Sunteți pe pagina 1din 17

drept penal licenta 2013

drept penal
MULTIPLE CHOICE
1. Care sunt criteriile dupa care se poate determina legea penala mai favorabila?
a. dupa conditiile de tragere la raspundere penala;
b. dupa gravitatea faptei;
c. dupa locul unde a fost comisa fapta;
ANS: A PTS: 1
2. Care sunt formele pe care le imbraca vinovatia ca trasatura esentiala a infractiunii?
a. intentia culpa intentia depasita;
b. intentia culpa pedeapsa
c. culpa intentia depasita pedeapsa
ANS: A PTS: 1
!. Care sunt cele doua modalitati principale sub care este cunoscuta in doctrina si in legislatia
penala culpa?
a. culpa cu prevedere sau usurinta si culpa simpla sau negli"enta;
b. culpa po#itiva si culpa negativa;
c. culpa cu premeditare si culpa spontana;
ANS: A PTS: 1
$. Ce cuprinde praeterintentia?
a. intentia directa si intentia indirecta reunite;
b. intentia si culpa reunite;
c. faptele cu un pericol social redus;
ANS: % PTS: 1
&. Cand e'ista intentie directa ca forma a vinovatiei?
a. faptuitorul prevede re#ultatul faptei sale nu(1 accepta socotind fara temei ca el nu
se va produce;
b. faptuitorul prevede re#ultatul faptei sale doreste si urmareste producerea lui prin
savarsirea acelei fapte;
c. faptuitorul prevede re#ultatul faptei sale si desi nu(1 urmareste accepta producerea
lui;
ANS: % PTS: 1
). Cand e'ista intentie indirecta ca forma a vinovatiei?
a. faptuitorul prevede re#ultatul faptei sale nu(1 accepta socotind fara temei ca el nu
se va produce;
b. faptuitorul prevede re#ultatul faptei sale si desi nu(1 urmareste accepta producerea
lui;
c. faptuitorul nu prevede re#ultatul faptei sale desi trebuia si putea sa(1 prevada;
ANS: % PTS: 1
*. Cand e'ista culpa simpla sau greseala ca forma a vinovatiei?
a. faptuitorul nu prevede re#ultatul faptei sale desi trebuia si putea sa(1 prevada;
b. faptuitorul prevede re#ultatul faptei sale si desi nu(1 urmareste accepta producerea
lui;
c. faptuitorul nu prevede re#ultatul faptei sale si nici nu putea sa(l prevada;
ANS: A PTS: 1
+. Cand e'ista praeterintentia ca forma a vinovatiei?
a. in situatia in care faptuitorul nu prevede re#ultatul faptei sale desi trebuia si putea
sa(1
prevada;
b. in situatia in care faptuitorul prevede re#ultatul faptei sale si desi nu(1 urmareste
accepta producerea lui;
c. in situatia in care faptuitorul doreste si urmareste ori accepta producerea unor
urmari periculoase insa in realitate se produc din culpa urmari mai grave ,pe care
fie ca le(a preva#ut dar a socotit fara temei ca nu se vor produce ori nu le(a
preva#ut desi putea si trebuia sa le prevada-;
ANS: C PTS: 1
.. Ce intelegeti prin latura subiectiva a unei infractiuni?
a. activitatea persoanei fi#ice care prin urmarile ei periculoase vatama sau pune in
pericol anumite relatii sociale aparate de normele dreptului penal;
b. valoarea sociala si relatiile sociale create in "urul acestei valori care sunt periclitate
sau vatamate prin fapta infractionala;
c. atitudinea psi/ica a faptuitorului alcatuita din elemente intelective volitive si
afective care determina si insotesc actul fi#ic de e'ecutare.
ANS: C PTS: 1
10. Care sunt principalele forme ale infractiunii intentionate?
a. actele pregatitoare ,preparatorii- tentativa fapta consumata ;
b. tentativa complicitatea fapta consumata ;
c. complicitatea unitatea de infractiune tentativa
ANS: A PTS: 1
11. Care sunt conditiile desistarii?
a. renuntarea la comiterea infractiunii sa fie determinata de interventia unei alte
persoane;
b. renuntarea la comiterea infractiunii sa se ba#e#e pe vointa libera a faptuitorului
deci din proprie initiativa;
c. renuntarea la comiterea infractiunii poate avea loc si dupa descoperirea faptei;
