Sunteți pe pagina 1din 5

AFECIUNILE CHIRURGICALE A DIAFRAGMULUI 1.CM. Care sunt prile musculare ale diafragmului: A. Lombar B. Costal C. Lombo costal D.

. Sternal E. Sterno-costal 2.CM. Enumerai prile slabe ale diafragmului: A. Fisura Larrey B. Fisura Morgani C. Fisura Bohdalec D. Triunghului lui Paimerov E. Hiatus aorticus 3.CS. Calea de abord de elecie n interveniile chirurgicale n caz de hernii diafragmale este : A. Toracotomie antero-lateral dreapt n spaiul V intercostal B. Laparotomie C. Toracotomie antero-lateral stng n spaiul VII intercostal D. Sternotomie 4.CS. Cea mai frecvent localizare n caz de ruptur a diafragmului este : A. Pe partea dreapt B. Pe partea stng C. Bilateral 5.CM.Tabloul clinic al unei rupturi totale de diafragm include : A. Semnele insuficienei respiratorii B. Semnele insuficienei cardiace C. Semnele migrrii organelor cavitii abdominale n cavitatea toracic D. Semnele insuficienei renale E. Semnele de hemoragie 6.CS. Care este distana ntre suturile aplicate pe diafragm n caz de plastie pentru profilaxia herniei recidivante : A. 0.5cm. B. 1 cm. C. 1.5cm. D. 1.8cm E. 2cm. 7.CM.Ruptura posttraumatic de diafragm cel mai des se asociaz cu traumatismul urmtoarelor organe : A. Splina B. Ficatul C. Esofag D. Stomac E. Colonul transvers

136377630.doc

8.CS. Tabloul clinic al herniei hiatale prin alunecare include : A. Disfagie B. Vome frecvente C. Perozis D. Micorarea ponderei corporeale E. Nici un rspuns corect

9.CS.Hernia paraesofagian prezint pericol din cauza: A. Strangulrii stomacului B. Malignizrii C. Dureri precardiale D. Nici un rspuns corect E. Toate rspunsurile sunt corecte

10.CS. Pacientul a fost internat in clinic cu dureri n regiunea hemitoracelui stng, dispnee care se intensific postprandial i la efort fizic,de asemenea n poziie orizontal a corpului, greuri,vome repetate care uureaz starea pacientului. La radiografia cutiei toracice sa depistat o formaiune de volum cu nivel hidroaeric. Stabilii diagnosticul : A. Pneumonie abscedant pe stnga B. Angina pectoral C. Hernie hiatal prin alunecare D. Hemotorace pe stnga E. Hernia posttraumatic a diafragmului 11.CS. Care sunt condiiile necesare pentru diagnosticul radiologic al herniilor hiatale prin alunecare? A. n poziie vertical B. n poziie semieznd C. n poziie Trendelenburg D. Hipotonie artificial a duodenului E. n poziie orizontal

12.CS. Enumerai cele mai frecvente semne clinice ale herniei hiatale prin alunecare: A. Perozis; Dureri retrosternale; Melen B. Dureri retrosternale; Melen; Ocluzie intestinal; Vome C. Ocluzie intestinal; Vome; Perozis D. Perozis E. Perozis; Vome; Melen

13.CS. Care vor fi recomandrile pentru un pacient cu esofagit de reflux pe fon de hernie hiatal: A. Poziie ridicat a regiunii cefalice a corpului n timpul somnului; administrarea antacidelor; administrarea cerucalului B. Alimentare fracionat n porii mici; poziie ridicat a regiunii cefalice a corpului n timpul somnului; a nu se culca posprandial C. Administrarea antacidelor; administrarea Cerucalului; a nu se culca posprandial D. Alimentare fracionat n porii mi; administrarea antacidelor; a nu se culca posprandial E. Alimentare fracionat n porii mici; poziie ridicat a regiunii cefalice a corpului n timpul somnului; administrarea antacidelor; administrarea cerucalului; a nu se culca posprandial

