Sunteți pe pagina 1din 5

Sunt lucruri interesante!

Ornitorincul - Cu un cioc carnos si sensibil, cu membrana intre deegetele picioarelor, o coada ca de castor si o blana in doua straturi, ornitorincul este singurul mamifer care este otravitor. La fiecare glezna ornitorincul mascul are pinteni otravitori ce pot ucide animale mici.

Ursul Polar - Cel mai mare animal de prada terestru prospera in cel mai aspru mediu. Masculii pot fi de 3 m inaltime si cantaresc 650 kg, in timp ce femelele cantaresc 250 kg. Ursii singuratici cutreiera pana la 5.000km pe gheata si prin tundra in cautarea mancarii.

Antilopa cu corn - Gasita numai pe marile campii americane, este singurul membru supravietuitor din familia sa, Antilocapridae. Mai mica decat caprioara cu coada alba, cerbul matur cantareste 60 kg si este extrem de rapid, alergand cu pana la 90 km/h. Masculului ii cresc coarne mari pana la o lungime de aproximativ 30 cm si sunt asezate langa fiecare din urechi. Femelele mai mici au si ele uneori coarne dar acestea rareori le sunt mai mari decat urechile.

Puma - O pisica cu multe nume, puma mai este cunoscuta si ca cugarul, pantera sau leul de munte. In timpul vanatorii puma foloseste forta labelor dinapoi pentru a se lansa inspre prada sa cu sarituri din fuga ce pot ajunge chiar la peste 12 m. Cresc pana la 2m in lungime si traiesc intre 10 - 15 ani.

Quokka - Acest tip de marsupiale, Setonix brachyurus, au fost unele dintre primele mamifere australiene vazute de europeni, care au crezut ca este "o pisica salbatica". Au o

ierarhie foarte bine stabilita in grupurile lor de 25-150. Nasc o data pe an si au un singur pui.

Quoll - Gasit mai ales in Tasmania, quoll-ul cu coada patata (sau pisica tigru cum a fost odata nepotrivit cunoscuta) este al doilea ca marime dintre marsupialele carnivore care au mai supravietuit. Masurand pana la 130 cm lungime si 4 kg greutate, vaneaza sobolani, lenesi, marsupiale mici, reptile si insecte.

Rinocerul - Acest mamifer imens cu aspect primitiv a fost vanat pana aproape la exterminare: din 1970 populatia de rinoceri a scazut cu 90%. Rinocerul alb sau rinocerul cu buze patrate, este una dintre cele doua specii. Cel negru sau cu buze rotunde, rhino, este una din copitatele impare (trei copite la fiecare picior). Atat rinocerul alb cat si cel negru au doua coarne.

Serval - Serval-ul, gasit in mai multe parti din Africa, are picioare extraordinar de lungi pentru marimea corpului sau, picioare ce pot ajunge la 1 m lungime, in timp ce inaltimea corpului este de 50 cm la umar. Desi este o pisica de marime medie, vaneaza mamifere mici cum ar fi rozatoarele, iepurii sau pasarile.

Rechinul - Cel mai eficient ucigas de pe planeta, sunt vanatori puternici in stare sa prinda 500 kg de ton(peste), balene mici sau, ocazional, oameni, cu usurinta. Exista in jur de 350 de specii de rechini, majoritatea dintre ei neputand sa se opreasca sau sa se miste inapoi, ca majoritatea pestilor.

Sitatunga - Singura antilopa amfibie din Africa de Est, sitatunga traieste in mlastinile sau baltile noroioase cu vegetatie luxurianta. Printre adaptarile pentru habitatul lor acvatic sunt copitele lungi si oblice care le permite sa stea sau chiar sa mearga pe insulele de vegetatie plutitoare. Blana este fina cu o secretie uleioasa, impermeabila la apa.

Leopardul alb - Singurul membru al speciei Uncia uncia, creste in lungime pana la 1,3 m, cu o coada de aproape 1 m, si o greutate de pana la 75 kg. Gasit in muntii din Asia centrala, aceasta specie in pericol vaneaza Bharal (Oaia Albastra), oi mongole, mosc, cerbi, iepuri, marmote sau pasari. Poate pune la pamant o prada mai mare de trei ori decat propria sa marime.

Bivolul de apa - Unul dintre cele mai rare animale din lume, acest mic bou salbatic a fost descoperit prima data in 1888. Este de gasit doar pe insula Mindoro, Filipine. Cantarind aproximativ 300 kg, traieste in padurile dense in apropierea apelor pentru a se putea tavali in ele. Bivolul de apa traieste mai degraba in cupluri decat in ciurde, cu exceptia perioadelor cand femelele sunt pe cale de a naste.

