Sunteți pe pagina 1din 10

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII, TINERETULUI I SPORTULUI INSPECTORATUL COLAR AL MUNICIPIULUI BUCURETI Str. Icoanei nr.19 sectorul 2; Tel. 211.88.

41; 211.84.85; Fax: 210.75.31 www.ismb.edu.ro OLIMPIADA DE BIOLOGIE Faza pe sector - 23 ianuarie 2010 CLASA a VII-a SUBIECTE: I. COMPLEMENT SIMPLU (alegere simpl) - 30 puncte Alegei un singur rspuns corect dintre variantele propuse: 1. Neuronul: A. conine mielina la nivelul corpului neuronal; B. are unul sau mai muli axoni; C. primete excitaia la nivelul dendritelor; D. nu prezint nucleu. 2. Arcul reflex al reflexului rotulian prezint: A. o singur sinaps; B. dou sinapse; C. trei sinapse; D. mai multe sinapse. 3. Este component al trunchiului cerebral: A. bulbul rahidian; B. cerebelul; C. creierul mare; D. encefalul. 4. Stereotipia dinamic reprezint: A. un lan de reflexe necondiionate; B. un reflex necondiionat urmat de unul condiionat; C. un lan de reflexe condiionate; D. un reflex condiionat urmat de un lan de reflexe necondiionate. 5. Ganglionii nervoi: A. fac parte din sistemul nervos central; B. sunt mase de substan alb; C. se afl n apropierea mduvei; D. sunt pe traseul rdcinii anterioare a nervului spinal. 6. Nucleii de substan cenuie: A. se afl n mduv; B. sunt centrii de comand; C. conduc mesajele; D. sunt formai din axoni. 7. Aria motorie din scoara cerebral: A. primete informaii de la organele de sim; B. trimite comenzi prin fibrele descendente spre maduva spinrii; C. primete informaii de la nivelul pielii; D. primete informaii de la muchi.

8. Cerebelul: A. este aezat pe partea posterioar a trunchiului cerebral; B. este format din dou emisfere cerebrale; C. este format din substan cenuie la interior i alb la exterior; D. ocup cea mai mare parte a cutiei craniene. 9. Scoara cerebral cuprinde: A. aria olfactiv, situat n lobul occipital; B. aria gustativ, situat n partea inferioar a lobului parietal; C. aria auditiv, situat n lobul frontal; D. aria vizual, situat n lobul temporal. 10. n mduva spinrii se nchid reflexele involuntare: A. masticaia, reflexele cutanate, dilatarea pupilei; B. vasoconstricia, accelerarea btilor inimii, deglutiia; C. dilatarea pupilei, reflexele cutanate, vasoconstricia; D. respiraia, salivaia,tusea. 11. Creierul uman are masa egal cu: A. 200g; B. 1400g; C. 5000g; D. 500g. 12. Pigmentul numit purpur retinian: A. se gsete n iris; B. se gsete n celulele cu conuri; C. se gsete n celulele cu bastonae; D. se afl n cristalin. 13. Senzaia produs de o prjitur servit la micul dejun se formeaz: A. n vrful limbii; B. pe laturile limbii; C. n scoara cerebral; D. la baza limbii. 14. Urechea uman poate distinge pn la: A. 10. 000 vibraii/ secund; B. 20.000 vibraii/ secund; C. 120.000 vibraii /secund; D. 100.000 vibraii /secund. 15. Transformarea energiei luminoase n impuls nervos se realizeaz n: A. celulele vizuale; B. nervul optic; C. scoara cerebral; D. lobul occipital. 16. Receptorii auditivi se afla n: A. melcul membranos; B. melcul osos; C. conductul auditiv; D. pavilionul urechii. 17. Te bucuri de albul imaculat al primei zpezi datorit: A. stimulrii celulelor cu conuri sensibile la culoarea roie; B. stimulrii celulelor cu conuri sensibile la culoarea verde; C. stimulrii n proporii diferite a celor 3 tipuri de celule cu conuri; D. stimulrii n egal msur a celor 3 tipuri de celule cu conuri.

