Sunteți pe pagina 1din 285

SIMONA SLTINEANU

ANCA SAVA

DUMITRU PDURARU
LCRMIOARA ERBAN

TESTE PENTRU ADMITERE

ANATOMIA I
FIZIOLOGIA OMULUI

EDITURA GR. T. POPA, U. M. F. IAI


2013

Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei


SLTINEANU, SIMONA MIHAELA
Teste pentru admitere : Anatomia i fiziologia omului /
Simona Mihaela Sltineanu, Dumitru Pduraru, Anca Sava, Lcrmioara
Ionela erban. - Ed. rev. i adug. - Iai : Editura Gr. T. Popa, 2013
Bibliogr.
ISBN 978-606-544-143-9
I. Pduraru, Dumitru
II. Sava, Anca
III. erban, Lcrmioara Ionela
611/612(079.1)
371.27:378

Tehnoredactare computerizat: ing. Sorin Popescu


Coperta: Marius Atanasiu

Editura Gr. T. Popa


Universitatea de Medicin i Farmacie Iai
Str. Universitii nr. 16

Toate drepturile asupra acestei lucrri aparin autorului i Editurii Gr. T.


Popa Iai. Nici o parte din acest volum nu poate fi copiat sau transmis prin nici
un mijloc, electronic sau mecanic, inclusiv fotocopiere, fr permisiunea scris din
partea autorilor sau a editurii.

Tiparul executat la Tipografia Universitii de Medicin i Farmacie "Gr. T. Popa" Iai,


str. Universitii nr. 16, cod. 700115, Tel. 0232 301678

INTRODUCERE
n acest volum sunt cuprinse ntrebrile test din tematica pentru
concursul de admitere din sesiunea 2012, la proba de concurs BIOLOGIE 1.
Culegerea conine teste elaborate n acord cu programa colar de
Biologie 1, clasa a XI-a.
La redactarea testelor de concurs au fost utilizate manualele de
Biologie clasa XI-a aprobate de M.Ed.C. dup care au studiat absolvenii de
liceu din promoia 2013:
Ioana Arini Biologie, manual pentru clasa a XI-a,
Editura Sigma, 2006
Dan Cristescu, Carmen Slvstru, Bogdan Voiculescu,
Cezar Th. Niculescu, Radu Crmaciu Biologie, Manual
pentru clasa a XI-a, Editura Corint, 2006
Elena Huanu Crocnan, Irina Huanu Biologie, manual
pentru clasa a XI-a, Editura Didactic i Pedagogic, 2006
Aurora Mihail, Florica Macovei Biologie, manual pentru
clasa a 11-a, Editura ALL, 2006
Ionel Rou, Clin Istrate, Aurel Ardelean Biologie,
Manual pentru clasa a XI-a, Editura Corint,2006
Tipul de teste este complement simplu: la ficare ntrebare se alege cel
mai bun rspuns din 5 variante propuse.
Dup tragerea la sori a subiectelor, Comisia de concurs i rezerv
dreptul de a reformula, dup caz, coninutul testelor.
Structura probei de concurs, mprirea lor pe capitole din tematica
dat, numrul total de ntrebri, precum i testele la prima vedere se vor
stabili n perioada concursului de ctre Comisia de admitere.

CUPRINS

CELULA. ESUTURI ................................................................................ 7


SISTEMUL NERVOS................................................................................ 27
ANALIZATORII ........................................................................................ 51
GLANDELE ENDOCRINE ...................................................................... 73
SISTEMUL OSOS...................................................................................... 93
SISTEMUL MUSCULAR ....................................................................... 107
DIGESTIA I ABSORBIA ................................................................... 131
APARATUL CARDIOVASCULAR ...................................................... 151
SNGELE I LIMFA (Mediul intern) .................................................. 175
APARATUL RESPIRATOR .................................................................. 199
APARATUL EXCRETOR ...................................................................... 223
METABOLISMUL .................................................................................. 243
REPRODUCEREA .................................................................................. 259
RSPUNSURI TESTE ............................................................................ 279

Celula. esuturi

CELUL. ESUTURI
NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU

1. Plasmalema:
A. este alctuit n principal din fosfolipide i proteine
B. reprezint o barier n difuziunea moleculelor liposolubile
C. are o structur de baz diferit de cea care nconjoar organitele celulare
D. are ataate pe faa sa intern glucide (glicoproteine i glicolipide)
E. prezint la unele celule prelungiri temporare (cili, microvili) sau
permanente (pseudopode)
2. Alegei varianta corect:
A. n neuroni centrozomul este poziionat n vecintatea nucleului
B. miofibrilele sunt organite specifice situate n sarcolema fibrelor musculare
C. presiunea osmotic este proporional cu numrul de particole dizolvate n
soluie
D. potenialul membranar de repaus are o valoare apropiat de cea a
potenialului de echilibru a Na+
E. n situaie de repaus sarcinile pozitive sunt situate la interior i cele
negative n exterior
3. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. potenialul de aciune al celulei miocardice ventriculare are o durat mai
mare dect cel produs n neuron
B. un stimul aplicat n timpul perioadei refractare absolute a potenialului de
aciune determin un nou potenial de aciune dac stimulul aplicat are o
valoare prag
C. valoare potenialului de repaus n fibra muscular scheletic este de -70 90 mV
D. difuziunea facilitat este un proces pasiv
E. carioplasma conine cromatin

Celula. esuturi

4. Alegei varianta corect de rspuns:


A. n nucleu se gsesc nucleoli care conin ADN care stocheaz informaia
genetic
B. pompa Na+/K+ membranar este o protein transportoare
C. epiteliul cubic unistratificat formeaz tunica intern a vaselor limfatice
D. incluziunile celulare sunt organite comune specifice
E. n celula aflat n stare de repaus anionii de Cl- predomin la interiorul
celulei
5. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. aparatul Golgi are structura unui sistem membranar format din vezicule i
cisterne
B. nucleul celulei este nvelit de o membran dubl cu structura trilaminat
C. ovulul are dimensiuni de aproximativ 200 microni i este considerat cea
mai mare celul din organism
D. transportul membranar prin difuziune se realizeaz se realizeaz fr
consum de energie
E. neuronul n repaus conine n citoplasm anionii organici i
macromoleculele proteice
6. Alegei varianta corect de rspuns:
A. depolarizarea dureaz un timp mai ndelungat comparativ cu repolarizarea
B. uroteliul vezicii urinare care conine 500 cm de urin ete format din dou
straturi celulare
C. scheletul noului nascut este n cea mai mare parte membranar i numai o
proporie redus este cartilaginos
D. sarcomerul este unitatea morfofuncional a fibrei musculare
E. mitocondriile din celulele fagocitate (leucocite ,macrofage) conin enzime
hidrolitice

Celula. esuturi

7. Care din afirmaiile referitoare la nucleu sunt adevrate:


A. nucleul este un organit celular prezent n toate celulele din organism
B. hepatocitul este o celul polinucleat
C. dimensiunile nucleului sunt corespunztoare ciclului funcional al celulei
D. membrana nucleului este identic din punct de vedere structural cu
plasmalema
E. n carioplasm se gsesc ribozomi
8. Alegei varianta corect de rspuns:
A. ntre cele dou foie (intern i extern) a membranei nucleului se gsete
un spaiu denumit fanta sinaptic
B. spermatozoidul are dimensiuni mai mari dect ovulul
C. glandele sebacee sunt de tip apocrin
D. celule cu conuri i cu bastonae din retin sunt neuroni bipolari
E. distribuia inegal a ionilor pe cele dou fee ale membranei este
meninut prin mecanisme de transport activ i pasiv al ionilor
9. Alegei varianta corect de rspuns:
A. teaca de mielin este poziionat extern comparativ cu teaca Henle
B. n celula aflat n stare de repaus, ntre cele dou fee ale membranei nu
exist diferene de potenial electric
C. n stare de repaus funcional, ionii de K+ pot prsi celula prin difuziune
D. neuronii sunt celule cu longevitate foarte redus deoarece nu se divid
E. osteoblastele sunt celulele adulte ale esutului osos
10. Alegei varianta corect de rspuns:
A. dup funcie neuronii se clasific n unipolari, bipolari i multipolari
B. mediatorul chimic prezent la nivelul sinapselor neuromusculare din
muchiul striat (plcii motorii) poate fi adrenalina, noradrenalina sau
acetilcolina
C. la nivelul butonului terminal al axonului se gsesc receptori pentru
mediatorul chimic
D. condrina este o substan organic care se poate impregna cu sruri de
calciu
E. esutul osos compact acoper numai suprafaa oaselor lungi
9

Celula. esuturi

11. Alegei varianta corect de rspuns:


A. transportul activ se realizeaz cu consum de energie obinut prin sinteza
ATP
B. osmoza este o form de transport activ
C. mecanismele de transport facilitat prezint o anumit specificitate
D. dac aciunea mediatorului asupra membranei postsinaptice determin
creterea permeabilitii acestei membrane pentru Na+ se genereaz
potenial postsinaptic inhibitor
E. epiteliul de tip cilindric simplu se gsete la nivelul mucoasei bucale
12. Care din urmtoarele afirmaii este INCORECT:
A. nucleul fibrelor musculare striate este dispus central
B. difuziunea facilitat este o form de transport pasiv
C. Carioplasma este alctuit din granulaii de cromatim
D. anionii proteici se gsesc n celul n concentraie mai mare comparativ cu
ionii de K+
E. intensitatea minim a curentului electric care poate produce o reacie de
rspuns se numete reobaz
13. Alegei varianta corect de rspuns:
A. foia intern a membranei nucleului are ataai ribozomi
B. pinocitoza este un proces de endocitoz
C. osmoza se produce dac membrana care separ dou compartimente este
mai permeabil pentru molecululu de solvit dect pentru cele de solvent
D. potenialul de aciune este o modificare permanent a potenialului de
membran
E. ureea i glucoza au nevoie de proteine transportoare pentru a traversa
membrana, deoarece sunt molecule mari, polarizate

10

Celula. esuturi

14. Alegei varianta corect de rspuns:


A. n celula muscular aflat n repaus funcional ionii de Na+ ptrund n
celul pasiv, deoarece canalele de Na+ sunt deschise
B. cronaxia este un parametru al conductibilitii neuronale
C. n sistemul nervos predomin celulele specializate (neuronii)
D. centrozomul se gsete numai n celula nervoas
E. epiteliul unistratificat pavimentos constituie endoteliul vaselor sanguine i
limfatice
15. Alegei varianta corect:
A. esutul cartilaginos hialin intr n constituia cartilagiilor nazale, laringiene
i faringiene
B. membrana celular permite transportul transmembranar de ap i ioni
difuzibili (K+, Cl-, anioni organici)
C. aciunea mediatorului asupra membranei postsinaptice determin apariia
unui potenial postsinaptic inhibitor dac are loc ptrunderea Cl- urmat de
hiperpolarizarea membranei
D. n mucoasa traheal se gsete epiteliu cilindric stratificat
E. ntre lamelele osoase ale osteonului osteocitele comunic prin canalicule
care se anastomozeaz
16. Alegei varianta corect:
A. membrana nucleului este dubl, poroas, cu structur trilaminat
B. aciunea mediatorului chimic asupra membranei postsinaptice produce
hiperpolarizarea membranei ca urmare a ieiri Cl- din celul
C. n fibrele nervoase mielinizate viteza de conducere este mai mic dect n
fibrele amielinice
D. fibrele nervoase sunt alctuite din neuroni (senzitivi sau motori)
E. aplicarea unui stimul asupra membanei neuronale este urmat imediat de
apariia potenialului de aciune

11

Celula. esuturi

17. Alegei varianta corect:


A. mediatorii chimici eliberai din teritoriul presinaptic al plcii motorii
conin substane colinergice (acetilcolin, adrenalin)
B. macrofagele intervin n aprarea imun ca parte a sistemului imun
nnscut prin prelucrarea antigenelor n scopul activrii limfocitelor
C. o persoan de grup sanguin AII i Rh negativ poate avea n plasm
aglutinine beta i anti D
D. transportul pasiv se realizeaz conform gradientului electrochimic de la
concentraie mai mic spre concentraie mai mare
E. esutul conjunctiv moale fibros are plasticitate mare
18. Alegei varianta corect de rspuns:
A. sistemele haversiene sunt prezente numai n esutul osos compact
B. cronaxia are valori mai mari ca ale timpului util
C. n esutul muscular neted miofibrilele au aspect omogen la microscopul
optic, dar prezint o alternan de discuri clare i ntunecate la microscopul
electronic
D. potenialul de aciune care apare n urma stimulrii neuronului are o
amplitudine care crete progresiv, pe msur ce se propag de-a lungul
membranei neuronale
E. perioada de timp cuprins ntre momentul aplicrii stimulului pn la
apariia potenialului de aciune se numete timp util
19. Alegei varianta corect:
A. potenialul de aciune care apare n urma stimulrii oricrei structuri vii se
numete impuls nervos
B. esuturile conjunctive dure sunt cele mai rigide esuturi i sunt lipsite de
activitate metabolic
C. glucoza strbate membrana celular prin difuziune simpl
D. n difuziunea facilitat moleculele se deplaseaz conform gradientului de
concentraie dar necesit energie pentru transport
E. n mucoasa traheal se gsete epiteliu pseudostratificat

12

Celula. esuturi

20. Alegei varianta corect de rspuns:


A. n celula aflat n stare de repaus ionii de Na+ se gsesc n concentraie
mai mare n celul comparativ cu ionii de K+
B. astroglia asigur susinerea neuronilor, diger resturile de neuroni i
transfer glucoza din celula nervoas spre spaiul interstiial (croc. 16
tabel)
C. celulele Schwann asigur izolarea cu mielin a neuronilor din nevrax
D. n scoara cerebeloas neuronii au form piramidal sau fusiform
E. leucocitele nu conin lizozomi
21. Alegei varianta corect:
A. teaca Henle este produs de ctre celulele gliale Schwann
B. pompa de sodiu-potasiu acioneaz numai n perioada de depolarizare a
celulei
C. ntr-o fibr muscular striat intervalul dintre membrana H i membrana Z
constituie unitatea morfo-funcional a fibrei musculare
D. reobaza i cronaxia sunt constante de timp
E. n structura pereilor arterelor i venelor mari se gsete esut conjunctiv
elastic
22. Alegei varianta corect de rspuns:
A. neuronii se clasific dup funcie n neuroni unipolari, bipolari i
multipolari
B. persoanele cu Rh- nu pot prezenta niciodat n plasm anticopi antiD
C. trombocitele provin din megacariocite i sunt funcionale numai 2 -4
minute
D. esutul cartilaginos hialin are o mare rezisten la comprimri i tensiuni,
dar este lipsit de flexibilitate
E. eritrocitele i trombocitele i ndeplinesc funciile exclusiv n snge

13

Celula. esuturi

23. Alegei varianta corect:


A. cea mai mic diferen de potenial ntre cele dou fee de membran se
ntlnete la fibra muscular striat scheletic
B. celulele musculare au proprietatea de a transforma energia chimic a unor
compui n energie mecanic
C. esuturile sunt sisteme organizate de materie vie formate din celule diferite
care ndeplinesc n organism funcii diferite
D. n tiroid epiteliul secretor este organizat n cordoane celulare
E. potenialul de aciune este o modificare permanent a potenialului de
membran
24. Epiteliile unistratificate cilindrice:
A. formeaz mucoase permanent umede
B. sunt exclusiv epitelii de acoperire i nu pot intra n structuri glandulare
C. intr n constituia canalelor glandelor
D. secret mucus
E. prezint la polul bazal cili sau microvili
25. Alegei varianta corect de rspuns:
A. tecile care protejeaz axonul (de mielin, Schwann i Henle) sunt produse
de ctre celulele gliale
B. membrana neuronal conine canale speciale pentru sodiu i potasiu care
constituie singurele locuri prin care aceti ioni pot trece pasiv prin
neurilem
C. miocardul este format din esut muscular neted a crui concentraie este
involuntar
D. contracia fibrelor musculare striate se realizeaz prin creterea distanei
dintre dou membrane H urmat de scurtarea sarcomerului
E. plasmalema tuturor celulelor are caracter fluid

14

Celula. esuturi

26. Alegei varianta corect:


A. n axonii mielinizai potenialul de aciune nu se poate propaga deoarece
mielina funcioneaz ca un izolator electric
B. glandele exocrine de tip merocrin elimin secreia prin vezicule de
exocitoz
C. fagocitoza este o form de exocitoz pe care o manifest leucocitele
D. potenialul membranar de repaus are o valoare apropiat de cea a
potenialului de echilibru a sodiului
E. discurile i meniscurile intervertebrale sunt formate din esut cartilaginos
elastic care le confer flexibilitate
27. Alegei varianta corect de rspuns:
A. adipocitele tinere au n citoplasm o cantitate mai mare de lipide
comparativ cu adipocitele mature
B. axonul este protejat de trei teci dispuse de la exterior spre interior n
urmtoarea ordine: teaca Henle, teaca Schwann i teaca de mielin
C. prin mecanisme active de transport membranar sodiul migreaz de la
exteriorul spre interiorul celulei, n opoziie cu migrarea ionului de potasiu
D. osteocitele sunt celule gigante cu un coninut bogat de enzime
E. neuronii din ganglionii spinali sunt neuroni bipolari
28. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. muchiul neted visceral i cel de tip miocardic nu conin sarcomere
B. sursa de calciu necesar contraciei musculare provine i din reticulul
endoplasmic
C. epiteliul de tranziie intr n constituia vezicii urinare
D. teaca Henle care protejeaz axonul este de natur conjunctiv
E. neuronii olfactivi se pot divide

15

Celula. esuturi

29. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. distribuia inegal a sarcinilor electrice de o parte i de alta a membranei
n repaus definete potenialul de membran
B. energia necesar desfurrii cotransportului poate fi obinut ca urmare a
funcionrii pompei Na+/K+
C. pentru hormonii steroizi membrana celular nu reprezint o barier n
difuziunea lor
D. ribozomii se pot gsi ataai pe foia extern a membranei nucleului
E. aparatul Golgi are funcii legate de procesele de secreie i digestie
intracelular
30. Alegei varianta corect de rspuns:
A. mucoasa bronhic i traheal este format din epiteliu pseudostratificat
B. plasmalema are o structur diferit de cea a mambranelor care nconjoar
organitele celulare
C. energia cinetic a moleculelor i ionilor are ca efect deplasarea lor din
regiuni unde se gsesc n concentraie mare spre regiuni unde concentraia
lor este mic
D. cromatina este compus din ARN i proteine
E. celulele somatice se formeaz din alte celule somatice care au suferit
procese succesive de mitoz, meioz i difereniere
31. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. reticulul endoplasmatic rugos dens formeaz n neuroni corpusculii Nissl
B. condrocitele sunt adpostite n caviti numite condroblaste
C. fasciile musculare i tendoanele sunt formate din esut conjunctiv fibros
D. la nivelul sinapselor chimice cantitatea de mediator eliberat este direct
proporional cu frecvena impulsurilor
E. epiteliile de acoperire pot avea rol n procese de absorbie

16

Celula. esuturi

32. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. esuturile conjunctive moi (fibros , elastic)deriv din mezoderm
B. reticulul endoplasmatic constituie o reea de tuburi care conecteaz stratul
extern al membranei nucleare cu plasmalema
C. potenialul de aciune este un rspuns de tip tot sau nimic care apare
atunci cnd un stimul subliminal se aplic pe neuron
D. n compoziia cromozomilor intr i ioni de magneziu
E. membrana celular poate fi strbtut de molecule polarizate mari numai
cu ajutorul unor proteine transportoare
33. Alegei varianta corect de rspuns:
A. prin transport activ transmembranar moleculele i ionii sunt transportai n
sensul gradientului de concentraie, cu consum de energie
B. pentru ca osmoza s se produc, membrana care separ dou
compartimente trebuie s fie mai permeabil pentru moleculele de solvent
dect pentru solvit
C. aspectul i durata potenialului de aciune sunt aceleai, indiferent de tipul
de celul
D. celulele stimulate electric nu genereaz poteniale de aciune
E. epiteliile unistratificate cubice se gsesc n structuracanalelor glandelor
sudoripare
34. Alegei varianta corect:
A. epiteliile pluristratificate cilindrice se gsesc la nivelul mucoasei
intestinale
B. pereii sacilor alveolari conin epiteliu pluristratificat pavimentos
C. mucoasa de la nivelul esofagului conine epiteliu unistratificat
D. n tiroid epiteliu este organizat n foliculi
E. celulele din stratul superficial al epiteliilor pluristratificate pavimentoase
sunt metabolic active

17

Celula. esuturi

35. Care afirmaie referitoare la esuturile conjunctive este FALS:


A. deriv din mezoderm
B. nu sunt vascularizate, nutriia lor fiind realizat prin intermediul stratului
de celule epiteliale
C. varietatea de esut conjunctiv dur are vascularizaie bogat
D. conin substan fondamental i fibre n proporie variabil
E. esutul conjunctiv din aponevroze este de tip fibros
36. Care afirmaie referitoare la esuturile conjunctive este adevrat:
A. celulele conjunctive pot fi: adipocite, fibroblaste, elemente figurate ale
sngelui
B. esutul conjunctiv semidur are o vascularizaie bogat
C. esutul conjunctiv din structura pereilor arteriali este un esut conjunctiv
moale de tip lax
D. celulele din structura esutului cartilaginos semidur pot fi osteocite i
osteoblaste
E. esutul conjunctiv din structura epiglotei este varietatea de esut conjunctiv
cartilaginos fibros
37. Care din afirmaiile referitoare la esutul conjunctiv este adevrat?
A. se gsete numai sub dou forme: conjunctiv moale (cartilaginos) i
conjunctiv dur (osos)
B. cartilagiu hialin poate fi o varietate de esut conjunctiv moale sau semidur
C. esutul osos este o varietate de esut conjunctiv semidur
D. discurile intervertebrale au n structura lor esut conjunctiv moale de tip
fibros
E. osteoplastele sunt caviti care adpostesc osteocite

18

Celula. esuturi

38. Alegei varianta corect de rspuns:


A. produsul de secreie a glandelor endocrine i modific compoziia la
trecerea prin canalele de excreie
B. glandele sebacee din piele sunt de tip holocrin
C. la nivelul cristelor mitocondriale se gsesc enzime care asigur digestia
intracelular a proteinelor
D. la nivelul reticulului endoplasmatic se elaboreaz i se elimin produi de
secreie i membrane
E. membrana nucleolilor este prevzut cu pori
39. Alegei varianta corect de rspuns:
A. glandele apocrine se gsesc n pancresul exocrin
B. n epiteliile senzoriale celulele de susinere se afl n vecintatea celulelor
senzoriale i pot genera impulsuri pe care terminaiile nervoase senzitive
le preiau
C. glandele mixte conin celule care i elimin produsul de secreie prin
canale sau poate fi preluat direct de mediul intern
D. miofibrilele sunt incluziuni citoplasmatice prezente n fibrele muscularele
E. pseudopodele sunt prelungiri permanente i neregulate
40. Alegei varianta CORECT de rspuns :
A. celulele esutului epitelial unistratificat cubic au nucleu sferic situat central
B. condroblastele sunt caviti prezente i substana fundamental a esutului
cartilaginos
C. osteonul se gsete n centrul unui canal Havers
D. elementele figurate ale sngelui pot prsi vasul prin procesul de
diapedez
E. corpii neuronali formeaz n nevrax ganglionii nervoi

19

Celula. esuturi

41. Alegei varianta corect de rspuns:


A. neuronii din ganglionul spinal sunt bipolari
B. neurofibrilele lipsesc n ramificaiile cu butonii ale axonului
C. potenialul membranar de aciune este caracterizat prin meninerea prin
mecanisme active a distribuiei inegale a ionilor pe cele 2 fee ale
membranei
D. celulele gliale Schwann produc teaca de mielin
E. hiperpolarizarea membranei este produs prin faptul c permeabilitatea
membranar pentru Na+ dureaz mai mult dect cea pentru K+
42. Alegei varianta corect de rspuns:
A. sub aciunea unui stimul adecvat se produce depolarizarea se deschid
pentru scurt timp canalele pentru Na+ i acest ion difuzeaz rapid n celul
B. n zona unde s-a format potenialul de aciune canalele de Na+ sunt
deschise i permite formarea imediat a unui alt potenial de aciune
C. n axonii care au teac de mielin conducerea potenialului de aciune este
mai mic dect n fibrele fr mielin, deoarece mielina este ntrerupt la
nivelul nodulilor Ranvier
D. prin membrana celular difuzeaz liber proteine
E. mecanismele de transport facilitat de proteine transportoare nu prezint
specificitate
43. Alegei varianta corect de rspuns:
A. neurofibrilele sunt organite specifice prezente numai n citoplasma
neuronului
B. astroglia preia glucoza din snge i o transfer neuronilor sub form de
acid lactic
C. traheea, bronhiile mari i bronhiolele sunt acoperite de mucoasa care
conine acelai tip de epiteliu
D. teaca de mielin este poziionat extern fa de teaca Henle
E. dendritele conduc influxul nervos centrifug (aferent)

20

Celula. esuturi

44. Alegei varianta corect de rspuns:


A. ntr-un sarcomer n centrul discului ntunecat se afl membrana Z
B. cronaxia este un parametru al excitabilitii care se refer la intensitatea
stimulului
C. sarcolema fibrelor musculare din miocard este mai groas comparativ cu
fibra muscular scheletic
D. celulele gliale sunt de aproximativ 10 ori mai numeroase dect neuronii
E. n peretele venelor mari se gsete esut conjunctiv lax
45. Alegei varianta corect de rspuns:
A. stratul extern al epiteliului de acoperire este aezat pe o membran bazal
B. rata difuziei prin osmoz este aceeai indiferent de natura particulelor
C. celulele epiteliale au capacitate regenerativ
D. pompele ionice care realizeaz transportul ionic activ transmembranar
sunt polipeptide sau lipopeptide cu greutate molecular redus
E. repolarizarea se caracterizeaz prin intrarea K+ n celul prin canale
speciale pentru acest ion, urmat de revenirea potenialului membranar
ctre valoarea de repaus
46. Alegei varianta corect de rspuns:
A. epiteliile puristratificate cilindrice intr n constituia mucoasei intestinale
B. ovulul este cea mai mare celul din organism, care se formeaz din
preovul n urma unui proces de maturare
C. potenialul membranar de repaus se datorete permeabilitii selective a
membranei i transportorului pasiv al ionilor prin membran
D. potenialul de aciune generat n orice punct al unei membrane excitabile
se propag n ambele sensuri
E. durata potenialului de aciune este mai mare n neuron comparativ cu
fibra muscular ventricular

21

Celula. esuturi

47. Alegei varianta corect de rspuns:


A. cartilagiul elastic se poate ntlni la nivelul laringelui ,faringelui, epiglotei
B. epiteliile sunt structuri bogat vascularizate
C. la nivelul mucoasei bucale se gsete epiteliu pavimentos unistratificat
necheratinizat
D. celulele epiteliului unistratificat pavimentos conin citoplasm abundent
i nucleu poziionat central
E. esutul muscular striat (scheletic) este format din celulele cu nucleu unic
situat central
48. Alegei varianta corect de rspuns:
A. epiteliul pseudostratificat este alctuit din celule de nlime variate dar cu
nucleii poziionai la acelai nivel.
B. astroglia are rolul de a recicla mediatorii chimici
C. cronaxia are valori de aproximativ 10-30 de ori mai mari ca timpul util
D. neuronul are un potenial de repaus egal cu al fibrei musculare netede
E. teaca Henle se gsete poziionat ntre teaca schwann i teaca cu mielin
49. Alegei varianta corect de rspuns:
A. esutul osos spongios este format din trabecule dispuse ordonat, concentric
B. sarcomerele sunt prezente n toate tipurile de muchi
C. la nivelul sinapselor chimice, ca urmare a eliberrii mediatorului apare un
potenial de aciune n teritoriul presinaptic
D. fibroblastele din esutul conjunctiv lax au rol n formarea elementelor
figurate ale sngelui
E. teaca de mielin are rol izolator i de protecie

22

Celula. esuturi

50. Alegei varianta corect de rspuns:


A. aciunea stimulilor externi asupra membranei celulare determin
modificri fizico-chimice care genereaz
B. procesul de depolarizare care apare cnd acioneaz un stimul are o durat
mai mare dect perioada de repolarizare la nivelul fibrei musculare
ventriculare
C. plasmalema are o grosime de aproximativ 10 nm care permite vizualizarea
i la microscopul optic
D. spermatozoidul are dimensiuni mai mari comparativ cu ovulul
E. desmozomii sunt prelungiri care se gsesc la nivelul membranei apicale a
celulelor epiteliale
51. Alegei varianta corect de rspuns:
A. endocardul conine celule pavimentoase unistratificate
B. glandele sebacee din piele sunt de tip apocrin
C. epiteliile senzoriale formeaz receptorii ( segmentul periferic)
analizatorilor gustativ,olfactiv,optic,acustico vestibular
D. esutul epitelial este cel mai rspndit esut din organism
E. esuturile conjunctive nu sunt vascularizate
52. Alegei varianta corect de rspuns:
A. potenialul de aciune al fibrei miocardice ventriculare are aceeasi
amplitudine(exprimat n mV) ca si neuronul
B. n tendoane se gsete esut conjunctiv fibros moale
C. stimulul depolarizant deschide canalele voltaj dependente pentru K+ i
nchide canalele voltaj dependente pentru Na+
D. la suprafaa ovarelor se gsete epiteliul folicular
E. microtubulii din structura citoscheletului sunt constituii din actin

23

Celula. esuturi

53. Alegei varianta corect de rspuns:


A. osteoblastele se nmulesc sub aciunea parathormonului
B. canalele lente pentru K+ reacioneaz mai greu la stimulul de depolarizare
C. permeabilitatea mebranei celulare pentru Na+ dureaz mai mult dect
pentru K+
D. n axonii nemielinizai viteza de propagare a impulsului nervos este mai
mare dect n axonii care au teac de mielin
E. plasmalema are o grosime de aproximativ 10mm
54. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. zigotul se formeaz n urma contopirii materialului genetic al
spermatozoidului cu cel al ovulului
B. proteinele membranare pot funciona ca receptori
C. mecanismele de tansport facilitat prin membrana celular prezint o
anumit specificitate
D. epiteliile nu au capacitatea de regenerare deoarece nu sunt vascularizate
E. canalele mari de excreie ale glandelor salivare conin epitelii cilindrice
stratificate
55. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. epiteliile glandulare formeaz parenchimul glandular
B. diferenierea celular este prezent numai n celulele nematurizate nu i n
celulele mature
C. epiteliul trompelor uterine este cilindric simplu cu microvili
D. stroma unui organ are rol de susinere (sprijin)
E. difuziunea ionilor aflai n soluie permite rspndirea uniform ntr-un
volum dat de soluie

24

Celula. esuturi

56. Alegei varianta corect de rspuns:


A. osmoza se produce dac membrana care separ dou compartimente are
permeabilitate mai mare pentru solvent dect pentru solvit
B. carioplasma este o soluie coloidal cu aspect omogen
C. proteinele din structura membranei formeaz un strat distribuit uniform n
cadrul structurii lipidice
D. nucleul hematiei este situat central i conine hemoglobulin
E. ergastoplasma este format din totalitatea ribozomilor care se gsesc liberi
n matricea citoplasmatic
57. Alegei varianta INCORECTA:
A. celulele somatice se formeaz prin diviziunea miotic a unor celule
somatice
B. n esutul conjunctiv moale fibros predomin fibrele de colagen
C. n sarcolema unei fibre musculare striate se gsete un reticul
endoplasmatic dezvoltat
D. n epifizele oaselor lungi se gsete esut osos spongios
E. la nivelul epidermei se gsete esut pluristratificat pavimentos
nekeratinizat
58. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. potenialul de aciune este un rspuns de tip ,,tot sau nimic,,
B. aspectul i durata potenialului de aciune sunt diferite n funcie de tipul
de celul
C. mecanismul de producere a potenialului de aciune este acelai la toate
tipurile de celule
D. presiunea osmotic se definete ca for care trebuie aplicat pentru a
preveni osmoza
E. miezul hidrofob al plasmalemei restricioneaz pasajul transmembranar al
apei i ionilor

25

Celula. esuturi

59. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. dimensiunile spermatozoidului sunt mai mici dect ale ovulului
B. celulele pavimentoase ale epiteliilor de acoperire unistratificate permit
trecerea substanelor prin difuziune i filtrare
C. n mucoasa intestinal se gsete epiteliu de acoperire cilindric
pluristratificat
D. plasmalema are ataate pe faa sa extern glicoproteine i glicolipide
E. pseudopodele sunt prelungiri temporare ale citoplasmei, acoperite de
plasmalem
60. Alegei varianta corect de rspuns:
A. hialoplasma este partea nestructurat a citoplasmei
B. majoritatea celulelor sunt polinucleate
C. potenialul membranei de repaus are valori ntre ,,0,, i+ 40 mV
D. n sarcolema fibrei musculare netede se gsete un singur nucleu mare,
oval
F. celulele stem sunt prezente numai la embrion i ft

26

Sistemul nervos

SISTEMUL NERVOS
NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU
1. Identificai afirmaia INCORECT:
A. meningele spinal este alctuit din trei membrane de protecie care nvelesc
mduva
B. arahnoida are o structur conjunctiv i este separat de pia mater printrun spaiu care conine lichid cefalo-rahidian
C. dura mater are o structur fibroas rezistent i este separat de pereii
canalului vertebral prin spaiul epidural
D. pia mater este o membran fibroas care nvelete mduva dar nu ader la
ea
E. n grosimea piei mater se gsesc vase arteriale
2. Identificai afirmaia INCORECT:
A. mduva spinrii se gsete n canalul vertebral
B. limita superioar a mduvei corespunde gurii occipitale
C. limita inferioar a mduvei se afl n dreptul vertebrei L2
D. sub vertebra L2 mduva se prelungete cu conul medular
E. de o parte i de alta a filumului terminal nervii cervicali, lombari i sacrai
formeaz coada de cal
3. Identificai afirmaia corect:
A. receptorii cii termice i dureroase se gsesc n articulaii
B. protoneuronul cii dureroase se gsete n cornul posterior al mduvei
spinrii
C. deutoneuronul cii termice se gsete n ganglionul spinal
D. pentru sensibilitatea dureroas receptorii sunt terminaiile nervoase libere
E. axonul deutoneuronului cii sensibilitii termice trece n cordonul lateral
de aceeai parte, unde formeaz fascicolul spino-talamic lateral

27

Sistemul nervos

4. Identificai afirmaia INCORECT:


A. calea sistemului piramidal i are originea n cortexul cerebral i
controleaz motilitatea voluntar
B. fasciculul piramidal are origini corticale diferite
C. calea sistemului piramidal are doi neuroni: un neuron cortical, de execuie
i un neuron medular, de comand
D. n traiectul lui prin trunchiul cerebral, din fibrele fasciculului piramidal se
desprind fibrele cortico-nucleare
E. n jur de 75% din fibrele fasciculului piramidal se ncrucieaz la nivelul
bulbului formnd fasciculul piramidal ncruciat
5. Identificai afirmaia corect:
A. perechea I de nervi cranieni este reprezentat de nervii oftalmici
B. perechea a II-a de nervi cranieni este o pereche de nervi senzoriali
C. nervul III este un nerv senzorial
D. nervul facial este un nerv motor
E. nervul trohlear inerveaz muchiul drept superior al globului ocular
6. Identificai afirmaia INCORECT:
A. mecanismul fundamental de funcionare a sistemului nervos este actul
reflex
B. baza anatomic a actului reflex este arcul reflex, alctuit din cinci
componente anatomice
C. conducerea impulsului nervos la nivelul axonilor mielinizai are vitez
mare de conducere (10 m/s)
D. sinapsa este conexiunea funcional ntre un neuron i o alt celul
E. din punct de vedere al mecanismului prin care se face transmiterea,
siapsele pot fi chimice sau electrice

28

Sistemul nervos

7. Identificai afirmaia corect:


A. exteroceptorii primesc stimuli din afara organismului
B. proprioceptorii primesc stimuli de la baroreceptori i chemoreceptori
C. receptorii fazici prezint activitate relativ constant pe toat durata
aplicrii stimulului
D. fotoreceptorii recepioneaz tactul i presiunea
E. receptorii vin n contact sinaptic cu terminaiile axonale ale neuronilor
senzitivi din ganglionii spinali
8. Identificai afirmaia INCORECT:
A. n condiii normale viscerele nu reacioneaz la stimuli mecanici
B. receptorii cii sensibilitii interoceptive se gsesc n pereii vaselor
C. al treilea neuron al cii sensibilitii interoceptice se gsete n talamus
D. deutoneuronul cii interoceptive se gsete n cornul anterior al mduvei
spinrii
E. primul neuron al cii sensibilitii interoceptive se gsete n ganglionul
spinal
9. Identificai afirmaia corect:
A. nervii spinali sunt n numr de 33 de perechi
B. n regiunea cervical exist 8 perechi de nervi cervicali
C. neuronii somatosenzitivi au o dendrit scurt care ajunge la exteroceptori
D. trunchiul nervului spinal este motor
E. ramura dorsal a nervului spinal conine doar fibre senzitive
10. Identificai afirmaia INCORECT:
A. perechea a cincea de nervi cranieni este reprezentat de nervii trigemeni
B. nervul trigemen este un nerv mixt
C. originea real a fibrelor senzitive ale nervului trigemen se gsete n
ganglionul trigeminal situat pe traseul nervului
D. ganglionul trigeminal conine protoneuronul fibrelor senzitive
E. originea aparent a nervului trigemen se gsete pe faa anterioar a
bulbului

29

Sistemul nervos

11. Perechea a III-a de nervi cranieni inerveaz urmtorii muchi


extrinseci ai globului ocular cu o EXCEPIE:
A. muchiul drept superior
B. muchiul oblic superior
C. muchiul drept intern
D. muchiul oblic inferior
E. muchiul drept inferior
12. Identificai afirmaia FALS:
A. perechea a aptea de nervi cranieni este reprezentat de nervii faciali
B. originea aparent a nervului trohlear se afl pe faa posterioar a
trunchiului cerebral
C. nervul abducens inerveaz muchiul drept extern al globului ocular
D. a opta pereche de nervi cranieni este o pereche de nervi senzoriali
E. nervii hipogloi sunt nervi senzoriali
13. Identificai afirmaia FALS:
A. nervul facial conine i fibre parasimpatice
B. fibrele motorii ale nervului facial au originea real n nucleul motor din
punte
C. fibrele gustative ale nervului facial au orginea n ganglionul geniculat de
pe traiectul nervului
D. fibrele parasimpatice ale nervului facial inerveaz glandele
submandibulare i parotide
E. deutoneuronul fibrelor gustative ale nervului facial se gsete n nucleul
solitar din bulb
14. Identificai afirmaia adevrat:
A. fibrele motorii ale nervului facial inerveaz muchii masticatori
B. fibrele senzitive ale nervului trigemen se distribuie feei
C. fibrele senzoriale ale nervului facial culeg excitaii gustative de la treimea
posterioar a limbii
D. originea aparent a nervului facial se gsete n anul retroolivar
E. originea aparent a nervului hipoglos se gsete pe faa intern a
pedunculilor cerebrali
30

Sistemul nervos

15. Identificai afirmaia FALS:


A. nervii glosofaringieni sunt nervi micti
B. fibrele gustative ale nervului IX au primul neuron n ganglionii de pe
traseul nervului
C. fibrele gustative ale nervului glosofaringian au deutoneuronul n nucleul
ambiguu din bulb
D. fibrele parasimpatice ale nervului IX ajung la glandele parotide
E. fibrele parasimpatice de pe traseul nervului IX au originea n nucleul
salivator inferior din bulb
16. Identificai afirmaia adevrat:
A. sensibilitatea protopatic conduce sensibilitatea tactil fin
B. protoneuronul cii sensibilitii proprioceptive incontiente se gsete n
cornul posterior al mduvei spinrii
C. axonul deutoneuronului sensibilitii protopatice trece n cordonul anterior
opus alctuind fasciculul spinotalamic anterior
D. al treilea neuron al sensibilitii proprioceptive incontiente se afl n bulb
E. axonul neuronului al treilea al sensibilitii tactile fine se proiecteaz n
cortex, n aria precentral
17. Identificai afirmaia FALS:
A. receptorii sensibilitii termice i dureroase se gsesc n piele
B. protoneuronul sensibilitii termice se gsete n ganglionul spinal de pe
rdcina posterioar a nervului spinal
C. deutoneuronul sensibilitii dureroase se gsete n cornul posterior al
mduvii spinrii
D. axonul deutoneronului sensibilitii termice trece n cordonul lateral de
aceeai parte, unde formeaz fasciculul spinotalamic lateral
E. al treilea neuron al sensibilitii dureroase se gsete n talamus

31

Sistemul nervos

18. Identificai afirmaia FALS:


A. receptorii pentru sensibilitatea kinestezic sunt corpusculii neurotendinoi
ai lui Golgi i corpusculii Ruffini
B. sensibilitatea proprioceptiv contient (kinestezic) are al doilea neuron
n nucleii gracilis i cuneat din bulb
C. axonul deutoneuronului sensibilitii epicritice se ncrucieaz n bulb i
formeaz decusaia senzitiv
D. al treilea neuron al sensibilitii proprioceptive contiente se gsete n
talamus
E. fasciculul cuneat apare n mduva lombar, toracic i cervical
19. Identificai afirmaia FALS:
A. calea sensibilitii proprioceptive de control a micrii este constituit din
dou tracturi: spino-cerebelos direct i spino-cerebelos ncruciat
B. receptorii cii sensibilitii proprioceptive de control al micrii sunt
fusurile neuromusculare
C. deutoneuronul sensibilitii proprioceptive incontiente se gsete n
cornul posterior al mduvii spinrii
D. axonul deutoneuronului sensibilitii proprioceptive incontiente se poate
duce n cordonul lateral de aceeai parte formnd fasciculul cerebelos
ventral (direct)
E. fasciculul spinocerebelos dorsal ajunge la cerebel pe calea pedunculului
cerebelos inferior
20. Identificai afirmaia FALS:
A. calea sistemului extrapiramidal i are originea n etajele corticale i
subcorticale
B. calea sistemului extrapiramidal controleaz micarea involuntar automat
i semiautomat
C. de la nucleii bazali, prin eferenele acestora, cile sistemului
extrapiramidal ajung la nivelul bulbului (fasciculul strio-rubric) unde se
gsete nucleul rou
D. de la nivelul nucleilor olivari i vestibulari calea sistemului extrapiramidal
coboar la neuronii motori din coarnele anterioare ale mduvei
E. prin cile descendente piramidale i extrapiramidale centrii encefalici
exercit controlul asupra musculaturii scheletice
32

Sistemul nervos

21. Identificai afirmaia FALS:


A. comisura cenuie a mduvei spinrii prezint n centru canalul ependimar
B. coarnele anterioare conin dispozitivul somatomotor
C. coarnele anterioare ale mduvei sunt mai late i mai lungi dect cele
posterioare i conin dou tipuri de neuroni somatomotori
D. coarnele posterioare ale mduvei conin deutoneuronul unor ci senzitive
E. coarnele laterale sunt vizibile n regiunea cervical inferioar, toracal i
lombar superioar
22. Identificai afirmaia FALS:
A. mduva are dou funcii: reflex i de conducere
B. reflexele miotatice sunt polisinaptice
C. receptorii reflexelor miotatice sunt reprezentai de fusul neuromuscular
D. calea aferent a reflexului miotatic este reprezentat de primul neuron
senzitiv proprioceptiv din ganglionul spinal
E. centrul reflexului miotatic este sinapsa dintre neuronul senzitiv i cel
motor
23. Identificai afirmaia adevrat:
A. reflexele miotatice sunt reflexe de aprare
B. receptorii reflexelor nociceptive sunt localizai n piele
C. cile aferente ale reflexelor polisinaptice sunt neuroni de asociaie i
neuroni motori
D. calea eferent a reflexului polisinaptic este neuronul senzitiv din
ganglionul spinal
E. reflexele polisinaptice nu iradiaz la nivelul sistemului nervos central
24. Identificai afirmaia FALS:
A. pentru demonstrarea legii localizrii se arat c la o excitaie slab se
observ o uoar flexie a labei piciorului
B. la legea unilateralitii se obine flexia unui membru
C. la legea simetriei se flecteaz ambele membre (membrul inferior excitat i
membrul inferior de partea opus)
D. la legea generalizrii se produc contracii generalizate ale musculaturii
membrelor i trunchiului
E. la legea iradierii se obin contracii la jumtate din extremiti
33

