Sunteți pe pagina 1din 240

TESTUL I 1. n cuvintele: axiom, cercei, ghiveci, apar n ordine: a. 6 litere, 6 sunete ; 6 litere, 6, sunete ; 6 litere, 6 sunete; b.

6 litere, 7 sunete ; 6 litere, 5 sunete ; 7 litere, 6 sunete; c. 6 litere, 7 sunete ; 6 litere 6 sunete, 7 litere, 5 sunete; 2. Litere i noteaz numai vocal n toate cuvintele din seria: a. minge, Giurgiu, piatr, cine, ciorb; b. istorie, cinegetic, cinema, chip. alchimie; c. ghiozdan, pine, pinion, cercei, bine; 3. Sunt corect scrise toate cuvintele din seria: a. bridge, marijjoana, lobby, kitsch, striptiz; b. living-room, kitsch, pizzicato, striptease, charter; c. strip-tease, kitch, diessel, randezvous, brige; 4. n cuvntul ghionoaie exist: a. 2 consoane, 4 vocale, 2 semivocale; b. 3 consoane, 4 vocale, 2 semivocale; c. 2 consoane, 2 vocale, 3 semivocale; 5. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria: a. peh-li van, de-linc-vent, dez-gro-pa, ling-vist, vrst-nic; b. pe-hli-van, de-lin-cvent, de-zgro-pa, ling-vist, vr-stnic; c. pe-hli-van, de-lin-cvent, dez-gro-pa, lin-gvist, vrst-nic; 6. Primul termen este corect desprit n silabe n seria: a. som-ptu-os / somp-tu-os; b. vrst-nic / vrs-tnic; c. sub-iect / su-biect; 7. Sunt corecte toate formele de G / D din seria: a. maicii, sorei, mmici, bunic-mii, Floarei; b. maichii, surorii, mmichii, bunic-mii, Florii; c. maicei, sorei, mmicii, bunicei, Floarei;

8. Seria n care toate cuvintele sunt accentuate corect este urmtoarea: a. adic, arip, avarie, carater, regizor ; b. adic, arip, avarie, caracter, regizor ; c. adic, rip, avarie, caracter, regizor ; 9. Exist variante duble de cuvinte cu accent corect n seria: a. picnic / picnic, candid / candid, regizor / regizor, arip / arip; b. picnic / picnic, candid / candid, jilav / jilav, halter / halter; c. halter / halter, candid / candid, editor / editor, butelie / butelie; 10. Conin sufixe de agent toate cuvintele din seria: a. pistolar, polar, mijloca, crua, lunar; b. crua, fochist, oinist, lptar, iaurgiu; c. comunist, fotbalist, gndirist, arivist, chist; 11. Rdcina cuvntului nsoitor este: a. nsoi-; b. soi- ; c. -so- ; 12. Exist numai derivate cu prefix n seria: a. strintate, strmo, prefa, premoniie, antagonism; b. ex-so, rzgndi, rscroial, redimensiona, nnorare; c. expat, concurs, conlucrare, concetean, bianual; 13. Sunt scrise corect toate cuvintele compuse din seria: a. Tatl nostru, N. B., bun-cretere(educaie), bun-cuviin, bun-plac; b. Soldatul necunoscut, nota bene, bun-cretere(educaie), bun-cuviin, bunplatnic; c. Soldatul Necunoscut, N. B., bun-cretere, bun-cuvin, bun platnic; 14. Sinonimul cuvntului acribie este: a. exactitate, seriozitate, contiinciozitate; b. nescriere, nescris; c. netiin, necunoatere; 15. Antonimul substantivului acrimonie este: a. sarcasm; b. ironie; c. bunvoin; 16. Valorile morfologice ale cuv\ntului ce din enunurile

Am nvat ce-am nvat i m-am plictisit. Ce bine ai lucrat. A rspuns din ce n ce mai bine. Avea un ce care impresiona. Ce-ai citit n ultima vreme? N-am aflat ce s-a ntmplat cu ea. Ce carte a publicat, nimeni nu tia. sunt urmatoarele:

a. adv. rel. de timp, c. c. t. ; adv. de mod far f.s.; loc. adv. de mod; subst.; pron. interog.; pron. rel. adj. pron rel.. b. pron.rel ; adv. de mod ; loc. adv. de mod caz Ac; subst.; pron. interog.; pron. rel.; adj. pron.rel.. c. adv. rel. de mod ; adv. rel. de mod ; loc. adv. ; subst. ; pron. rel. ; adj. pron. rel. . 17. Analiza corect a cuvintelor subliniatemai jos este urmtoarea: Iat-o pe nebuna de mtua Mrioara c-o jordie-n mn.. a. adj.Ac. atr.adj.; subst. Ac. atr. subst. prep.; subst. Ac. c. dir.. b. subst. Ac. c dir.; subst. Ac. atr. subst. prep. ; subst. N, atr. subst. Apoziional. c. subst. Ac. c. dir. ; subst. Ac. atr.subst.prep.; subst. N sub. . 18. Precizeaz valoarea morfologic i funcia sintactic a cuvintelor subliniate n versurile de mai jos: Pe cnd nu era moarte, nimic nemuritor. Nu era azi, nici mne, nici ieri, nici totdeuna, . Cci unul erau toate i toate erau una.( Mihai Eminescu) adv. de timp, c.c.de timp. subst. Ac., c. c. de timp. subst. provenite din adv.,N, sub. . 19. Funciile sintactice ale cuvintelor scrise cursiv , M bazez doar pe mine. M supr pe tine. Am dat bani muli pe ea. ntotdeauna pun mare pre pe adevr. Pentru bani de vacan contez pe bunici. sunt urmtoarele: a. c. ind. , b. c. dir., c. ind., c. c. dir., c. ind., c. circ. de loc. 20. Sunt numai adjective cu trei forme flexionare toate cuvintele din seria: a. secertor(om), cinesc, ntreg, mic, tuciuriu; b. secertoare(main), cinesc, plin, larg, ciocnitor; c. larg, cinesc, precoce, haiducesc, retro; 21. Exist numai substantive mobile n seria: a. doctori, gin, vulpoi, feti, puic; 3

b. doctori, femeie, roi, leoaic, profesoar; c. doctori, iepuroaic, argeeanc, munteanc, vorniceas; 22. Formele corecte de imperativ, forma negativ apar n seria: a. nu f!, nu citi!, nu fii!, nu te du!, nu zi!; b. Nu face!, nu citi!, nu fi!, nut e duce!, nu zice!; c. Nu f!, nu citi!, nu fi!, nu tze du!, nu zice!; 23. Propoziiile subordonate din fraza: Adevrul e c dac se hotrte cinevas asiste la o srbtoare aa de important, trebuie s-o ia de diminea. ( I. L.Caragiale) sunt urmtoarele ( numerotarea se face n ordinea predicatelor): a. PR, CD, CI, SB. b. CD, SB, CD, SB. c. CD, CI, PR, SB. 24. n fraza de mai jos: E ru destul c ne-am nscut /. Dar cui i-e fric de rzboi / E liber de-a pleca napoi, / Iar cine-i vnytor vndut / S ias dintre noi. ( G. Cobuc) exist propoziii subordonate subiective: a. 2, b. 3, c. 4. 25. n aceleai versuri, predicatele sunt: a. 2 PV i 4 PN ; b. 3 PV i 4 PN; c. 3 PV i 3 PN; 26. Prin extensia formei subliniate la itemul 24, se obine o propoziie subordonat: a. CS, b AT, c CI . 27. Elementul de relaie cum introduce n frazele de mai jos: Fata preotului, cum era mai nzdrvan, izbucni n incuri. A plecat de-acolo, cum a terminat sarcina ncredinat. Ru, cum era, nu suporta pe nimeni n preajm. Habar n.avea cum se va descurca la examen. Cum i-ar fi explicat, tot n-ar fi neles.

a. AT, CM, CZ, CI, CV. b. AT, CT, CZ, CI, CV. c. CZ, CT, CM, CI, CV.

28. Propoziia principal din fraza : De team ca linitea ce domnea n cuibul nostru s nu fi fost ctui de puin tulburat, tata nu lua nicio hotrre fr s-o ntrebe pe mama, lucru care-i avea i neajunsurile lui i pe care noi, copiii l condamnam. ( Mateiu Caregiale) este: a. De teama.........tata nu lua nicio hotrre; b. De teama.......tata nu lua nicio hotrre...lucru; c. Tata nu lua nicio hotr 29. n textul dat la nr. 28, exist, indiferent de ordine, urmtoarele propoziii: d. 1 PP, 4-AT, 1-CM. e. 2-PP, 3-AT, 1-CV. f. 1-PP, 4-AT, 1-CV. 30. Se d enunul : ncredinat c nimic din ce a fcut n anii pe care i-a petrecut n coal nu a fost de prisos, dar convins c mai are multe de nvat, chiar dac rezultatele par s fie destul de bune, tnrul doritor, cum era, s se afirmect mai repede, s-a prezentat la uzin, sigur fiind c ceea ce si-a propus, fr ndoial se va realiza. ( Marin Preda) n interiorul propoziiei principale se afl intercalate: a. 5 propoziii subordonate. b. 7 propoziii subordonate. c. 8 propozitii subordonate.

TESTUL 2 1. Rdcina cuvantului mpietrit este: a. pietr- , b. pietri- , c. mpietri- ; 2. Rdcina verbului mprospta este: a. proaspt-, b. - prospt-, c. mprospta. 3. Este omogen din punctul de vedere al sufixului folosit, seria: a.pietri, brdet, putime, aluni, tineret; b.omule, drume, cntre, glume, coule; c.frunta, coda, mijloca, crua, pantalona;

4. Sunt formate prin compunere toate cuvintele din seria: 1. turt dulce, telecomand, floare-de-col, rozalb, scurtcircuit; 2. prim-plan, prim ajutor, prim-solist, prim-ministru, triplu-casetofon; 3. prim-ministru, prim-balerin, scurtmetraj, untdelemn, CFR; 5. Sunt corect scrise toate substantivele proprii compuse din seria: a. b. c. Trgul Jiu, Piatra Neam, Curtea de Arge, Guineea Bissau, Academia de Poliie; Trgu-Jiu, Piatra-Neam, Curtea de Arge, Guineea Bissau, Academia de Poliie; Trgu-Jiu, Piatra-Neam, Curtea de Arge, Guineea-Bissau, Academia de Poliie; 6. Prima form este corect n: 1. sandal / sanda, b. caramel / caramea, c. ziler / zilier . 7. Prima form greit apare n: a. afrodiziac / afrodisiac, b. paradiziac / paradisiac, c. dizertaie / disertaie. 8. Au forme duble de persoana aIIIa sg., la indicativ prezent, toate verbele din seria: a. a anticipa, a biciui, a cheltui, a birui, a chinui; b. a anticipa, a biciui, a dinui, a birui, a chinui; c. a anticipa, a evapora, a ignora, a biriu, a chinui; 9. Sunt scrise corect toate numele de personaliti din seria: a. Tristan Tzara, Eugeniu Sperantia, Matei Millo, C. A. Rosetti, K. Zambaccian; b. Tristan ara, Eugen Sperana, Matei Millo, C. A. Rossetti, K. Zambacian; c. C. A. Rossetti, Eugeniu Sperana, Matei Milo. Krikor Zanbaccian; 10. Numrul de litere este egal cu numrul de litere n toate cuvintele din seria: a. chipe, coarne, floare, istorie, coif; b. ginere, cepe, cercei, geme, cercevea; c. ciud. foaie, carte, merge, hoard; 11. Sunt corect desprite n silabe toate cuvintele n: a. ex-tin-ctor, fe-bru-a-ri-e, fii-c, ga-i-, gla-u-com. b. ex-tinc-tor, fe-brua-ri-e, fi-i-c, ga-i-, glau-com. c. Ex-tinc-tor, fe-bru-a-ri-e, fii-c, ga-i-, glau-com. 12. Exist hiat n toate cuvintele de la punctul: a. pianjen, social, femeie, curier, coafor. 6

b. soia, coerent, citaie, areal, cheie. c. fie, social, coerent, citaie, areal. 13. Numarul expresiilor sinonime cu verbul a fugi: a-i lua picioarele la spinare, a da bir cu fugiii, a lua cmpii, a o lua la fug, a o lua pe artur, a o lua la sntoasa, a spla putina ; este egal cu: a. 4 , b. 5, c. 6 . 14. Sinonimul cuvntului incognito este: a. celebru, b. necunoscut, c. ilustru. 15. n enunurile de mai jos, analiza corect a substantivelorsubliniate este urmtoarea: Probabil c acesta este Alexandru, nepot de sor lui Popescu. Alexandru este nepotul lui Popescu. Alexandru i este nepot profesorului Popescu a. D, atr.subst., G, atr. subst.genit., N, atr.subst.apoz. b. G, atr. subst. genit., G, atr,subst. genit., N, atr. subst. apoz. c. D, atr. subst., D, c.ind.,N, atr. subst. apoz.. 16. Precizeaz cazul i funcia sintactic a cuvintelor precedate de prepoziia mpotriva, n enunurile: a. mpotriva celor trei studeni s-a emis un mandat de arestare. b. ntreaga comunitate s-a ridicat mpotriva noastr. c. Toi erau mpotriva-i. a. G, c.ind., G, c.ind., G, NP. b. G, c.ind., Ac., atr. adj., D, c.ind.. c. G, c.ind., Ac., c.ind., D posesiv, NP. 17. Recunoate seria n care exist doar locuiuni adjectivale: a. de toate zilele, din zi n zi, cu ziua, de toat frumuseea, cu dare de mn. b. negru n cerul gurii, cu capul n nori, slab de nger, fr prihan, cine tie ce. c. a o lua la fug, punct de vedere, pestri la mae, te miri ce, luare de contact. 18. Precizeaz vloarea morfologic i funcia sintactic a cuvintelor subliniate mai jos: a. Din pricina nenorocitei intmplri m pierdut examenul. b. Din pricina nenorocitei de ntmplri, am pierdut examenul.

adj., G, atr. adj., subst., G, c,circ,de cauz. adj., G. , c.circ.de cauz. subst., G, c. circ.de cauz, subst., G, c.cic.de cauz.

19. Substantivul ntmplri de la exerciiul anteriorare cazul i funcia sintactic: a. G, atr, subst. genit., Ac., atr. subst. prep.. b. G, c.circ. de cauz, Ac., c.circ.de cauz. c. G, c.circ.de cauz, Ac., atr.subst.prep.. 20. Se dau substantivele: farmacii, lalele, pomii,halva, cazma, funii, basma, poezii; Sunt articulate cu articol hotrt: a. 4, b. 1, c.toate . 21. Sunt elemente de relaie subordonatoare toate cuvintele din seria: a. n dosul, fiindc, cu toate c, nici..,nici, ci. b. n dosul, fiindc, cu toate c, nct,, ca i cnd. c. deci, dei, fr s, cnd...cnd, de. 22. n fraza: i era fric s-i aduc aminte de cele ntmplate, dar nu putea s treac cu vederea faptul c este nevoie s-i nfrunitemerile dac vrea s se bucure din nou de via., exist: a. 8 PV, b. 6 PV i 2 PN, c. 4 PV i 4 PN. 23.Alege varianta corecta a structurii frazei: Ceea ce l uimise ns pe ugurlan ere faptul c ei naivi cum erau, pluteau pe apa aceasta a lor cu atta senintate, nct era cu neputin s nu-i dai seama c acest fel de a fi era, de fapt, bucuria i libertatea lor.(Marin Preda) SB. PP. AT. AT, CNS, SB. CI. SB, PP, AT, CM, CNS, SB, CD. SB, PP, AT, CM, CNS, SB, CI.

24. n fraza : Era prea inteligent i bine pregtit s nu ia examenul cu not maxim., propoziia subordonat este: a. CS, b CZ, c. CNS. 25. Prin contragerea primelor dou propoziii (numerotarea se face n ordinea apariiei predicatelor) din fraza : O constatare ce se impune oricui lucreaz cu manuscrisele este nevoia de a-i asimila grafia respectiv a manuscrisului., se obin urmtoarele pri de propoziie:

a. subiect, c.ind., b. atr., c.ind., c. NP, c.ind.. 26 .Prin extensia cuvintelor subliniate n fraza de mai jos, se obin urmtoarele tipuri de propoziii: a. SB, AT; b. PR, AT; c. PR, CD; 27.Alege enunul corect: a. Cincizeci de milioane este o sum prea mare pentru omul srac. b. Mi se iau n calcul toate posibilitile pentru a studia ntr-o facultate bun. c. M doare ca niciodat ochii datorit efortului facut in condiii improprii. 28.Cte greeli (de orice natur)exist n textul de mai jos: Amndoi fii notrii ne-au fcut de ruine n faa prietenei cea mai bun, venit de curnd de la Bistria Nsud. a. 6, b. 5, c. 4.

29. Se dau sintagmele: cartografierea hrilor, tot mapamondul, studiu exhaustiv total, glicemia sngelui, iese afar ; Cte dintre ele sunt pleonasme? a. toate, b. 3, c. 4. 3o.Identific i numete greeala existent n construciile de mai jos: Faptul c am pierdut examenul, m-am suprat foarte mult. Dar eu,care vzusem nedreptatea, nu-mi venea s cred. Temele care le avem de lucru sunt prea numeroase i prea greu de rezolvat. a. acord dup neles; b.tautologie; c.anacolut;

TESTUL 3 1. Exist doar sinonome neologie ale cuvintelor: obosit, fric, nebunie, statornic, potrivit, n seria: a. istovit, team, elucubraie, credincios, sobru; b. extenuat, angoas, alienaie, loial, pertinent; c. surmenat, angoas, folie, nestrmutat, convenabil;

2. Identific numrul perechilor de sinonime: pur, srac, nsemnat, suflet, confuz, niciodat, bun de smn, fr prihan, rmas pe drumuri, copil din flori, cu stea n frunte, la Patele cailor, for interior, dus cu pluta, negru n cerul gurii, cu dare de mn. a. 6, b 7, c. 4.

3. Antonimele cuvintelor: potolit, duman, panic, eec, srcie, sunt corecte n seria: aezat, prieten, linitit, reuit, paupertate. zbuciumat, inamic, rzboinic, succes, bogie. nverunat, amic, agresiv, succes, opulen.

c.

4.Sunt polisemantice toate cuvintele existente n seria: a. ban, floare, pol, pul, a da. b. floare, a da, picior, mn, limb. c. corvet, covert, avar, inim,a lua. 5, Sunt paronime toate cuvintele de la punctul: a. colinar / culinar, genuncher / genuncher, imigrant / emigraie, panel / paner b. inept inepie, avers / avers, campanie / companie, pluvial / fluvial. c. inept / inapt, plonjon / plonjor, , detraca / detracta, bolero / bolerou. 6. n enunurile: De mncat, am mncat; scoboar-te-jos, talharule,..; merse el ce merse pn ce ajunse la o ncruciare de ulii..; Frate, frate, dar brnza-i pe bani, brbate; Dune uriae de nisip acopereau privirii deprtrile; exist tautologii: a. 5; b. 3; c. 4;.

7. Alege derivatele formate cu ajutorul sufixelor care denumesc noiuni abstracte: 1. alfabetar, 2.umbrar, 3. bostnrie, 4. tineret, 5. studenime, 6. speran, 7. botni, 8. buntate, 9. dormitor, 10. civilizaie. a. 1,2,6; b. 1,6,10; c. 6,8,10.

8. Din exemplele de mai sus, sunt derivate colective: a. 1,3,4,7; b. 3,4,5; c. 1,2,4,5,10.

9. Valorile morfologice ale cuvintelor subliniate mai jos, mi place vara.Vara merg la munte sau la mare. Vara trecut a fost foarte clduroas. S-a auzit un vaiet lung. Privea lung la mine. Nu-i cunotea lungul nasului. A strbtut ara n lung i-n lat.; sunt n ordine:

10

a. subst., subst., adv., adj., adv. ,prep., loc.,adv.; b. subst., adv., subst., adj., adv., subst., loc.adv.; c. subst., adv., adv., adj., adv., prep., loc.adv.; 10. Conine doar cuvinte corecte din punctul de vedere al normelor actuale, toate cuvintele din seria: scotch, shetland, team, beckand, speech; b. spich; c. speech. 11Corespund grafiei actuale toate cuvintele din seria: a.dumineca, dumerire, claun, cvartal, sandal. b.duminic, dumirire, clovn, aconto, sanda. c.duminec, dumirire, claun, acont, piepten. 12.Sunt scrise corect toate cuvintele compuse: a. trei frai ptai, sud-coreean, drege-stric,tra-la-la, Statu Palm Barb Cot,BistriaNsud. b. trei-frai-ptai, sud-coreean, drege-stric, tralala, Statu-Palm-Barb-Cot, BistriaNsud. c...trei-frai.ptai, sud coreean, drege stric, tralala, statu-palm.barb-cot, Bistria Nsud. 13.Respect grafiile normelor actuale cuvintele: a. service-ul, site-uri, watt-or, RATB-ist, pre-text. b.serviceul, siteuri, wat-or, reatebist, pretext. c.service-ul, saituri, watt-or, RATB-ist, pre-text. 14. I are trei valori diferite n seria: a. Propriii ochi ne trdeaz uneori. b. Atunci ai adunat ghindi te.ai distrat de minune n pdure. c. Nu tiam cine se teme de viitormmmmai mult dect mine. 15.Sunt corect desprite n silabe, cuvintele: a. di-ftong, sub-iec-ti-v, fi-i-ce-le, sin-o-nim. b. dif-tong, su.bi-ec-ti-v, fii-ce-le. c. di-ftong, su-biec-ti.v, fii-ce-le, si-no-nim. 16. Sunt greit desprite n silabe cuvintele: 11 scoch, etland, team, bekand, scotch, shetland, tim, bekand,

a. non.-a-ge-nar, boj-deu-c, chin-te-sen-, di-sti-le-ri-e, pot-a-vi-on; b. no-na-ge-nar, boj-deu-c, chint-e-sen-p, dis-ti-le-ri-e, port-a-vi-on; c. non-a.ge-nar, boj-de-u-c, chint-e-sen-, di-stil-e-ri-e, por-ta-vi-on. 17. Substantivul agheasm conine: a. 4 consoane, 3 vocale, 1 semivocal: b. 3 consoane, 3 vocale; c. 3 consoane, 3 vocale, 1 semivocal. 18. Verbele aflare la modul infinitiv n enunul: A refuza unei naii recunoaterea drepturilor sale e a o sili s-i fac un alt viitor ntemeiat pe aceste drepturi., au funcia sintactic: a. sub., NP.; b. NP, sub.; c. c.dir., sub.;

19. Cuvintele subliniate n enunurile de mai jos: Lui nu-i ajunge o singur or de odihn. i-a pierdut vremea cu fel de fel de tmpenii. Din cauza voastr am pierdut attea oportuniti. Din galben, s-a fcut roie la fa. Fata prea a fi fericit.

a.subst.N,NP;loc.adj.Ac.atr.adj.;pron.pos.G,c.circ.decauz;adj.Ac.c.ind;vb.cop..inf. +adj.N,NP: b. subst.N, sub.; loc.adj.Ac.atr.adj.; adj.pron.pos.Ac.c.circ.de cauz; adj.Ac.c.ind.; vb cop. inf.+adj.N, NP; c.subst.N,sub.; loc.adj.Ac.,atr.adj.;adj.pron.pos.G,c.circ.de cauz,vb inf.+adj.N,c.circ.de mod. 20. n ce enun, substantivul n cazul D are funcia sintactic de complement circumstanial de loc? a. Seara, am acordat sprijin oamenilor care au mas la Amara. b. i era nepoat vecinei lui Alexandru. c. ndemnul lui era: Asterne-te drumului! 21. Cuvntul i are urmtoarele valori n enunurile:i-a fcut numeroase reprouri. Copiii-si du ghionturi la auzul vetii. A chiulit i astzi. Avea gura ca fraga i ochii ca murele. A doua zi a fcut o plcint i mai i. i-a uitat s vin. a. pron.refl.D fr f.sint.; pron.refl.D,c.ind.; pron.refl.Dpos.,atr.pron.; adv. fr f.sint.; conj.coord.; loc.adj.,Ac.atr.adj..

12

b. pron.refl.D,c.ind.; pron.refl.D,c.ind.; pron.refl.Dpos.,atr.pron.; adv.fr f.sint.; conj.coord.; loc.adj.Ac,,atr.adj.; pron.refl.D, fr f.sint.; c. pron.refl.D,c.ind.; pron.refl.D, fr f.sint.; pron.refl.D,c.ind.; adv. fr f.sint.; conj.coord.; loc.adj.N,atr.adj.; pron.refl.,D, c.ind.; 22. n enunurile: Reuita graie muncii aduce bucurii. tefan, domn Moldovei, a ctitorit multe mnstiri. Colegii erau mpotriva plecrii la munte. n vederea admiterii la facultate, muncise ani ntregi., analiza substantivelor subliniate este urmtoarea:

a. G,atr,subst.prep.; D,atr.subst.; D,c.circ.de mod; G.c.circ.de scop; b. D,c.ind.; G,atr.subst.gen.;G,NP; G,c.circ.de scop; c. D,atr.subst.prep.;D,atr.subst.; G,NP; G, c.circ.de scop. 23. Sunt corecte formele de G,D la toate cuvintele din seria: a. surorii norei, cameei, moscheii, nclmintei; b. sorei, nurorii, cameei, moscheii, nclmintei; c. surorii, nurorii, cameii, moscheei, nclminii. 24. Exist o propoziie subordont subiectiv n fraza: a. Hotrndu-se s plece, directorul a verificat seiful. b. Hotrnd s plece, omul a salutat cuviincios. c. Hotrndu-se de ctre adunare s terminm lucrul mai devreme, am fost foarte bucuros. 25. Exist propoziie completiv circumstanial concesiv n enunul: 1. l ceri i tot nu nva. 2. S fi tiut din timp, tot ar fi ntrziat. 3. Mama, c e mama, i tot m mai ceart. 4. Oricine i-ar fi spus, nu l-ar fi crezut.5. Este att de distrat, c, i dac e atent, tot greete. a. 1,2,3,4,5; b. 2,4,5; c. 2,3,5.

26.Stabilete numrul de propozitii subiective existente n textul: Se poate spune c mitul demonicului e regretul lui Goethe de a fi prea msurat i de a fi trebuit dintr-o fireasc i necesar nelepciunes.i zgzuiasc ceea ce n el nsui era demonic. a. 3; b. 2; c. 4; 27. Prin extensia verbelor subliniate mai sus, se obin propoziiile:

13

a. PR, AT; 28.n fraza:

b. AT, AT;

c. PR, PR.

Chiar basme de-ar fi cte povestete vntorul i cte zugrvete artistul, tot pare c te scuturi la ideea c omul se joac aa lesne cu viaa sa, pentru un simplu gust de vntor. (Al. Odobescu), exist, indiferent de ordine: a. 1PP, 1CV, 3SB, 1AT. b. 1PP, 1CV, 2SB, 1PR, 1AT. c. 1PP, 1CD, 3SB, 1AT. 29.n versurile de mai jos: EI sunt cumini.../ Eu sunt nebun... / Dar, cum Eu sunt ce-am fost mereu, - / Poate c cel cuminte-s Eu- /Dei, de cte ori le-o spun, / Eu pentru E isunt...tot nebun.(I. Minulescu), apar urmtoarele propoziii: a. PP, PP, PP, CZ, SB, SB, CV; CT. b. PP, PP, CZ. PP, CD; PR, CV, CT. c. PP, PP, CZ, PR, PP, SB, CT, CV. 30.n versurile citate mai sus exist: A. 6PN; TESTUL 4 1. Sensul adjectivului detracat este: a. brfit, calomniat; b. icnit, dezechilibrat; c. insensibil, imperturbabil. b. 5PN, 1PN incomplet; c. 6PN i 1PN incomplet.

2.Antonimul verbului a detracta este: a. a elogia; b. a ponegri; c. a decdea.

3. Conine sinonime neologice ale cuvintelor: dibcie, dezamgit, ceart, a ecarisa, obicei , seria: a. ndemnare, suprat, disput, a tia, deprindere. b. abilitate, disperat, conflict, a ti, obinuin. c. dexteritate, decepionat, discordie, a seciona, habitudine. 4.Gsete antonimele cu rdcini diferite potrivite pentru cuvintele: agresiv, belug, efemer, grosolan; 14

a. panic, paupertate, continuu, cizelat, eroism; b. neagresiv, srcie, pasager, fin, bravur; c. violent, bogie, etern, rudimentar, vitejie. 5.Precizeaz seria n care sunt corecte toate antonimele formate prin derivare , ale cuvintelor: agreabil, a mbina, a brana, eficace, a fereca: a. neplcut, a uni, a lega, nefolositor, a defereca; b. dezagreabil, a dezbina, a debrana, ineficace, a desfereca; c. neagreabil, a desbina, a debrana, neeficace, a defereca. 6. Exist numai pleonasme n seria : a. altercaie verbal, a rezuma textul, a fructifica o experien, acelai numitor comum, reclama produsului; b. altercaie violent, a rezuma opera, a fructifica situaia, acelai numitor, reclam de efect; c. altercaie verbal, a rezuma pe scurt, a fructifica rodul, acelai numitor comun, reclam publicitar. 7. Precizeaz cte cuvinte din cele citate: ra, nspre, ciurd, ploaie, codicil, optim, curtoazie, limb, opt, noi, contact, funcie, invizibil, neologism; fac parte din vocabularul fundamental: a. 14; b, 6; c. 8;

8. Conine doar arhaisme, seria: a. imineu, coale, meterez, pre, diat; b. palaturi, lubeni, colea, duvar; c. ai, straie, ilechi, s-au dusr, suliman. 9. Apar numai adverbe formate prin derivare n grupul: a. cinete, mprejur, acas, alaltieri, fi; b. tocmai, nicicnd, deseori, asemenea, romnete; c. piepti, tr, omenete, realmente, fizicete. 10. Varianta care conine doar derivate dimnutivale, este: a. aluni, doctori, poieni, ginga, barmani; b. ciobna, copila, aluni, bolnvior, grsu; c. puni, puna, crmri, firav, noti. 11. Cuvintele chiar, ghinion conin:

15

a. 5 litere, 4 sunete; 7 litere, 5 sunete; b. 5 litere, 3 sunete; 7 litere, 7 sunete; c. 5 litere, 3 sunete; 7 litere, 6 sunete. 12. Sunetul e din cuvintele merg, cear, citea, are urmtoarele valori: a. vocal, semivocal, semivocal; b. vocal, semn grafic, semivocal; c. vocal, semn grafic, vocal. 13. Litera i red semivocal n toate cuvintele din seria: a. mine, iubire,tainic, biet, coif; b. chior, chimen, directir, pionez, dihor; c. triau, ghiozdan, ghiveci, cinste, foaie. 14. Sunt corect scrise numele locuitorilor din Monaco, Peru; Israel, Roman, Cluj, n: a. monacan, peruvian, israelian, romanot, clujan; b. monegasc, peruvian, israelit, romanot, clujean; c. monegasc, peruan, israelian, romacan, clujean. 15. Formele care corespund normelor limbii romne actuale se afl n seria a. percheziie, ziler, pocker, poliloghie, fierstru; b. pirchiziie, zilier, pocher, polologhie, ferstru; c. pirchiziie, ziler, poker, poliloghie, ferstru. 16. Sunt variante libere(corecte) de plural n seria: a. coarde - corzi, chibrituri - chibrite, parbrizuri - parbrize, jersee jerseuri;papare papri; b. parbrize - parbrizuri, topogane - topoganuri, cicatrice - cicatrici, moschee - moschei; c, cicatrice - cicatrici, coarde - corzi, jersee - jerseuri, nivele -niveluri, matinee matineuri. 17. Alege varianta greit: a. El i cheltuiete averea prin crciumile pariziene. b. Se destinuie doar preotului. c. Un grup glgios perturbeazbuna desfurare a spectacolului 18.Se afl numai substantive scrise corect n seria: a. Bordeaux, Haendel, Mickiewicz, Shakespeare, Wall Street,Iale, Racine; b. Bordeau, Handel, Mikiewicz, Shakespeare, Wal Street, Yale, Racine; c. Bordeaux, Haendel, Mickiewich, Shackespeare, Wall-Street, Yale, Racinne.

16

19. Sunt accentuate greit toate cuvintele din seria: a. anost, antic, taxi, trafic, penurie,intim; b. anost, antic, arip, taxi, penurie, intim; c. anost, antic, taxi, arip, penurie, intim. 20. Conine doar cuvinte greit desprite n silabe, seria: a. ab-stract, pa-pa-ra-zzi, al-le-gret-to, fii-c, le-u-ce-mi-e, sang-vin; b. ab-stract, pa-na-me-ri-can, cer-no-ziom,par-o-nim, un-gu-ent; c. abs-tract, ad-op-ta, ab-o-ri-gen, un-guent, cer-no-zi-om. 21. n enunul: Ftul meu, f-i inima viteaz!, cuvintele subliniatesunt n ordine: a. subst.V fr f.sint.; adj.pron.pos.V, atr.adj.; pron.refl.Dpos.atr.pron.; b. subst.V fr f.sint.; adj.pron.pos,fr f.sint.; pron.pers.,D c.ind.; c. subst.N,sub.; adj.pron.pos.N, atr.adj.; pron.pers.,Dpos.,atr.pron.. 22. Plecarea lor neanunat din tabr a creat nelinite tuturor celor implicai n conducerea acestora. - Textul de mai sus conine, indiferent de felul lor: a. 3 atribute; b. 4 atribute; c. 5 atribute.

23.Precizeaz valorile morfologice, artnd cazul i funcia sintactic a cuvintelor subliniate din enunurile: lucrarea lui; lucrarea lui Ion; lucrarea sa; lucrarea-i; lucrarea ei; a. pron.pers.G, atr.pron.genit.; art.hot.; pron.pos.G, atr.pron.; pron.pers.Dpos., atr.pron.; pron.pers.G, atr.pron.genit., b. pron.pers.G, atr.pron.genit., art.hot.; adj.pron.pos.,atr.adj.;pron.pers.Dpos.,atr.pron; pron.pers.G,atr.pron.genit.; c. pron.pers.D,c.ind.; pron.pers.G,atr.pron.genit.; adj.pron.pos.Ac., atr.adj.;pron.pers.D, c.ind.;pron.pers,G,atr.pron.genit.. 24.Cuvintele subliniate: Unde mi-ai fost cnd trebuia s-mi fii alturi?, au cazul i funcia sintactic : a. Detic, fr f.sint.; D,c.ind.; b. Dpos.,atr.pron.;D, c.ind.; c, D,c.ind.;Dpos.,atr.pron.. 25. Este corect analiza cuvintelor subliniate: Crei fete i-am dat cartea? M ntreb crei fete i-am dat cartea. Dau cartea creia dintre fete are nevoie de ea. , a. pron.interog.D,c.ind.;adj.pron.rel.D,atr.adj.;pron.rel.D,c.ind.; b. adj.pron.interog.D,atr.adj.; adj.pron.interog.D,atr.adj.; pron.rel.G, atr.pron.genit.; c. adj.pron.interog.D,atr.adj.; adj.pron.relD,atr.adj.; pron.rel.D, sub..

17

26.n fraza: M temeam c, unde n-a studiat suficient,e posibil s nu accead la facultatea dorit., exist urmtoarele propoziii: a. PP, CD, CV, SB, b. PP, CZ, CI, SB; c. PP, CI, CV, SB. 27. Elementul de relaie de introduce n frazele: Nu s-a tiut de va mai ncerca o nou admitere la ASE. Nu tiu de va mai ncerca la ASE: Nu si-a dat seama de a greit sau nu. De nu vii nseamn c nu eti interesat. De n-ai nvat, de aceea nu tii. De te-ai scuza n genunchi i nu te iert a. SB, CD, CD, PR, CZ, CV; b. SB, CD, CI; PR, CD, CV; c. SB, CD,CV. CI, SB, CZ, 28. Alege interpretarea corect a propoziiilor din fraza: Dndu-i seama c lor li se parea imposibil s reueasc, gndul lui era s plece din ora, cu toate c era pregtit i apreciat de toat lumea. a. CI; SB, PP, PR, CV, CV; b. PP, SB, PR, CI, PR, CV; c. Ci, SB, PP, PR, CV. 29.n fraza: M emoioneaz c a reacionat aa de correct, cu att mai mult, cu ct, noi fiind n conflict, am fost sigur c are s plece fr s m salute., ordinea propozitiilor este urmtoarea (numerotarea n ordine predicatelor): a. PP, CD, CM, CD, CM; b. PP, SB, CV, CI, CV; c. PP, SB, CM, CI, CM. 30.n fraza: Iat ce n-a trebuit s accepte: c nu era att de avut s-i permito astfel de main, ziceau toi plini de invidie., propoziiile sunt urmtoarele: a. PP, DC, SB, Apoz., CNS, PPIncident; b. PP, SB, SB, CD, CNS, PP; c. PP, CD, SB, CD, CS, PPIncident. TESTUL 5 1. Alege sinonimul potrivit pentru adjectivul avar:

18

a. zgrcit;

b, avid;

c. lacom.

2. Precizeaz numrul perechilor sinonimice de mai jos:aram, exil, solitar, iscoad, surghiun, varz, singur, spion, caraghios, temerar, acribie, inexpugnabil. a. 2; b. 3; c. 5.

3. Identific numrul de sinonime totale: prescurtare-abreviere; absurd-ilogic; dreptcinstit; apus-declin; cifru-cod; cite-lizibil; fptur-neam. a. 3; b, 4; c. 5.

4. Scrie numrul perechilor de sinonime existente: corespunztor-adecvat; forforare; ignorant-neinstruit;cioban-pcurar;a emite-a omite;a egala-a echivala; a contacta a- contracta; a ezita-a oscila. a. 3; b. 4; c. 5.

5. Gsete numrul cuvintelor care au sinonime neologice: a mri-a amplifica; a micora-a simplifica; sracie-paupertata; greeal-culp; dumnos-ostil; neobinuitinsolit. a. 3; 6. b. 4; c. toate.

n cuvntul ghiozdan exist:

a. 4 consoane, 2 vocale; b. 3 consoane, 3 vocale,1 semivocal; c. 3 consoane, 2 semivocale. 7. Cuvntul ghiurghiuliu conine:

a. 4 consoane, 3 vocale, 1 semivocal; b. 6 consoane, 4 vocale. 2 semivocale; c. 4 consoane, 3 vocale; 3 semivocale. 8. Exist diftongi n toate cuvintele din seria: a. team, ceart, iubire, geam, Giurgiu; b. mi-a, uite-i, obicei, oare, ploua; c. cui, temei, mine, iliac, toamn. 9.Sunt corecte toate cuvintele din seria: a. magaziner, cirei(fructe), polologhie, coperi, tobogan; b. magaziner, ciree, poliloghie, coperte, topogan; c. magazioner, cirei(fructe), poliloghie, coperi, topogan. 19

10. Ambele forme de plural sunt corecte n seria: a. cpune-cpuni, glute-gluti, miezi-mieji, parbrize-parbrizuri, aragaze-aragazuri; b. coarde-corzi, evi-evuri, cicatrice-cicatrici, tunele-tuneluri, itemi-itemuri; c. umburue-umburuuri, canale-canaluri, itemi-iteme, cili-coale, seminarii-seminare. 11. Sunt corect desprite n silabe cuvintele din seria: a. U-NES-CO, a-stu-pa, dez-a-sam-bla, in-es-te-tic, a-bo-ri-gen; b. UNESCO, as-tu-pa, de-za-sam-bla, i-nes-te.tic, a-bo-ri-gen; c. UNESCO, as-tu-pa, de-za-sam-bla, i-nes-te-tic, ab-o-ri-gen, 12. Au marcat accentul corect cuvintele: a. Bogota, Bosfor, Budapesta, Govora, Haeg; b. Bogota, Bosfor, Budapesta, Govora, Haeg; c. Bogota, Bosfor, Budapesta, Govora, Haeg. 13. Sunt scrise conform normelor limbii ctuale: a. apartheid, basse-ball, bawling, chardonay, chewing-gum; b. apartheid, basse-bal, chewinggum, chardonnay,ciunga; c. aparthaid, basse-ball, bouling, chardoney, chewing-gum. 14.Accentele cuvintelor: duman, doctori, fenomen, caracter, clugri sunt: a. greite; b. corecte; c. tolerate.

15. Au origine turc toate cuvintele din seria: a. cafea, peltea, rahat, sarailie, apostol, potcoav; b. cafea, peltea, rahat, sarailie, chior, ciomag; c. cafea, peltea, rahat, sarailie, chipe, ginga, 16. Sunt invariabile toate adjectivele din seria: a. bleu, gri, sadea, video, tenace; b. bleu, gri, tenace, propice, rapace; c. bleu, gri, propice, perspicace, latino. 17. n enunul: Cine poate oase roade, cine nu, nici carne moale. , exist: a. 2 subiecte subnelese i 2 propoziii subiective; b. 2 propoziii subiective i 2 subiecte exprimate prin pron.rel.; c. 1 propoziie subiectivp i 2 subiecte exprimate.

20

18. Verbul a fi din enunurile: 1 i-era frig; 2 a fost influenat; 3 era s te loveti; 4 era vizibil; 5 ar fi plecat:are urmtoarele valori: a. 1,3 predicativ, 2,5 auxiliar, 4 copulativ; b. 1,2,3 predicativ, 5 auxiliar, 4 copulativ; c. 1,4 copulativ, 2,5 auxiliar, 3 predicativ. 19. n enunurile: Afl a cui carte s-a pierdut. Nu tiam al cui s-a pierdut. Nu tiu de cine ai fost jignit. Am aflat care era prietenul tu. Mi-a artat care tablou a impresionat-o.- cuvintele subliniate sunt n ordine: a. pron.interog.D,c.ind.; pron.rel.G, atr..pron.genit.; pron.rel.Ac.,c.Ag.; pron.rel.N, NP;pron.rel.N,sub; b. pron.rel.G, atr.pron.genit.; pron.rel.G,sub.; pron.rel.Ac.,c.Ag.; pron.rel.N, NP; adj.pron.rel.N.atr.adj.. c. pron.rel.G,atr.pron.prep.; Pron.rel.G, sub.; pron.rel.Ac.,c.ind.; pron.rel.N,sub.; adj.pron.rel.Ac.,atr.adj.. 20. Precizeaz valorile morfologice ale cuvntului i n enunurile: Ni-i mai pas de nimeni. I-au sosit copiii din vacan. Hainele-i i-au rmas mici. Nu-i vedem dact la ar. Zi-i lutare! a. pron.pers.D, c.ind.;pron.pers.Dpos.,atr.pron.; pron.pers.Dpos.atr.pron.; pron.pers.Ac., c.dir.; pron.pers.Detic,fr f.sint.; b. pron.pers.D, c.ind.; pron.pers.D, c.ind.; pron.pers.Dpos.,atr.pron.; pron.pers.Ac.,c.dir.; pron.pers,D,c.ind.; c. pron.pers.D,c.ind.; pron.pers.G,atr.pron.genit.; pron.pers.G, atr.pron.; pron.pers.Detic, fr f.sint.; pron.pers.Ac.,c.dir.. 21. Recunoate seria n care nu exist dect locuiuni prepoziionale cu regim de Ac.: a. n fa, n dpate, fa de, la mijloc de, de fa; b. in fa, fa de, spate.n spate, cu spatele, altiri de; c mpreun cu, odat cu, alturi de, fa de, dincoace de. 22. n enunul: Mi oameni buni, venii mai aproape! , au funcie sintactic: a. 5 cuvinte; b. 4 vuvinte; c. 3 cuvinte.

23. Prepoziia contra cere cuvintelor precedate n construciile: Vina plana asupra colegului meu. Vina plana asupra-mi. Vina plana asupra mea., cazurile: 21

a. G(n toate exemplele);

b. 1,3 G-3 D;

c. G, D,Ac..

24. Funcia sintactic a cuvintelor subliniate este: a. c.ind.; b, c.circ.de loc; c. 1,2 c.ind; 3 atr.adj.:

25. Alege varianta corect de analiz a cuvintelor marcate grafic mai jos: Eforturile pentru protejarea mediului ambiant trebuie intensificate. Mainile de dinainte de apariia Daciei Logan erau nefiabile. Recucerirea de ctre om a simplitii lipsite de prejudeci se impune cu necesitate. a. subst.Ac,atr,subst.prep.(toate); b. subst.Ac.,c.circ.de scop; subst.Ac.,c.circ.de timp;subst.Ac.,atr.subst.prep.; c. subst,Ac,c.circ.de scop; subst.Ac., atr.subst.prep.; subst.Ac., c.Ag.. 26. Exist doar elemente de relaie subordonatoare n seria: a. cum, cnd, dar, ca i cum, nct; b. cum, ca i cum, dei, chiar de, aadar; c. cum, dac, pentru c, dei, cci. 27. Extrage propoziia principal din fraza: i dac ramuri bat n geam / i se cutremur plopii / E ca n minte s te am / i-ncet s te apropii(M.Eminescu) a. i se cutremur plopii; b. i-ncet s te apropii; c. i e. 28. n fraza de mai sus exist, indiferent de ordine: a. 2 PP, 2 SB, 2 PR; b. 1 PP, 2 SB, 2 PR; c. 1 PP, 2 SB, 2 CS. 29. Propoziiile subordonate din frazele de mai jos : Mi-era team s nu greesc. Mi-a adus aminte s plec mai devreme. Teama liu era s nu pierd trenul. Se uita la mine ca i cum nu m-ar fi cunpscut. El prea ca i cum nu m-ar fi cunoscut. a. AT, CD, PR, CM, PR; b. CI, CI, PR, CM, PR; c. CI, CD, PR, CM, PR.

22

30. Prin contragerea propoziiei subordonate din fraza: Ar fi fost nevoie s munceasc mai mult; se obine: a. atribut; b. c.ind.; c. sub..

TESTUL 6 1. Adjectivul agrest este sinonim cu: a.cmpenesc, rustic, grosolan; b.lovit, jignit, ofensat; c.provocator, certre, turbulent. 2. Sensurile cuvintelor: afagie, afazie, aferez, aferat, afif, sunt n ordine: a. lipsa unui sunet, pierderea capacitii de a vorbi, fr sunete, sunet czut, fr niciun ban; b. incapacitatea de a nghii, pierderea facultii de a nelege limbajul articulat, cderea unui sunet sau a unui grup de sunete de la nceputul unui cuvnt, foarte ocupat, cu uurin; c. incapacitatea de a nghii, pierderea capacitii de a vorbi, cderea unui sunet sunete de la nceputul unui vuvnt, cel ce pare foarte ocupat, sprinten. 3. Conine doar paronime seria: a. afazie-afagie, aferent-eferent, aida-aide, anafor-anafur, cambie-cambiu; b. calificare-calificaie, dicie-diciune, caic-caiac, elocven-elocin, calot-carot; c. campanil-campanel, campos-campus, capichehaie-capuchehaie, capitel-capitol. 4. Exist numai cuvinte care pot avea omonime n seria: a. lumin, floare, calofil, hipodrom, tort; b. caps, capital, a cura, box, carapace; c. canadian, canon, calce, carioca, cartel. 5. Sinonimul expresiei grosso modo este: a. n mod grosolan; b. n linii generale; c. ntr-un mod ciudat. 6. Conine doar regionalisme seria de cuvinte: a. odor, cosor, medean, condicar, logoft; b. botin, buhai, siteav, jugr, bolnd; c. curechi, trin, a o lua la sntoasa, dete, mito.

23

7. Paronimul corect apare n: a. S-a dat sfoar-n ar c fata a fost rpit de un zmeu. b. Viaa de monarh se petrece n mnstire. c. Viaa, prin experien, te nva s-i emendezi greelile. 8. Antonimele cuvintelor emfatic, emersiune, emitor, emigraie, ezoteric, sunt: a. bombastic, scufundare, receptor, imigrare, deschis; b. simplu, imersiune, receptor, imigraie, exoteric; c. fals, plutire, transmitor, imigraie, abscons. 9. Sunt formate prin derivare parasintetic toate cuvintele din seria: a. ncrncena, nsoit, nvederat, nvenina, nvins; b. nvinui, ncrncenat, cooperant, disculpat, nvemnta; c. nvtur, nvcel, cordial, nvineit, nviortor. 10. Exist doar mprumuturi lexicale greceti n: a. crmid, condei, cais, folos, ieftin, zahr; b. carne, pine, femeie, mama, floare; c. afi, tutun, magiun, desen, coafor. 11. Sunt formate prin compunere toate cuvintele din seria: a. pseudokinegeticos, concetean, bun-sim, bun-rmas, dezafectare; b. astronomie, TERRA, antiotoman, sus-menionat, prim ajutor; c. meloman, cosmodrom, bine-venit, astfel, dreptunghi. 12. Respect normele grafiei actuale cuvintele: a. cocktail, araf, filosof, loes, businesman; b. cocteil, cearaf, filozof, loes, bussinesman; c. cocktail, cearceaf, filosof, loess, businessman. 13. Sunt accentuate corect cuvintele: a. tacei batei, suntem, caracter, simbol; b. tcei, batei, suntem, caracter, simbol; c. tacei, batei, suntem, caracter, simbol. 14. Au o grafie adecvat numele proprii din seria: a. Gabriele D Annunzio, Vittorio De Sica, Luca Della Robbia, Jean de La Fontaine, Le Corbusier; b. Gabriel d Annunio, Vitorio de Sica, Luca De la Robbia, Jean de la Fontaine, Le Courbusier; 24

c. Gabriel D Annunzio, Vittorio de Sica, Luca De La Robbia, Jean De La Fontaine; le Corbusier. 15. Sunt difereniate semantic toate dubletele din seria: a. extensie-extensiune, prospecie-prospeciune, reconversie-reconversiune, a cementa-a cimenta; b. extensie-extensiune, ocluzie-ocluziune, posesie-posesiune, prospecie-prospeciune, radioemisie-radioemisiune; c. dicie-diciune, a datora-a datori, regaluri-regale, extensie-extensiune, reconversiereconversiune. 16. Nu corespunde normelor DOOM 2005, enunul: a. Natura ntreag se nvemnt n straie de srbtoare. b. Atmosfera multicolor, animat se evaporeaz ca prin farmec. c. Natura ntreag se nvemnteaz srbtorete de Crciun. 17. n cuvintele gherghin, ghiudem, ochean exist: a. 4 consoane, 3 vocale, 2 semivocale; 3 consoane, 2 vocale; 2 consoane, 2 vocale; b. 6 consoane, 3 vocale; 4 consoane, 2 vocale; 2 vocale, 2 consoane; c. 4 consoane, 3 vocale; 3 consoane, 2 vocale;2 consoane, 2 vocale. 18. Identific seria n care toate cuvintele conin triftong: a. Miau, leoarc, i-au, creioane, zmeoaicp; b. ploaie, mergeau, suiau, chinezoaicp, piei: c. piei, leau, miei, curgeau, cioar. 19. E noteaz vocal n toate cuvintele din seria: a. eu, ea, chef, temerar, concluzie; b. cernit, ceart, cercei, meniu, gherghef; c. obicei, cercei, cetate, aceton, ceramic. 20. Este corect varianta: a. Tipicul colegului meu era s doarm toat ziua n ultima banc. b. Tipicul colegului meu era s doarm n clas. c. Un afin de-al meu mi-a adus trista veste. 21. Existnumai locuiuni prepoziionale n seria: a. n dosul, n sus, alturi de, n veci, la calendele greceti; b. n susul, n jurul, n jur de, alturi de, din cauza; c. aproape de, zi de zi, n preajma, pestri la mae,odat ce.

25

22. Cer cazul Ac. locuiunile prepoziionale: a. n faa, fa de, n curmrziul, la margine de, la mijloc de; b. n interiorul, la dreapta, la stnga de, n josul, n jur de; c. mpreun cu, la un loc cu, odat cu, cu... cu tot, potrivit cu. 23. n textul: i cnd gndesc la viaa-mi, mi pare c ea cur / ncet repovestit de o strin gur / Ca i cnd n-ar fi viaa-mi, ca i cnd n-a fi fost(M. Eminescu), analiza cuvintelor subliniate este: a. subst.Ac.,c.ind.; pron.pers.Dpos..atr.pron; pron.pers.D, c.ind.; subst.Ac., c.Ag., vb.pred.cond.opt.perf., PV; b. subst.Ac.,c.ind.; pron.pers.D,c.ind.; pron.pers.D, c.ind.; subst.Ac.,c.ind.; vb.cop.cond,.opt.perf. PN. c. subst.Ac,,c.ind., pron.pers.G,atr.pron.; pron.pers.D,c.ind.; subst.Ac.,c.Ag. 25. n textul: Se afirm, pe bun dreptate, c dintre numeroii muni a cror nlime este exagerat de mare, Everestul e cel mai greu de urcat, nu numai din cauza altitudinii lui uriae, ci i din pricina versanilor care au contribuit din plin la moartea a zeci de alpiniti celebri i, n egal msur, a erpailor nsoitori.., se afl: a. 4 loc.prep. i 3 loc.adv.; b. 3 loc.prep. i 4 loc.adv.; c. 3 loc.prep i 3 loc.adv.. 26. n fraza: A scrie istoria e o datorie pentru omenire; a o adugi cu ce ai aflat e o obligaie pentru fiecare rmnnd ca acei care pot scrie s adune ce au aflat de la cine poate numai vorbi.(N.Iorga)se afl: a. 2PP, 2SB, 1AT, 1CD, 1CI; b. 2PP, 1SB, 1AT, 1CD, 2CI; c. 2PP, 2SB, 1AT, 3CD. 27. n fraza: Dar ceea ce-i prea ciudat era c, de cte ori i trecea prin minte ca ngerii s mearg dup voia lui, ei, ntr-adevr, i mplineau alintnd gndurile.(M. Eminescu), succesiunea propoziiilor este urmtoarea (numerotarea se face n ordinea apariiei predicatelor): a. SB, PP, CT, SB, PR; b. PP, SB, PR,CT, CD; c. SB, PP, CT,CD, PR. 28. Se d fraza:

26

Interesai s gseasc intelectuali ataai, api s ocupe posturi de conducere, guvernanii programau ntlniri ntre patru ochi, ncercnd s-i aleag dup necesiti i opinii i s-i conving pe cei alei s accepte., cuvintele scrise ingroat se analizeaz: a. adjective,N, Ac., f.sint. atr.adj; b. adjective N, f.sint. NP; c. adjective,Ac., f.sint. el.pred.supl.. 29. Prin contragerea propoziiilor sublinaite mai sus,se obin urmtoarele pri de propoziie: a. c.circ.de scop, c.ind., c.dir.; b. c.ind., c.circ.de cauz, c.dir.; c. c.ind., c.ind., c.ind.. 30. n fraza: Nu s-a aflat cnd i cum s-a hotrt c, dect s participe toi, mai bine s se preuinte unul singur aa de bine pregtit, ca s ctige.. propoziiile sunt: a. PP, SB, SB, CM, SB, CNS; b. PP, SB, SB, CM, SB, CN; c. PP, SB, SB, SB, CM, CS.. TESTUL 7 1. Sensul substantivului empatie este: a. capacitatea omului de a simpatiza pe cineva: b. suferin fizic, chin, patim; c. tendin a receptorului de a tri afectiv viaa personajelorunei opere literare sau ale unui film. 2. Sinonimul cuvntului peremiune este: a. stingere, perimare; b. eviden, claritate; c. dinuire, permanen. 3. Se dau urmtoarele perechi de cuvinte: atriu-atrium, elucubraie-divagaie, iuxt-just, a decava-a ruina, deczut-decadent, a decela-a distinge;Cte dintre ele sunt sinonime? a. toate; b. 5 perechi; c. 4 perechi.

4. Antonimul verbului a decava este: a. a se ruina; b. a decupa; c. a se mbogi. 27

5. n perechile date: decrepit-decrepit, a concilia-a consilia, degringolad-prbuire, degreva-degresa, degivra-dejivra, detraca-detracta; exist paronome: a. 3 perechi; b. 4 perechi, c. 6 perechi.

6. Gsete seria n care toate cuvintele au perechi omonime: a. ochi, izvor, delfin, deservi, diatez; b. disc, divan, trac, diet, dominican c. dormez, divan, doctoroaie, carou. 7. Identific cuvintele n care toate cuvintele sunt polisemantice: a. oxigen, cupru, neoxazol, alb, ochi; b. neoplasm, la, hran, exaltat, acneic; c. lumin, carte, a face, a gti, hain. 8. Sunt corect folosite sufixele care indic originea la toate cuvintele din seria: a. albanez, australian, neozeelandez, norvegian, sofian; b. praghez, londonez, cipriot, milezian, baiamrean; c. andin, venezuelean, budapestan, mangaliot, sinaiot. 9. Exist doar cuvinte compuse prin abreviere n seria: a. NAVROM, ROMARTA, TAROM, orelist, penelist, aragaz; b. penelist, peneecedist, verde-nchis, nu-m-uita, deodat; c. UNESCO, aprozar, aragaz, Piatra-Neam, bun-rmas. 10. Cuvintele subliniate n enunurile de mai jos: Un butean a obturat gura podului. Dormea butean. n jur totul era ncrcat de miresmele dulci ale primverii. n jurul nostru, teii i rspndeau aromele florilor. Veciniul meu a fost ales jur ntr-un proces. ,au urmtoarele valori morfologice: a. subst., adv.de mod, loc.adv., loc.prep., subst. b. subst., subst., loc.prep., loc.prep., subst.; c. subst., adv., loc.adv., loc.subst., loc.prep+Ac.,subst.. 11. Selecteaz grupa n care cuvintele compuse sunt scrise corect: a. Delta Dunrii, Bolintin-Deal, Govora-Bi, Bucureti-Nord, Administraia Prezidenial; b. delta Dunrii, Bolintinul din Deal, Govora Bi, Bucureti Nord, administraia prezidenial; c. Delta-Dunrii, Bolintin-deal, Govorabi, Bucureti Nord, administraia Prezidenial.

28

12. Care dintre urmtoarele serii conine doar forme literare: a. dicotomie, pauperitate, mauzoleu, paradontoz, pantheon; b. dihotomie, paupertate, mausoleu, parodontoz, panteon; c. dicotomie, paupertate, mausoleu, paradontoz, pantheon. 13. Apar doar forme corecte conform DOOM 2005, n seria: a. dizident, dezpezi, dizertaie, dezinen, escava; b. disident, dezzpezi, dizertaie, desinen, escava; c. disident, deszpezi, disertaie, desinen, excava. 14. Se dau perechile de verbe: ndrum-ndrumeaz, nseamn-nsemneaz, toarnturneaz, molfie-molfiete, evapor-evaporeaz,absolv-absolvete; cte dintre ele sunt corecte: a. toate; b. 2; c. 4.

15. Sunt corecte toate formele verbale din seria: a. ngaim, deeal, aeaz, neal, deart: b. ngim, deal, aaz, neal, deart; c. ngaim, deal, aaz, nal, deart. 16. Conin prefixoide toate cuvintele din seria; a. xilofon, hidrocentral, strbunic, meloman, astrolog; b. fonetic, bibliotec, sinonim, dermatolog, democrat; c, insecticid, astrogram, ortogram, bibliotec, pinacotec. 17. Respect normele actuale ale despririi n silabe, cuvintele: a. a-bo-ri-gen, ag-nos-ti-cism, a-u-to-stop, bin-o-clu, bi-o-sfe-r; b. ab-o-ri-gen, a-gnos-ti-cism, au-to-stop, bi-no-clu, bi-os-fe-r; c. a-bo-ri-gen, ag-nos-ti-cism, a-u-tos-top, bin-o-clu, bio-psi-e. 18. Sunt accentuate corect cuvintele: a. calcar, candid, bebe, austru, sinecdoc; b. calcar, candid, bebe, austru, sinecdoc; c, calcar, candid, bebe, austru, sinecdoc. 19. n perechile de cuvinte cu accent diferit, corespund normelor limbii actuale: a. satir-satir, precaut-precaut, alo-alo, halter-halter, intim-intim; b. agri-agri, furie-furie, taxi-taxi, puber-puber, prematur-prematur; c. agri-agri, puber-puber, taxi-taxi, trafic-trafic, alo-alo.