ANS: % PTS: 1
12. Ce este infractiunea comple'a?
a. infractiunea al carei re#ultat obtinut dupa momentul consumarii si e'clu#and
interventia faptuitorului se va amplifica in mod progresiv dand nastere la noi
urmari corespun#atoare unor infractiuni mai grave;
b. infractiunea care se reali#ea#a prin repetarea faptei incriminate de un numar de ori
atat de mare incat sa re#ulta o obisnuinta a faptuitorului o indeletnicire a acestuia;
c. infractiunea in al carei continut intra ca element constitutiv sau ca element
circumstantial agravant o actiune sau inactiune care constituie prin ea insasi o
fapta preva#uta de legea penala.
ANS: C PTS: 1
1!. Ce este infractiunea continuata ?
a. infractiunea prin care o persoana savarseste la diferite intervale de timp dar in
reali#area aceleiasi re#olutii infractionale actiuni sau inactiuni care pre#inta
fiecare in parte continutul aceleiasi infractiuni;
b. infractiunea in al carei continut intra ca element constitutiv sau ca element
circumstantial agravant o actiune sau inactiune care constituie prin ea insasi o
fapta preva#uta de legea penala;
c. infractiunea al carei re#ultat obtinut dupa momentul consumarii si e'clu#and
interventia faptuitorului se va amplifica in mod progresiv dand nastere la noi
urmari corespun#atoare unor infractiuni mai grave;
ANS: A PTS: 1
1$. Cand trebuie savarsita infractiunea ce constituie al doilea termen al recidivei
postcondamnatorie pentru a e'ista recidiva?
a. numai inainte de inceperea e'ecutarii pedepsei;
b. numai in timpul e'ecutarii pedepsei;
c. atat inainte de inceperea e'ecutarii pedepsei in timpul e'ecutarii acesteia cat si in
stare de evadare;
ANS: C PTS: 1
1&. Cand e'ista recidiva poste'ecutorie?
a. cand dupa e'ecutarea unei pedepse cu inc/isoarea mai mare de ) luni cel
condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie pentru care legea prevede
pedeapsa
inc/isorii mai mare de un an;
b. cand dupa e'ecutarea unei pedepse cu inc/isoarea mai mare de ) luni cel
condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie pentru care legea prevede
pedeapsa
inc/isorii mai mare de ! luni;
c. cand dupa e'ecutarea unei pedepse cu inc/isoarea mai mare de ) luni cel
condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie pentru care legea prevede
pedeapsa
inc/isorii mai mare de ) luni;
ANS: A PTS: 1
1). Ce este legitima aparare?
a. o cau#a care inlatura raspunderea penala;
b. o cau#a care inlatura e'ecutarea pedepsei;
c. o cau#a care inlatura in mod direct caracterul penal al faptei;
ANS: C PTS: 1
1*. Ce este starea de necesitate?
a. este o cau#a care in mod direct inlatura caracterul penal al faptei;
b. este o cau#a care inlatura raspunderea penala;
c. este o cau#a care inlatura e'ecutarea pedepsei;
ANS: A PTS: 1
1+. Ce se inlatura prin constrangerea morala?
a. caracterul penal al faptei;
b. raspunderea penala;
c. e'ecutarea pedepsei;
ANS: A PTS: 1
1.. 1n ce conditii minorii ce au depasit varsta de 1$ ani dar nu au implinit 1) ani care savarsesc
fapte preva#ute de legea penala raspund penal?
a. intotdeauna raspund penal;
b. nu raspund penal;
c. raspund penal numai daca au savarsit faptele cu discernamant;
ANS: C PTS: 1
20. Cand e'ista eroarea de fapt?
a. faptuitorul in momentul savarsirii faptei nu a cunoscut ca acea fapta constituie o
infractiune;
b. faptuitorul in momentul savarsirii faptei nu a preva#ut ca se vor produce anumite
consecinte grave;
c. faptuitorul in momentul savarsirii faptei nu a cunoscut e'istenta unei stari situatii
sau impre"urari de care depinde caracterul penal al faptei;
ANS: C PTS: 1
21. Care sunt cau#ele care inlatura caracterul penal al faptei?
a. legitima aparare starea de necesitate constrangerea fi#ica si constrangerea morala;
b. starea de necesitate constrangerea fi#ica si constrangerea morala amnistia ;
c. constrangerea fi#ica si constrangerea morala amnistia gratierea ;
ANS: A PTS: 1
22. Care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentu e'istenta starii de minoritate drept cau#a care
inlatura caracterul penal al faptei?
a. fapta sa fie savarsita de un minor care nu indeplinieste conditiile legale pentru a
raspunde penal;
b. minorul sa mai fi comis o alta infractiune anterior;
c. minoritatea faptuitorului trebuie sa e'iste in momentul "udecarii lui pentru fapta
comisa.
