Sunteți pe pagina 1din 35

INSPECTORATUL COLAR JUDEEAN CLUJ

UNIVERSITATEA BABEBOLYAI

FACULTATEA DE BIOLOGIE I GEOLOGIE

OLIMPIADA NAIONAL DE BIOLOGIE Cluj-Napoca, 31 martie - 5 aprilie 2013

PROBA TEORETIC CLASA a XI-a SUBIECTE: I. Alegere simpl La urmtoarele ntrebri (1-30) alegei un singur rspuns din variantele propuse. 1. Nucleii cohleari: A. primesc aferene de la coliculii cvadrigemeni inferiori B. trimit colaterale ctre mduva spinrii i cerebel C. conin deutoneuroni ai cror axoni se ncrucieaz parial D. sunt n relaie cu girusul temporal inferior 2. Nervii trigemeni: A. inerveaz senzitiv glanda parotid prin ramura mandibular B. conduc impulsuri motorii ctre muchii orbiculari ai pleoapelor C. inerveaz motor prin ramura maxilar palatul moale D. conduc informaii gustative preluate de la papilele filiforme 3. Neuronii din coarnele anterioare medulare pot face sinaps cu: A. dendritele neuronilor somatosenzitivi din ganglionul spinal B. neuronii viscerosenzitivi din coarnele laterale C. axonii neuronilor din nuclei vestibulari bulbari D. fibrele senzitive ale fasciculului spinotectal 4. Fasciculul corticospinal lateral: A. conduce impulsuri pentru coordonarea tonusului muscular B. se ncrucieaz cu cel de pe partea opus la nivelul decusaiei senzitive C. are neuronul de comand n corpul geniculat D. are traseu descendent prin cordonul lateral de partea opus originii sale 5. Stimularea SNV parasimpatic produce: A. relaxarea muchilor pilomotori B. scderea forei de contracie a inimii C. secreie salivar abundent i srac n mucin D. relaxarea musculaturii bronhiilor

6. Fibrele simpatice cu origine n ganglionul celiac: A. intr n alctuirea marelui nerv splanhnic B. descarc noradrenalin la sinapsa cu fibrele circulare ale pilorului C. inerveaz zona medular a suprarenalei D. determin scderea motilitii gastrointestinale i relaxarea sfincterelor 7. Nervul glosofaringian: A. inerveaz senzitiv mucoasa faringelui i laringelui B. conduce informaii de la mugurii gustativi situai spre vrful limbii C. reprezint calea aferent pentru reflexul cardiovascular presor D. conduce sensibilitatea exteroceptiv de la urechea medie i trompa lui Eustachio 8. Epiteliul olfactiv conine: A. celule bazale care se pot divide i diferenia n celule olfactive B. celule mitrale i celule granulare inhibitoare ale celulelor mitrale C. celule de susinere care secret mucus D. celule senzoriale nconjurate de dendritele primului neuron al cii olfactive 9. Fibrele anulospirale ale fusului neuromuscular: A. sunt dendrite ale neuronilor senzitivi din cornul posterior medular B. se distribuie n poriunea periferic a fibrelor cu lan nuclear C. conduc impulsul nervos motor cu vitez mare D. descarc impulsuri a cror frecven depinde de gradul de alungire a muchiului 10. Retropulsia chimului gastric: A. determin propulsia alimentelor ctre pilorul deschis B. amestec particulele alimentare solide cu secreiile din intestinul subire C. are rol n amestecul bolurilor alimentare cu secreiile gastrice D. reprezint unde peristaltice care apar n orice parte a intestinului subire 11. Calea optic se caracterizeaz prin: A. emite colaterale ctre formaiunile pontine de origine a fasciculului tectospinal B. este format din axoni ai unor neuroni retinieni i din radiaiile optice C. conine fibre care fac sinaps cu neuroni din coliculii superiori i inferiori D. se termin prin tracturile optice n cortex, pe faa bazal a lobului occipital 12. Acneea se caracterizeaz prin: A. bule purulente i pustule cu lichid produse de streptococi B. crpturi mici, dureroase la colul buzelor C. vezicule cu lichid care se transform n cruste brun-cenuii D. inflamaia purulent a foliculului pilo-sebaceu i noduli roii 13. Hormonul secretat de celulele ale insulelor Langerhans: A. inhib sinteza de corpi cetonici n celula hepatic B. stimuleaz transformarea glucozei n acizi grai i trigliceride C. are o secreie crescut sub aciunea SNV parasimpatic D. stimuleaz secreia celulelor insulare cu cea mai mare pondere 14. Estrogenii: A. determin depigmentarea areolelor mamare B. favorizeaz depunerea calciului n oase C. sunt secretai de corpul galben naintea ovulaiei D. controleaz maturaia foliculilor ovarieni

15. Identificai afirmaia corect referitoare la reglarea secreiei hormonilor tiroidieni: A. frigul stimuleaz secreia adenohipofizar a hormonului eliberator de tirotropin B. scderea concentraiei de tiroxin inhib prin feedback negativ secreia de TSH C. factorii psihici i frigul scad secreia de tiroxin printr-un mecanism nervos D. creterea concentraiei de TSH inhib prin feedback negativ secreia de TRH 16. Sunt aciuni/efecte ale STH: A. scderea concentraiei aminoacizilor plasmatici B. creterea eliminrii azotului prin urin C. scderea concentraiei acizilor grai liberi plasmatici D. creterea oxidrii celulare a aminoacizilor 17. Cortizolul i glucagonul: A. scad secreia de HCl i pepsinogen B. stimuleaz gluconeogeneza din aminoacizi C. activeaz catabolismul proteic n ficat D. cresc fora de contracie miocardic 18. Osul coxal: A. conine un orificiu delimitat de ischion i pubis pentru articulaia cu femurul B. se articuleaz posterior cu oasele sacrum i coccis C. prezint o margine inferioar numit creast iliac D. particip anterior, pe linia median, la realizarea unei sincondroze 19. Oasele antebraului: A. se articuleaz ntre ele prin epifizele lor B. radiusul depete ulna prin epifiza lui proximal C. ulna este situate median, n dreptul policelui D. ambele oase prezint la nivelul epifizei superioare cte un proces stiloid 20. Identificai afirmaia corect referitoare la aciunea muchilor braului: A. m. deltoid abductor al braului pn la orizontal B. m. brahial, m. biceps brahial flexori ai braului pe umr C. m. triceps brahial extensor al antebraului D. m. rotund pronator pronator al minii 21. Identificai afirmaia corect referitoare la aciunea muchilor coapsei: A. m. croitor extensor al gambei pe coaps B. m. drept femural abductor al coapselor C. m. biceps femural flexor al gambei pe coaps D. m. cvadriceps femural extensor al coapsei pe bazin 22. La nivelul unei articulaii mobile, exist o relaie de interdependen ntre tipul micrilor i: A. ligamentele articulare B. meniscurile articulare C. forma suprafeelor articulare D. capsula articular

23. Scapula prezint: A. o extremitate acromial i o alta sternal B. o spin puternic pe faa ventral C. un acromion prin care se articuleaz cu clavicula D. o cavitate glenoid n care ptrunde capul radiusului 24. Identificai afirmaia corect referitoare la aciunea muchilor spatelui i cefei: A. m. trapezi proiecteaz braul nainte B. m. dinai apropie omoplaii C. m. marii dorsali coboar braul ridicat D. m. romboizi ridic i coboar coastele 25. Tetanosul: A. reprezint o contracie voluntar fuzionat demonstrat de miogram B. se obine prin aplicarea unor stimuli repetitivi la interval mici i neregulate C. poate fi incomplet sau complet n funcie de intensitatea stimulilor aplicai D. complet reprezint contraciile produse de stimulii puternici 26. Osificarea de membran: A. d natere tibiei i fibulei B. asigur creterea n lungime a oaselor C. formeaz oasele parietale D. presupune distrugerea cartilajului 27. Pepsina: A. este activ n mediu slab acid, la o valoare a pH de 6-7 B. este secretat de glande de la nivelul corpului gastric C. iniiaz procesul de digestie a aminoacizilor D. este activat de contactul cu HCl sau de gastrin 28. Srurile biliare: A. faciliteaz aciunea lipazei gastrice B. se reabsorb pasiv la nivelul ileonului C. provin din combinarea pigmenilor biliari cu Na+ D. stimuleaz motilitatea intestinal 29. Aciunea sucului pancreatic asupra proteinelor se realizeaz prin intermediul: A. gelatinazei care lichefiaz gelatina B. tripsinei care provine din tripsinogenul activat de HCl C. elastazei, activat de tripsin, care acioneaz asupra oligopeptidelor D. carboxipeptidazelor care pot descompune oligopeptidele pn la aminoacizi 30. n absorbia intestinal: A. fructoza ptrunde n enterocit printr-un sistem de transport activ Na-dependent B. proteinele ntregi pot fi absorbite prin difuziune facilitat, la nou-nscut C. glucoza prsete enterocitul prin difuzie facilitat la polul bazal D. glicerina traverseaz activ membranele enterocitului i ajunge n limf

II. Alegere grupat La urmtoarele ntrebri (31-60) rspundei cu: A dac numai 1, 2 i 3 sunt corecte B dac numai 1 i 3 sunt corecte C dac numai 2 i 4 sunt corecte D dac numai 4 este correct E dac toate cele patru variante sunt corecte 31. Prghia osteomuscular de ordinul II se caracterizeaz prin: 1. fora activ se realizeaz la nivelul muchiului triceps sural 2. fora activ se realizeaz la nivelul muchiului biceps brahial 3. se constituie la nivelul articulaiei dintre oasele gambei i picior 4. se afl ntre oasele braului i cele ale antebraului 32. Osul temporal se articuleaz cu osul: 1. parietal 2. zigomatic 3. occipital 4. sfenoid 33. Articulaiile de la nivelul minii pot fi: 1. plane articulaia dintre oasele carpiene 2. n a articulaia carpometacarpian din dreptul policelui 3. trohleare articulaiile metacarpofalangiene 4. cotilice - articulaiile interfalangiene 34. Sunt muchi situai n partea anterioar a antebraului: 1. m. rotund pronator 2. m. brahioradial 3. m. flexori ai degetelor 4. m. supinatori ai minii 35. Sunt muchi inspiratori auxiliari: 1. m. pectoralii mici 2. m. subclaviculari 3. m. dinai anteriori 4. m. transvers al abdomenului 36. Au aciune asupra scapulei urmtorii muchi: 1. m. romboizi 2. m. pectoralii mici 3. m. dinai anteriori 4. m. trapezi 37. Muchii oblici externi: 1. sunt muchi expiratori accesori 2. sunt aezai superficial fa de muchii transveri 3. coboar coastele 4. sunt lai i aezai medial fa de muchii drepi

