Sunteți pe pagina 1din 35

INSPECTORATUL COLAR JUDEEAN CLUJ

UNIVERSITATEA BABEBOLYAI

FACULTATEA DE BIOLOGIE I GEOLOGIE

OLIMPIADA NAIONAL DE BIOLOGIE Cluj-Napoca, 31 martie - aprilie !"13

P#OBA $EO#E$IC CLA%A a &I-a %'BIEC$E( I) Ale*ere +impl, La urm,toarele -.tre/,ri 01-3"1 ale*e2i u. +i.*ur r,+pu.+ 3i. 4aria.tele propu+e) 1) Nucleii co5leari( A. primesc aferene de la coliculii cvadrigemeni inferiori B. trimit colaterale ctre mduva spinrii i cerebel C. conin deutoneuroni ai cror axoni se ncrucieaz parial D. sunt n relaie cu girusul temporal inferior !) Ner4ii tri*eme.i( A. inerveaz senzitiv glanda parotid prin ramura mandibular B. conduc impulsuri motorii ctre muchii orbiculari ai pleoapelor C. inerveaz motor prin ramura maxilar palatul moale D. conduc informaii gustative preluate de la papilele filiforme 3) Neuro.ii 3i. coar.ele a.terioare me3ulare pot 6ace +i.ap+, cu( A. dendritele neuronilor somatosenzitivi din ganglionul spinal B. neuronii viscerosenzitivi din coarnele laterale C. axonii neuronilor din nuclei vestibulari bulbari D. fibrele senzitive ale fasciculului spinotectal 7) 8a+ciculul cortico+pi.al lateral( A. conduce impulsuri pentru coordonarea tonusului muscular B. se ncrucieaz cu cel de pe partea opus la nivelul decusaiei senzitive C. are neuronul de comand n corpul geniculat D. are traseu descendent prin cordonul lateral de partea opus originii sale ) %timularea %N9 para+impatic pro3uce( A. relaxarea muchilor pilomotori B. scderea forei de contracie a inimii C. secreie salivar abundent i srac n mucin D. relaxarea musculaturii bronhiilor

:) 8i/rele +impatice cu ori*i.e -. *a.*lio.ul celiac( A. intr n alctuirea marelui nerv splanhnic B. descarc noradrenalin la sinapsa cu fibrele circulare ale pilorului C. inerveaz zona medular a suprarenalei D. determin scderea motilitii gastrointestinale i relaxarea sfincterelor ;) Ner4ul *lo+o6ari.*ia.( A. inerveaz senzitiv mucoasa faringelui i laringelui B. conduce informaii de la mugurii gustativi situai spre v rful limbii C. reprezint calea aferent pentru reflexul cardiovascular presor D. conduce sensibilitatea exteroceptiv de la urechea medie i trompa lui !ustachio <) Epiteliul ol6acti4 co.2i.e( A. celule bazale care se pot divide i diferenia n celule olfactive B. celule mitrale i celule granulare inhibitoare ale celulelor mitrale C. celule de susinere care secret mucus D. celule senzoriale ncon"urate de dendritele primului neuron al cii olfactive =) 8i/rele a.ulo+pirale ale 6u+ului .euromu+cular( A. sunt dendrite ale neuronilor senzitivi din cornul posterior medular B. se distribuie n poriunea periferic a fibrelor cu lan nuclear C. conduc impulsul nervos motor cu vitez mare D. descarc impulsuri a cror frecven depinde de gradul de alungire a muchiului 1") #etropul+ia c5imului *a+tric# A. determin propulsia alimentelor ctre pilorul deschis B. amestec particulele alimentare solide cu secre$iile din intestinul sub$ire C. are rol n amestecul bolurilor alimentare cu secre$iile gastrice D. reprezint unde peristaltice care apar n orice parte a intestinului sub$ire 11) Calea optic, +e caracteri>ea>, pri.( A. emite colaterale ctre formaiunile pontine de origine a fasciculului tectospinal B. este format din axoni ai unor neuroni retinieni i din radiaiile optice C. conine fibre care fac sinaps cu neuroni din coliculii superiori i inferiori D. se termin prin tracturile optice n cortex% pe faa bazal a lobului occipital 1!) Ac.eea +e caracteri>ea>, pri.( A. bule purulente i pustule cu lichid produse de streptococi B. crpturi mici% dureroase la colul buzelor C. vezicule cu lichid care se transform n cruste brun&cenuii D. inflamaia purulent a foliculului pilo&sebaceu i noduli roii 13) ?ormo.ul +ecretat 3e celulele @ ale i.+ulelor La.*er5a.+( A. inhib sinteza de corpi cetonici n celula hepatic B. stimuleaz transformarea glucozei n acizi grai i trigliceride C. are o secreie crescut sub aciunea '() parasimpatic D. stimuleaz secreia celulelor insulare cu cea mai mare pondere 17) E+tro*e.ii( A. determin depigmentarea areolelor mamare B. favorizeaz depunerea calciului n oase C. sunt secretai de corpul galben naintea ovulaiei D. controleaz maturaia foliculilor ovarieni

1 ) I3e.ti6ica2i a6irma2ia corect, re6eritoare la re*larea +ecre2iei 5ormo.ilor tiroi3ie.i( A. frigul stimuleaz secreia adenohipofizar a hormonului eliberator de tirotropin B. scderea concentraiei de tiroxin inhib prin feedbac* negativ secreia de +', C. factorii psihici i frigul scad secreia de tiroxin printr&un mecanism nervos D. creterea concentraiei de +', inhib prin feedbac* negativ secreia de +-, 1:) %u.t ac2iu.iAe6ecte ale %$?( A. scderea concentraiei aminoacizilor plasmatici B. creterea eliminrii azotului prin urin C. scderea concentraiei acizilor grai liberi plasmatici D. creterea oxidrii celulare a aminoacizilor 1;) Corti>olul Bi *luca*o.ul( A. scad secreia de ,Cl i pepsinogen B. stimuleaz gluconeogeneza din aminoacizi C. activeaz catabolismul proteic n ficat D. cresc fora de contracie miocardic 1<) O+ul coCal( A. conine un orificiu delimitat de ischion i pubis pentru articulaia cu femurul B. se articuleaz posterior cu oasele sacrum i coccis C. prezint o margine inferioar numit creast iliac D. particip anterior% pe linia median% la realizarea unei sincondroze 1=) Oa+ele a.te/ra2ului( A. se articuleaz ntre ele prin epifizele lor B. radiusul depete ulna prin epifiza lui proximal C. ulna este situate median% n dreptul policelui D. ambele oase prezint la nivelul epifizei superioare c te un proces stiloid !") I3e.ti6ica2i a6irma2ia corect, re6eritoare la ac2iu.ea muBc5ilor /ra2ului( A. m. deltoid . abductor al braului p n la orizontal B. m. brahial% m. biceps brahial . flexori ai braului pe umr C. m. triceps brahial . extensor al antebraului D. m. rotund pronator . pronator al m inii !1) I3e.ti6ica2i a6irma2ia corect, re6eritoare la ac2iu.ea muBc5ilor coap+ei( A. m. croitor . extensor al gambei pe coaps B. m. drept femural . abductor al coapselor C. m. biceps femural . flexor al gambei pe coaps D. m. cvadriceps femural . extensor al coapsei pe bazin !!) La .i4elul u.ei articula2ii mo/ile, eCi+t, o rela2ie 3e i.ter3epe.3e.2, -.tre tipul miBc,rilor Bi( A. ligamentele articulare B. meniscurile articulare C. forma suprafeelor articulare D. capsula articular

!3) %capula pre>i.t,( A. o extremitate acromial i o alta sternal B. o spin puternic pe faa ventral C. un acromion prin care se articuleaz cu clavicula D. o cavitate glenoid n care ptrunde capul radiusului !7) I3e.ti6ica2i a6irma2ia corect, re6eritoare la ac2iu.ea muBc5ilor +patelui Bi ce6ei( A. m. trapezi . proiecteaz braul nainte B. m. dinai . apropie omoplaii C. m. marii dorsali . coboar braul ridicat D. m. romboizi . ridic i coboar coastele ! ) $eta.o+ul( A. reprezint o contracie voluntar fuzionat demonstrat de miogram B. se obine prin aplicarea unor stimuli repetitivi la interval mici i neregulate C. poate fi incomplet sau complet n funcie de intensitatea stimulilor aplicai D. complet reprezint contraciile produse de stimulii puternici !:) O+i6icarea 3e mem/ra.,( A. d natere tibiei i fibulei B. asigur creterea n lungime a oaselor C. formeaz oasele parietale D. presupune distrugerea cartila"ului !;) Pep+i.a( A. este activ n mediu slab acid% la o valoare a p, de /&0 B. este secretat de glande de la nivelul corpului gastric C. iniiaz procesul de digestie a aminoacizilor D. este activat de contactul cu ,Cl sau de gastrin !<) %,rurile /iliare( A. faciliteaz aciunea lipazei gastrice B. se reabsorb pasiv la nivelul ileonului C. provin din combinarea pigmenilor biliari cu (a1 D. stimuleaz motilitatea intestinal !=) Ac2iu.ea +ucului pa.creatic a+upra protei.elor +e reali>ea>, pri. i.terme3iul( A. gelatinazei care lichefiaz gelatina B. tripsinei care provine din tripsinogenul activat de ,Cl C. elastazei% activat de tripsin% care acioneaz asupra oligopeptidelor D. carboxipeptidazelor care pot descompune oligopeptidele p n la aminoacizi 3") D. a/+or/2ia i.te+ti.al,( A. fructoza ptrunde n enterocit printr&un sistem de transport activ (a&dependent B. proteinele ntregi pot fi absorbite prin difuziune facilitat% la nou&nscut C. glucoza prsete enterocitul prin difuzie facilitat la polul bazal D. glicerina traverseaz activ membranele enterocitului i a"unge n limf

II) Ale*ere *rupat, La urm,toarele -.tre/,ri 031-:"1 r,+pu.3e2i cu( A E 3ac, .umai 1, ! Bi 3 +u.t corecte B E 3ac, .umai 1 Bi 3 +u.t corecte C E 3ac, .umai ! Bi 7 +u.t corecte D E 3ac, .umai 7 e+te correct E E 3ac, toate cele patru 4aria.te +u.t corecte 31) PFr*5ia o+teomu+cular, 3e or3i.ul II +e caracteri>ea>, pri.( 1. fora activ se realizeaz la nivelul muchiului triceps sural 2. fora activ se realizeaz la nivelul muchiului biceps brahial 3. se constituie la nivelul articulaiei dintre oasele gambei i picior 4. se afl ntre oasele braului i cele ale antebraului 3!) O+ul temporal +e articulea>, cu o+ul( 1. parietal 2. zigomatic 3. occipital 4. sfenoid 33) Articula2iile 3e la .i4elul mFi.ii pot 6i( 1. plane . articulaia dintre oasele carpiene 2. n a . articulaia carpometacarpian din dreptul policelui 3. trohleare . articulaiile metacarpofalangiene 4. cotilice & articulaiile interfalangiene 37) %u.t muBc5i +itua2i -. partea a.terioar, a a.te/ra2ului( 1. m. rotund pronator 2. m. brahioradial 3. m. flexori ai degetelor 4. m. supinatori ai m inii 3 ) %u.t muBc5i i.+piratori auCiliari( 1. m. pectoralii mici 2. m. subclaviculari 3. m. dinai anteriori 4. m. transvers al abdomenului 3:) Au ac2iu.e a+upra +capulei urm,torii muBc5i( 1. m. romboizi 2. m. pectoralii mici 3. m. dinai anteriori 4. m. trapezi 3;) MuBc5ii o/lici eCter.i( 1. sunt muchi expiratori accesori 2. sunt aezai superficial fa de muchii transveri 3. coboar coastele 4. sunt lai i aezai medial fa de muchii drepi

3<) 9itami.ele 5i3ro+olu/ile +e a/+or/ i.te+ti.al( 1. prin intermediul unor proteine membranare transportoare 2. n poriunea proximal a intestinului gros 3. cu a"utorul unei glicoproteine secretat de glandele oxintice 4. sub form de micelii hidrosolubile 3=) %ecre2ia +ali4ar, e+te i.6lue.ta2, 3e( 1. aldosteron 2. sistemul nervos simpatic 3. vasopresin 4. sistemul nervos parasimpatic 7") C5ilomicro.ii( 2. con$in trigliceride% colesterol% fosfolipide% proteine 3. sunt forme de absorb$ie a lipidelor 4. traverseaz membrana bazolateral a enterocitelor 5. a"ung n circula$ia limfatic 71) %ec2io.area .er4ilor 4a*i e+te urmat, 3e( 2. bronhodilataie 3. inhibarea secreiei glandelor intestinale 4. creterea forei de contracie a inimii 5. stimularea peristaltismului gastrointestinal 7!) Calea e6ere.t, 4e*etati4,( 2. presupune existena unor ganglioni spinali sau cranieni 3. conine doi neuroni motori% primul cu origine n cordoanele laterale 4. este conectat cu baro&% preso& i chemoreceptorii 5. include cel puin o sinaps colinergic 73) %N9 +impatic Bi para+impatic ac2io.ea>,( 2. antagonist n reglarea diametrului pupilar 3. complementar n reglarea secreiei salivare 4. cooperant la nivelul aparatului reproductor 5. sinergic n reglarea secreiei de catecolamine 77) D. cor3oa.ele laterale me3ulare +e a6l,( 2. fasciculul fundamental lateral 3. fasciculul spinocerebelos ventral 4. fasciculul rubrospinal 5. fasciculul spinotectal 7 ) ACo.ii .euro.ilor /ipolari 3i. reti.,( 2. formeaz nervul% chiasma i tractul optic 3. fac sinaps cu deutoneuronii n coliculii superiori 4. fac sinaps cu mai multe celule cu bastonae 5. asigur convergena impulsurilor cu excepia foveei centralis 7:) %u.t e6ecte ale +timul,rii +impatice( 1. creterea forei de contracie cardiac 2. inhibarea glicogenolizei 3. stimularea secreiei glandelor sudoripare 4. contracia muchilor circulari ai irisului

