Sunteți pe pagina 1din 4

Afeciunile chirurgicale ale mediastinului

1.CM. Care din afirmaiile urmtoare este corect: A mediastinul posterior conine: traheia, esofagul, nervii vagi, venele azygos i hemiazygos, ganglioni limfatici B n mediastinul superior se afl: segmentele proximale ale traheei, esofadului i timusul: crja aortei cu ramurile ei, canalul toracic limfatic C n mediastinul posterior sunt situate: esofagul, segmentul toracic descendent al aortei; canalul toracic limfatic, nervii simpatic i parasimpatici, ganglioni limfatici D n mediastinul mediu se afla: pericardul, inima, bifurcaia traheei i broniile principale, arteriile i venele pulmonare, ganglionii limfatici ai bifurcaiei traheei E n mediastinul anterior intre pericard i stern sunt situate: timusul, nervii vagi, canalul limfatic toracic, esofagul 2. CM. Care din metodele de investigaii enumerate se folosesc pentru aprecierea localizrii tumorilor i chisturilor n mediastin? A metodele radiologice B biolocaia ultrasonor C rezonana magnetic nuclear D metodele instrumentale de diagnostic E investigaiile morfologice 3. CS Pentru diagnosticarea tumorilor i chisturilor mediastinului se folosesc urmtoarele metode radiologice, exceptnd: A radioscopia i radiografia n dou proiecii B tomografia C pneumomediastinografia D angiografia E urografia cistoscopic 4. CS.Care din metodele de investigaii enumerate confirm histogeneza tumorilor mediastinului? A rezonana magnetic nuclear B tomografia computerizat C mediastinografia D examenul morfologic E pneumomediastinigrafia 5.CS. Tumorile mediastinului de origine embrionar sunt urmtoarele, exceptnd: A chisturile dermoide i teratoamele B seminoamele primitive C tumorile benigne i maligne din mezenhim D corioepiteliomul primitiv E cordomul 6.CS . Chisturi ale mediastinului de origine embrionara sunt urmtoarele, exceptnd: A chisturi mezoteliale pleuro-pericardiace B chisturi bronhogenice C chisturi gastro-enterogene D chisturi paraesofagiene E meningocelul 7. CM. Tumori dezvoltate pe seama esuturilor mediastinale adulte sunt urmtoarele, exceptnd: A tumori din esutul conjunctiv B tumori neurogene C tumori din esut adipos celular D tumori ganglionare E tumori din vasele sanguine i limfatice 8. CM. Tumori i chisturi mediastinale primitive sunt urmtoarele, exceptnd: A tumori timice B meningocelul C chistul hidatic D tumori metastatice E maladia Hodgkin 9. CS. Complicaia cea mai frecventa a chisturilor primitive mediastinale este: A degenerarea malign

B C D E

comprimarea organelor nvecinate hemoragie perforaia inflamaia i supuraia

10. CM. Contraindicaiile absolute pentru intervenia chirurgical n tumorile maligne mediastinale sunt urmtoarele: A metastaze la distan B sindromul venei cave superioare C paralizie laringiana stabil (persistent) D disfagie E sindromul doloric 11.CS. Care afirmaie este corecta n atitudinea tacticei de tratament a tumorilor benigne i chisturilor mediastinale? A supraveghere n dinamica B tratamentul chirurgical C tratamentul radioterapeutic D chimioterapia E tratamentul combinat 12. CS. Cea mai eficace metod de tratament n tumorile maligne neganglionare a mediastinului este urmtoarea: A tratamentul chirurgical B tratamentul radioterapeutic C tratamentul chimioterapeutic D tratamentul radioterapeutic i chimioterapeutic E tratamentul combinat: chirurgical i chimioterapeutic 13. CS. Metoda de baza (principala) n tratamentul limfoamelor maligne primitive ale mediastinului este urmtoarea: A tratamentul chirurgical B tratamentul radioterapeutic C tratamentul chimioterapeutic D tratamentul chirurgical i chimioterapeutic E tratamentul combinat: chimioradioterapeutic 14. CM. Emfizemul mediastinului poate fi provocat de urmtoarele cauze: A ruptura traheei B ruptura esofagului C ruptura broniilor D ruptura stomacului E ruptura pericardului 15. CM. Care forme ale mediastinitei acute nespecifice sunt primitive? A mediastinita cauzata de traumatismulmediastinului fr lezarea organelor mediastinului B mediastinita cauzat de traumatismul mediastinului cu lezarea organelor mediastinului C mediastinita cauzat de trauma mediastinului cu lezarea pleurei i plmnilor D mediastinita consecutiv unui focar din vecintate E mediastinita metastatic (consecutiv unor infecii generalizate) 16.CS. Care din metodele paraclinice de diagnostic n mediastinita acut purulent sunt cele mai informative? A ultrasonografia B investigaiile de laborator C metodele radiologice D bronhoscopia E pneumoperitoneum 17. CS. Metoda de elecie n tratamentul mediastinitei acute purulente este urmtoarea: A tratamentul de dezintoxicare B tratamentul antimicrobian C tratamentul de dezintoxicare n combinaie cu cel antimicrobian D tratamentul chirurgical E tratamentul fizioterapeutic 18. CS. Cea mai frecvent flora microbian ntlnit la pacienii cu mediastinit acut nespecific este :

