Sunteți pe pagina 1din 5

CAPITOLUL III

TEOREME CELEBRE
III.1. Teorema lui Euler
Propoziie: Congruena ax c (mod m) are soluie unic modulo m dac i
numai dac (a, m) = 1.
Demonstraie: Fie d = (a, m). Am artat n 4.2. c o congruen ax
c (mod m) are soluie dac i numai dac d c, iar n acest caz numrul soluiilor
distincte modulo m este egal cu d. Aadar, congruena ax c (mod m) are o unic
soluie modulo m dac i numai dac d = (a, m) = 1.
Reamintim c pentru m N, m > 1, indicatorul lui Euler al lui m,
(m), este cardinalul mulimii {n nN, 1 < n < m, (n, m) =1}.
Fie inelul Zm i grupul unitilor sale (adic grupul multiplicativ al
elementelor sale inversabile), U(Zm).
n paragraful 4.1. am artat c U(Zm) = {
a2, ..., a(m)} = {n nN, 1 < n < m, (n, m) =1}.

a1 , a 2 ,..., a m

} unde {a1,

Se spune, n acest caz, c numerele a1, a2, ..., a(m) formeaz un sistem complet
de resturi reduse modulo m. De asemenea, formeaz un sistem complet de resturi
a , a ,..., a m
reduse modulo m, orice mulime de reprezentani ai claselor 1 2
.
Teorema lui Euler: Dac aZ, (a, m) = 1, atunci a(m) 1(mod m).
Demonstraie: Fie a1, a2, ..., a(m) un sistem complet de resturi reduse
modulo m. Vom arta c aa 1, aa2, ..., aa(m) este de asemenea un sistem complet de
resturi reduse modulo m.
n adevr, din (a,m)=1 rezult c a U(Zm) i funcia f :

U(Zm) U(Zm), definit prin f x ax este bijectiv. Aadar, U(Zm) = {


aa1 , aa 2 ,..., aa m
}.
Pe de alt parte, avem :

a1 a 2 ... a m aa1 aa 2 ... aa m a


a

a1 a 2 ... a m

i de aici rezult c

1 , adic a(m) 1 (mod m).

Teorema anterioar admite i alt demonstraie, anume:

Ordinul elementului a U(Zm) coincide cu ordinul grupului ciclic


generat de a i acest ordin este, conform teoremei lui Lagrange (relativ la indicele

unui subgrup ntr-un grup), un divizor al ordinului grupului U(Zm), adic un divizor al
lui (m). Aadar, a (m) = 1 , adic a(m) 1 (mod m).
III.2. Teorema lui Fermat

p-1

Teorema lui Fermat: Dac aZ i p este numr prim astfel nct pa, atunci
1 (mod p).

Demonstraie: Din faptul c p este prim rezult c (p) = p 1 i


evident (p, a) = 1. Se aplic apoi teorema lui Euler pentru m = p.
Se deduce din cele anterioare c ax 1(m), unde a, m N*,
= 1 admite soluii n N*.

(a, m)

Fie atunci g(m,a) min{xN*| ax 1(m)}, numr numit gaussianul lui


m n baza a. Are loc:
Propoziie: Fie a, m N, a, m > 1, (a, m) = 1 i h, k Z, h > k.
Urmtoarele condiii sunt echivalente:
i)
ah ak(mod m);
ii)
ah-k 1(mod m);
iii)
h k(mod g), unde g = g(m, a).
Demonstraie:
i) ii) ah ak(mod m) ah - ak 0(mod m) ak(ah-k - 1) 0(mod m). Dar (ak,
m) = 1, deci ah-k 1(mod m).
Reciproc, dac ah-k 1(mod m), atunci prin multiplicare cu ak se obine ah
ak(mod m).
ii) iii) Conform teoremei mpririi cu rest vom avea c exist h = q 1g + r1,
r1 r2
k = q2g +r2. Din ah ak(mod m) rezult ah-k 1(mod m) adic a
1(mod m). Dar r1
r2 < g. n consecin r1 = r2, deci h k = =(q1 q2)g.

g
Reciproc, din h k(mod g) rezult h k = g, adic a
unde ah-k 1(mod m).

1(mod m), de

Drept consecin se deduce imediat c a0, a1, ..., ag-1 sunt distincte modulo m.

0
g 1
Trecnd la clase de congruen modulo m se obine c a ,..., a
constituie un
subgrup multiplicativ al lui Zm.

Propunem ca exerciiu detalierea cazului cnd (a,m) 1. Notnd


m

g 0 g
, a
a, m se va obine c irul resturilor mpririlor numerelor ak (kN) la m,
dup = min{xN, x >1, ax 0(mod(a,m))} resturi distincte vom avea r + h = r +k
h k(mod g0) unde rn este dat de an = qnm + rn, nN.

III.3. Teorema lui Wilson


Teorema lui Wilson: Dac p este un numr prim, atunci
0 (mod p).

