Sunteți pe pagina 1din 391

Disciplina Anatomie a UMF Carol Davila

Bucuresti

Coordonatori
Asist. Univ. Dr. Cosmin Panu

Asist. Univ. Dr. Bogdan Diaconescu

Manual de pregatire pentru admitere n


nvaamntul superior medical
Biologie
2015
Prof. Univ. Dr. Ioana Anca Bdru
Prof. Univ. Dr. Dumitru Ferechide
Conf. Univ. Dr. Romic Cergan
Conf. Univ. Dr. Florin Drghia
Conf. Univ. Dr. Ioana Raluca Papacocea
Conf. Univ. Dr. Ctlina Ciornei
ef Lucrri Dr. Vasilica Bauic
ef Lucrri Dr. Mihaela Banu
ef Lucrri Dr. Constantin Cruntu
ef Lucrri Dr. Bogdan Cristea
ef Lucrri Dr. Mihaly Enyedi
ef Lucrri Dr. Mircea Lupuoru
ef Lucrri Dr. Adrian Tulin
Asist. Univ. Dr. Bratu Matei Rzvan
Asist. Univ. Dr. Ioan Bulescu
Asist. Univ. Dr. Ionu-Bogdan Diaconescu
Asist. Univ. Dr. Alina Drghia

Asist. Univ. Dr. Octavian Enciu


Asist. Univ. Dr. Tudor Marinescu
Asist. Univ. Dr. Daniela Mihalea
Asist. Univ. Dr. Octavian Munteanu
Asist. Univ. Dr. Ruxandra Negoi
Asist. Univ. Dr. Cosmin Panu
Asist. Univ. Dr. Victor Pnu
Asist. Univ. Dr. Antoaneta Pung
Asist. Univ. Dr. tefan Oprea
Asist. Univ. Dr. Ioana Rusu
Asist. Univ. Dr. Cristian Scheau
Asist. Univ. Dr. Dan State
Asist. Univ. Dr. Rzvan Stnciulescu
Asist. Univ. Dr. Laura Stroica
Asist. Univ. Dr. Raluca Tulin
Asist. Univ. Dr. Bogdan Ursu
Dr. Radu Gabriel

Cuprins
Asist. Univ. Dr. Victor Pnu

Asist. Univ. Dr. Bratu Matei Rzvan

16

Conf. Univ. Dr. Ctlina Ciornei

28

ef Lucrri Dr. Constantin Cruntu

39

Asist. Univ. Dr. Tudor Marinescu

50

Asist. Univ. Dr. Ioan Alexandru Bulescu

61

Asist. Univ. Dr. Raluca Tulin

72

Asist. Univ. Dr. Daniela Mihalea

84

Sistemul Osos si
articulatiile

Asist. Univ. Dr. tefan Oprea

95

Asist. Univ. Dr. Antoaneta Pung

106

Sistemul Muscular

Asist. Univ. Dr. Bogdan Ursu

117

Asist. Univ. Cristian Scheau

128

Prof. Univ. Dr. Dumitru Ferechide

139

ef Lucrri Dr. Mihaly Enyedi

150

Conf. Univ. Dr. Ioana Raluca Papacocea

162

Asist. Univ. Dr. Alina Drghia

173

Asist. Univ. Dr. Ruxandra Negoi

184

Asist. Univ. Dr. Octavian Enciu

196

Celula

Sistemul Nervos

Analizatori

Glandele endocrine

Digestia si absortia

Circulatia

Respiratia

Excretia

Metabolismul

Sistemul
reproducator

TESTE GENERALE

Conf. Univ. Dr. Florin Drghia

209

ef Lucrri Dr. Mircea Lupuoru

220

Asist. Univ. Dr. Rzvan Stnciulescu

231

Asist. Univ. Dr. Dan State

243

ef Lucrri. Dr. Adrian Tulin

255

Asist. Univ. Dr. Octavian Munteanu

267

Dr. Radu Gabriel

279

Prof. Dr. Ioana Anca Bdru

290

Conf. Univ. Dr. Romic Cergan

301

ef Lucrri Dr. Mihaela Banu

313

ef Lucrri Dr. Bogdan Cristea

324

Asist. Univ. Dr. Laura Stroica

335

Asist. Univ. Dr. Ioana Rusu

347

ef Lucrri Dr .Vasilica Bausic

359

Asist. Univ. Dr. Cosmin Panu

370

Asist. Univ. Dr. Bogdan Diaconescu

381

*Autorii ii asum integral responabilitatea pentru corectitudinea i


autenticitatea ntrebrilor
** Aceste ntrebri reprezint un model de elaborare a ntrebrilor pentru
examenul de admitere n UMF Carol Davila i nu se vor regsi printre
ntrebarile de examen
3

PREFA

Aceast carte reprezint concretizarea efortului pe care l fac membrii disciplinei


de Anatomie, mpreun cu colegi din disciplinele Fiziologie i Medicin Celular i
Molecular a UMF CAROL DAVILA BUCURETI, pentru a veni n ntmpinarea
nevoilor candidailor la examenul de admitere pentru intrarea n facultate.
Cartea este conceput ca o colecie de teste pe capitole care acoper ntregul
manual de biologie pe capitole i se ncheie cu teste de sintez. Aceste ntrebri
reprezint un model de elaborare a ntrebrilor pentru examenul de admitere n UMF
Carol Davila i nu se vor regsi ca atare printre ntrebarile de examen.
Testele sunt realizate de autori diferii, cu viziuni i abordri diferite ns autorii
sunt antrenai s respecte anumite rigori de construcie pentru un test gril. Ca urmare
a acestui fapt, testele prezentate n carte ofer candidailor un bun material de
antrenament iar prinilor un criteriu de obiectivare al stadiului de pregtire al copiilor
lor pentru susinerea acestui examen.
Dup o important experien a examenelor de admitere i a problematicii
ridicate de acestea, simt nevoia s fac o precizare pe care o consider cel puin
interesant: utilizarea excesiv a testelor gril n efortul de pregtire are ca efect
apariia unor generaii de candidai adaptai s rezolve intuitiv tiparele de gril, dar
care nu neleg i nu reuesc s reproduc date importante din materia respectiv. Cu
alte cuvinte ne confruntm cu oameni ce reuesc s treac examenul de admitere dar nu
reuesc s utilizeze n afara examenului cunotinele acumulate.
A dori s luai aceast observaie ca pe un semnal de alarm care nu spune
altceva dect ca modul clasic de a nva, sistematic, constant, aezat, acordnd o egal
atenie att principiilor ct i amnuntelor este cea mai bun cale de a rezolva problema
admiterii la facultatea de medicin.
Testele gril reprezint o cale obiectiv de verificare i nu o cale optim de
formare.
n final a vrea s apreciez decizia voastr de a v pregti pentru admiterea la
FACULTATEA DE MEDICIN. Vei ntlni de-a lungul timpului o mulime de oameni
dispui s v descurajeze. Chiar dac n lumea lor aceti oameni au uneori dreptate, s
nu renunai. Medicina rmne cea mai frumoas i mai grea meserie din lume.
n numele meu i al colectivului de autori, v urez succes!

PROF. UNIV. DR. FILIPOIU FLORIN MIHAIL

CELULA I TESUTURILE
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Pnu Victor
COMPLEMENT SIMPLU
1. Referitor la celule, este adevarat c :
A. Se pot grupa formand tesuturi
B. Se pot diferenia n vederea ndeplinirii anumitor functii
C. Pot fi lipsite de nucleu
D. Au dimensiuni medii de 20-30 de microni
E. Toate sunt adevarate

2. Gsiti afirmaia fals, referitoare la sistemele de organe:


A. Sunt uniti morfologice
B. Sunt uniti funcionale
C. ndeplinesc principalele funcii ale organismului
D. ndeplinesc funcia de nutriie
E. ndeplinesc funcia de relaie

3. Nu face parte dintre viscerele gtului:


A. Lagingele
B. Traheea
C. Tiroida
D. Coloana cervical
E. Esofagul

4. La nivelul extremitii cefalice regsim:


A. Tiroida
B. Neurocraniul
C. Faa
D. Laringele
E. Toate acestea

5. Elementele somatice ale gtului sunt:


A. Esofagul
B. Articulaiile
C. Tiroida
D. Paratiroidele
5

E. Laringele

6. Axul longitudinal al corpului:


A. Prezint pol cranial
B. Prezint pol inferior
C. Particip la planul sagital
D. Nu particip la planul transversal
E. Toate

7. Referitor la axele corpului uman, nu este adevrat c:


A. Corespund dimensiunilor spaiului
B. Se ntretaie n unghi drept
C. Sunt longitudinal, transversal i frontal
D. Sunt trei axe
E. Toate sunt adevarate

8. Planul sagital:
A. Conine axul longitudinal
B. Conine axul sagital
C. Nu conine axul transversal
D. Nu este planul metameriei corpului
E. Toate sunt adevrate

9. Segmentul proximal al membrului inferior liber este:


A. Coxalul
B. Femurul
C. Piciorul
D. Coapsa
E. Gamba

10. Sunt caviti ale toracelui:


A. Mediastinul
B. Cavitatea pleural dreapt
C. Cavitaea pericardial
D. Cavitatea pleural stng
E. Toate

11. Nu sunt subdiviziuni ale cavitii abdominale:


A.Epigastrul
B.Hipocondrul
C.Abdomen lateral drept
D.Inghinal stng
E. Pelvin
6

12. n epigastru se proiecteaz:


A. Ficatul
B. Stomacul
C.Colecistul
D.Niciuna
E.Toate

13. Regiunile nepereche ale peretelui abdominal sunt:


A. Periombilical
B.Hipogastru
C.Epigastru
D.Toate
E.Niciuna

14. Termenul volar se folosete pentru:


A.Formatiunile piciorului
B. Formaiunile gambei
C.Formatiunile membrului superior
D.Formatiunile minii
E.Niciuna

15. Planul metameriei corpului este:


A. Planul longitudinal
B. Planul transversal
C. Planul frontal
D.Planul sagital
E. Niciunul

16. Referitor la celul este adevrat c:


A. Este unitatea genetic a organizrii materiei vii
B. Are dimensiuni medii de 30-40 microni
C. Poate exista numai n grup, formand esuturi
D. Forma ei nu depinde de funcie
E. Are trei pri componente principale

17. i pstreaz forma globuloas:


A. Hepatocitul
B.Enterocitul
C.Celulele adipoase
D. Neuronul
E.Astrocitul

18. Eritrocitul are dimensiuni de:


A. 5,5 microni
B.6,5 microni
C.7, 5 microni
D. 8,5 microni
E. 9,5 microni

19. Ovulul are dimensiuni de:


A.50-100 microni
B.100-150 microni
C.150-200 microni
D.150-250 microni
E.200-250 microni

20. Membrana celular nu conine:


A. Fosfolipide
B. Glicolipide
C. Glicoproteine
D. Colesterol
E. Le contine pe toate

21. Afirmaiile false referitoare la mitocondrii, sunt:


A. Au form rotund
B. Nu se gsesc n hematii
C.Sintetizeaz ADP
D.Conin matricea mitocondrial
E.Realizeaz fosforilarea oxidativ

22. Proteinele membranare nu:


A. Realizeaz funciile specializate ale membranei
B. Realizeaz mecanismele de transport
C. Se pot afla pe faa extern
D.Se pot afla transmembranar
E. Toate sunt adevrate

23. Sunt celule anucleate:


A.Fibra muscular striat
B.Hepatocitul
C.Enterocitul
D.Trombocitul
E.Hematia

24.Celula muscular are urmatoarea proprietate special:


A. Capaciatea de a transforma n energie mecanic energia chimic a unor compui
B. Sintez lipidic i proteic proprie
C. Reproducerea celular
D. Transportul transmembranar
E. Toate

25. Urmtoarele afirmaii nu sunt adevrate despre aparatul Golgi


A.Conine macrovezicule
B.Este situat n zona cea mai activ a citoplasmei
C. Este aproape de nucleu
D. Are ca funcie sinteza unor substane
E.Conine microvezicule

26. Dimensiunile ribozomilor sunt:


A.100-150
B.150-200
C.150-250
D.200-250
E.Niciuna

27. Sunt organite comune:


A.Miofibrilele
B.Neurofibrilele
C.Incluziunile citoplasmatice
D.Corpii tigroizi
E.Centrozomul

28. Ribozomii:
A.Sunt sediul sintezei lipidice
B.Sunt sediul fosforilrii oxidative
C.Sunt bogai n ribonucleoproteine
D.Lipsesc n neuroni i celulele gliale
E.Se mai numesc corpusculii lui Nissl

29. Despre incluziunile citoplasmatice se poate spune c:


A. Sunt organite comune
B. Au caracter permanent
C. Sunt organite specifice
D.Pot conine produi de secreie
E. Nu conin pigmeni

30. n structura cromozomilor nu regsim:


A. ADN
B. ARN cromozomal
C. Proteine histonice
D.Ioni de calciu i fosfor
E.Proteine nonhistonice

COMPLEMENT GRUPAT
31. Se suprapun grilajului costal:
1.Regiunea periombilical
2. Regiunea inghinal dreapt
3. Hipogastrul
4. Hipocondrul stng

32. Celula:
1. Este unitatea morfofuncional
2. Poate exista singur
3. Poate constitui esuturi
4. Prezint iniial form globuloas

33.Membrana celular este alctuit, n principal din:


1.Fosfolipide
2.Glicolipide
3.Proteine
4.Glicoproteine

34. Au rol in sinteza proteic:


1. Mitocondriile
2. Ergastoplasma
3.Lizozomii
4.Ribozomii

35. Pe faa extern a membranei se pot gsi:


1.Glicolipide
2.Proteine
3.Glicoproteine
4.Molecule ncrcate negativ

36. Urmtoarele afirmaii referitoare la ergastoplasm sunt false:


1.Are rol n metabolismul glicogenului
10

2.Prezint ribozomi pe faa intern a peretelui


3.Nu este reticulul endoplasmic rugos
4.Este form difereniat a reticulului endoplasmatic

37. Nucleul este excentric n :


1.Hepatocite
2.Unele celule ale glandelor oxintice i pilorice
3.Eritrocite
4.Celulele adipoase

38. Despre structura membranei celulare este adevrat c:


1.Conine n principal fosfolipide
2. Are i colesterol
3.Conine n principal proteine
4.Este trilaminar

39. n timpul depolarizrii exist:


1.Influx activ de sodiu
2.Eflux pasiv de potasiu
3.Influx activ de potasiu
4.Influx pasiv de sodiu

40. n cazul osmozei:


1.Solventul difuzeaz
2.Apa trece spre soluia mai concentrat
3.Membrana este permeabil pentru solvent
4.Membrana este permeabil pentru solvit

41. Potenialul de aciune are:


1.Acelai principiu de baz
2.Mecanisme diferite de producere
3.Durat diferit
4.Acelai aspect

42. Definesc potenialul membranar de repaus:


1.Un influx de 2K+ pentru un eflux de 3Na+
2.Nu se produc impulsuri electrice
3.Este constant n absena stimulului
4.O valoare medie mai mare de -65mV

43. Pompa de sodiu-potasiu este:


1. O protein
11

2. O forma de cotransport
3.Activ n timpul potenialului de repaus
4. O enzim

44. Difuziunea:
1. Nu utilizeaz proteine transportoare
2. Determin rspndirea uniform a moleculelor
3. La nivelul membranei se realizeaz pentru horoni steroizi
4. Nu se realizeaz la nivelul membranei pentru glucoz

45. Canalele ionice:


1.Sunt proteine
2.Permit pasajul ionic
3.Sunt formaiuni membranare foarte mici
4.Sunt deschise n timpul potenialului de repaus

46. Mecanisme ce necesit prezena unor proteine transportoare sunt:


1.Difuziunea
2. Transportul activ secundar
3.Osmoza
4.Transportul activ primar

47. Transportul pasiv cuprinde:


1.Difuziunea
2.Difuziunea facilitat
3.Osmoza
4.Cotransportul

48. Urmtoarele molecule pot traversana liber membra celular:


1.CO2
2.Ureea
3.Etanolul
4.Glucoza

49. Transportul vezicular:


1.Este o categorie special de transport membranar
2.Include fagocitoza
3.Se desfoar la nivelul sinapselor
4. Implic dictiozomii

50. Depolarizarea:
1.ncepe imediat dup aciunea stimulului
12

2.Const n eflux de potasiu


3.Const n eflux de sodiu
4.Se face prin canale ionice

51. Sunt proprieti speciale ale celulelor:


1.Secreia exocrin
2.Contractilitatea
3.Secreia endocrin
4. Automatismul

52. Potenialul de aciune al neuronului:


1. Atinge o amplitudine de 20 mV
2. Are o durat mai mare de 5 ms
3. Are o amplitudine mai mic dect a fibrei musculare netede
4. ncepe depolarizarea de la -80 mV

53. n timpul perioadei refractare absolute:


1. Potasiul intr n celul
2.Sodiul intr n celul
3.Sodiul iese din celul
4.Potasiul iese din celul

54. Perioada refractar relativ:


1.Nu permite obinerea unui potenial de aciune mai amplu
2.Se suprapune depolarizrii
3.Necesit un stimul mai puternic
4.Este ultima faz a potenialului de aciune

55.esutul epitelial de tip endocrin cuprinde:


1.Adenohipofiza
2.Paratiroidele
3.Foliculii tiroidieni
4.Tubii seminiferi

56. Se gsete epiteliu cilindric la nivelul:


1.Epiteliului traheal
2.Canalelor glandelor exocrine
3.Mucoasei tubului digestiv
4. Uroteliului

57. Nu se gsete cartilaj hialin la nivelul:


1.Cartilajelor costale
13

2. Cartilajelor de cretere
3.Cartilajelor laringiale
4. Cartilajelor articulare

58.esutul conjunctiv fibros este prezent n:


1.Aponevroze
2. Meniscuri
3.Ligamente
4.Epiglot

59. esutul conjunctiv elastic se regsete n:


1. Epiglot
2.Tunica medie a venelor
3.Pavilionul urechii
4.Tunica medie a arterelor

60. La nivelul plmnului se pot ntlni esuturile:


1. Epiteliu unistratificat cubic
2. Epiteliu pavimentos simplu
3.Conjunctiv moale de tip elastic
4.Epiteliu pseudostratificat cilindric ciliat i neciliat

14

RSPUNSURI
Complement simplu
1.E (pag. 4,5)
2.B (pag.4)
3.D (pag.4)
4.E (pag.4)
5.B (pag.4)
6.E (pag.4)
7.C (pag.4)
8.E (pag.4)
9. D(pag.4,5)
10.E (pag.4 desen)
11. E(pag.4 desen)
12.E (pag.4 desen)
13.D (pag.4 desen)
14. E(pag.5)
15.B (pag.5)
16. A (pag.5)
17.C (pag.5)
18.C (pag.5)
19.C (pag.5)
20. E(pag.6)
21. C(pag.7)
22. E(pag.6)
23.E (pag.7)
24. A(pag.10)
25.D(pag.7 tabel)
26.E (pag.7 tabel)
27. E (pag.7)
28.C (pag.7 )
29.D (pag.7)
30.D (pag.8)

Complement grupat
31.D(pag.4 desen)
32.E (pag.5)
33.B (pag.6)
34.C(pag.7 tabel)
35.E(pag.6)
36.A (pag.7 tabel)
37.C (pag.7 i 77)
38. E(pag.6)
39.D (pag.10)
40.A(pag.9)
41.A(pag.9)
42.A(pag.9)
43. B(pag.9)
44. A(pag.8,9)
45.A (pag.9)
46.C (pag.8)
47.A (pag.8)
48. A(pag.9)
49. E(pag.9)
50.D (pag.10)
51.E (pag.10)
52. D(pag.10)
53.C (pag.9,10)
54.B (pag.10)
55.A (pag.11)
56.A (pag.11)
57.E (pag.11, 63)
58.A (pag.11)
59. E(pag.11)
60. A(pag.11)

15

CELULA I ESUTURILE
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Matei Rzvan Bratu
COMPLEMENT SIMPLU
1. Despre celul putem afirma urmtoarele cu excepia:
A. Reprezint doar o unitate morfofuncional de baz a materiei vii
B. Poate exista singur sau n grup constituind diferite esuturi
C. Toate celulele au forma legat de funcia lor
D. Celulele cartilaginoase au form globuloas
E. Media dimensiunii unei celule este considerat 20-30 microni;

2. Una din urmtoarele afirmaii este adevrat:


A. Hematia adult are o dimensiune de 7.5 microni ieste mononucleat
B. Celula, ca unitate de baz morfofuncionali genetic, prezint aceleai organite
indiferent de funciile ei
C. Celulele nervoase prezint corpii Nissl care sunt echivalentul reticulului
endoplasmatic rugos cu rol n excreia unor subtane celulare
D. Centrozomul este format dintr-un singur centriol cilindric
E. Centrozomul lipsete n neuron

3. Centrosfera se gsete n jurul urmtoarei structuri:


A. Lizozom
B. Mitocondrie
C. Corpul Nissl
D. Dictiozom
E. Niciuna dintre cele de mai sus

4. Despre plasmalem putem afirma cu excepia:


A. Reprezint faza dispersat a celulei
B. Conineiglicoproteineiglicolipide
C. Prezint proteine ce se pot afla pe faa extern, intern sau transmembranar
D. Pseudopodele leucocitelor sunt acoperite de plasmalem
E. Glucidele din plasmalem, ataate pe faa ei extern sunt puternic ncrcate negativ

5. Urmtoarele afirmaii sunt false cu excepia:


A. Hialoplasma este o component nestructurat a plasmalemei
B. Corpusculii lui Palade au rol important n celulele fagocitare pentru c au coninut
enzimatic hidrolitic
16

C. Modelul mozaic al membranei celulare este reprezentat de distribuia uniform a


proteinelor n cadrul structurii lipidice
D. Microvilii, structuri acoperite de membran celular, sunt prelungiri permanente
ale epiteliului tubilor renali
E. Dictiozomii sunt bogai n ribonucleoproteine

6. Ergatoplasma:
A. Are rol important n fosforilarea oxidativ
B. Este nconjurat de centrosfer
C. Este organit specific celulei nervoase;
D. Prezint pe suprafaa extern a sa corpusculii lui Palade
E. Prezint pe suprafaa extern a sa dictiozomi

7. Despre dictiozomi putem afirma:


A. Sunt corpusculi de legtur ce solidarizeaz celulele epiteliale
B. Sunt organite bogate n ribonucleoproteine
C. Sunt situai n apropierea nucleului i au rol n sinteza de proteine
D. Reprezint un tip de incluziune citoplasmatic
E. Sunt formai din micro imacroveziculei din cisterne alungite

8. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia:


A. Pasajul transmembranar al ionilor este restricionat la nivelul plasmalemei de ctre
dispunerea fosfolipidelor
B. Pe faa extern a membranei celulare exist proteine i glucide puternic ncrcate
pozitiv
C. Neuronul prezint corpii tigroizi dar nu i centrozom
D. Fibra muscular striat, cu dimensiunea ntre 5-15cm, prezint mai muli nuclei
E. Cromozomii conin ioni de Ca i Mg

9. La nivelul citoplasmei celulare gsim:


A. Faza dispersat ce prezint micelii coloidale aflate ntr-o micare organizat
B. Corpusculii lui Palade, care sunt organite specifice
C. Incluziuni citoplasmatice, cu caracter permanent, reprezentate de granule de
substan de rezerv, produi de secreieipigmeni
D. Carioplasma
E. Niciuna dintre cele de mai sus

10. Urmtoarele afirmaii despre nucleu sunt false:


A. Conine unul sau mai muli nucleoli
B. Membrana nuclear este dubl, poroas
C. Cromozomii se formeaz din cromatin
D. Membrana nuclear prezint la suprafaa extern ribozomi
E. Poziia nucleului n cadrul unei celule este ntotdeauna central
17

11. Proteinele histonice se afl la nivelul:


A. Dictiozomilor
B. Ribozomilor
C. Centriolilor
D. Centrozomului
E. Niciuna de mai sus

12. Despre cromozomi sunt adevrate urmtoarele:


A. Se formeaz din cromatina i nu cuprinde ioni de Mg
B. Se formeaz la sfritul diviziunii
C. Exist la nivelul nucleului i al ribozomilor
D. Se formeaz la nceputul diviziunii celulare iconineat ADN ct i ARN
E. Niciuna de mai sus

13. Proprietile celulei sunt:


A. Sinteza proteic
B. Metabolismul celular
C. Reproducerea celular
D. Transportul membranar
E. Toate cele de mai sus

14. Urmtoarele afirmaii sunt false:


A. Membrana celular nu prezint permeabilitate selectiv pentru ioni
B. Difuziunea, spre deosebire de osmoz, se refer i la moleculele unui gaz
C. Membrana celular nu reprezint o barier n difuziunea moleculelor nepolarizate
D. Difuziunea facilitat este o modalitate de transport pasiv
E. Difuziunea facilitat necesit prezena unor proteine transportoare

15. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia:


A. Ureea, spre deosebire de hormonii steroizi nu poate difuza prin membrana celular
B. Hormonii steroizi nu reprezint molecule organice cu legturi covalente polare dar
nencrcate electric
C. Glucoza necesit proteine transportoare ntruct este polarizat
D. Toate de mai sus sunt false
E. Niciuna de mai sus nu este fals

16. Difuziunea facilitat:


A. Este o form pasiv de transport transmembranar
B. Nu utilizeaz proteine transportoare
C. Permite trecerera n mod specific a moleculelor organice nepolarizate
D. Nu este saturabil
E. Moleculele se mobilizeaz mpotriva gradientului de concentraie
18

17. Despre membrana celular sunt false urmtoarele afirmaii, cu


excepia:
A. Conine glucide la suprafaa extern iar glucoza poate traversa membrana celular
prin difuziune
B. Permite transportul prin osmoz al moleculelor ncrcate electric
C. Miezul hidrofob mpiedic pasajul transmembranar al moleculelor hidrosolubile
dar nu i al ionilor
D.Este legat de membrana nuclear prin reticulul endoplasmatic neted
E. Este poroas dubl trilaminat

18. Micarea dezordonat permanent a moleculelor unui gaz ca i a


moleculelor i ionilor aflai ntr-o solutie rezultat din energia lor se
numete:
A. Osmoz
B. Difiuziune facilitat
C. Difuziune
D. Endocitoz
E. Exocitoz

19. Pompa Na/K este:


A. O form de transport activ primar
B. Un tip de transport vezicular
C. O form de transport activ secundar ce introduce n celul 3 ioni de K
D. Pompa care menine valoarea potenialuluimembranar de repaus
E. Rspunsurile corecte sunt C i D

20. Pinocitoza este:


A. Un tip de exocitoz
B. O modalitate de transport prin care material intracelular este eliminat n exteriorul
celulei
C. O modalitate de a meninepotenialul de membran
D. Guvernat de presiunea osmotic
E. O form particular de transport vezicular

21. Modaliti de meninere a potenialul de membran sunt:


A. Activitatea pompei Na/K n raport de 2/3
B. Prezena intracelular a moleculelor nedifuzibile ncrcate pozitiv
C. Permeabilitatea neselectiv a membranei
D. Toate de mai sus
E. Niciuna de mai sus

19

22. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia:


A. Potenialul membranar de repaus are o valoare medie de -65mV pn la -85mV
(valoare apropiat de cea a potenialului de echilibru pentru Na)
B. Pompa Na/K introduce K si expulzeaz Na n raport de 2 K la 3 Na
C. Rspunsul de tip tot sau nimic este n funcie de prag
D. Repolarizarea nu se produce prin cretereapermeabilitiimembranare pentru Na
E. Potenialul de aciune odat generat se propag n ambele sensuri

23. Pentru un neuron diferena ntre potenialul de repaus i cel de aciune


n momentul depolarizrii este:
A. 115 mV
B. 105 mV
C. 105 V
D. 125 mV
E. Niciuna de mai sus

24. Urmtoarele afirmaii sunt false:


A. Un stimul subliminar poate provoca declanarea unui impuls chiar dac nu
provoac depolarizarea
B. Depolarizarea apare dup atingereapotenialului prag prin scderea
permeabilitiimembranare pentru Na
C. Depolarizarea apare dup atingerea potenialului prag prin
cretereapermeabilitiimembranare pentru K
D. A i B sunt false
E. Toate sunt false

25. Despre celulele musculare striate putem afirma:


A. Prezint proprietatea numit contractilitate
B. Exist la nivelul irisului sub form de muchimultiunitar
C. Sunt binucleate
D. Au dimensiuni ntre 150-200 microni
E. Prezint corpii tigroizi

26. Despre mitocondrii putem afirma:


A. Prezint un perete trilaminarglicoproteic
B. Prezint creste mitocondriale la nivelul nveliului extern
C. La nivelul lor se realizeaz fosforilarea oxidativ cu eliberare de ATP
D. Prezint o membran extern plicaturat
E. Reprezint sediul sintezei proteice

27. Sunt organite specifice urmtoarele, cu excepia:


A. Corpii Nissl
20

B. Corpusculii lui Palade


C. Miofibrilele
D. Neurofibrilele
E. Corpii tigroizi

28. Despre perioada refractar putem afirma:


A. Este exclus obinerea unui potenial de aciune n perioada refractar
B. Perioada refractar a neuronului este mai lung dect cea a fibrei musculare de la
nivelul miocardului ventricular
C. Cuprinde perioada refractar absolut i const n inactivarea canalelor de Na
D. Cuprinde perioada refractar relativ n cadrul creia potenialul de aciune poate fi
iniiati are o amplitudine normal
E. Cuprinde perioada refractar absolut ce se suprapune peste toat panta ascendent
i toat panta descendent

29. Depind de activitatea canalului pentru Na urmtoarele:


A. Panta ascendent
B. Panta descendent
C. Perioada refractar relativ
D. Perioada refractar absolut
E. A i D;

30. La nivelul mucoasei bronhiolelor exist urmtorul tip de esut:


A. Tesut epitelial de acoperire pseudostratificatneciliat
B. Tesut epitelial de acoperire simplu cilindric neciliat
C. Tesut epitelial de acoperire pluristratificat cubic
D. Tesut epitelial de acoperire pseudostratificat ciliat
E. Niciunul de mai sus

COMPLEMENT GRUPAT
31. Tesut osos trabecular se gsete la nivelul:
1. Diafizelor oaselor lungi
2. Discurilor intervertebrale
3. Exteriorului oaselor late
4. Oaselor scurte

32. Urmtoarele asocieri sunt adevrate cu excepia:


1. Tesut epitelial secretor mixt ovar
2. Tesut conjunctiv moale reticulat-tunica medie a venelor
3. Canalele glandelor exocrine - esut epitelial de acoperire pluristratificat
21

4. Menisc articular esut conjunctiv moale fibros

33. Despre esuturi putem afirma:


1. Epiteliul traheal poate fi ciliat ineciliat
2. Mucoasa tubului digestiv poate fi ciliat ineciliat
3. Glandele paratiroide cuprind esut epitelial secretor endocrin n cordoane celulare
4. Ganglionii limfatici sunt alctuii din esut conjunctiv moale reticulat

34. Despre potenialul de membran putem afirma:


1. Variaz de la -65mV la +40 mV
2. Are o valoare medie de -65mV pn la -85mV
3. Este influneat de activitatea pompei Na/K
4. Atunci cnd este modificat temporar se numetepotenial de repaus

35. Proprietatea celular special numit activitate secretorie se realizeaz


ntr-un esut n cordoane celulare dac:
1. Exist la nivelul glandelor parotide
2. Exist la nivelul neurohipofizei
3. Exist numai n pancreas
4. Exist la nivelul tiroidei

36. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate, cu excepia:


1. Contractilitatea este o proprietate special a tuturor celulelor
2. Perioada refractar absolut se datoreaz inactivrii canalelor pentru Na
3. Tesutul conjunctiv moale laxeste specific aponevrozelor
4. Substana de ciment este substant fundamental

37. Despre nucleu putem afirma:


1. Dimensiunile sale sunt constante;
2. Dimensiunile sale sunt n raport de 1/3-1/4 cu carioplasma
3. Conine unul sau mai muli centrioli
4. Membrana nuclear este legat de plasmalem prin reticul endosplasmic neted

38. Despre celul putem afirma urmtoarele, cu excepia:


1. Eritrocitele sunt celule uninucleate
2. Prezint la nivelul membranei celulare proteine cotransportoare care hidrolizeaz
direct ATP
3. Prezint mecanisme active guvernate de presiunea osmotic
4. Membrana celular este sub form de mozaic

22

39. CO2, etanolul i ureea au n comun proprietatea c:


1. Au legturi covalente polare
2. Sunt ncrcate electric
3. Pot difuza prin membrana celular
4. Au aceleai dimensiuni cu glucoza

40. Proprietile celulei sunt:


1. Sinteza proteic
2. Metabolismul celular
3. Contractilitatea ca proprietate special
4. Activitatea secretorie endocrin n mediul extern

41. Cromozomii sunt formai din urmtoarele componente, cu excepia:


1. Ioni de Ca
2. Ioni de Mg
3. ARN
4. Cantiti mici de ioni de Fe

42. Spaiul perinuclear se afl:


1. Lng centrosfer
2. In carioplasm
3. Intre cele 2 membrane ale mitocondriilor
4. In exteriorul nucleului neuronal

43. Dictiozomii:
1. Prezint ribonucleoproteine
2. Sunt situai n apropierea nucleului
3. Sunt perpendiculari unul pe cellalt
4. Au rol n excreia unor substane celulare

44. Nevroglia este:


1. Un esut conjunctiv lax
2. O celul anucleat
3. Un esut epitelial senzorial
4. Un esut nervos

45. Despre transportul transmembranar putem afirma urmatoarele:


1. Difuziunea facilitat necesit crui
2. Osmoza presupune micarea apei n soluia mai concentrat
3. Din punct de vedere al polarizrii O2 i CO2 sunt diferite
4. Atunci cnd sunt folosite proteine transportoare mecanismul este saturabil
23

46. Rol n sinteza proteic au urmtoarele organite:


1. Dictiozomii
2. Mitocondriile
3. Miofibrilele
4. Desmozomii

47. Despre corpusculii de legtur ce solidarizeaz celulele epiteliale putem


afirma cu excepia:
1. Nu sunt acoperii de plasmalem
2. Sunt temporare
3. Sunt neordonate
4. Se numesc desmozomi

48. Despre pasajul ionic la nivelul membranei celulare putem afirma:


1. Ionii pot traversa membrana neselectiv
2. Membrana permite pasajul ionic liber
3. Un canal ionic poate fi observat cu microscopul electronic
4. Osmoza se refer la micarea ionilor

49. Cromatina este:


1. La nivel perinuclear
2. In carioplasm
3. In centrosfer
4. O structur granular din care se formeaz cromozomii

50. Despre transportul transmembranar putem afirma:


1. Difuziunea este o modalitate de transport ce tinde la eliminarea gradientului de
concentraie
2. Prin difuziune facilitat pot traversa hormonii steroizi
3. Moleculele polarizate cu greutate moleculara mare pot intra n competiie la nivelul
unei proteine transportoare
4. Transportul activ se face n direcia gradientului de concentraie

51. Despre potenialul de membran putem afirma, cu excepia:


1. Se refer la distribuia egal a sarcinilor pe versaniimembranari
2. Este dat de permeabilitatea selectiv a membranei
3. Este dat de activitatea pompei Na/K ce transport ionii n raport de 2Na/3K
4. Potenialul de repaus este doar atunci cnd nu se produc impulsuri electrice la
nivelul membranei

24

52. Impulsul muscular reprezint:


1. Transmiterea potenialului de aciuneunidirecional
2. Iniierea unui al doilea potenial de aciune n cadrul perioadei refractare absolute
3. Contractilitatea muscular
4. Transmiterea depolarizrii n lungul fibrei musculare

53. n cadrul repolarizrii:


1. K iese din celul ipotenialul nu revine la valoarea de repaus
2. K intr n celul
3. Na intr n celul
4. Potenialul revine ctre valoarea de repaus prin ieirea K din celul n absena
stimulului

54. Urmtoarele afirmaii sunt false, cu excepia:


1. La nivelul tunicii medii a venelor i arterelor se gseteesut epitelial unistratificat
pavimentos
2. esut epitelial secretor pluristratificat poate fi ntr-o gland tubulo-acinoas
3. Celulele neuronale alctuiesc nevroglia
4. Celulele esutului muscular multiunitar exist la nivelul irisului

55. Form globuloas au urmtoarele celule:


1. Eritrocitele
2. Celulele cartilaginoase
3. Adipocitele
4. Spermatozoidul

56. Citoplasma cror celule prezint prelungiri temporare neordonate:


1. Epiteliale din mucoasa intestinal
2. Eritrocitare
3. Fibra muscular striat
4. Leucocitele

57. Dintre urmatoarele afirmatii, nu sunt false cu excepia:


1. Reticulul endoplasmatic neted prezint ribozomi i de aceea are rol important n
metabolismul glicogenului
2. Corpusculii sferici din hialoplasm cu rol enzimatic hidrolitic important n
leucocite i macrofage sunt mitocondriile
3. Cei doi centrioli de la nivelul neuronului sunt orientai perpendicular
4. Incluziunile citoplasmatice au caracter temporar

25

58. Proprieti generale ale celulelor sunt:


1. Transportul membranar
2. Potenialul de membran
3. Metabolismul celular
4. Reproducerea celular

59. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


1. Cruii sunt implicai n osmoz
2. Pompa Na/K hidrolizeaz direct ATP-ul pentru a funciona
3. Presiunea osmotic este invers proporional cu numrul de particule dizolvate n
soluie
4. Gradientul de concentraie determin micarea moleculelor n cadrul difuziunii i al
difuziunii facilitate

60. n cadrul incluziunilor citoplasmatice gsim:


1. Granule de substan de rezerv
2. Pigmeni
3. Produi de secreie
4. Substan de ciment

26

RSPUNSURI:
Complement simplu
1.A (pag.5)
2.E (pag.5-7)
3. E(pag.7)
4. A (pag.6)
5. D (pag.6-7)
6. D (pag.7)
7. E (pag.7)
8. B (pag.6)
9. E (pag.7-8)
10. E (pag.7-8)
11. E (pag.7-8)
12. D (pag.8)
13. E (pag.8)
14. A (pag.8)
15. A (pag.8-9)
16. A (pag.9)
17. D (pag.6-9)
18. C (pag.8-9)
19. D (pag.9)
20. E (pag.9)
21. E (pag.9)
22. A (pag.9)
23. D (pag.10, Fig.9)
24. E (pag.10)
25. A (pag.6-11)
26. C (pag.7)
27. B (pag.7)
28. C (pag.10)
29. E (pag.10)
30. E (pag.11)

Complement grupat
31. D (pag.11)
32. C (pag.11)
33. E (pag.11)
34. B (pag.9-10, Fig.10)
35. E (pag.10-11)
36. B (pag.10-11)
37. D (pag.7-8)
38. A (pag.6-9)
39. B (pag.9)
40. A (pag.8-10)
41. D (pag.8)
42. E (pag.7-8)
43. C (pag.7)
44. D (pag.11)
45. E (pag.8-9)
46. E (pag.7)
47. A (pag.7)
48. E (pag.8-9)
49. C (pag.8)
50. B (pag.9)
51. B (pag.9)
52. D (pag.10)
53. E (pag.10)
54. C (pag.11)
55. A (pag.5)
56. D (pag.7)
57. A (pag.7)
58. E (pag.8)
59. D (pag.8-9)
60. A (pag.7,11)

27

SISTEMUL NERVOS
ntrebri realizate de Conf. Univ. Dr. Mariana Ctlina Ciornei
COMPLEMENT SIMPLU
1. Neuronii din ganglionul Scarpa sunt:
A.
B.
C.
D.
E.

Unipolari
Pseudounipolari
Bipolari
Multipolari
Stelai

2. Neuronii au:
A.
B.
C.
D.
E.

Axon cu miofibrile
Centrozom situat lng nucleu
Dendrite cu mitocondrii
Dendrite cu mediatori chimici
Butoni terminali cu neurofibrile

3. Axonii:
A.
B.
C.
D.
E.

Conduc celulipet
Conduc celulifug
Din cordoanele anterioare medulare prezint teac Henle
Din cordoanele anterioare medulare prezint teac Schwann
Prezint corpi Nissl

4. Componentele plcii motorii sunt urmtoarele, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Terminaia butonat presinaptic


Fanta sinaptic
Mediatorul chimic
Neurilem
Receptorii de pe membrana postsinaptic

5. Secionarea jumtii drepte a mduvei toracale inferioare duce la:


A.
B.
C.
D.

Pierderea sensibilitii termice la nivelul policelui drept


Pierderea sensibilitii dureroase la nivelul policelui drept
Pierderea sensibilitii termice la nivelul policelui stng
Pierderea sensibilitii termice la nivelul halucelui stng
28

E. Pierderea sensibilitii dureroase la nivelul halucelui drept

6. Secionarea jumtii drepte a mduvei toracale inferioare duce la:


A.
B.
C.
D.
E.

Imposibilitatea efecturii de micri voluntare de ctre policele drept


Imposibilitatea efecturii de micri voluntare de ctre policele stng
Imposibilitatea efecturii de micri voluntare de ctre mna stng
Imposibilitatea efecturii de micri voluntare de ctre halucele drept
Imposibilitatea efecturii de micri voluntare de ctre halucele stng

7. Mezencefalul conine urmtorii nuclei, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Nucleulrou
Nucleul cohlear
Formaia reticulat
Substana neagr
Nucleul accesor al n. III

8. Care dintre urmtorii nuclei NU se gsesc n bulb:


A.
B.
C.
D.
E.

Nucleii salivatori superiori


Nucleul ambiguu
Nucleii olivari
Nucleii vestibulari
Nucleul solitar

9. Reflexele spinale care se nchid la nivel sacrat sunt:


A.
B.
C.
D.
E.

Cardioaccelerator
Pupilodiatator
Pupiloconstrictor
Salivator
De defecaie

10. Substana cenuie se gsete:


A.
B.
C.
D.
E.

Sub form de cordoane n periferia mduvei spinrii


Sub form de nuclei la suprafaa emisferelor cerebeloase
Sub form de nuclei la suprafaa emisferelor cerebrale
Sub form de nuclei n interiorul mduvei spinrii
n ganglionii paravertebrali

11. n canalul medular se gsete:


A.
B.
C.
D.
E.

Trunchiul nervului spinal


Ganglionul spinal
Ramura comunicant cenuie
Ramura comunicant alb
Ramura dorsal
29

12. Impulsurile de la corpusculii neurotendinoi Golgi din muchiul


coracobrahial drept trec prin:
A.
B.
C.
D.
E.

Rdcina anterioar a nervului spinal drept


Rdcina anterioar a nervului spinal stng
Ganglionul spinal drept
Fasciculul cuneat stng
Cordonul lateral stng

13. Prin ramura comunicant cenuie trece:


A.
B.
C.
D.
E.

Dendrita neuronului preganglionar parasimpatic


Dendrita neuronului preganglionar simpatic
Axonul amielinic al neuronului postganglionar parasimpatic
Axonul mielinic al neuronului postganglionar simpatic
Axonul amielinic al neuronului postganglionar simpatic

14. Care din urmtorii nervi sunt motori:


A.
B.
C.
D.
E.

I i III
II i IV
III i V
IV i XI
X i XI

15. Care din urmtorii nervi sunt micti


A.
B.
C.
D.
E.

IV i V
VI i VII
IX i XI
X i XI
IX i X

16. Alegei afirmaia fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Reflexul miotatic este monosinaptic


Reflexul nociceptiv este polisinaptic
Reflexul miotatic const n contracia lent a unui muchi
Reflexul polisinaptic iradiaz la nivelul sistemului nervos central
Reflexul nociceptiv este un reflex de aprare

17. n cordonul medular lateral se gsete urmtorul fascicul:


A.
B.
C.
D.

Fasciculul fasciculul gracilis


Fasciculul cuneat
Fasciculul spinocerebelos direct
Fasciculul piramidal direct
30

E. Fasciculul tectospinal

18. n cordonul posterior se gsete urmtorul fascicul:


A.
B.
C.
D.
E.

Fasciculul olivospinal
Fasciculul vestibulospinal
Fasciculul rubrospinal
Fasciculul spinotectal
Fasciculul cuneat

19. De o parte i de alta a anului median se gsesc:


A.
B.
C.
D.
E.

Fasciculele cuneate
Fasciculele gracilis
Fasciculele fundamentale anterioare
Fasciculele piramidale directe
Fasciculele spinotalamice anterioare

20.Plexul brahial se formeaz prin:


A.
B.
C.
D.
E.

Anastomozarea ramurilor dorsale ale nervilor spinali toracali


Anastomozarea ramurilor dorsale ale nervilor spinali cervicali
Anastomozareea ramurilor ventrale ale nervilor spinali
Anastomozarea ramurilor comunicante albe ale nervilor spinali
Anastomozarea ramurilor comunicante cenuii ale nervilor spinali

21. Sunt reflexe spinale:


A.
B.
C.
D.
E.

Reflexul de salivaie
Reflexul de clipire
Reflexul pupilodilatator
Reflexul pupiloconstrictor
Reflexul de lacrimaie

22. Sistemul nervos periferic:


A.
B.
C.
D.
E.

Este alctuit din nervi cranieni provenii de la mduva spinrii


Este alctuit din nervi spinali cu originea n encefal
Conine fibre senzitive i fibre motorii
Este alctuit din sistem nervos somatic ctre muchii netezi
Este alctuit din sistem nervos vegetativ ctre muchii scheletici

23. Centrii nervoi:


A.
B.
C.
D.
E.

Prelucreaz informaiile primite


Elaboreaz comenzi ctre efectori
Au cte un compartiment senzitiv
Au cte un compartiment motor
Toate rspunsurile sunt corecte
31

24. Neuronii:
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt unitatea morfo-funcional a sistemului nervos


Pot avea form stelat, n coarnele posterioare ale mduvei
Pot avea form fusiform n zonele motorii ale scoarei cerebrale
Pot fi unipolari, n ganglionul spinal
Pot fi bipolari, n coarnele anterioare ale mduvei spinrii

25. Sinapsele:
A. Sunt conexiuni funcionale ntre un neuron i o alt celul
B. Transmit potenialul de aciune n ambele sensuri
C. Pot fi chimice, ntre dou celule de aceleai dimensiuni, lipite n zonele lor de
rezisten minim
D. Pot fi electrice, n placa motorie i sistemul nervos vegetativ
E. Sunt alctuite ntotdeauna din terminaie presinaptic i celul postsinaptic

26. Reflexul este alctuit din:


A.
B.
C.
D.
E.

Receptori
Cale aferent
Centru
Cale eferent
Nici una

27. Mduva spinrii:


A.
B.
C.
D.
E.

Este situat n canalul vertebral


Se ntinde de la gaura occipital pn la vertebra l4
Sub vertebra l4 se continu cu conul medular
Coada de cal este alctuit din filum terminale i nervii sacrali
Prezint dou dilatri, toracal i lombar n dreptul membrelor

28. Mduva spinrii este acoperit de:


A.
B.
C.
D.
E.

Arahnoid, n care de gsete lichidul cefalorahidian


Dura mater, care este separat de pia mater printr-un spaiu epidural
Pia mater, care are rol nutritiv
Meningele spinale, alctuite din dou membrane
Arahnoid, care ptrunde n anuri i fisuri

29. Substana cenuie a mduvei spinrii prezint:


A. Comisura cenuie, format din neuroni dispui n reea, mai bine individualizat n
regiunea cervical
B. Coarnele anterioare, care conin neuroni ai cilor senzitive
C. Coarnele posterioare, care conin neuroni somatomotori
D. Coarnele anterioare, care sunt mai late i mai scurte dect cele posterioare;
32

E. Coarnele laterale, care conin neuroni vegetativi simpatici postganglionari

30. Calea eferent a arcului reflex vegetativ:


A.
B.
C.
D.
E.

Are trei neuroni, la fel cu cel somatic


Primul neuron are corpul situat n ganglionul spinal
Deutoneuronul este situat n cornul posterior medular
Al doilea neuron vegetativ se numete postganglionar
Originea fibrelor postganglionare ajut la diferenierea celor dou componente ale
sistemului nervos vegetativ, simpatic i parasimpatic

COMPLEMENT GRUPAT
31. Din punctul de vedere al funciei, neuronii pot fi:
1.
2.
3.
4.

Receptori somatosenzitivi
Receptori viscerosenzitivi
Motori
Intercalari

32. Calea sensibilitii kinestezice:


1.
2.
3.
4.

Are al doilea neuron n punte


Este comun cu cea a sensibilitii epicritice, n cordoanele posterioare
Axonul celui de-al treilea neuron proiecteaz cortical difuz
Formeaz fasciculul gracilis i fasciculul cuneat

33. Calea sistemului piramidal:


1. Fasciculul piramidal are origini n aria motorie, aria premotorie, aria motorie
suplimentar i aria motorie secundar
2. Are originea n cortexul cerebelos
3. Cca 25% din fibre nu se ncrucieaz i formeaz fasciculul piramidal direct
4. Cca 75% din fibre formeaz decusaia piramidal i ajung n cordonul anterior
medular

34. Nervii spinali:


1.
2.
3.
4.

Sunt formai din dou rdcini


Rdcina posterioar prezint pe traiectul su ganglionul spinal
Au o rdcin ventral, motorie
Au o rdcin anterioar, senzitiv

35. Reflexele miotatice:


1. Sunt reflexe spinale somatice
2. Sunt reflexe monosinaptice
33

3. Au calea aferent asigurat de neuronul senzitiv proprioceptiv din ganglionul spinal


4. Au rol n meninerea tonusului muscular

36. Reflexele nociceptive:


1.
2.
3.
4.

Sunt reflexe monosinaptice


Sunt reflexe spinale somatice
Au receptorii situai profund, n muchi fusurile neuromusculare
Sunt reflexe de aprare

37. Sistemul nervos vegetativ simpatic:


1.
2.
3.
4.

Are ganglionii situai n interiorul sau n apropierea efectorilor


Au fibrele preganglionare cu originea n trunchiul cerebral
Au fibrele preganglionare cu originea n zona sacral a mduvei spinrii
Au fibrele postganglionare distribuite n ntregul organism

38. Stimularea sistemului nervos vegetativ parasimpatic:


1.
2.
3.
4.

Determin constricia pupilei


Scade frecvena cardiac
Stimuleaz secreia glandelor bronice
Crete secreia exocrin pancreatic

39. Stimularea simpatic are ca efect:


1.
2.
3.
4.

Creterea frecvenei cardiace


Bronhoconstricie
Midriaz
Creterea secreiei intestinale

40. Urmtorii nuclei se gsesc n punte:


1.
2.
3.
4.

Nervului V
Nc. solitar
Nc. salivator superior
Nc. salivator inferior

41. Urmtorii nuclei se gsescn bulb:


1.
2.
3.
4.

Nc. vestibulari
Nc. olivar
Nc. ambiguu
Nc. rou

42. Ventriculul III este situat:


1. Lateral de ventriculul I
34

2. Superior de orificiul interventricular


3. Inferior de ventriculul IV
4. Superior de apeductul mezencefalic

43. Nervul I:
1.
2.
3.
4.

Este un nerv mixt


Are originea n mucoasa olfactiv
Are dou rdcini ventral i dorsal
Se termin pe faa bazal a emisferelor cerebrale

44. Glandele salivare sunt inervate de:


1.
2.
3.
4.

Fibre parasimpatice cu originea n punte


Fibre parasimpatice cu originea n bulb
Fibre simpatice cu originea n mduva toracal
Fibre cu originea n nucleul ambiguu

45. Cerebelul este situat:


1.
2.
3.
4.

Posterior de punte
Anterior de hipotalamus
Inferior de epifiz
Superior de bulb

46. Nervul IX are originea aparent:


1.
2.
3.
4.

Anterior de n. XII
Superior de n. VI
Inferior de n. XI
Lateral de n. X

47. Limba este inervat de:


1.
2.
3.
4.

VII
IX
X
XII

48. Inhibiia:
1.
2.
3.
4.

Este extern sau de protecie


Este activ
Este intern sau condiionat
Este necondiionat sau prin inducie negativ

49. Diencefalul are rol n:


1. Seceia endocrin
35

2. Sensibilitatea auditiv
3. Termoreglare
4. Reglarea digestiei

50. Pentru obinerea unui rspuns condiionat este necesar ca:


1.
2.
3.
4.

Stimulul indiferent s se asocieze cu unul absolut


Stimulul absolut s precead stimulul indiferent
Stimulul absolut s fie dominant
Stimulul indiferent s se asocieze cu cel absolut n 2-3 edine de repetare

51. Ramurile ventrale ale nervului spinal:


1.
2.
3.
4.

Se distribuie la muchii jgheaburilor vertebrale


Conin doar fibre motorii
Formeaz prin anastomozare plexul toracal
Conin fibrele preganglionare

52. Cordoanele medulare laterale conin:


1.
2.
3.
4.

Fibrele sensibilitii termice


Fibrele sensibilitii proprioceptive
Fibrele sensibilitii dureroase
Fibrele care formeaz decusaia piramidal

53. Alegei afirmaiile corecte:


1.
2.
3.
4.

Fibra preganglionar simpatic elibereaz adrenalin


Fibra postganglionar parasimpatic elibereaz acetilcolin
Unele fibre preganglionare simpatice elibereaz monoxid de azot
Fibrele postganglionare simpatice elibereaz noradrenalin

54. Noradrenalina are ca efect:


1.
2.
3.
4.

Scderea secreiei lacrimale


Creterea secreiei intestinale
Creterea forei de contracie a miocardului
Stimularea motilitii intestinale

55. Stimularea parasimpatic are ca efect:


1.
2.
3.
4.

Contracia muchilor erectori ai firelor de pr


Stimularea secreiei gastrice
Stimularea secreiei glandelor sudoripare din axil
Relaxarea sfincterului vezical intern

56. Arcul reflex vegetativ difer de cel somatic prin:


1. Calea aferent vegetativ are doi neuroni
36

2. Receptorii vegetativi se gsesc n tegument


3. Calea eferent vegetativ prezint neuron intercalar
4. Calea eferent vegetativ prezint pe traiect un ganglion

57. Pe faa bazal a emisferelor cerebrale se observ:


1.
2.
3.
4.

anul colateral
anul central Rolando
Bulbul olfactiv
anul corpului calos

58. n bulb se gsete deutoneuronul cii:


1.
2.
3.
4.

Sensibilitii epicritice
Sensibilitii protopatice
Sensibilitii kinestezice
Sensibilitii interoceptive

59. La nivelul bulbului se ncrucieaz:


1.
2.
3.
4.

Axonii neuronului din nucleul gracilis


Axonii fasciculului corticospinal anterior
Axonii neuronului din nucleul cuneat
Axonii fasciculului rubrospinal

60. Substana alb a emisferelor cerebrale este reprezentat de:


1.
2.
3.
4.

Fibre de proiecie talamo-corticale


Fibre comisurale
Fibre de proiecie cortico-nucleare
Fibre de asociaie

37

RSPUNSURI

Complement simplu

Complement grupat

1. C (pg. 13)
2. E (pg. 7, 14)
3. B (pg. 14)
4. D (pg. 14, 16, 17)
5. D (pg. 19, 20, 65)
6. E (pg. 23, 24)
7. B (pg. 23, 26)
8. A. (pg. 27,28)
9. E (pg. 25, 27, 35, 36, 82)
10. E (pg. 19, 29, 30, 32)
11. B (pg. 19, 23)
12. D (pg. 20, 21, 23, 68)
13. E (pg. 23, 24)
14. D (pg.26)
15. E (pg.26)
16. C (pg. 24, 25)
17. C (pg. 22, 23)
18. E (pg. 22, 23)
19. B (pg. 22, 23)
20. C (pg. 23)
21. C (pg. 25, 26)
22. C (pg. 13)
23. E. (pg. 13)
24. A. (pg.13)
25. A (pg. 15, 16)
26. E (pg. 17)
27. A (pg. 18, 19, 65)
28. C (pg. 19)
29. D (pg. 19)
30. D (pg. 32, 33)

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

38

E (pg. 14)
C (pg. 21)
B (pg. 22)
A (pg. 23)
E (pg. 24)
C (pg. 25)
E (pg. 33)
E (pg. 35)
B (pg. 35)
B (pg. 28, 29)
A (pg. 23, 28)
D (pg. 30)
C (pg. 26, 30, 42)
A (pg. 27, 28)
B (pg. 29)
E (pg. 26)
E (pg. 27, 28, 29)
E (pg. 32)
E (pg.29, 30)
B (pg. 31)
E (pg. 23)
E (pg. 20, 21, 22, 23)
C (pg. 33, 34)
B (pg. 35)
C (pg. 34, 35)
D (pg. 32, 33)
B (pg. 30)
B (pg. 21)
A (pg. 21, 22, 23)
E (pg. 21, 23, 31)

SISTEMUL NERVOS
ntrebri realizate de ef lucrri Dr. Constantin Cruntu

COMPLEMENT SIMPLU
1. Neuronii unipolari pot fi identificai n numr mare la nivelul:
A. Retinei
B. Ganglionilor spinali
C. Ganglionilor spiral i vestibular
D. Mucoasei olfactive
E. Coarnelor anterioare ale mduvei spinrii

2. Neuronii intercalari sunt:


A. Somatosenzitivi
B. Viscerosenzitivi
C. Somatomotori
D. Visceromotori
E. De asociaie

3. Care dintre urmatoarele afirmaii privind nevrogliile este adevrat:


A. La mamiferele superioare sunt mult mai puin numeroase dect neuronii
B. Sunt celule care nu se divid
C. Pot avea rol fagocitar
D. Conin neurofibrile
E. Conin corpi Nissl

4. Despre actul reflex sunt adevrate urmtoarele afirmaii cu excepia:


A. Constituie mecanismul fundamental de funcionare a sistemului nervos
B. Baza sa anatomic este arcul reflex
C. Reprezint reacia de rspuns a centrilor nervoi la stimularea unei zone receptoare
D. Rspunsul reflex poate fi numai excitator
E. Rspunsul reflex poate fi excitator sau inhibitor

5. Coarnele posterioare ale mduvei spinrii:


A. Conin neuroni somatomotori
B. Sunt mai late i mai scurte dect cele anterioare
C. Conin neuroni vegetativi simpatici preganglionari
D. Conin deutoneuroni ai cilor senzitive
39

E. Sunt vizibile numai n regiunea cervical inferioar

6. Despre calea sensibilitii termice i dureroase sunt adevrate


urmtoarele afirmaii:
A. Aparine cilor sensibilitii interoceptive
B. Receptorii si sunt reprezentai de corpusculii Meissner
C. Protoneuronii se gsesc n coarnele posterioare ale mduvei spinrii
D. Deutoneuronii sunt localizai n ganglionii spinali
E. Axonii deutoneuronilor formeaz fasciculul spinotalamic lateral

7. Originea fibrelor fasciculului piramidal poate fi la nivelul urmtoarelor


structuri cu excepia:
A. Aria motorie
B. Aria premotorie
C. Aria motorie suplimentar
D. Aria motorie secundar
E. Formaia reticulat

8. Fibrele fasciculului piramidal:


A. Au originea n etajele subcorticale
B. Sunt preponderent nemielinizate
C. Se ncruciaz la nivelul bulbului n proporie de aproximativ 75%
D. Se ncruciaz la nivelul punii n proporie de aproximativ 25%
E. Se ncruciaz la nivelul mezencefalului n proporie de 100%

9. Despre calea sistemului piramidal sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


A. Controleaz motilitatea involuntar
B. Conine preponderent fibre mielinizate
C. Neuronul central, de comand este localizat la nivel subcortical
D. Neuronul de execuie este situat exclusiv la nivel medular
E. Neuronul de execuie este situat la nivelul ganglionilor spinali

10. Care dintre urmtoarele afirmaii privind nervii spinali este fals:
A. n regiunea cervical exist 7 perechi de nervi spinali
B. n regiunea toracal exist 12 perechi de nervi spinali
C. n regiunea lombar exist 5 perechi de nervi spinali
D. n regiunea sacral exist 5 perechi de nervi spinali
E. n regiunea coccigian exist o pereche de nervi spinali

11.Fibra vegetativ simpatic postganglionar ptrunde n nervul spinal


prin ramura:
A. Ventral
B. Dorsal
C. Meningial
40

D. Comunicant cenuie
E. Comunicant alb

12. Ramurile dorsale ale nervilor spinali:


A. Formeaz plexurile cervical i brahial
B. Formeaz plexurile lombar i sacral
C. Conin fibre motorii i senzitive
D. Conin fibre vasomotorii pentru meninge
E. Se dispun sub forma nervilor intercostali

13. Ganglionul spinal:


A. Se gsete pe traiectul rdcinii anterioare a nervului spinal
B. Conine neuroni viscerosenzitivi
C. Conine neuroni visceromotori
D. Conine neuroni somatomotori
E. Conine neuroni motori i senzitivi

14. Care dintre urmtoarele reflexele spinale este somatic:


A. Sudoral
B. Miotatic
C. Pupilodilatator
D. De miciune
E. De defecaie

15. Reflexele miotatice:


A. Constau n relaxarea brusc a unui muchi ca rspuns la ntinderea tendonului su
B. Sunt reflexe de aprare
C. Au ca efectori fusurile neuromusculare
D. Au ca receptori corpusculii neurotendinoi Golgi
E. Sunt reflexe monosinaptice

16. Care dintre urmtoarele reflexe este spinal:


A. Pupilodilatator
B. De clipire
C. Lacrimal
D. Pupilar de acomodare
E. Fotomotor

17. Care dintre urmtoarele reflexe nu are sediul la nivelul trunchiului


cerebral:
A. De deglutiie
B. De defecaie
C. De vom
41

D. De tuse
E. De strnut

18. Care dintre urmtorii nervi cranieni este senzorial:


A. III
B. IV
C. VI
D. VIII
E. XI

19. Care dintre urmtorii nervi cranieni nu are n structura sa fibre


parasimpatice preganglionare:
A. I
B. III
C. VII
D. IX
E. X

20. Care dintre urmtoarele structuri au originea real la nivelul punii:


A. Fibrele senzitive ale nervilor trigemeni
B. Nervii trohleari
C. Fibrele vegetative ale nervilor oculomotori
D. Nervii abducens
E. Fibrele motorii ale nervilor glosofaringieni

21. Nervul trohlear inerveaz:


A. Muchiul oblic superior al globului ocular
B. Muchiul drept intern al globului ocular
C. Muchiul oblic inferior al globului ocular
D. Muchiul ridictor al pleoapei
E. Muchiul drept extern al globului ocular

22. Fibrele motorii ale nervilor oculomotori inerveaz:


A. Muchiul sfincter al irisului
B. Fibrele circulare ale muchiului ciliar
C. Muchiul oblic inferior al globului ocular
D. Muchiul oblic superior al globului ocular
E. Muchiul drept extern al globului ocular

23.Paleocerebelul este constituit de:


A. Lobul posterior al cerebelului
B. Lobul anterior al cerebelului
C. Lobul floculo-nodular
42

D. Pedunculii cerebeloi
E. Cortul cerebelului

24. Metatalamusul este staie de releu pentru sensibilitatea:


A. Gustativ
B. Vizual
C. Tactil fin
D. Termic
E. Kinestezic

25. Pe faa lateral a emisferelor cerebrale se poate observa urmtoarea


structur:
A. anul corpului calos
B. Scizura calcarin
C. anul central Rolando
D. anul olfactiv
E. anul hipocampului

26. Fibrele de proiecie de la nivelul emisferelor cerebrale:


A. Unesc scoara cu centrii subiaceni
B. Unesc cele dou emisfere
C. Leag regiuni din aceeai emisfer cerebral
D. Formeaz corpul calos
E. Formeaz comisura alb anterioar

27. Paleocortexul:
A. Este alctuit din ase straturi celulare
B. Reprezint sediul proceselor de gndire i creaie
C. Reprezint sediul memoriei i nvrii
D. Reprezint sediul actelor de comportament instinctiv
E. Ocup o zon larg pe faa lateral a emisferelor cerebrale

28. Fibrele preganglionare simpatice:


A. Sunt nemielinizate
B. Sunt lungi
C. Elibereaz ca mediator acetilcolina
D. Elibereaz ca mediator noradrenalina
E. Elibereaz ca mediator adrenalina

29. Stimularea simpatic determin:


A. Relaxarea muchiului constrictor pupilar
B. Contracia muchiului constrictor pupilar
C. Contracia muchiului dilatator pupilar
43

D. Contracia muchiului ciliar


E. Creterea secreiei glandelor lacrimale

30. Activarea parasimpatic induce:


A. Vasoconstricie la nivelul arteriolelor din tegument
B. Stimularea motilitii tractului gastrointestinal
C. Stimularea glicogenolizei hepatice
D. Contracia splinei
E. Dilataie la nivelul arborelui bronic

COMPLEMENT GRUPAT
31. n funcie de numrul prelungirilor, neuronii pot fi::
1. Unipolari
2. Pseudounipolari
3. Bipolari
4. Multipolari

32. Din punctul de vedere al formei, neuronii pot fi:


1. Stelai
2. Ovalari
3. Piramidali
4. Fusiformi

33. Corpul neuronului este format din:


1. Neurilem
2. Axon
3. Neuroplasm
4. Dendrite

34. Care dintre urmtoarele celule aparin categoriei nevrogliilor:


1. Celulele Schwann
2. Astrocitele
3. Microgliile
4. Celulele ependimare

35. Sinapsele neuro-neuronale pot fi:


1. Axosomatice
2. Axoaxonice
3. Axodendritice
4. Dendrodendritice

44

36. Despre segmentul receptor al arcului reflex sunt adevrate urmtoarele:


1. Receptorii fazici prezint o activitate relativ constant pe durata aplicrii stimulului
2. Activitatea receptorilor tonici scade rapid n ciuda meninerii aplicrii stimulului
3. Receptorii olfactivi sunt receptori tonici
4. Nociceptorii pot fi chemoreceptori

37. Mduva spinrii:


1. Ocup n ntregime canalul vertebral
2. Prezint dou poriuni mai voluminoase la nivel cervical i lombar
3. Conine substana cenuie dispus periferic sub form de cordoane
4. Sub nivelul vertebrei L2 se prelungete cu conul medular

38. Lichidul cefalorahidian se gsete:


1. La nivelul canalului ependimar
2. n spaiul epidural
3. ntre arahnoid i pia mater
4. ntre pia mater i mduva spinrii

39. Despre meninge sunt adevrate urmtoarele:


1. Pia mater este membrana exterioar
2. Dura mater ader la mduv ptrunznd n anuri i fisuri
3. Arahnoida are o structur fibroas
4. Asigur nutriia i protecia mduvei spinrii

40. Care dintre urmtoarele afirmaii privind calea sensibilitii tactile


grosiere (protopatice) sunt false:
1. Protoneuronul este localizat n ganglionul spinal
2. Axonul protoneuronului ptrunde n mduv pe calea rdcinii anterioare
3. Axonul deutoneuronului urmeaz calea fasciculului spinotalamic anterior
4. Al treilea neuron al cii se gsete la nivelul ariei somestezice I

41. Fasciculul spinocerebelos dorsal:


1. Conine axoni ai deutoneuronilor cii sensibilitii proprioceptive
2. Este ncruciat
3. Ajunge la cerebel pe calea pedunculului cerebelos inferior
4. Strbate bulbul, puntea i mezencefalul

42. Care dintre urmtoarele fascicule conin fibre extrapiramidale:


1. Nigorspinal
2. Rubrospinal
3. Reticulospinal
4. Corticospinal lateral

45

43. Nervii spinali:


1. Conecteaz mduva cu receptorii
2. Conecteaz mduva cu efectorii somatici
3. Conecteaz mduva cu efectorii vegetativi
4. Sunt n numr de 30 de perechi

44. Rdcina posterioar a nervilor spinali:


1. Este rdcina motorie
2. Conine axonii neuronilor somatomotori din cornul anterior al mduvei
3. Conine axonii neuronilor visceromotori din jumtatea ventral a cornului lateral
4. Prezint pe traiectul ei ganglionul spinal

45. Trunchiul nervului spinal are n structura sa fibre:


1. Somatomotorii
2. Visceromotorii
3. Somatosenzitive
4. Viscerosenzitive

46. Din categoria reflexelor miotatice fac parte:


1. Reflexele nociceptive
2. Reflexul achilian
3. Reflexul de mers
4. Reflexul rotulian

47. Reflexele spinale nociceptive:


1. Sunt reflexe de aprare
2. Au ca receptori fusurile neuromusculare
3. Sunt reflexe somatice
4. Sunt monosinaptice

48. Care dintre urmtoarele reflexele vegetative sunt spinale:


1. Vasoconstrictoare
2. Vasodilatatoare
3. Cardioacceleratoare
4. Pupilodilatatoare

49. Despre nervii cranieni sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1. Au distribuie metameric
2. Toi au originea la nivelul trunchiului cerebral
3. Au dou rdcini ventral i dorsal
4. Sunt n numr de dousprezece perechi

50. Nervi cranieni micti sunt perechile:


1. V
46

2. VI
3. VII
4. VIII

51. Encefalul cuprinde:


1. Trunchiul cerebral
2. Cerebelul
3. Diencefalul
4. Emisferele cerebrale

52. Fibrele parasimpatice ale nervilor glosofaringieni inerveaz glandele:


1. Sublinguale
2. Lacrimale
3. Submandibulare
4. Parotide

53. Care dintre urmtoarele afirmaii privind pedunculii cerebeloi sunt


adevrate:
1. Pedunculii cerebeloi inferiori conin fibre aferente
2. Pedunculii cerebeloi mijlocii conin numai fibre aferente
3. Pedunculii cerebeloi inferiori conin fibre eferente
4. Pedunculii cerebeloi superiori conin numai fibre eferente

54. Hipotalamusul este centru superior de integrare, reglare i coordonare


pentru:
1. Metabolismul intermediar
2. Secreia endocrin
3. Termoreglarea
4. Ritmul somn-veghe

55. Paleocortexul are conexiuni ntinse cu:


1. Hipotalamusul,
2. Talamusul,
3. Epitalamusul
4. Analizatorul vizual

56. Reflexele condiionate:


1. Sunt nnscute
2. Sunt rspunsuri nvate la stimuli iniial indifereni
3. Se nchid la nivel medular
4. Se nchid la nivel cortical

47

57. Transformarea excitanilor indifereni n stimuli condiionali se poate


realiza prin:
1. Asociere
2. Precesiune
3. Dominan
4. Repetare

58. Sinapsa dintre axonul neuronului vegetativ preganglionar i neuronul


vegetativ postganglionar:
1. Utilizeaz ca mediator chimic acetilcolina pentru sistemul nervos parasimpatic
2. Utilizeaz ca mediator chimic acetilcolina pentru sistemul nervos simpatic
3. Are loc n ganglionii latero-vertebrali pentru sistemul nervos simpatic
4. Are loc n ganglionii juxtaviscerali i intramurali pentru sistemul nervos simpatic

59. Sistemele simpatic i parasimpatic acioneaz:


1. complementar n reglarea diametrului pupilar
2. cooperant la nivelul aparatului reproductor
3. antagonist pentru reglarea secreiei salivare
4. cooperant n miciune

60. Care dintre urmtoarele structuri sunt prevzute cu inervaie


parasimpatic:
1. Medulosuprarenalele
2. Glandele sudoripare
3. Muchii erectori ai firelor de pr
4. Stomacul

48

RSPUNSURI
Complement simplu
1. A (pag. 13, 14)
2. E (pag. 14)
3. C (pag. 15)
4. D (pag. 17)
5. D (pag. 19)
6. E (pag. 20, 21)
7. E (pag. 22)
8. C (pag. 22)
9. B (pag. 22, 23)
10. A (pag. 23)
11. D (pag. 23)
12. C (pag. 23)
13. B (pag. 23)
14. B (pag. 24)
15. E (pag. 24, 25)
16. A (pag. 25, 26)
17. B (pag. 25, 26)
18. D (pag. 26)
19. A (pag. 26)
20. D (pag. 26, 27)
21. A (pag. 27)
22. C (pag. 27)
23. B (pag. 29)
24. B (pag. 29, 30)
25. C (pag. 30)
26. A (pag. 31)
27. D (pag. 31)
28. C (pag 32, 33)
29. C (pag. 35)
30. B (pag. 35)

Complement grupat
31. E (pag. 13)
32. E (pag. 13)
33. B (pag. 14)
34. E (pag. 15)
35. E (pag. 16)
36. D (pag. 18)
37. D (pag. 19)
38. B (pag. 19)
39. D (pag. 19)
40. C (pag. 19, 21)
41. B (pag. 21)
42. A (pag. 23)
43. A (pag. 23)
44. D (pag. 23)
45. E (pag. 23)
46. C (pag. 24)
47. B (pag. 24, 25)
48. E (pag. 25)
49. D (pag. 26)
50. B (pag. 26)
51. E (pag. 26)
52. D (pag. 27)
53. A (pag. 29)
54. E (pag. 30)
55. A (pag. 31)
56. C (pag. 31, 32)
57. E (pag. 31)
58. A (pag. 32, 33)
59. C (pag. 34)
60. D (pag. 34)

49

ANALIZATORII
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Tudor Marinescu

COMPLEMENT SIMPLU
1. Celulele cu conuri sunt n numr de:
A.
B.
C.
D.
E.

