Sunteți pe pagina 1din 120

VERONICA SFREDEL MIHAELA NICULESCU

BOGDAN STNOIU SMARANDA MITRAN FRANCISC MIXICH

RODICA CROITORU MARIA IANCU MIHAI CRUCE

MIHAI RELU STNESCU

BIOLOGIE
Teste pentru concursul de admitere la Facultatea de Medicin Facultatea de Medicin Dentar Facultatea de Farmacie Facultatea de Moae i Asisten medical

EDITURA MEDICAL UNIVERSITAR CRAIOVA, 2008

PREFA

Prezenta brour este destinat viitorilor candidai care doresc s participe la concursul de admitere la facultile Universitii de Medicin i Farmacie din Craiova. n conformitate cu prevederile Legii nvmntului nr. 84/1995, republicat, admiterea n nvmntul superior se face prin concurs de admitere. Organizarea concursului de admitere este de competena fiecrei instituii de nvmnt superior i se face n conformitate cu criteriile generale elaborate de Ministerul Educaiei i Cercetrii. Acest volum cuprinde ntrebri elaborate pe baza unor manuale alternative de Biologie, clasa a XI-a, aprobate de Ministerul Educaiei i Cercetrii, care cuprind tematica pretins pentru proba de Biologie (Anatomia i Fiziologia omului) din cadrul concursului de admitere la facultile Universitii de Medicin i Farmacie Craiova. Proba de concurs se desfoar pe baza programei elaborate de facultate, publicat, i a subiectelor stabilite de comisia de concurs n ziua desfurrii probei. ntrebrile i problemele cuprinse n acest volum constituie baza de date cu privire la concursul de admitere. La concurs se vor folosi aceste ntrebri sau ntrebri asemntoare, dar nu n mod obligatoriu identice cu cele din volumul de fa.

Tematica pentru concursul de admitere


- proba Biologie (Anatomia si fiziologia omului) A. BIOLOGIE manual pentru clasa a XI-a Autori: Ionel Rou, Clin Istrate, Aurel Ardelean Editura CORINT, Bucureti, 2006 ISBN: (10) 973-653-928-8; (13) 978-973-653-928-2 SISTEMUL NERVOS - Clasificarea sistemului nervos din punct de vedere topografic i funcional; proprietile neuronului (pag. 13-16) ANALIZATORII - Segmentele unui analizator (pag. 35) - Analizatorul cutanat (pag. 45-46) - Analizatorul gustativ (pag. 47) - Analizatorul olfactiv (pag. 48) SISTEMUL MUSCULAR (PAG. 69-73) B. BIOLOGIE manual pentru clasa a XI-a Autori: Dan Cristescu, Carmen Slvstru, Bogdan Voiculescu, Cezar Th. Niculescu, Radu Crmaciu Editura CORINT, Bucureti, 2006 ISBN: (10) 973-653-935-0; ISBN (13) 978-973-653-935-0 CELULA I ESUTURILE (pag. 5-11) SISTEMUL NERVOS - Mduva spinrii (pag. 18-25) - Trunchiul cerebral i nervii cranieni (pag. 26-29) - Cerebelul (pag. 29) - Diencefalul (pag. 29-30) - Emisferele cerebrale (pag. 30-32) - Sistemul nervos vegetativ (pag. 32-36) - Noiuni elementare de igien i patologie (pag. 36-37) ANALIZATORII - Analizatorul kinestezic (pag. 40-41) - Analizatorul vizual (pag. 44-48) - Analizatorul acustico-vestibular (pag. 49-52) - Noiuni elementare de igien i patologie (pag. 52-53) GLANDELE ENDOCRINE (pag. 54-61) SISTEMUL OSOS I ARTICULAIILE (pag. 63-67) DIGESTIA I ABSORBIA (pag. 74-82) CIRCULAIA (pag. 84-95, 125) RESPIRAIA (pag. 97-101) EXCREIA (pag. 103-106) METABOLISMUL (pag. 108-115) FUNCIA DE REPRODUCERE - Sistemul reproductor (pag. 116-122) - Sntatea reproducerii (pag. 122-123)

CUPRINS

CELULA I ESUTURILE ..................................................................................1 SISTEMUL NERVOS ..........................................................................................6 ANALIZATORII .................................................................................................25 GLANDELE ENDOCRINE ................................................................................38 APARATUL LOCOMOTOR ..............................................................................47 DIGESTIA I ABSORBIA ...............................................................................54 SNGELE .........................................................................................................63 APARATUL CARDIO-VASCULAR ...................................................................71 RESPIRAIA .....................................................................................................89 EXCREIA .........................................................................................................95 METABOLISMUL. RAIA ALIMENTAR. VITAMINELE........................102 FUNCIA DE REPRODUCERE.......................................................................110

CELULA I ESUTURILE 1. Care din urmtoarele tipuri de transport prin membran se face prin mecanisme pasive? a. osmoza b. difuziunea facilitat c. transportul prin pompe ionice d. transportul gazelor respiratorii O2, CO2 e. transportul unei molecule conform gradientului ei de concentraie 2. Care dintre urmtoarele tipuri de transport se face prin mecanisme active? a. osmoza b. transportul fructozei c. transportul prin pompe ionice d. cotransportul e. transportul glucozei cuplat cu Na+. 3. Cum pot fi transportate monozaharidele prin membrana celular? a. prin osmoz b. prin difuziune facilitat c. prin transport activ dependent de Na+ d. prin endocitoz e. prin pompe ionice 4. Endocitoza: a. const n transferul intracelular al materialului din exteriorul celulei b. se face prin canale membranare c. are loc prin invaginarea membranei d. se face cu vezicule membranare e. permite eliminarea materialului intracelular la exteriorul celulei 5. Pompa Na+/K+: a. asigur un transport pasiv prin membran b. necesit consum energetic c. transport moleculele n sensul gradientului de concentraie d. asigur un transport activ e. este de natur proteic 6. Potenialul membranar de repaus: a. are o valoare de +30 +40 mV b. are o valoare de -65 -85 mV c. este realizat de pompa Na+/K+, care expulzeaz 3 Na+ din celul i reintroduce 2 K+ n celul d. este constant n absena unui stimul e. depinde de permeabilitatea membranei pentru diferite tipuri de ioni 7. Repolarizarea membranei: a. presupune revenirea la potenialul de repaus b. este datorat ieirii K+ din celul c. presupune deschiderea unor canale voltajdependente pentru K+ d. se face prin intrarea Na+ n celul e. este condiionat de existena unui stimul cu intensitate prag 8. Potenialul de aciune: a. reprezint modificarea temporar a potenialului de membran b. se datoreaz unor cureni electrici care apar la trecerea ionilor prin canale membranare specifice c. are aceeai durat pentru toate celulele d. este un rspuns de tip tot sau nimic e. se propag ntr-un singur sens n membran 9. n cadrul modelului de mozaic fluid al membranei plasmatice: a. proteinele sunt uniform distribuite n cadrul structurii lipidice b. proteinele i lipidele se pot deplasa lateral prin membran c. proteinele pot fi dispuse transmembranar d. fosfolipidele sunt dispuse ntr-un bistrat cu interiorul hidrofil e. membrana conine glucide ataate feei interne 10.* Forma iniial a tuturor celulelor este: a. fusiform b. globuloas c. cilindric d. cubic e. stelat 11.*Sistemul de canalicule intracitoplasmatice este reprezentat de: a. incluziunile citoplasmatice b. hialoplasm c. centrozom d. reticulul endoplasmatic e. aparatul Golgi 12.* Sinteza proteinelor este specific: a. centrozomilor b. ribozomilor c. reticulului endoplasmic neted d. mitocondriilor e. lizozomilor 13.* Sediul proceselor de fosforilare oxidativ se afl la nivelul: a. carioplasmei b. lizozomilor c. mitocondriilor d. hialoplasmei e. nucleului 14. Care dintre urmtoarele caracteristici ale nucleului sunt false? a. are o membran unic b. conine unul sau mai muli nucleoli c. n nucleoplasm prezint cromatin format din ATP i proteine d. conine carioplasma e. dimensiunile sale corespund ciclului funcional al celulei 15. Epiteliul pavimentos simplu se gsete la nivelul: a. tunicii interne a vaselor sangvine b. mucoasei bucale c. bronhiilor d. tunicii interne a vaselor limfatice e. epidermei 16. esutul conjunctiv moale poate fi: a. fibros b. hialin c. reticulat d. cheratinizat e. elastic 17. esutul conjunctiv lax: a. leag unele organe b. formeaz tunica medie a arterelor c. se gsete n hipoderm d. formeaz aponevroze 1

e. nsoete alte esuturi 18.* Care dintre urmtoarele glande nu au canal de excreie? a. glandele sudoripare b. parotidele c. glandele sebacee d. paratiroidele e. pancreasul exocrin 19. Neuroplasma citoplasma neuronului conine ca organite celulare specifice: a. centrozomul b. corpusculii Nissl c. miofibrilele d. neurofibrilele e. mioglobina 20.*Epiteliul pavimentos stratificat necheratinizat se gsete n: a. uroteliu b. canalele glandelor exocrine c. epiderm d. mucoasa bronhiolelor e. mucoasa bucal 21. Aparatul Golgi: a. este un sistem membranar de vezicule b. reprezint sediul fosforilrii oxidative c. este un organit specific neuronului d. conine enzime hidrolitice e. are rol n excreia unor substane celulare 22. Mitocondriile: a. au o membran intern plicaturat b. particip la digestia celular c. au rol n sinteza ATP d. produc energie celular e. prezint o membran extern ce se continu cu citomembranele reticulului endoplasmic 23. Ribozomii: a. se gsesc exclusiv ataai reticulului endoplasmic b. conin ribonucleoproteine c. se mai numesc corpusculii lui Palade d. pot fi ataai membranei externe a nucleului e. sunt abseni n neuroni 24.* Miofibrilele: a. sunt organite comune b. se gsesc inclusiv n prelungirile neuronale c. sunt elemente contractile din sarcoplasma fibrei musculare d. au caracter temporar e. sunt echivalente ergastoplasmei pentru celula nervoas 25. Nucleul: a. este nconjurat de o membran poroas dubl b. lipsete n hematii c. este unic n fibra muscular striat d. conine ADN e. se nvecineaz cu aparatul Golgi i centrozomul 26. Lizozomii: a. conin enzime hidrolitice b. realizeaz fosforilarea oxidativ c. au rol n digestia celular d. sunt prezeni n numr mare n macrofage e. sunt abseni n leucocite

27. Care din urmtoarele celule au membrana prevzut cu microvili? a. leucocitele b. celulele epiteliului mucoasei intestinale c. celulele epiteliului mucoasei traheei d. celulele epiteliului tubilor renali e. toate celulele epiteliale 28. Epiteliile de tranziie: a. sunt de tip pluristratificat b. intr n constituia mucoasei tubului digestiv c. formeaz epiteliul pleurei i pericardului d. formeaz tunica intern a vaselor sangvine e. intr n constituia uroteliului 29. Epiteliile: a. acoper corpul la suprafa b. pot fi de tip secretor c. formeaz tunica medie a arterelor i venelor d. formeaz receptorii analizatorilor e. cptuesc diferite caviti 30. Canalele de secreie ale glandelor salivare sunt formate din: a. epiteliu pavimentos simplu b. epiteliu cilindric unistratificat c. epiteliu cubic stratificat d. epiteliu pseudostratificat e. epiteliu cilindric stratificat 31. esutul cartilaginos elastic formeaz: a. pavilionul urechii b. tunica medie a arterelor mari i venelor c. epiglota d. meniscurile articulare e. tendoanele i aponevrozele 32.*Care dintre urmtoarele funcii nu aparine esutului conjunctiv: a. nsoete alte esuturi b. leag unele organe c. cptuete unele caviti d. asigur rezistena mecanic e. depoziteaz grsimi 33. esutul conjunctiv semidur fibros se gsete la nivelul: a. ligamentelor b. pavilionului urechii c. aponevrozelor d. meniscurilor articulare e. discurilor intervertebrale 34.* Care dintre urmtoarele enunuri n legtur cu membrana celular este fals? a. are permeabilitate selectiv b. este alctuit n principal din fosfolipide i proteine c. este polarizat electric d. confer forma celulelor e. intervine n formarea fusului de diviziune 35. esutul cartilaginos hialin formeaz: a. meniscurile articulare b. cartilajele traheale c. cartilajele laringeale d. cartilajele costale e. epiglota 36. Sunt organite specifice neuronului: a. miofibrilele b. neurofibrilele 2

c. centrozomul d. corpusculii Nissl e. incluziunile pigmentare 37. Structura nucleului cuprinde: a. enzime hidrolitice b. nucleoli c. proteine histonice d. carioplasm e. cromatin 38.* Celule anucleate sunt: a. celulele hepatice b. hematiile adulte c. leucocitele d. ovulul e. fibrele musculare striate 39. Centrozomul: a. este format din doi centrioli paraleli ntre ei b. are rol n diviziunea celular c. este situat n apropierea nucleului d. este nconjurat de o zon de citoplasm vscoas e. este un organit specific neuronului 40.*Fibra muscular striat este o celul: a. polimorfonuclear b. binucleat c. uninucleat d. polinucleat e. anucleat 41. Celulele care formeaz esutul epitelial pot avea form: a. sferic b. pavimentoas c. cubic d. cilindric e. fusiform. 42. Epiteliile pseudostratificate: a. sunt alctuite din celule cilindrice b. intr n constituia mucoasei traheale c. alctuiesc mucoasa intestinal d. formeaz epiderma e. pot fi ciliate sau neciliate 43. Epiteliul intestinal: a. este un epiteliu stratificat b. este format din celule cu microvili c. are o suprafa de absorbie mrit d. este format din celule cilindrice e. este un epiteliu de tranziie 44. esutul conjunctiv moale fibros: a. este o variant de esut cartilaginos b. este prezent n meniscurile articulare c. formeaz discurile intervertebrale d. formeaz tendoanele i aponevrozele e. are rol mecanic 45. Care din urmtoarele structuri conin celule cu secreie exocrin? a. paratiroidele b. tubii seminiferi testiculari c. prostata d. insulele Langerhans pancreatice e. glandele mamare 46.* Care din celulele organismului sunt polarizate electric? a. numai celulele nervoase 3

b. numai neuronii din mduva spinrii c. numai neuronii cu teac de mielin d. toate celulele vii e. numai celulele musculare 47. Cromatina: a. se afl la nivelul carioplasmei b. formeaz cromozomii la sfritul diviziunii celulare c. conine unul sau mai muli nucleoli d. se prezint sub forma unor granulaii fine e. conine ADN 48. Reticulul endoplasmic neted: a. prezint ribozomi pe suprafaa extern b. se prezint ca o reea de citomembrane c. intr n structura corpusculilor Nissl d. are aspect diferit n funcie de activitatea celulei e. are rol important n metabolismul glicogenului 49.* Lizozomii au rol n: a. excreia unor substane celulare b. digestia intracelular c. sinteza proteic d. fosforilarea oxidativ e. producerea de energie celular 50.* Aparatul Golgi: a. leag plasmalema de stratul extern al membranei nucleare b. conine ribozomi pe suprafaa extern c. lipsete n neuron d. se afl n zona cea mai activ a citoplasmei e. este sediul fosforilrii oxidative 51.* Mitocondriile: a. prezint o membran extern plicaturat b. delimiteaz ntre cele dou membrane matricea mitocondrial c. lipsesc n esutul muscular striat de tip cardiac d. au rol n diviziunea celular e. reprezint sediul sintezei ATP 52.* Centrozomul particip la: a. ciclul acizilor tricarboxilici b. producerea de energie celular c. procesul de diviziune celular d. formarea cromozomilor e. digestia intracelular 53.* Cromozomii: a. se formeaz la sfritul diviziunii b. sunt localizai n nucleoli c. intr n structura centrozomului d. conin ADN e. se gsesc n garnitur complet diploid n ovul 54. Proteinele din structura membranei celulare: a. pot fi dispuse transmembranar b. sunt uniform distribuite c. pot forma glicoproteine mpreun cu glucidele ataate feei interne a membranei d. sunt implicate n transportul transmembranar e. se pot deplasa liber n lateral 55. esutul epitelial: a. cptuete suprafaa intern a organelor cavitare tub digestiv, ci respiratorii b. formeaz aponevrozele c. intr n alctuirea canalelor de secreie ale glandelor exocrine

d. tapeteaz vasele sangvine i limfatice e. poate prezenta corpusculi de legtur ntre celule 56.* Epiteliile cilindrice stratificate se ntlnesc n: a. mucoasa tubului digestiv b. mucoasa traheal c. canalele glandelor exocrine d. mucoasa bronhiolelor e. tunica medie a arterelor i venelor 57. Epiteliile glandulare sunt formate din celule care elaboreaz: a. enzime b. hormoni c. mediatori chimici d. saliv e. sudoare. 58. Glandele endocrine pot fi alctuite din urmtoarele elemente structurale: a. celule dispuse n cordoane b. esut epitelial secretor c. celule dispuse n insule d. acini e. celule dispuse n foliculi 59. esutul adipos se gsete: a. n ganglionii limfatici b. n hipoderm c. n tunica medie a arterelor d. n jurul rinichilor e. n jurul globilor oculari 60.* Alegei enunul greit: a. membrana celular permite difuziunea O2 b. cromozomii sunt alctuii din ADN, proteine histonice i non-histonice c. lizozomii au rol important n celulele fagocitare d. ovulul are 150 200 m e. presiunea osmotic este invers proporional cu numrul de particule dizolvate n soluie 61.* Alegei enunul corect: a. epiteliul mucoasei bucale este cheratinizat b. epiteliul intestinal absorbant prezint celule ciliate c. epiteliul traheal este pseudostratificat d. epiglota este format din esut conjunctiv moale de tip elastic e. esutul osos trabecular formeaz diafizele oaselor lungi 62. Care din urmtoarele enunuri privind perioada refractar sunt adevrate? a. reprezint intervalul n care este dificil de obinut un potenial de aciune b. cuprinde exclusiv panta ascendent a potenialului de aciune c. perioada refractar absolut se datoreaz inactivrii canalelor pentru Na+ d. perioada refractar relativ permite apariia unui al doilea potenial de aciune, cu amplitudine mai mare e. potenialul de aciune iniiat n perioada refractar absolut are amplitudine mic 63.* Alegei enunul greit: a. celula este unitatea morfofuncional i genetic de organizare a materiei vii b. aparatul Golgi are rol n excreia unor substane 4

celulare c. reticulul endoplasmic rugos are rol n sinteza proteinelor d. membrana celular permite pasajul liber al cationilor e. poziia nucleului n celulele adipoase este excentric 64. Pseudopodele: a. reprezint prelungiri citoplasmatice acoperite de plasmalem b. sunt prelungiri permanente c. sunt neordonate d. sunt prezente n cazul leucocitelor e. sunt corpuscului de legtur care solidarizeaz celulele epiteliale 65.* Discurile intervertebrale sunt alctuite din: a. esut conjunctiv fibros b. esut cartilaginos hialin c. esut cartilaginos elastic d. esut osos spongios e. esut cartilaginos fibros

REZOLVRI: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.* 11.* 12.* 13.* 14. 15. 16. 17. 18.* 19. 20.* 21. 22. 23. 24.* 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32.* 33. 34.* 35. 36. 37. 38.* 39. 40.* 41. 42. 43. 44. 45. 46.* 47. 48. 49.* 50.* 51.* 52.* 53.* 54. 55. 56.* 57. 58. 59. 60.* 61.* a, b, d, e c, d, e b, c a, c, d b, d, e b, c, d, e a, b, c a, b, d b, c b d b c a, c a, d a, c, e a, c, e d b, d e a, e a, c, d b, c, d c a, b, d, e a, c, d b, d a, e a, b, d, e c, e a, c c d, e e b, c, d b, d b, c, d, e b b, c, d d b, c, d a, b, e b, c, d d, e b, c, e d a, d, e b, d, e b d e c d a, d, e a, c, d, e c a, b, d, e a, b, c, e b, d, e e c 5

62. 63.* 64. 65.*

a, c d a, c, d e

SISTEMUL NERVOS 1. Structurile situate intranevraxial sunt: a. ganglionii spinali b. substana cenuie c. nervii d. substana alb e. ganglionii vegetativi. 2. Structurile situate extranevraxial sunt: a. ganglionii spinali b. substana cenuie c. nervii d. substana alb e. ganglionii vegetativi 3. Sunt structuri localizate pe faa bazal a emisferelor cerebrale: a. nucleii bazali b. lobul orbital c. lobul parietal d. bulbul olfactiv e. lobul temporo-occipital 4. Sunt giri ai lobului temporo-occipital: a. hipocampic b. orbitali c. cingular d. occipito-temporal medial e. occipito-temporal lateral 5. Dac ne nepm cu un ac la un deget de la mna dreapt: a. impulsul nervos ajunge n girusul postcentral stng b. impulsul trece prin talamus c. impulsul se transmite prin fasciculele spinotalamice d. impulsul se transmite prin fasciculele spinobulbare e. stimulul poate declana reflexul de flexie. 6. Coarnele anterioare ale mduvei conin: a. neuroni senzitivi b. neuroni somatomotori alfa c. neuroni somatomotori gama d. neuroni visceromotori e. neuroni viscerosenzitivi. 7. * Coarnele posterioare ale mduvei conin: a. deutoneuroni ai cilor senzitive b. neuroni somatomotori alfa c. neuroni somatomotori gama d. neuroni vegetativi simpatici preganglionari e. neuroni viscerosenzitivi. 8. * Coarnele laterale ale mduvei conin: a. deutoneuroni ai cilor senzitive b. neuroni somatomotori alfa c. neuroni somatomotori gama d. neuroni vegetativi simpatici preganglionari e. neuroni vegetativi simpatici postganglionari 9. Neuronii vegetativi simpatici preganglionari sunt prezeni n: a. mduva cervical b. mduva toracal superioar c. mduva lombar d. mduva sacral e. ganglionii laterovertebrali. 10. * Neuronii vegetativi simpatici postganglionari sunt prezeni n: a. mduva cervical superioar 6 b. mduva cervical inferioar c. mduva toracal d. mduva lombar superioar e. ganglionii laterovertebrali. 11.* Neuronii vegetativi parasimpatici preganglionari sunt prezeni n: a. mduva cervical b. mduva toracal c. mduva lombar superioar d. mduva sacral e. ganglionii laterovertebrali. 12.. Reflexele polisinaptice: a. sunt formate numai din 2 neuroni b. sunt reflexe formate din cel puin trei neuroni c. sunt reflexe osteotendinoase d. sunt reflexe nociceptive e. sunt reflexe de aprare 13. Impulsurile care iniiaz micrile voluntare, sunt conduse prin: a. cile piramidale directe b. cile piramidale ncruciate c. cile extrapiramidale cu origine subcortical d. fasciculele corticospinale e. cile vestibulospinale. 14. Impulsurile care iniiaz micrile involuntare, automate sunt conduse prin: a. cile piramidale directe b. cile piramidale ncruciate c. cile extrapiramidale cu origine subcortical d. fasciculele corticospinale e. cile vestibulospinale. 15. Sunt ci extrapiramidale: a. corticospinale b. rubrospinale c. olivospinale d. reticulospinale e. vestibulospinale. 16. * Sunt ci piramidale: a. corticospinale b. rubrospinale c. olivospinale d. reticulospinale e. vestibulospinale. 17. Sensibilitatea exteroceptiv este condus prin: a. ci spino-bulbare b. ci descendente c. ci spino-cerebeloase d. ci corticospinale e. ci spino-talamice. 18. La mduv, cile piramidale sunt: a. ci spino-bulbare b. ci descendente c. ci spino-cerebeloase d. ci corticospinale e. ci spino-talamice. 19. * Rdcina anterioar a nervilor spinali: a. este mixt b. este format numai din fibre senzitive c. este format numai din fibre motorii d. conine numai fibre somatice e. conine numai fibre vegetative. 20. * Rdcina posterioar a nervilor spinali: a. este mixt

b. este format numai din fibre senzitive c. este format numai din fibre motorii d. conine numai fibre somatice e. conine numai fibre vegetative. 21. *Ramura dorsal a nervilor spinali: a. este mixt b. este format numai din fibre senzitive c. este format numai din fibre motorii d. conine numai fibre somatice e. conine numai fibre vegetative. 22. * Ramura ventral a nervilor spinali: a. este mixt b. este format numai din fibre senzitive c. este format numai din fibre motorii d. conine numai fibre somatice e. conine numai fibre vegetative. 23. * Ramura meningee a nervilor spinali: a. este mixt b. este format numai din fibre senzitive c. este format numai din fibre motorii d. conine numai fibre somatice e. conine numai fibre vegetative. 24. Ramura comunicant alb a nervilor spinali: a. este mixt b. este format numai din fibre senzitive c. este format din fibre visceromotorii d. conine numai fibre somatice e. conine numai fibre vegetative. 25. Ramura comunicant cenuie a nervilor spinali: a. este mixt b. este format numai din fibre senzitive c. este format numai din fibre motorii d. conine numai fibre somatice e. conine numai fibre vegetative. 26. Reflexele monosinaptice: a. sunt formate dintr-un singur neuron b. sunt reflexe formate din doi neuroni c. sunt reflexe miotatice d. sunt reflexe de flexie e. sunt reflexe de extensie. 27. Ganglionii spinali se afl pe traseul: a. rdcinii senzitive a nervului spinal b. rdcinii anterioare a nervului spinal c. rdcinii posterioare a nervului spinal d. ramurii dorsale a nervului spinal e. rdcinii motorii a nervului spinal 28. Axonii neuronilor din ganglionul spinal care intr n mduv, pot face sinaps: a. cu neuroni talamici b. cu neuroni bulbari c. cu neuroni de asociaie d. cu neuronii din coarnele anterioare medulare e. cu neuronii din cerebel. 29. Coarnele laterale ale mduvei conin: a. neuroni vegetativi b. neuroni somatomotori c. neuroni somatosenzitivi d. neuroni simpatici e. neuroni preganglionari. 30. Fasciculele spinobulbare conduc sensibilitatea: a. tactil fin b. termic c. kinestezic 7

d. visceroceptiv e. proprioceptiv de control al micrii. 31. NU fac sinaps n cornul posterior medular fibrele sensibilitii: a. tactile grosiere b. tactile fine c. kinestezice d. proprioceptive de control al micrii e. termice i dureroase. 32. * Trunchiul nervilor spinali: a. este format numai din fibre senzitive b. este mixt c. este format numai din fibre motorii d. conine numai fibre somatice e. conine numai fibre vegetative. 33. Ganglionii spinali conin neuroni: a. somatici b. vegetativi c. senzitivi d. somatomotori e. motori vegetativi. 34. * Aferenele vegetative au neuroni localizai n ganglionii: a. spinali b. paravertebrali c. previscerali d. laterovertebrali e. intramurali. 35. * Care din urmtoarele reflexe nu are centrii n mduva spinrii: a. reflexele sudorale b. reflexul masticator c. reflexul pupilodilatatoare d. reflexele vasoconstrictoare e. reflexele de miciune. 36. * Lichidul cefalorahidian se gsete ntre: a. cutia cranian i duramater b. duramater i arahnoid c. arahnoid i piamater d. piamater i substana nervoas e. duramater i piamater. 37. Mduva spinrii prezint intumescene n regiunea: a. cervical b. toracal c. lombar d. sacral e. coccigian. 38. * Nervul spinal conine numai fibre senzitive n: a. rdcina anterioar b. rdcina posterioar c. trunchi d. ramura ventral e. ramura dorsal 39. * Nervul spinal conine numai fibre motorii n: a. rdcina anterioar b. rdcina posterioar c. trunchi d. ramura ventral e. ramura dorsal 40. * Nu formeaz plexuri nervii spinali: a. cervicali b. toracali

c. lombari d. sacrali e. coccigieni 41. * Substana cenuie este alctuit din: a. fibre nervoase mielinice b. celule receptoare c. lichid cefalorahidian d. corpi neuronali e. esut conjunctiv 42. * Fibra muscular striat este stimulat de neuroni: a. somatosenzitivi b. visceromotori c. viscerosenzitivi d. somatomotori e. de asociaie 43. * Celula muscular neted este stimulat de neuroni: a. viscerosenzitivi b. somatomotori c. somatosenzitivi d. visceromotori e. de asociaie 44. * Celulele glandulare sunt stimulate de neuroni: a. viscerosenzitivi b. somatomotori c. somatosenzitivi d. visceromotori e. de asociaie 45. De la periferie spre cortex se ndreapt fibre: a. ascendente b. senzitive c. comisurale d. descendente e. motorii. 46. De la cortex spre periferie se ndreapt fibre: a. ascendente b. senzitive c. comisurale d. descendente e. motorii. 47. * Glanda parotid este inervat secretor de fibre plecate din nucleul: a. lacrimal b. salivator superior c. salivator inferior d. dorsal al vagului e. nucleul accesor al oculomotorului 48. Nervii spinali conin fibre: a. de asociaie b. senzitive c. somatice d. vegetative e. de reticulin. 49. Fibrele nervoase cu originea n ganglionul spinal fac sinaps cu: a. neuronii din coarnele posterioare b. motoneuronii somatici medulari c. neuronii vegetativi simpatici preganglionari d. neuronii vegetativi simpatici postganglionari e. neuroni bulbari 50. * Cile ascendente specifice sunt constituite de regul din: 8

a. un neuron b. doi neuroni c. trei neuroni d. patru neuroni e. cinci neuroni 51. Reflexul ahilean: a. este un reflex miotatic b. este un reflex nociceptiv c. prezint neuroni intercalari d. este polisinaptic e este monosinaptic. 52. Fasciculul rubrospinal are originea n: a. punte b. mezencefal c. bulb d. coliculii cvadrigemeni e. nucleul rou. 53. Fasciculul nigrospinal are originea n: a. punte b. mezencefal c. bulb d. coliculii cvadrigemeni e. substana neagr. 54. Fasciculul olivospinal are originea n: a. nucleii olivari b. pedunculii cerebrali c. mezencefal d. coliculii cvadrigemeni e. bulb. 55. Fasciculul vestibulospinal are originea n: a. nucleii vestibulari b. pedunculii cerebrali c. mezencefal d. coliculii cvadrigemeni e. bulb. 56. Arcul reflex monosinaptic conine: a. neuron senzitiv b. neuron vegetativ preganglionar c. neuron somatomotor d. celule gliale e. neuron de asociaie. 57. Arcul reflex polisinaptic conine: a. cel mult doi neuroni b. neuron senzitiv c. neuron somatomotor d. celule gliale e. neuron de asociaie. 58. n ramura comunicant alb se gsesc fibre: a. preganglionare b. postganglionare c. mielinizate d. amielinice e. senzitive. 59. n ramura comunicant cenuie se gsesc fibre: a. preganglionare b. postganglionare c. mielinizate d. amielinice e. senzitive. 60. Fibrele nervoase senzitive transmit impulsurile spre: a. centrii nervoi b. fibrele musculare striate

c. mduva spinrii d. celulele musculare netede e. celulele glandulare. 61. Fibrele nervoase motorii transmit impulsurile spre: a. centrii nervoi b. fibrele musculare striate c. mduva spinrii d. celulele musculare netede e. celulele glandulare. 62. * Fibrele nervoase somatomotorii transmit impulsurile spre: a. centrii nervoi b. fibrele musculare striate c. mduva spinrii d. celulele musculare netede e. celulele glandulare. 63. Fibrele nervoase visceromotorii transmit impulsurile spre: a. celulele musculare netede b. celulele visceroceptoare c. fibrele musculare striate d. celulele glandulare exocrine e. celulele glandulare endocrine. 64. Conduc influxul nervos de la organele receptoare: a. nervii senzitivi b. nervii motori c. componenta senzitiv a nervilor micti d. componenta motorie a nervilor micti e. cile piramidale. 65. * Conduc influxul nervos spre organele efectoare: a. componenta senzitiv a nervilor micti b. componenta motorie a nervilor micti c. nervii senzitivi d. toate cile ascendente e. cile spinotalamice 66. Rdcina anterioar a nervului spinal conine axonii: a. motoneuronilor somatici b. neuronilor de asociaie c. motoneuronilor vegetativi d. protoneuronilor senzitivi e. deutoneuronilor senzitivi. 67. * Rdcina posterioar a nervului spinal conine axonii: a. motoneuronilor somatici b. neuronilor de asociaie c. motoneuronilor vegetativi d. protoneuronilor senzitivi e. deutoneuronilor senzitivi 68. Receptorii arcului reflex medular pot fi: a. dendrite ale neuronilor din ganglionii nervilor cranieni b. formaiuni celulare specializate c. dendrite ale neuronilor din ganglionii spinali d. corpurile neuronilor senzitivi e. axonii neuronilor senzitivi. 69. Are protoneuronul n ganglionul spinal sensibilitatea: a. termic b. visceral 9

c. tactil protopatic d. tactil epicritic e. gustativ. 70. Are deutoneuronul n cornul posterior al mduvei spinrii calea sensibilitii: a. kinestezice b. termice c. dureroase d. tactil protopatice e. tactile epicritice. 71. Are deutoneuronul n bulb calea sensibilitii: a. kinestezice b. termice c. dureroase d. tactil protopatice e. tactile epicritice. 72. Are al treilea neuron n talamus calea sensibilitii: a. termice b. olfactive c. tactile protopatice d. tactile epicritice e. proprioceptive de control al micrii. 73. Trece prin cordonul medular lateral calea sensibilitii: a. termice b. tactile protopatice c. dureroase d. tactile epicritice e. kinestezice. 74. * Trece prin cordonul medular anterior calea sensibilitii: a. termice b. tactile epicritice c. dureroase d. tactile protopatice e. proprioceptive de control al micrii. 75. Trece prin cordonul medular posterior calea sensibilitii: a. termice b. kinestezice c. tactile epicritice d. tactile protopatice e. dureroase. 76. * Fasciculul piramidal direct conduce impulsuri pentru motilitatea: a. semiautomat b. automat c. involuntar d. voluntar, e. incontient (de control al micrii). 77. Cile extrapiramidale conduc impulsuri pentru motilitatea: a. semiautomat b. automat c. involuntar d. voluntar, e. incontient (de control al micrii). 78. Fasciculul piramidal direct: a. este situat n cordoanele anterioare b. se ncrucieaz n bulb c. se ncrucieaz la nivel medular d. este situat n coarnele laterale

e. nu se ncrucieaz. 79. Fasciculul piramidal ncruciat: a. este situat n cordoanele anterioare b. se ncrucieaz n bulb c. se ncrucieaz la nivel medular d. este situat n cordoanele laterale e. este situat n cordoanele posterioare. 80. * Cile piramidale au neuronii de origine n: a. bulb b. ganglionii bazali c. pedunculii cerebrali d. coliculii cvadrigemeni e. scoara cerebral. 81. Coada de cal conine: a. nervi cervicali b. nervi toracali c. nervi lombari d. nervi sacrali e. nervi splanchnici 82. Cile nervoase implicate n controlul motor voluntar sunt: a. fasciculul piramidal direct b. fasciculul vestibulospinal c. fasciculul rubrospinal d. fasciculul tectospinal e. fasciculul piramidal ncruciat 83. Reflexul de flexie produs de un stimul nociv: a. este iniiat prin stimularea proprioceptorilor b. este iniiat prin stimularea visceroceptorilor c. este un reflex polisinaptic d. respect legea iradierii e. poate avea ca receptori terminaii nervoase libere. 84. Axonul protoneuronului de pe rdcina dorsal a nervului spinal poate merge pe una din urmtoarele ci: a. direct n cornul posterior de aceeai parte b. direct n cordonul posterior de aceeai parte c. direct n cornul anterior de aceeai parte d. direct n cordonul anterior de parte opus e. direct n cordonul lateral de aceeai parte. 85. * n cordonul medular anterior se afl: a. fasciculul piramidal ncruciat b. fasciculul piramidal direct c. tractul spinocerebelos ventral d. fasciculul gracilis e. fasciculul cuneat. 86. * Fasciculul piramidal direct i are originea n: a. talamus b. ganglionii bazali c. nucleii proprii ai trunchiului cerebral d. neocortexul motor e. nucleii motori ai trunchiului cerebral 87. * Nervii periferici senzitivi transmit impulsuri: a. ntre centrii nervoi b. de la receptori la centrii nervoi c. de la centrii nervoi la musculatur d. de la glande la musculatur e. de la centrii nervoi la glande. 88. Calea sensibilitii proprioceptive de control al micrii: a. are al treilea neuron n talamus b. are n componena ei fasciculul spinobulbar 10

c. are deutoneuronul n coarnele posterioare d. se ncrucieaz medular, dac va trece prin pedunculul cerebelos inferior e. se ncrucieaz medular, dac va trece prin pedunculul cerebelos superior. 89. * Prin legile lui Pfluger, se verific reflexele: a. monosinaptice b. sexuale c. polisinaptice somatice d. sudorale e. osteotendinoase 90. Se ncrucieaz la nivel medular axonii care intr n alctuirea: a. tracturilor piramidale ncruciate b. tracturilor piramidale directe c. fasciculelor spinotalamice anterioare d. fasciculelor spinobulbare e. fasciculelor spinotalamice laterale. 91. Neuronii motori ai mduvei spinrii se gsesc la nivelul: a. substanei cenuii b. coarnelor anterioare c. coarnelor posterioare d. coarnelor laterale e. formaiunii reticulate. 92. Rdcina posterioar a nervului spinal: a. are n componen dendrite ale neuronilor ganglionului spinal b. are n componen axonii neuronilor ganglionului spinal c. are n componen dendritele neuronilor somatomotori d. are n componen axonii neuronilor somatomotori e. are pe traseu un ganglion nervos. 93. * Ramurile anterioare ale nervilor spinali NU formeaz plexuri nervoase n regiunea: a. cervical b. toracal c. lombar d. sacral e. coccigian. 94. Reflexul rotulian: a. nu iradiaz b. iradiaz c. este monosinaptic d. este polisinaptic e. nu implic neuroni intercalari. 95. * Cile specifice ale mduvei spinrii NU conduc sensibilitatea: a. tactil b. proprioceptiv contient c. gustativ d. termic e. dureroas. 96. * Care din urmtoarele fascicule sunt alctuite din axonii unor protoneuroni? a. fasciculul spinobulbar b. fasciculul spinocerebelos direct c. fasciculul spinocerebelos ncruciat d. fasciculul spinotalamic lateral e. fasciculul spinotalamic anterior.

97. * Care dintre urmtoarele sensibiliti nu are al treilea neuron n talamus? a. proprioceptiv contient b. termic c. dureroas d. protopatic e. proprioceptiv de control al micrii. 98. Cile piramidale: a. controleaz motilitatea voluntar b. formeaz fasciculul cortico-spinal c. determin tonusul postural d. fac sinaps n nucleii bazali e. fac sinaps n cornul anterior medular. 99. n cordonul lateral al mduvei spinrii sunt urmtoarele tracturi: a. spinocerebelos direct b. spinocerebelos ncruciat c. spinotalamic anterior d. corticospinal anterior e. rubrospinal. 100. Arahnoida: a. este un esut conjunctiv b. spaiul subrahnoidian conine lichid cefalorahidian c. ader la pia amater d. este vascularizat e. este mulat pe mduva spinrii. 101. * Care dintre urmtoarele reflexe spinale NU sunt vegetative? a. sudorale b. pupilodilatatoare c. vasomotor d. miotatice e. de acomodare la distan 102. Eferenele fibrelor din nucleul dorsal al vagului se distribuie urmtoarelor viscere: a. cordului b. stomacului c. glandei parotide d. vezicii urinare e. plmnului 103. Piamater: a. este separat de dura mater prin spaiul subdural b. este lipsit de vase c. este separat de arahnoid prin spaiul subarahnoidian d. este constituit din esut epitelial e. ader la mduva spinrii. 104. Coarnele laterale ale mduvei spinrii: a. sunt prezente n regiunea cervical inferioar, toracal b. conin neuroni simpatici preganglionari c. conin neuroni simpatici postganglionari d. n regiunea toracal, conin neuroni vegetativi parasimpatici e. conin neuroni somatici. 105. * Care dintre urmtoarele fascicule NU este dispus n cordoanele laterale? a. spino-cerebelos direct b. spino-cerebelos ncruciat c. piramidal direct d. piramidal ncruciat 11

e. rubrospinal. 106. Calea sensibilitii kinestezice: a. d informaii despre poziia corpului i despre micarea n spaiu b. are aceeai localizare ca i calea tactil fin c. are aceiai receptori ca i calea tactil fin d. are deutoneuronii n cornul posterior medular e. al treilea neuron este talamic. 107. Trunchiul nervului spinal: a. iese la exteriorul canalului vertebral prin gaura intervertebral b. iese la exteriorul canalului vertebral prin gaura occipital c. conine ganglionul spinal d. conine ganglionul laterovertebral e. este mixt. 108. * Sunt nervi cranieni micti: a. nervul vestibulocohlear b. nervul hipoglos c. nervul trohlear d. nervul abducens e. nervul trigemen 109. * Bulbul rahidian este delimitat superior de: a. decusaia piramidal b. anul ponto-peduncular c. anul bulbo-pontin d. anul median posterior e. anul median anterior. 110. * Cile piramidale fac sinaps cu nucleii: a. Burdach (cuneat) b. olivari c. Goll (gracilis) d. ambiguu e. vestibulari 111. * Sunt staii pe traseul cilor extrapiramidale nucleii: a. Burdach (cuneat) b. accesori c. Goll (gracilis) d. olivari e. hipogloi 112. * Prezint nuclei vegetativi pontini nervii: a. trigemeni b. abduceni c. faciali d. glosofaringieni e. vagi 113. * Sunt nuclei senzitivi pontini: a. lacrimali b. salivatori inferiori c. salivatori superiori d. vestibulari e. cohleari 114.* Acioneaz asupra muchilor intrinseci ai globilor oculari nervii: a. oculomotori b. abducens c. trohleari d. trigemeni e. faciali 115. * Prezint nuclei senzitivi mezencefalici nervii: a. oculomotori b. abduceni

c. trohleari d. trigemeni e. faciali 116. * Nervul trigemen prezint nuclei motori la nivelul: a. bulbului b. cerebelului c. punii d. mezencefalului e. diencefalului 117. * Inerveaz motor limba nervii: a. trigemeni b. faciali c. glosofaringieni. d. hipogloi e. accesori 118. * Inerveaz motor muchii laringelui, nervii: a. glosofaringieni b. facial c. vagi d. hipogloi e. frenici 119. * Nervi cranieni fr component vegetativ sunt: a. oculomotorul b. facialul c. glosofaringianul d. trohlearul e. vagul 120. * n punte se afl nucleul motor al nervului: a. vag b. hipoglos c. abducens d. accesor e. trohlear 121. * Nervii oculomotori inerveaz urmtorii muchi, CU EXCEPIA: a. drept intern b. drept extern c. drept inferior d. oblic inferior e. drept superior 122. * Nervul glosofaringian controleaz secreia glandelor: a. sublinguale b. submaxilare c. parotide d. lacrimale e. sudoripare 123. * Secreia glandelor lacrimale este controlat de nervul cranian: a. VI b. VII c. VIII d. IX e. X 124. * Musculatura mimicii este inervat de perechea de nervi cranieni: a. III b. IV c. VIII d. VI e. VII 12

125. * Secreia glandelor salivare sublinguale este controlat de perechea de nervi cranieni: a. VI b. VII c. VIII d. IX e. X 126.* Controlul secreiei glandelor salivare submandibulare este asigurat de perechea de nervi cranieni: a. VI b. VII c. VIII d. IX e. X 127. * Controlul secreiei glandelor salivare parotide este asigurat de perechea de nervi cranieni: a. VI b. VII c. VIII d. IX e. X 128. * Musculatura limbii este inervat de perechea de nervi cranieni: a. VII b. VIII c. IX d. XI e. XII 129.* Muchiul trapez este inervat de perechea de nervi cranieni: a. VII b. VIII c. IX d. X e. XI 130. * Muchiul sternocleidomastoidian este inervat de perechea de nervi cranieni: a. VII b. VIII c. IX d. X e. XI 131.* Muchiul drept extern (lateral) al globului ocular este inervat de perechea de nervi cranieni: a. II b. III c. IV d. V e. VI 132. * Muchiul oblic superior al globului ocular este inervat de perechea de nervi cranieni: a. II b. III c. IV d. V e. VI 133. * Muchiul drept superior al globului ocular este inervat de perechea de nervi cranieni: a. II b. III c. IV

d. VI e. VII 134. * Muchiul drept inferior al globului ocular este inervat de nervul cranian: a. II b. III c. IV d. VII e. VIII 135. * Muchiul drept intern al globului ocular este inervat de nervul cranian: a. II b. III c. VII d. VIII e. IX 136. * Muchiul oblic inferior al globului ocular este inervat de perechea de nervi cranieni: a. II b. III c. V d. VIII e. XII 137.* Muchii masticatori sunt inervai de perechea de nervi cranieni: a. II b. III c. IV d. V e. VII 138.* Muchii circulari (sfincter) ai irisului sunt inervai de perechea de nervi cranieni: a. II b. III c. IX d. X e. XII 139.* Muchii circulari ai corpului ciliar sunt inervai de perechea de nervi cranieni: a. II b. III c. IV d. VI e. X 140. n anul retroolivar se afl originea aparent a nervilor cranieni : a. III b. V c. VII d. XI e. X 141. * n anul preolivar se afl originea aparent a nervului cranian: a. III b. V c. VII d. XII e. X 142. Nervul cranian trigemen: a. inerveaz motor muchii mimicii b. conine trei ramuri dintre care una este oftalmic c. culege impulsuri de la receptorii tactili, termici 13

i dureroi din tegumentul feei d. conine trei ramuri din care una este maxilar e. inerveaz motor toat musculatura feei 143. Nucleii vegetativi din punte sunt: a. nucleul salivator superior b. nucleul salivator inferior c. nucleul lacrimal d. nucleul dorsal al vagului e. nucleul accesor al oculomotorului 144. Cile ascendente care strbat trunchiul n drumul lor spre cerebel sunt: a. cile spino-talamice b. cile sensibilitii proprioceptive incontiente (de control al micrii) c. fasciculele spinocerebeloase dorsale d. fasciculele spinocerebeloase ventrale e. fasciculele Goll (gracilis) i Burdach (cuneat) 145. Nucleii motori din punte sunt nuclei de origine ai nervilor: a. oculomotor b. trigemen c. abducens d. facial e. vag 146. Fasciculul corticonuclear poate iniia contracia muchilor: a. pectorali b. sternocleidomastoidieni c. faringieni d. trapezi e. intercostali 147. Nervii cranieni care au nucleul de origine n punte sunt: a. facial b. trigemen c. vag d. glosofaringian e. abducens 148. Nervii cranieni care au nucleul de origine n bulb sunt: a. acusticovestibular b. trigemen c. vag d. glosofaringian e. abducens 149. * Originea aparent a nervului oculomotor se afl n: a.anul bulbo-pontin b. faa anterioar a punii c. spaiul dintre picioarele pedunculilor cerebrali d. anul preolivar e. anul retroolivar 150. Trec prin punte, avnd traseu ascendent: a. axonii neuronilor din nucleul rou b. axonii neuronilor din nucleii Goll (gracilis) i Burdach (cuneat) c. axonii neuronilor piramidali d. axonii neuronilor din nucleii olivari e. axonii neuronilor medulari care formeaz fasciculele spinotalamice 151. Fasciculul rubrospinal are originea n: a. nucleul rou b. coliculii cvadrigemeni

c. corpii striai d. mezencefal e. bulb 152. Fasciculul nigrospinal are originea n: a. mezencefal b. coliculii cvadrigemeni c. bulb d. corpii striai e. substana neagr 153. Fasciculul olivospinal are originea n: a. nucleii olivari b. pedunculii cerebrali c. puntea lui Varolio d. corpii striai e. bulb 154. Fasciculul vestibulospinal are originea n: a. nucleii vestibulari b. corpii striai c. bulb d. puntea lui Varolio e. pedunculii cerebrali 155. * Este localizat n jurul scizurii calcarine aria cortical: a. olfactiv b. vizual c. gustativ d. vestibular e. auditiv 156. * Este localizat pe faa medial a lobului temporal aria cortical: a. olfactiv b. vizual c. gustativ d. vestibular e. auditiv 157. Cile corticonucleare ajung la: a. nucleul nervului hipoglos (XII) b. nucleul nervului accesor (XI) c. nucleul somatomotor al nervului vag (X) d. motoneuronii somatici medulari e. nucleul tractului spinal al trigemenului (V) 158. Au nuclei bulbari motori, nervii cranieni: a. faciali b. glosofaringieni c. accesori d. vestibulari e. hipogloi 159. Au nuclei pontini senzitivi nervii cranieni: a. trigemen b. cohleari c. glosofaringieni d. faciali e. hipogloi 160. Sunt nuclei vegetativi bulbari: a. accesor al oculomotorului b. dorsal al vagului c. salivator superior d. salivator inferior e. lacrimal 161. Sunt nuclei vegetativi pontini: a. salivator superior b. dorsal al vagului c. accesor al oculomotorului 14

d. lacrimal e. salivator inferior 162. Sunt staii pe traseul cilor senzitive nucleii: a. accesori b. hipogloi c. Burdach (cuneat) d. olivari e. Goll (gracilis) 163. Prezint nuclei motori pontini nervii: a. abducens b. faciali c. accesori d. trigemeni e. glosofaringieni 164 Au originea n nucleii salivatori nervii: a. faciali b. glosofaringieni c. vagi d. trigemeni e. abduceni 165. Prezint nuclei senzitivi pontini nervii: a. cohleari b. trigemeni c. oculomotori d. optici e. glosofaringieni 166. Sunt nuclei pontini: a. lacrimali b. cohleari c. vestibulari d. salivatori superiori e. salivatori inferiori 167. Prezint nuclei motori mezencefalici nervii: a. abduceni b. trohleari c. accesori d. trigemeni e. oculomotori 168. Prezint nuclei motori nervii: a. abducens b. optic c. trigemeni d. trohleari e. olfactivi 169. Acioneaz asupra muchilor extrinseci ai globilor oculari nervii: a. trohleari b. abducens c. faciali d. oculomotori e. trigemeni 170. Sunt staii pe traseul cilor extrapiramidale nucleii: a. nucleul rou b. cohleari c. lacrimali d. substana neagr e. Goll (gracilis) i Burdach (cuneat) 171. Nervul trigemen prezint nuclei senzitivi la nivelul: a. bulbului b. mezencefalului c. cerebelului