(p 1)! + 1

Demonstraie: Pentru p = 2, afirmaia din enun se verific direct.


Dac p 2, atunci p este impar.
Din teorema lui Fermat rezult c a {1,2,...,p-1} avem

a p-1

1 (mod p).
Pe de alt parte, a {1,2,..., p - 1}, a este soluie a congruenei de
grad p 1:
(x 1) (x 2) ...(x - (p 1)) 0 (mod p).
Aadar, congruena de mai sus i congruena x p-1 1 0(mod p) are
aceleai (p-1) rdcini distincte modulo p i anume 1, 2, ..., p-1.
Cum p 1 este par, termenul liber al polinomului
(X 1) (X 2)... (X (p 1)) este (-1)(-2) ...(-(p 1)) =(-1) p-1(p 1)! = = (p
1)!
Aplicnd corolarul teoremei lui Lagrange (vezi paragraful 4.3.) rezult
c (p 1)! -1 (mod p).
Este adevrat i reciproca acestei teoreme:
Teorem: Dac p N, p > 1, astfel nct (p 1)! + 10(mod p), atunci
p este prim.
Demonstraie: Aplicm metoda reducerii la absurd. Presupunnd c p
nu ar fi prim, am avea: p = ab, unde 1 < a < p i
1 < b < p.
Aadar, a este unul dintre numerele 2, 3, ..., p 1 i deci a (p - 1)!. Pe de alt
parte, a p i cum ( p 1)! + 1 0 (mod p), adic p (p - 1)! + 1, rezult a 1, ceea ce
contrazice faptul c a > 1.
Lem: Fie mN* i a1, a2, ..., an Z, astfel nct
i{1,2,...,n}, (ai, m) = 1. Atunci (a, m) = 1, unde a = a1a2 ... an.

Demonstraie: Din faptul c i {1,2,...,n}, (ai, m) = 1, rezult c

a1 , a 2 ,..., a n

U(Zm).

Deducem c

a a1a 2 ...a n a1 a 2 ... a n U(Z ), de unde obinem c


m

(a, m)

= 1.
Lem: Fie n N* i a1, a2, ..., as Z, aa nct i {1,2,...,s}, ai n.
Dac pentru orice i, j {1,2,...,s} nct i j, avem (ai, aj) = 1, atunci a n, unde a =
a1a2 ... as.

Demonstraie: Afirmaia este evident pentru s = 1. Dac s > 1, avem,


conform lemei anterioare, (a1, a2... as) = 1, ceea ce arat c este suficient s facem
demonstraia n cazul s = 2.
n acest caz, din (a1,a2) = 1 rezult c exist x1, x2 Z, astfel nct a1x1
+ a2x2 = 1. Pe de alt parte, din a 1 n i a2 n rezult c exist
y 1, y2 Z, aa
nct n = a1y1 i n = a2y2.
Aadar, n = (a1x1 + a2x2)n = a1x1n + a2x2n = a1x1a2y2 + a2x2a1y1 =
+ x2y1), deci a1a2 n.

=a1a2 (x1y2

III.4. Lema chinez a resturilor


Lema chinez a resturilor: Dac m1, m2, ..., ms Z, cu
(m i, mj)=1,
pentru orice i, j {1,2,..,s}, i j i dac b1, b2, ..., bs Z, atunci exist un numr ntreg
x, soluie a sistemului de congruene:
x b1 mod m1
x b mod m

2
2

.........................
x b s mod m s .
n plus pentru orice alt soluie y a sistemului, avem x y (mod m), unde m = m1m2
...ms.
ni

s
m
mj
mi
j 1

j i
Demonstraie: Pentru i {1,2,..,s}, vom nota
. Conform
unei leme anterioare avem (ni, mi) = 1 i exist ui, vi Z, aa nct uimi + vini = 1.
Notm ei = vini; rezult c ei 1 (mod mi) i
ei 0 (mod mj), pentru j i.
n

x bi ei

i 1
Considerm
. Atunci din ei 1 (mod mi) i ei 0(mod mj) cu i j se
obine c x bjej (mod mj) bj (mod mj).

Aadar, j {1,2,...,s}, avem x bj (mod mj), adic x este soluie a


sistemului de congruene dat.
Fie acum y o alt soluie a acestui sistem de congruene.
Pentru i {1,2,...,s} avem x y (mod mi), adic mi (x y) dar pentru orice
i, j {1,2,...,s} nct i j, avem (mi, mj) = 1 i atunci obinem, n baza lemei
anterioare, m (x y), unde m=m1m2 ..ms, deci xy(mod m).
Caz particular: Fie m1, m2 Z, (m1, m2) = 1. Conform lemei chineze
a resturilor rezult c pentru orice b1, b2 Z, exist un numr ntreg x, aa nct:

x b1 mod m1

x b2 mod m 2 .

n plus, dac y Z este o alt soluie a acestui sistem, atunci


m2).

x y (mod m1