
ovocitului
C. Durata medie este de 28 de zile
D. Prezint 2 perioade: preovulatorie i postovulatorie
E. Perioada postovulatorie dureaz din ziua a 14-a pn n prima zi a menstruaiei

20. Urmtoarea afirmaie referitoare la epididim este fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Conine canalul epididimar,care se continu cu canalul deferent


Are forma unei virgule
Este un organ alungit, anexat testiculului
Face parte din conductele seminale
Este aezat pe marginea anterioar a testiculului

21. Estrogenul nu este secretat de:


A.
B.
C.
D.
E.

Corpul alb
Corticosuprarenal, n timpul sarcinii
Placent, n timpul sarcinii
Celulele tecii interne a peretelui foliculului ovarian
Corpul galben, n faza a doua a ciclului

22. Afirmaia urmtoare referitoare la ovogenez este adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

Cuprinde dou diviziuni meiotice i o diviziune mitotic


Este determinat de o cretere brusc a secreiei de gonadotropine
ncepe n faza preovulatorie a ciclului ovarian
Are ca rezultat formarea zigotului
Este stimulat de hormonii secretai de corpul galben

23. Progesteronul nu determin:


A.
B.
C.
D.
E.

Pstrarea sarcinii
Modificri histologice la nivelul mucoasei uterine
Pregtirea mucoasei uterine n vederea fixrii oului (nidare)
Modificri secretorii la nivelul mucoasei uterine
Unirea diafizelor cu epifizele oaselor lungi

24. Afirmaia urmtoare referitoare la spermatozoizi este adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt rezultatul procesului de spermatogenez, care se desfoar n celulele Leydig


Trebuie s fie minim 120 milioane/ml de sperm pentru ca persoana s fie fertil
Pot rmne viabili pn la 72 de ore n tractul genital feminin
nmagazinai n tubii contori, i menin fertilitatea aproximativ o lun
Sunt celule diploide

25. Organele genitale externe includ:


A.
B.
C.
D.
E.

Scrotul
Prostata
Vezicula seminal
Testiculul
Glandele bulbo-uretrale
197

26. Nu face parte din aciunile estrogenului:


A.
B.
C.
D.
E.

Favorizeaz pstrarea sarcinii


Apariia i dezvoltarea caracterelor sexuale secundare la femeie
Favorizeaz activitatea osteoblastic
Stimuleaz dezvoltarea glandelor mamare
Stimuleaz dezvoltarea mucoasei uterine

27. Urmtoarea afirmaie referitoare la testicul este fals:


A. Fiecare testicul conine 250-300 de lobuli
B. Albugineea este rezistent i inextensibil
C. Parenchimul testicular este strbtut de septuri conjunctive
D. Este nvelit la suprafa de o membran epitelial de culoare alba-sidefie, denumit
albuginee
E. Albugineea ine n tensiune parenchimul testicular

28. Afirmaia urmtoare referitoare la secreia intern a testiculului este


adevrat:
A.
B.
C.
D.
E.

Reglarea este sub influena LH hipofizar


Testosteronul este un hormon proteic, cu structur sterolic
Celulele tubilor seminiferi secret testosteronul
Testiculul secret un procent crescut de estrogeni
Reglarea se face printr-un mecanism de feed-back pozitiv

29. Testosteronul are urmtoarele caracteristici, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Are efect de meninere a tonusului epiteliului spermatogenic


Este un hormonlipidic cu structursterolic
Este un puternicanabolizantproteic
Infantilismul genital apare n caz de hiposecreie
Secreia sa este reglat prin feed-back negativ, sub influena FSH hipofizar

30. De-a lungul ciclului ovarian se produc urmtoarele modificri, cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Foliculii ovarieni n diferite faze de evoluie, se gsesc n zona cortical a ovarului


n timpul sarcinii, corpul galben devine n final corp alb
n fiecare lun un folicul cavitar devine folicul de Graaf
Foliculul teriar conine ovocitul
Dup eliminarea ovocitului, foliculul ovarian matur se transform n corp galben

COMPLEMENT GRUPAT

31. Urmtoarele afirmaii referitoare la ovar sunt false:


1. Prezint dou margini
2. Este situat n cavitatea pelvian
3. Faa medial este acoperit de pavilionul trompei
4. Pe feele lateral i medial se prind o serie de ligamente, prin care ovarul este legat de
organele vecine

198

32. Urmtoarele afirmaii referitoare la vascularizaia ovarului sunt false:


1.
2.
3.
4.

Artera ovarian este ramur a aortei abdominale


Vena ovarian dreapt se vars n vena renal dreapt
O parte din sngele venos al ovarului ajunge n vena uterin
Venele ovariene dreneaz n vena iliac intern

33. Afirmaiile urmtoare referitoare la integrarea la nivelul sistemului


nervos a actului sexual feminin sunt adevrate:
1. Unele reflexe integrate la nivel medular lombar determin parial reaciile sexuale
feminine
2. Odat ce impulsurile senzoriale sexuale ajung n mduva spinrii, ele sunt transmise
ctre encefal
3. Unele reflexe integrate la nivel medular sacrat determin parial reaciile sexuale
feminine
4. Impulsurile senzoriale sexuale sunt transmise ctre segmentele lombare ale mduvei

34. Afirmaiile urmtoare referitoare la vulv sunt adevarate, cu excepia:


1.
2.
3.
4.

Este un organ genital extern


Bulbii vestibulari sunt situai la baza labiilor mici
Venele se deschid n vena iliac intern
Spaiul mrginit de labiile mari se numete vestibul vaginal

35. Despre vascularizaia aparatului genital feminin sunt adevrate


urmtoarele:
1.
2.
3.
4.

Din artera uterin se desprind ramuri pentru vagin, trompe i ovare


Vascularizaia vulvar este asigurat de ramuri ale arterei ruinoase interne
Vena ovarian stng se deschide n vena renal stng
Artera ovarian este o ramur a arterei iliace interne

36. Printre cauzele creterii brute a secreiei de gonadotropine n


perioada preovulatorie se numar:
1.
2.
3.
4.

Modificrile histologice i secretorii de la nivelul mucoasei uterine


Eliberarea lor crescut de la nivelul corpului galben
Activarea secreiei de prolactin
nacest moment al cicluluiestrogenul are efect de feed-back pozitiv

37. Urmtoarele afirmaii referitoare la uter sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

Este situat ntre vezica urinar i colonul sigmoid


Este un organ fibros
Prezint o poriune mai strmt, corpul uterin
Are form de par, cu extremitatea mare orientat superior

38. Urmtoarele afirmaii referitoare la progesteron sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

Este un hormon care favorizeaz pstrarea sarcinii


Secreia lui este inhibat de LH i de FSH
Determin modificri histologice i secretorii la nivelul mucoasei uterine
Nu este secretat de corpul galben

199

39. Pot fi surse de estrogeni:


1.
2.
3.
4.

Corpul galben care secret i progesteron


Corpul alb timp de 10 zile
Corticosuprarenala i placenta n timpul sarcinii
Celulele tecii externe a foliculului ovarian

40. Notai afirmaiile adevrate referitoare la penis:


1.
2.
3.
4.

Corpul prezint n varful su orificiul extern al uretrei


Este vascularizat de ramuri din artera ruinoas intern
Aparatul erectil al penisului este format din cei doi corpi cavernoi
Este format din rdcin, corp i gland

41. Printre rolurile testosteronului se numr:


1.
2.
3.
4.

Stimuleaz apariia caracterelor sexuale secundare


Este un puternic catabolizant proteic
Determin creterea organelor genitale masculine
Nu influeneaz spermatogeneza

42. Afirmaiile urmtoare referitoare la prostat sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

Este un organ glandular exocrin, impar


Vascularizaia ei este asigurat de artera prostatic, ramur din artera ruionas intern
Este situat sub vezica urinar
Este situat posterior de uretr

43. Gametogeneza are urmtoarele caracteristici:


1. Cuprinde o diviziune meiotic i dou diviziuni mitotice
2. Dintr-o ovogonie diploid va lua natere un singur ovul matur haploid
3. Spermatogeneza ncepe la pubertate i este stimulat de FSH
4. Dintr-o spermatogonie rezult 4 spermatozoizi
44. Urmtoarele afirmaii referitoare la testicul sunt adevrate:
1. Lobulii testiculari au anexat epididimul
2. Fiecare testicul conine 2-3 tubi seminiferi contori
3. Parenchimul testicular este strbtut de albuginee, care delimiteaz lobulii
4. Este un organ endocrin, avnd o mas de aproximativ 25 g

45. Urmtoarele afirmaii referitoare la vagin sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

Prin extremitatea inferioar se deschide n vestibulul vaginal


Se inser pe istmul uterin prin intermediul extremitii superioare
Este un conduct musculo-conjunctiv
Are o lungime de 10-12 cm

46. Urmtoarele afirmaii referitoare la glandele anexe ale aparatului


genital masculin sunt adevrate:
1.
2.
3.
4.

Prostata este un organ pereche, situat sub vezica urinar, n jurul uretrei
Vezicula seminal are dimensiunile unui smbure de cirea
Glandele bulbo-uretrale sunt situate deasupra prostatei, lateral de canalele deferente
Prezint secreii care se adaug lichidului spermatic
200

47. Conductele spermatice extratesticulare sunt urmtoarele, cu excepia:


1.
2.
3.
4.

Tub seminifer drept


Uretra
Tub seminifer contort
Canal deferent

48. Afirmaiile urmtoare referitoare la glanda mamara sunt adevarate:


1.
2.
3.
4.

Asigur secreia de lapte pentru nou nscut


Este o anex a aparatului genital feminin
Poate fi sediul a numeroase procese patologice
La femeia adult prezint o structur complex

49. Despre ovar sunt adevrate urmtoarele:


1.
2.
3.
4.

Are forma unui ovoid turtit


Cntrete 3-5 g
Este legat de organele vecine
Diametrul mare este de 6-8 cm

50. n compoziia spermei gsim:


1.
2.
3.
4.

Secreia prostatic, care are rol nutritiv pentru spermatozoizi


Secreia glandelor bulbouretrale
Secreia veziculelor seminale, cu rol n creterea mobilitii spermatozoizilor
Lichide provenite din canalul deferent

51. Funcia ovarian se supune urmtoarelor reguli:


1. Reglarea secreiei ovariene se face la fel ca a altor glande periferice prin feedback negativ
hipotalamo-hipofizo-ovarian
2. Secreia ovarian de hormoni sexuali este stimulat de FSH i LH
3. n faza a doua a ciclului, postovulatorie, rolul de secreie intern a ovarului l
ndeplinete corpul galben
4. Dac ovulul a fost fecundat, corpul galben involueaz i se transform n corp alb

52. Alegei afirmaiile false:


1. Scrotul este format din mai multe tunici concentrice care se continu cu structurile
peretelui anterior abdominal
2. Rdcina penisului este fixat de oasele bazinului
3. Produsul de secreie al prostatei particip la formarea spermei
4. Prostata este un organ endocrin, situat n jurul uretrei, sub vezica urinar

53. Notai afirmaiile adevrate referitoare la menopauz:


1.
2.
3.
4.

Se produce la 40-50 de ani


De la pubertate pn la instalarea ei 300-400 de foliculi primordiali ajung la maturitate
Mecanismul este epuizarea ovarelor
Instalarea ei este precedat de cicluri anovulatorii

54. Urmtoarele afirmaii referitoare la structura ovarului sunt false:


1. Ovarul este acoperit la suprafa de un endoteliu simplu
2. n zona medular se afl foliculii ovarieni
201

3. Zona medular conine albugineea ovarului


4. Zona medular conine vase sangvine

55. Fiziologia testiculului este reglat astfel:


1. Spermatogeneza este stimulat de FSH
2. Reglarea secreiei de testosteron se face prin feedback pozitiv
3. Celulele interstiiale testiculare Leydig secret hormoni androgeni i un procent redus de
estrogeni
4. Hiposecreia de testosteron duce la pubertate precoce

56. Vulva prezint urmtoarele organe erectile:


1.
2.
3.
4.

Labiile mici
Bulbii vestibulari
Muntele lui Venus
Clitorisul

57. Urmtoarele afirmaii referitoare la ciclul ovariansunt adevrate:


1. Se mai numete ciclu menstrual
2. Are dou perioade: preovulatorie i postovulatorie
3. Produce modificri la nivelul endometrului, care este considerat stratul funcional al
uterului
4. Se repet de 300-400 de ori, ncepnd cu pubertatea

58. Zona medular a ovarului conine:


1.
2.
3.
4.

Albugineea ovarului
Vase limfatice
Foliculii ovarieni, n diferite stadii de evoluie
Fibre nervoase vegetative

59. Notai afirmaiile adevrate referitoare la pubertate:


1.
2.
3.
4.

Presupune modificri somatice i comportamentale complexe


Este perioada n care devine posibil funcia de reproducere
Spermatogeneza este functia exocrin a testiculului care debutez la pubertate
Pubertatea precoce apare n cazul hiposecreiei de testosteron

60. Printre caracterele sexuale secundare se numr:


1.
2.
3.
4.

Dezvoltarea scheletului i a muchilor


Repartiia topografic a grsimii de rezerv
Modul de dispunere a prului
Dezvoltarea organelor genitale externe

202

RSPUNSURI
APARATUL GENITAL

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. D (pag. 117)
2. C (pag. 120)
3. B (pag. 118)
4. A (pag. 121,122)
5. D (pag.118)
6. A (pag. 120)
7. D (pag. 120)
8. D (pag. 116)
9. D (pag. 118)
10. C (pag. 118)
11. C (pag. 118)
12. D (pag. 116, 117)
13. A (pag. 118)
14. C (pag. 118)
15. E (pag.119)
16. A (pag. 120, 121)
17. A (pag. 116, 118, 119)
18. C (pag. 121)
19. E (pag. 119, 120)
20. E (pag. 117)
21. A (pag. 120)
22. C (pag. 119, 120)
23. E (pag. 120)
24. C (pag. 120)
25. A (pag. 118)
26. A (pag. 120)
27. D (pag. 118)
28. A (pag. 121)
29. E (pag. 121)
30. B (pag. 116)

31. D (pag 116)


32.C (pag 116)
33. A (pag. 121)
34. C (pag.117)
35. A (pag 116, 117)
36. D (pag 120)
37. D (pag 116, 117)
38. B (pag. 120)
39. B (pag 120)
40. C (pag. 118)
41. B (pag 121)
42. B (pag. 118)
43. E (pag 119, 121)
44. D (pag.117, 118)
45. B (pag 117)
46. D (pag.118)
47. B (pag 118)
48. E (pag.117)
49. B (pag 116)
50. C (pag. 121)
51. A (pag 120)
52. D (pag 118)
53.E (pag. 119, 120)
54. A (pag.116)
55. B (pag 121)
56. C (pag 117)
57. E (pag 117, 119)
58. C (pag 116)
59. D (pag.119)
60. A (pag 121)

203

ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Octavian Munteanu


APARATUL GENITAL

COMPLEMENT SIMPLU
1. Ovarul este o gland:
A.
B.
C.
D.
E.

Exocrin
Endocrin
Mixt
Toate afirmaiile sunt adevrate
Toate afirmaiile sunt false

2. Vezicula seminal are o lungime de:


A.
B.
C.
D.
E.

1-2 cm
2-3 cm
4-5 cm
4-5 mm
10-15 cm

3. Vascularizaia trompelor uterine este asigurat de ramuri


tubare ce provin din artera:
A.
B.
C.
D.
E.

Ovarian
Uterin
Testicular
Din toate aceste trei artere
Din primele dou artere

4. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la vagin este


fals:
A.
B.
C.
D.
E.

Este un conduct musculo-conjunctiv


Este organ medial
Este organ impar
Extremitatea superioar se inser pe colul uterin
Extremitatea inferioar poart numele de orificiu vaginal

5. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la testicul este


fals:
A.
B.
C.
D.
E.

Este glanda genital masculin


Este organ pereche
Are form patrulater
Are o mas de aproximativ 25g
Este situat n bursa scrotal

204

6. Corpul galben nefecundat involueaz i se transform n corp


alb dup:
A.
B.
C.
D.
E.

28 zile
14 zile
20 zile
10 zile
1-2 zile

7. Care dintre urmtoarele celule este haploid:


A.
B.
C.
D.
E.

Ovogonia
Spermatogonie
Spermatocitul primar
Ovocit secundar
Zigot

8. Spermatogeneza este stimulat de:


A.
B.
C.
D.
E.

FSH
LH
MSH
Progesteron
Estrogen

9. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la testosteron este


fals:
A.
B.
C.
D.
E.

Are structur sterolic


Menine tonusul epiteliului spermatogenic
Este catabolizant lipidic
Stimuleaz creterea organelor genitale masculine
Stimuleaz apariia caracterelor sexuale secundare la brbat

10.
A.
B.
C.
D.
E.

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Canalul deferent continu canalul:

Eferent
Epididimar
Veziculei seminale
Ejaculator
Ureteral

Numrul de canale eferente din fiecare testicul variaz ntre:

2-3
4-5
6-8
10-15
250-300

12. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la penis este


fals:
A. Este format din aparatul erectil i nveliuri
B. Este situat superior de scrot

205

C. Este situat posterior de simfiza pubian


D. Prezint o rdcin, care este fixat de oasele bazinului
E. Prezint o poriune liber care se termin cu o parte mai voluminoas

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Durata medie a unui ciclu genital la femeie este de:

14 zile
28 zile
30 zile
1-2 zile
15 zile

14. Spermiile i dezvolt capacitatea de micare n:


A.
B.
C.
D.
E.

Tubii seminiferi contori


Tubii seminiferi drepi
Canalul epididimar
Canalul deferent
Reeaua testicular

15. Ovulul rmne viabil i capabil de a fi fecundat,dup ce a


fost expulzat din ovar:
A.
B.
C.
D.
E.

Nu
Nu
Nu
Nu
Nu

mai
mai
mai
mai
mai

mult
mult
mult
mult
mult

de
de
de
de
de

2 ore
10 ore
24 ore
72 ore
14 zile

16. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la


vascularizaia ovarului este fals:
A. Este asigurat de artera ovarian, ramur a aortei abdominale
B. Este asigurat de artera uterin
C. Drenajul venos este asigurat de vena ovarian dreapt, care se vars n vena
cav inferioar
D. Drenajul venos este asigurat de vena ovarian stang, care se vars n vena
cav inferioar
E. O parte din sngele venos al ovarului ajunge n vena uterin

17. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la configuraia


extern a ovarului este adevrat:
A.
B.
C.
D.
E.

Prezint dou fee


Prezint dou margini
Prezint dou extremiti
Are forma unui ovoid turtit
Toate afirmaiile sunt adevrate

18. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la trompele


uterine este fals:
A. Sunt conducte musculo-membranoase

206

B. Extremitatea medial prezint un orificiu care se deschide n cavitatea


peritoneal
C. Comunic cu uterul prin ostiile uterine
D. Au o lungime de 7-12 cm
E. Vascularizaia este asigurat de ramuri tubare cu origine n artera ovarian i
uterin

19. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la endometru


este adevrat:
A.
B.
C.
D.
E.

Este o tunic seroas


Este considerat stratul funcional al uterului
Se elimin odat cu ovulaia
Nu se reface la ciclul urmtor
Este format din musculatura neted

20. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la prostat este


adevrat:
A.
B.
C.
D.
E.

Este organ glandular endocrin


Este organ pereche
Este situat superior de vezica urinar
Este situat n jurul uretrei
Drenajul venos se realizeaz ctre vena iliac extern

21. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la albuginea


testicular este fals:
A.
B.
C.
D.
E.

Tapeteaz testiculul la interior


Este o membran conjunctiv
Are culoare alb-sidefie
Este inextensibil
Este rezistent

22. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la glandele


bulbo-uretrale este adevrat:
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt situate deasupra prostatei


Sunt situate lateral de ductele deferente
Sunt organe impare
Se deschid n uretr
Se deschid n canalul deferent

23. Despre organele erectile ale penisului nu este fals una din
urmtoarele afirmaii:
A.
B.
C.
D.
E.

Organele erectile se golesc de snge, determinnd erecia


Organele erectile sunt reprezentate de doi corpi spongioi i un corp cavernos
Organele erectile sunt reprezentate de un corp spongio s i doi corpi cavernoi
Organele erectile sunt reprezentate doi corpi spongioi i doi corpi cavernoi
Penisul este format doar din nveliuri

207

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Ovulaia i formarea corpului galben sunt stimulate de:

LH
FSH
MSH
TSH
Testosteron

25. Cai spermatozoizi se afl n medie n fiecare mililitru de


sperm:
A.
B.
C.
D.
E.

100.000
20.000
200.000
20.000.000
120.000.000

26. Despre glanda mamar este adevrat una din urmtoarele


afirmaii:
A.
B.
C.
D.
E.

Este o gland nepereche


Este gland anex a aparatului genital feminin
Este situat pe peretele toracic posterior
Este situat n intervalul dintre coastele III-XII
Toate afirmaiile sunt adevrate

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Care este numrul de lobuli din fiecare testicul:

10-15
25-30
250-300
2-3
300-400

28. Care dintre urmtoarele elemente nu face parte din


structura spermatozoidului:
A.
B.
C.
D.
E.

Acrozomul
Primul globul polar
Piesa intermediar
Piesa terminal
Flagelul

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Canalul ejaculator se formeaz prin unirea:

Canalului
Canalului
Canalului
Canalului
Canalului

epididimar cu canalul veziculei seminale


deferent cu canalul veziculei seminale
eferent cu canalul veziculei seminale
deferent cu uretra
deferent cu canalul eferent

30. Care dintre urmtoarele categorii de foliculi ovarieni este cel


mai voluminos:
A. Cavitari
208

B.
C.
D.
E.

Primari
Maturi
Secundari
Evolutivi

COMPLEMENT GRUPAT
31.
1.
2.
3.
4.

Cile spermatice intratesticulare sunt reprezentate de:

Tubii seminiferi drepi


Tubii seminiferi contori
Reeaua testicular
Canalele eferente

32. n perioada preovulatorie, celulele tecii interne a foliculului


ovarian secret:
1.
2.
3.
4.

FSH
Estrogeni
LH
Progesteron

33. n timpul sarcinii, secreia de estrogeni si progesteron este


asigurat i de:
1.
2.
3.
4.

Medulosuprarenal
Corticosuprarenal
Hipofiz
Placent

34. Sperma ejaculat n cursul actului sexual masculin este


alctuit din lichide provenite din:
1.
2.
3.
4.

Canalul deferent
Veziculele seminale
Glanda prostatic
Glandele bulbo-uretrale

35.
1.
2.
3.
4.

36.
1.
2.
3.
4.

Secreia prostatic are urmtoarele roluri:

Crete fertilitatea spermatozoizilor


Are rol nutritiv pentru spermatozoizi
Crete mobilitatea spermatozoizilor
Stimuleaz diviziunea spermatozoizilor

Creterea i maturarea folicului ovarian sunt stimulate de:

TSH
LH
ACTH
FSH

209

37.
1.
2.
3.
4.

38.
1.
2.
3.
4.

Zona medular a ovarului nu conine:

Vase sangvine
Vase limfatice
Fibre nervoase vegetative
Fibre nervoase somatice

40.
1.
2.
3.
4.

Despre labiile mari sunt adevrate urmtoarele afirmaii:

Sunt acoperite de tegument


Sunt prevzute cu pr i glande sebacee mari
n partea anterioar a acestora exist un relief median
Medial de acestea se gsesc labiile mici

39.
1.
2.
3.
4.

