Sunteți pe pagina 1din 128

UNIVERSITATEA DIN ORADEA

FACULTATEA
DE MEDICIN I FARMACIE

TESTE DE BIOLOGIE
pentru examenul de admitere

Editura Universitii din Oradea


2014
Catedra de discipline morfologice
Disciplina de anatomie:
Teodor Traian MAGHIAR

Daniela RAHOT

Daniela DINULESCU

Narcis VLCEANU
COLABORATORI:

Adrian OSICEANU
Corina BEIUANU
Erika BIMBO SZUHAI
Alina BODEA
Lucian BORZA
Camelia BUHA
Felix CRJAN
Octavian CUC
Rodica GABOR
Gineta HOLT
Elisabeta JARCA
Gabriel MIHALACHE
Rzvan PRVAN
Cornelia POPA
Claudia PUSTA
Carmen RADU
Oreste STRACIUC
Adrian TIRLA
Lucian UNIA
Bogdan VESEA
Paul VOLSITZ

CUPRINS

Capitole

Pagina

Cap. I.
Celula
Cap. II.
esuturile
Cap. III. Sistemul nervos
Cap. IV. Analizatorii
Cap. V. Glandele endocrine
Cap. VI. Sistemul osos i articulaiile
Cap. VII. Sistemul muscular
Cap. VIII. Digestia i absorbia
Cap. IX. Circulaia
Cap. X.
Respiraia
Cap. XI. Excreia
Cap. XII. Metabolismul
Cap. XIII. Sistemul reproductor: aparatul genital feminin i masculin
Cap. XIV. Sarcina i naterea
Cap. XV. Organismul- un tot unitar
Cap. XVI. Rspunsuri

Capitolul I. CELULA
1. Afirmaiile corecte privind celula sunt:
A. Este unitatea de baz morfofuncionala a organizrii materiei vii
B. Poate exista doar singur
C. Poate exista singur sau n grup

D. Forma sa este legat de funcie


E. Are iniial form globuloas
2. Forma celulelor:
A. Este legat de funcia lor
B. Este iniial globuloas
C. Ulterior se poate modifica
D. Ulterior se modific obligatoriu
E. Nu se modific ulterior la nici o celul
3. Dimensiunile celulelor:
A. Variaz indiferent de specializarea lor
B. Variaz i n funcie de vrst
C. Media se considera 20-30 microni
D. Sunt identice la toate tipurile de celule
E. Sunt cuprinse ntre 150-200 microni la fibra muscular striat
4. Prile componente principale din structura celulei sunt:
A. Lizozomii
B. Membrana plasmatic
C. Citoplasm
D. Hialoplasma
E. Nucleul
5. Plasmalema :
A. nconjoar celula
B. Este alctuit doar din proteine
C. Este alctuit doar din fosfolipide
D. Separ structurile interne ale celulei de mediul extracelular
E. Confer forma celulei
6. In structura plasmalemei:
A. Se gsesc, n principal, fosfolipide i proteine
B. Se gsesc numai glicoproteine si glicolipide
C. Fosfolipidele sunt astfel dispuse, nct poriunea lor hidrofob formeaz un bistrat
D. Miezul hidrofil al stratului fosfolipidic restricioneaz pasajul transmembranar al moleculelor hidrosolubile i al ionilor
E. Componenta proteic realizeaz mecanismele de transport transmembranar
7. Proteinele din structura membranei celulare:
A. Realizeaz funciile specializate ale membranei
B. Se pot afla doar pe faa intern a membranei
C. Se pot afla doar pe faa extern a membranei
D. Se pot afla pe faa intern i extern a membranei, precum i transmembranar
E. Nu sunt uniform distribuite n cadrul structurii lipidice
8. Structura membranei celulare :
A. Cuprinde, n principal, fosfolipide i proteine
B. Cuprinde, ataate pe faa extern, i glucide puternic ncrcate negativ
C. Are o distribuie uniform a proteinelor n cadrul structurii lipidice
D. Constituie modelul mozaic fluid
E. Cuprinde, ataate pe faa extern, i glucide puternic ncrcate pozitii
9. Prelungirile citoplasmei unor celule, acoperite de plasmalem :
A. Sunt numai temporare
B. Pot fi temporare i neordonate de tipul pseudopodelor (hematii)
C. Pot fi permanente de tipul pseudopodelor (leucocite)
D. Formeaz microvilii epiteliului mucoasei intestinului
E. Formeaz corpusculi de legatur care solidarizeaz celulele epiteliale
10. Citoplasma :
A. Este un sistem coloidal cu structur simpl
B. Este un sistem coloidal cu structur complex
C. La nivelul ei se desfoar principalele funcii vitale
D. Faza dispersat este apa
E. Mediul de dispersie este reprezentat de miceliile coloidale

11. Citoplasma celulei :


A. Se numete hialoplasma
B. Conine numai organite celulare comune tuturor celulelor
C. Are o parte nestructurat (organitele celulare) i o parte structurat (hialoplasma)
D. Are o parte structurat (organitele celulare) i o parte nestructurat (hialoplasma)
E. Mediul de dispersie este apa
12. Organitele comune tuturor celulelor sunt:
A. Reticulul endoplasmatic
B. Neurofibrilele
C. Miofibrilele
D. Mitocondriile
E. Ribozomii
13*. Nu sunt organite comune:
A. Ribozomii
B. Miofibrilele
C. Mitocondriile
D. Lizozomii
E. Centrozomul
14. Referitor la organitele comune urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
A. Reticulul endoplasmatic rugos prezint pe suprafaa externa, ribozomi
B. Reticulul endoplasmatic neted leag plasmalema de nucleu
C. Reticulul endoplasmatic neted este o reea de citomembrane
D. Reticulul endoplasmatic neted are rol n excreia substanelor celulare
E. Reticulul endoplasmatic rugos este un sistem format din macro i microvezicule
15. Reticulul endoplasmatic neted :
A. Este un sistem canalicular, care leag plasmalema de stratul intern al membranei nucleare
B. Este un sistem circulator intracitoplasmatic
C. Este o reea de citomembrane
D. Are rol important n metabolismul glicogenului
E. Prezint pe suprafaa extern, ribozomi
16. Ribozomii:
A. Sunt granule bogate in lipide
B. Au rol in excreia unor substane celulare
C. Reprezint sediul sintezei proteice
D. Pot fi ataai de membrana extern nuclear
E. Au dimensiuni care variaz ntre 150-250 nm
17*. Ribozomii reprezint sediul sintezei:
A. Acizilor grai
B. Lipidelor
C. Proteinelor
D. Aminoacizilor
E. Glicogenului
18. Aparatul Golgi:
A. Este un sistem membranar
B. Este constituit din macrovezicule i din cisterne rotunde
C. Se situeaza n apropierea nucleului
D. Are rol n excreia unor substane celulare
E. Reprezint sediul sintezei proteice
19. Mitocondriile :
A. Au form sferic
B. Prezint membran extern i intern separate de un interspaiu
C. Prezint perete de structura trilaminar de natur lipidic
D. Conin n matricea mitocondrial sisteme enzimatice care realizeaz fosforilarea oxidativ
E. Rol in diviziunea celular
20*. Sediul fosforilrii oxidative cu eliberare de energie este reprezentat de :
A. Aparatul Golgi

10

B.
C.
D.
E.

Lizozomii
Mitocondrii
Desmozomii
Ergastoplasma

21. Lizozomii:
A. Sunt corpusculi sferici
B. Sunt rspndii n ntreaga hialoplasm
C. Conin enzime hidrolitice
D. Reprezint sediul fosforilrii oxidative
E. Rol n sinteza de proteine
22. Lizozomii:
A. Sunt organite celulare comune
B. Conin enzime hidrolitice
C. Au rol n sinteza de proteine i colagen
D. Sunt prezeni i n celulele fagocitare (hematii i macrofage)
E. Reprezint sediul fosforilrii oxidative
23. Centrozomul:
A. Este situat n apropierea nucleului
B. Conine un centriol sferic
C. Are rol n diviziunea celular
D. Lipsete n celulele sangvine
E. Are rol n sinteza proteic
24. Selectai afirmaiile corecte cu privire la organitele comune tuturor celulelor :
A. Miofibrilele sunt elemente contractile din sarcoplasma fibrelor musculare
B. Dictiozomii intervin n excreia unor substane celulare
C. Ribozomii joac rol direct n sinteza glucozei
D. Mitocondriile prezinta in interior matricea mitocondriala
E. Centrozomul este prezent n neuroni
25. Corpusculii Nissl:
A. Sunt organite celulare comune
B. Au rol n sinteza de proteine
C. Se gsesc in interiorul nucleului
D. Sunt echivaleni ai ergastoplasmei pentru celula nervoas
E. Au rol n transportul transmembranar
26. Nucleul:
A. Are numai poziie central n celul
B. Are de obicei forma celulei
C. Lipsete n hematia adult
D. Este intotdeauna unic in celul
E. Conine material genetic
27. Nucleul :
A. Este o parte constitutiv principal a citoplasmei
B. Controleaz metabolismul celular
C. Este unic in hepatocite
D. Sediul fosforilrii oxidative
E. Are n celul poziie central sau excentric
28. Membrana nuclear :
A. Este poroas
B Este dubl, cu structur trilaminat
C. Prezint dou foie separate prin spaiul perinuclear
D. Prezint ribozomi pe foia intern
E. Foia extern se continu cu citomembranele reticulului endoplasmatic
29*. Carioplasma :
A. Se afl sub membrana celular
B. Este o soluie coloidal cu aspect neomogen
C. Prezint o reea de filamente subiri formate din granulaii fine de cromatin

11

D. Cuprinde ntotdeauna numai un nucleol


E. Prin cromatin se formeaz cromozomii la sfritul diviziunii celulare
30. Cromozomii :
A. Se formeaz la sfritul diviziunii celulare
B. Sunt alctuii numai din ADN i ARN ribozomal
C. Conin si proteine histonice i nonhistonice
D. Conin cantiti mici de glucide i ioni de Ca i Na
E. Conin i cantiti mici de lipide i ioni de Ca i Mg
31*. Urmtoarele afirmaii sunt false:
A. Membrana celular prezint permeabilitate selectiv
B. Membrana celular asigur schimb bidirecional de substane
C. Trasportul pasiv nu necesit energie
D. Difuziunea i osmoza sunt mecanisme de transport prin membran ce nu necesit crui
E. Difuziunea i osmoza sunt mecanisme de transport prin membran ce necesit crui
32. Membrana celular :
A. Prezint permeabilitate selectiv pentru toate moleculele i toi ionii
B. Permite un schimb bidirecional de substane nutritive i produi ai catabolismului celular
C. Permite un transfer ionic, cu apariia curenilor electrici
D. Reprezint o barier n difuziunea moleculelor nepolarizate
E. Trasportul pasiv nu necesit energie
33. Mecanismele de transport prin membran:
A. Se realizeaz activ care necesit cheltuial energetic
B. Include procese pasive: difuziunea, osmoza i difuziunea facilitat
C. Necesit proteine transportoare
D. Asigur transferul gazelor respiratorii: 02 i C02
E. Transportul pasiv este reprezentat numai prin osmoz
34. Transportul activ prin membrane include:
A. Difuziunea
B. Osmoza
C.Transportul pe calea veziculelor prin pinocitoz
D. Proteine transportoare - energie - ATP
E. Transferul mpotriva unui gradient de concentraie
35. Referitor la difuziunea transmembranar:
A. Sunt necesare proteine membranare transportoare
B. Se consum energie
C. Intervine gradientul de concentraie ntre dou soluii de o parte i de alta a membranei
D. Nu sunt necesare proteine membranare transportoare
E. Membrana nu permite pasajul ionic liber
36. Pot difuza transmembranar:
A. Molecule nepolarizate (liposolubile)
B. Hormonii proteici
C. Hormonii steroizi
D. Bioxidul de carbon, ureea
E. Glucoza
37. Osmoza :
A. Reprezint difuziunea apei (solvitului) dintr-o soluie
B. Pentru a se produce este necesar ca membrana sa fie semipermeabil
C. Presupune o membran mai permeabil pentru moleculele de solvit dect pentru cele de solvent
D. Const n trecerea apei din compartimentul cu soluie mai diluat, ctre cel cu soluie mai concentrat
E. Const n trecerea apei din compartimentul cu soluie mai concentrat, ctre cel cu soluie mai diluat
38. Presiunea osmotic :
A. Reprezint fora care trebuie aplicat pentru a preveni osmoza
B. Este proporional cu numrul de particule dizolvate n soluie
C. Este proporional cu concentraia moleculelor de solvit
D. Necesita consum de energie
E. Reprezint fora care trebuie aplicat pentru a favoriza osmoza

12

39. Transportul transmembranar activ :


A. Se realizeaz prin mecanisme care utilizeaz proteine transportoare
B. Se realizeaza prin osmoz
C. Se realizeaz prin eliberare de energie furnizat de ATP
D. Poate fi primar i secundar
E. Asigur transportul transmembranar de etanol i hormoni steroizi
40. Prin intermediul proteinelor transportoare, transportul transmembranar se realizeaz prin:
A. Difuziune
B. Difuziune facilitat
C. Osmoza
D. Transport activ primar prin pompe
E. Tranport pasiv (cotransport)
41. Transportul transmembranar vezicular:
A. Este o categorie special de transport
B Se realizeaz prin endocitoz i exocitoz
C Se realizeaz prin captarea materialului extracelular n vezicule formate prin invaginarea membranei nucleare i transferat
intranuclear
D. Se realizeaz prin captarea materialului intracelular n vezicule care vor fuziona cu membrana celular iar coninutul lor
va fi eliminat din celul
E. Forme particulare de exocitoz sunt fagocitoza i pinocitoza
42. Potenialul de membran este rezultatul:
A. Permeabilitii selective a hialoplasmei
B. Prezenei intracelulare a moleculelor nedifuzibile ncrcate negativ
C. i a activitatii pompei Na+/K+
D. Activitii pompei Na+/Mg+
E. Distribuiei inegale a sarcinilor de o parte i de alta a membranei celulare
43. Potenialul membranar de repaus:
A. Presupune lipsa producerii de impulsuri electrice la nivelul membranei
B. Are o valoare medie cuprins ntre -70 mV i - 85 mV
C. Presupune meninerea relativ constant a concentraiei intracelulare a ionilor de Na +
D. Valoarea lui se datoreaz activitii pompei Na +/K+
E. n absena unui stimul se menine constant
44. Potenialul membranar de repaus :
A. Se realizeaz prin funcionarea pompei de Na+ i K+
B. Nu depinde de moleculele nedifuzibile localizate intracelular
C. Are o valoare apropiat de potenialul de echilibru pentru Ca+
D. Are o valoare medie cuprins ntre 65 mV i - 85 mV
E. n prezena unui stimul se menine constant
45. Despre potenialul de aciune se poate afirma c:
A. Este modificarea temporar a potenialului de membran
B. Celulele nestimulate electric genereaz poteniale de aciune
C. Principiul de baz este identic pentru toate tipurile de celule
D. Perioada refractar absolut este ultima faz a potenialului de aciune
E. Respect legea totul sau nimic"
46. Potenialul de aciune:
A. Este modificarea temporar a potenialului de membran
B. Este modificarea definitiv a potenialului de membran
C. Este diferit n funcie de tipul de celul
D. Se datoreaz unor cureni electrici care apar la trecerea ionilor, prin canale membranare specifice
E. Se desfoar n trei faze
47. Potenialul de aciune al neuronului se desfoar n urmtoarele faze :
A. Pragul
B. Panta ascendent
C. Platoul
D. Panta descendent
E. Perioada refractar absoluta

13

48*. Alegeti afirmaiile corecte privind perioada refractar absolut:


A. Presupune obinerea unui nou potenial de aciune la intensiti mici ale stimulului
B. Nu permite obinerea unui nou potenial de aciune, indiferent de intensitatea stimulului
C. Cuprinde numai panta ascendent a potenialului de aciune
D. Cuprinde numai panta descendent a potenialului de aciune
E. Se datoreaz inactivrii canalelor pentru K+
49*. Pe parcursul perioadei refractare relative :
A. Se inactiveaz canalele pentru Mg+
B. Se poate iniia un al doilea potenial de aciune
C. Potenialul de aciune nou obinut are o amplitudine mai mare dect n mod normal
D. Nu se poate obine un nou potenial de aciune, indiferent de intensitatea stimulului
E. Potenialul de aciune nou obinut are o viteza de apariie a pantei ascendente mai mare
50. Sub aciunea unui stimul de valoare prag:
A. Valoarea potenialului de membran ajunge la un nivel critic - potenialul prag
B. Se deschid canalele de Na+ i Na+ -ul iese din celul
C. Se deschid canalul de K+ i K+-ul intr n celul
D. Se activeaz pompa de Na+ i K+
E. Crete permeabilitatea membranei pentru Na+
51. Proprietile speciale ale celulelor sunt:
A. Sinteza proteic
B. Contractilitatea muscular
C. Metabolismul celular
D. Secreia endocrin
E. Secreia exocrin
52. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Dimensiunile celulelor variaz numai n funcie de vrsta lor
B. Hematia are dimensiunea de 10
C. Hematia are form cilindric
D. Ovulul are dimensiunea de 150- 200
E. Iniial, toate celulele au form globuloas
53. Afirmaiile corecte privind membrana plasmatic sunt:
A. Confer forma celulei
B. Separ structurile interne ale celulei de mediul extracelular
C. Proteinele din structura membranei celulare se pot afla doar pe faa extern a membranei
D. Componenta proteic realizeaz numai mecanismele de transport transmembranar
E. Cuprinde, n principal, fosfolipide i proteine
54. Selectai afirmaiile false privind plasmalema:
A. Proteinele din structura membranei celulare se pot afla doar pe faa intern a membranei
B. Proteinele din structura membranei celulare sunt uniform distribuite n cadrul structurii lipidice
C. Proteinele din structura membranei celulare nu sunt uniform distribuite n cadrul structurii lipidice
D. Cuprinde, ataate pe faa extern, i glucide puternic ncrcate pozitiv
E. Cuprinde, n principal, fosfolipide i proteine
55. Privind difuziunea transmembranar este adevrat:
A. Nu se consum energie
B. Sunt necesare proteine membranare transportoare
C. Intervine gradientul de concentraie ntre dou soluii de o parte i de alta a membranei
D. Ureea nu poate difuza
E. Glucoza poate difuza
56. Selectai afirmaiile false privind mecanismele care utilizeaz proteine transportoare:
A. Este saturabil
B. Nu poate aprea competiie ntre moleculele de transportat pentru aceeai protein
C. Difuziunea facilitat nu necesit energie pentru transport
D. Transportul activ se realizeaz prin eliberare de energie furnizat de ATP
E. Transportul activ se realizeaz prin consum de energie furnizat de ADP
57. Potenialul membranar de repaus:
A. Are o valoare medie cuprins ntre -65 mV i - 85 mV

14

B. Valoarea lui nu depinde de permeabilitatea membranei pentru diferitele tipuri de ioni


C. Are o valoare apropiat de potenialul de echilibru pentru K+
D. Valoarea lui nu se datoreaz activitii pompei Na +/K+
E. Presupune lipsa producerii de impulsuri electrice la nivelul membranei
58*. Potenialul de aciune:
A. Are aceeai durat pentru neuron i fibra muscular neted de la nivelul antrului gastric
B. Celulele stimulate electric genereaz poteniale de repaus
C. Aspectul este acelai pentru toate tipurile de celule
D. Este modificarea definitiv a potenialului de membran
E. Se desfoar n patru faze
59. Selectai afirmaiile false privind perioada refractar:
A. Reprezint un interval de timp pe parcursul cruia este dificil de obinut un potenial de aciune
B. Pe parcursul perioadei refractare relative se inactiveaz canalele pentru Na+
C. n perioada refractar absolut nu se poate obine un nou potenial de aciune
D. n perioada refractar relativ se poate iniia un nou potenial de aciune
E. n perioada refractar relativ se poate iniia un nou potenial de aciune la intensiti mici ale stimulului
60. Membrana nuclear:
A. Este tripl
B. Are structura trilaminat
C. Prezint ribozomi pe foia extern
D. Foia intern se continu cu citomembranele reticulului endoplasmatic
E. Sub membran se afl carioplasma

Capitolul II : ESUTURI
1. Privind esuturile, care din afirmaiile urmatoare sunt adevrate:
A. Sunt sisteme organizate de materie vie
B. Sunt formate din celule diferite
C. Sunt formate din celule care ndeplinesc n organism aceeai funcie sau acelai grup de funcii
D. Au celulele unite ntre ele prin substan de ciment"
E. Au celulele unite ntre ele prin substan fundamental"
2. Tipuri fundamentale de esuturi sunt:
A. Epitelial

15

B. Adipos
C. Muscular
D. Nervos
E. Osos
3. Selectai rspunsurile corecte cu privire la esutul epitelial:
A. Poate fi de acoperire i senzorial
B. Poate fi de acoperire, glandular i senzorial
C. Epiteliul glandular este de tip endocrin i exocrin
D. Epiteliile se clasific funcional n trei categorii
E. Poate fi moale, semidur sau fluid
4. Epiteliul de acoperire poate fi:
A. Simplu
B. Pseudostratificat
C. Glandular
D. Pluristratificat
E. Senzorial
5*. Tunica intern a vaselor sangvine i limfatice este de tip:
A. Cubic simplu
B. Cilindric ciliat
C. Pavimentos simplu
D. Pavimentos pseudostratificat
E. Cilindric neciliat
6*. Epiteliul simplu cubic se gsete n :
A. Mucoasa intestinal
B. Mucoasa bronhiolelor
C. Tunica medie a vaselor limfatice
D. Canalele glandelor exocrine
E. Epiderma
7. Epiteliul simplu cindric ciliat i neciliat se gsete n :
A. Mucoasa bucal
B. Mucoasa bronhiolelor
C. Tunica intern a vaselor limfatice
D. Mucoasa intestinal
E. Tiroida
8*. Epiteliul pseudostratificat cindric ciliat i neciliat se gsete n :
A. Mucoasa bucal
B. Mucoasa bronhiolelor
C. Epiteliul traheal
D. Mucoasa intestinal
E. Canalele glandelor endocrine
9. Selectai afirmaiile corecte privind epiteliul pseudostratificat:
A. Este format din celule cilindrice ciliate i neciliate
B. Se ntlnete n bronhiole
C. Este prezent n glandele endocrine
D. Se ntlnete n trahee
E. Este de tranziie
10*. Epiteliul pluristratificat cubic si cilindric se gsete n:
A. Epiderma
B. Mucoasa bronhiolelor
C. Epiteliul traheal
D. Canalele glandelor endocrine
E. Canale ale glandelor exocrine
11*. Epiderma este un epiteliu de acoperire:
A. Pavimentos simplu
B. Pavimentos pluristratificat keratinizat
C. Cilindric ciliat
D. Nekeratinizat

16

E. Cilindric simplu
12*. Uroteliul este un esut epitelial:
A. Pavimentos simplu
B. Pavimentos pluristratificat keratinizat
C. Cilindric ciliat
D. Keratinizat
E. Pluristratificat de tranziie
13. Referitor la esutul glandular:
A. Este un esut epitelial
B. Este un esut senzorial
C. Poate fi de tip endocrin
D. Poate fi de tip exocrin
E. Poate fi numai de tip endocrin
14. Dup aezarea celulelor secretorii, glandele endocrine sunt de tipul:
A. n cordoane celulare (tiroida)
B. Folicular (tiroid)
C. Folicular (paratiroide)
D. n cordoane celulare (adenohipofiza)
E. Simplu (tubular, acinos)
15. Glandele exocrine pot fi:
A. De tip folicular
B. n cordoane celulare (tiroida)
C. Mixt (pancreas)
D. De tip simplu (tubular, acinos)
E. De tip compus (tubulo-acinos)
16*. Care din afirmaiile privind epiteliile senzoriale sunt corecte :
A. Sunt formate din celule epiteliale specializate care intr n structura organelor de sim
B. Transform stimulii n produi de secreie
C. Sunt formate din celule sub form de coloane
D. Intr n structura segmentului intermediar al organelor de sim
E. Sunt formate din celule sub forma de foliculi

17. esutul conjunctiv se clasific n :


A. esut dur
B. esut de susinere
C. Fluid
D. esut semidur
E. esut moale
18. Caracteristicile tesutului conjunctiv lax sunt:
A. Este esut conjunctiv moale
B. Se gsete n ganglionii limfatici i n splin
C. Se gsete n jurul unor organe (rinichi, ochi)
D. Leag unele organe
E. Se gsete n tendoane, ligamente, aponevroze
19. Selectai afirmaiile corecte cu privire la esutul reticulat:
A. Este localizat n muchi
B. Este localizat n ganglionii limfatici i splin
C. Se gsete n structura hipodermului
D. Este prezent n tunica intern a vaselor sangvine
E. Este un esut conjunctiv moale
20. Selectai afirmaiile corecte cu privire la esutul adipos :
A. Este localizat n ganglionii limfatici i splina
B. Este o varietate de esut conjunctiv semidur
C. Este situat n jurul unor organe (rinichi, ochi)
D. Intr n structura tendoanelor i a aponevrozelor
E. Este localizat n hipoderm

17

21. esutul fibros este localizat n :


A. Splina
B. Ligamente
C. Ganglioni nervoi
D. Tendoane i aponevroze
E. Hipoderm
22*. esutul conjunctiv moale elastic este localizat n :
A. Tunica interna a arterelor i venelor
B. Aponevroze
C. Ochi
D. Tunica medie a arterelor i venelor
E. Splina
23. esutul cartilaginos hialin se gsete n :
A. Cartilajele traheale
B. Discurile intervertebrale
C. Cartilajele costale
D. Cartilaje laringiale
E. Epiglota
24. Selectai afirmaiile corecte cu privire la esutul cartilaginos elasic:
A. Este o varietate de esut conjunctiv semidur
B. Alctuiete cartilajele costale
C. Intr n constituia discurilor intervertebrale
D. Se gsete n epiglot
E. Se gsete n pavilionul urechii externe
25. Selectai afirmaiile corecte cu privire la esutul cartilaginos fibros:
A. Este o varietate de esut conjunctiv semidur
B. Formeaz tendoane i aponevroze
C. Intr n constituia epiglotei
D. Este prezent n meniscurile articulare
E. Este prezent n discurile intervertebrale
26. esutul osos cuprinde:
A. esut elastic
B. esut fibros
C. esut haversian
D. esut hialin
E. esut trabecular
27. Selectai afirmaiile corecte cu privire la esutul osos compact:
A. Se mai numete esut osos haversian
B. Formeaz diafiza oaselor scurte
C. Formeaz epifizele i interiorul oaselor scurte i late
D. Formeaz diafizele oaselor lungi
E. Se afl in diafiza humerusului
28. esutul osos trabecular :
A. Se mai numete esut osos compact
B. Se mai numete esut osos spongios
C. Se gsete n epifizele oaselor lungi
D. Se gsete n diafizele oaselor lungi
E. Se gsete n diafizele oaselor scurte i late
29*. Selectai afirmaiile corecte cu privire la esutul muscular :
A. Este neted de tip cardiac
B. Este de tip striat visceral
C. Este de tip neted (muchii scheletici)
D. Organitele specifice ale fibrei musculare sunt miofibrilele i ribozomii
E. esutul muscular se mparte n: striat, neted i striat de tip cardiac
30. Alegei variantele false:

18

A. Celula glial face parte din esuturile conjunctive


B. esutul epitelial de acoperire poate fi simplu, pseudostratificat sau pluristratificat
C. esutul fibros leag diferite organe
D. esutul osos nu este esut conjunctiv
E. esutul reticulat este esut conjunctiv
31. esutul nervos este alctuit din celule :
A. Neurofibrile
B. Nervoase (celule gliale)
C. Numite neuroni, lipsite de ribozomi
D. Nervoase (neuronii)
E. Celule gliale (nevroglia)
32. esuturile se clasific n urmtoarele tipuri fundamentale:
A. Nervos
B. Senzorial
C. Glandular
D. Epitelial
E. Conjunctiv
33. Selectai afirmaiile false privind esutul epitelial de acoperire:
A. Este de acoperire, endocrin i senzorial
B. Este de acoperire, secretor i senzorial
C. Epiteliul de acoperire simplu pavimentos se afl n tunica extern a arterelor
D. Epiteliul de acoperire pluristratificat pavimentos keratinizat se afl n hipoderm
E. Epiteliul de acoperire simplu cubic se afl n mucoasa bronhiolelor
34*. Selectai afirmaiile adevrate privind esutul epitelial de acoperire:
A. Epiteliul pseudo-stratificat se afl n uroteliu
B. Epiteliul pseudo-stratificat cilindric ciliat i neciliat se afl n mucoasa traheal
C. Epiteliul simplu cilindric ciliat i neciliat se afl n mucoasa duodenului
D. Epiteliul simplu cilindric ciliat i neciliat se afl n uroteliu
E. Epiteliul pluristratificat cubic si cilindric se afl n tunica intern a vaselor limfatice
35. Privind esutul epitelial secretor:
A. Este de tip endocrin, exocrin i senzorial
B. Tipul endocrin n cordoane celulare se afl numai n lobul intermediar al hipofizei
C. Tipul exocrin folicular se afl n adenohipofiz
D. esutul glandular pluricelular este de tip simplu i compus
E. Tipul endocrin folicular se afl n tiroid
36*. Selectai afirmaiile adevrate privind esutul conjunctiv:
A. Este de tip moale, semidur i dur
B. Este de tip moale, semidur, dur i fluid
C. esutul moale lax se afl n se afl n epiderm
D. esutul moale lax leag toate organele
E. esutul adipos se afl n splin
37. esutul conjuntiv moale:
A. Tipul elastic se afl n tunica intern a vaselor sanguine
B. Tipul adipos se afl n hipoderm
C. Tipul fibros se afl n muchi
D. Tipul reticulat se afl n splin
E. Tipul lax insoete alte esuturi
38. Selectai afirmaiile false privind esutul conjunctiv moale:
A. esutul conjunctiv lax se afl n hipoderm
B. esutul conjunctiv reticulat se afl n splin
C. esutul conjunctiv adipos se afl n jurul rinichiului
D. esutul conjunctiv elastic se afl n tunica medie a arterelor i venelor
E. esutul conjunctiv fibros se afl n ganglionii limfatici
39*. Selectai afirmaiile false privind esutul conjunctiv semidur:
A. esutul cartilaginos fibros se afl n meniscurile articulare
B. esutul cartilaginos elastic se afl n epiglot

19

C. esutul cartilaginos hialin se afl n cartilajele laringiale


D. esutul cartilaginos se afl n tendoanele muchilor
E. esutul cartilaginos elastic se afl n pavilionul urechii
40. Privind esutul muscular:
A. esutul muscular striat se afl n muchii somatici
B. esutul muscular striat se afl n hipoderm
C. esutul muscular neted se afl n iris
D. esutul muscular neted intr n constituia viscerelor
E. esutul muscular neted se afl n vasele limfatice
Capitolul III. SISTEMUL NERVOS
1.
A.
B.
C.
D.
E.

*Majoritatea funciilor organismului sunt realizate de:


Sistemul nervos
Sistemul endocrin
Sistemul nervos i sistemul endocrin
Sistemul musculoscheletal
Sistemul circulator

2.
A.
B.
C.
D.
E.

*Sistemul endocrin regleaz n principal:


Musculatura
Funciile metabolice
Excreia
Respiraia
Activitatea cardiac

3.
A.
B.
C.
D.
E.

*Sistemul nervos somatic regleaz:


Activitatea musculaturii viscerale
Activitatea musculaturii scheletice
Activitatea glandelor exocrine
Activitatea glandelor endocrine
Funcia psihic a creierului

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Sistemul nervos vegetativ regleaz:


Activitatea musculaturii scheletice
Activitatea glandelor exocrine
Activitatea glandelor endocrine
Activitatea musculaturii viscerale
Toate rspunsurile sunt adevrate

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Fiecare centru nervos este separat n dou compartimente funcionale:


Compartiment senzitiv
Compartiment vascular
Compartiment motor
Compartiment de excreie
Toate rspunsurile sunt adevrate

6.
A.
B.
C.
D.
E.

*Neuronul reprezint unitatea morfofuncional a sistemului:


Motor
Circulator
Respirator
Excretor
Nervos

7.
A.
B.
C.
D.
E.

Neuronii au form:
Hexagonal
Piramidal
Ovalar
Stelat
Sferic

20

8.
A.
B.
C.
D.
E.

*Neuronii stelai se gsesc la nivelul:


Coarnelor anterioare ale mduvei spinrii
Ganglionilor spinali
Coarnelor posterioare ale mduvei spinrii
Coarnelor laterale ale mduvei spinrii
Tuturor formaiunilor mai sus descrise

9.
A.
B.
C.
D.
E.

n funcie de numrul de prelungiri neuronii sunt:


Unipolari
Bipolari
Multipolari
Pseudounipolari
Pseudomultipolari

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Dup funcie neuronii pot fi:


De asociaie
De integrare
Motori
Receptori
Toate enunurile sunt adevrate

11. Neuronul este format din:


A. Col
B. Corp
C. Prelungiri
D. Extremiti
E. Cap
12. Corpul neuronului este format din:
A. Neurilem
B. Neuroplasm
C. Nucleu
D. Teaca de mielin
E. Nevroglie
13. Neuroplasma conine:
A. Incluziuni vasculare
B. Incluziuni pigmentare
C. Mitocondrii
D. Ribozomi
E. Reticul endoplasmatic
14. *Nucleul neuronilor conine:
A. Mitocondrii
B. Ribozomi
C. Reticul endoplasmatic
D. 1-2 nucleoli
E. Corpi tigroizi
15. Axonul este o prelungire:
A. Unic
B. Lung
C. Multipl
D. Scurt
E. Mai groas
16. Organitele specifice ale neuronului sunt reprezentate de:
A. Ribozomi
B. Corpi tigroizi
C. Corpi Nissl
D. Neurofibrile
E. Mitocondrii
17. *Dendritele sunt prelungiri ce conduc impulsul nervos:

21

A. De la neuron la nevroglie
B. De la neuron la muchi
C. Spre corpul neuronului
D. De la muchi la nevroglie
E. n ambele direcii
18. n axoplasm se gsesc:
A. Mitocondrii
B. Vezicule ale reticulului endoplasmatic
C. Incluziuni pigmentare
D. Neurofibrile
E. Nucleul
19. *Axonul se ramific n poriunea terminal n:
A. Dendrite
B. Nevroglii
C. Pericarioni
D. Neurilem
E. Butoni terminali
20. Nevroglia este de mai multe tipuri:
A. Celula Schwann
B. Astrocitul
C. Celulele ependimare
D. Microglia
E. Pericarionul
21. *Numrul nevrogliilor:
A. Este egal cu cel al neuronilor
B. Depete de 10 ori numrul neuronilor
C. Este mai mic dect cel al neuronilor
D. Este de 10 ori mai mic dect numrul neuronilor
E. Este egal cu numrul axonilor
22. Nevrogliile au rol de:
A. Suport pentru neuroni
B. De protecie
C. Trofic
D. Sinteza tecii de mielin
E. nmulirea neuronilor
23. Celula nervoas are proprietile de:
A. Excitabilitate
B. Troficitate
C. Conductibilitate
D. Aprarea centrilor nervoi
E. Multiplicare
24. Conducerea impulsului nervos:
A. La nivelul axonilor amielinici este condus ntr-o singur direcie
B. La nivelul axonilor mielinizai permite viteze mult mai mari
C. La nivelul dendritelor este n dublu sens
D. Toate variantele sunt adevrate
E. Toate variantele sunt false
25. Sinapsa este:
A. Conexiunea funcional ntre un neuron i o alt celul
B. Neuroneuronal
C. Neuromuscular
D. Neurovascular
E. Neurovenoas
26. Din punct de vedere al mecanismului prin care se face transmiterea, sinapsele pot fi:
A. Vasculare

22

B. Musculare
C. Electrice
D. Chimice
E. Toate variantele sunt corecte
27. Sinapsele sunt de urmtoarele tipuri:
A. Axodendritic
B. Axoaxonic
C. Dendrodendritic
D. Axosomatic
E. Nici o variant nu este corect
28. Sinapsele chimice sunt alctuite din:
A. Fanta presinaptic
B. Terminaia presinaptic
C. Fanta sinaptic
D. Fanta postsinaptic
E. Celula postsinaptic
29. Sinapse electice sunt n:
A. Miocard
B. Stomac
C. Muchiul neted
C. n anumite regiuni din oase
E. n anumite regiuni din creier
30. Actul reflex este:
A. Mecanismul auxiliar de funcionare a sistemului nervos
B. Mecanismul fundamental de funcionare a sistemului nervos
C. Un rspuns al centrilor nervoi la stimularea unei zone receptoare
D. Toate variantele sunt adevrate
E. Toate variantele sunt false
31. Arcul reflex este alctuit din:
A. Receptorul
B. Calea aferent
C. Centrii nervoi
D. Calea eferent
E. Niciuna din variante
32. Receptorii sunt celule epiteliale difereniate i specializate n celule senzoriale:
A. Gustative
B. Salivare
C. Auditive
D. Vesibulare
E. Secretorii
33. *La nivelul receptorului are loc transformarea energiei stimulului n:
A. Reacie de rspuns
B. Reacie de aprare
C. Impuls nervos
D. Toate variantele de mai sus
E. n nicio variant de mai sus
34. n functie de proveniena stimulului, se deosebesc:
A. Proprioceptori
B. Interoceptori
C. Chemoreceptori
D. Fotoreceptori
E. Niciuna din variantele de mai sus
35. *Prin centrii unui reflex se ntelege:
A. Totalitatea structurilor din sistemul muscular care particip la actul reflex respectiv
B. Totalitatea structurilor din sistemul vascular care particip la actul reflex respectiv
C. Totalitatea structurilor din sistemul nervos central care particip la actul reflex respectiv

23

D. Totalitatea structurilor din sistemul osteoarticular care particip la actul reflex respectiv
E. Totalitatea structurilor din sistemul endocrin care particip la actul reflex respectiv
36. *Sistemul nervos central are urmtoarele nivele funcionale majore:
A. Nivelul mduvei spinrii
B. Nivelul subcortical
C. Nivelul cortical
D. Toate variantele de mai sus
E. Nicio variant de mai sus
37. Calea eferent reprezint:
A. Dendritele neuronilor senzitivi vegetativi
B. Axonii neuronilor motori somatici
C. Axonii neuronilor vegetativi
D. Dendritele neuronilor senzitivi motori
E. Dendritele neuronilor de asociaie
38. Principalii efectori ai reflexelor sunt:
A. Muchii netezi
B. Glandele endocrine
C. Glandele exocrine
D. Muchiul cardiac
E. Muchii striai
39. Limitele mduvei spinrii sunt:
A. Vertexul
B. Gaura occipital
C. Vertebra cervical C7
D. Vertebra lombar L2
E. Coccigele
40. Coada de cal este format din:
A. Nervii cervicali
B. Nervii toracali
C. Nervii lombari
D. Nervii sacrali
E. Toate variantele sunt adevrate
41. Intumescenele mduvei spinrii sunt n regiunea:
A. Cervical
B. Toracal
C. Lombar
D. Sacral
E. Coccigian
42. *Meningele spinale sunt:
A. Arahnoida
B. Pia mater
C. Dura mater
D. Toate variantele sunt adevrate
E. Toate variantele sunt false
43. Mduva spinrii este formata din:
A. Substana neagr
B. Substana alb
C. Substana cenuie
D. Toate variantele sunt adevrate
E. Toate variantele sunt false
44. Substana cenuie:
A. Este constituit din corpul neuronilor
B. Formeaz comisura cenuie
C. Are aspectul literei H
D. Este dispus sub form de cordoane
E. Prile laterale ale H - ului sunt subdivizate n coarne anterioare, laterale i posterioare

24

45. *Canalul ependimar conine:


A. Snge
B. Limf
C. LCR
D. Nicio variant nu este adevrat
E. Toate variantele sunt adevrate
46. Urmtoarele anunuri despre coarnele anterioare ale mduvei spinrii sunt adevrate:
A. Conin dispozitivul somatosenzitiv
B. Sunt cel mai bine dezvoltate n regiunea dilatarilor
C. Sunt mai subiri dect cele posterioare
D. Conin patru tipuri de neuroni somatomotori
E. Axonii neuronilor ce pleac din ele formeaz rdcina ventral a nervilor spinali
47. *Coarnele posterioare conin:
A. Neuroni motori
B. Neuroni vegetativi
C. Al treilea neuron al cilor ascendente
D. Al doilea neuron al cilor senzitive (deutoneuronul)
E. Primul neuron al cilor senzitive (protoneuronul)
48. *Coarnele laterale conin neuroni vegetativi:
A. Simpatici postganglionari
B. Simpatici preganglionari
C. Parasimpatici preganglionari
D. Parasimpatici postganglionari
E. Toate enunurile sunt adevrate
49. Substana reticulat a mduvei spinrii:
A. Se afl ntre coarnele laterale i posterioare
B. Se gsete n substana alb
C. Este mai bine individualizat n regiunea cervical
D. Este format din neuroni dispui n reea
E. Este prezent i n interiorul canalului ependimar
50. Substana alb a mduvei spinrii:
A. Se gsete n centrul mduvei
B. Este dispus sub form de coarne
C. Este alcatuit din fascicule ascendente
D. Este alcatuit din fascicule descendente
E. Este alcatuit din fascicule de asociaie
51. Pe seciune transversal, la nivelul mduvei spinrii se disting urmtoarele elemente:
A. anul median posterior
B. anul median anterior
C. Fisura median anterioar
D. Comisura cenuie
E. Comisura alb
52. Receptorii cii sensibilitii termice i dureroase:
A. Se gsesc n piele
B. Sunt terminaii nervoase libere
C. Se gsesc n muchi
D. Sunt terminaii nervoase ncapsulate
E. Se gsesc n pereii organelor interne
53. *Protoneuronul cii sensibilitii dureroase se gsete:
A. n mduva spinrii
B. n trunchiul cerebral
C. n diencefal
D. n telencefal
E. n ganglionul spinal
54. *Sensibilitatea termic i dureroas este condus prin fasciculul:

25

A. Spinocerebelos anterior
B. Spinocerebelos posterior
C. Spinotalamic anterior
D. Spinotalamic lateral
E. Spinobulbar medial
55. *Al treilea neuron al cii sensibilitii termice i dureroase se proiecteaz pe scoara cerebral n:
A. Aria motorie I
B. Aria motorie II
C. Aria somestezic I
D. Aria somestezic II
E. n toate ariile enumerate mai sus
56. Calea sensibilitii tactile grosiere are receptorii reprezentai de:
A. Corpusculii Meissner
B. Corpusculii Ruffini
C. Corpusculii Paccini
D. Terminaiile nervoase libere
E. Discurile tactile Merkel
57. Protoneuronul cii tactile grosiere:
A. Se afl n ganglionul spinal
B. Are dendrita lung
C. Dendrita ajunge pn la nivelul receptorilor
D. Axonul lui ptrunde pe calea rdcinii posterioare n mduv
E. Axonul lui ptrunde pe calea rdcinii anterioare n mduv
58. Urmtoarele afirmaii sunt false:
A. Deutoneuronul cii tactile grosiere se afl n cornul posterior al mduvei spinrii
B. Axonul deutoneuronului cii tactile grosiere trece n cordonul anterior de aceeai parte
C. Axonul deutoneuronului cii tactile grosiere trece n cordonul lateral de aceeai parte
D. Axonul deutoneuronului cii tactile grosiere trece n cordonul anterior opus
E. Axonul deutoneuronului cii tactile grosiere alctuiete fasciculul spinotalamic anterior
59. Al III-lea neuron al cii tactile grosiere:
A. Se gsete n trunchiul cerebral
B. Se gsete n talamus
C. Axonul lui se proiecteaz n scoara cerebral, n aria somestezic I
D. Axonul lui se proiecteaz n scoara cerebral, n aria somestezic II
E. Axonul lui se proiecteaz n nucleii bazali
60. Pentru sensibilitatea kinestezic, receptorii sunt:
A. Corpusculii neurotendinoi Golgi
B. Discurile Merkel
C. Terminaiile nervoase libere
D. Corpusculii Meissner
E. Corpusculii Ruffini
61. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
A. Protoneuronul cii sensibilitii tactile fine i kinestezice se afl n ganglionul spinal
B. Axonul protoneuronului cii kinestezice formeaz fasciculele gracilis i cuneat
C. Deutoneuronul cii kinestezice se gsete n bulb
D. Al treilea neuron al cii kinestezice se afl n talamus
E. Axonul celui de-al treilea neuron al cii kinestezice se proiecteaz n lobul occipital
62. Calea sensibilitii proprioceptive de control al micrii este constituit din:
A. Fasciculul gracilis
B. Fasciculul cuneatus
C. Fasciculele spinotalamice
D. Fasciculul spinocerebelos direct
E. Fasciculul spinocerebelos ncruciat

26

63. Urmtoarele enunuri sunt adevrate:


A. Fasciculul spinocerebelos dorsal strbate numai bulbul i pe calea pedunculului cerebelos inferior, ajunge la cerebel
B. Fasciculul spinocerebelos ventral strbate numai bulbul i pe calea pedunculului cerebelos inferior, ajunge la cerebel
C. Cerebelos fasciculul spinocerebelos dorsal strbate numai bulbul i pe calea pedunculului mijlociu, ajunge la cerebel
D. Fasciculul spinocerebelos ventral strbate bulbul, puntea i mezencefalul i pe calea pedunculului cerebelos superior,
ajunge la cerebel
E. Fasciculul spinocerebelos ventral strbate bulbul, puntea i mezencefalul i pe calea pedunculului cerebelos mijlociu,
ajunge la cerebel
64. Receptorii cilor sensibilitii interoceptive se gsesc:
A. n muchii scheletici
B. n pereii vaselor
C. n pereii organelor
D. Sunt sub form de terminaii libere
E. Sunt sub form de corpusculi lamelai
65. Al treilea neuron al cii interoceptive:
A. Se afl n talamus
B. n trunchiul cerebral
C. n mduva spinrii
D. n ganglionul spinal
E. Se proiecteaz difuz pe scoara cerebral
66. *Calea sistemului piramidal:
A. Are origine n nucleii bazali
B. Are origine n talamus
C. Are origine n hipotalamus
D. Are origine n trunchiul cerebral
E. Are origine n cortexul cerebral
67. Fasciculul piramidal (corticospinal) are origini corticale n:
A. Aria motorie
B. Aria premotorie
C. Aria motorie suplimentar
D. Aria motorie secundar
E. n niciuna din ariile enumerate mai sus
68. Fibrele fasciculului piramidal se comport diferit la nivelul bulbului:
A. 25% se ncrucieaz la nivelul bulbului
B. 50% se ncrucieaz la nivelul bulbului
C. 75% se ncrucieaz la nivelul bulbului
D. 25% nu se ncrucieaz la nivelul bulbului
E. 75% nu se ncrucieaz la nivelul bulbului
69. *Din fasciculul piramidal se desprind fibre:
A. Corticohipotalamice
B. Corticotalamice
C. Corticonucleare
D. Corticospinale
E. Toate fibrele mai sus enumerate
70. *Calea sistemului piramidal are:
A. Doi neuroni
B. Trei neuroni
C. Patru neuroni
D. Cinci neuroni
E. Mai mult de cinci neuroni
71. Calea sistemului extrapiramidal controleaz:
A. Motilitatea voluntar
B. Motilitatea involuntar automat
C. Motilitatea involuntar semiautomat

27

D. Sensibilitatea contient
E. Sensibilitatea incontient
72. Cile extrapiramidale ajung la nucleii bazali i prin eferenele acestora ajung la nucleii din mezencefal astfel:
A. Fibrele strionigrice la nucleul rou
B. Fibrele strioreticulate la substana neagr
C. Fibrele striorubrale la nucleul rou
D. Fibrele strionigrice la substana neagr
E. Fibrele strioreticulate la formaiunea reticulat
73. *Cile extrapiramidale din trunchiul cerebral spre mduva spinrii sunt:
A. Fasciculele rubrospinal, nigrospinal i reticulospinal
B. Fasciculele olivospinale
C. Fasciculele vestibulospinale
D. Toate fasciculele enumerate mai sus
E. Niciun fascicul enumerat mai sus
74. Selectai afirmaiile adevrate privind calea sistemului extrapiramidal:
A. i are originea n etajele corticale i subcorticale
B. Controleaz motilitatea involuntar automat i semiautomat
C. Controleaz numai motilitatea involuntar automat
D. Prin cile ascendente, centrii encefalici exercit control motor voluntar i automat asupra musculaturii scheletice
E. Fasciculele extrapiramidale ajung n final, n neuronii motori din cornul posterior al maduvei
75. *n cordonul anterior al mduvei spinrii se gsesc urmtoarele fascicule:
A. Fasciculul gracilis
B. Fasciculul cuneat
C. Fasciculul spinocerebelos ventral
D. Fasciculul spinotalamic lateral
E. Fasciculul piramidal direct
76. Nervii spinali conecteaz mduva:
A. Cu receptorii
B. Cu trunchiul cerebral
C. Cu diencefalul
D. Cu emisferele cerebrale
E. Cu efectorii
77. Nervii spinali sunt:
A. 7 cervicali
B. 12 toracali
C. 5 lombari
D. 1 sacrat
E. 1 coccigian
78. Nervii spinali sunt formai din:
A. Rdcina anterioar
B. Rdcina posterioar
C. Trunchi
D. Ramuri
E. Niciunul din aceste elemente
79. Urmtoarele afirmaii despre nervul spinal sunt adevrate:
A. Rdcina posterioar prezint pe traiect ganglionul spinal
B. Rdcina anterioar conine axonul neuronilor motori
C. Trunchiul nervului spinal este format din unirea celor dou rdcini
D. Ramurile nervului spinal sunt n numr de dou, ventral i dorsal
E. Ramurile nervului spinal sunt n numr de cinci, ventral, dorsal, meningeal, comunicant alb i cenuie
80. Ramurile ventrale ale nervului spinal formeaz:
A. Plexul cervical
B. Plexul brahial
C. Plexul toracal
D. Plexul lombar
E. Plexul sacral

28

81. Ramura comunicant:


A. Alb - conine fibra preganglionar mielinic
B. Alb - conine fibra preganglionar amielinic
C. Alb - conine fibra postganglionar mielinic
D. Cenuie - conine fibra preganglionar mielinic
E. Cenuie - conine fibra postganglionar amielinic
82. Urmtoarele enunuri sunt adevrate:
A. Mduva spinrii are dou funcii - reflex i de conducere
B. Reflexul miotatic const n contracia brusc a unui muchi
C. Reflexele miotatice sunt polisinaptice
D. Reflexele nociceptive sunt reflexe de aprare
E. La nivelul mduvei spinrii se nchid i reflexe vegetative
83. Privind funcia reflex a mduvei spinrii:
A. Reflexul de mers este un reflex spinal somatic
B. Reflexul miotatic const n ntinderea brusc a unui muchi
C. Reflexele miotatice sunt polisinaptice
D. Receptorii reflexelor miotatice sunt fusurile neuromusculare
E. Centrul reflexului miotatic este neuronul senzitiv din mduva spinrii
84. Encefalul cuprinde:
A. Mduva spinrii
B. Trunchiul cerebral
C. Cerebelul
D. Diencefalul
E. Emisferele cerebrale
85. Trunchiul cerebral este format din:
A. Mduva spinrii
B. Mduva prelungit
C. Punte
D. Mezencefal
E. Metencefal
86. *Trunchiul cerebral este sediul reflexelor somatice i vegetative:
A. Salivator, masticator, de deglutiie, de vom
B. Tuse, strnut
C. Cardioaccelerator i cardioinhibitor
D. De clipire, lacrimal, pupilar de acomodare i fotomotor
E. A tuturor reflexelor de mai sus
87. Nervii cranieni:
A. Fac parte din sistemul nervos periferic
B. Fac parte din sistemul nervos central
C. Sunt n numr de 12 perechi
D. Nu au dispoziie metameric
E. Au dou rdcini, dorsal i ventral
88. Nervii cranieni sunt:
A. Senzoriali - I, II i IX
B. Senzoriali - I, II i VIII
C. Motori - III, IV, VI, XI i XII
D. Micti - III, VII i X
E. Micti - V, VII, IX i X
89. Urmtorii nervi au n structura lor i fibre parasimpatice preganglionare:
A. III
B. V
C. VII
D. IX
E. X
90. Perechea I de nervi cranieni:

29

A. Au originea real n celulele bipolare din mucoasa olfactiv


B. Sunt nervi senzoriali
C. Sunt nervi senzitivi
D. Conduc informaii legate de miros
E. Conduc informaii legate de vz
91. Perechea II de nervi cranieni:
A. Sunt nervii optici
B. Sunt compui din axonii celulelor bipolare din retin
C. Sunt compui din axonii celulelor multipolare din retin
D. Formeaz nervul oculomotor
E. Formeaz nervul trohlear
92. Nervii oculomotori:
A. Sunt nervi senzitivi
B. Originea real se afl n nucleul nervului oculomotor i n nucleul accesor din mezencefal
C. Originea aparent este ntre tuberculii cvadrigemeni, pe faa posterioar a mezencefalului
D. Fibrele motorii merg la muchiul oblic superior
E. Fibrele parasimpatice merg la muchiul sfincter al irisului i la fibrele circulare ale muchiului ciliar
93. Nervii trohleari:
A. Sunt nervi motori
B. Originea real n nucleul nervului din mezencefal
C. Originea aparent este pe faa anterioar a mezencefalului
D. Fibrele inerveaz muchiul oblic superior
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt adevrate
94. Nervii trigemeni:
A. Sunt nervi micti
B. Au originea real n nucleul motor al trigemenului din bulb
C. Au originea aparenta pe fata anterioara a bulbului
D. Fibrele senzitive se distribuie la pielea feei
E. Fibrele motorii inerveaz muchii masticatori
95. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
A. Nervul abducens este motor
B. Originea aparent a nervului facial se gsete n anul bulbopontin
C. Fibrele parasimpatice ale facialului inerveaz glanda parotid
D. Nervul vestibulocohlear este nerv mixt
E. Ramura vestibular a nervului VIII se ndreapt spre nucleii vestibulari din bulb
96. Perechea a IX-a de nervi cranieni:
A. Sunt nervii glosofaringieni
B. Inerveaz motor muchii faringelui
C. Fibrele senzoriale culeg excitaii gustative din 1/3 anterioar a limbii
D. Fibrele parasimpatice ajung la glandele sublinguale i submandibulare
E. Fibrele simpatice ajung la glandele sublinguale i submandibulare
97. Nervii vagi:
E. Se mai numesc i pneumogastrici
B. Au originea real a fibrelor motorii n nucleul ambiguu
C. Deutoneuronul se gsete n nucleul solitar din bulb
D. Fibrele parasimpatice se distribuie organelor din torace i abdomen
E. Originea aparent este n antul preolivar
98. *Urmtoarele afirmaii sunt false:
A. Nervul accesor este un nerv motor
B. Nervul hipoglos este un nerv motor
C. Nervul accesor are dou rdcini, bulbar i spinal
D. Nervul hipoglos are originea real n nucleul din bulb
E. Nervul accesor inerveaz muchii faringelui
99. Urmtoarele afirmaii cu privire la cerebel sunt adevrate:
A. Ocup fosa mijlocie a craniului
B. Este separat de emisferele cerebrale prin cortul cerebelului

30

C. Ocup fosa posterioar a craniului


D. Este format din emisfere cerebeloase i vermis
E. Este legat de punte prin pedunculii cerebeloi inferiori
100. Urmtoarele afirmaii cu privire la cerebel sunt false:
A. Suprafaa sa este brzdat de anuri paralele cu adncimi diferite
B. anurile adnci delimiteaz lamelele(foliile)
C. Lobii cerebelului sunt: anterior, posterior si floculonodular
D. Lobul posterior se mai numete i paleocerebel
E. Substana cenuie se gsete la exterior
101. Extirparea cerebelului duce la:
A. Ameeli i senzaie de vom
B. Astenie
C. Pierderea cunotinei
D. Astazie
E. Atonie
102. Afirmaiile urmtoare sunt adevarate:
A. Talamusul este staie de releu pentru toate sensibilitile
B. Talamusul este centrul de releu al sensibilitii olfactive, vizuale si auditive
C. Metatalamusul este releu al sensibilitilor vizual i auditiv
D. Metatalamusul regleaz termoreglarea
E. Hipotalamusul regleaz unele acte comportamentale
103. *Afirmaiile urmtoare cu privire la emisferele cerebrale sunt false:
A. Sunt partea cea mai voluminoas a sistemului nervos central
B. Sunt legate prin comisuri
C. Conin n interior ventriculii laterali, I si II
D. Emisfera stng este mai dezvoltat la stngaci
E. Emisfera stang este mai dezvoltat la dreptaci
104. Afirmaiile urmtoare cu privire la feele emisferelor cerebrale sunt false:
A. Lobul frontal este situat nainte de antul central
B. Lobul parietal este situat sub scizura lateral
C. Lobul temporal este situat deasupra fisurii laterale
D. Faa medial prezint anul corpului calos
E. La nivelul lobului orbital se remarc anul olfactiv
105. Putem spune despre emisferele cerebrale c:
A. anul hipocampului este situat pe lobul temporo-occipital
B. Girul hipocampic se gsete in lobul temporo-occipital
C. Subtana cenusie situat n profunzime formeaz nucleii bazali (corpii striai)
D. Prin ventriculii cerebrali III si IV circul plasm
E. Substana alb nconjoar ventriculii cerebrali I si II
106. *Ventriculii creierului sunt formai din :
A. Orificiu interventricular
B. Ventriculii laterali
C. Ventriculul III si IV
D. Apeductul mezencefalic
E. Toate elementele mentionate mai sus
107. Substana alb a emisferelor cerebrale prezint urmtoarele caracteristici:
A. Este situat la exterior
B. Este format din fibre de proiecie si comisurale
C. Este format din fibre de proiecie,comisurale i de asociaie
D. Fibrele comisurale formeaz corpul calos, fornixul (trigonul cerebral) i comisura alb anterioar
E. Fibrele de asociaie leag o regiune dintr-o emisfer cerebral cu o alt regiune din cealalt emisfer cerebral.
108. Paleocortexul este:
A. Inclus n sistemul limbic
B. Situat ntr-o zon restrns pe faa lateral a emisferelor cerebrale
C. Situat ntr-o zon restrns pe faa medial a emisferelor cerebrale
D. Alctuit din trei straturi celulare

31

E. Sediul proceselor psihice afectiv emoionale i al actelor de comportament instictiv.


109. Neocortexul este :
A. Alctuit din cinci straturi celulare
B. Alctuit din ase straturi celulare
C. Alctuit din apte straturi celulare
D. Alctuit din opt straturi celulare
E. Sediul proceselor psihice superioare
110. Urmtoarele afirmaii despre funciile neocortexului sunt adevrate:
A. Funciile senzitive se realizeaz prin segmentele corticale ale analizatorilor
B. Funciile senzitive se realizeaz prin segmentele periferice ale analizatorilor
C. Funciile associative realizeaz percepia complex a lumii nconjuratoare
D. Funiile motorii controleaz numai motilitatea involuntar
E. Structurile implicate n controlul funciilor motorii sunt cortexul motor si hipotalamusul
111. I.P.Pavlov a descoperit posibilitatea ncrcrii excitanilor indifereni cu semnificaii noi i transformarea lor
n stimuli condiionali, prin:
A. Asociere
B. Precesiune
C. Recesiune
D. Dominan
E. Repetare
112. Cu privire la reflexele condiionate putem spune:
A. Se nchid la nivel cortical
B. Elaborarea lor se face pe baza apariiei unor conexiuni ntre centrii corticali ai analizatorului vizual sau auditiv i
ariile corticale vegetative stimulate de excitantul absolut
C. Elaborarea lor se face pe baza apariiei unor conexiuni ntre centrii corticali ai analizatorului olfactiv sau auditiv i
ariile corticale vegetative stimulate de excitantul absolut
D. Odat aparute rmn toata viaa
E. Se sting dac stimulul condiional nu este ntrit din timp in timp
113. *Putem afirma despre procesele de excitaie i inhibiie cortical urmtoarele:
A. Stau la baza tuturor activitilor nervoase
B. Excitaia se manifest numai prin iniierea unei activiti
C. Inhibiia este un proces pasiv
D. Inhibiia extern se mai numete i condiionat
E. Inhibiia intern se mai numete i necondiionat
114. Sistemul nervos vegetativ prezint urmtoarele caracteristici:
A. La baza activitii sistemului nervos vegetativ st reflexul
B. Sistemul nervos vegetativ controleaz activitatea cortexului
C. SNV formeaza la nivelul diferitelor viscere, plexuri vegetative mixte.
D. Centrii sistemului simpatic sunt n coarnele anterioare ale mduvei toracale i lombare superioare
E. Centrii sistemului parasimpatic sunt n nucleii parasimpatici din trunchiul cerebral ct i n mduva sacral S2-S4.
115. Se pot afirma despre cile sistemului nervos vegetativ, urmtoarele:
A. Parasimpaticul cranian folosete calea unor nervi cranieni II, V,VIII, XI
B. Ganglionii latero-vertebrali sunt legai cu nervii spinali prin ramuri comunicante
C. n cazul sistemului simpatic fibra preganglionar este scurt iar cea postganglionar este lung
D. n cazul sistemului parasimpatic sinapsa ntre fibra preganglionar i cea postganglionar se face n ganglionii
juxtaviscerali i intramurali
E. La ambele sisteme ntre fibra preganglionar i cea potganglionar se elibereaz acelai mediator chimic:
noradrenalina.
116. Urmtoarele afirmaii sunt adevarate:
A. La captul periferic al fibrei postganglionare parasimpatice se elibereaza acetilcolina
B. Distribuia fibrelor postganglionare in cazul SNV parasimpatic se face n ntreg organismul
C. Componenta simpatic activeaz organismul pentru aparare i lupt
D. Exista fibre postganglionare care elibereaz alte substane precum monoxidul de azot
E. Medulosuprarenalele nu sunt prevzute cu inervaie parasimpatic
117. Urmtoarele afirmaii sunt false:
A. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra irisului duce la dilatarea pupilei
B. Efectul stimulrii simpaticului asupra muschiului ciliar este de relaxare(pentru vederea la distan)
C. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra glandei lacrimale duce la scderea secreiei

32

D. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra vaselor sangvine produce dilataie n cteva teritorii vasculare
E. Efectul stimulrii simpaticului asupra glandelor salivare duce la scderea secreiei determin secreie salivar
vscoas

118. Urmtoarele efecte ale stimulrii SNV asupra cordului i vaselor de snge sunt adevrate :
A. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra cordului duce la creterea frecvenei btilor cordului
B. Efectul stimulrii simpaticului asupra cordului duce la creterea forei de contracie
C. Efectul stimulrii simpaticului asupra vaselor de snge produce dilataie n cteva teritorii vasculare
D. Efectul stimulrii simpaticului asupra cordului duce la creterea frecvenei btilor cordului
E. Efectul stimulrii parasimpaticului la nivelul cordului este de scdere a conducerii electrice
119. Urmtoarele efecte ale stimulrii SNV sunt false :
A. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra arborelui bronic produce constricie
B. Efectul stimulrii simpaticului asupra glandelor mucoase din plamani duce la creterea secreiei
C. Efectul stimulrii simpaticului asupra sfinterelor produce inchiderea acestora
D. Stimularea parasimpatic a plmanilor nu produce niciun efect
E. Stimularea simpatic asupra tractului gastrointestinal inhib micarea intestinal

120. *Urmtoarele efecte ale stimulrii SNV sunt false :


A. Efectul stimulrii simpaticului asupra ficatului este de stimulare a glicogenolizei
B. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra pancreasului este de stimulare a secreiei exocrine
C. Stimularea simpatic a splinei nu are niciun efect
D. Efectul stimulrii parasimpaticului asupra tractului urinar este de relaxare a sfincterului vezical intern
E. Efectul stimulrii simpaticului asupra tractului urinar este de reducere a debitului urinar i a secreiei de renin
121.Artai care din afimaii sunt adevrate privind reflexele miotatice:
A. Calea aferent este primul neuron senzitiv proprioceptiv din mduva spinrii
B. Dendrita primului neuron se termin la nivelul fusurilor neuromusculare
C. Axonul, lung, ajunge la mduv prin rdcinile ventrale
D. Axonul, scurt, ajunge la mduv i se bifurc
E. Sunt monosinaptice
122. Artai care din afimaii sunt false privind reflexele miotatice:
A. O ramificaie a primului neuron proprioceptiv (motor) face sinaps cu neuronul senzitiv din coarnele anterioare de aceeai
parte
B. O ramificaie a primului neuron proprioceptiv face sinaps cu al doilea neuron proprioceptiv din coarnele posterioare
C. O ramificaie a primului neuron proprioceptiv face sinaps cu neuronul motor din coarnele anterioare de aceeai parte
D. Au rol numai n meninerea poziiei corpului
E. Efectorul este reprezentat de fibra muscular neted
123. Privind reflexele nociceptive:
A. Sunt reflexe de aprare
B. Receptorii sunt localizai n piele
C. Cile aferente sunt dendrite ale neuronilor din mduva spinrii
D. Calea eferent este axonul neuronilor motori
E. Efectorul este muchiul extensor
124. Artai care din afimaii sunt adevrate privind structura neuronului:
A. Neurilema are structur glicoproteic
B. Neuroplasma nu conine centrozom
C. Neuroplasma conine neurofibrile
D. Axonul este celulipet
E. Neurofibrilele se gasesc i n axon

125. Privind teaca de mielin:


A. Mielina accelereaz conducerea impulsului nervos

33

B. Este produs de celulele Schwann (pentru axonul neuronilor sistemului nervos central)
C. Este produs de celulele Schwann (pentru axonul neuronilor sistemului nervos periferic)
D. Pentru axonul neuronilor sistemului nervos periferic, mielina este continu
E. Pentru axonul neuronilor sistemului nervos periferic, mielina este dis continu
126. Privind teaca Schwann:
A. Este prezent la nivelul axonului neuronilor sistemului nervos central
B. Fiecrui segment internodal de mielin i corespund 2 celule Schwann
C. Este prezent numai la nivelul axonului neuronilor sistemului nervos periferic
D. Se dispune n jurul tecii de mielin
E. Are rol n permeabilitate
127. Axonul neuronului:
A. Este o prelungire unic, lung
B. Emite colaterale i se ramific
C. Primele ramificaii se numesc butoni terminali
D. Butonii terminali conin vezicule pline cu mediatori chimici
E. Axoplasma are rol n conducerea impulsului nervos
128. Selectai afirmaiile false privind conducerea impulsului nervos:
A. Apariia unui potenial de aciune este consecina repolarizrii produse de un potenial de aciune anterior
B. Toate potenialele de aciune aprute de-a lungul dendritelor sunt consecina primului potenial de aciune la nivelul
axonului respectiv
C. La nivelul axonilor mielinizai conducerea este saltatorie
D. La nivelul axonilor amielinici, un nou impuls duce la intrare de Na+ iar n impulsul anterior ieire de K+
E. La nivelul axonilor amielinici, un nou impuls duce la ieire de Na+ iar n impulsul anterior intrare de K+
129. Privind sinapsa:
A. Potenialului terminal de plac este un potenial postsinaptic excitator
B. Prin sumaie spaial rezult un potenial mai mare
C. Anestezicele scad excitabilitatea sinapselor
D. Epuizarea depozitelor de neurotransmitor de la nivelul terminaiei postsinaptice este un mecanism de protecie
mpotriva suprastimulrii
E. Prin sumaie temporal rezult un potenial mai mare
130. n funcie de tipul de energie pe care o prelucreaz, receptorii sunt:
A. Chemoreceptori cum sunt corpii aortici
B. Chemoreceptori de tipul terminaiilor nervoase libere
C. Fotoreceptori
D. Mecanoreceptori de tipul nociceptorilor
E. Termoreceptori
131. Mduva spinrii:
A. Prezint anterior antul median
B. Prezint anterior fisura median
C. Prezint posterior antul median
D. Prezint posterior fisura median
E. Sub vertebra L2 se prelungete cu conul medular

132. Selectai afirmaiile false privind meningele spinale:


A. Dura mater are o structur fibroas
B. Dura mater este separat de arahnoid prin spaiul epidural
C. Arahnoida are o structur conjunctiv
D. Pia mater are rol nutritiv
E. Pia mater este avascular
133. Selectai afirmaiile adevrate privind meningele spinale:
A. Dura mater este membrana exterioar
B. Arahnoida are o structur fibroas
C. Arahnoida este separat i de pia mater printr-un spaiu prin care circul LCR

34

D. Pia mater are rol nutritiv


E. Nu ptrunde n fisuri i anuri
134. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Sistemul nervos central cuprinde emisferele cerebrale i mduva spinrii
B. Sistemul nervos periferic cuprinde nervi i plexuri
C. Interneuronul este un neuron multipolar localizat n intregime n SNC
D. Un nucleu reprezint un grup de corpi neuronali localizai n SNC
E. Tractul este un grup de fibre nervoase care leag SNC cu SNP
135. Privind arcul reflex vegetativ:
A. Neuronul aferent are originea numai n ganglionii spinali
B. Calea eferent este identic cu cea a reflexului somatic
C. Sinapsa are loc ntre axonul neuronului postganglionar prevzut cu teac de mielin i axonul neuronului preganglionar
fr teac de mielin
D. Fibra postganglionar ajunge la glanda sau muchi neted
E. Axonul neuronului viscero-aferent ptrunde n nevrax
136. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Efectul stimulrii simpatice asupra tractului urinar reduce debitul urinar
B. Efectul stimulrii simpatice asupra pancreasului scade secreia exocrin
C. Efectul stimulrii simpatice asupra ficatului nu are efect
D. Efectul stimulrii simpatice asupra arborelui bronic determin constricie
E. Efectul stimulrii simpatice asupra glandelor salivare crete secreia
137. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Efectul stimulrii parasimpatice asupra glandelor gastrice cresc secreia
B. Efectul stimulrii parasimpatice asupra splinei nu are efect
C. Efectul stimulrii parasimpatice asupra tractului gastrointestinal relaxeaz sfincterele
D. Efectul stimulrii parasimpatice asupra glandelor intestinale nu are efect
E. Efectul stimulrii parasimpatice asupra cordului scade frecvena
138. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Sistemul simpatoadrenal intervine i n termoreglare
B. n reglarea diametrului pupilar, simpaticul i parasimpaticul acioneaz complementar
C. n reglarea diametrului pupilar, simpaticul i parasimpaticul acioneaz cooperant
D. n reglarea secreiei salivare, simpaticul i parasimpaticul acioneaz antagonist
E. n reglarea secreiei salivare, simpaticul i parasimpaticul acioneaz complementar
139. Selectai afirmaiile false:
A. Sistemul simpatoadrenal nu intervine i n termoreglare
B. Efectul stimulrii simpatice asupra cordului crete fora de contracie
C. Efectul stimulrii parasimpatice asupra irisului determin midriaz
D. Efectul stimulrii simpatice tractului urinar reduce secreia de renin
E. Efectul stimulrii parasimpatice asupra pancreasului crete secreia endocrin
140*. Selectai afirmaiile false privind neurotransmitorii sistemului nervos vegetativ:
A. Sinapsele care folosesc norepinefrin se numesc adrenergice
B. Sinapsele care folosesc acetilcolin Ach se numesc adrenergice
C. Sinapsele care folosesc acetilcolin Ach se numesc colinergice
D. Sinapsele care folosesc adrenalin se numesc adrenergice
E. Sinapsele care folosesc epinefrin se numesc adrenergice

35

Capitolul IV. ANALIZATORI


1. Fiecare analizator este format din urmtoarele segmente:
A. Intermediar
B. Posterior
C. Central
D. Periferic
E. De rezerv
2. Segmentul periferic al analizatorilor:
A. Este o formaiune specializat
B. Este o formaiune nespecializat
C. Poate percepe o anumit form de energie doar din mediul extern
D. Poate percepe o anumit form de energie din mediul extern i intern
E. Se afl la nivelul tegumentului
3. Despre segmentul intermediar al analizatorilor nu putem spune:
A. Este format din cile nervoase descendente
B. Cile nervoase care conduc impulsul nervos ajung la scoar
C. Cile nervoase care conduc impulsul nervos ajung la cerebel
D. Se numete i segment de conducere
E. Se mai numete i receptor
4. Impulsurile nervoase pot fi conduse:
A. Pe cale direct cu multe sinapse
B. Pe cale indirect cu multe sinapse
C. Pe cale rapid
D. Pe cale lent
E. Direct

36

5. In piele gsim receptori:


A. Tactili
B. Proprioceptivi
C. Olfactivi
D. Termici
E. De presiune
6. *Pielea este alctuit, de la suprafa spre profunzime, din 3 straturi:
A. Epiderm-subepiderm-hipoderm
B. Derm-epiderm-hipoderm
C. Derm-subderm-hipoderm
D. Epiderm-derm-hipoderm
E. Derm-hipoderm-epiderm
7. *Epidermul este alctuit dintr-un epiteliu:
A. Pluristratificat keratinizat
B. Pavimentos simplu
C. Pseudostratificat
D. Cilindric statificat
E. Pavimentos nekeratinizat
8. *Epidermul conine:
A. vase de snge
B. Terminaii nervoase libere
C. Papile epidermice
D. Corpusculi Vater-Pacini
E. Corpusculi Krause
9. n structura dermului ntlnim:
A. Vase de sange
B. Vase limfatice
C. Terminaii nervoase
D. Anexe cutanate
E. Corpusculi Vater-Pacini
10. La nivelul hipodermului ntalnim:
A. esut conjunctiv lax
B. Bulbii firelor de pr
C. Corpusculii Vater-Pacini
D. Corpusculii Krause
E. Glomerulii glandelor sudoripare
11. n derm gsim urmatorii corpusculi:
A.Vater-Pacini
B.Krause
C.Rufini
D.Meissner
E. Golgi
12. Despre receptorii tactili putem afirma;
A. Fac parte din mecanoreceptori
B. Receptioneaz senzaii tactile, de presiune sau vibratorii
C. Sunt reprezentai de corpusculi Meissner, discuri Merkel, Ruffini
D. Corpusculii Pacini recepioneaz vibraiile
E. Nici un rspuns corect
13. *Sunt consideraii i receptori pentru cald:
A. Pacini
B. Ruffini
C. Krause
D. Golgi-Mazzoni
E. Discurile Merkel
14. *Corpusculii Krause sunt considerai i receptori pentru:
A. Presiune

37

B. Vibratii
C. Cald
D. Rece
E. Durere
15. *Receptorii termici sunt reprezentai de:
A. Terminaii nervoase libere
B. Corpusculi Krause
C. Corpusculi Ruffini
D. Corpusculii Vater-Pacini
E. Corpusculii Meissner
16. Despre receptorii pentru durere putem s spunem:
A. Sunt n principal terminaii libere
B. Toi receptoriI cutanai pot transmite impulsuri
C. Sunt stimulai de 3 categorii de factori : mecanici, termici, chimici
D. Corpusculii Meissner sunt receptori specifici de dureri
E. Toate variantele sunt corecte
17. Pielea :
A. Este un imens cmp receptor
B. Se continu la nivelul orificiilor naturale ale organismului cu tegumentele
C. Prezint numeroase i variate terminaii ale analizatorului cutanat
D. Este alctuit din 2 straturi
E. Constituie nveliul protector i sensibil al organismului
18. Receptorii analizatorului kinestezic sunt situai n :
A. Epiderm
B. Articulaii
C. Ligamente
D. Periost
E. Muchi
19. *Receptorii kinestezici din periost i articulaii sunt reprezentai de:
A. Fusuri neuromusculare
B. Corpusculi Vater Pacini
C. Corpusculi neurotendinasi Golgi
D. Corpusculi Krause
E. Neuronii
20. Fusul neuromuscular este:
A. Format din 5-10 fibre musculare intrafusale
B. O retea de fibre vegetative butonate
C. Diseminat printre fibrele musculare netede
D. Diseminat printre fibrele musculare striate
E. Diseminat printre fibrele tendinoase
21. Corpusculii neurotendinosi Golgii sunt:
A. Situai printre fibrele musculare netede
B. Situai printre fibrele musculare scheletice
C. Situai la jonciunea muchi-tendon
D. Situai n periost
E. Sunt stimulai de ntinderea puternic a tendonului
22. Fusul neuromuscular prezint:
A. Inervaie motorie
B. Inervaie senzitiv
C. Inervaie vegetativ
D. Fibre musculare modificate
E. Fibre musculare netede
23. Simul mirosului are rolul de a:
A. Declansa secreiile digestive
B. Particip la aprecierea calitii alimentelor
C. Depista prezena n aer a unor substane eventual nocive
D. Depista n aer a unor substane inodore

38

E. Toate afirmaiile sunt corecte


24. *Receptorii analizatorului olfactivi se gsesc in:
A. La nivelul mucoasei bucale
B. Partea postero-superioar a foselor nazale
C. La nivelul mucoasei faringiene
D. La nivelul vestibulului cavitii nazale
E. Partea postero-inferioar a foselor nazale
25. Despre receptorii olfactivi putem spune urmtoarele cu excepia:
A. Sunt reprezentai de celula bipolar din mucoasa olfactiv
B. Sunt reprezentai de celula multipolar din mucoasa olfactiv
C. Sunt chemoreceptori
D. Au o dendrit scurt i groas
E. Celula multipolar reprezint primul neuron
26. Celula mitral reprezint:
A. Celula multipolar
B. Al II-lea neuron al cii olfactive
C. Sunt situai la nivelul cavitii nazale
D. Sunt situai la nivelul bulbului olfactiv
E. Al III-lea neuron al cii olfactive
27. *Nervii olfactivi strbat:
A. Lama ciuruit a osului sfenoid
B. Lama ciuruit a osului etmoid
C. Septul nazal
D. Orbita
E. Peretele lateral al cavitii nazale
28. Aria cortical de proiecie a analizatorului olfactiv nu se gsete la nivelul:
A. Faa inferioar a lobului frontal
B. Faa lateral a lobului parietal
C. Faa medial a lobului temporal
D. Talamus
E. Faa posterioar a lobului occipital
29. *Calea olfactiv este alctuit din:
A. Neuron bipolar
B. Celule epiteliale
C. Neuron multipolar
D. Neuroni din diencefal
E. Neuron din lobul parietal
30. Pentru a putea fi mirosit o substan trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:
A. S fie volatil
B. S nu ajung la nri
C. S fie solubil
D. S poate traversa stratul de mucus
E. S ating celulele olfactive
31. *Omul poate s disting pn la:
A. 1000000 de mirosuri diferite
B. 10000 de mirosuri diferite
C. 50 mirosuri diferite
D. 1000 de mirosuri diferite
E. 500 mirosuri diferite
32. *La care din anlizatorii de mai jos receptorul reprezint i protoneuronul cii de conducere:
A. Gustativ
B. Vestibular
C. Auditiv
D. Vizual
E. Olfactiv

39

33. Simul gustului are rolul de a :


A. Informa asupra calitii alimentelor introduse n gur
B. Declana secreiile glandelor endocrine
C. Declana reflex necondiionat secreia glandelor digestive
D. Informa asupra mirosului alimentelor
E. Declana reflex secreia glandelor suprarenale
34. *Care din urmtoarele papile nu au muguri gustativi:
A. Caliciforme
B. Fungiforme
C. Foliate
D. Filiforme
E. Circumvalate
35. La polul bazal al celulelor gustative sosesc terminatii nervoase ale nervilor:
A. Trigemen
B. Facial
C. Vag
D. Glosofaringian
E. Hipoglos
36. *Receptorii gustativi aparin:
A. Osmoreceptorilor
B. Termoreceptorilor
C. Presoreceptorilor
D. Chemoreceptorilor
E. Baroreceptorilor
37. Senzaiile gustative primare sunt:
A. amar
B. acru
C. iute
D. dulce
E. srat
38. *Gustul dulce este perceput:
A. La baza limbii
B. Pe toat suprafaa limbii
C. Pe marginile limbii
D. n partea anterioar a limbii
E. n partea posterioar a limbii
39. *Deutoneuronul cii gustative se afl situat n:
A. Bulb
B. Punte
C. Mezencefal
D. Cerebel
E. Talamus
40. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Axonii deutoneuronilor cii gustative se ncrucieaz i se indreapt spre talamus
B. Axonii deutoneuronilor cii gustative se ncrucieaz i se indreapt spre cerebel
C. Aria gustativ cortical se afl n partea inferioar a girului postcentral
D. Aria gustativ cortical se afl n partea superioar a girului postcentral
E. Aria gustativ cortical se afl n girul precentral
41. *Vederea furnizeaz :
A. Peste 50 % din informaiile asupra mediului nconjurtor
B. Peste 90% din informaiile asupra mediului nconjurtor
C. Sub 90% din informaiile asupra mediului nconjurtor
D. Peste 9% din informaiile asupra mediului nconjurtor
E. 99% din informaiile asupra mediului nconjurtor
42. Tunica extern a globului ocular este reprezentat de :

