Sunteți pe pagina 1din 12

OLIMPIADA NAIONAL DE BIOLOGIE

SATU MARE
17-21 aprilie 2016

PROBA TEORETIC
CLASA a XII -a

SUBIECTE:

I. ALEGERE SIMPL
La urmtoarele ntrebri (1-30) alegei un singur rspuns corect, din variantele propuse:

1. Numrul moleculelor de ap eliminate la formarea unei trinucleotide, pornind de la cele 3


componente, este de:
A. 3
B. 6
C. 7
D. 8

2. Referitor la distana dintre cele dou catene ale ADN:


A. este constant n toate tipurile de ADN
B. are o valoare de 3,4 nanometri
C. se modific n timpul transcripiei
D. are o valoare de 0,34 nanometri

3. ARN-ul primer :
A. favorizeaz situarea ADN-polimerazei III pe locul de ncepere a sintezei ADN-ului
B. determin ruperea punilor de hidrogen dintre bazele complementare
C. este descompus n ultima etap a sintezei i nlocuit cu ribonucleotide
D. este dispus de-a lungul catenei de ADN-matri cu ajutorul ADN-polimerazei

4. Metabolizarea treoninei:
A. se desfoar exclusiv prin retroinhibiie enzimatic
B. izoleucina n exces poate bloca treonin-dezaminaza
C. implic cinci produi intermediari
D. se desfoar exclusiv prin represie enzimatic

5. Virusul care prezint o anvelop cu aspect membranos, este:


A. bacteriofagul T2
B. virusul mozaicului tutunului
C. virusul gripal
D. bactriofagul T4

Pagina 1 din 11
6. Didezoxiribonucleotidele:
A. sunt larg utilizate n cadrul sintezei genelor prin metoda PCR
B. permit adugarea de nucleotide la catena polinucleotidic
C. nu se leag n prezena enzimei Taq - polimeraza
D. sunt nucleotide ce conin hidrogen ataat la carbonul 3l

7. n cadrul reglajului genetic, complexul H R :


A. acioneaz n mod obinuit asupra procesului de translaie
B. intervine n procesul de selectare a moleculelor de ARN-m
C. se ataeaz ntr-o anumit regiune a fibrei de cromatin
D. se formeaz pe suprafaa membranei plasmatice

8. Efectorii alosterici:
A. posed locuri distincte pentru legarea inductorilor i inhibitorilor
B. au conformaie fix pe tot parcursul proceselor de reglaj genetic
C. favorizeaz ataarea represorului de substratul metabolic
D. cnd se cupleaz cu inductorul inhib exprimarea genelor

9. Microsateliii:
A. sunt secvene repetitive de ARN
B. sunt utilzai ca markeri genetici
C. au o distribuie uniform n mitocondrii
D. au aceeai lungime la diferite specii

10. ARN-ul ribozomal are urmtoarele caracteristici:


A. este sintetizat n citoplama celulei eucariote
B. conine aproximativ 77 - 87 nucleotide
C. se asociaz cu 50 de molecule histonice
D. reprezint cea mai mare cantitate de ARN celular

11. Viroizii:
A. se replic autonom de celula gazd
B. formeaz superrsuciri cu structur complementar
C. pot dobndi prin pliere structur secundar
D. sunt implicai n fenomene de parasexualitate la plante

12. Un poliribozom:
A. este implicat n transcripia la procariote
B. decodific materialul genetic al intronilor i exonilor
C. produce mai multe exemplare din aceeai polipeptid
D. este implicat n reglajul posttranscripional

13. O persoan poate avea prul rocat, ochii verzi i 15% melanin n piele, dac are genotipul:
A. MbwMbdR+R-EgrEgr p1p1p2p2
B. MbdMbdR+R+EgrEblP1p1P2p2
C. MbkMbwR+R- EgrEbl P1p1p2p2
D. MbwMbdR+R+ EgrEgr p1p1P2p2

Pagina 2 din 11
14. Urmtoarea afirmaie este corect:
A. cancerul mamar poate afecta ambele sexe
B. neurofibromatoza tip 2 afecteaz nervul optic
C. melanomul malign are evoluie foarte lent
D. femeile nu mai pot dezvolta cancer ovarian la 70 de ani

