Sunteți pe pagina 1din 12

INSPECTORATUL COLAR

JUDEEAN CLUJ

UNIVERSITATEA BABEBOLYAI

FACULTATEA
DE BIOLOGIE I GEOLOGIE

OLIMPIADA NAIONAL DE BIOLOGIE


Cluj-Napoca, 31 martie -5 aprilie 2013

PROBA PRACTIC
CLASA a XI-a
Pe baza observaiilor preparatelor microscopice, identificai structurile endocrine i indicai rspunsul
corect pentru urmtorii itemi:
1.
A.
B.
C.
D.

Glanda din preparatul microscopic nr. 1 se caracterizeaz prin:


conine celule mici i poligonale ce secret trei tipuri de hormoni
are parenchimul glandular organizat n foliculi secretori
conine celule nevroglice la nivelul lobului posterior
prezint celule glandulare cu aspect diferit, n funcie de activitatea sa

2.
A.
B.
C.
D.

Hormoni secretai/eliberai n snge de glanda din preparatul microscopic nr. 1 sunt:


parathormonul i calcitonina
ADH i ocitocina
glucagonul i insulina
tiroxina i triiodotironina

3. Unul dintre hormonii secretai/eliberai n snge de glanda din preparatul


microscopic nr. 1 are urmtoarele aciuni/efecte:
A. crete numrul i activitatea osteoclastelor
B. stimuleaz gluconeogeneza din aminoacizi
C. influeneaz absorbia intestinal de glucoz
D. stimuleaz peristaltismul intestinal
4.
A.
B.
C.
D.

Hipofuncia glandei din preparatul microscopic nr. 1 poate produce:


poliurie, polidipsie, glicozurie
creterea excitabilitii neuromusculare
natere dificil i alptare imposibil
infiltrarea esuturilor cu un edem mucos

5. Hiperfuncia glandei din preparatul microscopic nr. 1 poate produce:


A. scdere n greutate, hiperfagie, nervozitate
B. hipoglicemie, slbirea forei fizice, pierderea cunotinei
C. scderea diurezei i creterea tensiunii arteriale
D. hipercalcemie, deformri i fracturi osoase
6.
A.
B.
C.
D.

Glanda din preparatul microscopic nr. 2 are urmtoarea localizare:


ntre dou formaiuni nervoase mezencefalice
n cavitatea abdominal, la polii superiori ai rinichilor
pe un os nepereche de la baza neurocraniului
pe faa anterioar a laringelui, ntr-o loj fibroas

7.
A.
B.
C.
D.

Glanda din preparatul microscopic nr. 2 se caracterizeaz prin:


prezint doi lobi laterali unii ntre ei printr-un istm
conine dou zone diferite ca origine, structur i funcie
prezint legturi anatomice i funcionale cu hipotalamusul
are legturi strnse cu retina i cu nucleul supraoptic

8.
A.
B.
C.
D.

Identificai afirmaia corect referitoare la glanda din preparatul microscopic nr. 2:


conine celule epiteliale secretoare i celule gliale
are dou categorii de celule secretoare: foliculare i parafoliculare
conine n lobul anterior celule secretoare organizate n cordoane
prezint n zona reticulat celule secretoare de sexosteroizi

9.
A.
B.
C.
D.

Hormonii secretai de glanda din preparatul microscopic nr. 2:


cresc acuitatea olfactiv i gustativ
stimuleaz pigmentarea tegumentului
au aciune antigonadotrop
pot scdea concentraia plasmatic a calciului

10. Hipofuncia glandei din preparatul microscopic nr. 2 poate produce:


A. pierderi de ap i sare, hipotensiune i adinamie
B. atrofii tisulare, cderea prului, dinilor i unghiilor
C. scderea metabolismului bazal, letargie
D. dezvoltare fizic redus i neafectarea intelectului
11. Hiperfuncia glandei din preparatul microscopic nr. 2 determin:
A. sindromul Cushing
B. inhibarea dezvoltrii sexuale precoce
C. acromegalie la adult
D. exoftalmie prin edem retroorbitar
12. Boala/sindromul care apare prin hiperfuncia glandei din preparatul microscopic nr.
2 se caracterizeaz prin:
A. creterea frecvenei cardiace, hipersudoraii
B. alungirea exagerat a minilor i picioarelor
C. pseudopubertate heterosexual
D. hipertensiune, hiperglicemie, astenie muscular
13. Glanda din preparatul microscopic nr. 3 se caracterizeaz prin:
A. are o structur mixt, de gland endocrin i organ limfatic
B. conine o zon cu grmezi de celule secretoare de aldosteron
C. prezint insule de celule nconjurate de esut conjunctiv
D. are dou tipuri de celule secretoare: principale i celule C
14. Glanda din preparatul microscopic nr. 3 secret:
A. calcitonin
B. adrenalin
C. glucagon
D. timocrescin