d. punii e. diencefalului 172. Aparin trunchiului cerebral nervii: a. faciali b. trigemeni c. oculomotori d. optici e. olfactivi 173. Sunt nervi cranieni senzitivi: a. vestibulo-cohleari b. olfactivi c. oculomotori d. optici e. accesori 174. Sunt nervi cranieni micti: a. vagi b. abducens c. trigemeni d. glosofaringieni e. oculomotori 175. Inerveaz limba nervii: a. faciali b. abducens c. hipogloi d. accesori e. glosofaringieni 176. Inerveaz senzitiv limba nervii: a. glosofaringieni b. accesori c. abducens d. faciali e. hipogloi 177. Inerveaz motor muchii faringelui nervii: a. vagi b. faciali c. glosofaringieni d. accesori e. hipogloi 178. n bulb se afl neuroni motori ai cror axoni se distribuie muchilor: a. mimicii b. globului ocular c. limbii d. trapezi e. masticatori 179. n punte se afl neuroni motori ai cror axoni se distribuie muchilor: a. mimicii b. globului ocular c. limbii d. trapezi e. masticatori 180. Nucleul ambiguu este: a. originea fibrelor motorii ale nervilor V, VII b. originea fibrelor motorii ale nervilor IX, X, XI c. situat n punte d. situat n bulb e. este nucleu propriu din bulb 181. Perechea a VII-a de nervi cranieni: a. sunt nervi micti b. are protoneuronul n ganglionul geniculat de pe traseul nervului 15

c. conine fibre simpatice d. sunt nervii glosofaringieni e. sunt nervii faciali 182. Sunt ci extrapiramidale care strbat puntea: a. fasciculul vestibulospinal b. fasciculul rubrospinal c. fasciculul olivospinal d. fasciculul corticonuclear e. fasciculul nigrospinal 183.* Inerveaz muchii netezi ai vaselor de snge din muchii scheletici: a. cei trei nervi splanhnici b. fibrele parasimpatice din ganglionii laterovertebrali toracali c. fibrele simpatice care intr n lanul ganglionar laterovertebral prin ramura comunicant alb d. fibrele simpatice postganglionare care prsesc lanul ganglionar laterovertebral prin ramura comunicant cenuie e. fibrele postganglionare cu originea n plexul celiac 184.* Fibrele preganglionare ale vagului au originea n nucleul: a. dorsal bulbar b. accesor c. salivator superior d. salivator inferior e. lacrimal 185.* Care lobi ai emisferelor cerebrale sunt desprii de anului central Rolando? a. frontal de temporal i occipital b. temporal de occipital c. frontal de temporal d. frontal de parietal. e. parietal de occipital. 186.* Inervaia muchilor erectori ai firelor de pr este asigurat de: a. fibre simpatice postganglionare care prsesc lanul ganglionar laterovertebral prin ramura comunicant alb b. fibre simpatice preganglionare care prsesc lanul ganglionar laterovertebral prin ramura comunicant cenuie c. fibre simpatice postganglionare care prsesc lanul ganglionar laterovertebral prin ramura comunicant cenuie d. fibre simpatice preganglionare care prsesc lanul ganglionar laterovertebral prin ramura comunicant alb e. fibre parasimpatice postganglionare care prsesc lanul ganglionar laterovertebral prin ramura comunicant cenuie. 187.* Aferenele vegetative au neuronii de origine n: a. ganglionii spinali b. ganglionii paravertebrali c. ganglionii previscerali d. ganglionii laterovertebrali e. ganglionii intramurali. 188.* Fibrele postganglionare parasimpatice au originea din: a. ganglionii laterovertebrali cervicali b. ganglionii previscerali de pe traseul

nervilor splanhnici c. ganglionii laterovertebrali toracali d. ganglionii intramurali e. coarnele laterale ale mduvei sacrate. 189.* Fibrele preganglionare parasimpatice au originea din: a. ganglionii laterovertebrali cervicali b. ganglionii previscerali de pe traseul nervilor splanhnici c. ganglionii laterovertebrali toracali d. ganglionii intramurali e. coarnele laterale ale mduvei sacrate. 190.* Aria de proiecie a sensibilitii auditive se afl n: a. girusul precentral b. girusul hipocampic c. girusul postcentral d. girusul temporal inferior e. girusul temporal superior. 191.* Cu neuronii talamici de releu fac sinaps: a. axonii neuronilor din nucleii gracilis i cuneat b. axonii neuronilor din ganglionii spinali c. toi axonii neuronilor din coarnele posterioare medulare d. axonii neuronilor din ganglionul nervului V e. axonii neuronilor din ganglionii cranieni ai nervilor gustativi. 192.* Hipotalamusul: a. este conectat pe cale vascular direct cu hipofiza posterioar b. secret hormoni tropi c. are rol n termoreglare d. este conectat pe cale nervoas cu hipofiza anterioar e. inhib activitatea hipofizei posterioare. 193.* Pancreasul este inervat parasimpatic de: a. plexul mezenteric superior b. plexul hipogastric c. plexul mezenteric inferior d. nervul vag e. nervii pelvici. 194.* Mediatorul chimic de la nivelul zonelor de contact al terminaiilor simpatice cu organele efectoare este: a. mielina b. noradrenalina c. histamina d. acetilcolina e. globulina 195.* Mediatorul chimic de la nivelul zonelor de contact al terminaiilor parasimpatice cu organele efectoare este: a. adrenalina b. noradrenalina c. mielina d. acetilcolina e. histamina 196.* Din ganglionii simpatici toracali pornesc fibre ctre viscerele: a. pelvisului b. capului c. gtului d. toracelui 16

e. feei 197.* Ganglionii simpatici lombari inerveaz viscere ale: a. toracelui b. capului c. gtului d. pelvisului e. nici un rspuns nu este corect 198.* Centrii parasimpatici sacrai inerveaz viscere ale: a. toracelui b. abdomenului c. gtului d. pelvisului e. capului 199.* Parasimpaticul are aciune de dilatare (relaxare) asupra: a. muchiului vezical b. vaselor creier c. sfincterelor netede ale tubului digestiv d. bronhiilor e. pupilei 200.* Mediatorul chimic dintre fibrele preganglionare i neuronii din ganglionii vegetativi este: a. adrenalina b. noradrenalina c. mielina d. histamina e. acetilcolina 201.* Mediatorul chimic dintre fibrele preganglionare i neuronii din ganglionii simpatici este: a. adrenalina b. noradrenalina c. mielina d. acetilcolina e. histamina 202.* Mediatorul chimic dintre fibrele preganglinare i neuronii din ganglionii parasimpatici este: a. adrenalina b. noradrenalina c. mielina d. acetilcolina e. histamina 203.* Axonii neuronilor postganglionari parasimpatici stimuleaz: a. vasele sanguine din tegument b. vasele sanguine din muchii striai c. glandele sebacee d. fibrele musculare netede ale firului de pr e. glandele gastrice 204.* Este girus al emisferelor cerebrale: a. frontal b. hipocampic c. temporal d. occipital e. parietal 205.* n girusul temporal superior se proiecteaz sensibilitatea: a. dureroas b. tactil

c. proprioceptiv contient d. auditiv e. proprioceptiv incontient (de control al micrii) 206.* Neuronii preganglionari simpatici sunt situai n: a. coarnele laterale ale mduvei toracale i lombare superioare b. nucleii vegetativi ai trunchiului cerebral c. ganglionii intramurali d. ganglionii paravertebrali e. ganglionii previscerali 207.* Ficatul este inervat parasimpatic de: a. plexul mezenteric superior b. plexul celiac c. plexul mezenteric inferior d. nervul vag e. nervul glosofaringian 208.* Stomacul este inervat parasimpatic de: a. plexul mezenteric superior b. plexul celiac c. plexul mezenteric inferior d. nervul vag e. nervul glosofaringian 209.* Este nerv cranian fr component vegetativ: a. oculomotorul b. facialul c. glosofaringianul d. trohlearul e. vagul 210.* Talamusul NU este conectat direct (aferent sau eferent) cu: a. emisferele cerebrale b. mduva spinrii c. hipotalamusul d. bulbul olfactiv e. cerebelul 211.* Influena parasimpatic se exercit asupra organelor genitale interne prin intermediul: a. nervului vag b. nervului accesor c. nervilor splanhnici d. nervilor pelvieni e. nervilor ruinoi 212. Parasimpaticul cranian inerveaz: a. esofagul b. muchii radiari ai irisului c. vezica urinar d. vezica biliar e. muchii radiari ai corpului ciliar 213. Care dintre urmtoarele structuri sunt inervate de ctre nervul vag: a. mucoasa gastric b. glandele parotide c. vezica biliar d. muchii radiari ai irisului e. muchii circulari ai irisului 214.*Secionarea marelui nerv splanchnic determin: a. bronhodilataie b. creterea motilitii gastrice c. vasoconstricie 17

d. tahicardie e. scderea secreiei pancreatice 215. Care dintre urmtoarele structuri au inervaie parasimpatic? a. muchii radiari ai irisului b. muchii circulari ai irisului c. muchii ciliari radiari d. muchii ciliari circulari e. glandele salivare 216. Care dintre urmtoarele structuri au inervaie simpatic? a. muchii radiari ai irisului b. muchii circulari ai irisului c. muchii ciliari radiari d. muchii ciliari circulari e. glandele lacrimale 217. Stimularea simpaticului produce: a. micorarea pupilei b. dilatarea pupilei c. dilatarea bronhiilor d. relaxarea sfincterelor gastro-intestinale e. relaxarea sfincterului vezical intern 218. Stimularea parasimpaticului produce: a. termogenez b. bronhodilataie c. coronarodilataie d. micorarea pupilei e. relaxarea sfincterului vezical intern 219. Substana alb a emisferelor cerebrale este format din fibre: a. ascendente b. reticulinice c.asociaie d. comisurale e. de proiecie 220. Din ganglionii laterovertebrali pleac fibre: a. parasimpatice postganglionare b. simpatice pentru glandele salivare c. simpatice postganglionare d. parasimpatice preganglionare e. simpatice, care inerveaz cordul 221. Fibrele preganglionare parasimpatice: a. sunt mai lungi dect cele preganglionare simpatice b. sunt mai scurte dect cele preganglionare simpatice c. sunt mai lungi dect cele postganglionare parasimpatice d. sunt mai scurte dect cele postganglionare parasimpatice e. intr n alctuirea rdcinii posterioare a nervilor spinali 222. Noradrenalina: a. este un mediator chimic b. este un hormon c. se afl n veziculele butonilor postsinaptici axonali d. se afl n veziculele din butonii olfactivi e. se afl n veziculele din butonii terminali axonali 223. Inervaia parasimpatic a viscerelor capului este asigurat de: a. fibre postganglionare cu originea n cei trei

ganglioni laterovertebrali cervicali b. nervul oculomotor c. nervul facial d. nervul glosofaringian e. nervul vag 224. Simpaticul produce: a. vasoconstricie pe vasele din tegument b. vasoconstricie pe vasele din muchii striai c. creterea frecvenei cardiace d. inhib glandele bronice e. glicogenoliz hepatic 225. Parasimpaticul produce: a. contracia musculaturii netede a vezicii biliare b. contracia muchiului vezical c. contracia sfincterului piloric d. contracia muchilor radiari ai irisului e. contracia muchilor din pereii bronhiolelor 226. Nervii pelvici deservesc: a. sfincterul extern vezical b. sfincterul piloric c. sfincterul intern vezical d. sfincterul anal extern e. sfincterul anal intern 227. Nervii pelvici asigur inervaia: a. uterului b. sfincterul piloric c. vezicii urinare d. sfincterul anal extern e. sfincterul anal intern 228. Axonii neuronilor postganglionari parasimpatici se pot distribui la: a. celulele glandulare exocrine b. fibrele musculare netede c. fibrele musculare intrafusale d. fibrele musculare striate e. celulele glandulare endocrine 229. Axonii neuronilor postganglionari simpatici se pot distribui la: a. fibrele musculare intrafusale b. celulele glandulare exocrine c. celulele glandulare endocrine d. fibrele musculare striate e. fibrele musculare netede 230. Fibrele postganglionare simpatice stimuleaz: a. muchiul dilatator pupilar b. muchiul constrictor pupilar c. glandele sudoripare d. glandele gastrice e. glandele intestinale 231. Simpaticul are aciune de contracie asupra: a. sfincterelor tubului digestiv b. bronhiilor c. pereilor vezicii urinare d. muchilor radiari ai irisului e. muchilor circulari ai irisului 232. Parasimpaticul are aciune de contracie asupra: a. bronhiilor b. muchilor radiari ai irisului c. sfincterului piloric d. muchilor circulari ai irisului e. sfincterelor tubului digestiv

233. Simpaticul are aciune de dilatare (relaxare) asupra: a. pupilei b. bronhiilor c. sfincterului piloric d. sfincterului ileocecal e. sfincterului vezical intern 234. Nervii motori vegetativi transmit impulsurile nervoase spre: a. celulele glandulare endocrine b. fibrele musculare striate c. muchii scheletici d. celulele musculare netede e. celulele visceroceptoare 235.* Paleocortexul se conecteaz n mai mic msur cu: a. talamusul b. hipotalamusul c. epitalamusul d. analizatorul olfactiv e. neocortexul 236. Prin pedunculii cerebeloi, cerebelul este legat anatomic direct de: a. punte b. bulb c. mduva spinrii d. diencefal e. mezencefal 237. Extirparea global a cerebelului provoac: a. astenie b. anemie c. astazie d. atonie e. tetanie 238. Axonii neuronilor postganglionari simpatici se pot distribui la: a. glandele gastrice b. glandele sebacee i sudoripare c. fibrele musculare circulare ale corpului ciliar d. vasele sanguine din muchii striai e. vasele sanguine din tegument 239. Este lob al emisferelor cerebrale: a. anterior b. posterior c. frontal d. occipital e. parietal 240.* Faa lateral a emisferelor cerebrale prezint anurile: a. cinguli b. olfactiv c. colateral d.central Rolando e. orbitare 241. Pe faa medial a emisferelor cerebrale se afl anurile: a. corpului calos b. orbital c. central Rolando d. parieto-occipital e. temporo-occipital 242. Este lob al emisferelor cerebrale: a. postcentral 18

b. hipocampic c. occipital d. parietal e. precentral 243. Este girus al emisferelor cerebrale: a. postcentral b. hipocampic c. parietal d. occipital e. precentral 244. n aria somestezic se proiecteaz sensibilitatea: a. tactil b. proprioceptiv contient c. dureroas d. auditiv e. proprioceptiv incontient (de control al micrii) 245. Sistemul nervos vegetativ coordoneaz activitatea: a. fibrelor musculare netede b. muchilor mimicii c. muchilor masticaiei d. glandelor e. muchilor limbii 246. Sunt receptori ai sistemului nervos vegetativ: a. baroreceptorii b. presoreceptorii c. fotoreceptorii d. chemoreceptorii e. proprioreceptorii 247. Neuronii vegetativi preganglionari sunt situai n: a. nucleii vegetativi ai trunchiului cerebral b. coarnele laterale ale mduvei spinrii c. ganglionii previscerali d. ganglionii paravertebrali e. ganglionii intramurali 248. Eferenele vegetative au neuronii situai n: a. ganglionii paravertebrali b. nucleii vegetativi ai trunchiului cerebral c. ganglionii previscerali d. coarnele laterale ale mduvei spinrii cervicale C1-C4 e. ganglionii intramurali 249. Neuronii preganglionari parasimpatici sunt situai n: a. coarnele laterale ale mduvei spinrii sacrate b. ganglionii intramurali c. ganglionii previscerali d. nucleii vegetativi ai trunchiului cerebral e. ganglionii paravertebrali 250. Neuronii preganglionari simpatici sunt situai n: a. mduva toracal b. mduva lombar c. mduva sacrat d. trunchiul cerebral e. mduva cervical nalt 251. Neuronii preganglionari parasimpatici sunt situai n: a. mduva toracal b. mduva sacrat 19

c. trunchiul cerebral d. mduva lombar e. mduva cervical 252. n general, fibrele preganglionare simpatice sunt: a. mai scurte dect cele postganglionare simpatice b. mai lungi dect cele postganglionare simpatice c. mai lungi dect fibrele preganglionare parasimpatice d. mielinizate e. amielinice 253. n general, fibrele postganglionare simpatice sunt: a. mai scurte dect cele preganglionare simpatice b. mai lungi dect cele preganglionare simpatice c. mai lungi dect fibrele postganglionare parasimpatice d. mielinizate e. amielinice 254. n general, fibrele preganglionare parasimpatice: a. sunt mai lungi dect cele postganglionare parasimpatice b. sunt mai scurte dect cele postganglionare parasimpatice c. sunt mai lungi dect fibrele preganglionare simpatice d. fac sinaps n ganglionii paravertebrali e. fac sinaps n ganglionii intramurali 255. n general, fibrele preganglionare simpatice: a. sunt mai lungi dect cele postganglionare simpatice b. sunt mai scurte dect cele postganglionare simpatice c. sunt mai lungi dect fibrele preganglionare parasimpatice d. fac sinaps n ganglionii paravertebrali e. fac sinaps n ganglionii intramurali 256. Pe faa convex a emisferelor cerebrale, fisura lateral (Silvius) delimiteaz: a. lobul frontal b. lobul temporal c. lobul ocipital d. lobul parietal e. corpul calos 257. Efectele stimulrii simpatice sunt: a. dilat pupila b. crete secreia medulosuprarenalei c. constricia arborelui bronic d. contracia uterului negravid e. crete fora de contracie a cordului 258. Parasimpaticul pelvin: a. este reprezentat de nervii pelvici b. contract detrusorul (muchiul vezicii urinare) c. contract sfincterul vezical intern d. i are originea n mduva lombar e. inerveaz rectul i organele genitale 259. Fibrele preganglionare parasimpatice sunt axoni ai neuronilor din: a. nucleii vegetativi ai nervilor cranieni b. coarnele anterioare ale mduvei sacrate c. cordoanele laterale ale mduvei sacrate d. coarnele laterale ale mduvei sacrate

e. coarnele posterioare ale mduvei spinrii 260. Axonii neuronilor preganglionari simpatici trec prin: a. rdcina anterioar a nervului spinal b. nervul trigemen c. trunchiul nervului spinal d. nervul oculomotor e. rdcina posterioar a nervului spinal 261. Marele nerv splahnic : a. conine fibre simpatice b. se distribuie organelor abdominale c.onine fibre parasimpatice d. inerveaz plmnii e. i are originea n mduva sacral 262. n nervii vagi se gsesc fibre: a. amielinice b. postganglionare parasimpatice c. preganglionare parasimpatice d. postganglionare simpatice e. mielinizate 263. anul central (Rolando) separ: a. girusul precentral de aria somatosenzitiv b. lobul frontal de cel parietal c. separ cele dou emisfere cerebrale d. lobul parietal de cel occipital e. lobul parietal de cel temporal 264. Ganglionii (nucleii) bazali: a. sunt componente ale sistemului piramidal b. sunt componente ale sistemului extrapiramidal c. primesc fibre de la hipotalamus d. sunt situai deasupra i lateral de talamus e. sunt situai medial fa de talamus 265. Stimularea nervului vag determin: a. contracia muchiului vezical b. bronhoconstricie c. un efect cardiomoderator d. dilataia vaselor coronare e. creterea secreiei pancreatice exocrine 266. Care dintre urmtoarele reflexe sunt vegetative? a. pilomotorii b. salivare c. sexuale d. orientarea globilor oculari n direcia stimulului luminos e. strnutul 267. Indicai formaiunile nervoase implicate n controlul activitii cardiovasculare: a. neuronii din coarnele laterale ale mduvei dorso-lombare b. neuronii din ganglionii spinali ai mduvei sacrate c. nucleul dorsal al vagului d. nucleii vegetativi mezencefalici e. neuronii din ganglionii spinali ai mduvei cervicale 268. Neuronii specifici de releu din talamus reprezint al treilea neuron al cii de conducere pentru sensibilitatea: a. gustativ b. olfactiv c. acustic d. vizual 20

e. proprioceptiv kinestezic 269. Care dintre urmtoarele enunuri referitoare la eferenele simpatice sunt adevrate? a. de obicei, neuronul preganglionar are axonul scurt b. de obicei, neuronul preganglionar are axonul lung c. au neuronul preganglionar la nivelul mduvei toraco-lombare d. au neuronul preganglionar la nivelul mduvei sacrate e. fac sinaps n ganglionii laterovertebrali 270. Care dintre urmtoarele enunuri referitoare la eferenele parasimpatice sunt adevrate? a. pot avea neuronul preganglionar la nivelul mezencefalului b. axonii neuronilor preganglionari sunt mielinizai c. axonii neuronilor preganglionari sunt amielinici d. au neuronul preganglionar la nivelul mduvei sacrate e. au neuronul preganglionar la nivelul mduvei toracale 271. Fibrele postganglionare parasimpatice prezint urmtoarele caracteristici: a. conin vezicule cu noradrenalin b. conin vezicule cu acetilcolin c. sunt mielinice d. sunt amielinice e. se distribuie fibrelor musculare netede 272. Fibrele postganglionare simpatice prezint urmtoarele caracteristici: a. conin vezicule cu noradrenalin b. conin vezicule cu acetilcolin c. sunt mielinice d. sunt amielinice e. sunt mai scurte dect cele parasimpatice 273. Activitile nervoase superioare sunt: a. memoria b. nvarea c. procesele emoionale d. gndirea e. creaia 274. Componentele sistemului limbic sunt: a. corpul calos b. bulbii olfactivi c. hipocampul d. tract olfactiv e. nucleii cerebeloi 275.* Urmtoarele afirmaii despre cerebel sunt corecte, CU EXCEPIA: a. ocup fosa posterioar a craniului b. este separat de emisferele cerebrale prin cortul cerebelului c. la exterior se afl un strat de substan alb denumit scoara cerebelului d.prezint dou poriuni laterale numite emisfere cerebeloase e. poriunea median a sa este denumit vermis 276. Lobii cerebelului sunt: a. superior b. anterior c. posterior

d. inferior e. floculonodular 277.* Arhicerebelul este localizat n: a. lobul anterior b. lobul posterior c. lobul floculonodular d. vermis e. nici unul din cele menionate 278. NU face parte din diencefal: a. hipotalamusul b. corpii striai c. talamusul d. sistemul limbic e. metatalamusul 279. Alegei enunurile corecte despre emisferele cerebrale: a. sunt legate ntre ele prin comisurile creierului b. emisfera stng este mai dezvoltat la stngaci c. conin n interior ventriculii I i II d. lobul temporo-occipital prezint anul hipocampului e. emisfera stng este mai dezvoltat la dreptaci 280.* NU sunt centri parasimpatici: a. nucleul salivator superior b. nucleul accesor al III c. nucleul pelvin d. n coarnele laterale ale mduvei toracale e. nucleul salivator inferior 281.* Encefalul este format din urmtoarele elemente, cu excepia: a. diencefal b. trunchi cerebral c. mduva spinrii d. cerebel e. emisfere cerebrale 282. Diencefalul este format din: a. talamus b. epitalamus c. metatalamus d. mezencefal e. hipotalamus 283. Trunchiul cerebral este format din: a. bulb rahidian b. talamus c. cerebel d. puntea lui Varolio e. mezencefal 284.Sistemul nervos somatic este format din: a. encefal b. mduva spinrii c. ganglioni limfatici d. ganglioni nervoi e. nervi 285. Din punct de vedere funcional nervii sunt: a. cranieni b. senzitivi c. motori d. spinali e. micti 286. Nevraxul este format din: a. encefal b. ganglioni nervoi c. nervi vegetativi 21

d. mduva spinrii e. nervi somatici 287. Sistemul nervos periferic este format din: a. emisfere cerebrale b. ganglioni nervoi c. nervi d. cerebel e. trunchi cerebral 288. Poriunea periferic a sistemului nervos vegetativ cuprinde: a. ganglioni nervoi b. centri nervoi vegetativi c. nervi vegetativi d. fibre vegetative din componena altor nervi e. cerebelul 289. Tecile fibrei mielinice sunt: a. Schwann b. mielina c. Henle d. carotica e. Ranvier 290.* Influxul nervos circul centripet prin: a. dendrite b. axon c. teaca mielin d. teaca Schwann e. teaca Henle 291.* Strangulaiile Ranvier se afl ntre celulele: a. epiteliale b. Schwann c. mielin d. Henle e. muscular 292.* Acoper n ntregime fibra nervoas, teaca: a. Schwann b. Henle c. mielin d. vascular e. epitelial 293. Teaca de mielin are rol: a. energetic b. trofic c. protecie d. izolator e. conducere 294. Urmtoarele afirmaii despre sinaps sunt adevrate: a. reprezint legturi morfofuncionale de contiguitate b. componenta presinaptic este reprezentat de membrana dendritic c. spaiul sinaptic are valoarea de 200-300 A d. componenta postsinaptic poate fi membrana unei fibre musculare e. fanta sinaptic este spaiul dintre membrana dendritic presinaptic i membrana postsinaptic 295. Viscere care nu sunt prevzute cu inervaie parasimpatic sunt: a. medulosuprarenalele b. muchiul constrictor pupilar c. galndele intestinale d. muchii erectori ai firelor de pr

e. glandele gastrice 296.* Paleocerebelul este localizat n: a. lobul anterior b. lobul posterior c. vermis d. lobul superior e. lobul inferior 297.* Neocerebelul este localizat n: a. lobul anterior b. lobul posterior c. lobul inferior d. lobul superior e. vermis 298.* Scderea forei voluntare produce: a. atonie b. astenie c. anemie d. astazie e. anurie 299.* Diminuarea tonusului muscular produce: a. atonie b. astazie c. anurie d. astenie e. anemie 300.* Ramura intern a nervului accesor se distribuie la muchii: a. mimicii b. laringelui c. faringelui d. esofagului e. masticatori 301.* Componenta vestibular a nervului vestibulocohlear are pe traseul su, ganglionul: a. spinal b. Corti c. Scarpa d. trigeminal e. geniculat 302.* Componenta cohlear a nervului vestibulocohlear are pe traseul su, ganglionul: a. spinal b. Corti c. Scarpa d. trigeminal e. geniculat 303.* Ganglionul trigeminal se afl pe traseul nervului: a. III b. VII c. V d. XI e. XII 304.* Ganglionul geniculat se afl pe traseul nervului: a. IV b. V c. VII d. IX e. X 305.* Nucleul solitar din bulb reprezint deutoneuronul pentru nervul: a. III 22

b. IV c. V d. VII e. XII 306.* Glanda sublingual este inervat secretor de nervul: a. III b. IV c. V d. VI e. VII 307.* Este format din dou rdcini (bulbar i spinal) nervul: a. IV b. V c. XI d. IX e. XII 308.* Inflamaia meningelor se numete: a. encefalit b. meningit c. epidurit d. parotidit e. otit 309.* Reprezint boala inflamatorie acut a creierului: a. meningit b. encefalit c. otit d. parotidit e. stomatit 310. Hemoragiile cerebrale: a. reprezint inflamaia meningelor cerebrale b. sunt determinate de sngerare la nivelul esutului cerebral c. rezult de obicei prin ruperea unui vas ateromatos d. apare la persoane ce sufer de hipotensiune arterial e. se poate datora prin ruperea unui anevrism cerebral 311. Coma: a. reprezint starea clinic a pacientului care nu rspunde la nici o categorie de stimuli b. n stare profund pot lipsi i reflexele cu sediul n scoara cerebral c. implic disfuncii la nivelul emisferelor cerebrale, diencefalului i punii d. cauzele cele mai frecvente sunt :traumatismele cerebrale, hemoragiile cerebrale e. aplicarea repetat a unor stimuli pot provoca reflexe primitive de aprare 312.* Convulsiile: a. sunt de dou tipuri: recurente i nerecurente b. cele izolate sunt recurente i se manifest doar n anumite situaii c. cele epileptice se manifest doar n anumite n boli febrile d. convulsiile izolate sunt cronice, recurente e. convulsiile nerecurente se caracterizeaz prin pierderea contienei 313. Epilepsia: a. face parte din convulsiile izolate, nerecurente

b. este caracterizat prin atacuri cu debut brusc, cu pierderea contienei c. prezint activitate motorie necontrolat d. apare n traumatisme craniene e. este determinat de stimularea excesiv a celulei nervoase

23

REZOLVRI 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. b,d a,c,e b,d,e a,d,e a,b,c,e b,c a d b,c 42. d 43. d 44. d 45. a,b 46. d,e 47. c 48. b,c,d 49. a,b,c,e 50. c 51. a,e 52. b,e 53. b,e 54. a,e 55. a,e 56. a,c 57. b,c,e 58. a,c 59. b,d 60. a,c 61. b,d,e 62. b 63. a,d,e 64. a,c 65. b 66. a,c 67. d 68. b,c 69. a,b,c,d 70. b,c,d 71. a,e 72. a,c,d 73. a,c 74. d 75. b,c 76. d 77. a,b,c 78. a,c 79. b.d 80. e 81. c,d 82. a,e 83. c,d,e 84. a,b,c 85. b 86. d 87. b 88. c,e 89. c 90. b,c,e 91. a,b,d 92. a,b,e 93. b 94. a,c,e 95. c 96. a 97. e 98. a,b,e 99. a,b,e 100. a,b 101. d 102. a,b,e 103. c,e 104. a,b 105. c 106. a,b,e 107. a,e 108. e 109. c 110. d 111. d 112. c 113. e 114. a 115. d 116. c 117. d 118. c 119. d 120. c 121. b 122. c 123. b 124. e 125. b 126. b 127. d 128. e 129. e 130. e 131. e 132. c 133. b 134. b 135. b 136. b 137. d 138. b 139. b 140. d,e 141. d 142. b,c,d 143. a,c 144. b,c,d 145. b,c,d 146. b,c,d 147. a,b,e 148. c,d 149. c 150. b,e 151. a,d 152. a,e 153. a,e 154. a,c 155. b 156. a 157. a,b,c 158. b,c,e 159. a,b 160. b,d 161. a,d 162. c,e 163. a,b,d 164. a,b 165. a,b 166. a,b,d 167. b,e 168. a,c,d 169. a,b,d 170. a,d 171. a,b,d 172. a,b,c 173. a,b,d 174. a,c,d 175. a,c,e 176. a,d 177. a,c 178. c,d 179. a,b,e 180. b,d 181. a,b,e 182. b,e 183. d 184. a 185. d 186. c 187. a 188. d 189. e 190. e 191. a 192. c 193. d 194. b 195. d 196. d 197. d 198. d 199. c 200. e 201. d 202. d 203. e 204. b 205. d 206. a 207. d 208. d 209. d 210. d 211. d 212. a,d 213. a,c 214. b 215. b,d,e 216. a,c,e 217. b,c 218. d,e 219. a,c,d,e 220. b,c,e 221. a,c 222. a,b,e 223. b,c,d 224. a,c,d,e 225. a,b,e 226. c,e 227. a,c,e 228. a,b,e 229. b,c,e 230. a,c 231. a,d 232. a,d 233. a,b 234. a,d 235. e 236. a,b,e 237. a,c,d 238. a,b,d,e 239. c,d,e 240. d 241. a,c,d 242. c,d 243. a,b,e 244. a,b,c 245. a,d 246. a,b,d 247. a,b 248. a,b,c,e 249. a,d 250. a,b 251. b,c 252. a,d 253. b,c,e 254. a,c,e 255. b,d 256. a,b,d 257. a,b,e 258. a,b,e 259. a,d 260. a,c 261. a,b 262. c,e 263. a,b 264. b,d 265. b,c,e 266. a,b,c 267. a,c 268. a,e 269. a,c,e 270. a,b,d 271. b,d,e 272. a,d 273. a,b,d,e 274. b,c,d 275. c 276. b,c,e 277. c 278. b,d 279. a,c,d,e 280. d 281. c 282. a,b,c,e 283. a,d,e 284. a,b,d,e 285. b,c,e 286. a,d 287. b,c 288. a,c,d 289. a,b,c 290. a 291. b 292. b 293. b,c,d 294. a,c,d 295. a,d 296. b 297. a 298. b 299. a 300. b 301. c 302. b 303. c 304. c 305. d 306. e 307. c 308. b 309. b 310. b,c,e 311. a,c,d,e 312. a 313. b,c,e

10. e 11. d 12. b,d,e 13. a,b,d 14. c,e 15. b,c,d,e 16. a 17. a,e 18. b,d 19. c 20. b 21. a 22. a 23. a 24. c,e 25. c,e 26. b,c,e 27. a,c 28. b,c,d 29. a,d,e 30. a,c 31. b,c 32. b 33. a,b,c 34. a 35. b 36. c 37. a,c 38. b 39. a 40. b 41. d

24

ANALIZATORII 1. Hipodermul: a. este un esut epitelial b. este format i din celule adipoase c. este situat ntre epiderm i derm d. este un esut conjunctiv moale e. depoziteaz trigliceridele 2. Sunt prezeni n hipoderm: a. corpusculii Krause b. corpusculii Pacini c. corpusculii Meissner d. corpusculii Ruffini e. discurile Merkel 3. Sunt receptori pentru sensibilitatea termic: a. corpusculii Krause b. corpusculii Meissner c. discurile Merkel d. corpusculii Ruffini e. corpusculii Pacini 4.* Sunt stimulai de temperaturile sczute: a. corpusculii Krause b. corpusculii Meissner c. corpusculii Pacini d. corpusculii Ruffini e. discurile Merkel 5. Segmentul central al unui analizator poate fi reprezentat de: a. nuclei din bulb b. o circumvoluiune c. nuclei din mezencefal d. nuclei din punte e. o zon cortical 6. Un analizator este format din: a. receptor b. cale eferent c. cale aferent d. efector e. centru cortical 7.* Sunt stimulai de temperaturile crescute: a. corpusculii Krause b. corpusculii Meissner c. corpusculii Pacini d. corpusculii Ruffini e. discurile Merkel 8. Pielea este alctuit din: a. epiderm b. derm c. hipoderm d. ectoderm e. mezoderm 9.* Axonii neuronilor din ganglionii spinali, conecteaz receptorii Krause la deutoneuronii din: a. nucleii Burdach (cuneat) b. nucleii senzitivi ai trigemenului c. nucleii Goll (gracilis) d. coarnele posterioare ale mduvei spinrii e. coarnele anterioare ale mduvei spinrii 10.* Impulsul nervos generat de receptorii Ruffini este condus pe: a. fasciculele Gowers i Flechsig b. fasciculele Goll i Burdach c. fasciculul spinotalamic anterior d. fasciculul spinotalamic lateral e. fasciculele spinobulbare 11*. n paleocortex se afl proiecia cortical a analizatorului: a. olfactiv b. gustativ c. vestibular d. auditiv e. vizual 12. Lama ciuruit a etmoidului este strbtut de: a. nervii olfactivi b. axonii protoneuronilor cii olfactive c. tractul olfactiv d. prelungiri ale celulelor receptoare olfactive e. axonii deutoneuronilor cii olfactive 13. Lezarea tegumentului din regiunea obrajilor genereaz impulsuri care se propag prin: a. fasciculele spinobulbare b. fasciculele spinotalamice c. axonii deutoneuronilor aflai n nucleul terminal senzitiv al nervului facial d. fibrele senzitive care au originea din ganglionul nervului trigemen e. axonii deutoneuronilor aflai n nucleii terminali senzitivi ai nervilor trigemeni 14*. Celulele receptoare olfactive sunt: a. celule cu conuri b. celule cu bastonae c. neuroni bipolari d. neuroni pseudounipolari e. neuroni multipolari 15. Conduc impulsul nervos de la organele receptoare: a. nervii motori b. componentele motorii ale nervilor micti c. cile piramidale d. nervii senzitivi e. componentele senzitive ale nervilor micti 16. Are sinapsa la nivel talamic calea: a. tactil b. dureroas c. termic d. proprioceptiv de control al micrii (incontient) e. sensibilitii kinestezice (contiente) 17. NU are sinapsa la nivel talamic calea: a. tactil b. dureroas c. termic d. olfactiv e. sensibilitii proprioceptive de control a micrii (incontiente) 18*. Nervii olfactivi sunt formai din: a. dendritele protoneuronilor olfactivi b. axonii protoneuronilor olfactivi c. dendritele deutoneuronilor olfactivi d. axonii deutoneuronilor olfactivi e. axonii celulelor mitrale 19. Segmentul intermediar al analizatorului este reprezentat de: a. o formaiune specializat care transform o anumit form de energie din mediu n impuls nervos

b. o component a sistemului activator ascendent c. o cale ascendent specific d. o cale descendent voluntar e. o cale ascendent contient 20. Indicai structurile prezente la nivelul dermului: a. celule pavimentoase b. vase de snge c. muchii firului de pr d. adipocite e. celule epiteliale 21. Indicai structurile prezente la nivelul hipodermului: a. celule pavimentoase b. vase de snge c. muchii firului de pr d. adipocite e. celule epiteliale 22. Indicai structurile prezente la nivelul epidermului: a. celule pavimentoase b. vase de snge c. muchii firului de pr d. adipocite e. celule epiteliale 23*. Ce fel de esut exist la nivelul stratului profund al pielii: a. esut epitelial de acoperire b. esut conjunctiv lax c. esut conjunctiv hialin d. esut conjunctiv dens e. esut conjunctiv reticulat 24*. Deutoneuronul cii olfactive se conecteaz direct cu: a. talamusul b. neocortexul c. corpii geniculai laterali d. paleocortexul e. corpii geniculai mediali 25. Care din urmtorii receptori sunt prezeni n hipoderm: a. corpusculii Merkel b. corpusculii Meissner c. corpusculii Pacini d. corpusculii Krause e. corpusculii Ruffini 26. Calea de conducere a durerii somatice cuprinde: a. prelungirile neuronilor viscerosenzitivi b. substana reticulat a mduvei spinrii c. fibrele senzitive ale nervului trigemen d. rdcina posterioar a nervului spinal e. fibrele senzitive ale nervului splanhnic 27. Referitor la structura pielii, urmtoarele afirmaii sunt adevrate: a. dermul conine corpusculii Meissner b. epidermul conine reeaua vascular c. hipodermul conine melanocite d. epidermul prezint papile e. dermul este format din esut conjunctiv 28. Deutoneuronul cii olfactive: a. localizarea sa nu este cunoscut b. este celula mitral c. este localizat n bulbul rahidian

d. este localizat n bulbul olfactiv e. este conectat cu paleocortexul 29. La nivelul organelor interne, durerea este: a. declanat de algoreceptori b. declanat de exteroceptori c. localizat precis d. determinat de distensia unui organ e. nsoit de reflexe somatice 30. Sensibilitatea tactil fin este deservit de urmtorii receptori: a. corpusculii Meissner b. corpusculii Merkel c. terminaiile nervoase libere d. corpusculii Golgi e. corpusculii Pacini 31*. Butonul olfactiv reprezint: a. extremitatea segmentului centripet al protoneuronului b. protoneuronul cii olfactive c. locul unde se afl celulele mitrale d. o proeminen a osului etmoid e. nici un rspuns nu este corect 32*. Sunt tipuri de receptori prezeni i n viscere: a. corpusculii Merkel b. corpusculii Golgi c. corpusculii Krause d. corpusculii Meissner e. terminaiile nervoase libere 33. Care din enunurile referitoare la receptorii olfactivi sunt adevrate: a. sunt celule epiteliale de susinere b. sunt neuroni bipolari c. sunt situai la nivelul ntregii mucoase nazale d. sunt situai n regiunea superioar a foselor nazale e. reprezint protoneuronul cii olfactive 34*. Celulele mitrale sunt situate la nivelul: a. mucoasei nazale b. mucoasei cornetului nazal superior c. tractului olfactiv d. bulbului olfactiv e. bulbului rahidian 35*. Care dintre urmtoarele elemente NU se gsete la nivelul dermului? a. glandele sebacee b. vase de snge c. canalele de excreie ale glandelor sudoripare d. muchii firului de pr e. cheratina 36*. Receptorii pentru cald sunt: a. corpusculii Pacini b. corpusculii Meissner c. corpusculii Ruffini d. corpusculii Krause e. discurile Merkel 37*. Receptorii pentru rece sunt: a. corpusculii Pacini b. corpusculii Meissner c. corpusculii Ruffini d. corpusculii Krause e. discurile Merkel

26

38*. Care dintre enunurile referitoare la corpusculii Meissner este adevrat? a. sunt stimulai de fotoni b. sunt stimulai de temperatur c. sunt stimulai de factori mecanici d. sunt stimulai de compoziia chimic a unor substane e. nici unul nu este adevrat 39*. Care dintre enunurile referitoare la corpusculii Vater-Pacini este adevrat? a. sunt stimulai de fotoni b. sunt stimulai de temperatur c. sunt stimulai de compoziia chimic a unor substane d. sunt stimulai de factori mecanici e. nici unul nu este adevrat 40*. Care dintre enunurile referitoare la discurile Merkel este adevrat? a. sunt stimulai de factori mecanici b. sunt stimulai de temperatur c. sunt stimulai de fotoni d. sunt stimulai de compoziia chimic a unor substane e. nici unul nu este adevrat 41. Corpusculii Pacini: a. sunt situai n epiderm b. sunt situai n derm c. sunt mecanoreceptori d. sunt situai n hipoderm e. sunt termoreceptori 42. Care dintre enunurile referitoare la sensibilitatea termic sunt adevrate? a. este condus prin fasciculul spinotalamic lateral b. este condus de fasciculul spinotalamic anterior c. are deutoneuronul NUMAI la nivelul cornului posterior al mduvei spinrii d. se proiecteaz n girusul postcentral e. are releu talamic 43*. Care dintre urmtoarele funcii NU aparine pielii? a. depozitarea unor lipide b. excreie c. control al echilibrului d. de organ de sim e. funcia de protecie 44. Calea olfactiv are: a. protoneuronul n mucoasa olfactiv b. deutoneuronul n bulbul rahidian c. neuronul 3 n talamus d. neuronul 3 de tip celul bipolar e. proiecie n paleocortex 45*. Care dintre urmtoarele secreii NU aparine pielii? a. keratina b. melanina c. sudoarea d. melatonina e. sebumul 46. Simul olfactiv: a. este foarte bine dezvoltat la om

b. are receptorii situai n mucoasa bucal c. declaneaz secreiile salivare d. este stimulat de substane volatile e. NU prezint fenomenul de adaptare 47.* Scria din urechea medie se sprijin pe membrana: a. ferestrei rotunde b. timpanice c. vestibular d. ferestrei ovale e. tectoria 48.* Nucleii vestibulari NU sunt conectai cu: a. mduva spinrii b. hipotalamusul c. talamusul d. cerebelul e. nucleii oculomotori 49.* Aria auditiv este localizat n girusul: a. precentral b. postcentral c. temporal inferior d. temporal superior e. hipocampic 50.* De la fereastra oval ncepe: a. rampa vestibular b. rampa timpanic c. canalul cohlear membranos d. helicotrema e. utricula 51.* Otoliii se afl n: a. ampul b. cupul c. macul d. creasta ampular e. columel 52.* n paleocortex se afl proiecia cortical a analizatorului: a. olfactiv b. gustativ c. vestibular d. auditiv e. vizual 53. Care din urmtoarele afirmaii este corect ? a. gustul amar este perceput pe vrful limbii b. gustul acru este perceput pe marginile limbii c. gustul dulce este perceput pe vrful limbii d. gustul srat este perceput n treimea anterioar a limbii e. gustul dulce este perceput la baza limbii 54.* Amplitudinea vibraiei este direct proporional cu: a. intensitatea stimulului b. frecvena undelor sonore c. succesiunea undelor sonore ntr-o anumit ordine d. succesiunea neregulat a undelor sonore e. intervalul necesar perceperii direciei sunetelor 55.* Frecvena sunetelor percepute de urechea uman, exprimat n Hz este cuprins ntre: a. 1 - 20 b. 16 - 20 000 c. 100 000 - 200 000

27

d. 30 000 - 50 000 e. 50 000 - 70 000 56.* Urechea medie se afl ntr-o cavitate a osului: a. frontal b. parietal c. maxilar d. temporal e. occipital 57. Trompa lui Eustachio: a. comunic cu casa timpanului b. dizolv substanele odorante c. este strbtut de nervul olfactiv d. egalizeaz presiunea pe ambele fee ale timpanului e. comunic cu nazofaringele 58.* Urechea medie este conectat, prin trompa lui Eustachio, cu: a. urechea extern b. urechea intern c. nazofaringele d. esofagul e. spaiul subarahnoidian 59.* Pe membrana ferestrei ovale se sprijin: a. ciocanul b. columela c. nicovala d. scria e. timpanul 60.* Pe membrana timpanic se sprijin: a. ciocanul b. columela c. nicovala d. scria e. timpanul 61.* Este situat NUMAI spre vrful melcului: a. lama spiral b. helicotrema c. membrana bazilar d. membrana tectoria e. fereastra oval 62.* NU se afl n interiorul cohleei: a. membrana reticular b. membrana timpanic c. membrana tectoria d. membrana bazilar e. membrana Reissner 63.* Organul lui Corti se afl aezat pe: a. membrana reticular b. membrana vestibular c. membrana tectoria d. membrana bazilar e. membrana timpanic 64.* Separ urechea extern de urechea medie: a. membrana reticular b. membrana vestibular c. membrana tectoria d. membrana bazilar e. membrana timpanic 65.* Endolimfa este situat n: a. camera anterioar a globului ocular b. camera posterioar a globului ocular c. rampa timpanic i rampa vestibular

d. capilarele limfatice e. labirintul membranos 66.* Primul neuron al segmentului de conducere al analizatorului gustativ se afl: a. n mugurii gustativi b. n talamus c. n ganglionii de pe traseul nervilor VII, IX, X d. n coarnele posterioare medulare e. n ganglionii spinali 67.* Celulele receptoare acustice sunt dispuse: a. n organul Corti b. n ganglionul Corti c. n macul d. n canalele semicirculare e. n crestele ampulare 68.* Care dintre urmtoarele membrane este n contact cu aerul pe ambele fee? a. membrana reticular b. membrana vestibular c. membrana tectoria d. membrana bazilar e. membrana timpanic 69.* Ganglionul Corti se afl n: a. helicotrem b. canalul cohlear c. urechea intern d. canalele semicirculare e. cupul 70.* Protoneuronul cii auditive se afl n: a. helicotrem b. canalul cohlear c. canalele semicirculare d. urechea intern e. cupul 71.* Deutoneuronul cii auditive se afl n: a. talamus b. coliculii cvadrigemeni inferiori c. nucleii cohleari d. nucleii vestibulari e. corpii geniculai mediali 72.* Axonii neuronilor din ganglionul Corti particip la formarea nervului: a. optic b. olfactiv c. oftalmic d. facial e. vestibulo-cohlear 73. Mugurii gustativi: a. reprezint segmentul receptor al analizatorului olfactiv b. sunt rspndii n mucoasa bucofaringian i lingual c. prezint la polul apical porul gustativ d. sunt mai numeroi la nivelul papilelor filiforme e. au form ovoidal cu polul bazal aezat pe membrana epiteliului lingual 74. Papilele gustative din mucoasa lingual pot fi : a. circumvalate b. fungiforme c. foliate d. circulare e. inelare