7;) Maculele otolitice 3i. +acul,( 2. prezint receptori care se adapteaz foarte rapid 3. genereaz impulsuri care stau la baza senzaiei de echilibru 4. conin cristale microscopice de fosfat de calciu i magneziu 5. nregistreaz variaiile acceleraiei liniare verticale 7<) $rip+i.a Bi c5imotrip+i.a( 2. sunt activate de ctre enterochinaz n duoden 3. sunt eliberate sub form de proenzime% n vezicule 4. transform proteinele neatacate de pepsin i peptidele% n aminoacizi 5. aparin unui suc digestiv care conine o cantitate mare de ,C64& 7=) ?ormo.ii M%? Bi AC$?( 2. provin din acelai precursor% prin cliva" enzimatic 3. au secreia reglat de hipotalamusul mi"lociu 4. provoac hiperpigmentare cutanat n hipersecreie 5. sunt secretai de lobul anterior al hipofizei ") Lipa>a i.te+ti.al,( 2. este asociat cu microvilii polului bazal al enterocitelor 3. reduce tensiunea superficial a lipidelor din lapte 4. degradeaz lipidele p n la glicogen i acizi grai 5. acioneaz n timpul procesului de absorbie intestinal 1) D. 2. 3. 4. 5. me>e.ce6al +e -.c5i3 re6leCe care pro3uc( ntoarcerea capului ctre un excitant auditiv modificarea activitii ventilatorii micorarea diametrului pupilar nchiderea pleoapelor la atingerea corneei

!) 8a+ciculele *racili+ Bi cu.eat( 2. conin axoni ai deutoneuronilor bulbari 3. conduc sensibilitatea epicritic i proprioceptiv de control a micrii 4. au traiect prin cordonul posterior opus 5. pot transmite informaii preluate de la fusurile neuromusculare 3) $o.u+ul mu+cular al muBc5ilor 6e+ieri( 2. permite desfurarea reflexelor de postur 3. se afl sub controlul paleocerebelului 4. are la baz reflexe miotatice de ntindere 5. scade prin denervare senzitiv i motorie 7) Ciro>a 5epatic,( 2. const n topirea esutului con"unctiv intrahepatic 3. poate fi cauzat de infecii cu virusurile hepatice 4. presupune formarea de calculi n esutul hepatic 5. se manifest prin oboseal% icter% edeme% com ) I3e.ti6ica2i a6irma2ia corect, re6eritoare la 4erte/rele toracale( 2. particip la realizarea unor diartroze 3. prezint un corp vertebral cu dou tipuri de apofize 4. se formeaz prin osificare endocondral 5. conin c te un foramen vertebral i dou foramene transverse

:) Al3o+tero.ul( 2. este secretat de zona glomerular a suprarenalei 3. influeneaz secreia glandelor sudoripare 4. are aceeai natur chimic ca i hormonii sexuali 5. acioneaz asupra celulelor int prin activarea adenilat&ciclazei ;) I3e.ti6ica2i a6irma2ia corect, re6eritoare la etapele 4i.3ec,rii u.ei 6racturi la .i4elul 5umeru+ului( 2. formarea unui hematom prin astuparea vaselor de s nge lezate 3. nlocuirea esutului con"unctiv fibros cu un calus osos 4. nlturarea esutului osos n exces prin activitatea osteocitelor 5. formarea de esut osos i de noi vase de s nge n zona afectat <) $iroi3a Bi paratiroi3ele( 2. conin fiecare c te dou tipuri de celule secretoare 3. au activitatea influenat de epifiz 4. secret un hormon care scade calcemia 5. au secreia reglat prin mecanisme de feed&bac* =) I3e.ti6ica2i a6irma2ia corect, re6eritoare la re6leCul rotulia.( 2. se nchide n coarnele anterioare medulare 3. implic participarea neuronilor intercalari 4. se realizeaz pe ci rapide de conducere 5. este provocat de un agent nociv 7percuia tendonului8 :") %ali4a i.ter4i.e -.( 2. meninerea echilibrului hidroelectrolitic 3. protecia mucoasei bucale prin diluarea bilei regurgitate 4. excreia unor substane toxice i virusuri 5. digestia chimic a maltozei prin intermediul 9&amilazei III) Pro/leme La urm,toarele pro/leme 0:1-;"1 ale*e2i u. +i.*ur r,+pu.+ 3i. cele 7 4aria.te propu+e, a+t6el -.cFt toate +u/pu.ctele a, / Bi c +, 6ie a3e4,rate) :1) :a un control medical se prezint un brbat care poart ochelari cu lentile convergente% cu 13%; dioptrii i care prezint astenie muscular i valori constant crescute ale glicemiei i tensiunii arteriale. <recizai# a8 defectul de vedere al brbatului i o cauz care a indus apariia acestuia= b8 glanda endocrin afectat i disfuncia hormonal care a determinat apariia simptomelor menionate= c8 ce alte simptome ar putea prezenta brbatul. a8 incapacitatea vederii clare a obiectelor apropiate . ax anteroposterior mai mare dec t cel normal hipermetropie . diminuarea convexitii cristalinului prezbitism . scderea elasticitii cristalinului hipermetropie . convergen crescut a b8 tiroida . hipersecreie de +4 i +5 corticosuprarenal . hipersecreie de glucocorticoizi adenohipofiz . hipersecreie de AC+, corticosuprarenal . c8 exoftalmie% intoleran la cldur depresie psihic% seboree% vergeturi deshidratare ma"or% acnee% scdere n greutate trsturi faciale caracteristice%

C D

cristalinului

hipersecreie de cortizon

cretere n greutate

:!) >tiind c cele 4 perechi de glande salivare mari produc o cantitate de 3 litri de saliv n 35 ore% precizai# a8 cantitatea de substane anorganice coninut de saliva secretat de cele trei perechi de glande salivare mari n timpul unei mese care dureaz 4? de minute% tiind c n aceast perioad secreia salivar crete cu 2;@= b8 care sunt particularitile reflexului salivar= c8 particularitile secreiei salivare a unei persoane aflate n condiii de stres.

A B

a8 ?%?52/ g ?%????A;/ g

?%?A;/ mg

b8 reflex vegetativ cu centrii localizai n dou eta"e ale trunchiului cerebral fibrele postganglionare din ganglionul submandibular fac sinaps neuroefectoare la nivelul glandelor sublinguale poate prezenta pe componenta eferent a arcului reflex ganglionul otic este condiionat n situaia producerii ca urmare a g ndului la un anumit aliment

c8 secreie salivar abundent i apoas apare printr&o sinaps neuroefectoare adrenergic are un coninut enzimatic redus ca urmare a unei sinapse neuroefectoare colinergice secreie de saliv bogat n mucin

?%?50B g

:3) Cn cazul unui sarcomer discul ntunecat msoar 2 D% discul clar msoar 2%; D% iar banda , msoar ?%3 D. <recizai# a8 particularitile organitelor specifice fibrelor musculare= b8 care este lungimea sarcomerului la care nu se genereaz for$e active= c8 numrul miofilamentor neculisante Ei diametrul total al acestora n cazul a 2?? de miofibrile. a8 au miofilamente dispuse dezordonat n fibra muscular de la nivelul antrului piloric conin miofilamente groase formate din tropomiozin% actin i troponin includ miofilamente de miozin a cror atracie fa de actin este mpiedicat de tropomiozin prezint un aran"ament hexagonal n care un miofilament de miozin este ncon"urat de ase miofilamente subiri b8 2%; D 4%3 D 3%; D 3%0 D c8 4?????= 2; x 2?&3 cm 4?????= 2;x 2?&; nm 2;????= 2; x 2?&5 m 2;????= 2;x 2?&3 cm

A B C D

:7) De&a lungul tubului digestiv% alimentele complexe sunt transformate n substane simple% absorbabile n s nge i limf. <recizai# a8 corelaiile corecte dintre enzimele digestive i substratul asupra crora acioneaz= b8 consecinele absorbiei deficitare a vitaminelor= c8 particularitile motricitii tubului digestiv. a8 amilaz salivar . glucid complex pepsinogen . polipeptide lactaza . glucid compus din dou hexoze diferite enterochinaz & proteine b8 scderea absorbiei intestinale a Fe31 diminuarea absorbiei intestinale a Ca31 scderea capacitii de adaptare la ntuneric tulburri n procesele de c8 contracii peristaltice la nivel bucal peristaltism esofagian primar ce propulseaz alimentele n stomac fora contraciilor peristaltice declanate la limita dintre fundul i corpul gastric este controlat de acetilcolin i gastrin contraciile de amestec fragmenteaz

A. B. C.

D.

cretere ale oaselor

chimul gastric de B&23 ori pe minut

: ) Cn urma investigaiilor medicale% un brbat cu o greutate de 0? *g a constatat c valoarea calcemiei sale este de 0 mgG2?? ml s nge. >tiind c valoarea normal a calcemiei este cuprins ntre B%;&2?%4 mgGdl s nge% precizai# a8 procesele fiziologice a cror desfurare este afectat de valoarea sczut a calcemiei= b8 efectele disfunciilor secreiei hormonului care determin creterea calcemiei= c8 asocierea corect dintre oase i particularitile lor. a8 cuplarea excitaiei cu contracia transformarea cazeinogenului n paracazeinat de calciu relaxarea muscular b8 hiposecreie & creterea excitabilitii neuromusculare i calcifiere osoas intens tetanie . fracturi spontane i formarea de calculi urinari boala -ec*linghausen . depuneri fosfocalcice n esuturile moi hipersecreie . creterea fosfatemiei i natremiei c8 parietalele . realizeaz ntre ele o articulaie fix% cu aspect dinat femurul . crete n grosime pe seama stratului intern osteogen al periostului carpienele . opt oase aezate pe dou r nduri% care prezint cretere n lungime coastele . oase alungite ntinse ntre coloana vertebral toracal i stern

A.

B.

C.

D.

creterea organismului

::) 6 t nr de 2B ani se prezint la ortoped% care n urma consultului efectuat constat o deformare a coloanei vertebrale n plan sagital% cu localizare lombar. + nra c ntrete ;B *g% iar muchiul su croitor are o lungime de ;? cm. <recizai# a8 caracteristicile vertebrelor din regiunea afectat i ale deformrii identificate= b8 coninutul maxim n ap al muchilor membrelor inferioare% tiind c acetia reprezint 33@ din masa muscular total a tinerei% iar muchiul conine 0;&B?@ ap= c8 particularitile fiziologice ale muchiului croitor. a8 sunt cele mai voluminoase vertebre= concavitatea sa privete anterior b8 4%B3B l ap c8 prezint o stare uoar i permanent de contracie controlat de paleocerebel prin intermediul reflexelor miotatice poate dezvolta o for maxim de contracie de 2? *gGcm3 are un raport ntre durata contraciei i durata relaxrii de aproximativ de 2#; are ca excitant depolarizarea spontan a unora dintre fibre

A.

B. C.

D.

se formeaz prin osificare endocondral= poate aprea i n regiunea cervical prezint dou tipuri de apofize musculare# superioar i transvers= poate avea convexitatea spre st nga sau spre dreapta genereaz prin suprapunere orificii vertebrale prin care ies axoni ce intr n structura cozii de cal= are concavitatea posterior

5%?B43 l ap 2B%;/ l ap

5?B4%3 ml ap

:;) Hn brbat de ;0 de ani% cu antecedente de alcoolism cronic% prezint vrsturi% balonri i dureri violente la nivel abdominal. <recizai# a8 afeciunea creia i pot fi atribuite aceste simptome= b8 aciunea enzimelor secretate de organul care a suferit mbolnvirea= c8 particularitile ale digestiei n care intervine sucul digestiv secretat de organul afectat. a8 inflamaia cronic a pancreasului b8 transformarea lipidelor emulsionate p n la produi c8 presupune aciuni proteolitice prin intermediul unei enzime ce se poate activa prin

A.

10

B. C. D.

ciroza hepatic litiaza biliar ulcerul gastric

finali hidroliza legturilor peptidice au rol n formarea miceliilor hidrosolubile pot avea aciune glicolitic

autocataliz asigur prin micri de pendulare amestecul bolurilor alimentare cu sucurile digestive include aciunea unui suc digestiv cu rol n emulsionarea grsimilor se finalizeaz cu obinerea unei paste acide

:<) Cn urma unui traumatism cranian suferit de un brbat de 5? de ani% acuz slbiciune muscular i imposibilitatea susinerii verticale fr o baz larg de spri"in. <recizai# a8 organul nervos afectat de traumatism i particularitile componentelor acestuia= b8 conexiunile organului nervos afectat cu celelalte eta"e nevraxiale= c8 alte simptome ce ar putea completa tabloul clinic consecutiv traumatismului suferit. a8 cerebelul= paleocerbelul . asigur sensibilitatea proprioceptiv emisferele cerebrale= cortexul & coordoneaz activitatea motorie prin lobul parietal cerebelul= cea mai veche formaiune embriologic . conexiune funcional cu analizatorul vestibular diencefalul= talamusul & staie de releu a cilor ascendente b8 cu talamusul prin pedunculii cerebeloi mi"locii cu puntea lui )arolio prin fasciculul corticopontocerebelos cu cortexul prin intermediul talamusului cu mezencefalul prin fasciculul tectocerebelos c8 lipsa armonizrii activitii diferitelor grupe musculare pierderea preciziei micrilor fine exagerarea reflexelor osteotendinoase lipsa coordonrii reflexelor de postur i atitudine

A.

