Sunteți pe pagina 1din 4

PSIHOLOGIE CLINIC I CONSILIERE PSIHOLOGIC

Nivel II Program Master


Durata studiilor - 2 ani, 120 de credite
Forma - la zi
Acreditat ARACIS
Avizat profesional CPR (credite recunoscute de Colegiul Psihologilor din Romania)
Cifra de colarizare, promoia 2013 2015: 50 de locuri.
Director de program: Prof. univ. dr. Mona Vintil
Director adjunct: Conf.univ.dr. Vasile Perciun
Metodologia admiterii: mixt (examen scris cu not + performan n cadrul examenului de licenta)

Tematica examenului scris:

Teme pentru Psihologie vrstelor
1. Reguli fundamentale ce condiioneaz vigoarea si longevitatea unui cuplu (din Psihologia vrstelor adulte i ale
senectuii, pag. 46-52).
2. Perioada prenatal (din Psihologia copilului i adolescentului, pag. 73-97).

Teme pentru psihologie clinic- medical i psihopatologie
1. Modificri psihopatologice ale proceselor psihice (din Tudose, F. (coord.) (2002) Psihopatologie i psihiatrie
pentru psihologi, Ed. InfoMedica. )
a. Procese senzorial-perceptive i reprezentri (Halucinaii) pg. 63-66;
b. Atenie pg. 67;
c. Memorie pg.67-71;
d. Gndire pg.73-74;
e. Comunicare pg.75-79;
f. Voin pg.80;
g. Manifestri kineto-motorii pg.89;
h. Afectivitate pg.93-100.
2. Macrosindroame psihopatologice complexe (modelele standard) (din Lzrescu, M. (1992) Psihopatologie clinic,
Ed.Helicon Timioara (pg.193-213)
3. Problematica simptomului n pcm
a) Simptomul indice operaional de baz (din Perciun, V. (2001) Psihologie clinic, Ed.Eurostampa, Timioara
pg. 23-24)
b) Componente psihodinamice ale structurrii manifestrilor simptomatice (Perciun, V. (2000) Psihologie
medical, Ed.Eurostampa, Timioara pg. 184-186)
4.
a) Definirea i clasificarea tulburrilor de personalitate (din Perciun, V. (2001) Psihologie clinic, Ed.Eurostampa,
Timioara pg. 168-172)
b) Caracteristici obiective ale pacienilor cu tulburri de personalitate (din Tudose, F. (coord.) (2002)
Psihopatologie i psihiatrie pentru psihologi, Ed. InfoMedica. pg.47)
c) Caracteristici clinice ale dizarmoniilor (psihopatii) din Tudose, F. (coord.) (2002) Psihopatologie i psihiatrie
pentru psihologi, Ed. InfoMedica. pg.45)

Teme pentru Psihosexologie
1. Psihosexologie normala: Cap.11,12 - (din Tratat de Psihosexologie);
2. Patologia psihosexual: Cap. 15, 18, 21 (din Tratat de Psihosexologie);


Bibliografia pentru examen
1. Enchescu, C. (2003). Tratat de Psihosexologie. Iai: Editura Polirom.
2. Lzrescu, M. (coord), (1994), Psihopatologie clinic, Timioara: Editura Helicon.
3. Munteanu, A., (2009). Psihologia copilului i adolescentului. Timioara: Editura Eurobit.
4. Munteanu, A. (2004). Psihologia vrstelor adulte i ale senectuii. Timioara: Editura Eurobit.
5. Perciun, V. (2000) , Psihologie medical,Timioara: Editura Eurostampa.
6. Perciun, V., (2001), Psihologie clinic, Timioara: Editura Eurostampa.
7. Tudose, F. (coord), (2002), Psihopatologie i psihiatrie pentru psihologi, Bucureti: Editura Infomedica.