15. Devine oncogen printr-o mutaie punctiform, gena:


A. c-abl
B. c-ras
C. bcr
D. env

16. O translocaie ntre cromozomul 8 i 14 determin transformri maligne ale:


A. tuturor leucocitelor
B. limfocitelor B
C. limfocitelor T
D. trombocitelor

17. Anticorpii:
A. sunt produi de plasmocite activate prin citokine
B. se grupeaz n dou clase cu respingere diferit a grefelor
C. sunt formai de celule care au un bogat coninut lizozomal
D. au zone variabile la nivelul regiunilor active ale braelor

18. Diverse tehnici de lucru necesit:


A. didezoxiribonucleotide n electroforez
B. endonucleaze i restricte n transfer genic
C. ARN-polimeraza n metoda Sanger
D. vectori i amorse n polimerizarea n lan

19. n fertilizarea in vitro:


A. rata apariiei malformaiilor este mai mare dect in vivo
B. se implanteaz zigotul n uter sau treimea distal a trompelor
C. rata de succes este mai mare la femeile de peste 40 de ani
D. procentul sarcinilor multiple, majoritatea gemelare, ajunge la 30%

20. ntre speciile concurente se instaleaz relaii:


A. probiotice bilaterale
B. probiotice unilaterale
C. antibiotice bilaterale
D. antibiotice unilaterale

21. Embriotransferul:
A. are loc la 24 h dup fecundaia ovului n trompa uterin
B. se realizeaz cu maxim 4 embrioni la femeile peste 35 de ani
C. determin o rat de apariie a tripleilor de circa 1 %
D. embrionul timpuriu este implantat n 1/3 superioar a trompei lui Fallope

22. Receptorii pentru antigene cu structuri dimerice:


A. se leag de gruprile "carrier" ale antigenelor nonself
B. sunt codificai de genele TRA i TRD dintr-un cromozom al grupei C
C. de tip BRC recunosc fragmentele epitopice ale HLA-I, n testele RAL
D. se afl pe suprafaa unor celule, stimulate de antigenele HLA

Pagina 3 din 11
23. Mastocitele:
A. pot elibera histamin n prezena unor alergeni ca de exemplu, nichel
B. conin o globulin denumit "aprtorul mucoaselor", care leag complementul
C. produc un rspuns imun mediat de Ig E, din structura nucleolemei
D. devin hiperactive n boli ca scleroderma, lupus erythematosus

24. Alegei afirmaia corect referitoare la diverse boli i cauzele acestora:


A. cloracnee intoxicaia cu metale grele
B. sindromul "blue-baby " deeurile POP
C. febra dengue - narul Anopheles
D. boala beri-beri avitaminoza B

25. Poliomielita i hepatita B:


A. sunt cauzate de contaminarea mediului cu CFC de tipul atrazinului
B. pot fi tratate cu interferon gamma produs de fibroblaste
C. sunt cauzate de virusuri care au material genetic diferit
D. sunt boli infecioase ce se pot transmite prin nari

26. Persoanele cu sindrom Klinefelter:


A. prezint atrofie gonadal, care poate fi identificat prin amniocentez
B. manifest fenomenul de compensaie de doz, ca i cele cu sindrom Jacobs
C. pot avea i mozaicism cromozomal, prin nondisjuncie mitotic
D. au cromozomi supranumerari n grupa C, ca i cele cu sindrom Patau

27. Despre embrionii umani obinui "in vitro" este adevrat, cu o excepie:
A. conin celule stem care pot fi folosite pentru tratamentul bolii Parkinson
B. sunt utilizai ca surse de celule nedifereniate, cu ritm intens de diviziune
C. n stadiul de gastrul, pot fi surse pentru diverse clone tisulare
D. n stadiul de 32 de celule, blastomerele manifest totipoten

28. ntr-o pdure de conifere cu suprafaa de 3000 ha, exist 15.000 de pini, 33.000 de molizi i
64.000 de brazi. Care este abundena molidului n aceast pdure i la ce valori ale frecvenei lor
speciile sunt considerate accesorii :
A. 29, 46 %; sub 25%
B. 41, 77 %; ntre 50% i 25%
C. 29, 46 %; ntre 25% i 50%
D. 41, 77 %; sub 25%

29. Impactul antropic asupra ecosistemelor naturale a dus la:


A. extincia speciilor genului Streptopelia, din arhipelagul Galapagos
B. afectarea culturilor de vi de vie, de ctre ciuperca Phyloxera vitifolii
C. dispariia plantei Pueraria lobata, din flora Madagascarului
D. epidemia de malarie din Brazilia, transmis de Anopheles gambiae