Care dintre urmtoarele celule este diploid:

Ovocitul primar
Ovocitul secundar
Spermatogonia
Spermatida

Spermatogeneza se desfoar la nivelul:

Celulelor Leydig
Tubilor seminiferi drepi
Reelei testiculare
Tubilor seminiferi contori

41. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la epididim


sunt false:
1.
2.
3.
4.

Este un organ alungit


Face parte din conductele seminale
Are forma unei virgule
Este aezat pe marginea anterioar a testiculului

42.
1.
2.
3.
4.

Efectele hormonilor estrogeni sunt:

De a stimula dezvoltarea organelor genitale feminine


De a stimula dezvoltarea mucoasei uterine
Dispoziia specific a esutului adipos subcutanat
Dezvoltarea comportamentului sexual feminin

43. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la reglarea


secreiei de testosteron sunt false:
1.
2.
3.
4.

Se
Se
Se
Se

face
face
face
face

prin mecanism de feedback negativ


sub influena FSH hipofizar
sub influena LH hipofizar
prin mecanism de feedback pozitiv

44. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la vagin sunt


false:
1. Are forma unei fante, alungit n sens sagital
2. Structural, prezint un strat muscular format din fibre musculare netede
210

3. Tunica muscular poart numele de miometru


4. La interior epiteliul este pavimentos stratificat

45.
1.
2.
3.
4.

Poriunea din penis fixat de oasele bazinului


Poriunea din penis care prezint n vrf orificiul intern al uretrei
Extremitatea posterioar a corpului penisului
Poriunea mai voluminoas a corpului pen isului

46.
1.
2.
3.
4.

Glandul penisului reprezint:

n urma primei diviziuni meiotice se formeaz:

Ovocitul primar
Ovocitul secundar
Al doilea globul polar
Primul globul polar

47. Ovulaia nu poate avea loc fr creterea concentraiei cu


24-48 ore nainte (vrf preovulator) a:
1.
2.
3.
4.

Testosteronului
Estrogenilor
Progesteronului
LH-ului

48. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la corpul


galben sunt adevrate:
1. Secret progesteron
2. Secreia sa este stimulat de LH
3. Dac fecundaia nu se produce involueaz dup 10 zile i se transform n
corp alb
4. Dac ovulul a fost fecundat, activitatea corpului galben se prelungete cu
inc 3 luni

49.
1.
2.
3.
4.

Uterului
Vaginului
Glandelor mamare
Ciclul ovarian determin modificri doar la nivelul ovarului

50.
1.
2.
3.
4.

Artera testicular este ramur direct din:

Artera iliac extern


Artera iliac intern
Vena cav inferioar
Aorta abdominal

51.
1.
2.
3.
4.

Ciclul ovarian este nsoit de modificri la nivelul:

n vestibulul vaginal se deschid:

Anterior uretra
Lateral ureterele
Posterior vaginul
Anterior vaginul

211

52.
1.
2.
3.
4.

Care dintre urmtoarele, sunt glande pereche:

Ovarul
Vezicula seminal
Glanda bulbo-uretral
Prostata

53. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la vezicula


seminal sunt adevrate:
1.
2.
3.
4.

Are
Are
Are
Are

rol secretor
dimensiunile unui smbure de cirea
form ovoidal
o lungime de 2 cm i o lime de 4-5 cm

54. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la pubertate


sunt adevrate:
1. n aceast perioad este posibil funcia de reproducere
2. n aceast perioad devine evident activitatea gonadelor
3. Instalarea pubertii este consecina modificrilor survenite la nivelul
secreiei hormonilor gonadotropi
4. Instalarea pubertii este consecina modificrilor survenite la nivelul
secreiei hormonilor glandulotropi

55.
1.
2.
3.
4.

Testiculul secret:

Progesteron
Estrogeni
Prolactina
Testosteron

56. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la spermii sunt


false:
1.
2.
3.
4.

Reprezint gameii masculini


Sunt celule imature
Sunt celule haploide
Sunt celule diploide

57.
1.
2.
3.
4.

Spermatozoizii se nmagazineaz n:

Prostat
Veziculele seminale
Glandele bulbo-uretrale
Epididim

58. n ziua a 14-a a ciclului ovarian nu se produc urmtoarele


fenomene:
1.
2.
3.
4.

Ruperea folicului ovarian


Expulzia ovocitului de ordinul II n cavitatea abdominal
Ovulaia
Menstruaia

212

59. Despre organele erectile ale vulvei nu sunt false urmtoarele


afirmaii:
1. Clitorisul este situat medial
2. Clitorisul are o lungime de 5 -6 cm
3. Organele erectile sunt reprezentate de clitoris, bulbii vestibulari i vestibulul
vaginal
4. Bulbii vestibulari sunt situai la baza labiilor mari

60. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la uter sunt


false:
1.
2.
3.
4.

Este organ cavitar


Este organ impar
Este interpus ntre trompele uterine i vagin
Extremitatea voluminoas a acestuia este orientat inferior

213

RSPUNSURI:
APARATUL GENITAL

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT SIMPLU

1. C (pg 116)
2. C (pg 118)
3. E (pg 116)
4. B (pg 117)
5. C (pg 117)
6. D (pg 120)
7. D (pg 119,121)
8. A (pg 121)
9. C (pg 121)
10. B (pg 118)
11. D (pg 118)
12. C (pg 118)
13. B (pg 119)
14. D (pg 121)
15. C (pg 120)
16. D (pg 116)
17. E (pg 116)
18. B (pg 116)
19. B (pg 117)
20. D (pg 118)
21. A (pg 118)
22. D (pg 118)
23. C (pg 118)
24. A (pg 120)
25. E (pg 121)
26. B (pg 117)
27. C (pg 118)
28. B (pg 121)
29. B (pg 118)
30. C (pg 116)

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

214

B (pg
C (pg
C (pg
E (pg
B (pg
D (pg
B (pg
E (pg
D (pg
D (pg
D (pg
E (pg
B (pg
B (pg
D (pg
C (pg
D (pg
E (pg
A (pg
D (pg
B (pg
A (pg
B (pg
A (pg
C (pg
C (pg
D (pg
D (pg
C (pg
D (pg

118)
120)
120)
121)
121)
120)
119,121)
117)
116)
117)
117, 118)
120)
121)
117)
118)
119)
120)
120)
119)
118)
117)
116, 118)
118)
119)
121)
121)
121)
120)
117)
116)

TESTE GENERALE
TEST 1
ntrebri realizate de Prof. Univ. Dr. Ioana Anca Bdru
COMPLEMENT SIMPLU
1. Forma celulelor:
A.
B.
C.
D.
E.

Este iniial diferit


Este identic dup difereniere
Este constant la toate celulele adulte
Unele celule adulte nu au form constant
Toate celulele adulte au form variabil

2. Dimensiunea celular:
A.
B.
C.
D.
E.

Nu variaz cu vrsta celulei


Depinde de sex
Specializarea celulei nu o influeneaz
Este maxim pentru hematia adult
Variaz n funcie de mediul extern

3. Este adevrat c:
A.
B.
C.
D.
E.

Plasmalema nconjoar nucleul


Spaiul perinuclear nconjoar carioplasma
Cromatina este coninut de ribozomi
Proteinele histonice se afl n plasmalem
Hematia are 1-2 nucleoli

4. Reticulul endoplasmatic:
A.
B.
C.
D.
E.

Prezint citomembrane
Atunci cnd conine ribozomi la interior se numete rugos
Intervine n sinteza cromatinei
Conin cantiti mici de lipide
Conine enzime hidrolitice

5. n compoziia cromozomilor NU intr:


A.

B.
C.
D.
E.

Ioni de Mg 2+
ADN
ARN
ATP
Ioni de Ca 2+

215

6. Difuziunea :
A.
B.
C.
D.
E.

Este un tip de micare a celulei


Se realizeaz cu ajutorul pompei Na + /K +
Determin rspndirea uniform a moleculelor
Utilizeaz protein transportoare
Necesit ATP

7. Este transportat/ pasiv, prin osmoz:


A. Oxigenul
B. Hormonii steroizi
C. Apa
D. Urea
E. Etanolul
8. ATP-aza Na + /K + :
A. Produce potenialul de aciune
B. Reintroduce n celul Na + difuzat
C. Expulzeaz K + ptruns n celul
D. Menine potenialul membranar de repaus
E. Asigur faza de depolarizare
9. n timpul depolarizrii:
A. Se deschid canalele de K + voltaj dependente
B. Se deschid canalele Na + voltaj dependente
C. Se nchid canalele de K + voltaj dependente
D. Se nchid canalele de Na + voltaj dependente
E.

Intr n aciune ATP-aza Na + /K +

10. Nu se gsesc neuroni bipolari n:


A. Retin
B. Coarnele anterioare medulare
C. Ganglionul Scarpa
D. Mucoasa olfactiv
E. Ganglionul Corti
11. Axonii amielinici:
A. Conduc impulsul nervos bidirecional
B. Prezint o vitez de conducere de 100m/s
C. Se afl doar n sistemul nervos periferic
D. Nu pot transmite impulsuri motorii
E. Au raza sub 1
12. n SNC, segmentul postsinaptic este:
A. Un neuron
216

B.
C.
D.
E.

O
O
O
O

fibr muscular neted


fibr muscular striat
celul secretorie endocrin
celul secretorie endocrin

13. Pe laturile tunelului Corti se gsesc:


A. Dendritele ale ganglionului spiral Corti
B. Membrana bazilar
C. Membrana tectoria
D. Celule de susinere
E. Perilimfa
14. Prezbiia se caracterizeaz prin:
A. Situarea retinei la mai puin de 17 mm de centrul optic
B. Existen mai multor raze de curbur ale corneei
C. Prezena unui meridian cu putere de convergen anormal la nivelul corneei
D. Lipsa unui tip de celule cu conuri
E. Scderea elasticitii cristalinului
15. Caracteristicile proprioceptorilor sunt urmtoarele cu
excepia:
A. Sunt sensibili la modificri de presiune
B. Sunt localizai n piele
C. Din categoria lor fac parte fusurile neuromusculare
D. Unii sunt inervai de motoneuronii gama medulari
E. Se gsesc n periost
16. De la polul bazal al receptorilor olfactivi pornesc:
A. Dendrite ale celulelor bipolare
B. Dendrite ale celulelor mitrale
C. Dendrite ale neuronilor multipolari
D. Axoni ai protoneuronilor cii olfactive
E. Cilii celulelor bipolare
17. Fasciculul vestibulo-nuclear ajunge la nucleul unuia dintre
nervii:
A. Accesor
B. Trigemen
C. Hipoglos
D. Optic
E. Oculomotor
18. Sensibilitatea kinestezic este transmis prin fasciculul:
A. Spinocerebelos ventral
217

B.
C.
D.
E.

Spinotalamic lateral
Spinobulbar
Spinotalamic anterior
Nici unul

19. Frecvena sunetelor percepute de urechea uman este de:


A. 20-500 Hz
B. 0-130 dB
C. 390-770 Hz
D. 20-20000 Hz
E. 5000-15000 Hz
20. Primul neuron al cii optice este:
A. Celula pigmentar
B. Celula bipolar
C. Celula ganglionar
D. n coliculul cvadrigemen superior
E. n corpul geniculat lateral
21. Membrana Reissner este numit i:
A. Membran bazilar
B. Membran tectoria
C. Membran reticulat
D. Membrana vestibular
E. Membrana bazal
22. Hormonii adenohipofizari sunt urmtorii cu excepia:
A. ACTH
B. ADH
C. TSH
D. STH
E. FSH
23. Tractul hipotalamo-hipofizar leag:
A. Hipotalamusul anterior de adenohipofiz
B. Hipotalamusul posterior de neurohipofiz
C. Hipotalamusul median de adenohipofiz
D. Hipotalamusul anterior de neurohipofiz
E. Hipotalamusul posterior de adenohipofiz
24. Celulele nodului sinusal:
A. Rspund la stimuli prin contracie
B. Imprim ritmul joncional
C. Asigur ritmul idioventricular
218

D. Determin bradicardie dac sunt nclzite


E. Conduc impulsul electric
25. Conservarea ritmicitii inimii se datoreaz:
A. Valvelor semilunare
B. Perioadei refractare
C. Volumului sistolic
D. Excitabilitii celulelor din nodul sinusal
E. Influenelor vegetative
26. Se afl la grania dintre atrii i ventriculi:
A. Valva pulmonar
B. Valva aortic
C. Nodulul sinusal
D. Nodul atrioventricular
E. Septul interventricular
27. Testiculul:
A.
B.
C.
D.
E.

Secret estrogeni
Secret hormoni derivai din cortizol
Funcia endocrin se realizeaz prin spermatogonii
Conine spermatogonii derivate din celulele Leydig
Se formeaz la pubertate

28. n cazul fecundrii ovulului:


A. Uterul secret hormoni nc 3 luni
B. Secreia corpului galben scade brusc deoarece este nlocuit de placent
C. Se formeaz corpul alb
D. Placenta secret LH i FSH
E. Ovocitul secundar devine zigot
29. Canalul deferent:
A. Intr n structura canalului epididimar
B. Conine lichid spermatic
C. Se unete cu canalul ejaculator
D. Strbate prostata
E. Se deschide n ureter
30. Urmtoarea vitamin intervine n hematopoez:
A. A
B 12
C. C
D. D
E. K
B.

219

COMPLEMENT GRUPAT
31. n colon se recupereaz prin absorbie:
1.Cea mai mare parte a Na + neabsorbit n intestinul subire
2. Apa
3. Cea mai mare parte a Cl - neabsorbit n intestinul subire
4. Ionul de K +
32. Urmtorii hormoni au aciune opus insulinei:
1. Glucagonul
2. Adrenalina
3. Cortizolul
4. Aldosteronul
33. Nu sunt aflueni ai celor dou vene cave :
1. Vena brahiocefalic dreapt
2. Venele hepatice
3. Venele renale
4. Venele mezenterice
34. Un individ care NU are n plasm aglutinine

, dar are

aglutinine antiD poate dona snge la :


1.
2.
3.
4.

Grupa
Grupa
Grupa
Grupa

O(I) Rh +
AB(IV) Rh +
B(III) Rh +
AB(IV) Rh -

35. Care din urmtoarele sensibiliti NU au deutoneuronul la

nivel medular :
1.
2.
3.
4.

Sensibilitatea
Sensibilitatea
Sensibilitatea
Sensibilitatea

termic
kinestezic
protopatic
epicritic

36. Ganglionii limfatici ndeplinesc urmtoarele funcii :


1. Produc limfocite i monocite
2. Formeaz anticorpi
3. mpiedic ptrunderea unor substane strine
4. Barier n rspndirea infeciilor
37. Eferenele nucleilor vestibulari bulbari se ndreapt ctre :
1. Mduv
2. Nucleii nervilor III, IV i VI
3. Cerebel
4. Talamus

220

38. Secreia de prolactin n afara sracinii este stimulat de :


1. Efortul fizic
2. Stressul psihic i chirurgical
3. Somnul
4. Hiperglicemia
39. n structura membranei alveolo-capilare se gsesc :
1. Endoteliul capilar
2. Interstiiul pulmonar
3. Epiteliul alveolar
4. Surfactantul
40. Glicogenogeneza are loc cu precdere n :
1. Muchi
2. Pancreas
3. Ficat
4. Splin
41. Nucleii
1. Nucleul
2. Nucleul
3. Nucleul
4. Nucleul

parasimpatici din trunchiul cerebral sunt:


salivator superior din punte
lacrimal din bulb
accesor al oxulomotorului din mezencefal
dorsal al vagului din punte

42. Vena port se formeaz din unirea venelor :


1. Splenic
2. Mezenteric superioar
3. Mezenteric inferioar
4. Cav inferioar
43. Ce elemente difereniaz leucocitele de eritrocite:
1. Pseudopodele
2. Nucleul
3. Mitocondriile
4. Plasmalema
44. Despre circulaia sistemic se poate afirma:
1. ncepe n ventriculul drept
2. Se termin n atriul stng
3. Conine snge oxigenat
4. Se termin n atriul drept
45. Diferenierea neuronal i mielinizarea este stimulat de :
1. Tiroxin
2. Adrenalin
3. Triiodotironin
4. Noradrenalin

221

46. Corticotropina hipofizar:


1. Stimuleaz activitatea melanocitelor
2. Excesul produce diabetul bronzat
3. Stimuleaz secreia de glucocorticoizi i sexosteroizi
4. Stimuleaz mai ales secreia de mineralocorticoizi
47. Lordozele sunt ntlnite n urmtoarele regiuni ale coloanei

vertebrale:
1.
2.
3.
4.

Sacral
Lombar
Toracal
Cervical

48. Nefronii juxtamedulari :


1. Au glomerulii situai n corticala renal
2. Au anse Henle lungi ce ajung la papilele renale
3. Au anse Henle scurte ce ajung n stratul extern al medularei renale
4. Sunt importani n concentrarea urinii
49. Creterea glicemiei se datoreaz urmtorilor hormoni :
1. Glucocorticoizi
2. Adrenalin
3. Glucagon
4. Calcitonin
50. Sunt reflexe somatice medulare monosinaptice:
1. Reflexul de aprare
2. Reflexul rotulian
3. Reflexul de miciune
4. Reflexul ahilian

51. Hormonul luteinizant adenohipofizar are urmtoarele roluri:


1.
2.
3.
4.

Determin ovulaia
Stimuleaz secreia de testosteron
Controleaz activitatea corpului galben
Controleaz maturaia folicular

52. Analizatorul olfactiv:


1.
2.
3.
4.

Receptorii sunt neuroni bipolari


Mucoasa olfactiv se afl n partea postero -superioar a foselor nazale
Nervii olfactivi strbat lama ciuruit a etmoidului
Sistemul limbic este legat de sumul olfactiv

53. Debitul respirator poate fi :


1. 15 l/min
2. 12 l/min
3. 10 l/min
4. 9 l/min
222

54. Testosteronul :
1.
2.
3.
4.

Este secretat numai de testicul


Este un hormon lipidic
Poate fi secretat i de prostat
Este anabolizant proteic

55. Precizai aciunile metabolice ale hormonilor glucocorticoizi:


1.
2.
3.
4.

Hiperglicemie
Creterea concentraiei acizilor grai liberi plasmatici
Activarea catabolismului n muchii scheletici
Scderea lipolizei

56. Endolimfa se afl n :


1.
2.
3.
4.

Rampa vestibular
Canalele semicirculare membranoase
Rampa timpanic
Canalul cohlear

57. Hipersecreia de parathormon determin :


1.
2.
3.
4.

Creterea eliminrilor urinare de fosfai


Scderea activitii osteoclastelor
Rarefierea oaselor
Scderea reabsorbiei tubulare a calciului

58. Reabsorbia apei n tubii uriniferi este stimulat de :


1.
2.
3.
4.

Insulin
ADH
Cortizol
Aldosteron

59. n reglarea metabolismului intermediar lipidic intervin:


1.
2.
3.
4.

Hormonii tiroidieni
Insulina
Adrenalina
Hormonul somatotrop

60. n constituia chilomicronilor intr urmtoarele componente,


cu EXCEPIA:
1.
2.
3.
4.

Colesterol
Fosfolipide
Trigliceride
Enzime

223

RSPUNSURI
COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT SIMPLU

1. D (pg.5)
2. E (pg.5)
3. B (pg.5,6 )
4. A (pg. 7)
5. D (pg. 8)
6. C (pg. 8)
7. C (pg. 9)
8. D (pg. 9)
9. B (pg. 10)
10.B (pg. 13, 14)
11.E (pg. 15 )
12.A (pg. 15 )
13.D (pg 49, fig.54 pg.50)
14.E (pg. 46)
15.B (pg. 40,41)
16.D (pg.42 )
17.E (pg 51)
18.C (pg. 21 )
19.D (pg. 51 )
20.B (pg. 45,fig.49,pg.47 )
21.D (pg. 49)
22.B (pg.55 )
23.D (pg. 54)
24.E (pg. 91)
25.B (pg. 90,91)
26.D (fig.92, pg.91)
27.A (pg. 121)
28.E (pg. 118,fig.106)
29.B (pg. 118 )
30.B (pg. 115 )

31.A ( pg. 81,82 )


32.A ( pg. 59, 60, 109, 110 )
33.A ( pg. 87 fig 88, pg. 88 )
34.D ( pg. 85,86 )
35.C ( pg. 21 )
36.E ( pg. 89 )
37.E ( pg. 50,51 )
38.A ( pg. 55 )
39.E ( pg. 100 )
40.B ( pg. 108 )
41.B ( pg. 26, 27, 28 )
42. A ( pg. 88 )
43. A ( pg. 6, 84 )
44. D ( pg. 87 )
45. B ( pg. 57,58 )
46. A ( pg. 55 )
47. C ( pg. 65 )
48. C ( pg. 103 )
49. A ( pg. 57, 59, 60 )
50. C ( pg. 24, 25 )
51. A ( pg. 55 )
52. E ( pg. 31, 42 )
53. D ( pg. 99 )
54. C ( pg. 57, 118,121 )
55. A ( pg. 57 )
56. C ( pg. 49, 52 )
57. B ( pg. 59 )
58. C ( pg. 56, 104 )
59. E ( pg. 110 )
60. D ( pg. 81 )

224

TEST 2
ntrebri realizate de Conf. Dr. Romic Cergan
COMPLEMENT SIMPLU
1. Se absoarbe la nivel de enterocit prin difuziune facilitat :
A.
B.
C.
D.
E.