5 milioane;
6-7 milioane;
10 milioane;
17 milioane;
125 milioane;

2. Aparatul dioptric al ochiului are o putere total de:


A.
B.
C.
D.
E.

10 dioptrii;
17 dioptrii;
20 dioptrii;
40 dioptrii;
60 dioptrii;

3. Despre calea optic este adevrat succesiunea:


A. Celule receptoare - celule multipolare - celule bipolare - tract optic - corp geniculat
medial
B. Celule receptoare - celule bipolare - celule multipolate - nerv optic - corp geniculat
medial
C. Celule receptoare - celule bipolare - celule multipolare - tract optic - corp geniculat
lateral
D. Celule receptoare - celule bipolare - celule multipolare - nerv optic - tract optic;
E. Nici una din variantele de mai sus;

4. Urmtorii receptori de afl n hipoderm, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Discurile Merkel;
Terminaii nervoase libere;
Corpusculii Krause;
Corpusculii Ruffini;
Nici una din variantele de mai sus;

5. Calea analizatorului olfactiv contine un numr de:


A. 3 neuroni i 2 sinapse;
B. 2 neuroni i 2 sinapse;

50

C. 4 neuroni i 3 sinapse;
D. 4 neuroni i 4 sinapse;
E. 3 neuroni i 3 sinapse;

6. Despre cristalin sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia :


A.
B.
C.
D.
E.

Are forma unei lentile biconvexe;


Nu conine vase sanguine;
Este invelit de o capsul fibroas;
Este hrnit prin difuziune;
Este transparent;

7. Acuitatea tactil la nivelul varfului limbii este de:


A.
B.
C.
D.
E.

1 mm;
2 mm;
5 mm;
20 mm;
50 mm;

8. Fibrele intrafusale prezint nervaie senzitiv provenit din:


A.
B.
C.
D.
E.

Motoneuronii medulari alfa;


Notoneuronii medulari gama;
Neuroni senzitivi din ganglionul spinal;
Neuroni motori din ganglionul spinal;
Nici una din variantele de mai sus;

9. Mugurii gustativi au urmtoarele caracteristici cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Au form ovoidal;
n structura lor se gsesc celule senzoriale;
Prezint la polul apical un cil;
La polul bazal se gsesc terminaii nervoase ale nervului vii;
La polul bazal se gsesc terminaii nervoase ale nervului X;

10. Pentru analizatorul gustativ au fost identificai cel puin :


A.
B.
C.
D.
E.

4 receptori;
6 receptori;
8 receptori;
10 receptori;
13 receptori;

11. Organul activ al acomodrii este:


A. Corneea;
B. Cristalinul;
C. Muchiul ciliar;
51

D. Corpul vitros;
E. Umoarea apoas;

12. Receptorii tactili:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt baroreceptori;
Sunt mai numeroi n tegumentul cu pr;
Sunt stimulai de deformri mecanice;
Sunt localizai n hipoderm;
Nici una din afirmaiile de mai sus nu este adevrat;

13. Epidermul:
A.
B.
C.
D.
E.

Nu prezint vase de snge;


Se hrnete prin difuziune facilitat;
Nu conine receptori;
Prezint limfatice;
Este un epiteliu unistratificat keratinizat;

14. Urechea uman percepe sunete cu amplitudinea pn la:


A.
B.
C.
D.
E.

20 decibeli;
20 000 Hz;
20 Hz;
130 dyne/cm2;
nici una din variantele de mai sus;

15. Motoneuronul alfa ce inerveaz fibrele extrafusale ale muchiul


maseter are originea n:
A.
B.
C.
D.
E.

Nucleul motor al nervului VII;


Nucleul motor al nervului V;
Cornul anterior al maduvei spinrii;
Ganglionul spinal;
Nici una din variantele de mai sus;

16. Receptorii analizatorului gustativ sunt:


A.
B.
C.
D.
E.

Fotoreceptori;
Baroreceptori;
Mecanoreceptori;
Chemoreceptori;
Interoreceptori;

17. Sunt nuclei vestibulari, cu excepia:


A. Superior;
B. Posterior;

52

C. Medial;
D. Inferior;
E. Lateral;

18. Sunt gusturi primare, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Amar;
Sarat;
Dulce;
Acru;
Toate sunt gusturile primare;

19. Omul poate distinge pn la:


A.
B.
C.
D.
E.

50 mirosuri;
100 mirosuri;
1000 mirosuri;
5000 mirosuri;
20000 mirosuri;

20. Urmtorii receptori aparin analizatorului kinestezic, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Corpusculii Vater-Pacini;
Terminaii nervoase libere;
Corpusculii Ruffini;
Fusurile neuromusculare;
Toi sunt receptori ai analizatorului kinestezic;

21. Fibrele nervoase care se termin sub forma unui coule constituie:
A.
B.
C.
D.
E.

Discurile Merkel;
Corpusculii Ruffini;
Corpusculii Golgi-Mazzoni;
Corpusculii Vater-Pacini;
Corpusculii Krause;

22. Mijlocul melcului rezoneaz cu sunete de frecven:


A.
B.
C.
D.
E.

10 Hz;
5000 Hz;
500 Hz;
15000 Hz;
Toate variantele de mai sus;

53

23. Fusurile neuromusculare sunt formate dintr fibre musculare modificate


n numr de:
A.
B.
C.
D.
E.

1;
5-10;
20;
50;
100;

24. Informaiile analizatorului kinestezic sunt conduse pe calea


fasciculelor:
A.
B.
C.
D.
E.

Gracil;
Spinocerebelos ventral;
Cuneat;
Spinocerebelos dorsal;
Toate variantele de mai sus;

25. Corpul ciliar are urmtoarele caracteristici, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Fibrele circulare sunt inervate de parasimpatic;


Este format din fibre musculare netede;
Procesele ciliare sunt alctuite din aglomerri capilare;
Secret corpul vitros;
Fibrele radiare sunt inervate de simpatic;

26. Sclerotica are urmtoarele caracteristici, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Este opac;
Reprezint 3/4 din tunica fibroas;
Pe ea se inser muchiul drept superior;
Este perforat de nervul optic;
Este perforat de artera oftalmic;

27. Din populaia masculin sufer de daltonism un numr de:


A.
B.
C.
D.
E.

1%;
2%;
5%;
8%;
10%;

28. Omul poate distinge mirosuri primare n numr de:


A.
B.
C.
D.

5;
10;
50;
100;

54

E. 1000;

29. Timpul de adaptare la trecerea de la ntuneric la lumin este de:


A.
B.
C.
D.
E.

1 minut;
2 minute;
5 minute;
8 minute;
10 minute;

30. Urmtoarele elemente aparin urechii medii cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Ciocanul;
Nicovala;
Deschiderea trompei lui eustachio;
Rampa vestibular;
Scria;

COMPLEMENT GRUPAT
31. Acomodarea se datoreaz:
1.
2.
3.
4.

Elasticitii cristalinului;
Aparatului suspensor al cristalinului;
Muchiului ciliar;
Cristaloidei;

32. Corpusculii Golgi-Mazzoni:


1.
2.
3.
4.

Sunt mai mici;


Sunt situai n hipoderm;
Sunt o varietate a corpusculilor vater-pacini;
Se gsesc dermul toracelui;

33. Un obiect aflat la o distan de 8m produce:


1.
2.
3.
4.

Cristaloida comprim cristalinul;


Ligamentul suspensor al cristalinului este n tensiune;
Muchiul cialiar este relaxat;
Raza de curbur a cristalinului scade;

34. Se gsesc n derm:


1.
2.
3.
4.

Corpusculii Krause;
Corpusculii Meissner;
Corpusculii Ruffini;
Discurile Merkel;

55

35. Fibrele intrafusale sunt innervate de:


1.
2.
3.
4.

Motoneuronii alfa;
Motoneuronii gama;
Neuroni din fasciculele spinocerebeloase;
Neuronii din ganglionul spinal;

36. Corpusculii Ruffini:


1.
2.
3.
4.

Sunt receprori pentru rece;


Recepioneaza poziia i micrile din articulaii;
Se gsesc n hipoderm;
Sunt receptori pentru cald;

37. Irisul:
1.
2.
3.
4.

Este o diafragm;
Este situat interior de cristalin;
n mijloc prezint pupila;
Este situat posterior de cristalin;

38. Pata oarb:


1.
2.
3.
4.

Este situat inferior de cea galben;


Prezint numai celule cu con;
Este situat medial de cea galben;
I se descriu 10 straturi celulare;

39. Sunt proprieti fundamentale ale undelor sonore:


1.
2.
3.
4.

nlimea;
Intensitatea;
Timbrul;
Frecvena;

40. La reglarea echilibrului, alturi de analizatorul vestibular mai


particip:
1.
2.
3.
4.

Analizatorul vizual;
Analizatorul tactil;
Cerebelul;
Analizatorul kinestezic;

41. La baza canalelor semicirculare se gsesc:


1. Utricula;
2. Cupolele gelatinoase;
3. Sacula;

56

4. Crestele ampulare;

42. Corpusculii neurotendinoi sunt situai:


1.
2.
3.
4.

n capsula articular;
Printre fibrele extrafusale;
Periost;
Jonciunea muchi-tendon;

43. La varful limbii se poate simi:


1.
2.
3.
4.

Acru;
Sarat;
Amar;
Dulce;

44. Urmtoarele papile au muguri gustativi:


1.
2.
3.
4.

Circumvalate;
Fungiforme;
Foliate;
Filiforme;

45. Particip la aprecierea calitii alimentelor:


1.
2.
3.
4.

Analizatorul olfactiv;
Analizatorul vizual;
Analizatorul gustativ;
Analizatorul kinestezic;

46. Receptorii analizatorului kinestezic sunt localizai n:


1. Periost;
2. Ligamente;
3. Articulaii;
4. Muchi;

47. Receptorii pentru durere cunt stimulai de factori:


1.
2.
3.
4.

Mecanici;
Chimici;
Termici;
Luminoi;

48. Relaxarea muscular este prevenit prin:


1. Intinderea fusurilor;
2. Relaxarea muchilor;
3. Activarea fusurilor;

57

4. Contracia muchilor;

49. Sunt culori primare:


1.
2.
3.
4.

Rou;
Verde;
Albastru;
Alb;

50. Vestibulul membranos:


1.
2.
3.
4.

Este format dintr-un sistem de camere;


Conine sacula;
Este situat in interiorul labirintului osos;
Conine utricula;

51. Corpusculii Ruffini:


1.
2.
3.
4.

Se gsesc n stratul superficial al capsului articulare;


Sunt situai n derm;
Recepioneaz micrile din articulaii;
Sunt receptori pentru cald;

52. Retina:
1.
2.
3.
4.

Se ntinde posterior de ora serrata;


Pata oarb este situat n dreptul axului vizual;
La nivelul petei galbene se gsesc;
Pata galben conine numai conuri;

53. Receptorii maculari:


1.
2.
3.
4.

Otolitele apas prin greutatea lor pe cilii celulelor de susinere;


Sunt stimulai n condiii statice;
Otolitele sunt mai dense dect perilimfa;
Sunt stimulai de ctre otolite;

54. Calea vestibular:


1.
2.
3.
4.

Protoneuronul se afl in ganglionul Scarpa;


Conine nucleul vestibular inferior;
Conine nucleul vestibular superior;
Dendritele protoneuronului ajung la celulele cu cili din utricul;

55. Membrana tectoria se gsete deasupra:


1. Membranei vestibulare;
2. Celulelor ciciate interne;
3. Canalului cohlear;

58

4. Celulelor ciliate externe;

56. Una din urmtoarele ci are pe traiectul su 4 neuroni:


1.
2.
3.
4.

Gustativ;
Vestibular;
Olfactiv;
Vizual;

57. La tineri:
1.
2.
3.
4.

Punctul proxim se afl la 25 cm de ochi;


Retina este situat la mai puin de 17 mm de centrul optic;
Punctul remotum este situat la 6m de ochi;
La nivelul corneei exist mai multe raze de curbur;

58. Receptorii termici:


1.
2.
3.
4.

Sunt corpusculii Krause;


Sunt terminaii nervoase libere;
Sunt corpusculii Ruffini;
Terminaiile nervoase sunt amielinice;

59. Axonul deutoneuronului cii vestibulare intr n componena


fasciculelor:
1.
2.
3.
4.

Fasciculul vestibulo-cerebelos;
Fasciculul vestibulo-spinal;
Fasciculul vestibulo-nuclear;
Fasciculul vestibulo-talamic;

60. Sunt situai n hipoderm:


1.
2.
3.
4.

Bulbiii firelor de pr;


Corpusculii vater-pacini;
Glomerulii glandelor sudoripare;
Corpusculii Golgi-Mazzoni;

59

RSPUNSURI :

Complement simplu

Complement grupat

1.B (pag. 45)


2.E (pag. 45)
3.D (pag. 45)
4.B (pag. 38-39)
5.B (pag. 42)
6.C (pag. 45)
7.B (pag. 39)
8.C (pag. 41)
9.C (pag. 43)
10.E (pag. 43)
11.C (pag. 45)
12.C (pag. 39)
13.A (pag. 38)
14.D (pag. 51)
15.B (pag. 27,41,68-69)
16.D (pag. 43)
17.B (pag. 50)
18.E (pag. 43)
19.A (pag. 42)
20.E (pag. 41)
21.A (pag. 38)
22.B (pag. 51)
23.B (pag. 41)
24.E (pag. 41)
25.D (pag. 44)
26.B (pag. 44)
27.D (pag. 47)
28.C (pag. 42)
29.C (pag. 47)
30.D (pag. 49)

31.A (pag. 45)


32.A (pag. 39)
33.A (pag. 45)
34.E (pag. 38-39)
35.C (pag. 41)
36.C (pag. 39,41)
37.A (pag. 44)
38.E (pag. 48)
39.A (pag. 51)
40.E (pag. 51)
41.C (pag. 52)
42.D (pag. 41)
43.C (pag. 43)
44.A (pag. 43)
45.B (pag. 42)
46.E (pag. 41)
47.A (pag. 39)
48.B (pag. 41)
49.A (pag. 47)
50.C (pag. 49)
51.E (pag. 39,41)
52.B (pag. 44-45)
53.C (pag. 51)
54.A (pag. 50)
55.C (pag. 50, Fig. 54)
56.E (pag. 42,43,47,50,51)
57.B (pag. 46)
58.E (pag. 39)
59.E (pag. 50)
60.E (pag. 38-39)

60

ANALIZATORII
ntrebri realizate de Asistent Universitar Dr. Ioan Alexandru Bulescu

COMPLEMENT SIMPLU
1. Urmtoarea afirmaie despre urechea intern este fals:
A.
B.
C.
D.

este format dintr-o serie de ncperi, numite labirint osos


n interioril labirintului osos se afl labirintul membranos
ntre labirintul osos i cel membranos se afl perilimfa
labirintul osos este format din vestibulul osos, canalele semicirculare osoase i
melcul osos
E. cuprinde lanul articular de osicioare

2. Urmtoarea afirmaie despre urechea medie nu este adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

Conine ciocanul, nicovala i scria


Este o cavitate pneumatic
Este spat in osul temporal
Comunic prin peretele lateral cu nazofaringele
Timpanul este peretele ei lateral

3. Puterea de refracie a corneei este de:


A.
B.
C.
D.
E.

80 de dioptrii
40 de dioptrii
20 de dioptrii
60 de dioptrii
90 de dioptrii

4. Despre acomodare sunt adevrate urmtoarele, cu excepia :


A.
B.
C.
D.
E.

Reprezint variaia puterii de refracie a cristalinului


Se datoreaz elasticitii cristalinului
Se datoreaz muchiului ciliar
Se datoreaz aparatului suspensor al cristalinului
Muchiul cliliar este organ pasiv al acomodrii

5. Este adevrat despre mecanismul recepiei auditive:


A. Unda sonor pune in vibraie direct lanul osicular
B. Perforaiile de timpan duc la pierderea auzului
C. Depolarizrile celulelor senzoriale duc la reducerea frecvenei potenialelor de
aciune
61

D. Celulele de la nivelul organului Corti transform energia mecanic a sunetelor n


impuls nervos
E. De la nivelul lanului osicular, unda sonor ester transmis mai departe ferestrei
rotunde

6. Sunt receptori gustativi :


A.
B.
C.
D.
E.

Termoreceptori
Chemoreceptori
Mecanoreceptori
Osmoreceptori
Baroreceptori

7. Numrul de mirosuri primare este de:


A.
B.
C.
D.
E.

50
500
5000
50000
10000

8. Omul poate distinge pn la:


A.
B.
C.
D.
E.

10000 de mirosuri
100000 de mirosuri
50 de mirosuri
500 de mirosuri
5000 de mirosuri

9. Corpusculii Golgi sunt receptori ai crei sensibiliti :


A.
B.
C.
D.
E.

Interoceptive
Proprioceptive kinestezice
Tactile fine
Dureroase
Gustative

10. Unde se gsete tritoneuronul cii optice:


A.
B.
C.
D.
E.

Talamus
Hipotalamus
Retin
Corpul geniculat lateral
Corpul geniculat medial

11. Cavitatea urechii medii se gsete spat n osul :


A. Etmoid
B. Sfenoid
62

C. Temporal
D. Occipital
E. Parietal

12. Receptorii analizatorului kinestezic nu sunt aezai n:


A.
B.
C.
D.
E.

Epiderm
Periost
Muchi
Articulaii
Tendoane

13. Este organul activ al acomodrii :


A.
B.
C.
D.
E.

Cristalinul
Cristaloida
Retina
Muchiul ciliar
Procesele ciliare

14.Amplitudinea maxim a sunetelor percepute de urechea uman este de :


A.
B.
C.
D.
E.

100 dB
130 dB
200 dB
230 dB
30 dB

15.Care dintre urmtoarele gusturi nu face parte din gusturile primare:


A.
B.
C.
D.
E.

Gustul iute
Gustul acru
Gustul dulce
Gustul srat
Gustul amar

16.Unde se gsete al doilea neuron al cii olfactive :


A.
B.
C.
D.
E.

Bulbul olfactiv
Talamus
Hipotalamus
Corpul geniculat medial
Hipocamp

17. Unde este situat aria gustativ :


A. Girul postcentral, n partea sa inferioar
B. Girul precentral
C. Girul temporal superior
63

D. Girul postcentral, n partea sa superioar


E. Girul cingular

18. Lama ciuruit a etmoidului este strbtut de:


A.
B.
C.
D.
E.

Axonii celulelor mitrale


Dendritele celulelor mitrale
Axonii celulelor bipolare din mucoasa olfactiv
Dendritele celulelor bipolare din mucoasa olfactiv
Tractul olfactiv

19. Referitor la cornee, urmtoarea afirmaie este fals :


A. Face parte din tunica fibroasa
B. Este transparent
C. Prezint puine vase de snge
D. Prezint numeroase fibre nervoase
E. Are o putere de refracie de aproximativ 40 de dioptrii

20. Despre corpusculuii Golgi Mazzoni este adevrat c:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt o varietate a corpusculilor Meissner


Sunt o varietate a discurilor Merkel
Sunt o varietate a corpusculilor Ruffini
Sunt o varietate a corpusculilor Krause
Sunt o varietate a corpusculilor Vater-Pacini

21. Din tunica medie a globului ocular fac parte, cu excepia :


A.
B.
C.
D.
E.

Retina
Coroida
Corpul ciliar
Irisul
Muchiul ciliar

22. Despre globul ocular sunt adevrate urmtoarele, cu excepia :


A.
B.
C.
D.
E.

Are form aproximativ sferic


Este situat n orbit
Este format din trei tunici concentrice i medii refringente
Tunica extern este format anterior de sclerotic
Sclerotica este opac

23. Dintre proprioreceptori fac parte:


A.
B.
C.
D.

Corpusculii Meissner
Corpusculii Krause
Discurile Merkel
Corpusculii neurotendinosi Golgi
64

E. Fibre anulospirale

24.Care dintre urmtorii sunt receptori pentru rece:


A.
B.
C.
D.
E.

Corpusculii Meissner
Corpusculii Krause
Fibrele anulospirale
Corpusculii Ruffini
Corpusculii Pacini

25.Unde se gsete membrana otolitic :


A.
B.
C.
D.
E.

Creasta ampular
Columela
Organul Corti
Canalele semicirculare membranoase
Utricula i sacula

26.n structura retinei se gsesc celule cu conuri n numr de :


A.
B.
C.
D.
E.

6-7 milioane
60-70 milioane
600-700 milioane
5-6 milioane
7-8 milioane

27.Despre urechea medie sunt adevrate urmtoarele afirmaii :


A.
B.
C.
D.
E.

Peretele ei lateral prezint fereastra oval


Peretele ei lateral prezint fereastra rotund
Conine n interiorul su un lan articular
Peretele ei medial este reprezentat de timpan
Peretele ei lateral este comunicarea cu nazofaringele

28.Urmtoarea afirmaie este adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

Hipermetropia se corecteaz cu lentile divergente


Hipermetropia se corecteaz cu lentile convergente
Hipermetropia se corecteaz cu lentile cilindrice
Miopia se corecteaz cu lentile convergente
Astigmatismul se corecteaz cu lentile convergente

29.Este adevrat despre analizatorul acustico-vestibular:


A.
B.
C.
D.
E.

Nervul cohlear si nervul auditiv formeaz perechea VII de nervi cranieni


Ganglionul Scarpa se afl pe traiectul nervului cohlear
Ganglionul Corti se afl pe traiectul nervului vestibular
Este aezat n urechea medie
Este aezat la nivelul urechii interne
65

30.Endolimfa este situat :


A.
B.
C.
D.
E.

n urechea extern
n urechea medie
n rampa vestibular
n rampa timpanic
n canalul cohlear

COMPLEMENT GRUPAT
31.Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre urechea medie:
1.
2.
3.
4.

Se gsete n stnca temporalului


Este o cavitate pneumatic
Conine lanul osicular
Are rolul de a capta sunetele

32.Despre analizatorul acustico-vestibular sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

Pe traiectul nervului acustic se gsete ganglionul Scarpa


Pe traiectul nervului acustic se gsete ganglionul Corti
Pe traiectul nervului vestibular se gsete ganglionul Corti
Pe traiectul nervului vestibular se gsete ganglionul Scarpa

33.Fac parte din tunica vascular a globului ocular:


1.
2.
3.
4.

Corneea
Umoarea apoas
Retina
Corpul ciliar

34.Fac parte din nuclei vestibulari:


1.
2.
3.
4.

Lateral
Medial
Superior
Anterior

35.Din structura globului ocular fac parte, cu excepia:


1.
2.
3.
4.

Corneea
Irisul
Muchiul ciliar
Muchii extrinseci

36.Mediile refringente ale globului ocular sunt:


1. Retina

66

2. Cristalinul
3. Coroida
4. Corpul vitros

37.Despre analizatorul gustative sunt adevrate urmatoarele afirmaii:


1.
2.
3.
4.

Receptorii sunt chemoreceptori


Mugurii gustativi au form ovoidal
Protoneuronii se afl n ganglionii nervilor vag i glosofaringian
Deutoneuronul se afl n punte

38.Receptorii analizatorului kinestezic sunt situai n :


1.
2.
3.
4.

Muchi
Articulaii
Periost
Tegument

39.Au al treilea neuron n talamus cile:


1.
2.
3.
4.

Gustativ
Proprioceptiv de control al micrii
Kinestezic
Olfactiv

40.Proiecia cortical a cii olfactive se gsete la nivelul:


1.
2.
3.
4.

Girului postcentral
Girului precentral
Girului temporal superior
Girului hipocampic

41.Este adevrat despre analizatorul olfactiv:


1.
2.
3.
4.

Pentru a putea fi mirosit, o substan trebuie s fie volatil i solubil


Omul poate distinge pn la 10000 de mirosuri
Exist doar 50 de mirosuri primare
Omul poate distinge pn la 50 de mirosuri

42.Protoneuronul cii gustative se afl:


1.
2.
3.
4.

La nivelul ganglionului de pe traiectul nervului glosofaringian


La nivelul ganglionului trigeminal
La nivelul ganglionului de pe traiectul nervului vag
La nivelul ganglionului spiral

67

43.Sunt adevrate despre epiderm urmtoarele, cu excepia :


1.
2.
3.
4.

Este bogat vascularizat


Conine terminaii nervoase libere
Este epiteliu nekeratinizat
Se hrnete prin osmoz

44.Analizatorii :
1.
2.
3.
4.

Realizeaz doar analiza cantitativ a stimulilor din mediul extern


Realizeaz doar analiza calitativ a stimulilor din mediul extern
Realizeaz analiza calitativ i cantitativ a stimulilor din mediul intern
Segmental intermediar conduce stimuli la scoara cerebral

45.Despre derm sunt adevrate :


1.
2.
3.
4.

Conine vase de snge


Conine terminaii nervoase
Conine anexe cutanate
n stratul reticular elementele celulare sunt relative rare

46.Este fals despre receptorii tactili:


1.
2.
3.
4.

Sunt stimulai de deformri mecanice


Sunt mecanoreceptori
Sunt localizai n derm
Sunt mai numeroi n tegumentele cu pr

47.Despre fusurile neuromusculare sunt adevrate urmtoarele, cu


excepia :
1.
2.
3.
4.

Sunt diseminate printre fibre musculare striate


Sunt formate din 10-20 de fibre musculare modificate
Au inervaie senzitiv i motorie
Au doar inervaie motorize

48.Despre segmetele fiecrui analizator este adevrat :


1. Segmentul periferic transmite informaiile la scoara cerebral
2. Calea direct a segementului intermediar este sistemul reticular ascendent
activator
3. Calea indirect conduce impulsurile rapid i specific
4. Segmental central este reprezentat de aria din scoar care transform stimuli n
senzaii

49.Tunica extern a globului ocular este reprezentat de :


1. Cornee
2. Coroid

68

3. Sclerotic
4. Iris

50.Este fals despre retin :


1.
2.
3.
4.

Pata oarb prezint n centru foveea centralis


Foveea centralis conine numai bastonae
Bastonaele sunt adaptate pentru vederea n lumin puternic
Pata oarb este situate superior de lateral de pata galben

51.Mediile refringente ale globului ocular sunt:


1.
2.
3.
4.

Cristalinul
Umoarea apoas
Corpul vitros
Irisul

52.Este adevrat despre tunica medie a globului ocular:


1.
2.
3.
4.

Muchiul ciliar este muchi striat


Irisul este pe faa posteiroar a cristalinului
Coroida prezint anterior orificiul oentru nervul optic
Corpul ciliar este situate posterior de ora serrate

53.Sunt false despre mecanismul recepiei auditive:


1.
2.
3.
4.

Baza melcului rezoneaz cu sunete de frecven nalt


Vrful melcului rezoneaz cu sunete de frecven nalt
Mijlocul membrane bazilare rezoneaz cu sunete de frecen medie
nclinarea clilor celulelor auditive n orice parte determin depolarizarea celulelor

54.Despre calea acustic este adevrat :


1.
2.
3.
4.

Primul neuron se afl n ganglionul Corti


Primul neuron se afl n ganglionul Scarpa
Al doilea neuron se afl n punte
Al doilea neuron se afl n bulb

55.Despre tractul optic sunt adevrate urmtoarele :


1.
2.
3.
4.

Ajunge la metatalamus
La nivelul metatalamusului, fibrele tractului optic fac sinaps cu deutoneuronul
Axonii tritoneuronului se proiecteaz n jurul scizurii calcarine
Aria vizual secundar reprezint segmental intermediarl analizatorului vizual

56.De la nivelul deutoneuronului cii vestibulare pornesc urmtoarele


fascicule:
1. Vestibulo-spinal

69

2. Vestibulo-talamic
3. Vestibulo-cerebelos
4. Vestibulo-talamic

57.Reflexul pupilar fotomotor are urmtoarele caracteristici :


1.Este reglat de centrii cortiicali i coliculii cvadrigemeni superiori
2.Contracia muchilor circulari ai irisului este rspuns la scderea intensitii
luminoase
3. Contracia muschilor radiari ai irisului este rspuns la lumin intense
4. Este un reflex cu centrul n talamus

58.Se gsesc receptori gustativi la nivelul papilelor :


1.
2.
3.
4.

Caliciforme
Fungiforme
Foliate
Filiforme

59.Receptorii termici sunt :


1.
2.
3.
4.

Terminaii cu diametru mic


Terminaii nemielinizate
Receptorii pentru rece sunt mai numeroi
Receptorii pentru cald sunt mai numeroi

60.Tunica intern a globului ocular conine:


1.
2.
3.
4.

Cristalinul
Irisul
Corneea
Retina

70

RSPUNSURI :

Complement simplu

Complement grupat

1. E (pag.49)
2. D (pag.49)
3. B (pag.45)
4. E (pag.45)
5. D (pag.51)
6. B (pag.43)
7. A (pag42)
8. A (pag. 42)
9. B (pag.41)
10.D (pag. 47)
11. C (pag. 49)
12. A (pag.41)
13. D (pag.45)
14. B (pag. 51)
15. A (pag. 43)
16. A ( pag.42)
17. A (pag. 43)
18. C (pag.42)
19. C (pag 44-45)
20.E (pag.39)
21. A (pag.44)
22. D (pag. 44)
23. E ( pag.39-41)
24. B (pag. 38-39)
25. E (pag.49-50)
26. A (pag.45)
27. C (pag.49)
28. B (pag. 46)
29. E (pag.49)
30. E (pag. 49)

31.A (pag.49)
32. C (pag. 49)
33. D (pag.44-45)
34. A (pag.50)
35. D (pag. 44-45)
36. C (pag. 44-45)
37. A (pag.43)
38. A (pag. 41)
39. B (pag41-43)
40. D (pag. 42)
41. A (pag.42)
42. B (pag.43)
43. B (pag.38)
44.D (pag.38)
45. E (pag.38)
46. D (pag.39)
47. C (pag.41)
48. D (pag.38)
49. B (pag.44)
50. E (pag.45)
51. A (pag.44-45)
52. E (pag.44)
53. C (pag.51)
54. B (pag.50)
55. B (pag. 47)
56. E (pag.50-51)
57. E (pag.46)
58. A (pag.43)
59. A (pag.39)
60. D (pag.44-45)

71

GLANDE ENDOCRINE
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Tulin Raluca

COMPLEMENT SIMPLU
1. Referitor la hormonul melanocitostimulant alegei afirmaia corect:
A. Este un hormon secretat de neurohipofiz
B. Are acelai precursor ca i ACTH-ul
C. Stimuleaz activitatea secretorie a glandei corticosuprarenale
D. Crete concentraia sangvin a a glucocorticoizilor i hormonilor sexosteroizi
E. Hiposecreia sa produce la copil oprirea creterii somatice

2. Hiposecreia hormonului somatotrop produce:


A. Nanism
B. Pierderi mari de ap, n special prin urin (diabet insipid)
C. Boala Conn
D. Sindromul Cushing
E. Boala Addison

3. Referitor la glandele paratiroide selectai afirmaia FALS:


A. Conin celule principale care secret parathormonul
B. Sunt dou glande mici situate pe faa posterioar a lobilor tiroidieni
C. Conin celule parafoliculare care secret calcitonin
D. Hipercalcemia inhib secreia de PTH
E. Stimulul declanator al secreiei de calcitonin este hipercalcemia

4. Referitor la glanda tiroid selectai afirmaia FALS:


A. ntre foliculii tiroidieni se gsesc celule speciale numite parafoliculare sau celule
C
B. Coloidul folicular conine tireoglobulin
C. Sintetizeaz hormoni sub aciunea TSH hipofizar
D. Parenchimul glandular este format din celule epiteliale organizate n acini
E. Este situat inferior de laringe i anterior de trahee

5. Selectai afirmaia adevrat referitoare la aciunea hormonilor


tiroidieni:
A. Scade fora de contracie a muchilor scheletici
B. Inhib mielinizarea

72

C. Scade frecvena contraciilor cardiace


D. Crete tonusul muchilor scheletici
E. Vasoconstricie

6. Referitor la insulele Langerhans selectai afirmaia FALS:


A. Conin celule beta care secret insulin
B. Reprezint pancreasul endocrin
C. Conin ani pancreatici
D. Secreia lor este implicat n metabolismul intermediar al glucidelor, lipidelor i
proteinelor
E. Conin celule alfa care secret glucagon

7. Boala Addison este determinat de:


A. Hiposecreia ADH
B. Hipersecreia de glucocorticoizi
C. Hiposecreia de insulin
D. Hiposecreia glucocorticoizi
E. Hipersecreia de aldosteron

8. Selectai afirmaia FALS referitoare la aciunile aldosteronului:


A. Determin reabsorbtia Na+
B. Determin excreia K+ i H+
C. Produce kaliurie
D. Produce acidurie
E. Determin excreia clorului

9. Selectai hormonul sintetizai la nivelul neurohipofizei:


A. ACTH
B. Prolactina
C. ADH
D. MSH
E. Melatonin

10. Referitor la timus selectai afirmaia FALS:


A. Funciile sale sunt puternic blocate de hormonii steroizi
B. Unitatea histologic a timusului este foliculul timic n care se afl timocite
C. Extractul de timus are aciune de frnare a gonadelor i oprire a mitozelor
D. Are rol de organ limfatic central
E. Are rol de gland endocrina pn la pubertate

11. Selectai afirmaia FALS referitoare la aciunile glucagonului:


A. Stimuleaz lipoliza, proteoliza i glicogenoliza
B. Stimuleaz gluconeogeneza
73

C. Stimuleaz fora de contracie miocardica


D. Stimuleaz secreia biliar
E. Stimuleaz secreia gastric

12. Unitatea histologic a timusului este reprezentat de:


A. Acin
B. Lobul
C. Lob
D. Folicul
E. Insula Langerhans

13. Referitor la hipofiz selectai afirmaia adevrat:


A. Este alctuit din trei lobi
B. Anatomic i funcional are conexiuni cu epitalamusul
C. Are legturi strnse cu retina
D. Este situat ntre coliculii cvadrigemeni superiori i intr n componena
epitalamusului
E. Secret melatonin i vasotocina

14. Selectai afirmaia FALS referitoare la STH:


A. Stimuleaz hormonii tiroidieni i gonadici
B. Stimuleaz creterea organismului
C. Efectele sale se manifest indirect prin intermediul unui sistem de factori de
cretere numii somatomedine
D. Stimuleaz creterea muchilor, viscerelor i a creierului
E. Dup pubertate produce ngroarea oaselor lungi i dezvoltarea oaselor late

15. Sunt organe cu rol endocrin urmtoarele, CU EXCEPIA:


A. Rinichiul
B. Placenta (temporar)
C. Splina
D. Duodenul
E. Antrul piloric

16. Referitor la neurohipofiz secretai afirmaia adevrat:


A. Reprezint 2% din masa hipofizei
B. Secret un hormon de stimulare a pigmentogenezei numit melanocitostimulator
C. Secret vasopresina i oxitocin
D. Este situat posterior de lobul intermediar
E. Secret hormoni glandulotropi i non-glandulotropi

74

17. Selectai afirmaia FALS referitoare la prolactin:


A. Prolactina este un stimulator al activitii gonadotrope
B. Secreia de prolactin este inhibat de stress-ul psihic i chirurgical
C. Suptul determin creterea temporar a secreiei de prolactin
D. n timpul sarcinii secreia de prolactin atinge un vrf la natere
E. Prolactina este capabil s previn ovulaia

18. Selectai afirmaia adevrat referitoare la aciunile catecolaminelor:


A. Produc vasoconstricie
B. Produc hipoglicemie
C. Contract pupila
D. Determin contracia musculaturii netede a aparatului respirator i contracia
bronhiilor
E. Contracia musculaturii netede a tubului digestiv i relaxarea sfincterelor

19. Sistemul port hipotalamo-hipofizar este reprezentat de:


A. Legatura vascular dintre regiunea anterioar a hipotalamusului i adenohipofiz
B. Un tract nervos ntre regiunea median a hipotalamusului i adenohipofiz
C. Un tract nervos ntre regiunea median a hipotalamusului i neurohipofiz
D. Un tract nervos ntre regiunea anterioar a hipotalamusului i neurohipofiz
E. Legtura vascular dintre regiunea median a hipotalamusului i adenohipofiz

20. Selectai afirmaia FALS referitoare la hipotalamus:


A. Este influenat de aferene de la receptori, stress i ritm cardiac
B. Anatomic este legat de hipofiz prin tija pituitar
C. ntre hipotalamusul anterior i neurohipofiz exist tractul nervos hipotalamohipofizar
D. ntre regiunea median a hipotalamusului i adenohipofiz exist o legtur
vascular
E. n regiunea median a hipotalamusului sunt secretai hormoni (vasopresina i
oxitocina)

21. Referitor la nanismul hipofizar selectai afirmaia FALS:


A. Este determinat de hiposecreia STH la copil
B. Indivizii sunt de talie mic 1.20-1.30m
C. Indivizii sunt proporional dezvoltai
D. Indivizii au retard intelectual
E. Boala se mai numete i piticism hipofizar

22. Referitor la glucocorticoizi selectai afirmaia FALS:


A. Circul n snge legai de proteinele plasmatice, o mic fraciune liber a
cortizolului exercit efectele metabolice specifice
B. Hipersecreia determin Sindromul Cushing
75

C. Sunt reprezentai n principal de adrenalin i noradrenalin


D. Scderea cantitii lor determin modificri EEG i alterarea personalitii
E. Secreia lor este stimulat de ACTH

23. Referitor la medulosuprarenal selectai afirmaia adevrat:


A. Secreia sa este stimulat n condiii de stress
B. Hormonii secretai de ctre MSR au rol n apariia i dezvoltarea caracterelor
sexuale secundare
C. Secret ADH (vasopresin) i oxitocin
D. ACTH-ul stimuleaz activitatea secretorie a medulosuprarenalei
E. Secret melatonin cu aciune frenatoare asupra funciei gonadelor

24. Selectai afirmai adevrat referitoare la funciile tiroidei:


A. Hiperfuncia sa la copil duce la cretinism
B. Hiperfuncia sa la adult produce gigantismul
C. Hipofuncia sa la adult produce diminuarea ateniei, memoriei i capacitii de
nvare
D. Hiperfuncia sa duce la ngroarea pielii, apariia senzaiei de frig
E. Gua endemic, o cretere anatomic a glandei, este nsoit de obicei de
hiperfuncie

25. Selectai afirmaia adevrat cu privire la aciunile insulinei:


A. Crete proteoliz i gluconeogeneza la nivel hepatic
B. Crete lipoliza la nivelul esutului adipos
C. Crete captarea aminoacizilor i sinteza proteic la nivel muscular
D. Scade glicoliza i sinteza de glicogen la nivel muscular
E. Scade sinteza de trigliceride i acizi grai la nivelul esutului adipos

26. Selectai hormonul anabolizant pentru toate metabolismele


intermediare:
A. Tiroxin
B. Insulin
C. Adrenalin
D. Prolactin
E. Cortizol

27. Referitor la tiroid selectai afirmaia adevrat:


A. Prezint trei lobi ce conin celule epiteliale organizate n foliculi
B. Secret hormoni tiroidieni reprezentai de tiroxin, triiodotironin, TSH
C. Sinteza hormonilor i eliberarea lor din coloid se face sub stimularea
tireoglobulinei sintetizat hipofizar
D. n hiperfuncia tiroidei esuturile sunt mbibate cu un edem mucos (mixedem)

76

E. ntre foliculii tiroidieni se gsesc celule speciale numite celule parafoliculare C


care secret calcitonin

28. Mineralocorticoizii acioneaz asupra urmtoarelor celule, cu excepia:


A. Celule ale glandelor salivare
B. Celule ale glandelor sudoripare
C. Celule ale tubilor seminiferi contori
D. Celule ale glandelor colice
E. Celule ale tubilor uriniferi contori distali i colectori

29. Selectai afirmaia FALS referitoare la aciunea catecolaminelor:


A. Determin relaxarea sfincterelor
B. Determin mobilizarea acizilor grai din rezerve
C. Determin catabolismul acizilor grai
D. Contract fibrele netede ale muchilor erectori ai firului de pr
E. Determin hiperglicemie

30. Asupra organelor hematopoietice i a sistemului imun corticosteroizii


au urmtoarele efecte, cu excepia:
A. Scade numrul de eozinofile i bazofile circulante
B. Crete numrul de neutrofile
C. Crete stabilitatea membranelor lizozomale
D. Scade numrul de limfocite circulante (limfopenie)
E. Scade numrul de plachete i hematii

COMPLEMENT GRUPAT
31. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la secreia paratiroidelor:
1. Parathormonul controleaz secreia vitaminei D3
2. PTH-ul determin hipocalcemie i hiperfosfatemie
3. Hipercalcemia inhib secreia de PTH
4. Hipocalcemia stimuleaz sintez de calcitonin

32. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la efectele insulinei:


1. Scade proteoliza la nivel hepatic
2. Scade gluconeogeneza la nivel hepatic
3. Scade lipogeneza hepatic
4. Crete sinteza de glicerol la nivelul esutului adipos

33. Selectai afirmaiile FALSE referitoare la glanda pineal:


1. Secret MSH (hormon melanocitostimulator)

77

2. Este situat la baza encefalului, napoia chiasmei optice, pe aua turceasc a osului
sfenoid
3. Anatomic i funcional are legturi cu hipotalamusul
4. Secret vasotocina cu aciune antigonadotropa

34. Referitor la aldosteron selectai afirmaiile adevrate:


1. Are rol n meninerea presiunii osmotice a mediului intern
2. Are rol n meninerea volumului sanguin
3. Are rol n meninerea echilibrului acido-bazic
4. Produce kaliurie i acidurie

35. Referitor la ACTH selectai afirmaiile adevrate:


1. Stimuleaz activitatea secretorie a glandei medulosuprarenale
2. Hiposecreia sa produce efectele caracteristice deficitului de glucocorticoizi
3. Hipersecreia sa produce Boala Basedow
4. Hipersecreia sa produce efecte melanocitostimulatoare la nivelul tegumentului
(diabet bronzant)

36. Selectai hormonii sintetizai la nivelul tiroidei:


1. Tiroxin
2. TSH
3. Triiodotironin
4. Tireoglobulin

37. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la aciunile catecolaminelor:


1. Asupra metabolismului glucidic produc glicogenoliz i hiperglicemie
2. Produc anxietate i fric
3. Stimuleaz sistemul reticulat activator ascendent
4. Contract splina i ficatul

38. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la hormonii sexosteroizi:


1. Determin la biei creterea brbii i mustilor
2. Determin la biei dezvoltarea laringelui i ngroarea vocii
3. Determin la fete dezvoltarea glandei mamare
4. Determin la biei depunerea lipidelor pe olduri i coapse

39. Referitor la boala Conn selectai afirmaiile adevrate:


1. Se caracterizeaz prin retenie masiv de ap i sare
2. Este determinat de hiposecreia de aldosteron
3. Se caracterizeaz prin edeme i hipertensiune
4. Se caracterizeaz prin hipersecreie de glucocorticoizi

78

40. Selectai hormonii sintetizai de ctre adenohipofiza:


1. ADH
2. LH
3. MSH
4. FSH

41. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la hipofiz:


1. Secret hormoni glandulotropi avnd ca organe int alte glande endocrine i nonglandulotropi
2. Anatomic i funcional are conexiuni cu epitalamusul cu care formeaz un sistem
neurosecretor epitalamo-hipofizar
3. Cntrete 500 mg i are un diametru de 1.3cm
4. Lobul posterior reprezint numai 2% din masa hipofizei

42. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la gonadostimuline:


1. La femeie, hormonul FSH determin ovulaia i apariia corpului galben
3. La brbat, LH stimuleaz secreia de androgeni de ctre celulele Sertoli
2. La femeie, FSH stimuleaz secreia lactat a glandei mamare
4. La brbat, FSH stimuleza dezvoltarea tubilor seminiferi

43. Selectai aciunile caracteristice ADH:


1. n doze mici produce vasoconstricie
2. Creterea secreiei tuturor glandelor exocrine
3. Stimuleaz activitatea secretorie a corticosuprarenalei
4. Creterea absorbiei facultative a apei la nivelul tubilor distali i colectori ai
nefronului

44. Referitor la prolactin selectai afirmaiile FALSE:


1. Secreia de prolactin crete n timpul sarcinii
2. Secreia de prolactin atinge un maxim la 8 zile dup natere
3. Secreia de prolactin este stimulat de hipoglicemie
4. Prolactina stimuleaz ovulaia

45. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la lobul intermediar al


hipofizei:
1. Secret ADH i oxitocin
2. Reprezint 75% din masa hipofizei
3. Secret un hormon de inhibare a secreiei de MSH
4. Anatomic face parte din adenohipofiz

46. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la funcia hipofizei:


1. Hipersecreia de STH n copilrie determin gigantismul i afectarea intelectului

79

2. Hipersecreia STH dup pubertate produce acromegalia


3. Hiposecreia STH n copilrie determin nanism hipofizar i afectarea intelectului
4. Dup pubertate STH produce ngroarea oaselor lungi

47. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la aciunile glucocorticoizilor


asupra metabolismului intermediar:
1. Stimuleaz lipoliza
2. Determin hipoglicemie
3. Crete concentraia acizilor grai plasmatici
4. Inhib catabolismul protidic la nivelul muchilor scheletici

48. Selectai hormonii secretai de corticosuprarenal:


1. Aldosteron
2. Adrenalin i Noradrenalin
3. Androgeni i Estrogeni
4. ADH

49. Calcitonina este secretat la nivelul celulelor parafoliculare C


localizate n:
1. Timus
2. Tiroid
3. Corticosuprarenal
4. Paratiroide

50. Referitor la diabetul zaharat selectai afirmaiile adevrate:


1. Este determinat de hiposecreia de insulin
2. Se manifest prin poliurie, polidipsie, polifagie
3. Complicaiile sale provoac afectarea ale unor organe vitale
4. Se mai numete i diabet bronzant

51. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la gu endemic:


1. Reprezint o atrofie a glandei tiroide
2. Se caracterizeaz de obicei prin hipofuncie tiroidian
3. Se dezvolt mai ales n regiunile geografice cu exces de iod
4. Cauza gusei este reprezentat de prezen n alimentaie a unor substane chimice
oxidante

52. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la insulin:


1. Este secretat la nivelul pancreasului exocrin
2. Are efecte anabolizante pe toate metabolismele intermediare
3. Hipersecreia de insulin determin diabetul zaharat
4. Stimuleaz captarea aminoacizilor i sinteza proteic

80

53. Glucagonul are urmtoarele efecte, cu excepia:


1. Stimuleaz lipoliza
2. Stimuleaz proteoliza
3. Stimuleaz Glicogenoliza
4. Stimuleaz secreia gastric

54. Referitor la epifiz selectai afirmaiile adevrate:


1. Melatonin are aciune frenatoare asupra funciei gonadice
2. Epifiza are legturi strnse cu retina
3. Vasotocina are aciune antigonadotropa
4. La lumin, secreia de melatonin crete

55. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la corticosuprarenal (CSR):


1. Hormonii secretai de corticosuprarenal sunt de natur lipidic
2. Glucocorticoizii circul n snge legai de proteinele plasmatice
3. ACTH-ul crete concentraia sangvin a glucocorticoizilor i hormonilor
sexosteroizi
4. Anatomic i funcional CSR este un ganglion simpatic ai crui neuroni nu au
prelungiri

56. Referitor la secreia glanda hipofiz selectai afirmaiile FALSE:


1. Hipofiza este legat anatomic de hipotalamus prin tija pituitar
2. Neurohipofiz secret ADH i oxitocin
3. Legtura vascular dintre hipofiz i hipotalamus este reprezentat de sistemul port
hipotalamo-hipofizar
4. STH este un hormon glandulotrop secretat de adenohipofiz

57. Secreia de prolactin este stimulat de urmtorii factori, cu excepia:


1. Stress psihic i chirurgical
2. Somn
3. Sarcin
4. Hiperglicemie

58. Selectai afirmaiile corecte referitoare la vasopresin:


1. Are ca aciune principal reducerea volumului i concentrarea urinei
2. Stimuleaz secreia tuturor glandelor exocrine
3. n doze mari produce vasoconstricie
4. Este secretat la nivelul neurohipofizei

59. Referitor la oxitocin selectai afirmaiile adevrate:


1. Stimuleaz contracia musculaturii netede a uterului gravid

81

2. Stimuleaz expulzia laptelui din glanda mamar


3. Stimuleaz contracia celulelor mioepiteliale care nconjoar alveolele
4. Este secretat n hipotalamusul anterior

60. Referitor la catecolamine selectai afirmaiile FALSE:


1. Contract pupila
2. Contract splina i ficatul
3. Adrenalina are predominant aciuni vasoconstrictoare
4. Dilat vasele musculare i le contract pe cele din piele, mucoase i viscere

82

RSPUNSURI :
Complement simplu

Complement grupat

1. B (p. 55)
2. A (p. 55)
3. B (p. 58, 59)
4. D (p. 58)
5. D (p. 58)
6. C (p. 59)
7. D (p. 56)
8. E (p. 56)
9. C (p. 54,55)
10. B (p. 60)
11. E (p. 60)
12. B (p. 60)
13. A (p. 54)
14. D (p.54)
15. C (p. 55)
16. D (p. 55)
17. B (p. 55)
18. A (p. 57)
19. E (p. 54)
20. E (p. 54,55)
21. D (p. 55)
22. C (p. 56, 57)
23. A (p. 57)
24. C (p. 58)
25. C (p. 59)
26. B (p. 59)
27. E (p. 58)
28. C (p. 56)
29. A (p. 57)
30. E (p. 56)

31. B (p. 59)


32. E (p. 59)
33. A (p. 56)
34. E (p. 56)
35. C (p. 55)
36. B (p. 58)
37. E (p. 57)
38. A (p. 57)
39. B (p. 56)
40. C (p. 54)
41. B (p. 54)
42. D (p. 55)
43. D (p. 55)
44. C (p. 55)
45. D (p. 55)
46. C (p. 54)
47. B (p. 57)
48. B (p. 57)
49. C (p. 58)
50. A (p. 59, 60)
51. C (p. 58)
52. C (p. 59)
53. D (p. 60)
54. A (p. 60)
55. A (p. 56,57)
56. C (p. 54)
57. D (p. 55)
58. B (p. 55)
59. E (p. 55, 56)
60. B (p. 57)

83

GLANDELE ENDOCRINE
ntrebri realizate de Asistent Univ. Dr. Mihalea Daniela
COMPLEMENT SIMPLU
1. Care hormon crete fora de contracie a musculaturii scheletice:
A. STH
B. Tiroxina
C. Insulina
D. Glucocorticoizii
E. Adrenalina

2. Dezvoltarea laringelui este determinat de:


A. Glucagon
B. Glucocorticoizi
C. Calcitonin
D. Sexosteroizi
E. Vasotocin

3. Care dintre urmtorii hormoni nu acioneaz pe musculatura


neted:
A. Oxitocina
B. Vasotocina
C. Adrenalina
D. ADH n doze mari
E. Gastrina

4. Scderea debitului urinar este determinat de urmtorii hormoni,


cu excepia:
A. Vasopresinei
B. Adrenalinei
C. Aldosteronului
D. Parathormonului
E. Nicio excepie

5. Urmtoarele afirmaii privind prolactina sunt adevrate, cu


excepia:
A. Crete secreia glandei mamare
B. Inhib activitatea gonadotrop
C. Este un hormon gonadotrop
84

D. Previne ovulaia
E. Secreia ei crete gradat n timpul sarcinii

6. Acromegalia nu se caracterizeaz prin:


A. Creterea exagerat a extremitilor
B. Creterea exagerat a mandibulei
C. Creterea exagerat a oaselor maxilare
D. ngroarea buzelor
E. Creterea ficatului

7. Care dintre urmtoarele afirmaii privind glucocorticoizii sunt


adevrate:
A. Influeneaz absorbia intestinal a calciului
B. Produc hipoglicemie
C. Scad concentraia acizilor grai liberi plasmatici
D. Cresc numrul de eozinofile circulante
E. Sunt de natur proteic

8. Care dintre urmtorii hormoni nu determin lipoliz:


A. Glucagonul
B. STH
C. Noradrenalina
D. Cortizolul
E. Insulina

9. Care dintre urmtorii hormoni nu acioneaz la nivelul tractului


digestiv:
A. Parathormonul
B. Adrenalina
C. Glucagonul
D. Tiroxina
E. Cortizolul

10. Compromiterea funciei sistemului nervos apare n:


A. Hipersecreia de insulin
B. Sindromul Cushing
C. Boala Conn
D. Acromegalie
E. Nanismul hipofizar

11. Care dintre urmtoarele afirmaii privind glandele suprarenale


nu sunt adevrate:
A. Sunt situate superior de rinichi
B. Sunt situate n regiunea lombar
C. Sunt situate de o parte i alta a coloanei vertebrale
85

D. Sunt acoperite de o capsul fibroas


E. Sunt glande pereche

12. Adrenalina determin urmtoarele efecte, cu excepia:


A. Scade secreia de renin
B. Stimuleaz sistemul reticulat activator ascendent
C. Determin vasoconstricie i hipotensiune
D. Scade secreia gastric
E. Crete secreia glandelor sudoripare

13. Secreia de estrogeni nu este crescut de:


A. FSH
B. LH
C. LTH
D. ACTH
E. Melatonin

14. Care dintre urmtoarele afirmaii privind sistemul endocrin sunt


false:
A. Este un sistem anatomo-funcional complex
B. Regleaz activitatea musculaturii viscerale i a glandelor exocrine
C. Regleaz activitatea diferitelor organe
D. mpreun cu sistemul nervos realizeaz homeostazia
E. Este controlat de sistemul nervos

15. Care din urmtoarele afirmaii privind gonadostimulinele sunt


adevrate:
A. FSH determin dezvoltarea tubilor seminiferi i secreia de progesteron
B. LH determin ovulaia i ovogeneza
C. Sunt secretate de celule dispuse n cordoane
D. LH determin secreia celulelor Leydig i a celulelor tecale interne
E. FSH determin creterea, maturarea i ruperea foliculului de Graaf

16. Urmtoarele afirmaii privind hipotalamusul sunt adevrate, cu


excepia:
A. Este format din neuroni multipolari
B. Deriv din ectoderm
C. Axonii neuronilor secretori formeaz tractul hipotalamo-hipofizar
D. Coordoneaz activitatea ntregului sistem endocrin
E. Secret GRH care ajunge la neurohipofiz

17. Care dintre urmtoarele afirmaii privind pancreasul endocrin


sunt false:
A. Este format din celule epiteliale glandulare
B. Celulele formeaz insule, nconjurate de acinii pancreatici
86

C. n jurul celulelor endocrine se afl capilare sanguine


D. Conine celule , i alte celule
E. Celulele endocrine sunt dispuse doar la nivelul cozii pancreasului

18. Dezvoltarea oaselor nu este influenat de:


A. Sexosteroizi
B. STH
C. Calcitonin
D. MSH
E. Extractele de timus

19. Urmtoarele afirmaii despre MSR sunt adevrate, cu excepia:


A. Este format din neuroni fr prelungiri
B. Secret hormoni cu rol vital
C. Primete fibre simpatice preganglionare
D. Deriv din ectoderm
E. Este un ganglion simpatic

20. Care hormon determin limfopenie:


A. Adrenalina
B. Aldosteronul
C. Tiroxina
D. Cortizolul
E. STH

21. Celule int ale aldosteronului nu se afl n:


A. Tubii contori distali
B. Glandele sebacee
C. Glandele colice
D. Glandele salivare
E. Tubii colectori

22. Glucagonul are urmtoarele efecte, cu excepia:


A. Hiperglicemie
B. Glicogenoliz
C. Lipoliz
D. Catabolism proteic
E. Scderea secreiei biliare

23. PTH determin urmtoarele efecte, cu excepia:


A. Crete absorbia intestinal a calciului
B. Determin hipofosfatemie
C. Crete reabsorbia tubular a calciului n nefronul proximal
D. Controleaz secreia vitaminei D3
E. Nicio excepie
87

24. Insulina determin urmtoarele efecte metabolice, cu excepia:


A. Crete transportul de glucoz n muchi i esutul adipos
B. Crete sinteza enzimelor lipogenetice
C. Inhib gluconeogeneza
D. Stimuleaz glicogenoliza n muchi i ficat
E. Crete captarea aminoacizilor n muchi

25. Urmtoarele afirmaii privind hormonii tiroidieni sunt adevrate,


cu excepia:
A. Au rol n diferenierea celular
B. Determin tahicardie
C. Rezult prin iodarea moleculelor de tirozin din structura tireoglobulinei
D. Sinteza i eliberarea lor din coloid n snge se face sub aciunea TRH
hipofizar
E. Cresc debitul respirator

26. Urmtoarele afirmaii despre timus sunt adevrate, cu excepia:


A. Involuia lui este determinat de hormonii steroizi
B. Este format dintr-o reea de celule reticulare
C. Conine timocite
D. Extractele de timus au aciune antigonadotrop
E. Nicio excepie

27. Calculii urinari apar n:


A. Hipersecreia de calcitonin
B. Hiposecreia de PTH
C. Hipersecreia de PTH
D. Insuficiena global a CSR
E. Leziuni ale hipotalamusului sau ale neurohipofizei

28. Care hormoni produc anxietate:


A. STH
B. Melatonina
C. Insulina
D. Catecolaminele
E. Hormonii tiroidieni

29. n boala Addison se produc urmtoarele, cu excepia:


A. Hipotensiune
B. Adinamie
C. Scderea LEC
D. Poliurie
E. Nicio excepie
88

30. Care dintre urmtoarele structuri se afl doar la nivelul capului


pancreasului:
A. Canalul pancreatic accesor
B. Canalul pancreatic principal
C. Acinii pancreatici
D. Insulele Langerhans
E. Capilarele sanguine

COMPLEMENT GRUPAT
31. Proteoliza hepatic este inhibat de:
1. STH
2. Glucocorticoizi
3. Insulin
4. Tiroxin

32. n timpul somnului:


1. Scade debitul cardiac
2. Crete secreia de prolactin
3. Scade secreia de gonadotropine
4. Crete secreia de melatonin

33. Poliuria apare n:


1. Hiposecreia de ADH
2. Boala Addison
3. Hiposecreia de insulin
4. Leziuni ale hipotalamusului

34. Care hormoni scad secreia gastric:


1. Aldosteronul
2. Adrenalina
3. Cortizolul
4. Glucagonul

35. Care hormoni acioneaz la nivelul vaselor sanguine:


1. ADH
2. Tiroxina
3. Adrenalina
4. Glucagonul

36. Care hormoni acioneaz la nivelul glandelor sudoripare:


1. Adrenalina
2. Vasopresina
3. Aldosteronul
4. Calcitonina
89

37. Pancreasul vine n raport cu:


1. Splina
2. Aorta
3. Rinichiul stng
4. Duodenul

38. Inima este afectat n:


1. Diabetul zaharat
2. Hipertensiunea arterial
3. Hipersecreia de STH
4. Diabetul insipid

39. La nivel renal acioneaz:


1. Vasopresina
2. Parathormonul
3. Aldosteronul
4. Adrenalina

40. Care dintre urmtorii hormoni determin retenie de fosfor:


1. Aldosteronul
2. Parathormonul
3. Adrenalina
4. STH

41. Scderea cantitii de glucocorticoizi determin:


1. Modificri EEG
2. Modificri senzoriale
3. Alterarea personalitii
4. Adinamie

42. Care glande sunt alctuite din lobi:


1. Testiculul
2. Tiroida
3. Timusul
4. Hipofiza

43. Care glande endocrine sunt situate la nivelul extremitii cefalice


a corpului:
1. Hipofiza
2. Tiroida
3. Epifiza
4. Paratiroidele

90

44. Care dintre urmtorii hormoni sunt secretai de neuroni:


1. Adrenalina
2. Vasopresina
3. Noradrenalina
4. Ocitocina

45. La nivelul glandei mamare acioneaz:


1. Estrogenii
2. Hormonul luteotrop
3. Oxitocina
4. Progesteronul

46. Care hormoni au aciune antagonic:


1. Aldosteronul - vasopresina
2. Parathormonul - calcitonina
3. Adrenalina - noradrenalina
4. Insulina - glucagonul

47. Mineralizarea osoas este stimulat de:


1. Glucagon
2. Calcitonin
3. Cortizol
4. Extractele de timus

48. Care dintre urmtoarele glande nu sunt considerate glande


endocrine:
1. Hipofiza
2. Placenta
3. Epifiza
4. Testiculul

49. Prin feedback este controlat secreia:


1. Adenohipofizei
2. Timusului
3. Tiroidei
4. Medulosuprarenalei

50. Timusul este situat:


1. n mediastin
2. ntre cei doi plmni
3. Anterior de trahee
4. Retrosternal

51. Care glande endocrine sunt alctuite din cordoane celulare:


1. Adenohipofiza
91

2. Pancreasul endocrin
3. Paratiroidele
4. Tiroida

52. Hormonii tiroidieni au urmtoarele aciuni:


1. Scderea frecvenei contraciilor cardiace
2. Vasodilataie
3. Scderea frecvenei micrilor respiratorii
4. Creterea tonusului muscular

53. Hiperglicemia apare n:


1. Diabetul zaharat
2. Sindromul Cushing
3. Diabetul bronzat
4. Diabetul insipid

54. Parenchimul glandular tiroidian este format din:


1. Celule epiteliale foliculare
2. Celule speciale
3. Celule parafoliculare
4. Celule principale

55. Hiperpigmentarea pielii este produs de excesul de:


1. Catecolamine
2. Melatonin
3. Cortizol
4. Corticotropin

56. Secreia de prolactin este stimulat de:


1. Efortul fizic
2. Somn
3. Stress-ul psihic i chirurgical
4. Hiperglicemie

57. Parathormonul determin:


1. Hipercalcemie
2. Stimularea osteoblastelor
3. Activarea vitaminei D3
4. Inhibarea reabsorbiei tubulare a calciului

58. La nivelul tijei pituitare se afl:


1. Tractul hipotalamo-hipofizar
2. Artera hipofizar superioar
3. Sistemul port hipotalamo-hipofizar
4. Artera hipofizar inferioar
92

59. Care hormoni au efect vasodilatator:


1. Insulina
2. Hormonii tiroidieni
3. ADH
4. Adrenalina

60. Secreia cror hormoni este stimulat n condiii de stress:


1. Cortizol
2. Prolactin
3. Adrenalin
4. Aldosteron

93

RSPUNSURI:

Complement simplu

Complement grupat

1. B (pag. 58)
2. D (pag. 57)
3. B (pag. 55, 56, 57, 77)
4. D (pag. 35, 55, 56)
5. C (pag. 55)
6. A (pag. 55)
7. A (pag. 56, 57)
8. E (pag. 57, 60, 110)
9. D (pag. 56, 57, 59, 60)
10. A (pag. 60)
11. D (pag. 54 fig. 57, 56, 103)
12. C (pag. 35, 57)
13. E (pag. 55, 57, 120)
14 B (pag. 13, 54, 124)
15. C (pag. 11, 55)
16. E (pg.54, 55 fig.58, 122, 123 fig.110)
17. E (pag. 11, 59 fig. 61)
18. D (pag. 54, 57, 58, 60)
19. B (pag. 36, 57, 123 fig. 110)
20. D (pag. 56)
21. B (pag. 56)
22. E (pag. 60)
23. C (pag. 59)
24. D (pag. 59)
25. D (pag. 58, 99)
26. D (pag. 60)
27. C (pag. 59)
28. D (pag. 57)
29. E (pag. 56, 93)
30. A (pag. 59 fig. 61)

31. A (pag. 54, 57, 59, 111)


32. E (pag. 55, 60, 90)
33. E (pag. 55, 56, 60)
34. C (pag. 35, 57, 60)
35. A (pag. 55, 57, 58)
36. A (pag. 35, 55, 56,)
37. E (pag. 36, 54 fig. 57, 59 fig. 61)
38. A (pag. 55, 60, 93)
39. E (pag. 35, 55, 56. 59)
40. D (pag. 54)
41. E (pag. 56)
42. C (pag. 54, 58, 60, 118)
43. E (pag. 4, 54 fig. 57, 58, 60)
44. E (pag. 55, 57)
45. E (pag. 55, 56, 57, 123)
46. C (pag. 59, 60, 124)
47. C (pag. 58, 60)
48. E (pag. 54)
49. B (pag. 57, 58)
50. E (pag. 60, fig. 62, pag. 4 fig.1)
51. B (pag. 11, 58, 59)
52. C (pag. 58)
53. A (pag. 55, 57, 60)
54. A (pag. 58)
55. D (pag. 55)
56. A (pag. 55)
57. B (pag. 59)
58. A (pag. 54, 55 fig. 58)
59. C (pag. 57, 58)
60. E (pag. 55, 57)

94

SISTEMUL OSOS I ARTICULAIILE


ntrebri realizate de Asist. Univ. Drd. tefan Oprea
COMPLEMENT SIMPLU
1. Osificarea desmal este caracteristic urmtoarelor oase:
A. Oaselor bolii craniene
B. Oaselor scurte
C. Oaselor membrelor superioare
D. Oaselor membrelor inferioare
E. Oaselor bazei craniului

2. Este fals despre osificarea encondral:


A. Se mai numete osificare de membran
B. Realizeaz creterea n lungime a osului
C. D natere oaselor bazei craniului
D. D natere oaselor membrelor
E. D natere oaselor scurte

3. Este un os scurt:
A. Stern
B. Clavicul
C. Rotul
D. Carpienele
E. Coastele

4. Este adevrat despre coaste:


A. Nu prezint diafiz
B. Este un os scurt
C. Este un os lat
D. Este un os lung
E. Se formeaz prin osificare encondral

5. Este unul din cele 4 oase nepereche ale neurocraniului:


A. Mandibul
B. Maxilar
C. Occipital
D. Parietal
E. Zigomatice

95

6. Este parte a viscerocraniului, cu excepia:


A. Frontal
B. Zigomatic
C. Vomer
D. Lacrimal
E. Maxilar

7. Vertebra tip nu prezint:


A. Corp vertebral in partea anterioara
B. Arc vertebral posterior
C. Pediculi care unesc corpul cu arcul vertebral
D. Canal vertebral ce adpostete mduva spinrii
E. Canal vertebral format prin suprapunerea pediculilor

8. Identificai afirmaia corect despre cifoze:


A. Pot avea convexitatea la stnga
B. Concavitatea privete posterior
C. Concavitatea privete anterior
D. Cifoza cervical are concavitatea posterior
E. Cifoza lombar are concavitatea posterior

9. Este fals despre stern, cu excepia:


A. Prezint un arc osteocartilaginos
B. Este aezat pe linia median a toracelui
C. Se ntinde ntre coloana vertebral i coaste
D. Are forma literei S
E. Se mai numete apendice xifoid

10. Este adevrat despre coaste, cu excepia:


A. Sunt format dintrun arc osos i un cartilaj
B. Sunt n numr de 7 perechi
C. Ultimele dou coaste nu au cartilaj
D. Ultimele dou coaste se numesc coaste flotante
E. Se articuleaz posterior cu vertebrele toracale

11. Clavicula este un os:


A. Lat
B. Scurt
C. Ce se articuleaz medial cu scapula i lateral cu humerusul
D. Ce face parte din centura scapular
E. Ce este alcatuit din manubriu i corp clavicular

96

12. Centura scapular este alcatuit din:


A. Scapul, clavicul, stern
B. Scapul, clavicul, stern, vertebre
C. Scapul, clavicul, stern, vertebre, humerus
D. Scapul, clavicul, humerus
E. Scapul, clavicul

13. Scheletul minii este format din:


A. Radius, Uln
B. Humerus
C. 7 tarsiene
D. Humerus, radius, uln, carpiene, metacarpiene, falange
E. 14 falange

14. Scheletul gambei este alctuit din:


A. Tibie i fibul
B. Tibie i femur
C. Fibul i femur
D. Tibie
E. Tibie, fibul i rotul

15. Simfiza pubian reprezint:


A. Locul de unire al coxalului cu sacrul
B. Locul de articulare n partea anterioar a celor doua oase coxale
C. Partea inferioar a sacrului
D. Un os lat
E. Unul din cele 3 oase care formeaz coxalul

16. Nu sunt caracteristici ale rotulei:


A. Este un os triunghiular
B. Este situat n tendonul muchiului cvadriceps
C. Se articuleaz lateral cu tibia
D. Se articuleaz posterior cu epifiza distal a femurului
E. Este un os sesamoid

17. Sinartrozele sunt, cu excepia:


A. Articulaii fixe
B. Articulaii ce execut micari reduse
C. Articulaii ce prezint membran sinovial
D. Articulaii ntre care se poate interpune esut cartilaginos
E. Articulaii ntre care se poate interpune esut fibros

97

18. Nu sunt caracteristici ale sinartrozelor, cu excepia:


A. Micrile lor pot fi n jurul unui ax, dou sau trei axe
B. Au mobilitate mare
C. Sunt mprite n amfiartroze i artrodii
D. ntre oasele care se articuleaz se poate interpune esut osos dup o anumit vrst
E. Prezint un grad variabil de mobilitate

19. Face parte din elementele structurale ale artrodiilor, cu excepia:


A. Suprafee articulare
B. Ax articular
C. Membran sinovial
D. Cavitatea articular
E. Ligamente articulare

20. Alegei afirmaia fals referitoare la artrodii:


A. Reprezint o categorie de diartroze
B. Sunt articulaii sinoviale
C. Sunt articulaii mobile
D. Prezint capsul articular
E. Prezint esut cartilaginos ntre suprafeele articulare

21. Nu este adevrat despre amfiartroze:


A. Pot avea suprafee articulare plane
B. Pot avea suprafee articulare uor concave
C. Reprezint articulaiile dintre corpurile vertebrale
D. Sunt reprezentate de suturile craniene
E. Reprezint articulaii semimobile

22. Sinostozele reprezint:


A. Articulaii mobile
B. Articulaii semimobile
C. Articulaii care prezint ntre suprafeele articulare esut fibros
D. Sindesmoze sau sincondroze osificate cu vrsta
E. O categorie de artrodii

23. Suturile craniene sunt:


A. Sindesmoze
B. Sincondroze
C. Artrodii
D. Amfiartroze
E. Sinartroze cu esut cartilaginos ntre suprafeele articulare

98

24. Articulaiile dintre corpurile vertebrale sunt:


A. Sindesmoze
B. Articulaii cu suprafeele articulare uor concave
C. Artrodii
D. Sinostoze
E. Sincondroze

25. Sunt caracteristici ale articulaiilor mobile, cu excepia:


A. Sunt articulaii sinoviale
B. Sunt articulaii cu o mare mobilitate
C. Nu posed cavitate articular
D. Prezint ligamente articulare
E. Micrile lor depind de forma suprafeei articulare

26. Creterea n grosime a osului se realizeaz:


A. Prin osificare encondral
B. Prin osificare la nivelul cartilajului diafizo-epifizar
C. Prin osificare encondral la nivelul periostului
D. Pe seama periostului prin osificare desmal
E. Prin dezvoltarea zonei externe, osteogene, a periostului

27. Este adevrat despre cartilajele de conjugare diafizo-epifizare:


A. Sunt resonsabile de creterea n grosime a osului
B. Celulele lor prolifereaz spre diafiz i epifiz realiznd creterea osului
C. Celulele lor prolifereaz numai spre diafiz
D. Apar iniial n epifiz
E. Se osific nainte de 20 de ani

28. Este fals despre viscerocraniu, cu excepia:


A. Adpostete encefalul
B. Adpostete segmentele periferice ale organelor de sim
C. Este format din patru oase nepereche
D. Este format din doua perechi de oase
E. Unul din oasele nepereche este osul frontal

29. Nu reprezint un rol al osului:


A. Protecia organelor vitale
B. Antitoxic
C. Sediul principal al organelor hematopoietice
D. Prghii ale aparatului locomotor
E. Rol n metabolismul Hg, Pb, F.

99

30. Matricea organic a osului este alctuit din:


A. 20% ap
B. 80% reziduu uscat
C. 20% fosfat de Ca
D. 20% hidroxiapatit
E. 90-95% fibre de colagen

COMPLEMENT GRUPAT
31. Micarea se realizeaz:
1. Pasiv prin sistemul osteoarticular
2. Pasiv prin sistemul muscular
3. Activ prin sistemul muscular
4. Activ prin sistemul osteoarticular

32. Oasele de membran sunt:


1. Formate prin osificare encondral
2. Formate prin osificare desmal
3. Epifizele oaselor lungi
4. Oasele bolii cutiei craniene

33. Este adevrat despre osificarea encondral, cu excepia:


1. D natere oaselor membrelor
2. D natere oaselor de la baza craniului
3. D natere oaselor scurte
4. Realizeaz creterea n grosime a oaselor lungi

34. Cresterea in lungime a osului se realizeaz astfel:


1. La nivelul cartilajului diafizo-epifizar
2. Prin osificare encondrala
3. Prin aparitia unor centre de osificare, initial in diafiza, ulterior in epifiza
4. Prin osificare desmala

35. Nu este caracteristic creterii n grosime a osului:


1. Se realizeaz pe seama periostului
2. Se realizeaz prin acelasi tip de osificare ce d natere parial claviculei
3. Se realizeaz prin osificare desmal
4. Se realizeaz prin acelai tip de osificare ce d natere parial mandibulei

36. Centrele de osificare primitiv sunt:


1. Prezente iniial n diafiz
2. Prezente ulterior n epifiz
3. Prezente n modelul cartilaginos al osului lung
100

4. Baza dezvoltrii claviculei i coastelor

37. Sunt afirmaii false despre epifize:


1. Osificarea lor ncepe naintea osificrii diafizelor
2. Dup ce procesul de cretere a ncetat epifizele rmn acoperite de esut hialin
3. Dup ce procesul de cretere a ncetat epifizele rmn acoperite de esut fibros
4. n jurul vrstei de 20-25 de ani se sudeaz la diafize

38. Sunt oase scurte:


1. Stern
2. Carpiene
3. Clavicul
4. Tarsiene

39. Sunt oase alungite:


1. Femur
2. Humerus
3. Radius
4. Coaste

40. Sunt caracteristici ale claviculei, cu excepia:


1. Nu are diafiz
2. Nu are epifiz
3. Este un os alungit
4. Este un os scurt

41. Rotula este:


1. Situat n grosimea tendonului muchiului cvadriceps femural
2. Un os lat
3. Un os sesamoid
4. Un os triunghiular situat cu baza spre posterior

42. Urmatoarele oase fac parte din scheletul capului:


1. Sfenoid
2. Maxilar
3. Etmoid
4. Mandibul

43. Nu sunt caracteristici ale viscerocraniului:


1. Adpostete encefalul
2. n alctuirea sa intr osul etmoid
3. n alctuirea sa intr osul frontal
4. Este alctuit din 6 oase perechi i 2 nepereche
101

44. Este adevrat despre cornetele nazale inferioare:


1. Sunt parte a neurocraniului
2. Sunt oase pereche
3. Sunt oase nepereche
4. Sunt parte a viscerocraniului

45. Intr n componena scheletului trunchiului:


1. Scapula
2. Osul coxal
3. Clavicula
4. Sacrul

46. Identificai informaiile greite despre vertebra tip:


1. Prezint anterior arcul vertebral
2. Prezint posterior corpul vertebral
3. Prin suprapunerea pediculilor vertebrali se formeaz canalul vertebral
4. Prin orificiile intervertebrale ies nervii spinali

47. Osul sacru este un os:


1. Triunghiular, median, nepereche
2. Articulat superior cu coxalul
3. Cu baza n sus i vrful n jos
4. Format prin suprapunerea pediculilor vertebrelor sacrale

48. Sunt curburi n plan sagital urmatoarele, cu excepia:


1. Lordoza cervical
2. Lordoza lombar
3. Cifoza toracal
4. Scolioze

49. Este adevrat despre curbura coloanei vertebrale din zona sacral:
1. Se numete lordoz
2. Se numete cifoz
3. Are concavitatea posterior
4. Are concavitatea anterior

50. Scoliozele sunt curburi:


1. Cu convexitatea la stnga sau la dreapta
2. Cu concavitatea anterior sau posterior
3. n plan frontal
4. n plan sagital

102

51. Sternul este un os:


1. Lat
2. Situat anterior
3. Ce prezint corp, manubriu i apendice xifoid
4. De forma literei S

52. Despre coaste este fals, cu excepia:


1. Primele 7 perechi sunt adevrate
2. Posterior, arcul osos al coastelor, se articuleaz cu vertebrele toracale
3. Coastele VIII, IX, X sunt coaste false
4. Ultimele dou coaste nu ajung la stern

53. Oseina este alctuit din:


1. Sruri minerale
2. Fibre de colagen
3. 20% ap i 80% reziduu uscat
4. Substan fundamental

54. Face parte din scheletul antebraului:


1. Humerus
2. Fibul
3. Oase carpiene
4. Uln

55. Nu este component a osului coxal:


1. Ischion
2. Sacru
3. Ileon
4. Scapul

56. Este adevrat despre tibie:


1. Este un os lung
2. Face parte din scheletul gambei
3. Este mai voluminoas dect fibula
4. Este aezat spre medial

57. Nu este adevrat despre sincondroze:


1. Cu vrsta pot deveni sinostoze
2. Sunt reprezentate de simfize
3. Nu posed cavitate articular
4. Reprezint o categorie de sinartroze

103

58. ntlnim esut fibros ntre cele dou oase care se articuleaz n cazul:
1. Suturilor craniene
2. Simfizelor
3. Sindesmozelor
4. Sincondrozelor

59. Sunt afirmaii adevrate despre diartroze:


1. Au un grad variabil de mobilitate
2. Pot fi reprezentate de articulaiile dintre corpurile vertrebrale
3. Pot fi reprezentate de articulaiile sinoviale
4. esutul care se interpune ntre cele dou oase se poate osifica cu vrsta

60. Reprezint elemente structurale ale sinartrozelor:


1. Capsula articular
2. Membrana sinovial
3. Cavitate articular
4. Ligamente articulare

104

RSPUNSURI:
Complement simplu

Complement grupat

1. A (pag. 63)
2. A (pag. 63)
3. D (pag. 63)
4. A (pag. 63, 65)
5. C (pag. 64)
6. A (pag. 64)
7. E (pag. 64)
8. C (pag. 65)
9. B (pag. 65)
10. B (pag.63, 65)
11. D (pag. 65)
12. E (pag. 65)
13. E (pag. 65)
14. A (pag. 65)
15. B (pag. 65)
16. C (pag. 65)
17. C (pag. 67)
18. D (pag. 67)
19. B (pag. 67)
20. E (pag. 67)
21. D (pag. 67)
22. D (pag. 67)
23. A (pag. 67)
24. B (pag. 67)
25. C (pag. 67)
26. D (pag. 63)
27. C (pag. 63)
28. B (pag. 64)
29. E (pag. 66)
30. E (pag. 66)

31. B (pag. 63)


32. C (pag. 63)
33. D (pag. 63)
34. A (pag. 63)
35. E (pag. 63)
36. A (pag. 63)
37. B (pag. 63)
38. C (pag. 63)
39. D (pag. 63)
40. D (pag. 63, 65)
41. B (pag. 63, 65)
42. E (pag. 64)
43. A (pag. 64)
44. C (pag. 64)
45. C (pag. 65)
46. A (pag. 65)
47. B (pag. 65)
48. D (pag. 65)
49. C (pag. 65)
50. B (pag. 65)
51. A (pag. 65)
52. E (pag. 65)
53. C (pag. 66)
54. D (pag. 65)
55. C (pag. 65)
56. E (pag. 65)
57. E (pag. 67)
58. B (pag. 67)
59. A (pag. 67)
60. E (pag. 67)

105

SISTEMUL OSOS I ARTICULAIILE


ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Antoaneta Pung

COMPLEMENT SIMPLU:
1. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la micare este adevrat?
A.
B.
C.
D.

