Sunteți pe pagina 1din 4

Horvat Ioana

Africa populatie
De a lungul istoriei,migratia umana a schimbat mult distributia populatiei pe glob.Chiar si in zilele noastre,mirajul spatiilor deschise si perspectiva unui nivel de trai mai ridicat continua sa atraga oamenii si sa i determine sa si caute noi camine. Africa este al doilea continent ca mrime de pe Terra i cel mai populat dup Asia. n Africa se gsete Nilul, cel mai lung fluviu din lume i Sahara, cel mai mare deert din lume. Cel mai nalt punct al continentului este Muntele Kilimanjaro din Tanzania (5.895 m), iar cel mai jos punct este lacul Assal situat n micua ar Djibouti (156 m sub nivelul mrii). Africa are o suprafa de 30,244,050 km incluznd i insulele adiacente, ocup 20,3% din suprafaa terestr a planetei. Cu peste 800 de milioane de locuitori n 54 de ri, Africa este gazd a unei eptimi din populaia total de pe glob. n Africa i are originea rasa uman, de-a lungul vii Marelui Rift African ce traverseaz Etiopia i Kenya fiind descoperite acolo cele mai vechi schelete ale naintailor oamenilor de azi. Numele Africa a fost introdus n vocabularul vestic de ctre Romani, care foloseau denumirea Africa terra - "pmntul Afri-lor" (plural, sau "Afer" singular) - pentru partea nordic a continentului, provincia Africa, cu capitala la Cartagina, localizat n Tunisia contemporan n nordul Saharei. Populatie este de 877.500.000 loc.; Domin populaia rural; Organizare n triburi:masai,peul,sudanezi,niloi hotentoi,boimani,zului; Nordul Africii este locuit de populaii berbero-arabe,de religie musulman; Restul Africii este dominat de populaii de ras neagr,ce practic animismul. Caracteristici Natalitatea depete 20 n majoritatea rilor africane iar mortalitatea 10; Mortalitatea infantil este de peste 50 iar numrul femeilor este mai redus cu 1-2% comparativ cu al brbailor, Grupa de vrst 0-14 ani deine n jur de 45-48%din totalul populaiei,cea ntre 15-64 ani,peste 50%,iar cea peste 65 ani sub 5%.

Horvat Ioana In Africa Peste 50% din populaie este analfabet iar 23 mil.persoane sunt afectate de foamete numai n Cornul Africii. Tot aici exist 3 mil. de refugiai,170 mil.persoane sunt afectate de malnutriie si 13 mil.persoane au fost strmutate. Varsta populatie este 60% din populaie are sub 28 ani iar sperana de via este de 35-38 ani n majoritatea statelor cu excepia R.Africa de Sud. Asezarile rurale predomin pe continentul african n proporie de 75%.Casele sunt de obicei rotunde,cu o singur ncpere,activitile casnice desfurndu-se afar, in Africa de Nord casele sunt de piatr, iar Sahara sunt construite din lut ,cu acoperi drept i se ntlnesc n oaze. Orasele Africii cu excepia celor din Egipt ,a celor de pe litoralul nordic i estic,au fost ntemeiate de europeni n sec.XIX i XX. Acesta au fost reedine ale albilor coloniti si au fost concepute ca puncte de ptrundere spre interiorul continentului sau au fost construite n regiuni cu resurse naturale. Partea central este modern dar periferiile sunt dominate de cartierele srciei. Cele mai populate state ale Africii: 1. Egipt Populaie - Estimare 2011 81.801.170 (locul 16) - Recensmnt 2006 76.699.427 - Densitate 77 loc/km (locul 126) 2. Africa de Sud Populaie - Estimare 49.320.000[2] (locul Locul 26) - Densitate 36 loc/km 3. Republica Democrata Congo Populaie - Estimare 59 319 660 (locul Locul 23) - Densitate 24 loc/km 4. Etiopia Populaie - Estimare 73 053 286 (locul 16) - Densitate 64 loc/km 5. Nigeria Populaie - 131 859 731 loc. (2006) - Densitate 133 loc./km 6. Algeria 2

Horvat Ioana Populaie - Estimare 2010 35,423,000[3] (locul 34) - Recensmnt 1998 29,100,867 - Densitate 14.6 loc/km (locul 204) 7. Sudan Populaie - Recensmnt 2008 30.894.000 (disputat)[1] - Densitate 16,4 loc/km (locul 194) 8. Maroc Populaie - Estimare 2011 32.208.557[3] (locul 38) - Recensmnt 2004 29.680.069[4] - Densitate 71.6 loc/km (locul 122) 9. Uguanda Populaie - 28.195.754 est. loc. (41) - Densitate 119/km loc./km - Per capita $$1.700 10. Tanzania Populaie - Estimare 37.445.392 (locul 33) - Densitate 39/km loc/km 11. Kenya Populaie - Estimare 34 256 000 (locul 34) - Densitate 58,1/km loc/km

Horvat Ioana