Glucoza
Lactoza
Galactoza
Fructoza
Izomaltoza

2. Vasotocina:
A. Este hormon antidiuretic
B. Previne ovulaia sau reduce secreia de androgeni
C. Stimuleaz pigmentogeneza
D. A fost descoperit de Banting Mcleod Best n 1922
E. Este un puternic vasodilatator

3. Intervine n metabolismul intermediar i energetic:


A.
B.
C.
D.
E.

Filochinona
Riboflavina
Cobalamina
Piridoxina
Nicotinamida

4. Alegei afirmaia corect despre metabolismul bazal:


A. Se msoar prin calorimetrie direct
B. Rata metabolismului bazal reprezint cheltuielile energetice fixe pentru ntreinerea unui
efort fizic susinut
C. n cazul unei profesii dinamice metabolismul bazal ajunge la 3000kcal / zi
D. Se msoar n funcie de suprafaa corporal i este de 40kcal/m/24ore
E. Rata metabolismului bazal reprezint energia cheltuit pentru ntreinerea funciilor vitale

5. Despre sistola atrial este adevrat c:


A.
B.
C.
D.
E.

Se suprapune peste diastola general


n timpul ei valvele semilunare sunt nchise
n sistola atrial valvele semilunare se nchid i sngele nu se mai poate ntoarce n vene
Este urmat de diastola ventricular
Dureaz 0,4 secunde

6. Alegei afirmaia corect despre prolactin:


A. Se mai numete hormon luteinizant
B. Stimuleaz secreia de testosteron

225

C. Secreia ei este stimulat de hipoglicemie


D. Este secretat de nucleii anteriori hipotalamici
E. La ntuneric crete secreia i frneaz funcia gonadelor

7. Alegei afirmaia fals despre vertebre i coloana vertebral:


A.
B.
C.
D.
E.

Coloana vertebral cuprinde 5 regiuni


ntre corpul vertebral i corpul vertebral se afl orificiul vertebral
Coccisul se formeaz prin fuziunea celor 4-5 vertebre coccigiene
Nervul spinal trece prin gaura de conjugare i apoi ventral de procesul transvers
Lordoza lombar are convexitatea anterior

8. Nu este funcie a hipotalamusului:


A.
B.
C.
D.
E.

Reglarea metabolismului intermediar


Ritmul somn veghe
Sediul proceselor psihice afectiv-emotionale
Unele acte comportamentale
Secreia endocrin

9. Caninul superior drept i gingia adiacent sunt inervate de :


A.
B.
C.
D.
E.

Ramuri senzitive ale nervului glosofaringian


Ramuri din nervul facial
Ramura intern a nervului accesor
Nervul maxilar
Nervul mandibular

10. Alegei afirmaia greit despre ovar:


A.
B.
C.
D.
E.

Este organ pereche al aparatului genital feminin localizat n cavitatea abdominal


Este organ cu funcie mixt
Are un diametru de 3-5cm
Cntrete aproximativ 6-8gr.
Faa lui medial este acoperit de pavilionul tubei uterine

11. Au origine real n nucleii motori din punte, fibrele motorii ale nervilor
cranieni:
A.
B.
C.
D.
E.

III, IV i VI
IV, V i VI
V, VI i VII
VI, VII i IX
VII, IX i X

12. Sunt inervate parasimpatic de nervul X urmtoarele organe cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Rinichi
Ficat
Colon descendent
Colon ascendent
Splina

226

13.Zgomotul II cardiac este:


A.
B.
C.
D.
E.

Sistolic
Este mai lung
Produs de nchiderea valvelor semilunare
Este de tonalitate joas
Produs de nchiderea valvelor atrio-ventriculare

14.Nu intr n compoziia bilei:


A.
B.
C.
D.
E.

Acizi grai
Pigmeni biliari
Fosfolipaza
Lecitina
Colesterolul

15.Mucoasa nazal este inervat parasimpatic pe calea:


A.
B.
C.
D.
E.

Nervului V
Nervului IX
Nervului VII
Nervului III
Nervului X

16.Au funtie motorie urmtorii nuclei ai trunchiului cerebral cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Nucleu ambiguu
Nuclu rou
Substana neagr
Nucleii corpului striat
Nucleii din formaia reticulat

17.La nivelul secreiei gastrice se gsesc urmtoarele enzime cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Gelatinaza
Labferment
Lipaza gastric
Pepsinogen
Factor intrinsec

18.Nu se vars n vena cav inferioar:


A.
B.
C.
D.
E.

Venele lombare
Venele hepatice
Vena azygos
Vena renal stng
Vena ovarian dreapt

19.Alegei afirmaia greit despre glanda tiroid:


A.
B.
C.
D.
E.

Secret calcitonin
Pe metabolismul proteic hormonii tiroidieni au rol catabolic
Stimuleaz diferenierea neuronal
Este localizat n mediastin
Are o capsul fibroas

227

20.Vena centrolobulara se gsete n poriune central a lobulului:


A.
B.
C.
D.
E.

Testicular
Pulmonar
Hepatic
Timic
Tiroidian

21. Alegei afirmaia greit privind rolul ionului de calciu:


A.
B.
C.
D.
E.

Rol n coagulare
Rol n formarea cazeinatului de calciu insolubil la nivelul stomacului de sugar
Rol n formarea hidroxiapatitei
Rol n absorbia de vitamina D
Rol n metabolismul electrolitic

22. Nu este funtie a rinichiului:


A.
B.
C.
D.
E.

Meninerea echilibrului acidobazic


Formarea i eliberarea eritropoetinei
Activarea vitaminei C pentru reabsorbtia fierului bivalent
Meninerea homeostaziei
Excreia produilor finali de metabolism ai organismului

23.Nu secret hormoni unul din urmtoarele organe:


A.
B.
C.
D.
E.

Ficat
Stomac
Rinichi
Duoden
Placenta

24. Rolul de a crete fertilitatea i mobilitatea spermatozoizilor este


realizat de :
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia glandelor bulbo-uretrale


Secreia veziculelor seminale
Tubul seminifer drept
Secreia prostatic
Secreia esutului interstiial Leydig

25. Nu este inervat de nervul III muchiul:


A.
B.
C.
D.
E.

Drept intern
Drept superior
Ridictor al ploapei inferioare
Oblic inferior
Toi sunt inervai de nervul III

26. Nu este efect al stimulrii simpatice:


A.
B.
C.
D.

Midriaza
Dilataia arborelui bronic
Relaxarea sfinterului vezical intern
Creterea glicogenolizei hepatice
228

E. Creterea frecvenei cardiace

27. Alegei afirmaia corect despre urechea intern:


A. Percepe sunete cu o frecven mai mare de 20000 Hz
B. Baza melcului intr n rezonan la sunete cu frecven nalt cuprins ntre 2000025000Hz
C. Percepe sunetele cu o amplitudine cuprins ntre 0 i 130 decibeli
D. Melcul osos este situat posterior de vestibul
E. Este format din labirintul osos i cel membranos ntre care se afl endolimfa

28. Alegei afirmaia corect despre defecaie:


A. Reprezint procesul de eliminare a materiilor fecale din colon
B. Se realizeaz prin micri de segmentare, propulsie i retropulsie
C. Implic contracia musculaturii netede intestinale cu propulsarea materiilor fecale prin
canalul i orificiul anal
D. Se realizeaz prin relaxarea sfincterului anal intern care se afl sub contol voluntar
E. Se iniiaz n prima or de la micul dejun i reprezint un tip de peristaltism modificat

29.Aderarea trombocitelor la marginile plgii, agregarea i metamorfoza


vscoas reprezint:
A.
B.
C.
D.
E.

Prima faz a coagulrii cu formarea de tromboplastin


A II-a faz a coagulrii cu formarea de trombin
Etapa esenial care transform fibrinogenul plasmatic solubil n fibrin insolubil
O etap a hemostazei primare
Etapa de oprire a sngerrii n dinamica procesului de coagulare

30.Alegei afirmaia greit despre manifestrile contraciei musculare:


A. Manifestrile chimice ale contraciei sunt iniiate prin mecanismul de cuplare excitaie
contracie
B. Manifestrile mecanice ale contraciei sunt studiate cu ajutorul miografului
C. n metabolismul muscular dup primele dou minute de efort, necesitile energetice sunt
satisfcute doar aerob
D. Potenialul de aciune ale unei uniti motorii se sumeaz dnd poteniale de placa
motorie
E. Toate contraciile voluntare ale muchilor din organism sunt tetanosuri i nu secuse
deoarece comanda voluntar se transmite la muchi prin impulsuri cu frecven mare

COMPLEMENT GRUPAT
31. Sistemul reticular ascendent activator
1.
2.
3.
4.

Este o cale de conducere indirect


Se proiecteaz cortical difuz i nespecific
Conduce impulsurile lent
Transform informaia primit n senzaii specifice

32. Alegei afirmaia corect despre nervul V:


1. Fibrele senzitive se distribuie la pielea feei i gtului
229

2. Deutoneuronul se gsete n nucleii trigeminali din trunchiul cerebral


3. Fibrele motorii care inerveaz muchii feei merg prin singur ramur mixt a nervului v
numit nerv mandibular
4. Ramura oftalmic inerveaz pielea frunii i globul ocular

33. Despre analizatorul olfactiv sunt adevrate afirmaiile:


1. Axonii celulelor mitrale din mucoasa nazal formeaz nervii olfactivi
2. Prelungirile celulifuge ale neuronilor bipolari formeaz tractul olfactiv
3. Axonii neuronilor din nucleul amigdalian merg la talamus unde se afl al III-lea neuron
4. Substanele sapide traverseaz stratul de mucus ajungnd la celulele receptoare ale
mugurelui olfactiv

34.Despre corpul galben putem afirma:


1.
2.
3.
4.

Secreia lui scade brusc n ziua 21


Secreia este stimulat de prolactin
Deriv din foliculii secundari cavitari dup eliminarea ovocitului
Activitatea corpului galben se poate prelungi cu nc 3 luni dac ovulul a fost fecundat

35. n mecanismul ventilaiei pulmonare putem afirma c n inspiraie:


1. Presiunea alveolar crete la +1cm H2O
2. Diafragmul se relaxeaz iar grilajul este ridicat n special de muchii gtului
3. Suprafaa intern a alveolelor este acoperit de surfactant iar aerul din alveole determin
fore de tensiune superficial
4. n cele dou secunde ale inspiraiei normale ptrund n alveol cei 500ml aer ai volumului
curent

36.Fibrele parasimpatice preganglionare ale glandei submandibulare ajung


pe calea :
1.
2.
3.
4.

Nervului X prin ganglionii de pe traiectul lui


Nervului mandibular care este singur ramur mixt a nervului V
Nervului VII de la nucleul solitar din bulb
Nervului VII de la nucelul salivator superior din punte.

37.Alegei afirmaiile greite despre coloana vertebral:


1.
2.
3.
4.

Se formeaz prin suprapunerea i articularea celor 33-34 vertebre


n orificiile intervertebrale se adpostete mduva spinrii
Prin gurile de conjugare trec nervii spinali
Curburile n plan frontal se numesc cifoze i lordoze

38.Glucidele majore digerate ale dietei sunt reprezentate de:


1.
2.
3.
4.

Amidon
Sucroza
Lactoz
Celuloz

39.Receptorii pentru durere:


1. Se adapteaz puin sau deloc n prezena stimulilor
2. Pot fi stimulai de temperaturi extreme
3. Determin creterea n intensitate a senzaiei dac stimulul persist
230

4. Sunt receptori cutanai care rspund la stimuli cu intensitate i durata de aciune


redus

40.Proteinele au rol n :
1.
2.
3.
4.

Termoizolare
Formarea condrinei
Protecia mecanic a globului ocular
Formarea substanei fundamentale din structura esutului osos

41.Fibrele parasimpatice preganglionare cu originea n nucleul ambiguu


din bulbul rahidian se distribuie la:
1.
2.
3.
4.

Muchii laringelui
Glandele sublinguale
Muchii faringelui
Glandele parotide

42.Reflexul condiionat are la baza excitani indifereni transformai n


stimuli condiionali, dac se respect urmtoarele condiii, exceptnd:
1.
2.
3.
4.

Asocierea
Premoniia
Dominant
Previziunea

43.Spaiul perinuclear:
1.Separ membrana nuclear de citoplasm celular
2. Se continu la interior cu o reea de filamente subiri
3. Se mai numete centrosfer
4. Este spaiul dintre foiele membranei nucleare.

44.esutul osos trabecular se gsete n :


1.
2.
3.
4.

Diafiza humeral
Rotul
Corpul tibiei
Coaste

45.Alegei afirmaia greit despre proprietile miocardului:


1. Depolarizarea unei celule cardiace este transmis celulelor adiacente fiind astfel un
sinciiu structural
2. Musculatura cardiac este alctuit din dou tipuri de celule musculare care iniiaz i
conduc impulsul
3. Miocardul atrial i cel ventricular sunt izolate complet din punct de vedere electric
4. Fora de contracie este proporional cu grosimea pereilor inimii

46.Alegei afirmaia corect despre sistemul limfatic:


1. Capilarele limfatice au aceeai structur ca i capilarele sangvine
2. Capilarele limfatice ocup poziia intermediar ntre sistemul arterial i cel venos
3. Capilarele limfatice formeaz reele terminale adaptate funciei de drenare

231

4. Pereii vaselor limfatice sund mai groi dect al vaselor de snge din cauza prezenei la
interior a valvelor semilunare

47.Lizozimul:
1.
2.
3.
4.

Este organit celular comun


Are rol n eliminarea produilor de secreie celular
Are rol n digestia substanelor i particulelor care ptrund n celul
Are rol bactericid

48.Alegei afirmaia corect despre reflexul de miciune:


1. Este controlat n ntregime de trunchiul cerebral i diencefal
2. Reflexul de miciune odat iniiat se autoamplifica
3. Este stimulat sau inhibat de centrii nervoi superiori din emisferele cerebeloase
4. Dac reflexul de miciune nu reuete s goleasc vezica urinar elementele nervoase ale
reflexului declanator rmn inhibate cteva minute sau mai mult.

49.Alegei afirmaia greit despre cerebel:


1.
2.
3.
4.

Suprafaa cerebelului este brzdat de anuri paralele superficiale care delimiteaz lobii
Are n structura sa substan cenuie att la exterior ct i la interior
Lobul floculonodular reprezint paleocerebelul
mpreun cu trunchiul cerebral delimiteaz o cavitate numit ventricul IV.

50. Despre cortizol sunt corecte urmtoarele afirmaii, exceptnd:


1. Crete numrul de neutrofile circulante
2. Circul predominant liber n plasm
3. Produce hiperglicemie
4. Crete numrul de eozinofile circulante

51. n alctuirea substanei albe medulare nu pot intra:


1. Prelungirile celulipete ale neuronilor din comisura cenuie
2. Prelungirile celulipete ale neuronilor din nucleii trunchiului cerebral
3. Axoni ai protoneuronilor sensibilitii tactile fine
4. Axoni ai neuronilor visceromotori medulari

52. Alegei afirmaiile corecte despre pancreas:


1. Se gsete n totalitate n potcoav duodenal, ventral de aort i vena cav inferioar
2. Canalul pancreatic santorini se unete cu canalul coledoc i se deschid mpreun n duoden
3. Celulele ductale secret zilnic ntre 800-1200 ml suc de pancreatic
4. n prezena proenzimelor pancreatice, srurile biliare hidrolizeaz esterii solubili

53. Nu sunt efecte ale hormonilor medulosuprarenalieni:


1. Dilatarea bronhiilor
2. Hipotensiunea
3. Contracia fibrelor musculare netede ale muchilor erectori ai firelor de pr
4. Contracia fibrelor musculare netede din pereii tubului digestiv i contracia sfincterelor

54. Alegei afirmaiile corecte despre plasm:


1. Are o presiune osmotic de 300 mosm/l
232

2. Conine CO2 sub form de bicarbonat


3. Proteinele totale sunt ntre 6-8,5g/dl
4. La nivel tisular oxigenul difuzeaz din plasm n celule, fapt ce determin disocierea
hemoglobinei

55.Alegei afirmaiile adevrate legate de reabsorbtia tubular:


1. Celulele tubilor uriniferi realizeaz reabsorbtia din tub prin polul apical
2. Se realizeaz pe toat lungimea tubului renal
3. Membranele celulelor tubilor conin pompe metabolice, ce particip la transportul activ
4. La polul bazal, nefrocitele au numeroase mitocondrii care produc adp prin fosforilare
oxidativ

56. Nu este consecina aciunii hormonilor tiroidieni:


1. Efectul de oprire a mitozelor
2. Creterea celular i tisular
3. Stimularea diferenierii celulelor ependimare din snc
4. Efectul hipocolesterolemiant

57. Alegei afirmaiile corecte legate de labirintul membranos:


1. Canalele semicirculare au o parte dilatat numit parte ampulara, unde se gsesc crestele
ampulare
2. Sacula este situat superior de utricul
3. Canalul cohlear conine organul corti
4. Utricula este situat n partea inferioar a vestibulului

58. Spermatozoidul:
1. Se formeaz n tubii seminiferi contori sub aciunea LH-ului
2. Este celula haploid
3. Se formeaz prin mitoz, din spermatocitul secundar
4. Se nmagazineaz n epididim i i menine fertilitatea aproximativ o lun

59. Conducerea la nivelul axonului amielinic:


1. Permite o vitez de conducere de aproximativ 100 m/s
2. Potenialul de conducere este un eveniument nou, care se repet i regenereaz de-a lungul
axonului
3. Permite apariia mai rapid a unor rspunsuri reflexe
4. Este unidirecional, deoarece n direcie opus membrana este n stare refractar absolut

60. Sunt inervate de nervi micti urmtoarele structuri:


1. Glanda parotid
2. Muchiul maseter
3. Splina
4. Muchiul constrictor al pupilei

233

RSPUNSURI
COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. D, pg.80
2. B, pg. 55, 60
3. E, pg. 114
4. E, pg. 112
5. B, pg.92
6. C, pg.55
7. B, pg.64
8. C, pg.30
9. D, pg.27
10.A, pg.116
11.C, pg.27,28
12.C, pg.36
13.C, pg.92
14.C, pg.78
15.C, pg.36
16.D, pg.23,28,31
17.E, pg.77
18.C, pg.88
19.D, pg.58
20.C, pg.78
21.D, pg.66, 77, 86
22.C, pg.81,103
23.A, pg.54, 120
24.D, pg. 121
25.C, pg.26
26.C, pg.35
27.C, pg.51
28.C, pg.82
29.D, pg.86
30.C, pg.71

31.A, pg.38
32.C, pg.27
33.E, pg.42
34.C, pg.116,120
35.E, pg.98,99
36.D, pg.27,28,36
37.C, pg.64
38.A, pg.80
39.A, pg.39
40.C, pg.111
41.E, pg.28
42.C, pg.111
43.D, pg.8
44.C, pg.63
45.A, pg.90
46.B, pg.88
47.D, pg,74
48.C, pg.105
49.B, pg.29
50.C, pg.56
51.C, pg.19,20,23
52.E, pg.78
53.C, pg.57
54.A, pg.100,101,125
55.A, pg.104
56.B, pg.58,60
57.B, pg.49,50
58.C, pg.121
59.C, pg.15
60.A, pg.27,28

234

TEST 3
ntrebri realizate de Conf.Dr. Florin Draghia
COMPLEMENT SIMPLU:
1. Despre perechea a IX de nervi cranieni, sunt adevrate
urmtoarele cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt nervi micti


Au i fibre parasimpatice
Au originea real a fibrelor sensitive n nucleul ambiguu
Originea aparent n anul retroolivar
Fibrele motorii se distribuie muchiilor faringelui

2. Transformarea excitanilor indifereni n stimuli condiionali se


face prin urmtoarele procese, cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Asociere
Precesiune
Condiionare
Dominan
Repetare

3. La nivelul hipodermului se gsesc urmtorii receptori cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Corpusculi pentru sensibilitatea tactil


Corpusculi Vater-Pacinii
Corpusculi Golgi-Mazzoni
Terminaii nervoase libere
Corpusculi Ruffinii

4. Despre receptorii tactili , nu sunt adevrate urmtoarele, cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Discurile Merkel sunt situate profund, n derm


Sunt localizai numai n tegumentele cu pr
Sunt stimulai la deformri mecanice
Corpusculii Ruffini recepioneaz atingerea
Corpusculii Meissner, recepioneaz presiunea

5. Alegei afirmaia corect despre analizatori


A.
B.
C.
D.
E.

Sensibilitatea termic i dureroas are trei neuroni


Analizatorul kinestezic are trei neuroni
Analizatorul olfactiv prezint pe calea sa doi neuroni
Analizatorul optic are trei neuroni
Calea acustic are trei neuroni

235

6. Alegei proiecia corect:


A.
B.
C.
D.
E.

Analizatorul acustic se proiecteaz n girul temporal superior


Analizatorul vizual se proiecteaz pe faa medial a lobilor occiptali
Analizatorul gustativ se proiecteaz n partea inferioar a girului precentral
Analizatorul olfactiv are proiecie pe faa medial a lobului t emporal
Sensibilitatea termic i dureroas se proiecteaz n aria somestezic I

7. Calea vestibular este condus pe urmtoarele fascicule, cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Fascicul
Fascicul
Fascicul
Fascicul
Fascicul

vestibulo-spinal
vestibulo-cerebelos
vesibulo-nuclear
vestibulo-mezencefalic
vestibulo-talamic

8. Prostata, prezint urmtoarele caracteristici cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Este organ glandular exocrin


Este situat n jurul ureterului
Este vascularizat de artera prostatic
Este situat sub vezica urinar
Secreia ei particip la formarea spermei

9. n formula leucocitar, neutrofilele reprezint:


A.
B.
C.
D.
E.

50-60%
25-30%
43-59%
52-62%
3-9%

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimuleaz creterea organelor genitale masculine


Determin apariia caracterelor sexuale secundare la brbat
Stimuleaz dezvoltarea scheletului i a musculaturii
Este puternic catabolizant proteic
Menine tonusul epiteliului spermatogenic

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre nicotinamid nu este adevrat c:

Are rol n metabolismul intermediar


Are rol n funcionarea SNC
Are rol n circulaia periferic
Necesarul zilnic este de 5 mg
Se gsete n carne, legume

12.
A.
B.
C.
D.

Rolurile testosteronului nu includ:

Despre transportul O2 este adevrat c:

O2 difuzeaz din eritrocite


Transform dezoxihemoglobina n oxihemoglobin
Fiecare gr de hemoglobin se combin cu minim 1.34 ml de O2
Sngele arterial transport 98,5%O2
236

E. Fiecare molecul de hemoglobin se poate combina cu minim 4 molecule de


O2

13.
A.
B.
C.
D.
E.

100ml snge elibereaz n esuturi 7ml O2


n urma disocierii oxihemoglobinei, hemoglobin rmne saturat 50-70%
Hemoglobina care a cedat O2, devine Hb redus
Coeficientul de utilizare a O2 n efort este de 7%
Fiecare gr de Hb se poate combina cu maxim 1,34 mlO2

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Funciile salivei nu includ:

Protecia mucoasei bucale


Eleaborarea senzaiei gustative
Excreia unor substane endogene
nlesnete masticaia
Joac rol important n meninerea echilibrului acido -bazic

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre transportul gazelor nu este adevrat c:

Despre receptorii tactili este adevrat c:

Receptorii Pacini se adapteaz lent


Terminaiile nervoase libere pot detecta presiunea
n partea superioar a dermului se recepioneaz atingerea
Corpusculii Meissner recepioneaz presiunea
Discurile Merkel recepioneaz vibraia

16. Artera mezenteric superioar vascularizeaz urmtoarele,


cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Jejunul
Ileonul
Cecul
Partea stng a colonul transvers
Colon ascendent

17. Unul din urmtorii muchi este fusiform :


A.
B.
C.
D.
E.

Tricepsul
Piramidal
Marele dorsal
Diafragma
Drept abdominal

18. Alegei varianta corect a localizrii epiteliale:


A.
B.
C.
D.
E.

Epiteliu simplu pavimentos se gsete n tunica extern a vaselor de snge


Epiteliu pseudostratificat cilindric ciliat se gsete n trahee
Epiteliu pluristratificat pavimentos n cavitatea bucal
Cubic pluristratificat n canalele excretorii a glandelor endocrine
Epiteliu simplu cilindric , n mucoasa bronhiolelor

19.

Membrana nuclear nu se caracterizeaz prin :

A. Are o structur trilaminat


237

B.
C.
D.
E.

Este poroas
Foia extern prezint ribozomi
Foia intern ader la miezul citoplasmatic
Spaiul dintre cele dou membrane se numete spaial perinuclear

20. Un brbat cu 16.5gr Hb/dl snge, transport sub form de


oxiHb o cantitate de:
A.
B.
C.
D.
E.

22.11mlO2/dl
21.77mlO2/dl
20.12 mlO2/dl
98.5%
20.89 mlO2/dl

21.
A.
B.
C.
D.
E.

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Funciile rinichiului cuprind urmtoarele:

Excreia a 2-3.9grNa
Glicogenogeneza
Activarea vitaminei D2
Excreia a 1-2gr creatinin
Rol n echilibru hidroelectrolitic

Aciunea estrogenilor nu include:

Stimuleaz dezvoltarea mucoasei uterine


Stimuleaz apariia i dezvoltarea caracterelor sexuale secundare
Favorizeaz activitatea osteocitelor
Stimuleaz dezvoltarea glandei mamare
Stimuleaz unirea diafizelor cu epifizele oaselor lungi

23. Aciunile glucocorticoizilor pe organele hematopoetice


cuprind urmtoarele cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Scade numrul de eozinofile i bazofile


Scade numrul de neutrofile i plachete
Crete numrul de hematii
Crete stabilitatea membranelor lizozomale
Scade numrul de limfocite circulante

24.