18. Pupila se micoreaz: A. prin contracia muchilor radiari; B. prin contracia muchilor circulari; C. prin expunere la lumin slab. D. la ntuneric total. 19. Umoarea sticloas: A. ocup camera posterioar a globului ocular; B. este un mediu transparent; C. are aceeai consisten ca i umoarea apoas; D. se gsete ntre cornee i iris. 20. Culoarea unei portocale este perceput atunci cnd: A. sunt stimulate n egal msur conurile roii i cele verzi; B. sunt stimulate mai puternic conurile roii dect cele verzi; C. sunt stimulate mai puternic conurile verzi dect cele roii; D. sunt stimulate n egal msur conurile roii i cele albastre. 21. Receptorii vestibulari sunt: A. celule cu cili din melcul membranos; B. cristale de carbonat de calciu din vestibulul membranos; C. celule cu cili din utricul i sacul; D. cele trei oscioare din urechea medie. 22. Care dintre urmtoarele componente ale urechii conine aer? A. canalele semicirculare osoase; B. trompa lui Eustachio; C. utricula i sacula; D. melcul membranos. 23. Epidermul: A. conine cheratina n stratul superficial; B. prezint permeabilitate pentru gaze i lichide; C. conine melanina n stratul cornos; D. conine vase de snge. 24. Cristalinul: A. este o tunic a globului ocular; B. recepioneaz stimulii luminoi; C. este n legtur cu nervul optic; D. i poate modifica curburile. 25. Prezbitismul: A. este o anomalie a vederii colorate; B. apare datorit diminurii elasticitii cristalinului; C. nu se poate corecta cu ochelari; D. se produce datorit lipsei vitaminei A din alimentaie. 26. Limba ndeplinete mai multe roluri cu o excepie. Care este aceasta? A. mestecarea i nghiirea alimentelor; B. rol n vorbire; C. rol olfactiv; D. organ de sim. 27. mpotriva radiaiilor solare prea puternice ne apr pigmenii din: A. celulele dermei; B. celulele epidermei; C. celulele hipodermei; D. celulele din papilele dermice.

28. Nervul optic este format din prelungirile: A. celulelor cu conuri; B. celulelor cu bastonae; C. celulelor fotosensibile; D. celulelor nervoase din retin. 29. Irisul: A. este un mediu transparent; B. este o lentil biconvex, elastic; C. conine muchi; D. este alctuit din celule fotosensibile. 30. Alegei varianta corect privind urechea: A. ciocanul se sprijin pe timpan; B. melcul membranos conine otolite; C. senzaia de auz se formeaz n urechea intern; D. infeciile urechii sunt produse de zgomotele puternice. II. COMPLEMENT GRUPAT (alegere grupat) - 30 puncte Pentru itemii de mai jos, utilizai urmtoarea cheie de rezolvare i notare: A - dac rspunsurile 1, 2, 3 sunt corecte B - dac rspunsurile 1 i 3 sunt corecte C - dac rspunsurile 2 i 4 sunt corecte D - dac rspunsul 4 este corect E - dac toate rspunsurile sunt corecte sau sunt greite 31. Cum este transmis impulsul nervos de la un neuron la altul la nivelul sinapsei? 1. prin spargerea butonilor terminali; 2. prin alungirea butonilor terminali i atingerea urmtorului neuron; 3. prin eliberarea mediatorului chimic care stabilete contactul; 4. prin legtura direct existent ntre neuroni. 32. Substana alb: 1. constituie ci de conducere a mesajelor; 2. transmite informaiile n sens ascendent i descendent; 3. realizeaz legatura dintre cele dou emisfere cerebrale; 4. este format din corpii celulari ai neuronilor. 33. Reflexul rotulian: 1. se produce prin stimularea receptorilor din piele; 2. se nchide la nivelul trunchiului cerebral; 3. este un reflex voluntar; 4. prezint numeroase sinapse pe traiectul su anatomic. 34. Scoara cerebral: 1. realizeaz procese de analiz a lumii nconjuratoare; 2. sintetizeaz i selecteaz informaiile venite din mediu; 3. conine arii de proiecie pentru fiecare organ de sim; 4. controleaz activitile voluntare. 35. Encefalul este alcatuit din: 1. cerebel; 2. diencefal; 3. emisferele cerebrale;