ANS: A PTS: 1
2!. Care cau#e constituie cau#a de impunitate?
a. cau#ele care inlatura caracterul penal al faptei;
b. cau#ele speciale care inlatura raspunderea penala;
c. oricand cau#ele care inlatura consecintele condamnarii;
ANS: % PTS: 1
2$ Ce inlatura aministia?
a. e'ecutarea pedepsei;
b. raspunderea penala;
c. caracterul penal al faptei;
ANS: % PTS: 1
2&. Cui apartine dreptul de a cere continuarea procesului penal pentru a dovedi nevinovatia in
ca#ul intervenirii amnistiei?
a. apartine numai inculpatului sau invinuitului;
b. apartine si procurorului;
c. apartine tuturor partilor implicate in proces;
ANS: A PTS: 1
2). 1n ce ca# prescriptia nu inlatura raspunderea penala?
a. in ca#ul infractiunilor contra sigurantei statului;
b. in ca#ul infractiunii contra pacii si omenirii;
c. in ca#ul infractiunilor contra vietii;
ANS: % PTS: 1
2*. 2e cand incepe sa curga termenul de prescriptie a raspunderii penale?
a. de la data inceperii urmaririi penale;
b. de la sesi#area organelor "udiciare;
c. de la data comiterii infractiunii;
ANS: C PTS: 1
2+. Ce inlatura retragerea plangerii in ca#ul infractiunilor la care actiunea penala se pune in
miscare la plangerea prealabila?
a. e'ecutarea pedepsei;
b. raspunderea penala;
c. caracterul penal al faptei;
ANS: % PTS: 1
2.. Ce inlatura impacarea partilor?
a. raspunderea penala;
b. e'ecutarea pedepsei;
c. caracterul penal al faptei;
ANS: A PTS: 1
!0. Pana cand poate interveni impacarea partilor?
a. pana la sesi#area faptei penale;
b. pana la ramanerea definitiva a /otararii de condamnare;
c. pana la declansarea cercetarilor;
ANS: % PTS: 1
!1. Ce constituie obiectul amnistiei?
a. persoana condamnatului
b. e'ecutarea pedepsei
c. infractiunile savarsite pana la data aparitiei actului de clementa
ANS: C PTS: 1
!2. Care este minimul necesar al pedeapsei privativa de libertate pronuntata de instanta de
"udecata pentru a se putea aplica pedeapsa complementara a inter#icerii unor drepturi?
a. un an inc/isoare;
b. doi ani inc/isoare;
c. trei ani inc/isoare;
ANS: % PTS: 1
!!. Care este momentul punerii in e'ecutare a pedepsei inter#icerii unor drepturi?
a. inceperii e'ecutarii pedepsei inc/isorii pe langa care a fost aplicata pedeapsa
complementara inter#icerii unor drepturi;
b. pronuntarii /otararii de condamnare;
c. ramanerii definitive a /otararii de condamnare.
ANS: C PTS: 1
!$. Ce se poate intampla in ca#ul suspendarii conditionate?
a. aceasta nu atrage si suspendarea e'ecutarii pedepsei accesorii condamnatului
fiindu(i inter#ise in continuare toate drepturile preva#ute in art. )$ C. pen.;
b. condamnatul poate e'ercita numai drepturile politice si electorale;
c. aceasta atrage si suspendarea e'ecutarii pedepsei accesorii.
ANS: C PTS: 1
!&. Care sunt starile de agravare a pedepsei?
a. infractiunea consumata infractiunea continuata concursul de infractiuni si starea
de recidiva;
b. concursul de infractiuni starea de recidiva si starea de betie voluntara;
c. infractiunea continuata concursul de infractiuni si starea de recidiva.