Despre organul lui Corti nu este adevrat c :

A. Este coninut de canalul cohlear


B. Este aezat pe membrana tectoria
C. Conine celule de susinere
D. n interiorul su se afl tunelul corti
E. Este traversat la nivelul tunelului de fibre dendritice ale neuronilor din
ganglionul spiral Corti

25.
A.
B.
C.
D.

Aciunile vasopresinei cuprind urmtoarele , cu excepia:

Cresc absorbia facultativ a apei


Acioneaz la nivelul TCD i TC
Reduce volumul i concentraia urinei
Cresc secreiile glanelor exocrine
238

E. Produce vasoconstricie n doze mari

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Alegei afirmaia corect despre muchii gambei:

n loja anterioar se afl muchiul tibial anterior i flexor lung al degetelor


n loja lateral se afl peronierul scurt i lung
Gastrocnemienii se afl n planul profund al lojei posterioare
Tibialul posterior se afl n planul superficial al lojei posterioare
Tricepsul sural se afl n loja anterioar

27. Despre aciunile STH-lui nu este adevrat c:


A.
B.
C.
D.
E.

Stimuleaz condrogeneza
Majoritatea efectelor se exercit prin intermediul somatomedinelor
Produce ngroarea oaselor lungi
Stimuleaz creterea muchilor viscerelor i creierului
Determin o retenie de compui ai Ca, Na, K.

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Pe faa lateral a emisferelelor nu indentificm:

Lob parietal
Sunt central Rolando
Gir precentral
Sunt lateral Sylivius
Lob temporal

29. Pe faa medial a emisferelor cerebrale evideniem


urmtoarele, cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

anul corpului calos


Scizura calcarin
anul parieto-occipital
anul central Rolando
Fisura lateral Sylvius

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre nervii cranieni, este adevrat c:

Nervii trohleari au origine real pe faa posterioar a trunchiului cerebral


Fibrele gustative ale nervului VII au originea n ganglionul trigeminal
Nervii trigemeni au originea aparent pe faa anterioar a punii
Fibrele motorii ale nervului IX inerveaz muchii faringelui i laringelui
Originea aparent a nervului XII se afl n anul retro -olivar

COMPLEMENT GRUPAT
31. La nivelul metatalamusului se afl staiile de releu pt
sensibilitile
1.
2.
3.
4.

Olfactiv
Vizual
Gustative
Auditiv

239

32. La nivelul cordoanelor anterioare ale mduvei se gsesc


urmtoarele fascicule , cu excepia:
1.
2.
3.
4.

Piramdial ncruciat
Tectospinal
Rubrospinal
Vestibulospinal

33.Marele nerv splahnic nu se distribuie:


1.
2.
3.
4.

Ficatului
Medulosuprarenal
Stomac
Rinichi

34. Circuitul enterohepatic prezit urmtoarele caracteristici :


1.
2.
3.
4.

Este recircularea celei mai mari pari a srurilor biliare


Circuitul este din ven port n intestinul subire
Ajut la absorbia din tractul intestinal a 40 %din lipidele ngerate
Faciliteaz aciunea lipazei pancreatice

35. n partea medial a coapsei se gsesc urmtorii muchi cu


excepia:
1.
2.
3.
4.

Adductor mare
Adductor scurt
Adductor lung
Drept lateral

36. Alegei valorile sanghine corecte:


1. Acizii grai liberi - 0,19-0.9mEq/l
2. Globuline: 3.5-5.gr/dl
3. Colesterol total mai mic de 200mgr/dl
4. Coeficient respirator pentru alanin 0.63

37. Prostata nu se caracterizeaz prin:


1.
2.
3.
4.

Este organ glandular endocrin


Este situat n jurul uretrei
Este situat deasupra vezicii urinare
Sngele venos ce vascularizeaz prostata este colectat de vena iliac intern

38. Funciile rinichiului sunt:


1.
2.
3.
4.

Excreia produilor finali de metabolism


Glicogenogeneza
Formarea reninei
Activarea vitaminei D2

39. Factorii determinani ai presiunii arteriale sunt:


1. Debitul cardiac
2. Elasticitate

240

3. Volemia
4. Rezistena periferic

40. Manifestrile ciclului cardiac sunt


1.
2.
3.
4.

Electrice
Mecanice
Acustice
Diastazisul

41. Rolurile acidului clorhidric sunt urmtoarele , cu excepia:


1.
2.
3.
4.

Activarea pepsinei
Oxidarea fierului bivalent
mpiedicarea ,multiplicrii unor bacterii nepatogene
Digestia proteinelor

42. Despre motilitatea gastric, este adevrat c:


1.
2.
3.
4.

Stocarea alimentelor ca urmare a relaxrii receptive


Amestecul alimentelor cu secreiile intestinale
Evacuarea coninutului n jejun
Contracile peristaltice sunt iniiate la granie dintre corpul gastric i pilor.

43. Despre peristaltismul esofagian, este adevrat c:


1.
2.
3.
4.

Peristaltismul
Peristaltismul
Peristaltismul
Peristaltismul

primar este declanat de deglutiie


primar este coordonat de sistem ul enteric
secundar se datoreaz alimentelor din esofag
secundar este coordonat vagal

44. Alege rolurile corecte ale glucagonului :


1.
2.
3.
4.

Stimuleaz secreia gastric


Inhib secreia gastric
Stimuleaz glicogenogeneza
Crete fora de contracie miocardic

45. Despre timus sunt false urmtoarele,cu exceia


1.
2.
3.
4.

Are epiteliu excretor


Are rol de stimulare a mitozelor
Dispare complet la pubertate
Este organ limfoid primar

46. Efectele metabolice ale insulinei nu sunt reprezentate de :


1.
2.
3.
4.

Crete gluconeogeneza
Crete lipogeneza
Crete proteoliza
Scade glicogenogeneza

47. Despre nicotinamid sunt adevrate urmtoarele:


1. Are necesarul zilnic de 5mg
2. Are rol n hematopoez
3. Are rol n respiraia tisular
241

4. Are rol n circulaia periferic

48 . Straturile retinei sunt:


1.
2.
3.
4.

Membrana limitant intern


Celule multipolare
Celule amacrine
Celule bipolar

49. n hipoderm se gsesc urtorii receptori:


1.
2.
3.
4.

Corpusculii
Corpusculii
Corpusculii
Corpusculii

Meissner
Krause
Ruffini
Vater Pacini

50. Efectele sistemului nervos simpatic pe aparatul digestiv sunt


urmtoarele:
1.
2.
3.
4.

Crete motilitatea
Stimuleaz glicogenoliz
Relaxeaz sfincterele
Inhib secreia pancreatic

51. Alegei afirmaiile adevrate despre neuroni:


1.
2.
3.
4.

Neuronul senzitiv transmite impulsuri de la SNC la organul efector


Neuronul de asociaie este neuron multipolar , localizat parial n SNC
Ganglionul este format din corpi neuronali localizai n SNC i SNP
Nervul motor vegetativ, reglaz contracia muscular i secreiile glandular

52. Inhibiia este caracterizat prin :


1.
2.
3.
4.

Diminuarea sau sistarea activitii anterioare


Poate fi supraliminar prin inducie negativ
Poate fi condiionat ( de stingere)
Nu este specific scoarei

53. Despre sinartroze sunt adevrate urmtoarele cu excepia:


1.
2.
3.
4.

Sunt articulaii fixe


Posed cavitate articular
Se execut micri foarte reduse
Pot fi de tip diartroze

54. Impulsurile aferente de la proprioreceptori sunt conduse asfel:


1.
2.
3.
4.

Prin
Prin
Prin
Prin

fascicule
fascicule
fascicule
fascicule

spinobulbare
spinotalamice
spinocerebeloase
gracilis i cuneat

55. Factorii determinant ai presiunii arteriale sunt:


1. Debitul cardiac
2. Rezistena periferic
3. Volum sanghin
242

4. Elasticitate

56. Despre canalul toracic este adevrat c:


1.
2.
3.
4.

Este cel mai mare colector limfatic


Urc lateral de aort i strbate diafragma
ncepe prin cisterna chili n dreptul vertebrei L2
Are o lungime de 25-30 cm i nu prezint valve n interior

57. Sistemul Rh:


1.
2.
3.
4.

Este prezent la 85% din populaia globului


n mod normal nu exist aglutinine antiRh
Anticorpii vor reaciona cu antigenul D de pe suprafaa hematiilor
Copii motenesc rh-ul de la mam

58. Dinamica procesului de cuagulare nu cuprinde:


1.
2.
3.
4.

Formarea protrombinei dureaz 10 sec


Formarea tromboplastinei dureaz 4 -8min
Reeaua de fibrin este insolubil
Formarea reelei de fibrin dureaz 1-2 sec

59. Activitatea motorie a intestinului gros cuprinde urmtoarele cu


excepia:
1. Micrile de amestec, (haustraiile), sunt realizate exclusiv de contracii ale
musculaturii circulare
2. Deplasarea undelor se face lent n direcie anal
3. Din chimul intestinal se pierd prin fecale,80 -120ml
4. Micrile de propulsie rezult prin micri de mas i contracii haustrale

60. Pe faa medial a emisferelor cerebrale se gsesc urmtoarele


cu excepia:
1.
2.
3.
4.

anul corpului calos


anul central Rolando
Scizura calcarin
anul temporo-occipital

243

RSPUNSURI

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT MULTIPLU

1. C(pg28)
2. C (pg31)
3. E (pg39)
4. C (pg39)
5. E(pg 50)
6. C (pg47)
7. D (pg50)
8. B (pg118)
9. D (pg126)
10. D (pg121)
11. D (pg115)
12. B (pg100)
13. D ( pg101)
14. E (pg75)
15. C (pg39)
16. D (pg88)
17. A (pg68)
18. B (pg11)
19. D (pg8)
20. B (pg100)
21. D (pg103)
22. C (pg120)
23. B (pg56)
24. B (pg49)
25. D (pg55)
26. B (pg70)
27. D (pg54)
28. D (pg30)
29. E (pg30)
30. C (pg27)

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

244

C (pg30)
B (pg 23)
D(pg36)
D(pg78)
D(pg69)
B(pg126)
B(pg118)
B(pg103)
E(pg93)
A(pg92)
A(pg77)
B(pg77)
B(pg76)
D(pg60)
D(pg60)
B(pg59)
D(pg115)
E(pg45)
D(pg38)
C(pg35)
D(pg32)
B(pg32)
C(pg67)
B(pg41)
E(pg93)
B(pg89)
B(pg86)
C(pg86)
C(pg82)
D(pg30)

TEST 4
ntrebri realizate de ef Lucrri Dr. Mihaela Banu
COMPLEMENT SIMPLU
1.Oprirea sngerrii se numete:
A. Coagulare
B. Hemostaz
C. Homeostazie
D. Hemoliz
E. Hematocrit

2.Cele mai mici elemente figurate ale sngelui sunt:


A. Eritrocitele
B. Plachetele sanguine
C. Leucocitele
D. Limfocitele
E. Hematiile

3.Plasma pericarionului se numete:


A. Carioplasm
B. Sarcoplasm
C. Cromatin
D. Neuroplasm
E. Neurilem

4.Care dintre substanele enumerate stimuleaz dezvoltarea tubilor


seminiferi contori?
A. FSH-ul
B. LH-ul
C. Testosteronul
D. Secreia prostatic
E. ACTH-ul

5.La sfritul diastolei izovolumetrice are loc:


A. Deschiderea orificiilor atrioventriculare
B. nchiderea orificiilor atrioventriculare
C. Deschiderea valvelor semilunare
D. nchiderea valvelor semilunare
E. Contracia miocardului ventricular

6.Care dintre vasele enumerate nu se ntlnesc la vascularizaia ficatului?


A. Arteriola aferent
B. Capilarele sinusoide
C. Vena port
D. Vena centrolobular
245

E. Venele hepatice

7.Care dintre celulele enumerate nu are acelai numr de cromozomi cu


celula din care se formeaz?
A. Spermatocitul primar
B. Spermatida
C. Primul globul polar
D. Ovocitul primar
E. Ovulul

8.Prin sistemul port hipotalamo-hipofizar este transportat:


A. GRH-ul
B. FSH-ul
C. LH-ul
D. ACTH-ul
E. Sunt transportai toi hormonii enumerai

9.Rolul de biocatalizatori ai reaciilor chimice ale metabolismului


intermediar l au:
A. Hormonii
B. Enzimele
C. Acizii nucleici
D. Principiile alimentare
E. Oxigenul

10.Corticosuprarenala secret:
A. ACTH
B. TSH
C. MSH
D. Glucagon
E. Estrogeni

11.Care dintre structurile enumerate este un element somatic al gtului?


A. Paratiroidele
B. Atlasul
C. Esofagul
D. Laringofaringele
E. Mandibula

12.Organul Corti este ntre:


A. Membrana vestibular i cea reticulat
B. Rampa timpanic i canalul cohlear
C. Rampa vestibular i membrana reticulat
D. Membrana tectoria i membrana vestibular
E. Membrana bazilar i membrana tectoria

13.Secreia pancreatic conine:


A. Inhibitorul trisinei
246

B. Enterokinaz
C. Tripsin
D. Maltaz
E. Le conine pe toate

14. Hipofiza nu secret:


A. MSH
B. ACTH
C. PTH
D. LTH
E. i secret pe toi

15. Nu este ganglion senzitiv:


A. Ganglionul spiral
B. Ganglionul geniculat
C. Ganglionul trigeminal
D. Ganglionul spinal
E. Ganglionul laterovertebral

16.Nu este organit:


A. Lizozomul
B. Desmozomul
C. Ribozomul
D. Centrozomul
E. Toate sunt organite

17. Despre etmoid nu se poate afirma c:


A. Se observ pe peretele intern al orbitei
B. Este os nepereche al craniului
C. Se articuleaz cu lacrimalul
D.Se gsete n tavanul cavitii nazale
E. Este strbtut de tractul olfactiv

18.Urmtorii hormoni influeneaz activitatea gonadelor (au aciune


gonadotrop stimulatoare sau inhibitoare), exceptnd:
A. LH-ul
B. Hormonul mamotrop
C. FSH-ul
D. ACTH-ul
E. Melatonina

19.n care dintre segmentele tubului digestiv nu se ntlnesc micri de


amestec?
A. Colon
B. Esofag
C. Jejun
D. Duoden
E. Stomac

247

20. Nervul vag nu inerveaz:


A. Splina
B. Colonul transvers
C. Rinichiul
D. Colonul sigmoid
E. Ficatul

21. Glucocorticoizii nu influeneaz numrul de:


A. Trombocite
B. Monocite
C. Limfocite
D. Bazofile
E. Eritrocite

22. n care dintre structurile anatomice enumerate sensul curgerii este


dinspre centrul lobulului hepatic spre periferie?
A. Vena port
B. Artera hepatic
C. Canaliculul biliar
D. Capilarul sinusoid
E. Nici una

23.nlimea undelor sonore este determinat de:


A. Timbru
B. Frecvena undelor
C. Amplitudinea undelor
D. Vibraiile armonice superioare
E. Intensitatea undelor

24.Ventilaia pulmonar nu include:


A. Distensia i retracia pulmonar
B. Schimburile de O2 i CO2 dintre organism i mediu
C. Deplasarea aerului dinspre alveole spre atmosfer
D. Ridicarea grilajului costal
E. Contracia unor muchi scheletici

25.Durata fazei de laten a contraciei musculare depinde de:


A. Amplitudinea secusei
B. Intensitatea stimulului
C. Frecvena stimulilor
D. Tipul de muchi
E. Tipul de contracie

26.Care dintre celulele enumerate nu are prelungiri celulare permanente?


A. Celulele tubului renal
B. Celulele epiteliului intestinal
C. Neuronii
D. Celulele epiteliului traheal
E. Leucocitele
248

27. Despre somatostatin este adevrat c:


A. Este un factor de cretere
B. Stimuleaz secreia glandelor oxintice
C. Inhib secreia glandelor pilorice
D. Este eliberat de neuroni ai sistemului nervos enteric
E. Se prescurteaz STH

28. Ordinea corect n sistemul ventricular este:


A. Ventricul lateralventricul IIIorificiu interventricularventricul IVapeduct Sylvius
B. Ventricul Iorificiu interventricularventricul IIventricul IIIventricul IV
C. Ventricul Iorificiu interventricularventricul IIIapeduct Sylviusventricul IV
D. Ventricul lateralorificiu interventricularventricul IIapeduct Sylvius ventricul III
canal medular centralventricul IV
E. Ventricul III orificiu interventricularventricul IVcanal ependimar

29. Cu apendicele xifoid se articuleaz:


A. Coasta VII
B. Coasta XII
C. Coastele false
D. Coastele flotante
E. Nici una

30. Pentru care dintre organele enumerate sunt transmise impulsuri pe


calea nervului splanhnic mic?
A. Rinichi
B. Ficat
C. Splin
D. Medulosuprarenal
E. Stomac

COMPLEMENT GRUPAT
31. Despre nodulul atrio-ventricular se poate spune c:
1. Lucreaz n paralel cu nodulul sinoatrial
2. Imprim ritmul nodal
3. Nu se manifest n mod normal
4. Preia conducerea n cazul ntreruperii atrioventriculare

32.Care dintre organele enumerate sunt situate superior de colonul


transvers?
1.Stomacul
2.Splina
3.Ficatul
4.Jejunul

249

33.n tubul contort proximal se desfoar urmtoarele procese:


1. Se reabsoarbe glucoz
2. Se reabsorb sruri
3. Se secret H+
4. Se desfoar reabsorbia facultativ a apei

34. Nu se divid:
1. Neuronul
2.Trombocitul
3. Hematia adult
4. Spermatida

35.n apropierea sarcolemei se afl:


1. Nuclei
2. Miofibrile
3. Saci de stocare a calciului
4. Filamente de actin i miozin

36.Care dintre substanele enumerate influeneaz secreia unor hormoni?


1. Tireotropina
2. Prolactina
3. Corticotropina
4. Oxitocina

37. Nu au vase de snge:


1.Cristalinul
2.Epidermul
3.Corneea
4. Irisul

38. Sunt mecanoreceptori:


1.Corpusculii Meissner
2.Corpusculii Golgi
3.Corpusculii Ruffini
4.Corpusculii Nissl

39. Care dintre fascicule transmit dou tipuri de sensibiliti?


1. Spinotalamic lateral
2. Spinocerebeloase
3. Spinobulbar
4. Spinotalamic anterior

40. Secreia salivar poate fi influenat de:


1. ADH
2. Epinefrin
3. Aldosteron
4. Sistemul nervos vegetativ

250

41.La care dintre celule se poate observa o poziie excentric a nucleului?


1. Celulele nervoase din ganglionii laterovertebrali
2. Fibra muscular scheletic
3.Celulele nervoase din nuceul dorsal al vagului
4. Celulele adipoase

42. Potenialul de aciune al neuronului se deosebete de cel al fibrei


musculare de la antrul gastric prin:
1. Mecanismul de producere
2. Durat
3. Aspectul pantei descendente
4. Principiul de realizare

43. Acinii pancreatici secret:


1.Insulin
2.Inhibitorul tripsinei
3.Enterokinaz
4. Nucleaze

44.Care dintre sensibiliti are deutoneuronul n bulb?


1. Vestibular
2. Tactil fin a minii
3. Gustativ
4.Auditiv

45.n care dintre urmtoarele segmente ale tubului digestiv se absoarbe


apa?
1. Jejunului
2. Colonului
3. Ileonului
4. Stomacului

46. Care dintre substanele enumerate sunt neurohormoni?


1. Oxitocina
2. Adrenalina
3. Vasopresina
4. GRH-ul

47. n expiraie se desfoar urmtoarele procese:


1.Are loc coborrea coastelor
2.Muchiul diafragma se ridic
3.Sternul se apropie de coloana vertebral
4. Se contract muchi ai gtului

48. Sistemul limbic intervine n:


1. Procesele afectiv-emoionale
2. Olfacie
3. Comportamentul instinctiv
251

4. Alimentaie

49. Traiectul fibrelor piramidale este:


1. Prin trunchiul cerebral
2. Pe lng talamus
3. Prin substana alb a emisferei cerebrale
4. Prin pedunculul cerebral

50. Care dintre afirmaiile referitoare la ora serrata este adevrat?


1. Este limita dintre cornee i sclerotic
2. Pn la nivelul ei se ntinde tunica globului ocular ce conine celulele fotoreceptoare
3. Este un mediu refringent
4. Este napoia corpului ciliar

51. Din primul ganglion simpatic laterovertebral sunt inervate:


1. Glanda lacrimal
2. Inima
3. Glanda submandibular
4. Mucoasa nazal

52. La baza epiteliului lingual se afl:


1. Papile fungiforme
2. Axonii neuronilor din gg. geniculat
3. Papile filiforme
4. O lam de esut conjunctiv

53. Care dintre cile enumerate se ncrucieaz la nivel bulbar?


1. Calea sensibilitii kinestezice
2. Calea gustativ
3. Calea piramidal
4. Calea auditiv

54. Despre glicogenoliz se poate spune c:


1. Este un proces de depolimerizare
2. Este un proces catabolic
3. Are loc n ficat i muchi
4. Este activat de insulin

55.Funciile fundamentale ale organismului sunt:


1.De nutriie
2.De respiraie
3. De relaie
4. De locomoie

56.n care dintre situaiile enumerate celulele senzoriale ale maculelor


trimit impulsuri?
1. n condiiile acceleraiei circulare a capului i corpului
2. Cnd capul st nemicat

252

3. n condiiile micrii capului la dreapta i la stnga (n plan frontal)


4. Cnd capul i corpul sufer accelerri liniare

57.Au i rol endocrin:


1. Antrul piloric
2. Diencefalul
3. Rinichiul
4. Neurohipofiza

58.Secret mucus:
1. Glandele oxintice
2. Glandele bulbouretrale
3. Celule din epiteliul intestinal
4. Glande din structura plmnului

59. Sunt receptori fazici:


1. Fusurile neuromusculare
2. Corpusculii Pacini din piele
3. Celulele cu con
4. Neuronii bipolari ai mucoasei olfactive

60. n care dintre situaiile urmtoare crete debitul cardiac?


1. Boala Basedow
2. Stress
3. Hipersecreia celulelor pancreatice
4. Hipersecreia medulosuprarenalei

253

RSPUNSURI

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1.B (pg.86)
2.B (pg.84-fig.87)
3.D (pg.14)
4.A (pg.55)
5.A (pg.92)
6.A (pg. 89,78-fig.82)
7.C (pg.119, 121)
8.A (pg.120-fig.107, pg.54,55)
9.B (g.108)
10.E (pg.56,57)
11.B (pg.4, pg.65-fig. 67-legend)
12.E ( pg.50-fig.54)
13.A (pg.78)
14. C (pg.54, 59)
15.E (pg.50, 27, 23, 33)
16.B (pg.7)
17. E (pg.63-fig.64, pg.64, 42)
18.D (pg.55, 60)
19.B (pg.81, 77, 78)
20.D ( pg.36-fig.41)
21.B (pg.56, 84)
22.C (pg78-fig.82)
23.B (pg.51)
24.B (pg.98, 68)
25.D (pg.71)
26.E (pg.7, 14)
27.D (pg.77, 54)
28.C (pg.30-fig.36)
29.E (pg.64-fig.65, pg.65)
30.A (pg.36)

31.A (pg.91)
32.A (pg.36-fig.41)
33.A (pg.104)
34.E (pg.7,8,85, 121)
35.E (pg.70-fig.72)
36.A (pg.55, 120,56)
37.A (pg.44, 45, 38)
38.A (pg.18, 39, 41, 7)
39.B (pg.20,21)
40. E (pg.55, 57, 35, 56)
41.E (pg.7,70-fig.72, 14)
42.B (pg.9, pg.10-fig.9)
43. C (pg.78)
44.A (pg.50, 21, 43)
45.E (pg.81, 82, 77)
46.E (pg.54,55, 57, 120)
47.A (pg.98)
48.E (pg.31, 114)
49.E (pg.22-fig.21)
50.C (pg.44,fig.48)
51.E (pg.36)
52.D (pg.43, fig.46)
53.A (pg.21, 43, 22, 50)
54.A (pg.108, 59)
55.B (pg.4)
56.C (pg.51,52)
57.A (pg.54, 30,55)
58.E (pg.77, 121,79, 35)
59.C (pg.18, 39,41,42)
60.E (pg.90, 55, 58, 57, 60)

254

TEST 5
ntrebri realizate de ef Lucrri Dr. Cristea Bogdan Mihai
COMPLEMENT SIMPLU:
1. Ce procent din fibrele fasciculului piramidal nu se ncrucieaz
la nivelul bulbului:
A.
B.
C.
D.
E.