40

A. Sclerotica
B. Cornee
C. Retina
D. Iris
E. Cristalin
43. Despre cornee putem spune urmtoarele:
A. Este transparent
B. Este opac
C. Este bogat n fibre nervoase
D. Are numeroase vase de snge
E. Nu are vase de snge
44. Urmtoarele afirmaii cu privire la sclerotica sunt false:
A. Este situat posterior de cornee
B. Este transparent
C. Este opac
D. Este mai puin intins dect cornea
E. Reprezint 5\6 din tunica fibroas
45. Despre componentele tunicii medii putem afirma:
A. Coroida se ntinde posterior de ora serrata
B. Corpul ciliar se afl naintea orei serrata
C. Muchiul ciliar este format din fibre musculare striate
D. Irisul este o diafragm situat napoia cristalinului
E. Corpul ciliar are n structura sa procesele ciliare i muschiul ciliar
46. Care din afirmatiile urmtoare cu privire la iris sunt adevarate:
A. Are rolul unei diafragme
B. Prezint n mijloc un orificiu numit pupila
C. Permite reglarea cantitii de lumin ce sosete la retin
D. Face parte din tunica intern
E. Este de culoare roie
47. *Camera anterioar a globului ocular este situat ntre:
A. Iris i cornee
B. Sclerotica i retin
C. Cristalin i retin
D. Cristalin i corpul ciliar
E. Coroida i sclerotic
48. *Umoarea apoas este produs de:
A. Corpul vitros
B. Cristalin
C. Cornee
D. Procese ciliare
E. Iris
49. *Recepia i transformarea stimulilor luminoi n influx nervos se face la nivelul:
A. Iris
B. Coroida
C. Retina
D. Cornee
E. Pupila
50. La nivelul retinei gsim urmtoarele elemente anatomice:
A. coroida
B. macula lutea
C. fovea centralis
D. pata roie
E. pata oarb
51. Fovea centralis:
A. Conine numai celule cu bastona
B. Se afla n centrul petei oarbe

41

C. Conine numai celule cu conuri


D. Se afl n centrul maculei lutea
E. Conine celule cu conuri i bastona
52. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
A. Celulele cu bastona sunt adaptate pentru vederea nocturn
B. Celulele cu conuri sunt adaptate pentru vederea diurn
C. Celulele cu conuri sunt rspunztoare de vederea cromatic
D. Celulele cu bastona sunt n numr de aproximativ 125 milioane
E. Retina este constituit din 8 staturi
53. In structura retinei gsim urmtoarele tipuri de celule:
A. Celule epiteliale pavimentoase keratinizate
B. Celule fotoreceptoare
C. Celule de susinere
D. Celule de asociaie
E. Celule bipolare i multipolare
54. Mediile refringente ale globului ocular sunt reprezentate de :
A. Iris
B. Cristalin
C. Cornee
D. Umoarea apoas
E. Retina
55. Care afirmaii referitoare la procesul de acomodare sunt false:
A. Se datoreaz procesului suspensor al corneei
B. Organul activ al acomodrii este muchiul ciliar
C. Se datoreaz n parte elasticitii cristalinului
D. Reprezint variaia puterii de refracie a cristalinului n raport cu distana la care privim un obiect
E. Intervine n acomodare i pata oarb
56. *Punctul cel mai apropiat de ochi la care vedem clar un obiect cu efort acomodativ maxim se numete:
A. Punct remotum
B. Punct proxim
C. Punct miopic
D. Punct hipermetropic
E. Punct emetropic
57. *Punctul remotum la tineri se gsete la distana de :
A. 6 m
B. 1 m
C. 25 cm
D. 17 mm
E. 25m
58. n cazul ochiului hipermetrop:
A. Persoana deprteaz obiectele pentru a vedea clar
B. Persoana apropie obiectele pentru a vedea clar
C. Retina se afl la mai puin de 17 mm de centrul optic
D. Retina se afl la mai mult de 17 mm de centrul optic
E. Se corecteaz cu lentile divergente
59. Care afirmaii sunt corecte:
A. Miopia se corecteaz cu lentile cilindrice
B. Astigmatismul se corecteaz cu lentile cilindrice
C. Hipermetropia se corecteaz cu lentile convergente
D. Miopia se corecteaz cu lentile convergente
E. Miopia se corecteaz cu lentile divergente
60. Care afirmaii privitoare la calea optic sunt corecte:
A. Receptorii cii optice sunt reprezentate de celulele fotoreceptoare
B. Neuronul I se afl la nivelul celulelor bipolare
C. Al II- neuron este reprezentat de celula multipolar
D. Al III-lea neuron l gsim la nivelul hipotalamusului

42

E. Centrul cortical l gsim la nivelul scizurii calcarine din lobul occipital


61. Despre daltonism putem spune:
A. Reprezint un defect al vederii cromatice
B. Se datoreaz hipovitaminozei A
C. Apare aproape exclusiv la brbai
D. Cel mai frecvent lipsesc celule cu conuri sensibile la verde i rosu
E. Toate afirmaiile sunt corecte
62. *Analizatorul acustic i vestibular sunt localizai n:
A. Urechea extern
B. Urechea intern
C. Urechea medie
D. Conductul auditiv extern
E. Fereastra oval
63. Urechea extern este constituit din:
A. Labirint osos
B. Labirint membranos
C. Conductul auditiv intern
D. Pavilion
E. Conductul auditiv extern
64. Care afirmaii referitoare la urechea medie sunt corecte:
A. Peretele lateral este reprezentat de timpan
B. Peretele anterior prezint orificiul de deschidere a trompei lui Eustachio
C. Peretele medial prezint conductul auditiv extern
D. Peretele medial prezint fereastra rotund i oval
E. Contine 2 oscioare: ciocanul i nicovala
65. Labirintul osos este format din :
A. Vestibulul membranos
B. Melcul membranos
C. Canalele semicirculare osoase
D. Vestibulul osos
E. Oscioare
66. *ntre labirintul membranos i cel osos gsim:
A. Lichid cefalorahidian
B. Endolimf
C. Perilimf
D. Exolimf
E. Limf
67. Care formaiuni aparin melcului osos:
A. Columela
B. Lama spirala osoasa
C. Helicotrema
D. Fereastra rotunda
E. Utricula
68. Care formaiuni aparin melcului membranos:
A. Utricula
B. Sacula
C. Vestibulul membranos
D. Canal cohlear
E. Nazofaringele
69. *Organul lui Corti este aezat pe:
A. Membrana timpanic
B. Membrana tectoria
C. Membrana bazilar
D. Membrana reticular
E. Membrana bazal

43

70. Receptorii analizatorului vestibular i gsim:


A. Macula sacular
B. Macula utricular
C. Crestele ampulare la nivelul canalelor semicirculare membranoase
D. Organul Corti
E. Helicotrema
71. *Deutoneuronul cii auditive este situat n:
A. Ganglionul Scarpa
B. Nucleii cohleari din punte
C. Nucleii cohleari din mezencefal
D. Ganglionul Corti
E. Canalul cohlear
72. *Aria auditiv primar este situat n:
A. Lobul insulei
B. Lobul frontal
C. Lobul parietal
D. Girul temporal superior
E. Girul postcentral
73. *Care din analizatori are protoneuronul n ganglionul Scarpa:
A. Auditiv
B. Vestibular
C. Olfactiv
D. Motor
E. Vizual
74. Receptorii din utricul i sacul sunt stimulai de:
A. Micrile circulare ale capului
B. Acceleraia orizontal
C. Acceleraia vertical
D. Modificarea presiunii atmosferice
E. Presiunea lichidului cefalorahidian
75*. Protoneuronul cii auditive se afl n :
A. Ganglionul spinal Corti
B. Ganglionul spiral Corti
C. Ganglionul spiral Scarpa
D. Helicotrema
E. Ganglionul vestibular
76. Selectai afirmaiile adevrate privind analizatorul cutanat:
A. n piele exist terminaii libere i ncapsulate
B. Pielea se continu la nivelul orificiilor naturale ale organismului prin mucoase
C. Suprafaa campului receptor este n raport invers proporional cu densitatea receptorilor din regiune
D. Acuitatea tactil reprezint pragul de percepere distinct a dou puncte diferite
E. Valoarea acuitii tactile este de 3 mm la varful limbii
77. Selectai afirmaiile adevrate privind analizatorul kinestezic:
A. Fusurile neuromusculare sunt formate din fibre musculare
B. Corpusculii Ruffini se afl n membrana articular
C. Sensibilitatea kinestezic este condus prin fasciculele spinobulbare
D. Sensibilitatea de reglare a micrii este condus prin fasciculele spinocerebeloase ventral i dorsal
E. Motoneuronii inerveaz fibrele intrafusale a muchilor scheletici
78. Privind sclerotica, este adevrat c:
A. Este opac
B. Pe ea se inser muchii intrinseci ai globului ocular
C. Anterior este perforat de artera care intr n globul ocular
D. Posterior este perforat de fibrele nervului optic
E. Posterior este perforat de fibrele nervului optic care intr n globul ocular
79. Selectai afirmaiile adevrate privind tunica medie a globului ocular:
A. Este vascular
B. Ora serrata reprezint limita ntre coroid i iris

44

C. Fibrele circulare ale muchiului ciliar sunt inervate de parasimpatic


D. Procesele ciliare sunt alctuite din aglomerri venoase
E. Tunica medie prezint dinspre anterior spre posterior coroida, corpul ciliar i iris
80. Selectai afirmaiile adevrate privind retina:
A. Pata galben se afl n stanga axului vizual
B. Pata oarb se afl medial i superior de pata galben
C. Pata oarb nu conine elemente fotosensibile
D. Fovea centralis este o concavitate n centrul maculei lutea
E. Pata oarb este locul unde ies fibrele nervului optic din globul ocular

81. Selectai afirmaiile false privind structura retinei:


A. Este format din 10 straturi
B. Conine celule amacrine
C. Conine celule ganglionare
D. Conine 10 feluri de celule funcionale
E. Limitanta extern conine celule cu conuri
82. Privind cristalinul:
A. Are forma unei lentile biconvexe
B. Este situat ntre iris i corpul ciliar
C. Este nvelit de o capsul fibroas numit cristaloida
D. Conine vase sangvine
E. Este transparent
83. Selectai afirmaiile adevrate privind aparatul dioptric ocular:
A. Este format din cornee i cristalin
B. Poate fi considerat ca dou lentile convergente
C. Cea mai mare parte a puterii de refracie se afl pe faa anterioar a corneei
D. Centrul optic se afl la 17 mm n spatele retinei
E. Are o putere total de aproximativ 60 de dioptrii
84. Selectai afirmaiile adevrate privind acomodarea:
A. Se datoreaz exclusiv elasticitii cristalinului
B. Cand ochiul privete la distan mai mare de 6 m, cristaloida comprim cristalinul
C. Cand ochiul privete la distan mai mare de 6 m, muchiul ciliar este n tensiune
D. Cand ochiul privete la distan mai mic de 6 m, tensiunea din cristaloid crete
E. Cand ochiul privete la distan mai mic de 6 m, muchiul ciliar se contract
85. Selectai afirmaiile false:
A. Ochiul hipermetrop are retina situat la mai puin de 17 mm de centrul optic
B. Ochiul hipometrop are retina situat la mai puin de 17 mm de centrul optic
C. n astigmatism, corneea va determina formarea unor imagini retiniene neclare pentru punctele aflate n meridianul
spaial corespunztor
D. Retina este sensibil la radiaii electromagnetice cu lungimea de und de 500 de nm
E. Bastonaele conin iodopsin
86. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Celule cu bastonae conin trei feluri de pigmeni vizuali
B. Retinenul din pigmentul vizual este comun tuturor
C. Descompunerea pigmentului vizual nu implic apariia potenialului receptor
D. Pentru a stimula o celul cu con este suficient energia unei singure cuante de lumin
E. Opsina este diferit n funcie de pigmentul vizual
87. Selectai afirmaiile false privind adaptarea receptorilor vizuali:
A. Cantitatea de pigment din celulele fotoreceptoare variaz n funcie de expunerea lor numai la lumin
B. Adaptarea la lumin implic scderea concentraiei pigmenilor vizuali
C. Vederea fotopic se realizeaz cu ajutorul conurilor
D. Adaptarea la ntuneric implic scderea concentraiei pigmenilor vizuali
E. Vederea nocturn se realizeaz cu ajutorul bastonaelor
88. Selectai afirmaiile adevrate privind calea optic:
A. Axonii neuronilor multipolari din campul extern al retinei se ncrucieaz

45

B. Axonii neuronilor multipolari din campul intern al retinei se ncrucieaz


C. Nervul optic conine fibre de la un singur glob ocular
D. Al III-lea neuron se afl n metatalamus
E. Aria vizual primar se afl mai ales pe faa lateral a lobilor occipitali
89. Selectai afirmaiile false privind campul vizual:
A. Spaiul cuprins cu privirea se numete camp vizual
B. Partea comun a celor dou campuri vizuale reprezint campul vizual monocular
C. Procesul de fuziune a iaginilor ncepe la nivelul corpilor geniculai mediali
D. Extirparea ariei vizuale primare determin orbirea
E. Distrugerea ariilor vizuale secundare determin astenia
90. Privind urechea intern:
A. Labirintul osos este spat n stanca parietalului
B. Fiecare canal semicircular osos se deschide la o extremitate a sa prin ampul
C. Melcul osos este situat anterior de vestibul
D. Lama spiral osoas se prinde pe helicotrem
E. Membrana bazilar a labirintului membranos Reissner se prinde pe columel
91*. Selectai afirmaiile false privind urechea intern:
A. Rampa vestibular se afl deasupra membranei Reissner
B. Rampa timpanic se afl sub membrana bazilar
C. Canalul cohlear conine endolimf
D. La baza melcului osos se afl helicotrema
E. Sacula se afl sub utricul
92. Selectai afirmaiile adevrate privind urechea intern:
A. Tunelul Corti se afl n centrul organului Corti
B. Tunelul Corti este strbtut de prelungirea axonic a neuronilor din ganglionul spiral Corti
C. La polul bazal al celulelor auditive sosesc terminaiile dendritice ale neuronilor din ganglionul spiral Corti
D. La polul apical al celulelor auditive sosesc terminaiile dendritice ale neuronilor din ganglionul spiral Corti
E. Sub cilii auditivi se afl membrana tectoria
93. Privind receptorii vestibulari:
A. Celulele de susinere sunt prevzute cu cili
B. Cilii sunt nglobai n membrana otolitic
C. La polul bazal al celulelor sensoriale se gsesc dendrite ale neuronilor din ganglionul vestibular Scarpa
D. Otolitele sunt celulele de susinere
E. La polul apical al celulelor sensoriale se gsesc dendrite ale neuronilor din ganglionul vestibular Scarpa
94. Selectai afirmaiile false privind calea acustic:
A. Al II-lea neuron se afl n nucleii din punte
B. Al III-lea neuron se afl n mezencefal
C. Al IV-lea neuron se afl n metatalamus
D. Axonul celui de-al II-lea neuron nu se ncrucieaz
E. Axonul celui de.al IV-lea neuron se proiecteaz n girul temporal inferior
95. Selectai afirmaiile adevrate privind calea vestibular:
A. Axonii primului neuron formeaz ramura vestibular a perechii a VIII-a de nervi cranieni
B. Al II-lea neuron se afl n nucleii vestibulari din bulb
C. Fasciculul vestibulo-spinal controleaz echilibrul static i dinamic
D. Fasciculul vestibulo- nuclear pleac spre nucleii nervilor III i IV din punte
E. Dendritele primului neuron ajung la celulele senzoriale cu cili din crestele ampulare i macul
96. Selectai afirmaiile adevrate privind mecanismul recepiei auditive:
A. Urechea uman percepe sunete cu nlimea de 20-20000Hz
B. Intensitatea undelor sonore este dat de frecven
C. Unda sonor este transmis succesiv de la timpan, fereastr rotund, endolimf, perilimf, membran bazilar
D. Cilii celulelor senzoriale sufer deformri mecanice la contactul cu membrana timpanic
E. Hiperpolarizarea reduc frecvena potenialelor de aciune
97. Varful melcului osos intr n rezonan cu sunete de frecven de:
A. 15000Hz
B. 10000Hz
C. 5000Hz

46

D. 50Hz
E. 500Hz
98. Selectai afirmaiile false privind transmiterea stimulului auditiv:
A. Fiecare neuron senzitiv din ganglionul spiral Corti transmite impulsuri nervoase de la o anumit zona a membranei
bazilare
B. Specializarea zonal nu se pstreaz la staiile de releu ale cii acustice
C. Prin fire izolate se transmit unele excitaii sonore spre neuronii din mduva spinrii
D. Identificarea direciei de unde vin sunetele se bazeaz exclusiv prin diferena de intensitate
E. Prin fire izolate se transmit unele excitaii sonore spre neuronii corticali
99. Selectai afirmaiile adevrate privind analizatorul vestibular:
A. Cand capul st nemicat, forele de inerie mping otolitele n sens invers deplasrii
B. Cand capul i corpul se mic lateral, forele de inerie mping otolitele n sens opus deplasrii
C. Receptorii maculari detecteaz viteza de deplasare a capului
D. Receptorii din utricul detecteaz acceleraia vertical
E. Receptorii din sacul detecteaz acceleraia vertical
100*. Selectai afirmaiile false privind analizatorul vestibular
A. Receptorii otolitici nu particip la meninerea echilibrului n condiiile accelerrilor circulare ale capului
B. Crestele ampulare reprezint al doilea organ receptor
C. Cupolele gelatinoase reprezint al doilea organ receptor
D. Receptorii sunt i sediul unor reflexe posturale
E. Orice micare de rotaie a capului antreneaz rotaia simultan a canalelor semicirculare aflate n alt plan de rotaie

Capitolul V. GLANDELE ENDOCRINE


1. Care din urmtoarele glande sunt glande cu secreie intern:
A. Timus
B. Testicul
C. Parotida
D. Paratiroide
E. Pancreasul exocrine
2. Despre glandele endocrine putem afirma urmtoarele:
A. Produc substane active, numite hormoni
B. Elibereaz hormoni direct n limf
C. Hormonii acioneaz la locul sintezei
D. Sunt formate din epitelii secretorii

47

E. Hormonii produc efecte necaracteristice


3. *Care din urmtoarele organe au funcie endocrin temporar:
A. Timus
B. Antrul piloric
C. Duodenul
D. Rinichi
E. Placenta
4. Care din urmtorii hormoni sunt secretai de rinichi:
A. Acetilcolina
B. Eritropoietina
C. Urina
D. Insulina
E. Renina
5. Despre sistemul endocrin putem afirma:
A. Este un sistem anatomo-funcional complex
B. Controleaz sistemul nervos
C. Regleaz i coordoneaz activitatea diferitelor organe
D. Are rol principal n reglarea metabolismului celular
E. Este controlat de sistemul nervos
6. *Localizarea hipofizei este:
A. n faa chiasmei optice
B. Deasupra glandei pituitare
C. Pe aua turceasc a osului sfenoid
D. napoia chiasmei optice pe aua turceasc a osului etmoid
E. n lobul frontal
7. Hipofiza este alctuit din:
A. Epifiza
B. Diafiza
C. Lobul intermediar
D. Lobul posterior
E. Lobul anterior
8. Legaturile dintre hipofiz i hipotalamus se realizeaz prin:
A. Corpii mamilari
B. Epifiza
C. Tija pituitar
D. Sistemul port-hipotalamo-hipofizar
E. Tractul hipotalamo-hipofizar
9. *Care parte a hipofizei este cea mai dezvoltat:
A. Lobul superior
B. Lobul inferior
C. Lobul posterior
D. Lobul anterior
E. Lobul intermediar
10. Hormonii glandulotropi ai adenohipofizei sunt:
A. STH
B. prolactina
C. TSH
D. ACTH
E. ADH
11. Efectele hormonului somatotrop (STH) sunt urmatoarele:
A. Stimuleaz creterea creierului
B. Stimuleaz creterea organismului
C. Stimuleaz creterea muchilor
D. Inhib condrogeneza
E. Determin retenie de Ca, Na, K, P i N
12. Hipersecreia hormonului somatotrop (STH) determin:

48

A. Acromegalie nainte de pubertate


B. Gigantism dup pubertate
C. Acromegalie caracterizat prin: creterea exagerat a oaselor, creterea viscerelor, alungirea membrelor
D. Afectarea intelectului
E. ngroarea buzelor
13. Despre hiposecreia de hormon somatotrop (STH) putem afirma:
a. Produce la copil oprirea creterii psihice
b. Indivizii sunt proporionat dezvoltai
c. Indivizii au o talie de 1,40-1,55 m
d. Produce oprirea creterii somatice
e. Toate afirmaiile de mai sus sunt adevrate
14. Care din afirmaiile urmtoare referitoare la prolactin sunt false:
A. Stimuleaz ovulaia
B. Stimuleaz secreia lactat
C. Suptul produce creterea temporal a secreiei
D. Secreia n afara sarcinii este stimulat de hiperglicemie
E. Secreia revine la normal la 8 zile dup natere
15. ACTH acioneaz asupra:
A. n principal asupra secreiei de mineralocorticoizi
B. n principal asupra secreiei de glucocorticoizi
C. n principal asupra secreiei de sexosteroizi
D. Direct asupra melanocitelor
E. n principal asupra TSH
16. Hipersecreia de ACTH produce:
A. Efectele excesului de mineralocorticoizi
B. Efectele excesului de glucocorticoizi
C. Efecte melanostimulante
D. Diabet bronzat
E. Diabet insipid
17. Care afirmaii referitoare la TSH sunt adevrate:
A. Este secretat de hipotalamus
B. Este secretat de adenohipofiz
C. Stimuleaz secreia de hormoni tiroidieni
D. Hiposecreia duce la hipertiroidism
E. Este secretat de neurohipofiz
18. *Hiposecreia de TSH determin:
A. Diabet bronzat
B. Diabet zaharat
C. Hipotiroidism
D. Diabet insipid
E. Nanism hipofizar
19. Care din urmtorii hormoni sunt gonadostimuline:
A. Testosteron
B. Estrogen
C. STH
D. LH
E. FSH
20. FSH deine urmtoarele aciuni:
A. Creterea secreiei de estrogen
B. Maturarea foliculului de Graaf
C. Inhibarea spermatogenezei
D. Stimuleaz dezvoltarea tubilor seminiferi
E. Toate afirmaiile de mai sus sunt adevrate
21. *LH-ul la brbat are urmtoarele funcii:
A. Stimuleaz ovulaia
B. Controleaz secreia de progesteron
C. Inhib secreia de androgeni

49

D. Stimuleaz secreia de prolactin


E. Nici un rspuns nu este corect
22. Lobul intermediar hipofizar:
A. Reprezint 2% din hipofiz
B. Secret STH
C. Secret MSH
D. Anatomic face parte din neurohipofiz
E. Secret hormoni gonadotropi
23. *Care din urmtorii hormoni sunt secretai de lobul intermediar hipofizar:
A. FSH
B. MSH
C. LH
D. TSH
E. STH
24. Hormonii eliberai n circulaie de ctre neurohipofiz sunt:
A. Vasopresina
B. Calcitonina
C. Ocitocina
D. Melatonina
E. Prolactina
25. Efectele vasopresinei sunt:
A. Reduce volumul urinei
B. Reduce secreia glandelor exocrine
C. Vasoconstricie n doze mari
D. Scade absorbia facultativ a apei la nivelul nefronului
E. Hiposecreia lui poate determina diabet insipid
26. *Diabetul insipid este datorat hiposecreiei de :
A. STH
B. Tiroxina
C. aldosteron
D. ADH
E. insulina
27. Oxitocina are urmatoarele efecte:
A. Stimuleaz contracia musculaturii uterului gravid n preajma travaliului
B. Stimuleaz expulzia laptelui
C. Inhib secreia lactat
D. Stimuleaz creterea snilor
E. Stimuleaz secreia de ACTH
28. Cu privire la aldosteron, care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
A. Este secretat de corticosuprarenal
B. Determin reabsorbia Na n schimbul K sau H
C. Are rol n meninerea presiunii osmotice i a volumului sangvin
D. Hipersecreia sa poart denumirea de boal Basedow
E. Este sintetizat din colesterol
29. *Boala Conn reprezint:
A. Hiposecreia de aldosteron
B. Hipersecreia de aldosteron
C. Hiposecreia ADH
D. Hipersecreia de cortizol
E. Nici un rspuns nu este corect
30. n boala Addison ntlnim:
A. Hiposecreie de aldosteron
B. Pierdere de sare i apa
C. Hipertensiune
D. Adinamie
E. Scderea capacitii de efort

50

31. Glucocorticoizii sunt reprezentai de :


A. Corticotropina
B. Cortizol
C. Cortizon
D. Aldosteron
E. Sexosteroizi
32. Care din urmtoarele efecte specifice se datoreaz aciunii glucocorticoizilor:
A. Hipoglicemie
B. Creterea lipolizei
C. Limfopenie
D. Hiperglicemie
E. Creterea absoriei intestinale a calciului
33. Bolnavii cu Sindrom Cushing prezint:
A. Diabet
B. Hipertensiune
C. Scdere ponderal
D. Obezitate
E. Exoltalmie
34. *Hiposecreia de glucocorticoizi se ntlnete n:
A. Boala Conn
B. Boala Addison
C. Sindrom Cushing
D. Boala Basedow
E. Diabet insipid
35. Hormonii sexosteroizi determin la biei:
A. Creterea brbii
B. ngroarea vocii
C. Dezvoltarea scheletului i a masei musculare
D. Depunerea lipidelor pe solduri i pe coapse
E. Scderea n greutate
36. Medulosuprarenala secret:
A. Aldosteron
B. Cortizon
C. Adrenalina
D. Hidrocortizon
E. Noradrenalina
37. Efectele catecolaminelor sunt:
A. Tahicardie
B. Bronhoconstricie
C. Hiperglicemie
D. Vasoconstricie
E. Vasodilataie n muchi, piele (adrenalin)
38. Care din urmtoarele aciuni nu aparin catecolaminelor:
A. Dilatarea pupilei
B. Anxietate
C. Bronhoconstricie
D. Frica
E. Bradicardie
39. Hormonii secretai de foliculii tiroidieni sunt:
A. Calcitonina
B. TSH
C. Tiroxina
D. Triiodotironina
E. FSH
40. Efectele hormonilor tiroidieni sunt :

51

A. Scad metabolismul bazal


B. Hiperglicemie
C. Efect hipocolesterolemiant
D. Anabolism proteic
E. Cresc consumul de energie
41. Care din urmtoarele aciuni aparin hormonilor tiroidieni:
A. Crete fora i frecvena contraciilor cardiace
B. Creterea frecvenei micrilor respiratorii
C. Mielinizare
D. Hipoglicemie
E. Inhib diferenierea neuronal
42. n hipofuncia tiroidian putem s ntlnim:
A. Cretinism
B. Senzaie de cald
C. Mixedem
D. Scderea capacitii de nvare
E. Exoftalmie
43. Hiperfuncia tiroidian se caracterizeaz prin:
A. Scderea metabolismului bazal
B. Exoftalmie
C. Creterea metabolismului bazal
D. Tahicardie
E. Toate rspunsurile sunt gresite
44. *Reglarea secretiei tiroidiene se face printr-un mecanism de feedback:
A. Talamo-hipofizo-tiroidian
B. Hipotalamo-epifizo-tiroidian
C. Hipotalamo-hipofizo-tiroidian
D. Hipotalamo-cortico-tiroidian
E. Nici o variant corect
45. Calcitonina este secretat la nivelul:
A. Hipofizei
B. Paratiroidei
C. Tiroidei
D. Medulosuprarenalei
E. Epifizei
46. Parathormonul este activ la nivelul:
A. Rinichi
B. Os
C. Stomac
D. Plmn
E. Tract digestiv
47. Parathormonul are urmtoarele efecte:
A. Scade absorbia intestinal a calciului
B. Activarea osteoclastelor
C. Stimularea reabsorbiei tubulare a calciului
D. Inhibarea reabsorbiei tubulare a fosfailor
E. Mioza
48. *Insulina este secretat de ctre:
A. Celulele din pancresul endocrin
B. Celulele din pancresul endocrin
C. Celulele din pancresul exocrin
D. Celulele din pancresul exocrin
E. Celulele parafoliculare
49. Insulina este un hormon:
A. Hiperglicemiant

52

B. Cu efect anabolizant pentru toate metabolismele intermediare


C. Hipoglicemiant
D. Poate produce n caz de deficit, anurie
E. Este secretat de capul pancreasului
50. n diabetul zaharat putem ntlni urmtoarele semne i simptome:
A. Glicozurie
B. Poliurie
C. Scderea apetitului alimentar
D. Polifagie
E. Dezechilibre acido-bazice i electrolitice
51. Glucagonul are urmtoarele efecte:
A. Stimuleaz gluconeogeneza
B. Hiperglicemiant
C. Stimularea proteolizei
D. Stimularea secreiei biliare
E. Midriaz
52. Despre epifiza putem s afirmm:
A. Intr in compoziia hipofizei
B. Secret melatonina
C. Are strnse legturi cu retina
D. Stimulii luminoi produc creterea secreiei de melatonin
E. Are conexiuni cu epitalamusul
53. Care afirmatii referitoare la timus sunt adevarate:
A. Are i rol de organ limfatic central
B. Are rol de gland exocrin
C. Are rol de gland endocrin
D. Timocitele sunt celule limfoformatoare de tip T
E. Timocitele se afl i la nivelul splinei i amigdalelor palatine
54. Selectai afirmaiile false privind hipofiza:
A. Este localizat sub glanda pituitar
B. Este localizat napoia chiasmei optice
C. Are diametrul de 1,3 cm i cantrete 500 mg
D. Este format din doi lobi
E. Este format din trei lobi
55. Selectai afirmaiile false privind hipofiza:
A. Lobul intermediar este redus la o simpl lam epitelial
B. ntre regiunea lateral a hipotalamusului i adenohipofiza exist o legtur vascular
C. ntre hipotalamusul anterior i neurohipofiz exist sistemul port-hipotalamo-hipofizar
D. Hipotalamusul controleaz i regleaz secreia hipofizei
E. ntre regiunea medial a hipotalamusului i adenohipofiza exist o legtur vascular
56. Privind prolactina, se poate afirma c:
A. Se mai numete i hormonul luteotrop
B. Previne ovulaia
C. Inhib secreia lactat a glandei mamare la femeie
D. Secreia, n afara sarcinii, este inhibat de stress-ul chirurgical
E. Secreia, n afara sarcinii, este stimulat i de efort fizic i somn
57. Selectai afirmaiile adevrate privind glandele suprarenale:
A. Sunt glande pereche
B. Sunt situate la polul inferior al rinichiului
C. Sunt formate din cortical i medular (periferic)
D. Sunt formate din cortical (periferic) i medular
E. Corticala conine zona reticulat
58. Care din efectele specifice se datoreaz aciunii glucocorticoizilor:
A. Alterarea personalitii
B. Crete stabilitatea membranelor lizozomale
C. Crete numrul de bazofile circulante

53

D. Crete concentraia acizilor grai liberi plasmatici


E. Hipoglicemie
59. Selectai afirmaiile false privind medulosuprarenala:
A. Anatomic i funcional este un ganglion simpatic
B. Anatomic i funcional este un ganglion simpatic ai crui neuroni au prelungiri
C. Secret epinefrina (80%) i norepinefrina (20%)
D. Secret epinefrina (20%) i norepinefrina (80%)
E. Aciunea catecolaminelor este identic cu stimularea sistemului nervos simpatic
60. Selectai afirmaiile adevrate privind aciunile catecolaminelor:
A. Hipotensiune
B. Bronhodilataie
C. Relaxarea sfincterelor
D. Contract ficatul
E. Vasodilataie
61. Selectai afirmaiile false privind aciunile catecolaminelor:
A. Produc fric
B. Produc alert cortical
C. Inhib sistemul reticulat activator ascendent
D. Contract vasele musculare
E. Glicogenoliz
62. Privind tiroida:
A. Este aezat pe faa posterioar a laringelui
B. Este nvelit de o capsul fibroas
C. Are doi lobi laterali
D. Parenchimul este format din celule conjunctive
E. n foliculi se afl coloid
63. Selectai afirmaiile false privind tiroida:
A. Coloidul conine tireoglobulin
B. Tireoglobulina este un glucid
C. Tireoglobulina este sintetizat de celulele foliculare
D. Sinteza hormonilor tiroidieni se face sub aciunea TSH hipofizar
E. n foliculii tiroidieni sunt celule ,, C,,
64. Privind efectele insulinei:
A. Scade sinteza de acizi grai n esutul adipos
B. Crete sinteza proteic n muchi
C. Crete lipogeneza n ficat
D. Scade captarea aminoacizilor n muchi
E. Crete sinteza trigliceridelor n esutul adipos
65. Privind timusul, selectai afirmaiile false:
A. Are rol de gland exocrin
B. Funciile timusului sunt stimulate de hormonii steroizi
C. Unitatea histologic o reprezint lobulul timic
D. Timocitele sunt celule stem
E. Extractele de timus au efecte de accelerare a mitozelor

54

Capitolul VI. SISTEMUL OSOS I ARTICULAIILE


1. Micarea :
A.Este o nsuire a omului
B.Este una dintre nsuirile caracteristice ale organismelor vii
C.Realizeaz locomoia
D.Se asigur prin sistemul osos
E.Se asigur prin sistemul muscular componenta activ
2. Micarea :
A.Se asigur prin sistemul osteo - articular cu rol pasiv
B.Asigur micrile corpului i ale unor segmente ale sale
C.Este una dintre nsuirile organismelor vii
D.Se asigur prin sistemul muscular componenta pasiv
E.Realizeaz locomoia
3. Osteogeneza:
A.Este un proces prin care are loc creterea oaselor
B.Const n transformarea esutului cartilaginos al embrionului n scheletul osos al adultului
C.Const n transformarea esutului conjunctiv al embrionului n scheletul osos al adultului
D.Const n transformarea esutului fibros al embrionului n scheletul osos al adultului
E.Este un proces prin care are loc dezvoltarea oaselor
4. Oasele, dup originea lor, se clasific n :
A.Oase de membran, dezvoltate prin osificare encondral
B.Oase de membran, dezvoltate prin osificare desmal
C.Oase de cartilaj, dezvoltate prin osificare encondral
D.Oase de cartilaj, dezvoltate prin osificare desmal
E.Oase de membran, dezvoltate prin osificare endoconjunctiv

55

5. *Osificarea:
A.Este de dou feluri: desmal i de membran
B.Este de dou feluri: desmal i encondral
C.Este numai de un singur fel : desmal
D.Este numai de un singur fel : de membran
E.Este numai de un singur fel : encondral
6. Osificarea desmal:
A.Se mai numete i de membran
B. Se mai numete i encondral
C. Se realizeaz pe seama periostului
D. Determin i creterea n grosime a oaselor lungi
E. Determin creterea n lungime a oaselor lungi
7. Osificarea de membran:
A. Se mai numete i encondral
B. D natere oaselor bolii cutiei craniene
C. D natere parial claviculei i mandibulei
D. D natere oaselor late
E. Determin i creterea n grosime a oaselor lungi, pe seama periostului
8. *Selectai afirmaiile corecte despre osificarea encondral:
A. D natere oaselor membrelor, oaselor scurte, i oaselor bazei craniului
B. D natere oaselor membrelor, oaselor lungi, i oaselor bazei craniului
C. D natere oaselor membrelor, oaselor scurte, i oaselor bolii cutiei craniene
D. Asigur creterea n lime a osului
E. Determin creterea n grosime a oaselor lungi, pe seama periostului
9. Selectai afirmaiile false despre osificarea encondral:
A. D natere oaselor membrelor, oaselor scurte, i oaselor bazei craniului
B. Asigur creterea n lime a oaselor
C. Centrele de osificare apar mai nti n diafiz
D. Asigur creterea n grosime a oaselor lungi
E. Determin creterea n lungime a oaselor lungi
10. Osteogeneza:
A. Presupune transformarea tesutului cartilaginos al embrionului n tesutul osos al adultului
B.Osificarea desmal este specific tuturor oaselor craniului
C. Osificarea desmal este numit i de membran
D. Osificarea desmal realizeaz creterea oaselor lungi pe seama periostului
E. Const n transformarea esutului conjunctiv al embrionului n scheletul osos al adultului;
11. Osteogeneza:
A. Osificarea encondral realizeaz creterea oaselor lungi pe seama periostului
B. Osificarea encondral realizeaz creterea oaselor de la baza craniului
C. n osificarea primar apar centre de osificare iniial la nivelul diafizei
D. Osificarea epifizelor se realizeaz concomitent cu cea a diafizei
E. Este un proces prin care are loc dezvoltarea oaselor
12. Osificarea primar :
A.Se mai numesc i centre de osificare i apar prima dat n epifiz
B.Se mai numesc i centre de osificare, dar apar prima dat n diafiz
C.Apar mai trziu n epifiz, dup ce oasele au ajuns aproape de dimensiunile finale
D.Apare la toate oasele, de la nceput
E.Apare numai la oasele lungi
13. *Scheletul:
A.Cuprinde numai oase late, la care predomin limea i grosimea
B.Cuprinde toate oasele aezate n poziie anatomic
C.Cuprinde numai oase lungi precum coastele
D.Cuprinde oase lungi, la care predomin limea i nlimea
E.Cuprinde oase late, la care predomin limea
14. Oasele lungi sunt:

56

A. Humerusul
B. Sternul
C. Coastele
D.Radius
E. Uln
15. Selectai oasele lungi care alctuiesc scheletul membrului superior:
A. Radius
B. Uln
C. Humerusul
D. Femur
E. Rotul
16. Oasele late:
A. Intr n alctuirea membrelor
B. Particip la formarea bazinului osos
C. Intr n alctuirea craniului
D. Sunt oase perechi
E. Sunt reprezentate de oase la care predomin nlimea i limea
17. Selectai afirmaiile adevrate despre rotul:
A. Este un os lat
B. Este un os sesamoid
C. Este situat n grosimea tendonului cvadricepsului femural
D. Este un os lung
E. Este un os scurt
18. Selectai afirmaiile adevrate despre scheletul capului :
A. Este alctuit din neurocraniu i viscerocraniu
B. Neurocraniul adpostete encefalul
C. Viscerocraniul conine segmentele periferice ale aparatelor respirator i digestiv
D. Viscerocraniul conine segmentele periferice ale unor organe de sim
E. Viscerocraniul conine primele segmentele ale unor organe de sim
19. n alctuirea scheletul capului intr:
A. Neurocraniul
B. Viscerocraniul
C. Oasele sesamoide
D. Oasele scurte
E. Oasele lungi
20. Urmtoarele oase aparin neurocraniului:
A. Maxila
B. Temporalul
C. Etmoidul
D. Mandibula
E. Oasele parietale
21. Oasele care particip la formarea neurocraniului sunt:
A. Sfenoidul
B. Parietalul
C. Cornetele nazale
D. Vomerul
E. Occipitalul
22*. Neurocraniul:
A. Este format din patru oase pereche i dou oase nepereche
B. Este format din dou oase pereche : occipitale i temporale
C. Este format din patru oase nepereche i dou oase pereche
D. Este format din patru oase nepereche
E. Este format din dou oase pereche: occipitale i parietale
23. Oasele nepereche care formeaz neurocraniul sunt:
A. Maxila
B. Occipitalul
C. Frontalul

57

D. Oasele nazale
E. Mandibula
24. Viscerocraniul:
A. Este format din patru oase pereche i dou oase nepereche
B. Este format i din dou oase nepereche
C. Este format din patru oase nepereche i ase oase perechi
D. Este format i din ase oase perechi
E. Face parte din scheletul coloanei vertebrale
25. Selectai afirmaiile adevrate despre oasele care intr n alctuirea viscerocraniului:
A. Sfenoid
B. Oasele nazale
C. Zigomaticul
D. Mandibula
E. Cornetele nazale inferioare
26. Oasele nepereche care intr n alctuirea viscerocraniului sunt:
A. Mandibula
B. Vomerul
C. Palatinul
D. Maxila
E. Lacrimalul
27. Oasele perechi care intr n alctuirea viscerocraniului sunt:
A. Maxila
B. Vomerul
C. Palatinul
D. Cornetele nazale inferioare
E. Lacrimalul
28. Scheletul trunchiului este format din :
A. Coloana vertebral
B. Stern
C. Bazinul osos
D. Oasele coxale
E. Osul sacru
29. Selectai afirmaiile adevrate despre coloana vertebral:
A. Coxalul particip la formarea coloanei vertebrale
B. Susine corpul
C. Protejeaz mduva spinrii
D. Este situat pe linia median anterioar a corpului
E. Reprezint scheletul axial
30. Care dintre urmtoarele afirmaii despre coloana vertebral sunt false:
A. Coloana vertebral este situat pe linia median i posterioar a corpului
B. Coloana vertebral are rol n micarea trunchiului
C. Coloana vertebral are rol n micarea capului
D. Coloana vertebral este format din trei regiuni
E. Coloana vertebral are rol n protejarea trunchiului cerebral
31. Coloana vertebral este alctuit din:
A. Cinci regiuni: cervical, toracal, lombar, sacral, i coccigian
B. ase regiuni: cervical, toracal, dorsal, lombar, sacral, i coccigian
C. Patru regiuni: cervical, dorsal, sacral, i coccigian
D. Vertebre, care au corpul vertebral anterior
E. Vertebre, care prezint n partea lor posterioar corpul vertebral
32. Vertebrele prezint:
A. Un corp vertebral situat anterior
B. Un arc vertebral situat posterior
C. Pediculi vertebrali situai ntre corpul vertebral i arcul verebral
D. Orificii vertebrale de conjugare
E. Un corp vertebral situat posterior