4. trunchiul cerebral. 36. Funciile organismului sunt reglate de: 1. organele de sim; 2. sistemul nervos; 3. nervii cranieni; 4. sistemul endocrin. 37. Celulele gliale: 1. au rol de hrnire; 2. sunt n numr mai mare dect neuronii; 3. au rol de susinere; 4. nu se pot divide. 38. Cortexul cerebral: 1. coordoneaz activitatea organismului; 2. analizeaz informaiile; 3. conduce activitaile contiente; 4. conine centrii reflexelor voluntare. 39. Lezarea cerebelului produce: 1. tulburri de locomoie; 2. oboseal muscular; 3. tulburri de echilibru; 4. moarte. 40. Sistemul nervos ndeplinete urmtoarele funcii: 1. recepionarea informaiilor; 2. transmiterea informaiilor; 3. integrarea informaiilor; 4. elaborarea rspunsurilor adecvate. 41. Receptorii vestibulari pot fi stimulai prin: 1. deplasarea cu metroul;. 2. balansarea n leagn ; 3. traversarea unui pod rulant; 4. cltoria cu vaporul. 42. Lacrimile: 1. sunt produi de secreie; 2. conin lizozim; 3. umezesc globul ocular; 4. surplusul se scurge n fosele nazale. 43. Lentilele convergente se folosesc n corectarea: 1. hipermetropiei; 2. miopiei; 3. prezbitismului; 4. daltonismului. 44. Surditatea poate fi provocat de: 1. spargerea timpanului; 2. explozii produse n apropierea unei persoane; 3. secionarea ramurii auditive a nervului acustico-vestibular; 4. expunerea prelungit la zgomote puternice. 45. Atunci cnd citeti o carte captivant este bine: 1. s apropii ct mai mult cartea de ochi; 2. s ii cartea la o distan de 15-20 cm; 3. s ai sursa de lumin n partea dreapt;

4. s ai sursa de lumin n partea stng. 46. n hipermetropie: 1. globul ocular este mai scurt; 2. razele luminoase focalizeaz n spatele retinei; 3. corectarea se face cu lentile biconvexe; 4. obiectele se ndeprteaz de ochi pentru a fi vzute clar. 47. Reflexul de vom: 1. poate fi declanat de alimentele alterate ptrunse n cavitatea bucal; 2. este un reflex de aprare; 3. se nchide la nivelul trunchiului cerebral; 4. este un reflex medular. 48. Aprecierea gustului alimentelor se realizeaz cu ajutorul: 1. simului vizual; 2. simului olfactiv; 3. simului vestibular; 4. simului gustativ. 49. Secreia nazal abundent determin: 1. creterea umiditii mucoasei olfactive; 2. diminuarea senzaiei auditive; 3. diminuarea senzaiei olfactive; 4. accentuarea senzaiei olfactive. 50. Sunt bogat vascularizate: 1. umoarea sticloas; 2. coroida; 3. pupila; 4. conjunctiva. 51. Substanele chimice sunt recepionate de: 1. celulele cu conuri; 2. neuronii olfactivi; 3. receptorii auditivi; 4. mugurii gustativi. 52. Rolurile pielii sunt: 1. organ de sim; 2. rol n termoreglare; 3. rol excretor; 4. rol de protecie. 53. La nivelul globului ocular, razele de lumin strbat urmtoarele medii: 1. pleoapa; 2. umoarea apoas; 3. pupila; 4. corpul vitros. 54. Sunt celule ciliate: 1. receptorii vestibulari; 2. neuronii olfactivi; 3. receptorii gustativi; 4. receptorii cutanai. 55. Mugurii gustativi pot fi stimulai de: 1. sarea de buctrie; 2. substanele insolubile; 3. bomboanele de ment;

4. culoarea alimentelor. 56. Imaginea se formeaz n spatele retinei n cazul: 1. miopiei; 2. hipermetropiei; 3. strabismului; 4. prezbitismului. 57. Urechea conine perilimf n: 1. melcul membranos; 2. utricul i sacul; 3. trompa lui Eustachio; 4. canalele semicirculare osoase. 58. Glandele din piele pot secret: 1. sebum; 2. sudoare; 3. cerumen; 4. lacrimi. 59. Mugurii gustativi: 1. sunt n numr de aproximativ 10000; 2. sunt grupai n papilele dermice; 3. sunt mai numeroi pe limb; 4. pot fi stimulai de substanele solide. 60. Pentru un sim olfactiv normal, trebuie: 1. s tratm stomatitele; 2. s facem control oftalmologic periodic; 3. s citim la lumin natural; 4. s ne ferim de loviturile de la nivelul nasului.