ANS: C PTS: 1
!). Cum se clasifica circumstantele dupa efectul pe care il produc in operatia de stabilire si
aplicare a pedepsei?
a. circumstante reale si circumstante personale;
b. circumstante atenuante si circumstante agravante;
c. circumstante cunoscute infractorului si circumstante necunoscute infractorului
ANS: % PTS: 1
!*. Savarsirea unei infractiuni de cate un infractor ma"or impreuna cu o persoana care nu a
implinit varsta de 1$ ani constituie:
a. o circumstanta agravanta legala;
b. o circumstanta agravanta "udiciara;
c. nu constituie nici un fel de circumstanta agravanta deoarece minorul care nu a
implinit varsta de 1$ ani nu raspunde penal.
ANS: A PTS: 1
!+. Printre conditiile ce trebuie indeplinite pentru a se putea dispune suspendarea e'ecutarii
pedepsei sub supraveg/ere se numara si cea referitoare la durata pedepsei pronuntata de
instanta pentru infractiunea savarsita. Care este limita ma'ima a pedepsei cu inc/isoarea
pronuntata de instanta pentru a fi indeplinita conditia?
a. & ani inc/isoare;
b. $ ani inc/isoare;
c. ! ani inc/isoare.
ANS: % PTS: 1
!.. Care sunt masurile de siguranta privative de bunuri ?
a. amenda;
b. confiscarea speciala;
c. confiscarea speciala si amenda.
ANS: % PTS: 1
$0. 3ata de cine se poate lua masura de siguranta a inter#icerii de a se afla in anumite localitati?
a. orice faptuitor care a savarsit o fapta preva#uta de legea penala;
b. orice infractor care a savarsit orice infractiune;
c. un condamnat la pedeapsa inc/isorii de cel putin un an inc/isoare si care a mai fost
condamnat pentru alte infractiuni.
ANS: C PTS: 1
$1. Care este durata pe care poate fi dispusa masura de siguranta a inter#icerii de a se afla in
anumite localitati fara prelungiri?
a. ! ani;
b. & ani;
c. * ani.
ANS: % PTS: 1
$2. 4'ista infractiuni pentru care se poate dispune masura de siguranta a inter#icerii de a se afla in
anumite localitati c/iar daca nu sunt indeplinite toate conditiile preva#ute de art.11) C.pen.
Care sunt acestea?
a. inselaciune;
b. tulburarea linistii publice;
c. ultra" contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice.
ANS: C PTS: 1
$!. 5asura de siguranta a e'pul#arii se poate dispune de o instanta penala fata de un cetatean
strain care:
a. prin pre#enta lui pe teritoriul 6omaniei pre#inta pericol public;
b. a savarsit o fapta preva#uta de legea penala
c. este declarat persona non grata7.
ANS: % PTS: 1
$$. 2in ce decurge starea de pericol in ca#ul dispunerii masurii de siguranta a confiscarii
speciale?
a. dobandirea detinerea sau folosirea unor bunuri ce au legatura cu savarsirea faptei
sau a infractiunii cat si posibilitatea de a fi folosite in viitor la savarsirea altor
fapte preva#ute de legea penala sau infractiuni;
b. gravitatea faptei sau infractiunile savarsite care au atras masura confiscarii
speciale;
c. comportamentul violent.
ANS: A PTS: 1
$&. Care este durata ma'ima pentru care instanta de "udecata poate dispune masura de siguranta a
interdictiei de a reveni in locuinta familiei?
a. ) luni;
b. 2 ani;
c. ! ani.
ANS: % PTS: 1
$). Care este termenul de prescriptie a e'ecutarii pedepsei atunci cand pedeapsa este amenda?
a. & ani;
b. ! ani;
c. 1 an.
ANS: % PTS: 1
$*. Care este termenul de prescriptie in ca#ul sanctiunilor cu caracter administrativ mentionate in
art. 1+
1
si preva#ute in art. .1 C. pen.?
a. ) luni;
b. 1 an;
c. 2 ani.
ANS: % PTS: 1
$+. 1n ce consta masura educativa a libertatii supraveg/eate?
a. lasarea minorului in libertate pe timp de un an sub o supraveg/ere deosebita;
b. lasarea minorului in libertate pe timp de doi ani sub o supraveg/ere deosebita;
c. incredintarea minorului familiei pentru a fi supraveg/eat pana la ma"orat.
