Sunteți pe pagina 1din 54

CIG- BRASOV, an III (ZI, FR, ID)

ANALIZA ECONOMICA FINANCIARA -2

MULTIPLE CHOICE
1. Wh

cu + semnifica cresterea productivitatii medii orare prin utilizarea eficienta a


timpului de lucru la nivelul zilei de lucru;
a. adevarat
b. fals
ANS: B

DIF: 1

2. N h cu - semnifica depasirea duratei medii a zilei de lucru;


a. adevarat
b. fals
ANS: B

DIF: 1

3. N z cu + semnifica depasirea numarului mediu de zile lucrate de un salariat


a. adevarat
b. fals
ANS: A

DIF: 1

4.

Daca indicele productiei marfa fabricata devanseaza indicele de crestere a numarului de


personal, atunci productivitatea muncii se va reflecta nefavorabil asupra CA:
I Qf
I Qf > I Ns
>0
I Ns
a. adevarat
b. fals
ANS: B

DIF: 1

5.

Daca ritmul de crestere a CA este superior ritmului de crestere a productiei marfa


fabricate, atunci gradul de valorificare a productiei marfa fabricate creste, determinand si o
crestere a CA:
I
I CA > I Qf CA > 0
I Qf

a. adevarat
b. fals
ANS: A

DIF: 1

6.

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
UM
crt.
1
Productia exercitiului (Qe)
mil. u.m.
2
Consumuri intermediare (M)
mil. u.m.
Sa se afle influenta cheltuielilor cu materialele la 1 um productie a
modificarii valorii adaugate:
a.
b.
c.
d.
e.

p0

p1

3,7
4,1
2,1
1,9
exercitiului asupra

0,41 mil um
76,2 mil. u.m
89 mil.u.m
674.9 mil.u.m
34%

ANS: A

DIF: 3
7. Pe baza indicatorilor:
Indicatori
Capital propriu
Datorii pe termen mediu si lung
Active imobilizate

u.m.
mil. lei
mil. lei
pers.

P0
144.000
24.000
120.000

P1
160.000
32.000
140.000

Modificarea procentuala a fondului de rulment este de:


a. 5, 00%
b. + 7,00%
c. + 8,33%
d. + 5,00%
e. 8, 33%
ANS: C
FR = Cap perm - Activ imob
Cap perm = Cap pr + Dat
FR1-FRo
FR% = ----------x 100
FRo
DIF: 3
8. Influenta cu semnul minus a pretului de vanzare asupra cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri
semnifica:
a. cresterea pretului de vanzare

b.
c.
d.
e.

cresterea costurilor pe produse


cresterea volumului productiei vandute
scaderea pretului de vanzare
scaderea cheltuielilor la 1.000 lei cifra de afaceri

ANS: A

DIF: 2

9. Pe baza indicatorilor:

-mil .umNr.
crt.
1
2
3

Indicatori

( qv p )
Cheltuieli aferente cifrei de afaceri ( qv c )
Indicele preturilor de vanzare ( I )
Cifra de afaceri neta

i i

p0

p1

20

22

12

14

107%

4
Indicele costurilor ( I c )
105%
Sa se determine influenta structurii productiei vandute asupra ratei rentabilitatii
resurselor consumate.
a.
b.
c.
d.
e.

-12,76%
31,7 mil.um
1200 mil. um
8200 mil.um
91,6 %

ANS: A

qv1 p 0

qv0 p 0

qv =
1 100
1 100
qv c

qv c

1 0
0 0

DIF: 3
10.

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
UM
p0
p1
crt.
1
Numarul mediu de salariati ( Ns )
pers
550
400
2
Productia exercitiului (Qe)
mii u.m.
2500
2300
3
Cifra de afaceri (CA)
mii u.m.
2400
2470
Sa se analizeze influenta gradului de valorificare a productiei exercitiului asupra cifrei
de afaceri.
a.
b.
c.
d.
e.

34,98 mii u.m.


-5%
-246,8 mii u.m.
234,9 mii u.m.
262 mii u.m.

ANS: E

DIF: 3
11.

Se cunoaste:
Nr.
Indicatori
UM
p0
crt.
1
Numarul mediu de salariati ( Ns )
pers
550
2
Productia exercitiului (Qe)
mii u.m.
2500
3
Cifra de afaceri (CA)
mii u.m.
2400
Sa se analizeze influenta productivitatii muncii asupra cifrei de afaceri.
a.
b.
c.
d.
e.

p1
400
2300
2470

-654,48 mii u.m.


261,97 mii u.m.
234,1 mii u.m.
65%
476,2 mii u.m.

ANS: E

DIF: 3
12.

Se cunoaste:
Nr.
Indicatori
UM
p0
p1
crt.
1
Numarul mediu de salariati ( Ns )
pers
550
500
2
Numarul mediu de ore lucrate/salariat ( t )
ore
2600
2100
3
Cifra de afaceri medie orara ( Wh )
mii u.m.
92
105
Sa se analizeze influenta numarului mediu de ore lucrate de un salariat asupra cifrei de
afaceri.
a.
b.
c.
d.
e.

-56 mil u.m


476,2 mii u.m
-23 mil u.m
-476,2 mii u.m
23 mii u.m

ANS: C

DIF: 3
13. Indicele cheltuielilor medii cu personalul este mai mare decat indicele productivitatii muncii

(Iw).Aceasta conduce la:


a. reducerea cheltuielilor la 1000 lei CA
b. scaderea ponderii cheltuielilor cu personalul in valoarea adaugata

c. cresterea cheltuielilor cu personalul la 1000 lei CA


d. cresterea valorii adaugate
e. cresterea ponderii cheltuielilor cu personalul in cheltuielile de exploatare
ANS: C

DIF: 2

14. Pe baza indicatorilor:

Nr.
crt.
1

p0

p1

36

40

20

30

106%

4
Sa se determine influenta pretului de vanzare asupra profitului.

104%

Indicatori

( qv p )
Cheltuieli aferente cifrei de afaceri ( qv c )

a.
b.
c.
d.
e.

-mil.um-

Cifra de afaceri neta

Indicele preturilor de vanzare ( I p )


Indicele costurilor ( I c )

i i

54,8 mil.um
24%
2,26 mil.um
329 mil.um
8400 mii um

ANS: C

DIF: 3
15. Daca o intreprindere a avut in exercitiul financiar anterior raportul intre fondul de

rulment/stocuri=0,50, iar in exercitiul financiar curent acelasi raport este 0,70, acest lucru
semnifica:
a.
b.
c.
d.
e.

diminuarea ratei de finantare a stocurilor


cresterea ratei de finantare a stocurilor
cresterea obligatiilor fata de furnizori
diminuarea creantelor
scaderea stocurilor fara miscare

ANS: B

DIF: 2

16. Daca elementele de activ cresc cu 15%, iar datoriile totale cu 10%, aceasta conduce la:
a.
b.
c.
d.
e.

cresterea fondului de rulment


cresterea profitului brut
cresterea patrimoiului net
cresterea nevoii de fond de rulment
scaderea profitului brut

ANS: C

DIF: 2

17. Rata stocurilor se calculeaza astfel:

a.
b.
c.
d.
e.

ca raport intre stoc si pasivul total


ca raport intre stocul productiei neterminate si activul total
ca raport intre stocul de materii prime si activul total
ca raport intre stoc si activul total
ca raport intre stocul de produse finite si activul total

ANS: D

DIF: 2

18. Pe baza datelor:

Indicatori
Cifra de afaceri
Soldul mediu al activelor circulante, din
care:
stocuri
creante
T = 360 zile

u.m.
mil. lei
mil. lei

P0
60.000
7.500

P1
66.000
8.070

mil. lei
mil. lei

4.500
3.000

4.770
3.300

Influenta soldului mediu al creantelor asupra vitezei de rotatie a activelor circulante este
de:
a.
b.
c.
d.
e.

4,00 zile
1,10 zile
1,63 zile
+ 1,63 zile
+ 4,00 zile

ANS: D

Cr =

Cr1
Cr
T 0 T
CA1
CA0

DIF: 3
19. Daca indicele productiei exercitiului este 107%, indicele valorii adaugate este 110% si

indicele numarului de personal este 101%, rezulta:


a.
b.
c.
d.
e.

scaderea productivitatii muncii si reducerea ponderii cheltuielilor materiale


scaderea productivitatii muncii si cresterea ponderii cheltuielilor materiale
cresterea productivitatii muncii si reducerea ponderii cheltuielilor materiale
cresterea productivitatii muncii si cresterea ponderii cheltuielilor materiale
scaderea numarului de personal si a productivitatii muncii

ANS: C

DIF: 2

20. Pe baza indicatorilor:

Nr.

Indicatori

- mil. lei P0

P1

1 Numar mediu de salariati


360
315
2 Productia exercitiului
20000
19700
3 Cifra de afaceri
21000
20300
Influenta productivitatii muncii asupra cifrei de afaceri este de:

a.
b.
c.
d.
e.

+2060 mil. lei


+2550 mil. lei
-2520 mil. lei
+2310 mil. lei
+2610 mil. lei

ANS: D

DIF: 3
21.

Influenta cu semnul plus a modificarii structurii productiei exercitiului asupra valorii


adaugate presupune:
a. cresterea valorii adaugate totale
b. scaderea valorii adaugate pe produse
c. cresterea ponderii produselor cu valoare adaugata la 1 leu productie mai mare

decat media valorii adaugate pe intreprindere


d. scaderea ponderii produselor cu valoare adaugata la 1 leu productie mai mica decat

media valorii adaugate pe intreprindere


e. scaderea ponderii produselor cu valoare adaugata la 1 leu productie mai mare decat
media valorii adaugate pe intreprindere
ANS: C

DIF: 2

22. Pe baza indicatorilor


Nr.
crt.

1
2
3

Indicatori

Cifra de afaceri qvi pi


Cheltuieli aferente cifrei de afaceri:
qvi ci

Indicele preturilor de vanzare ( pi )


Indicele costurilor ( ci )

UM

p0

p1

mil. u.m.

10

8,5

mil. u.m.

6,5

107

4
%
110
Sa se determine influenta preturilor de vanzare asupra cheltuielilor la 1000 u.m. cifra de
afaceri.
a.
b.
c.
d.
e.

110 mil.u.m
-76 mil.u.m
-49 mil.u.m
56 mil.u.m
49 mil.u.m

ANS: C

DIF: 3

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
crt.
1
Cifra de afaceri qvi pi
Cheltuieli aferente cifrei de afaceri:
2
qvi ci

23.

UM

p0

p1

mil. u.m.

60

70

mil. u.m.

50

55

Indicele preturilor de vanzare ( pi )


%
110
4
Indicele costurilor ( ci )
%
113
Sa se determine influenta structurii asupra cheltuielilor la 1000 u.m. cifra de afaceri.
3

a.
b.
c.
d.
e.

- 68,5 mil.u.m
- 49 mil.u.m
409 mil.u.m
77 mil.u.m
120 mil.u.m

ANS: A

DIF: 3
24.

