Sunteți pe pagina 1din 9

1.

Starea de ru, pierderea cunotinei, criza comiial la adult (ECN)

PAG 27-29
COMPLEMENT SIMPLU
1. n care din urmatoarele situatii de pierdere a starii de cunostinta nu este necesara spitalizarea (pg. 28) A: scurta pierdere a cunostin B: sincopa vasovagala tipica fara anomalie ECG C: scurta pierdere a cunostin D: sincopa vasovagala repetitiva E: sincopa de etiologie necunoscuta 2. Elementul definitoriu al pierderii de cunostinta din sincopa este (pg. 27) A: prezena prodromului B: revenirea lent progresiva C: debutul brusc D: caracterul complet E: pierderea de urina 3. Cauze cardiace de lipotimie i sincop sunt urmtoarele, cu excepia (pg. 27) A: stenoz aortica strns B: cardiomiopatia hipertrofic obstructiv C: mixom atrial stng D: tromboza de protez valvular mecanic E: hipotensiunea arterial 4. Cauze vasculare de lipotimie i sincop sunt urmtoarele, cu excepia: (pg. 27) A: furtul de arter subclavie B: hipersensibilitatea sinocarotidian C: hipertensiunea arterial pulmonar sever D: disautonomia neurovegetativ E: hipotensiunea arterial 5. Bilanul biologic la pacientul cu sincop urmrete depistarea urmtoarelor modificri, cu excepia: (pg. 28) A: hipercalcemie B: supradozaj digitalic C: diskaliemie D: necroza miocardic E: creterea D-Dimerilor 6. Nu face parte dintre cauzele cardiace de lipotimii una din urmtoarele afeciuni () A: Tulburrile de conducere i bradicardiile B: Hipotensiunea arterial C: Tahicardia ventricular D: Embolia pulmonar masiv

E: Sindrom WPW 7. Care din urmtoarele forme de pierdere a cunotiinei nu necesit spitalizare () A: Sincopa vasovagal tipic, invalidant B: Scurta pierdere a cunotiinei asociat unor anomalii neurologice C: Scurta pierdere a cunotiinei de etiologie necunoscut D: Cauze aritmice sau de conducere dovedite sau suspectate pe anomalii indirecte ale ECG E: Hipotensiunea ortostatic 8. Care dintre urmtoarele investigaii nu sunt utile n explorarea pierderii de contien () A: RMN cerebral B: Holter/24 ore C: Explorare electrofiziologic D: Ecografie cardiac E: Tilt test 9. Obstacol in ejectia sau umplerea inimii stangi ce poate duce la sincopa / lipotimie este: () A: Hipertensiunea pulmonara B: Stenoza pulmonara C: Tamponada D: Mixomul E: Tahicardia ventriculara 10. Durata pierderii cunostintei : () A: Are valoare diagnostica B: E subestimata C: Orienteaza catre o sincopa neurologica D: Nu are valoare giagnostica E: Orienteaza catre o sincopa vasovagala 11. Orienteaza diagnosticul catre o sincopa metabolica: ((pg. 28)) A: Pierderea de urina B: Muscarea limbii C: Revenirea lenta D: Revenirea rapida E: Durata lunga a sincopei 12. Sincopa se refera la () A: O criza comitiala B: O pierdere lunga a cunostintei C: O pierdere completa a cunostintei D: O pierdere incompleta a cunostintei E: Coma 13. Cauze cardiace de lipotimii si/sau sincope sunt cu exceptia (pag 27)

A: flutter atrial B: embolie pulmonara masiva C: fibrilatia atriala cu conducere f rapida D: BAV grad 2 E: disautonomie neurovegetativa 14. Despre explorarile diagnostice ale pierderilor de constienta de scurta durata se poate spune: (pag 29) A: ct-ul cerebral e putin folositor in diagnostic B: tilt testul e o explorare de prima intentie C: inregistrarea Holter e o explorare de a doua intentie f eficienta D: durata pierderii constientei ne orienteaza catre cauza E: ECG-ul e o explorare de a doua intentie 15. Starea de rau: (pag 27) A: are o definitie medicala exacta B: se refera la o scurta pierdere a cunostintei C: se refera si la coma D: se refera la crizele comitiale E: se refera la drop-attack 16. Sincopa reflexa poate aparea in timpul eforturilor urmatoare, cu exceptia: (27) A: tuse B: defecatie C: stranut D: mictiune E: deglutitie 17. Pot determina lipotimie urmatoarele medicamente (pg 28) A: bradicardizante B: hipertensoare C: antiemetice D: antihipertensive E: antibioticele COMPLEMENT MULTIPLU 18. Lipotimiile i sincopele pot avea urmtoarele cauze cardiace: (pg. 27) A: disautonomia neurovegetativa B: fibrilaia ventricular C: stenoza aortic strns D: embolia pulmonar masiv E: disfuncia sinusal 19. Cauze vasculare de lipotimie sau sincop sunt: (pg. 27) A: hipersensibilitatea sinocarotidian

