Sunteți pe pagina 1din 6

CURS GESTALT TERAPIE

Motto:
,,Unitatea i-a asumat dreptul de a conine ntreaga bogie de diversiti.
Ca rspuns, diversitatea, s-a decis s fie Unic.
A. D. Xenopol

Istoria i dezvoltarea Gestalt-terapiei a fost condiionat de istoria i dezvoltarea


orientrii gestaltiste, pe de-o parte i de diversificarea n timp a nevoi de cunoatere i
nelegere, pe de alt parte, fiind profund marcat de perioadele de dezvoltare i
rspndire a existenialismului i fenomenologiei. Totui, indiferent de moment, Eul va
avea mereu o grani prin care se delimiteaz de mediul din jurul su, grani care
reprezint ,,esena psihologiei dup cum ne spune chiar (Perls F. S., 1978)

Termenul de gestalt este prima oar menionat de (Ehrenfels, 1890). Termenul gestalt are
aadar peste 120 ani. Tot Ehrenfels introduce termenii de figure i ground.
Definiia: Gestalt
ge*stalt (noun), plural ge*stalt*en or gestalts
[German, literally, shape, form]
Aprut pentru prima dat n 1922: o structur, configuraie sau pattern al unui fenomen
fizic, biologic sau psihologic ntr-o asemenea msur integrat nct constituie o unitate/
un ntreg funcional cu proprieti nederivabile prin simpla nsumare a prilor
constituente.
La sfritul secolului al XIX-lea termenul de Gestalt s-a impus fr dubiu n
panoplia de termeni psihologici cu accepiunea de form sau pattern. E de amintit i
contextul n care a aprut gestaltismul, adesea vorbindu-se de o reacie fa de viziunea
simplist a asociaionismului. Ca un fapt divers, modul n care a aprut prima ncercare
de sistematizare a legilor percepiei este legat de o cltorie cu trenul a lui Koffka
(Gordon W., 1991)
Pionierii gestatismului sunt aadar psihologii germani: Max Wertheimer (18801943), Kurt Koffka (1886-1941) i Wolfgang Kohler (1887-1967). Lor le datorm
renumitele legi ale percepiei ci i formularea principiilor de formare a gestaltului. Iat n
continuare cteva dintre aceste legi ale percepiei ridicate la rang de principii gestalt:

Cteva din principiile Gestalt


1. Gestalt principles: proximity

Things that are close to each other tend to be grouped together.


Obiectele/elementele care sunt apropiate tind s fie grupate mpreun.

2. Gestalt principles: similarity

Things tend to be grouped together if they have some obvious property in common.
Obiectele/elementele tind s fie grupate mpreun dac au caracteristici similare.

3. Gestalt principles: common fate

Things which appear to move together are grouped together.


Obiectele/elementele care se mic mpreun tind s fie grupate mpreun.

4. Gestalt principles: good continuation

Perceptual organization will tend to preserve smooth continuity rather than yielding
abrupt changes.
Organizarea perceptiv va tinde s pstreze continuitatea plat mai degrab dect s
schimbarea abrupt.

5. Gestalt principles: closure

Of several geometrically possible perceptual organizations that one will be seen


which produces a closed rather than an open figure.
Din multiplele organizri perceptive posibile va fi preferat cea care genereaz o
form nchis, mai degrab dect una deschis.

6. Gestalt principles: prgnanz

Koffka (1935:138): Of several geometrically possible organisations that one will


actually occur which possesses the best, simplest and most stable shape.

Koffka (1935:138): Din multiplele organizri geometrice va fi generat cea care


posed cea mai bun, simpl i stabil form.

best interpretation/ produce cea mai bun interpretare.

Principiul Pregnantei din psihologia gestaltist susine c orice cmp perceptiv va


lua forma celui mai bun gestalt pe care, condiiile prezente, l permit.
n acelai sens gestalt-terapeuii cred ca oamenii au un instinct nativ, o
direcionare nnscut spre sntate i nsntoire. Aceasta propensiune se regsete n
natur, iar oamenii sunt parte a acesteia. Contientizarea evidenei, contientizarea
continu sunt instrumente pe care persoana le poate utiliza n mod deliberat pentru a
canaliza aceasta direcionare nnscut spre sntate. (innate drive to health). (Kurt Levin,
1951) elaboreaz teoria cmpurilor care va reprezenta un model teoretic care se va dovedi
extrem de util gestaltitilor.