B.

C.

D.

:=) Andrei este examinat de medic% deoarece acuz dureri localizate la nivelul urechii medii% fr secreie i secreie nazal apoas abundent. <recizai# a8 afeciunile identificate de medic n cazul lui Andrei= b8 particularitile cilor de conducere ale analizatorilor implicai= c8 caracteristicile segmentelor periferice ale analizatorilor afectai.

A B

a8 rinit alergic i otit nesupurativ viroz respiratorie i otit medie infecie viral i abces al casei timpanului otit medie acut i scarlatin

b8 implic neuroni multipolari cu proiecie n paleocortex poate avea deutoneuronii localizai n nuclei terminali pontini au neuronii de releu n talamus implic mnunchiuri de axoni ce strbat un os de la baza craniului

c8 receptorul auditiv poate fi stimulat de unde sonore cu intensitate de 2?? dB neuronii olfactivi sunt chemoreceptori tonici celulele receptoare olfactive au o dendrit butonat% terminat cu cili olfactivi tunelul Corti este traversat de dendritele protoneuronilor

;") Corpul omenesc este alctuit din cap% g t% trunchi i membre% dup principiul simetriei bilaterale. <recizai# a8 particularitile topografice ale organelor i sistemelor de organe= b8 caracteristicile elementelor de orientare ale corpului uman= c8 poziionarea unor centri nervoiGfascicule la nivelul sistemului nervos central.

11

a8 rectul este localizat n regiunea hipogastric% posterior fa de vezica urinar hipofiza este situat posterosuperior fa de chiasma optic stomacul este localizat n st nga cavitii abdominale cu proiecie n hipocondrul st ng muchii peronieri sunt localizai n lo"a lateral a gambei

b8 planul simetriei bilaterale trece prin axele longitudinal i anteroposterior planul frontal are dispoziie vertical

planul transversal mparte corpul ntr&o parte ventral i alta dorsal planul metameriei trece prin axele grosimii i limii corpului

c8 fasciculul fundamental lateral este localizat lateral fa de fasciculul spinocerebelos dorsal centrii nervoi ai reflexului acusticocefalogir sunt localizai n corpii geniculai mediali centrii reflexului pupilodilatator au localizare n coarnele laterale ale mduvei cervico&dorsale fasciculul rubrospinal este localizat medial fa de fasciculul spinotalamic lateral

Not,( +imp de lucru 4 ore. +oate subiectele sunt obligatorii. Cn total se acord 2?? de puncte# pentru ntrebrile 2&/? c te 2 punct= pentru ntrebrile /2&0? c te 4 puncte= 2? puncte din oficiu
%'CCE% G

12

INSPECTORATUL COLAR JUDEEAN CLUJ

UNIVERSITATEA BABE-BOLYAI

FACULTATEA DE BIOLOGIE I GEOLOGIE

OLIMPIADA NAIONAL DE BIOLOGIE Kolozsv !" #$%&' M !()*s &% + ,!)l)s -'

PROBA TEORETIC .I' osz/ l0 ELM1LETI PR2BA I' ALEGERE SIMPL La urmtoarele ntrebri ( 1-30 ) alegei un singur rspuns corect, din variantele propuse. I' EGYS3ERES V4LAS3T4S A 56v7/57z8 /9/7l75 7s7/9:7; <%-&$= 7>0 ?7l07s v l@sz v@;' %' N*(l7)) (o?l7@!)A A. primesc a erene de la coliculii cvadrigemeni in eriori !. trimit colaterale ctre mduva spinrii "i cerebel #. conin deutoneuroni ai cror a$oni se ncruci"ea% parial &. sunt n relaie cu girusul temporal in erior %' A ?@llB C@>v@5A A. A erent'ci()at )apna) a% also i)erteste)t*l !. +ldal'ga)at ),ldene) a gerincvel*-.% /s a )isag0-o% #. +l0an deutoneurono)at tartalma%na), mel0e)ne) a$on1ai r/s%ben )eres%te%*dne) &. 2apcsolatban vanna) a% als( -al'nt/)te)erv/nn0el #' N7!v)) /!)>7C7;)A A. inervea% sen%itiv glanda parotid prin ramura mandibular !. conduc impulsuri motorii ctre mu"c-ii orbiculari ai pleoapelor #. inervea% motor prin ramura ma$ilar palatul moale &. conduc in ormaii gustative preluate de la papilele ili orme #' A ? !oCosz/@/D )E7>75A A. a% 'll)apcsi 'ga bi%tos3t1a a ,lt*mirig0 /r%* beige%/s/t !. mo%gat( impul%uso)at ),ld a s%em-/1 orbicularis i%mai-o% #. a l'g0 s%'1padl's mo%gat( beideg%/s/t bi%tos3t1a a% 'llcsonti 'g'val &. 3%/r%/)el* in orm'ci()at ve%et, mel0e)et a onalala)4 3%lel*s%em.lcs.)t*l ves% 't &' N7*!o;)) E); (o@!;7l7 @;/7!)o@!7 C7E*l@!7 ,o/ F@(7 s);@,sG (*A A. dendritele neuronilor somatosen%itivi din ganglionul spinal !. neuronii viscerosen%itivi din coarnele laterale #. a$onii neuronilor din nuclei vestibulari bulbari &. ibrele sen%itive ale asciculului spinotectal &' A >7!);(v7l8 7lHls8 sz@!v ;@5 ;7*!o;I@) sz);@,sz)s/ 59,7z;75 @A A. A csigol0).%ti d4c s%omatos%en%it3v neuron1aina) dendrit1eivel !. A% oldals( s%arv vis%ceros%en%it3v neuron1aival #. A n04ltag0 ves%tibul'ris magvaiban l/v* neurono) a$on1aival &. A spinote)t'lis n0al'b /r%* rost1aival

J' F@s()(*l*l (o!/)(os,);@l l@/7!@lA A. conduce impulsuri pentru coordonarea tonusului muscular !. se ncruci"ea% cu cel de pe partea opus la nivelul decusaiei sen%itive #. are neuronul de comand n corpul geniculat &. are traseu descendent prin cordonul lateral de partea opus originii sale J' Az olE@lsB (o!/)(os,); l)s ;0@l :A A. A% i%omt(nus .ss%e-angol's'-o% s%,)s/ges impul%uso)at ve%eti !. 2eres%te%*di) a% ellen)e%* oldali n0al'bbal a% /r%* )eres%te%*d/s s%int1/n #. A parancsot ),ld* neuron1a a t/rdeltteste)ben van &. Les%'ll( 4tvonala a% ellen)e%* oldali oldals( ).tegben -alad -' S/)C*l@!7@ SNV ,@!@s)C,@/)( ,!oE*(7A A. rela$area mu"c-ilor pilomotori !. scderea orei de contracie a inimii #. secreie salivar abundent "i srac n mucin &. rela$area musculaturii bron-iilor -' A ,@!@sz)C,@/)5*s v7>7/@/Kv )E7>!7;Esz7! 5)v l/I@A A. a s%*rbor%ol( i%mo) elern0ed/s/t !. a s%3vi%om.ss%e-4%(d's ere1/ne) cs.))en/s/t #. )ev/s mucintartalm4 b* n0'ltermel/st &. a -.rg*i%mo) elern0ed/s/t L' F):!7l7 s)C,@/)(7 (* o!)>);7 M; >@;>l)o;*l (7l)@(A A. intr n alctuirea marelui nerv splan-nic !. descarc noradrenalin la sinapsa cu ibrele circulare ale pilorului #. inervea% %ona medular a suprarenalei &. determin scderea motilitii gastrointestinale "i rela$area s incterelor L' A ?@s) ED(:Bl 7!7E8 sz)C,@/)5*s !os/o5A A. A els* b/l odri onat al)ot's'ban ves%ne) r/s%t !. a g0omorcsu)( ).r).r.s %'r(i%m'na) s%int1/n l/v* s%inaps%iso)at noradrenalin m5).dteti #. a mell/)vese vel*'llom'n0't ideg%i be &. cs.))enti a g0omor-b/l mo%g'st /s )iv'lt1a a %'r(i%mo) elern0ed/s/t N' N7!v*l >losoF@!);>)@;A A. inervea% sen%itiv mucoasa aringelui "i laringelui !. conduce in ormaii de la mugurii gustativi situai spre v6r ul limbii #. repre%int calea a erent pentru re le$ul cardiovascular presor &. conduce sensibilitatea e$teroceptiv de la urec-ea medie "i trompa lui 7ustac-io N' A ;07lv->@!@/ )E7>A A. a garat /s g/ge /r%* beideg%/s/t bi%tos3t1a !. a n0elv cs4cs'na) 3%lel*bimb(it(l ve%et in orm'ci()at #. a )ardiovas%)ul'ris v/rn0om'sn.vel* re le$ a erens p'l0'1a &. a ).%/p ,l /s a% 7ustac-- /le ),rt e$terocept3v beideg%/s/t bi%tos3t1a O' E,)/7l)*l olF@(/)v (o;P);7A A. celule ba%ale care se pot divide "i di erenia n celule ol active !. celule mitrale "i celule granulare in-ibitoare ale celulelor mitrale #. celule de susinere care secreta mucus &. celule sen%oriale ncon1urate de dendritele primului neuron al cii ol active O' A sz@>lB? C /@!/@lC@zA A. alapse1te)et, mel0e) os%t(d'ssal /s di erenci'l(d'ssal s%agl(se1te))/ v'l-atna) !. mitralis se1te)et /s a mitr'lis se1te)et g'tl( s%emcs/s se1te)et #. n0')ot termel* t'mas%t( se1te)et

&. ol0an /r%/)el* se1te)et, amel0e)et a s%agl( p'l0a els* neuron1'na) dendrit1ei ves%ne) ).r,l Q' F):!7l7 @;*los,)!@l7 @l7 F*s*l*) ;7*!oC*s(*l@!A A. sunt dendrite ale neuronilor sen%itivi din cornul posterior medular !. se distribuie n poriunea central a ibrelor cu lan nuclear #. conduc impulsul nervos motor cu vite% mare &. descarc impulsuri a cror recven depinde de gradul de alungire a mu"c-iului Q' Az )E7>)zoC o!sB v9>s,)! l !os/I@)A A. a gerincvel* -'ts( s%arv'ban l/v* /r%* neurono) dendit1ei !. a se1tmagl'ncolatot tartalma%( rosto) ).%ponti r/s%/n vanna) #. nag0 sebess/ggel ve%eti) a motoros impul%ust &. ol0an impul%uso)at -o%, amel0e) re)venci'1a a% i%om megn04l'si o)'t(l ,gg %$' R7/!o,*ls)@ (?)C*l*) >@s/!)(8 A. determin propulsia alimentelor ctre pilorul desc-is !. amestec particulele alimentare solide cu secreiile din intestinul subire #. are rol n amestecul bolurilor alimentare cu secreiile gastrice &. repre%int unde peristaltice care apar n orice parte a intestinului subire %$' A >0oCo!/@!/@loC )E7-oE@ Coz>@/ s@A A. 2iv'lt1a a% /lelmis%ere) tol's't a n0itott g0omorcsu)( ele !. A s%il'rd /lelmis%er r/s%ecs)/) .ss%e)everedne) a b/lnedvvel #. 9%erepet 1'ts%i) a g0omortartalom /s a g0omornedv .ss%e)ever/s/ben &. :eris%talti)us -ull'mo))/nt 1eleni) meg, mel0 a v/)on0b/l b'rmel0i) s%a)as%'n 1elent)e%-et %%' C@l7@ o,/)(G s7 (@!@(/7!)z7@zG ,!);A A. emite colaterale ctre ormaiunile pontine de origine a asciculului tectospinal !. este ormat din a$oni ai unor neuroni retinieni "i din radiaiile optice #. conine ibre care ac sinaps cu neuroni din coliculii superiori si in eriori &. se termin prin tracturile optice n corte$, pe aa ba%al a lobului occipital %%' A l /B, l0@ I7ll7Cz8)A A. oldal'ga)at ),ld a -3d te)tospin'lis n0al'b1aina) ered/si mag1ai ele !. a retina eg0es neuron1aina) a$on1aib(l /s a l't( vet,leti rosto)b(l 'll #. ol0an rosto)at tartalma%, amel0e) s%inaps%ist )/pe%ne) a% als( /s els* i)erteste))el &. a% ag0)/regben v/g%*dne) a l't(-u%alo) 'ltal, a n0a)s%3rti leben0 alapi r/s%/n %#' A(;77@ s7 (@!@(/7!)z7@zG ,!);A A. bule purulente "i pustule cu lic-id produse de streptococi !. crpturi mici, dureroase la colul bu%elor #. ve%icule cu lic-id care se trans orm n cruste brun-cenu"ii &. in lamaia purulent a oliculului pilo-sebaceu "i noduli ro"ii %#' A ,@//@; s I7ll7Cz8)A A. genn0es -(l0ago) /s s%trepto)()us% 'ltal termelt ol0ad/))al telt -(l0ago) 1elenl/te !. apr(, '1dalmas reped/se) a s%'1 s%/l/n #. ol0ad/))al telt -(l0ago), amel0e) s%,r)/s-barn's -ege))/ ala)ulna) &. a s%*rt,s%* alap1'n l/v* agg04mirig0 genn0es g0ullad'sa /s v.r.s csom() %&' Ro!Co;*l s7(!7/@/ E7 (7l*l7l7 S @l7 );s*l7lo! L@;>7!?@;sA A. in-ib sinte%a de corpi cetonici n celula -epatic !. stimulea% trans ormarea gluco%ei n aci%i gra"i "i trigliceride #. are o secreie crescut sub aciunea 9;< parasimpatic &. stimulea% secreia celulelor insulare cu cea mai mare pondere %&' A L@;>7!?@;s sz)>7/75 S s7I/I7) l/@l /7!C7l/ ?o!Co;o5A A. a m'1se1te)ben g'tol1a a )etonteste) )/p%*d/s/t !. ser)enti) a gl,)(% 'tala)ul's't %s3rsava))' /s trigliceride))/