15 %
25 %
35 %
75 %
90 %

2. Care dintre urmtorii nuclei parasimpatici se gsete n


mezencefal:
A.
B.
C.
D.
E.

Salivator superior
Salivator inferior
Lacrimal
Accesor
Dorsal al vagului

3. Care dintre urmtorii muchi este cel mai lung:


A.
B.
C.
D.
E.

Adductor lung
Biceps brahial
Triceps brahial
Cvadriceps
Croitor

4. Unde sunt situate glandele Brunner:


A.
B.
C.
D.
E.

n ileon
La vrful vilozitilor intestinale
n stomac
n duoden
n adventice

5. Din ce arter pornesc arterele intercostale anterioare:


A.
B.
C.
D.
E.

Aort
Vertebral
Axilar
Toracic intern
Subclavie

6. Traducerea informaiei stimulului n impuls nervos are loc la


nivelul:
A. Mduvei spinrii
B. Receptorului
255

C. Bulbului
D. Ariilor corticale
E. Talamusului

7. Unde se oprec fibrele corticonucleare:


A.
B.
C.
D.
E.

n nucleii bazali
n nucleii gracilis i cuneat
n nucleii nervilor cranieni
n coarnele medulare anterioare
Nici unul de mai sus

8. Ce fel de celule sunt receptorii olfactivi:


A.
B.
C.
D.
E.

Piramidale
Amacrine
Fuziforme
Multipolare
Bipolare

9. Nu reprezint o proprietate fundamental a miocardului:


A.
B.
C.
D.
E.

Excitabilitatea
Elasticitatea
Automatismul
Conductibilitatea
Contractilitatea

10.Primele depozite care se golesc n caz de inaniie sunt cele:


A.
B.
C.
D.
E.

Proteice
Glucidice
Lipidice
Musculare
Neuronale

11.
A.
B.
C.
D.
E.

65 85
75 85
65 110
65 120
Nici una de mai sus

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Care este valoarea normal a glicemiei (mg/100 ml snge):

Unde sunt localizai receptorii vestibulari:

n columel
n labirintul membranos
n melcul osos
n canalul cohlear
n trompa Eustachio

13.

Ct reprezint muchii scheletici din masa organismului:

A. 10 %
B. 20 %
256

C. 30 %
D. 40 %
E. 50 %

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Cte mirosuri diferite poate distinge un om:

50
100
1 000
10 000
100 000

15. Prin ce loc iese la exteriorul canalului vertebral trunchiul


nervului spinal:
A.
B.
C.
D.
E.

Apeductul mezencefalic
Canalul ependimar
Gaura intervertebral
Orificiul interventricular
Gaura occipital

16. Diabetul zaharat se caracterizeaz prin urmtoarele, cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Dezechilibre acido-bazice
Dezechilibre electrolitice
Glicozurie
Poliurie
Valori sczute ale glicemiei

17.
A.
B.
C.
D.
E.

18.
A.
B.
C.
D.
E.

La polul bazal al celulelor auditive sosesc:

Axoni ai neuronilor din ganglionul spiral Corti


Axoni ai neuronilor din ganglionul Scarpa
Dendrite ale neuronilor din ganglionul spiral Corti
Dendrite ale neuronilor din ganglionul Scarpa
Membrana bazilar

Care este cantitatea de bil secretat zilnic:

250 1100 ml
Aproximativ 2 l
250-800 ml
1500 ml
23l

19. La ce nivel actioneaz STH privind stimularea


condrogenezei:
A.
B.
C.
D.
E.

Epifizei
Diafizei
Cartilagiilor de cretere metafizare
Periostului
Nici unul de mai sus

257

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Care este unitatea anatomic i funcional a rinichiului:

Nefrocitul
Ansa Henle
Nefronul
Tubul contort distal
Piramidele Malpighi

21. Hipofuncia tiroidian se caracterizeaz prin urmtoarele, cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Mixedem
Scderea capacitii de nvare
Scderea metabolismului bazal
Piele uscat
Senzaie de cald

22.
A.
B.
C.
D.
E.

0,01 sec
0,04 sec
0,05 sec
0,1 sec
Nici una de mai sus

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Cine a decoperit prima dat insulina:

Basedow
Grigore T. Popa
Nicolae C. Paulescu
Banting Mc Leod si Best
R. Descartes

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Inferior de L 2 mduva se prelungete cu:

Meningele spinal
Trunchiul cerebral
Nervii sacrali
Coada de cal
Conul medular

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Care este durata fazei de laten a muchiului striat:

Ce element nu se gsete la nivelul vilozitii intestinale:

Arteriola
Venula
Reeaua capilar
Un vas limfatic
esut adipos

26.

La ce nivel se bifurc treaheea n cele dou bronhii:

T12
L2
C. T3
D. T4
E. T5
A.
B.

258

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Unde au originea real fibrele senzoriale ale nervului facial:

Ganglionul bazal
anul bubo pontin
Ganglionul geniculat
Nucleul solitar din bulb
Nici unul de mai sus

28. Ce cantitate de ap se reabsoarbe facultativ n tubul cotort


distal:
A.
B.
C.
D.
E.

60 %
4%
15 %
99 %
100 %

29. Membrana alveolo capilar are urmtoarele componente, cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Surfactant
Epiteliu alveolar
Interstiiul pulmonar
Endometru
Endoteliu capilar

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Unde sunt localizai nucleii gracilis i cuneat:

Cornul posterior medular


Cordonul anterior al mduvei
Comisura cenuie
Bulb
Deasupra i lateral de talamus

COMPLEMENT GRUPAT :
31. Care fascicule ascendente sunt localizate n cordonul lateral
medular:
1.
2.
3.
4.

Spinocerebelos direct
Spinotalamic lateral
Gowers
Piramidal ncruciat

32.
1.
2.
3.
4.

Care oase se formeaz prin osificare encondral:

Humerus
Oasele bazei craniului
Fibula
Bolta cranian

33.

Care afirmaii sunt adevrate referitor la ptialina:

1. Se secret sub forma sa activ


259

2. Hidrolizeaz glicogen
3. Hidrolizeaz maltoza
4. Hidrolizeaz celuloza

34.
1.
2.
3.
4.

35.
1.
2.
3.
4.

Glicogenogeneza se realizeaz cu precdere n:

Ficat
Pancreas
Muchi
Splin

La nivelul pilorului se secret:

Mucus
HCl
Gastrin
Pepsin

36. Aldosteronul prin aciunea sa de reinere de Na + n organism


are rol n:
1.
2.
3.
4.

Meninerea presiunii osmotice a mediului intern


Meninerea volumului sangvin
Echilibrul acido bazic
Scderea lipolizei

37.
1.
2.
3.
4.

Despre insulele Langerhans sunt adevrate:

Sunt celule cu rol exocrin


Secret glicogen
i vars produsul de secreie n canalul pancreatic accesor
Conin celule alfa

38. Fibrele motorii ale cror nervi au originea real n nucleul


ambiguu:
1.
2.
3.
4.

Pneumogastric
Accesor
Glosofaringian
Hipoglos

39.
1.
2.
3.
4.

40.
1.
2.
3.
4.

Despre funcia spermatogenetic sunt adevrate urmtoarele:

Reprezint funcia exocrin a testiculului


Se desfoar n tubii drepi
Are loc la nivelul tubului seminifer ncepnd cu pubertatea
Se desfoar pn la menopauz

Limitele jejun ileonului sunt:

Pilorul
Flexura duodeno jejunal
Ampula Vater
Valvula ileocecal

260

41.
1.
2.
3.
4.

42.
1.
2.
3.
4.

Ce efecte au extractele de timus:

Frneaz dezvoltarea gonadelor


Antigonadotrop
Oprire a mitozelor
Nici unul de mai sus

43.
1.
2.
3.
4.

Care elemente nervoase nu ajung la talamus:

Fasciculul spinotalamic anterior


Lemniscul medial
Fasciculul spinotalamic lateral
Fasciculul Flechsig

Despre vena cav inferioar sunt adevrate:

Se formeaz prin unirea venelor jugulare intrene


Urc la dreapta coloanei vertebrale
Strnge sngele venos de la torace prin sistemul azygos
Strbate diafragma

44. Ce efect are stimularea sistemului nervos parasimpatic


asupra glandelor salivare:
1.
2.
3.
4.

Crete secreia
Secreia unui volum mic de saliv
Determin secreie salivar apoas
Determin secreie salivar vscoas

45.
1.
2.
3.
4.

46.
1.
2.
3.
4.

Testosteronul are urmtoarele roluri:

Determin modificri la nivelul mucoasei uterine


Stimuleaz evoluia caracterelor sexuale secundare masculine
Este catbolizant proteic
Determin maturizarea organelor sexuale

48.
1.
2.
3.
4.

Ce efecte are la brbai secreia FSH-ului:

Dezvoltarea tubilor seminiferi


Secreia de testosteron
Spermatogeneza
Melanogeneza

47.
1.
2.
3.
4.

Referitor la canalul ependimar sunt adevrate urmtoarele:

Se gsete n centrul comisurii cenuii


Conine LCR
Se continu superior cu ventriculul IV
Este separat de pereii canalului vertebral prin spaiul subdural

Care artere au originea n trunchiul brahiocefalic:

Carotida comun dreapt


Carotida comun stng
Subclavicular dreapt
Subclavicular sting

261

49.
1.
2.
3.
4.

Dorsal al vagului
Lacrimal
Ambiguu
Salivator superior

50.
1.
2.
3.
4.

La nivelul rdcinii anterioare a nervului spinal se gsesc:

Axonii neuronilor somatomotori din cornul anterior al mduvei


Axonii neuronilor din cornul posterior medular
Axonii neuronilor visceromotori din cornul lateral al mduvei
Dendritele neuronilor viscerosenzitivi ai mduvei

52.
1.
2.
3.
4.

Cu cine comunic nazofaringele:

Fosele nazale
Urechea extern
Trompa Eustachio
Esofagul

51.
1.
2.
3.
4.

Ce nuclei vegetativi parasimpatici sunt localizai n punte:

Care afirmaii referitoare la ovul sunt adevrate:

Este preluat de trompa uterin


Este expulzat n cavitatea abdominal
Este o celul haploid
Prezint acrozom

53.esutul cartilaginos hialin se gsete la nivelul cartilajelor:


1.
2.
3.
4.

Pavilionului urechii
Ligamentelor
Epiglotei
Meniscurilor articulare

54.Care factori determin scderea capacitii hemoglobinei de a lega


oxigenul:
1.
2.
3.
4.

Scderea pH-ului plasmatic


Solubilitatea
Creterea temperaturii
Coeficientul de difuzie

55.Cine determin evacuarea bilei:


1.
2.
3.
4.

Secretina
Colecistokinina
Enterokinaza
Vagul

56.Care muchi se gsesc n loja posterioar a coapsei:


1.
2.
3.
4.

Solear
Tibial posterior
Croitor
Semitendinos
262

57.Care nervi cranieni sunt motori:


1.
2.
3.
4.

V
VII
IX
III

58.Despre absorbia fierului sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

Se realizeaz n jejun
Se face n ileon
Este stimulat de ctre vitamina C
Este favorizat de factorul intrinsec

59.Glucagonul determin:
1.
2.
3.
4.

Stimularea secreiei biliare


Proteoliz
Gluconeogenez
Lipoliz

60.Care sunt glucidele majore ale dietei:


1.
2.
3.
4.

Sucroza
Maltoza
Amidonul
Celuloza

263

RSPUNSURI:

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. B (pg. 22)
2. D (pg. 26, 27)
3. E (pg. 69)
4. D (pg. 73)
5. D (pg. 87)
6. B (pg. 18)
7. C (pg. 23)
8. E (pg. 42, 45)
9. B (pg. 90, 91)
10. B (pg. 114)
11. C (pg. 109, 125)
12. B (pg. 50)
13. D (pg. 70)
14. D (pg. 42)
15. C (pg. 23)
16. E (pg. 60)
17. C (pg. 50)
18. A (pg. 78)
19. C (pg. 54)
20. C (pg. 103)
21. E (pg. 58)
22. B (pg. 71)
23. E (pg. 19)
24. C (pg. 59)
25. E (pg. 81)
26. D (pg. 97)
27. C (pg. 27)
28. C (pg. 104)
29. D (pg. 100)
30. D (pg. 21)

31. A (pg. 20, 21, 22, 23)


32. A (pg. 63)
33. E (pg. 75, 80)
34. B (pg. 108)
35. B (pg. 77)
36. A (pg. 56)
37. D (pg. 59, 75)
38. A (pg. 26, 27, 28)
39. B (pg. 120, 121)
40. C (pg. 74)
41. D (pg. 20, 21)
42. B (pg. 60)
43. C (pg. 88)
44. B (pg. 35)
45. A (pg. 19, 30)
46. B (pg. 55)
47. C (pg. 121)
48. B (pg. 87)
49. C (pg. 27, 28)
50. A (pg. 49, 97)
51. B (pg. 23)
52. A (pg. 120)
53. E (pg. 11)
54. B (pg. 100)
55. C (pg.78, 79)
56. D (pg. 70)
57. D (pg. 26)
58. E (pg. 81)
59. E (pg. 60)
60. B (pg. 80)

264

TEST 6
ntrebri realizate de Asist. Univ.Dr. Ioana Rusu
COMPLEMENT SIMPLU
1. Indicai afirmaiile reale referitoare la artere:
A. Asigur fora motrice a sistemului cardio-vascular
B. Sunt rezervoare de snge
C. Sunt conducte de distribuie
D. Reprezint teritoriul vascular la nivelul cruia au loc schimburile de substane i gaze
E. Impun deplasarea sngelui ntr-un singur sens

2. Debitul sangvin renal este de:


A. 72 l/h
B. 25% din debitul cardiac de repaus
C. 125 ml/min
D. 420 l/100g esut/min
E. Zilnic 180 l

3. Fibrele preganglionare ale micului nerv splanhnic ajung la nivelul:


A. Vezica urinar
B. Cec
C. Ganglion juxtavisceral
D. Poriunea iniial a intestinului subire
E. Splina

4. Melatonina - afirmaii reale:


A. Moduleaz activitile celulare
B. Este principalul hormon hipoglicemiant
C. Stimuleaz activitatea glandelor sexuale
D. Este secretat n timpul zilei
E. Acioneaz i asupra metabolismului mineral

5. n reglarea hormonal a funciilor tubului digestiv particip:


A. Gastrina stimuleaz secreia bilei
B. Glucagonul inhib secreia de bil
C. Parathormonul scade absorbia intestinal a calciului
D. Gastrina inhib motilitatea tubului digestiv
E. Glucagonul inhib secreia de suc gastric

6. Teaca Henle afirmaii reale:


A. Nu exist la nivelul axonilor neuronilor din SNP
B. Se dispune n jurul tecii de mielin
C. Are rol n metabolismul neuronului
D. Reprezint membrana plasmatic a celulei Schwann la limita cu esutul conjunctiv din jur
E. Are rol n permeabilitate i rezisten
265

7. Reabsorbia obligatorie a apei are loc la nivelul:


A. Tub contort distal
B. Ansa Henle
C. Capsula Bowman
D. Tub contort proximal
E. Nici un rspuns corect

8. La mijlocul benzii I se afl:


A. Discul clar
B. Membrana Z
C. Banda H
D. Discul ntunecat
E. Banda A

9. Transformarea stimulilor electrici de la nivelul celulelor fotoreceptoare


n senzaii de lumin, culoare, form se realizeaz la nivelul:
A. Celulelor cu conuri
B. Retinei
C. Ariilor vizuale
D. Corpului geniculat extern din metatalamus
E. Radiaiilor optice

10. Din foia embrionar mezodermal se formeaz:


A. Ficatul
B. Pielea
C. Mduva spinrii
D. Vagin
E. Medulosuprarenala

11. Numrul foliculilor primordiali la nivelul ovarului este de:


A. 300 400
B. 3000
C. 4000
D. Cteva sute de mii
E. 4.000.000

12. Efect anabolic proteic, la nivel hepatic au urmtorii hormoni, cu


excepia:
A. Insulina
B. STH
C. Glucagon
D. Testosteron
E. Cortizol

13. Sacii de stocare a calciului se afl la nivelul fibrei musculare:


A. La mijlocul sarcomerului
B. Printre miofibrile, de o parte i alta a sarcomerului
C. Sub sarcolem
266

D. Printre proteinele contractile


E. La nivelul jonciunii acto-miozinice

14. Numrul receptorilor chimici n celulele gustative este cel puin de:
A. 1
B. 2
C. 3
D. 13
E. 50

15. Glucoza si fructoza pot rezulta sub aciunea:


A.
B.
C.
D.
E.

Lactaza
Maltaza
Alfa amilaza
Zaharaza
Izomaltaza

16. Indicai afirmaia real referitoare la extensibilitatea muscular:


A. Se datoreaz proprietilor membranei celulare
B. Substratul anatomic l reprezint fibrele conjunctive i elastice din muchi
C. Baza anatomic o reprezint fibrele elastice din structura perimisiumului
D. Este proprietatea muchiului de a se alungi activ sub aciunea unei fore exterioare
E. Este proprietatea specific a muchilor de a se deforma sub aciunea unei fore

17. Nucleaza poate fi secretat:


A. Celule ale glandelor oxintice
B. Celule exocrine ale acinilor pancreatici
C. Hepatocite
D. Nucleu
E. Celule epiteliale intestinale.

18. Inhibiia condiionat afirmaii false:


A. Apare n interiorul focarului cortical activ
B. Este determinat de stimuli din afara focarului cortical activ
C. Este specific scoarei cerebrale
D. Se manifest prin diminuarea sau sistarea unei activiti anterioare
E. Este un rspuns extrem de mobil

19. Stimularea transportului aminoacizilor prin membrana celular


muscular este realizat de urmtorul hormon :
A. Estrogen
B. Tiroxina
C. Glucagon
D. Cortizol
E. Insulina

20. Indicai afirmaia fals:


A. Aparatul genital masculin este format din testicul, conducte spermatice, prostat, glande
bulbouretrale i organe genitale externe

267

B. Venele uterine se deschid n venele iliace interne


C. n fiecare lun, ncepnd cu pubertatea i pn la menopauz, un folicul cavitar devine
folicul matur
D. Mamela este format din glanda mamar i diferite pri moi care o nconjoar
E. Bursa scrotal este o pung cutanat

21. Hiperglicemia prin glicogenoliza hepatic este realizat de:


A. Insulina
B. STH
C. Cortizol
D. Adrenalina
E. ADH

22. n timpul ovulaiei, din trompa uterin este expulzat:


A. Ovulul
B. Foliculul ovarian matur
C. Corpul galben
D. Ovocitul de ordinul II
E. Nici un rspuns corect

23. Indicati rspunsul incorect referitor la parathormon:


A. Inhib reabsorbia tubular a fosfailor anorganici
B. Crete absorbia intestinal a calciului
C. Produce hipofosfatemie
D. Controleaz secreia vitaminei D3
E. Reine potasiu

24. Presiunea intravezicala de 5-10 cm H2O se realizeaz la un volum de


urin de:
A. 30 ml
B. 200 -300 ml
C. 30 50 ml
D. 300 400 ml
E. 20 30 ml

25. Fecundaia are loc n:


A. Vagin
B. Uter
C. Ovar
D. Treimea proximal a trompei uterine
E. Treimea distal a trompei uterine

26. Nu sunt secretai de celule epiteliale secretorii, urmtorii hormoni:


A. STH
B. PTH
C. Tiroxina
D. ADH
E. Toi sunt secretai

268

27. Contracia iniial a vezicii urinare determin:


A. Inhib contracia reflex
B. Scade descrcarea de impulsuri de la receptorii vezicali
C. Inhib reflexul timp de cteva minute sau uneori o or
D Crete umplerea vezicii urinare
E. Crete descrcarea de impulsuri de la receptorii vezicali

28. Indicai afirmaia real referitoare la cmpul macular:


A. Reprezint cmpul vizual al fiecrui ochi
B. Reprezint spaiul cuprins cu privirea
C. Se suprapune n mare parte cu cmpul vizual al celuilalt ochi
D. Reprezint abilitatea vederii n profunzime
E. Nici un rspuns corect

29. Alegei structura care face parte att din mediile refringente, ct i din
aparatul dioptric ocular:
A. Corp vitros
B. Umoare apoas
C. Cristaloida
D. Cornee
E. Camera vitroas.

30. Indicai afirmaia real referitoare la presiunea pleural:


A. Este presiunea din interiorul alveolelor pulmonare
B. Este considerat de 0 cm H20, n timpul inspiraiei
C. Presiunea este negativ datorit suciunii permanente a lichidului din acest spaiu
D. Este +1 cm H20, n timpul expiraiei
E. Nu variaz cu fazele respiraiei

COMPLEMENT MULTIPLU
31. Pavlov a explicat mecanismul elaborrii reflexului conditionat pe baza
apariiei unor conexiuni ntre centrii corticali ai analizatorilor:
1. Vizual
2. Olfactiv
3. Auditiv
4. Gustativ

32. Posterior, scheletul toracelui este format din:


1. Stern
2. 12 perechi de coaste
3. Clavicula
4. 12 vertebre toracale.

33. La nivelul unei artrodii, se pot gsi urmtoarele tipuri de esuturi:


1. esut conjunctiv lax
2. esut cartilaginos fibros
3. esut moale elastic
269

4. esut moale fibros

34. Indicai afirmaiile false referitoare la canalul medular:


1. Se formeaz prin suprapunerea orificiilor vertebrale
2. La adult conine esut adipos cu rol de rezerv
3. Adpostete mduva spinrii
4. Reprezint cavitatea din interiorul diafizelor oaselor lungi.