28

75.* La baza limbii se afl papilele: a. filiforme b. fungiforme c. circumvalate d. foliate e. nici una din cele menionate 76. Alegei afirmaiile corecte despre segmentul de conducere al analizatorului gustativ: a. mugurii gustativi se afl n mucosa lingual b. nervul facial inerveaz primele 2/3 ale limbii c. protoneuronii cii sunt situai n ganglionii nervilor cranieni V d. deutoneruonul cii gustative se afl n nucleul solitar din bulb e. axonii deutoneuronilor, dup ncruciare, fac sinaps cu cel de-al treilea neuron n talamus 77. Gustul: a. contribuie la aprecierea calitii alimentelor b. cea mai mare sensibilitate se manifest pentru alimentele acre c. intensitatea senzaiei gustative depinde de concentraia substanei dizolvate d. contribuie la declanarea secreiilor digestive e. nu se adapteaz la aciunea ndelungat a unui excitant 78. Urmtoarele afirmaii despre urechea medie sunt corecte: a. se afl ntr-o cavitatea a osului frontal b. lateral prezint membrana timpanic c. ntre membrana timpanic i cea a ferestrei rotunde sa afl lanul de oscioare d. comunic cu faringele prin trompa lui Eustachio e. medial se afl fereastra oval i fereastra rotund 79. Labirintul osos este alctuit din: a. vestibulul b. utricula c. cohleea d. sacula e. canalele semicirculare 80. Labirintul membranos cuprinde: a. vestibulul b. canalele semicirculare membranoase c. utricula d. canalul cohlear e. sacula 81.* NU se afl n labirintul membranos: a. vestibulul b. canalele semicirculare membranoase c. utricula d. canalul cohlear e. sacula 82.* Receptorii analizatorului acustic se afl n: a. utricul b. sacul c. canalul cohlear d. canalele semicirculare membranoase e. vestibul 83. Receptorii analizatorului vestibular se afl n: a. utricul b. sacul c. canalul cohlear

d. canalele semicirculare membranoase e. labirintul membranos 84. Alegei afirmaiile corecte referitoare la canalul cohlear: a. este melcul membranos b. peretele inferior este format de membrana bazilar i lama spiral c. comunic la vrful melcului prin helicotrem cu utricula d. pe mebrana bazilar se afl organul Corti e. peretele lateral este format de membrana Reissner 85.* Receptorii acustici se afl n: a. ganglionul Corti b. helicotrem c. columel d. organul Corti e. membrana Reissner 86. Urmtoarele afirmaii despre organul Corti sunt corecte: a. se afl pe membrana bazilar b. partea medial a tunelului Corti este format din 2-4 rnduri c. celulele senzoriale ciliate sunt nsoite de celule de susinere d. cilii celulelor senzoriale strbat membrana tectoria e. baza celulelor senzoriale este conectat cu dendritele neuronilor din ganglionul Corti 87.* Cataracta reprezint: a. creterea presiunii intraoculare b. creterea presiunii n perilimf c. inflamaia mucoasei conjunctivale d. opacifierea cristalinului e. scderea presiunii intraoculare 88.* Cili celulelor senzoriale auditive ptrund n membrana: a. tectoria b. bazilar c. reticulat d. Reissner e. nici una din cele menionate 89. Care din afirmaiile referitoare la segmentul de conducere al analizatorului auditiv sunt corecte ? a. protoneuronul cii se afl n ganglionul Corti b. axonii deutoneuronului formeaz ramura cohlear a nervului VIII c. deutoneuronii cii se afl n nucleii cohleari din mezencefal d. fibrele deutoneuronilor fac sinaps cu al treilea neuron din corpii geniculai mediali din metatalamus e. primul neuron al cii se afl n organul Corti 90.* Care este afirmaia adevrat despre canalul cohlear ? a. este separat de rampa timpanic prin membrana Reissner b. membrana bazilar este produs de lama spiral c. conine un lichid aflat n contact cu fereastra rotund d. membrana tectoria se afl deasupra cililor auditivi 29

e. organul Corti se afl n columel 91. Structurile ce particip la transmiterea sunetelor sunt: a. nicovala b. fereastra rotund c. scria d. fereastra oval e. ciocanul 92.* Acuitatea auditiv maxim este cuprins ntre: a. 0-1000 Hz b. 1000-2000 Hz c. 1000-3000 Hz d. 1000-4000 Hz e. 1000-5000 Hz 93.* Care din afirmaiile privind vrful limbii este FALS ? a. conine papile fungiforme b. recepioneaz gustul amar c. are fibre gustative din nervul facial d. conine dendrite din nervul trigemen e. recepioneaz gustul dulce 94. Care din afirmaiile privind receptorii analizatorului vestibular sunt corecte ? a. masa gelatinoas ce acoper maculele se numete utricul b. otolitele se afl n masa gelatinoas de la nivelul maculelor c. maculele se gsesc n utricul i sacul d. celulele receptoare sunt conectate cu dendritele neuronilor din ganglionul Corti e. crestele ampulare deservesc reflexele de echilibru 95. Inervaia limbii este asigurat de nervii: a. V b. VII c. IX d. XI e. XII 96. Sunt manifestri ale glaucomului: a. creterea presiunii intraoculare b. creterea presiunii n perilimf c. compresia nervului optic d. opacifierea cristalinului e. scderea presiunii intraoculare 97. Care din afirmaiile despre segementul de conducere al analizatorului vestibular sunt corecte? a. protoneuronul cii se afl n ganglionul Corti b. axonii deutoneuronilor formeaz ramura vestibular a nervului VIII c. protoneuronul cii se afl n ganglionul Scarpa d. al treilea neuron se afl n talamus e. deutoneuronii cii se afl n nucleii vestibulari din bulb 98. Din nucleii vestibulari pleac faciculul: a. vestibulo-spinal b. vestibulo-talamic c. vestibulo-cerebelos d. vestibulo-nuclear e. vestibulo-cohlear 99. n reaciile de redresare postural sunt implicai analizatorii: a. cutanat 30

b. vestibular c. gustativ d. kinestezic e. vizual 100.* Organul receptor din canalele semicirculare membranoase este reprezentat de : a. cupul b. macul c. crestele ampulare d. otolite e. utricul 101. Aparatul otolitic este situat n : a. cupul b. crestele ampulare c. utricul d. sacul e. helicotrem 102.* Agenii patogeni ce strbat trompa lui Eusachio pot provoca: a. conjunctivit b. rinit c. piodermite d. otit extern e. otit medie 103.* Este o afeciune a foliculului pilosebaceu: a. micoza b. acneea c. cataracta d. herpesul e. piodermita 104.* Canalele semicirculare din urechea intern comunic direct cu: a. cavitatea urechii medii b. trompa lui Eustachio c. canalul cohlear d. utricula e. sacula 105.* Dilataia de la baza fiecrui canal semicircular se numete: a. cupula b. sacula c. utricula d. ampula e. macula 106.* Cilii celulelor receptoare din canalele semicirculare se ptrund n: a. cupola gelatinoas b. sacul c. utricul d. ganglionul vestibular e. membrana vestibular 107.* Otolitele sunt prezente n: a. urechea medie b. organul Corti c. canalul cohlear d. ampul e. macul 108.* Deutoneuronul cii vestibulare se gsete n: a. mduv b. bulb c. arhicerebel d. mezencefal

e. talamus 109.* Deutoneuronul cii acustice se gsete n: a. mduv b. bulb c. punte d. mezencefal e. talamus 110.* Receptorii vestibulari nu sunt stimulai de: a. viteza uniform b. acceleraia liniar c. rotaia n ax orizontal d. deceleraia liniar e. rotaia n ax vertical 111.* Receptorii din utricul sunt stimulai de: a. rotaia n ax vertical b. acceleraia vertical c. acceleraia orizontal d. rotaia n ax orizontal e. micarea rectilinie uniform 112.* Protoneuronul cii vestibulare se afl n: a. ampul b. sacul c. ganglionul Scarpa d. utricul e. canalul cohlear 113.* Care este afirmaia adevrat n legtur cu melcul membranos? a. membrana bazilar este produs prin secreia celulelor de susinere ale organului Corti b. organul Corti esate acoperit de columel c. conine un lichid aflat n contact cu fereastra oval d. este separat de rampa vestibular prin membrana Reissner e. membrana tectoria se afl sub membrana reticular 114.* Nucleii vestibulari sunt conectai cu: a. coarnele posterioare ale mduvei spinrii b. nucleii mezencefalici care controleaz muchiul drept extern al globului ocular c. nucleii pontini care controleaz muchiul drept extern al globului ocular d. epitalamusul e. coarnele laterale spinale 115.* Mugurii gustativi sensibili la dulce trimit impulsuri aferente prin: a. fibrele din ganglionii spinali b. fibrele care merg la nucleul senzitiv al facialului c. fibrele senzitive cu originea n ganglionii nervului trigemen d. fibrele cu originea n nucleul senzitiv al vagului e. fibrele cu originea n ganglionul senzitiv al glosofaringianului 116.* Lama spiral osoas: a. se continu cu membrana reticular pn la peretele extern al canalului cohlear b. conine axoni ai protoneuronilor vestibulari c. las un spaiu liber helicotrema d. este situat deasupra rampei vestibulare e. este component a urechii medii

117.* n fereastra oval se nfund: a. ciocanul b. nicovala c. scria d. modiolul e. helicotrema 118.* Care din urmtoarele elemente nu aparin sistemului vestibular? a. canalele semicirculare osoase b. vestibulul osos c. sacula d. utricula e. cohleea 119.* Canalele semicirculare membranoase comunic cu: a. utricula b. sacula c. ductul endolimfatic d. rampa timpanic e. rampa vestibular 120.* Creasta ampular este situat la nivelul: a. saculei b. utriculei c. canalelor semicirculare membranoase d. ductului endolimfatic e. cohleei membranoase 121.* Macula este situat la nivelul: a. canalelor semicirculare b. ductului endolimfatic c. cohleei membranoase d. saculei e. rampei vestibulare 122.* Macula este situat la nivelul: a. canalelor semicirculare b. ductului endolimfatic c. cohleei membranoase d. utriculei e. rampei vestibulare 123.* V-ul lingual este format din papilele: a. filiforme b. fungiforme c. circumvalate d. foliate e. nici una din cele menionate 124.* nlimea unui sunet este condiionat de: a. amplitudine b. frecven c. vibraiile armonice superioare nsoitoare d. intensitate e. timbru 125.* Timbrul unui sunet depinde de: a. amplitudine b. frecven c. vibraiile armonice superioare nsoitoare d. intensitate e. nlime 126.* Intensitatea unui sunet depinde de: a. amplitudine b. frecven c. vibraiile armonice superioare nsoitoare d. nlime e. timbru

31

127.* Trompa lui Eustachio este o comunicare a urechii medii cu: a. urechea extern b. urechea intern c. cavitatea nazal d. nazofaringele e. vestibulul osos 128.* Care dintre urmtoarele elemente nu aparin labirintului membranos? a. utricula b. sacula c. canalele semicirculare d. canalul cohlear e. rampa timpanic 129.* Organul Corti este situat n: a. canalele semicirculare b. utricul c. canalul cohlear d. sacul e. columel 130.* Deutoneuronul cii auditive se afl la nivelul: a. metatalamusului b. corpului geniculat medial c. corpului geniculat lateral d. nucleilor cohleari e. ganglionului spiral Corti 131.* Al IV-lea neuron al cii auditive se afl la nivelul: a. nucleilor cohleari b. nucleilor vestibulari c. corpului geniculat medial d. corpului geniculat lateral e. girusului temporal superior 132. Protoneuronul cii auditive se afl n: a. ganglionul Corti b. ganglionul Scarpa c. ganglionul spiral d. canalul cohlear e. ganglionul spinal 133. Canalul cohlear membranos este delimitat de: a. membrana bazilar b. membrana Reissner c. membrana ferestrei ovale d. peretele osos extern al melcului e. membrana tectoria 134. Organul Corti se afl: a. pe membrana Reissner b. sub membrana reticular c. pe membrana bazilar d. pe membrana tectoria e. n columel 135. De la nucleii vestibulari pornesc colaterale spre: a. arhicerebel b. mduv c. nucleul nervului cranian VI d. paleocerebel e. nucleul nervului cranian V 136.Variaiile acceleraiei liniare sunt percepute de: a. receptorii din utricul b. receptorii din sacul c. canalele semicirculare orizontale

d. canalele semicirculare verticale e. toi receptorii aparatului vestibular 137. Mugurii gustativi se afl la nivelul: a. papilelor foliate b. papilelor fungiforme c. mucoasei faringiene d. mucoasei esofagiene e. papilelor circumvalate 138. Exist perilimf n: a. capilarele limfatice b. camera anterioar a globului ocular c. camera posterioar a globului ocular d. rampa timpanic a cohleei osoase e. rampa vestibular a cohleei osoase 139.* Receptorii kinestezici din periost i articulaii sunt: a. corpusculii neurotendinoi Golgi b. fusurile neuromusculare c. corpusculii Vater- Pacini d. corpusculii Meissner e. discurile Merkel 140.* Neuronii gama-medulari au corpii localizai n: a. coarnele posterioare b. coarnele laterale c. comiusura cenuie d. coarnele anterioare e. ganglionii spinali 141.* Fibrele intrafusale: a. sunt prezente n musculatura neted a tubului digestiv b. sunt inervate de neuroni motori alfa c. particip la formarea plcilor motorii mediate de adrenalin d. conin un nucleu situat periferic e. sunt inervate de neuroni motori gamma 142.* Stimularea fibrelor anulospirale din fusul neuromuscular produce: a. alungirea imediat a extremitilor contractile ale fusului neuromuscular b. stimularea rapid a neuronilor motori gamma c. stimularea motoneuronilor alfa d. alungirea zonei centrale a fusului neuromuscular e. stimularea concomitent a motoneuronilor alfa i gamma 143. Analizatorul kinestezic are urmtorii receptori: a. corpusculii Golgi b. fusurile neuromusculare c. terminaii nervoase libere d. corpusculii Krause e. corpusculii Vater-Pacini 144. Care din urmtoarele caracteristici definesc fusul neuromuscular? a. este o structur fuziform b. este situat printre fibrele musculare netede c. este alctuit din fibre musculare netede d. este delimitat de o capsul conjunctiv e. are o inervaie motorie proprie 145.* Structura cea mai bogat vascularizat a globului ocular este:

32

a. corneea b. sclerotica c. coroida d. cristaloida e. retina 146.* Tunica intern a globului ocular este: a. coroida b. corneea c. cristaloida d. retina e. sclerotica 147.* Lumina produce n bastonae descompunerea: a. iodopsinei b. scotopsinei c. retinenului d. rodopsinei e. vitaminei A 148. Tunica medie a globului ocular este reprezentat de: a. coroida b. corneea c. retina d. iris e. cristaloida 149.* Sediul sistemului receptor al globului ocular este: a. coroida b. corneea c. retina d. sclerotica e. cristaloida 150.* Umoarea apoas este produs de: a. procesele ciliare b. cornee c. retin d. sclerotic e. corpul vitros 151. Centrii refleci de acomodare vizual se afl n: a. coliculii cvadrigemeni inferiori b. coliculii cvadrigemeni superiori c. mezencefal d. corpii geniculai laterali e. corpii geniculai mediali 152.* Sunt cel mai sensibile la lumin: a. celulele cu conuri b. celulele bipolare c. celulele multipolare d. celulele cu bastonae e. celulele pigmentare 153.* Protoneuronul cii optice este o celul: a. unipolar b. bipolar c. multipolar d. pseudounipolar e. pigmentar 154.* Deutoneuronul cii optice este o celul: a. unipolar b. bipolar c. multipolar d. pseudounipolar e. pigmentar

155.* Nervul optic prsete globul ocular la nivelul: a. foveei centralis b. ligamentului suspensor c. petei galbene d. petei oarbe e. proceselor ciliare 156*. Presbitismul apare ca urmare a: a. distrugerii neuronilor corticali b. distrugerii celulelor receptoare c. alterrii rodopsinei d. scderii elasticitii cristalinului e. scderii elasticitii corneei 157.* Acomodarea vizual NU este posibil pentru obiectele aflate: a. mai aproape dect punctum proximum b. la o distan de peste 6 m c. ntre punctum proximum i punctum remotum d. la o distan de 1 m e. la o distan de 15 m de ochi 158. Efortul de acomodare vizual NU este necesar pentru obiectele aflate: a. mai aproape dect punctum proximum b. la o distan mai mare de 6 m de ochi c. ntre punctum proximum i punctum remotum d. dincolo de punctum remotum e. la o distan de 20 cm de ochi 159.* Retinenul se resintetizeaz din: a. vitamina A b. vitaminele complexului B c. vitamina C d. vitamina D e. vitamina E 160.* Cristalinul are forma unei lentile: a. biconcave b. planconcave c. planconvexe d. biconvexe e. cilindrice 161.* Axonul deutoneuronului cii optice face sinaps n: a. chiasma optic b. talamus c. hipotalamus d. epitalamus e. metatalamus 162.* n zona scizurii calcarine se afl segmentul central al analizatorului: a. acustic b. vestibular c. optic d. olfactiv e. kinestezic 163.* Prima sinaps a tractului optic se face la nivelul: a. neuronilor bipolari b. neuronilor multipolari c. chiasmei optice d. metatalamusului e. girusului temporal superior 164.* Perceperea culorilor necesit: a. dilatarea pupilei

33

b. refacerea rezervelor de scotopsin c. activarea celulelor cu bastonae d. activarea celulelor cu conuri


e. modificarea axelor oculare prin contracia musculaturii extrinseci a globului ocular

165. Rodopsina: a. se afl n bastonae b. este sensibil mai ales la lumina puternic c. se gsete n concentraie mare n conuri d. conine un derivat de vitamina A e. se resintetizeaz din acetilcolin 166. Este adevrat urmtoarea afirmaie despre fibrele musculare intrafusale: a. fibrele cu lan nuclear au nucleii aezai n ir n poriunea dilatat b. fibrele cu lan nuclear au calibru uniform c. fibrele cu sac nuclear au calibru uniform d. fibrele cu sac nuclear au nucleii situai n poriunea central dilatat e. fibrele intrafusale sunt dispuse paralel cu cele extrafusale 167. Sunt adevrate urmtoarele afirmaii despre inervaia fusului neuromuscular: a. axonii motoneuronilor alfa ajung la fibrele musculare intrafusale b. axonii motoneuronilor gamma ajung la fibrele musculare intrafusale c. terminaiile primare i secundare sunt stimulate de ntinderea poriunii centrale a fibrelor intrafusale d. stimularea motoneuronilor gama determin scurtarea muchiului e. terminaiile anulospirale se dispun la fibrele cu lan nuclear 168. Termenul de "fibre extrafusale" se refer la: a. fibre musculare a cror contracie este declanat de motoneuronii alfa b. celule musculare striate care, prin contracie, produc direct scurtarea muchiului c. fibre senzitive care inerveaz poriunea necontractil a fusului neuromuscular d. fibre nervoase motorii somatice care inerveaz celule contractile ale fusului neuromuscular e. fibre musculare a cror contracie este declanat direct de motoneuronii gamma 169. Inervaia senzitiv a fusurilor neuromusculare este asigurat de: a. axonii neuronilor alfa b. axonii neuronilor gamma c. terminaii n floare (secundare) d. terminaii anulospirale (primare) e. dendrite ale neuronilor din ganglionii spinali 170. Fibrele tractului optic se termin n: a. metatalamus b. talamus c. coliculii cvadrigemeni inferiori d. corpii geniculai laterali e. corpii geniculai mediali 171. Desparte umoarea apoas de corpul vitros: a. ligamentul suspensor b. pupila c. sclerotica 34

d. retina e. cristalinul 172. Fovea centralis: a. este o zon de convergen a informaiei provenind de la celulele receptoare b. conine celule fotoreceptoare c. conine numai celule cu bastonae d. reprezint zona prin care nervul optic prsete ochiul e. conine numai celule cu conuri 173. Nervul optic transmite informaia provenind din: a. jumtatea nazal a retinei de aceeai parte b. jumtatea nazal a retinei de partea opus c. toat retina de partea opus d. jumtatea temporal a retinei de partea opus e. jumtatea temporal a retinei de aceeai parte 174. Tractul optic transmite informaia din: a. jumtatea nazal a retinei de aceeai parte b. jumtatea nazal a retinei de partea opus c. toat retina de partea opus d. jumtatea temporal a retinei de partea opus e. jumtatea temporal a retinei de aceeai parte 175. Nervul optic este alctuit din: a. axonii neuronilor bipolari b. axonii neuronilor multipolari c. axonii care prsesc ochiul prin pata oarb d. axonii protoneuronului cii optice e. axonii deutoneuronului cii optice 176. Cortexul vizual este localizat: a. n lobul occipital b. n girusul hipocampic c. n girusul precentral d. n girusul postcentral e. pe marginile scizurii calcarine 177. Sunt medii refrigente ale ochiului: a. corneea b. corpul vitros c. retina d. irisul e. cristalinul 178. Cristalinul: a. prezint dou suprafee convexe b. particip la formarea imaginilor c. este vascularizat d. este organul receptor al ochiului e. este opac 179. Care din urmtoarele afirmaii sunt adevrate: a. o alimentaie srac n vitamina A va determina o scdere a vederii nocturne b. la btrnee, scade distana care reprezint punctum proximum c. nervul optic prsete ochiul prin pata galben d. celulele din fovea centralis au un prag de sensibilitate ridicat e. celulele cu bastonae au cea mai mare acuitate vizual 180. Umoarea apoas este: a. prezent n camera posterioar b. prezent n corpul vitros c. substana transparent cu consisten de gel d. drenat de sistemul venos al globului ocular

e. secretat de procesele ciliare 181. Chiasma optic: a. este locul de unde se formeaz tractul optic b. reprezint locul unde se ncrucieaz fibrele din jumtatea nazal a celor dou retine c. reprezint locul unde se ncrucieaz fibrele din jumtatea temporal a celor dou retine d. este locul unde se ncrucieaz fibrele oculomotorului e. este locul unde se face sinaps cu al treilea neuron al cilor optice 182. Deplasarea unui obiect de la distana de 60 cm, la 15 cm fa de ochi, determin: a. contracia muchilor ciliari circulari b. accentuarea curburii cristalinului c. scderea curburii cristalinului d. contracia muchilor ciliari radiari e. relaxarea ligamentului suspensor al cristalinului 183. Al treilea neuron al cii optice trimite axonii: a. pe marginile scizurii calcarine b. la nucleul nervului abducens c. la cortexul vizual d. la nucleul nervului oculomotor e. la nucleul nervului trohlear 184. Receptorii corneei sunt: a. termici b. presionali c. vizuali d. tactili e. dureroi 185.Impulsurile generate de celulele receptoare ale aparatului vestibular se transmit prin: a. axonii neuronilor din ganglionul Scarpa b. fibrele nervoase care intr n alctuirea nervului VIII c. axonii neuronilor din nucleii vestibulari d. fibrele nervoase care intr n alctuirea nervului IX e. axonii neuronilor din nucleii cohleari 186. Cilii celulelor receptoare auditive vin n contact cu membrana: a. Reissner b. reticular c. tectoria d. timpanic e. bazilar 187. Receptorii gustativi: a. sunt situai n mucoasa limbii b. sunt situai n papilele fungiforme c. sunt chemoreceptori d. sunt proprioreceptori e. nu prezint specializare pe tipul de gust fundamental 188. Rampa vestibular: a. este segmentul receptor al analizatorului vestibular b. conine endolimf c. se ntinde ntre fereastra oval i helicotrem d. comunic cu rampa timpanic e. conine canalul cohlear i organul Corti 189. Mugurii gustativi: a. se afl la nivelul papilelor circumvalate

b. se afl la nivelul papilelor filiforme c. sunt inervai i de nervul vag d. sunt inervai de nervul trigemen e. se afl la nivelul papilelor fungiforme 190.* Al doilea neuron al cii gustative se afl n: a. cornul posterior al mduvei cervicale b. nucleul solitar c. nucleul salivator inferior d. nucleul dorsal e. nucleul salivator superior 191. Calea gustativ: a. are deutoneuronul n coarnele posterioare medulare b. al doilea neuron al cii se afl n bulb c. conine 3 neuroni d. al doilea neuron al cii se afl n mezencefal e. nu are releu talamic 192. Utricula: a. conine perilimf b. comunic cu sacula c. se afl n vestibul d. este situat n interiorul vestibulului osos e. are 6 orificii n care se deschid canalele semicirculare 193. Indicai nervii cranieni care intr n alctuirea segmentului de conducere al analizatorului gustativ: a. trigemen b. facial c. glosofaringian d. vag e. hipoglos 194. Membrana bazilar: a. vibreaz sub aciunea undelor transmise prin endolimf b. separ rampa vestibular de canalul cohlear c. separ rampa timpanic de canalul cohlear d. este o membran elastic e. vibreaz sub aciunea undelor transmise prin perilimf 195. Labirintul membranos: a. comunic cu rampa timpanic prin helicotrem b. conine organul Corti c. prezint celule receptoare prevzute cu cili d. conine endolimf e. conine perilimf 196. Helicotrema: a. permite circulaia endolimfei b. permite circulaia perilimfei c. separ canalul cohlear de cohlee d. asigur comunicarea celor dou rampe, vestibular i timpanic e. este un orificiu ctre urechea medie 197. Care din urmtoarele enunuri referitoare la aparatul otolitic sunt adevrate: a. otolitele sunt microcristale de clorur de sodiu b. este situat la nivelul canalelor semicirculare c. este situat la nivelul utriculei d. este situat la nivelul saculei e. este acoperit de ampul 198. Care din enunurile referitoare la mugurii gustativi sunt adevrate:

35

a. sunt situai la nivelul papilelor filiforme b. sunt situai la nivelul papilelor fungiforme c. au n componen celule receptoare ciliate d. sunt situai la nivelul papilelor circumvalate e. conin protoneuronii cii gustative 199. Receptorii analizatorului gustativ sunt: a. osmoreceptori b. chemoreceptori c. mugurii gustativi d. prezeni n papilele foliate e. prezeni n mucoasa lingual 200. Urechea intern: comunic cu nazofaringele b. conine receptorii acustici c. conine receptorii vestibulari d. este delimitat de timpan i fereastra oval e. este spat n stnca temporalului 201. Columela: a. permite prinderea lamei spirale osoase b. este suport pentru organul lui Corti c. este suport pentru membrana bazilar d. comunic direct cu sacula e. este un ax central

36

REZOLVRI: 1. b, d, e 2. b, d 3. a, d 4.* a 5. b, e 6. a, c, e 7.* d 8. a, b, c 9.* d 10.* d 11.* a 12. a, b, d 13. d, e 14.* c 15. d, e 16. a, b, c, e 17. d, e 18.* b 19. c, e 20. b, c 21. b, d 22. a, e 23.* b 24.* d 25. c, e 26. c, d 27. a, e 28. b, d, e 29. a, d, e 30. a, b 31.* a 32.* e 33. b, d, e 34.* d 35.* e 36.* c 37.* d 38.* c 39.* d 40.* a 41. c, d 42. a, d, e 43.* c 44. a, e 45.* d 46. c, d 47.* d 48.* b 49.* d 50.* a 51.* c 52.* a 53. b, c, d 54.* a 55.* b 56.* d 57. a, d, e 58.* c 59.* d 60.* a 61.* b 62.* b 63.* d 64.* e 65.* e 66.* c 67.* a 68.* e 69.* c 70.* d 71.* c 72.* e 73. b, c, e 74. a, b, c 75.* c 76. b, d, e 77. a, c, d 78. b, d, e 79. a, c, e 80. b, c, d, e 81.* a 82.* c 83. a, b, d 84. a, b, d 85.* d 86. a, c, e 87.* d 88.* c 89. a, d 90.* d 91. a, c, d, e 92.* d 93.* b 94. b, c, e 95. a, b, c, e 96. a, c 97. c, d, e 98. a, b, c, d 99. a, b, d, e 100.*c 101. c, d 102.*e 103.*b 104.*d 105.*d 106.*a 107.*e 108.*b 109.*c 110.*a 111.*c 112.*c 113.*d 114.*c 115.*b 116.*c 117.*c 118.*e 119.*a 120.*c 121.*d 122.*d 123.*c 124.*b 125.*c 126.*a 37 127.*d 128.*e 129.*c 130.*d 131.*c 132. a, c 133. a, b, d 134. b, c 135. a, b, c 136. a, b 137. a, b, c, e 138. d, e 139.*c 140.*d 141.*e 142.*c 143. a, b, c, e 144. a, d, e 145.*c 146.*d 147.*d 148. a, d 149.*c 150.*a 151. b, c 152.*d 153.*b 154.*c 155.*d 156.*d 157.*a 158. b, d 159.*a 160.*d 161.*e 162.*c 163.*d 164.*d 165. a, d 166. b, d, e 167. b, c 168. a, b 169. c, d, e 170. a, d 171. a, e 172. b, e 173. a, e 174. b, e 175. b, c, e 176. a, e 177. a, b, e 178. a, b 179. a, d 180. a, d, e 181. a, b 182. a, b, e 183. a, c 184. a, b, d, e 185. a, b, c 186. b, c 187. a, b, c 188. c, d 189. a, c, e 190.* b 191. b, c 192. b, c, d 193. b, c, d 194. c, d, e 195. b, c, d 196. b, d 197. c, d 198. b, c, d 199. b, c, d, e 200. b, c, e 201. a, e

GLANDELE ENDOCRINE 1.* Hipofiza este localizat: a. ntre tuberculii cvadrigemeni superiori b. la baza encefalului, napoia chiasmei optice c. la baza gtului d. napoia sternului e. la polul superior al rinichiului 2. Activeaz catabolismului proteic: a. cortizolul b. testosteronul c. estrogenii d. somatotropul e. tiroxina 3. Care dintre urmtorii hormoni stimuleaz creterea? a. glucagonul b. hormonii tiroidieni c. hormonul melanocitostimulant d. hormonul somatotrop e. hormonii gonadali 4. Hormonul somatotrop (STH): a. este denumit i hormon de cretere b. este inhibat de stres c. stimuleaz creterea oaselor d. stimuleaz condrogeneza e. determin eliminarea de compui ai Ca2+ i Na+ 5. Hormonul foliculostimulant (FSH): a. inhib secreia de estrogeni b. stimuleaz spermatogeneza c. stimuleaz dezvoltarea tubilor seminiferi d. determin creterea i maturarea foliculilor de Graaf e. face parte din gonadostimuline 6. Hormonul luteinizant (LH): a. inhib secreia de testosteron b. determin ovulaia c. determin apariia corpului galben d. acioneaz la nivelul celulelor interstiiale Leydig e. este independent de controlul hipotalamic 7. Hormonul tireotrop (TSH): a. stimuleaz sinteza de hormoni tiroidieni b. poate duce la boal Basedow prin hipersecreie c. este controlat de TRH, un hormon hipotalamic de eliberare d. nu este influenat de nivelul tiroxinei sangvine e. poate determina ncetinirea dezvoltrii psihice prin hiposecreie 8. Hormonul antidiuretic (ADH): a. este secretat n hipotalamusul anterior b. scade absorbia facultativ a apei la nivelul tubului distal al nefronului c. determin reducerea secreiei glandelor exocrine d. este secretat n cantitate crescut n urma scderii volumului sangvin e. produce vasoconstricie 9. Oxitocina (ocitocina): a. determin contracia celulelor mioepiteliale care nconjoar areolele mamare b. este un hormon secretat de adenohipofiz c. regleaz activitatea altor glande endocrine 38 d. stimuleaz contracia musculaturii netede a uterului gravid e. acioneaz mai ales n preajma travaliului 10. Vasoconstricia poate fi determinat de urmtorii hormoni: a. somatotrop b. vasopresin c. adrenalin d. tiroxin e. noradrenalin 11.* Mineralocorticoizii: a. sunt reprezentai de cortizol b. sunt de natur glucidic c. nu sunt indispensabili pentru organism d. determin acidurie e. stimuleaz eliminarea apei 12. Glucocorticoizii: a. sunt reprezentai de hidrocortizon b. circul n snge legai de proteinele plasmatice c. determin limfopenie d. scad stabilitatea membranelor lizozomale e. produc hiperglicemie 13.*Scderea cantitii de glucocorticoizi determin: a. sindromul Cushing b. modificri ale electroencefalogramei (EEG) c. obezitate d. diabet e. hipertensiune 14. Hormonii medulosuprarenalieni acioneaz asupra aparatului cardiovascular, determinnd: a. bradicardie b. scderea excitabilitii inimii c. dilataia vaselor din muchii scheletici d. hipotensiune e. vasoconstricia vaselor din viscere 15. Epinefrina: a. dilat pupila b. contract muchii netezi ai firelor de pr c. inhib sistemul reticulat activator ascendent d. provoac alert cortical e. determin anxietate 16. Glanda tiroid: a. este nconjurat de o capsul fibroas b. are un parenchim organizat sub form de foliculi c. prezint celule parafoliculare d. sintetizeaz TSH e. are doi lobi laterali, unii printr-un istm 17. Hormonii tiroidieni: a. reduc metabolismul bazal b. cresc consumul de energie c. cresc amplitudinea i frecvena micrilor respiratorii d. produc vasodilataie e. au efect hipercolesterolemiant 18.* Hipersecreia de parathormon: a. inhib activitatea osteoclastelor b. inhib reabsorbia tubular a calciului c. determin formarea de calculi urinari d. stimuleaz reabsorbia tubular a fosfailor e. provoac hipocalcemie

19.* Glucagonul: a. este secretat de celulele din insulele Langerhans b. are efect anabolizant pentru toate metabolismele intermediare c. este un hormon hipoglicemiant d. crete fora de contracie a miocardului e. determin glicogenogenez 20. Efectele metabolice ale insulinei constau n stimularea: a. glicogenolizei musculare b. gluconeogenezei hepatice c. sintezei proteice n muchi d. proteolizei hepatice e. sintezei de trigliceride i acizi grai n esutul adipos 21. Care dintre urmtoarele structuri leag hipofiza de hipotalamus? a. chiasma optic b. tija pituitar c. axonii neuronilor din nucleii supraoptici i paraventriculari d. sistemul port hipotalamo hipofizar e. tractul nervos hipotalamo hipofizar 22. Care dintre hormonii adenohipofizari controleaz activitatea altor glande endocrine? a. hormonul foliculo-stimulant b. hormonul luteinizant c. hormonul mamotrop d. hormonul somatotrop e. hormonul adenocorticotrop 23. Prolactina: a. este secretat de neurohipofiz b. stimuleaz activitatea gonadotrop c. previne ovulaia d. are un nivel crescut n sarcin e. stimuleaz secreia lactat. la femeie 24. Efectele metabolice ale glucocorticoizilor constau n: a. stimularea lipolizei b. hipoglicemie c. creterea anabolismului protidic hepatic d. scderea concentraiei acizilor grai liberi plasmatici e. creterea catabolismului protidic n muchii scheletici 25. Hormonii sexosteroizi secretai de corticosuprarenale: a. inhib sinteza hormonilor sexuali gonadali b. determin dezvoltarea caracterelor sexuale secundare c. determin dezvoltarea laringelui i ngroarea vocii la biei d. stimuleaz dezvoltarea glandelor mamare la fete e. se afl sub controlul unor mecanisme hipotalamo-hipofizare 26. Efectele adrenalinei constau n: a. contracia musculaturii netede a bronhiilor b. relaxarea musculaturii netede a tubului digestiv c. relaxarea sfincterelor digestive d. contracia splinei 39

e. glicogenoliz 27.* Hiperfuncia tiroidian: a. produce scderea metabolismului bazal b. scade tonusul muscular c. determin bradicardie d. este nsoit uneori de exoftalmie e. este caracterizat prin piele uscat i ngroat 28. Sinteza hormonilor tiroidieni este influenat de: a. somatostatin b. cantitatea de iod din alimentaie c. hipotalamus, prin intermediul hormonului de eliberare a tireostimulinei d. corticotropin e. adenohipofiz, prin tireostimulin 29.* Care dintre enunurile urmtoare este corect? a. cortizolul stimuleaz secreia de somatotrop b. prolactina stimuleaz ovulaia c. tiroxina stimuleaz mielinizarea neuronal d. boala Addison este nsoit de hipertensiune e. stimulii luminoi cresc secreia de melatonin 30. Hipercalcemia: a. este rezultatul activrii osteoclastelor de ctre parathormon b. poate fi urmat de apariia calculilor urinari c. stimuleaz secreia de parathormon d. inhib secreia de calcitonin e. apare prin creterea absorbiei intestinale a calciului 31.* Secreia de parathormon este controlat: a. pe cale nervoas b. pe cale umoral c. de nivelul circulant al calciului ionic d. de un hormon adenohipofizar e. de un hormon eliberat de hipotalamus 32. Pancreasul endocrin: a. i vars produii de secreie prin canalul accesor b. conine insulele Langerhans c. secret insulin prin celulele d. secret glucagon prin celulele e. este implicat n metabolismul intermediar al glucidelor, lipidelor i proteinelor 33. Care dintre urmtorii hormoni scad secreia gastric? a. gastrina b. glucagonul c. enterogastrona d. secretina e. adrenalina 34.* Glucagonul determin: a. scderea secreiei biliare b. proteoliz c. glicogenogenez d. glicoliz e. scderea forei de contracie a miocardului 35. Diabetul zaharat se caracterizeaz prin: a. hipoglicemie sever b. eliminare de glucoz prin urin c. oligurie d. polidipsie e. exces de insulin

36. Efectele metabolice ale insulinei la nivelul muchilor constau n: a. gluconeogenez crescut b. scderea transportului de glucoz c. glicogenogenez d creterea sintezei proteice e. stimularea captrii aminoacizilor 37. Epifiza: a. are legturi strnse cu retina b. secret vasotocin, cu aciune mpotriva hormonului luteinizant c. secret melatonin, cu aciune stimulatoare asupra gonadelor d. este localizat pe faa ventral a etajului peduncular al trunchiului cerebral e. intr n alctuirea unui sistem neurosecretor, mpreun cu epitalamusul 38. Timusul: a. are rol de gland endocrin dup pubertate b. stimuleaz mineralizarea osoas prin hormonii secretai c. este localizat n zona anterioar a gtului d. este stimulat de hormonii steroizi e. are rol de organ limfatic central 39. Melatonina: a. este secretat de lobul intermediar hipofizar b. este un hormon de stimulare a pigmentogenezei c. secreia sa este influenat de nervii simpatici d. are aciune frenatoare asupra gonadelor e. este secretat n cantitate crescut la ntuneric 40. Diabetul insipid: a. este caracterizat prin pierderi masive de ap b. survine n urma lezrii hipotalamusului c. este consecina hipersecreiei de vasopresin d. poate fi determinat de lezarea adenohipofizei e. este nsoit de glicozurie 41. Care sunt principalele aciuni induse de adrenalin la nivelul aparatului cardiovascular? a. bradicardie b. vasoconstricie c. hipertensiune d. scderea excitabilitii cardiace e. dilatarea vaselor din piele 42.* Care dintre urmtoarele glande endocrine are structur folicular? a. hipofiza b. tiroida c. paratiroidele d. pancreasul e. timusul 43. Care dintre urmtoarele structuri secret hormoni estrogeni? a. adenohipofiza b. celulele foliculare ovariene n timpul maturrii c. testiculul d. corpul galben e. corticosuprarenalele 44.* Care dintre urmtorii hormoni nu este secretat de neuroni? a. noradrenalina b. vasopresina 40

c. cortizolul d. adrenalina e. oxitocina 45. Care dintre urmtorii hormoni influeneaz reabsorbia la nivelul tubilor uriniferi? a. colecistochinina b. aldosteronul c. secretina d. vasopresina e. parathormonul 46.* Secreia lactat a glandei mamare nu este influenat de: a. ocitocin b. prolactin c. hormonii hipotalamici d. somatotrop e. hormonii adenohipofizari. 47.* La expulzia fetal contribuie descrcrile crescute de: a. vasopresin b. prolactin c. ocitocin d. vasotocin e. somatostatine 48. Cantitatea de urin eliminat n 24 de ore poate crete: a. n cazul hipersecreiei de vasopresin b. n urma lezrii neurohipofizei c. n boala Addison d. ca o consecin a lezrii hipotalamusului e. n boala Conn 49. Care dintre urmtoarele glande endocrine au activitate temporar? a. epifiza b. adenohipofiza c. placenta d. pancreasul e. timusul 50. Hormonii hipotalamici stimuleaz sau inhib secreia: a. tireostimulinei b. gonadostimulinelor c. corticotropinei d. somatotropului e. parathormonului 51. Hipertensiunea arterial poate apare ca urmare a aciunii urmtorilor hormoni: a. aldosteron b. parathormon c. glucocorticoizi d. adrenalin e. noradrenalin 52. Care dintre urmtoarele structuri conin celule cu rol endocrin? a. rinichii b. insulele Langerhans pancreatice c. parotidele d. antrul piloric e. tubii seminiferi testiculari 53. Lobul anterior hipofizar: a. este partea cea mai dezvoltat a glandei b. nconjoar aproape complet neurohipofiza c. formeaz mpreun cu lobul intermediar

adenohipofiza d. este legat de hipotalamus printr-un tract nervos e. secret hormonul melanocitostimulant 54.* Celulele mioepiteliale din structura canalelor galactofore se contract sub aciunea: a. prolactinei b. simpaticului c. tiroxinei d. noradrenalinei e. oxitocinei 55. Neurohipofiza: a. conine hormoni secretai n nucleii hipotalamici anteriori b. constituie lobul anterior al hipofizei c. este legat de hipotalamus prin sistemul port hipotalamo-hipofizar d. secret hormoni glandulotropi e. elibereaz vasopresin 56. Hipersecreia de mineralocorticoizi: a. determin retenia masiv de ap i sruri n organism b. este urmat de hipertensiune c. se ntlnete n boala Addison d. are drept consecin apariia de edeme e. apare n insuficiena global a corticosuprarenalei 57. Reglarea secreiei de glucocorticoizi se face: a. de ctre sistemul hipotalamo hipofizar b. prin feed-back negativ c. prin intermediul corticotropinei d. sub influena homonului de eliberare a corticotropinei e. nu depinde de concentraia sangvin a cortizolului liber 58. Efectele metabolice ale adrenalinei constau n: a. glicogenogenez b. mobilizarea grsimilor din rezerve c. stimularea catabolismului acizilor grai d. glicoliz e. creterea glicemiei ca rspuns la stres 59. Triiodotironina: a. rezult prin iodarea tirozinei din structura tireoglobulinei b. este sintetizat de celulele parafoliculare c. este eliberat n snge sub aciunea tireostimulinei d. este un hormon hiperglicemiant e. stimuleaz creterea organismului 60. Hipofuncia tiroidian determin: a. nanism asociat cu intelect normal b. diminuarea ateniei c. scderea metabolismului bazal d. ncetinirea dezvoltrii somatice i psihice e. mixedem 61.* Parathormonul: a. este singurul hormon secretat de glandele paratiroide b. activeaz osteoblastele c. scade absorbia intestinal a calciului d. crete nivelul calciului n snge e. inhib reabsorbia tubular a calciului n nefronul distal 41

62. Efectele metabolice ale insulinei la nivelul esutului adipos sunt: a. creterea lipolizei b. creterea sintezei de trigliceride i acizi grai c. stimularea transportului de glucoz d. stimularea sintezei de glicerol e. scderea sintezei enzimelor lipogenetice. 63.* Care dintre enunurile urmtoare este corect? a. hiposecreia de parathormon este nsoit de fracturi osoase spontane b. calcitonina este secretat exclusiv de celulele parafoliculare tiroidiene c. epifiza mai este numit i glanda pituitar d. tiroxina influeneaz dezvoltarea sinapselor e. secreia medulosuprarenalelor este controlat de adenohipofiz prin hormoni glandulotropi. 64.* Acromegalia este produs datorit: a. hiposecreiei de tiroxin b. hipersecreiei de STH dup pubertate c. hipersecreiei de STH nainte de pubertate d. hiposecreiei de STH la copil e. hipersecreiei de corticotropin 65. Sinteza de aldosteron este stimulat de: a. scderea presiunii osmotice b. scderea Na+ din snge c. scderea K+ din snge d. scderea volumului sanguin e. corticotopin 66. Efectele metabolice ale hormonilor tiroidieni sunt urmtoarele: a. stimularea absorbiei intestinale a glucozei b. gluconeogenez c. catabolism proteic d. creterea nivelului colesterolului n snge e. scderea metabolismului energetic 67. Calcitonina: a. este secretat de celule din jurul foliculilor tiroidieni b. este un hormon hipercalcemiant c. ajut la fixarea calciului n oase d. este secretat n funcie de nivelul calciului din snge e. crete absorbia intestinal a calciului. 68. Secreia de insulin este stimulat de: a. glucagon b. hipoglicemie c. cortizol d. norepinefrin e. somatotrop 69. Care dintre urmtorii hormoni au efect lipolitic? a. glucagonul b. insulina c. cortizolul d. vasopresin e. calcitonina 70. Care dintre urmtoarelor glande endocrine nu sunt stimulate pe cale hormonal? a. tiroida b. medulosuprarenalele c. corticosuprarenalele d. paratiroidele

e. pancreasul endocrin 71.* n formele grave ale hipersecreiei de insulin este afectat n special: a. ficatul b. rinichiul c. sistemul muscular d. sistemul nervos e. pancreasul 72. Hiposecreia insulinic produce: a. obezitate b. polifagie c. creterea eliminrilor urinare de ap d. hipoglicemie e. glicozurie 73.* Indicai enunul incorect privind aciunea adrenalinei asupra musculaturii netede viscerale: a. dilat pupila b. relaxeaz musculatura tractului digestiv c. contract sfincterele digestive d. relaxeaz splina e. relaxeaz musculatura vezicii urinare 74.* Care dintre urmtoarele modificri sunt prezente n cazul insuficienei tiroidiene la copil? a. stimularea catabolismului b. dezvoltare fizic i psihic ntrziat c. pierdere n greutate d. piele cald i umed e. intoleran la cldur 75.*Secionarea tractului nervos hipotalamohipofizar are urmtoarele consecine, cu o excepie: a. poliurie b. glicozurie c. polidipsie d. hipotensiune arterial e. scderea absorbiei facultative a apei la nivelul tubilor distali i colectori 76. Somatomedinele: a. sunt hormoni peptidici reglatori b. intermediaz aciunile somatotropului c. sunt factori de cretere d. stimuleaz condrogeneza e. stimuleaz creterea creierului 77. Care dintre urmtorii hormoni stimuleaz procesele de sintez a proteinelor? a. testosteronul b. hormonul de cretere c. estrogenii d. tiroxina e. cortizolul 78. Sindromul Cushing: a. este determinat de hiposecreia de glucocorticoizi b. este nsoit de diabet c. prezint semne ale dereglrilor metabolismului intermediar d. se manifest prin obezitate e. este nsoit de hipertensiune arterial 79. Carena alimentar de iod poate determina: a. hipertrofie tiroidian b. gu endemic c. hipertensiune arterial d. hipofuncie tiroidian 42

e. creterea metabolismului bazal 80.* Somatotropul scade eliminrile urmtoarelor elemente, exceptnd: a. fosforul b. calciul c. sodiul d. magneziul e. azotul 81. Care dintre mecanismele de reglare umoral a metabolismului lipidic sunt corecte? a. adrenalina determin degradarea trigliceridelor b. hormonul somatotrop are efecte lipolitice c. hormonii tiroidieni determin mobilizarea rapid a grsimilor d. cortizolul contribuie la degradarea acizilor grai e. insulina stimuleaz lipoliza 82.* Cea mai voluminoas gland endocrin secret: a. parathormonul b. ocitocina c. aldosteronul d. tiroxina e. melatonina 83.*Care dintre urmtoarele formaiuni structurale secret vasopresina? a. lobul posterior hipofizar b. adenohipofiza c. neurohipofiza d. neuronii hipotalamici anteriori e. nucleul hipotalamic lateral 84. Care dintre urmtoarele aciuni asupra SNC se datoreaz catecolaminelor? a. incapacitate de concentrare b. fric i anxietate c. inhibarea sistemului reticulat activator ascendent d. diminuarea ateniei e. stare de alert cortical 85. Care din urmtorii hormoni se formeaz n afara glandelor endocrine? a. tireostimulina b. vasopresina c. somatoliberina d. corticotropina e. ocitocina 86. Glicogenoliza este stimulat de: a. parathormon b. glucagon c. hormonii timici d. insulin e. adrenalin 87. Hiposecreia cror glande produce o dezvoltare somatic redus? a. adenohipofiza b. pancreasul endocrin c. glandele medulosuprarenale d. tiroida e. paratiroidele 88. Indicai hormonii care intervin n homeostazia fosfo-calcic: a. glucocorticoizii b. calcitonina

c. somatotropul d. aldosteronul e. parathormonul 89. Hiperfuncia paratiroidian determin: a. creterea calcemiei b. scderea fosfatemiei c. creterea absorbiei intestinale a calciului d. inhibarea reabsorbiei tubulare a calciului n nefronul distal e. rarefieri osoase i fracturi spontane 90. Care dintre urmtorii hormoni ating un vrf al secreiei n organismul matern n preajma naterii? a. ocitocina b. tiroxina c. glucagonul d. insulina e. prolactina 91. Care dintre urmtoarele semne clinice pot apare n hiperfuncia tiroidian (boala Basedow)? a. tulburri funcionale cardiace b. protruzia globilor oculari c. stimularea anabolismului d. exoftalmie e. creterea metabolismului bazal 92. Care hormoni au aciuni similare cu cele ale stimulrii simpaticului? a. cortizolul b. glucagonul c. adrenalina d. aldosteronul e. noradrenalina 93. n cazul nanismului hipofizar: a. apare o hiposecreie de hormon somatotrop b. dezvoltarea psihic este redus c. se folosete termenul de piticism d. indivizii au o talie mic, dar sunt proporional dezvoltai e. se instaleaz mixedemul 94. Hormonul de cretere: a. produce hiperglicemie b. scade eliminrile de N, P, K, Ca i Na c. stimuleaz sinteza proteinelor d. stimuleaz eliberarea acizilor grai din depozitele adipoase e. i exercit efectele n mod direct 95. Controlul secreiei de TSH se face prin descrcarea unui hormon eliberator (TRH) din hipotalamus. Cum ajunge acesta la adenohipofiz? a. prin sistemul port hipotalamo-hipofizar b. prin axonii nucleilor supraoptici i paraventriculari c. prin tractul hipotalamo-hipofizar d. prin vase sanguine care, dup ce se capilarizeaz la baza hipotalamusului, se colecteaz n vene dispuse n jurul tijei pituitare e. prin artera bazilar 96. Lipsa iodului din alimentaie determin: a. boala Basedow b. simptome de insuficien tiroidian c. hipersecreie tiroidian 43

d. hipotrofia glandei tiroide e. gu endemic 97. Sub aciunea vasopresinei: a. scad eliminrile hidrice renale b. crete permeabilitatea pentru ap a tubilor distali ai nefronului c. crete tensiunea arterial d. scade volumul urinar e. scade concentraia urinei 98. Dac crete concentraia plasmei sanguine: a. crete diureza b. crete secreia de aldosteron c. scade secreia de vasopresin d. scade reabsorbia de ap la nivelul tubilor renali e. crete permeabilitatea tubilor distali pentru ap 99. Aciunile metabolice ale noradrenalinei constau din: a. glicogenogenez hepatic b. mobilizarea acizilor grai din depozitele adipoase c. stimularea producerii de cldur n organism d. hipoglicemie e. creterea metabolismului 100. Aldosteronul determin: a. reabsorbia apei la nivelul tubilor distali b. reabsorbia Na+ din urin c. eliminarea renal a clorului d. reabsorbia K+ din urin e. acidifierea urinei 101. Secreia de aldosteron este stimulat de: a. hipovolemie b. creterea concentraiei de corticotropin din snge c. reducerea presiunii osmotice d. creterea Na+ n snge e. creterea K+ n snge 102. Creterea somatic poate fi afectat n cazul: a. hiposecreiei de hormon somatotrop b. insuficienei globale a corticosuprarenalei c. hipofunciei tiroidiene d. lezrii regiunii anterioare a hipotalamusului e. lezrii sistemului port hipotalamo - hipofizar 103.* Numrul de hematii este influenat de: a. parathormon b. cortizol c. adrenalin d. aldosteron e. insulin 104.* Absena iodului din alimentaie afecteaz funcia: a. tiroidei b. suprarenalelor c. paratiroidelor d. adenohipofizei e. pancreasului endocrin 105. Funciile sistemului nervos pot fi influenate de: a. tiroxin b. insulin c. somatotrop

d. adrenalin e. cortizol 106.* Calcitonina exercit aciuni antagoniste: a. glucagonului b. parathormonului c. insulinei d. mineralocorticoizilor e. glucocorticoizilor 107. Care sunt aciunile prin care insulina determin scderea glicemiei? a. stimuleaz glicogenogeneza b. inhib gluconeogeneza c. crete preluarea celular a glucozei d. crete captarea aminoacizilor e. stimuleaz sinteza proteinelor 108. Prezena la un bolnav a unor defecte ale scheletului sau a unui proces de demineralizare osoas, sunt un indiciu pentru: a. hiperfuncia paratiroidelor b. insuficiena tiroidian c. boala Conn d. diabetul insipid e. un deficit de somatotrop 109. La frig se secret cantiti crescute de: a. vasopresin b. adrenalin c. tiroxin d. hormon melanocitostimulant e. hormon foliculostimulant 110.* Care dintre urmtoarele organe nu secret hormoni: a. testiculul b. ficatul c. stomacul d. placenta e. hipotalamusul 111. Mixedemul: a. este un edem de tip mucos b. se asociaz cu piele uscat i ngroat c. este produs prin hipofuncia tiroidian d. este nsoit de senzaie permanent de frig e. apare exclusiv la copii 112. Care dintre urmtorii hormoni au aciune antigonadotrop? a. prolactina b. oxitocina c. vasotocina d. aldosteronul e. vasopresina 113. Diabetul zaharat: a. poate apare n sindromul Cushing b. afecteaz prin complicaiile sale sistemul nervos c. se caracterizeaz prin hiperinsulinemie d. se poate declana prin lezarea neurohipofizei e. este nsoit de eliminarea glucozei n urin 114. Sistemul port hipotalamo hipofizar: a. conine axonii neuronilor din nucleii anteriori hipotalamici b. este format din vase interpuse ntre dou sisteme capilare c. transport neurohormoni de la nucleii hipotalamici mijlocii 44

d. conecteaz nucleii hipotalamici anteriori cu lobul posterior al hipofizei e. este similar ca organizare vascular general cu sistemul venos entero-hepatic 115. Hormoni hiperglicemiani ai organismului sunt: a. glucagonul b. adrenalina c. cortizolul d. insulina e. aldosteronul 116. Aciunea aldosteronului se manifest la nivelul: a. tubilor uriniferi contori distali i colectori b. glandelor sudoripare c. glomerulului renal d. glandelor salivare e. glandelor colice 117.* Tiroxina produce: a. anabolism proteic b. creterea sintezei de colesterol c. stimularea absorbiei intestinale a glucozei d. scderea ratei metabolismului energetic e. creterea rezervelor adipoase 118. Creterea concentraiei plasmatice a glucocorticoizilor liberi: a. inhib secreia hormonului eliberator de corticotropin b. regleaz prin feedback negativ secreia de corticotropin c. este ntlnit n sindromul Cushing d. este nsoit de hipoglicemie e. determin dereglri ale metabolismului intermediar 119. Au aciune de dezvoltare i mineralizare osoas: a. extractele de timus b. somatomedinele c. parathormonul d. aldosteronul e. calcitonina 120. Diureza i concentraia ionic urinar sunt reglate n funcie de volumul i concentraia plasmei, de ctre: a. glucagon b. tiroxin c. vasopresin d. aldosteron e. insulin 121. Care dintre urmtorii hormoni sunt secretai n afara glandelor endocrine? a. eritropoietina b. ocitocina c. gastrina d. calcitonina e. vasopresina 122. n structura glandei suprarenale intr: a. o zon glomerular b. o zon fasciculat c. o zon folicular d. o zon reticulat e. un canal de secreie