Prelucrarea rezultatelor. Nota final obinuta de candidat va fi stabilit prin luarea n considerare a urmtoarelor
date: (a) nota obinut la examenul de licent i (b) nota de la examenul scris. Ponderea fiecrei note este
urmtoarea:
25% media obtinuta la examenul de licenta (3 sau 4 ani);
75% examen scris

Programul inscrierilor
Sesinea Iulie 2013
1.nscrierea candidailor preluarea dosarelor de concurs: 15-20.07.2013 i 22.07.2013
2. Examen de admitere (test gril) 23.07.2013, orele 11.30 -13.30
3. Afiarea rezultatelor pariale 23.07.2013
4.Contestaii i soluionarea acestora: 24.07.2013
5.Confirmarea locurilor de ctre candidaii declarai admii I: 25.07.2013-26.07.2013
6. Confirmarea locurilor de ctre candidaii declarai admii II(pentru cei aflai pe liste n ateptare, n limita locurilor
disponibile): 27.07.2013
7.Afiarea rezultatelor finale: 27.07.2013

Sesiunea septembrie 2013
1.nscrierea candidailor preluarea dosarelor de concurs: 19-20.09.2013
2. Examen de admitere (test gril) 21.09.2013, orele 11.30 13.30
3. Afiarea rezultatelor pariale 21.09.2013
4.Contestaii i soluionarea acestora: 21.09.2013
5.Confirmarea locurilor de ctre candidaii declarai admii I 22.09.2013
6.Confirmarea locurilor de ctre candidaii declarai admii II (pentru cei aflai pe liste n ateptare, n limita locurilor
disponibile): 23.09.2013
7.Afiarea rezultatelor finale: 23.09.2013

AVANTAJE COMPETITIVE ALE PCCP:

pachetul de cursuri oferit de Masteratul Psihologie Clinic i Consiliere Psihologic rspunde integral cerinelor
Colegiului Psihologilor din Romnia, pentru dobndirea dreptului de liber practic n domeniul Psihologiei
clinice.
programul de masterat acopera cele 250 de ore de formare teoretic i aplicativ solicitate pentru obinerea
dreptului de liber practic dintr-un total de 450 de ore (dintre care 200 sunt acoperite de licen n
psihologie), putnd oferi, totodat, i cele 200 de ore de formare teoretic i aplicativ necesare pentru
completarea studiilor (cu un pachet de cursuri universitare de specialitate) pentru cei asimilai psihologilor.
modulul de practic psihologic sub supervizare asigur numarul minim de ore necesare pentru exercitarea
competenelor prevzute pentru nivelul de psiholog practicant n psihologie clinic. n vederea realizrii
programului de practic exist colaborri cu cei mai buni specialiti, din instituii specifice profilului clinic
precum: Spitalul de Psihiatrie Gtaia; Institutul de Medicin Legal Timioara; Centrul de Reeducare Buzia;
Penitenciarul cu Regim de Maxim Siguran Timioara; Fundaia "Pentru Voi"; Centrul de Resurse i Asisten
Educaional Sperana, Timioara; Centrul de Prevenire, Evaluare i Consiliere Antidrog, Biroul Regional
Timioara, din cadrul Ageniei Naionale Antidrog.
parteneriatul existent ntre Masteratul de Psihologie Clinic i Consiliere Psihologic i Institutul de Terapie
Familial i Practic Sistemic DIANOIA, ofer o serie de faciliti masteranzilor interesai de domeniul terapiei
sistemice familiale.



PLAN DE NVMNT,
2013-2015
MASTER N PSIHOLOGIA CLINIC I CONSILERE PSIHOLOGIC (PCCP)

ANUL I
DENUMIRE CURS SEMESTRUL I SEMESTRUL II EVALUARE CREDITE
Curs Aplic. Curs Aplic
PC111 Psihologie clinic 1 1 E 5
PC112 Consiliere psihologica 1 1 E 5
PC113 Psihodiagnostic i evaluare clinic 1 2 E 6
PC 114 Psihologia dezvoltrii 2 0 C 6
PC115 Metodologia i standardele de cercetare n psihologie 2 1 E 8
PC121 Psihopatologie
1 1 E 5
PC122 Psihologia sntii 2 0 C 5
PC123 Psihotraumatologie 2 0 E 5
PC124 Psihoterapie cognitiv-comportamental 2 1 E 5
PC125 Psihofarmacologie 1 0 E 5
PC126 Practica de specialitate* 0 2 C 5
TOTAL ORE / SPT. 12 ore
(7c / 5s)
12 ore
(8c / 4s)

