Sunteți pe pagina 1din 8

INSPECTORATUL COLAR AL JUDEULUI ARAD OLIMPIADA DE BIOLOGIE ETAPA LOCAL 27 IANUARIE 2012 CLASA A X-A

SUBIECTE
ALEGERE SIMPL La urmtoarele ntrebri ( 1-30 ) alegei un singur rspuns din variantele propuse. 1. Principalul organ cu rol respirator al plantelor: A.crete n grosime prin meristemul secundar numit felogen B.prezint rizoderm cu periori absorbani C.conine predominant esut de depozitare D. are numeroase stomate n epiderm unistratificat. 2. Intensitatea respiraiei la plante crete n cazul: A. fructelor pstrate n depozite B. tuberculilor de cartofi depozitai la 1-2C C.seminelor hidratate, n curs de germinare D. seminelor n stare latent. 3. Respiraia este mai intens n unul din urmtoarele esuturi: A. de depozitare B. de susinere C. meristem activ D. de aprare D.substana fundamental 6. Epiglota este: A. orificiul faringo-laringian, n form de frunz, cu rol n deglutiie B. un pliu muscular, cu rol n producerea sunetelor C. un cartilaj care acoper n inspiraie laringele D. un cartilaj n form de frunz care acoper laringele n timpul deglutiiei 7. La mamifere, sunetele sunt produse de ctre: A. corzile vocale, de natur cartilaginoas situate n peretele laringelui B. pliurile musculare, situate pe peretele intern al laringelui C. pliurile musculare ale faringelui D. corzile vocale situate pe perete intern al traheei. 8. n structura plmnilor unui mamifer se gsesc: A. capilare aeriene B. alveole pulmonare C. saci aerieni D. branhii. 9. ntr-o micoriz: A. ciuperca preia substane anorganice de la plant B. simbioza se realizeaz ntre rdcina arborilor i ciuperci C. cormofitele sunt lipsite de periori absorbani D. frunzele plantei sunt transformate n capcane 10. Plantele carnivore: A. triesc n mediul bogat n sruri minerale; B.produc enzime digestive la nivelul tulpinilor; C. prezint peri lipicioi sau urne;

4. Epiderma mamiferelor este un


esut : A.pluristratificat cilindric B.pluristratificat cheratinizat C.unistratificat pavimentos D.unistratificat cubic

5. Din esutul muscular lipsesc:


A.celule B.fibre C.vasele de snge

D. fixeaz azotul atmosferic pentru sinteze de substane organice 11. Bacteriile fixatoare de azot: A. sunt capabile de fotosintez; B.determin formarea de nodoziti pe rdcinile leguminoaselor; C. paraziteaz insecte fixnd azotul din acestea; D. pot tri n simbioz i cu diferite specii de orhidee. 12. Aparine tubului digestiv: A. faringele; B. laringele; C. ficatul; D. pancreasul. 13. n expiraie: A. diafragmul se contract; B. presiunea intratoracic scade; C. presiunea aerului din plmn crete; D. aerul ptrunde n plmn. 14. Volumul expirator de rezerv are o valoare de: A. 1300-1500 ml; B. 1800 ml; C. 3000 ml; D. 500 ml; 15. Meristemele intercalare : A. asigur creterea n grosime a organelor plantelor B. genereaz vase conductoare secundare C. sunt dispuse deasupra nodurilor tulpinii D.sunt meristeme secundare 16. Nu este esut definitiv al plantei: A. epiderma, B.felogenul, C.esutul secretor, D.rizoderma. 17.Fotosinteza se realizeaz n: A. rizoderm B. parenchimul asimilator C. parenchimul aerifer D. cuticul 18. Spre deosebire de sclerenchim, colenchimul: A. are pereii celulari ngroai neuniform B. este esut de susinere C. intr n structurile de rezisten ale plantelor D. este un meristem secundar