Sistemul nervos

25. Identificai afirmaia FALS:


A. n mduva spinrii se nchid reflexe de reglare a vasomotricitii
(vasoconstrictoare i vasodilatatoare)
B. n mduva spinrii se nchid reflexe sudorale, pupiloconstrictoare i
cardioacceleratoare
C. ntre coarnele laterale i posterioare, n substana alb a mduvei se afl
substana reticulat a mduvei
D. substana reticulat a mduvei este mai bine individualizat n regiunea
cervical i este format din neuroni dispui n reea
E. substana alb se afl la periferia mduvei i este dispus sub form de
cordoane
26. Identificai afirmaia FALS:
A. originea aparent a nervului abducens se afl n anul bulbo-potin
B. originea aparent a nervului vestibulo-cohlear se afl n anul retroolivar
C. originea aparent a nervului vag se afl n anul retroolivar
D. originea real a fibrelor motorii ale nervului vag se afl n nucleul
ambiguu din bulb
E. fibrele parasimpatice ale nervului vag provin din nucleul dorsal al nervului
vag
27. Identificai afirmaia FALS:
A. nervii accesori sau spinali sunt nervi motori
B. rdcina bulbar a nervului spinal i are originea n cornul anterior al
mduvei cervicale
C. fibrele motorii ale nervului vag inerveaz musculatura laringelui i
faringelui
D. ramura intern a nervului spinal ajunge la nervii vagi
E. ramura extern a nervului spinal inerveaz muchii sterno-cleidomastoidian i trapez

34

Sistemul nervos

28. Identificai afirmaia FALS:


A. trunchiul cerebral este format din trei etaje: bulb, punte i mezencefal
B. n trunchiul cerebral i au originea zece din cele 12 perechi de nervi
cranieni
C. nervii cranieni se aseamn cu nervii spinali prin faptul c au dispoziie
metameric
D. bulbul, puntea i mezencefalul sunt sediul unor reflexe somatice i
vegetative
E. n trunchiul cerebral i au sediul reflexele de vom, strnut, lacrimal
29. Identificai afirmaia corect:
A. cerebelul ocup fosa posterioar a craniului
B. cerebelul este separat de emisferele cerebrale prin coasa creierului,
excrescen a durei mater cerebrale
C. cerebelul este situat naintea bulbului i a punii cu care delimiteaz
ventriculul IV cerebral
D. cerebelul are form de fluture prezentnd o poriune lateral, vermisul i o
poriune central emisferul cerebelos
E. cerebelul este legat de bulb, punte i mezencefal prin pedunculii cerebrali
inferiori, mijlocii i superiori
30. Identificai afirmaia FALS:
A. pedunculii cerebeloi superiori conin fibre aferente i eferente
B. pedunculii cerebeloi mijlocii conin numai fibre aferente
C. anurile mai adnci ale cerebelului delimiteaz lobulii cerbelului
D. lobii cerebelului sunt: anterior (neocerebel), posterior (paleocerebel) i
floculo-nodular (arhicerebel)
E. anurile superficiale delimiteaz lamelele (foliile cerebeloase)

35

Sistemul nervos

31. Identificai afirmaia corect:


A. substana cenuie a cerebelului se afl dispus numai la exterior unde
formeaz scoara cerebeloas
B. scoara cerebeloas nconjur substana alb central
C. substana alb a cerebelului trimite prelungiri n exterior, dnd, n
ansamblu imaginea de coroan de arbore
D. n interiorul masei de substan cenuie se afl mase de substan alb care
formeaz nucleii cerebeloi
E. extirparea cerebelului produce astenie, afazie i atonie ireversibile
32. Identificai afirmaia FALS:
A. talamusul este staie de releu pentru toate sensibilitile, cu excepia celor
olfactive i gustative
B. metatalamusul este staie de releu pentru sensibilitatea vizual
C. hipotalamusul este centrul superior de integrare, reglare i coordonare ale
principalelor funcii ale organismului
D. hipotalamusul controleaz principalele funcii ale organismului prin
legtura sa cu glanda hipofiz (sistemul port-hipofizar)
E. hipotalamusul controleaz termoreglarea, digestia prin centrii foamei, setei
i saietii, unele acte comportamentale etc
33. Identificai afirmaia adevrat:
A. talamusul este partea cea mai voluminoas a sistemului nervos central
B. emisferele cerebrale sunt legate ntre ele prin comisurile creierului
C. emisferele cerebrale conin n interiorul lor ventriculii cerebrali I, II, III i
IV
D. activitatea mai complex a membrului superior drept, precum i
localizarea centrului vorbirii n emisfera stng determin simetria de
volum
E. anurile mai adnci mpart feele emisferelor cerebrale n giri

36

Sistemul nervos

34. Identificai afirmaia FALS:


A. pe faa lateral a emisferelor cerebrale se observ fisura lateral a lui
Sylvius i anul central al lui Rolando
B. pe faa lateral a emisferelor cerebrale sunt delimitai patru lobi: frontal,
parietal, temporal i occipital
C. lobul parietal de pe faa extern a emisferului cerebral este situat deasupra
scizurii laterale
D. lobul temporal de pe faa extern a emisferului cerebral este situat sub
fisura lateral
E. fisura lateral a lui Sylvius ncepe pe faa medial a emisferelor cerebrale
35. Identificai afirmaia FALS:
A. pe faa medial a emisferului cerebral se observ anul corpului calos
B. pe faa medial a emisferului cerebral se afl scizura calcarin, care este
un an orizontal
C. pe faa bazal a emisferelor cerebrale se afl lobul orbitar, la nivelul cruia
se observ un an cu direcie antero-posterioar numit anul olfactiv
D. medial de anul olfactiv de pe faa bazal a emisferului cerebral se afl
anurile orbitare dispuse sub forma literei H
E. lobul temporo-occipital de pe faa bazal a emisferului cerebral prezint
anul hipocampului
36. Identificai afirmaia corect:
A. mduva spinrii i encefalul nu sunt localizate n caviti osoase
B. dura mater este aderent la peretele intern al cavitii osoase
C. arahnoida seamn cu o pnz de pianjen i delimiteaz cu dura mater
spaiul subarahnoidian
D. arahnoida este situat intern fa de pia-mater
E. pia mater este groas, strns lipit de substana nervoas

37

Sistemul nervos

37. Identificai afirmaia FALS:


A. mduva spinrii are forma unui tub cilindric turtit antero-posterior
B. mduva spinrii are dou regiuni mai dilatate n zonele cervical i
lombar, care se afl n dreptul membrelor superioare, respectiv inferioare
C. faa anterioar a mduvei prezint median un an mai adnc numit fisura
median
D. lateral de fisura median se gsesc anurile latero-ventrale prin care ies
rdcinile anterioare ale nervilor spinali
E. pe faa lateral a mduvei se observ anul median dorsal, mai puin
adnc dect cel de pe faa anterioar
38. Identificai afirmaia FALS:
A. cile sensibilitii proprioceptive incontiente sunt reprezentate de
fasciculele spinocerebeloase direct (Gowers) i ncruciat (Flechsig)
B. fasciculul spinocerebelos direct preia influxuri de la proprioceptorii situai
n jumtatea inferioar a corpului
C. fasciculul spinocerebelos ncruciat preia influxuri de la proprioceptorii
situai n jumtatea superioar a corpului
D. fasciculul spinocerebelos ncruciat se ndreapt spre cerebel prin
cordonul lateral de partea opus protoneuronului
E. fasciculul spinocerebelos ncruciat intr n cerebel prin pedunculii
cerebeloi superiori
39. Identificai afirmaia adevrat:
A. sistemul reticulat activator ascendent (SRAA) este reprezentat de
substana reticulat care se ntinde de la nivelul mduvei sacrate pn la
nivelul hipotalamusului
B. SRAA este format din numeroi neuroni cu prelungi lungi, dispui n reea
C. SRAA este strbtut de cile ascendente i descendente, primind colaterale
de la acestea i de la cile de conducere ale analizatorilor
D. absena activitii SRAA intervine n concentrarea ateniei, iar stimularea
sa produce somnul
E. ntre cortex i substana reticulat este permanent ntreinut un circuit
cortico-reticulo-cortical care asigur starea de inhibiie a acestor structuri.

38

Sistemul nervos

40. Identificai afirmaia FALS:


A. epitalamusul este situat posterior fa de talamus
B. epitalamusul este alctuit din glanda epifiz i nucleii habenulari, care
coordoneaz reflexele olfactivo-somatice
C. hipotalamusul este situat sub talamus i flancheaz lateral ventriculul IV
D. corpii mamilari sunt vizibili ca dou boabe de mazre care emerg din
hipotalamus
E. nucleii anteriori ai hipotalamusului conin neuroni secretori care produc
hormonii antidiuretic i ocitocin
41. Identificai afirmaia adevrat:
A. nucleii mijlocii ai hipotalamusului sunt compui din neuroni secretori care
produc neurosecreii specifice stimulatoare sau inhibitoare a activitii
lobului posterior hipofizar
B. nucleii posteriori ai hipotalamusului au rol integrator parasimpatic
C. hipotalamusul formeaz o unitate funcional cu sistemul limbic, mpreun
cu care coordoneaz reaciile instinctive i emoionale
D. n funcie de informaiile primite, centrii termoreglrii din hipotalamus
iniiaz rcirea corpului (prin frisoane)
E. reglarea ritmului nictemeral este realizat de hipotalamus mpreun cu ali
centri corticali, din care cei mai importani sunt centrii subcorticali
(substana neagr)
42. Identificai afirmaia FALS:
A. alocortexul este partea cea mai veche a scoarei i este format din dou
straturi de neuroni
B. alocortexul este compus din arhicortex reprezentat de bulbii olfactivi
C. alocortexul este compus din paleocortex, compus din structuri ale
sistemului limbic
D. neocortexul reprezint aproximativ 50 % din scoara cerebral
E. isocortexul este compus din mai multe tipuri de neuroni, dispui n ase
straturi

39

Sistemul nervos

43. Identificai afirmaia adevrat:


A. leziunile hipotalamusului pot provoca obezitatea dar nu i pierderea
apetitului
B. distrugerea hipotalamusului poate produce diabetul insipid
C. nucleii bazali sunt situai n profunzimea substanei albe a zonei bazale a
emisferelor cerebrale, dedesubtul diencefalului
D. n corpii striai intr nucleul caudat dar nu i putamenul
E. afeciunile provocate de alterarea nucleilor bazali produc micri
involuntare i lentoare n micri cu paralizii
44. Identificai afirmaia FALS:
A. reobaza reprezint intensitatea minim necesar unui stimul pentru a
produce un impuls nervos
B. stimulii cu intensitate inferioar pragului se numesc subliminali
C. stimulii supraliminali au acelai efect ca i cei cu intensitatea prag
D. timpul util este timpul minim necesar unui stimul cu intensitatea prag
pentru a genera un impuls nervos
E. n cazul unei stimulri repetate cu excitani supraliminali apare fenomenul
de sumaie care produce excitaie
45. Identificai afirmaia FALS:
A. neocortexul este locul unde se afl centrii contienei
B. n structura neocortexului intr celule gliale
C. n structura neocortexului intr miliarde de corpi de neuroni care
reprezint 40 % din masa total a creierului
D. grosimea neocortexului variaz ntre 4 i 6 mm
E. circumvoluiile tripleaz suprafaa neocortexului
46. Identificai afirmaia corect:
A. cronaxia are valori de 10 30 ori mai mari dect timpul util
B. cronaxia are valori apropiate pentru fibrele mielinizate i cele
nemielinizate
C. cronaxia este cu att mai scurt cu ct excitabilitatea este mai mare
D. perioada refractar reprezint proprietatea neuronului de a rspunde la un
stimul nou n timpul unui rspuns la un stimul anterior
E. potenialul electric membranar apare ca o consecin a repartiiei egale a
ionilor de o parte i de alta a neurilemei
40

Sistemul nervos

47. Identificai afirmaia FALS:


A. n condiii de repaus neurilema este negativ pe faa intern
B. n timpul potenialului de repaus membrana este permeabil pentru Na+ i
impermeabil pentru K+
C. aplicarea unui stimul cu intensitate prag determin depolarizarea
membranei datorit creterii permeabilitii ei pentru Na+
D. dup aplicarea unui stimul cu intensitate prag membrana devine negativ
la exterior
E. potenialul de aciune se autopropag
48. Identificai afirmaia FALS:
A. depolarizarea se propag pas cu pas de-a lungul axonului, prin intermediul
circuitelor locale
B. n axonii cu teac de mielin influxul nervos se propag saltatoriu
C. n axonii fr teac de mielin influxul nervos se propag n ambele
sensuri;
D. viteza de propagare a influxului nervos n axonii mielinizai este mai mare
dect n cei amielinici
E. fanta sinaptic reprezint spaiul dintre membrana plasmatic a butonilor
axonali i cea a componentei postsinaptice
49. Identificai afirmaia FALS:
A. sistemul nervos vegetativ (SNV) monitorizeaz condiiile mediului intern,
determinnd modificri adaptative ale acestuia
B. activitile determinate de SNV se desfoar fr controlul contient al
persoanei
C. SNV simpatic i parasimpatic au o component central situat n nevrax
i o component periferic reprezentat de ganglioni nervoi i nervi
D. SNV nu are legturi cu sistemul nervos somatic
E. eferena vegetativ este compus din doi neuroni

41

Sistemul nervos

50. Identificai afirmaia FALS:


A. primul motoneuron vegetativ se numete preganglionar
B. neuronul preganglionar vegetativ are axonul mielinizat
C. al doilea neuron motor are corpul neuronal situat n ganglionul vegetativ
D. al doilea neuron motor se numete postganglionar
E. neuronul postganglionar vegetativ are axonul mielinizat, care va ajunge la
nivelul organului efector
51. Identificai afirmaia corect:
A. neuronii preganglionari au originea n coarnele medulare anterioare
B. neuronii preganglionari pot avea originea i n nucleii vegetativi din
hipotalamus
C. neuronii postganglionari provin din ganglionii vegetativi situai n
regiunea capului, gtului, abdomenului
D. neuronii postganglionari nu pot avea originea n lanul ganglionar laterovertebral
E. ambele componente ale SNV sunt subordonate direct sistemului limbic
52. Identificai afirmaia FALS:
A. SNV simpatic intervine n situaiile fug sau lupt
B. simpaticul este cel care determin diminuarea ritmului cardiac
C. SNV acioneaz n situaiile n care organismul are nevoie de o mare
cantitate de energie
D. simpaticul crete glicemia
E. simpaticul nu este indispensabil ntr-un mediu constant
53. Identificai afirmaia corect:
A. poriunea central a SNV simpatic este situat n coarnele laterale ale
mduvei de la nivel lombar (L3 L4)
B. poriunea periferic a SNV simpatic este reprezentat de un lan
ganglionar laterovertebral
C. medulosuprarenala este parte component a SNV simpatic
D. neuronul preganglionar simpatic face sinaps mediat de adrenalin cu cel
postsinaptic
E. neuronul postganglior simpatic este scurt
42

Sistemul nervos

54. Identificai afirmaia FALS:


A. fibrele preganglionare simpatice se ndreapt spre ganglionii
laterovertebrali, n numr de 19 22 ganglioni
B. ganglionii laterovertebrali sunt compui din 4 5 ganglioni cervicali, 10
12 toracali, 4 5 lombari, 4 5 sacrai i 1 coccigian
C. fibrele preganglionare simpatice pot face sinaps n ganglionii
laterovertebrali din imediata vecintate
D. fibrele preganglionare simpatice pot trece prin ganglionul nvecinat din
lanul laterovertebral fr a face sinaps cu acesta
E. fibrele preganglionare simpatice pot trece din ganglionul din imediata
vecintate n ganglionii laterovertebrale din etaje superioare
55. Identificai afirmaia FALS:
A. SNV simaptic stimuleaz dilatarea pupilei
B. SNV parasimpatic stimuleaz activitatea cardiac
C. SNV simpatic stimuleaz dilatarea vaselor din musculatura scheletic
D. SNV parasimpatic stimuleaz contracia pereilor rectului
E. SNV simpatic stimuleaz presiunea arterial
56. Identificai afirmaia FALS:
A. SNV parasimpatic readuce funciile organismului la normal, dup ce
acestea au fost modificate de stimularea simpatic
B. n general organele interne primesc dubl inervaie vegetativ, simpatic i
parasimpatic
C. poriunea central a SNV parasimpatic este situat n trunchiul cerebral
D. poriunea central a SNV parasimpatic este situat n coarnele laterale ale
mduvei spinrii de la nivel sacrat (S2 S4)
E. SNV parasimpatic produce contracia muchilor radiari ai irisului

43

Sistemul nervos

57. Identificai afirmaia corect:


A. SNV parasimpatic asigur meninerea strii de funcionare normal a
corpului, coordonnd activitile prin care sunt eliminate materiile cu rol
energetic din hran
B. poriunea periferic a SNV parasimpatic este reprezentat de fibre
preganglionare scurte
C. n poriunea central a SNV parasimpatic se afl corpul neuronilor
preganglionari subordonai direct hipotalamusului mijlociu
D. fibrele preganglionare parasimpatice intr intr n componena nervilor
cranieni III, VII, X i XII
E. mediatorul chimic al fibrelor postganglionare parasimpatice este
adrenalina
58. Identificai afirmaia FALS:
A. mediatorul chimic n sinapsa din ganglion din SNV parasimpatic este
acetilcolina
B. fibrele preganglionare din componena vagului fac sinaps n ganglionii
previscerali
C. fibrele preganglionare sacrate fac sinaps n ganglionii parasimpatici
intramurali
D. fibrele preganglionare din componena nervului facial fac sinaps n
ganglionii previscerali
E. la nivelul organelor interne fibrele nervoase vegetative formeaz plexuri
vegetative sau autonome simpatico-parasimpatice
59. Identificai afirmaia FALS:
A. parasimpaticul stimuleaz contracia muchilor circulari ai irisului
B. SNV parasimpatic stimuleaz secreia glandelor lacrimale
C. SNV simpatic inhib contracia pereilor vezicii urinare
D. SNV parasimpatic stimuleaz activitatea motorie a tubului digestiv
E. SNV parasimpatic inhib secreia exocrin a pancreasului

44

Sistemul nervos

60. Identificai afirmaia corect:


A. fibrele preganglionare simpatice sunt lungi
B. fibrele postganglionare parasimpatice sunt lungi
C. SNV parasimpatic produce constricia bronhiolelor
D. SNV simpatic inhib hidroliza grsimilor
E. SNV parasimpatic produce contracia sfincterului anal intern
61. Identificai afirmaia corect:
A. n sinapsele colinergice mediatorul chimic este adrenalina;
B. la nivelul sinapselor dintre receptori i neuroni fanta sinaptic este larg
C. influxul nervos ajuns la nivelul butonilor terminali determin fuzionarea
veziculelor cu membrana postsinaptic
D. neurotransmitorii sunt inactivai rapid de enzimele din fanta sinaptic
E. sinteza de noi mediatori chimici se face pe seama ATP-ului din lizozomii
de la nivelul butonilor terminali ai axonului
62. Identificai afirmaia FALS:
A. sensibilitatea proprioceptiv incontient este condus prin fasciculul
spinocerebelos direct pentru partea superioar a corpului
B. sensibilitatea proprioceptiv incontient este condus prin fasciculul lui
Gowers pentru partea superioar a trunchiului
C. fasciculul spinocerebelos direct are traiectul prin cordoanele laterale
directe (de aceeai parte)
D. deutoneuronul sensibilitii proprioceptive incontiente se afl n cornul
posterior al mduvei spinrii
E. trunchiul cerebral conine substan cenuie dispus la interior i substan
alb dispus la exterior

45

Sistemul nervos

63. Identificai afirmaia corect:


A. sensibilitatea proprioceptiv contient conduce informaii necesare
coordonrii tonusului muscular
B. sensibilitatea proprioceptiv incontient conduce informaii de la
proprioceptorii din muchi, oase articulaii necesare coordonrii micrilor
contiente
C. sensibilitatea proprioceptiv incontient are proiecie cortical n aria
somato-senzitiv I
D. sensibilitatea interoceptiv are protoneuronul situat n viscere deoarece
conduce informaii de la viscere
E. sensibilitatea proprioceptiv contient are protoneuronul n ganglionii
spinali
64. Identificai afirmaia FALS:
A. simptomele epilepsiei constau n convulsii de la cteva secunde pn la
cteva minute
B. n producerea epilepsiei acioneaz mecanisme cunoscute, cum ar fi de
exemplu unii ageni chimici
C. nu exist tratament care s vindece epilepsia, dar exist tratamente care
pot controla apariia convulsiilor epileptice
D. meningita const ntr-o infecie viral sau bacterian a meningelor spinale
E. simptomele encefalitei constau n febr, dureri de cap, apetit sczut, pupile
de diferite dimensiuni
65. Identificai afirmaia FALS:
A. coma se manifest prin stare de somn, cu ochii nchii, n care subiectul nu
vorbete i nu reacioneaz specific la stimuli
B. coma se instaleaz de obicei la mult timp dup o traum cerebral
C. hemoragiile cerebrale sunt produse de hipertensiune arterial sau
malformaii vasculare congenitale
D. hemoragiile cerebrale se manifest prin cefalee violent i semne
meningeene
E. encefalita este o inflamare la nivelul creierului produs de un virus

46

Sistemul nervos

66. Identificai afirmaia FALS:


A. rdcina anterioar a nervilor spinali conine axonii neuronilor
somatomotori din cornul anterior al mduvei
B. rdcina anterioar a nervilor spinali conine axonii neuronilor
visceromotori din jumtatea ventral a cornului lateral
C. rdcina posterioar a nervilor spinali conine pe traiectul su ganglionul
spinal
D. n ganglionul spinal sunt localizai att neuronii somatosenzitivi ct i cei
viscerosenzitivi
E. axonii neuronilor somatosenzitivi ptrund n mduv pe calea ramurii
dorsale a nervilor spinali
67. Identificai afirmaia corect:
A. trunchiul nervilor spinali este senzitiv
B. ramura cenuie a nervilor spinali este mixt i realizeaz legtura cu
neuronii postganglionari simpatici
C. ramura alb a nervilor spinali este mixt i realizeaz legtura cu neuronii
postganglionari parasimpatici
D. rdcina ventral a nervilor spinali formeaz cile eferente ale arcurilor
reflexe medulare somatice i vegetative
E. ramura dorsal a nervului spinal conine ca i rdcina dorsal a nervului
att fibre motorii ct i fibre senzitive
68. Identificai afirmaia FALS:
A. ramura ventral a nervilor spinali este mixt
B. ramurile ventrale ale nervilor spinali formeaz prin anastomozare ntre ele
plexuri (cervical, brahial, lombar, sacral)
C. ramura meningeal a nervului spinal conine fibre viscerosenzitive i
vasomotorii pentru meninge
D. prin ramura comunicant cenuie trece fibra preganglionar mielinic cu
originea n neuronul visceromotor din cornul lateral al mduvei
E. n regiunea sacral sunt 5 nervi spinali

47

Sistemul nervos

69. Identificai afirmaia FALS:


A. principalele reflexe spinale somatice sunt reflexele miotatice i
nociceptive, dar i reflexul de mers
B. reflexele miotatice sunt polisinaptice
C. receptorii reflexelor miotatice sunt reprezentai de proprioceptorii
musculari fusurile neuromusculare
D. calea aferent a reflexelor miotatice este asigurat de primul neuron
senzitiv proprioceptiv din ganglionul spinal
E. prelungirea axonal a primului neuron senzitiv proprioceptiv din
ganglionul spinal este scurt i ptrunde n mduv
70. Identificai afirmaia corect:
A. centrul reflexului miotatic este situat n bulb
B. calea eferent a reflexului miotatic este fibra muscular striat
C. reflexele miotatice au rol n meninerea tonusului muscular i a poziiei
corpului
D. reflexele nociceptive sunt monosinaptice pentru a informa rapid centrul
despre existena unui stimul dureros
E. receptorii reflexelor nociceptive sunt prelungiri (axoni) ale neuronilor din
ganglionul spinal
71. Identificai afirmaia FALS:
A. funcia de conducere a bulbului rahidian este realizat de cile ascendente,
descendente i de asociaie
B. funcia reflex a bulbului rahidian este realizat de centrii refleci situai
fie n nucleii somatici i vegetativi ai nervilor cranieni, fie n nucleii
substanei reticulate
C. reflexele somatice cu centrii n bulb sunt reflexele de deglutiie, statice i
statokinetice
D. datorit reflexelor care se nchid aici, bulbul are rol vital
E. reflexele vegetative din bulb sunt reprezentate de reflexul lacrimal i
reflexele respiratorii

48

Sistemul nervos

72. Identificai afirmaia FALS:


A. reflexele somatice cu centrii n punte sunt reflexele statice i statokinetice
i reflexul salivar superior
B. n substana alb medular se formeaz fasciculele tectospinale cu originea
n coliculii cvadrigemeni din mezencefal
C. fasciculele olivospinale au originea n nucleii olivari bulbari
D. att cile ascendente ct i cile descendente piramidale trimi colaterale la
nucleii trnchiului cerebral i la substana reticulat a acestuia
E. faa posterioar a bulbului poate fi observat numai dup secionarea
pedunculilor cerebeloi care leag trunchiul cerebral de cerebel
73. Identificai afirmaia corect:
A. diencefalul are o fa bazal acoperit de emisferele cerebrale
B. diencefalul are o fa posterioar ce conine chiasma optic
C. diencefalul are o fa bazal ce conine epifiza i talamusul
D. fibrele aferente ale diencefalului vin i de la nucleul dorsal al vagului,
diencefal i calea optic
E. fibrele eferente ale diencefalului pleac spre hipofiz i motoneuronii
medulari din coarnele anterioare ale mduvei spinrii
74. Identificai afirmaia FALS:
A. fasciculele rubro-spinale se ncrucieaz n mezencefal
B. fasciculele rubro-spinale coordoneaz tonusul muscular, stimuleaz
muchii extensori i inhib muchii flexori
C. fasciculele vestibulo-spinale lateral i medial sunt situate n cordonul
anterior al mduvei spinrii
D. fasciculul olivo-spinal este situat n cordonul anterior medular
E. fasciculul cortico-striato-mezencefalic coordoneaz reflexele de postur i
atitudine

49

Sistemul nervos

75. Identificai afirmaia FALS:


A. reflexul pupilodilatator simpatic i are centrii la nivelul C7 T2
B. reflexul cardioaccelerator simpatic i are centrii la nivelul T3 T5
C. reflexul simpatic de miciune i are centrii la nivelul S2 S4
D. reflexul simpatic sudoral i are centrii la nivelul T1 L2
E. reflexul simpatic piloerector i are centrii la nivelul T1 L2

50

Analizatorii

ANALIZATORII
NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU
1. Identificai afirmaia corect:
A. analizatorii sunt sisteme morfofuncionale prin intermediul crora, la nivel
periferic se realizeaz analiza cantitativ a stimulilor care vin din mediul
intern i extern
B. fiecare analizator este alctuit din patru segmente
C. segmentul periferic este o formaiune nespecializat care poate percepe o
anumit form de energie
D. segmentul central este reprezentat de cile nervoase prin care impulsul
nervos este condus la scoara cerebral
E. excitaiile propagate pe cile senzitive determin formarea de senzaii n
ariile corticale
2. Identificai afirmaia INCORECT:
A. pielea este un imens cmp receptor
B. n piele se gsesc receptori tactili, termici, dureroi, de presiune i pentru
vibraii
C. pielea se continu la nivelul orificiilor naturale ale organismului cu
mucoasele
D. epidermul se afl n contact direct cu mediul intern
E. pielea constituie nveliul protector i sensibil al organismului
3. Identificai afirmaia INCORECT:
A. epidermul este un epiteliu pluristratificat keratinizat
B. epidermul prezint profund stratul germinativ iar superficial stratul cornos
C. epidermul conine terminaii nervoase libere
D. dermul este o ptur conjunctiv dens n care se gsesc bulbii firului de pr
E. dermul este format dintr-un strat spre epiderm, numit dermul papilar

51

Analizatorii

4. Identificai afirmaia corect:


A. hipodermul este alctuit din esut conjunctiv dens
B. hipodermul are un numr variabil de celule adipoase
C. n derm se gsesc corpusculii Vater-Pacini
D. n epiderm ptrund vase de snge care i asigur hrnirea
E. stratul reticular al epidermului este constituit din fibre de colagen i fibre
elastice formnd fascicule groase
5. Identificai afirmaia INCORECT:
A. epidermul se hrnete prin osmoz din lichidul intercelular
B. n derm se gsesc fire de pr i canalele glandelor exocrine
C. n stratul papilar al dermului se afl papilele dermice, are sunt nite
ridicturi tronconice
D. n stratul reticular al dermului elementele celulare sunt foarte numeroase
E. pe suprafaa degetelor papilele sunt mai evidente i formeaz nite
proeminene numite creste papilare
6. Identificai afirmaia FALS:
A. terminaiile libere sunt arborizaii dendritice ale neuronilor senzitivi din
ganglionul spinal
B. corpusculii Vater Pacini, pentru sensibilitatea tactil se gsesc n hipoderm
C. corpusculii Meissner pentru sensibilitatea tactil se gsesc n derm
D. receptorii tactili fac parte din categoria mecanoreceptorilor, fiind stimulai
de deformri mecanice
E. receptorii termici sunt terminaii nervoase libere, mielinizate, cu diametrul
mic
7. Identificai afirmaia FALS:
A. receptorii pentru durere sunt terminaii nervoase libere
B. receptorii pentru durere se adapteaz puin sau deloc n prezena stimulului
C. receptorii Krause se gsesc n derm i sunt considerai i receptori pentru
cald
D. receptorii tactili sunt mai numeroi n tegumentele fr pr
E. receptorii pentru rece i depesc numeric pe cei pentru cald

52

Analizatorii

8. Identificai afirmaia adevrat:


A. persistena stimulului dureros duce la scderea intensitii senzaiei deoarece
rezervele sinaptice se epuizeaz
B. valoarea acuitii tactile este de 2 mm pe toracele anterior
C. receptorii pentru durere sunt stimulai numai de urmtoarele categorii de
factori: mecanici, termici i de presiune
D. temperaturile extreme stimuleaz i receptorii pentru durere
E. receptorii cu localizare n partea superioar a dermului recepioneaz
presiunea
9. Identificai afirmaia FALS:
A. suprafaa cmpului receptor al unui neuron este n raport invers proporional
cu densitatea receptorilor din regiune
B. cmpul receptor al unui neuron este aria tegumentar a crei stimulare nu
determin modificri n rata de descrcare a neuronului respectiv
C. dintre terminaiile ncapsulate fac parte i corpusculii Vater-Pacini
D. corpusculii Pacini recepioneaz vibraiile
E. corpusculii Golgi-Mazzoni sunt localizai n hipodermul pulpei degetelor
10. Identificai afirmaia INCORECT:
A. discurile tactile Merkel sunt fibre nervoase care se termin sub forma unui
coule n jurul unor celule epiteliale
B. terminaiile nervoase libere pot detecta atingerea i presiunea
C. acuitatea tactil este distana minim la care, prin stimularea a dou puncte
apropiate subiectul percepe atingerea fiecruia dintre ele
D. valorea acuitii tactile este de 50 mm la vrful limbii
E. corpusculii Golgi-Mazzoni sunt o varietate a corpusculilor Vater-Pacini

53

Analizatorii

11. Identificai afirmaia corect:


A. epidermul este un epiteliu pavimentos unistratificat, cu o grosime cuprins
ntre 0.007 0,12 mm
B. stratul bazal al epidermului este compus din keratinocite, melanocite, celule
granulare pigmentate care se divid greu
C. stratul bazal este aezat pe membrana bazal prin care ptrund, prin
difuziune, substane hrnitoare
D. ultimul strat al epidermului este alctuit din celule vii
E. melanocitele fagociteaz corpi strini, inclusiv bacterii, avnd rol de aprare
12. Identificai afirmaia FALS:
A. receptorii vizuali se afl n ochi
B. anexele oculare sunt pleoapele, genele, sprncenele i muchii intrinseci ai
globului ocular
C. globul ocular este un organ aproximativ sferic, localizat n orbite
D. globul ocular prezint doi poli: unul anterior i unul posterior
E. linia imaginar ce unete cei doi poli se numete ax optic
13. Identificai afirmaia FALS:
A. pereii globului ocular sunt constituii din trei tunici: extern, medie i
intern
B. tunica extern este compus din dou regiuni: anterior este corneea i
posterior este sclerotica
C. corneea este transparent, avascular, dar cu numeroase fibre nervoase
D. sclerotica este opac, cu nuane diferite n funcie de culoarea ochiului
E. sclerotica este perforat posterior de fibrele nervului optic
14. Identificai afirmaia corect:
A. tunica medie a globului ocular se mai numete i tunica nervoas
B. posterior coroida conine corpul ciliar compus din muchii ciliari i
procesele ciliare
C. irisul este perforat de orificiul numit pupil, care regleaz cantitatea de
lumin ce ptrunde n globul ocular
D. cavitatea din globul ocular situat ntre faa intern a corneei i faa
posterioar a irisului se numete camer anterioar
E. cavitatea situat ntre faa posterioar a cristalinului i faa posterioar a
coroidei se numete camer posterioar
54

Analizatorii

15. Identificai afirmaia FALS:


A. cristalinul este o lentil biconvex, compus dintr-un gel dens
B. muchii ciliari au rolul de a modifica gradul de curbur al cristalinului
C. procesele ciliare au rolul de a secreta umoarea apoas, lichid care umple
camera anterioar a globului ocular
D. umoarea apoas asigur nutriia, prin difuziune a tuturor mediilor
transparente
E. de procesele ciliare se prinde, prin ligament suspensor cristalinul
16. Identificai afirmaia FALS:
A. retina este membrana fotosensibil, deoarece conine receptorii vizuali
B. retina prezint dou regiuni: posterior retina oarb i anterior retina vizual
C. retina vizual prezint n dreptul axului optic macula lutea care prezint
central o depresiune numit fovea central
D. n fovea central se gsesc exclusiv celule cu conuri
E. retina conine i o parte din neuronii care constituie calea de conducere a
analizatorului vizual
17. Identificai afirmaia corect:
A. celulele cu bastona sunt n numr de 5 7 milioane
B. celulele cu bastona conin n poriunea central pigemtnul rodopsin
C. celulele cu bastona sunt adaptate pentru vederea nocturn acromatic,
avnd un prag de excitabilitate sczut
D. rodopsina este compus din cis-retinal i diverse tipuri de opsin
E. rodopsina absoarbe radiaiile cu lungimea de und de 400 nm
18. Identificai afirmaia FALS:
A. celulele cu conuri sunt mai numeroase n pata galben
B. celulele cu conuri sunt singurele celule receptoare din fovea centralis
C. celulele cu conuri au o prelungire de form conic ce conine fotopsin
D. fotopsina este compus din cis-retinal i un tip de opsin
E. celulele cu conuri sunt sensibile la lumina diurn

55

Analizatorii

19. Identificai afirmaia FALS:


A. retina este compus din 10 straturi celulare
B. camera situat n faa cristalinului conine corpul vitros, transparent i de
consisten gelatinoas
C. mediile transparente ale globului ocular sunt reprezentate de cornee,
umoarea apoas, cristalin i corpul vitros
D. la trecerea prin mediile transparente razele de lumin sufer devieri sau
refracii
E. puterea de refracie a corneei i umorilor este constant
20. Identificai afirmaia FALS:
A. gustul dulce este determinat de mai multe tipuri de ageni chimici
B. cu ct este mai puternic un acid cu att este mai intens senzaia de acru
C. formarea senzaiei de srat necesit i alte senzaii gustative
D. pragul de excitaie pentru substanele dulci este mai sczut dect pentru cele
amare
E. sensibilitatea gustativ este redus la copii i maxim la aduli
21. Identificai afirmaia FALS:
A. toate informaiile exteroceptive culese din jumtatea stng a corpului se
proiecteaz n girusul postcentral drept
B. n lobul parietal exist arii somestezice asociative care contribuie la
elaborarea percepiilor tactile i kinestezice complexe
C. datorit sensibilitii protopatice se recunoate contactul cu un obiect
D. sensibilitatea epicritic identific prin pipit forma, dimensiunile, greutatea
i materialul din care este confecionat obiectul respectiv
E. extirparea ariilor senzitive duce la dispariia senzaiilor tactile protopatice n
jumtatea opus a corpului

56

Analizatorii

22. Identificai afirmaia corect:


A. anexele glandulare ale pielii sunt glandele sebacee, sudoripare i firele de
pr
B. temperaturile mai mari dect temperatura corpului stimuleaz receptorii
Krause
C. stimularea receptorilor termici depinde de suprafaa de tegument expus
D. corpul uman suport mai bine variaiile termice calde, fa de cele reci
E. segmentul central al analizatorului cutanat este situat n girusul precentral
din lobii parietali ai emisferelor cerebrale.
23. Identificai afirmaia FALS:
A. dermul este mai gros dect epidermul
B. melanocitele sintetizeaz melanina, pigment care protejeaz pielea de
radiaiile ultraviolete ale soarelui
C. ultimul strat al epidermului se descuam
D. discurile Merkel sunt situate n epiderm i detecteaz atingerile puternice
E. corpusculii Meissner sunt situai n derm n tegumentul cu pr
24. Identificai afirmaia FALS:
A. fibrele senzitive ale nervilor trigemeni conduc sensibilitatea exteroceptiv
de la nivelul feei, frunii i cavitii bucale
B. lezarea ariilor asociative face imposibil recunaterea apartenenei la
propriul corp a jumtii controlaterale
C. prin excitarea receptorului se produce potenialul de receptor
D. corpusculii Ruffini recepioneaz excitaiile pentru senzaie de rece,
traciunile i deformaiile
E. terminaiile nervoase libere recepioneaz excitaii tactile, termice,
dureroase, presionale i vibratorii

57

Analizatorii

25. Identificai afirmaia FALS:


A. receptorii pot fi de contact (tactili, auditivi, olfactivi)
B. specializarea receptorilor favorizeaz diferenierea stimulilor din mediu i
mrirea gradului de excitabilitate pentru stimulul specific
C. receptorii pot fi liberi sau inclui n formaiuni anatomice
D. stimulul adecvat determin creterea permeabilitii pentru Na+ a
membranei celulei receptoare
E. valoarea potenialului de receptor variaz n funcie de intensitatea
excitantului
26. Identificai afirmaia FALS:
A. termoreceptorii sunt corpusculii Krause i Ruffini i terminaiile nervoase
libere
B. mecanoreceptorii sunt reprezentai de corpusculii Meissner, Merkel i
terminaiile nervoase libere
C. algoreceptorii se gsesc epiderm, foliculi piloi, cornee
D. stimulii pentru sensibilitatea dureroas sunt nespecifici
E. stimulii pentru sensibilitatea dureroas determin leziuni celulare
27. Identificai afirmaia FALS:
A. primul neuron al cii vizuale este neuronul bipolar din strutura retinei
B. al doilea neuron al cii optice este neuronul multipolar din strutura retinei
C. mai multe celule cu bastona fac sinaps cu o celul bipolar
D. fiecare celul cu con din fovea centralis face sinaps cu o singur celul
bipolar
E. axonii neuronilor bipolari converg i formeaz nervul optic
28. Identificai afirmaia FALS:
A. nervul optic prsete globul ocular la nivelul petei oarbe
B. dup un traseu lung, fibrele nervilor optici provenite din jumtatea medial a
fiecrui glob ocular se ncrucieaz la nivelul chiasmei optice
C. dup chiasma optic, influxurile nervoase de la nivelul globului ocular sunt
conduse prin tracturile optice
D. al treilea neuron al cii optice se gsete n corpii geniculai laterali ai
metatalamusului
E. unele fibre ale nervului optic trimit colaterale la coliculii cvadrigemeni
superiori
58

Analizatorii

29. Identificai afirmaia FALS:


A. unele colaterale ale tractului optic ajung la mezencefal
B. unele colaterale ale tractului optic ajung la hipotalamus
C. axonii metatalamusului se proiecteaz n aria vizual primar, situat pe faa
medial a lobului occipital
D. axonii metatalamusului se proiecteaz de o parte i de alta a scizurii
calcarine
E. aria vizual primar va coordona apucarea unui obiect sau deplasarea n
spaiu
30. Identificai afirmaia corect:
A. aria vizual primar este specializat n identificarea obiectelor percepute
B. aria vizual secundar din lobul temporal este specializat n perceperea
locaiei spaiale a obiectelor
C. aria vizual primar reunete imaginile proiectate pe cele dou retine
D. aria vizual secundar din lobul temporal are rol n ndreptarea imaginilor
E. cortexul frontal asigur vederea tridimensional
31. Identificai afirmaia FALS:
A. glaucomul este produs de creterea tensiunii intraoculare
B. glaucomul are ca simptome pierderea cmpului vizual periferic, vedere n
cea
C. conjunctivita este produs de bacterii sau virusuri
D. tratamentul conjunctivitei este chirurgical
E. cataracta este produs pierderea transparenei cristalinului
32. Identificai afirmaia corect:
A. conjunctivita se manifest prin scderea vederii
B. retinopatia diabetic este produs de expunerea ndelungat la razele
soarelui
C. retinopatia diabetic este produs de ruperea vaselor din coroid
D. tratamentul retinopatiei diabetice const n reducerea presiunii intraoculare
E. glaucomul este produs de substane alergice

59

Analizatorii

33. Identificai afirmaia FALS:


A. simul gustativ este unul din cele mai vechi simuri din punct de vedere
filogenetic
B. simul gustativ este cel care asigur detectarea substanelor duntoare
C. segmentul periferic al analizatorului gustativ este reprezentat de celulele
senzoriale ciliate de la nivelul mugurilor gustativi
D. mugurii gustativi sunt deni n mucoasa amigdalian
E. un mugure gustativ are forma bulbului de ceap
34. Identificai afirmaia FALS:
A. un mugure gustativ conine aproximativ 50 100 de celule receptoare
B. n alctuirea mugurelui gustativ intr celule de susinere ciliate i celule
bazale
C. celulele de susinere separ celulele senzoriale ntre ele
D. polul apical ciliat al celulelor senzoriale proemin la suprafaa mucoasei
E. celulele de susinere din structura mugurelui gustativ sunt celule care se
divid permanent
35. Identificai afirmaia corect:
A. polul bazal al celulelor de susinere este nconjurat de dendritele primului
neuron al cii gustative
B. celulele senzoriale gustative triesc 3 4 sptmni , dup care sunt
nlocuite de celule receptoare tinere
C. papilele circumvalate sunt situate la baza limbii, unde descriu forma literei
V, cu deschiderea spre vrful limbii
D. papilele foliate sunt dispuse la vrful limbii i au form de file de carte
E. papilele fungiforme sunt dispuse median i la vrful limbii, avnd form de
ciuperc
36. Identificai afirmaia corect:
A. gustul acru este perceput la baza limbii
B. faringele nu percepe toate gusturile fundamentale
C. gustul amar este determinat de un singur tip de ageni chimici
D. cu ct este mai slab un acid cu att este mai intens senzaia de acru
E. gustul umami este declanat de alimente cum este carnea sau de acidul
glutamic
60

Analizatorii

37. Identificai afirmaia FALS:


A. pentru stimularea receptorilor gustativi substana chimic sapid trebuie s
fie dizolvat n saliv
B. receptorii gustativi se adapteaz rapid, astfel nct adaptarea complet se
realizeaz n primele 5 secunde
C. legarea diverselor molecule care compun substanele sapide se realizeaz n
locuri specializate de pe suprafaa celulelor receptoare
D. receptorii pentru gustul amar sunt stimulai de o cantitate mic de substan
E. dup adaptarea complet a receptorilor gustativi nceteaz descrcarea de
poteniale de aciune
38. Identificai afirmaia FALS:
A. protoneuronul cii gustative este situat n ganglionii nervoi de pe traseul
nervului VII
B. protoneuronul cii gustative este situat n ganglionii nervoi de pe traseul
nervului X
C. dendritele protoneuronilor de pe traseul cii gustative fac sinaps cu celulele
receptoare gustative
D. axonii protoneuronilor cii gustative fac sinaps cu deutoneuronul situat n
nucleul tractului solitar situat n punte
E. al treilea neuron al cii gustative se afl n talamus
39. Identificai afirmaia FALS:
A. segmentul central al analizatorului gustativ este situat n cortexul gustativ
situat n lobii parietali
B. o parte dintre fibrele cii gustative ajung la hipotalamus
C. o parte din fibrele cii gustative ajung la sistemul limbic, regiune implicat
n aprecierea gustului alimentelor consumate
D. gustul declaneaz reflexe care cresc secreia salivar i declaneaz secreia
gastric
E. secreiile gastrice sunt declanate de stimuli gustativi adui de fibre ce
pornesc din nucleul solitar la nucleii simpatici din trunchiul cerebral

61

Analizatorii

40. Identificai afirmaia corect:


A. gustul nu este influenat de miros
B. intensitatea senzaiei gustative nu depinde de concentraia substanei
C. sensibilitatea receptorilor gustativi nu variaz
D. temperatura optim a soluiei pentru gust este de 24 C
E. sensibilitatea gustativ este maxim la copii i se reduce la btrni
41. Identificai afirmaia FALS:
A. receptorii acustici i vestibulari sunt situai n ureche
B. urechea extern este alctuit din pavilionul urechii i canalul auditiv extern
C. pielea care cptuete canalul auditiv extern conine fire de pr, glande
sebacee i glande ceruminoase
D. timpanul este circular, cu diametrul de aproximativ 1 cm
E. timpanul delimiteaz intern urechea medie
42. Identificai afirmaia adevrat:
A. cerumenul secretat de glandele ceruminoase asigur flexibilitatea i
elasticitatea timpanului
B. timpanul este inervat de ramura mandibular a facialului
C. timpanul este extrem de sensibil la durere
D. timpanul este compus din epiteliu pluristratificat
E. timpanul este concav spre exterior
43. Identificai afirmaia FALS:
A. urechea medie se mai numete i camera timpanic
B. urechea medie este o cavitate plin cu aer spat n stnca osului temporal
C. spre interior urechea medie este delimitat de fereastra rotund i fereastra
oval
D. prin trompa lui Eustachio camera timpanic comunic cu orofaringele
E. prin trompa lui Eustachio se asigur meninerea egalitii presiunii aerului
pe o fa i cealalt a timpnaului