123. Care dintre urmtoarele efecte aparin extractelor de timus? a. stimularea pigmentogenezei b. oprirea mitozelor c. hipercalcemie d. frnarea dezvoltrii gonadelor e. stimularea mineralizrii osoase 124. Urmtorii hormoni se depoziteaz extracelular: a. tireostimulina b. triiodotironina c. tirozina d. tireoglobulina e. tiroxina. 125. Boala Recklinghausen se manifest prin: a. hipocalcemie b. fracturi patologice c. cifoscolioz d. osteoporoz e. hipocalciurie 126. Sindromul androgenital: a. determin apariia tardiv a pubertii b. la femeia adult determin apariia pilozitii faciale c. se datoreaz secreiei sczute de hormoni androgeni d. se asociaz sindromului Cushing e. determin hipotrofia organelor genitale externe 127. Boala Basedow Graves: a. este sinonim cu sindromul de gu toxic b. n toate cazurile este nsoit de exoftalmie c. determin scderea metabolismului bazal d. produce cretere ponderal e. este nsoit de hipersudoraie 128. Simptomele mixedemului sunt: a. letargie b. scdere ponderal c. creterea metabolismului bazal d. modificarea echilibrului hidroelectrolitic e. creterea presiunii sangvine 129. Caexia hipofizar: a. este sinonim sindromului Simmonds b. este determinat de hipersecreia hormonului de cretere c. este o afeciune rar d. este caracterizat prin mbtrnire prematur e. este nsoit de atrofie tisular 130. Boala Addison este caracterizat prin: a. cretere ponderal b. astenie marcat c. apariia de zone cutanate depigmentate d. dezechilibre electrolitice majore e. hipertensiune

45

REZOLVRI: 1.* b 2. a, e 3. b, d, e 4. a, c, d 5. b, c, d, e 6. b, c, d 7. a, b, c, e 8. a, c, d, e 9. a, d, e 10. b, c, e 11.* d 12. a, b, c, e 13.* b 14. c, e 15. a, b, d, e 16. a, b, c, e 17. b, c, d 18.* c 19.* d 20. c, e 21. b, c, d, e 22. a, b, e 23. c, d, e 24. a, c, e 25. b, c, d, e 26. b, d, e 27.* d 28. b, c, e 29.* c 30. a, b, e 31.* c 32. b, e 33. b, c, e 34.* b 35. b, d 36. c, d, e 37. a, b, e 38. b, e 39. c, d, e 40. a, b 41. b, c 42.* b 43. b, c, d, e 44.* c 45. b, d, e 46.* d 47.* c 48. b, c, d 49. c, e 50. a, b, c, d 51. a, c, d, e 52. a, b, d 53. a, b, c 54.* e 55. a, e 56. a, b, d 57. a, b, c, d 58. b, c, e 59. a, c, d, e 60. b, c, d, e 61.* d 62. b, c, d 63.* d

64.* b 65. a, b, d, e 66. a, b, c 67. a, c, d 68. a, c, d, e 69. a, c 70. b, d 71.* d 72. b, c, e 73.* d 74.* b 75.* b 76. b, c, d 77. a, b, c 78. b, c, d, e 79. a, b, d 80.* d 81. a, b, c, d 82.* d 83.* d 84. b, e 85. b, c, e 86. b, e 87. a, d 88. a, b, c, e 89. a, b, c, e 90. a, e 91. a, b, d, e 92. c, e 93. a, c, d 94. a, b, c, d 95. a, d 96. b, e 97. a, b, c, d 98. b, e 99. b, c, e 100. a, b, e 101. a, b, c, e 102. a, c, e 103.*b 104.*a 105. a, b, d, e 106.* b 107. a, b, c 108. a, b, e 109. b, c 110.* b 111. a, b, c, d 112. a, c 113. a, b, e 114. b, c, e 115. a, b, c 116. a, b, d, e 117.* c 118. a, b, c, e 119. a, b, e 120. c, d 121. a, b, c, e 122. a, b, d 123. b, d, e 124. b, e 125. b, c, d 126. b, d 46

127. 128. 129. 130.

a, e a, d, e a, c, d, e b, d

APARATUL LOCOMOTOR 1. Osteogeneza: a. const n transformarea esutului cartilaginos n esut osos b. const n transformarea esutului osos n esut conjunctiv fibros c. const n transformarea esutului conjunctivofibros n esut osos d. se ncheie n jurul vrstei de 20-25 ani e. presupune NUMAI activarea periostului 2. Sunt oase perechi ale neurocraniului: a. etmoidul b. sfenoidul c. parietalul d. frontalul e. temporalul 3. Frontalul: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine cutiei craniene d. aparine neurocraniului e. aparine viscerocraniului 4. Sternul: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine scheletului trunchiului d. aparine membrului superior liber e. aparine centurii scapulare 5. Coastele adevrate: a. sunt pereche b. sunt nepereche c. aparin scheletului trunchiului d. sunt n numr de 7 e. sunt n numr de 14 6. Coastele false: a. sunt pereche b. sunt nepereche c. aparin scheletului trunchiului d. sunt n numr de 3 e. sunt n numr de 6 7. Coastele flotante: a. sunt pereche b. sunt nepereche c. aparin scheletului trunchiului d. sunt n numr de 2 e. sunt n numr de 4 8. Etmoidul: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine scheletului trunchiului d. aparine neurocraniului e. aparine viscerocraniului 9. Sfenoidul: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine scheletului trunchiului d. aparine neurocraniului e. aparine viscerocraniului 10. Occipitalul: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine scheletului trunchiului d. aparine neurocraniului e. aparine viscerocraniului 47 11. Clavicula: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine scheletului trunchiului d. aparine membrului superior liber e. aparine centurii scapulare 12. Omoplatul: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine scheletului trunchiului d. aparine membrului superior e. aparine centurii scapulare 13. Humerusul: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine scheletului trunchiului d. aparine membrului superior liber e. aparine centurii scapulare 14. Radiusul: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine membrului superior d. aparine membrului inferior e. aparine gambei 15. Ulna: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine membrului inferior d. aparine braului e. aparine antebraului 16. Tibia: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine membrului superior d. aparine membrului inferior e. aparine gambei 17. Fibula: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine scheletului trunchiului d. aparine membrului inferior liber e. aparine centurii pelviene 18. Femurul: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine scheletului trunchiului d. aparine membrului inferior liber e. aparine centurii pelviene 19. Coxalul: a. este un os pereche b. este un os nepereche c. aparine scheletului trunchiului d. aparine membrului inferior liber e. aparine centurii pelviene 20. Bazinul (pelvisul osos) este alctuit din: a. un os coxal b. dou oase coxale c. sacru d. coccis e. femurul 21*. Vertebrele cervicale sunt n numr de: a. 4 b. 5

c. 7 d. 8 e. 12 22*. Vertebrele toracale sunt n numr de: a. 4 b. 5 c. 7 d. 8 e. 12 23*. Vertebrele lombare sunt n numr de: a. 4 b. 5 c. 7 d. 8 e. 12 24*. Vertebrele sacrale sunt n numr de: a. 4 b. 5 c. 7 d. 8 e. 12 25*. Vertebrele coccigiene sunt n numr de: a. 4-5 b. 5-6 c. 6-7 d. 7-8 e. 11-12 26*. Prin intermediul cartilajelor costale, sternul se articuleaz cu: a. 7 coaste b. 10 coaste c. 14 coaste d. 20 coaste e. 24 coaste 27. Sunt coaste adevrate perechile: a. II b. IV c. VIII d. X e. XI 28. Sunt coaste false perechile: a. II b. IV c. VIII d. X e. XI 29. Sunt coaste flotante perechile: a. II b. IV c. VIII d. XI e. XII 30*. Cartilajul de cretere se gsete: a. la suprafaa diafizei b. la suprafaa epifizei c. n interiorul canalului medular d. la limita dintre epifiz i diafiz e. la limita dintre epifiz i periost 31*. Centura pelvian leag: a. baza craniului cu coloana vertebral b. toracele cu humerusul c. toracele cu coloana vertebral d. coloana vertebral cu femurul 48

e. femurul cu oasele tarsiene 32. Aparatul locomotor este format din sistemul: a. osos b. nervos c. circulator d. muscular e. endocrin 33. Sunt oase perechi: a. sacrum b. parietal c. frontal d. temporal e. stern 34. Scheletul trunchiului cuprinde: a. femurul b. coastele c. sternul d. vertebrele e. clavicula 35. Scheletul antebraului cuprinde: a. radiusul b. femurul c. humerusul d. tibia e. ulna 36. Centura scapular este format din: a. osul sacrum b. clavicul c. omoplat d. oasele coxale e. sfenoid 37*. Sunt articulaii de mare mobilitate: a. sinartrozele b. sindesmozele c. atrodiile d. sincondrozele e. amfiartrozele 38. Reprezint o deformare a coloanei toracale: a. cifoza b. lordoza c. diartroza d. scolioza e. sinartroza 39*. Reprezint o deformare lateral a coloanei: a. cifoza b. lordoza c. diartroza d. scolioza e. sinartroza 40*. Meniscul articular este prezent n: a. suturile craniene b. articulaia umrului c. articulaia genunchiului d. sinostoze e. sindesmoze 41. Sunt articulaii fixe: a. fronto-parietale b. temporo-parietale c. dintre corpurile vertebrelor d. dintre falange e. ale osului coxal 42*. Sunt articulaii semimobile: a. fronto-parietale

b. temporo-parietale c. dintre corpurile vertebrelor d. dintre falange e. ale osului coxal 43*. Muchiul mare dorsal aparine: a. gtului b. membrului superior c. membrului inferior d. spatelui i cefei e. toracelui 44*. Muchiul trapez aparine: a. gtului b. membrului superior c. membrului inferior d. spatelui i cefei e. toracelui 45*. Muchiul sternocleidomastoidian aparine: a. gtului b. membrului superior c. membrului inferior d. spatelui i cefei e. toracelui 46. Muchiul biceps este prezent la: a. umr b. bra c. antebra d. mn e. coaps 47*. Muchiul triceps este prezent la: a. umr b. bra c. antebra d. mn e. coaps 48.* Reprezint ntreruperea continuitii anatomice a unui os: a. lordoza b. scolioza c. entorsa d. fractura e. luxaia 49.* Se asociaz frecvent cu sinovite: a. lordoza b. scolioza c. entorsa d. fractura e. luxaia 50. Sunt muchi masticatori (inervai motor de trigemen): a. temporali b. orbicularul buzelor c. maseteri d. ai limbii e. hioidieni 51. Muchi pronatori i supinatori ntlnim la: a. bra b. antebra c. mn d. gamb e. picior 52. Muchi extensori ai degetelor ntlnim la: a. bra b. antebra 49

c. mn d. coaps e. picior 53*. Muchii plantari i ntlnim la: a. bra b. antebra c. mn d. gamb e. picior 54*. Muchii dinai i ntlnim la: a. cap b. gt c. torace d. mn e. gamb 55*. Muchiul deltoid l ntlnim la: a. umr b. bra c. antebra d. mn e. gamb 56*. Muchiul croitor l ntlnim la: a. umr b. bra c. antebra d. coaps e. gamb 57*. Muchiul cvadriceps femural l ntlnim la: a. coaps b. gamb c. bra d. mn e. picior 58*. Muchiul biceps femural l ntlnim la: a. coaps b. gamb c. bra d. mn e. picior 59*. Muchiul gastrocnemian l ntlnim la: a. coaps b. gamb c. bra d. mn e. picior 60*. Muchii pronatori ai piciorului i ntlnim la: a. coaps b. gamb c. bra d. mn e. picior 61*. Muchii supinatori ai piciorului i ntlnim la: a. coaps b. gamb c. bra d. mn e. picior 62*. Muchii hioidieni i ntlnim la: a. cap b. gt c. torace d. mn e. gamb

63*. Semnific dislocarea elementelor componente ale unei articulaii: a. lordoza b. scolioza c. entorsa d. fractura e. luxaia 64*. Inervaia vegetativ a muchiului striat deservete: a. unitile motorii b. pereii vaselor de snge c. fusurile neuromusculare d. tendoanele e. aponevrozele 65. Ulna: a. este situat lateral la nivelul antebraului b. este situat medial la nivelul antebraului c. intr n constituia gambei d. se articuleaz cu humerusul; e. se articuleaz cu femurul 66. Tibia: a. este situat lateral la nivelul gambei b. este situat medial la nivelul gambei c. intr n constituia antebraului d. se articuleaz cu humerusul; e. se articuleaz cu femurul 67. Sunt oase ale minii: a. fibula b. radius c. carpiene d. tarsiene e. falange 68. Sunt oase ale piciorului: a. fibula b. radius c. carpiene d. tarsiene e. falange 69*. Este produs datorit aciunii enzimatice a complexului actomiozinic: a. eliberarea ionilor de calciu b. cuplarea actinei cu miozina c. scindarea ATP-ului d. faza de contracie e. faza de relaxare 70*. Este un mecanism glisant, de apropiere a discurilor ntunecate: a. eliberarea ionilor de calciu b. cuplarea actinei cu miozina c. scindarea ATP-ului d. faza de contracie e. faza de relaxare 71*. Repolarizarea membranelor are loc: a. prin eliberarea ionilor de calciu b. prin cuplarea actinei cu miozina c. prin scindarea ATP-ului d. n faza de contracie e. n faza de relaxare 72*. Const n introducerea calciului n reticulul endoplasmatic: a. eliberarea ionilor de calciu b. cuplarea actinei cu miozina c. scindarea ATP-ului 50

d. faza de contracie e. faza de relaxare 73. Se realizeaz cu consum de energie: a. eliberarea ionilor de calciu b. cuplarea actinei cu miozina c. scindarea ATP-ului d. faza de contracie e. faza de relaxare 74*. Alegei afirmaia GREIT referitoare la funciile muchilor scheletici: a. transform energia chimic n energie mecanic cu un randament de 100 % b. prezint contracii tonice c. asigur micrile voluntare; d. se contract la comanda direct a sistemului nervos e. asigur deplasarea prin contracii rapide 75. Secusa muscular: a. rezult prin aplicarea unor stimuli repetitivi b. rezult prin aplicarea unui singur stimul c. are o durat ce nu depinde de tipul de muchi d. utilizeaz energia acumulat de ATP e. utilizeaz energia acumulat de CP 76. Sunt proteine contractile: a. colagenul b. glicogenul c. actina d. miozina e. mioglobina 77. Contraciile izometrice: a. modific tensiunea muchiului b. modific lungimea muchiului c. caracterizeaz musculatura postural d. produc lucru mecanic e. produc mult cldur 78. Contraciile izotonice: a. modific tensiunea muchiului b. modific lungimea muchiului c. produc micare d. produc lucru mecanic e. produc mult cldur 79. Tonusul muscular: a. este o stare de contracie permanent b. este o stare de contracie parial c. se menine i dup secionarea inervaiei senzitive i motorii d. este de natur reflex e. const n lungirea pasiv a muchiului 80. Proteinele specifice muchiului sunt: a. colagenul b. miozina c. actina d. mioglobina e. hemoglobina 81. Secusa muscular: a. este un tip de contracie rar ntlnit n organism b. este o contracie muscular simpl c. este tipul de contracie muscular ndelungat d. apare n cazul relaxrii incomplete a muchiului ntre stimuli e. creeaz datorie de oxigen

82. Datoria de oxigen care apare ca urmare a efortului muscular ndelungat: a. se pltete dup ncetarea efortului b. presupune o scdere a cantitii de acid lactic c. este imposibil n muchii striai d. se realizeaz prin degradarea anaerob a glucozei e. se realizeaz prin degradarea aerob a glucozei 83. Contracia tetanic: a. apare n cazul absenei relaxrii muchiului ntre stimuli b. este o contracie muscular simpl, dat de un stimul unic c. este un tip de contracie cel mai frecvent ntlnit n organism d. se ntlnete numai n boala numit tetanos e. nu creeaz datorie de oxigen 84. Osificarea desmal d natere: a. oaselor bazei cutiei craniene b. oaselor bolii cutiei craniene c. humerusului d. oaselor scurte e. mandibulei 85. Osificarea encondral d natere: a. oaselor bazei cutiei craniene b. oaselor bolii cutiei craniene c. humerusului d. oaselor scurte e. mandibulei 86*. Creterea n grosime a osului se realizeaz de: a. capsula articular b. cartilajul de conjugare c. periost d. centrii de osificare e. menisc 87. Creterea n grosime a osului se realizeaz prin: a. cartilajele diafozoepifizare b. cartilajul de conjugare c. osificare desmal d. osificare de membran e. osificare encondral 88*. Inervaia motorie a fibrelor musculare striate este realizat de: a. axoni ai motoneuronilor somatici din coarnele anterioare ale mduvei b. axoni ai motoneuronilor vegetativi din coarnele laterale ale mduvei c. axonii neuronilor din ganglionii spinali d. fibre simpatice e. fibre parasimpatice 89*. Inervaia senzitiv a fibrelor musculare striate este realizat de: a. dendrite ale neuronilor din coarnele posterioare ale mduvei b. dendrite ale neuronilor vegetativi din coarnele laterale ale mduvei c. dendritele neuronilor din ganglionii spinali 51

d. fibre simpatice e. fibre parasimpatice 90*. Proteinele contractile din structura muchiului striat: a. reprezinta "acumulatorul" energetic al fibrei musculare b. mpiedic interaciunea miozinei cu actina n muchiul n repaus c. constituie complexul actomiozinic d. sunt reprezentate de mioglobin e. constituie un rezervor muscular de oxigen 91*. Cuplarea excitaiei cu contracia se face prin eliberarea ionilor de calciu din: a. reticulul sarcoplasmic b. reeaua Purkinje c. neurofilamente d. microfilamente e. membrana Z 92*. Mediatorul chimic eliberat la nivelul plcii motorii este: a. adrenalina b. acetilcolina c. actina d. noradrenalina e. angiotensina 93. Muchiul striat: a. prezint plac motorie b. prezint depolarizare spontan c. se contract mai lent d. inervaia sa este vegetativ e. inervaia sa este somatic 94. Muchiul striat: a. este bogat n rezerve de substane energetice b. prezint dependen mai mare de degradrile aerobe c. are un reticul endoplasmatic bine dezvoltat d. necesit ioni de calciu pentru contracie e. nu prezint proteine contractile 95. Tonusul muscular: a. determin o stare de uoar tensiune n muchi b. menine postura normal a corpului c. este spontan, fr participare reflex d. se realizeaz prin contracia fibrelor intrafusale e. se realizeaz prin contracia fibrelor extrafusale 96*. Oboseala muscular se manifest prin: a. creterea cantitii de oxigen b. acumularea de acid lactic c. creterea capacitii de travaliu muscular d. creterea cantitii de substane macroergice e. acumularea de mediatori chimici la nivelul plcii motorii 97*. n procesul de relaxare a fibrei musculare striate: a. se formeaz actomiozina b. discurile clare se ngusteaz c. discurile ntunecate se alungesc d. se desface legtura dintre actin i miozin e. se scindeaz mioglobina 98. "Datoria de oxigen" a muchiului: a. apare la eforturi intense, de lung durat

b. este "pltit" la sfritul efortului c. este expresia acumulrii de acid lactic n muchi d. este determinat de degradarea aerob a glucozei n muchi e. se produce n miocard 99. n oboseala muscular: a. este diminuat capacitatea de travaliu muscular b. crete pH-ul c. scade pH-ul d. se produce o acumulare de glicogen e. se produce o acumulare de acid lactic 100. ATP-ul: a. constituie un rezervor muscular de oxigen b. elibereaz energie pentru transport prin membrane c. nu este necesar n contracia muscular d. elibereaz energia necesar contraciei musculare e. se sintetizeaz i n glicoliza anaerob 101. Oasele ndeplinesc urmtoarele funcii: a. sunt componente active ale sistemului locomotor b. susin esuturile moi c. protejeaz unele organe vitale d. depoziteaz glucoza e. hematopoietic 102*. La nivelul plcii motorii se elibereaz: a. mioglobin b. actin c. miozin d. acetilcolin e. adrenalin 103. Proprietile fundamentale ale muchilor sunt: a. excitabilitatea b. contractilitatea c. elasticitatea d. plasticitatea e. automatismul 104. Pe lng funcia locomotorie prin contracie, muchii striai ndeplinesc i urmtoarele roluri: a. realizeaz expiraia n condiii bazale b. realizeaz inspiraia n condiii bazale c. favorizeaz ntoarcerea venoas d. particip la termoreglare e. asigur plasticitatea organelor cavitare 105. Contracia izometric: a. modific tensiunea muchiului b. tensiunea muchiului rmne constant c. modific lungimea muchiului d. lungimea muchiului rmne constant e. produce lucru mecanic 106. Contracia izotonic: a. modific tensiunea muchiului b. tensiunea muchiului rmne constant c. modific lungimea muchiului d. lungimea muchiului rmne constant e. produce lucru mecanic 107*. Care dintre muchii enumerai sunt prezeni numai la membrul superior: a. bicepi 52

b. deltoizi c. supinatori d. pronatori e. extensori 108. n contracia muscular se scurteaz: a. miofilamentele de mioglobin b. miofilamentele de actin c. miofilamentele de miozin d. miofibrilele e. fibrele musculare. 109. Vertebrele: a. prezint corpul vertebral b. lombare se articuleaz cu cele 12 perechi de coaste c. prezint arcul vertebral d. prin suprapunere, delimiteaz canalul vertebral e. prezint apofize 110. Care din urmtoarele afirmaii cu privire la structura muchiului striat sunt corecte? a. discul clar conine miofilamente de actin i miozin b. ntre dou membrane Z succesive se afl un disc clar c. membrana Z se afl n mijlocul discului clar d. membrana Z se afl n mijlocul discului ntunecat e. filamentele de actin alunec printre cele de miozin

REZOLVRI: 1. a, c, d 2. c, e 3. b, c, d 4. b, c 5. a, c, e 6. a, c, e 7. a, c, e 8. b, d 9. b, d 10. b, d 11. a, e 12. a, d, e 13. a, d 14. a, c 15. a, e 16. a, d, e 17. a, d 18. a, d 19. a, e 20. b, c, d 21.* c 22.* e 23.* b 24.* b 25.* a 26.* d 27. a, b 28. c, d 29. d, e 30.* d 31.* d 32. a, d 33. b, d 34. b, c, d 35. a, e 36. b, c 37.* c 38. a, d 39.* d 40.* c 41. a, b, e 42.* c 43.* d 44.* d 45.* a 46. b, e 47.* b 48.* d 49.* c 50. a, c 51. b, d 52. b, e 53.* e 54.* c 55.* a 56.* d 57.* a 58.* a 59.* b 60.* b 61.* b 62.* b 63.* e 53 64.* b 65. b, d 66. b, e 67. c, e 68. d, e 69.* c 70.* d 71.* e 72.* e 73. d, e 74.* a 75. b, d, e 76. c, d 77. a, c, e 78. b, c, d 79. a, b, d 80. b, c, d 81. a, b 82. a, d 83. a, c 84. b, e 85. a, c, d 86.* c 87. c,d 88.* a 89.* c 90.* c 91.* a 92.* b 93. a, e 94. a, c, d 95. a, b, e 96.* b 97.* d 98. a, b, c 99. a, c, e 100. b, d, e 101. b, c, e 102.*d 103. a, b, c, d 104. b, c, d 105. a, d 106. b, c, e 107.*b 108. d, e 109. a, c, d, e 110. c, e

DIGESTIA I ABSORBIA 1.* Muchii limbii sunt: a. inervai de nervul accesor b. netezi c. inervai de nervul facial d. situai n plafonul cavitii bucale e. inervai de nervul hipoglos 2. Mucoasa gastric: a. prezint plice b. conine NUMAI glande care produc HCl i pepsinogen c. conine NUMAI glande care secret mucus d. este format din epiteliu cilindric simplu e. este format din epiteliu cilindric stratificat 3. Jejuno ileonul: a. este o poriunea a intestinului gros b. este lipsit de glande c. prezint anse intestinale d. prezint viloziti intestinale e. prezint glande care secret mucus 4. Musculatura tubului digestiv este: a. neted pe toat lungimea sa b. striat nivelul faringelui c. striat la nivelul sfincterului anal extern d. striat la nivelul sfincterului anal intern e. striat la nivelul sfincterului piloric 5.* Primul segment al tubului digestiv este: a. faringele b. esofagul c. cavitatea bucal d. rectul e. duodenul 6.* Cavitatea bucal comunic direct cu: a. esofagul b. faringele c. urechea medie d. laringele e. stomacul 7. Cavitatea bucal este delimitat: a. superior de planeul bucal b. superior de palatul dur c. anterior i pe laturi de arcadele dentare d. posterior de arcadele dentare e. anterior i pe laturi de istum gtului 8. Mucoasa lingual: a. este mucoasa buzelor b. este un epiteliu pluristratificat, pavimentos, nekeratinizat c. conine papile filiforme cu muguri gustativi d. conine papile circumvalate i fungiforme cu muguri gustativi e. are o tunic muscular format din muchi netezi 9. n structura stomacului gsim: a. stratul muscular longitudinal b. la interior, adventice c. stratul muscular circular d. mucoasa cu glandele Brunner i Lieberkn e. submucoas 10.* Alegei afirmaia GREIT referitoare la stomac: a. comunic prin orificiul pilor cu duodenul b. comunic prin orificiul cardia cu esofagul c. prezint o parte orizontal format din fundul i corpul stomacului d. are fibre musculare longitudinale e. are fibre musculare circulare 11. Antrul piloric: a. se afl n poriunea vertical i superioar a stomacului b. este component a intestinului subire c. se afl n poriunea orizontal i inferioar a stomacului d. conine glande pilorice, care secret mucus e. conine sfincterul piloric care secret HCl i tripsinogen 12.* Alegei afirmaia greit despre duoden: a. este primul segment al intestinului subire b. la nivelul su se deschide canalul coledoc c. se ntinde de la orificiul piloric pn la flexura duodeno jejunal d. are form de potcoav, care ncadreaz ficatul e. epiteliul su endocrin secret colecistochinin i secretin 13. Ileonul: a. este o poriune a intestinului subire b. este legat de peretele abdomenului prin mezenter c. se deschide n cec d. comunic prin orificiul piloric cu stomacul e. comunic prin orificiul piloric cu duodenul 14. Mucoasa intestinului subire prezint: a. glande Brunner care secret mucus b. un epiteliu stratificat nekeratinizat c. un epiteliu stratificat keratinizat d. o bogat vascularizaie sangvin i limfatic e. viloziti intestinale 15.* Care dintre urmtoarele segmente NU aparine intestinului gros? a. colonul transvers b. rectul c. jejuno - ileonul d. cecul e. sigmoidul 16. Cecul: a. este partea terminal a intestinului subire b. este situat sub valvula ileocecal c. este vascularizat de venele sigmoidiene d. este parte terminal a intestinului gros e. prezint apendicele vermiforma 17. Esofagul: a. este un organ tubular b. comunic cu stomacul prin orificiul cardia c. comunic cu stomacul prin pilor d. este acoperit de seroasa peritoneal e. este situat ntre faringe i stomac 18. Faringele: a. este primul segment al tubului digestiv b. este locul unde se ncrucieaz calea digestiv cu cea respiratorie c. comunic cu urechea medie d. prezint fibre musculare striate e. comunic cu urechea intern 19.* Vilozitile intestinale sunt formaiuni prezente la nivelul: 54

a. celulelor epiteliului intestinal b. mucoasei intestinului subire c. mucoasei intestinului gros d. mucoasei gastrice e. epiteliului traheal 20.* Alimentele ajung n stomac prin orificiul: a. piloric b. cardia c. ileocecal d. Oddi e. esofagian 21.* Alimentele ajung n duoden prin orificiul: a. piloric b. cardia c. ileocecal d. Oddi e. esofagian 22.* Alimentele ajung n colon prin orificiul: a. piloric b. cardia c. ileocecal d. Oddi e. esofagian 23. Pancreasul conine: a. o component endocrin b. o component exocrin c. acini glandulari d. celule exocrine de tip A e. celule exocrine de tip B 24. Poriunile intestinului subire sunt: a. ileonul b. duodenul c. cecul d. colonul ascendent e. jejunul 25. Identificai structurile care se gsesc n mucoasa intestinului subire: a. epiteliul simplu pavimentos b. chiliferul limfatic c. celule epiteliale cu microvili d. celule secretoare de mucus e. teniile 26. Alegei afirmaiile corecte n legtur cu stomacul: a. este un segment al tubului digestiv b. are mica curbur concav c. are marea curbur concav d. are marea curbur convex e. prezint o poriune terminal numit fund 27. Cecul: a. este o poriune a intestinului gros b. prezint pe faa lateral orificiul ileo cecal c. se continu cu partea transvers a colonului d. constituie partea terminal a intestinului subire e. comunic cu apendicele vermiform 28.* Alegei afirmaia GREIT despre colon: a. partea transvers se ntinde de la flexura colic dreapt pn la flexura colic stng b. are ca prim segment cecul c. are tunica mucoas format dintr-un epiteliu unistratificat cilindric d. partea descendent se continu cu colonul 55

sigmoid e. colonul sigmoid coboar n bazin i se continu cu rectul 29. Alegei afirmaiile GREITE: a. colonul are patru segmente b. intestinul subire se ntinde ntre orificiul piloric i orificiul ileo cecal c. n jurul canalului anal fibrele circulare striate formeaz sfincterul intern al anusului d. glandele intestinale Liberkhn secret sucul intestinal e. n duoden se deschide canalul cistic 30. Epiteliul pavimentos stratificat nekeratinizat este prezent n: a. mucoasa bucal b. mucoasa esofagian c. mucoasa colonului d. mucoasa faringian e. mucoasa gastric 31.* Fibrele musculare striate sunt prezente n urmtoarele sfinctere: a. anal extern b. anal intern c. cardial d. piloric e. ileocecal 32. Esofagul este inervat de: a. nervii pelvici b. nervul vag c. simpaticul toracal d. nervul glosofaringian e. parasimpaticul sacrat 33.* Care din urmtoarele segmente NU comunic direct cu faringele? a. cavitatea bucal b. fosele nazale c. traheea d. esofagul e. laringele 34.* Submucoasa tubului digestiv conine glande Brunner la nivelul: a. jejunului b. colonului c. stomacului d. esofagului e. duodenului 35. Care din tunicile tubului digestiv este alctuit din fibre musculare netede? a. tunica muscular a colonului b. tunica muscular a jejunului c. tunica muscular a faringelui d. tunica muscular a stomacului e. tunica muscular din treimea superioar a esofagului 36. Stomacul este inervat de : a. plexul mezenteric inferior b. plexul celiac c. nervii vagi d. nervii splanhnici e. nervii pelvici 37. Rectul: a. este poriunea terminal a tubului digestiv b. n condiii obinuite este gol

c. este vascularizat de artera iliac extern d. prezint orificiul anal intern, cu fibre musculare netede e. tunica sa intern este alctuit din esut conjunctiv lax 38. Care din urmtoarele segmente comunic direct cu faringele? a. cavitatea bucal b. fosele nazale c. traheea d. esofagul e. stomacul 39.* Precizai elementul structural care NU face parte din peretele faringian: a. epiteliul pavimentos stratificat b. fibre nervoase somatomotorii c. tunic muscular neted d. esut conjunctiv lax e. muchi striai constrictori 40. Vilozitile tunicii mucoase a tubului digestiv se ntlnesc n: a. colonul ascendent b. rect c. ileon d. jejun e. stomac 41.* Alegei enunul INEXACT despre structura mucoasei gastrice: a. este format din celule epiteliale cilindrice b. mucoasa din zona piloric conine celule mioepiteliale c. prezint glandele gastrice d. prezint numeroase plice e. este alctuit din esut epitelial cilindric unistratificat 42. Sunt glande salivare mari: a. parotide b. ale buzelor c. submandibulare d. sublinguale e. ale limbii 43. Canalele pancreatice sunt: a. drept b. accesor c. stng d. principal e. caudat 44. Canalul coledoc: a. se deschide n duoden alturi de canalul principal al pancreasului b. se formeaz prin unirea canalului hepatic comun cu canalul cistic c. sintetizeaz bila d. la locul de deschidere n duoden se afl sfincterul Oddi e. face parte din cile biliare intrahepatice 45.* Pancreasul exocrin: a. secret insulina i glucagonul b. este un organ ce nconjoar duodenul c. coada pancreasului ajunge n vecintatea ficatului d. capul pancreasului este poriunea lit a glandei nconjurat de duoden 56

e. secreia exocrin este colectat de canalul coledoc 46.* Care dintre urmtoarele glande nu este o gland anex a tubului digestiv? a. ficatul b. pancreasul c. glandele paratiroide d. glanda submandibular e. glanda parotid 47.* Capilarele sinusoide hepatice conin: a. numai snge arterial, adus de artera hepatic; b. numai snge portal, adus de vena port; c. snge portal amestecat cu bil; d. snge arterial amestecat cu snge venos e. bil. 48. * Alegei afirmaia exact despre pancreas: a. este o gland de tip tubulo-acinos b. vena pancreatic se vars n vena cav inferioar c. este situat intraperitoneal d. capul pancreasului se afl n raport cu splina e. coada pancreasului este n raport cu duodenul 49. Vena port se formeaz prin unirea venelor: a. mezenteric superioar b. cav inferioar c. mezenteric inferioar d. splenic e. renal 50.* Vena port colecteaz snge de la urmtoarea gland anex a tubului digestiv: a. pancreas b. parotid c. submandibular d. splin e. sublingual 51.* Vena port dreneaz sngele ctre urmtoarea gland anex a tubului digestiv: a. pancreas b. parotid c. submandibular d. ficat e. sublingual 52.* Capilarele sinusoide dreneaz sngele n: a. artera hepatic b. vena port c. venele centrolobulare d. venele suprahepatice e. vena cav inferioar 53.* Canalele pancreatice principal i secundar pancreatic transport: a. bil b. suc intestinal c. suc pancreatic d. suc duodenal e. suc intestinal 54. Vezica biliar: a. nu are raporturi cu ficatul b. depoziteaz bila n perioadele interdigestive c. i vars coninutul prin canalul cistic i prin canalul coledoc d. se vars direct n canalul coledoc e. sintetizeaz bila 55. Pancreasul exocrin:

a. secret sucul pancreatic b. secret insulin i glucagon c. are dou canale, principal i accesor d. este alctuit din insulele Langerhans e. are o structur de acini glandulari 56. Celula hepatic: a. secret continuu bila b. i vars continuu produii de secreie n canaliculele biliare c. este n contact cu canaliculul biliar intralobular d. este n contact cu capilarele sinusoide e. ii elimin produsul de secreie direct n vezica biliar 57. Lobulul hepatic: a. este unitatea morfologic i funcional a ficatului b. conine hepatocite c. conine canalicule biliare cu snge arterial i portal d. conine capilare sinusoide cu bil e. conine o ven centrolobular 58. Pancreasul: a. este exclusiv o gland exocrin ce secret sucul pancreatic b. are capul nconjurat de duoden c. sngele su venos ajunge direct n cava inferioar d. prezint dou canale mari e. este acoperit pe toate feele de seroasa peritoneal 59.* Alegei rspunsul corect: a. placa bacterian de pe suprafaa dinilor nu conine bacterii; b. placa bacterian este ultimul eveminent n dezvoltarea cariilor dentare; c. cariile dentare reprezint eroziuni ale dinilor d. cantitile mici i frecvente de carbohidrai nu favorizeaz apariia cariilor; e. cantitile mici de fluor din ap favorizeaz apariia cariilor. 60. Bacteriile care colonizeaz placa bacterian: a. consum carbohidrai; b. produc prin metabolismul lor acizi; c. acizii produi prin metabolism cresc rezistena smalului dentar; d. viabilitatea lor nu depinde de prezena carbohidrailor; e. acizii produi prin metabolismul lor dizolv smalul dentar; 61.* Inflamaia ntregii mucoase orale definete: a. faringita; b. stomatita; c. enterocolita; d. pancreatita; e. gastrita 62. Inflamaia mucoasei intestinului subire i gros definete: a. faringita; b. stomatita; c. enterocolita; x d. pancreatita; e. gastrita 57

63. Infeciile bacteriene i virale pot provoca: a. faringita; b. litiaza biliar; c. entocolite; d. pancreatita; e. ciroza hepatic 64. Alcoolismul cronic poate determina apariia: a. faringitei; b. pancreatitei; c. constipaiei; d. stomatitei; e. ocluziei intestinale 65. Urmtoarea afeciune reprezint o urgen medico-chirurgical: a. stomatita; b. ocluzia intestinal; c. diareea; d. inflamaia peretelui vezicii biliare; e. obstrucia cilor biliare extrahepatice 66. Este adevrat urmtoarea afirmaie despre litiaza biliar: a. la nivelul vezicii biliare se formeaz calculi; b. este mai frecvent la brbai; c. este mai frecvent la obezi; d. poate fi cauza unei pancreatite; e. poate fi asimptomatic; 67. Este adevrat urmtoarea afirmaie: a. constipaia se caracterizeaz prin scaune frecvente; b. consumul de fibre vegetale favorizeaz apariia constipaiei; c. aderenele pot fi cauze ale ocluziei intestinale; d. stomatia se caracterizeaz prin dureri la nivelul gtului; e. ciroza hepatic reprezint dezorganizarea difuz a structurii hepatice; 68. Cele mai frecvent ntlnite stomatite sunt: a. stomatitele determinate de agenii fizici; b. stomatitele determinate de agenii chimici; c. stomatita herpetica; d. stomatite determinate de hipovitaminoze; e. stomatita candidozic 69. Masticaia: a. are rol in vorbire b. intervine in formarea, lubrefierea i nmuierea bolului alimentar c. are rol in fragmentarea alimentelor, pentru creterea suprafeei de contact a lor cu enzimele digestive d. faciliteaz deglutiia e. este doar voluntar. 70. Compoziia salivei: a. cuprinde 99,5% ap i 0,5% reziduu uscat b. conine ca enzim digestiv amilaza c. conine ca electrolii Na+, K+, Cl-, HCO3-, Mg2+, Ca2+ d. toi electroliii pe care i conine sunt n cantiti mai mari dect in plasma sanghina e. substantele organice din reziduul uscat sunt n procent mai mic dect cele anorganice. 71. Reglarea secreiei salivare: a. se realizeaz prin centrii salivari din cerebel b. parasimpaticul stimuleaz o secreie apoasa

c. se realizeaz prin centrii salivari din trunchiul cerebral d. simpaticul crete cantitatea de saliv secretat e. parasimpaticul scade cantitatea de saliv secretat. 72. Funciile salivei: a. inlesnete masticaia, usureaza deglutiia b. realizeaz digestia proteinelor c. menine echilibrul hidroelectrolitic d. favorizeaz vorbirea e. prin lizozim asigura excreia. 73. Rolul digestiv al salivei: a. degradeaz amidonul nepreparat b. este blocat prin fierbere c. degradeaz amidonul pn la maltoz d. este activat de pH-ul gastric sczut e. const in degradarea peptidelor. 74. Saliva excret: a. uree b. metale grele c. HCl d. peptidaze e. ageni patogeni. 75.* Transportul bolului alimentar din cavitatea bucal in stomac: a. reprezint deglutiia b. implic doar esofagul c. este doar un act voluntar d. implic numai faringele e. este doar un act automat. 76. Timpul faringian al deglutiiei se caracterizeaz prin: a. oprirea respiraiei in orice punct al ciclului respirator de catre centrul deglutiiei b. etape successive controlate voluntar de arii neuronale din cerebel c. prevenirea ptrunderii alimentelor in trahee d. contracii musculare faringiene automate e. deplasarea alimentelor spre cavitatea bucal. 77.Timpul esofagian al deglutiiei: a. este voluntar b. transport alimentele din faringe in stomac c. musculatura din regiunea terminal a esofagului se ingroa, funcionnd ca un sfincter, ce se contract pentru a preveni refluxul gastro-esofagian d. asigur deplasarea bolului alimentar prin micri peristaltice e. unda peristaltic esofagian este corelat cu contracia musculaturii gastrice i duodenale. 78. Timpul bucal al deglutiiei: a. este in ntregime automat b. asigur trecerea direct a bolului alimentar din cavitatea bucal n stomac c. dupa desfurarea lui, deglutiia este numai voluntar d. este declanat de formarea bolului alimentar e. este urmat de timpul esofagian. 79. Motilitatea gastric permite: a. amestecarea alimentelor numai cu sucurile intestinale b. depozitarea alimentelor prin relaxarea musculaturii gastrice 58

c. evacuarea coninutului gastric in duoden d. transformarea bolului alimentar in chim gastric e. digestia glucidelor. 80. Peristaltismul gastric: a. este stimulat de sistemul nervos simpatic b. iniiat la limita dintre fundul i corpul gastric c. funcia care propulseaz alimentele spre cardie d. este controlat de acetilcolin e. este controlat de gastrin. 81. Sosirea alimentelor in stomac determin: a. relaxarea receptiv a stomacului b. propulsia lor spre sfincterul piloric nchis c. iniierea micarilor peristaltice d. inhibarea motilitii e. inhibarea secreiei. 82. Micrile de du-te-vino ale chimului: a. sunt inhibate de propulsia chimului gastric spre pilor b. sunt micri de retropulsie c. mpiedic amestecul alimentelor cu secreiile gastrice d. sunt determinte de propulsia chimului gastric spre pilor e. realizeaz amestecarea alimentelor cu secreia gastric. 83.* Menionai enunul corect, referitor la motilitatea gastric: a. n relaxarea receptiv activitatea fundului stomacului este stimulat b. gastrina controleaz peristaltismul gastric c. evacuarea gastric are loc continuu d. micarile peristaltice determin propulsia chimului spre cardie e. amestec alimentele cu secreiile duodenale. 84. Secreiile gastrice: a. sunt in cantitate de aproximativ 2l/zi b. au un pH neutru c. contin 99% reziduu uscat i 1% ap d. sunt produse de celule din corpul stomacului, care secret HCl i pepsinogen e. reprezint secreia celulelor pilorice de gastrin i mucus. 85. Compoziia secreiilor gastrice cuprinde: a. HCl b. pepsinogen c. tripsinogen d. labferment e. chimotripsinogen. 86. Mucusul gastric: a. este doar de natura glucidica b. se asociaz cu HCl i pepsin in degradarea mucoasei gastrice c. este de natur glicoproteic d. protejeaz mucoasa e. este secretat de stratul circular muscular. 87. HCl este necesar pentru: a. digestia lipidelor b. digestia proteinelor c. asigurarea pH-ului optim pentru aciunea pepsinei d. blocarea proliferrii intragastrice a unor bacterii patogene e. sinteza unor amilaze.

88.* Alegei enunul greit referitor la enzimele gastrice: a. lipaza gastric descompune lipidele emulsionate b. gelatinaza descompune gelatina c. labfermentul blocheaz coagularea laptelui d. pepsina scindeaz partial proteinele e. pepsinogenul este forma inactiv a pepsinei. 89. Micarile intestinului subire sunt: a. contracii segmentare de amestec b. micri care nu fragmenteaza chimul c. micri de propulsie d. unde peristaltice care apar in orice loc al intestinului subire i se deplaseaza in direcia anal e. micari de retropulsie. 90. Lipazele pancreatice: a. trebuie sa fie inti activate b. necesit prezena srurilor biliare c. sunt secretate in forme active d. sunt alfa proteaze e. exist i fosfolipaze. 91. Care dintre urmtoarele enzime pancreatice sunt proteaze: a. alfa amilaza b. lipaza c. tripsinogenul d. chimotripsinogenul e. inhibitorul tripsinei. 92. Tripsina: a. este o enzim din secreiile gastrice b. este secretat sub forma inactiv, ca tripsinogen c. transform chimotripsinogenul in chimotripsin d. este o amilaz pancreatic e. poate induce producerea ei din tripsinogen. 93. Bila este secretat: a. numai de hepatocite b. de hepatocite i celulele ductale c. n cantiti de 250 1100 ml/zi d. prin contracia musculaturii vezicii biliare e. este secretat continuu i depozitat n vezica biliar n perioadele interdigestive. 94.* Circuitul entero-hepatic presupune recircularea: a. srurilor biliare din intestinul subire, prin vena port, la ficat. b. integral a bilei, de la intestinal subire la ficat c. srurilor biliare din intestinul subire, prin artera hepatic, la ficat . d. lecitinei i colesterolului din vezica biliar, la ficat e. toate enunurile sunt greite. 95.* Care dintre urmtoarele componente nu sunt prezente in bil: a. amilaza i lipaza b. lecitina i colesterolul c. acizii i pigmenii biliari d. electroliii e. apa.

96.*Alegei enunul corect despre bilirubin i biliverdin, care sunt: a. acizi biliari b. sruri biliare c. pigmeni biliari d. electrolii e. derivai ai colesterolului. 97.*Alegei care dintre funcii nu sunt specifice srurilor biliare: a. ajut la absorbia intestinal a acizilor grasi, colesterolului, monogliceridelor b. ajut la absorbia monozaharidelor c. emulsioneaz lipidele alimentare d. stimuleaz motilitatea intestinal e. au rol bacteriostatic. 98. Evacuarea bilei se realizeaz: a. exclusiv pe cale nervoas b. pe cale nervoas i umoral c. prin contracia musculaturii vezicale d. prin relaxarea sfincterului Oddi e. prin relaxarea musculaturii vezicale. 99.* Care hormon stimuleaz evacuarea bilei din vezica biliar: a. secreina b. gastrina c. lecitina d. colecistochinina e. bilirubina. 100. Secreiile intestinului subire conin: a. HCl b. mucus c. labferment d. maltaza, lactaza, lipaza, associate la microvilii celulelor epiteliului intestinal e. apa i electrolii. 101. Mucusul secretat de intestinul subire: a. este produs de glandele Brunner din duoden b. poate proteja mucoasa gastric c. conine enzime (peptidaze, lipaze) d. asigur digestia lipidica e. protejeaz mucoasa intestinala impotriva agresiunii HCl. 102.* In lipsa srurilor biliare, se pierd prin materiile fecale: a. 40% din lichidele ingerate b. toate proteinele ingerate c. 40% din lipidele ingerate d. electroliii ingerai e. pigmenii biliari. 103. Dizaharidazele: a. sunt enzime asociate la mucoasa gastric b. pot fi maltoza i lactoza c. sunt asociate cu microvilii celulelor epiteliale intestinale d. pot fi zaharaza i maltaza e. sunt enzime cu implicare direct n absorbia intestinal. 104.* Alegei enunul eronat asupra favorizrii absorbiei intestinale: a. conformaia mucoasei, care ofer o suprafa mare de contact b. distana mic pe care moleculele trebuie s o strbata 59

c. absena reelei vasculare d. creterea cantitii de snge la nivelul vilozitilor e. micarile contractile ale vilozitilor. 105. Care sunt glucidele majore ale dietei: a. lactoza b. sucroza c. aminoacizii d. celuloza e. amidonul. 106. Alegei variantele corecte pentru produii finali ai digestiei glucidelor i absorbiei lor: a. fructoza transport activ b. glucoza transport activ, dependent de Na+ c. galactoza transport activ, dependent de Na+ d. fructoza difuziune facilitat e. glucoza transport pasiv 107*. Monozaharidele, absorbite din lumenul intestinal in enterocite, sunt transportate in lichidul interstitial prin: a. mecanism activ, dependent de Na+ b. canale ionice c. difuziune facilitat d. difuziune simpl osmoza e. exocitoz. 108. Absorbia intestinal a proteinelor: a. se face sub form de monozaharide b. are loc sub form de oligopeptide c. se face sub form de aminoacizi d. se face prin osmoz e. are loc prin transport activ, dependent de Na+ 109. Absorbia lipidelor se face: a. la nivel gastro-intestinal b. prin transport activ c. prin difuziune facilitat d. prin difuziune pasiv e. dup solubilizarea lor de catre srurile biliare 110. Cum se absorb apa i electroloii: a. Na+ - activ b. apa prin osmoz c. Cl- - pasiv d. Na+ pasiv i Cl- activ e. apa ntotdeauna prin difuziune facilitat. 111. Absorbia vitaminelor liposolubile (A, D, E, K): a. nu se face sub form de micelii b. se absorb ca lipidele c. se face sub form de micelii d.are loc la nivelul parii teminale a intestinului subire e. se face in intestinal proximal. 112. Vitaminele hidrosolubile se absorb: a. prin transport facilitat b. prin transport activ, dependent de Na+ c. in poriunea terminal a intestinului subire d. la fel ca vitaminele liposolubile e. in partea proximal a intestinului subire. 113. Fierul se absoarbe: a. mai ales in duoden b. mai bine in prezena vitaminei C c. in special n jejun i ileon d. mai uor ca Fe3+ dect ca Fe2+ e. mai uor ca Fe2+ dect ca Fe3+ 60

114. Funciile colonului sunt: a. absorbia lipidelor b. absorbia apei c. depozitarea materiilor fecale d. absorbia electroliilor e. sinteza unor enzime pentru digestia lipidelor. 115. Micarile colonului sunt: a. foarte rapide b. nu au rol de amestec c. micari propulsive d. micari de amestec e. micari in masa. 116. Secreia i absorbia la nivelul colonului are urmtoarele caracteristici: a. nu se absoarbe apa b. se secret K+ c. se absoarbe Na+ i Cld. aceste procese sunt controlate de cortizol e. se absorb 2-3 l de ap/zi. 117. Defecaia implic: a. eliminarea materiilor fecale din intestinul subire b. micari in mas, care propulseaza fecalele in rect c. contracia musculaturii netede a colonului distal d. numai activitate automat e. relaxarea sfincterului anal intern i extern. 118.* Alegei enunul eronat: a. Ca2+ se absoarbe cu ajutorul unui transportor legat de membrana celulara, activat de vitamina D b. haustraiile sunt micri de amestec, realizate de contracii combinate ale musculaturii circulare i longitudinale colice c. pigmenii biliari sunt produi de metabolism ai hemoglobinei d. sub aciunea labfermentului i a Ca2+, paracazeinatul de calciu insolubil devine cazeinogen solubil e. amilaza salivar este inactivat prin fierbere. 119.* Capilarele sinusoide conin: a. numai snge arterial, adus de artera hepatic b. numai snge venos, adus de vena port c. snge arterial amestecat cu snge venos d. snge amestecat cu bil e. bil. 120. Alfa amilaza salivar: a. este stimulat prin fierbere b. transform amidonul preparat, n dextrine c. acioneaz mai ales pe amidonul crud d. transform dextrinele n maltoz e. finalizeaz digestia amidonului. 121.* Alege enunul eronat despre timpul esofagian al deglutiiei: a. succede timpul bucal b. presupune micri peristaltice specifice primare i apoi secundare c. unda de relaxare precede unda peristaltic d. permite alimentelor sa ajung in stomac e. succede timpului faringian. 122. Amestecul alimentelor cu secreiile gastrice presupune:

a. contracii peristaltice b. micri de retropulsie (de amestec) c. relaxarea pilorului d. contracii n masa e. relaxarea sfincterului cardial. 123. Gastrina: a. stimuleaz, pe cale nervoas, secreia salivar b. stimuleaz secreia gastric c. controleaz motilitatea gastric d. stimuleaz evacuarea bilei e. stimuleaz secreia acizilor biliari. 124. La nivel gastric se absorb: a. HCl b. etanolul c. Na+ i K+ (in cantitati mici) d. apa e. pepsina. 125. Enzimele pancreatice sunt: a. proteazele b. lipazele c. labfermentul d. mucusul e. amilazele. 126. HCO3- este un component important al: a. salivei b. sucului gastric c. secreiei pancreatice d. bilei e. mucoasei colonului. 127. Sfincterul Oddi: a. inconjoar deschiderea canalelor coledoc i principal pancreatic n duoden b. conine fibre musculare striate c. este nchis in perioadele interdigestive d. este relaxat prin stimulare simpatic e. este relaxat sub aciunea colecistochininei. 128. Functiile principale ale colonului sunt: a. absorbia apei b. secreia K+ c. secreia lizozimului d. depozitarea materiilor fecale e. formarea srurilor biliare. 129. Emulsionarea lipidelor: a. are loc la nivelul stomacului b. este realizat de srurile biliare c. favorizeaz digestia lipidelor de ctre lipaz d. consta in agregarea picturilor de grsime e. are loc dupa absorbia grsimilor. 130. In compozitia bilei intra: a. pigmeni biliari b. colecistochinina c. lecitina d. colesterol e. enzime intestinale. 131.* La nivelul vilozitailor intestinale are loc absorbia pasiva a: a. sodiului b. galactozei c. lipidelor d. glucozei e. aminoacizilor.