19. Dintre evenimentele respiratorii, care este comun tuturor vieuitoarelor ? A. inspiraia, expiraia; B. respiraia extern; C. transportul gazelor respiratorii prin mediul intern; D. respiraia celular. 20. Organismele aerobe au ca trsturi specifice: A. consum oxigen molecular; B. sunt strict terestre; C. sunt dependente de aerul atmosferic; D. descompun ATP cu ajutorul oxigenului. 21. Respiraia aerob a plantelor este un proces complementar fotosintezei deoarece : A. cele dou procese au acelai sediu; B. ambele sunt dependente de lumin; C. oxigenul produs n respiraie se consum n fotosintez; D. produii unui proces reprezint reactani pentru cellalt proces. 22. Care din urmtoarele perechi de esuturi nu fac parte din aceeai grupare funcional ? A. suber, feloderm; B. lemn, liber; C. meristeme primare, meristeme secundare; D. parenchim, sclerenchim. 23. Cambiul vascular: A. genereaz spre exterior lemn secundar; B. genereaz spre interior liber secundar; C. este un meristem secundar; D. este un meristem primar. 24. Meristemele secundare: A. asigur creterea n grosime; B. asigur creterea n lungime; C. se gsesc n vrful rdcinilor, ramurilor i mugurilor; D. la graminee se gsesc n noduri. 25. Pot respira prin piele: A. reptilele acvatice; B. psrile; C. amfibienii; D. mamiferele acvatice. 26. Variaiile volumului pulmonar sunt rezultatul: A. contraciei muchilor inspiratori; B. relaxrii muchilor inspiratori;

C. intrrii i ieirii aerului; D. existenei pleurei. 27. Dintre urmtoarele variante, este corect: A. celulele esuturilor de susinere sintetizeaz substane specifice; B. celulele esuturilor secretoare au produi de secreie i de excreie C. produii de secreie sunt eliminai la exterior; D. produii de excreie sunt folosii n procesele metabolice ale plantei. 28. Soluia de iod n iodur de potasiu se folosete experimental pentru evidenierea fotosintezei, deoarece: A. reacioneaz cu clorofila; B. e stabil la lumin; C. coloreaz amidonul n albastru; D. nu e atacat de oxigen. 29. Vasele conductoare liberiene: A. sunt formate din celule moarte; B. sunt formate din celule vii; C. conin celule binucleate; D. transport seva brut de la rdcin spre frunze. 30. Plantele pot respira anaerob: A. la temperaturi externe ridicate; B. n condiii de inundaie; C. ntr-un mediu bogat n azot; D. n nici un caz. II ALEGERE GRUPAT La urmtoarele ntrebri ( 31-60 ) rspundei cu : A. dac numai 1,2 i 3 sunt corecte B. dac numai 1 i 3 sunt corecte C. dac numai 2 i 4 sunt corecte D. dac numai 4 este corect E. dac toate cele patru sunt corecte 31. Fermentaia: 1.alcoolic are importan n fabricarea pinii 2.lactic este folosit ca metod de conservare 3.este prezent i n intestinul gros la om 4.acetic este un proces aerob 32.Respiraia la plante este influenat de urmtorii factori interni: 1.concentraia dioxidului de carbon 2.programul genetic

