Sunteți pe pagina 1din 2

Furnicarul

Furnicarii sau urșii furnicari sunt animale placentare care trăiesc pe


continentul american din sud-estul Mexicului și până în Argentina și Chile.
Furnicarii aparțin subordinului Vermilingua, ordinul Pilosa și includ două
familii Cyclopedidae y Myrmecophagidae.
Descriere
Urșii furnicari au o lungime între 1,20-1,30 metri la care li se adauga o
coadă de 75–85 cm și au o greutate de până la 40 kg. Au corpul robust.
Culoarea poate varia de la diferite tonuri de cenușiu și până la maro închis
cu două dungi negre care pleacă din dreptul pieptului și se termină la baza
cozii mărginite de o linie albă. Blana labelor, cozii și regiunilor costale este
mai lungă . Față de alte animale membrele superioare sunt întoarse spre
înapoi și sunt prevăzute cu gheare puternice de 4–6 cm. Limba are o
lungime de 60 cm și este cilindrică, nu prezintă dinți și are un simț al
mirosului foarte bine dezvoltat.
Comportament
Furnicarii se hrănesc cu furnici și termite. Cu ajutorul ghearelor lungi și
puternice pătrunde în mușuroaiele furnicilor și termitelor și cu limba lungă și
lipicioasă capturează insectele. Sunt animale solitare, femele dau naștere
unui singur pui în timpul primăverii sau al verii după o perioadă de gestație
de 190 zile. După naștere puiul este cărat în spate de către femelă, puiul
stând agățat cu ghearele de blana mamei astfel încât dungile negre ale
celor doi să se suprapună obținându-se astfel camuflarea puiului și
respectiv ocrotirea acestuia. La o săptămână după naștere puiului i se
deschid ochii.
Dușmani[modificare | modificare sursă]
Principalii dușmani ai furnicarilor sunt oamenii care îi capturează pentru a le
consuma carnea, a le folosi blana, pentru a-i folosi în circuri sau parcuri
zoologice. De asemenea un număr important de furnicari sunt omorâți în
accidente rutiere sau sunt atacați de câinii ucigasi(domestici)