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
crt.
1
Cheltuieli materiale
2

( q c )
Cifra de afaceri ( q p )
v m

p0

p1

50

56

85

106

Indicele preturilor de vanzare ( pi )


110
4
Indicele costurilor (materiale) ( ci )
116
Sa se determine influenta pretului de vanzare asupra cheltuielilor materiale la 1000 u.m.
cifra de afaceri.
3

a.
b.
c.
d.
e.

45,56 mil.u.m
-45,56 mil.u.m
-22,95 mil.u.m
32,9 mil.u.m
-22,7 mil.u.m

ANS: B

DIF: 3
25.

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
crt.
1
Cifra de afaceri neta

p0

p1

36

40

20

30

106%

4
Sa se determine influenta pretului de vanzare asupra profitului.

104%

( qv p )
Cheltuieli aferente cifrei de afaceri ( qv c )

a.
b.
c.
d.
e.

Indicele preturilor de vanzare ( I p )


Indicele costurilor ( I c )

i i

-6.78 mil.u.m
7,56mil.u.m
-2,26mil.u.m
2,26 mil.u.m
4,8 mil.u.m

ANS: D

DIF: 3
26. Daca indicele numarului mediu de salariati este 95%, indicele valorii medii anuale a activelor

fixe este 104%, indicele productiei exercitiului este 106% si indicele cifrei de afaceri este
109%, rezulta:
a. cresterea gradului de inzestrare tehnica a fortei de munca, a productivitatii muncii

si a gradului de valorificare a productiei exercitiului


b. cresterea productivitatii muncii si scaderea gradului de inzestrare tehnica a muncii

si a gradului de valorificare a productiei exercitiului


c. cresterea productivitatii muncii si a gradului de inzestrare tehnica a fortei de munca

si scaderea gradului de valorificare a produciei exercitiului


d. cresterea gradului de valorificare a productiei exercitiului si scaderea

productivitatii muncii
e. sporirea gradului de inzestrare tehnica a fortei de munca si scaderea gradului de

valorificare a productiei exercitiului


ANS: A

DIF: 2

27. Pe baza indicatorilor

Nr.
crt.

Indicatori

p0

p1

1
Suma cheltuielilor fixe (Cf)
6
5,5
2
Cifra de afaceri qvi pi
20
22
3
Volumul efectiv al cifrei de afaceri la pretul perioadei p0
20,5
Sa se determine influenta cheltuielilor fixe asupra cheltuielilor fixe la 1000 u.m. cifra de
afaceri:

a.
b.
c.
d.
e.

-26,9 mil.u.m
345 mil.u.m
68,5 mil.u.m
22,7 mil.u.m
-22,7 mil.u.m

ANS: E

DIF: 3
28.

Pe baza indicatorilor:
Indicatori
u.m.
P0
P1
Cifra de afaceri
mil. lei
6.084 7.220
Productia marfa fabricata
mil. lei
5.794 7.367
Numar mediu de personal
pers.
130
128
Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe
mil. lei
600
690
Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe productive
mil. lei
390
455
Influenta variatiei productivitatii muncii asupra modificarii cifrei de afaceri este:
a.
b.
c.
d.
e.

+ 1.745,42
+ 581,92
3.491,54
1.745,42
+ 436,44

ANS: A

DIF: 3
29. Pe baza indicatorilor:

Nr.

Indicatori

- mil. lei P0

P1

1 Numar mediu de salariati


150
125
2 Productia exercitiului
20000
24000
3 Cifra de afaceri
21000
22500
Influenta productivitatii muncii asupra cifrei de afaceri este de:
a. 8000 mil. lei
b. +10000 mil. lei
c. +7700 mil. lei

d. +1400 mil. lei


e. -15000 mil. lei
ANS: C

DIF: 3
30. Costul marginal este definit ca fiind:
a.
b.
c.
d.
e.

Costul inregistrat la marginea sectiei de productie


Costul ultimei unitati de produs produse
Profitul unei unitati aditionale dintr-un produs
Costul unei unitati aditionale dintr-un produs
Amortizarea unei unitati aditionale dintr-un produs

ANS: D

DIF: 2

31. Pe baza indicatorilor:

Nr.

- mil. lei Indicatori

1 Capital propriu
2 Datorii pe termen mediu si lung
3 Active imobilizate
Modificarea procentuala a fondului de rulment este:
a.
b.
c.
d.
e.

N-1

40000
10000
42000

42000
13000
45000

+15%
+25%
+10%
+3%
25%

ANS: B
FR = Cap perm - Activ imob
Cap perm = Cap pr + Dat
FR1-FRo
FR% = ----------x 100
FRo
DIF: 3
32.

Se cunoaste:
Nr.
Indicatori
UM
p0
crt.
1
Numarul mediu de salariati ( Ns )
pers
550
2
Productia exercitiului (Qe)
mii u.m.
2500
3
Cifra de afaceri (CA)
mii u.m.
2400
Sa se determine influenta numarului de salariati asupra cifrei de afaceri.
a. 45%
b. 645,9 mii u.m.

p1
400
2300
2470

c. -654,48 mii u.m.


d. 244,8 mii u.m.
e. 261,97 mii u.m.
ANS: C

DIF: 3
33. Pe baza indicatorilor

Nr.
crt.
1
2

Indicatori

UM

p0

Productia exercitiului (Qe)


mil. u.m.
1,1
Fondul total de timp de munca (T)
ore
430000
Valoarea medie adaugata la 1 u.m. productie
3
mil. u.m.
0,6
va
Sa se afle influenta productivitatii medii orare asupra valorii adaugate:

( )

a.
b.
c.
d.
e.

p1
1,2
410000
0,5

-23 mil.u.m
476,2 mil.u.m
-0,189 mil.u.m
32,8 mil.u.m
0,086 mil.u.m

ANS: E

DIF: 3
34.

Se cunoaste:
Nr.
Indicatori
UM
p0
crt.
1
Numarul mediu de salariati ( Ns )
pers
50
2
Productia exercitiului (Qe)
mii u.m.
250
3
Cifra de afaceri (CA)
mii u.m.
230
Sa se analizeze influenta productivitatii muncii asupra cifrei de afaceri.
a.
b.
c.
d.
e.

-654,48 mii u.m.


261,97 mii u.m.
234,1 mii u.m.
36,8 mii u.m.
45,8 mii u.m.

ANS: D

DIF: 3

p1
40
240
235

35. Cheltuielile fixe pe unitatea de produs se modifica odata cu modificarea volumului de

activitate astfel:
a.
b.
c.
d.
e.

cresc odata cu cresterea volumului de activitate


scad odata cu cresterea volumului de activitate
scad odata cu reducerea volumului de activitate
cresc odata cu reducerea ponderii produselor stocate
au un caracter relativ constant

ANS: B

DIF: 2

36. Pe baza indicatorilor:

Indicatori
UM
Cheltuilile fixe
Mil.um
Pretul unitar
Mil.um/buc
Ccostul variabil unitar
Mil.um/buc
Sa se determine volumul fizic critic al productiei.
a.
b.
c.
d.
e.

225
0,5
0,3

547,9 mil um
2345 buc
1125buc
156,3 buc
324mil um

ANS: C

q cr =

ChFixe
Pr et CostVariabil

DIF: 3
37. Pe baza indicatorilor

Cheltuielile fixe
30000 mil.um
Costul unitar
0,5 mil.um/buc
Sa se determine pragul de rentabilitate(cifra de afaceri critica)
a.
b.
c.
d.
e.

375 mil.um
2345 mil.um
60000 mil.um
30000 mil.um
65%

ANS: C

CAcr =

Chf
1 c

DIF: 3
38. Daca indicele salariului mediu este mai mic decat indicele productivitatii muncii, rezulta:
a. consecinte nefavorabile ale utilizarii timpului de munca
b. cresterea cheltuielilor de exploatare pe seama salariilor

c. cresterea cheltuilelilor variabile cu salariile la 1000lei cifra de afaceri


d. ineficienta consumului de munca vie
e. sporirea eficientei utilizarii factorului munca
ANS: E

DIF: 2

39.

Cheltuielile variabile totale se modifica odata cu modificarea volumului de activitate


astfel:
a.
b.
c.
d.
e.

cresc odata cu cresterea volumului de activitate


scad odata cu cresterea volumului de activitate
scad odata reducerea ponderii produselor stocate
cresc odata cu reducerea volumului de activitate
au un caracter relativ constant

ANS: A

DIF: 2

40. Pe baza indicatorilor:

Nr.

- mil. lei Indicatori

P0

1 Numar mediu de salariati


460
2 Numarul mediu de ore lucrate
2200
3 Cifra de afaceri medie orara (lei)
40
Influenta fondului de timp asupra cifrei de afaceri este de:
a.
b.
c.
d.
e.

P1
400
2180
42

+6000 mil. lei


+5500 mil. lei
-5600 mil. lei
-6090 mil. lei
+6200 mil. lei

ANS: C

T = Ns1t1 Ns0 t 0 Wh0


DIF: 3
41. In cazul analizei factoriale a cheltuielilor variabile la 1000lei cifra de afaceri, factorii de

influenta sunt in aceasta ordine:


a.
b.
c.
d.
e.

pretul de vanzare, costul pe produs, structura productiei vandute


costul pe produs, pretul de vanzare, structura productiei vandute
structura productiei vandute, pretul de vanzare, costul pe produs
structura productiei vandute, costul pe produs, pretul de vanzare
pretul de vanzare, structura productiei vandute, costul pe produs

ANS: C

DIF: 2

42. Daca indicele productiei exercitiului este 108% si indicele consumurilor interne este 106%,

aceasta reprezinta:

a.
b.
c.
d.
e.

reducerea cheltuielilor cu personalul


cresterea ponderii consumurilor intermediare (a cumpararilor)
reducerea ponderii consumurilor intermediare si sporirea valorii adaugate
cresterea ponderii cheltuielilor in total venituri
reducerea ponderii cheltuielilor in total venituri

ANS: C

DIF: 2

43.

Pe baza indicatorilor:
Indicatori

u.m.
P0
P1
Cifra de afaceri
mil. lei
4.867 5.776
Productia marfa fabricata
mil. lei
4.635 5.894
Numar mediu de personal
pers.
104
102
Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe
mil. lei
480
552
Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe productive
mil. lei
312
364
Influenta variatiei numarului de personal asupra modificarii cifrei de afaceri este:
a.
b.
c.
d.
e.

299,52
93,60
+ 149,76
149,76
+ 299,52

ANS: B

DIF: 3
44. Trezoreria neta se calculeaza pe baza relatiei:
a.
b.
c.
d.
e.

fond de rulment + necesar de fond de rulment


trezoreria de activ + trezoreria de pasiv
fond de rulment necesar de fond de rulment
fond de rulment datorii pe termen scurt
active totale datorii totale

ANS: C

DIF: 2

45. Pe baza indicatorilor:

- mil. lei Nr.