ANS: A PTS: 1
$.. Ce inlatura gratierea?
a. caracterul penal al faptei;
b. raspunderea penala;
c. e'ecutarea pedepsei in totul sau in parte;
ANS: C PTS: 1
&0. 2e catre cine se acorda gratierea individuala?
a. de Parlamentul 6omaniei prin lege ;
b. de presedintele 6omaniei prin decret ;
c. atat de Parlament cat si de presedinte8
ANS: % PTS: 1
999999999999999999999999999999999999999
&1. 4lementul material al infractiunii de omor se poate reali#a:
a. numai prin acte comisive
b. prin acte comisive sau omisive
c. numai prin acte omisive
ANS: % PTS: 1
&2. Suprimarea vietii unei persoane grav bolnave la rugamintea acesteia ,eutanasia-:
a. nu repre#inta infractiune
b. repre#inta infractiunea de omor
c. repre#inta infractiunea de omor calificat
ANS: % PTS: 1
&!. Constituie infractiunea de omor calificat omorul comis :n una din urmatoarele :mpre"urari:
a. :n timpul noptii
b. cu premeditare
c. de catre o persoana avand asupra sa o arma o substanta narcotica sau parali#anta
ANS: % PTS: 1
&$. Constituie infractiunea de omor calificat omorul comis :n una din urmatoarele :mpre"urari:
a. de doua sau mai multe persoane :mpreuna;
b. asupra sotului sau unei rude apropiate;
c. asupra unei femei gravide:
ANS: % PTS: 1
&&. ;morul comis pentru savarsirea unei tal/arii repre#inta:
a. omor calificat
b. omor deosebit de grav
c. concurs de infractiuni :ntre omor calificat si tal/arie
ANS: % PTS: 1
&). Constituie infractiunea de pruncucidere omorul comis de:
a. mama cu premeditare
b. orice persoana asupra unui copil nou(nascut
c. mama aflata :ntr(o stare de tulburare pricinuita de nastere
ANS: C PTS: 1
&*. Participantii la savarsirea infractiunii de pruncucidere raspund :n calitate de instigatori sau complici
pentru savarsirea infractiunii de:
a. omor calificat
b. omor deosebit de grav
c. pruncucidere
ANS: A PTS: 1
&+. Tentativa la urmatoarele infractiuni nu se pedepseste:
a. omorul deosebit de grav
b. omorul simplu;
c. pruncuciderea;
ANS: C PTS: 1
&.. 2aca :n urma unui accident de circulatie au fost ucise doua persoane fapta constituie:
a. o infractiune de ucidere din culpa modalitatea simpla
b. doua infractiuni de ucidere din culpa aflate :n concurs
c. infractiunea de ucidere din culpa :n varianta agravata
ANS: C PTS: 1
)0. <ntreruperea cursului sarcinii este legala daca :ntre alte conditii se reali#ea#a:
a. de catre o persoana care are calitatea de medic de specialitate.
b. :n afara institutiilor medicale sau cabinetelor medicale autori#ate :n acest scop;
c. de catre o persoana care nu are calitatea de medic de specialitate;
ANS: A PTS: 1
)1. =ciderea din culpa se retine :n varianta agravata:
a. cand fapta a fost comisa de doua sau mai multe persoane :mpreuna
b. cand prin fapta comisa s(a cau#at moartea a doua sau mai multe persoane
c. cand fapta a fost comisa de catre o persoana care a mai savarsit un omor
ANS: % PTS: 1
)2. 2aca :n urma unui accident rutier victima necesita pentru vindecare + #ile de :ngri"iri medicale fapta
va fi :ncadrata ca:
a. vatamare corporala din culpa ( art. 1+$ alin. ,!- C. pen. (
b. lovire sau alte violente ( art. 1+0 alin. ,2- C. pen. (
c. fapta nu este infractiune.