35. Stimularea parasimpatic a ureterelor determin:


1. Scade frecvena undelor peristaltice
2. Contract sfincterul vezical intern
3. Scade intensitatea contraciei
4. Crete frecvena undelor peristaltice

36. Indicai afirmaiile reale:


1. Dura mater este separat de pereii canalului ependimar prin spaiul epidural
2. Arahnoida este o membran conjunctivo-vascular
3. Pia mater are rol trofic, ntruct n grosimea ei se gsesc vase care conin lichid
cefalorahidian
4. Substana reticulat medular este mai bine individualizat n regiunea cervical

37. La contactul dintre substanele sapide i celulele receptoare ale


mugurelui gustativ se produc urmtoarele, cu excepia:
1. Substanele chimice ptrund n membrana microvililor
2. Se produce analiza gustului i calitile de percepie
3. Se deschid canalele ionice de la nivelul membranei celulei receptoare gustative
4. La polul bazal al celulelor gustative sosesc terminaii nervoase ale nervilor VII, IX, X

38. Funciile majore ale aparatului cardiovascular sunt:


1. Distribuirea substanelor nutritive tuturor celulelor din organism
2. Colectarea produilor tisulari de catabolism pentru a fi excretai
3. Distribuirea oxigenului tuturor celulelor din organism
4. Asigur schimburile de substane i gaze

39. Indicai celulele care nu sunt haploide:


1. Spermatozoid
2. Primul globul polar
3. Al doilea globul polar
4. Ovocit de ordinul I

40. Indicai efectele realizate de nervii pelvieni:


1. Stimuleaz secreia exocrin pancreatic
2. Relaxeaz sfincterul anal intern
3. Determin secreie salivar apoas
4. Contract muchiul detrusor vezical

41. Muchii mimicii sunt:


1. Muchiul occipital
2. Muchii maseteri
270

3. Muchiul temporal
4. Muchii masticatori

42. Apa este atras osmotic din tub n interstiiu, ca urmare a reabsorbiei:
1. Glucozei
2. Ionul de K
3. Sruri
4. Acid uric

43. Neuronii de asociaie pot realiza legtura ntre:


1. Leag regiuni din aceiai emisfer cerebral
2. Leag neuronul viscerosenzitiv din posterioar a cornului lateral i dendritele neuronilor
visceromotori din anterioar a cornului lateral
3. Leag neuronul somatosenzitiv din coarnele posterioare medulare i neuronul somatomotor
din coarnele anterioare
4. ntre structurile nervoase ale diencefalului

44. Microcirculaia se realizeaz prin:


1. Arteriole
2. Metarteriole
3. Venule
4. Capilare

45. Cauzele posibile ale creterii brute a secreiei de gonadotropine nu


sunt:
1. Ovulaia i formarea corpului galben sunt stimulate de LH
2. Estrogenul are efect de feedback pozitiv, stimulnd secreia pituitar a gonadotropinelor
3. Creterea i maturarea foliculului sunt stimulate de FSH
4. Anumite celule foliculare ncep s secrete progesteron n cantiti mici, dar n cretere, cu
aproximativ o zi naintea vrfului preovulator al LH-ului

46. Indicai factorii care influeneaz metabolismul bazal:


1. Vrsta
2. Hormonii tiroidieni
3. Greutatea corporal
4. STH

47. Debitul cardiac scade n:


1. Febra
2. Altitudine
3. Sarcin
4. Somn

48. Indicai care efecte nu aparin extrasului de timus:


1. Efecte metabolice
2. Stimularea mineralizrii osoase
3. Hipoglicemiant
4. Aciune de frnare a dezvoltrii gonadelor

271

49. Neuroni multipolari pot exista n:


1. Scoara cerebral
2. Celule mitrale
3. Coarne anterioare medulare
4. Neuroni de asociaie

50. Biochimic, membranele nefrocitului conin:


1. ATP
2. Microvilli
3. Mitocondrii
4. Pompe metabolice

51. Conexiunea funcional electric dintre atrii i ventriculi este realizat


de:
1. Sinciiul funcional atrial
2. Fasciculul atrioventricular His
3. Sinciiul funcional ventricular
4. Nodulul atrio-ventricular

52. Componentele spermatozoidului sunt urmtoarele, cu excepia:


1. Piesa mijlocie
2. Acrozom
3. Flagel sau piesa terminal
4. Gt

53. Neurofibrilele au rol n:


1. Mecanic
2. Conducerea impulsului nervos
3. Susinere
4. Metabolismul neuronal

54. Boala Conn se caracterizeaz prin urmtoarele, cu excepia:


1. Obezitate
2. Adinamie
3. Diabet
4. Hipotensiune

55. Receptorii maculari din sacul pot detecta:


1. Viteza de deplasare a capului
2. Acceleraia orizontal
3. Viteza de deplasare a corpului
4. Acceleraia vertical

56. Mucusul nu este secretat de:


1. Celule speciale din epiteliul intestinal
2. Celule speciale din criptele Lieberkuhn
3. Glandele oxintice
4. Celulele exocrine ale acinilor pancreatici

272

57. Stratul celulelor receptoare cu conuri nu este n contact cu:


1. Celulele orizontale
2. Celule amacrine
3. Membrana limitant extern
4. Membrana limitant intern

58. Substane active n organism sunt:


1.Transportatori ai diferitelor substane
2. Toi hormonii
3. Factori de coagulare
4. Enzime

59. Indicai afirmaiile false referitoare la pancreas:


1. Insulele Langerhans sunt nconjurate de acinii pancreatici
2. Pe marginea superioar a pancreasului se afl trunchiul celiac
3. Celulele care secret insulina sunt n proporie de 60 70 %
4. Acinii pancreatici sunt nconjurai de insulele Langerhans

60. Indicai efectele adrenalinei la nivelul aparatului cardiovascular:


1. Crete excitabilitatea inimii
2. Stimuleaz catabolismul acizilor grai
3. Dilatarea vaselor musculare
4. Bronhodilataie

273

RSPUNSURI

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. C (pg.90)
2. 1200 ml/min x 60
min=72000ml/h=72l/h A (pg.103)
3. C (pg.36 fig.41)
4. E (pg.60)
5. E (pg.57, 59, 60, 77)
6. E (pg.14,15)
7. D (pg.104)
8. B (pg.70 fig.72)
9. C (pg.47)
10. D (pg.123 fig.110)
11. D (pg.119)
12. C (pg. 111, 57, 60)
13. C (pg.70 fig.72)
14. D (pg.43)
15. D (pg.80)
16. B (pg.70)
17. B (pg.78)
18. B (pg.32)
19. E (pg.59)
20. C (pg.117, 119)
21. D (pg.57, 59)
22. E (pg.120)
23. E (pg.59)
24. C (pg.105)
25. E (pg.122)
26. D (pg.11, 54)
27. E (pg.105)
28. E (pg.47 fig.51; pg.48)
29. D (pg.45)
30. C (pg.98)

31. B (pg.32)
32. D (pg.65)
33. C (pg.11, 67)
34. C (pg.66, 64)
35. D (pg.105)
36. D (pg.19)
37. C (pg.43)
38. A (pg.90)
39. D (pg.119, 121)
40. C (pg.35, 36)
41. B (pg.68)
42. B (pg.104)
43. A (pg.31, fig.40)
44. E (pg.90)
45. B (pg. 120)
46. A (pg.113)
47. D (pg.90)
48. B (pg.60)
49. E (pg.14, 32, 42)
50. D (pg.104)
51. C (pg.90)
52. B (pg.121-fig.108)
53. A (pg.14)
54. E (pg.56, 57)
55. D (pg.52)
56. D (pg.78, 79)
57. C (pg.45 fig.49)
58. D (pg.111)
59. D (pg.59; fig.61)
60. B (pg.57)

274

TEST 7
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Mihalea Daniela

COMPLEMENT SIMPLU
1. Urmtoarele afirmaii privind epifizele oaselor lungi sunt adevrate, cu
excepia:
A. Osificarea lor ncepe nainte de a ajunge la dimensiunile definitive
B. Sunt alctuite din esut osos spongios
C. Sunt acoperite de cartilaj hialin
D. n jurul vrstei de 20-25 ani se sudeaz la diafize
E. La nivelul lor apar centri secundari de osificare

2. Capilarele arterei hepatice se deschid n:


A. Vena centrolobular
B. Capilarele sinusoide ale venei porte
C. Canalul hepato-coledoc
D. Celulele hepatice
E. Canaliculele biliare

3. Posterior de chiasma optic se afl:


A. Glanda pineal
B. Epifiza
C. Tractul olfactiv
D. Nervul optic
E. Hipofiza

4. Artera iliac intern nu vascularizeaz:


A. Vezica urinar
B. Prostata
C. Uterul
D. Epididimul
E. Ovarul

5. Enzima care scindeaz chilomicronii trecui n snge este:


A. Lipoproteinlipaza
B. Fosfolipaza
C. Colesterol-lipaza
D. Adenilatkinaza
E. Enterokinaza

6. Care nerv cranian nu are originea aparent la nivelul bulbului:


A. Nervul XII
B. Nervul IX
C. Nervul X
D. Nervul XI
275

E. Nervul V

7. Vena suprahepatic se vars n:


A. Vena renal dreapt
B. Vena mezenteric superioar
C. Vena mezenteric inferioar
D. Vena cav inferioar
E. Vena port

8. Fisura median anterioar este separat de comisura cenuie prin:


A. Cornul anterior
B. Cordonul anterior
C. Substana reticulat
D. Comisura alb
E. Canalul ependimar

9. La nivelul dermului nu se gsesc:


A. Anexe cutanate
B. Terminaii nervoase
C. Glomerulii glandelor sudoripare
D. Vase de snge
E. Vase limfatice

10. Corpul geniculat medial este situat:


A. Inferior de talamus
B. Superior de talamus
C. Lateral de talamus
D. Medial de talamus
E. Superior de corpul calos

11. Anterior de muchiul drept abdominal se afl:


A. Muchiul oblic extern
B. Muchiul oblic intern
C. Muchiul transvers abdominal
D. Muchiul pectoral mare
E. Muchiul piramidal

12. Secreia de renin este redus de:


A. Glucagon
B. Glucocorticoizi
C. Hormonii tiroidieni
D. Adrenalin
E. Vasopresin

13. Sistemul endocrin regleaz n principal:


A. Activitatea musculaturii viscerale
B. Funciile metabolice
C. Activitatea glandelor exocrine
D. Activitatea musculaturii scheletice
276

E. Activitatea glandelor endocrine

14. Fibrele senzitive anulospirale se gsesc:


A. n poriunea central a fibrelor intrafusale cu sac nuclear
B. n poriunea central a fibrelor intrafusale cu lan nuclear
C. La periferia poriunii centrale a fibrelor intrafusale cu sac nuclear
D. La periferia poriunii centrale a fibrelor intrafusale cu lan nuclear
E. n poriunea central a tuturor fibrelor intrafusale

15. Pe marginea superioar a pancreasului se afl:


A. Canalul coledoc
B. Vezica biliar
C. Ficatul
D. Trunchiul celiac
E. Flexura duodeno-jejunal

16. Cilii celulelor auditive ptrund n:


A. Membrana tectoria
B. Membrana vestibular
C. Membrana reticulat
D. Membrana otolitic
E. Membrana bazilar

17. Spasmofilia apare n lipsa vitaminei:


A. Calciferol
B. Riboflavin
C. Tiamin
D. Cobalamin
E. Nicotinamid

18. Care glande endocrine sunt alctuite din celule dispuse n cordoane:
A. Glanda tiroid
B. Epifiza
C. Pancreasul endocrin
D. Timusul
E. Glandele paratiroide

19. Care muchi realizeaz extensia labei piciorului:


A. Muchiul tibial anterior
B. Muchii flexori ai degetelor
C. Muchii extensori ai degetelor
D. Muchii peronieri
E. Muchiul triceps sural

20. Nu particip la meninerea echilibrului:


A. Analizatorul vizual
B. Analizatorul vestibular
C. Cerebelul
D. Analizatorul olfactiv

277

E. Analizatorul kinestezic

21. Care receptori din tegument se adapteaz foarte rapid:


A. Terminaiile nervoase libere
B. Corpusculii Vater-Pacini
C. Discurile tactile Merkel
D. Corpusculii Meissner
E. Receptorii olfactivi

22. Care dintre urmtorii nervi cranieni nu este nerv motor:


A. Nervul III
B. Nervul IV
C. Nervul VII
D. Nervul XI
E. Nervul XII

23. Sngele venos de la peretele posterior al abdomenului este colectat de:


A. Venele intercostale
B. Venele renale
C. Venele cave
D. Venele iliace interne
E. Venele lombare

24. Cristalinul delimiteaz posterior:


A. Camera anterioar
B. Camera posterioar
C. Camera vitroas
D. Coroida
E. Retina

25. Nervul cranian VII se distribuie n urmtoarele regiuni, cu excepia:


A. Temporal
B. Occipital
C. Zigomatic
D. Cervical
E. Mandibular

26. n lobulul hepatic nu se afl:


A. Celule hepatice
B. Vena centrolobular
C. Vene hepatice
D. Capilare sinusoide
E. Canalicule biliare

27. Care dintre urmtorii hormoni determin hipocolesterolemie:


A. Glucagonul
B. Glucocorticoizii
C. Insulina
D. Tiroxina

278

E. Adrenalina

28. Care nerv cranian nu conine fibre parasimpatice:


A. Nervul III
B. Nervul V
C. Nervul VII
D. Nervul IX
E. Nervul X

29. Care dintre urmtoarele afirmaii privind splina este fals:


A. Este alctuit din esut reticulat
B. Este organ abdominal
C. Aparine sistemului circulator
D. Capsula ei este contractat de adrenalin
E. Sngele venos este colectat de vena splenic, care se vars n vena cav inferioar

30. n structura unei viloziti intestinale nu se afl:


A. Epiteliu cilindric unistratificat
B. Reea capilar
C. Vas chilifer central
D. Celule secretoare Brnner
E. Venule

COMPLEMENT GRUPAT
31. Celule cilindrice ciliate i neciliate se gsesc n:
1. Mucoasa bronhiolelor
2. Epiteliul traheal
3. Mucoasa bucal
4. Mucoasa tubului digestiv

32. Ciclul ovarian este nsoit de modificri la nivelul:


1. Uterului
2. Glandei mamare
3. Vaginului
4. Bulbilor vestibulari

33. Vitaminele liposolubile se absorb n:


1. Intestinul distal
2. Stomac
3. Colon
4. Intestinul proximal

34. n ce perioad a ciclului cardiac ventriculele sunt caviti nchise:


1. n sistola atrial
2. n diastola izovolumetric
3. La sfritul diastolei generale
4. n faza de contracie izovolumetric
279

35. n imunitate intervin:


1. Limfocitele B
2. Tocoferolul
3. Limfocitele T
4. Monocitele

36. n structura unei fibre musculare striate se gsesc urmtoarele


elemente:
1. Mitocondrii
2. Miofibrile
3. Nuclei
4. Saci de stocare a calciului

37. Care dintre urmtorii hormoni sunt esenial pentru dezvoltarea


anatomic a snilor n timpul sarcinii:
1. Estrogenii
2. Hormonul mamotrop
3. Progesteronul
4. Prolactina

38. Ovarul este vascularizat de ramuri din:


1. Artera ruinoas intern
2. Artera uterin
3. Artera iliac comun
4. Artera ovarian

39. Muchiul sfincter intern al vezicii urinare mpiedic ptrunderea urinei


n:
1. Corpul vezicii urinare
2. Colul vezical
3. Uretere
4. Uretr

40. Volumul btaie depinde de:


1. Fora de contracie a ventriculului
2. Volumul de snge aflat n ventricul la sfritul diastolei
3. Presiunea sanguin
4. Efortul fizic

41. Cantitatea de oxigen care se combin cu hemoglobina depinde de:


1. Presiunea parial a oxigenului plasmatic
2. Temperatur
3. Ph-ul plasmatic
4. Presiunea parial a dioxidului de carbon plasmatic

42. Nazofaringele comunic cu:


1. Cavitatea bucal
280

2. Urechea medie
3. Esofagul
4. Cavitatea nazal

43. Au rol n diviziunea celular:


1. Corpusculii lui Palade
2. Tocoferolul
3. Ergastoplasma
4. Centrozomul

44. Care dintre urmatoarele structuri sunt membrane seroase:


1. Membrana bazilar
2. Perimetrul
3. Albugineea
4. Pleura

45. Rinichiul poate fi afectat n:


1. Hipertensiunea arterial
2. Hipersecreia de STH
3. Deficitul de insulin
4. Hipersecreia de insulin

46. n ventriculul IV se deschid:


1. Ventriculii laterali
2. Apeductul mezencefalic Sylvius
3. Ventriculul III
4. Canalul medular central

47. Care dintre urmtorii hormoni reduc debitul urinar:


1. Hormonii tiroidieni
2. Adrenalina
3. Insulina
4. Vasopresina

48. Fibrele simpatice preganglionare fac sinaps n:


1. Ganglioni intramurali
2. Ganglioni prevertebrali
3. Ganglioni juxtaviscerali
4. Ganglioni paravertebrali

49. n bulb se afl deutoneuronul nervilor:


1. VII
2. IX
3. X
4. VIII

50. Ovarul este legat de:


1. Uter
2. Vagin

281

3. Trompa uterin
4. Vezica urinar

51. Organe limfoide periferice sunt:


1. Ganglionii limfatici
2. Amigdalele
3. Splina
4. Timusul

52. Care organe sunt alctuite din lobuli:


1. Testiculul
2. Timusul
3. Ficatul
4. Hipofiza

53. Rectul este vascularizat de:


1. Artera mezenteric superioar
2. Artera mezenteric inferioar
3. Artera ruinoas intern
4. Artera iliac intern

54. Fora de contracie a miocardului este influenta de:


1. Adrenalin
2. Hormonii tiroidieni
3. Glucagon
4. Grosimea pereilor inimii

55. n bursa scrotal se afl:


1. Testiculul
2. Canalul deferent
3. Epididimul
4. Canalul deferent

56. Se proiecteaz cortical difuz impulsurile conduse prin:


1. Cile sensibilitii tactile grosiere
2. Cile sensibilitii interoceptive
3. Cile sensibilitii proprioceptive
4. Sistemul reticulat activator ascendent

57. Suprafaa cerebelului este brzdat de anuri ce delimiteaz:


1. Lobi
2. Lamele
3. Lobuli
4. Folii

58. Bila este necesar pentru:


1. Digestia lipidelor
2. Excreia colesterolului
3. Excreia bilirubinei
4. Absorbia lipidelor
282

59. Inima este inervat de:


1. Fibre din ganglionii simpatici toracali T1-T4
2. Fibre din ganglionii simpatici cervicali
3. Fibre din nervul X
4. Fibre din nervii splanhnici

60. Artera uterin vascularizeaz:


1. Uterul
2. Trompele uterine
3. Vaginul
4. Ovarele

283

RSPUNSURI

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. A (pg. 11, 63)


2. B (pg. 78, fig. 82)
3. E (pg. 54)
4. D (pg. 88, 118)
5. A (pg. 110)
6. E (pg. 26, fig. 25)
7. D (pg. 87, fig. 88)
8. D (pg. 19, fig. 19)
9. C (pg. 38)
10. A (pg. 51, fig. 55)
11. E (pg. 68)
12. D (pg. 35)
13. B (pg. 13)
14 A (pg. 41, fig. 43)
15. D (pg. 59, fig. 61)
16. C (pg. 50)
17. A (pg. 114)
18. E (pg. 11)
19. B (pg. 70)
20. D (pg. 51)
21. B (pg. 39)
22. C (pg. 26)
23. E (pg. 88)
24. B (pg. 44, fig. 48)
25. B (pg. 27, fig. 28)
26. C (pg. 78, fig. 82)
27. D (pg. 58)
28. B (pg. 27)
29. E (pg. 11, 57, 89)
30. E (pg. 81, fig. 85)

31. C (pg. 11)


32. A (pg. 119)
33. C (pg. 77, 81)
34. C (pg. 92)
35. A (pg. 85, 114)
36. E (pg. 70, fig.72)
37. B (pg. 123)
38. C (pg. 116, 117)
39. C (pg. 105)
40. E (pg. 90)
41. A (pg. 100)
42. C (pg. 49, 74)
43. C (pg. 7, 114)
44. C (pg. 97, 117)
45. A (pg. 55, 60, 93)
46. C (pg. 30, fig. 36)
47. C (pg. 35, 55)
48. C (pg. 33)
49. E (pg. 27, 28)
50. B (pg. 116, fig. 102)
51. A (pg. 60)
52. A (pg. 60, 78 fig. 82, 118)
53. C (pg. 88)
54. E (pg. 35, 58, 60, 91)
55. E (pg. 117, fig. 103)
56. C (pg. 21, 38)
57. E (pg. 29)
58. E (pg. 78)
59. A (pg. 36, fig. 41)
60. E (pg. 117)

284

TEST 8
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Tulin Adrian
COMPLEMENT SIMPLU
1. Glicemia normal se menine n urmtoarele limite:
A.
B.
C.
D.
E.

70-100 mg la 100 ml snge


45-100 mg la 100 ml snge
70-160 mg la 100 ml snge
100-140 mg la 100 ml snge
100-200 mg la 100 ml snge

2. Selectai afirmaia adevrat referitoare la rolul plastic al


proteinelor:
A. Arderea a 1g de proteine furnizeaz 4,1 kcal
B. Proteinele
reprezint
precursorul
hormonilor
glucocorticoizi
mineralocorticoizi
C. Proteinele joac rol de transportor
D. Proteinele intr n structura esutului osos
E. Proteinele reprezint principalul rezervor energetic din organism

3. Selectai afirmaia fals referitoare la funciile salivei:


A.
B.
C.
D.
E.

Meninerea echilibrului hidro electrolitic


Excreia unor substane endogene (uree, creatinin, acid uric)
Favorizeaz vorbirea
Inhibarea senzaiei gustative
Rol bactericid prin lizozim

4. Selectai perechea de nervi cranieni cu originea aparent n anul


preolivar
A.
B.
C.
D.
E.

X
XI
XII
IX
VII

5. Selectai afirmaia fals referitoare la efectele stimulrii simpatice


A.
B.
C.
D.
E.

Scade secreia salivar


Inhib glicogenoliza
Stimuleaz secreia exocrin pancreatic
Reduce debitul urinar
Reduce secreia de renin

6. Bulbii firului de pr se gsesc la nivelul


A. Stratului cornos al epidermului
B. Dermului
285

C. Hipodermului
D. esutului adipos
E. Stratului germinativ al epidermului

7. Selectai afirmaia corect referitoare la fusurile neuromusculare:


A.
B.
C.
D.
E.

Se ramific n toat grosimea capsulei articulare


Transmit sensibilitatea dureroas articular
Sunt situate la jonciunea muchi tendon
Monitorizeaz continuu tensiunea produs n tendoane
Sunt diseminate printre fibrele musculare striate

8. Cu privire la funciile rinichiului selectai afirmaia fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Glicogenogenez
Gluconeogenez
Activarea vitaminei D3
Formarea i eliberarea reninei
Formarea i eliberarea eritropoietinei

9. Dintre urmtorii hormoni selectai pe cel care nu are rol catabolizant:


A.
B.
C.
D.
E.

Glucagon
Insulina
Corizol
Hidrocortizon
Adrenalina

10.Din urmtoarea enumerare selectai celula haploid:


A.
B.
C.
D.
E.

Spermatogonie
Ovocit primar
Ovogonie
Spermatocit primar
Spermatida

11.Referitor la testicul selectai afirmaia adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

Testiculul are forma unei virgule


Testiculul este nvelit de o membrane conjunctiv elastic numit albuginee
n fiecare testicul se gsesc 2-3 lobuli testiculari
Tunicile testiculului se continu cu structurile peretelui anterior abdominal
Testiculul este o gland mixt exocrin i endocrin situat n pelvis

12.Hormonul care stimuleaz ovulaia i formarea corpului galben este


reprezentat de:
A.
B.
C.
D.
E.

LH
FSH
Estrogen
Progesteron
Prolactin

286

13.Selectai muchii care nu aparin muchilor antero laterali ai


abdomenului:
A.
B.
C.
D.
E.

Marii dorsali
Oblici externi
Oblici interni
Drepi abdominali
Transveri ai abdomenului

14.Oasele care aparin gambei sunt:


A.
B.
C.
D.
E.

Femur
Tibia i fibul
Radius i ulna
Humerus
Oase carpiene

15.Referitor la calea vestibular selectai afirmaia adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

Primul neuron se afl la nivelul ganglionului spinal Corti


Axonii primului neuron formeaz nervul cohlear
Axonul celui de-al patrulea neuron se proiecteaz n girul temporal superior
Fasciculul vestibulo-nuclear controleaz tonusul muscular
Axonii primului neuron formeaz nervul vestibulo-cohlear.