30. Ecosistemele unor ri europene au fost afectate de apariia unor specii noi originare din:
A. insula Guam - arpele brun de copac
B. Africa mna maicii Domnului
C. Australia castorii
D. America ciuma apelor

Pagina 4 din 11
II. ALEGERE GRUPAT
La urmtoarele ntrebri ( 31-60 ) se propun mai multe variante de rspuns, numerotate cu 1, 2, 3, 4.
Rspundei cu:
A - dac variantele 1, 2 i 3 sunt corecte
B - dac variantele 1 i 3 sunt corecte
C - dac variantele 2 i 4 sunt corecte
D - dac varianta 4 este corect
E - dac toate cele 4 variante sunt corecte

31. Prezena bazei azotate din fig. 1 n structura acizilor nucleici:


1. are acelai efect ca i acetilarea histonelor
2. se datoreaz aciunii agenilor alchilani
3. determin formarea dimerilor intercatenari
4. determin compactarea fibrei de cromatin fig. 1

32. Despre bandarea cromozomal este adevrat c:


1. se pot evidenia cel mult 800 de benzi n cromozomii umani
2. benzile Q i cele n care predomin nucleotidele cu A-T se suprapun
3. se pot folosi de obicei cromozomi metafazici din monocite
4. n cazul sindromului Cri du chat lipsesc benzi din cromozomul 5p

33. Cromozomii indicai prin sgei n cariotipul din fig. 2:


1. au suferit o deleie terminal i una intercalar
2. au generat prin translocaie limfomul Burkitt
3. au generat prin mutaie sarcomul Ewing
4. au fost implicai ntr-o translocaie nereciproc
fig. 2
34. ntr-un cariotip normal cromozomii:
1. din perechea a 4-a sunt submetacentrici
2. din perechea a 11-a sunt mai mari dect X
3. din perechea a 11-a sunt metacentrici
4. din perechea a 4-a au dou regiuni pe braul q

35. Se poate afirma c:


1. sindromul Rett este o boal dominant care afecteaz dezvoltarea SNC
2. talasemia este o hemoglobinopatie monogenic recesiv, frecvent n Asia
3. indivizii cu sindrom Klinefelter pot avea i modificri numerice - 48, XXXY
4. fibroza chistic este o maladie recesiv, cu simptomatologie pulmonar

36. Protooncogenele pot fi activate prin:


1. mutaii induse de dioxin, raze UV, raze gamma
2. inseria lor n structura unei "gene sritoare" aparinnd promotorului
3. translocarea lng un promotor care le intensific transcripia
4. mutaii produse de papovirusuri, ca de exemplu, VSR

37. Afecteaz sistemul nervos:


1. intoxicaiile cu mercur i plumb
2. pesticidele organofosforice i POP
3. acidul valproic i antagoniti ai acidului folic
4. excesul de fluor din ap, n cazul ftului

Pagina 5 din 11
38. Gena pentru factorul IX al coagulrii:
1. X-linkat, determin prin mutaie hemofilia B
2. poate fi identificat n esutul corionic al ftului
3. poate fi inserat n ADN-ul hepatocitelor prin vectorul AAV
4. prin mutaie punctiform, poate genera hemofilia A

39. Este maladie autozomal datorat mutaiei unei gene:


1. localizate n braul lung al cromozomului 9 - distonia
2. punctiforme, cu penetran incomplet boala Marfan
3. care afecteaz dezvoltarea scheletului hipofosfatazemia
4. dominante din cromozomul 15 sindromul oro-digito-facial

40. Deleia:
1. unui fragment din cromozomul 15q, determin sindromul Prader Willi
2. 3p; 9p; 17p este asociat cu apariia cancerului pulmonar
3. poate fi o mutaie genic sau o mutaie cromozomal
4. poate fi terminal sau intercalar, ca i fuziunea cromozomal

41. n toate moleculele de ADN bicatenar:


1. A+C=T+G
2. A+T/G+C=1
3. A+G=T+C
4. A+T=G+C

42. Formarea legturii peptidice n translaie este catalizat de:


1. enzima peptidil-transferaza
2. subunitatea mic ribozomal
3. molecula de ARN 28S
4. factorii de iniiere

43. n reglajul genetic la eucariote:


1. acetilarea histonelor determin interaciunea cu ADN-ul
2. oxizii de azot mpiedic exprimarea unor gene pe termen lung
3. absena non-histonelor determin heterocromatinizarea
4. acetilarea non-histonelor iniiaz transcripia