ANS: C PTS: 1
)!. 2aca s(a provocat vatamarea corporala din culpa a mai multor persoane :ncadrarea "uridica va fi:
a. o singura infractiune de vatamare corporala din culpa :n varianta tip
b. o singura infractiune de vatamare corporala din culpa :n varianta agravata
c. un concurs de infractiuni de vatamare corporala din culpa ,atatea infractiuni cate persoane
au fost vatamate-
ANS: C PTS: 1
)$. >iolarea de domiciliu va fi retinuta :n varianta agravata atunci cand este savarsita:
a. :n timpul unei calamitati;
b. prin folosire de calitati mincinoase;
c. prin simulare de calitati mincinoase;
ANS: % PTS: 1
)&. 3apta tatalui de a(si obliga fiica :n varsta de 12 ani sa :ntretina raporturi se'uale cu el repre#inta
infractiunea de :
a. viol
b. act se'ual cu un minor
c. viol :n concurs cu infractiunea de incest
ANS: C PTS: 1
)). Tal/aria se va retine :n varianta agravata atunci cand:
a. a avut vreuna din urmarile aratate :n art. 1+1 C. pen;
b. a fost savarsita prin efractie
c. a fost savarsita :ntr(un mi"loc de transport
ANS: C PTS: 1
)*. 4'ista :nselaciune :n varianta agravata atunci cand fapta:
a. se comite :n scopul de a obtine un folos material in"ust;
b. a pricinuit o paguba;
c. este savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase;
ANS: C PTS: 1
)+. Constituie infractiunea de vatamare corporala numai daca s(a pricinuit o vatamare care necesita
ingri"iri medicale pentru vindecare :
a. cel mult )0 de #ile;
b. cel mult 20 de #ile;
c. mai mult de )0 de #ile
ANS: A PTS: 1
).. 1nfractiunea de violare de domiciliu:
a. este susceptibila de consumare in timp;
b. este instantanee intervenind in momentul patrunderii in locuinta ori in momentul
e'primarii refu#ului de a parasi imobilul;
c. este susceptibil si un moment al epui#arii infractiunii
ANS: % PTS: 1
*0. ;biectul "uridic special al infractiunii de tal/arie este:
a. simplu fiind constituit din relatiile sociale referitoare la patrimoniu;
b. simplu fiind constituit din relatiile sociale referitoare la viata sanatatea sau integritatea
corporala a persoanelor;
c. comple' fiind constituit din relatiile sociale referitoare la patrimoniu precum si cele
referitoare la viata sanatatea sau integritatea corporala a persoanelor
ANS: C PTS: 1
*1. ?uarea unui ve/icul din posesia sau detentia altuia fara consimtamantul acestuia in scopul de a(l
folosi pe nedrept constituie infractiunea de:
a. furt calificat art.20. C.Pen.;
b. furt prev. de art.20+ C.Pen.;
c. abu# de incredere.
ANS: % PTS: 1
*2. 1n ca#ul infractiunii de furt calificat cand autorul are asupra sa o arma este necesar:
a. ca autorul sa foloseasca arma;
b. sa poarte la vedere arma;
c. nu are relevanta daca victima vede sau nu arma
ANS: C PTS: 1
*!. Pentru e'istenta infractiunii de tainuire se cere:
a. faptuitorul sa cunoasca faptul ca dobandeste un bun care provine din savarsirea unei fapte
penale;
b. este suficient ca faptuitorul sa cunoasca faptul ca un bun provine din infractiune si nu
anunta autoritatile;
c. faptuitorul primeste bunul stie ca provine din savarsirea unei fapte preva#ute de legea
penala si urmareste obtinerea unui folos material
ANS: C PTS: 1
*$. 1n ca#ul coautoratului la infractiunea de omor:
a. trebuie sa se efectue#e o activitate materiala in intregime de catre fiecare coautor actiunea
de ucidere;
b. este suficienta simpla pre#enta la locul comiterii faptei;
c. trebuie ca activitatea fiecarui coautor sa contribuie imn mod direct la producerea mortii
ANS: C PTS: 1
*&. 3apta de lovire savarsita din culpa care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare )(+ #ile
de ingri"iri medicale constituie:
a. infractiunea de lovire sau alte violente;
b. infractiunea de vatamare corporala din culpa;
c. nu este infractiune
ANS: C PTS: 1
*). >atamarea corporala din culpa este mai grava daca:
a. vatamarile au necesitat pentru vindecare cel mult )0 de #ile de ingri"iri medicale;
b. vatamarile au necesitat pentru vindecare mai mult de )0 de #ile de ingri"iri medicale;
c. daca este indreptata aspra mebrilor familiei
ANS: % PTS: 1
**. Lovirea unui politist aflat n eercitiul functiunii! dar care si"a dep#sit atri$utiile de serviciu! repre%int#
infractiune de&
a. ultra";
b. ultra" :n concurs cu infractiunea de lovire sau alte violente;
c. lovire sau alte violente.