62

Analizatorii

44. Identificai afirmaia corect:


A. ciocanul este aplicat pe faa extern a timpanului
B. scria este aplicat pe faa intern a timpanului
C. nicovala este ataat feei externe a ferestrei ovale
D. sistemul de oscioare care transmit vibraiile de la timpan acioneaz ca un
amplificator al undelor sonore
E. ataarea oscioarelor de pereii cavitii timpanice este asigurat de muchi
45. Identificai afirmaia FALS:
A. ciocanul i scria au fiecare cte un muchi
B. amplificarea sunetelor este asigurat de faptul c timpanul are o suprafa
mai mic dect a ferestrei ovale
C. urechea intern const ntr-o carcas osoas numit labirint osos care
nconjur labirintul membranos
D. labirintul membranos conine un lichid care se numete endolimf
E. spaiul dintre labirintul osos i membranos se numete perilimf
46. Identificai afirmaia corect:
A. vestibulul osos este poriunea central a labirintului osos, delimitat spre
urechea medie de timpan
B. utricula este mai mic i superioar dect sacula
C. n utricul i sacul se afl receptorii vestibulari stimulai de fora
gravitaional
D. canalele semicirculare osoase sunt aezate anterior fa de vestibul, pe cele
trei direcii ale spaiului
E. n interiorul canalelor semicirculare osoase se gsesc canalele semicirculare
membranoase care se deschid n sacul
47. Identificai afirmaia FALS:
A. la cte un capt de comunicare cu utricula, fiecare canal semicircular
membranos prezint o dilataie, ampula
B. ampula conine crestele ampulare cu receptorii vestibulari stimulai de
micrile rectilinii ale capului
C. cohleea are forma unei cochilii de melc
D. axul central al melcului osos se numete columel sau modiol
E. n interiorul tubului osos se afl trei camere alungite dispuse pe toat
lungimea melcului
63

Analizatorii

48. Identificai afirmaia corect:


A. rampa vestibular i rampa timpanic sunt umplute cu endolimf deoarece
sunt situate n interiorul melcului membranos
B. ntre rampa timpanic i rampa vestibular se afl o comunicare situat la
baza melcului, numit helicotrem
C. canalul cohlear este delimitat de rampa timpanic prin lama spiral osoas
D. canalul cohlear conine perilimf secretat de epiteliul ce cptuete peretele
osos
E. canalul cohlear este delimitat de rampa timpanic prin membrana bazilar
49. Identificai afirmaia FALS:
A. n canalul cohlear se afl organul Corti
B. organul Corti este aezat pe membrana bazilar
C. n centrul canalului lui Corti se gsete un spaiu triunghiular numit tunelul
Corti
D. n utricul i sacul se gsete cte o macul, utricular, respectiv sacular,
formate din celule de susinere, aezate pe o membran bazal, peste care
sunt dispuse celule senzoriale cu cili
E. cilii sunt nglobai n membrana otolitic, n care se afl granule de carbonat
de calciu i mangan, numite otolite
50. Identificai afirmaia corect:
A. receptorii vestibulari sunt localizai n macula din utricul i sacul i n
ganglionul Scarpa
B. maculele sunt regiuni cu rol secretor din utricul i sacul
C. macula este compus din celule de susinere prevzute cu microvili scuri la
polul apical
D. celulele de susinere au dou tipuri de cili: unul lung (stereocil) i numeroi
cili scuri (kinocili)
E. pe peretele opus maculei se afl celule epiteliale specializate care au rolul de
a menine consant compoziia perilimfei

64

Analizatorii

51. Identificai afirmaia FALS:


A. protoneuronul cii acustice se gsete n ganglionul spiral al lui Corti
B. dendritele primului neuron al cii acustice ajung la polul bazal al celulelor
auditive
C. axonii protoneuronului cii acustice formeaz nervul cohlear
D. al doilea nouron al cii acustice se gsete n nucleii cohleari (ventral i
dorsal) din punte
E. al treilea neuron al cii acustice se gsete n corpul geniculat lateral
52. Identificai afirmaia FALS:
A. aria auditiv primar se gsete n girusul temporal superior
B. primul neuron al cii vestibulare se gsete n ganglionul vestibular Scarpa
C. axonii protoneuronului cii vestibulare formeaz ramura vestibular a
perechii a VIII-a de nervi cranieni
D. al doilea neuron al cii vestibulare se gsete n cei patru nuclei vestibulari
din bulb (superior, inferior, anterior i posterior)
E. de la nucleii vestibulari din bulb pleac fasciculul vestibulo-spinal spre
mduv, care controleaz tonusul muscular
53. Identificai afirmaia corect:
A. segmentul periferic al analizatorului kinestezic este reprezentat de
proprioceptorii din piele, muchi, tendoane, periost i articulaii
B. proprioceptorii sunt reprezentai de terminaii nervoase libere, corpusculii
Vater- Pacini, fusurile neuromusculare, corpusculii Ruffini i Krause,
organele tendinoase Golgi
C. fusurile neuromusculare sunt situate printre fibrele musculare striate, fixate
de acestea
D. fusurile neuromusculare sunt compuse dintr-o capsul n care se afl5 15
fibre striate nemodificate, numite intrafusale
E. fibrele intrafusale au o poriune central, contractil, bogat n nuclei i
poriuni periferice, necontractile

65

Analizatorii

54. Identificai afirmaia FALS:


A. fusurile neuro-musculare au dubl inervaie: senzitiv i motorie
B. inervaia senzitiv este asigurat de dou tipuri de fibre senzitive spirale sau
anulo-spirale i secundare sau n buchet, provenite din neuroni cu corpii
aflai n coarnele posterioare ale mduvei spinrii
C. fibrele senzitive anulo-spirale se dispun n jurul poriunii centrale a fibrelor
intrafusale
D. fibrele n buchet se dispun n zonele contractile ale fibrelor intrafusale
E. corpusculii Golgi sunt situai la jonciunea dintre tendon i muchi
55. Identificai afirmaia corect:
A. n structura corpusculilor Golgi intr o reea de dendrite prevzute cu
butoni, care sunt terminaii senzitive ale neuronilor din coarnele posterioare
ale mduvei
B. n urma contraciei muchilor scheletici, tensiunea la nivelul tendoanelor
musculare scade
C. corpusculii Golgi determin inhibarea contraciei muchilor striai prin
sinapse inhibitoare cu neuronii motori
D. inervaia motorie a fusurilor neuromusculare este realizat de motoneuronii
care au corpul neuronal n coarnele anterioare ale mduvei
E. fibrele intrafusale sunt aezate perpendicular pe fibrele extrafusale
56. Identificai afirmaia FALS:
A. axonii motoneuronilor sfresc n poriunile contractile ale fibrelor
intrafusale
B. stimularea fibrelor senzitive din fusurile neuromusculare este apoi transmis
mduvei, la motoneuronii
C. motoneuronii determin contracia fibrelor extrefusale ale muchiului
striat
D. fusul neuromuscular detecteaz orice modificare de lungime a muchiului
striat
E. frecvena impulsurilor descrcate de fibrele senzitive la nivelul
motoneuronilor este invers proporional cu gradul de alungire a muchiului

66

Analizatorii

57. Identificai afirmaia corect:


A. primul neuron al segmentului de conducere al analizatorului kinestezic este
situat n ganglionul spinal
B. influxurile nervoase generate de proprioceptori vor ajunge la punte
C. de la mduva spinrii influxurile nervoase generate de proprioceptori ajung
la cerebel pe calea spino-talamic
D. de la mduva spinrii influxurile nervoase generate de proprioceptori ajung
la talamus pe calea spino-cerebeloas
E. segmentul central al analizatorului kinestezic este situat n lobii occipital i
parietal, n ariile senzitovo-motorii
58. Identificai afirmaia FALS:
A. de la nucleii vestibulari din bulb pleac fasciculul vestibulo-cerebelos, spre
cerebel care controleaz echilibrul static i dinamic
B. de la nucleii vestibulari din bulb pleac fasciculul vestibulo-nuclear spre
nucleii nervilor III i IV din mezencefal
C. de la nucleii vestibulari din bulb pleac fasciculul vestibulo-nuclear spre
nucleii nervului VI din punte
D. fasciculul vestibulo-nuclear controleaz micrile globilor oculari cu punct
de plecare labirintic
E. de la nucleii vestibulari din bulb pleac fasciculul vestibulo-talamic spre
cortexul cerebelos
59. Identificai afirmaia FALS:
A. simul mirosului este slab dezvoltat la om comparativ cu alte animale
B. olfacia permite detectarea hranei alterate sau a prezenei de substane
periculoase n mediu
C. receptorii analizatorului olfactiv sunt chemoreceptori care ocup partea
postero-superioar a foselor nazale
D. segmentul periferic al analizatorului olfactiv este localizat la nivelul
cornetelor nazale superioare
E. n epiteliul olfactiv se afl celulele receptoare reprezentate de celulele
olfactive, ncadrate de celulele se susinere epiteliale, printre are se afl
glande seroase

67

Analizatorii

60. Identificai afirmaia corect:


A. celulele olfactive receptoare sunt neuroni multipolari modificai
B. celulele olfactive receptoare au la polul bazal 8 20 de cili olfactivi care au
rolul de a crete suprafaa receptoare
C. cilii olfactivi sunt acoperii de un strat fin de mucus
D. cilii olfactivi sunt mobili
E. de la polul bazal al celulelor receptoare pornesc dendrite ce se reunesc n
filamente ale nervului olfactiv
61. Identificai afirmaia FALS:
A. filamentele nervului olfactiv strbat orificiile osului etmoid de la baza
craniului
B. ca i ali neuroni, neuronii olfactivi nu se rennoiesc
C. stimulul specific pentru receptorii olfactivi este reprezentat de substanele
odorante olfactive
D. excesul de mucus din cadrul unor rinite alergice poate duce la pierderea
mirosului
E. dup dizolvare substana odorant difuzeaz i se ataeaz de o protein
receptor din membrana cililor olfactivi, determinnd deschiderea canalelor
ionice
62. Identificai afirmaia FALS:
A. primul neuron al cii olfactive este reprezentat de neuronii bipolari de la
nivelul mucoase nazale
B. celulele multipolare din bulbii olfactivi reprezint al doilea neuron al cii
olfactive
C. axonii celulelor mitrale formeaz tractul olfactiv
D. calea olfactiv nu are legturi directe cu talamusul
E. tractul olfactiv se proiecteaz pe faa lateral a lobului temporal (aria
olfactiv girusul hipocampic i nucleul amigdalian)

68

Analizatorii

63. Identificai afirmaia FALS:


A. urechea extern i cea medie nu au nici o relaie cu aparatul vestibular
B. urechea uman poate percepe undele sonore repetate ntr-o anumit ordine
(zgomote)
C. nervul acustic i nervul vestibular se unesc i formeaz perechea VIII de
nervi cranieni
D. labirintul osos este spat n stnca temporalului
E. utricula este situat n partea superioar a vestibulului
64. Identificai afirmaia FALS:
A. receptorii kinestezici din periost i articulaii sunt corpusculii Vater-Pacini,
identici cu cei din piele
B. corpusculii neurotendinoi Golgi monitorizeaz continuu tensiunea produs
n tendoane
C. corpusculii neurotendinoi Golgi ajut la prevenirea contraciei musculare
excesive
D. n corpusculii neurotendinoi Golgi ptrund 1 3 fibre nervoase care sunt
stimulate de contracia puternic a tendonului
E. inervaia senzitiv a fusurilor neuro-musculare este asigurat de dendrite ale
neuronilor senzitivi din ganglionul spinal
65. Identificai afirmaia corect:
A. otita extern este produs de creterea secreiei de cerumen i curarea
necorespunztoare a urechii
B. otita extern se manifest prin durere violent a urechii fr secreie
C. otita medie este produs de infecia bacterian a urechii interne
D. n otita etern este posibil spargerea membranei timpanice
E. rinita infecioas este produs de alergeni

69

Analizatorii

66. Identificai afirmaia corect:


A. proieciile tactil, termic, dureroas, dintr-o anumit regiune a corpului se
amestec n aceeai zon a scoarei de pe emisfera opus
B. pielea are funcie de protecie i de excreie prin vasodilaie i
vasoconstricie periferic
C. sensibilitate tactil mai pronunat prezint tegumentele fr pr
D. sensibilitatea tactil presional are receptorii specifici situai la suprafaa
epidermului
E. sensibilitatea termic este uniform pe suprafaa tegumentului
67. Identificai afirmaia FALS:
A. sensibilitatea dureroas se manifest mai intens la nivelul degetelor, buzelor
i vrfului limbii
B. la durerea tegumentar se manifest o capacitate mic de discriminare,
deoarece aceeai zon a pielii poate fi inervat de mai muli neuroni
C. durerea visceral poate fi determinat i de distensia unui organ
D. algoreceptorii sunt mai rari n viscere
E. durerea visceral nu se poate localiza precis
68. Identificai afirmaia FALS:
A. sclerotica reprezint 5/6 din tunica fibroas
B. pe sclerotic se inser muchii intrinseci ai globului ocular
C. sclerotica este perforat posterior de fibrele nervului optic
D. coroida se ntinde posterior de ora serrata
E. n partea sa posterioar coroida este prevzut cu un orificiu prin care iese
nervul optic
69. Identificai afirmaia corect:
A. corpul ciliar se afl imediat naintea orei serrata
B. muchiul ciliar este format din fibre musculare striate
C. fibrele circulare ale muchiului ciliar sunt inervate de simpatic
D. procesele ciliare secret umoarea vitroas
E. retina se ntinde anterior de ora serrata

70

Analizatorii

70. Identificai afirmaia FALS:


A. pata galben este situat n dreptul axului vizual
B. pata oarb este situat medial i inferior de pata galben
C. n pata oarb nu exist elemente fotosensibile
D. n structura retinei se ntlnesc trei feluri de celule funcionale, aflate n
relaii sinaptice
E. cristalinul este localizat ntre iris i cornee
71. Identificai afirmaia FALS:
A. cristalinul are forma unei lentile biconvexe
B. cristalinul se hrnete prin difuziune de la vasele proceselor ciliare
C. umoarea apoas este secretat de ctre procesele ciliare
D. corpul vitros ocup camera vitroas situat naintea cristalinului
E. cristalinul este meninut la locul su printr-un sistem de fibre care alctuiesc
ligamentul suspensor
72. Dintre straturile retinei NU face parte:
A. membrana limitant intern
B. stratul celulelor multipolare
C. stratul celulelor fotoreceptoare cu conuri
D. stratul celuleloramacrine
E. stratul celulelor cu cili
73. Identificai afirmaia FALS:
A. pe columel se prinde lama spiral osoas
B. lama spiral osoas este ntregit de membrana bazilar i membrana
vestibular Reissner
C. receptorii vestibulari sunt situai n labirintul osos
D. rampa vestibular este situat deasupra membranei bazilare
E. din partea inferioar a saculei pornete canalul cohlear care conine organul
Corti

71

Analizatorii

74. Identificai afirmaia FALS:


A. axonii neuronilor din cornul anterior al mduvei ajung la partea central a
fibrelor cu sac nuclear
B. impulsul nervos se transmite neuronului , ceea ce duce la contracia
fibrelor extrafusale
C. relaxarea muscular este prevenit prin ntinderea i activarea fusurilor
D. corpusculii Ruffini se afl n stratul superficial al capsulei articulare
E. poriunea central a fusului neuromuscular conine nuclei
75. Identificai afirmaia FALS:
A. otita extern poate fi micotic, bacterian, viral
B. patogenii ajung la urechea medie de obicei prin trompa lui Eustachio
C. copiii au trompa lui Eustachio scurt i plasat orizontal
D. presiunea exercitat de inflamaia din urechea medie poate duce la ruperea
membranei ferestrei rotunde
E. glaucomul reprezint a doua cauz de pierdere a vederii
76. Identificai afirmaia corect:
A. infeciile fungice cutanate pot fi provocate de dermatofii din genul Candida
B. acneea este o boal inflamatorie ce afecteaz numai adolescenii
C. infecia cu virusul Herpes simplex poate fi primar sau recurent
D. piodermitele apar n special la btrni
E. piodermitele sunt infecii virale cutanate, de obicei superficiale

72

Glandele endocrine

GLANDELE ENDOCRINE
NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU
1. Care variant este FALS?
A. hormonii acioneaz la distan de locul sintezei
B. principalul rol al glandelor endocrine const n reglarea metabolismului
celular
C. hormonii, transportai direct n snge sau limf, sunt transportai apoi la
celulele sau organele int
D. steroizii acioneaz prin inducerea sintezei de enzime, ca urmare a aciunii
asupra ADN-ului nuclear
E. reglarea secreiei hormonale se realizeaz exclusiv prin mecanisme de
feedback negativ
2. Care variant este FALS?
A. testosteronul face parte din grupa hormonilor peptidici
B. pancreasul endocrin are aceeai origine embriologic cu tiroida
C. n interaciunea hormonilor peptidici cu celulele int, hormonii au rol de
prim mesager
D. grupul de hormoni derivai din acizii arahidonici sunt produi de
membrana majoritii celulelor, n caz de inflamaii
E. steroizii, spre deosebire de peptide, sunt liposolubili i difuzeaz prin
membrana celulelor int
3. Care variant este adevarat?
A. hipofiza are origine endodermic
B. lobul intermediar al hiofizei reprezint 12% din masa glandular
C. hipofiza este legat de hipotalamus prin tija pituitar, la nivelul creia se
afl legatura vascular i nervoas dintre cele dou organe
D. prin sistemul port, factorii de eliberare i inhibare din nucleii hipotalamici
anteriori ajung n adenohipofiz
E. prin tractul hipotalamo-hipofizar, produii de neurosecreie ai nucleilor
hipotalamici posteriori ajung la neurohipofiz
73

Glandele endocrine

4. Hormonul de cretere (somatotrop):


A. este secretat de neurohipofiz
B. stimuleaz condrogeneza la nivelul cartilajelor de cretere, determinnd
creterea n lungime a oaselor
C. secreia este inhibat de stres i depresie
D. stimuleaz mobilizarea grsimilor i consumul de glucoz, avnd rol
hipoglicemiant
E. activeaz transportul aminoacizilor n celule i inhib sinteza tisular a
proteinelor
5. Care variant este FALS?
A. hormonul somatotrop are efect anabolizant
B. dup pubertate, STH-ul produce ngroarea oaselor lungi i dezvoltarea
oaselor late
C. STH-ul scade eliminrile de Ca, Na, K, P, N
D. somnul stimuleaz secreia hormonului somatotrop
E. STH-ul inhib sinteza corpilor cetonici
6. Hormonul de cretere:
A. stimuleaz creterea muchilor i a viscerelor, cu excepia ficatului
B. majoritatea efectelor sale se exercit indirect, prin aciunea unor factori de
cretere numii somatomedine
C. inaniia inhib secreia hormonal;
D. hiposecreia la maturitate determin nanismul hipofizar
E. n acromegalie are loc o hipersecreie a STH-ului, care ncepe din copilrie
7. Care variant este FALS?
A. hormonul tireotrop stimuleaz sinteza i secreia de hormoni tiroidieni
B. temperaturile sczute pot duce la stimularea hormonului tireotrop
C. secreia hormonului tireotrop este controlat de hipotalamus i prin
mecanism umoral de feedback negativ, declanat de concentraii crescute
de hormoni tiroidieni
D. hiposecreia de hormon tireotrop determin cretinismul la copii i
mixedemul la aduli
E. hormonul tireotrop (TSH) este stimulat prin neurosecreia produs de
nucleii anteriori i mijlocii ai hipotalamusului
74

Glandele endocrine

8. Hormonul adrenocorticotrop (ACTH):


A. stimuleaz secreia glandei suprarenale
B. este stimulat n strile de hipoglicemie
C. stimuleaz indirect melanogeneza n celulele pigmentare acionnd iniial
asupra hormonului melanocitostimulant (MSH)
D. influeneaz doar secreia de glucocorticoizi
E. hipersecreia determin sindromul Cushing, caracterizat prin
hipertensiune, retenie de ap i hipoglicemie
9. Prolactina NU se caracterizeaz prin:
A. este un inhibitor al activitii gonadotrope, fiind capabil s previn
ovulaia
B. secreia n afara sarcinii este stimulat de hipoglicemie, somn i efortul
fizic
C. inhib aciunea FSH de stimulare a maturrii foliculilor ovarieni n
perioada alptrii
D. inhib la femei secreia corpului galben
E. secreia este inhibat prin neurosecreia produs de nucleii mijlocii
hipotalamici, precum i de substana neagr a mezencefalului
10. Hormonul folicostimulant (FSH) NU se caracterizeaz prin:
A. la brbat stimuleaz dezvoltarea tubilor seminiferi i spermatogeneza
B. determin secreia hormonilor estrogeni la femei
C. determin creterea i maturarea foliculilor ovarieni
D. secreia este controlat prin mecanism de feedback negativ declanat de
concentraiile crescute de estrogeni i testosteron
E. hipersecreia sa duce la o maturare sexual exagerat i precoce
11. Care variant privind LH este corect?
A. secreia hormonului luteinizant (LH) este inhibat de estrogeni i
progesteron la femeie
B. inhib ovulaia i apariia corpului galben de sarcin
C. inhib producerea de estrogeni
D. stimuleaz producerea de progesteron si inhib secreia de testosteron
E. acioneaz asupra celulelor interstiiale Leydig i a tubilor seminiferi
contori
75

Glandele endocrine

12. Care variant privind ocitocina este FALS?


A. este secretat de nucleii anteriori ai hipotalamusului i transportat la
neurohipofiz prin tractul hipotalamo-hipofizar
B. favorizeaz naterea i alptarea
C. stimuleaz contracia celulelor mioepiteliale ale canalelor galactofore
D. secreia sa este stimulat prin excitarea mecanoreceptorilor din pereii
uterului, prin presiunea exercitata de ft n timpul naterii
E. inhibarea secreiei duce la oprirea secreiei lactate i la imposibilitatea
declanrii naterii
13. Hormonul antidiuretic (ADH) se caracterizeaz prin:
A. secreia sa este stimulat de impulsurile venite de la mecanoreceptorii din
pereii vaselor sanguine
B. n caz de hipersecreie inhib peristaltismul intestinal
C. scderea volumului sanguin stimuleaz secreia de vasopresin
D. secretat n doze mari are i efecte metabolice (hipoglicemie)
E. n hiposecreie crete att diureza ct i concentraia urinii
14. Care variant este FALS?
A. hormonul antidiuretic (ADH) stimuleaz reabsorbia apei i crete volemia
B. ADH produce i reducerea secreiilor tuturor glandelor exocrine
C. hiposecreia de ADH poate avea drept cauz un traumatism cranian ce
afecteaz hipotalamusul anterior
D. secretat n doze mari, ADH-ul determin vasoconstricie, hipertensiune
arterial i hiperglicemie
E. hiposecreia de ADH determin poliurie, polidipsie, polifagie i un
puternic dezechilibru mineral

76

Glandele endocrine

15. Care variant este corect?


A. tireoglobulina, proteina sintetizat de celulele foliculare, este forma de
depozit a hormonilor tiroidieni
B. sinteza hormonilor tiroidieni i eliberarea lor din coloid n snge se face
sub aciunea FSH hipofizar
C. prin iodarea moleculelor de tiroxin din structura tireoglobulinei, rezult
hormonii tiroidieni
D. de-a lungul unei viei, glanda tiroid produce cel puin 20g de tiroxin
E. cu excepia gravidelor, care necesit triiodotironina pentru dezvoltarea
ftului, n organism triiodotironina se transform n tiroxin
16. Care variant ce priveste hormonii tiroidieni NU este
ADEVRAT?
A. cresc consumul de oxigen i oxidarile celulare
B. cresc catabolismul glucidic, determinnd hiperglicemie
C. stimuleaz mecanismele hepatice de nlturare a colesterolului din snge
(lipoliza)
D. inhib sinteza colesterolului la nivel hepatic
E. sinteza hormonilor tiroidieni este dependent de absorbia iodului la
nivelul tubului digestiv
17. Care variant este FALS?
A. secreia i eliberarea hormonilor tiroidieni este controlat prin feedback
negativ de neurosecreii eliberate de nucleii hipotalamici mijlocii
B. hormonii tiroidieni stimuleaz diferenierea neuronal i mielinizarea
C. cu excepia celulelor encefalului, splinei, gonadelor i a celulelor
tiroidiene, restul celulelor corpului posed receptori pentru hormonii
tiroidieni
D. n condiii neobinuite (frig, stres), activitatea tiroidei este coordonat de
adenohipofiz prin TSH, n funcie de concentraia sanguin a tiroxinei
E. hormonii tiroidieni au efecte tisulare identice, dar triiodotironina
acioneaz mai rapid i este mai activ dect tiroxina

77

Glandele endocrine

18. Hipersecreia de hormoni tiroidieni NU se caracterizeaz prin:


A. crete rata metabolismului bazal i temperatura corpului
B. crete ritmul cardiac i presiunea arterial
C. inhib funcia ovarului i determin impoten la brbat
D. determin motilitate exagerat a tubului digestiv, cu polifagie i scdere n
greutate
E. produce demineralizri osoase la adult
19. Hiposecreia de hormoni tiroidieni NU se caracterizeaz prin:
A. crete nivelul colesterolului i a trigliceridelor n snge
B.inhib funcia ovarian i lactaia
C. la copii determin nanismul tiroidian, cu dezvoltare fizic i psihic redus
pn la cretinism
D. crete sinteza proteic i determin cretere n greutate
E. scade motilitatea tubului digestiv i secreia glandelor anexe
20. Care variant este FALS?
A. hormonii tiroidieni controleaz, mpreun cu hormonul somatotrop,
creterea i diferenierea celular
B. hormonii tiroidieni intensific eliminrile de azot din organism i
catabolismul proteic
C. tiroida este bogat vascularizat i inervat, inervaia vegetativ avnd
numai funcii vasomotorii
D. hormonii tiroidieni scad intensitatea glicogenolizei hepatice i cresc
absoria intestinal a glucozei
E. hormonii tiroidieni stimuleaz activitatea gonadelor i menin, mpreun
cu prolactina, secreia lactat

78

Glandele endocrine

21. Care variant este corect?


A, glandele paratiroide secret parathionul i calcitonina
B. glandele paratiroide, n numr de patru, sunt situate n partea posterioar a
istmului tiroidian
C. extirparea experimental a paratiroidelor la animale duce la moarte prin
paralizia muchilor respiratori
D. hormonii paratiroidieni au rol fundamental n meninerea echilibrului
fosfocalcic i acidobazic
E. n caz de ndeprtare chirurgical accidental a paratiroidelor apare tetania,
cu creterea calcemiei i afectarea activitii musculare
22. Care variant este FALS?
A. parathormonul are receptori pe membranele celulelor osoase, epiteliale din
tubii urinari i din mucoasa intestinului subire
B. hipocalcemia stimuleaz secreia de parathormon
C. n cazul funcionrii normale a paratiroidelor, exist un echilibru dinamic
ntre producerea de parathormon i cea de calcitonin
D. parathormonul, indirect, prin activarea vitaminei D, stimuleaz absorbia
calciului la nivelul enterocitelor
E. hiposecreia de parathormon determin decalcifiere osoas, urmat de
deformri i fracturi spontane, cu slbiciune i spasme musculare
23. Care variant privind parathormonul este FALS?
A. stimuleaz eliminrile urinare de fosfai i de potasiu
B. hiposecreia la copil duce la dezvoltarea defectoas a dinilor, cu ntrziere
mintal
C. secreia este reglat n principal de concentraia sanguin a calciului i
secundar n raport cu nivelul fosfatemiei
D. crete demineralizarea osoas, prin stimularea activitii osteoclastelor
E. crete absorbia intestinal i scade reabsorbia tubular a calciului

79

Glandele endocrine

24. Calcitonina:
A. la nivel osos inhib activitatea osteoblastelor
B. inhib osteogeneza la organismele tinere
C. la nivel intestinal crete absorbia Ca2+
D. la nivel renal inhib reabsorbia fosfailor i scade calciuria
E. stimulul declanator al secreiei de calcitonin este hipocalcemia
25. Care variant este FALS?
A. funciile timusului sunt puternic blocate de hormonii steroizi
B. extractul de timus are aciune de stimulare a mineralizrii osoase
C. timocitele nsmneaz organe limfoide periferice (splina, amigdale,
ganglioni limfatici)
D. hipersecreia hormonilor timici determin infecii trenante, inflamaii ale
cilor respiratorii, risc de boli maligne
E. timusul este un organ bilobat situat n mediastin, n faa aortei i n spatele
manubriului sternal
26. Aldosteronul NU produce:
A. creterea excreiei de Na+
B. retenia de ap
C. eliminarea K+
D. excreia de H+
E. stimularea reabsorbiei tubulare a Na+
27. Stimulii implicai n reglarea secreiei de aldosteron sunt urmtorii,
cu excepia:
A. Angiotensina II
B. concentraia Na+ i K+ n snge
C. corticotropina hipofizar
D. peptidul natrio-uretic atrial
E. concentraia TSH

80

Glandele endocrine

28. n boala Addison NU ntlnim:


A. astenie
B. tulburri cardiovasculare
C. tulburri gastrointestinale
D. creterea greutii corporale
E. imunodeficien
29. n boala Conn NU ntlnim:
A. retenie de sare
B. retenie de ap
C. hipertensiune
D. hiperpotasemie
E. edeme
30. Sub aciunea reninei, angiotensinogenul se transform n:
A. aldosteron
B. angiotesin I
C. cortizon
D. hidrocortizon
E. calcitonin
31. Renina este eliberat de:
A. ovare
B. testicule
C. tiroid
D. glandele mamare
E. aparatul juxtaglomerular din rinichi
32. Glucocorticoizii au urmtoarele efecte metabolice, CU EXCEPIA:
A. cresc eliminrile de azot
B. produc hiperglicemie
C. cresc lipemia
D. cresc absorbia lipidelor
E. stimuleaz catabolismul proteic

81

Glandele endocrine

33. Glucocorticoizii au urmtoarele efecte nervoase, CU EXCEPIA:


A. cresc sensibilitatea la stimuli olfactivi
B. scad sensibilitatea la la stimuli gustativi
C. induc modificri ale EEG
D. induc iritabilitate
E. scad puterea de concentrare
34. La nivel renal, glucocorticoizii produc urmtoarele efecte:
A. cresc permeabilitatea tubilor distali pentru ap
B. stimuleaz eliminarea excesului de ap
C. scad filtrarea glomerular
D. cresc secreia de HCl
E. stimuleaz SRAA
35. La nivel digestiv, glucocorticoizii produc urmtoarele efecte:
A. cresc absorbia lipidelor
B. cresc secreia de HCl
C. scad secreia de pepsinogen
D. scad lipemia
E. scad glicemia
36. Boala Cushing se manifest prin:
A. obezitate
B. hipotensiune
C. hipoglicemie
D. hipercloremie
E. hiperkaliemie
37. Ca rspuns la factorii de stres, glucocorticoizii au urmtoarele efecte
pe termen lung, CU EXCEPIA:
A. neoglucogenez
B. glicogenoliz
C. hiperglicemie
D. supresia sistemului imun
E. scderea presiunii arteriale
82

Glandele endocrine

38. Adrenalina are urmtoarele efecte, CU EXCEPIA:


A. crete metabolismul bazal
B. crete glicemia
C. crete lipemia
D. crete glicogenoliza
E. stimuleaz gluconeogeneza
39. Noradrenalina are unul din urmtoarele efecte:
A. discret cardioaccelerator
B. vasodilatator
C. inotrop negativ
D. hipoglicemiant
E. hipolipemiant
40. n feocromocitom se ntlnesc urmtoarele, CU EXCEPIA:
A. hiperglicemie
B. tahicardie
C. hipotensiune arterial
D. transpiraii intense
E. nervozitate
41. La nivelul musculaturii netede viscerale, adrenalina are urmtoarele
efecte, CU EXCEPIA:
A. relaxeaz musculatura tractului digestiv
B. bronhodilatator
C. produce contracia sfincterelor digestive
D. produce relaxarea muchilor erectori ai firelor de pr
E. dilat pupila
42. La nivelul ficatului, insulina are urmtoarele efecte, CU EXCEPIA:
A. crete glicogenogeneza
B. scade gluconeogeneza
C. crete lipogeneza
D. scade proteoliza
E. produce fibroz hepatic
83

Glandele endocrine

43. La nivelul esutului adipos, insulina are urmtoarele efecte, CU


EXCEPIA:
A. scade transportul de glucoz
B. crete sinteza de glicerol
C. crete sinteza de trigliceride i acizi grai
D. crete sinteza enzimelor lipogenetice
E. scade lipoliza
44. La nivel muscular, insulina are urmtoarele efecte, CU EXCEPIA:
A. crete transportul de glucoz
B. crete glicoliza
C. scade sinteza de glicogen
D. crete captarea aminoacizilor
E. crete sinteza proteic
45. Diabetul zaharat se caracterizeaz prin urmtoarele,
CU EXCEPIA:
A. poliurie
B. polidipsie
C. polifagie
D. hipoglicemie
E. glucozurie
46. Cetoacidoza se caracterizeaz prin urmtoarele, CU EXCEPIA:
A. concentraie mare de corpi cetonici n snge
B. tulburri ale activitii cardiace
C. tulburri n transportul oxigenului
D. poate produce com
E. edem retroorbitar
47. n hipoglicemie se ntlnesc urmtoarele manifestri, CU
EXCEPIA:
A. nervozitate
B. tremur
C. slbiciune
D. dezorientare
E. hipertensiune arterial
84

Glandele endocrine

48. Urmtorii hormoni sunt hiperglicemiani, CU EXCEPIA:


A. adrenalina
B. STH
C. FSH
D. glucocorticoizi
E. glucagon
49. Glucagonul se caracterizeaz prin urmtoarele, CU EXCEPIA:
A. stimuleaz glicogenoliza
B. stimuleaz gluconeogeneza
C. inhib lipoliza
D. stimuleaz proteoliza
E. este secretat de celulele alfa pancreatice
50. Secreia glucagonului este influenat de urmtorii factori, CU
EXCEPIA:
A. glicemie
B. glucozurie
C. efort fizic
D. simpatic
E. parasimpatic
51. Secreia insulinei este stimulat de urmtorii factori, CU
EXCEPIA:
A. secretina
B. colecistokinina
C. gastrina
D. glucagonul
E. adrenalina
52. Somatostatina se caracterizeaz prin urmtoarele, CU EXCEPIA:
A. este secretat de celulele delta pancreatice
B. ncetinete producerea insulinei
C. stimuleaz secreia de glucagon
D. secreia sa este stimulat de nivelul crescut al insulinei
E. secreia sa este stimulat de nivelul crescut al glucagonului
85

Glandele endocrine

53. Sindromul Cushing se caracterizeaz prin urmtoarele, CU


EXCEPIA:
A. hipertensiune
B. hipoglicemie
C. astenie muscular
D. ceafa de bizon
E. faa n lun plin
54. n cadrul sindromului Cushing NU se ntlnete:
A. hipersecreie de corticosteroizi
B. tumori ale cortexului adrenal
C. hipersecreie de ACTH
D. afectarea metabolismului lipidic
E. hipotensiune
55. Sindromul androgenital se caracterizeaz prin urmtoarele, CU
EXCEPIA:
A. se datoreaz secreiei n exces a hormonilor androgeni
B. determin apariia pubertii precoce
C. determin hipotrofia organelor genitale externe
D. apariia pilozitii faciale la femei
E. ngroarea vocii
56. Gonadele se caracterizeaz prin urmtoarele, CU EXCEPIA:
A. sunt reprezentate de ovare la femei
B. sunt reprezentate de testicule la brbat
C. sunt glande mixte
D. partea exocrin produce hormonii sexuali
E. produc gamei
57. Urmtoarele structuri sintetizeaz estrogeni, CU EXCEPIA:
A. celulele foliculare
B. placenta
C. corticosuprarenala
D. testiculul
E. epifiza
86

Glandele endocrine

58. La femei, estrogenii au urmtoarele efecte, CU EXCEPIA:


A. proliferarea mucoasei uterine
B. proliferarea glandelor mucoasei uterine
C. stimuleaz dezvoltarea stromei uterului
D. stimuleaz dezvoltarea vaselor uterului
E. meninerea sarcinii
59. Estrogenii au urmtoarele efecte metabolice, CU EXCEPIA:
A. scad concentraia glucozei n snge
B. stimuleaz sinteza proteic
C. stimuleaz mineralizarea oaselor
D. stimuleaz retenia apei
E. inhib retenia Na+ n organism
60. Celulele interstiiale Leydig secret:
A. calcitonin
B. estrogeni
C. testosteron
D. spermatozoizi
E. ovule
61. Testosteronul are urmtoarele efecte, CU EXCEPIA:
A. stimuleaz dezvoltarea musculaturii
B. inhib creterea scheletului
C. stimuleaz secreia de osein
D. stimuleaz depunerea de calciu n oase
E. determin apariia caracterelor sexuale secundare
62. Urmtorii hormoni au rol catabolizant n metabolismul proteic, CU
EXCEPIA:
A. ACTH
B. cortizol
C. insulina
D. hormonii tiroidieni
E. glucagonul
87

Glandele endocrine

63. Care din urmtorii hormoni NU are rol anabolizant n metabolismul


proteic?:
A. STH
B. glucagonul
C. aldosteronul
D. insulina
E. hormonii sexuali
64. Unul dintre urmtorii hormoni NU are rol catabolizant n
metabolismul glucidic:
A. insulina
B. glucagonul
C. adrenalina
D. noradrenalina
E. cortizolul
65. Urmtorii hormoni au rol catabolizant n metabolismul lipidic, CU
EXCEPIA:
A. insulina
B. glucagonul
C. cortizolul
D. adrenalina
E. noradrenalina
66. Identificai afirmaia FALS:
A. hipotalamusul are i rol de gland endocrin
B. exist i situaii rare cnd reglarea secreiei hormonale se realizeaz prin
mecanism de feed-back pozitiv
C. ocitocina este o neuroscreie produs de hipotalamusul posterior
D. hipofiza are form rotunjit i greutate de 0,5 grame
E. hipofiza este aezat pe eaua turceasc a osului sfenoid de la baza
craniului

88

Glandele endocrine

67. Nanismul hipofizar NU se caracterizeaz prin:


A. copiii afectai nu ating nlimea normal a speciei umane
B. organele, ca i segmentele corpului pstreaz proporia normal
C. caracterele sexuale sunt nedezvoltate, iar pubertatea se instaleaz
incomplet i foarte trziu
D. la natere copiii afectai prezint diferene fa de copiii normali
E. din punct de vedere al dezvoltrii psihice, inteligena este aproape normal
68. Identificai afirmaia adevrat:
A. boala Graves are cauze cunoscute: hipersecreia de hormoni
medulosuprarenalieni
B. n boala Graves se produc anticorpi care se leag de receptorii pentru
hormonul eliberator de hormon tireotrop
C. n boala Graves legarea anticorpilor mimeaz aciunea somatotropului
stimulnd secreia de hormoni tiroidieni
D. boala Graves se manifest prin anxietate, iritabilitate, ritm ncetinit al
activitii cardiace
E. boala Graves se manifest prin pierdere n greutate, hiperfagie, creterea
dimensiunii glandei tiroide
69. Care afirmaie este FALS?:
A. gigantismul este efectul excesului de hormon somatotrop instalat n
perioada de cretere
B. acromegalia este foarte rar
C. caexia hipofizar este determinat de distrugerea hipofizei sau
ndeprtarea ei pe cale chirurgical
D. gigantismul afecteaz intelectul
E. cea mai frecvent cauz care determin acromegalie este creterea n
dimensiuni a glandei, numit i adenom hipofizar

89

Glandele endocrine

70. Identificai afirmaia FALS:


A. n gua endemic se recomand administrare de iod i sare iodat
B. tetania paratiroidian crete calciul din snge, producndu-se spasme
musculare
C. n boala Recklinghausen se ntlnesc decalcifieri osaoase i deformri ale
oaselor
D. n acromegalie cresc mult extremitile (minile, nasul, limba)
E. boala Basedow-Graves se manifest prin ochi exoftalmici (bulbucai)
strlucitori
71. Identificai afirmaia FALS:
A. epifiza se mai numete i glanda pineal
B. epifiza este un organ al diencefalului cu funcie endocrin
C. funcia epifizei este incomplet cunoscut
D. melatonina are aciune stimulatoare asupra glandelor sexuale
E. epifiza acioneaz asupra axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian
72. Identificai afirmaia FALS:
A. glucagonul este secretat exclusiv de pancreas
B. glucagonul are efecte opuse insulinei
C. glucagonul determin hiperglicemie prin glicogenoliz hepatic
D. glucagonul produce scderea utilizrii celulare a glucozei
E. epifiza are legturi funcionale cu retina globului ocular
73. Identificai afirmaia FALS:
A. activitatea testicular este reglat de hormonii gonadotropi hipofizari
B. activitatea hipofizei este reglat de ctre nivelul testosteronului plasmatic
printr-un mecanism de feed-back
C. stimulii luminoi determin scderea secreiei de melatonin
D. extractul de timus are efecte gonadotrope
E. prostaglandinele moduleaz activitile celulare

90

Glandele endocrine

74. Care afirmaie este corect?


A. arterele hipofizei provin din artera carotid intern
B. arterele hipofizei se capilarizeaz la baza glandei unde formeaz plexul
capilar primar
C. capilarele venoase ale plexului capilar primar dreneaz sngele cu
neurohormoni la nivelul neurohipofizei
D. la nivelul adenohipofizei vasele portale formeaz capilare sinusoide care
nconjur celulele secretoare de ocitocin
E. caexia hipofizar se poate manifesta prin hipertrofii ale organelor i
sterilitate
75. Identificai afirmaia FALS:
A. ritmul circadian induce variaii n activitatea epifizei
B. activitatea secretorie a epifizei este strict dependent de propria sa
inervaie vegetativ simpatic
C. n lipsa inervaiei epifizei activitatea secretorie este meninut prin
mecanisme de feed-back
D. epifiza influeneaz activitatea altor glande endocrine independent sau
prin intermediul hipotalamusului
E. melatonina are rol n creterea i dezvoltarea organismului

91

Glandele endocrine

92

Sistemul osos

SISTEMUL OSOS
NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU
1. Identificai afirmaia FALS:
A. osteogeneza de membran este proprie formrii oaselor late
B. n osteogeneza de membran osul provine prin transformarea i
osificarea unei membrane conjunctive fibroase
C. osteogeneza de membran este proprie formrii oaselor bolii craniene
D. osteogeneza de membran este modul de formare al oaselor membrelor
E. prin osteogeneza de membran se realizeaz creterea n grosime a
oaselor lungi
2. Identificai afirmaia corect:
A. osteogeneza de membran ncepe prin transformarea fibroblastelor n
osteoblaste
B. osteogeneza de membran ncepe printr-o etap n care srurile
fosfocalcice impregneaz oseina
C. osteogeneza de membran se termin prin formarea osului primar
D. osteogeneza de membran ncepe prin formarea unor centre de osificare
n membrana conjunctiv
E. osteogeneza de membran se termin prin formarea osului secundar care
se formeaz sub aciunea osteoblastelor
3. Identificai afirmaia FALS:
A. osteogeneza de cartilaj este modul de formare a vertebrelor
B. osteogeneza de cartilaj ia parte la formarea claviculelor
C. osteogeneza encondral este modul de formare a oaselor de la baza
craniului
D. osteogeneza de cartilaj asigur creterea n lungime a oaselor
E. osteogeneza encondral formeaz clavicula n totalitate

93

Sistemul osos

4. Identificai afirmaia corect:


A. prima etap a osificrii de cartilaj este diviziunea condrocitelor
B. ultima etap a osificrii de cartilaj este reprezentat de hipertrofierea
condrocitelor
C. prima etap a osificrii endocondrale este reprezentat de apoptoza
condrocitelor
D. ultima etap a osificrii endocondrale este reprezentat de formarea
osului brut sau secundar
E. osteogeneza endocondral conine o etap n care prin moartea celular
programat se elibereaz substane nocive n mediul intern
5. Identificai afirmaia FALS:
A. oasele reprezint locul de inserie pentru muchi
B. conlucrarea oaselor cu muchii se realizeaz pe baza prghiilor de cele
trei ordine din mecanic
C. punctul de sprijin al prghiei osoase este reprezentat de articulaie
D. punctul de aplicare a rezistenei n prghia osoas este reprezentat de os
E. punctul de aplicare a forei active n prghia osoas este reprezentat tot
de os
6. Identificai afirmaia corect:
A. scheletul cuprinde 206 oase la nou nscut
B. scheletul curpinde 300 oase la adult
C. coxalul provine din sudarea a trei oase: ilion, ischion i pubis
D. n osul fracturat sunt activate osteoclastele din periost
E. ntre capetele rupte ale unui os se formeaz un calus osos (matrice
anorganic)
7. Identificai afirmaia FALS:
A. din scheletul viscerocraniului nu fac parte cornetele nazale mijlocii
B. vomerul este un os nepereche
C. oasele temporale sunt perechi i fac parte din neurocraniu
D. sfenoidul este un os pereche i face parte din neurocraniu
E. mandibula este un os nepereche i face parte din viscerocraniu