Indicatori

N-1

1 Cifra de afaceri
160.000
163.000
2 Soldul mediu al activelor circulante
115.000
115.525
Influenta soldului mediu al activelor circulante asupra vitezei de rotatie a activelor circulante
este de:
a. -3,60 zile
b. 3 zile
c. 5,2 zile

d. +5 zile
e. 2 zile
ANS: A

DIF: 3
46. Daca indicele activelor circulante este 107%, indicele cifrei de afaceri este 112% si indicele

profitului aferent cifrei de afaceri este 108%, rezulta ca:


a.
b.
c.
d.
e.

s-a accelerat viteza de rotatie a activelor circulante si a crescut costul de productie


s-a accelerat viteza de rotatie a activelor circulante si s-a redus costul de productie
s-a incetinit viteza de rotatie a activelor circulante si a crescut costul
s-a incetinit viteza de rotatie a activelor circulante si s-a redus costul
a crescut cifra de afaceri si s-a incetinit viteza de rotatie a activelor circulante

ANS: E

DIF: 2

47. Raportul dintre capitalul permanent si activele imobilizate este supraunitar. Aceasta situatie

are urmatoarea semnificatie:


a.
b.
c.
d.
e.

un dezechilibru financiar
o incapacitate de plata
un risc de insolvabilitate scazut
o capacitate de autofinantare sporita
un fond de rulment pozitiv

ANS: E

DIF: 2

48. Indicele capitalului propriu = 110%; indicele capitalului permanent = 108%; indicele activelor

imobilizate = 115%.
Aceasta semnifica:
a.
b.
c.
d.
e.

cresterea ratei rentabilitatii financiare si scaderea fondului de rulment


cresterea fondului de rulment si scaderea ratei rentabilitatii financiare
reducerea ponderii resurselor proprii in capitalul permanent
cresterea ponderii resurselor proprii in capitalul permanent
scaderea fondului de rulment si cresterea ponderii surselor proprii in capitalul
permanent

ANS: E

DIF: 2

49. Se cunosc urmatoarele informatii:

Indicatori
Cifra de afaceri
Active circulante, din care:
stocuri
T = 360 zile
Influenta variatiei stocurilor medii
circulante este:

u.m.
mil. lei
mil. lei
mil. lei

P0
770
355
152

P1
860
349
142

asupra modificarii vitezei de rotatie a activelor

a.
b.
c.
d.
e.

4,67 zile
4,18 zile
+ 2,80 zile
2,51 zile
+ 4,18 zile

ANS: B

St =

St1
St
T 0 T
CA1
CA0

DIF: 3
50. Echilibrul financiar se realizeaza atunci cand:
a.
b.
c.
d.
e.

trezoreria este pozitiva


fondul de rulment este negativ sau zero
datoriile pe termen scurt sunt mai mari decat activele circulante
trezoreria este negativa sau zero
datoriile pe termen mediu si lung sunt mai mici decat activele circulante

ANS: A

DIF: 2

51. Nevoia de fond de rulment se calculeaza cu relatia:


a.
b.
c.
d.
e.

(Stocuri + creante) datorii financiare


Capital permanent active circulante
(Stocuri + creante) datorii de exploatare pe termen scurt
Capital permanent datorii financiare
Active circulante datorii de exploatare pe termen scurt

ANS: C
52. Pe baza relatiei:
a.
b.
c.
d.
e.

DIF: 2
Capital permanent
, se determina:
Capital total

rata lichiditatii curente


rata solvabilitatii generale
rata stabilitatii financiare
rata indatorarii totale
viteza de rotatie a capitalului permanent

ANS: C

DIF: 2

53. Indicele cifrei de afaceri este de 140%, iar indicele stocurilor de produse finite 110%. Aceasta

reprezinta:
a.
b.
c.
d.
e.

cresterea stocurilor si incetinirea vitezei de rotatie a stocurilor


reducerea volumului de activitate, fapt care genereaza sporirea stocurilor
cresterea volumului vanzarilor prin reducerea stocurilor
cresterea stocurilor ca urmare a supraaprovizionarii
cresterea stocurilor si accelerarea vitezei de rotatie a acestora

ANS: E

DIF: 2

54. Indicele productiei exercitiului (Qe) = 104%; indicele valorii adaugate (Qa) = 107%; indicele

numarului de personal (Ns) = 98%.


Aceasta situatie are urmatoarea semnificatie:
a.
b.
c.
d.
e.

scaderea numarului de personal si a productivitatii muncii


sporirea productivitatii muncii si cresterea ponderii consumurilor intermediare
scaderea productivitatii muncii si cresterea ponderii consumurilor intermediare
scaderea productivitatii muncii si reducerea ponderii consumurilor intermediare
cresterea productivitatii muncii si reducerea ponderii consumurilor intermediare

ANS: E

DIF: 2

55. Pe baza indicatorilor:

Nr.
crt.
1
2

-mil.umIndicatori

( qv p )
Cheltuieli aferente cifrei de afaceri ( qv c )

Cifra de afaceri neta

Indicele preturilor de vanzare ( I p )


Indicele costurilor ( I c )

i i

p0

p1

60

68

50

55

107%

4
105%
Sa se determine influenta preturilor de vanzare asupra ratei rentabilitatii resurselor
consumate.
a.
b.
c.
d.
e.

35%
8400 mil um
8,09%
23%
0,26 mil.um

ANS: C

qvi pi

Rrc =
1 100
qv c

i i

qv1 p1

qv1 p 0

p =
1 100
1 100
qv c

qv c

1 1
1 1

DIF: 3
56. Pe baza indicatorilor:

-mil.um-

Nr.
Indicatori
crt.
1
Capital propriu
2
Datorii pe termen mediu
3
Profit net
Sa se determine modificare ratei rentabilitatii financiare.
a. -12,76 %

p0

p1

10
1,7
1,3

15
4,2
2,1

b.
c.
d.
e.

2,52%
324 mil.um
5%
1%

ANS: E
Profit net
Rf = --------------x100
Cap propriu
Var Rf = Rf1 - Rf0
DIF: 3
57. Pe baza urmatorilor indicatori

Cifra de afaceri
605 mil.um
Cifra de afaceri critica
562,5 mil.um
Perioada(T)
360 zile
Se cere sa se determine perioada critica(TCR)
a.
b.
c.
d.
e.

334,8 zile
250 zile
38%
350,3 zile
209,9 zile

ANS: A

DIF: 3
58. Pe baza indicatorilor

Capacitatea maxima(qmax)
3000 bucati
Pretul unitar
0,5 mil.um/buc
Costul unitar
0,3 mil.um/buc
Cheltuielile fixe
225 mil.um
Se cere sa se determine profitul maxim(Pmax)
a.
b.
c.
d.
e.

375 mil.um
334,8 mil.um
287,5 mil.um
3000 mil um
2590 mil.um

ANS: A
Pr max = q max (p-c)-Ch fixe
DIF: 3
59. Pe baza indicatorilor:

Indicatori
Numarul mediu de salariati

u.m.
pers.

P0
500

P1
450

Productia exercitiului
Cifra de afaceri

lei
lei

80.000
84.000

93.000
90.000

Influenta numarului de personal asupra cifrei de afaceri este de:


a.
b.
c.
d.
e.

10.000 mil. lei


+ 12.000 mil. lei
14.000 mil. lei
+ 9.000 mil. lei
8.400 mil. lei

ANS: E

DIF: 3
60. Fondul de rulment poate fi definit astfel:
a.
b.
c.
d.

acea parte a surselor permanente ce finanteaza necesitatile permanente


acea parte a capitalului propriu care finanteaza activitatea curenta
excedentul activelor circulante peste valoarea datoriilor pe termen lung
acea parte a capitalului permanent ce depaseste valoarea activelor imobilizate si
este destinata finantarii activelor circulante
e. acea parte a capitalului propriu care finanteaza activele imobilizate
ANS: D

DIF: 2

61. Elementele de activ cresc cu 15%, iar datoriile totale cu 5%. Aceasta conduce la:
a.
b.
c.
d.
e.

cresterea fondului de rulment


cresterea nevoii de fond de rulment
cresterea profitului brut
cresterea patrimoniului net
diminuarea profitului brut

ANS: D

DIF: 2

62. Pe baza indicatorilor:

Indicatori
Cifra de afaceri
Cheltuieli cu amortizarea

u.m.
mil. lei
mil. lei

P0
70.000
16.250

P1
72.500
19.250

Influenta sumei amortizarii asupra cheltuielilor cu amortizarea la 1000 lei CA este de:
a.
b.
c.
d.
e.

+ 41,38%
25,15%
+ 50,25%
35,12%
+ 55,18%

ANS: A

DIF: 3
63. Pe baza indicatorilor:

Indicatori
u.m.
P0
P1
Cifra de afaceri
mil. lei
25.650
24.832
Productia marfa fabricata
mil. lei
27.000
25.600
Numar mediu de salariati
pers.
900
800
Influenta productivitatii muncii asupra cifrei de afaceri este de:
a.
b.
c.
d.
e.

+ 1600 mii lei


+ 1710 mii lei
+ 1520 mii lei
+ 1800 mii lei
+ 1430 mii lei

ANS: C

DIF: 3
64. Pe baza indicatorilor:

Nr.
crt.
1
2

-mil.umIndicatori

( qv p )
Cheltuieli aferente cifrei de afaceri ( qv c )
Cifra de afaceri neta

i i

p0

p1

30

36

25

27

Indicele preturilor de vanzare = ( I p )


105%
4
Indicele costurilor = ( I c )
98%
Sa se analizeze influenta costului asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate.
3

a.
b.
c.
d.
e.

346 mil.um
2,52 %
34,9 mil.um
-12,76 %
16,54 mil.um

ANS: B

qv1 p 0

qv1 p 0

c =
1 100
1 100
qv c

qv c

1 1
1 0

DIF: 3
65. Pe baza indicatorilor:

Volumul fizic critic al productiei


Pretul unitar

1125 bucati
0,5 mil,um/buc

Sa se determine cifra de afaceri critica.


a.
b.
c.
d.
e.

562,5 mil.um
37,5%
1234 buc
1125 buc
56%

ANS: A

CAcr = q cr p

DIF: 3
66. Pe baza indicatorilor:

Cheltuielile fixe
225 mil.um
Profitul estimat
350 mil.um
Pret unitar
0,5 mil.um/buc
Cost variabil unitar
0,3 mil.um/buc
Sa se determine volumul productiei vandute pentru obtinerea unui profit estimat ca suma
globala.
a.
b.
c.
d.
e.