#. a paras%impati)us vegetative idegrends%er -at's'ra n.ve)edi) a menn0is/ge &. ser)enti a s%iget se1te) legnag0obb v'lad/)termel/s/t %J' Es/!o>7;))A A. determin depigmentarea areolelor mamare !. avori%ea% depunerea calciului n oase #. sunt secretai de corpul galben naintea ovulaiei &. controlea% maturaia oliculilor ovarieni %J' Az 6sz/!o>9;75A A. )iv'lt1') a% eml*bimb( s%3ntelened/s/t !. ser)enti a )'lciumna) a csonto)ba val( lera)(d's't #. ovul'ci( el*tt a s'rgatest termeli &. a pete /s%e) t,s%*) /r/s/t s%ab'l0o%%a %-' IE7;/)F)(@P) @F)!C@P)@ (o!7(/G !7F7!)/o@!7 l@ !7>l@!7@ s7(!7P)7) ?o!Co;)lo! /)!o)E)7;)A A. rigul stimulea% secreia adeno-ipo i%ar a -ormonului eliberator de tirotropin !. scderea concentraiei de tiro$in in-ib prin eedbac) negativ secreia de =9> #. actorii psi-ici "i rigul scad secreia de tiro$in printr-un mecanism nervos &. cre"terea concentraiei de =9> in-ib prin eedbac) negativ secreia de =?> %-' 4ll@,K/sE C7> @ ,@IzsC)!)>0 ?o!Co;o5 /7!C7l8E9s9;75 sz@: l0oz s !@ )>@z llK/ s/A A. a -ideg ser)enti a% adeno-ipo 3%is tireotropint els%abad3t( -ormon termel/s/t !. a tiro$in )oncentr'ci(1'na) cs.))en/se negativ eedbac) 'ltal g'tol1a a =9> termel*d/s/t #. a lel)i t/n0e%*) /s a -ideg eg0 idegi mec-ani%mus sor'n cs.))enti) a tiro$in termel*d/s/t &. a =9> )oncentr'ci(1'na) n.ve)ed/se negative eedbac) 'ltal g'tol1a a =?>-t %L' S*;/ @(P)*;)T7F7(/7 @l7 STRA A. scderea concentraiei aminoaci%ilor plasmatici !. cre"terea o$idarii celulare a aminoaci%ilor #. scderea concentraiei aci%ilor gra"i liberi plasmatici &. cre"terea eliminrii a%otului prin urin %L' Az STR ?@/ s@)A A. a pla%m'ban l/v* aminosava) )oncentr'ci(1'na) cs.))ent/se !. a% aminosava) se1ten bel,li o$id'l(d's'na) a n.ve)ed/se #. a pla%ma s%abad %s3rsav1aina) )oncentr'ci(1'na) cs.))ent/se &. a% amm(nia vi%elet 'ltali ,r3t/s/ne) n.vel/se %N' Co!/)zol*l ) >l*(@>o;*lA A. scad secreia de >#l "i pepsinogen !. stimulea% gluconeogene%a din aminoaci%i #. activea% catabolismul proteic n icat &. cresc ora de contracie miocardic %N' A 5o!/)zol 9s @ >l*5@>o;A A. cs.))enti) a s(sav /s peps%inog/n elv'llas%t's't !. ser)enti a gl,)oneogen/%ist aminosava)b(l #. a)tiv'l1a a m'1ban a e-/r1/) )ataboli%mus't &. n.veli a s%3vi%om .ss%e-4%(d'si ere1/t %O' Os*l (oU@lA A. conine un ori iciu delimitat de isc-ions "i pubis pentru articulaia cu emurul !. se articulea% posterior cu oasele sacrum "i coccis #. pre%int o margine in erioar numit creast iliac &. particip anterior, pe linia median, la reali%area unei sincondro%e %O' A C7E7;(7(so;/A

A. tartalma% eg0 bem/l0ed/st, amel0et a% ,l*csont /s a s%em/remcsont -at'rol, a combcsonttal val( 3%es,l/s/rt !. -'ts( r/s%e a )eres%tcsonttal /s aro)csonttal 3%es,l #. als( s%/l/t cs3p*tara1na) neve%%,) &. el*l, ).%/pvonalban eg0 s%in)ondr(%is el/p3t/s/ben ves% r/s%t %Q' O@s7l7 @;/7:!@P*l*)A A. se articulea% ntre ele prin epi i%ele lor !. radiusul dep"e"te ulna prin epi i%a lui pro$imal #. ulna este situate median, n dreptul policelui &. ambele oase pre%int la nivelul epi i%ei superioare c6te un proces stiloid %Q' Az @l5@! (so;/I@)A A. eg0m'ssal epi 3%is,) r/v/n 3%es,lne) !. a% ors(csont a singcsontot a ).%eli epi 3%ise r/v/n meg-alad1a #. a singcsont ).%/pen -el0e%)edi) el, a -,vel0)u11 ol0tat(d's'ban &. mind)/t csont a els* epi 3%is s%int1/n eg0 n0ulv'n0t tartalma% #$' IE7;/)F)(@P) @F)!C@P)@ (o!7(/G !7F7!)/o@!7 l@ @(P)*;7@ C*(?)lo! :!@P*l*)A A. m. deltoid @ abductor al braului p6n la ori%ontal !. m. bra-ial, m. biceps bra-ial @ le$ori ai braului pe umr #. m. triceps bra-ial @ e$tensor al antebraului &. m. rotund pronator @ pronator al m6inii #$' A F7l5@! )zC@)!@ vo;@/5ozB )>@z llK/ sA A. deltai%om @ v3%s%intesig t'vol3t1a a )art a testt*l !. )ari%om, )/t e15 )ari%om @ a )art -a1l3t1a a v'llra #. -'rom e15 )ari%om @ a% al)ar es%3t/se &. )ere) pron'l( i%om @ a )e%et be ele ord3t1a #%' IE7;/)F)(@P) @F)!C@P)@ (o!7(/G !7F7!)/o@!7 l@ @(P)*;7@ C*(?)lo! (o@,s7)A A. m. croitor @ e$tensor al gambei pe coaps !. m. drept emural @ abductor al coapselor #. m. biceps emural @ le$or al gambei pe coaps &. m. cvadriceps emural @ e$tensor al coapsei pe ba%in #%' A (oC: )zC@);@5 CV56E9s9!7 )>@z llK/ sA A. s%ab(i%om @ es%3ti a l'bs%'rat a combra !. eg0enes combi%om @ combo) t'vol3t'sa #. )/t e15 combi%om @ -a1l3t1a a l'bs%'rat a combra &. n/g0 e15 combi%om @ es%3ti a combot a medenc/re ##' L@ ;)v7l*l *;7) @!/)(*l@P)) Co:)l7" 7U)s/G o !7l@P)7 E7 );/7!E7,7;E7;PG M;/!7 /),*l C)(G!)lo! )A A. ligamentele articulare !. meniscurile articulare #. orma supra eelor articulare &. capsula articular ##' E>0 Coz>95o;0 KzHl7/;9l" l9/7z)5 7>0 5@,(sol@/ @ Coz> so5 /),*s@ 9s @A A. i%,leti s%alago) ).%.tt !. i%,leti menis%)us%o) ).%.tt #. i%,leti els%3ne) ala)1a ).%.tt &. i%,leti to) ).%.tt #&' S(@,*l@ ,!7z);/GA A. o e$tremitate acromial "i o alta sternal

!. o spin puternic pe aa ventral #. un acromion prin care se articulea% cu clavicula &. o cavitate glenoid n care ptrunde capul radiusului #&' A l@,o(5@ /@!/@lC@zA A. eg0 v'llcs4csin04lv'n0 el*li /s eg0 mellcsont el*li v/gr/s%t !. a% el,ls* r/s%/n eg0 er*tel1es t.vist #. eg0 v'llcs4csot, amivel a )ulcscsont-o% i%es,l &. eg0 i%,leti 'r)ot, amibe a% ors(csont e1e -atol #J' IE7;/)F)(@P) @F)!C@P)@ (o!7(/G !7F7!)/o@!7 l@ @(P)*;7@ C*(?)lo! s,@/7l*) ) (7F7)A A. m. trape%i @ proiectea% braul nainte !. m. dinai @ apropie omoplaii #. m. marii dorsali @ coboar braul ridicat &. m. romboi%i @ ridic "i coboar coastele #J' 4ll@,K/sE C7> @ ? / 9s /@!5B )zC@);@5 CV56E9s9!7 ?7l07s 5)I7l7;/9s/A A. trap/%i%om @ el*relend3ti a el)art !. oga%ott i%om @ ).%el3ti a lapoc)')at #. a nag0 -'ti%om @ le-4%%a a elemelt el)art &. rombus% i%mo) @ emeli) /s s,ll0es%ti) a bord')at #-' T7/@;os*lA A. repre%int o contracie voluntar u%ionat demonstrat de miogram !. se obine prin aplicarea unor stimuli repetitivi la interval mici "i neregulate #. poate i incomplet sau complet n uncie de intensitatea stimulilor aplicai &. complet repre%int contraciile produse de stimulii puternici #-' A /7/@;*sA A. eg0 a)aratlagos .ss%e-4%(d'st 1elent, amel0 miogrammal )imutat-at( !. eg0m'st ).vet* g0ors /s s%ab'l0talan ingere))el v'lt-at( )i #. a% ingere) er*ss/g/t*l ,gg*en le-et tel1es /s nem tel1es &. a tel1es tetanus er*s ingere) -at's'ra ala)ul )i #L' Os)F)(@!7@ E7 C7C:!@;@A A. d na"tere tibiei "i ibulei !. asigur cre"terea n lungime a oaselor #. ormea% oasele parietale &. presupune distrugerea cartila1ului #L' A 56/8sz6v7/7s (so;/osoE sA A.r/v/n ala)ul )i a s3pcsont /s l'bs%'rcsont !. a csonto) -oss%4s'gbeli n.ve)ed/s/t bi%tos3t1a #. a alcsonto) )iala)ul's'/rt elel*s &. a porc r(v's'ra t.rt/ni) #N' P7,s);@A A. este activ n mediu slab acid, la o valoare a p> de A-B !. este secretat de glande de la nivelul corpului gastric #. iniia% procesul de digestie a aminoaci%ilor &. este activat de contactul cu >#l sau de gastrin #N' A ,7,sz);A A.en0-/n savas ).%egben a)t3v, A-B-es p>-n'l !. a g0omortest mirig0ei termeli) #. a% aminosava) em/s%t/s/t )e%dem/n0e%i &. a s(savval /s gas%trinnal )apcsolatba l/pve a)tiv'l(di)

#O' SG!*!)l7 :)l)@!7A A. acilitea% aciunea lipa%ei gastrice !. se reabsorb pasiv la nivelul ileonului #. provin din combinarea pigmenilor biliari cu ;aC &. stimulea% motilitatea intestinal #O' Az 7,7sB5A A. g0omorlip'% en%ime)et ser)enti) !. a csip*b/l s%int1/n pass%3van s%3v(dna) viss%a #. a% epepigmente)ne) a ;aC )apcsol(d's'val 1.nne) l/tre &. b/lmo%g'st ser)enti) #Q' A(P)*;7@ s*(*l*) ,@;(!7@/)( @s*,!@ ,!o/7);7lo! s7 !7@l)z7@zG ,!); );/7!C7E)*lA A. gelatina%ei care lic-e ia% gelatina !. tripsinei care provine din tripsinogenul activat de >#l #. elasta%ei, activat de tripsin, care acionea% asupra oligopeptidelor &. carbo$ipeptida%elor care pot descompune oligopeptidele p6n la aminoaci%i #Q' A ?@s;0 l;@5 @ F7?9!I95!7 5)F7I/7// ?@/ s@ C7>v@lBs*lA A. a gelatin'%na) a %selat3n -3git'sa r/v/n !. a trips%in r/v/n, amel0 a s(sav 'ltal a)tiv'lt trips%inog/nb*l s%'rma%i) #. a% elas%t'% r/v/n, amel0et a% oligopeptide)re -at( trips%in a)tiv'l &. )arbo$ipeptid'%o) r/v/n mel0e) a% oligopeptide)et, aminosava)ra bont1') &$' W; @:so!:P)@ );/7s/);@lGA A. ructo%a ptrunde n enterocit printr-un sistem de transport activ ;a-dependent !. proteinele ntregi pot i absorbite prin di u%iune acilitat, la nou-nscut #. gluco%a prse"te enterocitul prin di u%ie acilitat la polul ba%al &. glicerina traversea% activ membranele enterocitului "i a1unge n lim &$' A :9l:7; /6!/9;8 F7lszKvBE s5o!A A. a ru)t(%, ;a- ,gg* a)t3v trans%port r/v/n 1ut a b/lse1tbe !. a tel1es e-/r1/) ser)entett di 4%i( r/v/n s%3v(dna) el a% 41s%,l.tte)n/l #. a gl,)(% ser)entett di 4%i(val -ag01a el a b/lse1tet, anna) alapi r/s%/n &. a gl0cerin a)t3v m(don 1ut 't a b/lse1te) membr'n1ain /s a n0iro)ba )er,l