29

20. Nu exist niciun hiat n seria: a. iluzie, carioc, licean, anion, alineat; b. fotometrie, alveol, dimpreun, afectuos, maestru; c. maistru, bojdeuc, fiic, pianjen, caiet. 21. Fie enunurile: Ai realizat ce-ai dorit. Nu tiu ce-a devenit dup terminarea colii. Ai dobndit ce funcie ai visat. Ce e cu tine? Ce urt ai vorbit!, cuvntul subliniat este: a. pron.rel.N,f.sint.NP i c.dir. n toate enunurile; b. pron.rel.Ac., c.dir.; pron.rel.N, NP; adj.pron.rel.Ac.,atr.adj.;pron.interog.N,sub.; adv.fr f.sint.; c. pron.rel.Ac.,c.dir.; pron.rel.Ac., c.dir.; adj.pron.rel.N, atr.adj.; pron.interog.N, NP; adb.de mod, fr f.sint.. 22. n propoziiile: 1 Am ajutat-o pe mama. 2 M bazez pe mama. 3 Un fluture s-a aezat pe mama. 4 Fluturele de pe mama este multicolor. 5 Sunt suprat pe mama., cuvntul subliniat are funcia sintactic: a. 1,2,5,c.dir.; 3c.circ.de loc; 4atr.subst.prep.; b. 1,2c.dir.; 3,4c.circ.de loc; 5c.ind.; c. 1c.dir.; 2,5c.ind.; 3c.circ.de loc; 4atr.subst.prep.. 23. Cuvintele subliniate mai jos: 1 Am rmas profesor. 2 Mi-au rmas bani. 3 Rmne de vzut ce vom face. 4. El rmne la spital mai mult timp pentru analize. 5 A rmas pe drumuri din cauza prostiei lui. , sunt: a. copulativ n toate enunurile; b. 1.3.5 copulativ i 2,4 predicativ; c. 1,5 copulativi 2,3,4 predicativ. 24. n enunul: Ciudat cum era, l ocoleau toi., cuvntul cum este: a. adv.rel.de mod,Ac.,f.sint.c.circ.de mod; b. pron.rel.Ac., f.sint.NP; c. adv.rel.de mod, f.sint.NP. 25.. Ne ntlnim la ora zece. Cuvntul subliniat este: a. numer.card.cu val.adj.Ac., f.sint.atr.adj.; b. numer.card.cu val.subst.N, atr.subst.apozi.; c. numer.card. cu val.subst.Ac.,c.circ.de timp..

30

26. N-avea unde dormi din cauza ruinrii casei n perioada inundaiilor. , analiza cuvntukui marcat este urmtoarea: a. verb, inf.prez., f.sint.c.dir.; b. verb, ind.prez., f.sint.PV; c. verb, conj.prez.,f.sint.PV. 27. Se dau frazele: M bucur grozav s-l vd ludndu-se c va intra printre primii la facultate,cnd vd c nu-i arde s nvee. Propotiiile sunt: a. PP, SB, CI, CZ, CD, CI; b. PP, SB, CD, CT, CD, SB; c. PP, CD; CI, CV, CD, CD. 28. Plcndu-i s prezic viitorul amicilor, colegul meu, era imposibil s nu dea de vreun necaz cu cei care preau nemulumii de predicii. a. PP, SB, SB, AT; b. PP, CD, SB, AT; c. SB, PP, SB, AT. 29. Ideea c e posibil s nu intre la locurile fr tax, fapt care, credea ea, i se cuvenea,a fcut-o s ajung s nu mai nvee. a. PP, AT, SB, AT; PP, CD, PR; b. PP, AT, SB, AT, PPInc., CD, PR; c. AT, SB, PPInc., AT, PP, CI, PR. 30. Fr s m gndesc, cum eram suprat de propria-mi suprare i de tot ce plnuisem mpotriva lor, zmbesc totui acestui ultim prieten, care, dup ce s-a lmurit c la mijloc erau furii inbuite de mult vreme, m linitete resemnat. a. CM, CZ, AT, PP, CT, CI, AT; b. CV, CZ, AT, PP, AT, CT, CI; c. CM, CZ, CI, PP, AT, CT, CI. TESTUL 8 1. rdcina cuvntului neprevztor este: a. prevz-; b. vz-; c. vztor.

2. Sunt derivate cu sufix diminutival cuvintele din seria: a. mnu, nuielu, ginu, mtu, urechiu; 31

b. lptic, scumpic, dulcic, calic, eroic; c. feti, bundi, coroni, scumpi, unculi. 3.Sinonimul adjectivului dexter este: a.abil, ndemnatic, b. cinstit; drept c. culant, generos; 4. Stabilete seria n care toate cuvintele fac parte din vocabularul fundamental: a. fresc, fratern, fraternitate, fraternal, frie; b. doi, spre, lapte, of, negru; c. secund, imobil, ciur, leah. 5. Precizeaz seria n care apar sinonimele unitilor frazeologice:a o lua nainte, a da afar, a se da de-a dura; a. a o lua pe artur; a-i vrsa nduful; a se rostogoli; b. a o lua n fa, a lsa pe drumuri; a face un ocol; c. a da clas, a da afar; a se da de-a rostogolul. 6. n enunurile urmtoare: Pe neateptate, copilul plecat la studii peste mri i ri, i-a aprut n prag. n pragul iernii, oamenii din zonele inundate, nu au un acoperi deasupra capului. Pragul nvechit al uiimasive de stejar s-a deteriorat i trebuie reparat., substantivul prag este folosit(n ordinea apariiei) cu sensurile: a. propriu, figurat,propriu; b. secundar, figurat, propriu; c. propriu, secundar, propriu. 7. Alege seria n care apar paronime: a. dicotomie-dihotomie, digresie-digresiune, dijurstv-dejurstv, diseca-deseca, dragondragor; b. dezarma-dezarima, disimila-disimula, dicotomie-dihotomie, dezinfesta-dezinfecta; c. a diseca-a deseca, dragon-dragor, dezinfecta-dezinfesta, duz-doz. 8. Sinonimele cuvintelor: a dezavua, a desfide, dolean sunt: a. a refuza, a sfida, dorin; b. a dezaproba, a brava, plngere; c. a mrturisi, a se sfii, dolean.

32

9. Fac parte din familia lexical a verbului a descrie: descriere, descris, nedescris, descripie, descriptiv, descriptivism, descriptibil, descriptivist; a. 3 cuvinte; b. 4 cuvinte; c. toate.

10. Apar numai pleonasme n seria: a. decolteu decultat, iarba gazonului, estet calofil, a comemora memoria, dar ns; b. decolteu n form de inim, minipturic, en coeur n v, structura cuvntului, etnogeneza poporului romn; c. a-i epila prul, ptur mic, fusti mic, ghiveci eterogen, gam variat de prodise. 11. Au omonime toate cuvintele: a. patron, dolman, dolmen; top, box; b. disfazie, tob, dren, pies, legat; c. patron, top, box, legat, racil. 12. Sunt pleonasme toate cuvintele din: a. dren-dren, devinaie-divinaie, dicie-diciune, drug-drug, dumeri-dumiri; b. devinaie-divinaie, dispensa-dispersa, dolman-dolmen, antinomic-antonimic, consignatar-consignator; c. toboar-doboar, dren-dren, echimoz-eschimoz, alienat-aliniat,dispensa-dispersa. 13.n cuvintele ea i eu exist: a. diftongul ia i triftongul ieu; b. diftongii ea, eu: c. hiatul ea i triftongul ieu. 14. Este folosit omograful potrivit in seria: a. George Pruteanu a fost un corector al limbii romne. b. Dresorul i-a mbrcat domonoul pentru spectacol. c. Episcopul s-a defectat. 15. Sunt redactate corect toate formele de plural ale cuvintelor: a. rnci, amaneturi, gluti, umburue, aragazuri; b. rance, amanete, glute, umburuuri, aragazuri; c. rnci, amanete, gluti, umburue, aragaze. 16.Existe variante libere de plural (corecte conform DOOM 2005): a. betoane-betonuri, canale-canaluri, fundale-fundaluri, pardesie-pardesiuri; b. tunele-tuneluri, iteme-itemuri, debuee-debueuri, scovergi-scoverzi, virui-virusuri; c. tunele-tuneluri, itemi-iteme, betoane-betonuri, canale-canaluri, regicide-regiciduri. 33

17. Precizeaz valorile morfologice i funciile sintactice(acolo unde este cazul) ale cuvntului o din enunurile: Am stat o lun n Frana. Am citit despre comete ntr-o carte de astronomie. ntro.carte am gsit o variant i n a doua alt variant. Miroase a flori de tei n parc. Am dato-bar cu subiectul acesta. a. numer.card.atr.adj.; art.nehot.; adj.pron.nehot.atr.adj; prep.; pron.pers.Ac.val.neutr; b. numer.card.c.circ.de timp; art.neh.; adj.pron.nehot.atr.adj.; prep.; pron.pers.Ac., c.dir.; c. numer.card.atr.adj.; art.hot.; prep.; pron.pers.Ac., c.dir.. 18. Verbele: o fi citind, are s plece, du-te, plecai, de refcut, se afl la modul i timpul: a. ind.viit., conj.prez., imper.afirm., ind.m.m.c.p., supin; b. prezumtiv prez., ind.viit., imper.afirm., ind.perf.simplu, supin; c. ger., ind.viit., imper.afirm., ind.m.m.c.p., supin. 19. n enunul: Copilul era fericit i apreciat de toi., exist: a. PN alctuit din vb.cop+NP multiplu; b. 2 PN: era fericit i era apreciat; c. 1 PN era fericit i 1 PV exprimat prin participiul vb. la diat.pasivapreciat. 20. Substantivele aflate n cazul D: 1 Stai locului! 2 Acordarea de burse elevilor se face n funcie de medie. 3 i era devotat fiului su. 4 Era srac lipit pmntului. 5 i era nepot de sor lui Popescu. ,au funcia sintactic de: a. 1,4 c.circ.de loc; 2,5 atr.subst.; 3 c.ind.; b. 1,3 c.ind.; 2,5 atr.subst.; 3 c.ind.; c. 1 c.circ.de loc; 2,5 atr.subst.; 3,4 c.circ.de mod. 21. Subordonata cauzal poate fi introdus prin: a. cci, dac, de, s, dei; b. c, dac, de, fiindc, ntruct; c. s, nct, dac, de, c. 22.Au funcie sintactic n enunul: Btrne Olt, cu buza ars / i srutm tmpla crunt (O.Goga) a. 6 cuvinte; b. 5 cuvinte; c. 9 cuvinte.

23. Cuvntul i din propoziia: Fruntea i era plin de ngrijorare., este: a. pron.pers.G ,f.sint.atr.pron.; b. vb.auxiliar; 34

c. pron.pers.Dpos.,f.sint. atr.pron.. 24. n fraza: Spune-mi, dac te-a prinde-ntr-o zi/ i i-a sruta talpa piciorului,/nu-i aa c ai chiopta puin dup aceea/ de team s nu-mi striveti srutul?(N. Stnescu), exist: a. PP, CT, CT, CD,CD, AT; b. PP, CD, CD, PP, SB, AT; c. PP, CD, CD; PP, SB, AT 25. Cuvintele subliniate mai sus aa, dup aceea, de team se analizeat astfel: a. adv.de mod,NP; loc.adv.c.circ.de timp; subst.Ac,c.circ.de cauz; b. adj.N, NP, loc.adv.de timp,c.circ.de timp, subst.Ac,,c,ind.; c. adv.de mod,c.circ.de mod, pron.dem.Ac,,c.circ.de timp, subst.Ac, c.circ.de cauz. 26. Pronumele personale din text au cazul i funcia sintactic: a. D, c.ind.; Ac.,c.dir.; D,c.ind.; D, c.ind.; b. D;c.ind.; Ac.,c.ind.; D,atr.pron.; D,c.ind.; c. D,c.ind.; Ac.,c.dir.; Dpos.,atr.pron.;Dpos.atr.pron.. 27. Se d fraza: n ziua cnd am aflat ce prere au ei despre mine, i spun c m-am nfuriat aa de ru, c am vrut s le iau pmntul pe care i-l druisem-nu era mult, dou pogoane, dar aa m-am nfuriat c n noaptea aia nici n-am putut dormi., propoziiile introduse prin c sunt (n ordinea n care apar) sunt: a. CD, CNS, CV; b. CD, CNS, CNS; c. SB, CNS, CNS. 28.Prin contragerea propoziiilor subordonate introduse prin conjuncia de n fraza de mai jos, i cum iese Sfnta Duminic afar, odat i pornete descul prin rou, de culege o poal de somnoroas pe care o fierbe la un loc cu o vadr de lapte dulce i cu una de miere i apoi iute se duce de o toarn n fntna din Grdina Ursului,. care fntn era plin cu ap pn la gur. (I. Creang), se obin: a. c.circ.de scop; b. c.circ.cond.; c. c.circ.de loc. 29. n fraza: Cum nimeni nu-i oferise vreodat ajutorul, a avut grij s verifice att de minuios totul, ca mai trziu nimeni s nu-i poat reproa ceva., exist urmtoarele propoziii: a. CM, PP, AT, CNS; b. CZ, PP, CI, CNS; 35

c. CZ, PP, AT, CS. 31. Propoziiile din fraza: A rmas s se hotrasc rapid ce vom face in eventualitatea c cererea nu va fi aprobat, ceea ce am i fcut., sunt: a. PP, CS, SB, CD, atr.apozit.; b. PP, SB, CD, CT, atr.apozit.; c. PP, SB, SB, AT, atr.apozit..

TESTUL 9 1. Sensul neologismului dumping este: a. capacitatea earului de a mpinge un obiect; b. vnzare cu amnuntul; c. vnzarea produsului la un pre mai mc dect preul pieei. 2. Sinonimele cuvintelor disolut, diseminat, dolhan, dolmen, dragoman sunt: a. corupt, rspndit, hain, monument funerar, traductor; b. deczut, risipit, grsan, cioban, conductor ddrag; c. frnt, resemnat, grsan, hain, tlmaci. 3. Antonimele cuvintelor anomie, autocrat, calofil, claustrofobie, a concede sunt: a. ordine, democrat, anticalofil, agorafobie, a interzice; b. haos, tehnocrat, iubitor de cai, iubitor de spaiinchise, a tolera; c. dezordine, democrat, necalofil, nuntru, tabu. 4. Se dau perechile de cuvinte: donjon-donjuan, amidon-amidol, bund-bund, locaielocaiune, lobd-lodb. Sunt paronome: a. 2 perechi; b. 3 perechi; c. 5 perechi;

5: Din cuvintele mobil, opta, godin, folie, comedie, adun, repezi, rata, oper, miopii, pot avea perechi omografe: a. 5; 6. a. b. c. b. 8; c. 10.

Recunote seria n care toate cuvinele au omonime: cabal, capital, condur, emisar, jude; jen, jep, joc, mn, rdcin, fruct; abataj, strop, penteleu, perl, constituie. 36

7. Antonimul expresiei con brio este: a. puternic; b. cu for; c. uor.

8. n dubletele: radioemisie-radioemisiune, reconversie-reconversiune, fabulaiefabulaiune, donjon-donjuan, variaie-variaiune, funcie-funciune; sunt difereniate semantic: a. toate; b. 5 perechi; 3 perechi.

9. Sensul adjectivului luctuos este: a. lucios, strlucitor; b. lugubru, trist; c. respiraie uoar n somn. 1o .Numele locuitorilor din Afganistan, Alba-Iulia, Anzi, Baia de Aram, Birmania, sunt urmtoarele: a. afgan, alba-iulian, andin, baia, birman; b. afganistanez, albaiulian, andez, bia, birman; c. afghan, albaiulian, andin, bia, birman; 11.Corespund normelor limbii literare toate cuvintele din seria: a. bleu, be-he-he, stat de plat, magaziner, foarfece; b. bleau(interj), behehe, stat de plat, magazioner, foarfec; c. bleo, be he he, tat de plat, magazioner, foarfec. 12. Sunt corecte ambele forme n enunul: a. El anticip-anticipeaz finalul filmului. b. n urma exploziei aparatul se dezagreg-dezagregheaz n mici frme. c. Btrnul molfie-molfiete ncet o bucic de pine uscat i privete pierdut n zare. 13. Conine doar forme corecte de plural seria: a. algoritme, aragaze, arborete, fei, luntre; b. algoritmuri, aragazuri, arborei, fee, luntri; c. algoritmuri, aragaze, arboreturi, fee, luntri. 14. Contravin normelor limbii romne literare cuvintele accentuate din seria: a. bravo, calcar, cerber, cobai, copul, episcop; b. diaspora, eden, egumen, frnghie, epifanie; c. diaspora, eden, egumen, frnghie, episcop.

37

15. n cuvintele frnghie, mozzarella, exhaustiv, dughean, conchistador exist n ordine: a. 8 litere, 7 sunete; 10 litere, 9 sunete; 9 litere, 10 sunete; 8 litere, 6 sunete; 12 litere, 11 sunete; b. 8 litere, 6 sunete,; 10 litere, 9 sunete; 9 litere, 10 sunete; 10 litere, 10 sunete; 12 litere, 10 sunete; c. 8 litere, 8 sunete; 10 litere, 10 sunete; 9 litere, 9 sunete; 8 litere, 6 sunete; 12 litere, 10 sunete. 16. Exist un numr egal de litere i de sunete la toate cuvintele din seria: a. letopise, excursie, cucona, foaie, cinci; b. concar, bocanci, ghioag, licean, Coreea; c. letopise, foaie, concar, pomi, coas. 17. Sunt corect desprite n silabe cuvintele din seria: a. gau-de-a-mus, gen-til-om, pi-o-ni-er, tro-tu-ar; b. gau-de-a-mus, gen-ti-lom, pi-o-ni-er, tro-tuar; c. ga-u-de-a-mus, gen-til-om, pi-o-nier, tro-tu-ar. 18. Sunetul i este redat prin trei litere diferite n seria: a. mine, ea, New-York, iarb, haide; b. cinci, haide, iat, poian, reni; c. New-York, iarb, haide, mine, poian. 19. Exist diftongi ascendeni n cuvintele: a. aerodrom, boreal, searbad, amiaz, rou; b. amiaz, rou, ploaie, piu, foaie; c. coerent, asidu, ceart, piu, ploaie. 20. Fie enunurile: Ioana, vino acas c se face ntuneric. E duminic i toat lumea este la biseric. Duminica nu rmne nimeni acas. Iarna trecut am fost la munte n Austria. Cuvintele subliniate sunt n ordine: a. subst.,sub.; subst., sub.; adv.,c.circ.de timp; subst.,c.circ.de timp; b. subst., NP; subst., c.circ.de timp; adv.,c.circ.de timp; subst.,c.circ.de timp; c. subst.,sub.; adv., c.circ.de timp; adv., c.circ.de timp; subst., c.circ. de timp. 21. Precizeaz varianta corect de analit a cuvintelor: Plecarea de la bunicii din Tunad a cauzat prietenilor mei o adevrat aventur. a. subst.Ac., c.circ.de loc; subst., Ac., c.circ.de loc; adj.pron.pos.D,atr.pron.; 38

b. subst.Ac.,c.circ.de loc; subst,Ac., atr.subst.genit.; pron.pos.D, c.ind.; c. subst.Ac.,atr,subst.prep.; subst.Ac., atr.subst.prep.; adj.pron.pos.,G, atr.adj.. 22. Cum nu i-a plcut niciodat coala, n-avea nicio baz n cunotinele lui. Cuvintele marcate mai sus, se analizeaz coract: a. adv. de mod, c.circ.de mod; adj.pron.neg., Ac., atr.adj.; pron.pos.G, atr.adj.; b. conj.subord.; adj.pron.neg.Ac., atr.adj.; pron.pers.G, atr.pron.genit.; c. adv.rel.de mod,c.circ.de mod; pron.neg. N,atr.adj.; pron.pers.G, atr.pron,genit.. 23. Cuvintele subliniate: Fiecare dintre noi ar trebui s citeasc mcar cteva pagini zilnic, dar iat c eu care vorbesc, am ajuns abia la pagina zece: , sunt analizate corect n seria: a. pron.nehot.N, sub.; pron.pers.Ac., c.circ.de loc; pron.nenot.Ac., c.dir.; numer.card.Ac., atr.adj.; b. pron.nehot.N, sub.; pron.pers.Ac.,atr.pron.prep.;adj.pron.nehot.Ac., atr.adj.; numer.card.Ac., atr.adj.; c. pron.nehot.N, sub.; pron.pers.Ac.,atr.subst.prep.; adj.pron.nehot.Ac., atr.adj.; numer.card.N, atr.subst.prep.. 24. Se d fraza: Nu sunt ce par a fi / Nu sunt nimic din ce-a fi vrut s fiu..(I. Minulescu).Predicatele sunt n ordine a. nu sunt (PN incomplet); ce par (PN); a fi vrut (PV); s fiu (PV); b. nu sunt( PN incomplet); ce par a fi (PN); nu sunt nimic (PN); a fi vrut (PV); ce s fiu (PN); c. nu sunt (PNincomplet); par a fi (PN); nu sunt nimic (PN); a fi vrut (PV); din ce s fiu(PN). 25. n frazele: Ca s fie sigur c vei schimba prerea prinilor, nu exist alt modalitate dect aceeaprin care s pari c eti altfel dect ai fost pn acum. , exist urmtoarele propoziii: a. CZ, CI, PP, AT, CM, CM; b. CS, CI, PP, AT, PR, CM; c. CS, SB, PP, AT, PR, CM. 26. Tot ce s-a ntmplat, dei probabil c fr vina ta, ar trebui s te fac s te gndeti c nu e bine cum ai procedat.( numerotarea se face n ordinea apariiei predicatelor) a. AT, CV, SB, PP, SB, CI(PRS),CI, SB; b. PP, AT, CV, SB, SB, CD, CI, SB; c. AT, CV, SB, PP, SB, CD, CM.

39

27. Fiind convins c mai are de nvat, cum era singur acas, iste cum l tim, a nchis televizorul i s-a apucat s reciteasc nite capitole ignorate pnp acum. Propoziiile sunt: a. Cag, CZ, CZ, PP, PP, CI; b. CI, CZ, CM, PP, PP, CI; c. CI, CT, CM, PP, PP, CD. 28. Tonul dur se nteete, dar nu intr-att nct s-mi vin a crede c am minit cnd am declarat c, orice ar fi, nu-mi vor da satisfacia de a fi arestat. (N. Steinhardt); prin extensia prilor de propoziie subliniate, se obin propoziiile subordonate: a. CD; CD; b. SB; CD; c. SB; AT. 29. n fraza: Fiind sigur c nu e o fiin crud, i convenea s se admit c n fiecare om exist un atom n germen din fiece simire (Hortensia Papadat-Bengescu) , exist: a. CI, PP, SB, SB; b. PP, CI, SB, CD; c. CI, PP, SB, CD. 30. n fraza: Puse s se strige prin toat ara c cine se va gsi s descopere pe nelegiuiii cari i tot stricau podul i chipul cu care se va putea s-l nfiineze, va dobndi daruri mprteti (Petre Ispirescu) , exist urmtoarele propoziii: a. PP, CD, SB, CI, AT, AT, SB, CD. b. PP, CS, SB, CS, AT, AT, CD; CD. c. PP, CI, SB, CS, AT, AT, CD, CD. TESTUL 10. 1. Sinonimul cuvntului fatuitate este: a. ntmplare; b. ngmfare; c. ipocrizie.

2. Antonimul verbului a dezarima este: a. a nctca; b. a narma; c. a dezarma. 3. Sunt corecte toate sinonimele cuvintelor samsar, samavolnic, sagace, sacrament, scapel, n seria: a. ho, bdran, perspicace, mprtanie, cuit; b. negustor necinstit, ndrtnic, iste, mprtanie, bisturiu; 40

c. negustor, abuziv, ager, mprtanie, bisturiu. 4. Cuvntul cosmopolit este folosit correct n sintagma: a. interpretare cosmopolit; b. ora cosmopolit; c. cldur cosmopolit. 5. Adjectivul cazon apare folosit corect n sintagma: a. vegetaie cazon; b. soclu cazon; c. via cazon. 6. Apar pleonasme doar n seria: a. atelier de croitorie, defect iremediabil, lipom de grsime; poezioar mic; b. scurt alocuiune, i-a vndut propriii pantofi, summit la vrf, sum de bani; c. deznodmnt final, argument irefutabil, debueu de desfacere, nume eponym. 7. Antonimele cuvintelor ager, insolit, obscur, modest, genuin, sunt: a. inept, banal, exoteric, mndru, impur; b. agil, comun, ncifrat, infatuare, nenatural; c. greoi, obinuit, ezoteric, orgolios, murdar. 8. Sunt compuse toate cuvintele din seria: a. dulce-acrior, altcndva, prim ajutor. bine plasat; b. dulce-acrior, dei, cale ferat, vizavi, cancan; c. dact, ap mineral, gndac, centru de greutate, hidrobiciclet. 9. Structura morfologic a cuvntului ncetenire este: a. ncetenire (radical) + a (art.hot.); b. pref.n- + -ceten-+ suf.-i + a(art.hot); c. pref.n-+-ceten- + suf.-i +-re+ art.hot.a. 10. n limba romn exist: a. 31 de sunete; b. 27 de sunete; c. 29 de sunete.

11. Sunt corecte toate formele din seria: a. frete, a frusta, delicvent, a extropia, a escalada; b. escroc, a escalada, a estropia, espresso, escadril; c. escroc, a excalada, a estropia, expresso, escadril. 41

12. Cuvintele castraveciori, ghiurghiuliu, reactopropulsor, machia, au n ordine: a. 4 silabe, 3 silabe, 6 silabe, 2 silabe; b. 4 silabe, 3 silabe, 6 silabe, 3 silabe; c. 4 silabe, 3 silabe, 5 silabe, 2 silabe. 13..Cuvintele chiulangiu, agheasm, conin: a. 5 consoane, 2 vocale, 2 semivocale; 3 consoane, 3 vocale; b. 5 consoane, 3 vocale, 1 semivocal; 3 consoane, 3 vocale; c. 5 consoane, 3 vocale, 1 semivocal; 3 consoane, 2 vocale, 1 semivocal. 14. Sunt corect desprite in silabe cuvintele din seria: a. de-li-ci-os, as-tzi, spa-li-er, ma-chiaj, de-spre; b. de-li-cios, as-t-zi, spa-li-er, ma-chiaj, des-pre; c. de-li-cios, da-u-nzi; ma-chi-aj, de-spre. 15.Semivocala i poate fi redat prin: a. 2 litere; b. 3 litere; c. 4 litere.

16. n fraza de mai jos: I-a tot dat cu gura pn cnd i-a enervat pe toi i i-am spus c nu-i frumos ce face n stilu-i caracteristic., i are urmtoarele valori: a. pron.pers.val.neutrD, fr f.sint.; pron.pers.Ac., c.dir.; pron.pers.D.,c.ind.; vb.cop.ind.prez.PN+NP frumos; pron.pers.Dpos.atr.pron.; b. pron.pers.D, c.ind.; pron.pers.Ac.,c.dir.; pron.pers.D, c.ind., vb.pred.imd.prez,PV; pron.pers.Dpos., atr.pron.; c. pron.pers.Ac.,c.dir.; pron.pers.Ac., c.dir.; pron.pers.Datr.pron; vb.cop.ind.prez., PV; pron.pers.Dpos, atr.pron.. 17. n enunul: O vedeam o clip, dou, apoi disprea i m gndeam c n-o s-o mai ntlnesc dect ntr-o vacan ulterioar.. o are urmtoarele valori: a. pron.pers.Ac.,c.dir.; numer.card.Ac.,atr.adj.; pron.pers.Ac., c.dir.; vb.aux.; art.nehot.; b. pron.pers.Ac., c.dir.; art.nehot.; pron.pers.Ac., c.dir.; art.nehot; c. pron.pers.Ac., c.dir.; numer.card.Ac., c.circ.de timp; vb.aux.; art.nehot.; pron.pers.Ac., c.dir.. 18. n enunurile: A fost ucis de sete. A rvdat de sete. A murit de sete. , substantivul sete are funcia sintactic de: a. c.ind; c.ind.; c.ind.; b. c.Ag.; c.ind.; c.ind.; c. c.Ag.; c.ind.; c.circ.de cauz. 42

19. Toi cei din jurul meu au fost de fa la festivitate.Cuvintele marcate graphic se analizeaz: a. adj.pron.pos.G, atr.adj.; loc.adj.N, NP; b. adj.pron.pos.Ac., atr.adj.; loc.adj.NP; c. adj.pron.pos.Ac.,c.circ.de loc; loc.adj.Ac., c.circ.de mod. 20. Cartea nu fusese citit i recenzat de nimeni.; cuvintele marcate au urmtoarele funcii sintactice: a. PV, PN, c.Ag.; b. PN alctuit din vb.cop+NPmultiplu; c.Ag.; c. PV, PV(alctuit din participiul verbului la diateza pasiv); c.Ag.. 21. Colegii erau mpotriva mea i cnd vina plana asupra- mi, ce puteam face? Cuvintele subliniate se analizeaz corect: a. Adj.pron.pos.Ac.,NP; pron.pers.Dpos.; c.ind.; b. adj.pron.pos.G, NP; pron.refl.Dpos.,atr.pron.; c. adj.pron.pos.Ac., c.ind.; pron.pers.D,c.circ.de loc. 22. Atitudinea lui mpotriva noastr era deplasat. Sintagma subliniar este correct analizat n: a. pron.pos.G, c.ind.; b. adj.pron,pos.G, atr.adj.; c. adj.pron.pos.Ac.,atr.adj.prep.. 23.Reproul lui contra-mi prea nejustificat.Cuvntul mi este: a. pron.refl.Dpos., f.sint.atr.pron.; b. pron.pers.Dpos.,atr.pron.prep.; c. pron.pers.G, atr.pron.prep. 24.Copilul n faa cruia ne-am oprit, prea dezorientat.Pronumele cruia este: A pron.rel.,G,atr.pron.genit.;. b. adj.pron.pos.G, atr.adj.; c. pron.rel.G, c.circ. de loc. 25.Se d fraza: Cei cu adevrat n stare s sufere sufletete, au i orgoliul de a refula totul, au i durerea inferioritii lor de o clip, , i poate c tocmai aceast comprimare mistuie i doare mai mult, deci e de presupus c tocmai cei mndri, care i ascund simirea, sunt cei care, i mai ales prin asta, sufer cu adevrat. Succesiunea propotiiilor este urmtoarea: 43

a. CI, PP, PP, PP, SB, SB, SB, AT, PP, AT; b. PP, CI, PP, CI, SB, SB, SB, AT, AT, AT; c. CI, PP, PP, PP, SB, SB, CD; AT, PP, AT . 26.n fraza: Mi se prea c asta ar fi pentru mine nsmi o dovad c, ntr-adevr, poate nceta cineva s m iubeasc i c ar putea veni o zi cnd pentru X a fi o femeie ca oricare alta, pe care o lai n strad s treac fr s o opreti, fr s socoi ntlnirea cu ea un eveniment. (Camil Petrescu) Propoziiile atributive sunt n numr de: a. 3AT; b. 4AT; c. 5AT.

27. n fraza: Dac n-ar fi fost miritea locurilor sau urmele locurilor de cru, uscate adnc n pmntul drumului, care artau c pe aici au fost oameni, s-ar fi zis c porumburile au crescut singure, c au fost prsite, c nimeni n-o s mai calce vreodat pe aici. (Marin Preda) ; exist urmtoarele propoziii: a. CD, AT, CD, PP, SB, SB, SB; b. CD, AT, CD, PP, CD; cD, CD; c. CV, AT, CD, PP, SB, SB, SB. 28. Prin contragerea propoziiilor din fraza de mai jos: Atunci I se pru c i fata de lng else ridica ncet.., c trupul ei se risipea n are de nu mai rmneau dect vasele, c, inundat de-o manta argintie, apuc i ea calea luminoas ce ducea n lun. (N. Eminescu) ; se obin prile de propoziie: a. c.dir.; c.dir.; c.ind.; c.dir.; atr.; b. sub.; sub.; c.consec.; sub.; atr.; c. sub.; sub.; c.circ.de mod; c.dir.; atr.. 29. n fraza: Ar fi trebuit s rog fetele s-l tie de vorbpn plec, cci, dac s-ar fi luat dup mine, l tiam, nu mai scpam de el. , propoziiile sunt urmtoarele: a. PP, SB, CD, CT, CD, CZ, CZ. b. PP, SB, CD, CT, CD, CZ, PP; c. PP, SB, CD, CT, CD, CZ, PPInc.. 30. Se d fraza: Sunt nerbdtor s iau alta, cci vreau s se tie ce-i putea scrie Emiliei, dar nu trebuie s m trdez, deci ocolind, mai fac gesturi gratuite. (Camil Petrescu) Propoziiile subordinate sunt n ordine: a. CI, CZ, CD, SB, PP, SB, PP; b. CZ, CZ, CD, SB, PP, SB, PP; c. CI, CZ, CD, SB, PP, SB,SB.

44

TESTUL 11 (gen SNSPA) 1. Sunt corect desprite n silabe toate cuvintele din seria: a. sub-li-ni-at, su-bor-di-ne, su-bre-t, sub-sti-tut, sub-ur-bi-e; b. geo-me-tri-e, dez.in.for-ma, can-ta-u-tor, pa-ti-no-ar, co-a-for; c. ge-o-me-tri-e, de-zin-for-ma, cant-a-u-tor, pa-ti-noar, an-al-fa-bet. 2, Formele de plural: zbuciumuri, intermezzouri, poiene, raiai, rpi, piranha, ninja, fei, prilixi, negatoscopuri , sunt: a, toate corecte b. 4 corecte; c. 6 corecte.

3. Sunt formate din trei silabe toate cuvintele din seria: a. machiaj, coafor, bojdeuc, haos, maistru: b. social, coafur, coafor, precaut, maestru; c. machiaj, coafur, precaut, bojdeuc,prematur. 4. Majuscula este corect folosit n toate cuvintele din seria: a. Evenimentul zilei, Munii Carpai, Capul-Bunei Sperane, Majestatea Sa; b. strada Trandafirilor, Mo-Ajunul, Anul nou, Delta Dunrii; c. Barb-albastr, Craiul-de-rou, Mo-ajunul, Romnia Literar, Domneti-sat. 5. Sunt corect scrise toate cuvintele din seria; a. trotuar, coafiur, te deum, eu cuntinuu, trgumreean; b. trotoar, coafur, tedeum, eu cuntinuu, trgumurean; c. trotuar, coafur, tedeum, eu continui, ttgumureean. 6. Au grafia corect toate numele proprii din seria: a. Hajdeu, Tonia, Millo, Negruzzi, Pann; b. Hasdeu, Tonitza, Millo, Negruzzi, Pann; c. Hasdeu, Tonitza, Milo, Nrgrui, Pan. 7. Recunoate varianta scris corect: a. magna suma cum laulae; b. magna summa cum cum laude; c. magna suma cum laude.

45

8. Sunt corecte toate formele de plural: a. sindromuri, radare, relantiuri, rabotoare, simptoame; b. sindroame, radare, ralantiuri, rabotori, simptome; c. sindroame, radaruri, relantiuri, rabotori, simptoame. 9. Recunoate seria care conine doar neologisme scrise corect: a. bodyguard, sandvi, cockteil, mezzo-forte, puzzle; b. bodigard, sendvi, cokteil, mezo-forte, pia; c. bodyguard, sandvici, cocteil, mezzo-forte, puzzle. 10. Precizeat care seria conine doar forme literare: a. deleag, grotesc, analog, s invoce, vagaboand; b. deleg, grotesc, analoag, s invoce, vagabond; c, deleag, groteasc, analoag, s invoace, vagabond. 11. Sunt compuse tote cuvintele din seria: a. bunvoie, bunti, ru de gur, ru-platnic, nsui; b. trie-bru, du-te-vino, punct de vedere, niciunul: c. dumnealui, nsui, du-te-vino, dis-de-diminea, zi-munc. 12. Identific seria care conine doar cuvinte compuse prin abreviere: a. F. C. Steaua, miazzi, B.N.S. , ASIROM, APTR; b. UNITRR;, ASIROM, ROMARTA, aprozar, aragaz; c. UNITER, ROMARTA, aprozar, dumneavoastr, TVR. 13. Care dintre cuvintele sinonime de mai jos este neologism? a. blndee; b. ngduin; c. mansuetudine; d. mil. 14. Conine numai neologisme seria: a. a aprecia, a cntri, cam, aproximativ, a valoriza; b. a evalua, a aproxima, a valoriza, a estima, a evidenia; c, vreo, cam, a msura, a cntri, a evalua. 15. Cuvintele emigrant i imigrant sunt: a. sinonime; b. paronime; c. omonime.

46

16. Sinonimele cuvintelor mansuetudine, irefutabil, concesiune, inexpugnabil, solicitudine sunt cele din seria: a. buntate, convingtor, drept de a folosi un bun al statului, iredutabil, atitudine plin de grij fa de cineva; b. mil, neconvingtor, favoare, care nu poate fi mpucat, cerere; c. blndee, convingtor, favor, de neexpus, atitudine prietenoas,. 17. Sinonimele cuvintelor intrepid, cazual, persuasiv, sinergie, umil, sunt urmtoarele: a. brav, ntmpltor, personal, energie, plecat; b. tenace, accidental, convingtor, asocierea mai multor rsuturi pentru ndeplinirea aceleiai funciuni, obedient; c. temerar, accidental, convingtor, fr energie, modest. 18. Sinonimele cuvintelor pasager, insolit, salutar, oprobriu, mutual, sunt corecte n seria: a. cltor, nsorit, de salutat, aprobare, simultan; b. trector, originar, salvator, dezaprobare public, tcut. c. efemer, neobiniut, salvator, dezaprobare public, reciproc. 19. Sensurile cuvintelor intrig, implementare, imanent, imprecaie, iminent, sunt: a. uneltire, realizare, care cioneaz prin sine nsui, ocar, inevitabil; b. complot, a interpune, adecvat, blestem, genial; c. moment al subiectului care declaneaz schimbarea cursului aciunii, integrare, iminent, urare, fortuit. 20. Alege seria de adjective fr grade de comparaie: a. mre, fenomenal, curajos, supraponderal, ciudat; b. posterior, maxim, optim, ntreg, arhaic; c. sublim, uria, alb, acvatic, micu. 21. Precizeaz care dintre cele trei construcii este greit: a. Am numai zece zile pentru pregtirea examenului. b. Am cumprat doar trei cri din banii avui. c. Am cumprat dect trei cri din toi banii. 22. Care sunt formele corecte de imperativ, negativ ale verbelor: a duce, a face a fi, a zice, a avea: a. nu du, nu f, nu fi, nu zice, nu ai; b. nu duce, nu face, nu fi, nu zice, nu avea; c. nu duce, nu face, nu fii, nu zii, nu avea. 47

23. Este corect enunul din seria: a. n timpul edinei a btut cmpii numi cu elucubraii; b. A primit diurn pentru fiecare zi ct a fost n deplasare; c. Aciunea diurn s-a finalizat cu prinderea infractorului. 24. Alege enunul corect: a. Am admirat personajul al crui comportare mi-a servit de exemplu, b. Am admirat personajul a crui comportare mi-a servit de exemplu. c. Am admirat personajeleale cror comportare mi-au servit de exemplu. 25. Indic fraza care nu conine nicio greeal de exprimare, de scriere sau de punctuaie: a. Grupa sanguin B3 este cea mai supus mbolnvirilor. b. Cnd simpt c vor pierde meciul, fotbalitii se forioneaz i n extremis reoesc o victorie la limit. c. De multe ori, fortuit, cte un elev slab pregtit reuete s nele vigilena dasclilor, obinnd o not bun, dar nemeritat. 26. n textul: Lui, ca i camarad de-al su, i-ar place ca lucrarea ce va apare peste cteva luni s fie la fel de bine receptat ca i cea ce s-a editat n ultimileluni i s se vnd mcar intr-un procent de 60%. . exist: a. 3 greeli; b. 5 greeli; c. 6 greeli.

27. Marcheaz seria n care sunt corecte toate formele de G/D: a. maic-mi, mam-mi, bunic.mii,soacrei-mari, tatei-mari; b. maic-mii, bunic-mii, lui tata-mare, relei-voine, nurorii, frumuseii; c. tinereei, nclminii, norei, soacr.mi, feei. 28. Construciile: 1 Muzeul de Istorie al Bucuretiului; 2 programele de dezvoltare ale Sibiului; 3 ghieul de predare ale pensiilor; 4 modul de prezentere al candidatului; 5. n faa generaiilor ulterioare i a istoriei; sunt: a. 1,2,3,4 greite i 5 corecte; b. 1,3,4 greite i 2,5 corecte; c. toate greite. 29. Se dau construciile: 1 A avut loc o comemorare n amintirea scriitorului Dimitrie Bolintineanu. 2 Comemorarea memoriei lui Dimitrie Bolintineanu a avut loc la Bolintin-Deal, satul natal al scriitorului. 3. mpreun cu un grup de golegi am participat al comemorareade dicat scriitorului Dimitrie Bolintineanu. Acestea sunt: 48

a. corecte toate;

b. greite toate;

c. 1,2 greite i 3 corect.

30. Se dau construciile: 1 n ciuda efortului asidu, viaa lui a fost un eec continu. 2 Dac se simte un nvins n proprii ochii, cum s suporte ochii asprii i dojenitori ai mamei lui? 3 Zbuciumul fetei acesteia dezndjduite m-a emoionat profund. Acestea sunt: a. 1,3 corecte i 2 greit; b. 1,2 greite i 3 corect; c. toate greite.

TESTUL 12 1. Sunt desprite corect n silabe cuvintele: a. ha-cker, he-li-os-cop, sub-li-ni-a, de-linc-vent, ga-lan-ton; b. hac-ker, he-li-o-scop, su-bli-ni-a, de-linc-vent, ga-lant-on; c. ha-cker, he-li-o-scop, sub-li-ni-a, de-linc-vent, ga-lan-ton. 2. Se dau formele de plural (masculin i feminin): ortodoci-ortodoxe; prolici-prolixe; conveci-convexe, coneci-conrxe; trezi-treze; basci-basce; ele sunt: a. corecte toate perechile; b. corecte perechile 1,2,3,4; greite 5, 6; c. corecte perechile 1,2,3,4,6; greit perechea 5. 3. Sunt formate din dou silabe toate cunintele din seria: a. neutru, gaic, gai, coafa, unguent; b. ocean, coafa, amail, viking, troi; c. neutru, gaic, coafa, viking, troi. 4. Majuscula este corect folosit la toate cuvintele din seria: a. Insula Sfnta Elena, intrarea Popa Nan, calea Floreasca, peninsula Florida, Vrful Ciuca; b. Cancelaria primului-ministru, Facultatea de litere, parlamentul Romniei, Sfntul scaun, duminica Tomei; c. Cancelaria Primului-Ministru, insula Sfnta Elena, Parlammmentul Romniei, Sfntul Scaun. 5.. Sunt corect scrise toate cuvintele din seria: 49

a. pietrificaie, otron, acibild, farine, a pelegrina; b. petrificaie, otron, farin, abibild, a peregrina; c, pietrificair, odron, farine, apipild, a peregrina. 6. Numele proprii sunt scrise corect n seria:

a. Peteofi, Beigin, Marakesh, Okinava, Cte d Ivoire; b. Petfi; Beijing, Marrakesh, Okinawa, Cte d Ivoire; c. Petfi, Beijing, Marrachech, Okinawa, Cte D Ivoire. 7. Recunoate varianta scris corect: a. ad Kalendas graecas; b. ad calendas grecas; c. ad calendas graecas. 8. Sunt corecte toate formele de plural din seria: a. seminare, glaspapire, glasvande, glaucomuri, onomatopee; b. seminare, glaspapiruri, glasvanduri, glaucoame, onomatopee; c. seminarii, glaspapiruri, glasvanduri, glaucomuri, onomatopei. 9. Toate neologismele sunt scrise corect n seria: a. globe-trotter, lied, stewardes, self-service, tutti-frutti, quiproquo, franch-cancan; b. charter, chewing-gum, hobby, pley-bak, flash, french-can-can, dizeuz.; c. flash, lied, tuti-fruti, french-cancan, stewardes, cozeur, en coeur. 10. Precizeaz seria n care toare cuvintele respect normele limbii literare: a. burlesc, eu enumer, omolog, snoab, psiholoag; b. groteasc, eu enumr, omoloag, snob, psiholog; c. burlesc. eu enumr, omolog, snoab, psiholog. 11. Sunt compuse toate cuvintele din seria: a. ruvoitor, rutate, ru-platnic, cine-lup, cal-putere; b. Poarta Alb, ca-la-Breaza, sud-european, pursnge, zigzag; c. dumneata, nicio, nici, dei, dect. 12. Sunt formate numai prin abreviere toate cuvintele din seria: a. devreme, de vreme rea, vorb-lung, I T.N.,.CENTROFARM; b. HCM, ONT, UFO, semeteul, gt-legu; c. PRONOSPORT, TAROM, ASIROM, ACIN, UNICEF.

50

13. Care dintre sinonimele cuvntului accidental nu este neologism: a. ntmpltor; b. fortuit; c. incidental; d. arbitrar. 14. Conine numai neologisme seria: a. cite, lizibil, gndirism, vedere, viziune; b. plngere, dolean, dorin, favorabil, ginga; c. anost, gndirism, lizibil, favorabil, poporanism. 15. Cuvintele godin-godin, sunt: a. omonime; b. omofone; c. omografe.

16. Sinonimele cuvintelor gaj, nrav, fortuit, cimitir, nefast, sunt: a. zlog, patim, forat, cavou, fr fast; b. amanet, viciu, ntmpltor, necropol, fatal; c. obicei, tumul, accidental, paj, extravagant. 17. Gsete sinonimele cuvintelor movil, ocult, obor, ofrand, oneros: a. tumul, tainic, pia, jertf, dezavantajos; b. grmad, misterios, impozit, necinstit, omagiu; c. cimitir, necunoscut, trg, dar, necinstit. 18. Sinonimele cuvintelor olograf, a ofensa, a oficializa, opac, a oripila sunt: a. transcris, a jigni, a legaliza, obtuz, a orbi; b. autograf, a insulta, a instituionaliza, limitat, a ngrozi; c. transcris, a jigni, a legaliza, mat, a oribila. 19. Sensurile cuvintelor curs, candid, cant, fericire, caren, sunt urmtoarele: a. tren, pur, cntec, lacun, bucurie; b. capcan, curat, margine, mulumire, imperfeciune; c. capcan, nevinovatm muchie, beatitudine, defect. 20. Alege seria n care apar numai adjective fr grade de comparaie: a. mare, mre, perfect, imens, anterior; b. strmoesc, uria, ngrozitor, maxim, minor; c. minor, ngrozitor, puternic, arhiplin, posterior. 21. Specific enunul corect:

51

a. Graie muncii i a pregtirii suplimentare, a obinut o medie foarte bun la admitere. b. I-am oferit sprijin unei colege ale mele. c. I-am oferit sprijin acestei colege a mele. 22. Formele de imperativ/afirmativ ale verbelor a zice, a face, a duce a trece a tcea, sunt corecte n seria: a. zi, f, du, treci, taci; b. zii, f, du, trece-l, taci; c. zii, face, duce, trece-l, face-l. 23. Este corect enunul din seria: a. A mai revzut textul nc odat. b. A prezentat pe scurt rezumatul tirii. c. n timpul discuiei, din cnd n cnd divaga de la subiect. 24. Precizeaz enunul corect: a. V-am prezentat clasa al crui elev problem a fost trimis la psiholog. b. Aceasta este clasa al crei elev problem a fost trimis la psiholog. c. Aceasta este clasa a crui elev problem a fost trimis la psiholog. 25. Selecteaz enunul n care nu exist nicio greeal: a. Uneori prinii vin fortuit la coal, fiindc au fost chemai de diriginte. b. Lucrrile elevilor cei mai buni vor fii publicate n volum. c. Tezele studenilor acestora au fost apreciate cu note maxime. 26. n textul: Crile noi aprute depesc cu douzeci de procente la sut preul celor vechi i observm destui de muli tineri care prefer mai bine clubul n locul lecturii i culturii, n general. , exist: a. nicio greeal: b. 2 greeli: c. 4 greeli. 27. Sunt corecte formele de G-D din seria: a. bunei-voine, reacredinei, botgrosului, valvrtejului, liber-cugettorilor, body-ului; b. bunvoiei, relei-credine, body-ului, bunicii, bunului-sim, site-urilor; c. liberi-cugettorilor, bodyului, bunici, bunichii, bun-simului, service-ului. 28. Construciile: 1 Din cauza miopiei, Andrei a fost aezat n banca ntia. 2 Caietele a multor copii sunt pline de greeli. 3 Fetei nsi i s-a fcut o ofert excepional de lucru n strintate.; sunt: 52

a. greite toate; b. corecte toate; c. 1 corect; 2,3 greite. 29. Se dau construciile: 1 aniversarea a douteci de ani de carier; 2 a douzecea aniversare; 3 aniverseaz mplinirea a douzeci de ani de carier; Sunt corecte: a. 1 i 3; b. 1i 2; c. 2. 30. ntre sintagmele: 1 s aibe motive; 2 zmbet glaciar; 3 paleativ universal, 4 pact tripartid; sunt corecte: a. prima corect i restul greite; b. greite toate; c. 1, 2, 3 greite i 4 corect.

TESTIL 13 1. Absolveni Facultii de drept au hottt s se ntlneasc la Casa presei libere pentru a discuta cu ziaritii n vederea colaborrii la proiectul Roia montana. n textul de mai sus exist : a. 3 greeli de scriere; b. 2 greeli de scriere; c. nicio greeal. 2. Identific seria n care fiecare cuvnt conine cel puin un diftong: a. coafor, deas, noian, coagulat, ploios; b. iarb, i-a; doare, deleag, roi; c. articulaie, obicei, i-o, mausoleu, ploi. 3. Indic enunul n care toate virgulele sunt corect folosite: a. I-am spus c ori pleac la munte, ori se duce n strintate, dar s aib puin rbdare, fiindc nu ne-au intrat banii n cont. b. I-am spus c ori pleac la munte ori pleac la mare, dar s aib puin rbdare fiindc nu ne-au intrat banii n cont. c. I-am spus c, ori pleac la munte, ori pleac la mare, dar s aib puin rbdare, fiindc nu ne-au intrat banii n cont. 4. Identific seria cre conine doar cuvinte corecte: 53

a. apopeie, azaleie, femeie, tuleie, onomatopeie; b. epopee, azalee, femeie, tuleie, onomatopee; c. epopee, azaleie, femeie, tulee, onomatopee. 5. Alege seria n care toate cuvintele sunt sinonime: a. a potoli, a calma, a liniti, a domoli, a diminua, a simplifica; b. sagace, ager, perspicace, iste, srguincios, intrligent; c. somptuos, luxos, bogat, mre, fastuos, luxuriant. 6. Preciteaz seria n care substantivele perechi au forma de plural corect: a. hidrant-hidrante, site-site-uri, lobby-lobbyuri, lombard-lombarde, cvintiplu-cvintupli; b. hidrant-hidrani, site- site-uri, lobby- lobby-uri, lombard-lombarduri, cvintuplucvintupli; c. hidrant-hidrani, site-siteuri, lobby-lobbiuri, lombard-lombarde, cvintiplu-cvintuple. 7. Uit-te cu atenie la soarele acesta minunat ce abia si-revrsat aurul razelor asupra pmntului. n fraz eyist: a. 3 pronume; b. 4 pronume; c. 2 pronume. 8. n enunul: M temeam a telefona, fiind convins c voi pierde sperana de a o recuceri sunnd-o prea devreme, aa c, mi-am zis, mai am de ateptat un timp pentru a-i mai potoli furia. , verbele subliniate sunt n ordine: a. inf., c.ind.; inf., atr,vb.; supin c.dir.; inf. c.circ.de scop; b. inf., c.dir., inf., c.dir.; supin c.dir.; inf., c.circ.de scop; c. inf., c.dir.; inf., atr.vb.; supin c.dir.; inf., atr.vb.. 9. Cuvntul subliniat n enunurile: Cartea este a lui Carmen. I-am dat dreptate lui Carmen, este: a. pron.pers.G, atr.pron.genit.; b. pron.pos.G, atr.pron.; c. art.hot.proclitic, G, D, fr f.sint.. 10. Identific forma corect a verbelor la ind.prez., pers.aIIIa sg.: a. creeaz, rnduie, cotrobie, absolvete, crnne; b. rnduiete, creeaz, cotrobiete, absolv, crnnete; c. creiaz, rnduie, cotrobie, absolv, crnnete.

54

11. Recunoate varianta n care toate formele inverse de cond.opt. sunt scrise corect: a. nchina-re-a, vedea-l-ar, dar-ar, file-ar, duce-i-sar; b. nchinare-a, duce-l-ar, veni-i-ar, fire-ar,duce-i-s-ar; c. scrie-l-ar, venii-ar, dice-i-sar, luai-ar, file-ar. 12. Cuvintele marcate n enunul: Ajunge la Bucureti n dou ore, dar nu tie dac l va putea ntlni la ora dou. , sunt: a. numer.card.val.adj., Ac. atr.adj.; n ambele situaii.; b. numer.card.val.subst.Ac., c.circ. de timp; c. numer.card.val.adj.Ac., atr.adj.; numer.card.val.subst.N, atr.subst.apoz.. 13. Mersul cu trenul este mai rapid dect cel cu trsura. Cuvintele subliniate sunt analizate corect n seria: a. subst.Ac., atr.subst.prep; pron.dem.Ac., c.circ.de mod; subst.Ac.atr.subst.prep.; b. subst.Ac., atr.subst.prep.; art.dem.; subst.Ac.,atr.subst.prep.; c. subst.Ac., atr.subst.prep.; pron.dem.Ac., c.circ. de mod; subst.Ac., c.circ.de mod; 14. Identific seria n care toate cuvintele sunt scrise corect: a. inpune, desgoli, deslipi, desgropa, arhietip; b. impune, dezgoli, dezlipi, deszpezi, arhetip; c. impune, dezgoli, dezlipi, dezpezi, desgropa. 15. n fraza: Cu totii ne gndim la anii de liceu, la concedii minunate n care s nu avem nevoie de medicamentei de farmacii i la o via de vis pe care ne-am dori-o.exist urmtoarele cuvinte articulate: a. anii, concedii, farmacii; b. toii, anii, farmacii; c. toii, anii, o via. 16. n fraza: Vreme trece, vreme vine; / Toate-s vechi i nou toate; / Ce e ru i ce e bine / Tu tentreab i socoate; / Nu spera i nu ai team, / Ce e val ca valul trece; / De te-ndeamn de te cheam, / Tu rmi la toate rece (M. Eminescu), exist: a. 9 PV i 5 PN; b. 8 PV i 7 PN; c. 8 PV i 6 PN. 17. Nu se desparte n niciun caz prin virgul: a. subiectul de predicat; b. atributul adjectival de substantivul regent; 55

c. complementil de verb. 18. Sunt corect accentuate toate cuvintele din seria: a. radar, abulie, asfixie, corector, ferig; b. radar, abulie, asfixie, corector, ferig; c. radar, abulie, asfixie, corector, ferig. 19. Nu fac parte din masa vocabularului cuvintele din seria: a. reporter, hieroglif, pauce, mas, deget; b. vac, pat, popspre, cinci; c. arhipelag, abulie, neant, spre. 20. Sunt adverbe formate prin derivare toate cuvintele din seria: a. astfel, niciodat, bineneles, deloc, defel; b. haiducesc, cinos, prostete, copilresc, este; c. haiducete, omenete, tt, copilrete, realmente. 21. n fraza: Ca s spui elevului tu c este liber s fac ce vrea n via este ca i cnd l-ai asigura c nu se poate s fie contrazis vreodat ,exist urmtoarele propoziii: a. SB, CD, CI, PP, PR, CI, SB. b. CS, CD, CI, PP, PR, CD, SB; c. CS, CD, CS, PP, CM, CI, SB. 22. Sunt accentuate corect toate cuvintele din seria: a. acvila, adic, anatema, anost, antum; b. acvila, adic, anatema, anost, antum; c. acvila, adic, anatema, anost, antum. 23. n textul: n pacea iernii, codrul minunat dormita.Dup o tcere lung ascultam duruitul scurt de daraban al ciocnitorii celei mari. , exist: a. 4 articole; b. 6 articole; c. 8 articole. 24. n enunul: Mergeam pe drumul lung, mrginit de plopii fonitori i gndeam c inuturi ca ale noastre rar vezi pe pmnt., cuvintele subliniate sunt: a. subst.Ac., c.dir.; pron.pos.Ac., atr.pron.prep.; b. subst.Ac., c.Ag.; pron.pos.Ac.,atr.pron.prep.; c. subst.Ac., c.ind;pron.pos.Ac., c.circ.de mod. 56

25. n fraza: Am fost pe la tine, i nu te-am gsit acas, propoziiile se afl n raport de: a. coordonare adversativ; b. coordonare prin juxtapunere; c. coordonare copulativ. 26. n textul de mai jos: Sus n casele domneti, al cror lat acoperi de indril se-ntindea de jur mprejur cu streine lungi i revrsate, stau cu o cucernic smerenie, mprejurul trupului mpodobit al rposatului, toate cpeteniile rii. (C. Negruzzi), apar: a. 5 atribute adjectivale; b. 7 atribute adjectivale: c. 9 atribute adjectivale. 27. n fraza: C la bacalaureat au existat tentative de fraud, o dovedete procentul mare de promovare din unele judee, cunoscute altfel anterior., propoziia subordonat este: a. SB; b. CD; c. CZ.

28. n fraza: Aa e lunea asta i de-ai face ce-ai face, rmne cum este ea; nu poi s-o ntorci cu degetul, mcar s te pui n ruptul capului. (I, Creang), exist n ordine: a. PP, CV, CD, PP, PR, CZ, CD, CV; b. PP, CV, CV, PP, CM, PP, CD, CV; c. PP, CV, CV, PP, PR, PP, CD, CV. 29. n fraza: De fapt, ar fi trebuit ca n toamn, cum era un an bun, s se nsoare i el ca orice flcu i s intre n rndul lumii, dar pesemne c nu gsea fata care s-i convie lui, adic una care s aib pmnt mult i de aceea era posomort (M.Preda), exist: a. 2 SB; b. 3 SB; c. 4 SB.

30. Prin contragerea propoziiei subliniate, se obine: a. complement circumstanial de cauz; b. complement circumstanial de timp; c. atribut.