94

Sistemul osos

8. Identificai afirmaia corect:


A. coloana vertebral are o lungime de aproximativ 70 cm
B. parietalul este un os nepereche din neurocraniu
C. din neurocraniu nu face parte occipitalul
D. coloana vertebral este situat n partea median i anterioar a corpului
E. osul palatin face parte din viscerocraniu i este un os nepereche
9. Identificai afirmaia FALS:
A. coloana vertebral este compus din 33 vertebre articulate
B. vertebrele lombare sunt sudate ntre ele
C. vertebrele sacrale sunt n numr de 5
D. vertebrele cervicale sunt n numr de 7
E. vertebrele sunt articulate relativ flexibil ntre ele
10. Identificai afirmaia corect:
A. o vertebr tipic este compus din arc vertebral situat anterior
B. arcul vertebral poart prelungiri osoase numite procese pe care se fixeaz
ligamentele care rigidizeaz coloana vertebral
C. procesul spinos poate fi palpat pe linia median a spatelui
D. procesele transverse sunt prezente numai n regiunea cervical
E. pediculii vertebrali delimiteaz prin suprapunere canalul vertebral
11. Identificai afirmaia FALS:
A. atlasul este prima vertebr cervical
B. atlasul are corp vertebral
C. axisul are un dinte osos
D. atlasul i axisul sunt modificate, reflectnd adaptarea lor funcional
E. atlasul nu are proces spinos
12. Identificai afirmaia FALS:
A. sternul este un os lat
B. sternul este compus din manubriu, corp i apendice xifoid
C. osul sacru are form triunghiular cu baza n sus
D. ntre corpul vertebral, pediculii vertebrali i arcul vertebral se afl orificiul
vertebral
E. vrful sacrului se unete cu vrful coccisului
95

Sistemul osos

13. Identificai afirmaia adevrat:


A. sternul prezint pe laturi anuri n care se ataeaz numai cartilajele
costale
B. coastele adevrate sunt n numr de 12 perechi
C. apendicele xifoid rmne cartilaginos pn n jurul vrstei de 40 de ani
D. toracele osos nu conine vertebre
E. viscerocraniul este format din 7 oase perechi
14. Identificai afirmaia FALS:
A. coccigele rezult din fuzionarea celor 4 5 vertebre coccigiene
B. coastele sunt arcuri osteocartilaginoase care se articuleaz posterior cu
sternul
C. perechile VIII, IX i X de coaste sunt coaste false
D. ultimele dou coaste nu ajung la stern
E. ultimele dou coaste se numesc coaste flotante
15. Identificai afirmaia adevrat:
A. coloana vertebral prezint curburi n toate planurile n mod normal
B. curburile din plan sagital se numesc lordoze cnd au concavitatea anterior
C. lordozele se gsesc n regiunile cervical i lombar
D. curburile n plan frontal se numesc cifoze
E. feele mediale ale sacrului prezint o suprafa de articulare cu osul coxal
16. Identificai afirmaia FALS:
A. centura scapular este compus din clavicul i omoplat
B. centura pelvin unete scheletul membrelor inferioare cu osul sacru
C. centura pelvin este alctuit din oasele coxale
D. clavicula are forma literei S culcate
E. clavicula se articuleaz medial cu scapula
17. Identificai afirmaia corect:
A. scapula se articuleaz cu sternul
B. scapula este un os lung
C. scapula are form triunghiular cu baza n sus
D. dup definitivarea creterii, activitatea esutului osos rmne static
E. esutul osos compact este nlocuit o dat la 3 - 4 ani
96

Sistemul osos

18. Identificai afirmaia FALS:


A. scheletul braului este alctuit din humerus
B. scheletul antebraului este format din radius i uln
C. scheletul antebraului este format din radius i cubitus
D. scheletul minii posed 8 oase carpiene
E. scheletul minii posed 5 oase metatarsiene
19. Identificai afirmaia FALS:
A. sudarea oaselor care formeaz coxalul se datoreaz adaptrii la staiunea
biped
B. scheletul piciorului conine osul femur, cel mai lung os din organism
C. membrele inferioare sunt difereniate n vederea funciei de preluare a
greutii corpului i de locomoie
D. scheletul gambei este format din tibie, aezat medial i fibula, lateral
E. rotula este un os triunghiular
20. Identificai afirmaia corect:
A. rotula are baza n jos
B. faa anterioar a rotulei se articuleaz cu epifiza distal a femurului
C. rotula este situat n tendonul muchiului cvadriceps
D. omoplatul are o cavitate glenoid care se articuleaz cu clavicula
E. scheletul minii are 14 falange (numai dou pentru degetul I haluce)
21. Identificai afirmaia FALS:
A. femurul are un cap situat superior
B. scheletul piciorului are 7 oase tarsiene
C. rotula confer mai mult rezisten articulaiei genunchiului
D. peroneul are un cap situat inferior
E. vertebrele cervicale sunt n numr de 7

97

Sistemul osos

22. Identificai afirmaia FALS:


A. oasele ndeplinesc mai multe roluri funcionale
B. oasele au rolul de prghii ale aparatului locomotor
C. asupra oaselor acioneaz muchii, asigurnd susinerea corpului
D. pediculii vertebrali delimiteaz prin suprapunere orificiul vertebral prin
care ies nervii spinali
E. vertebrele toracice sunt n numr de 12
23. Identificai afirmaia corect:
A. articulaa craniului cu coloana vertebral este o prghie de ordinul II
B. articulaia dintre osul braului i cele ale antebraului este o prghie de
ordinul I
C. oasele au rol de protecie a unor organe vitale, ca de exemplu cutia
toracic care protejeaz inima i plmnii
D. oasele reprezint singurul rezervor de substane minerale al organismului
E. vertebrele lombare sunt n numr de 7
24. Identificai afirmaia FALS:
A. oasele rein numeroase substane toxice (Hg, F, As, Pb)
B. substanele radioactive sunt nglobate n oase unde distrug mduva
C. n sarcin o parte din calciul din corpul mamei este mobilizat n corpul
ftului
D. la btrni procesele de demineralizare ale oaselor sunt mai active dect
cele de mineralizare
E. n paralizii, chiar dac muchiul este atrofiat, osul nu se demineralizeaz
25. Creterea oaselor NU depinde de:
A. vitamina A
B. hormonii paratiroidieni
C. vitamina B
D. alimentaie
E. vitamina D

98

Sistemul osos

26. Identificai afirmaia FALS:


A. forma tubular a oaselor lungi ale membrelor este n concordan cu
direcia forelor de presiune i traciune care se exercit asupra oaselor
B. vertebrele sunt interconectate prin ligamente puternice
C. structura oaselor este o adaptare la funciile care le ndeplinesc
D. oasele pneumatice se gsesc n jurul cavitilor nazale
E. sistemul osos reprezint componenta activ a micrii
27. Identificai afirmaia corect:
A. oasele elibereaz treptat substanele toxice ptrunse n organism pe care le
rein
B. pn la pubertate nici un os nu conine mduv hematogen
C. osul conine 80 % ap
D. osul este alctuit dintr-o matrice organic lax
E. matricea organic a osului este alctuit n proporie de 20 % din fibre de
colagen
28. Identificai afirmaia FALS:
A. prghiile de ordinul I sunt legate mai ales de pstrarea echilibrului (de
exemplu articulaia capului cu coloana vertebral)
B. prghiile de ordinul II sunt mai rare
C. prghiile de ordinul III sunt cele mai frecvente (de exemplu articulaia
cotului)
D. dup femur, urmeaz ca lungime humerusul
E. srurile minerale confer duritate oaselor
29. Identificai afirmaia corect:
A. la femei scheletul este mai greu
B. la femei umerii sunt mai nguti
C. la om bazinul este mai ngust dect la maimuele antropoide
D. la femei cuca toracic este mai lung dect la brbai
E. la om centrul de greutate se gsete sub simfiza pubian

99

Sistemul osos

30. Identificai afirmaia FALS:


A. oseina confer elasticitate oaselor
B. cu vrsta cantitatea de osein crete, n defavoarea srurilor minerale, ceea
ce favorizeaz fracturile
C. la om cutia toracic este mai larg dect la maimuele antropoide
D. femurul este lung, cu numeroase puncte de inserie, n special ale
muchilor fesieri
E. la om policele este opozabil, ca adaptare la procesul muncii
31. Identificai afirmaia corect:
A. coloana vertebral la nou nscut prezint curburi
B. n procesul de cretere nu se formeaz curburi din cauza staiunii bipede
C. lordoza este o deviaie a coloanei cu concavitatea anterior, prin exagerarea
curburilor normale ale coloanei vertebrale
D. cifoza este produs de un traumatism, cu turtirea unei vertebre n unghi
ascuit spre nainte
E. cifoza este produs la femei datorit purtrii nclmintei cu tocuri
ascuite
32. Identificai afirmaia FALS:
A. osteoporoza se trateaz printr-o diet n care sunt incluse surse de calciu,
dar i cu evitarea efortului fizic din cauza fragilitii oaselor
B. osteoporoza se manifest prin fracturi la lovituri uoare
C. scolioza este o bombare convex a coloanei vertebrale n plan frontal
D. una din cauzele scoliozei poate fi rahitismul
E. curburile fiziologice ale coloanei vertebrale au rol comparabil cu cel al
arcurilor de amortizare ale unei maini

100

Sistemul osos

33. Identificai afirmaia corect:


A. centura scapular este o centur incomplet, neavnd articulaie la nivel
axial
B. scoliozele nu pot fi tratate
C. prevenirea deformrilor coloanei vertebrale este fcut printr-o poziie
corect n timpul somnului
D. cifozele fiziologice ale coloanei se gsesc n regiunile cervical i toracic
E. vertebrele sacrate sunt n numr de 7
34. Identificai afirmaia FALS:
A. fracturile se manifest prin durere i deformare local
B. entorsele i luxaiile se manifest prin leziuni post-traumatice ale capsulei
articulare
C. fracturile sunt ruperi totale sau pariale ale unui os
D. n fracturile grave capetele rupte ale osului pot seciona vasele de snge
E. bolile reumatismale pot fi produse de virusuri (de exemplu streptococul
hemolitic)
35. Identificai afirmaia FALS:
A. oasele coxale sunt mari i plate
B. suprafaa mare de sprijin a tlpii favorizeaz meninerea echilibrului
corpului
C. bazinul este un inel osos puternic
D. tarsienele i metatarsienele, terminate cu falange, alctuiesc pe partea
interioar a membrului inferior o bolt longitudinal i una transversal
E. coastele flotante au cartilaj
36. Identificai afirmaia corect:
A. bolile tarsienelor i metatarsienelor sunt arcuite i desfurate dinspre
exterior ctre interior
B. creterea n grosime se datoreaz stratului intern de esut conjunctiv adipos
al periostului
C. n creterea n grosime a oaselor, osteoblastele secret oseina ce se altur
osului vechi n pturi concentrice, de la exterior spre interior
D. la copii i tineri periostul devine fibros
E. la oasele de membran se formeaz mai nti modelul osului
101

Sistemul osos

37. Identificai afirmaia FALS:


A. creterea n grosime se realizeaz prin activitatea periostului
B. sistemul osos are rol de susinere a esuturilor moi ale organismului
C. esutul osos compact este alctuit din sisteme haversiene
D. oasele sunt constituite din esut osos compact i spongios, crora li se
adaug diferite alte tipuri de esut conjunctiv (adipos, lax)
E. poziia de echilibru stabil a corpului uman este cea de ortostatism
38. Identificai afirmaia FALS:
A. n procesul de cretere se evideniaz forma caracteristic a coloanei
vertebrale n form de dublu S
B. dac discurile intervertebrale se deplaseaz din poziia lor normal, atunci
mduva spinrii sau unii nervi spinali vor fi comprimai
C. centura pelvian alctuiete un cadru rigid
D. femurul asigur legtura dintre gamb i bazin
E. fontanelele sunt nchise la natere n mod normal
39. Identificai afirmaia corect:
A. atelele aplicate nu trebuie s depeasc fractura
B. entorsele sunt produse de slbirea tonusului muscular
C. scolioza se manifest prin rotiri ale corpurilor vertebrale de partea convex
D. entorsele nu se trateaz prin imobilizare cu aparat ghipsat
E. bolile reumatismale se trateaz numai cu repaus la pat
40. Identificai afirmaia FALS:
A. la vrstnici aciunea osteoclastelor ntrece pe cea a osteoblastelor
B. fixarea Ca i P sub form de sruri minerale n oase este un proces de
mineralizare
C. prin procesele de demineralizare i de mineralizare se asigur echilibrul
fosfo-calcic n organism
D. la btrni mduva hematogen devine galben i i pierde caracterul
funcional
E. osteoclastele, odat cu naintarea individului n vrst, mresc canalul
medular

102

Sistemul osos

41. Identificai afirmaia FALS:


A. n osificarea de membran, oasele iau natere prin osificarea direct a unor
membrane conjunctive
B. n osificarea de membran celulele conjunctive se transform n
osteoblaste ce secret osein
C. la nou-nscut n stadiu de membran sunt fontanelele
D. mobilizarea de sruri minerale dinspre oase spre snge se numete
mineralizare
E. la un tnr funcia osteogen a periostului ntrece funcia de osteoliz a
osteoclastelor
42. Identificai afirmaia corect:
A. entorsele pot fi deschise sau nchise
B. cele mai frecvente afeciuni ale sistemului osos sunt cifozele i scoliozele
C. reumatismul nearticular poate fi inflamator sau degenerativ
D. platfusul apare numai datorit obezitii
E. osteoartrita apare la persoanele tinere, cu o inciden mai mare ntre 5 i 15
ani
43. Identificai afirmaia FALS:
A. esutul osos este esutul conjunctiv dur
B. vascularizaia bogat a osului demonstreaz activitatea sa intens
metabolic
C. osteoblastele sunt celulele tinere
D. micarea de supinaie const n orientarea minii cu palma n jos
E. la vrstnici se pot produce deformri ale coloanei vertebrale datorit
factorilor degenerativi
44. Identificai afirmaia FALS:
A. unitatea morfofiziologic a esutului osos compact este osteonul
B. osteoplastele sunt celule adulte stelate, cu numeroase prelungiri
C. n canalul Havers se afl vase de snge i terminaiuni nervoase
D. ntre lamelele osoase ale osteonului sunt dispuse osteoplastele
E. lamelele osoase sunt traversate de vase de snge

103

Sistemul osos

45. Identificai afirmaia corect:


A. trabeculele alctuiesc caviti mari numite areole
B. osteonul difer de sistemul haversian prin dispoziia longitudinal
C. osteoblastele comunic ntre ele prin canalicule care se anastomozeaz
D. sistemele haversiene sunt unite prin arcuri de lamele numite sisteme
interhaversiene
E. esutul osos compact este format din lamele osoase dispuse dezordonat
46. Identificai afirmaia FALS:
A. esutul osos spongios se afl n epifizele oaselor lungi
B. esutul osos este cel mai rigid esut
C. osteoclastele sunt celule gigante multinucleate
D. osteoplastele comunic ntre ele prin canalicule care se anastomozeaz
E. n canaliculele care anastomozeaz osteoplastele se anastomozeaz i se
unesc prelungirile osteocitelor
47. Identificai afirmaia FALS:
A. scheletul uman, mpreun cu cei 32 dini, este alctuit din 240 de oase
B. femurul rezist la o presiune pe orizontal de 1500 kg
C. curburile coloanei vertebrale mpreun cu discurile intervertebrale
amortizeaz ocurile produse n timpul mersului dinspre talp spre creier
D. dimineaa corpul este mai lung cu 1 2 cm, deoarece ziua discurile
intervertebrale se taseaz datorit staiunii bipede
E. cele mai multe puncte de inserie se gsesc pe osul coxal
48. Identificai afirmaia FALS:
A. cu ajutorul izotopilor radioactivi s-a demonstrat c la un adult, n dou
luni de zile, se nlocuiete 30 % din Ca diafizar
B. oasele cresc n lungime pn la 20 25 ani
C. oasele cresc n grosime aproape tot timpul vieii
D. luxaiile se recunosc prin poziia anormal i deformat a zonei lezate,
inflamaie i durere la nivelul articulaiei
E. n caz de fractur deschis trebuie presat direct pe ran cu un bandaj,
ervet sau articol de lenjerie

104

Sistemul osos

49. Identificai afirmaia corect:


A. n nanismul hipofizar oasele rmn mici
B. lipsa vitaminei C din laptele mamei duce la apariia rahitismului infantil
C. la adult lipsa unei alimentaii bogate n vitamina C i produse lactate duce
la osteomalacie
D. osteomalacia este mai frecvent la brbai
E. scolioza este uor de tratat la copii
50. Identificai afirmaia FALS:
A. n rahitismul infantil copilul are picioare n form de X
B. rahitismul tardiv se instaleaz mai ales n rile subdezvoltate
C. coborrea bolii plantare se numete platfus
D. n osteoporoz se aud zgomote la nivelul articulaiei afectate
E. platfusul apare de multe ori datorit obezitii

105

Sistemul osos

106

Sistemul muscular

SISTEMUL MUSCULAR
NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU
1. Identificai afirmaia FALS:
A. muchii scheletici reprezint peste 40% din masa corpului
B. dintre muchii mimicii NU face parte muchiul temporal
C. muchii pronatori rotesc mna spre interior
D. fiecare muchi scheletic este compus din esut muscular striat, nsoit de
esut conjunctiv, nervos i vascular
E. din muchii masticatori face parte muchiul zigomatic
2. Identificai afirmaia corect:
A. fiecare fibr muscular este nvelit de esut conjunctiv numit perimisium
B. miofibrilele sunt compuse din discuri ntunecate de actin i discuri clare
de miozin
C. n timpul contraciei se produce legarea actinei cu miozina deoarece fibra
muscular striat are puine mitocondrii
D. printre muchii gtului se afl muchii sterno-cleido-mastoidieni
E. dintre muchii lungi fac parte muchii oblici intern i extern al
abdomenului
3. Identificai afirmaia FALS:
A. epimisium este lama conjunctiv ce trimite septuri n grosimea corpului
muchiului, numite perimisium
B. muchiul este compus dintr-un corp i dou extremiti
C. muchii biceps au o form fusiform
D. dintre muchii masticatori fac parte muchii orbiculari ai gurii
E. excitabilitatea este o proprietate comun tuturor celulelor, printre care i
fibrele musculare striate

107

Sistemul muscular

4. Identificai afirmaia corect:


A. o fibr muscular striat este compus din sarcolem, sarcoplasm, mai
muli nuclei periferici i miofibrile striate nconjurate de tuburi fine
longitudinale
B. muchiul posed o inervai dubl: somatic i vegetativ
C. inervaia somatic senzitiv a muchiului este asigurat de fibrele
neuronilor din mduv
D. inervaia motorie a muchilor este asigurat de fibrele din structura
proprioceptorilor
E. placa motorie este compus din dendrita motoneuronilor i sarcolema
fibrei musculare striate
5. Identificai afirmaia FALS:
A. muchiul are proprieti specifice: contractilitatea i elasticitatea
B. elasticitatea este proprietatea muchiului de a-i pstra forma i
dimensiunile sub aciunea unei fore externe
C. contractilitatea muchiului este manifestarea reaciei fa de stimuli
D. sarcolema este foarte cutat la nivelul plcii motorii
E. acetilcolina se ataeaz la receptorii specifici din sarcolem, deschiznd
canale ionice i iniiind depolarizarea membranei
6. Identificai afirmaia corect:
A. la fibra muscular potenialul de aciune este lung dar se ncheie nainte de
a fi evident contracia
B. fenomenul de cuplare excitaie- contracie const n propagarea
potenialului de aciune de-a lungul fibrelor musculare
C. fenomenul de cuplare excitaie- contracie include eliberarea Ca2+ din
reticul i difuzia lui pn la nivelul miofilamentelor
D. ataarea Ca2+ la troponin ndeprteaz miozina din regiunea activ a
miofilamentelor de actin
E. muchii antero-laterali toracici conin muchii trapezi

108

Sistemul muscular

7. Identificai afirmaia FALS:


A. contracia miofibrilelor se face cu consum de energie furnizat prin
hidroliza ADP
B. muchiul respect legea tot sau nimic
C. muchii striai pentru micrile fine sunt sunt cei ai minilor, buzelor,
ochilor
D. muchiul reacioneaz cu aceeai amplitudine la stimuli prag i
supraliminari
E. contracia muscular se manifest i prin fenomene mecanice i termice
8. Identificai afirmaia corect:
A. dintre muchii gambei fac parte muchii adductori
B. fenomenele mecanice ale muchilor sunt datorate producerii de cldur n
muchi
C. contraciile izotonice se exteriorizeaz prin micare
D. n contraciile izometrice muchiul se scurteaz
E. dup ncetarea contraciei enzime nespecifice vor inactiva acetilcolina la
nivelul plcii motorii
9. Identificai afirmaia FALS:
A. fenomenele de cuplare a excitaiei cu contracia includ interaciunea
microfilamentelor de miozin cu cele de actin
B. reintroducerea Ca 2+ n reticulul endoplasmic are loc prin transport pasiv
C. scderea nivelului citoplasmatic al Ca2+ determin refacerea blocajului
proteinelor interpuse ntre capetele microfilamentelor de miozin i
actin
D. contraciile izometrice nu se exteriorizeaz prin micare
E. n condiii fiziologice contraciile izometrice i izotonice se succed i se
asociaz n timpul diferitelor activiti

109

Sistemul muscular

10. Identificai afirmaia corect:


A. secusa este contracia produs de fibrele unei uniti motorii n urma
aciunii unui singur stimul
B. n perioada de laten a secusei apar modificri pe miografie
C. n perioada de contracie a secusei pe miografe se observ o curb
descendent
D. secusa are o durat constant
E. perioada de contracie corespunde reintrrii Ca2+ n reticulul
endoplasmatic
11. Identificai afirmaia FALS:
A. n perioada de relaxare a secusei tensiunea n fibre scade pn la 0
B. n perioada de contracie a secusei tensiunea n fibre crete pn la
atingerea valorii maxime
C. n mod normal muchii striai efectueaz contracii de tip tetanic
D. dac stimulii au o frecven mare tetanosul este incomplet
E. n tetanosul incomplet se nregistreaz o miografie cu platou dinat
12. Identificai afirmaia corect:
A. n tetanosul complet muchiul se relaxeaz ntre stimulri
B. curba descendent a secusei este mai scurt dect a contraciei
C. muchii au o eficien mecanic ridicat
D. muchii sunt singurele organe productoare de cldur ale organismului
E. n contraciile izotonice muchiul se scurteaz
13. Identificai afirmaia FALS:
A. moleculele de ATP sunt singurele surse de energie utilizate direct de ctre
fibrele musculare pentru susinerea contraciilor
B. ATP se reface prin fosforilare direct, pe baza energiei eliberate de
formarea creatinfosfatului
C. glicoliza anaerob formeaz acid lactic
D. ATP se reface i prin glicoliz aerob, pe calea ciclului Krebs
E. glicoliza anaerob nu necesit oxigen

110

Sistemul muscular

14. Identificai afirmaia corect:


A. descompunerea creatinfosfatului necesit oxigen
B. rezervele celulare de creatinfosfat scad uor i lent n eforturi musculare
intense
C. descompunerea creatinfosfatului produce o molecul de ATP la o
molecul de creatinfosfat descompus
D. glicoliza anaerob este mai eficient dect glicoliza aerob
E. glicoliza aerob este folosit n scurte perioade de efort muscular intens
15. Identificai afirmaia FALS:
A. creatinfosfatul se acumuleaz n celule i are rolul de a stoca energie
pentru sinteza de ATP
B. glicoliza aerob necesit oxigen
C. glicoliza aerob poate folosi ca surse de energie i acizi grai, proteine
D. glicoliza anaerob asigur energie pentru exerciii lungi, de rutin
E. variaiile contraciilor sunt n funcie de numrul de uniti motorii
stimulate i de numrul de fibre musculare ale unitilor motorii
16. Identificai afirmaia corect:
A. cu ct aria seciunii transversale prin muchi este mai mare, cu att fora
contraciilor este mai mic
B. fora este mai mare dac muchiul este mai ntins
C. fora muscular nu este afectat de oboseala muscular
D. prin tonusul muscular muchiul nu este inut n stare de tensiune
E. tonusul muscular nu este dependent de integritatea relaiilor dintre
sistemul nervos i cel muscular
17. Identificai afirmaia FALS:
A. n oboseala muscular aprovizionarea cu oxigen este limitat
B. simptomele oboselii musculare sunt reprezentate de inabilitatea fiziologic
de contracie
C. tratamentul oboselii musculare este repausul
D. n ntinderile musculare simptomele sunt reprezentate de dureri articulare
i musculare
E. cauzele ntinderilor musculare pot fi reprezentate de exerciiile fizice
incorect organizate

111

Sistemul muscular

18. Identificai afirmaia corect:


A. fibra muscular este mononucleat
B. muchiul inimii (miocardul) se caracterizeaz prin contracii ritmice i
voluntare
C. muchii temporali ridic mandibula i o proiecteaz nainte
D. n tetanosul complet miograma nscrie un platou
E. contraciile muchilor netezi sunt ntotdeauna izometrice
19. Identificai afirmaia FALS:
A. tonusul muscular uureaz efectuarea contraciei musculare
B. tonusul muscular are rol secundar n forma corpului
C. tonusul muscular are rol principal n poziia biped i meninerea oaselor
n articulaii
D. majoritatea muchilor scheletici sunt grupai n perechi antagoniste
E. musculatura striat intr n constituia limbii
20. Identificai afirmaia corect:
A. preparatul neuromuscular de broasc conine muchiul sciatic i nervul
gastrocnemian
B. oboseala muscular duce la creterea excitabilitii muchiului
C. oboseala muscular este produs de creterea rezervelor macroergice
D. o succesiune de secuse este frisonul
E. marii dorsali sunt cei mai lungi muchi din organism
21. Identificai afirmaia FALS:
A. inferior de muchii trapezi se afl marii dorsali
B. muchiul subclavicular se gsete superficial fa de marele i micul
pectoral
C. la baza cutiei toracice se afl diafragma care este un muchi lat i are faa
concav spre abdomen
D. anterior fa de fiecare muchi drept abdominal se afl muchiul piramidal
E. n spaiile intercostale se gsesc muchii intercostali interni i externi

112

Sistemul muscular

22. Identificai afirmaia corect:


A. muchiul deltoid este situat sub piele i realizeaz adducia braului
B. la nivelul braului distingem anterior muchii biceps, triceps i
coracobrahial
C. muchii anteriori ai antebraului sunt flexori ai antebraului i supinatori ai
minii
D. mna are muchi numai pe faa sa dorsal i n spaiile interosoase
E. muchii posteriori i laterali ai antebraului sunt extensori ai antebraului,
minii i degetelor
23. Identificai afirmaia FALS:
A. n partea lateral a coapsei se gsesc muchii adductori
B. sub muchiul croitor se gsete cvadricepsul
C. n loja anterioar a coapsei se gsete muchiul croitor
D. n jurul articulaiei oldului se gsesc muchii fesieri
E. muchiul drept medial ralizeaz adducia coapselor
24. Identificai afirmaia corect:
A. n loja posterioar a coapsei se afl muchii extensori ai piciorului
B. n loja anterioar a gambei se gsete muchiul gastrocnemian
C. loja posterioar a gambei conine n plan superficial muchiul tibial
posterior
D. muchiul tibial posterior i flexori ai degetelor fac extensia labei piciorului
i flexia degetelor
E. muchii piciorului sunt aezai numai pe faa dorsal
25. Identificai afirmaia FALS:
A. durata total a secusei este de 0,1 s
B. faza de laten a secusei dureaz 0,01 s
C. faza de contracie a secusei dureaz 0,04 s
D. n faza de contracie a secusei volumul muchiului rmne constant
E. un muchi obosit are secusa mai scurt dect unul odihinit

113

Sistemul muscular

26. Identificai afirmaia corect:


A. amplitudinea secusei variaz invers proporional cu intensitatea stimulului
aplicat
B. tetanosul incomplet exprim sumaia total a secuselor
C. sistola cardiac este o secus
D. n contracia auxotonic variaz lungimea muchiului
E. tetanosul incomplet prezint un platou regulat
27. Identificai afirmaia FALS:
A. antrenamentul muchilor conduce la o cretere a masei musculare
(ngroare a muchilor)
B. cnd muchiul cardiac scade sub 500 grame alimentarea cu oxigen devine
critic
C. numrul de capilare sangvine nregistreaz o cretere n cadrul
antrenamentului muscular
D. antrenamentul fizic muscular determin ameliorarea activitii inimii
E. n respiraia celular glucoza este descompus pn la dioxid de carbon i
ap
28. Identificai afirmaia CORECT:
A. perioada de contracie a secusei corespunde activrii legturii dintre
miozin i actin
B. contracia obinut n urma reflexului polisinaptic este o secus
C. oboseala se datoreaz i creterii pH-ului intracelular
D. musculatura somatic are n structura sa esut muscular neted
E. fenomenele termice din timpul contraciei musculaturii scheletice constau
n efectuarea de lucru mecanic
29. Identificai afirmaia FALS:
A. sarcomerul este cuprins ntre dou membrane Z
B. componenta efectorie a limbajului o reprezint muchiul striat somatic
C. baza anatomic a contractilitii este sarcomerul
D. n contracia izometric muchiul presteaz lucru mecanic extern
E. secusa poate fi izometric sau izotonic

114

Sistemul muscular

30. Identificai afirmaia corect:


A. dup denervare tonusul muchilor scheletici nu dispare
B. n contracia izometric toat energia chimic se pierde sub form de
cldur i lucru mecanic extern
C. excitabilitatea muchilor se datoreaz proprietilor membranei celulare
(permeabilitate selectiv, conductan ionic, polarizare electric, pompe
ionice)
D. contraciile izotonice sunt caracteristice muchilor membrelor
E. dup primele 30 de minute de efort, necesitile energetice sunt satisfcute
aerob
31. Identificai afirmaia FALS:
A. n loja lateral a gambei se afl muchii perionieri scurt i lung
B. oboseala muscular este invers proporional cu rata epuizrii glicogenului
muscular
C. dup o activitate muscular prelungit poate avea loc o diminuare a
transmiterii semnalelor nervoase la nivelul jonciunii neuro-musculare
D. febra muscular se atenueaz sau dispare la reluarea aceluiai tip de efort
care a generat-o
E. contracia excesiv a unui muchi poate duce la ruperea esutului
conjunctiv adiacent
32. Identificai afirmaia corect:
A. fora muscular nu este dependent de frecvena stimulilor motori
B. miastenia gravis este produs de o mutaie genetic
C. n miastenia gravis apar modificri de mimic, dificulti de mestecat
D. tratamentul distrofiilor musculare se realizeaz cu acetilcolineterazice
E. n oboseala muscular apare febra muscular tardiv, dup 24 de ore de la
efort

115

Sistemul muscular

33. Identificai afirmaia FALS:


A. distrofiile musculare pot afecta activitatea muchilor respiratori i a
muchilor netezi
B. miastenia gravis este o boal autoimun
C. miastenia gravis se manifest prin inhibarea transmiterii influxului nervos
la nivelul plcilor neuromusculare
D. distrofiile musculare se manifest prin deteriorarea lent, treptat a tuturor
muchilor striai
E. distrofiile musculare se trateaz prin terapie genic
34. Identificai afirmaia corect:
A. distrofiile musculare sunt boli autoimune
B. distrofiile musculare se tratez prin timectomie
C. distrofiile musculare se trateaz prin transplant de celule musculare
D. n distrofiile musculare se produce blocarea receptorilor pentru
acetilcolin prin anticorpi
E. miopatiile apar de obicei dup vrsta de 30 de ani
35. Identificai afirmaia FALS:
A. dintre muchii masticatori fac parte muchii pterigoidieni
B. fibrele musculare au un diametru de 20 100 nanometri
C. formarea actomiozinei este favorizat de Ca 2+
D. iniierea oricrei contracii este de obicei izometric
E. potenialul de plac se rspndete prin sistemul tubular de membrane i
apoi prin reticulul sarcoplasmic al celulei musculare
36. Identificai afirmaia corect:
A. oboseala muscular se nregistreaz la om cu ajutorul ergografului
B. creatinfosfatul asigur pe termen lung refacerea ATP
C. miofibrilele sunt elemente necontractile aezate n sarcoplasm
D. discurile ntunecate sunt strbtute de membrana Z
E. miofilamentele groase sunt formate din actin i intercalate ntre
miofilamentele subiri

116

Sistemul muscular

37. Identificai afirmaia FALS:


A. o miofibril este alctuit din aproximativ 1500 de miofilamente de
miozin
B. o miofibril este alctuit din aproximativ 3000 de miofilamente de actin
C. fiecare miofilament de miozin este nconjurat de 6 miofilamente de actin
D. miofilamentele sunt dispuse regulat la nivelul musculaturii netede
E. discurile clare i ntunecate sunt aezate la acelai nivel n toate fibrele
musculare striate
38. Identificai afirmaia FALS:
A. fiecare miofilament de actin este nconjurat de 3 filamente de miozin
B. banda Hensen se afl n centrul discului ntunecat
C. miozina are strutur fibrilar
D. miozina manifest reactivitate mare fa de ioni
E. proprietile enzimatice ale miozinei sunt activate de ionii de Ca 2+ i Mn
2+
39. Identificai afirmaia corect:
A. membrana Z este o poriune mai luminoas
B. miozina nu intervine n reglarea energiei necesare contraciei musculare
C. actina are structur fibrilar i posed activiti enzimatice
D. un filament de actin este format din actin, miozin i tropomiozin
E. tropomiozina are o puternic atracie pentru Ca2+ iniiind contracia
40. Identificai afirmaia FALS:
A. transmiterea la nivelul plcii motorii se face similar trasmiterii sinaptice
B. potenialul de repaus de la nivelul plcii motorii are valoarea de 90 mV
C. viteza de propagare a potenialului de aciune la nivelul fibrei musculare
poate fi nregistrat cu ajutorul oscilografului
D. potenialul de aciune determin excitarea simultan a tuturor fibrelor
musculare ce alctuiesc unitatea motorie
E. la muchii striai cronaxia fibrelor roii este mai mic dect la cele albe

117

Sistemul muscular

41. Identificai afirmaia corect:


A. la muchii striai cronaxia este egal cu 0,1 0,5 s
B. la muchii striai cronaxia este mai mare la flexori dect la extensori
C. mioglobina fixeaz ireversibil oxigenul molecular
D. oximioglobina este rezerva local de oxigen
E. degradarea anaerob a glucozei furnizeaz 38 de molecule de ATP
42. Identificai afirmaia FALS:
A. miogenul este un amestec de enzime
B. miogenul intervine n procesele biochimice ale contraciei
C. mioglobina are structur i proprieti asemntoare hemoglobinei
D. troponina este nfurat n spiral n jurul actinei
E. miozina are puternice proprieti catalitice
43. Identificai afirmaia corect:
A. miofilamentele au forme neregulate la nivelul musculaturii cardiace
B. scderea lungimii sarcomerului se realizeaz cu scurtarea miofilamentelor
C. durata perioadei de contracie i relaxare este mai mare la nivelul
musculaturii netede dect la nivelul musculaturii striate
D. viteza de reacie la fibrele musculare netede este mai mare dect la fibrele
musculare striate
E. n sarcolema fibrei musculare exist adncituri n care ptrund butonii
ramificaiilor axonice ale mai multor neuroni deoarece muchiul are
inervaie dubl
44. Alegei varianta corect de rspuns:
A. mediatorul chimic eliberat la nivelul plcii motorii poate fi adrenalina
sau acetilcolina
B. ionii de Ca2+ i Mg 2+ inhib proprietile ATP-azice ale miozinei
C. bicepsul este un muchi situat n partea anterioar a minii
D. receptorii pentru acetilcolin la nivelul plcii motorii sunt situai la
nivelul sarcolemei
E. eficiena mecanic a musculaturii striate este foarte mare comparativ cu
capacitatea lor de a genera cldur

118

Sistemul muscular

45. Alegei varianta corect de rspuns:


A. fibra muscular utilizez direct glucoza ca surs de energie
B. n timpul perioadei de laten a unei secuse tensiunea n muchi nu se
modific
C. la nivelul plcii motorii fixarea acetilcolinei pe receptorii postsinaptici
determin depolarizarea sarcolemei
D. cele mai frecvente contracii din organism sunt de tip secus
E. muchiul frontal face parte din grupa muchilor masticatori
46. Alegei varianta corect de rspuns:
A. n timpul contraciei izometrice muchiul nu presteaz lucru mecanic
extern
B. randamentul contraciei masei musculare este de 70%
C. n timpul unei contracii musculare nu pot varia n acelai timp i
lungimea i tensiunea muchiului
D. extensibilitatea este proprietatea muchiului de a se alungi activ sub
aciunea unei fore exterioare
E. muchii trapezi se gsesc poziionai inferior muchilor mari dorsali
47. Alegei varianta corect de rspuns:
A. fiecare fibr muscular este acoperit de perimisium
B. potenialele de aciune ale unei uniti motorii se sumeaz dnd
potenialele de plac motorie
C. un potenial de aciune care se propag de-a lungul fibrei musculare,
apare numai la stimulare pe cale natural a fibrelor musculare
D. muchiul croitor se afl n loja anterioar a piciorului
E. contracia muchiului determin un potenial de aciune propagat, urmat
de manifestri termice

119

Sistemul muscular

48. Alegei varianta corect de rspuns:


A. muchii striai pentru micri fine au uniti motorii compuse din mai
multe fibre musculare comparativ cu muchii care execut micri
grosiere
B. ionii de calciu eliberai din reticulul endoplasmatic se ataeaz de
tropomiozin
C. refacerea ATP n timpul contraciei musculare prin descompunerea
creatinfosfatului i prin glicoliz anaerob nu necesit oxigen
D. perioada de contracie a unei secuse este mai mare n muchii care
execut micri fine i rapide fa de muchii care execut micri
prelungite
E. glicoliza anaerob asigur energie pentru exerciii lungi, de rutin
49. Alegei varianta corect de rspuns:
A. tropomiozina se ndeprteaz din regiunea activ a microfilamentelor de
actin, ca urmare a fixrii Ca 2 + pe troponin
B. totalitatea motoneuronilor care inerveaz fibrele musculare ale unui
muchi striat definete unitatea motorie
C. muchii temporali coboar mandibula
D. muchii oblici externi abdominali sunt muchi inspiratori accesori
E. inervaia somatomotorie a muchiului striat este asigurat de axonii
motoneouronilor
50. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. fiecare fibr muscular striat este un sinciiu
B. reeaua vascular a muchiului asigur suportul nutritiv al contraciei
musculare
C. tendonul muchiului aflat pe osul fix n timpul contraciei se numete
inseria muchiului
D. miozina are proprieti enzimatice activate de ionii de calciu i magneziu
E. un muchi este cu att mai excitabil cu ct reobaza i cronaxia au valori
mai mici

120

Sistemul muscular

51. Alegei varianta corect de rspuns:


A. susinerea posturii corpului este un exemplu de contracie izotonic
B. stimularea respectiv cu frecven mic (10- 20 stimuli/ sec) dar cu
intensitate foarte mare determin apariia unei contracii de tip tetanos
complet
C. secusa are o perioad de laten a crei durat este mai mic dect durata
relaxrii
D. manifestrile mecanice i electrice din timpul contraciei se pot studia cu
ajutorul miografului
E. mioglobina este un amestec de enzime cu rol n procesele biochimice din
timpul contraciei musculare
52. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. rotula se gsete poziionat n tendonul muchiului cvadriceps femural
B. muchii striai au i o inervaie vegetativ
C. muchii striai se prind pe oase prin intermediul tendoanelor
D. mioglobina are structur asemntoare hemoglobinei i fixeaz reversibil
atomii de oxigen formnd oxihemoglobina
E. muchii croitori au aciune de flexie a coapsei pe bazin
53. Alegei varianta corect de rspuns:
A. tonusul muscular dispare la un muchi fr inervaie
B. fora muscular este invers proporional cu volumul muchiului
(exprimat ca arie a seciunii transversale)
C. dup ncetarea contraciei Ca 2+ este reintrodus pasiv n reticulul
sarcoplasmic
D. creatin fosfatul asigur pe termen lung refacerea ATP
E. proporia de ATP generat pe cale anaerob este mai mare dect cea
generat pe cale aerob

121

Sistemul muscular

54. Alegei varianta corect de rspuns:


A. actina este o protein reglatoare deoarece are proprieti enzimatice
B. muchiul este cu att mai excitabil cu ct reobaza i cronaxia au valori
mai mici
C. muchii striai NU pot avea mai multe capete de origine
D. glicoliza aerob, ca surs energetic a contraciei musculare utilizeaz
numai glucoz
E. n timpul contraciei lungimea sarcomerului se reduce datorit glisrii
filamentelor de miozin printre cele de actin
55. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. n repaus muscular, legarea actinei de miozin este mpiedicat de
troponin i tropomiozin
B. faza de relaxare a unei secuse are o durat mai mare dect faza de
contracie
C. manifestrile termice ale contraciei musculare se datoresc fenomenelor
biochimice din fibra muscular
D. muchii supinatori ai piciorului ridica marginea extern a plantei i o
coboar pe cea intern
E. muchii somatici au rol n meninerea poziiei corpului i a segmentelor
sale
56. Alegei varianta corect de rspuns:
A. perioada de laten a unei secuse musculare depinde de tipul de muchi
B. muchii rspund la un stimul prin contracie urmat de apariia
potenialului de aciune propagat de-a lungul membranei fibrelor
musculare
C. n timpul contraciilor izometrice toat energia chimic se transform n
energie caloric
D. muchiul triceps sural se gsete n loja posterioar a piciorului
E. tendoanele sunt alctuite din esut cartilaginos fibros

122

Sistemul muscular

57. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. muchiul tibial posterior se gsete la nivelul gambei
B. proteinele contractile din fibra muscular reprezint baza molecular a
contractilitii musculare
C. procesele termice din muchi asigur energia necesar proceselor
mecanice
D. n timpul fazei de laten a unei secuse au loc manifestrile electrice ale
contraciei.
E. mecanismul de producere i meninere a tonusului muscular este
nuroreflex
58. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. muchii netezi viscerali au contracii spontane involuntare
B. descompunerea creatinfosfatului susine contracii de durat scurt
C. variaiile contraciilor muchilor striai sunt n funcie de numrul de
uniti motorii stimulate i de numrul de fibre musculare ale unitilor
motorii
D. sarcomerele muchilor netezi au dimensiuni mai reduse comparativ cu
cele din muchii striai
E. glicoliza anaerob poate s asigure trei minutre de contracie muscular
maxim
59. Alegei varianta INCORECT de rspuns.
A. elasticitatea muscular se datorete fibrelor elastice din structura
permisiumului
B. fiecare fibr muscular este acoperit de endomisium
C. muchii netezi viscerali se gsesc n pereii organelor interne i ai vaselor
de snge
D. durata perioadei de contracie a muchiului neted visceral este mai mare
dect perioada de relaxare a muchiului striat scheletic
E. fibra muscular are contracie gradat n funcie de frecvena i
intensitatea stimulilor

123

Sistemul muscular

60. Sarcomerul:
A. lipsete n fibra muscular cardiac
B. nu ii modific dimensiunile n contracia muscular
C. n care miofilamentele de actin se suprapun doar prin capetele lor
printre filamentele de miozin favorizeaz dezvoltarea unei fore reduse
de contracie
D. din muchiul neted se scurteaz cu o vitez mai mic comparativ cu cel
prezent n muchiul striat
E. reprezint poriunea cuprins ntre dou membrane Z
61. Alegei varianta corect de rspuns:
A. retragerea Ca 2+ n reticulul srcoplasmatic determin relaxarea muchiului
B. dac se stimuleaz un muchi astfel nct fiecare excitaie nou survine
nainte ca muchiul s intre n relaxare muchiul rmne n contracie de
tip tetanos incomplet
C. metabolismul muscular este aerob n primele 45- 90 de secunde ale unui
efort moderat
D. muchiul triceps sural mpreun cu muchiul solear formeaz muchiul
gastrocnemian
E. tonusul muscular se menine i n condiiile n care inervaia motorie i
senzitiv a muchiului nu sunt intacte
62. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. manifestrile termice ale contraciei se datoreaz fenomenelor biochimice
din fibra muscular
B. originea muchiului reprezint inseria tendonului pe osul fix
C. inervaia vegetativ implic i reacii vasomotorii
D. secusa are o durat mai mic dac muchiul este obosit
E. permanena tonusului muscular este asigurat de contracia succesiv a
unor grupe de fibre dintr-un muchi

124

Sistemul muscular

63. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. contraciile izotonice se exteriorizeaz prin micare
B. muchii striai sunt organe active ale micrii
C. muchii zigomatici i buccinator intr n grupa muchilor masticatori (care
intervin n masticaie)
D. inervaia somatomotorie a muchilor striati este asigurat de axonii
neuronilor din coarnele anterioare ale medulare.
E. miozina, actina, tropomiozina i troponina sunt proteine miofibrilare care
se gsesc n fibra muscular striat
64. Alegei varianta corect de rspuns:
A. muchiul trapez este un muchi al gtului
B. miozina manifest o mare reactivitate fa de ioni
C. energia necesar contraciei musculare se obine din resinteza ATP din
ADP i PC (fosfocreatin)
D. muchiul deltoid realizeaz adducia braului
E. oboseala muscular se datoreaz acumulrii de acid piruric n muchi
65. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. n repaus muscular proteinele reglatoare mpiedic legarea actinei cu
miozina
B. n contracia izometric tensiunea muscular rmne constant
C. contraciile de scurt durat utilizeaz energia produs n repaus
acumulat sub forma de ATP i CP (creatinfosfat)
D. dup efort, procesele oxidative se mai pstreaz intense o perioad
necesar refacerii rezervelor de ATP i CP i metabolizrii acidului lactic
E. n repaus datoria de oxigen este zero.