38. Vitaminele hidrosolubile se absorb intestinal: 1. prin intermediul unor proteine membranare transportoare 2. n poriunea proximal a intestinului gros 3. cu ajutorul unei glicoproteine secretat de glandele oxintice 4. sub form de micelii hidrosolubile 39. Secreia salivar este influenta de: 1. aldosteron 2. sistemul nervos simpatic 3. vasopresin 4. sistemul nervos parasimpatic 40. Chilomicronii: 1. conin trigliceride, colesterol, fosfolipide, proteine 2. sunt forme de absorbie a lipidelor 3. traverseaz membrana bazolateral a enterocitelor 4. ajung n circulaia limfatic 41. Secionarea nervilor vagi este urmat de: 1. bronhodilataie 2. inhibarea secreiei glandelor intestinale 3. creterea forei de contracie a inimii 4. stimularea peristaltismului gastrointestinal 42. Calea eferent vegetativ: 1. presupune existena unor ganglioni spinali sau cranieni 2. conine doi neuroni motori, primul cu origine n cordoanele laterale 3. este conectat cu baro-, preso- i chemoreceptorii 4. include cel puin o sinaps colinergic 43. SNV simpatic i parasimpatic acioneaz: 1. antagonist n reglarea diametrului pupilar 2. complementar n reglarea secreiei salivare 3. cooperant la nivelul aparatului reproductor 4. sinergic n reglarea secreiei de catecolamine 44. n cordoanele laterale medulare se afl: 1. fasciculul fundamental lateral 2. fasciculul spinocerebelos ventral 3. fasciculul rubrospinal 4. fasciculul spinotectal 45. Axonii neuronilor bipolari din retin: 1. formeaz nervul, chiasma i tractul optic 2. fac sinaps cu deutoneuronii n coliculii superiori 3. fac sinaps cu mai multe celule cu bastonae 4. asigur convergena impulsurilor cu excepia foveei centralis 46. Sunt efecte ale stimulrii simpatice: 1. creterea forei de contracie cardiac 2. inhibarea glicogenolizei 3. stimularea secreiei glandelor sudoripare 4. contracia muchilor circulari ai irisului

47. Maculele otolitice din sacul: 1. prezint receptori care se adapteaz foarte rapid 2. genereaz impulsuri care stau la baza senzaiei de echilibru 3. conin cristale microscopice de fosfat de calciu i magneziu 4. nregistreaz variaiile acceleraiei liniare verticale 48. Tripsina i chimotripsina: 1. sunt activate de ctre enterochinaz n duoden 2. sunt eliberate sub form de proenzime, n vezicule 3. transform proteinele neatacate de pepsin i peptidele, n aminoacizi 4. aparin unui suc digestiv care conine o cantitate mare de HCO349. Hormonii MSH i ACTH: 1. provin din acelai precursor, prin clivaj enzimatic 2. au secreia reglat de hipotalamusul mijlociu 3. provoac hiperpigmentare cutanat n hipersecreie 4. sunt secretai de lobul anterior al hipofizei 50. Lipaza intestinal: 1. este asociat cu microvilii polului bazal al enterocitelor 2. reduce tensiunea superficial a lipidelor din lapte 3. degradeaz lipidele pn la glicogen i acizi grai 4. acioneaz n timpul procesului de absorbie intestinal 51. n 1. 2. 3. 4. mezencefal se nchid reflexe care produc: ntoarcerea capului ctre un excitant auditiv modificarea activitii ventilatorii micorarea diametrului pupilar nchiderea pleoapelor la atingerea corneei

52. Fasciculele gracilis i cuneat: 1. conin axoni ai deutoneuronilor bulbari 2. conduc sensibilitatea epicritic i proprioceptiv de control a micrii 3. au traiect prin cordonul posterior opus 4. pot transmite informaii preluate de la fusurile neuromusculare 53. Tonusul muscular al muchilor fesieri: 1. permite desfurarea reflexelor de postur 2. se afl sub controlul paleocerebelului 3. are la baz reflexe miotatice de ntindere 4. scade prin denervare senzitiv i motorie 54. Ciroza hepatic: 1. const n topirea esutului conjunctiv intrahepatic 2. poate fi cauzat de infecii cu virusurile hepatice 3. presupune formarea de calculi n esutul hepatic 4. se manifest prin oboseal, icter, edeme, com 55. Identificai afirmaia corect referitoare la vertebrele toracale: 1. particip la realizarea unor diartroze 2. prezint un corp vertebral cu dou tipuri de apofize 3. se formeaz prin osificare endocondral 4. conin cte un foramen vertebral i dou foramene transverse

56. Aldosteronul: 1. este secretat de zona glomerular a suprarenalei 2. influeneaz secreia glandelor sudoripare 3. are aceeai natur chimic ca i hormonii sexuali 4. acioneaz asupra celulelor int prin activarea adenilat-ciclazei 57. Identificai afirmaia corect referitoare la etapele vindecrii unei fracturi la nivelul humerusului: 1. formarea unui hematom prin astuparea vaselor de snge lezate 2. nlocuirea esutului conjunctiv fibros cu un calus osos 3. nlturarea esutului osos n exces prin activitatea osteocitelor 4. formarea de esut osos i de noi vase de snge n zona afectat 58. Tiroida i paratiroidele: 1. conin fiecare cte dou tipuri de celule secretoare 2. au activitatea influenat de epifiz 3. secret un hormon care scade calcemia 4. au secreia reglat prin mecanisme de feed-back 59. Identificai afirmaia corect referitoare la reflexul rotulian: 1. se nchide n coarnele anterioare medulare 2. implic participarea neuronilor intercalari 3. se realizeaz pe ci rapide de conducere 4. este provocat de un agent nociv (percuia tendonului) 60. Saliva intervine n: 1. meninerea echilibrului hidroelectrolitic 2. protecia mucoasei bucale prin diluarea bilei regurgitate 3. excreia unor substane toxice i virusuri 4. digestia chimic a maltozei prin intermediul -amilazei III. Probleme La urmtoarele probleme (61-70) alegei un singur rspuns din cele 4 variante propuse, astfel nct toate subpunctele a, b i c s fie adevrate. 61. La un control medical se prezint un brbat care poart ochelari cu lentile convergente, cu +2,5 dioptrii i care prezint astenie muscular i valori constant crescute ale glicemiei i tensiunii arteriale. Precizai: a) defectul de vedere al brbatului i o cauz care a indus apariia acestuia; b) glanda endocrin afectat i disfuncia hormonal care a determinat apariia simptomelor menionate; c) ce alte simptome ar putea prezenta brbatul. a) incapacitatea vederii clare a obiectelor apropiate ax anteroposterior mai mare dect cel normal hipermetropie diminuarea convexitii cristalinului prezbitism scderea elasticitii cristalinului hipermetropie convergen crescut a b) tiroida hipersecreie de T3 i T4 corticosuprarenal hipersecreie de glucocorticoizi adenohipofiz hipersecreie de ACTH corticosuprarenal c) exoftalmie, intoleran la cldur depresie psihic, seboree, vergeturi deshidratare major, acnee, scdere n greutate trsturi faciale caracteristice,

C D

cristalinului

hipersecreie de cortizon

cretere n greutate

62. tiind c cele 3 perechi de glande salivare mari produc o cantitate de 2 litri de saliv n 24 ore, precizai: a) cantitatea de substane anorganice coninut de saliva secretat de cele trei perechi de glande salivare mari n timpul unei mese care dureaz 30 de minute, tiind c n aceast perioad secreia salivar crete cu 15%; b) care sunt particularitile reflexului salivar; c) particularitile secreiei salivare a unei persoane aflate n condiii de stres.

A B

a) 0,0416 g 0,0000956 g

0,0956 mg

b) reflex vegetativ cu centrii localizai n dou etaje ale trunchiului cerebral fibrele postganglionare din ganglionul submandibular fac sinaps neuroefectoare la nivelul glandelor sublinguale poate prezenta pe componenta eferent a arcului reflex ganglionul otic este condiionat n situaia producerii ca urmare a gndului la un anumit aliment

c) secreie salivar abundent i apoas apare printr-o sinaps neuroefectoare adrenergic are un coninut enzimatic redus ca urmare a unei sinapse neuroefectoare colinergice secreie de saliv bogat n mucin

0,0478 g

63. n cazul unui sarcomer discul ntunecat msoar 1 , discul clar msoar 1,5 , iar banda H msoar 0,2 . Precizai: a) particularitile organitelor specifice fibrelor musculare; b) care este lungimea sarcomerului la care nu se genereaz fore active; c) numrul miofilamentor neculisante i diametrul total al acestora n cazul a 100 de miofibrile. a) au miofilamente dispuse dezordonat n fibra muscular de la nivelul antrului piloric conin miofilamente groase formate din tropomiozin, actin i troponin includ miofilamente de miozin a cror atracie fa de actin este mpiedicat de tropomiozin prezint un aranjament hexagonal n care un miofilament de miozin este nconjurat de ase miofilamente subiri b) 1,5 3,2 2,5 2,7 c) 300000; 15 x 10-2 cm 300000; 15x 10-5 nm 150000; 15 x 10-4 m 150000; 15x 10-2 cm

A B C D

64. De-a lungul tubului digestiv, alimentele complexe sunt transformate n substane simple, absorbabile n snge i limf. Precizai: a) corelaiile corecte dintre enzimele digestive i substratul asupra crora acioneaz; b) consecinele absorbiei deficitare a vitaminelor; c) particularitile motricitii tubului digestiv. a) amilaz salivar glucid complex pepsinogen polipeptide lactaza glucid compus din dou hexoze diferite enterochinaz - proteine b) scderea absorbiei intestinale a Fe2+ diminuarea absorbiei intestinale a Ca2+ scderea capacitii de adaptare la ntuneric tulburri n procesele de c) contracii peristaltice la nivel bucal peristaltism esofagian primar ce propulseaz alimentele n stomac fora contraciilor peristaltice declanate la limita dintre fundul i corpul gastric este controlat de acetilcolin i gastrin contraciile de amestec fragmenteaz

A. B. C.

D.

cretere ale oaselor

chimul gastric de 8-12 ori pe minut

65. n urma investigaiilor medicale, un brbat cu o greutate de 70 kg a constatat c valoarea calcemiei sale este de 7 mg/100 ml snge. tiind c valoarea normal a calcemiei este cuprins ntre 8,5-10,3 mg/dl snge, precizai: a) procesele fiziologice a cror desfurare este afectat de valoarea sczut a calcemiei; b) efectele disfunciilor secreiei hormonului care determin creterea calcemiei; c) asocierea corect dintre oase i particularitile lor. a) cuplarea excitaiei cu contracia transformarea cazeinogenului n paracazeinat de calciu relaxarea muscular b) hiposecreie - creterea excitabilitii neuromusculare i calcifiere osoas intens tetanie fracturi spontane i formarea de calculi urinari boala Recklinghausen depuneri fosfocalcice n esuturile moi hipersecreie creterea fosfatemiei i natremiei c) parietalele realizeaz ntre ele o articulaie fix, cu aspect dinat femurul crete n grosime pe seama stratului intern osteogen al periostului carpienele opt oase aezate pe dou rnduri, care prezint cretere n lungime coastele oase alungite ntinse ntre coloana vertebral toracal i stern

A.