Se realizeaz la om prin intermediul sistemului osteoarticular, cu rol pasiv


Se realizeaz la om prin intermediul sistemului muscular, cu rol endocrin
Se realizeaz la om prin intermediul sistemului osteoarticular, cu rol activ
Se realizeaz la om prin intermediul sistemului osteoarticular i muscular, ambele cu rol
activ
E. Se realizeaz la om prin intermediul sistemului nervos central i periferic, cu rol
integrative

2. Osteogeneza reprezint:
A. Totalitatea oaselor aezate n poziie anatomic, ct i totalitatea articulaiilor fixe sau
mobile
B. Dezvoltarea periostului oaselor deja formate prin osificare desmal sau encondral
C. Stimularea dezvoltrii articulaiilor corpului i a gradului lor de mobilitate fa de de os
D. Procesul de dezvoltare al oaselor, ce const n transformarea esutului conjunctivo-fibros
n cartilaginos
E. Procesul de dezvoltare al oaselor, ce const n transformarea esutului cartilaginos al
embrionului n scheletul osos al adultului

3. Prin osificare endo-conjunctiv se formeaz:


A.
B.
C.
D.
E.

Femurul
Tibia i peroneul
Carpienele
Oasele bolii cutiei craniene
Oasele bazei craniului

4. Oasele de membran:
A.
B.
C.
D.
E.

Se formeaz prin osificare desmal


Sunt oase scurte
Sunt reprezentate de humerus si clavicul
Se dezvolt prin osificare encondral
Sunt reprezentate de oasele bazei craniului

106

5. Creterea n lungime a oaselor lungi:


A.
B.
C.
D.
E.

Are loc la nivelul periostului


Se produce la nivelul centrilor secundari de osificare
Se realizeaz la nivelul cartilajului diafizo-epifizar
Este un proces ce are loc pe tot parcursul vieii
Are loc dinspre diafiz spre epifize

6. Despre zona intern, osteogen, a periostului putem afirma c:


A.
B.
C.
D.
E.

Rmne cartilaginoas pn n jurul vrstei de 20 de ani


Prolifereaz dinspre epifize spre diafiz
Prolifereaz dinspre diafiz spre epifize
Asigur creterea n grosime a osului
Asigur creterea n lungime a osului

7. Cartilajul articular este de tip:


A.
B.
C.
D.
E.

Hialin
Elastic
Fibros
Lax
Reticulat

8. Dup forma lor, sunt oase lungi urmtoarele:


A.
B.
C.
D.
E.

Humerus, radius, coxal, frontal, tibie


Fibul, femur, carpiene, frontal, stern
Parietal, coxal, femur, tibie, fibul
Radius, tibie, fibul, uln, humerus
Uln, fibul, scapul, femur, radius

9. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la rotul este adevrat?


A.
B.
C.
D.
E.

Se gsete n grosimea tendonului muchiului croitor


Deine epifize si diafiz asemeni oaselor lungi
Se articuleaz cu tibia si fibula
Este un os sesamoid
Are rol n flexia si extensia halucelui

10. Neurocraniul este alctuit din:


A.
B.
C.
D.
E.

Patru oase nepereche i trei perechi


Patru oase perechi i doua nepereche
Sase oase perechi i doua nepereche
Zece oase n total
Opt oase n total

107

11.Coloana vertebral este situat n partea:


A.
B.
C.
D.
E.

Median i posterioar a corpului


Inferioar a corpului
Superioar a corpului
Posterioar i lateral a corpului
Median i anterioar a corpului

12.Referitor la vertebra tip, urmtoarea afirmaie NU este adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

Prezint posterior un arc vertebral


Arcul vertebral este legat de corpul vertebral prin orificiile intervertebrale
n partea sa anterioar, prezint corpul vertebral
Pediculii vertebrali delimiteaz orificiile intervertebrale
Orificiile vertebrale formeaz, prin suprapunere, canalul vertebral

13. Coloana vertebral prezint curburi:


A.
B.
C.
D.
E.

n plan frontal, numite lordoze


n plan sagital, cu concavitatea anterior, numite cifoze
n plan sagital, cu concavitatea anterior, numite lordoze
n plan sagital cu concavitatea posterior, numite cifoze
n plan sagital cu concavitatea anterior, numite scolioze

14. Despre oasele componente ale scheletului toracelui, putem afirma c:


A.
B.
C.
D.
E.

Sternul este un os lung, situat anterior, pe linie median a toracelui


Coastele sunt arcuri osteocartilaginoase, situate in partea superioar a toracelui
Coastele sunt formate anterior dintr-un arc osos
Posterior, sunt reprezentate de ctre cele 12 vertebre toracale
Sternul rmne cartilaginos pn n jurul vrstei de 20 de ani

15. Scheletul membrelor superioare este format din:


A.
B.
C.
D.
E.

Scheletul centurii pelvine i scheletul membrului superior liber


Scheletul trunchiului i scheletul braului
Scheletul centurii scapulare i scheletul membrului inferior liber
Scheletul braului i al antebraului
Scheletul centurii scapulare i scheletul membrului superior liber

16. Clavicula:
A.
B.
C.
D.
E.

Este un os lung pereche


Are forma literei L
Se articuleaz medial cu scapula
Se articuleaz medial cu corpul sternal
Are baza mare n sus

108

17. Osul coxal:


A.
B.
C.
D.
E.

Provine din sudarea a dou oase: ilion i pubis


Se articuleaz anterior cu sacrul
Este parte a centurii scapulare
Este un os unde predomin lungimea
Se articuleaz anterior i formeaz simfiza pubian

18. Scheletul piciorului este format din:


A.
B.
C.
D.
E.

8 tarsiene
14 falange
5 metacarpiene
7 carpiene
2 tarsiene pentru haluce

19. Cu privire la rolul de prghii al aparatului locomotor, este adevrat


urmtoarea afirmaie:
A. La articulaia craniului cu coloana vertebral, rezistena se afl ntre for i sprijin
B. La articulaia dintre osul braului i cele ale antebraului, sprijinul se afl ntre for i
rezisten
C. La articulaia dintre oasele gambei i piciorului, rezistena se afl ntre for i sprijin
D. La articulaia craniului cu coloana vertebral, fora se afl intre rezisten si sprijin
E. Articulaia craniului cu coloana vertebral este o articulaie de ordinul II

20. Conin mduv roie hematogen:


A.
B.
C.
D.
E.

La aduli, toate oasele


La copii, doar oasele lungi
La aduli, doar oasele lungi
La copii,toate oasele
La copii si aduli, oasele late

21. Referitor la compoziia chimic a oaselor este fals urmtoarea afirmaie:


A. Osul conine 20% ap i 80% reziduu uscat
B. Osul este alctuit dintr-o matrice organic solid, intrit de depozitele de sruri de
magneziu
C. Matricea organic a osului este alctuit din 90-95% fibre de colagen
D. Cea mai important substan cristalin este hidroxiapatita
E. 5-10% din matricea organic a osului este reprezentat de substana fundamental

22. Dup gradul de mobilitate, articulaiile se mpart n:


A. Artrodii i amfiartroze
B. Sinartroze i diartroze
C. Sinostoze i diartroze

109

D. Sincondroze i diartroze
E. Sinostoze i simfize

23. n cazul sinartrozelor, dup tipul de esut care se interpune ntre cele dou
oase care se articuleaz, distingem:
A.
B.
C.
D.
E.

Sindesmoze- se interpune esut osos


Sincondroze- se interpune esut fibros
Artrodii- se interpune esut osos
Sincondroze- se interpune esut cartilaginos
Amfiartroze- se interpune esut conjunctiv lax

24. Amfiartrozele:
A.
B.
C.
D.
E.

Au suprafee articulare plane


Au suprafee articulare uor convexe
Sunt articulaii sinoviale
Sunt articulaii fixe, imobile
Sunt sinartroze

25. La nivelul unei articulaii mobile, micrile depind de:


A.
B.
C.
D.
E.

Compoziia suprafeelor articulare


Aria suprafeelor articulare
Tipul micrii dezvoltate
Cantitatea de substan organic
Forma suprafeelor articulare

26. Elementele structurale ale artrodiilor sunt urmtoarele, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Capsula articular
Membrana sinovial
Ligamentele articulare
Epifizele si diafiza
Cavitatea articular

27. Cantitatea de fibre de colagen a matricei organice a osului este de:


A.
B.
C.
D.
E.

80%
75-80%
90-95%
60%
20%

28. Scapula :
A. Este un os lat
B. Are form dreptunghiular
C. Are baza n jos
110

D. Se articuleaz medial cu humerusul


E. Se articuleaz lateral cu scheletul minii

29. Coccigele rezult din fuzionarea:


A.
B.
C.
D.
E.

Celor 2-3 vertebre coccigiene


Celor 3-4 vertebre coccigiene
Celor 4-5 vertebre coccigiene
Celor 5-6 vertebre coccigiene
Celor 6-7 vertebre coccigiene

30. Osul conine:


A.
B.
C.
D.
E.

60% ap
50% ap
40% ap
30% ap
20% ap

COMPLEMENT GRUPAT:
31. Osificarea desmal d natere, parial:
1.
2.
3.
4.

Claviculelor
Oaselor temporale
Mandibulei
Oaselor parietale

32. Osificarea encondral d natere:


1.
2.
3.
4.

Oaselor scurte
Oaselor membrelor
Oaselor bazei craniului
Oaselor coxale

33. n modelul cartilaginos al unui os lung apar centre de osificare:


1.
2.
3.
4.

Mai ntai n diafiz


Mai ntai n epifize
Ulterior n epifize
Ulterior n diafiz

34. Dup ce procesul de cretere a oaselor a ncetat:


1.
2.
3.

Epifizele se sudeaz la diartroze


Epifizele rmn acoperite de cartilajul articular
Epifizele rmn acoperite de periost

111

4.Epifizele rmn acoperite de un strat subire de cartilaj hialin

35. Dup forma lor, oasele pot fi:


1.
2.
3.
4.

Oase de membrana
Oase adulte
Oase de cartilaj
Oase lungi

36. Oasele alungite nu prezint:


1.Periost
2.Diafiz
3.Suprafete articulare
4.Epifize

37. La nivelul viscerocraniului se afl:


1.
2.
3.
4.

Segmentele centrale ale organelor de sim


Ultimele segmente ale aparatului respirator
Segmentele mediale ale aparatului digestiv
Emisferele cerebrale si cerebelul

38. Referitor la neurocraniu sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1.
2.
3.
4.

Este alctuit din patru oase nepereche- frontal, etmoid, temporal, parietal
Este format din sase oase perechi
Este alctuit din dou oase perechi- temporale si zigomatice
Etmoidul si sfenoidul sunt oase nepereche

39. Sunt oase perechi ale viscerocraniului:


1.
2.
3.
4.

Maxilare
Cornet nazale superioare
Nazale
Temporale

40.Rolurile coloanei vertebrale sunt de:


1.Ax de sustinere a corpului
2.Executarea diferitelor micarile ale membrelor
3.Protejarea mduvei spinrii
4.Rezervor de snge

41. Pediculii vertebrali:


1.
2.
3.
4.

Prin suprapunere delimiteaz orificiile de conjugare


Formeaz suprafeele articulare vertebrale
Leag corpul vertebral de arc
Sunt cte 4 pentru fiecare vertebr
112

42. Osul sacru este:


1.
2.
3.
4.

Os median
Os nepereche
De form triunghiular
Situat cu baza in jos

43. Curburile n plan sagital cu concavitatea posterior se afl n regiunile:


1.Sacral
2.Lombar
3.Toracal
4.Cervical

44. Sternul:
1.
2.
3.
4.

Este un os lat
Este format din manubriu i apendice xifoid
Este situat anterior, pe linia median a toracelui
Are forma literei S culcat

45. Care dintre urmtoarele perechi de coaste sunt coaste false?


1.
2.
3.
4.

V
VI
VII
VIII

46. Scheletul minii:


1.
2.
3.
4.

Cuprinde 8 metacarpiene
Este format n total de 30 de oase
Cuprinde 5 carpiene
Cuprinde cte 3 falange pentru fiecare mn

47. Femurul:
1.
2.
3.
4.

Alctuiete scheletul coapsei


Este un os lung
Este cel mai lung os din corp
Se articuleaz cu rotula prin epifiza proximala

48. Scheletul piciorului este format din:


1.
2.
3.
4.

7 oase carpiene
12 falange
5 oase metacarpiene
2 falange pentru haluce

113

49. Oasele au rol de protecie al unor organe vitale, cum ar fi:


1.
2.
3.
4.

Cutia cranian pentru encefal


Canalul medular pentru mduva spinrii
Cutia toracic pentru inim si plmni
Oasele antebraului pentru muchi

50. Rolul antitoxic al oaselor const n reinerea unor substane toxice,


precum:
1.
2.
3.
4.

Hg
F
Pb
Ca

51. Oasele au rol n metabolismul:


1.
2.
3.
4.

Glicogenului
Glucozei
Fluorului
Calciului

52. Sunt false urmtoarele afirmaii, cu excepia:


1.
2.
3.
4.

Osul conine 20% ap si 80% matrice organic


Matricea organic alctuit din 90-95% fibre de colagen
Fibrele de colagen se extind n primul rnd perpendicular pe liniile de for
Oseina este alctuit din fibrele de colagen i substan fundamental

53. Substana fundamental din compoziia oaselor are o mare afinitate fa de:
1.
2.
3.
4.

Cartilaj hialin
Limf
Cartilaj fibros
Sruri minerale

54. Articulaiile sunt organe de legatur ntre:


1.Muchi i oase
2.Muchi
3.Organe i oase
4.Oase

55. Sinartrozele:
1.
2.
3.
4.

Sunt articulaii fixe


Nu posed cavitate articular
Sunt articulaii imobile
Sunt reprezentate de articulaiile dintre corpurile vertebrale

114

56. Diartrozele se mpart n:


1.Sinartroze
2.Amfiartroze
3.Sindesmoze
4.Artrodii

57. Micrile artrodiilor se pot realiza n jurul a:


1.
2.
3.
4.

Dou axe
Patru axe
Trei axe
Niciunui ax

58. Articulaia genunchiului cuprinde:


1.Membran sinovial
2.Cavitate articular
3.Rotula
4.Menisc

59. Rmn cartilaginoase pn la vrsta de 20 de ani:


1.
2.
3.
4.

Articulaiile mobile
Cartilajele diafizoepifizare
Diafizele oaselor lungi
Cartilajele de cretere

60. Axis reprezint:


1.Prima vertebr toracal
2.A doua vertebr lombar
3.O alt denumire a sacrului
4.Prima vertebr cervical

115

RSPUNSURI:
Complement simplu

Complement grupat

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

31.B.(pg. 63)
32.A.(pg. 63)
33.B.(pg. 63)
34.C.(pg. 63)
35.D.(pg. 63)
36.C.(pg. 63)
37.E.(pg. 63)
38.D.(pg. 64)
39.B.(pg. 64)
40.B.(pg. 64)
41.B.(pg. 64)
42.A.(pg. 64)
43.C.(pg. 65)
44.B.(pg. 65)
45.D.(pg. 65)
46.E.(pg. 65)
47.A.(pg. 65)
48.D.(pg. 65)
49.B.(pg. 66)
50.B.(pg. 66)
51.D.(pg. 66)
52.C.(pg. 66)
53.D.(pg. 66)
54.D.(pg. 67)
55.A.(pg. 67)
56.C.(pg. 67)
57.B.(pg. 67)
58.E.(pg. 67)
59.C.(pg. 63)
60.E.(pg. 65)

A.(pg. 63)
E.(pg. 63)
D.(pg. 63)
A.(pg. 63)
C.(pg. 63)
D.(pg. 63)
A.(pg. 63)
D.(pg. 63)
D.(pg. 63)
E.(pg. 64)
A.(pg. 64)
B.(pg. 64)
B.(pg. 65)
D.(pg. 65)
E.(pg. 65)
A.(pg. 65)
E.(pg. 65)
B.(pg. 65)
C.(pg. 66)
D.(pg. 66)
B.(pg. 66)
B.(pg. 67)
D.(pg. 67)
A.(pg. 67)
E.(pg. 67)
D.(pg. 67)
C.(pg. 66)
A.(pg. 65)
C.(pg. 64)
E .(pg. 66)

116

SISTEMUL MUSCULAR
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Bogdan Ursu

COMPLEMENT SIMPLU
1. Urmtoarea afirmaie despre sistemul muscular este adevrat:
ABCDE-

Muchii sunt organe pasive ale micrii


Micarea este realizat cu ajutorul musculaturii netede
Micarea este realizat cu ajutorul musculaturii striate
Sistemul muscular este format din tendoane, organe active ale micarii
Sistemul muscular este alctuit doar din muchi fusiformi

2. Urmtoarele afirmaii despre forma muchilor sunt adevrate, cu


excepia:
ABCDE-

Marele drept abdominal este muchi fusiform


Bicepsul este muchi fusiform
Diafragma este un muchi n form de cupol
Tricepsul este un muchi fusiform
Marele dorsal este un muchi patrulater

3. Muchii scheletici prezint:


ABCDE-

O poriune central ce poart numele de tendon


Dou extremiti alb-sidefii numite corp muscular
Tendoanele au n structura lor esut muscular
Tendoanele au o culoare alb-glbuie
Corpul muchiului este format din fibre musculare striate

4. n legtur cu structura muchiului putem afirma urmtoarele:


ABCDE-

Tendonul inserat pe osul fix se numete inseria muchiului


Tendonul inserat pe osul fix se numete originea muchiului
Tendonul inserat pe osul mobil se numete originea muchiului
n general, originea muchiului este multipl
La exterior, corpul muscular este acoperit de o capsul

5. Despre structura muchiului se pot afirma urmtoarele:


ABCD-

Corpul muscular este acoperit de o membran numit epimisium


Corpul muscular este acoperit de o membran numit perimisium
Corpul muscular este acoperit de o membran numit endomisium
Fiecare fibr muscular este nvelit de fascia muchiului

117

E- Din epimisium pornesc septuri conjunctive numite perimisium

6. Afirmaia adevrata despre structura muchiului este urmtoarea:


ABCDE-

Muchiul are o vascularizatie srac


Inervaia muchiului este doar vegetativ
Inervaia somatic determin reacii vasomotorii
Muchiul are o inervatie dubl, somatic i vegetativ
Corpul muchiului scheletic este format din fibre musculare netede

7. Urmtoarele afirmaii despre grupele de muchi sunt adevrate, cu


excepia:
ABCDE-

Muchii capului grupeaz muchii mimicii i muchii maseteri


Muchii mimicii determin diferite expresii ale feei
n grupul muchilor gtului se gsete muchiul sternocleidomastoidian
Muchii gtului sunt aezai pe mai multe planuri
Muchii maseteri intervin n actul deglutiiei

8. Afirmaia fals n legtur cu grupele de muchi este urmtoarea:


ABCDE-

Muchiul pielos al gtului este un muchi superficial la nivelul gtului


Marii dorsali sunt situai superior de muchiul trapez
La baza cutiei toracice se afl diafragma
n spaiile intercostale se gsesc muchii intercostali externi
n spaiile intercostale se gsesc muchii intercostali interni

9. Despre muchii trunchiului se pot afirma urmtoarele:


ABCDE-

n partea anterioar a abdomenului se afl marele i micul pectoral


Muchiul diafragm are o fa concav spre torace
Muchii anterolaterali ai abdomenului sunt muchi lati
Medial de drepii abdominali se afl oblicul extern
Posterior de drepii abdominali se afl muchii piramidali

10.Despre muchii membrelor se pot afirma urmtoarele:


ABCDE-

Deltoidul ridic membrul superior pn la vertical


Deltoidul ridic membrul superior pn la orizontal
Deltoidul este principalul muchi al umrului, situat profund n regiune
Muchii anteriori ai antebraului sunt extensori ai minii
Mna posed muchi pe faa dorsal

11.Afirmaia fals despre muchii membrului inferior este urmtoarea:


ABCD-

n jurul articulaiei oldului se gsesc muchii fesieri


n loja anterioar a coapsei se afl muchiul croitor
n loja lateral a coapsei se afl muchiul croitor
n partea medial a coapsei se afl muchii adductori
118

E- Cei trei muchi adductori sunt mare, scurt i lung

12.Despre muchii membrului inferior se pot afirma urmtoarele:


ABCDE-

Muchii gambei sunt grupai n loja anterioar i loja posterioar


n loja lateral se afl muchii peronieri
Loja posterioar are n plan profund muchiul gastrocnemian
Muchii piciorului sunt situai doar pe faa plantar
n plan superficial se afl muchiul tibial posterior

13.La nivelul braului gsim urmtorii muchi, cu excepia:


ABCDE-

Biceps brahial
Biceps sural
Triceps
Coracobrahial
Brahial

14.La nivelul antebraului gsim urmtorii muchi, cu excepia:


ABCDE-

Brahial
Flexori ai antebraului
Flexori ai minii
Extensori ai minii
Extensori ai degetelor

15.n loja anterioar a coapsei gsim urmtorii muchi:


ABCDE-

Adductor scurt
Adductor lung
Cvadriceps
Muchiul drept medial
Muchiul fesier

16.Despre muchii gtului se pot face urmtoarele afirmaii:


ABCDE-

Sunt aezai pe mai multe planuri


Determin diferite expresii ale feei
Intervin n actul masticaiei
Muchiul sternocleidomastoidian ncreeste pielea gtului
Muchiul pielos al gtului se afl n regiunea posterioar

17.Despre muchii mimicii sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


ABCDE-

Mna prezint un aparat muscular complex


Mna are muchi numai pe faa palmar
Mna are muchi numai pe faa dorsal
Mna are muchi numai interdigital
Mna are muchi numai pe faa dorsal i palmar
119

18.Despre structura muchiului se pot afirma urmtoarele, cu excepia:


ABCDE-

Muchiul are inervaie dubl, somatic i motorie


Muchiul are o vascularizaie bogat
Muchiul are, n general, o origine unic
Corpul muscular este poriunea central, mai voluminoas
Tendoanele au n structura lor esut fibros

19.Despre muchii capului se poate afirma:


ABCDE-

Sunt dou categorii de muchi


Sunt trei categorii de muchi
Muchii maseteri ncreesc pielea gtului
Muchii maseteri determin diferite expresii ale feei
Muchii maseteri intervin n masticaie

20.Muchii scheletici asigur urmtoarele, cu excepia:


ABCDE-

Tonusul
Echilibrul
Postura
Micarile voluntare
Ritmul cardiac

21.Din masa organismului, muchii scheletici reprezint:


ABCDE-

35 %
40 %
45 %
90 %
25 %

22.Despre contractilitate putem afirma:


ABCDE-

Este o proprietate nespecific a muchiului


Reprezint capacitatea muchiului de a se alungi
Reprezint capacitatea muchiului de a dezvolta tensiune ntre capete
Sarcomerul este baza fiziologic a contractilitii
Sarcomerul este cuprins ntre dou membrane X

23.Despre excitabilitate sunt adevrate urmtoarele, cu excepia:


ABCDE-

Se datoreaz proprietilor nucleului celular


Se datoreaz proprietilor membranei celulare
Stimulul este urmat de contracie caracteristic
Cuplajul excitaie-contracie este un lan de reacii fizico-chimice
Muchii rspund la stimul prin potenial de aciune propagat

120

24.Despre extensibilitate se pot afirma urmtoarele:


ABCDE-

Este proprietatea muchiului de a se alungi activ


Este proprietatea muchiului de a se alungi sub aciunea unei fore interioare
Substratul anatomic l reprezint fibrele conjunctive din tendoane
Substratul fiziologic l reprezint fibrele elastice din muchi
Se realizeaz pasiv sub aciunea unei fore exterioare

25.Despre elasticitate se pot afirma urmtoarele, cu excepia:


ABCDE-

Este o proprietate specific muchilor


Reprezint deformarea sub aciunea unei fore
Reprezint revenirea activ la forma de repaus
Revenirea se face atunci cnd fora a ncetat
Baza anatomic este reprezentat de fibre elastice

26.Tonusul muscular reprezint:


ABCDE-

O stare de relaxare permanent


O stare de tensiune periodic
O caracteristica a muchilor ce au doar inervaie motorie intact
Tonusul muscular este de natur reflex
Tonusul muscular este voluntar

27.Despre contracia izometric, urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


ABCDE-

Lungimea muchiului este variabil pe durata contraciei


Tensiunea muchiului rmne constant pe durata contraciei
Muchiul presteaz lucru mecanic extern
Exemplul de contracie izometric este prinderea unui pahar cu ap
Tensiunea muchiului crete foarte mult pe durata contraciei

28.Despre contracia fibrei musculare se poate afirma:


ABCDE-

n contracia izotonic lungimea muchiului este constant


n contracia auxotonic lungimea muchiului este constant
n contracia izotonic muchii nu realizeaz lucru mecanic
n contracia izometric lungimea muchiului rmne neschimbat
n contracia auxotonic muchiul are o tensiune constant

29.n timpul unui efort moderat-intens, metabolismul muscular este


anaerob n primele:
ABCDE-

20-40 secunde
1-2 minute
2-5 minute
10-15 secunde
45-90 secunde

121

30.Stimularea fibrelor musculare provoac apariia unui potenial de


aciune propagat cu o viteza de:
ABCDE-

25 m/s
30 m/s
30 km/s
3 m/s
30 m/or

COMPLEMENT GRUPAT
31.Despre sistemul muscular se pot afirma urmtoarele:
1.
2.
3.
4.

Muchii sunt organe active ale micarii


Muchii scheletici au n structura lor esut muscular neted
Muchii scheletici au n structura lor esut muscular striat
Muchii sunt organe pasive ale micrii

32.Urmtorii muchi sunt de form patrulater:


1.
2.
3.
4.

Biceps
Triceps
Diafragma
Marele drept abdominal

33.Din muchii anterolaterali ai toracelui fac parte urmtorii muchi, cu


excepia:
1.
2.
3.
4.

Marele pectoral
Micul pectoral
Dinatul mare
Intercostali externi

34.Din grupul celor trei muchi adductori, din partea medial a coapsei,
fac parte:
1.
2.
3.
4.

Adductorul mare
Adductorul scurt
Adductorul lung
Adductorul lat

35.Succesiunea componentelor dintr-o secus este:


1.
2.
3.
4.

Faza de contracie, faza de laten, faza de relaxare


Faza de relaxare, faza de laten, faza de contracie
Faza de relaxare, faza de contracie, faza de laten
Faza de laten, faza de contracie, faza de relaxare

122

36.Muchii coapsei sunt grupai n urmtoarele loje:


1.
2.
3.
4.

Loja anteromedial
Loja lateral
Loja posterioar
Loja anterioar

37.Din muchii gtului fac parte urmtorii muchi:


1.
2.
3.
4.

Muchii mimicii
Muchii maseteri
Muchiul trapez
Muchiul sternocleidomastoidian

38.Din grupul muchilor spatelui i al cefei fac parte urmtorii muchi,


cu excepia:
1.
2.
3.
4.

Marele pectoral
Drepii abdominali
Micul pectoral
Pielosul gtului

39.Muchii membrului superior sunt grupai n:


1.
2.
3.
4.

Muchii umrului
Muchii minii
Muchii braului
Muchii antebraului

40.Muchii scheletici asigur urmtoarele:


1.
2.
3.
4.

Tonusul
Micarile peristaltice intestinale
Mimica
Ritmul cardiac

41.Printre proprietaile muchilor regsim:


1.
2.
3.
4.

Excitabilitatea
Elasticitatea
Extensibilitatea
Relaxarea

42.n contracia izometric urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

Lungimea muchiului variaz


Lungimea muchiului este constant
Tensiunea muchiului este constant
Tensiunea muchiului crete

123

43.Despre contractilitate se pot afirma urmtoarele:


1.
2.
3.
4.

Este proprietate specific muchiului


Reprezint capacitatea muchiului de a se scurta
Baza anatomic a contraciei este sarcomerul
Baza fiziologic a contraciei este sarcomerul

44.Urmtoarele afirmaii despre manifestarile termice sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

Randamentul contraciei masei musculare este de 35 %


Randamentul contraciei masei musculare este de 20 %
Randamentul contraciei masei musculare este de 45 %
75 % din energia chimic se transform n energie caloric

45.Muchii anteriori ai antebraului sunt:


1.
2.
3.
4.

Flexori ai antebraului
Flexori ai minii
Pronatori ai minii
Extensori ai minii

46.Muchii trunchiului se mpart n:


1.
2.
3.
4.

Muchii posteriori ai toracelui


Muchii anterolaterali ai toracelui
Muchii gtului
Muchii spatelui i ai cefei

47.Muchii gambei sunt mprii n:


1.
2.
3.
4.

Loja medial
Loja anteromedial
Loja posterolateral
Loja posterioar

48.Despre extensibilitate se pot afirma urmtoarele:


1.
2.
3.
4.

Este proprietatea muchiului de a se alungi pasiv


Se exercit sub actiunea unei fore exterioare
Substratul anatomic l reprezint fibrele conjunctive din muchi
Substratul fiziologic l reprezint fibrele elastice din muchi

49.Muchii scheletici prezint:


1.
2.
3.
4.

O poriune central muscular


O singur extremitate numit tendon
n general o origine unic
Corpul muchiului format din fibre musculare netede

124

50.Despre structura muchiului se poate afirma:


1.
2.
3.
4.

Muchiul are o vascularizaie bogat


Muchiul are o inervaie somatic
Muchiul are o inervaie vegetativ
Inervaia somatic determin reacii vasomotorii

51.Urmtoarele afirmaii despre tonusul muscular sunt false:


1.
2.
3.
4.

Este o stare de tensiune permanent


Este caracteristic muchilor cu inervaie motorie somatic intact
Este caracteristic muchilor cu inervaie senzitiv intact
Tonusul muscular nu este de natur reflex

52.Muchii piciorului sunt aezai:


1.
2.
3.
4.

Pe faa dorsal
Pe faa plantar
Pe ambele fee ale piciorului
Doar pe faa plantar

53. Dintre muchii fusiformi fac parte:


1. Muchiul biceps
2. Muchiul pectoral mare
3. Muchiul triceps
4. Muchiul mare dorsal
54. Urmtoarele afirmaii despre muchiul deltoid sunt false:
1. Este principalul muchi al umrului
2. Este situat imediat sub piele
3. Realizeaz abducia braului
4. Ridic membrul superior la vertical

55.n loja lateral a gambei gsim urmtorii muchi:


1.
2.
3.
4.

Muchiul gastrocnemian
Muchiul solear
Muchiul triceps sural
Muchiul peronier scurt

56.Urmtoarele afirmaii despre excitabilitate sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

Se datoreaz proprietailor citoplasmei celulare


Stimulul este urmat de relaxarea caracteristic
Cuplajul excitaie-contracie este un lan de reacii anatomo-chimice
Se datoreaz proprietailor membranei celulare

125

57.Despre muchii capului se pot afirma urmtoarele:


1.
2.
3.
4.

Sunt trei categorii


Sunt muchi maseteri
ncreesc pielea gtului
Sunt muchii mimicii

58.Despre forma muchilor se poate afirma:


1.
2.
3.
4.

Orbicularul buzelor este un muchi patrulater


Muchiul trapez este un muchi patrulater
Muchiul biceps este un muchi triunghiular
Tricepsul este un muchi n form de cupol

59.Urmtoarele afirmaii despre manifestrile contraciei musculare


sunt false:
1.
2.
3.
4.

Manifestrile mecanice se studiaz cu ajutorul miografului


Potenialul de aciune se propag cu 30 m/s
Toate contraciile voluntare sunt tetanosuri
Manifestrile termice se datoreaz fenomenelor electrice din fibra muscular

60.Dintre muchii anteriori ai membrului superior fac parte:


1.
2.
3.
4.

Muchiul biceps brahial


Muchii flexori ai minii
Muchiul brahial
Muchii flexori ai antebraului

126

RSPUNSURI
Compement grupat

Complement simplu

1. B (p.68)
2. D (p.68)
3. E (p.68)
4. A (p.69)
5. D (p.71)
6. B (p.69)
7. D (p.68)
8. E (p.68)
9. E (p.68)
10. B (p.70)
11. A (p.71)
12. C (p.70)
13. A (p.70)
14. E (p.71)
15. A (p.69)
16. C (p.68)
17. D (p.70)
18. A (p.70)
19. B (p.68)
20. A (p.68)
21. A (p.70)
22. A (p.70)
23. B (p.68)
24. A (p.68)
25. D (p.70)
26. D (p.70)
27. C (p.68)
28. E (p.68)
29. D (p.71)
30. E (p.68,69)

1. C (p. 68)
2. A (p.68)
3. E (p.68)
4. B (p.68)
5. E (p.68)
6. D (p.68)
7. E (p.68)
8. B (p.68)
9. C (p.68)
10. B (p.68,69)
11. C (p.69)
12. B (p.69,70)
13. B (p.68)
14. A (p.69)
15. C (p.69)
16. A (p.68)
17. A (p.69)
18. A (p.68)
19. E (p.68)
20. E (p.70)
21. B (p.70)
22. C (p.70)
23. A (p.70)
24. E (p.70)
25. C (p.70)
26. D (p.70)
27. E (p.70)
28. D (p.70,71)
29. E (p.71)
30. B (p.71)

127

SISTEMUL MUSCULAR
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Scheau Cristian

COMPLEMENT SIMPLU
1. Sistemul muscular este caracterizat de urmtoarele afirmaii, cu
excepia:
A. Micarea este realizat de ctre musculatura somatic
B. Muchii scheletici au n structur esut muscular striat
C. Muchii sunt organe active ale micrii
D.Unii muchi au form patrulater, cum ar fi diafragma
E. Muchii fusiformi sunt bicepsul i tricepsul

2. Care dintre urmtorii muchi are form circular?


A. Diafragma

B. Muchiul trapez
C. Orbicularul pleoapelor
D. Piramidal al abdomenului
E. Marele dorsal

3. Care dintre urmtoarele afirmaii n legtur cu structura muchiului


este fals?
A. Corpul muchiului reprezint poriunea central, voluminoas
B. Tendoanele sunt localizate la extremiti
C. Inseria muchiului se definete ca ataarea tendonului la nivelul osului fix
D. Corpul muchiului este format din fibre musculare striate
E. Fascia muchiului este o membran conjunctiv

4. Cea mai profund structur conjunctiv din alctuirea muchiului este:


A. Endomisium
B. Epimisium
C. Perimisium
D. Fascia
E. Periostul

5. Care dintre urmtoarele enunuri n legtur cu inervaia muscular


este adevrat?
A. Inervaia muchiului este exclusiv somatic
B. Inervaia muchiului este exclusiv vegetativ
128

C. Inervaia somatic determin reacii vasomotorii


D. Muchiul are o bogat vascularizaie, dar nu posed inervaie
E. Inervaia muchiului este dubl, somatic i vegetativ

6. Care dintre urmtorii muchi aparinegrupei muchilor capului:


A. Marii dorsali
B. Maseteri
C. Oblic extern
D. Sternocleidomastoidian
E. Trapezi

7. Despre topografia muchilor, urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu


excepia:
A. Muchiul sternocleidomastoidian este localizat profund de muchiul pielos al
gtului
B. Marii dorsali se afl inferior de muchii trapezi
C. Muchii intercostali externi se afl n spaiile intercostale
D. Muchiul piramidal este localizat posterior de drepii abdominali
E. n plan superficial superior se afl muchii trapezi

8. Muchii anterolaterali ai toracelui sunt:


A. Oblic extern
B. Oblic intern
C. Piramidal
D. Trapez
E. Dinatul mare

9. Despre diafragm sunt adevrate urmtoarele enunuri, cu excepia:


A. Este un muchi lat
B. Posed o fa boltit spre abdomen
C. Separ cutia toracic de cavitatea abdominal
D. Posed o fa concav spre abdomen
E. E localizat la baza cutiei toracice

10. Principalul muchi al umrului este:


A. Biceps brahial
B. Trapez
C. Dinat mare
D. Sternocleidomastoidian
E. Deltoid

129

11. Muchiul posterior al braului este:


A. Triceps
B. Biceps
C. Cvadriceps
D. Semimembranos
E. Deltoid

12. Despre distribuia muchilor sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu


excepia:
A. Mna are muchi doar pe faa sa palmar
B. n loja anterioar a coapsei se afl cvadricepsul
C. Bicepsul femural se afl n loja anterioar a coapsei
D. Bicepsul brahial se afl n loja anterioar a braului
E. Muchiul drept medial are rol n adducie

13. Lojele musculare ale coapsei sunt:


A. Anterioar i posterioar
B. Anteromedial, posterioar i lateral
C. Posterioar i medial
D. Anterioar, posterioar i lateral
E. Medial, anterolateral i posterioar

14. Printre muchii membrului inferior se numr:


A. Piramidal
B. Deltoid
C. Frontal
D. Solear
E. Romboid

15. Muchii lojei laterale a gambei sunt:


A. Tibial anterior
B. Semitendinos
C. Peronieri
D. Gastrocnemian
E. Tibial posterior

16. Afirmaia adevrat n legtura cu fiziologia muchilor scheletici este:


A. Reprezint aproximativ 60% din masa organismului
B. n contraciile izotonice toat energia chimic se pierde sub form de cldur
C. Dup denervare, tonusul muchilor scheletici dispare

130

D. Substratul anatomic al elasticitii l reprezint fibrele conjunctive din muchi


E. n contraciile auxotonice nu variaz nici lungimea, dar nici tensiunea muchiului

17. Baza anatomic a contractilitii este reprezentat de:


A. Sarcomer
B. Fibrele elastice din structura perimisiumului
C. Fibrele conjunctive i elastice din muchi
D. Tonusul muscular
E. Faza de contracie

18. Despre tonusul muscular sunt adevrate urmtoarele enunuri, cu


excepia:
A. Necesit inervaie somatic i senzitiv intacte
B. Este o stare de tensiune intermitent
C. Este de natur reflex
D. Dup denervare, tonusul muchilor scheletici dispare
E. Este o proprietate a muchilor scheletici

19. Care dintre urmtoarele afirmaii este caracteristic contraciilor


izotonice:
A. Lungimea muchiului rmne constant
B. Tensiunea muchiului variaz
C. Variaz i lungimea i tensiunea muchiului
D. Muchii realizeaz lucru mecanic
E. Un exemplu este susinerea posturii corpului

20. Metabolismul muscular este anaerob, ntr-un efort muscular intens ,


pentru o durat de circa?
A. 30 secunde
B. 45 90 secunde
C. 2 minute
D. 0,05 secunde
E. 2 48 ore

21. Afirmaia adevrat asupra manifestrilorelectrice ale contraciei


musculare este:
A. Fibrele musculare nu pot fi stimulate dect artificial
B. Potenialul de aciune se propag n lungul fibrei cu o vitez de 3 m/s
C. Electromiograma reprezint nregistrarea activitii electrice a ntregului muchi
D. Se studiaz cu ajutorul miografului
E. Placa motorie poate stimula artificial contracia

131

22. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de componentele secusei, este


fals:
A. Faza de contracie dureaz n medie 0,01 s
B. Secusa dureaz n total 0,1 s
C. Faza de relaxare dureaz 0,05 s
D. Secusa poate fi izometric
E. Amplitudinea secusei variaz cu intensitatea stimulului aplicat

23. Care dintre urmtoarele enunuri n legtur cu contracia tetanic,


este adevrat:
A. Tetanosul incomplet prezint un platou regulat
B. Tetanosul complet se obine prin aplicarea stimulilor cu frecven joas
C. Stimularea cu o frecven de 10 20 stimuli/secund produce un grafic al
tetanosului cu platou dinat
D. Frisonul i sistola cardiac sunt exemple de tetanosuri
E. Sumaia tetanosurilor produce o secus

24. n alctuirea jonciunii neuro-musculare intr urmtoarele elemente:


A. Ramificaii nervoase
B. Plac motorie
C. Miofibril
D. Vezicule sinaptice
E. Toate de mai sus

25. Despre manifestrile termice ale contraciei musculare urmtoarele


afirmaii sunt adevrate, cu excepia:
A. Se datoreaz fenomenelor biochimice din fibra muscular
B. Randamentul contraciei este de 70%
C. Randamentul contraciei este de 30%
D. Reprezint o manifestare a contraciei musculare
E. O parte din energia chimic se transform n energie caloric

26. Oboseala muscular este determinat de:


A. Acumularea de glicogen la nivel muscular
B. Creterea pH-ului intracelular
C. Epuizarea acidului lactic
D. Inhibarea unor enzime de ctre acidul lactic
E.Contracia repetat, intermitent, muscular

132

27. Febra muscular apare de regul:


A. Dup un efort fizic redus
B. La cel mult 2 ore de la un efort fizic intens
C. n primele 45 90 secunde ale unui efort moderat sau intens
D. La nivelul grupelor musculare solicitate
E. Indiferent de gradul efortului i perioadele de inactivitate

28. Pentru a preveni instalarea precoce a oboselii, se pot lua urmtoarele


precauii:
A. Gradarea progresiv a activitii fizice
B. Evitarea pauzelor
C. Neconsiderarea curbei capacitii de efort
D. Contractnd excesiv musculatura
E. Prestnd activitate fizic maxim susinut

29. Contracia prelungit sau excesiv a unui muchi poate duce la


urmtoarele, cu excepia:
A. ntinderi musculare
B. Rupturi musculare
C. Miopatii
D. Oboseal muscular
E. Ruptura esutului conjunctiv adiacent muchiului

30. Despre distrofiile musculare sunt adevrate, cu excepia:


A. Sunt numite i miopatii
B. Sunt afeciuni musculare ereditare
C. Afecteaz selectiv anumite grupe musculare
D. Miopatiile apar cel mai frecvent dup vrsta de 30 de ani
E. Retraciile tendinoase pot produce deformri ale membrelor

COMPLEMENT GRUPAT
31. Tipurile de muchi, dup form, sunt:
1. n form de trapez
2. n form de cupol
3. Fusiformi
4. Triunghiulari

32. Muchii de form patrulater sunt:


1. Diafragma
2. Marele drept abdominal
3. Piramidal al abdomenului
4. Marele dorsal
133

33. Dintre urmtorii muchi, cei circulari sunt:


1. Sfincterele
2. Orbicularul pleoapelor
3. Orbicularul buzelor
4. Diafragma

34. Muchii fusiformi sunt:


1. Biceps
2. Piramidal al abdomenului
3. Triceps
4. Trapez

35. Despre structura muchilor sunt adevrate urmtoarele:


1.Originea muchiului reprezint tendonul inserat pe osul mobil
2. Prezint o poriune central muscular voluminoas numit tendon
3. Inseria muchiului reprezint tendonul inserat pe osul fix
4. Tendoanele au n structura lor esut fibros

36. Muchii cu mai multe origini sunt:


1. Biceps
2. Triceps
3. Cvadriceps
4. Trapez

37. Corpul muchiului este format din:


1. Tendoane
2. esut fibros
3. Periost
4. Fibre musculare striate

38. Muchiul este structurat dinspre exterior spre interior n:


1. Fascia muchiului, epimisium, perimisium
2. Perimisium, epimisium, endomisium
3. Fascia muchiului, fascicul muscular, fibr muscular
4. Fascicul muscular, endomisium, periost

39. Muchii capului sunt:


1. Muchii cefei
2. Muchii maseteri
3. Muchiul sternocleidomastoidian
4. Muchii mimicii

134

40. Muchii anterolaterali ai toracelui sunt:


1. Muchii trapezi
2. Marii dorsali
3. Muchiul piramidal
4. Muchii pectorali

41. Muchii anterolaterali ai abdomenului sunt:


1. Muchii drepi abdominali
2. Muchiul oblic extern
3. Muchiul transvers al abdomenului
4. Muchiul oblic intern

42. Muchii membrului superior sunt:


1. Muchii minii
2. Muchii braului
3. Muchii antebraului
4. Muchii umrului
43. La nivelul braului, urmtorii muchi sunt localizai anterior:

1. Coracobrahial
2. Biceps brahial
3. Brahial
4. Triceps

44. Muchii anteriori ai antebraului sunt:


1. Extensori ai antebraului
2. Extensori ai minii
3. Extensori ai degetelor
4. Pronatori ai minii

45. Muchii posteriori i laterali ai antebraului sunt:


1. Extensori ai antebraului
2. Flexori ai antebraului
3. Extensori ai minii
4. Flexori ai minii

46. La membrul inferior se descriu urmtorii muchi:


1. Muchii bazinului
2. Muchii piciorului
3. Muchii gambei
4. Muchiul piramidal

135

47. n loja anterioar a coapsei se afl urmtorii muchi:


1. Muchiul drept medial
2. Muchiul cvadriceps
3. Muchiul adductor mare
4. Muchiul croitor

48. Muchii lojei posterioare a gambei sunt:


1. Solearul
2. Semimembranosul
3. Gastrocnemianul
4. Semitendinosul

49. Muchii care fac extensia labei piciorului i flexia degetelor sunt:
1. Peronier scurt
2. Tibial posterior
3. Peronier lung
4. Flexori ai degetelor

50. Muchii adductori sunt:


1. Scurt
2. Lung
3. Mare
4. Drept medial

51. Muchii scheletici asigur:


1. Postura
2. Echilibrul
3. Micrile voluntare
4. Mimica

52. Despre contractilitatea muscular sunt adevrate urmtoarele:


1. Este proprietatea muchiului de a se alungi pasiv sub aciunea unei fore exterioare
2. Este o stare de tensiune permanent
3. Baza anatomic a acestei proprieti o reprezint fibrele elastice din structura
perimisiumului
4. Baza anatomic a acesteia o reprezint sarcomerul

53. Despre excitabilitatea muscular sunt adevrate urmtoarele:


1. Baza molecular o constituie proteinele contractile
2. Se datoreaz proprietilor membranei celulare
3. Baza anatomic o reprezint fibrele elastice din structura perimisiumului
4. Muchii rspund la un stimul printr-un potenial de aciune propagat

136

54. Proprietile muchilor sunt:


1. Contractilitatea

2. Elasticitatea
3. Tonusul muscular
4. Extensibilitatea

55. Elasticitatea este proprietatea muscular de a:


1. dezvolta tensiune ntre capetele sale
2. se alungi pasiv sub aciunea unei fore exterioare
3. se menine permanent tensionat
4. se deforma sub aciunea unei fore i a reveni pasiv cnd fora nceteaz s
acioneze

56. Despre contraciile musculare izotonice sunt adevrate urmtoarele, cu


excepia:
1. Lungimea muchiului rmne neschimbat
2. Un exemplu l reprezint susinerea posturii corpului
3. Variaz att lungimea ct i tensiunea muchiului
4. Muchii realizeaz lucru mecanic

57. Componentele manifestrilor mecanice ale contraciei musculare sunt:


1. Faza de relaxare
2. Faza de laten
3. Faza de contracie
4. Electromiograma

58. Manifestrile contraciei musculare sunt:


1. Electrice
2. Chimice
3. Mecanice
4. Termice

59. Despre oboseala muscular sunt adevratele urmtoarele:


1. Este determinat de o stare de contracie muscular prelungit
2. Se datoreaz epuizrii glicogenului muscular
3. Este nsoit de scderea pH-ului intracelular
4. Se datoreaz epuizrii acidului lactic

60. Contracia excesiv a unui muchi poate duce la:


1. ntindere muscular
2. Deformri ale trunchiului
3. Ruptur muscular
4. nlocuirea esutului muscular cu esut adipos
137

RSPUNSURI
Complement simplu

Complement grupat

1. D (pag 68)
2. C (pag 68)
3. C (pag 68)
4. A (pag 68)
5. E (pag 68)
6. B (pag 68)
7. D (pag 68)
8. E (pag 68)
9. B (pag 68)
10. E (pag 68)
11. A (pag 68)
12. C (pag 69-70)
13. B (pag 69)
14. D (pag 68-70)
15. C (pag 70)
16. C (pag 70-71)
17. A (pag 70)
18. B (pag 70)
19. D (pag 70-71)
20. B (pag 71)
21. C (pag 71)
22. A (pag 71)
23. C (pag 71)
24. E (pag 71)
25. B (pag 71)
26. D (pag 72)
27. D (pag 72)
28. A (pag 72)
29. C (pag 72)
30. D (pag 72)

31. E(pag 68)


32. C(pag 68)
33. A(pag 68)
34. B(pag 68)
35. D(pag 68)
36. A(pag 68)
37. D(pag 68)
38. B(pag 68)
39. C(pag 68)
40. D(pag 68)
41. E(pag 68)
42. E(pag 68)
43. A(pag 68)
44. D(pag 69)
45. B(pag 69)
46. A(pag 69)
47. C(pag 69)
48. B(pag 70)
49. C(pag 70)
50. A(pag 69)
51. E(pag 70)
52. D(pag 70)
53. C(pag 70)
54.E(pag 70)
55.D(pag 70)
56. A(pag 70-71)
57. A(pag 71)
58. E(pag 71)
59. A(pag 72)
60. B(pag 72)

138

DIGESTIA SI ABSORBIA
ntrebri realizate de Prof. Univ. Dr. Dumitru Ferechide
COMPLEMENT SIMPLU
1. Fora contraciilor peristaltice gastrice este reglat de:
A.
B.
C.
D.
E.

pH
Pepsin
Acetilcolin
Lipaz
Factorul intrinsec

2. Absorbia intestinal a proteinelor:


A.
B.
C.
D.
E.

Se face prin sisteme de transport pasiv


Se realizeaz sub form de oligopeptide i aminoacizi
Se face prin sisteme de transport pasiv Na-dependente
Se face parial, astfel apar proteine n scaun
Se face sub forma de monogliceride

3. n reziduul uscat al secreiei gastrice nu se afl :


A.
B.
C.
D.
E.

Factor intrinsec
Acid clorhidric
Pepsinogen
Lipaza
Gastrina

4. n timpul digestiei gastrice se produc urmtoarele procese cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Transformarea bolului n chim


Continu hidroliza amidonului preparat pn scade pH-ul n chim
Pepsinogenul trece n pepsin
Pepsina scindeaz proteinele
Absorbia gastric a cobalaminei

5. Pancreasul produce urmtoarele enzime digestive cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Tripsinogen
Izomaltaza
Nucleaze
Colesterol-lipaza
Fosfolipaza

139

6. Amilazele digestive acioneaz astfel:


A.
B.
C.
D.
E.

Ptialina hidrolizeaz amidonul fiert pn la maltoz


Amilaza pancreatic descompune dizaharidele n glucoz
Amilaza gastric are activitate foarte redus
Amilaza salivar descompune celuloza
Amilaza pancreatic este o alfa amilaz n form inactiv

7. Despre lipazele pancreatice afirmaia fals este:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt secretate n forma lor inactiv


Pot necesita prezena srurilor biliare
Prin hidroliz produc acizi grai i glicerol
Sunt reprezentate de lipaz, fosfolipaz si colesterol-lipaz
Acioneaz asupra lipidelor emulsionate

8. n timpul esofagian al deglutiiei, esofagul are:


A.
B.
C.
D.
E.

Control voluntar
Exclusiv peristaltism primar
Exclusiv peristaltism secundar
Control nervos prin sistemul nervos enteric esofagian
O und de relaxare urmeaz undei peristaltice

9. Pancreasul nu conine celule:


A.
B.
C.
D.
E.

Exocrine acinare
Endocrine alfa()
Endocrine beta() ce secret insulina
Ductale
Celule acinare speciale secretante de inhibitor al tripsinei

10. n stomac se absorb urmtorii compui cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Etanol, ap
Sodiu, Potasiu(redus)
Glucoz(redus)
Aminoacizi(redus)
Lipidele neemulsionate

11. Nu intr n compoziia miceliilor :


A.
B.
C.
D.
E.

Vitamina C
Vitamina A
Vitamina D
Vitamina K
Vitamina E

140

12.Chilomicronii nu conin :
A.
B.
C.
D.
E.

Trigliceride
Vitamine liposolubile
Fosfolipide
Colesterol
Proteine sintetizate n epiteliul intestinal

13. Despre secreia biliar se afirm corect:


A.
B.
C.
D.
E.

Este un proces continuu


Se produce exclusiv la nivelul hepatocitelor
Este depozitat n ficat
Conine bilirubina ca produs de secreie
Conine sruri biliare pentru excreie

14. Secreiile intestinului subire conin n lumen:


A.
B.
C.
D.
E.

Maltaza
Lactaza
Izomaltaza
Zaharaza i Lipaza
Mucus, ap i electrolii

15. Despre pigmenii biliari nu este adevrat enunul :


A.
B.
C.
D.
E.

Confer culoare galben


Sunt derivai din hemoglobin
Sunt excretai n bil
Sunt bilirubina i biliverdina
Pot genera sruri biliare

16. Marcai afirmaia fals despre reglarea deglutiiei:


A.
B.
C.
D.
E.

Etapele succesive ale deglutiiei sunt controlate automat de centrul deglutiiei


Peristaltismul secundar este coordonat de sistemul nervos enteric din esofag
Centrul deglutiiei inhib specific centrul respirator bulbar
Peristaltismul primar este coordonat vagal
Ariile receptoare din jurul intrrii n orofaringe sunt inervate de nervul hipoglos

17. Lobulul hepatic nu conine:


A.
B.
C.
D.
E.

O ramur a arterei hepatice i una a venei porte


Vena centrolobular
Capilare sinusoide i cordoane de hepatocite
Canalicule biliare
Canalul cistic

141

18. Dieta zilnic normal a unui adult trebuie s conin:


A.
B.
C.
D.
E.

250-800 g lipide
225-250 g proteine
0,5-0,7 g/kg. corp proteine
10-20g lipide
Glucide care sa reprezinte 30% din dieta

19. Marcai procesul fiziologic care nu se produce la nivelul colonului :


A.
B.
C.
D.
E.

Absorbie de peste 3- 4 litri ap /zi


Potasiul este secretat n lumen
Sodiul i clorul neabsorbite in jejuno-ileon sunt absorbite din lumen
Aldosteronul regleaz absorbia de Na, Cl, K
Nervii splahnici mare si mic nu au efect secretor

20. Referitor la circuitul enterohepatic este fals enunul :


A.
B.
C.
D.
E.

Reprezint recircularea a 50% din srurile biliare


Srurile biliare sunt absorbite din jejun i ileon
Ele revin prin vena port la ficat
Ficatul le excret din nou n bil
Astfel srurile ajung iar n duoden pentru a emulsiona lipide

21. Prin sisteme de transport activ Na-dependent nu se absorb :


A.
B.
C.
D.
E.

Tripeptidele
Fructoza
Aminoacizii
Glucoza
Dipeptidele

22. Semnalai afirmaia fals despre rolurile srurilor biliare :


A.
B.
C.
D.
E.

Emulsioneaz lipidele din intestinul subire


Fr sruri biliare 80% din lipidele ingerate ajung n fecale
Faciliteaz aciunea lipazei pancreatice
Particip la formarea unor micelii complexe
Ajut absorbia acizilor grai, monogliceridelor i colesterolului

23. Una din aceste enzime nu se gsete n sucul gastric:


A.
B.
C.
D.
E.

Labfermentul
Lipaza
Maltaza
Gelatinaza
Pepsinogenul

142

24. Despre amilaza pancreatic este fals afirmaia:


A.
B.
C.
D.
E.

Este o alfa-amilaz
Se secret n form activ
Hidrolizeaz amidonul preparat
Hidrolizeaz celuloza
Acioneaz i n stomac pn este inactivat de pH-ul sczut

25. Selectai afirmaia corect:


A.
B.
C.
D.
E.

Amilaza salivar hidrolizeaz amidonul crud pn la maltoz


Pepsina descompune 20-30% din proteine pn la stadiul de acizi grasi
Peptidazele asociate microvililor acioneaz pe dipeptide i tripeptide
Acizii biliari sunt sintetizai din glicerol
Cele 2 tipuri de lipaze pancreatice sunt fosfolipaza i colesterol-lipaza

26. Identificai afirmaia fals :


A. Celulele G ale glandelor pilorice secret gastrina
B. Duodenul secret 6-8 hormoni cu rol n reglarea activitii secretorii i motorii
digestive
C. Hormonul somatotrop produce creterea viscerelor inclusiv digestive
D. Hormonul antidiuretic reduce secreiile tuturor glandelor exocrine
E. Aldosteronul nu are celule int n glandele salivare i colice

27. Colonul ascendent i partea dreapt a colonului transvers sunt


vascularizate de:
A.
B.
C.
D.
E.

Trunchiul celiac
Artera mezenteric inferioar
Artera mezenteric superioar
Artera hepatic
Artera iliac comun

28. Semnalai afirmaia fals despre microflora intestinal :


A.
B.
C.
D.
E.

Nu poate produce inflamaia mucuoasei intestinale


Produce piridoxin
Produce filochinon
Produce riboflavin
Poate genera proteine care apar n scaun

29. Mucoasa gastric este format din epiteliu:


A. Cilindric simplu(unistratificat)
B. Cilindric pluristratificat
C. Cubic

143

D. Pavimentos
E. Senzorial

30. Marcai afirmaia corect:


A. Concentraia potasiului salivar este mai mare n saliv dect n plasm
B. n condiii bazale, debitul de HCl liber sau combinat n sucul gastric este ntre 610mEq/h
C. Compoziia sucului gastric este 99% ap, 0.4% substane anorganice i 0.6% organice
D. Celulele ductale secret zilnic 1600-2100 ml de suc pancreatic
E. Din peste 2000 ml/zi de chim colonic, 300 ml se pierd prin fecale zilnic
COMPLEMENT GRUPAT

31. Secreia de H+ are sediul principal n:


1.
2.
3.
4.

Glandele oxintice care secret HCl


Tubul colector renal
Tubul contort proximal al nefronului
Glandele pilorice

32. Celulele ductale:


1.
2.
3.
4.

Secret zilnic 1200-1500 ml de suc pancreatic


Produc enzime pancreatice diverse
Particip la formarea bilei
Nu secret HCO3-

33. Ureea:
1.
2.
3.
4.

Este excretat n saliv


Se afl n urina final n jur de 150 mg
Se reabsoarbe tubular renal pasiv n gradient chimic
Nu provine din amoniac(NH3)

34.Mucusul:
1.
2.
3.
4.

Este secretat de glandele oxintice


Este produs de glandele pilorice
Este o subst organic din saliv
Este coninut n secreiile intestinului subire

35.Colecistokinina:
1.
2.
3.
4.

Este eliberat de celulele mucoasei duodenale


Este stimulat de prezena n duoden a peptidelor
Relaxeaz sfincterul lui Oddi
Determin contracii segmentare enterice

144

36. Un rol bactericid i bacteriostatic au:


1.
2.
3.
4.

Lizozimul salivar
HCl secretat de glandele pilorice
Srurile biliare
Aldosteronul la nivel colonic

37. Enzimele digestive acioneaz astfel:


1. Chimotripsina hidrolizeaz proteinele i peptidele n tripeptide, dipeptide i
aminoacizi
2. Peptidazele genereaz aminoacizi n lumenul intestinal
3. Pepsina scindeaz 20-30% din proteine la aminoacizi i peptide
4. Sub aciunea enterokinazei asupra chimotripsinogenului rezult tripsina

38. Sunt efecte digestive ale sistemului nervos simpatic :


1.
2.
3.
4.

Crete secreia glandelor intestinale


Stimuleaz secreia exocrin pancreatic
Crete secreia salivar apoas
Scade secreia glandelor gastrice

39. Despre lipazele digestive putem afirma corect :


1.
2.
3.
4.

Lipaza gastric are activitate puternic


Lipazele pancreatice sunt secretate n forma inactiv
Lipaza intestinal este secretat n lumen
Sarurile biliare faciliteaz activitatea lipazei pancreatice

40.Sfincterul Oddi:
1.
2.
3.
4.

Se relaxeaz n timpul perioadelor interdigestive


Se contract n timpul perioadelor digestive
Este relaxat de sistemul nervos simpatic
Este relaxat de colecistokinin

41. Secreia salivar :


1.
2.
3.
4.

Este reglat i de nucleul salivator superior pontin


Este amplificat de stimularea parasimpatic
Este diminuat de ADH
Este crescut de oxitocin

42. Au rol antibacterian :


1.
2.
3.
4.

Saliva
Acidul clorhidric din sucul gastric
Srurile biliare
Secreia colonic

145

43. Sfincterul esofagian funcional :


1.
2.
3.
4.

Are o dimensiune de 2-5cm deasupra jonciunii gastrice


Este o ngroare a tunicii musculare circulare esofagiene
Se afl la captul terminal esofagian
Are o contracie tonic

44. Despre deglutiie afirmaiile corecte sunt :


1.
2.
3.
4.

Timpul faringian dureaz 1-2 sec


Timpul esofagian este voluntar
Deglutiia declanaz peristaltismul primar din timpul esofagian
Sfincterul funcional esofagian inferior este contractat prin relaxarea receptiv a
stomacului

45. Despre vena port se poate afirma corect :


1.
2.
3.
4.

Transport la ficat aminoacizi


Transport la ficat trigliceride
Transport la ficat galactoz
Adun sange de la glandele suprarenale

46. Despre secreia de HCl este adevrat c :


1.
2.
3.
4.

Confer un pH al sucului gastric ntre 1-2.5


Este secretat de toate glandele mucoasei gastrice
Este stimulat de acetilcolina i gastrin
Este inhibat de somatomedine

47. Timpul faringian al deglutiiei :


1.
2.
3.
4.

Este un timp involuntar


Apar o serie de contracii faringiene musculare automate
Centrul respirator bulbar este inhibat de centrul deglutitiei
Dureaz 1-2 secunde

48. n controlul peristaltismului gastric particip :


1.
2.
3.
4.

Sistemul nervos parasimpatic prin nervul vag


Marele nerv splanhnic
Acetilcolina si gastrina
Noradrenalina

49. Stimulatorii secreiei biliare sunt:


1. Sruri biliare
2. Lipidele din chim
3. Acetilcolina

146

4. Amilaza pancreatic

50. Absorbia intestinal prin mecanism pasiv se produce pentru:


1.
2.
3.
4.

Ap
Colesterol
Fosfolipide
Sodiu

51. Colonul prezint anatomic :


1.
2.
3.
4.

Haustre care determin haustraii


Apendice epiploice
Tenii (benzi musculare)
Mezenter

52. Absorbia intestinal a fierului :


1.
2.
3.
4.

Fierul se absoarbe n jejun i ileon


Se absoarbe mai uor n forma de fier feric (Fe3+)
Vitamina C stimuleaz absorbia fierului
Acidul clorhidric nu influeneaz absorbia fierului

53. Masticaia stimuleaz :


1.
2.
3.
4.

Chemoreceptorii reprezentai de mugurii gustativi


Celulele bipolare din mucoasa olfactiv prin eliberare de substane odorante
Receptorii tactili, termici i pentru durere din cavitatea oral
Corpusculii Golgi-Mazzoni

54. Mucoasa tubului digestiv are glande :


1.
2.
3.
4.

Brunner n ileon i jejun


Cripte Lieberkuhn ileo- jejunale
Oxintice care secreta gastrina
Pilorice care secreta mucus si gastrina

55. Care din urmtoarele efecte se datoreaz stimulrii sistemului nervos


parasimpatic:
1.
2.
3.
4.

Creterea secreiei salivare apoase


Inhibarea secreiei exocrine pancreatice
Stimularea secreiei gastrice
Inhibarea motilitii gastrointestinale

56. Srurile biliare acioneaz prin:


1. Emulsionare cu creterea suprafeei de atac pentru lipaze
2. Formarea de micelii cu acizii grai
147

3. Stimularea secreiei biliare


4. Stimularea motilitii intestinale

57. Mucusul este secretat de:


1.
2.
3.
4.

Glandele salivare
Glandele oxintice
Glandele pilorice
Glandele Brunner

58. Identificai enunul greit:


1.
2.
3.
4.

Produii absorbabili se numesc nutrimente sau principii alimentare


La nivel gastric se absorb masiv aminoacizi
Micrile n mas dureaz aproximativ 15 minute
Absorbia apei i a electroliilor n colon se face n jumtatea distal

59. Ficatul :
1.
2.
3.
4.

Are rol secretor i excretor prin secreia de bil


Este sediul accesor pentru glicogenogenez
Prezint anabolism proteic crescut sub influena cortizolului
Rspunde la insulin prin creterea proteolizei(catabolismul proteic)

60. Absorbia calciului :


1. Se produce cu ajutorul unui transportor membranar intestinal
2. Absorbia calciului este stimulat de vitamina D
3. Parathormonul creste absorbia intestinala a calciului precum i reabsorbia tubular
renal
4. Absorbia calciului este stimulat de calcitonin

148

RSPUNSURI

Complement simplu

Complement grupat

1. C (pag77)
2. B (pag.81)
3. E (pag.77)
4. E (pag. 77,81)
5. C (pag. 80)
6. A(pag. 75,77,80)
7. A (pag.77,78,80)
8. D(pag.76)
9. E (pag.59,78)
10. E (pag.77)
11. A (pag.81)
12. B (pag.78)
13. A (pag.78)
14. E (pag. 79)
15. E (pag. 78)
16. E (pag.76)
17. E (pag.78)
18. C (pag.81)
19. A (pag.35,36,82)
20. A (pag.78)
21. B (pag.80,81)
22. B (pag.78)
23. C (pag.77)
24. D (pag.78)
25. C (pag.75,77,78)
26. E (pag.54,55,56,77)
27. C (pag.88)
28. A (pag.88,114)
29. A (pag.11)
30. A (pag.75)

31. B
32. B
33. B
34. E
35. B
36. A
37. A
38. D
39. D
40. D
41. A
42. A
43. E
44. B
45. B
46. B
47. E
48. E
49. A
50. A
51. A
52. B
53. A
54. C
55. B
56. E
57. E
58. B
59. B
60. A

149

(pag.77,104)
(pag.78)
(pag.75,104,105)
(pag.75,77,79)
(pag.79)
(pag.75,77,79)
(pag. 78,80)
(pag. 35)
(pag.77,78,80)
(pag.78)
(pag.27,35)
(pag.75,77,78)
(pag.76)
(pag.76)
(pag.80,81)
(pag.77)
(pag.76)
(pag.34,36,77)
(pag.78)
(pag.81)
(pag.81)
(pag.77,81)
(pag.39, 42,43,75)
(pag.77,79)
(pag.35)
(pag.78)
(pag.75,77,79)
(pag.77,80,82)
(pag.57,59,78)
(pag.59,81)

DIGESTIA I ABSORBIA
Intrebari realizate de ef Lucrri Dr. Mihaly Enyedi
COMPLEMENT SIMPLU
1.Care dintre urmtoarele nu sunt glande anexe ale tubului digestiv:
A.
B.
C.
D.
E.

Glandele submandibulare
Glandele paratiroide
Glandele sublinguale
Ficatul
Pancreasul

2. Saliva are urmtoarele funcii, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

nlesnete masticaia
Umecteaz mucoasa bucal
Excreia unor substante exogene (metale grele sau ageni patogeni)
Asigur contactul cu receptori gustativi
Joac un rol important n meninerea echilibrului hidroelectrolitic

3. Una dintre urmtoarele afirmaii despre esofag este fals:


A. n mod normal, esofagul prezint un singur tip de micri peristaltice
B. Are n principal rolul de a transporta alimentele din faringe n stomac
C. La captul terminal al esofagului, musculatura circular esofagian este
ngroat, funcionnd ca un sfincter
D. Peristaltismul este coordonat vagal
E. Peristaltismul este coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului

4. Din compoziia bilei nu face parte:


A.
B.
C.
D.
E.

Biliverdina
Bilirubina
Hemoglobina
Colesterol
Lecitin

5. Secreiile intestinului subire conin urmtoarea enzim:


A.
B.
C.
D.
E.

Pepsinogen
Labferment
Gelatinaz
Fosfolipaz
Lactaz

150

6. Unul dintre urmtoarele glucide nu este un dizaharid:


A.
B.
C.
D.
E.

Zaharoza
Sucroza
Celuloza
Maltoza
Lactoza

7. Care dintre urmtoarele vitamine nu este lipospolubil:


A.
B.
C.
D.
E.

A
C
D
E
K

8. Urmtoarea afirmaie referitoare la absorbia fierului este


adevrat:
A.
B.
C.
D.
E.

Se absoarbe cu ajutorul unui transportor legat de membrana celular


Fe3+ se absoarbe mai uor dect Fe2+
Se absoarbe prin sistem de transport activ Na-dependent
Vitamina D faciliteaz absorbia sa
Se absoarbe n jejun i ileon

9. Urmtoarele enzime pancreatice sunt secretate n form inactiv:


A.
B.
C.
D.
E.

Tripsina
Colesterol-lipaza
amilaza
Fosfolipaza
Lipaza

10. Urmtoarea afirmaie referitoare la glandele gastrice oxintice este


adevrat:
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt localizate n regiunea antral


Sunt localizate n regiunea piloric
Conin celule G (care elibereaz gastrin)
Secret factor intrinsec
Conin celule mucoase (secret mucus)

11. Urmtoarea afirmaie referitoare la secreia de pepsinogen este


fals:
A. Hidrolizeaz gelatina
B. Pepsina este activ n mediu acid

151

C. Iniiaz procesul de digestie a proteinelor


D. Scindeaz proteinele care vor fi transformate n aminoacizi
E. Este activat de contactul cu HCl sau cu pepsina anterior format

12. Urmtoarea afirmaie referitoare la rolurile masticaiei este fals:


A. Intervine n fragmentarea alimentelor, facilitnd deglutiia
B. Asigur contactul cu receptorii gustativi
C. Asigur eliberarea substanelor odorante care vor stimula receptorii olfactivi,
iniiind secreia gastric
D. Asigur formarea, lubrifierea i nmuierea bolului alimentar
E. Umecteaz mucoasa bucal, favoriznd vorbirea

13. Referitor la micrile propulsive din activitatea motorie la


nivelul intestinului gros, urmtoarea afirmaie este fals:
A. Se mai numesc i micri de amestec
B. Propulsia rezult n principal prin contracii haustrale n direcie anal i
micri n mas
C. Aceste micri apar de obicei de cteva ori pe zi
D. Reprezint un tip de peristaltism modificat
E. Cele mai numeroase dureaz aproximativ 15 minute

14. Alegei afirmaia fals referitoare la defecaie:


A.
B.
C.
D.

Reprezin procesul de eliminare a materiilor fecale din intestin


Sfincterul anal intern conine fibre musculare striate aflate sub control voluntar
Unele micri n mas propulseaz fecalele n rect, iniiind dorina de defecaie
Se produce contracia musculaturii netede a colonului distal i a rectului,
propulsnd fecalele n canalul anal
E. Se produce relaxarea sfincterelor anale intern i extern

15. Tubul digestiv asigur aportul continuu de ap, electrolii i


substane nutritive prin:
A.
B.
C.
D.
E.