125

Sistemul muscular

66. Alegei varianta corect:


A. inervaia motorie a muchiului striat este reprezentat de terminaiile
neuronilor din coarnele anterioare medulare
B. muchii bicepi sunt fusiformi
C. la nivelul plcii motorii,n sarcoplasm se gsesc receptorii pentru
acetilcolin
D. septurile conjunctive care se desprind din perimisium sunt cunoscute sub
denumirea de epimisium
E. pentru susinerea contraciilor fibra muscular utilizeaz ca surs de
energie ADP
67. Alegei varianta INCORECT:
A. ATP utilizat ca sursa energetic pentru contracie se poate reface prin
glicoliz aerob , cu formare de acid piruvic
B. perioada de contracie a unei secuse corespunde activrii legturii dintre
actin i miozin
C. n oboseala muscular producia de ATP este sub nivelul necesarului de
ATP a fibrei musculare
D. pentru producerea excitaiei muchiului este esenial integritatea
anatomic i fiziologic a nervului
E. fora muscular este proporional cu gradul de ntindere a muchiului
68. Alegei varianta CORECT:
A. fora muscular este afectat de oboseal muscular
B. refacerea ATP n fibra muscular prin glicoliz anaerob asigur energie
pentru exerciii lungi
C. contracia excesiv a unui muchi poate determina ntinderea sau ruperea
muchiului, fr afectarea esutului conjunctiv adiacent
D. distrofiile musculare sunt afeciuni musculare dobndite
E. muchiul trapez poate fi observat numai pe faa anterioar a toracelui

126

Sistemul muscular

69. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. muchii pectorali sunt situai n partea anterioar a toracelui
B. muchii adductori care se gsesc n partea medial a coapsei determin
apropierea coapselor ntre ele
C. muchiul striat are i inervaie vegetativ care determin reacii
vasomotorii
D. contraciile izometrice sunt caracteristice majoritii muchilor scheletici
E. amplitudinea unei secuse variaz proporional cu intensitatea stimulului
aplicat
70. Alegei varianta corect:
A. potenialul de aciune care apare ca urmare a stimulri fibrelor musculare
se propag de-a lungul fibrei musculare cu o vitez de aproximativ
30mm /sec
B. manifestrile chimice ale contraciei musculare sunt iniiate prin
mecanismul de cuplare excitaie-contracie
C. n primele 2 minute de efort muscular, necesitile energetice sunt
satisfcute prin degradarea anaerob a glucozei
D. tonusul muscular dispare dup denervare deoarece este de natur reflex
E. fenomenele secundare oboselii musculare se nltur mai eficient prin
repaus total.
71. Identificai varianta FALS:
A. contracia izometric produce cldur
B. organitele specifice fibrei musculare netede sunt miofibrilele
C. n cazul muchilor viscerali plcile motorii lipsesc
D. creatinfosfatul asigur, pe termen scurt, refacerea ATP
E. sternocleidomastoidienii n contracie unilateral rotesc i nclin capul
spre partea opus

127

Sistemul muscular

72. Identificai afirmaia FALS:


A. oboseala muscular se nregistreaz la om cu ajutorul ergografului
B. n cazul unei slabe irigaii sangvine, oboseala muscular se instaleaz mai
rapid
C. contraciile fibrelor musculare netede sunt lente, slabe, involuntare
D. de proteinele contractile se ataeaz proteinele reglatoare numite
tropomiozin i troponin
E. fibrele miocardice sunt polinucleate, ca i fibrele musculare striate
73. Identificai afirmaia corect:
A. esutul muscular striat este cel mai redus dintre toate tipurile de esuturi
din corpul uman
B. iniierea oricrei contracii este, de obicei, izotonic
C. sarcolema conine un sistem tubular specific, derivat din sarcolem, cu rol
important n contracie
D. muchii trapezi coboar umrul i particip la nclinarea capului de partea
opus
E. muchii mici pectorali sunt muchi expiratori auxiliari
74. Identificai afirmaia FALS:
A. placa motorie sau sinapsa neuro-muscular are ca mediator chimic
acetilcolina
B. acelai muchi poate determina una sau mai multe micri ale unor
segmente corporale
C. fibrele somatosenzitive ale muchilor sunt dendrite ale neuronilor
pseudounipolari din ganglionii spinali sau din ganglionii senzitivi
omologi de pe traiectul unor nervi cranieni
D. muchii umrului sunt grupai n jurul articulaiei humero-cubitale
E. muchii transveri ai abdomenului formeaz centura contractil a
abdomenului

128

Sistemul muscular

75. Identificai afirmaia FALS:


A. muchii bazinului sunt situai n jurul articulaiei coxofemurale
B. muchii subclaviculari ridic prima coast
C. muchii croitori fac parte din muchii coapsei i sunt flexori ai coapsei pe
bazin i ai gambei pe coaps
D. fiecare fibr neted este un sinciiu
E. ntre fibrele cardiace se afl esut conjunctiv moale, bogat n vase de
snge, care asigur aprovizionarea cu oxigen i nutrimente

129

Sistemul muscular

130

Digestia i absorbia

DIGESTIA I ABSORBIA
NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU
1. Care variant NU este CORECT?
A. primii dini care apar, n majoritatea cazurilor, sunt incisivii inferiori
B. dentiia permanent se formeaz ncepnd din al aselea an al vieii
C. dinii sunt inervai de toate cele trei ramuri ale nervului trigemen
D. premolarii i molarii sunt specializai pentru triturarea alimentelor
E. mandibula execut micri nainte i de lateralitate datorit articulaiei
temporo-mandibulare i a muchilor masticatori
2. Care variant este FALS?
A. saliva este un lichid transparent slab acid, a crei secreie poate fi
declanat pe calea reflexelor condiionate
B. principalii electrolii din saliv, cu excepia K+, au o concentraie mai mic
dect n plasma sanguin
C. saliva are aciune antiseptic, prin lizozim
D. saliva are rol n excreia unor substane endogene (uree, creatinin, acid
uric)
E. amilaza salivar va fi activat de pH-ul intragastric sczut
3. Care afirmaie NU este ADEVRAT?
A. amilaza salivar hidrolizeaz amidonul preparat pn la dextrine i
maltoz
B. saliva are rol n meninerea echilibrului hidroelectrolitic
C. saliva protejeaz mucoasa bucal prin diluarea eventualului HCl sau a
bilei care ar putea regurgita n cavitatea bucal
D. parasimpaticul determin o secreie apoas i bogat n enzime
E. saliva are rol n favorizarea vorbirii, n pregtirea alimentelor pentru
digestie i n formarea bolului alimentar

131

Digestia i absorbia

4. Identificai varianta INCORECT:


A. saliva conine ntre 90-95% ap i se secret n cantitate de 800-1500 ml
zilnic
B. principalele substane organice din saliv sunt amilaza salivar, mucina i
lizozimul
C. ionii de clor din saliv activeaz amilaza
D. att simpaticul, ct i parasimpaticul stimuleaz secreia salivar
E. saliva contribuie i la stimularea receptorilor gustativi
5. Identificai varianta corect:
A. tunica muscular gastric este format din fibre netede longitudinale,
circulare i oblice
B. n grosimea tunicii musculare se afl plexul vegetativ Meissner
C. prin concentrarea fibrelor musculare longitudinale se formeaz sfincterele
D. tunica seroas este nlocuit cu adventicea la nivelul tubului digestiv
subdiafragmatic
E. lizozomul are aciune bactericid la nivel salivar
6. Care afirmaie este FALS?
A. n grosimea tunicii musculare se afl plexul nervos vegetativ Auerbach
B. parasimpaticul determin o secreie salivar apoas i srac n enzime
C. saliva conine 1% reziduu uscat (substane anorganice i organice)
D. n cavitatea bucal se realizeaz att digestie fizic, ct i digestie chimic
E. n saliva poate fi gsit i fluor
7. Masticaia NU se caracterizeaz prin:
A. fragmenteaz alimentele i faciliteaz deglutiia
B. contribuie la formarea bolului alimentar
C. asigur contactul cu receptorii gustativi
D. crete suprafaa de contact dintre alimente i enzimele digestive
E. acioneaz asupra alimentelor cu ajutorul dinilor (incisivii fiind
specializai pentru sfiat alimentele, iar caninii pentru tiat)

132

Digestia i absorbia

8. Digestia mecanic NU se caracterizeaz prin:


A. transform alimentele ingerate n particule mici i moi, care se absorb
B. uureaz digestia chimic
C. de calitatea ei depinde desfurarea corespunztoare a digestiei chimice i
a absorbiei intestinale
D. determin progresia alimentelor i eliminarea resturilor nedigerate
E. presupune amestecarea coninutului tubului digestiv cu sucurile digestive
9. Care variant este FALS?
A. saliva conine 0,3% substane organice
B. K+ din saliva are o concentraie mai mica dect n plasma sanguin
C. masticaia este reglat de centri nervoi din trunchiul cerebral (punte)
D. n saliv putem gsi proteine, fluor, magneziu, acid uric, alcool, creatinin
E. masticaia stimuleaz receptorii gustative i olfactivi
10. Identificai afirmaia INCORECT:
A. conexiunea centrilor deglutiiei cu centrii respiratori bulbari face posibil
oprirea respiraiei n timpul deglutiiei
B. reflexul de deglutiie se nchide la nivelul punii
C. deglutiia este un act de reflex care se desfoar n trei timpi
D. deglutiia cuprinde activitile motorii care asigur transportul bolului
alimentar din cavitatea bucal n stomac
E. deglutiia este un act voluntar numai pn la nivelul arcurilor palatine
11. Care variant este FALS?
A. deglutiia se desfoar n trei timpi
B. n timpul faringian al deglutiiei, laringele se ridic i simultan se nchide
prin intermediul epiglotei
C. saliva este secretat i de glandele salivare mici (rspndite n mucoasa
bucal i vestibular)
D. amilaza salivar prezint termolabilitate
E. centrul deglutiiei inhib nespecific centrul respirator pontin pe durata
deglutiiei

133

Digestia i absorbia

12. Identificai afirmaia INCORECT?


A. n timpul faringian al deglutiiei, bolul alimentar este mpins n stomac
B. timpul esofagian al deglutiiei este automat, involuntar i const n
contracii peristaltice ale muchilor esofagului
C. n mod normal, esofagul prezint dou tipuri de micri peristaltice:
peristaltism primar i secundar
D. peristaltismul secundar al esofagului este coordonat de sistemul nervos
enteric esofagian
E. peristaltismul primar esofagian este declanat de deglutiie
13. Care variant este adevrat?
A. centrul deglutiiei inhib specific centrul respirator pontin pe durata
deglutiiei
B. peristaltismul primar esofagian este coordonat vagal
C. concomitent cu naintarea undei peristaltice esofagiene se produce o und
de relaxare care se manifest la nivelul faringelui
D. peristaltismul primar esofagian se termin cnd alimentele trec din faringe
n esofag
E. la captul terminal al esofagului, la 2-5 cm deasupra jonciunii cu
stomacul, musculatura longitudinal funcioneaz ca un sfincter
14. Care variant NU este CORECT?
A. peristaltismul secundar esofagian continu pn cnd alimentele sunt
propulsate n stomac
B. n timpul deglutiiei nu se mai petrec alte transformri ale alimentelor, n
afara celor produse de amilaza salivar
C. ntreg stomacul se relaxeaz cnd unda peristaltic ajunge la nivelul
esofagului inferior
D. sfincterul de la jonciunea esofagului cu stomacul prezint o contracie
tonic i previne refluxul gastro-esofagian
E. peristaltismul primar esofagian este declanat de deglutiie i este
coordonat de sistemul nervos enteric al esofagului

134

Digestia i absorbia

15. Identificai varianta INCORECT:


A. pe msur ce unda peristaltic esofagian se deplaseaz spre stomac, o
und de relaxare, transmis prin neuroni mienterici inhibitori, precede
contracia
B. fora contraciilor peristaltice gastrice este controlat de acetilcolin i de
gastrin
C. peristaltismul secundar esofagian se datoreaz prezenei alimentelor n
esofag
D. poriunea fundic i cea superioar a corpului stomacului declaneaz
contracii tonice cu frecven mare, responsabile de golirea coninutului
gastric
E. motilitatea gastric este controlat nervos i umoral
16. Care variant este FALS?
A. saliva are rol n excreia unor substane endogene, exogene (metale grele
sau ageni patogeni) i rol bactericid prin lizozim
B. poriunea inferioar a stomacului genereaz puternice unde peristaltice, cu
o frecven de 3/minut
C. glandele gastrice pilorice sunt formate din celule care secret mucus i
gastrin
D. acidul clorhidric are efect bactericid i activeaz enzimele sucului gastric
E. celulele principale ale glandelor gastrice oxintice secret pepsinogen,
factor intrinsec, gastrin i mucus
17. Care variant NU este CORECT?
A. musculatura neted a stomacului execut micri peristaltice i tonice (de
adaptare a capacitii stomacului la coninutul su)
B. contraciile tonice ale poriunii fundice i superioare a corpului stomacului
sunt inhibate de deglutiie
C. faza cefalic a secreiei gastrice este reglat prin mecanisme exclusiv
nervoase
D. stratul muscular al stomacului conine doar fibre circulare i longitudinale
(la exterior)
E. musculatura intestinului subire execut i micri pendulare (contracii
ritmice ale anselor, care se lungesc i se scurteaz)
135

Digestia i absorbia

18. Identificai varianta corect:


A. pepsina hidrolizeaz legturile peptidice din proteine, rezultnd
polipeptide de tipul albumozelor i peptonelor
B. motilitatea gastric este controlat exclusiv nervos
C. chimul gastric va fi eliminat rapid n duoden prin micri antiperistaltice
D. faza intestinal a secreiei gastrice este reglat prin mecanisme nervoase i
umorale, declanate de distensia pereilor gastrici
E. srurile biliare sunt absorbite din intestin i ajung pe cale limfatic la
hepatocite, stimulnd secreia biliar
19. Care variant NU este ADEVRAT?
A. lipaza gastric este o enzim cu activitate slab, ce hidrolizeaz numai
lipidele ingerate sub form de emulsie
B. secreia biliar este stimulat i de secretin, descrcat n snge de
enterocite, n urma contactului cu lipidele din chim
C. secreia pancreasului se afl sub control nervos i umoral (secretina i
pancreozimina stimuleaz secreia)
D. evacuarea bilei este consecina contraciei musculaturii colecistului, n
paralel cu relaxarea sfincterului Oddi, realizat prin mecanisme nervoase
i umorale
E. colecistokinina este eliberat n snge n urma contactului mucoasei
duodenale cu aciditatea i compuii proteici din chim
20. Identificai varianta FALS:
A. acizii biliari sunt sintetizai n hepatocite din colesterol prin combinarea cu
anumii aminoacizi i cu Na+
B. pigmenii biliari (bilirubina i biliverdina) sunt metabolii ai hemoglobinei
care, ajuni n hepatocite, sunt excretai biliar
C. osmoza este unul din mecanismele pasive prin care se realizeaz absorbia
intestinal
D. activitatea glandelor Lieberkhn este stimulat exclusiv de fibrele vagale
parasimpatice stimulate nc din faza cefalic a secreiei gastrice
E. cele mai importante contracii intestinale sunt cele segmentare

136

Digestia i absorbia

21. Identificai afirmaia FALS:


A. enzimele prezint specificitate de substrat
B. la nou nscut exist micri de expulzie a alimentelor introduse n gur
C. contraciile ritmice n gol ale musculaturii gastrice determin senzaia
de foame
D. saliva acioneaz n meninerea echilibrului hidric
E. procese de absorbie reduse au loc i la nivelul stomacului (pentru sruri
minerale i unele vitamine)
22. La nivelul tubului digestiv hrana NU este supus unui proces:
A. prin ingestie hrana este introdus n organism pe cale bucal
B. prin digestie alimentele sufer o serie de transformri n tubul digestiv
C. prin absorbie nutrimentele sunt transportate n afara organismului
D. prin egestie resturile nedigerate i neabsorbite sunt eliminate
E. prin absorbie nutrimentele prsesc locul unde s-au produs
23. Identificai afirmaia FALS:
A. motilitatea gastric este controlat i nervos prin plexurile vegetative
B. celulele parietale din regiunea piloric secret HCl
C. celulele oxintice sunt situate n regiunea fundic
D. celulele principale din regiunea fundic secret pepsinogen
E. HCl are efect bactericid
24. Identificai afirmaia corect:
A. glandele pilorice secret lipaz gastric
B. celulele pilorice secret factor intrinsec (necesar absorbiei intestinale a
vitaminei B12)
C. HCl activeaz amilaza salivar
D. gastrina este un enterohormon care regleaz secreia gastric
E. poriunea fundic a stomacului declaneaz contracii tonice cu frecven
mare

137

Digestia i absorbia

25. Identificai afirmaia FALS:


A. poriunea superioar a corpului stomacului declaneaz unde peristaltice
B. contraciile tonice sunt inhibate de deglutiie
C. contraciile tonice sunt responsabile de creterea presiunii intragastrice
D. motilitatea gastric este inhibat de secretin
E. motilitatea gastric este stimulat de colecistochinin
26. Identificai afirmaia corect:
A. principala enzim gastric este gastrina
B. pepsinogenul este activat de aciditatea dat de HCl (6,5 7)
C. pepsina hidrolizeaz legturile peptidice din proteine
D. n urma digestiei proteinelor din stomac rezult aminoacizi
E. lipaza gastric acioneaz asupra lipidelor neemulsionate
27. Identificai afirmaia FALS:
A. gelatinaza gastric lichefiaz gelatina
B. undele peristaltice ale stomacului sunt stimulate de relaxarea regiunilor
superioare
C. pepsina gastric provine din pepsinogen
D. n sucul gastric al sugarilor exist i labferment sau chimozin
E. paracazeina, n prezena Ca2+ se transform n paracaseinat de calciu
solubil
28. Identificai afirmaia corect:
A. prima faz a secreiei gastrice este faza gastric
B. faza cefalic a secreiei gastrice este reglat prin mecanisme exclusiv
nervoase
C. faza cefalic a secreiei gastrice este inhibat de contactul alimentelor cu
receptorii gustativi
D. faza gastric a secreiei gastrice este reglat prin mecanisme exclusiv
umorale
E. mecanismul umoral al secreiei gastrice este vago-vagal

138

Digestia i absorbia

29. Identificai afirmaia FALS:


A. faza cefalic a secreiei gastrice pregtete stomacul pentru prelucrarea
alimentelor
B. undele peristaltice ale stomacului determin accelerarea golirii
coninutului gastric
C. HCl activeaz enzimele sucului gastric
D. mecanismul nervos al secreiei gatrice este declanat de contracia
pereilor gastrici
E. stomacul gol se afl ntr-o stare de contracie
30. Identificai afirmaia corect:
A. faza intestinal a secreiei gastrice este reglat prin mecanisme nervoase i
umorale
B. mecanismele umorale ale fazei intestinale a secreiei gastrice sunt
declanate de contactul chimului gastric cu mucoasa esofagului
C. distensia duodenului inhib secreia gastric
D. glucidele au efecte gastrosecretoare
E. aciditatea chimului gastric are efecte gastrosecretoare
31. Una din urmtoarele afirmaii despre pancreas NU este CORECT:
A. secreia pancreatic este produs de pancreasul exocrin
B. pancreasul exocrin este o gland tubulo-acinoas
C. pancreasul i elimin secreia exocrin n duoden, prin dou canale
D. canalul principal (Wirsung) se deschide mpreun cu canalul coledoc la
nivelul ampulei Vater
E. canalul accesor (Santorini) se deschide inferior fa de cel principal
32. Sucul pancreatic NU se caracterizeaz prin:
A. pH de 9 9,3
B. enzimele sunt secretate de celulele acinilor pancreatici
C. bicarbonaii sunt produi de celulele epiteliale ale canalelor de secreie
D. enzimele pancreatice sunt foarte puternice
E. peptidaza pancreatic hidrolizeaz proteinele n albumoze i peptone

139

Digestia i absorbia

33. Stomacul:
A. gol se afl ntr-o stare de contracie
B. gol are un volum mare
C. realizeaz micri de amestec prin contracia fibrelor musculare
longitudinale
D. evacueaz repede coninutul su (maxim 20 de minute)
E. efectueaz micri peristaltice care se propag de la pilor la cardia
34. Identificai afirmaia FALS:
A. evacuarea coninutului gastric nu se face dintr-o dat
B. sfincterul piloric se contract intermitent
C. ulceraiile gastrice sunt produse n proporie de sub 50% sub aciunea
bacteriei Helicobacter pylori
D. orificiul de intrare n stomac este cardia
E. sfincterul piloric este nchis n timpul digestiei
35. Identificai afirmaia corect:
A. Na+ i K+ se gsesc n sucul pancreatic n concentraie mai mare dect n
plasm
B. HCO3- este secretat de ctre celulele endocrine ale pancreasului
C. HCO3- regleaz pH-ul n intestinul superior
D. celulele ductale secret sptmnal 1200 1500 ml de suc pancreatic
E. HCO3- se gsete n sucul pancreatic n concentraie mai mic dect n
plasm
36. Identificai afirmaia FALS:
A. amilaza pancreatic se secret n forma sa activ
B. amilaza pancreatic hidrolizeaz glicogen, amidon i alte glucide
C. lipazele pancreatice sunt secretate sub forma lor activ
D. proteazele pancreatice sunt secretate n forma lor activ
E. dintre lipazele pancreatice face parte colesterol-lipaza

140

Digestia i absorbia

37. Identificai afirmaia corect:


A. enterochinaza este o enzim aflat la polul bazal al enterocitelor
B. sub aciunea tripsinei proteinele sunt digerate n di- i tri-peptide
C. asupra proteinelor fibroase acioneaz elastaza, care le descompune n
oligopeptide
D. enzimele care hidrolizeaz esteri insolubili n ap nu necesit prezena
srurilor biliare
E. lipaza gastric este o enzim lipolitic cu aciune puternic
38. Identificai afirmaia FALS:
A. tripsina i chimotripsina sunt proteaze
B. tripsinogenul este transformat n tripsin de ctre enterokinaz
C. tripsinogenul este transformat n tripsin de tripsina anterior format
(autocataliz)
D. inhibitorul tripsinei este secretat de aceleai celule ca i proenzimele
E. inhibitorul tripsinei este secretat dup secreia de proenzime, protejnd
pancreasul de autodigestie
39. Identificai afirmaia corect:
A. lipaza pancreatic hidrolizeaz trigliceridele n maltoz
B. amilaza pancreatic hidrolizeaz amidonul pn la stadiul de glicerol
C. pancreozimina inhib secreia pancreasului
D. secretina stimuleaz secreia pancreasului
E. controlul nervos este exercitat i de secretin
40. Identificai afirmaia corect:
A. numai ntr-un mediu acid enzimele pancreasului devin pe deplin active
B. pancreasul se bucur de o excepional irigaie sanghin
C. valvulele conivente sunt dispuse transversal
D. suprafaa interioar a mucoasei intestinale este neted
E. seroasa este ptura intern a intestinului subire

141

Digestia i absorbia

41. Identificai afirmaia FALS:


A. bila neutralizeaz i aciditatea chimului gastric
B. pe lng enzime, sucul intestinal produs de glandele intestinale mai
conine ap, substane minerale i mucus
C. chimul gastric este alcalinizat n intestinul subire
D. ficatul este aezat sub diafragm
E. ficatul este aezat n unghiul superior stng al cavitii abdominale
42. Identificai afirmaia corect:
A. bicarbonatul din saliv menine pH-ul slab bazic (7,5)
B. cnd vlul palatin se ridic, alimentele ptrund n cavitatea nazal
C. mandibula execut micri nainte i de lateralitate datorit articulaiei
temporo-mandibulare i a muchilor masticatori
D. cnd alimentele ptrund n stomac, ele sunt amestecate de la nceput
E. dac sunt consumate multe lichide, ele ajung mai lent n intestinul subire
43. Identificai afirmaia FALS:
A. prin absorbia proteinelor i a anticorpilor din laptele matern se asigur
sugarilor imunitate la anumite boli
B. mecanismele pasive de absorbie intestinal sunt favorizate de creterea
presiunii din interiorul anselor intestinale
C. mucusul are rol n formarea i progresia materiilor fecale
D. complexele de micelii hidrosolubile, formate de acizii grai insolubili i
colesterol cu srurile biliare se numesc chilomicroni
E. flora de putrefacie sintetizeaz unele vitamine indispensabile din
complexul B i vitamina K
44. Identificai afirmaia corect:
A. srurile biliare se rentorc la ficat prin sistemul cav (circuitul hepatoentero-hepatic)
B. n ciroz are loc proliferarea exagerat a celulelor hepatice care le
nlocuiesc pe cele distruse
C. din procesele de putrefacie rezult amoniac care se absoarbe n snge i
este dus la ficat, unde este neutralizat sub form de uree
D. ficatul nu are rol n digestie deoarece bila nu conine enzime
E. produii de fermentaie sunt toxici
142

Digestia i absorbia

45. Identificai afirmaia FALS:


A. bila hepatic conine pigmeni biliari
B. pigmenii biliari dau coloraia materiilor fecale
C. bila este produs de hepatocite intermitent
D. srurile biliare provin din degradarea colesterolului
E. bila hepatic conine lecitin
46. Srurile biliare:
A. favorizeaz aciunea lipazelor prin reducerea suprafeei de contact dintre
lipide i enzime
B. sunt absorbite din intestin
C. ajung pe cale renal la hepatocite (circuitul entero-hepatic)
D. inhib secreia biliar
E. conin lipaze
47. Identificai afirmaia FALS:
A. prin unirea canalelor hepatice comune rezult canalul coledoc
B. canalul coledoc se deschide n duoden
C. din canalul hepatic comun se desprinde canalul cistic
D. prin canalul cistic bila ajunge la vezica biliar
E. vezica biliar depoziteaz bila n perioadele ntre mese
48. Identificai afirmaia corect:
A. secretina este secretat n snge de hepatocite
B. secretina este descrcat n urma contactului cu proteinele din chim
C. srurile biliare ajut la absorbia din tractul intestinal a acizilor grai
D. n lipsa srurilor biliare din intestin se pierd prin fecale 80% din lipidele
ingerate
E. srurile biliare inhib motilitatea intestinal
49. Identificai afirmaia FALS:
A. acizii biliari sunt sintetizai n hepatocite
B. acizii biliari sunt sintetizai din colesterol prin combinarea cu anumii
aminoacizi i cu Na+
C. bilirubina i biliverdina sunt metabolii ai hemoglobinei
D. pigmenii biliari confer bilei culoarea sa galben
E. bila nu conine electrolii
143

Digestia i absorbia

50. Identificai afirmaia corect:


A. evacuarea bilei este consecina relaxrii musculaturii veziculare
B. stimularea vagal determin relaxarea musculaturii veziculare
C. stimularea simpatic are efecte antagonice asupra evacurii bilei n
comparaie cu cea vagal
D. colecistokinina este eliberat de celulele hepatice
E. colecistokinina produce contracia sfincterului Oddi
51. Identificai afirmaia FALS:
A. intestinul subire efectueaz micri de tip contracii de amestec i
contracii propulsive
B. contraciile de amestec (contraciile segmentare) fragmenteaz chimul de 4
5 ori pe minut, determinnd amestecarea progresiv a particulelor
alimentare lichide cu secreiile intestinului subire
C. undele peristatltice apar n orice parte a intestinului subire
D. undele peristaltice se deplaseaz n direcie anal cu o vitez de 0,5 2 cm
pe secund
E. undele peristaltice se deplaseaz mult mai rapid n intestinul proximal
52. Identificai afirmaia corect:
A. intestinul subire are trei regiuni: duoden (mobil), jejun i ileon (fixe)
B. mucoasa intestinal formeaz cute numite valvule conivente care la
nivelul duodenului formeaz viloziti intestinale
C. epiteliul vilozitilor intestinale este pluristratificat
D. la baza vilozitilor se afl glandele intestinale Lieberkhn care secret
enzimele intestinale
E. n mucoasa ileonului se afl i glandele Brunner

144

Digestia i absorbia

53. Identificai afirmaia FALS:


A. n grosimea unei viloziti intestinale se afl o arteriol, o reea de
capilare, o venul i un vas limfatic (vas chilifer central)
B. epiteliul vilozitilor intestinale este compus din celule cu microvili la
polul apical, structur adaptat pentru absorbia alimentelor
C. enzimele din celulele glandulare intestinale sunt reinute la nivelul
microvililor enterocitelor
D. celulele secretoare sunt permanent rennoite la nivelul glandelor
intestinale Brunner
E. srurile biliare au i rol bacteriostatic
54. Identificai afirmaia corect:
A. secreiile intestinului subire conin mucus cu rol de protecie a mucoasei
intestinale mpotriva agresiunii HCl, mucus secretat de glandele
Lieberkhn
B. simpaticul are efect stimulator asupra secreiei glandelor Lieberkhn
C. activitatea glandelor Lieberkhn este inhibat de enterocrin
D. contraciile intestinului subire sunt stimulate de simpatic
E. cele mai importante contracii intestinale sunt cele segmentare
55. Identificai afirmaia FALS:
A. glandele peretelui intestinal produc zilnic pn la 3 l de suc intestinal
B. materiile fecale conin celule epiteliale desprinse din peretele intestinal
C. chimul gastric este alcalinizat n intestinul subire
D. lactaza din intestinul subire descompune lactoza din lapte n glucoz i
galactoz
E. lipaza intestinal descompune lipidele n corpi cetonici i glicerol
56. Identificai afirmaia FALS:
A. mecanismele active de absorbie intestinal necesi consum de energie
B. mecanismele active de absorbie intestinal sunt difuzia, osmoza i
pinocitoza
C. glucoza trece din intestinul subire direct n snge
D. glicerina se absoarbe pasiv n snge i limf deoarece este hidrosolubil
E. absorbia din intestinul subire se desfoar concomitent cu digestia
145

Digestia i absorbia

57. Absorbia la nivelul intestinului subire:


A. este favorizat de valvulele conivente care sunt dispuse longitudinal
B. glucoza trece din intestinul subire n snge numai prin mecanism pasiv
C. fiecare vilozitate intestinal are o bogat vascularizaie reprezentat printro arteriol, o venul, o reea capilar i un vas limfatic central
D. absorbia sodiului se face prin mecanism pasiv
E. vitaminele hidrosolubile intr n alctuirea miceliilor i se absorb n
intestinul distal
58. Secreiile intestinului subire NU conin:
A. mucus
B. peptidaze
C. dizaharidaze
D. ap i electrolii
E. vitamina K
59. Intestinul gros:
A. are un segment numit cec, care prezint pe faa lateral orificiul ileo-cecal
B. deasupra orificiului ileo-cecal se afl apendicele
C. rectul prezint un segment mai dilatat numit canal rectal
D. colonul formeaz un cadru n jurul intestinului subire
E. colonul ascendent se continu cu colonul sigmoid
60. Identificai afirmaia FALS:
A. mucoasa intestinului gros conine glande mucoase
B. mucoasa intestinului gros prezint pliuri semicirculare
C. mucoasa intestinului gros prezint o bogat flor bacterian
D. tunica mucular formeaz la nivelul colonului i rectului trei benzi
longitudinale numite tenii
E. sfincterul anal intern este format din fibre musculare netede

146

Digestia i absorbia

61. Defecaia:
A. este act reflex prin are materiile fecale sunt eliminate prin orificiul anal
B. are centrii nervoi vegetativi n mduva toracic i lombar
C. este declanat de ptrunderea materiilor fecale n cec
D. este declanat de contactul materiilor fecale cu mucoasa colonului
sigmoid
E. este realizat prin stimulare fibrelelor vegetative simpatice
62. Identificai afirmaia FALS:
A. procesele de fermentaie din intestinul gros au loc datorit florei
bacteriene aerobe
B. flora aerob acioneaz asupra compuilor proteici nedigerai
C. flora bacterian aerob este format n principal din bacili coli i lactici
D. flora de fermentaie sintetizeaz vitamina K
E. procesele de putrefacie se desfoar n partea a doua a colonului
transvers i n colonul sigmoid
63. Identificai afirmaia corect:
A. flora de putrefacie sintetizeaz unele vitamine indispensabile din
complexul B
B. flora anaerob acioneaz asupra glucidelor nedigerabile
C. din procesele de fermentaie rezult amoniac, care se absoarbe n snge
D. din procesele de putrefacie mai rezult amine (de exemplu cadaverina) i
substane toxice (de exemplu indol, scatol)
E. la nivelul intestinului gros se pot absorbi amidon i proteine
64. Identificai afirmaia FALS:
A. micrile la nivelul colonului sunt lente
B. micrile de amestec haustraiile sunt realizate prin contracii combinate
ale musculaturii circulare i longitudinale colice
C. micrile de amestec se deplaseaz lent n direcie cecal
D. micrile propulsive sunt micrile n mas
E. micrile n mas apar de obicei de cteva ori pe zi

147

Digestia i absorbia

65. Identificai afirmaia FALS:


A. cariile reprezint eroziuni ale dinilor i sunt favorizate de un consum
mare de carbohidrai
B. stomatita reprezint inflamaia ntregii mucoase orale
C. ocluzia intestinal definete oprirea complet sau aproape complet a
pasajului la nivelul intestinului subire i a celui gros
D. ciroza hepatic este produs numai de consumul exagerat de alcool
E. diareea are cauze multiple, cea mai frecvent fiind de natur infecioas
66. Identificai afirmaia FALS:
A. colecistokinina produce relaxarea sfincterului Oddi i contracia vezicii
biliare
B. celulele exocrine ale pancreasului sunt organizate n acini
C. inhibitorul tripsinei este secretat de aceleai celule i n acelai timp cu
proenzimele
D. procesele mecanice i fizice faciliteaz aciunea enzimelor
E. substanele minerale i vitaminele trebuie scindate pentru a trece n snge
67. Identificai afirmaia corect:
A. timpul esofagian al deglutiiei este voluntar
B. deglutiia este un act involuntar pn la nivelul arcurilor faringiene
C. timpul esofagian const n deplasarea bolului alimentar, prin micri
peristaltice, de-a lungul esofagului i trecerea lui n stomac
D. mucoasa intestinal este o membran impermeabil
E. celuloza este o glucid digerabil
68. Identificai afirmaia FALS:
A. ptialina i maltaza din saliv descompun amidonul n dextrin i,
respectiv, n monozaharide
B. enzimele din sucul intestinal sunt asociate cu microcilii enterocitelor i nu
sunt secretate n lumenul intestinal
C. sucul pancreatic este incolor i inodor
D. micrile pendulare sunt contracii ritmice ale anselor intestinale care se
lungesc i se scurteaz
E. absorbia proteinelor se realizeaz prin pinocitoz pentru anticorpii din
colostrul matern
148

Digestia i absorbia

69. Identificai afirmaia FALS:


A. vitamina C i complexul B sunt vitamine hidrosolubile
B. defecaia este un reflex vegetativ necondiionat la copil
C. n constituia chilomicronilor intr i o parte protidic
D. gazele rezultate n urma procesului de fermentaie sunt reprezentate de
mercaptani
E. glucoza se absoarbe la polul bazal al enterociteor
70. Identificai afirmaia FALS:
A. riboza se absoarbe prin mecanisme pasive
B. Ca2+ i P3+ se absorb activ, sub influena vitaminei D i a parathormonului
C. biotina i acidul folic sunt vitamine hidrosolubile
D. chilul intestinal trece prin valvula ileo-cecal spre cecul intestinal
E. din digestia maltozei se obine o molecul de glucoz i una de fructoz
71. Despre dini NU se poate afirma c:
A. sunt alctuii din coroan, col i rdcin
B. prezint valvule
C. n structura lor intr smal i dentin
D. n structura lor intr cement
E. prezint orifiu apical
72. Identificai afirmaia FALS:
A. lipaza pancreatic transform proteinele fibroase n proteine fibroase
hidrolizate
B. din digestia lactozei rezult o molecul de glucoz i una de galactoz
C. din digestia maltozei se obin dou molecule de glucoz
D. peptidazele din sucul intestinal scindeaz dipeptidele i tripeptidele n
aminoacizi
E. maltaza, lactaza i zaharaza sunt dizaharidaze

149

Digestia i absorbia

73. Identificai afirmaia FALS:


A. n carii apar dureri locale atunci cnd leziunea ajunge la pulpa dentar
B. faringita se manifest prin colici
C. ocluziile intestinale pot avea cauze parazitare
D. ocluziile intestinale pot apare n urma dereglrii activitii sistemului
nervos vegetativ
E. litiaza biliar poate fi prevenit prin reducerea consumului de grsimi
74. Identificai afirmaia FALS:
A. ocluzia intestinal are ca simptome starea general alterat, oprirea
tranzitului intestinal, dureri abdominale
B. litiaza biliar este formarea de calculi n canalele i vezica biliar
C. pancreatita se manifest prin stare de oc la forma acut, dureri
abdominale violente i continue cu iradiere n spate
D. pancreatita poate fi acut i cronic
E. cariile dentare nu pot fi prevenite
75. Identificai afirmaia FALS:
A. unele colonii de bacterii (Streptococcus mutans i Lactobacillus
acidophilus) pot produce carii dentare
B. faringita poate fi viral i bacterian
C. enterocolitele sunt inflamaii ale mucoasei stomacului
D. enterocolitele pot fi acute i cronice
E. ciroza hepatic este o boal grav cu evoluie cronic progresiv

150

Aparatul cardiovascular

APARATUL CARDIOVASCULAR
NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU
1.
A.
B.
C.
D.
E.

Care este durata unui ciclu cardiac dac frecvena cardiac este de
60/minut?
2 secunde
0,5 secunde
1,5 secunde
1 secund
0,8 secunde

2. n timpul sistolei ventriculare:


A. atriile pot sa primeasc snge prin venele cave, respectiv pulmonare
B. muchiul cardiac rspunde printr-o contracie dac stimulul aplicat are
valoare supraliminar
C. n cursul efortului muscular volumul btaie scade deoarece crete
frecvena cardiac
D. valvulele atrio-ventriculare i sigmoide sunt nchise o perioad scurt de
timp, n care presiunea intraventricular scade
E. valvulele atrio-ventriculare sunt deschise deoarece atriile se gsesc n
diastol
3. n timpul sistolei ventriculare:
A. este expulzat sngele din ventricul numai n artera aort, deoarece artera
pulmonar conine snge venos
B. muchiul cardiac este din punct de vedere structural un sinciiu
C. debitul cardiac poate avea teoretic valoarea de 2,8 l/minut dac inima se
contract ca urmare a stimulilor care pornesc din nodulul atrioventricular
D. sngele trece din atrii spre ventricule
E. presiunea din aort scade sub valoarea presiunii din timpul diastolei

151

Aparatul cardiovascular

4. Alegei varianta corect de rspuns:


A. n timpul unui ciclu cardiac valvulele atrio-ventriculare se nchid dup
nchiderea sigmoidelor
B. ventriculele pot fi pentru o scurt perioad de timp cavitai nchise att n
timpul sistolei ct i n timpul diastolei
C. limfa de la nivelul braului drept ajunge in canalul toracic
D. artera care vascularizeaz splina se desprinde din artera mezenteric
E. arterele iliace(intern i extern) sunt ramuri terminale ale aortei
5. Alegei varianta corect de rspuns:
A. n timpul diastolei ventriculare valvele sigmoide sunt deschise
B. presiunea arterial are valori care variaz direct proporional cu
elasticitatea peretelui arterial
C. miocardul de lucru al inimii este alctuit din celule care conduc impulsul
i rspund la stimuli prin contracie
D. arterele sunt mai distensibile decat venele
E. hipovolemia este consecinta hipertensiunii arteriale
6. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. n timpul diastolei generale sunt deschise att valvele atrio-ventriculare
ct i cele sigmoide
B. venele sunt mai distensibile decat arterele
C. viteza sngelui n artere scade pe msur ce arterele sunt poziionate mai
departe de inim
D. durata unui ciclu cardiac este de 0,5 secunde la o frecvena cardiac de
120 bti /minut
E. hemodinamica se ocup cu studiul circulaiei sngelui

152

Aparatul cardiovascular

7. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. epicardul este o membran seroas bogat n fibre nervoase,vase de
snge i limfatice
B. frecvena contraciilor miocardului este controlat de celulele sistemului
excitoconductor care au cea mai accelerat rat de generare a
potenialelor de aciune
C. acetilcolina determin scderea permeabilitii pentru K+ a celulelor
nodulului sino-atrial, ceea ce are ca efect scderea frecvenei cardiace
D. n faza izovolumetric a sistolei ventriculare presiunea din ventricul
crete
E. zgomotul II se produce prin nchiderea valvelor sigmoide
8. Alegei varianta corect de rspuns:
A. baroreceptorii de la nivelul zonelor reflexogene sunt stimulai att de
creterea ct i de scderea presiunii sngelui
B. artera subclavicular dreapt se desprinde din trunchiul brahiocefalic
C. arterele bronice se desprind din aorta abdominal
D. artera iliac extern este ram terminal al aortei
E. n ganglionii limfatici se produc toate tipurile de leucocite
9. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. adrenalina (mediator al sistemului vegetativ simpatic) crete frecvena
cardiac prin creterea permeabilitaii celulelor nodale la Na+ si Ca 2+
B. cisterna Chili este situat la nivelul vertebrei L2
C. ganglionii limfatici produc limfocite i monocite
D. ritmul funcional al centrului de comand cardiac nu poate fi modificat
sub aciunea unor factori externi deoarece are proprietatea de automatism
E. valvele semilunare (aortice i pulmonare) se deschid n timpul sistolei

153

Aparatul cardiovascular

Alegei varianta corect de rspuns:


volemia variaz invers proporional cu variaia lichidelor extracelulare
n arterele brahiale presiunea sngelui este mai mare dect n aort
suprafaa total de seciune a arborelui circulativ scade pe msur ce
avansm spre periferie
D. faza de ejecie a sistolei ventriculare ncepe cu deschiderea valvelor
semilunare i se termin cnd aceastea se nchid
E. n diastol ventriculele nu pot fi cavitai nchise
10.
A.
B.
C.