58

33. Selectai afirmaiile adevrate despre osul sacru:


A. Este un os median, nepereche
B. Are form triunghiular cu baza n jos
C. Se articuleaz lateral cu coxalul
D. Sacrul se unete cu baza coccisului
E. Este format din 5 vertebre sacrale
34. Selectai afirmaiile adevrate despre coccige:
A. Se articuleaz lateral cu coxalul
B. Este format din 4-5 vertebre coccigiene
C. Are form triunghiular
D. Se unete cu sacrul
E. Este un os pereche
35. Coloana vertebral prezint:
A. Curburi n plan sagital numite scolioze
B. Curburi n plan sagital cu concavitatea anterioar numite lordoze
C. Curburi n plan sagital cu concavitatea anterioar numite cifoze
D. Curburi att n plan sagital ct i n plan frontal
E. Doar curburi n plan sagital
36. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Atlasul este prima vertebr cervical
B. Cifoza este o curbur a coloanei vertebrale care se gsete n regiunea toracal i sacral
C. Axisul este a treia vertebr cervical
D. Scoliozele sunt curburi ale coloanei vertebrale, care au convexitatea la stnga sau la dreapta
E. Vertebrele toracale sunt situate ntre vertebrele cervicale i vertebrele lombare
37. Selectai afirmaiile adevrate :
A. Toracele osos este format anterior de stern
B. sternul rmne cartilaginos pn la vrsta de 10 ani
C. Toracele osos este format posterior de coaste
D. corpul sternului se articuleaz cu cartilajele costale
E. Toracele osos este format posterior de coloana vertebral
38. Selectai afirmaiile false :
A. Sternul se afl pe linia median a toracelui;
B. Sternul este un os lat, situat posterior;
C. Sternul rmne cartilaginos pn la vrsta de 30 ani;
D. Sternul este format din corp i apendice xifoid;
E. Sternul se articuleaz cu cartilajele costale;
39. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Coastele sunt arcuri osteocartilaginoase
B. Coastele sunt situate n partea lateral a toracelui
C. Coastele sunt n numr de 12 perechi
D. Cartilajul costal se unete cu coloana vertebral
E. Coastele sunt arcuri ce se ntind de la coloana vertebral la stern
40. Selectai afirmaiile false:
A. Primele 7 perechi de coaste sunt adevrate
B. Perechile VIII, IX, X, sunt de asemenea adevrate
C. Ultimele dou coaste nu ajung la stern
D. Posterior scheletul toracelui este format din 12 vertebre lombare
E. Ultimele dou coaste se numesc coaste libere
41. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt corecte:
A. Scheletul toracelui, posterior este format din 12 vertebre toracale
B. Ultimele trei coaste se numesc coaste flotante
C. Perechile de coaste VIII, IX, X, se articuleaz cu sternul prin intermediul cartilajului coastei VII
E. Ultimele dou coaste nu au cartilaj
E. Coastele sunt alctuite posterior dintr-un arc osos, care se articuleaz cu vertebrele toracale

59

42. Selectai afirmaiile adevrate despre scheletul membrelor superioare:


A. Este format din scheletul braului, antebraului, i minii
B. Este format din scheletul centurii scapulare i scheletul membrului superior liber
C. Centura scapular este format de clavicul i omoplat
D. Centura scapular leag membrul superior de torace
E. Centura scapular este format de clavicul i scapul
43. Selectai afirmaiile adevrate despre clavicul:
A. Clavicula este un os lung, de forma literei S culcat
B. Clavicula se articuleaz cu humerusul
C. Clavicula se unete medial cu scapula
D. Clavicula se unete medial cu manubriul sternal
E. Clavicula se unete cu coastele
44. Scapula este:
A. Un os lat
B. Un os care se articuleaz cu clavicula
C. Un os care are forma literei S culcat
D. Un os, care se articuleaz lateral cu humerusul
E. Un os de form triunghiular, cu baza n sus
45. Selectai afirmaiile false:
A. Scheletul braului este format din 8 oase carpiene
B. Scheletul antebraului este format din humerus
C. Scheletul minii este format din falange
D. Scheletul antebraului este format din radius i uln
E. Scheletul minii este format din 8 oase carpiene, 5 oase metacarpiene, i 14 falange
46. Scheletul membrelor superioare cuprinde:
A. Ulna
B. Rotula
C. Femur
D. Humerus
E. Coastele
47. Centura scapular:
A. Este format din clavicul i stern
B. Leag membrul superior de torace
C. Este format de scapul i humerus
D. Leag scapula de torace
E. Este format din clavicul i omoplat
48. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Scheletul antebraului este format de humerus, radius i uln
B. Radiusul se articuleaz cu humerusul
C. Policele prezint 2 falange
D. Degetul I prezint 2 falange
E. Scheletul minii este format din 5 oase carpiene i 8 oase metacarpiene
49. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Scheletul membrelor inferioare este format din scheletul membrului inferior propriu zis i centura pelvin
B. Centura pelvin leag membrele superioare de scheletul trunchiului
C. Centura pelvin este format din oasele coxale anterior i din sacru posterior
D. Oasele coxale se articuleaz ntre ele superior, formnd simfiza pubian
E. Cele dou oase coxale mpreun cu sacrul formeaz bazinul osos
50. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Osul coxal provine din sudarea celor dou oase coxale
B. Osul coxal provine din sudarea a trei oase: ilion, ischion, pubis
C. Sudarea celor trei oase se datoreaz staiunii bipede
D. Osul coxal formeaz scheletul coapsei
E. Osul coxal formeaz scheletul centurii pelvine
51. Selectai afirmaiile false:
A. Scheletul coapsei este format de femur i coxal
B. Femurul este cel mai lung os al corpului

60

C. Femurul se articuleaz prin epifiza proximal cu coxalul


D. Rotula este un os patrulater, cu baza n sus
E. Rotula este situat n tendonul muchiului cvadriceps
52. Selectai rspunsurile corecte:
A. Scheletul gambei este alctuit din dou oase
B. Tibia este un os al gambei situat medial
C. Fibula face parte din scheletul gambei
D. Tibia se articuleaz cu rotula
E. Fibula este un os mai voluminos
53. Scheletul piciorului:
A. Este format din 7 oase carpiene
B. Falangele halucelui sunt n numr de 2
C. Primul deget se numete police
D. Oasele tarsienele sunt n numr de 7
E. Falangele sunt n numr de 14
54. Alegei afirmaiile corecte :
A. Oasele ndeplinesc rol de prghii ale aparatului locomotor
B. Oasele ndeplinesc rol de protecie a unor organe vitale
C. Oasele ndeplinesc rol n metabolismul fosforului
D. Oasele ndeplinesc rol de sediu principal al organelor hematopoietice
E. Oasele nu au rol n metabolismul electroliilor
55. *Oasele au roluri funcionale, i anume:
A. Prghii ale aparatului locomotor, de gradul I
B. Rein unele substanele toxice din organism, cum ar fi: Hg, Pb, F
C. Rol de sediu secundar pentru organele hematopoietice
D. Rol n metabolismului calciului, clorului i electroliilor
E. Prghii ale aparatului locomotor, de gradul II
56. Prghiile aparatului locomotor sunt:
A. De gradul II, care este realizat de articulaia dintre osul braului i ale antebraului
B. De gradul III, care este realizat de articulaiile mici
C. De gradul I, care este realizat de articulaia craniului cu coloana vertebral
D. Acionate de muchi, asigurnd susinerea corpului
E. Rspunztoare de locomoie
57. Oasele au rolul de a proteja organele vitale i anume:
A. Canalul vertebral protejeaz mduva osoas
B. Cutia cranian protejeaz creierul
C. Bazinul osos protejeaz plmnii
D. Cutia toracic protejeaz inima i plmnii
E. Pelvisul osos protejeaz organele pelvine
58. Selectai afirmaiile corecte:
A. Mduv roie se gsete la toate oasele copiilor
B. Oasele late la adult conin mduv hematogen
C. Mduva diafizelor oaselor lungi este cenuie la adult
D. Mduva diafizelor oaselor lungi este galben la vrstnici
E. Mduva diafizelor oaselor lungi este nefuncional la vrstnici
59. Selectai afirmaiile corecte:
A. Osul conine 80 % ap
B. Oasele reprezint principalul rezervor de substane minerale al organismului
C. Osul este alctuit dintr-o matrice organic solid
D. Osul conine 20 % reziduu uscat
E. Matricea organic solid este ntrit de depozitele de sruri de calciu
60. Selectai afirmaiile corecte:
A. Matricea organic a osului este alctuit din 90 95 % din fibre de colagen
B. Oseina se formeaz din fibrele de colagen i substan fundamental
C. Cea mai important substan cristalin este hidroxiapatita
D. La nivelul oaselor au loc procese metabolice

61

E. Fibrele de colagen nu dau osului rezistena la tensiune


61. Selectai afirmaiile corecte privind articulaiile:
A. Sunt organe de legtur intre oase
B. Sunt sediul micrilor
C. Se numesc diartroze
D. Se mpart i dup gradul de mobilitate
E. Sunt structuri contractile
62. *Clasificarea articulaiilor este realizat dup:
A. Gradul de mobilitate
B. Poziia in organism
C. Numrul de oase care intr n alctuire
D. Mrimea articulaiei
E. Prezena sau absena sinovialei
63. *Dup gradul de mobilitate, articulaiile sunt imprite in:
A. Sinartroze i diartroze
B. Omartroze i diartroze
C. Diartroze i gonartroze
D. Gonartroze i amfiartroze
E. Coxartroza i amfiartroze
64. Sinartrozele reprezint:
A. Articulaii fixe
B. Articulaii mobile
C. Articulaii imobile
D. Articulaii sinoviale
E. Articulaii cu grad mare de miscare
65. Alegei rspunsurile corecte:
A. n sindesmoze se interpune esut fibros
B. n sinostoze se interpune esut fibros
C. n sincondroze se interpune esut cartilaginos
D. n sindesmoze se intepune esut osos
E. n sindesmoze se interpune esut cartilaginos
66. Diartrozele reprezint:
A. Articulaii semimobile
B. Articulaii mobile
C. Articulaii fixe
D. Articulaii sinoviale
E. Articulaii cu suprafee plane sau uor concave
67. Amfiartrozele reprezint:
A. Articulaii cu mobilitate mare
B. Articulaii semimobile
C. Articulaiile dintre corpii vertebrali
D. Articulaii sinoviale
E. Articulaii cu suprafee plane sau uor concave
68. Alegei rspunsurile corecte:
A. Artrodiile sunt diartroze
B. Artrodiile sunt sinartroze
C. Artrodiile sunt articulaii sinoviale
D. Artrodiile au o mobilitate mare
E. Artrodiile au mobilitate limitat
69. *Artrodiile prezint urmtoarele elemente structurale:
A. Suprafee articulare i ligamente
B. Capsula, membran i cavitate articular
C. Membran sinovial, capsula, membran i cavitate articular
D. Cavitate articular
E. Suprafee articulare, capsula, membran, cavitate i ligamente articulare

62

70. Articulaia genunchiului este alctuit din:


A. esut cartilaginos
B. Cavitate articular
C. Meniscul
D. Rotula
E. Membran sinovial
71*. Scheletul uman, n poziie anatomic, nseamn:
A. Palmele privesc anterior
B. Palmele privesc posterior
C. Picioarele alipite
D. Coapsele flectate pe bazinul osos
E. Antebraul flectat pe bra
72. Selectai afirmaiile adevrate privind vertebra lombar:
A. Prezint apofiza spinoas posterior
B. Prezint apofiza spinoas anterior
C. Prezint 2 apofize transverse
D. Prezint 1 apofiz transvers
E. Prezint apofiz articular superioar
73. Selectai afirmaiile false privind coloana vertebral:
A. Cuprinde 4 regiuni
B. Conine 8 vertebre cervicale
C. Conine 12 vertebre toracale
D. Prima vertebr cervical se numete axis
E. Varful sacrului se articuleaz cu vertebra lombar 5
74. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Omoplatul este un os al antebraului
B. Radiusul face parte din scheletul mainii
C. Fibula face parte din scheletul gambei
D. Ulna face parte din scheletul antebraului
E. Halucele este degetul I al mainii
75. Privind coastele:
A. Prezint un arc anterior
B. Primele apte perechi sunt adevrate
C. Ultimele dou perechi sunt false
D. Sunt arcuri osoase
E. Sunt situate n partea lateral a toracelui
76. Selectai oasele late:
A. Parietal
B. Coxal
C. Tarsiene
D. Carpiene
E. Fibula
77. Selectai afimaiile false privind sternul:
A. Este un os lung
B. Situat anterior
C. Este format din manubriu, corp si apendice vermiform
D. Este un os lat
E. Face parte din torace

63

Capitolul VII. SISTEMUL MUSCULAR


1. Selectai afirmaiile corecte legate de sistemul muscular:
A. Musculatura scheletic este format de muchi striai
B. Este format de muchi care sunt organe pasive ale micrii
C. Este format de muchi care sunt organe active ale micrii
D. Muchii au forme variate
E. Musculatura scheletic este format de muchi netezi i striai
2. n funcie de forma lor, muchii pot fi:
A. Fusiformi, de exemplu bicepsul
B. Triunghiulari, de exemplu tricepsul
C. Neregulai, de exemplu marele dorsal
D. Circular, de exemplu orbicularul gurii
E. Patrulater, de exemplu marele drept abdominal
3. Selectai din urmtorii muchi pe cei de form circular:
A. Orbicularul pleoapelor
B. Orbicularul buzelor
C. Diafragma
D. Sfincterele
E. Muchii intercostali
4. Din punct de vedere structural, muchiul prezint:
A. Un corp muscular voluminos, alb sidefiu, situat central
B. Tendoane, ce au n structura lor esut osos
C. Tendoane, ce au n structura lor esut fibros
D. Corpul muscular format de fibre musculare striate
E. Dou extremiti alb- sidefii
5. Selectai afirmaiile corecte legate de muchi:
A. Originea muchiului reprezint extremitatea muchiului de pe osul fix
B. Inseria muchiului reprezint extremitatea muchiului de pe osul fix
C. Inseria muchiului reprezint extremitatea muchiului de pe osul mobil
D. Originea muchiului reprezint extremitatea muchiului de pe osul mobil
E. In general, muchii prezint o origine unic
6. n structura muchiului ntlnim:
A. Epimisium, o lam de esut conjunctiv ce acoper fascia muscular
B. Septuri conjunctive ce formeaz epimisium
C. Fibra muscular care este acoperit de endomisium
D. O fascie conjunctiv ce acoper muchiul
E. Fibre musculare striate
7. Musculatura somatic:
A. Are o bogat vascularizaie
B. Are o inervaie somatic ce determin reacii vasomotorii
C. Are o inervaie vegetativ ce determin reacii vasomotorii
D. Are o dubl vascularizaie
E. Are o inervaie dubl
8. Muchii scheletici sunt grupai astfel:
A. Muchii capului

64

B. Muchii gtului i ai cefei


C. Muchii trunchiului
D. Muchi anterolaterali ai abdomenului
E. Muchii toracali
9.Muchii capului sunt reprezentai de:
A. Muchii mimicii, care determin expresia feei
B. Muchii maseteri, care sunt muchi masticatori
C. Muchii maseteri, care determin expresia feei
D. Muchii mimicii, care intervin n masticaie
E. Pielosul gtului
10. Urmtorii muchi aparin capului:
A. Muchiul temporal
B. Muchiul orbicular al pleoapelor
C. Muchiul frontal
D. Muchiul occipital
E. Muchiul sternocleidomastoidian
11.Muchii gtului sunt reprezentai de:
A. Muchi asezai ntr-un singur plan
B. Pielosul gtului, situat anterolateral
C. Sternocleidomastoidian, care este situat lateral
D. Sternocleidomastoidian, care ncreete pielea gtului
E. Pielosul gtului, care este superficial
12. Selectai afirmaiile corecte legate de muchii trunchiului:
A. Pectoralul este un muchi al spatelui
B. Trapezul se afl n regiunea anterolateral a toracelui
C. Trapezul acoper marele dorsal
D. Pectoralul mare i mic acoper muchiul dinat mare
E. Trapezul se afl superior de marele dorsal
13. Selectai afirmaiile care nu sunt corecte legate de muchii trunchiului:
A. Muchii anterolaterali ai abdomenului fac parte din muchii trunchiului
B. Muchii anterolaterali ai toracelui fac parte din muchii trunchiului
C. Muchii cefei nu fac fac parte din muchii trunchiului
D. Muchii spatelui fac parte din muchii trunchiului
E. Muchii posterolaterali ai abdomenului fac parte din muchii trunchiului
14. *Urmtoarele afirmaii despre muchii trunchiului sunt adevrate:
A. Diafragma este boltit spre cavitatea abdominal i concav spre torace
B. Muchii intercostali se afl ntre coaste
C. Subclavicularul se afl pe peretele lateral al toracelui
D. Trapezul se afl superior de pectoral
E. Drepii abdominali se afl anterior de piramidal
15. Urmtoarele afirmaii despre muchii abdominali nu sunt adevrate:
A. Sunt muchi lungi
B. Drepii abdominali se afl deasupra i dedesubtul liniei mediane abdominale
C. Muchiul piramidal se afl anterior de dreptul abdominal
D. Medial de dreptul abdominal se afl oblicul extern i intern
E. Drepii abdominali se afl de o parte i de alta a liniei mediane abdominale
16. Muchii toracelui prezint urmtoarele caracteristici:
A. Marele i micul pectoral se afl pe peretele anterior al toracelui
B. Subclavicularul este superficial
C. Dinatul mare se afl pe peretele anterior al toracelui
D. Intercostalii sunt interni i externi
E. Diafragma este un muchi lat
17. Selectai afirmaiile corecte legate de muchiul deltoid:
A. Este superficial
B. Ridic membrul superior pn la orizontal
C. Este adductor
D. Este principalul muchi al membrului superior

65

E. Este abductor
18. Muchii membrelor superioare sunt reprezentai de:
A. Muchiul brahial,care este muchiul anterior al antebraului
B. Bicepsul brahial situat anterior
C. Coracobrahialul,care este un muchi posterior al braului
D. Tricepsul, situat la nivelu antebraului, posterior
E. Deltoidul, situat la nivelul umrului
19*. Urmtoarele afirmaii despre muchii anteriori ai antebraului sunt adevrate:
A. Sunt muchi flexori ai braului i ai minii
B. Sunt muchi pronatori ai minii
C. Sunt muchi extensori ai degetelor
D. Sunt muchi flexori ai degetelor
E. Sunt muchi supinatori
20. Urmtoarele afirmaii despre muchii posteriori i laterali ai antebraului sunt adevrate:
A. Sunt extensori ai antebraului
B. Sunt extensori ai braului
C. Sunt extensori ai minii
D. Sunt extensori ai degetelor
E. Sunt flexori ai antebraului i ai minii
21. Muchii membrelor inferioare cuprind:
A. Muchii bazinului
B. Muchii adductori
C. Muchii coapsei
D. Muchii gambei
E. Muchii piciorului
22. Urmtoarele afirmaii despre muchii coapsei sunt adevrate:
A. Deasupra cvadricepsului se afl cel mai lung muchi al corpului
B. Adductorii coapsei se afl n regiunea lateral a coapsei
C. Adductorii coapsei se afl n regiunea medial a coapsei
D. Dreptul medial apropie coapsele
E. Croitorul este cel mai lung muchi al corpului
23. Muchii coapsei sunt grupai astfel:
A. Bicepsul femural se afl n loja anterioar a coapsei
B. Bicepsul femural se afl n loja posterioar a gambei
C. Semitendinosul se afl n loja posterioar a coapsei
D. Semimembranosul se afl n loja posterioar a coapsei
E. Tibialul se afl n loja anterioar a coapsei
24. Muchii gambei sunt grupai astfel:
A. Intr-o loj anterolateral i una posterioar
B. Intr-o loj anteromedial i una posterioar
C. Loja anterioar cuprinde flexori ai degetelor
D. Loja anterioar cuprinde extensori ai degetelor
E. Loja posterioar cuprinde extensori ai degetelor
25. Selectai afirmaiile corecte legate de muchii gambei:
A. Peronierul lung se afl n loja medial a gambei
B. Peronierul scurt se afl n loja lateral a gambei
C. Tibialul anterior se afl n loja anterioar a gambei
D. Tibialul anterior se afl n loja lateral a gambei
E. Peronierul lung se afl n loja lateral a gambei
26. Muchii posteriori ai gambei prezint urmtoarele caracteristici:
A. Gastrocnemianul este superficial
B. Solearul face parte din triceps
C. Tricepsul sural se afl n loja posterioar a gambei
D. Gastrocnemianul i tricepsul formeaz muchiul solear
E. Tibialul posterior nu este profund

66

27. Loja posterioar a gambei conine muchi:


A. Flexori ai degetelor
B. Extensori ai degetelor
C. Flexori ai labei piciorului
D. Extensori ai labei piciorului
E. Flexori ai degetelor i ai labei piciorului
28. Urmtoarele afirmaii despre muchii gambei i piciorului sunt adevrate:
A. Tibialul posterior este flexor al labei piciorului
B. Tibialul posterior este flexor al degetelor
C. Piciorul prezint muchi doar pe faa plantar
D. Piciorul prezint muchi doar pe faa dorsal
E. Piciorul prezint muchi pe faa plantar i pe faa dorsal
29. Muchii scheletici asigur:
A. Micrile voluntare
B. Micrile involuntare
C. Mimica
D. Postura
E. Echilibrul
30. Selectai afirmaiile corecte legate de propietile muchilor:
A. Contractilitatea are ca baz anatomic sarcomerul
B. Contractilitatea reprezint capacitatea muchiului de a se alungi pasiv sub aciunea unei fore
C. Miofibrila este unitatea morfofuncional a sarcomerului
D. Contractilitatea reprezint capacitatea muchiului de a se scurta
E. Baza molecular a contractilitii este constituit de proteinele contractile
31. Excitabilitatea se caracterizeaz prin:
A. Se datoreaz permeabilitii selective a membranei celulare
B. Ca urmare a excitabilitii apar reacii fizico- chimice
C. Are ca rezultat manifestri mecanice
D. Substratul anatomic al excitabilitii l reprezint fibrele conjunctive
E. Se datoreaz pompelor ionice ale sarcolemei
32. Extensibilitatea muchilor:
A. Se datoreaz permeabilitii selective a membranei celulare
B. Reprezint capacitatea muchiului de a se alungi pasiv sub aciunea unei fore
C. Substratul anatomic al extensibilitii l reprezint sarcomerul
D. Se datoreaz pompelor ionice de la nivelul memvranei celulare
E. Substratul anatomic al extensibilitii l reprezint fibrele conjunctive i cele elastice
33. Elasticitatea muchilor:
A. Reprezint capacitatea muchiului de a se alungi pasiv sub aciunea unei fore
B. Baza anatomic a elasticitii o reprezint fibrele elastice
C. Elasticitatea se datoreaz miofibrilelor
D. Datorit elasticitii, muchiul revine la forma de repaus cnd fora i-a ncetat aciunea asupra lui
E. Baza anatomic a elasticitii o reprezint sarcomerul
34. Selectai afirmaiile corecte legate de tonusul muscular:
A. Este o stare de tensiune temporar, specific muchilor
B. Se menine parial i dup denervare
C. Este de natur reflex
D. Reprezint capacitatea muchiului de a se contracta
E. Este o stare de tensiune permanent, specific muchilor
35.* Contraciile izometrice ale fibrei musculare striate se caracterizeaz prin:
A. Modificarea tensiunii muchiului, n sensul scderii ei
B. Lungimea muchiului nu se modific, dect parial
C. Muchiul efectueaz lucru mecanic extern
D. Energia chimic nu se pierde, deoarece lungimea muchiului nu se modific
E. Pentru susinerea posturii corpului, se produc contracii izometrice
36. Contraciile izotonice ale fibrei musculare striate se caracterizeaz prin:
A. Tensiunea muchiului rmne neschimbat

67

B. Lungimea muchiului rmne neschimbat


C. Muchiul efectueaz lucru mecanic
D. Sunt specifice tuturor muchilor scheletici
E. Un exemplu de contracie izotonic este susinerea posturii corpului
37. *Contraciile auxotonice ale fibrei musculare striate se caracterizeaz prin:
A. Sunt contracii izotonice
B. Sunt contracii izometrice
C. Variaz doar lungimea muchiului
D. Variaz doar tensiunea muchiului
E. Variaz lungimea muchiului dar i tensiunea muchiului
38. Selectai afirmaiile corecte legate de manifestrile electrice ale contraciei musculare:
A. Sunt reprezentate de potenialul de aciune al fibrei musculare
B. Potenialul de aciune al fibrei musculare se propag cu 90 mm/s
C. Potenialele de aciune ale unei uniti motorii se sumeaz
D. Electromiograma const n nregistrarea activitii electrice a muchiului
E. Potenialul de aciune al fibrei musculare se propag cu 30 m/s
39. Manifestrile chimice ale contraciei musculare:
A. Asigur energia necesar proceselor electrice
B. Asigur energia necesar proceselor mecanice
C. Sunt iniiate prin mecanismul de cuplare excitaie contracie
D. Se studiaz cu ajutorul miografului
E. Electromiograma const n nregistrarea activitii chimice a muchiului
40. Manifestrile mecanice ale contraciei musculare:
A. Se studiaz cu ajutorul miografului
B.Un stimul unic cu valoare prag determin o contracie muscular unic numit secus muscular
C. Durata total a unei secuse este de 0,01 s pentru muchiul striat
D. Amplitudinea secusei este constant pe toat durata aciunii stimulului
E. Durata total a unei secuse este de 0,1 s pentru muchiul striat
41. Selectai afirmaiile false legate de secusa muscular:
A. In faza de laten apar manifestrile electrice
B. Faza de contracie dureaz n medie 0,4 s
C. Faza de relaxare dureaz 0,05 s
D. Faza de laten dureaz 0,01 s
E. In faza de laten apar manifestrile chimice
42. Contracia tetanic:
A. De form complet,se reprezint printr-un grafic dinat
B. Complet exprim sumaia total a secuselor
C. Incomplet exprim sumarea incomplet a secuselor
D. Toate contraciile din organism sunt secuse
E. Poate fi complet i incomplet
43. Urmtoarele afirmaii despre tetanos nu sunt adevrate:
A. Cel incomplet apare cnd frecvena stimulilor este mare 50 -100 stimuli/ s
B. Cel complet apare cnd frecvena stimulilor este mare 50 -100 stimuli/ s
C. Se realizeaz printr-o stimulare unic
D. Se realizeaz printr-o stimulare repetat
E. Tetanosul complet prezint un platou dinat
44. Manifestrile termice ale contraciei musculare:
A. Se datoreaz fenomenelor electrice
B. Se datoreaz fenomenelor biochimice
C. Randamentul contraciei musculare este de 70%
D. Randamentul contraciei musculare este de 30 %
E. Energia caloric se transform n energie chimic
45. Selectai afirmaiile corecte legate de muchii trunchiului:
A. Sunt muchi mari, de form patrulater
B. Sunt situai pe mai multe planuri
C. Sunt situai pe un singur plan

68

D. Toi sunt muchi perechi


E. Au o bogat vascularizaie
46. Urmtoarele afirmaii despre muchi nu sunt adevrate:
A. Muchii umrului sunt muchi ai trunchiului
B. Sternocleidomastoidianul este un muchi al cefei
C. Trapezul este un muchi al spatelui
D. Piramidalul este un muchi abdominal
E. Muchii membrelor superioare sunt grupai 4 grupe
47. Urmtorii muchi aparin membrului superior:
A. Deltoid
B. Triceps sural
C. Biceps brahial
D. Pectoral mare i mic
E. Trapez
48. Urmtorii muchi nu aparin membrului superior:
A. Semitendinos
B. Brahial
C. Triceps sural
D. Tibial
E. Coracobrahial
49. *Urmtorii muchi aparin membrului inferior:
A. Adductorii gambei
B. Adductorii coapsei
C. Abductorii coapsei
D. Abductorii gambei
E. Pronatori ai gambei
50. Urmtorii muchi nu aparin membrului inferior:
A. Semimembranos
B. Semitendinos
C. Biceps brahial
D. Triceps
E. Triceps sural
51. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Epimisiun este o lam de esut conjunctiv
B. Permisium reprezint septuri conjunctive
C. In structura tendoanelor se afl esut conjunctiv lax
D. Originea muchilor este ntotdeauna unic
E. Corpul muchiului somatic conine fibre musculare netede
52. Selectai afirmaiile false privind fiziologia muchilor scheletici:
A. Sarcomerul este cuprins ntre dou membrane Z
B. Excitabilitatea se datoreaz exclusiv pompelor ionice
C. Extensibilitatea este dat fibrele elastice din muchi
D. Extensibilitatea este dat fibrele elstice i conjuntive din muchi
E. Tonusul muscular este de natur reflex
53. Privind contraciile fibrei musculare striate:
A. n contraciile izometrice muchiul presteaz lucru mecanic
B. n contraciile izotonice muchiul realizeaz lucru mecanic
C. n contraciile izometrice energia chimic se pierde sub form de cldur fr lucru mecanic intern
D. n contraciile auxotonic nu variaz lungimea muchiului
E. n contraciile izotonice tensiunea muchiului rmane constant
54. Selectai afirmaiile false privind manifestrile contraciei musculare:
A. Manifestrile electrice sunt iniiate prin mecanismul de excitaie-contracie
B. Manifestrile mecanice se nregistrez cu electromiogram
C. Manifestrile chimice asigur energie
D. Secusa poate fi izotonic
E. Secusa poate fi izometric

69

55. Privind secusa muscular:


A. Reprezint o contracie muscular unic
B. Apare dup aplicarea unui stimul unic cu valoare superioar pragului
C. Faza de latena cuprinde manifestri chimice
D. Faza de relaxare este de 0, 005s
E. Amplitudinea variaz proporional cu intensitatea stimulului

Capitolul VIII. DIGESTIA I ABSORBIA


1. Sistemul digestiv este alctuit din:
A. Organe la nivelul crora se realizeaz digestia i eliminarea alimentelor
B. Tub digestiv cu intestin subtire si intestin gros
C. Mai multe componente: cavitate bucal, faringe, esofag, stomac, intestin subire i intestin gros care alcatuiesc tubul
digestiv
D. Organe cu funcii n cadrul digestiei, absorbiei alimentelor i eliminrii resturilor neabsorbite
E. Glande anexate tubului digestiv: salivare, ficat i pancreas
2. *Tubul digestiv este alctuit din:
A. Cavitate bucal, faringe, esofag, stomac, intestin subire i intestin gros
B. Ficat
C. Pancreas
D. Glanda submandibulara
E. Glande salivare
3. Selectai afirmaiile corecte cu privire la cavitatea bucal:
A. Este primul segment al tubului digestiv
B. Prezint anterior amigdalele palatine i lueta
C. Conine nazofaringele
D. Intervine n digestie prin activitate motorie i secretorie
E. Comunic cu cavitatea faringian
4. Cavitatea bucal conine:
A. Limba
B. Amidale palatine
C. Laringofaringele
D. Frenul lingual
E. Dinii
5. *Selectai afirmaiile corecte cu privire la dini :
A. Se gsesc n orofaringe
B. Sunt mprii n superiori i inferiori
C. Dinii inferiori prezint, n total, doi incisivi i patru premolari
D. Sunt acoperii complet de gingie
E. Particip la timpul faringian al deglutiiei
6. Selectai afirmaiile corecte cu privire la palatul moale:
A. Separ cavitatea bucal de laringofaringe
B. Separ cavitatea bucal de orofaringe
C. Este situat n partea posterioar a cavitii bucale
D. Prezint pe mijloc lueta
E. Separ cavitatea bucal de nasofaringe
7. *Selectai afirmaiile corecte cu privire la palatul dur:
A. Reprezint partea posterioar a cavitii bucale
B. Separ cavitatea bucal de faringe
C. Prezint n centru lueta
D. Separ cavitatea bucal de cavitatea nazal
E. Conine amigdalele palatine

70

8. Stomacul :
A. Este o poriune dilatat a tubului digestiv
B. Este situat n cavitatea abdominal
C. Are un orificiu superior, pilorul, prin care comunic cu esofagul
D. Are un orificiu inferior, cardia, prin care comunic cu duodenul
E. Prezint trei tipuri de muchi
9. Selectai afirmaiile corecte cu privire la stomac:
A. Fundul stomacului, aezat lnga antrul piloric
B. Un orificiu de intrare(pilorul) i unul de ieire(cardia)
C. Curbura mic, orientat spre dreapta
D. Curbura mare, orientat spre dreapta
E. Antrul piloric
10. Selectai afirmaiile corecte cu privire la structura stomacului:
A. Peritoneul acoper suprafaa stomacului
B. Glandele gastrice de la nivelul fundului i corpului secret pepsinogen i acid clorhidric
C. Prezint un sfincter al fundului stomacului
D. Este format numai din muchi longitudinali i oblici
E. Glandele pilorice secret factorul intrinsec
11. Glandele gastrice:
A. Se gsesc n mucoasa gastric
B. Sunt de trei tipuri
C. Se gsesc la nivelul fundului i corpului, precum i n regiunile antral i piloric
D. Glandele oxintice secret numai mucus
E. Glandele de la nivelul pilorului secret pepsinogen i acid clorhidric
12. Intestinul subire:
A. Este poriunea din tubul digestiv cuprins ntre stomac i colonul transvers
B. Se ntinde ntre flexura duodeno-jejunal i cec
C. Prezint, n mucoasa duodenului, glandele Brunner
D. Prezint apendice vermiform
E. Are trei poriuni: duoden, jejun si ileon
13. Duodenul:
A. Este prima poriune a intestinului subire
B. Are form de potcoav care cuprinde capul pancreasului
C. Este aezat ntre stomac i cec
D. Prezint deschiderea canalelor coledoc i principal al pancreasului
E. Se ntinde de la orificiul piloric pn la flexura colic dreapt
14. Care dintre afirmaiile urmtoare cu privire la stomac sunt adevrate?
A. Musculatura stomacului are un strat longitudinal la exterior
B. Glandele oxintice secret o glicoprotein necesar absorbiei ileale a vitaminei B12
C. Mucoasa conine vilozitati intestinale
D. Celulele G din glandele oxintice elibereaz pepsinogen
E. Glandele pilorice secret o glicoprotein necesar absorbiei ileale a vitaminei B12
15. Duodenul:
A. Comunic cu stomacul prin orificiul piloric
B. La nivelul su se absoarbe activ clorul
C. Este n raport cu coada pancreasului
D. Conine glande Brunner
E. Este inervat parasimpatic de nervul cranian X
16. Intestinul subire:
A. Comunic cu stomacul prin orificiul cardia
B. Este inervat simpatic de fibre postganglionare din ganglionul celiac
C. Este alctuit succesiv din urmtoarele segmente: duoden, ileon, jejun, cec
D. Prezint glande mucoase oxintice
E. Prezint vas chilifer central n axul vilozitii intestinale
17. n structura intestinului subire deosebim :
A. Apendice epiploice

71

B. Apendice vermiform
C. Viloziti intestinale cu micri contractile
D. Vasul chilifer central n axul vilozitii intestinale
E. Haustre
18. Selectai afirmaiile corecte cu privire la vilozitile intestinale :
A. Sunt structuri specifice ale mucoasei intestinului subire
B. Realizeaz o suprafa mic de contact
C. Prezint o reea vascular srac
D. Prezint cte o arteriol i o venul
E. Prezint la baza lor cripte intestinale
19. Intestinul gros :
A. Continu duodenul
B. Se termin prin canalul anal
C. Prezint trei poriuni
D. Prezint apendice epiploice
E. Este submprit n cec, sigmoid i rect
20. Selectai afirmaiile corecte cu privire la colon :
A. Colonul ascendent urc pe partea stng a abdomenului
B. Colonul transvers prezint un mezocolon
C. Colonul descendent urc n dreapta abdomenului
D. Ultima poriune se numete colon sigmoid
E. Prezint tenii
21. Colonul prezint urmtoarele caracteristici:
A. Formeaz un cadru n jurul stomacului
B. Prezint viloziti intestinale
C. La nivelul lui se secret potasiu
D. Poriunea terminal se numete sigmoid
E. Colonul transvers prezint un mezocolon
22. Prima poriune a intestinului gros :
A. Se numete sigmoid
B. Se numete cec
C. Prezinta glande Brunner
D. Prezint vilozitati intestinale
E. Prezint apendicele vermiform
23. Colonul prezint :
A. Tenii
B. Haustre
C. Apendice epiploice
D. Viloziti intestinale
E. Glandele Brunner
24. Selectai afirmaiile corecte cu privire la colon :
A. Se afl n continuarea cecului
B. Se continu cu rectul
C. Prezint patru segmente
D. Ultima poriune se numete colon descendent
E. Prezint haustre
25. Rectul :
A. Continu colonul descendent
B. Continu colonul sigmoid
C. Prezint musculatur neted
D. Prezint cripte intestinale
E. Este poriunea terminal a intestinului gros
26. Glandele anexe ale tubului digestiv sunt:
A. Glandele salivare
B. Glandele pilorice
C. Ficatul

72

D. Glandele oxintice
E. Glandele Brunner
27. Glandele salivare :
A. Secret saliva
B. Sunt reprezentate de glandele submandibulare, sublinguale i parotide
C. Sunt reprezentate de glandele submandibulare, sublinguale i paratiroide
D. i vars produsul de secreie n cavitatea bucal
E. Secret zilnic 800-1500 ml de saliv
28. Lobulii hepatici:
A. Sunt nconjurai de ramuri ale venei porte
B. Reprezint unitile anatomice i funcionale ale ficatului
C. Prezint la periferie numai o ven centrolobular
D. Prezinta central o vena interlobulara
E. Conin capilare sinusoide
29. Cile biliare :
A. Se gsesc n interiorul ficatului
B. Prezint vezica biliar
C. Sunt reprezentate numai de canaliculele biliare intralobulare
D. Prezint la terminaia lor sfincterul lui Oddi
E. Includ canalul coledoc
30. Selectai afirmaiile false cu privire la cile biliare :
A. Cuprind canalul coledoc, vezica biliar i canalul cistic
B. Canalul coledoc se deschide n canalul piloric
C. Canalul cistic conduce bila n ficat
D. Vezica biliar este situat n continuarea canalului coledoc
E. Canalul coledoc se deschide n duoden
31. Vezica biliar :
A. Este situat n lobulii hepatici
B. Este situat n partea superioar a ficatului
C. Depoziteaz bila n perioadele interdigestive
D. Aparine cilor biliare
E. Este situat n continuarea canalului cistic
32. *Canalul coledoc:
A. Face parte din cile biliare intrahepatice
B. La deschiderea n duoden prezint sfincterul Oddi
C. Face parte din cile biliare extrahepatice
D. Permite trecerea n perioadele digestive a bilei
E. Este n raport cu coada pancreasului
33. Tubul digestiv asigura aportul de ap, electrolii i substane nutritive prin :
A. Absorbia produilor de digestie
B. Deplasarea alimentelor
C. Absorbia apei
D. Secreia sucurilor digestive
E. Funcia antitoxic
34. Masticaia :
A. Este un act reflex exclusiv voluntar
B. Este coordonat de centri nervoi din nevrax
C. Se poate desfura i sub control voluntar
D. Este coordonat de centri nervoi din trunchiul cerebral
E. Iniiaz secreia gastric
35. Masticaia:
A. Contribuie la formarea bolului alimentar
B. Stimuleaz receptorii gustativi
C. Crete suprafaa de contact a alimentelor cu enzimele digestive
D. Este un act reflex exclusiv voluntar
E. Iniiaz secreia gastric

73

36. Selectai afirmaiile adevarate cu privire la rolurile masticaiei:


A. Absorbia sucurilor digestive
B. Formarea, lubrifierea i nmuierea bolului alimentar
C. Eliberarea substanelor odorante
D. Activarea enzimelor digestive
E. Asigurarea stimulrii receptorilor gustativi
37. Secreia salivar :
A. Conine numai substane organice
B. Este de 800 -1500 ml zilnic
C. Este realizat de glandele salivare
D. Conine i lizozim, ca substan organic
E. Conine numai substane anorganice
38. Secreia salivar:
A. Conine numai substane organice
B. Concentraia Cl este mai mic dect n plasma sanguin
C. Conine apa i reziduu uscat
D. Este compus din ap, sruri minerale, substane organice
E. Conine numai amilaz salivar
39. *Saliva conine :
A. 90,5% ap i 9,5% reziduu uscat
B. Ioni de K+ n concentraie mai mic dect n plasma sangvin
C. Ioni de Ca2+ i Mg2+ n concentraie mai mare dect n plasma sangvin
D. Amilaza salivar, mucin i lizozim
E. Conine numai amilaz salivar
40. Saliva ndeplinete urmtoarele funcii:
A. Protecia mucoasei bucale
B. Digestia chimic a amidonului crud
C. Excreia unor substane endogene (uree, creatinin, acid uric)
D. Meninerea echilibrului hidroelectrolitic
E. Rol bactericid prin lizozim
41. Deglutiia :
A. Cuprinde totalitatea activitilor motorii care asigur transportul bolului alimentar din cavitatea bucal n stomac
B. Este un act reflex
C. Se desfoar n doi timpi
D. Se desfoar n trei timpi, din care primul este voluntar
E. Se desfoar n trei timpi (n ordine ): bucal, esofagian si faringian
42. Care dintre afirmaiile referitoare la deglutiie sunt adevrate:
A. n timpul bucal alimentele sunt mpinse in laringe
B. Timpul bucal este involuntar
C. Timpul faringian determin deplasarea alimentelor spre esofag
D. La nivelul esofagului se declaneaz peristaltismul primar
E. Peristaltismul secundar este specific timpului faringian
43. In reglarea deglutiiei particip:
A. Fibrele corticonucleare
B. Impulsurile senzitive sosite de la ariile receptoare din jurul intrrii n faringe, prin care se iniiaz contracii
automate ale muchilor faringelui
C. Sistemul nervos enteric al esofagului
D. Fibrele vagale
E. Nervii hipogloi
44. Selectai afirmaiile corecte privind timpii deglutiiei:
A. n timpul bucal bolul alimentar este mpins n mod automat n faringe
B. Timpul bucal se desfoar n mod voluntar
C. n timpul faringian bolul alimentar stimuleaz ariile receptoare din jurul intrrii in faringe
D. Timpul faringian dureaz 3-4 secunde
E. n timpul esofagian, micrile faringelui sunt organizate specific pentru transportul alimentelor n stomac