II Al7>7!7 >!*,@/G La ntrebrile de mai 1os rspundei utili%6nd urmtoarea c-eie8 A. &ac 1, D, 3 sunt corecteE !. &ac 1 Fi 3 sunt corecteE #. &ac D Fi G sunt corecteE &. &ac G este corectE 7. =oate variantele sunt corecte . II' Cso,o!/os v l@sz/ s A% al'bbi )/rd/se)re (31-A0) t.bb 1( v'las% le-et /s 1el.ld a% al'bbia) s%erint8 A. >a a% 1,D,3-as v'las% -el0es !. >a 1 /s 3 -el0es #. >a D /s G -el0es &. >a csa) a G-es v'las% -el0es 7. >a mind a G v'las% -el0es &%' PX!>?)@ os/7oC*s(*l@!G E7 o!E);*l II s7 (@!@(/7!)z7@zG ,!);A 1. ora activ se reali%ea% la nivelul mu"c-iului triceps sural D. ora activ se reali%ea% la nivelul mu"c-iului biceps bra-ial 3. se constituie la nivelul articulaiei dintre oasele gambei "i picior G. se a l ntre oasele braului "i cele ale antebraului &%' A 59/5@!D 7C7l8 I /K,*s !@ I7ll7Cz8)A

1. D. 3. G.

a% a)t3v er*t a -'rom e15 l'bi)rai%om e1ti )i a% a)t3v er*t a )/t e15 )ari%om e1ti )i a l'bs%'r /s a l'b e1 ).%.tti i%,lete)n/l ig0el-et* meg a% al)ar /s el)ar ).%.tti i%,lete)n/l ig0el-et* meg

&#' Os*l /7C,o!@l s7 @!/)(*l7@zG (* os*lA 1. parietal D. %igomatic 3. occipital G. s enoid &#' A ?@l ;/95(so;/ Kz7sHl @A 1. alcsonttal D. 1'romcsont 3. n0a)s%3rtcsont G. /)csont &&' A!/)(*l@P))l7 E7 l@ ;)v7l*l CX);)) ,o/ F)A 1. plane @ articulaia dintre oasele carpiene 2. n "a @ articulaia carpometacarpian din dreptul policelui 3. tro-leare @ articulaiile metacarpo alangiene 4. cotilice - articulaiile inter alangiene &&' A 59z Kz7sHl9s7) l7?7/;75A 1. lapos @ )/%t* csonto) ).%.tt D. n0ereg @ a -,vel0)u11 ol0tat's'ban lev* )/%t*-)/%).%/pcsonto) ).%.tt 3. csiga @ )/%).%/p /s u11perce) ).%.tt G. g.mb @ u11a) ).%.tt &J' S*;/ C*Y(?) s)/*@P) M; ,@!/7@ @;/7!)o@!G @ @;/7:!@P*l*)A 1. m. rotund pronator 2. m. bra-ioradial 3. m. le$ori ai degetelor 4. m. 9upinatori ai m6inii &J' Az @l5@! 7lHls8 !9sz9; /@l l?@/B )zCo5A 1. )ere) pron'l( i%om D. bra-ioradialis i%om 3. a% u11a) -a1l3t(i G. a )/% s%upin'l( i%mai &-' S*;/ C*(?) );s,)!@/o!) @*U)l)@!)A 1. m. pectoralii mici 2. m. subclaviculari 3. m. dinai anteriori 4. m. transvers al abdomenului &-' J !*l95os :7l9>z8 )zCo5A 1. )is melli%om D. )ulcscsont alatti i%om 3. el,ls* oga%ott i%mo) G. -ar'nt -asi%om &L' A* @(P)*;7 @s*,!@ s(@,*l7) *!CG/o!)) C*(?)A 1. m. romboi%i 2. m. pectoralii mici 3. m. dinai anteriori 4. m. trape%i

&L' A l@,o(5 !@ ?@/B )zCo5A 1. rombus% i%mo) D. )is melli%mo) 3. el,ls* oga%ott i%mo) G. trap/%i%om &N' M*(?)) o:l)() 7U/7!;)A 1. sunt mu"c-i e$piratori accesori 2. sunt a"e%ai super icial a de mu"c-ii transver"i 3. coboar coastele 4. sunt lai "i a"e%ai medial a de mu"c-ii drepi &N' A 5Hls8 F7!E7 )zCo5A 1. 1'rul/)os )il/g%* i%mo) D. a -ar'ntir'n04 i%mo)-o% )/pest els%3nesen -el0e%)edne) el 3. le ele -4%%') a bord')at G. lapos i%mo) /s a% eg0enes i%mo)-o% )/pest medi'lisan -el0e%)edne) el &O' V)/@C);7l7 ?)E!osol*:)l7 s7 @:so!: );/7s/);@lA 1. prin intermediul unor proteine membranare transportoare 2. n poriunea pro$imal a intestinului gros 3. cu a1utorul unei glicoproteine secretat de glandele o$intice 4. sub orm de micelii -idrosolubile &O' A vKz:7; olEoEB v)/@C);o5 F7lszKvBE s@ @ v95o;0:9l:7;A 1. a se1tmembr'nban tal'l-at( s%'ll3t( e-/r1/) ).%vet3t/s/vel 2. a vastagb/l pro$im'lis r/s%/n t.rt/ni) 3. eg0es, a g0omor ,gg*leges r/s%/ne) mirig0ei 'ltal termelt, gli)oproteine) seg3ts/g/vel 4. v3%ben oldod( mic/lliumo) orm'1'ban &Q' S7(!7P)@ s@l)v@!G 7s/7 );Fl*7;/@PG E7A 1. aldosteron 2. sistemul nervos simpatic 3. vasopresin 4. sistemul nervos parasimpatic &Q' A ;0 l7lv l@sz/ s/ :7Fol0 solI 5A 1. a% aldos%teron D. a s%impati)us vegetativ idegrends%er 3. a va%opres%in G. a paras%impati)us idegrends%er J$' C?)loC)(!o;))A 1.conin trigliceride, colesterol, os olipide, proteine D. sunt orme de absorbie a lipidelor 3. traversea% membrana ba%olateral a enterocitelor G. a1ung n circulaia lim atic J$' A 5)loC)5!o;o5A 1. trigliceride)et, )oles%terolt, os% olipide)et /s proteine)et tartalma%na) D. %s3ro) els%3v(d'si orm'i 3. a b/lse1te) alapi-oldals( membr'n1'n -aladna) )eres%t,l G. a n0iro))ering/sbe 1utna) J%' S7(P)o;@!7@ ;7!v)lo! v@>) 7s/7 *!C@/G E7A 1. bron-odilataie D. in-ibarea secreiei glandelor intestinale

3. cre"terea orei de contracie a inimii G. stimularea peristaltismului gastrointestinal J%' A :ol0>B)E7> /C7/sz9s9;75 56v7/57zC9;07)A 1. -.rg*t'gul's D. a b/lmirig0e) )iv'las%t's'na) g'tl'sa 3. a s%3vi%om .ss%e-u%(d'si ere1/ne) n.ve)ed/se G. a g0omor-b/l peris%talti)us mo%g'saina) ser)ent/se J#' C@l7@ 7F7!7;/G v7>7/@/)v@A 1. presupune e$istenta unor ganglioni spinali sau cranieni D. conine doi neuroni motori, primul cu origine n cordoanele laterale 3. este conectat cu baro-, preso- "i c-emoreceptorii G. include cel puin o sinaps colinergic J#' A v7>7/@/Kv 7FF7!7;s , l0@A 1. gerincvel*i /s ag0i d4co) 1elenl/t/t elt/tele%i D. )/t mo%gat( neuront tartalma%, a% els* a% oldals( ).tege)b*l ered 3. baro -, preso -, /s )emoreceptoro)-o% )apcsol(di) G. mag'ba oglal legal'bb eg0 )olinergi)us s%inaps%ist J&' SNV s)C,@/)( ) ,@!@s)C,@/)( @(P)o;7@zGA 1. antagonist n reglarea diametrului pupilar D. complementar n reglarea secreiei salivare 3. cooperant la nivelul aparatului reproductor G. sinergic n reglarea secreiei de catecolamine J&' A sz)C,@/)5*s 9s ,@!@sz)C,@/)5*s v7>7/@/)v )E7>!7;Esz7! ?@/ s@)A 1. antagonist') a pupilla 'tm/r*1/ne) s%ab'l0o%'s'ban D. eg0m'st )ieg/s%3ti) a n0'lelv'las%t's s%ab'l0o%'s'ban 3. eg0,ttm5).d*e) a s%apor3t( )/s%,l/)ben G. s%inergi)usa) a )ate)olamino) )iv'las%t's'na) s%ab'l0o%'s'ban JJ' W; (o!Eo@;7l7 l@/7!@l7 C7E*l@!7 s7 @FlGA 1. asciculul undamental lateral D. asciculul spinocerebelos ventral 3. asciculul rubrospinal G. asciculul spinotectal JJ' Az olE@lsB 56/7>75:7; C7>/@l l?@/B@5A 1. oldals( undament'lis n0al'bo) D. el,ls* gerincvel*-)isag0i n0al'b 3. rubrospin'lis n0al'b G. spinote)t'lis n0al'b J-' AUo;)) ;7*!o;)lo! :),ol@!) E); !7/);GA 1. ormea% nervul, c-iasma "i tractul optic D. ac sinaps cu deutoneuronii n coliculii superiori 3. ac sinaps cu mai multe celule cu bastona"e G. asigur convergena impulsurilor cu e$cepia oveei centralis J-' A !7/);@ :),ol !)s ;7*!o;I@);@5 @Uo;I@)A 1. a l't(ideget, l't(ideg )eres%te%*d/st /s a l't(-u%alt )/pe%i) D. s%inaps%ist )/pe%ne) a deutoneuronnal a els* i)erteste)ben 3. t.bb p'lci)ase1ttel )/pe%ne) s%inaps%ist G. bi%tos3t1a a% idegimpul%uso) )onvergenci'1't, a oveea centralisban )iv/tel/vel JL' S*;/ 7F7(/7 @l7 s/)C*lG!)) s)C,@/)(7A

1. cre"terea orei de contracie cardiac 2. in-ibarea glicogenoli%ei 3. stimularea secreiei glandelor sudoripare 4. contracia mu"c-ilor circulari ai irisului JL' Sz)C,@/)5*s s7!57;/9s ?@/ s@)A 1. a s%3vi%om.ss%e-u%(d'so) ere1/ne) n.ve)ed/se D. a gl,)ogenol3%is g'tl'sa 3. a vere1t/)mirig0e) elv'las%t's'na) ser)ent/se G. a s%iv'rv'n0-'rt0a ).r).r.s i%maina) .ss%e-u%(d'sa JN' M@(*l7l7 o/ol)/)(7 E); s@(*lGA 1. pre%int receptori care se adaptea% oarte rapid D. generea% impulsuri care stau la ba%a sen%aiei de ec-ilibru 3. conin cristale microscopice de os at de calciu "i magne%iu G. nregistrea% variaiile acceleraiei liniare verticale JN' A zs 5o(s5@ o/ol)/)5*s 9!z8Fol/I@)A 1. ol0an receptoro)at tartalma%na), amel0e) nag0on g0orsan al)alma%)odna) D. ol0an impul%uso)at v'ltana) )i, amel0e) a% eg0ens4l0/r%/)el/s alap1't )/pe%i) 3. mi)ros%)(pi)us m/ret5 magn/%ium /s )'lcium os% 't )rist'l0o)at tartalma%na) G. el og1a a ,gg*leges eg0enes vonal4 g0orsul'st JO' T!),s);@ ) (?)Co/!),s);@A 1. sunt activate de ctre enteroc-ina% n duoden D. sunt eliberate sub orm de proen%ime, n ve%icule 3. trans orm proteinele neatacate de pepsin "i peptidele, n aminoaci%i G. aparin unui suc digestiv care conine o cantitate mare de >#+3' JO A /!),sz); 9s 5)Co/!),sz);A 1. entero)in'% a)tiv'l1a *)et a v/)on0b/lben D. proen%ime) orm'1'ban s%abadulna) el a -(l0gocs)')ban 3. a peps%in /s peptide) 'ltal el nem bontott proteine)et aminosava)ra bont1a G. ol0an em/s%t*nedv-e% tarto%na), mel0 so) >#+3- tartalma% JQ' Ro!Co;)) MSR ) ACTRA 1. provin din acela"i precursor, prin cliva1 en%imatic D. au secreia reglat de -ipotalamusul mi1lociu 3. provoac -iperpigmentare cutanat n -ipersecreie G. sunt secretai de lobul anterior al -ipo i%ei JQ' Az MSR 9s @z ACTR ?o!Co;o5A 1. ug0anabb(l a el*an0agb(l s%'rma%na), en%ime) -asad's'val D. termel/s,)et a -ipotalamus% ).%/ps* magvai s%ab'l0o%%') 3. -ipers%e)r/ci( eset/n a b*r barnul's't o)o%%a G. a -ipo i%is el,ls* leben0e termeli *)et -$' L),@z@ );/7s/);@lGA 1. este asociat cu microvilii polului ba%al al enterocitelor D. reduce tensiunea super icial a lipidelor din lapte 3. degradea% lipidele p6n la glicogen Fi aci%i graFi G. acionea% n timpul procesului de absorbie intestinal -$' A :9ll), zA 1. a b/lse1te) alapi r/s%/-e% tarto%( mi)rovilluso)-o% ).t*di) D. a te1 %s3r1aina) el,leti es%,lts/g/t cs.))enti 3. lebont1a a %s3ro)at gli)og/nre /s %s3rsava)ra G. a b/lben val( els%3v(d's)or -at