37,5 %
562,5 %
1234 buc
287,5 buc
85%

ANS: D

qp =

ChFixe+ Pr e
Pr et CostVariabil

DIF: 3
67. Solvabilitatea unei firme presupune:
a.
b.
c.
d.
e.

capacitatea firmei de a-si achita datoriile la scadenta


capacitatea firmei de a-si transforma activele in disponibilitati
capacitatea firmei de a-si onora obligatiile fata de stat
capacitatea firmei de a plati furnizorii de materiale
capacitatea firmei de a-si onora obligatiile bancare

ANS: A

DIF: 2

68. Fondul de rulment se calculeaza cu relatia:


a.
b.
c.
d.
e.

capital propriu active circulante


capital permanent active circulante
capital permanent active imobilizate
(stocuri + creante) datorii financiare
active circulante datorii curente

ANS: C

DIF: 2

69. Activul total creste cu 15%, iar datoriile totale cu 5%. Aceasta situatie semnifica:
a.
b.
c.
d.
e.

cresterea fondului de rulment


cresterea profitului brut
cresterea nevoii de fond de rulment
diminuarea profitului brut
cresterea patrimoniului firmei

ANS: E

DIF: 2

70. Pe baza relatiei:


a.
b.
c.
d.
e.

Capital propriu
,
Capital propriu + Credite bancare

se determina:

rata datoriilor
gradul de indatorare
lichiditatea patrimoniala
solvabilitatea imediata
solvabilitatea patrimoniala

ANS: E

DIF: 2

71. Pe baza indicatorilor:

Indicatori
Cifra de afaceri
Cheltuieli aferente
Indicele preturilor
Indicele costurilor

u.m.
mil. lei
mil. lei

P0
55.000
50.500

P1
58.000
52.240
110%
112%

Influenta structurii asupra cheltuielilor la 1000 lei CA este de:


a.
b.
c.
d.
e.

+ 33,57 lei
33,57 lei
40,20 lei
+ 48,20 lei
52,35 lei

ANS: B

DIF: 3
72. Pe baza indicatorilor:

Nr.
crt.
1
2

-mil.umIndicatori

( qv p )
Cheltuieli aferente cifrei de afaceri ( qv c )
Cifra de afaceri neta

i i

p0

p1

50

55

40

46

Indicele preturilor de vanzare ( I p )


Indicele costurilor ( I c )

4
Sa se determine influenta costului unitar asupra profitului.
a.
b.
c.
d.
e.

107%

97%

2,26 mil.um
34,9 mil.um
1520 mil um
1,42 mil.um
0,26 mil.um

ANS: D

DIF: 3
73. Pe baza relatiei: V =
a.
b.
c.
d.
e.

AC
T, se determina:
CA

viteza de rotatie a capitalului propriu


viteza de rotatie a stocurilor
viteza de rotatie a creantelor
viteza de rotatie a activelor circulante
rata stabilitatii financiare

ANS: D

DIF: 2

74. Nevoia de fond de rulment poate fi definita ca fiind:


a.
b.
c.
d.

partea din activele circulante care trebuie finantata din fondul de rulment
acea parte a capitalului propriu care finanteaza activitatea curenta
acea parte a capitalului propriu care finanteaza activele imobilizate
acea parte a capitalului permanent ce depaseste valoarea activelor imobilizate si
este destinata finantarii activelor circulante
e. excedentul activelor circulante peste valoarea datoriilor pe termen lung
ANS: A

DIF: 2

75. Daca indicele activelor circulante este 111%, indicele cifrei de afaceri este 115% si indicele

profitului aferent cifrei de afaceri este 119%, atunci:


a. s-a accelerat viteza de rotatie a activelor circulante si a crescut rentabilitatea

costurilor
b. s-a accelerat viteza de rotatie a activelor circulante si s-a redus rentabilitatea

costurilor
c. s-a incetinit viteza de rotatie a activelor circulante si a crescut costul
d. s-a incetinit viteza de rotatie a activelor circulante si s-a redus costul
e. a crescut cifra de afaceri si s-a incetinit viteza de rotatie a activelor circulante
ANS: A

DIF: 2

76. Partea din capitalul permanent destinata si utilizata pentru finantarea activitatii curente de

exploatare a unei societati comerciale se numeste:


a.
b.
c.
d.
e.

credit de lucru
fond de rulment
nevoia de fond de rulment
trezorerie neta
capialul propriu

ANS: B

DIF: 2

77. Daca o societate pe actiuni a avut in exercitiul financiar anterior raportul intre fondul de

rulment/stocuri=0,80, iar in exercitiul financiar curent acelasi raport este 0,50, acest lucru
inseamna:
a.
b.
c.
d.
e.

o diminuare a imprumuturilor
o scadere a stocurilor
o crestere a ratei de finantare a stocurilor
o scadere a obligatiilor
o crestere a obligatiilor

ANS: D

DIF: 2

78.

Indicele cheltuielilor medii cu personalul este mai mic decat indicele productivitatii
muncii. Aceasta inseamna:
a.
b.
c.
d.
e.

consecinte nefavorabile ale utilizarii timpului de munca


cresterea cheltuielilor de exploatare pe seama salariilor
sporirea eficientei utilizarii factorului munca
ineficienta consumului de munca vie
cresterea cheltuielilor variabilei cu salariile la 1000 lei cifra de afaceri

ANS: C

DIF: 2

79.

Pe baza indicatorilor:
Indicatori
u.m.
P0
P1
Cifra de afaceri
mil. lei
1.217
1.444
Productia marfa fabricata
mil. lei
1.159
1.473
Numar mediu de personal
pers.
26
25
Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe
mil. lei
120
138
Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe productive
mil. lei
78
91
Influenta variatiei gradului de valorificare a productiei fabricate asupra modificarii cifrei
de afaceri este:
a.
b.
c.
d.
e.

+ 102,67
+ 515,74
102,67
+ 206,296
618,88

ANS: C

DIF: 3
80.

Pe baza indicatorilor:
Indicatori

u.m.
P0
P1
Cifra de afaceri
mil. lei
12.168 14.440
Productia marfa fabricata
mil. lei
11.588 14.735
Numar mediu de personal
pers.
260
256
Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe
mil. lei
1.200 1.380
Valoarea medie anuala a mijloacelor fixe direct productive
mil. lei
780
911
Influenta variatiei randamentului mijloacelor fixe direct productive asupra modificarii
cifrei de afaceri este de:
a.
b.
c.
d.
e.

+ 1.679,32
1.260,95
419,00
+ 1.260,95
+ 2.518,98

ANS: D

DIF: 3
81. Influenta cu semnul minus a pretului de vanzare asupra cheltuielilor la 1.000 lei cifra de

afaceri semnifica:
a.
b.
c.
d.
e.

scaderea cheltuielilor la 1.000 lei cifra de afaceri


cresterea costurilor pe produse
scaderea pretului de vanzare
cresterea pretului de vanzare
cresterea volumului productiei vandute

ANS: D

DIF: 2

82. Daca influenta structurii vanzarilor asupra profitului este de +20000 mii lei, atunci rezulta:
a. cresterea rentabilitatii pe produs
b. cresterea ponderii produselor la care rentabilitatea este mai mare decat media pe

intreprindere
c. reducerea costului pe produs
d. cresterea ponderii produselor pentru care costul este mai mare decat media pe

intreprindere
e. mentinerea structurii veniturilor
ANS: B

DIF: 2

83. Daca indicele numarului de personal este 95%, indicele productivitatii muncii este 105%, iar

indicele cifrei de afaceri este 112%, rezulta:


a. cresterea gradului de inzestrare a fortei de munca si a gradului de valorificare a

productiei
b. cresterea productivitatii muncii, scaderea gradului de inzestrare a muncii si a

gradului de valorificare a productiei


c. cresterea productivitatii muncii si a gradului de valorificare a productiei
d. cresterea graului de valorificare a productiei si scaderea productivitatii muncii
e. cresterea gradului de inzestrare a muncii si scaderea gradului de valorificare a

productiei
ANS: C

DIF: 2

84. Pe baza indicatorilor


Nr.
crt.

Indicatori

Cifra de afaceri qvi pi


Cheltuieli aferente cifrei de afaceri:
qvi ci

Indicele preturilor de vanzare ( pi )


Indicele costurilor ( ci )

UM

p0

p1

mil. u.m.

15

11

mil. u.m.

105

4
%
109
Sa se determine influenta preturilor de vanzare asupra cheltuielilor la 1000 u.m. cifra de
afaceri.
a.
b.
c.
d.
e.

110 mil.u.m
-76 mil.u.m
78 mil.um
-29,4 mil.um
49 mil.u.m

ANS: D

DIF: 3
85.

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
crt.
1
Cifra de afaceri neta
2
3

( qv p )
Cheltuieli aferente cifrei de afaceri ( qv c )
i

Indicele preturilor de vanzare ( I p )

i i

p0

p1

50

55

40

46

107%

4
Indicele costurilor ( I c )
Sa se determine influenta costului unitar asupra profitului.
a.
b.
c.
d.
e.

97%

p0

p1

35

40

30

33

-1,42 mil.u.m
2,26 mil.u.m
-45,56 mil.u.m
-22,95 mil.u.m
1,42 mil.u.m

ANS: E

DIF: 3

86.

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
crt.
1
Cifra de afaceri neta
2

( qv p )
Cheltuieli aferente cifrei de afaceri ( qv c )
i

i i

Indicele preturilor de vanzare ( I p )


4
Indicele costurilor ( I c )
Sa se determine influenta structurii cifrei de afaceri asupra profitului
3

a.
b.
c.
d.
e.

105%
102%

-22,95 mil.u.m
0,26 mil.u.m
1,42 mil.u.m
-49 mil.u.m
2,26 mil.u.m

ANS: B

DIF: 3
87.

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
crt.
1
Cifra de afaceri neta
2
3

( qv p )
Cheltuieli aferente cifrei de afaceri ( qv c )
i

Indicele preturilor de vanzare ( I p )


Indicele costurilor ( I c )

i i

p0

p1

20

22

12

14

107%

4
105%
Sa se determine influenta structurii productiei vandute asupra ratei rentabilitatii
resurselor consumate.

a.
b.
c.
d.
e.

0,26 mil.u.m
9,16mil.u.m
-9,16 mil.u.m
1,42 mil.u.m
-12,76 mil.um

ANS: E

qvi1 pi0

qvi0 pi0

qv =
1 100
1 100
qvi ci

qvi ci

1
0
0
0

DIF: 3
88.

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
crt.
1
Capital propriu
2
Datorii pe termen mediu
3
Profit net
Sa se determine modificare ratei rentabilitatii financiare.
a.
b.
c.
d.
e.

2,52 mil.u.m
-3%
-12,57 mil u.m
1%
12%

ANS: D
Profit net
Rf = ----------------- x 100
Capital propriu

DIF: 3
89. Pe baza indicatorilor:

Nr.

Indicatori

- mil. lei P0

P1

1 Numar mediu de salariati


250
225
2 Productia exercitiului
40000
48000
3 Cifra de afaceri
42000
45000
Influenta numarului de salariati asupra cifrei de afaceri este de:
a.
b.
c.
d.
e.