3.concentraia oxigenului 4.vrsta plantei. 33. La plante respiraia aerob: 1.are loc n mitocondrii, n prezena enzimelor oxidoreductoare 2.furnizeaz energie pentru sinteza substanelor minerale 3.mobilizeaz energia stocat n substanele organice 4.se realizeaz exclusiv la nivelul frunzelor 34.esutul conjunctiv: 1. fibros, are multe fibre de colagen 2.hialin este prezent la nivelul suprafeelor articulare 3. reticulat produce globule albe i roii 4. senzorial recepioneaz stimuli 35. n componena esutului conjunctiv moale intr: 1. substana fundamental 2. sruri de Ca i P 3. celule distanate 4. caviti cu celule i fibre 36. Rdcina: 1.prezint fascicule conductoare libero-lemnoase 2.are fascicule libero-lemnoase dispuse alternativ 3.absoarbe apa pasiv cu ajutorul presiunii radiculare 4.crete n grosime prin activitatea meristemelor laterale 37. n simbioz: 1.ciuperca din structura lichenilor absoarbe ap i din atmosfer 2.cianobacteria din licheni, sintetizeaz substane organice 3.ciupercile pot forma micorize cu rdcinile de mesteacn 4.bacteriile fixatoare de azot triesc n nodozitile rdcinilor de leguminoase 38. Plmnul la mamifere: 1.este acoperit de pleure 2.este alctuit din segmente formate din lobi 3.cuprinde un volum de aer rezidual 4.are ca suprafa de schimb capilarele aeriene 39. Alveolele pulmonare: 1. sunt nconjurate de capilare aeriene 2. au perete de natur epitelial 3. sunt prezente la psri 4.au perete permeabil pentru gazele respiratorii

40. Care sunt factorii ce influeneaz intensitatea respiraiei aerobe a seminelor depozitate: 1. gradul de hidratare al celulelor din semine 2. creterea concentraiei CO2 3. starea de sntate 4. scderea temperaturii 41. Neuronii: 1. sintetizeaz mielina 2. au mediatori chimici n dendrite 3. sunt mai numeroi dect celulele gliale 4. conin corpusculi Nissl i neurofibrile 42. Chemosinteza: 1. elimin efectul toxic al unor substane din mediu 2. este realizat de bacterii heterotrofe 3. asigur circuitul unor elemente n natur 4. este cel mai vechi tip de nutriie heterotrof 43. Digestia intracelular: 1. are funcie de hrnire la protozoare; 2. se realizeaz prin fagocitoz i pinocitoz; 3. are loc n vacuole digestive; 4. se ntlnete i la animalele evoluate , alturi de digestia extracelular. 44. ATP-ul: 1. este molecula purttoare de energie specific celulelor vegetale; 2. la animale se ntlnete n mitocondrii; 3. acumuleaz energie utilizat exclusiv pentru activitatea mitocondriilor ; 4. este utilizat ca surs de energie n toate compartimentele celulare. 45. Enzime care acioneaz att n cavitatea bucal, ct i n intestinul subire: 1. maltaz; 2. lipaz; 3. elastaz; 4. amilaz. 46. Sunt produi finali ai digestiei: 1. glucoza; 2. fructoza; 3. galactoza; 4. maltoza. 47.Enzim glicolitic este: 1. oligopeptidaza; 2. elastaza;

3. colagenaza; 4. lactaza. 48.Glandele din mucoasa gastric secret: 1. lizozim; 2. pepsinogen; 3. bil; 4. mucus. 49. Alveolele pulmonare: 1. sunt nconjurate de capilare aeriene; 2.au perete impermeabil de natur epitelial; 3.sunt strbtute de CO2 spre sngele capilar; 4.fac parte din structura acinilor pulmonari. 50.Bacterie parazit este: 1. Mycoderma aceti; 2. Laboulbenia bayeri; 3. Orobanche minor; 4. Bacillus thuringiensis. 51. Plant parazit este: 1. muma-pdurii; 2. lupoaia; 3. cuscuta; 4. vscul. 52. esut cu fibre elastice se gsete n: 1. pavilionul urechii; 2. discurile intervertebrale; 3. pereii vaselor sanguine; 4. cartilajele costale. 53.Osteocitele: 1. aparin esutului cartilaginos; 2. pot fi dispuse n jurul canalelor Havers; 3.sunt situate cte 2-3 n cmrue ovoidale; 4.se gsesc n caviti stelate numite osteoplaste. 54. Bacteriile i ciupercile saprofite: 1.absorb substane insolubile cu molecul mare; 2.se pot combate prin folosirea unor soluii concentrate; 3.provoac boli numite bacterioze, respectiv micoze; 4.mineralizeaz resturile organice prin descompunere. 55.Ficatul mamiferelor: 1.primete snge colectat de la pancreas, splin i intestine;

2.este mprit n mai multe uniti de baz numite lobi; 3.prezint un hil pe faa opus diafragmului; 4.este situat n stnga stomacului sub diafragm.