-%' W; C7z7;(7F@l s7 M;(?)E !7Fl7U7 (@!7 ,!oE*(A 1. ntoarcerea capului ctre un e$citant auditiv D. modi icarea activitii ventilatorii 3. mic"orarea diametrului pupilar G. nc-iderea pleoapelor la atingerea corneei -%' A 56z9,@>0:@; ol0@; !7Fl7U75 z !*l;@5 @C7l075 5)v l/I 5A 1. a e1 orgat's't -all(inger ir'n0'ban D. l/g%*mo%g's s%ab'l0o%'s't 3. a pupilla 'tm/r*1/ne) cs.))en/s/t G. s%empill') le%'r(d'sa s%aru-'rt0a /rint/se)or -#' F@s()(*l7l7 >!@()l)s ) (*;7@/A 1. conin a$oni ai deutoneuronilor bulbari D. conduc sensibilitatea epicritic "i proprioceptiv de control a mi"crii 3. au traiect prin cordonul posterior opus G. pot transmite in ormaii preluate de la usurile neuromusculare -#' A >!@()l)s 9s (*;7@/*s ;0@l :o5A 1. a n04ltag0 deutoneuron1aina) a$on1ait tartalma%%') D. a% epi)riti)us /r%/)el/st /s a tudatos propriocept3v /r%/)el/st ve%eti) 3. a% ellent/tes oldali ).tege)en -aladna) )eres%t,l G. a% idegi%omors(t(l 'tvett in orm'ci()at tov'bb3t1') -&' To;*s*l C*s(*l@! @l C*(?)lo! F7s)7!)A 1. permite des "urarea re le$elor de postur D. se a l sub controlul paleocerebelului 3. are la ba% re le$e miotatice de ntindere G. scade prin denervare sen%itiv "i motorie -&' A F@!)zCo5 )zoC/B;*s@A 1. a testtart's re le$eine) megval(s3t's't le-et*v/ tes%i D. a paleocerebellum s%ab'l0o%'sa alatt 'll 3. n041t'si miotati)us re le$e) )/pe%i) a% alap1't G. a% /r%* /s mo%gat( beideg%/s megs%,ntet/se eset/n lecs.))en -J' C)!oz@ ?7,@/)(GA 1. const n topirea esutului ibros intra-epatic D. poate i cau%at de in ecii cu virusurile -epatice 3. presupune ormarea de calculi n esutul -epatic G. se mani est prin oboseal, icter, edeme, com -J' A C I()!Bz)sA 1. a m'1on bel,li rostos s%.vete) olvad's't 1elenti D. o)o%-at1a v3rusos g0ullad's 3. a m'1se1te)ben )/p%*d.tt ).ve) o)o%-at1') G. megn0ilv'nul'sai8 'radts'g, bes'rgul's, .d/m'), )(ma --' IE7;/)F)(@P) @F)!C@P)@ (o!7(/G !7F7!)/o@!7 l@ v7!/7:!7l7 /o!@(@l7A 1. particip la reali%area unor diartro%e D. pre%int un corp vertebral cu dou tipuri de apo i%e 3. se ormea% prin osi icare endocondral G. conin c6te un oramen vertebral "i dou oramene transverse --' A ? /) (s)>ol0 5!@ )>@z@5 @ 56v7/57z8 5)I7l7;/9s75A 1. r/s%t ves% eg0es diartr(%iso) el/p3t/s/ben D. eg0 csigol0ateste /s )/t t3pus4 n04lv'n0a van

3. porcos csontosod'ssal )elet)e%ne) G. tartalma%na) eg0 csigol0al0u)at /s )/t -ar'ntl0u)at -L' AlEos/7!o;*lA 1. este secretat de %ona glomerular a suprarenalei D. in luenea% secreia glandelor sudoripare 3. are aceea"i natur c-imic ca "i -ormonii se$uali G. acionea% asupra celulelor int prin activarea adenilat-cicla%ei -L' Az @lEosz/7!o;A 1. a mell/)vese glomerul'ris r/s%/ben termel*di) D. a vere1t/)mirig0e) elv'las%t's't be ol0'sol1a 3. a nemi -ormono))al a%onos )/miai el/p3t/se van G. c/lse1te)re -at a% adenil't-ci)l'% a)tiv'l's'val -N' IE7;/)F)(@P) @F)!C@P)@ (o!7(/G !7F7!)/o@!7 l@ 7/@,7l7 v);E7(G!)) *;7) F!@(/*!) l@ ;)v7l*l ?*C7!*s*l*)A 1. ormarea unui -ematom prin astuparea vaselor de s6nge le%ate D. nlocuirea esutului con1unctiv ibros cu un calus osos 3. nlturarea esutului osos n e$ces prin activitatea osteocitelor G. ormarea de esut osos "i de noi vase de s6nge n %ona a ectat -N' Azo;osK/sE @ ?7l07s v l@szo5@/ 7>0 F7l5@!(so;/ s9!Hl9s >0B>0*l s) s/ E)*C@)/ )ll7/87;A 1. eg0 v/r.mlen0 )/p%*d/se a s/r,lt v/rere) dugul'sa sor'n D. rostos ).t*s%.vet -el0ettes3t/se csont )alluss%al 3. a .l.sleges csonts%.vet elt'vol3t'sa a% os%teocit') a)tiv'l'sa sor'n G. csonts%.vet /s 41 v/rere) )/p%*d/se a s/r,l/s -el0/n -O' T)!o)E@ Y) ,@!@/)!o)E7l7A 1. conin iecare c6te dou tipuri de celule secretoare D. au activitate in luentat de epi i% 3. secret un -ormon care scade calcemia G. au secreia reglat prin mecanisme de eed-bac) -O' A ,@IzsC)!)>0 9s C7ll95,@IzsC)!)>0A 1. mind)ett* )/t t3pus4 elv'las%t( se1tet tartalma% D. a% epi 3%is 'ltal be ol0'solt tev/)en0s/g,) van 3. eg0 -ormont termelne), mel0e) a v/r )'lciums%int1/t cs.))enti G. a -ormons%ab'l0o%'s edd-bac) 4t1'n val(sul meg -Q' IE7;/)F)(@P) @F)!C@P)@ (o!7(/G !7F7!)/o@!7 l@ !7Fl7U*l !o/*l)@;A 1. se nc-ide n coarnele anterioare medulare D. nu implica participarea neuronilor intercalari 3. se reali%ea% pe ci rapide G. este provocat de un agent nociv (percuia tendonului) -Q' A /9!E);!7Fl7U!7 vo;@/5ozB@; )>@z@5A 1. a gerincvel* el,ls* s%arv'ban %'rul D. .r.)letes /s a1 ,gg* 3. g0ors ve%et/s5 p'l0')on -alad G. eg0 )'ros3t( t/n0e%* (in ,t/se) -at's'ra 1.n l/tre L$' S@l)v@ );/7!v);7 M;A 1. meninerea ec-ilibrului -idroelectrolitic D. protecia mucoasei bucale prin diluarea bilei regurgitate

3. e$creia unor substane to$ice "i virusuri G. digestia c-imic a malto%ei prin intermediul H-amila%ei L$' A ;0 l sz7!7,7A 1. a -idroele)tri)us eg0ens4l0 enntart'sa D. a s%'1,reg n0'l)a-'rt0'1'na) v/d/se, a viss%ab. .g.tt epev'lad/) elold's'val 3. to$i)us an0ago) /s viruso) )iv'las%t'sa G. a malt(% )/miai em/s%t/se H-amil'% r/v/n

III' PROBLEME Alegei un singur rspuns din variantele propuse. III' F7l@E@/o5 Az @l ::) F7l@E@/o5 7s7/9; <L%-N$= 7>0 ?7l07s v l@sz v@;' M);E7>0)5 F7l@E@/ & ,o;/o/ 9!' L%' L@ *; (o;/!ol C7E)(@l s7 ,!7z);/G *; :G!:@/ (@!7 ,o@!/G o(?7l@!) (* l7;/)l7 (o;v7!>7;/7" (* Z#"- E)o,/!)) ) (@!7 ,!7z);/G @s/7;)7 C*s(*l@!G ) v@lo!) (o;s/@;/ (!7s(*/7 @l7 >l)(7C)7) ) /7;s)*;)) @!/7!)@l7' P!7()z@P)A a) de ectul de vedere al brbatului "i o cau% care a indus apariia acestuiaE b) glanda endocrin a ectat "i dis uncia -ormonal care a determinat apariia simptomelor menionateE c) ce alte simptome ar putea pre%enta brbatul. a) A incapacitatea vederii clare a obiectelor apropiate @ a$ anteroposterior mai mare dec6t cel normal -ipermetropie @ diminuarea conve$itii cristalinului b) tiroida @ -ipersecreie de =3 "i =G c) e$o talmie, intoleran la cldur

corticosuprarenal @ -ipersecreie de glucocorticoi%i adeno-ipo i% @ -ipersecreie de A#=> corticosuprarenal @ -ipersecreie de corti%on

depresie psi-ic, seboree, vergeturi

pre%bitism @ scderea elasticitii cristalinului -ipermetropie @ convergen crescut a cristalinului

des-idratare ma1or, acnee, scdere n greutate trsturi aciale caracteristice, cre"tere n greutate

&

L%' O!vos) 7ll7;8!z9s!7 I7l7;/57z)5 7>0 F9!F)" @5) 5o;v7!>7;s l7;(s9IV sz7CHv7>7/ v)s7l" C7l0;75 E)o,/!) I@ Z#"-" )zoCF !@E s!@" ll@;EB C@>@s v9!(*5o!sz);/!7 9s C@>@s v9!;0oC s!@ ,@;@sz5oE)5' R@/ !ozE C7>A a. A /r i l't's-ib'1't /s eg0 o)ot, ami e%t el*id/%teE b. A% /rintett endo)rin mirig0et /s a -ormon'lis rendelleness/get, ami el*id/%-ette a ent eml3tett t,nete)etE c. Iil0en m's t,nete)et /s%lel-et,n) a /r in'lJ

a) A A ).%eli t'rg0a) tis%t'nl't's'na) )/ptelens/ge @ a s%em tengel0e a norm'lisn'l -oss%abb

b) pa1%smirig0 @=3 /s =G
-ipers%e)r/ci(1a

c) 7$o t'lmia, magas -*m/rs/)lettel s%embeni t5r*)/pess/g -i'n0a

t'voll't's @ a s%emlencse domborulat'na) cs.))en/se pre%biopia@ s%emlencse rugalmass'g'na) cs.))en/se t'voll't's @ a s%emlencse domborulat'na) n.ve)es/de

Iell/)vese )/reg'llom'n0a @ gl,)o)orti)oid t4lteng/s adeno-ipo i%is@ A#=> -ipers%e)r/ci( Iell/)vese )/reg'llom'n0a @ )orti%on -ipers%e)r/ci(

Le-angolts'g, agg0umirig0t4lteng/s, el-3%'si cs3)o) 94l0os des%-idrat'ci(, pattan'so), s4l0cs.))en/s Kelleg%etes arcvon'so), tests4l0g0arapod's

&

L#' /));E (G (7l7 & ,7!7(?) E7 >l@;E7 s@l)v@!7 C@!) ,!oE*( o (@;/)/@/7 E7 # l)/!) E7 s@l)vG M; #J o!7" ,!7()z@P)A a) cantitatea de substane anorganice coninut de saliva secretat de cele trei perec-i de glande salivare mari n timpul unei mese care durea% 30 de minute, Ftiind c n aceast perioad secreia salivar creFte cu 1LME b) care sunt particularitile re le$ului salivarE c) particularitile secreiei salivare a unei persoane a late n condiii de stres.

a) A 0,0G1A g

b) re le$ vegetativ cu centrii locali%ai n dou eta1e ale trunc-iului cerebral ibrele postganglionare din ganglionul submandibular ac sinaps neuroe ectoare la nivelul glandelor sublinguale poate pre%enta pe componenta e erent a arcului re le$ ganglionul otic

c) secreie salivar abundent "i apoas apare printr-o sinaps neuroe ectoare adrenergic

0,0000NLA g

0,0NLA mg

are un coninut en%imatic redus ca urmare a unei sinapse neuroe ectoare colinergice secreie de saliv bogat n mucin

&

0,0GBO g

este condiionat n situaia producerii ca urmare a g6ndului la un anumit aliment

L#'T*Ev@ @z/" ?o>0 @ ? !oC , ! ;@>0 ;0 lC)!)>0 ;@,) 59/ l)/7! ;0 l@/ /7!C7l" ?@/ !ozE C7>A a. a -'rom p'r nag0 n0'lmirig0 'ltal termelt n0'l s%ervetlen an0ag tartalm't eg0 30 percig tart( /t)e%/s al)alm'val, tudva, -og0 ebben a% id*s%a)ban a n0'ltermel/s 1L M-al n*. b. a n0'lelv'las%t'si re le$ sa1'toss'gait c. eg0 stress%-el0%etben lev* s%em/l0 n0'lelv'las%t's'na) sa1'toss'gait a) b) c) A 0,0G1A g vegetat3v re le$, mel0ne) ).%pont1ai a% ag0t.r%s )/t s%int1/n -el0e%)edne) el a% 'll)apocs alatti d4c pos%tganglion'ris rost1ai neuroe ector s%inaps%ist )/pe%ne) a n0elvalatti n0'lmirig0e) s%int1/n a re le$3v e erens 'g'n 1elen le-et a ,l d4ca b*, v3%ben ga%dag n0'lelv'las%t's eg0 adrenergi)us neuroe e)tor s%inaps%is 1eleni) meg