136377630.doc

14.CS. Pacienta 54 ani acuz dureri retrosternale i n regiunea epigastral postprandial , disfagie , eructaii. La radiografia cutiei toracice n mediastinul posterior s-a depistat o formaiune rotund cu nivel hidric .Dup administrarea contrastului s-a vizualizat poriunea cardial a stomacului supradiafragmal. Ce patologie suspectai? A. Cancer a regiunii cardiale a stomacului B. Diafragm relaxat C. Hernie hiatal D. Hernie retrosternal Lorrey E. Hernie paraesofagian 15.CS. Pacient n vrst de 40 ani acuz dureri retrosternale cu iradiere n regiunea scapular, eructaii , perozis. Semnele susnumite se intensific la flexia anterioar a corpului. La bolnav este suspectat hernie hiatal. Care investigaii le enumerate pemit de a concretiza diagnosticul? A. FEGDS; CPGRE; pH metria stomacului B. FEGDS; r- grafia stomacului n poziie trendelenburg; ionomanometrie esofagian; pH metria stomacului C. R- grafia stomacului n poziie Trendelenburg; CPGRE; ionomanometrie esofagian; ph metria stomacului D. FEGDS; R- grafia stomacului n poziie Trendelenburg; CPGRE; pH metria stomacului E. R- grafia stomacului n poziie Trendelenburg; CPGRE; ionomanometrie esofagian; ph metria stomacului 16.CS. La pacient n vrst de 50 de ani brusc a aprut disfagie acut nsoit de dueri acute retrosternale. Indicai cauza posibil: A. Neuralgie intercostal B. Angin pectoral C. Hernie paraesofagian strangulat D. Esofagit de raflux E. Hernia Lorrey 17.CS. Pacientul acuz perozis, dureri retrosternale, dureri n regiunea hipocondrului stng cu iradiere n regiunea cordului i scapular stng. Mai frecvent apar la flexia anterioar a corpului, postprandial. La examenul radiologic s-a depistat esofagul scurt, nedilatat. Substana de contrast din esofag ptrunde intr-o formaiune semisferic cu perei subiri localizat supradiafragmal. Apoi ptrunde in stomac vizualiznd pliurile pronunate. Concluziile D-str? A. Acalazie a esofagului B. Hernie diafragmal Bohdalec C. Cancer esofagian cu trecere n stomac D. Hernie hiatal prin alunecare E. Hernie paraesofagian 18. CS. Pacienta n vrst de 43 ani acuz la dureri de constngere retrosternal ,care se intensific postprandial i n poziie orizontal. n poziie vertical durerile diminuiaz. n hemogram anemie hipocrom moderat.Ce maladie suspectai? A.Gastrit cronic B. Ulcer duodenal C. Hernie hiatal cu esofagit de reflux D. Cancer gastric E. Diverticul esofagian epifrenal

136377630.doc

19.CS.Care sunt indicaiile pentru tratamentul chirurgical al herniei hiatale? A. Tratament conservativ neeficace, Hemoragii esofagiene frecvente, Hernii hiatale prin alunecare necomplicate B. Formarea stricturilor de origine inflamatorii a esofagului; Hemoragii esofagiene frecvente C. Tratament conservativ neeficace; Formarea stricturilor de origine inflamatorii a esofagului; hemoragii esofagiene frecvente D. Hernii hiatale prin alunecare necomplicate; esofag scurt congenital E. Tratament conservativ neeficace; formarea stricturilor de origine inflamatorii a esofagului; hemoragii esofagiene frecvente; esofag scurt congenital 20.CS. Pacientul n vrst de 55 ani acuza pirozis, eructaii, dureri retrosternale. Pirozisul se intensific postprandial i n poziie orizontal. Care investigaii instrumentale sunt necesare pentru confirmarea diagnosticului i diagnosticul diferenial cu ulcerul gastric? A. USG organelor cavitii abdominale B. TC a peretelui abdominal C. R- scopia stomacului simpl D. R- scopia stomacului n poziie Trendelenbburg i FEGDS E. Laparascopia 21.CS.Esofagita eroziv- ulceroas poate fi o complicaie a: A. Cancerului gastric B. Ulcerului duodenal C. Cardoispazmului D. Herniei hiatale prin alunecare E. Gastritei cronice

136377630.doc

KEY (AFECIUNILE CHIRURGICALE A DIAFRAGMULUI) 1ABD; 2ABCE; 3B; 4B, 5ABCE; 6B, 7ABCD; 8C; 9A; 10C; 11C; 12A; 13E; 14C; 15B; 16C; 17D; 18C; 19E; 20D, 21D

136377630.doc