Contextul apariiei GT
Psihoterapia Gestalt, este vzut ca o psihoterapie non-interpretativ care pune accentul
pe contientizare i responsabilitate personal, adoptnd o viziune holist, acordnd egal
importan minii i corpului.
Istoria gestalt terapiei ncepe odat cu dezvoltarea profesional a lui Fritz Perls,
fiind strns legat de spiritul vremii n care acesta a trit. Dup obinerea gradului M.D.,
Perls a plecat la Frankfurt-am-Main in 1926 ca asistent a lui Kurt Goldstein la Institute
for Brain Damaged Soldiers. Aici i cunoate pe profesorii Goldstein i Adhemar Gelb
i o ntlnete pe viitoarea lui soie Laura. n acele vremuri Frankfurt-am-Main era un
centru al efervescentei intelectuale iar Perls a fost direct i indirect expus reprezentanilor
de frunte ai psihologiei gestatiste, filosofilor existenialiti i psihanalitilor.
Fritz Perls devine psihanalist. A fost influenat direct de Karen Horney i Wilhelm
Reich care a fost i psihanalistul lui Perls n anii 1930 i care ....a fost primul care mi-a
orientat atenia spre aspectul cel mai important al medicinei psihosomatice funcionarea
sistemului motor ca o armura (F. Perls, 1947, p. 3).
Trei influene notabile au marcat dezvoltarea ulterioar a lui Perls. Una a fost a
filosofului Sigmund Friedlander, din a crui filosofie Pers a incorporat conceptele
gndirii difereniale i indiferenei creative, despre care vorbete n prima sa carte, Ego,
Hunger and Aggression (1947). O a doua influen a fost din partea lui Jan Smuts, primul
ministru al Africii de Sud, unde Perls s-a mutat cu familia sa (pentru a scpa de regimul
nazist) nainte de a ajunge prim ministru Smuts a scris o carte major ca importan
despre holism i evoluie: "Holism and Evolution", care n esen, propunea o viziune
ecologic a lumii dintr-o perspectiva gestaltist. Smuts a introdus pentru prima oar
termenul de holism. Dup ce Einstein a studiat cartea "Holism and Evolution", imediat
dup publicare, acesta scria: dou sunt constructele mentale ce vor domina gndirea
umana n urmtorul mileniu, relativitatea (din teoria sa) i holismul lui Smuth O treia
influen vine din partea lui Alfred Korzybski, prin teoria general a semanticilor.
Korzybski afirm c exist o limitare a cunoaterii umane asupra acestei lumi limitat de
sistemul nervos pe de-o parte i de structura limbii pe de alt parte. Pentru Korzybski
oamenii nu au acces direct la realitate; mai degrab au acces la percepii i la un set de
credine pe care societatea uman le confund cu realitatea direct. Pentru a reda acest
insight, adesea, Korzybski este amintit ca fiind autorul dictonului: Harta nu e teritoriu
Laura Posner Perls a fost co-fondatorul gestalt terapiei. Influena sa asupra lui
Perls este recunoscut, ea scriind un capitol din Ego, Hunger and Aggression. Era
student la psihologie pe vremea cnd l-a ntlnit pe Perls, avnd gradul de D. Sc. la
Universitatea din Frankfurt in 1932. Laura i-a cunoscut i a fost influenat de teologii
existenialiti Martin Buber i Paul Tilich. Influena major din partea fenomenologiei i
existenialismului s-a realizat prin intermediul ei, dei creditul i influena acordate
acesteia sunt limitate azi la ct a scris sub propria semntur (Rosenfeld, 1978).