0,0000NLA g

0,0NLA mg

eg0 )olinergi)us, neuroe e)tor s%inaps%isna) ).s%.n-et*en cs.))ent en%imtartalma van

&

0,0GBO g

termel/s/ne) elt/tele eg0 /lelmis%er elid/%/se gondolatban

n0')ban ga%dag n0'ltermel/s

L&' W; (@z*l *;*) s@!(oC7! E)s(*l M;/*;7(@/ CGso@!G %[" E)s(*l (l@! CGso@!G %"- [" )@! :@;E@ R CGso@!G $"#[' P!7()z@P)A a) particularitile organitelor speci ice ibrelor musculareE b) care este lungimea sarcomerului la care nu se generea% ore activeE c) numrul mio ilamentelor neculisante Fi diametrul total al acestora n ca%ul a 100 de mio ibrile. a) b) c) A au mio ilamente dispuse de%ordonat n ibra muscular de la nivelul antrului piloric conin mio ilamente groase ormate din tropomio%in, actin "i troponin includ mio ilamente de mio%in a cror atracie a de actin este mpiedicat de tropomio%in pre%int un aran1ament -e$agonal n care un mio ilament de mio%in este ncon1urat de "ase mio ilamente subiri 1,L P 300000E 1L $ 10-D cm

3,D P

300000E 1L$ 10-L nm

D,L P

1L0000E 1L $ 10-G m

&

D,B P

1L0000E 1L$ 10-D cm

L&' E>0 sz@!5oC9! 7s7/9; @ s6/9/ 5o!o;> C9!7/7 % [" v)l >os 5o!o;> C9!7/7 %"- [" @ R s v C9!7/7 CGso@!G $"#[' R@/ !ozE C7>A a. a% i%omrost speci'lis se1ts%ervecs)/ine) 1elleg%etess/geit b. mel0i) a% a s%ar)om/r -oss%, mel0 eset/ben nem v'lt(dna) )i a)t3v er*) c. a nem mo%g( ilamentumo) s%'m't /s a% .ss%'tm/r*1,)et, -a van 100 mio ibrillumun) a) A rende%etlen,l el-el0e%)ed* mio ilamentumo)at tartalma%na) a g0omorcsu)( t'1/)'na) i%omrost1ai b) 1,L P c) 300000E 1L $ 10-D cm

vastag, tropomio%inb(l, a)tinb(l /s troponinb(l 'll( mio ilamentumo)at tartalma%na) mio%in mio ilamentumo)at tartalma%na), mel0ne) a)tin-o% val( von%'s't a tropomio%in a)ad'l0o%%a meg -ats%.g5 elrende%*d/st mutat, mel0ben eg0 mio%in mio ilamentumot -at v/)on0 ilamentum ves% ).r,l

3,D P

300000E 1L$ 10-L nm

D,L P

1L0000E 1L $ 10-G m

&

D,B P

1L0000E 1L$ 10-D cm

LJ' D7-@ l*;>*l /*:*l*) E)>7s/)v" @l)C7;/7l7 (oC,l7U7 s*;/ /!@;sFo!C@/7 M; s*:s/@;P7 s)C,l7" @:so!:@:)l7 M; sX;>7 ) l)CFG' P!7()z@P)A a) corelaiile corecte dintre en%imele digestive "i substratul asupra crora acionea%E

b) consecinele absorbiei de icitare a vitaminelorE c) particularitile motricitii tubului digestiv. a) amila% salivar @ glucid comple$ pepsinogen @ polipeptide lacta%a @ glucid compus din dou -e$o%e di erite b) scderea absorbiei intestinale a QeDC diminuarea absorbiei intestinale a #aDC scderea capacitii de adaptare la ntuneric c) contracii peristaltice la nivel bucal peristaltism eso agian primar ce propulsea% alimentele n stomac ora contraciilor peristaltice declan"ate la limita dintre undul "i corpul gastric este controlat de acetilcolin "i gastrin contraciile de amestec ragmentea% c-imul gastric de O-1D ori pe minut

A. !. #.

&.

enteroc-ina% - proteine

tulburri n procesele de cre"tere ale oaselor

LJ' Az 7C9sz/8(s@/o!; :@; @z 6ssz7/7// 9l7lC)sz7!75 7>0sz7!V @;0@>o5!@ :oCl@;@5" C@IE F7lszKvBE;@5 @ v9!:7; 9s ;0)!o5:@;' R@/ !ozE C7>A a. a -el0es t'rs3t'so)at a% em/s%t* en%ime) /s a% /lelmis%ere) ).%.tt amel0e)re -atna) b. a vitamino) rendellenes els%3v(d's'na) ).vet)e%m/n0eit c. a% em/s%t*csatorna mo%g'saina) 1elleg%etess/geit a) b) c) A. n0'lamil'% @ comple$ cu)or QeDC b/lb*l val( peris%talti)us .ss%e-u%(d'so) a s%'1 els%3v(d's'na) s%int1/n cs.))en/se !. peps%inog/n @ polipeptide) #aDC b/lb*l val( els*dleges n0el*cs*i peris%talti%mus els%3v(d's'na) ami a g0omorba tol1a a% cs.))en/se /lelmis%ere)et #. la)t'% @ )/t ),l.nb.%* a s.t/t-e% val( A g0omor en/) /s g0omortest -e$(%b(l 'll( cu)or al)alma%)od's -at'r'n )elet)e%* peris%talti)us )/pess/g/ne) cs.))en/se .ss%e-4%(d'so) ere1/ne) ellen*r%/s/t a% acetil)olin /s a gas%trin v/g%i &. entero)in'% - e-/r1/) a csonto) n.ve)ed/si A% .ss%e-4%(d'so) a g0omor)imus%t ol0mataina) %avara percen)/nt O-1D al)alommal darabol1') s%/t L-' W; *!C@ );v7s/)>@P))lo! C7E)(@l7" *; :G!:@/ (* o >!7*/@/7 E7 N$ 5> @ (o;s/@/@/ (G v@lo@!7@ (@l(7C)7) s@l7 7s/7 E7 N C>T%$$ Cl sX;>7' /));E (G v@lo@!7@ ;o!C@lG @ (@l(7C)7) 7s/7 (*,!);sG M;/!7 O"--%$"& C>TEl sX;>7" ,!7()z@P)A a) procesele i%iologice a cror des "urare este a ectat de valoarea sc%ut a calcemieiE b) e ectele dis unciilor secreiei -ormonului care determin cre"terea calcemieiE c) asocierea corect dintre oase "i particularitile lor. a) b) c) A. cuplarea e$citaiei cu -iposecreie - cre"terea parietalele @ reali%ea% ntre contracia e$citabilitii neuromusculare ele o articulaie i$, cu "i calci iere osoasa intens aspect dinat !. trans ormarea ca%einogenului tetanie @ racturi spontane "i emurul @ cre"te n grosime n paraca%einat de calciu ormarea de calculi urinari pe seama stratului intern osteogen al periostului #. rela$area muscular boala ?ec)ling-ausen @ carpienele @ opt oase depuneri os ocalcice n a"e%ate pe dou r6nduri, esuturile moi care pre%int cre"tere n lungime &. creFterea organismului -ipersecreie @ cre"terea coastele @ oase alungite os atemiei Fi natremiei ntinse ntre coloana vertebral toracal "i stern L-' O!vos) v)zs> l@/o5 ;0oC ; C7> ll@,K/o// 5" ?o>0 7>0 N$ 5)lBs F9!F) 5@l(9C) I@ @ v9!:7; N C>T%$$ Cl' T*Ev@" ?o>0 @ ;o!C@l 9!/95 O"--%$"& C>TEl" ll@,K/sE C7>A

A.

!.

#.

&.

a) a%o)at a% /lettani ol0amato)at, amel0e)et be ol0'sol a% alacson0 )alc/mia /rt/)E b) anna) a -ormonna) a -at's't, amel0 be ol0'sol1a a)alc/mia n.ve)ed/s/tE c) a csonto) /s 1elleg%etess/gei) ).%.tti .ss%e ,gg/se)et. a) b) c) A% ingerl/s /s .ss%e-4%(d's -ipos%e)r/ci( @ a Qalcsont @ eg0m's ).%.tt .ss%e)apcsol(d'sa neuromus%)ul'ris oga%ott 1elleg5, mo%dulatlan ingerel-et*s/g n.ve)ed/se /s i%,lettel )apcsol(dna) er*tel1esebb csontosod's A )a%einne), )'lcium=et'nus% @ spont'n t.r/se), #ombcsont @ a csont-'rt0a para)a%einn/ t.rt/n* /s vese).ve) )iala)ul'sa bels* r/s%/ne) rov's'ra 'tala)3t'sa vastagodi) R%om elern0ed/s ?ec)ling-ausen )(r @ os% o2/%t*csonto) @ )/t sorba )alci)us lera)(d'so) a l'g0 rende%*d.tt n0olc csont, s%.vete)ben amel0e) -oss%'ba n.ve)edne) A s%erve%et n.ve)ed/se -ipers%e)r/ci( @ os% at/mia /s !ord') @ megn04lt csonto) a n'tr/mia n.ve)ed/se -'tgerinc n0a)i r/s%e /s a s%eg0csont ).%.tt

LL' O /X;G!G E7 %O @;) s7 ,!7z);/G l@ o!/o,7E (@!7 M; *!C@ (o;s*l/*l*) 7F7(/*@/ (o;s/@/G o E7Fo!C@!7 @ (olo@;7) v7!/7:!@l7 M; ,l@; s@>)/@l" (* lo(@l)z@!7 loC:@!G' TX;G!@ (X;/G!7/7 -O 5>" )@! C*(?)*l sG* (!o)/o! @!7 o l*;>)C7 E7 -$ (C' P!7()z@P)A a) caracteristicile vertebrelor din regiunea a ectat "i ale de ormrii identi icateE b) coninutul ma$im n ap al mu"c-ilor membrelor in erioare, "tiind c ace"tia repre%int DDM din masa muscular total a tinerei, iar muFc-iul conine BL-O0M ap c) particularitile i%iologice ale mu"c-iului croitor. a) b) c) A. sunt cele mai voluminoase vertebreE 3,ODO l ap pre%int o stare u"oar "i concavitatea sa prive"te anterior permanent de contracie controlat de paleocerebel prin intermediul re le$elor miotatice !. se ormea% prin osi icare G,0O3D l ap poate de%volta o or ma$im de endocondralE poate aprea "i n contracie de 10 )gScmD regiunea cervical #. pre%int dou tipuri de apo i%e 1O,LA l ap are un raport ntre durata contraciei musculare8 superioar "i transversE "i durata rela$rii de apro$imativ de poate avea conve$itatea spre st6nga 18L sau spre dreapta &. generea% prin suprapunere ori icii G0O3,D ml ap are ca e$citant depolari%area vertebrale prin care ies a$oni ce intr spontan a unora dintre ibre n structura co%ii de calE are concavitatea posterior LL' E>0 %O 9v7s l ;0;@5 @ ? />7!);(7 ;0Kl)! ;0D E7Fo!C ()B/ C*/@/" >095) / I95o;' A l ;0 -$ 5)lB" @ sz@:B)zC@ ,7E)> -$ (C ?osszD' R@/ !ozE C7>A a) A csigol0') 1ellem%*it a be ol0'solt r/s%en /s a% elv'lto%'stE b) A% als( v/gtago)ban a ma$im'lis v3%tartalmat, tudva, -og0 e%e) a l'n0 i%omt.meg/ne) DDM-'t )/pe%i) , a% i%om pedig BL-O0M vi%et tartalma% c) A s%ab(i%om 1elleg%etess/geit. a) b) c) A. A legter1edelmesebb csigol0')E a 3,ODO l v3% A miotati)us re le$e) r/v/n a -omor4s'g el*re n/% paleocerebellum 'ltal ellen*r%.tt en0-e /s 'lland( .ss%e-4%(d'sban van !. :orcos csontosod'ssal ala)ulE a n0a)i G,0O3D l v3% Ia$im'lis .ss%e-4%(d'si ere1e 10 r/s%en is el* ordul-at )gScmD #. 2/t tipus4 i%omapo 3%ist )/pe%8 els* /s 1O,LA l v3% A% .ss%e-4%(d's /s elern0ed/s

&.