B.

C.

D.

creterea organismului

66. O tnr de 18 ani se prezint la ortoped, care n urma consultului efectuat constat o deformare a coloanei vertebrale n plan sagital, cu localizare lombar. Tnra cntrete 58 kg, iar muchiul su croitor are o lungime de 50 cm. Precizai: a) caracteristicile vertebrelor din regiunea afectat i ale deformrii identificate; b) coninutul maxim n ap al muchilor membrelor inferioare, tiind c acetia reprezint 22% din masa muscular total a tinerei, iar muchiul conine 75-80% ap; c) particularitile fiziologice ale muchiului croitor. a) sunt cele mai voluminoase vertebre; concavitatea sa privete anterior b) 3,828 l ap c) prezint o stare uoar i permanent de contracie controlat de paleocerebel prin intermediul reflexelor miotatice poate dezvolta o for maxim de contracie de 10 kg/cm2 are un raport ntre durata contraciei i durata relaxrii de aproximativ de 1:5 are ca excitant depolarizarea spontan a unora dintre fibre

A.

B. C.

D.

se formeaz prin osificare endocondral; poate aprea i n regiunea cervical prezint dou tipuri de apofize musculare: superioar i transvers; poate avea convexitatea spre stnga sau spre dreapta genereaz prin suprapunere orificii vertebrale prin care ies axoni ce intr n structura cozii de cal; are concavitatea posterior

4,0832 l ap 18,56 l ap

4083,2 ml ap

67. Un brbat de 57 de ani, cu antecedente de alcoolism cronic, prezint vrsturi, balonri i dureri violente la nivel abdominal. Precizai: a) afeciunea creia i pot fi atribuite aceste simptome; b) aciunea enzimelor secretate de organul care a suferit mbolnvirea; c) particularitile ale digestiei n care intervine sucul digestiv secretat de organul afectat. a) inflamaia cronic a pancreasului b) transformarea lipidelor emulsionate pn la produi c) presupune aciuni proteolitice prin intermediul unei enzime ce se poate activa prin

A.

10

B. C. D.

ciroza hepatic litiaza biliar ulcerul gastric

finali hidroliza legturilor peptidice au rol n formarea miceliilor hidrosolubile pot avea aciune glicolitic

autocataliz asigur prin micri de pendulare amestecul bolurilor alimentare cu sucurile digestive include aciunea unui suc digestiv cu rol n emulsionarea grsimilor se finalizeaz cu obinerea unei paste acide

68. n urma unui traumatism cranian suferit de un brbat de 40 de ani, acuz slbiciune muscular i imposibilitatea susinerii verticale fr o baz larg de sprijin. Precizai: a) organul nervos afectat de traumatism i particularitile componentelor acestuia; b) conexiunile organului nervos afectat cu celelalte etaje nevraxiale; c) alte simptome ce ar putea completa tabloul clinic consecutiv traumatismului suferit. a) cerebelul; paleocerbelul asigur sensibilitatea proprioceptiv emisferele cerebrale; cortexul coordoneaz activitatea motorie prin lobul parietal cerebelul; cea mai veche formaiune embriologic conexiune funcional cu analizatorul vestibular diencefalul; talamusul - staie de releu a cilor ascendente b) cu talamusul prin pedunculii cerebeloi mijlocii cu puntea lui Varolio prin fasciculul corticopontocerebelos cu cortexul prin intermediul talamusului cu mezencefalul prin fasciculul tectocerebelos c) lipsa armonizrii activitii diferitelor grupe musculare pierderea preciziei micrilor fine exagerarea reflexelor osteotendinoase lipsa coordonrii reflexelor de postur i atitudine

A.

B.

C.

D.

69. Andrei este examinat de medic, deoarece acuz dureri localizate la nivelul urechii medii, fr secreie i secreie nazal apoas abundent. Precizai: a) afeciunile identificate de medic n cazul lui Andrei; b) particularitile cilor de conducere ale analizatorilor implicai; c) caracteristicile segmentelor periferice ale analizatorilor afectai.

A B

a) rinit alergic i otit nesupurativ viroz respiratorie i otit medie infecie viral i abces al casei timpanului otit medie acut i scarlatin

b) implic neuroni multipolari cu proiecie n paleocortex poate avea deutoneuronii localizai n nuclei terminali pontini au neuronii de releu n talamus implic mnunchiuri de axoni ce strbat un os de la baza craniului

c) receptorul auditiv poate fi stimulat de unde sonore cu intensitate de 100 dB neuronii olfactivi sunt chemoreceptori tonici celulele receptoare olfactive au o dendrit butonat, terminat cu cili olfactivi tunelul Corti este traversat de dendritele protoneuronilor

70. Corpul omenesc este alctuit din cap, gt, trunchi i membre, dup principiul simetriei bilaterale. Precizai: a) particularitile topografice ale organelor i sistemelor de organe; b) caracteristicile elementelor de orientare ale corpului uman; c) poziionarea unor centri nervoi/fascicule la nivelul sistemului nervos central.

11

a) rectul este localizat n regiunea hipogastric, posterior fa de vezica urinar hipofiza este situat posterosuperior fa de chiasma optic stomacul este localizat n stnga cavitii abdominale cu proiecie n hipocondrul stng muchii peronieri sunt localizai n loja lateral a gambei

b) planul simetriei bilaterale trece prin axele longitudinal i anteroposterior planul frontal are dispoziie vertical

planul transversal mparte corpul ntr-o parte ventral i alta dorsal planul metameriei trece prin axele grosimii i limii corpului

c) fasciculul fundamental lateral este localizat lateral fa de fasciculul spinocerebelos dorsal centrii nervoi ai reflexului acusticocefalogir sunt localizai n corpii geniculai mediali centrii reflexului pupilodilatator au localizare n coarnele laterale ale mduvei cervico-dorsale fasciculul rubrospinal este localizat medial fa de fasciculul spinotalamic lateral

Not: Timp de lucru 3 ore. Toate subiectele sunt obligatorii. n total se acord 100 de puncte: pentru ntrebrile 1-60 cte 1 punct; pentru ntrebrile 61-70 cte 3 puncte; 10 puncte din oficiu
SUCCES !

12

INSPECTORATUL COLAR JUDEEAN CLUJ

UNIVERSITATEA BABE-BOLYAI

FACULTATEA DE BIOLOGIE I GEOLOGIE

OLIMPIADA NAIONAL DE BIOLOGIE Kolozsvr, 2013. Mrcius 31 prilis 5.

PROBA TEORETIC XI. osztly ELMLETI PRBA I. ALEGERE SIMPL La urmtoarele ntrebri ( 1-30 ) alegei un singur rspuns corect, din variantele propuse. I. EGYSZERES VLASZTS A kvetkez ttelek esetben (1-30) egy helyes vlasz van. 1. Nucleii cohleari: A. primesc aferene de la coliculii cvadrigemeni inferiori B. trimit colaterale ctre mduva spinrii i cerebel C. conin deutoneuroni ai cror axoni se ncrucieaz parial D. sunt n relaie cu girusul temporal inferior 1. A hall magvak: A. Afferentcikat kapnak az also ikertestektl B. Oldalgakat kldenek a gerincvelhz s a kisagyhoz C. Olyan deutoneuronokat tartalmaznak, melyeknek axonjai rszben keresztezdnek D. Kapcsolatban vannak az als halntktekervnnyel 2. Nervii trigemeni: A. inerveaz senzitiv glanda parotid prin ramura mandibular B. conduc impulsuri motorii ctre muchii orbiculari ai pleoapelor C. inerveaz motor prin ramura maxilar palatul moale D. conduc informaii gustative preluate de la papilele filiforme 2. A hromosztat idegek: A. az llkapcsi ga biztostja a fltmirigy rz beigezst B. mozgat impulzusokat kld a szemhj orbicularis izmaihoz C. a lgy szjpadls mozgat beidegzst biztostja az llcsonti gval D. zrzkel informcikat vezet, melyeket a fonalalak zlelszemlcsktl vesz t 3. Neuronii din coarnele anterioare medulare pot face sinaps cu: A. dendritele neuronilor somatosenzitivi din ganglionul spinal B. neuronii viscerosenzitivi din coarnele laterale C. axonii neuronilor din nuclei vestibulari bulbari D. fibrele senzitive ale fasciculului spinotectal 3. A gerincvel ells szarvnak neuronjai szinapszist kpeznek a: A. A csigolykzti dc szomatoszenzitv neuronjainak dendritjeivel B. Az oldals szarv viszceroszenzitv neuronjaival C. A nyltagy vesztibulris magvaiban lv neuronok axonjaival D. A spinotektlis nyalb rz rostjaival

4. Fasciculul corticospinal lateral: A. conduce impulsuri pentru coordonarea tonusului muscular B. se ncrucieaz cu cel de pe partea opus la nivelul decusaiei senzitive C. are neuronul de comand n corpul geniculat D. are traseu descendent prin cordonul lateral de partea opus originii sale 4. Az oldals corticospinlis nyalb: A. Az izomtnus sszehangolshoz szksges impulzusokat vezeti B. Keresztezdik az ellenkez oldali nyalbbal az rz keresztezds szintjn C. A parancsot kld neuronja a trdelttestekben van D. Leszll tvonala az ellenkez oldali oldals ktegben halad 5. Stimularea SNV parasimpatic produce: A. relaxarea muchilor pilomotori B. scderea forei de contracie a inimii C. secreie salivar abundent i srac n mucin D. relaxarea musculaturii bronhiilor 5. A paraszimpatikus vegetatv idegrendszer kivltja: A. a szrborzol izmok elernyedst B. a szvizomsszehzds erejnek cskkenst C. kevs mucintartalm b nyltermelst D. a hrgizmok elernyedst 6. Fibrele simpatice cu origine n ganglionul celiac: A. intr n alctuirea marelui nerv splanhnic B. descarc noradrenalin la sinapsa cu fibrele circulare ale pilorului C. inerveaz zona medular a suprarenalei D. determin scderea motilitii gastrointestinale i relaxarea sfincterelor 6. A hasi dcbl ered szimpatikus rostok: A. A fels blfodri fonat alkotsban vesznek rszt B. a gyomorcsuk krkrs zrizmnak szintjn lv szinapszisokat noradrenalin mkdteti C. a mellkvese velllomnyt idegzi be D. cskkenti a gyomor-bl mozgst s kivltja a zrizmok elernyedst 7. Nervul glosofaringian: A. inerveaz senzitiv mucoasa faringelui i laringelui B. conduce informaii de la mugurii gustativi situai spre vrful limbii C. reprezint calea aferent pentru reflexul cardiovascular presor D. conduce sensibilitatea exteroceptiv de la urechea medie i trompa lui Eustachio 7. A nyelv-garat ideg: A. a garat s gge rz beidegzst biztostja B. a nyelv cscsnak zlelbimbitl vezet informcikat C. a kardiovaszkulris vrnyomsnvel reflex afferens plyja D. a kzpfl s az Eustach-fle krt exteroceptv beidegzst biztostja 8. Epiteliul olfactiv conine: A. celule bazale care se pot divide i diferenia n celule olfactive B. celule mitrale i celule granulare inhibitoare ale celulelor mitrale C. celule de susinere care secreta mucus D. celule senzoriale nconjurate de dendritele primului neuron al cii olfactive 8. A szaglhm tartalmaz: A. alapsejteket, melyek osztdssal s differencildssal szaglsejtekk vlhatnak B. mitralis sejteket s a mitrlis sejteket gtl szemcss sejteket C. nykot termel tmaszt sejteket