TESTUL 14

57

1. Sensul cuvntului duumvir este: a. magistrat; 2. Sinolog are sensul: a. specialist n domeniul psihic; b. spacialist n domeniul limbii i literaturii chineze; c. medic psihiatru. 3. ntre cuvintele date: smarand smarald, smunceal, smuceal, sobol sobor, sofragiu sufragiu, degresiune digresiune, delegaie deligaie, solifliciune solifluciune; sunt paronime: a. toate; b. 3 perechi; c. 5 perechi. 4. Marcheaz seria de cuvinte care au perechi omonime: a. sinus, lamp, ac, smead, smirn; b. sinus, ac, smead, sob, pix; c. sinus, smead, smirn, sob, soft. 5. Antonimele cuvintelor: bastard, letal, letargic, litot, locvace, sunt corecte n seria: a. legal, ilegal, ptima, hiperbol. Mut; b. legitim, ilicit, pasoonal, hiperbol, tcut; c. legal, nelegal, inept, literatur, morocnos. 6. Nu exist nicio structur cacofonic n enunul: a. S-a folosit de destiu bani pentru a petrece un concediu reuit. b. Sportivii romni au ctigat prima man, iar acum se pregtesc pentru cea de-a doua. c. Pentru c eleva Corina nu a nvat suficient,a pierdut locurile subvenionate de buget. 7. Cuvntul soliloc nu nseamn: a. monolog; b. sinecdoc; c. oper scris sub forma unui monolog. 8. Sunt formate prin compunere cu cratim toate adverbele din seria: a. dup-mas, ast-var, dis-de-diminea, mine-sear, ieri-diminea; b. pierde-var, literar-artistic, socio-cultural, dup-amiaz; 58 b. brbat; c. dumnezeire.

c. dup-mas, tam-nisam, calea-valea, talme-balme, ntr-una. 9. Sunt derivate cu sufixe de agent, toate cuvintele n seria: a. lptar, dentar, gumar, glaciar, cmtar; b. mainist, fochist, fotbalist, oinist, familist; c. curtor, curtoare, ascuitoare, mestecu, piperni. 10. E are patru valori diferite n seria: a. epoc, team, cer, temere, ieder; b. epoc, ea, team, ceart, temere; c. ceai, ghear, gene, erat, eufemism. 11. Se dau cuvintele: 1 exemplu, 2 axioma, 3 exasperant, 4 Alexandru, 5 expat, 6 exegez, 7 extaziat, 8 excavator, 9 excogitaie, 10 exclama, 11 exantematic, 12 examina. X se citete gz n: a. 6 cuvinte; b. 4 cuvinte; c. 8 cuvinte. 12. Sunt corect scrise toate cuvintele din seria: a. ex catedra, exit-pol, ex libris; b. ex cathedra, exit poll, ex libris; .c. ex cathedra, exit-poll, ex-ministru. 13. Recunoate seria n care apare un acord prin influen: a. Frecvena cariilor dentare sunt provocate de abuzul de dulciuri. b. O mulime de copii au ieit glgioi din curtea colii. c. Eu, tu i mama tamergem la plimbare. 14. Recunoate greeala de acord: a. Jumtate dintre ei au plecat de la or. b. Trei sute de milioane este o sum important pentru oricine. c. Prul ei sunt vluri cree. 15. Identific enunul n care apare un subiect nedeterminat: a. Ai plecat fr s priveti napoi. b. M ncnt c ai lucrat att de bine. c. Unde dai i unde crap. 16. Cauzala nu se desparte prin virgul de regent cnd: 59

a. st n faa regentei; b. este intercalat; c. exprim singura cauz a aciunii verbului din regent. 17.n sintagmele: 1 mi-e sete, 2 mi-e cald, 3 mi-e dor, 4 mi-e lehamite, 5 mi-e frig; exist: a. 2,5 PN(vb,cop.+NP); 1,3,4 PV+sub.; b. 1,2,3,4,5 PV+sub.; c. 2,5 PN(vb.cop.+NP), 1,3,4 PV+c.dir.. 18. Deasupra-mi teiul sfnt s-i scuture creanga(M. Eminescu); Deasupra mea se oglindea un cer albastru, fr pat.Deasupra apartamentului meu avea loc o petrecere. Cuvintele subliniate se analizeat corect n seria: a. pron.pers.D, c.circ.de.loc; adj.pron.pos.Ac.,c.circ.de loc; adj.pron.pos.G,atr.adj.; b. pron.refl.D,atr.pron.; adj.pron.pos.G, atradj.; pron.pos.G, atr.pron.cenit.; c. pron.pers.D, c.ind.; adj.pron.pos.Ac., atr.adj.; adj.pron.pos.D, atr.adj.. 19. Exist numai prepoziii care cer cazul D, n seria: a. asupra, conform, contrar, contra, aidoma; b. conform, contra, potrivit, asemenea, aidoma; c. conform, contrar, asemenea, graie, mulumit. 20. Enunul: Pe umerii stncii celei mai naltese vede imensul senin al cerului albastru, mreul vestitor al zilei de var. Conine: a. 9 articole; b. 7 articole; c. 6 articole. 21. Cuvintele subliniate n enunurile de mai jos: La Nicopole vzut-ai cte tabere s-au strns / Ca s steie nainte-mi ca i zidul nenvins? Ieirea lui nainte-mi m-a bucurat nespus., au funcia sintactic de: a. c.circ.de loc; c.circ.de loc; b. c.circ.de loc; atr.pron.prep.; c. c.circ.de loc+c.ind.; c.circ.de timp+ c.ind.. 22.n fraza: Una e s mori la datorie i alta e s mori n an, lovit de o main., cuvintele subliniate au urmtoarele valori: a. numer.N, sub.; pron.nehot.N, sub.; b. pron.nehot.N, sub.; pron.nehot.N, sub.; 60

c. pron.nehot.N, NP; pron.nehot.N,NP. 23. Se d fraza: Ca scrii ce scrii nu m intereseaz deloc, dar c scrii att de prost, de asta char c mi pare ru. Propoziiile sunt urmtoarele (numerotarea se face n ordinea predicatelor): a. SB, CD, PP, CI, PP; b. SB, CD, PP, PP, CZ; c. SB, CD, PP, Aapoz., PP. 24. n versurile: Aa cnt de cu jele / Ct i altele-n vlcele / Prind a vrsa lcrimele. , propoziia subordonat este: a. circumstanial de mod; b. circumstanial concesiv; c. circumstanial consecutiv. 25. n fraza: Cnd e s-i mearg omului ru, orice-ar atinge, se sparge. exist n ordine: a. CD, PR, SB, PP; b. CD; SB, CV, PP; c. CD, SB, SB, PP. 26. n textul: Nu-mi vine s cred c-a fost cu putin s se ntmple ce s-a intmplat n ziua cnd a fost cutremur de pmnt. Exist propoziiile: a. PP, SB, CD, CD, SB, AT; b. PP, SB, CD, SB, SB, AT; c. PP, SB, CD, SB, SB, CT. 27. n fraza: Mi-a rmas s corectez textul, dar trebuind s primesc nite oaspei, am fost nevoit s las totul pentru a doua zi. Apar propoziiile: a. PP, SB, SB, PP, SB; b. PP, PR, PP, SB, CD; c. PP, SB, SB, PP, CI. 28. n fraza: Vecina mea de vis-a-vis st toat ziua la fereastri i admir vignietele, ntru-ct nu are grija zilei de mine, c are o rent viajer pe via.exist greeli, indiferent de felul lor: a. 6 greeli; b. 5 greeli; c. 4 greeli.

61

29. n enunul: Uniunea artitilor plastici a organuzat o expoziie la sala Polivalent dei conducerii acesteia nu-i priia s-o ia pe lng Arcul-de-truumf unde circulaia este ingrozitor de greoaie n continuu, exist: a. 5 greeli; b. 7 greeli; c. 8 greeli.

30. Alege enunul corect construit: a. Nu fii trist numai pentru acest motiv. b. Nu poi s sti cum va reaciona devreme ce este att de iracibil. c. Nu poi ti cum va reaciona, ntruct este att de irascibil.

TESTUL 15 1. Sunt dublete lexicale difereniate semantic toate cuvintele din seria: a. neutru-neutru, haltere-haltere, godin-godin; b. afin-afin, corector-corector, tipic-tipic; c. vermut-vermut, director-director, pojghi-pojghi; d. jilav-jilav, mozaic-nozaic, companie-companie. 2. Precizeaz numrul diftongilor din versurile: Vzduhu-n zdrene-atrn pe cmpie, Se-ncrunt-n zri sprnceanaunui dmb. Pe-aicea vntul sufl venicie... (Al. Philippide) a. 2 diftongi; b. 3 diftongi; c. 4 diftongi; d. 5 diftongi.

3. Se scriu obligatoriu cu iniial majuscul: a. b. c. d. substantivele care denumesc forme de relief; substantivele care denumesc punctele cardinale; numele instituiilor de stat; primul cuvnt al fiecrui vers din poezia modern.

4. Indic numrul neologismelor de mai jos care apar exclusiv n forme acceptate de lucrrile normative n vigoare: aftershave, giorno, airbag, Erbas, la greque, la longue, alla breve, gril, play-back, spici: a. 4; b. 5; c. 6; d. 7.

5. Sunt desprite corect n silabe: a. los-tri-, peh-li-van, a-u-tum-na-l, su-bor-do-na; b. de-linc-vent, au-tum-nal. trif-tong, tran-smi-te; c. pos-tu-ni-ver-si-tar, ha-cker, fi-i-ce-le, ling-vist; 62

d. post-u-ni-ver-si-tar, hac-ker, au-tum-na-l, tri-ftong. 6. Sunt admise conform normelor limbii romne literare urmtoarele cuvinte: a. b. c. d. en gros, lieder, site, copyright; erbeg, spray, fhn, angro; foehn, destop, airbeg, hardware; fhn, ofsaid, airbag, scotch.

7. Cuvntul palustru nseamn: a. b. c. d. lac pentru mobil; de balt; mlatin; lustruial.

8. Sinonimul adjectivului lapidar: a. lapidat; b. concis, laconic; c. ucis cu pietre; d. latent.

9. Rdcina cuvintelor negreal, nnegrire, negricios, este: a. -negri-; b. negru; c. -negr-; d. negrea-.

10. Sensul cuvntului ineluctabil este: a. inevitabil: b. indescifrabil; c. invincibil; d. irealizabil

11. Sunt acceptate de normele limbii literare formele: 1 aduciune, 2 ablaiune, 3 diciune, 4 reconversiune, 5 ocluziune, 6 extensiune: a. 1,3,5; b. 1,2,5,6; c. 1,2,4,5,6; d. 3.

12. Precizeaz cte dintre substantivele de mai jos sunt articulate: copii, poezii, minitrii, cazma, geamgii, tuslama, file, macara, geamgii, iaurgii. a. toate; b. niciunul; c. 3; d.1. 13. Sunt derivate parasintetice toate cuvintele din seria: a. b. c. d. nviora, neortodox, strmoesc. Escaladat; dezgropa, nedorit, necredin, mbrobodit; dezechipa, nevztor, mpodobit, nevalidat; inota, despachetat, rechemat, constructor.

14. Cuvntul ce din enunul : Ce urt s-a purtat cu mine, nici acum nu pot uita!? este: a. pronume relativ; 63

b. adverb relativ; c, pronume interogativ; d. conjuncie. 15. Forma actual de acord a pronumelui relativ n cazul G, din fraza: Admiram de pe colul meu de stnc oceanul a crui valuti nspumate aduceau n sufletu-mi frnturi de ceva deja trit i simit., este: a. a cror; b. ale crui; c. ai cror; d. a crui. 16. Cuvntul subliniat n fraza: Cum ea pe coate-i rzima / Visnd ale ei tmple / De dorul lui i inima / i sufletul se umple. (M. Eminescu) are funcia sintactic de: a. c.circ.de timp; b. c.circ.de cauz; c. c.circ.de mod; d. fr f.sint.

17. Numeralul din enunul: Domnioara Poria Popescu era o femeie ca de patruzeci de aniori are funcia sintactic de: a. b. c. d. atribut substantival prepoziional; atribut adjectival; complement circumstanil de mod; nume predicativ.

18. Verbul a fi din enunul: Tuturor ne este scris a ne urma destinul i de aceea nu este scuzat s ne eschivm ori s ncercm s-l pclim. este: a. copulativ; b. predicativ c. impersonal; d. auxiliar; 19. n fraza: Nimeni nu-i aducea aminte s-l fi vzut vreodat pe Ion singur; dac l-ar fi zrit cineva o singur dat fr iubita lui mndr cum erau znele de demult, poate c s-ar fi mirat , gndindu-se c fata l-a prsit. exist: a. 2 prop.necircumstaniale i 3 prop.circumstaniale; b. 3 prop.necircumstaniale i 2 circumstaniale; c. 1 prop. circumstanial i 2 necircumstaniale; d. 5 prop. circumstaniale. 20. Indic felul primei propoziii din fraza: Pe cine s se bazeze el acum cnd vedea c toi cei dragi l-au prsit, ajungnd s triasc pe drumuri? a. completiv direct; 64

b. completiv indirect; c. circumstanial de loc; d. principal. 21. n fraza: Speranele lui reprezint o absurditate care converge spre ideile pe care le-am ntlnit la un scriitora convins pn la obsesie c este o datorie a fiecruia s ajung s se realizeze profesional n ara lui., propoziiile sunt: a. 2 AT, 1 CD, 1 SB, 1 PR; b. 2 AT, 1 CD, 1 SB, CD; c. 3 AT, 1 CI, 1 PR. d. 2 AT, 2 CI, 1 PR. 22. Precizeat felul ultimei subordonate din fraza: Mi-ar plcea s ne hotrm de pe acum ce vom face n via, astfel nct s se poat cunoate precis cine cte va putea realiza. a. b. c. d. atributiv; completiv direct; subiectiv; completiv indirect.

23. Prin contragerea primelor dou propozii din fraza: Dac lucreaz cu seriozitate n perioada ce a mai rmas pn la examen nseamn c va putea lua not de trecere. devin: a. b. c. d. complement direct, complement circumstanial de timp; subiect, atribut; subiect, complement circumstanial de timp; nume predicativ, atribut.

24. n fraza; Tu ai gonot-o, rspunse Niculae, fiindc una e s spui nite vorbe care poate s nu-i plac, i alta e s te prefaci bolnav zile n ir ca s poi pe urm s pui mna pe par i s te iai dup ea s-o goneti. (M. Preda) exist urmtoarele propoziii: a. b. c. d. 1 PP, 2 CZ, 2 SB, 1 AT, 3 CS; 1 PP, 1 PPInc., 2 CZ, 2 SB, 1 CD, 3 CS, 1 AT; 1PP, 1 PPInc., 2CZ, 3 SB, 2 CNS, 1 CS; 1 PP, 1 PPInc., 2 CZ, 2 SB, 1 CD, 2 CNS, 1 CS.

25. n enumul: E o mare plcere pentru mine s plec n vacan primvara, cnd temperatura este mai dulce., substantivul o plcere are f.sint. de: a. subiect; 65

b. atribut substantival: c. complement direct; d. nume predicativ. 26. Precizeaz felul subiectelor din textul: Ftul meu, tu prini n-ai, carte mult nu i-e dat s nvei c eti cam lene. ftul, tu, carte; tu, carte i subiecte neexprimate; exprimattu, propoziia SB carte...s nvei i dou subiecte incluse; incluse i subnelese. 27. Complementul direct se poate exprima prin: a. b. c. d. subst., pron.pos., numer.adverbial; subst.Ac., numer.cu val.subst., vb.la inf.; vb.la ger., subst.D, vb.la conj.; vb.la supin, adj., numer.multiplicativ.

a. b. c. d.

28. Alege fraza n care propoziia subordonat este introdus printr-un element de relaie care are funcie sintactic: a. b. c. d. A stat ce a stat i dac n-a venit musafirul ataptat, a plecat n ora. De vreme ce n-ai studiat suficient, de aceea nu tii. Unde n-a asistat la discuie, nu cunoate motivul suprrii. S-a mirat ce urt scriu.

29. n textul: Frumoas fat, ginga, zglobie Cu blnd parfum de tei este vacana. Aroma ei toropitoare pare-adus Din vremuri de demult uitate i temelie trainic i e copilria. , predicatele sunt: a. b. c. d. frumoas, este vacana, pare adus, e copilria; frumoas, ginga, zglobie e, pare; fat este, pare adus, temelie e; este vacana, pare adus, temelie e.

30. n textul: Comoar a mea de pre, te-ai dus i tu ca tot ce piere-n lumea asta, s nu te regsesc dect n vis? , subiectele sunt: a. comoar, tu, subneles; b. tu, subneles, inclus; c. comoar, tot, inclus; d. tu, ce, inclus. TESTUL 16 66

1. Alege numele personajului de basm scris corect: a. b. c. d. Barb-albastr; Muma Pdurii; Sfarm Piatr; Tic Pitic Inim de Voinic.

2. Prima form este corect n: a. b. c. d. dizertaie-disertaie; pirchiziie-percheziie; afridisiac-afrodiziac; gips-ghips.

3. n cuvintele: piu, meu, ienupr, pui, semivocalele sunt urmtorele: a. b. c. d. i, i, u, u; u, u, i, i; u, u, e, i; u, e, e, i.

4. dentific enunul n care exist cel puin o greeal de scriere: a. b. c. d. Adusu-mi-s-a aceast smicea din tara Soarelui Rsare. A plecat carevaszic fr s spun. Usca-s-ar izvoarele toate i marea Iati calul, pap...

5. Au perechi omofone toate cuvintele din seria: a. b. c. d. 6. ie, noi, companie, cect; nicio, voi, ai, sar, sa; cineva, binemeritat, atotcunosctor, minibaschet; mia, ie, oarecine, careva. Sunt scrise corect cu liter mare toate substantivele proprii din seria:

a. Cornul-caprei, Ursa Mare, Rtboiul de Independen, Anul Nou; b. Duminica-Tomei, Patruzeci de Sfini, Avocatul Poporului, Africa Central; c. Conferina naional a PSD, Gramatica Limbii Romne, aleea Nucoara, insula Sfnta Elena; d. parcul Herstru, peninsula Florida, Polul Sud, Legiunea de Onoare. 7. Sinonimul cuvntului inextricabil este: a. imbatabil; 67

b. nclcit, complicat; c. nevaloros; d. puternic. 8. Stabilete care dintre urmtoarele cuvinte nu sunt derivate: 1 a dosi, 2 infam, 3 inct, 4 srut, 5 concern, 6 a driu, 7 nv. a. b. c. d. 1.4,6,7; 1,6,7; 2,5,6; 6,7.

9. Sensul cuvntului inexigibil este: a. b. c. d. care nu poate fi ales; care nu poate sa cear; care nu poate fi pretins; care nu poate fi exigent.

10. Stabilete derivatele al cror cuvnt de baz este verbul a fi: 1 fibros, 2 nfiripat, 3 fioros, 4 fiin, 5 nfiinare, 6 feronerie, 7 fibrilaie. a. b. c. d. 2,4,5; 1,2,4,5; 4,5; 3,4,5,7.

11. Cuvntul delator este sinonim cu: a. b. c. d. tlhar; denuntor; prt; infractor.

12. Nu este acceptat de normele limbii literare actuale, forma: a. banalizare; b. infatigare; c. influenare; d. indrcire. 13. Exist cel puin dou propoziii n enunul: a. b. c. d. Nu i-a venit a crede cnd s-a vzut admis. Uite ce mi-a fcut, chiorpecul dracului! Avem sa sperm pn n ultima clip. Dac ar fi nvat mai mult poatr c n-ar fi avut attea emoii acum. 68

14. Alege substantivele n cazul N din versurile: Ieie-i ncotro le place, zborurile / ca un stol neobosit de paseri, dorurile... / Crue-i ceasurile cine-o vrea i de primejdii scap-le / Ale mele-s drumurile toate, munii i apele.. (Aron Cotru) a. b. c. d. zborurile, dorurile, drumurile, munii; dorurile, drumurile, munii; zborurile, dorurile, apele; drumurile, munii, apele.

15. Stabilete numrul cuvintelor n cazul V din enunul: Tu, frumoas noapte i dulcea mea speran, lumineaz-mi gndul spre mai bine. a. 1; b. 3; c. 4; d. 6.

16. Locuiunile: cal de btaie, btaie de joc, dare n primire, luare de contact, statul de vorb, luatul la fug, sunt: a. b. c. d. verbale; substantivale; adverbiale; adjectivale.

17. n enunul: Mi-au plcut ntotdeauna moralitatea lui i sinceritatea ta. , cuvintele subliniate sunt n cazurile: a. b. c. d. D i G; G i G; G i N; D i N.

18. Alege varianta n care verbul a fi apare de dou ori cu valoare de auxiliar: a. Este inacceptabil s fi fost chemat la interviu tocmai cnd ai fi avut mai mult nevoie de o slujb, i tu s nu te duci. b. Era s fii lovit de o main pe trecerea de pietoni. c. E posibil s te duci acolo, dac spui c eti ateptat de bunici. d. Voi fi la mare peste dou sptmni. Sunt sigur c voi fi ncntat de tot ce voi vedea acolo. 19. n fraza: Tu plngi i nu e cine s te-aline / i chinul s-i transforme-n bucurie.exist: a. 2 subordonate predicative; b. 2 subordonate subiective; 69

c. 1 sibordonat subiectiv; d. 1 subordonat predicativ. 20. Precizeaz felul propoziiilor subliniate: 1. Neaducndu-i aminte unde se afl prvlia, s-a gndit la turla nalt a bisericii. 2. S-a rentors la locurile unde a copilrit. 3. Unde fugim de-acas cnd ne plictisim? a. b. c. d. CD, AT, CL; CI, CL, CZ; CI, AT, PP; CI, AT, CL.

21. Stabilete numrul propoziiilor simple din fraza: Omule, m gndii eu, pn se ntorc ai ti de la mare, trbuie s repari lucrurile, nct s par c nu s-a ntmplat nimic n lipsa lor. a. 1; b. 2; c. 3; d. 4.

22. Indic felul subordonatelor circumstaniale din fraza: De-ai fi citit toat noaptea, i tot nu se putea s parcurgi ntreaga materie acum cnd mai erau dou zile pn la examen. a. CD, CZ; b. CV, CT; c. CD, AT; d. CNS, CT. 23. Precizeaz felul subordonatelor subliniate din fraza: Din ceea ce ai lucrat rezult c elevul care i vede de coal i refuz ofertele tentante de chiul, este viitorul specialist curtat de marile firme. a. b. c. d. CL, CD; CL, PR; CI, CI; CI, SB.

24. Stabilete felul primei propoziii din fraza: De luam un zece, srbtoare mare; aveam cu ce m mndri. a. CD; b. CZ; c. SB; d. CV.

25. n enunul: i nfrngeai teama de necunoscut cnd erai singur? , cuvntul i este: a. pron.pers.D, atr.pron.; b. pron.reflex.Dpos., atr.pron.; 70

c. pron.pers., D, c.indir.; d. pron.reflex., D, c.indir.. 26. Precizeaz cte dintre cuvintele subliniate n textul dat sunt n cazul Ac.: mi plceau nespus cele dou fete ale btrnului i admiram frumoasele lor costume populare, simind n acelai timp buntatea sufletului lor. a. toate; b. niciunul; c. dou; d. trei. 27. Tot mai citesc miastra-i carte / Dei o tiu pe dinafar (Al. Vlahu)Cuvntul subliniat se analizeaz astfel: a. pron.reflex.Dpos., atr.pron.; b. pron.pers.D, c.ind.; c. pron.pers.Dpos., atr.pron.; d. pron.pos.Ac., atr.adj. 28. n enunul: S-a purtat bine ct timp a fost supravegheat. , cuvntul CT are funcia sintactic: a. b. c. d. c.circ.de mod; atr.adj.; atr.adv.; atr.pron..

29. Cuvntul subliniat n textul: Ascultam n tcere fonetul vntului., simeam nc amintirea ei minunat jinduind s ajung pn la sufletul meu, care a lsat-o s piar printre relicvele trecutului meu ndeprtat.are funcia sintactic: a. b. c. d. atr.vb.; c.circ.de mod; c.circ.de timp; atr.adj.

30. E greu de ajuns notar n zilele noastre, cnd competiia este att de mare i cnd sunt n joc atia bani. Substantivul notar ndeplinete funcia sintactic de: a. c.dir.; b. sub.; c. NP; d. c.circ.de timp.

TESTUL 17 1. Cuvntul ablaiune nu are sensul: a. abaie; 71

b. transportarea prin aciunea vntului , a apelor sau a ghearilor, a materialului rezultat n urma dezagregrii solului sau a rocilor; c. ndeprtarea chirurgical a unui organ, al unui membru al corpului omenesc; d. fenomen fizic prin care un corp care strbate atmosfera, pierde din substan,devenind incandescent prin frecare cu aerul. 2. Au perechi omofone toate cuvintele din seria: a. moi, noi, toc, afin; b. trafic, dect, cndva, toc; c. sau, sa, altfel, as; d. as, candid, afin, ie. 3. Sunt dublete lexicale nedifereniate semantic cuvintele din seria: a. cobalt-cobalt, calcar-calcar, firav-firav, alo-alo; b. colaps-colaps, despot-despot, boston-boston, cerber-cerber; c. puber-puber, penurie-penurie, meteri-meteri, intim-intim; d. cobalt-cobalt, colaps-colaps, boston-boston, precaut-precaut. 4. Se scriu obligatoriu cu majuscul: a. b. c. d. clieele internaionale; numele fiinelor mitice multiple; substantivele comune la nceputul propoziiei; substantivele care denumesc obiectele de nvmnt.

5. Precizeaz seria neologismelor scrise conform DOOM 2005 : a. b. c. d. 6. a. b. c. d. imbrolio, tim, walkie-talkie, pizzicato; imbroglio, team, charleston, cheri-brandy; feedback, five o clok, happy-end, shoking; quiproquo, passing-shot, business, badminton. Sunt corect desprite n silabe cuvintele: a-bo-ri-gen, e-cze-m, pan-e-u-ro-pean, trau-m; ttro-tu-ar, om-u-ci-de-re, mau-so-leu; trau-m, tro-tuar, pa-na-me-ri-can, mau-so-leu; su-biect, ec-ze-m, ad-op-ta, ab-la-tiv.

7. Sunt scrise corect toate numele proprii din seria: a. Kretzulescu, Lipatti, Philippide, Pippidi; b. Saligny, Tonia, Ttrscu, Pippidi; c. Tonitza, Millo, Eugeniu Sperantia, Cristian Tel; d. Christian Tell, Matei Millo, Eugen Sperania, Constantin Lecca.

72

8. Adjectivul intrinsec nseamn: a. b. c. d. extraordinar, inevitabil; luntric, specific; inextricabil.

9. Sunt semne ortografice: a. punctul de la sfritul propoziiei su al frazei, semnul ntrebrii, cratima; b. cratima, apostroful, punctul din abreviere; c. dou puncte, punctul i virgula, apostroful; d. apostroful, punctele de suspensie, blancul. 10. La sfritul unei propoziii interogative indirecte se pune: a. b. c. d. dou puncte; semnul ntrebrii; semnul exclamrii; punct.

11. Apoziia simpl se desparte prin virgul de regent: a. cnd regentul este un substantiv comun; b. cnd regentul este un adverb; c. cnd regentul este un substantiv propriu sau un pronume; d. nu se desparte. 12. Antonimul cuvntului infatigabil este: a. b. c. d. zelos; perfect; extenuat; apatic.

13. Unitatea frazeologic in extremis nu are sensul: a. b. c. d. silit de mprejurri; n ultim instsn; pe patul de moarte; n extreme.

14. n textul: Femeia aceea care surdea la un anumit cuvnt al lui i plngea la altul...se rupea de el i trecea alturi, n alt lume.. (M: Sebastian) , exist: a. 2 diftongi; 73

b. 3 diftongi; c. 4 diftongi; d. 5 diftongi. 15. Cuvntul geamgiu conine: a. 1 diftong; b. 2 diftongi; c. 1 triftong; d. niciun diftong. 16. n enunul: Se gndea c o fi venit pentru a verifica dac a fost primit sau nu n echip, verbele sunt n ordine: a. ind.imperf., prezumtiv perf., inf.prez., indic.pc; b. imd.imp., ind.pc, inf.prez., ind.pc; c. ind.imp., cond.opt.perf., inf.prez., cond.opt.perf..; d. conj.prez., prezumtiv prez., inf.prez., cond.opt.perf. 17. n enunul de mai sus, verbele au funcia sintactic de: a. PV, PV, c.circ.de cauz, PV; b. PV, PN, c.circ.de cauz; PN; c. PV, PV, c.circ.de scop, PV; d. PV, PN, c.circ.de scop:PN. 18. Sunt corecte formele verbale: a. b. c. d. a tace, a apare, a crede, a veghea; a zace, a place, a duce, a creea; a apare, a crede, a spune, a vedea; a zcea, a tcea, a plcea, a aprea.

19. n propoziia ntr-o sear, o feti aproape moart de fric s-a ascuns ntr-o scar prsit de bloc., cuvintele subliniate au funcia sintactic: a. sub., c.ind., c.circ.de loc, atr.subst.prep.; b. sub., c.circ.de cauz, c.circ.de loc, atr,subst.prep; c. sub., c.ind., c.circ.de loc, c.ind.; d. c.dir., c.indir., c,circ.de loc., c.Ag.. 20. n enunul: Sosirea omului din Braov prea a fi fost vestit de astre., cuvintele marcate sunt corect analizate n seria: a. c.circ.de loc, NP, c.Ag.; b. atr.subst.prep., c.dir., c.Ag.; 74

c. atr.subst.prep., NP, c.Ag.; d. c.circ.de loc, NP, c.indir.. 21. Identific enunul n care acordul este greit: a. b. c. d. Noi nine am fost supui la grele ncercri. Mie nsumi mi s-a oferit o slujb important. Fetei nsi i-a disprut geanta. I-am vzut pe ei nii surprini.

22. n propoziia: Au fost selectai cte doi elevi din fiecare clas., cte doi are valoare de: a. b. c. d. adv.+numer.card., f.sint.atr.adj.; numer.distriv.cu val.adj, f.sint.atr.adj.; numer.distrib.cu val.subst., f.sint.sub.; adj.pron.nehot.+ numer.card.cu val.subst., f.sint.atr.adj.

23. n enunul: Ea a ajuns cumnat surorii mele, cuvintele subliniate au funcia sintactic corect n seria: a. b. c. d. NP, c.ind., atr.adj.; c.dir., c.indir., atr.adj.; NP, atr.subst., atr.pron.; NP, atr.subst., atr.adj.

24. Verbele la gerunziu din versurile: De-attea nopi aud plound Aud materia plngnd (G. Bacovia), au funcia sintactic: a. b. c. d. subiect, subiect; PV, PV; c.dir., c.dir.; c.dir., atr.vb.

25. Se d fraza: Ce-s unora lucruri a toate mai sus / Par altora lucruri dearte. / Dar tie acel ce compasul i-a pus /Pe marginea lumii-ntre via i-apus / De-i alb ori e negru ce-mparte./ (G. Cobuc) exist: a. SB, PP, PP, AT, CD, CD, SB; b. PR, PP, PP, AT, CD, CD, CD; c. SB, PP, PP; AT, CD; CD, SB; d. PR, PP, AT, AT, CD, SB. 26. n fraza:

75

E adevrat c drumurile sunt impracticabile, c lipsesc alimentele, c e greu s obii victorii cu o mn de oameni n mare parte neinstruii pe care trebuie s-i pori zi dr zi n maruri forate. (.Neagoe) , exist: a. b. c. d. 2 propoziii SB; 3 propoziii SB; % propoziii SB; 6 propoziii SB.

27. n aceeai fraz de mai sus predicatele sunt: a. b. c. d. 4 PV i 3 PN; 5 PV i 2 PN; 7 PV; 3 PV i 4 PN.

28. n fraza: nv toat ziua i tot nu tiu ce-ar trebui s tiu pentru examen., prima propoziie este: a. PP; b. CD; c. CV; d. CD.

29. n fraza: Nu m intereseaz ce spui i cum spui, ci ce eti n stare s sugerezi prin ceea ce spui. (Ana Blandiana) , propoziiile sunt n ordine: a. PP, CD, CM, CD, CI, CI; b. PP, SB, SB, PP, SB, CI, CI; c. PP, SB, SB, SB, CI, CM; d. PP, CD, CD, PP, SB, CI, CI. 30. n fraza: i de-ar fi fost lsat prin lume / S treci ca orice om de rnd / Ce lesne-ai fi pus fru durerii / i rzvrtitului tu gnd!/ (Al.Vlahu) , propoziia principal este urmtoarea: a. b. c. d. i de-ar fi fost lsat prin lume; Ce lesne-ai fi pus fru durerii; Ce lesne-ai fi pus fru durerii / i rzvrtitului tu gnd; i../.Ce lesne-ai fi pus fru durerii / i rzvrtitului tu gnd.

TESTUL 18 1. Sensul cuvntului ubicuu este corect n seria: a. abscons, care nu poate fi vzut; b. care se simte lezat; c. care-i pierde vremea lenevind; 76

d. care este prezent n orice loc, peste tot. 2. Sinonimele cuvintelor a oblitera, obedient, pardos, ivoriu, sunt corecte n seria: a. b. c. d. a terge, umil, leu, galben; a nchide, asculttor, panter, filde; a astupa, mieros, panter, alburiu; a terge, mieros, leu, glbenicios.

3. Antonomul cuvntului oneros este: a. b. c. d. mpovrtor, apstor; ruinos; cinstit, drept; vicios.

4. Sunt formate prin compunere toate cuvintele din seria: a. b. c. d. locvace, Inter Milano, liber-cugettor; deodat, niscaiva, careva, care; dumneavoastr, vreo, mre, locvace; dumneata, careva, vaszic, clarvztor.

5. Sunt derivate parasintetice toate cuvintele de la punctul: a. b. c. d. precumpnitor, deschiztor, mptimit, rscroit; descompus, desuetudine, destructurat, deirat; destitui, deocat, ncntat, prefigurat; deszpezit, descompune, desuet, deirat.

6. Au perechi omografe toate cuvintele: a. devrema, altfel, dect, altdat; b. sau, la tort, pas; c. bau, ochi, pas, ai; d. godin, mozaic, tipic, arin. 7. Sunt scrise corect conform normelor limbii romne literare cuvintele: a. b. c. d. conteiner, nnabui, genuflexiune, capot; gogeamite, compagnon, mignon, decreptitudine; container, npbui, decrepitudine, cogeamite; companion, capod, glazvand, expandat.

8. Sunt desprite corect n silabe cuvintele: a. de-o-cam-da-t, con-do-le-an-e, clep-to-ma-ni-e, coa-fu-r; 77

b. deo-cam-da-t, con-do-lean-e, ad-op-i-e, a-dju-vant; c. ad-jonc-i-u-ne, o-bi-ec-tiv, ac-va-ma-rin, troi-p; d. tro-i-, alb-gar-dist, mez-zo-for-te, al-tun-de-va. 9. Dintre cuvintele date, cte corespund recomandrilor DOOM 2005: clearing, cocker spaniel, pancio, rommy, cockpit, raket, gestapou, flah, hunt, Joule; a. toate; b. niciunul; c. 4; d. 6.

10. Precizeaz numrul de cuvinte n care litera x se citete gz: auxiliar, exact, exaspera, experien, exerciiu, exersa, exorbitant, exod, exil, exotic; a. 7; b. 10; c. 5; d. 8.

11. Numele locuitorilor din Bistria-Nsud, Burundi, Caransebe, Costa-Rica, Cri, Fiji, Guineea, sunt scrise corect n seria: a. nsudean, burundez, caransebeean, costa rican, criean, fijian, guineean; b. nsudean, burundez, caransebeean, costa rican, crian, figian, guineez; c. nsudean, burundez, caransebeean, costarican, criean, fijian, giuneean; d. bistriean, burundez, caransebeean, criean, fijian, guineez. 12. Sunt scrise corect cu cratim cuvintele: a. non-eu, ex-ministru, clar-vztor, lung-metraj; b. prim-balerin, prost-crescut, trei-frai-ptai, tura-vura; c. bine-merita, bun-credin, bun-voin, ultra-progresist; d. liber-cugettor, scurt-circuit, Hagi-Culea, Ana-Maria. 13. E este semivocal n toate cuvintele din seria: a. b. c. d. ieri, ieire, team, mele; meu, pentru, pietre, gheat; seam, aceea, e-alturi, venea; cheam, alee, funcie, coerent.

14. Sunt scrise corect cuvintele din seria: a. b. c. d. aceti geamgi disprui; toi fiii participani; proprii-i fii; fiii propriii.

15. n textele funcionale sunt specifice: a. grupuri substantiv+adjectiv; b. cliee internaionale; 78

c. locuiuni; d. cliee verbale. 16. Formula corect de ncheiere a procesului verbal, este: a. b. c. d. Drept care s-a ncheiat prezentul proces-verbal. Drept pentru care s-a ncheiat prezentul proces-verbal. Pentru care s-a ncheiat... S-a ncheiat prezentul proces-verbal.

17. n formula de nceput a unei cereri: Subsemnatul, Ion Ionescu, elev......cuvntul subliniat are funcia sintactic de: a. atribut adjectival; b. complement circumstanial de mod; c. element predicativ suplimentar; d. atribut substantival apoziional. 18. nainte de a ajunge omul de ncredere al moierului Furtun, omul n-avea nici ce mnca Funciile sintactice ale cuvintelor subliniate sunt: a. b. c. d. sub.,atr.subst., atr.subst.apoz.; NP, atr.subst., atr.subst.apoz.; NP, atr.adj., atr.subst.apoz.; c.dir., atr.adj., c.dir..

19. Precizeaz valoarea morfologic a cuvntului ce n enunurile: Am aflat ce carte a editat. Ce faci acolo? Ce greu ai rspuns la telefon! Nu se tia ce va face n continuare. a. b. c. d. pron.rel., pron.interog., adv.de mod, pron.rel; pron.rel., pron.interog., pron.interog., adj.pron.rel.; adj.pron.rel., pron.interog., adv.de mod, pron.rel.; adj.pron.rel., adj.pron.interog., adv.de mod, pron.rel.

20.Identific analiza corect a pronumelui m din enunul: M rugam la toi Dumnezeii s nu mi se ntmple tocmai mie. a. pron.pers.Ac.,c.dir.; b. pron.reflex.Ac., fr f.sint.; c. pron.reflex.Ac.,c.dir.; d. pron.pers.Ac., c.indir. 21. Sunt numai locuiuni conjuncionale n seria: a. fiind c, ca i cum, de cte ori, mpreun cu; b. fiind c, aa cum, aa c, cu anul; 79

c. ca i cnd, pe msur ce, de cte ori, aa c; d. fa de, odat ce, odat cu, la un loc cu. 22. Analiza corect a cuvntului cum - Cum a lucrat, doar el tie. Frumoas cum era, o iubeau toi. Cum ar fi ncercat, tot nar fi reuit. apare : a. adv.rel.de mod,c.circ.de mod; adv.rel.de mod,c.circ.de mod; conj.subord.fr f.sint.; b. adv.rel.de mod,c.circ.de mod; pron.rel., sub; adv.rel.de mod,c.circ.de mod; c. adv.rel.de mod,c.circ.de timp; pron.rel.N, NP; adv.rel.de mod,c.circ.concesiv; d. adv.rel,de mod,c.circ.de mod; adv.rel.de mod, NP; conj.subord., fr f.sint.. 23. n textul: Noi toi ci am auzit atunci citirea Cntrii Romniei, dei admiteam c Blcescu poate c gsise la vreun clugr ceva scris n felul biblic, admiteam c scrierea fusese prelucrat de pana i de imaginaiunea sa. ,exist: a. b. c. d. 4 sub.exprim.,1 sub.inclus i o prop. fr sub.; 5 sub.exprim., 1 sub. inclus; 4 sub. exprim., 2 sub.subnelese.; 4 sub.exprim.,1 sub.inclus, 1 sub. subneles.

24. n fraza de mai sus se afl: a. 5 PV i 1 PN; b. 6 PV; c. 4 PV i 1 PN; d. 5 PN. 25. n frazele: Habar n-avea unde a pus cartea. Unde ar hotr s triasc, tot nu s-ar descurca. Unde era sntos, nu-i credea pe cei cu probleme. E greu de vzut unde a ascuns cartea. , propoziiile introduse prin unde sunt: a. CD, CL, CZ, CD; b. CI, CL, CZ, SB; c. CI, CV, CL, CD; d. CI, CV, CZ, CD. 26. n fraza: Citeam copleit de dezndejde, n Eudemos al lui Aristotel, c mai bine-ar fi pentru om s nu se nasc, iar dac s-a nscut, s se ntoarc in grab n mpria nopii. (Mihail Drume) , prin contragerea propoziiilor subliniate, se obine: a. subiect, subiect; b. subiect, complement direct; c. complement direct, nume predicativ; d. complement direct, complement indirect. 80

27. n fraza: Ce-am fost cndva azi nu mai sunt, / Dar ce sunt azi, mi pare ru, / C n-am putut s fiu mereu-/ Acelai cntre cu chip de sfnt/ (Ion Minulescu), succesiunea propoziiilor este urmtoarea: a. PR, PP, CI, PP, CZ; b. PR, PP, PP, PR, CI; c. PR, PP; PR, PP, CI; d. SB, PP, PR, PP, CI. 28. Ultimul vers de la 27 reprezint: a. propoziie principal incident; b. NP al propotiiei s fiu mereu; c. apoziie dezvoltat pe lng pronumele relativ ce din propoziia ce sunt azi; d. propoziie subordonat apozitiv cu predicatul eliptic. 29. n fraza: Tot ce-am sperat rmas-a vis./ i-am dobndit ce n-am visat. / Dar ce-am fost ieri am i uitat/ (Ion Minulescu), propoziiile sunt urmtoarele: a. b. c. d. PP, PP, CD, CD, PP, CD; AT, PP, PP, SB, CD, PP; PP, PP, PP, CD, PP, SB; AT; PP, PP, CD, CD, PP.

30. n aceeai fraz, predicatele nomnale sunt: a. b. c. d. rmas-a vis, ce-am fost; ce-am fost; tot rmas-a, ce-a fost; rmas-a vis.

TESTUL 19 1. ntre perechile date a deroba-a deroga, dolman-dolmen, cvorum-corum, cuartalcvartal, dihanie-dihonie, cete-cite, cofraj-gofraj, bestiar-bestial, exist i paronime: a. 5; b. toate; c. 6; d. 4.

2. Sensul cuvntului edulcora este: a. a duce; b. a atenua; c. a colora; d. a transborda.

3. Sinonimele cuvintelor estival, a deroba, duplicitar, curativ, sunt:

81

a. b. c. d.

festiv, a degresa, farnic, tmduitor; estiv, a se eschiva, fals, vindector; vratic, a declina, ipocrit, lecuitor; srbtoresc, a se sustrage, farnic, vindector.

4. Antonimul adjectivului caduc este: a. ubred, pieritor; b. ridicat; c. trainic, rezistent; d. demodat. 5..Sunt sinonime cuvintele din seria: a. condescenden, respect, amabilitate, caritate; b. criptic, tainic, ascuns, scris; c. coniven, uzan, convenien, conjunctur; d. rubicond, rumen, mbujorat, aprins. 6. Au perechi omografe toate cuvintele din seria: a. b. c. d. dihor-dihor, facsimil-facsimil, companie-companie; folie-folie, tipic-tipic, godin-godin, acele-acele; prematur-prematur, suntem-suntem, vector-vector; picnic-picnic, dei-dei, arin-arin, mozaic-mozaic.

7. Sunt difereniate semantic dubletele: 1 posesie-posesiune, 2 abrogare-abrogaie, 3 aducie-aduciune, 4 frecie-friciune, 5 pate-pateu, 6 ablaie-ablaiune, 7 reconversiereconversiune, 8 extensie-extensiune: a. b. c. d. 8. a. b. c. d. 1,2,7,8; 2,3,6; 1,2,5,7; 1,4,5,7,8. Rdcinile cuvintelor: nverzire, desfrunzit, rufctor, sunt: verzi-, -frunzi-, -fc-; verz-, -frunz-, -fc-; nverzi-, desfrunz-, fc-; verz-, -frunzi-, rufc-.

9. n textul de mai jos: Priveam lung la el, dar din cauza ochelarilor i a ploii ce cdea trist nu-i puteam observa privirea ncolit de fiar de curnd rnit. Cres c la el lupta cu sinele era puternic i nimicul vieii lui nu mai conta. , exist: a. 8 cuvinte formate prin conversiune; b. 6 cuvinte formate prin conversiune; 82

c. 4 cuvinte formate prin conversiune; d. niciun cuvnt format prin conversiune. 10. Sunt scrise corect toate vuvintele din seria: a. b. c. d. duc-se-pe-pustii, fie-iertatul, Trei-Brazi, vino-ncoa(farmec); nu-m-uita, soare-apube, mptatul-Rou, ca la Breaza; uite-popa-nu-e-popa, cuvnt-cheie, pasrea-paradisului, drum-de-fier; cale-ferat, bloc-turn, prim-ajutor, gur-de-lup, daco-romn.

11. Apare i afonizat n toate cuvintele din seria: a. b. c. d. pomi, mine, tainic, ghiul; auzi, linci, miti, azvrli; ghioag, chip, iubire, iau; Aghiu, oricnd, oriicnd, chicinet.

12.Se scriu cu iniial majuscul: a. numele substantivelor provenite de la cele proprii; b. numele popoarelor; c. soiuri de rase, plante i animale; d. denumirile neoficiale ale instituiilor. 13. Se despart corect n silabe, cuvintele din seria: a. b. c. d. de-zu-ni-re, in-a-bor-da-re, co-dalb, mon-se-ni-or; dez-u-ni-re, ab-ne-ga-i-e, abs-trac-ti-za, cu-an-tic; i-na-bor-da-re, cod-alb, mon-se-nior, cuan-tic; post-ver-bal, cu-an-t, co-dalb, ab.strac-ti-za.

14. Sunt accentuate corect cuvintele: a. b. c. d. editor, egumen, ginga, hulpav; prevedere, merinos, iglu, maur; Atlas, ad-interim, adic, anost; anost, Atlas, epifor, mrav.

15. Sunt scrise conform normelor limbii romne literare, toate cuvintele n seria: a. b. c. d. fortissimo, Kibbutz, loess, caudillo; Rossetti, wat, ohmmetru, Aachen; Nausicaa, preerie, spleen, aisberg; a dizerta, dizertaie, zvnta, desjuca.

16. Respectortografia actual denumirile geografice din seria:

83

a. b. c. d.

Cmpia de vest, Vinu-de-Jos, Balta Brilei, Baia Mare; Peninsula balcanic, Piatra ars, La Om, Oceanul ngheat de nord; Balta Brilei, Peninsula Balcanic, Republica Mali, Cmpia de Vest, Subcetate; Bulevardul 1848, strada Leandrului, Domneti-Sat, Timiu de Sus.

17. n versurile: Murgule murguul meu / Datumi-tea taictu / Ca s-mi fi de ajutor / La nevoie i la zor./ Exist, indiferent de felul lor: a. 5 greeli; b. 7 greali; c. 8 greali; d. nicio greeal. 18. n textul de mai sus apar: a. b. c. d. 3 diftongi; 5 diftongi; 4 diftongi; 2 diftongi.

19. n textul: N-am tiut rspunsul celor crora li se vorbete de tortur, de lagre. (Nicolae Steinhardt), cuvintele subliniate sunt n ordine: a. b. c. d. art.demonstr.G; pron.rel.D, c.ind.; pron.pers.D, c.ind.; pron.dem.D,c.ind.; pron.rel.G,atr.pron.; pron.pers.D, atr.pron.; pron.dem.G,atr.pron.genit.; pron.rel.D, atr.pron.; pron.pers.D, c.ind.; pron.dem.G, atr.pron.; pron.rel.D, c.ind.; pron.pers.D, c.ind.

20. n textul: S-a vorbit mult asupra acestei nenorocite de afaceri. (Jean Bart), cuvintele marcate se analizeaz: a. adv.de mod,c.circ.de mod; adj.pron.dem.G, atr.adj.; subst.G,c.ind.; subst.Ac.atr.subst.prep.. b. adv.de timp,c.circ.de timp; adj.pron,dem.G,atr.adj.; subst.G, atr.subst.genit.; c. adj.pron.nehot.Ac.,c.circ.de mod;pron.dem.G, atr.pron.genit.; subst.G,c.indir.; subst.Ac.,atr.subst.prep.; d. adv.de mod,c.circ.de mod; adj.pron.dem.G,atr.adj.; adj.G,atr.adj.; subst.G,atr.subst.genit.. 21. n textul: Cu o micare mldioas i ager, vrednic de cea mai ager i mldioas pisicu, i lipi repede de buzele mele unghia degetului mic. (Calistrat Hoga) , exist: a. 10 atribute; 84

b. 8 atribute; c. 9 atribute; d. 7 atribute. 22. De ce din enunul: Nu tii de ce s-a speriat? este: a. b. c. d. pron.rel.Ac., c.indir.; pron.interog.Ac.,c.circ.de cauz; pron.rel.Ac.,c.circ.de cauz; loc.adv.c.circ.de cauz.

23. Cuvintele subliniate din exemplele: N-am vzut de ce s-a mpiedicat cnd a czut. De ce s-a mpiedicat? De ce ai plecat de la or? De ce coleg eti mai apropiat? De ce se nsera, de aceea spaima lui cretea. . sunt n ordine: a. pron.rel.Ac.,c.circ.de cauz; pron.interog.Ac,c.circ.de cauz; pron.rel.Ac.,c.circ.de cauz;adj.pron.interog., atr.adj.; loc.adv.; b. pron.rel.Ac.,c.ind.; pron.interog.Ac.c.indir.; loc.adv.c.circ.de cauz; adj.pron.interog.Ac.,atr.adj.; loc.conj.; c. pron.tel.Ac.,c.circ.de cauz; pron.interog.Ac., c.indir.; loc.adv., c.circ de cauz; adj.pron.rel.Ac.,atr.adj.; loc.conj.; d. pron.tel.Ac,c.inddir.; pron.interog.Ac.c.indir.; pron.rel.Ac.,c.circ.de cauz; adj.pron.interog., atr.adj.; loc.adv.c.circ.de cauz. 24. Cuvntul cui din enunul: Hai fiecare pe la casa cui ne are, c mai bine-mi pare (I.Creang), este: a. b. c. d. pron.interog.D,c.indir.; pron.rel.G,atr.pron.genitiv.; pron.rel.D,c.indir.; pron.rel. G,sub.

25. n enunul: Nemaiavnd ce mnca, s-a hottt a iei s cereasc., verbele la moduri nepredicative sunt n ordine: a. b. c. d. gerunz.c.circ.de timp; ind.PV; inf.c.dir.; gerunz.c.circ.de cauz;inf.c.dir.; inf.c.indir.;. gerunz.c.circ.de mod;ind. PV; inf.c.indir.;. gerunz. c.circ.de cauz; inf.c.dir; inf.c.indir...

26. Primele dou propoziii din fraza de mai jos: C nva i c este copil serios, asta place ntregii familii. , sunt:

85

a. CD, CD; b. Aapoz.; A Apoz.; c. SB, SB; d. CI, CI. 27 .n fraza: Nu sunt /Ce par a fi / Nu sunt nimic / Din ce-a fi vrut s fiu. / Dar fiindc m-am nscut fr s tiu / Sau prea curnd sau poate prea trziu, / M-am resemnat ca orice bun cretin / i n-am rmas dect...cel care sunt./ (Ion Minulescu), exist urmtoarele tipuri de propoziii: a. 4 PP, 2 AT, 1 PR, 1 CZ, 1 CM, 1 CD; b. 3 PP, 2 AT, 2 PR, 1 CZ, 1 CM; c. 4 PP, 2 AT, 1 PR, 1 CZ, ! CM, 1 SB; d. 4 PP, 1 AT, 2 PR ,1 CZ, 1 CM,1 CD. 28. n fraza: Ei sunt cumini.. ./ Eu sunt nebun... / Dar cum Eu sunt ce-am fort mereu /Poate c cel cuminte-s Eu, / Dei, de cte ori le-o spun, /Eu pentruEi sunt tot nebun./ (Ion Minulescu) exist: a. b. c. d. 4 PN, 3 PV, 1 PNIncompl.; 3 PV, 3 PN, 2 PNIncompl.; 2 PV, 5 PN, 1 PNIncompl.; 8 PN.

29. Propoziiile frazei de mai sus(numerotate n ordinea apariiei predicatelor) sunt urmtoarele: a. b. c. d. PP, PP, CZ, PR, PP, SB, CT, CV; PP, PP, PP, CT, PR, SB, CV, CT; PP, PP, CZ, PP, CM, PR, CT, CV; PP, PP, CZ, PR, PP, CD, CT, CV.

30. n fraza: De domnul Alexandru Marghiloman, cu toate c se distinsese n camer prin elegana i claritatea cuvntrilor sale, nu se cdea s vorbim, fiindc politicete se apropiase de junimiti i o ludare a Domniei Sale ar fi fost bnuit de parialitate. (Titu Maiorescu) exist: a. b. c. d. PP, CV, SB, CZ, SB; PP, CNS, SB, CZ, CZ; PP, CNS, SB, CZ, CZ; CV, PP, SB, CZ, CZ.

TESTUL 20

86

1. Alege varianta corect pentru formele de G-D: a. b. c. d. bunici, mmichii, nclminii, roui, crtiei; bunichii, mmicii, nclmintei, roii, crtiii; bunicii, mmici, nclmintei, roui, cratiei; bunici, mmichii, nclminii, roui, cratiii.

2. Enunul: De ce m speri domnule, nu ti c eu nu m speriu foarte tare? Eu nu cred c i-ar place s-i fac ce-imi faci dumneata mie. , conine: a. b. c. d. 6 greeli; 5 greeli; 3 greeli; 8 greeli.

3. Adjectivul prepuelnic se afl n raport de antonimie cu: a. b. c. c. bnuitor; infatuat; presupus; ncreztor.

4. Se dau urmtoarele sintagme: 1 mixtur conglomeral, 2 adjuvante, 3 blazon aristocratic, 4 a prea antipatic, 5 alogen strin,. Care dintre ele sunt pleonasme: a. b. c. d. niciuna; 1.2.3; toare; 1,2,4.

5. Substantivul botez s-a format prin: a. derivare regresiv; b. derivare progresiv; c. conversiune; d. este mitenit din latin. 6. Care dintre urmtoarele serii conine doar forme verbale literare: a. b. c, d. neal, deeart, nu zi, nu te du, deeal; nal, deart, nu zii, nu te duce, deeal; nal, deart, nu zice, nu face, deal; neal, deart, nu zice, nu te duce, deeal.

7. Verbul mple reprezint:

87

a. b. c. d.

unregionalism lexical; un arhaism lexical; un regionalism fonetic; un arhaism fonetic.

8. Cuvintele ban(unitate monetar a Romniei) i ban(guvernator al unei provincii n trecut) sunt: a. b. c. d. omonime totale; omonime pariale; omonime morfologice (omoforme); omofone.

9. Sensul expresiei pro domo este: a. b. c. d. pentru toi; conform tradiiei; n interesul membrilor familiei; n interes personal.

10. Sensul adjectivului peremptoriu este: a. b. c. d. tgduit, negat; imbatabil, evident, clar; caracteristic; terminat, stins.

11. Se dau cuvintele: 1 bunvoii, 2 clar-obscurul, 3 clar-vztorul, 4 onomatopeia, 5 liberul-arbitru.Sunt corect articulate: a. b. c. d. toate; 1,3,4; 3,5; 1,3,5.

12. Sensul substantivului glos nu este: a. explicarea sensului unui pasaj sau a unui cuvnt dintr-o scriere; b. comentariu sau not explicativ fcut pe marginea unui text; c. form fix de poezie n care fiecare strof n cepnd cu a doua comenteaz succesiv cte un vers din prima, iar ultim strofa reproduce prima strof n ordine invers; d. list su colecie de cuvinte, conceput ca anex la sfritul unei cri. 13. Litera o noteaz vocal n toate cuvintele din seria; a. coarne, moar, bou, chior; b. con, bou, incorect, chior; 88

c. oameni, doare, cuore, foame; d. foi, moar, bou, chior, 14. Sunt greite formele de plural din seria: a. b. c. d. maratonuri, monoloage, tunele, virui; maratoane, monologuri, tunele, virusuri; maratonuri, monologuri, tuneluri, virui; maratoane, monoloage, parbrize, tuneluri.

15. Alege seria care conine doar forme literare: a. b. c. d. lumbago, inca, chebap, vehicul; lumbago, incas, chebap, vehicul; lumbago, incas, chebap, vehicol; lombago, inca, chebab, vehicol.

16. Se dau urmtoarele cuvinte: 1 Ursa-Mare, 2 Ril-Iepuril, 3 Punaul-Codrilor, 4 post-restant, 5 pisica-de-mare. Sunt scrise corect cu cratim: a. niciunul; b. 2,3,5; c. 1.5,6; d. toate. 17. Textul: File-ar prostiile de rs, zii c ar fi bine dac nar compare n faa magistrailor ui ifosele astea de prim doamn. Conine: a. b. c. d. nicio greeal; 5 greeli; 4 greeli; 3 greeli.

18. Alege varianta n care cuvntul subliniat este analizat corect: I s-a oferit fetei celei mici a voastre o burs n strintate. a. b. c. d. pron.pos.G,atr.pron.genitiv.; adj.pron.pos.G, atr.adj.; adj.pron.pos.D,atr.adj.; pron.pos.D, c.ind..

19. n textul: Dat fiind c n-a fost serios, n-am mai continuat colaborarea.construcia subliniat este: a. vb.la gerunziu, diat.pas.,f.sint.c.circ.de cauz; b. vb.la gerunziu,diat.pas.,f.sint.c.circ.de timp; c. vb,aux,a fi gerunziu+vb a da la participiu+conj.c; fr f.sint.; 89

d. loc.conj.fr f.sint.. 20. Situaia este de neconceput pentru cineva care a trit n America. Sintagma subliniat se analizeaz: a. b. c. d. vb.cop.+NP(verb la participiu).f.sint.PN; vb.aux.+participiu verbal,diat.pas.; PV; vb.cop.+NP(vb.la supin),PN; vb.cop.+loc.adv.PN.

21. Bine c examanul se d n toamn. Cuvntul subliniat este: a. adv.de mod,c.circ.de mod; b. adv.rel.de mod, PV; c. adv.de mod,PN; d. adv.de mod, NP. 22. Nu tiu din cauza crei cilege s-a aflat misterul. Cuvntul crei este: a. b. c. d. pron.interog.G,atr.pron.genit.; adj.pron.rel.G,atr.adj.; pron.rel.G,atr.pron.genit.; adj.pron.interog.G, atr.adj..

23. Fiind singur acas, a hotrt s dea o petrecere. Cuvntul subliniat se analizeaz corect: a. adv.de mod, c.circ.de mod; b. adj. N,c.circ.de mod; c. adj.N,c.circ.de cauz; d. adj.N. NP. 24. Mi-a druit trei cri, dar mi-am uitat sacoa acas, aa c i-am promis c le voi lua data viitoare. Cuvintele subliniate sunt: a. b. c. d. pron.pers.D,atr.pron.; pron.reflex.D,c.indir.;.; pron.reflex.D,c.indir.; pron.reflex.D,c.indir.; pron.pers.D,c.indir.; pron.reflex.Dpos.,atr.pron.; pron.pers.Ac.,atr.pron; pron.pers.D,atr.pron..

25. 2 Vocala nu exista n limba latin, care era mai muzical dect romna. este: a. b. c. d. subst.Ac., c.dir.; subst.N, atr.subst.spoziion.; subst.Ac., atr.subst.apoziion.; vocal cu val.subst.N,atr,subst.apoziion.

90

26..Pe Ion eram suprat de mult i m bazam pe Maria pentru a ne mpca. Pe copil se aezase un fluture multicolor. Fluturele de pe copil venea din grdin. Cuvintele subliniate au funcia sintactic: a. c.ind., c.ind., c.circ.de loc, atr.subst.prep.; b. c.dir., c.dir, c.dir., atr.subst.prep.; c. c.dir., c.indir., c.circ.de loc, atr.subst.prep.; d. c.ind., c.ind., c.ind., atr.subst.prep.. 27. Se d fraza: I-a convenit de minune, chiar de nu tiu grair cui, s rmn ce-a fost la primrie, n ciuda eforturilor fcute. exist propoziiile: a. PP, CV, SB, PR; b. . PP, CV, CD, SB, PR; c. PP, CV, CD, CD, PR; d. PP, CNS, CD, SB, PR. 28. Se d fraza: Nu-i venea s plng pentru pierderile pe care mi le-a provocat n ziua cnd ne-am cunoscut, ci pentru c nu se mai putea s trecem unul pe lng altul prnd c nu ne mai cunoatem. , exist propoziiile: a. PP, SB, AT, AT, CZ, SB,SB; b. PP, SB, AT, CT, CZ, SB, PR; c. PP, SB, AT, AT, PP, CZ, SB, PR; d. PP, SB, AT, AT, PP, CZ, CD, CD. 29. Se d fraza: E greu de aflat ce vei face la ntoarcere, nct tiindu-se c suntei cam ciudai, nu vam mai ateptat., exist propoziiile: a. b. c. d. PP, SB, CNS, SB; PP, CD, CV, SB; PP, SB, CNS, CD; PP, CD, CNS, SB.

30. Se d fraza: Mcar c nu avea curajul s ia o atitudine att de tranant, i era foarte greu s se obinuiasc cu ideea c va nva ntr-o facultate care va ajunge s scoat ingineri pe scar rulant i deci probabil i va gsi cu dificultare de lucru. , exist propoziiile: a. b. c. d. CV, CI, PP, SB, AT, AT, CD, AT; CV, AT, PP, SB, AT, AT, PR, AT; CV, CI, PP, SB, CI, AT, SB, AT; CNS, AT, PP, SB, AT,AT, CD, AT. 91

TESTUL 21: 1. Nu este sinonimul adjectivului prezumios: a. b. c. d. infatuat; ncrezut; bnuitor; nfumurat.

2. Expresia post-partum are sensul: a. b. c. d. dup ce s-a fcut partajul; dup mprire; care apare n urma unei nateri; dup plecare.

3. Seria care cuprinde numai forme scrise corect este: a. ex catedra, exitpolluri, ex-libris, ad interim; b. ex cathedra, exit-poluri, ex libris, ad-interim; c. ex-cathedra, exit-polluri, ex libris, ad-interrim,; d. ex cathedra, exit-polluri, ex-libris, ad-interim. 4. Corespund grafiilor acceptate de normele limbii literare cuvintele din seria: a. b. c. d. prime-time, bowling, breakfast, ketchup, kitsch; prime-time, bauling, breakfast, kechup, kitsch; prime time, bauling, breakfast, ketchup, kitsch; prime-time bowling, breakfast, ketchup, kitch.

5. Conine doar cuvinte ce pot aveaomonime seria: a. box, boxer, soldat, solvent, chiu; b. boxer, soldat, fa, urcior, foaie; c. boxer, soldat, foaie, gean, solvent; d. boxer, solda box , urcior. 6. Exist paronime doar n seria: a. solifluciune-solifluxiune, somaie-somaiune, sociabil-prietenos, smuncealsmuncean; b. sobol-sobor, sonet-sonet, smunceal-smuncean, citronad-sitronad; c. sobol-sobor, sonet-sonet, smoc-smog, ablaie-ablaiune; d. sobol-sobor, sonet-sonet, smoc-smog, curent-curant.

92

7. Sunt corecte formele duble de plural doar n seria: a. b. c. d. amanete-amaneturi, evi-evuri, umburue-umburuuri, jersee-jerseuri; menuete-menueturi, parbrize-parbrizuri, matinee-matineuri, seminarii-seminare; seminarii-seminare, aragazuri-aragaze, canaluri-canale, sarcofage-sarcofagii; anacoluturi-anacolute, parbrize-parbrizuri, amanete-amaneturi, evi-evuri.

8. Cuvntul telecomandat s-a format prin: a. b. c. d. derivare cu sufix; compunere parasintetic; derivare cu prefix; derivare parasintetic.