B: hipertensiunea arterial pulmonar sever C: disautonomia neurovegetativ D: furtul de artera subclavie E: embolia pulmonar masiv 20. Sincopa vasovagala tipic (pg. 27-29) A: nu necesit spitalizare dac nu sunt anomalii ECG B: nu necesit nicio explorare C: necesit evaluare prin ecografie cardiac D: este de cauz vascular E: necesit nregistrare Holter de 24 ore

21. Lipotimiile i sincopele pot fi de cauz (pg. 27) A: cardiac B: metabolic C: neurologic D: reflex E: vascular 22. Explorrile de a doua intenie utile la pacienii cu sincop au urmtoarele caracteristici: (pg. 29) A: nregistrarea Holter de 24 ore are valoare predictiv negativ mare B: ecografia cardiac depisteaz cardiopatia ischemic, dilatativ sau hipertrofic C: coronarografia poate fi indicat la anumii pacieni D: testul mesei nclinate permite diagnosticarea sincopelor vasovagale E: electrocardiograma poate identifica mecanismul sincopei 23. etiologia sincopei si a lipotimiei este de cauza: () A: cardiaca B: vasculara C: reflexe D: non-cardiaca E: etilismului acut 24. cauza cardiaca in cadrul unei sincope poate fi data de: () A: Tulburari de conducere B: Fibrilatie ventriculara C: Stenozei Aortice sau Pulmonare D: tulburari de ritm E: Hipotensiune arteriala 25. Cauza sincopei de etiologie vasculara: () A: Fibrilatie vetriculara

B: disautonomie neurovegetativa C: hipotensiune arteriala D: Hipersensibilitate sinocarotidiana E: tamponada 26. Sincopa reflexa este produsa in timpul: () A: mictiune B: plimbare C: defecatie D: disautonomiei neurovegetativa E: deglutitie 27. Nu este cauza de lipotimie: () A: epilepsia B: Embolie pulmonara C: Mixoml D: furt de artera subclavie E: Tulburari de echilibru 28. Semnele functionale sau prodroamele asociate unei sincope pot fi: () A: rare in cursul unei sicope vasovagale B: prelungite in cursul unei sincope aritmice C: insotite de angina si dispnee D: steriotipe in cursul unei sicope vasovagale E: scurte in cursul unei sincope aritmice 29. Aparitia progresiva a unei sincope poate fi din cauza: () A: hipotensiunii arteriale ortostatice B: infarctului miocardic C: cardiaca D: extra-cardiaca E: efortului in cadrul unei acces de tuse 30. Prezenta unei faze postcritice prelungite in cadrul unei sincope este specifica etiologiei: () A: cardiace B: cauza metabolica C: extra-cardiace D: cauza neurologica E: isteriei 31. medicamentele ce pot duce la aparitia lipotemiei sunt: () A: aspirina B: antiinflamatoarele steroidiene C: bradicardizantele D: hipotensoarele E: antiaritmice

32. EKG in cadrul unei lipotimii poate identifica: () A: Mecanismul direct si indirect al pierderii cunostintei B: Util in cadrul unei faze critice prelugite C: identifica afectiunile specifice D: identifica semnele de cardiopatie ischemia E: identifica sincopa vasovagala 33. EKG in cadrul unei sincope poate evidentia: () A: in mod direct mecanismul de disfunctie sinusala B: in mod indirect mecanismul de BAV grad III C: Cardiomiopatie Hipertrofica cu indicele Sokolow sub 35 D: in mod direct mecanismul de BAV de grad I E: sindromul Brugada 34. Explorarile de trapata a doua in cadrul unei sincope sunt: () A: tilt test B: coronarografia C: EKG D: ecocardiografie E: Implantare de holter subcutanat 35. Nu sunt cauze vasculare de lipotomii sau sincope () A: Sindromul WPW B: Disautonomia neuro-vegetativ C: Embolia pulmonar masiv D: Furtul de arter subclavicular E: Fibrilaia atrial 36. Care dintre urmtoarele afirmaii referitoare la pierderea cunotiinei sunt adevrate () A: Caracterul complet (sincop) este un argument n orientarea diagnosticului B: ECG-ul poate releva salve de TV C: ECG-ul poate arta bloc trifascicular D: Durata pierderii cunotiinei are valoare n orientare E: Prezena unei faze postcritice prelungite indic o cauz neurologic 37. Care din urmtoarele explorri de a doua intenie nu are valoare n explorarea sincopelor () A: nregistrarea Holter/24 ore B: RMN cardiac C: Tilt test D: Ventriculografia E: Coronarografia 38. Care din urmtoarele disfuncii nu reprezint cauza cardiac de sincop ()

