Sunteți pe pagina 1din 2

Iepurele salbatic

Iepurele comun (Lepus europeus)


Iepurele comun traieste pe teritoriul intregii tari, de la munte pana la campie.
Are trunchiul de 50-70 cm lungime, coada de 7-11 cm si greutatea corporala de 3-7 kg.
Urechile ii sunt lungi, sub forma de cornet, iar membrele posterioare mai lungi decat cele
anterioare.
La cele anterioare, are 5 degete, iar la cele posterioare 4 degete.
Culoarea este cafeniu-galbuie, alburie pe abdomen si pe partea inferioara a cozii.
Varfurile firelor de par si ale urechilor sunt negre.
Are mustati lungi si tepoase.
Auzul ii este bun, mirosul si vazul mediocre.
Se hraneste cu verdeturi, lujeri, coaja, frunze, fructe, suculente.
Pentru reproductie, imperecherea se face in ianuarie - februarie pana in octombrie,
interval in care iepuroaicile se imperecheaza si fata de 4-5 ori, cate 3-4 pui odata.
Gestatia dureaza 42 zile.
Perioada de recoltare este 1 noiembrie- 31 ianuarie. Metodele folosite fiind la sarite si la
goana.Se
folosesc
arme
cu
calibru
de
3
3,5
mm>

Iepurele de vizuina (Oryctolagus cuniculus)


Iepurele de vizuina este intalnit mai cu seama in zona lizierelor de padure, cu terenuri
usoare, in care animalul isi poate sapa vizuina.

Are trunchiul de 35-40 cm lungime, coada de 4-8 cm si greutatea corporala de 1,5-2 kg.
Urechile ii sunt mai scurte decat la Lepus, iar coloritul este dominat de cenusiu.
Traieste in colonii si se hraneste ca si iepurele comun.
Atinge maturitatea sexuala la 5-8 luni, activitatea de reproductie incepe in februarie si
dureaza pana in octombrie.
Gestatia este de 30 de zile, femelele fatand de 4-5 ori/an cate 4-8 pui care se intarca la
varsta de o luna.
Perioada de recoltare a iepurelui de vizuina este 1 noiembrie 31 martie. Se foloseste
arme cu alice de 2,5 - 3 mm. Se interzice vanatore la panda. Metodele folosite sunt la sarite sau
cu dihor la vizuina.