9. Sunt scrise corect toate substantivele compuse din seria: a. Zna znelor, Harap Alb, Strmb lemne, Hagi Culea; b. Zna Znelor, Harap alb, Strmb Lemne, Hagi Culea; c. Zna Znelor, Harap -Alb, Strmb- Lemne, Hagi Culea; d. Zna- Znelor, Harap-Alb, Strmb- Lemne, Hagi-Culea; 10. Sunt formate prin compunere toate cuvintele n seria: a. b. c. d. prim ajutor, prim-doamn, a se autoacuza, a binedispune; prim rang, prim ajutor, cale ferat, prim-doamn: prim-doamn, cale ferat, Calea-LacteeA binecuvnta. ntotdeauna, untdelemn, prim rang, cale btut.

11. Sunt corect accentuate toate cuvintele din seria: a. acatist, antic, intim, clugri; b. acatist, antic, intim, clugri; c. zeroul, acatistul, intim, Vasiliu; d. zeroul, antic, intim, tcei. 12. Au perechi omografe toate cuvintele din seria: a. penurie-penurie, jilav-jilav, trafic-trafic, alo-alo; b. duman-duman, vultur-vultur, picnic- picnic, fenomen-fenomen; c. penurie-penurie, duman-duman, foi-foi, adun-adun; d. foi-foi, ur-ur, corector-corector, director-director. 13. Sunt corect desprite n silabe cuvintele: a. abs-tract, cons-truc-tor, gang-ster, tung-sten; b. ab-stract, con-struc-tor, gangs-ter, tung.sten; c. abs-tract, con-struc-tor, gang-ster, tung-sten; d. abs-tract, con-struc-tor, gang-ster, tungs-ten.

93

14. Sunt numai semne ortografice: a. b c. d. cratima, bara oblic, linia de pauz: cratima, apostroful, blancul, semnul ntrebrii; punctul din abreviere, blancul, cratima, linia de pauz; cratima, apostroful, i punctul din abreviere.

15. Apstroful este folosit corect n seria: a. mam dus, mammare, `nea Costic, `neaa; b. car pleca, ante-`89, `neaa, post- `89; c. `nea Costic, `neaa, ante-`89, post- `89; d. la vzut, nea Cotic, ante-`89, post- `89; 16. Litera w noteat n limba romn: a. un sunet; b. dou sunete; c. trei sunete; d. patru sunete. 17. I este semn graphic n cuvintele: a. b. c. d. ghiozdan, pomi, brazi, coli; ghiozdan, Giurgiu, ghiul, ghiurghiuliu; oricnd, ori, flori, Giurgiu; viu, vii, chin, i.

18. n enunul: El se sfiii s spun ce iar place s citeasc dar cnd vzu c crtea dorit ar putea apare abia peste cteva luni, tcu nghiindu-i vorbele. exist: a. 5 greeli; b. 3 greeli; c. 4 greeli; d. nicoi greeal. 19. Subordonata condiional nu se desparte prin virgul de regent: a. b. c. d. niciodat; cnd preced regenta; cnd st dup regent; cnd exprim singura condiie de care depinde realizarea aciunii verbului din regent.

20. Conine numai verbe cu paradigma incomplet seria: a. a concede, a converge, a divide, a merge; b. a psa, a concede, a converge, haidem; 94

c. a concede, a psa, a divide, a lua; d. a concede, a psa, a converge, a rage. 21. Cuvintele care (subst) i care (pron) sunt: a. b. c. d. omonime totale; omonime morfologice(omoforme); omonime pariale; nu sunt omonime.

22. n enunurile: Floarea de i-am dat-o asear / S-a uscat pe ulicioar. A stat att de mult la calculator, de i-a stricat ochii. Cuvntul de are mai multe valori. i-a pierdut carnetul de elev. De, dac n-ai neles, de ce nu ntrebi? , cuvntul subliniat are urmtoarele valori: a. b. c. d. conj.subord., conj.subord., subst., prep., interj.; conj.subord., conj.subord.,intrej., prep., interj.; pron.rel., conj.subord., subst., conj.subord., interj.; pron.rel., conj.subord., subst., prep., interj.

23. n enunurile: L-am pedepsit pe Andrei. Am fost pedepsit de Andrei. Nu dau doi bani pe Andrei. , substantivul Andrei are funcia sintactic de : a. c.dir. n toate enunurile; b. c.dir., c.Ag., c.dir., c.dir.; c. c.dir., c.Ag., c.indir., c.circ.de loc,; d. c.indir., c.indir., c.indir., c.circ.de loc. 24.Cuvintele subliniate din enunul: Nu mai puteam de foame ce-mi era. sunt n ordine: a. b. c. d. subst.Ac., c.indir.; pron.rel.N, sub.; subst.Ac.,c.circ.de cauz; pron.rel.N,sub.; subst.Ac., c.dir.; pron.rel.Ac.,c.circ. de cauz; subst.Ac.,c.circ.de cauz; adv.rel. fr f.sint..

25. I-am atras atenia celei din dreapta s fie mai atent. Cuvintele subliniate sunt: a. pron.demonstr.D, c.indir.; loc.adv.f.sint. atr.adv.; b. loc.subst.format prin conversiune, caz D, f.sint.c.indir.; c. pron.dem.G,f.sint.atr.pron.genit.;loc.adj.D, atr.adj.; d. pron.dem.G,f.sint.atr.pron.genit.;loc.adv.Ac., atr.adv.

95

26. n fraza: Iar tu mi-eti n suflet , i.n suflet i-s eu, / i seculii-chid ori deschid cum vreu / Eterna ursitelor carte, / Din suflet eu fi-i-voi, tu, neamule al meu, / De-a pururi nerupta sa carte. (George Cobuc) , exist urmtoarele propoziii: a. b. c. d. 4 PP, 1 CM, 1 CV; 5 PP, 1 CM; 3 PP, 2 CV, 1 CM; 3 PP, 2 CD, 1 CV.

27. Cuvintele subliniate din enunul: Din suflet eu fi-i-voi, tu, neamule al meu...., sunt: a. b. c. d. pron.pers.N,sub.; subst.V fr f.sint.; pron.pos.V fr f.sint.; pron.pers.V, fr f.sint.; subst.N, atr.subst.apoziion.; adj.pron.pos.N,atr.adj.; pron.pers.V, fr f.sint.; subst.V, atr.subst.apoziion.; adj.pron.pos.V, atr.adj.; pron.pers.N, NP; subst.V, atr.subst.apoziion.; adj.pron.pos.V, atr.adj.;

28. Se d fraza: i cu ce s le astup gura, c de unde am putut am cerut i m-am mprumutat de-am ajuns s nu-mi mai dea numeni niciun pumn de mlai (Liviu Rebreanu) Propoziiile sunt: a. b. c. d. PP, CZ, CL, PP, CS, CI; PP, CL, CZ, CZ, CNS, PR; CI, CI, CL, CZ, CNS, SB; CI, CZ, CL, PP, CNS, PR.

29. Se d fraza: Orict s-ar prea de curios, gseam c armata este n fond o instituie mult mai abstract dect credem, instituir despre care se poate spune acum c adsprut ca stagiu obligatoriu pentru tineri. Propoziiile sunt: a. CV, PP, CD, CT, AT, CD; b. CM, PP, CD, CM, AT, SB; c. CM, PP, CD, CM, AT, CD; d. CV, PP, CD, CM, AT, SB. 30. Se d fraza: N-a fost nimic din ce-a putut s fie, ice-a putut s fie s-a sfrit. N-a fost dect o scurt nebunie Ce-a-nsngerat o lam lucioas de cuit:(Ion Minulescu) Propoziiile sunt: a. b. c. d. PP, CI, SB, PP, PP, AT; PP, AT, SB, PP, PP, AT; PP, CD, CD, PP, PP. AT; PP, AT, PP, CD, PP, AT.

96

TESTUL 22 1. Expresia ad rem are sensul: a. b. c. d. dup lucru; la lucru; la obiect; alt sens.

2. Substantivul deflagraie nu are sensul: a. ardere exploziv care se propag cu vitez mic a unui corp; b. incendiu urmat de explozie; c. rzboi(mondial); d. abaterea unui curent de fluid din direcia lui de curgere. 3. Se dau urmtoarele perechi de cuvinte: 1 adiat-diat, 2 diat-diet, 3 aducieaduciune, 4 agat-agat, 5 ambiant-ambient, 6 agest-agestru, 7 androgen-androgin, 8 aldan-haldan. Care dintre ele sunt paronime? a. b. c. d. toate; niciuna; 2,3,5,7; 2,4,5,7.

4. Sunt corecte toate formele de plural din seria: a. adenomuri, aerolite, aeromobili, amalgamuri; b. adenoame, aerolite, aeromobili, amalgame; c. adenomuri, aerolii, aeromobile, amalgame; d. adenoame, aerolii, aeromobile, amalgamuri. 5. Cuvntul dolent este antonim cu: a. b. c. d. plngcios; dornic; vesel; insolent.

6. Adjectivul inoportun este sinonim cu: a. b. c. d. bine-venit; antipatic; neavenit; agasant. 97

7. Construciile de mai jos: Colegul meu, dup cearte de ieri, nu mi mai pas de el. Tata, cum a ajuns acas, nu i-a plcut s mnnce prjitura. Faptul c te-am vzut, am rmas uimit. Nu m-au suprat att banii, ci lipsa lor. a. conin anacoluturi toate; b. sunt corecte primele dou , iar ultimele dou conin anacoluturi; c. conin pleonasme toate; d. conin tautologii toate. 8. n textul: Joi a plouat des i mrunt i n lungul strzilor desfundate se formase un mic ru. n sinea mea eram ngrozit c nu voi mai putea vedea strlucirea soarelui cteva zile. exist cuvinte formate prin conversiune: a. b. c. d. niciunul; trei; zece; opt.

9. Conine cuvinte formate prin compunere seria: a. b. c. d. dinafar, ncontinuu, dacoromn, pomicultur; ortografie, cvasiunanim, despre, strmoesc; nsumi, dumneata, burt-verde, antiotoman; concomitent, trifazic, dezosa, anglofil.

10. Sunt derivate cu prefix toate cuvintele din seria: a. b. c. d. imoral, despacheta, rzvrti, intrinsec; imoral, iresponsabil, despacheta, dezlipi; ireal, irealizabil, irecuperabil, iridiu; ironiza, irmiloc, irealizabil, irecuperabil.

11. Fac parte din familia lexical a adjectivului alb: alburiu, Albena, albea, albene, albastru, alburiu, albanez, albatros, albeal. a. b. c. d. toate cuvintele; trei cuvinte; patru cuvinte; cinci cuvinte.

12. Sunt corecte conform normelor limbii literare toate cuvintele din seria: a. filigran, stat(de plat), caimacam, bungalow, incrustaie; 98

b. filigrm, tat(de plat), caimacam, bungalow, incrustaie; c. filigram, tat, caimacan, bungalou, ncrustaie; d. filigram, stat, caimacan, bungalo, ncrustaie. 13. Corespund grafiei acceptate de norma literar neologismele: a. b. c. d. planning, pedigriu, clearing, croasant; planning, pedigri, clearing, croasant: plening, pedigriu, clearing, croissant; planing, pedigriu, cliring, croissant.

14. Sunt corect accentuate cuvintele: a. angora, merinos, agora, incognito; b. angora, merinos, agora, incognito; c. angora, merinos, agora, incognito d angora, merinos, agora, incognito. 15. Sunt scrise corect cu cratim toate cuvintele din seria: a. b. c. d. Ana-Maria, Rdulescu-Motru, bine-intenionat, triplu-salt; triplu-voal, rmas-bun, mam-mare, l-m-mam; va.s-zic, vis-a-vis, mam-mare, triplu-salt; Ttgu-Jiu, Harap-Alb, prim-amorez, prim-ajutor.

16. Sunt corect desprit n silabe cuvintele din seria: a. b. c. d. a-nal-ge-zic, a-na-log, an-o-re-xi-e, an-e-xi-u-ne: an-al-ge-zic, an-a-log, an-e-xi-u-ne. A-no-rex-i-e; a-nal-ge-zic, an-a-log, a-nex-i-u-ne, an-o-re-xi-e; an-al-ge-zic, an-a-log, a-ne-xi-u-ne, a-no-re-xi-e.

17. Adjectivul oneros este antonim cu: a. b. c. d. profitabil; generos; cupid; leal.

18. n enunul: Nemaiputndu-i verifica propri copii mii tot mai greu s agreiez comportamentul de chiulangiii, care mai bine ar tace, dect s bocifereze att cnd sunt admonestai. , exist: a. b. c. d. 7 greeli; 5 greeli; 4 greeli; 2 greeli. 99

19. n enunul: Fi atent ce spui c altfel o s scri ceai n loc de ce ai i deja nu cred ci priii nota luoat ieri alaltieri. , exist: a. b. c. d. 5 greeli; 7 greeli; 11 greeli; 13 greeli.

20. n textul: N-am aflat din ce motive n-a venit la coal., cuvintele subliniate se analizeaz corect la punctul: a. b. c. d. pron.rel.Ac.,c.circ.de cauz; subst.Ac.c.circ.de cauz; adj.pron.interog.Ac.,atr.adj; subst.Ac.c.indir.; adj.pron.rel.N,atr.adj.; subst.Ac.c.circ.de cauz; adj.pron.rel.Ac.atr.adj.; subst.Ac.c.circ.de cauz;

21. Cuvintele subliniate din textul: ..aa au fost toi copiii de cnd e lumea asta.. sunt: a. b. c. d. adj.N, NP; adj.pron.nehot.,N,atr.adj.; subst.N,sub.; subst.N,sub: adj.N, NP; adj.pron.nrhot.N,atr.adj.; subst.N,NP; subst.N, sub.; adv.de mod, NP; pron.nehot.N, sub.; subst.N,sub.; subst.N,sub; adj.N, NP; adj.pron.nehot.,N,atr.adj.; subst.N, sub; subst.N, NP.

22. Cuvintele subliniate din textul: De ce eti suprat pe toat lumea creia i-ai fost devotat pn mai ieri? sunt: a. b. c. d. subst.Ac.c.dir.; pron.rel.G,atr.pron.genit.; subst.Ac.c.indir.; adj.pron.rel.G, atr.pron.genit.; subst.Ac.c.indir.; pron.rel.D, c.indir.; subst.Ac.c.dir.;adj.pron.rel.D, atr.adj.

23. n textul: Pe unde mi-ai umblat pn acum de nu mi-ai adus cartea, motiv pentru care m-am suprat teribil, nct nici nu m mai pot arta n lume? , cliticele pronominale sunt corect analizate n seria: a. pron.pers.D,c.indir.; pron.pers.D,atr.pron.; pron.reflex.Ac,c.dir.; pron.reflex.Ac.c.dir.; b. pron.pers.Detic, fr f.sint.; pron.pers.Dpos.atr.pron.; pron.reflex.Ac.fr f.sint.; pron.reflex.Ac.c.dir.; d. pron pers.Detic fr f.sint.; pron.pers.D.c.indir.; pron.reflex.Ac.fr f.sint.; pron.pers.Ac.c.dir.; d. pron pers.Detic fr f.sint.; pron.reflex.D,c.indir.; pron.pers.Ac. c.dir.; pron.reflex.Ac. fr f.sint.

100

24. n enunurile: Locuiesc aproape de coal. Era aproape mort de oboseal. Locuiete aproape. Aproape c am ajuns. , cuvntul aproape are urmtoarele valori: a. b. c. d. adv.de loc, adv.de mod, adv.de loc, adv.pred.; adv.de loc, adv.de loc, adv.de loc, adv.pred.; loc.prep+G, adv.de mod, adv.de locloc.conj.; loc.prep+Ac, adv.de mod. Adv.de loc, adv.pred.

25. Plecarea copiilor de la munte s-a produs cu dificultate, ntruct rul Olt ieise din matc, iar apele-i vuind i nfiora cu tumultul lor. Cuvintele subliniate au urmtoarele funcii sintactice: a. b. c. d. c.circ.de loc, atr.adj.; c.circ.de mod; atr.subst.prep.; atr.subst.apoz.; atr.vb.; c.circ.de loc, atr.apoz., atr.adj.; c.circ.de loc; atr.subst.apoz.; atr.adj.

26. n fraza: Nu m-am gndit de ce, dar parc m supr c n-ai venit n ziua cnd te-am ateptat., propoziiile sunt urmtoarele: a. b. c. d. PP, CD, PP, SB, CT; PP, PP, SB, CT; PP, PP, CD, AT; PP, CI, PP, AT.

27. n fraza: Omul, ciudat cum era, a rmas cum l tiai, cu toate c ceea ce i s-a ntmplat, ar fi trebuit sa-l fac s se schimbe., propoziiile sunt urmtoarele: a. b. c. d. CM, PR, SB, CV, SB, CI; CZ, PR, SB, CV, SB, CI; CM, CM, SB, CV, SB, CM; CM, PR, SB, CNS, SB, CM.

28. n fraza: Problema era ce va ajunge s fac n via i dac merit s fie sacrificate attea, numai s ajung acolo., a. b. c. d. PP, PR, CD, CD, SB, CS; PP, PR, PR, PR, SB, CS; PP, CD, PR, CD, SB, CD; PP, PR, PR, PR, CD, CD.

29. n fraza: Era prea bine pregtit s nu ia examenul, dar de foame ce-i era, aproape c nu mai gndea corect., propoziiile sunt urmtoarele: 101

a. b. c. d.

PP, CS, PP, AT, SB; PP, CNS, PP, CM, SB; PP, CNS, PP, AT, SB; PP, CS, PP, CM, CD.

30. n fraza: Cui nu-i convine s lucreze n linite, s plece la plimbare, gndul nostru fiind c mai sunt i alii convini c nu sunt muli care pot face fa stresului., propoziiile sunt urmtoarele: a. b. c. d. CI, SB, PP, CD, CM, CI; CI, SB, PP, CD, PR, CD; SB, CD, PP, SB, SB, CI; SB, SB, PP, CD, PR, CI.

TESTUL 23 1. Sensul cuvntului aglosie este: a. b. c. d. care nu cunoate niciun cuvnt; fr un vocabular adecvat; malformaie congenital care const n lipsa limbii; care nu poate vorbi.

2. Antonimul adjectivului calin este: a. tandru, mngietor; b. bovin; c. anost; d. rece, ostil. 3. Sinonimul adjectivului luxurios nu este: a. luxuriant, abundent; b. desfrnat; c. lasciv; d, concupiscent. 4. Antonimele cuvintelor fastuos, interimar, cupid, xenofob, sunt: a. mre, definitiv, lacom, xenopol; b. impuntor, titular, hrpre, care manifest ur fa de strini; 102

c. srbtoresc, provizoriu, avar, care urte; d. liuxuriant, ad-interim, calic, care manifest ur fa de strini; 5. Din termenii dai - dantesc, dantur, dantologie, dantelur, dentiie, dantel, dantolog, dantelrie, fac parte din familia lexical a substantivului propriu Dante: a. b. c. d. toate cuvintele; niciunul: 2 cuvinte; 3 cuvinte.

6. Se dau urmtoarele perechi de cuvinte: cvar-cuar, hipocondru-ipohondru, luxuriantluxurios, cvant-cuant, conciliabul-conciliabil, genuncher-genuncher, cvar-cuar; sunt paronime: a. b. c. d. toate; niciuna; 3 perechi; 4 perechi.

7. Precizeaz cte dintre sintagmele de mai jos au o form respins de normele limbii literare: a trage atenia, a duce n eroare, june tnr i nefericit, tot mapamondul, a face antecamer, a-i da cu prerea, a-i face casa lui, a supraetaja cldirea, deontologie moral profesional. a. b. c. d. corecte toate; greite toate; 4 greite; 3 greite.

8. Cuvintele: destabilizator, inadaptabilitate, necredibilitate, srguincios, au acelai numr de afixe(sufixe i prefixe); stabilete numrul acestora: a. b. c. d. 3 afixe; 2 afixe; 4 afixe; 1 afix.

9. Gsete numrul de perechi antonime care se pot realiza din seria dat: competen, just, cacofonie, efemer, material, minim, benefic, incompetent, injust, eufonie, pasager, spiritual, malefic, maximal, paradiziac, congruen; a. b. c. d. 2 perechi; 3 perechi; 4 perechi; 5 perechi.

103

10.Precizeaz seria de exemple neomogen din punctul de vedere al sufixului utilizat: a. ascuitoare, numrtoare, tergtoare, cositoare; b. cinos, lptos, luminos, nsos; c. croitor, lucrtor, mnctor, arunctor; d. carua, mijloca, coda, drgla. 11. Sunt scrise corect toate uvimtele din seria: a. b. c. d. electro-casnic, drept-credincios, dacoromn, tura vura; sud-dunrean, indo-european, tam-nisam, tralala: heirup, behehe, odat cu, agromec; electrocasnic, drept-credincios, daco-romn, hei rup.

12. Articolul este legat corect prin cratim de substantiv n seria: a. b. c. d. acquis-ul, bleu-ul, dandy-ul, party-ul; story-ul, bleul, gayul, chow-ul; acquisul, bleu-ul, gayul, hippy-ul; storiul, bleul, gay-ul, chow-ul.

13. Sunt corect desprite n silabe cuvintele din seria: a. b. c. d. foe-hnul, splee.nul, Med-gi-di-a, ju-ji-tzu; foeh-nul, sple-e-nul, Med-gi-di-a, ju-ji-tzu; foeh-nul, splee-nul, Me-dgi-di-a, ju-jit-zu; foeh-nul, splee-nul, Me-dgi-di-a, ju-ji-tzu.

14. Alege seria n care toate cuvintele sunt corect desprite n silabe; a. cat-har-sis, roc-ker, A-zer-bai-djan, co-zeu-rul; b. ca-thar-sis, ro-cker, A-zer-bai-djan, co-zeu-rul; c. ca-thar-sis, roc-ker, A-zer-baid-jan, co-ze-u-rul. 15. Respect grafia impus de normele actuale, toate cuvintele din seria: a. b. c. d. box-office, sauvignon, comedia dellarte, conclusiv, criissant; box.ofice, sovignon, commedia dellarte, concluziv, croissant; box-office, sauvignon, commedia dellarte, concluziv, croasant; box-ofis, sauvignon, commedia delarte, conclusiv, croasant.

16. Primesc accentul corect cuvintele: a. b. c. d. Bogota, Valery, Moliere, Peru, Beijing; Bogota, Valery, Moliere, Peru, Beijing; Bogota, Valery, Moliere, Peru, Beijing; Bogota, Valery, Moliere, Peru, Beijing.

104

17. E noteaz vocal n toate cuvintele din seria: a. b. c. d. cercevea, aceasta, ea, caiet; cercei, ied, ienupr, meu; energie, gerontologie, geam, agheasm; agheasm, cercevea, cercei, ied.

18. n enunul: Nu-i aa c dac ti-a sruta talpa picoirului / Ai chiopta.. exist: a. b. c. d. un diftong; 2 diftongi; 3 diftongi; 4 diftongi.

19. n textul: Datorit gratitudinei i a posibilitilor financiare ale unei mtui ale mele, care uitndu-i prpprii copii, mi-a acordat sprijin, am putut s-mi continuu mai daparte studiile noi ncepute. exist: a. 3 greeli; b. 4 greeli; c. 5 greeli; d. 7 greeli. 20. Precizeaz cazul cuvintelor subliniate din enunurile: Vecinul meu d contra cost iepuri de cas. S-a emis mandat de arestare contra vinovatului. Vina plana asupra noastr. Asupra a cinci dintre internaui s-au luat msuri. a. b. c. d. G la toate cuvintele; Ac, G, Ac, Ac; G, G, Ac, Ac; Ac, G, G, G.

21. Construciile date: cu mo n frunte, dus cu pluta, tob de carte, sunt: a. b. c. d. locuiuni adjectivale i substantivale; numai locuiuni substantivale; numai locuiuni adjectivale; alte tipuri de locuiuni.

22. Recunoate valorile morfologice ale cuvntului i n enunurile: Cum a terminat de scris, a i trecut la calculator. Astzi i s mori e greu. 105

Mi-a promis i mama ajutorul. i mama i tata au fost prezeni la festivitate. Pe lng meseria lui, a mai scris i la ziar pentru a putea tri. a. conjunctii subordonatoare i adverbe de mod; b. conjuncii subordonatoare; c. conjuncii coordonatoare i adverbe de mod; d. adverbe de mod toate. 23.Precizeaz valorile morfologice ale cuvintelor subliniate: 1 Afar era cald. 2 n afara lui nu a mai venit nimeni. 3 n afar c nu nva deloc, era un copil cuminte. 4 n afar de el, n-a mai venit nimeni. 5 S-a aplecat n afar i a czut. a. 2,5 loc.adv.; 3,4 loc.prep.; 1 adv; b. 1 adv.; 2,4 loc.prep.; 3 loc.conj.; 5 loc.adv.; c. 1,5 adv.; 2,4 loc.prep.; 3 loc.conj.; d. 1,5 adv.; 2 loc.prep.; 3,4 loc.conj. 24. Se dau enunurile: 1 A ajuns ce i-a dorit. 2 Nu tiu ce a ajuns. 3 Nu mi-a spus ce-i place. 4 Nu tiu ce staiune prefer. Cuvntul ce are functia sintactic: a. b. c. d. c.dir. n toate enunutile; 1 c.dir.; 2 c.dir; 3 sub.; 4 atr.adj.; 1 c.dir.; 2 NP; 3 sub.; 4 atr.adj.; 1 NP; 2 c.dir.; 3 sub.; 4 atr.adj.

25. Funcia sintactic a cuvntului subliniat Insuccesul din cauza emoiilor i-a perturbat ntreaga vacan. Redecorarea de ctre ai si a vechiului apartament, s fost destul de costisitoare. a. b. c. d. c.circ.de cauz; atr.pron.prep.; atr.subst.prep.; c.circ.de scop; c.circ.de cauz; c.indir.; atr.subst.prep.; atr.subst.prep.

26.n fraza: Se pare c nu e indicat s stai toat ziua la calculator, chiar dac acesta este performant, ns nici nu trebuie s-l aezm pe ifonier, pe motiv c ne stric ochii., exist: a. b. c. d. PP, SB, SB, CV, SB, SB, AT; PP, SB, SB, CV,PP, SB, AT; PP, SB, SB, CV. PP, SB, CZ; PP, SB, CD, CV, SB, SB, AT.

106

27. Prin contragerea propoziiei subordonate din fraza: S-a fcut ca ceara alb faa ro c un mr/ i atta de subire, s o tai c-un fir de pr (Mihai Eminescu) , se obine: a. atribut; b. c.circ.de scop; c. c.circ.consecutiv; d. c.indir. 28. n fraza: Ideea c sa-r putea s nu intre la facultatea dorit a demobilizat-o, ajungnd s se pregteasc pentru o coal postliceal care, spera ea, o va ajuta s revin mai trziu la dorina iniia., exist propoziiile: a. b. c. d. AT, SB, PP, CD, PPinc., AT, CI; PP, AT, CD, PR, PPinc., AT, CD; AT, SB, PP, PR, PPinc., AT, CI; AT, SB, PP, PR, AT, CD, CI.

29. n fraza: S-a hottt rapid unde va pleca n aceast var, dar nu i-a pus problema dac are sau nu cu ce s-i plteasc vacana., exist propoziiile: a. b. c. d. PP, CD, PP, AT, AT, AT, CD; PP, CI, PP, AT, CI, CI, CI; PP, CI, PP, AT, AT, CS PP, CI, PP, AT, AT, AT, CD.

30. n fraza: , Nu m-am ntrebat dac are sau nu ce mnca, dar m intrig ce reacie a avut n ziua cnd l-am ntrebat ce main i-a cumprat., exist propoziiile: a. PP, CI, CI, PP, SB, CT, CD; b. PP, CD, PP, SB, AT, CD; c. PP, CI, CI, PP, SB, AT, CD; d. PP, CI, PP, SB, AT, CD. TESTUL 24 1. Sensul cuvntului deambulaie nu este: a. mers; b. deplasare; 107

c. plimbare; d. deficien la mers. 2. Cuvintele: sagace, apostazie, obinuin, receptor, au ca sinonime: a. b. c. d. perspicace, revolt, cutum, captator; ager, renunare, habitudine, receptaclu; ptrunztor, rzvrtire, habitaclu, captator; temerar, espectativa, obicei, primitor.

3. Recunoate seria n care toate cuvintele au omonime: a. b. c. d. haram, gref, licen, menaj; limb, lob, lustru, culinar; haram, limb, licrn, mol; mol, limb, gref, grep.

4. Recunoate seria n care toate cuvintele au omografe: a. b. c. d. imobil, min, lame, toac: lefteri, magii, gazele, boxer; gut, band, aplic, arm; acri, ai, altoi, anafora.

5. Au perechi omofone cuvintele din seria: a. b. c. d. duce, aduce, cea, aine; car, care, nct, devreme; comis, chei, egal, descris; descris, egal, devreme, duce.

6. Precizeat numrul de paronime dintre perechile date: ncpua-ncpui, amid-omid, ancola-ancora, companion-compagnon, angol-angor, cura-curi, arahide-arahnide, basmaciuc-basmauchi. a. 4 perechi; b. 5 perechi; c. 3 perechi; d. toate perechile. 7. Antonimele cuvintelor: echivoc, agitaie, vicios, sudic, sunt: a. vag, linitit, cinstit, nordic; b. clar, tumult, curat, boreal, c. confuz, senintate, curat, boreal; d. clar, pace, pur, septentrional.

108

8. Nu fac parte din masa vocabularului cuvintele: a. b. c. d. becisnic, evghenicos, gurgui, vistavoi; mn, floare, n, cal; bra, munc, ipochimen, surghiun; abroga, rezilia, ezoteric, auster.

9. Precizeaz numrul de sinonime existent ntre cuvintele date: a da n primire, a da peste cap, a scoate din fire, a ntoarce pe dos, a face zile fripte, a face cu ou i cu oet, a-i pune pirostriile, a bate n retragere, a-i face snge ru, a ine-n ah, a umbla pe coclauri, a trage un perdaf, a ncredina, a bate, a se cstori, a certa, a mutrului, a ncorseta, a rde, a. 3; b. 4; c. 5; d. 6.

10. Stabilete numrul de diftongi din textul: Asemenea, dragi-mi erau eztorile, clcile, horile i toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare nsufleire. (Ion Creang) a. b. c. d. 2 diftongi; 3 diftongi; 4 diftingi; 5 diftongi.

11. Stabilete numrul de diftongi i de triftongi din textul: Aa cu amgele se prindeau pe vremea aceea flcii la oaste. ..Flcii ceilali pe dat s-au fcut nevzui, iar noi, copiii ne-am ntors plngnd pe l casele noastre. (Ion Creang) a. b. c. d. 12 diftongi; 1 triftong i 11 diftongi; 3 triftongi i 11 diftongi; 3 triftongi i 11 diftongi.

12. Alege seria n care toate cuvintele sunt scrise corect: a. deleg, convoac, compatriot, baladesc; b. deleag, convoc, compatriot, baladesc; c. deleag, convoc, psiholoag, patrioat,; d. deleag, convoac, psiholog, compatrioat. 13. Sunt corecte formele duble de indicativ prezent persoana I sg. :ciocn-ciocnesc, cheltui-cheltuiesc, absolv-absolvesc, torn-turnez, chiui-chiuiesc, chelfn-chelfnesc, acord-acordez, adopt-adoptez; a. 2 perechi; b. 3 perechi; c. 4 perechi; 109

d. 5 perechi. 14. Respect normele limbii romne literare cuvintele din seria: a. b. c. d. chermes, carism, suset, a excalada; chermez, charism, suzet, a escalada; chermes, espadril, filozoaf, patrioata; suzet, aharism, chermez, compatriot.

15. Precizeaz seria de neologisme scrise coret conform DOOM 2005: a. b. c. d. chou a la creme, charleston, chamois, challenger; choi a la creme, charlleston, amoa, challenger; chou a la creme, charleston, chamois,shelenger; choi a la creme; charleston, chamois, charleston.

16. Sunt scrise corect toate substantivele proprii compuse din seria: A. America de Nord, Ursa Mare, Al Doilea Rzboi Mondial, Tatl nostru; b. America- de -Nord, Ursa- Mare, al Doilea Rzboi Mondial, Tatl nostru; c. America de Nord, Ursa -Mare, al Doilea Rzboi Mondial, Tatl nostru, Comedia fantastic; c. America de Nord, Ursa Mare, Al Doilea Rzboi Mondial, Tatl Nostru, Comedia Fantstic. 17. Alege seria n care toate cuvintele sunt corect desprite n silabe: a. che-fliu, cer-no-zi-om, cha-ris-m, a-gnos-tic; b. chef-liu, cer-no-zi-om, cha-ris-m; ag-nos-tic; c. chef-liu, cer-no-ziom, cha-ris-m, a-gnos-tic; d. che-fliu, ag-nos-tic, cer-no-ziom, cha-ris-m. 18. n enunurile: Din pricina lucrrilor a trei copii, clasa a fost depunctat. Din pricina a trei dintre copii, clasa a fost depunctat. , substantivul copii are funcia sintatic: a. c.indir.; c.indir.; b. atrib.subst.genit.; atrib.subst.genit.; c. atrib.subst.genit.; atrib.subst.prepoz.; d. atrib.subst.prepoz.; atrib.subst.prepoz.. 19. Date fiind noile informaii, vom lucra mai eficient pe viitor." Cuvintele subliniate sunt: a. loc.conj.; subst.N, NP; b. vb.gerunziu, diat.pasiv,c.circ.de cauz; subst.N, sub.; 110

c. vb.gerunziu, diat.pasiv, c.circ.de timp, subst.N, NP; d. vb.gerunziu, diat.pasiv,c.circ.de cauz; subst.Ac., c.dir.. 20. Unor colegi de-ai notri li s-au oferit burse: Cuvntul subliniat este: a. b. c. d. pron.pos.G, atr.pron.genit.; pron.pos.D, c.indir.; adj.pron.pos.D, atr.adj.; pron.pos.Ac., atr.pron.prep.

21. Recunoate seria n care cuvintele sublinate sunt coret analizate: Unde nu citise nimic, nu prea avea emoii. A trit acolo unde s-a simit mai bine. Unde s mai plece? Unde nu s-a trezit cu o palm, de a vzut stle verzi! Unde i unde se mai vedea cte un fir de iarb. a. b. c. d. adverbe de loc n toate enunurile; conj., adv.de loc, adv.interog., adv.fr f.sint. cu val.exclamativ, loc.adv.; conj., adv.rel.de loc, adv.rel.de loc; interj., adv.compus; adverbe de loc i loc.adv.

22. Mncarea de acas nu se compar cu cea de la retaurant. Cuvintele subliniate sunt analizate corect n seria: a. b. c. d. adv.de loc.Ac. atr.adv.; pron.demonstr.Ac.atr.pron.; adv.de loc.,c.circ,de loc; art.demonstr.fr f.sint.; subst.Ac., atr.subst.prep.; pron.demonstr.Ac., atr.pron.prep.; adv.de loc, atr.adv.; pron.demonstr.Ac., c.indir..

23. n urma procesului intentat de ai si, ferma a rms totui a mea. Cuvintele subliniate sunt: a. pron.pos.Ac.c.indir.; pron.pos.Ac., c.circ.de mod; b. pron.pos.Ac.c.Ag,.; pron.pos.N, NP; c. pron.pos.Ac.c.Ag.; pron.pos.G.atr.pron.genit.; d. pron.pos.Ac.c.indir.; adj.pron.pos.N, atr.adj. 24. n textul: Era s fiu accidentat, dar norocul meu a fost c un cetean era alturi de mine i am fost avertizat la timp. , verbul a fi are urmtoarele valori: a. b. c. d. predicativ, copulativ i auxilir; predicativ i auxiliar. copulativ i auxilir; auxiliar.

25. n enunurile: 111

Copilul rmsese singur cuc n inima pdurii.Fusese btut mr de un biat de pe i acum se refugiase sub un pod . a. subst.Ac., c.circ.de mod; subst.Ac., c.circ.de mod: b. adv.de mod, Ac.c.circ.de mod; adv.de mod, Ac.c.circ.de mod; c. adv.fr f.sint.morfem al gradului superlativ; adv.fr f.sint.morfem al gradului superlativ; d. adv.de mod,c.circ.de mod; adv.de mod,c.circ.de mod. 26. Cuvintele marcate grafic n enunul: Mil mi-e de tine, dar de mine, mi se rupe inima de mil ce-mi este, au funciile sintactice: a. sub., c.indir., c.indir., sub.; b. sub., c.indir., c.circ.de cauz, sub.; c. sub., c.indir., c.indir., NP.; d. NP. C.indir., c.circ.de cauz; NP. 27. n fraza: Unde nu-i spusese nimeni um s procedeze, i nici nu i s-a permis s verifie afiierul faultii, a fost nevoit s revin a doua zi., propoziiile sunt rmtoarele: a. b. c. d. CZ, CD, CD, SB, PP, CI; CZ, CM, CZ, SB, PP, CI; CZ, CM, CZ, SB, PP, CD; CZ, CD, CZ, SB, PP; CI.

28. n fraza: Cum s-a ntors din ora, s-a vzut pe faa lui c ceva nu este n ordine i convini c-l vom mbuna puin, ne-am hotrt s glumim, doar doar l vom face s zmbeasc, propoziiile sunt: a. CT, PP, SB, CI, CI, CS b. CT, PP, SB, CM, CI, CD; c. CM, PP, SB, CI, CI, CS; d. CZ, PP, SB, CI, CI, CNS. 29. n fraza: i dac s-a ntmplat s rspund obraznic, asta a fost c nu i-a reuit ceea ce i-a propus i n plus a mai i fost ironizat mai ru dect cnd nu nvase deloc.. prpopziiile sunt: a. b. c. d. CD, SB, PP, CZ, SB, CZ, CM; CD, SB, PP; PR, SB, CZ, CM; SB, SB, PP, CZ, SB, CZ, CM; CD, SB, PP, PR, SB, CZ, CM.

30. n fraza: 112

C nvei sau c nu, asta nu conteaz pntru alii;ceea ce m doare e c ai fi putut fi primul n clas, numai s fi vrut.propoziiile sunt: a. b. c. d. SB, SB, PP, SB, PP, PR, CZ; AA, AA, PP, SB, PP, PR, CD; SB, SB, PP, SB, PP, PR, CD; SB, SB, PP, SB, PP, CZ, CD.

31. n fraza: S-a stabilit s plecm mai devreme, cci aiurii, cum eram, se putea s pierdem trenul n chiar clipa cnd acesta ar fi plect din gar. , propoziiile sunt: a. b. c. d. PP, SB, CZ, CZ, SB, AT; PP, CD, CZ, CM, SB, CT; PP, SB, CZ, CZ, CD, CT; PP, SB, CM, CZ, SB;AT.

TESTUL 25 1. Sensul expresiei con brio este: a. b. c. d. cu verv, cu nsufleire; cu strlucire; cu fast; foarte puternic.

2. nelesul substantivului comarnic, nu este: a. b. c. d. colib mic n care locuiesc ciobanii; funcie administrativ n trecut; umbrar pentru ciobani; poli de scndur sau din nuiele.

3. Antonimele cuvintelor compozit, concis, smntorism, charismatic, sunt corecte n seria: a. b. c. d. necompozit, vast, nesemntorism, necharismatic; incompozit, detaliat, modernism, antipatic; omogen, detaliat, modernism, antipatic; eterogen, neconcentrat, simbolism, necharismatic.

4. Sinonimele cuvintelor nelegere, sapien, samsar, saporific, sunt: a. ptrundere, nelepciune, negustor, prolific; b. coninut, nvtur, misit, sudorific; 113

c. comprehensiune, tiin, misit, savuros; d. empatie, confien, ho de cai, sudorifer. 5. Exist omonime n seria: a. b. c. d. erg, complex, neutru, pies; comnac, erg, pies, vatr; erg, complex, comnac, saric; erg, complex, comnac, sas.

6. Identific seria care conine doar perechi de paronime: a. competinte-competent, compresie-compresiune, concilium-consilium, samba-sambo; b. saporificaie-saporificare, scafandru-scafandrier, compresibil-comprehensibil, sarazinsarazin; c. sargas-sarcas, sardonic-sardonix, concilui-consiliu, sarazin-sarazin; d. scafandru-scafandrier, competinte-competent, compresibil-comprehensibil, plonjeuplonjon. 7. Alege seria n care toate cuvintele sunt scrise corect: a. b. c. d. ferfeni, smntorist, erbicid, satin, extorcare; ferfeli, smntorist, ierbicid, satin, extorcare; ferfeni, smntorist, erbicid, saten, extorcare; ferfeni, smntorist, erbicid, saten, estorcare.

8. Precizeaz seria n care numele locuitorilor din : Cipru, Focani, Gura Humorului, Honduras, Madagascar, Levant, Roman, Rmnicul Srat, sunt scrise corect: a. cipriot, focnean, gurahumorean, hondurian, malga, levantin, romacan, rmnicean; b. cipriot, focnean, humorean, hondurian, malga, levanten, romanat, rmnicean; c cipriot, focnean, humorean, hondurian, malga, levantin, romacan, rmnicean; d. cipriot, focnean, humoriean, hondurian, malga, levantin, romacan, rmnicean; 9. Alege din urmtoarele liste, seria care conine i regionalisme lexicale: a. b. c. d. discordie, nenelegere, conflict, dihonie, dumnie; a prjoli, a arde, a pcli, a nela, a usca; acrobat, saltimbanc, arlatan, escroc, mucalit; turm, ciread, crd, ciurd, ciopor.

10. Precizeaz seria de cuvinte formate prin compunere: a. b. c. d. bile Govora, calea Floreasca, Simfonia fantastic, agromec; Cuitul de Argint, dumnealui, nicio, astzi; nsene, Domnia Voastr, telegondol, fluviul Dunrea; fluviul Dunrea, astzi, comuna Bneasa, Tatl nostru.

114

11. Identific seria n care toate cuvintele sunt derivate parasintetice: a. ncruni, despturi, neomenos, anistoric; b ncruni, dezbrca, imbatabil, concurs; c. dezafectat, pueril, iraional, indescifrabil; d. indezirabil, nfluenabil, inestetic, inexpresiv. 12. Recunoate seria n care toate cuvintele au sufixe neologice: a. b. c. d. omenete, romnesc, ruginiu, msurabil; convenabil, centraliza, crnos, lptar; lacaliza, realmente, bubil, electrifica; Latiniza, poriona, clarifica, ldoi.

13. Sunt corect accenuate toate cuvintele din seria: a. b. c. d. mijloc, loden, ginga, grbov, ostrov; mijloc, loden, pegas, grbov, ostrov; mijloc, loden, perceptor, ostrov, puhav; mijloc, loden, perceptor, ostrov, puhav

14. Sunt difereniate semantic toate cuvintele din seria: a. b. c. d. ginga-ginga, pegas-pegas, mijloc-mijloc, boston-boston; mijloc-mijloc, boston-boston, afin-afin, protector-protector; afin-afin, puber-puber, mrav-mrav, bengali-bengali; mozaic-mozaic, afin-afin, candid-candid, jilav-jilav.

15. Respect normele limbii romne literate cuvintele din seria: a. b. c. d. relanti, chesea, rrom, piepten, reiat, ncarnare; ralanti, chesea, rom, pieptn, raiat, incarnare; ralanti, chisea, rrom, pieptene, reiat, incarnare; relanti, chisea, rom, piepten, raiat, incarnare.

16. Exist doar diftongi ascendeni n : maic, mine, floare, moroi, doine, buduroi sear, mioar, temei, a. b. c. d. 2 cuvinte; 3 cuvinte; 4 cuvinte; 5 cuvinte.

17. Sunt corect desprite n silabe cuvintele din seria: a. pa-op-tism, post-ver-bal, psi-ha-na-li-z, vot-c, ling-vis-ti-c; b. pa-op-tism, pos-tver-bal, psih-a-na-li-z, lin-gvis-ti-c; 115

c. pa-opt-ism, post-ver-bal, psi-ha-na-li-z, vod-c, ling-vis-ti-c; d. pa-op-tism, post-ver-bal, psih-a-na-li-z, vot.c, lin-gvis-ti-c. 18. Alege seria n care toate substantivele sunt de genul neutru: a. b. c. d. paoptism, canal, sacerdoiu, astru, a; conciliatorism, erotism, curaj, snge, sacrum; eroism, austru, zefir(vnt), zefir(estur); fotbal, tenis, handbal, criv, clete.

19. Alege seria n care sunt corecte formele de G_D: a. b. c. d. poienei, cenuresei, gogoeriei, bun-credinei, rpei; poienii, cenuresii, gogoseriei, bunei-credine, rpii; poienii, cenuresii, gogoseriei, bunei-credine, rpei; poienii, cenuresei, gogosriei, bunei-credine, rpii.

20. Precizeaz seria n care sunt corecte toate formele de indicativ prezent: a. b. c. d. nfiseaz, angajeaz, deeal, ataeaz, neal; nfisaz, angajaz, deeart, nal, angajem; deal, deart, nfim, angajaz, angajem; deal, deart, ataeaz, nfieaz, angajm.

21. Exist adjective invariabile n seria: a. b. c. d. eficace, atroce, ferice, feroce, locvace; motrice, perspicace, precoce, propice, rapace; eficace, motrice, perspicace, ferice, sagace; locvace, motrice, perspicace, ferice, sagace.

22.n enunul: Prietenul lui fusese alergat i prins de nite derbedei i apio lovit crunt., exist: a. b. c. d. 1 PN cu NP multiplu(alergat, prins); 1 PV i 2 atr.adj./prins, lovit); 3 PV (fusese alergat, fusese prins, fusese lovit); 2 PV i 1 c.circ.de mod.

23. Cuvntul marcat grafic n fraza : M-am uitat cu atenie la cine venea pe alee.,este: a. pron.rel.Ac., c.indir.; b. pron.rel.Ac., sub.; c. pron.interog.Ac.,sub.; d. adj.pron.rel.Ac.,atr.adj.

116

24. n construciile: mi-e mil, mi-e cald, mi-e team, se face linite, era nevoie; substantivul este: a. b. c. d. caz N, f.sint.NP(toate); caz N, f.sint.sub.(1,3,4) i NP(2,5); caz N, f,sint.sub(toate cu excepia 2NP) caz N, f.sint.sub./toate).

25. n textul: Fetei aceasta nu i-a plcut piesa la fel de mult ca fetei cea mic, mai ales pentru ca oameni proti crescui au tulburat linitea prin altrcaii verbale desfurate chiar n timpul spectacolului. , exist: a. b. c. d. 2 greeli; 3 greeli; 4 greeli; 5 greeli.

26. Cuvintele subliniate n enunul: Nu i-a dorit niciodat nite colegi ca acetia care n atari situaii nu au iniiativsunt: a. pron.dem. Ac.,c.indir.; adj.pron,nehot.Ac.atr.adj.; b. adj.pron.dem.Ac.atr.adj.; adj.invariab.Ac.atr.adj.; c. pron.dem.Ac.atr.pron.prep.; adj.pron.nehot.Ac.atr.adj.; d. pron.dem. Ac.,c.dir.; adj.cu o singur form flexionar Ac.atr.adj. 27. Exist doar locuiuni conjuncionale specializate n seria: a. b. c. d. aa cum, odat ce, cum c, pe msur ce; din moment ce, odat e, n cat c, chiar dac; din moment ce, de vreme ce, n caz de, chit c; din cauz c, din cauz de, ca i cum, n caz c:

28. n fraza: Chiar plcere s-i fac s plece acum n strintate, tot nu s-ar fi putut, neconvenindu-i c musafiri neanunati au sosit ieri, ea prnd s regrete c nu a plecat cu o sptmn n urm., propoziiile sunt urmtoarele: a. b. c. d. CV, SB, PP, CD, PR, CD; CD, SB, PP, SB, PR, CD; CV, CD, PP, SB, CM, SB; CV, SB, PP, SB, PR, CD.

29. n fraza: S-i fi spus toat lumea i tot nu l-ar fi crezut n stare s-o mint n halul acesta, tocmai acum cnd ea era gata s-i accepte cererea n cstorie, gndea acum resemnat,

117

rememornd ntmplrile plcute, ceea ce i adncea suferina. propoziiile sunt urmtoarele: a. b. c. d. CD, PP, CI, CT, CI, PPinc., AA; CV, PP, CI, CT, CD, PPinc., CM; CV, PP, CI, CT, CM, PPinc., CZ; CS, PP; CI, AT, CI, PPinc., AT.

30. n fraza: L-am ajutat s fac eseul, cci altfel, curios cum l tim, ar fi urlat de ar fi trezit tot blocul, nermnndu-mi s fac ceea ce a vrut el., propoziiile sunt urmtoarele: a. b. c. d. PP, CI, CM, CZ, CNS, SB, CD; PP, CD, CM, CZ, CNS, SB, CD; PP, CD, CZ, CZ, CNS, SB, CD; PP, CI, CZ, CZ, CS, PR, CD.

SUBIECTE CLASICE TESTUL 26. Se d textul: Ar fi oare firesc, n aceste condiii, s renunm cu totul la a vorbi despre romane n general, mulumindu-ne cu romanele de care dispunem? ncepnd cu Thibaudet i sfrind cu nu tiu care ritic actual, puini au renunat n ultima jumtate de secol, la a fixa romanele n solul unei teorii despre roman. Critica redus la descriere nu valoreaz mare lucru. Ea i regsete interesul numai cnd generalizeaz spontan sau metodic. Empiria pur nu ne ajut nici mcar s analiz bine produia de cri existent la un moment dat i dac n-am descoperit nc, n domeniul nostru, legea conform creia indivizii se reunesc n specii, tiu totui c speciile trebuie s existe. Operaia cea mai legitim a criticii (de ndat ce depete simplele consideraii de valoare) const n a reduce multiplul fenomenal la un model. Triete mai puin din analize i descrieri, dect triete din compararea lor (fie i nesistematic), din ncercarea de a le descoperi un numitor comun... Critica modern urmeaz exemplul tiinelor moderne, dei nu este ea nsi o tiin....Sunt convins c numrul acestor sistemeeste limitat i c societile omeneti, ca i indivizii, n jocurile, visurile i delirurile lor, nu creeaz niciodat n chip absolut, ci aleg anumite combinaii dintr-un repertoriu ideal, care poate fi reconstituit...Dac am reui s reconstituim graniele acestui domeniu, am fi n posesia unui instrument minunat (i periculos) de a ptrunde n tainele imaginaiei romancierilor sau, mai exact, ale fanteyiei lor tehnice. (Nicolae Manolescu, Arca lui Noe) Cerine: 118

1. Exist n text subordonate subiective, modale, completive indirecte i concesive? Dac exist, transcrie-le, indic felul lor preciznd regentul i analiznd elementul de relaie. 2. Analizeaz numele predicative existente n textul dat. 3. Precizeaz funciile sintactice ale verbelor aflate n fragmentul citat mai sus, aflate la moduri nepredicative. 4. Construiete enunuri n care fiecare mod nepredicativ (infinitiv, gerunziu, supin) s aib alte funcii sintactice dect cele din text. 5. Gsete n text dou verbe personale pe care s le foloseti n enunuri cu valoare impersonal, fiind regente pentru un anumit tip de propoziie subordonat. Precizeaz felul subordonatei. II 1. Extrage din textul de mai sus, trei cuvinte cu sens propriu i trei cuvinte cu sens figurat. Construiete contexte (cte trei) n care primele s aib sens figurat, iar ultimele s aib sens propriu. Explic efectul stilistic al cuvintelor folosite cu sens figurat. 2. Alege ase neologisme din text, pentru care sa dai cte un sinonim. 3. D explicaii de tip dicionar pentru cuvintele: empiria, absolut, legitim. 4. Extrage din fragmentul dat: dou cuvinte formate prin derivare, dou formate prin compunere i dou prin conversiune; explic modul de formare al fiecruia. 5. Rescrie urmtoarele enunuri, corectnd greelile de orice tip: Sunt sigur c din punct de vedere ai banilor care-i primise fata pentru munca prestat, puteau priimi mult mai muli. Alegerea fetelor cele mai frumoase la concursul de mis a czut n sarcina unor membrii ai comisiei. n ceea ce privesc examenele de admitere, oamenii cred c gramatica ale cror coninuturi se studiaz n gimnaziu sunt suficiente pentru a acesa n nvmntul superior. Zmbetul i compasiunea pe are mi le-a artat nu era dect o aparen specioas, n realitate ea abia nvingndu-i adversiunea care o nutrea pentru deyinhibarea i dezinvoltura de care a dat dovad n perioada de timp n care s-au decernat premiile.

6. Alctuiete propoziii n care verbul a sfri s aib sensuri diferite (precizeaz fiecare sens printr-un sinonim sau o expresie potrivit)

119

7.Realizeaz un eseu de aproximativ o pagin n care s ncadrezi textul dat ntr-unul din stilurile funcionale ale limbii romane. Motiveaz-i opinia cu argumente lingvistice din text.

TESTUL 27 I Se d textul: Cnd vorbesc de memorie, nu pot face abstracie de inteligen. Cred c un om prost nu are sensul memoriei. Dei a-i aminti este un miracol care transcede inteligena, lumina n care memoria i recapt sensul, numai inteligena i-o poate da.Ceea ce vreau s art, cu att de ridicole rezultate, e c lipsa memoriei opacizeaz orizontul percepiei i aplatiteaz inteligena. A nu i aminti e numai un distres al contiinei, e o stare agresiv-letargic de ntuneric. Lipsa local de memorie antreneaz un soi de dezintegrare a personalitii. E precum moartea: ceva te posed incontrolat, ca o smulgere, ca o ap n care eti aruncat cu ochii i cu minile legate. Adevrul admite o singur definiie operatorie (n cazul omului): adevr e tot ceea ce m sporete. (Horia-Roman Patapievici, Zbor n btaia sgeii) 1. Desparte n silabe cuvintele,(explicnd regulile folosite): abstracie, transcede, percepie, contiin, dezintegreaz. 2. Folosind una din formele de plural ale substantivului astru, completeaz forma adecvat contextului: Cu ajutorul telescopului, urmream doi................. Civa ..............nu formeaz o galaxie. .................cerului nnorat nu ajung pn la noi. .................acetia au fost cntai de poeii ndrgostii n versurile lor.

3. Analizeaz toate pronumele din text, preciznd i funcia lor sintactic. 4. Precizeaz cazul substantivelor subliniate. Scrie cte trei locuiuni prepoziionale care s impun aceleai cazuri. Alctuiete ase enunuri n care s le foloseti, preciznd funcia sintactic a prilor de vorbire precedate de locuiuni. 5. Numete funcia sintactic a infinitivelor: a-i aminti: a nu i aminti. 6.Exist n textul dat mai sus propoziii: subiective, predicative, completivedirectecompletive indirecte, circumstaniale de loc, circumstaniale de mod,

120

circumstaniale de scop, circumstaniale condiionale, circumstaniale consecutive i atributive? a.Extrage-le pe cele care le gseti i precizeaz regentul, analiznd elementul de relaie. b. Construiete enunuri n care s apar tipurile de propoziii subordonate inexistente n text. 7. Contrage ultima propoziie subordonat, preciznd partea de propoziie care a rezultat. 8. Extrage propoziia subordonat apozitiv din paragraful citat. 9. nlocuiete cuvintele: aplatizeaz, memoriei, abstracie, ridicol, opacizeaz, dezintegrare, letargic cu sinonime potrivite contextului. 10. Alege cinci cuvinte din text care pot avea omofone. Construiete contexte potrivite pentru perechile omofone ale cuvintelor alese. 11. Extrage din fragmentul dat: ase cuvinte formate prin derivare, dou formate prin compunere i dou prin conversiune; explic modul de formare al fiecruia. Scrie alte trei derivate formate cu aceleai sufixe pe care le au cuvintele alese de tine i alte trei derivate care s conin aceleai prefixe.( cte un sufix i un prefix de fiecare fel). 12. Realizeaz un eseu n care s prezini raportul dintre inteligen i memorie aa cum reiese din textul lui Patapievici, exprimndu-i n acelai timp propriul punct de vedere. Vei avea n vedere ca eseul s nu depeasc din pagin. 13. ncadreaz fragmentul dat ntr-unul din stilurile funcionale ale limbii romne, aducnd argumente de ordin lingvistic, din text. TESTUL 28

I 1. Indic i exemplific prin enunuri adecvate trei forme verbale (de mod i de timp) n structura crora intr verbul auxiliar a avea. Subliniaz cuvntul vizat n exemplu. 2. Termenul sublinit din urmtorul enun poate fi interpretat n dou feluri: Ce m-ai ntrebat? Care sunt cele dou interpretri? Explic-le. 3. Compar din punctul de vedere al funciei sintactice, cuvintele marcate grafic n enunurile: Opinia lui despre mine m-a hotrt. Am hotrt opinia comun ce va fi exprimat.

121

El s-a hotrt a mai atepta. El a hotrt a mai atepta. Din cauza inundaiilor, s-a hotrt de ctre Consiliul Superior al Aprrii a atepta o perioad favorabillucrrilor de reconstrucie.

4. Clasific dup un criteriu (pe care l vei preciza) urmtoarele cuvinte: frig, lapi, matase, ale, zori, gru, lapte, cinste, onoare, enis, baschet, aplauze, ochelari, tiei. 5. Exemplific prin cte un enun: a. numeral distributiv cu valoare substantival n G i apoi n D,(preciznd funcia sintactic). b. subiect, nume predicativ, complement circumstanial de scop-exprimate prin verb la infinitiv. II Citete textul urmtor si apoi rezolv cerinele: Butoianu se gndi c, dac, dei nu fusese invitat oficial, se ducea la ntlnirea deosebit de important de la club, ar fi nsemnat probabil pentru unii c vrea s-i sfideze, dar, dac nu se ducea, ar fi nsemnat sigur pentru toi c i e fric de reacia lor, nct, cum aceast a doua variant i pru n cele din urm cea mai dezavantajoas, se decise s fie prezent, ba chiar s participe la dezbateri. 1. Desparte fraza n propoziii, arat felul propoziiilor i stabilete relaiile dintre ele. 2. Analizeaz morfosintactic toate cuvintele subliniate n textul dat. 3. Rescrie textul contrgnd propoziiile subordonate (cel puin cinci), n aa fel, nct sensul frazei s rmn acelai. III 1. Rescrie textul de mai jos, corectnd toate greelile: n aceea situaie n care toi colegii ct i profesorii au aceleai standarde de via sczute i acelea ateptri, o compatriot de-a noastr a hotrt s-i vad perspectivele viitoare i nemulumit, a dat o nou accepie acestui penibil context, deciznd s continue mai departe aciunea ei de a tri din arta comuniunii pe care o stpnete perfect de bine devenind PR la vro intreprindere, cci nvmntul nu ste profitabil. 2. Srie cte un sinonim contextual pentru urmtoarele cuvinte din text: situaie, standard, accepiune, penibil, profitabil. 3. Realizeaz un enun n care cuvntul standard s aib alt sens dect cel din text.

122

4. Alctiuete familia lexical a verbului a profita, preciznd i modul de formare a termenilor nou formai. . 5.Compune propoziii sau fraze n care s evideniezi deosebirea dintre urmtoarele cuvinte: ncontinuu/n continuu, nct/n ct, ntruna/ntr-una, devreme/de vreme. IV Citete cu atenie fragmentul de mai jos: Se revrsa de ziu, cnd, de pe cheiul Dmboviei, marele grbovit, cu faa acum epoas i cenuie, de btrn uitat de Dumnezeu, zri n sfrit locul spre car grbise ntreaga noapte, cel ce i se artase n vise i viyiuni, cal ctre care pruncul dolofan, gata s se iveasc pe lume, l cluzise n mod misterios, aa cum homunculul de sub bolta craniului ine hurile celor trei cai de la troica fiinei noastre: raiunea, pasiunea i impulsurile obscure. nlat pe biuta sa de pmnt se ridica spre vzduhul negru silueta cenuie a Casei poporului, cu labele ei de leu, cu cefalotoracele ei ornamentat absurd... cu trufia ei capaneic, enormitatea ei marian, melancolia ei uciga. Imposibil himer, devoratoare de spaii i de istorie, mnctoare de creier uman, violatoare de nori, Casa Poporului se prbuise-n mijlocul Bucuretiului ca o bucat enorm de grindin i rmsese-nfipt n trupul-martir al acestui ora al ruinelor, corp strin, blestemat, respins de sistemul imunitar al strvechii urbe. Spre grotele ei de marmur torturat, spre mruntaiele ei de stejar i de alabastru se ndrepta acum ca un mare preot, ctre templul su, omul durerii, nscut penru durere. Cci chinurile facerii ncepuser i pruncu-i croia deja calea spre lumea alb. (Mircea Crtrescu, Orbitor aripa dreapt) 1. Comenteaz fragmentul preciznd caracteristicile sale stilistice, precum i relaia dintre coninut i expresia lingvistic. Atenie! Comentariul tu nu trebuie s depeasc o pagin. 2. Precizeaz care este modul de expunere dominant. Realizeaz un eseu care s nu depeasc o pagin n care s argumentezi existena modului de expunere ales.