11. Care din afirmaiile referitoare la valvele cardiace NU sunt


adevrate:
A. permit circulaia sngelui ntr-un singur sens prin cavitile inimii
B. valvele semilunare se nchid atunci cnd presiunea din ventricul devine
inferioar celei din arterele mari (aort i pulmonar)
C. valvele semilunare se nchid la nceputul diastolei ventriculare
D. diastola general are o valoare egal cu suma diastolei atriale i a celei
ventriculare
E. zgomotele cardiace pot fi nregistrate grafic, rezultnd o
fonocardiogram
12. Alegei varianta corect de rspuns:
A. zgomotul produs de nchiderea mitralei are loc la nceputul diastolei
B. muchii netezi din structura peretelui arterial se pot contracta i relaxa
C. n timpul diastolei n artere nu se gsete snge
D. arterele carotide comune(dreapt si stng) se desprind din trunchiul
brahiocefalic
E. vena cav inferioar se formeaz prin unirea venelor iliace externe cu cele
iliace interne

154

Aparatul cardiovascular

13. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. valoarea cantitii de snge pompat de inim ntr-un minut este egal cu
produsul dintre debitul sistolic i frecvena cardiac
B. ntr-un ciclu cardiac cu durata de 0,8 secunde, ntr-o perioad de 0,4
secunde atriile i ventriculele sunt relaxate
C. n timpul sistolei ventriculele propulseaz ntreaga cantitate de snge pe
care o conin
D. centrii vasomotori bulbari controleaz rezistena periferic
E. valoarea presiunii sanguine este direct proporional cu debitul cardiac i
rezistena periferic
14. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. tunica medie din structura peretelui venos este mai subire comparativ cu
cea a arterelor de acelai calibru
B. musculatura atriilor este independent structural de musculatura
ventricular
C. ntre sistola atrial i cea ventricular este o diferen de 0,1 secunde
datorit ntrzierii propagrii impulsului de la nodulul sinoatrial la cel
atrioventricular
D. ventriculul stng are fora cea mai mare de contracie comparativ cu
ventriculul drept i cu atriile
E. tunica intern a peretelui arterial este un endoteliu pluristratificat
15. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. inima este excitabil numai n diastol
B. n cavitaile drepte ale inimii se gsete snge venos
C. inima trimite ntr-un minut o cantitate de aproximativ 75ml de snge
(debit sistolic)
D. stimularea sistemului vegetativ simpatic are acelai efect ca i cldura
asupra frecvenei cardiace
E. artera subclavicular stng se desprinde din crja aortic

155

Aparatul cardiovascular

16. Alegei varianta corect de rspuns:


A. pulsul arterial se poate evidenia numai la artera radial
B. artera carotid comun stng se desprinde din trunchiul brahiocefalic
stng
C. pentru o perioad de 0,4 secunde atriile i ventriculele se gsesc n acelai
timp n contracie (sistol)
D. cantitatea de ap care se filtreaz la nivelul capilarelor arteriale este
resorbit n totalitate la captul venos al capilarelor
E. inima funcioneaz ca dou sinciii (atrial i ventricular) izolate din punct
de vedere electric
17. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. scderea temperaturii la nivelul nodulului sinusal determin tahicardie
B. datorit inexcitabilitii periodice, muchiul cardiac nu tetanizeaz chiar
dac frecvena stimulilor este mai mare
C. sistola atrial precede cu 0,1 secunde sistola ventricular
D. vena iliaca extern continu vena femural
E. debitul circulant de snge este invers proporional cu rezistena periferic
18. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. n timpul sistolei ventriculare valvele semilunare aortice i pulmonare sunt
deschise
B. pe parcursul unui ciclu cardiac care are durata de 0,8 secunde, ntre
nchiderea valvelor atrio-ventriculare i deschiderea sigmoidelor
perioada de timp este de aproximativ 0,3 sec
C. arterele vertebrale se desprind din arterele carotide interne
D. n atriul stng se deschid venele pulmonare
E. n atriul drept vine snge venos prin venele cave

156

Aparatul cardiovascular

19. Alegei varianta corect de rspuns:


A. presiunea arterial n circulaia sistemic are valoarea cea mai scazut n
aort
B. miocardul este format dintr-o reea de fibre musculare inserate pe un
schelet fibros
C. arterele coronare formeaz o reea de vase anastomozate care irig inima
D. esutul nodal este format din fibre nervoase capabile s genereze i s
conduc poteniale de aciune
E. n cursul desfaurrii unui ciclu cardiac, nchiderea valvelor sigmoide se
produce dup deschiderea valvelor atrio-ventriculare
20. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. pericardul are rol de protecie mecanic a inimii
B. perioada dintr-un ciclu cardiac cuprins ntre nchiderea valvelor atrioventriculare i nchiderea sigmoidelor delimiteaz diastola ventricular
C. ventriculul drept are pereii mai subiri comparativ cu ventriculul stng
D. n cavitile stngi ale inimii se gsete snge arterial
E. miocardul este inexcitabil n timpul sistolei
21. Alegei varianta corect de rspuns :
A. presiunea arterial are valoare maxim la nivelul arteriolelor datorit
creterii suprafeelor de seciune total
B. n vena cav sngele are aceeai presiune parial a O2 i CO2 ca i n
venele pulmonare
C. endoteliul venelor cave i al venelor pulmonare continu endocardul atrial
D. n cursul unui ciclu cardiac zgomotul II se produce dup deschiderea
valvelor atrio-ventriculare
E. elasticitatea pereilor arteriali crete odat cu vrsta

157

Aparatul cardiovascular

22. Alegei varianta corect de rspuns:


A. ntr-un ciclu cardiac, n perioada de timp cuprins ntre nchiderea
valvelor sigmoide i deschiderea valvelor atrio-ventriculare ventriculele
se gsesc n diastol
B. valorile presiunii arteriale variaz invers proporional cu volemia
C. limfa din superioar stng a corpului este colectat de vena limfatic
dreapt
D. pereii vaselor limfatice au o structur asemntoare arterelor
E. vena port transport sngele de la ficat la intestin
23. Alegei varianta corect de rspuns:
A. tunica intern a vaselor sanguine este format din fibre musculare netede
B. valorile presiunii arteriale nu variaz n raport cu fazele ciclului cardiac
C. esutul nodal al inimii este format din fibre musculare striate, cu
proprieti contractile, capabile s declaneze stimularea miocardului
D. micrile valvelor atrio-ventriculare i semilunare sunt active, deoarece se
datoreaz diferenelor de presiune care acioneaz pe o fa sau alta a lor
E. n timpul diastolei generale sngele poate trece din venele pulmonare spre
atriul stng
24. Alegei varianta INCORECT de rspuns :
A. n ritmul nodal frecvena cardiac poate fi de 40 contracii/minut
B. n timpul sistolei atriale sngele are sens unic spre ventricule i nu poate
reflua n venele care se deschid n atrii
C.n teritoriul vascular arterial rezistena maxim la curgerea sngelui se
intlnete n capilare, datorit dimensiunilor reduse
D. viteza de curgere a sngelui scade din arterele mari spre capilare
E. splina este cel mai mare organ bogat n esut limfoid

158

Aparatul cardiovascular

25. Alegei varianta corect de rspuns:


A. elasticitatea arterelor crete odat cu vrsta
B. n timpul unui ciclu cardiac, n perioada cuprins ntre nchiderea valvelor
atrio-ventriculare i deschiderea sigmoidelor, ventriculele sunt caviti
nchise n care presiunea crete
C. n timpul unui ciclu cardiac, n toat perioada cuprins ntre deschiderea
valvelor atrio-ventriculare i nchiderea acelorai valve, atriile sunt n
diastol
D. debitul cardiac de repaus este de aproximativ 70ml pentru fiecare ventricul
E. arterele iliace externe i interne sunt ramuri terminale ale aortei
26. Alegei varianta corect de rspuns:
A. venele superficiale ale membrului superior nsoesc arterele i se vars in
venele profunde
B. la nivelul nodulului sinoatrial acetilcolina determin bradicardie prin
scderea permeabilitatii la K+ a celulelor nodulului
C. fora de contracie a ventriculelor crete direct proporional cu alungirea
din diastol a fibrelor miocardului
D. refacerea rezervelor energetice ale muchiului cardiac are loc n timpul
sistolei
E. debitul limfatic mediu este n jur de 16ml/zi i variaz n funcie de factorii
hemodinamici locali
27. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. durata unui ciclu cardiac este invers proporional cu frecvena cardiac
B. celula muscular cardiac rspunde la un stimul cu valoare prag printr-un
potenial de aciune propagat
C. legea tot sau nimic ca manifestare a excitabilitii este proprie numai
muchiului cardiac
D. artera mezenterica inferioar vascularizeaz i partea superioar a rectului
E. zgomotul II cardiac este produs de nchiderea valvelor sigmoide
(semilunare) de la baza aortei i pulmonarei

159

Aparatul cardiovascular

28. Alegei varianta corect de rspuns:


A. inima este situat in mediastin, poziionat ntre cei doi plmni
B. sistola atrial se produce imediat dup sistola ventricular
C. arterele coronare se desprind din aorta toracic
D. potenialele de aciune generate la nivelul nodululi sinoatrial se propag cu
o vitez mai mare n atrii comparativ cu fibrele Purkinje
E. valvele sigmoide se nchid la nceputul sistolei ventriculare
29. Alegei varianta corect de rspuns:
A. artera femural este ram al arterei iliace comune
B. venele coronare se vars direct n atriul drept
C. endocardul are n structura sa celule turtite, cu nucleu discoidal situat
central i cu puin citoplasm
D. muchiul cardiac rspunde numai la stimuli care au intensitate prag
E. ciclul cardiac are durat de 0,1 secunde la o frecven cardiac de 60
contracii pe minut
30. Alegei varianta corect de rspuns:
A. n perioada cuprins ntre nchiderea valvelor atrio-ventriculare i
deschiderea sigmoidelor, presiunea intraventricular scade
B. n cursul unui ciclu cardiac atriile i ventriculele nu primesc snge
concomitent
C. n timpul diastolei generale, sngele din atriul drept trece n ventriculul
drept prin orificiul atrio-ventricular prevzut cu valva mitral
D. nodulul sinoatrial este situat n partea superioar a septului interventricular
E. viteza de propagare a undei pulsatile este mai mare dect viteza coloanei
de snge
31. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. presiunea venoas este 0 la vrsarea venelor cave n atriul drept
B. splina poate fi considerat rezerv permanent de snge
C. n timpul sistolei ventriculare este favorizat ntoarcerea sngelui la inim
prin sistemul venos
D. ventriculele se contract ncepnd din regiunea situat n vecintatea
nodulului atrio-ventricular
E. faa intern a ventriculilor este neregulat, deoarece prezint trabecule
160

Aparatul cardiovascular

32. Alegei varianta corect de rspuns:


A. trunchiurile venoase brahiocefalice se formeaz prin unirea venelor
subclaviculare i carotide comune
B. limfa din jumtatea superioar dreapt a corpului este colectat de ctre
canalul toracic
C. artera hepatic este ram din trunchiul celiac
D. cantitatea de snge care intr ntr-o reea de capilare este reglat de stratul
muscular neted din peretele capilarului
E. arterele mici i arteriolele au n structura peretelui lor mai mult esut
elastic dect muscular i, de aceea, nu opun rezisten la curgerea
sngelui
33. n perioada din ciclul cardiac cuprins ntre sfritul sistolei
ventriculare i nceputul unei noi sistole atriale:
A. ventriculele sunt caviti nchise
B. sngele trece din ventricule spre artere (pulmonar,aorta)
C. atriile i ventriculele sunt n diastol
D. miocardul este inexcitabil
E. atriile sunt n sistol i ventriculele n diastol
34. n perioada din ciclul cardiac cuprins ntre nchiderea valvelor
sigmoide i deschiderea valvelor atrio-ventriculare:
A. ventriculele sunt caviti nchise n care presiunea crete foarte mult
B. ventriculele sunt cavitti nchise, n care presiunea scade progresiv
C. ventriculele sunt caviti nchise i se gsesc n sistol
D. ventriculele se gsesc n faza de contracie izovolumetric
E. atriile sunt n sistol
35. ntr-un ciclu cardiac, n perioada cuprins intre nchiderea valvelor
atrio ventriculare i nchiderea valvelor sigmoide:
A. ventricolele sunt in diastol
B. atriile se gsesc in sistol
C. atriile si ventriculele se gsesc n diastol (diastola general)
D. ventriculul este inexcitabil,indiferent de intensitatea stimulului
E. presiunea n ventricul crete progresiv i determin nchiderea sigmoidelor
161

Aparatul cardiovascular

36. n perioada din ciclul cardiac cuprins ntre nchiderea valvelor atrio
ventriculare i deschiderea valvelor sigmoide:
A. ventriculele sunt in diastol
B. ventriculele pot rspunde la un stimul dac acesta depaete valoarea prag
C. sngele din ventricul este expulzat n arterele mari (aort i pulmonar)
D. atriile se gasesc in diastol
E. are loc umplerea rapid a ventriculelor
37. Perioada cuprins ntre nchiderea i deschiderea valvelor atrioventriculare:
A. cuprinde numai sistola ventricular
B. include la nivelul ventricular: contracie ventricular izovolumetric,
perioada de ejecie i diastol izovolumetric
C. caracterizeaz sistola atrial
D. se caracterizeaz prin scderea presiunii din ventricule
E. se nsoete pe toat durata de evacuare a sngelui spre arterele mari (aort,
pulmonar)
38. n perioada dintr-un ciclu cardiac cuprins ntre deschiderea i
nchiderea sigmoidelor:
A. atriile se gsesc n sistol
B. atriile i ventriculele se gsesc n diastol
C. are loc trecerea sngelui din atrii n ventricule
D. se produce zgomotul I cardiac
E. ventriculul nu rspunde la stimulare indiferent de intensitatea stimulului
39. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. miocardul este format dintr-o reea de fibre musculare netede inserate pe
un schelet fibros
B. venele au ca proprietate distensibilitatea
C. atriul stng primete snge prin venele pulmonare
D. n artera pulmonar sngele are aceeai presiune parial a oxigenului ca
n venele cave
E. cantitatea de snge care intr ntr-o reea de capilare este reglat de
sfincterele precapilare
162

Aparatul cardiovascular

40. Presiunea arterial:


A. poate avea valori crescute dac are loc ca urmare a vasoconstriciei
arteriolelor
B. are valori care variaz direct proporional cu gradul de elasticitate a
vaselor
C. are valori crescute (mai crescute n diastol comparativ cu cele din sistol)
datorit elasticitii pereilor arteriali
D. are valori care nu depind de volemie
E. are valori crescute dup momentul producerii zgomotului II cardiac
41. Alegei varianta corect de rspuns :
A. n timpul unui ciclu cardiac valvele atrio-ventriculare se nchid dup ce sau deschis valvele sigmoide
B. n sistemul vascular curgerea sngelui este discontinu deoarece inima
pompeaz snge numai in timpul sistolei
C. n sistemul venos volumul de snge reprezint aproximativ 75% din
sngele circulant
D. artera iliac extern are ramuri parietale pentru pereii bazinului i ramuri
viscerale pentru organele din bazin
E. zgomotul II cardiac are loc la nceputul sistolei venticulare
42. Alegei varianta corect de rspuns:
A. frecvena cardiac nu influeneaz valorile presiunii arteriale
B. volumul sistolic al ventriculului stng este mai mare dect al ventriculului
drept, deoarece ventriculul stng are perei mai groi
C. vena cav superioar provine din unirea trunchiului brahiocefalic drept cu
cel stng
D. ntr-un ciclu cardiac, n perioada cuprins ntre deschiderea i nchiderea
valvelor sigmoide, ventriculul se gsete n diastol
E. vasele limfatice au aceeai structur cu venele, dar au o grosime mai mare
a pereilor

163

Aparatul cardiovascular

43. Alegeti varianta corect de rspuns:


A. nodulul atrio-ventricular se gsete n septul interventricular
B. capilarele au peretele impermeabil pentru ap
C. circulaia capilar se poate adapta la necesiti metabolice prin modificarea
numrului de capilare care se deschid i se nchid
D. nchiderea valvelor sigmoide produce un zgomot intens, de tonalitate
joas, care are loc la nceputul sistolei
E. ritmul impus inimii de catre nodulul atrio ventricular se numete ritm
nodal sau idio-ventricular
44. Pe parcursul desfurrii unui ciclu cardiac :
A. presiunea sngelui din artere nu se modific
B. zgomotul II are loc la inceputul sistolei
C. n perioada cuprins ntre nchiderea valvelor atrio-ventriculare i
deschiderea sigmoidelor are loc evacuarea sngelui din ventricul n
arterele mari (aort,pulmonar)
D. cu durat de 0,8 secunde, ntre zgomotul I i zgomotul II sunt 0,3 secunde
E. n perioada cuprins ntre nchiderea sigmoidelor i deschiderea valvelor
atrio-ventriculare ventriculul este inexcitabil
45. Alegei varianta corect de raspuns:
A. fora de contracie a ventriculilor este direct proportional cu grosimea
pereilor i invers proporional cu alungirea fibrelor n timpul diastolei
B. baroreceptorii din zonele reflexogene trimit atunci cnd sunt stimulai
influxuri nervoase ctre centrii cardio - i vasomotori din bulb i punte
C. n cursul unui ciclu cardiac atriile i ventriculele se gsesc o perioada mai
mare n contracie dect n relaxare
D. n timpul diastolei, vrful inimii apas pe peretele toracic (oc apexian)
deoarece volumul ventricular crete
E. 70% din umplerea ventriculelor se datoreaz sistolei atriale
46. Care din urmatorii factori NU pot modifica presiunea arterial?
A. lungimea vasului de snge
B. elasticitatea vaselor
C. fazele ciclului cardiac
D. zgomotele cardiace
E. vscozitatea sngelui
164

Aparatul cardiovascular

47. Care din afirmaiile referitoare la circulaia limfatic este FALS?


A. limfa din canalul toracic se vars n unghiul venos stng situat la locul de
unire a venei jugulare stngi cu vena subclavicular stng
B. din volumul de ap filtrat la nivelul capilarelor arteriale cea mai mare
parte se resoarbe n snge la nivelul capilarului venos iar o cantitate mic
trece n capilarele limfatice
C. ganglionii limfatici sunt formaiuni ale sistemului limfatic prin care limfa
trece obligatoriu
D. capilarele limfatice formeaz reele terminale, fiind adaptate la funcia de
drenare a esuturilor
E. prin peretele capilarelor limfatice nu pot trece proteine, micoorganisme i
lipide absorbite din intestinul subire
48. Miocardul:
A. se contract numai dac primete stimuli de la sistemul nervos vegetativ
B. are contracii involuntare deoarece este format din fibre musculare netede
C. rspunde prin contracie a crei amplitudine crete proporional cu
intensitatea stimulului
D. nu i modific fora de contracie n funcie de ntinderea fibrelor n
diastol
E. atrial este independent structural de cel ventricular
49. Alegei varianta corect de rspuns:
A. reeaua Purkinje este un centru de automatism cardiac care este situat n
grosimea pereilor atriali
B. epicardul este stratul intern al peretelui cardiac care protejeaz cavitile
inimii i valvele
C. artera poplitee se continu cu artera tibial
D. principala funcie a vaselor limfatice este de a asigura rentoarcerea
proteinelor i a apei din lichidul interstiial n snge
E. presiunea arterial scade dac volemia crete (transfuzii, hemoragii)

165

Aparatul cardiovascular

50. Care dintre urmtorii factori favorizeaz ntoarcerea sngelui venos


la inim?
A. relaxarea diafragmului n timpul inspirului
B. scderea presiunii n atrii n timpul sistolei atriale
C. prezena valvulelor venoase n venele poziionate deasupra cordului
D. gravitaia pentru venele de la nivelul capului
E. contraciile musculaturii netede
51. Care din afirmaiile referitoare la diastol este corect:
A. pe toat durata diastolei ventriculare ventriculul este o cavitate deschis,
n care sngele trece din ventricul spre arterele mari (aorta, pulmonara)
B. diastola atrial are o durat mai mic dect diastola general
C. la sfritul diastolei ventriculare se nchid valvulele atrio-ventriculare
D. umplerea cu snge a ventriculelor ca urmare a sistolei atriale are loc n
ultimele 0,1 secunde ale diastolei ventriculare, la o durat de 0,8 secunde
a revoluiei cardiace
E. pe toat durata diastolei generale valvele sigmoide aortice i pulmonare
sunt deschise
52. Care dintre afirmaiile referitoare la diastol sunt corecte?
A. n timpul diastolei generale valvele atrio-ventriculare sunt nchise
B. n timpul diastolei atriale sngele trece din vene spre atrii dar nu poate
trece din atrii spre ventricule
C. n timpul diastolei generale are loc trecerea pasiv a sngelui din atrii n
ventricule
D. durata sistolei ventriculare este mai mare dect a diastolei generale ntr-un
ciclu cardiac care dureaza 0,8 secunde
E. ventriculele aflate n diastol nu rspund la stimuli indiferent de
intensitatea stimulului

166

Aparatul cardiovascular

53. Alegei varianta corect de raspuns:


A. durata unui ciclu cardiac crete proporional cu frecvena cardiac
B. n ritmul idio-ventricular frecvena cardiac este mai mare dect n cazul
ritmului nodal
C. valvele mitral i tricuspid se nchid la inceputul diastolei
D. vena axilar continu vena subclavicular
E. arterele coronare se desprind din aort imediat la ieirea acesteia din
ventricul
54. Volumul btaie:
A. nu este influenat de volumul de snge aflat n ventricul la sfritul
diastolei
B. crete n cursul unor eforturi fizice intense
C. este mai mare la ventriculul stng, deoarece acesta dezvolt o for de
contracie mai mare comparativ cu ventriculul drept
D. este de aproximativ 5 litri/minut
E. reprezint volumul de snge expulzat de fiecare ventricul ntr-un minut
55. Care din afirmaiile urmtoare este INCORECT?
A. cnd ventriculul stng se contract, valva bicuspid se nchide i n
consecin sngele oxigenat este propulsat n aort
B. trunchiul brahiocefalic se desprinde din crosa (crja) aortic
C. tunica medie a arteriolelor mijlocii este format preponderent din fibre
elastice
D. n timpul diastolei presiunea n sistemul arterial al circulaiei sistemice
este de aproximativ 80 mmHg
E. venele superficiale ,subcutanate, ale membrului superior au o coloraie
albastr care poate fi observat cu ochiul liber

167

Aparatul cardiovascular

56. n cursul unui ciclu cardiac:


A. cnd ventriculul drept se contract, valva tricuspida se nchide, iar sngele
oxigenat merge spre artera pulmonar
B. ntre nchiderea valvelor atrio-ventriculare i nchiderea sigmoidelor,
ventriculele se gsesc n sistol, iar atriile n diastol
C. n perioadele din cursul unui ciclu cardiac, atunci cnd ventriculele sunt
caviti nchise, presiunea intraventricular crete
D. valvulele atrio-ventriculare rmn nchise pe toata durata diastolei
generale
E. ventriculele rspund la stimuli numai n perioada cuprins ntre nchiderea
valvelor atrio-ventriculare i nchiderea valvelor sigmoide
57. Alegei varianta corect de raspuns:
A. ganglionii limfatici sunt rezervor de snge
B. arterele aort i pulmonar aparin circulaiei sistemice
C. limfa este un lichid cu compoziie similar cu a sgelui
D. presiunea arterial scade la persoanele n vrst care au elasticitate redus
a peretelui vascular
E. gravitaia favorizeaz ntoarcerea sngelui venos spre inim n vasele de la
nivelul capului i gtului
58. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. arterele bronice aparin micii circulaii (circulaiei pulmonare)
B. presiunea arterial scade n cazul unor hemoragii
C. excitabilitatea este o proprietate comun a muchilor striai i a muchiului
cardiac
D. la nivelul atriului stng este adus snge oxigenat de ctre venele
pulmonare
E. capilarele limfatice se gsesc n toate organele si esuturile

168

Aparatul cardiovascular

59. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. celulele din centrii de automatism cardiac au capacitatea de a iniia i a
conduce impulsurile
B. fasciculul His si reeaua Purkinje imprim inimii ritmul idio-ventricular
C. n atriul stng se deschid cele patru vene pulmonare
D. arterele digitale dorsale se desprind din artera dorsal a piciorului
E. n timpul inspirului ntoarcerea venoas este oprit datorit scderii
presiunii n cavitatea toracic
60. Alegeti varianta corect de rspuns:
A. arterele brahial, radial i ulnar sunt artere ale minii
B. pericardul este nveliul extern al inimii
C. atriile sunt situate n partea superioar a inimii i pompeaz succesiv
sngele in ventricule
D. trunchiul celiac se desprinde din poriunea toracic a aortei
E. n timpul diastolei ventriculare, cnd presiunea din ventricul depete
presiunea din arterele mari (aort, pulmonar) se deschid valvele
sigmoide de la baza acestor vase
61. Alegei varianta corect de rspuns:
A. presiunea n vene este aceeai cu presiunea din artere n apropierea inimii
B. undele pulsatile ale arterelor se opun circulaiei sngelui prin vene
deoarece exercit presiune asupra venelor din vecintate
C. trunchiul brahiocefalic drept se formeaz din unirea venei carotide interne
drepte cu vena subclavicular dreapt
D. pe traiectul venelor n care sngele circul n sens opus gravitaiei se
gsesc valvule
E. n timpul unui ciclu cardiac cu durata de 0,8 secunde atriile i ventriculele
se gsesc n acelai timp n sistol 0,1 secunde i n acelai timp n
diastol 0,4 secunde

169

Aparatul cardiovascular

62. Alegei varianta corect de rspuns:


A. capilarele i menin lumenul permanent la aceleai dimensiuni, deoarece
sunt un sector vascular n care schimburile sunt permanente
B. ntr-un ciclu cardiac cu durat de 0,8 secunde, diastola ventricular are o
durat de 0,4 secunde
C. canalul limfatic drept se deschide n unghiul venos drept
D. vezica urinar i ultima poriune a rectului sunt vascularizate de ramurile
parietale ale arterei iliace interne
E. sngele trece din atrii n ventricule dup ce valvele atrio ventriculare se
deschid, la nceputul diastolei atriale
63. Alegei varianta corect de rspuns:
A. n cursul unui ciclu cardiac cu durat de 0,8 secunde, valvele sigmoide de
la baza arterelor aort i pulmonar sunt deschise aproximativ 0,3
secunde
B. n cursul unui ciclu cardiac cu durat de 0,8 secunde,valvele atrio
ventriculare se nchid dup aproximativ 0,3 secunde de la nceputul
diastolei ventriculare
C. n cursul unui ciclu cardiac cu durat de 0,8 secunde, valvele atrio
ventriculare sunt deschise 0,7 secunde, ct dureaz diastola atrial
D. viteza sngelui crete pe msur ce sngele naintez din arterele mari spre
teritoriul capilar
E. n timpul diastolei presiunea n artere i vene se apropie de zero
64. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. zgomotul II se produce la nceputul diastolei ventriculare
B. activitatea electric a atriilor (depolarizarea i repolarizarea) corespunde
pe electrocardiogram undei P
C. la nivelul nodulului sinoatrial acetilcolina determin bradicardie
D. n timpul sistolei ventriculare presiunea sngelui n artere are valoare
maxim
E. sinusul carotidian este o zon reflexogen important pentru controlul
tensiunii arteriale

170

Aparatul cardiovascular

65. Alegei varianta corect:


A. nodulul atrioventricular se gsete n septul interventricular
B. atriul i ventriculul drept primesc i propulseaz snge venos
C. presiunea arterial n circulaia sistemic este maxim la nivelul
arteriolelor datorit suprafeei totale de seciune mari la acest nivel
D. n faza izovolumetric a sistolei ventriculare sunt deschise att valvele
atrio ventriculare ct i valvele semilunare
E. n cursul unui ciclu cardiac ventriculele sunt caviti nchise numai n
timpul sistolei ventriculare
Alegei varianta corect:
atriile i ventriculele sunt tapetate la interior de epicard
venele coronare se deschid direct n atriul drept
sistola ventricular urmeaz imediat dup sistola atrial
volumul de snge expulzat de inim n timpul sistolei definete debitul
cardiac
E. Viteza de circulaie a sngelui n aort este mai mare dect n capilare
66.
A.
B.
C.
D.

67. Alegei varianta INCORECT:


A. prin venele pulmonare este adus la atriul stng sngele care a suportat
procesul de hematoz la nivel pulmonar
B. motricitatea capilar se afl sub controlul SNV simpatic
C. legtura ntre sistemul arterial i cel venos se realizeaz prin sistemul
capilar
D. arterele sunt vase prin care sngele circul de la inim la esuturi i
organe i conin snge cu O2
E. capilarele limfatice sunt foarte rspndite
68.
A.
B.
C.
D.
E.

Alegei varianta INCORECT:


capilarele limfatice formeaz reele terminale
distensibilitatea este o proprietate a venelor
peretele capilar permite diapedeza leucocitelor
artera femural se gsete la nivelul piciorului
splina este localizat n hipocondrul stng, sub diafragm

171

Aparatul cardiovascular

69. Alegei varianta corect:


A. n ganglionii limfatici se produc elementele figurate ale sngelui
B. nchiderea valvelor semilunare aortice i pulmonare are loc la nceputul
diastolei atriale
C. stimularea sistemului nervos vegetativ simpatic se nsoete de scderea
duratei ciclului cardiac
D. propagarea excitaiei prin miocardul contractil se face cu o vitez mai
mare dect prin fasciculul Hiss
E. blocul atro-ventricular se nsoete de tahicardie
70. Alegei varianta corect:
A. valoarea maxim a presiunii arteriale se nregistreaz n diastola
ventricular
B. rezistena ntmpinat de snge este maxim la nivelul sectorului capilar
C. marea i mica circulaie sunt dispuse n serie
D. endoteliul vascular este de tip paviventos pluristratificat
E. limfa din canalul toracic se vars n unghiul venos drept
Alegei varianta corect:
valorile presiunii arteriale variaz invers proporional cu debitul cardiac
volemia variaz invers proporional cu volumul lichidelor extracelulare
valorile presiunii arteriale variaz direct proporional cu volemia i
volumul lichidelor extracelulare
D. suprafaa total de seciune a arborelui circulator scade spre periferia
sistemului
E. valorile presionale din aort i atriul drept sunt egale
71.
A.
B.
C.

72.
A.
B.
C.
D.
E.

Alegei varianta corect:


arterele iliace externe i interne sunt ramuri terminale ale aortei
splina ocup loja splenic poziionat la dreapta lojei gastrice
ganglionii limfatici produc limfocite i monocite
la nivelul capilarelor arteriale se filtreaz 1500ml ap /minut
vena cav inferioar se formeaz din unirea venelor iliace interne

172

Aparatul cardiovascular

Alegei varianta corect:


poriunea iniial a canalului limfatic drept este cisterna chili
hipertiroidia poate produce dereglri ale ritmului normal al inimii
celulele realizeaz schimburi directe cu sngele capilar
la comunicarea dintre atriul drept i atriul stng se gsete valvula
tricuspid
E. legea tot sau nimic, ilustreaz propietatea miocardului de a rspunde la
stimuli numai dac acetia sunt aplicai n sistol
73.
A.
B.
C.
D.

Alegei varianta corect:


artera splenic este ram al aortei abdominale
ntre atrii i ventricule nu exist nici o conexiune funcional electric
ritmul funcional al centrului de comand al inimii nu poate fi modificat
sub aciunea unor factori externi datorit proprietii de automatism
D. n artere curgerea sngelui este continu
E. stimulii cu frecven mare pot produce tetanizarea muchiului cardiac
74.
A.
B.
C.

75. Alegei varianta corect:


A. canalul limfatic drept colecteaz limfa din partea dreapt a corpului
B. debitul cardiac este direct proporional cu rezistena periferic i invers
proporional cu presiunea (D=R/P)
C. fonocardiograma este definit ca nregistrarea grafic a potenialelor
electrice la nivelul inimii
D. pereii vaselor limfatice sunt mai subiri dect ai vaselor sanguine
E. valvele atrio-ventriculare (mitral i tricuspid) se deschid la nceputul
sistolei ventriculare

173

Aparatul cardiovascular

174

Sngele i limfa

SNGELE I LIMFA (Mediul intern)


NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU
1. Sngele:
A. transport produii de secreie ai tuturor glandelor spre organele efectoare
B. recoltat pe o substan anticoagulant permite separarea serului de
elementele figurate
C. conine att aglutinogene ct i aglutinine ale sistemului AB0 de grupe
sanguine
D. conine plasm n proporie de 90%
E. este o varietate de esut epitelial
2. Sngele:
A. conine pe hematii aglutinine ale sistemului ABO de grupe sanguine
B. unei persoane care conine aglutinine poate fi transfuzat unei persoane
care NU conine aglutinine i numai n cantitate de 500 ml
C. devine incoagulabil dac este lsat ntr-o eprubet la temperatura camerei
mai mult de dou ore
D. intervine n transportul gazelor respiratorii numai cu ajutorul hematiilor
E. unei persoane care are grup sanguin AB IV Rh- nu poate fi dat unei
persoane cu grup sanguin AB IV Rh+
3. Limfocitele:
A. se gsesc normal n snge ntr-o proporie mai mare comparativ cu
monocitele
B. de tip T sunt implicate n imunitatea mediat umoral
C. intervin n primul timp al hemostazei
D. pot fi bazofile,acidofile, neutrofile n funcie de colorantul care le
evideniaz
E. de tip B cu memorie secret anticorpi

175

Sngele i limfa

4. Limfocitele:
A. provin din fragmentarea megacariocitelor
B. de tip B sunt mai numeroase ca limfocitele de tip T
C. pot migra n esuturi unde se transform n macrofage
D. de tip T intervin n imunitatea mediat celular
E. sunt granulocite cu nucleu mare
5. Sngele:
A. unei persoane cu grup sanguin 0I Rh + poate fi administrat n cantitate
de 500 ml la o persoan cu grup sanguin AII i RhB. coaguleaz rapid dac n eprubeta n care se face recoltarea se adaug
substane anticoagulante
C. conine n proporii egale plasm i elemente figurate
D. unei persoane cu grup sanguin 0I i Rh- conine n plasm ntotdeauna
anticorpi , i anti D
E. se poate gsi sub form de rezerv n splin
6. Alegei varianta corect:
A. dup tipul de vas lezat hemoragiile pot fi interne sau externe
B. la mamele Rh + cu fat Rh- se pot produce accidente de incompatibilitate
nc de la prima sarcin
C. reacia inflamatorie local se caracterizeaz prin paloarea pielii datorit
vasoconstriciei, temperatur sczut i durere
D. organismul uman manifest fa de structuri proprii (self )o toleran
imunologic total
E. afectarea unui vas sanguin este urmat de eliberarea de ctre bazofile
unor substane vasoconstrictoare (histamin, bradichinin)
7. n cursul procesului de coagulare a sngelui:
A. se produce vasoconstricia vasului lezat
B. formarea tromboplastinei are durata de 4-8 minute
C. se formeaz trombina, din tromboplastin
D. are loc aderarea trombocitelor la nivelul plgii care a determinat
hemoragia
E. se formeaz trombusul plachetar
176

Sngele i limfa

8. n cursul procesului de hemostaz fiziologic:


A. intervin mecanisme care opresc sngerarea produs prin lezarea vaselor
sanguine de tip elastic
B. n timpul plasmatic se formeaz dopul plachetar
C. timpul vasculo-plachetar are o durat mai mare dect timpul plasmatic
D. are loc i coagularea sngelui
E. nu se produce vasoconstricia vasului lezat
9. Alegei varianta corect de rspuns:
A. n procesul de coagulare a sngelui procesul de formare a fibrinei are loc
naintea formrii tromboplastinei
B. n cazul mamei cu Rh +, anticorpii anti D prezeni natural n sngele
matern pot determina aglutinrea hematiilor fetale, dac acestea au pe
suprafaa lor antigen D
C. sngele are rol n termoreglare datorit proporiei mari de elemente
figurate
D. regula de transfuzie cere ca n sngele primitorului s nu existe aglutinine
pentru aglutinogenele din sngele donatorului
E. aprarea nespecific se poate dezvolta prin transfer transplancentar de
anticorpi
10. Alegei varianta corect de rspuns:
A. leucocitele polimorfonucleare neutrofile cresc numeric n bolile parazitare
i alergice
B. dac pe o lam de sticl se pune n contact o pictur de ser hemotest din
grupa 0I Rh+ i o pictur de snge Rh +, va apare aglutinare daca
sngele adugat este din grupa AII , BIII sau AB IV
C. factorul D este prezent n plasma persoanelor cu Rh +
D. trombocitele au dimensiuni mai mari dect eritrocitele
E. eritrocitele, trombocitele i hepatocitele sunt celule anucleate

177

Sngele i limfa

11. Alegei varianta corect de rspuns:


A. prezena ionilor de K+ este necesar sintezei de protrombin n ficat
B. anticorpii anti Rh pot fi ntlnii numai la 15% din populaie
C. rspunsul imun secundar se realizeaz la ntlnirea unui antigen cu
limfocitele B sau T
D. monocitele reprezint 25- 33% din numrul total de leucocite
E. anticorpii sunt substane macromoleculare de natur proteic sau
mucopolizaharidic ce odat ptrunse n mediul intern determin un
rspuns imun specific
12. Alegei varianta corect de rspuns:
A. imunitatea dobndit n urma unei boli infecioase este de tip pasiv
B. fibrinogenul este o protein plasmatic insolubil care intervine n
coagularea sngelui
C. trombina se formeaz din protrombin n prezena tromboplastinei i a
ionilor de calciu
D. leucocitele sunt celule mobile care pot intra n snge din esuturi prin
procesul de leucopoiez
E. diapedeza este procesul de nglobare a agenilor patogeni de ctre
leucocite
13. Alegei varianta corect de rspuns:
A. se produce o vasodilataie puternic a vasului lezat imediat dup ce s-a
produs leziunea
B. dac pe o lam de sticl se pune o pictur de ser hemotest care conine
aglutinine i o pictur de snge, se va produce aglutinarea daca
sngele aparine unei persoane cu grupa AII
C. persoanele care aparin grupei 0I Rh + pot s doneze snge la toate grupele
(0I, AII, BIII, AB IV) indiferent de Rh, dac nu depete cantitatea de
500 ml snge transfuzat
D. fibrinogenul se sintetizeaza n ficat
E. limfocitele B pstreaz ,, memoria imunitar la nivel celular (imunitate
celular)

178

Sngele i limfa

14. Plasma sanguin:


A. se gsete n proporie mai mare dect elementele figurate:
B. conine aglutinine i aglutinogene, care caracterizeaz sistemul AB0 de
grupe sanguine
C. conine fibrinogen numai dac sngele se recolteaz ntr-un vas fr adaus
de substan anticoagulant
D. reprezint aproximativ 8% din greutatea corpului
E. conine ap n proporie de 55% i elemente figurate n proporie de 45%
15. Plasma:
A. recoltat de la o persoan cu grup sanguin BIII conine aglutinine
B. recoltat de la o persoan cu grup sanguin AII conine aglutinogene A
C. nu conine elemente figurate
D. care conine aglutinine anti Rh (anti D) provine de la o persoan cu Rh +
E. care nu conine aglutinine i aparine unei persoane care este donator
universal dac nu se depete cantitatea de 500 ml de snge transfuzat
16. Plasma:
A. nu conine proteine.
B. conine ap n proporie de aproximativ 90% i rezidu uscat format din
substane organice, anorganice i elemente figurate
C. unei persoane cu grupa sanguin ABIV i Rh + nu conine: aglutinine i
i anti D
D. conine substane anorganice n proporie mai mare comparativ cu
substanele organice
E. este lipsit de fibrinogen i glucoz
17. Alegei varianta corect de rspuns:
A. elementele figurate ale sngelui se gsesc ntr-o proporie mai mare
comparativ cu plasma
B. la coagularea sngelui particip factori de natur plasmatic trombocitar
i tisular
C. factorul Rh lipsete totdeauna la persoanele cu grup sanguin 0I
D. mediul intern este constituit din totalitatea lichidelor existente n organism
E. sngele intervine n homeostazia organismului, dar nu i n hemostaz sau
hematoz
179

Sngele i limfa

18. Eritrocitele:
A. conin nucleu
B. unei persoane cu grup sanguin AII pot fi transfuzate unei persoane care
are n plasm aglutinogen
C. au pe suprafa antigene D la 15% din populaie
D. eritrocitele conin n nucleul lor hemoglobin
E. transport CO2, sub form de carbamai
19. Alegei varianta corect de rspuns:
A. hematocritul are valori mai mari de 45% la persoanele cu anemie
B. sngele este un esut conjunctiv moale de origine mezodermic
C. plasma care conine aglutinine anti D poate proveni de la persoane cu
Rh(-) sau Rh (+)
D. hematoza este definit ca ansamblu de mecanisme care menin constanti
parametrii mediului intern
E. retractozimul intervine n formarea trombinei
20. Eritrocitele:
A. sunt singurele elemente figurate care i ndeplinesc funciile exclusiv n
snge
B. de la o persoan cu Rh pot determina formarea de anticorpi anti D dac
sunt transfuzate la o persoan cu Rh+
C. care conin pe suprafaa lor numai antigene A aparin unei persoane care
poate fi donator n orice cantitate pentru persoana care are n plasm
numai aglutinine
D. au rol exclusiv n transportul gazelor respiratorii
E. au o durat de via de 4 sptmni
21. Serul unei persoane cu grup sanguin AB IV i Rh(-):
A. conine antigene A i B
B. conine aglutinine anti D n mod natural
C. este lipsit de fibrinogen
D. conine elemente figurate deoarece provine dintr-un eantion de snge
recoltat pe substan anticoagulant
E. conine eritrocite i leucocite, dar nu conine trombocite
180

Sngele i limfa

22. Formarea elementelor figurate ale sngelui are loc:


A. n splin la persoanele adulte
B. n mduva osoas din canalul vertebral
C. n ganglionii limfatici pentru granulocite
D. n splin pentru limfocite
E. n rinichi, deoarece acest organ secret eritropoietin
23. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. factorii care declaneaz un rspuns imun se numesc antigene
B. limfocitele B sintetizeaz anticorpi i ulterior se transform n plasmocite
C. serul hemotest aparinnd grupei AII produce aglutinare dac este pus n
contact cu snge apainnd unei persoane cu grupa sanguin BIII Rh+
D. n plasm se gsete ap n proporie de aproximativ 90%
E. monocitele conin numeroi lizozomi
24. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. contactul unei picturi de ser care are numai aglutinine anti D cu o pictur
de snge, determin aglutinare dac sngele aparine unei persoane ABIV
RhB. anticorpii specifici sunt produi de ctre plasmocite
C. trombocitele conin factori ai coagulrii i serotonin
D. limfocitele T realizeaz imunitatea mediat celular
E. eritrocitele au un diametru de aprozimativ 7-8
25. Alegei varianta CORECT de rspuns:
A. trombocitele devin aderente n contact cu fibrele de colagen de la nivelul
unei leziuni vasculare
B. formarea dopului plachetar caracterizeaz hemostaza definitiv
C. Ca2+ este necesar numai sintezei de protrombin.
D. concentraia hemoglobinei n plasm este de aproximativ 14-15 g/100 ml
snge.
E. monocitele sunt granulocite

181

Sngele i limfa

26. Care dintre urmtoarele elemente nu sunt coninute de ctre


plasm?
A. fibrinogen
B. hemoglobin
C. insulin
D. glucoz
E. vitamina K
27. Alegei varianta CORECT de rspuns:
A. mama Rh- cu ft Rh+ are n plasm aglutinine anti-D nc din timpul
primei sarcini, deoarece hematiile ftului pot traversa n condiii
fiziologice placenta
B. n cursul timpului plasmatic al hemostazei, formarea fibrinei are o durat
mai mare dect formarea trombinei
C. o persoan care are n plasm aglutinogen A i B este considerat primitor
universal
D. o persoan Rh - care are n plasm numai aglutinine alfa i beta poate
dona snge tuturor persoanelor cu grupe din sistemul AB0 , dar n
cantitate de maximum 500 ml
E. n plasm se gsesc substane organice (HCO3, albumine) i anorganice
(Na+, K+, glucoz)
28. Monocitele:
A. se pot transforma n macrofage
B. pot sintetiza globuline plasmatice (anticorpi)
C. intervin n procesul de hemostaz n timpul vasculo-plachetar
D. se formeaz din megacariocite
E. au dimensiuni mai reduse dect eritrocitele

182

Sngele i limfa

29. Alegei varianta corect de rspuns:


A. protrombina este o glucoprotein
B. fibrinoliza este procesul de retracie a cheagului sub aciunea
retractozimului
C. n plasma persoanelor normale nu se gsete insulin
D. hematocritul are valori mai mari la femei comparativ cu brbaii
E. o persoan din grupa AB IV nu poate primi niciodat snge de la o
persoan cu grupa sanguin 0I deoarece are n snge aglutinine anti A i
anti B
30. Alegei varianta corect de rspuns:
A. n cursul procesului de coagulare plachetele sanguine se fixeaz la nivelul
marginilor plgii
B. leucocitele neutrofile au n citoplasm granulaii care se coloreaz att cu
colorani acizi ct si cu colorani bazici
C. serul hemotest care provine de la o persoan cu grupa sanguin BIII
conine aglutinine
D. CO2 i O2 sunt transportai n snge prin legarea de hemoglobina prezent
n hematii i plasm
E. leucocitele eozinofile se gsesc n snge ntr-o proporie mai mare dect
leucocitele bazofile
31. Alegei varianta corect de rspuns:
A. plasma are compoziie identic cu a serului dar nu conine fibrinogen
B. persoanele cu grup sanguin 0I nu au niciodat pe hematii antigene A, B
i D
C. dac pe o lam se pune o pictur de ser hemotest care aparine grupei AII
i se adaug o pictur de snge a crei grup sanguin nu se cunoate
lipsa aglutinrii indic grupa sanguin 0I sau AII
D. o persoan cu snge din grupa sanguin BIII i Rh+ poate primi snge de
la grupa AII Rh+ pentru c donatorul i primitorul au aglutinine i
aglutinogen de acelai tip
E. concentraia plasmatic a ureei este mai mare n plasm comparativ cu
urina