60
ANUL II
DENUMIRE CURS SEMESTRUL I SEMESTRUL II EVALUARE CREDITE
Curs Aplic. Curs Aplic.
PC211 Psihologie proiectiva si instrumente proiective in
psihologia clinica
1 2 E 6
PC212 Psihopatologia copilului 1 1 E 6
PC213 Psihodiagnostic pentru expertiza medico-legal 1 1 E 6
PC214 Terapie sistemic de familie 2 0 C 6
PC215 Practica de specialitate * 0 3 C 6
PC221 Tehnici ale psihoterapiei de scurta durata 1 1 C 6
PC222 Psihanaliza 1 1 E 6
PC223 Hipnoterapie si hipnoza informala 1 1 E 6
PC223 Tanatopsihologie 1 1 E 6
PC224 Practica de specialitate * 0 4 C 6
TOTAL ORE / SPT. 12 ore
(5c /7 s)
12 ore
(4c / 8s)

60
* Stagiile de practic de specialitate pot fi desfurate, dup caz, i n regim intensiv/comasat

Director Master PCCP,
Prof.univ.dr. Mona Vintil

COMPETENE VIZATE

Printre competenele dobndite de absolvenii studiilor de masterat n Psihologie Clinic i Consiliere
Psihologic se numr:
Cunoaterea principalelor modele teoretice funcionale la nivelul profesiilor din cadrul domeniului
psihologiei clinice i consilierii psihologice.

Cunoaterea practic a mijloacelor de diagnostic i evaluare psihologic: tehnici proiective, probe
psihometrice specifice domeniului, anamneza, observaia clinic, interviul clinic (structurat, semi-
structurat i liber), elaborarea de rapoarte specifice examenului psihoclinic.

Competene de diagnostic i evaluare clinic:
- evaluare cognitiv, comportamental, subiectiv-emoional;
- investigarea i psihodiagnosticul tulburrilor psihice i a altor condiii de patologie care implic n
etiopatogenez mecanisme psihologice;
- evaluarea personalitii i a mecanismelor de coping/adaptare/defensive;
- evaluarea contextului familial, profesional, social, economic, cultural n care se manifest
problemele psihologice, cu capacitatea de a ine cont de evoluiile legate de transformrile
contextelor sociale i instituionale;
- evaluarea dezvoltrii psihologice;
- evaluarea cerinelor i problemelor clientului;
- conceptualizarea psihologic a problemelor clientului;
- evaluarea gradului de discernmnt al persoanelor i a sntii mentale ca precondiie pentru
desfurarea unor activiti profesionale.
La aceste competene, se adaug interiorizarea de ctre absolvent a normelor de etic i
deontologie profesional, att n ceea ce privete abordarea persoanelor evaluate, ct i respectarea
normelor n vigoare privind utilizarea metodelor i probelor psihologice.

Competene de intervenie i asistare psihologic:
- intervenii de optimizare, dezvoltare i autocunoatere;
- intervenie n probleme psihologice i n situaii de risc sau de criz, precum i asistena bolnavilor
terminali;
- educaie pentru sntate, promovarea sntii i a unui stil de via sntos (prin prevenie primar
i secundar);
- intervenie psihologic n cuplu i familie, grupuri, organizaii i colectiviti;
- intervenie n meninerea sntii n situaii de confruntare cu boala i impas existenial (ex.
tratament, prevenie secundar, teriar, recuperare etc.);
- cunotine de baz n terapiile de scurt durat focalizate pe problem, prevenie teriar,
recuperare i reeducare (individuale, de grup, cuplu i familie);
- terapii standard de relaxare i sugestive;
- intervenii specifice pentru persoane cu nevoi speciale;
- intervenie n problemele psihologice subclinice;
- consiliere i terapie suportiv.

Competene de cercetare
- participarea la sau iniierea unor activiti de cercetare n domeniul psihologie clinic i consiliere
psihologic.