TESTUL 29

I Se d textul: ugurlan mai avea o sor care semna cu el mai ru dect dac ar fi fost gemeni. Era o femeie deosebit i mult lume tia c, dac lui ugurlan, nrit i dumnos cum era, nu 123

i se ntmplase nicio nenorocire, era din pricina sor-sii care, fr s fie mai puin ngduitoare cu lumea - uneori era chiar mai cumplit dect fratele ei se nelegea totui mai bine cu oamenii i avea grij ca din cnd n cnd s-l in de ru. (Marin Preda, Moromeii) 1. Desparte fraza n propoziii, arat felul propoziiilor i stabilete relaiile dintre ele. 2. Analizeaz morfologic (preciznd i funcia sintactic acolo unde este cazul) elementele de relaie din text. 3. Construiete contexte potrivite n care cum cu valoare de conjuncie s introduc diferite tipuri de propoziii subordonate. 4. Contrage propoziiile subordonate artnd modificrile aprute. 5. Analizeaz cte un cuvnt aflat n fiecare caz posibil existent n text; numete funcia sintactic. 6. Extrage locuiunile (de orice fel) i precizeaz felul lor. 7.Identific i analizeaz numele predicative din textul de mai sus. Taie cu o linie soluiile incorecte; ilustreaz printr-un exemplu fiecare soluie gsit. 8.Pronumele reflexiv poate sta n cazurile: N, Ac, G, D. 9.Formele neaccentuate ale pronumelui personal pot ndeplini funciile sintactice de: subiect, nume predicativ, complement direct, complement indirect, atribut pronominal, atribut adjectival, complement circumstantial de loc, complement circumstantial de timp, complement circumstantial de cauz. 10. Regentul unui complement direct poate fi: un substantiv, un adverb, un pronume, un verb tranzitiv, un numeral, o interjecie predicativ. 11. Adjectivul poate ndeplini urmtoarele funcii sintactice: atribut pronominal, nume predicativ, subiect, complement direct, complement indirect, complement circumstantial de loc, complement circumstantial de timp, complement circumstantial de cauz., predicat verbal. 12. Construiete enunuri n care pronumele relativ care s introduc diferite subordonate n care funciile sintactice ale conectorului s fie: subiect, nume predicativ, complement direct, complement indirect, atribut adjectival, complement circumstantial de loc, complement circumstantial de timp, complement circumstantial de cauz., complement de agent. 13. Alege din textul dat la I un derivat cu sufix, un compus i un cuvnt format prin schimbarea clasei gramaticale; precizeaz felul n care s-a format fiecare cuvnt. 124

14. Stabilete familia lexical a substantivului grija explicnd modul de formare al fiecrui cuvnt. II Se dau urmtoarele trei slogane publicitare: ntr-o lume nesigur, ASIROM te asigur! ( reclam pentru o societate de asigurri) Mulumit deplin! ( Reclam pentru o benzinrie) Eti liber! Liber s-i trieti viaa pe cont propriu i pe propriul tu cont! (Reclam pentru o banc) Indic procedeele lingvistice folosite cu efect persuasiv. ( Exerciiu preluat din testul de admitere Facultatea de Litere , 2002) III Se d textul: St ea, da` mult n-o s mai stea, s-o prinz noaptea pe drumuri pe la uile altora..Mai are i omu ei dreptate, ilali, odat nu vezi pe unu c le alc pragu. Ce e ei, ciumai de nu vine unu? S-i vezi c vine, ba cumnat-sa, ba Gelu, ba Niculaie cu matracucile lui, bietu Ilie, Dumnezeu s-l ierte, numai el ce mai venea ct a trit. Da` i el tot pe fug.... S vie, s az cu toii la televizor, s-mbuce ceva, c totdeauna are ceva n cas. Cnd pleac s-i vre i ei doocinci n buzunar. - Na i ie, Vico, doocinci de lei, c i-or prinde bine. Ct avea prvlie, nu mai scpa de ei, i care venea, pleca ncrcat; le-ntindea masa sa mnnce, scotea ce-avea mai bun... Care venea, tot cu liota dup el. i-acu nu vezi unu s-i mai aduc aminte. Aa-i pe lumea asta, ct ai s dai, eti bun, ct nu, nu faci o ceap degerat... (Gabriela Adameteanu, Dimineaa pierdut)

a. Care este trstura dominant stilistic a textului? Identific mijloacele de realizare a acestei trsturi. b. Ce tipuri de vorbire sunt reprezentate n text? ( Comentariul s nu depeasc o pagin) c. Realizeaz un eseu de aproximativ o pagin n care s argumentezi folosirea monologului interior i a stilului indirect liber.

TESTUL 30

125

I Se d textul: N-a putea s spun cui datorez faptul c , dei am fost dat la coal,la opt ani cu scopul mrturisit de tatl meu s nv doar s m isclesc i pe urm asemeni frailor mei mai mari, s ar pmntul i s cresc vite, totui ntreaga familie a renunat pe urm s mai susin aceast idee.Fiindc n primul an abia am trecut clasa, dei m-am trezit cu uimire citind... Ulterior toi au spus c nvam bine. Nu se tie ce-a fi ajuns n via, dac jocul ntmplrii al carei erou eram, s-ar fi destrmat i eu a fi aprut n ochii nvtorului aa cum eram i nu cum prin nu tiu ce mister, credea el c sunt. Adic dintre cei mai buni. ncetul cu ncetul ns se rspndi nti printre copii, apoi i printre vecini, ideea c eu a ti atta carte, nct era clar c dup terminarea cursului primar trebuia s fiu dat s urmez mai departe, la liceu sau la coala normal de nvtori. (Marin Preda, Viaa ca o prad) 1. Extrage din text propoziiile subiective i completive indirecte (dac exist) i arat relaiile sintactice n care intr. 2. Identific propoziiile predicative, modale i atributive. 3. Exist n text propoziii circumstaniale? Dac exist, indic numrul lor, fr a preciza felul lor. 4. Analizeaz morfologic i sintactic pronumele i adjectivele pronominale din fragmentul de mai sus. 5.Stabilete felul propoziiei: Adic dintre cei mai buni.. 6. Contrage propoziiile subordonate scrise cu caractere italice. 7. Ce fel de subiecte apar n prima fraz a textului scris mai sus? 8. Analizeaz predicatele nominale i pe cele verbale exprimate prin verbe la diateza pasiv. 9. Construiete fraze n care pronumele relativ cine s aib cinci funcii sintactice diferite n cazul Ac. i cinci funcii sintactice n G. (precizeaz-le) 10. Stabilete funcia sintactic a cuvintelor: cui, de tatl, m, asemeni, nu tiu ce, ideea. 11. Realizeaz extensia prilor de propoziie: asemeni frailor, dup terminarea- n propoziiile subordonate corespunztoare, preciznd i felul propoziiei obinute. 12. Identific locuiunile de orice fel; numete-le. Pentru prile de vorbire care nu sunt ilustrate n text prin locuiuni, d cte un exemplu n enunuri.

126

13. Se d fraza: E greu de spus ce vom fae la examen. Pentru propoziia subordonat se pot face dou interpretri. Care sunt acestea? Argumenteaz-i rspunsul. 14.Se d enunul: Ai copilului nu erau acas. Precizeaz funcia sintactic i cazul substantivului subliniat.Argumenteaz de ce este o excepie aparent de la regula subiectului. II 1. Definete sensul adjectivului mare. Menioneaz alte trei sensuri ale acestuia i ilustreaz-le prin cte o propoziie.Acolo unde e posibil, indic un sinonim pentru fiecare sens.(Observaie: Ca exerciiu poi proceda la fel, folosind verbele a bate, a trece, a lua, a da) 2. Examineaz relaia dintre marea i mareea. a. Ce fel de relaie lexical apare? Construiete cte o propoziie pentru fiecare form. b. Substantivul marea poate aprea cu dou valori gramaticale diferite. Construiete cte un enun pentru fiecare i numete fenomenul lexical aprut. 3. Procedeaz la fel, folosind cuvintele repezi/ repezi/ repezi i imobil/ imobil(Precizeaz valorile morfologice n enunuri, numind fenomenul lexical) 4. D sinonime potrivite contextului pentru urmtoarele cuvinte din textul lui Marin Preda: a mrturisi, asemeni, a renuna, a destrma, mister, vecini, terminarea. 5. Desparte n silabe cuvintele: adopta, admonesta, aborigen, abrupt, ablativ, abnegaie, dezactiva, dizenterie, paneuropean, portavion. Cte dintre ele accept dou solutii? 6. Alege din text cte dou cuvinte formate n interiorul limbii romne prin procedee diferite (n total ase cuvinte) i explic felul n care s-a format fiecare cuvnt. 7. Alctuiete familia lexical a verbului a putea, explicnd formarea fiecrui cuvnt n parte. 8. nlocuiete punctele de suspensie cu forma potrivit a pronumelui relativ: a. b. c. d. III Comenteaz fragmentul dat la punctul I ( ntr-un eseu care nu trebuie s depeasc o jumtate de pagin), argumentnd c aparine genului memorialistic. Priveam uimit tabloul...................imagine m fascina. Colegii...............epcue le acopereauochii, preau c se amuz pe seama mea. Sosete iarna...............zile sunt reci. Olimpiada.................ncheiere a avut loc acum cteva zile, ne-a dezamgit.

127

TESTUL 31 I Se d textul: Trebuia s tipresc ceea ce scrisesem atunci i nu mai rrziu, cu toate c romanul acesta despre trnimea antebelic era neterminat. Nu m interesa dac rnimea romn continua s se ruineze n capitalism, aa cum spunea o fraz la sfritul volumului, pe care ulerior am scos-o, ci viaa unei catgorii umane gndit de vicleniile istoriei....Or, aceste viclenii erau abia anunate. Cine poate ns s asigure un scriitor c o obsesie a sa aflat n plin dezbatre a contiinei va trce n mod sigur i pragul expresiei artistice.S pstrm, mi-am zis, n rezerv marea ntrebare despre curgerea timpului i c poate ea aduce oamenilor, i s dm la o parte pauza de pe tabloul , gata terminat, al unei epoci care s-a dus. Pentru ceea ce va urma, vom vedea...i ntr.-o zi mi veni urmtoarea idee: Foarte muli oameni din vremea noastr pesc ce-am pit eu. Nu este oare exasperarea, provocat de neputina de a-i atinge scopul dorit, o realitate a lumii noastre moderne? ocurile la care suntem supui din pricina pierderii senintii i echilibrului sufletesc , senintate i echilibru supuse unor continue agresiuni a mediului i de care nici nu suntem mcar totdeauna contieni, nu sunt ele cauza unor mari tulburri n comportamentul omului de astzi? i aa am nceput s scriu romanul Risipitorii. Deodat neputina de a scrie a disprut. Eram att de entuziasmat, c socoteam acest roman mai bun dect tot ceea ce scrisesem pn atunci. (Marin Preda, Viaa ca o prad) 1. a. Exist n text propoziii subiective, modale sau consecutive? Dac exist, extrage-le, precizeaz felul lor, i relaiile sintactice n care se afl. b. Extrage cte o propoziie subordonat existent n text (specific fiecrui tip). 2. Analizeaz morfologic i sintactic toate cuvintele aflate n cazurile Ac. i G. 3. Precizeaz valorile morfologice i sintactice ale cuvintelor subliniate n text. 4. Din fragmentul: Nu este oare exasperarea, provocat de neputina de a-i atinge scopul dorit? (rupt de context), analizeaz subiectul i predicatul. 5. Construiete un context n care sintagma suntem supui s poat fi analizat n dou feluri. Argumenteaz i numete-le. 6. Compar folosirea adverbului poate n enunurile: Sportivul va reui poate mai multe, n evoluia de mine. Poate c va reui un start mai bun n evoluiile ulterioare. Va ncerca, poate, s doboare propriul record ntr- participare ulterioar.

128

Poate s vin mine.

7. Extrage verbele, precizndu-le diateza: Nu m pot hotr n privina viitoarei profesii. Se poate ntmpla s rtcii din cauza ntunericului.

8. Realizeaz enunuri n care s apar funciile sintactice ale cazurilor: D i Ac. folosind un pronume nehotrt (D) i un pronume posesiv (Ac,). 9. Exist n text propoziii incidente? Extrage-le pe cele care le gseti . 10. Identific valorile din text ale cuvintelor: i, tot; precizeaz prin ezemple celelalte valori. Numete-le. II 1. Indic sinonime pentru urmtoarele cuvinte din text: a se ruina, voum, a scoate, categorie, viclenie, obsesie, exasperare, supus, agresiune, tulburare. 2. Construiete contexte potrivite pentru fiecare cuvnt din urmtoarele perechi lexicale: progresiv/progresist, special/specios, creditor/debitor, speculant/speculativ, alaustrofob %claustrofil, conciliabil/conciliabul, contor/contoar. 3. Extrage din textul de mai sus cuvintele formate prin derivare i prin compunere, preciznd i felul n care s-au format. 4. Scrie antonimele cuvintelor: antebelic, a interesa, a continua, ulterior, sigur, a se scurge, neputina, senintate, agresiune, entuziasmat. 5. Rescrie textul de mai jos, corectnd greelile de orice natur: La Olimpiada trecut, gimnastul Drgulescu ar fi trebuit s ia medalia de aur ex- equo cu au alt gimnast, dar nsa Federaia a decis s se ia n calcul alte criteri. Nici unul dintre noi nu ne-am mulumit cu soluia dat o dat ce la alte sporturi au rmas n vigoare vechile criterii. M sfii s recunosc n faa colegilor c nu cunosc topografia locului i c cam la un kilometru, drumul se bifurc n trei i n-am tiut n ce direcie s-o apuc. 6. Scrie trei adjective formate cu ajutorul sufixului a i trei derivate diminutivale formate cu sufixul u. 7. Scrie trei derivate al cror prefix s se scrie legat cu cratima de primitiv(cuvnt de baz)

129

8. Exemplific: trei cuvinte formate cu prefixoide i trei cuvinte formate cu sufixoide. 9. Realizeaz o paralel ntre tautologie i pleonasm (n cteva rnduri). 10. Alctiuete familiile lexicale ale cuvintelor: ra, a scrie, a fi. III Precizeaz crui stil funcional i aparine textul transcris anterior i enumer trsturile lingvistice pe baza crora susii aceast ncadrare(argumentarea nu trebuie s depeasc o pagin).

TESTUL 32 I Citete cu atenie textul urmtor i rezolv cerinele: A venit unul i i-a zis ceva la ureche, da` el parc era dus pe alt lume. ...i s vezi cea-nceput s zic dup-aia, c-mi venea nu tiu ce s-i fac. Ct sunt io de fricoas, am nceput s ip la el, acolo-n televizoru` lui, l-am fcut n toate felurile. Auzi nenorocitu`! cu ce mai vrea s ne scoat ochii, c mai d o sut d lei la salar, nu tiu ct la indemnizaie....Da` c n-are lumea ce mnca, la asta nu se gndete, bat-l Dumnezeu s- l bat. De tmpit, i el i Leana.! C aa ceva nu s-a mai pomenit n ara romneasc, s moar lumea de foame, s n-ai ce s pui la copii pe mas.... i s vezi, drag, a-nceput lumea s-l huiduie fr fric, auzeam bine cum striga ca la fotbal: Huooo! Huoooo! Cre` c auzea i el, c deodat s-a schimbat aa la fa, i s-a artat btrneea n ochii ia capii ai lui , a mai venit unu` i i-a spus s plece, da` lui tot nu-i venea s read. .. El crede c lumea-l iubete, ticlosul... S-l vezi cum sttea acolo i se uita, un mo nenorocit, cu o cciul de oaie... c te intrebi cum a prostit cizmaru` asta atta lume, cum a bgat el frica.n atia oameni... Pn la urm a plecat i a tiat brusc emisiunea, de parc ar fi avut, cum era nainte defeciune tehnic. ( Mircea Crtrescu, Orbitor aripa dreapt) 1. Extrage din text urmtoarele tipuri de propoziii subordonate:SB, PR, AT, CD. CI, CL, CM, CT, CZ, CS, CD, CV, CNS. Pentru cele pe care nu le gseti, construiete cte un exemplu. 2. Prezint dou modaliti de interpretare a propoziiilor subliniate din textul: c te intrebi cum a prostit cizmaru` asta atta lume, cum a bgat el frica.n atia oameni... Motiveaz alegerile fcute.

130

3. n fraza: Da` c n-are lumea ce mnca, la asta nu se gndete, bat-l Dumnezeu s- l bat. De tmpit, i el i Leana.! a. Construcia ce mnca este o propoziie sau o parte de propoziie; analizeaz-o. b. Precizeaz funcia sintactic a cuvintelor: tmpit, el i Leana., ticlosul. 4. Contrage cte o propoziie subordonat: SB, CV, CM, Ci; precizeaz modificrile aprute. 5. Precizeaz felul propoziiilor subordonate introduse prin conjuncia dac.: Nu s-a decis de ctre conducere dac vom mai pleca la munte. Dac va fi pedepsit sau nu pentru greelile sale, de asta nu se temea. Netiind dac va fi amnat concursul n urma interveniilor ziaritilor, s-a mai dus o dat la afiier, ca s fie sigur. Dac s-ar fi strdiut mai mult, tot nu ar fi reuit s ajung printre primii. Neaducndu-i aminte dac a nchis ua, s-a frbit s se ntoarc. n acele clipe hotrtoare, grija lui era dac va putea reveni n post peste patru ani, necreznd n promisiunile smulse cu greu. Dac aa ai fost nvat, nu te poi schimba peste noapte. El nu se decisese dac s participe la concurs sau s mai atepte un an. Ar fi plecat de aolo, i dac i-ar fi crescut nesperat de mult salariul. 6. Gsete i transcrie din text dou cuvinte incidente. 7. Analizeaz pronumele i adjectivele pronominale din text. 8. Prezint trei situaii n care pronumele personal apare fr funcie sintactic. 9. Precizeaz diferena dintre formele pronominale omonime: Mi-a distrus viaa. Mi-am distrus viaa. Aceasta a rmas cartea mea. Cartea a rmas a mea.

10. Transcrie locuiunile din text i arat felul lor. 12. Observ mbinrile de cuvinte: a scoate ochii, a bga frica n oameni. Gsete argumente pro sau contra ncadrrii lor n clasa locuiunilor verbale. II 1. Scrie formele orecte ale cuvintelor: salar, lombago, polologhie, piepten, foarfece, ziler, susnumitul, susmenionatul, supatul.

131

2. Arat felul n care s-au format cuvintele: a pomeni, a huidui, deodat, btrneea, (ochii) ia, nenorocit, a prosti, brusc(au tiat). 3. Scrie propoziii n care s apar cinci perechi de omografe. 4. Construiete propoziii diferite n care s foloseti cte un omonim i un omofon al cuvintelor: mai, ai, care, noi, sare. 5.Scrie cinci uniti frazeologice n componena crora s intre verbul a baga; i cinci n care s se afle substantivul ureche. 6.Folosete n cinci enunuri, verbul polisemantic a trece; precizeaz sensul ntre paranteze 7. Motiveaz patru situaii diferite de utilizare a virgulei n text. 8. Explic folosirea a nc trei semne de punctuaie sau ortografice din fragmentul citat mai sus. 9.Transcrie n limbaj standard, la persoana aIIIa, penultimul paragraf al textului, fcnd s dispar mrcile subiectivitii. 10. Rescrie textul de mai jos, corectnd greelile de orice natur: Nu tiu unde a fost mintea acestei colege ale mele cnd a zis c s mergem mai bine la munte finc mai avem dect o sum infim de bani care e imposibil s ne ajung la mare. Aveam atunci o mare eversiune fa de speoloag care ne-a ameninat c-ar apare un izvor i un izbuc chiar lng noi i o s ne strice topografia locului care-l alesesem cu aceai grij cu care ne alegeam pinea. Am scpat eri de grija dragei mele prietene, plecat acas i n ultimile zile, studiind, mi-am dat seama c rezultatele ntielor teste vor fii nesperate de bune, datorit muncii anterioare i poate a norocului meu dintodeauna.

III a. Realizeaz un eseu de aproximativ o pagin n care s ncadrezi textul dat ntr-unul din stilurile funcionale ale limbii romane. Motiveaz-i opinia cu argumente lingvistice din text. b. Prezint ideea textului i mijloacele lingvistice prin care este exprimat. Eseul nu trebuie s depeasc 25 de rnduri.

132

TESTUL 33

Se d textul:

Avea dreptate Goethe cnd spunea c cine pretinde a nu fi nvat nimic de la naintai, e un nebun pe propria-i socoteal. Dac nu foloseti ceea ce au cucerit veacurile naintea ta, eti un incult i un barbar, iar dac vorbeti altfel dect se vorbete, ameeti lumea ca un canr care fluier n colivia lui i sporoviala ta e ridicol. Dar dac puterea tradiiei este i se cuvine s fie att de mare nseamn c nu mai avem nimic de fcut i c BP gndea bine cnd pretindea c, deoarece anticii au creat modele, nou nu ne rmne dect s le copiem. Dac au fost vremuri care au cugetat altfel, lucrul se explic prin faptul c au existat ntotdeauna oameni azvrlii n panic de schimbarea lucrurilor i de noutate. (Tudor Vianu) 1. Desparte textul n propoziii, arat felul propoziiilor i stabilete relaiile dintre ele. F analiza elementelor de relaie preciznd cazul i funcia sintactic acolo unde se impune. 2. Contrage propoziiile circumstaniale din text, numind partea de propoziie obinut. 3. Schimb regentul propoziiei: Dac au fost vremuri n aa fel nct propoziia s devin, pe rnd: PR, CD, CI, AT, CZ, CD. 4. Precizeaz felul propoziiilorsubordonate introduse prin adverbul relativ / conjuncional cum: Oamenii sunt cum sunt, nu-i poi schimba peste noapte. O noapte cum e pcura de neagr gemea de mistere. S-a speriat vaznd cum url. Ea a doua zi se mir/ Cum de firele sunt rupte. Cum nu se odihnise destul, i simea ochii mpienjenii de somn. Cum sttea cu minile spnzurate de marginea ferestrei, deodat vzu un porumbel trecnd razant pe lng nasul lui.

5. Analizeaz toate cuvintele aflate n cazurile:G/D. 6. Analizeaz toate formele verbale n componena crora intr verbul a fi. 7. Compar formele subliniate: i nvinuiete prietenii pentru eecurile lui. D vina pe prieteni pentru eecurile lui.

133

Este gelos pe toi. i admir pe toi. Se supr pe toi.

8. Construiete contexte potrivite n care s prezini funciile sintactice ale verbelor la gerunziu. 9. Compar formele: . ...pretinde a nu fi nvat nimic de la naintai,... ...pretinde a nu fi nvat nimic de ctre naintai... 10. n enunul: ..au cucerit veacurile naintea ta, analizeaz structura subliniat. Construiete un enun n care aceeai sintagm s aib funcia sintactic de atribut adjectival. Scrie apoi alte dou enunuri n care prepoziia naintea s impun alte cazuri dect cel din text. Numete funcia sinntactic realizat de tine. II 1. a. Alege din text trei derivate care au sufixe lexicale diferite. b. Formeaz cu fiecare sufixalte serii de cte trei cuvinte derivate. 2. Transcrie cinci neologisme din textul lui Tudor Vianu. 3. D sinonime pentru: a pretinde, naintai, nebun, a folosi, incult, sporovial, model, panic. 4. Gsete antonime pentru cinci cuvinte alese de tine din text. 5. Alege i transcrie trei cuvinte care conin diftongi i trei cuvinte care s conin vocale n hiat. 6. Precizeaz cte sunete i cte litere au cuvintele: deoarece, schimbarea, anticii, oameni, explic. 7. Pune accentul cuvintelor: tradiie, foloseti, totdeauna, panic, lucrurilor. 8. Da cte un sinonim frazeologic pentru : bogat, zgrcit, pur, a deconspira, a se discredita, a ntrece, a secunda, aiurit. 9.Anacolutul este o figur de stil sau o greeal de exprimare? Definete-l i d trei exemple. 10. Rescrie textul de mai jos, corectnd greelile de orice natur:

134

Se aeaz pe lai gndindu-se c recolta din acest an ar umplea hambarul.Reiter din nou ideia c ar putea s-i cumpere maina lui preferat, creznd c se merit s munceasc din greu, pentru c o dat cu venirea toamnei, gata...fiat-ul. Stpnul parcurilor i pmnturilor din jurera un adevrat nabab ce va compare n faa deneaului, dar n schimb n-avea nici o team ci se gndea s-i fac vacana la Montecarlo. Lui i se trece cu vederea toate abaterile de la moral pentru c a oferit atenii de treizeci de milioane.Ori, treizeci de milioane este o sum care noi, oamenii de jos, n-o ctigm prea uor.

III

Se d textul:

Noi ne salvm prin oameni, i firete, ne pierdem tot prin ei. Fiinele pe care le-am cunoscut i care ne-au iubit, au fost treptele scrii prin care am devenit ceea ce sunt. Fr ele nu a fi ajuns nicieri. Deopotriv, fr altele, a fi ajuns mai dparte, sau, cine tie, n alt parte. Fpturile pe care le-am iubit au fost acelea care au iubit n mine ceea ce, fr iubirea lor, nu ar fi meritat s supravieuiasc. (Horia-Roman Patapievici, Zbor n btaia sgeii) Prezint ideea textului i mijloacele lingvistice prin care este exprimat. Eseul nu trebuie s depeasc 15 rnduri

TESTUL 34 I Se d textul: De cte ori nu i-a zis tata s nu mai scrii tot ce-i trece prin cap, s scrii i tu ce se cere...Poate-aveai i tu vreo carte publicat pn-acum, ca Nicuor de la scara cealalt, ca scriitoru-stlalt din bloc de st la scara ase (cum Dumnezeu zicea c-l cheam?) i care la edinele din bloc, una-dou se ridic i zice: io sunt scriitor, de parc-l ntreab cineva cine e... Tu n-ai gsit ceva mai bun de fcut dect s scrii de tata c purta ciorap de damn cap. i ce dac purta? Aa fcea toi brbaii p-atunci, noaptea se culca cu ciorapu` de dama-n cap, ca s le in prul dat pe spate, c aa se purta: pe spate i uns cu ulei de nuc. Nu e nicio ruine. Doar c de ce trebuie s scrii tu despre asta? Scrie i tu despre ceva frumos, c nu eti prost, i-ai citit o grmad de cri. Uite, o carte bun o citeti de zece

135

ori fr s te plictiseti. Doamne, ce frumoas e Dunrea revrsat sau... cum sttea hoii i fcea mrgele din melciori de paste finoase, i vopsea, i nira pe a i zicea c-i mrgele.... Acum nici nu mai citesc, mi mai arde mie de citit? Cnd eu mi frmnt mintea: ce-o s v pun mine-n farfurie? i unde s m mai duc pe viscolu-sta, s mai apuc, pe unde mai aud c se d iaurt, c se d ou, c-a bgat carne de vit... ) Mircea Crtrescu, Orbitor aripa dreapt) 1. Exist n text propoziii SB, AT, AA, CM? Dac exist, transcrie-le preciznd i elementul de relaie. 2. Precizeaz felul propoziiilor subliniate n textul scris mai sus. 3. Contrage propoziiile: ce se cere, ca s le in prul dat pe spate, c nu eti prost, fr s te plictiseti. . precizeaz partea de propoziie obinut. 4. Prezint valorile morfologice ale cuvntului a din text. Ilustreaz prin contexte potrivite celelalte valori. Numete-le. 5. Procedeaz la fel cu valorile morfologice ale cuvintelor: ce, de. Construiete enunuri cu restul valorilor pe care le au. 6. Analizeaz morfologic i sintactic pronumele i adjectivele pronominale din fragmentul de mai sus. 7. Indic valorile morfologice ale cuvintelor: de cte ori, trece prin cap, poate, Dumnezeu(zicea), de zece ori, Doamne, nici. 8. Prezint funcia sintactic a formei verbale: de fcut; construiete propoziii n care s ilustrezi alte patru funcii sintactice ale aceluiai mod. 9. Compar funcia sintactic a substantivului subliniat din cele dou enunuri: Consiliul Elevilor a votat mpotriva examenului. Votul mpotriva examenului a fost unanim.

10. Gsete n text i transcrie ase cuvinte fr funcie sintactic. II 1. D cte un sinonim lexical pentru unitile frazeologice: de cte ori, a trece prin cap, una-dou, ap ispitor, a da paiele, a da eap, a se lua la har, negru-n cerul gurii, pestri la mae.

136

2. Construiete contexte n care verbul a apuca s aib sensuri diferite.Ilustreaz-le printrun sinonim lexical sau frazeologic. Procedeaz la fel i cu adjectivul bun. 3. Alege trei cuvinte cu sens propriu i alctuiete pentru ele contexte n care s aib sens figurat. 4. D sinonime pentru: a cere, a ntreba, a plictisi, a se plnge, nordic, cldire. 5. Gsete paronimele cuvintelor: scar, carte, bloc, aversiune; construiete propoziii cu toate perechile de paronime. 6. . Extrage din fragmentul dat: dou cuvinte formate prin derivare cu sufixe, dou cuvinte formate prin derivare cu prefixe, dou formate prin compunere i dou prin conversiune; explic modul de formare al fiecruia. Scrie alte trei derivate formate cu aceleai sufixe pe care le au cuvintele alese de tine i alte trei derivate care s conin aceleai prefixe.( cte un sufix i un prefix de fiecare fel). 7. Alctuiete familia lexical a adjectivului bun artnd felul n care s-au format cuvintele. 8. Precizeaz relaia liter-sunet n cuvintele: Ceauescu, cheam, zicea, nicio, melciori. 9. Alege i transcrie cuvintele care conin diftongi i cuvintele care conin vocale n hiat din primele trei fraze ale textului dat. 10. Rescrie textul de mai jos, corectnd greelile de orice natur: III a. Alctuiete un eseu n care s comentezi registrul lingvistic n care se ncadreaz textul. Motiveaz relaia dintre limbajul folosit i statutul socio-cultural al personajului. b. Prezint tipurile de vorbire folosite n textul lui Crtrescu. Pedeapsa faptei se pedepsete cu nchisoare de la doi la cinci ani. ( Realitatea TV) mi ajunge necazurile mele, nu vreau s le tiu i pe ale tele. Autocomptimirea de sine i era caracteristic i nu prea posibil s-i schimbe propria atitudine n viitorul apropiat.

TESTUL 35

137

I Se d textul: Chiar dac analogia mea poate prea, i este pn la un punct, forat, cci intuiia i inducia joac i vor juca un rol mai important dect n chimie sau n biologie, ne putem nchipui totui un model al romanului, care s nu fie rezultatul adunrii, orict de meticuloase sau exhaustive, a faptelorci o ipotez ntuitiv introdus n ansamblul de opere, o teoria n sensul grecesc. Putem citi toate romanele lumii, fr s tim c aparin romanului; critica romanelor, ea ncepe de la un model al romanului. ntre cititor i critic este deosebirea dintre un amator de ierbare i un botanist....n absena romanului (a modelului cu acest nume), nu exist romane (opere cu acest nume), ci doar cri pe care, n naivitatea lui, cititorul le ia drept romane, aa cum, Petruca din Suflete moarte, citind tot ce-i cade n mn, crede c citete literatur... Critica fiind o art i nu o tiin, ea poate i trebuie s fie distins de literatur, al crui studiu sistematic aste. i dac sistemul literaturii, inventat de critic, nu va fi niciodat la fel de riguros (i mai ales de previzibil) ca acela mendeleevian al elementelor, aceasta nu nseamn dect c - nimic mai mult critica nu va fi niciodat o chimie. Cum ns nu st n intenia mea s propun n aceast introducere o teorie a literaturii sau a criticii, mi voi limita observaiile la roman i la critica romanului. ( Nicolae Manolescu, Arca lui Noe) 1. Analizeaz toate predicatele i atributele din text. 2. Extrage toate adjectivele pronominale, precizndu-le felul. 3. Realizeaz o comparaie ntre formele subliniate: ....mi voi limita observaiile ..mi va limita observaiile

4. Adverbul poate ndeplini urmtoarele funcii sintactice: subiect, nume predicativ, complement direct, complement indirect, complement de agent, complement circumstanial de timp. Taie rspunsul incorect i d exemple pentru soluiile alese. 5. Regentul unui atribut poate fi: substantivul, adverbul, verbul la infinitiv, pronumele, interjecia, numeralul.Alege soluiile corecte i construiete enunuri care s l ilustreze. 6. Extrage din text toate locuiunile care corespund prilor de vorbire neflexibile. Precizeaz felul i funcia sintactic ( acolo unde este cazul=. 7. Exist n text propoziii subordonate: SB, PR, CD, CI, CV, CZ? Dac exist, transcriele, arat elementul de relaie i relaiile n care intr aceste propoziii. 8. Realizeaz extensia verbelor la infinitiv, existente i stabilete felul propoziiei obinute.

138

9. Contrage patru propoziii subordonate atributive din fragmentul citat. 10. Motiveaz folosirea primei i ultimei virgule din text.

II 1. Arat felul cum s-au format urmtoarele cuvinte din fragmentul de mai sus: a nchipui, exhaustiv, rezultatul, deosebirea, naivitatea, inventat, botanist, analogia. 2. Scrie cte un sinonim pentru fiecare cuvnt de la I 1. 3. Extrage din text dou adjective derivate cu sufixe diferite i dou substantive derivate cu sufixe diferite.Gsete i exemplific cu cte alte dou cuvinte formate cu aceleai sufixe. 4. Transcrie cinci cuvinte din text care pot fi ncadrate n stilul tiinific. 5. Indic antonimele cuvintelor: forat, meticuloas, ansamblul, exhaustiv, deosebirea, naivitae, riguros. 6. Construiete enunuri n care s ilustrezi omonomia cuvintelor: distins, oper, roman, carte. 7. Alctuiete contexte pentru verbul a lua polisemantic( cel puin cinci sensuri); d cte un sinonim lexical sau frazeologic pentru fiecare sens. 8. Transcrie cuvintele care conin diftongi i cuvintele care conin vocale n hiat din primele trei fraze ale textului dat.Subliniaz diftongii i hiaturile. 9. Desparte n silabe cuvintele: inducia, orict, exhaustiv, observaiile, sinonimie, obiectivizare, dezalcoolizare, portmantou. 10. Rescrie textul, corectnd greelile de orice natur: Promovarea a multor oameni azi fr nici un merit ci doar pe baz de nepotisme face s dinuie mai departe lipsa de profesionalism i lipsa de ncredere n faptul c tinerii i poate face un viitor n ar. El s-a riscat degeaba, pentru c ajuns acolo a vzut uimit cum obiectul se dezagregheaz instantaneu i sfaturile mamei nsi s-au dovedit acum demne de luat n seam. Mi, care mergi cu mine n ora, zicea el mucalit. Fiecare dintre noi am vrea s mergem, cel puin eu unul mi-ar conveni s stau toat ziua n parcuri.

139

III a. Realizeaz un eseu de aproximativ o pagin n care s ncadrezi textul dat ntr-unul din stilurile funcionale ale limbii romane. Motiveaz-i opinia cu argumente lingvistice din text. b. Demonstreaz ntr-un eseu de aproximativ 15 rnduri c fragmentul din Arca lui Noe aparine unui text argumentativ.

TESTUL 36 I Citete cu atenie textul urmtor i rezolv cerinele: Iar cnd btrnul, dnd din cap, gata s plng, a rspuns: mi pare ru s aud asemenea cuvinte spuse mpotriv-mi, care nu sunt deloc apropiate de adevr, mai ales fr s tiu pentru ce motiv, prin urmare sunt ndreptit s m apr, judectorul, care l cunotea bine, trebuie s-i fi ntrit convingerea c btrnul nu poate fi dect o victim a cine tie cui. (Text preluat din testul de admitere-Facultatea de Litere, 2002) 1. Extrage din text prima propoziie principal, ( numerotarea se face n ordinea apariiei cuvintelor n text) fr alte detalii de analiz. 2. Desparte fraza n propoziii, arat felul propoziiilor i stabilete relaiile dintre ele. Analizeaz elementele de relaie preciund cazul i funcia sintactic, acolo unde este cazul. 3. Alege patru propoziii din textul transcris i precizeaz felul loe dup: structur, aspectul predicatului, scopul comunicrii. 4. Contrage propoziiile subordonate i rescrie textul, n aa fel nct sensul s nu se schimbe. 5. Identific locuiunile; precizeaz felul lor. 6. Analizeaz morfosintactic: dnd din cap, gata, mi, mpotriv-mi, fi, o victim. 7. Gsete n text pronumele i adjectvele pronominale aflate n cazurileG i Ac. Analizeaz-le. 8. Gsete n text substantive cu funcia sintactic de complement, care au regent adjectival.

140

9. Construiete contexte diferite pentru funciile sintactice ale vervelor i ale locuiunilor verbale aflate la modul gerunziu.(cel puin cinci pentru fiecare) 10. Stabilete felul tuturor subiectelor i construiete un enun n care subiectul s fie exprimat prin substantiv n Ac. i altul n care s fie prin pronume relativ n G. II 1. D cte un sinonim pentru: nvechit, asemenea, convingere, apropiat, victim, a ndrepti. 2. Gsete n text dou cuvinte care pot avea omonime; construiete propoziii cu omonimele cuvintelor din text. 3. Formeaz cte un derivat adjectivalcu ajutorul unui sufix de la : btrnul, cap, a plnge, ru, adevr, judector. 4. Gsete antonime pentru dou cuvinte alese de tine din text. 5.Definete tautologia i d dou exemple n enunuri potrivite. 6. Alctuiete contexte potrivite pentru perechile de paronime: accideni/accidente, smoc/smog, cufundac/cufundat, crochet/crochet. 7. Scrie cte un sinonim pentru unitile frazeologice: ad-litteram, ab initio, ex cathedra, ad libitum, ex-aequo. 8. Desparte n silabe: mpotriva-mi, urmare, victim, sancionat, ndreptit, dezaxat. 9. Transcrie cuvintele din text care conin diftong, triftong, hiat (dac exist). 10. Motiveaz folosirea cratimei n structura: mpotriva-mi; Explic folosirea virgulelor. III Se d textul: Sorin Oprescu a respectat jurmntul lui Ipocrit la demolrile din Herstru n campania electoral, Sorin Oprescu a artat c are veleiti de personaj de banc. ntrebareatii bancul ala cu Bul la...? a fost nlocuit de Ai auzit ce-a mai promis Oprescu ieri? Am rs cu Oprescu n campanie. ns problema e c gargara cu care ne-a tratat medicul la alegeri a nceput s devin realitate.Nu n sensul c, odat ajuns primar, a dispus construirea promiselor autostrzi suspendate de Lun. Ci n sensul c, pur i simplu, gargara verbal s-a continuat cu nite aciuni edilitare de gargar. S-a dus n Parcul Herstru i a dispus demolarea a dou terase, din cele apte care funcionau de ani de zile fr a avea autorizaie de construcie. Ca s vad presa ce mare mrgic a ouat el, Oprescu, s-a asigurat c iese cu scandal. Societii Comerciale Fizico ia parvenit decizia de demolare mari, 15 iunie, dar terasa ei de la Fitze, fusese demolat intempestiv nc de luni, deci nainte de ntiinare. Excavatoarele au mucat fr mil ca 141

nite superbisturie din bunurile societii, bunuri, pe care proprietarii, bineneles, nu au avut timp s le strng. ( Alex Conti, Academia Caavencu- 19 august 2008) 1. Pornind de la textul de mai sus, alctuiete un eseu care s nu depeasc o pagin, n care s prezini trsturile stilului publicistic. 2. Extrage 1-2 pasaje n care apare ironia i comenteaz mijloacele prin care aceasta se realizeaz. 3. Rescrie textul ntr-o manier neutr n care s nu apar participarea afectiv a emitorului.

TESTUL 37 I Se d textul: C asemenea idei drepte s-au putut li i la noi, i nc ntr-un timp aa de scurt, este unul din foloasele ce ni le-a adus i nou studiul comparativ al limbelor n genere. n proporia n care s-a afirmat i s-a ntins linbistica general, s-a redus valoarea unui etimologism mrginit la un anume popor i la o anume epoc. S-a neles c ceea ce prea o form consolidat era n esen o form fluid, i c ntrun etymon mai primitiv, fiecare popor, si nluntrul fiecrui popor, fiecare ir de generaii i face cuvntarea sa proprie prin modulri fonetice ce i le impune i prin care-l variaz. (Titu Maiorescu, Critice) 1. 1. a. Exist n text propoziii subiective,predicative sau completive indirecte? Dac exist, extrage-le, precizeaz felul lor, i relaiile sintactice n care se afl. 2. Stabilete felul propoziiilor subordonate introduse prin elementul de relaie ce: Omul se mulumise cu ce i-a dat Dumnezeu. Simind ce mult s-a schimbat prietenul su, a zmbit fin. Habar n-avea ce mult avea s-i foloseasc acest lucru mai trziu. A pierdut tot ce ctigase pn acum. tiindu-se ce multe are de pierdut, toi l-ar fi privit comptimitor. Ce-ar fi ncercat acum, ar fi inutil n condiiile date.

3. Construiete o fraz n care verbul a fi s apar ca regent pentru o subiectiv i o predicativ. Folosete apoi verbul a nsemna n aceleai condiii. 4. Stabilete diferena dintre urmtoarele propoziii subordonate: Dac n aceste rnduri ncercm s artm....este pentru... 142

Dac n aceste rnduri ncercm s artm....o facem pentru..

. 5. Procedeaz la fel cu propoziiile subordonate din frazele de mai jos: Am recunoscut c nvtura, orict de grea ar fi, este imperios necesar s-o acumulezi. Am recunoscut c nvtura, orict de grea ar fi, este necesar s-o acumulezi.

6. Analizeaz toate predicatele din textul dat. 7. Precizeaz cazul i funcia sintactic a tuturor pronumelor relative din text. 8. Construiete enunuri n care un pronume relativ s fie subiect n cazurile :N, Ac, G, D i nume predicativ n aceleai cazuri. 9. Construiete contexte potrivite pentru verbul a ajunge cu valorile: predicativ personal, predicativ impersonal, copulativ personal, copulativ impersonal. 10. Prezint n contexte diferite funciile sintactie ale adjectivului. II 1. n ce categorie lexical intr abaterile de la normele limbii romne actuale: limbelor, limbistic, corupiuni. 2. Extrage ase neologisme din text. 3. Rescrie din text ase cuvinte formate n interiorul limbii romne preciznd i mecanismul de formare. 4. Prezint procedeul de formare a substantivelor: etimolog, stomatolog, prun, dezghe, avnt, botez. 5. Extrage trei derivate parasintetice din text. 6. Definete anacolutul i ilustreaz practic prin trei exemple. 7. Alctuiete familia lexical a adjectivului drept. 8. Construiete enunuri n care cuvntul nluntru s aib valori morfologice diferite. 9. Alege din text dou cuvinte care s aib omonime i dou cuvinte care s aib omofone.Construiete enunuri potrivite pentru a le ilustra. 10. Rescrie textul corectnd greelile de orice natur:

143

Munii sunt grei de urcat pe o canicul nnbuitoare chiar dac membri hige-lifului bucuretean care i-am vzut pe acoloaveau toi inute trendy i foarte uoare de purtat i accesibile la excaladat. III Se d textul: Pe msur ce sala se golea, vasul rotund de sub marele candelabru se umplea cu sute de sfere scnteietoare. n fiecare dintre ele ncepuse s pulseze cte un embrion transparent, hrnit cu carnea de sticl a oului ce-l adpostea. Dup ore de cercetare i rennoite dezamgiri, Albinosul se gsi ntr-un trziu singur cu Witold i cu tcuta sa cluz. Oprit n faa prinului, chipul i se destinse i cruzimea din trsturi i se schimb ntr-un fel de voluptate suprem a certitudinii. Apuc palma ntins cu amndou minile i privi oul sgeric, nfurat n sclerotica sa morfilie, cu aviditatea cu care-ar fi tras pe nar, printr.o eav subire, pulberea alb care deschidea mintea ca pe-o corol fantastic... (Mircea Crtrescu, Orbitor aripa dreapt) 1. Precizeaz modul sau modurile de expunere existente n text. Motiveaz alegerea fcut ntr-un eseu de trei sferturi de pagin. 2.Alege trei figuri de stil din text i explic rolul lor.

TESTUL 38 I Se d textul: Rspunsul lui Heidegger e deconcertant de simplu: tot ceea ce e neles n chip explicit, adic interpretat, are structura lui ceva ca ceva (etwas als etwas).Tocmai pentru c scaunul este pentru stat, deci pentru c el este scaun ca scaun, iar plria este pentru pus pe cap, deci pentru c ea e plrie ca plrie, eu nu-mi pun scaunul n cap i nu m aez pe plrie. Fiecare obiect pe care-l ntlnesc n limea ambiant are ca-ul lui, cu alte cuvinte este neles i interpretat din capul locului. Eu nu folosesc scara pentru a m deplasa pe osea i maina pentru a m urca n pod, fiindc privirea mea ambiental a identificat scara ca scar i maina ca main. Important este c aceast interpretare a obiectelor pe care le ntlnesc n viaa de zi cu zi este pre-enuniativ... Ceea ce a fost deja interpretat la nivelul privirii ambientale nu trebuie pentru a funciona, s fie rostit. Privirea ambiental care m pune n contact cu obiectele ce m nconjoar, este prin ea nsi nelegtor interpretativ i ea preced orice enun tematic formulat ca atare. (Gabriel Liiceanu, Declaraie de iubire) 144

1. Extrage i rescrie dou propoziii subordonate subiective din text. Precizeaz natura morfologic i sintactic a regentului. Analizeaz elementele de relaie. 2.Precizeaz felul propoziiilor: tot... are structura lui ceva ca ceva (etwas als etwas). ceea ce e neles n chip explicit 3. Construiete enunuri n care pronumele relativ compus ceea ce s introduc alte cinci tipuri de propoyiii subordonate dect cele din textul citat. 4. Contrage dou propoziii subordonate circumstaniale de cauz, preciznd modificrile operate. 5. Compar propoziiile introduse prin locuiunea conjuncional pentru ca...s: De aceea venise asear la noi, pentru ca luna viitoare s-l putem ajuta cu ceva bani. S-a pregtit prea mult, pentru ca la examen s nu obin not bun.

6. Analizeaz cuvintele subliniate din fragmentul: cu alte cuvinte este neles i interpretat din capul locului. 7. Analizeaz numele predicative care apar n fragmentul citat din opera lui Liiceanu. 8. Indic pronumele personale i reflexive preciznd cazul i funcia lor sintactic. 9. Compar formele pronominale: mi pun plria pe cap. mi pun ciorb n farfurie. ...privirea ambiental care m pune n contact ...care privire ambiental m pune n contact..

10. Analizeaz morfologic i sintactic urmtoarele cuvinte din text:tot, n chip explicit, ceva ca ceva, fiecare(obiect), ca-ul lui, din capul locului, pentru a funciona, ca atare. II 1. Scrie sinonime (de preferin neologice) pentru: deconcertant, a interpreta, structur, ambiant, a se deplasa, a identifica, nelegtor, a preceda, enun. 2. Prezint procedeul de formare a cuvintelor: rspunsul, deconcertant, ceea ce, interpretat, fiindc, interpretare, enuniativ, nelegtor, interpretativ.

145

3. Alege dou cuvinte folosite n text cu sens propriu i construiete contexte pentru ele n aa fel nct s aib sensuri figurate. 4. Alege din text dou cuvinte care s aib omonime lexicale i dou cuvinte care s aib omonime gramaticale.Construiete enunuri potrivite pentru a le ilustra. 5. Folosind sufixe adjectivale, formeaz derivate de la: lume, cap, structur, main. 6. Scrie ase libere de accent acceptate de DOOM 2005 i cinci cuvinte cu accent tolerat. 7. Pune accentul pe silaba potrivit n cuvintele: mafie, furie, ostrov, splendid, despot, maritim, suburbie, suntem, troi, seif. 8. Recunoate greeala de exprimare i corecteaz enunurile: Copilul, cnd a vzut-o pe mama, i s-au umplut ochii de bucurie. Colega mea, dup delaiunea fcut, nu-mi mai pas de ea. Faptul c a vorbit att de urt, m-am enervat teribil.

9. Explic tipul de acord realizat n textul:Un sac de bani s-au cheltuit pentru organizarea unei nuni de poveste. 10. Se dau urmtoarele citate din pres: Explic greelile de exprimare: III Comenteaz ntr-un eseu de aproximativ o pagin c textul citat la punctul I este un fragment dintr-un text argumentativ. Este Trgul anual al vitelor i porcinelor, venii ci mai multi! (Scnteia, 1967) Detaliu nefericit, aceast femeie fusese deja victima unui accident mortal cu un an nainte. (Libartatea) Apa oceanului i clima sunt foarte umede n aceast regiune. Raportul poliiei relev ca victima s-a sinucis singur( Aciunea bnean) Spitalul judeean a fost dotat cu un aparat de reanimare dup ultimul strigt. (Monitorul de Cluj)

TESTUL 39 I Se d textul :

Ne-a prut ns c tristeea pentru nefericirea de care ne spune poetul c a fost lovit prin moartea soiei sale, este o coard prea ntrebuinat, aa nct se apropie de monotonie. 146

Observarea noastr va avea mai mult putere dac o vom nsoi de sfatul ce-l d Goethe poeilor tineri:ntrebai-v la orice poezie dac cuprinde o simire ce ai avut-o n adevr n viaa voastr i dac aceast simire v-a naintat ntru ceva.Nu suntei naintai dac nu facei dect a jeli o iubit ce ai pierdut-o prin desprire, necredin sau moarte. Aceasta nu e niciodat bine, orict de mult talent ai jertfi pentru asemenea poezii. inei-v de progresul vieii i examinai-v cnd se ivete prilejul: atunci se vede ndat dac avei via, i mai trziu, dac ai avut-o. (Titu Maiorescu, Direcia nou n poezia i proza romn) 1. Dac exist n text propoziii subordonate preedicative, subiective, concesive, consecutive extrage-le rescriindu-le. Precizeaz elementele de relaie i natura lor morfologic i sintactic (dac este cazul) precum i relaiile dintre propoziii. 2. Contrage propoziiile subordonate condiionale i atributive. . 3.. Realizeaz extensia urmtoarelor pri de propoziie: de monotonie, poeilor, a jeli, prin desprire, mai trziu; numete propoziiile subordonate obinute. 4. Compar felul propoziiei subordonate subliniate n cele dou enunuri, dnd i explicaia interpretrii: De bun ce e, nu mai mir pe nimeni rezultatul ei. De foame ce mi-e, a mnca i frigiderul.

5.Stabilete felul propoziiilor introduse prin conectorul cum i calitatea lui morfologic i sintactic. Nu s-a putut afla cum a pierdut examenul. Nu s-a gndit prea mult cum are s emedieze situaia. Era greu de neles cum a putut rspunde aa de urt. Cum a mai trecut prin astfel de situaii jenante, acum prea netulburat. Cum va face fa situaiei? M gndeam nfiorat: Cum voi face fa acestei situaii?

6.. Identific verbele, stabilete felul lor i diateza. Extrage din text verbele aflate la modul imperativ; trece-le apoi la persoana aIIa singular, forma negativ. 7. Analizeaz, dac exist, cuvintele aflate n Ac i D. 8. Construiete contexte pentru a ilustra funciile sintactice ale substantivului n cazurile: Ac i D. 9. Prezint valorile morfologice pe care le are n text forma o; construiete enunuri n care s le prezini pe celelalte .

147

10. Construiete contexte potrivite n care s apar toate valorile verbelor: a fi, a ajunge, a rmne, a prea, a face. II 1. Extrage toate cuvintele derivate din fragmentul dat i prezint felul n care s-au format. 2. Procedeaz la fel cu termenii formai prin conversiune. 3. Scrie cinci cuvinte n care prefixul legat prin cratim de primitiv, d un sens diferit de cel n care prefixul se scrie legat de primitiv. 4. Arat prin ce procedeu s-au format cuvintele:filolog, srut, zdroab, a moa, a catifela, a composta. 5. Gsete opt cuvinte formate cu ajutorul elementelor de compunere savant. n ce procedeu de formare a cuvintelor se ncadreaz_ 6. D sinonime neologice pentru: tristee, moarte, ntrebuinat, simire, a nainta, desprire, necredin, a examina. 7. Transcrie din text cuvintele care conin diftongi, triftongi, hiaturi (dac exist) 8. Gsete n fragmentul de mai sus, cuvintele n care apare i afonizat (optit) 9. Desparte n silabe cuvintele: observarea, niciodat, pierdut-o, inunda, lingvistic, mausoleu, savantlc, bojdeuc, hidrant, psihologie. 10. Identific greelile i corecteaz-le: Stimai locatari, Printre noi ezist montrii care nu se merit s mearg zioa pe strad. Azi noapte ntre orele 22,30-23 a avut loc asasinatu asupra strjerului blocului, pasnicul, cinele Beic.(Dintr-un afi al unei Asociaii de locatari) Olimpiada de la Beiging s-a soldat cu un remarcabil succes. Amenzi pentru viermi n covrigi. Cioar s-a ntors n ar pe calea aerului. Situaia este fr ieire, dar nu critic. Noi suntem rapiditi din tat-n fiu, n afar de fiul meu care este stelist. Morar, degradat prin avansare. (extrase din presa) III Comenteaz modalitile de realizare a comicului n urmtoarele exemple extrase din ziare: Tudor Gheorghe, epuizat. Gfind dup medalii 148

Boxul pleac acas cu ochii umflai. Piedone a luat la purificat colile din capital. Sorin Oprescu a respectat jurmntul lui Ipocrit la demolrile din Bucureti. Operaia din Herstru e cusut cu a alb. Gurile din lenjerie lsau s se vad o femeie srac. Ultimele lui cuvinte au fost o tcere sfidtoare. Arestai viteza la volan! (Evenimentul zilei, Naional, Academia Caavencu, Glasul Bucuretilor etc.) TESTUL 40 I Se d textul: C-a uitat btrnul, nu m mir, n mintea lui se aternuse de mult uitarea, m mir c ei nu s-au mirat de naivitatea lor i s-au luat dup un nebun chicotind prin pdure.Nu era o beie, n-aveau nimic de but la ei i e greu de crezut c dragostea i mbtase pe ei doi aa de ngrozitor, nct s cad n mintea celui de-al treilea care n-o mai avea. (Dumitru Radu Popescu) 1. Transcrie din text dou propoxiii simple i dou propoziii negative. 2. Ofer dou soluii de interpretare a propoziiei: c dragostea i mbtase pe ei doi aa de ngrozitor. 3. Construiete enunuri n care Condiionala i concesiva s fie juxtapuse cu regenta. 4. Desparte fraza n propoziii i specific felul fiecrei propoziii. 5. Precizeaz felul propoziiei subliniate, i raporturile n care se afl cu regentul: Copilul fiind un gur-casc sau cum i vrea s-i zicei, arunc pietroiul fr a se gndi la consecine. 6. Prezint dou posibile interpretri pentru cuvntul subliniat: E greu de crezut adevrul cnd mini prea des. 7. Analizeaz toate pronumele din text. 8. Indic funciile sintactice ale verbelor aflate la moduri nepredicative. 9. Recunoate subiectele, preciznd felul lor. 10. Compar din punct de vedere morfologic i sintactic formele marcate grafic: II 149 ...sub povaa voievodului celui mai vestit... ..sub povaa celui mai vestit dintre voievozi..

1. Prezint componena morfematic a cuvintelor de mai jos: ngrozitor, btrnicios, despduriser, nnebunitor, ardelenisme, ndrgostit, mbttor, petrecre, nenlocuibilitii, funcionabil. 2. Identific valorile pe care le noteaz n text litera e. 3. Alege din textul scris mai sus dou cuvinte derivate i dou cuvinte formate prin conversiune. 4. Construiete contexte potrivite pentru a ilustra valorile morfologice ale cuvntukui cel. 5. Gsete cinci uniti frazeologice n componena crora s intre verbul a lua. 6. Scrie sinonimele neologice ale cuvintelor: uitare, nebun, ngrozitor, minte(substantiv), naivitate. 7. Motiveaz folosirea cratimei n structura s-au luat. 8. Alege din text patru cuvinte care s aib omonime (lexicale, omoforme, gramaticale)i dou cuvinte care s aib omofone.Construiete enunuri potrivite pentru a le ilustra. 9. Explica folosirea semnelor de punctuaie i de ortografie din text. 10. Transcrie forma din DOOM 2005 a neologismelor pronunate ca mai jos: baipas, dizr, autsaider, copiraiter, ofsaid, aisberg, chici, brecfast, ciungum, snecbar. III 4.1.2 Referenialitatea unei structuri lungvistice, condiie a calitii ei de unitate comunicativ, este realizat prin diverse mijloace. Un rol important revine structurii intonaionale: n toate ncercrile de definire a enunului e menionat ca (posibil) criteriu de delimitare a acestei uniti de comunicare, conturul intonaional (vezi II Enunul). Intonaia specific caracterizat de cele mai multe ori printr-o accentuare foarte puternic marcheaz referenialitatea cuvntului enun. (cf. Atenie! Foc! Maina! Hoii! Nemernicilor!). n sublinierea referenialitii, intervine adeseori, mai ales n comunicarea oral, gestul, care nsoete frecvent cuvintele deictice, evocnd coordonatele situaionale ale enunrii, sau mimica...! (Gramatica limbii romne; Cuvntul)

ncadreaz textul dat ntr-unul din stilurile funcionale ale limbii romne, argumentnd cu elemente lingvistice, ntr-un eseu care nu trebuie s depeasc o pagin.

150

TESTE DATE LA EXAMENELE DE ADMITERE N ANII ANTERIORI ROMANIA MINISTERUL ASMINISTRATIEI SI INTERNELOR COMISIA CENTRALA DE ADMITERE -invatamant postliceal-CAMPINA, CLUJ, DRAGASANI-sesiunea august 2005-

LUCRARE SCRISA LA DISCIPLINELE LIMBA ROMANA DIN CADRUL ETAPEI PROBELOR DE CUNOSTINTE SI APTITUDINI VARIANTA A-

1.LIMBA ROMANA 1. Sunt sinonime cuvintele din seria: a) temporar, temporal; b) cinstit, necinstit; c) zvon, veste; d) odaie, praf.

2. Nu alcatuiesc o familie lexicala cuvintele din seria: a) padure, padurice, paduret, impadurit; c) verde, verdeata, verzitura, inverzit; b) frunza, frunzulita, frunzuta, infrunzit; d) lant, lantisor, legat, nelegat. 3. Avand in vedere perechile de paronime ( temporar temporal; a investi a investi, glaciar glacial; petrolier petrolifer ), marcati enuntul in care nu s-a folosit forma corecta: a) Cerul este temporal noros; c) Tonul sau era glacial; b) A fost investit in noua sa functie; d) Se descoperise un alt camp petrolifer. 4. S-au format prin compunere cuvintele din seria: a) devreme, nu-ma-uita, dinspre; b) Curtea de Arges, floare-de-colt, neinflorit; c) (a) binecuvanta, bunavointa, neprefacut; d) atotcunascator, douazeci si cinci, nedesfacut. 5. Cuvantul: (a) inchipui este: a) un derivate parasintetic; b) format prin derivare cu prefix; c) format prin compunere; 151

d) format prin schimbarea valorii gramaticale sau conversiune. 6. Marcati enuntul in care unul dintre termenii neologici (avaritie, acvilin, abominabil, mutual) este folosit incorrect: a) Hagi-Tudose era cunoscut pentru avaritia sa; b) Barbatul acela avea nasul acvilin; c) Atacul terrorist fusese abodinabil; d) Mi-a placut prietenul tau care lucreaza mutual. 7. cuvantul codru este alcatiut din urmatoarele sunete: a) c + v + c + c + v; b) c + v + v + c + v; c) c + v + c + v + v; d) v + v + c + v + c. 8. Nu sunt despartite correct in silabe cuvintele din seria: a) soa-re, pai-ne, mun-te; c) co-dru, su-ple-te, arc-tic; b) a-gra-fa, a-flu-ent, o-blon; d) scar-a, mons-tru, ast-m. 9. Cuvatul inimioara contine: a) un triftong; b) doi diftongi; 10. Cuvantul fiinta contine: a) un hiat b) un diftong; c) un diftong; d) un hiat. c) doi diftongi; d) un triftong. c) noua litere si sapte sunete; d) noua litere si zece sunete.

11. Cuvantul geamantan are: a) noua litere si noua sunete; b) noua litere si opt sunete; 12.Cuvantul geamgiu are: a) un diftong; b) doi diftongi; 13. Substantiv defective de singular se afla in grupa: a) pomi, cui, oi; c) calti, aur, fier; b) zori, ochelari, grau; d) taitei, icre, tarate.

c) un triftong; d) un hiat.