16.Referitor la celulele cu conuri selectai afirmaia fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt adaptate pentru vederea la lumin slab


Sunt celule nervoase modificate
Sunt mai numeroase n pat galben
Sunt n numr de 6-7 milioane
n fovea centralis exist numai celule cu conuri

17.Selectai afirmaia adevrat referitoare la labferment:


A.
B.
C.
D.
E.

Are rol n protecia mucoasei gastrice


Coaguleaz laptele
Transform paracazeinatul de calciu n cazeinogen solubil
Hidrolizeaz lipidele
Scindeaz proteinele n aminoacizi

18.Referitor la glandele oxintice selectai afirmaia fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt localizate la nivelul fundului gastric


Secret HCl
Secret pepsinogen i mucus
Conin celule G i celule mucoase
Secret factor intrinsec

19.Referitor la rspunsul imun specific selectai afirmaia adevrat:


A. Rspunsul imun secundar se realizeaz pe seama limfocitelor cu memorie la un contact
ulterior cu acelai antigen
B. Aprarea specific este prezent la toi oamenii (nnscut)
C. Este o aprare primitiv
287

D. Este o aprare foarte prompt


E. Este o aprare cu eficacitate medie

20.Selectai componentele care nu aparin plasmei sangvine


A.
B.
C.
D.
E.

Na
Ca
Globuline
Fibrinogen
Pepsinogen

21.Reprezint glande anexe ale tubului digestive urmtoarele, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Pancreas
Ficat
Splina
Glande parotide
Glande submandibulare

22.Saliva este implicat n urmtoarele procese, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Excreia unor substane endogene (uree, creatinin, acid uric)


Elaborarea senzaiei gustative
ncepe procesul de digestie al amidonului
Rol bactericid
Concentrarea bilei la nivelul cavitii bucale

23.Referitor la cristalin selectai afirmaia adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

Conine celule cu conuri i bastonae


Are form rotund, consisten gelatinoas i este opac
Ocup camera vitroas
Este nvelit de o capsul elastic cristaloid
Se ntinde posterior de ora serrata

24.Referitor la metatalamus selectai afirmaia adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

Reprezint releu al sensibilitilor vizual i auditiv


Rol de reglare i coordonare a metabolismului intermediar
Rol n secreia endocrin
Rol n termoreglare
Releu pentru toate sensibilitile cu excepia celor olfactive, vizuale i auditive

25.Al doilea neuron al cii vestibulare se gsete n:


A.
B.
C.
D.
E.

Ganglionul Scarp
Ganglionul Corti
Talamus
Punte
Bulb

26.Receptorii analizatorului olfactiv sunt reprezentai de:


A. Baroreceptori
B. Chemoreceptori
288

C. Muguri gustativi
D. Celule cu conuri i bastonae
E. Crestele ampulare

27.Primul neuron al cii olfactive este reprezentat de ctre:


A.
B.
C.
D.
E.

Celule bipolare avnd o dendrit scurt i groas


Celule cu conuri
Celule cu bastonae
Celule ciliate interne
Celule ciliate externe

28.Selectai afirmaia adevrat referitoare la vezica urinar:


A.
B.
C.
D.
E.

Muchiul corpului vezical este denumit adeseori i sfincter extern


Sfincterul intern este n ntregime muchi neted
Trigonul reprezint cea mai mare parte a vezicii
Tonusul muchiului colului vezical stimuleaz ptrunderea urinii la nivelul uretrei
Sfincterul extern nu poate preveni miciunea

29.Selectai afirmaia adevrat referitoare la capacitatea vital:


A. Este egal cu suma dintre volumul curent i volumul inspirator de rezerv
B. Reprezint cantitatea de aer pe care o persoan o poate respira
C. Reprezint volumul maxim pe care o persoan l poate scoate din plmni dup o
inspiraie maxim
D. Reprezint cantitatea de aer care rmne n plmni la sfritul unei expiraii normale
E. Reprezint volumul maxim pn la care pot fi expansionati plmnii prin efort inspirator
maxim

30.Deficitul de insulin reprezint:


A.
B.
C.
D.
E.

Diabetul zaharat
Diabetul insipid
Diabetul bronzant
Boala Conn
Sindromul Cushing

COMPLEMENT MULTIPLU
31. Referitor la sistemul Rh selectai afirmaiile adevrate:
1. Antigenul Rh se mai numete i antigen ABO
2. Anticorpii anti Rh pot reaciona cu antigenul D
3. Hematiile Rh pozitive ale ftului pot traversa placenta
4. Anticorpii anti Rh pot produce hemoliz

32. Referitor la coagularea sngelui selectai afirmaiile adevrate:


1.
2.
3.
4.

Formarea fibrinei dureaz 1-2 secunde


Formarea tromboplastinei este faza cea mai scurt
n faza de formare a trombinei tromboplastina transform protrombina n trombin
Trombina formeaz monomeri de fibrinogen care sunt insolubili

289

33. Referitor la evacuarea bilei selectai afirmaiile adevrate:


1. Este rezultatul contraciei sfincterului Oddi
2. Se realizeaz prin mecanisme nervoase i umorale
3. Se realizeaz prin relaxarea musculaturii veziculare
4. Se realizeaz prin stimulare vagal
34. Selectai muchii coapsei responsabili pentru adducie:
1. Adductor mare
2. Adductor lung
3. Adductor scut
4. Drept medial
35. Dintre urmtoarele aciuni selectai pe cele caracteristice

catecolaminelor:
1.
2.
3.
4.

Glicogenoliz i hiperglicemie
Relaxarea musculaturii netede a tubului digestiv
Contracia fibrelor netede ale muchilor erectori ai firului de pr
Catabolismul acizilor grai

36. Selectai receptorii de la nivelul dermului responsabili pentru

sensibilitatea tactil:
1.
2.
3.
4.

Meissner
Vater-Pacini
Ruffini
Golgi-Mazzoni

37. Selectai caracteristicile sistemului nervos parasimpatic:


1. Distribuia fibrelor postganglionare este limitat n principal la cap i viscere
2. Ganglionii terminali sunt juxtaviscerali
3. Originea fibrelor preganglionare este la nivelul trunchiului cerebral i zonei sacrale a
mduvei spinrii
4. Ganglionii parasimpatici formeaz lanuri para i prevertebrale
38. Referitor la reflexele miotatice selectai afirmaiile adevrate:
1. Centrul reflexului este sinapsa dintre neuronal senzitiv i cel motor
2. Constau n contracia brusc a unui muchi ca rspuns la ntinderea tendonului su
3. Calea eferent este axonul motor
4. Sunt reflexe polisinaptice
39. Referitor la calea optic selectai afirmaiile false:
1. Neurolnul I se afl la nivelul celulelor multipolare din retin
2. Nervul optic conine fibre de la ambii ochi
3. Tractul optic conine fibre de la un singur glob ocular
4. Axonii neuronilor multipolari provenii din cmpul nazal se ncrucieaz formnd
chiasma optic
40. Selectai perechile de nervi cranieni considerai a fi motori:
290

1.
2.
3.
4.

X
IX
VII
V

41. Referitor la ovulaie selectai afirmaiile adevrate:


1. Ovulaia i formarea corpului galben sunt stimulate de FSH
2. Hipofiza anterioar secret cantiti mult crescute de FSH ncepnd cu 24-48 ore nainte
de ovulaie
3. Ovulaia are loc n ziua 28 a ciclului ovarian
4. Creterea i maturarea foliculului sunt stimulate de FSH
42. Referitor la rolul lipidelor n organism selectai afirmaiile adevrate:
1. Colesterolul reprezint precursorul hormonilor glucocorticoizi, mineralocorticoizi i
sexosteroizi
2. Arderea a 1g de lipide furnizeaz 4,1 kcal
3. Unele fosfolipide intervin n prima faz a procesului de coagulare
4. Avantajul utilizrii lipidelor ca surs energetic const n faptul c ele sunt rapid
degradate fr obinerea unor produi reziduali pn la CO2 i H2O.
43. Referitor la aparatul Golgi selectai afirmaiile adevrate:
1. Reprezint sediul sintezei proteice
2. Are rol n excreia unor substane celulare
3. Se manifest n timpul diviziunii celulare
4. Este situat n apropierea nucleului, n zona cea mai activ a citoplasmei
44. Selectai afirmaiile false referitoare la osmoz:
1. Fora care trebuie aplicat pentru a preveni osmoza se numete presiune osmotic
2. Presiunea osmotic este invers proporional cu numrul de particule dizolvate n soluie
3. Reprezint difuziunea apei (solventului) dintr-o soluie
4. Apa trece din compartimentul n care concentraia ei este mai mic (soluia mai
concentrat) n cel cu concentraie mai mare (soluie mai diluat)
45. Selectai structurile considerate a fi chemoreceptori:
1. Terminaii nervoase libere
2. Mugurii gustativi
3. Celule cu conuri i bastonae
4. Corpii carotidieni i aortici
46. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la timus:
1. Timocitele sunt celule hematoformatoare migrate din mduva hematogen
2. Timocitele nsmneaz organele limfoide periferice (splin, amigdalele, ganglionii
limfatici)
3. Funciile timusului sunt puternic blocate de hormonii steroizi
4. Secret vasotocina i melatonin
47. Referitor la glucagon selectai afirmaiile adevrate:
1. Stimuleaz proteoliza
2. Stimuleaz secreia gastric
291

3. Stimuleaz lipoliza
4. Inhib secreia biliar
48. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la nodulul atrio ventricular
1. Funcioneaz permanent i n paralel cu nodulul sino-atrial
2. Frecvena de descrcare este de 25 impulsuri/minut
3. Dac centrul sinusal este scos din funcie nodulul atrio-ventricular preia comanda inimii
4. Imprim inimii ritmul idio-ventricular
49. Referitor la zgomotele cardiace selectai afirmaiile adevrate:
1. zgomotul II diastolic este mai lung, de tonalitate joas
2. Zgomotul II este mai intens
3. Zgomotul I este produs la nceputul diastolei ventriculare
4. Zgomotul I este produs de nchiderea valvelor atrio-ventriculare i de vibraia
miocardului la nceputul sistolei ventriculare
50. Despre presiunea alveolar selectai afirmaiile adevrate:
1. n repaus (glota deschis) presiunea alveolar este egal cu presiunea atmosferic
considerat 0 cm H2O
2. Pentru a permite ptrunderea aerului n plmni n timpul expiraiei presiunea n alveole
trebuie s scad sub presiunea atmosferic
3. n timpul expiraiei presiunea alveolar crete la aproximativ +1cmH2O
4. n timpul unei inspiraii normale presiunea alveolar devine 0 cmH2O
51. Referitor la frecvene cardiac selectai afirmaiile adevrate:
1. n cursul unor eforturi fizice frecvena cardiac poate crete pn la 600 bti pe minut
2. Frecvena cardiac normal este 70-75 bti pe minut
3. Frecvena cardiac este sub control hormonal
4. Frecvena cardiac imprimat de nodulul atrioventricular este de 40 bti/minut
52. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la mecanismul fotoreceptor:
1. Pigmentul vizual se descompune n retinen i opsina
2. Pigmentul vizual determin modificri ale conductanei ionice
3. Pentru a stimula o celul cu bastona este suficient energia unei singure cuante de
lumin
4. Retinenul este comun tuturor pigmenilor vizuali
53. Selectai structurile care aparin aparatului dioptric ocular:
1. Cornee
2. Retin
3. Cristalin
4. Corp vitros
54. Poziia spaial a corpului este meninut cu ajutorul:
1. Receptorilor aparatului vestibular
2. Receptorilor vizuali
3. Proprioreceptorilor
4. Receptorilor cutanai
292

55. Referitor la nervii vagi sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1. Sunt nervi senzitivi care au i fibre parasimpatice
2. Fibrele senzoriale au primul neuron n nucleul ambiguu din bulb
3. Deutoneuronul se gsete n nuclei trigeminali din trunchiul cerebral
4. Fibrele parasimpatice provin din nucleul dorsal al nervului vag
56. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la calea sistemului piramidal:
1. Are originea n cortexul cerebral i controleaz motilitatea voluntar
2. Dintre cele 1.000.000 de fibre ale fasciculului piramidal circa 700.000 sunt mielinizate
3. n jur de 75% din fibre se ncrucieaz la nivelul bulbului
4. Cile piramidale ajung la nuclei bazali (corpii striati)
57. Referitor la hipersecreia de glucocorticoizi selectai afirmaiile

adevrate:
1.
2.
3.
4.

Determin boala Addison


Bolnavii prezint obezitate, diabet i hipertensiune
Determin o pierdere de sare i apa urmata de adinamie i hipotensiune
Determin dereglri ale metabolismului intermediar

58. Funciile rinichiului sunt:


1. Formarea i eliberarea reninei
2. Formarea i eliberarea hemoglobinei
3. Activarea vitaminei D3
4. Glicogenogeneza
59. Referitor la plasma sangvin selectai afirmaiile adevrate:
1. Conine 90% substane organice
2. Reprezint 8% din volumul sangvin
3. Conine 10% substane anorganice
4. Conine ap (90%)
60. Selectai efectele stimulrii simpatice:
1. Stimuleaz contracia splinei
2. Stimuleaz secreia exocrine a pancreasului
3. Inhib secreia glandelor gastrice
4. Stimuleaz motilitatea gastrointestinal

293

RASPUNSURI:

COMPLEMENT SIMPLU
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

COMPLEMENT GRUPAT

A (109)
D (111)
D (75)
C (28)
C (35)
C (38)
E (41)
A (103)
B (111)
E (119,121)
E (118,119)
A (120)
A (68)
B (65)
E (50)
A (45)
B (77)
D (77)
A (84)
E (85)
C (75)
E (75)
D (45)
A (29,30)
E (50)
B (42, 43)
A (42)
B (105)
C (99)
A (59)

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

294

C (85,86)
B (86)
D (78)
E (69)
E (57)
B (38,39)
A (33)
A (24,25)
A (47)
D (29)
D (119,120)
B (110,111)
C (7)
C (9)
C (18)
A (60)
B (60)
B (91)
D (92)
B (98)
C (90,91)
E (46)
B (45)
E (40,41)
D (27,28)
A (22,23)
C (56,57)
B (103)
D (84,85)
B (35)

TEST 9
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Cosmin Panu
COMPLEMENT SIMPLU

1. Despre axul sagital al corpului putem afirma c:


A. Este axul lungimii corpului
B. Corespunde limii corpului
C. Este axul grosimii corpului
D. Este vertical la om
E. Este orizontal la om

2. Ergastoplasma are rol n:


A. Excreia unor substane
B. Eliberarea de energie, fiind sediul fosforilrii oxidative
C. Sinteza proteinelor
D. Digerarea fragmentelor de celule
E. Circulaia intracitoplasmatic
3. esutul conjunctiv moale fibros se gsete n:
A. Epiglot
B. Meniscuri articulare
C. Ligamente
D. Discuri intervertebrale
E. Cartilaje costale
4. Despre teaca Schwann este adevrat urmtoarea afirmaie:
A.Este prezent numai la nivelul neuronilor SNC
B. Fiecrui segment internodal de mielin i corespunde o singur celul Schwann
C. Separ membrana plasmatic a celulei Schwann de esutul conjuctiv din jur
D. Are rol n permeabilitate i rezisten
E. Prezint noduri Ranvier
5. Calea sensibilitii tactile protopatice este caracterizat de urmtoarele, cu excepia:
A. Cmpul receptor este mai mic dect n cazul sensibilitii epicritice
B. Receptorii sunt reprezentai de corpusculii Meissner i de discurile Merkel
C. Deutoneuronul se afl n cornul posterior
D. Axonul acestor neuroni formeaz fasciculul spinotalamic anterior
E. Se proiecteaz n aria somestezic I
6. Despre nervii trohleari putem afirma c sunt:
A. Nervi micti
B. Nervi cu originea aparent deasupra lamei cvadrigemina
C. Responsabili de invervarea muchiului drept superior
D. Responsabili de invervarea muchiului oblic superior
E. Nervi cu originea real n punte
295

7. n epiderm se gsesc:
A. Vase de snge
B. Terminaii nervoase libere
C. Fibre elastice
D. Corpusculi Vater-Pacini
E. Glande sebacee
8. Care dintre afirmaiile despre STH este fals:
A. Stimuleaz creterea organismului
B. Majoritatea efectelor sale se exercit indirect
C. Determin retenia de Ca
D. Prin hipersecreie, dup pubertate, se produce acromegalia
E. La copil determin creterea n lungime i n grosime a oaselor lungi
9. Care din urmtoarele reprezint un efect al secreiei normale de glucocorticoizilor:
A. Hipoglicemie
B. Sindromul Cushing
C. Creterea numrului de eozinofile
D. Cretea stabilitii membranelor lizozomale
E. Creterea numrului de bazofile
10. Vasotocina este secretat de:
A. Epifiz
B. Timus
C. Tiroid
D. Hipofiz
E. Suprarenal
11. Despre osificarea desmal putem afirma c este:
A. Osificarea de cartilaj
B. Responsabil de creterea n lungime a osului
C. ntlnit n dezvoltarea mandibulei
D. ntlnit n dezvoltarea humerusului
E. Realizat la nivelul cartilajului de cretere
12. Stratul intern al corticalei glandei suprarenale este reprezentat de:
A. Zona fasciculat
B.Capsula glomerular
C. Zona glomerular
D. Zona reticulat
E. Medulara
13. Intr n compoziia bilei, cu excepia:
A. Acizii biliari
B. Biliverdina
C. Lecitina
D. Colesterolul
E. Fosfolipaza

296

14. Prin intermediul ptialinei, rezult maltoz din:


A. Cazeinogen solubil din lapte
B. Proteine
C. Gelatin
D. Izomaltoz
E. Amidon preparat
15. Aprarea specific este caracterizat de:
A. Poate fi dobndit natural pasiv n urma unei boli
B. Poate fi dobndit natural activ prin vaccinare
C. Poate fi dobndit artificial pasiv prin vaccinare
D. Poate fi dobndit natural pasiv prin transfer transplacentar
E. Poate fi dobndit artificial activ prin administrarea de antitoxine
16. La sfritul celei de-a 3a faze a dinamicii coagulrii:
A. Se formeaz tromboplastina
B. Se oprete sngerarea
C. Are loc vasoconstricia
D. Se formeaz fibrinogenul plasmatic
E. Are loc transformarea protrombinei n trombin
17. Este adevrat despre artera pulmonar:
A. Transport snge cu CO2
B. Aduce la inim snge oxigenat
C. Are originea n ventriculul stng
D. Este parte din circulaia mare
E. Are ca ramuri viscerale arterele bronice
18. Nu este adevrat despre Fasciculul His i reeaua Purkinje, cu excepia:
A. Imprim ritmul sinusal
B. Imprim ritmul nodal
C. Are o frecven de descrcare de 25 de bti pe minut
D. Funcioneaz atunci cnd centrul sinusal este scos din funcie
E. Are o frecven de 40 de bati pe minut
19. Difuziunea CO2 se face dinspre sngele capilar spre alveole deoarece:
A. Presiunea parial a CO2 n sngele din capilarele pulmonare este de 40 mmHg
B. Presiunea parial a O2 n aerul alveolar este de 40 mmHg
C. O2 difuzeaz de 20 de ori mai repede dect CO2
D. O2 este de 25 de ori mai solubil dect CO2
E. Presiunea parial a CO2 n sngele din capilarele pulmonare este de 46 mmHg, iar n
alveole de 40 mmHg
20. Este afirmaie fals despre transportul O2:
A. n urma difuziei n eritrocite, transform dezoxihemoglobina n hemoglobin
B. Sngele arterial transport 20 mL O2/dL
C. 1.5% din O2 este transportat dizolvat n plasm
D. O molecul de hemoglobin se poate combina cu maxim 1.34mL O2
E. n mod normal exist 12-15g de hemoglobin/dL de snge

297

21. Debitul sangvin renal este de aproximativ:


A. 1200 mL/100g esut/minut
B. 125 mL/min
C. 180 L/zi
D. 420 mL/100g esut/minut
E. 1200 mL/zi
22. Secreia de H+ se realizeaz, cu excepia:
A. Activ
B. n principal n tubul contort proximal
C. n tubul contort distal alturi de reabsorbia Na+ i K+
D. n tubul contort distal prin schimb ionic
E. n tubul contort distal n funcie de pH-ul mediului intern
23. Din punct de vedere chimic, urina conine:
A. Cl- 3.3 g
B. HCO3- 0.2 g
C. Uree 0.6-0.8 g
D. Ap 95%
E. Acid uric 25g
24. Despre glicogenogenez putem afirma c reprezint:
A. Desfacerea moleculei de glucoz
B. Glicoliza n muchi
C. Gluconeogeneza n condiii speciale, activat de adrenalin i glucagon
D. Procesul de formare al glicogenului, polimer al glucozei
E. Formarea glicogenului prin depolimerizare
25. Afirmaia fals referitoare la metabolismul intermediar al lipidelor este:
A. Insulina duce la scderea lipolizei
B. Cortizolul stimuleaz lipogeneza
C. Hormonii tiroidieni determin mobilizarea rapid a grsimilor
D. La nivel celular acizii grai pot fi utilizai pentru resinteza diferiilor compui lipidici
E. Acizii grai sunt parte din rezultatul scindrii chilomicronilor
26. Rolul proteinelor n organism poate fi:
A. Rol plastic reprezentnd scheletul pe care se construiete ultrastructura celular
B. Rol funcional reprezentnd precursorii hormonilor mineralocorticoizi
C. Rol energetic reprezentnd principalul rezervor energetic din organism
D. Rol plastic alctuind citomembranele
E. Rol funcional arderea a 1g proteine furniznd 4.1 kcal
27. Tocoferolul are rol n:
A. Diviziune celular i imunitate
B. Cretere i vedere
C. Metabolismul Ca i P
D. Funcionarea sistemului nervos
E. Hemostaza

298

28. n faza a 2 a a ciclului au loc urmtoarele, cu excepia:


A. Celulele tecii foliculare secret estrogeni i progesteron
B. Corpul galben ndeplinete rolul de secreie intern
C. Corpul galben nefecundat dup 10 zile se transform n corp alb
D. Secreia corpului galben este stimulat de LH
E. Dac ovulul a fost fecundat, activitatea corpului galben se prelungete cu nc 3 luni
29. Reprezint metode temporare de contracepie urmtoarele, cu excepia:
A. Diafragma
B. Implanturi subdermice hormonale
C. Steriletul
D. Injeciile cu progesteron
E. Vasectomia
30. La nivelul lobulului hepatic, sngele ce provine din ramura arterei hepatice se vars
n:
A. Vena centrolobular
B. Ramura venei porte
C. Capilarele sinusoide
D. Canalul hepato-coledoc
E. Canaliculele biliare

COMPLEMENT GRUPAT
31. Despre dimensiunile celulei putem spune c sunt:
1. Influenate de vrst
2. 7.5 microni n cazul hematiei
3. Influenate de starea fiziologic a organismului
4. Ovulul 20-30 microni
32. Panta descendent a potenialului de aciune este:
1. Datorat creterii permeabilitii membranei pentru Na+
2. Repolarizarea
3. Depolarizarea
4. Datorat creterii permeabilitii membranei pentru K+
33. esutul conjunctiv cartilaginos elastic alctuiete urmtoarele structuri, cu excepia:
1. Pavilionul urechii
2. Tunica medie a arterelor i venelor
3. Epiglota
4. Tendoane i ligamente
34. n funcie de proveniena stimulului se deosebesc urmtoarele tipuri de receptori:
1. Interoreceptori
2. Mecanoreceptori
3. Proprioreceptori
4. Chemoreceptori

