Sunteți pe pagina 1din 3

TEST

1. Indic seria n care litera e red numai semivocala:


a. fierbinte, realimenta, femeie, eu, prnzeau
b. veac, eolian, sering, vreascuri, ameeal
c. seif, vopsea, trei, tocmeal, deodat
d. leac, cafea, zeam, leagn, sear
2. Indic seria n care exist numai sinonime ale cuvntului iniial:
a. anex, adaos, apendice, completare, supliment
b. a anula, a abroga, a invalida, a suprima, a ucide
c. energic, impetuos, puternic, tare, curajos
d. nociv, bolnav, duntor, negativ, pgubitor
3. Rdcina cuvntului nlemnit este:
a. lemnit
b. nlemn
c. lemn
d. lemni
4. Identific seria n care toate cuvintele sunt corect scrise:
a. fermoar, ghips, lavoar, respectuos, enumer
b. fermoar, ghips, lavoar, respectos, enumer
c. fermoar, ghips, lavuar, respectos, enumr
d. fermuar, ghips, lavoar, respectuos, enumer
5. Sunt desprite corect n silabe cuv. din seria:
a. ca-nion, ca-ra-ghios, cer-no-ziom, coa-for
b. ca-nion, ca-ra-ghios, cer-no-ziom, co-a-for
c. can-ion, ca-ra-ghios, cer-noz-iom, coa-for
d. ca-ni-on, ca-ra-ghios, cer-no-zi-om, coa-for
6. Litera x se pronun cs n cuvntul:
a. exotic
b. auxiliar
c. exorbitant
d. elixir
7. Sunt corect scrise toate cuvintele din seria:
a. statuquo, loess, lobi, puzzle
b. statu-quo, science fiction, leasing, lobby
c. statucvo, chewing-gumm, leasing, lobby
d. hamburger, happy-end, pizza, camping

8. n seria sinonimic: a analiza, a cuta, a cerceta, a examina, a explora, a investiga, a scruta, a


studia, a urmri sunt:
a. cinci neologisme
b. ase neologisme
c. apte neologisme
d. opt neologisme
9. Identificai varianta corect:
a. ab-rupt, a-cua-re-l, an-al-fa-bet, a-nu-ar, pro-ster-na, pe-hli-van
b. ab-rupt, a-cu-a-re-l, a-nal-fa-bet, an-u-ar, pros-ter-na, peh-li-van
c. a-brupt, a-cua-re-l, an-al-fa-bet, a-nuar, pros-ter-na, peh-li-van
d. a-brupt, ac-ua-re-l, an-al-fa-bet, a-nu-ar, pro-ster-na, pe-hli-van
10. Identificai varianta ce conine forma corect a cuvintelor:
a. a dezsaliniza, dezacord, dezbate, dezcalifica, dezdoi, dezechilibra, dezface, dezgusta
b. a dessaliniza, desacord, desbate, descalifica, desface, desgusta
c. a desaliniza, dezacord, dezbate, descalifica, dezdoi, dezechilibra, desface, dezgusta
11.Cuvntul predecesor nu nseamn:
a. precursor
b. premergtor
c. nainta
d. urma
12. Sunt corecte toate cuvintele din seria:
a. strigatu-ma, strigane-va, striga-lar
b. strigatu-m-a, striga-ne-va, striga-l-ar
c. strigatu-ma, strigane-v-a, striga-l-ar
13. Numrul sunetelor din cuvintele ghear, mixte, ceas este:
a. 5 + 5 + 4
b. 6 + 5 + 4
c. 4 + 6 + 3
d. 6 + 6 + 4
14. Indic seria care conine numai grafii corecte:
a. dezpezire, deslnat, desmembrare, decojit
b. deszpezire, dezlnat, dezmembrare, descojit
c. deszpezire, dezlnat, dezmembrare, decojit
15. Selecteaz seria de cuvinte corect scrise:
a. interegional, nnecat, conotaie
b. interregional, nnecat, nnobilat, conotaie
c. interregional, necat, nnobilat, conotaie
16. Precizeaz ci termeni sunt scrii corect: afluient, influien, proeminen, fluent, constituient,
proiecie, coercitiv.
a. 4
b. 3
c. 5
2

d. 6
e. 2
17. Menioneaz numrul de termeni cu grafie eronat din lista: ghetre, gheonoaie, subiori, gheoag,
cercevea, cearceaf, bleumaren, citronad.
a. 7
b. 6
c. 5
d. 8
Rspunsuri:
1. d
2. a
3. c
4. a
5. a
6. c
7. d
8. c
9. a
10. c
11. d
12. b
13. c
14. c
15. c
16. a
17. c