Dei Perls s-a format ca psihanalist, fcea parte dintre practicienii iritai de
dogmatismul clasic freudian. ntre anii 1920-1940 a fost o perioada mare efervescen i
rebeliune fa de pozitivismul Newtonian att n tiin ct i n domenii precum teatru,
dansul, filosofia, arta, arhitectura. Att Laura ct i Fritz Perls triau n spiritul vremii
adic al influentelor fenomenologice i existenialiste, care aveau apoi s se regseasc i
n gestalt terapie. Printre acestea: cunoaterea responsabilitii i alegerilor privind
existena personal, primatul existenei asupra esenei, dialogul existenial.
Psihologia gestaltist i-a furnizat lui Perls cadrul interpretativ necesar elaborrii
gestalt terapiei. Gestaltul are ca referin o configuraie ori o structur a unui set de
elemente. Gestaltitii susineau c organismele percep instinctiv ntregul i nu prile sau
elementele constitutive ale acestuia. Percepia este un proces activ i nu un rezultat al
unei recepii pasive a stimulilor prin organele de sim. Toate contextele perceptive au o
organizare inerent. Organismele au capacitatea unei percepii corecte atunci cnd i
folosesc abilitatea nativ a experienei imediate a lui aici i acum. Sarcina cercetrilor
fenomenologice i a terapiei era utilizarea acestei capaciti de a avea acces tocmai la
aceast structur. ntruct oamenii percep n mod natural patternul aa cum acesta se
manifest, contientizarea ofer mult mai mult credibilitate dect interpretarea sau
dogma.
nceputurile GT(Gestalt terapiei)
Perls a scris Ego, Hunger and Aggression n 1941-1942. n prima ediie publicat
n Africa de Sud n 1946, cartea avea ca subtitlu, A Revision of Freud's Theory and
Method. Acesta a fost schimbat n 1966 cu Beginning of Gestalt Therapy. Termenul de
gestalt terapie a fost utilizat pentru prima oar ca titlu al crii scris de Frederick Perls,
Ralph Hefferline i Paul Goodman n 1951. La scurt timp dup aceea s-a nfiinat
Institute for Gestalt therapy din New York chiar n apartamentul lui Perls. Acesta era
utilizat pentru seminarii, workshopuri, grupuri. Printre cei care au avut privilegiul de a
lucra cu Perls n vremea aceea au fost Paul Weisz, Lotte Weidenfeld, Buck Eastman, Paul
Goodman, Isadore From, Elliot Shapiro, Leo Chalfen, Iris Sanguilano, James Simkin and
Kenneth A. Fisher.
n anii 1950 workshop-uri intensive i grupuri de studiu s-au nfiinat pretutindeni
n SUA. naintea Conveniei American Psychological Association inut la New York n
1954 un workshop intensiv limitat la 15 psihologi calificai a fost oferit 3 zile la rnd.
Workshop-uri similare au fost inute la Cleveland, Miami, Los Angeles. n 1955 grupul
de studiu de la Cleveland nfiineaz Gestalt Institute of Cleveland.
Perls s-a mutat n 1960 pe Coasta de Vest, unde Simkin i-a organizat workshopuri de Gestalt terapie. Walter Kempler i James Simkin au oferit primul workshop de
Gestalt terapie la Esalen Institute n 1964. Aceste workshop-uri au continuat sub
ndrumarea directa a lui Perls i Simkin pn n 1968. Apoi dup ce Perls s-a mutat n
Canada, Simkin, Irma Shepherd, Robert W. Resnick, Robert L. Martin, Jack Downing i
John Enright au continuat s ofere training n gestalt terapie la Esalen Institute pn n
1970.

n aceast perioad de nceput Gestalt terapia a nglobat multe idei subsecvente


ntr-o practic terapeutic eclectic. Contactul stimulativ direct ntre terapeut i client,
accentuarea experienei directe, experimentarea activ, accentuarea lui aici i acum,
responsabilitatea pacientului pentru sine, principiul contientizrii, ncrederea n
autoreglarea organismului, interdependena ecologic dintre persoan i mediu, principiul
asimilrii, i alte asemenea concepte erau toate noi. Astfel n aceast perioad practica
psihoterapeutic a fost dihotomizat n abordarea psihanalitica tradiional i noua
abordare gestalt terapeutic. Era perioada de expansiune a gestalt terapiei. Astfel se
puneau bazele unei prezene terapeutice active prin contactul terapeutic, ns, nc nu a
fost luat n considerare capacitatea curativ a prezenei interactive (healing dialogic
presence).