132.* Identificai funcia intestinului gros nespecific la om: a. absorbia de sodiu b. propulsarea materiilor fecale spre rect c. absorbia clorului d. degradarea polizaharidelor vegetale e. secreia de potasiu. 133. Obstrucia canalului coledoc produce urmtoarele efecte: a. scade capacitatea de digerare a lipidelor b. este facilitat absorbia acizilor grasi c. nu se vor mai hidroliza proteinele fibroase d. crete cantitatea de bil evacuat n duoden e. se elimin o cantitate mai mica de pigmeni biliari prin materiile fecale. 134. Sucul gastric conine: a. chimotripsin b. pepsinogen c. fosfolipaze d. tripsin e. ap. 135. Indicai care dintre urmtoarele substante se absorb impreun: a. sodiu b. tripsin c. glucoz d. colesterol e. glicogen. 136.* Cum poate fi inactivat ireversibil activitatea amilazei salivare: a. prin rcirea la 0 grade Celsius b. prin combinarea cu iod c. prin aciunea unor virusuri d. prin incalzirea la 37 grade Celsius e. prin fierbere. 137. Care dintre enunurile de mai jos sunt false: a. saliva are aciune antibacterian prin lizozim b. aciunea ptialinei se continu pn la nivelul duodenului c. secreia pancreatic se vars n duoden d. parotida este inervat de facial e. bila conine enzime. 138.Rolurile organelor digestive sunt: a.eliminarea unor substante volatile b.transformarea alimentelor in produsi absorbabili c.activarea vitaminei D3 d.transportul aminoacizilor la toate celulele din organism e.eliminarea resturilor neabsorbite.

61

REZOLVRI: 1. * e 2. a, d 3. c, d 4. b, c 5.* c 6.* b 7. b, c 8. b, d 9. a, c, e 10.* c 11. c, d 12.* d 13. a, b, c 14. a, d, e 15.* c 16. b, e 17. a, b, e 18. b, c, d 19.* b 20.* b 21.* a 22.* c 23. a, b, c 24. a, b, e 25. b, c, d 26. a, b, d 27. a, e 28.* b 29. c, e 30. a, b, d 31.* a 32. b, c 33.* c 34.* e 35. a, b, d 36. b, c, d 37. a, b, d 38. a, b, d 39.* c 40. c, d 41.* b 42. a, c, d 43. b, d 44. a, b, d 45.* d 46.* c 47.* d 48.* a 49. a, c, d 50.* a 51.* d 52.* c 53.* c 54. b, c 55. a, c, e 56. a, b, c, d 57. a, b, e 58. b, d 59.* c 60. a,b,e 61.* b 62.* c 63. a, c, e 64. b, d 65. b, d, e 66. a, c, d, e 67. c, e 68. c, e 69. b, c, d 70. a, b, c 71. b, c 72. a, c, d 73. b, c 74. a, b, e 75.* a 76. a, c, d 77. b, c, d 78.* d 79. b, c, d 80. b, d, e 81. a, b, c 82. b, d, e 83.* b 84. a, d, e 85. a, b, d 86. c, d 87. b, c, d 88.* c 89. a, c, d 90. b, c, e 91. c, d 92. b, c, e 93. b, c, e 94.* a 95.* a 96.* c 97.* b 98. b, c, d 99.* d 100. b, d, e 101. a, e 102.*c 103. c, d, e 104.*c 105. a, b, e 106. b, c, d 107.*c 108. b, c, e 109. a, d, e 110. a, b, c 111. b, c, e 112. a, b, e 113. b, c, e 114. b, c, d 115. c, d, e 116. b, c, e 117. b, c, e 118.*d 119.*c 120. b, d 121.*a 122. a, b 123. b, c 124. b, c, d 62 125. a, b, e 126. a, c 127. a, c, e 128. a, b, d 129. b, c 130. a, c, d 131.*c 132.*d 133. a, e 134. b, e 135. a, c 136.*e 137. b, d, e 138. b, e

SNGELE 1. Urmtoarele enunuri despre hematocrit sunt corecte: a. se mai numete i volum globular procentual b. are cea mai mic valoare n sngele din splin i ficat c. creste cu vrsta d. este mai mare la brbai fa de femei e. variaz direct proporional cu numrul de eritrocite. 2. *Hemoragiile mari pot determina: a. creterea hematocritului in urmatoarele zile b. o anemie grav c. scderea numrului de leucocite d. creterea tensiunii arteriale e. creterea volumului sanguin total 3. Urmtoarele enunuri referitoare la sngele uman sunt corecte: a. este format din dou componente: plasma i elementele figurate b. are temperatur variabil n funcie de condiiile de mediu c. procentul de hematii din sngele total reprezint volumul stagnant d. are culoare roie e. plasma este un lichid, transparent, de culoare galben deschis. 4. Care valori ale numrului de elemente figurate sunt normale? a. 6800000/mm3 pentru hematii b. 5000000/mm3 pentru leucocite c. 250000/mm3 pentru trombocite d. 5000000/mm3 pentru eritrocite e. 70000/mm3pentru leucocite. 5. Numrul de eritrocite este mai scazut in urmatoarele conditii: a. in anemii b. la nou nascut c. la femei fata de barbati d. la o frecvena cardiac mai mare e. la altitudine. 6. Hematocritul: a. este mai mare la btrni b. reprezint raportul ntre elementele figurate i volumul total de sage c. este mai mic la femei d. nu este influenat de altitudine e. la barbati, valoarea normala este cuprinsa intre 41-50%. 7. Sngele: a. reprezint cca. 8% din greutatea corpului b. este un component al mediului intern c. are o culoare albastr d. are un pH cuprins ntre 7,32 - 7,37 e. temperatura medie este n jur de 320C 8. Despre hematocrit se poate spune ca: a. este sczut dup o hemoragie b. este sczut n poliglobulii c. scade n anemii d. la femei are o valoare normal de 35-46% e. crete in anemia feripriva 9. n componena mediului intern intr: a. lichidul interstiial b. lichidul gastric 63 c. limfa d. sngele e. urina 10. Anemia este cauzat de: a. hipoxie b. producia deficitar de eritrocite n mduva osoas hematogen c. reducerea mduvei osoase cenuii d. hemoragii e. distrugere exagerat de eritrocite n sngele periferic. 11. Caracteristicile morfo-funcionale ale eritrocitelor: a. au rol n transportul O2 b. au nucleu polimorf c. intervin n meninerea pH-ului d. sunt fragmente celulare e. sunt implicate n rspunsul imun. 12. Hematiile: a. au form de disc biconcav b. au un nucleu rotund c. sunt celule anucleate d. au un diametru mai mare decat al leucocitelor. e. conin hemoglobin 13. *Eritrocitele: a. sunt fragmente celulare b. au sintez intens de proteine c. conin hemoglobin d. numrul lor crete n anemii e. transport predominant CO2. 14. *Procesul de formare a elementelor figurate se numete: a. hemoliz b. hematoz c. hemostaz d. hematopoiez e. homeostazie. 15. *Procesul de distrucie al eritrocitelor se numete: a. hematopoiez b. hemoliz c. eritropoiez d. hemostaz e. hemodinamic. 16. Hematopoieza: a. este perturbata n deficitul de vitamina B12 sau fier b. are loc in mduva spinrii c. presupune numai generarea de hematii d. nu este afectat de deficitul de vitamin B12 e. reprezint procesul de formare a elementelor figurate ale sngelui 17. Care sunt rolurile sngelui? a. transport O2 i CO2 prin eritrocite b. menine constant temperatura organismului c. nu vehiculeaz cataboliii neutilizabili sau n exces d. particip la integrarea i coordonarea umoral prin hormonii i mediatorii chimici vehiculai e. comand contracia muchilor scheletici 18. Plasma sanguin are urmtoarele caracteristici i proprieti: a. este vscoas i se depune la baza eprubetei

b. conine 1% reziduu uscat c. presiunea osmotic are o valoare de 200mOsm/L d. conine ap in proporie de 90% e. are o culoare uor galbuie 19. Urmtoarele enunuri sunt adevrate: a. plasma reprezint 45% din volumul sngelui b. proteinele plasmatice au o concentraie de 6-8,5 g/dl c. prin fibrinogen i ali factori ai coagulrii, plasma are rol n hemostaz d. imunoglobulinele coninute sunt suportul chimic al hemostazei e. plasma conine anticorpi cu rol n rspunsul imun 20. *Meninerea constant a parametrilor mediului intern se numete: a. normovolemie b. hemostaz c. hematopoiez d. homeostazie e. homeopatie. 21. *Hematiile conin: a. granulaii citoplasmatice b. hemoglobin c. ribozomi d. aglutinine e. nucleu mare, rotund. 22. Hemoglobina: a. se gsete n eritrocite b. are rol n transportul O2 c. nu poate transporta dect oxigen d. este crescut in anemii e. cnd se combin cu O2 se numete oxihemoglobin. 23. Referitor la combinaiile hemoglobinei: a. carbaminhemoglobina este principala form de transport a CO2 b. prin legarea O2 la hemoglobin se formeaz oxihemoglobina c. oxihemoglobina este un compus care cedeaz oxigenul la esuturi d. n plasm, O2 circul tot combinat cu hemoglobina e. carbaminhemoglobina forma de transport a CO2 prin plasm. 24. Anemia feripriv se caracterizeaza prin: a. Scderea numrului de eritrocite b. scderea concentatiei de hemoglonin sub valorile considerate normale c. creterea hematocritului d. prezena unor hematii mai mari e. creterea capacitii de efort. 25. Consecinele unei alimentaii strict vegetariene pe o perioada lunga de timp sunt: a. organismul este privat de cantitatea normala, necesara zilnic de vitamina B12 b. hematopoieza se desfaoar n limite normale c. se instaleaz anemia megaloblastic prin lipsa aportului de vitamin B12 d. hemoglobina rmne in limite normale e. hemoglobina scade sub 12 g/dl 26. Aprarea nnscut: 64

a. este nespecific b. are o eficacitate maxim n aprarea organismului c. unul dintre mecanismele celulare implicate este fagocitoza d. este o aprare primitiv, cu eficien medie e. se realizeaz prin intermediul unor celule, de exemplu trombocitele. 27. *Trombocitele intervin: a. n termoreglare b. n etapa vasculo plachetar a hemostazei c. n transportul gazelor sanguine d. n schimburile de ap dintre capilare i esuturi e. n creterea tensiunii arteriale prin influenele exercitate asupra zonei vasomotorii din bulb. 28. Procesul de coagulare are urmtoarea dinamic: a. se desfoar n patru faze, prima fiind fibrinoliza b. n prima faz se formeaz tromboplastina c. formarea tromboplastinei este cea mai lung faz d. n faza a doua protrombina se transform n trombin e. n ultima faz se formeaz fibrina insolubil. 29. Coagularea sngelui: a. se produce cu participarea factorilor plasmatici ai coagularii b. este o etap a hemostazei c. are ca finalitate metamorfoza vscoas care oprete sngerarea d. Ca2+ nu intervine n aceast etap e. plachetele intervin n coagulare prin anumii factori plachetari. 30. Despre o persoan care NU are antigenul D pe membrana eritrocitului se poate spune ca: a. este Rh pozitiv b. face parte din grupul celor 15% care sunt Rh negativi c. nu poate primi snge de la indivizi cu Rh negativ d. poate poate primi snge de la indivizi cu Rh negativ e. face parte din grupul celor 85% care sunt Rh negativi. 31. Un copil rezultat dintr-o mam Rh negativ i un tat Rh pozitiv poate avea urmatoarele caracteristici ale grupei sanguine: a. va avea ntotdeauna Rh negativ, motenit de la mam b. nu va avea nici o suferin datorat incompatibilitii materno-fetale in sistem Rh c. indiferent de numrul sarcinii va fi ntotdeauna sntos d. va fi Rh pozitiv e. datorit caracterului dominant al genei care codific antigenul D va moteni Rh-ul tatlui 32. Care dintre urmtoarele funcii sunt specifice pentru trombocite? a. sinteza de anticorpi n zona leziunii b. aderarea la endoteliul lezat c. aderarea, agregarea la nivelul plgii i oprirea sngerrii

d. transportul de oxigen e. meninerea tensiunii arteriale 33. Care dintre urmtoarele funcii sunt caracteristice trombocitelor? a. oprirea sngerrii prin participarea la hemostaza primar, timpul vasculo-plachetar b. intervin ca elemente cheie n timpul vasculoplachetar al hemostazei c. intervin prin funcia enzimatic n fibrinoliz d. opresc sngerarea n 2-4 minute e. declaneaz pe cale reflex vasoconstricia la nivelul vasului lezat. 34. *Cele mai importante substane organice prezente n plasm sunt: a. glucidele b. proteinele c. lipidele d. bicarbonaii e. clorurile. 35. Care dintre elementele figurate sanguine intervin n aprarea organismului mpotriva infeciilor? a. eritrocitele b. neutrofilele c. limfocitele d. monocitele e. trombocitele. 36. Care sunt modalitile de rspuns ale leucocitelor la ptrunderea n organism a agenilor patogeni? a. declanarea unui rspuns imun b. fagocitarea agenilor patogeni c. sinteza i eliberarea unor factori ai coagulrii d. sinteza i eliberarea de anticorpi e. legarea de CO pentru a forma o substan toxic pentru microbi. 37. Timpul vasculoplachetar al hemostazei presupune: a. formarea reelei de fibrin b. declanarea unor reflexe care determin vasoconstricia vasului lezat c. aderarea i agregarea plachetelor la nivelul leziunii d. transformarea protrombinei n trombin sub aciunea tromboplastinei e. eliberarea unor substane din plachete, care vor interveni i n urmtoarele faze ale hemostazei. 38. * Anemia feripriv se caracterizeaza prin: a. creterea numarului de eritrocite b. scderea concentatiei de hemoglobin sub valorile considerate normale c. cresterea hematocritului d. creterea concentraiei de fier plasmatic e. creterea capacitatii de efort. 39. *Cum ajung neutrofilele din snge n spaiile interstiiale? a. prin deschiderea capilarelor b. prin diapedez c. prin difuziune d. legate de proteinele plasmatice e. prin mecanism pasiv n virtutea gradientului de concentraie.

40. Rspunsul imun obinut prin vaccinare are urmtoarele caracteristici: a. este prompt b. are specificitate c. induce imunitate la toi antigenii d. este un mecanism activ declanat de prezena unui antigen strin e. are ca finalitate formarea anticorpilor specifici. 41. Serurile imune care conin anticorpi specifici produc imunitate: a. indus artificial b. pasiv, deoarece anticorpii sunt deja fabricai c. activ, deoarece anticorpii rezult prin declanarea unui rspuns imun d. dobndit e. natural. 42. Imunitatea este: a. capacitatea organismului de a se opune pierderii de snge b. capacitatea organismului de a recunoate antigenele strine c. capacitatea de metabolizare a substanelor organice d. capacitatea de neutralizare sau distrugere a antigenelor e. capacitatea de a recunoate macromoleculele proteice sau polizaharidele strine. 43. *Hemostaza primar const n: a. formarea tromboplastinei b. formarea fibrinei c. transformarea protrombinei n trombin activ d. constricia vasului lezat i constituirea dopului alb plachetar e. refacerea peretelui lezat i liza cheagului fibrinos. 44. n practica medical curent, cele mai importante sisteme imunologice sanguine sunt: a. sistemul imun b. sistemul OAB c. sistemul antigen-anticorp d. sistemul Rh (D) e. sistemul limfocitelor B. 45. Aglutinogenele sistemului 0AB: a. sunt antigene b. sunt prezente pe suprafaa eritrocitelor c. genereaz un conflict imun la contactul cu aglutininele omoloage, de acelai tip d. sunt prezente n ser sub form insolubil e. sunt anticorpi. 46. Urmtoarele enunuri despre grupele sanguine din sistemul OAB sunt corecte: a. sunt determinate de prezena sau absena pe membrana hematiilor a antigenelor A i B b. absena ambelor aglutinogene de pe membrana eritrocitelor determin grupa OI c. la acelai individ nu pot coexista antigenul (aglutinogenul) i anticorpul (aglutinina) omoloage d. grupa BIII se caracterizeaz prin prezena antigenului B i a anticorpului (aglutininei) beta e. datorit regulii excluderii aglutininelor cu aglutinogenul omolog, nu pot exista dect 4 grupe sanguine. 65

47. Transfuzia de snge necesit cunoaterea i respectarea cu strictee a urmtoarelor reguli: a. cunoaterea grupei de snge n sistem OAB i Rh att a primitorului, ct i a donatorului b. cunoaterea grupei de snge numai n sistemul OAB c. aglutinogenul din sngele donatorului s nu se ntlneasc cu aglutinina omoloag din plasma primitorului d. conform regulei transfuziei, grupa OI poate fi donator universal, deoarece nu are antigene e. unei personae Rh negative creia i s-a fcut o transfuzie de necesitate cu snge Rh pozitiv i se vor face urmtoarele transfuzii doar cu snge izogrup. 48. *Accidentele de incompatibilitate sanguin n sistemul Rh apar n urmtoarele situaii: a. dup o singur transfuzie de snge Rh pozitiv la indivizi Rh pozitivi b. dup transfuzii repetate cu snge Rh negativ la indivizi Rh pozitivi c. dup o transfuzie cu snge Rh negativ la o persoan Rh pozitiv d. la a doua transfuzie cu snge Rh pozitiv la o persoan Rh negativ e. dup o singur transfuzie cu snge Rh pozitiv la o persoan Rh negativ. 49. *Anticorpii anti-Rh sunt prezeni: a. la toate persoanele Rh negative b. la persoanele Rh negative care au primit snge Rh pozitiv c. la persoane Rh negative care au primit snge Rh negativ d. la toate persoanele Rh pozitive e. la persoane Rh pozitive care au primit snge Rh negativ. 50. Anticorpii anti-Rh (D) sunt prezeni n urmtoarele situaii: a. la mamele Rh pozitive care au nscut copii Rh negativi b. la persoanele Rh pozitive care au primit snge Rh negativ c. la persoanele Rh negative care au primit snge Rh pozitiv d. la copiii Rh pozitivi nscui de mame Rh negative e. la mamele Rh negative care au nscut copii cu Rh pozitiv. 51. Aglutininele din sistemul Rh: a. sunt prezente n mod natural n plasma tuturor indivizilor b. apar numai n urma unei reactii imune, dup o transfuzie incompatibil c. ntlnirea dintre aglutinina anti D si aglutinogenul D este urmat de distrugerea hematiilor prin hemoliz d. prezena lor la o persoan nu este important n cazul unei transfuzii e. n mod natural nu exist aglutinine omoloage anti Rh (D). 52. Aglutininele din sistemul OAB: a. se mai numesc i anticorpi b. la grupa AII este prezent aglutinina alfa 66

c. la grupa BIII este prezent aglutinina alfa d. sunt prezente n mod natural n plasma unor indivizi e. se formeaz n urma unui conflict imun, prin transfuzie incompatibil 53. Anticorpii din sistemul OAB: a. se gsesc n mod natural n plasma tuturor indivizilor speciei umane b. la ntlnirea cu antigenul omolog determin aglutinarea hematiilor i liza acestora c. grupa AII are anticorpi beta d. la acelai individ poate exista antigenul i anticorpul omolog e. grupa ABIV nu are anticorpi n plasm deoarece are ambele antigene pe hematii. 54. n cazul n care mama este Rh negativ i ftul Rh pozitiv: a. antigenul D al ftului va ataca i va liza hematiile materne b. prima sarcin poate evolua normal c. dup prima natere, mama va produce anticorpi anti D d. anticorpii anti D produi de mam vor ataca propriile hematii e. la o nou sarcin, tot cu ft Rh D pozitiv, anticorpii anti D ai mamei distrug hematiile ftului. 55. Un individ de grup AB(IV) i Rh pozitiv: a. nu poate primi snge de la grupa A(II), Rh negativ b. poate primi snge de grup B(III), Rh pozitiv c. poate primi snge de grup 0(I), Rh negativ d. poate primi snge de grup AB(IV), Rh pozitiv e. nu poate primi snge de grup AB(IV), Rh negativ. 56. *O persoan care are pe hematii numai antigenele B i D, aparine grupei sanguine: a. AB(IV), Rh negativ b. AB(IV), Rh pozitiv c. 0(I), Rh pozitiv d. A(II), Rh pozitiv e. B(III), Rh pozitiv 57. *O persoan cu grupul sanguin 0(I), Rh negativ: a. poate primi snge de la 0I, Rh pozitiv b. primete snge de la 0I, Rh negativ c. sngele primit poate fi de la orice grup d. nu poate dona snge unei personae 0I, Rh pozitive e. nu are n plasm anticorpi alfa sau beta. 58. Despre leucocite se poate spune c: a. sunt elemente celulare nucleate b. sunt cele mai mici elemente figurate ale sngelui c. au rol in imunitate d. conin granulaii, nucleu i mitocondrii e. au rol n transportul O2. 59. *Leucocitele: a. sunt celule anucleate b. iau natere n mduva osoas roie prin procesul de homeostazie c. monocitele fac parte din grupa granulocitelor d. pot fi: granulocite, monocite i limfocite e. limfocitele fac parte din grupa granulocitelor.

60. *Numrul normal de leucocite pe mm3 de snge este: a. 4 000000 -5 000000/mm3 b. 500000-1000000/mm3, c. 5000-10000/mm3 d. 150000-300000/mm3 e. 10000-15000/mm3. 61. Apariia unei leziuni la nivelul endoteliului declaneaz urmtoarele evenimente: a. activarea hematiilor care se autolizeaz elibernd hemoglobina b. activarea plachetelor sanguine care ader la leziune c. agregarea plachetelor ntre ele i transformarea ntr-o mas vscoas d. procese imune cu formarea de anticorpi de catre plachetele sanguine e. intervenia rapid a plachetelor n refacerea balanei acido-bazice. 62. *Precizai care dintre ioni este indispensabil n coagularea sngelui: a. Na+ b. K+ c. Ca++ d. Cle. Mg+. 63. Nucleul leucocitelor: a. este absent la majoritatea tipurilor de leucocite b. este polimorf la neutrofile, unde poate avea mai muli lobi c. este mare i rotund la neutrofile d. pe frotiul colorat May-Grunwald-Giemza apare colorat in violet e. nu se poate vedea la microscopul optic 64. Celulele albe ale sngelui: a. se mai numesc i leucocite b. dup caracteristicile morfologice i funcionale exist 6 clase de leucocite c. sunt implicate n aprarea organismului d. pot fi vizualizate pe un frotiu colorat MayGrunwald-Giemsa, la microscopul optic e. in formula leucocitar, monocitele sunt n proporie de 22-33% din totalul leucocitelor. 65. Granulocitele neutrofile au urmtoarele caracteristici: a. prezint granulaii n citoplasm b. emit pseudopode cu ajutorul crora traverseaz peretele capilar. c. au un nucleu mare, rotund care ocup aproape toat citoplasma d. n formula leucocitar reprezint 52-62% din totalul leucocitelor e. numrul lor scade n infeciile acute. 66. *Care sunt rolurile granulocitelor neutrofile? a. realizeaz sintez de anticorpi b. particip la aprarea specific dobndit pasiv c. iau parte la formarea cheagului alb plachetar d. apr organismul de infecii, deoarece fagociteaz microbii e. transport O2 i CO2. 67. Identificai enunurile adevrate despre granulocite:

a. sunt reprezentate de neutrofile, eozinofile i bazofile b. eozinofilele reprezint 1-3% din totalul leucocitelor c. neutrofilele distrug agenii patogeni, deoarece sintetizeaz hemoglobin d. bazofilele reprezint sub 1% din totalul leucocitelor e. neutrofilele reprezint 22-28% din totalul leucocitelor. 68. Urmatoarele enunturi despre sange sunt corecte: a. este format dintr-o componenta lichida numita mediu intern si o componenta celulara. b. componenta lichidiana se numeste Plasma c sngele circula prin vasele limfatice. d. celulele sangelui sunt de trei tipuri: eritrocite, leucocite si celule endoteliale. e. elementele figurate reprezinta componenta celulara a sangelui 69. *Sangele este format din: a. o componenta lichida numita limfa. b. o componenta celulara reprezentata de celulele endoteliale. c. o componenta lichida numita plasma. d. o componenta celulara care reprezinta 55% din volumul sanguin. e. o componenta lichida numita mediu intern si o componenta celulara reprezentata de eritrocite. 70. *Unde se formeaz celulele sanguine care au pe membrana lor antigene de grup sanguin ? a. n ganglionii limfatici b. n mduva osoas hematogen c. n ficat d. n mduva osoas galben e. n rinichi. 71. O persoan despre care tim c are pe hematii doar antigenul Rh D, poate primi snge de la grupa: a. B(III), Rh pozitiv b. O(I), Rh negativ c. A(II), Rh pozitiv d. O(I), Rh pozitiv e. AB(IV), Rh negativ. 72. *Ce tip de imunitate induce administrarea de seruri? a. imunitate natural b. imunitate artificial activ c. imunitate motenit natural d. imunitate natural dobndit e. imunitate artificial pasiv. 73. *O persoan care are pe hematii antigenele A i D, aparine grupei sanguine: a. AB(IV), Rh negativ b. AB(IV), Rh pozitiv c. 0(I), Rh pozitiv d. A(II), Rh pozitiv e. B(III), Rh pozitiv 74. *O persoan care are pe hematii antigenele A, B i D, aparine grupei sanguine: a. AB(IV), Rh negativ b. AB(IV), Rh pozitiv c. 0(I), Rh pozitiv 67

d. A(II), Rh pozitiv e. B(III), Rh pozitiv 75. *O persoan care are pe hematii numai antigenul D, aparine grupei sanguine: a. AB(IV), Rh negativ b. AB(IV), Rh pozitiv c. 0(I), Rh pozitiv d. A(II), Rh pozitiv e. B(III), Rh pozitiv 76. A doua sarcin la o femeie Rh negativ, cu un tat Rh pozitiv poate afecta copilul? a. da, deoarece dup prima sarcin, mama a fabricat anticorpi anti-D, care vor trece la ft provocnd liza hematiilor fetale b. nu, copilul nu va fi afectat pentru c anticorpii materni nu pot trece in circulaia ftului c. da, deoarece antigenul D de pe hematiile fetale va fi atacat de aglutininele (anticorpii) mamei i se va produce distugerea, hemoliza hematiilor fetale d. nu, copilul nu va fi afectat deoarece are acelai Rh cu al mamei e. da, distrugera hematiilor fetale va duce la instalarea unei anemii severe care poate provoca moartea 77. Identificai enunurile corecte privitoare la dinamica hemostazei: a. reeaua de fibrina se formeaz la nceput, in cursul etapei vasculo-plachetare b. etapa vasculo-plachetar este prima care se iniiaz in procesul hemostazei c. la finalul coagulrii, fibrinogenul se transform in fibrin d. hemostaza primara este reprezentat de coagulare e. formarea trombinei active finalizeaz hemostaza 78. *Care este volumul plasmei la un individ de 70 de Kg, tiind ca volumul sanguin total reprezint 8% din greutatea corpului, iar plasma 55% din volumul sanguin: a. 5,6 L b. 4,5 L c. 2 L d. 7 L e. 3, 08 L 79. Care este regula transfuziei si semnificaia ei? a. aglutininele din sngele donatorului s nu se ntlneasc cu aglutininele din plasma primitorului. b. antigenele din sngele donatorului s nu se ntlneasc cu sngele primitorului c. aglutinogenul din sngele donatorului s nu se ntlneasc cu aglutininele omoloage din plasma primitorului, deoarece se va declana un conflict imun antigen-anticorp d. deoarece nu are antigene pe hematie, o persoana de grup O este donator universal e. conform acestei reguli, dac donatorul este de grup O, aglutinogenul lui nu se va ntlni cu aglutinina omoloag din sngele primitorului 80. Care sunt consecinele asupra sntii, dac din alimentaie lipsete fierul?

a. persoana respectiva va avea un numar mai mare de eritrocite b. se va instala anemia feripriva prin lipsa de aport c. numarul de hematii scade d. concentratia hemoglobinei este mai mare de 17 g/mm3 e. concentratia hemoglobinei va scdea sub valorile normale 81. Care sunt consecintele asupra sanatatii, daca din alimentatie lipseste vitamina B12 sau acidul folic ? a. persoana respectiva va avea un numar mai mare de eritrocite b. se va instala anemia megaloblastica prin lipsa de aport c. numarul de hematii scade d. concentraia hemoglobinei scade e. hematocritul creste deoarece hematiile sunt mai mari 82. Principalele constante fiziologice ale sngelui au valorile normale situate ntre limitele: a. 3000-11000/mm3 pentru leucocite b. 4500000-5000000/mm3 pentru eritrocite c. 12-17 g/dl pentru concentraia hemoglobinei d. 7,35-7,38 pentru pH e. 5000-10000/mm3 pentru leucocite 83. Urmtorii parametri ai mediului intern au valorile normale situate ntre limitele: a. 7,38-7,42 pentru pH-ul sngelui b. 65-140 mg/dl pentru glicemie c. peste 200 mg/dl pentru colesterol d. 65-110 mg/dl pentru glicemie e. 6-8,5 mg/dl pentru proteinele totale 84. Colesterolul plasmatic: a. este sczut la persoanele care mnnc cantiti mari de grasimi b. are o concentraie plasmatica normal sub 200 mg/dl c. creterea valorii peste 200 mg/dl mrete riscul de ateromatoz d. concentraia lui nu are nici o legtur cu formarea plcii de aterom e. depirea valorii de 200 mg/dl crete riscul de boal coronariana i infarct miocardic acut 85. Hemoragiile: a. sunt urmate de instalarea unei anemii posthemoragice b. pot fi interne, cnd sngele se scurge la exteriorul organismului c. pot fi externe, cnd sngele se scurge la exteriorul organismului d. sunt definite ca mrirea volumului de snge din sistemul circulator e. sunt definite ca pierderi ale unui volum de snge din sistemul circulator 86. Despre anemii se poate spune ca: a. se definesc ca scderi ale concentraiei de hemoglobin i a numrului de eritrocite b. se pot datora lipsei de fier din alimentaie c. anemia feripriv si megaloblastic sunt foarte rare

68

d. cel mai frecvent, anemia posthemoragic este datorat unui traumatism e. diagnosticul de anemie se pune pe baza valorii glicemiei i a pH-ului sanguin care scad 87. Despre eritrocite se poate spune ca: a. pe frotiul colorat May-Grunvald-Giemza se vizualizeaz ca nite discuri adncite la mijloc de culoare roie b. au un nucleu mare situat central c. au rol in transportul oxigenului si n meninerea echilibrului acido-bazic d. se mai numesc i globule roii sau hematii e. se mai numesc i globule albe 88. *O leucemie poate fi diagnosticat prin: a. nregistrarea unei electrocardiograme b. prin msurarea tensiunii arteriale c. prin determinarea numrului de trombocite d. prin examinarea unui frotiu de snge la microscopul optic e. prin nregistrarea undei de puls arterial 89. *Ce greutate are un individ care are un volum sanguin de 5,5 litri, acesta reprezentnd 8% din greutatea corpului ? a. 80 Kg b. 62 Kg c. 68,75 Kg d. 65 Kg e. 59 Kg 90. Componenta celular a sngelui este reprezentat de: a. elementele figurate ale sngelui. b. globule roii, globulele albe si globulele galbene. c. globulele albe care au rolul de a transporta oxigenul. d. eritrocite, trombocite si leucocite. e. eritrocite care au rol in apararea antiinfectioasa.

69

REZOLVRI 1. a, d, e. 2. *b. 3. a, d, e. 4. c, d. 5. a, c. 6. b, c, e. 7. a, b. 8. a, c, d. 9. a, c, d. 10. b, d, e. 11. a, c. 12. a, c, e. 13. *c. 14. *d. 15. *b. 16. a, e. 17. a, b, d. 18. d, e. 19. b, c, e. 20. *d. 21. *b. 22. a, b, e. 23. b, c. 24. a, b. 25. a, c, e. 26. a, c, d. 27. *b. 28. b, c, d, e. 29. a, b, e. 30. b, d. 31. d, e. 32. b, c. 33. a, b, d. 34. *b. 35. b, c, d. 36. a, b, d. 37. b, c, e. 38. *b. 39. *b. 40. b, d, e. 41. a, b, d. 42. b, d, e. 43. d. 44. b, d. 45. a, b, c. 46. a, b, c, e. 47. a, c, d, e. 48. *d. 49. *b. 50. c, e. 51. b, c, e. 52. a, c, d. 53. b, c, e. 54. b, c, e. 55. b, c, d. 56. *e. 57. *b. 58. a, c, d. 59. *d. 60. *c. 61. b, c 70

62. *c. 63. b, d. 64. a, c, d. 65. a, b, d. 66. *d. 67. a, b, d. 68. b, e. 69. *c 70. *b. 71. b, d. 72. *e. 73. *d. 74. *b. 75. *c. 76.a, c, e. 77.b, c. 78. *e. 79.c, d, e. 80.b, c, e. 81.b,c, d. 82.b, c, e. 83.a, d, e. 84.b, c, e. 85.a, c, e. 86.a, b, d. 87.a, c, d. 88. *d. 89. *c. 90.a, d.

APARATUL CARDIO-VASCULAR 1. n timpul sistolei atriale: a. ventriculii se afl si ei n sistol b. ventriculii se afl la sfritul diastole i sunt aproape plini cu snge c. sngele trece activ din atrii n ventriculi datorit presiunii generate de contracia atrial d. ventriculii se afl la sfritul diastolei i sunt golii de snge e. orificiile atriventriculare sunt nchise 2. *Rolul fundamental al inimii este: a. de a asigura homeostazia glicemiei b. de a oxigena sngele c. de a asigura fora motrice pentru micarea organismului d. de a asigura coordonarea activitaii organelor e. de a pompa snge in arborele circulator. 3. n timpul sistolei atriale se produc urmtoarele evenimente: a. presiunea in atrii crete pentru a asigura gradientul de presiune necesar trecerii sngelui n ventriculi b. sngele din atrii se rentoarce in sistemul venos c. rentorcerea sngelui n sistemul venos este mpiedicat de contracia fibrelor musculare din jurul orificiilor de vrsare a venelor n atrii d. se definitiveaz umplerea ventricular e. la nceputul ei se nchid valvele atrioventriculare 4. Urmtoarele enunuri despre anatomia cordului sunt adevrate: a. atriile sunt separate de septul interventricular b. baza inimii este situat anterior i la stnga c. vrful cordului este situat in jos i la stnga d. axul cordului este orientat oblic n jos si la stnga e. la baza inimii se afl atriile 5. La nivelul atriului drept se gsesc urmtoarele orificii: a. orificiul atrioventricular prevzut cu valva mitral b. orificiul venei cave superioare c. orificiul atrioventricular prevzut cu valva tricuspid d. orificiul de deschidere al venelor pulmonare e. orificiul venei cave inferioare 6. Urmtoarele enunuri despre atriul drept sunt adevrate: a. este separat de atriul stng prin septul interatrial b. comunica cu ventricul drept prin intermediul orificiului atrioventricular drept, prevzut cu valva mitral c. este situat la vrful inimii d. comunica cu ventricul drept prin intermediul orificiului atrioventricular drept, prevzut cu valva tricuspid e. atriul drept preia sngele ncrcat cu oxigen de la cele doua vene cave 7. Despre microcirculaie se poate spune c: a. este sectorul vascular reprezentat de arterele mari, elastice b. la acest nivel se fac schimburile de substane i gaze c. componenta arteriolar opune cea mai mare rezisten curgerii sngelui 71 d. este format din vase numite vene e. este format din arteriole, metaarteriole, capilare i venule 8. Urmatoarele date anatomice despre ventriculi sunt corecte : a. au form cubic, cu baza orientat spre orificiul atrioventricular b. prin orificiile arteriale comunic cu aorta i trunchiul arterei pulmonare c. comunic prin orificiile atrio-ventriculare cu atriile d. sunt separate intre ele de orificiile atrioventriculare e. prezint pe faa intern trabecule 9. La nivelul atriului stng se gsesc urmtoarele orificii: a. orificiul de deschidere al trunchiului arterei pulmonare b. orificiul atrioventricular prevzut cu valva tricuspid c. 4 orificii de deschidere ale venelor pulmonare d. orificiul atrioventricular prevzut cu valva bicuspid e. orificiul de deschidere al venei cave inferioare 10. Urmtoarele afirmaii despre atrii sunt corecte: a. comunic cu ventriculii prin orificiile atrioventriculare b. sunt separate intre ele de septul interatrial c. atriul stng conine noduli de automatism d. au for de contracie mai mic dect ventriculele e. au pereii mai groi dect ventriculele 11. Ventriculul drept: a. comunic cu trunchiul pulmonar b. comunic cu aorta c. mica circulaie ncepe de la acest nivel d. marea circulaie ncepe de la acest nivel c. conine snge ncrcat cu dioxid de carbon 12. Orificiile arteriale de la nivelul ventriculelor prezint fiecare : a. valve semilunare b. acestea se mai numesc i valve bicuspide c. valve care se mai numesc i tricuspide d. valve care se inchid n diastol, mpiedicnd rentoarcerea sngelui in ventriculi e. valve care se deschid la inceputul sistolei ventriculare 13. * La nivelul atriului stng se gsesc: a. doua orificii de deschidere ale venelor pulmonare b. trei orificii de deschidere ale venelor pulmonare c. doua orificii de deschidere ale venelor cave d. patru orificii de deschidere ale venelor pulmonare e. patru orificii de deschidere ale venelor cave 14. *Sistemul valvular al cordului: a. permite circulaia sngelui n ambele sensuri b. este format din valvule care se opun rentoarcerii sngelui in venele situate sub inim c. impune deplasarea sngelui ntr-un singur sens d. valvele care strjuiesc orificiul atriventricular drept se numesc bicuspide sau mitrale

e. orificiile marilor vase care pleac de la cord nu au valve, ci sfinctere 15. n timpul sistolei ventriculare se produc urmtoarele modificri: a. expulzia sngelui cnd presiunea din artere o depete pe cea din ventriculi b. nchiderea valvelor semilunare c. deschiderea valvelor semilunare d. contracia miocardului ventricular e. expulzia sngelui cnd presiunea din ventriculi o depete pe cea din artere 16. *Toate cavitile cordului se afl in repaus n timpul: a. diastolei atriale b. diastolei ventriculare c. depolarizrii miocardului d. diastolei generale e. fazelor in care ventriculii sunt caviti complet inchise. 17. Fazele sistolei ventriculare sunt: a. diastola izovolumetric b. umplerea ventricular c. contracia izovolumetric d. diastola general e. ejecia sngelui in sistemul arterial 18. Miocardul are urmtoarele caracteristici anatomice i funcionale: a. miocardul atrial are doar proprietatea de a se contracta b. este constituit din esut care iniiaz i conduce impulsul si din miocard de lucru, contractil c. miocardul contractil rspunde la stimulii elaborai de esutul dotat cu automatism d. miocardul ventricular este mai subire dect cel atrial e. miocardul ventricular are o for de contracie mai mare dect cel atrial 19. Sistola are o durat de: a. 0,40 secunde pentru sistola ventricular b. 0,30 secunde pentru sistola ventricular c. 0,50 secunde pentru sistola ventricular d. 0,10 secunde pentru sistola atrial e. 0,20 secunde pentru sistola atrial 20. Urmtoarele enunuri cu privire la miocard sunt adevrate: a. din punct de vedere electric, musculatura atriilor este complet separat de musculatura ventriculelor b. miocardul dotat cu automatism realizeaz singura conexiune funcional,electric ntre atrii si ventricule c. miocardul contractil are o vitez de conducere a impulsurilor mult mai mic dect cel dotat cu automatism d. miocardul contractil este inexcitabil e. este vascularizat de marea artera cardiac 21. Nodulii de automatism: a. sunt suportul anatomic al funciei de automatism b. sunt formai din celule care au proprietatea de a se autostimula c. realizeaz legtura funcional ntre atrii si ventricule d. la cordul uman sunt in numr de patru 72

e. genereaz stimuli de contracie cu aceeai frecven, indiferent de nodul. 22. Pulsul arterial: a. este dat de expansiunea peretelui arterial in timpul sistolei atriale b. se poate percepe prin comprimarea arterei radiale pe planul dur al radiusului c. palparea lui ne d informaii despre frecvena cardiac i ritmul inimii d. nregistrarea grafic a pulsului se numete electrocardiogram e. poate ajunge la 200 de unde/minut n efortul fizic 23. Factorii determinani ai presiunii arteriale sunt: a. debitul cardiac care variaz invers proportional cu presiunea arterial b. debitul cardiac a crui cretere determin i creterea presiunii c. rezistena periferic a crei cretere duce la scderea presiunii d. vscoziatea sngelui a crei cretere determin i creterea presiunii e. elasticitatea arterelor care variaz invers proporional cu presiunea 24. Nodulul sinoatrial: a. face parte din miocardul de lucru, contractil b. n condiii normale imprim frecvena btilor cordului c. se mai numete i jonciunea atrioventricular d. ritmul generat de el se numete sinusal e. are cea mai mare frecven de descrcare a stimulilor 25. Despre nodulul sinoatrial se pote spune c: a. descarc impulsuri cu o frecvena de 40 impulsuri/minut b. descarc impulsuri cu o frecvena de 25 impulsuri/minut c. descarc impulsuri cu o frecvena de 70 - 80 impulsuri/minut d. comand inima numai n cazul ntreruperii conducerii atrioventriculare e. n mod normal conduce activitatea cardiac 26. *Nodulul sinoatrial descrca impulsuri cu o frecvena de: a. 40 - 50/minut b. 120 - 200/minut c. 50 - 60/minut d. 70 80/minut e. 25 40/minut 27. *Nodulul sinoatrial este situat: a. n atriul drept b. in septul interatrial c. n atriul stng d. lng orificiul de vrsare al venei cave inferioare e. n ventriculul drept 28. Nodulul sinoatrial are urmatoarea localizare: a. lng orificiul de vrsare al venei cave inferioare b. lng orificiul de vrsare al venei cave superioare c. n atriul stng d. n atriul drept

e. n ventriculul drept 29. * Nodulul atrioventricular este situat: a. deasupra orificiului atrioventricular drept b. lng orificiul de vrsare al venei cave superioare c. lng orificiul de vrsare al venei cave inferioare d. n atriul stng e. n ventriculul stng 30. Nodulul atrioventricular: a. descarc impulsuri cu o frecven de 70 - 80 impulsuri/minut b. descarc impulsuri cu o frecven de 40 /minut c. descarc impulsuri cu o frecven de 25 impulsuri/minut d. face parte din esutul nodal alturi de nodul interventricular e. imprim ritmul joncional dac centrul sinusal este scos din funciune 31. Alegei enunurile corecte despre nodulul atrioventricular: a. celulele sale au proprietatea de a emite stimuli proprii i ritmici b. este situat deasupra orificiului atrioventricular drept c. este situat deasupra orificiului atrioventricular stng d. descarc impulsuri cu o frecven de 40 impulsuri/minut e. acest centru se manifest n mod normal pentru c funcioneaz permanent si n paralel cu nodulul sinoatrial 32. Fasciculul His: a. pleac din nodulul sinoatrial b. pleac din nodulul atrioventricular c. emite stimuli cu o frecven de 25/minut d. se mparte n dou ramuri, una dreapt i alta stng e. se mparte n dou ramuri, una anterioar i alta posterioar 33. Fasciculul His are urmtoarele caracteristici: a. se divide n trei ramuri b. imprim inimii ritmul idio-ventricular dac centrul sinusal este scos din funciune c. imprima inimii ritmul idio-ventricular dac se ntrerupe conducerea atrioventricular d. descarc impulsuri cu o frecven de 25 impulsuri/minut e. descarc impulsuri cu o frecven de 40 impulsuri/minut 34. Alegei rspunsurile corecte despre fasciculul His: a. imprim inimii ritmul joncional dac centrul sinusal este scos din funciune b. ramurile lui coboar n ventricule i se continu cu reeaua Purkinje c. pleac din nodulul sinoatrial d. se mparte n dou ramuri, una anterioar i alta posterioar e. se afla pe partea dreapta a septului interventricular 35. Ramurile fasciculului His: a. coboar n ventricule 73

b. exist o ramur dreapt i alta stng c. se divid formnd reeaua Purkinje d. sunt o component a miocardului contractil e. exist o ramur anterioar i alta posterioar 36. Datorit procesului de ateromatoz, arterele i pierd elasticitatea; consecinele acestei modificri sunt: a. se destind la fel de uor ca cele elastice cand crete presiunea n sistol b. deoarece devin rigide nu se mai destind i oblig ventriculul stng s expulzeze sngele cu presiuni mai mari de 140 mmHg c. dezvoltnd mereu presiuni mari, ventriculul stang se va micora d. prin artere, sngele va circula cu presiune mai mare e. se va instala hipertensiunea arterial 37. *Arterele coronare a. asigur nutriia organelor din torace b. prin obstrucia lor cu o plac de aterom sau un cheag de snge se produce infarctul acut de miocard c. iau natere din aorta descendent d. dac una din ele se obstrueaz, teritoriul corespunztor din miocard nu sufer e. preiau sngele venos de la inim 38. Urmtoarele enunuri despre vascularizaia i imervaia cordului sunt adevrate: a. este vascularizat de dou artere coronare b. inervaia parasimpatic a inimii este asigurat de nervul vag c. inervaia intrinsec a inimii este asigurat de nervii cardiaci d. inervaia simpatic a inimii este asigurat de simpaticul cervical e. inervaia extrinsec a inimii este asigurat de nodulul sinoatrial 39. * Arterele coronare au originea la nivelul: a. arcului aortic b. aortei descendente c. aortei ascendente d. sinusului coronar e. aortei abdominale 40. Ramurile arterelor coronare: a. pot fi obturate parial sau total de plcile de aterom b. se anastomozeaz ntre ele c. iau natere din aorta ascendent d. dac una din ele se obstrueaz, teritoriul corespunztor din miocard se infarctizeaz e. iau natere din arcul aortei 41. Inervaia inimii este asigurat de: a. nervii cardiaci, provenii din nervii frenici b. simpaticul toracal c. nervii cardiaci, provenii din nervii vagi d. simpaticul lombar e. simpaticul cervical 42. Splina are urmtoarele caracteristici: a. sngele arterial este adus de artera splenic, ram al aortei abdominale b. sngele venos este preluat de vena splenic c. sngele arterial este adus de artera splenic, ram al trunchiului celiac

d. are o greutate de 400-500 g e. este un depozit de snge, pe care l elibereaz n caz de necesitate 43. Arborele vascular este format din: a. artere, vase prin care sngele este readus la cord b. capilare, vasele cu calibrul cel mai mare c. vene, vase prin care sngele circul de la inim spre diverse esuturi i organe d. artere, vene, capilare e. capilare, vase la nivelul crora se fac schimburile ntre snge i diverse esuturi 44. Arterele: a. sunt vase prin care sngele circul de la inim spre diverse esuturi i organe b. calibrul lor scade de la inim spre periferie c. arterele mari sunt elastice d. sunt vase la nivelul crora se fac schimburile ntre snge i diverse esuturi e. sunt vase prin care sngele este readus la cord 45. *Cnd este scoas din organism, inima continu sa bat deoarece: a. conine celule capabile s rspund la un stimul prin contracie b. conine celule miocardice speciale dotate cu proprietatea de automatism c. are proprietatea de a se destinde n sistol i de a reveni la dimensiunile iniiale n diastol d. are proprietatea de a rspunde la un stimul printr-un potenial propagat e. conine fibre musculare foarte elastice. 46. Urmtorele date despre cardiopatia ischemic sunt corecte: a. apare la persoane cu predispoziie genetic sau cu un stil de via nesntos b. cea mai frecvent cauz a bolii este ateromatoza c. efortul fizic este un factor de risc care duce la apriia bolii d. sedentarismul favorizeaz instalarea bolii e. consumul de lipide in cantitate mare scade riscul de boal 47. Urmtoarele enunuri despre artere sunt adevrate: a. calibrul lor crete de la periferie spre inim b. arterele mari sunt numite i artere de tip muscular c. arterele mici i mijlocii sunt numite i artere de tip elastic d. arteriolele au o cantitate mare de fibre musculare netede in structura lor e. arterele mari sunt elastice i transform curgerea sacadat imprimat de cord in curgere continu 48. Pentru a msura tensiunea arterial avem nevoie de: a. electrocardiograf b. tensiometru c. frotiu de snge periferic d. microscop optic e. stetoscop 49. Urmtoarele enunuri despre tensiunea arterial (TA) la persoanele vrstnice sunt corecte: a. la persoanele n vrst, TA scade datorit scderii vscozitii sngelui prin scderea numrului de hematii 74