14. Marcati grupa care contine substantive collective formate prin derivare: a) pietris, frunzis, faget; c) creatie, taranime, armata; b) macris, muncitorime. grupa; d) taranime, bradet, nisip. 15. In propozitia; Fumuri albe se ridica in vazduhul scanteios, adjectivul albe este: a) variabil, cazul acuzativ, atribut adjectival; b) variabil, cazul nominative, atribut adjectival; c) invariabil, cazul acuzativ, complement circumstantial de mod; d) invariabil, cazul acuzativ, atribut adjectival. 16. In propozitia: El se bucura de aceste rezultate ale clasei noastre , pronumele personal este: a) se, cazul acuzativ; c) el, cazul nominative; b) aceste, cazul acuzativ; d) noastre, cazul genitive. 17. Numeralele din enuntul; In clasa a opta, doi au obtinut aceeasi medie sunt: 152

a) numeral ordinal cu valoare substantivala, numeral cardinal cu valoare adjectivala; b) numeral colectiv cu valoare adjectivala, numeral cardinal cu valoare adjectivala; c) numeral multiplicative cu valoare adjectivala, numeral distributive cu valoare substantivala; d) numeral ordinal cu valoare adjectivala, numeral cardinal cu valoare substantivala. 18. Verbul subliniat din enuntul: Ai vazut cum sta gain ape oua? , este la modul: a) indicative, perfect-compus; c) conditional-optativ, perfect; b) conjuctiv, perfect; d) imperative. 19. Sunt de conjugarea I verbele din seria: a) a merge, a scrie; c) a desena, a dansa; b) a cobora, a privi; d) a veghea, a vedea. 20. In enuntul: Ieri am facut o plimbare pe campul scaldat in soarele verii , cuvantul subliniat este: a) adverb de loc, complement circumstantial de loc; b) adverb de timp, complement circumstantial de timp;

c) adverb de mod, complement circumstantial de mod d) adverb de loc, atribut adverbial. 21. In propozitia: Intr-o primavera, o prepelita aproape moarta de oboseala s-a lasat din zbor intr-un lan verde de grau, substantivele subliniate au functia sintactica de: a) subiect, complement indirect, complement circumstantial de loc, atribut substantival prepositional; b) complement direct, complement circumstantial de cauza, complement circumstantial de loc, atribut substantial prepositional; c) subiect, atribut substantial prepositional, complement circumstantial de loc, complement indirect; d) subiect, complement circumstantial de cauza, complement circumstantial de loc, atribut substantival prepositional. 22. In propozitia: Mana omului din cerdac a lunecat rapusa de toropeala , substantivele subliniate au valoarea sintactica de: a) subiect, atribut substantival genitival, atribut substantival prepositional; b) subiect, complement indirect, complement circumstantial de loc; c) complement direct, atribut sustantival genitival, atribut substantial prepositional; d) subiect, complement indirect, atribut substantival prepositional. 23. Marcati enuntul in care nu se respecta acordul: a) Maria insasi a desenat aceste flori; b) Mariei insesi I s-a acordat premiul pentru desen; c) Fetitei insasi ii oferim acest cadou; d) Fetitei insesi I s-a acordat premiul cel mare. 24. In propozitia: Muncind mult, tata a castigat inzecit , cuvantul subliniat este: a) numeral multiplicative cu valoare adjectivala; b) numeral distributive cu valoare adverbiala; 153

c) numeral multiplicative cu valoare adverbiala; d) numeral adverbial. 25. Indicati enuntul in care verbul este la diateza pasiva: a) Noi suntem dispusi sa participam; c) Primavara, pomii sunt inforiti; b) Ei au fost mereu invitati la petreceri; d) Omul acesta este limitat. 26. In enunturile: Copilaria inseamna bucurie , Fata a ramas povestitoarea palatului si Ea parea o zana din povesti , verbele subliniate sunt: a) predicative personale; c) auxiliare; b) predicative impersonale; d) copulative. 27. Marcati seria de propozitii care cer cazul genitive: a) deasupra, conform, contrar; c) asupra, contra, impotriva; b) inaintea, potrivit, asemenea; d) despre, gratie, datorita. 28. Interjectia din enuntul: Am stiut intotdeauna ca e vai de el , are functia sintactica de: a) predicat verbal; c) complement circumstantial de mod; b) nume predicative; d) fara functie sintactica. 29. Marcati seria in care acordul nu este respectat: a) toi copii, toti maistri; c) ambii vizitii, ambii hangii; b) trei fluvii, trei hangii; d) toate surorile, toate verile. 30. In propozitia : Atunci i-a venit cea mai buna ide , cuvantul ide este: a) complement direct; c) complement circumstantial de mod; b) subiect; d) complement indirect. 31. In propozitia : Ea a ajuns cumnata mamei mele , substantivul mamei este: a) atribut substantival in cazul genitive; c) atribut substantival in cazul dativ; b) complement indirect in cazul dativ; d) nume predicative in cazul nominative. 32. Pronumele din propozitia: Sufletu-mi trist plangea cu lacrimi amare , este: a) pronume reflexive, cazul dativ, complement indirect; b) pronume personal, cazul dativ, atribut pronominal; c) pronume personal, cazul genitive, atribut pronominal; d) adjective pronominal, atribut adjectival. 33. Cuvantul ce este pronume in enuntul: a) Ce frumos este afara! c) N-am stiut ce flori iti plac; b) Ce ti-a raspuns?; d) Ce ganduri te framanta?. 34. Verbul a fi este scris correct: a) Fii sever, darn u fii rau; b) fi sever, dar nu fi rau!; c) Fi-I sever, darn u fi-i rau!; d) Fii sever, darn u fir au!.

154

35. Verbele la modul gerunziu din versurile: De-atatea nopti Aud material curgand a) predicat; b) subiect; c) atribut verbal;

d) complement direct.

36. In enuntul: Fireste ca natura renaste in fiecare primavera , cuvantul fireste este: a) adverb, complement circumstantial de mod; c) verb, predicat verbal; b) adverb, predicat verbal; d) subtantiv, nume predicative. 37. In fraza: Ieri am cumparat cu nerabdare carte ape care mi-ai recomandat-o tu , elemental regent pentru propozitia atributiva este: a) verbul am cumparat; c) subsatntivul cartea; b) adverbul ieri; d) substantivul nerabdare. 38. A doua propozitia din fraza: Stiau ca timpul pierdut nu se mai intoarce este: a) secundara, simpla, negative, enuntiativa propriu-zisa neexclamativa; b) secundara, dezvoltata, negative, enuntiativa propriu-zisa neexclamativa; c) principala, dezvoltata, negative, enuntiativa propriu-zisa neexclamativa; d) secundara, simpla, afirmativa, interogativa. 39. A doua propozitie din fraza: Ea pleaca fruntea-n pace, raspunde capitanul a) propozitie incidenta principala; c) propozitie subiectiva; b) propozitie incidenta secundara; d) propozitie predicative.

40. In propozitia: Zmeii au furat soarele si luna de pe cer, subiectul este: a) soarele si luna; c) cer; b) zmeii; d) subinteles.

41. Fraza: Cine se scoala de dimineata departe ajunge, este alcatuita din: a) p. subiectiva + p. principala; c) doua propozitii principale; b) p. principala + p. subiectiva; d) p.principala + p. predicativa. 42. In propozitia: Noaptea o petrecura sfatuind imprejurul focurilor aprinse, predicatul este: a) sfatuind; c) o petrecura; b) petrecura; d) aprinse. 43. In propozitia: Lumina palida se revarsa pe pamant, atributul este: a) verbal; c) adverbial; b) adjectival; d) substantival. 44. In fraza: Cantecul pe care il aascult este vechi, propozitia subordonata este: 155

a) completive directa; b) atributiva;

c) predicativa; d) subiectiva.

45. Complementul circumstantial de cauza devine prin expansiune: a) propozitie subordonata circumstatiala de scop; b) propozitie subordonata circumstatiala de cauza; c) propozitie subordonata concesiva; d) propozitie subordonata consecutive. 46. In fraza:Voi merge unde va fi nevoie, propozitia subordonata este: a) circumstatiala de timp; c) circumstatiala de loc; b) circumstatiala de mod; d) circumstatiala de cauza. 47. Marcati fraza in care se afla o propozitie subiectiva: a) Ma gandeam cum o sa ia examenul; b) Problema este cum vom ajunge acolo; c) Inca nu stie ce o sa faca; d) Probabil ca nu a aflat inca. 48. Predicatele din versurile:Eu sunt luceafarul de sus. Iar tu sa-mi fii mireasa., sunt: a) verbal, nominal; c) nominale in ambele cazuri; b) nominal, verbal; d) verbale in ambele cazuri. 49. In fraza:El a ramas cum l-am cunoscut, propozitia introdusa prin adverbul cum este: a) subordonata circumstatiala de loc; b) subordonata circumstatiala de mod; c) subordonata completive directa; d) predicativa. 50. Marcati enuntul in care intalniti un atribut adjectival: a) Fetita citeste o carte de povesti; c) Frunzele freamata sub razele lunii; b) Pomii infloriti imi bat in geam; d) Ma framnra gandul de a pleca departe. 51. In propozitia:Sara pe deal buciumul suna cu jale, exista: a) complement circumstantial de timp, complement circumstantial de loc, complement indirect; b) complement circumstantial de timp, complement circumstantial de loc, complement circumstantial de mod; c) complement circumstantial de loc, complement circumstantial de timp, complement circumstantial de mod; d) complement circumstantial de timp, complement circumstantial de loc, complement circumstantial de cauza. 52. In fraza:Numai eu stiu sa iubesc fiindca sufletul meu e vacant, fiindca eu n-am iubit inc ape nimeni, exista urmatoarele propozitii: a) PP + CD + CZ + CZ; c) PP + SB + CZ + CZ; 156

b) PP + CI + CS + CS;

d) SB + CS + CI + CI.

53. In fraza: Zahei al tau cel cuminte fuga si el afara si incepe atoca in stative de paraie peretii casei si dududie ferestiel., ultimele doua propozitii sunt: a) circumstatiale de scop; c) circumstatiale de mod; b) consecutive; d) circumstatiale de cauza. 54. Cuvantul subliniat din versul: Nu plange ca mi-e de Leana teama, este: a) nume predicative; c) subiect; b) complement direct; d) atribut. 55. In fraza:Insa vai de omul care se ia pe ganduri, functia de subiect o are cuvantul: a) omul; c) ganduri; b) care; d) vai. 56. Fraza:Ceea ce il durea mai tare era ca tatal sau nu-l credea, este alcatuita astfel: a) SB + PP + PR; c) PP + PP + CD; b) PP + PP + PR; d) CD + PP + PR.. 57. Marcheaza fraza care are in alcatuirea ei o propozitie predicative: a) Nu e sufficient cat ai lucrat; b) Discutia era unde vom petrece vacanta; c) Placut este sa asculti o poveste; d) Ramane cum am hotarat. 58. Marcati fraza care are in alcatuirea ei o propozaitie predicative: a) E de neinteles cum a reusit in viata; b) Cui i-e frica de zmei se fereste din calea lor; c) Ramane sa stabilim data plecarii; d) Rezultatul a iesit cum nu se astepta. 59. In fraza: Ma tem ca n-am sa te mai vad uneori, ca or sa-mi creasca aripi ascutite pana la nori, ca ai sa te ascunzi intr-un ochi strain. , propozitiile subordinate sunt: a) circumstatiale de cauza; b) completive directe; c) conditionale; d) completive indirecte.

60. In versul:Bucurosi le-om adduce toate, de e pace, de-I razboi, ultimele doua subordinate sunt: a) attributive; c) concessive; b) circumastatiale de mod; d) consecutive.

157

I. MINISTERUL INTERNELOR I REFORMEI ADMINISTRATIVE INSPECTORATUL GENERAL AL POLIIEI ROMNE COALA DE AGENI DE POLIIE VASILE LASCR CMPINA COMISIA DE ADMITERE - sesiunea august-septembrie 2008 LIMBA ROMN 1. Marcheaz seria care conine numai termeni care aparin masei vocabularului: a) crater, megie, hatman; b) ap, mas, pine; c) picior, gur, ochi. 2. Marcheaz seria care conine toate cuvintele scrise corect, conform normelor limbii romne literare: a) strugure, arbore, viezure; b) greiere, graure, mugure; c) macrameu, gips, ierbivor. 3. Marcheaz seria care conine numai cuvinte de baz: a) bunic, a desface, desfrunzit; b) zarv, pienjeni, primvar; c) mo, a face, groap. 4. Marcheaz seria care conine numai forme corecte: a) a tcea, a plcea, a zcea; b) a tace, a place, a zcea; c) a tace, a plcea, a zace. 5. Marcheaz enunul n care cuvntul picior are sens secundar: a) Pe Mihai l durea piciorul; b) Piciorul podului s-a surpat; c) "Pe-un picior de plai / Pe-o gur de rai". 6. Cuvntul tremurau din enunul: Luminile din vale tremurau subire ca un preludiu de harfe are: a) sens propriu; b) sens figurat; c) sens secundar. 7. Seria cu toate cuvintele obinute numai prin derivare cu sufixe este: a) crua, tractorist, tineret; b) rzbunare, metrou, reclamagiu; c) bietan, csoi, nflorit. 8. Seria care conine substantive mobile este: a) romn, turc, grec; b) biat, mireas, frate; c) inginer, libelul, tiuc. 9. Sunt corecte toate formele de plural din seria: a) parbrize, ghiee, brice; b) parbrizuri, ghieuri, brice; c) parbrizuri, ghiee, briciuri. 10. Sunt compuse toate cuvintele din seria: a) anglofil, teleghidat, M.I.R.A.; b) O.N.U., narmat, Baia Mare; c) vi-de-vie, refacere, prim-ministru. 11. Marcheaz enunul n care exist cel puin un cuvnt care i-a schimbat valoarea gramatical: a) Binele nvinge rul ntotdeauna; b) Stm bine cu timpul?; c) De bine ce i era, se mplinise. 12. Marcheaz seria n care toi termenii aparin aceleiai familii lexicale: a) floare, florar, inflorescen; b) frate, fratricid, fratern; c) via, vieuitoare, vieuire. 13. Seria care conine numai neologisme este: a) vtaf, seif, weekend; b) dizident, copreu, camping; c) actualitate, politee, slogan.

158

14. Sunt scrise corect neologismele din seria: a) sandwich, sumit, crenvuti; b) sandivici / sendvi, summit, crenvurst; c) sandvi / sendvici, summit, cremvurti. 15. Termenii campanie / companie, deferen / diferen, libret / livret se afl n relaie semantic de: a) polisemie; b) paronimie; c) omonimie. 16. Sinonimul termenului subliniat din enunul: A plecat fortuit este: a) forat; b) obligat; c) ntmpltor. 17. Antonimele termenilor: vindicativ, original, a emigra se afl, n ordinea dat, n seria: a) bolnav, originar, a migra; b) panic, fals, a imigra; c) mpciuitor, genuin, a migra. 18. Marcheaz seria care conine numai locuiuni: a) chit c; cine - cinete; n jurul; b) tr - grpi; mcar s; n faa; c) ca s; nitam - nisam; de jur mprejurul. 19. Seria care conine numai pleonasme este: a) memoriu scris, mahala mrgina, nox duntoare; b) noblee aristocratic, port naval, monument funerar; c) plan de viitor, harta mapamondului, peisaj montan. 20. Sensul corect al expresiilor: a pune mna, a prinde pe cineva cu ma-n sac, a se uita ca ma-n calendar se regsete n seria: a) a fura, a surprinde, a nu pricepe nimic; b) a pipi, a nha, a o ncurca; c) a prinde, a mutrului, a insista. 21. Sunt desprite corect n silabe toate cuvintele din seria: a) pun-ctaj, san-ci-u-ne, piu-ne-z; b) punct-aj, sanc-i-u-ne, pi-u-ne-z; c) punc-taj, sanc-i-u-ne, piu-ne-z. 22. Nu se despart la capt de rnd: a) cuvintele compuse din abrevieri; derivatele cu prefixul n-; cuvintele scrise cu cratim; b) cuvintele compuse din abrevieri literale; abrevierile curente; numeralele ordinale notate prin cifre; c) numeralele ordinale notate prin cifre; numele proprii de persoan, dou vocale alturate. 23. Sunt corect accentuate toate cuvintele din seria: a) dman, cmul, avare; b) sose, Cotnri, zeruri; c) carcter, scrupl, regizr. 24. Formele corecte de imperativ ale verbului a fi se regsesc n seria: a) Fi! Nu fii!; b) Fii! Nu fi!; c) Fii! Nu fii!. 25. Prezentul verbelor a scrie, a veni, a ti la persoana a II-a singular este corect n seria: a) scrii, vii, tii; b) scri, vii, ti; c) scri, vi, ti. 26. Cuvntul o, din enunul: ntr-o diminea ei au plecat este: a) articol nehotrt; b) adjectiv pronominal nehotrt; c) pronume personal. 27. Formele corecte de genitiv-dativ, articulate hotrt, ale substantivelor se regsesc n seria: a) Felicia, vinei, pasre - lirei; b) lui Felicia, vinii, psrii - lirei; c) Feliciei, vinii, psrii - lir. 28. Valoarea morfologic a lui a din enunurile: Miroase a cozonac; A de colo e 159

mama; A plecat n inspecie este, n ordine: a) prepoziie, pronume demonstrativ, verb auxiliar; b) articol posesiv, articol demonstrativ, prepoziie; c) articol posesiv, prepoziie, interjecie. 29. n enunul Na-i-o fript! cuvntul o este: a) pronume personal cu valoare neutr; b) pronume personal, caz A; c) pronume personal, caz D. 30. Nu au grad de comparaie toate adjectivele din seria: a) strmoesc, cubic, inferior; b) cuminte, oblic, drept; c) familiar, identic, silitor. 31. Sunt invariabile toate adjectivele din seria: a) ferice, locvace, motrice; b) sagace, perspicace, atroce; c) locvace, sagace, ferice. 32. n enunul Doi se ceart, al treilea se uit la ei, termenii subliniai sunt, n ordine: a) numeral cardinal, subiect, caz N; numeral ordinal, atribut, caz G; b) numeral cardinal, subiect, caz N; numeral ordinal, subiect, caz N; c) numeral cardinal, complement direct, caz A; numeral cardinal, subiect, caz G. 33. n enunul Am nvat nzecit, cuvntul subliniat este: a) numeral adverbial; b) numeral multiplicativ; c) numeral fracionar. 34. n enunurile (1) Desigur c va reui; (2) E bine s iei examenul; (3) Ai reuit, desigur! cuvintele subliniate sunt, n ordine: a) (1) adverb predicativ, predicat verbal; (2) adverb, nume predicativ; (3) adverb, fr funcie sintactic; b) (1) adverb predicativ, predicat nominal; (2) adverb predicativ, predicat verbal; (3) adverb nepredicativ, fr funcie sintactic; c) (1) adverb nepredicativ, fr funcie sintactic; (2) adverb, subiect; (3) adverb predicativ, predicat verbal. 35. Seria care conine prepoziii specifice cazului genitiv este: a) naintea, deasupra, contra; b) asupra, contrar, conform; c) mpotriva, contra, potrivit. 36. n enunurile: (1) Toamna s-a aternut pe neateptate. (2) Va reui la Patele cailor. (3) Plantase pomi din loc n loc. sintagmele subliniate sunt n ordine: a) (1) substantiv cu prepoziie, funcie sintactic de complement circumstanial de timp; (2) substantiv cu prepoziie, funcie sintactic de complement circumstanial de timp + substantiv / atribut substantival genitival; (3) locuiune adverbial, funcie sintactic de complement circumstanial de loc; b) (1) substantiv cu prepoziie, funcie sintactic de complement circumstanial de timp; (2), (3) locuiuni adverbiale: complement circumstanial de timp, complement circumstanial de loc; c) locuiuni adverbiale cu funcie sintactic de: (1) complement circumstanial de mod, (2) complement circumstanial de timp, (3) complement circumstanial de loc. 37. n enunurile: Mi femeie, taci!; E vai de el!; Halal buntate! cuvintele subliniate sunt, n ordine: a) interjecie fr funcie sintactic; interjecie, nume predicativ; interjecie, atribut; b) adverb, apoziie; interjecie, complement direct; substantiv, atribut; c) interjecie fr funcie sintactic; interjecie, subiect; verb, predicat verba l. 160

38. n enunul: I-ai mrturisit secretul cui nu apreciaz elementul de relaie subliniat este: a) adverb relativ fr funcie sintactic; b) pronume relativ, subiect; c) pronume relativ, complement indirect. 39. n enunul: - Aa-i c s-o diochet vremea? zise unul dintre pliei oftnd. secvena subliniat, marcat prin punctuaie, reprezint: a) o propoziie principal incident; b) o apoziie dezvoltat; c) o propoziie subordonat incident. 40. n enunul: Ce mai calea-valea, s-a hotrt s mearg - nu-i aa? - la examen. exist: a) dou semne de ortografie, ase semne de punctuaie; b) cinci semne de ortografie, trei semne de punctuaie; c) trei semne de ortografie, cinci semne de punctuaie. 41. Marcheaz enunul n care punctul este utilizat corect ca semn ortografic: a) Am cumprat dou kg. de mere.; b) L-a cunoscut n luna mai, a.c..; c) n componena apei intr H. i O.. 42. Alege enunul corect: a) I-ai vzut cum s-au prezentat, domle?; b) S-au dus si aduc actele de la fii s-i; c) Da-r-ar s de-a sntatea n v-oi!. 43. n enunul: Nu mai aduce bucurii, aduce necazuri ... raportul sintactic stabilit ntre cele dou propoziii este: a) coordonare prin juxtapunere; b) coordonare adversativ (prin omiterea conjunciei ci); c) subordonare prin juxtapunere. 44. n enunul: Cine seamn vnt, acela culege furtun! virgula marcheaz: a) antepunerea subiectivei; b) coordonarea prin juxtapunere; c) o apoziie. 45. n fraza: Te sftuiesc s fii curajos i s nu-i spui gndurile suprtoare, cci astfel i vei ntrista pe cei care te iubesc, mhnindu-i. exist: a) cinci propoziii, dou principale i trei subordonate; b) ase propoziii, dou principale i patru subordonate; c) cinci propoziii, o principal i patru subordonate. 46. n fraza: Tot ce se vedea de la fereastr era cartierul nostru. elementul regent al subordonatei este: a) Tot ce se vedea; b) Tot; c) Tot era cartierul nostru. 47. Enunul Omule, timpul trece! reprezint: a) o propoziie dezvoltat, enuniativ, propriu-zis; b) o propoziie simpl, enuniativ, exclamativ; c) o propoziie dezvoltat, enuniativ, imperativ. 48. n fraza: S pierzi actele de identitate nseamn c trebuie s te adresezi organelor de poliie. exist, n ordine: a) SB, PP, PR, SB; b) CD, PP, PR, CD; c) SB, PP, SB, CD. 49. n fraza: - Ce-i poart cioarele picioarele, vntul, prul, orbii ochii, de te-ai abtut pe la casa mea? exist: a) trei propoziii principale coordonate juxtapuse i una subordonat prin jonciune; b) o propoziie principal i una subordonat prin jonciune; c) dou propoziii principale coordonate juxtapuse i dou subordonate prin jonciune.

161

50. Subordonatele din fraza Nu e prea trziu ca omenirea s ia atitudine i nu este, mai ales, prea trziu ca ea s rezolve problemele mediului. sunt: a) predicative; b) circumstaniale de scop; c) consecutive. 51. n enunul: Astfel sosi timpul cnd bruma cade i vntul scutur frunzele copacilor. exist subordonate: a) circumstaniale de timp; b) atributive; c) consecutive. 52. n fraza: Fata se uit la el gndindu-se cum intr cineva de bunvoie n conflicte, cum ncepe s mint i s se prefac. exist: a) dou subordonate completive indirecte juxtapuse i dou completive directe coordonate copulativ; b) dou subordonate completive circumstaniale de mod juxtapuse i dou subiective coordonate copulativ; c) patru subordonate completive directe, dou juxtapuse i dou coordonate copulativ. 53. n fraza: Mergea n vrful picioarelor s nu cumva s-l trezeasc. subordonata este: a) circumstanial de cauz; b) circumstanial de scop; c) circumstanial concesiv. 54. n frazele: S alerge tot pmntul i om ca el nu gsete, A luat examenul, chit c nu a nvat. subordonatele sunt: a) consecutiv, concesiv; b) concesive; c) condiional, concesiv. 55. n enunul: Dac te-ai bgat n joc, trebuie s joci. subordonatele sunt, n ordine: a) condiional, completiv direct; b) cauzal, completiv direct; c) condiional, subiectiv. 56. n enunurile: Mi-e somn. Plou. Vino mine! subiectele sunt: a) mi; inclus; subneles; b) somn; nedeterminat; inclus; c) nedeterminat; neexprimabil; inclus. 57. n enunurile: E cea. El e din Buzu. Problema este de vei reui. Au fost crescui de bunici. predicatele sunt, n ordine: a) nominal, verbal, nominal, nominal; b) verbal, verbal, nominal incomplet, verbal; c) verbal, nominal, nominal incomplet, nominal. 58. Marcheaz enunul, n care se realizeaz acordul gramatical: a) A fost o dat un mo i o bab.; b) Ioana, George i Mihai vor s devin poliiti.; c) O mulime de candidai au sosit la examen. 59. n enunul: Civa prieteni ai lui i-au urat succes. sintagma subliniat este: a) atribut adjectival (pronume posesiv) cazul G; b) atribut pronominal (pronume personal) cazul G; c) atribut adjectival (pronume personal) cazul G. 60. Urmtoarele formule / cliee sunt ntlnite n cerere: a) Domnule ...; Subsemnatul/a, ...,; b) ncheiat, astzi ...; Educaie i formare; c) Drag ...; Cu stim. Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza 162

LIMBA ROMANA Sesiunea iulie-august 2008 1)Sunt dublete lexicale diferentiate semantic toate cuvintele din seria: a)gris- agrs,armnie-armone,plip-polp; b)compane-compnie,mozic-mozac,trina-tarna; c)flie-fole;directr-dirctor,trfic-trafc; d)candd-cndid;vctor-vectr,episcp-epscop. 2)Precizeaza numarul diftongilor din versurile Se-aprind fantasmagoric caise si gutui:/ Trandafirii lampioane si lampi de aur verde(Ion Pillat) a)doi; b)trei; c)patru; d)cinci. 3)Se scriu obligatoriu cu initiala majuscula: a)pronumele de politete; b)substantivele care denumesc popoare; c)substantivele care denumesc disciplinele de invatamant; d)numele sarbatorilor laice sau religioase. 4)Indica numarul neologismelor din seria de mai jos care apar exclusiv in forme acceptate de lucrarile normative in vigoare:businessman,cash,job,ketchup,outsider, paparato, remmi , twist: a)patru; b)cinci; c)sase; d)sapte. 5)Sunt corect despartite in silabe cuvintele din seria: a)co-ni-ac;func-ti-e,a-nes-te-zi-e,as-tro-na-ut; b)lin-gvist,si-fo-ni-er,tran-sil-van,jonc-ti-u-ne; c)au-tum-nal,a-nal-fa-bet,cons-truc-tor,in-e-gal; d)jert-fa,ju-di-ci-ar,ma-u-so-leu,pro-spec-tiva. 6)In normele literare ale limbii romane,sunt admise formele urmatoarelor cuvinte: a)iceberg,out,mouse,seif; b)aisberg,copywriter,aut,spray; c)sprey,mouce,ofsaid,out; d)copyrighter,spray,seif,ofside. 7)Cuvantul imanent inseamna: a)inevitabil; b)excelent; c)ineluctabil; 163

d)intrinsec. 8)Sinonimul cuvantului veros este: a)malitios; b)necinstit; c)dezgustator; d)morocanos. 9)Radacina cuvintelor inverzire,verzisori,verdeata,verzui este: a)verzi; b)verz; c)verde; d)verd. 10)Sensul cuvantului ineluctabil este: a)perisabil; b)inevitabil; c)incompatibil; d)verosimil. 11)Sunt derivate parasintetice cuvintele din seria: a)dezvolta,nepretuit,racoros,imprieteni; b)desfiinta,necredincios,impodobi,nesiguranta; c)nestiinta,rezematoare,dezamagire,revenire; d)inotator,analfabet,dezorientat,nestatornic. 12)Sunt acceptate de normele limbii literare formele cuvintelor:1.posesiune; 2.acceptiune; 3.functiune; 4.directiune; 5.demarcatiune; 6.operatiune. a)1,3,4; b)1,2,3,4; c)4,6; d)1,3,4,5. 13)Precizeaza cate dintre urmatoarele substantive sunt articulate: poezii,vii,fluturii,codrii, copii,sa,basma: a)toate; b)patru; c)doua; d)niciunul. 14)Cuvantul ce din enuntul Ce lucru poate fi mai minunat ca un jeratic de galbeni intinsi pe o masa?(Barbu St. Delavrancea),este: a)adverb de mod; b)adjectiv pronominal relativ; c)pronume interogativ; d)adjectiv pronominal interogativ.

164

15)Forma actuala de acord a pronumelui relativ in cazul genitiv,din fraza Daca voi nu ma vreti eu va vreu,raspunse Lapusneanu,a carui ochi scanteiara ca un fulger(Costache Negruzzi) este: a)ai caror b)ai carui; c)a caror; d)este forma intrebuintata in text. 16)Cuvantul subliniat din fraza Cum auzeam noi pe mos Luca pomenind cu drag de casa(),supararea noastra crestea la culme.(Ion Creanga),indeplineste functia sintactica de: a)complement circumstantial de mod; b)complement circumstantial de timp c)complement circumstantial de cauza; d)nu are functie sintactica. 17)Numeralul din enuntul Lica era un om ca de treizeci si sase de ani.(Ioan Slavici),are functia sintactica de: a)nume predicativ; b)atribut adjectival; c)atribut substantival prepozitional; d)complement circumstantial de mod. 18)Verbul a fi din textul Nimeni nu este obligat sa scrie si de aceea nu este iertat nimanui sa scrie prost (M.Eminescu),este: a)auxiliar; b)copulativ; c)predicativ; d)auxiliar si copulativ. 19)In fraza Nimeni nu-si amintea sa-l fi vazut vreodata pe Stoica Anghelus,singur;daca lar fi vazut cineva despartit de perechea de boi albi cum era calcarul ce-I inconjura casuta din Dealul Bubuitului,poate ca nu l-ar fi recunoscut si s-ar fi mirat foarte mult de aceasta asingurare.(I.Buga),exista urmatoarele tipuri de propozitii subordonate: a)doua circumstantiale si patru necircumstantiale; b)o circumstantiala si patru necircumstantiale; c)trei circumstantiale si doua necircumstantiale; d) patru circumstantiale si o circumstantiala. 20)Indica felul primei propozitii din fraza De ce sa ajunga sa traiasca astfel de zile prietenul meu,chia daca el se credea un dur,afirmand ca nu i-ar pasa?(M.Preda); a)completiva indirecta; b)cauzala; c)finala; d)principala.

165

21)In fraza Toate acestea nu sunt decat o divagatie care merge in intampinarea imaginii pe care ne-o lasa un spirit convins pana la obsesie ca este obligatie a fiecaruia sa dea tot ce e mai bun din el.(Mircea Eliade),exista indiferent de ordine ,urmatoarele subordonate: a)o atributiva,doua completive directe,o completiva indirecta,o subiectiva; b)doua atributive,o completiva directa,o completiva indirecta,o subiectiva; c)trei atributive, o completiva indirecta , o subiectiva; d)doua atributive, o completiva indirecta,doua completive directe. 22)Indica felul ultimei subordonate din fraza Acum,ia sa statornicim randuiala urmatoare, ca sa se poata sti hotarat care cata paine a mancat.(I.Creanga): a)atributiva; b)completiva directa; c)subiectiva; d)completiva indirecta. 23)Prin contragere,primele doua subordonate din fraza Sa mearga la serviciu in timpul ce i-a mai ramas inseamna sa renunte la proiectele de vacanta,devin: a)complement direct,complement circumstantial de timp; b)subiect,atribut; c)subiect, complement circumstantial de timp; d)nume predicativ,atribut. 24)In fraza Si nu stiu aste vremuri de-au fost ani lungi ori clipe/Cresteam in cuibul pasnic si-ntocmai ca lastunul/De cum prinsei oleaca a bate din aripe./Zburai in lungul lumii si parasii catunul.(Vasile Voiculescu), exista: a)trei principale,o completiva directa,o circumstantiala de mod,o circumstantiala de timp; b)patru principale,o completiva directa,o circumstantiala de timp; c)doua principale,o subiectiva,o circumstantiala de mod,doua circumstantiale de timp; d)patru principale,o completiva directa,o circumstantiala de mod. 25)In enuntul E o lipsa totala de responsabilitate sa nu te pregatesti pentru bacalaureat. ,substantivul o lipsa este: a)atribut; b)complement direct; c)nume predicativ; d)subiect. 26)Indica felul subiectelor din enuntul Maica,multi te-au dusmanit,/ Ca esti neam blagoslovit!(T.Arghezi): a)exprimate maica si neam; b)exprimat multi si neexprimat,inclus; c)neexprimate,incluse; d)neexprimate ,subintelese. 27)Complementul indirec se poate exprima prin toate partile de vorbire din seria: a)substantiv,pronume relativ,numeral adverbial; b)numeral adverbial, numeral ordinal ,adjectiv; 166

c)adverb,verb la infinitiv,verb la indicativ; d)verb la gerunziu,adjectiv,numeral cardinal. 28)Alege fraza in care subordonata este introdusa printr-un element de relatie cu functie sintactica: a)Du-te unde ai fost chemat!; b)Din moment ce ai gresit,trebuie sa platesti.; c)A stat la ei pana sa terminat meciul; d)Unde locuieste asa de aproape,l-am chemat si pe el. 29)In textul Cereasca floare,alba,stralucita,/ Cu bland miros de Rai, e Poezia./ Samanta ei de ingeri e zvarlita,/ Si brazda calda-i e copilaria.(Vasile Voiculescu),predicatele sunt : a)cereasca,alba,stralucita e; e zvarlita ; e copilaria; b)cereasca,alba,stralucita e; brazda e; c)floare e; e zvarlita ; brazda e; d)e Poezia; e zvarlita; calda e. 30)In textul Suflete al meu de copil,/ te duci si tu / cu pasarea ce trecu,/ sa mori la Nil (Gheorghe Tomozei),subiectele sunt: a)suflete,pasarea,subinteles; b)tu;ce;inclus; c)suflete;subinteles;subinteles; d)suflete;ce;inclus. 1-b 13-c 25-c 2-c 14-d 26-b 3-d 15-b 27-d 4-c 16-d 28-a 5-b 17-c 29-c 6-b 18-a 30-b 7-d 19-a 8-b 20-d 9-d 21-c 10-b 22-c 11-b 23-b 12-a 24-b

Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza LIMBA ROMANA Sesiunea iulie-august 2008

1)Alege numele personajului de basm, scris corect: a)Paunasul Codrilor; b)Zana Zanelor; c)Alba-ca-Zapada; d)Stramba Lemne. 2)Prima forma e corecta in: a)dizident-disident; b)preerie-prerie; c)dezinterie-dizenterie; 167

d)presedintie-presedentie. 3)In cuvintele viu, seu, ierni, lui, semivocale sunt,in ordine: a)u, u, i, i; b)u, u, i, u; c)i, e, i, u; d)u, e, e, u. 4)Identificati enuntul in care exista cel putin o greseala de scriere: a)Jelui-m-as si n-am cui. b)Pasamite stia el ce stia. c)Ti-am adus cartile:iati-le inapoi! d)Datu-mi-s-a de veste ca n-ai fost la ei. 5)Au perechi omofone cuvintele: a)mie, stiu, neam, tarina, odata; b)niciun, tei, ale, sar, la; c)candva, vreo, binecunoscut, atotstiutor, microcelular; d)floral, alineat, emigrant, iminent, temporar. 6)Sunt scrie corect cu litera mare toate substantivele proprii din seria: a)Polul Nord, Palatul Parlamentului, Simfonia Fantastica; b)Arcul de Trimf, Legiunea de Onoare, Anul Nou; c)Barba-Albastra,revista Limba Romana, Intai Mai; d)Izvorul Minunilor, Tatal Nostru, Evul Mediu. 7)Sinonimul cuvantului lucrativ nu este: a)rentabil; b)profitabil; c)caritabil; d)util. 8)Stabileste care dintre cuvintele urmatoare nu sunt derivate:1.calare; 2.dori; 3.ingust; 4.pasi; 5.folosi; 6.decat; 7.marturie. a)2,5,7; b)1,3,5,6; c)5,6,7; d)1,3,6; 9)Sensul cuvantului deflagratie este: a)intelegere secreta; b)scoaterea amorsei unui proiectil; c)violenta sustinuta prin manifestatii; d)ardere exploziva a unui corp.

168

10)Stabileste derivatele al caror cuvant de baze este (a) fi: 1.feros; 2.infiripa; 3.infiorare; 4.fiinta; 5.rasfira; 6.fiindca; 7.desfiintare: a)4,7; b)2,4,6,7; c)1,4,6; d)1,2,3,4,7. 11)Cuvantul delatiune este sinonim cu: a)delapidare; b)denuntare; c)delasare; d)descindere. 12)Nu este acceptata de normele limbii literare forma cuvantului: a)mondializare; b)inadecvare; c)avizare; d)uzitare. 13)Exista cel putin doua prepozitii in enuntul: a)De-mi gasesti pixul pe jos ,pune-l aici, deasupra,sa-l vad; b)Toti candidatii doresc a obtine note mari la examen; c)Pana se vor afisa rezultatele la proba orala,vom avea emotii; d)Nu i-a venit sa creada ca era primul pe lista celor admisi. 14)Alege substantivele in cazul acuzativ din versurile urmatoare: De-a fi,draga,zefir dulce,/Care duce/Cu-al sau murmur frunze,flori,/As fi frunza, as fi floare (M.Eminescu): a)zefir,murmur,frunza,floare; b)murmur,frunze,flori; c)zefir,frunza,floare; d)zefir,murmur,frunze,flori,frunza,floare. 15)Stabileste numarul cuvintelor in cazul vocativ din enuntul: Tu, idol scump si dulcea mea lumina,/ Ramai in bratul meu intotdeauna (M.Eminescu): a)unu; b)trei; c)patru; d)sase. 16)Locutiunile bataie de cap, parere de rau, aducere-aminte sunt : a)verbale; b)adverbiale; c)substantivale; d)adjectivale.

169

17)In enuntul Casa pustie si mormantul sunt diata lui si mostenirea ta.(M.Sadoveanu), cazurile cuvintelor subliniate sunt, in ordine: a)dativ si nominativ; b)numai genitiv; c)dativ si genitiv; d)genitiv si nominativ. 18)Alege varianta in care a fi apare de doua ori ca verb auxiliar: a)Elevii sunt la scoala.Ei sunt laudati de profesori. b)Era sa iau o nota mica. E bine sa fii copil. c)E posibil sa fi fost acolo. Am fost asteptati la gara de bunici. d)Voi fi la tine la timp. Va fi facut si el vreo greseala. 19)In fraza Te-afunzi si nu e cine mana sa-ti ridice,/ Nici gatul sa-ti indoaie sub jug de sarutari (Vasile Voiculescu), exista : a)doua subordonate subiective; b)o subordonata subiectiva; c)doua subordonate predicative; d)o subordonata predicativa. 20)Precizeaza felul propozitiilor subliniate 1. Locul unde a plecat imi este strain. 2.Se uita in jur, nedandu-si seama unde se afla . 3.Unde doresti sa mergi?: a)circumstantiala de loc; completiva directa; circumstantiala de loc; b)atributiva; completiva indirecta; principala; c)atributiva; completiva directa; circumstantiala de loc; d)completiva directa; circumstantiala de cauza; principala. 21)Stabileste numarul propozitiilor simple din fraza Nila,zise el, pana rasare soarele trebuie sa-l trantim la pamant(Marin Preda) : a)doua; b)trei; c)patru; d)una. 22)Indica felul subordonatelor circumstantiale din fraza:De piatra de-ai fi fost,si nu se putea sa nu-ti salte inima de bucurie cand auzeai uneori in puterea noptii pe Mihai scripcariul din Humulesti (Ion Creanga). a)conditionala si cauzala; b)conditionala si finala; c)consecutiva si cauzala; d)concesiva si temporala. 23)Indica felul subordonatei subliniate din fraz urmatoare: Din pilda talantilor reiese ca omul care si-a chemat slugile si le-a dat pe mana avutia sa este insusi Dumnezeu. (N.Streinhardt) a)predicativa; b)completiva directa; 170

c)subiectiva; d)completiva indirecta. 24)Stabileste felul primei subordonate din fraza de aveam felia de paine,sarbatoare buna, aveam ce manca (Barbu St. Delavrancea): a)cauzala; b)conditionala; c)subiectiva; d)concesiva. 25)In enuntul Iti era frica de intuneric cand erai mic? , pronumele iti este: a)atribut pronominal; b)complement indirect; c)fara fnctie sintactica; d)subiect. 26)Precizeaza cate dintre cuvintele subliniate din textul dat sunt substantive in cazul nominativ: si cum li se varsa din suflet prisosul sfintei bucurii,/ Batranii magi deodinioara pareau acuma trei copii(Vasile Voiculescu). a)unu; b)doua; c)trei; d)patru. 27)In enuntul Si lin al apei scanteiat/ Sa-ti alunece pe pleoape-ti (Mircea Cartarescu), cuvantul subliniat are functia sintactica de : a)atribut adjectival/adjectiv posesiv,cazul dativ; b)atribut pronominal/ pronume personal,cazul dativ; c)complement indirect/ pronume reflexiv, cazul dativ; d)atribut adjectival/adjectiv posesiv,cazul genitiv. 28)In enuntul Nici nu mai stiu de cat timp astept raspuns la cerere, cuvantul cat este: a)atribut adjectival; b)atribut adverbial; c)atribut pronominal; d)complement circumstantial de mod. 29)Cuvantul subliniat din versurile si plopii,trezindu-se brusc,dinadins,/ cu umbrele lor melodioase/umerii inca dormind nu i-au atins. (Nichita Stanescu), indeplineste functia sintactica de : a)atribut verbal; b)complement circumstantial de mod; c)atribut adjectival; d)complement circumstantial de timp. 30)Substantivul calfa din propozitia Ajuns calfa la gaitanarie,vorbea frumos si cu patima in mijlocul tovarasilor sai. (Barbu St. Delavrancea),indeplineste functia sintactica de: 171

a)subiect; b)nume predicativ; c)complement direct; d)complement circumstantial de timp.

1-c

2-d 3-a 13-b 14-b 24-b 25-b

4-c 15-d 26-c

5-b 16-c 27-b

6-b 17-d 28-a

7-c 18-c 29-a

8-d 19-a 30-b

9-d 20-b

10-a 21-b

11-b 22-d

12-d 23-c

Ministerul Internelor si Reformei Administrative CONCURS DE ADMITERE Academia de Politie,,Alexandru Ivan Cuza Sesiunea iulie-august 2007 A2 LIMBA ROMANA
____

1) Alegei interpretarea corect pentru cuvintele subliniate: ,,Latura din spate a casei va fi vopsit in verde.>> a) atribut substantival prepoz4ional in acuzativ, predicat verbal b) complement circumstantial de bc in acuzativ, predicat nominal c) complement circumstantial de bc in genitiv, predicat nominal d) atribut adverbial, predicat verbal 2) Alegei interpretarea corect pentru cuvntul subliniat din enuntul urmtor: ,,Din cauza acestor motive, decizia s-a amnati a) atribut pronominal genitival, pronume demonstrativ, genitiv b) atribut adjectival, adjectiv pronominal demonstrativ, genitiv c) atribut pronominal prepoz4ional, pronume demonstrativ, acuzativ d) atribut adjectival, adjectiv pronominal demonstrativ, acuzativ

172

3) Precizati fhnctia sintactic a cuvintelor subliniate: ,, In grdina din preaima casei erau multe flori. a) complement circumstantial de bc b) atribut substantival prepoz4ional c) complement circumstantial de bc, atribut substantival genitival d) atribut substantival prepoz4ional, atribut substantival genitival 4) Precizati flinctia sintactic a cuvntului subliniat: ,, Nu e cazul s fii ingrijorat de evolutia pre{urilori a) complement de agent b) complement indirect c) complement circumstantial de cauz d) complement circumstantial de scop 5) In enuntul ,, Nu poate fi clintit de la hotrrea luati, partea subliniat este: a) verb copulativ, complement direct; adjectiv, nume predicativ b) verb predicativ, predicat verbal c) verb predicativ la diateza pasiv, complement direct d) verb predicativ la diateza pasiv, subiect 6) Precizati seria care contine nume proprii corect scrise: a) Baudelaire, Keats, Shackespeare, Schopenhauer, Villon b) Beaudelaire, Keatz, Shakespire, Shopenhauer, Villion c) Baudelaire, Keats, Shakespeare, Schopenhauer, Villon d) Baudelaire, Kitz, Shakepare, Shopenhauer, Villoime 7) Alegei seria cuvintelor corect despartite in silabe: a) cir-cum-spect, bin-gvist, ab-stract, port-mo-neu b) cir-cums-pect, bin-gvist, abs-tract, port-mo-neu c) cir-cum-spect, bing-vist, ab-stract, por-tmo-neu d) cir-cums-pect, bin-gvist, abs-tract, por-tmo-neu Ministerul Internelor si Reformei Administrative CONCURS DE ADMITERE Academia de Politie,,Alexandru Ivan Cuza 173

Sesiunea iulie-august 2007 A2 LIMBA ROMANA 8) Precizati seria care contine cuvinte derivate doar cu prefixe: a) telecomand, hipertensiune, nemndoielnic, rechema b) mncunostintare, dezamgire, inexactitate, dizarmonie c) dezacord, inutil, neclar, (a) reda d) colocatar, amgitor, dezarticulare, spornic 9) Alegei seria care contine numai cuvinte derivate cu sufix: a) coplesitor, a zdrngni, costisitor, multime b) vedere, medicin, dermatolog, a implini c) sntos, deprtare, vermicid, a se indrepta d) bucuros, verzui, geografie, plutitor 10) Precizati seria neologismelor corect scrise: a) breakfast, job, dandy, designer b) staff, stand-by, fles, giob c) software, apartheid, gioghing, lady d) breakfast, allegro, jeep, puzle 11) Alegei contextul in care exist un numeral adverbial: a) Am ales o data pentru sustinerea proiectului. b) Odat se inelegeau mai bine. c) 0 data am nimerit, de dou on am greit. d) Nicio data nu e potrivit pentru aceast intlnire. 12) In enunturile: ,,Am vzut la librrie o carte interesant pentru colegul mea, ,,O! Ce cald s-a facut!, ,,Am ales o foaie alb i dou rosii., ,,O eleva din liceul nostru i alta de la Conservator au alctuit programul spectacoluluii, numeralul cardinal ,,o apare: a) de patru ori b) de trei ori c) de dou ori d) o data 13) Alegei interpretarea corect pentru cuvintele subliniate din enun{ul urmtor: ,,S-au strns in juru-mi.: a) tar flinctie sintactic, pronume reflexiv in acuzativ; complement circumstantial de bc, pronume personal in dativ b) complement direct, pronume reflexiv In acuzativ; complement circumstantial de bc, pronume personal In genitiv c) complement circumstantial de mod, pronume personal in acuzativ; complement circumstantial de mod, pronume personal in genitiv d) tar flinc;ie sintactic, pronume personal In acuzativ; complement 174

circumstan;ial de mod, pronume personal in dativ Ministerul Internelor si Reformei Administrative CONCURS DE ADMITERE Academia de Politie,,Alexandru Ivan Cuza Sesiunea iulie-august 2007 A2 LIMBA ROMANA 14) Precizati valoarea morfologic a cuvintelor subliniate din enunturile: 1) Au stat ce-au stat si-au plecat. 2) Se poart din ce in ce mai urt. 3) Ce carte citeti? 4) Are pe chip un ce care ma farmec. a) pronume relativ, locutiune adverbial, adjectiv pronominal interogativ, pronume relativ b) adverb relativ, locutiune adverbial, adjectiv pronominal interogativ, substantiv c) pronume relativ, adverb, adverb, substantiv d) adverb relativ, locutiune pronominal, adjectiv pronominal interogativ, substantiv 15) Alegeti varianta care contine sensul corect al expresiilor: ,,arca lui Noe; ,,modus vivendi: a) Ingrmdire eterogen, posibilitate de Impcare b) corabie folosit in trecut, mod de a tri c) ingrmdire eterogen, plan de lucru d) corabie folosit in trecut, posibilitate de impcare 16) Prin contragerea subordonatei din fraza: ,,Cu cat citeti, cu att vei fi mai bine informat., se obne: a. un complement circumstantial de mod b. un complement circumstantial de cauz c. un complement circumstantial concesiv d. un complement circumstantial conditional 17) Precizati seria format numai din cuvinte care au pereche omonimic: a) adagiu, liliac, pol, somn b) capitel, ras, pomp, monah c) legat, pupil, sinus, smirn, mandarin d) depoz4ie, iminent, mucenic, min 18) Precizati seria in care sinonimul nu este potrivit perifrazelor explicative: 1. cetateanul care domiciliaz in alt stat (rezident) 2. consultarea populatiei in vederea hotrrii prin vot a unei situatii (scrutin) 175

3. mod de alegere a deputatilor (motiune) 4. diminuare a productiei unei tan (recesiune) a) 1,4 b) 2,3 c) 1,2 d) 3,4 19) Precizati fhnctia sintactic a cuvntului subliniat: ,,Nici nu te-mbta de vorba cui ar sta sate admire. a) atribut b) subiect c) complement indirect d) complement direct LIMBA ROMANA, ACADEMIA DE POLITIE, 2007 20) Precizati felul propozitiei/propozitiilor cu predicatul corespunztor /predicatele corespunztoare Ma rog, a cui a fost ideeaT a) dou propozitii: principal, subiectiv; predicatele: ma rog, a cui a fost b) o propoz4ie principal cu predicatul ,,a fost ideea c) o propoz4ie principal cu predicatul ,,a cui a fost d) dou propoz4ii prinCipale; prediCatele: rog, a fost ideea 21) In care variant este realizat aCordul subieCt-prediCat: a) ,,Mama on tata vine cu eli b) ,,Nimeni i mimiC nu-l pot influenta) C) ,,A venit o multime de oameni. d) ,,Argumentul economic si politic au Contat. 22) Precizati propozitiile subiective din urmtorul text (numerotarea se face in ordinea predicatelor): ,,De la cei trimisi s-a aflat c ce a fost adevrat nu s-a putut sti cu precizie, deoarece acelora care au cercetat cazul le-a fost imposibil sa reconstituie imprejurrile in care a avut bc accidentul i mai ales cauzele care 1-au provocat) a) propozitia 1, propoz4ia, 3, propoz4ia 6 b) propozitia 1, propoz4ia 2, propoz4ia 6 c) propozitia 3, propoz4ia 6 d) propozitia 2, propoz4ia 3, propozitia 6 23) Identificati analiza corect a frazei: (numerotarea propoz4iilor se face in ordinea predicatelor). ,,Asta nu inseamn c nu m-ar intrista dac ceea ce pictez eu nu ti-ar

176

plceai a) 1- principal; 2 - subiectiv; 3 - predicativ; 4 - predicativ; b) 1 - principal; 2 - predicativ; 3 - subiectiv; 4- subiectiv; c) 1 - principal; 2 - predicativ; 3 - subiectiv; 4 - predicativ; d) 1 - subiectiv; 2 - principal; 3 - predicativ; 4 - conditionala. 24) Urmtoarea fraz contine (indiferent de ordinea predicatelor) tipurile de subordonate: Dac ceea ce spune el ceilalti cred, desi nu e adevrat, inseamn c sunt niste naivi. Mann Preda a) cond4ionala, subiectiv, concesiv, predicativ b) subiectiv, completiv direct, concesiv, predicativ c) conditionala, subiectiv, subiectiv, predicativ d) subiectiv, subiectiv, completiv direct, predicativ 25) A1egei seria care contine substantivele scrise corect: a) Unirea Principatelor, Orientul Mijlociu, Trei Brazi, Cancelaria Primului-Ministru b) Unirea principatelor, Orientul mijlociu, Trei Brazi, Cancelaria Primului-ministru c) Unirea principatelor, Orientul Mijlociu, Trei brazi, Cancelaria Primului-ministru d) Unirea Principatebor, Orientul mijbociu, Trei brazi, Cancelaria Primului-Ministru Ministerul Internelor si Reformei Administrative CONCURS DE ADMITERE Academia de Politie,,Alexandru Ivan Cuza Sesiunea iulie-august 2007 A2 LIMBA ROMANA 1) Alegei interpretarea corect pentru cuvintele subliniate: ,,Latura din spate a casei va fi vopsit in verde.>> a) atribut substantival prepoz4ional in acuzativ, predicat verbal b) complement circumstantial de bc in acuzativ, predicat nominal c) complement circumstantial de bc in genitiv, predicat nominal d) atribut adverbial, predicat verbal 2) Alegei interpretarea corect pentru cuvntul subliniat din enuntul urmtor: ,,Din cauza acestor

177

motive, decizia s-a amnati a) atribut pronominal genitival, pronume demonstrativ, genitiv b) atribut adjectival, adjectiv pronominal demonstrativ, genitiv c) atribut pronominal prepoz4ional, pronume demonstrativ, acuzativ d) atribut adjectival, adjectiv pronominal demonstrativ, acuzativ 3) Precizati fhnctia sintactic a cuvintelor subliniate: ,, In grdina din preaima casei erau multe flori. a) complement circumstantial de bc b) atribut substantival prepoz4ional c) complement circumstantial de bc, atribut substantival genitival d) atribut substantival prepoz4ional, atribut substantival genitival 4) Precizati flinctia sintactic a cuvntului subliniat: ,, Nu e cazul s fii ingrijorat de evolutia pre{urilori a) complement de agent b) complement indirect c) complement circumstantial de cauz d) complement circumstantial de scop 5) In enuntul ,, Nu poate fi clintit de la hotrrea luati, partea subliniat este: a) verb copulativ, complement direct; adjectiv, nume predicativ b) verb predicativ, predicat verbal c) verb predicativ la diateza pasiv, complement direct d) verb predicativ la diateza pasiv, subiect 6) Precizati seria care contine nume proprii corect scrise: a) Baudelaire, Keats, Shackespeare, Schopenhauer, Villon b) Beaudelaire, Keatz, Shakespire, Shopenhauer, Villion c) Baudelaire, Keats, Shakespeare, Schopenhauer, Villon d) Baudelaire, Kitz, Shakepare, Shopenhauer, Villoime

178

7) Alegei seria cuvintelor corect despartite in silabe: a) cir-cum-spect, bin-gvist, ab-stract, port-mo-neu b) cir-cums-pect, bin-gvist, abs-tract, port-mo-neu c) cir-cum-spect, bing-vist, ab-stract, por-tmo-neu d) cir-cums-pect, bin-gvist, abs-tract, por-tmo-neu 8) Precizati seria care contine cuvinte derivate doar cu prefixe: a) telecomand, hipertensiune, nemndoielnic, rechema b) mncunostintare, dezamgire, inexactitate, dizarmonie c) dezacord, inutil, neclar, (a) reda d) colocatar, amgitor, dezarticulare, spornic 9) Alegei seria care contine numai cuvinte derivate cu sufix: a) coplesitor, a zdrngni, costisitor, multime b) vedere, medicin, dermatolog, a implini c) sntos, deprtare, vermicid, a se indrepta d) bucuros, verzui, geografie, plutitor 10) Precizati seria neologismelor corect scrise: a) breakfast, job, dandy, designer b) staff, stand-by, fles, giob c) software, apartheid, gioghing, lady d) breakfast, allegro, jeep, puzle 11) Alegei contextul in care exist un numeral adverbial: a) Am ales o data pentru sustinerea proiectului. b) Odat se inelegeau mai bine. c) 0 data am nimerit, de dou on am greit. d) Nicio data nu e potrivit pentru aceast intlnire. 12) In enunturile: ,,Am vzut la librrie o carte interesant pentru colegul mea, ,,O! Ce cald s-a facut!, ,,Am ales o foaie alb i dou rosii., ,,O eleva din liceul nostru i alta de la Conservator au alctuit programul spectacoluluii, numeralul cardinal ,,o apare: a) de patru ori b) de trei ori c) de dou ori d) o data 13) Alegei interpretarea corect pentru cuvintele subliniate din enun{ul urmtor: ,,S-au strns in juru-mi.: a) tar flinctie sintactic, pronume reflexiv in acuzativ; complement circumstantial de bc, pronume personal in dativ b) complement direct, pronume reflexiv In acuzativ; complement circumstantial de bc, pronume personal In genitiv 179

c) complement circumstantial de mod, pronume personal in acuzativ; complement circumstantial de mod, pronume personal in genitiv d) tar flinc;ie sintactic, pronume personal In acuzativ; complement circumstan;ial de mod, pronume personal in dativ 14) Precizati valoarea morfologic a cuvintelor subliniate din enunturile: 1) Au stat ce-au stat si-au plecat. 2) Se poart din ce in ce mai urt. 3) Ce carte citeti? 4) Are pe chip un ce care ma farmec. a) pronume relativ, locutiune adverbial, adjectiv pronominal interogativ, pronume relativ b) adverb relativ, locutiune adverbial, adjectiv pronominal interogativ, substantiv c) pronume relativ, adverb, adverb, substantiv d) adverb relativ, locutiune pronominal, adjectiv pronominal interogativ, substantiv 15) Alegeti varianta care contine sensul corect al expresiilor: ,,arca lui Noe; ,,modus vivendi: a) Ingrmdire eterogen, posibilitate de Impcare b) corabie folosit in trecut, mod de a tri c) ingrmdire eterogen, plan de lucru d) corabie folosit in trecut, posibilitate de impcare 16) Prin contragerea subordonatei din fraza: ,,Cu cat citeti, cu att vei fi mai bine informat., se obne: a. un complement circumstantial de mod b. un complement circumstantial de cauz c. un complement circumstantial concesiv d. un complement circumstantial conditional 17) Precizati seria format numai din cuvinte care au pereche omonimic: a) adagiu, liliac, pol, somn b) capitel, ras, pomp, monah c) legat, pupil, sinus, smirn, mandarin d) depoz4ie, iminent, mucenic, min 18) Precizati seria in care sinonimul nu este potrivit perifrazelor explicative: 1. cetateanul care domiciliaz in alt stat (rezident) 2. consultarea populatiei in vederea hotrrii prin vot a unei situatii (scrutin) 3. mod de alegere a deputatilor (motiune) 4. diminuare a productiei unei tan (recesiune)

180

a) 1,4 b) 2,3 c) 1,2 d) 3,4 19) Precizati fhnctia sintactic a cuvntului subliniat: ,,Nici nu te-mbta de vorba cui ar sta sate admire. a) atribut b) subiect c) complement indirect d) complement direct

20) Precizati felul propozitiei/propozitiilor cu predicatul corespunztor /predicatele corespunztoare Ma rog, a cui a fost ideeaT a) dou propozitii: principal, subiectiv; predicatele: ma rog, a cui a fost b) o propoz4ie principal cu predicatul ,,a fost ideea c) o propoz4ie principal cu predicatul ,,a cui a fost d) dou propoz4ii prinCipale; prediCatele: rog, a fost ideea 21) In care variant este realizat aCordul subieCt-prediCat: a) ,,Mama on tata vine cu eli b) ,,Nimeni i mimiC nu-l pot influenta) C) ,,A venit o multime de oameni. d) ,,Argumentul economic si politic au Contat. 22) Precizati propozitiile subiective din urmtorul text (numerotarea se face in ordinea predicatelor): ,,De la cei trimisi s-a aflat c ce a fost adevrat nu s-a putut sti cu precizie, deoarece acelora care au cercetat cazul le-a fost imposibil sa reconstituie imprejurrile in care a avut bc accidentul i mai ales cauzele care 1-au provocat) a) propozitia 1, propoz4ia, 3, propoz4ia 6 b) propozitia 1, propoz4ia 2, propoz4ia 6 c) propozitia 3, propoz4ia 6 d) propozitia 2, propoz4ia 3, propozitia 6 23) Identificati analiza corect a frazei: (numerotarea propoz4iilor se face in ordinea predicatelor). ,,Asta nu inseamn c nu m-ar intrista dac ceea ce pictez eu nu ti-ar plceai a) 1- principal; 2 - subiectiv; 3 - predicativ; 4 - predicativ; b) 1 - principal; 2 - predicativ; 3 - subiectiv; 4- subiectiv; 181

c) 1 - principal; 2 - predicativ; 3 - subiectiv; 4 - predicativ; d) 1 - subiectiv; 2 - principal; 3 - predicativ; 4 - conditionala. 24) Urmtoarea fraz contine (indiferent de ordinea predicatelor) tipurile de subordonate: Dac ceea ce spune el ceilalti cred, desi nu e adevrat, inseamn c sunt niste naivi. Mann Preda a) cond4ionala, subiectiv, concesiv, predicativ b) subiectiv, completiv direct, concesiv, predicativ c) conditionala, subiectiv, subiectiv, predicativ d) subiectiv, subiectiv, completiv direct, predicativ 25) A1egei seria care contine substantivele scrise corect: a) Unirea Principatelor, Orientul Mijlociu, Trei Brazi, Cancelaria Primului-Ministru b) Unirea principatelor, Orientul mijlociu, Trei Brazi, Cancelaria Primului-ministru c) Unirea principatelor, Orientul Mijlociu, Trei brazi, Cancelaria Primului-ministru d) Unirea Principatebor, Orientul mijbociu, Trei brazi, Cancelaria Primului-Ministru