ANS: C PTS: 1
*+. 'apta inculpatului care! cu aceeasi oca%ie! a insultat si a(enintat n (od succesiv trei lucr#tori de politie
aflati n eercitiul functiunii repre%int#&
a. o singur@ infractiune de ultra" :n variant@ agravat@;
b. trei infractiuni de ultra" aflate :n concurs cu trei infractiuni de lovire sau alte violente;
c. trei infractiuni de ultra" aflate :n concurs real;
ANS: C PTS: 1
*.. )u$iect activ ne(i*locit al infractiunii de a$u% n serviciu contra intereselor persoanelor este&
a. numai un functionar public;
b. numai un functionar;
c. atAt un functionar public cAt si un functionar;
ANS: C PTS: 1
+0. 'apta functionarului pu$lic care! in eercitiul atri$utiilor de serviciu! cu stiinta! nu indeplineste un act si
prin acesta cau%ea%a o tul$urare inse(nata unei institutii de stat! constituie&
a. abu# in serviciu ciontra intereselor persoanelor;
b. abu# in serviciu prin ingradirea unor drepturi;
c. abu# in serviciu contra intereselor publice.
ANS: C PTS: 1
+1. +n varianta a,ravat#! luarea de (it# nu poate fi s#v-rsit# dec-t de c#tre&
a. un functionar public;
b. un functionar cu atributii de control;
c. un functionar public cu atributii de conducere.
ANS: % PTS: 1
+2. Consu(area infractiunii de luare de (ita are loc&
a. in momentul in care faptuitorul accepta promisiunea unor bani sau alte foloase;
b. in momentul confiscarii banilor valorilor sau bunurilor;
c. in momentul trimiterii in "udecata a faptuitorului.
ANS: A PTS: 1
+!. +n ca%ul infractiunii de luare de (it#! actiunea sau inactiunea concret# a su$iectului activ ne(i*locit
tre$uie s# fie&
a. posterioar@ :ndeplinirii ne:ndeplinirii ori :ntAr#ierii :n :ndeplinirea actului determinat privitor la
:ndatoririle de serviciu
b. concomitent@ :ndeplinirii ne:ndeplinirii ori :ntAr#ierii :n :ndeplinirea actului determinat privitor la
:ndatoririle de serviciu
c. anterioar@ :ndeplinirii ne:ndeplinirii ori :ntAr#ierii :n :ndeplinirea actului determinat privitor la
:ndatoririle de serviciu
ANS: C PTS: 1
+$. Ele(entul (aterial al infractiunii de luare de (it# .art/ 201 C/ pen/2 poate consta n&
a. promisiunea sau oferirea de bani;
b. nerespingerea promisiunii unor foloase;
c. darea de bani ori alte foloase.
ANS: % PTS: 1
+&. Pretinderea unor foloase de c#tre functionar si pri(irea acestora dup# efectuarea actului privitor la
ndeplinirea ndatoririlor sale de serviciu! pentru care foloasele au fost pretinse! constituie infractiunea de&
a. luare de mit@;
b. abu# :n serviciu contra intereselor persoanelor;
c. primire de foloase necuvenite.
ANS: A PTS: 1
+). 3aca pro(isiunea! oferirea sau darea de $anisau alte foloase este savarsita prin inter(ediul altei
persoane! aceasta&
a. raspunde in calitate de coautor la infractiunea de dare de mita;
b. nu raspunde penal;
c. raspunde in calitate de complice la infractiunea de dare de mita c/iar daca prin activitatea sa nu
infaptuieste actiunea incriminata.
ANS: C PTS: 1
+*. 3ac# functionarul corupt! n scopul de a satisface solicitarea (ituitorului! nu ndeplineste un act privitor
la ndatoririle lui de serviciu! iar aceast# nendeplinire constituie! prin ea ns#si! o infractiune&
a. luarea de mit@ va intra :n concurs cu respectiva infractiune;
b. luarea de mit@ absoarbe respectiva infractiune;
c. luarea de mit@ se retine :n variant@ agravat@.
ANS: A PTS: 1
++. 'apta de a pretinde si pri(i un folos necuvenit! de c#tre un functionar! dup# ndeplinirea n parte a unei
ndatoriri de serviciu! dar nainte de finali%area ei! constituie&
a. primire de foloase necuvenite;
b. abu# :n serviciu contra intereselor persoanelor;
c. luare de mit@.