5000 mil. lei


-7000 mil. lei
+6000 mil. lei
+4500 mil. lei
-4200 mil. lei

ANS: E

p0

p1

10
1,7
1,3

15
4,2
2,1

DIF: 3
90. Cifra de afaceri a unei societati comerciale este de 46.000 mil. lei. Cheltuielile aferente cifrei

de afaceri sunt de 36.800 mil. lei, din care cheltuieli cu personalul 10.350 mil. lei. Daca
cheltuielile cu personalul cresc cu 20%, pentru a realiza acelasi profit, cifra de afaceri trebuie
sa se mareasca cu:
a.
b.
c.
d.
e.

3,7%
2,5%
3,2%
5,0%
4,5%

ANS: E
10350 x 20% = 2070
2070 : 46000 = 0,045 4,5%
DIF: 2
91. Indicele cheltuielilor medii cu personalul este mai mare decat indicele productivitatii muncii.

Aceasta conduce la:


a. cresterea cheltuielilor cu personalul la 1000lei cifra de afaceri si reducerea
b.
c.
d.
e.

profitului
reducerea cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri
scaderea ponderii cheltuielilor cu personalul in valoarea adaugata
cresterea valorii adaugate
cresterea ponderii cheltuielilor cu personalul in cheltuielile de exploatare

ANS: A

DIF: 2

92. Se cunosc urmatoarele date:

Indicatori

u.m.
P0
P1
Cifra de afaceri
mil. lei
2.143
2.660
Cheltuielile variabile
mil. lei
1.243
1.338
Cheltuieli variabile recalculate
mil. lei
x
1.260
Cifra de afaceri recalculata
mil. lei
x
2.215
Influenta structurii productiei vandute asupra cheltuielilor variabile la 1.000 lei cifra de
afaceri este de:
a.
b.
c.
d.
e.

+ 12,6563 lei
11,1792 lei
10,625 lei
+ 11,1792 lei
12,6563 lei

ANS: B

DIF: 3
93.

Influenta cu semnul plus a pretului de vanzare asupra cheltuielilor la 1.000 lei cifra de
afaceri semnifica:
a.
b.
c.
d.
e.

scaderea costurilor pe produse


cresterea costurilor pe produse
scaderea pretului de vanzare
cresterea pretului de vanzare
cresterea cheltuielilor la 1.000 lei cifra de afaceri

ANS: C

DIF: 2

94.

Indicele cheltuielilor fixe = 105%;


Indicele cifrei de afaceri = 108%;
Modificarea procentuala a nivelului cheltuielilor fixe la 1000 lei cifra de afaceri a fost
de:
a.
b.
c.
d.
e.

2,78%
+ 3,55%
1,45%
+ 2,35%
3,65%

ANS: A
105
---- x 100 = 97,22 ; 97,22 - 100 = - 2,78%
108
DIF: 2
95. Daca indicele capitalului propriu este 105%, indicele capitalului permanent este 104% si

indicele activelor imobilizate este 110%, rezulta:


a. cresterea ratei rentabilitatii financiare si scaderea fondului de rulment
b. scaderea fondului de rulment si cresterea ponderii surselor proprii n capitalul

permanent
c. reducerea fondului de rulment si a ponderii surselor proprii in capitalul permanent
d. cresterea fondului de rulment si scaderea ratei rentabilitatii financiare
e. cresterea ponderii surselor proprii in capitalul permanent
ANS: B

DIF: 2

96. Daca indicele capitalului propriu este 115%, indicele capitalului permanent este 112% si

indicele activelor imobilizate este 110%, rezulta:

a. cresterea ratei rentabilitatii financiare si scaderea fondului de rulment


b. scaderea fondului de rulment si cresterea ponderii surselor proprii in capitalul

permanent
c. reducerea fondului de rulment si a ponderii surselor proprii in capitalul permanent
d. cresterea fondului de rulment si scaderea ratei rentabilitatii financiare
e. cresterea ponderii surselor proprii in capitalul permanent si sporirea fondului de

rulment
ANS: E

DIF: 2

97. Indicele fondului de rulment = 106%

Indicele activelor imobilizate = 104%


Indicele capitalului propriu = 108%
Aceasta inseamna ca:
a. a crescut capitalul permanent si s-a redus ponderea imprumuturilor pe termen

mediu si lung
b. s-au redus capitalul permanent si ponderea imprumuturilor pe termen mediu si

lung
c. s-au redus capitalul permanent si ponderea capitalului propriu
d. a crescut fondul de rulment si nevoia de fond de rulment
e. a crescut capitalul permanent si s-a mentinut ponderea datoriilor pe termen mediu

si lung
ANS: A

DIF: 2

98. Echilibrul financiar se realizeaza atunci cand:


a.
b.
c.
d.
e.

trezoreria este negativa


trezoreria este zero
trezoreria este pozitiva
fondul de rulment este negativ
fondul de rulment este zero

ANS: C
99. Pe baza relatiei:
a.
b.
c.
d.
e.

DIF: 2
Capital permanent
, se determina:
Pasiv total

viteza de rotatie a capitalului permanent


rata lichiditatii curente
rata solvabilitatii generale
rata stabilitatii financiare
rata autonomiei financiare

ANS: D

DIF: 2

100. Pe baza indicatorilor:

Indicatori
Capital propriu
Datorii pe termen mediu si lung
Active imobilizate

u.m.
mil. lei
mil. lei
mil. lei

P0
100.000
17.000
80.000

P1
120.000
36.000
110.000

Modificarea procentuala a fondului de rulment a fost de:


a.
b.
c.
d.
e.

+ 28,30%
+ 24,32%
+ 10,28%
+ 5,14%
+ 15,28%

ANS: B
FR = Cap perm - Activ imob
Cap perm = Cap pr + Dat
FR1-FRo
FR% = ----------x 100
FRo
DIF: 3
101. Rata stocurilor se calculeaza astfel:
a.
b.
c.
d.
e.

ca raport intre stoc si activele circulante


ca raport intre stoc si activul total
ca raport intre stoc si pasivul total
ca raport intre stocul de produse finite si activul total
ca raport intre stocul de materii prime si activul total

ANS: B

DIF: 2

102. O intreprindere prezinta urmatoarea situatie:


Fond de rulment
= 0,5
Stocuri
Fond de rulment
= 0,9
Stocuri

in perioada de baza (P0);


in perioada curenta (P1).
Aceasta situatie semnifica:
a.
b.
c.
d.
e.

scaderea stocurilor fara miscare


diminuarea creantelor
cresterea obligatiilor fata de furnizori
diminuarea ratei de finantare a stocurilor
cresterea ratei de finantare a stocurilor

ANS: E

DIF: 2
Creane(soldmediu)

103. Pe baza relatiei: Rulajuldebitoral conturilordecreane(CA) , se determina:


a.
b.
c.
d.
e.

raportul de imobilizare a creantelor


rata datoriilor
durata de folosire a surselor atrase
raportul creante-obligatii
ponderea obligatiilor in totalul datoriilor

ANS: A

DIF: 2

104. Pe baza indicatorilor:

Volumul fizic critic al productiei

1125 buc

Capacitatea maxima de productie(qmax)


3000 buc
Sa se determine gradul critic de utilizare a capacitatii de productie.
a.
b.
c.
d.
e.

1125 buc
324 mil um
56%
1234,7 buc
37,5%

ANS: E

g cr =

q cr
100
q m ax

DIF: 3
105. Influenta modificarii costurilor unitare asupra cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri fata de

nivelul prevazut este de 20 lei. Aceasta reprezinta:


a. situatie pozitiva, datorita cresterii preturilor produselor fata de nivelul prevazut
b. situatie negativa, datorita modificarii costurilor unitare in functie de oferta de pe

piata a materiilor prime


c. situatie negativa, datorita scaderii costurilor unitare la majoritatea produselor fata

de nivelul prevazut
d. situatie pozitiva, datorita scaderii costurilor unitare fata de nivelul prevazut
e. situatie pozitiva, datorita cresterii costurilor unitare fata de nivelul prevazut
ANS: D

DIF: 2

106. Raportul dintre capitalul permanent si activele imobilizate este supraunitar. Aceasta situatie

semnifica:
a.
b.
c.
d.
e.

un risc de insolvabilitate
un dezechilibru financiar
degajarea unui fond de rulment pozitiv
degajarea unor surse pentru finantarea investitiilor
o incapacitate de plata

ANS: C
107. Pe baza relatiei:
a.
b.
c.
d.
e.

DIF: 2
Capital permanent
Pasiv total

, se determina:

viteza de rotatie a capitalului permanent


rata indatorarii
rata solvabilitatii generale
rata stabilitatii financiare
rata lichiditatii curente

ANS: C

DIF: 2

108. Firma X prezinta urmatoarea situatie:

in perioada de baza (P0) Fond de rulment/Stocuri = 0,7;


in perioada curenta (P1) Fond de rulment/Stocuri = 0,9.

Aceasta situatie are urmatoarea semnificatie:


a.
b.
c.
d.
e.

cresterea datoriilor fata de furnizori


majorarea obligatiilor
scaderea ratei de finantare a stocurilor
insolvabilitatea pe termen scurt a firmei
cresterea ratei de finantare a stocurilor

ANS: E

DIF: 2

109. Daca indicele veniturilor din exploatare este 106%, indicele rezultatului exploatarii este 108%

si indicele cifrei de afaceri este 109%, rezulta ca:


a.
b.
c.
d.
e.

au crescut cifra de afaceri si cheltuielile de exploatare


au crescut costurile si ponderea productiei imobilizate
a crescut costul si s-a redus ponderea productiei imobilizate
s-a redus costul si s-a marit ponderea productiei imobilizate
s-au redus costurile si ponderea productiei imobilizate

ANS: E

DIF: 2

110. Pe baza indicatorilor

Nr.
crt.
1
2
3

Indicatori

Cifra de afaceri qvi pi


Cheltuieli aferente cifrei de afaceri:
qvi ci

Indicele preturilor de vanzare ( pi )


Indicele costurilor ( ci )

UM

p0

p1

mil. u.m.

70

80

mil. u.m.

52

57

111

4
%
115
Sa se determine influenta structurii asupra cheltuielilor la 1000 u.m. cifra de afaceri.
a.
b.
c.
d.
e.

-56,9 mil.um
- 49 mil.u.m
409 mil.u.m
-55,3 mil.um
120 mil.u.m

ANS: D

DIF: 3
111. Pe baza indicatorilor

Nr.
crt.

Indicatori

p0

p1

1
Suma cheltuielilor fixe (Cf)
10
8
2
Cifra de afaceri qvi pi
25
30
3
Volumul efectiv al cifrei de afaceri la pretul perioadei p0
26
Sa se determine influenta cheltuielilor fixe asupra cheltuielilor fixe la 1000 u.m. cifra de
afaceri:

a.
b.
c.
d.
e.

-26,9 mil.u.m
345 mil.u.m
-66,7 mil.um
87,9 mil.u.m
-22,7 mil.u.m

ANS: C

DIF: 3
112.