56. Meristemele

secundare prin diviziune produc: 1.suberul; 2.cambiul libero-lemnos; 3.felodermul; 4.cambiul subero-felodermic. 57.Stomatele: 1.sunt nchise la plantele ofilite; 2.produc rin, latex, arome; 3.sunt situate n epiderma frunzelor; 4.au celule anexe ce delimiteaz ostiola. 58. La psri, la limita dintre intestinul subire i cel gros se afl: 1.Ficatul; 2.pancreasul; 3.cloaca; 4.dou cecumuri intestinale. 59. Oligopeptidazele: 1.Degradeaz oligopeptidele n aminoacizi 2.Degradeaz oligopeptidele n albumoze i peptone 3.Sunt enzime din sucul intestinal 4.Sunt enzime din sucul pancreatic 60.Mucoasa intestinal prezint mai multe modaliti de pliere: 1.Valvule conivente 2.Microviloziti la polul bazal al celulelor intestinale 3.Viloziti intestinale 4.Glande intestinale n mucoasa intestinal Probleme 61. O cantitate de semine se pune la germinat; a)Ce se ntmpl cu greutatea seminelor dup germinaie? b)Seminele care se pun la germinat respir? Ce fel de respiraie au? Cum este intensitatea respiraiei? c)Care sunt produii finali ai respiraiei la aceste semine? A.a) crete; b) da; aerob; redus; c) CO2, H2O i energie (ATP)

B.a) scade; b)da; aerob; crescut; c) CO2, H2O, i energie (ATP) C.a) scade; b) da; anaerob; crescut; c) alcool etilic+ energie(ATP) D.a) crete; b) da; anaerob; redus; c) alcool etilic i energie 62.n condiii normale plantele respir aerob. a.care este temperatura optim pentru respiraia la plante? b.ce efect au factorii mecanici asupra respiraiei plantelor? c.care este efectul respiraiei prea intense asupra recoltei? A. a) 25 C; b) intensific respiraia; c) scderea recoltei; B. a) 35 C; b) intensific respiraia; c) scderea recoltei; C. a) 35 C; b) inhib respiraia; c) creterea recoltei; D. a) 25 C; b) intensific respiraia; c) creterea recoltei. 63. Capacitatea vital a unui bolnav de astm bronic reprezint 40% din capacitatea vital a unui om sntos la care CV este de 3,5 l. S se afle VER i VIR tiind c au valori egale, iar volumul curent reprezint 40% din valoarea normal: A. 1500 ml aer B. 0,6 litri aer C. 1300 ml aer D. 6 litri aer 64. n situaia n care o persoan mnnc un prnz bogat n proteine, alegei varianta corect legat de degradarea enzimatic a acestora, n diferite segmente ale tubului digestiv : A . peptonele sunt transformate n oligopeptide la nivelul duodenului, n urma aciunii sucului pancreatic B . aminoacizii rezult prin degradarea proteinelor la nivelul stomacului sub aciunea maltazei C .oligopeptidele sunt degradate sub aciunea oligopeptidazelor din bil la nivelul duodenului D .proteinele sunt emulsionate n intestinul subire pn la acizi grai i glicerol