74

45. Referitor la timpul esofagian al deglutiiei:


A. Esofagul prezint un peristaltism primar i unul secundar
B. Peristaltismul esofagian primar este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului
C. Peristaltismul esofagian secundar este coordonat vagal
D. Peristaltismul esofagian primar este coordonat vagal
E. Sfincterul de la captul terminal al esofagului se relaxeaz, prevenind refluxul gastro-esofagian
46. Motilitatea gastric realizeaz:
A. Stocarea alimentelor
B. Se amestec alimentele cu saliva
C. Amestecul alimentelor cu secreiile gastrice
D. Chimul gastric se transform n bol alimentar
E. Evacuarea coninutului gastric n duoden
47. Privind motilitatea gastric:
A. Contraciile perstaltice sunt iniiate la grania dintre fundul gastric i orificiul cardia
B. Contraciile peristaltice se deplaseaz caudal, determinnd propulsia alimentelor ctre pilor
C. Contraciile peristaltice au fora controlat de acetilcolin i de gastrin
D. Determin, prin propulsia puternic a coninutului gastric ctre sfincterul piloric deschis, fenomenul de retropulsie
E. Determin, prin propulsia puternic a coninutului gastric ctre sfincterul piloric inchis, fenomenul de retropulsie
48. Selectai afirmaiile false referitoare la secreia gastric:
A. Este un lichid galben
B. Are un pH intre 2-3,5 la aduli
C. Conine ap i reziduu uscat
D. Conine numai substane organice
E. Mucoasa gastric conine dou tipuri de glande
49. Glandele gastrice oxintice :
A. Sunt localizate numai la nivelul fundului
B. Sunt localizate la nivelul fundului i corpului gastric
C. Secret numai mucus
D. Secret HCl, mucus i pepsinogen
E. Secret un factor intrinsec
50. Glandele pilorice :
A. Sunt localizate numai n corpul stomacului
B. Sunt localizate n regiunea antral i piloric
C. Conin celule care secret mucus
D. Conin celule care secret HCI
E. Conin celule G care elibereaz gastrin
51. Referitor la acidul clorhidric din secreia gastric :
A. Este secretat de glandele pilorice
B. Activeaz pepsinogenul
C. Este necesar pentru digestia glucidelor
D. Inhib absorbia fierului
E. Impiedic proliferarea intragastric a unor bacterii patogene
52. Substanele care stimuleaz secreia de HCl sunt:
A. Acetilcolina
B. Somatostatina
C. Secretina
D. Cazeina
E. Gastrin
53. Pepsina :
A. Este forma activ a pepsinogenului
B. Este o enzim lipolitic
C. Iniiaz procesul de digestie a proteinelor
D. Este inactiv in mediul acid
E. Este secretat numai la sugar
54. Care dintre afirmaiile referitoare la pepsina gastric sunt false:
A. Este un hormon

75

B. Se secret sub form inactiv de pepsinogen


C. Este activ n mediul acid
D. Este secretat numai la sugar
E. Acioneaz i asupra lipidelor
55. Lipaza gastric :
A. Este o enzim lipolitic cu activitate puternic
B. Este o enzim lipolitic cu activitate slab
C. Are rol n coagularea laptelui
D. Hidrolizeaz gelatina
E. Hidrolizeaz numai lipidele ingerate sub forma de emulsie, pe care le separ n acizi grai i glicerina
56. Mucusul din secreiile gastrice :
A. Este o glicoprotein
B. Este o lipoprotein
C. Are rol n protecia mecanic a mucoasei gastrice
D. Are rol n protecia chimic a mucoasei gastrice
E. Hidrolizeaz gelatina
57. La nivel gastric se absorb urmtoarele substane:
A. Solubile n lipide, etanol i ap
B. Sodiu i potasiu in cantitati extrem de mici
C. Glucide
D. Proteine
E. Amidon
58. Referitor la activitatea motorie a intestinului subire :
A. Contraciile de amestec fragmenteaz chimul de 18-21 ori pe minut
B. Amestecarea progresiv a particulelor alimentare solide cu secreiile din intestinul subire este determinat de
micrile de propulsie
C. Undele peristaltice se deplaseaz cu o vitez de 0,5-2 cm pe secund
D. Micrile de propulsie transport chimul de la pilor pn la valva ileocecal n 3-5 ore
E. Micrile de propulsie sunt mai lente n intestinul proximal
59. Celulele pancreasului:
A. Celulele exocrine sunt organizate n foliculi
B. Celulele exocrine sunt organizate n acini
C. Celulele exocrine produc patru tipuri de enzime digestive
D. Celulele ductale secret zilnic 1200-1500 ml de suc pancreatic
E. Celulele ductale produc o cantitate mic de HC03
60. Secreia pancreatic conine :
A. loni de sodiu i potasiu n aceeai concentraie ca i n plasm
B. Amilaze i lipaze
C. amilaz secretat n forma sa inactiv
D. amilaz secretat n forma sa activ
E. Lipaza secretat n forma sa inactiv
61. amilaza pancreatic :
A. Se secret n forma sa activ
B. Se secret n forma sa inactiv
C. Hidrolizeaz glicogenul
D. Hidrolizeaz amidonul
E. Hidrolizeaz celuloza
62. Lipazele pancreatice :
A. Sunt secretate n forma lor inactiv
B. Sunt secretate n forma lor activ
C. Sunt reprezentate de lipaz, colesterol-lipaz i fosfolipaz
D. Pentru hidrolizarea esterilor insolubili n ap nu necesit prezena srurilor biliare
E. Pentru hidrolizarea esterilor insolubili n ap necesit prezena srurilor biliare
63. Proteazele pancreatice :
A. Sunt reprezentate de tripsin i chimotripsin
B. Sunt secretate n forma lor inactiv

76

C. Tripsinogenul este transformat n tripsin de ctre enterochinaz i prin autocataliz


D. Pancreasul este protejat de autodigestia tripsinei prin aciunea inhibitorului tripsinei
E. Chimotripsinogenul este transformat n forma inactiva de ctre tripsin
64. Bila :
A. Este necesar pentru digestia i absorbia proteinelor
B. Este produsul de secreie a hepatocitelor i celulelor ductale care mrginesc ductele biliare
C. Este secretat continuu
D. Este depozitat n vezica biliar n timpul perioadelor digestive
E. Se elibereaz n duoden sub aciunea colecistokininei
65. Caracteristicile secreiei biliare sunt:
A. Este necesar digestiei i absorbiei lipidelor
B. Conine enzime lipolitice
C. Conine pigmeni biliari, lecitin, acizi biliari, colesterol, electrolii
D. Srurile biliare provin din degradarea colesterolului
E. Srurile biliare favorizeaz aciunea amilazei pancreatice
66. Srurile biliare dein urmtoarele roluri:
A. Emulsioneaz proteinele din alimente
B. Faciliteaz aciunea lipazei pancreatice
C. Cresc tensiunea superficial a lipidelor din alimente
D. Prin micelii complexe ajut absorbia unor lipide din tractul intestinal
E. Stimuleaz motilitatea intestinal
67. Srurile biliare:
A. Emulsioneaz lipidele
B. Rol bacteriostatic
C. Favorizeaz digestia proteinelor
D. Cresc tensiunea superficial a lipidelor din alimente
E. Stimuleaz motilitatea intestinal
68. Evacuarea bilei:
A. Este consecina relaxrii vezicii biliare concomitent cu contracia sfincterului Oddi
B. Este realizat prin mecanisme nervoase i umorale
C. Se realizeaz prin stimulare vagal
D. Este determinat, pe cale umoral, de colecistokinin de origine ileal
E. Este mpiedicat prin stimulare simpatic
69. Circuitul enterohepatic:
A. Se refer la circuitul pigmenilor biliari
B. Implic participarea venei cave superioare
C. Este recircularea srurilor biliare napoi la ficat
D. Se realizeaz prin intermediul venei porte
E. Este recircularea srurilor biliare napoi la duoden
70. Secreiile intestinului subire conin :
A. Mucus secretat de glandele duodenale Brunner i de celule speciale din epiteliul intestinal
B. Enzime secretate n lumenul intestinal
C. Peptidaze, dizaharidaze i lipaz
D. Ap i electrolii secretai de celulele epiteliale intestinale
E. HCl
71. Privind aciunea enzimelor digestive:
A. Amilaza salivar acioneaz asupra amidonului crud
B. Pepsina gastric descompune 30-40% din proteinele ingerate pn la stadiul de tripeptide
C. Peptidazele intestinale descompun di- i tripeptidele pn la stadiul de aminoacizi
D. Enzimele din bila descompun lipidele pn la stadiul de acizi grai i glicerol
E. Gelatinaza hidrolizeaz gelatina
72. Privind aciunea enzimelor digestive:
A. Amilaza salivar acioneaz asupra amidonului preparat
B. Labfermentul transform cazeinogenul insolubil din lapte n cazeinat de calciu solubil
C. Lipaza gastric acioneaz asupra lipidelor emulsionate
D. Prin aciunea peptidazelor din lumenul intestinal asupra di- i tripeptidelor rezult aminoacizi

77

E. Pepsina descompune 20-30% din proteinele ingerate pn la stadiul de peptide i aminoacizi


73. La nivelul intestinului subire absorbia este favorizat deoarece:
A. Exista o suprafa mare de contact
B. Grosimea peretelui intestinal este minim
C. Moleculele absorbite au de strbtut o distan mare
D. Reeaua vascular este srac
E. Cantitatea de snge din reeaua vascular vilozitar foarte srac poate crete n timpul perioadelor de digestie
74. Dieta zilnic necesar unui adult trebuie s conin :
A. Circa 50-60% aport de glucide
B. 150-400 g / zi glucide
C. Proteine n cantitate de 0,5-0,7 g / Kg corp
D. 35 - 360 g/zi lipide
E. Ap, electrolii, vitamine i minerale
75. Selectai afirmaiile corecte cu privire la absorbia glucidelor:
A. Glucoza, galactoza i fructoza reprezint produii finali ai digestiei glucidelor
B. Glucoza i galactoza se absorb printr-un sistem de transport activ Na-dependent
C. Fructoza se absoarbe prin difuziune simpl
D. Din enterocite, monozaharidele sunt transportate prin membrana bazo-lateral a acestora prin difuziune facilitat
E. Celuloza poate fi digerata prin intermediul enzimelor gastrointestinale
76. Selectai afirmaiile corecte cu privire la absorbia proteinelor:
A. Se realizeaz sub form de tripeptide, dipeptide i aminoacizi
B. Se face prin mai multe sisteme de transport pasiv Na-dependente
C. Se realizeaz doar parial
D. Cuprinde toat cantitatea de proteine din intestin
E. Se realizeaz sub form de acizi grai si glicerol
77. Selectai afirmaiile corecte cu privire la absorbia lipidelor:
A. Se face prin difuziune activ
B. Se face prin difuziune pasiv
C. Se face sub form hidrosolubil, n prezena srurilor biliare
D. Se realizeaz doar pe calea limfatica
E. Se realizeaz sub form de chilomicroni pe cale limfatic
78. Apa si electroliii se absorb :
A. Apa, activ, izoosmotic, n intestinul subire
B. Apa, pasiv, izometric, n intestinul subire
C. Apa, la nivelul colonului (maxim 2-3 I / zi)
D. Sodiul prin proces pasiv
E. Clorul urmeaz pasiv sodiul
79. Absorbia intestinal a vitaminelor:
A. Se realizeaz sub form de micelii (vitaminele A, D, K, E)
B. Se realizeaz n intestinul proximal prin intermediul miceliilor (vitaminele hidrosolubile)
C. Se face proximal, n intestinul subire, prin transport facilitat sau prin sistem de transport activ Na-dependent
(vitaminele hidrosolubile)
D. Se realizeaz proximal, n intestinul subire, prin sistem de transport activ Na-dependent (vitaminele liposolubile)
E. Vitamina C stimuleaza absorbia lor
80. Selectai afirmaiile corecte cu privire la absorbia intestinal a calciului si fierului:
A. Absorbia intestinal a calciului este stimulat de vitamina C
B. Absorbia intestinal a calciului se realizeaz n jejun i ileon
C. Calciul se absoarbe cu ajutorul unui transportor legat de membrana celular
D. Vitamina C stimuleaz absorbia fierului
E. Absorbia fierului se realizeaz la nivelul stomacului
81. Rolurile principale ale colonului sunt:
A. Absorbia apei n cantitate maxim de 2-3 I / zi
B. Absorbia electrolitilor, n jumtatea distal
C. Absorbia electrolitilor i secreia de potasiu sunt procese controlate de aldosteron
D. Depozitarea materiilor fecale n jumtatea proximal, pn la eliminarea lor
E. Absorbia apei i electrolitilor (n jumtatea proximal) i depozitarea temporar a materiilor fecale (n jumtatea
distal)

78

82. Activitatea motorie a intestinului gros cuprinde :


A. Contracii combinate ale musculaturii circulare i longitudinale colice care realizeaz haustraiile colonului
B. Micri de amestec, deplasate lent n timpul perioadei lor de relaxare
C. Micri propulsive constnd n contracii haustrale n direcie anal i micri n mas
D. Micri propulsive, cele mai numeroase avnd o durat de aproximativ 5 minute, n prima or de la micul dejun
E. Micrile propulsive apar o dat pe zi
83. Defecaia :
A. Reprezint procesul de eliminare a materiilor fecale din intestin
B. Presupune propulsarea fecalelor n rect prin unele micri n mas ale colonului, iniiind dorina de defecaie
C. Este precedat de contracia musculaturii netede a colonului distal i a rectului
D. Urmeaz contracia sfincterului anal intern
E. Intervine i un control voluntar asupra sfincterului anal intern
84. Privind anatomia stomacului:
A. Prezint dou curburi
B. Prin cardia se continu cu duodenul
C. Este alctuit din muchi longitudinali i circulari
D. Este acoperit de adventice
E. Prezint apendice vermiform
85. Selectai afirmaiile adevrate privind cavitatea bucal:
A. Cuprinde i palatul moale
B. Se continu cu laringofaringe
C. Dinii superiori cuprind 2 incisivi
D. Cuprinde lueta
E. Dinii inferiori cuprind trei molari
86. Privind faringele:
A. Este segment comun sistemelor digestiv i circulator
B. Prin oro- corespunde cavitii nazale
C. Se continu cu stomacul prin orificiul cardia
D. Este mprit n trei regiuni anatomice
E. Face parte din tubul digestiv
87. Selectai afirmaiile false privind intestinul subire:
A. Flexura duodeno-jejunal este locul n care intestinul subire se continu cu intestinul gros
B. Micrile de la nivelul lui sunt contracii de amestec i propulsive
C. Este format din trei poriuni
D. Cecul face parte din intestinul subire
E. Mezenterul este o poriune a intestinului subire
88. Selectai afirmaiile false privind intestinul gros:
A. Mezocolonul face parte din intestinul gros
B. Cecul prezint apendicele xifoid
C. Colonul transvers se ntinde ntre doua flexuri colice
D. n structura lui se afl haustrele
E. Este format din trei poriuni
89. Selectai afirmaiile false privind funciile salivei:
A. Protecia mucoasei bucale prin concentrarea bilei care ar regurgita n cavitatea bucal
B. Digestia chimic a amidonului
C. Favorizeaz vorbirea
D. Secreia de creatinin
E. Rol bacteriostatic
90. Privind deglutiia:
A. Timpul bucal este aproape n ntregime, un act automat
B. La mduva spinrii ajung impulsurile de la ariile receptoare din jurul intrrii n laringe
C. Centrul deglutiiei inhib centrul respirator pe durata deglutiiei oprind exclusiv inspiraia
D. Peristaltismul secundar este coordonat de sistemul nervos enteric al stomacului
E. Peristaltismul secundar este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului
91. Privind secreia gastric:
A. Cantitatea secretat zilnic este de aproximatv de 1L

79

B. Lichid incolor
C. Conine ap 99%
D. Conine i reziduu uscat alctuit din substane anorganice (0,6%) i organice (0,4%)
E. Conine i reziduu uscat alctuit din substane anorganice (0,4%) i organice (0,6%)
92*. Selectai afirmaiile false privind glandele gastrice:
A. Sunt oxintice i pilorice
B. Glandele oxintice secret i pepsinogen
C. Glandele oxintice secret i mucus
D. Glandele pilorice secret i mucus
E. Glandele pilorice secret factorul intrinsec
93. Privind activitatea secretorie a stomacului:
A. Stimularea secreiei de HCl se face exclusiv de gastrin
B. Pepsinogenul este activat i de pepsina anterior format
C. Cazeinogenul insolubil se transform n paracazeinat de calciu solubil
D. Gelatinaza hidrolizeaz gelatina
E. Pepsina scindeaz proteinele pan la acizi grai
94. Privind activitatea secretorie a pancresului, selectai afirmaiile false:
A.Celule ductale ale pancreasului secret suc pancreatic
B. Pancreasul conine celule exocrine care secret insulin
C. Inhibitorul lipazei protejeaz pancreasul de autodigestie
D. amilaza pancreatic hidrolizeaz proteinele i aminoacizii
E. amilaza pancreatic hidrolizeaz celuloza
95. Privind secreia biliar, selectai afirmaiile false:
A. Srurile biliare sunt secretate n canaliculele biliare
B. Lecitina este un pigment biliar
C. Colecistokinina produce contracia vezicii biliare
D. Acizii biliari sunt sintetizai din colesterol, aminoacizi i Ca
E. Srurile biliare, hidrosolubile, rman n intestin la nivelul ileonului
96. Privind mecanismul de evacuare a bilei:
A. Se realizeaz prin mecanism nervos i umoral
B. Stimularea simpatic determin contracia sfincterului Oddi
C. Stimularea vagal determin contracia musculaturii veziculare
D. Umoral, prin secreie de biliverdin
E. Umoral, prin eliberare de un hormon din celulele mucoase duodenale
97. Selectai afirmaiile false privind activitatea secretorie a intestinului subire:
A. Se datoreaz suprafeei mare de contact
B. Se datoreaz reelei vasculare mari
C. Se secret enzime n lumenul intestinal
D. Se secret i ap
E. Se secret i electrolii
98. Privind absorbia la nivelul intestinului subire:
A. Galactoza se absoarbe printr-un sistem de transport Na-dependent
B. Fructoza se absoarbe cu consum de energie pentru transport
C. Oligopeptidele i aminoacizii se absorb prin mai multe sisteme de transport Na-dependente
D. Acizii grai liberi pot fi absorbii sub form de micelii
E. Lipidele ajung prin vena port la ficat
99. Selectai afirmaiile false prind activitatea motorie a colonului transvers:
A. Haustraiile sunt date de contracii ale musculaturii combinate oblice i longitudinale
B. Haustraiile determin proiecia n afar a zonelor nestimulate ale peretelului colic determinand viloziti
C. Micrile propulsive se datoreaz exclusiv contraciilor haustrale
D. La acest nivel se absoarbe apa
E. Micrile de la acest nivel sunt lente
100. Selectai afirmaiile false prind absorbia i secreia la nivelul colonului:
A. Se absoarbe apa n cantitate mai mare de 2-3L pe zi
B. Se absoarbe cea mai mare parte a Na
C. Se absoarbe cea mai mare parte a K
D. Cl este secretat de colon

80

E. Absorbia i secreia la nivelul colonului sunt controlate de aldosteron

Capitolul IX. CIRCULAIA


1. * Sngele reprezint din masa corporal aproximativ:
A. 2%
B. 5%
C. 8%
D. 10%
E. 28%
2.Urmtoarele componente fac parte din mediul intern al organismului:
A. Lichidul cefalorahidian
B. Limfa
C. Lichidul interstiial
D. Perilimfa
E. Lichidul intracelular
3. *Plasma reprezint din volumul sangvin:
A. 25%
B. 45%
C. 55%
D. 35%
E. 15%
4. *Pentru un adult normal de 70 kg volumul sangvin total este de:
A. 6,5 litri
B. 8 litri
C. 5 litri
D. 5,6 litri
E. 5,2 litri
5. Elementele figurate ale sngelui observabile la examenul microscopic sunt:
A. Hematii
B. Leucocite
C. Trombocite
D. Globule albe

81

E. Hepatocite
6. Urmtoarele afirmaii despre eritrocite sunt false:
A. Se mai numesc globule albe
B. Sunt celule cu nucleu
C. Au rol n transportul i a O2
D. Au rol n meninerea echilibrului acidobazic
E. Au rol n transportul i a CO2
7. Anticorpii:
A. Sunt proteine plasmatice
B. Neutralizeaz antigenul
C. Distrug antigenul
D. Sunt glucide plasmatice
E. Fac parte din clasa gamma globulinelor
8. Rspunsul imun specific:
A. Este mediat prin limfocite B
B. Este mediat prin limfocite T
C. Are la baz imunitatea umoral
D. Are la baz imunitatea celular
E. Se realizeaz prin fagocitoz
9. Aprarea nespecific:
A. Este dobndit
B. Este nscut
C. Se realizeaz prin fagocitoz
D. Se realizeaz prin mecanisme umorale
E. Este foarte prompt
10. Aprarea specific:
A. Este nscut
B. Este dobndit natural
C. Este dobndit artificial
D. Se dobndete prin vaccinare
E. Nu se dobndete prin administrare de antitoxine
11. Leucocitele:
A. Au capacitate de a emite pseudopode
B. Nu au proprietatea de diapedez
C. Sunt grupate n cadrul formulei leucocitare n granulocite i agranulocite
D. Sunt n numr de 50.000-100.000/mm3 de snge
E. Nu prezint mitocondrii
12. Antigenul:
A. Este o substan macromolecular proteic strin organismului
B. Este o substan polizaharidic strin organismului
C. Declanaz producerea de ctre organism a anticorpilor
D. Nu declanaz activarea limfocitelor B
E. Nu determin apariia limfocitelor cu memorie
13. Vaccinarea induce o imunitate dobndit:
A. Artificial
B. Activ
C. Natural
D. Pasiv, prin administrare de antitoxine
E. Activ, n urma unei boli
14. Trombocitele:
A. Sunt globule roii
B. Sunt plachete sangvine
C. Au rol n hemostaz
D. Sunt elemente figurate ale sngelui
E. Sunt globule albe

82

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Plasma sangvin:
Conine 90% ap
Conine 9% substane organice
Conine proteine albumine, globuline, fibrinogen
Conine substane organice (Na+, K+, Ca2+, Mg2+, Cl-, HCO3-)
Conine substane anorganice (Na+, K+, Ca2+, Mg2+, Cl-, HCO3-)

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Principalii parametri fizico-chimici ai sngelui sunt:


Ph-ul sangvin 7,38-7,42
Presiunea osmotic a plasmei 300 mosmoli/l
Presiunea osmotic a plasmei 300 mmoli/l
Presiunea osmotic a plasmei 300 mEq/l
Ph-ul sangvin 6,38-7,24

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Compoziia biochimic a plasmei are urmtorii parametri:


Limita minim normal a glicemiei de 20mg /dl
Limita minim normal a glicemiei de 65mg /dl
Limita maxim normal a glicemiei de 180mg/dl
Limita maxim normal a glicemiei de 110mg/dl
Toate rspunsurile sunt false

18.
A.
B.
C.
D.
E.

*Valoarea normala a potasiemiei este:


35-45 mmoli/l
3,5-5,3 mg/dl
3,5-5,3 mmol/l
50-60 mg/dl
6,2-8,3 mmol/l

19.
A.
B.
C.
D.
E.

*Concentraia normal a sodiului plasmatic este:


135-146 mmol/l
135-146 mg/dl
3,5-5,3 mmol/l
3,5-5,3 mg/dl
Toate raspunsurile sunt false

20.
A.
B.
C.
D.
E.

*Valoarea normal a calcemiei n plasm este:


8,5-10,3 mg/dl
8,5-10,3 mmol/l
5,8-13 mg/dl
3,5-5,3 mg/dl
3,5-5,3 mmol/l

21.
A.
B.
C.
D.
E.

*Concentraia normal de albumin din plasm este:


3,5-5 g/dl
3,5-5 g/l
5,3-8 g/dl
8,5-10,3 mg/dl
8,5-10,3 mmol/dl

22. Regula transfuziei cuprinde:


A. Aglutinogenul din sngele donatorului s nu se ntlneasc cu aglutininele
din plasma primitorului
B. Grupa A poate dona la toate grupele
C. Grupa 0 poate dona la toate grupele
D. Grupa AB poate primi de la toate grupele
E. Grupa AB poate dona la toate grupele
23.
A.
B.
C.
D.
E.

Grupa sanguin 0 I:
Poate dona grupei A II
Poate dona grupei B III
Poate primi de la grupa AB IV
Are aglutinine i n plasm
Are aglutinogene A i B pe eritrocite

24. Grupa A II:


A. Poate dona grupei AB

83

B.
C.
D.
E.
25.
A.
B.
C.
D.
E.

Are aglutinin n plasm


Poate dona grupei 0 I
Poate dona grupei B III
Are aglutinogen A n plasm
Grupa B III:
Poate dona grupei B III
Poate dona grupei AB IV
Poate dona grupei 0 I
Are aglutinina n plasm
Toate sunt adevrate

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Grupa AB IV:
Poate primi snge de la grupa 0 I
Poate primi snge de la grupa AB IV
Poate dona snge de la grupa 0 I
Poate dona snge de la grupa A II
Toate rspunsurile sunt false

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Antigenul D:
E prezent la indivizii Rh pozitiv
E un aglutinogen
E prezent la 25% din populaia globului
E prezent la 85% din populaia globului
Toi indivizii posesori de antigen D sunt considerai Rh negativ

28.
A.
B.
C.
D.
E.

n cazul mamei Rh negativ i tatl Rh pozitiv:


Copiii rezultai vor moteni caracterul Rh pozitiv
Prima sarcin poate evolua normal
Copiii rezultai nu vor moteni caracterul dominant al genei care codific aglutinogenul D
Copiii rezultai vor avea Rh negativ
Toate rspunsurile sunt false

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Selectai afiraiile adevrate:


Grupa B III - aglutinine
Grupa 0 I - aglutinine i
Grupa A II - aglutinine
Grupa AB IV - aglutinine i
Grupa AB IV - fr aglutinine

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre hemostaz sunt adevrate urmtoarele enunuri:


Reprezint totalitatea mecanismelor ce intervin n oprirea sngerri la nivelul vaselor mici
Prezint mai muli timpi
ncepe n momentul lezrii vasului
Include i hemostaza primar
Nu produce coagularea sngelui

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Hemostaza primar cuprinde urmtoarele procese:


Vasoconstricia peretelui vascular lezat
Agregarea trombocitelor la nivelul plgii
Aderarea trombocitelor
Metamorfoza vscoas a trombocitelor
Oprirea sngerrii n 2-4 ore

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Funciile sngelui sunt:


ndeprtare i transport a substanelor toxice
Rol n termoreglare
Rol de sistem de integrare i coordonare umoral a funciilor
Vehiculeaz hormonii, cataboliii i mediatorii chimici
Nu are rol n termoreglare

33. *Circulaia pulmonar:


A. ncepe n ventriculul drept
B. ncepe n ventriculul stng
C. ncepe n atriul drept
D. ncepe n atriul stng

84

E. Toate sunt false


34.
A.
B.
C.
D.
E.

*Circulaia mare:
ncepe n ventriculul drept
ncepe n atriul stng
ncepe n ventriculul stng
ncepe n atriul drept
Toate sunt false

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Sistemul aortic:
E format din artera aort i ramurile ei
ncepe din ventriculul stng
Din aorta ascendent se desprind dou artere coronare
Terminal se bifurc n arterele iliace comune
ncepe n ventriculul drept

36. *Din arcul aortei, dinspre dreapta spre stnga, se desprind:


A. Trunchiul brahiocefalic, artera carotid comun stng i artera subclavicular stng
B. Artera carotid comun stng, artera renal stng i artera subclavicular stng
C. Trunchiul brahiocefalic, artera carotid comun dreapt i artera subclavicular stng
D. Trunchiul brahiocefalic, artera coronar stng i artera subclavicular stng
E. Artera subclavicular stng, artera carotid comun stng i trunchiul brahiocefalic
37.
A.
B.
C.
D.
E.

Artera carotid extern irig:


Gtul
Regiunea occipital
Regiunea temporal
Viscerele feei
Plmnii

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Artera carotid intern irig:


Creierul
Ochiul
Inima
Plmnii
Ficatul

39. Din arterele subclaviculare se desprind:


A. Artera vertebral
B. Artera toracic intern
C. Artera carotid comun
D. Artera coronar
E. Trunchiul brahiocefalic
40. Artera axilar vascularizeaz:
A. Pereii axilei
B. Peretele antero-lateral al toracelui
C. Faa anterioar a gambei
D. Regiunea lombar
E. Regiunea abdominal
41. Ramurile aortei descendente sunt:
A. Arterele bronice
B. Arterele pericardice
C. Arterele esofagiene
D. Trunchiul brahiocefalic
E. Artera carotid
42. Aorta descendent abdominal d ramuri:
A. Parietale
B. Trunchiul celiac
C. Artera mezenteric superioar
D. Atera mezenteric inferioar
E. Trunchiul brahiocefalic

85

43. Artera mezenteric superioar vascularizeaz:


A. Jejun-ileonul
B. Cecul
C. Colonul ascendent
D. Partea dreapt a colonului transvers
E. Rinichii
44. Artera mezenteric inferioar vascularizeaz:
A. Colonul descendent
B. Sigmoidul
C. Partea superioar a rectului
D. Partea stng a colonului transvers
E. Stomacul
45. Artera femural:
A. Irig coapsa
B. Se continu cu artera poplitee
C. Se continu cu artera tibial
D. Continu artera iliac extern
E. Continu artera iliac intern
46. Artera iliac intern:
A. Are ramuri parietale pentru pereii bazinului
B. Are ramuri viscerale pentru organele din bazin
C. Are ramuri viscerale pentru organele genitale
D. Irig prostata
E. Se continu cu artera femural
47. Sistemul venos al marii circulaii este reprezentat de:
A. Vena cav superioar
B. Vena cav inferioar
C. Artera carotid
D. Artera tibial
E. Artera coronar
48. Vena cav superioar:
A. Strnge sngele venos de la creier, cap, gt
B. Strnge sngele venos de la membrele superioare
C. Strnge sngele venos de la torace
D. Strnge sngele venos de la membrele inferioare
E. Strnge sngele venos de la abdomen
49. *Venele brahiocefalice iau natere prin unirea:
A. Venei jugulare interne cu vena subclavicular
B. Vena jugular extern cu vena subclavicular
C. Vena jugular intern cu trunchiul brahiocefalic
D. Venelor subclaviculare
E. Toate sunt false
50. Vena axilar:
A. Strnge sngele venos de la nivelul membrelor superioare
B. Se afl n continuarea venei subclaviculare
C. Prin unirea cu vena jugular intern formeaz vena brahiocefalic
D. Face parte din sistemul azygos
E. Toate cele de mai sus sunt false
51. Vena cav inferioar:
A. Adun sngele venos de la nivelul membrelor inferioare
B. Adun sngele venos de la nivelul pereilor bazinului
C. Adun sngele venos de la nivelul viscerelor bazinului
D. Adun sngele venos de la rinichi
E. Adun sngele venos de la plmni
52. Vena port:
A. Se formeaz din unirea a trei vene: vena mezenteric superioar, vena mezenteric inferioar, vena splenic

86

B. Transport spre ficat snge ncrcat cu substane nutritive


C. Face parte din marea circulaie
D. Face parte din mica circulaie
E.Transport spre rinichi snge ncrcat cu substane nutritive
53. Urmtoarele enunuri despre circulaia limfatic sunt adevrate:
A. Prin sistemul limfatic circul limfa
B. Limfa ajunge n circulaia venoas
C. Sistemul limfatic este adaptat la funcia de drenare a esuturilor
D. Pereii vaselor limfatice sunt mai subiri dect cei ai vaselor sangvine
E. Sistemul limfatic dreneaz sngele venos
54. Despre splin urmtoarele enunuri sunt adevrate:
A. Este un organ abdominal nepereche
B. Este situat n loja splenic
C. Produce limfocite
D. Intervine n metabolismul fierului
E. Este vascularizat de trunchiul brahiocefalic
55. Valvele inimii sunt:
A. Mitral
B. Tricuspid
C. Aortic
D. Pulmonar
E. Ileo-cecal
56. Inima este:
A. Un organ tetracameral
B. Situat n cavitatea toracic
C. Un organ cavitar
D. Echipat cu valve
E. Un organ bicameral

57. Debitul cardiac este:


A. Volumul de snge expulzat de fiecare ventricul ntr-un minut
B. Egal cu volumul de snge pompat de un ventricul la fiecare btaie nmulit cu frecvena cardiac
C. n repaus este de aproximativ 5 l/minut
D. n repaus este de aproximativ 10 l/minut
E. Volumul de snge expulzat de fiecare atriu ntr-un minut
58. Frecvena cardiac:
A. Este sub control nervos
B. n mod normal este de 70-75 bti/minut
C. Sistemul nervos simpatic determin creterea frecvenei cardiace
D. Sistemul nervos parasimpatic determin creterea frecvenei cardiace
E. Sistemul nervos parasimpatic determin scderea frecvenei cardiace
59. *Debitul cardiac scade n:
A. Febr
B. Sarcin
C. Somn
D. Altitudine
E. Efort
60. Proprietile fundamentale ale miocardului sunt:
A. Excitabilitatea
B. Automatismul
C. Peristaltismul
D. Conductibilitatea
E. Contractilitatea
61. Urmtoarele valve se deschid n timpul sistolei ventriculare:
A. Pulmonare
B. Tricuspide

87

C. Aortice
D. Bicuspide
E. Toate cele de mai sus
62. Urmtoarele valve se deschid n timpul diastolei ventriculare:
A. Aortice
B. Bicuspide
C. Mitral
D. Pulmonare
E. Tricuspid
63. Factorii care determin valoarea volumului-btaie sunt:
A. Presiunea arterial
B. Volumul de snge aflat n ventricul la sfritul diastolei
C. Fora contraciei ventriculare
D. Presiunea venoas
E. Toi factorii de mai sus
64. Inima funcioneaz ca dou sinciii:
A. Unul ventricular
B. Unul atrial
C. Conectate funcional prin nodulul atrioventricular
D. Conectate funcional prin nodulul sinoatrial
E. Toate rspunsurile sunt adevrate
65. Celulele musculare cardiace ndeplinesc urmtoarele funcii:
A. Conduc impulsul contractil
B. Asigur automatismul inimii
C. Nu rspund la stimuli prin contracie
D. Nu asigur automatismul inimii
E. Iniiaz impulsul contractil
66. *Excitabilitatea este proprietatea celulei musculare cardiace:
A. De a rspunde la un stimul printr-un potential de aciune propagat
B. De a nu rspunde la un stimul printr-un potential de aciune propagat
C. De a se autostimula
D. De a dezvolta tensiuni ntre capetele fibrelor sale
E. De a propaga excitaia la toate fibrele sale
67. Automatismul:
A. Reprezint proprietatea inimii de a se autostimula
B. Este generat n anumii centri de automatism cardiac
C. Reprezint proprietatea miocardului de a propaga excitaia la toate fibrele sale
D. Are la baz activitatea unor celule care iniiaz i conduc impulsuri
E. Asigur continuarea activitii ritmice a inimii, scoase din corp, dac este irigat cu un lichid nutritiv special
68. Ritmul sinusal corespunde cu:
A. Ritmul normal al inimii
B. Activitatea principalului centru de automatism cardiac
C. O frecven de descrcare de 100-120 impulsuri/minut
D. Activitatea cardiac condus de nodulul sinoatrial
E. Are o frecven de descrcare de 70-80 impulsuri/minut
69. Conductibilitatea:
A. Se realizeaz cu viteze diferite n funcie de tipul de fibr miocardic
B. Este o proprietate a miocardului contractil atrial
C. Este o proprietate a miocardului contractil ventricular
D. Este de zece ori mai mare prin fasciculul His, fa de reeaua Purkinje
E. Viteza de conducere este identic n fascicolul His i n miocardul contractil atrial
70. Contractilitatea:
A. Asigur expulzia sngelui ca urmare a alungirii fibrelor miocardice
B. Este proprietatea miocardului de a dezvolta tensiuni ntre capetele fibrelor sale
C. Asigur expulzia sngelui ca urmare a scurtrii fibrelor miocardice
D. Genereaz presiune n cavitile inimii

88

E. Are ca i manifestri principale geneza vitezei de scurtare i a tensiunii fibrelor


71. Ciclul cardiac:
A. Dureaz 0,8 secunde la o frecven de 75 bti/minut
B. Eureaz 0,2 secunde la o frecven de 75 bti/minut
C. Este format din o sistol i o diastol
D. Este format din dou sistole i dou diastole
E. Este format din dou sistole i o diastol
72. Sistola atrial:
A. Dureaz 0,10 secunde
B. Definitiveaz umplerea ventricular
C. Precede sistola ventricular cu 0,10 secunde
D. Dureaz 0,40 secunde
E. Precede diastola ventricular cu 0,10 secunde
73. *Sistola ventricular dureaz:
A. 0,30 secunde
B. 0,20 secunde
C. 0,40 secunde
D. 0,10 secunde
E. 0,50 secunde
74. *Diastola atrial dureaz:
A. 0,70 secunde
B. 0,30 secunde
C. 0,40 secunde
D. 0,50 secunde
E. 0,60 secunde
75. *Diastola ventricular dureaz:
A. 0,40 secunde
B. 0,50 secunde
C. 0,30 secunde
D. 0,20 secunde
E. 0,60 secunde
76. n timpul diastolei ventriculare:
A. Valvele semilunare se nchid
B. Presiunea intraventricular devine inferioar celei din arterele mari
C. Ventriculele devin pentru scurt timp nite caviti nchise
D. Valvele atrioventriculare se nchid
E. Valvele semilunare se deschid
77. *La un ritm cardiac de 75 bti/minut, diastola general dureaz:
A. 0,50 secunde
B. 0,60 secunde
C. 0,40 secunde
D. 0,10 secunde
E. 0,30 secunde
78. n timpul activitii sale, cordul produce o serie de manifestri, care pot fi nregistrate grafic:
A. Termice
B. Electrice
C. Mecanice
D. Acustice
E. Toate manifestrile de mai sus
79. Electrocardiograma:
A. Este o metod grafic de nregistrare a ciclului cardiac
B. Este o metod larg folosit n clinic
C. Nu permite nregistrarea grafic a manifestrilor electrice ale activittii cardiace
D. Asigur nsumarea vectorial a biocurenilor de depolarizare i repolarizare miocardic
E. Se refer la nregistrrile mecanice ale ciclului cardiac

89

80. *Fonocardiograma este:


A. nregistrarea grafic a zgomotelor cardiace
B. nregistrarea grafic a activitii electrice a inimii
C. nregistrarea grafic a pulsului
D. nregistrarea grafic a contractilitii musculare
E. Toate rspunsurile de mai sus
81. Sfigmograma:
A. Este nregistrarea grafic a zgomotelor cardiace
B. Este nregistrarea grafic a pulsului
C. Ofer informaii despre artere
D. Ofer informaii despre modul de golire a ventriculului stng
E. Este nregistrarea grafic a activitii electrice a inimii
82. Manifestrile mecanice ale inimii sunt redate de:
A. ocul apexian
B. Expansiunea sistolic a peretelui toracic perceput la nivelul spaiului V intercostal stng
C. Fonocardiograma
D. Electrocardiograma
E. Pulsul arterial
83. Prin comprimarea unei artere superficiale pe un plan osos, se obin informaii despre:
A. Ritmul cardiac
B. Frecvena cardiac
C. ocul apexian
D. Zgomotele inimii
E. Activitatea electric a inimii
84. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Manifestrile acustice ale ciclului cardiac sunt reprezentate de zgomotele cardiace
B. Zgomotul I este mai intens
C. Zgomotul II este mai intens
D. Zgomotele cardiace sunt nregistrate prin electrocardiogram
E. Pulsul este dat de comprimarea venei radiale pe un plan dur
85. Zgomotul I sistolic este produs de:
A. nchiderea valvelor semilunare
B. Deschiderea valvelor atrio-ventriculare
C. Vibraia miocardului la nceputul sistolei ventriculare
D. nchiderea valvelor atrio-ventriculare
E. Toate sunt false
86. Comparativ cu zgomotul II, diastolic, zgomotul I, sistolic este:
A. Mai acut
B. Mai puin intens
C. Mai scurt
D. Mai lung
E. De tonalitate joas
87. Zgomotul II, diastolic, este produs:
A. Prin nchiderea valvelor semilunare ale aortei
B. Prin nchiderea valvelor semilunare ale arterei pulmonare
C. La nceputul diastolei ventriculare
D. La sfritul diastolei ventriculare
E. Toate sunt adevrate
88. Care din urmtoarele afirmaii privind hemodinamica sunt false:
A. Sngele se deplaseaz n dou sensuri opuse
B. Volumul de snge pompat de ventriculul stng este mai mic dect cel al ventriculului drept
C. Sngele se deplaseaz n circuit nchis
D. Legile generale ale hidrodinamicii sunt aplicabile i la hemodinamic
E. Toate de mai sus sunt false
89. Arterele au urmtoarele proprieti funcionale:

90

A. Elasticitatea
B. Contractilitatea
C. Conductibilitatea
D. Ritmicitatea
E. Automatismul
90. *Elasticitatea pereilor arteriali:
A. Asigur transformarea ejeciei sacadate a sngelui din inim, n curgere continu a acestuia prin artere
B. Este o proprietate a capilarelor
C. Este o proprietate a vaselor mici
D. Asigur variaiile pasive ale calibrului vaselor mici
E. Toate de mai sus sunt false
91. Contractilitatea:
A. Depinde de activitatea nervilor simpatici
B. Permite un control fin al distribuiei debitului cardiac, ctre diferite organe i esuturi
C. Asigur modificarea marcat a diametrului lumenului arterial
D. Contribuie la curgerea continu a sngelui prin artere
E. Este asigurat prin activitatea muchilor striai din peretele arterial
92. Factorii determinani ai presiunii arteriale sunt:
A. Elasticitatea arterelor
B. Debitul cardiac
C. Rezistena periferic
D. Volumul sangvin
E. Niciunul din cei de mai sus
93. Presiunea arterial variaz direct proporional cu:
A. Debitul cardiac
B. Vscozitatea sngelui
C. Rezistena periferic
D. Nolemia
E. Niciunul din factorii de mai sus
94. Hipertensiunea arterial sistemic:
A. Determin creterea lucrului mecanic cardiac
B. Poate duce la afectarea vaselor sangvine
C. Reprezint creterea presiunii diastolice peste 130 mm Hg
D. Reprezint creterea presiunii sistolice peste 130 mm Hg
E. Determin scderea lucrului mecanic cardiac
95. *Viteza de circulaie a sngelui la nivelul celor dou vene cave este:
A. 100 mm/sec
B. 80 mm/sec
C. 120 mm/sec
D. 150 mm/sec
E. 50 mm/sec
96. *Cauza principal a ntoarcerii sngelui la inim este:
A. Gravitaia
B. Pompa muscular
C. Presa abdominal
D. Activitatea de pomp cardiac
E. Aspiraia toracic
97. Rentoarcerea sngelui venos de la nivelul membrului inferior este favorizat de:
A. Pompa muscular
B. Masajul pulsatil efectuat de artere asupra venelor
C. Masajul pulsatil efectuat de vene asupra arterelor
D. Prezena valvelor venoase
E. Gravitaia
98. Gravitaia favorizeaz circulaia sngelui n urmtoarele vene:
A. Vena mezenteric superioar
B. Vena splenic

91

C. Venele situate deasupra AD


D. Vena jugular intern
E. Toate sunt adevrate
99. Privind sangele:
A. Este fluidul care circul n exteriorul arborelui cardiovascular
B. Face parte din mediul intern al organismului
C. Hematocritul este volumul globular procentual
D. Exist patru tipuri de elemente figurate
E. Plasma reprezint 45% din sange
100. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Eritrocitele au rol exclusiv n meninerea echilibrului acido-bazic
B. Eritrocitele sunt celule binucleate
C. Leucocitele posed nucleu i mitocondrii
D. Trombocitele au rol n aprare nespecific
E. Leucocitele emit pseudopode
101. Selectai afirmaiile false privind funcia de aprare a sangelui:
A. Aprarea specific este nnscut
B. Aprarea nespecific se realizeaz prin mecanisme inclusiv umorale
C. La aprarea nespecific particip toate celulele i substane preformate
D. Aprarea specific este dobandit natural i artificial
E. Aprarea specific este foarte prompt
102. Selectai afirmaiile adevrate privind grupele sangvine:
A. Aglutinogenele sunt macromolecule n citoplasma hematiilor
B. Aglutininele se afl n plasm
C. Aglutininele se afl n membrana hematiilor
D. Sistemul OAB este un sistem imunologic
E. Sistemul Rh este un sistem imunologic
103. Selectai afirmaiile false privind sistemul Rh:
A. n mod natural exist aglutinine omoloage anti-Rh
B. Se pot genera aglutinine omoloage anti-Rh numai prin transfuzii repetate de sange Rh+ la persoane RhC. Se pot genera aglutinine omoloage anti-Rh i prin sarcin cu ft Rh- i mam Rh+
D. Anticorpii anti Rh reacioneaz cu antigenul D de pe suprafaa hematiilor i vor produce hemoliza
E. Indivizii care posed aglutinigenul D sunt Rh negativ
104. Selectai afirmaiile adevrate privind hemostaza i coagularea sangelui:
A. n hemostaza primar, prima reacie const n vasoconstrictia lumenului vasului de sange lezat
B. n hemostaza primar, numai prin agregarea trombocitelor se produce oprirea sangerrii
C. Coagularea sangelui este tipul plasmatic al hemostazei
D. n coagulare particip i factori tisulari
E. Hemostaza primar duce la oprirea sangerrii ntre 2 pan la 10 minute
105. Selectai afirmaiile false privind hemostaza i coagularea sangelui:
A. Timpul plasmatic const n transformarea fibrinogenului insolubil n fibrin solubil
B. Faza I a coagulrii dureaz cel puin 8 minute
C. n faza I a coagulrii are loc formarea trombinei
D. Formarea trombinei dureaz 10 s
E. Tromboplastina transform protrombina n trombin
106. Selectai afirmaiile adevrate privind hemostaza i coagulare sangelui:
A. n faza III a coagulrii, formarea trombinei dureaz 1-2 s
B. n faza III a coagulrii se formeaz o reea n care se fixeaz elementele figurate
C. Hemostaza fiziologic duce la oprirea sangerrii la nivelul vaselor mari
D. n coagulare particip i factori plachetari
E. Faza I a coagulrii dureaz cel mult 4 minute
107. Selectai afirmaiile adevrate privind circulaia mic:
A. Circulaia mic ncepe n ventriculul drept prin aort
B. Circulaia mic ncepe n ventriculul drept prin trunchiul arterei pulmonare
C. Sangele cu CO2 este distribuit prin cele dou artere pulmonare la capilarele din interiorul alveolelor
D. Sangele cu CO2 este distribuit prin cele dou artere pulmonare la capilarele din jurul alveolelor
E. Sangele cu O2 este colectat de arterele pumonare

92

108. Selectai afirmaiile false privind circulaia mic:


A. Prin trunchiul arterei pulmonare se transport la plmani sange cu O2
B. Sangele cu O2 este colectat de venele pumonare
C. Cele patru vene pulmonare sfaresc n atriul stang
D. Cele dou vene pulmonare sfaresc n atriul drept
E. Exist cate o ven pulmonar pentru fiecare plman
109. Selectai afirmaiile false privind circulaia mare:
A. Circulaia mare ncepe n ventriculul stang prin aort
B. Sangele cu O2 este distribuit i esuturilor
C. De la esuturi i organe, sangele cu O2 este preluat de dou vene pulmonare
D. Cele dou vene cave se sfaresc n atriul drept
E. Cele dou vene cave se sfaresc n atriul stang
110. Privind sistemul aortic, selectai afirmaiile false:
A. Este format din aort ascendent i ramurile ei
B. Din aorta ascendent se desprind dou artere coronare
C. Arcul aortic se continu cu aorta descendent
D. Aorta descendent este mprit n toracal, abdominal i lombar
E. Aorta abdominal se termin n o arter iliac comun
111. Selectai afirmaiile adevrate privind ramurile arcului aortic:
A. Dinspre stanga spre dreapta se desprinde artera subclavicular stang, artera carotid stang, trunchiul brahiocefalic
B. Arterele carotide comune se bifurc la nivelul cartilagiului cricoid
C. Sinusul carotic se afl la locul de bifurcaie a arterei carotide externe
D. Sinusul carotidian este o mic dilataie bogat n efectori
E. Artera subclavicular dreapt se desprinde din trunchiul brahiocefalic
112*. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Artera carotid extern irig i regiunea occipital i parietal
B. Artera carotid extern irig i ochiul
C. Artera carotid intern irig i viscerele feei
D. Artera carotid intern irig i creierul
E. Artera carotid extern se formeaz de la nivelul marginii inferioare a cartilajului tiroid
113. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Artera vertebral se formeaz din artera axilar
B. Arterele vertebrale particip la vascularizaia trunchiului cerebral
C. Arterele intercostale anterioare sunt ramuri din artera vertebral
D. Artera toracic intern se desprinde din artera axilar
E. Artera toracic intern se desprinde din artera subclavicular
114. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Arterele pericardice se desprind din arcul aortic
B. Artera mezenteric inferioar se desprinde din artera splenic
C. Trunchiul celiac vascularizeaz cecul
D. Trunchiul celiac vascularizeaz splina
E. Trunchiul celiac se mparte n trei ramuri
115. Selectai afirmaiile false:
A. Artera mezenteric superioar vascularizeaz partea stang a colonului transvers
B. Arterele renale se desprind din aorta descendent abdominal
C. Artera gastric dreapt se desprinde din trunchiul celiac
D. Arterele ovariene se desprind din artera mezenteric inferioar
E. Duodenul este vascularizat de trunchiul celiac
116. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Artera splenic se desprinde din artera mezenteric superioar
B. Arterele esofagiene se desprind din arcul aortic
C. Sigmoidul este vascularizat de artera gastric stang
D. Artera hepatic se desprinde din trunchiul celiac
E. Partea superioar a rectului este vascularizat de artera mezenteric inferioar
117. Selectai afirmaiile false:

93

A. Artera iliac extern iese din bazin i trece pe faa posterioar a coapsei
B. Artera iliac extern irig coapsa
C. Fosa poplitee se afl pe partea anterioar a genunchiului
D. Artera poplitee continu artera femural
E. Artera poplitee se mparte n dou artere fibulare
118. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Artera tibial anterioar se termin n artera ventral a piciorului
B. Arterele digitale plantare se desprind din dou artere plantare medial i lateral
C. Artera tibial anterioar vascularizeaz laba piciorului
D. Uterul este vascularizat de artera iliac intern
D. Artera iliac extern vascularizeaz pereii bazinului
119. Selectai afirmaiile adevrate privind vena cav superioar:
A. Venele jugulare externe colecteaz sangele de la gat, cap si creier
B. Sistemul azygos colecteaz sange venos i de la epicard
C. Sistemul azygos colecteaz sange venos i de la diafragm
D. Sistemul azygos colecteaz sange venos i de la esofag
E. Se formeaz din unirea venei jugulare interne cu vena subclavicular
120. Selectai afirmaiile false privind vena cav inferioar:
A. Prin venele lombare se colecteaz sange venos i de la rinichi i suprarenale
B. Colecteaz sange venos i de la ficat
C. Vena iliac intern colecteaz sange venos de la membrele inferioare
D. Se termin n atriul drept
E. Urc la stanga coloanei vertebrale
121. Selectai afirmaiile false privind sistemul venos:
A. Vena cav superioar colecteaz prin sistemul azygos sange venos i din spaiile intercostale, esofag
B. Vena cav superioar colecteaz prin venele jugualare sange venos i de la cap
C. Vena cav inferioar strbate diafragma
D. Venele au aceeai denumire cu a arterelor care le nsoesc
E. Vena port se formeaz din unirea a trei vene
122*. Selectai afirmaiile adevrate privind sistemul venos:
A. Vena splenic se unete cu vena port
B. Vena port transport de la ficat sange ncrcat cu substane nutritive
C. O ven iliac comun este format dintr-o ven iliac extern stang i o ven iliac extern dreapt
D. Vena cav superioar colecteaz sange venos de la pericard prin sistemul azygos
E. Vena cav inferioar colecteaz sange venos de la membre
123. Selectai afirmaiile adevrate privind circulaia limfatic:
A. Limfa se vars n sistemul arterial
B. Sistemul limfatic ocup poziie intermediar ntre sistemul arterial i cel venos
C. Sistemul limfatic ncepe cu capilarele limfatice
D. Vasele limfatice sunt prevzute cu valve tricuspide
E. Prin ganglionii limfatici limfa trece n mod obligatoriu
124. Selectai afirmaiile adevrate privind structura unui ganglion limfatic:
A. Medulara se afl n exterior
B. Corticala se afl n exterior
C. Este nvelit de o capsul adipoas
D. Conine i vase eferente
E. Trabeculele se desprind din capsul
125. Selectai afirmaiile adevrate privind circulaia limfatic:
A. Din ganglioni limfa ajunge direct n dou colectoare
B. Trunchiurile limfatice se interpun ntre ganblioni i colectoarele limfatice mari: canalul toracic i vena limfatic
drept
C. Canalul toracic strange limfa de la ganglionii submandibulari drepi
D. Canalul toracic strange limfa de la ganglionii laterocervicali stangi
E. Cisterna chili este situat posterior de vertebra L2
126. Selectai afirmaiile false privind circulaia limfatic:
A. Canalul toracic strbate diafragma anterior de aort

94

B. Canalul toracic are o lungime de 30-35 cm


C. Canalul toracic se deschide n unghiul venos format din unirea venei jugulare extern din stanga cu vena
subclavicular stang
D. Vena limfatic dreapt are o lungime de 1-2 cm
E. Vena limfatic dreapt se deschide la confluena venei jugulare intern din dreapta cu vena subclavicular dreapt
127. Privind splina:
A. Produce limfocite
B. Intervine n metabolismul calciului
C. Se afl n loja splenica, la dreapta lojei gastrice
D. Este organ de depozit sangvin
E. Este vascularizat de artera celiac
128. Privind aparatul cardiovascular:
A. Asigur circulaia limfei n organism
B. Asigur circulaia sangelui n organism
C. Colectarea produilor de anabolism pentru a fi excretai
D. Fora motrice o constituie sistemul arterial
E. La nivelul metaarteriolelor are loc numai schimbul de gaze
129. Selectai afirmaiile adevrate privind valvele inimii:
A. Impun deplasarea sangelui ntr-un singur sens
B. Valva mitral este bicuspid
C. Valva tricuspid se nchide n diastol
D. Valva bicuspid se deschide n diastol
E. Valva pulmonar se deschide n sistol
130. Selectai afirmaiile false privind valvele inimii:
A. Valva bicuspid separ atriul drept de ventriculul drept
B. Valva mitral se deschide n timpul diastolei interzicand trecerea sangelui napoi n atrii
C. Valva aortic se nchide n diastol
D. Valva pulmonar se afl ntre atriul stang i artera pulmonar
E. Valvele semilunare sunt aortice i pulmonare
131. Privind activitatea de pomp a inimii, selectai afirmaiile adevrate:
A. Volumul btaie al fiecrui ventricul este de 70-75 bti pe minut
B. Debitul cardiac de repaus este de aproximativ 5l pe minut
C. Activitatea vagal scade volumul btaie
D. Volumul btaie poate ajunge pan la 200 mL n cursul unui efort fizic intens
E. Frecvena cardiac este sub control nervos
132. Privind activitatea de pomp a inimii, selectai afirmaiile false:
A. Frecvena cardiac normal este de 70-75 bti pe minut
B. Volumul btaie variaz cu volumul de sange aflat n ventricul la sfaritul sistolei
C. Debitul cardiac scade n febr
D. Debitul cardiac se dubleaz n cursul unor eforturi fizice intense
E. Debitul cardiac crete n sarcin
133.* Selectai afirmaiile adevrate cu privire la proprietile miocardului:
A. Repolarizarea unei celule cardiace transform miocardul ntr-un sinciiu funcional
B. Exist dou conexiuni funcionale ntre atrii i ventricule
C. Miocardul de lucru cuprinde celule care iniiaz impulsul
D. Miocardul de lucru cuprinde celule care rspund la stimuli prin relaxarea sa
E. Celulele de tip 1 sunt responsabile de automatismul inimii
134. Privind excitabilitatea miocardului, selectai afirmaiile false:
A. Inima este excitabil n sistol
B. Legea ,, tot sau nimic,, se aplic i n cazul inimii
C. Conservarea de pomp ritmic a inimii se refer la perioada refractar absolut n timpul diastolii
D. Potenialul de aciune al fibrei miocardice este particular inimii
E. Stimulii cu frecven mare nu pot tetaniza inima numai dac are loc sumarea contraciilor
135.Selectai afirmaiile adevrate cu privire la automatismul inimii:
A. Nodulul sinoatrial este localizat n atriul stang
B. Nodulul sinoatrial este localizat n atriul drept, lang orificiul de vrsare a venei cave superioare
C. Nodulul sinoatrial funcioneaz paralel cu nodulul atrioventricular

95

D. Nodulul atrioventricular determin ritmul joncional sau idio-ventricular


E. Fasciculul His se afl n septul interventricular
136. Selectai afirmaiile false cu privire la automatismul inimii:
A. Nodulul sinoatrial determin ritmul sinusal al inimii
B. La nivelul nodulului atrioventricular frecvena descrcrilor este de 40 poteniale de aciune pe secund
C. Nodulul atrioventricular determin ritul nodal al inimii
D. Stimularea simpatic determin tahicardie
E. Cldura determin bradicardie
137. Selectai afirmaiile adevrate cu privire la conductibilitatea inimii:
A. Este proprietatea muchiului cardiac de a propaga excitaia numai la fibrele esutului nodal
B. Este proprietatea muchiului cardiac de a propaga excitaia la toate fibrele sale
C. Viteza de conducere difer
D. Viteza de conducere n miocadul atrial este de 10 ori mai mare decat n reeaua Purkinje
E. Viteza de conducere prin fasciculul His este de 10 ori mai mare decat n reeaua Purkinje
138. Selectai afirmaiile false cu privire la contractilitatea inimii:
A. Este proprietatea muchiului cardiac de a dezvolta tensiune n fibrele sale
B. Ca urmare a scurtrii fibrelor are loc expulzia sangelui
C. Fora de contracie este invers proporional cu grosimea pereilor inmii
D. Contraciile inimii se numesc sistole
E. Fora de contracie este mai mare la ventriculul drept decat cel stang
139. Selectai afirmaiile adevrate cu privire la ciclul cardiac:
A. Exist un asincronism ntre sistola atriilor i cea a ventriculelor
B. Sistola ventricular preced sistola atrial cu 0,10 s
C. Durata unui ciclu cardiac este proporional cu frecvena cardiac
D. Sistola atrial definitiveaz umplerea ventriculelor la sfaritul sistolei
E. n timul sistolei atriale sangele nu poate reflua n vena cav superioar
140. Privind sistola ventricular:
A. Se desfoar n paralel cu sfritul diastolei atriale
B. Faza de contracie izovolumetric ncepe n momentul nchiderii valvelor semilunare
C. n timpul ei are loc o cretere foarte rapid a presiunii intracavitare
D. Cand presiunea ventricular o depete pe cea din vene, are loc ejecia sangelui
E. Cand presiunea ventricular o depete pe cea din artere, are loc deschiderea valvelor semilunare
141*. Selectai afirmaiile false privind sistola ventricular:
A. Faza de contracie izovolumetric ncepe n momentul nchiderii valvelor atrio-ventriculare
B. n timpul ei, ventriculul se contract ca o cavitate nchis
C. Faza de ejecie ncepe cu deschiderea valvelor aortice i pulmonare
D. Volumul btaie este de este de 75 mL n repaus
E. Creterea foarte rapid a presiunii intracavitare se datoreaz contraciei ventriculului ca o cavitate inchis asupra unui
lichid compresibil
142. Privind diastola ventricular:
A. Datorit relaxrii miocardului, presiunea intracavitar scade lent
B. Cand presiunea din ventricule este mai mic decat n arterele mari, se mpiedic rentoarcerea sangelui n ventricule
C. n diastola izovolumetric, presiunea intraventricular crete permiand deschiderea valvelor atrioventriculare
D. Dureaz 0,40 s
E. Dureaz 0,50 s
143. Privind elasticitatea pereilor arteriali, selectai afirmaiile false:
A. Este proprietatea arterelor mari i a metaarteriolelor
B. n tipul sistolei ventriculare este pompat n artere un volum de 75 mL de sange
C. Are loc nmagazinarea a ntregi energii sistolice n energie elastic a pereilor arteriali
D. Energie elastic a pereilor arteriali este retrocedat coloanei de sange, n timpul sistolei
E. Datorit elesticitii, unda de oc este amortizat
144. Privind contractilitatea pereilor arteriali, selectai afirmaiile adevrate:
A. Este proprietatea de a-i modifica diametrul lumenului prin contracia i relaxarea muchilor netezi din lumen
B. Tonusul musculaturii netede depinde i de activitatea unor mediatori
C. Tonusul musculaturii netede depinde i de presiunea arterial
D. Prin contractilitate se permite un control fin al debitului cardiac ctre organe i esuturi

96

E. Viteza de curgere este direct proporional cu suprafaa de seciune a arborelui circulator


145. Privind presiunea arterial:
A. Se determin msurand contrapresiunea necesar a fi aplicat la exteriorul arterei pentru a egala presiunea sangelui
din interior
B. Variaz proporional cu debitul cardiac
C. Rezistena periferic este invers proporional cu lungimea vasului
D. Rezistena periferic este direct proporional cu vascozitatea sangelui
E. Rezistena periferic este mai mic n arteriole decat n artere
146. Privind presiunea arterial, selectai afirmaiile false:
A. Volemia variaz concordant cu volumul lichidelor intracelulare
B. Hipotensiunea se datoreaz scderii volumului lichidelor extracelulare
C. Hipotensiunea se datoreaz creterii volemiei
D. Elasticitatea contribuie la meninerea tensiunii arteriale n sistol
E. Debitul circulant este invers proporional cu rezistena
147. Privind presiunea arterial, selectai afirmaiile adevrate:
A. Viteza sangelui n artere scade pe msur ce ne apropiem de inim
B. n aort viteza este de 500 mm pe minut
C. Hipertensiunea arterial sistemic poate duce la afectarea ochilor
D. Hipertensiunea arterial sistemic poate duce la afectarea vaselor sanguine
E. Arteriolele posed cea mai mare rezisten periferic
148. Privind circulaia venoas, selectai afirmaiile adevrate:
A. Prin vene, sangele se ntoarce la inim
B. Volumul venos este de trei ori mai mic decat cel arterial
C. Presiunea sangelui n vene este foarte joas
D. Presiunea sangelui la originile sistemului venos este de 10 mmHg
E. Suprafaa de seciune a capilarelor este mai mic decat a venelor cave
149. Privind circulaia venoas, selectai afirmaiile adevrate:
A. Viteza de circulaie a sangelui crete de la periferie ctre inim
B. Viteza de circulaie a sangelui este de 100mm/s n cele dou vene cave
C. Pereii venelor conin i esut muscular striat
D. Pereii venelor conin i esut elastic
E. Fora de mpingere de 10 mmHg se manifest la sfaritul sistemului venos
150. Privind circulaia venoas, selectai afirmaiile false:
A. Aspiraia toracic se manifest mai ales n expiraie
B. Aspiraia toracic contribuie la meninerea unor valori sczute n venele iliace comune
C. Presa abdominal mpinge sangele spre inim
D. Inima pompeaz sange cat primete prin aflux venos
E. Refluxul sanguin este mpiedicat de prezena valvelor de la nivelul venelor membrelor superioare

Capitolul X. RESPIRAIA
1.
A.
B.
C.

Sistemul respirator cuprinde:


Cile respiratorii
Plmnii
Rinichii

97

D.
E.

Esofagul
Faringele

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Cile respiratorii sunt reprezentate de:


Bronhii
Trahee
Cavitatea nazal
Faringe i laringe
Urechea

3. Care dintre urmtoarele enunuri sunt false, privitor la cile


respiratorii:
A. Laringele este un organ cu o singur funcie, cea fonatorie
B. Cavitatea nazal este format din dou spaii asimetrice, numite fose nazale
C. Faringele reprezint o rspntie ntre calea respiratorie i cea digestiv
D. Fosele nazale sunt situate sub baza craniului i deasupra cavitii bucale
E. Traheea este un organ sub form de tub care continu fosele nazale
4.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii despre trahee sunt adevrate:


Este un organ sub form de tub, ce continu laringele
Are o lungime de 10-12 cm
La nivelul vertebrei T4 se divide n dou bronhii
La nivelul vertebrei T7 se divide n dou bronhii
Are o lungime de 25 cm

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Plmnii reprezint:
Principalele organe ale respiraiei
Organe situate n cavitatea toracic
Organe ce prezint o capacitate total de 50 ml aer
Organe ce prezint o capacitate total de 5000 ml aer
Organe ce prezint o capacitate total cu variaii individuale

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Pleurele:
nvelesc fiecare plmn
Prezint dou foie, una visceral i una parietal
ntre foiele pleurale se afl cavitatea pleural
Sunt n numr de 3 (dou parietale i una visceral)
nvelesc inima

7.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii cu privire la arborele bronic sunt false:


Ultimele ramificaii ale arborelui bronic sunt ductele alveolare
Ductele alveolare se termin prin sculei alveolari
De la ductele alveolare pleac bronhiolele respiratorii
Bronhia principal se mparte n bronhii iar acestea la rndul lor n bronhiole
Pereii sculeilor alveolari nu sunt compartimentai n alveol pulmonare

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Acinul bronho-pulmonar cuprinde:


Bronhiole respiratorii
Ducte alveolare
Sculei alveolari
Alveole pulmonare
Bronhii

9.
A.
B.
C.
D.
E.

Membrana alveolo-capilar:
Este situat n jurul alveolelor
Este reprezentat de o bogat reea de capilare
La nivelul ei au loc schimburile de gaze dintre alveole i snge
Se mai numete membran respiratorie
Este situat n jurul bronhiilor

10. Din punct de vedere funcional respiraia prezint:


A. Difuziunea O2 i CO2 ntre alveolele pulmonare i snge
B. Ventilaia pulmonar

98

C.
D.
E.

Transportul CO prin snge


Transportul O2 i CO2 prin snge i lichidele organismului ctre i de la celule
Reglarea ventilaiei

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Ventilaia pulmonar nu presupune:


Deplasarea aerului n ambele sensuri ntre alveolele pulmonare i atmosfer
Transportul O2 prin snge i lichidele organismului ctre celule
Transportul CO2 prin snge i lichidele organismului de la celule
Circulaia alternativ a aerului ntre alveolele pulmonare i atmosfer
Variaiile ciclice ale volumului cutiei toracice urmate de micrile n sens opus ale plmnilor

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre ventilaia pulmonar, urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


Cuprinde variaiile ciclice ale volumului cutiei toracice urmate de micrile n acelai sens ale plmnilor
Variaia dimensiunilor plmnilor prin distensie i retracie
Participarea pleurei la micrile plmnilor n sens opus cu cele ale cutiei toracice
Participarea pleurei la micrile plmnilor n acelai sens cu cele ale cutiei toracice
Dou micri n acelai sens ale aparatului toraco-pulmonar, definite ca micarea inspiratorie i micarea
expiratorie

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Mecanica ventilaiei pulmonare presupune:


Micri de ridicare i coborre ale coastelor
Micri de ridicare i coborre ale diafragmei
Modificarea diametrului antero-posterior al cavitii toracice ca urmare a micrilor diafragmei
Variaii ale volumului cutiei toracice doar sub aciunea diafragmei
Contracia unor grupe musculare toracice i abdominale n respiraia de repaus

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Inspiraia de repaus este determinat de:


Alungirea cutiei toracice
Scurtarea cutiei toracice
Contracia diafragmei
Relaxarea diafragmei
Ridicarea grilajului costal

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre diafragm, urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


Separ cavitatea toracic de cea abdominal
Separ cavitatea toracic de cea pelvin
Este un muchi striat
Este un muchi neted
Toate rspunsurile de mai sus sunt false

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Contracia diafragmei:
Trage n jos faa bazal a plmnilor
mping n sus faa bazal a plmnilor
Determin alungirea cutiei toracice
Determin scurtarea cutiei toracice
Reprezint principalea cale de expansionare a plmnilor n respiraia de repaus

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Muchii care intervin n inspiraie sunt:


Muchii care determin ridicarea coastelor
Muchii care determin coborrea coastelor
Muchii gtului
Diafragma
Muchii drepi abdominali

18.
A.
B.
C.
D.
E.

Muchii care intervin n expiraie sunt:


Muchii drepi abdominali
Muchii care determin ridicarea coastelor
Diafragma
Muchii gtului
Muchii care determin coborrea coastelor

19. n timpul expiraiei linitite au loc:


A. Comprimarea plmnilor
B. Contracia diafragmei

99

C.
D.
E.

Relaxarea diafragmei
Retracia elastic a plmnilor
Toate rspunsurile de mai sus sunt adevrate

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Presiunea pleural:
Este presiunea din spaiul cuprins ntre pleura parietal i cea visceral
Variaz cu fazele respiraiei
Nu variaz cu fazele respiraiei
n mod normal este mai mic dect presiunea atmosferic
n mod normal este mai mare dect presiunea atmosferic

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Presiunea alveolar:
Este presiunea din interiorul alveolelor pulmonare
Este presiunea din interiorul bronhiilor
n timpul unei inspiraii normale ea devine 1cm H2O
n timpul unei inspiraii normale ea devine +1cm H2O
Scade sub valoarea presiunii atmosferice n timpul inspiraiei

22.
A.
B.
C.
D.
E.

Inspiraia de repaus:
Corespunde cu ptrunderea n plmn a unui volum de aproximativ 500 ml aer
Corespunde cu ptrunderea n plmn a unui volum de aproximativ 1000 ml aer
Dureaz 2 secunde
Dureaz 5 secunde
Este asociat cu creterea presiunii alveolare la + 1 mm Hg

23.
A.
B.
C.
D.

Forele elastice pulmonare (de recul) care stau la baza realizrii expiraiei sunt:
Forele elastice ale esutului pulmonar nsui
Forele elastice produse de tensiunea superficial a surfactantului
Forele elastice produse de tensiunea superficial a lichidului tensioactiv care cptuete la interior pereii alveolari
Forele elastice produse de tensiunea superficial a lichidului tensio activ care cptuete la interior i alte spaii
aeriene pulmonare
Forele elastice produse de tensiunea superficial a lichidului tensio activ care cptuete la exterior pereii
alveolari

E.

24.
A.
B.
C.
D.
E.

n alveole exist:
Aer
Surfactant
Fore de tensiune superficial
Un strat gros de lichid tensio-activ pe suprafaa intern a alveolelor
Un strat gros de lichid tensio-activ pe suprafaa extern a alveolelor

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Spirometria reprezint:
O metod simpl pentru studiul ventilaiei pulmonare
nregistrarea volumului aerului deplasat spre interiorul i exteriorul plmnilor
Este o metod de studiu a frecvenei cardiace
Este o metod care utilizeaz spirometrul
Toate rspunsurile sunt false

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Volumul curent reprezint:


Volumul de aer inspirat i expirat n timpul respiraiei normale
Are o valoare medie de 500 ml aer
Are o valoare medie de 1000 ml aer
Are o valoare medie de 1500 ml aer
Are o valoare medie de 50 ml aer

27. Volumul inspirator de rezerv:


A. Este un volum suplimentar de aer care poate fi inspirat peste volumul curent
B. Are o valoare de cca 1500 ml aer

100

C.
D.
E.

Are o valoare de cca 5000 ml aer


Are o valoare de cca 150 ml aer
Are o valoare de cca 500 ml aer

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Volumul expirator de rezerv reprezint cantitatea suplimentar de aer:


Cu valoare de 2500 ml aer
Cu valoare de 1500 ml aer
Eliminat printr-o expiraie forat dup expirarea unui volum curent
Eliminat printr-o expiraie normal
Toate de mai sus sunt false

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Volumul rezidual reprezint:


Volumul de aer care rmne n plmn i dup o expiraie forat
Are o valoare de 1500 ml aer
Are o valoare de 150 ml aer
Are o valoare de 5000 ml aer
Volumul de aer care rmne n plmn dup o expiraie normal

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Capacitatea inspiratorie:
Este egal cu suma dintre volumul curent i volumul inspirator de rezerv
Reprezint cantitatea de aer pe care o persoan o poate respira
Are o valoare de 200 ml aer
Are o valoare de 500 ml aer
Are o valoare de 2000 ml aer

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Capacitatea rezidual funcional:


Este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv i volumul rezidual
Este egal cu suma dintre volumul expirator de rezerv i volumu rezidual
Reprezint cantitatea de aer care rmne n plmn la sfritul unei expiraii normale
Are valoarea de 2000 ml aer
Are valoarea de 3000 ml aer

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Capacitatea vital:
Este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv, volumul curent i volumul expirator de rezerv
Este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv i volumul curent
Este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv i volumul rezidual
Are valoarea de 3500 ml aer
Are o valoare de 5000 ml aer

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Capacitatea pulmonar total:


Este egal cu capacitatea vital plus volumul rezidual
Are valoarea de 500 ml aer
Are valoarea de 5000 ml aer
Reprezint volumul maxim pn la care pot fi expansionai plmnii prin efort inspirator maxim
Reprezint volumul maxim pn la care pot fi expansionai plmnii prin efort expirator maxim

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Care dintre urmtoarele volume pulmonare se determin prin spirometrie:


Volumul rezidual
Volumul curent
Volumul expirator de rezerv
Volumul inspirator de rezerv
Toate rspunsurile sunt adevrate

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Debitul respirator este:


Minut-volumul respirator
Cantitatea total de aer deplasat n arborele respirator n fiecare minut
Cantitatea total de aer deplasat n arborele respirator n fiecare secund
Este egal cu 9 litri/minut n repaus
Este egal cu 19 litri/minut n repaus

36. Ventilaia alveolar:


A. Este volumul de aer care ajunge n zona alveolar a tractului respirator n fiecare minut

101

B.
C.
D.
E.

Este volumul de aer care ajunge n trahee n fiecare minut


Valoarea sa medie este de 4,5-5 l/minut
Valoarea sa medie este de 4,5-5 ml/minut
Valoarea sa medie este de 45-50 ml/minut

37.
A.
B.
C.
D.
E.

Transportul gazelor respiratorii prin membrana alveolo-capilar se realizeaz:


Prin transfer activ
Prin transfer pasiv
Dinspre zona cu presiune mai mic nspre zona cu presiune mai mare
Dinspre zona cu presiune mai mare nspre zona cu presiune mai mic
Prin difuziune

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Membrana alveolo-capilar (respiratorie) este alctuit din:


Surfactant
Epiteliu capilar
Epiteliu alveolar
Interstiiu pulmonar
Epiteliul bronhiilor

39. Urmtoarele afirmaii despre membrana alveolo-capilar sunt adevrate:


A.
Grosimea sa medie este de 10 microni
B.
Grosimea sa medie este de 0,6 microni
C.
Suprafaa sa total este de 50-100 m2
D.
Suprafaa sa total este de 50-100 cm2
E.
Suprafaa sa total este de 5-10 m2
40.
A.
B.
C.
D.
E.