ANS: C PTS: 1
+.. La infractiunea de dare de (it# .art/ 200 C/ pen/2 ele(entul (aterial al faptei&
a. se s@vArseste doar anterior efectu@rii sau neefectu@rii actului de serviciu;
b. se s@vArseste doar ulterior efectu@rii sau neefectu@rii actului de serviciu;
c. se poate s@vArsi fie anterior fie ulterior efectu@rii sau neefectu@rii actului de serviciu.
ANS: A PTS: 1
.0. Latura o$iectiva a infractiunii de trafic de influenta include scopul de a deter(ina functionarul &
a. sa faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu;
b. sa faca un act ce nu intra in atributiile sale serviciu;
c. sa faca un act ce depaseste atributiile sale de serviciu.
ANS: A PTS: 1
.1. 3enuntarea de c#tre (ituitor a faptei! (ai nainte ca or,anul de ur(#rire penal# s# fi fost sesi%at pentru
acea infractiune! este&
a. o cau#@ special@ de nepedepsire;
b. o cau#@ ce :nl@tur@ caracterul penal al faptei;
c. o cau#@ de reducere a pedepsei.
ANS: A PTS: 1
.2. Pentru eistenta infractiunii de pri(ire de foloase necuvenite&
a. foloasele pot fi primite anterior :ndeplinirii actului la care functionarul era obligat :n virtutea
functiei
b. foloasele pot fi primite doar dup@ :ndeplinirea actului la care functionarul era obligat :n virtutea
functiei
c. foloasele necuvenite pot fi primite anterior sau dup@ :ndeplinirea actului la care functionarul era
obligat :n virtutea functiei
ANS: % PTS: 1
.!. In ca%ul infractiunii de trafic de influenta! preci%area nu(elui functionarului asupra caruia
faptuitorul are sau lasa sa se creada ca are influenta&
a. este esentiala pentru retinerea infractiunii de trafic de influenta;
b. constituie o circumstanta agravanta;
c. nu este determinanta daca faptuitorul a indicat calitate functionarului.
ANS: C PTS: 1
.$. Persoana care a deter(inat pe o alt# persoan# s# ncerce s# deter(ine pe un (artor! epert! interpret s#
s#v-rseasc# infractiunea de (#rturie (incinoas#! va r#spunde pentru&
a. instigare la m@rturie mincinoas@;
b. instigare la :ncercarea de a determina m@rturia mincinoas@;
c. instigare la :mpiedicarea particip@rii :n proces.
ANS: % PTS: 1
.&. Mentinerea intentionat# a st#rii de arest4detinere dup# epirarea duratei (andatului de arestare
preventiv#4de eecutare a pedepsei constituie infractiune de&
a. lipsire de libertate :n mod ilegal;
b. arestare nelegal@;
c. represiune nedreapt@.
ANS: % PTS: 1
.). )u$iect activ ne(i*locit al infractiunii de fals (aterial n nscrisuri oficiale .art/ 255 alin/ 1 C/ pen/2 poate
fi&
a. numai un functionar;
b. numai un functionar public;
c. orice persoan@ fi#ic@ care indeplineste conditiile generale pentru a r@spunde penal.
ANS: C PTS: 1
.*. +n varianta a,ravat#! falsul (aterial n nscrisuri oficiale nu poate fi s#v-rsit dec-t de c#tre&
a. un functionar public
b. un functionar public :n e'ercitiul atributiilor de serviciu
c. un functionar :n e'ercitiul atributiilor de serviciu
ANS: C PTS: 1
.+. Infractiunea de fals intelectual se poate co(ite&
a. numai dupa redactarea inscrisului oficial;
b. numai concomitent cu redactarea inscrisului oficial;
c. atat inainte cat si dupa redactarea inscrisului oficial.
ANS: % PTS: 1
... 'alsificarea unui act de studii si folosirea lui pentru inscrierea la un concurs in vederea ocuparii unui post
constituie&
a. infractiunea de fals :n :nscrisuri sub semn@tur@ privat@;
b. infractiunea de fals material :n :nscrisuri oficiale :n concurs cu infractiunea de u# de fals;
c. infractiunea de fals intelectual :n concurs cu infractiunea de u# de fals.
ANS: % PTS: 1
100. La infractiunea de fals n declaratii! ele(entul (aterial se reali%ea%a prin actiunea de&
a. pre#entare sub o identitate falsa;
b. folosire a unui inscris cunoscand ca este fals;
c. declarare necorespun#atoare a adevarului facuta unui organ.
ANS: C PTS: 1