Sunteți pe pagina 1din 8

ec_int_1

TRUE/FALSE 1. Alegeti adevarat sau fals Teoria economica generala constituie suportul teoretic al teoriei mondoeconomice. ANS: T 2. Alegeti adevarat sau fals Caracterul procesual al instaurarii unei noi ordini economice internationale consta in faptul ca aceasta trebuie sa se realizeze pe baza unor programe si actiuni concrete din partea tuturor statelor. ANS: F 3. Alegeti adevarat sau fals Prin subdezvoltare economica relativa intelegem ca nivelul de dezvoltare economica al unei tari nu asigura conditii minime necesare unui trai decent. ANS: F 4. Alegeti adevarat sau fals Subdezvoltarea economica relativa exprima o analiza comparata a tarilor in curs de dezvoltare in raport cu pragul de saracie. ANS: F 5. Alegeti adevarat sau fals Strategiile nationale de dezvoltare urmaresc un model unic de industrializare si dezvoltare a agriculturii, stiintei si tehnicii. ANS: F 6. Alegeti adevarat sau fals Dupa criteriul calitatii vietii deosebim : state cu economii foarte deschise, dependente de piata externa sau state cu un grad mare de participare la diviziunea internationala a muncii, dar care nu sunt total dependente de piata externa. ANS: F 7. Alegeti adevarat sau fals O particularitate esentiala a ordinii economice internationale o reprezinta caracterul sau unidimensional. ANS: F

8. Alegeti adevarat sau fals Lichidarea subdezvoltarii si reducerea decalajelor economice sunt obiective importante ale noii ordini economice internationale. ANS: T 9. Alegeti adevarat sau fals Lichidarea subdezvoltarii si reducerea decalajelor economice sunt obiective importante ale diviziunii internationale a muncii. ANS: F 10. Alegeti adevarat sau fals Cu cat o natiune sau o economie nationala este mai puternica si mai dezvoltata, cu atat nevoia de participare la schimburile economice este mai redusa. ANS: F 11. Alegeti adevarat sau fals Procesul de globalizare economica a aparut independent de afirmarea economiilor nationale in lume. ANS: F 12. Alegeti adevarat sau fals Decalajele economice impart lumea in tari bogate si tari sarace. ANS: T 13. Alegeti adevarat sau fals O caracteristica a problemelor globale este aceea ca pot fi solutionate de un numar restrans de state. ANS: F 14. Alegeti adevarat sau fals Crizele pe termen mediu si lung pot fi solutionate prin reducerea datoriei externe a tarilor in curs de dezvoltare. ANS: F 15. Alegeti adevarat sau fals Ritmul cel mai inalt de crestere il cunoaste populatia tarilor dezvoltate. ANS: F 16. Alegeti adevarat sau fals

80% din populatia mondiala traieste in tarile in curs de dezvoltare. ANS: T 17. Alegeti adevarat sau fals Prin subdezvoltare economica absoluta intelegem ca nivelul de dezvoltare economica al unei tari sau alteia nu asigura conditii minime necesare unui trai decent. ANS: T 18. Alegeti adevarat sau fals Mediul ambiant este format din mediul natural la care se adauga rezultatele activitatilor umane. ANS: T 19. Alegeti adevarat sau fals Cresterea productiei agricole pe cale intensiva consta in atragerea de noi suprrafete arabile in cultura agricola. ANS: F 20. Alegeti adevarat sau fals Taxele de utilizare sunt introduse de Administratia mediului ambiant pentru inregistrarea firmelor poluante. ANS: F 21. Alegeti adevarat sau fals Cresterea natalitatii in tarile dezvoltate ale lumii este una din formele de manifestare a crizei demoeconomice. ANS: F 22. Alegeti adevarat sau fals Existenta multor locuri de munca vacante pentru care nu exista forta de munca calificata reprezinta una din formele de manifestare a crizei demo-economice. ANS: T 23. Alegeti adevarat sau fals Criteriul zonei geografice este un criteriu de clasificare a organizatiilor internationale. ANS: T 24. Alegeti adevarat sau fals

F.A.O are ca scop mobilizarea de resurse financiare, materiale si tehnologice destinate tarilor cu deficit alimentar. ANS: F 25. Alegeti adevarat sau fals Programul Alimentar Mondial este un organism specializat in cadrul F.I.D.A si are ca scop dezvoltarea si valorificarea resurselor naturale si umane. ANS: F 26. Alegeti adevarat sau fals Programul Alimentar Mondial este un organism specializat in cadrul F.A.O si are ca scop dezvoltarea si valorificarea resurselor naturale si umane. ANS: T 27. Alegeti adevarat sau fals Economia nationala este in acelasi timp atat o categorie macroeconomica cat si o categorie mondoeconomica. ANS: T 28. Alegeti adevarat sau fals Parlamentul Comunitar este organul decizional cu sediul la Bruxelles care adopta deciziile finale. ANS: F 29. Alegeti adevarat sau fals Consiliul de Ministrii este organ cu atributii consultative pe teme economico-sociale intercomunittare. ANS: F 30. Alegeti adevarat sau fals Introducerea monedei unice EURO in UE s-a realizat la 1 ianuarie 1999. ANS: T 31. Alegeti adevarat sau fals Introducerea monedei unice EURO in UE s-a realizat la 1 ianuarie 1998. ANS: F 32. Alegeti adevarat sau fals Unul din primele obiective realizate de P.A.C a fost infiintarea unei uniuni vamale in interiorul careia sa functioneze schimburi comerciale libere, fara obstacole de natura tarifara sau netarifara.