15. Hormonul identificat la itemul nr. 14 exercit urmtoarele aciuni/efecte:


A. inhib mobilizarea srurilor fosfocalcice din oase
B. controleaz creterea scheletului
C. mobilizeaz acizii grai din depozite
D. favorizeaz sinteza de corpi cetonici
16. Glanda din preparatul microscopic nr. 3 determin prin hormonii secretai:
A. scderea concentraiei glucozei n snge
B. creterea eliminrilor de K+ i a excreiei de H+
C. glicogenogenez hepatic i muscular
D. scderea reabsorbiei tubulare a fosfailor anorganici
17. Boala care apare n hipofuncia glandei din preparatul microscopic nr. 3 este:
A. diabetul zaharat
B. tetania
C. boala Addison
D. feocromocitomul
18. Boala identificat la itemul nr. 17 se caracterizeaz prin:
A. osteoporoz generalizat i topire muscular
B. spasme musculare i convulsii
C. poliurie, polidipsie i polifagie
D. astenie neuromuscular i melanodermie
19. Afeciunea care apare n hiperfuncia glandei din preparatul microscopic nr. 3 este:
A. boala Recklinghausen
B. sindromul Cushing
C. coma hipoglicemic
D. infecie cu evoluie trenant
20. Boala identificat la itemul nr. 19 se caracterizeaz prin:
A. obezitate, hiperglicemie, astenie muscular
B. pierderea strii de contien
C. fracturi spontane, formare de calculi urinari
D. slbiciune, febr, durere
21. Glanda din preparatul microscopic nr. 4 se caracterizeaz prin:
A. prezint neuroni postganglionari simpatici n zona medular
B. este legat de hipotalamusul mijlociu prin tractul hipotalamo-hipofizar
C. conine celule care secret un coloid cu rol de depozitare a hormonilor
D. elibereaz un hormon cu rol n conservarea apei n organism
22. Hormonii secretai de glanda din preparatul microscopic nr. 4 sunt:
A. derivai iodai ai aminoacidului tirozin
B. sintetizai din colesterol la nivelul zonei corticale
C. glandulotropi (TRH, ACTH, FSH, LTH)
D. implicai n procesele de sintez a rodopsinei
23. Disfunciile glandei din preparatul microscopic nr. 4 pot produce:
A. Boala Conn n hipersecreie i boala Addison n hiposecreie
B. mixedem n hiposecreie i boala Basedow-Graves n hipersecreie
C. la adult, acromegalie n hipersecreie i caexie n hiposecreie
D. cretinism n hiposecreie infantil i gu toxic n hipersecreie

24. Aciunile/efectele hormonilor secretai de glanda din preparatul microscopic nr. 4


constau n:
A. stimularea maturrii foliculilor ovarieni
B. stimularea sintezei de colesterol la nivel hepatic
C. contracia muchilor dilatatori ai pupilei
D. relaxarea musculaturii netede a tubului digestiv
25. Glanda din preparatul microscopic nr. 5 se caracterizeaz prin:
A. este mprit n insule celulare prin septuri conjunctive
B. conine structuri ce prezint central corpusculi Hassal
C. prezint n zona reticulat celule dispuse n reea
D. include celule secretoare de somatostatin
26. Sunt aciuni/efecte ale hormonilor secretai de glanda endocrin din preparatul
microscopic nr. 5:
A. scderea numrului de limfocite circulante
B. activarea limfocitelor care particip la procesele de imunitate umoral
C. stimularea mineralizrii osoase
D. diminuarea sintezei matricei organice n esutul osos
27. Identificai afirmaia corect referitoare la mecanismul de reglare a secreiei glandei
din preparatul microscopic nr. 6:
A. este controlat de hipotalamus prin neurohormoni stimulatori i inhibitori
B. se realizeaz n funcie de concentraia sanguin a Ca2+/fosfailor
C. este reglat de centrii superiori ai SNC exclusiv pe cale nervoas
D. are loc datorit variaiei concentraiei plasmatice a glucozei
28. Identificai afirmaia corect referitoare la aciunile/efectele hormonilor secretai de
glanda din preparatul microscopic nr. 6:
A. inhib eliminrile urinare de fosfai
B. determin apariia pilozitii faciale la pubertate
C. stimuleaz condrogeneza la nivelul cartilajelor metafizare
D. intensific glicoliza la nivel muscular
29. Glanda din preparatul microscopic nr. 7 se caracterizeaz prin:
A. secret amine i peptide cu rol n stimularea funciei gonadelor
B. influeneaz activitatea altor glande endocrine
C. este inervat prin fibre simpatice din ganglionul cervical superior
D. secret hormoni prin celulele tecii interne foliculare
30. Hormonii glandei din preparatul microscopic nr. 7:
A. au efecte de oprire a diviziunilor celulare mitotice
B. provoac ejecia laptelui din glandele mamare
C. adapteaz tractul genital feminin pentru dezvoltarea sarcinii
D. stimuleaz lipoliza trigliceridelor