44. Cromozomul 7 conine gene implicate n exprimarea:


1. unor tipuri de interferon
2. receptorilor pentru antigene
3. antigenelor de histocompatibilitate
4. comportamentului de hipersocializare

45. La o celul canceroas se pot observa:


1. colapsul cromatinei pe faa intern a membranei nucleare
2. schimbri la nivelul suprafeei interne a plasmalemei
3. fragmentarea nucleului i formarea corpilor apoptotici
4. regiuni amplificate, regiuni colorate omogen, cromozomi d-min

46. Antigenele sunt recunoscute:


1. datorit unor receptori dimerici
2. de ctre limfocitele T i B
3. dup prelucrarea de ctre macrofage
4. de complement, dup legarea de un anticorp

Pagina 6 din 11
47. Pot fi supuse analizei genetice urmtoarele probe biologice:
1. esutul corionic obinut prin biopsie
2. mediul de cultur al celulelor fetale
3. lichidul amniotic
4. cromozomii extrai prin puncie ombilical

48. n terapia hemofiliei B:


1. se folosete lapte de la ovine care produc proteina deficitar
2. se obin celule umane ce pot sintetiza factorul XI al coagulrii
3. gena este inserat ntr-un vector viral AAV introdus n muchi i ficat
4. se folosesc plasmide recombinate cu gena pentru hemoglobina normal

49. Ecosistemele urbane sunt caracterizate de:


1. reducerea diversitii factorilor biotici
2. prezena descompuntorilor care recicleaz materia
3. import masiv de energie din alte surse
4. productori chemosintetici ca baz a lanutilor trofice

50. Printre consecinele impactului antropic asupra ecosistemelor se numr:


1. introducerea de specii noi n Galapagos a crescut biodiversitatea zonei
2. defriarea crete umiditatea atmosferic favoriznd inundaiile
3. punatul excesiv favorizeaz eroziunea solului crescndu-i capilaritatea
4. pescuitul necorespunztor determin regresia taliei petilor capturai

51. Antigenele de histocompatibilitate:


1. confer individualitate biochimic fiecrui organism
2. se comport ca antigene majore n organismul receptor de gref
3. au fost identifcate pentru prima dat n membrana leucocitelor
4. sunt codificate de mai multe gene situate pe cromozomul 6

52. Terapia genic presupune:


1. introducerea genelor sntoase n locul celor anormale
2. utilizarea unor vectori naturali de tipul virusurilor
3. inserarea vectorilor n genomul celulei gazd
4. utilizarea exclusiv a celulelor somatice

53. Autoimunitatea:
1. reprezint un rspuns la antigenele care ptrund n organism
2. este determinat de existena unor mutaii somatice
3. este un tip de imunitate pasiv dobndit n cursul vieii
4. presupune formarea unui antigen anormal, ca urmare a unei mutaii

54. Fluxul de energie prin ecosistem se caracterizeaz prin:


1. trecerea energiei de la productori la consumatori
2. scderea eficienei asimilrii hranei de la productori, ctre consumatorii zoofagi
3. creterea energiei eliminate, prin respiraie, de la productori spre consumatori
4. stocarea energiei luminoase n producia primar brut a consumatorilor fitofagi

55. Clonarea terapeutic:


1. umrete obinerea unui individ identic cu cel al organismului donator
2. este o metod utilizat frecvent n cazul cuplurilor infertile
3. este folosit pentru crearea unei baze de celule i esuturi pentru transplant
4. este o metod care se practic n al doilea trimestru al sarcinii

Pagina 7 din 11
56. Sistemul complement are urmtoarele caracteristici:
1. este format din proteine care circul n snge sub form inactiv
2. C1 se leag de complexul anticorp-antigen
3. realizeaz legtura dintre mecanismele de aprare specifice i nespecifice
4. completeaz aciunea de distrugere exercitat de anticorpi

57. Substanele care determin diminuarea stratului de ozon sunt:


1. clorofluorocarbura
2. detergenii
3. metil-bromura
4. antibioticele

58. Interferonul de tip gamma:


1. este secretat de unele limfocite
2. are aciune antitumoral
3. crete capacitatea fagocitar a macrofagelor
4. este produs exclusiv de fibroblaste

59. Capacitatea limfocitelor B de a sintetiza un numr mare de tipuri de imunoglobuline se datoreaz:


1. modificrii ADN-ului prin recombinare genetic somatic
2. subunitilor structurale din alctuirea catenelor polipeptidice
3. existenei ctorva sute de mii de segmente de gene pentru regiunea V
4. mutaiilor somatice punctiforme care afecteaz domeniile constante ale genelor