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
UM
p0
p1
crt.
1
Productia exercitiului (Qe)
mil. u.m.
2,0
2,5
2
Fondul total de timp de munca
ore
500000
490000
3
Valoarea medie adaugata la 1 u.m. productie
mil. u.m.
0,43
0,6
Sa se calculeze influenta fondului total de timp asupra modificarii valorii adaugate.
a.
b.
c.
d.
e.

-0,0172 mil.u.m
0,086 mil.u.m
-0,086 mil.u.m
-23 mil.u.m
-435 mil.u.m

ANS: A

DIF: 3
113.

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
UM
crt.
1
Numarul mediu de salariati ( Ns )
pers
2
Productia exercitiului (Qe)
mii u.m.
3
Cifra de afaceri (CA)
mii u.m.
Sa se analizeze influenta gradului de valorificare a productiei
de afaceri.
a. 34,98 mil.um
b. -5%

p0

p1

50
40
250
240
230
235
exercitiului asupra cifrei

c. 14,16 mil.um
d. 234,9 mil.um
e. 19,6 mil.um
ANS: C

DIF: 3
114.

Se cunoaste:
Nr.
Indicatori
UM
p0
p1
crt.
1
Numarul mediu de salariati ( Ns )
pers
60
50
2
Numarul mediu de ore lucrate/salariat ( t )
ore
270
210
3
Cifra de afaceri medie orara ( Wh )
mii u.m.
98
115
Sa se analizeze influenta numarului mediu de ore lucrate de un salariat asupra cifrei de
afaceri.
a.
b.
c.
d.
e.

-56 mii u.m


476,2 mii u.m
- 294000 mii.um
-476,2 mii u.m
23 mii u.m

ANS: C

DIF: 3
115.

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
UM
p0
crt.
1
Numarul mediu de salariati ( Ns )
pers
50
2
Productia exercitiului (Qe)
mii u.m.
250
3
Cifra de afaceri (CA)
mii u.m.
230
Sa se analizeze influenta numarului de salariati asupra cifrei de afaceri.
a.
b.
c.
d.
e.

34,98 mil.um
-5%
14,16 mil.um
234,9 mil.um
-46 mil.um

ANS: E

DIF: 3

p1
40
240
235

116.

Pe baza indicatorilor
Nr.
Indicatori
crt.
1
Cheltuieli variabile

p0

p1

vi i

50

45

100

107

106

( q c )
Cifra de afaceri ( q p )

vi

Indicele preturilor de vanzare ( pi )


Indicele costurilor ( ci )

4
110
Sa se determine influenta pretului asupra cheltuielilor variabile la 1000 u.m. cifra de
afaceri.
a.
b.
c.
d.
e.

-22,95 mil.u.m
222,7 mil.u.m
-34,9 mil.u.m
22,95 mil.u.m
-22,7 mil.u.m

ANS: A

DIF: 3
117.

Pe baza indicatorilor
Nr.
crt.
1
2

Indicatori

( qv p )
Cheltuieli aferente cifrei de afaceri ( qv c )
Cifra de afaceri neta

i i

p0

p1

30

36

25

27

Indicele preturilor de vanzare ( I p )


105%
4
Indicele costurilor ( I c )
98%
Sa se analizeze influenta costului asupra ratei rentabilitatii resurselor consumate.
3

a.
b.
c.
d.
e.

0,26 mil.u.m
2,52 mil.u.m
-2,87 mil.um
9,16 mil.u.m
-12,76 mil.u.m

ANS: B

qv

i1

pi0 =

qv

i1

Ip

p i0

qvi1 pi0

qvi1 pi0

c =
1 100
1 100
qvi ci

qvi ci

1
1
1
0

DIF: 3
118. Daca indicele productiei exercitiului este 105%, indicele valorii adugate este 108% si indicele

productivitatii muncii este 97%, atunci:


a.
b.
c.
d.
e.

a crescut numarul de personal si s-a redus ponderea cheltuielilor materiale


a scazut numarul de personal si s-a redus ponderea cheltuielilor materiale
a scazut productivitatea muncii si a crescut ponderea cheltuielilor materiale
a crescut productivitatea muncii si s-a redus numarul de personal
a scazut numarul de personal si productivitatea muncii

ANS: A

DIF: 2

119. Cifra de afaceri a unei societati comerciale este de 36.000 mil. lei. Cheltuielile aferente cifrei

de afaceri sunt de 28.800 mil. lei, din care cheltuieli cu personalul 8.100 mil. lei. Daca
cheltuielile cu personalul cresc cu 20%, pentru a realiza acelasi profit, cifra de afaceri trebuie
sa se mareasca cu:
a.
b.
c.
d.
e.

3,7%
2,5%
3,2%
4,5%
5,0%

ANS: D
8100 x 20% = 1620
1620 : 36000 = 0,045 4,5%
DIF: 2
120. Daca indicele fondului de salarii este 108%, indicele salariului mediu este 104% si indicele

cheltuielilor cu salariile la 1000lei cifra de afaceri este 96%:


a. a crescut numarul de personal si productivitatea muncii intr-un ritm superior
b.
c.
d.
e.

salariului mediu
s-a redus numarul de personal si a crescut productivitatea muncii intr-un ritm
superior salariului mediu
s-au redus numarul de personal si productivitatea muncii
a crescut numarul de personal si salariul mediu intr-un ritm superior productivitatii
muncii
s-a redus numarul de personal si a crescut salariul mediu intr-un ritm superior
productivitatii muncii

ANS: A

DIF: 2

121. Daca indicele productiei fizice (cantitatii) este 95%, indicele consumului specific este 93% si

indicele cheltuielilor cu materialele este 87%, rezulta ca:


a. s-a redus cantitatea fabricata si pretul materialelor

b.
c.
d.
e.

s-a redus cantitatea fabricata, consumul specific si a crescut pretul materialelor


a crescut cantitatea fabricata si consumul specific
s-a redus consumul specific si pretul materialelor
s-a redus cantitatea fabricata, consumul specific si pretul materialelor

ANS: E

DIF: 2

122. Influenta modificarii costurilor unitare asupra cheltuielilor la 1000 lei cifra de afaceri fata de

nivelul prevazut este 18 lei. Aceasta reprezinta o:


a. situatie pozitiva, datorita cresterii preturilor produselor fata de nivelul prevazut
b. situatie negativa, datorita modificarii costurilor unitare in functie de oferta de pe

piata a materiilor prime


c. situatie pozitiva, datorita scaderii costurilor unitare fata de nivelul prevazut
d. situatie negativa, datorita scaderii costurilor unitare la majoritatea produselor fata
de nivelul prevazut
e. situatie pozitiva, datorita cresterii costurilor unitare fata de nivelul prevazut
ANS: C

DIF: 2

123. Daca indicele cifrei de afaceri este 106%, indicele numarului de personal este 96% si indicele

profitului aferent cifrei de afaceri este 103%, rezulta ca:


a.
b.
c.
d.
e.

s-a redus numarul de personal, a crescut productivitatea muncii si costurile


s-au redus numarul de personal, productivitatea muncii si costurile
a crescut numarul de personal, productivitatea muncii si costurile
a crescut cifra de afaceri si s-au redus costurile
s-a redus productivitatea muncii si costurile

ANS: A

DIF: 2

124. Urmatoarea relatie: t1 (sh1 sh0), unde t = timpul consumat pe unitate de produs si sh =

salariul mediu orar, reprezinta:


a. scaderea cheltuielilor cu salariile
b. influenta productivitatii muncii asupra cheltuielilor cu salariile pe unitatea de

produs
c. influenta salariului mediu orar asupra cheltuielilor cu salariile pe unitatea de

produs
d. cresterea cheltuielilor salariale
e. modificarea costului pe unitatea de produs
ANS: C

DIF: 2

125. Valoarea adaugata se defineste ca fiind:


a.
b.
c.
d.
e.

plusul de incasari din vanzarile firmei


diferenta dintre productia exercitiului si cheltuielile totale
cresterea (plusul) de bogatie obtinuta prin activitatea tehnico-productiva a firmei
volumul total de activitate al firmei
diferenta dintre veniturile de exploatare si cheltuielile de exploatare

ANS: C

DIF: 2

126.

Influenta modificarii structurii productiei exercitiului asupra valorii adaugate este de


100 mil. lei. Aceasta situatie are urmatoarea semnificatie:
a. cresterea ponderii produselor cu valoare adaugata unitara mai mare decat media

valorii adaugate pe intreprindere


b. cresterea ponderii produselor cu valoare adaugata unitara mai mica decat media

valorii adaugate pe intreprindere


c. scaderea ponderii produselor cu valoare adaugata la 1 leu productie sub media pe

intreprindere
d. cresterea ponderii produselor cu valoare adaugata la 1 leu productie mai mica decat

media valorii adaugate la 1 leu productie pe intreprindere


e. scaderea valorii adaugate pe produse
ANS: D

DIF: 2

127. Proprietatea elementelor patrimoniale de a se transforma in bani defineste notiunea de:


a.
b.
c.
d.
e.

solvabilitate patrimoniala
lichiditate imediata
lichiditate patrimoniala
solvabilitate generala
credibilitate generala

ANS: C

DIF: 2

128. Solvabilitatea unei societati pe actiuni presupune:


a.
b.
c.
d.
e.

capacitatea societati pe actiuni de a-si transforma activele in disponibilitati banesti


capacitatea societati pe actiuni de a-si onora obligatiile fata de stat
capacitatea societati pe actiuni de a-si achita datoriile la scadenta
capacitatea firmei de a plati furnizorii de materiale
capacitatea firmei de a-si onora obligatiile bancare

ANS: C

DIF: 2

129. Pe baza indicatorilor:

Nr.

- mil. lei Indicatori

1 Capital propriu
2 Datorii pe termen mediu si lung
3 Active imobilizate
Modificarea procentuala a fondului de rulment este:
a.
b.
c.
d.
e.

+5,14%
+30,20%
+28,30%
+24,32%
13,50%

ANS: D
FR = Cap perm - Activ imob

N-1

50000
8500
40000

60000
18000
55000

Cap perm = Cap pr + Dat


FR1-FRo
FR% = ----------x 100
FRo
DIF: 3
130. Echilibrul financiar se analizeaza cu ajutorul indicatorilor;
a.
b.
c.
d.
e.

fondul de rulment
necesarul de fond de rulment
trezoreria neta
fondul de rulment, necesarul de fond de rulment si trezoreria neta
disponibilul de fond de rulment

ANS: D

DIF: 2

131. Se cunosc urmatoarele date:

Indicatori
u.m.
P0
Capital propriu
mil. lei
70.400
Datorii pe termen mediu si lung
mil. lei
10.900
Active imobilizate
mil. lei
65.100
Modificarea procentuala a fondului de rulment este:
a.
b.
c.
d.
e.