65. O plant matur de fasole este pus nt-o ncpere slab luminat, cu o umiditate de 10% i o temperatur de 5C. a. Precizeaz dac intensitatea procesului de fotosintez se modific n condiiile date mai sus. b. Precizeaz parametrii optimi ai factorilor amintii n enunul problemei, pentru procesul de fotosintez. c. Precizeaz dac intensitatea procesului de respiraie se modific n condiiile date mai sus. A. a. fotosinteza scade ; b.lumin optim: 50000 -100000 luci, roie; temperatura optim: 30C; umiditatea optim: 70-80%. c. respiraia scade; B. a. fotosinteza rmne constant ; b.lumin optim: 50000-100000 luci, roie; temperatura optim: 30C; umiditatea optim: 70-80%. c. respiraia scade; C. a. fotosinteza crete; b.lumin optim: 50000-100000 luci,verde;temperatura optim: 30C; umiditatea optim: 70-80%. c. respiraia scade; D. a. fotosinteza scade; b.lumin optim: 50000-100000 luci,albastrviolet;temperatura optim: 30C; umiditatea optim: 70-80%. c. respiraia crete. 66. Dac glucoza se deplaseaz cu o vitez de 100 cm/or prin tuburile ciuruite, i un tub ciuruit are o lungime de 200 mm, n ct timp strbate o molecul de glucoz un tub ciuruit ? Prin respiraie aerob, dintr-un mol de glucoz se produc 38 moli de ATP. Ci moli de ATP rezult din 12 moli de glucoz? A. a. 0,2 ore; b. 456 moli ATP; B. a. 2 ore; b. 26 moli ATP; C. a. 30 minute; 456 moli ATP; D. a. 12 minute; 3,16 moli ATP. 67. Un adult are un aport zilnic de 3000 calorii, iar dieta sa cuprinde 50% glucide, 30% lipide i 20% proteine. Calculai n grame nutrienii tiind c 1 g glucide i 1 g

proteine furnizeaz cte 4 calorii, iar 1 g lipide furnizeaz aproximativ 9 calorii. A. 500 g glucide, 300g lipide, 200 g proteine; B. 375 g glucide, 100 g lipide , 150 g proteine; C. 150 g lipide, 100 g proteine, 300 g glucide; D. 1200 g glucide, 1200 g proteine, 270 g lipide. 68. Stabilii numrul de fibre musculare dintr-o seciune prin muchi tiind urmtoarele: -numrul de fascicule musculare este de 20; -trei sferturi din fascicule conin cte 100 de fibre musculare, iar restul cte 150 de fibre musculare. A.750 B.1500 C. 2250 D.2500 69. Stabilii numrul de moli de ATP rezultai prin oxidarea complet a glucozei ntr-o celul, tiind urmtoarele: - n celul exist 20 mitocondrii; -n fiecare mitocondrie sunt oxidate 2 molecule de glucoz; -fiecare molecul de glucoz oxidat complet elibereaz 38 moli de ATP. A. 720 moli de ATP B. 1140 moli de ATP C. 1520 moli de ATP D. 1900 moli de ATP 70. Calculai numrul total de cloroplaste dintr-o seciune prin frunz, tiind urmtoarele: -esutul palisadic are dou straturi, fiecare avnd 150 celule; -esutul lacunar are 50% din celulele esutului palisadic; -fiecare celul a esutului palisadic are 50 cloroplaste; -fiecare celul a esutului lacunar are 20 cloroplaste. A. 1800 cloroplaste B. 4500 cloroplaste

C. 18000 cloroplaste D. 180000 cloroplaste

Not: Timp de lucru 3 ore. Toate subiectele sunt obligatorii. n total se acord 100 de puncte: -pentru ntrebrile 1-60 cte 1 punct, -pentru ntrebrile 61-70 cte 3 puncte, -10 puncte din oficiu. Succes!

Nr. ite m

Rspu ns

Nr. Ite m

Rspu ns

Nr. Ite m

Rspu ns

INSPECTORATUL COLAR AL JUDEULUI ARAD

OLIMPIADA DE BIOLOGIE ETAPA LOCAL 27 IANUARIE 2012 CLASA A X-A BAREM DE CORECTARE

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

D C C B D D B B B C B A C A C B B A D A D D C A

25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48

C D B C B B E C B A B D E B C E D B E C D A D C

49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70

D D A B C C B B B D B B B B B A A A B C C C

n total se acord 100 de puncte (pentru ntrebrile 1-60 cte 1 punct, pentru ntrebrile 61-70 cte 3 puncte, 10 puncte din oficiu).