D. olyan rzkel sejteket, amelyeket a szagl plya els neuronjnak dendritjei vesznek krl 9. Fibrele anulospirale ale fusului neuromuscular: A. sunt dendrite ale neuronilor senzitivi din cornul posterior medular B. se distribuie n poriunea central a fibrelor cu lan nuclear C. conduc impulsul nervos motor cu vitez mare D. descarc impulsuri a cror frecven depinde de gradul de alungire a muchiului 9. Az idegizom ors vgspirl rostjai: A. a gerincvel hts szarvban lv rz neuronok denditjei B. a sejtmaglncolatot tartalmaz rostok kzponti rszn vannak C. nagy sebessggel vezetik a motoros impulzust D. olyan impulzusokat hoz, amelyek frekvencija az izom megnylsi foktl fgg 10. Retropulsia chimului gastric: A. determin propulsia alimentelor ctre pilorul deschis B. amestec particulele alimentare solide cu secreiile din intestinul subire C. are rol n amestecul bolurilor alimentare cu secreiile gastrice D. reprezint unde peristaltice care apar n orice parte a intestinului subire 10. A gyomortartalom ide-oda mozgatsa: A. Kivltja az lelmiszerek tolst a nyitott gyomorcsuk fele B. A szilrd lelmiszer rszecskk sszekeverednek a blnedvvel C. Szerepet jtszik a gyomortartalom s a gyomornedv sszekeversben D. Perisztaltikus hullmokknt jelenik meg, mely a vkonybl brmelyik szakaszn jelentkezhet 11. Calea optic se caracterizeaz prin: A. emite colaterale ctre formaiunile pontine de origine a fasciculului tectospinal B. este format din axoni ai unor neuroni retinieni i din radiaiile optice C. conine fibre care fac sinaps cu neuroni din coliculii superiori si inferiori D. se termin prin tracturile optice n cortex, pe faa bazal a lobului occipital 11. A ltplya jellemzi: A. oldalgakat kld a hd tektospinlis nyalbjainak eredsi magjai fele B. a retina egyes neuronjainak axonjaibl s a lt vetleti rostokbl ll C. olyan rostokat tartalmaz, amelyek szinapszist kpeznek az als s fels ikertestekkel D. az agykregben vgzdnek a lthuzalok ltal, a nyakszrti lebeny alapi rszn 12. Acneea se caracterizeaz prin: A. bule purulente i pustule cu lichid produse de streptococi B. crpturi mici, dureroase la colul buzelor C. vezicule cu lichid care se transform n cruste brun-cenuii D. inflamaia purulent a foliculului pilo-sebaceu i noduli roii 12. A pattans jellemzi: A. gennyes hlyagok s sztreptokkusz ltal termelt folyadkkal telt hlyagok jelenlte B. apr, fjdalmas repedsek a szj szln C. folyadkkal telt hlyagok, amelyek szrks-barns hegekk alakulnak D. a szrtsz alapjn lv faggymirigy gennyes gyulladsa s vrs csomk 13. Hormonul secretat de celulele ale insulelor Langerhans: A. inhib sinteza de corpi cetonici n celula hepatic B. stimuleaz transformarea glucozei n acizi grai i trigliceride C. are o secreie crescut sub aciunea SNV parasimpatic D. stimuleaz secreia celulelor insulare cu cea mai mare pondere 13. A Langerhans szigetek sejtjei ltal termelt hormonok: A. a mjsejtekben gtolja a ketontestek kpzdst B. serkentik a glkz talakulst zsrsavakk s trigliceridekk

C. a paraszimpatikus vegetative idegrendszer hatsra nvekedik a mennyisge D. serkenti a sziget sejtek legnagyobb vladktermelst 14. Estrogenii: A. determin depigmentarea areolelor mamare B. favorizeaz depunerea calciului n oase C. sunt secretai de corpul galben naintea ovulaiei D. controleaz maturaia foliculilor ovarieni 14. Az sztrognek: A. kivltjk az emlbimb szntelenedst B. serkenti a klciumnak a csontokba val lerakdst C. ovulci eltt a srgatest termeli D. a petefszek tszk rst szablyozza 15. Identificai afirmaia corect referitoare la reglarea secreiei hormonilor tiroidieni: A. frigul stimuleaz secreia adenohipofizar a hormonului eliberator de tirotropin B. scderea concentraiei de tiroxin inhib prin feedback negativ secreia de TSH C. factorii psihici i frigul scad secreia de tiroxin printr-un mecanism nervos D. creterea concentraiei de TSH inhib prin feedback negativ secreia de TRH 15. llaptsd meg a pajzsmirigy hormonok termeldsnek szablyozsra igaz lltst: A. a hideg serkenti az adenohipofzis tireotropint felszabadt hormon termelst B. a tiroxin koncentrcijnak cskkense negativ feedback ltal gtolja a TSH termeldst C. a lelki tnyezk s a hideg egy idegi mechanizmus sorn cskkentik a tiroxin termeldst D. a TSH koncentrcijnak nvekedse negative feedback ltal gtolja a TRH-t 16. Sunt aciuni/efecte ale STH: A. scderea concentraiei aminoacizilor plasmatici B. creterea oxidarii celulare a aminoacizilor C. scderea concentraiei acizilor grai liberi plasmatici D. creterea eliminrii azotului prin urin 16. Az STH hatsai: A. a plazmban lv aminosavak koncentrcijnak cskkentse B. az aminosavak sejten belli oxidldsnak a nvekedse C. a plazma szabad zsrsavjainak koncentrcijnak cskkentse D. az ammnia vizelet ltali rtsnek nvelse 17. Cortizolul i glucagonul: A. scad secreia de HCl i pepsinogen B. stimuleaz gluconeogeneza din aminoacizi C. activeaz catabolismul proteic n ficat D. cresc fora de contracie miocardic 17. A kortizol s a glukagon: A. cskkentik a ssav s pepszinogn elvllasztst B. serkenti a glkoneogenzist aminosavakbl C. aktivlja a mjban a fehrjk katabolizmust D. nveli a szvizom sszehzdsi erejt 18. Osul coxal: A. conine un orificiu delimitat de ischions i pubis pentru articulaia cu femurul B. se articuleaz posterior cu oasele sacrum i coccis C. prezint o margine inferioar numit creast iliac D. particip anterior, pe linia median, la realizarea unei sincondroze 18. A medencecsont:

A. tartalmaz egy bemlyedst, amelyet az lcsont s a szemremcsont hatrol, a combcsonttal val zeslsrt B. hts rsze a keresztcsonttal s farokcsonttal zesl C. als szlt csptarajnak nevezzk D. ell, kzpvonalban egy szinkondrzis felptsben vesz rszt 19. Oasele antebraului: A. se articuleaz ntre ele prin epifizele lor B. radiusul depete ulna prin epifiza lui proximal C. ulna este situate median, n dreptul policelui D. ambele oase prezint la nivelul epifizei superioare cte un proces stiloid 19. Az alkar csontjai: A. egymssal epifzisk rvn zeslnek B. az orscsont a singcsontot a kzeli epifzise rvn meghaladja C. a singcsont kzpen helyezkedik el, a hvelykujj folytatdsban D. mindkt csont a fels epifzis szintjn egy nyulvnyt tartalmaz 20. Identificai afirmaia corect referitoare la aciunea muchilor braului: A. m. deltoid abductor al braului pn la orizontal B. m. brahial, m. biceps brahial flexori ai braului pe umr C. m. triceps brahial extensor al antebraului D. m. rotund pronator pronator al minii 20. A felkar izmaira vonatkoz igaz llts: A. deltaizom vzszintesig tvoltja a kart a testtl B. karizom, ktfej karizom a kart hajltja a vllra C. hromfej karizom az alkar fesztse D. kerek pronl izom a kezet befele fordtja 21. Identificai afirmaia corect referitoare la aciunea muchilor coapsei: A. m. croitor extensor al gambei pe coaps B. m. drept femural abductor al coapselor C. m. biceps femural flexor al gambei pe coaps D. m. cvadriceps femural extensor al coapsei pe bazin 21. A comb izmainak mkdsre igaz llts: A. szabizom feszti a lbszrat a combra B. egyenes combizom combok tvoltsa C. ktfej combizom hajltja a lbszrat a combra D. ngyfej combizom feszti a combot a medencre 22. La nivelul unei articulaii mobile, exist o relaie de interdependen ntre tipul micrilor i: A. ligamentele articulare B. meniscurile articulare C. forma suprafeelor articulare D. capsula articular 22. Egy mozgkony zletnl, ltezik egy kapcsolat a mozgsok tipusa s a: A. izleti szalagok kztt B. izleti meniszkuszok kztt C. izleti felsznek alakja kztt D. izleti tok kztt 23. Scapula prezint: A. o extremitate acromial i o alta sternal

B. o spin puternic pe faa ventral C. un acromion prin care se articuleaz cu clavicula D. o cavitate glenoid n care ptrunde capul radiusului 23. A lapocka tartalmaz: A. egy vllcscsinylvny felli s egy mellcsont felli vgrszt B. az ells rszn egy erteljes tvist C. egy vllcscsot, amivel a kulcscsonthoz izesl D. egy izleti rkot, amibe az orscsont feje hatol 24. Identificai afirmaia corect referitoare la aciunea muchilor spatelui i cefei: A. m. trapezi proiecteaz braul nainte B. m. dinai apropie omoplaii C. m. marii dorsali coboar braul ridicat D. m. romboizi ridic i coboar coastele 24. llaptsd meg a ht s tark izmainak mkdsre helyes kijelentst: A. trapzizom elrelendti a felkart B. fogazott izom kzelti a lapockkat C. a nagy htizom lehzza a felemelt felkart D. rombusz izmok emelik s sllyesztik a bordkat 25. Tetanosul: A. reprezint o contracie voluntar fuzionat demonstrat de miogram B. se obine prin aplicarea unor stimuli repetitivi la interval mici i neregulate C. poate fi incomplet sau complet n funcie de intensitatea stimulilor aplicai D. complet reprezint contraciile produse de stimulii puternici 25. A tetanus: A. egy akaratlagos sszehzdst jelent, amely miogrammal kimutathat B. egymst kvet gyors s szablytalan ingerekkel vlthat ki C. az ingerek erssgtl fggen lehet teljes s nem teljes D. a teljes tetanus ers ingerek hatsra alakul ki 26. Osificarea de membrana: A. d natere tibiei i fibulei B. asigur creterea n lungime a oaselor C. formeaz oasele parietale D. presupune distrugerea cartilajului 26. A ktszvetes csontosods: A.rvn alakul ki a spcsont s lbszrcsont B. a csontok hosszsgbeli nvekedst biztostja C. a falcsontok kialakulsrt felels D. a porc rvsra trtnik 27. Pepsina: A. este activ n mediu slab acid, la o valoare a pH de 6-7 B. este secretat de glande de la nivelul corpului gastric C. iniiaz procesul de digestie a aminoacizilor D. este activat de contactul cu HCl sau de gastrin 27. A pepszin: A.enyhn savas kzegben aktv, 6-7-es pH-nl B. a gyomortest mirigyei termelik C. az aminosavak emsztst kezdemnyezi D. a ssavval s gasztrinnal kapcsolatba lpve aktivldik