Not:
Timp de lucru 2 ore.Toate subiectele sunt obligatorii.
n total se acord 100 de puncte (pentru ntrebrile 1-30 cte 3 puncte, 10 puncte din oficiu).

SUCCES !

INSPECTORATUL COLAR
JUDEEAN CLUJ

UNIVERSITATEA BABEBOLYAI

FACULTATEA
DE BIOLOGIE I GEOLOGIE

OLIMPIADA NAIONAL DE BIOLOGIE


Kolozsvr, 2013. mrcius 31 prilis 5.

PROBA PRACTIC
XI. osztly

Gyakorlati prba
Pe baza observaiilor preparatelor microscopice, identificai structurile endocrine i indicai rspunsul
corect pentru urmtorii itemi:
A mikroszkpos metszetek vizsglata alapjn, hatrozztok meg a bels elvlaszts
mirigyeket s adjtok meg a helyes vlaszt:
1. Glanda din preparatul microscopic nr. 1 se caracterizeaz prin:
A. conine celule mici i poligonale ce secret trei tipuri de hormoni
B. are parenchimul glandular organizat n foliculi secretori
C. conine celule nevroglice la nivelul lobului posterior
D. prezint celule glandulare cu aspect diferit, n funcie de activitatea sa
1. Az 1-es metszeten lthat mirigy jellemzi:
A. apr, sokszg sejteket tartalmaz, amelyek hrom tpus hormont vlasztanak ki
B. mirigyszvete kivlaszt tszkbe rendezdik
C. a hts lebenyben gliasejteket tartalmaz
D. klnbz megjelens mirigysejteket tartalmaz, mkdstl fggen
2.
A.
B.
C.
D.
2.

Hormoni secretai/eliberai n snge de glanda din preparatul microscopic nr. 1 sunt:


parathormonul i calcitonina
ADH i ocitocina
glucagonul i insulina
tiroxina i triiodotironina
A kivlasztott/vrbe juttatott hormonok amelyeket az 1-es metszeten lthat mirigy
vlaszt ki:
A. parathormon s kalcitonin
B. ADH s oxitocin
C. glukagon s inzulin
D. tiroxin s trijdtironin

3. Unul dintre hormonii secretai/eliberai n snge de glanda din preparatul


microscopic nr. 1 are urmtoarele aciuni/efecte:
A. crete numrul i activitatea osteoclastelor
B. stimuleaz gluconeogeneza din aminoacizi
C. influeneaz absorbia intestinal de glucoz
D. stimuleaz peristaltismul intestinal
3. Az 1-es metszeten lthat mirigy ltal kivlasztott/vrbe juttatott hormon hatsai:
A. nveli az oszteoklasztok szmt s tevkenysgt
B. serkenti az aminosavakban a glukoneogenzist
C. rinti a glkz blfelszvdst
D. serkenti a bl perisztaltikjt