b. datorit pierderii elasticitii arterelor, TA crete c. prin vase rigide, sngele circul cu presiuni mai mari d. creterea presiunii va determina un lucru mecanic cardiac mai mic e. la aceste persoane se ntlnete frecvent hipertensiunea arterial 50. *Tensiunea arterial sistolic este considerat normal cand valorile sale se situeaz ntre limitele: a. 100-160 mmHg b. 90-160 mmHg c. 140-160 mmHg d. 100-130 mmHg e. 90-100 mmHg 51. *Care este debitul cardiac maximal intr-un efort fizic intens dac frecvena cardiac poate crete pana la 200 b/minut, iar volumul-btaie crete pana la 150 ml: a. 5 l/minut b. 20 l/minut c. 40 l/minut d. 30 l/minut e. 50 l/minut 52. Mrimea volumului sistolic depinde de: a. volumul de snge care se afl n ventriculi la sritul diastolei atriale b. volumul de snge care se afl n ventriculi la sritul diastolei ventriculare c. fora de contracie dezvoltat de ventriculi d. de valoarea presiunii venoase e. de valoarea presiunii arteriale. 53. Despre conductibilitatea miocardului putem afirma c: a. este proprietatea care-i permite miocardului s rspund la un stimul prin contracie b. viteza de conducere este diferit de la o structur la alta Z c. este proprietatea care-i permite miocardului s conduc excitaia venit de la nodulul sinoatrial ctre toate fibrele d. prin noduli si fasciculul His, viteza de conducere este mai mare dect prin miocardul contractil atrial i ventricular e. este proprietatea unor celule miocardice de a se autostimula. 54. Fora de contracie a miocardului: a. este expresia capacitii fibrei miocardice de a dezvolta tensiune ntre capetele sale b. este dependent de grosimea pereilor inimii c. este mai mare la ventriculul drept fa de cel stng d. o for de contacie mare genereaz o presiune mare de expulzie a sngelui e. o for de contacie mare duce la expulzia unui volum-btaie mai mic. 55. *Artera hepatic are originea n: a. aorta descendent b. artera mezenteric inferioar c. artera mezenteric superioar d. trunchiul celiac e. aorta abdominal 56. *Din aorta abdominal se desprind urmtoarele ramuri:

a. artera femural b. trunchiul celiac c. arterele care irig organele din micul bazin d. artera care irig uterul e. artera jejuno-ileal 57. n alctuirea arborelui vascular se disting urmtoarele teritorii de circulaie: a. circulaia mare sau circulaia sistemic b. mica circulaie sau circulaia pulmonar c. circulaia pulmonar d. circulaia sistemic e. circulaia mic sistemic 58. Mica circulaie: a. ncepe n ventriculul drept, prin trunchiul arterei pulmonare b. transport ctre plmn snge ncrcat cu dioxid de carbon c. se termin in atriul stng prin cele patru vene pulmonare d. transport ctre cord snge ncrcat cu dioxid de carbon e. se mai numete i circulaie pulmonar 59. Trunchiul arterei pulmonare: a. pleac din ventriculul drept b. transport snge ncrcat cu oxigen ctre plmni c. face parte din circulaia sistemic d. se mparte n dou artere pulmonare e. face parte din mica circulaie 60. Circulaia sistemic: a. ncepe n ventriculul stng b. ncepe n ventriculul drept c. prin aort transport snge ncrcat cu oxigen spre diverse esuturi i organe d. se termin n atriul drept e. prin venele cave transport snge ncrcat cu dioxid de carbon ctre cord 61. Sistemul aortic: a. cuprinde aorta i ramurile sale b. aparine circulaiei sistemice c. colecteaz sngele de la toate organele i esuturile d. transport snge ncrcat cu dioxid de carbon e. prin ramurile sale irig toate esuturile i organele 62. Aorta ascendent: a. coboar 5 6 cm, se curbeaz i formeaz arcul aortic b. se continu cu aorta descendent c. din ea se desprind cele dou artere coronare d. ncepe n ventriculul stng e. terminal se bifurc n cele dou artere iliace 63. Arcul aortic: a. provine din aorta ascendent b. se continu cu aorta toracal c. reprezint originea arterelor iliace d. se continu cu aorta descendent e. reprezint originea arterelor bronice 64. Aorta ascendent are urmroarele caracteristici anatomice: a. se continu cu arcul aortic b. ncepe n ventricul stng c. se continu cu aorta toracal 75

d. reprezint originea arterelor carotide e. de la acest nivel se desprind arterele coronare 65. Din arcul aortic se desprind: a. trunchiul brahiocefalic b. artera carotid comun stng c. artera subclavicular stng d. artera carotid comun dreapt e. artera subclavicular dreapt 66. *Din arcul aortic se desprind dinspre dreapta spre stnga: a. trunchiul brahiocefalic, artera carotid comun stng, artera subclavicular stng b. trunchiul brahiocefalic, artera carotid comun dreapt, artera subclavicular dreapt c. artera subclavicular stng, artera carotid comun stng , trunchiul brahiocefalic d. artera subclavicular dreapt, artera carotid comun dreapt, trunchiul brahiocefalic e. trunchiul brahiocefalic, artera subclavicular stng, artera carotid comun stng 67. *Din arcul aortic se desprind dinspre stnga spre dreapta: a. trunchiul brahiocefalic, artera carotid comun stng, artera subclavicular stng b. artera subclavicular stng, artera carotid comun stng , trunchiul brahiocefalic c. trunchiul brahiocefalic, artera carotid comun dreapt, artera subclavicular dreapt d. artera subclavicular dreapt, artera carotid comun dreapt, trunchiul brahiocefalic e. trunchiul brahiocefalic, artera subclavicular stng, artera carotid comun stng 68. Ramurile trunchiului brahiocefalic sunt: a. artera carotid comun stng care urc la nivelul gtului b. artera subclavicular dreapt, care n axil se transform n artera axilar dreapt c. artera carotid comun dreapt d. artera subclavicular stng, care n axil se transform n artera axilar stng e. artera coronar stng 69. Din arcul aortic i au originea: a. artera coronar comun dreapt b. artera subclavicular stng c. artera subclavicular dreapt d. trunchiul brahiocefalic n dreapta e. artera carotid comun stng 70. Urmtoarele enunuri despre arterele carotide comune sunt corecte: a. sunt n numr de dou, extern i intern b. sunt n numr de dou, stng i dreapt c. urc la nivelul gtului pn la nivelul cartilajului tiroid unde se ramifica d. coboar la nivelul toracelui pn la nivelul cartilajului tiroid e. la bifurcaia lor exist o mic dilataie, numit sinusul carotidian 71. Sinusul carotidian: a. se gsete la bifurcaia arterelor carotide externe b. se prezint sub forma unei dilataii c. se gsete la bifurcaia arterelor carotidiene comune d. este bogat n receptori

e. se gsete la bifurcaia arterelor carotide interne 72. Arterele carotide comune: a. sunt n numr de dou, dreapt i stng b. se bifurc in arterele carotide extern i intern c. ambele au originea in trunchiul brahiocefalic d. ambele au originea in arcul aortic e. ajung la nivelul marginii superioare a cartilajului tiroid, unde se bifurc 73. Artera carotid extern irig: a. creierul b. ochii c. gtul d. viscerele feei e. regiunea parietal 74. Ramurile arterei carotide extern irig: a. regiunea temporal b. regiunea parietal c. gtul d. viscerele feei e. regiunea occipital 75. *Artera carotid intern irig: a. regiunea temporal b. ochii c. gtul d. viscerele feei e. regiunea occipital 76. Ramurile arterei carotide interne: a. irig regiunea temporal b. ptrund n craniu c. se distribuie ochior d. irig viscerele feei e. irig creierul 77. Arterele subclaviculare au urmroarele caracteristici anatomice: a. i schimb denumirea dup ce ptrund n craniu b. la nivelul axilei se continu cu arterele axilare c. au ramuri care particip la vascularizaia encefalului d. reprezint originea arterelor intercostale posterioare e. dau natere arterelor vertebrale 78. Arterele subclaviculare: a. au originea n trunchiul brahiocefalic i respectiv n arcul aortic b. n axile se transform n artere axilare c. dau natere arterelor vertebrale care intr in craniu i irig encefalul d. dau natere arterelor intercostale anterioare e. dau natere arterelor intercostale posterioare 79. Arterele subclaviculare reprezint originea arterelor: a. intercostale anterioare b. axilare c. intercostale posterioare d. vertebrale e. toracice interne 80. Artera toracic intern: a. are originea n artera carotid comun b. este originea arterelor intercostale posterioare c. este originea arterelor vertebrale d. are originea n artera subclavicular e. din ea se desprind arterele intercostale anterioare 76

81. Artera vertebral: a. ptrunde n craniu prin gaura occipital b. are originea n artera axilar c. are originea n artera subclavicular d. are originea n artera carotid comun e. particip la vascularizaia encefalului 82. Artera vertebral are urmtoarele caracteristici anatomice: a. se unete cu cea de pe partea opus b. particip la vascularizaia viscerelor feei c. particip la vascularizaia encefalului d. ptrude n craniu prin gaura occipital e. are originea in artera subclavicular 83. *Artera axilar are originea n: a. trunchiul brahiocefalic b. artera carotid comun c. artera carotid extern d. artera carotid intern e. artera subclavicular 84. Artera axilar vascularizeaz: a. ochii b. peretele anterolateral al toracelui c. pereii axilei d. peretele posterolateral al toracelui e. peretele anteromedian al toracelui 85. *Artera axilar se continu cu: a. arterelele intercostale anterioare b. artera vertebral c. artera brahial d. artera toracic intern e. arterele subclaviculare 86. Artera brahial: a. are originea n artera subclavicular b. are originea n artera axilar c. vascularizeaz braul d. reprezint originea arterei radiale e. reprezint originea arterei ulnare 87. Antebraul este vascularizat de: a. ramurile arterei brahiale b. artera ulnar c. ramurile arterei axilare d. artera brahial e. artera radial 88. Urmtoarele enunuri despre vascularizaia minii sunt corecte: a. la nivelul minii se formeaz arcadele plantare b. la nivelul minii se formeaz arcadele palmare c. arterele digitale plantare se desprind din arcadele palmare d. arterele digitale palmare se desprind din arcadele plantare e. arterele digitale palmare se desprind din arcadele palmare 89. Aorta descendent are urmtoarele poriuni: a. aorta cervical b. aorta toracic c. aorta abdominal d. aorta lombar e. aorta sacrat 90. Ramurile viscerale ale aortei toracice sunt urmtoarele: a. cardiace b. pericardice

c. esofagiene d. bronice e. tiroidiene 91. Aorta abdominal: a. are numai ramuri parietale b. prin ramurile viscerale irig organele din abdomen c. d natere trunchiului celiac d. din ea se desprind artera hepatic i splenic e. continu inferior aorta descendent, toracic 92. Aorta abdominal are urmtoarele ramuri: a. artera gastric stnga b. artera renal dreapt c. artera mezenteric superioar d. artera splenic e. arterele testiculare 93. Aorta abdominal reprezint originea: a. arterelor testiculare b. arterelor renale c. arterei gastrice stngi d. arterei hepatice e. arterelor ovariene 94. Trunchiul celiac vascularizeaz: a. colonul b. duodenul c. sigmoidul d. stomacul e. ficatul 95 Prin cele trei ramuri ale sale, trunchiul celiac vascularizeaz: a. duodenul b. splina c. pancreasul d. sigmoidul e. ficatul 96. Artera mezenteric superioar irig: a. partea dreapt a colonului transvers b. colonul ascendent c. jejuno-ileonul d. cecul e. sigmoidul 97. Trunchiul celiac se mparte n urmtoarele ramuri: a. artera gastric dreapt b. artera gastric stng c. artera renal d. artera splenic e. artera hepatic 98. Trunchiul celiac d ramuri arteriale pentru: a. esofag b. stomac c. ficat d. splin e. rinichi 99. Artera mezenteric inferioar: a. are originea n aorta abdominal b. vascularizeaz poriunea dreapt a colonului transvers c. vascularizeaz partea inferioar a rectului d. vascularizeaza sigmoidul e. vascularizeaza colonul descendent 100. Artera mezenteric inferioar vascularizeaz: a. colonul ascendent 77

b. doar o parte din colonul transvers c. partea superioar a rectului d. doar o parte din colonul descendent e. ntregul colon descendent 101. Arterele iliace comune: a. au originea n aorta descendent, abdominal b. ajunse la articulaia coxo-femural se impart fiecare n 2 ramuri c. reprezint ramurile terminale ale aortei d. sunt n numr de dou, stng i dreapt e. sunt n numr de dou, intern i extern 102. Arterele iliace comune au urmtoarele caracteristici anatomice: a. se bifurc la nivelul articulaiei coxo-femurale b. se bifurc la nivelul articulaiei sacro-iliace c. dau natere arterelor iliace interne i externe d. reprezint originea arterelor iliace stngi i dreapte e. sunt ramuri terminale ale aortei 103. Artera iliac extern: a. pe faa anterioar a coapsei devine arter femural b. se continu cu artera poplitee c. intr n bazin d. iese din bazin i ajunge pe faa anterioar a coapsei e. este ramur a arterei iliace comune 104. Artera femural: a. are originea n artera iliac extern b. se continu cu artera tibial c. se continu cu artera poplitee d. are originea n artera iliac comun e. irig coapsa 105. Artera poplitee: a. se bifurc n dou artere tibiale, dreapt i stng b. se bifurc n dou artere tibiale, anterioar i posterioar c. se bifurc n dou artere tibiale, intern i extern d. are originea n artera femural e. se afl n fosa poplitee 106. Artera tibial anterioar: a. se mparte n dou artere plantare b. irig ntreaga gamba c. irig faa posterioar a gambei d. irig faa anterioar a gambei e. se continu cu artera dorsal a piciorului 107. Artera tibial anterioar are urmtoarele caracteristici anatomice: a. are originea n artera femural b. irig laba piciorului c. irig faa anterioar a gambei d. se termin cu arterele digitale e. se termin prin artera dorsal a piciorului 108. Artera tibial posterioar: a. are originea n artera femural b. are originea n artera poplitee c. se termin prin artera dorsal a piciorului d. se bifurc n dou artere plantare, interna si externa e. se continu cu arterele digitale 109. Arterele plantare:

a. au originea n arterele tibiale anterioare b. au originea n artera tibial posterioar c. sunt n numr de dou, una intern i alta extern d. se mpart n artere plantare, anterioar i posterioar e. de la nivelul lor pleac arterele digitale plantare 110. * Arterele digitale dorsale: a. au originea n artera tibial posterioar b. au originea n artera tibial anterioar c. au originea n artera dorsal a piciorului d. sunt n numr de dou, intern i extern e. au originea n artera poplitee 111. Artera iliac intern vascularizeaz: a. pereii bazinului b. ovarele c. testiculele d. uterul e. penisul 112. Artera iliac intern: a. are originea n aorta abdominal b. are originea n artera iliac comun c. vascularizeaz vaginul d. vascularizeaz prostata e. vascularizeaz ovarele 113. *Artera iliac intern are urmtoarele ramuri: a. are ramuri viscerale pentru pereii bazinului b. are ramuri parietale pentru pereii bazinului c. are ramuri viscerale pentru ovare d. are ramuri viscerale pentru testicule e. are ramuri parietale pentru uter 114. *Ramurile parietale ale arterei iliace interne vascularizeaz: a. ovarele b. testiculele c. prostata d. pereii bazinului e. uterul 115. *Ovarele sunt irigate de arterele ovariene, ramuri din: a. artera iliac comun b. artera iliac extern c. artera iliac intern d. artera mezenteric superioar e. aorta descendent abdominal 116. *Testiculele sunt irigate de arterele testiculare, ramuri din: a. artera mezenteric superioar b. aorta descendent abdominal c. artera iliac comun d. artera iliac extern e. artera iliac intern 117. *Uterul i vaginul sunt irigate de ramuri din: a. artera iliac intern b. artera iliac extern c. artera iliac comun d. aorta descendent abdominal e. artera mezenteric superioar 118. *Artera iliac extern vascularizeaz: a. organele din bazin b. membrele inferioare c. gonadele d. ultima poriune a rectului 78

e. vezica urinar 119. Cele dou vene mari ale circulaiei sistemice: a. sunt reprezentate de venele cave, superioar i inferioar b. sunt reprezentate de venele pulmonare, dreapt i stng c. aduc sngele ncrcat cu dioxid de carbon la cord d. prin ele circul sngele ncrcat cu oxigen ctre diverse organe i esuturi e. se deschid n atriul drept 120. *Venele brahiocefalice iau natere prin unirea: a. venei jugulare interne cu vena subclavicular b. venei jugulare externe cu vena subclavicular c. venei axilare cu vena subclavicular d. venei jugulare interne cu vena axilar e. venei jugulare externe cu vena cav 121. *Vena axilar se continu cu vena: a. jugular intern b. cubital c. brahial d. subclavicular e. trunchiul brahiocefalic 122. *Vena port se formeaz prin unirea urmtoarelor vene: a. splenic, hepatic, iliac comun b. mezenteric inferioar, vena mezenteric superioar, iliac comun c. vena mezenteric superioar, splenic, hepatic d. mezenteric inferioar, vena mezenteric superioar, splenic e. mezenteric inferioar, vena mezenteric superioar, hepatic 123. Vena cav superioar: a. ia natere prin unirea venelor brahiocefalice, dreapt i stng b. ia natere prin unirea venelor brahiocefalice, anterioar i posterioar c. se vars n atriul stng d. se vrsa n atriul drept e. colecteaz sngele venos de la extremitatea superioar a corpului. 124. Vena cav superioar preia sngele de la: a. membrele superioare b. torace c. membrele inferioare d. extremitatea cefalic e. peretele posterior abdominal 125. Vena cav inferioar colecteaz sngele de la: a. membrele superioare b. membrele inferioare, prin venele iliace externe c. extremitatea cefalic d. peretele posterior abdominal, prin venele lombare e. ficat prin venele hepatice 126. Vena cav inferioar: a. se formeaz prin unirea venei iliac comun stng cu cea dreapt b. colecteaz sngele de la pereii bazinului c. preia sngele venos de la nivelul membrelor inferioare d. primete sngele de la bronhii e. primete sngele de la membrele superioare

127. Urmtoarele enunuri despre vena cav inferioar sunt corecte: a. colecteaz sngele de la venele din bazin b. urc la stnga coloanei vertebrale, strbate diafragmul i se termin n atriul stng c. urc la dreapta coloanei vertebrale, strbate diafragmul i se termin n atriul drept d. se deschide n atriul stng e. colecteaza sangele de la venele gonadelor 128. Sistemul azygos colecteaz sngele venos de la: a. creier b. cap c. torace d. membrele superioare e. pericard 129. Sistemul azygos primete sngele venos de la: a. cap b. bronhii c. membre superioare d. diafragm e. esofag 130. *Urmtoarele enunuri despre venele membrelor superioare i inferioare sunt corecte: a. la nivelul venelor sistemului venos profund se fac injeciile intravenoase b. sistemul venos profund se vars n sistemul venos superficial c. sngele este colectat n dou sisteme venoase, unul profund i altul superficial d. venele sistemului venos profund sunt subcutanate e. venele superficiale nsoesc arterele cu aceeai denumire 131. *Urmtoarele enunuri despre sistemul limfatic sunt corecte: a. pereii vaselor limfatice au o structura asemntoare arterelor b. capilarele limfatice se gsesc numai n anumite organe i esuturi c. limfa ajunge n final n circulaia arterial d. nu este adaptat la funcia de drenare a esuturilor e. pereii vaselor limfatice sunt mai subiri dect ai vaselor sanguine 132. *Sistemul limfatic prezint urmtoarele caracteristici: a. este slab adaptat la funcia de drenare a esuturilor b. capilarele limfatice se gsesc numai n anumite organe i esuturi c. capilarele limfatice formeaz reele de tip terminal d. capilarele limfatice se deschid la nivelul venelor e. pereii limfatici sunt mai groi dect ai vaselor sanguine 133. *Urmtoarele enunuri despre ganglionii limfatici sunt FALSE: a. produc limfocite i monocite b. limfa nu trece obligatoriu prin ganglionii limfatici, n anumite condiii putnd s-i ocoleasc c. au rol n aprarea organismului d. au rol de barier n rspndirea infeciilor e. opresc ptrunderea unor substane strine 79

134. Urmtoarele enunuri despre canalul toracic sunt corecte: a. ncepe cu o dilataie numita cisterna chili b. se deschide n unghiul venos format prin unirea venei jugulare interne din stnga cu vena subclavicular stng c. colecteaz limfa din jumtatea superioar a corpului d. colecteaz limfa din ptrimea superioar stng a copului e. are o lungime de 35 40 cm 135. *Urmtoarele enunuri despre vena limfatic dreapt sunt adevrate: a. colecteaz limfa din ptrimea superioar dreapt a corpului b. are o lungime de 1-2 mm c. are o lungime de 10-20 cm d. se deschide la confluena dintre vena jugular intern stng i vena subclavicular stng e. colecteaz limfa din jumtatea inferioar a corpului 136. Ganglionii limfatici: a. se gsesc pe traseul venelor b. sunt obligatoriu starbatui de limf c. se gsesc pe traseul vaselor limfatice d. favorizeaz ntoarcerea sngelui venos ctre cord e. au rol n imunitate 137. Despre ganglionii limfatici se poate spune c: a. mpiedic rspndirea infeciilor b. prin ganglionii cervicali trece limfa colectat de la extremitatea cefalic c. prin ganglionii axilari trece limfa colectat din regiunea inghinal d. la nivelul lor se produc limfocite i monocite e. nu particip la aprarea organismului 138. * Debitul limfatic mediu este de: a. 1000 ml/zi b. 1500 ml/zi c. 2000 ml/zi d. 500 ml/zi e. 2500 ml/zi 139. Splina are urmtoarele roluri: a. depoziteaz 200-300 ml de snge b. trimite snge n circulaie n caz de hemoragie c. distruge eritrocitele mbtrnite d. facilitaeaz absorbia proteinelor e. intervine n metabolismul fierului 140. *Frecvena cardiac crete n urmtoarele situaii: a. n somn b. n caz de stimulare parasimpatic c. n emoii d. n repaus e. n caz de intrare in activitate a nodulului atrioventricular 141. Vasele limfatice: a au o structur asemntoare arterelor b. pe traseul lor se afl ganglioni spinali c. canalul toracic i vena limfatic drept sunt vase mari care colecteaz limfa din organism d. cele mai mici vase capilarele limfatice formeaz reele terminale n diferite esuturi

e. capilarele limfatice se dispun ntre sistemul arterial i venos. 142. Venele superficiale ale membrelor: a. se pot vizualiza cu ochiul liber la nivelul pielii, datorita culorii albastre b. nu sunt accesibile pentru injectiile intavenoase c. se varsa in venele profunde ale membrelor d. se varsa in venele cave e. nu insotesc arterele cu acelasi nume 143. Cardiopatia ischemic: a. se mai numete i aritmie cardiac b. este cea mai frecventa cauz a mortalitii n rile dezvoltate c. se datoreaz creterii debitului cardiac ca urmare a obstruciei coronarelor d. se datoreaz scderii volumului de snge care circul prin coronare e. debitul coronarian scade ca urmare a obstruciei coronariene produs de placile de aterom 144. *Msurarea tensiunii arteriale se face n mod curent prin metoda: a. tensiometric b ascultatorie c. electrocardiografic d. microscopic e. palpatorie 145. *Tensiunea arterial diastolic este considerat normal cand valorile sale se situeaz ntre limitele: a. 70-100 mmHg b. 80-90 mmHg c. 60-80 mmHg d. 100-140-mmHg e. 40-60 mmHg 146. Circulaia venoas se deosebete de circulaia arterial prin: a. viteza foarte mare de circulaie a sngelui n vene b. sensul de circulaie a sngelui c. presiune mic, de 10 mmHg la nivelul venulelor i 0 la vrsarea venelor cave n atriul drept d. deprtarea venelor de cord e. volum venos mai mare de 3 ori dect cel arterial 147. *Ce tulburare apare prin lezarea nodulului atrioventricular? a. hemoragie b. cardiopatie ischemic c. tahicardie d. infarct e. intreruperea transmiterii stimulului de la atrii la ventriculi i ritm idio-ventricular 148. *Care din urmtoarele structuri cardiace posed capacitatea de a genera impulsuri de contracie? a. miocardul de lucru b. trabeculele crnoase din interiorul pereilor ventriculari c. nodulul sinoatrial d. sinusul coronarian e. valvele atrioventriculare 149. Identificai enunurile corecte referitore la valva bicuspid: a. este nchis n sistola ventricular 80

b. prin nchiderea ei particip la producerea zgomotului I, sistolic c. se deschide dinspre ventricul spre atriul stng, impunnd deplasarea sngelui ntr-un singur sens d. este deschis n faza de ejecie a sngelui e. prin inchiderea sa n sistol se opune refluxului sanguin din ventriculul stng n atriul stng. 150. *Sngele oxigenat pleac de la inim prin artera aort, dar poate fi i adus prin: a. artera pulmonar b. venele cave c. venele pulmonare d. vena port e. venele hepatice 151. Zgomotele cardiace: a. sunt manifestri electrice ale cicului cardiac b. zgomotul I marcheaz nceputul sistolei ventriculare c. zgomotul II marcheaz nceputul diastolei ventriculare i este produs de nchiderea valvelor atrioventriculare d. zgomotul I este produs de nchiderea valvelor atrioventriculare i vibraia miocardului la nceputul sistolei ventriculare e. nregistrarea lor grafic se numete fonocardiogram 152. Zgomotul II, diastolic: a. este o manifestare acustic a activitii cordului b. se produce la nceputul sistolei ventriculare c. este generat de nchiderea valvelor semilunare aortice i pulmonare d. este mai lung i mai grav dect zgomotul I e. se produce la nceputul diastolei ventriculare 153. *Care dintre urmtoarele valve se nchid cnd se contract ventriculul stng? a. semilunare ale aortei b. bicuspid sau mitral c. semilunare ale arterei pulmonare d. tricuspid e. venoase 154. *Zgomotul I se produce la nceputul: a. diastolei ventriculare b. diastolei generale c. sistolei ventriculare d. sistolei atriale e. umplerii ventriculare 155. Care dintre urmtoarele enunuri sunt corecte? a. hemoragiile scad presiunea arterial b. presiunea sistolic sau maxim normal este 130-140 mmHg c. scderea elasticitii pereilor arteriali crete presiunea arterial d. scderea vscozitii sngelui crete presiunea arterial e. debitul cardiac sczut crete presiunea arterial. 156. Care enunuri referitoare la presiunea arterial sunt corecte? a. un vas elastic menine o presiune normal b. variaz invers proporional cu debitul cardiac c. n vasele rigide i ngustate de plci de ateromatoz, presiunea arterial este mare

d. la vrstnici, datorit scderii elasticitii arterelor, este mai mare e. scderea volumului sanguin este urmat de creterea presiunii arteriale 157. Hipertensiunea arterial sistemic: a. afecteaz vasele i constituie un factor de risc pentru bolile inimii b. nseamn creterea presiunii arteriale sistolice peste 130-140 mmHg c. nu are nici o consecin negativ asupra sntii, dimpotriv permite o mai bun perfuzie a unor organe d. o denumim astfel cnd presiunea diastolic este mai mare de 70 mmHg e. duce la boli grave ale inimii, rinichiului i ochilor 158. Presiunea arterial: a. este normal cnd valoarea sistolic este de 160 mmHg b. este mare cnd are valoarea sistolic de 160 mmHg c. se determin indirect prin msurarea tensiunii arteriale cu un tensiometru d. crete cnd scade elasticitatea vaselor e. scade la vrstnici 159. *In condiii fiziologice, activitatea cardiac ritmic este condus de: a. nodulul atrioventricular b nodulul sinoatrial c. reeaua Purkinje d. nervul vag e. fasciculul His 160. Pulsul arterial: a. este o manifestare acustic a activitii cardiace b. se percepe prin comprimarea arterei radiale pe planul osos c. palparea lui d informaii despre frecvena cardiac i ritmul cardiac d. este rapid n timpul efortului fizic e. nu este influenat de volumul sistolic 161. Circulaia venoas are urmtoarele caracteristici: a. volumul venos este de 4 ori mai mare dect cel arterial, aadar n teritoriul venos se afla circa 90 % din volumul sanguin b. la originile sistemului venos, n venulele postcapilare, presiunea sngelui este de 10 mm Hg c. volumul venos este de circa 3 ori mai mare dect cel arterial d. datorit volumului mai mare, n teritoriul venos se afla circa 75 % din volumul sanguin e. la originile sistemului venos presiunea sngelui este de 100 mm Hg 162. ntoarcerea venoas a sngelui la cord este favorizat de: a. activitatea de pomp cardiac b. aspiraia toracic care se manifest mai ales n timpul expiraiei c. efectul de pres abdominal, accentuat n timpul inspiraiei

d. gravitaie, care are efecte negative asupra ntoarcerii venoase n venele situate deasupra atriului drept e. gravitaie, care favorizeaz ntoarcerea sngelui prin venele din extremitatea cefalic 163. * Principalul factor care determin ntoarcerea venoas a sngelui la cord este: a. aspiraia toracic b. pompa muscular c. pompa cardiac d. masajul pulsatil e. presa abdominal 164. Viteza de circulaie a sngelui n sistemul venos: a. crete de la periferie spre inima b. n periferie este de 100 mm/s c. n cele dou vene cave este de 0,5 mm/s d. n periferie este de 0,5 mm/s e. n cele dou vene cave este de 100 mm/s 165. Urmtoarele caracteristici funcionale sunt valabile pentru cord: a. funcioneaz simultan ca o pomp aspirorespingatore b. iniial pompeaz sngele n aort n timpul sistolei ventriculare i ulterior aspir sngele din venele cave n timpul diastolei ventriculare c. creeaz i menine o diferena de presiune ntre aort i atriul stng d. aspir sngele din venele cave n timpul sistolei ventriculare e. creeaz i menine o diferena de presiune ntre aort i atriul drept 166. Contraciile muchilor striai, adic pompa muscular favorizeaz ntoarcerea venoas, deoarece: a. n timpul contraciilor musculare venele profunde sunt golite de snge b. n perioada de relaxare dintre dou contracii musculare sngele este pompat din venele profunde n venele superficiale c. n timpul contraciei musculare, venele sunt comprimate d. n perioada de relaxare dintre dou contracii musculare, sngele din venele superficiale este aspirat n venele profunde e. n timpul contraciilor musculare venele profunde aspir sngele din venele superficiale 167. Urmrorii factori favorizeaz ntoarcerea venoas: a. marea distensibilitate a venelor care permite acumularea unui volum mare de snge b. mersul pe jos pentru c n acest timp se produc contracii ale muchilor membrelor inferioare c. prezena valvulelor venoase n venele situate deasupra cordului d. gradientul presional dintre nceputul sistemului venos, unde avem o presiune de 10 mmHg i atriul drept unde presiunea este 0 e. gravitaia, care favorizeaz ntoarcerea venoas n venele situate deasupra atriului drept 168. Presa abdominal: a. mpiedica ntoarcerea sngelui venos la cord

81

b. reprezint presiunea negativ din cavitatea abdominal, care mpinge sngele spre cord c. reprezint presiunea pozitiv din cavitatea abdominal, care mpinge sngele spre cord d. are efect mai accentuat asupra ntoarcerii venoase n timpul inspiraiei e. este un factor favorizant al ntoarcerii venoase 169. * Masajul pulsatil: a. nu influeneaz ntoarcerea venoasa b. efectuat de artere asupra venelor omonime are efect defavorabil asupra ntoarcerii venoase c. efectuat de contraciile musculare asupra venelor profunde are efect favorabil asupra ntoarcerii venoase d. efectuat de contraciile musculare asupra venelor profunde are efect defavorabil asupra ntoarcerii venoase e. realizat datorit pulsaiilor arterelor i comprimarea venelor omonime are efect favorabil asupra ntoarcerii venoase 170. Aspiraia toracic: a. contribuie la meninerea unor valori crescute ale presiuni n venele mari din cutia toracic b. contribuie la meninerea unor valori sczute ale presiuni n venele mari din cutia toracic c. se manifest mai ales n timpul expiraiei d. se manifest mai ales n timpul inspiraiei e. favorizeaz ntoarcerea sngelui venos la cord 171. Gravitaia: a. favorizeaz ntoarcerea sngelui n venele situate deasupra atriului drept b. mpiedic curgerea sngelui n venele situate deasupra atriului drept c. se opune ntoarcerii sngelui din venele membrelor inferioare d. efectul negativ asupra ntoarcerii sngelui din venele membrelor inferioare este compensat de prezena valvulelor venose la acest nivel e. datorit manifestrii acestei fore, sngele poate stagna n venele situate n extremitatea cefalic. 172. Activitatea de pomp a inimii: a. este principalul factor care favorizeaz ntoarcerea venoas b. se poate aprecia cu ajutorul debitului cardiac c. se manifest simultan ca o pomp aspirorespingtoare d. mpiedic apariia unei diferene de presiune ntre aorta i atriul drept e. favorizeaz apariia unei diferene de presiune ntre aorta i ventriculul stng, care are rol n ntoarcerea venoas 173. Urmtoarele enunuri despre ntoarcerea venos sunt adevrate: a. ntoarcerea venoas are o mare importana n reglarea debitului cardiac b. ntoarcerea venoas nu influeneaz debitul cardiac c. conform legii inimii, cordul sntos pompeaz exact att snge ct primete prin aflux venos d. este favorizat de contracia muscular i pulsaiile arterelor e. conform legii inimii, cordul sntos pompeaz mai mult snge dect primete prin aflux venos 82

174. *Factorii favorizani ai ntoarcerii venoase sunt: a. presiunea arterial crescut b. gravitaia la nivelul venelor membrelor inferioare c. masajul pulsatil efectuat de vene asupra arterelor d. activitatea de pomp a inimii e. distensibilitatea mare a venelor. 175. Arterele prezint urmtoarele proprieti funcionale: a. elasticitatea, care reprezint proprietatea arterelor mari de a se destinde n sistol i de a reveni la calibrul normal n diastol b. elasticitatea, proprietatea arterelor de a-i modifica diametrul lumenului prin contracia sau relaxarea muchilor netezi din peretele lor c. contractilitatea, proprietatea arterelor de a se destinde i a reveni la calibrul normal, funcie de variaiile presiunii sngelui d. distensibilitatea, care permite acumularea unor volume mari de snge e. contractilitatea, proprietatea arterelor mici i mijlocii de a-i modifica diametrul prin contracia sau relaxarea muchilor netezi din perete. 176. *Presiunea arterial minim depete presiunea atmosferic cu: a. 80 mm Hg n timpul diastolei b. 100 mm Hg n timpul diastolei c. 80 mm Hg n timpul sistolei d. 100 mm Hg n timpul sistolei e. 80 mm Hg att n timpul sistolei ct i al diastolei 177. *Presiunea arterial maxim depete presiunea atmosferic cu: a. 80 mm Hg n timpul diastolei b. 100 mm Hg n timpul diastolei c. 80 mm Hg n timpul sistolei d. 120 mm Hg n timpul sistolei e. 100 mm Hg att n timpul sistolei ct i al diastolei 178. Factorii determinani ai presiunii arteriale sunt: a. debitul cardiac b. rezistena periferic a sistemului vascular c. contractilitatea arterelor d. elasticitatea arterelor e. volemia 179. Rezistena periferic: a. este direct proporional cu lungimea vasului b. este direct proporional cu diametrul vasului c. este invers proporional cu diametrul vasului d. este invers proporional cu vscozitatea sngelui e. este direct proporional cu vscozitatea sngelui 180. Caracteristici ale rezistenei periferice: a. este cu att mai mare cu ct vasul este mai ngust i mai lung b. este cu att mai mare cu ct sngele este mai vscos c. rezistena periferic este sczut n ateroscleroz

d. creterea elasticitii arterelor are ca efect creterea rezistenei la curgerea sngelui e. o rezisten crescut determinat de ngustarea vasului va duce la creterea presiunii arteriale 181. Urmtoarele afirmaii despre volemie sunt adevrate: a. valori crescute ale volemiei determin creterea tensiunii arteriale b. crete dac scade volumul lichidelor extracelulare c. variaz concordant cu variaia volumului lichidelor extracelulare d. scaderea volemiei produce o diminuare a tensiunii arteriale e. variaz neconcordant cu variaia volumului lichidului extracelular. 182. Hipertensiunea arterial sistemic: a. are efect protector asupra rinichiului, cordului i ochilor b. presupune creterea presiunii arteriale sistolice peste 130-140 mm Hg c. reprezint creterea presiunii arteriale diastolice peste 90 mm Hg d. determin creterea lucrului mecanic cardiac e. protejeaz vasele sanguine 183. Debitul sanguin circulant este: a. direct proporional cu rezistena periferic b. invers proporional cu rezistena periferic c. invers proporional cu presiunea arterial d. direct proporional cu presiunea arterial e. nu exist nici o corelaie ntre debitul sanguin circulant, presiunea arterial, rezistena periferic 184. Tonusul musculaturii netede din peretele arterial depinde de: a. activitatea sistemului nervos somatic b. presiunea arterial c. concentraia local a unor metabolii d. activitatea unor mediatori e. activitatea nervilor simpatici 185. *n timpul sistolei ventriculare, n arterele mari este pompat un volum de snge de aprox.: a. 90 ml b. 85 ml c. 80 ml d. 70 ml e. 60 ml 186. Volumul sistolic: a. este volumul de snge expulzat de inim n fiecare minut b. este cu att mai mare cu ct fora de contracie ventricular este mai mare c. are o valoare normal de 70 ml d. se mai numete i volum btaie e. variaiile lui nu sunt dependente de volumul de snge aflat n ventricul la sfritul diastolei. 187. Volumul btaie: a. este volumul de snge expulzat de un ventricul la fiecare sistol b. reprezint volumul sistolic cu frecvena cardiac c. este direct dependent de fora de contracie ventricular 83

d. conform legii inimii este cu att mai mare cu ct umplerea ventricular este mai mare e. se mai numete i debit cardiac 188. Elasticitatea arterelor: a. reprezint proprietatea arterelor de a-i modifica diametrul prin contracia sau relaxarea muchilor netezi din peretele lor b. reprezint proprietatea arterelor mari de a se destinde cnd creste presiunea sngelui i de a reveni la calibru normal cnd presiunea a sczut c. amortizeaz unda de oc sistolic d. este responsabil de curgerea sacadat a sngelui prin artere e. permite transformarea curgerii sacadate n curgere continu a sngelui. 189. *Urmtoarele enunuri privind elasticitatea arterelor sunt FALSE: a. scade cu vrsta b. arterele elastice amortizeaz unda de oc sistolic c. este responsabil de curgerea sacadat a sngelui prin artere d. lezunile de tip ateroscleroz scad elasticitatea e. rigiditatea arterelor duce la creterea presiunii arteriale 190. Contractilitatea arterelor: a. reprezint proprietatea arterelor mici i mijlocii de a-i modifica diametrul lumenului prin contracia sau relaxarea muchilor netezi din peretele lor b. se datoreaz prezenei fibrelor musculare netede n tunica medie c. variaia diametrului permite controlul distribuiei debitului cardiac ctre diferite organe i esuturi d. efectul contraciei sau relaxrii musculaturii netede este vasoconstricia, respectiv vasodilataia e. este responsabil de curgerea continu a sngelui prin artere 191. Circulaia sngelui prin artere se apreciaz msurnd: a. frecvena cardiac b. pulsul c. presiunea arterial d. debitul sanguin e. rezistena periferic 192. ntre debitul cardiac (D), presiunea sngelui (P) i rezistena periferic (R) exist urmtoarele relaii matematice: a. D=P/R b. P=D/R c. D=R/P d. P=DxR e. P= R/D 193. *n capilare, viteza de circulaie a sngelui este de: a. 0,5 m/sec b. 5 cm/sec c. 0,5 cm/sec d. 0,5 mm/sec e. 5 mm/sec 194. Suprafaa de seciune la nivelul arborelui circulator:

a. crete de la periferie spre centru b. crete de la centru spre periferie c. n teritoriul capilar este de 1000 de ori mai mare dect a aortei d. n teritoriul capilar este de 1000 de ori mai mic dect a aortei e. cu ct va fi mai mare, cu att viteza de circulaie a sngelui va fi mai mic 195. Urmtoarele date despre circulaia sngelui sunt corecte: a. cea mai mic vitez de circulaie a sngelui este n aort b. la nivelul arteriolelor se manifest cea mai mare rezisten la curgere c. datorit elasticitii arterelor, curgerea sngelui este continu d. n sistol se manifest o presiune arterial de 80 mmHg e. la nivelul capilarelor are loc schimbul de ap, electrolii i substane hrnitoare. 196. Frecvena cardiac: a. constituie volumul de snge pompat de ventriculi timp de un minut b. constituie numrul de contracii ale inimii n timpul unui minut c. n efortul fizic intens crete pn la valori de 100/minut d. n condiii normale are valori cuprinse ntre 7080 bti/minut e. are valori de 40 bti/minut n cazul n care comanda inimii este preluat de fasciculul His i reeaua Purkinje 197. Numrul de bti/minut: a. reprezint unitatea de msur pentru debitul cardiac b. pentru cordul uman are valori normale de 170180 c. reprezin unitatea de msur pentru frecvena cardiac d. pentru cordul uman are valori normale de 70-80 e. crete la valori de 200 n efortul fizic intens 198. Urmtoarele enunuri privind frecvena cardiac sunt corecte: a. este stimulat de sistemul nervos vegetativ simpatic b. este deprimat de sistemul nervos vegetativ parasimpatic c. are valori normale de 70-80 bti/minut d. are o relaie de invers proporionaliate cu debitul cardiac e. creterea frecvenei cardiace se numete bradicardie 199. Ritmul sinusal: a. este imprimat de nodulul atrioventricular b. este imprimat de nodulul sinoatrial c. este ritmul fiziologic al cordului uman d. frecvena lui este mai mare ca urmare a stimulrii nervului vag e. simpaticul accelereaz ritmul inimii 200. *Frecvena cardiac are valorea normal de: a. 25-40 bti/minut b. 40-60 bti/minut c. 100-200 bti/minut 84

d. 70-80 bti/minut e. 70-80 ml/btaie 201. Ritmul cardiac: a. se numete ritm nodal cnd este generat de nodulul sino-atrial b. n condiii normale este generat de nodulul sinoatrial c. este bradicardic sub influena parasimpaticului d. se numete ritm idio-ventricular cnd este generat de nodulul atrio-ventricular e. este tahicardic n efortul fizic 202. Frecvena cardiac poate varia n urmtoarele condiii: a. scade n somn datorit predominanei tonusului parasimpatic b. crete n efortul fizic c. scade cnd debitul cardiac este crescut d. crete n perioadele de febr e. crete n cazul stimularii parasimpatice 203. Debitul cardiac: a. reprezint volumul de snge expulzat de fiecare ventricul n timpul unei sistole b. reprezint volumul de snge expulzat de fiecare ventricul ntr-un minut c. la o frecven de 100 bati/minut are o valoare aproximativ de 5 l/minut d. la un volum btaie de 70 ml i o frecven normal are o valoare aproximativ de 5 l/minut e. la un volum btaie de 90 ml i o frecven de 100 bti/minut are valoarea de 9 l/minut 204. Urmtoarele enunuri despre debitul cardiac sunt corecte: a. ajunge la 9 l/minut n eforturtul fizic intens b. este sczut n somn c. crete n sarcin i la altitudine d. este egal cu debitul btaie frecvena cardiac e. este mai sczut n strile febrile 205. *ntre debitul cardiac, frecvena cardiac i volumul btaie exist urmtoarele relaii: a. debitul cardiac crete n bradicardie b. debitul cardiac este invers proporional cu volumul btaie c. debitul cardiac variaz invers proporional cu frecvena cardiac d. o frecven cardiac crescut determin creterea debitului cardiac e. debitul cardiac scade n tahicardie 206. Factorii care cresc debitul cardiac sunt: a. scderea volemiei prin hemoragie b. efortul muscular c. sarcina i emoiile d. somnul e. altitudinea 207. n timpul efortului fizic intens, debitul cardiac, frecvena cardiac i volumul btaie pot varia astfel: a. debitul cardiac crete putnd ajunge la 30 l/minut b. frecvena cardiac nu se modific c. volumul btaie crete, putnd ajunge la 150 ml d. debitul cardiac nu se modific, deoarece n acest caz nu este necesar un flux sanguin mai mare

e. frecvena cardiac crete, putnd ajunge la 200 bti/minut 208. *Schimburile ntre snge i lichidele interstiiale se realizeaz: a. la nivelul arterelor b. la nivelul venelor c. la nivelul capilarelor d. la nivelul cordului e. numai la nivelul capilarelor pulmonare. 209. Automatismul: a. este proprietatea inimii de a se autoexcita, genernd stimuli de contracie b. este o proprietate specific numai inimii c. acest proprietate este caracteristic miocardului de lucru, contractil d. centrii de automatism sunt formai din celule care iniiaz i conduc impulsurile e. n mod normal, n cordul uman exist patru centri de automatism 210. Urmroarele enunuri despre automatism sunt corecte: a. este proprietatea cordului de a genera stimuli n mod ritmic b. datorit acestei proprietii, inima scoas din organism continuu s bat c. este prezent i la miocardul contractil d. cnd un centru de automatism este scos din funcie, comanda inimii este preluat de urmtorul centru e. n mod normal, principalul centru de automatism este nodulul atrio-ventricular 211. Proprietile miocardului sunt: a. excitabilitatea b. elasticitatea c. contractilitatea d. conductibilitatea e. automatismul 212. Excitabilitatea miocardului: a. este proprietatea miocardului de a rspunde la un stimul printr-un potenial de aciune propagat b. miocardul este excitabil n orice perioad a potenialului de aciune c. stimulii cu frecven mare pot tetaniza cordul prin sumarea contraciilor d. cordul respect legea inexcitabilitii periodice e. un stimul care vine n perioada refractar absolut determin un rspuns contractil mai amplu. 213. Legea inexcitabilitii periodice a inimii: a. se refer la incapacitatea inimii de a rspunde la un stimul n diastol b. enunul corect este: inima este inexcitabil n sistol i excitabil n diastol c. enunul corect este: inima este inexcitabil n diastol i excitabil n sistol d. se aplic indiferent de intensitatea stimulului e. este o consecin a faptului c n sistol, cordul este n perioada refractar absolut 214. Conductibilitatea: a. este proprietatea miocardului de a propaga excitaia n toate fibrele sale

b. viteza de conducere este de 10 ori mai mare prin fasciculul His i reeaua Purkinje dect prin miocardul atriilor i ventriculelor c. este proprietatea miocardului de a dezvolta tensiune ntre capetele fibrelor sale d. este caracteristic doar miocardului care iniiaz i conduce stimulii e. prin fibrele miocardului contractil nu se pot propaga stimuli 215. Centrul de automatism situat n nodulul atrioventricular: a. are numai proprietatea de a genera stimuli b. are i proprietatea de a conduce stimulii c. la acest nivel are loc o ntrziere n propagarea stimulului d. genereaz impulsuri cu o frecven de 7080/minut e. datorit ntrzierii de la acest nivel se produce mai nti sistola atrial i apoi cea ventricular 216. Cordul are urmtoarele caracteristici funcionale: a. se supune legii tot sau nimic b. se supune legii inimii c. contracia miocardului este de tip tetanos d. cu ct volumul de umplere diastolic este mai mare, cu att fora de contracie este mai mare e. la intensiti mari ale stimulului, contraciile se sumeaz. 217. Despre activitatea atriilor putem spune c: a. este ciclic, format dintr-o sistol urmat de diastol b. sistola atrial este mai lung dect cea ventricular c. sistola atrial este urmat de diastola ventricular d. sistola atrial o precede cu 0,10sec. pe cea ventricular e. asincronismul ntre sistola atrial i cea ventricular se datoreaz ntrzierii stimulului la nivelul nodulului atrio-ventricular 218. *Faza de ejecie a sngelui: a. ncepe cu nchiderea valvelor semilunare b. se termin n momentul nchiderii valvelor atrioventriculare c. ncepe cu deschiderea valvelor mitral i tricuspid i se termin la nchiderea acestora d. ncepe cu nchiderea valvelor aortic i pulmonar i se termin cu deschiderea acestora e. ncepe cu deschiderea valvelor aortic i pulmonar si se termin cu nchiderea acestora 219. n care faze ale ciclului cardiac, ventriculii sunt caviti nchise? a. n faza de ejecie lent b. n contracia izovolumetric c. n diastola general d. n diastola izovolumetric e. n toat diastola ventricular 220. Eliminarea sngelui din ventriculi: a. are loc n timpul sistolei ventriculare b. ncepe cu deschiderea valvelor bi- i tricuspid c. ncepe cu deschiderea valvelor semilunare, aortic i pulmonar d. ncepe cu faza de ejecie lent 85

e. se termin n momentul nchiderii valvelor semilunare 221. La o frecven de 75 bti/minut, ciclul cardiac dureaz 0,8 secunde, din care: a. sistola ventricular are o durat de 0,1 secunde b. diastola atrial dureaz 0,7 secunde c. sistola ventricular dureaz 0,3 secunde d. diastola ventricular are o durat de 0,5 secunde e. diastola general este de 0,2 secunde 222. *Diastola general: a. este faza n care se produce zgomotul I b. n timpul ei valvele mitral i tricuspid sunt nchise c. n acest timp sngele trece din ventriculi n atrii d. este faza n care atriile i ventriculii se relaxeaz e. are o durat de 0,5 secunde 223. Dinamica curgerii sngelui i a modificrilor valvulare n timpul diastolei ventriculare este urmtoarea: a. sngele trece din atrii n ventriculi b. valvele atrio-ventriculare sunt deschise c. valvele semilunare sunt deschise d. valvele aortice i pulmonare sunt nchise e. la sritul ei, sngele trece n ventriculi n mod pasiv 224. Dinamica curgerii sngelui i a modificrilor valvulare n timpul sistolei ventriculare este urmtoarea: a. valvele bicuspid i tricuspid sunt deschise b. valvele aortic i pulmonar sunt nchise c. sngele trece din ventriculi n artera aort i pulmonar d. valvele aortic i pulmonar sunt deschise e. inchiderea valvelor atrioventriculare i vibraia miocardului la nceputul sistolei genereaz zgomotul I 225. Manifestrile care nsoesc ciclul cardiac: a. zgomotele cardiace sunt manifestri acustice b. ocul apexian i pulsul arterial sunt manifestri mecanice c. pulsul arterial reprezint expansiunea sistolic a peretelui arterei datorit creterii brute a presiunii sngelui d. fonocardiograma reprezint nregistrarea grafic a activitii electrice a inimii e. electrocardiograma reprezint nregistrarea grafic a pulsului. 226. *Electrocardiograma reprezint nregistrarea grafic a: a. undei de puls arterial b. variaiilor potenialelor electrice din timpul ciclului cardiac c. variaiilor mecanice din timpul sistolei ventriculare d. variaiilor oscilaiilor sonore din timpul revoluiei cardiace e. dinamiciii zgomotelor cardiace 227. Stimularea sistemului nervos vegetativ simpatic determin: a. scderea frecvenei cardiace b. vasoconstricie c. creterea forei de contracie d. scderea debitului cardiac 86

e. creterea tensiunii arteriale 228. Reglarea activitii cordului: a. funcionarea cordului nu necesit reglare nervoas, deoarece este dotat cu automatism b. fibrele simpatice stimuleaz toate proprietile cordului c. centrii nervoi care influeneaz activitatea cordului sunt situai n bulb i punte d. hipotalamusul adapteaz funciile cordului i vaselor la necesitile cerute de termoreglare sau digestie e. n bulb i punte se gsesc numai centrii stimulatori 229. *Rolul cordului i vaselor n organism: a. asigur sinteza i degradarea proteinelor b. reprezint fora motrice n realizarea micrii c. sintetizeaz i elibereaz substane care intervin n reglarea umoral a funciei digestive i respiratorii d. asigur distribuia substanelor nutritive i a oxigenului ctre toate celulele din organism e. intervine n aprarea mpotriva agenilor patogeni 230. *Activitatea elctric a cordului se poate vizualiza grafic prin nregistrarea unei: a. sfigmograme b. fonocardiograme c. spirograme d. electrocardiograme e. unde de puls 231. *Infarctul acut de miocard se produce ca urmare a: a. obstruciei cilor bronice produs de fumat b. obstruciei prezente pe una sau mai multe ramuri ale arterelor coronare c. pierderii de snge d. ntreruperii funcionrii nodulului sinoatrial e. ntreruperii conducerii stimulului ntre nodulul atrioventricular i fasciculul His 232. *De studierea circulaiei sngelui se ocup: a. hemostaza b. homeostazia c. hematopoieza d. hemodinamica e. hidrodinamica 233. In ce situaii ritmul inimii este accelerat i apare tahicardia? a. la altitudine b. la stimularea sistemului nervos parasimpatic c. n repaus d. la stimularea sistemului nervos simpatic e. n somn 234. *Viteza de propagare a undei pulsatile are o valoare de: a. 500 mm/sec. b. 0,5 mm/sec. c. 5 m/sec d. 50 cm/sec. e. 50 mm/sec. 135. Dinamica polaritii membranei fibrei miocardice este urmtoarea: a. n repaus este ncrcat negativ la exterior

b. n repaus este ncrcat pozitiv la exterior i negativ la interior c. polaritatea de la punctul b caracterizeaz potenialul de repaus d. n sistol, polaritatea se inverseaz, adic sarcinile pozitive sunt la exterior i cele negative n interior e. inversarea polaritii n sistol se numete depolarizare. 236. n electrocardiografie, diferenele de potenial care iau natere ntre zona activat si cea neactivat a miocardului se culeg cu electrozi plasati: a. pe braul drept b. pe braul stng c. pe cap d. pe piciorul stng e. pe ureche 237. Pe un traseu EKG, semnificaia undelor este urmtoarea: a. unda p reprezint activarea sau depolarizarea ventricular b. undele Q, R, S reprezint activarea sau depolarizarea ventricular c. unda p reprezint repolarizarea sau diastola atrial d. unda p reprezint activarea sau depolarizarea atrial e. unda T semnific repolarizarea ventricular 238. Un infarct acut de miocard: a. se vizualizez pe o electrocardiogram b. se datoreaz opririi circulaiei sngelui ctre cord prin blocarea arterei carotide c. va produce modificri pe electrocardiogram d. se datoreaz blocrii circulaiei prin ramuri ale arterelor coronare e. in cazul n care medicul suspicioneaz un infarct trebuie s nregistreze o electrocardiogram 239. Se consider c tensiunea arterial este normal, dac valorile sale se inscriu ntre anumite limite: a. 100-130 mm/sec. pentru presiunea sistolic b. 60-80 mmHg pentru presiunea diastolic c. 40-70 mmHg pentru presiunea diastolic d. 100-130 mmHg pentru presiunea sistolic e. 60-80 mm/sec. pentru presiunea diastolic 240. Presiunea arterial se modific n urmtoarele circumstane: a. scade n somn ca urmare a creterii debitului cardiac b. crete n efortul fizic ca urmare a creterii volumului-btaie i a frecvenei c. crete la altitudine datorit creterii debitului cardiac d. scade n sarcin e. scade n febr 241. Plecnd de la relatia dintre debitul cardiac, presiune i rezisten, precizati cum se modific presiunea arterial in urmtoarele situaii: a. scade n somn b. crete in somn c. crete la altitudine d. scade la altitudine e. crete n sarcin 87

242. Tensiunea arterial scade n urmtoarele situaii: a. n somn b. in febr c. dup hemoragii d. n repaus e. n sarcin 243. Tensiunea arterial crete n urmtoarele situaii: a. n somn b. in febr c. n repaus d. n efort fizic e. n sarcin 244. *Frecvena cardiac scade n urmtoarele situaii: a. n somn b. in febr c. la altitudine d. n efort fizic e. n sarcin 245. *Urmatoarele enunturi despre venele superficiale ale membrelor sunt adevarate cu o EXCEPTIE: a. se pot vizualiza cu ochiul liber la nivelul pielii, datorita culorii albastre b. la nivelul lor se fac injectiile intavenoase c. se varsa in venele profunde ale membrelor d. se varsa in venele cave e. nu insotesc arterele cu acelasi nume

REZOLVRI 1. b, c. 2. *e 3. a, c, d. 4. c, d, e. 5. b, c, e. 6. a, d. 7. b, c, e. 8. b, c, e. 9. c, d. 10. a, b, d. 11. a, c, e. 12. a, d, e. 13. *d. 14. *c. 15. c, d, e. 16. *d. 17. c, e. 18. b, c, e. 19. b, d. 20. a, b, c. 21. a, b, c. 22. b, c, e. 23. b, d, e. 24. b, d, e. 25. c, e. 26. *d. 27. *a. 28. b, d. 29. *a. 30. b, e. 31. a, b, d. 32. b, c, d. 33. c, d. 34. b, e. 35. a, b, c. 36. b, d, e. 37. *b. 38. a, b, d. 39. *c. 40. a, c, d. 41. c, e. 42. b, c, e. 43. d, e. 44. a, b, c. 45. *b. 46. a, b, d. 47. a, d, e. 48. b, e. 49. b, c, e. 50. *d. 51. *d. 52. b, c, e.. 53. b, c, d. 54. a, b, d. 55. *d. 56. *b. 57. a, b, c, d. 58. a, b, c, e. 59. a, d, e. 60. a, c, d, e.

