Sunteți pe pagina 1din 17

Mirifica Lume a Pasarilor

Lumea Pasarilor
Vulturi
• ZAGANUL
• Zaganul sau vulturul barbos(Gypaetus barbatus) se deosebeste
de ceilalti vulturi prin faptul ca are capul complet acoperit cu
pene, iar zborul sau se aseamana cu cel al soimilor.
• Patria acestei pasari o formeaza lanturile muntoase ale
Caucazului, Alpilor, Pirineilor, ale Asiei Mici si Himalaya. In
Europa de Sud-Est numarul de exemplare este mai mic, zaganii
apar la altitudini de 1500-3000 m.
• In tara noastra acest maret vultur a existat cu ani in urma, el a
fost vanat de ornitologi pentru studii si imbogatirea colectiilor.
Ultima data a fost vazut un exemplar de catre vanatorii
mehedinteni, in zona Pesterii Topolnita, in anul 2009.
• Multe exemplare populeaza partea de nord, est si sud a Africii:
Kenya, Tanzania, Sudan, Etiopia, Lesotho, Uganda si altele.
• Zaganul face parte din ordinul Falconiformes, familia
Accipitridae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Zaganul
• Zaganul
Vulturi
• Vulturul pescar african
• Simbol national al Zambiei si al Zimbawei,
vulturul pescar african (Haliaeetus vocifer)
face parte dintr-o specie de vulturi mari, al
carei habitat se regaseste pe toata
suprafata continentala a Africii, in special
in zonele sudice ale desertului Sahara.
• Caracteristicile acestei specii sunt: capul
cu penaj alb, aripile, ciocul si ghearele
inchise la culoare si o parte din coada alba.
Vulturul pescar african
• Vulturul pescar african
Vulturi
• Vulturul alb egiptean

• Acest vultul poate fi intalnit sub una din denumirile:


vulturul egiptean, vulturul alb, vulturul alb egiptean,
vulturul hoitar, vulturul murdar sau puiul faraonului. In
engleza: Egyptian Vulture.
• Neophron percnopterus este un vultur de dimensiuni mici,
apartinand Lumii Vechi, care are o arie larga de raspandire,
putand fi intalnit atat in sud-vestul Europei, cat si in
nordul Africii si in sudul Asiei. Este singurul reprezentant
in viata al genului Neophron.
• In 2008 specia a fost adaugata in lista animalelor pe cale
de disparitie in cadrul unei conferinte a Natiunilor Unite
(ONU) de la Roma deoarece din cele 500000 de exemplare
au ramas doar 1000 in toata lumea.
Vulturi
• Vulturul alb egiptean
Tucanul
• Regn: Animalia
• Increngatura: Chordata
• Clasa: Aves
• Ordin: Piciformes
• Familie: Ramphastidae
• Gen: Ramphastos
• Nume stiintific: Ramphastos Toco
• Status de conservare: Least Concern