4. Hipofuncia glandei din preparatul microscopic nr. 1 poate produce:


A. poliurie, polidipsie, glicozurie
B. creterea excitabilitii neuromusculare
C. natere dificil i alptare imposibil
D. infiltrarea esuturilor cu un edem mucos
4. Az 1-es metszeten lthat mirigy elgtelen funkcija okozhatja:
A. poliuria, polidipszia, glkzuria
B. az ideg-izom ingerelhetsg nvelst
C. problms szlst s lehetetlen tejelltst
D. a szveteknek egy nylks dmval val titatdst
5. Hiperfuncia glandei din preparatul microscopic nr. 1 poate produce:
A. scdere n greutate, hiperfagie, nervozitate
B. hipoglicemie, slbirea forei fizice, pierderea cunotinei
C. scderea diurezei i creterea tensiunii arteriale
D. hipercalcemie, deformri i fracturi osoase
5. Az 1-es metszet mirigynek tlmkdse okozza:
A. slycskkens, hiperfgia, idegessg
B. hipoglikmia, a fizikai er cskkenst, tudatvesztst
C. vizeletmennyisg cskkens s oszteres vrnyoms nvekeds
D. hiperkalcmia, csontelvltozsokat, trseket
6. Glanda din preparatul microscopic nr. 2 are urmtoarea localizare:
A. ntre dou formaiuni nervoase mezencefalice
B. n cavitatea abdominal, la polii superiori ai rinichilor
C. pe un os nepereche de la baza neurocraniului
D. pe faa anterioar a laringelui, ntr-o loj fibroas
6. A 2-es metszeten lthat mirigy elhelyezkedse:
A. kt kzpagyi idegrsz kztt
B. a hasregben, a vesk fels rszn
C. az agykoponya alapjn az egyik pratlan csonton
D. a nyelcs ells rszn, egy rostos tokban
7. Glanda din preparatul microscopic nr. 2 se caracterizeaz prin:
A. prezint doi lobi laterali unii ntre ei printr-un istm
B. conine dou zone diferite ca origine, structur i funcie
C. prezint legturi anatomice i funcionale cu hipotalamusul
D. are legturi strnse cu retina i cu nucleul supraoptic
7. A 2-es metszeten lthat mirigy a kvetkezkkel jellemezhet:
A. kt oldals lebenyt tartalmaz, amelyek egy szklet rvn kapcsoldnak
B. kt klnbz eredet, szerkezet, mkds rszt tartalmaz
C. a hipotalamusszal anatmiai s mkdsi kapcsolatban van
D. szoros kapcsolatban van a retinval s a szupraoptikus maggal
8.
A.
B.
C.
D.

Identificai afirmaia corect referitoare la glanda din preparatul microscopic nr. 2:


conine celule epiteliale secretoare i celule gliale
are dou categorii de celule secretoare: foliculare i parafoliculare
conine n lobul anterior celule secretoare organizate n cordoane
prezint n zona reticulat celule secretoare de sexosteroizi

8. llaptsd meg a 2-es metszetre helyes lltst:


A. kivlaszt hmsejteket s gliasejteket tartalmaz
B. kt kivlaszt sejttpust tartalmaz: follikulris s parafollikulris
C. az ells lebenyben zsinrokba szervezdtt kivlaszt sejteket tartalmaz
D. a recs rszn szexoszteroidokat termel sejteket tartalmaz

9. Hormonii secretai de glanda din preparatul microscopic nr. 2:


A. cresc acuitatea olfactiv i gustativ
B. stimuleaz pigmentarea tegumentului
C. au aciune antigonadotrop
D. pot scdea concentraia plasmatic a calciului
9. A 2-es metszeten lthat mirigy ltal termelt hormonok:
A. nvelik a szagl- s zlel lessget
B. nvelik a br pigmentltsgt
C. antigonadotrop hatsuk van
D. cskkenthetik a klcium plazmakoncentrcijt
10. Hipofuncia glandei din preparatul microscopic nr. 2 poate produce:
A. pierderi de ap i sare, hipotensiune i adinamie
B. atrofii tisulare, cderea prului, dinilor i unghiilor
C. scderea metabolismului bazal, letargie
D. dezvoltare fizic redus i neafectarea intelectului
10. A 2-es metszet mirigynek hipofunkcija okozhatja:
A. vz- s s vesztst, alacsony vrnyomst, mozgsigny hinyt
B. szveti sorvadst, haj-, fog- s krmhullst
C. az anyagforgalom cskkenst, levertsget
D. cskkent fizikai fejldst s a szellemi kpessg rntetlensgt
11. Hiperfuncia glandei din preparatul microscopic nr. 2 determin:
A. sindromul Cushing
B. inhibarea dezvoltrii sexuale precoce
C. acromegalie la adult
D. exoftalmie prin edem retroorbitar
11. A 2-es metszeten lthat mirigy hipofunkcija okozza:
A. Cushing kr
B. a korai nemi fejlds gtlst
C. felntteknl akromeglit
D. a szemgoly mgtti dma ltali exoftlmia
12. Boala/sindromul care apare prin hiperfuncia glandei din preparatul microscopic nr. 2
se caracterizeaz prin:
A. creterea frecvenei cardiace, hipersudoraii
B. alungirea exagerat a minilor i picioarelor
C. pseudopubertate heterosexual
D. hipertensiune, hiperglicemie, astenie muscular
12. A 2-es metszet hiperfunkcija nyomn fellp betegsg jellemezhet:
A. a szvritmus nvekedsvel, fokozott verejtkezs
B. a kezek s lbak tlzott megnylsa
C. heteroszexulis lpubertsods
D. magas vrnyoms, heperglikmia, izomgyengesg