61. a, b, e. 62. c, d. 63. a, b, d. 64. a, b, e. 65. a, b, c. 66. *a. 67. *b. 68. b, c. 69. b, d, e. 70. b, c, e. 71. b, c, d. 72. a, b, e. 73. c, d. 74. a, c, d, e. 75. *b. 76. b, c, e. 77. b, c, e. 78. a, b, c. 79. b, d, e. 80. d, e. 81. a, c, e. 82. a, c, d, e. 83. *e. 84. b, c. 85. *c. 86. b, c, d, e 87. a, b, e. 88. b, e. 89. b, c. 90. b, c, d. 91. b, c, e. 92. b, c, e. 93. a, b, e. 94. b, d, e. 95. a, b, c, e. 96. a, b, c, d. 97. b, d, e. 98. b, c, d. 99. a, d, e. 100. b, c, e. 101. a, c, d. 102. b, c, e. 103. a, d, e. 104. a, c, e. 105. b, d, e. 106. d, e. 107. b, c, e. 108. b, d. 109. b, c, e. 110. *c. 111. a, d, e. 112. b, c, d. 113. *b. 114. *d. 115. *e. 116. *b. 117. *a. 118. *b. 119. a, c, e. 120. *a. 121. *d. 122. *d. 123. a, d, e. 88

124. a, b, d. 125. b, d, e. 126. a, b, c. 127. a, c, e. 128. c, e. 129. b, d, e. 130. *c. 131. *e. 132. *c. 133. *b. 134. a, b, d. 135. *a. 136. b, c, e. 137. a, b, d. 138. *b. 139. a, b, c, e. 140. *c. 141. c, d. 142. a, c, e. 143. b, d, e. 144. *b. 145. *c. 146. b, c, e. 147. *e. 148. *c. 149. a, b, e. 150. *c. 151. b, d, e. 152. a, c, e. 153. *b. 154. *c. 155. a, b, c. 156. a, c, d. 157. a, b, e. 158. b, c, d. 159. *b. 160. b, c, d. 161. b, c, d. 162. a, c, e. 163. *c. 164. a, d, e. 165. a, d, e. 166. a, c, d. 167. b, d, e. 168. c, d, e. 169. *e. 170. b, d, e. 171. a, c, d. 172. a, b, c. 173. a, c, d. 174. *d. 175. a, e. 176. *a. 177. *d. 178. a, b, d, e. 179. a, c, e. 180. a, b, e. 181. a, c, d. 182. b, c, d. 183. b, d. 184. b, c, d, e. 185. *d. 186. b, c, d.

187. a, c, d. 188. b, c, e. 189. *c. 190. a, b, c, d. 191. c, d, e. 192. a, d. 193. *d. 194. b, c, e. 195. b, c, e. 196. b, d. 197. c, d, e. 198. a, b, c. 199. b, c, e. 200. *d. 201. b, c, e. 202. a, b, d. 203. b, d, e. 204. b, c, d. 205. *d. 206. b, c, e. 207. a, c, e. 208. *c. 209. a, d. 210. a, b, d. 211. a, c, d, e. 212. a, d. 213. b, d, e. 214. a, b. 215. b, c, e. 216. a, b, d. 217. a, d, e. 218. *e. 219. b, d. 220. a, c, e. 221. b, c, d. 222. *d. 223. a, b, d. 224. c, d, e. 225. a, b, c. 226. *b. 227. b, c, e. 228. b, c, d. 229. *d. 230. *d. 231. *b. 232. *d. 233. a, d. 234. *c. 235. b, c, e. 236. a, b, d. 237. b, d, e. 238. a, c, d, e. 239. b, d. 240. b, c. 241. a, c, e. 242. a, c, d. 243. b, d, e. 244. *a. 245. *d.

APARATUL RESPIRATOR 1. Laringele; a. comunic cu cavitatea nazal b. comunic cu partea inferioar a faringelui c. are rol exclusiv in respiraie d. este organul vorbirii, datorita prezenei corzilor vocale e. are rol in inspiraie, cu ajutorul corzilor vocale. 2. Cavitatea nazal este: a. situat sub baza craniului i deasupra cavitii bucale b. captuit doar de mucoasa olfactiv c. acoperit de epiteliu ciliat d. comunic cu partea inferioar a faringelui e. comunic cu partea superioar a faringelui. 3. Traheea: a. este dispus in continuarea faringelui b. se imparte in doua bronhii c. este dispus in continuarea laringelui d. este captusit de epiteliu ciliat e. se deschide direct n plmni. 4. Bronhiile principale: a. se ramific din trahee b. nu intr direct in plmni c. ptrund in plmni prin hil d. se ramific intrapulmonar, formnd arborele bronic e. formeaza acinii pulmonari, prin ramificaie direct. 5.* Alegei raspunsul greit, referitor la plmni: a. sunt principalele organe ale respiraiei b. au faa extern n raport cu coastele c. au baza in raport cu diafragma d. nu sunt invelii de o seroas e. au o capacitate totala de 5000 ml. 6. Bronhiolele respiratorii: a. deriv din bronchiole lobulare b. deriv direct din bronhii c. se continu cu bronhiolele lobulare d. impreun cu ductele alveolare, sacii alveolari i alveolele constituie acinii pulmonari e. sunt ramificaii ale saculeilor alveolari. 7. Alveolele pulmonare: a. au form cilindrica b. prezint in jurul lor o bogat reea de capilare c. particip la formarea membranei alveolo-capilare d. au un perete adaptat schimburilor gazoase e. captuesc toate ramificaiile arborelui bronic. 8.* Alegei raspunsul greit, referitor la vascularizaia plmnilor: a. este asigurat de mica circulaie b. trunchiul arterei pulmonare aduce la plmni snge ncrcat cu O2 c. circulatia pulmonar ncepe in ventriculul drept d. trunchiul arterei pulmonare i are originea in ventriculul drept e. sngele oxigenat este preluat de venele pulmonare i transportat in atriul stng. 9. Membrana alveolo-capilara este alcatuit din: a. endoteliul capilar b. epiteliul bronhiolelor c. epiteliul alveolar 89 d. interstiiul pulmonar e. seroasa pulmonar. 10. Factorii care influeneaza difuziunea gazelor prin membrana alveolo-capilar sunt: a. presiunea pariala a gazului in alveola b. presiunea pariala a gazului in capilarul pulmonar c. coeficientul de difuziune a gazului d. grosimea membranei, n raport direct proporional e. marimea hematiilor. 11. Aerul alveolar: a. este nlocuit integral, la fiecare respiraie, cu aer atmosferic b. are concentraie mai mica de CO2 decat sngele venos c. are aceeasi concentraie a gazelor, comparativ cu sngele venos d. are o concentraie in O2 mai sczuta dect n sngele venos e. are o concentraie mai mare de O2 dect n sngele venos. 12. Difuziunea oxigenului se face: a. din sngele capilarelor pulmonare n aerul alveolar b. din aerul alveolar spre sngele din capilarele pulmonare c. pe baza diferenelor de presiune pariala d. de la 100 mmHg n aerul alveolar la 40 mmHg n capilarele pulmonare e. de la 100 mmHg n capilarele pulmonare la 40 mmHg in aerul alveolar. 13. Difuziunea CO2 se face: a. dinspre sngele din capilarele pulmonare spre alveole b. dinspre alveole spre capilarele pulmonare c. pe baza unui coeficient de difuziune de 20 ori mai mare dect al O2 d. pe baza unei solubilitati de 25 ori mai mici dect a O2 e. de la o presiune de 46 mmHg in capilarele pulmonare, la 40 mmHg in aerul alveolar. 14. Transportul O2: a. se face sub form dizolvata n plasma (15%) b. se face sub form de oxihemoglobin (peste 90%) c. fiecare molecula de hemoglobin se poate combina cu o singur molecul de O2 d. fiecare molecul de hemoglobin se poate combina cu patru molecule de O2 e. scderea pH-ului i creterea temperaturii determin creterea capacitatii hemoglobinei de a lega O2. 15. Transportul CO2: a. in sngele arterial se face la o presiune mai mic dect in sngele venos b. se face sub form de carboxihemoglobina c. se face sub form dizolvata in plasma d. se face sub form de bicarbonai (cea mai mare parte) e. in sngele venos se face la o presiune parial mai mic dect in sngele arterial. 16.*Alegei enunul eronat, referitor la volumele de aer pulmonar:

a. volumul rezidual este eliminat din plmni dupa o expiraie forat b. volumul curent de 500 ml reprezint volumul de aer inspirat intr-o inspiraie normal c. volumul inspirator de rezerv este inspirat printr-o inspiraie forat d. volumul expirator de rezerv este volumul suplimentar de aer eliminat in urma unei expiratii forate e. se masoar prin spirometrie. 17. Dimensiunile plmnilor se pot modifica prin: a. micari de ridicare a diafragmului, care maresc in expiraie diametrul longitudinal al cavitii toracice b. micri de coborare a diafragmului, care scurteaza diametrul antero-posterior al cavitii toracice c. ridicarea coastelor, care cresc in inspir diametrul antero-posterior al cavitii toracice d. coborrea coastelor de catre muchii expiratori e. distensie i retracie ca urmare a elasticitii esutului pulmonar . 18. Care dintre urmtoarele structuri respiratorii nu participa direct la schimburile gazoase pulmonare: a. traheea b. laringele c. alveolele d. bronhiile principale e. membrana alveolo-capilar. 19.*Stabiliti gradientul presional ntre presiunile pariale ale O2 din aerul alveolar i sngele venos, adus la plmn prin artera pulmonar: a. 7 mmHg b. 53 mm Hg c. 60 mmHg d. 3 mmHg e. 57 mm Hg. 20. *Cum se numesc ultimile ramificaii ale arborelui bronic: a. bronhii principale b. acinii pulmonari c. bronhiole terminale d. sacii alveolari e. bronhiole respiratorii. 21. Ductele alveolare: a. se desprind din bronhiolele respiratorii b. se desprind din sacii alveolari c. se continu cu sacii alveolari d. se desprind din bronhii e. se desprind din bronhiolele lobulare 22. Ce volume pulmonare constituie capacitatea vital: a. volumul curent b. volumul rezidual c. volumul inspirator de rezerv d. capacitatea pulmonar total e. volumul expirator de rezerv. 23.*Specificai al treilea strat din membrane alveolo-capilar, strbtut de CO2, in schimburile alveolo-capilare: a. epiteliul alveolar b. endoteliul capilar 90

c. surfactantul d. endoteliul alveolar e. epiteliul capilar. 24.* Cauza creterii diametrului longitudinal toracic este: a. contracia diafragmului b. elasticitatea esutului pulmonar c. micrile pleurei d. relaxarea diafragmului e. contracile muschilor intercostali. 25. *Calculai volumul de aer ce se afl in plmni, dupa o inspiraie forat: a. aproximativ 2000 ml b. aproximativ 1500 ml c. aproximativ 1000- 1400 ml d. aproximativ 2500 ml e. aproximativ 5000 ml. 26. Indicati factorii care intervin in realizarea expiraiei linitite: a. elasticitatea pulmonar b. relaxarea diafragmului c. muchii gtului d. inchiderea glotei e. elasticitatea cartilijelor costale. 27. Care dintre urmtorii factori intensific disocierea oxihemoglobinei: a. creterea presiunii pariale a oxigenului b. creterea temperaturii locale c. scderea presiunii pariale a oxigenului d. scderea metabolismului tisular e. scderea pH-ului. 28. Disocierea oxihemoglobinei in esuturile cu activitate metabolica intense se datoreaza: a. scderii temperaturii locale b. creterii i acumulrii locale de acid lactic c. scderii pH-ului tisular d. creterii presiunii partiale a oxigenului e. creterii temperaturii locale. 29.* Formarea oxihemoglobinei presupune: a. oprirea pentru un anumit timp a respiraiei b. incetinirea respiraiei c. oxigenarea sngelui din capilarele pulmonare d. legarea CO2 la hemoglobin e. disociera oxigenului din carbaminhemoglobin. 30. Volumul rezidual reprezint: a. capacitatea pulmonar total minus capacitatea vital b. aerul rmas n plmni dupa o expiratie forat c. aerul mobilizat, in decursul unui minut, n repaus d. o componenta a capacitii vitale, masurabil cu spirometrul e. un volum de aproximativ 1500 ml. 31. Precizati doi dintre urmtorii parametri, care nsumai, dau valoarea capacitii pulmonare totale: a. volumul inspirator de rezerv b. volumul rezidual c. capacitatea vital d. volumul curent e. volumul expirator de rezerv. 32. Diametrul longitudinal al cutiei toracice se modific prin: a. relaxarea diafragmului

b. contracia diafragmului c. inchiderea glotei d. relaxarea drepilor abdominali e. relaxarea muchilor gtului. 33. *Combinaiile chimice ale CO2 cu hemoglobina se numesc: a. anhidraza carbonic b. compui ferici c. carbaminhemoglobin d. carboxihemoglobin e. methemoglobin. 34. Inspiraia se realizeaz prin: a. scderea presiunii intrapulmonare cu 1 cmH2O, fa de presiunea atmosferic b. ridicarea coastelor c. distensia plmnilor d. marirea boltei diafragmului e. creterea presiunii intrapulmonare cu 1 cmH2O fa de cea atmosferic. 35.* Capacitatea pulmonar total este: a. 4600 ml b. 3500 ml c. 5000 ml d. 500 ml e. 2300 ml 36.* Coeficientul de utilizare a oxigenului, in repaus, are valoarea de: a. 12% b. 20 ml% c. 7 ml% d. 40 mm Hg e. 5%. 37. Schimburile principalelor gaze respiratorii, la nivel pulmonar i tisular, se fac pe baza: a. elasticitii structurilor traheo-bronice b. unor legi fizice c. unor valori diferite presionale gazoase d. unor mecanisme active e. energiei furnizate de ATP. 38. *Care dintre tipurile de epitelii enumerate, aparin mucoasei traheale: a. cubic simplu b. cilindric unistratificat c. pavimentos simplu d. cilindric stratificat e. cilindric pseudostratificat. 39. Segmentele cilor respiratorii extrapulmonare sunt reprezentate de: a. faringe b. bronhiile principale c. bronhiolele terminale d. trahee e. bronhiolele respiratorii. 40. Vascularizaia functionala pulmonar este realizata prin: a. artera pulmonar i ramificatiile ei b. arterele bronice c. venele pulmonare d. trunchiul brahiocefalic e. artera aorta. 41. *Ductele alveolare sunt continuarea: a. arteriolei pulmonare b. bronhiolelor respiratorii 91

c. bronhiolelor lobulare d. alveolelor pulmonare e. bronhiilor principale. 42. *Vascularizaia funcional a plmnului asigur: a. transportul oxigenului la plmni b. schimburile gazoase dintre sngele capilar i aerul alveolar c. mrimea volumului pulmonar d. mbogairea aerului alveolar cu O2 e. nutriia foielor pleurale. 43. *In repaus, frecvena micrilor respiratorii, la adult, este: a. 18 respiraii/minut b. 6 respiraii/minut c. 60 respiraii/minut d. 80 respiraii/minut e. 30 respiraii/minut. 44. Inspiraia are urmtoarele caracteristici: a. este datorat mririi volumului cutiei toracice b. este un proces activ c. presiunea intratoracic este mai mic dect cea atmosferic cu 1 cmH2O d. marirea cutiei toracice nu determin mrirea volumului pulmonar e. are loc ca urmare a relaxrii muschilor inspiratori. 45. *Printr-o expiratie forat, dupa o expiratie normal, se elimina: a. volumul expirator de rezerv b. volumul rezidual c. volumul curent + volumul expirator de rezerv d. capacitatea vital + volumul rezidual e. capacitatea pulmonar total. 46.* Efortul fizic crete foarte mult: a. debitul respirator b. capacitatea pulmonar total c. volumul rezidual d. capacitatea vital e. presiunea tisular a oxigenului. 47.* CO2 este transportat prin snge, n cea mai mare parte: a. dizolvat in plasm b. combinat cu anhidraza carbonic c. de bicarbonat d. de carbaminhemoglobin e. de acid carbonic. 48.*O molecul de hemoglobin poate transporta: a. o molecul de O2 b. doua molecule de O2 c. trei molecule de O2 d. patru molecule de O2 e. O2 doar sub forma de carboxihemoglobin. 49. *Prin cedarea oxigenului adus la celule, se formeaz: a. oxihemoglobin b. mioglobin c. hemoglobin redus d. carbaminhemoglobin e. globin. 50.* Bronhiolele respiratorii deriv din ramificarea: a. capilarelor pulmonare b. bronhiolelor lobulare

c. canalelor alveolare d. bronhiilor principale e. sacilor alveolari. 51.esutul conjunctiv semidur intr n structura urmtoarelor componente ale aparatului respirator: a. laringe b. faringe c. sculeti alveolari d. trahee e. alveole pulmonare. 52. Acinul pulmonar are n componen urmtoarele componente: a. bronhiola respiratorie b. bronhie principal c. alveole pulmonare d. inele cartilaginoase e. capilare glomerulare. 53. Din alctuirea membranei alveolo-capilare, fac parte urmtoarele elemente: a. acinul pulmonar b. endoteliul capilar c. epiteliul alveolar d. interstiiul pulmonar e. carbaminhemoglobina. 54. Menionai caracteristicile incorecte ale expiraiei normale: a. se produce prin relaxarea musculaturii inspiratorii b. are loc prin contracia diafragmului c. n timpul ei, presiunea intrapulmonar este superioar cu 1 cm H2O presiunii atmosferice d. se produce prin contracia muchilor, care determin ridicarea coastelor e. se realizeaz pe seama elasticitii pulmonare. 55. Schimburile gazoase dintre aerul alveolar i sngele capilar pulmonar sunt posibile deoarece: a. suprafaa de schimb este extrem de redus b. presiunea parial a CO2 este mai mare in alveol c. suprafaa de schimb este extrem de mare d. grosimea membranei alveolo-capilare este considerabil e. presiunea parial a CO2 este mai mic n alveol. 56. *Fiecare gram de hemoglobin se poate combina maximum cu: a. 12-15 gr O2 b. 1,34 ml O2 c. 20 ml O2 d. 40 mm Hg e. 5-6 mm Hg. 57.*Presiunea parial a CO2 in sngele care ajunge in capilarele pumonare, este de: a. 100 mm Hg b. 46 mm Hg c. 40 mmHg d. 25 mm Hg e. 20 mm Hg. 58.* Presiunea parial a CO2 in aerul alveolar este de: a. 7 mm Hg 92

b. 100 mm Hg c. 40 mmHg d. 25 mm Hg e. 20 mm Hg. 59*. Gradientul dintre presiunile pariale ale CO2 din aerul alveolar i sngele din capilarele pulmonare este de: a. 47 mmHg b. 40 mmHg c. 25 mmHg d. 20 mmHg e. 6 mmHg. 60. Formele combinate de transport ale CO2 sunt: a. carboxihemoglobina b. bicarbonat c. mioglobina d. methemoglobina e. carbaminhemoglobina. 61. Disocierea HbO2 depinde de : a. pH-ul tisular b. temperatur c. presiunea parial a O2 sczut d. activitatea cortical e. presiunea parial a CO2 sczut. 62.*Disocierea HbO2 este intensificat de: a. creterea presiunii O2 in plasm b. scderea temperaturii c. scderea presiunii O2 in plasm d. scderea CO2 e. creterea pH-ului. 63. Urmtorii factori reduc disocierea HbO2: a. scderea presiunii arteriale b. creterea temperaturii c. creterea presiunii O2 d. scderea glicemiei e. creterea pH-ului. 64. Oxigenul, pentru a trece din aerul alveolar n sngele capilarului pulmonar, trebuie sa strabata urmtoarele structuri: a. lichidul interstiial b. endoteliul capilar c. epiteliul alveolar d. peretele bronic e. pleura visceral. 65.*esutul cartilaginos hialin se afl la nivelul: a. cartilajelor traheale b. epiglotei c. alveolelor pulmonare d. capilarelor pulmonare e. faringelui. 66. *Care dintre urmtorii parametrii nu particip la stabilirea valorii capacitii pulmonare totale: a. volumul expirator de rezerv b. debitul respirator c. volumul inspirator de rezerv d. volumul curent e. volumul rezidual. 67.*n timpul expiraiei obinuite are loc: a. contracia muchilor intercostali externi b. contracia muchilor care coboara rebordul costal i tracioneaza coastele

n jos c. contracia muchilor abdominali d. o mrire activ a diametrului toracic longitudinal e. creterea presiunii intrapulmonare. 68* Care dintre volumele respiratorii enumerate mai jos, pot fi eliminate doar in condiii de repaus: a. capacitatea vital b. volumul rezidual c. volumul curent d. volumul inspirator de rezerv e. volumul expirator de rezerv.

93

REZOLVRI 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. b,d a,e b,c,d a,c,d *d a,d b,c,d *b a,c,d a, b, c b,e b,c,d a,c,e b,d a,c,d *a c,d,e a,b,d *c *e a,c a,c,e *a *a *e a,b,e b,c,e b,c,e *c a,b,e b,c a,b *c a,b,c *c *c b,c *e a,b,d a,c *b *b *a a,b,c *a *a *c *d *c *b a,d a,c b,c,d b,d c,e *b *b *c *e b,e a,b,c 94

62. 63. 64. 65. 66. 67. 68.

*c c,e a,b,c *a *b *e *c

APARATUL EXCRETOR 1. Urina conine: a. 95% ap b. hematii i leucocite c. proteine n cantiti medii d. substane minerale e. vitamine 2. Parenchimul renal : a. este format din medular i cortical b. conine piramidele lui Malpighi c. asigur procesul de filtrare i reabsorbie d. asigur procesul de miciune e. conine i calicele renale mici 3. Reeaua capilar peritubular: a. este o reea bogat n capilare b. primete snge din arteriola aferent c. se gsete n mare parte n medular d. se gsete mai ales n jurul ansei Henle e. se afl n jurul tubilor proximali 4. Care este valoarea real a filtratului glomerular : a. 125 l/min b. 180 l/min c. 125 ml/min d. 180 l/zi e. 125 l/zi 5. Nefronul : a. este alctuit din sistem tubular i capsula Bowman b. este unitatea anatomic a rinichiului c. conine tubul contort proximal d. este unitatea funcional a rinichiului e. cortical are glomerulul situat la jonciunea dintre cortical i medular 6. Echilibrul acido-bazic al organismului: a. este meninut de ctre rinichi b. este realizat i prin secreia de NH3 c. este realizat prin acidifierea suplimentar a urinei d. este meninut prin eliminarea surplusului de protoni e. este independent de reglarea hormonal 7. Vezica urinar: a. prezint trei sfinctere b. este un organ cavitar c. continu uretra d. este cea mai dilatat cale urinar e. se golete atunci cnd acumuleaz 200 ml de urin 8. Rinichii sunt situai : a. n cavitatea abdominal b. intraperitoneal c. n pelvis d. de o parte i de alta a coloanei vertebrale lombare e. de o parte i de alta a coloanei vertebrale sacrate 9. Rolul rinichilor : a. menin homeostazia organismului b. formeaz i elibereaz renina c. activeaz vitamina D1 d. intervin n glicogenoliz e. excret produii finali de metabolism 10. Urina: a. conine sruri de K, Ca, Mg 95 b. conine cantiti mari de uree (25g/ 24h) c. conine mai mult de 5000 leucocite /ml d. nu conine hematii e. are peste 98% ap 11. n filtrarea glomerular sunt implicate direct: a. arteriola eferent b. arteriola aferent c. proteinele plasmatice din capilarele glomerulare d. artera renal e. presiunea din capsula Bowman 12.* Cantitatea de ap eliminat renal in 24 de ore este: a. 1000-1500 ml b. 1000-1500 dl c. 500-1000 ml d. 500-1000 dl e. nici un enun nu este corect 13. Urina concentrat : a. se formeaz prin mecanismul contracurent b. se formeaz prin secreia n exces a apei c. apare n cazul deficitului de ADH d. se formeaz prin participarea nefronilor juxtamedulari e. se formeaz n nefronii corticali 14. Tractul urinar: a. nu este steril b. este steril c. rezist la colonizarea bacterian d. este sensibil la colonizarea bacterian e. este oarecum protejat n cazul unei bune hidratri 15. Debitul sangvin renal este : a. 1.200 ml/min b. 1.200 ml/or c. 20 % din debitul cardiac de repaus d. 420 ml/100 g esut/min e. 10% din debitul cardiac de repaus n condiii bazale 16.* Presiunea efectiv de filtrare este de : a. 70 mm Hg b. 18 mm Hg c. 32 mm Hg d. 10 mm Hg e. 60 mm Hg 17. Cistita: a. este determinat de prezena bacteriilor la nivelul vezicii urinare b. reprezint inflamarea peretelui vezicii urinare c. reprezint inflamarea peretelui bazinetului d. reprezint inflamarea peretelui bazinetului, ureterului i a vezicii urinare e. are rsunet clinic diferit la femeie fa de brbat 18. Excreia: a. este realizat de ctre sistemul excretor b. este realizat de ctre rinichi i cile urinare c. este realizat de ctre cile i vezica urinar d. este o funcie a glandelor endocrine e. nu este absolut necesar organismului 19.* Reabsorbia facultativ a apei este realizat de: a. adrenalin b. secretin c. ADH d. LH

e. STH 20. Nefronii : a. sunt n numr de aproximativ 4.000.000 b. sunt acoperii de seroasa peritoneal c. au rol n formarea urinei d. sunt formai din cte un corpuscul renal i un tub urinifer e. sunt n numr de aproximativ 2.000.000 21.* Unitatea morfo-funcional renal este reprezentat de : a. piramida Malpighi b. lobulul renal c. lobul renal d. nefron e. aparatul juxtaglomerular 22.*Nefronii corticali reprezint.....din numrul total de nefroni: a. 75 % b. 65 % c. 55 % d. 85 % e. 95 % 23. Funciile renale majore sunt: a. formarea reninei b. eliberarea reninei c. excreia produilor de metabolism d. meninerea homeostaziei i a echilibrului acidobazic e. activarea vitaminei D3 24.* Ce procent din filtratul glomerular este reabsorbit n tubii uriniferi? a. 11 % b. 9 % c. 99 % d. 1 % e. 89 % 25. Nefrocitul: a. este unitatea morfologic i funcional a rinichiului b. asigur reabsorbia tubular c. are la polul apical numeroi microvili d. are o suprafa activ mare e. nu prezint mitocondrii 26. Bazinetul renal : a. colecteaz urina din calicele mari b. colecteaz urina din calicele mici c. este in legtur direct cu glomerulul d. este un conduct mai dilatat e. se continu cu uretra 27.* n lipsa ADH: a. se elimin urina concentrat b. reabsorbia tubular este exacerbat c. cantitatea de urin n 24h este de 2-2,5l d. organismul devine hiperhidratat e. nici un enun nu este corect 28.* Debitul filtrrii glomerulare : a. este cantitatea de filtrat glomerular care se formeaz ntr-o or prin toi nefronii ambilor rinichi b. este cantitatea de filtrat glomerular care se formeaz ntr-o or prin toi nefronii unui rinichi c. este cantitatea de filtrat glomerular care se 96

formeaz ntr-un minut prin toi nefronii unui rinichi d. este cantitatea de filtrat glomerular care se formeaz ntr-un minut prin toi nefronii ambilor rinichi e. toate enunurile sunt false 29. Celulele tubilor uriniferi: a. se numesc nefrocite b. se numesc nefroni c. prezint membrane ce conin pompe metabolice d. particip la transportul activ e. nu necesit ATP 30.* Ce substane se gsesc anormal n urina final: a. creatinina b. ureea c. hormoni d. vitamine e. glucoza 31. Presiunea coloid-osmotic : a. particip la filtrarea prin membran glomerular b. depinde de cantitatea de electrolii a unei soluii c. are valoarea de 32 mmHg la nivelul capilarelor renale d. se opune presiunii hidrostatice din capilarele renale e. are acelai sens cu presiunea hidrostatic din capilarele renale 32. Secreia tubular de H+ : a. are loc prin mecanism pasiv b. are loc prin mecanism activ c. se realizeaz n funcie de nivelul plasmatic de H+ d. face ca rinichiul s participe la echilibrul acidobazic e. se realizeaz n principal n ansa Henle 33. Ce compui ai urinei finale sunt parial reabsorbii activ din urina primar, dar i eliminai ulterior n urina final: a. ureea b. acidul uric c. Na-ul, K-ul d. unele vitamine e. glucoza 34. Sindromul nefritic : a. nu afecteaz n nici un fel funcia normal a rinichilor b. poate include hipotensiune c. poate determina apariia edemelor d. poate fi acut sau pasager e. poate evolua variat 35. Filtrarea glomerular : a. recupereaz substanele din capsula Bowman n glomerulul renal b. se realizeaz din capilarele glomerulare n capsula Bowman c. permite formarea urinei primare d. depinde doar de presiunea din capilarele glomerulare e. depinde de presiunea din capilarele glomerulare, de presiunea din capsula Bowman, de preisunea coloid-osmotic a proteinelor plasmatice din capilare si din capsula Bowman

36.* Bifai procesele complementare: a. filtrare glomerular secreie tubular b. filtrare glomerular reabsorbie tubular c. reabsorbie tubular secreie tubular d. filtrare glomerular secreie tubular reabsorbie tubular e. nici un enun nu este corect 37. Substane reabsorbite pasiv la nivel renal sunt : a. ureea b. aminoacizii c. bicarbonaii d. apa e. acidul uric 38. Care substane se reabsorb activ la nivel renal : a. apa b. glucoza c. ureea d. aminoacizii e. unele vitamine 39.* Ce cantitate de urin se elimin pe zi n lipsa ADH? a. 2-2,5 l b. 3-3,5 l c. 4-4,5 l d. 5-5,5 l e. toate variantele sunt false 40.* Ce cantitate de urin se elimin pe zi n prezena ADH? a.1,5l b.1,6l c.1,7l d.1,8l e. toate variantele sunt false 41. Reabsorbia tubular : a. recupereaz majoritatea compuilor urinei primare b. permite formarea urinei secundare c. se face numai prin mecanisme active d. se face numai prin mecanisme pasive e. permite eliminarea de substane toxice 42.* Care formaiune din structura rinichiului se continu cu ureterul : a. papilele renale b. piramidele Malpighi c. calicele renale d. uretra e. pelvisul renal 43.* Ce procent din apa filtrat glomerular nu este reabsorbit n mod obinuit n tubii uriniferi : a. 11% b. 9% c. 99% d. 1% e. 89% 44. Reabsorbia activ se realizeaz : a. selectiv b. prin travaliul metabolic al nefrocitului c. fr consum de energie i oxigen d. mpotriva gradientelor de concentraie sau electrice e. conform gradientelor de concentraie sau electrice 45. Reabsorbia pasiv se realizeaz : 97

a. n gradient chimic b. conform diferenelor de presiuni hidrostatice c. cu consum de energie d. limitat, n funcie de capacitatea maxim de transport a nefronului e. pentru ap, uree i o parte din Na+ i Cl46.* Mai muli tubi contori distali se deschid : a. ntr-o piramid Malpighi b. ntr-o ans Henle c. ntr-un tub colector d. n calicele mici e. n calicele mari 47.* Ce segment al cilor urinare este strbtut de urina final, dup ce prsete bazinetul : a. uretra b. calicele mici c. calicele mari d. ureterul e. vezica urinar 48. Nefronii : a. sunt n numr de 3-4 milioane b. nu sunt vizbili cu ochiul liber c. sunt formai din cte o capsul i un tub urinifer d. au rol n formarea urinei e. sunt n numr de 2 milioane 49. Hematuria: a. poate fi un semn clinic al nefritei b. ntotdeauna se ntlnete n cadrul cistitei c. este semn al insuficienei renale ireversibile d. poate fi nsoit, n sindromul nefritic, de hipertensiune e. este ntotdeauna de cauz vezical 50. Procesul de formare a urinei presupune : a. secreia activ i pasiv tubular b. ultrafiltarea glomerular c. secreia de renin d. reabsorbia activ e. reabsorbia pasiv 51. K+ sufer la nivel renal urmtoarele procese : a. filtrare b. reabsorbie pasiv c. reabsorbie activ d. secreie activ e. secreie pasiv 52. Secreia de NH3 : a. reprezint o excreie suplimentar de protoni b. nu determin o acidifiere suplimentar a urinei c. are efect antitoxic d. particip la formarea clorurii de amoniu e. particip la formarea amoniacului lichid 53. Insuficiena renal: a. poate fi acut b. se poate trata prin dializ c. este tratat numai medicamentos d. este stadiul evolutiv final pentru multe boli cu atingere renal e. poate fi cronic 54. Dializa: a. asigur o bun funcionalitate a ficatului

b. cur sngele de produii de metabolism c. trateaz cistita d. folosete un circuit exterior organismului e. este folosit n insuficiena renal acut, aceasta fiind ireversibil 55. Vezica urinar: a. este strbtut oblic de poriunea inferioar a ureterelor b. are musculatura striat la nivelul pereilor c. prezint 3 pari d. are o prelungire, trigonul vezical e. are o capacitate fiziologic de aproximativ 300400ml 56. La nivelul nefrocitelor, fora pompelor metabolice: a. este limitat b. este nelimitat c. nu depinde de capacitatea maxim de a transporta o substan pe unitatea de timp d. depinde de capacitatea maxim de a transporta o substan pe unitatea de timp e. realizeaz transportul pasiv 57. Miciunea : a. este un proces controlat de mduva spinrii b. este un reflex prin care urina este evacuat din vezica urinar c. nu poate fi controlat de trunchiul cerebral d. odat iniiat, reflexul de miciune se autoamplific e. nu poate fi controlat de cortexul cerebral 58.* Care dintre urmtoarele lichide are o compoziie identic cu a plasmei sanguine, dar este lipsit de proteine : a. serul sanguin b. umoarea apoas c. urina secundar d. urina primar e. endolimfa 59. Filtrarea renal : a. este principala modalitate de curire a plasmei de cataboliii azotai neutilizabili b. este principala modalitate de curire a plasmei de proteine c. este completat de secreia tubular d. este complementar cu reabsorbia tubular e. determin apariia urinei finale 60. Din compoziia urinei finale lipsesc sau sunt n cantiti infime : a. potasiul b. proteinele c. ureea d. creatinina e. glucoza 61.* Sfincter intern i extern are : a. bazinetul b. ureterul c. uretra d. vezica urinar e. stomacul 62.* Care dintre structurile urmtoare primete urina adus de uretere : a. bazinetul b. calicele mici 98

c. vezica urinar d. papilele renale e. calicele mari 63. Bifai afirmaiile false : a. rinichiul contribuie la formarea i eliberarea reninei b. rinichiul este un organ de tip cavitar c. secreia de protoni n tubul contort distal este un proces pasiv d. urina se scurge n vezic prin uretere e. urina primar conine lipide 64.* Dintre principiile alimentare absorbite n intestin, obinuit n urina final sunt prezente : a. lipide b. proteine c. glucide d. albumin e. sruri minerale 65. Formarea urinei presupune : a. ultrafiltrarea plasmei la nivel glomerular b. reabsorbia de vitamine c. secreia de glucoz d. secreia tubular a anumitor constitueni e. reabsorbia apei 66. Pelvisul renal : a. se continu cu ureterul b. se continu cu uterul c. mai este denumit i bazinet d. se afl n continuarea calicelor mici e. d natere calicelor mici 67. Prin secreie, rinichii intervin n reglarea plasmatic a : a. potasiului b. acidului uric c. creatininei d. aminoacizilor e. proteinelor 68.* Ureterul : a. coboar dincolo de vezica urinar b. trece civa centimetri sub epiteliul vezical c. nu poate fi comprimat de ctre presiunea intravezical d. primete urin din vezic prin refluxul acesteia e. este un tub muscular striat 69. Ureterele : a. sunt mici tuburi elastice b. se afl ntre pelvisul fiecrui rinichi i vezica urinar c. propag contracia peristaltic a pelvisului renal d. sunt comprimate de presiunea intravezical e. prezint peristaltic datorit musculaturii striate pe care o contin 70. La un volum de peste 400 ml urin la nivel vezical : a. presiunea intravezical crete foarte mult i rapid b. presiunea intravezical scade foarte mult i rapid c. presiunea intravezical crete cu 5 10 cm ap d. presiunea intravezical scade cu 5 10 cm ap e. ncep s apar multiple contracii de

miciune 71. Nefrocitele : a. asigur transportul activ al ureei i al creatininei b. au activitate selectiv pentru anumite substane c. consum oxigen i energie d. nu necesit ATP e. transport substane mpotriva gradientelor de concentraie 72.* Dac reflexul de miciune nu reuete s goleasc vezica urinar : a. aceasta nu se mai golete 12 ore b. elementele nervoase ale reflexului sunt inhibate 12 ore c. elementele nervoase ale reflexului nu mai pot fi inhibate d. elementele nervoase ale reflexului sunt inhibate pn la o or sau chiar mai mult e. nu se mai produce urin 73. Reflexul de miciune : a. nu poate fi controlat de ctre centrii nervoi superiori b. poate fi stimulat de centrii nervoi superiori c. poate fi stimulat de trunchiul cerebral d. poate fi inhibat de cortexul cerebral e. este controlat de mduva spinrii 74. n insuficiena renal acut : a. rinichii funcioneaz normal b. rinichii pot nceta complet s mai funcioneze c. rinichii pot nceta aproape complet s mai funcioneze d. recuperarea funcional este imposibil e. recuperarea funcional poate fi aproape complet 75. Tubul contort distal al nefronului : a. este format din capilare derivate din arteriola eferent b. continu ansa Henle c. particip n totalitate la formarea aparatului juxtaglomerular d. particip la reabsorbia apei e. are un bra ascendent, o bucl i un bra descendent 76. Secreia tubular a ionilor de potasiu : a. se face numai cu consum de energie b. este un mecanism exclusiv pasiv c. implic transportul ionului mpotriva gradientului de concentraie d. se face prin schimb ionic e. asigur meninerea normal a potasemiei 77.* Ansa Henle : a. continu tubul contort distal b. este continuat de tubul cotort distal c. se deschide n calicele mici d. are un bra de calibru mai mic dect celelalte dou e. nici un enun nu este adevrat 78. Hilul renal : a. conine artera renal b. se afl pe partea lateral a rinichiului c. se afl pe partea medial a rinichiului d. conine vena renal e. cuprinde uretra 99

79.* Rinichiul : a. este organ nepereche b. comunic direct cu vezica urinar c. se gasete de-o parte i de alta a coloanei vertebrale sacrate d. este un organ pelvin e. toate enunurile sunt false 80. Calicele renale : a. fac parte din cile urinare b. sunt de 3 tipuri mici, mijlocii i mari c. cele mari sunt n numr de 3 d. cele mari se unesc i formeaz bazinetul e. sunt de 2 tipuri - mici si mari 81.* Nefronii pot fi : a. capsulari b. piramidali c. corticali d. juxtaglomerulari e. toate enunurile sunt false 82.* n insuficiena renal cronic : a. rinichii funcioneaz normal b. funcionalitatea renal se pierde progresiv c. pierderea funcionalitii este reversibil d. recuperarea poate fi aproape complet e. funcionalitatea renal se pierde brusc 83.* Care este procentul real al debitului renal din debitul cardiac de repaus ? a. 10 % b. 30 % c. 50 % d. 5 % e. nici un rspuns nu este corect 84. Forele care realizeaz filtrarea la nivel glomerular sunt : a. presiunea din capilarele glomerulare b. presiunea din capsula Bowman c. presiunea coloid-osmotic a proteinelor din capilare d. presiunea coloid-osmotic a proteinelor din capsula Bowman e. presiunea din artera renal 85.* Tubul contort proximal al nefronului se deschide n : a. tubul contort distal b. ansa Henle c. papilele renale d. glomerulul renal e. alt tub contort proximal 86. Ultrafiltrarea glomerular : a. nu permite trecerea proteinelor n urin b. este un proces selectiv, datorit proprietilor capsulei Bowman c. are un debit de 180 l/24 h d. implic trecerea unor constitueni din capilarele glomerulare n cavitatea capsulei Bowman e. implic trecerea unor constitueni din cavitatea capsulei Bowman n capilarele glomerulare 87. Reabsorbia tubular renal de Na+ se face : a. prin mecanism activ b. numai prin mecanism pasiv c. cu consum de energie i oxigen d. fr consum de energie i oxigen e. mpotriva gradientelor de concentraie

88.* Cea mai important cantitate de ap (80 %) din apa filtrat glomerular se reabsoarbe n : a. toate segmentele nefronului b. tubul contort proximal c. ansa Henle d. tubul contort distal e. tubul contort distal i tubul colector 89. Unde se produce reabsorbia facultativ a apei ? a. n tubul contort proximal b. n ansa Henle c. n tubul contort distal d. n tubii colectori e. n bazinet 90. La nivelul tubului contort proximal apa este atras prin osmoz din tub n interstiiu ca urmare a : a. reabsorbiei unor compui utili b. secreiei de renin c. reabsoriei srurilor d. reabsorbiei glucozei e. secreiei de Na+ 91. Filtratul glomerular : a. traverseaz diferitele poriuni ale tubilor uriniferi b. sufer procese de reabsorbie c. sufer procese de secreie d. dup diverse procese se transform ntr-un lichid ce ajunge n pelvisul renal e. apare iniial n tubul contort distal 92. Care dintre constituenii ultrafiltratului sunt reabsorbii la nivelul tubilor uriniferi : a. sodiul b. glucoza c. ionii de clor d. mercurul e. sulfaii 93. Reflexul de miciune : a. este determinat de umplerea vezicii urinare peste o limit prag b. se declaneaz la un volum urinar mai mare de 200- 300 ml c. determin golirea vezicii urinare d. determin golirea vezicii urinare, dar n acelai timp blocheaz i formarea de urin e. determin formarea urinei 94. Tubul contort proximal : a. determin absorbia celei mai mari pri din apa filtrat glomerular b. determin secreia de K+ c. face parte din nefron d. face parte din glomerulul renal e. se continu cu tubul contort distal 95.* n urina final se gsesc urmtoarele substane organice : a. ureea b. creatinina c. acidul uric d. enzime e. toate variantele sunt adevrate 96. Vezica urinar : a. continu ureterele b. este un organ parenchimatos 100

c. este un organ cavitar d. prezint un trigon e. are o prelungire a corpului n form de plnie ce se continu cu uretra 97. Musculatura vezicii urinare : a. este de tip striat b. este de tip neted c. mpiedic, prin tonusul su, ptrunderea urinei la nivelul colului vezical d. mpiedic, prin tonusul su, ptrunderea urinei la nivelul ureterului e. formeaz spre partea inferioar sfincterul intern vezical 98. Sfincterul vezical extern : a. este de tip neted b. este de tip striat c. este controlat voluntar d. nu poate fi controlat voluntar e. este parial neted, parial striat 99.* Urina nou format determin prima und peristaltic la nivelul : a. calicelor mici b. calicelor mari c. pelvisului d. ureterelor e. vezicii urinare 100. Frecvena undelor peristaltice de la nivelul cilor urinare : a. crete sub influena sistemului nervos simpatic b. scade sub influena sistemului nervos simpatic c. crete sub influena sistemului nervos parasimpatic d. scade sub influena sistemului nervos parasimpatic e. nu este influenat de sistemul nervos vegetativ 101. Presiunea intravezical : a. nu poate determina comprimarea ureterelor b. poate determina comprimarea ureterelor c. crete pe msura formrii urinei d. se modifica direct proporional cu volumul urinar e. nu se modific semnificativ peste 300 400 ml 102.* Primul segment al cii urinare este reprezentat de : a. glomerulul renal b. ansa Henle c. vezica urinara d. uretra e. calicele mici

REZOLVRI 1. a, b, d, e 2. a, b, c 3. a, e 4. c, d 5. b, c, d 6. a, b, d 7. b, d 8. a, d 9. a, b, e 10. a, b 11. c, e 12. a 13. a, d 14. b, c, e 15. a, c, d 16. d 17. a, b, e 18. a, b 19. c 20. c, d, e 21. d 22. d 23. c, d 24. c 25. b, c, d 26. a, d 27. e 28. d 29. a, c, d 30. e 31. a, c, d 32. b, c, d 33. c, d 34. c, d, e 35. b, c, e 36. a 37. a, d 38. b, d, e 39. e 40. d 41. a, b

42. e 43. d 44. a, b, d 45. a, b, e 46. c 47. d 48. b, d, e 49. a, d 50. a, b, d, e 51. a, c, d, e 52. a, b, c, d 53. a, b, d, e 54. b, d 55. a, d, e 56. a, d 57. a, b, d 58. d 59. a, c 60. b, e 61. d 62. c 63. b, c, e 64. e 65. a, b, d, e 66. a, c 67. a, b, c 68. b 69. b, c, d 70. a, e 71. b, c, e 72. d 73. b, c, d, e 74. b, c, e 75. b, d 76. c, d, e 77. b 78. a, c, d 79. e 80. a, c, d, e 81. c 82. b 83. e 101