• Areal: America de Sud


• Habitat: padurile tropicale si subtropicale
• Hrana: fructe, insecte
• Marime: 29cm – 63cm (11.5in – 29in)
• Deschiderea aripilor: 50cm – 119cm (20in – 47in)
• Greutate: 130g – 680g (4.6oz – 24oz)
• Traieste in: stoluri
• Viteza: 64km/h (39mph)
• Culori: portocaliu, alb, negru
• Pradatori: Nevastuici, pasari de prada
• Inmultire: 3 – 4 oua
• Speranta de viata: 12 – 20 ani
• Particularitati: ciocul mare, colorat si puternic
Tucanul
• Tucanul
Papagalul Puffin
• Papagalul Puffin (Fratercula arctica) face parte din genul
Fratercula, ordinul Charadriiformes. Aceasta pasare mare
pare sa fie fratele mai mare al papagalilor si fratele mai
mic al pinguinilor. De fapt acesta nu este cel mai apropiat
frate al papagalilor dar este numir papagalul de mare
datorita aspectului si coloritului sau. Puffin vietuieste in
oceanul Atlantic si in marile polului Nord.
• Poate fi intalnit la cativa zeci de km de uscat (uneori la
sute de km) singuri sau in perechi. I se mai spune si clovnul
oceanului. Traieste cea mai mare parte a timpului in apa.
• Pe insula Hilda din Scotia vin sa se reproduca aproape un
milion de pasari in 3 zile. Daca in momentul de fata speciile
de pufini nu sunt in pericol de disparitie numarul lor este in
scadere datorita degradarii habitatului si a poluarii.
Pasarile pufin au fost vanate pentru carne si oua fapt care
a dus la scaderea populatiei.
Papagalul Puffin
• Papagalul Puffin
Pasarea Clown
• Pasarea clovn (Sula nebouxii) este o pasare care face parte
din familia Sulidae, familie care cuprinde zeci de specii de
pasari marine.
• Habitatul natural unde se imperecheaza pasarea clovn
cuprinde insulele din tropicale si subtropicale din Oceanul
Pacific; cele mai cunoscute sunt Insulele Galapagos.
• Pasarile smintite fac parte din familia gastelor de mare si
traiesc de-a lungul coastei pacifice a Americii centrale si
de sud, iar numele lor provine din limba spaniola (“bobo” –
clov sau prostanac) si de datoreaza faptului ca sunt foarte
stangace pe uscat.
• Ca si alte pasari marine, ca de exemplu foca sau morsa,
pasarea clovn se deplaseaza dificil pe uscat fapt pentru
care sunt o prada usoara pentru oameni si alte animale.
Pasarea Clown
• Pasarea Clown
Lebedele
• Lebada neagra
• Lebada neagra (Cygnus atratus) face parte din genul
Cygnus, familia Anatidae si ordinul Anseriformes.
• Este cea mai mare pasare mare de apa, originara din
Australia, care traieste in zonele de sud-esti si sud-vest
ale Australiei si in Tazmania. A trait si in Noua Zeelanda
unde a fost vanata pana la disparitie. Mai tarziu a fost
reintrodusa.
• Lebada australiana neagra are o arie mare de raspandire.
Se simte ca acasa in apropierea apei dulci. Cu cat mai mare
cu atat mai bine pentru ea.
• Poate fi intalnita in rauri, lagune, mlastuni, lacuri mari,
iazuri, pajisti inundate cu apa sau mari.
Lebedele
• Lebada neagra
Lebedele
• Lebada de iarna
• Lebada de iarna Cygnus cygnus) face parte din genul Cygnus, familia Anatidae si ordinul
Anseriformes. Este o pasare migratoare de talie foarte mare intalnita in regiunile nordice
(Scandinavia, Rusia, Islanda). Ea migreaza iarna spre zonele temperate din sudul Europei si Asiei.
Toamna vine in Romania din nord, iar primara se intoarce inapoi pentru reproducere.
• La noi in tara poate fi intalnita in Delta Dunarii, in zona lacului Razem, din apropiere, si in Lagune
numai iarna, de aici si numele de Lebada de iarna. Migratia incepe in primele zile ale toamnei cand in
nord ingheaza apele curgatoare. Populatia prezenta in Romania in timpul iernii este estimata la 2000
– 4500 de lebede.
• Daca nu este amenintata lebada este o pasare sfioasa si retrasa. In partea de nord se imparte in
trei grupuri distincte: occidental (16.000 de pasari), central (60.000 de pasari) si oriental (16.000
pasari).
• Pot fi vazute in zonele deschise cu ape putin adanci precum canale, lacuri de acumulare, lacuri sau
mlastini. Suprafata intinsa de apa este importanta pentru ca are nevoie de aproximaiv 10 metri in
care alearga pe apa pentru a-si lua zborul.
• Amenintarea principala a lebedelor este omul. Modificarea habitatului, vanatoarea ilegala sau
poluarea apei cu substante chimice duc la declinul si amenintarea speciei. Plumbul pescarilor ramas in
apa afecteaza lantul trofic si duce la intoxicarea si imbolnavirea lebedelor.
• In mitologia greaca Zeus s-a deghizat in Lebada pentru a o seduce pe Leda, sotia regelui Tyndareus.
Este pasarea nationala a finlandei, imprimata pe moneda de un euro. Talia mare, tinuta eleganta si
penajul pur de culoare alba au determinat includerea speciei in basme si folclor.
• Poate fi intalnita in literatura straina sub numele de: The whooper swan.
Lebedele
• Lebada de iarna