Absorbia apei i a electroliilor


Absorbia produilor de secreie
Deplasarea alimentelor
Secreia sucurilor digestive
Digestia alimentelor

16. Urmtoarele structuri nu intr n alctuirea tubului digestiv:


A.
B.
C.
D.

Nazofaringe
Laringofaringe
Laringe
Orofaringe

152

E. Cavitatea bucal

17. Urmtoarea structur nu intr n alctuirea intestinului gros:


A.
B.
C.
D.
E.

Cec
Colon sigmoid
Colon transvers
Duoden
Colon ascendant

18. Urmtoarea afirmaie referitoare la proteazele pancreatice este


fals:
A.
B.
C.
D.
E.

Sunt reprezentate de tripsin i chemotripsin


Tripsinogenul este transformat n tripsin de ctre enterokinaz
Se secret n forma lor inactiv
Chimotripsinogenul este transformat n forma lui activ de ctre tripsin
Chimotripsinogenul este transformat n chimotripsin de chimotripsina
anterior format (autocataliz)

19. Gsii afirmaia fals referitoare la compoziia bilei:


A. Pigmenii biliari sunt metabolii ai hemoglobinei care, ajuni n hepatocite,
sunt excretai biliar i confer bilei culoarea sa galben
B. Acizii biliari sunt sintetizai n hepatocite din colesterol
C. Srurile biliare sunt secretate activ n canaliculele biliare
D. Srurile biliare nu sunt liposolubile
E. Srurile biliare rmn n intestin pn ajung la nivelul jejunului, unde se
resorb activ

20. Secreiile intestinului subire nu conin:


A.
B.
C.
D.
E.

Izomaltaz
Lipaz
Fosfolipaz
Electrolii secretai de celulele epiteliale intestinale
Mucus

21. Gsii afirmaia greit referitoare la micrile de propulsie ale


intestinului subire:
A. Chimul este propulsat la acest nivel de undele peristaltice
B. Timpul necesar chimului pentru a trece de la cardia pn la valva ileo-cecal
este de 3-5 ore
C. Undele peristaltice apar n orice parte a intestinului subire
D. Undele peristaltice se deplaseaz n direcie anal cu o vitez de 0,5-2
cm/secund

153

E. Undele peristaltice se deplaseaz mult mai rapid n intestinul proximal i mai


lent n intestinul terminal

22. Afirmaiile urmtoare referitoare la deglutiie sunt adevrate, cu


excepia:
A. Timpul bucal este voluntar
B. Etapele deglutiiei sunt controlate automat de centrul deglutiiei
C. Centrul deglutiiei inhib specific centrul respirator pontin pe durata
deglutiiei, oprind respiraia n orice punct al ciclului respirator
D. Deglutiia cuprinde totalitatea activitilor motorii care asigur transportul
bolului alimentar din cavitatea bucal n stomac
E. Deglutiia este un act reflex care se desfoar n trei timpi

23. Urmtoarea afirmaie referitoare la secreia gastric este


adevrat:
A.
B.
C.
D.

Continu procesele digestive ncepute n faringe


Are pH-ul cuprins ntre 1,5 i 3 la aduli
Cantitatea secretat zilnic este de aproximativ 1,5 L
Conine ap(99%) i reziduu uscat, alctuit din substane organice (0,6%) i
anorganice (0,4%)
E. Este un lichid incolor

24. Care dintre urmtoarele substane inhib secreia de HCl n


stomac:
A.
B.
C.
D.
E.

Somatostatina
Gastrina
Acetilcolina
Secretina
Niciuna dintre cele de mai sus

25. HCl n stomac este necesar pentru urmtoarele procese, cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Reducerea FE2+ la FE3+, mai uor absorbabil


Asigurarea unui pH optim pentru aciunea pepsinei
Digestia proteinelor
Activarea pepsinogenului
mpiedicarea proliferrii intragastrice a unor bacterii patogene

26. Urmtoarea afirmaie referitoare la mucusul gastric este fals:


A.
B.
C.
D.

Are rol n protecia mecanic a mucoasei gastrice


Are rol n protecia chimic a mucoasei gastrice
Este o lipoprotein secretat de celulele mucoase
Are rol n protecia fa de aciunea autodigestiv a HCl

154

E. Are rol n protecia fa de aciunea autodigestiv a pepsinei

27. Una dintre urmtoarele glucide nu poate fi digerat, deoarece n


tractul gastrointestinal uman nu exist enzime specifice:
A.
B.
C.
D.
E.

Sucroza
Celuloza
Lactoza
Amidonul
Niciuna dintre cele de mai sus

28. Urmtoarea afirmaie referitoare la absorbia lipidelor este fals:


A. Spre deosebire de glucide i de proteine, lipidele se absorb din tractul
gastrointestinal prin difuziune pasiv
B. nainte de a fi digerate, lipidele trebuie emulsionate
C. Aportul zilnic de lipide variaz ntre 25 i 160 g
D. Pentru a putea fi absorbite, ele trebuie s fie liposolubile
E. Lipidele trec n circulaia limfatic

29. Absorbia este favorizat la nivelul intestinului subire deoarece:


A. Exist o suprafa mare de contact, datorit structurii specifice a mucoasei
B.
C.

D.
E.

intestinului subire
Micrile contractile ale vilozitilor nlesnesc tranzitul substanelor absorbite
Reeaua vascular de la nivelul vilozitilor este foarte bogat, iar, printr-un
mecanism reflex, cantitatea de snge de la acest nivel poate scdea n timpul
perioadelor de digestie
Distana pe care moleculele o au de strbtut este mic
Grosimea peretelui este minim la acest nivel

30. Gsii afirmaia fals referiotoare la absorbia proteinelor:


A. Practic, toat cantitatea de proteine din intestin este absorbit
B. Pentru a fi absorbite, proteinele trebuie transformate n oligopeptide i
aminoacizi
C. Dieta proteic zilnic necesar unui adult este de 5-7 g/kg corp
D. Orice protein care apare n scaun provine din detritusuri celulare sau din
bacteriile din colon
E. S-au identificat mai multe sisteme de transport activ Na-dependente pentru
absorbia dipeptidelor i aminoacizilor

155

COMPLEMENT GRUPAT

31. Urmtoarele afirmaii referitoare la deglutiie sunt adevrate:


1. Este un act reflex care se desfoar n patru timpi
2. Cuprindetotalitatea activitilor motorii care asigur transportul bolului
alimentar din cavitatea bucal n stomac
3. Timpul esofagian este voluntar
4. Timpul faringian este voluntary

32. Activitatea motorie a stomacului realizeaz:


1.
2.
3.
4.

Evacuarea coninutului gastric n duoden


Stocarea alimentelor ca urmare a relaxrii receptive
Amestecul alimentelor cu secreiile gastrice
Niciuna dintre cele de mai sus

33. Din intestinul subire fac parte urmtoarele structuri:


1.
2.
3.
4.

Ileon
Duoden
Jejun
Cec

34. Activitatea motorie a cavitii bucale const din:


1.
2.
3.
4.

Timpul faringian al deglutiiei


Timpul bucal al deglutiiei
Secreia salivar
Masticaie

35. Urmtoarele substane stimuleaz secreia de HCl n stomac:


1.
2.
3.
4.

Gastrina
Secretina
Acetilcolina
Somatostatina

36. Produii finali ai digestiei glucidelor sunt:


1.
2.
3.
4.

Galactoza
Lactoza
Glucoza
Sucroza

37. Referitor la vitaminele hidrosolubile sunt corecte afirmaiile:


1. Se absorb prin transport facilitat
2. Se absorb prin sistem de transport activ Na-dependent

156

3. Se absorb proximal in intestinul subire


4. Intr n alctuirea miceliilor

38. n alctuirea chilomicronilor intr urmtoarele structuri:


1.
2.
3.
4.

Trigliceridele
Colesterolul
Fosfolipidele
Proteinele din epiteliul celulelor intestinale

39. Urmtoarele substane ajung prin vena port la ficat:


1. Monozaharidele
2. Lipidele
3. Aminoacizii
4. Niciuna dintre cele de mai sus
40. Saliva are urmtoarele funcii:
1. Elaborarea senzaiei gustative prin dizolvarea substanelor cu gust specific pe
suprafaa receptiv a analizatorului gustativ
2. ncepe procesul de digestie al amidonului
3. Inlesnete masticaia
4. Excreia unor substane endogene (uree, creatinin, acid uric)

41. Prin aciunea lactazei asupra lactozei rezult:


1.
2.
3.
4.

Zaharoz
Galactoz
Fructoz
Glucoz

42. Urmtorii electrolii din saliv au concentraie mai mic dect


plasma sangvin:
1.
2.
3.
4.

Mg2+
Ca2+
ClK+

43. Principalele substane organice din compoziia salivei sunt:


1.
2.
3.
4.

Lizozimul
Mucina
Amilaza salivar
Niciuna dintre cele de mai sus

157

44. n structura peretelui gastric intr urmtorii muchi:


1.
2.
3.
4.

Muchi oblic
Muchi circular
Muchi longitudinal
Toate cele de mai sus

45. Urmtoarele afirmaii despre contraciile peristaltice gastrice


sunt adevrate:
1.
2.
3.
4.

Determin propulsia alimentelor ctre pilor


Fora contraciilor peristaltice este controlat de gastrin
Sunt iniiate la grania dintre fundul i corpul gastric
Fora contraciilor peristaltice este controlat de acetilcolin

46. Afirmaiile urmtoare referitoare la labferment sunt adevrate:


1. Este o substan anorganic din secreia gastric
2. Rolul su este de a coagula laptele
3. Sub aciunea lui i n prezena Ca2+ cazeinogenul insolubil se transform n
paracazeinat de calciu, solubil.
4. Este secretat numai la sugar

47. La nivel gastric are loc absorbia urmtoarelor substane:


1.
2.
3.
4.

Etanol
Glucoz
Ap
Aminoacizi

48. Fructoza rezult sub aciunea urmtoarelor dizaharidaze


intestinale:
1.
2.
3.
4.

Izomaltoza
Lactoza
Maltoza
Zaharoza

49. n compoziia bilei intr urmtoarele substane:


1.
2.
3.
4.

Colesterol
Lecitin
Electrolii
Enzime

50. Urmtorii produi finali ai digestiei glucidelor se absorb prin


difuziune facilitat:
1. Glucoza

158

2. Zaharoza
3. Galactoza
4. Fructoza

51. Substanele care se absorb activ din intestin sunt:


1.
2.
3.
4.

Apa
Sodiul
Clorul
Proteinele

52. Urmtoarele substane sunt secretate de ctre colon:


1.
2.
3.
4.

Apa
Sodiul
Clorul
Potasiul

53. Urmtoarele afirmaii referitoare la sucul pancreatic sunt


adevrate:
1.
2.
3.
4.

Este secretat de celulele exocrine


Neutralizeaz aciditatea gastric i regleaz pH-ul n intestinul superior
Este secretat ntr-o cantitate de 700-1000 mL zilnic
Conine o cantitate mare de HCO3-

54. Srurile biliare ajut la absorbia din tractul intestinal a:


1.
2.
3.
4.

Acizilor grai
Monogliceridelor
Colesterolului
Aminoacizilor

55. Urmtoarele mecanisme realizeaz evacuarea bilei:


1.
2.
3.
4.

Contracia musculaturii veziculare, n paralel cu relaxarea sfincterului Oddi


Secreia de colecistokinin
Stimularea vagal
Stimularea simpatic

56. Gsii afirmaiile adevrate referitoare la masticaie:


1.
2.
3.
4.

Este un act reflex voluntar


Nu se poate realiza sub control voluntar
Reflexul masticator este coordonat de centri nervoi din trunchiul cerebral
Umecteaz mucoasa bucal, favoriznd vorbirea

57. Srurile biliare au urmtoarele roluri:

159

1.
2.
3.
4.

Rol de emulsionare a lipidelor


Rol bacteriostatic
Faciliteaz aciunea lipazei pancreatice
Inhib motilitatea intestinal

58. Gsii afirmaiile adevrate referitoare la timpul esofagian al


deglutiiei:
1. n mod normal, esofagul prezint dou tipuri de micri peristaltice:
peristaltism primar i peristaltism secundar
2. Peristaltismul secundar este declanat de deglutiie
3. Peristaltismul primar ncepe cnd alimentele trec din faringe n esofag
4. Peristaltismul primar se datoreaz prezenei alimentelor n esofag

59 Gsii afirmaiile false referiotare la glandele pilorice:


1.
2.
3.
4.

Conin celule G, care elibereaz gastrin


Sunt localizate n regiunile antral i piloric
Conin celule mucoase (care secret mucus)
Secret factor intrinsic

60. Bila este necesar pentru:


1.
2.
3.
4.

Digestia lipidelor
Excreia bilirubinei
Absorbia lipidelor
Excreia colesterolului

160

RSPUNSURI
Complement simplu

Complement grupat

1. B (pagina 75)
2. D (pagina 75)
3. A (pagina 77)
4. C (pagina 78)
5. E (paginile 77, 78 i 79)
6. C (pagina 80)
7. B (pagina 81)
8. E (pagina 81)
9. A (pagina 78)
10. D (pagina 77)
11. A (pagina 77)
12. E (pagina 75)
13. A (paginile 81 i 82)
14. B (pagina 82)
15. B (pagina 75)
16. C (pagina 74)
17. D (paginile 74 i 75)
18. E (pagina 78)
19. E (pagina 78)
20. C (paginile 78 i 79)
21. B (pagina 78)
22. C (paginile 77 i 78)
23. E (pagina 77)
24. A (pagina 77)
25. A (pagina 77)
26. C. (pagina 77)
27. B (pagina 80)
28. D (pagina 81)
29. C (pagina 80)
30. C (pagina 81)

31. B (paginile 77 i 78)


32. A (pagina 77)
33. A (pagina 74)
34. C (pagina 75)
35. A (pagina 77)
36. B (pagina 80)
37. A (pagina 81)
38. E (pagna 81)
39. B (pagina 81)
40. E (pagina 75)
41. C (pagina 80)
42. A (pagina 75)
43. A (pagina 75)
44. E (pagina 74)
45. E (pagina 77)
46. C (pagina 77)
47. E (pagina 77)
48. D (pagina 80)
49. A (pagina 78)
50. D (pagina 80)
51. C (pagina 81)
52. D (pagina 82)
53. C (pagina 78)
54. A (pagina 78)
55. A (paginile 78 i 79)
56. B (pagina 75)
57. A (pagina 78)
58. C (pagina 75)
59. D (pagina 77)
60. E (pagina 78)

161

CIRCULAIA
ntrebari realizate de Conf. Univ. Dr. Raluca Papacocea

COMPLEMENT SIMPLU
1.

Fascicului Hiss :
A. Se afl n septul interatrial
B. Are vitez de conducere de 10 ori mai mare ca reeaua Purkinje
C. Imprim ritmul sinusal
D. Conduce impulsul mai rapid ca miocardul ventricular
E. Are o frecven de descrcare de 40/minut

2.

Sistola ventricular:
A. Dureaz 0,7 secunde
B. n acest interval ventriculii se relaxeaz ca o cavitate nchis
C. Presiunea intraventricular scade rapid
D. Produce deschiderea valvelor atrioventriculare
E. Producere deschiderea valvelor semilunare

3.

n plasm se gsesc:
A. Eritrocite
B. Globuline
C.Neutrofile
D.Limfocite
E.Plachete sangvine

4.

La reacia de aprare a organismului NU particip:


A.
B.
C.
D.
E.

5.

Neutrofilele
Eozinofilele
Trombocitele
Limfocitele
Leucocitele

Rspunsul imun specific se realizeaz de ctre:


A.
B.
C.
D.
E.

Aglutinogene
Aglutinine
Limfocite
Hematii
Trombocite

162

6.

Pot avea nucleul format din mai muli lobi:


A.
B.
C.
D.
E.

7.

Eritrocitele
Leucocitele
Hematiile
Trombocitele
Plachetele sanguine

Aprarea dobndit:
A. Se realizeaz prin fagocitoz
B. Este o aprare primitiv
C. Se obine prin administrare de antitoxine
D. Este mediat de trombocite
E. Este mediat de eritrocite

8.

Un individ cu grup sanguin de grup 0, Rh + :


Are n plasm doar aglutinine
Are aglutinogene A
Poate primi snge de grup AB
Poate primi snge de grup 0, Rh
Are n plasm aglutinine anti-Rh

A.
B.
C.
D.
E.

9.

n cazulunei mame Rh (+):


A.
B.
C.
D.
E.

Exist aglutinogene D n plasm


Exist aglutinine anti-D pe eritrocite
Exist aglutinogene anti-D n plasm
Lipsesc anticorpii anti- Rh din plasm
Se pot sintetiza anticorpi anti-Rh la natere

10. Timpul vasculo-plachetar:


A.
B.
C.
D.
E.

Dureaz 4-8 minute


Cuprinde formarea fibrinei
ncepe cu formarea tromboplastinei
Necesit intervenia Ca2+
Include contracia vasuluide snge

11. Procesul de coagulare NU necesit participarea:


A.
B.
C.
D.
E.

Fibrinei
Factorilor trombocitari
Tromboplastinei
Vaselor sanguine
Trombinei

12. Din mica circulaie NU fac parte:


A. Alveolele pulmonare
B. Arterele pulmonare

163

C. Venele pulmonare
D. Capilarele pulmonare
E. Trunchiul pulmonar

13. Urmtoarea afirmaie este fals:


A.
B.
C.
D.
E.

14.

Aorta ascendent:
A.
B.
C.
D.
E.

15.

Aorta transport snge cu O2


Circulaia sistemic ncepe n ventriculul stng
Circulaia pulmonar se termin n atriul stng
Circulaia pulmonar nu transport snge cu O2
Vena cav inferioar se termin n atriul drept

Irig regiunea occipital


Are o lungime de 5-6 cm
Este originea trunchiului brahiocefalic
Se bifurc n cele dou artere coronare
D natere arterei carotide comune stngi

La vascularizaia encefalului particip:


A.
B.
C.
D.
E.

Artera vertebral
Artera carotid extern
Artera axilar
Artera subclavicular
Artera toracic intern

16. Artera coronar:


A.
B.
C.
D.
E.

Genereaz arcadele palmare


Irig viscerele feei
Se afl pe suprafaa inimii
Transport snge cu CO2
Aparine micii circulaii

17. Vena port:


A.
B.
C.
D.
E.

Transport snge cu O2i substane nutritive absorbite din intestin


Are originea n ficat
Se termin prin canaliculi biliari
Face parte din circuitul hepato-entero-hepatic
Urc la dreapta coloanei vertebrale

18. Canalul toracic:


A.
B.
C.
D.
E.

Este situat anterior de aort


Este situat posterior de coloana vertebral
Transport snge venos
Are o lungime de 25 - 30 cm
Se deschide n vena subclavicular dreapt

164

19. Care este volumul de ap care nu este reabsorbit la nivel


capilar/ or?
A.
B.
C.
D.
E.

15 ml
16 ml
60 ml
500 ml
1500 ml

20. Ganglionul limfatic:


A.
B.
C.
D.
E.

Prezint mai multe vase eferente dect aferente


Prezint un perete asemntor venelor
Produce toate tipurile de leucocite
Conine esut conjunctiv reticulat
Este un organ limfatic central

21. Splina:
A.
B.
C.
D.
E.

Este localizat n dreapta stomacului


Este situat sub colonul transvers
Face parte din organele tubul digestiv
Sngele arterial al splinei este transportat la ficat
Este un organ limfoid periferic

22. n timpul sistolei atriale:


A.
B.
C.
D.
E.

23.

Ventriculul este o cavitate nchis


Valvele semilunare se deschid
Presiunea atrial crete
Presiunea ventricular crete
ncepe i sistola ventricular

n timpul diastolei generale a inimii:


A.
B.
C.
D.
E.

Miocardul atrial se poate contracta


Presiunea ventricular crete
Volumul de snge din ventriculi scade
Sngele curge din ventriculi n artere
Valvele semilunare sunt nchise

24. Sfigmograma:
A.
B.
C.
D.
E.

Reflect activitatea acustic a inimii


Este nregistrarea grafic a depolarizrii inimii
Permite studierea ejeciei ventriculare
Constituie nregistrarea ocului apexian
Reprezint palparea pulsului

165

25. Presiunea arterial depinde de:


A. Pulsul arterial
B. ocul apexian
C. Zgomotele inimii
D.Volumul sanguin
E. Volumul limfatic

26. Teritoriul vascular cu rezisten periferic maxim este cel:


A.
B.
C.
D.
E.

Arterial
Venos
Arteriolar
Venular
Capilar

27. Hipertensiunea arterial sistemic:


A.
B.
C.
D.
E.

Deterioreaz circulaia ocular


Produce creterea debitului cardiac
Se asociaz cu reducerea lucrului mecanic al inimii
Se asociaz cu creteri de elasticitate vascular
Produce creterea volumului sanguin

28.Principalul factor care determin ntoarcerea venoas este:


A. Elasticitatea pereilor venoi
B. Aspiraia toracic
C.Presiunea sngelui de la nceputul sistemului venos
D. Contraciaesutului muscular neteddinvene
E. Distensibilitatea venoas

29.Legea inimii reflect relaia dintre:


A.
B.
C.
D.
E.

ntoarcerea venoas i debitul cardiac


Debitul cardiac i presiunea arterial
Sistol i diastol
Presiunea arterial i lichidele extracelulare
Rezistena periferic i elasticitate

30.Curgerea continu a sngelui prin artere se datoreaz:


A.
B.
C.
D.
E.

Pulsului arterial
Elasticitii
ocului apexian
Rezistenei periferice
Vscozitii sanguine

166

COMPLEMENT GRUPAT
31.Cavitatea pericardial:
1.Se afl ntre plmni
2. nconjoar inima
3. Pereii si primesc snge prin arterele pericardice
4. Se sprijin pe diafragm

32.Prezint valve semilunare:


1.
2.
3.
4.

Orificiul aortic
Vasele limfatice
Orificiul pulmonar
Venele membrului inferior

33.Se pot identificalimfociten:


1.
2.
3.
4.

Timus
Snge
Ganglioni limfatici
Splin

34.Nu prezint automatism:


1.
2.
3.
4.

Celulele nodului sinoatrial


Celulele peretelui atrial stng
Celulele din fasciculul Hiss
Celulele miocardice ventriculare

35.ntimpulsistoleiventriculare:
1.
2.
3.
4.

Miocardul atrial se contract


Valva tricuspid este nchis
Valva mitral este deschis
E pompat sngele n aort

36.Debitul cardiac :
1.
2.
3.
4.

Crete n timpul stimulrii vagale


Depinde de volumul btaie
Crete n somn
Crete n sarcin

37.Volumul btaie depinde de :


1.
2.
3.
4.

Volumul ventricular de snge la sfritul diastolei


Fora de contracie ventricular
Presiunea arterial
Frecvena inimii

167

38.Splina este localizat:


1. Subdiafragmatic
2. Lateral de plamn
3. n stnga stomacului
4. Subhepatic

39.Rolurileaparatului cardiovascular sunt:


1. Aprovizionareacelulelor cu oxigen
2. Transportulglucozei la celule
3. Transportulproduilor de catabolism spre a fi eliminai
4. Eliminareaapeinexces

40.Debitulcardiaccreten caz de:


1. Tahicardie
2. Activare vagal
3. Scderearezisteneiperiferice
4. Cretereapresiuniiarteriale

41.Excitabilitateacaracterizeazurmtoarelestructuri:
1. Miocardul atrial
2. Nodulsinoatrial
3. Miocardul ventricular
4. Nodulatrioventricular

42.Bradicardia se instaleazn caz de:


1. nclzireanoduluisinusal
2. ntrerupereaconduceriiatrioventriculare
3. Stres
4. Stimularevagal

43.Septulinterventricularconine:
1.
2.
3.
4.

Celulemiocardice de lucru
Nodulatrioventricular
Fasciculul Hiss
Reeaua Purkinje

44.La nivel ventricular ntlnim:


1.
2.
3.
4.

Cordajetendinoase
Fibre Purkinje
Muchiceancoreazcordajele
Miocardcontractil

45.Atriuldrept:
1. Este origineamiciicirculaii
2. E separat de atriulstngprinnodulatrioventricular
168

3. Comunicprinvalvatricuspid cu ventricululstng
4. Prezintdeschiderilevenelor cave

46.Identificaivalorilecorecte:
1. Presiunearterial maxima = 120 mm Hg
2. Debit cardiac de repaus = 5l/min
3. Hematocrit la femei = 35-46%
4. Hemoglobina la brbai = 12-15,6 g /dl

47.Presiuneaosmotic a plasmei:
1. Este de 120 mm Hg pentruvaloareamaxim
2. Depinde de numrul de particuledizolvate
3.Este de 80 mm Hg pentruvaloarea minima
4. Se msoarnmOsm/l

48.Urmtoareleprocentesunt considerate normalepentruleucocite:


1.
2.
3.
4.

Bazofile sub 1%
Monocite maxim 3%
Limfocite maxim 33%
Eozinofile minim 3%

49.Fora decontraciemiocardic:
1.
2.
3.
4.

Crete cu cretereagrosimiipereilorinimii
Este mairedusnatrii
Este mai mare la ventricululstng
Este mai mare la stimularesimpatic

50.Antigenele:
1.
2.
3.
4.

Suntsubstanemacromoleculare
Se pot aflapemembranahematiei
Suntsubstanestrineorganismului
Declaneazproducerea de anticorpi

51.Aprareamediatumoralpoate:
1.
2.
3.
4.

Implicamijloace de aprare primitive


Interveni prompt
Implicalimfocite B
Induce formarea de limfocite cu memorie

52.Sunt implicate ncoagulare:


1.
2.
3.
4.

Tromboplastina
Protrombina
Trombina
Fibrina

169

53.Reeaua de fibrin:
1.
2.
3.
4.

Este insolubil
Fixeazelemente figurate
Opretesngerarea
Provine din polimerizareatromboplastinei

54.Hematiile Rh (+) ale unuift cu mam Rh (-):


1.
2.
3.
4.

Pot strbate placenta


Ajung nainte de natere n circulaia matern
Stimuleaz producerea de Antigene Rh
Pot trece la mam n timpul naterii

55.Este adevratc:
1.
2.
3.
4.

Artera pulmonar conine snge oxigenat


Venele pulmonare conin snge oxigenat
Vena bronic transport snge oxigenat
Artera bronic transport snge oxigenat

56.Diafragma:
1.
2.
3.
4.

Se afl sub splin


Este strabtut de de vena cava inferioar
Se afl n regiunea superioar a mediastinului
Este strabtut de canalul toracic

57.Arcul aortic:
1.
2.
3.
4.

Se afl deasupra trunchiului pulmonar


Este situat la vrful inimii
Este situat n stnga venei cave superioare
Conine nodulul sinusal

58.nchiderea valvelor semilunare se produce cnd:


1.
2.
3.
4.

Presiunea din ventriculul drept scade sub valoarea celei din aort
Presiunea din ventriculul drept scade sub valoarea celei din atriul drept
Presiunea din ventriculul stng scade sub 80 mm Hg
Presiunea din ventriculul stng scade sub valoarea celei din aort

59.Din aorta abdominal se desprindarterele:


1.
2.
3.
4.

Renale
Mezenteric superioar
Mezenteric superioar
Esofagiene

170

60.Vena cava inferioarcolecteazsngele de la:


1.
2.
3.
4.

Ficat
Intestinsubire
Rinichi
Splin

171

RSPUNSURI
Complement simplu

Complement grupat

1. D pag 91
2. E pag 92
3. B pag 84, 85, 125
4. C pag 84, 85, 125
5. C pag 84
6. B pag 84, Fig 87
7. C pag 84, 85
8. D pag 85
9. D pag 86
10. E pag 86
11. D pag 86
12. A pag 87
13. D pag 87
14. B pag 87
15. A pag 87
16. C pag 87,Fig 88
17. D pag 78/Fig.82, 79/Fig.83, 88
18. D pag 89
19. C pag 89
20. D pag 11, 60, 89
21. E pag60, 88, 89
22. C pag 93
23. E pag 92, fig 93
24. C pag 92
25. D pag 93
26. C pag 93
27. A pag 93
28. C pag 94
29. A pag 93, 94
30. B pag 93

31. E pag 4 /Fig 1, 87


32. A pag 89, 90, 94
33. E pag 60, 85, 89, 125
34. C pag 91
35. C pag 92
36. C pag 90
37. A pag 90
38. B pag 89
39. A pag 86
40. B pag 90, 91, 93
41. E pag 90
42. C pag 91
43. B Pag 91/Fig 92
44. Epag90/Fig 91
45. D pag87, 91, Fig./92
46. A pag 125
47. C pag 9, 125
48. B pag 125
49. E pag 35, 91
50. E pag 84, 85
51. E pag 84, 85
52. E pag 86
53. A pag 86
54. D pag 86
55. C pag 87
56. C pag 4/Fig 1, 88,89
57. B pag 90/Fig 91, 91/Fig 92
58. D pag 92, 93
59. A pag 88
60. Cpag 88

172

CIRCULAIA
ntrebri realizate de Asist. Univer. Dr. Alina Drghia

COMPLEMENT SIMPLU
2. Un individ de 70 kg are:
A. 4,9l de snge
B. 5l de snge
C. 5,6l de snge
D.6l de snge
E. 8l de snge

2. Elementele figurate ale sngelui nu suntreprezentate de:


A. Eritrocite
B. Trombocite
C. Neutrofile
D. Mastocite
E. Monocite

3. Eritrocitele prezinta urmtoarele roluri cu excepia:


A. Celuleanucleate
B. Rol in transportul oxigenuluisi CO2
C. Rol in meninerea echilibrului acido-bazic
D. Rol in transfuzie
E. Prezint pe suprafa micromolecule cu rol de anticorp

4. Leucocitele nu prezint:
A. Nucleu
B. Mitocondrii
C. Pseudopode
D. Microvili
E. Trec in esuturiprindiapedez

5. Antigenul prezint urmtoarele caracteristici:


A. Substant micromolecular
B. De natur exclusiv proteic
C. Declaneaz producia de anticorpi
D. Declaneaz producia de substane ce neutralizeaz parial antigenul
E. Declaneaz raspuns imunn specific

173

6. Rspunsul imun specific are urmtoarele caracteristici:


A. Rspunsul imun primar apare la primul si la al-2-lea contact cu antigenul
B. Rspunsul imun secundar se realizeaz pe seama leucocitelor
C. Const in diferenierea structurilor proprii de cele strine organismului
D. Nu are memorie imunologic
E. Realizeaz aprare nespecific

7. Aprarea nespecific prezint urmtoarele caracteristici cu


excepia:
A. este prezent la toi oamenii
B. se realizeaz prin mecanisme moleculare
C. este o aprare primitiv
D. are eficacitate medie
E este foarte prompt

8. Excitabilitatea este:
A. Proprietatea miocardului de a se autostimula
B. Proprietatea celulei musculare cardiace de a rspunde la un stimul printr-un
potenial de aciune propagat
C. Proprietatea miocardului de a propaga excitaia la toate fibrele sale
D. Proprietatea miocardului de a dezvolta tensiune ntre capetele fibrelor sale
E. Proprietatea de a pompa sange

9. Pentru un subiect cu frecvena cardiac de 90 batai/min si volum


btaie de 80 ml, debitul cardiac este:
A.
B.
C.
D.
E.

5l
6l
7l
7,2 l
6,8 l

10. Particularitatea inimii este dat de :


A.
B.
C.
D.
E.

Legea totul sau nimic


Pragul de excitabilitate
Excitabil numai in diastol
Excitabil numai in sistol
Inexcitabil numai in diastol

11. Legea inexcitabilitii periodice a inimii const in faptul c:


A.
B.
C.
D.

In sistol inima e in perioada refractar relativ


In sistol aplicarea unui stimul orict de puternic ar fi rmne far efect
Este o proprietate specific tuturor celulelor
Stimulii cu frecven mare pot tetaniza inima

174

E. Stimulii cu frecven mare pot suma contraciile

12. Despre centrii de automatism n cordul uman putem afirma


urmtoarele, cu excepia:
A. Nodulul sinoatrial are o frecven de descrcare a impulsurilor de 70-80
bti/min
B. NAV are o frecven de descrcare a impulsurilor de 40 bti/min
C. NAV funcioneaz permanent i n serie cu NSA
D. Fasciculul Hiss si reeaua Purkinje au o frecven de descrcare de 25
impulsuri/min
E. Ritmul funcional al centrului de comandpoate fi modificat sub aciunea unor
factori externi

13. Despre zgomotele cardiace putem afirma c:


A.
B.
C.
D.
E.

Zgomotul I sistolic este mai scurt


Zgomotul I are tonalitate nalt
Este produs de nchiderea valvelor atrio-ventriculare
Este produs la sfrsitul sistolei ventriculare
Zgomotul II diastolic este lung i mai intens

14. Despre elasticitate este adevarat c:


A. Proprietatea arterelor medii de a se lsa destinse cnd crete presiunea
sngelui
B. In sistol se pompeaz un volum de 75 ml snge peste cel din vase
C. Proprietatea vaselor de a reveni la calibrul iniial cand presiunea arterial
crete
D. Se produc variaii active ale calibrului vaselor mari
E. Se transformo ejecie continu n curgere discontinu

15. Factorii determinani ai presiunii arteriale sunt urmtorii cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Debitul cardiac
Rezistena periferic
Volumul sangvin
Elasticitatea
Viteza sngelui

16. Alegeti valoarea corect a evenimentului produs in cord:


A.
B.
C.
D.
E.

Sistola atrial 0,3s


Diastola general 0,4s
Sistola ventricular 0,5s
Diastola atrial 0,5s
Diastola ventricular 0,7s

175

17. Despre ciclul cardiac e adevarat c:


A.
B.
C.
D.
E.

Este format din sistole i diastole


Exist un asincronism ntre sistola atriala dreapt i cea stng
Sistola atrial o precede cu 0,4s pe cea ventricular
Durata unui ciclu cardiac e direct proporional cu frecvena cardiac
Pentru o frecven de 90 bti/min durata ciclului cardiac e de 0,6s

18. Musculatura cardiac are urmtoarele caracteristici cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Este un sinciiu funcional


Conine celule care iniiaz si conduc impulsul
Conine celule care rspund la stimuli prin contracie
Celulele care iniiaza i conduc impulsul sunt excitabile
Impulsul este generat att in interiorul ct i in exteriorul organului

19. Un individ de 90 kg are urmtorul volum sangvin:


A.
B.
C.
D.
E.

5,6 l
8l
6l
6,4 l
7,2 l

20. Mediul intern al organismului este format din urmtoarele cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Lichid interstiial
Snge
Limf
Exolimf
LCR

21. Sngele prezint urmtoarele constante fiziologice cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Leucocite: 5000-10.000/mm3
Presiunea osmotic a plasmei:300 mOsm/l
p.H. sangvin: 7,38-7,54
Hemoglobina la femei: 13,8-15 g/l
Nr. de plachete : 150.000-300.000/ mm3

22.Principalele constante fiziologice ale cordului sunt urmtoarele cu


excepia:
A. Volumul btaie ale ambilor ventriculi e de 70 ml
B. Frecvena cardiac = 70-75 bti/min
C. Debitul cardiac este de 5 l/min n repaus

176

D. Presiunea arterial sistolic= 120mmHg


E. Presiunea arterial diastolic= 8mmHg

23.Formula leucocitar prezint urmtoarele constante cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Neutrofile 52-62% din leucocite


Eozinofile 1-3% din leucocite
Monocite 3-9% din leucocite
Limfocite 30-40% din leucocite
Bazofile < 1% din leucocite

24. Valorile normale aferente hematiilor sunt urmtoarele cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Nr. de hematii la femei= 4.500.000/ mm3


Nr. de hematii la brbai= 5.000.000/ mm3
Hemoglobina la brbai=13,8- 15,6 g/dl
Hemoglobina la femei=12-15,6 g/dl
Hematocritul la femei= 35-46%

25. Debitul cardiac crete n urmoarele situaii cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Febr
Sarcin
Altitudine
Efort
Somn

26. Vena cava superioar se formeaz din unirea:


A.
B.
C.
D.
E.

Venelor jugulare interne


Venelor brahiocefalice
Venelor subclavii
Venelor azygos
Venelor axilare

27. Trunchiul celiac vascularizeaz urmtoarele cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Stomacul
Jejunul
Pancreasul
Ficatul
Splina

28. Despre artera tibial anterioara nu este adevarat c:


A. Irig laba piciorului
B. Iriga faa posterioar a tibiei
C. Se continu cu artera dorsal a piciorului

177

D. Provine din artera poplitee


E. Artera dorsal se termin cu arterele digitale dorsale

29. Vena limfatic dreapt:


A. Are o lungime de 2,5-3 cm
B. Colecteaza limfa din jumatatea dreapt a corpului
C. Se deschide la confluena dintre vena jugular intern dreapta i vena
subclavie dreapt
D. Se deschide n vena jugular intern
E. Se deschide in vena brahiocefalic

30. Aparatul cardio-vascular are urmtoarele funcii cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Colectarea produilor tisulari de catabolism pentru a fi recirculai


Rolul fundamental al inimii este de a pompa snge
Distribuirea subtanelor nutritive si a O2 celor mai multe celule din organism
Fiecare partea inimii impune deplasarea sngelui in ambele sensuri
Circulaia mare este teritoriul vascular la nivelul cruia au loc schimburile de
gaze

31. Gtul e vascularizat de:


A.
B.
C.
D.
E.

Artera carotid intern


Artera carotid extern
Artere subclaviculare
Artere axilare
Artera toracic intern

COMPLEMENT GRUPAT
32. Aprarea nespecific nu prezint:
1.
2.
3.
4.

Este dobndit
La ea particip substane preformate
Are eficacitate mare
Este foarte prompt

33. Aprarea specific:


1.
2.
3.
4.

Apare prin expunerea la ageni incapabili s induc rspuns imun


Poate fi dobndit natural pasiv prin transfer transplacentar de antigene
Poate fi dobndit artificial pasiv n urma unei boli
Poate fi dobndit artificial activ prin vaccinare

34. Despre rspunsurile imune nu e adevrat c:


1. Sunt induse de leucocite B si T pe baza unor mecanisme independente

178

2. Imunitatea umoral implic limfocitele B


3. Imunitatea celular implic secundar limfocitele T
4. Se realizeaz pe seama limfocitelor cu memorie

35. Valvele atrio-ventriculare:


1.
2.
3.
4.

Se deschid n timpul sistolei


Permit sngelui s treac n atriu
Se nchid n diastol
Interzic tragerea sngelui napoi n atrii

36. Debitul cardiac:


1. Reprezint volumul de snge expulzat de fiecare ventricul ntr-o secund
2. Este volumul de snge pompat de un ventricul la fiecare btaie nmulit cu
frecvena cardiac
3. Volumul btaie al fiecrui ventricul este maxim 70 ml
4. Valoare de repaus de aproximativ 5 l/ min

37. Volumul btaie variaz cu:


1.
2.
3.
4.

Fora contraciei
Presiunea arterial
Volumul de snge din ventricul de la sfritul diastolei
Frecvena cardiac la efort poate crete pn la 150 bti/min

38. Proprietile fundamentale ale miocardului:


1.
2.
3.
4.

Excitabilitatea
Automatism
Conductibiliatea
Contractilitatea

39. Excitabilitatea nu se caracterizeaz prin:


1.
2.
3.
4.

Este prezent numai n faza de relaxare


Este prezent numai n faza de contracie
n sistol inima este n perioada refractar absolut
Este proprietatea celulei musculare scheletal de a rspunde la un stimul
printr-un potenial de aciune nepropagat

40. Canalul toracic:


1.
2.
3.
4.

ncepe printr-o dilataie numit cisterna Chyli


Urc lateral de coloana vertebral
Strbate diafragma n sens ascendent
Are o lungime de 20-25 cm fiind neprevzut cu valve n interior

179

41. Diafragma e strbtut n sens ascendent de urmtoarele


structuri:
1.
2.
3.
4.

Canal toracic
Aorta
Vena cav inferioar
Nervii vagi

42. Dinamica procesului de coagulare nu se caracterizeaz prin:


1.
2.
3.
4.

Faza I, transformarea trombospondinei, dureaz 4-8 min


Faza aII-a, formarea trombinei, dureaz 10s
Formarea fibrinogenului dureaz 1-2 min
Reeaua de fibrin este insolubil

43. Acizii grai absorbii din intestinul subire se regsesc n:


1.
2.
3.
4.

Vena mezenteric superioar


Cisterna Chyli
Vena port
Unghiul venos format de unirea venei subclavii stngi cu vena jugular intern
stng

44. Cauzele care favorizeaz ntoarcerea venoas sunt:


1.
2.
3.
4.

Activitatea de pomp cardiac


Masajul pulsatil efectuat de artere asupra venelor
Pompa muscular
Aspiraia toracic

45. Presiunea abdominal:


1.
2.
3.
4.

Reprezint presiunea negativ din cavitatea abdominal


mpinge sngele spre inim
n inspir scade
n inspir crete

46. Circulaia pulmonar ncepe i se sfrete la nivelul


urmtoarelor caviti:
1.
2.
3.
4.

Atriul sng
Atriul drept
Ventriculul sng
Ventriculul drept

47. Circulaia mare prezint urmtoarele caracteristici:


1. ncepe n ventriculul drept
2. ncepe n ventriculul stng
3. Transport snge cu CO2 de la plmn

180

4. Transport snge cu O2 de la plmn

48. Artera mezenterica inferioar nu vascularizeaz:


1.
2.
3.
4.

Partea dreapt a colonului transvers


Colonul descendent
Colonul sigmoid
Partea inferioar a rectului

49. Degetele picioarelor sunt vascularizate de:


1.
2.
3.
4.

Artera dorsal a piciorului


Artera plantar intern
Artera plantar extern
Artera tibial posterioar

50. Vena port prezint urmtoarele caracteristici:


1.
2.
3.
4.

Se formeaz cu participarea venei mezenterice inferioare


Se formeaz cu participarea venei mezenterice superioare
Se formeaz cu participarea venei cave superioar
Se formeaz cu participarea venei cave inferioar

51. Antigenele de pe hematii sunt:


1.
2.
3.
4.

0
A
B
D

52. Sistemul aortic:


1.
2.
3.
4.

ncepe n ventriculul stng


Urc 4-5 cm, apoi formeaz arcul aortic
Din el se desprind arterele coronare
Terminal se bifurc n arterele iliace externe

53. Plasma conine:


1.
2.
3.
4.

Ap 90%
Reziduu uscat 1%
Substane organice 9%
Reprezint 8% din masa corporal

54. Un individ B III Rh+ poate primi snge de la donator:


1.
2.
3.
4.

0 (I) Rh+
0(II) RhB III RhAB IV Rh+

181

55. Artera carotid extern vascularizeaz:


1.
2.
3.
4.

Gtul
Regiunea occipital
Regiunea temporal
Viscerele feei

56. Alegei cele 2 caracteristici incorecte atribuite vaselor limfatice:


1.
2.
3.
4.

Capilarele formeaza reele terminale


Capilarele limfatice sunt mai subiri dect cele sangvine
Pereii vaselor limfatice sunt mai subiri dect cei ai vaselor sangvine
Ocup o poziie intermediar ntre sistemul arterial si cel venos

57. Despre ganglionii limfatici este adevrat c:


1.
2.
3.
4.

Produc antigene
Au rol n circulaia limfatic
Produc leucocite
Produc monocite

58. Structural ganglionii preznt urmtoarele elemente, cu excepia:


1.
2.
3.
4.

Vase aferente
Capsul elastic
Trabecule
Vase eferente

59.Splina:
1.
2.
3.
4.

Produce leucocite
Produce hematii
Depoziteaz 300-400 g snge
Are o greutate de 180-200 g

60. Rolurile vaselor de snge sunt urmtoarele:


1.
2.
3.
4.

Arterele reprezint conducte de distribuie


Venele reprezint rezervoare de snge
Microcirculaia are rol n schimburile de substane i gaze
Arterele reprezint rezervoare de snge

182

RASPUNSURI

Complement simplu

Complement grupat

1. C/pag.84
2. D/pag.125
3. E/pag.85
4. D/pag.84
5. C/pag.84
6. C/pag. 84
7. B/pag.84
8 .B/pag.90
9. D/pag.90
10. D/pag.90
11. B/pag.91
12. C/pag.91
13. C/pag.92
14. B/pag.93
15. E/pag.93
16. B/pag.92
17. E/pag.92
18.E/pag.90
19.D/pag.84
20.D/pag.84
21. D/pag.125
22.A/pag.125
23.D/pag.125
24.C/pag.125
25.E/pag.90
26.B/pag.88
27.B/pag.88
28.B/pag.88
29.C/pag.89
30.B/pag.90

31.B/pag.87
32.A/pag.84
33.D/pag.84
34.B/pag.85
35.D/pag.90
36.C/pag.90
37.A/pag.90
38.E/pag.90
39.C/pag.90
40.B/pag.89
41.B/pag.89
42.C/pag.86
43.C/pag.89
44.E/pag.94
45.C/pag.94
46.C/pag.84
47.C/pag.87
48.C/pag.88
49.A/pag.88
50.A/pag.88
51.E/pag.85
52.A/pag.87
53.B/pag.85
54.A/pag.85
55.E/pag.87
56.C/pag.88
57.C/pag.89
58.C/pag.89
59.D/pag.89
60.A/pag90

183

RESPIRAIA
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Ruxandra Irina Negoi
COMPLEMENT SIMPLU
1. Structura acinului pulmonar cuprinde urmtoarele, cu
excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Canal alveolar
Venul pulmonar
Scule alveolar
Alveole pulmonare
Bronhia principal

2. Afirmaia fals despre trahee este:


A.
B.
C.
D.
E.

Face parte din cile respiratorii


Este o rspntie ntre calea respiratorie i digestiv
Este organ n form de tub
Continu laringele
Are lungime de 10-12 cm

3. Care dintre afirmaiile despre membrana alveolocapilar este


fals:
A.
B.
C.
D.
E.

n structura ei intr o reea de capilare


n structura ei intr pereii alveolelor
Se mai numete membran respiratorie
Se mai numete acin pulmonar
La nivelul ei au loc schimburile de gaze

4. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

Plmnii au o capacitate total de 5000 ml aer, fr variaii individuale


Foia parietal a pleurei acoper plmnul
Foia visceral a pleurei acoper plmnul
Foia visceral a pleurei acoper pereii toracelui
La nivelul vertebreai C4 traheaa se mparte n dou bronhii

5. Sistemul respirator cuprinde:


A.
B.
C.
D.
E.

Ci respiratorii
Plmni
Cavitate nazal
Laringe
Toate de mai sus

184

6. Care dintre afirmaiile despre arborele bronic este adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.
7.

Ultimele ramificaii ale arborelui bonic sunt bronhiile


Bronhia principal se mparte n bronhiole respiratorii
Bronhiolele respiratorii fac parte din acinii pulmonari
Sculeii alveolari se termin prin ducte alveolare
Pereii ductelor alveolare sunt compartimentai n alveole pulmonare

Care afirmaie este fals n legtur cu ventilaia pulmonar:


A. n repaus, cnd glota este deschis, aerul circul ntre plmni i atmosfer
B. Pentru a permite ptrunderea aerului n plmni, n inspiraie, presiunea n
alveole trebuie s scad sub presiunea atmosferic
C. Micrile de ridicare i coborre ale diafragmului alungesc i scurteaz
cavitatea toracic
D. Respiraia reprezint schimbul de oxigen i dioxid de carbon dintre organism
i mediu
E. Dimensiunea plmnilor poate varia prin distensie i retracie

8. Afirmaia adevrat despre mecanica ventilaie pulmonare


este:
A. Prin micrile de ridicare ale diafragmului crete diametru antero-posterior al
cavitii toracice
B. Prin ridicarea coastelor crete diametrul antero-posterior al cavitii toracice
C. Prin ridicarea coastelor descrete diametrul antero-posterior al cavitaii
toracice
D. Respiraia de repaus se realizeaza aproape n ntregime prin micri de
ridicare i coborre a coastelor
E. Cnd grilajul costal se ridic, acesta permite sternului s se apropie de
coloana vertebral

9. Din punct de vedere funcional respiraia prezint:


A. Ventilaia pulmonar deplasarea aerului ntr-un singur sens ntre alveolele
pulmonare i atmosfer
B. Difuziunea oxigenului i dioxidului de carbon ntre alveolele pulmonare i
snge
C. Transportul oxigenului i dioxidului de carbon prin snge ctre i de la celule,
proces numit reglarea ventilaiei
D. Transportul oxigenului i monoxidului de carbon prin snge ctre i de la
celule
E. Difuziunea oxigenului i dioxidului de carbon ntre alveolele pulmonare i
aerul atmosferic

10.Care dintre afirmaii despre presiunea alveolar este fals:


A. n repaus, cnd glota este deschis, presiunea alveolar este egal cu
presiunea atmosferic
B. Cnd aerul nu circul ntre plmni i atmosfer presiunea alveolar este de
zero cm H2O.

185

C. Pentru a permite ptrunderea aerului n plmni, n inspiraie, presiunea n


alveole trebuie s creasc
D. n timpul unei inspiraii normale presiunea alveolar devine minus 1 cm H2O
E. n timpul expiraiei, presiunea alveolar crete la aproximativ plus 1 cm H2O

11.Despre presiunea pleural putem spune c:


A.
B.
C.
D.
E.

Este presiunea din spaiul cuprins ntre pleura visceral i plmn


Presiunea la acest nivel este superioar celei atmosferice
Presiunea pleural varieaz cu fazele respiraiei
Presiunea este pozitiv la acest nivel
Este presiunea din spaiul cuprins ntre pleura parietal i torace

12.Despre muchii implicai n ventilaia pulmonar este


adevrat:
A. Muchii care determin ridicarea grilajului costal se numesc muchi
expiratori
B. Muchii gtului sunt muchi expiratori
C. Muchii care determin coborrea grilajului costal se numesc muchi
inspiratori
D. Muchii drepi abdominali sunt muchi expiratori
E. Muchii gtului determin coborrea grilajului costal

13.Afirmaii false despre minut-volumul respirator sunt:


A.
B.
C.
D.
E.

Se mai numete debit respirator


Este cantitatea total de aer deplasat n arborele respirator n fiecare minut
Este egal cu produsul dintre volumul curent i frecvena respiratorie
Este egal cu suma dintre volumul curent i volum inspirator de rezerv
Valorile se pot modifica foarte mult n diferite condiii fiziologice i
patologice

14.Este adevrat despre volumele pulmonare c:


A. Volumul curent este volumul de aer care rmne n plmn i dup o
expiraie forat
B. Volumul expirator de rezerv este cantitatea suplimentar de aer care poate fi
expirat n urma unui expir forat
C. Volumul inspirator de rezerv este de cca 500 ml
D. Volumul curent reprezint n medie 1500 ml
E. Volumul rezidual este volumul de aer care rmne n plmn i dup un
inspir forat

15.Afirmaia adevrat este:


A. Volumul rezidual se msoar spirometric
B. Capacitatea rezidual funcional este egal cu suma dintre volumul curent i
volumul inspirator de rezerv
C. Capacitatea pulmonar total reprezint suma dintre capacitatea vital i
volumul rezidual

186

D. Capaciatea pulmonar total reprezint volumul maxim de aer pe care o


persoan l poate scoate din plmni dup o inspiraie maxim
E. Capacitatea rezidual funional este de cca 2000 ml

16.Despre ventilaia alveolar este adevrat urmtoarea


afirmaie:
A.
B.
C.
D.
E.

Este volumul de aer care ajunge n tractul respirator n fiecare minut


Valoarea sa medie este de 5,5 6 l/min
Reprezint ventilaia spaiului mort
Este un volum de aer care nu particip la schimbul de gaze respirator
Este un volum de aer care particip la schimbul de gaze respirator

17.Despre membrana alveolo-capilar este adevrat c:


A.
B.
C.
D.
E.

Grosimea medie este de 0,5 microni


Suprafaa total este de 50 60 m2
Se mai numete i membran respiratorie
Din componena sa nu face parte interstiiul pulmonar
Din componena sa nu face parte surfactantul

18.Factorii care influeneaz rata difuzrii gazelor prin


membrana alveolo-capilar sunt, cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Presiunea parial a gazului n alveole


Presiunea parial a gazului n trahee
Presiunea parial a gazului n capilarul pulmonar
Coeficientul de difuziune al gazului
Suprafaa membranei respiratorii

19.Care sunt cauzele pentru care concentraia gazelor n aerul


alveolar este diferit de cea din aerul atmosferic:
A.
B.
C.
D.
E.

Cu fiecare respiraie aerul alveolar este nlocuit total cu aerul atmosferic


Din aerul alveolar este extras CO2-ul
Aerul atmosferic umed este uscat nainte de a ajunge la alveole
Aerul alveolar primete permanent O2 din sngele pulmonar
Din aerul alveolar este extras O2-ul

20.Urmtoare afirmaie privind difuziunea este adevrat:


A. Acest proces are loc doar n condiiile n care nu exist o diferen de
presiune
B. Se realizeaz dinspre zona cu presiune mic ctre cea cu presiune mare
C. Difuziunea O2-ului se face dinspre sngele din capilarul pulmonar spre
alveole.
D. Difuziunea CO2-ului se face dinspre aerul alveolar spre sngele din capilarul
pulmonar
E. Procesul va fi orientat dinspre zona cu presiunemare ctre cea cu presiune
mic

187

21.Este adevrat c:
A. Presiunea parial a CO2-ului n sngele din capilarele pulmonare este de 40
mm Hg
B. Presiunea parial a CO2-ului n aerul alveolar este de 46 mm Hg
C. CO2-ul difuzeaz de 20 de ori mai repede ca O2-ul
D. CO2-ul este de 20 de ori mai solubil n lichidele organismului dect O2-ul
E. Egalarea presiunilor pariale, alveolar i sanguin, ale CO2-ului se face n 25
de secunde

22.Este adevrat c:
A. Presiunea parial a O2-ului n aerul alveolar este de 40 mm Hg
B. Presiunea parial a O2-ului n sngele din capilarele pulmonare este 100 mm
Hg
C. Egalarea presiunilor pariale, alveolar i sanguin ale O2-ului se face n 25
secunde
D. Hematia petrece, n medie, 0,75 secunde n capilarul pulmonar
E. Dup ce traverseaz membrana respiratorie, moleculele de O 2 se dizolv n
plasm, ceea ce duce la scderea presiunii pariale a O2 n plasm

23.Afirmaia fals privind transportul O2-ului este:


A. Din plasm, O2 difuzeaz n eritrocite, unde se combin ireversibil cu ioni de
Fe din structura hemoglobinei
B. Fiecare gram de hemoglobin se poate combina cu maxim 1,34 ml O2
C. n mod normal exist 12 15 g hemoglobin/dl de snge
D. Fiecare molecul de hemoglobin se poate combina cu maxim patru molecule
de O2
E. Sngele arterial transport 20 ml O2 / dl

24.Cantitatea de O2 care se continu cu hemoglobina depinde de:


A.
B.
C.
D.
E.

Presiunea parial a O2 plasmatic


pH plasmatic
Temperatur
Toate de mai sus
Niciuna

25.CO2-ul este transportat prin snge sub urmtoarele forme, cu


excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Carbaminohemoglobin
Oxihemoglobin
Dizolvat n plasm
Sub form de bicarbonat plasmatic
Combinat cu gruprile NH2 terminale din lanurile proteice ale hemoglobinei

26.Afirmaia adevrat este:


A. O2-ul din sngele arterial e transportat n proporie de 97,5% de hemoglobin
B. 1,5% din O2-ul din sngele arterial e dizolvat n plasm

188

C. Scderea pH-ului plasmatic determin creterea capacitii hemoglobinei de a


lega O2-ul
D. Creterea temperaturii determin creterea capacitii Hb de a lega O 2-ul
E. Saturarea hemoglobinei cu O2 este de 100% cnd fiecare molecul de
hemoglobin se combin cu 5 molecule de O2

27.Despre transportul CO2-ului este fals:


A. CO2-ul e rezultatul final al proceselor oxidative tisulare
B. CO2-ul difuzeaz din celule n capilare, determinnd scderea presiunii sale
pariale n sngele venos
C. CO2-ul e transportat prin snge sub mai multe forme
D. CO2-ul poate fi transportat prin snge sub form de bicarbonat plasmatic
E. CO2-ul poate fi dizolvat fizic n plasm

28.Despre reglarea ventilaiei este adevrat c:


A.
B.
C.
D.
E.

Se realizeaz doar de ctre centrii nervoi din bulb


Se realizeaz doar de ctre centrii nervoi din punte
Se realizeaz doar de ctre centrii nervoi din mezencefal
Se realizeaz pe baza stimulilor primii de la baroreceptori
Se realizeaz de centrii nervoi din bulb i punte

29.Modificrile ritmului respirator pot fi:


A.
B.
C.
D.
E.

Normale: polipnee n repaus


Normale: n cadrul unor maladii pulmonare
Patologice: polipnee n cadrul efortului fizic
Patologice: n cadrul unor maladii pulmonare
Normale: n cadrul unor maladii cardiace

30.Despre cile respiratorii este adevrat c:


A. Cavitatea nazal este format din dou fose nazale, situate deasupra bazei
nasului
B. Din cavitatea nazale aerul trece prin esofag
C. Laringele este organ cu o singura funcie, cea respiratorie
D. Traheea are lungimea de 10 12 cm
E. Traheea se mparte n dou bronhii la nivelul vertebrei L4

COMPLEMENT GRUPAT
31.Afirmaiile adevrateprivind plmnii sunt:
1.
2.
3.
4.

Fiecare plmn este acoperit de foia parietal a pleurei


Cavitatea pleural este o cavitate real i se afl ntre cele 2 foie ale pleurei
Sunt situai n cavitatea toracic i au capacitate total de 4000 ml aer
Sunt principalele organe ale respiraiei

189

32.Afirmaiile adevrate despre acinul pulmonar sunt:


1. Este unitatea morfofuncional a plmnului
2. Bronhia principal face parte din structura acinului pulmonar
3. Este format din bronhiole respiratorii, ducte alveolare, sculei alveolari i
alveole pulmonare
4. Nu are n structura sa o arteriol pulmonar

33.Acinul pulmonar are n structura sa:


1.
2.
3.
4.

Alveole pulmonare
Venul pulmonar
Bronhiol lobular
Bronhiol respiratory

34.Afirmaiile adevrate privind forele elastice pulmonare sunt:


1.
2.
3.
4.

Se mai numesc fore de recul


Sunt fore elastice ale esutului pulmonar
Sunt fore elastice produse de tensiunea superficial a surfactantului
Stau la baza realizrii inspiraiei

35.Despre volumele pulmonare este adevrat c:


1. nregistrarea volumelor de aer deplasat spre interiorul i respectivul exteriorul
plmnilor se numete spirometrie
2. Exist trei volume pulmonare diferite, care adunate reprezint volumul
maxim pe care l poate atinge expansiunea pulmonar
3. Volumul curent este volumul de aer inspirat i expirat n timpul rspiraiei
normale
4. Volumul curent egal cu volumul rezidul

36.Despre capacitile pulmonare sunt adevrate afirmaiile:


1. Reprezintprodusul a dou sau mai multe volume pulmonare
2. Capacitatea vital este aceeai cu capacitatea rezidual funcional
3. Capacitatea pulmonar total = capacitatea vital + volumul expirator de
rezerv
4. Capacitatea pulmonar total = capacitatea vital + volumul rezidual

37.Afirmaiile adevrate sunt:


1. Capacitatea pulmoar total reprezint volumul maxim pn la care pot fi
expansionai plmnii prin efort inspirator maxim
2. Capacitatea vital este volumul maxim de aer pe care o persoan l poate
scoate din plmni dup o inspiraie maxim
3. Capacitatea inspiratorie = cantitatea de aer pe care o persoan o poate respira,
pornind de la nivelul expirator normal pn la distensia maxim a plmnilor
4. Capaciatea rezidual funcional este cantitatea de aer care rmne n plmn
la sfritul unei expiraii normale

190

38.Afirmaiile adevrate sunt:


1.
2.
3.
4.

Volumul curent este cca 1500 ml


Volumul inspirator de rezerv este cca 1500 ml
Volumul rezidual este cca 500 ml
Volumul expirator de rezerv este de cca 1500 ml

39.Afirmaiile adevrate privind capacitile pulmonare sunt:


1.
2.
3.
4.

Capacitatea vital este de 3500 ml


Capacitatea rezidual funcional este de 2000 ml
Capacitatea pulmonar total este de 5000 ml
Capacitatea inspiratorie este de 3500 ml

40.Despre ventilaia alveolar este adevrat c:


1.
2.
3.
4.

Are o valoare medie de 3,5 4 L/min


Este volumul de aer care ajunge n spaiul mort al tractului respirator
Are o valoare medie de 5,5 6 L/min
Este unul dintre factorii majori care determin presiunile pariale ale O2-ului
i CO2-ului n alveole

41.Membrana respiratorie este alctuit din:


1.
2.
3.
4.

Endoteliu capilar
Epiteliul alveolar
Interstiiul pulmonar
Un lichid tensioactiv

42.Despre membrana alveolo-capilar este adevrat c:


1.
2.
3.
4.

Are n structura sa endoteliul alveolar


Are suprafaa total de 100 200 m2
Grosimea sa medie de 0,6 mm
n alctuirea ei nu intr i surfactantul

43.Afirmaiile adevrate sunt:


1. Hematia petrece n medie 0,50 secunde n capilarul pulmonar
2. Egalarea presiunilor pariale, alveolar i sanguin, ale O2 se face n 0,25
secunde
3. Rmne un interval de 0,25 secunde, numit margine de siguran, de la
momentul echilibrrii presiunilor pariale ale O2-ului pn la momentul n
care hematia prsete capilarul pulmonar
4. Rmne un interval 0,50 secunde, numit margine de siguran, de la
momentul echilibrrii presiunilor pariale ale O2-ului pn la momentul n
care hematia prsete capilarul pulmonar

44.Despre difuziunea gazelor este fals c:


1. Difuziunea O2-ului se face dinspre aerul alveolar spre sngele din capilarele
pulmonare
2. Difuziunea CO2-ului se face dinspre capilarele pulmonare spre alveole

191

3. Presiunea parial a O2-ului n aerul alveolar este 100 mm Hg


4. Presiunea parial a CO2-ului n sngele din capilarele pulmonare 40 mm Hg

45.Despre transportul O2-ului este adevrat c:


1. Din plasm O2-ul difuzeaz n eritrocite
2. Fiecare gram de hemoglobin se poate combina cu maxim 1,5 ml O2
3. n eritrocite O2-ul se combin cu ionii de Fe din structura hemoglobinei i
transform dezoxihemoglobina n oxihemoglobin
4. n eritrocite, O2-ul se combin cu ionii de Fe din structura hemoglobinei i
transform oxihemoglobina n dezoxihemoglobin

46.Afirmaiile adevrate sunt:


1.
2.
3.
4.

n mod normal exist 12 15 g hemoglobin / dl de snge


Sngele arterial transport 20 ml O2 /dl
98,5% din O2 e transportat de hemoglobin
1,5% din O2 e dizolvat n plasm

47.Afirmaiile false sunt:


1. Fiecare molecul de hemoglobin se poate combina cu maxim patru molecule
de O2
2. Dac o molecul de hemoglobin se combin cu trei molecule de O 2,
saturarea hemoglobinei cu O2 este de 100%
3. Cantitatea de O2 care se combin cu hemoglobina depinde doar de presiunea
parial a O2-ului plasmatic
4. Cantitatea de O2 care se combin cu hemoglobina depinde de pH-ul plasmatic

48.Despre transportul O2-ului este adevrat c:


1. La nivel tisular, presiunea parial a O2-ului este 40 mm Hg
2. La nivel tisular, O2-ul va difuza din plasm n interstiiu i apoi n celule
3. Dup ce O2-ul ajunge n celule, va scdea presiunea parial a O2-ului
plasmatic
4. Scderea rapid a presiunii pariale a O2-ului plasmaric duce la disocierea
oxihemoglobine

49.Afirmaiile adevrate sunt:


1. Prin cedarea O2-ului la esuturi, o parte din oxihemoglobin devine
hemoglobin redus
2. Fiecare 100 ml snge elibereaz la esuturi, n repaus cte 12 ml O2
3. Hemoglobina redus imprim sngelui venos culoarea roie-violacee
4. Oxihemoglobina imprim sngelui venos culoarea roie-violacee

50.Despre transportul CO2-ului sunt adevrate afirmaiile:


1. Presiunea parial a CO2-ului n sngele venos este inferioar presiunii
pariale a CO2-ului n sngele arterial
2. Este transportat n snge sub mai multe forme
3. Nu poate fi dizolvat fizic n plasm

192

4. n cea mai mare proporie este transportat n snge sub form de bicarbonat
plasmatic

51.Sistemul respirator cuprinde:


1.
2.
3.
4.

Laringe
Plmni
Cavitate nazal
Ci respiratorii

52.Afirmaiile adevrate sunt:


1.
2.
3.
4.

Laringele este organ cu funcie respiratorie, prin corzile vocale


Laringele este organ cu dubl funcie
Traheea este rspntia ntre calea respiratorie i digestiv
Faringele reprezint o rspntie ntre calea respiratorie i cea digestiv

53.Despre arborele bronic putem spune c:


1.
2.
3.
4.

Bronhia principal se divide n bronhiole


Din ductele alveolare pleac bronhiolele respiratorii
Pereii ductelor alveolare sunt compartimentai n alveole pulmonare
Ductele alveolare se termin prin sculei alveolari

54.Din punct de vedere funcional respiraia prezint:


1.
2.
3.
4.

55.

Ventilaie pulmonar
Difuziunea O2-ului i CO2-ului ntre alveolele pulmonare i snge
Reglarea ventilaiei
Transportul O2-ului i CO2-ului prin snge i lichidele organismului, ctre i
dinspre celule

Despre mecanica ventilaiei pulmonare este adevrat:


1. Dimensiunea plmnilor variaz prin distensie i retracie
2. n timpul inspiraiei, contracia diafragmei trage n jos faa bazal a
plmnilor
3. n timpul expiraiei linitite, retracia elastic a plmnilor, a peretelui toracic
i a structurilor abdominale comprim plmnii
4. Ridicarea coastelor determin alungirea cavitii toracice

56.Muchii care intervin n respiraie sunt:


1.
2.
3.
4.

Muchii inspiratori care determin ridicarea grilajului costal


Muchii gtului sunt muchi expiratori
Muchii drepi abdominali sunt muchi expiratori
Muchii care coboar grilajul costal sunt muchi inspiratori

57.Afirmaiile adevrate despre presiunea pleural sunt:


1. Nu variaz cu fazele respiraiei
2. Este presiunea din spaiul cuprins ntre pleura visceral i cea parietal
3. Este mai mare dect cea atmosferic

193

4. Este o presiune negativ

58.Afirmaiile adevrate despre presiunea alveolar sunt:


1.
2.
3.
4.

n repaus, cnd glota este deschis, este egal cu presiunea atmosferic


n repaus, cnd glota este deschis, este 0 cm H2O
n timpul inspiraiei normale devine minus 1 cm H2O
n timpul expiraiei crete la aproximativ + 1 cm H2O

59.Despre modificrile de ritm respirator sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

Pot s apar n cadrul unor maladii pulmonare


Pot s apar n cadrul unor maladii cardiace
Pot s apar n cadrul unor maladii ale sistemului nervos central
Nu apar niciodat n condiii normale

60.Reglarea ventilaiei se realizeaz:


1.
2.
3.
4.

De ctre centrii nervoi din bulb


De ctre centrii nervoi din punte
Pe baza unor stimuli primii de la chemoreceptori
Se realizeaz pe baza unor stimuli primii de la baroreceptori

194

RSPUNSURI
Complement simplu
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

Complement grupat

E (pg 97, figura 95)


B (pg 97)
D (pg 97)
C (pg 97)
E (pg 97)
C (pg 97)
A (pg 98)
B (pg 98)
B (pg 98)
C (pg 98)
C (pg 98)
D (pg 98)
D (pg 99)
B (pg 99)
C (pg 99)
E (pg 99)
C (pg 100)
B (pg 100)
E (pg 100)
E (pg 100)
C (pg 100)
D (pg 100)
A (pg 100)
D (pg 100)
B (pg 101)
B (pg 100)
B (pg 101)
E (pg 101)
D (pg 101)
D (pg 97)

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

195

D (pg 97)
B (pg 97, 95)
E-toate (pg 97)
A (pg 98)
B (pg 99)
D (pg 99)
E-toate (pg 99)
C (pg 99)
B (pg 99)
D (pg 99)
E-toate (pg 99)
E-niciuna (pg 99)
C (pg 100)
D (pg 100)
B (pg 100)
E-toate (pg 100)
C (pg 100)
E-toate (pg 100, 101)
B (pg 101)
C (pg 101)
E-toate (pg 97)
C (pg 97)
D (pg 97)
E-toate(pg 98)
A (pg 98)
B (pg 98)
C (pg 98)
E-toate (pg 98)
A (pg 101)
A (pg 101)

RESPIRAIA
ntrebri realizate de Asist.Univ. Dr. Octavian Enciu

COMPLEMENT SIMPLU
1. Despre cile respiratorii sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu
excepia:
A. Cavitatea nazal este format din dou spaii simetrice numite fose nazale
B. Laringele este un organ cu dubl funcie: respiratorie i fonatorie
C. Din cavitile nazale aerul trece prin faringe
D. Traheea are o lungime de 10-12 cm
E. Traheea se bifurc la nivelul vertebrei C4
2. Despre cavitatea nazal sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu
excepia:
A. Este situat sub baza craniului
B. Este format din dou spaii asimetrice numite fose nazale
C. Este situat deasupra cavitii bucale
D. Din cavitile nazale aerul trece prin laringe
E. Face parte din cile respiratorii
3. Despre plmni sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia:
A. Fiecare plmn este nvelit de o seroas numit pleur
B. Sunt principalele organe ale respiraiei
C. Sunt situai n cavitatea toracic
D. Au o capacitate total de 500 mL de aer
E. Capacitatea total a plmnilor prezint variaii individuale
4. Despre arborele bronic sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu
excepia:
A. Bronhia principal se mparte n bronhii
B. Ultimele ramificaii ale arborelui bronic sunt bronhiolele respiratorii
C. Pereii ductelor alveolare sunt compartimentai n alveole pulmonare
D. Acinul este unitatea morfo-funcional a plmnului
E. n jurul alveolelor pulmonare se gsete o bogat reea de capilare
5. Despre mecanica ventilaiei pulmonare sunt adevrate urmtoarele
afirmaii, cu excepia:
A. Micrile de ridicare i coborre ale diafragmului alungesc i scurteaz
cavitatea toracic

196

B. Respiraia normal, de repaus, se realizeaz aproape n ntregime prin micrile


coastelor
C. Ridicarea i coborrea coastelor determin creterea i descreterea diametrului
antero-posterior al cavitii toracice
D. n timpul expiraiei linitite diafragma se relaxeaz
E. Retracia elastic a plmnilor i a peretelui toracic comprim plmnii
6. Despre mecanica ventilaiei pulmonare este adevrat urmtoarea
afirmaie:
A. Micrile de ridicare i coborre ale diafragmului determin creterea i
descreterea diametrului antero-posterior al cavitii toracice
B. Ridicarea i coborrea coastelor determin alungirea i scurtarea cavitii
toracice
C. Contracia diafragmei trage n jos faa bazal a plmnilor
D. n timpul expiraiei linitite diafragma se contract
E. Respiraia normal se realizeaz aproape n ntregime prin micrile coastelor
7. Despre presiunea alveolar este adevrat urmtoarea afirmaie:
A. n repaus, cnd glota este deschis, aerul circul ntre plmni i atmosfer
B. n repaus, cnd glota este nchis, presiunea n orice parte a arborelui respirator
este egal cu presiunea atmosferic
C. n timpul unei inspiraii normale n plmni ptrund aproximativ 500 L de aer
D. Pentru a permite ptrunderea aerului n plmni n timpul inspiraiei, presiunea
n alveole trebuie s scad sub presiunea atmosferic
E. n timpul unei inspiraii normale, presiunea alveolar devine +1 cm H2O
8. Despre volumele pulmonare sunt adevrate urmtoarele afirmaii,
cu excepia:
A. Adunate, reprezint volumul maxim pe care l poate expansiunea pulmonar
B. Volumul curent msoar n medie 1500 mL
C. Volumul inspirator de rezerv msoar circa 1500 mL
D. Volumul expirator de rezerv msoar circa1500 mL
E. Volumul rezidual msoar aproximativ 1500 mL
9. Despre volumele pulmonare sunt adevrate urmtoarele afirmaii,
cu excepia:
A. Volumul expirator de rezerv msoar circa 1500 mL
B. Volumul rezidual este volumul de aer care rmne n plmni i dup o
expiraie forat
C. Volumul curent este volumul de aer inspirat i expirat n timpul respiraiei
normale
D. Adunate, reprezint volumul maxim pe care l poate atinge expansiunea
pulmonar
E. Cu excepia volumului curent, celelalte volume se msoar spirometric

197

10. Despre volumele pulmonare este adevrat urmtoarea afirmaie:


A. Volumul curent este volumul de aer care rmne n plmni i dup o expiraie
forat
B. Volumul rezidual se msoar spirometric
C. Volumul expirator de rezerv este cantitatea suplimentar de aer care poate fi
inspirat n urma unei expiraii forate
D. Volumul inspirator de rezerv msoar circa 1500 mL
E. Volumul curent msoar n medie 1500 mL
11. Despre capacitile pulmonare este adevrat urmtoarea
afirmaie:
A. Sunt sume de trei sau mai multe volume pulmonare
B. Capacitatea inspiratorie este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv
i volumul rezidual
C. Capacitatea vital reprezint volumul maxim de aer pe care o persoan l poate
scoate din plmni dup o inspiraie normal
D. Capacitatea pulmonar total msoar circa 5000 mL
E. Capacitatea rezidual funcional este egal cu suma dintre volumul expirator
de rezerv i volumul curent
12. Despre capacitile pulmonare sunt adevrate urmtoare afirmaii,
cu excepia:
A. Sunt sume de dou sau mai multe volume pulmonare
B. Capacitatea inspiratorie este egal cu suma dintre volumul curent i volumul
inspirator de rezerv
C. Capacitatea rezidual funcional este egal cu suma dintre volumul expirator
de rezerv i volumul rezidual
D. Capacitatea vital msoar circa 5000 mL
E. Capacitatea pulmonar total este egal cu capacitatea vital plus volumul
rezidual
13. Despre ventilaia pulmonar sunt adevrate urmtoarele afirmaii,
cu excepia:
A. Este volumul de aer care ajunge n zona alveolar a tractului respirator
B. Valoarea sa medie este de 4,5-5 L/min
C. Reprezint numai o parte din minut-volumul respirator
D. Este unul dintre factorii majori care determin presiunile pariale ale oxigenului
i dioxidului de carbon n alveole
E. Este cantitatea total de aer deplasat n arborele respirator
14. Despre membrana respiratorie sunt adevrate urmtoarele
afirmaii, cu excepia:
A. Grosimea sa medie este de 0,6 microni
B. Suprafaa sa total este de 50-100 m2
C. Surfactantul intr n alctuirea membranei respiratorii
198

D. Dimensiunile membranei respiratorii nu influeneaz difuziunea gazelor


E. Interstiiul pulmonar intr n alctuirea membranei respiratorii
15. Despre factorii care influeneaz rata difuziunii gazelor prin

membrana alveolo-capilar sunt adevrate urmtoarele afirmaii,


cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Coeficientul de difuziune este specific pentru fiecare molecul


Presiunea parial a gazului n alveol influeneaz rata difuziunii
Presiunea parial a gazului n capilarul pulmonar influeneaz rata difuziunii
Rata difuziunii nu este invers propoional cu grosimea membranei respiratorii
Rata difuziunii este direct proporional cu suprafaa membranei respiratorii

16. Despre difuziunea oxigenului sunt adevrate urmtoarele afirmaii,


cu excepia:
A. Presiunea parial a O2 n aerul alveolar este de 100 mmHg
B. Presiunea parial a CO2 n sngele care intr n capilarele pulmonare este de 40
mmHg
C. Egalarea presiunilor pariale se face n 0,25 secunde
D. Hematia petrece, n medie, 0,25 secunde n capilarul pulmonar
E. Dup ce traverseaz membrana respiratorie, moleculele de O2 se dizolv n
plasm
17. Despre difuziunea oxigenului sunt adevrate urmtoarele afirmaii,
cu excepia:
A. Presiunea parial a CO2 n sngele care intr n capilarele pulmonare este de 40
mmHg
B. Presiunea parial a O2 n aerul alveolar este de 100 mmHg
C. Egalarea presiunilor pariale se face n 0,25 secunde
D. Dioxidul de carbon difuzeaz de 25 de ori mai repede dect oxigenul
E. Hematia petrece, n medie, 0,75 secunde n capilarul pulmonar
18. Despre difuziunea CO2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu
excepia:
A. Se face dinspre sngele din capilarele pulmonare spre alveole
B. Presiunea parial a CO2 n sngele din capilarele pulmonare este de 46 mm Hg
C. Gradientul de difuziune al CO2 este de doar o zecime din cel al O2
D. CO2 difuzeaz de 20 de ori mai repede dect O2
E. CO2 este de 20 de ori mai solubil n lichidele organismului dect O2
19. Despre difuziunea CO2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu
excepia:
A. n mod normal, egalarea presiunilor pariale, alveolar i sangvin, ale CO2, se
face n 0,25 secunde
B. CO2 difuzeaz de 25 de ori mai repede dect O2

199

C. CO2 este de 25 de ori mai solubil n lichidele organismului dect O2


D. Presiunea parial a CO2 n aerul alveolar este de 40 mm Hg
E. Difuziunea CO2 se face dinspre sngele din capilarele pulmonare spre alveole
20. Despre transportul O2 este adevrat urmtoarea afirmaie:
A. O2 se combin ireversibil cu ionii de fier din structura hemoglobinei
B. Fiecare gram de hemoglobin se poate combina maximum cu 12-15 mL O2
C. n mod normal, exist 1,34 g de hemoglobin/ dl snge
D. Circa 1,5% din O2 este transportat de hemoglobin
E. Sngele arterial transport 20 mL O2/ dl
21. Despre transportul O2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu
excepia:
A. O2 se combin reversibil cu ionii de fier din structura hemoglobinei
B. Fiecare gram de hemoglobin se poate combina cu maximum 1,34 mL O2
C. n mod normal, exist 12-15 g de hemoglobin/ dl snge
D. Combinarea O2 cu ionii de fier din structura hemoglobinei transform
dezoxihemoglobina n oxihemoglobin
E. Sngele arterial transport 1,5 mL O2/ dl
22. Despre transportul O2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu
excepia:
A. Fiecare molecul de hemoglobin se poate combina cu maximum 4 molecule de
O2
B. Cantitatea de O2 care se combin cu hemoglobina depinde de presiunea parial
a O2 din aerul alveolar
C. Cantitatea de O2 care se combin cu hemoglobina depinde de pH-ul plasmatic i
de temperatur
D. Scderea pH-ului plasmatic i creterea temperaturii determin scderea
capacitii hemoglobinei de a lega oxigenul
E. Presiunea parial a O2 la nivel tisular este de 40 mm Hg
23. Despre transportul O2 este adevrat urmtoarea afirmaie:
A. Sngele arterial transport 12-15 mL O2, din care 98,5% este transportat de
hemoglobin
B. Cantitatea de O2 care se combin cu hemoglobina depinde de presiunea parial
a O2 din aerul alveolar
C. Nivel tisular, presiunea parial a O2 este de 46 mm Hg
D. Creterea pH-ului plasmatic i scderea temperaturii determin scderea
capacitii hemoglobinei de a lega oxigenul
E. Combinarea reversibil a O2 cu ionii de fier din structura hemoglobinei
transform dezoxihemoglobina n oxihemoglobin
24. Despre transportul O2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu
excepia:

200

La nivel tisular, presiunea parial a O2 este de 40 mm Hg


Fiecare 100 mL de snge elibereaz la esuturi, n repaus, cte 7 mL de O2
n timpul eforului fizic, coeficientul de utilizare a O2 scade
Prin cedarea O2 la esuturi, o parte din oxihemoglobin devine hemoglobin
redus
E. Hemoglobina redus imprima sngelui venos culoarea roie-violacee
caracteristic
A.
B.
C.
D.