28. Srurile biliare: A. faciliteaz aciunea lipazei gastrice B. se reabsorb pasiv la nivelul ileonului C. provin din combinarea pigmenilor biliari cu Na+ D. stimuleaz motilitatea intestinal 28. Az epesk: A. gyomorlipz enzimeket serkentik B. a csipbl szintjn passzvan szvdnak vissza C. az epepigmenteknek a Na+ kapcsoldsval jnnek ltre D. blmozgst serkentik 29. Aciunea sucului pancreatic asupra proteinelor se realizeaz prin intermediul: A. gelatinazei care lichefiaz gelatina B. tripsinei care provine din tripsinogenul activat de HCl C. elastazei, activat de tripsin, care acioneaz asupra oligopeptidelor D. carboxipeptidazelor care pot descompune oligopeptidele pn la aminoacizi 29. A hasnylnak a fehrjkre kifejtett hatsa megvalsul: A. a gelatinznak a zselatn hgitsa rvn B. a tripszin rvn, amely a ssav ltal aktivlt tripszinognbl szrmazik C. az elasztz rvn, amelyet az oligopeptidekre hat tripszin aktivl D. karboxipeptidzok rvn melyek az oligopeptideket, aminosavakra bontjk 30. n absorbia intestinal: A. fructoza ptrunde n enterocit printr-un sistem de transport activ Na-dependent B. proteinele ntregi pot fi absorbite prin difuziune facilitat, la nou-nscut C. glucoza prsete enterocitul prin difuzie facilitat la polul bazal D. glicerina traverseaz activ membranele enterocitului i ajunge n limf 30. A blben trtn felszvdskor: A. a fruktz, Na-fgg aktv transzport rvn jut a blsejtbe B. a teljes fehrjk serkentett diffzi rvn szvdnak fel az jszltteknl C. a glkz serkentett diffzival hagyja el a blsejtet, annak alapi rszn D. a glycerin aktv mdon jut t a blsejtek membrnjain s a nyirokba kerl

II Alegere grupat La ntrebrile de mai jos rspundei utiliznd urmtoarea cheie: A. Dac 1, 2, 3 sunt corecte; B. Dac 1 i 3 sunt corecte; C. Dac 2 i 4 sunt corecte; D. Dac 4 este corect; E. Toate variantele sunt corecte . II. Csoportos vlaszts Az albbi krdsekre (31-60) tbb j vlasz lehet s jelld az albbiak szerint: A. Ha az 1,2,3-as vlasz helyes B. Ha 1 s 3 helyes C. Ha 2 s 4 helyes D. Ha csak a 4-es vlasz helyes E. Ha mind a 4 vlasz helyes 31. Prghia osteomuscular de ordinul II se caracterizeaz prin: 1. fora activ se realizeaz la nivelul muchiului triceps sural 2. fora activ se realizeaz la nivelul muchiului biceps brahial 3. se constituie la nivelul articulaiei dintre oasele gambei i picior 4. se afl ntre oasele braului i cele ale antebraului 31. A ktkar emel I tpusra jellemzi:

1. 2. 3. 4.

az aktv ert a hromfej lbikraizom fejti ki az aktv ert a ktfej karizom fejti ki a lbszr s a lbfej kztti izleteknl figyelhet meg az alkar s felkar kztti izleteknl figyelhet meg

32. Osul temporal se articuleaz cu osul: 1. parietal 2. zigomatic 3. occipital 4. sfenoid 32. A halntkcsont zesl a: 1. falcsonttal 2. jromcsont 3. nyakszrtcsont 4. kcsont 33. Articulaiile de la nivelul minii pot fi: 1. plane articulaia dintre oasele carpiene 2. n a articulaia carpometacarpian din dreptul policelui 3. trohleare articulaiile metacarpofalangiene 4. cotilice - articulaiile interfalangiene 33. A kz zeslsei lehetnek: 1. lapos kzt csontok kztt 2. nyereg a hvelykujj folytatsban lev kzt-kzkzpcsontok kztt 3. csiga kzkzp s ujjpercek kztt 4. gmb ujjak kztt 34. Sunt muchi situai n partea anterioar a antebraului: 1. m. rotund pronator 2. m. brahioradial 3. m. flexori ai degetelor 4. m. Supinatori ai minii 34. Az alkar ells rszn tallhat izmok: 1. kerek pronl izom 2. brahioradialis izom 3. az ujjak hajlti 4. a kz szupinl izmai 35. Sunt muchi inspiratori auxiliari: 1. m. pectoralii mici 2. m. subclaviculari 3. m. dinai anteriori 4. m. transvers al abdomenului 35. Jrulkos belgz izmok: 1. kis mellizom 2. kulcscsont alatti izom 3. ells fogazott izmok 4. harnt hasizom 36. Au aciune asupra scapulei urmtorii muchi: 1. m. romboizi 2. m. pectoralii mici 3. m. dinai anteriori 4. m. trapezi

36. A lapockra hat izmok: 1. rombusz izmok 2. kis mellizmok 3. ells fogazott izmok 4. trapzizom 37. Muchii oblici externi: 1. sunt muchi expiratori accesori 2. sunt aezai superficial fa de muchii transveri 3. coboar coastele 4. sunt lai i aezai medial fa de muchii drepi 37. A kls ferde izmok: 1. jrulkos kilgz izmok 2. a harntirny izmokhoz kpest felsznesen helyezkednek el 3. lefele hzzk a bordkat 4. lapos izmok s az egyenes izmokhoz kpest medilisan helyezkednek el 38. Vitaminele hidrosolubile se absorb intestinal: 1. prin intermediul unor proteine membranare transportoare 2. n poriunea proximal a intestinului gros 3. cu ajutorul unei glicoproteine secretat de glandele oxintice 4. sub form de micelii hidrosolubile 38. A vzben oldod vitaminok felszvdsa a vkonyblben: 1. a sejtmembrnban tallhat szlltfehrjk kzvettsvel 2. a vastagbl proximlis rszn trtnik 3. egyes, a gyomor fggleges rsznek mirigyei ltal termelt, glikoproteinek segtsgvel 4. vzben oldod miclliumok formjban 39. Secreia salivar este influenta de: 1. aldosteron 2. sistemul nervos simpatic 3. vasopresin 4. sistemul nervos parasimpatic 39. A nylelvlasztst befolysoljk: 1. az aldoszteron 2. a szimpatikus vegetativ idegrendszer 3. a vazopreszin 4. a paraszimpatikus idegrendszer 40. Chilomicronii: 1.conin trigliceride, colesterol, fosfolipide, proteine 2. sunt forme de absorbie a lipidelor 3. traverseaz membrana bazolateral a enterocitelor 4. ajung n circulaia limfatic 40. A kilomikronok: 1. triglicerideket, koleszterolt, foszfolipideket s proteineket tartalmaznak 2. zsrok felszvdsi formi 3. a blsejtek alapi-oldals membrnjn haladnak keresztl 4. a nyirokkeringsbe jutnak 41. Secionarea nervilor vagi este urmat de: 1. bronhodilataie 2. inhibarea secreiei glandelor intestinale

3. creterea forei de contracie a inimii 4. stimularea peristaltismului gastrointestinal 41. A bolygideg tmetszsnek kvetkezmnyei: 1. hrgtguls 2. a blmirigyek kivlasztsnak gtlsa 3. a szvizom sszehuzdsi erejnek nvekedse 4. a gyomor-bl perisztaltikus mozgsainak serkentse 42. Calea eferent vegetativa: 1. presupune existenta unor ganglioni spinali sau cranieni 2. conine doi neuroni motori, primul cu origine n cordoanele laterale 3. este conectat cu baro-, preso- i chemoreceptorii 4. include cel puin o sinaps colinergic 42. A vegetatv efferens plya: 1. gerincveli s agyi dcok jelenltt felttelezi 2. kt mozgat neuront tartalmaz, az els az oldals ktegekbl ered 3. baro -, preso -, s kemoreceptorokhoz kapcsoldik 4. magba foglal legalbb egy kolinergikus szinapszist 43. SNV simpatic i parasimpatic acioneaz: 1. antagonist n reglarea diametrului pupilar 2. complementar n reglarea secreiei salivare 3. cooperant la nivelul aparatului reproductor 4. sinergic n reglarea secreiei de catecolamine 43. A szimpatikus s paraszimpatikus vegetativ idegrendszer hatsai: 1. antagonistk a pupilla tmrjnek szablyozsban 2. egymst kiegsztik a nylelvlaszts szablyozsban 3. egyttmkdek a szaport kszlkben 4. szinergikusak a katekolaminok kivlasztsnak szablyozsban 44. n cordoanele laterale medulare se afl: 1. fasciculul fundamental lateral 2. fasciculul spinocerebelos ventral 3. fasciculul rubrospinal 4. fasciculul spinotectal 44. Az oldals ktegekben megtallhatak: 1. oldals fundamentlis nyalbok 2. ells gerincvel-kisagyi nyalb 3. rubrospinlis nyalb 4. spinotektlis nyalb 45. Axonii neuronilor bipolari din retin: 1. formeaz nervul, chiasma i tractul optic 2. fac sinaps cu deutoneuronii n coliculii superiori 3. fac sinaps cu mai multe celule cu bastonae 4. asigur convergena impulsurilor cu excepia foveei centralis 45. A retina bipolris neuronjainak axonjai: 1. a ltideget, ltideg keresztezdst s a lthuzalt kpezik 2. szinapszist kpeznek a deutoneuronnal a fels ikertestekben 3. tbb plcikasejttel kpeznek szinapszist 4. biztostja az idegimpulzusok konvergencijt, a foveea centralisban kivtelvel 46. Sunt efecte ale stimulrii simpatice:

1. creterea forei de contracie cardiac 2. inhibarea glicogenolizei 3. stimularea secreiei glandelor sudoripare 4. contracia muchilor circulari ai irisului 46. Szimpatikus serkents hatsai: 1. a szvizomsszehuzdsok erejnek nvekedse 2. a glkogenolzis gtlsa 3. a verejtkmirigyek elvlasztsnak serkentse 4. a szivrvnyhrtya krkrs izmainak sszehuzdsa 47. Maculele otolitice din sacul: 1. prezint receptori care se adapteaz foarte rapid 2. genereaz impulsuri care stau la baza senzaiei de echilibru 3. conin cristale microscopice de fosfat de calciu i magneziu 4. nregistreaz variaiile acceleraiei liniare verticale 47. A zskocska otolitikus rzfoltjai: 1. olyan receptorokat tartalmaznak, amelyek nagyon gyorsan alkalmazkodnak 2. olyan impulzusokat vltanak ki, amelyek az egyenslyrzkels alapjt kpezik 3. mikroszkpikus mret magnzium s klcium foszft kristlyokat tartalmaznak 4. felfogja a fggleges egyenes vonal gyorsulst 48. Tripsina i chimotripsina: 1. sunt activate de ctre enterochinaz n duoden 2. sunt eliberate sub form de proenzime, n vezicule 3. transform proteinele neatacate de pepsin i peptidele, n aminoacizi 4. aparin unui suc digestiv care conine o cantitate mare de HCO3. 48 A tripszin s kimotripszin: 1. enterokinz aktivlja ket a vkonyblben 2. proenzimek formjban szabadulnak fel a hlygocskkban 3. a pepszin s peptidek ltal fel nem bontott proteineket aminosavakra bontja 4. olyan emsztnedvhez tartoznak, mely sok HCO3- tartalmaz 49. Hormonii MSH i ACTH: 1. provin din acelai precursor, prin clivaj enzimatic 2. au secreia reglat de hipotalamusul mijlociu 3. provoac hiperpigmentare cutanat n hipersecreie 4. sunt secretai de lobul anterior al hipofizei 49. Az MSH s az ACTH hormonok: 1. ugyanabbl a elanyagbl szrmaznak, enzimek hasadsval 2. termelsket a hipotalamusz kzps magvai szablyozzk 3. hiperszekrci esetn a br barnulst okozza 4. a hipofizis ells lebenye termeli ket 50. Lipaza intestinal: 1. este asociat cu microvilii polului bazal al enterocitelor 2. reduce tensiunea superficial a lipidelor din lapte 3. degradeaz lipidele pn la glicogen i acizi grai 4. acioneaz n timpul procesului de absorbie intestinal 50. A bllipz: 1. a blsejtek alapi rszhez tartoz mikrovillusokhoz ktdik 2. a tej zsrjainak felleti feszltsgt cskkenti 3. lebontja a zsrokat glikognre s zsrsavakra 4. a blben val felszvdskor hat

51. n mezencefal se nchid reflexe care produc: 1. ntoarcerea capului ctre un excitant auditiv 2. modificarea activitii ventilatorii 3. micorarea diametrului pupilar 4. nchiderea pleoapelor la atingerea corneei 51. A kzpagyban olyan reflexek zrulnak amelyek kivltjk: 1. a fej forgatst hallinger irnyban 2. lgzmozgs szablyozst 3. a pupilla tmrjnek cskkenst 4. szempillk lezrdsa szaruhrtya rintsekor 52. Fasciculele gracilis i cuneat: 1. conin axoni ai deutoneuronilor bulbari 2. conduc sensibilitatea epicritic i proprioceptiv de control a micrii 3. au traiect prin cordonul posterior opus 4. pot transmite informaii preluate de la fusurile neuromusculare 52. A gracilis s cuneatus nyalbok: 1. a nyltagy deutoneuronjainak axonjait tartalmazzk 2. az epikritikus rzkelst s a tudatos proprioceptv rzkelst vezetik 3. az ellenttes oldali ktegeken haladnak keresztl 4. az idegizomorstl tvett informcikat tovbbtjk 53. Tonusul muscular al muchilor fesieri: 1. permite desfurarea reflexelor de postur 2. se afl sub controlul paleocerebelului 3. are la baz reflexe miotatice de ntindere 4. scade prin denervare senzitiv i motorie 53. A farizmok izomtnusa: 1. a testtarts reflexeinek megvalstst lehetv teszi 2. a paleocerebellum szablyozsa alatt ll 3. nyjtsi miotatikus reflexek kpezik az alapjt 4. az rz s mozgat beidegzs megszntetse esetn lecskken 54. Ciroza hepatic: 1. const n topirea esutului fibros intrahepatic 2. poate fi cauzat de infecii cu virusurile hepatice 3. presupune formarea de calculi n esutul hepatic 4. se manifest prin oboseal, icter, edeme, com 54. A mjcirzis: 1. a mjon belli rostos szvetek olvadst jelenti 2. okozhatja vrusos gyullads 3. a mjsejtekben kpzdtt kvek okozhatjk 4. megnyilvnulsai: fradtsg, besrguls, dmk, kma 55. Identificai afirmaia corect referitoare la vertebrele toracale: 1. particip la realizarea unor diartroze 2. prezint un corp vertebral cu dou tipuri de apofize 3. se formeaz prin osificare endocondral 4. conin cte un foramen vertebral i dou foramene transverse 55. A hti csigolykra igazak a kvetkez kijelentsek: 1. rszt vesz egyes diartrzisok felptsben 2. egy csigolyateste s kt tpus nylvnya van

3. porcos csontosodssal keletkeznek 4. tartalmaznak egy csigolyalyukat s kt harntlyukat 56. Aldosteronul: 1. este secretat de zona glomerular a suprarenalei 2. influeneaz secreia glandelor sudoripare 3. are aceeai natur chimic ca i hormonii sexuali 4. acioneaz asupra celulelor int prin activarea adenilat-ciclazei 56. Az aldoszteron: 1. a mellkvese glomerulris rszben termeldik 2. a verejtkmirigyek elvlasztst befolysolja 3. a nemi hormonokkal azonos kmiai felptse van 4. clsejtekre hat az adenilt-ciklz aktivlsval 57. Identificai afirmaia corect referitoare la etapele vindecrii unei fracturi la nivelul humerusului: 1. formarea unui hematom prin astuparea vaselor de snge lezate 2. nlocuirea esutului conjunctiv fibros cu un calus osos 3. nlturarea esutului osos n exces prin activitatea osteocitelor 4. formarea de esut osos i de noi vase de snge n zona afectat 57. Azonostsd a helyes vlaszokat egy felkarcsont srls gygyulsi stdiumait illeten: 1. egy vrmleny kpzdse a srlt vrerek dugulsa sorn 2. rostos ktszvet helyettestse csont kallusszal 3. a flsleges csontszvet eltvoltsa az oszteocitk aktivlsa sorn 4. csontszvet s j vrerek kpzdse a srls helyn 58. Tiroida i paratiroidele: 1. conin fiecare cte dou tipuri de celule secretoare 2. au activitate influentat de epifiz 3. secret un hormon care scade calcemia 4. au secreia reglat prin mecanisme de feed-back 58. A pajzsmirigy s mellkpajzsmirigy: 1. mindkett kt tpus elvlaszt sejtet tartalmaz 2. az epifzis ltal befolysolt tevkenysgk van 3. egy hormont termelnek, melyek a vr klciumszintjt cskkenti 4. a hormonszablyozs fedd-back tjn valsul meg 59. Identificai afirmaia corect referitoare la reflexul rotulian: 1. se nchide n coarnele anterioare medulare 2. nu implica participarea neuronilor intercalari 3. se realizeaz pe ci rapide 4. este provocat de un agent nociv (percuia tendonului) 59. A trdinreflexre vonatkozan igazak: 1. a gerincvel ells szarvban zrul 2. rkletes s fajfgg 3. gyors vezets plykon halad 4. egy krost tnyez (in tse) hatsra jn ltre 60. Saliva intervine n: 1. meninerea echilibrului hidroelectrolitic 2. protecia mucoasei bucale prin diluarea bilei regurgitate

3. excreia unor substane toxice i virusuri 4. digestia chimic a maltozei prin intermediul -amilazei 60. A nyl szerepe: 1. a hidroelektrikus egyensly fenntartsa 2. a szjreg nylkahrtyjnak vdse, a visszabfgtt epevladk feloldsval 3. toxikus anyagok s virusok kivlasztsa 4. a maltz kmiai emsztse -amilz rvn

III. PROBLEME Alegei un singur rspuns din variantele propuse. III. Feladatok Az albbi feladatok esetn (61-70) egy helyes vlasz van. Mindegyik feladat 3 pontot r. 61. La un control medical se prezint un brbat care poart ochelari cu lentile convergente, cu +2,5 dioptrii i care prezint astenie muscular i valori constant crescute ale glicemiei i tensiunii arteriale. Precizai: a) defectul de vedere al brbatului i o cauz care a indus apariia acestuia; b) glanda endocrin afectat i disfuncia hormonal care a determinat apariia simptomelor menionate; c) ce alte simptome ar putea prezenta brbatul. a) A incapacitatea vederii clare a obiectelor apropiate ax anteroposterior mai mare dect cel normal hipermetropie diminuarea convexitii cristalinului b) tiroida hipersecreie de T3 i T4 c) exoftalmie, intoleran la cldur

corticosuprarenal hipersecreie de glucocorticoizi adenohipofiz hipersecreie de ACTH corticosuprarenal hipersecreie de cortizon

depresie psihic, seboree, vergeturi

prezbitism scderea elasticitii cristalinului hipermetropie convergen crescut a cristalinului

deshidratare major, acnee, scdere n greutate trsturi faciale caracteristice, cretere n greutate

61. Orvosi ellenrzsre jelentkezik egy frfi, aki konvergens lencsj szemveget visel, melynek dioptrija +2,5, izomfradsra, lland magas vrcukorszintre s magas vrnyomsra panaszkodik. Hatrozd meg: a. A frfi ltshibjt s egy okot, ami ezt elidzte; b. Az rintett endokrin mirigyet s a hormonlis rendellenessget, ami elidzhette a fent emltett tneteket; c. Milyen ms tneteket szlelhetnk a frfinl?

a) A A kzeli trgyak tisztnltsnak kptelensge a szem tengelye a normlisnl hosszabb

b) pajzsmirigy T3 s T4
hiperszekrcija

c) Exoftlmia, magas hmrsklettel szembeni trkpessg hinya

tvollts a szemlencse domborulatnak cskkense prezbiopia szemlencse rugalmassgnak cskkense tvollts a szemlencse domborulatnak nvekesde

Mellkvese kregllomnya glkokortikoid tltengs adenohipofizis ACTH hiperszekrci Mellkvese kregllomnya kortizon hiperszekrci

Lehangoltsg,faggyumirigytltengs, elhzsi cskok Slyos deszhidratci, pattansok, slycskkens Jellegzetes arcvonsok, testslygyarapods

62. tiind c cele 3 perechi de glande salivare mari produc o cantitate de 2 litri de saliv n 24 ore, precizai: a) cantitatea de substane anorganice coninut de saliva secretat de cele trei perechi de glande salivare mari n timpul unei mese care dureaz 30 de minute, tiind c n aceast perioad secreia salivar crete cu 15%; b) care sunt particularitile reflexului salivar; c) particularitile secreiei salivare a unei persoane aflate n condiii de stres.