13. Glanda din preparatul microscopic nr. 3 se caracterizeaz prin:


A. are o structur mixt, de gland endocrin i organ limfatic
B. conine o zon cu grmezi de celule secretoare de aldosteron
C. prezint insule de celule nconjurate de esut conjunctiv
D. are dou tipuri de celule secretoare: principale i celule C
13.A 3-as metszeten megfigyelhet mirigy jellemzi:
A. vegyes szerkezet, bels elvlaszts mirigy s nyirokszerv
B. aldoszteront termel sejtcsomkat tartalmaz
C. ktszvettel krlvett sejtszigeteket tartalmaz
D. kt tpus kivlaszt sejtet tartalmaz: f s C sejtek
14. Glanda din preparatul microscopic nr. 3 secret:
A. calcitonin
B. adrenalin
C. glucagon
D. timocrescin
14. A 3-as metszeten lthat mirigy kivlaszt:
A. kalcitonint
B. adrenalint
C. glukagont
D. timokreszcint
15. Hormonul identificat la itemul nr. 14 exercit urmtoarele aciuni/efecte:
A. inhib mobilizarea srurilor fosfocalcice din oase
B. controleaz creterea scheletului
C. mobilizeaz acizii grai din depozite
D. favorizeaz sinteza de corpi cetonici
15. A 14-es feladatban megjellt hormon hatsai:
A. gtolja a foszfo-kalcikus sknak a csontokbl val felszabadulst
B. ellenrzi a csontvz nvekedst
C. a raktrokbl felszabadtja a teltett zsrokat
D. elsegti a ketontestek szintzist
16. Glanda din preparatul microscopic nr. 3 determin prin hormonii secretai:
A. scderea concentraiei glucozei n snge
B. creterea eliminrilor de K+ i a excreiei de H+
C. glicogenogenez hepatic i muscular
D. scderea reabsorbiei tubulare a fosfailor anorganici
16. A 3-as metszet mirigye, a termelt hormonok rvn elidzi:
A. a glkz koncentrcijnak cskkenst a verben
B. a K+ ionok kirtsnek s a H+ kivlasztsnak nvelst
C. a mj s izmok glkogenzist
D. a szervetlen foszftok tubulris visszaszvsnak cskkentst
17. Boala care apare n hipofuncia glandei din preparatul microscopic nr. 3 este:
A. diabetul zaharat
B. tetania
C. boala Addison
D. feocromocitomul
17. A 3-as metszet mirigynek hipofunkcija miatt bekvetkez betegsg:
A. cukorbaj
B. tetanus
C. Addison kr
D. feokromocitma