P1
73.800
11.400
67.300

+ 22,64%
9,49%
18,46%
+ 3,38%
+ 10,49%

ANS: E
FR = Cap perm - Activ imob
Cap perm = Cap pr + Dat
FR1-FRo
FR% = ----------x 100
FRo
DIF: 3
132. Pentru realizarea echilibrului financiar rata autonomiei financiare globale trebuie sa fie:
a.
b.
c.
d.
e.

mai mare de 50%


intre 20% 50%
peste 20%
peste 33%
intre 33% si 100%

ANS: A

DIF: 2

133. Rata finantarii imobilizarilor

Capital permanent
Active imobilizate

> 1 semnifica:

a.
b.
c.
d.
e.

un dezechilibru financiar
un risc de insolvabilitate ridicat
o incapacitate de plata
degajarea unui fond de rulment pozitiv
o incapacitate de autofinantare sporita

ANS: D

DIF: 2

134. Daca indicele valorii medii a mijloacelor fixe este 102%, indicele cifrei de afaceri la 1000 lei

mijloace fixe este 103% si indicele rezultatului din exploatare este 107%, rezulta ca:
a.
b.
c.
d.
e.

au crescut valoarea mijloacelor fixe si costul productiei


au crescut eficienta mijloacelor fixe si costul productiei
a crescut eficienta mijloacelor fixe si s-a redus costul productiei
au scazut eficienta mijloacelor fixe si costul productiei
s-au redus valoarea mijloacelor fixe si costul productiei

ANS: C

DIF: 2

135. Cifra de afaceri a unei societati comerciale este de 40.000 mil. lei. Cheltuielile aferente cifrei

de afaceri sunt de 32.000 mil. lei, din care cheltuieli cu personalul 9.000 mil. lei. Daca
cheltuielile cu personalul cresc cu 20%, pentru a realiza acelasi profit, cifra de afaceri trebuie
sa se mareasca cu:
a.
b.
c.
d.
e.

3,7%
4,5%
2,5%
3,2%
5,0%

ANS: B
9000 x 20% = 1800
1800 : 40000 = 0,045 4,5%
DIF: 2
136. Daca indicele productiei fizice (cantitatii) este 103%, indicele pretului materialelor este 105%

si indicele cheltuielilor cu materialele este 102%, rezulta:


a.
b.
c.
d.
e.

reducerea consumului specific si a pretului materialelor


cresterea cantitatii fabricate, a consumului specific si a pretului materialelor
cresterea cantitatii fabricate, a pretului materialelor si reducere consumului specific
reducerea consumului specific, a cantitatii fabricate si a pretului materialelor
cresterea consumului specific si a pretului materialelor

ANS: C

DIF: 2

137. Gestiunea resurselor umane presupune:

a) analiza dimensiunii si structurii resurselor umane;


b) realizarea integrala si la termen a obiectivului de activitate;
c) obtinerea unor produse si servicii de calitate superioara si competitive pe piata;
d) valorificarea superioara a potentialului resurselor umane.
e) analiza calitativa a resurselor umane;

a.
b.
c.
d.
e.

a,b,c
a,b,d
b,c,d
c,d,e
a,c

ANS: C

DIF: 3

138. Analiza cantitativa a resurselor umane se caracterizeaza cu ajutorul urmatorilor indicatori:

a) numarul de salariati ;
b) numarul de personal ;
c) numarul mediu de salariati ;
d) numarul mediu de personal ;
e) numarul maxim admisibil de personal ;
a.
b.
c.
d.
e.

a,b,c,d,e
b,c,d
a,b,c
a,b,d
a,b

ANS: A

DIF: 3

139. Analiza mobilitatii si stabilitatii personalului se evidentiaza cu urmatorii indicatori:

a) Iesiri fara aprobarea conducerii;


b) Fondul total de timp de munca;
c) Coeficientul mediu de intrari de personal (Ci);
d) Coeficientul mediu al iesirilor de personal (Ce);
e) Coeficientul fluctuatiei personalului (Cf):
a.
b.
c.
d.
e.

a,b
a,c
b,c,d
c,d,e
a,d,e

ANS: D

DIF: 3

140. Analiza statica si dinamica a timpului de munca se realizeaza cu indicatorii:

a) gradul de programare a fondului de timp calendaristic;


b) gradul de utilizare a fondului de timp calendaristic;
c) gradul de utilizare a fondului de timp maxim disponibil;
d) gradul de neutilizare a fondului de timp maxim disponibil;
e) gradul de utilizare a duratei medii normale a zilei de lucru;
f) coeficientul mediu de complexitate a lucrarilor;
a.
b.
c.
d.
e.

a,b
c,d
a,b,c,d,e
e,f
d,e,f

ANS: C

DIF: 3

141. Analiza calitativa a resurselor umane se caracterizeaza cu ajutorul urmatorilor indicatori:

( )

a) coeficientul mediu de calificare a personalului K m


b) dimensiunea si structura personalului;
c) coeficientul mediu de complexitate a lucrarilor executate K t
d) numarul maxim admisibil de personal;

( )

a.
b.
c.
d.
e.

a,b
b,c
a,d
b,c,d
a,c

ANS: E

DIF: 3

142. Modificarea structurii productiei fabricate ( g i cu +) semnifica:


a. cresterea ponderii produselor a caror productivitate a muncii in perioada luata ca

baza de comparatie este superioara productivitatii medii a muncii


b. cresterea productivitatii muncii la toate produsele
c. cresterea coeficientului mediu de complexitate a lucrarilor executate
ANS: A

DIF: 2

143. Dinamica mijloacelor fixe se analizeaza pe baza indicatorilor:

a) coeficientul intrarilor de mijloace fixe:


b) coeficientul iesirilor de mijloace fixe:
c) coeficientul miscarii totale:
d) coeficientul de structura pe categorii de mijloace fixe;
e) coeficientul de reinoire a mijloacelor fixe;
a.
b.
c.
d.
e.

a,b,c
a,b,d
a,c,e
b,c,d
c,d,e

ANS: A

DIF: 3

144. Structura mijloacelor fixe se analizeaza cu indicatorii:

a) coeficientul de reinoire a mijloacelor fixe;


b) coeficientul de structura pe categorii de mijloace fixe:
c) compozitia tehnologica a capitalului:
a.
b.
c.
d.
e.

a
b
b,c
c
a,c

ANS: C

DIF: 3

145. Starea mijloacelor fixe se analizeaza cu indicatorii:

a) coeficientul de reinoire a mijloacelor fixe:


b) gradul de amortizare:
c) gradul de inzestrare tehnica:
a.
b.
c.
d.
e.

a
a,b,c
b
c
b,c

ANS: B

DIF: 3

146. Indicatorii cu care se analizeaza gradul de utilizare a capacitatii de productie sunt:

a) gradul de folosire a dotarii tehnice;


b) gradul de utilizare a timpului maxim disponibil;
c) gradul de inzestrare tehnica;
d) randamentul echipamentului;
e) eficienta utilizarii mijloacelor fixe
a.
b.
c.
d.
e.

a,b,d,e
a,b,c
b,c,d
a,b,c,d
a

ANS: A

DIF: 3

147. Urmatorii indicatori exprima:

a) Indicatorul

Mf
Ns

- exprima efortul investitional al firmei.

b) Indicatorul T = Ns Nz Nh exprima fondul total de timp de munca al firmei (ore-om).


c) Indicatorul t = Nz Nh exprima timpul mediu de munca al unui salariat (ore).
CA
d) Indicatorul Wh =
- productivitatea medie orara a unui salariat.
T
Mf
e) Indicatorul
- gradul de inzestrare tehnica a muncii si exprima efortul
Ns
investitional al firmei.
Mf '
f) Indicatorul
- compozitia tehnologica a mijloacelor fixe exprima ponderea
Mf
mijloacelor fixe direct productive in totalul mijloacelor fixe.
Qf
g) Indicatorul
- randamentul mijloacelor fixe direct productive
Mf '
CA
h) Indicatorul Wh =
- productivitatea mijloacelor fixe;
T
a. a,b,c,d,e,f,g
b. a,b,e,f
c. b,c,d,h

d. d,e,f,g,h
e. b,d,e,g,h
ANS: A

DIF: 3

1.Coeficientul miscarii totale a mijloacelor fixe este:


I

a. K I = Mf ;
E

b. K E = Mf ;
I +E

c. K MT = Mf .
d. K S =

mf i
;
Mf

e. K T =
Raspuns:

Mf '
Mf

a;

b;

c;

d;

2. Analiza utilizrii potenialului tehnic se realizeaza prin determinarea:


a. gradului de utilizare a capacitii de producie.
b. capacitatii maxime de producie .
c. gradului de utilizare a fortei de munca;
d.capacitatii informationale a managerului
Raspuns:
a b;
a ; bc ; b ; ac ;
3. Consumul specific reprezinta:
a.ponderea unui anumit material in greutatea neta a produsului;
b.cantitatea de material utilizat pentru obtinerea unei unitati de produs;
c.corelatia intre calitatea si pretul consumului;
Raspuns :
abc;
ab ;
bc ;
b;
4. Contul de profit si pierdere(CPP) :
a.reflecta performanta firmei si capacitatea acesteia de a reinvesti;
b.face parte din situatiile financiare de inchidere a exercitiului financiar;
c.este un document contabil de sinteza;
d.masoara performantele activitatii unei firme in cursul unei perioade date;
Raspuns:

e;

a, b, c, d;

b, c,d;

a,b;

a, c

5. Producia exerciiului (Qe) reprezint valoarea produciei globale a unei firme ntr-un
exerciiu financiar i este format din:
a. producia vndut;
b. producia stocat;
c. producia imobilizat.
d. productia marfa;
e.imobilizari corporale
Raspuns:
a,b,c;

a,c;

b,c;

a,b,c,d,

a,b,c, d,e;

6. Creterea EBE este o condiie important pentru mrirea capacitii de autofinanare


a firmei deoarece trebuie s asigure:
a.inlocuirea activelor circulante;
b. remunerarea capitalurilor investite de bnci i acionari;
c. rambursarea mprumuturilor pe termen mediu i lung;
d. nlocuirea activelor fixe;
e. plata impozitului pe profit.
Raspuns:
a,b,c;

a,d,e;

b,c,d,e;

a,b,c,d,e;

a,e;

c;

7.Formula de calcul a profitului este:


a. Pr = qvi pi qvi ci
qvi ci
b. Pr = qvi pi 1
qvi pi
CA Pr

c. Pr = Ns
Ns CA
Raspuns:
a;

b;

= CA pr

a,b, c ;

a,b;

a,c;

8. Analiza situaiei financiare a ntreprinderii poate fi sintetizata astfel:


a.aprecierea activelor fictive;
b.stabilirea patrimoniului net, ca form de evaluare contabil a averii acionarilor;
c. caracterizarea structurii financiare (echilibrului financiar);
d. stabilirea lichiditii i solvabilitii care intereseaz, n principal, creditorii firmei;
e. aprecierea strii financiare.
Raspuns:
b,c,d,e;

a,b,c;