Factorii care influeneaz rata difuziunii gazelor prin membrana alveolocapilar sunt:
Dimensiunile membranei respiratorii
Presiunea parial a gazului n capilarul pulmonar
Presiunea parial a gazului n alveol
Coeficientul de difuziune a gazului
Niciunul din cei de mai sus

41.
A.
B.
C.
D.
E.

*Presiunea parial a O2 din sngele care intr n capilarele pulmonar este de:
10 mm Hg
20 mm Hg
30 mm Hg
50 mm Hg
40 mm Hg

42.
A.
B.
C.
D.
E.

*Gradientul de presiune al O2 ntre sngele din capilarele pulmonare i aerul alveolar este de:
50 mm Hg
60 mm Hg
30 mm Hg
100 mm Hg
20 mm Hg

43.
A.
B.
C.
D.
E.

*Gradientul de presiune al CO2 ntre sngele din capilarele pulmonare i aerul alveolar este de:
10 mm Hg
20 mm Hg
6 mm Hg
12 mm Hg
50 mm Hg

44.
A.
B.
C.
D.
E.

*Presiunea parial a CO2 n sngele care prsete capilarul pulmonar este de:
10 mm Hg
20 mm Hg
50 mm Hg
40 mm Hg
100 mm Hg

45.
A.
B.
C.

Timpul necesar pentru egalizarea presiunilor pariale alveolar i sangvin a O2 este de:
0,25 secunde n condiiile de efort fizic
0,75 secunde n condiiile de efort fizic
0,5 secunde n condiiile expunerii la altitudine

102

D.
E.
F.

0,25 secunde n condiiile de repaus


0,75 secunde n condiiile expunerii la altitudine

46.
A.
B.
C.
D.
E.

Sngele care intr n capilarele pulmonare conine:


CO2 la o presiune parial de 46 mm Hg
CO2 la o presiune parial de 4 mm Hg
CO2 la o presiune parial de 6 mm Hg
O2 la o presiune parial de 40 mm Hg
O2 la o presiune parial de 4 mm Hg

47.
A.
B.
C.
D.
E.

Formele de transport sangvin ale O2 sunt:


1,5% dizolvat fizic n plasm
Sub form de combinaie reversibil cu ionii de fier din structura hemoglobinei
98,5% sub form de oxihemoglobin
98,5% dizolvat fizic n plasm
1,5% sub form de oxihemoglobin

48.
A.
B.
C.
D.
E.

CO2 este transportat prin snge sub mai multe forme:


Dizolvat fizic n plasm - 5%
Sub form de bicarbonat plasmatic - 90%
Dizolvat fizic n plasm - 90%
Sub form de bicarbonat plasmatic - 5%
Sub form de carbaminohemoglobin - 5%

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Reglarea ventilaiei se realizeaz:


De ctre centri nervoi din bulb i punte
Pe baza stimulilor primii i de la chemoreceptorii din bulb i punte
Pe baza stimulilor primii i de la unele vase de sange
De ctre centri nervoi din mezencefal
De ctre centri nervoi din diencefal

50. Selectai afirmaiile adevrate privind cile respiratorii:


A. Orificiile narinare sunt dou orificii exterioare ale foselor nazale
B. Laringele are funcie respiratorie prin corzile vocale
C. Traheea continu faringele
D. Traheea se divide n dou bronhii la nivelul vertebrei Th 4
E. Arborele bronic se formeaz din trahee care se ramific intrapulmonar
51. Privind arborele bronic:
A. Bronhiolele respiratorii sunt primele ramificaii ale arborelui bronic
B. De la bronhiole pleac ducte alveolare
C. Pereii sculeilor alveolari sunt compartimentai n alveole pulmonare
D. Pe suprafaa alveolelor se afl o reea capilar
E. n jurul alveolelor se afl o bogat reea de capilare
52. Selectai afirmaiile adevrate privind presiunea alveolar:
A. Cand glota este deschis aerul circul ntre plmani i atmosfer
B. n timpul unei inspiraii normale, presiunea din alveole este de plus 1cm H20
C. Inspiraia dureaz 2 secunde
D. Este presiunea din interiorul alveolelor pulmonare
E. n timpul unei expiraii normale, presiunea din alveole este de plus 1cm H20
53. Selectai afirmaiile false privind volumele pulmonare:
A. Volumul rezidual este volumul de aer care rmane n plmani dup o expiraie forat i este de 500 mL
B. Volumul curent este n medie de 500 mL
C. Volumul curent se refer numai la volumul de aer inspirat
D. Volumul inspirator de rezerv este de circa 1500 mL
E. Volumul expirator de rezerv este de circa 1500 mL
54. Selectai afirmaiile false privind capacitile pulmonare:
A. Sunt sume de dou sau mai multe volume pulmonare
B. Capacitatea inspiratorie reprezint cantitatea de aer care se poate respira pornind de la nivelul inspirator normal pn
la distensia maxim a plamnilor
C. Capacitatea rezidual funcional reprezint cantitatea de aer care poate fi expirat

103

D. Capacitatea vital este de 3500 mL


E. Capacitatea rezidual funcional se msoar spirometric
55. Selectai afirmaiile adevrate:
A. Debitul respirator este cantitatea de aer deplasat n arborele respirator n fiecare secund
B. La o frecven respiratorie de 25/minut, debitul respirator este de 12,5L/minut
C. Debitul respirator nu se modific n situaii patologice
D. Ventilaia alveolar are o valoare medie de 5,5-6 L/minut
E. Ventilaia alveolar particip la schimburile de gaze respiratorii
56. Selectai afirmaiile adevrate privind difuziunea gazelor n procesul respirator:
A. Oxigenul difuzeaz din alveole n sangele capilar
B. Bioxidul de carbon difuzeaz din alveole n sangele capilar
C. Aerul alveolar este nlocuit total cu aer atmosferic
D. Aerul atmosferic este umezit n alveole
E. Din aerul alveolar este extras oxigenul
57. Selectai afirmaiile false privind difuziunea oxigenului n procesul respirator:
A. Creterea presiunii pariale a O2 n plasm se datoreaz dizolvrii moleculelor de O2 n plasm
B. Dup creterea presiunii pariale a O2 n plasm, O2 difuzeaz n leucocite
C. n hematii O2 se combin cu hemoglobina
D. Marginea de siguran este de 0,75 secunde
E. Marginea de siguran asigur o preluare adecvat de O2 n cazul unui efort fizic
58. Selectai afirmaiile false privind difuziunea CO2 n procesul respirator:
A. CO2 difuzeaz de 20 de ori mai repede decat O2
B. Se face dinspre alveole spre capilarele pulmonare
C. Presiunea parial a CO2 n aerul alveolar este de 46 mmHg
D. O2 este de 25 de ori mai solubil n lichidele organismului fa de CO2
E. Egalarea presiunilor pariale ale CO2, alveolar i sangvin se face n 25 de secunde
59. Selectai afirmaiile adevrate privind transportul O2 n procesul respirator:
A. Din plasm, O2 difuzeaz n hematii
B. n hematii O2 se combin ireversibil cu ionii de fier din structura hemoglobinei
C. Fiecare gram de hemoglobin se poate combina cu minim 134mL O2
D. n sangele arterial 1,5% din O2 este dizolvat n plasm
E. Sngele arterial transport 20mLO2/dl
60. Selectai afirmaiile adevrate privind transportul O2 n procesul respirator:
A. Fiecare molecul de hemoglobin se poate combina cu minim 4 molecule de O2
B. Cantitatea de O2 care se combin cu hemoglobina depinde i de temperatur
C. Cantitatea de O2 care se combin cu hemoglobina depinde i de pH-ul plasmatic
D. La nivel tisular, O2 difuzeaz din plasm direct n celule
E. Scderea rapid a presiunii pariale a O2 plasmatic determin disocierea oxihemoglobinei
61*. Selectai afirmaiile false privind transportul O2 n procesul respirator:
A. Fiecare 100mL de snge elibereaz la esuturi n repaus cte 0,7mL de O2
B. Coeficientul de utilizare a O2 poate crete n timpul efortului fizic
C. La nivel tisular, presiunea parial a O2 este de 40 mmHg
D. Presiunea parial a O2 plasmatic determin cantitatea de O2 care se combin cu hemoglobina
E. Sngele venos are o culoare roie-violacee
62. Selectai afirmaiile adevrate privind transportul CO2 n procesul respirator:
A. CO2 difuzeaz din capilare n celule
B. CO2 este transportat prin snge i dizolvat fizic n plasm (5%)
C. CO2 este transportat prin snge i sub form de oxihemoglobin
D. CO2 este transportat prin snge i sub form de bicarbonat plasmatic (90%)
E. CO2 este rezultatul intermediar al proceselor ozidative tisulare
63. Selectai afirmaiile false privind transportul CO2 n procesul respirator:
A. CO2 este rezultatul final al proceselor ozidative tisulare
B. Carbaminohemoglobina este rezultatul obinut prin fenomenul Hamburger
C. Fenomenul Hamburger se bazeaz pe fenomenul migrrii potasiului la nivelul eritrocitelor
D. Din combinarea CO2 cu gruprile NH2 terminale din lanurile proteice ale hemoglobinei se formeaz
carbaminohemoglobina
E. CO2 difuzeaz din celule n capilare

104

Capitolul XI. EXCREIA


1.
A.
B.
C.
D.
E.

Sistemul excretor este format din:


Rinichi
Cile urinare
Plmni
Prostat
Uter

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Cile urinare sunt:


Vezica urinar
Uretra
Calicele
Bazinetul
Rectul

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Rinichii:
Sunt aezai n regiunea lombar
Sunt aezai n regiunea toracal
Sunt aezai de o parte i de alta a coloanei vertebrale
Sunt aezai n cavitatea abdominal
Sunt n numr de 3

105

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Rinichiul este alctuit din:


Cortical
Medular
Piramide Malpighi
Capsul renal
Uretr

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Morfologic, rinichii prezint:


Un pol inferior
Form de bob de fasole
Culoare brun rocat
Arter splenic
Ansa Henle

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Medulara renal:
Este situat la interior
Este situat la exterior
Prezint pe seciune piramidele lui Malpighi
Conine glomeruli renali
Nu conine piramidele Malpighi

7.
A.
B.
C.
D.
E.

Corticala renal:
Este situat central
Este situat periferic
Conine glomeruli renali
Conine piramidele Malpighi
Este nvelit de capsula renal

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Nefronul:
Este unitatea anatomic i funcional a rinichiului
Este unitatea anatomic i funcional a vezicii urinare
Este format din corpuscul renal i un sistem tubular
Este format din piramide Malpighi
Conine glomerulul renal

9.
A.
B.
C.
D.
E.

Funciile rinichilor sunt:


Meninerea homeostaziei
Formarea eritropoietinei
Formarea i eliberarea reninei
Activarea vitaminei B
Meninerea echilibrului acidobazic

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Sistemul tubular al nefronului este reprezentat de:


Tubul contort proximal, care continu capsula Bowman
Tubul contort distal, care continu capsula glomerular
Ansa Henle
Tubul colector, n care se deschid tubii contori distali
Tubul colector, n care se deschid tubii contori proximali

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre nefron, sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


Se gsesc n totalitate n cortical
Exist nefroni corticali reprezentnd 85% din numrul total de nefroni
Nefronii juxtamedulari au anse Henle lungi
Nefronii juxtamedulari sunt extreme de importani n mecanismul contracurent prin care rinichiul produce urina
concentrat
Ansa Henle este situat n continuarea tubului contort distal

12.
A.
B.
C.
D.
E.

*Rinichii sunt vascularizai de urmtoarele artere:


Arterele renale dreapt i stng
Arterele mezenterice
Arterele renale superioar i inferioar
Ramuri din trunchiul celiac
Ramuri din artera iliac comun

13. *Sngele venos al rinichiului este colectat de:


A. Vena suprarenal

106

B.
C.
D.
E.

Vena renal, ce se vars n vena cav inferioar


Vena mezenteric
Vena port
Vena renal, ce se vars n vena cav superioar

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele enunuri despre calicele renale sunt adevrate:


Calicele mici sunt situate n corticala renal
Calicele mici sunt situate la vrful piramidelor Malpighi
Calicele mari formeaz prin unirea lor bazinetul
Calicele mari sunt situate n corticala renal
Calicele mari se formeaz prin confluarea calicelor mici

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Reeaua capilar peritubular a rinichiului:


Primete din arteriolele eferente sngele care a trecut deja prin glomerul
Primete din arteriolele aferente sngele care a trecut deja prin glomerul
Cea mai mare parte a sa se gsete n cortexul renal
Cea mai mare parte a sa se gsete n medulara renal
Toate rspunsurile sunt false

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Debitul sangvin renal:


Este de aproximativ 2000 ml/min
Este de aproximativ 1200 ml/min
Este de aproximativ 420 ml/100 g esut/min
Reprezint 80% din debitul cardiac de repaus
Reprezint 20% din debitul cardiac de repaus

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Filtratul glomerular:
Se mai numete urin final
Are aproape aceeai compoziie ca i lichidul care filtreaz n interstiiu la captul arterial al capilarelor
Se mai numete urin primar
Este un lichid care filtreaz din capilarele glomerulare n capsula Bowman
Este un lichid care filtreaz din capsula Bowman n capilarele glomerulare

18.
A.
B.
C.
D.
E.

*Filtratul glomerular:
Este o plasm care nu conine protein n cantiti semnificative
Este o plasm foarte bogat n protein
Se mai numete urin final
Se formeaz n tubii colectori
Se formeaz n tubii contori

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Cantitatea de filtrat glomerular care se formeaz ntr-un minut prin toi nefronii ambilor rinichi:
Se numete debitul filtrrii glomerulare
Peste 99% din filtrat este reabsorbit n tubii uriniferi
Peste 99% din filtrat trece n urin
Este de aproximativ 125 ml/min
Este de aproximativ 180 l/zi

20.
A.
B.
C.
D.
E.

Filtrarea prin membrana glomerular este determinat de Urmtoarele fore:


Presiunea din capsula Bowman care se opune filtrrii (aproximativ 18 mm Hg)
Presiunea coloid-osmotic a proteinelor care crete filtrarea
Presiunea coloid-osmotic din capsula Bowman (considerat 0)
Presiunea din capilarele glomerulare care se opune filtrrii
Presiunea coloid-osmotic a proteinelor plasmatice din capilare, cu valoare medie de 32 mm Hg

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Nefrocitele:
Au la polul apical numeroi microvili care cresc considerabil suprafaa activ
Au la polul bazal numeroi microvili care cresc considerabil suprafaa activ
Au la polul bazal numeroase mitocondrii
Au la polul apical numeroase mitocondrii
Intervin n procesul de reabsorbie tubular

22.
A.
B.
C.
D.

Transportul tubular pasiv:


Nu necesit energie
Este limitat de o capacitate maxim de transport a nefronului
Se face n virtutea unor legi fizice ale difuziunii
Se face n virtutea diferenelor de presiuni hidrostatice

107

E.

Necesit energie

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Reabsorbia tubular a apei:


Cea mai important reabsorbie are loc la nivelul tubului contort distal- 80% din apa filtrat
Cea mai important reabsorbie are loc la nivelul tubului contort proximal - 80% din apa filtrat
Se realizeaz n toate segmentele nefronului, dar n proporii diferite
La nivelul tubului contort proximal este o reabsorbie obligatorie
La nivelul tubului contort proximal este o reabsorbie facultativ

24.
A.
B.
C.

Urmtoarele enunuri despre reabsorbia tubular a apei sunt adevrate:


n lipsa ADH se elimin un volum de 20-25 l urin diluat n 24 ore
Mai ales la nivelul tubilor colectori se face absorbia a 15% din apafiltrat
La nivelul tubului contort proximal apa este atras osmotic din tub ninterstiiu, ca urmare a reabsorbiei srurilor
i glucozei
D. n lipsa ADH se elimin 1,8 litri urin n 24 ore
E. n prezena ADH se elimin n 24 ore 1,8 litri de urin concentrat
24.
A.
B.
C.
D.
E.

Transportul tubular activ:


Se face fr consum de energie
Se face cu consum de energie i oxigen
Se face mpotriva gradientelor de concentraie sau electrice
Este selectiv
Se face n sensul gradientelor de concentraie sau electrice

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia tubular:
Completeaz funcia de eliminare a unor substane acide, toxice sau n exces
Este principal modalitate de curire a plasmei de cataboliii azotai neutilizai
Intervine n reglarea concentraiei plasmatice a unor constitueni obinuii
Poate avea loc pe toat lungimea nefronului
Sensul transportului este dinspre interiorul tubului spre interstiiul peritubular

26.
A.
B.
C.
D.
E.

Alegei rspunsurile corecte:


Secreia tubular de H+ se face prin mecanism pasiv
Secreia tubular de H+ se face prin mecanism activ
Sediul principal al secreiei de H+ este tubul contort proximal
Sediul principal al secreiei de H+ este tubul contort distal
Secreia tubular de protoni poate avea loc i n restul nefronului

27.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia tubular de K+:


Are loc mai ales n tubul contort distal prin mecanisme active (schimb ionic) i pasive
Are loc mai ales n tubul contort proximal prin mecanisme active (schimb ionic) i pasive
Asigur meninerea normal a potasemiei
Asigur creterea potasemiei
Asigur scderea potasemiei

28.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia tubular a NH3:


Realizeaz o acidifiere suplimentar a urinei
Nu realizeaz o acidifiere suplimentar a urinei
Are efect antitoxic
Reprezint o modalitate de excreie suplimentar de protoni
Nu reprezint o modalitate de excreie suplimentar de protoni

29.
A.
B.
C.
D.
E.

Alegei rspunsurile corecte:


Ureterele sunt mici tuburi musculare netede
Ureterele ncep n pelvisul renal
Ureterele se termin n pelvisul renal
Ureterele coboar pn la vezica urinar
Ureterele sunt mici tuburi musculare striate

30.
A.
B.
C.
D.
E.

Vezica urinar:
Este un organ parenchimatos
Este o cavitate cu perei alctuii din musculatur neted
Este o cavitate cu perei alctuii din musculatur striat
Este format din dou pri
Prezint un sfincter extern

108

31.
A.
B.
C.
D.
E.

Vezica urinar:
Este situat n bazin
Prezint un sfincter extern alctuit din muchi striat
Prezint un sfincter extern alctuit din muchi neted
Prezint un sfincter intern care este n ntregime muchi striat
Prezint un sfincter intern care este n ntregime muchi neted

32.
A.
B.
C.
D.
E.

Despre miciune sunt adevrate urmtoarele enunuri:


Este procesul de golire a vezicii urinare, atunci cnd este plin
Este determinat de un reflex nervos numit reflex de miciune
Reflexul de miciune este un reflex controlat n ntregime de trunchiul cerebral
Reflexul de miciune este un reflex controlat n ntregime de mduva spinrii
Reflexul de miciune odat iniiat se autoamplific

33.
A.
B.
C.
D.
E.

Urina conine:
50% ap
95 % ap
Substane minerale
Substane organice
Hematii i leucocite (peste 5000/ml)

34.
A.
B.
C.
D.
E.

Componentele din urina final au urmtoarele valori medii, n 24 de ore:


Na+ 3,3 g
Ca2+ 0,2 g
Acid uric 0,6-0,8 g
Creatinin 10-12 g
Ap 2,5 litri

35.
A.
B.
C.
D.
E.

Valorile medii normale n urina final, n 24 de ore sunt:


Uree 25 g
Fosfor 10-15 g
K+ 2-3,9 g
HCO3 0,3 g
Mg2+ 15 mg

36.
A.
B.
C.
D.
E.

Presiunea intravezical:
Crete la 5-10 cm ap cnd n vezic s-au adunat 30-50 ml urin
Crete cu numai civa centimetrii ap la o acumulare n vezica urinar a unei cantiti de 200-300 ml urin
Crete la 5-10 cm ap cnd n vezic s-au adunat 500 ml urin
Crete foarte mult i rapid dac volumul de urin depete 300-400 ml urin
Toate de mai sus sunt false

37. Selectai afirmaiile false privind rinichii:


A. Prezint la exterior capsula renal
B. Corticala se afl la exterior i ntre piramidele Malpighi
C. Corticala se afl numai la exterior
D. Medulara se afl n exterior i ntre piramidele Malpighi
E. Medulara conine i piramidele Malpighi
38. Selectai afirmaiile false privind tipurile de nefroni:
A. Corticali, au glomerulul n medular i ansa Henle scurt
B. Corticali, au glomerulul n cortical i ansa Henle ajunge doar n stratul intern al medularei
C. Corticali n proporie de 85%
D. Juxtamedulari, au glomerulul n medular i ansa Henle n cortical
E. Juxtamedulari, cu rol n mecanismul contracurent
39. Selectai afirmaiile adevrate privind tipurile de nefroni:
A. Corticali, au glomerulul n cortical i ansa Henle scurt
B. Corticali, au glomerulul n cortical i ansa Henle lung ajunge n stratul extern al medularei
C. Juxtamedulari, au glomerulul situat la jonciunea dintre cortical i medular
D. Juxtamedulari, cu ansa Henle lung care poate ajunge pna la papilele renale
E. Juxtamedulari, n proporie de 85%
41. Privind filtrarea glomerular, selectai afirmaiile adevrate:
A. Filtratul glomerular se numete urin primar

109

B. Filtratul glomerular este o plasm care conine proteine n cantiti semnificative


C. Debitul filtrrii glomerulare este de aproximativ 125 mL/minut
D. Peste 99% din filtrat este secretat n mod obinuit n tubii uriniferi
E. Filtratul glomerular are aceeai compoziie ca i lichidul care filtreaz n interstiii la captul venos al capilarelor
42. Privind reabsorbia tubular:
A. Transportul pasiv se efectueaz exclusiv prin difuziune
B. Pompele metabolice particip la transportul pasiv
C. Apa se reabsoarbe n gradient osmotic
D. Sulfaii se reabsorb selectiv datorit travaliului metabolic al nefrocitului
E. Polipeptidele se absorb prin intermediul pompelor metabolice
43. Privind secreia tubular:
A. Completeaz funcia de eliminare a unor medicamente
B. La nivelul tubului contort distal se reabsoarbe Na+ i K+
C. Secreia de NH3 are efect antitoxic
D. Prin secreia de K+ rinichiul asigur meninerea normal a potasiuriei
E. Completeaz funcia de eliminare a unor substane n exces
44. Privind ureterele, selectai afirmaiile false:
A. Presiunea din pelvis iniiaz contracie peristaltic care se rspndete de-a lungul ureterului
B. Stimularea parasimpatic poate crete frecvena undelor peristaltice
C. Stimularea simpatic poate crete frecvena undelor peristaltice
D. Ureterul ptrunde n vezica urinar n unghi drept
E. Ureterul ptrunde n vezica urinar trecnd civa cm sub fibrele musculare
45. Selectai afirmaiile false privind vezica urinar:
A. Cnd n vezica urinar s-au acumulat 30-50 mL de urin, presiunea crete la 5-10 cm ap
B. Cnd n vezica urinar s-au acumulat 200-300 mL de urin, presiunea crete de numai civa cm datorit tonusului
intrinsec al peretelui ureteral
C. Se continu n jos cu uretra
D. Muchiul colului vezical este un muchi striat
E. Sfincterul intern este un muchi neted

Capitolul XII. METABOLISMUL


1. Catabolismul definete:
A. Reaciile biochimice de refacere a macrornoleculelor uzate din structurile celulare
B. Reaciile biochimice de descompunere a substanelor macromoleculare de origine exogen sau endogen
C. Reaciile blochimice cu producere de energie
D. Reaciile biochimice cu consum de energie
E. nmagazinarea energiei n compui macroergici, ca ATP-ul
2. Metabolismul definete:
A. Catabolisrnul ce produce energie parial utilizat pentru sinteza ATP din ADP

110

B. Anabolismul ce realizeaz descompunerea substanelor macromoleculare de origine exogen sau endogen


C. Reaciile biochimice ce duc la nmagazinarea energiei n compui macroergici
D. nmagazinarea energiei sub form de compui macroergici
E. Toate rspunsurile sunt corecte
3. *n procesele de tip catabolic, pierderea de energie sub form de cldur este n proporie de :
A. 10%
B.30%
C.55%
D.70%
E.100%
4.Rolul proceselor catabolice este de a :
A.Produce energie
B.nmagazina energia n ADP
C.Reface macromoleculele uzate din structurile celulare
D.Asigura creterea i dezvoltarea organismului
E.Descompune substanele macromoleculare de origine exogen sau endogen
5. Procesele anabolice predomin:
A. La vrstele tinere
B. La adult
C. n cursul perioadelor de convalescen
D.n cursul eforturilor mari
E. La btrnee
6. *n general, procesele anabolice se afl n echilibru dinamic cu cele catabolice:
A. La vrstele tinere
B .n perioadele de convalescen
C. n cursul eforturilor mari
D. Ctre btrnee
E. Nici un rspuns nu este corect
7. Prin anabolism se nelege:
A. Totalitatea reactiilor biochimice de sintez
B. Totalitatea reaciilor biochimice de degradare
C. Reaciile cu consum de energie
D. Reaciile ce produc energie
E. Reaciile ce duc la pierdere de energie sub form de cldur
8. Procesele catabolice predomin:
A. La vrstele tinere
B. La adult
C. n cursul perioadelor de convalescen
D. n cursul eforturilor mari
E. La btrnee
9. *n metabolismul intermediar:
A. Sunt metabolizate substantele endogene, absorbite la nivelul tubului digestiv
B. Sunt metabolizate substanele exogene, CO2 i H20
C. Rezult produi pn la forme excretabile
D. Toate rspunsunle de mai sus sunt corecte
E. Nici un rspuns nu este corect
10. *Reaciile metabolice sunt biocatalizate de :
A. Enzimele din tubul digestiv
B. Enzimele celulare
C. Hormoni
D. Vitamine
E. Amine biogene
11. Principalele glucide absorbite la nivelul tubului digestiv sunt:
A. Acidul lactic
B. Glucoza
C. Fructoza
D. Amidonul

111

E. Galactoza
12. Glucoza absorbit din intestin ajunge la nivelul ficatului:
A. Pe cale sangvin .
B. Pe cale Limfatic
C. Pe calea venei porte
D. Prin artera hepatic
E. Prin trunchiul celiac
13. Cile de metabolizare a glucidelor sunt:
A. Lipogeneza
B. Oxidarea tisular
C. Glicogenogeneza
D. Glicoliza
E. Lipoliza

J
~

14. Glicogenogeneza :
A. Este procesul de polimerizare a glucozei cu formarea glicogenului
B. Este procesul de depolimerizare a glicogenului
C. Are loc cu precdere n ficat i muchi
D. Este stimulat de insulin
E. Este activat de adrenalin i glucagon
15. *La nivelul ficatului, glucoza poate fi utilizat ca principal surs
de energie prin:
A. Glicogenoliz
B. Glicoliz n condiii aerobe
C. Glicogenogenez
D. Lipogenez
E. Gluconeogenez
16. n prezena oxigenului, acidul piruvic rezultat prin glicoliz se transform n :
A. Dou molecule de acid lactic
B. Acetil coenzim A
C. Molecul din care se va sintetiza glicogenul
D. Molecul ce va intra n ciclul acizilor tricarboxilici
E. Molecul ce va intra n ciclul Krebs
17. *Forma de utilizare preferenial a hexozelor de ctre toate celulele este:
A. Acidul lactic
B. Fructoza .
C. Galactoza
D. Glucoza
E. Acidul piruvic
18. *n timpul fosforilrii oxidative, n cazul unui mol de glucoz rezult:
A. 2 molecule de ATP
B. 34 molecule de ATP
C. Energie transformat n cldur n proporie de 66%
D. Energie nmagazinat sub form de ATP n proporie de 34%
E. 2 molecule de acid lactic
19. Glicoliza anaerob :
A. Se desfoar n prezenta oxigenului
B. Duce la acid lactic
C. Elibereaz energie nmagazinat n 2 molecule de ATP pentru o molecul de acid lactic
D. Se elibereaz o mare cantitate de energie, nmagazinat n 34 molecule de ATP .
E. Are un randament extrem de mic (3%)
20. Glicogenoliza:
A Este procesul de depozitare a glucozei sub form de glicogen
B. Este procesul de depolimerizare a glicogenului
C. Este stimulat de insulin
D. Este activat de adrenalin i glucagon
E. Este activat de sistemul nervos somatic
21. Fosforilarea oxidativ :

112

A. Are loc n hialoplasm


B. Are loc n mitocondrii
C. Areloc n nucleul celulei
D. Necesit prezena oxigenului .
E. Nu necesit prezena oxigenului
22. *Glicoliza anaerob reprezint desfacerea moleculei de glucoz cu formarea:
A. A trei molecule de acid glutamic
B. A dou molecule de acid piruvic
C. A dou molecule de acetil coenzim A
D. Unei molecule de acid lactic
E. Unei molecule de galactoz
23. *Valoarea normal a glicemiei este de:
A. 0,7-1.0 mg/L
B. 70-100mg/L
C. 70-100g/100L
D.35-65 mg/100mL
E. Nici o valoare nu este corect
24. Glicemia:
A. Reprezint concentraia glucozei n snge
B. Are valoare normal de 0,7-1,0 g/L
C. Este sczut de ctre insulin; prin facilitarea ptrunderii i utilizrii ei celulare
D. Este crescut de glucagon, prin stimularea glicogenolizei i gluconeogenezei
E. Este sczut de adrenalin, prin stimularea glicogenogenezei
25. Glicemia este meninut n limite relativ constante datorit unor mecanisme complexe ce pstreaz echilibrul
dintre procesele de:
A. Glicogeno1iz
B. Glicogenogenez
C. Glicoliz
D. Gluconeogenez
E. Lipoliz
26. *Cnd oxigenul devine din nou disponibil, acidul lactic provenit din glicoliza anaerob se transform n :
A. Acid piruvic
B. Cetoacizi
C. Acizi grai.
D. Colesterol
E. Nici un rspuns nu este corect
27. Eliberarea de energie din glucoz se face prin:
A. Glicoliz
B. Gluconeogenez
C. Glicogenogenez
D. Calea pentozo-fosfailor
E. Toate aceste procese
28. Urmtoarele substane servesc la gluconeogenez :
A. Aminoacizii
B. Produii provenii din catabolismul proteinelor
C.Produii provenii din scindarea lipidelor
D. Acizii grai
E. Nici una din aceste substane
29. Gluconeogeneza - sinteza de glicogen prin glicogenoliz - se face:
A. Din acid piruvic
B. Din acid lactic
C. Din glicerol
D. Din cetoacizi
E. Nici un rspuns nu este corect
30. n situaiile n care cantitatea de glucoz este crescut peste posibilitile celulei de a o utiliza:
A. Glucoza este transformat n trigliceride
B. Are loc lipogeneza

113

C. Trigliceridele originare din excesul de glucoz se depun n esutul adipos


D. Intervine insulina
E. Intervine glucagonul
31. *Glicogenogeneza este:
A. Procesul de formare a glicogenului
B. Procesul de formare a glucozei
C. Procesul de formare a dou molecule de acid piruvic
D. Procesul de formare a acizilor grai eseniali
E.Procesul de obinere a enzimelor
32. *Glicogenogeneza are loc cu precdere:
A. La nivelul sistemului nervos central (S.N.C.)
B. La nivelul stomacului
C. n ficat i muchi
D. n pancreas
E. La nivelul plmnilor
33. *Acetil coenzima A rezult din:
A. Acidul piruvic, n absena oxigenului
B. Acidul piruvic, n prezena oxigenului
C. Glicogenogenez
D. Acid lactic
E. ADP
34. *Glicoliza anaerob este procesul:
A. care se desfoar n prezena oxigenului
B. care se desfoar n absena oxigenului
C. prin care se obine glicogen
D. prin care se obin chilomicroni
E. prin care se obine o mare cantitate de energie
35. *Fiziologic, glicemia variaz ntre limitele:
A. 230-400 mg la 100mL de snge
B. 10-20 mg la 100mL de snge
C. 65-110 mg la 100mL de snge
D. 2-3 mg la 100mL de snge
E. 0,20,7 mg la 100mL de snge
36.
A.
B.
C.
D.
E.

*Glicemia reprezint:
Procesul de formare a glucozei
Procesul de transformare a glucozei n acid lactic
Valoarea glicogenului n snge
Valoarea glucozei n snge
Procesul de eliberare de energie prin catabolism

37. *Menionai hormonul care determin scderea glicemiei prin creterea depozitelor de glicogen:
A. STH
B. Noradrenalin
C. Aldosteron
D. Glucagon
E. Insulin
38. *Prin degradarea complet a unui gram de glucoz n cursul proceselor de glicoliz i oxidare se elibereaz:
A. 9,3 kcal
B. 9,3 cal
C. 4,1 kcal
D. 3.000 kcal
E. 50.000kcal
39. *Menionai hormonul care stimuleaz procesul de lipogenez:
A. Cortizol
B. Noradrenalin
C. STH
D. Insulin
E. Adrenalin

114

40.
A.
B.
C.
D.
E.

*Cantitatea de energie eliberat prin degradarea unui gram de lipide este de:
9,3 kcal
9,3 cal
4,1 kcal
3.000 kcal
50.000kcal

41. *Concentraia normal a aminoacizilor n snge este de:


A. 35-65 mg/100mL
B. 35-65 g/100mL
C. 80-120 g/L
D. 0,3-0,5 g/L
E. 300-500 g/L
42. *Cantitatea de energie eliberat prin degradarea unui gram de proteine este de:
A. 9,1 kcal
B. 7,3 kcal
C. 2,8 kcal
D. 100 kcal
E. 4,1 kcal
43. *n condiii fiziologice, n ATP se gsete energie liber n cantitate de:
A. 13.000 cal/mol
B. 12.000 cal/mol
C. 34 cal/mol
D. 57 cal/mol
E. 180 cal/mol
44. *Acizii grai rezultai din scindarea chilomicronilor nu ptrund n:
A.Celulele nervoase
B.Adipocite
C.Hepatocite
D.Celule musculare
E.Miocard
45. *Menionai de ce aminoacizii nu pot difuza prin porii membranei celulare:
A. Au molecule prea mici
B. Au molecule prea mari
C. Conin dou molecule de ap
D. Conin fosfor
E. Conin uree
46. Acidul adenozintrifosforic (ATP):
A. Este un compus macroergic
B. Este sintetizat n cantitate mare prin glicoliz
C. Este sintatizat n cantitate mare (95%) n timpul fosforilrii oxidative
D. Poate fi obinut prin utlizarea glucidelor, lipidelor i proteinelor de ctre celule
E. Este folosit ca surs energetic pentru alte funcii celulare
47. Urmtoarele afirmaii despre catabolism sunt adevrate:
A. Este procesul prin care se refac macromoleculele uzate din structurile celulare
B. Are ca rezultat producerea de energie
C. Este reprezentat de reacii chimice n cadrul crora are loc descompunerea substanelor macromoleculare
D. Are ca rezultat glicogenogeneza
E. Procesele catabolice se afl n echilibru dinamic cu cele anabolice
48. Urmtoarele afirmaii despre anabolism sunt corecte:
A. Reprezint procesul de desfacere a glucozei n dou molecule de acid piruvic
B. Se afl n echilibru dinamic cu procesele catabolice
C. Este procesul de refacere a macromoleculelor uzate din structurile celulare
D. Este procesul prin care rezult energie
E. Predomin n cursul eforturilor mari

115

49. Despre glucoz putem afirma urmtoarele:


A. Poate fi stocat sub form de glicogen la nivelul ficatului
B. Poate fi utilizat ca principal surs de energie
C. Prin desfacerea moleculei de glucoz rezult dou molecule de acid piruvic
D. Este un aminoacid
E. Este o protein
50. Glicoliza este procesul:
A. De desfacere a moleculei de glucoz pentru a forma dou molecule de acid piruvic
B. Care se desfoar n zece trepte succesive de reacii chimice
C. De formare a glicogenului
D. De formare a glucozei
E. De formare a aminoacizilor eseniali
51. Gluconeogeneza este procesul:
A. De transformare a glucozei n acid lactic
B. De transformare a acizilor grai n glucoz
C. De transformare a aminoacizilor n glucoz
D. De transformare a glucozei n acid piruvuc
E. De transformare a glucozei n acizi grai
52. Rolurile glucidelor n organism sunt:
A. Energetic
B. Plastic
C. Funcional
D. Excretor
E. Catalizator
53. Insulina regleaz metabolismul prin:
A. Scderea glicemiei
B. Creterea glicemiei
C. Scderea lipolizei
D. Creterea lipolizei
E. Stimularea lipogenezei
54. Colesterolul:
A. Este o protein
B. Reprezint precursorul hormonilor sexuali
C. Intervine n aprarea organismului
D. Reprezint precursorul hormonilor glucocorticoizi, mineralocorticoizi
E. Este o substan lipidic
55. Avantajul utilizrii glucidelor ca surs energetic const n faptul c:
A. Sunt rapid degradate
B. Se obin produi reziduali toxici
C. Nu se obin produi reziduali, fiind degradate pn la CO2 i H2O
D. Elibereaz 4,1 kcal
E. Elibereaz 9,3 kcal
56. Lecitina:
A. Este o protein
B. Rezult prin catabolismul aminoacizilor
C. Este o substan lipidic
D. Intr n constituia tuturor sistemelor de citomembrane
E. Este secretat de pancreasul endocrin
57. Insulina:
A. Este un hormon secretat de pancreasul endocrin
B. Stimuleaz glicogenoliza i gluconeogeneza
C. Crete glicemia
D. Scade glicemia
E. Faciliteaz ptrunderea i utilizarea celular a glucozei
58. Glucagonul:
A. Este secretat de pancreasul endocrin

116

B.
C.
D.
E.

Scade glicemia
Are aciune hiperglicemiant
Stimuleaz glicogenoliza
Stimuleaz glicogenogeneza

59. Alegei afirmaiile corecte:


A. Creatinkinaza i adenilatkinaza sunt enzime
B. Fosfocreatina (PC) este cel mai abundent depozit de legturi fosfat macroergice din celul
C. ATP este cel mai abundent depozit de legturi fosfat macroergice din celul
D. Legtura macroergic la nivelul fosfocreatinei (PC) conine 13.000 cal/mol
E. ATP este un important agent de legtur pentru transferul de energie
60. La om, alimentaia corespunztoare presupune:
A. Aport alimentar excesiv
B. Aport alimentar n concordan cu nevoile organismului
C. Aport neselectiv de alimente
D. Aport de alimente difereniate n funcie de vrst, tipul activitii depuse, anotimp, condiii climaterice etc.
E. Aport excesiv de glucide
61. Glicogenoliza este stimulat de urmtorii hormoni:
A. Adrenalina
B. Insulina
C. Glucagonul
D. Cortizolul
E. STH
62. Gluconeogeneza este stimulat de urmtorii hormoni:
A. Insulina
B. Glucagonul
C. Cortizolul
D. STH
E. Adrenalina
63. Glicemia este crescut de urmtorii hormoni:
A. Glucagon
B. Insulin
C. Cortizol
D. Hormoni sexuali
E. Adrenalin
64. Urmtoarele afirmaii despre chilomicroni sunt adevrate:
A. Ajung direct n snge
B. Ajung prin vasele chilifere n limf i de aici sunt trecui, o dat cu aceasta, n snge
C. Conin glucoz, glicerol, proteine
D. Sunt formai n enterocite din lipidele absorbite din intestin
E. Sunt transportai n snge de aminoacizi
65. Lipoliza este stimulat de:
A. Cortizol
B. STH
C. Adrenalin i noradrenalin
D. Insulin
E. Calcitonina
66. Rolul lipidelor n organism este:
A. Energetic
B. Plastic
C. Funcional
D. Enzimatic
E. n aprarea organismului
67.
A.
B.
C.

Aminoacizii traverseaz membrana celular prin:


Transport activ
Difuziune facilitat
Osmoz

117

D.
E.

Canale ionice
Nu traverseaz membrana celular

68. Urmtorii hormoni stimuleaz anabolismul proteic:


A. STH
B. Tiroxin
C. Hormonii estrogeni
D. Testosteronul
E. Cortizol
69. Catabolismul proteic este stimulat de:
A. Sistemul nervos vegetativ simpatic
B. Sistemul nervos vegetativ parasimpatic
C. Tiroxin
D. STH
E. Cortizol
70. Selectai afirmaiile false:
A. Stimularea simpatic determin predominana proceselor anabolice a metabolismului proteic
B. Stimularea simpatic determin predominana proceselor catabolice a metabolismului proteic
C. Proteinele intr n alctuirea substanei fundamentale a esutului osos
D. Unele enzime sunt de natur proteic
E. Prin arderea unui gram de proteine se elibereaz 9,3Kcal
71. Catabolismul intermediar al proteinelor este influenat de:
A. Glucagon
B. Insulin
C. Glucocorticoizi
D. Hormoni tiroidieni
E. Hormoni sexuali
72. Menionai rolurile funcionale ale proteinelor:
A. Transport diferite substane prin plasmalem
B. Sunt enzime ce catalizeaz reacii biochimice
C. Transport diferite substane prin snge
D. Transport diferite substane prin lichidele interstiiale
E. Intr n structura glucozei
73. Urmtoarele afirmaii despre metabolismul energetic sunt adevrate:
A. Reprezint schimburile energetice dintre organism i mediu
B. Nu influeneaz reaciile adaptative ale organismului
C. ine cont de cantitatea total de energie care ia natere n cursul metabolismului intermediar
D. ine cont de cantitatea de energie utilizat de organism
E. Nu influeneaz procesele vitale din organism
74. Alegei afirmaiile corecte:
A. Fosfocreatina (PC) este mai abundent dect ATP
B. ATP este mai abundent dect fosfocreatina (PC)
C. Fosfocreatina (PC) poate transfera energie prin schimb cu ATP
D. Fosfocreatina (PC) poate aciona ca agent de legtur pentru transferul de energie
E. Fosfocreatina (PC) conine n legtura sa macroergic 13.000 cal/mol
75. Despre glicogen putem spune c:
A. Este hormonul care stimuleaz gluconeogeneza
B. Este mobilizat ca surs energetic n expunerea organismului la frig
C. Este mobilizat prioritar n efortul fizic moderat
D. Este depozitat n special n ficat i muchi
E. Constituie o rezerv energetic de aproximativ 3.000 kcal
76. Alegei afirmaiile corecte:
A. Acizii grai sunt degradai la nivel celular prin reacii chimice de betaoxidare, cu eliberare de energie
B. Acizii grai pot fi utilizai la nivel celular pentru resinteza diferiilor compui lipidici
C. Acizii grai ptrund n celulele nervoase
D. Acizii grai rmn n cantitate mic n plasm (acizii grai liberi)
E. Acizii grai rmn n cantitate mare n plasm

118

77. Alegei afirmaiile corecte legate de lipide:


A. Sunt substane energetice principale
B. Intr n constituia tuturor sistemelor de citomembrane
C. Reprezint precursori ai unor hormoni
D. Formeaz depozite n jurul organelor
E. Nu au rol termoizolator
78. Procesul de sintez a proteinelor utilizeaz aminoacizi:
A. De provenien alimentar
B. Formai n organism din precursori lipidici
C. Formai n organism din precursori glucidici
D. Formai n cursul proceselor de anabolism proteic
E. Rezultai n urma proceselor de catabolism al proteinelor
79. Alegei afirmaiile corecte:
A. Proteinele au rol energetic
B. Proteinele au rol enzimatic
C. Proteinele au rol de transportor al diferitelor substane
D. Proteinele intr n structura esutului osos i cartilaginos
E. Proteinele nu intr n structura esutului osos i cartilaginos
80. Creterea ratei metabolice este influenat de:
A. Hormonii tiroidieni
B. Stimularea simpatic
C. Stimularea parasimpatic
D. Efortul fizic
E. Creterea activitii celulare
81. *Valoarea coeficientului respirator pentru glucoz este:
A. 0,83
B. 1
C. 0,55
D. 1,25
E. 0,75
82. *Coeficientul respirator este raportul dintre:
A. CO2 eliberat i O2 consumat pentru oxidarea unui gram de principiu
alimentar
B. V.I.R. i V.E.R.
C. Carbonul i hidrogenul unui aminoacid
D. Raportul dintre glucidele i lipidele din organism
E. E. Raportul dintre proteinele i lipidele din organism
83. *Valoarea coeficientul respirator pentru aminoacidul alanin este:
A. 1
B. 0,83
C. 1,25
D. 0,55
E. 0,75
84. *Foamea este:
A. Dorina pentru un anumit tip de aliment
B. Senzaia de mplinire a ingestiei de alimente
C. Dorina de alimente
D. Nevoia imperioas de consum de glucide
E. Rezultatul fenomenului de deshidratare
85. *Apetitul reprezint:
A. Contracia de foame de la nivelul stomacului
B. Dorina pentru un anumit tip de aliment
C. Opusul foamei
D. Senzaia de mplinire a ingestiei de alimente
E. Rezultatul fenomenului de deshidratare

119

86. *Saietatea este:


A. Senzaia de mplinire a ingestiei de alimente
B. Senzaia de sete
C. Dorina pentru un anumit aliment
D. Apariia contraciilor de foame la nivelul stomacului
E. Rezultatul deshidratrii
87. *Centrii foamei se gsesc n:
A. Talamus
B. Hipotalamus
C. Cerebel
D. Bulbul rahidian
E. Mezencefal
88. *Centrii saietii se gsesc n:
A. Hipotalamus
B. Talamus
C. Mezencefal
D. Cerebel
E. Mduva spinrii
89. *Rolul cel mai important n senzaia de foame revine:
A. Produilor metabolismului proteic
B. Produilor metabolismului lipidic
C. Produilor metabolismului glucidic
D. Metabolismului energetic
E. Metabolismului bazal
90. *Obezitatea este rezultatul:
A. Aportului excesiv de energie raportat la consum
B. Creterea consumului energetic
C. Aportului excesiv de ap
D. Catabolismului excesiv de lipide
E. Golirii depozitelor nutritive din esuturile organismului
91. *Inaniia duce la:
A. Umplerea n exces a depozitelor nutritive din esuturile organismului
B. Golirea depozitelor nutritive din esuturile organismului
C. Creterea n greutate
D. Creterea depozitelor de glucide
E. Creterea depozitelor de lipide
92. *Vitamina cu rol n hemostaz este:
Vitamina E
A.
Vitamina B12
B.
Vitamina D
C.
Vitamina K
D.
Vitamina C
E.
93. *Scorbutul este:
A. Exces de vitamina C
B. Deficit de vitamina C
C. Exces de vitamina A
D. Deficit de vitamina PP
E. Deficit de vitamina D
94. *Deficitul de vitamina E (tocoferol) duce la:
A. Hemoragii
B. Rahitism
C. Pelagr
D. Anemie
E. Sterilitate
95. *n drojdia de bere se gsete:
A. Vitamina B1 i D