18. Boala identificat la itemul nr. 17 se caracterizeaz prin:


A. osteoporoz generalizat i topire muscular
B. spasme musculare i convulsii
C. poliurie, polidipsie i polifagie
D. astenie neuromuscular i melanodermie
18. A 17-es feladatban meghatrozott betegsg jellemezhet:
A. ltalnos oszteoporzis s izomsorvads
B. izomgrcsk s rngsok
C. poliuria, polidipszia, polifgia
D. neuromuszkulris gyengesg s bronzkr
19. Afeciunea care apare n hiperfuncia glandei din preparatul microscopic nr. 3 este:
A. boala Recklinghausen
B. sindromul Cushing
C. coma hipoglicemic
D. infecie cu evoluie trenant
19. A 3-as metszet mirigynek hiperfunkcija okozza:
A. Reucklinghausen kr
B. Cushing kr
C. hipoglikmikus kma
D. elhzd hats fertzs
20. Boala identificat la itemul nr. 19 se caracterizeaz prin:
A. obezitate, hiperglicemie, astenie muscular
B. pierderea strii de contien
C. fracturi spontane, formare de calculi urinari
D. slbiciune, febr, durere
20. A 19-es feladatnl meghatrozott betegsg jellemezhet:
A. kvrsg, hiperglikmia, izomgyengesg
B. tudatveszts
C. spontn trsek, vesekvek kialakulsa
D. gyengesg, lz, fjdalom
21. Glanda din preparatul microscopic nr. 4 se caracterizeaz prin:
A. prezint neuroni postganglionari simpatici n zona medular
B. este legat de hipotalamusul mijlociu prin tractul hipotalamo-hipofizar
C. conine celule care secret un coloid cu rol de depozitare a hormonilor
D. elibereaz un hormon cu rol n conservarea apei n organism
21. A 4-es mikroszkpi metszeten lthat mirigy jellemezhet:
A. szimpatikus posztganglionris idegsejteket tartalmaz a velllomnyban
B. a kzps hipotalamuszhoz a hipotalamo-hipofizis nyalb rvn kapcsoldik
C. olyan sejteket tartalmaz, amelyek a hormonok raktrozsban szerepet jtsz kolloidot termelnek
D. egy olyan hormont termel, amelynek szerepe van a vznek a szervezetben val megrzsben
22. Hormonii secretai de glanda din preparatul microscopic nr. 4 sunt:
A. derivai iodai ai aminoacidului tirozin
B. sintetizai din colesterol la nivelul zonei corticale
C. glandulotropi (TRH, ACTH, FSH, LTH)
D. implicai n procesele de sintez a rodopsinei
22. A 4-es metszeten tallhat mirigy ltal termelt hormonok:
A. a tirozin aminosav jdos szrmazkai
B. a kreg szintjn a koleszterinbl lltdnak el
C. glandulotrop hormonok (TRH, ACTH, FSH, LTH)
D. a rodopszin szintzisben vesznek rszt

23. Disfunciile glandei din preparatul microscopic nr. 4 pot produce:


A. Boala Conn n hipersecreie i boala Addison n hiposecreie
B. mixedem n hiposecreie i boala Basedow-Graves n hipersecreie
C. la adult, acromegalie n hipersecreie i caexie n hiposecreie
D. cretinism n hiposecreie infantil i gu toxic n hipersecreie
23. A 4-es metszeten lthat mirigy rendellenes mkdse nyomn kvetkezik be:
A. tltermels esetn Conn-kr, alultermelds esetn Addison kr
B. alultermelds esetn mixdma, tltermelds esetn Basedow-Graves kr
C. felntteknl akromeglia tltermelds esetn, hiposzekrci esetn senyveds
D. gyermekkori hiposzekrci esetn kretnizmus, tltermelds esetn mrgez golyva
24. Aciunile/efectele hormonilor secretai de glanda din preparatul microscopic nr. 4
constau n:
A. stimularea maturrii foliculilor ovarieni
B. stimularea sintezei de colesterol la nivel hepatic
C. contracia muchilor dilatatori ai pupilei
D. relaxarea musculaturii netede a tubului digestiv
24. A 4-es metszeten megfigyelhet mirigy ltal termelt hormonok hatsa:
A. a petefszek tszk rsnek serkentse
B. a mj szintjn a koleszterin termelds serkentse
C. a pupilla tgt izmainak sszehzdsa
D. a tpcsatorna sima izmainak elernyedse
25. Glanda din preparatul microscopic nr. 5 se caracterizeaz prin:
A. este mprit n insule celulare prin septuri conjunctive
B. conine structuri ce prezint central corpusculi Hassal
C. prezint n zona reticulat celule dispuse n reea
D. include celule secretoare de somatostatin
25. Az 5-s metszeten megfigyelhet mirigy jellemzi:
A. ktszveti vlaszfalak rvn sejtszigetekre tagoldik
B. kzpen Hassal sejteket tartalmaz szerkezeteket tartalmaz
C. a recs znban hlzatban elhelyezked sejteket tartalmaz
D. szomatosztatint termel sejteket tartalmaz
26. Sunt aciuni/efecte ale hormonilor secretai de glanda endocrin din preparatul
microscopic nr. 5:
A. scderea numrului de limfocite circulante
B. activarea limfocitelor care particip la procesele de imunitate umoral
C. stimularea mineralizrii osoase
D. diminuarea sintezei matricei organice n esutul osos
26. Az 5-s metszeten lthat endokrin mirigy ltal termelt hormonok hatsa:
A. a kering limfocitk szmnak cskkense
B. a humorlis immunitsban rszt vev limfocitk aktivlsa
C. a csontok mineralizcijnak serkentse
D. a csontszvetben a szerves matrix szintzisnek cskkentse
27. Identificai afirmaia corect referitoare la mecanismul de reglare a secreiei glandei
din preparatul microscopic nr. 6:
A. este controlat de hipotalamus prin neurohormoni stimulatori i inhibitori
B. se realizeaz n funcie de concentraia sanguin a Ca2+/fosfailor
C. este reglat de centrii superiori ai SNC exclusiv pe cale nervoas
D. are loc datorit variaiei concentraiei plasmatice a glucozei
27. A 6-os metszeten lthat mirigy kivlasztsnak szablyozsra helyes kijelents:

A. a hipotalamusz ellenrzi serkent s gtl ideghormonok rvn


B. a vrben a Ca2+/foszft koncentrcitl fgg
C. a kzponti idegrendszer fels kzpontjai rvn, kizrlag idegi ton szablyozott
D. a glkz plazmakoncentrci vltozsa rvn trtnik
28. Identificai afirmaia corect referitoare la aciunile/efectele hormonilor secretai de
glanda din preparatul microscopic nr. 6:
A. inhib eliminrile urinare de fosfai
B. determin apariia pilozitii faciale la pubertate
C. stimuleaz condrogeneza la nivelul cartilajelor metafizare
D. intensific glicoliza la nivel muscular
28. A 6-os metszeten megfigyelhet mirigy ltal termelt hormonokra helyes kijelents:
A. gtolja a foszftok vizeletbe val rlst
B. kamaszkorban az arc szrsdst idzi el
C. a nvekedsi porc szintjn serkenti a porcosodst
D. az izmok szintjn serkenti a glikolzist
29. Glanda din preparatul microscopic nr. 7 se caracterizeaz prin:
A. secret amine i peptide cu rol n stimularea funciei gonadelor
B. influeneaz activitatea altor glande endocrine
C. este inervat prin fibre simpatice din ganglionul cervical superior
D. secret hormoni prin celulele tecii interne foliculare
29. A 7-es metszeten lthat mirigy:
A. a nemi mirigyek mkdst serkent aminokat s peptideket vlaszt ki
B. ms bels elvlaszts mirigyek mkdst befolysolja
C. a fels nyakidc szimpatikus rostjai idegzik be
D. a tszhormonok bels hvelye rvn hormonokat termel
30. Hormonii glandei din preparatul microscopic nr. 7:
A. au efecte de oprire a diviziunilor celulare mitotice
B. provoac ejecia laptelui din glandele mamare
C. adapteaz tractul genital feminin pentru dezvoltarea sarcinii
D. stimuleaz lipoliza trigliceridelor
30. A 7-es metszeten lthat mirigy hormonjai:
A. meglltjk a mitotikus osztdst
B. az emlmirigyekbl a tej kilvellst indtjk el
C. a ni nemi szervet a terhessg kihordsra alkalmass teszik
D. a trigliceridek lipolzist serkentik

SOK SIKERT! Munkaid 2 ra. Valamennyi feladat ktelez. Minden feladat 3 pontot r, hivatalbl
10 pont jr. sszesen 100 pont rhet el.

INSPECTORATUL COLAR
JUDEEAN CLUJ

UNIVERSITATEA BABEBOLYAI

FACULTATEA
DE BIOLOGIE I GEOLOGIE

OLIMPIADA NAIONAL DE BIOLOGIE


Cluj-Napoca, 31 martie -5 aprilie 2013

PROBA PRACTIC - BAREM


CLASA a XI-a

Nr. item Rspuns Nr. item Rspuns


1
A
16
B
2
C
17
C
3
B
18
D
4
A
19
B
5
B
20
A
6
D
21
D
7
A
22
D
8
B
23
C
9
D
24
A
10
C
25
B
11
D
26
C
12
A
27
A
13
B
28
B
14
B
29
D
15
C
30
C