9.Bilanul funcional are rolul de a oferi :

a,c;

a,c,d;

a .O imagine asupra modului de funcionare din punct de vedere economic a ntreprinderii;


b. De a pune n evidena utilizrile i sursele corespunztoare fiecrui ciclu de funcionare.;
c. De a reevalua ciclurile de functionare;
Raspuns:
a,b,c;

a,b;

a,c;

a;

b;

10. Patrimoniul net :


a. reflecta activele ntreprinderii negrevate de datorii.
b. exprima averea acionarilor stabilit pe baza bilanului patrimonial.
c. este echivalent cu patrimoniul functional;
d. este echivalentul activului net contabil, respectiv a capitalului propriu corectat ;
Raspuns : a;

a,b c;

a,b d;

b,c, d;

11...Patrimoniul net se poate determina :


a) ca diferen ntre activul total i datoriile totale (exprimare material a patrimoniului net);
b) ca sum a surselor de finanare a acestuia.
Raspuns:
a;

b;

a,b;

nici un raspuns;

12. Patrimoniul net poate s creasc :


a. pe seama investitiilor ;
b. pe seama surselor interne (rentabilitatea ntreprinderii);
c. pe baza unor surse externe (aporturi, primirea cu titlu gratuit a unor active, conversia
unor datorii n capital social etc.).
d. pe baza de leasing;
Raspuns:
c;

a,c;

b,c,d;

b,c;

a,b,c,d;

13.Lichiditatea poate fi definita ca fiind capacitatea intreprinderii de a-si onora obligatiile


de plata pe seama activelor sale curente.
Raspuns:

adevarat;

fals;

14.Pe baza datelor din bilanul patrimonial se pot stabili urmtoarele rate:
a) Rata lichiditii curente sau generale (Rlc):
Rlc =

Active curente
Datorii curente

b) Rata lichiditii rapide (testul acid):

Rlr =

Active curente Stocuri


Datorii curente

c) Rata lichiditii la vedere:


Rlv =

Disponibilitati banesti
Datorii exigibile imediate

Raspuns;
a,b,c;

a,b;

b,c;

a,c;

15.Rata lichiditii la vedere reflect capacitatea de plat pentru o perioada scurt de timp (de
regul de o lun).
Raspuns:
adevarat;
fals;
16. Lichiditatea poate fi definita ca fiind capacitatea intreprinderii de a-si onora obligatiile de
plata pe seama imprumuturilor pe termen lung;
Raspuns:

adevarat;

fals;

17. Activele curente cuprind:


a. activele circulante, mai puin stocurile fr micare, degradate sau declasate ;
b. creanele incerte (n cazul n care nu s-au constituit provizioane ).
Raspuns:
a;

a,b;

b;

18.Datoriile curente cuprind datoriile cu termen de exigibilitate mai mic de un an.


Raspuns;

adevarat;

fals.

19.Rata lichiditatii la vedere se impune sa fie:


a. mai mare decat 1 ;
b. mai mica decat 1;
c. egala cu 0;
Raspun:

b.c;

a,b;

a,b,c;

a,c;

a;

19.Potrivit uzantelor internationale rata lichiditatii curente sau generale(Rlc) trebuie sa fie in
jurul valorii 2.
Raspuns:
Adevarat;

fals;

20.Potrivit uzantelor internationale ratalichiditatii rapide(testul acid) se impune sa fie


intre:
a. 1-2;
b.0,6-1

c.0,8-1,5;
d. 0,8-1.
Raspuns:

a,b,c,d;

a;

b;

c;

d;

21.Rata indatorarii globale mai mare de 2 reflecta o capacitate de indatorare saturata.


Raspuns: adevarat
fals;
22. n activitatea de exploatare, riscul depinde n mare msur:
a. de modul de gestionare a factorilor interni i n principal;
b.de evoluia preturilor de vnzare;
c.de raportul cost-pre, calitate-pre;
d.de modificarea structurii cheltuielilor n raport cu volumul de activitate ;
Raspuns:
a,b; abc;
ac;
a,b,c,d;
b,d;
23. Pragul de rentabilitate este acel nivel al activitii la care ntreprinderea, prin veniturile
obinute i acoper integral cheltuielile de exploatare, iar rentabilitatea este nul. Se mai
numete i punct mort sau cifra de afaceri (producie) critic.
Raspuns: adevarat;

fals;

24. Din analiza pragului de rentabilitate s-a constatat ca:


a.- atunci cnd cifra de afaceri se situeaz cu pn la 10% peste pragul de rentabilitate, situaia
ntreprinderii este instabil;
b.- cnd cifra de afaceri este cu pn la 20% mai mare dect cea a punctului critic, societatea
are o situaie relativ stabil.
c.- dac cifra de afaceri depete punctul mort cu peste 20%, situaia este confortabil.
Raspuns:
a;
b;
abc;
c.

25. Mrimea riscului de exploatare este dat numai de dimensiunea cheltuielilor fixe
(rata cheltuielilor variabile este constant n timp). Cu ct cheltuielile fixe sunt mai mici cu
att riscul de exploatare este mai mic (deoarece pragul de rentabilitate se obine pentru o
valoare a cifrei de afaceri mai redus)
Raspuns: adevarat;

fals;

26. Capitalul societii este alctuit din:


a. capitalul propriu (resursele financiare proprii a cror utilizare nu presupune nici un
cost);
b. datoriile (creditele atrase care genereaz cheltuieli financiare sub forma dobnzilor).
c. Capitalul permanent.

Raspuns: c;

a,b;

a,c;

a,b, c;

27. Riscul financiar crete odat cu creterea gradului de ndatorare iar volumul de activitate
necesar acoperirii cheltuielilor curente trebuie s creasc proporional cu creditele atrase.
Raspuns:

adevarat;

fals;

28..Mrimea riscului de exploatare este dat numai de dimensiunea cheltuielilor fixe (rata
cheltuielilor variabile este constant n timp). Cu ct cheltuielile fixe sunt mai mari cu att
riscul de exploatare este mai mic (deoarece pragul de rentabilitate se obine pentru o valoare a
cifrei de afaceri mai redus);
Raspuns:

adevarat;

fals;

29. Riscul financiar scade odat cu creterea gradului de ndatorare iar volumul de activitate
necesar acoperirii cheltuielilor curente trebuie s creasc proporional cu creditele atrase.
Raspuns:

adevarat;

fals;

30. Pragul de rentabilitate este acel nivel al activitii la care ntreprinderea, prin veniturile
obinute i acoper partial cheltuielile de exploatare, iar rentabilitatea este buna. Se mai
numete i punct mort sau cifra de afaceri (producie) critic.
Raspuns:

adevarat;

fals;

31. Levierul financiar (efectul de levier) permite determinarea influenei capitalului atras
asupra rentabilitii capitalului propriu.
Raspuns; adevarat;
fls;
32. Levierul financiar (efectul de levier) permite determinarea influenei capitalului
permenent asupra rentabilitii capitalului propriu.
Raspuns;

adevarat;

fals;

33. Rentabilitatea financiar este dependent de raportul dintre rata rentabilitii economice i
rata dobnzii.
Raspuns: adevarat;
fals;
34. Falimentul este ultima etap n existena economic a unei ntreprinderi. n
literatura de specialitate, deseori termenul de eec este considerat echivalentul celui de
faliment. n teoria economic eecul este interpretat n mod diferit, n funcie de situaia cu
care se confrunt societatea comercial. Poate fi privit ca:
a. Eec economic, considerat atunci cnd veniturile nu sunt suficient de mari nct s acopere
costurile totale;
b. Eec al ntreprinderii, ntlnit n cazul n care ntreprinderea i-a ncetat activitatea,
genernd o pierdere pentru creditori;

c. Insolvabilitate n faliment adica acea stare a societii n care valoarea de realizare pe pia
a activelor este inferioar valorii datoriilor, deseori declarndu-se falimentul firmei;
d. Insolvabilitate tehnic , adica o situaie a ntreprinderii n care obligaiile curente nu pot fi
onorate la scaden din lips de lichiditi;
e. Incapacitate de plat, considerat atunci cnd ntreprinderea nu i-a onorat toate obligaiile
contractuale prin care creditorii i-au avansat fonduri sau bunuri (aici pot incluse societile
aflate n insolvabilitate tehnic i cele n faliment);
Raspuns:
a,b,c;
a,c, d; b,c, d;

d, e;

a,b,c,d,e;

35. Insolvabilitate n faliment este acea stare a societii n care valoarea de realizare pe
pia a activelor este inferioar valorii datoriilor,
Raspuns: adevarat;

fals;

36. Unii autori consider falimentul ca fiind:


a. Activul net negativ;
b. ncetarea plilor ctre creditor/neplat creditorilor;
c. Incapacitatea de achitare a creditelor;
d. Neplata dividendelor pentru aciuni preferentiale;
e.Activul net pozitiv;
Raspuns:
c,d,e;
a,c;
a,b,c,d,;
a,b,c;
b,c,e;
37. Metoda ratelor (financiare i de rentabilitate n special) este:
a. utilizat n analiza riscului de faliment,
b. n estimarea ratingului datoriilor,
c. n evaluarea ntreprinderii n scopul fuziunii sau achiziiei etc.
Raspuns:
a;
b;
a,b ;
a,b,c;

38. Indicatorii financiari determinai sub forma ratelor :


a. au o deosebit semnificaie economic, mult mai relevant dect cei absolui;
b. permit comparaii ntre prile constitutive i aprecieri calitative privind
credibilitatea ntreprinderii cercetate;
c. permit evaluarea performanelor managementului;
d. aprecierea strii de sntate financiar a ntreprinderii;
e. realizarea unor previziuni cu privire la activitatea ntreprinderii n perspectiv etc.
Raspuns:

a,b,c;

a;

a,b,c,d,e;

a, e;

b,c,e;

39.Etapele de determinare a funciei scor sunt:


a. alegerea unui eantion de ntreprinderi, care s cuprind dou grupuri, de exemplu,
ntreprinderi falimentare sau aflate n dificultate i societi care nu ntmpin probleme
financiare;

b. compararea ntreprinderilor din cele dou grupuri pe parcursul unui interval de timp, prin
utilizarea unor indicatori considerai cei mai semnificativi;
c. selectarea indicatorilor care realizeaz cea mai bun discriminare (prin testare statistic se
rein indicatorii considerai cu aciune permanent i puternic asupra eantioanelor
cercetate);
d. analiza aprioro\i a ratei de succes a scorului Z;
e. elaborarea prin tehnica analizei discriminante a unei combinaii liniare Z a indicatorilor
semnificativi;
Raspuns: a,b,c,e;

d,e;

a,c,d,e;

b,c;

a,e.

40..Scorul ca finalizare a analizei discriminante, constituie o metod de diagnostic extern care


const n msurarea i interpretarea riscului la care se expune investitorul, creditorul
ntreprinderii, dar i ntreprinderea ca sistem n activitatea viitoare. El se bazeaz pe
formularea unor judeci de valoare care combin liniar un grup de rate (n principal
financiare) semnificative.
Raspuns; adevarat;
fals;