25. Despre transportul CO2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu


excepia:
A. CO2 este rezultatul final al proceselor oxidative tisulare
B. Presiunea parial CO2 n sngele venos este cu 5-6 mm Hg mai mare dect n
sngele arterial
C. CO2 este transportat n snge sub mai multe forme
D. Carbaminohemoglobina rezult prin combinarea CO2 cu gruprile NH2
terminale ale lanurilor proteice ale hemoglobinei
E. 5% din CO2 este transportat sub form de bicarbonat
26. Despre transportul CO2 este adevrat urmtoarea afirmaie:
A. Presiunea parial a CO2 n sngele venos este cu 5-6 mm Hg mai mic dect n
sngele arterial
B. CO2 este transportat sub form de carbaminohemoglobin n proporie de 90%
C. Bicarbonatul plasmatic este obinut prin fenomenul de membran Hamburger
D. CO2 este transporat sub form de bicarbonat n proporie de 5%
E. CO2 este transportat prin snge doar sub form de carbaminohemoglobin
27. Despre transportul CO2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu
excepia:
A. CO2 este transportat sub form de carbaminohemoglobin n proporie de 5%
B. CO2 este transportat dizolvat fizic n plasm n proporie de 5%
C. CO2 este transportat sub form de bicarbonat n proporie de 90%
D. Carbaminohemoglobina rezult prin combinarea CO2 cu gruprile NH3
terminale ale lanurilor proteice ale hemoglobinei
E. CO2 este rezultatul final al proceselor oxidative tisulare
28. Despre grip sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia:
A. Este o infecie respiratorie acut viral
B. Este provocat de virusul gripal
C. Nu are caracter sezonier
D. La vrstele extreme poate mbrca forme grave
E. Actualmente beneficiem de vaccinare antigripal
29. Despre emfizem sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu excepia:
A. Termenul denot aer n exces
B. Este un proces pulmonar complex, obstructiv i distructiv

201

C. De cele mai puine ori, este consecina fumatului ndelungat


D. Are loc obstruarea cilor aeriene mici, ceea ce face expirul foarte dificil
E. n timp, fumtorul dezvolt hipoxie i hipercapnie
30. Despre emfizem este fals urmtoarea afirmaie:
A. Are loc obstruarea cilor aeriene mici, ceea ce face expirul foarte dificil
B. Cile aeriene mici se supradestind, rezultnd distrugerea lor (50-80% din pereii
alveolari sunt distrui
C. Capacitatea de difuziune la nivelul membranei alveolo-capilare crete
D. Scade numrul de capilare pulmonare, crescnd rezistena n circulaia
pulmonar
E. n timp, fumtorul dezvolt hipoxie i hipercapnie

COMPLEMENT GRUPAT
31. Cile respiratorii sunt reprezentate de:
1. Cavitatea nazal
2. Faringe
3. Laringe
4. Trahee i Bronhii
32. Despre cavitatea nazal sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. Este format din dou spaii simetrice numite fose nazale
2. Este situat deasupra cavitii bucale
3. Din cavitile nazale aerul trece prin faringe
4. Este un organ cu dubl funcie: respiratorie i fonatorie
33. Despre cile respiratorii sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu
excepia:
1. Laringele are dubl funcie: respiratorie i fonatorie
2. Traheea comunic cu faringele i are o lungime de 12-14 cm
3. Traheea se bifurc la nivelul vertebrei T4
4. Cavitatea nazal este format din dou spaii asimetrice numite fose nazale
34. Despre plmni sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. Sunt situai n cavitatea toracic
2. Au o capacitate total de 5000 mL, cu variaii individuale
3. Fiecare plmn este nvelit de o seroas numit pleur
4. Sunt principalele organe ale respiraiei
35. Acinii pulmonari sunt formai din:
1. Bronhiole respiratorii
2. Ducte alveolare
3. Sculei alveolari
4. Alveole pulmonare

202

36. Din punct de vedere funcional, respiraia prezint:


1. Ventilaia pulmonar
2. Difuziunea O2 i CO2 ntre alveolele pulmonare i snge
3. Transportul O2 i CO2 prin snge
4. Reglarea ventilaiei
37. Despre mecanica ventilaiei pulmonare sunt adevrate urmtoarele
afirmaii, cu excepia:
1 Respiraia normal, de repaus, se realizeaz aproape n ntregime prin
micrile diafragmului
2 Prin ridicarea i coborrea coastelor se alungete i scurteaz cavitatea
toracic
3 n timpul expiraiei linitite, diafragma se relaxeaz
4 Prin micrile de ridicare i coborre ale diafragmului se realizeaz
creterea i descreterea diametrului antero-posterior al cavitii toracice
38. Despre mecanica ventilaiei pulmonare sunt adevrate urmtoarele
afirmaii:
1. n poziia de repaus, grilajul costal este cobort
2. Ridicarea grilajul costal apropie sternul de coloana vertebral
3. Muchii gtului determin ridicarea grilajului costal
4. Muchii drepi abdominali sunt muchi inspiratori
39. Despre presiunea alveolar sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. n repaus, cnd glota este nchis aerul circul ntre plmni i atmosfer
2. n repaus, cnd glota este deschis,presiunea n orice parte a arborelui
respirator este egal cu presiunea atmosferic
3. n timpul unei inspiraii normale n plmni ptrund aproximativ 500 L
de aer
4. Presiunea alveolar n timpul unei inspiraii normale este de -1 cm H20
40. Despre volumele pulmonare sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. Volumul curent este volumul de aer inspirat i expirat n timpul respiraiei
normale
2. Volumul inspirator de rezerv este un volum suplimentar de aer care poate
fi expirat peste volumul curent
3. Volumul expirator de rezerv reprezint cantitatea suplimentar de aer care
poate fi expirat n urma unei expiraii forate, dup expirarea unu volum
curent
4. Volumul rezidual msoar aproximativ 500 ml
41. Despre

capacitatea inspiratorie sunt adevrate urmtoarele

afirmaii:
1. Este egal cu suma dintre volumul curent i volumul inspirator de rezerv
2. Este egal cu suma dintre volumul curent i volumul rezidual
203

3. Reprezint cantitatea de aer pe care o persoan o poate respira, pornind de


la nivelul expirator normal pn la distensia maxim a plmnilor
4. Reprezint volumul de aer pe care o persoan l poate scoate din plmni
dup o inspiraie maxim
42. Despre capacitatea vital sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. Este suma dintre volumul inspirator de rezerv, volumul curent i volumul
expirator de rezerv
2. Reprezint volumul maxim pn la care pot fi expansionai plmnii prin
efort inspirator maxim
3. Reprezin volumul maxim de aer pe care o persoan l poate scoate din
plmni dup o inspiraie maxim
4. Msoar circa 5000 mL
43. Despre capacitatea pulmonar total sunt adevrate urmtoarele
afirmaii:
1. Este suma dintre volumul inspirator de rezerv, volumul curent i volumul
expirator de rezerv
2. Reprezint volumul maxim pn la care pot fi expansionai plmnii prin
efort inspirator maxim
3. Reprezin volumul maxim de aer pe care o persoan l poate scoate din
plmni dup o inspiraie maxim
4. Msoar circa 5000 mL
44. Despre minut-volumul respirator sunt adevrate urmtoarele
afirmaii:
1. Este cantitatea total de aer deplasat n arborele respirator n fiecare minut
2. Este egal cu produsul dintre volumul curent i frecvena respiratorie
3. n diferite condiii fiziologice i patologice, valorile se pot modifica foarte
mult
4. Este volumul de aer care ajunge n zona alveolar a tractului respirator n
fiecare minut
45. Despre ventilaia alveolar sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. Este cantitatea total de aer deplasat n arborele respirator n fiecare minut
2. Valoarea sa medie este de 4,5-5 L/min
3. Este egal cu produsul dintre volumul curent i frecvena respiratorie
4. Este volumul de aer care ajunge n zona alveolar a tractului respirator n
fiecare minut
46. Despre ventilaia alveolar sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. Volumul de aer care ajunge n zona alveolar a tractului respirator n fiecare
minut i particip la schimburile respiratorii
2. Valoarea sa medie este de 4,5-5 L/min
3. Reprezint numai o parte din minut-volumul respirator

204

4. Este unul dintre factorii majori care determin presiunile pariale ale
oxigenului i dioxidului de carbon n alveole
47. Membrana alveolo-capilar este alctuit din:
1. Endoteliul capilar
2. Interstiiul pulmonar
3. Epiteliul alveolar
4. Surfactant
48. Factorii care influeneaz rata difuziunii gazelor prin membrana
alveolo-capilar sunt:
1. Presiunea parial a gazului n alveol
2. Coeficientul de difuziune
3. Presiunea parial a gazului n capilarul pulmonar
4. Dimensiunile membranei respiratorii
49. Despre difuziune sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. Concentraia gazelor n aerul alveolar este foarte diferit de cea din aerul
atmosferic
2. Aerul atmosferic umed care ptrunde n cile respiratorii este uscat nainte
de a ajunge la alveole
3. Aerisirea lent la nivel alveolar este foarte important pentru prevenirea
schimburilor brute ale concentraiei sangvine a gazelor
4. Este direct proporional cu grosimea membranei alveolo-capilar
50. Despre difuziunea CO2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. Se face dinspre sngele capilar spre alveole deoarece presiunea parial a
CO2 n sngele din capilare pulmonare este de 40 mm Hg iar n aerul
alveolar de 46 mm Hg
2. Gradientul de difuziune al CO2 este de doar de o zecime din cel al O2
3. n mod normal, egalarea presiunilor pariale, alveolar i sangvin, ale CO2
se face n 0,50 secunde
4. CO2 difuzeaza de 20 de ori mai repede dect O2

51. Despre difuziunea oxigenului sunt adevrate urmtoarele afirmaii:


1. Se face din aerul alveolar spre sngele din capilarele pulmonare, deoarece
presiunea parial a O2 n aerul alveolar este de 100 mm Hg
2. Presiunea parial a O2 n sngele care intr n capilarele pulmonare este de
46 mm Hg
3. Dup ce traverseaz membrana respiratorie, moleculele de O2 se dizolv n
plasm
4. n mod normal, egalarea presiunilor pariale, alveolar i sangvin, ale O2 se
face n 0,75 secunde

205

52. Despre difuziunea oxigenului sunt adevrate urmtoarele afirmaii,


cu excepia:
1. Presiunea parial a oxigenului n sngele care intr n capilarele pulmonare
este de 40 mm Hg
2. Egalarea presiunilor pariale, alveolar i sangvin, ale O2 se face n 0,25
secunde
3. Dup ce traverseaz membrana respiratorie, moleculele de O2 se dizolv n
plasm
4. Hematia petrece, n medie, 0,5 secunde n capilarul pulmonar
53. Despre difuziunea CO2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu
excepia:
1. Se face dinspre sngele din capilarele pulmonar spre alveole
2. Presiunea parial a CO2 n sngele din capilarele pulmonare este de 40 mm
Hg
3. CO2 difuzeaz de 20 de ori mai repede dect O2
4. Presiunea parial a CO2 n aerul alveolar este de 46 mm Hg
54. Despre transportul O2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. Din plasm, O2 difuzeaz n eritrocite
2. O2 se combin ireversibil cu ionii de fier din structura hemoglobinei
3. Fiecare gram de hemoglobin se poate combina cu maximum 1,34 mL O2
4. n mod normal, exist 12-15 mg de hemoglobin/ dl snge
55. Despre transportul O2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. Sngele arterial transport 20 mL O2/dl
2. Fiecare molecul de hemoglobin se poate combina cu maximum 4
molecule de O2
3. Cantitatea de O2 care se combin cu hemoglobina depinde de presiunea
parial a O2 plasmatic
4. Scderea pH-ului plasmatic i creterea temperaturii determin scderea
capacitii hemoglobine de a lega oxigenul
56. Cantitatea de O2 care se combin cu hemoglobina depinde de:
1. Presiunea parial a O2 plasmatic
2. pH-ul plasmatic
3. Temperatur
4. Scderea pH-ului plasmatic i creterea temperaturii determin creterea
capacitii hemoglobinei de a lega oxigenul
57. Despre

transportul oxigenului
afirmaii, cu excepia:

sunt

adevrate

urmtoarele

1. Fiecare 100 mL de snge elibereaz la esuturi, n repaus, cte 7 mL de O2


2. Coeficientul de utilizare a O2, n timpul efortului fizic, poate crete la 12%
206

3. Prin cedarea O2 la esuturi, hemoglobina rmne saturat n proporie de 5070%


4. Hemoglobina redus imprima sngelui arterial culoarea roie violacee
caracteristic
58. Despre

transportul oxigenului
afirmaii, cu excepia:

sunt

adevrate

urmtoarele

1. 98,5% din oxigen este transportat de hemoglobin, iar 1,5% dizolvat n


plasm
2. Fiecare gram de hemoglobin se poate combina cu maximum 1,34 mL O2
3. Fiecare 100 mL de snge elibereaz la esuturi, n repaus, cte 7 mL de O2
4. n timpul efortului fizic, coeficientul de utilizare a O2 scade
59. Despre transportul CO2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. Presiunea sa parial n sngele venos este cu 5-6 mm Hg mai mare fa de
sngele arterial
2. CO2 este rezultatul proceselor oxidative tisulare
3. CO2 este transportat n snge sub mai multe forme
4. Bicarbonatul plasmatic este obinut prin fenomenul de membran
Hamburger
60. Despre transportul CO2 sunt adevrate urmtoarele afirmaii:
1. Presiunea sa parial n sngele arterial este cu 5-6 mm Hg mai mic dect
n sngele venos
2. CO2 este transportat prin snge sub form de bicarbonat plasmatic n
proporie de 90%
3. Carbaminohemoglobina rezult prin combinarea CO2 cu gruprile NH2
terminale din lanurile proteice ale hemoglobinei
4. Fenomenul de membran Hamburger are loc la nivelul eritrocitelor

207

RSPUNSURI

Complement simplu

Complement grupat

1.E - pagina 97
2.D - pagina 97
3.D - pagina 97
4.C - pagina 97
5.B - pagina 98
6.C - pagina 98
7.D - pagina 98
8.B - pagina 99
9.E - pagina 99
10.D - pagina 99
11.D - pagina 99
12.D - pagina 99
13.E - pagina 99
14.D - pagina 100
15.D - pagina 100
16.D - pagina 100
17.D - pagina 100
18.E - pagina 100
19.B - pagina 100
20.E - pagina 100
21.E - pagina 100
22.B - pagina 100
23.E - pagina 100
24.C - pagina 100-101
25.E - pagina 101
26.C - pagina 101
27.D - pagina 101
28.C - pagina 101
29.C - pagina 101
30.C - pagina 101

31.E - pagina 97
32.A - pagina 97
33.C - pagina 97
34.E - pagina 97
35.E - pagina 97
36.E - pagina 98
37.C - pagina 98
38.B - pagina 98
39.C - pagina 98
40.B - pagina 99
41.B - pagina 99
42.B - pagina 99
43.C - pagina 99
44.A - pagina 99
45.C - pagina 99
46.E - pagina 99
47.E - pagina 100
48.E - pagina 100
49.B - pagina 100
50.C - pagina 100
51.B - pagina 100
52.D - pagina 100
53.C - pagina 100
54.B - pagina 100
55.E - pagina 100
56.A - pagina 100
57.D - pagina 101
58.D - pagina 100-101
59.E - pagina 101
60.E - pagina 101

208

EXCREIA
ntrebri realizate de Conf. Univ. Dr. Florin Drghia

COMPLEMENT SIMPLU
1. Sistemul excretor e format din urmtoarele, cu excepia:
A.
B.
C.
D.
E.

Tubi colectori
Calice
Bazinet
Vezic
Glomeruli

2. Despre nefron este adevrat c:


A.
B.
C.
D.
E.

Este unitatea structural a corticalei renale


E alctuit doar din corpuscul renal
E e unitatea anatomic si funcional a rinichiului
Prezint un sistem tubar
Se gsete doar n medular

3. Funciile rinichiului includ urmtoarele cu excepia:


A. Excreia celor mai muli produi de anabolism
B. Menine EAB al organismului
C. Menine homeostazia organismului
D. Formeaz i elibereaz eritropietin
E. Activeaz vitamina D3
4. Despre nefroni sunt adevrate urmtoarele:
A. Cei corticali reprezint 15%
B. Cei medulari reprezint 15%
C. Cei corticali au ansa Henle lung
D. Cei juxtamedulari au ansa Henle lung
E. Cei juxtamedulari sunt importani n mecanismul contracurent
5. Cea mai mare parte a reelei de capilare peritubulare se gsete n:
A. Medulara renal
B. De-a lungul ansei Henle
C. De-a lungul tubilor distali
D. Primete snge din arteriolele aferente
E. De-a lungul tubilor colectori proximali

209

6. Debitul sangvin renal este de aproximativ:


A.
B.
C.
D.
E.

12 l/min
1,2 l/min
1200ml/s
400 ml/100g esut/min
25% din debitul cardiac de repaus

7. Filtratul glomerular:
A. Este lichidul care filtreaz din capsula glomerular n capilarele glomerulare
B. Este urina filtrat glomerular n caplarele glomerulare
C. Are aceeasi compoziie ca si plasma
D. Nu conine proteine n cantiti semnificative
E. Are exact aceeai compoziie ca i lichidul care flirteaz n interstiiu la
captul arterial al capilarelor

8. Pentru un debit cardiac de repaus de 6 l/min, debitul renal este de:


A.
B.
C.
D.
E.

120 ml
12 l
1,2 l
1,2 ml/min
1,4 l

9. Despre filtratul glomerular e adevrat c:


A. Mai e numit urin final
B. Are exact aceei compoziie ca i lichidul care filtreaz n interstiiu la captul
arterial
C. Este o plasm ce nu conine proteine n cantitai semnificative
D. Este o plasm ce conine proteine n cantiti semnificative
E. Prezint elemente figurate mai multe de 5000/ml

10.Cantitatea de Na+ n urina final e de:


A.
B.
C.
D.
E.

3,9 g
3,3 g
5,3 g
1,5 g
150 mg

11.Filtrarea glomerular se realizeaz prin:


A. Presiunea din capilarele glomerulare care se opune filtrrii
B. Presiunea din capilare are valoarea de 60mmHg

210

C. Presiunea din capsula Bowmann care determin filtrarea


D. Presiunea coloid osmotic a proteinelor plasmatice din capilarele care favorizeaz
filtrarea
E. Presiunea coloid osmotic din capsula Bowmann care are valoarea de 18 mmHg

12.Nefrocitele prezint urmtoarele adaptri fundamentale, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Microvili la polul apical bazal


Mitocondrii la polul apical
Pompe metabolice ce particip la transportul activ
Nefrocitele realizeaz numai secreie
Nefrocitele realizeaz numai transport activ

13.Prin transport activ se reabsorb urmtoarele, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Glucoz
Aminoacizi
Vitamine
Uree
Fosfai

14.La nivelul papilei renale ajung:


A.
B.
C.
D.
E.

Nefronii corticali
Nefronii juxtaglomerulari
Toi nefronii
85% din nefroni
Nefronii cu ansa Henle scurt

15.Cile urinare sunt reprezentate de urmtoarele, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Calice mici
Calice mari
Papil
Vezic urinar
Tub urinifer

16.n structura rinichiului intr urmtoarele, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Cortical
Medular
Piramide Malpighi
Uretr
Calice

17.n structura nefronului, nu intr:


A. Glomerulul

211

B.
C.
D.
E.

Tub contort proximal


Tub contort distal
Ansa Henle
Tub colector

18.Funciile rinichiului sunt reprezentate de urmtoarele cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Excreia produilor de metabolism


Formarea reninei
Glicogenogeneza
Activarea vitaminei D3
Formarea eritropietinei

19.Funciile rinichiului nu sunt reprezentate de, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Meninerea homeotermiei
Meninerea echilibrului hidro-elecrolitic
Activarea vitaminei D2
Gluconeogeneza
Activarea reninei

20.Despre uretere putem spune c:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt tuburi musculare striate


Sunt tuburi musculare lungi
Coboar pn aproape de vezica urinar
ncep din pelvisul fiecrui rinichi
Stimularea simpatic crete frecvena undelor peristaltice

21.Vezica urinar nu se caracterizeaz prin:


A.
B.
C.
D.
E.

Conine corpul vezicii


Conine colul vezicii
Se continu cu ureterul
Prezint un sfincter extern controlat voluntar
Sfincterul intern e neted

22.Despre actul miciunii este adevrat c:


A. Presiunea crete la 10-15 mmHg cnd n vezic s-au acumulat 30-50 ml urin
B. Acumularea n vezica urinar a 200-300 ml determin o cretere cu civa
cmHg
C. Cnd volumul uinar crete la 300-400 ml presiunea crete foarte mult
D. Reflexul este controlat n ntregime de mduva spinrii
E. Reflexul este controlat n ntregime de centrii nervoi superiori

23.Urmtoarele substane se secret tubular, cu excepia:


A. Cl212

B.
C.
D.
E.

K+
Acid uric
Creatinin
H+

24.Despre reabsorbia H2O nu e adevrat c:


A.
B.
C.
D.
E.

80% se reabsorbe n tubul contort proximal


15% se reabsorbe numai n tubul colector
15% se reabsorbe n tubul contort distal i n tubul colector
4% n ansa Henle
1% se elimin n urin

25.Urmtoarea afirmmaie despre reabsorbia H2O nu este adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

Se face la nivelul tuturor segmentelor


Se face n mod obligatoriu
Se face facultativ
Se realizeaz osmotic
Se realizeaz activ

26.Secreia NH3 prezint urmtoarele caracteristici, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Este o modalitate de excreie de H+


Are efect antitoxic
Duce la acidifierea urinei
Se poate elimina sub form de clorur de amoniu
Surprusul de protoni se leag de NH3

27.Filtratul glomerular este n cantitate de:


A.
B.
C.
D.
E.

125 ml/min
180 l/24h
30 l/4 h
52,5 l/7 h
Toate rspunsurile sunt adevrate

28.Filtratul glomerular:
A.
B.
C.
D.

Se reabsoarbe 90%
Conine proteine n cantiti semnificative
Este 180 ml/min
Este lichidul care rezult n urma proceselor de absobie i secreie i se
numete urin primar
E. Are aproape aceeai compoziie ca i lichidul care filtreaz n interstiiu la
captul arterial al capilarelor

213

29.Debitul sangvin renal, pentru un individ de 70 kg este de:


A.
B.
C.
D.
E.

25% debitul cardiac de repaus


1 l aproximativ
2l
180 l
5l

30.Alegei afirmaia greit despre nefronii juxtamedulari:


A.
B.
C.
D.
E.

Au glomerulul situat la jonciunea corticalei i medularei


Au ansa Henle lung
Reprezint 15% din totalul nefronilor
Sunt n numr de circa 2milioane pentru fiecare rinichi
Sunt importani n mecanismul contracurent

COMPLEMENT GRUPAT
31.Presiunea coloid osmotic a proteinelor plasmatice din capilare:
1.
2.
3.
4.

Se opune filtrrii
Favorizeaz filtrarea
Are valoarea de 32 mmHg
Are valoarea de 28 mmHg

32.Cile urinare sunt reprezentate de:


1.
2.
3.
4.

Uretere
Calice
Bazinet
Sistemul tubular al nefronului

33.Caracteristicile transportului activ sunt:


1.
2.
3.
4.

Este selectiv
Folosete ATP-ul
Se face mpotriva gradientului de concentrare
Utilizeaz fora pompelor metabolice

34.Despre ADH e adevrat c:


1.
2.
3.
4.

n lipsa ADH-ului se produce doar reabsorbia obligatorie


n prezena ADH-ului se produce reabsorbia facultativ
n lipsa ADH-ului se elimin 20-25 l de urin in 24h
n prezena ADH-ului se elimin 1,8 l de urin concentrat

214

35.Transportul pasiv:
1.
2.
3.
4.

Se face prin difuzi


Se face prin osmoz
Nu necesit energie
Este limitat de o capacitate maxim de transport

36.Prin transport activ se reabsorb:


1.
2.
3.
4.

Glucoz
Aminoacizi
Vitamine
K+

37.Prin transport activ se recupereaz din urin urmtoarele componente:


1.
2.
3.
4.

Na+
K+
ClHCO3-

38.Prin transport pasiv se recupereaz din urin urmtoarele componente:


1.
2.
3.
4.

Apa
Uree
Na+
Cl-

39.Presiunea din capsula Bowmann :


1.
2.
3.
4.

Se opune filtrrii
Favorizeaz filtrrii
Este de aproximativ 18mmHg
Este de aproximativ 32 mmHg

40.Filtratul glomerular se realizeaz prin urmtoarele fore:


1.
2.
3.
4.

Presiunea din capilarele glomerulare care se opune filtrrii


Presiunea din capsula Bowmann care determin filtrarea
Presiunea coloid osmotic a proteinelor din capilare care favorizeaz filtrarea
Presiunea coloid osmotic a proteinelor din capsula Bowmann

41.Nefrocitul prezint urmtoarele specializri pentru a realiza funcia de


reabsorbie i secreie:
1.
2.
3.
4.

Microvili la polul bazal


Microvili la polul apical
Mitocondrii la polul apical
Mitocondrii la polul bazal

215

42.Rinichii prezint urmtoarele roluri, cu excepia:


1.
2.
3.
4.

Activarea vitaminei D2
Formarea si eliberarea reninei
Glicogenogeneza
Meninerea homeostaziei

43.Nefronul se caracterizeaz prin:


1.
2.
3.
4.

Este unitatea anatomic i funcional a rinichiului


Este format din calice
Este format din corpuscul renal
Este format din ci urinare ureter si uretr

44.Sistemul tubular al nefronului nu conine:


1.
2.
3.
4.

Calice
Tub contort proximal
Tub colector
Tub contort distal

45.Transportul activ nu perimte reabsorbia urmtorilor compui, cu


excepia:
1.
2.
3.
4.

Vitamine
Polipeptide
Glucoz
Uree

46.Secreia de protoni se realizeaz prin:


1.
2.
3.
4.

Mecanism activ
Mecanism pasiv
Are sediul principl n tubul contort proximal
Are sediul principal n tubul contort distal

47.Secreia de protoni:
1.
2.
3.
4.

Are loc activ n tubul contort proximal


Are loc activ n tubul contort distal
Are loc activ n tubul contort distal sub controlul aldosteronului
Are loc activ n tubul contort proximal prin mecanism de schimb ionic

48.Filtratul glomerular:
1. Este o plasm fr proeine in cntiti semnificative
2. Este de 420 ml/min

216

3. Se reabsoarbe 99%
4. Este produs de cei aproximativ 2 milioane de nefroni ai fiecrui rinichi

49.Reeaua capilar peritubular se caracterizeaz prin urmtoarele:


1.
2.
3.
4.

Primete snge din arterola eferent


Se gsete n medulara renal
Se gsete n cortexul renal
Se gsete de-a lungul anselor Henle

50.Debitul sangvin renal este de:


1.
2.
3.
4.

20-25% din debitul cardiac de repaus


840 ml/ 200 g esut/ min
1200 ml/s
2, 94 l/ 100g esut/7h

51.n urina final,pe 12h, se gsesc urmtorii compui:


1.
2.
3.
4.

1,65gNa+
0,1gCa2+
0,5-1g Creatinin
0,150gHCO3-

52.n urina final sunt urmtoarele substane anorganice:


1.
2.
3.
4.

Ureea
Creatinin
Hormoni
Substane minerale

53.n urina final se regsesc:


1.
2.
3.
4.

0,6-0,8g acid uric


1,8l ap, dependent de ADH
1-1,5g fosfor
2,3-3,3g K+, dependent de aldosteron

54.Nefrocitul reabsoarbe activ urmtoarele substane:


1.
2.
3.
4.

Fosfat de Na+
Sulfat de K+
Bicarbonat de Na+
KCl

55.Secreia de NH3:
1. are rol antitoxic
2. reprezint o modalitate de excreie primar de K+

217

3. Se elimin mpreun cu Cl4. Acidifiaz suplimentar urina

56.Secreia de K+:
1.
2.
3.
4.

Are loc n TCD


Are loc n TCP
Se realizeaz prin mecanisme active si pasive
Se realizeaz numai prin schimb ionic

57.ADH-ul determin:
1.
2.
3.
4.

1,8l de urin concentrat


Excreia a 20-25 l urin diluat
Reabsorbia facultativ a 15% din apa filtrat
Rreabsorbia a 80% din apa filtrat

58.Reabsorbia facultativ a apei:


1.
2.
3.
4.

Are loc n TCD


Are loc in TC
Este ADH dependent
Are loc n TCP

59.Rinichii sunt:
1.
2.
3.
4.

Situai n cavitatea pelvin


Situai n regiunea lombar
Conin fiecare circa 2 milioane de nefroni
Conin 85% din nefroni la nivel cortical

60.Valorile medii normale n urina final sunt:


1.
2.
3.
4.

0,88g/4hCl0,2g/24hCa2+
12,5g/12hUree
0,3g/24hCreatinin

218

RASPUNSURI
Complement simplu

Complement grupat

1. E/pag.103
2. C/pag.103
3. A/pag.103
4. E/pag.103
5. C/pag.103
6. B/pag.103
7. D/pag 103
8. C/pag.103
9. C/pag.103
10. B/pag.105
11. B/pag.104
12. C/pag.104
13. D/pag.104
14. B/pag.103
15. E/pag103
16. D/pag.103
17. E/pag.103
18. C/pag.103
19. D/pag.103
20. D/pag.105
21. C/pag.105
22. D/pag.105
23. A/pag.104
24. B/pag.104
25. E/pag.104
26. C/pag.105
27. E/pag.103
28. E/pag.103
29. B/pag.103
30. D/pag.103

31. B/pag.104
32. A/pag.104
33. E/pag.104
34. E/pag.104
35. A/pag.104
36. E/pag.104
37. E/pag.104
38. E/pag.104
39. B/pag.104
40. E/pag.104
41. C/pag.104
42. C/pag.103
43. B/pag.103
44. B/pag.103
45. A/pag.104
46. B/pag.104
47. B/pag.104
48. B/pag.103
49. B/pag.103
50. C/pag.103
51. E/pag.105
52. D/pag.105
53. B/pag.105
54. E/pag.104
55. B/pag.105
56. B/pag.104
57. B/pag.104
58. A/pag.104
59. C/pag.103
60. A/pag.105

219

EXCREIA
ntrebri realizate de ef Lucrri Dr. Mircea Lupuoru
COMPLEMENT SIMPLU
1. Funciile majore ale rinichiului sunt:
A. Gluconeogeneza
B. Formarea eritropoetinei
C. Excreia unei mari pri a produilor finali de metabolism
D. Activarea vitaminei D3
E. Toate

2. Care dintre urmtoarele afirmaii este adevrat:


A. Rinichiul conine circa 2 milioane nefroni
B. Rinichiul este parte a aparatului excretor
C. Rinichiul este situat n regiunea sacral
D. Rinichiuleste implicat n glicogenoliz
E. Toate

3. Piramida Malpighi:
A. Este aezat la nivelul corticalei
B. Are vrful situat spre capsula renal
C. Are baza situat spre papila renal
D. Conine anse Henle i tubi colectori
E. Toate

4. Nefronii juxtamedulari:
A. Sunt n numr de circa 300000 n ambii rinichi
B. Au glomerulul situat la jonciunea cortico-medular
C. Au anse Henle lungi
D. Au rol n mecanismul contracurent
E. Toate

5. Urmtoarele afirmaii despre nefronii corticali sunt adevrate:


A. Sunt n numr de circa 1700000 la nivelul ambilor rinichi
B. Au glomerulul situat la jonciunea cortico-medular
C. Au rol important n mecanismul contracurent
D. Au anse Henle lungi
E. Niciuna

220

6. Reeaua capilar peritubular


A. Primete snge din arteriolele aferente
B. Este cel mai bine reprezentat n medular
C. Conine snge ce urmeaz s perfuzeze glomerulul
D. Nu se gsete n jurul tubilor colectori corticali
E. Conine snge ce a trecut deja prin glomerul

7. Debitul sanguin renal este:


A. aproximativ 400ml/100g esut/minut
B. aproximativ 1200ml/minut
C. aproximativ 25% din debitul cardiac de repaus
D. aproximativ 1200ml/100g esut/minut
E. aproximativ 420 ml/minut

8. Urmtoarele afirmaii despre urina primar sunt adevrate cu


EXCEPIA:
A. Are compoziie asemntoare plasmei, cu proteine n cantitate nesemnificativ
B. Este produs n cantitate de 125l/zi
C. Este produs n cantitate de 180l/zi
D. Este reabsorbit n procent de peste 99%
E. Are aproximativ aceeai compoziie ca i lichidul ce filtreaz n interstiii

9. Forele ce se opun filtrrii la nivelul glomerulului n capsula Bowman


sunt:
A. Presiunea coloidosmotic a proteinelor din capsula Bowmann
B. Presiunea coloidosmotic a proteinelor plasmatice din capilare
C. Presiunea din capilarele glomerulare n valoare de 60mmHg
D. Presiunea coloidosmotic a proteinelor din tubii colectori
E. Presiunea coloidosmotic a proteinelor din tubii proximali

10. Urmtoarele afirmaii despre urina final sunt adevrate:


A. Se formeaz doar prin transport pasiv
B. Conine cantiti crescute de proteine
C. Se formeaz doar prin reabsorbie tubular
D. Poate conine n mod normal 1-1,5l ap/24 ore
E. Se formeaz doar prin transport activ

11. Presiunea de filtrare din capilarele glomerulare are o valoare medie de:
A. 18mmHg
B. 80mmHg
C. 60mmHg
D. 32mmHg

221

E. 40mmHg

12. Cea mai important reabsorbie a apei are loc la nivelul:


A. Tubului contort proximal
B. Tubului contort distal
C. Tubilor colectori
D. Ansei Henle
E. Niciun rspuns corect

13. Numrul total de nefroni juxtamedulari este de aproximativ:


A. 150.000
B. 200.000
C. 300.000
D. 400.000
E. 500.000

14. Procese de secreie pot avea loc:


A. Doar n tubul contort proximal
B. Doar n tubul contort distal
C. Doar n tubul colector
D. Doar n ansa Henle
E. Pe toat lungimea nefronului

15. Presiunea coloidosmotic a proteinelor din capsula Bowman are o


valoare de:
A. 18mmHg
B. 32mmHg
C. 60mmHg
D. 40mmHG
E. Niciun rspuns corect

16. n lipsa ADH-ului prin reabsorbie facultativ se recupereaz o


cantitate de :
A. 100ml ap
B. 150ml ap
C. 10ml ap
D. 0ml ap
E. 50ml ap

17. Secreia de K+are loc:


A. Mai ales n tubul contort proximal
B. Doar prin mecanisme active

222

C. Mai ales n tubul contort distal


D. Doar prin schimb ionic
E. Doar prin mecanism pasiv

18. Reabsorbia facultativ a apei se realizeaz ntr-un procent de:


A. 20%
B. 30%
C. 25%
D. 15%
E. 80%

19. Secreia de H+ se realizeaz:


A. Doar n tubul contort proximal
B. Pe toat lungimea nefronului
C. Este un mecanism pasiv
D. Mai ales n tubul contort distal
E. Doar n tubul contort distal

20. Filtratul glomerular:


A. Se mai numete urin secundar
B. Are aceeai compoziie cu a plasmei
C. Este de aproximativ 180ml/zi
D. Nu conine proteine n cantitate semnificativ
E. 90% este reabsorbit n tubii uriniferi

21. Rinichiul:
A. Conine aproximativ 3 milioane nefroni
B. Are 3 funcii majore
C. Poate conine 6 piramide Malpighi
D. Este situat n regiunea toracal
E. Nu are rol n activarea vitaminei D3

22. Reflexul de miciune este controlat n ntregime de:


A. Mduva spinrii
B. Trunchiul cerebral
C. Cortexul cerebral
D. Hipotalamus
E. Cerebel

23. Secreia de NH3:


A. Are efect antitoxic
B. Scade pH-ul urinar
C. Are efect antitermic
223

D. Crete pH-ul urinar


E. Niciun rspuns corect

24. Acumularea n vezica urinar a 300ml urin determin o cretere a


presiunii intravezicale de:
A. 50 cm ap
B. 40 cm ap
C. 30 cm ap
D. 60 cm ap
E. niciun rspuns corect

25. Ureterele:
A. Sunt mici tuburi musculare striate
B. Ptrund perpendicular n vezica urinar
C. Sunt n numr de 2 pentru fiecare rinichi
D. Pornesc din calicele renale
E. Conin musculatur neted

26. Presiunea coloidosmotic medie a proteinelor plasmatice din capilare,


care se opune filtrrii este de:
A. 18 mmHg
B. 32 mmHg
C. 40 mmHg
D. 36 mmHg
E. 38 mmHg

27. Valoarea normal de uree eliminat prin urin n 24 de ore este de:
A. 0,3 g
B. 5,3 g
C. 0,8 g
D. 25 g
E. 1,5 g

28. Prin transport activ se reabsorb la nivelul nefronului urmtoarele cu


EXCEPIA:
A. Glucoza
B. Aminoacizii
C. Ureea
D. Fosfaii
E. Sulfaii

224

29. Ce procent din apa filtrat se elimin n urina final:


A. 4%
B. 1%
C. 2%
D. 80%
E. 15%

30. Vezica urinar:


A. Este format din 3 pri
B. Prezint doar sfincter extern
C. Se continu cu uretra
D. Prezint doar sfincter intern
E. Este situat posterior de uter

COMPLEMENT GRUPAT
31. Reabsorbia apei se realizeaz:
1. 80% la nivelul tubului contort distal
2. la nivelul tubului contort distal i tubilor colectori
3. 15% la nivelul tubului contort proximal
4. n toate segmentele nefronului

32. Transportul activ al srurilor minerale:


1. Este selectiv
2. Se face cu consum de ATP
3. Se datoreaz travaliului metabolic
4. Se face mpotriva gradientului electric.

33. Rinichii:
1. Au patru funcii majore
2. Sunt situai n regiunea lombar
3. Conin 1 milion de nefroni
4. Sunt n cavitatea abdominal

34. Filtratul glomerular:


1. Are aceeai componen ca lichidul interstiial
2. Are aceeai componen cu plasma
3. Se numete urin secundar
4. Se reabsoarbe n procent de 90%

35. Reabsorbia facultativ a apei se realizeaz:


1. La nivelul tubului contort distal

225

2. n proporie de 15%
3. La nivelul tubului colector
4. n prezena ADH.

36. Reflexul de miciune:


1. Nu produce dorina contient de a urina
2. Este un reflex spinal vegetativ
3. ntotdeauna declaneaz miciunea
4. Odat iniiat se autoamplific

37. Valoarea normal a creatininei n urina final/24 ore este:


1. 3,3g
2. 3,6g
3. 3,8g
4. 25g

38. Secreia de protoni:


1.Este un mecanism activ
2. Se desfoar n tubul contort distal
3. Poate avea loc n toate segmentele nefronului
4. Poate aveal loc doar n tubul contort proximal

39. Prin transport pasiv se reabsoarbe:


1. Apa
2. Sodiul n totalitate
3. Ureea
4. Uraii

40. La nivelul tubului contort distal are loc:


1. Reabsorbia obligatorie a apei
2. Secreia de H+
3. Reabsorbia a 4% din ap
4. Secreia de K+

41. Care din urmtoarele afirmaii legate de inervaia tractului urinar sunt
adevrate:
1. Stimularea parasimpatic contract detrusorul
2. Stimularea simpatic reduce debitul urinar
3. Stimularea parasimpatic crete frecvena undelor peristaltice
4. Stimularea simpatic determin relaxarea sfincterului vezical intern

226

42. Rinichii au urmtoarele roluri:


1. Formarea reninei
2. Formarea eritropoetinei
3. Activarea vitaminei D3
4. Glicogenogeneza

43. Vasopresina intervine n:


1. Concentrarea urinei
2. Meninerea volumului lichidelor organismului
3. Absorbia facultativ a apei
4. Vasoconstricie n doze mici

44. Nefronii juxtamedulari:


1. Au anse Henle lungi
2. Au glomerulul situat n cortical
3. Produc urin concentrat
4. Sunt n numr total de aproximativ 100.000

45. Sficnterul vezical intern are:


1. Inervaie simpatic
2. Fibre musculare netede
3. Inervaie parasimpatic
4. Inervaie ce provine din nervii pelvieni

46. Rinichii:
1. Conin aproximativ 1 milion de nefroni
2. Au celule cu rol endocrin
3. Conin aproximativ 850.000 nefroni corticali
4. Contribuie la meninerea homeostaziei

47. Nefronul este alctuit din:


1. Corpuscul renal
2. Papil renal
3. Tub contort proximal
4. Bazinet

48. Prin transport activ se reabsorb:


1. Aminoacizi
2. Na+
3. K+
4. Fructoza

227

49. Nefronii corticali:


1. Au glomerulul n medular
2. Reprezint 80% din totalul nefronilor
3. Sunt n numr de 1 milion
4. Au ansa Henle scurt

50. Stimularea simpatic:


1. Crete debitul urinar
2. Scade frecvena undelor peristaltice ureterale
3. Crete secreia de renin
4. Determin contracia sfincterului vezical intern

51. La nivelul ansei Henle se reabsoarbe apa n procent de:


1. 20%
2. 15%
3. 1/5 din cantitatea total
4. 4%

52. Secreia tubular:


1. Se face cu consum de ATP
2. Se face i prin mecanism pasiv
3. Poate avea loc pe toat lungimea nefronului
4. Se realizeaz doar prin mecanism activ

53. Vezica urinar:


1. Este format din corp i col
2. Este situat n pelvis
3. Se continu n jos cu uretra
4. Are 3 orificii

54. Stimularea parasimpatic:


1. Crete frecvena undelor peristaltice ureterale
2. Relaxeaz detrusorul
3. Relaxeaz sfincterul vezical intern
4. Reduce secreia de renin

55. Rinichii au:


1. Inervaie simpatic prin micul nerv splanhnic
2. La polul superior glanda surarenal
3. Inervaie parasimpatic prin nervul vag
4. Dou funcii majore

228

56. Debitul sangvin renal este de:


1. 1200ml/or
2. 25% din debitul cardiac
3. 125ml/min
4. 1,2l/min

57. Care sunt valorile normale n urina final ale urmtoarelor


componente n 24 ore:
1. Na+ - 3,3g
2. Ca2+ - 0,6g
3. Cl- 5,3g
4. Mg 150g

58. La nivelul tubului contort proximal are loc n principal:


1. Secreia de H+
2. Secreia de K+
3. Reabsorbia apei
4. Secreia Na+

59. ADH-ul acioneaz n principal la nivelul:


1. Ansei Henle
2. Tubului contort colector
3. Tubului contort proximal
4. Tubului contort distal

60. Sfincterul vezical extern:


1. Este alctuit din fibre striate
2. Are inervaie simpatic
3. Este controlat voluntar
4. Nu poate preveni miciunea atunci cnd controlul involuntar tinde s o iniieze

229

RSPUNSURI
Complement simplu

Complement grupat

1. C, pag 103
2. B, pag 103
3. D, pag 103
4. E, pag 103
5. A, pag 103
6. E, pag 103
7. B, pag 103
8. B, pag 103
9. B, pag 103, 104
10. D, pag 103, 104, 105
11. C, pag103
12. A, pag 104
13. C, pag 103
14. E, pag 104
15. E, pag 103, 104
16. D, pag 104
17. C, pag 104, 105
18. D, pag 104
19. B, pag 104
20. D, pag 103
21. C, pag 103
22. A, pag 105
23. A, pag 105
24. E, pag 105
25. E, pag 105, 103
26. B, pag 103, 104
27. D, pag 105
28. C, pag 104
29. B, pag 104
30.C, pag 105

31. D, pag 104


32. E, pag 104
33. C, pag 103
34. E, pag 103
35. E, pag 104
36. C, pag 25, 105
37. E pag 105
38. A, pag 104
39. B, pag 104
40. C, pag 104
41. A, pag 35, 105
42. A, pag 103
43. A, pag 55, 104
44. B, pag 103
45. E pag 36, 105
46. C pag 54, 103
47. B, pag 103, 104
48. A, pag 104
49. D, pag 103
50. C, pag 35, 105
51. D, apg 104
52. A, pag 104
53. E pag 116, 105
54. B, pag 35, 105
55. E, pag 36, 56, 103
56. D, pag 103
57. B, pag 105
58. B, pag 104
59. C, pag 55, 104
60. B, pag 105

230

EXCRETIA
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Rzvan Stnciulescu

COMPLEMENT SIMPLU

1. Procesele de tip catabolic sunt caracterizate de urmtoarele afirmaii, cu


excepia:
A. au ca rezultat producerea de energie
B. sunt reprezentate de reacii chimice n cadrul crora are loc descompunerea
substanelor macromoleculare pn la constitueni simplii
C. toat energia rezultat prin aceste procese se depoziteaz n compui macroergici
D. parte a energiei rezultat prin aceste procese se pierde sub form de cldur
E. parte a energiei rezultat prin aceste procese se depoziteaz n compui macroergici

2.Procesul de glicogenogenez este caracterizat de urmtoarele enunuri,


cu excepia:
A. reprezint procesul de formare a glicogenului
B. are loc la nivelul ficatului
C. are loc la nivelul muchilor
D. are loc la nivelul diferitelor celule din organism
E. reprezint procesul de desfacere a moleculei de glucoz

3. Procesul de glicoliz este caracterizat de urmtoarele enunuri, cu


excepia:
A. se desfoar n zece trepte de reacii chimice succesive
B. fiecare treapt a acestui proces este catalizat de ctre o enizim proteic specific
C. reprezint procesul de desfacere a moleculei de glucoz
D. reprezint procesul de formare a glicogenului
E. are ca rezultat formarea a dou molecule de acid piruvic dintr-o molecul de
glucoz

4. Care din urmtoarele procente reprezint eficiena transferului de


energie prin catabolismul unui mol de glucoz ?
A. 95%
B. 55 %
C. 66 %
231

D. 3%
E. 100 %

5. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la fosforilarea oxidativ


este fals?
A. se desfoar n mitocondrii
B. presupune oxidarea hidrogenului produs n timpul glicolizei
C. presupune oxidarea hidrogenului produs n timpul ciclului Krebs
D. prin acest proces se obin 34 de molecule de ATP
E. are ca rezultat formarea a dou molecule de acid piruvic dintr-o molecul de
glucoz

6. Procesul de gluconeogenez este caracterizat de urmtoarele enunuri


cu excepia:
A. acest proces are loc atunci cnd glicemia scade ca urmare a aportului insuficient de
glucoz
B. acest proces are loc atunci cnd glicemia crete ca urmare a aportului insuficient de
glucoz
C. acest proces are loc ca urmare a utilizrii excesive a glucozei
D. acest proces presupune transformarea acizilor grai n glucoz
E. acest proces presupune transformarea aminoacizilor n glucoz

7. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la glicemie este fals?


A. valorile glicemiei sunt crescute de ctre glucagon
B. valorile glicemiei se menine n limite relativ constante
C. valorile glicemiei se situeaz ntre 65-110 mg la 100 mL de snge
D. valorile glicemiei sunt crescute de ctre insulin
E. valorile glicemiei sunt reduse de ctre insulin

8. Urmtoarele enunuri caracterizeaz insulina, cu excepia:


A. insulina este un hormon
B. insulina este secretat de ctre pancresul endocrin
C. insulina are aciune opus glucagonului
D. insulina este secretat de ctre pancresul exocrin
E. insulina scade glicemia

9. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la glucagon este fals?


A. reprezint un hormon secretat de ctre pancreasul endocrin
B. are efect hiperglicemiant
C. stimuleaz glicogenoliza
D. stimuleaz gluconeogeneza
E. are efect hipoglicemiant

232

10. Care dintre urmtorii hormoni scad valorile glicemiei?


A. glucagonul
B. cortizolul
C. glucocorticoizii
D. insulina
E. toate variantele de mai sus sunt adevrate

11. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la glicogen este fals?


A. este depozitat n special n ficat i muchi
B. constituie o rezerv energetic a organismului de aproximativ 3000 de kcal
C. este mobilizat prioritar n cadrul efortului fizic moderat
D. este mobilizat n condiii de expunere a organismului la frig
E. toate variantele de mai sus sunt false

12. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la chilomicroni este fals?


A. se formeaz n enterocite i ajung apoi n limf
B. sunt scindai n acizi grai
C. sunt scindai n glicerol
D. sunt scindai n fosfolipide
E. se formeaz n vasele chilifere i ajung apoi n snge

13. Care dintre urmtoarele enunuri nu caracterizeaz acizii grai?


A. nu ptrund n celulele nervoase
B. provin din scindarea gicerolului
C. pot fi utilizai pentru resinteza diferiilor compui lipidici
D. provin din scindarea chilomicronilor
E. n cantitate mic ramn n plasm

14. Sub influena crei enzime sunt scindai chilomicronii?


A. riboza
B. dezoxiriboza
C. cortizolul
D. lipoproteinlipaza
E. glucagonul

15. Care dintre urmtoarele structuri nu provine din scindarea


chilomicronilor?
A. acizii grai
B. glicerolul
C. lipoproteinlipaza

233

D. colesterolul
E. fosfolipidele

16. Care dintre urmtoarele structuri nu este implicat n mecanismele de


reglare a metabolismului intermediar lipidic?
A. insulina
B. riboza
C. cortizolul
D. hormonul somatotrop
E. adrenalina

17. Lipidele aflate n organismul unei persoane, cu o constituie fizic


normal, reprezint o rezerv energetic de aproximativ?
A. 9,3 kcal
B. 5000 kcal
C. 3000 kcal
D. 50000 kcal
E. 50 kcal

18. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la fosfolipide este


adevrat?
A. reprezint precursorii hormonilor sexuali
B. reprezint precursorii hormonilor glucocorticoizi
C. unele dintre acestea intervin n prima faz a procesului de coagulare
D. reprezint precursorii colesterolului
E. reprezint precursorii hormonilor mineralocorticoizi

19. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la aminoacizi este fals?


A. aminoacizii traverseaz membrana celular prin transport activ
B. aminoacizii traverseaz membrana celular prin difuziune facilitat
C. concentraia normal a aminoacizilor este ntre 35 i 65 mg/100 mL de plasm
D. toi aminoacizii pot difuza prin membrana celular
E. aminoacizii sunt utilizai n cursul procesului de sintez a proteinelor

20. Care dintre urmtorele afirmaii nu caracterizeaz rolul proteinelor n


organism?
A. reprezint scheletul pe care are loc constituierea ultrastructurii celulare
B. au rol de transportor al diferitelor substane prin snge
C. au rol de transportor al diferitelor substane prin lichidele interstiiale
D. arderea a 1g de proteine furnizeaz 5000 kcal
E. au rol de transportor al diferitelor substane prin membranele celulare

234

21. Care dintre urmtorele enunuri cu privire la Retinol este fals?


A. are rol n funcionarea epiteliilor de acoperire
B. este o vitamin liposolubil
C. are rol n creterea organismului
D. are rol n metabolismul fosforului
E. necesarul zilnic pentru un adolescent este de 3 mg

22. Care dintre urmtorele enunuri cu privire la Tocoferol este adevrat?


A. are rol n metabolismul calciului
B. are rol n metabolismul fosforului
C. are rol n hemostaz
D. are rol n imunitate
E. are rol n biocataliza enzimatic

23. Rahitismul reprezint o consecin a deficitului de:


A. Retinol
B. Tocoferol
C. Filochinon
D. Acid ascorbic
E. Calciferol

24.Care dintre urmtoarele vitamine nu este liposolubil?


A. Retinolul
B. Calciferolul
C. Tocoferolul
D. Acidul ascorbic
E. Filochinona

25. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la Nicotinamid este fals?


A. are rol n metabolismul intermediar glucidic
B. are rol n metabolismul intermediar lipidic
C. are rol n metabolismul intermediar protidic
D. are rol n funcionarea sistemului nervos periferic
E. are rol n circulaia periferic

26. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la boala beri-beri este fals?
A. se manifest prin tuburri senzorio-motorii de tip polinevritic
B. este o consecin a avitaminozei cu tiamin
C. se manifest prin tuburri respiratorii
D. este o consecin a avitaminozei cu piridoxin
E. se manifest prin tuburri cardiace

235

27. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la Tiamina este


adevrat?
A. este denumit i vitamina antinevritic
B. este denumit i vitamina antianemic
C. este denumit i vitamina antiscorbutic
D. are rol n hemostaz
E.este denumit i vitamina antihemoragic

28. Care dintre urmtoarele vitamine nu este hidrosolubil?


A. Acidul ascorbic
B. Filochinona
C. Tiamina
D. Cobalamina
E. Riboflavina

29.Care dintre urmtoarele enunuri caracterizeaz rolul Cobalaminei?


A. are rol n metabolismul glucidelor
B. are rol n respiraia tisular
C. are rol n metabolismul protidic
D. are rol n hematopoiez
E. are rol n circulaia periferic

30. Necesarul zilnic de Acid ascorbic pentru un adolescent este de:


A. 3 mg
B. 5,5 mg
C. 1,8 mg
D. 0,01 mg
E. 0,0025 mg

COMPLEMENT GRUPAT
31. Rezultatul net per molecul de glucoz la sfritul ciclului Krebs este
de:
1. dou molecule de glicogen
2. dou molecule de acid piruvic
3. dou molecule de acetil coenzima A
4. dou molecule de ATP

236

32. n care dintre urmtoarele procese se sintetizeaz cea mai mare parte a
cantitii de ATP, furnizat de o molecul de glucoz?
1. glicogenogeneza
2. ciclul acizilor tricarboxilici
3. ciclul Krebs
4. fosforilarea oxidativ

33.Care dintre urmtorii hormoni intervin n reglarea glicemiei?


1. insulina
2. glucagonul
3. cortizolul
4. hormonii glucocorticoizi

34. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la chilomicroni sunt


adevrate?
1. se formeaz n enterocite
2. se formeaz n limf
3. sunt scindai n acizi grai, glicerol, fosfolipide i colesterol
4. sunt scindai n lipoproteinlipaz

35. Care este rolul insuline n metabolismul intermediar lipidic?


1. determin degradarea trigliceridelor
2. determin mobilizarea acizilor grai din depozite
3. are efecte lipolitice
4. stimuleaz utilizarea glucozei

36. Care dintre urmtorii hormoni au ca precursor colesterolul?


1. glucocorticoizi
2. mineralocorticoizi
3. hormonii sexuali
4. toate variantele de mai sus sunt false

37. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la metabolismul


intermediar al proteinelor sunt adevrate?
1. n procesul sintezei de proteine sunt folosii aminoacizi de provenien alimentar
2. n procesul sintezei de proteine sunt folosii aminoacizi formai n organism din
precursori glucidici
3. n procesul sintezei de proteine sunt folosii aminoacizi formai n organism din
precursori lipidici
4. n procesul sintezei de proteine sunt folosii aminoacizi rezultai din procesele de
catabolism proteic
237

38. Care dintre urmtorii hormoni stimuleaz procesele de sintez a


proteinelor?
1. testosteronul
2. hormonii estrogeni
3. hormonul de cretere
4. tiroxina

39. Care dintreurmtorii hormoni nu stimuleaz procesele de sintez a


proteinelor?
1. testosteronul
2. tiroxina
3. hormonul de cretere
4. cortizolul

40. Care dintre urmtoarele afirmaii caracterizeaz rolul proteinelor n


organism?
1. au rol de transportor al diferitelor substane prin membranele celulare
2. intr n alcturiea esutului osos
3. intr n alctuirea esutului cartilaginos
4. au rol de transportor al diferitelor substane prin snge

41. Care dintre urmtoarele structuri pot fi utilizate de ctre celule pentru
obinerea de ATP?
1. glucide
2. lipide
3. proteine
4. toate variantele de mai sus sunt false

42. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la msurarea


metabolismului energetic sunt adevrate?
1. se realizeaz prin metode directe, prin care se msoar cantitatea de cldur
degajat de organism.
2. se realizeaz prin metode directe, prin care se msoar cantitatea de oxigen
consumat n cursul unei activiti.
3. se realizeaz prin metode indirecte, prin care se msoar cantitatea de oxigen
consumat n cursul unei activiti.
4. se realizeaz prin metode indirecte, prin care se msoar cantitatea de cldur
degajat de organism

43. Care dintre urmtoarele afirmaii caracterizeaz saietatea?


1. saietatea reprezint dorina de alimente
2. saietatea reprezint dorina pentru un anumit tip de aliment
238

3. saietatea este similar apetitului


4. saietatea reprezint senzaia de mplinire a ingestie de alimente

44. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la centrii nervoi ce


regleaz aportul alimentar sunt false?
1. centrii nervoi ai foamei i al saietii se gsesc n hipotalamus
2. centrii nervoi ai foamei i al saietii se gsesc n trunchiul cerebral
3. centrii nervoi care controleaz micrile din timpul alimentaiei se gsesc n
trunchiul cerebral
4. centrii nervoi care controleaz micrile din timpul alimentaiei se gsesc n
hipotalamus

45.Care dintre urmtoarele enuuri cu privire la inaniie sunt false?


1. inaniia duce la golirea depozitelor nutritive din esuturile organismului
2. inaniia survine printr-un aport excesiv de energie
3. n orice etap a inaniiei exist modificri metabolice nsemnate
4. inaniia produce acumularea excesiv de lipide

46. Care dintre urmtoarele vitamine sunt implicate n metabolismul


calciului?
1. Vitamina A
2. Vitamina K
3. Vitamina E
4. Vitamina D

47.Care dintre urmtoarele vitamine au rol n funcionarea sistemului


nervos ?
1.Vitamina C
2. Vitamina D
3. Vitamina B1
4. Vitamina B6

48. Consecinele deficitului de vitamin A sunt reprezentate de:


1. xeroftalmie
2. uscarea tegumentului
3. tulburri de cretere
4. rahitism

49. Consecinele deficitului de vitamin D sunt reprezentate de:


1. rahitism
2. sterilitate
3. spasmofilie

239

4. hemoragii

50.Consecinele deficitului de Acid ascorbic sunt reprezentate de:


1. scorbut
2. anemie
3. tulburri respiratorii
4. xeroftalmie

51. Care dintre urmtoarele afirmaii cu privire la vitamina E sunt


adevrate?
1. are rol n imunitate
2. are rol n metabolismul intermediar glucidic
3. are rol n diviziunea celular
4. are rol n metabolismul intermediar lipidic

52. Care dintre urmtoarele vitamine au rol n metabolismul glucidic?


1. Nicotinamida
2. Piridoxina
3. Tiamina
4. Cobalamina

53. Manifestrile bolii beri-beri sunt reprezentate de:


1. tulburri respiratorii
2. tulburri cardiace
3. tulburri senzorio-motorii de tip polinevritic
4. tulburri digestive

54.Consecinele deficitului de Nicotinamid sunt reprezentate de:


1. tulburri cardiace
2.boala beri-beri
3. anemie
4. pelagr

55. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la vitamina B1 sunt


adevrate?
1. are rol n metabolismul glucidelor
2. este denumit i vitamina antinevritic
3. este denumit i vitamina antiberiberic
4. este denumit i vitamina antianemic

240

56. Care dintre urmtoarele vitamine are rol n hematopoiez?


1. vitamina B1
2. vitamina B2
3.Vitamina B6
4. Vitmina B12

57. Care dintre urmtoarele vitamine provin din microflora intestinal?


1. B1
2.B2
3.B12
4.B6

58. Care dintre urmtoarele enunuri cu privire la Nicotinamid sunt


false?
1. este denumit vitamina antianemic
2. are rol n hematopoiez
3. este denumit vitamina antinevritic
4. nu are rol n metabolismul energetic

59. Care dintre urmtoarele vitamine nu sunt hidrosolubile?


1. vitamin C
2. vitamina B1
3. vitamina B12
4. vitamina E

60. Necesarul zilnic de Cobalamin pentru un adolescent este de:


1.1,5 mg
2. 1,8 mg
3. 18 mg
4. 55 mg

241

RSPUNSURI

Complement simplu

Complemet grupat

1.C (pg. 108)


2.E (pg. 108)
3.D (pg. 108)
4.C (pg. 108)
5.E (pg. 108)
6.B (pg. 109)
7.D (pg. 109)
8.D (pg. 109)
9.E (pg. 109)
10.D (pg. 109-110)
11.E (pg. 110)
12.E ( pg. 110)
13.B (pg. 110)
14.D (pg. 110)
15.C (pg. 110)
16.B (pg. 110)
17.D (pg. 110)
18.C (pg. 110)
19.D ( pg. 110)
20.D(pg. 111)
21.D (pg. 114)
22.D (pg. 114)
23.E (pg. 114)
24.D (pg. 114)
25.D (pg. 115)
26.B ( pg. 26)
27.A (pg. 115)
28.B (pg. 114)
29.D (pg. 115)
30.B (pg. 114)

31.D (pg. 108)


32.D (pg. 108)
33.E (pg. 109-110)
34.B (pg. 110)
35.D (pg. 110)
36.A (pg. 110)
37.E (pg. 110)
38.A (pg. 111)
39.C (pg. 111)
40.E (pg. 111)
41.A (pg. 111)
42.B (pg. 113)
43.D (pg. 112-113)
44.B (pg.114)
45.C (pg. 114)
46.D (pg. 114)
47.B (pg. 114-115)
48.A (pg. 114)
49.B (pg. 114)
50.A (pg. 114)
51.B (pg. 114)
52.B (pg. 115)
53.A (pg. 115)
54.D (pg. 115)
55.A (pg. 115)
56.D (pg. 115)
57.C (pg. 115)
58.E (pg. 115)
59.D (pg. 114-115)
60. E (pg. 114-115)

242

METABOLISMUL
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Dan State

COMPLEMENT SIMPLU
1. Procesele de tip catabolic :
A.
B.
C.
D.
E.

Au ca rezultat consumul de energie


Predomin n momentul diviziunilor celulare
Predomin n cursul eforturilor mari
Sunt diminuate la btrnee
Sunt reacii chimice n care sunt descompui constitueni simpli

2. Un adult cu masa corporal de 70 de kg prezint o cantitate total


de glucoz n snge de:
(se va aproxima cantitatea de snge din organism la 8% din masa
corporal)
A.
B.
C.
D.
E.

3,64-6,16 g
4550-7700 g
520-880 mg
4550-7700 mg
3,64-6,16 mg

3. Legat de procesele de tip anabolic este adevrat afirmaia:


A.
B.
C.
D.
E.

Parte din enegia rezultat n cadrul acestora se pierde sub form de cldur
Asigur nlocuirea structurilor celulare degradate
Duc la nmagazinarea energiei n molecula de acid adenozintrifosforic
Predomin n timpul eforturilor mari
Nu se afl n echilibru cu procesele de tip catabolic

4. Cu privire la metabolismul n absena oxigenului:


A.
B.
C.
D.
E.

Energia se obine prin glicogenogenez


Are un randament crescut
Acidul lactic este transformat n acid piruvic
Acidul lactic difuzeaz n afara celulei
Cantiti mari de energie sunt stocate n ATP

243

5. Principalul compus utilizat prioritar n condiii de solicitare de


scurt durat, precum expunerea la frig, este :
A.
B.
C.
D.
E.

Glicogenul
Glucoza
Acidul lactic
Acidul piruvic
Acizii grai

6. n legtur cu metabolizarea proteinelor este adevrat afirmaia:


A.
B.
C.
D.
E.

Aminoacizii sunt transportai intracelular prin porii membranei


Proteinele intr n structura esutului osos
Aminoacizii au o concentraie n snge de 35-65mg/mL de plasm
Insulina favorizeaz desfurarea proceselor catabolice
Proteinele sunt primii compui degradai la efort fizic

7. Metabolismul energetic se poate determina direct prin:


A.
B.
C.
D.
E.

Msurarea cantitii de oxigen consumat n cursul unei zile


Consultarea tabelelor speciale
Corelarea cu suprafaa corporal (40 kcal/m2/or)
Msurarea cantitii de cldur degajat de organism
Calcularea coeficientului respirator

8. Apetitul este reprezentat de:


A.
B.
C.
D.
E.

Contraciile de foame de la nivelul stomacului


Dorina de ingestie de alimente
Senzaia de mplinire a ingestiei de alimente
Dorina pentru un anumit tip de aliment
Meninerea cantitii normale de depozite nutritive n organism

9. Alegei afirmaia corect:


A. Metabolismul cuprinde o parte din reaciile biochimice din organism
B. n procesele catabolice, organismul utilizeaz moleculele absorbite la nivelul
tubului digestiv
C. Anabolismul predomin n eforturi mari
D. O parte din energia rezultat din procesele catabolice se nmagazineaz n ATP
E. Procesele de tip catabolic asigur creterea i dezvoltarea organismului

10. Referitor la metabolismul intermediar alegei afirmaia adevrat:


A.
B.
C.
D.

Forma preferenial de utilizare a hexozelor este reprezentat de glicogen


Adrenalina stimuleaz depolimerizarea glicogenului
Glucoza, fructoza i galactoza ajung la nivelul ficatului pe calea venelor hepatice
n timpul glicolizei se obin 34 molecule ATP

244

E. Adrenalina acioneaz sinergic cu insulina asupra metabolismului lipidic

11. Referitor la acizii grai este fals afirmaia:


A.
B.
C.
D.
E.

Se obin n urma aciunii lipoproteinlipazei


Mobilizarea lor este determinat de adrenalin
STH contribuie la degradarea acizilor grai
Acizii grai nu pot patrunde n celule (cu excepia celulelor nervoase)
Se gsesc la nivelul plasmei

12. Este fals despre metabolism:


A. Definete totalitatea reaciilor biochimice de sintez ori de degradare, care au loc
n organism
B. Are drept rezultat meninerea vieii i adaptarea organismului la condiiile de
mediu
C. Reaciile metabolismului intermediar sunt posibile datorit enzimelor cu rol de
biocatalizatori
D. Intensitatea proceselor metabolice variaz cu vrsta
E. Nici un rspuns corect

13. Despre catabolism sunt false urmtoarele:


A. Glicoliza aerob este un proces catabolic ce are drept rezultat 2 molecule de acid
lactic
B. Are ca rezultat producerea de energie
C. O parte din energia rezultat se pierde sub forma de cldur
D. Predominana proceselor catabolice n metabolismul intermediar al proteinelor
este antrenat de sistemul nervos vegetativ simpatic
E. Catabolismul proteic este unul din efectele hormonilor glucocorticoizi

14.Glicogenogeneza:
A.
B.
C.
D.

Se mai numete i gluconeogenez


Reprezint procesul de formare a unei molecule de glucoz
Are loc numai n ficat i muchi
Glicogenul rezultat este forma de depozit a glucozei, care poate fi mobilizat cu
uurin, la nevoie, printr-o serie de reacii controlate de adrenalin i glucagon
E. Este un proces catabolic, de degradare a glicogenului

15.Ciclul Krebs:
A. Se desfoar n matricea mitocondrial
B. n urma ciclului acizilor tricarboxilici rezult la fel de mult ATP ca n urma
glicolizei anaerobe
C. Rezultatul net per molecul de glucoz, la sfritul ciclului acizilor tricarboxilici,
este obinerea a 2 molecule de ATP

245

D. Hidrogenul produs n timpul ciclului Krebs si glicolizei particip la fosforilarea


oxidativ, ce are loc n mitocondrii
E. Toate afirmaiile sunt adevrate

16. Sunt false urmtoarele afirmaii:


A.
B.
C.
D.

Glicogenogeneza are loc cu precdere in ficat si muchi


Insulina scade glicemia prin scderea utilizrii celulare a glucozei
Acidul piruvic se transform n acid lactic n condiii de anaerobioz
Eliberarea de energie din glucoz mai poate fi fcut i pe calea numit a pentozofosfailor
E. Absena moleculelor de ADP n celul duce la stoparea procesului glicolitic

17.Legat de metabolismul proteinelor in organism este adevarat c:


A. Au trei roluri: plastic, funcional, energetic
B. Reprezint aproape un sfert din masa corporal
C. Meninerea unui echilibru ntre procesele de anabolism i cele de catabolism se
realizeaz n funcie de aportul alimentar i este sub controlul sistemului nervos i
al glandelor cu secreie intern
D. Tiroxina produce catabolism proteic
E. Toate afirmaiile sunt corecte

18. Alegei afirmaia fals:


A. Aminoacizii n organism pot fi transformai n ali aminoacizi, n cetoacizi, uree
sau amine biogene
B. Cetoacidul rezultat prin dezaminarea unui aminoacid poate intra n ciclul Krebs, n
procesul de gluconeogeneza sau n procesul de lipogeneza
C. Rata metabolismului reprezint rata utilizrii energiei n organism
D. Valoarea metabolismului bazal poate fi exprimat mai corect n funcie de
greutate decat n funcie de suprafaa corporal
E. Fosfocreatina nu poate aciona ca agent de legtur pentru transferul de energie
ntre principiile alimentare i sistemele funcionale celulare

19. Despre obezitate este adevrat afirmaia:


A. Se menine printr-un aport crescut de energie n comparaie cu consumul
B. Obezitatea apare i se menine printr-un aport sczut de energie n comparaie cu
consumul
C. Este insoit de tulburri majore
D. Este o boala metabolic fr consecine grave
E. Toate afirmaiile sunt adevrate

20. Despre vitamina D sunt false afirmaiile:


A. Printre consecinele avitaminozei se numra i anemia
B. Are rol n metabolismul calciului i al fosforului

246

C. Lipsa ei determin spasmofilie


D. Se mai numete i calciferol
E. Carena de vitamina D poate duce la demineralizri osoase i rahitism

21. Eficiena transferului de energie prin catabolismul unui mol de


glucoz este de:
A.
B.
C.
D.
E.