A: Stenoza pulmonar B: Sincopa vasovagal C: Tromboza de protez valvular D: Blocul sinoatrial E: Hipotensiunea ortostatic 39. Explorari de prima intentie in starea de rau, pierderea de cunostinta si criza comitiala: () A: Ecografia cardiaca B: ECG C: Enzime cardiace (Troponina I si T) D: Digitalemia, alcoolemia si HbCO E: Potasiu seric si calcemia 40. Explorari de a doua intentie in starea de rau, pierderea de cunostinta si criza comitiala: () A: Ecografie cardiaca, teste de ischemie, coronarografie B: CT cerebral, Ecografie Doppler a vaselor gatului, EEG C: Cateterism cardiac D: Holter ECG, Explorare electrofiziologica, tilt test in prezenta unui studiu electrofiziologic negativ E: Angiografie VD, Scintigrafia VD, RMN (identificarea anomaliilor la nivelul ventriculului drept) 41. Cauze vasculare de pierdere a constientei sunt: () A: stenoza pulmonara B: disautonomia neurovegetativa C: embolia pulmonara masiva D: hipotensiune arteriala E: stenoza aortica stransa 42. Se identifica in mod direct la ECG urmatoarele: (pag 28) A: bloc alternant B: bloc de ramura stanga C: bav de gradul 2 D: extrasistole ventriculare E: bav de gradul 3 43. Diagnosticul diferential al sincopelor se face cu: (pag 27) A: catalepsia B: narcolepsia C: drop attack D: fibrilatia ventriculara E: hipotensiunea arteriala 44. Tulburari de conducere care se regasesc in etiologia pierderii starii de constienta sunt: (pag 27) A: blocuri sinoatriale

B: disfunctie sinusala C: bloc trifascicular D: bloc de ramura stanga E: bav de gradul 3 45. Origine neurologica de pierdere a cunostintei de scurta durata au: (27) A: vertijul B: tulburarile de echilibru C: disautonomia vegetativa D: drop attack E: epilepsie 46. Explorarile de a doua intentie cuprind: (29) A: identificarea unei cardiopatii subiacente B: explorari ritmologice C: explorari neurologice D: rmn cerebral in caz de anomalii neurologice precritice E: cautarea unei vulnerabilitati ventriculare in cursul unei stimulari ventriculare 47. Explorarea electrofiziologica cauta : (29) A: o tulburare de ritm hissiana B: o tulburare de ritm nodala C: o anomalie de conducere sinusala D: vulnerabilitate ventriculara E: o tulburare de ritm nedocumentata pe ecg 48. n ceea ce privete explorrile de a doua intenie, sunt false urmtoarele afirmaii: (Pag. 29) A: ecografia cardiac permite depistarea unei disfuncii ventriculare stngi(FE>45%) B: tilt test-ul este indicat n diagnosticul sincopelor de orogine vasovagal dac diagnosticul nu este evident clinic C: nregistrarea Holter de 24 de ore este printre cele mai eficiente explorri D: CT cerebral, ecografia Doppler a vaselor gtului i EEG trebuie prescrise sistematic n caz de sincop tipic E: n cadrul explorrilor electrofiziologice se caut o anomalie de conducere nodal, hisian sau infrahisian 49. Ce intra la diagnosticul diferential a sincopelor/lipotimiilor? () A: Flutter atrial B: Hipoglicemie C: Vertij D: Tromboza de proteza valvulara mecanica E: Tamponada 50. Care sunt explorarile ritmologice de a doua intentie in diagnosticare sincopelpr/lipotimiilor? ()

A: Ecografie cardiaca B: Tilt test C: Inregistrare Holter de 24 ore D: EEG E: Testul mesei inclinate Raspunsuri: 1) Complement simplu: 1)B 2)D 3)E 4)C 5) E 6) B 7) E 8) A 9) D; 10) D 11) C 12) C 13) E 14) A 15) B 16) C 17) A 2) Complement multiplu: 18) C,D,E 19)A,C,D 20)A,B 21)A,D,E 22) B,C,D 23) A,B,C 24) A,C,D 25) B,C,D 26) A,C,E 27)A,E 28)C,D,E 29)A,D,E 30)B,C,D 31) C,D,E 32)A,C,D 33)A,E 34)A,B,D 35)A,C,E 36) B,C,E 37)B,D 38)B,E 39)B,C, D ,E 40)A,B,D 41)B,D 42)C,E 43) A,B,C 44) A,B,E 45)D,E 46) A,B,C,E 47) D,E 48) A,C,D 49)B,C 50)B,C,E.