-ar'ntE a -omor4s'g balra /s 1obbra 1elent)e%-et 7g0m'sra tev*dve a csigol0an03l'so)at al)ot1a, a-ol a l( aro)ban r/s%tvev* a$ono) l/pne) )iE -'ts( -omor4s'g ig0el-et* meg

ar'n0a 18L G0O3,D ml v3% 7g0es rosto) spont'n depolari%'ci(1a ingerli

LN' U; :G!:@/ E7 -N E7 @;)" (* @;/7(7E7;/7 E7 @l(ool)sC (!o;)(" ,!7z);/G vG!sG/*!)" :@lo;G!) ) E*!7!) v)ol7;/7 l@ ;)v7l @:EoC);@l' P!7()z@P)A a) a eciunea creia i pot i atribuite aceste simptomeE b) aciunea en%imelor secretate de organul care a su erit mbolnvireaE c) particularitile ale digestiei n care intervine sucul digestiv secretat de organul a ectat. a) b) c) A. in lamaia cronic a trans ormarea lipidelor presupune aciuni proteolitice prin pancreasului emulsionate p6n la produ"i intermediul unei en%ime ce se poate inali activa prin autocatali% !. ciro%a -epatic -idroli%a legturilor peptidice asigur prin mi"cri pendulare amestecul bolurilor alimentare cu sucurile digestive #. litia% biliar au rol n ormarea miceliilor include aciunea unui suc digestiv cu -idrosolubile rol n emulsionarea grsimilor &. ulcer gastric pot avea aciune glicolitic se inali%ea% cu obinerea unei paste acide LN'E>0 -N 9v7s F9!F)" @5);75 5!B;)5*s @l5o?ol ,!o:l9C ) vol/@5" ? ;0)5" F7l,*FF@E/ 9s 7!8s ?@sH!7>) F IE@lC@) v@;;@5' 4ll@,K/sE C7>A a) a t,nete) mire utalna)J b) a megbetegedett s%erv 'ltal termelt en%ime) -at'sa c) a% em/s%t/s a%on 1elleg%etess/geit, amel0ben r/s%t ves% a% /rintett s%erv 'ltal termelt em/s%t* ol0ad/) a) b) c) A. A -asn0'mirig0 A% emulge'lt %s3ro) Auto)atal3%is r/v/n a)tiv'lt en%im r/v/n )r(ni)us g0ullad'sa v/gterm/))/ ala)3t'sa bi%on0os proteoliti)us a)ci()at elt/tele% !. m'1cir(%is A peptid).t/se) -idrol3%ise Rngado%( mo%g'so) r/v/n bi%tos3t1a a% /lelmis%ere) )evered/s/t a% em/s%t* ol0ad/)o))al #. epe)* <3%ben old(d( mic/lumo) 7g0 em/s%t* nedv r/s%tv/tel/t 1elenti, )iala)ul's'ban van s%erepe amel0 r/s%t ves% a %s3ro) emulge'l's'ban &. g0omor e)/l0 Tli)oliti)us s%erep,) le-et 7g0 savas pas%ta )elet)e%/s/vel v/g%*di) LO' W; *!C@ *;*) /!@*C@/)sC (!@;)@; s*F7!)/ E7 *; :G!:@/ E7 J$ E7 @;)" @(*zG slG:)()*;7 C*s(*l@!G ) )C,os):)l)/@/7@ s*sP);7!)) v7!/)(@l7 FG!G o :@zG l@!>G E7 s,!)I);' P!7()z@P)A a) organul nervos a ectat de traumatism Fi particularitile componentelor acestoraE b) cone$iunile organului nervos a ectat cu celelalte eta1e nevra$ialeE c) alte simptome ce ar putea completa tabloul clinic consecutiv traumatismului su erit. a) b) c) A. #erebelulE paleocerbelul @ cu talamusul prin pedunculii lipsa armoni%rii activitii asigur sensibilitatea cerebelo"i mi1locii di eritelor grupe musculare proprioceptiv !. emis erele cerebraleE corte$ul #u puntea lui varolio prin pierderea preci%iei mi"crilor coordonea% activitatea motorie asciculul cortico-ponto ine prin lobul parietal cerebelos #. #erebelulE cea mai vec-e cu corte$ul prin intermediul e$agerarea re le$elor ormaiune embriologic @ talamusului osteotendinoase cone$iune uncional cu

anali%atorul vestibular &ience alulE talamusul- staie de cu me%ence alul prin lipsa coordonrii re le$elor de releu a cilor ascendente asciculul tectocerebelos postur "i atitudine LO' E>0 5o,o;0@s9!Hl9s ;0oC ; @ J$ 9v7s F9!F) )zoC>07;>7s9>!7 ,@;@sz5oE)5" 9s ;7C 59,7s FH>>8l7>7s7; ll;)" (s@5 sz9l7s @l / C@sz/ s) F7lHl7//7l' 4ll@,K/sE C7>A a) a% /rintett idegi s%eve)et/s a% al)ot(i) 1ellem%*it b) a% /rintett s%erv )apcsolatait m's idegrends%eri )/plete))el c) m's t,nete)et, amel0e) )ieg/s%3t-eti) a s/r,lt )(rlap1't a) b) c) A. cerebellum E a paleocerebellum A talamuss%al a ).%/ps* A% eg0es i%omcsoporto) a proprioceptiv /r%/)el/st )isag0)ocs'n0o) r/v/n ).%.tti -arm(ni)us m5).d/s bi%tos3t1a -i'n0a !. Ag0 /lte)/)E a )orte$ @ a A -3ddal a% ag0)/rgi--3diA inom mo%g'so) mo%gat( m5).d/st ir'n03t1a a )isag0i n0al'bon pontoss'g'na) elves%t/se ali leben0 r/v/n #. A )isag0 legr/gebbi A )orte$s%el a talamus%on A csont-in re le$e) embriol(giai )/p%*dm/n0e @ a% )eres%t,l t4lm,).d/se eg0ens4l0/r%* anali%'torral )/pe% m5).d/si )apcsolatot &. 2.%tiag08 talamus%@ a els%'ll( A ).%/pagg0al a A testtart'si /s magatart'si p'l0') rell/ 'llom'sa te)tocerebell'ris ).tegen re le$e) .ss%e-angol's'na) )eres%t,l -i'n0a &. LQ' A;E!7) 7s/7 7U@C);@/ E7 C7E)(" E7o@!7(7 @(*zG E*!7!) lo(@l)z@/7 l@ ;)v7l*l *!7(?)) C7E))" FG!G s7(!7P)7 ) s7(!7P)7 ;@z@lG @,o@sG @:*;E7;/G' P!7()z@P)A a) a eciunile identi icate de medic n ca%ul lui AndreiE b) particularitile cilor de conducere ale anali%atorilor implicaiE c) caracteristicile segmentelor peri erice ale anali%atorilor a ectai. a) A rinit alergic "i otit nesupurativ b) implic neuroni multipolari cu proiecie n paleocorte$ c) receptorul auditiv poate i stimulat de unde sonore cu intensitate de 100 d! neuronii ol activi sunt c-emoreceptori tonici

viro% respiratorie "i otit medie

poate avea deutoneuronii locali%ai n nuclei terminali pontini au neuronii de releu n talamus

in ecie viral "i abces al casei timpanului

celulele receptoare ol active au o dendrit butonat, terminat cu cili ol activi tunelul #orti este traversat de dendritele protoneuronilor

&

otit medie scarlatin

acut

"i

implic mnunc-iuri de a$oni ce strbat un os de la ba%a craniului

LQ'A;E! s C7>v)zs> lI@ 7>0 o!vos" C7!/ F IE@l@C/ 9!7z @ 56z9,FHl9;9l" v)szo;/ ;);(s v l@E95oz s 9s /Dlzo// o!!v l@E95oz s ;9l5Hl' 4ll@,K/sE C7>A a) a betegs/ge)et b) a 1el%ett anali%'toro) ve%et/si 4t1ait c) a% /rintett anali%'toro) peri /ri)us al)ot(ina) 1ellem%*it a) b) c) A Allergi's orr-urut /s nem genn0es ).%/p ,lg0ullad's Iultipol'ris neurono)at elt/tele%, amel0e) a A -all(receptor ingerl/s/t 100 d! er*ss/g5 -ango)

paleo)orte$re vet,lne) ! A l/g%*)/s%,l/)et /rint* vir(%is /s ).%/p ,l g0ullad's <irusos ert*%/s /s a dob-'rt0a t'1/)'na) t'l0og1a A -3di termin'lis magva)ban le-etne) a deutoneurono) A talamus%ban neuron1ai vanna) )apcsol(

id/%-eti) el* A s%agl( neurono) t(ni)us )emoreceptoro) A s%agl( receptorse1te) )i.bl.s.d* dendrittel rendel)e%ne) amel0ne) s%agl( csill()ban v/g%*dne) a protoneurono) dedrit1ei 't-aladna) a #orti alag4ton

&

A)utt ).%/p ,lg0ullad's /s s)arl't

+l0an a$on).tege)et oglal mag'ba,amel0e) 't-aladna) a )opon0a alap1'na) eg0i) csont1'n

N$' Co!,*l oC7;7s( 7s/7 @l(G/*)/ E); (@," >X/" /!*;(?) ) C7C:!7" E*,G ,!);(),)*l s)C7/!)7) :)l@/7!@l7' P!7()z@P)A a) particularitile topogra ice ale organelor "i sistemelor de organeE b) caracteristicile elementelor de orientare ale corpului umanE c) po%iionarea unor centri nervo"iS ascicule la nivelul sistemului nervos central. a) b) c) A rectul este locali%at n regiunea -ipogastric, posterior a de ve%ica urinar -ipo i%a este posterosuperior c-iasma optic situat a de planul simetriei bilaterale trece prin a$ele longitudinal "i anteroposterior asciculul undamental lateral este locali%at lateral a de asciculul spinocerebelos dorsal

planul rontal are dispo%iie vertical

centrii nervo"i ai re le$ului acusticoce alogir sunt locali%ai n corpii geniculai mediali centrii re le$ului pupilodilatator au locali%are n coarnele laterale ale mduvei cervico-dorsale

stomacul este locali%at n st6nga cavitii abdominale cu proiecie n -ipocondrul st6ng mu"c-ii peronieri sunt locali%ai n lo1a lateral a gambei

planul transversal mparte corpul ntr-o parte ventral "i alta dorsal

&

planul metameriei trece prin a$ele grosimii "i limii corpului

asciculul rubrospinal este locali%at medial a de asciculul spinotalamic lateral

N$' Az 7C:7!) /7s/ F7I" ;0@5" /6!zs 9s v9>/@>o5:Bl ll" @ 59/olE@l) sz)CC7/!)@ @l@,I ;' 4ll@,K/sE C7>A a) a s%erve) /s s%ervrends%ere) el-el0e%)ed/s/t b) a% emberi test eg0es r/s%eine) el-el0e%)ed/s/t c) a ).%ponti idegrends%er s%int1/n eg0es ideg).%ponto)Sn0al'bo) -el0%et/t a) b) c) A A v/gb/l a g0omoralatti r/s%en tal'l-at(, a -4g0-(l0ag m.g.tt A )/toldali s%immetria s3) 't-alad a -oss%anti /s a n03lir'n04 A% oldals( undament'lis (t's3t() ).teg a -'tuls( gerincvel*)isag0i ).teg-e% vis%on03tva oldalt -el0e%)edi) el

A l't(ideg )eres%te%*d/s-e% )/pest a -ipo 3%is m.g.tteseletti el-el0e%)ed/s5 A g0omor a -as,reg bal el/n tal'l-at( a bordaalatti t'1/)ra )ivet3t*dve A s%'r)apocsi%mo) a a l'bs%'r oldals( r/s%/n tal'l-at()

A -omlo)s3) ,gg*leges el-el0e%)ed/s5

A -all'si-t'1/)o%(d'si re le$ ).%pont1ai a ).%/ps* t/rdelt teste)ben tal'l-at() A pupillat'g3t( re le$ ).%pont1a a n0a)i--'ti gerincvel* oldals( s%arvaiban tal'l-at( A rubrospin'lis n0al'b a% oldals( s%pinotalami)us n0al'b-o% vis%on03tva medi'lisan -el0es)edi) el

A trans%ver%'lis s3) a testet eg0 -'ts( /s eg0 els,ls* r/s%re os%t1a A metametri)us s3) 't-alad a test vastags'gbeli /s s%/less/gbeli tengel0/n

&

M7>I7>0z9sA A mun)aid* 3 (ra. Iinden t/tel ).tele%*. A% 1-A0-as )/rd/se) 1 pontot /rne), m3g a A1-B0-es eladato) 3 pontot. >ivatalb(l 10 pont 1'r. Uss%esen 100 pont /r-et* el. SOK SIKERT\\\

INSPECTORATUL COLAR JUDEEAN CLUJ

UNIVERSITATEA BABEBOLYAI

FACULTATEA DE BIOLOGIE I GEOLOGIE

OLIMPIADA NAIONAL DE BIOLOGIE Cluj-Napo a! "# $a%&'( -) ap%'l'( *+#"


PROBA TEORETIC - BAREM CLASA a XI-a Nr. item 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Rspuns C A C D C B D A D C B D D B D A B D A C C C C C A C B D D C Nr. item 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. Rspuns B E A A A E A B E E B D A E D B D C A D B D A C B A D E B A Nr. item 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. Rspuns B
PUNCT DIN OFICIU

C C A B A C A D

62. a) 24 ore x 60 m ! " 1440 m ! 2 # $r x 30 m ! % 1440 m ! " 0&0416 # 'a# () 0&0416 # * 15%100 x 0&0416 # " 0&0478 # 'a# () 0&2%100 x 0&0478 " 0& 0000956 + ',-'$a!.e a!or+a! /e 63. -) 0,!+ mea 'ar/omer,#, /1!2 !, 'e +e!erea3) 4or5e a/$ (e 6a2 /) re#axa$)7 2 x 0&75 * 1 " 2&5 8 /) N,m)r m o4 #ame!$e#or 2e m o3 !)7 1500 m o4 #ame!$e 2e m o3 !) x 100 m o4 -r #e " 150000 D ame$r,# $o$a# a# m o4 #ame!$e#or 2e m o3 !)7 150000 x 1009 " 15 x 10:4 m 66. -) 40%100 x 58 ;+ " 23&2 ;+ m,</= 22%100 x 23&2 ;+ " 5& 104 ;+ m,</= mem-re !4er oare 80%100 x 5&104 " 4&0832 # a>)