299

35. Substana alb prezint urmtoarele caracteristici:


1. Are forma literei H
2. Fasciculele ascendente sunt situate n general profund
3. Coarnele ei laterale sunt vizibile n special n regiunea cervical inferioar
4. Fasciculele descendente sunt situate n general periferic
36. Sunt componente ale sistemului extrapiramidal urmtoarele fascicule:
1. Corticospinal anterior
2. Spinocerebelos dorsal
3. Corticospinal lateral
4. Rubrospinal
37. Pe faa bazal a emisferelor cerebrale se observ urmtoarele, cu excepia:
1. anul corpului calos
2. Scizura calcarin
3. Corpii striai
4. nceputul fisurii laterale a lui Sylvius
38. Reprezint efecte ale stimulrii parasimpatice:
1. Secreia salivar apoas
2. Scderea secreiei lacrimale
3. Nu are efect asupra medulosuprarenalei
4. Creterea glicogenolizei
39. Mediile refringente ale globului ocular sunt reprezentate de:
1. Iris
2. Corpul vitros
3. Coroid
4. Cristalin
40. Sunt afirmaii false despre calea acustic:
1. Deutoneuronul se gsete n cei doi nuclei cohleari din punte
2. Al treilea neuron se gsete n coliculul inferior
3. Proiecia se realizeaz la nivelul girului temporal superior
4. Primul neuron se gsete n ganglionul Scarpa
41. Glanda hipofiz este caracterizat de urmtoarele, cu excepia:
1. Cntrete 500 mg
2. Prin secreia sa poate avea efect frenator asupra funciei gonadelor
3. Lobul anterior reprezint 75% din gland
4. Lobul intermediar secret ADH
42. Hormonul foliculostimulant acioneaz astfel:
1. Stimuleaz dezvoltarea tubilor seminiferi
2. Stimuleaz spermatogeneza
3. Stimuleaz creterea foliculului de Graaf
4. Stimuleaz ovulaia

300

43. Efectele metabolice ale insulinei n esutul adipos sunt:


1. Crete sinteza de glicerol
2. Crete transportul de glucoz
3. Crete sinteza trigliceridelor i acizilor grai
4. Scade lipoliza
44. Artrodiile au urmtoarele caracteristici:
1. Au mobilitate mare
2. Au mobilitate redus
3. Se pot realiza n jurul unui ax, a dou sau a trei axe
4. Sunt articulaii plane, uor concave
45. Referitor la compoziia chimic a osului sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu
excepia:
1. Osul conine 20% matrice organic
2. Cea mai important substan cristalin este hidroxiapatita
3. Oseina reprezint 90-95% din matricea organic a osului
4. Substana fundamental alturi de fibrele de colagen formeaz oseina
46. Produii rezultai n urma digestiei din stomac sunt:
1. Maltoza
2. Glucoza i galactoza
3. Tripeptide i dipeptide
4. Gelatina hidrozilat
47. Glucidele majore ale dietei sunt:
1. Sucroza
2. Amidon
3. Lactoza
4. Glucoza
48. Intr n alctuirea miceliilor urmtoarele, cu excepia:
1. Vitamina A
2. Ca2+
3. Vitamina K
4. Vitaminele hidrosolubile
49. Din artera subclavicular se desprind:
1. Arterele intercostale anterioare
2. Artera toracic intern
3. Artera axilar
4. Artera vertebral
50. Sunt afirmaii corecte despre diastola ventricular:
1. Dureaz 0.5 sec
2. Presupune relaxarea miocardului
3. Cnd presiunea din ventricul devine inferioar celei din arterele mari se nchid valvele
semilunare
4. Cnd ventriculii devin caviti nchise, are loc diastola izovolumetric

301

51. Factori determinani ai presiunii arteriale sunt:


1. Debitul cardiac (presiunea variaz proporional cu aceasta)
2. Elasticitatea
3. Rezistena periferic
4. Volemia

52. Factorii care influeneaz rata difuziunii gazelor prin membrana


alveolo-capilar sunt:
1. Dimensiunea membranei respiratorii
2. pH-ul plasmatic
3. Coeficientul de difuziune al gazului
4. Temperatura corpului
53. Transportul CO2 se face:
1. Combinnd maxim 4 molecule de CO2 cu o molecul de hemoglobin
2. Sub form de dezoxihemoglobin 5%
3. Sub form de bicarbonat plasmatic 70%
4. Dizolvat n plasm 5%
54. Nu reprezint un efect al carenei de ADH:
1. Reabsorbia facultativ
2. Eliminarea a 1.8 L n 24 h
3. Eliminarea a 20-25 L de urin diluat n 24h
4. Reabsorbia a 80% din apa filtrat n tubul contort proximal
55. Se reabsorb prin transportul activ la nivel renal urmtoarele:
1. Ureea
2. Glucoza
3. Apa
4. Majoritatea srurilor minerale
56. Sunt afirmaii adevrate despre metabolismul energetic:
1. Legtura macroergic de la nivelul PC conine 13000 de calorii/mol
2. PC + ADP <-> creatin + ATP
3. ATP-ul poate fi folosit ca surs de energie pentru funciile celulare
4. 2 ADP <-> ATP + AMP
57. Compoziia aproximativ a dietei se prezint astfel:
1. 35% lipide
2. 50% glucide
3. 15% proteine
4. 35% proteine
58. Consecinele carenei de piridoxin sunt:
1. Anemie
2. Tulburri de vedere
3. Boala beri-beri
4. Afeciuni cutanate

302

59. Despre vagin se poate afirma c este:


1. Organ median
2. Organ genital extern feminin
3. Lung de 7-9cm
4. Alungit n sens sagital

60. Urmtoarele valori sunt false:


1. Hemoglobina la brbai 13.8-17.2 g/dL
2. Volemia 8% din greutatea corporal
3. Hemoglobina la femei 12-15.6 g/dL
4. Colesterol total 65-110 mg/dL

303

RSPUNSURI

COMPLEMENT SIMPLU

COMPLEMENT GRUPAT

1. C (pag. 4)
2. C (pag. 7)
3. C (pag. 11)
4. B (pag. 15)
5. A (pag. 21)
6. D (pag. 27)
7. B (pag. 38, fig. 42)
8. E (pag. 54,55)
9. D (pag. 56,57)
10. A (pag. 60)
11. C (pag. 63)
12. D (pag. 56, fig. 59; pag. 103, fig.
98)
13. E (pag. 78)
14. E (pag. 80)
15. D (pag. 84)
16. B (pag. 86)
17. A (pag. 87)
18. C (pag. 91)
19. E (pag. 100)
20. D (pag. 100)
21. D (pag. 103)
22. C (pag. 104)
23. D (pag. 105)
24. D (pag. 108)
25. B (pag. 110)
26. A (pag. 111)
27. A (pag. 114)
28. A (pag. 120)
29. E (pag. 122)
30. C (pag. 78, fig. 82)

31. A (pag. 5)
32. C (pag. 10)
33. C (pag. 11)
34. B (pag. 18)
35. E (pag. 19)
36. D (pag. 23)
37. A (pag. 30)
38. B (pag. 35)
39. C (pag. 45)
40. D (pag. 50)
41. C (pag. 54)
42. A (pag. 55)
43. E (pag. 59)
44. B (pag. 67)
45. B (pag. 66)
46. D (pag. 80)
47. A (pag. 80)
48. C (pag. 81)
49. C (pag. 87)
50. E (pag. 92)
51. A (pag. 93)
52. B (pag. 100)
53. D (pag. 101)
54. C (pag. 104)
55. C (pag. 104)
56. E (pag. 112)
57. A (pag. 113)
58. D (pag. 115)
59. B (pag. 117)
60. D (pag. 125)

304

TEST 10
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Bogdan Diaconescu
COMPLEMENT SIMPLU

1. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia:


A. Ergatoplasma reprezint o form difereniat de reticul endoplasmatic
B. Dictiozomii sunt corpusculi sferici rspndii n ntreaga hialoplasm
C. Centrozomul este format din doi centrioli cilindrici orientai perpendicular unul pe
cellalt
D. Corpusculii lui Palade sunt organite bogate n ribonucleoproteine de forma unor granule
ovale sau rotunde
E. Centrozomul are rol n diviziunea celular i lipsete n neuroni

2. esutul conjunctiv moale se gsete la nivelul urmtoarelor structuri:


A.
B.
C.
D.
E.

Ganglioni limfatici i splin sub form de esut conjunctiv moale reticulat


Tendoane, ligamente i aponevroze sub form de esut conjunctiv moale elastic
Tunica medie a arterelor i venelor sub form de esut conjunctiv moale lax
Subcutanat (hipoderm) sub form de esut conjunctiv moale lax
Discuri intervertebrale i meniscuri articulare

3. Epiglota este format din esut:


A.
B.
C.
D.
E.

Epitelial de acoperire unistratificat pavimentos


Conjunctiv moale fibros
Conjunctiv semidur fibros
Conjunctiv semidur cartilaginos elastic
Conjunctiv moale elastic

4. Urmtoarele afirmaii sunt FALSE:


A.
B.
C.
D.
E.

Toi nervii cranieni au originea la nivelul trunchiului cerebral


Nervii trohleari sunt nervi motori cu originea real n mezencefal
Nervii oculomotori au i fibre parasimpatice
Originea real a fibrelor senzitive a nervului trigemen se gsete n ganglionul trigeminal
Nervii faciali sunt nervi micti

5. Releu diencefalic al sensibilitilor vizual i auditiv este:


A.
B.
C.
D.
E.

Talamusul
Hipotalamusul
Metatalamusul
Mezencefalul
Epifiza

6. Despre efectele sistemului nervos vegetativ sunt adevrate urmtoarele


afirmaii:
305

A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea simpatic a muchiului constrictor pupilar duce la mioz


Stimularea parasimpatic a muchiului dilatator pupilar duce la midriaz
Simpaticul inhib motilitatea gastrointestinal
Stimularea parasimpatic a splinei determin contracia acesteia
Detrusorul este contractat prin stimulare simpatic

7. Urmtoarele afirmaii despre analizatorul cutanat sunt adevrate:


A. Corpusculii Vater-Pacini sunt situai n hipoderm
B. Corpusculii Krause, receptori termici pentru cald, sunt situai n derm
C. Corpusculii Golgi-Mazzoni, varietate a corpusculilor Ruffini, sunt localizai n
hipodermul pulpei degetelor
D. Stratul superficial al epidermului se numete germinativ
E. La nivelul epidermului se afl vase sanguine i limfatice

8. Urmtoarele organe au funcie secretorie endocrin:


A.
B.
C.
D.
E.

Duodenul
Glandele parotide
Ficatul
Splina
Rectul

9. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu EXCEPIA:


A. Oxitocina stimuleaz contracia musculaturii netede a uterului gravid
B. Aldosteronul, hormon mineralocorticoid secretat de corticosuprarenal, determin
reabsorbia Na n schimbul K
C. Medulosuprarenala secret epinefrin n cantitate de 20% i norepinefrin 80%
D. Unul dintre efectele adrenalinei i noradrenalinei este contracia fibrelor netede ale
muchilor erectori ai firului de pr
E. n boala Addison exist hiposecreie de aldosteron

10.Coloana vertebral este alctuit din:


A.
B.
C.
D.
E.

5 vertebre cervicale
11 vertebre toracale
7 vertebre coccigiene
5 vertebre sacrale
4 vertebre lombare

11.Osificarea desmal poate d natere oaselor :


A.
B.
C.
D.
E.

Femur
Tibie
Fibul
Partial a claviculei
Toate variantele de mai sus

12. La nivelul jonciunii neuro-musculare NU putem ntlni :


A. Fanta jonctiunii
B. Placa motorize
C. Mitocondrii
306

D. Vezicule sinaptice
E. Ribozomi;

13.Sunt muchi ai capului urmtorii, cu EXCEPIA :


A.
B.
C.
D.
E.

Temporal
Sternocleidomastoidian
Maseter
Frontal
Orbicularul pleoapei

14.Urmtoarea afirmaie despre pepsinogen este corect:


A.
B.
C.
D.
E.

Este secretat sub forma activ


Poate fi activat i de pepsina anterior format
Este activ in mediu alcalin (pH 1,8-3,5)
Este activat numai n contact cu HCl
Scindeaz proteinele n aminoacizi.

15. Urmtoarele sunt elemente care aparin colonului, cu EXCEPIA:


A.
B.
C.
D.
E.

Apendici epiploici
Fibre musculare striate
Patru pri
Haustre
Tenii

16.Sngele este format din :


A.
B.
C.
D.
E.

Perilimf
Endolimf
Elemente figurate
Lichidul interstiial
Limf

17.Urmatoarele roluri ale salivei sunt corecte cu EXCEPIA :


A.
B.
C.
D.
E.

Are rol bactericid


Lubrifiaz alimentele
Intervine n digestia amidonului crud
Excreta metale grele
Intervine n meninerea echilibrului hidroelectrolitic

18. Sunt enzime secretate de stomac urmtoarele cu EXCEPIA :


A. Pepsinogenul
B. Gelatinaza
C. Mucusul gastric
D. Lipaza gastric
E. Labfermentul

19. Despre celulele oxintice sunt adevrate afirmaiile:


A. Secret o lipoprotein necesar pentru absoria intestinal a vitaminei B12
B. Secreta o glicoprotein necesar pentru absoria intestinal a vitaminei B6
307

C. Sunt localizate n regiune antral


D. Sunt celule G
E. Secret mucus

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Stimularea sistemului nervos simpatic are ca efect:


Glicogenogeneza hepatic
Stimularea secreiei exocrine pancreatice
Relaxarea sfincterului vezical intern
Mioza
Glicogenoliza hepatic

21.Care dintre urmatoarele reprezint un reflex vegetativ nchis n


maduv:
A.
B.
C.
D.
E.

Pupiloconstrictor
Salivator
Cardioaccelerator
Masticator
Lacrimal

22.Butonii terminali conin:


A.
B.
C.
D.
E.

Corpi tigroizi
Lizozomi
Ribozomi
Neurofibrile
Nici una de mai sus

23.Protoneuronul cii sensibilitii exteroceptive este situat n:


A.
B.
C.
D.
E.

Bulb
Punte
Ganglionul spinal
Receptorii cutanai
Mduv.

24.Deutoneuronul cii sensibilitii epicritice se afl n:


A.
B.
C.
D.
E.

Cordonul anterior medular


Cordonul posterior medular
Bulb
Cornul anterior medular
Cornul lateral medular.

25.Eficiena transferului de energie prin catabolismul unui mol de glucoz


este de:
A.
B.
C.
D.
E.

55%
2%
34%
66%
95%

308

26.Atunci cnd cantitatea de glucoz depete capacitatea de utilizare a


celulei are loc:
A. Activarea glicolizei
B. Glicogenoliz
C. Sinteza de glicogen
D. Sinteza de trigliceride
E. Sinteza de lipide

27. Insulina scade glicemia prin:


A. Reducerea permeabilitii membranare pentru glucoz
B. Creterea glicogenolizei
C. Intensificarea glicolizei
D. Stimularea gluconeogenezei
E. Sinteza de aminoacizi

28. Despre fosfocreatin sunt adevrate afirmaiile:


A.
B.
C.
D.
E.

Nu conine legturi fosfat macroergice


Transfer energie prin schimb cu ATP
Transfer energie direct celulelor
Se gsete n cantiti reduse n organism
Elibereaz o energie inferioar ATP

29. Acizii grai nu strbat membrana:


A. Enterocitelor
B. Eritrocitelor
C. Neuronilor
D. Hepatocitelor
E. Celulor musculare

30. Nu are efect lipolitic:


A. Glucagonul
B. STH
C. Insulina
D. Adernalina
E. Cortizolul

COMPLEMENT GRUPAT
31.Urmtoarele afirmaii sunt FALSE:
1.Omul are n total 30 de falange
2.La cele 2 mini omul are 16 oase tarsiene
3.La cele 2 mini omul are 14 oase tarsiene
4.Cel mai lung os din corp este femurul

32.Osul conine:
1.20% ap
2.25% ap
309

3.80% reziduu uscat


4.75% reziduu uscat

33.O sinartroz este:


1.O articulaie parial mobil
2.O articulaie cu suprafa articular plan sau uor concav
3.Un tip de articulaie care se mparte n amfiartroze i artrodii
4.Un tip de articulaie care posed cavitate articular

34.Urmtoarele afirmaii despre muchii scheletici sunt adevrate, cu


EXCEPIA:
1.Originea muchiului este reprezentat de fixarea tendonului pe osul fix;
2.Inseria muchiului este fixarea tendonului pe osul mobil;
3.Bicepsul este un os cu mai multe origini;
4.Inervaia muchiului este doar somatic;

35.Urmtoarele afirmaii despre proprietile muchilor striai sunt


corecte, cu EXCEPIA:
1.Tonusul muscular se pstreaz dup denervare
2.Excitabilitatea este datorat proprietilor membranei celulare
3.Baza anatomic a contractilitii este sarcomerul cuprins ntre dou benzi H
4.Fibrele conjunctive i elastice din muchi dau muchiului proprietatea de extensibilitate

36. n partea medial a coapsei gsim urmtorii muchi:


1.Adductorul mare
2.Abductorul scurt
3.Muchiul drept medial
4.Muchiul croitor

37. Enzime proteolitice se gsesc n:


1.Sucul pancreatic
2.Sucul gastric
3.Sucul intestinal
4.Saliv

38. Prin substantele coninute, saliv are urmatoarele roluri n digestie:


1.nleneste masticaia
2.ncepe digestia amidonului preparat
3.Bactericid
4.Favorizeaz vorbirea

39. Rolul splinei este de:


1.Organ de depozit sanguin
2.A distruge hematiile tinere
3.A produce limfocte
4.A intervini n metabolismul calciului.

310

40. Care din urmtoarele enunuri sunt adevrate:


1.Bicarbonatul plasmatic este principala form de transport a CO2
2.Presiunea parial a CO2 n capilarele pulmonare este de 46 mmHg
3.CO2 este de 25 de ori mai solubil n lichidele organismului dact O2
4.Presiunea parial a CO2 n aerul alveolar este de 100 mmHg

41. Artera poplitee se mparte n


1.Artera plantar extern
2.Artera tibial posterioar
3.Artera plantar lateral
4.Artera tibial anterioar

42. Despre fasciculul His putem afirma c


1.Imprim ritmul joncional
2.Descarc cu 40 poteniale/min
3.Imprim ritmul nodal
4.Se gsete in septul interventricular

43. Factorii determinani ai presiunii arteriale sunt:


1.Elasticitatea peretelui arterial
2.Rezistena periferic
3.Volemie
4.Vscozitatea sangelui

44. Vena port se formeaz din urmatoarele vene:


1.Vena mezenteric superioar
2.Vena mezenteric inferioar
3.Vena splenic
4.Vena hepatic

45. Artera mezenteric superioar vascularizeaz:


1.Cecul
2.Jejunul
3.O parte din colonului transvers
4.Splina

46. In cordonul lateral se gsesc urmatoarele fascicule descendente, cu


excepia:
1.Spinotalamic lateral
2.Rubrospina
3.Corticospinal lateral
4.Spinocerebelos direct

47. Despre neuronii bipolari se poate afirma c:


1.Se gasesc n ganglionul Corti
2.Sunt intotdeauna motori
311

3.Se gsesc n retin


4.Au form piramidal

48. Stomacul prezint fibre musculare:


1. Longitudinale
2. Circulare
3. Oblice
4. Nu prezinta fibre musculare.

49. In compoziia chilomicronilor intr:


1. Trigliceride
3. Acizi grai
2. Colesterol
4. Proteine

50. Din colesterol se poate/pot sintetiza:


1. Hormoni sexuali
2. Cortizol
3. Sruri biliare
4. Aldosteron

51. Urmatoarele afirmaii despre rata difuziunii gazelor sunt corecte cu


EXCEPIA:
1.
2.
3.
4.

Direct proportionala cu suprafata membranei respiratorii


Invers proportionala cu suprafata membranei respiratorii
Invers proportionala cu grosimea membranei respiratorii
Direct proportionala cu grosimea membranei respiratorii

52. Despre corpul alb sunt corecte urmatoarele afirmaii:


1.
2.
3.
4.

Secreta estrogen
Secreta progesteron
Se elimin la ovulaie
Are esut cicatricial

53. La nivelul tubul contort distal:


1.
2.
3.
4.

Exist mecanisme de schimb ionic care reabsorb sodiu i secret potasiu


Este sediul principal al secreiei de protoni
Exist mecanisme de schimb ionic care reabsorb sodiu i secret protoni
Exist mecanisme de schimb ionic care reabsorb sodiu i secret clor

54. Urmtoarele afirmaii despre prostat sunt corecte:


1.
2.
3.
4.

Nu are legatura cu uretra


Este un organ endocrin impar
Este vascularizata de artera prostatica, ramura din artera iliaca externa
Se gasete sub vezica urinara

55. Urmtoarele afirmaii despre ovulaie sunt corecte:


1. Incepe prin ruperea folicululi ovarian
312

2. Dureaz din prima zi a menstruaiei pna n ziua 15


3. Nu are loc fr un vrf preovulator de LH
4. Incepe cu formarea corpuui galben

56.Sperma ejaculat este alcatuit din lichide provenite din:


1.
2.
3.
4.

Prostata
Glandele bulbo-uretrale
Veziculele seminale
Canalul deferent

57. Despre aorta ascendent sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1. ncepe de la nivelul orificiului mitral
2. Nu are ramuri
3. Urc la stnga trunchiului pulmonar
4. Are 5-6 cm

58. Ritmul funcional al centrului de comand al inimii:


1. Poate fi modificat de factori externi
2. Este generat de sistemul nervos vegetativ
3. Poate fi crescut prin stimulare simpatic
4. Scade la cldur

59.Efectele stimulrii sistemului parasimpatic sunt urmatoarele, cu


excepia:
1.Relaxarea sfincterului vezical intern
2.Stimularea secreiei lacrimale
3.Scderea frecvenei cardiace
4.Relaxarea sfinterului vezical extern

60.Despre corpii striai putem afirma c:


1.Primesc aferene de la nucleii subcorticali
2.Particip la formarea cilor extrapiramidale
3.Sunt situai lateral de talamus
4.Moduleaza impulsurile necesare mentinerii tonusului muscular

313

RSPUNSURI

COMPLEMENT SIMPLU
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

COMPLEMENT GRUPAT

C (pg7)
A (pg 11)
D (pg11)
A (pg 26-27)
C (pg 29-30)
C (pg 35)
A (pg 38-39)
A (pg 54)
C (pg 56-57)
D (pg 65)
D (pg.63)
E (pg.71)
B (pg.68)
B (pg 77)
B (pg 74)
C (pg. 84)
C (pg 75)
C (pg 77)
E (pg 77)
E (pg.35)
C (pg.25)
B (pg.13)
C (pg 20)
C (pg 21)
D (pg. 108)
D (pg. 109)
C (pg. 109
B (pg. 112
C (pg. 110
C (pg. 110

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

314

A (pg 65)
B (pg 66)
E (pg 67)
D (pg 68)
B (pg 70)
B (pg 69)
A (pg 80)
A (pg 75)
B (pg 89)
A (pg100,101)
C (pg. 88)
D (pg. 91)
A (pg. 93)
A (pg. 88)
A (pg. 88)
B (pg.21, 22)
B (pg.13)
A (pg74)
E (pg.81, 110)
E (pg. 56, 78, 110)
C (pg.100)
D (pg 116)
B (pg 104)
D (pg 118)
B (pg 120)
E (pg 121)
D (pg. 87, 90)
B (pg. 91)
D (pg 35)
E (pg 23, 31)