a) A 0,0416 g

b) reflex vegetativ cu centrii localizai n dou etaje ale trunchiului cerebral fibrele postganglionare din ganglionul submandibular fac sinaps neuroefectoare la nivelul glandelor sublinguale poate prezenta pe componenta eferent a arcului reflex ganglionul otic

c) secreie salivar abundent i apoas apare printr-o sinaps neuroefectoare adrenergic

0,0000956 g

0,0956 mg

are un coninut enzimatic redus ca urmare a unei sinapse neuroefectoare colinergice secreie de saliv bogat n mucin

0,0478 g

este condiionat n situaia producerii ca urmare a gndului la un anumit aliment

62.Tudva azt, hogy a hrom pr nagy nylmirigy napi kt liter nylat termel, hatrozd meg: a. a hrom pr nagy nylmirigy ltal termelt nyl szervetlen anyag tartalmt egy 30 percig tart tkezs alkalmval, tudva, hogy ebben az idszakban a nyltermels 15 %-al n. b. a nylelvlasztsi reflex sajtossgait c. egy stresszhelyzetben lev szemly nylelvlasztsnak sajtossgait a) b) c) A 0,0416 g vegetatv reflex, melynek kzpontjai az agytrzs kt szintjn helyezkednek el az llkapocs alatti dc posztganglionris rostjai neuroeffector szinapszist kpeznek a nyelvalatti nylmirigyek szintjn a reflexv efferens gn jelen lehet a fl dca b, vzben gazdag nylelvlaszts egy adrenergikus neuroeffektor szinapszis jelenik meg

0,0000956 g

0,0956 mg

egy kolinergikus, neuroeffektor szinapszisnak ksznheten cskkent enzimtartalma van

0,0478 g

termelsnek felttele egy lelmiszer felidzse gondolatban

nykban gazdag nyltermels

63. n cazul unui sarcomer discul ntunecat msoar 1, discul clar msoar 1,5 , iar banda H msoar 0,2. Precizai: a) particularitile organitelor specifice fibrelor musculare; b) care este lungimea sarcomerului la care nu se genereaz fore active; c) numrul miofilamentelor neculisante i diametrul total al acestora n cazul a 100 de miofibrile. a) b) c) A au miofilamente dispuse dezordonat n fibra muscular de la nivelul antrului piloric conin miofilamente groase formate din tropomiozin, actin i troponin includ miofilamente de miozin a cror atracie fa de actin este mpiedicat de tropomiozin prezint un aranjament hexagonal n care un miofilament de miozin este nconjurat de ase miofilamente subiri 1,5 300000; 15 x 10-2 cm

3,2

300000; 15x 10-5 nm

2,5

150000; 15 x 10-4 m

2,7

150000; 15x 10-2 cm

63. Egy szarkomr esetn a stt korong mrete 1 , vilgos korong mrete 1,5 , a H sv mrete msoar 0,2. Hatrozd meg: a. az izomrost specilis sejtszervecskinek jellegzetessgeit b. melyik az a szarkomr hossz, mely esetben nem vltdnak ki aktv erk c. a nem mozg filamentumok szmt s az ssztmrjket, ha van 100 miofibrillumunk a) A rendezetlenl elhelyezked miofilamentumokat tartalmaznak a gyomorcsuk tjknak izomrostjai b) 1,5 c) 300000; 15 x 10-2 cm

vastag, tropomiozinbl, aktinbl s troponinbl ll miofilamentumokat tartalmaznak miozin miofilamentumokat tartalmaznak, melynek aktinhoz val vonzst a tropomiozin akadlyozza meg hatszg elrendezdst mutat, melyben egy miozin miofilamentumot hat vkony filamentum vesz krl

3,2

300000; 15x 10-5 nm

2,5

150000; 15 x 10-4 m

2,7

150000; 15x 10-2 cm

64. De-a lungul tubului digestiv, alimentele complexe sunt transformate n substane simple, absorbabile n snge i limf. Precizai: a) corelaiile corecte dintre enzimele digestive i substratul asupra crora acioneaz;

b) consecinele absorbiei deficitare a vitaminelor; c) particularitile motricitii tubului digestiv. a) amilaz salivar glucid complex pepsinogen polipeptide lactaza glucid compus din dou hexoze diferite b) scderea absorbiei intestinale a Fe2+ diminuarea absorbiei intestinale a Ca2+ scderea capacitii de adaptare la ntuneric c) contracii peristaltice la nivel bucal peristaltism esofagian primar ce propulseaz alimentele n stomac fora contraciilor peristaltice declanate la limita dintre fundul i corpul gastric este controlat de acetilcolin i gastrin contraciile de amestec fragmenteaz chimul gastric de 8-12 ori pe minut

A. B. C.

D.

enterochinaz - proteine

tulburri n procesele de cretere ale oaselor

64. Az emsztcsatornban az sszetett lelmiszerek egyszer anyagokra bomlanak, majd felszvdnak a vrben s nyirokban. Hatrozd meg: a. a helyes trstsokat az emszt enzimek s az lelmiszerek kztt amelyekre hatnak b. a vitaminok rendellenes felszvdsnak kvetkezmnyeit c. az emsztcsatorna mozgsainak jellegzetessgeit a) b) c) A. nylamilz complex cukor Fe2+ blbl val perisztaltikus sszehuzdsok a szj felszvdsnak szintjn cskkense B. pepszinogn polipeptidek Ca2+ blbl val elsdleges nyelcsi perisztaltizmus felszvdsnak ami a gyomorba tolja az cskkense lelmiszereket C. laktz kt klnbz a stthez val A gyomorfenk s gyomortest hexzbl ll cukor alkalmazkods hatrn keletkez perisztaltikus kpessgnek cskkense sszehzdsok erejnek ellenrzst az acetilkolin s a gasztrin vgzi D. enterokinz - fehrjk a csontok nvekedsi Az sszehzdsok a gyomorkimuszt folymatainak zavara percenknt 8-12 alkalommal daraboljk szt 65. n urma investigaiilor medicale, un brbat cu o greutate de 70 kg a constatat c valoarea calcemiei sale este de 7 mg/100 ml snge. tiind c valoarea normal a calcemiei este cuprins ntre 8,5-10,3 mg/dl snge, precizai: a) procesele fiziologice a cror desfurare este afectat de valoarea sczut a calcemiei; b) efectele disfunciilor secreiei hormonului care determin creterea calcemiei; c) asocierea corect dintre oase i particularitile lor. a) b) c) A. cuplarea excitaiei cu hiposecreie - creterea parietalele realizeaz ntre contracia excitabilitii neuromusculare ele o articulaie fix, cu i calcifiere osoasa intens aspect dinat B. transformarea cazeinogenului tetanie fracturi spontane i femurul crete n grosime n paracazeinat de calciu formarea de calculi urinari pe seama stratului intern osteogen al periostului C. relaxarea muscular boala Recklinghausen carpienele opt oase depuneri fosfocalcice n aezate pe dou rnduri, esuturile moi care prezint cretere n lungime D. creterea organismului hipersecreie creterea coastele oase alungite fosfatemiei i natremiei ntinse ntre coloana vertebral toracal i stern 65. Orvosi vizsglatok nyomn megllaptottk, hogy egy 70 kils frfi kalcmija a vrben 7 mg/100 ml. Tudva, hogy a normal rtk 8,5-10,3 mg/dl, llaptsd meg:

A.

B.

C.

D.

a) azokat az lettani folyamatokat, amelyeket befolysol az alacsony kalcmia rtk; b) annak a hormonnak a hatst, amely befolysolja akalcmia nvekedst; c) a csontok s jellegzetessgeik kztti sszefggseket. a) b) c) Az ingerls s sszehzds hiposzekrci a Falcsont egyms kztt sszekapcsoldsa neuromuszkulris fogazott jelleg, mozdulatlan ingerelhetsg nvekedse s izlettel kapcsoldnak erteljesebb csontosods A kazeinnek, klciumTetnusz spontn trsek, Combcsont a csonthrtya parakazeinn trtn s vesekvek kialakulsa bels rsznek rovsra talaktsa vastagodik Izom elernyeds Recklinghausen kr foszfoKztcsontok kt sorba kalcikus lerakdsok a lgy rendezdtt nyolc csont, szvetekben amelyek hosszba nvekednek A szervezet nvekedse hiperszekrci foszfatmia s Bordk megnylt csontok a ntrmia nvekedse htgerinc nyaki rsze s a szegycsont kztt

66. O tnr de 18 ani se prezint la ortoped care n urma consultului efectuat constat o deformare a coloanei vertebrale n plan sagital, cu localizare lombar. Tnra cntrete 58 kg, iar muchiul su croitor are o lungime de 50 cm. Precizai: a) caracteristicile vertebrelor din regiunea afectat i ale deformrii identificate; b) coninutul maxim n ap al muchilor membrelor inferioare, tiind c acetia reprezint 22% din masa muscular total a tinerei, iar muchiul conine 75-80% ap c) particularitile fiziologice ale muchiului croitor. a) b) c) A. sunt cele mai voluminoase vertebre; 3,828 l ap prezint o stare uoar i concavitatea sa privete anterior permanent de contracie controlat de paleocerebel prin intermediul reflexelor miotatice B. se formeaz prin osificare 4,0832 l ap poate dezvolta o for maxim de endocondral; poate aprea i n contracie de 10 kg/cm2 regiunea cervical C. prezint dou tipuri de apofize 18,56 l ap are un raport ntre durata contraciei musculare: superioar i transvers; i durata relaxrii de aproximativ de poate avea convexitatea spre stnga 1:5 sau spre dreapta D. genereaz prin suprapunere orificii 4083,2 ml ap are ca excitant depolarizarea vertebrale prin care ies axoni ce intr spontan a unora dintre fibre n structura cozii de cal; are concavitatea posterior 66. Egy 18 ves lnynak a htgerince nylirny deformcit mutat, gyki tjkon. A lny 50 kil, a szabizma pedig 50 cm hossz. Hatrozd meg: a) A csigolyk jellemzit a befolysolt rszen s az elvltozst; b) Az als vgtagokban a maximlis vztartalmat, tudva, hogy ezek a lny izomtmegnek 22%-t kpezik , az izom pedig 75-80% vizet tartalmaz c) A szabizom jellegzetessgeit. a) b) c) A. A legterjedelmesebb csigolyk; a 3,828 l vz A miotatikus reflexek rvn a homorsg elre nz paleocerebellum ltal ellenrztt enyhe s lland sszehzdsban van B. Porcos csontosodssal alakul; a nyaki 4,0832 l vz Maximlis sszehzdsi ereje 10 rszen is elfordulhat kg/cm2 C. Kt tipus izomapofzist kpez: fels s 18,56 l vz Az sszehzds s elernyeds

D.