Tapirul - Sunt doua specii: Bairdul - creste pana la 2m, cantarind pana la 400 kg, si este gasit in America Centrala; Tapirul Malayan - creste pana la 2,4 m si cantareste 320 kg. Traiesc pana la 30 de ani, mancand frunze fragede si mladite. Tapirii sunt agili si pot urca pante abrupte cu usurinta. Comunica prin fluieraturi stridente.

Diavolul tasmanian - Tipetele sale ce iti face parul maciuca, culoarea neagra si temperamentul rau, toate acestea au determinat primii coloni europeni sa-l numeasca Diavolul. Desi doar de marimea unui caine mic, labele si dintii sai puternici ii permit sa-si devoreze in intregime prada - oase, piele cu totul. Puii sunt nascuti prin marsupiul deschis inspre spate al mamei si se prind cu dintii in primele 4 luni.

Tigrul - Masculul tigrului siberian sau Tigrul Amur, cu o lungime a corpului de peste 3 m si cantarind peste 300 kg, este de departe cel mai mare si cel mai puternic membru al familiei felinelor. Ca multe alte feline, tigrul isi pastreaza mancarea, intorcandu-se sa se hraneasca din acelasi cadavru zile la rand.

Topi - Gasita in Africa, specia Topi are o organizare sociala remarcabila, aparandu-si teritoriile impotriva tuturor intrusilor din turmele lor. Fiecare mascul are "terenul marcat," un petic de pamant marcat de carari batute in picioare. Daca un alt mascul devine intrus, cei doi se aseaza in genunchi si se lupta cu coarnele.

Morsa - Sunt cunoscute doua specii: morsa atlantica - masoara 3 m si cantareste 1.200 kg; morsa din Pacific - este de 3,6 m si cantareste 1.600 kg. Se hranesc cu nevertebrate ca moluste, echinoderme si crustacee, consumand pana la 45 kg pe zi. Longevitatea lor este de 40 de ani. Nu sunt cunoscute ca rapitoare.

Porcul etiopian - Gasit in Africa, porcul etiopian se angajeaza in lupte rituale in care se avanta cu capul inainte, ciocnindu-si capetele. Masculii cantaresc pana la 250 pound iar luptele intre ei pot fi violente si sangeroase. Femelele au doar 4 ugere, limitand numarul puilor. Fiecare purcelus are propriul sfarc si suge exclusiv numai din el. Chiar daca unul din purcelusi moare, ceilati nu sug din sfarcul devenit disponibil.

Cerbul de apa - In ciuda numelui sau, marele cerb acvatic nu este acvatic cu adevarat, ca sitatunga sau lopatarul. Mama isi ascunde puiul timp de 3 saptamani, intorcandu-se de 4 ori pe zi pentru a-i alapta. Alaptarea dureaza doar 5 minute, timp in care mama curata piele viteilor astfel incat sa nu ramana nici un miros care sa atraga rapitorii.

Gnu - Turmele de GNU sunt spectaculoase, numarand pana la 400.000 de animale. GNU au o abilitate unica de a mirosi ploaia de la distante foarte mari - cu primele rafale de ploaie turmele se misca cu rapiditate intr-un ritm sustinut spre zona ploioasa, uneori acoperind mai mult de 2.000 km. Merg si alearga in formatie compacta, dar au tendinta de a paste imprastiate.

Balena - Exista vreo 80 de specii de balene, impartite in balene cu dinti si balene cu colti. Balena albastra este cel mai mare animal viu, cantarind pana la 160 de tone. Cel mai lung specimen a fost o femela de 33,58 m lungime. Durata lor de viata este de 30 - 80 de ani.

Lupul Ca rapitori recunoscuti, lupii depind de prada lor: caprioare, elani, caribou, iar in alte parti in care e raspandit chiar bizoni ce cantaresc chiar 450 kg. Labele lor exercita de doua ori mai multa putere decat a unui caine domestic. Lupul este un animal social, traind in general in aceeasi haita ceea mai mare parte, daca nu chiar toata viata. Doar masculii si femelele puternice se reproduc, orice tentativa din partea celorlalti este pedepsita.

Yakul - Gasit in muntii Tibet-ului, masculii ajung la o lungime de 2,7 m cu o inaltime de 1,8 m, cantarind 545 kg. In ciuda imensitatii lor relative, sunt agili, sprinteni, cataratori siguri si buni innotatori strabatind ghetari si vai de munte. Exista Yaci salbatici si yaci domesticiti.

Zebra - Gasita in Africa, aceasta ruda apropiata a calului are trei specii: zebra Grevy, zebra Burchell si zebra de munte. Pierderea habitatului si vanatoarea le-au facut vulnerabile, situatie inrautatita de reproducerea lenta. Dungile zebrelor sunt unice fiecarui individ, cu cea mai mare variatie in regiunea umerilor.