III. PROBLEME:
Pentru problemele 61 -70 se alege o singur variant corect: 61. tiind c viteza de deplasare a impulsului nervos este 125 m/s iar la nivelul unei sinapse se produce o ntrziere de 0,8 milisecunde, s se calculeze timpul necesar impulsului nervos pentru a se deplasa pe o cale nervoas alcatuit din 4 sinapse i cu o lungime de 1,5 m. A. 0,0085 sec B. 0,0325 sec C. 0,0152 sec D. 0,0014 sec 62. Care este distana dintre cornee i cristalin n cazul ochiului emetrop (normal) tiind c distana focal (cuprins ntre cristalin i retin) este de 17 mm. A. 17 cm B. 0,7 cm C. 24 cm D. 2,4 cm 63. La ora de biologie elevii experimenteaz reflexul rotulian. Alegei varianta care corespunde tipului de reflex pe care l experimenteaz: 7

A. reflex necondiionat, cu centrul n trunchiul cerebral, are caracter temporar; B. reflex condiionat, cu centrul n mduva spinrii i caracter individual; C. reflex necondiionat, cu centrul n mduva spinarii, cu caracter permanent; D. reflex condiionat, cu centrul n scoara cerebral, are caracter individual. 64. tiind c o persoan matur normal are un volum al encefalului de 1500 cm3, calculai ct la sut din acesta este afectat prin extirparea cerebelului, dac volumul cerebelului reprezint 1/10 din cel al encefalului. A. 25% B. 20% C. 10% D. 5% 65. Ci muchi oculari extrinseci au mpreun 14 oameni? A. 12 B. 84 C. 36 D. 168 66. Calculai timpul necesar intrrii n vibraie a timpanului, n cazul unui tunet declanat la 3 km. i 2,17m distan, tiind c viteza sunetului este de 331m/s. A. 10 secunde B. 7, 25 secunde C. 9,05 secunde D. 9,07 secunde 67. Presupunnd c un copil de 10 ani, care are o mucoas olfactiv cu o suprafa de aprox. 2 cm2, a suferit arsuri care i-au distrus 10 % din suprafaa de olfacie, calculai ci receptori olfactivi i-au rmas dup accident: A. 10.000.000 B. 9.000.000 C. 10.000 D. 1.000.000

68. Care este cantitatea de lipide (n grame) din substana nervoas a creierului uman, tiind c aceasta conine 70% H2O, iar procentul de lipide este de 50%? A. 240g. B. 300 g. C. 400 g. D. 210 g.

69. Vlad este hipermetrop, Andrei este miop, Florin are astigmatism, iar Ioana are strabism. Care dintre cei patru vede primul numrul autobuzului care se apropie de staie? A. Vlad; B. Ioana; C. Florin; D. Andrei. 70. Savantul rus I.P. Pavlov a demonstrat cum apar reflexele condiionate. Astfel, pentru formarea unui reflex condiionat sunt necesare anumite condiii. Care dintre condiiile enumerate este corect? A. B. C. D. sunetul (excitant condiionat) trebuie s acioneze dup hran (excitant necondiionat); cei doi excitani s acioneze mpreun o singur dat; aciunea asociat a celor doi excitani trebuie s se repete; aciunea asociat a celor doi excitani nu trebuie s se repete.

Not: Timp de lucru: 3 ore. Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda 10 puncte din oficiu.

OLIMPIADA DE BIOLOGIE Faza pe sector - 23 ianuarie 2010 BAREM DE CORECTARE I NOTARE CLASA A VII A I. Pentru fiecare item (1-30) rezolvat corect se va acorda cte 1 punct. (total 30 pct.) 1 C 2 A 3 A 4 C 5 C 6 7 8 9 B B A B 11 B 12 C 13 14 15 C B A 16 A 17 18 19 20 D B B B 21 22 23 24 25 C B A D B 26 27 28 29 30 C B D C A

10 C

II. Pentru fiecare item (31-60) rezolvat corect se va acorda cte 1 punct. (total 30pct.) 31 32 33 34 35 B A E E E 36 C 37 38 39 40 A E A E 41 42 43 44 45 E E B E C 46 47 48 49 50 E A C B C 51 52 53 54 55 C E C A B 56 57 58 59 60 C D A B D

III. Pentru fiecare problem rezolvat corect se vor acorda cte 3 puncte. (total 30 puncte) 61-C, 62-B, 63-C, 64-C, 65-D, 66-D, 67-B, 68-D, 69-A, 70-C.

Se acorda 10 puncte din oficiu.

10