66%
34%
34 molecule de ATP
2 molecule de ATP
Nici un rspuns corect

22. Cte calorii se obin prin arderea a 50 g glucoz + 30 g lipide?


A.
B.
C.
D.
E.

484 kcal
744 kcal
328 kcal
3000 kcal
50000 kcal

23. Raportul dintre randamentul glicolizei anaerobe i aerobe este de:


A.
B.
C.
D.
E.

22
34
1:22
1:34
1:66

24. Prin glicoliza aerob a 5 molecule de glucoz se obin un numr de


molecule de acid lactic:
A.
B.
C.
D.
E.

2
5
10
170
Nici un rspuns corect

25. Nu reprezint o surs de glucoz:


A.
B.
C.
D.
E.

Aportul exogen
Acizii grai
Aminoacizii
Cetoacizii
Ciclul Krebs

247

26. Despre riboz i dezoxiriboz este adevrat afirmaia:


A.
B.
C.
D.

Au rol plastic
Intr n alctuirea unor membrane celulare
Intr n alctuirea unor enzime
Constituie o rezerv energetic mobilizabil prioritar n condiii de solicitare de
relativ scurt durat
E. Nici un rspuns corect

27. Legat de rolurile proteinelor n organism este fals afirmaia:


A.
B.
C.
D.
E.

Joac rol de transportor al unor substane prin lichidele interstiiale


Degradarea lor se face la solicitri de scurt durat
Arderea a 10 grame de proteine furnizeaz 41 kcal
Intr n alcatuirea macrostructurilor
Unii hormoni au structur proteic

28. Principalul rezervor energetic al organismului este reprezentat de:


A.
B.
C.
D.
E.

Glicogen
Glucoz
Lipide
Proteine
Fosfolipide

29. Insulina are urmtoarele efecte:


A.
B.
C.
D.
E.

Crete lipoliza
Inhib lipogeneza
Mobilizeaz acizii grai din depozite
Are acelai efect ca i STH ul pe metabolismul lipidic
Poate avea acelai efect cu tiroxina pe metabolismul protidic

30. n cazul unui individ de 112 kg, valoarea metabolismului bazal pe zi


este de:
A.
B.
C.
D.
E.

3000 kcal
2688 kcal
4480 kcal
112 kcal
6720 kcal

COMPLEMENT GRUPAT
31.Legat de metabolismul intermediar al lipidelor se poate afirma c :
1. Acizii grai sunt degradai prin reacii de beta-oxidare

248

2. Adrenalina determin mobilizarea acizilor grai


3. Colesterolul poate fi utilizat la nivel tisular
4. Lipidele se gsesc depozitate n jurul organelor, cu excepia ochiului

32.n urma creterii glicemiei:


1.
2.
3.
4.

Glucoza este obinut la nivel tisular prin gluconeogenez


Crete sinteza de trigliceride
Se acumuleaz acid lactic n celule
Crete sinteza de glicogen

33. Favorizeaz catabolismul lipidic:


1.
2.
3.
4.

Tiroxina
STH
Glucagon
LH

34. O alimentaie echilibrat cuprinde:


1.
2.
3.
4.

Substane plastice
Substane necesare crerii unor structuri noi
Substane energetice
Biocatalizatori

35. Despre foame i saietate se poate afirma c:


1.
2.
3.
4.

Foamea reprezint dorina pentru un anumit tip de aliment


Amigdala reprezint un centru cu rol n alimentaie
Foamea se asociaz cu o serie de fenomene obiective precum apetitul
Centrul nervos al saietii se gsete la nivelul hipotalamusului ventromedial

36. Reglarea nutritiv a aportului alimentar:


1.
2.
3.
4.

Implic centrul foamei din hipotalamus


Este o reglare pe termen scurt
Const n meninerea cantitii normale de depozite nutritive n organism
Rolul cel mai important revine produilor de metabolism glucidic

37.Reglarea alimentaiei:
1. Este influenat de plentitudinea gastrointestinal
2. Se face, printr-un mecanism necunoscut, prin intermediul produilor de
metabolism lipidic
3. Este influenat de nregistrarea alimentelor de ctre receptorii din cavitatea
bucal
4. Apare prin activarea centrului foamei din hipotalamus

249

38. n urma metabolismului proteic rezult:


1.
2.
3.
4.

Amine biogene
Amoniac
Cetoacizi
Uree

39. Referitor la beta-oxidare sunt adevrate afirmaiile, cu excepia:


1.
2.
3.
4.

Este o reacie care are loc cu eliberare de energie


Degradeaz glucidele la dioxid de carbon i ap
Degradreaz acizii grai la nivel celular
Are loc sub controlul lipoproteinlipazei

40. Procentul de energie caloric obinut prin procese metabolice este:


1.
2.
3.
4.

55% n urma proceselor catabolice la nivel celular


3% n urma glicolizei anaerobe
34% n urma fosforilrii oxidative
5% in urma fosforilrii oxidative

41. O alimentaie corespunztoare asigur organismului:


1.
2.
3.
4.

Nevoile energetice (substane energetice)


Vitamine
Elemente necesare refacerii structurilor lezate (substane plastice)
Biocatalizatori endogeni

42. Referitor la centrii nervoi de reglare a aportului alimentar,


urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
1. Centrul foamei se gsete la nivelul hipotalamusului ventromedial
2. Centrul foamei controleaz micrile propriu-zise ale tractului digestiv n timpul
alimentaiei
3. Unii centrii se situeaz n partea superioar a trunchiului cerebral
4. Unii centrii se gsesc la nivelul sistemului limbic

43. Selectai afirmaiile corecte referitoare la inaniie:


1. Eliminarea excesiv de glucide este constant
2. Proteinele au dou faze de depleie (lent i respectiv rapid cu puin timp nainte
de deces)
3. n anumite etape ale inaniiei exist semne directe i indirecte ale carenelor
instalate
4. Primele depozite golite n cateva minute sunt cele glucidice

44.Urmtoarele afirmaii despre vitamina C sunt adevrate:


1. Se numete acid ascorbic
2. Este necesar pentru procesele de oxidoreducere

250

3. n avitaminoza se produce inflamarea gingiilor


4. Se mai numete vitamina antihemoragic

45. Carena de vitamina E produce:


1.
2.
3.
4.

Anemie
Hemoragii
Demineralizari osoase
Sterilitate

46. Urmtoarele avitaminoze sunt responsabile de tulburri nervoase:


1.
2.
3.
4.

Avitaminoza B1
Avitaminoza E
Avitaminoza PP
Avitaminoza K

47. Urmtoarele afirmaii privind procesele de tip anabolic i catabolic


sunt corecte:
1.
2.
3.

Se pot potena reciproc


Se desfoar succesiv
Se pot inhiba reciproc
4. Se desfoar cu intensitate constant

48.Despre metabolismul intermediar al proteinelor sunt adevrate


afirmaiile:
1. Degradarea proteinelor n vederea acoperirii consumului energetic se face n
cazuri extreme
2. Majoritatea substanelor active din organism sunt de natur proteic
3. Stimularea sistemului nervos vegetativ simpatic antreneaz predominant
proceselor catabolice
4. Hormonii estrogeni stimuleaz procesele de sintez a proteinelor

49.Despre procesele de tip anabolic sunt adevrate urmtoarele :


1.
2.
3.
4.

Se desfoar cu consum energetic


Predomin la vrste tinere i n cursul eforturilor mari
Refac macromoleculele uzate din structurile celulare
Parte din energia rezultat se pierde sub form de cldura

50.Despre metabolismul intermediar al glucidelor sunt false afirmaiile:


1. Procesul de glicoliz reprezint transformarea unei molecule de glucoz n dou
molecule de acid piruvic i se desfoar n 10 trepte de reacii chimice
2. Glicemia variaz relativ puin, meninandu-se n limite relativ constante
3. Glicoliza poate fi un proces anaerob

251

4. 95% din cantitatea de ATP furnizat de o molecul de glucoz se va sintetiza n


timpul fosforilrii oxidative

51. Interrelaiile biochimice ale fosfocreatinei, ADP i ATP sunt


mijlocite de enzimele:
1.
2.
3.
4.

Creatinkinaza
Lipoproteinlipaza
Adenilatkinaza
Enterokinaza

52. Valoarea metabolismului bazal se poate exprima:


1.
2.
3.
4.

n funcie de greutate (1kcal/kg/zi)


n funcie de suprafaa corporal (1kcal/m2/ora)
Prin calorimetrie indirect
Procentual

53. Coeficientul respirator:


1. Este raportul ntre oxigenul consumat i dioxidul de carbon eliberat pentru
oxidarea unei molecule de glucoz
2. Are valoarea de 0,83 pentru cetoacidul alanin
3. Este cantitatea de dioxid de carbon eliberat pentru oxidarea a 0,83 grame de
alanin
4. Este 1 pentru glucoz

54. Despre metabolismul bazal sunt adevrate afirmaiile:


1. Creterea activitii celulare determin i creterea ratei metabolice
2. Valorile metabolismului bazal sunt valori medii care variaz n funcie de sex, de
vrsta i de tipul activitii
3. Rata metabolismului reprezint rata utilizarii energiei n organism
4. Rata metabolismului bazal se msoar n condiii speciale i se determin prin
calorimetrie direct

55.Despre metabolismul energetic este adevrat afirmaia:


1.
2.
3.
4.

Un mol de ATP are 2 legturi fosfat macroergice ce nmagazineaz 1200 calorii


ATP nu poate fi utilizat pentru sinteza de PC
ATP are 3 legaturi fosfat macroergice
PC+ADP->creatin +AMP

56. Alegei afirmaiile false:


1.
2.
3.
4.

Inaniia duce la golirea depozitelor nutritive din esuturile organismului


Coeficientul respirator are valoarea 0,83 pentru aminoacidul alanin
Odat instalat obezitatea, pentru meninerea ei, aportul i consumul sunt egale
n unele etape ale inaniiei exist semne directe ale carenelor instalate
252

57.Despre metabolismul intermediar al lipidelor sunt adevrate


afirmaiile:
1. Lipidele intr n constituia tuturor sistemelor de citomembrane (rol funcional)
2. Acizii grai, n marea lor majoritate, ptrund n toate celulele
3. n plasm, acizii grai pot trece printr-o secven de reacii chimice de betaoxidare cu eliberare de energie
4. Chilomicronii formai n enterocite ajung apoi prin vasele chilifere n limf

58. Metabolismul intermediar al proteinelor, afirmaii false:


1. n afara de utilizarea n cursul procesului de sintez a proteinelor, aminoacizii sunt
implicai i ntr-o serie de reacii metabolice
2. Concentraia normal a aminoacizilor n snge este ntre 35 i 65 mg/100 ml
plasm
3. Meninerea unui echilibru ntre procesele de anabolism i catabolism se realizeaz
n funcie de aportul alimentar i de cheltuiala energetic
4. Aminoacizii traverseaz membrana celular numai prin transport activ

59. Urmtorii compui neglucidici pot reprezenta o surs de glucoz n


cadrul gluconeogenezei:
1.
2.
3.
4.

Acizii grai
Cetoacizii
Aminoacizii
Glicogen

60. Legat de glicoliz sunt adevrate afirmaiile:


1. Reprezint desfacerea moleculei de glucoz, pentru a forma dou molecule de acid
piruvic
2. Procesul se desfaoar n 10 trepte de reacii, fiecare fiind catalizat specific de
acetil coenzima A
3. Numrul de molecule de ATP obinute la finalul ciclului Krebs per molecul de
glucoz este egal cu numarul de molecule de ATP obinute n cazul glicolizei
anaerobe
4. Deorece glicoliza i ciclul Krebs sunt procese complexe, n timpul lor se
sintetizeaz cantiti mari de ATP

253

RSPUNSURI
Complement simplu

Complement grupat

1. C, pag.108
2. A , pag.109
3. B, pag.108
4. D, pag.109
5. A, pag.110
6. B, pag.111
7. D, pag.113
8. D, pag.113
9. D, pag.108
10. B, pag.108,109,110
11. D, pag.110
12. E, pag.108
13. A, pag.108,109,111
14. D, pag.108
15. E, pag.108
16. B, pag.108,109
17. E, pag.110,111
18. D, pag.111,112
19. C, pag.114
20. A, pag.114
21. A, pag.108
22. A, pag.110
23. C, pag.108,109
24. E, pag.108,109
25. E, pag.109,111
26. C, pag.110
27. B, pag. 110,111
28. C, pag. 110
29. E, pag. 110,111
30. B, pag. 112

31. A, pag.110
32. C, pag.109
33. A, pag.111
34. E, pag.113
35. C, pag.114
36. B, pag.114
37. A, pag.114
38. E, pag.111
39. C, pag.110
40. B, pag.108 109
41. A, pag.113
42. D, pag.114
43. E, pag.114
44. A, pag.114
45. D, pag.114
46. B, pag.114
47. B, pag.108
48. E, pag.111
49. B, pag.108
50. E, pag.108,109
51. B, pag.110,112
52. D, pag.112,113
53. D, pag.113
54. A, pag.112,113
55. E, pag.112
56. D, pag.114
57. D, pag.110
58. D, pag.110
59. A, pag.109,111
60. B, pag.108

254

SISTEMUL REPRODUCTOR
ntrebri realizate de ef Lucrri Dr. Tulin Adrian

COMPLEMENT SIMPLU
1. Referitor la testicul selectai afirmaia FALS:
A. Fiecare testicul are o mas de aproximativ 25g
B. ndeplinete dou funcii: spermatogenez i funcie endocrin
C. Posterior de testicul se gsete epididimul
D. Este nvelit la exterior de albuginee
E. Parenchimul testicular este strbtut de septuri conjunctive care delimiteaz lobii
testiculari

2. Cile spermatice extratesticulare sunt reprezentate de urmtoarele, CU


EXCEPIA:
A. Canal epididimar
B. Canale eferente
C. Canal ejaculator
D. Uretra
E. Reeaua testicular

3. La natere fiecare ovar conine:


A. Cteva milioane de foliculi primordiali
B. Un folicul primordial
C. 300-400 foliculi primordiali
D. Cteva sute de mii de foliculi primordiali
E. Niciun folicul primordial

4. Corpul galben se formeaz:


A. La ovulaie
B. La menstruaie
C. Dup ovulaie
D. In timpul sarcinii
E. Imediat nainte de menstruaie

5. Urmtoarele aciuni sunt atribuite estrogenilor, cu excepia:


A. stimuleaz dezvoltarea organelor genitale feminine
B. Stimuleaz dezvoltarea mucoasei uterine

255

C. Stimuleaz dezvoltarea glandelor mamare


D. inhib activitatea osteoblastica
E. Stimuleaz dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine

6. Ovulul rmne viabil i capabil de a fi fecundat:


A. Cteva minute
B. Nu mai mult de 24 ore
C. 14 zile
D. Pn la 72 ore
E. Nu mai mult de 12 ore

7. n procesul de spermatogeneze prima celul haploid este reprezentat


de:
A.spermatocit primar
B. Spermatocit secundar
C. Spermatid
D. spermatogonie
E. Spermatozoid

7. Reglarea secreiei de testosteron se face prin feedback negativ sub


influena:
A. LH
B.PRL
C.FSH
D. Estrogen
E. Melatonin

8. Numrul de spermatozoizi sub care exist posibilitatea ca o persoan s


fie infertil este considerat:
A. 20 milioane/ml
B. 120 milioane/ml
C. 35 milioane/ml
D. 1 milion/ml
E. 350 milioane/ml

9. Celulele interstiiale Leydig secret:


A.FSH
B. Estrogen
C. Testosteron
D. LH
E. PRL

256

10. Referitor la foliculii ovarieni selectai afirmaia FALS:


A. n perioada preovulatorie celulele tecii interne secret hormoni sexuali feminini
B. Secreia hormonilor sexuali la nivelul tecii interne este stimulat de LH i FSH
C. Secreia corpului galben determin creterea foliculilor ovarieni
D. Epuizarea ovarelor (lipsa foliculilor ovarieni) este caracteristic menopauzei
E. Anumite celule foliculare ncep s secrete progesteron n cantiti mici cu o zi
naintea vrfului preovulator al LH

11. Organele erectile sunt reprezentate de urmtoarele, CU EXCEPIA:


A. Doi corpi cavernoi
B. Corp spongios
C. Clitoris
D. Bulbi vestibulari
E. Canal ejaculator

12. Aparin aparatului genital masculin urmtoarele, CU EXCEPIA:


A.Prostata
B.Glande bulbouretrale
C.Organe genitale externe
D.Bulbi vestibulari
E.Testicul

13. Referitor la funcia endocrin a testiculului selectai afirmaia FALS:


A. Celulele interstiiale secret testosteronul
B. Testosteronul determin maturarea organelor sexuale
C. Spermatogeneza are loc la nivelul tubilor seminiferi contori
D. Testosteronul stimuleaz evoluia caracterelor sexuale masculine
E. Testiculul secret un procent redus de estrogeni

14. Spermatozoizii pot rmne viabili n tractul genital feminin:


A.Nu mai mult de 24 ore
B. 14 zile
C. Pn la 72 ore
D. Nu mai mult de 12 ore
E. Cteva minute

15. Referitor la menopauz alegei afirmaia FALS:


A. Se caracterizeaz prin lipsa foliculilor ovarieni
B. Dureaz aproximativ 28 zile
C.Cauza ei o reprezint epuizarea ovarelor
D. apare la aproximativ 40-50 ani
E. Reprezint ncetarea ciclurilor sexuale ale femeii

257

16. Vrful secreiei de LH se produce:


A. cu 24-48 ore nainte de ovulaie
B. la ovulaie
C. la menstruaie
D. dup ovulaie
E. n sarcin

17. Secreia hormonilor ovarieni este stimulat de:


A. Testosteron
B. Cortizon
C. PRL
D. LH i FSH
E. TSH

18. Referitor la ovulaie selectai afirmaia FALS:


A. Ovulaia este stimulat de LH
B. nainte de ovulaie estrogenul are efect de feedback pozitiv asupra hipofizei
C. Anumite celule foliculare ncep s secrete progesteron n cantiti mici cu
aproximativ 1 zi naintea vrfului preovulator de LH
D. Ovulaia se produce la 14 zile dup vrful de LH
E. Formarea corpului galben are loc dup ovulaie

19. Selectai afirmaia FALS referitoare la corpul galben:


A. Corpul galben secret estrogeni i progesteron
B. Secreia corpului galben este stimulat de LH i prolactin
C. Dac ovulul este fecundat corpul galben involueaz dup 10 zile
D. Secreia corpului galben scade brusc n ziua 26 (dac fecundaia nu a avut loc)
E. Corpul galben se formeaz n interiorul ovarului

20. n cursul ovogenezei primul globul polar se formeaz:


A. Dup prima diviziune meiotic
B. Dup fecundaie
C. Dup a doua diviziune meiotic
D. Dup diviziunea mitotic
E. O dat cu ovulul

21. Primul stadiu de celul haploid n procesul de ovogenez este


reprezentat de ctre:
A. Ovocit secundar
B. Ovul
C. Ovocit primar
D. Ovogonie

258

E. Zigot

22. Durata medie a ciclului genital este de:


A. 14 zile
B. 28 zile
C. 21 zile
D. 24-48 ore
E. 40-50 ani

23. Urmtoarele structuri aparin ovarului, CU EXCEPIA:


A. Folicul primar
B. Ovocit primar
C. Folicul de Graaf
D. Corp galben
E. Al doilea globul polar

24. Urmtoarele structuri aparin foliculului de Graaf, CU EXCEPIA:


A. Ovocit
B. Corp galben
C. Corona radiat
D. Celule foliculare
E. Zona pellucida

25. Referitor la tubii seminiferi contori selectai afirmaia FALS:


A. Sunt localizai la nivelul testiculului
B. Se continu cu epididimul
C. Sunt continuai de tubii drepi
D. La nivelul lor se desfoar spermatogeneza
E. Fiecare lobul testicular conine 2-3 tubi seminiferi contori

26. Primul segment al cilor spermatice este reprezentat de ctre:


A. tubii drepi
B. Tubii seminiferi contori
C. Canalul deferent
D. canalul ejaculator
E. Epididimul

27. Referitor la prostat selectai afirmaia adevrat:


A. Are dimensiunea unui smbure de cirea
B. Secret un lichid lptos, albicios, fluid
C. Sngele venos este colectat de vena iliac intern
D. Este vascularizat de artera testicular, ramur din aorta abdominal
E. Este situat n jurul uretrei, deasupra vezicii urinare
259

28. Referitor la trompele uterine selectai afirmaia FALS:


A. Sunt dou conducte musculo-membranoase ntinse de la ovare pn la vagin
B. Comunic cu uterul prin ostiile uterine
C. Se deschid lateral n cavitatea abdominal
D. Au o lungime de 7-12 cm
E. Vascularizaia este asigurat de ramuri tubare ce provin din artera ovarian i
uterin

29. Selectai afirmaia adevrat referitoare la ovar:


A. Faa lateral este acoperit de pavilionul trompei uterine
B. Este acoperit la suprafa de un epiteliu simplu acoperit de un nveli conjunctiv
albugineea ovarului
C. Are forma unui ovoid cu diametru de 13-15 cm
D. Cntrete 6-8g
E. Zona medular conine foliculi ovarieni n diferite faze de evoluie

30. Referitor la anatomia vulvei selectai afirmaia FALS:


A. Are forma unei fante alungit n sens sagital
B. Este mrginit lateral de labiile mici i mari
C. Prezint organe erectile: corpul spongios i corpii cavernoi
D. median prezint clitorisul cu o lungime de 5-6 cm
E. Vascularizaia este asigurat de ramuri ale arterei ruinoase interne

COMPLEMENT GRUPAT
31. Referitor la vulv selectai afirmaiile adevrate:
1. Vestibulul vaginal este mrginit de cele dou labii mici
2. La nivelul vestibulului vaginal se deschide anterior vaginul i posterior uretra
3. Vulv prezint organe erectile: clitoris i bulbii vestibulari
4. Vascularizaia este asigurat de ramuri ale arterei ovariene

32. Referitor la structura uterului selectai afirmaiile adevrate:


1. Perimetrul se gsete la exterior
2. Endometrul cptuete cavitatea uterin
3. Miometrul este format dintr-o tunic muscular neted
4. Miometrul este considerat stratul funcional al uterului

33. Referitor la glanda mamar sunt FALSE urmtoarele afirmaii:


1. Glandele mamare au importan biologic i patologic la femeia adult
2. Glandele mamare sunt situate pe peretele toracic anterior n intervalul dintre
coastele I-VI

260

3. Asigur secreia de lapte


4. Oxitocina inhib expulzia laptelui din glanda mamar

34. Referitor la testicul selectai afirmaiile adevrate:


1. Este un organ pereche de aproximativ 100 g situat n bursa scrotal
2. Fiecare testicul are anexat epididimul
3. Testiculul este acoperit de o membran elastic numit albuginee
4. Parenchimul testicular este strbtut de septuri conjunctive care delimiteaz lobulii
testiculari

35. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la testicul:


1. Fiecare testicul conine 200-300 lobuli testiculari
2. Fiecare lobul testicular conine 2-3 tubi seminiferi contori
3. Fiecare testicul conine 10-15 canale eferente care ajung n canalul epididimar
4. Vascularizaia este asigurat din artera testicular, ramur din aort

36. Cile spermatice intratesticulare sunt reprezentate de:


1. Reeaua testicular
2. Tubi seminiferi contori
3. Tubi seminiferi drepi
4. Canale eferente

37. Aparin cilor spermatice extratesticulare urmtoarele:


1. Canale eferente
2. Canal ejaculator
3. Canal epididimar
4. Tubi seminiferi contori

38. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la anatomia penisului:


1. Corpul penisului are form uor turtit
2. Rdcina penisului este fixat prin corpul spongios de oasele bazinului
3. Organele erectile sunt reprezentate de corpul spongios i cei doi corpi cavernoi
4. Vascularizaia este asigurat de artera testicular

39. Referitor la pubertate selectai afirmaiile adevrate:


1. Reprezint perioada n care gonadele ating un stadiu de dezvoltare ce face posibil
reproducerea
2. Este consecina modificrilor survenite la nivelul secreiei hormonilor tiroidieni
3. Se caracterizeaz prin modificri somatice i comportamentale complexe
4. La sexul feminin ncepnd cu pubertatea are loc formarea a 300-400 foliculi
primordiali

261

40. Selectai celulele haploide formate n procesul de ovogenez:


1. Ovogonie
2. Ovocit secundar
3. Ovocit primar
4. Ovul

41. Referitor la ciclul ovarian selectai afirmaiile adevrate:


1. Faza preovulatorie dureaz din ziua 1 pn la fecundaie
2. Faza postovulatorie dureaz din ziua a 15-a pn la fecundaie
3. n ziua a 14-a se formeaz corpul galben care secret FSH
4. Ovulaia i formarea corpului galben sunt stimulate de LH

42. Referitor la LH selectai afirmaiile adevrate:


1. Adenohipofiza secret cantiti mari de LH pentru 1-2 zile, ncepnd cu 24-48 ore
nainte de ovulaie
2. Fr vrful preovulator de LH ovulaia nu are loc
3. Formarea corpului galben este stimulat de LH
4. La brbat LH-ul stimuleaz sinteza de testosteron

43. Referitor la ciclul ovarian selectai afirmaiile adevrate:


1. La ovulaie estrogenul are efect de feedback pozitiv
2. Progesteronul determin modificri histologice i secretorii la nivelul mucoasei
uterine
3. Secreia corpului galben scade brusc n ziua a 26-a dac fecundaia nu a avut loc
4. Dac fecundaia nu a avut loc ovulul se elimin n ziua a 26-a a ciclului

44. Referitor la fertilitatea feminin selectai afirmaiile adevrate:


1. Pentru ca fecundaia s aib loc contactul sexual trebuie s se produc n ziua 19
dup ovulaie
2. Ovulul rmne viabil i capabil de a fi fecundat nu mai mult de 24 ore dup ce a
fost expulzat din ovar
3. Dup fecundaie la nivelul mucoasei uterine se produc modificri vasculare urmate
de necroz i hemoragie
4. Dac ovulul a fost fecundat activitatea corpului galben se prelungete cu nc 3 luni

45. Selectai stucaturile care intra n alctuirea unui spermatozoid:


1. Acrozom
2. Piesa intermediar
3. Pies terminal
4. Globul polar

262

46. Referitor la funcia spermatogenetica selectai afirmaiile adevrate:


1. Spermatogeneza reprezint funcia exocrin a testiculului
2. Spermatogeneza se desfoar n epididim
3. Spermatozoizii i dezvolt capacitatea de micare n ductul deferent
4. Spermatogeneza este stimulat de LH

47. Sperma ejaculat n timpul actului sexual este alctuit din:


1. Lichide provenite din veziculele seminale
2. Lichide provenite din canalul deferent
3. Lichide provenite din prostat
4. Spermatozoizi

48. Referitor la testosteron selectai afirmaiile adevrate:


1. Stimuleaz creterea organelor genitale masculine
2. Este un hormon cu structur sterolic
3. Este un puternic anabolizant proteic
4. Reglarea secreiei sale se face prin mecanism de feedback negativ sub influena
FSH hipofizar

49. Selectai afirmaiile FALSE referitoare la efectele testosteronului:


1. Menine tonusul epiteliului spermatogenetic
3. Hipersecreia sa duce la infantilism genital
2. Stimuleaz creterea organelor genitale la brbat
4. Hiposecreia sa duce la pubertate precoce

50. Referitor la spermii alegei afirmaiile adevrate:


1. Se nmagazineaz n epididim
2. i dezvolt capacitatea de micare n ductul deferent
3. Sunt eliminate prin ejaculare
4. Producerea lor este stimulat de FSH hipofizar

51. Selectai celulele diploide din urmtoarea niruire:


1. Spermie
2. Spermatid
3. Spermatocit secundar
4. Spermatocit primar

52. Referitor la reglarea secreiei ovariene selectai afirmaiile adevrate:


1. Se face prin mecanism de feedback negativ hipotalamo-hipofizo-ovarian
2. La ovulaie estrogenul inhib secreia pituitar a gonadotropinelor
3. Hormonii hipofizari implicai n reglare sunt FSH i LH
4. Corpul galben secret LH

263

53. Selectai afirmaiile adevrate cu privire la aciunea estrogenilor


1. Favorizeaz activitatea osteoclastica
2. Stimuleaz dezvoltarea glandelor mamare
3. Favorizeaz pstrarea sarcinii n uter
4. Favorizeaz dezvoltarea comportamentului feminin

54. Glandele anexe ale aparatului genital masculin sunt reprezentate de:
1. Vezicule seminale
2. Glande bulbouretrale
3. Prostat
4. Bulbi vestibulari

55. Referitor la structura testiculului selectai afirmaiile adevrate:


1. Parenchimul testicular este strbtut de septuri conjunctive ce delimiteaz lobii
testiculari
2. Fiecare testicul conine 250-300 lobi testiculari
3. Tubii seminiferi contori sunt continuai de canalele eferente
4. Canalul epididimar se continu cu canalul deferent

56. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la corpul alb:


1. Conine n interior ovocitul
2. Dup ovulaie este transformat n corp galben
3. Secret estrogen i progesteron
4. Conine esut cicatricial

57. Referitor la structura ovarului selectai afirmaiile adevrate:


1. Parenchimul glandular conine dou zone: medulara i corticala
2. Zona medular conine fibre nervoase vegetative, vase sanguine i limfatice
3. Zona cortical conine foliculi ovarieni n diferite stadii evolutive
4. Are forma unui ovoid turtit cu diametrul 3-5 cm

58. Vascularizaia ovarului este asigurat de:


1. Ramuri tubare din artera ovarian i uterin
2. O ramur ovarian din artera uterin
3. Ramuri ale arterei ruinoase interne
4. Artera ovarian

59. Selectai afirmaiile adevrate referitoare la uter:


1. Este situat anterior de vezica urinar
2. Este interpus ntr trompele uterine i vagin
3. Are form de par cu extremitatea mare orientat inferior

264

4.pe colul uterin se inser vaginul prin extremitatea sa superioar

60. Referitor la foliculii ovarieni selectai afirmaiile adevrate:


1. La natere ovarele conin foliculi primordiali
2. Foliculii ovarieni se gsesc n corticala ovarului
3. ntre pubertate i menopauz doar 300-400 foliculi devin maturi
4. Procesul de cretere i maturaie folicular ncepe dup ovulaie

265

RSPUNSURI:
Complement simplu

Complement grupat

1. E (p. 117,118)
2. E (p. 118)
3. D (p. 119)
4. C (p. 120)
5. D (p. 120)
6. B (p. 120)
7. B (p. 121)
8. A (p. 121)
9. C (p. 121)
10. C (p. 121)
11. E (p. 120)
12. D (p. 117,119)
13. C (p. 117)
14. C (p. 121)
15. B (p. 120)
16. A (p. 120)
17. D (p. 120)
18. D (p. 120)
19. C (p. 120)
20. A (p. 119)
21. A (p. 119)
22. B (p. 119)
23. E (p. 119)
24. B (p. 119)
25. B (p. 118)
26. A (p. 118)
27. C (p. 118)
28. A (p. 116)
29. D (p. 116)
30. C (p. 116)

31. B (p. 116)


32. A (p. 116)
33. C (p. 117)
34. C (p. 117, 118)
35. E (p. 117)
36. B (p. 118)
37. A (p. 118)
38. B (p. 118)
39. B (p. 118)
40. C (p. 119)
41. D (p. 120)
42. E (p. 120,121)
43. A (p. 120)
44. C (p. 120)
45. A (p. 120)
46. B (p. 121)
47. E (p. 121)
48. A (p. 121)
49. C (p. 121)
50. E (p. 121)
51. D (p. 121)
52. B (p. 121)
53. C (p. 120)
54. A (p. 118)
55. D (p. 118)
56. D (p. 118)
57. E (p. 116)
58. C (p. 116)
59. C (p. 117)
60. A (p. 119)

266

SISTEMUL REPRODUCTOR
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Octavian Munteanu

COMPLEMENT SIMPLU
1. Vezicula seminal are o lungime de:
A.
B.
C.
D.
E.

2m
4-5 m
4-5 cm
4-5 mm
2 cm

2. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la endometru este


adevrat:
A.
B.
C.
D.
E.

Este o tunic seroas


Este considerat stratul funcional al uterului
Se elimin odat cu ovulaia
Nu se reface la ciclul urmator
Este format din musculatura neted

3. Care dintre urmtoarele nu este o metod temporar de contracepie:


A. Diafragma
B. Injectiile cu estrogeni
C. Steriletul
D. Spermicidele
E. Prezervativul

4. Ovulul rmane viabil si capabil de a fi fecundat, dup ce a fost


expulzat din ovar:
A.
B.
C.
D.
E.

Nu mai mult de 2 ore


Nu mai mult de 10 ore
Nu mai mult de 12 ore
Nu mai mult de 24 ore
Nu mai mult de 72 ore

5. Numrul de canale eferente din fiecare testicul variaz ntre:


A. 2-3

267

B.
C.
D.
E.

20-30
10-15
100-150
250-300

6. Despre natere este adevarat urmtoarea afirmaie:


A. Are loc dup aproximativ 230 de zile de gestaie
B. Are loc dup aproximativ 280 de luni de gestaie
C. Are loc dup aproximativ 280 de zile de gestaie
D. Are loc dup aproximativ 280 de ore de gestaie
E. Are loc dup aproximativ 300 de zile de gestaie

7. Vascularizaia trompelor uterine este asigurat de ramuri tubare ce


provin din artera:
A.
B.
C.
D.
E.

Ovarian
Uterin
Testicular
Din toate aceste trei artere
Din primele dou artere

8. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la testicul este fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Este glanda genital masculin


Este situat n bursa scrotal
Are form conic
Este organ pereche
Are o mas de aproximativ 25g

9. Corpul galben nefecundat involueaz si se transform in corp alb


dup:
A.
B.
C.
D.
E.

1-2 zile
10 zile
14 zile
20 zile
28 zile

10. Care dintre urmtoarele afirmaii legate de natere este fals:


A. Naterea consta in expulzia produsului de concepie ajuns la termen
B. Este consecina contraciilor uterine
C. Este consecina contraciei diafragmei
D. Este consecina contraciei musculaturii peretelui abdominal
E. Este consecina contraciei musculaturii peretelui toracic

268

11. Care dintre urmtoarele categorii de foliculi ovarieni este cel mai
voluminos:
A.
B.
C.
D.
E.

Primari
Secundari
Evolutivi
Cavitari
Maturi

12. Care dintre urmtoarele celule este haploid:


A.
B.
C.
D.
E.

Ovogonia
Spermatogonia
Spermatocitul primar
Ovocitul secundar
Zigotul

13. Cai spermatozoizi se afl in medie in fiecare mililitru de sperm:


A.
B.
C.
D.
E.

12.000
120.000
1.200.000
20.000.000
120.000.000

14. Care este numrul de lobuli din fiecare testicul:


A.
B.
C.
D.
E.

2-3
10-15
25-30
250-300
300-400

15.Despre glanda mamar este adevrat una din urmtoarele


afirmaii:
A.
B.
C.
D.
E.

Este o gland nepereche


Este gland anex a aparatului genital feminin
Este situat pe peretele toracic posterior
Este situat pe peretele toracic lateral
Este situat n intervalul dintre coastele III-X

16. Care dintre urmtoarele afirmaii este fals:


A. Sanii ncep s se dezvolte nainte de pubertate
B. Estrogenii ciclurilor sexuale lunare stimuleaz cresterea stromei
C. Laptele este secretat n alveolele sanilor
D. Laptele nu curge continuu prin mameloane

269

E. Estrogenii ciclurilor sexuale lunare stimuleaz depunerea de grsime, care d


volum sanilor

17. Care dintre urmtoarele elemente nu face parte din structura


spermatozoidului:
A.
B.
C.
D.
E.

Globulul polar
Acrozomul
Piesa intermediar
Piesa terminal
Flagelul

18. Spermatogeneza este stimulat de:


A.
B.
C.
D.
E.

FSH
LH
MSH
Progesteron
Estrogen

19. Ovulaia si formarea corpului galben sunt stimulate de:


A.
B.
C.
D.
E.

STH
FSH
MSH
LH
TSH

20.Durata medie a unui ciclu genital la femeie este de:


A.
B.
C.
D.
E.

14 zile
15 zile
28 zile
30 zile
31 zile

21. Sunt metode temporare de contracepie urmtoarele, cu o excepie:


A. Steriletul
B. Vasectomia
C. Diafragma
D. Implanturile subdermice hormonale
E. Contraceptivele orale (estro-progestative)

22. Canalul deferent continua canalul:


A. Eferent
B. Epididimar

270

C. Veziculei seminale
D. Ejaculator
E. Ureteral

23.Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la penis este fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Este organ genital si urinar


Este situat superior de scrot
Este situat posterior de simfiza pubian
Prezint o rdcin, care este fixat de oasele bazinului
Prezint o poriune liber care se termin cu o parte mai voluminoas

24. Canalul ejaculator se formeaz prin unirea:


A.
B.
C.
D.
E.

Canalului epididimar cu canalul veziculei seminale


Canalului deferent cu canalul veziculei seminale
Canalului eferent cu canalul veziculei seminale
Canalului deferent cu uretra
Canalului deferent cu canalul eferent

25. Ovarul nu cuprinde n structura sa:


A. O zona corticala
B. Foliculi de Graaf
C. Un canal epididimar
D. Fibre nervoase vegetative
E. Vase limfatice

26. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la albuginea


testiculara este fals:
A. Este o membran conjunctiv
B. Este o membran inextensibil
C. Este o membran rezistent
D. Tapeteaz testiculul la interior
E. Are culoare alb-sidefie

27. Spermiile i dezvolt capacitatea de micare n:


A. Tubii seminiferi contori
B. Tubii seminiferi drepi
C. Reeaua testicular
D. Canalul epididimar
E. Canalul deferent

271

28. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la vagin este fals:


A.
B.
C.
D.
E.

Este un conduct musculo-conjunctiv


Are o lungime de 15-20 cm
Este organ impar
Extremitatea superioar se inser pe colul uterin
Extremitatea inferioar poart numele de orificiu vaginal

29. Lungimea clitorisului este de:


A. 2 mm
B. 2-3 cm
C. 5-6dm
D. 5-6 cm
E. 7-9 cm

30. Sexul copilului este determinat de tipul de:


A. Contraceptie
B. Ovul
C. Primul globul polar
D. Al doilea globul polar degenerate
E. Spermatozoid

COMPLEMENT GRUPAT
31. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la testosteron sunt
adevrate:
1.
2.
3.
4.

Menine tonusul epiteliului spermatogenic


Este catabolizant proteic
Stimuleaz cresterea organelor genitale masculine
Stimuleaz apariia caracterelor sexuale primare la brbat

32. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la vascularizaia ovarului


este fals:
1. Este asigurat de artera ovarian, ramur a aortei abdominale
2. Este asigurat de artera uterina
3. Drenajul venos este asigurat de vena ovarian dreapt, care se vars n vena cav
inferioar
4. Drenajul venos este asigurat de vena ovarian stang, care se vars n vena cav
inferioar

33. Cei 23 de cromozomi ai spermiei si ovulului sunt:


1. 22 autozomi
2. 22 heterozomi

272

3. unul heterozom
4. unul autozom

34. Despre organele erectile ale penisului este fals afirmaia:


1.
2.
3.
4.

Organele erectile se golesc de sange, determinand erecia


Organele erectile sunt reprezentate doi corpi spongioi si doi corpi cavernoi
Organele erectile sunt reprezentate de doi corpi spongioi si un corp cavernos
Organele erectile sunt reprezentate de un corp spongios si doi corpi cavernoi

35. Care sunt afirmaiile adevrate referitoare la glandele bulbo-uretrale:


1.
2.
3.
4.

Sunt situate deasupra prostatei


Sunt situate lateral de ductele deferente
Se deschid in canalul deferent
Se deschid in uretr

36. n perioada preovulatorie, celulele tecii interne a foliculului ovarian


secret:
1.
2.
3.
4.

FSH
Estrogeni
LH
Progesteron

37. Spermatozoizii se inmagazineaz n:


1.
2.
3.
4.

Glandele bulbo-uretrale
Prostat
Veziculele seminale
Epididim

38. n ziua a 14-a a ciclului ovarian se produc urmtoarele fenomene:


1.
2.
3.
4.

Ruperea folicului ovarian


Expulzia ovocitului de ordinul II in cavitatea abdominal
Ovulaia
Menstruaia

39.Care dintre urmtoarele nu sunt contraceptive de barier:


1.
2.
3.
4.

Spermicidele
Steriletul
Diafragma
Vasectomia

40. Testiculul nu secret:


1. Progesteron

273

2. Estrogeni
3. Prolactina
4. Testosteron

41.Artera testicular este ramur direct din:


1.
2.
3.
4.

Vena cav inferioar


Artera iliac extern
Artera iliac intern
Aorta abdominal

42. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la vezicula seminal sunt


false:
1.
2.
3.
4.

Are rol secretor


Are dimensiunile unui sambure de cirea
Are form ovoidal
Are o lungime de 2 cm i o laime de 4-5 cm

43. Ovulaia nu poate avea loc fr creterea concentraiei cu 24-48 ore


inainte (vrf preovulator) a:
1.
2.
3.
4.

Testosteronului
Estrogenilor
Progesteronului
LH-ului

44.n urma primei diviziuni meiotice se formeaz:


1.
2.
3.
4.

Ovocitul primar
Ovocitul secundar
Al doilea globul polar
Primul globul polar

45.Spermatogeneza se desfoar la nivelul:


1.
2.
3.
4.

Celulelor Leydig
Tubilor seminiferi drepi
Reelei testiculare
Tubilor seminiferi contori

46.Despre labiile mari sunt adevarate urmtoarele afirmaii:


1.
2.
3.
4.

Sunt acoperite de tegument


Sunt prevzute cu pr si glande sebacee mari
n partea anterioar a acestora exist un relief median
Medial de acestea se gasesc labiile mici

274

47.Efectele hormonilor estrogeni sunt:


1.
2.
3.
4.

De a stimula dezvoltarea organelor genitale feminine


De a stimula dezvoltarea mucoasei uterine
Favorizeaza activitatea osteoblastica
Favorizeaza unirea diafizelor cu epifizele oaselor late

48.Care dintre urmtoarele celule este diploid:


1.
2.
3.
4.

Ovocitul primar
Ovocitul secundar
Spermatogonia
Spermatida

49.Creterea si maturarea folicului ovarian sunt stimulate de:


1.
2.
3.
4.

MSH
LH
STH
FSH

50.Cile spermatice intratesticulare sunt reprezentate de:


1.
2.
3.
4.

Tubii seminiferi drepi


Tubii seminiferi contori
Reeaua testicular
Canalele eferente

51.Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la configuraia externa a


ovarului este fals:
1.
2.
3.
4.

Are forma unui ovoid turtit


Prezint dou fee
Prezint dou margini
Prezint dou extremiti

52.Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la prostat suntfalse:


1.
2.
3.
4.

Este organ glandular endocrin


Este organ pereche
Este situat superior de vezica urinar
Drenajul venos se realizeaz ctre vena iliac intern

53.Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la trompele uterine sunt


adevrate:
1. Sunt conducte musculo-membranoase
2. Au o lungime de 7-12 cm
3. Comunic cu uterul prin ostiile uterine

275

4. Vascularizaia este asigurat de ramuri tubare cu origine in artera ovarian si uterin

54.n timpul sarcinii, secreia de estrogeni si progesteron este asigurat i


de:
1.
2.
3.
4.

Medulosuprarenal
Corticosuprarenal
Hipofiz
Placent

55.Fecundaia propriu-zis are loc n:


1.
2.
3.
4.

Ovar
Uter
Vagin
Trompa uterin

56.Care dintre urmtoarele, sunt glande pereche:


1.
2.
3.
4.

Ovarul
Vezicula seminal
Glanda bulbo-uretral
Prostata

57.Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la uter sunt false:


1.
2.
3.
4.

Are form de cireas


Este organ impar
Extremitatea voluminoasa a acestuia este orientat inferior
Este interpus intre trompele uterine si vagin

58.Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la pubertate sunt


adevrate:
1. In aceast perioad nu este posibil funcia de reproducere
2. In aceast perioad devine evident activitatea gonadelor
3. Dup cateva luni sau ani ciclurile genitale se intrerup complet, datorit epuizrii
ovarelor
4. Instalarea pubertii este consecina modificrilor survenite la nivelul secreiei
hormonilor gonadotropi

59.Ciclul ovarian este insoit de modificri la nivelul:


1.
2.
3.
4.

Vaginului
Uterului
Ovarului
Glandelor mamare

276

60.Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la vulv sunt false:


1.
2.
3.
4.

Are forma unei fante, alungite in sens sagital


Are forma unei fante, alungite in sens transversal
Este marginit lateral de dou repliuri cutanate
Este vascularizat de artera ovarian si artera uterin

277

RSPUNSURI:
Complement simplu

Complement grupat

1. C (pg 118)
2. B (pg 117)
3. B (pg 122)
4. D(pg 120)
5. C (pg 118)
6. C (pg 123)
7. E (pg 116)
8. C (pg 117)
9. B (pg 120)
10. E (pg 123)
11. E (pg 116)
12. D (pg 119,121)
13. E (pg 121)
14. D (pg 118)
15. B (pg 117)
16. A (pg 123)
17. A (pg 121)
18. A (pg 121)
19. D (pg 120)
20. C (pg 119)
21. B (pg 122)
22. B (pg 118)
23. C (pg 118)
24. B (pg 118)
25. C (pg 116)
26. D (pg 118)
27. E (pg 121)
28. B (pg 117)
29. D (pg 117)
30. E (pg 123)

31. B (pg 121)


32. D (pg 116)
33. B (pg 123)
34. D (pg 118)
35. D (pg 118)
36. C (pg 120)
37. D (pg 121)
38. A (pg 120)
39. C (pg 122)
40. B (pg 121)
41. D (pg 118)
42. C (pg 118)
43. D (pg 120)
44. C (pg 119)
45. D (pg 117)
46. E (pg 117)
47. A (pg 120)
48. B (pg 119,121)
49. D (pg 120)
50. B (pg 118)
51. E(pg 116)
52. A (pg 118)
53. E (pg 117)
54. C (pg 120)
55. D (pg 122)
56. A (pg 116, 118)
57. B(pg 116)
58. C (pg 119, 120)
59. E (pg 120)
60. C (pg 117)

278

SISTEMUL REPRODUCTOR
ntrebri realizate de Dr. Radu Gabriel

COMPLEMENT SIMPLU
1. Greutatea ovarului este:
A. 3-5 g
B. 4-6 g
C. 6-8 g
D. 8-9 g
E. 9-10 g

2. Nu este adevrat despre ovar:


A. prezint dou fee
B. prezint dou margini
C. prezint dou extremiti
D. prezint dou muchii
E. are diametrul de 3-5 cm

3. Dup eliminarea ovocitului, folicul ovarian matur se transforma n:


A. corp galben
B. folicul secundar
C. corp alb
D. folicul primordial
E. folicul de Graaf

4. Artera ovarianeste ramur a:


A. arterei femurale
B. arterei iliace interne
C. arterei iliace externe
D. arterei aorta abdominal
E. arterei mezenterice inferioare

5. Vena ovarian dreapt se vars n:


A. vena cav inferioar
B. vena cav superioar
C. vena port
D. vena renal stng
E. vena renala dreapt

279

6. Vena ovarian stng se vars n:


A. vena cav inferioar
B. vena cav superioara
C. vena port
D. vena renal stng
E. vena renal dreapt

7. Vascularizaia trompelor uterine este asigurat de:


A. ramuri tubare din arterele ovarian i uterin
B. ramuri uterine din arterele ovarian i uterin
C. ramuri ovariene din artera uterin
D. artera ovarian
E. artera uterin

8. Uterul este situat n cavitatea pelvian, ntre:


A. Vezica biliar i rect
B. Vezica biliar i ovar
C. Vezica urinar i rect
D. ovare
E. vagin i vezica urinar

9. Uterul este un organ:


A. pereche
B. cu form de mr
C. musculos
D. par
E. fibros

10. Ovarul este acoperit la suprafa de un epiteliu simplu, sub care se


gsete:
A. o cavitate
B. un nveli conjunctiv - albugineea
C. zona medular
D. zona cortical
E. ovocitul

11. Uterului nu i se descrie:


A. corpul uterin
B. colul uterin
C. istmul
D. vaginul
E. cervixul

12. Vascularizaia uterului este asigurat de:


A. artera iliaca extern

280

B. artera uterin
C. artera vaginal
D. artera tubar
E. artera mezenteric inferioar

13. Despre vagin este adevarat urmtoarea afirmaie:


A. este un conduct musculomebranos
B. este un organ pereche
C. comunic cu ovarele
D. are lungime de 5 cm
E. se deschide n vestibulul vaginal

14. Despre vulv este fals urmatoarea afirmaie:


A. este un organ genital extern
B. are forma unei fante alungite
C. este marginit de dou repliuri cutanate
D. la nivelul ei se deschid trompele uterine
E. este marginit lateral de ctre labiile mari i labiile mici

15. Despre glanda mamar se poate afirma c:


A. nu reprezint o anexa a aparatului genital feminin
B. nu este o gland pereche
C. este situat pe peretele toracic posterior n intervalul dintre coastele III - VII
D. este situat pe peretele toracic anterior n intervalul dintre coastele III - VII
E. este situat pe peretele toracic anterior n intervalul dintre coastele II - VIII

16. Urmtoarele structuri aparin aparatului genital masculin:


A. testicul i anus
B. scrot i cervix
C. prostat i rect
D. ureter i prostat
E.glande bulbouretrale i conducte spermatice

17. Despre testicul este fals urmtoarea afirmaie:


A. are funcie dubl
B. are form ovoid
C. are mas de aproximativ 25 g
D. secret hormoni estrogeni
E. este organ pereche

18. Testiculul este compus din urmtoarele structuri cu excepia:


A. canal eferent
B. canal epididimar
C. canal galactofor
D. tub seminifer contort
E. canal deferent

281

19. Este adevrat despre prostata:


A. este o gland endocrin
B. este o gland pereche
C. vascularizaia este asigurat de artera prostatic
D. se afl deasupra vezicii urinare
E. sangele venos este colectat de vena iliaca extern

20. Nu este adevrat despre vezicula seminala:


A. are o lungime de 4-5 cm
B. are rol secretor
C. are form rotund
D. este un organ pereche
E. este situat deasupra prostatei

21. Sunt glande anexe:


A. Vezicula seminal
B. Ureterul
C. Vezica urinar
D. Scrotul
E. Testiculul

22. Despre penis sunt adevrate urmtoarele, cu excepia:


A. Organele erectile sunt reprezentate de doi corpi cavernoi i unul spongios
B. Vascularizaia este asigurat din artera ruinoas extern
C. Rdcina este fixat de oasele bazinului
D. Prezint o rdcin i o poriune liber numit corpul penisului
E. Glandul prezint n vrful su orificiul extern al uretrei

23. Despre gonade este adevrat, cu excepia:


A. Sunt glande mixte
B. Prezint secreie exocrin asigurnd formarea gameilor
C. Prezint secreie exocrin prin secreia hormonilor sexuali
D. Prezint secreie endocrin prin secreia hormonilor sexuali
E. Activitatea lor devine evident la pubertate

24. Despre ovar este adevrat, cu excepia:


A. Este glanda mixt
B. Are activitate dubl
C. Fiecare ovar conine la natere cteva sute de mii de foliculi primordiali
D. Doar 3000-4000 dintre foliculi vor ajunge la maturaie
E. Prezint secreie endocrin prin secreia hormonilor sexuali

25. Despre foliculi este adevrat, cu excepia:


A. Dup ovulaie se transform n corp galben
B. Creterea i maturarea lor este stimulat de FSH

282

C. Ovulaia si formarea corpului galben sunt stimulate de LH


D. Creterea i maturarea foliculilor este stimulata de LH
E. n ziua a 14-a foliculul se rupe i ovulul este expulzat

26. Cantitatea obinuit de sperm ejaculat la fiecare act sexual este n


medie de aproximativ:
A. 2 ml
B. 2.5 ml
C. 3ml
D. 3.5 ml
E. 4ml

27. Se consider c persoana poate fi infertil dac numrul de


spermatozoizi dintr-un mililitru de sperm scade sub:
A. 60 milioane
B. 50 milioane
C. 40 milioane
D. 30 milioane
E. 20 milioane

28. Nu face parte din aciunile estrogenilor:


A. Stimularea organelor genitale feminine
B. Apariia i dezvoltarea caracterelor sexuale secundare la femeie
C. Favorizeaz activitatea osteblastic
D Favorizeaz unirea diafizelor cu epifizele oaselor lungi, creterea ncetnd mai trziu dect
la brbat
E. Favorizeaz comportamentul sexual feminin

29. Despre testosteron esteadevrat, cu excepia:


A. Testosteronul este reprezentantul principal al hormonilor androgeni
B. Este secretat de celulele interstiiale Leydig
C. Este un hormon lipidic
D. Are structur sterolic
E. Este puternic catabolizant proteic

30. Despre corpul galben este adevrat, cu excepia:


A. n prima parte a ciclului, rolul de secreie intern l ndeplinete corpul galben
B. Secret hormoni estrogeni i progesteron
C. Secreia corpului galben este stimulat de LH i prolactina
D. Corpul galben nefecundat involueaz dup 10 zile i se transform n corp alb
E. Dac ovulul a fost fecundat, activitatea corpului galben se prelungete cu nca 3 luni

283

COMPLEMENT GRUPAT
31. Despre secreia intern a ovarului este adevrat:
1. Pereii foliculilor ovarieni prezint dou teci celulare
2. n perioada preovulatorie, celulele tecilor interne secret estrogeni
3. n perioada preovulatorie, celulele tecilor interne secret progesteron
4. Secreia progesteronului este inhibat de FSH

32. Despre spermatozoizi nu este adevrat:


1. Se nmagazineaz n epididim
2. Capacitatea de micare este dezvoltat n ductul deferent
3. Spermatozoizi i menin fertilitatea aproximativ o luna
4. Se nmagazineaz n ductul deferent

33. Urmtoarele afirmaii despre testosteron sunt adevrate:


1. Este un hormon lipidic
2. Are structur sterolic
3. Aciunea sa const n stimularea creterii organelor genitale masculine
4. Este un puternic anabolizant proteic

34. Efectele progesteronului sunt:


1. Determin modificri histologice la nivelul mucoasei uterine
2. Pregtete mucoasa uterin n vederea nidrii
3. Determin modificri secretorii la nivelul mucoasei uterine
4. Stimuleaz dezvoltarea glandelor mamare

35. Despre evaluarea genetic prenatal se poate afirma:


1. Identific persoane care prezint risc crescut de a prezenta anomalii genetice
2. Cuprinde analiza riguroas a rudelor de gradul II
3. Sfatul genetic cuprinde o analiz riguroas a ultimelor trei generaii
4. Cuprinde analiza riguroas a rudelor de gradul III

36. Glandele anexe ale aparatului genital masculin sunt:


1. Vezicula seminal
2. Prostata
3. Glandele bulbouretrale
4. Penisul

37. Urmtoarele afirmaii despre ovar sunt adevrate:


1. Este situat n cavitatea pelvian
2. Are diametrul de 5-6 cm
3. Secret estrogen
4. Are doar funcie endocrin

284

38. Ce secret n perioada preovulatorie celulele tecii interne a foliculului


ovarian:
1. LH
2. Progesteron
3. FSH
4. Estrogen

39. Creterea i maturarea folicului ovarian sunt stimulate de:


1. LH
2. TSH
3. ACTH
4. FSH

40. Ce se deschide la nivelul vestibulului vaginal?


1. Posterior uretra
2. Anterior vaginul
3. Lateral ureterele
4. Posterior rectul

41. Care artere asigur vascularizaia trompelor uterine?


1. Ramuri tubare din artera ovarian
2. Ramuri tubare din arteral iliaca intern
3. Ramuri tubare din artera uterin
4. Ramuri tubare din artera iliac externa

42. Vascularizaia vulvei este asigurat de:


1. Ramuri din artera ovarian
2. Ramuri din artera iliaca intern
3. Ramuri din artera tubar
4. Ramuri din artera ruinoas intern

43. Mamela este format din:


1. Tegument
2. Diferite pri moi
3. Coastele III-VII
4. Glanda mamar

44. Funciile testiculului sunt:


1. Spermatogeneza
2. Exocrin
3. Endocrin
4. Produce ovule

45. Glandele bulbouretrale secretun lichid:


1. Clar

285

2. Vscos
3. Care se adaug lichidului spermatic
4. Asemntor cu cel secretat de veziculele seminale

46. Este adevrat despre vezicula seminal:


1. Este situat deasupra prostatei
2. Se afl lateral de canalele deferente
3. Are rol secretor
4. Are form ovoidal

47. Penisul este:


1. Organ genital
2. Organ urinar
3. Situat deasupra scrotului
4. Rdcina este fixata prin cei trei corpi cavernoi, de oasele bazinului

48. Conductele spermatice sunt:


1. Conducte de eliminare a spermiilor
2. Conducte de eliminare a lichidului spermatic
3. Extratesticulare
4. Intratesticulare

49. Despre scrot este adevrat:


1. Fiecare burs este situat sub penis
2. Fiecare burs este format din mai multe tunici concentrice
3. Se mai numete i bursa scrotal
4. Fiecare burs este situat lateral de penis

50. Urmtoarele afirmaii despre artera testicular sunt adevrate:


1. Vascularizeaz testiculul
2. Vascularizeaz epididimul
3. Este ramur din aorta abdominal
4. Vascularizeaz scrotul

51. Din ce este format penisul:


1. Aparat erectil
2. nveliuri
3. Un corp spongios
4. Scrot

52. Urmtoarele afirmaii despre gonade sunt adevrate:


1. Asigur formarea gameilor
2. Secret hormoni sexuali
3. Sunt glande mixte
4. Activitatea lor define evident dup pubertate

286

53. Despre parenchimul testicular este fals:


1. Este strbtut de septuri conjunctive
2. Septurile delimiteaz lobii testiculari
3. Lobuluii testiculari sunt n numr de 250-300 pentru fiecare testicul
4. Lobulii sunt formati din 2-3 tubi seminiferi drepti

54. Urmtoarele afirmaii despre sperm sunt adevrate:


1. Cantitatea obinuit de sperm ejaculat la fiecare act sexual este n medie de aproximativ
3.5 ml
2. n fiecare mililitru de sperm se afla n medie 220 milioane de spermatozoizi
3. Cnd numarul de spermatozoizi ntr-un mililitru de sperma scade sub 20 de milioane, exist
posibilitatea ca persoana s fie infertil
4. Cantitatea obinuit de sperm ejaculat la fiecare act sexual este n medie de aproximativ
35 ml

55. Urmtoarele afirmaii legate de actul sexual masculin sunt false:


1. Activitatea encefalului probabil nu este absolut necesar pentru desfaurarea actului sexual
2. Factorii psihici nu joaca de obicei un rol important n actul sexual masculin
3. Actul sexual masculin rezult din mecanisme reflexe intrinseci
4. Factorii psihici nu pot initia actul sexual masculin

56. Urmtoarele afirmaii despre lactaie sunt adevrate:


1. Snii ncep s se dezvolte nainte de pubertare
2. Estrogenii ciclurilor sexuale lunare stimuleaz creterea stromei i a sistemului de ducte
3. Laptele nu trebuie ejectat n ducte pentru a face posibil alptarea
4. Laptele este secretat n alveolele snilor

57. Despre natere este adevrat:


1. Naterea la termen este dupa 320 zile de gestaie
2. Contracia diafragmului nu particip la natere
3. Naterea nu este influenat de contraciile uterine
4. Naterea const in expulzia produsului de concepie ajuns la termen

58. Sunt metode contraceptive definitive urmtoarele:


1. Contraceptive orale
2. Ligatura trompelor uterine
3. Steriletul
4. Vasectomia

59. Legat de fecundarea ovulului este adevrat:


1. Este necesar un singur spermatozoid
2. Odat ce spermatozoidul a ptruns n ovul, capul su i marete lent volumul
3. Pronucleul masculin i cel feminin se vor alinia pentru a realctui un set complet de
cromozoni n ovulul fecundat
4. Un set complet de cromozoni ai ovulului fecundat are 24 de perechi cromozoni

287

60. Care dintre urmtoarele reprezint metode contraceptive:


1. Prezervative
2. Contraceptive orale
3. Diafragma
4. Injectiile cu estrogen

288

RSPUNSURI:
Complement simplu:

Complement grupat:

1. C pag.116
2. D pag.116
3. Apag.116
4. Dpag.116
5. Apag.116
6. Dpag.116
7. Apag.116
8. Cpag.116
9. C pag.116
10. B pag.116
11. D pag.116-117
12. B pag.117
13. E pag.117
14. D pag.117
15. D pag.117
16. E pag.117
17. D pag.117
18. C pag.118
19. C pag.118
20. C pag.118
21. A pag.118
22. Bpag.118
23.C pag.119
24. D pag.119
25. D pag.120
26. Dpag.121
27. E pag.121
28. D pag.120
29. E pag.121
30. A pag.120

31. A pag.120
32. C pag.121
33. E pag.121
34. A pag.120
35. A pag.120
36. A pag.118
37. B pag.116
38. C pag.120
39. D pag.120
40. E pag.117
41. B pag.116
42. D pag.117
43. D pag.117
44. B pag.117
45. A pag.118
46. E pag.118
47. A pag.118
48. E pag.118
49. A pag.118
50. A pag.118
51. A pag.118
52. A pag.118
53. C pag.118
54. B pag.121
55. C pag.121
56. C pag.123
57. D pag.123
58. C pag.122
59. B pag.123
60. A pag.122

289

TEST GENERAL
ntrebri realizate de Prof. Univ. Dr. Ioana Anca Bdru

COMPLEMENT SIMPLU
1. Gruprile de organe formeaz:
A.
B.
C.
D.
E.

Celule
esuturi
Aparate
Sisteme
Organe

2. Despre membrana celular se poate afirma :


A.
B.
C.
D.
E.

Proteinele membranare formeaz un bistrat


Miezul hidrofob asigur mecanismele de transport membranar
Proteinele sunt uniform distribuite n masa membranei
Glucidele membranare sunt ataate feei interne a membranei
Determin forma celulei

3. Exercitrol in metabozilarea glicogenului:


A.
B.
C.
D.
E.

Reticulul endoplasmatic neted


Ribozomii
Aparatul Golgi
Mitocondriile
Lizozomii

4. Conin enzime hidrolitice:


A.
B.
C.
D.
E.

Reticulul endoplasmatic neted


Ribozomii
Aparatul Golgi
Mitocondriile
Lizozomii

5. Conin enzime necesare sintezei de ATP:


A.
B.
C.
D.
E.

Reticululendoplasmaticneted
Ribozomii
Aparatul Golgi
Mitocondriile
Lizozomii
290

6.

Presiunea osmotic:
A.
B.
C.
D.
E.

Necesit hidroliza direct a ATP-ului


Determin potenialul membranar de repaus
Depinde de numrul particulelor dizolvate n soluie
Reprezint micarea permanent a ionilor
Se manifest n timpul potenialului de aciune

7. Pompa Na+/K+:
A. Produce potenialul de aciune
B. Reintroduce n celul Na+ difuzat
C. Expulzeaz K+ ptruns n celul
D. Reintroduce n celul K+ difuzat la exterior
E. Asigur faza de depolarizare

8. n timpul depolarizrii:
A. Se deschid canalele de K+voltaj-dependente
B Se deschidcanalele Na+voltaj-dependente
C. Se nchidcanalele de K+voltaj-dependente
D. Se nchid canalele de Na+voltaj-dependente
E. Intr n aciune pompa Na+/K+

9. Potenialul membranar de aciune:


A. Are o valoare medie de -65 mV pn la -85mV
B. Este o modificare continu a potenialului de membran
C. Se datoreaz aciunii pompei Na+/K+
D. Se declaneaz dac potenialul de membran atinge valoarea prag
E. Este constant, n absena unui stimul

10. Transportul activ al substanelor prin membrane celular:


A. Asigur deplasarea moleculelor i a ionilor conform gradientului de
concentraie
B. Se desfoar fr consum de energie
C. Poate fi primar i secundar
D. Se numete difuziune
E. Se numete difuziune facilitat

11.esutul de tip exocrin:


A.
B.
C.
D.
E.

Este un esut epitelial de acoperire


Este un esut epitelial glandular
Este de tip folicular
Intr n structura organelor de sim
Este de tip ciliat i neciliat

291

12. esutul de tip mixt:


A.
B.
C.
D.
E.

Este esut de tip epitelial glandular


Se gsete n ovar
Se gseten pancreas
Se gsete n testicul
Toate rspunsurile sunt corecte

13.esutul conjunctiv moale:


A.
B.
C.
D.
E.

De tip lax se gsete n ganglionii limfatici


De tip reticulat se gsete n splin
De tip adipos leag unele organe
De tip fibros se gsete n tunica medie a arterelor
De tip elastic se gsete n ligamente

14. esutul conjunctiv cartilaginos:


A.
B.
C.
D.
E.

Este un esut de tip dur


Este de tip hialin n pavilionul urechii
Este de tip elastic n cartilajele costale
Este de tip fibros n meniscurile articulare
Este de tip hialin n epiglot

15. Originea lemniscului medial se gsete n:


A.Aria senzitiv primar din lobul parietal
B. Coarnele posterioare medulare
C. Cordoanele posterioare medulare
D.Ganglionul spinal
E. Nucleii senzitivi bulbari

16. Senzaia dureroas de la nivelul piciorului stng:


A
B
C
D
E

Este recepionat de corpusculii Meissner


Deutoneuronul cii se afla n cornul posterior medular
Neuronul III se gsete n cortex
Axonul neuronului II nu se ncrucieaz
Axonul neuronul III se proiecteaz n cerebel

17.Centrii nervoi parasimpatici:


A.
B.
C.
D.

Se afl n mduva spinrii L2-L4


Sunt reprezentai de nuclei vegetativi din trunchiul cerebral
Au originea n lanurile paravertebrale
Sunt localizai n jumtatea posterioar a coarnelor laterale medulare

292

E.Dendrita lor ajunge la receptorii din organe

18. Originea fibrelor simpatice preganglionare se afl la nivelul


mduvei:
A.
B.
C.
D.
E.

C1-C7
T1-S4
T1-L2
S2-S4
C1-L2

19. Sunt efectori vegetativi:


A.
B.
C.
D.
E.

Ganglionii spinali
Vasele sanguine
Fibrele musculare scheletice
Ganglionii simpatici paravertebrali
Ganglionii intramurali

20. Substana cenuie a cerebelului:


A.
B.
C.
D.
E.

Se gsete la exterior
Este alctuit din fibre mielinizate
Lipsete din interiorul cerebelului
Se afl numai n arhicerebel
Este o excrescen a durei mater

21. n componena paleocortexului este inclus:


A. Hipotalamusul
B. Metatalamusul
C. Talamusul
D. Epitalamusul
E. Hipocampul

22.Conexiunea dintre emisferele cerebrale se realizeaz prin:


A.
B.
C.
D.
E.

Pedunculiicerebeloi superiori
Pedunculiicerebrali
Hipotalamus
Hipocamp
Comisurile creierului

23. Sngele venos al splinei:


A. Conine ganglioni limfatici
B. Este colectat direct n vena cav inferioar
C. Este transportat la ficat

293

D. Este colectat de trunchiul celiac


E. Conine limf

24. Celulele nodului sinusal:


A. Rspund la stimuli prin contracie
B. Imprim ritmul joncional
C. Asigur ritmul idio-ventricular
D. Determin bradicardie dac sunt nclzite
E Conduc impulsul electric

25. Protoneuronul cii gustative se afl n:


A. Papilele caliciforme
B. Papilele circumvalate
C. Papilele filiforme
D. Nucleul solitar
E. Ganglionii de pe traiectul nervilor VII,IX i X

26. Depolarizarea celulelor receptoare gustative se datoreaz:


A. Impulsurilor provenite de la talamus
B. Legrii unor substane chimice de receptorii papilelor filiforme
C. Deschiderii unor canale de Na+
D. nchiderii unor canale de Na+
E. Stimulrii ariei gustative

27. Mediile refringente oculare sunt urmtoarele, cu excepia:


A.
B.
C.
D.
E.

Corneei
Umorii apoase
Irisului
Cristalinului
Corp vitros

28. Protoneuronul cii vizuale se afl n:


A.
B.
C.
D.
E.

Sclerotic
Ganglionul senzorial al nervului vizual
Retin
Chiasma optic
Metatalamus

29. Canalul deferent:


A. Intr n structura canalului epididimar
B. Conine lichid spermatic
C. Se unete cu canalul ejaculator
D. Strbate prostata
294

E. Se deschide n ureter

30. Vena cav inferioar:


A. Se afl n stnga aortei
B. Se termin la diafragm
C. Se afl stnga coloanei vertebrale
D. Se vars n unghiul venos drept
E. Transport snge cu carbaminohemoglobin

COMPLEMENT GRUPAT
31.Gtul prezint urmtoarele elemente somatice:
1. Laringe
2. Articulaii
3. Glanda tiroid
4. Muchi

32.Cavitatea abdominal:
1.Conine pleura
2.Este limitat inferior de diafragma perineal
3.Se continu direct cu cavitatea toracic
4.E limitat superior de diafragm

33. Poriunea liber a membrelor superioare cuprinde:


1. Bra
2. Antebra
3. Mn
4. Centura scapular

34. Intr n structura vaselor de snge:


1.
2.
3.
4.

esut pavimentos simplu


esut pseudostratificat
esut conjunctiv elastic
esut conjunctiv reticular

35. Este adevrat c:


1. Potenialul de aciune din neuron are o amplitudine mai mare dect cel din celula
miocardic ventricular
2. Potenialul de aciune din neuron are amplitudine mai redus n neuron dect n fibra
muscular neted din stomac
3. Perioada refractar a neuronului este mai scurt dect a celulei miocardice
ventriculare

295

4. Durata potenialului de actiune neuronal o depete pe cea a fibrei musculare netede


din antrul gastric

36.Urmtoarele structuri conin esut fibros:


1.
2.
3.
4.

Tunica intern a vaselor de snge


Epiderma
Meniscurile articulare
Ligamentele

37.Lichidul cefalorahidian :
1
2
3
4

Se afl ntre duramater i arahnoid


Este coninut ntre arahnoid i piamater
Este situate ntre piamater i maduv, cu rol protector
Se gsete n canalul ependimar

38.Coarnele laterale medulare:


1
2
3
4

39.

Conin neuroni vegetativi simpatici postganglionari


Conin substana reticulat a mduvei spinrii
Inerveaz muchii scheletici
Sunt vizibile n regiunea cervical inferioar, toracal i lombar superioar

Rdcina posterioar a nervului spinal:


1.
2.
3.
4.

40.

Conine fibre sensitive i motorii


Include fibre somatic i vegetative
Nu conine dendrite
Include un ganglion spinal

Se ncrucieaz la nivel medular:


1.
2.
3.
4.

Fasciculul spinotalamic anterior


Fasciculul spinocerebelos ventral
Fasciculul spinotalamic lateral
Fasciculul gracillis

41. Scindarea chilomicronilor poate produce:


1. Colesterol
2. Fosfolipide
3.Trigliceride
4. Proteine

42. Zgomotele inimii:


1. Reprezint expansiunea sistolic a peretelui toracelui
2. Sunt provocate de nchiderea valvelor

296

3. Pot fi nregistrate cu ajutorul electrocardiogramei


4. Sunt manifestri acustice

43.Substana cenuie:
1.
2.
3.
4.

Intr n alctuirea fasciculelor ascendente


Intra n componena nervului spinal
Conine tracturi
Este organizat n coarne

44. Ramurile ventrale ale nervilor spinali:


1.
2.
3.
4.

Au originea n ganglionii spinali


Formeaz plexul sacral
Conin fibre visceromotorii pentru meninge
Genereaz nervii intercostali

45. Chemoreceptorii implicai n reglarea respiraiei se afl la nivelul:


1. Bulbului
2. Vaselor de snge
3. Punii
4. Cortexului cerebral

46. Se elibereaz acetilcolina la nivelul sinapsei dintre:


1.
2.
3.
4.

Neuronul preganglionar simpatic i neuronal postganglionar simpatic


Neuronul preganglionar parasimpatic i neuronal postganglionar parasimpatic
Neuronul preganglionar simpatic i medulosuprarenal
Neurouln postganglionar parasimpatic i efectorul vegetativ

47. Sistemul nervos simpatic produce asupra cordului i vaselor:


1.
2.
3.
4.

Creterea frecvenei cardiace


Creterea vitezei de conducere
Creterea forei de contracie
Vasoconstricie

48.Ramurile marelui nerv splahnic inerveaz:


1.
2.
3.
4.

Plmnii
Ficatul
Inima
Intestinul subire

49. Urmtoarele afirmaii caracterizeaz faza de ejecie:


1. Presiunea din ventriculul stng o depeste pe cea din aort
2. Presiunea din ventriculi o depeste pe cea din atrii

297

3. Valvele atrioventriculare sunt nchise


4. Valvele semilunare sunt nchise

50.Conin reea vascular urmtoarele structuri:


1. Hipoderm
2. Corneea
3. Dermul
4. Cristalinul

51.La nivelul capsule articulare se gsesc:


1. Corpusculi neurotendinoi Golgi
2. Corpusculi Vatter-Paccini
3. Fusuri neuromusculare
4. Terminaii nervoase libere

52.Nervul optic:
1. Are originea n celulele bipolare
2. Este alctuit din dendritele i axonii neuronilor ganglionari
3. Conine prelungiri ale celulelor amacrine
4. Prsete globul ocular prin pata oarb

53. Presiunea arterial crete cnd:


1. Crete vscozitatea sngelui
2. Crete frecvena cardiac
3. Crete lungimea vaselor
4. Crete calibrul vascular

54.Celulele cu bastona:
1. Predomin n centrul retinei
2. Sunt mai numeroase n pata galben
3. Sunt exclusive n foveea centralis
4. Sunt sensibile la cantiti mici de lumin

55. Urmtoarele structure conin esut muscular:


1.Corneea
2.Irisul
3.Cristalinul
4.Corpul ciliar

56. Surfactantul alveolar:


1. Alctuiete membrana respiratorie
2. Contribuie la reculul elastic pulmonar

298

3. Cptuete pereii alveolari


4. Are rol tensioactiv

57.Deutoneuronul cii vizuale:


1.Se gsete n retin
2.Axonii lui formeaz tracturile optice
3.Axonii lui formeaz nervii optici
4.Se proiecteaz n cortexu lvisual

58. Eritrocitele:
1. Sunt distruse n splin cnd mbtrnesc
2. Sunt celule nucleate
3. Conin oxihemoglobin
4. Transport CO2 dizolvat

59. Proteazele din sucul pancreatic sunt :


1.
2.
3.
4.