183

Sngele i limfa

32. Alegei varianta corect de rspuns:


A. persoanele cu grup sanguin 0I i Rh- au n plasm aglutinine , i anti
D dac anterior au fcut o transfuzie cu snge 0I Rh+
B. persoanele cu grup sanguin 0I Rh+ sunt considerate donatori universali
C. pentru efectuarea unei transfuzii corecte este necesar s se in cont de
aglutinogenele plasmatice i aglutininele situate pe hematii din sistemul
AB0 de grupe sanguine
D. timpul vasculoplachetar al hemostaziei fiziologice are o durat mai mare
dect timpul plasmatic
E. principalele substane organice din plasm sunt proteine, glucide, lipide,
bicarbonat de sodiu
33. O persoan cu grupa sanguin AII Rh+ are nevoie de 1 l de snge
pentru transfuzie. Pentru ce variant optai?
A. 0I Rh+
B. 0I RhC. AII indiferent de Rh
D. 0I indiferent de Rh
E. numai AII Rh+
34. O persoan cu grupa sanguin AII i Rh+ are nevoie de 1 l de snge
pentru transfuzie. Din variantele de mai jos pe care o respingei?
A. 0I indiferent de Rh
B. AII Rh+
C. AII RhD. AII indiferent de Rh
E. 400ml 0I Rh- i 600ml A2 i Rh-

184

Sngele i limfa

35. Pe o lam de sticl se pun 3 picturi de ser hemotest: anti A, anti B i


anti AB:
A. serul anti A conine aglutinine caracteristice grupei A
B. serul anti B conine aglutinogene caracteristice grupei B
C. dac se adaug o pictur de snge, nu se produce aglutinare cu serul
anti B, dac sngele este de grup AII
D. adugarea unei pictur de snge din grupa B III va produce aglutinare la
contactul cu serul anti A
E. picturile de ser provin n ordine de la persoane cu grup sanguin AII, B
III, 0I
36. Pe o lam de sticl se pun n ordine urmtoarele 3 picturi de ser
hemotest: anti A, anti B, anti A i B:
A. serurile provin , n ordine de la grupele sanguine AII, BIII i ABIV
B. conin aglutinogene n ordine de la grupele A, B, AB
C. nu conin aglutinine
D. n contact cu o pictur de snge se va produce aglutinare n toate 3
picturile dac sngele este din grupa ABIV
E. n contact cu o pictur de snge se va produce aglutinare n toate
picturile dac sngele aparine grupei 0I
37. Pe o lam de sticl se pun n urmtoarea ordine 3 picturi de ser:
anti A, anti B, anti A, B:
A. n contact cu o pictur de snge se va produce aglutinare n prima i a
doua pictur dac sngele este din grupa BIII
B. lipsete aglutinarea numai n prima pictur dac sngele aparine grupei
BIII
C. se gsesc n ordine aglutinine caracteristice grupei AII, BIII i 0I
D. n ultima pictur nu se gsesc aglutinine
E. se gsesc aglutinogene numai pentru grupa A i B

185

Sngele i limfa

38. Alegei varianta corect de rspuns:


A. tromboplastina este o enzim proteolitic
B. hemostaza este proprietatea sngelui de a-i menine constani parametrii
plasmatici i eritrocitari
C. n cazul unei sarcini, dac mama este Rh+ i ftul Rh- organismul fetal va
produce anticorpi anti Rh care vor distruge globulele roii ale mamei
D. n timpul procesului de coagulare protrombina se formeaz din trombin
E. vitamina K este necesar pentru transformarea fibrinogenului n fibrin
39. Alegei varianta corect de rspuns:
A. prin transferul transplacentar de anticorpi se realizeaz o imunitate pasiv
dobndit artificial
B. imunitatea aprut consecutiv unei boli infecioase este o imunitate
artificial activ
C. ntlnirea dintre aglutininele de la grupa AII cu aglutinogenul de la grupa
BIII genereaz conflict imun antigen-anticorp
D. hemoglobina se gsete n nucleul eritrocitelor i are rol transport a
gazelor respiratorii
E. rspunsul imun secundar nu necesit prezena limfocitelor B
40. Alegei varianta corect de rspuns:
A. n plasm nu se gsete fibrinogen
B. fibrina este o protein plasmatic solubil
C. grupa 0I Rh- este donator universal pentru toate grupele sistemului AB0
indiferent de Rh n cantitate de pn la 500ml
D. proporia de elemente figurate este mai mare (55%) din volumul sanguin
comparativ cu plasma
E. vaccinarea se realizeaz prin administrarea de antitoxine i gama globuline

186

Sngele i limfa

41. Alegei varianta corect de rspuns:


A. grupa 0I Rh + poate primi snge de la toate grupele deoarece nu are pe
hematii aglutinogene
B. monocitele sunt leucocite agranulate care au talia cea mai mic dintre
toate leucocitele
C. antigenele sunt substane proteice din clasa gamma globulinelor care
circul n plasma sanguin
D. sngele reprezint aproximativ 90% din greutatea corporal
E. eritrocitele i trombocitele nu au nucleu
42. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. plachetele sanguine conin factori de coagulare i substane
vasoconstrictoare
B. hemoglobina realizeaz cu CO o legtur stabil
C. sngele este o varietate de esut conjunctiv
D. eritrocitele au form de disc biconvex
E. hemoliza poate avea loc n splin
43. Alegei varianta corect de rspuns :
A. etapele coagulrii sunt n ordine cronologic urmtoarele:formarea
tromboplastinei, formarea fibrinei, formarea trombinei
B. n timpul parietal al hemostazei se produce o vasodilataie puternic a
vasului lezat urmat de aderarea trombocitelor la nivelul plgii
C. limfocitele B au capacitatea de-a produce antigene i astfel particip la
procesele de aprare specific
D. persoanele care au grup sanguin AII pot fi Rh+ sau RhE. monocitele sunt celule agranulate i polinucleate

187

Sngele i limfa

44. Alegei varianta corect de rspuns:


A. o persoan cu grupa sanguin BIII i Rh+ nu poate primi snge de la o
persoan cu grup sanguin BIII i RhB. limfa este un lichid incolor care conine numeroase limfocite
C. o persoan cu grup sanguin ABIV i Rh- poate avea n plasm
aglutinine , i anti D dac a efectuat o transfuzie cu snge ABIV i
Rh+
D. imunitatea este pasiv dobndit artificial dac se administreaz vaccinuri
care conin germeni atenuai sau mori
E. persoanele cu grup sanguin AII i Rh+ au n plasm aglutinogene A i D
45. Alegei varianta corect de rspuns:
A. monocitele i limfocitele au n citoplasm granulaii care se coloreaz cu
colorani bazici
B. hematopoieza reprezint procesul de distrugere a celulelor sanguine
C. persoanele cu grup sanguin ABIV i Rh+ nu pot primi snge de la o
persoan cu grup sanguin AII i RhD. persoanele care sunt Rh- pot dona snge persoanelor Rh+, indiferent de
grupa din sistemul AB0 creia i aparin
E. eritrocitele conin hemoglobin care poate fi oxi sau carbhemoglobin
46. Alegei varianta corect de rspuns:
A. prezena n plasm a anticorpilor anti-D indic faptul c persoana este Rh-,
dar a fcut o transfuzie cu snge Rh+
B. un adult are aproximativ 8 l de snge.
C. la fiecare m3 de snge un adult are 4,5 milioane de eritrocite
D. globulele albe au talie aproape dubl fa de hematii dar coninutul lor n
hemoglobin este jumtate comparativ cu eritrocitele
E. persoanele cu Rh- nu au gen pentru factorul D

188

Sngele i limfa

47. Alegei varianta corect de rspuns:


A. o persoan cu grupa sanguin BIII i Rh- poate dona n orice cantitate
snge numai unei persoane BIII RhB. consecutiv unei vaccinri se obine o imunitate dobndit activ natural
C. eritrocitele au rol n meninerea echilibrului acido-bazic
D. hemoglobina se gsete n nucleul eritrocitelor mature.
E. rata zilnic de formare a eritrocitelor este de aproximativ 1 milion de
celule
48. Alegei varianta INCORECTA de rspuns:
A. contribuia globulelor roii la volumul total de snge se exprim prin
hematocrit
B. vaccinarea determin imunitate fa de un anumit antigen i se realizeaz
prin administrarea de seruri care conin anticorpi specifici
C. fibrinogenul este o protein prezent n plasm, care se sintetizeaz n ficat
D. timpul vasculoplachetar al hemostazei are o durat de 2-4 minute
E. coagularea sngelui poate fi mpiedicat prin adugarea unei cantiti
controlate de acid citric care fixeaz Ca2+ din plasm
49. Alegei varianta corect de rspuns:
A. limfocitele sunt implicate n procesele de aprare nespecific deoarece pot
migra n esuturi unde se transform n macrofage
B. persoanele cu Rh+ pot fi hemozigoi DD dar nu pot fi heterozigoi
C. concentraia plasmatic a sodiului este mai mic dect cea a potasiului
D. procesul de fibrinoliz const n transformarea fibrinogenului plasmatic
solubil n fibrin insolubil
E. proteinele plasmatice au roluri importante deoarece sunt reprezentate de
factori care intervin n meninerea homeostaziei

189

Sngele i limfa

50. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. granulaiile din bazofile conin heparin i histamin
B. factorul D nu este ereditar, el se dobndete n cursul unor transfuzii cu
snge Rh+ la o persoan care este RhC. tromboplastina este o enzim proteolitic
D. proteinele plasmatice au rol de transportori ai unor substane
(hormoni,vitamine)
E. o persoan cu grupa sanguin 0I nu are pe hematii aglutinogene A sau B
51. Alegei varianta corect de rspuns:
A. un adult n greutate de 60 Kg are aproximativ 4,8 l de snge
B. durata de via a trombocitelor este de aproximativ 1-3 zile
C. concentraia proteinelor din plasm este mai mic dect n urin
D. anticorpii sunt substane proteice din clasa albumine
E. imunitatea artificial pasiv dureaz aproximativ 1 - 7 ani, necesitnd
repetarea imunizrii
52. Alegei varianta corect de rspuns:
A. valoarea hematocritului este mai mic la femei fa de brbai, ceea ce
nseamn c brbaii au o proporie mai mare de plasm n snge
B. fibrinogenul din serul unui adult are valori de 200-400 mg/ 100ml
C. numrul de monocite ntr-un mm3 de plasm este de aproximativ 300-600
D. anticorpii nu pot traversa capilarele placentare i de aceea sarcina unei
mame cu Rh+ care are ft Rh- este urmat de moartea ftului
E. n plasma unei persoane cu grup AII Rh+ se gsesc numai aglutinine
53. Alegei varianta corect de rspuns:
A. persoanele cu grup sanguin AB IV i Rh- pot s aib n plasm
aglutinine , i anti D dac au efectuat o transfuzie cu snge din grupa
AB IV Rh+
B. monocitele reprezint aproximativ 65% din totalul leucocitelor
C. trombocitele conin o substan vasodilatatoare numit serotonin
D. ionii de potasiu (K+) stimuleaz coagularea sngelui
E. trombocitele sunt fragmente celulare anucleate provenite din
megacariocite
190

Sngele i limfa

54. Alegei varianta corect de rspuns:


A. o persoan cu grupa BIII, Rh + nu poate primi niciodat snge de la grupa
0I Rh+ deoarece n sngele primitorului exist antigene B care vin n
contact cu anticorpul omolog de la donator
B. monocitele i limfocitele se pot forma n splin
C. n timpul hemostazei primare trombocitele suport un proces de aderare,
agregare i metamorfoz vscoas care determin oprirea sngerrii n
aproximativ 2-4 minute
D. hematiile au o durat de via mai mic dect a trombocitelor
E. limfocitele B au un rol important n compatibilitatea la grefe sau
transplantului de organe
55. Alegei varianta corect de rspus:
A. leucocitele sunt celule anucleate implicate n aprarea specific a
organismului
B. n procesul de coagulare faza cea mai laborioas este formarea trombinei
care dureaz 4-8 minute
C. ionii de calciu sunt indispensabili producerii coagulrii sngelui
D. o persoan cu grup sanguin BIII i Rh nu poate da snge unei
persoane cu grupa ABIV Rh+ deoarece aglutininele ale primitorului
vin n contact cu antigenul B de la donator
E. anticorpii sunt sintetizai de ctre plasmocitele care provin din activarea
limfocitelor T
56. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. hemostaza temporar are ca efect formarea dopului plachetar
B. eritrocitele sunt celule anucleate, cu form de disc biconcav i diametru de
aproximativ 8 mm
C. administrarea de seruri care conin anticorpi gata formai determin
imunitate artificial pasiv
D. formarea fibrinei se realizeaz ntr-un timp mai scurt dect formarea
trombinei
E. datorit coninutului bogat n ap sngele are rol n termoreglare

191

Sngele i limfa

57. Alegei varianta corect de rspuns:


A. formarea dopului plachetar n timpul vasculo-plachetar al hemostazei nu
oprete sngerarea
B. substanele minerale sunt prezente n plasm n proporie de aproximativ
10%
C. sngele este un sector al mediului intern
D. n ser lipsete fibrinogenul dar concentraia de protrombin este egal cu
cea a plasmei
E. limfocitele se gsesc numai n organele limfoide
58. Alegei varianta corect de rspuns:
A. substanele rezultate n urma catabolismului (uree, acid uric, amoniac etc)
sunt transportate de ctre plasm de la rinichi spre esuturi
B. anticorpii sunt substane macromoleculare proteice sau polizaharidice care
se formeaz n organism consecutiv contactului cu un antigen
C. regula transfuziei cere ca aglutininele din plasma donatorului s nu se
ntlneasc cu aglutinogenele din sngele primitorului
D. o valoare de 55% a hematocritului indic un procent mai mare de plasm
comparativ cu elementele figurate
E. formula leucocitar ilustreaz proporia diferitelor tipuri de leucocite la
procentul (%) de leucocite
59. Alegei varianta corect de rspuns:
A. trombina este un factor de coagulare care catalizeaz transformarea
protrombinei n tromboplastin
B. activitile celulare se desfoar optim la un pH al mediului intern de
7,32 -7,40
C. hematiile sedimenteaz cu o vitez mai mare la brbai cu cea la femeie
D. n snge cantitatea de fibrinogen este mai mare dect cea a proteinelor
totale
E. o persoan adult cu greutate de 70 Kg are aprozimativ 8 l de snge, ceea
ce reprezint aproximativ 5% din greutatea sa corporal

192

Sngele i limfa

60. Alegei varianta corect de rspuns:


A. meninerea constant a parametrilor mediului extern n condiiile unor
variaii mari ale parametrilor mediului intern definete homeostazia
B. hematocritul reprezint proporia de plasm dintr-un volum sanguin
C. macrofagele nu sunt implicate n imunitatea specific
D. leucocitele bazofile conin n granulaiile lor enzime i substane
vasodilatatoare (heparin, histamin)
E. oxigenul este transportat n plasm sub form dizolvat fizic i sub form
de oxihemoglobin
61. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. mediul intern este constituit din totalitaea celulelor i lichidelor existente
n organism
B. pentru formarea tromboplastinei sunt necesari ionii de Ca2+
C. imunitatea nnscut dureaz toat viaa
D. leucocitele eozinofile pot s fagociteze complexe antigen - anticorp,
modulnd astfel rspunsul imun
E. leucocitele neutrofile au o durat de via de aproximativ o sptmn
62. Alegei varianta corect de rspuns:
A. monocitele sunt leucocitele care au dimensiunile cele mai mici
B. leucocitele nu conin mitocondrii
C. hemostaza definitiv are ca rezultat formarea dopului plachetar i oprirea
sngerrii
D. imunitatea obinut prin vaccinare are o durat limitat (1 - 7 ani)
necesitnd repetarea vaccinrii
E. plasmocitele intervin n imunitatea celular
63. Alegei varianta corect de rspuns:
A. imunitatea obinut prin laptele matern este o imunitate artificial pasiv
B. transportul plasmatic al CO2 se face sub mai multe forme:
carbhemoglobin, bicarbonai i sub form dizolvat fizic n plasm
C. timpul de sngerare are o valoare mai mare la copii comparativ cu adulii
D. leucocitele neutrofile au 3-5 nuclei
E. la o persoan adult proporia de plasm este mai mare dect cea a
elementelor figurate
193

Sngele i limfa

64. Alegei varianta corect de rspuns:


A. scderea numrului de elemente figurate n snge se numete poliglobulie
B. o persoan cu grupa sanguin 0I i Rh poate dona n orice cantitate
snge tuturor grupelor sanguine din sistemul AB0, indiferent de Rh
C. o persoan cu grup sanguin ABIV i Rh- poate primi 800 ml de snge
numai izogrup i izo Rh
D. prin vaccinare se obine o imunitate natural activ deoarece este stimulat
producia de anticorpi
E. concentraia de glucoz din plasm este 1g/dl
65. Alegei varianta corect de rspuns:
A. diapedeza i fagocitoza sunt caracteristice elementelor figurate din snge
B. hematiile au rol i n meninerea echilibrului acido-bazic
C. imunitatea consecutiv unei boli infecioase este identic n ce privete
modul de instalare cu imunitatea realizat prin administrare de seruri
care conin anticorpi
D. aprarea specific (nnscut) este prezent la toi oamenii i are
eficacitate foarte mare
E. majoritatea populaiei este Rh+ deoarece gena pentru Rh- este dominant
iar cea pentru Rh+ este recesiv
66. Alegei varianta corect de rspuns:
A. sngele reprezint 55% din masa corporal
B. 85% din populaia globului pot avea n plasm aglutinine anti-D
C. grupa AB poate primi snge de la toate grupele sistemului ABO
indiferent de cantitate
D. majoritatea substanelor organice din plasm sunt proteine
E. transferul transplacentar de anticorpi reprezint o aprare specific
dobndit artificial

194

Sngele i limfa

67. Alegei varianta CORECT:


A. substanele anorganice din plasm reprezint 9% din volumul plasmatic
B. persoanele Rh(+) vor avea n plasm aglutinine anti D dac li s-au
efectuat transfuzii cu snge Rh(-)
C. n condiii fiziologice hematiile Rh(+) ale ftului nu pot traversa placenta
D. timpul plasmatic al hemostazei fiziologice const n aderarea
trombocitelor la nivelul leziunii vasculare
E. leococitele reprezint 99% din totalul elementelor figurate
68. Alegei varianta INCORECT:
A. procentual, monocitele sunt mai numeroase dect limfocitele
B. leucocitele pot strbate peretele vascular prin diapedez i ptrund n
esuturi
C. monocitele conin numeroi lizozomi
D. precursorii trombocitelor sunt megacariocitele
E. antigenele sistemului Rh sunt determinate de o gen dominant
69. Alegei varianta corect de rspuns:
A. n citoplasma neutrofilelor se gsesc granule care conin heparin i
histamin
B. n eforturi musculare prelungite scade numrul de hematii circulante
C. volumul de snge circulant este mai mic dect volumul de snge stagnat
D. monocitele pot elibera interferon i prostaglandine
E. limfocitele B realizeaz imunitatea mediat celular prin producere de
anticorpi
70. Alegei varianta corect de rspuns:
A. administrarea de gama globuline creaz o imunitate artificial activ
B. elementele figurate reprezint un procent mai mic din volumul sanguin n
comparaie cu plasma
C. leucocitele bazofile elimin substanele vasodilatatoare care exarcebeaz
procesul de fagocitoz
D. oxihemoglobina i carbohemoglobina sunt combinaii stabile pe care
hemoglobina le realizeaz cu O2 i CO2
E. sngele este un esut conjunctiv moale cu origine comun cu a sistemului
nervos
195

Sngele i limfa

71. Alegei varianta corect de rspuns:


A. aprarea nespecific are eficien mare
B. anticorpii sunt albumine plasmatice
C. hematiile au rol n aprarea specific
D. plachetele sanguine sunt celule prezente n snge n numr mai mare
dect leucocitele
E. timpul vasculo- plachetar al hemostazei fiziologice dureaz normal 2-4
minute
72. Alegei varianta corect de rspuns:
A. o sarcin cu ft Rh (+) la o femeie cu Rh (-) nu determin formarea de
anticorpi anti D n organismul matern, deoarece hematiile nu traverseaz
placenta
B. dac ambii prini sunt Rh(-) ftul poate s fie Rh (+) deoarece gena care
codific antigenul D este dominant
C. formarea fibrinei necesit un timp mai ndelungat dect formarea
trombinei
D. tromboplastina este necesar pentru formarea trombinei
E. sngele are pH acid
73. Alegei varianta corect de rspuns:
A. n condiii normale potasemia are valori mai mari ca natremia
B. imunitatea artificial pasiv are durat de 1-7 ani, necesitnd repetarea
vaccinrii
C. aprarea nespecific se realizeaz prin mecanisme celulare i umorale
D. limfocitele T produc anticorpi
E. mediul intern este constituit din totalitatea lichidelor intra i extracelulare

196

Sngele i limfa

74. Alegei varianta INCORECT:


A. procesele imunitare se declaneaz ca urmare a ptrunderii n organism a
unor substane strine dar i n cazul grefelor sau transplantelor de
organe
B. grupa O este donator universal, indiferent de cantitatea de snge
transfuzat i de Rh
C. timpul plasmatic al hemostazei fiziologice se produce sub aciunea unor
factori ai coagulrii de natur plasmatic, trombocitar i tisular
D. leucocitele emit pseudopode, trec prin diapedez din snge n esuturi
unde pot fagocita ageni patogeni
E. vitamina K stimuleaz coagularea sngelui
75. Alegei varianta INCORECT:
A. hematocritul reprezint volumul globular procentual
B. presiunea osmotic a plasmei este 300 mOsm/ l
C. n plasm proporia de globuline este superioar albuminelor
D. n plasma sanguin proporia de substane organice este superioar
substanelor anorganice
E. monocitele migreaz n esuturi unde se transform n macrofage

197

Sngele i limfa

198

Aparatul respirator

APARATUL RESPIRATOR
NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU
1. Alegei varianta corect de rspuns:
A. presiunea parial a oxigenului n aerul expirat este mai mare decat n
aerul alveolar
B. dup un expir forat din plmni se elimin volumele de aer care
formeaz capacitatea pulmonara totala
C. pleura visceral tapeteaz suprafaa intern a cutiei toracice
D. n capilarele alveolare provenite din ramificaii succesive ale arterei
pulmonare presiunea parial a CO2 este aceeai ca n capilarele arteriale
tisulare
E. contracia diafragmei determin creterea diametrului transversal al
cutiei toracice
2. Alegei varianta corect de rspuns:
A. micrile cutiei toracice nu antreneaz micrile plmnilor deoarece
ntre foiele pleurale se gsete lichid pleural sub presiune negativ
B. frecvena respiraiilor este mai mare la brbai fa de femei
C. surfactantul pulmonar se gsete poziionat ntre membrana bazal a
epiteliului alveolar i endoteliul capilar
D. scizurile de la nivelul plmnului delimiteaz unitatile morfofuncionale
ale plmnului
E. presiunea dintre cele doua foie pleurale variaz cu fazele respiraiei
3. Alegei varianta corect de rspuns:
A. n timpul unui inspir normal presiunea din cavitatea pleural poate avea
valori mai mari de +1 cm H2O
B. cantitatea total de aer deplasat in arborele respirator n fiecare minut
reprezint volumul curent de aer
C. muchii drepi abdominali determin coborarea grilajului costal
D. dup un expir forat n plmni se gsete o cantitate de aer care
reprezint capacitatea rezidual functional
E. deplasarea aerului ntre alveolele pulmonare i atmosfer n ambele
sensuri constituie precesul de respiraie
199

Aparatul respirator

4. Alegei varianta corect de rspuns:


A. capacitatea pulmonar total este format din suma volumelor de aer
care pot intra i iei din plmni n cursul ventilaiei pulmonare
B. la nivelul vertebrei T4 traheea se mparte n bronhiole respiratorii
C. n hematie legarea ireversibil a O2 de ionii de fier din structura
hemoglobulinei formeaz oxihemoglobina
D. disocierea O2 de pe oxihemoglobin este favorizat de temperatura
crescut
E. epiteliul mucoasei traheale este de tip cilindric pluristratificat
5. Alegei varianta corect de rspuns:
A. comunicarea cavitii bucale cu fosele nazale n timpul expiraiei este
mai mare dect faringele
B. la nivel alveolar CO2 parcurge n ordine urmtoarele structuri: epiteliul
alveolar, membrana bazal a epiteliului alveolar, membrana bazal a
endoteliului capilar i endoteliul capilar
C. fiecare molecul de hemoglobin poate fixa prin Fe 2+ pe care l conine
patru atomi de oxigen
D. la nivelul alveolelor pulmonare, timpul necesar egalizrii presiunilor
pariale alveolar i sanguin este acelai pentru O2 si CO2
E. inelele traheale au n structur esut cartilaginos elastic
6. Alegei varianta corect de rspuns:
A. proporia de CO2 transportat n snge sub forma dizolvat este mai mare
dect cea sub form de bicarbonai
B. perioada de trecere a hematiei n capilarul pulmonar este de 0,75 secunde
i, de aceea, oxigenul nu poate fi preluat adecvat n efortul fizic
C. inspiraia forat se realizeaz prin contracia muchilor toracici i
abdominali
D. surfactantul este o substan produs de ctre celulele care formeaz
epiteliul alveolar
E. creterea diametrelor cutiei toracice se nsoete de o scdere a presiunii
intrapulmonare fa de presiunea atmosferic

200

Aparatul respirator

7. Alegei varianta corect de rspuns:


A. la pacienii cu emfizem pulmonar creierul este mai bine irigat deoarece
termenul de emfizem pulmonar denot aer n exces la nivel pulmonar
B. la o frecven de 16 respiraii pe minut, volumul respirator este de 8 l
C. volumul curent are aceeai valoare cu volumul de aer rezidual
D. ventilaia normal de repaus se realizeaz aproape n ntregime prin
ridicarea i coborrea coastelor
E. ductele alveolare sunt ultimile ramificaii ale arborelui bronic
8. Alegei varianta corect de rspuns:
A. mucoasa bronhic este constituit din epiteliu pseudostratificat
B. n timpul eliminarii din plmni a VER, se produce o cretere a presiunii
intrapleurale
C. capacitatea hemoglobinei de a lega oxigenul crete n condiiile scderii
pH-ului plasmatic
D. presiunea parial a oxigenului n capilarele arteriale ale esuturilor este
aceeai cu cea din capilarele care rezult din ramificarea arterei
pulmonare
E. pentru introducerea n plmni a VIR este necesar participarea
diafragmei i a muchilor intercostali interni
9. Alegeti varianta corect de rspuns:
A. difuzia spre capilare a CO2 rezultat din procesele oxidative tisulare nu
modific presiunea sa parial n sngele venos doarece CO2 este
transportat spre snge sub mai multe forme
B. proporia de O2 transportat in snge sub form dizolvat este mai mic
dect cea de CO2
C. cavitatea bucal nu comunic cu fosele nazale n timpul vorbiri sau
cntatului
D. contracia diafragmei contribuie la reducerea volumului cutiei toracice
E. n somn se produce n mod normal hiperventilaie

201

Aparatul respirator

10. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. capacitatea rezidual funcional reprezint volumul de aer care nu poate
fi eliminat din plmn nici dupa o expiraie forat
B. introducerea n plmni a VIR determin mrirea diametrului anteroposterior al toracelui cu 20% fa de expiraie
C. traseul aerului din exterior spre alveole trece n ordine prin: cavitatea
nazal, faringe, laringe, trahee, bronhii
D. n repaus, cnd glota este deschis, presiunea din alveole este egal cu
presiunea atmosferic
E. pleura visceral acoper plmnul
11.
A.
B.
C.
D.
E.

Plmnii:
au o fa intern, convex, o fa extern, plan, i o fa bazal
prezinta 3 lobi: superior, mijlociu i inferior
au vascularizaie realizat prin sistem nervos port
se destind, printr-un proces activ n timpul unui inspir forat
au suprafa mare de schimb pentru gazele respiratorii

12. Plmnii:
A. sunt acoperii de pleura parietal
B. conin la sfritul unui inspir forat volumele de aer care formeaz
capacitatea inspiratorie
C. se destind n timpul inspirului i determin creterea de volum a cutiei
toracice
D. sunt situai n cavitatea toracic deasupra diafragmei
E. sunt organe pereche (drept i stng) cu dimensiuni egale
13. n cursul unui inspir de repaus:
A. plmnii se destind n special ca urmare a creterii diametrului anteroposterior al cutiei toracice
B. sternul execut o micare de apropiere de coloana vertebral
C. n plmni se ventileaz volume de aer care reprezint capacitatea vital
D. presiunea n alveole devine mai mic dect presiunea atmosferic
E. volumul de aer care ajunge n zona alveolar a tractului respirator este
egal cu minut-volumul respirator
202

Aparatul respirator

14. Capacitatea vital:


A. nsumeaz volumul de aer curent i volumul expirat de rezerv
B. reprezint volumele de aer care pot fi eliminate din plmni atunci cnd
se execut un expir forat care urmeaz unui inspir forat
C. reprezint volumul maxim pn la care pot fi expansionai plmnii prin
efor inspirator maxim
D. reprezint cantitatea de O2 care ajunge la alveole, n urma unui inspir de
repaus
E. are o valoare maxim de 1500 ml
15. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. presiunea parial a gazelor respiratorii reprezint cauza difuziunii lor
prin membrana alveolo-capilar
B. hemostaza pulmonar este definit ca fiind procesul de trecere a
oxigenului din sngele arterial spre celule
C. frecvena micrilor respiratorii variaz n funcie de necesarul de O2 i
de cantitatea de CO2 produs
D. faringele are rol de barier n calea unor infecii
E. muchii drepi abdominali sunt muchi expiratori
16. Alegei varianta corect de rspuns:
A. ntre foiele pleurale exist o cantitate de 5000 ml de lichid
B. coeficientul de utilizare a oxigenului reprezint cantitatea de O2 eliberat
spre esuturi de ctre 100 ml snge
C. durata expirului este mai mic dect a inspirului deoarece expirul se
realizeaz i cu participarea muchilor abdominali
D. n capilarele arteriale alveolare pulmonare presiunea parial a CO2 este
mai mic dect n alveole, ceea ce favorizeaz trecerea CO2 din snge
spre spaiul alveolar
E. contracia musculaturii abdominale permite introducerea n plmni a
unui volum de aer denumit volum inspirator de rezerv

203

Aparatul respirator

17. Alegei varianta corect:


A. lobulii pulmonari sunt formaiuni piramidale cu vrful spre suprafaa
extern a plmnului
B. frecvena micrilor respiratorii este mai crescut n repaus comparativ
cu efortul fizic
C. surfactantul pulmonar mpiedic colapsarea alveolelor
D. peretele alveolelor pulmonare este format dintr-un epiteliu pluristratificat
E. fiecare gram de hemoglobin se poate combina cu 12-15 ml O2
18. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. lobulii pulmonari sunt formai din acini pulmonari
B. activitatea automat a centrilor respiratori poate fi influenat de
impulsuri provenite de la receptori tegumentari
C. CO2 provenit din procesele oxidative tisulare difuzeaz din celule spre
capilare
D. gradientul de presiune parial este mai mic pentru CO2 dect pentru O2
la nivelul membranei alveolocapilare
E. concentraia gazelor respiratorii n aerul alveolar este egal a cu cea din
aerul atmosferic
19. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la inspir este adevrat?
A. inspirul const n ptrunderea aerului n plmni ca urmare a relaxrii
muchilor intercostali externi
B. n timpul unui inspir de repaus presiunea din alveole poate avea valori de
+1 cm H2O
C. reglarea ventilaiei se realizeaz cu participarea unor centri nervoi din
bulb i punte
D. evaluarea volumelor respiratorii se poate face cu ajutorul
pneumografului
E. inelele cartilaginoase care alctuiesc traheea nu sunt acoperite de
epiteliu, deoarece traheea nu particip la schimburi respiratorii

204

Aparatul respirator

Alegei varianta INCORECT de rspuns:


laringele este un organ cu dubl funcie: respiratorie i fonatorie
scderea presiunii pariale a O2 poate determina hiperventilaie
tabagismul poate fi cauza instalri fibrozei pulmonare
contracia muchilor intercostali interni i externi provoac mrirea
diametrului antero-posterior al cutiei toracice i favorizeaz inspirul
E. n timpul unui inspir de repaus presiunea intraalveolar poate avea
valoarea de (-1cmH2O)
20.
A.
B.
C.
D.

Alegei varianta INCORECT de rspuns:


n structura laringelui se gsete esut cartilaginos elastic
expirul are o durat mai mare dect inspirul
volumul expirator de rezerv are o valoare egal cu suma volumului
rezidual i a capacitii reziduale funcionale
D. respiraia normal de repaus se realizeaz aproape n ntregime prin
micrile de ridicare i coborre ale diafragmului
E. bronhiolele respiratorii sunt ultimele ramificaii ale arborelui bronic
21.
A.
B.
C.

22. Alegei varianta corect de rspuns:


A. membrana alveolo-capilar este structura la nivelul creia se realizeaz
hematoza
B. inspirul de repaus este un act motor pasiv deoarece aerul intr n plmni
datorit diferenei de presiune dintre aerul atmosferic i alveole
C. n aerul expirat presiunea parial a gazelor respiratorii este identic cu
cea din aerul alveolar dupa ce s-a realizat hematoza
D. ventilaia alveolar este procesul de circulaie alternativ a aerului ca
urmare a variaiilor ciclice de volum ale cutiei toracice i plmnilor
E. presiunea pleural are o valoare constant, indiferent de fazele ventilaiei

205

Aparatul respirator

23. Care din urmtoarele procese au loc n timpul ventilaiei?


A. este mpiedicat ntoarcerea sngelui venos spre inim n timpul
inspirului
B. crete presiunea intraalveolar n timpul expirului
C. cresc diametrele cutiei toracice n timpul expirului de repaus
D. sunt vehiculate volumele de aer care formeaz capacitatea pulmonar
total
E. n timpul inspirului forat ntreaga cantitate de aer care alctuiete minut
volumul respirator particip la schimburile de gaze respiratorii
24. La sfritul unui inspir forat:
A. presiunea n alveolele pulmonare este cea mai crescut dintr-un ciclu
respirator (inspir-expir)
B. n plmni se gsesc volume de aer care nsumate formeaz capacitatea
vital
C. se gsete o cantitate de aer care poate s fie evacuat n ntregime la
sfritul unui expir forat
D. ntregul volum de aer care ptrunde n plmni i ajunge n alveolele
pulmonare
E. care urmeaz dup un expir de repaus a fost introdus n plmni un
volum de aer care reprezint capacitatea inspiratorie
25. n cursul unui inspir forat:
A. diafragmul urc la cea mai nalt poziie n cavitatea toracic
B. sunt introdui n plmni aproximativ 500 ml de aer care reprezint
volumul curent
C. care urmeaz dup un expir forat este introdus n plmni un volum de
aer care reprezint capacitatea vital
D. are loc distensia activ a plmnilor
E. cutia toracic i crete diametrele (antero-posterior, transversal i
longitudinal) deoarece urmeaz pasiv micrile plmnilor care se
mresc

206

Aparatul respirator

Alegei varianta INCORECT de rspuns:


alveolele pulmonare se deschid direct n ductele alveolare
foia parietal a pleurei cptuete cutia toracic
n urma unui expir forat care urmeaz dup un inspir forat, din plmni
poate fi evacuat capacitatea inspiratorie i capacitatea rezidual
funcional
D. n spaiul pleural presiunea are o valoare mai mic dect presiunea
atmosferic
E. debitul respirator este egal cu produsul dintre volumul curent i frecvena
respiratorie
26.
A.
B.
C.

27. Alegei varianta corect de rspuns:


A. ventilaia alveolar are o valoare de aproximativ 4,5-5 l/minut
B. volumul rezidual (VR) reprezint volumul suplimentar de aer care poate
fi eliminat forat din plmni, dup eliminarea volumului curent
C. presiunea intraalveolar are o valoare egal cu valoarea presiunii
atmosferice, indiferent de fazele ventilaiei
D. contracia muchilor pectorali i sternocleidomastoidieni creaz condiii
pentru evacuarea din plmni a VER
E. plmnul drept are doi lobi iar cel stng trei lobi
28. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. presiunea negativ din cavitatea pleural se datoreaz suciunii
permanente a lichidului din cavitatea pleural
B. arborele bronic este format din ramificaii succesive ale bronhiilor n
urmtoarea ordine: bronhia principal, bronhii segmentare, bronhiole
respiratorii, lobulare, saci alveolari, canale alveolare, alveole pulmonare
C. la sfritul unui expir forat n plmni se gsete un volum de aer care
nu poate fi msurat cu ajutorul spirometrului
D. o cot din volumul de aer inspirat nu ajunge la alveole ci umple arborele
bronic pn la bronhiolele terminale
E. dac dup un inspir obinuit se execut un expir forat, din plmni se
elimin un volumul de aer care nsumeaz volumul curent i VER

207

Aparatul respirator

29. Care dintre urmatoarele afirmaii referitoare la plmni este


adevrat?
A. plmnii sunt acoperii de foia visceral a pleurei
B. la nivelul plmnilor are loc transferul de CO2 din capilarele provenite
din venele pulmonare spre alveole
C. n timpul inspirului creterea de volum a plmnilor determin creterea
volumului cutiei toracice deoarece plmnii sunt legai de cutia toracic
prin pleur
D. suprafaa extern a alveolelor pulmonare este tapetat de surfactant care
are rolul de a scdea tensiunea superficial
E. oxihemoglobina menine gradientul presional dintre plasm i esuturi
necesar transferului de oxigen
Care din urmatoarele afirmaii referitoare la plmni esteFALS?
plmnul drept are trei lobi
lobulii pulmonari sunt formai din acini pulmonari
durata inspirului n ventilaia de repaus este mai mic dect durata
expirului
D. acinul pulmonar cuprinde ramificaiile arborelui bronic ncepnd cu
bronhiola respiratorie
E. n expirul forat n interiorul alveolelor pulmonare presiunea are valori de
aproximativ (-1cmH2O)
30.
A.
B.
C.

31. Care din urmatoarea afirmaie referitoare la plmn este FALS?


A. plmnul stng este delimitat de ctre scizurile de pe faa sa extern n
doi lobi
B. plmnii sunt organe elastice
C. arborele bronic este constituit din: trahee, bronhii principale i
ramificaii pn la nivelul alveolelor pulmonare
D. plmnii se gsesc n cutia toracic
E. cu ajutorul spirometrului pot fi evaluate cantitativ urmtoarele volume
respiratorii: volum curent,VIR,VER

208

Aparatul respirator

32. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la plmn sunt


adevrate?
A. faa intern a plmnilor este convex
B. plmnii se destind n timpul inspirului i antreneaz prin intermediul
pleurei distensia cutiei toracice
C. n plmni se gsete la sfritul unui inspir (de repaus) volumul de aer
curent mpreuna cu capacitatea rezidual funcional
D. sngele care pleac din plmni dupa ce a avut loc hematoza ajunge prin
dou vene pulmonare (cte una pentru fiecare plmn) n atriul drept
E. plmnii sunt organe cu grad redus de elasticitate
33. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la plmn este FALS?
A. n timpul inspirului aerul atmosferic ptrunde n plmni datorit
diferenei de presiune din aerul atmosferic i aerul din alveole
B. muchii intercostali interni, micii pectorali i dinai intervin n expirul
forat
C. frecvena micrilor respiratorii n repaus este mai mare la femeie
comparativ cu brbatul
D. n plmn la sfritul unui inspir de repaus se gsesc urmtoarele volume
de aer: volumul curent ,VER i volum de aer rezidual
E. din plmni se elimin ca urmare a unui expir normal care urmeaz dup
un inspir fortat, VIR i volum de aer curent
Care din urmtoarele afirmaii este FALS?:
la ridicarea grilajului costal particip n special muchii gtului
n cavitatea nazal aerul se nclzete, se umezete i se filtreaz
bronhiile principale ptrund n plmn prin hilul organului
n procesul de respiraie celular oxidarea acizilor grai are loc n
mitocondrie
E. la sfritul unui expir forat n plmni rmne capacitatea rezidual
funcional
34.
A.
B.
C.
D.