A. B. C. D. E.

aerob fungi anaerob mixt (aerob i anaerob). flora anaerob neclostridian.

19. CS. Cile de infectare a mediastinului n mediastinit acut sunt urmtoarele, exceptnd: A. calea limfogen B. calea hematogen. C. dintr-un focar septic de vecinate D. mixt. E. pe cale aerogen 20.CS. Tabloul clinic n mediastinita acut se caracterizeaz prin urmtoarele semne, exceptnd: A. febr 39-400 B. frisoane. C. Icter. D. Duri retrosternale. E. Insomnia, inapeten 21. CS. Diagnosticul diferenial al mediastenitei acute se face cu urmtoarele maladii, exceptnd: A. Pneumonii. B. Pleurezii. C. Pericardite. D. Tumori mediastinale E. Relaxare a diafragmului 22.CS. Indicai metoda cea mai eficace n diagnosticul mediastinitelor acute purulente (abcedante): A. Bronhoscopia. B. Examenul radiologic n 2 proiecii C. Angiopulmonografia D. Puncia mediastinului E. Ecografia 23.CS. Chisturile dermoide i teratoamele mediastinale cel mai des se localizeaz n: A. Mediastinul anterio-superior B. Mediastinul posterior C. Mediastinul mediu D. Mediastinul superior E. Mediastinul inferior 24. CS. Numii tipurile de abord chirurgical n mediastenita acut, exceptnd: A. abord parasternal B. abord sternal C. abord dorsal D. toraco-abdominal E. abdominal 25.CS. Criteriile de nlturare a drenajului n mediastinita acut sunt, exceptnd: A. lipsa de intoxicaie septic B. temperatura normal a corpului C. lipsa eliminrilor pe dren D. starea general satisfctoare E. tranzitul gastrointestinal reluat 26. CS. Care este cel mai convingtor semn clinic i radiologic n mediastinita acut cauzat de flora microbian anaerobi: A. dureri retrosternale B. dispnee C. semne clinice i radiologice de emfizem D. disfagie E. imobilizarea unul hemidiafragm 27. CM. Care din sindroamele i simptoamele enumerate sunt caracteristice pentru mediastinita acut? A. Dureri retrosternale

B. C. D. E.

Dureri interscapulare Disfagie Dereglri respiratorii Instabilitatea hemodinamicei

28. CS. Bioptatele n caz de tumori ale mediastinului pot fi recoltate prin urmtoarele metode, exceptnd: A. Bronhoscopie B. Puncia transcutan C. Mediastinoscopie D. Mediastinotomie E. Laparoscopie 29.CS. Care din tumorile mediastinului mai frecvent sunt localizate n mediastinul posterior ? A. Tumorile neurogene B. Dermoizii i teratoamele C. Tumorile ganglionare D. Tumorile timusului E. Limfomul non-Hodgkin

KEY (Afeciunile chirurgicale ale mediastinului) 1-BCD; 2-ABCD; 3-E; 4-D; 5-C; 6-E; 7-ABCDE; 8-BCD; 9-E; 10- ABC;11-B; 12-E; 13-E; 14-ABC; 15- ABC; 16-C; 17-D; 18-D; 19-E; 20-C; 21- E; 22- D; 23-A; 24- E; 25- E; 26-C; 27-ABCDE 28-E; 29-.