84. a, b, c, d 85. b 86. b, c, d 87. a, c, d, e 88. b 89. c, d 90. a, c, d 91. a, b, c, d 92. a, b, c, e 93. a, b, c 94. a, c 95. e 96. a, c, d, e 97. b, c, d, e 98. b, c 99. c 100. b, c 101. b, c 102. e

METABOLISMUL. RAIA ALIMENTAR. VITAMINELE 1. n organism, reaciile metabolice au ca scop: a. meninerea n limite constante a cantitii de esut adipos b. adaptarea la condiiile variabile ale mediului nconjurtor c. meninerea vieii d. obinerea unui rspuns n urma unei excitaii e. producerea de energie folosit pentru sinteza unor compui cu rol structural i funcional. 2. Urmtoarele enunuri despre procesele metabolice sunt corcte: a. pot fi de tip anabolic b. pot fi de tip catabolic c. nu sunt conectate ntre ele d. se poteneaz i se inhib reciproc e. nu presupun producere de energie sau consum energetic. 3. Catabolismul presupune: a. refacerea macromoleculelor uzate din structurile celulare b. sintez de anticorpi c. eliberarea de energie d. descompunerea macromoleculelor ce provin din alimente e. depozitarea unei pri din energia eliberat sub forma compuilor macroergici. 4. Reciile catabolice au urmtoarele caracteristici: a. au ca finalitate producerea de energie b. 55% din energia produs se pierde sub form de cldur c. n cursul lor se degradeaz macromolecule de provenien endogen d. nu au nici o conexiune cu reaciile anabolice e. 45% din energia eliberat este folosit pentru transportul glucozei. 5. Prin procesele anabolice: a. se asigur creterea i dezvoltarea organismului b. se elibereaz 55 % din energie sub form de cldur c. se nmagazineaz energia eliberat sub form de compui macroergici d. se consum energie pentru refacerea macromoleculelor uzate e. se descompun substanele exogene sau endogene 6. Anabolismul: a. presupune refacerea unor macromolecule uzate b. este mai intens la vrstnici c. este mai intens la tineri d. presupune consum de energie e. se intensific n perioadele de convalescen. 7. Dinamica proceselor metabolice: a. catabolismul predomin la vrstele tinere b. n general, exist un echilibru ntre anabolism i catabolism c. la vrstele tinere predomin anabolismul d. n cursul perioadelor de convalescen predomin reaciile catabolice e. n eforturi mari predomin catabolismul. 8. *Glucidele absorbite n tubul digestiv vor ajunge: a. la ficat prin trunchiul celiac b. la splin prin vena splenic c. la ficat prin vena port 102 d. la rinichi prin venele renale e. la ficat prin venele hepatice 9. Cum intervine ficatul n metabolismul glucozei? a. transform galactoza n glucoz b. depoziteaz glucoza prin procesul de glicogenoliz c. transform glucoza ntr-un compus de depozit numit glicogen d. degradeaz glucoza prin glicoliz e. convertete glicogenul n glucoz printr-un proces de glicogenoliz 10. *Prin glicogenogenez se nelege: a. procesul de degradare a glucozei n acid piruvic b. transformarea glucozei n glicogen c. formarea de glucoz din alte substraturi d. transformarea glicogenului n glucoz e. desfacerea glucozei n dou molecule de glicogen 11. Glicogenogeneza: a. este procesul de scindare a glicogenului b. este procesul de formare a glicogenului c. are loc cu precdere n ficat i muchi d. este stimulat de insulin e. este stimulat de glucagon i adrenalin. 12. *Prin glicogenoliz se nelege: a. formarea de glucoz din substraturi neglucidice b. depolimerizarea glicogenului i convertirea lui n glucoz c. degradarea glucozei pn la CO2 i ap d. transformarea glucozei n glicogen e. transformarea glucozei n lipide de depozit. 13. Glicoliza: a. presupune transformarea glucozei n dou molecule de acid piruvic b. se desfoar n mai multe reacii succesive, catalizate toate de o singur enzim c. este aerob dup transformarea acidului piruvic n acetilcoenzima A d. reaciile de degradare a acetilcoenzimei A n ciclul Krebs au loc n mitocondrie e. glicoliza anaerobfurnizeaz cea mai mare cantitate de ATP. 14. Fosforilarea oxidativ: a. se desfoar n nucleul celulelor b. furnizeaz energie ce se va acumula n 34 molecule de ATP c. se desfoar n mitocondrii d. furnizeaz 34 molecule de ADP e. furnizeaz 95% din ATP-ul obinut prin degradarea unei molecule de glucoz. 15. *Cea mai mare cantitate de ATP (95 %) furnizat de o molecul de glucoz este sintetizat n: a. timpul glicolizei anaerobe b. n procesul de glicogenogenez c. timpul fosforilrii oxidative d. n procesul de glicogenoliz e. prin gluconeogenez. 16. *Eficiena transferului de energie prin catabolismul unui mol de glucoz este de: a. 34 % b. 50 % c. 55 %

d. 80 % e. 66 % 17. Glicoliza: a. elibereaz o cantitate mic de energie b. nu este dependent de prezena sau absena ADP-ului c. presupune degradarea glucozei pn la acid piruvic d. se desfoar i n condiii de anaerobioz e. elibereaz cantiti foarte mari de energie. 18. Procesul de gluconeogenez: a. presupune transformarea glicogenului n glucoz. b. este indus de creterea glicemiei c. presupune obinerea de glucoz din substraturi neglucidice, de exemplu din acizi grai d. presupune obinerea de glucoz din substraturi neglucidice, de exemplu din aminoacizi e. se declaneaz ca urmare a scderii glicemiei. 19. Creterea glucozei peste nevoile celulare va fi urmat de: a. gluconeogenez b. transformarea glucozei n glicogen c. degradarea glicogenului prin glicogenoliz d. transformarea glucozei n trigliceride care se depun ca grsimi de rezerv e. creterea cantitii de esut adipos i ngrare 20. Sedentarismul i consumul excesiv de glucide sunt urmate de: a. scderea consumului energetic, ca urmare a sedentarismului b. creterea cantitii de esut adipos, ca urmare a surplusului energetic c. creterea consumului energetic d. transformarea glucozei n lipide e. mobilizarea lipidelor de rezerv din esutul adipos. 21. Alegei enunurile corecte referitoare la mecanismele de reglare a glicemiei: a. insulina crete glicemia b. glucagonul stimuleaz glicogenoliza i gluconeogeneza i are aciune hipoglicemiant c. adrenalina este un hormon hipoglicemiant d. cortizolul stimuleaz gluconeogeneza si este hiperglicemiant e. insulina este hipoglicemiant, deoarece favorizeaza patrunderea si utilizarea glucozei in celule si stimuleaza glicogenogeneaza 22. Glicemia: a. reprezint cantitatea total de glucoz din organism b. concentraia normal este de 70100 mg/dl c. reprezint cantitatea de glucoz din snge d. scade sub aciunea insulinei care faciliteaz ptrunderea i utilizarea glucozei n celule e. scade sub aciunea glucagonului i cortizolului. 23. Nivelul glicemiei: a. este controlat numai prin mecanisme nervoase b. este principalul reglator al secreiei de insulin c. creterea glicemiei determin secreie crescut de glucagon d. scade sub aciunea insulinei i crete sub aciunea glucagonului 103

e. are valori cuprinse ntre 60-140 mg/dl. 24. Urmtoarele enunuri privind rolul glucidelor sunt corecte: a. principalul rol este cel energetic b. din arderea unui gram de glucide se elibereaz mai mult energie dect din arderea unui gram de lipide c. glucidele sunt utilizate preferenial ca surs de energie, deoarece degradarea lor este rapid i lipsit de produi reziduali d. glicogenul din ficat i muchi este un rezervor important de energie e. din degradarea unui gram de glucoz se elibereaz 9,3 kcal. 25. Importana glucidelor n organism: a. au rol energetic, din degradarea unui gram de glucoz rezultnd 4,1 kcal b. sunt utilizate prioritar n caz de expunere la frig sau efort fizic moderat c. nu se gsesc n structura membranelor d. deoarece intr n alctuirea membranelor celulare au rol plastic e. au rol plastic deoarece intr n structura unor enzime 26. *Identificai afirmaia care demonstreaz rolul funcional al glucidelor: a. glucidele constituie sursa de energie celular preferat b. glucidele intr n alctuirea membranelor celulare c. pentozele intr n alctuirea unor enzime i a acizilor nucleici d. glucidele sunt componentele principale ale oseinei e. anumite structuri glucidice intr n alctuirea unor esuturi. 27. Chilomicronii sunt scindai enzimatic n: a. fosfolipide b. colesterol c. acizi grai d. glicerol e. lipoproteine 28. Acizii grai pot avea urmtoarele ci metabolice: a. ptrund n celulele nervoase unde sufer procese de beta oxidare b. rmn n cantitate mic n plasm (acizii grai liberi) c. se pot transforma n glucoz dac scade glicemia d. la nivel celular sufer reacii de beta-oxidare, cu eliberare de energie e. nu pot participa la resinteza altor compui lipidici 29. *Dup ce sunt absorbii la nivel intestinal, chilomicronii ajung n snge prin: a. vena port b. vena mezenteric superioar c. vena splenic d. circulaia limfatic e. plasm sub form de lipoproteine 30. Lipogeneza: a. se desfoar n ficat i esutul adipos

b. se desfoar n pancreas c. are loc n stomac d. presupune sinteza de noi lipide din acizi grai e. presupune i transformarea glucozei n lipide 31. Sinteza lipidelor: a. se numete lipoliz b. este stimulat de insulin c. este procesul invers lipolizei d. se numete lipogenez e. este stimulat de adrenalin i noradrenalin. 32. Lipoliza: a. presupune sinteza de noi lipide b este procesul de degradare al lipidelor c. este stimulat de cortizol d. este stimulat de insulin e. este stimulat de adrenalin i noradrenalin 33. Degradarea lipidelor: a. se numete lipoliz b. este stimulat de hormonii tiroidieni c. este stimulat de insulin d. este realizat sub aciunea lipoproteinlipazei e. produii rezultai nu au rol energetic. 34. Ingerarea de lipide i glucide n cantitate mare are drept consecine: a. favorizarea proceselor de lipoliz b. favorizarea proceselor de lipogeneza c. se sintetizeaz noi lipide din glucide sub aciunea cortizolului d. lipidele sunt depuse n esutul adipos e. apare obezitatea 35. Colesterolul: a. este un compus nesteroidian b. se sintetizeaz preponderent n ficat c. din degradarea lui se obin acizii biliari d. se sintetizeaz doar n ficat e. particip la formarea plcilor de aterom 36. Consumul crescut de colesterol i acizi grai saturai, de origine animal determin: a. depunerea acestora i formarea plcilor de aterom n pereii arterelor mari b. creterea elasticitii pereilor arteriali c. lezarea peretelui arterial d. ateroscleroz e. rigidizarea pereilor arteriali, scderea elasticitii i instalarea hipertensiunii arteriale. 37. *Depunerea colesterolului n peretele arterelor mari determin. a. agenezie b. ateroscleroz c. anorexie d. adinamie e. acalazie. 38. *Care dintre urmtorii hormoni stimuleaz lipogeneza? a. insulina b. adrenalina c. cortizolul d. STH e hormonii tiroidieni 39. Care dintre urmtorii hormoni au ca efect mobilizarea acizilor grai din depozite? a. adrenalina b. insulina 104

c. cortizolul d. STH e. hormonii tiroidieni. 40. Urmtoarele enunuri privind rolul energetic al lipidelor sunt corecte: a. prin degradarea unui gram de lipide se elibereaz 4,1 kcal b. depoziteaz mai mult energie dect glucidele sau proteinele c. prin grsimea subcutanat asigur termoizolarea d. prin degradarea unui gram de lipide se elibereaz 9,3 kcal e. colesterolul constituie precursorul hormonilor glucocorticoizi. 41. *Alegei variantele FALSE privind rolul lipidelor n organism: a. colesterolul este precursor al hormonilor glucocorticoizi b. fosfolipidul plachetar intervine n prima faz a procesului de coagulare c. lipidele asigur protecia mecanic a unor organe d. lecitina i colesterolul intr n structura membranelor celulare e. intr in structura majoritii enzimelor din organism. 42. *Enzima care scindeaz lipidele se numete: a. enterokinaz b. amilaz c. pepsin d. trombin e. lipoproteinlipaz 43. Lipidele au urmtoarele roluri: a. transport diferite substane prin snge b. grsimea din jurul organelor are rol de protecie mecanic c. prin degradare furnizeaz cea mai mare cantitate de energie d. intervin n schimburile de gaze la nivel capilar e. colesterolul este precursorul aldosteronului i testosteronului 44. Despre sinteza proteinelor putem spune c: a. este deprimat de STH b. se face plecnd de la aminoacizii de provenien exogen sau endogen c. aminoacizii rezultai din catabolizarea proteinelor sunt refolosii pentru sinteza de noi proteine d. simpaticul stimuleaz anabolismul proteic e. hormonul de cretere i hormonii sexuali stimuleaz sinteza de proteine 45. Aminoacizii pot fi utilizai: a. ca precursori glucidici n procesul de gluconeogenez b. pentru sinteza, prin dezaminare a unor cetoacizi c. ca surs preferat de energie celular d. pentru sinteza unor amine biogene prin procese de decarboxilare e. ca precursori pentru sinteza cortizolului. 46. Urmtoarele enunuri privind metabolismul intermediar al proteinelor sunt corecte: a. concentraia normal a aminoacizilor n snge este ntre 35 60 mg/ 100 ml plasm

aminoacizii difuzeaz foarte uor prin membranele celulare c. pentru sinteza proteinelor sunt folosii numai aminoacizi de provenien alimentar d. aminoacizii se pot forma n organism din precursori glucidici sau lipidici e. aminoacizii traverseaz membrana celular prin transport activ sau difuziune facilitat. 47. Care sunt hormonii anabolizani pentru metabolismul protidic? a. tiroxina b. glucagonul c. STH d. hormonii sexuali e. insulina 48. Care hormoni favorizeaz catabolizarea proteinelor? a. cortizolul, n muchii scheletici b. hormonul de cretere c. tiroxina d. estrogenii e. testosteronul 49. Rolul energetic al proteinelor: a. este dominant, proteinele fiind combustibilul preferat al celulelor b. se manifest doar n cazuri extreme c. se exercit doar cnd depozitele de glucide i lipide sunt epuizate d. din degradarea lor de obine cea mai mare cantitate de energie e. prin arderea unui gram de proteine se obin 4,1 kcal 50. Alegei variantele corecte privind rolul proteinelor n organism: a. din proteine se sintetizeaz glucocorticoizii b. constituie precursorii pentru unii hormoni, de exemplu cei tiroidieni c. proteinele asigur protecia mecanic a unor organe d. intr n structura majoritii enzimelor e. intr n structura condrinei. 51. Un adolescent sedentar are nevoie de o raie alimentar cu un aport energetic de pana la 3000 Kcal/zi. Dac ntr-o zi mnnc:3 hamburgeri (400 g; 580Kcal/100g), o ciocolat de 100 g (520 Kcal/100g), 2 pungi de chips-uri (150 g; 530 Kcal/100g) i bea 1 L de suc (50 Kcal/100ml), care este valoarea energetic a alimentelor ingerate i care sunt consecinele acestei raii alimentare? a. valoarea energetic este de 3500 Kcal/zi b. valoarea energetic este de 4135 Kcal/zi c. surplusul determin inaniie d. surplusul determin ngrare i obezitate e. datorit coninutului mare de colesterol, n viaa de adult risc s fac ateroscleroz i infarct acut de miocard 52. *La persoanele dinamice, care fac sport, consumul energetic poate ajunge la: a. 2500-3000Kcal/24 ore b. 2000-2500 Kcal/24 ore c. 5000-6000 Kcal/24 ore d. 3500-4000 Kcal/24 ore e. 3500-4500 Kcal/24 ore 105

b.

53. Urmtoarele enunuri referitoare la inaniie sunt corecte: a. semnific golirea depozitelor nutritive ca urmare a lipsei de aport alimentar b. ultimele depozite care se golesc sunt cele de proteine c. primele depozite care se golesc sunt cele de lipide d. primele depozite care se golesc sunt cele de glucide, n cateva ore e. apare datorit unui aport excesiv, care depete consumul. 54. Inaniia: a. apare datorit unui aport excesiv, care depete consumul b. semnific golirea depozitelor nutritive ca urmare a lipsei de aport alimentar c. n acest caz, rezervele de glucide se golesc primele, in cateva ore d. poate duce la moarte e. ultimele depozite care se golesc sunt cele de glucide. 55. Vitamina A: a. se mai numete si tocoferol b. se mai numete i retinol c. are rol n vedere, iar lipsa ei determin xeroftalmie (ochi uscai) d. avitaminoza determin spasmofilie e. intervine n hematopiez 56. Rolurile viaminei A sunt: a. intervine n hemostaz, avitaminoza determinnd sngerri b. funcionarea epiteliilor de acoperire, deficitul ei determinnd uscarea tegumentelor c. intervine n imunitate d. intervine n vedere, toi pigmenii vizuali fiind derivai de vitamin A e. intervine n cretere, deficitul ei ducnd la tulburri de cretere 57. *Vitamina A se mai numete i: a. cobalamin b. tiamin c. riboflavin d. acid ascorbic e. retinol 58. Vitamina D: a. intervine n funcionarea epiteliilor de acoperire, deficitul ei determinnd uscarea tegumentelor b. intervine n metabolismul calciului i fosforului c. avitaminoza determin anemie megaloblastic d. avitaminoza determin rahitism, demineralizri osoase i spasmofilie e. se mai numete i calciferol 59. Vitamina D are urmtoarele roluri: a. este precursorul pigmenilor vizuali si intervine n vedere b. n diviziunea celular i absena ei provoac sterilitate c. intervine n metabolismul calciului i fosforului i absena ei provoac rahitism i demineralizri osoase d. se mai numete i antirahitic e. deficitul ei provoac spasmofilia

60. Despre vitamina D putem spune ca: a. se sintetizeaz n prezena razelor ultraviolete b. pentru a preveni rahitismul, la copiii mici trebuie administrat vitamina D, n lunile far soare c. sursa de vitamin este reprezentat numai de produsele vegetale d. ca urmare a deficitului, oasele devin mai friabile i deformate e. untura de pete, oule i ficatul nu conin vitamin D 61. *Avitaminoza E produce: a. rahitism b. tulburri de vedere c. xeroftalmie d. sterilitate e. pelagr 62. O alimentaie sntoas, echilibrat trebuie s ndeplineasc urmtoarele cerine: a. s fie adaptat vrstei i activitii depuse b. s conin numai glucide i lipide la vrsta copilriei c. s conin 15% proteine care au un rol plastic foarte important d. s nu fie exclusiv vegetarian, mai ales la copii si adolesceni la care predomin anabolismul proteic e. s conin substane minerale i vitamine care au rol de biocatalizatori 63. Care este compoziia corect a unei diete zilnice? a. 80 % glucide b. 35 % lipide c. 50 % proteine d. 50 % glucide e. 15 % proteine 64. Urmtoarele enunuri sunt corecte: a. apetitul este senzaia de mplinire a ingestiei de alimente b. foamea este dorina de a ingera alimente c. foamea este asociat cu contracii la nivelul stomacului d. saietatea este opusul foamei e. apetitul este dorina pentru un anumit fel de alimente 65. Aportul alimentar este reglat de centrii nervoi situai n: a. hipotalamus, n partea lateral b. cerebel c. sistemul limbic (amigdal) d. mduva toracal e. hipotalamus, n partea ventro-medial 66. Activarea centrului foamei din hipotalamus apare n urmtoarele condiii: a. scderea sub limitele normale ale depozitelor de substane nutritive b. n hiperglicemie c. cnd apare senzaia de plenitudine gastrointestinal d. prin reflexe condiionate, la vederea sau mirosul alimentelor e. schimbarea ritmului cotidian obinuit cu omiterea unei mese 106

67. Cauzele obezitii sunt: a. aport hidric exagerat b. apetitul exagerat pentru glucide c. aport excesiv caloric n comparaie cu consumul energetic d. perturbarea raportului glucide, lipide, proteine n raia alimentar e. alimentaie excedentar n raport cu necesarul caloric 68. *Urmtoarele enunuri despre procesele catabolice sunt FALSE: a. au ca finalitate producerea de energie b. 55% din energia produs se pierde sub form de cldur c. n cursul lor se degradeaz macromolecule de provenien endogen sau exogen d. 45 % din energia obinut este folosit pentru transportul glucozei e. 45% din energia eliberat se depoziteaz sub forma compuilor macroergici, ca de exemplu ATP. 69. *Urmtoarele enunuri referitoare la anabolism sunt FALSE: a. presupune refacerea unor macromolecule uzate b. este mai intens la vrstnici c. este mai intens la tineri d. presupune consum de energie e. se intensific n perioadele de convalescen. 70. *Urmtoarele enunuri referitoare la glicogen sunt FALSE: a. este un polimer al glucozei cu molecul foarte mare b. procesul de formare a glicogenului se numeste glicogenogenez c. glicogenogeneza are loc cu precdere n ficat i muchi d. generarea lui este stimulat de insulin e. generarea lui este stimulat de glucagon i adrenalin. 71. Urmtoarele enunuri referitoare la glicogenoliz sunt corecte: a. presupune formarea de glucoz din substraturi neglucidice b. presupune depolimerizarea glicogenului de depozit i convertirea lui n glucoz c. reprezint degradarea glucozei pn la acid piruvic d. semnific transformarea glucozei n glicogen e. este stimulat de adrenalin i glucagon. 72. Homeostazia glicemiei este meninut de: a. insulin care este hipoglicemiant deoarece favorizeaz ptrunderea i utilizarea glucozei n esuturi b. glucagon care stimuleaz glicogenoliza i gluconeogeneza i are aciune hipoglicemiant c. adrenalin care este un hormon hipoglicemiant d. cortizol care stimuleaz gluconeogeneza i are aciune hiperglicemiant e. adrenalin care este un hormon hiperglicemiant deoarece stimuleaz glicogenoliza 73. Creterea glicemiei declaneaz urmtoarele mecanisme reglatoare:

a. secreie crescut de insulin la nivel pancreatic care va favoriza ptrunderea i utilizarea glucozei n esuturi b. secreie crescut de glucagon la nivel pancreatic care va stimula glicogenoliza i gluconeogeneza c. la nivel celular, glucoza va fi transformat in glicogen, proces controlat de insulin d. la nivel celular, excesul de glucoz va fi transformat in trigliceride e. eliberare de adrenalin care va stimula glicogenoliza hepatic i muscular 74. Colesterolul constituie precursorul pentru sinteza urmtorilor hormoni: a. cortizol b. tiroidieni c. aldosteron d. testosteron e. insulin 75. *Colesterolul constituie precursorul pentru sinteza hormonilor enumerai mai jos, cu o EXCEPIE: a. cortizol b. estrogeni c. aldosteron d. testosteron e. tiroidieni 76. Roluri ale vitaminei E: a. n imunitate b. n vedere c. n diviziunea celular d. n metabolismul calciului i fosforului e. n hemostaz 77. *Roluri ale vitaminei K: a. n imunitate b. n vedere c. n diviziunea celular d. n metabolismul calciului i fosforului e. n hemostaz 78. Roluri ale vitaminei C: a. n metabolismul calciului i fosforului b. n vedere c. n diviziunea celular d. n procesele de oxido-reducere e. n funcionarea sistemului nervos 79. Vitamina C: a. se mai numete i acid ascorbic b. absena ei provoac scorbutul, o boal n care se inflameaz gingiile c. se mai numete i calciferol d. intervine n procesele de oxido-reducere e. absena ei provoac sterilitate 80. Avitaminoza C provoac: a. spasmofilie b. anemie c. rahitism d. scorbut e. uscarea tegumentelor 81. Despre vitamina C putem spune c: a. se mai numete i acid ascorbic b. absena ei provoac scorbutul, o boal n care se inflameaz gingiile c. este o vitamin hidrosolubil d. absena ei provoac xeroftalmie 107

e. absena ei provoac sterilitate 82. *Toate vitaminele enumerate mai jos sunt liposolubile, cu o EXCEPIE: a. vitamina A, retinolul b. vitamina K, fitochinona c. vitamina D, calciferolul d. vitamina C, acidul ascorbic e. vitamina E, tocoferolul 83. *Toate vitaminele enumerate mai jos sunt hidrosolubile, cu o EXCEPIE: a. vitamina B1, tiamina b. vitamina B2, riboflavina c. vitamina B6, piridoxina d. vitamina C, acidul ascorbic e. vitamina E, tocoferolul 84. Vitamina B1: a. se mai numete i antinevritic b. absena ei provoac beri-beri, o boal n care apar polinevrite c. intervine n funcionarea sistemului nervos central i periferic d. intervine n procesele de oxido-reducere e. absena ei provoac rahitism 85. *Avitaminoza B1 provoac: a. spasmofilie b. anemie c. rahitism d. scorbut e. polinevrite, tulburri cardiace i respiratorii 86. Vitamina B2, riboflavina: a. se mai numete i antinevritic b. absena ei provoac beri-beri, o boal n care apar polinevrite c. intervine n funcionarea sistemului nervos central i periferic d. intervine n vedere i n respiraia tisular e. absena ei provoac tulburri de vedere i leziuni cutanate. 87. Vitamina B6, piridoxina: a. se mai numete i antinevritic b. absena ei provoac afeciuni cutanate c. intervine n funcionarea sistemului nervos central i periferic d. menine integritatea epiteliilor de acoperire alturi de vitamina A e. se sintetizeaz i la nivelul microflorei intestinale 88. *Avitaminoza B6 provoac: a. tulburri cutanate b. anemie c. rahitism d. scorbut e. polinevrite, tulburri cardiace i respiratorii 89. Vitamina B12, cobalamina: a. se mai numete i antianemic b. absena ei provoac anemia megaloblastic c. intervine n metabolismul calciului i fosforului d. menine integritatea epiteliilor de acoperire e. intervine n hematopoiez 90*Avitaminoza B12 provoac: a. tulburri cutanate b. anemie c. rahitism

d. scorbut e. pelagra 91. Vitamina PP, nicotinamida: a. se mai numete i antipelagroas b. absena ei provoac pelagra, o boal care afecteaz sistemul nervos central i aparatul digestiv c. intervine n funcionarea sistemului nervos central i n circulaie d. nu intervine n metabolimul intermediar e. se sintetizeaz i la nivelul microflorei intestinale 92*Avitaminoza PP provoac: a. tulburri cutanate b. boala beri-beri c. rahitism d. scorbut e. pelagra

108

REZOLVRI 1. b, c, e. 2. a, b, d. 3. c, d, e. 4. a, b, c. 5. a, d. 6. a, c, d, e. 7. b, c, e. 8.*c. 9. a, c, d, e. 10.* b 11. b, c, d. 12. *b. 13. a, c, d. 14. b, c, e. 15. *c 16. *e. 17. a, c, d. 18. c, d, e. 19. b, d, e. 20. a, b, d. 21. d, e. 22. b, c, d. 23. b, d. 24. a, c, d. 25. a, b, d. 26.*c. 27. a, b, c, d. 28. b, c, d. 29.*d. 30. a, d, e. 31. b, c, d. 32. b, c, e. 33. a, b, d. 34. b, d, e. 35. b, c, e. 36. a, c, d, e. 37.*b. 38. *a. 39. a, c, d, e. 40. b, d. 41. *e. 42. *e. 43. b, c, e. 44. b, c, e. 45. a, b, d. 46. a, d, e. 47. c, d, e. 48. a, c. 49. b, c, e. 50. b, d, e. 51. b, d, e. 52. *c. 53. a, b,d. 54. b, c, d. 55. b, c.
109

56. b, d, e. 57. *e. 58. b, d, e. 59. c, d, e. 60. a, b, d. 61. *d. 62. a, c, d, e. 63. b, d, e. 64. b, c, d, e. 65. a, c, e. 66. a, d, e. 67. c, e. 68. *d 69. *b 70. *e. 71. b, e. 72. a, d,e. 73. a, c,d. 74. a, c, d. 75. *e. 76. a, c. 77. *e. 78. d, e. 79. a, b, d. 80. b, d. 81. a, b,c. 82. *d 83. *e. 84. a, b, c. 85. *e. 86. d, e. 87. b, d, e. 88. *a. 89. a, b,e. 90. *b. 91. a, b, c. 92. *e

FUNCIA DE REPRODUCERE 1. Organe genitale externe sunt : a. conductele excretoare b. prostata c. bursele scrotale d. vulva e. uterul 2. Uterul : a. se afl n spatele rectului b. are n componena peretelui fibre musculare striate c. prezint doar un corp uterin d. este un organ cavitar nepereche e. nu are funcie endocrin 3. Bifai afirmaiile corecte : a. funcia de reproducere asigur perpetuarea speciei umane b. pentru fecundarea ovulului este necesar un singur spermatozoid c. sexul copilului este dat de spermatozoid d. veziculele seminale nu au rol n funcia de reproducere e. prostata secret un lichid ce altereaz funcia spermatozoizilor 4. Spermatogeneza : a. are loc la nivelul albugineei b. se produce la nivelul tubilor seminiferi c. ncepe imediat dup natere d. la finalul procesului apar spermatogonii e. este o funcie exocrin 5. Care dintre urmtoarele glande au att secreie intern ct i extern ? a. testiculul b. prostata c. ficatul d. pancreasul e. ovarul 6.* Prostata : a. este situat sub veziculele seminale b. mpiedic progresia spermatozoizilor spre penis c. este un organ glandular exocrin d. are o secreie mixt e. contribuie la formarea spermei, prin secreie endocrin 7. Bifai metodele contraceptive cele mai utilizate: a. prezervativul b. diafragma c. avortul d. steriletul e. vasectomia 8. Care dintre urmtoarele enunuri sunt false : a. ovarele sunt gonadele feminine b. uterul are fibre musculare netede c. prostata secret un lichid cu rol endocrin d. trompele uterine, n form de plnie, capteaz ovulul fecundat n ovar e. testiculul are form ovoid 9. Faza postovulatorie a ciclului menstrual : a. este prima faz a ciclului b. creeaz condiii optime pentru nidaie c. nu determin modificri ale mucoasei uterine d. pe durata ei se elimin stratul superficial al mucoasei e. dureaz de la a 15-a zi pn la un nou ciclu 110 menstrual 10.* esut conjunctiv fibros apare : a. n albuginee b. n afara septurilor ce mpart testiculul n lobuli c. n esutul interstiial testicular d. la nivelul corpului cavernos penian e. toate rspunsurile sunt incorecte 11. Secreia hormonal androgen : a. este reprezentat de testosteron b. este reprezentat de un hormon lipidic, cu structur sterolic c. determin apariia caracterelor secundare feminine d. are un efect anabolic asupra proteinelor e. este reprezentat de estrogen 12. Care dintre urmtoarele enunuri despre glandele mamare sunt false ? a. sunt anexele sistemului genital feminin b. sunt situate pe peretele toracic anterior c. la exterior, glanda este nvelit n esut conjunctiv fibros d. la nivelul lor, procesele patologice sunt extrem de rare e. au o structur complex 13.* Hormonii ovarieni : a. nu sunt produi de corpul galben i de mucoasa uterin b. sunt secretai de testicul n cantiti mari c. sunt sintetizai de celulele foliculare n timpul maturrii d. nu au secreia reglat de FSH e. exercit efecte de feed-back asupra secreiei hormonilor tiroidieni 14. Care dintre urmtoarele enunuri, referitoare la conductele spermatice, sunt false ? a. tubii seminiferi sunt productori de sperm b. canalul deferent continu canalul epididimar c. canalul epididimar continu canalul deferent d. canalele deferente ptrund n bazin naintea vezicii urinare e. tubii seminiferi se continu cu reeaua testicular 15. Glande exclusiv exocrine sunt : a. ovarele b. veziculele seminale c. testiculele d. glandele mamare e. prostata 16.* Ciclul menstrual : a. face parte din caracterele sexuale masculine b. nceteaz la vrsta de 35 ani c. devine neregulat cu ct femeia se apropie ca vrst de menopauz d. cuprinde trei perioade e. are o durat normal de 21 zile 17.* Ovarul : a. nu secret hormoni b. elimin bilunar un ovul c. este un organ nepereche d. produce gameii feminini e. este gonada masculin 18. Care dintre cile spermatice nu se deschid n uretr :

a. tubii seminiferi b. canalul epididimar c. canalul deferent d. canalul ejaculator e. tubii drepi 19.* Vaginul : a. continu vulva b. este un organ necavitar c. se gsete n continuarea uterului d. se inser pe extremitatea superioar a uterului e. nu se deschide la exterior 20.* Care enun despre glanda mamar este fals? a. ncepe s se dezvolte la pubertate b. este nconjurat de diverse pri moi c. estrogenii ciclurilor sexuale i stimuleaz dezvoltarea d. este nvelit ntr-o ptur de esut conjunctiv fibros e. este o gland exocrin 21. Spermatozoizii sunt abseni n : a. esutul testicular interstiial b. albuginee c. tubii drepi d. septurile interlobulare e. canalul ejaculator 22. Urmtoarele enunuri referitoare la ovare sunt false: a. sunt organe pereche situate n pelvis b. prezint structural dou zone c. au form rotund d. sunt legate prin ligamente de rect e. se formeaz n perioada de fertilitate a femeii 23. Care dintre urmtoarele caracteristici sunt valabile att pentru testicul ct i pentru ovar ? a. este un organ pereche b. determin apariia caracterelor secundare c. nu are funcie hormonal d. are form ovoidal e. este situat n scrot 24. Albugineea : a. nvelete att testiculul ct i ovarul b. este o membran fibroas c. are secreie hormonal d. este lichidul ce asigur nutriia spermatozoizilor e. formeaz spermatozoizii 25. Care dintre componentele aparatului genital masculin particip la secreia spermei ? a. testiculul b. corpii cavernoi c. corpul spongios d. veziculele seminale e. prostata 26. Dintr-un ovocit de ordinul I rezult, prin meioz: a. un preovul b. primul globul polar c. al doilea globul polar d. un ovocit de ordinul II e. o ovogonie 27. Testosteronul: a. este un hormon lipidic b. are nivelul sanguin reglat de FSH 111

c. secretat n cantitate mare duce la pubertate precoce d. secretat n cantiti mai mici dect cele normale determin apariia infantilismului genital e. nu are rol n spermatogenez 28.* Este organ genital extern masculin : a. prostata b. canalul deferent c. epididimul d. vezicula seminal e. penisul 29. Nu sunt organe genitale externe feminine: a. ovarele b. vulva c. trompele uterine d. uterul e. vaginul 30. Ce structuri particip, prin secreie, la alctuirea ejaculatului? a. glandele mucoase bulbo-uretrale b. veziculele seminale c. prostata d. testiculul e. scrotul 31.* Prolactina: a. este un hormon ovarian b. referitor la secreia lactat, are un efect antagonist cu estrogenul c. referitor la secreia lactat, are un efect sinergic cu progesteronul d. mpiedic excreia laptelui e. nici o variant nu este corect 32. Spermatozoidul : a. se formeaz n veziculele seminale b. poate fi de tip 22+x / 22+y c. este o celul imobil d. i menine fertilitatea aproximativ o lun e. ia natere la nivelul epididimului 33. Hormonii androgeni : a. sunt secretai la nivelul tubilor seminiferi b. sunt secretai la nivelul esutului interstiial c. au structur sterolic d. determin dezvoltarea musculaturii i a scheletului e. scad pilozitatea 34. Care sunt enunurile false privitoare la fecundaie? a. are loc n treimea superioar a uterului b. are loc n trompa uterin, n apropierea captului ei dinspre ovar c. se poate realiza pe perioada menstrei d. dup fecundaie rezult zigotul e. este realizat de ultimul spermatozoid ajuns la ovul 35. Zona cortical a ovarului : a. conine vase sangvine i nervi b. conine foliculi primordiali c. nu conine foliculi secundari d. elibereaz cte un ovocit pe lun e. conine lunar un folicul matur care este cel mai voluminos 36. Eliberarea hormonilor ovarieni : a. este controlat de ctre hormonii gonadotropi

hipofizari b. este controlat de ctre hipotalamus c. nu este influenat de nivelul sangvin al lor d. este sub controlul hipofizei anterioare e. nu este reglat de mecanisme de feed-back 37.* Fiecare lobul testicular : a. este delimitat de ceilali lobuli prin esut elastic b. conine 20-30 tubi seminiferi c. nu influeneaz spermatogeneza d. este delimitat de septuri conjunctive e. nu are funcie endocrin 38.* Trompa uterin : a. este un organ pereche b. este situat ntre ovar i vulv c. comunic prin ostium cu ovarul d. are o lungime de 20 cm e. este un conduct conjuctivo-elastic 39.* Care este afirmaia adevrat referitoare la ovocit : a. se matureaz n zona cortical a ovarului b. rmne viabil 48 h dup expulzia din ovar c. conine 46 de cromozomi d. este expulzat n ziua a 28-a a ciclului ovarian e. este expulzat din foliculul secundar 40.* Prin cte orificii comunic uterul cu celelalte ci genitale feminine ? a. 1 b. 2 c. 3 d. 4 e. 5 41.* Sexul copilului este determinat de cromozomul sexual al : a. spermatocitului de ordin II b. ovocitului de ordin II c. spermatozoidului d. ovulului e. primului globul polar 42. Hormonii estrogeni produc: a. caracterele sexuale feminine b. caracterele sexuale masculine c. dezvoltarea mucoasei uterine d. modificarea secretorie a mucoasei uterine e. prelungirea perioadei de cretere la femei comparativ cu cea a brbailor 43.* Testosteronul : a. este hormon ovarian b. este produs de ctre celulele interstiiale c. nu determin modificri ale vocii d. nu influeneaz distribuirea esutului adipos e. determin proliferarea mucoasei uterine 44. Estrogenul este sintetizat de ctre : a. pereii foliculului ovarian b. teaca intern folicular c. teaca extern folicular d. uter e. hipofiz 45. Reglarea secreiei de hormoni ovarieni : a. se realizeaz numai de la nivel ovarian b. LH provoac secreia de progesteron c. se realizeaz de la nivel hipotalamo - hipofizar d. hormonii ovarieni i controleaz propria secreie prin feed-back 112

e. FSH provoac ovulaia 46. Care dintre urmtoarele organe genitale masculine au rol n elaborarea spermei : a. prostata b. testiculul c. veziculele seminale d. penisul e. scrotul 47. Gonadele au urmtoarele caractere funcionale : a. secret hormoni sexuali b. produc ovule i spermatozoizi c. devin active la pubertate d. sunt localizate intra-abdominal e. nu sunt influenate de ctre hipofiz 48. Vaginitele pot fi: a. bacteriene b. hormonale c. fiziologice d. parazitare e. virale 49. Zigotul : a. este rezultatul fecundrii ovulului de ctre spermatozoid b. are 44 de autozomi c. ntotdeauna este eliminat d. are un set complet de 46 de cromozomi e. are 44 de heterozomi 50.* Bifai varianta corect referitoare la lactaie: a. se produce cu fiecare ciclu ovarian b. apare datorit efectelor estrogenului c. nu este influenat de aciunea oxitocinei d. asigur alimentaia esenial a nou-nscutului e. nici o variant nu este corect 51.* Care este afirmaia corect referitoare la contracepie? a. contracepia de barier = abstinena periodic b. nici o metod contraceptiv nu poate garanta contracepia 100 % c. steriletul este o metod de contracepie definitiv d. contraceptivele orale sunt numite i de barier e. vasectomia i ligatura trompelor uterine asigur contracepia definitiv pentru sexul feminin 52. Organul genital extern masculin : a. este reprezentat de prostat b. este reprezentat de penis c. este organ genital i urinar d. are rdcina fixat prin cei doi corpi spongioi e. este traversat de uretr, care are orificiul extern la nivelul glandului 53. Spermatogonia : a. este o celul primordial diploid b. d natere la spermatozoizi direct prin mitoz c. crete i se transform n spermatocit de ordinul I d. d natere, prin mitoz, la spermatocite de ordinul II e. dup mai multe diviziuni d natere la spermii 54.* Care dintre urmtoarele afirmaii, referitoare la foliculii ovarieni, sunt adevrate : a. se matureaz toi la pubertate

b. cel mai matur dintre ei este foliculul primar c. secret LH d. sunt aezai n zona medular a ovarelor e. secret estrogen 55. Veziculele seminale : a. produc testosteron b. secret un lichid care intr n componena spermei c. se gsesc anterior vezicii urinare d. sunt localizate lateral de canalele deferente e. produc spermatozoizi 56. ntre 1-a i a 14-a zi a ciclului uterin are loc : a. ovulaia b. faza postovulatorie c. faza preovulatorie d. eliminarea ovulului din uter e. secreia de hormoni sexuali feminini : estrogen i progesteron 57.* Alegei enunurile incorecte : a. lichidul seminal asigur transportul spermatozoizilor b. glanda mamar are la exterior esut adipos c. gameii feminini se numesc ovare d. gonadele masculine sunt glande mixte e. la nivelul trompei uterine se produce fecundaia 58. Modificrile ciclice de la nivelul mucoasei uterine : a. sunt controlate de ocitocin b. sunt controlate de estrogen i progesteron c. produc necroz i hemoragie n faza preovulatorie d. asigur nidaia oului e. dureaz 38 de zile 59. Tubii drepi testiculari : a. continu tubii seminiferi b. continu canalul epididimar c. continu canalul deferent d. se continu cu reeaua testicular e. se continu cu epididimul 60. Hormonii gonadotropi : a. controleaz producerea de spermatozoizi b. mpiedic maturaia foliculilor ovarieni c. controleaz secreia de hormoni ovarieni d. controleaz secreia de hormoni androgeni e. blocheaz ovulaia 61. Epididimul : a. se afl pe marginea anterioar a testiculului b. se afl pe marginea posterioar a testiculului c. are forma unei virgule d. asigur mediul nutritiv pentru spermatozoizi e. este un esut adipos 62. Care dintre urmtoarele enunuri sunt adevrate : a. uterul are form de par b. ovarele sunt ovoide c. testiculele sunt rotunde d. epididimul are form de stea e. glandele bulbo-uretrale sunt formaiuni ovoide 63.* Zona medular a ovarului : a. se afl la exterior b. conine foliculi ovarieni c. conine vase sangvine i nervi d. n aceast zon se formeaz ovulele 113

e. conine esut adipos 64.* Din care tip de folicul se formeaz corpul galben : a. primar b. secundar c. primordial d. iniial e. nici un rspuns nu este corect 65. Numrul de cromozomi se reduce la jumtate n urmtoarele celule fiice : a. spermatocite primare b. spermatocite de ordinul II c. ovocite I d. ovocite II e. hepatocite 66.* Care este numarul aproximativ de spermatozoizi, eliminai pe mililitru de sperm, la o ejaculare : a. 200 de milioane b. 180 de milioane c. 120 de milioane d. 120 de mii e. 180 de mii 67.* Mobilitatea spermatozoizilor apare : a. dup mitoz b. n albuginee c. n lipsa lichidului seminal d. n ductul deferent e. dup ejaculare 68. Urmtoarele organe au funcie dubl : a. trompele uterine b. uterul c. penisul d. ovarele e. prostata 69.* Posibilitatea unei infertiliti este semnificativ la un numr de... milioane de spermatozoizi pe mililitru de sperm : a. peste 20 b. 20 40 c. 40 60 d. sub 20 e. 60- 80 70.* Dup expulzia din ovar, ovulul rmne viabil i capabil de a fi fecundat, aproximativ: a. 12 h b. 24 h c. 48 h d. 72 h e. 36 h 71. Evaluarea genetic prenatal : a. identific persoanele ce pot avea copii cu anomalii genetice b. analizeaz ultimele dou generaii c. necesit o serie de teste d. este indicat n cazul unei mame cu vrsta peste 35 ani e. nu aduce nici o informaie suplimentar comparativ cu testele obinuite 72. Concepia : a. mai este numit i infertilitate b. poate s apar cu aproximativ 14 zile naintea menstrei

c. nu depinde de ovulaie d. este favorizat de scderea vscozitii mucusului cervical e. determin apariia zigotului 73. Embrionul : a. este un stadiu intermediar ntre ovul i zigot b. rezult din divizarea zigotului c. se dezvolt n uter d. are placent e. se dezvolt ntr-una din trompele uterine 74. Uterul : a. prezint, la exteriorul corpului uterin, perimetrul b. are o tunic muscular, miometrul c. prezint endometru d. are cavitatea uterin cptuit de o mucoas e. prezint epimetru 75.* Testiculul adultului se afl localizat n : a. regiunea inghinal b. cavitatea abdominal c. regiunea lombar d. scrot e. regiunea dorsal 76.* Tubii drepi sunt localizai n : a. epididim b. prostat c. lobulii renali d. testicul e. nici un rspuns nu este corect 77.* Trompele uterine : a. sunt conducte nepereche b. capteaz ovocitul primar c. capteaz ovogonia d. structural sunt special concepute pentru captarea zigotului e. sunt localizate ntre ovare i uter 78. Naterea : a. se produce dup aproximativ 180 de zile de gestaie b. este consecina contraciilor uterine c. nu este influenat de ctre musculatura abdominal d. este coordonat umoral e. este coordonat nervos 79. Adenomul de prostat : a. este o patologie malign b. odat aprut, chiar i n faz avansat, nu determin nici o simptomatologie c. poate determina grade variate de obstrucie d. reprezint o hiperplazie a prostatei e. se formeaz n zona periureteral a prostatei 80. Testiculele : a. conin spermatogonii b. produc spermatozoizi c. prezint modificri ciclice lunare d. au form ovoid e. sunt inute n tensiune de ctre albuginee 81. Care dintre urmtoarele enunuri referitoare la testicul sunt false ? a. funcia sa este coordonat de hormonii hipofizari b. conine foliculi c. are la exterior o membran numit albumin 114

d. tubii seminiferi drepi testiculari se deschid la nivelul reelei testiculare e. spermatozoizii pe care i produce sunt viabili aproximativ o lun 82. Prin mitoz : a. se pstreaz numrul de spermatogonii la nivelul tubilor seminiferi b. se transform spermatocitul I n spermatocit II c. se transform ovogonia n ovocit I d. se transform preovulul n ovul e. se transform spermatogonia n spermatocit de ordinul I 83. Patologii ale sistemului reproductor sunt : a. anexitele b. adenomul de prostat c. menopauza d. vaginitele e. concepia 84. Bifai enunurile false referitoare la planning familial : a. exist metode de prentmpinare temporar a sarcinii b. exist metode de prentmpinare permanent a sarcinii c. doar un membru al cuplului poate folosi metode contraceptive d. avortul poate fi utilizat cnd metodele contraceptive dau gre e. consultul prenatal poate fi evitat, neavnd nici un rol 85. Epiteliul folicular rmas n urma ovulaiei : a. involueaz ntotdeauna b. involueaz i se cicatrizeaz dac ovulul nu a fost fecundat c. prolifereaz mereu d. secret progesteron e. secret estrogen i cantiti foarte mici de testosteron 86. Corpul galben : a. apare n a 24-a zi a ciclului menstrual b. formeaz ovulul c. are rol endocrin n lipsa sarcinii d. involueaz n a 14-a zi a ciclului e. are activitate endocrin intens n timpul sarcinii 87.* Anexitele : a. sunt boli ale glandelor anexe ale tubului digestiv b. sunt incluse n afeciunea boal inflamatorie c. se vindec fr consecine d. apar frecvent la nou-nscui e. au consecine minime 88. Avortul : a. poate fi utilizat cnd metodele de contracepie dau gre b. este modalitatea de a renuna la o sarcin nedorit c. se poate induce chirurgical d. se poate induce medicamentos e. nu poate avea motive medicale 89. Foliculii ovarieni : a. sunt localizai la nivelul corticalei ovarului b. pot fi primari

c. pot fi cavitari d. pot fi maturi e. pot fi cuaternari 90.* Dac zigotul are un numr de cromozomi de 44 xx : a. sexul viitorului copil nu poate fi determinat b. sexul viitorului copil este feminin c. sexul viitorului copil este masculin d. numrul de cromozomi este incompatibil cu viaa e. este un defect genetic compatibil cu viaa 91. Dac zigotul are un numr de cromozomi de 44 xy : a. sexul viitorului copil a fost determinat de ovul b. sexul viitorului copil a fost determinat de spermatozoid c. cromozomul sexual y provine de la mam d. cromozomul sexual y provine de la tat e. sexul viitorului copil nu poate fi determinat 92.*Lobulii testiculelor sunt n numr de : a. 150- 200 b. 250- 300 c. 350- 400 d. 450-500 e. 500- 600 93.* Care este numrul aproximativ de foliculi ovarieni care se matureaz n timpul vieii sexuale a femeii : a. 40 b. 400 c. 4.000 d. 4 e. 44 94. Vaginitele: a. pot fi infecioase b. pot fi inflamatorii c. pot fi localizate la nivelul mucoasei vaginale sau vulvei d. nu pot fi prevenite prin utilizarea prezervativului e. pot fi de cauz hormonal 95. Bursele scrotale : a. sunt organe genitale externe b. conin testiculele c. sunt formate dintr-o tunic unic d. nu se continu cu tegumentul peretelui anterior abdominal e. sunt localizate sub penis

115

REZOLVRI 1. c, d 2. d, e 3. a, b, c 4. b, e 5. a, d, e 6. c 7. a, b, d 8. c, d 9. b, e 10. a 11. a, b, d 12. c, d 13. c 14. c, d, e 15. b, d, e 16. c 17. d 18. a, b, c, e 19. c 20. d 21. a, b, d 22. c, d, e 23. a, b, d 24. a, b 25. a, d, e 26. b, d 27. a, c, d 28. e 29. a, c, d, e 30. a, b, c, d 31. b 32. b, d 33. b, c, d 34. a, c, e 35. b, d, e 36. a, b, d 37. d 38. a 39. a 40. c

41. c 42. a, c 43. b 44. a, b 45. b, c, d 46. a, b, c 47. a, b, c 48. a, b, c, e 49. a, b, d 50. d 51. b 52. b, c, e 53. a, c, e 54. e 55. b, d 56. c, e 57. c 58. b, c, d 59. a, d 60. a, c, d 61. b, c 62. a, b, e 63. c 64. e 65. b, d 66. c 67. d 68. c, d 69. d 70. b 71. a, c, d 72. b, d, e 73. b, c 74. a, b, c, d 75. d 76. d 77. e 78. b, d, e 79. c, d 80. a, b, d, e 81. b, c 82. a, c, e 116

83. a, b, d 84. c, e 85. b, d 86. c, e 87. b 88. a, b, c, d 89. a, b, c, d 90. b 91. b, d 92. e 93. b 94. a, b, c, e 95. a, b, e