26) Precizati seria de forme corecte de genitiv - dativ pentru urmtoarele cuvinte compuse: ,,reacredint, ,,buncuviint, ,,bunvoint, ,,bun-simt, ,,bunstare: a) rea-credintei, bunei-cuviinte, bunvointei, bun-sim{ului, buneistri b) relei-credinte, bunacuviintei, buneivointe, bunului simt, buneistri c) relei-credinte, bunei-cuviinte, bunavointei, bunului simt, bunstrii d) relei credinte, bunei cuviinte, buneivointe, bun-sim{ului, bunstrii 27) Precizati valoarea morfologic i fhncia sintactic a cuvintelor subliniate din enun{ul: ,,Bnuit a fi fost contactat de Mafie, a fost arestat) a) verb copulativ, infinitiv prezent i adjectiv flinctie de predicat nominal b) verb predicativ, infinitiv perfect, diateza pasiv, flinctie de complement indirect c) verb predicativ, infinitiv prezent, diateza pasiv, flinctie de complement circumstantial de cauz d) verb copulativ, infinitiv perfect, verb la participiu, fhnctie de predicat verbal 28) Cte verbe la diateza reflexiv exist in enunturile urmtoare: ,,Se gndete la you; ,,Si-a imaginat riscurile acestei alegeri.; ,,Se terge de praf.; ,,Se imbrac elegant.: 182

a) patru b) trei c) dou d) unu 29) Care este sensul cuvntului ,,inavuabil? a) de nemrturisit b) secret c) intelorabil d) de neinteles 30) Precizati seria care contine doar forme corecte: a) incrusta, incrimina, indemnizatie, inculca b) incrusta, incrimina, indemnizatie, inculca c) incrusta, incrimina, indemnizatie, inculca d) incrusta, incrimina, indemnizatie, inculca

Ministerul Internelor si Reformei Administrative ADMITERE Academia de Politie,,Alexandru Ioan Cuza 2007

CONCURS BE Sesiunea iulie-august

LIMBA ROMANA

Al
1) Identificati seria care contine denumiri corecte ale locuitorilor din: Monaco, Milano, Madagascar, Mangalia, Rmnicu-Vlcea, Madrid a) monegasc, milanez, malga, mangaliot, vlcean, madrilen b) monachez, milan, madagascaren, mangliot, rmnicean, madriden c) rnonachez, milanez, madagascarian, mangalez, vlcean, madrilen d) monegasc, milanez, malga, mangalez, rmnicean, madrilen 2) Seria care contine doar adjective invariabile este: a) ecosez, dictando, asemenea, eficace b) vernil, exterior, ulterior, edenic c) alb, mort, destoinic, unic d) pustiu, divers, felurit, ultim 3) Indic interpretarea corect pentru cuvintele subliniate din enunturile: ,,Nu putem s ptrundem Inuntru. ,,Se afl inuntrul casei.; ,,S-a uitat tot timpul in fat. ,,A plantat un porn in fata casei. a) adverb, prepoziie, locutiune prepoziional, locutiune adverbial b) prepoz4ie, prepoziie, locu{iune adverbial, locuiune prepozi{ional c) adverb, adverb, locutiune adverbial, locutiune prepozi{ional

183

d) adverb, prepozitie, locutiune adverbial, locutiune prepozitional 4) Precizati valoarea morfologic i ffincia sintactic a cuvintelor subliniate: ,,Au ajuns Ia cabana in urrna noastr. a) locutiune prepozitionala i pronume personal in acuzativ, atribut pronominal b) locuiune prepozi{ional i adjectiv pronominal posesiv In acuzativ, complement circumstantial de timp c) locutiune prepozitionala i adjectiv pronominal posesiv in genitiv, complement circumstantial de timp d) locuiune prepozi{ional 5i pronume posesiv in acuzativ, complement circurnstan{ial de timp 5) Cte realizri morfologice sunt valabile in enuntul urmtor: ,,Complementul direct poate fi exprimat prin: substantiv in cazul genitiv, adjectiv, verb la gerunziu, pronurne reflexiv.: a) patru b) trei c) dou d) una 6) Precizati seria in care x se pronunt cs: a) exact, hexagon, galaxie, lexic, maxilar b) exercitiu, expozite, expresie, extemporal, fix c) anex, aproximatie, asfixia, ax, exod d) axiorn, box, exernplu, circumflex, claxon 7) Precizati varianta corect pentru cuvintele care conin hiat: a) geografie, biologic, zootehnie, germinaie b) glaciar, apreciere, deasupra, avaritie c) geometrie, fotoliu, autoritate, carneleonism d) axiom, camionet, ghear, eficient 8) Precizati numrul neologismelor din urmtorul text: Nu eti artist dac flu incerci bucuria cuvifitelor, dac flu te pasioiiefl de varietatea i expresivitatea br, asa cum le-au creat multele experiene ale vieii i muncii poporului tu. (T. Vianu) a) trei b) patru c) cinci d) sase 9) Alegei seria care contine numai cuvinte compuse: a) Romtelecom, telespectator, ortografie, saizeci b) rea-voint, lungmetraj, bunvoint, singurtate c) bleumarin, bun-crediflt, calitate, fftziform d) binefacere, a escalada, tristete, bunstare 10) Precizai care dintre sensurile urmtoarelor prefixoide este incorect: a) crypto- ascuns 184

b) calos-frumos c) epi- mauntru d) izo- egal 11) Alegeti interpretarea corect pentru cuvintele subliniate din enuntul: ,,A ificut de trei on rnvestigai.; ,,Cu o putere ifltreit a invrns dificultile.: a) numeral adverbial, complement circumstantial de mod; numeral multiplicativ, atribut adjectival b) flumeral multiplicativ, complement circumstan{ial de mod; flumeral multiplicativ, complement circumstantial de mod c) numeral adverbial, atribut adjectival; numeral distributiv, atribut adjectival d) flumeral adverbial, complement circumstantial de mod; flumeral distributiv, complement circumstantial de mod 12) Ifidicati efluntul rn care cuvrntele ,,nici un s fie adverb si flumeral a) Niciun om n-a fost lsat s intre in birou. b) N-am primit nici un mesaj, nici alt form de comunicare. c) Nu e nici un om bgcios, nici un discret. d) Ii era aa fig, c nici un cojoc, nici dou paltoane nu-l inclzeau. 13) Alegei interpretarea corect pentru cuvintele subliniate din enuntul urmtor: ,,Un sultan dintre aceia ce donmesc peste limb. (Mihai Eminescu): a) pronume demoflstrativ in acuzativ, adjectiv proflommal flehotart in acuzativ b) pronume demonstrativ in genitiv, adjectiv pronominal nehotrt in genitiv c) adjectiv pronominal demonstrativ in acuzativ, pronume nehotrt in acuzativ d) adjectiv proflominal demoflstrativ in genitiv, pronume nehotart ingentiv 14) Precizati analiza corect pentru cuvintele subliniate din enunturile urmtoare: ,,Aleea dinaintea alor sieste proaspat vopsit.; ,,Eleva creia Ii voi da crle este premianta clasei. a) pronume posesiv, atribut pronominal prepoziional; pronume relativ, complement indirect b) pronume posesiv, complement circumstantial de bc; adjectiv pronominal relativ, complement direct c) adjectiv pronominal posesiv, atribut pronominal prepozi{ional; pronume relativ, complement direct d) adjectiv pronominal posesiv, complement circumstantial de bc; adjectiv pronominal relativ, complement indirect 15) Prin contragerea subordonatei din fraza: Originalitatea lui vine din modul in care un spirit inventiv, creator, transform exister4a intr-un spectacol. (Eugen Simion) se obine: a. un atribut b. un complement direct c. un complement indirect d. un complement circumstantial de mod 16) Prin contragerea subordonatelor din fraza: ,,Faceti exact cum v-am spus ca s v atingei scopul, se obtin: a) un complement circumstantial de mod, un complement circumstantial de scop b) un complement direct, un complement direct 185

c) un complement direct, un complement indirect d) un complement circumstantial de mod, un complement circumstantial concesiv 17) Precizati seria de sinonime neologice pentru cuvintele: lacom, rutcios, inutil: a) cupid, infatuat, sarcastic b) oios, grandoman, vorace c) cupid, otios, parcimonios d) vorace, malitios, o{ios 18) Precizati cte greeli exist in textul: ,,Medicii 1-au asigurat c In procent de 70% era vindecat, desi glicemia sngelui era mult peste medic, fapt al carui cauz erau prea multele abuzuri de dulciuri. a) dou greeli b) trei greeli c) patru greeli d) cinci greeli 19) Precizati flinctia sintactic a cuvintelor subliniate: ,,De cc ti-c scris nu poi scpa.: a) complement indirect b) subiect c) complement direct d) complement circumstan{ial de cauz 20) Precizati numarul subiectelor din textul: ,, Singura bucurie care-i Incerca era c i raul pentru al{ii era unul din puinele lucruri care sosea cu siguran. a) un subiect b) dou subiecte c) trei subiecte d) patru subiecte Ministerul Internelor si Reformei Administrative ADMITERE Academia de Politie,,Alexandru Ioan Cuza august 2007 21) Precizati valoarea morfologic si functia sintactic a cuvintelor subliniate: A fi fost chemat in fa{a completului de judecat era pentru el un chin. a) verb copulativ i adjectiv, predicat nominal b) verb la diateza pasiv, subject c) verb la djateza activ i infmjtiv lung, nume predicativ d) verb Ia diateza pasiv, nume predicativ 22) Alegei varjanta corect pentru tipul subordonatelor din textul: ,, Dac eu am fost sau sunt un om excepiona1 este indoielnic, dar ceea ce este nemndoielnic este c ea a fost i a rmas o femeie deosebjt.. . (M.Preda) a) dou subiective, o predicativ, o completiv direct CONCURS BE Sesinnea lulie-

186

b) dou subiective, dou predicative c) trei subiective, dou predicative d) dou subiective, trei predicative 23) Indiferent de ordinea propozitiilor, alegei seria care stabi1ete corect tipul propoziii1or din textul: ,, Dac e s vorbim i s-artm cum este vine c noi am fost purtati pe drumuri, jar smnta a rmas bun pierdut. a) trei subjective, dou predicative, o completiv direct, o principal b) o principal, dou subjective, dou completive directe, o predicativ c) dou principale, trei subjective, o predicativ, o completiv direct d) dou principale, o subiectiv, dou completive directe, o predicativ 24) Precizati felul propozitiilor introduse prin conjunctia ,,s: ,,Eu te statuiesc aa: s potriveti intotdeauna sa fie foc zdravn in sob, cnd doarme brbatu-tu, s iei pielea cea de porc i s-o dai In foc ca s ard.. . (I.Creang) a) toate completive indirecte b) toate apozitive c) modal, subiectiv, subiectiv, subiectiv d) apozitiva, completiv direct, apozitiv, apozitiva 25) Precizati cazul cuvintelor subliniate din propoz4iile: 1. A ac{ionat impotriva noastr. 2. Era aidoma tatlui ei. 3. Contrar ateptri1or noastre, s-a descurcat. 4. S-a tras asupr-le. a) 1- genitiv; 2- genitiv; 3- genitiv; 4-dativ; b) 1- acuzativ; 2- dativ; 3- dativ; 4- dativ; c) 1- acuzativ; 2- dativ; 3- genitiv; 4- dativ; d) 1- dativ 2- genitiv; 3- genitiv; 4- acuzativ. 26) Alegei interpretarea corect pentru cuvintele subliniate din enuntul urmtor: Vino iar in san, nepsare trist; (Mihai Eminescu): a) far functie sintactic, substantiv in vocativ; atribut adjectival, adjectiv in vocativ b) subiect, substantiv in nominativ; atribut adjectival, adjectiv in nominativ c) tar flinctie sintactic, substantiv in vocativ; fr flinctie sintactic, adjectiv in vocativ d) complement direct, substantiv in acuzativ; atribut adjectival, adjectiv in nominativ 27) Forma negativ a verbelor: a duce. a face, a fi. a zice este: a) nu du, flu ta, flU fi, flU Zi b) flu duce, nu face, nu fi, nu zice c) nu duce, nu ta, flu fi, flu zice d) flu du, flU face, flU fi, flU Z1 28) Precizati valorile morfologice ale verbului a (se) face in enunturile: 1.,,Face sate chinuiesti pefltru o sum asa de mare. 2.,,S-au tacut multe greeli. 187

3.,,Se fcea c fle plimbam win pdure. 4.,,Voia s se fac astronaut. a) verb predicativ, verb predicativ, verb auxiliar, verb predicativ b) verb auxiliar, verb predicativ reflexiv, verb copulativ, verb copulativ c) verb predicativ impersonal, verb predicativ reflexiv, verb predicativ impersoflat, verb copulativ reflexiv d) verb copulativ, verb predicativ, verb auxiliar, verb copulativ 29) A1egei contextul in care cuvntul ,,exhaustiv este corect folosit: a) priveliste exhaustiv b) discutie exhaustiv c) comportament exhaustiv d) donatie exhaustiv 30) Care este sensul cuvantului ,,facies? a) fizioflomie b) vinovtie c) reactie d) character

UNIVERSITATEA BUCURESTI, FACULTATEA DE DREPT

A. Marcati interpretarea corecta a structurii frazelor de mai jos. (Propozitiile sunt date in ordinea in care se succeda predicatele lor [exprimate sau subintelese] in fraza.) 1. Acum, de-o fi vreunul din dumneavoastra de n-a ascultat ce-am spus, eu n-am ce-I face, ca a doua oara nu mai spun, sa ma taie. a. circ. conditionala + atributiva + compl. directa + principala +circ. de cauza + concesiva; b. circ. conditionala + circ. conditionala + compl. directa + principala + compl. directa + circ. de cauza + concesiva; c. circ. conditionala + atributiva + compl. directa + principala + compl. indirecta + concesiva; d. alta interpretare. 2. Ma invitati sau nu, eu vin oricum si poate ca nici nu singur. a. principala + principala + principala + principala + subiectiva; b. concesiva + concesiva + principala + principala + subiectiva; 188

c. principala + principala + principala + subiectiva; d. alta interpretare. 3. Desigur ca ma interesa nu numai pretul, ci si ce credea el despre aceasta afacere, mai ales ca circulau tot felul de zvonuri. a. principala + subiectiva + subiectiva + circ. de cauza; b. principala + subiectiva + principala + subiectiva + circ. de cauza; c. principala + subiectiva + compl. directa + concesiva; d. alta interpretare. 4. a. b. c. d. Dupa toate cate s-au spus, m-am decis sa plec de acasa sa-mi caut o slujba, atributiva + principala + compl. indirecta + circ. de scop; circ. de cauza + principal + compl. directa + circ. de loc; atributiva + principala +compl. indirecta + circ de cauza; alta interpretare.

5. Fiind convins ca n-are ce vedea acolo, mai ales ca totul era in ruina, a renuntat sasi mai ia doua zile concediu. a. circ. de cauza + compl. directa + circ. de cauza + principala +compl. indirecta; b. circ. de cauza + concesiva + principala + compl. directa; c. compl. indirecta + circ. de cauza + principala + compl. indirecta; d. alta interpretare. B. Marcati raspunsul corect: 6. Se dau enunturile: (1) Ai grija ce vorbesti acolo! (2) Tot ce-am aflat despre tine s-a confirmat. (3) Cu ce tren vii? (4) De ce esti suparata? Cuvantul subliniat este: a. pronume relative in (1), (2), pronume interogativ in (3), (4); b. pron. rel. in (1), adj. pron. rel. in (2), adj. pron. int. in (3), pron. int. in (4); c. pron. rel. in (1), (2), adj. pron. int. in (3), pron. int. in (4); d. alta interpretare. 7. Fie enunturile: (1) Va mai retin un minut si apoi plec. (2) Dati-mi, va rog, un kilogram de mere. (3) In tot campionatul au castigat un singur meci. (4) la examen ni s-a dat fiecaruia cate o foaie pentru ciorna. Cuvintele subliniate sunt: a. num. card. in toate enunturile; b. art. nehot. in toate enunturile; c. num. card. in (1), (2), (4), art. nehot. in (3); d. num. card. in (1), (2), art. nehot. in (3), adj. pron. nehot. in (4). 8. Fie enunturile: (1) Din pacate, si anul acesta a ramas repetent. (2) Ramane de vazut cum vor evolua lucrurile. (3) Mi-au mai ramas doar cativa prieteni. (4) Ion a ramas cum il stii. Verbul subliniat este: a. copulativ in toate enunturile; b. predicative in toate enunturile; c. copulativ in (1), (4), predicative in (2), (3); 189

d. alta interpretare. 9. Fie enunturile: (1) Lasa-l in pace pe frate-meu! (2) Nu miza pe calul acesta! (3) De ce esti manios pe toata lumea? (4) Si pe tine este suparat? (5) Pe ceilalti nu i-a ascultat poezia. Cuvintele subliniate au functia de: a. compl. irecte in toate enunturile; b. compl. indirecte in toate enunturile; c. compl. directe in (1), (5), compl indirecte in (2), (3), (4); d. compl. directe in (1), (2), (4), (5), comp. indirect in (3). 10. Fie enunturile: (1) Vara aceasta n-am fost la mare. (2) Vara merg la munte. (3) Toata vara a stat in casa. (4) La vara voi pleca in strainatate. Cuvantul subliniat este: a. adv. de timp in (2), (4), subst. (AC.) in (1), (3); b. subst. (AC.) in toate enunturile; c. adv. De timp in (2), (4), subst. (AC.) in (1), (3); d. alta interpretare. C. Marcati varianta corecta de analiza gramaticala a cuvintelor subliniate din enunturile de mai jos: 11. Nu i-a fost scris s-o duca mai mult. a. verb, ind. perf. compus, d. active; b. verb cop., impers. + nume pred. (adj. part., sg., masc., N.) / pred. nominal; c. verb cop., impers. + nume pred. ( adv. De mod, prov. Din part.) / pred. nominal; d. loc. Vb., ind. Perf. compus, d. pasiva / pred. verbal. 12. Parerile celor din casa sunt altele decat ale celor de-afara. a. pron. dem. de dep., G / atr. pron. gen.; b. pron. dem. de dep., D / atr. pron.datival (=in dativ); c. art. demonstrative / fara functie sintatica; d. adj. pron. dem. de dep., G. / atr. adj. 13. Oricat de mare ti-ar fi durerea, trebuie in cele din urma sa ti-o infrangi. a. adj., N. / nume predicativ; b. adj., Ac. Cu prep. / compl. circ. de loc; c. adv. De mod / compl. circ.de mod; d. alta interpretare. 14. Asaza-te in care banca vrei sa te asez, numai lasa-ma in pace! a. pron. rel., Ac. cu prep. / atr. pron. prep.; b. pron. rel., Ac. cu prep. / nume predicative; c. adj. pron. rel., Ac. cu prep. / atr. adj.; d. alta interpretare. 15. Date fiind imprejurarile, nu mai puteam colabora. 190

a. verb, gerunziu, d. pasiva / compl. circ. de cauza; b. verb cop. (gerunziu) + adj. part., N. (nume predicative) / compl. circ. de cauza; c. verb, gerunziu, pers. a III-a, pl. d. pasiva / compl. circ.de cauza; d. alta interpretare. 16. Atentia cu care ma asculti lasa de dorit. a. pron. rel., Ac. cu prep. / compl. circ. de mod; b. pron. rel., Ac. cu prep. / compl. indirect; c. pron. rel., Ac. cu prep. / atr. pron. prep.; d. adj. pron. rel., N. (prin accord cu subst. atentia) atr.adj. 17. In zilele urmatoare au mai plecat dintre ei. a. pron. pers., Ac. cu prep. / compl. indirect; b. pron. pers., N. / subiect; c. pron.pers., Ac. cu prep. / atr. pron. prep.; d. pron. pers., Ac. cu prep. / subiect (exceptie reala de la subiectul in N.). 18. Subiectele de examen erau de doua feluri, grele si usoare. a. adj., N. / nume predicative; b. adj., N. / atr. adj.; c. adj. substantivat, N. / nume predicative; d. adj. substantivat, N. / apozitie. 19. Un nepot al lui taica-meu a castigat un milliard. a. pron. pers., G. / atr. pron. gen.; b. art. hot. Proclitic / fara functie sintactica; c. art. genitival (posesiv) / fara functie sintactica; d. alta interpretatare. 20. Dat fiind faptul ca timpul e inaintat, lasam restul problemelor pe data viitoare. a. loc. conj. subord. cauzala / fara functie sintactica; b. loc. conj. Subord. ( introduce o compl. indirecta) / fara functie sintactica; c. verb la gerunziu, d. pasiva (compl. circ. de cauza) + subst., N. (subiect) + conj. subord.; d. alta interpretare. 21. Ti-am subestimat eu vreodata meritele? a. pron. pers., f. neacc., D. / compl. indirect; b. pron. pers., f. neacc., D. / atr. pron. datival; c. pron. pos., f. neacc., D. / atr. pron. datival; d. alta interpretare. 22.De ce te agiti atata, n-ai ce face? a. verb, inf. prez., d. active / compl. direct; b. verb, inf. prez. cu val. De conj., d. active / pred. verbal; c. verb, ind. prez., d. activa / pred. verbal; 191

d. alta interpretare. 23.Va apreciati cam mult opera, domnule! e. pron. refl., D. / atr. pron. datival (=in dativ); f. pron. refl., D. / compl. indirect; g. pron. refl., D. / fara functie sintactica; h. pron. pers., D. (posesiv) / atr. pron. datival (=in dativ). 24. Raul serpuia lenes, iar de-a lungu-I il urma soseaua cenusie. a. pron. pers., D. / atr. pron. datival (=in dativ); b. pron. pers., D. / compl. indirect; c. pron. pers., G. / compl. circ. de loc; d. pron. pers., D. / compl. circ. de loc. 25. O invitatie ca a voastra ma onoreaza. a. pron. pos., Ac. cu prep. / compl. circ. de mod (comparativ); b. pron. pos., Ac. cu prep. / atr. pron. prep.; c. adj. pron. pos., Ac. / atr. adj; d. pron. pos., N. / atr. adj. 26. Ne-am bucurat cu totii de intoarcerea acasa a fiului ratacitor. a. subst., neart., Ac. / compl. circ. de loc; b. adv. de loc, Ac. / atr. adv.; c. adv. de loc / compl. circ. de loc; d. alta interpretare. 27. Era de presupus ca lucrurile nu puteau ramane asa. a. verb, ind. imperfect, d. pasiva / pred. verbal; b. verb cop. + nume predicative. / pred. nominal; c. verb cop. + nume pred. / pred. nominal; d. alta interpretare. 28. N-a tinut seama de parerea colegei ei. a. pron. pos., G. / atr. pron. gen.; b. adj. pron. pos., G. / atr. adj.; c. pron pers., G. / atr. pron. gen.; d. alta interpretare. 29. Nu poate fi mai in varsta decat mine. a. loc. adj., N. / nume predicativ; b. loc. adj., Ac. / nume predicativ; c. loc. adv. de mod / nume predicativ; d. alta interpretare. 30. Se bazeaza pe prieteni, cunostinte, rude si pe atatia altii. a. pron. nehot., Ac. / compl. direct; b. pron. nehot., Ac. / compl. indirect; 192

c. adj. pron. nehot., Ac. / atr. adj.; d. alta interpretare. 31. Ale tale doruri toate/ Numai eu stiu sa le-ascult a. adj. pron. pos., G. / atr. adj.; b. pron. pos., G. / atr. pron. gen.; c. adj. pron. pos., Ac. / atr. adj.; d. pron. pers., G. / atr. pron. gen. 32. Ai vazut ce se mai agita aseara? a. pron. int., Ac. / compl. circ. de mod; b. pron. rel., Ac. / compl.circ. de mod; c. adv. rel. de mod / compl. circ. de mod; d. adv. de mod / fara functie sintactica. 33. Ion este de doua ori mai smecher decat tine. a. num. card. adv., Ac / atr. adv.; b. num. card. adv., Ac. / compl. circ. de mod; c. num. card. adv. / nume predicative; d. alta interpretare. D. Marcati varianta corecta de raspuns: 34. Cuvantul prolix este in raport de antonimie cu: a. ineficace; b. neproductiv; c. concis; d. prolific.

35. Care dintre urmatoarele serii contine numai paronime? a. cambia / cambiu, batard / bastard, atriu / atrium; b. clamare / clamoare, diamantine / diamantine, heteronom / heteronym; c. detraca / detracta, ectazie / extazie, codice / codicil; d. toate cele trei serii de mai sus. 36. Se dau urmatoarele cuvinte: nou-nascutii, genunchele, primii-secretari, primii-ministri, prim-procurorii. Sunt correct articulate: a. toate; b. numai primul si al cincilea; c. numai primul, al treilea si al cincilea; d. toate, in afara de al doilea. 37. Sensul adjectivului iconic este: a. care tine de pictarea icoanelor; 193

b. referitor la imagine, care apartine imaginii; c. care se inchina la icoane; d. incadrat intr-o rama, care este inramat. 38. Se dau urmatoarele perechi: (1) acrinie / acribie, (2) incizie / incizura, (3) hibernare / hibernatie, (4) ectazie / extazie, (5) crupon / cruton. Avem paronime in: a. toate; b. numai in (1) si (4); c. numai in (1); d. numai in (1), (4) si (5). 39. Sinonimul cuvantului delatiune este: a. delapidare; b. delasare; c. denuntare; d. neglijenta. 40. Fie enuntul: Altadata n-o sa ma mai spriu asa de usor, si o sa continui sa-mi apar interesele, chiar daca o sa fii sau nu o sa fii de accord cu mine. Acesta contine: a. patru greseli de ortografie si una de punctuatie; b. trei greseli de ortografie si una de punctuatie; c. trei greseli de ortografie si nici una de punctuatie; d. doua greseli de ortografie si nici una de punctuatie.

FACULTATEA DE DREPT A UNIVERSITTII BUCURETI, 2007 A. Marcai interpretarea corect a structurii frazelor de mai jos. (Propoziiile sunt date n ordinea n care se succed predicatele lor [exprimate sau subnelese] n fraz.) 1. I-a reuit, dei nu se tie datorit cui, s ajung ce-i propusese. a. principal + circ. concesiv + subiectiv + subiectiv + predicativ; b. principal + circ. concesiv + subiectiv + predicativ; c. principal + circ. concesiv + subiectiv + compl. direct; d. alt interpretare. 2. N-am venit s m plng de necazurile pe care mi le-ai pricinuit din ziua cnd team cunoscut i nici s-i reproez ceva, ci pentru c nu se mai poate s ne prefacem continuu. a. principal + compl. indirect + atributiv + atributiv + compl. indirect + circ. de cauz + subiectiv; b. principal + circ. de scop + atributiv + atributiv + circ. de scop + principal + circ. de cauz + subiectiv; c. principal + circ. de scop + atributiv + circ. de timp + circ. de scop + principal + circ. de cauz + subiectiv; d. alt interpretare. 3. Mcar c nu avea posibilitatea s adune atia bani, i era foarte greu s se consoleze cu gndul c toat viaa va sta ntr-o garsonier modest, garsonier care nici mcar nu era a lui. a. circ. concesiv + atributiv + principal + subiectiv + atributiv + apozitiv; b. circ. de cauz + atributiv + principal + subiectiv + atributiv 194

+ atributiv; c. circ. concesiv + compl. indirect + principal + subiectiv + atributiv + atributiv; d. alt interpretare. 4. A fost greu de aflat cnd v ntoarcei, nct, vznd c nu venii, am plecat. a. principal + compl. direct + compl. direct + consecutiv; b. principal + subiectiv + circ. de timp + compl. direct + consecutiv; c. principal + circ. de timp + circ. de cauz + consecutiv; d. alt interpretare. B. Marcai rspunsul corect: 5. Se dau enunurile: (1) Tot unul ca tine m-a deranjat i ieri. (2) Ai but tot laptele? (3) Tot mai eti aici? (4) Asta o tie tot prostul. Cuvntul subliniat este: a. adj. pron. nehot. n (1), (2), (4), pron. nehot. n (3); b. adj. pron. nehot. n (2), (4), pron. nehot. n (1), adv. n (3); c. adv. n (1), (3), adj. pron. nehot. n (2), (4); d. alt interpretare. 6. Fie enunurile: (1) Nu l-ai vzut pe Nicu? (2) Nu poi conta pe Nicu. (3) A luat plas bazndu-se pe Nicu. (4) Nu dau doi bani pe Nicu. (5) Pe Nicu l-am trecut clasa. Cuvntul subliniat are funcia de: a. compl. direct n toate enunurile; b. compl. indirect n toate enunurile; c. compl. direct n (1), (5), compl.indirect n (2), (3), (4); d. compl. direct n (1), (4), (5), compl. indirect n (2), (3) . C. Marcai varianta corect de analiz gramatical a cuvintelor subliniate din enunurile de mai jos: 7. Date fiind mprejurrile, nu mai puteam colabora. a. verb, gerunziu, d. pasiv / compl. circ. de cauz; b. verb cop. (gerunziu) + adj. part., N. (nume predicativ) / compl. circ. de cauz;c. verb, gerunziu, pers. a III-a, pl., d. pasiv / compl. circ. de cauz; d. alt interpretare. 8. Fata cea mic a voastr este deja student? a. adj. pron. pos., G. / atr. adj; b. pron. pos., G. / atr. pron. gen.; c. adj. pron. pos., N. / atr. adj.; d. pron. pers., G. / atr. pron. gen. 9. Fiind singur, nu prea avea spor la lucru. a. adv. de mod / nume predicativ; b. adj., N. / nume predicativ; c. adj., N. / circ. de cauz; d. alt interpretare. 10. Pe Ion s-a aezat o albin. a. subst., Ac. / compl. circ. de loc; b. subst., Ac. / compl. indirect; c. subst., Ac. / compl. direct; d. alt interpretare. 11. Cum nu m-ai sunat nici asear, am crezut c eti suprat. a. adv. rel. de mod / compl. circ. de mod; b. conj. subord. cauzal (cum "cauzal") / fr funcie sint.; c. adv. rel. de cauz / compl. circ. de cauz; d. adv. rel. de mod cu val. cauzal / compl. circ. de cauz. 12. Inteligent cum e, va avansa repede. a. adv. rel. de mod / nume predicativ; b. conj. subord. cauzal (cum "cauzal") / fr funcie sint.; c. adv. rel. de cauz / compl. circ. de cauz; d.adv. rel. de mod cu val. cauzal / compl. circ. de cauz.

195

13. Destul c-i suport toate ieirile, mai vrei s-mi cer i scuze? a. adv. (de mod) predicativ / pred. verbal; b. adv. de mod / nume predicativ; c. adv. de mod / fr funcie sintactic (destul c = loc. conj. subordonatoare); d. alt interpretare. 14. Mi-am uitat paaportul acas. a. pron. refl., D. / atr. pron. datival (= n dativ); b. pron. refl., D. / compl. indirect; c. pron. refl., D. / fr funcie sint.; d. pron. pers., D. (posesiv) / atr. pron. datival (= n dativ). 15. Strinii pronun destul de greu vocala romneasc . a. subst., Ac. / compl. direct; b. subst., Ac. / atr. subst. apoziional (= apoziie neizolat); c. vocal cu val. subst., N. / atr. subst. apoziional (= apoziie neizolat); d. subst., N. / atr. subst. apoziional (= apoziie neizolat). 16. Mi-a trimis trei exemplare din cartea lui, dei mie mi trebuiau doar dou. a. num. card. cu val. adj., N. / atr. adj.; b. num. card. cu val. subst., N. / subiect; c. num. card. cu val. subst., Ac. / compl. direct; d. alt interpretare. 17. n dreptul crei case ai parcat maina? a. adj. pron. int., G. / atr. adj.; b. adj. pron. int., G. cu loc. prep. / atr. adj. cu prep.; c. pron. int., G. cu prep. / circ. de loc; d. adj. pron. int., D. / atr. adj. 18. Nu i-a fost scris s-o duc mai mult. a. verb pred., indic. perfect compus, d. pasiv / pred. verbal; b. verb cop., impers. + nume predicativ (adv. de mod, prov. din part.) / pred. nominal;c. verb cop. + nume predicativ (adj. part., sg., masc., N.) / pred. nominal; d. loc. vb. impers., indic., perfect compus / pred. verbal. 19. Aa ceva este de neimaginat de ctre cineva cu mintea ntreag. a. verb, ind. prez., d. pasiv / pred. verbal; b. verb cop. + nume pred. (adj. part. cu prep., Ac.) / pred. nominal; c.verb cop. + nume pred. (verb la supin, d. pasiv) / pred. nominal; d. alt interpretare. 20. n afar de tine, i place de toi ceilali. a. pron. dem., Ac. / compl. indirect; b. adj. pron. dem., Ac. / atr. adj.; c. pron. dem., Ac. / subiect (excepie de la subiectul n N.); d. pron. dem., Ac. cu val. de N. / subiect. 21. Am stat acolo ct timp a fost nevoie. a. loc. conj. subord. temporal / fr funcie sintactic; b. loc. adv. temporal / compl. circ. de timp; c. adj. pron. rel., Ac. (atr. adj.) + subst., Ac. (compl. circ. de timp); d. alt interpretare. 22. Plecarea lui de voie, de nevoie n-a surprins pe nimeni. a. loc. subst., Ac. / atr. subst. prep.; b. loc. adv. de mod / circ. de mod; c. loc. adv. de mod / atr. adv.; d. loc. adj. / atr. adj. 23. A doua zi au mai disprut dintre pui. a. subst., Ac. cu prep. / compl. indirect; b. subst., Ac. cu prep. / compl. direct; c. subst., N. cu prep. / subiect; d. alt interpretare.

196

24. Mi-am ntlnit un fost student, ntre timp ajuns mare patron, student care pe vremuri nu-mi era prea simpatic. a. subst., N. / apoziie; b. subst., Ac. / apoziie; c. subst., Ac. / compl. direct; d. alt interpretare. 25. Intrnd iar n afaceri cu el, se arse pentru a doua oar. a. verb pred., ind., mai mult ca perfect / pred. verbal; b. verb pred., indic., perfect simplu / pred. verbal; c. verb pred., indic., imperfect / pred. verbal; d. alt interpretare. 26. n asemenea condiii, n-ar avea cum se descurca. a. verb, inf. prez., d. reflexiv / compl. direct; b. verb, inf. prez. cu val. de conj., d. reflexiv / pred. verbal; c. verb, ind. imperf., d. reflexiv / pred. verbal; d. alt interpretare . 27. Ar fi de preferat oricare altul n locul tu. a. pron. nehot., N. / subiect; b. adj. pron. nehot., N. / atr. adj.; c. pron. nehot., Ac. / compl. direct; d. adj. pron. nehot., Ac. / atr. adj. 28. Nu trecea nimeni pe dinainte-i. a. pron. pers., D. cu prep. / circ. de loc; b. pron. pers., G. cu prep. / circ. de loc; c. pron. pos., G. cu prep. / circ. de loc; d. pron. pos., D. cu prep. / circ. de loc. 29. Hai zilele acestea pe la mine! a. interjecie (predicativ), pers. a II-a sg. / pred. verbal; b. verb predicativ, imperativ, pers. a II-a sg. / pred. verbal; c. adverb predicativ (provenit din interjecie) / pred. verbal; d. alt interpretare. 30. Iat c ne revedem dup atia ani! a. interjecie (predicativ), pers. a II-a sg. / pred. verbal; b. verb pred., imperativ, pers. a II-a sg. / pred. verbal; c. adverb predicativ (provenit din interjecie) / pred. verbal; d. alt interpretare. 31. Marea devenise att de agitat, nct nu mai era nimeni pe plaj. a. adj., N. / nume predicativ; b. adj., Ac. cu prep. de / nume predicativ; c. adj., N. / compl. circ. de mod; d. alt interpretare. 32. Celui mai bun prieten al meu i s-a decernat un premiu. a. pron. pos., G. / atr. pron. gen.; b. adj. pron. pos., G. / atr. adj.; c. adj. pron. pos., D. / atr. adj.; d. pron. pers., G. / atr. pron. gen. D. Marcai varianta corect de rspuns: 33. Avem numai forme corecte de genitiv-dativ n: a. amiezii, roui, streinii, togii, otii; b. amiezei, roui, streinii, togi, otii; c. amiezii, roui, streinei, togi, oastei; d. amiezei, roii, streinii, togii, otii. 34. Fie enunul: De ce m-nfuri domnule, c eu m-nfuriu rar, dar cte odat mi-i-i destul i mie s pretind c mi-ar place ce-mi faci?Acesta conine: a. trei greeli; b. patru greeli; c. cinci greeli; d. ase greeli. 35. Cuvntul prezumios este n a. bnuitor; b. cert; c. modest; d. estimat. raport de antonimie cu:

197

36. Se dau urmtoarele expresii: mahala mrgina, parapetul balustradei, contraband ilegal. Care dintre ele constituie pleonasme? a. toate; b. numai a treia; c. numai a doua i a treia; d. niciuna. 37. Avem numai forme corecte de plural n: a. limanuri, jubileuri, minareturi, norocuri, neglijeuri; b. limane, jubilee, minarete, noroace, neglijee; c. limanuri, jubilee, minarete, noroace, neglijeuri; d. niciuna dintre seriile de mai sus . 38. Substantivul alint este format prin: a. derivare regresiv; b. derivare progresiv; c. schimbarea valorii gramaticale; d. compunere. 39. Care dintre urmtoarele serii conine numai forme verbale literare: a. aaz, ataeaz, nu face!, nu duce!, nu zice!; b. aaz, ataaz, nu f!, nu du! nu zice!; c. aeaz, ataeaz, nu face!, nu duce!, nu zi!; d. aaz, ataeaz, nu f!, nu duce!, nu zi! 40. Se dau urmtoarele expresii: palmares de succes, scaden de plat, oprobriu public. Care dintre ele constituie pleonasme? a. toate; b. numai a doua i a treia; c. numai a treia; d. niciuna. 41. Cuvntul sar (= sear) reprezint: a. un regionalism lexical; b. un arhaism lexical; c. un arhaism fonetic; d. un regionalism fonetic. 42. Cuvintele leu (= mamifer carnivor din Africa) i leu (= unitate monetar oficial a Romniei) sunt: a. omonime totale (sau propriu-zise); b. omonime pariale; c. omonime morfologice (omoforme); d. nu sunt omonime. 43. Sensul expresiei ad litteram este: a. textual; b. nainte de litere; c. conform regulilor; d. alt sens. 44. Cuvntul peremptoriu este n raport de antonimie cu: a. ndoielnic, discutabil; b. etern, venic; c. definitiv, nereturnabil; d. nedrept, necuvenit . 45. Se dau urmtoarele cuvinte: canoea, bunul-gust, telemea, vlcea, cacealma. Sunt corect articulate: a. toate; b. toate, n afar de al patrulea; c. numai al treilea, al patrulea i al cincilea; d. numai primul i al doilea. 46. Sensul substantivului glos este: a. explicarea sensului unui pasaj sau a unui cuvnt dintr-o scriere; b. list sau colecie de cuvinte, conceput ca oper anex sau independent; c.rezumat al unei lucrri, care se adaug la sfrit; d. niciunul dintre sensurile de mai sus. 47. Litera i noteaz vocala i n toate cuvintele din seria: a. plin, cire, iarb, vin; b. plic, arbitri, aviar, (a) prsi; c. (a) iubi, mi, sacri, tarif; d. lei, (a) vira, incorect, soli. 48. Avem numai forme corecte de plural n: a. odoare, ocheane, zefiri; b. odoruri, ochene, zefiruri; c. odoruri, ochene, zefiri; d. toate cele trei serii de mai sus.

198

49. Care dintre urmtoarele serii conine numai forme literare ale cuvintelor date? a. vehicul, eschimos, chebap, criblur; b. vehicol, eschimo, chebab, griblur; c. vehicol, eschimo, chebab, criblur; d. vehicul, eschimos, chebap, griblur. 50.Sinonimul cuvntului apologie este: a. parcimonie; b. elucubraie; c. panegiric; d. aporie. 51. Care dintre urmtoarele serii conine numai cuvinte corect desprite n silabe? a. bi-blio-te-c, v-i-ta, o-biec-tu-al, o-fi-cios; b. bi-blio-te-c, v-i-ta, o-bi-ec-tu-al, o-fi-ci-os; c. bi-bli-o-te-c, vi-ta, o-biec-tu-al, o-fi-ci-os; d. bi-bli-o-te-c, vi-ta, o-biectu-al, o-fi-cios. 52. Care dintre urmtoarele serii conine numai forme verbale literare? a. (s) mntuie, (se) nvemnt, (se) nvolbur, (s) nvrt; b. (s) mntuiasc, (se) nvemnteaz, (se) nvolbureaz, (s) nvrteasc; c. (s) mntuiasc, (se) nvemnteaz, (se) nvolbur, (s) nvrt; d. toate cele trei serii de mai sus. 53. Sinonimul cuvntului (a) corobora este: a. (a) consolida; b. (a) reuni; c. (a) corela; d. (a) colabora. 54. Sensul adjectivului meliorativ este: a. care atenueaz (o stare de ru); b. (despre cuvinte, expresii) cu sens laudabil, favorabil; c. (despre cuvinte, expresii) cu sens depreciativ; d. care accentueaz (o stare de ru). 55. n cuvintele: exotic, exil, exces, exigent, expeditiv litera x red grupul de sunete gz n: a. niciunul dintre cuvinte; b. toate cuvintele; c. primele dou cuvinte; d. alt interpretare . 56. Fie enunul: nsi mamei mele i team c, dat fiind urmrile aceleeai confuzii care ai fcut-o i tu, or s apar din nou acei geamgii scandalagii. Acesta conine: a. cinci greeli; b. ase greeli; c. patru greeli; d. apte greeli. 57. Fie enunul: Dac-i fi i tu deacord, ni-i spune i nou, c ni-i destul ct ne-am nvrtit n jurul aceleiai probleme i nu mai suntem nici noi nine nite ageamii n politic.Acesta conine: a. nicio greeal; b. o greeal; c. dou greeli; d. trei greeli. 58. Sensul expresiei magna cum laudae este: a. apreciere superlativ acordat la trecerea unui examen; b. titlu onorific acordat de ctre un academician; c. extraordinar de mare, nsoit de ovaii; d. alt sens. 59. Fie enunul: Fii-i-ar afacerea de rs, c nu-mi place deloc aiureala asta cu na-i-i ie, d-mi-i mie, aa c mai bine las-i pe ei s se descurce! Acesta conine: a. nici o greeal; b. o greeal; c. dou greeli; d. trei greeli. 60. Se dau urmtoarele cuvinte: Calea-Laptelui, cafe-bar, ochi-de-pisic, primsolist, dis-de-diminea, post-restant. Sunt corect scrise cu cratim: a. toate; b. toate, n afar de al aselea; c. numai al doilea, al treilea i al aselea; d. numai al doilea, al cincilea i al aselea. 199

FACULTATEA DE DREPT, UNIVERSITATEA BUCURETI, 2006 A. Marcati raspunsul corect: 1) Fie enunurile: (1) n locul dulapului a mutat biroul. (2) n jurul profesorului erau studenii. (3) n caz de incendiu anunai pompierii. (4) nva peste msur de mult. Cuvintele subliniate sunt: a. loc. prep. n toate enunurile; b. loc. adv. n toate enunurile; c. loc. prep. n (2), (3), loc. adv. n (1), (4); d. alt interpretare. 2) Fie enunurile: (1) n casa care e vopsit n alb am stat i eu cndva. (2) n ultima vreme fumeaz mult, lucru care m cam supr. (3) S-a ntlnit cu un vechi prieten din copilrie, care prieten e acum mare patron. (4) Care main i place mai mult? Cuvintele subliniate sunt: a. pronume relative n toate enunurile; b. adjective pronominale relative n toate enunurile; c. pronume relative n (1) i (2), adjectiv pronominal relativ n (3) i adjectiv pronominal interogativ n (4); d. alt interpretare. 3) Fie enunurile: (1) Ion nu pare ce este. (2) mi pari cam distrat. (3) Dup cele ntmplate, prea c lucrurile se vor schimba n bine. (4) mi pare c te tiu de undeva. (5) Se pare c n-ai neles nimic. (6) i se pare cumva c exagerez? Verbul subliniat este: a. copulativ n toate enunurile; b. predicativ n toate enunurile; c. copulativ n (1), (2), predicativ n (3), (4), (5), (6); d. copulativ n (1), (2), (4), predicativ n (3), (5), (6). 4) Fie enunurile: (1) Iar ai venit, mecherule? (2) Unii ne-am dus la meci, iar alii, la cinema. (3) tiai c nici nu m salut? 200

(4) L-au arestat iar i de data asta nu mai scap. Cuvintele subliniate sunt: a. conj. coord. n toate enunurile; b. adv. n toate enunurile; c. adv. n (1), (3), conj. coord. n (2), (4); d. adv. n (1), (3), (4), conj. coord. n (2). B. Marcati varianta corecta de analiza gramaticala a cuvintelor subliniate din enunturile de mai jos: 5) ntoarcerea la ai si a fost pentru el ca un balsam. a. pron. pos., G. cu prep / atr. pron. prep.; b. pron. pos., Ac. cu prep. / atr. pron. prep.; c. pron. pos., Ac. cu prep. / compl. circ. de loc; d. pron. pos., Ac. cu prep. / compl. indirect. 6) Fiind cinstit n relaiile cu clienii, a atras simpatia tuturor. a. verb, gerunziu, d. pasiv / compl. circ. de cauz; b. verb cop. (gerunziu) + adj. part., N. (nume pred.) / compl. circ. de cauz; c. locuiune verbal, gerunziu / compl. circ. de cauz; d. alt interpretare. 7) Oamenii din juru-i erau amabili. a. pron. pers., G. cu loc. prep. / atr. pron. gen cu prep.; b. pron. pers., G. / atr. pron. gen.; c. pron. pers., D. / compl. indirect; d. alt interpretare. 8) Spre sfritul lui decembrie a fost un frig nemaipomenit. a. art. genitival (posesiv) / fr funcie sintactic; b. art. hot. proclitic / fr funcie sintactic; c. pron. pers., G. / atr. pron. gen.; d. alt interpretare. 9) Au fost invitai prietenii, vecinii, colaboratorii i muli alii. a. adj. pron. nehotrt, N. / atr. adj.; b. pron. nehot., N. / subiect; c. adj. pron. nehotrt., Ac. / atr. adj.; d. alt interpretare. 10) n asemenea condiii, devine imposibil un acord ntre noi. a. adv. de mod / compl. circ. de mod; b. adv. de mod, impers. / nume predicativ; c. adj., sg., N. / nume predicativ; d. alt interpretare.

201

11) Pe ce pune mna, praful se alege. a. pron. rel., Ac. / compl. circ. de loc; b. pron. rel., Ac. / compl. indirect; c. pron. rel., Ac. / compl. direct; d. alt interpretare. 12) Dup prinderea alaltsear a periculosului infractor, populaia oraului a rsuflat uurat. a. subst. compus, neart., Ac. / compl. circ. de timp; b. adv. compus de timp, Ac. / atr. adv.; c. adv. compus de timp / compl. circ. de timp; d. alt interpretare. 13) De bun seam c voi reui. a. loc. adv. de mod / compl. circ. de mod; b. loc. adv. de mod / nume predicativ; c. loc. adv. (de mod) pred. / pred. verbal; d. alt interpretare. 14) Spune-mi n dreptul crei case i-ai lsat maina. a. pron. rel., G. cu loc. prep. / compl. circ. de loc; b. adj. pron. rel., G. / atr. adj.; c. pron. rel., G. / atr. pron. gen; d. adj. pron. rel., D. / atr. adj. 15) Pe toi i-a felicitat, i pe nvini, i pe nvingtori. a. subst. (prov. din adj.), Ac. / compl. direct; b. subst., Ac. / apoziie; c. adj., Ac. / atr. adj.; d. subst., Ac. / atr. subst. prep. 16) Cnd e minte, nu-i ce vinde. a. verb, inf. prez., d. activ / subiect; b. verb, inf. prez. cu val. de conj., d. activ / predicat verbal; c. verb, inf. prez., d. activ / compl. direct; d. verb, ind. prez., form pop., d. activ / pred. verbal. 17) i-ai nchiriat cabana unor maramureeni. a. pron. pers., f. neacc., D. / compl. indirect; b. pron. pers., f. neacc., D. / atr. pron. datival; c. pron. pos., f. neacc., D. (posesiv) / atr. pron. datival; d. alt interpretare. 18) De zpcit ce este, era s piard trenul. a. pron. rel., N. / nume predicativ; b. pron. rel., N. / subiect; 202

c. adv. rel. de mod / nume predicativ; d. alt interpretare. 19) n stnga restaurantului Capitol s-a produs un accident. a. subst. propriu, G. / atr. subst. gen.; b. subst. propriu, G. cu loc. prep. / compl. circ. de loc; c. subst. propriu, G. (acordat cu subst. restaurantului) / atr. subst. apoziional; d. subst. propriu, N. / atr. subst. apoziional. 20) Astmpr-te, mi copile! a. pron. pers., V. / fr funcie sintactic; b. interjecie, V. / fr funcie sintactic; c. interjecie, V. / atribut; d. alt interpretare. 21) Au mai fost premiai i dintre ceilali. a. pron. nehot., Ac. cu prep. / subiect (excepie real de la subiectul n N.); b. pron. dem., N. /subiect; c. pron. dem., Ac. cu prep. / atr. pron. prep.; d. pron. dem., Ac. cu prep. / subiect (excepie real de la subiectul n N.). 22) Ludat fie Domnul pentru toate cte sunt. a. verb, conj. prez., d. pasiv / predicat verbal; b. verb cop. (conj. prez.) + nume pred. (adj. part., sg., masc., N.) / predicat nominal; c. verb, imperativ, d. pasiv / pred. nominal; d. verb cop. (imperativ) + nume pred. (adj. part., sg., masc., N.) / predicat nominal. 23) Cum se face c mereu ntrzii? a. adv. de mod interogativ / nume predicativ; b. adv. de mod interogativ / compl. circ. de mod; c. adv. de mod cu valoare cauzal / compl. circ. de cauz; d. alt interpretare. 24) Ai putea fi n stare de aa ceva? a. subst., Ac. cu prep. / nume predicativ; b. loc. adj., Ac. / nume predicativ; c. loc. adj., N. / nume predicativ; d. alt interpretare. 25) Ai grij cum te compori cu el, c e extrem de sensibil. a. adj., N. / nume predicativ; b. adj., Ac. cu prep. de / nume predicativ; c. adv. de mod / nume predicativ; d. adv. de mod / compl. circ. de mod. 26) M deranjeaz felul cum te compori. a. adv. de mod / compl. circ. de mod; 203

b. adv. de mod cu val. conjuncional / fr funcie sintactic; c. adv. de mod / atr. adverbial; d. alt interpretare. 27) Se spun attea despre el, c nu mai tiu ce s cred. a. pron. nehot., Ac. / compl. direct; b. adj. pron. nehot. (pe lng un subst. eliptic), N. / atr. adj.; c. pron. nehot., N. / subiect; d. alt interpretare. 28) Cu toate aceste lipsuri ale voastre, ansele v mai surd. a. adj. pron. pos., G. / atr. adj.; b. pron. pos., G. / atr. pron. gen.; c. adj. pron. pos., Ac. / atr. adj.; d. pron. pers., pers. a II-a pl., G. / atr. pron. gen 29) n cuvintele: excesiv, expedia, exil, executa, extras, litera x red grupul de sunete cs: a. n toate cuvintele; b. n primul, al doilea i al cincilea cuvnt; c. n primul i al doilea cuvnt; d. n al treilea i al patrulea cuvnt. 30) Care dintre urmtoarele serii conine numai forme verbale literare? a. (eu) ngim, (se) nvemnteaz, (se) nvolbur; b. (eu) ngaim, (se) nvemnt, (se) nvolbureaz; c. (eu) ngaim, (se) nvemnteaz, (se) nvolbureaz; d. toate cele trei serii de mai sus 31) Care dintre urmtoarele serii conine numai paronime? a. eludare / elidare, fiabil / friabil; b. mobiliar / mobilier, inapt / inept; c. fiabil / friabil, alocuiune / elocuiune; d. toate cele trei serii de mai sus. 32) Avem numai forme corecte de genitiv-dativ n: a. cetuii, gocii, izbnzii, mmici, panglicii; b. cetuiei, gocii, izbnzii, mmicii, panglicei; c. cetuii, goacei, izbndei, mmicii, panglicii; d. cetuiei, goacei, izbndei, mmici, panglicei. 33) Cuvntul prezumios este n raport de antonimie cu: a. bnuitor; b. cert; c. modest; d. estimat.

204

34) Fie enunul: Dei se nnorase, m sfiii s le cer s plecm, de vreme ce nu o dat mi s-a prut c nu li-i pe plac s fie ntrerupi, c li-i dor s noate, uitnd de toate evenimentele acestea care se succed ntruna. Acesta conine: a. trei greeli; b. dou greeli; c. o greeal; d. nicio greeal. 35) Sensul substantivului catilinar este: a. adept a lui Cicero; b. apostrof vehement la adresa cuiva; c. adept a lui Catilina; d. tip de vers specific unor scrieri antice. 36) Care dintre urmtoarele serii conine numai forme literare ale cuvintelor date? a. oprobriu, sfetanie, binefacere, macrameu; b. oprobriu, fetanie, binefacere, macrame; c.oprobiu, fetanie, bine-facere, macrameu; d. oprobiu, sfetanie, binefacere, macrame 37) Se dau urmtoarele cuvinte: can-can, prim-viceprim-ministru, copy-right, coautor, coco-de-munte, coco-slbatic. Sunt corect scrise cu cratim: a.toate; b. toate, n afar de al aselea; c. numai al doilea, al treilea i al aselea; d. numai al doilea, al cincilea i al aselea. 38) Sensul substantivului contumacie este: a. absen nejustificat de la judecat a inculpatului; b. judecare n lips de probe; c. regul de purtare impus de o societate; d. alt sens. 39) Auxialiarul de perfect compus la pers. a III-a din (el) o (= a) venit reprezint: a. un regionalism fonetic; b. un arhaism lexical; c. un regionalism gramatical; d. alt variant. 40) Avem triftongul cu structura "semivocal + semivocal + vocal" n cuvintele din seria: a. vreau, iau, leoarc; b. creioane, lcrimioar, leoarc; c. suiau, aripioar, iei; d. vreau, mduvioar, mi-au (dat). 41) Cuvintele botez (= ritual cretin) i botez (= verb, indic. prez., pers. I, sg.) sunt: a. omonime totale; 205

b. omonime pariale; c. omonime morfologice (omoforme); d. nu sunt omonime. 42) Fie enunul: Cnd citii scrisoarea de la acei arbitri integri, crezui c am vedenii i paremi-se c am i mototolit-o, file-ar corectitudinea de pomin s le fie! Acesta conine: a. trei greeli; b. o greeal; c. dou greeli; d. patru greeli. 43) Sinonimul cuvntului cerbicie este: a. atenie; b. ncrncenare; c. tenacitate; d. acuitate. 44) Cuvntul caduc este n raport de antonimie cu: a. ubred, pieritor; b. trainic, durabil; c. dur, grosolan; d. gentil.

45) Fie enunul: Nu fi impacientat dac nu l-i gsi acas pe Ion; poate c i-i dor de prini i s-a dus s i-i vad. Acesta conine: a. nicio greeal; b. o greeal; c. dou greeli; d. trei greeli.

46) Fie enunul: Dac li-i gsi, zii-i c n-i indiferent dac vine cu aceiai suit de minitri, care, dei se pretind a fi integrii, nu agreaz implicaiile acelei idei inovatoare promovat de mine. Acesta conine: a. cinci greeli; b. ase greeli; c. patru greeli; d. apte greeli. 47) Se dau urmtoarele cuvinte: basma, cafea, prim-procurorii, nou-veniii, releicredine. Sunt corect articulate: a. toate; 206

b. toate, n afar de al patrulea; c. numai al treilea, al patrulea i al cincilea; d. numai primul, al doilea i al treilea.

48) Sensul expresiei modus vivendi este: a. compromis; b. persoan vivace; c. existen modic; d. alt sens.

49) Se dau urmtoarele perechi: (1) sonet / sonet, (2) suveranitate / suzeranitate, (3) venust / vetust, (4) palmier / palmier, (5) loiune / poiune. Avem paronime n: a. n toate; b. n niciuna; c. numai n (1); d. numai n (1) i (2).

50) Se dau urmtoarele expresii: obelisc comemorativ, noblee aristocratic, hit de mare succes. Care dintre ele constituie pleonasme? a. niciuna; b. numai a doua i a treia; c.numai a treia; d. toate.

51) Care dintre urmtoarele serii conine numai cuvinte corect desprite n silabe? a. im-pi-e-gat, im-pi-e-ta, viet-na-mez, tra-u-m;

207

b. im-pie-gat, im-pi-e-ta, viet-na-mez, trau-m; c.im-pie-gat, im-pi-e-ta, vi-et-na-mez, trau-m; d. im-pie-gat, im-pie-ta, vi-et-na-mez, tra-u-m.

52) Substantivul botez este format prin: a. derivare regresiv; b. derivare progresiv; c. schimbarea valorii gramaticale; d. compunere.

53) Sinonimul cuvntului desuet este: a. demodat; b. indecent; c. insinuant; d. superficial.

54) Avem numai forme corecte de plural n: a. maratonuri, vergi, ocheane; b. maratoane, vrgi, ochene; c. maratonuri, vrgi, ocheane; d. toate cele trei serii de mai sus.

55) Sensul expresiei ad libitum este: a. oricum; b. la limit;

208

c. din voin; d. alt sens.

56) Avem numai forme corecte de plural n: a. madrigale, tunele, politei; b. madrigaluri, tuneluri, politeuri; c. madrigale, tuneluri, politeuri; d. toate cele trei serii de mai sus.

57) E adevrat c n ultima vreme n-am prea dat pe la voi, dar asta pe motivul c am fost destul de bolnav. a. principal + subiectiv + principal + atributiv; b. principal + subiectiv + circ. de cauz; c. principal + subiectiv + atributiv; d. alt interpretare.

58) n zilele acestea, cnd scandalurile se in lan, nu-i pe cine conta cu certitudine i nici n-ai cum te apra n faa minciunilor de tot felul. a. atributiv + principal + principal; b.circ. de timp + principal + subiectiv + principal + subiectiv; c. circ. de timp + principal + principal + compl. direct; d. alt interpretare.

59) De azi nainte nu voi mai fi pentru tine ce-am fost n vremurile cnd erai prea mic s nelegi anumite lucruri. a. principal + predicativ + atributiv + consecutiv; b. principal + compl. direct + atributiv + circ. de scop; 209

c. principal + subiectiv + circ. de timp + consecutiv; d. alt interpretare. 60) De cte ori ne-am ntlnit, v-am avertizat c nu m tenteaz s-mi depun candidatura. a. circ. de mod + principal + compl. indirect + subiectiv; b. circ. de timp + principal + compl. indirect + compl. direct; c. circ. de timp + principal + compl. direct + subiectiv; d. alt interpretare.

FACULTATEA DE LITERE , SECIA COMUNICRI SI RELAII PUBLICE, 2006 Se da textul: Aceasta ar nsemna s se dea oamenilor nc o dat iluzia unei comedii care se joac n aceast ar, ar nsemna s facem s se cread c toate acestea sunt numai vorbe [...] Cu totul altfel ar fi ca guvernul s provoace iertarea, uitarea pe cale legal. I. a. S se extrag din text i s se rescrie propoziiile subiective, completive directe i predicative (dac ele exist) i s se precizeze termenul regent al fiecreia (caracterizarea propoziiilor dup diferite criterii nu este necesar). b. S se analizeze numele predicativ sau numele predicative (dac sunt mai multe). c. S se aleag din text un cuvnt n cazul dativ i altul n cazul genitiv i s se precizeze funcia sintactic a acestora (fr a face analiza morfologic). d. S se aleag din text dou cuvinte care s aib un omonim n limba romn i s se ilustreze sensul fiecrui omonim prin cte un exemplu. II. a. Indicai patru antonime diferite pentru adjectivul drept i ilustrai sensul fiecrui antonim prin cte un exemplu. b. Rescriei urmtoarele enunuri, corectnd greelile de orice fel: - Psihologii sunt de prere c jurnalele intime ale copiilor nu este bine s fie citite fr accepia copilului; altfel, pot aprea repercursiuni serioase. - Mult vreme s-a crezut c aceast plant este un panaceu universal. - Primria nu a eliberat autorizaii pentru implementarea chiocurilor n aceast zon. - Vor trebui odat s dea socoteal, pentru c este vorba aici de genocid economic. - Este un sportiv foarte bun, chiar dac nu are un pedigri deosebit.