120

B.
C.
D.
E.

Vitamina E
Vitamina PP
Vitamina A
Vitamina C

96. *Riboflavina este:


A. Vitamina C
B. Vitamina B2
C. Vitamina K
D. Vitamina A
E. Vitamina B12
97. *Consecina avitaminozei B12 este:
A. Rahitismul
B. Tulburarea de vedere
C. Beri-beri
D. Sterilitate
E. Anemie
98. *Pelagra este determinat de:
A. Deficitul de vitamin PP
B. Deficit de vitamin D
C. Deficit de vitamin A
D. Consumul crescut de glucoz
E. Deficit de vitamin E
99. *Rahitismul se datoreaz:
A. Deficitului de vitamin K
B. Deficitului de vitamin C
C. Deficitului de vitamin D
D. Deficitului de vitamin B2
E. Deficitului de vitamin A
100. *Vitamina D are rol n:
A. Hemostaz
B. Hematopoiez
C. Metabolismul calciului i fosforului
D. Imunitate
E. Vedere
101. *Compoziia aproximativ a dietei se prezint astfel:
A. 80% glucide, 10% lipide, 10% proteine
B. 50% glucide, 35% lipide, 15% proteine
C. 30% glucide, 55% lipide, 15% proteine
D. 50% glucide, 15% lipide, 35% proteine
E. 15% glucide, 50% lipide, 35% proteine
102. Alegei vitaminele hidrosolubile:
A. Vitamina D
B. Vitamina PP
C. Vitamina C
D. Vitamina A
E. Vitamina E
103. Alegei vitaminele liposolubile:
A. Vitamina B12
B. Vitamina PP
C. Vitamina A
D. Vitamina D
E. Vitamina K
104. Alegei vitaminele care au rol n vedere:
A. Vitamina E
B. Vitamina A

121

C.
D.
E.

Vitamina C
Vitamina B6
Vitamina B2

105. Raia alimentar corespunztoare ine cont de:


A. Tipul de activitate depus
B. Vrst
C. Anotimp
D. Condiii climaterice
E. Senzaia de plenitudine gastric
106. Menionai localizarea centrilor nervoi cu rol n alimentare:
A. Partea inferioar a trunchiului cerebral
B. Partea superioar a trunchiului cerebral
C. Amigdala
D. Cteva arii corticale ale sistemului limbic
E. Mduva spinrii
107. Valoarea metabolismului bazal:
A. Se exprim n funcie de greutate (Kcal/kg/or)
B. Se exprim n funcie de suprafaa corporal (40 kcal/metru
ptrat/or)
C. Variaz n funcie de vrst, sex, tipul activitii
D. Este mai crescut la vrstnici
E. Este mai crescut la sexul masculin
108. Raia alimentar echilibrat trebuie s conin:
A. Substane minerale
B. Substane plastice
C. Hormoni i enzime
D. Substane energetice (glucide i lipide)
E. Substane ce nu pot fi sintetizate n organism (vitamine)
109. Aportul caloric crescut comparativ cu consumul energetic duce la:
A. Instalarea obezitii
B. Depunerea rezervelor lipidice
C. Tulburri majore
D. Inaniie
E. Scderea depozitelor lipidice
110. Inaniia duce la:
A. Instalarea obezitii
B. Creterea depozitelor de glucide
C. Golirea depozitelor de glucide
D. Golirea depozitelor de lipide
E. Golirea depozitelor de proteine

Capitolul XIII. SISTEMUL REPRODUCTOR


1.
A.
B.
C.

Selectai afirmaiile corecte privind aparatul genital feminin:


Are rol n funcia de reproducere
Este alctuit din ovar i glande genitale externe
Este alctuit din ovar, ci genitale i glande genitale externe

122

D.
E.

Cuprinde trompele uterine i uterul


Include vaginul i cile genitale

2.
A.
B.
C.
D.
E.

Ovarul:
Este un organ unic
Este un organ pereche
Are funcie numai exocrin
Are funcie numai endocrin
Are funcie mixt

3.
A.
B.
C.
D.
E.

Ovarul:
Secret hormoni: estrogeni
Secret hormoni: estrogeni i progesteron
Are forma unui ovoid turtit
Cntresc 6-8 grame
Au diametrul mai mic de 3-5 cm

4.
A.
B.
C.
D.
E.

Privind faa lateral a ovarului:


Se afl pe peretele lateral al cavitii pelviene
Ocup fosa ovarian
Este acoperit de pavilionul trompei
Are ligamente
Este una din cele dou fee ale ovarului

5.
A.
B.
C.
D.
E.

Privind structura ovarului, selectai afirmaiile adevrate:


La suprafa este acoperit de un epiteliu stratificat
La suprafa este acoperit de un epiteliu simplu
Sub epiteliu se afl un nveli conjunctiv: albuginee
Parenchimul este format din medular
Parenchimul este format din medular i cortical

6.
A.
B.
C.
D.
E.

Privind structura ovarului selectai afirmaiile adevrate:


Zona medular conine vase sangvine
Zona medular conine vase sangvine, limfatice i fibre nervoase vegetative
Zona cortical conine foliculii ovarieni
Zona medular conine foliculii ovarieni
Niciun rspuns nu este corect

7.
A.
B.
C.
D.
E.

Foliculii ovarieni:
Pot fi primordiali, primari, secundari i maturi
Se gsesc n zona medular
Se gsesc n zona cortical
Un folicul secundar devine folicul matur
Se afl n diferite stadii de evoluie

8.
A.
B.
C.
D.
E.

Eliminarea ovocitului:
Prin ovulaie
Prin fecundaie
Are loc n a 14-a zi a ciclului
Dup eliminarea lui, foliculul ovarian matur se transform n corp galben
Dup eliminarea lui, foliculul ovarian matur se transform n corp alb

9.
A.
B.
C.
D.
E.

Vascularizaia ovarului este asigurat de:


Artera ovarian i o ramur ovarian din artera uterin
Vena ovarian dreapt care se vars n vena cav inferioar
Vena ovarian dreapt care se vars n vena renal stng
Vena ovarian stng care se vars n vena renal stng
Artera ovarian, ramur a arterei iliace externe

10.
A.
B.
C.
D.
E.

Trompele uterine:
Sunt dou conducte musculo-membranoase
Comunic cu uterul prin orificii numite ostii uterine
Au o lungime de 14-19 cm
Se deschid n cavitatea abdominal prin extremitatea lateral
Se deschid n cavitatea abdominal prin ostii uterine

123

11.
A.
B.
C.
D.
E.

Uterul:
Este situat n cavitatea pelvian
Este un organ cavitar, musculos i impar
Este un organ pereche
Este interpus ntre trompele uterine i vulv
Este interpus ntre trompele uterine i vagin

12.
A.
B.
C.
D.
E.

Selectai afirmaiile corecte privind uterul:


Prezint corp, col i istmul uterin
Prezint la exterior endometrul
Prezint la exterior perimetrul, numai la nivelul corpului uterin
Tunica muscular numit miometru cptuete cavitatea uterin
Endometrul este considerat stratul funcional al uterului

13.
A.
B.
C.
D.
E.

Vaginul:
Este conduct musculo-conjunctiv
Are o lungime de 7-9 cm
Este situat lateral i impar
Prin extremitatea superioar se deschide n vestibulul vaginal
Prin extremitatea superioar se inser pe colul uterin

14.
A.
B.
C.
D.
E.

Selectai afirmaiile corecte privind structura vaginului:


Prezint la exterior un strat muscular format din fibre netede
Prezint la exterior un strat muscular format din fibre striate
Prezint la interior o mucoas format dintr-un epiteliu pavimentos stratificat
Prezint la interior o mucoas format dintr-un epiteliu simplu
Prezint endometru

15.
A.
B.
C.
D.
E.

Vulva:
Este un organ genital extern
Este un organ genital intern
Are forma unei fante alungite n sens sagital
Are forma unei fante alungite n sens transversal
Este mrginit lateral de ctre dou repliuri cutanate

16.
A.
B.
C.
D.
E.

Selectai afirmaiile corecte privind vulva:


Dou labii mari i dou labii mici
Bulbii vestibulari sunt situai la baza labiilor mari
Muntele pubian se afl n partea posterioar a labiilor mari
n vestibulul vaginal se deschide anterior uretra
n vestibulul vaginal se deschide posterior vaginul

17.
A.
B.
C.
D.
E.

Glanda mamar:
Este o gland pereche
Este situat pe peretele toracic anterior, n intervalul dintre coastele III VII
Asigur secreia de lapte
Este sediul a numeroase procese patologice
Niciun rspuns nu este corect

18.
A.
B.
C.
D.
E.

*Aparatul genital masculin este format din:


Testicule i organe genitale externe
Testicule, conducte spermatice, prostat
Testicule, conducte spermatice, prostat, glande bulbouretrale i organe genitale externe
Prostat i conducte spermatice
Glande bulbouretrale i organe genitale externe

19.
A.
B.
C.
D.
E.

Testiculul:
Este glanda genital masculin
Are o greutate de aproximativ 25 de grame
Are forma unui ovoid turtit transversal
Are funcie numai n spermatogenez
i este anexat epididimul

20. Selectai afirmaiile corecte cu privire la structura testiculului:


A. Prezint la suprafa albugineea
B. Parenchimul testicular este strbtut de albuginee

124

C.
D.
E.

Parenchimul testicular este mprit n lobuli testiculari


Conine 400-500 de lobuli
Conine canalul epididimar care se continu cu canalul deferent

21.
A.
B.
C.
D.
E.

Tubii seminiferi contori:


Sunt continuai de tubii drepi
Se deschid n reeaua testicular
Reprezint ultimul segment al cilor spermatice
Se gsesc la exteriorul lobulilor testiculului
Sunt n numr de 3-5

22.
A.
B.
C.
D.
E.

*Privind cile spermatice:


Sunt conducte de eliminare numai a spermiilor
Sunt conducte de eliminare a spermiilor i a lichidului spermatic
Cile intratesticulare sunt reprezentate de reeaua testicular
Cile extratesticulare sunt canalele eferente i canalul deferent
Cile extratesticulare sunt canalele eferente, canalul deferent i canalul ejaculator

23.
A.
B.
C.
D.
E.

Vezicula seminal:
Este un organ unic
Este un organ pereche
Este situat sub prostat
Are rol secretor
Are o lungime de 4-5 cm i o lime de 2 cm

24.
A.
B.
C.
D.
E.

Prostata:
Este un organ glandular endocrin
Este un organ glandular exocrin
Este situat deasupra vezicii urinare
Vascularizaia arterial este asigurat de artera prostatic, ramur din Artera iliac intern
Vascularizaia arterial este asigurat de artera prostatic, ramur din Artera iliac extern

25.
A.
B.
C.
D.
E.

Selectai afirmaiile corecte cu privire la penis:


Este format din rdcin i corp
Corpul prezint la extremitatea anterioar glandul
Organele erectile sunt reprezentate de un corp cavernos i doi corpi spongioi
Organele erectile sunt reprezentate de doi corpi cavernoi i un corp spongios
Vascularizaia este asigurat de ramuri din vena ruinoas extern

26.
A.
B.
C.
D.
E.

*Testiculul i ovarul sunt:


Glande mixte
Doar glande endocrine
Doar glande exocrine
Sunt hormoni
Sunt vase sanguine

27.
A.
B.
C.
D.
E.

*Activitatea testiculului i ovarului devine evident:


La vrsta de 2-3 ani
La 50-70 de ani
La pubertate
La nou-nscut
Peste 70 de ani

28.
A.
B.
C.
D.
E.

*Ovarul prezint:
Dubl activitate: formarea foliculilor maturi i ovulaia
Doar formarea foliculilor mature, ovulaia fiind produs de testicul
Doar ovulaia, formarea foliculilor mature fiind produs de testicul
Dubl activitate: secreia de FSH i spermatogenez
Secreia de testosteron i funcia spermatogenic

29.
A.
B.
C.
D.

*Fiecare ovar conine la natere:


300-400 foliculi primordiali
Cteva sute de mii de foliculi primordiali
20-30 de foliculi primordiali
Cte un folicul primordial fiecare

125

E.

100-200 de foliculi primordiali

30.
A.
B.
C.
D.
E.

*Precizai care este durata medie a unui ciclu genital la femeie:


2 luni
10 zile
1 an
28 de zile
15 zile

31.
A.
B.
C.
D.
E.

*Perioada preovulatorie a ciclului ovarian dureaz:


Din ziua a 15-a pn n prima zi a menstruaiei
Din ziua 1 pn n ziua a 14-a ciclului
Din ziua a 3-a pn n ziua a 5-a a ciclului
Din ziua a 10-a pn n ziua a 28-a a ciclului
24-48 de ore

32.
A.
B.
C.
D.
E.

*Perioada postovulatorie a ciclului ovarian se ntinde:


Din ziua 1 pn n ziua a 14-a a ciclului
Din ziua a 10-a pn n ultima zi a menstruaiei
Din ziua a 2-a pn n ziua a 7-a a ciclului
Din ziua a 10-a pn n ziua a 13-a a ciclului
Din ziua a 15-a pn n prima zi a menstruaiei

33.
A.
B.
C.
D.
E.

*Ovulaia are loc:


n ziua 1 a ciclului ovarian
n a 10-a zi a ciclului ovarian
n a 5-a zi a ciclului ovarian
n a 14-a zi a ciclului ovarian
n a 28-a zi a ciclului ovarian

34.
A.
B.
C.
D.
E.

*Ovulaia i formarea corpului galben sunt stimulate de:


FSH
STH
LH
ACTH
Prolactina

35.
A.
B.
C.
D.
E.

*Dac fecundaia nu a avut loc, ovulul se elimin n ziua:


A 19-a zi, a 20-a zi a ciclului
A 26-a zi a ciclului
A 3-a zi a ciclului
A 5-a zi, a 6-a zi a ciclului
A 10-a zi a ciclului

36.
A.
B.
C.
D.
E.

*Ovulul rmne viabil i capabil de a fi fecundat nu mai mult de:


2 sptmni
10 zile
24 de ore dup ce a fost expulzat din ovar
2 ore
72 de ore

37.
A.
B.
C.
D.
E.

*Hormonii androgeni al cror reprezentant principal este testosteronul sunt secretai de:
Hipofiza
Ovar
Celulele interstiiale testiculare Leydig
Glandele suprarenale
Pancreasul endocrin

38.
A.
B.
C.
D.
E.

Ciclul ovarian este nsoit de modificri la nivelul:


Testiculului
Uterului
Vaginului
Glandelor mamare
Prostatei

126

39.
A.
B.
C.
D.
E.

Aciunea estrogenilor este de a stimuli dezvoltarea:


Organelor genitale feminine
Mucoasei uterine
Glandelor mamare
Apariia i dezvoltarea caracterelor sexuale secundare la femeie, precum i comportamentul sexual feminin
Organelor genitale masculine

40.
A.
B.
C.
D.
E.

Hormonii sexuali feminini sunt:


STH
FSH
Estrogen
Progesteron
Testosteron

41.
A.
B.
C.
D.
E.

Corpul galben secret:


LH
Hormoni estrogeni
FSH
Prolactina
Progesteron

42.
A.
B.
C.
D.
E.

Secreia corpului galben este stimulat de:


STH
LH
Prolactina
FSH
ACTH

43.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


Activitatea corpului galben nefecundat se prelungete cu 3 luni
Corpul galben nefecundat involueaz dup 10 zile
Corpul galben nefecundat se transform n corp alb
Dac ovulul a fost fecundat, activitatea corpului galben se prelungete cu nc 3 luni
Dac ovulul a fost fecundat, se transform n corp alb

44.
A.
B.
C.
D.
E.

Precizai afirmaiile urmtoare:


n timpul sarcinii corticosuprarenala i placenta secret estrogen i progesteron
n timpul sarcinii corticosuprarenala i placenta secret FSH
Reglarea secreiei ovariene se face prin feedback negativ hipotalamo hipofizo-ovarian
Cauza menopauzei o reprezint epuizarea ovarelor
La 40-50 de ani ciclurile sexuale ale femeii devin neregulate i la multe dintre ele ovulaia nu se produce

45.
A.
B.
C.
D.
E.

Testiculul ndeplinete n organism urmtoarele funcii:


Funcia spermatogenetic
Funcia endocrin
De formare a foliculilor maturi
Ovulaia
De secreie a progesteronului

46.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


Funcia spermatogenic este funcia endocrin a testiculului
Funcia spermatogenic are loc la nivelul tubului seminifer ncepnd cu pubertatea
Spermiile (spermatozoizi) se nmagazineaz n epididim
Spermiile (spermatozoizi) ii menin fertilitatea aproximativ 1 lun i sunt eliminate prin ejaculare
Spermiile (spermatozoizi) ii menin fertilitatea aproximativ 1 zi i sunt eliminai direct n snge

47.
A.
B.
C.
D.
E.

Sperma ejaculat n cursul actului sexual masculin este alctuit din lichidele provenite din:
Canalele ependimar i deferent
Veziculele seminale
Glanda prostatica i glandele mucoase
Glanda lacrimal
Ovar, uter i vagin

48. Testosteronul:
A. Este un hormon lipidic

127

B.
C.
D.
E.

Este un hormon protidic


Are structur sterolic
Aciunea sa const n stimularea creterii organelor genital masculine i apariia caracterelor sexuale secundare la
brbat
Este un puternic anabolizant proteic

49.
A.
B.
C.
D.
E.

Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


Spermiile (spermatozoizii) sunt celule haploide
Spermiile (spermatozoizii) sunt celule diploide
Celulele primordiale spermatogoniile- sunt celule haploide
Celulele primordiale spermatogoniile- sunt celule diploide
Procesul de spermatogenez se desfoar n mai multe etape de diviziune ecuaional i apoi reducional

50.
A.
B.
C.
D.
E.

Precizai care afirmaii sunt adevrate:


Reglarea secreiei de testosteron se face printr-un mecanism de feedback negativ sub influena LH hipofizar
Reglarea secreiei de testosteron se face printr-un mecanism de feedback pozitiv sub influena FSH i prolactinei
Hipersecreia de testosteron duce la pubertate precoce
Hiposecreia de testosteron duce la infantilism genital
Testosteronul este un puternic catabolizant proteic

Capitolul XIV. SARCINA I NATEREA


1. Noiunea de reproducere, la om:

128

A. Cuprinde procese care au rezultat fecundarea ovulului de ctre spermatozoid


B. Cuprinde procese care au rezultat fecundarea ovulului de ctre spermatozoizi
C. Formarea produsului de concepie
D. Creterea i dezvoltarea produsului de concepie sunt asigurate de organismul matern
E. Niciun rspuns nu este corect
2. Privind fecundaia:
A. Este intern
B. Are loc la nivelul vaginului
C. Se manifest comportamentul sexual care are o bogat ncrctur afectiv-emoional
D. Are loc la nivelul trompelor uterine
E. Prin actul sexual, spermatozoizii sunt introdui direct n uter
3. n procesul de fecundare a ovulului uman:
A. Este necesar un singur spermatozoid
B. Dup ptrunderea n ovul, corpul spermatozoidului ii mrete rapid volumul
C. Dup ptrunderea n ovul, capul spermatozoidului ii mrete rapid volumul
D. Din pronucleul masculin se formeaza 56 de cromozomi
E. Toate afirmaiile sunt adevrate
4. *Privind determinarea sexului copilului:
A. Conteaz pronucleul masculin
B. Conteaz tipul de spermie care fecundeaz ovulul
C. Nu conteaz tipul de spermie care fecundeaz ovulul
D. Conteaz tipul autozomilor spermiei
E. Conteaz cromozomul X
5. Selectai afirmaiile corecte privind naterea:
A. Const n expulzia produsului de concepie ajuns la termen
B. Se realizeaz dup aproximativ 250 de zile de gestaie
C. Este consecina contraciilor uterine
D. Este coordonat umoral i nervos
E. Se realizeaz i cu participarea musculaturii peretelui abdominal
6. Selectai afirmaiile corecte privind lactaia:
A. Prolactina favorizeaz secreia laptelui
B. Intervin estrogenii i progesteronul, eseniali pentru dezvoltarea anatomic prealabil a snilor
C. Intervine numai progesteronul, esenial pentru dezvoltarea anatomic prealabil a snilor
D. Estrogenii i progesteronul favorizeaz secreia laptelui
E. Oxitocina inhib secreia laptelui
7. Privind laptele matern:
A. Este secretat n alveolele snilor
B. Curge continuu prin mameloane
C. Trebuie ejectat n ducte pentru a face posibil alptarea
D. Este secretat sub aciunea oxitocinei
E. Este ejectat n ducte numai prin combinaia de reflexe neurogene

Capitolul XIV. ORGANISMUL - UN TOT UNITAR


1. Homeostazia:
A. Reprezint mecanisme de reglare care determin meninerea unor constante ale mediului intern i funciile vitale
B. Reprezint mecanisme de reglare care determin meninerea unor constante dinamice ale mediului intern i funciile
vitale
C. Este realizat de ctre efectori pe baza informaiilor primite de la receptori ai mediului intern
D. Este realizat de ctre efectori pe baza informaiilor primite de la receptori ai mediului extern
E. Este realizat de ctre receptori pe baza informaiilor primite de la efectori ai mediului intern
2. Reglarea se face:
A. Prin bucle de feedback

129

B. Nervos sau umoral


C. Prin efectori antagonici
D. Ca urmare a interaciunii receptor-efector
E. Nici una din afirmaii nu este corect
3.*Homeostazia se realizeaz de ctre:
A. Sistemul nervos i analizatori
B. Sistemul nervos i endocrin
C. Sistemul endocrin i sistemul digestiv
D. Sistemul nervos i sistemul digestiv
E. Sistemul umoral i sistemul nervos
4. *Frecvena cardiac medie este de:
A. 70-75 bti/min.
B. 65-70 bti/min.
C. 50-65 bti/min.
D. 60-65 bti/min.
E. 75-90 bti/min.
5. *Debitul cardiac de repaus:
A. Este de 3 l/min
B. Este de 4 l/min
C. Este de 5 l/min
D. Este de 2 l/min
E. Este de 6 l/min
6. *Valorile medii ale presiunii arteriale sunt:
A. Presiunea arterial minim de 70 mm Hg i presiunea arterial maxim de 120 mm Hg
B. Presiunea arterial minim de 80 mm Hg i presiunea arterial maxim de 120 mm Hg
C. Presiunea arterial minim de 80 mm Hg i presiunea arterial maxim de 130 mm Hg
D. Presiunea arterial minim de 70 mm Hg i presiunea arterial maxim de 130 mm Hg
E. Presiunea arterial minim de 80 mm Hg i presiunea arterial maxim de 140 mm Hg
7. *Valoarea medie a hemoglobinei la brbai este de:
A. 13,8 17,2 g/dl
B. 13,8 18,2 g/dl
C. 12,8 17,2 g/dl
D. 12,8 18,2 g/dl
E. 14,8 18,2 g/dl

8. *Valoarea medie a hematocritului la femei este de:


A. 34-45%
B. 35-45%
C. 35-45%
D. 31-41%
E. 35-46%
9. *Formula leucocitar este alctuit din:
A. Granulocite i monocite
B. Granulocite i limfocite
C. Granulocite i agranulocite
D. Neutrofile i monocite
E. Bazofile i limfocite
10. *Valoarea medie a pH-ului sangvin este de:
A. 7,36-7,42
B. 7,38-7,44
C. 7,36-7,44
D. 7,38-7,42
E. 7,38-7,46

130

11. *Valoarea medie a glicemiei este de:


A. 70- 120 mg/dl
B. 65- 130 mg/dl
C. 65- 110 mg/dl
D. 65- 150 mg/dl
E. 70- 140 mg/dl
12. *Valoarea medie a colesterolului total este:
A. <200 mg/dl
B. <400 mg/dl
C. 600 mg/dl
D. >200 mg/dl
E. >400 mg/dl

Cap. I.
1.ACDE, 2.ABC, 3.BC, 4.BCE, 5.ADE, 6.AE, 7.ADE, 8.ABD, 9.DE, 10.BC, 11.DE, 12.ADE, 13.B, 14.AC, 15.BCD,
16.CD, 17.C, 18.ACD, 19.BD, 20.C, 21.ABC, 22.AB, 23.AC, 24.BD, 25.BD, 26.BCE, 27.BE, 28.ABCE, 29.C, 30.CE, 31.E,
32.BCE, 33.ABCD, 34.DE, 35.CDE, 36.ACD, 37.BD, 38.ABC, 39.AD, 40.BD, 41.ABD, 42.BCE, 43.ADE, 44.AD,
45.ACE, 46.ACDE, 47.ABD, 48.B, 49.B, 50.ADE, 51.BDE, 52.DE, 53.ABE, 54.ABD, 55.AC, 56.BDE, 57.ACE, 58.A,
59.BE, 60.BCE.
Cap. II.
1.ACDE, 2.ACD, 3.BD, 4.ABD, 5.C, 6.B, 7.AD, 8.C, 9.AD, 10.E, 11.B, 12.E, 13.ACD, 14.BD, 15.DE, 16.A, 17.ACDE,
18.AD, 19.BE, 20.CE, 21.BD, 22.D, 23.ACD, 24.ADE, 25.ADE, 26.CE, 27.ADE, 28.BC, 29.E, 30.ACD, 31.DE,
32.ADE,33.A BCD, 34.C, 35.DE, 36.B, 37.BDE, 38.AE, 39.D, 40.ACD.
Cap. III.

131

1. C, 2. B, 3. B, 4. BCD, 5. AC, 6. E, 7. BCDE, 8. A, 9. ABCD, 10. ACD, 11. BC, 12. ABC, 13. BCDE, 14. D, 15.
ABE, 16. BCD, 17. C, 18. ABD, 19. E, 20. ABCD, 21. B, 22. ABCD, 23. AC, 24. AB, 25. ABC, 26. CD, 27. ABCD,
28. BCE, 29. ACE, 30. BC, 31. ABCD, 32. ACD, 33. C, 34. AB, 35. C, 36. D, 37. BC, 38. ACE, 39. BD, 40. CD, 41.
AC, 42. D, 43. BC, 44. ABCE, 45. C, 46. BE, 47. D, 48. B, 49. ABCD, 50. CDE, 51. ACDE, 52. AB, 53. E, 54. D,
55. C, 56. AE, 57. ABCD, 58. BC, 59. BC, 60. AE, 61. ABCD, 62. DE, 63. AD, 64. BCDE, 65. AE, 66. E, 67. ABCD,
68. CD, 69. C, 70. A, 71. BC, 72. CDE, 73. D, 74. AB, 75. E, 76. AE, 77. BCE, 78. ABCD, 79. ABCE, 80. ABDE,
81. AE, 82. ABDE, 83. AD, 84. BCDE, 85. BCD, 86. E, 87. ACD, 88. BCE, 89. ACDE, 90. ABD, 91. AC, 92. BE, 93.
ABD, 94. ADE, 95. ABE, 96. AB, 97. ABCD, 98. E, 99.BCD, 100.BD, 101.BDE, 102.CE, 103.D, 104.BC, 105.ABCE,
106.E, 107.CD, 108.ACE, 109.BE, 110.AC, 111.ABDE, 112.ABE, 113.A, 114.ACE, 115.BCD, 116.ACDE, 117.AC,
118.BDE, 119.BD, 120.C, 121.BDE, 122.ADE, 123. ABD, 124. BCE, 125.ACE, 126.CD, 127.ABD, 128.ABE, 129.CE,
130ACE, 131. BCE, 132.BE, 133. ACD, 134.CD, 135.DE, 136.A, 137.BCE, 138.AE, 139.ACE, 140.B
Cap. IV.
1.ACD, 2.AD, 3.ACE, 4.BCDE, 5.ADE, 6.D, 7.A, 8.B, 9.ABCD, 10.ABCE, 11.BCD, 12ABCD, 13.B, 14.D, 15.A, 16.ABC,
17.ACE, 18.BCDE, 19.B, 20.AD, 21.CE, 22.ABD, 23.ABC, 24.B, 25.BE, 26.ABD, 27.B, 28.ABDE, 29.C, 30.ACDE, 31.B,
32.E, 33.AC, 34.D, 35.BCD, 36.D, 37.ABDE, 38.D, 39.A, 40.AC, 41.B, 42.AB, 43.ACE, 44.BD, 45.ABE, 46.ABC, 47.A,
48.D, 49.C, 50.BCE, 51.CD, 52.ABCD, 53.BCDE, 54.BCD, 55.AE, 56.B, 57.A, 58.AC, 59.BCE, 60.ABCE, 61.ACD, 62.B,
63.DE, 64.ABD, 65.CD, 66.C, 67.ABC, 68.ABCD, 69.C, 70.ABC, 71.B, 72.D, 73.B, 74.BC, 75.B, 76.ABCD, 77.CD,
78.AD, 79.AC, 80.CDE, 81.DE, 82.AE, 83.ACE, 84.BE, 85.BE, 86.BE, 87.AD, 88.BCD, 89.BCE, 90.BC, 91.D, 92.AC,
93.BC, 94.DE, 95.ABE, 96.AE, 97.DE, 98.BCD, 99.BE, 100E.

Cap. V.
1.ABD, 2.AD, 3.E, 4.BE, 5.ACDE, 6.C. 7.CDE, 8.CDE, 9.D, 10.CD, 11.BCE, 12.CE, 13.BD, 14.AD, 15.BCD, 16.BCD,
17.BC, 18.C, 19.DE, 20.ABD, 21.E, 22.AC, 23.B, 24.AC, 25.ABCE, 26.D, 27.AB, 28.ABCE, 29.B, 30.ABDE, 31.BC,
32.BCDE, 33.ABD, 34.B, 35.ABC, 36.CE, 37.ACD, 38.CE, 39.CD, 40.BCE, 41.ABC, 42.ACD, 43.BCD, 44.C, 45.BC,
46.ABE, 47.BCD, 48.B, 49.BC, 50.ABDE, 51.ABCD, 52.BCE, 53.ACDE, 54.AD, 55.BC, 56.ABE, 57.ADE, 58.ABD,
59.BD, 60.BD, 61.CD, 62.BCE, 63.BE, 64.BCE, 65.ABE.
Cap. VI.
1.BCE, 2.ABCE, 3.BE, 4.BCE, 5.B, 6.ACD, 7.BCE, 8.A, 9.BD, 10.ACD, 11.BCE, 12.BCE, 13.B, 14.ADE, 15.ABC,
16.BCE, 17.BC, 18.ABD, 19.AB, 20.BCE, 21.ABE, 22.C, 23.BC, 24.BD, 25.BCDE, 26.AB, 27.ACDE, 28.ABC, 29.BCE,
30.DE, 31.AD, 32.ABC, 33.ACDE, 34.BD, 35.CD, 36.ABDE, 37.ADE, 38.BCD, 39.ABCE, 40.BD, 41.ACDE, 42.BCDE,
43.AD, 44.ABDE, 45.ABC, 46.AD, 47.BE, 48.CD, 49.ACE, 50.BC, 51.AD, 52.ABC, 53.BDE, 54.ABCD, 55.B, 56.CDE,
57.BDE, 58.ABE, 59.BCE, 60.ABCD, 61. ABD, 62.A, 63.A, 64.AC, 65.AC, 66.AB, 67.BCE, 68.ACD, 69.E, 70.BCDE,
71.A, 72.ACE, 73.ABDE, 74.CD, 75.BE, 76.AB, 77.AC.

132

Cap. VII.
1.ACD, 2.ADE, 3.ABD, 4.CDE, 5.ACE, 6.CDE, 7.ACE, 8.AC, 9.AB, 10.ABCD, 11.BCE, 12.DE, 13.CE, 14.B, 15.ABD,
16.ADE, 17.ABE, 18.BE, 19.B, 20.ACD, 21.ACDE, 22.ACDE, 23.CD, 24.AD, 25.BCE, 26.ABC, 27.AD, 28.BE, 29.ACDE,
30.ADE, 31.ABCE, 32.BE, 33.BD, 34.CE, 35.E, 36.AC, 37.E, 38.ACDE, 39.BC, 40.ABE, 41.BE, 42.BCE, 43.ACE, 44.BD,
45.BE, 46.AB, 47.AC, 48.ACD, 49.B, 50.CD, 51.AB, 52.BC, 53.BE, 54.AB, 55.AE.
Cap. VIII.
1.CDE, 2.A, 3.ADE, 4.ABDE, 5.B, 6.BCD, 7.D, 8.ABE, 9.CE. 10.AB, 11.AC, 12.CE, 13.ABD, 14.AB, 15.ADE, 16.BE,
17.CD, 18.ADE, 19.BCD, 20.BDE, 21.CDE, 22.BE, 23.ABC, 24.ABCE, 25.BCE, 26.AC, 27.ABDE, 28.ABE, 29.BDE,
30.BCD, 31.CDE, 32.B, 33.ABCD, 34.CDE, 35.ABCE, 36.BCE, 37.BCD, 38.BC, 39.D, 40.ACDE, 41.ABD, 42.CD,
43.ABCD, 44.ABC, 45.AD, 46.ACE, 47.BCE, 48. ABD, 49.BDE, 50.BCE, 51.BE, 52.ACE, 53.AC, 54.ADE, 55.BE,
56.ACD, 57.AB, 58.CD, 59.BCD, 60.AD, 61.ACD, 62.BCE, 63.ABCD, 64.BCE, 65.ACD, 66.BDE, 67.ABE, 68.BCE,
69.CD, 70.ACD, 71.CE, 72.ACE, 73.AB, 74.ACE, 75.ABD, 76.AD, 77.BCE, 78. CE, 79.AC, 80.CD, 81.ACE, 82.AC,
83.AB, 84.AD, 85.AD, 86.DE, 87.ADE, 88.AB, 89.ADE, 90.AE, 91.BCD, 92.E, 93.BD, 94.BCDE, 95.BDE, 96.ABCE,
97.ABC, 98.ACD, 99.ABC, 100.ACD.

Cap. IX.
1.C, 2.ABCD 3.C 4.D 5.ABCD 6.AB 7.ABCE 8.ABCD 9.BCDE 10.BCD 11.AC 12.ABC 13.AB 14.BCD 15.ABCE
16.AB 17.BD 18.C 19.A 20.A 21.A 22.ACD 23.ABD 24.ABE 25.ABD 26.AB 27.ABD 28.AB 29.ABE 30.ABCD
31.ABCD 32.ABCD 33.A 34.C 35.ABCD 36.A 37.ABCD 38.AB 39.AB 40.AB 41.ABC 42.ABCD 43.ABCD
44.ABCD 45.ABD 46.ABCD 47.AB 48.ABC 49.A 50.A 51.ABCD 52.ABC 53.ABCD 54.ABCD 55.ABCD
56.ABCD 57.ABC 58.ABCE 59.C 60.ABDE 61.AC 62.BCE 63.ABC 64.ABC 65.ABE 66.A 67.ABDE 68.ABDE
69.ABC 70.BCDE 71.AC 72.ABC 73.A 74.A 75.B 76.ABC 77.C 78.BCD 79.ABD 80.A 81.BCD 82.ABE 83.AB
84.AB 85.CD 86.DE 87.ABC 88.ABE 89.AB 90.A 91.ABC 92.ABCD 93.ABCD 94.ABD 95.A 96.D 97.ABD
98.CD, 99.BC, 100.CE, 101.ACE, 102.BDE, 103.ABCE, 104.CD, 105.ABC, 106.BD, 107.BD, 108.ADE, 109.CE,
110.ADE, 111.AE, 112.D, 113.BE, 114.DE, 115.ACD, 116.DE, 117.ABCE, 118.CD, 119.CD, 120.CE, 121.BD, 122.D,
123.CE, 124.BD, 125.BD, 126.ABC, 127. AD, 128.AB, 129.ABDE, 130.ABD, 131.BDE, 132.BCD, 133.E, 134. ACE,
135.BCE, 136.BE, 137.BC, 138.ACE, 139.AE, 140.CE, 141.E, 142.BE, 143.ACD, 144.BCD, 145.ABD, 146.ACD,
147.CDE, 148.ACD, 149.ABD, 150.ABE.

Cap. X.

133

1. ABE 2.ABCD 3.ABE 4.ABC 5.ABDE 6.ABC 7.ACE 8.ABCD 9.ABCD 10.ABDE 11.BCE 12.ABD 13.AB
14.ACE 15.AC 16.ACE 17.ACD 18.AE 19.ACD 20.ABD 21.ACE 22.AC 23.ABCD 24.ABC 25.ABD 26.AB
27.AB 28.BC 29.AB 30.ABE 31.BCE 32.AD 33.ACD 34.BCD 35.ABD 36.AC 37.BDE 38.ACD 39.BC 40.ABCD
41.E 42.B 43.C 44.D 45.BDE 46.AD 47.ABC 48.ABE 49.ABC, 50.AD, 51.CDE, 52.CDE, 53.AC, 54.BCE, 55.BE,
56.AE, 57.BD, 58.BCD, 59.ADE, 60.BCE, 61.A, 62.BD, 63.BC.
Cap. XI.
1.AB 2.ABCD 3.ACD 4.ABCD 5.ABCE 6.AC 7.BCE 8.ACE 9.ABCE 10.ACD 11.BCD 12.A 13.B 14.BCE 15.AC
16.BCE 17.BCD 18.A 19.ABDE 20.ACE 21.ACE 22.ACD 23.BCD 24.ABCE 25.BCD 26.ACD 27.BCE 28.AC
29.BCD 30.ABD 31.BDE 32.ABE 33.ABDE 34.BCD 35.ABC 36.ACD 37.ABD, 38.CD, 39.ABD, 40.ACD, 41.AC,
42.CDE, 43.ACE, 44.CDE, 45.BD.
Cap. XII.
1.BCE, 2.ACD, 3.C, 4.AE, 5.AC, 6.E, 7.AC, 8.DE, 9.C, 10.B, 11.BCE, 12.AC, 13.ABCD, 14.ACD, 15.B, 16.BDE, 17.D,
18.B, 19.BCE, 20.BD, 21.BD, 22.B, 23.E, 24.ACD, 25.ABCD, 26.A, 27.AD, 28.ABCD, 29.E, 30.ABCD, 31.A, 32.C, 33.B,
34.B, 35.C, 36.D, 37.E, 38.C, 39.D, 40.A, 41.A, 42.E, 43.B, 44.A, 45.B, 46.ACDE, 47.BCE, 48.BC, 49.ABC, 50.AB,
51.BC, 52.ABC, 53.ACE, 54.BDE, 55.ACD, 56.CD, 57.ADE, 58.ACD, 59.ABDE, 60. BD, 61.AC, 62.BC, 63.ACE, 64.BD,
65.ABC, 66.ABC, 67.AB, 68.ACD, 69.ACE, 70. AE, 71.CD, 72.ABCD, 73.ACD, 74.ACE, 75.BCDE, 76.ABD, 77.ABCD,
78.ABCE, 79.ABCD, 80.ABDE, 81.B, 82.A, 83.B, 84.C, 85.B, 86.A, 87.B, 88.A, 89.B, 90.A, 91.B, 92.D, 93.B, 94.E, 95.A,
96.B, 97.E, 98.A, 99.C, 100.C, 101.B, 102.BC, 103.CDE, 104.BE, 105.ABCD, 106.ACD, 107.ABCE, 108.ABDE,
109.ABC.110.CDE.

Cap. XIII.
1.AC, 2. BE, 3. BCD, 4. ABE, 5. BCE, 6. BC, 7. ACDE, 8. ACD, 9. ABD, 10. ABD, 11. ABE, 12. ACE, 13. ABE, 14. AC,
15. ACE, 16. ABDE, 17. ABCD, 18. C, 19. ABCE, 20. ACE, 21. AB, 22. B, 23. BDE, 24. BD, 25. ABD, 26. A, 27. C, 28. A,
29. B, 30. D, 31. B, 32. E, 33. D, 34. C, 35. A, 36. C, 37. C, 38. BCD, 39. ABCD, 40. CD, 41. BE, 42. BC, 43. BCD, 44.
ACDE, 45. AB, 46. BCD, 47. ABC, 48.ACDE, 49.ADE, 50.ACD
Cap. XIV.
1.ACD, 2.ACD, 3.AC, 4.B, 5.ACDE, 6.AB, 7.ACD
Cap. XV.
1.BC, 2. ABCD, 3.B, 4.A, 5.C, 6.B, 7.A, 8.E, 9.C, 10.D, 11.C, 12. A

134