60. Fluturele negru este agentul transmitor pentru:


1. filarioza limfatic
2. leichmaniaz
3. schistosomiaz
4. onchocercoz

III. PROBLEME:

61. Dac fragmentul ATTTACAAGATC din catena 3- 5 a ADN-ului de la Tetrahymena thermophila


este transcris ntr-o protein, putem afirma cu certitudine c:
A. proteina conine triptofan, glutamin, fenilalanin
B. ARNt cu anticodonul UAC transport fenilalanin
C. proteina este format din dou molecule de aminoacizi
D. n structura proteinei exist doi aminoacizi identici

62. Primul genom celular a fost descris n anul 1995. Referitor la acesta:
a) ce caracteristici prezint procesul de transcripie;
b) aflai durata aproximativ de sintez a ARNm care copiaz ntregul genom.

a) b)
A se poate ncheia la ntlnirea codonului 1289 min
UGA/ AGA
B factorul sigma leag ADN-polimeraza de 9423 sec
catena 3- 5 a ADN-ului
C se desfoar n citoplasm 1570 min
D la nivelul buclei de transcripie apar 18846 sec
perechi U=A

Pagina 8 din 11
63. Genetica molecular studiaz structura i funciile acizilor nucleici.
Alegei varianta corect referitoare la:
a) compoziia chimic i structura moleculei de ADN;
b) caracteristicile materialului genetic viral/ bacterian;
c) funciile diferitelor tipuri de ARNr de la eucariote.

a) b) c)
A punile de hidrogen dintre G i C sunt ARN-ul virusului encefalomielitei miARNs, are rol n reglajul
de tip: N-H-O; N-H-N; O-H-N oarecilor este circular posttranslaional

B atomul de oxigen din inelul pentozei, la Parvovirus, ADN-ul are ARNr 18S, intervine n
are orientare diferit pe cele dou structur primar, ca i la poziionarea corect a
catene geminivirusuri ARNm, n procesul de
translaie
C ADN-ul de tip Z, are dublete G-C care masa molecular a ADNului XIST-ARN, este implicat n
pot fi convertite n forma B bacterian este de circa 4,5 x 106 compensarea de doz X la
daltoni femelele de vertebrate
D pentoza se leag n poziia N3 a ADN-ul de la E. coli, tulpina K12 ARNsn, menine stabilitatea
nucleului pirimidinic conine circa 5,6 milioane de pb celor patru telomere ale
cromozomului X

64. Imaginile de mai jos reprezint mecanismul de reglare a metabolizrii lactozei ntr-o celul de E.
coli. tiind c acesta depinde att de prezena lactozei, ct i a glucozei ce este implicat n ocuparea
sitului CAP n celul, alegei rspunsul corect referitor la:
a) efectele glucozei n reglarea transcripiei genelor pentru metabolizarea lactozei;
b) substanele prezente n mediul celular n situaiile I IV;
c) caracteristicile operonului reprezentat n imagine.

Pagina 9 din 11
a) b) c)
A. absena glucozei crete afinitatea I - lactoz prezent, situsul atenuator conine 80 de
ARN-polimerazei la promotor glucoz prezent perechi de nucleotide
B. prezena glucozei determin II- lactoza absent, situsul operator i situsul atenuator
imposibilitatea formrii complexului glucoz prezent sunt coninute n promotor
cAMP-CAP
C. absena glucozei este factor activator III- lactoz absent, operatorul conine aproximativ 20 de
pentru proteina CAP glucoz absent perechi de nucleotide
D. prezena glucozei activeaz proteina IV- lactoz prezent, primele 40 de perechi de nucleotide
represoare glucoz absent din genele structurale sunt implicate
n codificarea enzimei -galactozidaza

65. Un fragment de ARNm cu structura 5 -UAUUAC-3 determin includerea a dou molecule


succesive de tirozin n polipeptidul tradus, acetia fiind singurii codoni pentru tirozin. Alegei
varianta corect de rspuns referitoare la tipul de mutaie punctiform produs n urmtoarele
situaii:
A. mutaie missens dac n catena ADN 5-3 fragmentul devine CATTAC
B. mutaie silenioas dac ntr-unul din cei doi codoni ajunge un ARNt cu anticodonul AUC
C. mutaie non-sens dac n catena ADN 5-3 fragmentul devine TATTAC
D. mutaie missens dac ntr-unul din cei doi codoni ajunge un ARNt cu anticodonul CCG