Situaia GT la nceputul mileniului.


n 2002 erau cel puin 62 institute de Gestalt terapie pretutindeni n lume i lista
era n cretere. n principiu fiecare ora major din SUA avea un Institut de Gestalt. Totui
nu existau organizaii naionale de Gestalt terapie. Ca urmare nu existau standarde pentru
institute, traineri i persoanele n formare. Fiecare institut avea propriile sale criterii
pentru training, accederea ca membru, etc. ncercarea de a realiza o conferin naional
pentru stabilirea unor standarde formative s-a soldat cu un insucces. Nu exista un
standard general acceptat pentru ceea ce nseamn o terapie Gestalt reuit ori un bun
gestalt terapeut. Aa nct pentru cei care vor s solicite un serviciu de Gestalt terapie e
de recomandat s se informeze cu privire la backgroud-ul educaional, formativ i clinic
al celui care se pretinde gestalt terapeut ori ofer un training de GT.
The Gestalt Journal este n principal destinat articolelor de Gestalt terapie.
Articolele de psihologie gestalt sunt publicate n Gestalt Theory.
Experiena acumulata n Gestalt terapie a sporit i practica terapeutic timpurie
s-a modificat. Spre exemplu, practica timpurie a GT utiliza adesea, frustrarea clientului,
confuzia autosuficienei cu ncrederea n sine (self-support) i o atitudine destul de
abraziv dac pacientul era perceput manipulativ de ctre terapeut. A nceput apoi, n GT,
o micare de finisare i decantare a unei practici ce promova o direct auto-exprimare a
terapeutului, o accentuare a interactivitii (a dialogic emphasis), scderea utilizrilor de
tehnici stereotipe, o orientare mai mare asupra structurii de caracter i utilizarea
interaciunilor de grup. Astfel pacienii aveau o probabilitate mult mai mare s
ntlneasc, la gestalt terapeui care au aderat la abordarea modern, un nivel mai nalt de
auto-acceptare, mai mult ncredere n manifestrile clientului i o conduit mult mai
atent. De asemenea a sporit orientarea spre ntlnirile de grup n detrimentul celor faceto-face. O contribuie major la dezvoltarea GT l-a avut coala de la Cleveland. Aici au
fost reevaluate conceptele, modalitile de intervenie practic i tot aici s-au format mari
gestalt terapeui precum Edwin Nevis, Gordon Wheeler, J. Zinker, Sonia Nevis, etc.

PROPUNERI PACTICE
Propuneri practice_01
Mutarea unui scaun in centru cernd apoi indicarea a ceea ce s-a ntmplat.
Relevana: distincia harta/teritoriu; gndire discriminativ; limitele limbajului
Propuneri practice_02
Scaunul ocupat de o persoan i trei observatori care descriu, pe rnd, (n mod obiectiv)
caracteristicile persoanei de pe scaun.
Relevanta: filtrele perceptive subiective; delimitarea subiectiv/obiectiv;

Referine bibliografice:
Ehrenfels, von C., (1890). Ueber Gestaltqualitaeten (On gestalt properties). Vierteljahresschrift
fuer Philosophie, 14.
Levin, Kurt (1951). Field theory in social sciences. New York: Harper and Row, Publishers,
Inc.
Perls, Fritz S. (1947). Ego, hunger, and aggression: The beginning of Gestalt therapy. New
York: Random House.
Perls, Fritz S., Ralph F. Hefferline, and Paul Goodman (1951). Gestalt therapy: Excitement
and growth in the human personality. New York: Dell.
Perls, F. S., 1978, Finding Self through Gestalt Terapy, in Gestalt Journal Vol. I, No.1, Highland,
NY.
Rosenfeld, E. (1978). An oral history of Gestalt therapy: I. A conversation with Laura Perls.
Gestalt Journal, 1(1).
Wheeler, G., (1991). Gestalt Reconsidered: A new approach to contact and resistance, New York,
Gardner Press /Gestalt Institute of Cleveland Press.