210

- Pentru a iei din acest marasm economic exist mai multe alternative care ar trebui examinate atent. - Schimbarea vremii se datoreaz avansului unei mase de aer mai rece i mai umed. c. Construii enunuri potrivite pentru fiecare cuvnt din urmtoarele perechi lexicale: virtuos virtuoz, a apropia a(-i) apropria. d. Comentai mijloacele lingvistice folosite pentru obinerea efectului umoristic n urmtoarele enunuri: 1.Controlul lui Gingra la FRF inspecie la un picior de lemn (titlu de articol). 2.E vorba de Etno TV, pe care Prigoan cic deja vrea s-o mrite c-un chiabur n parai, c-i mnnc degeaba mlaiu i se ine numa-n eztori i purituri cu flcii din sat. (articol semnat Prigoana dup aur) e. Indicai cte un sinonim din fondul vechi al limbii pentru cuvintele scrise cursiv i cte un sinonim neologic pentru cuvintele subliniate din textul care urmeaz. Partea dezagreabil a vieii nu-mi fusese niciodat dezvluit, protejatfiind de singurtate, aa c am putut pstra o netiin n privina multor lucruri.

FACULTATEA DE LITERE, UNIVERSITATEA BUCURETI, 2006 Se d urmatorul fragment: Cu Petric, v rog, am cerut. Cine l caut? Matilda! Nu e acas! i, pac, mi nchide telefonul n nas. Am sunat din nou. Trebuia s reacionez. tiu sigur, i-am spus domnului avocat, c Petric e acas. Transmitei-i c nu accept comportarea lui i fr s iau lucrurile n tragic, fiindc ceea ce s-a ntmplat nu e o tragedie, este n primul rnd din partea dumitale o necuviin c ai refuzat s intri la noi n cas, iar din partea lui un lucru pe care dac nu-l explic imediat, s pofteasc totui mine diminea, dac nu chiar acum, s-i ia lucrurile, fiindc eu chem chiar n seara asta avocatul i introduc divor. Nu accept s fiu eroin ridicol de comedie. i, pac, i-am nchis i eu telefonul n nas. (Marin Preda, Cel mai iubit dintre pmnteni) Se cer urmatoarele : I. 1. Exist n text propoziii subiective? Dac da, extragei-le. 2.Extragei din text dou verbe care sunt la alt mod dect la indicativ i un verb care este la alt timp dect la prezent; indicai modul verbelor extrase, respectiv timpul. 211

3. Analizai sintactic i morfologic cuvintele subliniate. II. 1. Analizai ca mod de formare urmtoarele dou cuvinte din text:comportare, fiindc, indicnd procedeul de formare i elementele constitutive. 2. Indicai cte un antonim pentru fiecare dintre cuvintele din text ai refuzat,s intri. 3. Exist n text construcii anacolutice? Dac da, extragei un anacolut i explicai n ce const. 4. Ce forme de redare a vorbirii personajelor apar n text? Indicai mrci lingvistice specifice fiecrei forme.

UNIVERSITATEA BUCURETI, 2008 COMUNICARE I RELAII PUBLICE 2008 Se d textul: ,,Autoritile din oraul scoian Dundee au hotrt s i ajute pe fumtori s renune la viciu cu ajutorul unor sume de bani din care s i cumpere alimente. Cei care decid s se lase de fumat vor primi 1unar 50 de lire sterline, din care i vor putea cumpra alimente, n nici un caz igri sau alcool, relateaz agentia Reuters. Fotii fumtori trebuie s fac dovada cumprturilor i s treac un test de respiratie, prin care vor fi verificai dac au renunat sau nu la igar". CERINE I. 9 puncte + 1 punct din oficiu 1. Demonstrai cu argumente lingvistice n ce stil funcional se ncadreaz textul dat (argumentarea nu va depi o jumtate de pagin). Se acord 3 puncte 1. Construii enunuri potrivite pentru a demonstra polisemia sau omonimia urmtoarelor cuvinte, preciznd, pentru fiecare, ncadrarea semantic: autoritate, ban, lunar, lir, caz, a trece. Se aco'rd 3 puncte. 2. Analizai ca mod de formare cuvintele marcate graphic prin aldine (scrise ingrosat), preciznd procedeele i etapele procesului de formare. Se acord 3 puncte. II. 9 puncte + 1 punct din oficiu 1. Exist n text propoziii subiective, predicative i atributive? Dac exist, extragei-le, indicai tipul de subordonat, natura morfologic a regentului i relaille sintactice pe care le stabilesc propoziiile respective. 212

Se acord 3,50 puncte. 2. Analizai sintactic i morfologic pronumele i adjectivele pronominale din paragraful al doilea al textului. Se acord 3 puncte. 1. Rescriei urmtorul enun, eliminnd greelile: Ca i protagoniti principali a serialului, fiecare din cei trei actori au dat interviuri mijloacelor mass-media, n ceea ce privesc rolurile interpretate n cele doisprezece episoade care le-au filmat ntre 1 martie 30 aprilie Se acord 2,50 puncte Specializarea Comunicare i relaii publice 2005 Se d textul: O s incerc i eu s neleg i mi dau seama c, dup ce un om este lovit de ceilali, e pur sminteal s mai crezi c dup aceea, cuvintele pe care i le mai spui o s-i mai par inocente sau mcar o expresie a iubirii. (Marin Preda, Cel mai iubil dintre pmnteni, II, p. 139) I. S se extrag din text propoziiile subiective, completive directe, completive indirecte i predicative (dac exist) i s se precizeze care este termenul regent al ficreia (caracterizarea propoziiilor dup diferite criterii nu este necesar). a. S se analizeze predicatul ultimei propoziii. b. S se analizeze sintactic i morfologic pronumele n cazul acuzativ din text. c. Alegei din text un cuvnt care s aib un omonim (sau omonime) i ilustrai acest omonim ntr-un context.
a.

II. Definii printr-un sinonim sau o parafraz i ilustrai prin cte un enun patru sensuri ale adjectivului slab. b. Rescriei urmtoarele enunuri, corectnd greelile de orice tip: Nu m ndoiesc c, din punct de vedere al sarcinilor pe care le primise, multe depeau puterile lui. Efectul a fost realizat prin enumerarea greelilor cele mai grave, sub o form nonalant. Peisajul era plictisitor: de o parte i de alta a oselei n-am vzut dect dune de nisip. Amabilitatea i prietenia pe care i-o arat nu sunt dect o fals aparen care, de fapt, mascheaz indiferena. c. Construii enunuri potrivite pentru fiecare cuvnt din urmtoarele perechi lexicale: concesie-concesiune i a adopta-a adapta. c. Comentai rnijloacele lingvistice folosite la obinerea efectului umoristic din urmtoarele enunuri: i nu mai zice fostul mecanic auto cum n iarn a virat-o n tabra dinozaurilor lepefioi (LPF= Liga Profesionist de Fotbal).; Lui Iliescu ncepe sa-i PSD Romnia. d. Indicai cte un sinonim din fondul vechi al limbii pentru cuvintele subliniate
a.

213

din urmtorul text:: Am simit o profund i deplina satisfacie, nct mi pare c acesta era locul destinat mie i care face parte din reala mea via.
d.

SESIUNEA SEPTEMBRIE 2006 Specializarea Comunicare i relaii publice 2006 Se d textul: Msura civilizaiei unei clase politice este dat i de modul n care reprezentanii ei strbat scandalurile n care sunt implicai. Ei le pot aborda cu elegan, retrgndu-se din luminile rampei, colabornd eu Justiia, vorbind n public puin i sobru, sau, dimpotriv, se propesc pe scen, url c sunt nevinovai i scuip acuzaii in toate prile. Primul tip de comportament este nu numai civilizat, ci i inteligent, deoarece cu ct mpricinatul face mai puin zgomot, cu att trenia este mai repede uitat.Politicianul romn l prefer ns pe cel de-al doilea, nutrind prostete sperana c afacerea se poate pierde n vocalize. De aceea, el practic cea mai facil i mai primitiv metod de deculpabilizare n faa electoratului: autovictimizarea. (R. Ciobanu - ,,Victime de lux) Cerinle: I. Demonstrai cu argumente lingvistice n ce stil al limbii se ncadreaz fragmentul dat (comentariul s nu depeasc o pagin). (3 puncte) II. 1. Explicai modul cum s-au format cuvintele nevinovat , mpricinat, prostete , deculpabilizare, autovictimizare, preciznd procedeele, elementele implicate i etapele procesului. (2 puncte) 2, Indicai pentru fiecare cuvnt de la sub II. 1 cte un sinonim. (1 punct) III 1 Analizai morfologic i sintactic valorile din text ale verbului a fi (2 puncte) 2. Extragei din text cuvintele aflate la alte grade de comparaie dect pozitivul; analizai-le sintactic i morfologic. (l punct) N ATENIA CANDIDAILOR:
Cele trei seturi

de subiecte (I, II, III) sunt obligatorii-, subiectele vor fi tratate n ordinea indicat. Se acord un punct din oficiu. Se scade cte un punct pentru fiecare greeal grav de ortografie. Barem

214

Se acord 3 puncte, dup cum urmeaz: 1p. pentru recunoaterea stilului (publicistic); 2 p. pentru argumentare i pentru structurarea coerent a comentariului. I. Cele 3 puncte se repartizeaz astfel: cte 0,40 p. pentru identificarea procedeului i prezentarea etapelor de formare a cuvntului (0,40 p. x 5 cuvinte =2 p.); cte 0,20 p. pentru fiecare sinonim corect indicat (0, 20 p. x 5 cuvinte =1 p.). I. Cele 3 puncte se atribuie dup cum urmeaz: cte 0,40 p. pentru recunoaterea corect a naturii lui a fi, pentru analiza morfologic a verbului i pentru precizarea tipului de predicat din care face parte (0,40 p. x 5 cuvinte = 2 p.); se acord cte 0,25 p. pentru fiecare cuvnt identificat, precizarea gradului de comparaie i analiza morfosintactic (0,25 p. x 4 cuvinte = 1 p.).
I.

Total: 9 p. + 1 p. din oficiu = 10 puncte N.B. Se scade cte un punct pentru fiecare greeal grav de ortografie.

PROBA DE LIMBA ROMN FACULTATEA DE LITERE/ STUDII EUROPENE iulie 2008

A putea s-i fiu acum mam bieelului de care eram ndrgostit acum, aproape douzeci de ani. Tin minte perfect mutra lui de oarece cu urechi mari, pielea lui mtsoas i tuciurie, minile de culoarea tutunului, cu unghii tiate din carne (ceea ce detestam la alii, nu la el i nici la Dana), cmile lui impecabile, cu ptrele mici albastre i albe, cu gulerul i manetele albe prinse cu nasturi. Lansase chiar o mod n coal, dup o sptmn de cicleli aveam i eu guler i manete fcute de mama. Ajunge s ,focalizeze acum i n timp ce toate celelalte mii de lucruri ale trecutului (i prezentului) se aburesc, se mpalideaz, apare figura lui pe care am nvat-o pe de rost, aa cum nvei o poezie pe dinafar (by heart), aducndu-mi-l, o vreme, de zeci de ori pe zi naintea ochilor, s nu-l uit aa cum, odat, pe cnd eram mai mic, avusesem cumplita revelaie a faptului c tot ce-i n jurul meu va disprea cndva i, ajungnd acasa, o <<nvasem>> pe mama pentru totdeauna. (Simona Popescu, Exuvii, Editur Polirom, 2004, p. 221) Cerinte: 1. Exist in ultima fraz a textului propoziii atributive, subiective i predicative? Dac exist, extragei-le din text, artai felul lor i precizai elementul regent al fiecrei subordonate. (Nu este necesar calificarea propoziiilor dup scopul comunicrii i dup structur) (2 puncte) 2. Extragei din text 3 verbe la indicativ, la trei timpuri diferite ale trecutului i precizai care sunt acestea.(0,75 puncte) 3. Extragei din text 3 numerale i precizai funciile lor sintactice.(0,75 puncte) . 215

4. Extragei formele verbului a ajunge din text i analizai-le din punct de vedere morfologic. Construii un enun n care verbul a ajunge s aib alt sens i alt valoare gramatical dect cea din text i precizai care sunt acestea (1,50 puncte) 5. Extragei 2 derivate din text i explicai modul lor de formare.(1 punct) . 6.. Explicai ce sens i ce valoare expresiv capt in text verbul a nva (forma subliniat). (1 punct) . . . . 7. Gsii dou sinonime pariale pentru sensul din text al verbului a se mpalida i artai n ce msur difer totui de acesta. (1 punct) 8. Alegei din text dou situaii de folosire a virgulei i explicai-le. (1 punct) II Cerine: 1. Rezumai textul de mai sus, folosind persoana a III-a a pronumelor i a verbelor. (3 puncte)
2. Explicai n 10-15 rnduri folosirea timpurilor trecutului n textul de mai sus. puncte) (3

3. Demonstrai n 10-15 de rnduri faptul c textul de mai sus are caracter pronunat subiectiv. (3 puncte)

NOT Subiectele I i II sunt obligatorii. Fiecare dintre acestea este notat cu 9 puncte + 1 punct din oficiu. Nota final a lucrrii rezult din media subiectelor. Fiecare greeal de ortografie va fi penalizat cu cte 1 punct.

FACULTATEA DE LITERE PROBA DE LIMBA ROMANA I. (9 puncte + 1 punct din oficiu) Se da textul:

216

(A) Niculae stinse la loc lumina si-si puse tampla pe perna () In acea clipa Niculae vazu cum stratul gros de intuneric se da la o parte dinaintea ochilor lui asemeni unei usi si in lumina vesnicei zile de vara, care scalda batatura si salcamii de acasa, aparu chiar tatal sau din gradina si o lua incet spre poarta de la drum cu mersul lui ciudat care iti spunea ca de acolo de unde vine e greu sa-ti spun ace-a fost, dar de acolo de unde se duce s-ar putea sa se intoarca el cu un rezultat (B) Ce rezultat? <<Tata!>> sopti deodata Niculae si in aceeasi clipa simti cum se napusteste asupra lui din adancul nestiut al finite un val de duiosie agresiva care ii pipai apoi gatul si incepu sa-l sugrume. <<Tata, tata, chema el si isi duse coatele la ochi hohotind. Unde te duci tu acum, incotro o s-o iai dupa ce deschizi poarta si o sa iesi iar la drum?...>>. (Marin Preda, Morometii, vol II) Cerinte: 1. Exista in fragmentul (A) subordonate subiective, completive indirecte si circumstantiale de loc? Daca exista, extrageti-le dedesubt, indicate felul lor si stabiliti, pentru fiecare, termenul regent. (Nu este necesara calificarea propozitiilor dupa scopul comunicarii si dupa structura) (4 puncte) 2. Extrageti din fragmentul (A) un complement circumstantial de timp, un predicat nominal, un atribut adverbial si analizati-le din punct de vedere morphologic. (3 puncte) 3. Comparati din punct de vedere morfologic si sintactic formele subliniate: aparu chiar tatal sau din gradina si o lua incet spre poarta de la drum cu mersul lui ciudat. (2 puncte) II. (9 puncte + 1 punct din oficiu)

Cerinte: 1. Construiti exemple in care sa ilustrati 3 sensuri ale verbului a lua (inclusive verbul reflexiv a se lua). Precizati fiecare sens in parte. (3 puncte) 2. Extrageti din fragmentele (A) sau (B) doua cuvinte derivate cu sufixe si un cuvant format prin schimbarea valorii gramaticale. Explicati modul lor de formare. (3 puncte) 3. Extrageti din fragmentele (A) si (B) un verb si un substantive cu sensuri figurate si explicate efectul lor stilistic in context. (3 puncte)

FACULTATEA DE LITERE Specializarea STUDII CULTURALE EUROPENE Proba de LIMBA ROMANA

Se da textul : 217

De aici se intelege si marea valoare a disciplinei intelectuale. Nu cate idei felurite ai adunat in memoria ta este lucrul cel mai important, ci importanta este legatura intre idei. Tu poti sti multe in multele momente ale vietei: daca nu-ti aduci aminte de ceea ce-ti trebuie intr-un anumit moment si daca aceasta aducere aminte nut rage dupa sine in sir regulat tot ce se afla in tine pentru sustinerea, amplificarea si ilustrarea obiectului in discutie, degeaba iti sunt toate cunostintele ramase cufundate in partea ascunsa a sufletului. Cunostintele tale trebuie sa aiba o toarta de care sa le prinzi si tu trebuie sa ai lantul cu care sa le aduci in miscare regulata din intunericul memoriei la lumina ingusta a constiintei actuale. (Titu Maiorescu, Critice) CERINTE: I . 9 puncte + 1 punct din oficiu 1. Demonstrati cu argumente lingvistice in ce stil al limbii se incadreaza fragmentul dat (comentariul sa nu depaseasca 20 de randuri) (4 puncte). 2. Idenitificati, in text, doua figure de stil diferite si comentati functia lor (2 puncte). 3. Selectati din text trei cuvinte polisemantice; indicati pentru fiecare cate doua sensuri (altele decat cele in text), expliandu-le prin sinonime sau parafraza (3 puncte). II. 9 puncte +1 punct din oficiu 1. Extrageti din text propozitiile subiective; precizati raporturile in care intra fiecare si natura morfologica a elementului de relatie. (Nu este necesara calificarea propozitiilor dupa scopul comunicarii si dupa structura) (3 puncte). 2. Analizati syntactic si morphologic cuvintele subliniate in text (3 puncte). 3. Precizati modul cum au fost adaptate in romana (sub aspect fonetic, grafic, morfologic si semantic) urmatoarele imprumuturi : mass-media, CV, lider (3 puncte). In atentia candidatilor: - Cele doua seturi de subiecte (I, II) sunt obligatorii; subiectele vor fi tratate in ordinea indicate. - Fiecare greseala de ortografie va fi penalizata cu cate 1 punct. Vazut astfel, limbajul de lemn nu se reduce la accidentul istoric al jargonului de sedinta. El nu e doar produsul lingvistic al ideologiilor totalitare. Limbajul de lemn ca indepartare de metabolismul viu al Cuvantului e, nici mai mult, nici mai putin decat emblema omului cazut, chipul vorbit al pacatului originar. Limbajul de lemn e la antipodul limbii care se aude in Paradis, e opusul a ceea ce anumite traditii numesc limba pasarilor. Prin urmare, fenomenul originar, modelul limbajului de lemn e, probabil, discursul sarpelui la urechea Evei. Discursul acesta a inventat pacatul ca limbaj de lemn al simturilor, conceptul ca limbaj de lemn al spiritului si remuscarea ca limbaj de lemn al iubirii. Si ce altceva inseamna pasiunea christica decat efortul de a recupera vitalitatea cuvantului, energia lui primordiala. Cuvantul 218

inviat iata sfarsitul limbajului de lemn si al vietii de lemn la care ne-au condamnat stramosii. (Andrei Plesu, Chipuri si masti ale tranzitiei, Humanitas, 1996, p.324-325) 2. Redactati un eseu de aproximativ o jumatate de pagina, pornind de la cele trei imagini de mai jos. (4,50 puncte: 1 punct exprimarea unei idei si a unui punct de vedere; 1 punct sustinerea ideii exprimate; 1 punct structurarea ideilor; 1 punct calitatile stiluluicorectitudine, claritate, concizie, adecvare etc; 0,50 p originalitate, creativitate).

FACULTATEA DE LITERE PROBA DE LIMBA ROMANA


SESIUNEA IULIE 2007 Specializarea Comunicare si relatii publice Se da textul: In procesul de imbogatire si de primenire a lexicului, limba (prin societatea care o vorbeste) recurge la imprumuturi sau/si la formare de cuvinte noi. Intre cele doua surseexterna si interna- se stabilesc in cursul istoriei limbii raporturi extrem de complexe, astfel incat in anumite situatii e greu de spus unde se opreste imprumutul si incepe creatia interna si invers. Daca sursa interna de imbogatire o constituie elementele derivate si cuvintele de care dispune limba respective, este indeobste recunoscut ca elementele derivative se imprumuta si ele, pot reprezenta deci contributia sursei externe la materialul limbii. (Valeria Gutu Romalo Aspecte ale evolutiei limbii romane) Cerinte: I. 9 puncte + 1 punct din oficiu Demonstrati in ce stil functional se incadreaza textul. II. 9 puncte +1 punct din oficiu 1. Extrageti si rescrieti doua propozitii subiective; precizati natura morfologica si sintactica a regentului. 2. (a). Precizati valorile morfologice si sintactice din text ale cuvantului o. (b). Indicati alte cinci valori ale lui o si exemplificati prin scurte enunturi. III. 9 puncte + 1 punct din oficiu 1. Identificati in text doua antonime si doua omonime. 2. Selectati patru cuvinte polisemantice si identificati pentru fiecare cate un sens diferit de cel din text. 3. Identificati 10 cuvinte din familia lexicala a numeralului doi; precizati, in fiecare caz, elemntele componente, procedeul si

FACULTATEA DE LITERE

219

PROBA DE LIMBA ROMANA


SESIUNEA SEPTEMBRIE 2006 Specializarea Relatii internationale si studii europene Se da textul: Aceasta ar insemna sa se dea oamenilor inca o data iluzia unei comedii care se joaca in aceasta tara, ar insemna sa facem sa se creada ca toate acestea sunt numai vorbe [] Cu totul altfel ar fi ca guvernul sa provoace iertarea, uitarea pe cale legala. Cerinte: I.

1. Sa se extraga din text si sa se rescrie propozitiile subiective, completive directe si predicative (daca ele exista) si sa se precizeze termenul regent al fiecareia (caracterizarea propozitiilor dupa diferite criterii nu este necesara). 2. Sa se analizeze numele predicativ sau numele predicative (daca sunt mai multe). 3. Sa se aleaga din text un cuvant in cazul dativ si altul in cazul genitive si sa se precizeze functia sintactica a acestora (fara a face analiza morfologica). 4. Sa se aleaga din text doua cuvinte care sa aiba un omonim in limba romana si sa se ilustreze sensul fiecarui omonim prin cate un exemplu. II. 1. Indicati patru antonime diferite pentru adjectivul drept si ilustrati sensul fiecarui antonim prin cate un exemplu. 2. Rescrieti urmatoarele enunturi, corectand greselile de orice fel: Psihologii sunt de parere ca jurnalele intime ale copiilor nu este bine sa fie citite fara acceptia copilului; altfel, pot aparea repercursiuni serioase. Multa vreme s-a crezut ca aceasta planeta este un panacea universal. Primaria nu a eliberat autorizatii pentru implementarea chioscurilor in aceasta zona. Vor trebui odata sa dea socoteala, pentru ca este vorba aici de genocide economic. Este un sportiv foarte bun, chiar daca nu are un pedigri deosebit. Pentru a iesi din acest marasm economic exista mai multe alternative care ar trebui examinate atent. Schimbarea vremii se datoreaza avansului unei mase de aer mai rece si mai umed. 3. Comentati mijloacele lingvistice folosite pentru obtinerea efectului umoristic in urmatoarele enunturi: Controlul lui Gingaras la FRF inspectie la un picior de lemn (titlu de articol)

220

E vorba de Etno TV, pe care Prigoana cica deja vrea s-o marite c-un chiabur in parai, ca-i mananca degeaba malaiu si se tine numa-n sezatori si tapurituri cu flacaii din sat. (articol intitulat Prigoana dupa aur) 4. Indicati cate un sinonim din fondul vechi al limbii pentru cuvintele scrise cursive si cate un sinonim neologic pentru cuvintele subliniate din textul care urmeaza. Partea dezagreabila a vietii nu-mi fusese niciodata dezvaluita, protejata fiind de singuratate, asa ca am putut pastra o nestiinta in prinvinta multor lucruri.

FACULTATEA DE LIMBI I LITERATURI STRINE LIMBA ROMANA I. Elemente de teorie gramaticala. Cunostinte teoretice, capacitate de analiza si sinteza. 1 punct din oficiu 1. Indicati si exemplificati prin enunturi adecvate trei situatii in care cuvinte din cadrul enuntului nu au functie sintactica de parte de propozitie. Subliniati cuvantul vizat in exemplul dumneavoastra. (3 puncte: cate o,50 pentru fiecare situatie corect indicate; cate 0,50 pentru fiecare exemplu corect)
2. Cuvantul subliniat in enuntul urmator accepta doua interpretari gramaticale: Apa a

fost agitata. Care sunt cele doua solutii de analiza posibile? Argumentati/ explicati dubla posibilitate de interpretare. (2 puncte: cate 0,50 pentru fiecare solutie corect indicata; cate 0,50 pentru argumentarea corecta a fiecarei solutii). 3. Comparati, din punctul de vedere al functiei sintactice, cuvintele subliniate in enunturile urmatoare: a) Pe tine te asteapta. b) Pe tine se bazeaza. Gasiti in enunt argumente gramaticale in favoarea raspunsului dumneavoastra. (2 puncte: 1 punct comparatia;1 punct argumentatia) 221

4. Clasificati dupa un criteriu gramatical (pe care il veti preciza) urmatoarele cuvinte: el, al sau, oricine, acelasi, se, insusi, care?, ceea ce, nimic, dumneavoastra. 5. Exemplificati prin cate un enunt: a) Substantiv in cazul dativ, functia sintactica de atribut; b) Pronume relativ, functia sintactica de complement indirect. (1 punct: cate 0,50 puncte pentru fiecare exemplu corect)

II. Sistemul limbii. Deprinderi de analiza gramaticala a textului. 1 punct din oficiu

Cititi textul urmator, apoi rezolvati cerintele: Exista, asadar, o categorie de oameni care ajung sa spuna lucruri despre care indeobste se spune ca nu incap in cuvinte. Ei le spun pentru ceilalti sau le spun pentru ca nu pot sa nu le spuna , pornind intotdeauna de la iluzia ca spusele lor vor ajunge la ceilalti, ii vor atinge si ii vor schimba. Cuvintele lor spun totul, ele sunt magnifice, forta lor este enorma, adevarurile rostite acolo si splendoarea rostirii lor ne taie respiratia[] Daca nu as fi trait experienta de editor, as fi continuat sa ma legan in iluzia scrisului si a frumusetii care salveaza lumea. Si aici nu am in vedere neputinta marilor imbalsamati care ne vorbesc de la o distanta ce ii asaza dincolo de istorie, ci autorii care ni se adreseaza din vecinatatea si din lumea noastra, care ne vorbesc asa zicand peste gard, daca nu chiar din ograda noastra. Regele si calvarul (Heinrich Zimmer), pe care o consider una dintre cele mai frumoase carti moderne, s-a tarat in cateva mii de exemplare vreme de sapte-opt ani prin depozitele editurii. Doua mii de exemplare din La apa Vavilonului a Monicai Lovinescu, povestea celei mai robite adevarului constiinte pe care a dat-o lumea noastra in ultima jumatate de secol, s-au scurs cu chiu cu vai intr-un an si jumatate. [] (Gabriel Liiceanu, Usa interzisa, Humanitas, 2002, p.99-100) Cerinte : 1. Extrageti propozitiile subordinate din primul paragraf al textului si precizati felul lor. (nu sunt necesare detalii de analiza a propozitiilor) (4,50 puncte) 2. Analizati sintactic si morfologic cuvintele subliniate in textul de mai sus. (4,50 puncte) III Uzul limbii. Folosirea corecta a limbii 1 punct din oficiu

222

1. Alcatuiti enunturi pentru a pune in evidenta diferenta dintre urmatoarele perechi de cuvinte: deplin-de plin, inscris-in scris, sa nu fii intrebat- sa nu fi intrebat, mii-mi, mari-marii, alegeti-alege-ti. (3 puncte: cate 0,50 p pentru fiecare pereche de cuvinte corect exemplificata) 2. Exemplificati prin cate un enunt doua situatii diferite in care in mod obligatoriu NU se foloseste semnul de punctuatie virgula (,). Formulati regula. ( 1 punct: cate 0,50 p pentru fiecare regula corect formulata si exemplificata) 3. Se da adjectival tare. Indicati prin enunturi adecvate trei sensuri diferite ale cuvantului. Indicati prin enunturi adecvate cate un antonim pentru fiecare dintre cele trei enunturi identificate. (3 puncte: cate 0,50 pentru fiecare enunt care respecta cerintele formulate) 4. Scrieti patru cuvinte din familia lexicala a adjectivului plin. (2 puncte: cate o,50 pentru fiecare cuvant corect indicat)

IV Capacitati de abordare a textului: a) abilitati de lectura si interpretare a textului; b) abilitati de redactare de text 1 punct din oficiu 1. Cititi cu atentie fragmentul de mai jos. Comentati fragmentul prezentand caracteristicile sale stilistice, precum si relatia dintre continut si expresia lingvistica. Comentariul dumneavoastra nu trebuie sa depaseasca o jumatate de pagina. (4,50 puncte: 1 p suprinderea ideii textului; 2 p identificarea principalelor particularitati stilistice ale fragmentului si corelarea lor cu continutul, cu tipul de text; 1 p coerenta textului redactat; 0,50 p calitatea redactarii) Romania sufera de logoree. Volubilitatea noastra latina, frustrata inainte de 1989, s-a dezlantuit de la o vreme brutal, in formele cele mai diverse: gazetele s-au multiplicat pana la inflatie, si-au inmultit numarul de pagini, s-au diferentiat politic, fara opreliste. Televiziunea emite cvasicontinuu []. Sa adaugam multiplele chipuri ale radioului, dezbaterile politice ale Parlamentului, conferintele de presa ale partidelor. Prolifereaza colocviile, comemorarile, adunarile populare. A aparut oratorul de miting, agitatorul demonstratiilor stradale. De la discursul elaborat pana la lozinca si huiduiala, totul se exprima neintarziat. Tribuna, microfonul, amplificatorul tip portavoce au devenit locuri de munca, instrumente cotidiene. Vorbim incontinent si rastit cand la cafenea, cand pe strada, cand la mesele familiale sau la cele ale prietenilor (cati ne-au mai ramas). Daca nu

223

vorbim, scriem: la gazeta, pe garduri, pe ziduri, pe asfalt. Facem declaratii, dam comunicate, initiem sau suportam anchete sociale. Avem mereu ceva de spus, ceva de explicat, ceva de pus la punct. Genurile oralitatii se diversifica: predica, interpelarea, replica, negocierea au ajuns sa fie profesiuni distincte. Pe de alta parte, granitele profesiunilor traditionale se sterg, absorbite in competenta generalizata a oratoriei. Toata lumea se exerseaza in mestesugul rostirii publice: inginerii, contabilii, magazinerii, ofiterii, pictorii, bisnitarii-toti dau tarcoale virtuozitatilor retorice. Romanul e nascut parlamentar: zice, le zice bine, le-o zice. Tot mai multi tineri vor sa se lanseze ca jurnalisti, sa scrie la ziar, sa o intoarca din condei, sa se inghesuie cu intrebari. Exigentele curente ale vietii civice se convertesc rapid in specii ale verbalitatii (si verbiajului): dialogul, transparent, consensul, schimbul de idei, critica constructiva etc. (Andrei Plesu, Chipuri si masti ale tranzitiei, Humanitas, Bucuresti, 1996, 75) 2. Redactati un eseu de aproximativ o jumatate de pagina, pornind de la cele trei imagini de mai jos. (4,50 puncte: 1 punct exprimarea unei idei si a unui punct de vedere; 1 punct sustinerea/dezvoltarea ideii exprimate; 1 punct structurarea ideilor; 1 punct calitatile stilului-corectitudine, claritate, concizie, adecvare etc.; 0,50 p originalitate, creativitate)

FACULTATEA DE LITERE

I.

(9 puncte + 1 punct din oficiu)

Proba de limba romana


1. Selectati raspunsurile corecte si dati cate un exemplu pentru fiecare raspuns corect. (2

puncte): Regentul unui complement direct poate apartine urmatoarelor parti de vorbire si forme gramaticale: a) Verb intranzitiv b) Verb tranzitiv c) Verb la infinitiv d) Verb la gerunziu e) Adverb f) Locutiune verbala

224

g) Pronume h) Numeral i) Interjectie. 2. (4 puncte; 2 puncte pentru A, 2 puncte pentru B) A. Comparati morfologic si sintactic formele subliniate, indicand asemanarile si deosebirile dintre ele: a) Adevarul ce-ti trebuie tie nu are aceeasi valoare pentru ceilalti b) Prea iti inchipui ca esti perfect c) Iti impui eforturi mult prea mari pentru varsta ta d) De-acum inainte, cred ca mi-ti da fata, ca sa va lasam in pace (Creanga) e) Numai tu singur iti cunosti fortele f) Nu-ti prea place sa muncesti. B. Selectati pronumele relative si comparati-le ca functie sintactica: a) Nu stiu pe care dintre voi sa aleg b) Ma gandeam pe ale cui rezultate se poate conta c) N-am intrebat de cine au fost salvati d) Sunt destul de neincrezatoare in reusita, dar ce ma costa sa incerc? e) Erau raspunsuri in dosul carora se ascundeau numai vorbe goale. f) Am renuntat la aceia din a caror neglijenta am avut mult de suferit g) Totul depinde de ce intentionam sa facem h) Ce vreme frumoasa se anunta! 3. Extrageti propozitiile subiective si predicative din urmatoarele texte, indicand felul fiecareia (Nu este necesara calificarea dupa scopul comunicarii si dupa structura); indicati elementul de relatie al ultimei propozitii selectate si analizati-l morfologic si sintactic (3 puncte) a) A lasa fiului tau o mostenire e ca si cum l-ai tine pe umeri, pe cand altii se caznesc sa se suie.

225

b) Dar ceea ce este suparator este usurinta cu care tratezi lucrurile, caci cine altul decat tine era in stare sa plece in vacanta inainte de a-si fi indeplinit obligatiile? c) Cel mai trist lucru in dragoste e ca uneori sufletul ti-l ia cine n-are nevoie de dansul. d) E o mare primejdie sa ajungi sa fii multumit de tine insuti. e) A fi ceea ce ti-au pretins altii sa fii este greseala capitala a vietii tale! Nu poti fi decat ceea ce esti in stare sa fii.

II. (9 puncte + 1 punct din oficiu) Se da textul: Merge-ncet, cu grija, i se moaie picioarele de foame si abia se mai tine, dei vine sa intre in vreo curte, in vreun gang, undeva. Da cum sa intri asa, in plina ziua? Bine,cel putin, ca p-aici nu-i ghetus, bine, cel putin, ca nu mai are grija de dimineata. Cat polei a fost, s-a topit si ala. Numai vile, si case cu etaj, si gradini, si tei pe strada, cartier boieresc, ce vrei. Cartier boieresc a fost, cartier boieresc a ramas, atata doar ca acu e altii. Atata doar ca acu e boierii noi, ca boierii vechi-care-a murit, care s-a scapatat, care-a fugit in strainatate, care mai fuge si acumaBoieri vechi, boieri noice-are ea grija lor! Ea are grija sa nu alunece, sa nu-si rupa vreun picior, Doamne fereste. Uite, tot a mai ramas langa trotuar niste gheata sparta, si mormane de zapada, neagra de funingine. (Gabriela Adamesteanu, Dimineata pierduta).

1. Ce tipuri de vorbire identificati? Indicati particularitatile lingvistice ale fiecarui tip

de vorbire identificat. (3 puncte)


2. Indicati 5 marci ale oralitatii si exemplificati-le cu fragmente din text. (4 puncte) 3. Stabiliti familia cuvantului grija si explicati modul de formare al fiecarui

component al familiei. (2 puncte)

226

In atentia candidatilor: Cele doua seturi de subiecte (I, II) sunt obligatorii! Fiecare greseala de ortografie va fi penalizata cu cate 1 punct!

2007 FACULTATEA DE LIMBI I LITERATURI STRINE PROBA SCRISA DE LIMBA ROMANA

Cititi textul anexat, apoi rezolvati cerintele de mai jos. Toate subiectele sunt obligatorii. Nota finala este media aritmetica a notelor pe cele doua subiecte. Timp de lucru: 2 h. Subiectul I: 10p. (9p. + 1p. oficiu) 1. Reformulati primele 2 fraze din text, inlocuind cu sinonime adecvate contextual cuvintele daca, a adus, Lumea Noua, a fost botezata, compatriotii, sedusi, adictiva dragoste, frantuz. (1,50p.) 2. Explicati urmatoarele secvente din text (1,50p.): a. isi lustruiau filozofia b. ca orice copie e mai ambitioasa decat originalul c. Brandul neoficial de tara [] va trebui modificat. Tigarile vor disparea la fel ca adversarii lui Stalin din pozele oficiale. 3. Clasificati dupa cazul gramatical cuvintele urmatoare din text: Jean Nicot, acestuia, indiferentul, alene, gurii, (care)-si, vai, divortul, ca o soacra, ceva, marfa, ticalosilor, rezultate, Jean-Paul Sartre, delicioasele. (1,50p.) NOMINATIV ACUZATIV GENITIV DATIV VOCATIV FARA CAZ

4. Extrageti din text 5 verbe sau participii verbale la diateza pasiva. (1,50p.) 227

5. Realizati o schema in care sa clasificati atributele in functie de partea de vorbire prin care se exprima. Ilustrati fiecare clasa cu cate un exemplu din textul anexat. Construiti cate un exemplu pentru clasele nereprezentate in text. 6. Ce tipuri de propozitii subordonate apar in text? Ce rol stilistic au? (1,50p.) Subiectul II: 10p. ( 9p. + 1p. oficiu) 1. Rezumati textul anexat in maximum 10 randuri. (3p.) 2. Extrageti din text secventele prin care autorul isi exprima atitudinea ironica. (3p.) 3. Redactati doua texte de maximum 15 randuri fiecare exprimand puncte de vedere diferite privind fumatul : a) In primul text, punctul de vedere al unui tanar fumator; b) In al doilea text, punctul de vedere al unui medic. (3p.)

Fumatori, Europa va pregateste ceva!

Daca Sir Walter Raleigh a adus tutunul din Lumea Noua prin secolul XVI, nicotina a fost botezata dupa un frantuz, Jean Nicot. Compatriotii acestuia s-au lasat sedusi, iar adictiva dragoste a durat pana de curand. In filmul Lets Make Love, indiferentul Yves Montand o cucerea pe Marlyn Monroe tragand alene din tigara uitata-n coltul gurii. Existentialistii care-si lustruiau filozofia la cafeneaua Deux magots amestecau cafelele tari cu fumul gros. Sau barurile cu jazz-ulDar vai, se apropie divortul! Ca o soacra perseverenta, Guvernul de la Paris, in frunte cu virtuosul Chirac, anceput o campanie neiertatoare. (Apropo, in toate pozele de familie de dinainte de 1980, presedintele apare cu tigara-n gura.) In patru ani, impozitele pe tutun au crescut cu 40%, iar reclama directa sau indirecta a fost drastic amendata. Banii s-au dus catre programe specifice-fie de sanatate, fie de propaganda impotriva ticalosilor de fumatori. Ceva rezultate se vad. Daca-n anii 80 52% din populatia adulta tragea din tigara, in anul 2005 s-a ajuns la 31%! Iar vanzarile medicamentului Zyban, care te-ajuta sa te lasi, au crescut, doar anul trecut, cu 47%. La bursa pariziana, actiunile Altadis (fabricantul delicioaselor Gauloises si Gitanes) stau pe loc de cateva luni. Ca si-n alte cazuri, Uniunea Europeana incearca sa imite Statele Unite, unde Campania dureaza de 40 de ani. Si, ca orice copie, e mai ambitioasa decat originalul. Chirac a infiintat Institulul National al Cancerului, cu un buget de 2 milioane de euro. Ba chiar si o agentie de lupta antitabac, care trimite la diverse firme instructori in arta 228

renuntarii la fumat. Plus site-uri, ONG-uri, linii telefonice gratuite etc. Cateva ziare au fost amendate pentru ca au publicat poze de la Formula 1, in care emblema Marlboro aparea pe salopetele pilotilor. Nefumatorii ridica vocea si ei-72% din populatie ar fi de accord cu interzicerea completa a fumatului in locurile publice. Ca in Spania sau Irlanda. Deja, inaltii functionari si executivii fumeaza pe furate in strada, tutungiii ameninta cu greva, iar Altadis isi muta operatiunile in Spania. Gauloises, preferate de Serge Gainsbourg si Jean-Paul Sartre, vor deveni marfa de import. Brandul neoficial de tara, cu barbati senzuali, vin rosu si meditatii invaluite-n fum va trebui modificat. Tigarile vor disparea la fel ca adversarii lui Stalin din pozele neoficiale. Delicioasele Gauloises se vor gasi doar in muzee. Si pe piata neagra! (Le Point, 12 februarie) FACULTATEA DE LIMBI I LITERATURI STRINE PROBA SCRISA LA LIMBA ROMANA Sesiunea septembrie 2005 Elemente de teorie gramaticala. Cunostinte teoretice, capacitate de analiza si sinteza
1 punct din oficiu

Indicati si exemplificati prin enunturi adecvate trei situatii in care pronumele nu are functie sintactica de parte de propozitie. Subliniati pronumele vizavi in exemplul dumneavoastra. (3 puncte: cate 0,50 p fiecare situatie correct indicata ; cate 0,50 p fiecare exemplu correct) Cuvantul subliniat in enuntul urmator accepta doua interpretari gramaticale: E greu de prevazut reactia lui. Care sunt cele doua solutii de analiza posibile? Argumentati/explicati dubla posibilitate de interpretare. (2 puncte: cate 0,50 p pentru fiecare solutie corect indicate; cate 0,50 p pentru argumentarea corecta a fiecarei solutii) Comparati, din punctul de vedere al functiei sintactice, cuvintele subliniate in enunturile urmatoare: a) M-au speriat conditiile de inscriere la concurs; b) M-am speriat de conditiile de inscriere la concurs. Gasiti in enunt argumente gramaticale in favoarea raspunsului dumneavoastra. (2 puncte: 1 punct comparatia; 1 punct argumentatia) Claisificati dupa un criteriu grammatical (pe care il veti preciza) urmatoarele cuvinte: om, in, bine, ou, nimeni, sa, vai! , a scrie, unu. (1 punct) Exemplificati prin cate un enunt: a) pronume reflexivin cazul dativ (cu valoare posesiva); b) pronume relative in cazul genitive, functia sintactica de atribut.

229

(1 punct: cate 0,50 puncte pentru fiecare exemplu corect) II. Sistemul limbii. Deprinderi de analiza gramaticala a textului 1 punct din oficiu Cititi textul urmator, apoi rezolvati cerintele: Ce trebuie sa faca un om cu viata lui daca nu vrea sa se resemneze sa traiasca in categoriile speciei? Ce iti ramane de facut cand fiecare din lucrurile care iti ocupau viata si ii dadeau un sens se golesc de continut? Lucrul cel mai grav este ca sistemul de iluzii de care o viata are nevoie pentru a inainta sa se surpe. Iar in lumina sfarsitului nicio iluzie nu rezista. Problema e sa poti inca face ceva dupa ce ai ajuns in punctul acesta. Jurnalul este cea mai stransa forma de colaborare cu viata care ti-a fost data. Este un fel de reverenta facuta nu-se-stie-cui, un fel de a arata ca ceea ce ti s-a dat nu-ti este indifferent. Pe de alta parte, faptul ca ai primit ceva in necunostinta de cauza poate sa devina sursa unui protest infinit. De aici ambiguitatea oricarui jurnal, amestec de curtoazie, tandrete si recunostinta cu strigate si reprosuri si blasfemii. (Gabriel Liiceanu, Usa interzisa, Humanitas, 2002, p. 53) Cerinte: 1. Ce tipuri de propozitii subordonate apar in prima faza? (Precizati doar tipul subordonatei, fara alte detalii de caracterizare) (2 puncte) 2. Cate propozitii atributive apar in primul paragraph al textului? (0,50 pct) 3. Extrageti propozitia subiectiva din paragrafulul al doilea. (0,50 puncte) 4. Extrageti numele predicative si propozitiile predicative din text. (3 puncte) 5. Analizati sintactic si morfologic cuvintele subliniate. (3 puncte)

III. Uzul limbii. Folosirea corecta a limbii 1 punct de oficiu 1. Alcatuiti enunturi pentru a pune in evidenta diferenta dintre urmatoarele perechi de cuvinte: bineinteles bine inteles; cineva cine va; sa fii vazut sa fi vazut; vii vi; argintii argintiii; spuneti spune-ti. (3 puncte: cate 0,50 p pentru fiecare pereche de cuvinte correct exemplificata) 2. Exemplificati prin cate un enunt doua situatii diferite in care semnul de punctuatie virgula (.) se foloseste obligatoriu. Formulati regula (1 punct: cate 0,50 p pentru fiecare regula correct formulata si exemplificata)

230

3. Se da adjectivul inalt. Indicati prin enunturi adecvate trei sensuri diferite ale cuvantului. Indicati prin enunturi adecvate cate un antonim pentru fiecare dintre cele trei sensuri identificate. (3 puncte: cate 0,50 puncte pentru fiecare enunt care respecta cerintele formulate) 4. Scrieti patru cuvinte din familia lexicala a adejectivului drag. (2 puncte: cate 0,50 p pentru fiecare cuvant correct indicat) IV. Capacitati de abordare a textului: a) abilitati de lectura si interpretare a textului; b) abilitati de redactare de text 1 punct din oficiu 1. Cititi cu atentie fragmentul de mai jos. Comentati fragmentul prezentand caracteristicile sale stilistice, precum si relatia dintre continut si expresia lingvistica. Comentariul dumneavoastra nu trebuie sa depaseasca o jumatate de pagina. (4,50 puncte: 1 p surprinderea ideii fragmentului; 2 p idetificarea principalelor particularitati stilistice ale fragmentului si corelarea lor cu continutul, cu tipul de text; 1 p coerenta textului redactat de candidat; 0,50 p calitatea redactarii) Se numeste limbaj de lemn o specie a limbajului din care vorbitorul e absent. Intrucat si mesajul si formularea lui sunt integral previzibile, emitatorul nu mai e decat un loc de pasaj, un instrument acefal, care nu participa la ceea ce emite. Proliferarea limbajului de lemn semnaleaza o multipla si ireversibila necroza: cuvintele se usuca, ideile ingheata, oamenii impietresc. Faptul de a comunica isi pierde sensul, exercitiul gandirii e suspendat. Efectul e, simulatn, comic si infiorator: viata cade in stereotipie, microfonul il devoreaza pe orator, scena isi inghite actorii. Limbajul de lemn e expresia obiectului din noi, discursul acelei parti din alcatuirea noastra in care s-a instalat moartea. Campionii limbajului de lemn nu mai traiesc in fiinta limbii, ci in spectrul ei: strecurati furtive in corpul neinsufletit al cuvintelor, ei adopta parodic o gesticulatie pentru care nu au substanta: cuvantul, aceasta apoteoza a substantei, devine impersonal.

UNIVERSITATEA BUCURESTI LITERATURI STRAINE LIMBA ROMANA I.

FACULTATEA DE LIMBI SI

Cititi cu atentie textul urmator, apoi rezolvati cerintele: Si, chiar daca n-ar fi asa, oare mantuirea va salva memoria, gandurile si fiinta noastra? Vom fi tot noi cei reinviati, daca va fi o-nviere? La ce mi-ar folosi viata eternal daca mi-as pierde amintirile? Daca reflexeletrupului meu de carne vor fi abolite? La ce mi-ar folosi sa fiu o constiinta universala daca neuronii din teasta mea, cei care spun eu si care-mi construiesc campul vizual, acolo in creier, vor fi 231

distrusi pentru totdeauna? N-ar fi ca si cand mi-as face iluzia ca dupa ce voi muri voi mai vedea totusi prin ochii fiului meu? [...] Vom mai fi, deci, noi insine, cei reinviati, ne vom mai aduce aminte de cei pe care i-am iubit? Eul nostru va mai fi acelasi eu, inima noastra va mai fi aceeasi? Isi mai aminteste trupul de oul de lanceput si planta de samanta? Cine e Dumnezeu, cine vom deveni dupa ce viata noastra in lume va ajunge la capat? (Mircea Cartarescu, Orbitor. Aripa dreapta., Humanitas, 2007, pp. 488-499) 1) Extrageti din text urmatoarele tipuri de propozitii. Pentru cele pe care nu le gasiti in text, construiti cate un exemplu (3p: 0,25x12): Subietiva, Predicativa, Atributiva, Completiva directa, Completiva indirecta, Circumstantiala de mod, Circumstantiala de timp, Circumstantiala cauzala, Circumstantiala de scop, Circumstantiala conditionala, Circumstantiala concesiva, Circumstantiala consecutiva. 2) Prezentati cate doua posibilitati de analiza gramaticala pentru fiecare dintre urmatoarele secvente extrase din text (1,50p: 0,50x3) A) cei reinviati B) vor fi abolite C) in lume 3) Comparati, din punct de vedere morfosintactic, cuvintele subliniate in enunturile urmatoare extrase din text (2p: 1px2): a) mi-ar folosi viata / mi-as pierde amintirile b) eul nostru nu va mai fi acelasi eu / inima noastra va mai fi aceeasi 4) Observati in text imbinarea de cuvinte mi-as face iluzia. Dati un argument in favoarea considerarii acestei imbinari ca locutiune verbala si unul impotriva considerarii ei ca locutiune verbala. (0,50p: 0,25x2) 5) Analizati sintactic si morfologic urmatoarele cuvinte din text (1,50p: 0,50x3): insine; pe care; cine 6) prezentati, in maximum 10 randuri, ideea textului si mijloacele lingvistice prin care este exprimata. (0,50p) II. Priviti cu atentie caricaturile urmatoare, extrase din volumul lui Mihail Stanescu, Umor 50%, Bucuresti, Uniunea Artistilor Plastici [f.a.]. 1) Explicati mecanismele lingvistice care genereaza umorul in fiecare dintre cele 4 caricaturi prezentate in continuare (6p: 1,50x4) 2) Explicati in maximum 10 randuri relatia dintre text si imagine in cele 4 caricaturi prezentate (3p).

UNIVERSITATE BUCURETI FACULTATEA DE LIMBI STRINE-2004 Se dau textele: 232

a) Sunt dator ns s art de ce socot ca nu sunt n msur s aduc vreo schimbare n ideile nimnui dintre aceia cari m ascult. (N. Iorga) b) Mai pe sear, fiind aduse toate rezultatele, au nceput cei trei s se ntrebe ce trebuie s fac. c) Perspectiva general a acestui volum nu este una calificat i corect conservatoare, chiar dac interpretarea conceptului de ideologie este n bun msur astfel. d) Trebuia s spui c ara are att de multe bogii nct te izbeti de ele la tot pasul riscnd s-i rupi ceva, c este un loc al abundenei, s socoteti simbolistica figurii eufonice, s descoperi i la nivel stilistic rafinamentul poetului, sensurile multiple cu care s-a ncrcat poezia. i d-i i lupt. (...). Enumeraia, personificarea epitetul, metafora i hiperbola aceast quint royal a stilisticii de coal general rezolv totul indiferent de mprejurare. Cu un surs enigmatic pe buze, cel al juctorului de poker, decartam stilistic. Abundena, spre exemplu, era exprimat cu ajutorul enumeraiei, de un platfus banal, oh, dar ct de plin de semnificaie, pmnt i ape, ceea ce conteaz ine de faptul c snt multe, adic nu puine.

Cerine: Ce pri de vorbire au flexiune n funcie de categoria morfologic a cazului? Comparai pe scurt conjunciile coordonatoare i conjunciile subordonatoare, indicnd asemnrile i deosebirile generale dintre cele dou clase. Menionai patru funcii sintactice ale verbului la infinitiv i exemplificai-le n cte un enun. Explicai ce problem de acord ridic exemplul de mai jos: O mulime de studeni au umplut piaa. Explicai diferena gramatical dintre cele dou cuvinte subliniate n exemplele de mai jos: A votat mpotriv. Protesteaz mpotriva noilor legi. Ce ambiguitate gramatical conine enunul de mai jos? Construii contexte care s-l dezambiguizeze. Cine i-a vndut casa? Extragei propoziiile subordinate din textul a. i indicai pe scurt felul lor. (Nu este necesar calificarea dup scopul comunicrii i dup structur). Indicai felul i rolul elementului de relaie ns din textul a. Caracterizai morfosintactic secvena subliniat din textul a. Artai care sunt subiectele gramaticale ale verbelor din textul b. Identificai prile de vorbire subliniate n textul c. i indcai funcia lor sintactic. Indicai poziia accentului in cuvintele urmtoare: persoan, dinastie, veridicitate, alcool, colocviu. Identificai diftongii n: pietate, dual, miorlial, vuiet, tiasem.

233

Identificai n lista de mai jos cuvintele care aparin familiei lexicale a substantivului sare: sri, sra, srac, srtur, salicilat. Gsii cinci cuvinte formate n limba romn cu sufixul os. Indicai si ilustrai prin exemple patru sensuri diferite ale verbului a ajunge. Rescriei fragmentul de scrisoare de mai jos, corectnd toate greelile de punctuaie, ortografie, gramatic i de construcie (coeziune) a textului. Scumpa mea Sor Inprimul rand i pot scri c sunt sntos pn n present. Ceeace i doresc. i ie din partea mia. Dad vei tii c am primit plicu care milai trimis cu adresa lui Nau i iam scris i eu un plic darn u am primit niciun rspuns pn acu dela el. Dad te rog smi scrii i mie cum o mai duci i dac Sandu i Onia sunt Sntoi c mult misa fcut dor de ei. Considerai textul d. ca fiind ironic? Argumentai, pe scurt, pro sau contra. Identificai n textul d. dou cuvinte folosite cu sens figurat i explicai-le pe scurt. Transpunei fragmentul de mai jos n limbaj standard, eliminnd trsturile colocviale: eful Grzii Financiare Timi a zis-o, n sfrit, pe-a dreapt. De lucru ar fi berechet, da profesioniti, nix. RSPUNSURI TESTUL 1 1c, 2b, 3b, 4a, 5c, 6b, 7a,8c, 9b, 10b, 11c, 12b, 13a, 14a, 15c, 16a, 17b, 18c, 19a, 20a, 21c, 22b, 23c, 24b, 25c, 26c, 27c, 28b, 29a, 30c. TESTUL 2 1a, 2a, 3b, 4c, 5c, 6b, 7c, 8a, 9a. 10b, 11c, 12c, 13b, 14b, 15a, 16c, 17b, 18a, 19c, 20b, 21b, 22a, 23c, 24c, 25b, 26b, 27b, 28a, 29a, 30c. TESTUL 3 1b, 2a, 3c, 4b, 5c, 6b, 7c, 8b, 9b, 10a, 11b, 12b, 13a, 14a, 15c, 16c, 17b, 18a, 19b, 20c, 21b, 22c, 23b, 24c, 25a, 26b, 27b, 28a, 29c, 30b. TESTUL 4 1b, 2a, 3c, 4a, 5b, 6c, 7b, 8a, 9c, 10b, 11c, 12b, 13a, 14c, 15b, 16c, 17c, 18a, 19b, 20c, 21a, 22c, 23b, 24a, 25c, 26b, 27c, 28a, 29c, 30a. TESTUL 5 234

1a, 2a, 3b, 4c, 5c, 6a, 7a, 8b, 0c, 10b, 11b, 12a, 13a, 14c, 15b, 16c, 17b, 18a, 19b, 20a, 21c, 22c, 23c, 24a, 25, 26c, 27c, 28c, 29c, 30b. TESTUL 6 1a, 2c, 3a, 4c, 5b, 6b, 7c, 8b, 9b, 10a, 11c, 12c, 13b, 14a, 15b, 16b, 17c, 18a, 19c, 20b, 21b, 22c, 23a, 24c, 25b, 26b, 27a, 28a, 29c, 30b. TESTUL 7 1c, 2a, 3c, 4a, 5a, 6b, 7c, 8c, 9a, 10a, 11a, 12b, 13c, 14b, 15c, 16b, 17a, 18b, 19a, 20c, 21b, 22c, 23b, 24c, 25c, 26b, 27a, 28c, 29c, 30a TESTUL 8 1b, 2c, 3a, 4b, 5c, 6b, 7c, 8b, 9a, 10a, 11c, 12b, 13a, 14b, 15c, 16b, 17a, 18b, 19c, 20a,21b,22b, 23c, 24b, 25a, 26c, 27b, 28a, 29b, 30c. TESTUL 9 Con brio-antonim 1c, 2a, 3a, 4b, 5c, 6a, 7c, 8b, 9b, 10c, 11b, 12a, 13c, 14b, 15a, 16c, 17b, 18a, 19b, 20a, 21c, 22b, 23c, 24b, 25c, 26a, 27b, 28c, 29a, 30a. TESTUL 10 1b, 2a, 3c, 4b, 5c, 6b, 7a, 8b, 9c, 10c, 11b, 12b, 13b, 14c, 15c, 16a, 17a, 18c, 19b, 20a, 21a,22c, 23b, 24c, 25a, 26b, 27a, 28b, 29c, 30a. TESTUL 11 1a, 2b, 3c, 4a, 55c, 6b, 7c, 8b, 9c, 10a, 11c, 12b, 13c, 14b, 15b, 16a, 17b, 18c, 19a, 20b, 21c, 22b, 23c, 24b, 25c, 26b, 27b, 28a, 29c, 30 b. TESTUL 12 1c, 2c, 3b, 4c, 5b, 6b, 7c, 8b, 9a, 10c, 11b, 12c, 13a, 14c, 15c, 16b, 17a, 18b, 19c, 20b, 21c, 22a, 23c, 24b, 25c, 26c, 27b, 28c, 29c, 30b. TESTUL 13 1a, 2b, 3c, 4b, 5c, 6b, 7a, 8a, 9c, 10b, 11b, 12c, 13a, 14b, 15c, 16c, 17a, 18c, 19b, 20c, 21a, 22c, 23c, 24b, 25a, 26b, 27b, 28c, 29c, 30a. TESTUL 14

235

1a, 2b, 3b, 4c, 5b, 6d, 7b, 8a, 9b, 10b, 11a, 12c, 13a, 14b, 15c, 16c, 17b, 18a, 19c, 20a, 21b, 22c, 23a,24c, 25c, 26b, 27c, 28a, 29c, 30c. TESTUL 15 1b, 2b, 3c, 4c, 5a, 6d, 7b, 8b, 9c, 10a, 11c, 12d, 13c, 14b, 15b, 16a, 17a, 18d, 19b,20d, 21c, 22c, 23b, 24c, 25d, 26c, 27b, 28a, 29c, 30d. TESTUL 16 1c, 2b, 3b, 4d, 5b, 6d, 7b, 8a, 9c, 10c, 11b, 12b, 13b, 14d, 15d, 16b, 17c, 18a, 19b, 20c, 21d, 22b, 23d, 24a, 25b, 26d, 27c, 28b, 29a, 30c. TESTUL 17 1a, 2c, 3c, 4c, 5d, 6c, 7a, 8c, 9b, 10d, 11c, 12c, 13d, 14d, 15a,.16a,.17c, 18d, 19b, 20c, 21c, 22b, 23d, 24c, 25a,.26c, 27a,.28c, 29b, 30d. TESTUL 18 1d, 2b, 3c, 4d, 5a, 6d, 7c, 8a, 9c, 10a, 11c, 12b, 13c, 14.b, 15d, 16a, 17d, 18c, 19c, 20b, 21c, 22d, 23a, 24b, 25d, 26a, 27c, 28c, 29d, 30a. TESTUL 19 1a, 2b, 3b, 4c, 5d, 6b, 7d, 8b, 9a, 10c, 11b, 12c, 13c, 14d, 15a, 16c, 17b, 18b, 19d, 20a, 21c, 22d, 23b, 24d, 25b, 26c, 27, 28c, 29a, 30d. TESTUL 20 1c, 2a, 3d, 4c, 5a, 6c, 7d, 8a, 9d, 10b, 11c, 12d, 13b, 14a, 15c, 16d, 17b, 18c, 19d, 20c, 21d, 22b, 23d, 24c, 25b, 26a, 27b, 28c, 29d, 30b. TESTUL 21 1c, 2c, 3d, 4a, 5d, 6d, 7a, 8b, 9d, 10c, 11b, 12d, 13c, 14d, 15c, 16c, 17b, 18a, 19d, 20d, 21b, 22d, 23c, 24b, 25a, 26c, 27c, 28b, 29d, 30b. TESTUL 22 1c, 2d, 3d, 4b, 5c, 6d, 7a, 8c, 9a, 10b, 11c, 12a, 13b, 14c, 15b, 16d, 17d, 18a, 19c, 20d, 21a, 22c, 23b, 24d, 25b, 26d, 27a, 28b, 29c, 30d. TESTUL 23 1c, 2d, 3a, 4b, 5d, 6d, 7b, 8a, 9c, 10d, 11c, 12a, 13d, 14b, 15c, 16a, 17b, 18c, 19d, 20b, 21c, 22d, 23b, 24c, 25d, 26b, 27c, 28c, 29d, 30c.

236

TESTUL 24 1d, 2a, 3c, 4b, 5b, 6a, 7d, 8b, 9d, 10c, 11b, 12d, 13c, 14b, 15a, 16c, 17d, 18c, 19b, 20d, 21b, 22d, 23b, 24a, 25d, 26b, 27d, 28a, 29c, 30d. TESTUL 25 1a, 2b, 3c, 4c, 5d, 6c, 7a, 8c, 9d, 10b, 11a, 12c13d, 14b, 15c, 16c, 17d, 18b, 19d, 20d, 21a, 22c, 23b, 24d, 25d, 26c, 27b, 28d, 29c, 30a.

237

238

239

. .

240