Pepsina
Tripsina
Labfermentul
Chimotripsina

60. Debitul cardiac :


1.
2.
3.
4.

Crete n timpul stimulrii vagale


Depinde de volumul btaie
Crete n somn
Crete n sarcin
.

299

RSPUNSURI

Complement simplu

Complement grupat

1. D pag.6 fig.4
2.
E pag.6
3.
A pag.7
4.
E pag 7
5.
D pag 7
6.
C pag 9
7.
D pag 9
8.
B pag 9
9.
D pag 9
10. C pag 9
11. B pag 11
12. E pag 11
13. B pag 11
14. D pag 11
15. E pag 20 fig 20, pag 21
16. B pag 21
17. B pag 33
18. C pag 36, fig 41
19. B, pag33
20. A pag 29
21. E pag 31
22. E pag 30
23. C pag 88,89
24. E pag 90, 91
25. E pag 43
26. C pag 43
27. C pag 44, 45
28. C pag 47
29. B pag 117,118
30.
E pag 87fig 88, 88, 101

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

300

C pag 4
D pag 4 fig. 1
A pag 4
B pag 11
B pag 10 fig.9
D pag 11
C pag19
D pag 19
C pag 23
B pag 20, 21
E pag 81
C pag 92
D pag 19
C pag 23
A pag 101
E pag 33, 34, 36fig. 41
E pag 35
C pag 36, fig 41
A pag 91,92
B pag 38 fig 42, 44, 45
C pag 41
D pag 45, 47
A pag 90,93
D pag 45
C pag 44, 45
E pag 98,100
A pag 47
B pag 84,89,100,101
C pag 78
C pag 90

TEST GENERAL
ntrebri realizate de Conf. Univ. Dr. Romic Cergan

COMPLEMENT SIMPLU
1. Alegei afirmaia corect legat de reglarea activitii secretorii a
unor glande :
A. reglarea secreiei de testosteron se face prin mecanism feedback negativ sub
influena FSH hipofizar
B. reglarea secreiei ovariene se face prin feedback negativ prin tractul
hipotalamo-hipofizar
C. secreia de prolactin este stimulat de efortul fizic, stress psihic si
hiperglicemie
D. stimularea activitii secretorii a glandei corticosuprarenale de ctre
corticotropin crete concentraia sangvin a glucocorticoizilor
E. reglarea secreiei de testosteron se face prin mecanism feedback pozitiv sub
influena LH hipofizar

2. Filochinona are rol n :


A. cretere
B. imunitate
C. procese oxidoreductoare
D. hemostaz
E. hematopoez

3. Inhibitori ai funciei sau activitii gonadotrope sunt urmtoarele


substane, cu excepia:
A. LTH
B. MSH
C. melatonina
D. timusul
E. vasotocina

4. Ochiul unui individ care privete aspecte de detaliu ale unei


imagini dintr-o carte prezint:
A. Contracia muschiului ciliar al irisului
B. mioza
C. punerea sub tensiune a ligamentului suspensor al cristalinului

301

D. midriaza
E. contracia muchiului ciliar

5. Efectul metabolic al insulinei este :


A.
B.
C.
D.
E.

crete sinteza enzimelor lipogenetice


scade glicoliza muscular
crete lipoliza la nivelul esutului adipos
scade lipogeneza hepatic
crete gluconeogeneza muscular

6. Alegei afirmaia corect despre fiziologia gonadei feminine :


A. procesul de cretere si maturare folicular este un proces continuu pna la
instalarea menopauzei
B. teaca intern a foliculului ovarian secret estrogeni si progesteron sub aciunea
LTH
C. progesteronul determin modificri histologice i secretorii necesare
procesului de nidare
D. progesteronul favorizeaz activitatea osteoblastic, determinnd unirea
epifizelor cu diafiza
E. n timpul sarcinii placenta si medulosuprarenala secret estrogeni i
progesteron

7. Alegei afirmaia greit despre circulaia arterial :


A. volumul de snge pompat ntr-un minut n mica circulaie este egal cu cel
pompat n marea circulatie
B. datorit elasticitii peretelui vascular unda de oc sistolic este amortizat
C. o parte a energiei sistolice este nmagazinat n pereii arteriali i retrocedat
n timpul diastolei
D. prin variaia calibrului vaselor periferice se transform ejecia sacadat din
inim n curgere continu
E. viteza de curgere este invers proporional cu suprafaa de seciune

8. n alctuirea unei artrodii nu se gsesc:


A.
B.
C.
D.
E.

membrana sinoviala
meniscuri
ligamente articulare
capsula articular
esut cartilaginos elastic ntre suprafeele articulare

9. Alegei afirmaia corect despre labirintul membranos:


A. pe lama spiral se prinde membrana bazilar si membrana Reissner
B. organul Corti al canalului cohlear este aezat pe membrana vestibular
C. din partea inferioar a utriculei pornete canalul cohlear
302

D. n utricul se deschid cele ase orificii ale canalelor semicirculare


E. conine doua caviti : utricula situat inferior i sacula situat superior

10. Rspunsurile imune specifice pot fi :


A.
B.
C.
D.
E.

dobndite natural pasiv n urma unei boli


dobndite natural activ prin transfer placentar de anticorpi
dobndite artificial pasiv prin vaccinare
dobndite artificial activ prin administrarea de antitoxine
mediate de limfocitele B si T

11. Activitatea nervoas are la baz :


A.
B.
C.
D.
E.

excitaia, care este un proces pasiv ce apare prin iniierea unei activiti
excitaia, care se stinge prin inhibiie cortical
asocierea dintre un stimul absolut i un stimul indiferent
inhibiia extern condiionat de diferenierea specific scoarei cerebrale
inhibiia ca un proces activ

12. Paleocortexul are cele mai puine conexiuni cu :


A.
B.
C.
D.
E.

neocortexul
epitalamusul
analizatorul olfactiv
talamusul
hipotalamusul

13. Nu este funcie a estrogenilor :


A. activarea osteoblastic
B. favorizarea pstrrii sarcinii
C. stimularea dezvoltrii mucoasei uterine n perioada postovulatorie n vederea
nidaiei
D. dispunerea esutului adipos subcutanat
E. intervine n comportamentul sexual

14. Piridoxina are rol n :


A.
B.
C.
D.
E.

integritatea epiteliilor de acoperire


metabolismul intermediar glucidic
respiraia tisular
biocataliza enzimatic
hematopoeza

15. Monitorizarea tensiunii produse n tendoane este realizat de :


A. corpusculii Vater-Pacini
B. corpusculii Meissner
C. corpusculii Ruffini
303

D. corpusculii Golgi
E. discurile Merkel

16. Elementele figurate ale sngelui au urmtoarele roluri, cu


excepia :
A.
B.
C.
D.
E.

rol n rspunsurile imune mediate de monocite si limfocite T


rol n hemostaz
rol n transportul oxigenului i dioxidului de carbon
rol n meninerea echilibrului acidobazic
nici o excepie

17. Alegei afirmaia fals despre secreia tubular :


A.
B.
C.
D.
E.

se poate realiza prin mecanism pasiv


are loc pe toat lungimea sistemului tubular
se poate realiza prin mecanisme active
se realizeaz din interstiiul peritubular n interiorul tubului
este principala modalitate de curare plasmatic de catabolii azotai

18. Lipsa urmtorilor hormoni afecteaz dezvoltarea sinapselor :


A.
B.
C.
D.
E.

insulina
somatotrop
tireostimulina
glucocorticoizi
sexosteroizi

19. Impulsurile provenite din nucleul lacrimal din punte ajung la :


A.
B.
C.
D.
E.

glanda lacrimal pe calea nervului IX


sacul lacrimal unde se realizeaz sinapse n ganglionii intramurali
glanda lacrimal, unde scad secreia lacrimal
glandele muconazale pe calea nervului VII
glandele sublinguale si submandibulare

20. Lizozomii au rol :


A.
B.
C.
D.
E.

n circulaia intercelular, intervenind n digestia amidonului preparat


excreia unor substane endogene : uree, creatinin i acid uric
digestia substanelor ce ptrund n celul
bactericid i de excreie a agenilor patogeni
n echilibrul hidroelectrolitic i sinteza de mucin

21. Alegei afirmaia greit privind rolul ionului de calciu :


A. rol n absorbia vitaminei D
B. rol n coagulare

304

C. rol n contracia muscular


D. rol n formarea cazeinatului de calciu insolubil
E. rol n formarea hidroxiapatitei

22. Glandele gastrice, pilorice i oxintice, au ca produs de secreie


comun :
A.
B.
C.
D.
E.

secreia de pepsinogen
secreia factorului intrinsec pentru absorbia ileal a vitaminei B12
eliberarea de gastrin
secreia unor glicoproteine
niciuna de mai sus

23. Rolul de a crete fertilitatea i mobilitatea spermatozoizilor este


realizat de :
A.
B.
C.
D.
E.

secreia veziculelor seminale


reeaua testicular
epididimul
secreia glandelor bulbouretrale
secreia prostatic

24. Reglarea activitii unor organe se face doar prin creterea sau
scderea activitii simpatice la urmtoarele structure, cu excepia :
A.
B.
C.
D.
E.

glandelor sudoripare
majoritatea vaselor de snge
muchilor erectori ai firului de pr
detrusorului vezical
medulosuprarenalei

25. Alegei afirmaia corect :


A. fierul bivalent se absoarbe mai uor dect fierul trivalent, absorbia fiind
stimulat de vitamina B1
B. cobalamina are rol n hemostaz i biocataliza enzimatic
C. riboflavina intervine n respiraia tisular
D. vitamina D se absoarbe pasiv n prezena calciului
E. tocoferolul are rol n funcionarea sistemului nervos central, circulaia
periferic i diviziunea celular

26.Nu conin fibre ncruciate :


A.
B.
C.
D.

fasciculul spinotalamic lateral


fasciculele spinobulbare
fasciculul spinotalamic anterior
fibre senzorial gustative din nucleul solitar bulbar

305

E. lemniscul medial

27. Primul strat retinian pe care l strbate lumina dup ce a trecut


prin corpul vitros este:
A.
B.
C.
D.
E.

membrana limitant extern


stratul celulelor cu conuri i bastonae
membrana limitant intern
stratul fibrelor nervului optic
stratul celulelor pigmentare

28. Ramurile care se desprind din crosa aortic particip la


vascularizaie arterial a urmtoarelor structure, cu excepia :
A.
B.
C.
D.
E.

ochiului
regiunii mamare
axilei
policelui
prii posterioare a toracelui

29. Alegei afirmaia fals despre acizii grai :


A.
B.
C.
D.

rezult din scindarea chilomicronilor


se formeaz prin aciunea lipoproteinlipazei
ptrund n toate celulele, cu excepia celulelor nervoase
cea mai mare parte din acizii grai rmn n plasm sub form de acizi grai
liberi
E. n celul pot intra n reacii de beta-oxidare cu eliberarea de energie

30. Este adevrat afirmaia despre sistola ventricular :


A. dureaz 0,5secunde
B. are o faz de contracie izovolumetric care ncepe n momentul deschiderii
valvelor atrio-ventriculare
C. n faza de ejecie se nchid valvele semilunare, ceea ce determin creterea
rapid a presiunii intracavitare
D. volumul de snge ejectat poate fi cuprins ntre 70-200ml
E. n momentul n care presiunea intraventricular depaete pe cea atrial,
muchii papilari se relaxeaz

COMPLEMENT GRUPAT
31. Legtura ntre celulele epiteliului tubilor renali se realizeaz prin:
1. pseudopode
2. cili

306

3. microvili
4. desmozomi

32. Alegei afirmaia corect privind transmiterea depolarizrii :


1. canalele voltaj dependente pentru ionii de sodium, dac se deschid, permit
difuziunea sodiului n exteriorul celulei
2. la celulele care se depolarizeaz rapid valoarea potenialului de membran este
redus la un nivel critic
3. un stimul depolarizant poate deschide canale voltaj dependente pentru ionul de
potasiu, care au ca efect difuziunea ionului de potasiu n celul
4. difuziunea ionului de sodiu n celul determin depolarizarea membranei
celulare

33. Secreia corpului galben este stimulat de :


1. FSH
2. LTH
3. mecanisme feedback negative hipotalamo-hipofizo-tiroidiene
4. LH

34. Evacuarea bilei n tubul digestiv este consecina :


1. contraciei musculaturii netede a vezicii biliare sub aciunea stimulilor venii
pe calea nervului splanhnic mare
2. relaxrii sfincteriene sub aciunea impulsurilor provenite din nucleul ambiguu
3. mecanismului umoral determinat de insulin
4. aciunii colestochininei eliberat de celulele mucoasei duodenale

35. La inervaia nasului particip :


1. fibre parasimpatice preganglionare venite pe calea nervului VII pentru
mucoasa nazal
2. fibre din nucleul motor al nervului VII
3. prelungiri celulipete din ganglionul trigeminal
4. fibre preganglionare parasimpatice provenite din nervul IX

36. Sfenoidul, prin intermediul sindesmozelor, se articuleaz cu osul :


1.
2.
3.
4.

temporal
parietal
frontal
zigomatic

37. Despre analizatorul olfactiv sunt adevrate afirmaiile :


1. contactul dintre celulele receptoare i substanele sapide determin apariia
potenialului de receptor
2. prelungirile celulifuge ale celulelor bipolare formeaz filetele nervilor olfactivi
307

3. proiectia cii olfactive se face n nucleul amigdalian i girusul occipitotemporal medial


4. protoneuronul cii se gasete n partea postero-superioar a cavitii nazale

38. Proteinele totale plasmatice reprezint :


1.
2.
3.
4.

6-8,5g / dl
300mOsm / l
sub 9% din plasm
8,5-10,3mg / dl

39. Alegei afirmaia greit legat de circulaia limfatic :


1. capilarele limfatice formeaz reele terminale
2. capilarele limfatice au aceeai structur ca i venulele
3. limfa colectat din diferitele esuturi i organe strbate o serie de formaiuni
caracteristice numite ganglioni limfatici
4. ganglionii limfatici produc bazofile i monocite

40. Alegei afirmaiile corecte legate de aparatul genital feminin :


1. vaginul este un conduct musculo-membranos lung de 7-12cm, median si impar
2. pe cervix se insera vaginul
3. labiile mici sunt dou cute simetrice situate lateral de labiile mari care
delimiteaz vestibulul vaginal
4. bulbii vestibulari sunt situai la baza labiilor mari

41. n termoreglare intervin :


1.
2.
3.
4.

sngele
sistemul simpato-adrenal
hipotalamusul
sistemul limbic

42. Alegei afirmaiile eronate legate de cordonul medular lateral :


1. fasciculul Gowers este aezat lateral de faciculul piramidal
2. fasciculul spinotectal este aezat lateral de fasciculul spinotalamic lateral
3. fasciculul care transmite simul poziiei i miscrii n spaiu aezat lateral de
faciculul piramidal
4. fasciculul rubrospinal aezat anterior de fasciculul corticospinal ncruciat

43. Procesul de fuziune al imaginilor se realizeaz la nivelul :


1.
2.
3.
4.

lamei cvadrigeminale
corpului geniculat extern
chiasmei optice
cortical

308

44. Hormonii mineralocorticoizi determin :


1. kaliurie si acidurie
2. secreie a ionului de sodiu cu reabsorbia ionului de hidrogen n tubul contort
distal
3. reabsorbia apei ca o consecin a gradientului osmotic creat de NaCl, iar
organele int sunt glandele sudoripare, salivare i colice
4. retenia de ap i sare, urmat de hipertensiune arterial, adinamie i edeme

45. Absorbia intestinal este favorizat de :


1. reeaua vascular bogat a vilozitii intestinale
2. mecanisme reflexe care cresc cantitatea de snge n peretele digestiv
3. grosimea mic a peretelui intestinal
4. prezena epiteliului cubic unistratificat cu sau fr cili

46. Nu este ramura direct din aorta abdominal artera:


1.
2.
3.
4.

renal stng
splenic
mezenteric inferioar
iliac intern

47. Nu sunt ci spermatice extratesticulare :


1.
2.
3.
4.

canalele eferente
canalul ejaculator
canalul epididimar
uretra

48. Proteinele care reprezinta din greutatea corporal se obin din:


1.
2.
3.
4.

amine biogene
cetoacizi
prin procesele de catabolism proteic
proteine de provenien alimentar

49. Au rol n hematopoez:


1.
2.
3.
4.

mduva roie din ilionul adultului


cobalamina
mduva roie din toate oasele de la copil
nicotinamida

50. Alegei afirmaia corect despre miocard :


1. miocardul este un sinciiu funcional
2. este format din dou tipuri de celule
3. fora de contracie este proporional cu grosimea peretelui miocardic

309

4. conine celule care conduc i rspund la stimuli prin contracie

51. Secionarea stngi a mduvei la nivel T8 determin :


1. pierderea sensibilitii termice i dureroase a membrului superior drept
2. pierderea sensibilitii kinestezice la membrul inferior drept
3. pierderea sensibilitii proprioceptive de control al micarii la membrul
inferior drept
4. pierderea sensibilitii tactile protopatice la membrul inferior drept

52. Alegei afirmaiile false privind activitatea aparatului digestiv :


1. n jejun i ileon ionul de sodiu se absoarbe pasiv facilitat izoosmotic
2. n ileon se secret potasiu
3. enzimele care hidrolizeaz esterii insolubili n ap necesit prezena
enterochinazei
4. fierul bivalent stimuleaz absorbia jejun-ileal de vitamina C

53. Fibrele comisurale ale emisferelor cerebrale :


1. unesc scoara cu centrii subcorticali
2. leag diverse regiuni din aceeai emisfer
3. realizeaz comisura alb mijlocie
4. formeaz trigonul cerebral

54. Hipofiza anterioar :


1. stimuleaz condrogeneza la nivelul metafizelor
2. stimuleaz secreia lactat
3. stimuleaz spematogeneza
4. reduce secreiile tuturor glandelor exocrine

55. O tumor care se dezvolt pe lama cvadrigemina determin :


1. paralizia muchilor mimicii
2. afectarea motilitii voluntare
3. paralizia muchilor masticatori
4. paralizia pleoapei superioare

56. Prezena ionului de calciu este necesar n :


1. formarea tromboplastinei
2. formarea paracazeinatului de calciu solubil
3. absorbia calciferolului
4. ntrirea matricei organice din oase

310

57. La nivelul chimului gastric se gsesc urmatoarele substante cu


excepia :
1. mucus
2. fosfolipaza
3. factor intrinsec
4. gastrina

58. Nu se gsesc n anul bulbopontin :


1. originea real a nervul VI
2. originea aparent a prelungirilor celulifuge ale neuronilor din ganglionul Scarpa
3. originea real a fibrelor senzoriale ale nervului VII
4. originea aparent a componentei senzoriale din ganglionul Corti

59. Alegei afirmaia greit legat de activitatea renal:


1. prin urina final se elimin minim 5000 hematii i leucocite / ml de urin
2. prin formarea i eliberarea de eritropoetin i renin, contribuie la meninerea
hemostazei i echilibrului hidroelectrolitic
3. nefronii corticali au ansa Henle scurt i particip n mecanismul contracurent
pentru concentrarea urinii
4. rinichiul are rol n gluconeogeneza

60. Este fals s afirmm despre membrul inferior :


1. la articulaia genunchiului particip trei oase : femur, tibie i fibul
2. muichii posterior ai gambei fac extensia labei piciorului i flexia degetelor
3. articulaia dintre oasele gambei i piciorului este o articulaie de ordinul III
4. articulaia oldului este o artrodie n jurul creia se gsesc muchii fesieri

311

RSPUNSURI :

Complement simplu

Complement grupat

1-D pag. 55,120,121


2-D pag.114
3-B pag.55,60
4-E pag. 45,46
5-A pag. 59
6-C pag.120
7-D pag.93
8-E pag.67
9-A pag. 49
10-E pag. 84,85
11-E pag. 32
12-A pag. 31
13-C pag. 120
14-A pag. 115
15-D pag. 41
16-A pag. 84,85
17-E pag. 104
18-C pag. 55,58
19-D pag. 36
20-C pag. 7
21-A pag. 66,80,86
22-D pag. 77
23-E pag. 121
24-D pag. 34,35
25-C pag. 81,114,115
26-B pag. 20,21,43
27-C pag. 45
28-E pag. 65,87
29-D pag. 110
30-D pag. 22

31-D pag. 7
32-C pag. 10
33-C pag. 120
34-D pag. 78,79 figura 36
35-A pag. 14,27,36 figura 27,28,41
36-E pag. 63,67
37-C pag. 14,30,42
38-B pag. 85,126
39-C pag. 88,89
40-C pag. 117
41-A pag. 30,34,86
42-A pag. 23 figura 22
43-C pag. 48
44-B pag. 56
45-A pag. 11,78,80
46-C pag. 88
47-E pag. 118
48-D pag. 110
49-A pag. 66,115
50-E pag. 90,91
51-D pag. 20,21
52-E pag. 78,81,82
53-D pag. 31
54-A pag. 55
55-E pag. 22,27
56-D pag. 66,77,84,114
57-C pag. 77
58-B pag. 26,27
59-A pag.103
60-B pag. 65,66,67,69,70 figura
65,68,69,71

312

TEST GENERAL
ntrebri realizate de ef Lucrri Dr. Mihaela Banu
COMPLEMENT SIMPLU
1.Referitor la ileon sunt corecte afirmaiile urmtoare, exceptnd:
A. este ultimul segment al intestinului subire
B. este locul n care se absoarbe cobalamina
C. este prevzut cu un mezenter
D. la nivelul su se absorb srurile biliare
E. undele peristaltice se deplazeaz mai rapid n ileon dect n restul intestinului
subire

2. Despre organitele specifice nu este adevrat afirmaia:


A. butonii terminali au neurofibrile
B. miofibrilele intr n alctuirea sarcomerelor
C. neurofibrilele nu se gsesc n toate celulele esutului nervos
D. corpii tigroizi se gsesc n pericarion
E. partea terminal a dendritei nu are corpi Nissl

3. Despre arcul reflex vegetativ sunt adevrate urmtoarele afirmaii,


exceptnd:
A. centrul reflexului salivar este subcortical
B. efectorul este o gland endocrin
C. n centru se gsesc neuroni de asociaie
D. calea eferent este format de neuroni ai SNC i SNP
E. centrul vegetativ poate fi simpatic i parasimpatic

4. Despre reasorbia tubular nu este corect s se afirme:


A. se realizeaz activ pentru majoritatea substanelor
B. are loc pe toat lungimea sistemului tubular
C. este influenat de ADH, aldosteron, parathormon
D. se realizeaz att n corticala, ct i n medulara renal
E. cantitatea de uree reabsorbit este limitat de capacitatea maxim de transport

5. Referitor la enzimele din sucul gastric, care este afirmaia greit?


A. gelatinaza hidrolizeaz gelatina
B. lipaza scindeaz numai lipidele emusionate
C. pepsina este activat n stomac de HCl
D. labfermentul transform cazeinogenul n forma sa insolubil
E. prin aciunea lor nu determin formarea de produi absorbabili
313

6. n structura glandei tiroide nu intr:


A. celule epiteliale
B. vase sanguine
C. celule a cror secreie e influenat hormonal
D. coloid
E. celule secretoare de hormoni hipercalcemiani

7. Despre lama spiral osoas este corect s se afirme c:


A. se continu cu membrana tectoria pn la peretele extern al canalului cohlear
B. este situat deasupra rampei vestibulare
C. se termina apical la helicotrem
D. conine axoni ai protoneuronilor auditivi
E. nu ntrunete nici unul dintre caracterele menionate

8. Menionai enunul incorect referitor la sistemul limfatic:


A. limfa are componente cu rol n aprarea specific a organismului
B. prin sistemul limfatic reintr n sistemul venos o parte din apa restant n esuturi
C. transport n ficat chilomicronii absorbii intestinal
D. se deosebete prin cteva caracteristici de sistemul circulator sanguin
E. se vars n sistemul venos prin dou mari vase limfatice

9. Care dintre enunurile referitoare la debitul cardiac este incorect?


A. este direct proporional cu ciclul cardiac
B. n timpul efortului fizic crete
C. scade n somn
D. este crescut n boala Basedow
E. are valori obinuite de aprox.5litri/min.

10.La sfritul diastolei generale:


A. are loc deschiderea valvelor sigmoide
B. se nchid orificiile atrio-ventriculare
C. ncepe umplerea ventricular
D. ncepe un nou ciclu cardiac
E. miocardul ventricular ncepe s se contracte

11.O hematie din peretele arborelui bronic, pentru a ajunge la mna


stng,NU trece prin:
A. capilarele alveolare
B. orificiul prevzut cu valva bicuspid
C. trunchiul brahiocefalic
D. aorta ascendent

314

E. orificiul prevzut cu valva tricuspid

12.Volumul de aer inspirat maximal dup o expiraie forat este:


A. volumul curent
B. volumul inspirator de rezerv
C. capacitatea pulmonar total
D. capacitatea inspiratorie
E. capacitatea vital

13.Canalele semicirculare membranoase:


A. sunt o component a vestibulului membranos
B. se deschid n canalul cohlear
C. au la baz o dilataie numit creast ampular
D. conin perilimf
E. sunt perpendiculare unul pe altul

14.Care este afirmaia incorect privind scheletul membrului inferior


liber?
A. are mai puine oase dect membrul superior liber
B. proximal, fibula se articuleaz numai cu tibia
C. se formeaz prin osificare encondral
D. tarsul se articuleaz cu ambele oase ale gambei
E. are un numr de metatarsiene egal cu numrul de metacarpiene

15.Despre celulele cu bastona se pot afirma urmtoarele, exceptnd:


A. sunt mai sensibile dect celulele cu con
B. sensibilitatea unui bastona este de zeci de ori mai mare la ntuneric dect la
lumin
C. celulele cu bastona lipsesc n foveea centralis
D. fac sinaps cu protoneuronii cii optice
E. aparin unui epiteliu senzorial

16.Care dintre urmtoarele aciuni nu aparinenervului vag?


A. relaxarea sfincterului vezical intern
B. reducerea frecvenei cardiace
C. stimularea secreiei de suc intestinal
D. relaxarea sfincterul Oddi
E. bronhoconstricia

17. n compoziia chimic a urinei nu se gsesc:


A. enzime
B. trombocite

315

C. hormoni
D. fosfai
E. vitamine

18. Despre uree nu este adevrat afirmaia:


A. este un catabolit azotat
B. difuzeaz prin plasmalema nefrocitelor
C. are legturi covalente polare
D. este o substan util
E. se gsete n urina primar

19. Despre perioada de laten a contraciei fibrei musculare striate


nu este corect afirmaia:
A. este timpul scurs de la aplicarea stimulului pn la apariia contraciei
B. n timpul su se realizeaz cuplajul excitaie-contracie
C. are o valoare ce depinde de intensitatea stimulului
D. este cea mai scurt dintre fazele secusei musculare
E. depinde de tipul de muchi

20. Care dintre fasciculele medulare transmite informaii preluate de


chemoreceptori?
A. spinotalamic anterior
B. spinotalamic lateral
C. spinobulbar
D. spinocerebelos
E. nici unul

21.Secreia de hormon luteotrop:


A. este inhibat la ntuneric
B. previne ovulaia
C. la brbat stimuleaz secreia de testosteron
D. este reglat prin mecanism feed-back pozitiv
E. nu este influenat de hormonii hipotalamusului mijlociu

22. Despre coxal nu se poate afirma c:


A. aparine scheletului membrului inferior
B. conine mduv hematogen
C. se formeaz prin osificare de cartilaj
D. este adaptat staiunii bipede
E. particip doar la formarea sinartrozelor

316

23. n alctuirea spermei nu intr:


A. secreia veziculelor seminale
B. mucus
C. substane cu rol nutritiv pentru spermatozoizi
D. hormoni androgeni
E. celule haploide

24. Chimul gastric nu poate conine:


A. maltoz
B. peptide
C. acizi grai
D. gastrin
E. proteine nedigerate

25.Alegei structura inervat de nervii pelvieni:


A. pelvisul renal
B. partea terminal a intestinului subire
C. detrusorul
D. partea proximal a colonului
E. nici una dintre structurile enumerate

26.Corneea:
A. este bogat vascularizat
B. ine pn la ora serrata
C. delimiteaz camera posterioar a globului ocular
D.este sediul unor receptori ai analizatorului vizual
E. este o lentil convergent

27. n mecanismul contracurent de concentrare a urinei intervin:


A. 2 milioane de nefroni
B. majoritatea nefronilor
C. 1,7 milioane nefroni
D. 300 000 nefroni
E. un numr de nefroni dependent de cantitatea de ADH

28. Care dintre substanele enumerate nu necesit proteine pentru


transportul transmembranar?
A. ionii de Ca
B. sexosteroizi
C. aminoacizii
D. vitamina B
E. glucoza

317

29.n timpul ovulaiei este expulzat n trompa uterin:


A. al doilea globul polar
B. foliculul ovarian matur
C. corpul galben
D.zigotul
E. ovocitul de ordinul II

30.n timpul efortului fizic intens nu apare:


A. creterea volumului de snge circulant
B. creterea ratei metabolice
C. mrirea tensiunii arteriale
D. creterea timpului petrecut de hematie n capilarul alveolar
E. tahicardie

COMPLEMENT GRUPAT
31. Notai rspunsurile exacte care se refer la celulele gliale:
1.au rol n troficitatea neuronal
2.sunt prezente att n SNP, ct i n SNC
3.se divid
4.sunt celule nervoase

32. Care sunt rspunsurile corecte referitoare la absorbia intestinal


a ionilor?
1.Na+ se absoarbe prin cotransport
2. Cl- se absoarbe pasiv n colonul sigmoid
3. Ca2+ necesit protein transportoare
4. absorbia K+ n colon este stimulat de aldosteron

33.Indicai rspunsurile corecte:


1. arcul aortic trece superior de artera pulmonar dreapt
2. vena cav superioar este la dreapta aortei ascendente
3. orificiul trunchiul pulmonar este anterior i superior de cel aortic
4. arcul aortic se afl n mediastin

34. Segmentul periferic al analizatorului vizual se afl ntr-o cavitate


delimitat de:
1. lacrimal
2. frontal
3. zigomatic
4. etmoid

318

35.Dac percutnd tendonul rotulian nu obinei nici un rspuns,


cauza poate fi:
1. ntreruperea conducerii prin fasciculele spinobulbare
2. ntreruperea conducerii prin fasciculele spinocerebeloase
3.leziuni ale corpilor striai
4.ntreruperea conducerii prin rdcinile anterioare ale nervilor spinali

36. Indicai rspunsurile corecte referitoare la sistemul nervos


vegetativ:
1.neuronii din primul gg. paravertebral (cervical) determin reducerea secreiei
lacrimale
2.stimularea parasimpaticului sacral crete motilitatea colonului ascendent
3.stimularea vagal crete cantitatea secreiei glandelor oxintice
4.neuronii din gg. prevertebrali determin vasoconstricie n teritoriul somatic

37. Endolimfa se afl n:


1.rampa vestibular
2.helicotrem
3.rampa timpanic
4.canalul cohlear

38. Chemoreceptori se gsesc n:


1. mucoasa olfactiv
2. encefal
3. sistemul vascular
4. papilele gustative filiforme

39. Fusurile neuromusculare determin contracia fibrelor


extrafusale prin:
1.descrcrile neuronului gama produse de scurtarea fusului neuromuscular
2.descrcrile neuronului gama n timpul alungirii muchiului
3.descrcrile neuronului gama stimulat de terminaiile n floare ale fusului
neuromuscular
4.stimularea reflex a neuronului alfa, ca urmare a alungirii fusului neuromuscular

40. Sunt celule prevzute cu cili:


1. protoneuronii olfactivi
2. enterocitele
3. celulele senzoriale maculare
4. celulele ce delimiteaz tunelul Corti

319

41.Referitor la analizatorul vizual sunt corecte afirmaiile:


1. nervul optic este format de axonii protoneuronilor
2. la corpul geniculat lateral ajung informaii din cmpul vizual monocular de parte
opus
3. tractul optic este format din fibre cu originea real n chiasma optic
4. celulele bipolare sunt n aceeai tunic cu celulele receptoare

42.Referitor la contraciile musculare, indicai rspunsul corect:


1.contraciile izometrice sunt caracteristice muchilor jgheaburilor vertebrale
2. contraciile izometrice nu realizeaz micare
3. cea mai mare parte din energia eliberat se transform n cldur
4. n contraciile izotonice muchiul i modific starea de tensiune

43. Care dintre hormoni pot influena activitatea sistemului nervos


(n caz de normo-, hipo- sau hipersecreie) ?
1.tiroxina
2.adrenalina
3.glucocorticoizii
4.insulina

44.Att nervul glosofaringian, ct i vagul:


1. inerveaz musculatura faringelui
2. i au originea real strict la nivelul bulbului
3. inerveaz mugurii gustativi
4. au fibre din nucleul solitar

45. La nivelul epiteliului intestinal exist urmtoarele tipuri de


transport:
1. difuziune simpl
2. care utilizeaz proteine transportoare
3. osmoz
4. transport activ secundar

46. Arteriola eferent:


1.ncepe i se termin printr-o reea capilar
2.are mai puin snge dect cea aferent
3.asigur vascularizaia tubilor renali
4.are o cantitate mai sczut de glucoz dect cea aferent

47. Fosfolipidele:
1.au rol structural
2.intr n alctuirea chilomicronilor

320

3. intr n alctuirea sarcolemei


4. intervin n primul timp al coagulrii

48. esutul conjunctiv poate ndeplini urmtoarele roluri:


1.termoizolator
2.de protecie a organelor
3. n reacia de aprare a organismului
4. antitoxic

49. Intestinul subire comunic:


1. cu coada pancreasului prin canalul Santorini
2. cu duodenul prin flexura duodenojejunal
3. cu cile biliare intrahepatice prin canalul Wirsung
4. cu intestinul gros prin valva ileocecal

50. Despre hormonul adrenocorticotrop sunt adevrate afirmaiile:


1. este transportat de sistemul vascular port hipotalamo-hipofizar
2. stimuleaz secreia de adrenalin
3. este precursorul hormonului melanocitostimulant
4. este un hormon glandulotrop

51. Zgomotul sistolic este produs:


1. la nceputul diastolei atriale
2. la nceputul sistolei atriale
3. prin nchiderea valvelor mitral, respectiv tricuspid
4. la nceputul fazei de ejecie a sngelui n aort, respectiv trunchiul pulmonar

52. Un cetoacid poate participa la urmtoarele procese metabolice:


1. intr n ciclul acizilor tricarboxilici
2. sub aciunea glucagonului se transform n glucoz
3. este utilizat la sinteza unui aminoacid
4. particip la formarea aminelor biogene

53. Despre segmentul central al analizatorilor se poate spune c:


1. aria gustativ este n lobul parietal
2. calea vestibular nu are proiecie cortical
3. aria olfactiv este n lobul temporal
4. simul tonusului muscular se proiecteaz n aria somestezic primar

54. Despre proteinele din compoziia plasmei sunt adevrate


afirmaiile:
1. intervin n coagulare

321

2. intervin n transportul O2
3. neutralizeaz sau distrug antigenul
4. reprezint 9% din compoziia plasmei

55. Prin jumtatea stng a punii merg fibre nervoase cu originea


n:
1. nucleul solitar drept
2. aria motorie stng
3. cornul posterior drept
4. nucleii cohleari de ambele pri

56. n cazul lezrii nodulului atrioventricular, contracia atrial:


1. se face cu o frecven de 25 de ori pe minut
2. se face n ritm sinusal
3. este determinat de fasciculul His
4. dureaz 0,1 secunde

57. Peretele toracic este vascularizat de ramuri ale:


1. arterei toracice interne
2. arterei axilare
3. aortei descendente toracice
4. arterei brahiale

58. O molecul de colesterol absorbit intestinal:


1. particip la formarea unui chilomicron n chiliferul central
2. ajunge n circulaia sanguin la nivelul venei brahiocefalice stngi
3. servete la sinteza pigmenilor biliari
4. este folosit la formarea hidrocortizonului

59. Despre muchiul lung extensor al halucelui se poate afirma c:


1. are contracii de tip tetanos
2. se inser pe oasele tarsiene
3. este inervat de neuronii intumescenei lombare
4. este vascularizat de artera tibial posterioar

60. Hemoglobina:
1.prin degradare formeaz acizi biliari
2. este principalul transportor al oxigenului n snge
3. transport CO2sub form de carboxihemoglobin
4. este coninut de eritrocite

322

RSPUNSURI

Complement simplu

Complement grupat

1. E-pg.74,77,78,115
2. B-pg.7,11,14,70
3. B-pg.18,26,32,33,34
4. E-pg.55,56,59,103,104
5. E-pg.77
6. E-pg.11,55,58,59
7. C-pg.49,50
8. C-pg.81,87,88,89
9. A-pg.55,58,90,91
10. D-pg.91,92
11. C-pg.87,88
12. E-pg.99
13. E-pg.49
14. A-pg.63,64,65
15. E-pg.11,45,46,47
16. A-pg.28, 35,36,78
17. B-pg.105
18. D-pg.104,111
19. C-pg.70,71
20. B-pg.18,20,21
21. B-pg.55,60,120
22. E-pg.63,64,65,66,67
23. D-pg.121
24. D-pg.77,80
25. C-pg.36
26. E-pg.44,45
27. D-pg.103
28. B-pg.8,9,80,81
29. E-pg.116,119
30. D-pg.89,90,91,93,100,112

31. A-pg.11,15
32. B-pg.9,81,82
33. E-pg.4(fig.1),87(fig.88),90(fig.91)
34. E-pg.63(fig.64)
35. D-pg.23,24,25,70
36. B-pg.35,36,77
37. D-pg.49
38. A-pg.18,43,101
39. D-pg.41
40. B-pg.7,42,49,50,79
41. C-pg.45,47
42. A-pg.23,70,71
43. E-pg.56,57,58,60
44. B-pg.28,43
45. E-pg.8,9,80,81
46. E-pg.103,104
47. E-pg.6,70,81,110
48. E-pg.11,66,84,86,110
49. D-pg.59,74,75
50. D-pg.54,55,56
51. B-pg.92
52. A-pg.108,109,111
53. B-pg.21,30,41,42,43,51
54. B-pg.84,85,86,100,101
55. E-pg.20,21,22,43,51(fig.55)
56. C-pg.91,92
57. A-pg.87
58. C-pg.56,78,81,88,89
59.B-pg.19,65,70,71,88
60.C-pg.78,100,101

323

TEST GENERAL
ntrebri realizate de ef Lucrri Dr. Cristea Bogdan-Mihai

COMPLEMENT SIMPLU :
1.Precizai unde se ncrucieaz tractul spinocerebelos direct:
A.
B.
C.
D.
E.

diencefal
corpii striai
bulb
mduva spinrii
nici un raspuns nu este corect

2.Dintre urmtorii hormoni unul este catabolizant proteic n celula


muscular:
A.
B.
C.
D.
E.

ADH
insulina
STH
cortizolul
aldosteronul

3.Stimularea sistemului nervos vegetativ parasimpatic determin :


A.
B.
C.
D.
E.

scderea secreiei glandelor mucoasei respiratorii


creterea frecvenei cardiace
relaxeaz sfincterele digestive
midriaz
scade secreia lacrimal

4.Dintre arterele enumerate mai jos, una nu participa la


vascularizaia toracelui:
A.
B.
C.
D.
E.

artera axilar
artera toracic intern
aorta
arterele intercostale
particip toate

5.Tunica medie arterial este format dintr-un esut:


A.
B.
C.
D.
E.

conjunctiv fibros
pavimentos stratificat
conjunctiv moale
pavimentos simplu
nici unul de mai sus

324

6.Care dintre urmtoarele structuri se deschide direct n duoden:


A.
B.
C.
D.
E.

canalul hepatic
canalul cistic
apendicele
canalul Santorini
vezica biliar

7.Despre substana reticulat medular este adevrat urmtoarea


afirmaie:
A.
B.
C.
D.
E.

este bine individualizat n regiunea lombar


se gsete ntre coarnele posterioare i cele anterioare
se gsete n comisura cenuie
este format din dendrite dispuse n reea
conine neuroni motori somatici

8.Cnd ochiul privete la o distan mai mic de ase metri, au loc


urmtoarele, cu excepia :
A.
B.
C.
D.
E.

cristalinul se bombeaz
muchiul ciliar este contractat
scade tensiunea cristaloidei
fibrele ligamentare se relaxeaz
puterea de convergen a cristalinului scade

9.Despre artrodii este adevrat urmtoarea afirmaie :


A.
B.
C.
D.
E.

sunt articulaii semimobile


prezint suprafee articulare plane
sunt sincondroze osificate cu vrsta
se mpart n diartroze i amfiartroze
au o membran sinovial

10.Care dintre urmtoarele substane stimuleaz secreia acid


gastric:
A.
B.
C.
D.
E.

enterokinaza
secretina
epinefrina
somatostatina
adrenalina

11.Care arter se desprinde din artera brahial :


A.
B.
C.
D.
E.

axilar
toracic intern
subclavicular
radial
nici una de mai sus

325

12.Ce rol are insulina n metabolismul intermediar :


A.
B.
C.
D.
E.

creste proteoliza hepatic


creste sinteza de glicerol
creste sinteza de glicogen n esutul adipos
scade glicogenogeneza hepatic
scade sinteza proteic muscular

13.Despre O2 de la nivel alveolar este adevarat urmtoarea


afirmaie :
A.
B.
C.
D.
E.

are o presiune parial de 46 mm. Hg. n capilarul pulmonar


primul strat pe care l strbate este edoteliul capilar
difuzeaz de 25 de ori mai lent dect CO2
egalare presiunilor pariale alveolar i sangvin se face n 0,75 sec
toate afirmaiile sunt false

14.Secreia de K+ la nivel renal are urmtoarea caracteristic:


A.
B.
C.
D.
E.

are loc n special n tubul contort distal


se face exclusiv prin mecanisme active
este independent de secreia de aldosteron
depinde de secreia de ADH
se realizeaz la nivelul capsulei glomerulare

15.Despre miometru este adevrt urmtoarea afirmaie :


A.
B.
C.
D.
E.

cptuete cavitatea uterin


se gsete doar la nivelul corpului uterin
este influenat hormonal
prezint modificri structurale cnd se elimin
nici unul de mai sus

16.Epiteliul mucoasei bucale este de tip:


A.
B.
C.
D.
E.

pavimentos unistratificat
pseudostratificat
cilindric ciliat unistratificat
pavimentos stratificat nekeratinizat
nici un rspuns.

17.Canalul cohlear pornete din:


A.
B.
C.
D.
E.

partea bazal a canalelor semicirculare


urechea medie
partea inferioar a saculei
partea superioar a utriculei
fereastra rotund

18.Muschii lojei laterale a antebraului au urmtoarea aciune:


A. pronaie

326

B.
C.
D.
E.

flexie
adducie
abductie
extensie

19.Ci dini premolari prezint dentiia adult:


A.
B.
C.
D.
E.

2
6
4
8
10

20.Consecina avitaminozei C este:


A.
B.
C.
D.
E.

rahitismul
sterilitatea
pelagra
anemiea
xeroftalmiea

21.Diastola general dureaz:


A.
B.
C.
D.
E.

0,3 s
0,4 s
0,5 s
0,1 s
0,7 s

22.Referitor la ramurile ventrale ale nervilor spinali este adevrat


urmtoarea afirmaie:
A.
B.
C.
D.
E.

conin fibre vegetative preganglionare


sunt ramuri motorii
formeaz nervii intercostali
inerveaz muchii jgheaburilor vertebrale
ajung la ganglionii latero(para) vertebrali

23.Una dintre urmtoarele afirmaii despre ovar este adevrat:


A.
B.
C.
D.
E.

are o lungime de 7-12 cm


are pe faa lateral trompa uterin
este vascularizat de ramuri ale arterei ruinoase interne
prezint o margine lateral i una medial
sngele venos are dou ci de drenaj

24.Care poate fi cauza diabetului bronzat:


A.
B.
C.
D.

hipotiroidismul
hipersecreia de MSH
insuficiena corticosuprarenalian
hipersecreia unor neuroni hipotalamici anteriori

327

E. hipersecreia unor celule epiteliale hipofizare

25.Care dintre urmtoarele organe nu sunt vascularizate direct sau


indirect de artera iliac intern:
A.
B.
C.
D.
E.

ovarul
prostata
vaginul
partea superioar a rectului
penisul

26.Care dintre urmtorii muchi realizeaz abducia braului peste


orizontal:
A.
B.
C.
D.
E.

triceps brahial
deltoid
biceps brahial
coracobrahial
nici unul de mai sus

27.Care dintre urmtoarele structuri nu intr n alctuirea


sarcomerului:
A.
B.
C.
D.
E.

membrana Z
sarcolema
banda H
actina
miozina

28.Ce element intra n alctuirea rdcinii posterioare a nervului


spinal:
A.
B.
C.
D.
E.

axonii neuronilor din ganglionul para(latero) vertebral


fibre nervoase postganglionare
axonii neuronilor din ganglionii intramurali
dendritele neuronilor somatomotori medulari
nici unul de mai sus.

29.Despre testicule este adevrat urmtoarea afirmaie:


A.
B.
C.
D.
E.

secret estrogen
secret hormoni gonadotropi
prezinta n interior canale eferente
are o greutate de cca. 6-8 gr.
are spect de ovoid turtit longitudinal.

30.n compoziia sucului pancreatic nu intr urmtoarele enzime:


A. fosfolipaza
B. enterokinaza
C. tripsinogen

328

D. colesterolipaza
E. alfa-amilaza

COMPLEMET GRUPAT :
31.Care dintre urmtorii reprezint nuclei vegetativi pontini ai
nervilor cranieni :
1. salivator inferior
2. ambiguu
3. dorsal al vagului
4. lacrimal

32.Referitor la reabsorbia renal obligatorie a apei sunt adevarate


urmtoarele:
1.
2.
3.
4.

se realizeaz osmotic
se datoreaz reabsorbiei srurilor
se datoreaz reabsorbiei glucozei
se realizeaz n procent de 80%

33.Care dintre urmtoarele glande sunt glande endocrine:


1.
2.
3.
4.

testiculele
pancreasul
ovarele
glandele salivare

34.Care dintre urmtorii compui se absorb intestinal activ, Na+


dependent:
1.
2.
3.
4.

fructoza
tiamina
lipidele
aminoacizii

35.Axonii neuronilor din ganglionul latero (para) vertebrali fac


sinaps n:
1. cornul anterior medular
2. ganglionii juxtaviscerali
3. cornul medular lateral
4. medulosuparenal

36.Care afirmaii referitoare la radius sunt adevrate :


1.
2.
3.
4.

este un os lung
se articuleaz distal cu humerusul
prezint osificare encondral
rmane cartilaginos pn n jur de 40 de ani

329

37. Care afirmaii referitoare la dictiozomi sunt adevarate :


1.
2.
3.
4.

are rol in excreia unor substane


sunt rspindii n ntreaga hialoplasm
este un sistem membranar
lipsesc n neuroni

38.Despre nervul vag sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

fibrele senzoriale inerveaz gustativ treimea anterioar a limbii


fibrele parasimpatice au originea n nucleul ambiguu
are originea aparent n anul preolivar
inerveaz prin fibre parasimpatice muchii faringelui

39.Care dintre urmtoarele ci ale sensibilitii au deutoneuronul n


cordonul lateral opus:
1.
2.
3.
4.

tactil epicritic
kinestezic
vestibular
dureroasa

40.Despre adrenalin sunt adevrte urmtoarele:


1.
2.
3.
4.

deriv din colesterol


este un mineralocorticoid
determin lipogenez
este descarcat de axoni ai neuronilor preganglionari

41. Muchiul gastrocnemian acoper urmtorii muchi:


1.
2.
3.
4.

solear
triceps sural
tibial posterior
piramidal

42.Gsii afirmatiile corecte referitore la cerebel:


1.
2.
3.
4.

delimiteaza impreuna cu bulbul i puntea ventriculul III


prezint o poriune central numit vermis
este legat de bulb prin pedunculii cerebelosi mijlocii
este separat de emisferele cerebrale prin cortul cerebelului

43.Care dintre urmtoarele afirmaii despre expir sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

n timpul expirului linitit diafragma se relaxeaz


forele elastice pulmonare stau la baza realizrii expirului
fora de tensiune superficial favorizeaz expirul
fortele elastice pulmonare sunt de dou tipuri

330

44. n care dintre urmtoarele situaii, n organism, contracia este


reprezentat de o secus:
1.
2.
3.
4.

sistola
diastola
contracia obinut n urma reflexului miotatic
contracia voluntar a muchiului biceps brahial

45. Protoneuroni de tip bipolar exist pe calea:


1.
2.
3.
4.

auditiv
optic
vestibular
olfactiv

46.Despre timpul plasmatic al hemostazei sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

reprezint coagularea sngelui


n aceast etap se formeaz fibrinogenul
este a doua etap a hemostazei
ncepe n momentul lezrii vasului

47.Care fascicule ascendente medulare nu au deutoneuronul n


coarnele posterioare:
1.
2.
3.
4.

spinocerebelos ventral
piramidal direct
spinotalamic anterior
spinobulbar

45.Despre vezicula seminal sunt adevrate urmtoarele:


1.
2.
3.
4.

este o gland exocrin


se gsete lateral de canalul deferent
se afl anterior de rect
secreia are rol de a crete fertilitatea spermatozoizilor

46.Cum sunt influenate de glucocorticoizi elemente figurate:


1.
2.
3.
4.

crete numrul de neutrofile


crete numrul de plachete sangvine
scade numrul de limfocite
crete numrul de bazofile

47.Care dintre urmtoarele vene se vars direct n vena cav


inferioar:
1.
2.
3.
4.

hepatice
renal stng
ovarian dreapt
port

331

48.Care dintre urmtoarele aciuni sunt produse sistemul nervos


vegetativ parasimpatic:
1.
2.
3.
4.

stimuleaz secreia lacrimal


scade frecvena cardiac
crete secreia exocrin pancreatic
gluconeogeneza

49.Care este traseul pe care l poate urma n ordine, un


spermatozoid:
1.
2.
3.
4.

canale eferente-canal ejaculator


tubi drepi-canal deferent-canale eferente
canale deferente-tubi drepi-uretr
canal deferent-canal ejaculator-uretr

50.Fibrele parasimpatice ale cror nervi inerveaz glande salivare:


1.
2.
3.
4.

glosofaringian
pneumogastric
facial
vag

51.Care dintre urmtoarele fascicule conduc legata de simul micrii


n spaiu:
1.
2.
3.
4.

spinotalamic anterior
Gowers
spinotalamic lateral
Flechsig

52.Care afirmaii caracterizeaz panta descendent a potenialului de


aciune:
1.
2.
3.
4.

sodiul intr n celul


scade permeabilitatea membranar pentru sodiu
reprezint perioada refractar absolut
potasiul iese din celul

53.Unde se ntlnete esut cartilaginos fibros:


1.
2.
3.
4.

cartilaje costale
meniscuri articulare
epiglota
discuri intervertebrale

54.Lipsa cror vitamine poate determina anemie:


1.
2.
3.
4.

filochinona
antiscorbutic
piridoxina
cobalamina

332

55.Ce afirmaii referitore la rezistena periferic sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

este direct proporional cu vscozitatea sngelui


este maxim la nivelul arteriolelor
este direct proportional cu lungimea vasului
variaz direct proportional cu elasticitatea

56.Care dintre urmtorii nervi carnieni sunt micti:


1.
2.
3.
4.

III
V
IV
VII

57.Faringele comunic direct cu:


1. trompa lui Eustachio
2. cavitatea nazal
3. laringele
4. traheea

58.Care dintre urmtoarele oase sunt nepereche:


1.
2.
3.
4.

temporalul
occipitalul
nazalul
frontalul

59.Ce structuri pot forma axonii deutoneuronilor:


1.
2.
3.
4.

lemniscul medial
chiasma optica
tractul spinotalamic lateral
decusaia senzitiv

60.Care dintre urmtorii hormoni au rol n creterea organismului:


1.
2.
3.
4.

parathormonul
MSH
oxitocina
insulina

333

RSPUNSURI

Complement simplu

Complemet grupat

1. E, pag. 21
2. D, pag. 57
3. C, pag. 35
4. E, pag. 87, 88
5. C, pag. 11
6. D, pag. 75
7. C, pag. 19
8. E, pag. 45, 46
9. E, pag. 67
10. B, pag. 77
11. D, pag. 88
12. B, pag. 59
13. E pag. 100
14. A, pag. 104
15. C, pag. 56, 117
16. D, pag 11
17. C, pag. 49
18. E,pag. 69
19. D, pag. 74
20. D, pag. 114, 115
21. B, pag. 92
22. C, pag. 23
23. E, pag. 116
24. E, pag. 55
25. D, pag. 88, 116, 117
26. E, pag. 68
27. B, pag. 70
28. E, pag. 23
29. A, pag. 117, 118
30. B, pag. 78

31. D, pag. 27, 28


32. E, pag. 104
33. E, pag. 11
34. C, pag. 81, 115
35. E, pag. 33, 34, 36
36. B, pag. 5, 63, 64, 65
37. B pag. 7
38. E, pag. 27, 28
39. D, pag. 20, 21
40. E pag. 57, 34, 35
41. B, pag. 70
42. C, pag. 29
43. E, pag. 98, 99
44. B, pag. 71
45. E, pag. 13
46. B, pag. 86
47. D, pag. 21
45. A, pag. 118, 121
46. A, pag. 56
47. A, pag. 88
48. A, pag. 35
49. D, pag. 117, 118
50. B, pag. 27, 28
51. E, pag. 21
52. D, pag. 10
53. C, pag. 11
54. C, pag. 115
55. A, pag. 93
56. C, pag. 27, 28
57. A, pag, 49, 75, 97
58. C, pag. 63, 64
59. E, pag. 21, 47
60. D, pag. 54

334

TEST GENERAL
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Laura Stroic

COMPLEMENT SIMPLU
1. Care dintre afirmaiile privind perechea a treia de nervi cranieni nu
este adevrat:
A.
B.
C.
D.
E.

Controleaz fibrele circulare ale m.ciliar, care realizeaz mioza


Are originea real i aparent n mezencefal
Nucleul vegetativ primete aferene de la nuclei vestibulari
Particip la reflexul pupilar fotomotor i de acomodare
Este un nerv motor

2. Urmtorul hormon are efect catabolizant asupra metabolismului


proteic:
A. FSH
B. Cortizolul n ficat
C. Tiroxina
D. Insulina
E. Calcitonina

3. Ce produs al ciclului Krebs este folosit n fosforilarea oxidativ:


A.
B.
C.
D.
E.

Glucoza
Acidul piruvic
Acidul lactic
H+
Acetil CoA

4. Dac un individ consum raia maxim de lipide, n cte zile poate


reface rezerva de lipide a organismului (presupunnd c
randamentul este 100%):
A.
B.
C.
D.
E.

30 zile
17 zile
65 zile
33 zile
6 zile

335

5. Activitatea contractil a mm.striai sau netezi nu este controlat de


hormonii secretai de:
A.
B.
C.
D.
E.

Medulosuprarenal
Tiroid
Duoden
Pancreas
Nici un rspuns

6. Dac debitul renal al unui individ este de 600ml/min, unde este


localizat centrul care controleaz activitatea inimii sale:
A.
B.
C.
D.
E.

n atriul stng
n atriul drept lng orificiul VCS
n septul interventricular
n atriul drept lng orificiul atrioventricular
n peretele vetricular

7. Corpusculii Meissner:
A. sunt stimulai de atingeri i presiune
B. sunt localizai n epiderm
C. deservesc sensibilitatea tactil epicritic i kinestezic
D. sunt mai numeroi n tegumentele fr pr
E.se adapteaz puin sau deloc n prezena stimulului

8. Cantitatea de O2 dizolvat n plasma unui individ este de 0,2ml/dl de


snge arterial. Dac saturaia hemoglobinei este maxim, valoarea
hemoglobinei /dl snge este:
A.
B.
C.
D.
E.

10 g
12 g
13 g
15 g
20 g

9. Rspunsul corect cu privire la aciunea hormonilor asupra


metabolismului protidic este:
A.
B.
C.
D.

Insulina stimuleaz captarea aminoacizilor n esutul adipos


Cortizolul legat de o protein plasmatic stimuleaz anabolismul proteic n ficat
Glucagonul stimuleaz glicogenoliza i gluconeogeneza
Hormonul secretat de celulele Langerhans din lobulul testicular stimuleaz
anabolismul proteic
E. Tiroxina i adrenalina pot avea acelai efect asupra metabolismului protidic

336

10.Care dintre urmtoarele afirmaii este corect:


A. Colecistokinina este secretat de mucoasa duodenal la contactul cu lipide i
controleaz prin mecanism umoral secreia biliar
B. Pigmenii biliari emulsioneaz lipidele i formeaz cu acestea i cu proteine
micelii hidrosolubile
C. Glucagonul i un produs de secreie al sistemului nervos enteric au aciune
similar
D. Canalul pancreatic principal se deschide n duoden mpreun cu canalele hepatice
E. Hepatocitele sunt n contact cu capilarele sinusoide ce conin exclusiv snge venos

11.Osul sacru este:


A.
B.
C.
D.
E.

Medial, nepereche, triunghiular


Curbat n plan sagital realiznd lordoza sacral
Format prin sudarea celor 4-5 vertebre sacrale
Articulat la nivelul bazei cu oasele coxale
Articulat cu alte 4 oase

12.Despre colon sunt adevrate afirmaiile:


A.
B.
C.
D.
E.

Este alctuit din 5 poriuni


Prezint la partea inferioar un sfincter neted involuntar i unul extern voluntar
Reabsoarbe Na, Cl i K
Activitatea sa seretorie este controlat de aldosteron
La nivelul lui se deschide apendicele

13.Care dintre afirmaiile referitoare la rdcina anterioar a nervului


spinal sunt corecte:
A. Conine dendritele i axonii neuronilor din coarnele anterioare ale nervilor spinali
B. Iese din mduv prin fisura median anterioar
C. Conine i axonii neuronilor din jumtatea anterioar a coarnelor laterale care vor
intra ulterior n ramur comunicant cenuie
D. Este mixt
E. Toate afirmaiile sunt false

14.Alegei afirmaia corect referitoare la secreia exocrin a


testiculului:
A.
B.
C.
D.
E.

Se realizeaz la nivelul celulelor interstiiale Leydig


Este reprezentat de testosteron i mici cantiti de estrogeni
Este controlat de LH
Toate rspunsurile sunt false
Toate rspunsurile sunt adevrate

337

15.Despre respiraie sunt adevrate urmtoarele:


A.
B.
C.
D.
E.

La nceputul unui inspir normal, n plmni sunt prezente VC, VER i VR


n inspir crete presiunea din venele mari n cavitatea abdominal
Dioxidul de carbon este transportat n plasm n proporie de 90%
Oxihemoglobina este un compus stabil localizat n eritrocite
La sfritul unui inspir forat, n plmni se gsesc volumele de aer care alctuiesc
capacitatea vital

16.Potenialul de aciune se caracterizeaz prin:


A. Are o pant ascendenta rezultat prin transport activ
B. Depolarizarea presupune descchiderea canalelor de K voltaj dependente
C. Cuprinde o pant descendenta depolarizarea cu o durat mai mic pentru
neuron dect pentru fibra miocardic ventricular
D. Cuprinde doua faze realizate prin transport pasiv
E. Perioada refractara relativ cuprinde ultima parte a pantei ascendente

17.Alegei afirmaia corect:


A. Cortizolul produce creterea numrului de eritrocite i limfocite
B. Celulele antrului gastric secret gastrina eliberat n sucul gastric pentru a stimula
secreia de HCL
C. Melatonina are aciune antigonadotropa
D. Timusul are rol n imunitatea modulat celular
E. Vasopresina i tiroxina au efect vasoconstrictor

18.Cile sensibilitii proprioceptive de control al micrii se


caracterizeaz prin:
A.
B.
C.
D.
E.

Au traiect medular prin cordoanele posterioare ale mduvei


Sunt reprezentate de fasciculele spinobulbare
Au receptorii localizai la limita muchi-tendon
Realizeaz o stare de relaxare permanent a muchiului striat
Nici un rspuns nu este corect

19.Despre splin sunt adevrate urmtoarele:


A.
B.
C.
D.
E.

Are o greutate de 200-300g


Are raport la stnga cu stomacul
Este organ limfoid periferic
Distruge limfocite i hematii
Vena splenic se varsa n VCI

20.Despre esuturi sunt adevrate urmtoarele cu excepia:


A. Organele limfoide periferice conin esut conjunctiv moale
B. Glandele paratiroide au esut epitelial cu celule dispuse n cordoane

338

C. Mucoasa ntregului tub digestiv are epiteliu unistratificat


D. Epiteliul arborelui respirator conine celule cubice i cilindrice
E. Uroteliul este esut epitelial pluristratificat

21.Care dintre urmtoarele afirmaii sunt corecte:


A. H+ se reabsoarbe activ n tubul contort proximal sub control hormonal
B. Na+ i K+ se pot reabsorbi att activ ct i pasiv n tubul contort distal
C.
Glucoza se reabsoarbe activ, ca i polipeptidele i HCO3D. Apa se reabsoarbe n gradient chimic
E. Mitocondriile se gsesc la polul apical al nefrocitului

22.Comparativ cu celulele cu conuri, celulele cu bastona:


A.
B.
C.
D.
E.

Au un prag de excitabilitate mai ridicat


Conin rodopsina n citoplasm
Sunt neuroni unipolari
Asigura vederea scotopic
Cea mai mare parte a retinenului se transform n vitamina A

23.Care dintre urmtoarele reprezint valori normale ale principalelor


constante fiziologice:
A.
B.
C.
D.
E.

Hemoglobina 12-15,6 mg/dl la femei


Ph sangvin 7,32-7,48
Albumine 6-8,5g/dl
K plasmatic 3,5-5,3 mmol/l
Hematocrit 41-56% la brbai

24.Epiteliu cilindric pluristratificat se gsete la nivelul:


A.
B.
C.
D.
E.

Vaginului
Cavitii bucale
Bronhiolelor
Pancreasului
Tunicii interne a vaselor sangvine

25.Presiunea sngelui din atriul drept are valoarea:


A. 100 mmHg
B. 120 mmHg
C. 0 mmHg
D. 10 mmHg
E. 80 mmHg

26.Foia intern a membranei nucleare vine n raport cu:


A. matricea citoplasmatic

339

B.
C.
D.
E.

reticul endoplasmic neted


ribozomi
spaiul perinuclear
dictiozomii

27.Care dintre urmtoarele celule retiniene vin n contact direct cu


coroida:
A.
B.
C.
D.
E.

celulele orizontale
celulele bipolare
celulele pigmentare
celulele cu bastona
celulele amacrine

28.Ci atomi de oxigen poate lega maxim o molecul de hemoglobin:


A.
B.
C.
D.
E.

1
2
3
4
nici un rspuns

29.Din ectoderm se formeaz:


A.
B.
C.
D.
E.

Oasele
Rinichii
Plmnii
Nervii spinali
Ficatul

30.Diabetul insipid se caracterizeaz prin urmtoarele cu excepia:


A. poliurie
B. este o hiposecreie hormonal
C. scade reabsorbia renal de ap
D. este declanat n urma unei leziuni la nivelul hipotalamusului mijlociu
E. se datoreaz unei leziuni a neurohipofizei

COMPLEMENT GRUPAT
31. La nivel medular se ncrucieaz:
1. Fibrele fasciculului Goll
2. Fibre care controleaz motilitatea voluntar
3. Fibre gustative
4. Fibrele fasciculului Gowers

340

32. Care dintre urmtoarele afirmaii privind hemostaza i coagularea

sngelui nu sunt adevrate:


1.
2.
3.
4.

Lipidele au rol plastic n prima faz a coagulrii


Vasoconstricia este o etap n prima faz a coagulrii
Filochinona hidrosolubil are rol n hemostaz
Trombocitele au rol n formarea tromboplastinei

33. Despre muchii trunchiului sunt adevrate urmtoarele cu excepia:


1. Muchiul piramidal este un muchi anterolateral al abdomenului situat posterior de
dreptul abdominal
2. Muchiul drept abdominal este un muchi expirator, ridicnd coastele
3. Includ i muchii fesieri
4. Includ muchi cum ar fi diafragma i oblicii extern i intern abdominal
34. Care dintre urmtoarele afirmaii sunt adevrate:
1. Ramurile nervului spinal ies din canalul vertebral prin gaura intervertebral
2. Apeductul Sylvius se interpune ntre ventriculul III i orificiile interventriculare
3. Substana cenuie medulara este localizat exclusiv la nivelul coarnelor
4. Originea real a nervului VIII este la nivelul bulbului i punii

35. Despre vascularizaia aparatului genital feminin sunt adevrate


urmtoarele cu excepia:
1. Artera iliac intern vascularizeaz prin ramurile sale, ovarul, trompa uterin i
vaginul
2. Artera uterin vascularizeaz i vaginul
3. Vena renal stng primete sngele venos de la ovarul stng i trompa uterin stng
4. Venele ovariene i uterine se varsa n venele iliace interne
36. n scheletul toracelui ntlnim urmtoarele tipuri de esuturi:
1. Cartilaginos fibros
2. Conjunctiv semidur
3. Conjunctiv dur
4. Cartilaginos hialin
37. Metatalamusul:
1. Este alctuit din cei 2 coliculi cvadrigemeni situai pe fata posterioara a encefalului
2. Conine o formaiune implicat n reglarea ritmului somn-veghe
3. Este staie de releu pentru analizatorii acustic i vestibular
4. Constituie originea radiaiilor optice
38. Cnd ochiul privete la o distan de 25 m:
1. Muchiul ciliar circular se contract

341

2. Puterea de convergen a cristalinului scade


3. Tensiunea din cristaloid scade
4. Raza de curbur a cristalinului crete
39. Dendrite ale neuronilor din ganglionii de pe traseul unor nervi cranieni

micti pot realiza sinapse cu:


1. Celulele receptoare din canalul cohlear
2. Corpusculi Meissner
3. Celulele receptoare ale maculei otolitice saculare
4. Baroreceptori de la nivelul arterei carotide
40. Capilarele peritubulare:
1. Primesc sngele din arteriola aferenta
2. Conin urina final
3. Se gsesc n jurul rinichiului
4. Se gsesc exclusiv n corticala renal
41. Mduva spinrii este sediul urmtoarelor reflexe vegetative:
1. Cardioinhibitor mduva toracal superioar
2. Piloerector mduva sacral S2-S4
3. Lacrimal la nivelul punii
4. Pupilodilatator mduva cervical inferioar
42. Protoneuroni de tip bipolar exist pe calea:
1. auditiva
2. olfactiv
3. vestibulara
4. optic
43. n SNC exist neuroni care:
1. formeaz nuclei de origine ai fibrelor postganglionare amielinice
2. trimit axoni prin ramuri comunicante cenuii
3. formeaz nucleii senzitivi din trunchiul cerebral ai nervilor cranieni I, II, VIII
4. trimit axoni prin nervul splanhnic mare spre vezica urinar
44. Cordonul lateral drept poate conine fasciculele:
1. piramidal direct drept cu origine n neocortexul motor drept
2. olivospinal
3. spinocerebelos posterior drept care urc la emisfer cerebral dreapta
4. spinotalamic lateral care conduce informaii de la mna stng

342

45. Stimularea nucleului dorsal al vagului determin urmtoarele efecte

digestive:
1. creterea secreiei glandelor mucoase din plmni
2. contracia muchiului detrusor
3. stimularea glicogenolizei hepatice
4. creterea motilitii gastrice
46. Hipotalamusul poate influena direct prin secreia endocrin:
1. Diureza
2. Glicemia
3. Presiunea arterial
4. Condrogeneza
47. Nucleii motori ai nervilor cranieni din mezencefal:
1. Primesc aferene de la nucleii vestibulari bulbari
2. Trimit impulsuri motorii ctre 6 muchi extrinseci ai globului ocular
3. Primesc aferene de la neocortexul motor
4. Trimit eferene la muchii irisului i ai corpului ciliar
48. Chilomicronii:
1. sunt lipoproteine
2. Conin acizi biliari, glicerol, fosfolipide, colesterol i proteine
3. Sunt absorbii fr consum de energie
4. Sunt transportai n limfa i sngele portal
49.Care dintre ramurile nervului spinal nu conin fibre motorii somatice:
1. ramur ventral
2. ramur meningeal
3. ramur dorsal
4. ramur comunicant cenuie
50.Care dintre urmtoarele afirmaii despre transportul apei nu este

adevrat:
1.
2.
3.
4.

reabsorbie tubulara facultativa pasiv


absorbie intestinal pasiv
reabsorbie tubular obligatorie pasiv
secreie tubular pasiv

51.Dintre aciunile estrogenului nu fac parte:


1. stimuleaz dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine
2. stimuleaz secreia pituitar a gonadotropinelor
3. favorizeaz creterea scheletului care nceteaz mai repede dect la brbat

343

4. stimuleaz dezvoltarea i secreia glandei mamare n timpul sarcinii


52.Glucidele majore ale dietei sunt:
1. glucoz
2. fructoza
3. galactoza
4. maltaza
53.n care dintre factorii care favorizeaz ntoarcerea venoas este implicat

inspirul n sensul creterii aciunii factorului respectiv:


1.
2.
3.
4.

Pompa muscular
Presa abdominal
Masajul pulsatil
Aspiraia toracic

54.Despre colon sunt adevrate urmtoarele cu excepia:


1. ntre colonul ascendent i transvers este flexura colic stnga
2. Se deschide n rect prin valvula ileocecala
3. Are n perete 3 straturi musculare: longitudinal, circular i oblic numite tenii
4. Are 4 pri: cec, colon ascendent, transvers, descendent
55.Care dintre urmtoarele substane sunt secretate de neuroni:
1. Corticotropina
2. Somatostatina
3. Insulina
4. Oxitocina
56.Ajunge n vena centrolobular sngele din:
1. Ramuri ale venei porte
2. Ramuri ale arterei hepatice
3. Capilare sinusoide
4. Canalicule biliare
57. Planul frontal:
1. mparte corpul ntr-o parte cranial i una caudal
2. este paralel cu axul sagital
3. este perpendicular pe frunte
4. este dispus vertical
58.Care dintre urmtoarele intervin n funcionarea sistemului nervos:
1. Vitamina C
2. Vitamina PP

344

3. Vitamina B1
4. Cortizolul

59. Contraciile izotonice:


1. realizeaz lucru mecanic
2. menin tensiunea constant n muchi
3. sunt caracteristice muchilor scheletici
4. scurteaz miofilamentele de miozina
60. n care dintre urmtoarele situaii valvele atrioventriculare pot fi

deschise iar cele semilunare aortice nchise:


1. diastola atrial
2. sfritul diastolei generale
3. diastola ventricular
4. sistol atrial

345

RSPUNSURI
Complement simplu

Complement grupat

1. C (pag.26,27,46,51)
2. C (pag.55-58)
3. D (pag.109)
4. D (pag.110)
5. E ( pag.57-59,79)
6. D (pag.91,103)
7. D (pag.39,41)
8. A (pag.100)
9. E (pag.57-60,121)
10. C (pag.60,75,77-79)
11. E (pag.65)
12. D (pag.56,74,82)
13. E(pag.23)
14. D (pag.121)
15. B (94,99-101)
16. D(pag.10)
17. D (pag.56,60,77,85)
18. E (pag.21,41)
19. C (pag.89)
20. C (pag.11)
21. C (pag.104)
22. D (pag.46-47)
23. D (pag.126)
24. D (11,75,117)
25. C (pag.94)
26. D(pag.7-8)
27. C (pag.45)
28. E (pag.100)
29. D (pag.123)
30. D (pag.55,56)

31. C (pag.21,22, 43)


32. A (86,110,114)
33. A (pag.68-69,98)
34. E (pag.19,23,28,30)
35. D (88,116,117)
36. E (pag.11)
37. D (pag.29,30,47)
38. C (pag.45)
39. C (26-28,39,49-52)
40. E (pag.103)
41. D (25,35,36)
42. E (pag.13,42, 47,50 )
43. E (pag.23,26,28,36)
44. C (pag.21-23)
45. D (pag.35-36)
46. B(pag.55-56)
47. A (pag26,27,51)
48. B (pag.78,79,81)
49. C (pag.23)
50. D (pag.81,104)
51. D (pag.120,123)
52. E (pag.80)
53. C (pag. 94)
54. E (pag.74)
55. C (55,59,77)
56. A (pag.78)
57. D (pag.5)
58. E (pag.57,114)
59. A(pag.70-71)
60. E (pag.92)

346

TEST GENERAL
ntrebri realizate de As. Univ. Dr. Ioana Rusu
COMPLEMENT SIMPLU
1.

Afirmatii reale:
A. Toate contractile voluntare ale muschilor se datoreaza unor impulsuri cu frecventa
mare
B. Secusa poate fi izometrica, izotonica sau auxotonica
C. Amplitudinea secusei variaza invers proportional cu intensitatea stimulului aplicat
D. Secusa este o contractie unica deoarece se realizeaza prin actiunea stimulului asupra
unei singure fibre musculare
E. Daca metabolismul muscular este anaerob, in urma unei secuse se obtine oboseala
musculara.

2.

Produsul rezultat in urma actiunii enzimelor bilei este:


A.Lipide
B. Colesterol
C. Micelii
D.Lipide emulsionate
E. Nici un raspuns corect.

3.

Sediul principal al secretiei de H+ se afla la nivelul:


A.Capsula Bowman
B. Tub contort proximal
C. Ansa Henle
D.In tot nefronul
E. Tub contort distal.

4.
Alegeti elementele fibrei musculare, care nu ii modific
dimensiunile, in timpul contractiei:
A.Sarcomerul
B. Banda luminoasa H
C. Banda I
D.Filamentele de actina
E. Toate isi modifica dimensiunile, pentru ca fibra musculara se scurteaza.

5.
La nivelul capilarelor limfatice, in fiecare minut, exista un volum de
apa de:
A.16 ml;

347

B. 1500ml/zi
C. 1 ml
D.15 ml;
E. 200 300 ml.

6.