66. Sindromul Down apare ca urmare a non-disjunciei cromozomilor 21 n timpul gametogenezei sau
n timpul clivrii zigotului, procese figurate n schemele de mai jos. Alegei rspunsul corect referitor
la:
a) momentul non-disjunciei n situaiile I-V;
b) caracteristicile unor celule din schemele de mai jos rezultate dup prima diviziune;
c) caracteristicile cromozomului 21.

a) b) c)
A. I i II I i III o celul ce conine 4 conine gene implicate n apariia
ovogenez cromatide pentru cromozomul 21 maladiei Alzheimer
B. II i III II- dou celule, fiecare cu seamn cu cromozomul Y prin
spermatogenez cromozomii 21 bicromatidici form, dimensiune, poziia
centromerului i a satelitului
C. I i III IV- o celul cu un cromozom 21 trisomia 21 determin un fenotip
gametogenez bicromatidic i o celul cu trei similar trisomiei 22
cromatide 21
D. IV i V V- dou celule cu cromozomi 21 este acrocentric, cu satelit
diviziunea zigotului bicromatidici

Pagina 10 din 11
67. Dac doi indivizi cu prul ondulat se cstoresc, ce raport fenotipic s-ar putea prevedea printre
descendenii lor ?
A. 3 ondulat : 1 drept
B. 3 cre : 1 ondulat
C. 1 cre : 1 ondulat
D. 1 cre : 2 ondulat : 1 drept

68. Un brbat cu urechi pigmentate a venit la un consult genetic. Geneticianul a construit un arbore
genealogic pe care l-a analizat i a tras urmtoarele concluzii: n familia brbatului, urechile
pigmentate reprezint un caracter ereditar condiionat monogenic. Mama brbatului respectiv i una
dintre surorile sale au urechi pigmentate, dar tatl, fratele i alte dou surori au urechi normale.
Brbatul i soia sa, care are urechi normale, au apte copii, dintre care patru biei i trei fete. Doi biei i dou fete au
urechi pigmentate. Ce tip de caracter reprezint urechile pigmentate ?
A. tipic autozomal recesiv
B. dominant legat de cromozomul X
C. recesiv legat de cromozomul Y
D. tipic autozomal dominant

69. ntr-o cultur de cmp producia primar brut este de 3000 g/m2/an, iar pentru nevoile
vegetaiei se consum 1700 g/m2/an. Calculai producia primar net, dac din aceasta animalele
consum 400 g/ m2/ an, iar saprofitele 500 g/m2/an.
A. 1300 g/m2/an
B. 4700 g/m2/an
C. 400 g/m2/an
D. 900 g/m2/an

70. Un cuplu, n care mama are ochi albatri, iar tatl are ochi negri (O 1O1) au mpreun 2 gemeni, un
biat i o fat. Calculai ansele de apariie a nepoilor cu ochi verzi, tiind c biatul se cstorete cu
o fat cu ochi cprui deschis, iar fata se cstorete cu un biat cu ochi cprui nchis.
A. 25%
B. 50%
C. 75%
D. 100%

Not: Timp de lucru 3 ore.Toate subiectele sunt obligatorii.


n total se acord 100 de puncte: pentru ntrebrile 1-60 cte 1 punct; pentru ntrebrile 61-70 cte 3
puncte; 10 puncte din oficiu.

SUCCES !

Pagina 11 din 11
OLIMPIADA NAIONAL DE BIOLOGIE
SATU MARE
17-21 aprilie 2016

PROBA TEORETIC

BAREM DE CORECTARE CLASA a XII a

Nr. item Rspuns Nr. item Rspuns Nr. item Rspuns


1. D 26. C 51. E
2. C 27. D 52. A
3. A 28. B 53. C
4. B 29. D 54. B
5. C 30. D 55. B
6. D 31. C 56. E
7. C 32. C 57. B
8. A 33. D 58. A
9. B 34. B 59. B
10. D 35. E 60. D
11. C 36. B 61. D
12. C 37. E 62. C
13. D 38. B 63. B
14. A 39. B 64. C
15. B 40. A 65. A
16. B 41. B 66. A
17. D 42. B 67. D
18. B 43. A 68. D
19. D 44. C 69. A
20. C 45. C 70. A
21. B 46. E
22. D 47. B
23. A 48. B
24. D 49. A
25. C 50. D

PREEDINTE,
ACADEMICIAN OCTAVIAN POPESCU

Pagina 1 din 1