harnt; a homorsg balra s jobbra jelentkezhet Egymsra tevdve a csigolyanylsokat alkotja, ahol a lfarokban rsztvev axonok lpnek ki; hts homorsg figyelhet meg

arnya 1:5 4083,2 ml vz Egyes rostok spontn depolarizcija ingerli

67. Un brbat de 57 de ani, cu antecedente de alcoolism cronic, prezint vrsturi, balonri i dureri violente la nivel abdominal. Precizai: a) afeciunea creia i pot fi atribuite aceste simptome; b) aciunea enzimelor secretate de organul care a suferit mbolnvirea; c) particularitile ale digestiei n care intervine sucul digestiv secretat de organul afectat. a) b) c) A. inflamaia cronic a transformarea lipidelor presupune aciuni proteolitice prin pancreasului emulsionate pn la produi intermediul unei enzime ce se poate finali activa prin autocataliz B. ciroza hepatic hidroliza legturilor peptidice asigur prin micri pendulare amestecul bolurilor alimentare cu sucurile digestive C. litiaz biliar au rol n formarea miceliilor include aciunea unui suc digestiv cu hidrosolubile rol n emulsionarea grsimilor D. ulcer gastric pot avea aciune glicolitic se finalizeaz cu obinerea unei paste acide 67.Egy 57 ves frfi, akinek krnikus alkohol problmi voltak, hnyik, felpuffadt s ers hasregi fjdalmai vannak. llaptsd meg: a) a tnetek mire utalnak? b) a megbetegedett szerv ltal termelt enzimek hatsa c) az emszts azon jellegzetessgeit, amelyben rszt vesz az rintett szerv ltal termelt emszt folyadk a) b) c) A. A hasnymirigy Az emulgelt zsrok Autokatalzis rvn aktivlt enzim rvn krnikus gyulladsa vgtermkk alaktsa bizonyos proteolitikus akcikat felttelez B. mjcirzis A peptidktsek hidrolzise Ingadoz mozgsok rvn biztostja az lelmiszerek keveredst az emszt folyadkokkal C. epek Vzben oldd miclumok Egy emszt nedv rsztvtelt jelenti, kialakulsban van szerepe amely rszt vesz a zsrok emulgelsban D. gyomorfekly Glikolitikus szerepk lehet Egy savas paszta keletkezsvel vgzdik 68. n urma unui traumatism cranian suferit de un brbat de 40 de ani, acuz slbiciune muscular i imposibilitatea susinerii verticale fr o baz larg de sprijin. Precizai: a) organul nervos afectat de traumatism i particularitile componentelor acestora; b) conexiunile organului nervos afectat cu celelalte etaje nevraxiale; c) alte simptome ce ar putea completa tabloul clinic consecutiv traumatismului suferit. a) b) c) A. Cerebelul; paleocerbelul cu talamusul prin pedunculii lipsa armonizrii activitii asigur sensibilitatea cerebeloi mijlocii diferitelor grupe musculare proprioceptiv B. emisferele cerebrale; cortexul Cu puntea lui varolio prin pierderea preciziei micrilor coordoneaz activitatea motorie fasciculul cortico-ponto fine prin lobul parietal cerebelos C. Cerebelul; cea mai veche cu cortexul prin intermediul exagerarea reflexelor formaiune embriologic talamusului osteotendinoase conexiune funcional cu

analizatorul vestibular Diencefalul; talamusul- staie de cu mezencefalul prin lipsa coordonrii reflexelor de releu a cilor ascendente fasciculul tectocerebelos postur i atitudine 68. Egy koponyasrls nyomn a 40 ves frfi izomgyengesgre panaszkodik, s nem kpes fgglegesen llni, csak szles altmasztsi fellettel. llaptsd meg: a) az rintett idegi szevekets az alkotik jellemzit b) az rintett szerv kapcsolatait ms idegrendszeri kpletekkel c) ms tneteket, amelyek kiegszthetik a srlt krlapjt a) b) c) A. cerebellum ; a paleocerebellum A talamusszal a kzps Az egyes izomcsoportok a proprioceptiv rzkelst kisagykocsnyok rvn kztti harmnikus mkds biztostja hinya B. Agyfltekk; a kortex a A hddal az agykrgi-hdiA finom mozgsok mozgat mkdst irnytja a kisagyi nyalbon pontossgnak elvesztse fali lebeny rvn C. A kisagy legrgebbi A kortexszel a talamuszon A csont-in reflexek embriolgiai kpzdmnye az keresztl tlmkdse egyenslyrz analiztorral kpez mkdsi kapcsolatot D. Kztiagy: talamusz a felszll A kzpaggyal a A testtartsi s magatartsi plyk rell llomsa tektocerebellris ktegen reflexek sszehangolsnak keresztl hinya D. 69. Andrei este examinat de medic, deoarece acuz dureri localizate la nivelul urechii medii, fr secreie i secreie nazal apoas abundent. Precizai: a) afeciunile identificate de medic n cazul lui Andrei; b) particularitile cilor de conducere ale analizatorilor implicai; c) caracteristicile segmentelor periferice ale analizatorilor afectai. a) A rinit alergic i otit nesupurativ b) implic neuroni multipolari cu proiecie n paleocortex c) receptorul auditiv poate fi stimulat de unde sonore cu intensitate de 100 dB neuronii olfactivi sunt chemoreceptori tonici

viroz respiratorie i otit medie

poate avea deutoneuronii localizai n nuclei terminali pontini au neuronii de releu n talamus

infecie viral i abces al casei timpanului

celulele receptoare olfactive au o dendrit butonat, terminat cu cili olfactivi tunelul Corti este traversat de dendritele protoneuronilor

otit medie scarlatin

acut

implic mnunchiuri de axoni ce strbat un os de la baza craniului

69.Andrs megvizsglja egy orvos, mert fjdalamt rez a kzpflnl, viszont nincs vladkozs s tlzott orrvladkozs nlkl. llaptsd meg: a) a betegsgeket b) a jelzett analiztorok vezetsi tjait c) az rintett analiztorok perifrikus alkotinak jellemzit a) b) c) A Allergis orrhurut s nem gennyes kzpflgyullads Multipolris neuronokat felttelez, amelyek a A hallreceptor ingerlst 100 dB erssg hangok

paleokortexre vetlnek B A lgzkszlket rint virzis s kzpfl gyullads Virusos fertzs s a dobhrtya tjknak tlyogja A hdi terminlis magvakban lehetnek a deutoneuronok A talamuszban neuronjai vannak kapcsol

idzhetik el A szagl neuronok tnikus kemoreceptorok A szagl receptorsejtek kiblsd dendrittel rendelkeznek amelynek szagl csillkban vgzdnek a protoneuronok dedritjei thaladnak a Corti alagton

Akutt kzpflgyullads s skarlt

Olyan axonktegeket foglal magba,amelyek thaladnak a koponya alapjnak egyik csontjn

70. Corpul omenesc este alctuit din cap, gt, trunchi i membre, dup principiul simetriei bilaterale. Precizai: a) particularitile topografice ale organelor i sistemelor de organe; b) caracteristicile elementelor de orientare ale corpului uman; c) poziionarea unor centri nervoi/fascicule la nivelul sistemului nervos central. a) b) c) A rectul este localizat n regiunea hipogastric, posterior fa de vezica urinar hipofiza este situat posterosuperior fa de chiasma optic stomacul este localizat n stnga cavitii abdominale cu proiecie n hipocondrul stng muchii peronieri sunt localizai n loja lateral a gambei planul simetriei bilaterale trece prin axele longitudinal i anteroposterior fasciculul fundamental lateral este localizat lateral fa de fasciculul spinocerebelos dorsal

planul frontal are dispoziie vertical

centrii nervoi ai reflexului acusticocefalogir sunt localizai n corpii geniculai mediali centrii reflexului pupilodilatator au localizare n coarnele laterale ale mduvei cervico-dorsale

planul transversal mparte corpul ntr-o parte ventral i alta dorsal

planul metameriei trece prin axele grosimii i limii corpului

fasciculul rubrospinal este localizat medial fa de fasciculul spinotalamic lateral

70. Az emberi test fej, nyak, trzs s vgtagokbl ll, a ktoldali szimmetria alapjn. llaptsd meg: a) a szervek s szervrendszerek elhelyezkedst b) az emberi test egyes rszeinek elhelyezkedst c) a kzponti idegrendszer szintjn egyes idegkzpontok/nyalbok helyzett a) b) c) A A vgbl a gyomoralatti rszen tallhat, a hgyhlyag mgtt A ktoldali szimmetria sk thalad a hosszanti s a nylirny Az oldals fundamentlis (tst) kteg a htuls gerincvelkisagyi kteghez viszonytva oldalt helyezkedik el

A ltideg keresztezdshez kpest a hipofzis mgttesfeletti elhelyezkeds A gyomor a hasreg bal feln tallhat a bordaalatti tjkra kivettdve A szrkapocsizmok a a lbszr oldals rszn tallhatk

A homloksk fggleges elhelyezkeds

A hallsi-tjkozdsi reflex kzpontjai a kzps trdelt testekben tallhatk A pupillatgt reflex kzpontja a nyaki-hti gerincvel oldals szarvaiban tallhat A rubrospinlis nyalb az oldals szpinotalamikus nyalbhoz viszonytva medilisan helyeskedik el

A transzverzlis sk a testet egy hts s egy elsls rszre osztja A metametrikus sk thalad a test vastagsgbeli s szlessgbeli tengelyn

Megjegyzs: A munkaid 3 ra. Minden ttel ktelez. Az 1-60-as krdsek 1 pontot rnek, mg a 61-70-es feladatok 3 pontot. Hivatalbl 10 pont jr. sszesen 100 pont rhet el. SOK SIKERT!!!

INSPECTORATUL COLAR JUDEEAN CLUJ

UNIVERSITATEA BABEBOLYAI

FACULTATEA DE BIOLOGIE I GEOLOGIE

OLIMPIADA NAIONAL DE BIOLOGIE Cluj-Napoca, 31 martie -5 aprilie 2013


PROBA TEORETIC - BAREM CLASA a XI-a Nr. item 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. Rspuns C A C D C B D A D C B D D B D A B D A C C C C C A C B D D C Nr. item 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. Rspuns B E A A A E A B E E B D A E D B D C A D B D A C B A D E B A Nr. item 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. Rspuns B
PUNCT DIN OFICIU

C C A B A C A D

62. a) 24 ore x 60 min = 1440 min 2 litri x 30 min / 1440 min = 0,0416 l saliv 0,0416 l + 15/100 x 0,0416 l = 0,0478 l saliv 0,2/100 x 0,0478 = 0, 0000956 g substane anorganice 63. b) Lungimea sarcomerului cnd nu se genereaz fore active (adic relaxat): 2 x 0,75 + 1 = 2,5 c) Numr miofilamentelor de miozin: 1500 miofilamente de miozin x 100 miofibrile = 150000 Diametrul total al miofilamentelor de miozin: 150000 x 100 = 15 x 10-4 m 66. b) 40/100 x 58 kg = 23,2 kg muchi 22/100 x 23,2 kg = 5, 104 kg muchi membre inferioare 80/100 x 5,104 = 4,0832 l ap