La nivelul epifizelor oaselor lungi, in timpul osteogenezei nu se afla:


A.Cartilaj hialin
B. Centrii secundari de osificare
C. Capilare sangvine
D.Tesut osos haversian
E. Tesut osos spongios.

7.

Perilimfa nu se poate afla la nivelul:


A.Intre labirintul membranos si cel osos
B. Deasupra membranei vestibulare
C. La nivelul helicotremei
D.Sub membrana bazilara
E. Intremembrana bazilara, membrana vestibulara si peretele extern al melculului osos.

8.

Valve semilunare nu se pot gasi la nivelul:


A.Originea aortei
B. Capilarelor
C. Trunchiul arterei pulmonare
D.Canalul toracic
E. Vena limfatica dreapta.

9.
Procesul de fuziune corticala a imaginilor, intr-o imagine unica este
posibil numai daca:
A.Se suprapune in mare parte cu campul vizual al celuilalt ochi
B. Daca se realizeaza o vedere stereoscopica
C. Daca imaginile retiniene se formeaza in puncte corespondente
D.Daca impulsurile se transmit prin radiatiile optice
E. Daca se realizeaza proiectia corticala si in ariile vizuale secundare si de asociatie.

10.

Comisura alba a maduvei spinarii afirmatii reale:


A.Prezinta central canalul ependimar
B. Reprezinta bara transversala a h-ului
C. Se afla posterior de fisura mediana anterioara
D.Poate contine neuroni in retea
E. Se afla posterior de santul median posterior.

348

11.

Afirmatii false:
A. Concentratia de K la nivelul salivei este mai mica decat in plasma
B. Saliva intervine in elaborarea senzatiei gustative prin dizolavarea substantelor cu gust
specific pe suprafata receptiva a analizatorului gustativ
C. Sfincterul de la capatul terminal al esofagului este destins prin relaxare receptiva
D. Peristaltismul esofagian secundar este coordonat de sistemul nervos enteric al
esofagului
E. Etapele successive ale deglutitiei sunt controlate automat de centrul deglutitiei.

12.

Alegeti afirmatia falsa:


A. In timpul sistolei atriale, ventriculele se afla la sfarsitul diastolei
B. In timpul sistolei atriale se deschid valvele atrio-ventriculare
C. In timpul sistolei atriale, ventriculele sunt aproape pline cu sange
D. In timpul sistolei atriale, sangele nu poate reflua spre venele mari datorita contractiei
fibrelor musculare din jurul orificiilor de varsare a venelor in atrii
E. Toate raspunsurile sunt corecte.

13.

Hipertensiunea arteriala nu determina:


A.Afectarea vaselor sangvine
B. Afectarea ochilor
C. Apare in cazul cresterii lec
D.Determina cresterea lucrului mecanic cardiac
E. Afectarea rinichilor si poliurie.

14.

Afirmatii false:
A.In repaus, cand glota este deschisa, aerul nu circula intre plamani si atmosfera
B. In timpul unei inspiratii normale, presiunea alveolara este -1cmh2o
C. In timpul unei expiratii normale, presiunea alveolara este +1cmh2o
D. In repaus, cand glota este deschisa, presiunea in orice parte a arborelui respirator este
0 cmH2O
E. In repaus, presiunea alveolara este -1cmH2O.

15. Expulzia produsului de conceptie ajuns la termen se realizeaza dupa


aproximativ:
A.250 zile
B. 290 zile
C. 270 zile
D.280zile
E. Depinde de ziua ovulatiei.

349

16.
de:

Viteza de circulatie a sangelui la nivelul venei cave superioare este


A.10 mmHg
B. 0 mmHg
C. 0,5 mm/s
D.10 mm/s
E. 0,1 m/s.

17.

Substanta fundamentala osoasa:


A.Contine in special o substanta organica numita hidroxiapatita
B. Se gaseste intre lamele externa si interna a oaselor late
C. Reprezinta 5- 10 % din matricea organica a osului
D.Reprezinta un mediu omogen alcatuit din fibre de colagen
E. Reprezinta 80% din compozitia chimica a oaselor.

18. Ce se intampla cu CO2 transportat sub forma de bicarbonat


plasmatic, la nivelul capilarului pulmonar, in procesul de difuziune a
gazelor respiratorii:
A.Se gaseste sub forma dizolvat fizic in plasma
B. Co2 din hco3, la nivelul hematiei, va trece prin plasma si membrana de schimb
C. Se afla sub forma de carbaminohemoglobina
D. Procesul depinde de ph-ul plasmatic, presiunea partial a o2 plasmatic si de
temperatura
E. Difuzeaza din plasma in interstitii si de aici in celule.

19. Transformarea ejectiei sacadate din inima, in curgere continua prin


artere afirmatii false:
A.Inmagazinarea intregii energii sistolice sub forma de energie elastic a peretilor
arteriali
B. In timpul diastolei, parte din energia sistolica inmagazinata la nivelul peretilor arteriali
este cedata coloanei de sange
C. Variatii pasive ale calibrului vaselor mari
D.Amortizarea undei de soc sistolice, datorita elasticitatii arterelor mari
E. Toate variantele sunt adevarate.

20. Intr-un minut, ce volum de aer poate patrunde in plamani, in timpul


tuturor inspiratiilor care au loc:
A. 200ml
B. 500ml
C. 1000ml
D. 1500ml
E. 15l.

350

21.

Parghia de ordinul II:


A. Prezinta punctul de sprijin (S) la mijloc, intre rezistenta(R) anterior si forta ( F)
posterior
B. Prezinta punctul de sprijin (S) anterior, la mijloc rezistenta(R) orientate in jos si
posterior forta ( F) orientate in sus
C. Prezinta punctul de sprijin (S) anterior, la mijloc rezistenta(R) orientate in jos si
posterior forta ( F) orientate in jos
D. Se realizeaza la nivelul articulatiei dintre oasele gambei si coapsa
E. Se realizeaza la nivelul articulatiei dintre osul bratului si cele ale antebratului.

22. Un limfocit de la nivelul ganglionului submandibular drept va ajunge


la nivelul faringelui trecand prin urmatoarele vase, cu excepia:
A. Venajugulara interna dr.
B. Trunchiul arterei pulmonare
C. Vena brahiocefalica dreapta
D. Venele pulmonare
E. Trunchi brahiocefalic.

23.

Afirmatii ireale:
A. Presiunea sangelui se apreciaza direct prin masurarea tensiunii arteriale
B. Sangele circula in vase sub o anumita presiune care depaseste presiunea atmosferica
cu 120 mmHg in timpul sistolei ventriculare stangi
C. Presiunea arteriala se determina masurand contrapresiunea necesara a fi aplicata la
exteriorul arterei, pentru a egala presiunea sangelui din interior
D. Rezistenta periferica reprezinta totalitatea factorilor care se opun curgerii sangelui
prin vase
E. Volemia variaza concordant cu variatia lichidelor extracelulare.

24.

Al doilea strat al membranei alveolo-capilare strabatut de O2:


A. Interstitiul pulmonar
B. Endoteliul capilarului pulmonar
C. Epiteliul alveolar
D. Surfactant
E. Epiteliul bronsic.

25.

In aorta, viteza sangelui este de:


A. 100mm/s
B. 500mm/s
C. 0,5m/s
D. 0,5mm/s
E. 120mm/s.

351

26. In inspiratia maxima, se mareste diametrul antero-posterior al


cavitatii toracice fata de expiratie, cu aproximativ:
A. 5 %
B. 10 %
C. 15 %
D. 20 %
E. 25%.

27.
cu:

Perioada sistolei atriale si a celei ventriculare cumulate echivaleaza


A.
B.
C.
D.
E.

28.

Suma dintre sistola atriala si diastola ventriculara


Diferenta dintre diastola atriala si cea ventriculara
Diastola generala
Suma dintra diastola atriala si cea ventriculara
Diferenta dintre diastola generala si sistola atriala.

Unitatea morfo-functionala a plamanului este:


A. Lobulul pulmonar
B. Lobul pulmonar
C. Acinul pulmonar
D. Membrana alveolo-capilara
E. Alveola pulmonara.

29. In urma interactiunii dintre mediatorul chimic eliberat in fanta


sinaptica si receptorii fibrei musculare scheletice apare:
A. Fuzionarea veziculelor cu mediator
B. Potential postsinaptic excitator
C. Potential terminal de placa
D. Sinapsa electrica
E. Conducerea impulsului nervos intr-o fibra mielinizata.

30.

Receptorul reprezinta:
A. Mecanismul fundamental de functionare a sistemului nervos
B. Totalitatea structurilor sistemului mervos care participa la actul reflex respectiv
C. Traducerea informatiei nervoase specificein informatie purtata de stimul
D. Structura excitabila care raspunde la stimuli prin variatii de potential gradate
proportional cu intensitatea stimulului
E. Cofeina creste excitabilitatea sinapselor.

352

COMPLEMENT GRUPAT
31.

Hipofunctia tiroidiana prezinta:


1.
2.
3.
4.

Apare senzatia de frig


Pielea devine umeda
Produce caderea parului
Hiperglicemie.

32. Efectele metabolice ale insulinei, asupra metabolismului glucidic, la


nivelul tesutului adipos sunt urmatoarele, cu excepia:
1.
2.
3.
4.

Creste glicogenogeneza
Creste sinteza de glicerol
Scade gluconeogeneza
Creste transportul de glucoza

33. Tonusul natural al sfincterului intern al vezicii urinare opreste in


mod normal, patrunderea urinei:
1.
2.
3.
4.

34.

Valva mitrala afirmatii false:


1.
2.
3.
4.

35.

Se inchide in timpul sistolei


Se deschide in timpul sistolei
Se deschide in timpul diastolei
Se inchide in timpul diastolei.

Anexele cutanate sunt:


1.
2.
3.
4.

36.

La nivelul ureterului
La nivelul colului vezical
La nivelul corpului vezical
La nivelul uretrei.

Tesut adipos
Fire de par
Terminatii nervoase libere
Canale glande exocrine.

Alegeti afirmatii reale:


1.Sistemul nervos parasimpatic la nivelul ficatului nu are efect
2.Printre organele care nu sunt prevazute cu inervatie parasimpatica sunt si glandele
sudoripare
3.Nervul x asigura inervatia parasimpatica a ficatului
4.Efectul stimularii parasimpaticului la nivelul glandelor sudoripare este acela de a
stimula secretia la nivel palmar.

353

37.

Trabecule se pot gasi in:


1.
2.
3.
4.

38.

Terminatiile nervoase incapsulate de la nivelul dermului sunt:


1.
2.
3.
4.

39.

Extremitatea proximala a femurului


Extremitatea distala a fibulei
Extremitatea superioara a rotulei
Unul dintre oasele tarsiene.

Efectele directe actiunii LH si FSH afirmatii reale:


1.
2.
3.
4.

43.

Favorizeaza activitatea osteoblastica


Stimuleaza dezvoltarea mucoasei uterine
Stimuleaza comportamentul sexual feminin
Are un efect specific, in timpul sarcinii inhiba secretia de lapte.

Tibia se poate articula cu:


1.
2.
3.
4.

42.

Alterarea personalitatii
Scaderea capacitatii de efort
Modificari senzoriale
Hipotensiune.

Estrogenii afirmatii false:


1.
2.
3.
4.

41.

Corpusculii Ruffini
Corpusculii Meissner
Corpusculii Krause
Discurile Merkel.

Hiposecretia de glucocorticoizi se caracterizeaza prin:


1.
2.
3.
4.

40.

Ventriculul stang
Ganglionii limfatici
Ventriculului drept
Atriul stang.

Influenteaza activitatea secretorie a adenohipofizei


Influenteaza compozitia spermei
Influenteaza activitatea secretorie a hipotalamusului prin grh
Actioneaza la nivelul testiculului influentand secretia de testosteron.

Muschii anteriori ai antebratului afirmatii false:


1.
2.
3.
4.

Pronatori ai mainii
Extensori ai mainii
Flexori ai antebratului
Extensori ai degetelor.

354

44.

Marginea superioara a pancreasului are raporturi cu:


1.
2.
3.
4.

45.

Sfenoidul se poate articula cu:


1.
2.
3.
4.

46.

Membranei celulelor cu conuri


Citoplasmei celulelor cu bastonase
Citoplasmei celulelor cu conuri
Membranei celulelor cu bastonase.

Culoarea alb se obtine:


1.
2.
3.
4.

50.

Orbicular al pleoapelor
Sfincterele
Orbicular al buzelor
Sfincterul Oddi.

Rodopsina se gaseste la nivelul:


1.
2.
3.
4.

49.

Endoconjunctiva
Encondrala
Desmala
De cartilaj.

Muschi somatici circulari pot fi:


1.
2.
3.
4.

48.

Frontal
Parietal
Temporal
Occipital.

Claviculele se formeaza prin osificare:


1.
2.
3.
4.

47.

Canalul pancreatic Wirsung


Prima portiune a duodenului
Canalul cistic
Artera splenica.

Culoarea din spectru amestecata cu culoarea ei complementara


Stimularea egala a celor trei tipuri de conuri
Stimularea bastonaselor
Lipsa stimularii bastonaselor

Nodulul atrioventricular:
1.
2.
3.
4.

Functioneaza permanent
Imprima ritmul jonctional, daca centrul sinusal este scos din functie
Nu se poate manifesta in mod normal
Functioneaza in paralel cu nodulul sino-atrial.

355

51.

Ganglionii terminali afirmatii false:


1.
2.
3.
4.

52.

Tesut conjunctiv se poate gasi la nivelul:


1.
2.
3.
4.

53.

Nerv
Tunica medie a aortei
Sange
Tendonul muschiului cvadriceps.

Proprietatile speciale ale celulelor sunt:


1.
2.
3.
4.

54.

Pot fi in interiorul efectorilor viscerali


Juxtaviscerali
Intramurali
Reprezinta localizarea ganglionilor SNV parasimpatic.

Activitatea secretorie
Conductibilitatea
Contractilitatea
Excitabilitatea.

Terminatiile butonate ale dendritelor nu pot fi:


1.
2.
3.
4.

Receptorii vizuali
Neuronul receptorului olfactiv
Receptorii gustativi
Receptorii durerosi.

55. Cumularea potentialelor postsinaptice excitatorii produse de doua


terminatii presinaptice vecine, pe aceeasi membrana postsinaptica
determina:
1.
2.
3.
4.

56.

Perioada refractara absoluta


Sumatie temporala
Aparitia unui nou potential de actiune in zona vecina
Sumatie spatiala.

Acuitatea tactila afirmatii false:


1. Valoarea ei este de 5cm in anumite zone de pe toracele posterior
2. Se caracterizeaza prin pragul de percepere distincta a doua puncte diferite
3. Este distanta minima la care, prin stimularea a doua puncte apropiate, subiectul
percepe atingerea fiecaruia dintre ele
4. Este distanta minima la care prin stimularea a doua puncte diferite, subiectul
percepe atingerea unuia singur.

57.

Glandele oxintice nu secreta:


1. Mucus

356

2. HCl
3. Pepsinogen
4. Factor intrinsic.

58.

Sistemul nervos enteric:


1.
2.
3.
4.

59.

Elibereaza somatostatina;
Coordoneaza peristaltismul secundar
Inhiba secretia gastrica
Inhiba secretia salivara.

Faza a II-a a coagularii afirmatii reale:


1.
2.
3.
4.

Trombina desface din fibrinogen niste monomeri de fibrina


Prin contributia unor factori plasmatici, tisulari si plachetari se formeaza trombina
Dureaza 4-8 s
Se formeaza trombina, din protrombina, in prezenta ionilor de Ca2+.

60. In mod normal egalarea presiunilor partiale alveolara si sangvina ale


CO2 se face:
1. Dinspre sangele din capilarele pulmonare spre alveole;
2. Deoarece presiunea CO2 in sangele din alveolele pulmonare este de 46mmHg, iar in
aerul capilar de 40mmHg;
3. Deoarece CO2 difuzeaza de 25 ori mai reprede decat O2;
4. In 0,25 secunde.

357

RSPUNSURI

Complement simplu

Complement grupat

1. A (pg.71)
2. E (pg.80)
3. B (pg.104)
4. D (pg.70)
5. C (pg.89)
6. D (pg.11,63)
7. E (pg.49)
8. B (pg.89)
9. C (pg.48)
10. C (pg.19)
11. A (pg.75, 76)
12. B(pg. 92)
13. E (pg.93)
14. E (pg.98)
15. D (pg.123)
16. E (pg.94)
17. C (pg.66)
18. B (pg.100)
19. A (pg.93)
20. E (pg.98 (60secx500ml/2
sec=15000ml=15l)
21. B (pg.66)
22. A (pg.88)
23. A (pg.93)
24. C (pg.97)
25. B (pg.93)
26. D (pg.98)
27. C (pg.92)
28. C (pg.97)
29. C (pg.16)
30. D (pg.17, 18)

31. B (pg.58)
32. B (pg.59)
33. C (pg.105)
34. C (pg.90)
35. C (pg.38)
36. E (pg.34, 35)
37. A (pg.90)
38. A (pg.38)
39. E (pg.56, 57)
40. E (pg.120, 123)
41. C (pg.64)
42. C (pg.122)
43. C(pg.68)
44. C (pg.59 fig.61)
45. A (pg. 63)
46. E (pg.63)
47. A (pg.68)
48. D (pg.46)
49. A (pg.47)
50. E (pg.91)
51. E (pg.33)
52. E (pg.11)
53. B (pg.10)
54. B (pg.17)
55. D (pg.16)
56. D (pg.39)
57. E (pg.77)
58. A(pg.76, 77)
59. D (pg.86)
60. D (pg.100

358

TEST GENERAL

ntrebri realizate de ef Lucrri Dr .Vasilica Bausic

COMPLEMENT SIMPLU
1.Ramurile terminale ale nervului facial:
A. Sunt motorii pentru muchii masticatori
B.Sunt motorii pentru muchii mimicii
C.Asigur inervaia senzitiv a feei
D.Asigur inervaia senzorial a 1/3 posterioar a limbii
E.Rspunsurile B. i C sunt corecte

2.Cromatina:
A.Formeaz la nivelul prtii centrale a nucleului o reea de filamente subiri
B.n ochiurile reelei se gseste o soluie coloidal neomogen
C.Aspectul descris la punctul A. este valabil n perioada dintre dou diviziuni
D.Conine cantiti mici de ioni de Na si K
E. Afirmaiile A si C sunt corecte

3.n bolile hepatice:


A.Poate fi afectat metabolismul intermediar protidic,lipidici glucidic
B.Mecanismele de meninere a glicemiei constante sunt alterate
C.Absorbia lipidelor la nivel intestinal este alterat
D.Producerea de bil poate fi afectat
E.Toate afirmaiile sunt corecte

4.Glicogenogeneza se realizeaz n:
A.esutul nervos
B.Muchi
C.Ficat
D.Rinichi
E. Rspunsurile B i C sunt corecte

5.O seciune n trunchi la nivelul antului pontopeduncular produce:


A.Imposibilitatea de oprire a rspiraiei pe cale voluntar
B.Pot afecta parial reflexele de acomodare vizual
C.Tulburri ale deglutiiei
D.Afectarea masticaiei

359

E.Rspunsurile A i B sunt adevrate

6.Nervul optic :
A.Aparine trunchiului cerebral
B.si are originea real n stratul neuronilor bipolari din retin
C.Iese din retin prin pata oarb ,zona cu cei mai muli receptori vizuali
D.Se termin la nivelul chiasmei optice
E.D colaterale la nucleii motori i vegetativi din mezencefal

7.Dintre efectele nervului vag menionai care sunt adevrate:


A.Scade fora de contracie a miocardului
B.Bronhodilataie
C.Scade secreia glandelor mucoase din structura arborelui bronic
D.Stimuleaz secreia gastric
E.Contracia splinei

8.Care sunt organele care sunt prevzute cu inervaie parasimpatic:


A.Medulosuprarenala
B.Glandele sudoripare
C.Muchii erectori ai firelor de pr
D.Majoritatea vaselor de snge
E.Ficatul

9.Fasciculele spinocerebeloase:
A.Ajung n cerebel prin pedunculii cerebeloi superiori i mijlocii
B.Au protoneuronii n coarnele medulare posterioare
C.Se proiecteaz n paleocortex
D.Sunt localizate n cordoanele laterale medulare
E.Realizeaz simul poziiei i al micarii n spaiu

10.Din ramura comunicant alb lipsesc:


A.Fibre cu origine n coarnele medulare laterale
B.Fibre aferente viscerosenzitive de la nivelul viscerelor digestive
C.Fibre motorii simpatice postganglionare
D.Fibre mielinice vegetative preganglionare simpatice
E.Fibre viscerosenzitive de la viscerele toracale

11.Nucleii vestibulari bulbari:


A.Sunt n numr de doi : unul dorsal i altul ventral
B.Trimit dendritele spre talamus
C.Realizeaz prin axonii lor conexiuni cu neuronii din ganglionul Scarpa
D.Se conecteaz prin axonii lor cu nucleii motori ai nervilor III,IV i VI

360

E.Transmit comenzi pentru realizarea motilitii voluntare

12.Fasciculele spinobulbare :
A.Cuneat se gsete pe toat lungimea mduvei spinarii
B.Au axonii protoneuronilor lungi care trec n cordonul posterior opus n drumul lor spre bulb
C.Proiecteaz cortical n aria somestezic I impulsurile de la exteroceptori i proprioceptori
D.Conin i fibre viscerosenzitive care inerveaz vasele de snge din muchii striai.
E.Sunt localizate in cordoanele anterioare medulare

13.La nivelul ochiului:


A.Un nerv cranian cu origine aparent medial de pedunculii cerebeloi mijlocii asigur preluarea de
informaii tactile , termice i dureroase
B.Muschiul oblic superior este alctuit din fibre musculare organizate n sarcomere
C.Axonii protoneuronilor formeaz nervul optic ce prsete globul ocular prin pata oarb
D.Scotopsina se descompune n retinen i vitamina A sub influena luminii de intensitate slab
E.Nervul optic este un nerv senzorial ce aparine trunchiului deoarece trimite colaterale la nivelul
mezencefalului

14.Legea simetriei:
A. Presupune c, odat cu creterea intensitaii stimulului, s fie antrenate n rspunsul reflex teritorii
din ce n ce mai extinse
B.Explic practic reflexele osteotendinoase
C.Presupune reflex bilateral la o mrire a concentraiei de acid sulfuric fat de legea unilateralitii
D.Se explic prin deschiderea canalelor voltaj-dependente pentru K
E.Explic arcul reflex care are n constituia lui cel puin 2 neuroni

15.Cile extrapiramidale cu origine cortical:


A.Au un timp de laten mai mare dect cile corticospinale
B.si au originea n lobul parietal
C.Conduc comenzi pentru motilitatea automat si semiautomat
D.Se termin n cornul lateral medular la neuronii somatomotori
E.Afirmaiile A si C sunt corecte

16.Dendritele, prelungiri neuronale, au urmtoarele caracteristici mai puin :


A.Numrul lor este variat de la un neuron la altul
B.Sunt delimitate la periferie de neurilem
C.Conin ambele tipuri de organite specifice pe toata lungimea lor
D.Cresc suprafaa de recepie a neuronului
E.Conduc impulsul nervos aferent, celuliped

17.Placa motorie nu este caracterizat de:


A.Este o sinaps neuroefectorie

361

B. Mediatorul chimic este acetilcolina


C.Se realizeaz ntre butonul terminal al neuronului somatomotor i sarcolema fibrei musculare netede.
D.Sarcolema fibrei musculare la locul de contact cu butonul terminal prezint o concavitate faldurat
E.Prezint fant sinapatic

18.Acioneaz pe organele sistemului nervos:


A. Hormonii medulosuprarenalieni
B. Hormonii tiroidieni
C. Cortizolul
D. Insulina
E. Toate rspunsurile sunt corecte

19.Fibrele viscerosenzitive au urmatoarele caracteristici mai puin:


A.Traverseaz trunchiul nervilor spinali a nervilor spinali
B.Intr n structura unor nervi cranieni
C.si au originea real n submucoasa viscerelor
D.Culeg informaii de la viscerele abdominale i toracale
E. Sunt dendritele(prelungirile cu rol de dendrita)ale neuronilor pseudounupolari din ganglionul spinal
sau ganglionii sensitivi de pe traseul nervilor cranieni

20.Urmtoarele enzime sunt asociate cu microvilii enterocitelor cu excepia:


A.Izomaltaza
B.Maltaza
C.Colesterol-lipaza i fosfolipaza
D.Peptidazele
E.Zaharaza

21.Glucagonul i adrenalina:
A.Cresc fora de contracie a miocardului
B.Scad activitatea secretorie a celulelor pancreatice
C.Produc hiperglicemie prin glicogenoliz hepatic
D.Inhib lipoliza
E.Afirmaiile A i C sunt corecte

22.Timocitele nu au urmtoarele caracteristici:


A.Sunt celule proprii ale timusului
B.Provin din mduva roie hematogen
C.Se dispun n reeaua format din celulele reticulare
D.Se transform sub aciunea factorilor locali din timus n limfocite T
E.Intervin n imunitatea celular

362

23.n legatur cu recepia i transmiterea auditiv este adevrat c:


A.Sunetele nalte sunt percepute mai aproape de talpa scriei
B.Informaiile din canalul cohlear stng se proiecteaz n ambii lobi temporali
C.Sunetele grave sunt percepute mai aproape de helicotrem
D.Excitaiile sonore separate n frecvenele componente la nivelul membranei bazilare se transmit prin
fire izolate ctre cortex
E. Toate afirmaiile sunt corecte

24.Adrenalina:
A.Stimuleaz secreia de insulina a insulelor Langerhans
B.Determin constricia vaselor coronare i a vaselor hepatice
C.Provoac hiperglicemie prin stimularea gluconeogenezei hepatice din aminoacizi
D.Provoac relaxarea musculaturii netede a intestinului subire
E.Provoc pupiloconstricie

25.Axonii neuronilor din ganglionul spinal nu pot realiza sinapse cu neuroni:


A.Din nucleii bulbari Goll si Burdach
B.Intercalari din cornul posterior
C.Viscerosenzitivi din cornul lateral
D.Somatomotori din cornul anterior
E.Neuroni talamici de releu

26.Secionarea nervilor vagi este urmat de:


A.Bronhoconstrictie
B.Stimularea glandelor gastrice
C.Scderea forei de contracie a inimii
D.Stimularea peristaltismului intestinal
E.Hipertensiune arterial

27.Sistola atrial nu are urmtoarele caracteristici:


A.Are o durat de 0,1s ntr-un ciclu cardiac de 0,8 s
B.Are eficien redus
C.n timpul ei sngele adus la cord de venele mari se acumuleaz n atrii
D.Sngele nu poate reflua n venele cave datorit contraciei fibrelor musculare din jurul orificiilor de
vrsare a venelor n atrii
E.n timpul ei ventriculele sunt n diastol

28.Nervul optic:
A.Drept trimite fibre de la retina nazal n tractul optic stng
B.Stng conine fibre senzoriale de la retina nazal dreapt
C.Drept conduce impusuri de la ambii globi oculari
D.Stng trimite colaterale spre coliculul superior stng

363

E.Ii are originea real n stratul neuronilor bipolari

29.Nucleul amigdalian:
A.Face parte din sistemul limbic
B. Se gseste pe faa medial a lobului temporal
C. Se gsete de o parte i de alta a bazei limbii
D. mpreuna cu hipotalamusul integreaz funcia olfactiv
E. Afirmaiile A i B sunt adevrate

30 Tesutului conjunctiv lax are urmatoarea localizare cu excepia :


A.nsoteste esutul epitelial
B.n structura hipodermului
C.Leag organele ntre ele
D.Formeaz capsula splinei
E.In structura pielii

COMPLEMENT GRUPAT
31.Precizai cum poate fi prevenit actiunea nociv a unui exces al secreiei
clorhidro-peptidice gastrice asupra mucoasei gastro-duodenale:
1. ntreruperea inervaiei vagale a stomacului prin operaie
2.Administrarea oral de bicarbonat de sodiu
3.Administrarea unor substane ce stimuleaz secreia de mucus
4. Administrarea unor substane anticolinergice

32.Din categoria cilor biliare intrahepatice fac parte:


1.Capilarele sinusoide
2.Celule ductale
3.Canalul coledoc
4.Canaliculele biliare intralobulare

33.Vestibulul bucal:
1.Reprezint cea mai mare parte din cavitatea bucal
2.Este delimitat ntre arcadele dentare i obraji
3.Comunic posterior cu faringele
4.Prezint pe linia median frenul buzei superioare i inferioare

34.Precizai care sunt raporturile anatomice ale pancreasului:


1.Capul pancreasului situat n potcoava duodenal are raporturi posterioare cu trunchiul caeliac
2.Canalul coledoc trece posterior de capul pancreasului
3. Artera splenic merge paralel cu corpul i coada pancreasului pentru a intra n hilul splinei

364

4. Stomacul este situat inferior de capul i corpul pancreasului

35.Capilarele sinusoide:
1. Fac parte din sistemul port abdominal
2.Se dispun radiar printre hepatocite n interiorul lobulului hepatic
3.Sunt ultimele ramificaii ale venei porte
4.Se deschid n vena centrolobular

36. Care din urmtorii hormoni pot influena activitatea digestiv:


1.Secretina
2.Acetilcolina
3.Gastrina
4.Enterochinaza

37.Selectai nervii cranieni care conduc impulsuri eferente la cavitatea bucal


pentru toate cele trei acte fiziologice ale digestiei bucale:
1.Vag
2.Glosofaringian
3.Trigemen
4.Facial

38.Factorii care inhib secreia sucului gastric sunt:


1.Stimularea coarnelor laterale toraco-lombare
2.Stimularea nucleului dorsal al vagului
3.Hormonii medulosuprarenalieni
4.Secretina

39.Care dintre urmtoarele efecte asupra tubului digestiv aparin


parasimpaticului:
1.Stimuleaz sinteza de bil la nivelul ficatului
2. Stimuleaz secreia de suc pancreatic
3. Stimuleaz secreia de suc intestinal
4.Determin creterea tonusului musculaturii tubului digestiv

40.Factorii coagularii intervin n:


1.Transformarea fibrinogenului n fibrin
2.Aglutinarea trombocitelor
3.Transformarea protrombinei n trombin
4.Transformarea tromboplastinei n protrombin

365

41.Imunitatea instalat prin intermediul imunoglobulinelor din laptele matern este


o imunitate :
1.Artificial
2.Dobandit
3.Activ
4.Pasiv

42.Calciul este indispensabil:


1.Formrii troboplastinei
2.Formrii trobinei active
3.Formrii de monomeri de fibrina
4.Eliberrii factorilor trobocitari ai coagulrii

43.Pe suprafaa hematiilor se gsesc:


1.Antigenele A i B numite aglutinogene
2.Anticorpii i numiti aglutinine
3.Antigenul D
4.Anticorpii anti-D

44.Pe lng ganglionii limfatici , n organism mai exist i alte organe limfoide:
1.Timusul
2.Glanda mamar
3.Splina
4.Cisterna chyli

45.Anticorpii specifici sunt sintetizai de:


1.Neutrofile
2.Bazofile
3.Limfocitele maturate n timus
4.Limfocitele B

46.Un subiect care are in sange hematii ce prezinta doar antigenul D ,poate primi
sange de la:
1.Grupul ABIV Rh negativ
2.Grupul B III Rh pozitiv
3.Grupul AII Rh pozitiv
4.Grupul OI Rh Negativ

47.Trunchiul nervului spinal este alctuit din:


1.Fibre nervoase somatosenzitive cu originea n ganglionul spinal

366

2.Fibre simpatice postganglionare cu originea n ganglionii simpatici paravertebrali


3.Fibre nervoase viscerosenzitive cu originea n ganglionul spinal
4.Fibre somatomotorii cu originea n cornul lateral

48.Impulsuri de la nucleul solitar din bulb pot :


1.Ajunge la baza circumvoluiei postcentrale din lobul parietal,trecnd prin talamus
2. Declana pe cale reflex secreia salivar i gastric
3.Ajunge n sistemul reticular ascendent activator
4.Ajunge la Epitalamus

49.Alegei afirmaiile adevrate despre originile aparente ale nervilor cranieni:


1.Nervul IV(trohlear) n antul pontomezencefalic
2.Nervul VI(abducens) n partea interna a antului bulbopontin
3.Nervul XI(accesor)n antul preolivar
4.Nervul IX(glosofaringian) n antul retroolivar

50.O excitaie exteroceptiv este transmis prin:


1.Fasciculul spinotalamic lateral
2.Fasciculul spinobulbar
3.Sistemul reticulat activator ascendent
4.Fasciculul spinocerebelos direct

51.Reflexele vasomotoare pot fi realizate de ctre:


1.Maduva spinrii
2.Hipotalamus
3. Bulb
4.Alte arii subcorticale

52.Fasciculul rubrospinal:
1.Controleaz tonusul muscular
2.Prin secionarea sa determin creterea tonusului cortical
3.i are originea n pedunculii cerebrali
4.Se termin n cornul posterior medular

53.Nucleii mijlocii ai hipotalamusului :


1.Secret neurohormoni
2.Controleaz evacuarea glandei mamare n lactaie
3.Sunt legai de adenohipofiz prin sistemul port hipofizar
4.Secret hormoni care se depoziteaz n hipofiza posterioar

54.Reglarea aportului alimentar este realizat de:


1.Centrii foamei localizai n partea lateral a hipotalamusului

367

2.Centrii saiettii localizai n partea ventro-medial


3.Amigdala i cteva arii din sistemul limbic
4.Centrii din partea superioara a trunchiului cerebral

55.Durerea ntr-o afeciune gastric ajunge la centrii reflexi prin:


1.Nervul vag
2.Ramura comunicant alb
3.Nervii splanhnici
4.Ramura comunicant cenusie

56.Care dintre urmtorii nuclei ai trunchiului cerebral conin neuroni


somatomotori:
1.Nucleul motoral nervului hipoglos
2.Nucleul motor al nervului trigemen
3.Substana neagr
4.Nucleul accesor al oculomotorului

57.Ramurile terminale ale nervului facial:


A. Sunt motorii pentru muchii masticatori
B.Sunt motorii pentru muchii mimicii
C.Asigur inervaia senzitiv a feei
D.Asigur inervaia senzorial a 1/3 posterioar a limbii
E.Rspunsurile B. i C sunt corecte

58.Urmtoarele epitelii sunt pluristratificate cu excepia:


1.Epiteliile din canalele glandelor exocrine
2.Epiteliul bucal
3.Epiteliul de tranziie
4.Epiteliile pseudostratificate

59.Celulele gliale se caracterizeaz prin;


1.Au rol de susinere
2.Au rol fagocitar
3.Au prelungiri
4.Nu se pot divide

60.n care din urmtoarele celule nucleul nu este dispus central :


1.Eritrocit
2.Celula secretoare din epiteliul intestinal
3.Celula adipoas
4.Leucocitele PMN

368

RASPUNSURI
Complement simplu

Complement grupat

1. B pg,27
2.E..pg.8
3.E.108,78,79,59,81fig86
4.E.pg.59,108
5.E.pg.26,fig 25,pg.25,pg22fig.21
6.D.fig51,pg47,26
7.D.pg35
8.E.pg34,36
9.D.pg21,23,22
10.C.pg23
11.D.pg.50,51
12.C.pg.21
13.A pg..45,47,70 fig.72)
14.C.pg.25
15.E.pg.23
16.C.pg.14
17.C.pg71 fig.74, pg15
18.E..pg60,61,57,56,58
19.C.pg.32,34
20.C.pg.80
21.E.pg35,57,60
22.A.pg60,85
23.E.pg.51
24.D.pg57,35
25.E.21
26.E.35
27.C.pg91,92
28.A,pg.47
29E.pg.31,42
30.D.pg11,38

31.E. pg.35,pg.77,78
32.D pg.78
33.C.fig 75 pg.74
34.B.Fig79 pg.75,fig.61,pg59
35.E Fig.82 pg78
36.B pg.77,78
37.D pg.27,28.
38.Bpg.77,57,35
39.C.pg.35
40.B.pg.86
41.C.pg.84
42.A pg.86
43.B pg 85
44.B pg89
45.D pg.84,85
46.D pg.86
47.A pg.23
48.A.pg43,38
49.C pg27,28
50.A.pg 20,21
51.E.pg.25,35,31
52.Fig.21 pg.22,pg 23
53.B. pg.54
54.A.pg114
55.A.pg.23,29,36
56.A.pg.28,27,23,26
57.B.pg.27
58.D.pg.11
59.A.pg.11
60.E.pg.7,84 fig.87

369

TEST GENERAL
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Cosmin Marian Panu

COMPLEMENT SIMPLU
1. Despre lizozomi putem afirma c:
A.
B.
C.
D.
E.

Se afl doar n apropierea nucleului


Au o form ovalar
Au rol n eliberarea energiei
Au rol important n celulele fagocitare
Excret substane celulare

2. Care dintre urmtoarele afirmaii despre esutul reticulat este


adevrat:
A.
B.
C.
D.
E.

Se regsete n ganglionii limfatici dar nu n splin


Este un esut de tip haversian
Leag unele organe
Se localizeaz n jurul unor organe
Este un esut de tip moale

3. Putem afirma despre neuronii pseudounipolari c:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt celulele cu conuri din retin


Sunt neuronii din ganglionul spiral Corti
Axonul su ptrunde n sistemul nervos periferic
Sunt neuronii din ganglionul spinal
Sunt neuronii din coarnele anterioare ale mduvei spinrii

4. Despre pia mater este adevrat, cu EXCEPIA:


A.
B.
C.
D.
E.

Are rol nutritiv deoarece n grosimea ei gsim vase


Ader la mduva spinrii
Delimiteaz spaiul epidural
Ptrunde n anurile mduvei spinrii
Are structur conjunctivo-vascular

5. Care dintre afirmaii este adevrat referitor la comisura alb a


mduvei spinrii:
A.
B.
C.
D.

D natere rdcinii posterioare a nervului spinal


Se afl ntre cordoanele posterioare
Prezint canalul ependimar
Se afl de-o parte i de alt a anului median posterior

370

E. Se localizeaz ntre cordoanele anterioare

6. Despre calea sensibilitii kinestezice putem afirma c:


A. Urmeaz calea cordoanelor posterioare mpreun cu sensibilitatea tactil
protopatic
B. Protoneuronul se afl n cordonul anterior al mduvei spinrii
C. Deutoneuronul se afl n nucleul gracilis i cuneat din punte
D. Dendrita protoneuronului este lung i ajunge la receptori
E. Axonul deutoneuronului se ncrucieaz n mezencefal formnd decusaia
senzitiv

7. Care afirmaie este corect despre calea sistemului extrapiramidal:


A.
B.
C.
D.
E.

Originea se afl exclusiv n cortexul cerebral


Controleaz motilitatea voluntar automat
Printre eferenele sale se numr fibre striorubrice
Fasciculele sale ajung n cornul anterior al mduvei
Circa 25% di fibrele sale se ncrucieaz n bulb

8. Alegei afirmaia corect despre nervii trohleari:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt nervi micti


Originea real se afl n punte n nucleul nervului trohlear
Origine aparent se afl pe faa posterioar a trunchiului cerebral
Fibrele inerveaz muchiul oblic inferior al globului ocular
Sunt nervi motori care au i fibre parasimpatice

9. Despre efectele stimulrii parasimpatice putem afirma corect c:


A.
B.
C.
D.
E.

Scade secreia glandelor mucoase bronice


Inhib glicogenoliza
Nu are efect la nivelul vaselor sangvine
Relaxeaz sfincterul vezical intern
Relaxeaz muchiul detrusor vezical

10.Despre corpusculii Golgi-Mazzoni este adevrat c:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt o varietate mai mare a corpusculilor Vater-Pacini


Sunt localizai n hipodermul degetelor i a palmei
Sunt receptori pentru durere
Sunt receptori pentru presiune
Trimit impulsuri cnd temperatura tegumentului crete

11.Care afirmaie este corect cu privire la analizatorul gustativ:


A. La polul bazal al al celulelor gustative sosesc terminaii nervoase ale nervilor
faciali, glosofaringieni, vagi i trigemeni.
B. Deutoneuronul se afl n nucleul solitar din punte

371

C. Axonii deutoneuronilor ajung la talamus apoi se ncrucieaz


D. Receptorii sunt mecanoreceptori reprezentai de mugurii gustativi
E. Aria gustativ se afl n partea inferioar a girului postcentral

12.nlimea undei sonore poate fi caracterizat prin:


A.
B.
C.
D.
E.

Este determinat de frecven


Este determinat de amplitudine
Este determinat de vibraiile armonice
Este situat n intervalul 20-20000 Hz
Toate rspunsurile sunt corecte

13.Despre vasopresin sunt corecte urmtoarele, cu EXCEPIA:


A.
B.
C.
D.
E.

Este denumit i hormonul antidiuretic


Hipersecreia acestui hormon determin pierderi mari de ap
Are ca efect i reducerea secreiei tuturor glandelor exocrine
Reduce volumul urinei
Crete absorbia facultativ a apei

14.Insulina produce urmtoarele efecte metabolice. Alegei rspunsul


corect:
A.
B.
C.
D.
E.

Crete sinteza de glicerol la nivelul esutului adipos


Crete lipoliza la nivelul esutului adipos
Crete proteoliza la nivel hepatic
Scade captarea aminoacizilor n muchi
Scade glicogenogeneza la nivelul ficatului

15.Amfiartrozele se caracterizeaz prin:


A.
B.
C.
D.
E.

Sunt articulaii sinoviale


Prezint cavitate articular
Sunt articulaii mobile
ntre oasele care le formeaz se interpune numai esut cartilaginos
Sunt un tip de diartroze

16.Aciunea muchilor laterali ai antebraului este urmtoarea:


A.
B.
C.
D.
E.

Extensie a braului
Flexie a antebraului
Pronaie a antebraului
Abducie a antebraului
Extensie a minii

17.Funciile salivei sunt urmtoarele, cu EXCEPIA:


A. Lubrifierea alimentelor
B. nceperea digestiei amidonului

372

C. Secreia unor substane endogene, cum ar fi ureea


D. Rol bactericid
E. Meninerea echilibrului hidroelectrolitic

18.n cadrul circuitului enterohepatic intr urmtoarele, cu EXCEPIA:


A.
B.
C.
D.
E.

Vena port
Canal coledoc
Vezica biliar
Duoden
Intestin gros

19.Despre ramurile arterei carotide externe putem afirma c:


A.
B.
C.
D.
E.

Irig regiunea occipital


Irig ochiul
Irig spaiile intercostale
Vascularizeaz pereii axilei
Vascularizeaz encefalul

20.n structura unui ganglion limfatic intr urmtoarele, cu EXCEPIA:


A.
B.
C.
D.
E.

Capsul fibroas
Trabecule
Capsul glomerular
Vase aferente
Medular

21.Care din afirmaiile urmtoare NU este adevrat referitor la splin:


A.
B.
C.
D.
E.

Este un organ abdominal nepereche ce aparine sistemului digestiv


Ocup loja splenic, ntre colonul transvers i diafragm
Este vascularizat de artera splenic, ramura trunchiului celiac
Sngele venos ajunge la nivelul venei porte
Are o mas de 180-200 g

22.Artera iliac intern are ramuri pentru:


A.
B.
C.
D.
E.

Partea dreapt a colonului transvers


Colon descendent
Partea superioar a rectului
Partea inferioar a rectului
Duoden

23.Despre volumul-btaie ventricular putem afirma urmtoarele, cu


EXCEPIA:
A. Variaz cu fora contraciei ventriculare

373

B.
C.
D.
E.

n eforturi intense ajunge la 150 mL


Se afl sub control nervos, spre deosebire de frecvena cardiac
Variaz cu volumul de snge aflat n ventricul
Variaz funcie de presiunea arterial

24.Despre musculatura cardiac putem afirma urmtoarele:


A.
B.
C.
D.

Este alctuit din dou tipuri de celule


Celulele ce iniiaz impulsul sunt excitabile, spre deosebire de miocardul de lucru
Conductibilitatea este proprietatea sa de a propaga excitaia
Contractilitatea reprezint proprietatea sa de dezvolta tensiune ntre capetele
fibrelor sale
E. Autoritmicitatea se datoreaz celulelor miocardice i nu a influenelor nervoase
vegetative

25.La nivelul crei structuri se realizeaz schimburile gazoase:


A.
B.
C.
D.
E.

Bronhia principal
Trahee
Pleur
Arteriola pulmonar
Acinii pulmonari

26.Din structura intern a rinichiului fac parte, cu EXCEPIA:


A.
B.
C.
D.
E.

Piramida Malpighi
Medulara
Corticala
Ureter
Nefroni

27.Valorile medii corecte n urina final sunt:


A.
B.
C.
D.
E.

Na - 0,2 g
Ca 0,2 mg
Uree 2,5 g
Creatinin 1-2 mg
Ap 1,3-1,8 L

28.Printre mecanismele de reglare a glicemiei se numr, cu EXCEPIA:


A. Insulina scade glicemia prin facilitarea ptrunderii celulare
B. Glucagonul, secretat de pancreasul exocrin, stimuleaz glicogenoliza deci crete
glicemia
C. Adrenalina are aciune hiperglicemiant prin stimularea glicogenolizei
D. Hormonii glucocorticoizi stimuleaz gluconeogeneza
E. Glucagonul are un rol i prin stimularea gluconeogenezei

374

29.Despre uter putem spune c:


A.
B.
C.
D.
E.

Se afl situat n cavitatea abdominal ntre vezica urinar i rect


Este interpus ntre trompele urinare i ovare
Pe corpul uterin se inser vaginul
Este vascularizat de arterele uterine, ramuri din artera iliac extern
Perimetrul se gsete doar la nivelul corpului uterin

30.Cile intratesticulare sunt reprezentate de:


A.
B.
C.
D.
E.

Tubii seminiferi contori


Canalele eferente
Canalul epididimar
Reeaua testicular
Canalul ejaculator

COMPLEMENT GRUPAT
31. Despre planul transversal putem afirma c:
1. Trece prin axul sagital
2. Se mai numete plan orizontal
3. Trece prin axul transversal
4. Trece prin axul longitudinal.

32. Referitor la membrana celular este corect:


1. Are un miez hidrofob
2.Conine glucide ncrcate pozitiv
3. Este alctuit din fosfolipide i proteine
4. Proteinele se gsesc doar pe faa extern i intern

33. Despre citoplasm sunt adevrate urmtoarele afirmaii, cu


EXCEPIA:
1. Este un mediu coloid
2. Are o parte structural, hialoplasma
3. Mediul de dispersie este apa
4. Are o parte nestructural, organitele

34. Cromozomii conin:


1. Ioni de Na i K
2. Cantiti mari de glucide
3. Doar ARN cromozomial
4. Proteine histonice i nonhistonice

375

35. n funcie de consumul de energie al transportului transmembranar,


putem afirma c:
1. Osmoza necesit energie pentru realizarea sa
2. Difuziunea facilitat nu consum energie
3. Difuziunea facilitat consum energie
4. Transportul activ necesit cheltuial energetic

36. Proprieiile speciale ale celulei sunt, cu EXCEPIA:


1. Reproducerea celular
2. Contractilitatea
3. Sinteza proteic
4. Activitatea secretorie

37. esutul conjunctiv cuprinde:


1. esutul lax.

2. esutul fibros.
3. esutul reticulat.
4. esutul elastic.

38. Referitor la neuroni putem afirma c au form:


1. Stelat, n zonele motorii ale scoarei cerebrale
2. Fusiform, n stratul profund al scoarei cerebrale
3. Piramidal, n coarnele anterioare ale mduvei
4. Sferic, n ganglionii spinali

39. Urmtoarele ntrebri referitoare la neuron sunt adevrate, cu


EXCEPIA:
1. Axonii neuronilor cu diametrul mai mic de 2 microni i fibrele preganglionare nu au
teac de mielin.
2. n SNC teaca de mielin este produs de oligodendrocite.
3. Neuroplasma conine doar organite comune.
4. Butonul terminal conine neurofibrile i mitocondrii.

40. Despre sinapsele electrice este adevrat c:


1. Se gsesc n miocard
2. Sunt formate din alipirea a dou celule n zona de rezisten maxim
3. Conducerea este bidirecionala
4.Se gsesc n SN vegetativ

41. Despre mduva spinrii se poate afirma:


1. n regiunea toracal prezint intumescene

376

2. Coarnele posterioare sunt mai late i mai scurte


3. Arahnoida are structur fibroas
4. Substana alb este dispus sub form de cordoane

42. Despre calea sensibilitii termice i dureroase este adevrat c:


1. Protoneuronul se gsete n ganglionul latero-vertebral
2. Axonul celui de al doilea formeaz fasciculul spinotalamic anterior
3. Este o cale a sensibilitii interoceptive
4.Se proiecteaz n aria somestezic 1 din lobul temporal

43. Referitor la nervii faciali putem afirma c:


1. Sunt nervi micti care au i fibre parasimpatice
2. Fibrele gustative au origine n ganglionul geniculat
3. Fibrele motorii inerveaz muchii mimicii
4. Deutoneuronul se afl n nucleul solitar din punte

44. Pe faa bazal a emisferelor cerebrale se observ:


1. anul olfactiv
2. Scizura calcarin
3. anul hipocampului
4. anul central Rolando

45.Despre saliv se poate afirma:


1.Se secret zilnic 2000 ml
2. Concentraia de Na n saliv este mai mic fat de plasm
3. Conine 99% ap i 1% reziduu uscat, alctuit din 0.6% substane anorganice i 0.4%
substane organice
4. Ptialina produce digestia chimic a amidonului preparat

46. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre stomac:


1. Glandele oxintice se gsesc n regiunea antral
2.La nivelul stomacului are loc absorbia unor substane solubile n lipide
3. Labfermentul se secret i la adult
4. Substanele ce stimuleaz secreia gastric sunt: gastrina, secretina, acetilcolina

47. Alegei afirmaiile corecte despre pancreas:


1. Conine celule endocrine, exocrine i ductale
2. Face parte din glandele anexe alte tubului digestiv
3. Secreia celulelor ductale conin o cantitate mare de HCO3
4. Secret proteaze n form activ

48. Urmtoarele afirmaii despre colecistokinin sunt false:


1. Relaxeaz vezica biliar

377

2. Contract vezica biliar


3. Contract sfincterul Oddi
4. Relaxeaz sfincterul Oddi

49. La nivelul intestinului subire:


1. Exist o suprafa mic de contact
2. Distana pe care moleculele o au de strbtut este mare
3. Reeaua vascular este slab reprezent
4. Micrile contractile ale vilozitilor nlesnesc tranzitul

50. Despre leucocite se poate afirma c:


1. Ele nu posed nucleu i mitocondrie
2. Funcia lor este n aprarea organismului
3.Au rol n hemostaz
4. Pot trece prin peretele capilar prin procesul de diapedez

51. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre aglutinogene:


1.Se gsesc pe membrana hematiilor.
2. Grupa 0 are aglutinogenele A i B
3.15% din populaia globului nu posed aglutinogenul D
4. Grupa AB (4) poate dona la toate grupele

52. Funciile sngelui sunt urmtoarele:


1. Termoreglare
2.De ndeprtare i transport al substanelor toxice
3. Sistem de integrare i coordonare umoral ale funciilor prin hormoni, mediatori
chimici i catabolii pe care i vehiculeaz
4. n hemostaz prin plachete

53. La formarea venei porte particip:


1. Vena mezenteric superioar
2. Vena splenic
3. Vena mezenteric inferioar
4. Venele hepatice

54. Despre ganglionul limfatic este adevrat c:


1. Distruge anticorpi
2. Produce limfocite i monocite
3. Are capsul seroas
4. Are rol de barier n rspndirea infeciilor

378

55. Despre splin sunt adevrate afirmaiile:


1. Este un organ pereche
2. Distruge limfocite i produce hematii
3. Nu intervine n metabolismul fierului
4. Are rol de depozit sangvin

55. Referitor la ciclul cardiac este corect s afirmm c:


1. Sistola atrial dureaz 0,10 secunde
2. Sistola atrial dureaz 0,30 secunde
3. Diastola ventricular dureaz 0,50 secunde
4. Diastola ventricular dureaz 0,40 secunde

56. Alegei afirmaiile corecte referitoare la capacitile pulmonare:


1. Capacitatea inspiratorie este egal cu suma dintre volumul curent i volumul expirator
de rezerv
2. Capacitatea vital este egal cu suma dintre volumul inspirator de rezerv, volumul
rezidual, volumul expirator de rezerv
3. Capacitatea rezidual funcional are volumul de 3500mL
4. Capacitatea pulmonar total este de 5000mL

57. Dinamica filtrrii prin membrana glomerular este caracterizat de:


1. Presiunea coloid-osmotic a proteinelor din capsula Bowman este 32 mmHg
2. Presiunea coloid-osmotic a proteinelor plasmatice este de 0 mmHg
3. Presiunea din capsula Bowman, n exteriorul capilarului, este de 60 mmHg
4. Presiunea din capilarele glomerulare este de 18 mmHg

58. Rolul proteinelor n organism este:


1. Rol plastic, ele reprezint scheletul pe care are loc constituirea ultrastructurii celulare
2. Rol funcional, majoritatea substanelor active sunt de natur proteic
3.Au rol de transportor
4. Rol energetic, 1 gram de proteine furnizeaz 9,3 kcal

59. Despre glandele anexe masculine este adevrat c:


1. Glandele bulbo-uretrale se deschid n uretr
2. Prostata este organ glandular endocrin cu rol n formarea spermei
3. Prostata este vascularizat de artera prostatic, ramur din iliac intern
4. Vezicula seminal este organ pereche, situate sub prostat

379

RSPUNSURI:
Complement simplu

Complement grupat

1. D pag 7
2. E pag 11
3. D pag 13, 14
4. C pag 19
5. E pag 19 fig 19
6. D pag 21
7. C pag 23
8. C pag 27
9. D pag 35
10. C pag 39
11. E pag 43
12. B pag 51
13. B pag 55
14. A pag 59
15. E pag 67
16. E pag 69
17. C pag 75
18. E pag 79 fig 83
19. A pag 87
20. C pag 89, fig 90
21. A pag 89
22. D pag 88
23. C pag 90
24. B pag 90,91
25. E pag 97
26. D pag 103
27. E pag 105
28. B pag 109
29. E pag 117
30. D pag 118

31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.

380

A pag 5
B pag 6
C pag 7
D pag 8
C pag 8
B pag 10
E pag 11
C pag 13
B pag 14
B pag 16
D pag 19
E pag 20
A pag 27
B pag 30
C pag 75
C pag 77
A pag 78
B pag 78
D pag 80
C pag 84
B pag 85
E pag 86
A pag 88
C pag 89
D pag 89
B pag 92
D pag 99
E pag 103
A pag 111
B pag 118

TEST GENERAL
ntrebri realizate de Asist. Univ. Dr. Ionu Bogdan Diaconescu
COMPLEMENT SIMPLU
1. Ptialina activeaz la nivelul:
A. Stomacului
B. La acelai nivel cu maltaza
C. Cavitii bucale
D. Colonului
E. Niciuna de mai sus

2. Despre nevroglie putem afirma:


A. Prezint ntotdeauna acelai numr de prelungiri
B. Numrul nevrogliilor este egal cu cel al neuronilor
C. Sunt singurele elemente ale esutului nervos care dau natere tumorilor SNC
D. Conin corpi Nissl
E. Microglia nu are rol fagocitar

3. n ceea ce privete calea sensibilitii tactile grosiere putem afirma:


A. Axonul celui de-al treilea neuron se proiecteaz n aria somestezic II
B. Axonul deutoneuronului trece din cornul anterior de-o parte n fasciculul
spinotalamic anterior contralateral
C. Se refer la simulpoziieii al micrii n spaiu
D. Prezint receptorii: corpusculii Meissneri discuri Merkel
E. Toate de mai sus sunt corecte

4. Din punct de vedere al clasificrii nervilor cranieni putem afirma cu


excepia:
A. Nervul oculomotor de pe partea stng este de tip motor i prezint fibre
parasimpatice preganglionare
B. Nervul olfactiv are originea real n celulele bipolare din mucoasa olfactiv
C. Nervul facial drept este un nerv mixt cu originea fibrelor gustative n nucleul
solitar din bulb
D. Toate reprezint excepia
E. A+C reprezint excepia

5. Despre cerebel putem afirma cu excepia:


A. Delimiteaz cavitatea ventriculului III

381

B. Pedunculii cerebeloi inferiori mijlocii i superiori conin fibre aferente i eferente


C. Prezint un numr de 3 anuri superficiale ce delimiteaz lobulii cerebelului
D. Dup extirparea cerebelului tulburrile nu se atenueaz
E. Toate reprezint excepia

6. Urmtoarele afirmaii sunt false:


A. Pe faa medial a emisferelor cerebrale, n partea posterioar se afl scizura
calcarin care este un an vertical
B. Nucleii bazali aparin sistemului extrapiramidali sunt situai deasupra i lateral de
talamus
C. Girii orbitali sunt delimitai de anurile orbitare
D. Calea olfactiv face parte din sistemul limbic
E. Digestia este coordonat de hipotalamus prin centrii foamei, setei isaietii

7. Despre efectul stimulrii SNV putem afirma:


A. Stimularea parasimpatic cretesecreia lacrimal
B. Stimularea simpatic scade secreia salivar precum i pe cea intestinal
C. Stimularea parasimpatic scade fora de contracie a cordului
D. La nivel gastrointestinal simpaticul la fel ca i parasimpaticul stimuleaz
sfincterele
E. Parasimpaticul contract detrusorul

8. Acuitatea tactil de la nivelul toracelui posterior este de:


A. 2 mm
B. 10 mm
C. 20 mm
D. 4 mm
E. 50 mm

9. Corpul ciliar:
A. Se ntinde posterior de ora serrata
B. Prezint muchiul ciliar format din fibre musculare netede circulare inervate
simpatic
C. Cuprinde procesele ciliare ce secret umoarea apoas
D. Se alf nainte de coroid
E. Toate sunt adevrate

10. Hemeralopia este:


A. Reducerea vederii fotopice
B. Reducerea vederii scotopice
C. O boal ce apare la aproximativ 8% din populaia masculin
D. A+C
E. B+C

382

11. Adenohipofiza:
A. Prezint esut epitelial secretor folicular
B. Comunic prin sistemul port cu hipotalamusul anterior
C. Adenohipofiza controleaz hipotalamusul prin legturi vasculare i nervoase
D. Secret STH ce i exercit efectul prin intermediul somatomedinelor
E. Toate sunt adevrate

12. Vasopresina:
A. Este secretat de adenohipofiz
B. Reduce secreiile tuturor glandelor exocrine
C. Creteabsorbia apei la nivelul ansei Henle
D. Este secretat de ctre neurohipofiz
E. Dilueaz urina

13. Insulina:
A. La nivelul ficatului ca i la nivelul adipocitului face glicogenogenez
B. Crete proteoliza la nivelul ficatului
C. Crete proteoliza la nivelul muchiului
D. Este singurul hormon anabolizant pentru toate metabolismele intermediare
E. Cretegluconeogeneza hepatic

14. Din punct de vedere al clasificrii osoase putem afirma cu excepia:


A. Clavicula este un os lung
B. Rotula este un os scurt
C. Parietalul este un os lat i prezint meatul auditiv extern
D. O coast prezint 2 epifize i o diafiz
E. Toate reprezint excepia

15. Omul prezint:


A. 14 metatarsiene
B. 14 falange
C. 14 oase la nivelul viscerocraniului
D. 6 falange de haluce
E. 6 vertebre cervicale

16. Despre articulaiile intervertebrale putem afirma:


A. Sunt de tip de tip diartrozic
B. Presupun interpunerea unor discuri intervertebrale formate din esut cartilaginos
hialin
C. Sunt de tip sincondrozic
D. Prezint capsula articular
E. Sunt articulaii mobile

383

17. Urmtoarele afirmaii sunt false cu excepia:


A. Faza de contracie muscular dureaz n medie 0,05 s
B. n cadrul unei contraciiauxotonice musculare variaz i lungimea i tensiunea
muchiului
C. Frisonul este o contracie muscular de tip tetanos
D. n cazul susinerii posturii corpului muchiul presteaz lucru mecanic extern
E. Sarcomerul este unitatea morfofuncional a miofibrilei i este cuprins ntre dou
benzi I

18. n timpul deglutiiei:


A. Se declaneaz peristaltismul primar esofagian care este coordonat de nervul IX
B. Centrul deglutiiei inhib specific centrul respirator pontin
C. Timpul bucal este voluntar
D. Toate sunt valabile
E. Doar A i C sunt valabile

19. Despre activitatea secretorie a stomacului putem afirma:


A. Labfermentul este secretat pn la vrsta adult
B. Glandele oxintice localizate la nivelul fundului iantrului secret factor intrinsec
necesar pentru absorbia jejunal a vitaminei B12
C. HCl este necesar aciunii pepsinei ntr-un mediu acid la un pH optim de 1-2.5
D. Paracazeinatul de calciu este solubil
E. Mucusul este secretat de celule oxinticei celulele mucoase pilorice

20. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


A. Vitaminele hidrosolubile se absorb prin sistem activ K-dependent, proximal n
intestinul subire
B. Absorbia Clorului se face pasiv
C. Aminoacizii, monozaharidele i lipidele ajung prin vena port la ficat
D. Pentru a fi absorbite lipidele trebuie emulsionate de ctre enzimele pancreatice
E. Maltoza este enzima care transform maltaza n glucoz

21. Leucocitele:
A. Prezint pseudopode, prelungiri temporare i neordonate
B. Nu prezint mitocondrii
C. Sunt reprezentate ntr-un procent de 25-33% de limfocite, dintre care limfocitele T
sunt implicate n imunitatea umoral
D. Sunt reprezentate ntr-un procent de 3-9% de monocite care sunt granulocite
E. Niciuna de mai sus

22. Donatorul universal:


A. Prezint o grup sangvin AB
B. Poate primi snge doar izogrup
384

C. Prezint antigen D pe suprafaa eritrocitelor


D. Prezint aglutinogene a, b
E. Nu prezint aglutinine

23. Artera mezenteric inferioar nu vascularizeaz:


A. Colonul descendent
B. Sigmoidul
C. Partea superioar a rectului
D. Partea inferioar a rectului
E. Niciuna de mai sus

24. n sistemul venos azygos se vars:


A. Venele intercostale
B. Vena mezenteric inferioar
C. Venele jugulare interne
D. Venele jugulare externe
E. Niciuna de mai sus

25. Cisterna chyli:


A. Se vars la unirea venei subclavicular stng cu vena jugular extern stng
B. Reprezint nceputul canalului toracic la nivelul vertebrei L1
C. Reprezint nceputul venei limfatice drepte
D. Toate de mai sus
E. Niciuna de mai sus

26. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia:


A. Ritmul idioventricular este impus de reeauaPurkinje
B. Debitul cardiac de repaus este de 5 L/minut
C. n cadrul diastolei izovolumetrice ventriculele sunt caviti deschise
D. oculapexian reprezint o expansiune sistolic a peretelui toracic
E. Diastola general dureaz ct sistola atriali cea ventricular la un loc

27. Despre bronhiole putem afirma:


A. Prezint n jurul lor o bogat reea de capilare cu care formeaz membrana
respiratorie
B. Mucoasa lor prezint un epiteliu unistratificat cubic
C. Mucoasa lor prezint un epiteliu pseudostratificatneciliat
D. Prezint ca ultime ramificaii bronhiolele lobare
E. Niciuna de mai sus

28. Volumul rezidual:


A. Are aceeai valoare cu volumul expirator de rezerv
B. Are aceeai valoare cu volumul inspirator de rezerv
385

C. Reprezint diferena ntre capacitatea pulmonar total i capacitatea vital


D. Toate de mai sus
E. Niciuna de mai sus

29. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


A. Reabsorbia apei se face 80% n tubul contort proximali este de tip osmotic
B.Transportul pasiv la nivelul nefronului este limitat de o capacitate maxim de
transport a acestuia
C. ADH, hormon produs n neurohipofiz, cretere absorbia facultativ de la nivelul
tubilor contori distali i tubilor colectori
D. La nivelul nefronului se reabsorb activ Glucoza, Na, ureea;
E. Presiunea coloid osmotic a proteinelor din capsula Bowman este 32mmHg

30. La nivel ureteral:


A. Simpaticul scade frecvena undelor peristaltice
B. Parasimpaticul scade frecvena undelor peristaltice
C. Epiteliul este de tip pluristratificat cilindric
D. Acioneaz reflexul micional
E. Se produce activarea vitaminei D3

COMPLEMENT GRUPAT
31. Despre miciune putem afirma:
1. Este reflexul ce declaneazdorina de a urina
2. Este un reflex controlat de la nivelul trunchiului cerebral
3. Este un reflex controlat n ntregime de mduva spinrii fr alte influene
4. Unei cantiti de 30-50ml de urin intravezical i corespunde o presiune de 5-10cm
H2O

32. Glicoliza:
1. Reprezint desfacerea moleculei de glicogen pentru a forma 2 molecule de acid
piruvic
2. Moleculele de acid piruvic intr direct n ciclul Krebs
3. La sfritul ciclului acizilor tricarboxilici sunt obinui dintr-o molecul de glucoz
dou molecule de ATP, la fel ca i n cazul fosforilrii oxidative
4. n cazul glicolizei anaerobe se obin 4 molecule de ATP

33. Despre metabolismul intermediar glucidic putem afirma:


1. La nivelul ficatului fructoza poate fi stocat direct sub form de glicogen prin
glicogenogenez
2. Glicogenoliza este activat de ctre insulin i adrenalin
3. Absena ADP duce la stimularea degradrii moleculei de glucoz
4. Calea pentozo-fosfailor este o cale de eliberare a energiei din glucoz
386

34. Gluconeogeneza este stimulat de urmtorii hormoni cu excepia:


1. Glucagon
2. Adrenalina
3. Cortizol
4. STH

35. Urmtoarele afirmaii sunt false:


1. Arderea unui gram de proteine furnizeaz 4.1kcal
2. Degradarea complet a unui gram de glucoz furnizeaz 4.1 kcal
3. Rezerva energetic constituit de glicogen i lipide este de 53000kcal
4. Dintr-un aminoacid se poate obine uree n mod direct

36. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate cu excepia:


1. Clitorisul are o lungime de 4-8 cm
2. Ovarul are diametrul mare de 3-5cm
3. Trompele uterine au o lungime de 7-9 cm
4. Trompele uterine sunt vascularizate din artera ovarian i uterin

37. Artera testicular:


1. Este ramur din artera iliac comun
2. Este ramur din artera femural
3. Asigur doar vascularizaia testicular
4. Asigur vascularizaia testicular i a epididimului

38. Vezicula seminal:


1. Este organ nepereche
2. Este situat sub prostat
3. Are rol secretor endocrin
4.Canalul ei se unete cu canalul deferent

39. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


1. Ovarul prezint 300-400 de foliculi primordiali
2. Ovulul matur este haploid
3. Ovulaia se produce n ziua 15
4. Formarea corpului galben este stimulat de LH

40. Corpul galben:


1. Dac ovulul este fecundat activitatea corpului galben se prelungete cu 3 luni
2. Formarea sa este stimulat de LH
3. Prolactina stimuleaz secreia endocrin a corpului galben
4. Corpul galben secret prolactin

387

41. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


1. Produsul ptialinei este un dizaharid
2. Labfermentul are un produs rezultat solubil
3. Colesterol-lipaza acioneaz doar n prezena srurilor biliare
4.Bila conine enzime ce acioneaz asupra lipidelor neemulsionate

42. Celuloza:
1. Este digerat la nivelul intestinului subire
2. Este un monozaharid
3. mpreun cu fructoza formeaz zaharoza
4. Este un polizaharid vegetal

43. La nivelul tractului gastrointestinal:


1. Motilitatea intestinal este stimulat de srurile biliare
2. Stimularea vagal relaxeaz sfincterele
3. Se secret colecistokinin la nivel duodenal
4. Srurile biliare se reabsorb activ la nivelul ileonului

44. n loja anterioar a gambei gsim:


1. Muchiiperonieri
2. Muchiul tibial anterior
3. Muchii flexori
4. Muchii extensori

45. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


1. Muchii piramidali se afl anterior de muhiidrepi abdominali
2. Muchiul coracobrahial este pe partea anterioar a antebraului
3. Mna prezint muchi doar pe faa palmar i n spaiile interosoase
4. Muchiul croitor este sub muchiulc vadriceps

46.Despre vertebr putem afirma:


1.Prezint n partea sa posterioar corpul vertebral
2. Prezint un singur pedicul vertebral
3. Un om are 6 vertebre cervicale
4. A 2-a vertebr cervical se numete axis

47. Urmtoarele afirmaii despre craniu sunt false:


1. Un om prezint un singur etmoid
2. Un om prezint un singur vomer
3. Viscerocraniul prezint n total 14 oase
4. Meatul acustic extern se afl la nivelul osului temporal

388

48. Despre epifiz putem afirma cu excepia:


1. Epifiza are legturi strnse cu retina
2. Se mai numetei glanda pineal
3. La ntuneric secreia de melatonincrete frnnd funcia gonadelor
4. Stimulii luminoi produc prin intermediul nervilor parasimpatici o reducere a
secreiei de melatonin

49. Despre tiroid putem afirma:


1. Hipofuncia ei nsoete de obicei gua endemic
2. Hiperfuncia ei crete metabolismul bazal cu 100% i determin hipoglicemie
3. Hiperfuncia ei determin exoftalmie ce reprezint protruzia globilor oculari
4. Efectele hormonilor tiroidieni asupra sistemului nervos sunt spre diminuarea
mielinizrii

50. Cortizolul:
1. Scade numrul de neutrofile
2. Determin limfopenie
3. Scade anabolismul protidic hepatic
4. Creteconcentraia acizilor grai liberi plasmatici

51. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


1. Receptorii otolitici nu particip la meninerea echilibrului n condiiile accelerrilor
circulare ale capului
2. Stimularea receptorilor maculari de ctre otolite se face numai n dinamic
3. Canalele semicirculare sunt orientate n cele trei planuri ale spaiului
4. Primul neuron al cii vestibulare se afl n ganglionul vestibular Corti

52. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


1. Muchiul ciocanului are rolul de a amplifica vibraiile sonore slabe
2. Muchiulscriei are rolul de a diminua vibraiile sonore puternice
3. Urechea intern comunic cu nazofaringele prin trompa lui Eustachio
4. Labirintul osos este format din vestibulul osos, canalele semicirculare osoase i
melcul osos

53. Urmtoarele afirmaii sunt false:


1. Punctul proxim este punctul cel mai deprtat de ochi la care vedem clar cu efort
acomodativ maxim
2. Punctul remotum este la 6 m la tineri
3. Ochiul hipermetrop are retina situat la mai mult de 17 mm de centrul optic
4. Lungimea de und a radiaiilor la care este sensibil retina este cuprins ntre 390770 nm

389

54. Gsim receptori gustativi la nivelul:


1. Papilelor circumvalate
2. Papilelor caliciforme
3. Papilelor foliate
4. Papilelor filiforme

55. Urmtoarele afirmaii sunt adevrate:


1. Epidermul este un epiteliu pluristratificat keratinizat bogat vascularizat
2. Canalele glandelor exocrine cutanate se afl la nivelul dermului
3. n hipoderm se gsesc corpusculii MeissneriVater-Pacini
4. Corpusculii Ruffini sunt receptori pentru cald i receptori tactili

56. Urmtoarele stimulri ale SNV nu au efect:


1. Stimulare parasimpatic-medulosuprarenal
2. Stimulare parasimpatic splin
3. Stimulare simpatic glande intestinale
4. Stimulare parasimpatic fora de contracie miocardic

57. Urmtoarele afirmaii sunt false cu excepia:


1. Arcul reflex vegetativ prezint o cale eferent alctuit diferit de arcul reflex
somatic
2. SNV parasimpatic are fibre postganglionare distribuite n ntreg organismul
3. Originea fibrelor preganglionare ale SNV simpatic sunt n zonele toracic i
lombar ale mduvei spinrii
4. SNV parasimpatic prezint ganglioni n lanurile paravertebrale

58. Neocortexul:
1. Este alctuit din 10 straturi celulare
2. Este sediul proceselor psihice afectiv-emoionale
3. Are legturi ntinse cu paleocortexul
4. indeplinetefunciile motorii prin cortexul motor i nucleii bazali

59. Despre talamus putem afirma:


1. Reprezint o ntrerupere sinaptic pentru toate sensibilitile
2. Face parte din corpii striai
3. Reprezint un releu pentru sensibilitatea vizual
4. Are conexiuni ntinse cu paleocortexul

60. Nervul trigemen:


1. Fibrele motorii ale sale inerveaz muchii mimicii
2. Prezint o ramur mandibular senzitivo-motorie
3. Protoneuronul fibrelor senzitive se afl n nucleii trigeminali din trunchiul cerebral
4. Nu prezint fibre parasimpatice preganglionare
390

RSPUNSURI:

Complement simplu

Complement grupat

1. C (pag.80)
2. C (pag.15)
3. D (pag.21)
4. C (pag.26-27)
5. E (pag.29)
6. A (pag.30-31)
7. E (pag.35)
8. E (pag.39)
9. C (pag.44)
10. A (pag.47)
11. D (pag.54)
12. B (pag.55)
13. D (pag.59)
14. E (pag.63, Fig.64)
15. C (pag.64-65)
16. A (pag.67, 11)
17. B (pag.70-71)
18. C (pag.76)
19. E (pag.77)
20. B (pag.81)
21. A (pag.7, 84, 85, 125)
22. B (pag.85)
23. D (pag.88)
24. A (pag.88)
25. E (pag.89)
26. C (pag.90-92)
27. B (pag.11, 97)
28. D (pag.99)
29. A (pag.104)
30. A (pag.103-105)

31. D (pag.105)
32. E (pag.108)
33. D (pag.108-109)
34. C (pag.109-110)
35. D (pag.111)
36. B (pag.116-117)
37. D (pag.118)
38. D (pag.118)
39. C (pag.119-120)
40. A (pag.120)
41. B (pag.80)
42. D (pag.80)
43. E (pag.78)
44. C (pag.70)
45. B (pag.68-69)
46. D (pag.64-65)
47. E (pag.63-64)
48. D (pag.60)
49. B (pag.58)
50. C (pag.56-57)
51. B (pag.51-52)
52. D (pag.49)
53. B (pag.46)
54. A (pag.43)
55. C (pag.38-39)
56. E (pag.35)
57. B (pag.33)
58. D (pag.31)
59. D (pag.29-31)
60. C (pag.27)

391