ANS: F 33. Alegeti adevarat sau fals Colaborarea economica internationala cunoaste doua forme principale: multilaterala si unilaterala. ANS: F MULTIPLE CHOICE 1. Alegeti o varianta corecta Factorii reducerii decalajelor si ai lichidari subdezvoltarii economice se clasifica astfel: a. b. c. d. factori interni si externi; factori economici, politici si culturali; factori principali si factori secundari; factorii reducerii decalajelor si ai lichidari subdezvoltarii economice nu se clasifica.

ANS: A 2. Alegeti o varianta corecta Programele de asistenta si dezvoltare au aparut: a. in anii 50 si au luat amploare in anii 60-70; b. in anii 80 si au luat amploare in deceniul urmator; c. in anii 40. ANS: A 3. Alegeti o varianta corecta Impartirea statelor lumii in state foarte mari, mari, mijlocii, mici si foarte mici este facuta conform criteriului: a. nivelului de dezvoltare economica; b. potentialului economic; c. valutar-financiar. ANS: B 4. Alegeti o varianta corecta Care din urmatoarele reprezinta elemente componente ale ordinii economice internationale: a. b. c. d. e. starea economiilor nationale; cadrul juridic international; cadrul institutional international; b-c a-b-c

ANS: E

5. Alegeti o varianta corecta Care din urmatoarele afirmatii nu este considerata a fi una din structurile economice de baza: a. b. c. d. diviziunea internationala a muncii; economiile nationale; ordinea economica internationala; circuitul economic mondial.

ANS: C 6. Alegeti o varianta corecta Primul raport catre Clubul de la Roma s-a numit: a. b. c. d. Restructurarea ordinii internationale; Omenirea la raspantie; Limitele cresterii; Sa iesim din epoca risipei.

ANS: C 7. Alegeti o varianta corecta Criza de materii prime este: a. criza a aparatului de productie; b. criza a resurselor si mediului dezvoltarii; c. criza a ordinii economice internationale. ANS: B 8. Alegeti o varianta corecta Criza tehnologica este: a. criza a aparatului de productie; b. criza a resurselor si mediului dezvoltarii; c. criza a ordinii economice internationale. ANS: B 9. Alegeti o varianta corecta Criza generata de cursa inarmarilor este: a. criza a teoriilor economice si politicilor comerciale; b. criza a resurselor si mediului dezvoltarii; c. criza a ordinii economice internationale. ANS: C 10. Alegeti o varianta corecta

Dupa criteriul naturii juridice a membrilor avem: a. b. c. d. organizatii neguvernamentale; organizatii regionale; organizatii supranationale; acest criteriu de clasificare nu exista.

ANS: A 11. Alegeti o varianta corecta Organizatiile se clasifica in organizatii internationale si supranationale dupa: a. b. c. d. e. criteriul calitatii membrilor; criteriul naturii juridice a membrilor; criteriul domeniului de activitate; criteriul principiilor de drept; criteriul zonei din care provin membrii.

ANS: D COMPLETION 1. Completati spatiile libere cu cuvintele potrivite Ecodezvoltarea reprezinta o noua strategie de evolutie a economiei mondiale ce are ca scop imbunatatirea calitatii ______________si protejarea ___________- in paralel cu mentinerea unor ritmuri de crestere economica relativ inalte. ANS: vietii naturii sanatatii mediului natural sanatatii naturii 2. Completati spatiile libere cu cuvintele potrivite Cresterea productiei agricole pe cale ________________ consta in atragerea de noi suprafete arabile in cultura agricola. ANS: extensiva 3. Completati spatiile libere cu cuvintele potrivite Criza agroalimentara are un caracter _________________ . ANS: structural de structura 4. Completati spatiile libere cu cuvintele potrivite Taxele ___________ sunt introduse de Administratia mediului ambiant pentru inregistrarea firmelor poluante.

ANS: administrative de administratie 5. Completati spatiile libere cu cuvintele potrivite Economia nationala este in acelasi timp atat o categorie macroeconomica cat si o categorie _____________ . ANS: mondoeconomica mondo-economica 6. Completati spatiile libere cu cuvintele potrivite Punctul de plecare al organizarii relatiilor economice internationale si al cooperarii in cadrul organizatiilor internationale il constituie ______________ statelor. ANS: suveranitatea independenta democratia libertatea