209

Aparatul respirator

35. Care din urmtoarele afirmaii referitoare la trahee este FALS?


A. schimburile gazoase dintre alveole i snge au loc la nivelul membranei
respiratorii
B. n timpul ventilaiei traheea este meninut deschis datorit celor 20 de
inele cartilaginoase, incomplete pe faa posterioar
C. traheea este poziionat anterior fa de esofag
D. CO2 formeaz cu hemoglobina o combinaie numit carboxihemoglobin
E. traheea se interpune ntre laringe i bronhiile principale
36. Care din urmtoarele afirmaii este FALS?
A. inspirul de repaus are loc dac presiunea din alveole este mai mic fa
de presiunea atmosferic
B. schimbul de gaze dintre snge i celule precum i utilizarea oxigenului
de ctre celule reprezint respiraia intern
C. hilul plmnilor este situat pe faa intern a plmnilor
D. tahipneea i bradipneea sunt modificri ale frecvenei respiratorii
E. cornetul nazal se gsete deasupra osului nazal
37. Alegei varianta corect de rspuns :
A. legtura CO2 cu hemoglobina este de 350 de ori mai puternic dect cea
a O2 cu hemoglobina
B. n timpul expirului diafragma se contract (se bombeaz)
C. la nivelul membranei respiratorii O2 i CO2 difuzeaz de la o presiune
parial mare pna la o presiune parial mic
D. cavitatea bucal intervine n mod curent n producerea inspirului,
vorbitului, cntatului
E. nregistrarea grafic a micrilor respiratorii se numete spirogram

210

Aparatul respirator

38. Alegei varianta corect de rspuns:


A. deplasarea volumelor de aer din exterior n plmni i invers se
datoreaz contraciei muchilor respiratori dar nu este influenat de
elasticitatea plmnilor
B. gazele respiratorii au acelai coeficient de difuziune i de aceea
traversarea membranei alveolo capilare dureaz 0,25 secunde att pentru
O2 ct i pentru CO2
C. cantitatea de O2 transportat n plasm sub form dizolvat este mai
mare dect cea legat de hemoglobin deoarece forma dizolvat este cea
mai important din punct de vedere funcional
D. sngele arterial i cel venos transport cantiti de O2 i CO2 aproximativ
constante
E. presiunea parial a CO2 n aerul alveolar are valori egale cu cele din
sngele neoxigenat
39. Alegei varianta corect de rspuns:
A. aerul ptrunde din exterior prin fosele nazale i apoi n ordine n: faringe,
laringe, trahee, bronhii principale
B. capacitatea total a plmnului nu poate prezenta variaii
C. bronhiile sunt cptuite cu un epiteliu cilindric unistratificat
D. la reglarea ventilaiei sunt implicai numai centrii nervoi din bulb
E. capacitatea pulmonar total este o fraciune din capacitatea vital
40. Alegei varianta corect:
A. la sfritul unui inspir profund n plmn se gsesc volumele de aer care
formeaz capacitatea vital
B. schimburile gazoase respiratorii la nivel pulmonar se desfoar n dou
etape: hematoza i etapa tisular
C. relaxarea diafragmului i retracia elastic a plmnului, a peretelui
toracic i a structurilor abdominale se nsoesc de creterea presiunii
alveolare la aproximativ + 1 cm H2O
D. grilajul costal coboar ntotdeauna pasiv n timpul expirului
E. n structura traheei i a bronhiilor cartilagiul conine o mare ambunden
de fibr de elastin

211

Aparatul respirator

41. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. bronhiolele segmentare provin din bronhiolele lobulare
B. frecvena respiratorie se modific n funcie de cantitatea de CO2 produs
dar i voluntar
C. contracia muchilor intercostali externi contribuie la creterea
diametrului antero posterior al cutiei toracice
D. ventilaia alveolar este unul din factorii majori care determin presiunile
pariale ale O2 i CO2 n alveole
E. forele elastice pulmonare (de recul) stau la baza realizrii expiraiei
42. Alegei varianta corect de rspuns:
A. expiraia de repaus se realizeaz prin contracia unor muchi toracici i a
muchilor abdominali
B. epiteliul mucoasei bronice conine celule nalte cu nuclei sferici sau
ovali
C. la nivelul membranei alveolo capilare oxigenul trece din venele
pulmonare spre alveol datorit diferenei de presiune parial
D. n timpul unui expir forat care urmeaz dup un expir normal, din
pmni se elimin volumele de aer care formeaz capacitatea rezidual
funcional
E. capacitatea virtual este format din suma volumelor de aer care
alctuiesc capacitatea inspiratorie i capacitatea rezidual
43. Alegei varianta corect de rspuns:
A. demonstrarea mecanicii respiratorii se realizeaz cu ajutorul
pneumografului
B. hipoventilaia nu se poate ntlni n timpul somnului
C. concentraia mare a unor produi de metabolism are acelai efect asupra
disocierii oxihemoglobinei ca i valorile mici ale pH-lui
D. trunchiul arterei pulmonare i are originea n ventriculul drept i conine
snge venos
E. variaiile ciclice ale volumului aparatului toraco pulmonar se realizeaz
n cursul a dou micri de sens opus: inspirul i expirul

212

Aparatul respirator

44. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. forele elastice produse de tensiunea superficial a surfactantului
contribuie la realizarea respiraiei
B. ventilaia se realizeaz i cu participarea unor centri nervoi situai n
punte
C. egalizarea presiunii pariale a oxigenului la nivelul membranei
respiratorii se realizeaz n mai puin de o secund
D. grosimea medie a membranei alveolo capilare este de 0,6 mm
E. la nivelul faringelui se ncrucieaz calea aerian i digestiv
45. Alegei varianta CORECT de rspuns:
A. combinarea O2 cu hemoglobina este o reacie de oxidare n care fierul
rmne bivalent
B. expirul forat permite eliminarea din plmni a volumului rezidual
C. arborele bronic nu cuprinde: cavitatea nazal, faringele, laringele i
traheea
D. la sfritul unui expir de repaus n plmni se gsete numai volumul de
aer rezidual
E. rezervele de O2 din organism permit supravieuirea i n condiii de
apnee mai mare de 5 minute
46. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. cantitatea de aer eliminat din plmni printr-un expir forat este mai
mare dac expirul forat este precedat de un inspir forat, dect dac este
precedat de un expir obinuit
B. modificrile patologice ale ritmului respirator pot constitui simptome n
unele boli ale sistemului nervos
C. canalele (ductele) alveolare provin din bronhiolele terminale
D. traheea se mparte n cele dou bronhii principale la nivelul vertebrei T4
E. capacitatea inspiratorie este egal cu suma dintre VIR si volumul curent

213

Aparatul respirator

47. Alegei varianta corect de rspuns:


A. contraciile muchilor respiratori sunt declanate ca urmare a
impulsurilor generate de centrii nervoi din trunchiul cerebral i encefal
B. faringele i cavitatea bucal sunt organe implicate n vorbire
C. plmnii sunt organe pereche situate sub diafragm
D. disocierea oxigenului din oxihemoglobin este favorizat de ctre pH-ul
alcalin i temperaturile sczute la nivelul esuturilor
E. centrii respiratori nu sunt subordonai scoarei cerebrale
48. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. pentru un sistem respirator sntos se respir normal pe nas i nu pe gur
B. respiraia poate fi controlat i de ctre impulsuri venite de la
chemoreceptorii situai la nivelul unor vase sanguine
C. anionul bicarbonic rezultat din disocierea H2CO3 din plasm se combin
cu K+ plasmatic i formeaz bicarbonai deoarece n plasm K+ se
gsete n concentraie mai mare dect n eritrocit
D. VER este volumul de aer eliminat din plmn printr-un expir forat care
urmeaz unei expiraii normale
E. eliberarea CO2 la nivelul plmnilor este influenat de presiunea sa
parial i de gradul de oxigenare a hemoglobinei
49. Alegei varianta corect de rspuns:
A. alveolele pulmonare au n structura lor endoteliu capilar
B. ventilaia pulmonar se realizeaz n poriunea respiratorie a sistemului
respirator
C. capacitatea rezidual funcional poate fi eliminat din plmn dac se
contract i musculatura abdominal
D. arterele bronice sunt ramuri din artera pulmonar
E. rata de difuziune a gazelor prin membrana alveolo-capilar este
influenat de coeficientul de difuzie a gazului

214

Aparatul respirator

50. Alegei varianta corect de rspuns:


A. difuziunea gazelor respiratorii la nivelul membranei alveolo capilare este
un proces activ, deoarece se desfoar de la presiune parial mic spre
presiune parial mare
B. variaiile brute ale concentraiei sanguine a gazelor respiratorii sunt
prevenite prin aerisirea lent a alveolelor
C. fiecare molecul de hemoglobin se poate combina cu maximum 4 atomi
de oxigen, situie n care saturarea este 100%
D. n timpul inspiraiei, diafragmul mpinge n sus faa bazal a plmnilor
E. prezena fierului bivalent din structura moleculei de hemoglobin
determin o combinare lent cu O2 pentru formarea oxihemoglobinei
51. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. expiraia de repaus este un proces pasiv
B. evacuarea din plmni a VER presupune i intervenia muchilor drepi
abdominali
C. volumul rezidual este mai mare dect volumul curent
D. respiraia normal de repaus se realizeaz aproape n ntregime prin
micrile de ridicare i coborre ale diafragmului
E. concentraia gazelor respiratorii n aerul alveolar este identic cu cea din
aerul atmosferic
52. Alegei varianta corect de rspuns:
A. micrile de ridicare i coborre ale diafragmei determin creterea i
descreterea diametrului antero-posterior al cutiei toracice
B. cavitatea nazal este un spaiu unic situat deasupra cavitii bucale
C. n timpul unui inspir obinuit este introdus n plmn aer care reprezint
capacitatea inspiratorie
D. n urma procesului de respiraie celular se elibereaz energie chimic
potenial (ATP)
E. CO2 are coeficient redus de solubilitate

215

Aparatul respirator

53. Alegei varianta corect de rspuns:


A. respiraia celular (tisular) nu include i difuziunea gazelor respiratorii
din capilar spre celul trecnd prin interstiiu
B. datoria de oxigen se instaleaz datorit faptului c la nceputul efortului
muscular ventilaia crete mai rapid dect consumul de oxigen
C. combinaia oxigenului molecular cu Fe 2+ din molecula de hemoglobin
este o reacie de oxigenare
D. lobulul pulmonar este unitatea morfologic i funcional a plmnului
E. sistemul nervos vegetativ simpatic are efect bronhoconstrictor
54. Alegei varianta corect de rspuns:
A. scizurile care se gsesc pe faa extern a plmnului mpart organul n
segmente pulmonare
B. n cursul respiraiei tisulare energia se stocheaz sub form de ATP ca
urmare a fosforilrii de ADP
C. n structura laringelui i traheei se gsete acelai tip de cartilaj
D. disocierea oxigenului din oxihemoglobin este favorizat de scderea
cantiti de CO2 produs ca urmare a activitii tisulare
E. plmnul este constituit numai din ci respiratorii i alveole pulmonare
Alegei varianta INCORECT de rspuns:
centrii respiratori sunt subordonai scoarei cerebrale
laringele este poziionat ntre faringe i trahee
activitatea automat a centrilor respiratorii este influenat de ctre
concentraia sanguin a CO2
D. frecvena micrii respiratorii este mai mare la brbat dect la femeie
E. acinii pulmonari sunt formai din bronhiole respiratorii mpreun cu
formaiunile derivate din ele: ducte alveolare, saci alveolari, alveole
pulmonare
55.
A.
B.
C.

216

Aparatul respirator

56. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. activitatea automat a centrilor respiratori este influenat de impulsuri
de la proprioceptori
B. cantitatea de CO2 rezultat din procesele metabolice celulare
influeneaz frecvena micrilor respiratorii
C. artera pulmonar d numeroase ramificaii care nsoesc arborele
respirator pn la alveole
D. hematoza pulmonar este procesul de oxigenare a sngelui la nivelul
capilarelor alveolare
E. gazele respiratorii sunt transportate n snge sub dou forme: o form
liber, dizolvat fizic n plasm i o form ca i bicarbonat de Na sau K
57. Alegei varianta corect de rspuns:
A. rezervele de O2 din organism sunt prezente numai n plasma sanguin
B. n aerul inspirat presiunea parial a O2 este egal cu cea din aerul
alveolar
C. partea din minut volumul respirator care nu ajunge n zona alveolar
reprezint ventilaia spaiului mort
D. bronhiile primare fac parte din poriunea respiratorie a sistemului
respirator
E. n laringe aerul intr i iese prin orificiul numit epiglot
58. Alegei varianta corect de rspuns:
A. plmnii se golesc complet de aer ca urmare a unei expiraii forate
B. n timpul expirului de repaus presiunea din interiorul plmnilor scade
deoarece expirul se produce ca urmare a relaxrii musculaturii
respiratorii
C. modificarea voluntar a respiraiei nu este important n vorbire
D. lobii pulmonari sunt uniti morfologice delimitate incomplet prin septuri
conjunctive
E. comunicarea faringelui cu cavitatea bucal este mai mare dect cu fosele
nazale n timpul vorbiri i cntatului

217

Aparatul respirator

59. Alegei varianta corect de rspuns:


A. volumul de aer rezidual din plmni scade n emfizemul pulmonar,
deoarece aerul se acumuleaz n esutul interstiial pulmonar
B. sistemul nervos vegetativ parasimpatic are aciune bronhodilatatoare
C. foia visceral a pleurei acoper plmnii
D. atomul de oxigen se fixeaz pe atomii de Fe 2+ din molecula de
hemoglobin i formeaz oxihemoglobina
E. transferul O2 se face din alveol spre ramificaiile capilare ale venelor
pulmonare, realiznd procesul de hematoz
60. Alegei varianta corect de rspuns:
A. pentru introducerea n plmni a volumului curent intervin muchii
intercostali interni i diafragm
B. la sfritul unui inspir forat n plmni se gsete volumul de aer care
reprezint capacitatea inspiratorie
C. O2 este transportat n plasma sanguin sub form de oxihemoglobin
D. n inspirul forat plmnii se destind activ
E. ntre foia visceral i cea parietal a pleurei se gsete o lam fin de
lichid pleural
61. Alegei varianta corect de rspuns:
A. n timpul inspirului diafragma se relaxeaz i prin aplatizare lrgete
cutia toracic
B. datorit lichidului seros care se gsete n cavitatea pleural plmnii se
destind odat cu creterea volumului cutiei toracice
C. sngele din venele pulmonare are o presiune parial a CO2 cu 5-6 mm
Hg mai mare comparativ cu sngele din artera pulmonar
D. omul poate supraveui fr ap i fr s respire aproximativ 7 zile,
datorit rezervelor de ap i de oxigen
E. n timpul inspirului aerul strbate n ordine: laringe,faringe, trahee,
bronhii principale, lobare ,segmentare, respiratorii terminale, alveole
pulmonare

218

Aparatul respirator

62.
A.
B.
C.
D.
E.

Alegei varianta corect de rspuns:


acinul este unitatea morfofuncional a plmnului
lobulul pulmonar este unitatea morfofuncional a plmnului
aerul din alveolele pulmonare este parte component a spaiului mort
toate volumele pulmonare pot fi msurate cu ajutorul spirometrului
coborrea grilajului costal sub aciunea muchilor intercostali interni are
loc n timpul inspirului

63. Alegei varianta corect de rspuns:


A. volumul aparatului toraco- pulmonar rmne constant n timpul celor
dou faze ale ventilaiei
B. respiraia reprezint schimbul de O2 i CO2 dintre mediu i membrana
alveolo-capilar
C. CO2 este transportat i sub form de carbamai (carbohemoglobin)
D. n jurul alveolelor se gsete o bogat reea de capilare care aparin att
circulaiei sistemice ct i circulaiei pulmonare
E. cartilagiul care se gsete n structura bronhiilor are o densitate mare de
fibre de colagen
64. Alegei varianta corect de rspuns:
A. n structura laringelui se gsete acelai tip de esut cartilaginos ca i n
structura faringelui i pavilionului urechii externe
B. elasticitatea esutului pulmonar este crescut n fibroz pulmonar
C. forele de tensiune superficiale se opun elasticitii esutului pulmonar
D. la o frecven respiratorie de 16 respiraii /minut, minut volumul
respirator are valoarea de 9 l / minut
E. n poziie de repaus grilajul costal este cobort i permite sternului s se
deprteze de coloana vertebral

219

Aparatul respirator

65. Alegei varianta INCORECT de rspuns:


A. la sfritul unui inspir forat n plmn se gsete capacitatea inspiratorie
+ capacitatea rezidual funcional
B. n repaus respirator, cnd glota este deschis, aerul nu circul ntre
plmni i atmosfer deoarece n orice parte a arborelui respirator
presiunea este egal cu presiunea atmosferic
C. diametrul antero-posterior al cutiei toracice crete atunci cnd sternul se
ndeprteaz de coloana vertebral ca urmare a ridicrii coastelor
D. nu ntreaga cantitate de aer reprezentat de minut-volumul respirator
ajunge n zona alveolar pentru a participa la schimburile de gaze
respiratorii
E. capacitatea vital este format din suma volumelor de aer care alctuiesc
capacitatea inspiratorie i capacitatea rezidual funcional
66. Alegei varianta corect:
A. volumele respiratorii la adult prezint variaii numai legate de
dezvoltarea fizic
B. producerea sunetelor articulate se realizeaz prin vibraia corzilor vocale
n timpul inspirului
C. n cavitatea pleural se gsete n condiii normale o cantitate mare de
lichid
D. laringele este un organ cu funcie dubl: respiratorie i digestiv
E. ductele alveolare provin din bronhiolele respiratorii
67. Alegei varianta INCORECT de rspuns:
A. n spaiul pleural presiunea are valori mai mici dect presiunea
atmosferic
B. surfactantul pulmonar contribuie la producerea forelor elastice
pulmonare
C. plmnul drept este mprit de ctre scizuri n trei lobi
D. la producerea expiraiei forate particip i muchii abdominali
E. acinii pulmonari sunt formai din canale alveolare i alveole pulmonare

220

Aparatul respirator

68. Alegei varianta corect:


A. respiraia cuprinde dou etape: inspiraia i expiraia
B. contracia diafragmului contribuie la eliminarea din plmni a VER
C. surfactantul pulmonar mpiedic colapsarea alveolelor n timpul
inspirului
D. transferul H+ i al electronilor n lanul transportor de electroni, urmat de
eliberarea unor importante cantiti de energie are loc n mitocondrii
E. presiunea parial a O2 este mai mare n aerul alveolar comparativ cu
aerul expirat
69. Alegei varianta corect:
A. procentul transportat sub form liber n plasm este mai mare pentru O2
dect pentru CO2
B. inspirul de repaus se realizeaz cu participarea muchilor intercostali
externi a cror contracie determin creterea n diametru anteposterior al
cutiei toracice
C. CPT = VC +VIR+VER
D. CPT = CV-VR
E. n timpul unui inspir de repaus ventilaia alveolar este egal cu volumul
curent
70. Alegei varianta corect:
A. la sfritul unui expir forat n plmni rmne un volum de aer care
formeaz capacitatea rezidual funcional
B. dup un expir forat care urmeaz dup un inspir normal din plmni se
elimin un volum de aer care reprezint capacitatea vital
C. la sfritul unui inspir forat n plmni se gsete un volum de aer care
reprezint CPT
D. dac dup un inspir forat se produce un expir normal din plmni se
evacueaz numai VIR
E. dac la sfritul unui expir de repaus se efectueaz un expir forat din
plmni se evacueaz un volum de aer care reprezint CRF

221

Aparatul respirator

F.

222

Aparatul renal

APARATUL RENAL
NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU
1. Excreia urinar este procesul prin care sunt eliminate urmtoarele
substane CU EXCEPIA:
A. substanelor nefolositoare
B. H2O, creatinin
C. H2O, pigmenii biliari
D. uree, acid uric
E. uree, creatinin
2. Cile de eliminare ale organismului sunt urmtoarele, CU
EXCEPIA:
A. tegumentar
B. digestiv
C. renal
D. limfatic
E. pulmonar
3. Principala cale de epurare a organismului este:
A. respiratorie
B. renal
C. tegumentar
D. digestiv
E. genital
4. Rinichii au rol fundamental n:
A. epurarea i dezintoxicarea organismului prin eliminarea produilor
rezultai n urma respiraiei celulare
B. secreia unor hormoni exogeni
C. reglarea metabolismului lipidic
D. reglarea cantitii de proteine i glucide din organism
E. reglarea echilibrului acido-bazic (pH plasmatic )
223

Aparatul renal

5. Activitatea renal cuprinde urmtoarele funcii, CU EXCEPIA:


A. reglarea cantitii fluidelor din organism prin eliminarea controlat a apei
i srurilor minerale
B. reglarea echilibrului acido-bazic ( pH plasmatic )
C. meninerea homeostaziei
D. eliminarea medicamentelor
E. eliminarea i metabolizarea glucidelor
6. n structura rinichiului este prezent unul din urmtoarele elemente:
A.medulara renal mai deschis la culoare , striat, dispus la exterior
B.corticala renal cu aspect striat, deschis la culoare
C.medulara renal cu aspect granular, dispus la interior
D.corticala renal cu aspect granular, dispus la interior
E.medulara renal cu aspect striat, dispus la interior
7. Structura microscopic a parenchimului renal include urmtoarele
elemente, CU EXCEPIA:
A. bazinetul renal
B. tubul urinifer
C. corpusculul renal Malpighi
D. nefronul
E. capsula Bowmann
8. Tubul urinifer este format din urmtoarele elemente:
A. corpuscul renal, tub contort proximal, tub contort distal
B. capsula Bowmann, tub contort proximal , ansa Henle
C. tub contort proximal, ansa Henle, tub contort distal
D. glomerul, tub contort proximal, ansa Henle
E. toate rspunsurile sunt corecte
9. Referitor la nefroni se pot aprecia urmtoarele:
A. sunt alctuii din corpuscul renal i tub urinifer
B. reprezint unitatea structural i funional a rinichiului
C. se gsesc n corticala renal
D. la nivelul glomerulului ajunge arteriola aferent care se capilarizeaz
E. toate rspunsurile sunt corecte
224

Aparatul renal

10. Referitor la nefroni se pot aprecia urmtoarele:


A. la nivelul glomerulului ajunge o arteriol eferent
B. din capilarele glomerulare se formeaz venula eferent
C. glomerulul este format din 4-12 bucle capilare
D. la nivelul glomerulului se formeaz urina final
E. n realizarea filtrrii glomerulare intervin fore electrostatice
11. Despre filtrarea glomerular se poate afirma:
A. const n trecerea unor componente mai nti prin pereii capsulei
Bowmann i apoi prin pereii capilarelor glomerulare
B. nu pot trece elementele figurate, proteinele, apa
C. datorit diferenei de lumen, presiunea n arteriola aferent este mai mic
dect n arteriola eferent
D. cantitatea de urin primar crete n cazul ingestiei unei cantiti mari de
ap
E. filtrarea glomerular nu este influenat de osmoz
12. n formarea urinei intervin urmtoarele procese:
A. filtrarea glomerular, reabsorbia glomerular i secreia tubular
B. filtrarea glomerular, reabsorbia tubular i secreia tubular
C. filtrarea glomerular, transvazarea proteinelor, reabsorbia lipidelor
D. filtrarea tubular, reabsorbia glomerular i transvazarea proteinelor
E. secreia glomerular, reabsorbia tubular i secreia tubular
13. Nefronii corticali prezint urmtoarele caracteristici:
A. reprezint 85% din numrul total de nefroni, au glomerulul
corticala renal i ansa Henle scurt
B. reprezint 15% din numrul total de nefroni, au glomerulul
corticala renal i ansa Henle lung
C. reprezint 85% din numrul total de nefroni, au glomerulul
corticala renal i ansa Henle coboar adnc n medular
D. reprezint 15% din numrul total de nefroni, au glomerulul
corticala renal i ansa Henle scurt
E. reprezint 15% din numrul total de nefroni, au glomerulul
medulara renal i ansa Henle coboar adnc n medular

225

situat n
situat n
situat n
situat n
situat n

Aparatul renal

14. Nefronii juxtamedulari prezint urmtoarele caracteristici:


A. reprezint 85% din numrul total de nefroni, au glomerulul situat n
medulara renal i ansa Henle coboar adnc n medular
B. reprezint 85% din numrul total de nefroni, au glomerulul situat la
jonciunea dintre cortical i medulara renal i ansa Henle scurt
C. reprezint 15% din numrul total de nefroni, au glomerulul situat la
jonciunea dintre cortical i medulara renal iar ansa Henle coboar
adnc n medular
D. reprezint 15% din numrul total de nefroni, au glomerulul situat la
jonciunea dintre corticala i medulara renal iar ansa Henle este scurt
E. reprezint 15% din numrul total de nefroni, au glomerulul situat la
jonciunea dintre corticala i medulara renal iar ansa Henle ajunge
ntotdeauna la nivelul papilelor renale
15. Parenchimul renal este difereniat n urmtoarele zone histologice:
A.zona cortical ce conine corpusculi renali i piramide Malpighi plus zona
medular ce conine ansa lui Henle
B.zona cortical ce conine corpusculi renali i tubi colectori plus zona
medular ce conine piramide Malpighi
C.zona cortical ce conine 6-19 formaiuni cu aspect triunghiular pe seciune
plus zona medular ce conine corpusculi renali
D.zona cortical ce conine corpusculi renali i tubi colectori plus zona
medular ce conine bazinetul renal
E.zona cortical ce conine corpusculi renali i piramide renale plus zona
medular ce conine pelvisul renal
16. Despre filtrarea glomerular se pot afirma urmtoarele,
CU EXCEPIA:
A.este primul proces din punct de vedere cronologic ce intervine n formarea
urinei
B.n urma acestui proces rezult ultrafiltratul glomerular sau urina final
C.ultrafiltratul glomerular conine ap, ioni de Na, Cl, K, uree, eventual
medicamente
D.are loc la nivel glomerular datorit difuziei i osmozei
E.se realizeaz ntre endoteliul capilar i membrana intern a capsulei

226

Aparatul renal

17. Despre reabsorbie se poate afirma:


A. are loc la nivel glomerular
B. apa se reabsoarbe activ mpreun cu glucoza i aminoacizii
C. apa se reabsoarbe n proporie de 80-90% n tubul contort distal
D. glucoza, ureea i acidul uric se reabsorb pasiv la nivel proximal iar
bicarbonaii la nivel distal
E. nici un rspuns corect
18. Reabsorbia apei la nivel tubular prezint urmtoarele
particulariti:
A. are loc pasiv datorit gradientului osmotic dintre lumenul tubului urinifer
i capilarele sangvine
B. se reabsoarbe n proporie de 10-20% la nivelul tubului contort proximal
C. mpreun cu apa se reabsorb pasiv ureea, Na i Cl
D. se reabsorbe n proporie de 80-90% la nivelul tubului contort distal
E. nici un rspuns corect
19. Despre secreia tubular se pot afirma urmtoarele:
A. are loc att la nivelul glomerulului ct i al tubului urinifer
B. const n eliminarea din lumenul tubului n capilarele sanguine a unor
substane
C. secreia ionului de potasiu se face activ iar a ionului de natriu pasiv
D. la nivel distal sunt secretai ionii de Na, K
E. toate rspunsurile sunt corecte
20. Despre secreia tubular se pot afirma urmtoarele, CU
EXCEPIA:
A. se poate realiza att la nivel proximal ct i distal
B. secreia ionului de potasiu se realizeaz la nivel distal n mod pasiv
C. secreia ionului de sodiu se realizeaz la nivel distal n mod pasiv
D. contribuie alturi de reabsorbie la formarea urinii finale
E. contribuie la meninerea echilibrului acido-bazic

227

Aparatul renal

21. Urmtoarea afirmaie referitoare la urina final este FALS:


A. urina normal este un lichid glbui, limpede, cu un miros caracteristic
de amoniac
B. n mod normal conine glucoz glicozurie
C. prezena proteinelor n urin (proteinurie) indic o afeciune renal
D. conine uree, acid uric, creatinin, amoniac
E. pH-ul normal este uor acid ( pH 6 )
22. Urina final odat format este eliminat prin structuri excretorii
poziionate n urmtoarea ordine:
A. calice, ureter, bazinet, vezic urinar, uretr
B. calice , bazinet, uretr, vezic urinar, ureter
C. pelvis renal, calice, ureter, vezic urinar, uretr
D. calice, pelvis renal, ureter, vezic urinar, uretr
E. nici un rspuns corect
23. Referitor la miciune se pot afirma urmtoarele, CU EXCEPIA:
A. este procesul prin care urina ajunge n vezica urinar
B. este un act reflex
C. pe msur ce se acumuleaz urin, vezica urinar se destinde i sunt
stimulai receptorii specifici din pereii vezicali
D. distensia stimuleaz receptorii din peretele vezical
E. toate rspunsurile sunt corecte
24. n cadrul procesului de miciune intervin urmtoarele aspecte, CU
EXCEPIA:
A. reflexul de miciune este declanat de distensia peretelui vezical
B. centrii nervoi medulari ai miciunii sunt S2-S4
C. miciunea este controlat de centrii nervoi corticali, fiind un proces
involuntar
D. dup acumularea unui volum de 400cm presiunea intravezical crete
brusc
E. miciunea este reflex

228

Aparatul renal

25. Referitor la miciune este adevrat urmtoarea afirmaie:


A. n cazul n care miciunea nu este posibil, scoara trimite eferene
centrilor medulari inhibnd tonusul muchiului vezical i mrind tonusul
sfincterian
B. n cazul n care miciunea este posibil, muchiul vezical se relaxeaz
mpreun cu sfincterul neted
C. miciunea este un act reflex, involuntar
D. prin procesul micional urina primar este eliminat n mediul extern
E. la persoanele cu leziuni abdominale actul miciunii nu poate fi controlat
voluntar
26. Progresia urinei n uretere se realizeaz dup cum urmeaz:
A. este un proces pasiv
B. conform gradientului osmotic
C. conform gradientului presional, n sens antigravitaional
D. este un proces activ prin care urina primar ajunge n vezica urinar
E. prin micri peristaltice
27. Ureterele fac legtura ntre urmtoarele elemente anatomice:
A. papile renale i uretr
B. pelvis renal i uretr
C. calice renale i vezic urinar
D. calice renale i uretr
E. bazinet i vezic urinar
28. Referitor la uretr sunt adevrate urmtoarele afirmaii, CU
EXCEPIA:
A. la brbat prezint o poriune comun a cii urinare i respectiv spermatice
B. infecia uretrei poart denumirea de cistit
C. face legtura ntre vezica urinar i mediul extern
D. toate rspunsurile sunt corecte
E. nici un rspuns corect

229

Aparatul renal

29. Menionai rspunsul INCORECT:


A. urina primar este evacuat prin procesul numit miciune
B. pasajul urinei prin uretere este un proces activ, realizat prin micri
peristaltice
C. nefronul este unitatea morfofuncional a rinichiului
D. macroscopic, rinichiul este format din capsul renal i parenchim
difereniat n dou zone: cortical i medular
E. glomerulul renal este un ghem capilar rezultat din ramificarea arteriolei
aferente
30. Referitor la sistemul excretor precizai afirmaia corect:
A. n corpusculul renal ptrunde arteriola eferent
B. cortical renal nu conine corpusculi renali
C. din vezica urina primar trece n uretr n procesul numit miciune
D. rinichiul are rol n meninerea echilibrului acido-bazic
E. toate rspunsurile sunt corecte
31. Afirmaia corect referitoare la nefron este:
A. din capilarele glomerulare ia natere venula eferent
B. apa se reabsoarbe preponderent la nivelul tubului contort proximal
C. 99% din apa existent n ultrafiltratul glomerular se reabsoarbe prin
mecanisme active
D. ultrafiltrarea se realizeaz i la nivelul ansei lui Henle
E. nefronii juxtamedulari au ansa lui Henle scurt
32. Precizai care din afirmaiile urmtoare este corect:
A. urina final rezult n urma unor procese active precum difuziunea i
osmoza
B. urina primar este rezultatul proceselor de filtrare, reabsorbie i secreie
C. apa se reabsoarbe pasiv n special la nivelul tubului contort proximal
D. miciunea este procesul prin care urina primar este eliminat n mediul
extern
E. toate rspunsurile sunt corecte

230

Aparatul renal

33. Precizai care din afirmaiile urmtoare este INCORECT:


A. ultrafiltratul glomerular reprezint urina primar
B. n urma proceselor de reabsorbie i secreie urina primar se transform n
urin final
C. urina final traverseaz ureterele n mod pasiv, gravitaional
D. urina ce traverseaz ureterele se acumuleaz n vezica urinar n perioada
dintre miciuni
E. infecia vezicii urinare poart numele de cistit
34. Precizai care dintre afirmaiile urmtoare referitoare la sistemul
excretor este corect:
A. structura rinichilor cuprinde urmtoarele elemente capsula renal, strat
muscular, cortical i medular
B. n compoziia urinii primare nu se regsesc ionii de sodiu i glucoza
C. n mod normal n urina final sunt decelate proteine
D. miciunea este un proces involuntar, sub control cortical dup vrsta de 2
ani
E. nici un rspuns corect
35. Precizai care dintre afirmaiile urmtoare referitoare la miciune
este corect:
A. este procesul de golire a vezicii urinare cnd este plin
B. este un act reflex declanat de distensia vezical
C. reflexul de miciune este controlat n ntregime de mduva spinrii
D. reflexul de miciune poate fi stimulat sau inhibat de centrii nervoi
superiori
E. toate rspunsurile sunt corecte
36. Care din afirmaiile de mai jos privind reabsorbia tubular NU este
ADEVRAT?
A. transportul pasiv se face n sensul gradienilor de concentraie
B. Na+ i K+ se reabsorb prin transport activ
C. reabsorbia tubular const n trecerea apei din urina primar n urina
secundar
D. glucoza se reabsoarbe prin mecanism activ
E. ureea se reabsoarbe prin transport pasiv
231

Aparatul renal

37. Care din afirmaiile de mai jos privind reabsorbia tubular NU este
ADEVRAT?
A. reabsorbia tubular se face att prin mecanism pasiv ct i activ
B. procesul de reabsorbie tubular are loc la nivelul segmentelor proximal i
distal
C. transportul pasiv NU necesit energie deoarece se face mpotriva
gradienilor de concentraie
D. transportul activ implic un consum de energie i oxigen
E. transportul ce nu necesit consum energetic este un transport pasiv

38. Care din afirmaiile de mai jos privind reabsorbia tubular este
FALS?
A. glucoza se reabsoarbe prin transport activ
B. apa se reabsoarbe la nivelul tuturor segmentelor unui nefron
C. membrana celulelor tubulare conine pompe metabolice
D. reabsorbia decurge cel mai eficient la nivelul tubilor contori distali
E. cea mai mare concentrare a urinei are loc la nivelul ansei Henle

39. Care din afirmaiile de mai jos privind reabsorbia tubular este
corect?
A. transportul pasiv NU necesit energie deoarece se face mpotriva
gradienilor de concentraie
B. reabsorbia decurge cel mai eficient la nivelul tubilor contori distali
C. reabsorbia tubular const n trecerea apei din urina primar n urina
secundar
D. toate segmentele nefronului reabsorb ap n proporie egal
E. bicarbonaii se absorb la nivel distal

232

Aparatul renal

40. Care din afirmaiile de mai jos privind filtrarea renal NU este
ADEVRAT?
A. filtrarea se produce la nivelul glomerulului
B. prin filtrare trec elemente figurate i lipide
C. n urma filtrrii se obine urina primar
D. cantitatea de urin primar scade mpreun cu scderea tensiunii arteriale
E. presiunea sngelui din arterele renale este mai mare dect n alte artere

41. Care din afirmaiile de mai jos privind filtrarea renal este FALS?
A. ultrafiltratul glomerular NU conine peptide mici
B. ultrafiltratul glomerular conine sruri disociate (Na+, Cl-, K+, H+)
C. filtratul glomerular are aproape aceeai compoziie ca i lichidul
interstiial de la nivelul captului arterial al capilarelor
D. angiotensina II este implicat n modularea filtrrii glomerulare
E. presiunea coloid-osmotic se opune filtrrii

42. Care din afirmaiile de mai jos privind filtrarea renal este FALS?
A. ultrafiltratul are constituia plasmei deproteinizate
B. stratul intern al capsulei glomerulare, aflat n contact strns cu capilarele
glomerulare, prezint dispozitive de filtare
C. filtrarea este posibil datorit difuziunii i osmozei
D. filtrarea are loc la nivelul glomerulului
E. rata de filtrare glomerular reprezint volumul de filtrat pe minut produs
de unul din cei doi rinichi
43. Despre urina final este adevrat faptul c:
A. este un lichid glbui nchis fr miros
B. este bogat n proteine
C. n unele intoxicaii, nefrite i n sarcin are miros caracteristic de amoniac
D. examenul de urin poate oferi indicii despre starea de sntate a rinichilor
E. cristalele de sruri minerale nu formeaz niciodat calculi renali

233

Aparatul renal

44. Despre urina final NU este adevrat faptul c:


A. prin urina final se elimin att substanele care pot fi toxice
organismului, ct i cele n exces
B. este un lichid glbui nchis fr miros
C. urina ce conine globule roii este patologic
D. prezena glucozei n urina final poart denumirea de glucozurie
E. urina final este compus n special din ap

45. Urmtoarea afirmaie despre miciune NU este FALS:


A. nu este un act reflex
B. este mecanismul de eliberare a urinei din calicele mari n uretere
C. este mecanismul de eliberare a urinei din calicele mici n uretere
D. prin miciune se elibereaz urina primar
E. reflexul de miciune este un reflex controlat

46. Urmtoarea afirmaie despre miciune este FALS:


A. vezica urinar este caracterizat prin elasticitate
B. cnd presiunea intravezical crete brusc apare necesitatea imperioas de
miciune
C. miciunea este procesul de eliminare a urinei
D. sfincterul uretral extern se afl sub control voluntar
E. simpaticul inhib peristaltismul ureterelor

47. Specificai afirmaia adevrat:


A. centrul miciunii se gsete bine localizat la nivelul emisferei cerebrale
drepte
B. cnd crete tonusul sfincterului uretral extern scade continena vezical
C. sfincterul uretral intern se afl sub control voluntar
D. pe msur ce se acumuleaz urin n vezic, aceasta se contract deoarece
crete tonusul n pereii si
E. prin miciune se elibereaz urina final

234

Aparatul renal

48. Despre vezica urinar este adevrat c:


A. n peretele su gsim musculatur striat
B. este format din trei pri (un corp i dou coluri, cte unul pentru fiecare
rinichi)
C. este un organ unic
D. are form cubic
E. urina ajunge n vezic prin intermediul uretrei
49. Care din afirmaiile de mai jos este adevrat:
A. n procesul de excreie urina se formeaz prin filtrare, reabsorbie i
secreie
B. reflexul de miciune nu este un reflex controlat
C. vezica urinar se umple brusc ntre dou miciuni
D. ansa Henle se afl localizat la nivelul corticalei renale
E. urina final trece din uretere n vezic prin mecanisme de difuziune i
osmoz
50. NU este FALS faptul c:
A. unitatea morfofuncional a rinichiului este tubul urinifer
B. filtrarea urinei const n trecerea apei i a unor substane din urina
primar napoi n snge
C. filtratul reprezint urina primar
D. diureza reprezint cantitatea de urin primar n 24 de ore
E. miciunea este procesul de eliberare a urinei de la nivelul calicelor mari
51. Despre coninutul urinei din vezica urinar este adevrat c:
A. are un coninut similar cu cel al urinei din tubul contort proximal
B. ureea este un produs eliminat majoritar prin urin
C. urina final nu conine electrolii
D. urina final are urme fine de electrolii
E. afeciunile renale nu sunt niciodat de o gravitate deosebit, datorit
bilateralitii rinichilor

235

Aparatul renal

52. Care din urmtoarele afirmaii este FALS?


A. capsula Bowman nconjoar rinichii
B. n fiecare glomerul ptrunde o arteriol aferent
C. din fiecare glomerul iese o arteriol eferent
D. corpusculul renal este parte integrant a unui nefron
E. arteriola aferent are un diametru mai mare dect cea eferent
53. Este FALS c:
A. rinichii sunt dou organe situate n regiunea lombar
B. miciunea este un act prin care este eliminat urina
C. parenchimul renal este format din cortical, medular i suprarenal
D. ureterele transport urina de la rinichi ctre vezica urinar
E. ureterele prezint micare peristaltic
54. Care din urmtoarele afirmaii este adevrat?
A. nefronul se mai numete i tub urinifer
B. proteinele plasmatice trec prin filtrare n urina primar datorit
dimensiunilor moleculare foarte mici
C. prin reabsorbie, cantitatea de urin final este mai mare dect cea
primar, deoarece sunt implicate i procese active
D. zona cortical a rinichilor conine corpusculi renali i tubi colectori
E. presiunea n arterele renale este sczut deoarece rinichii se afl la
distan de aort
55. Dintre urmtoarele afirmaii este FALS doar una:
A. ureterele intr perpendicular n peretele vezicii urinare
B. uretra masculin este mai lung dect cea feminin
C. la baza reabsorbiei tubulare renale stau mecanisme active i pasive
D. transportul activ presupune un consum energetic
E. transportul pasiv se face n sensul gradienilor de presiune i concentraie

236

Aparatul renal

56. Desemnai varianta corect:


A. muchiul detrusor const din fibre striate intercalate cu fibre netede
B. reabsorbia ncepe nc din ansa Henle
C. nefronul este alctuit din tub contort proximal, ans Henle i tub contort
distal
D. ultrafiltratul glomerular este foarte concentrat datorit capacitilor
sporite ale rinichilor normali
E. renina este o enzim ce transform angiotensinogenul n angiotensin I
57. Care este enunul GREIT?
A. simpaticul stimuleaz motilitatea ureterelor
B. compoziia urinei poate fi determinat prin analize biochimice
C. sistemul excretor este alctuit din rinichi i ci urinare
D. majoritatea compuilor urinei primare sunt substane utile
E. presiunea coloid-osmotic a proteinelor sangvine se opune filtrrii
58. Care dintre urmtoarele afirmaii privind excreia este adevrat?
A. renina este o enzim ce transform angiotensina I n angiotensin II
B. funcia renal este reglat doar sub control nervos
C. funcia renal este reglat doar sub control umoral
D. secreia de K+ are loc mai ales n tubul contort distal, prin mecanisme
active i pasive
E. ansa Henle are forma literei W ntors
59. Care din urmtoarele afirmaii este corect?
A. n final, urina se formeaz n bazinetul renal
B. din bazinetul renal, urina este preluat de ctre uretr
C. cele dou uretere se deschid n unghi drept n vezica urinar
D. vezica urinar este un organ unic, cavitar, caracterizat prin elasticitate
crescut, permind distensia
E. distensia peretelui vezicii urinare declaneaz reflexul de miciune

237

Aparatul renal

60. Despre tubii uriniferi este FALS c:


A. ansa Henle este situat n medulara renal
B. corpusculii sunt situai n medulara renal
C. secreia de protoni are loc mai ales n tubul contort proximal
D. se deschid n tubii colectori
E. ntr-un tub colector se deschid mai muli tubi uriniferi
61. Este adevrat faptul c:
A. ureea este un produs al metabolismului glucidic
B. glucoza este n mod anormal complet reabsorbit prin mecanisme de
transport activ
C. nivelul Na+ reabsorbit este constant, indiferent de concentraia acestuia
D. peptidele sunt n mod normal complet reabsorbite prin mecanisme de
transport activ
E. apa este cel mai important ion filtrat, secretat i apoi reabsorbit n urin.
62. NU este ADEVRAT urmtoarea afirmaie despre urin:
A. are un pH uor acid
B. se formeaz la nivelul nefronului
C. are un aspect galben citrin
D. conine albumine n cantitate mare
E. prin miciune este eliminat din organism
63. Specificai afirmaia adevrat:
A. reabsorbia tubular se face att prin mecanism pasiv ct i activ
B. reabsorbia decurge cel mai eficient la nivelul tubilor contori distali
C. reabsorbia tubular const n trecerea apei din urina primar n urina
secundar
D. miciunea nu este un act reflex
E. urina ajunge n vezic prin intermediul uretrei

238

Aparatul renal

64. Care este afirmaia corect?


A. simpaticul stimuleaz motilitatea ureterelor
B. vezica urinar este caracterizat prin plasticitate
C. corpusculii renali sunt situai n medulara renal
D. reabsorbia tubular const n trecerea apei din urina secundar n urina
primar
E. reabsorbia tubular const n trecerea apei din urina primar n urina
secundar
65. Specificai varianta GREIT:
A. la baza reabsorbiei tubulare renale stau mecanisme active i pasive
B. n fiecare glomerul renal ptrunde o arteriol aferent
C. n unele intoxicaii, nefrite i n sarcin are miros caracteristic de amoniac
D. ureea este un produs eliminat majoritar prin urin
E. urina ce conine globule roii nu este normal
66. Care din afirmaiile de mai jos NU este ERONAT?
A. ansa Henle are forma literei U
B. bicarbonaii se absorb numai la nivel proximal
C. rata de filtrare glomerular reprezint volumul de filtrat pe minut produs
de unul din cei doi rinichi
D. filtrarea are loc numai la nivelul tubului contort distal
E. prin secreia activ a sngelui la nivelul capsulei Bowmann se formeaz
urina primar
67. Rinichii NU au unul din urmtoarele roluri:
A. de epurare i dezintoxicare a organismului prin eliminarea produilor
rezultai n urma dezasimilaiei
B. de sintez a proteinelor, prin eliminarea lor controlat
C. de reglare a echilibrului acido-bazic al fluidelor organismelor
D. de secreie de renin
E. de reglare a cantitii fluidelor din organism

239

Aparatul renal

68. Identificai afirmaia FALS:


A. glomerulul renal este un ghem de 4 12 capilare
B. tubul contort distal se deschide n tubul colector
C. arteriola eferent provine din ultimele ramificaii ale arterei renale
D. vena renal se deschide n vena cav inferioar
E. arteriola aferent are un diametru mai mare dect cel al arteriolei eferente
69. Identificai afirmaia corect:
A. filtratul nu conine glucoz i aminoacizi
B. cantitatea de urin primar crete n hemoragii
C. prin filtrare pot trece elementele figurate i proteinele
D. filtratul reprezint urina primar
E. sngele filtrat prsete rinichiul prin urin
70. Identificai afirmaia FALS:
A. presiunea sangvin din arteriola aferent este mult mai ridicat dect
presiunea din capilarele glomerulare
B. presiunea sangvin din capilarele glomerulare este mai ridicat dect cea
din capsul
C. presiunea sngelui din arterele renale este superioar altor artere
D. arterele renale pornesc direct din artera aort
E. membrana filtrant a tuturor capsulelor are 4 6 metri ptrai
71. Identificai afirmaia FALS:
A. stratul visceral al capsulei Bowman este alctuit din podocite
B. podocitele sunt celule epiteliale modificate care prezint ramificaii
asemntoare tentaculelor pseudopodelor
C. podocitele intervin n mecanismul de filtrare
D. endoteliul glomerular este fenestrat, perforat de pori
E. capsula renal este de natur fibroelastic

240

Aparatul renal

72. Identificai afirmaia FALS:


A. aparatul juxtaglomerular este situat la contactul dintre tubul contort
proximal i unghiul format de arteriola aferent i eferent
B. celulele musculare ale arteriolelor aferent i eferent conin granule cu
renin inactiv
C. sngele intr n glomerul cu presiune mare
D. membrana filtrant este compus din endoteliul capilar i epiteliul
capsular
E. membrana filtrant acioneaz ca o sit permind substanelor cu
molecul mic s treac
73. Identificai afirmaia FALS:
A. reabsorbia ncepe n tubii contori proximali
B. celulele epiteliale din tubii contori proximali prezint numeroi microvili
C. cea mai mare concentrare a urinei are loc la nivelul ansei Henle
D. ionii sunt parial reabsorbii prin mecanisme pasive
E. ureea este un produs al metabolismului acizilor nucleici
74. Identificai afirmaia FALS:
A. concentraia la care substanele din urina final sunt reabsorbite se
numete prag renal
B. unele substane nu se reabsorb, neavnd prag renal
C. glucoza are pragul renal ridicat
D. prin secreie se menine echilibrul acido-bazic
E. toate substanele din urina final au o concentraie aproximativ stabil cu
variaii ntre anumite limite
75. Identificai afirmaia corect:
A. cistita este produs de germeni patogeni, mai ales virali
B. nefrita nu se manifest prin mrirea rinichilor
C. glomerulonefrita se caracterizeaz prin paloare, dureri lombare i de cap,
iar dimineaa edeme cu deosebire la pleoape
D. cistitele se trateaz prin alimentaie fr condimente, srac n sare i
proteine
E. nefrita se caracterizeaz prin miciuni iritative, imperioase
241

Aparatul renal

242

Metabolismul

METABOLISMUL
NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU
1. Alegei varianta corect cu privire la metabolismul intermediar al
proteinelor:
A. proteinele nu ndeplinesc roluri majore n organism
B. proteinele au predominant un rol enegetic
C. la nivelul sistemului digestiv proteinele sunt absorbite sub form de
chilomicroni
D. aminoacizii care nu pot fi sintetizai n organism se numesc aminoacizi
eseniali
E. aminoacizii absorbii sunt preluai n cea mai mare parte de limf
2. Dezaminarea oxidativ :
A. n urma acestui proces se formeaz un cetoacid i amoniac
B. n urma acestui proces rezult un acid gras i amoniac
C. presupune biosinteza creatinei ce rezult din anabolismul protidic
D. reprezint sinteza unor aminoacizi din ali aminoacizi sub aciunea
transferazelor
E. reprezint pierderea de ctre aminoacid a gruprii amino
3. Care din urmtoarele ci NU poate fi urmat de cetoacizi:
A. degradare pn la acetil-CoA i intrarea n ciclul Krebs
B. transformarea la nivelul ficatului n corpi cetonici
C. transformare n aminoacizi prin transaminare
D. transformare n glucide prin gluconeogenez
E. transformare n glutamin la nivelul ficatului
4. Decarboxilarea :
A. reprezint eliminarea gruprii amino din molecula aminoacizilor
B. este o etap din anabolismul aminoacizilor
C. reprezint eliminarea unei molecule de CO2 din molecula aminoacizilor
D. este o modalitate de catabolizare a aminoacizilor
E. reprezint o modalitate de sintez a aminoacizilor eseniali.
243

Metabolismul

5. Amoniacul :
A. este o substan care rezult prin procesul de transaminare a
aminoacizilor
B. este o substan util organismului care nu necesit metabolizare rapid
C. se poate transforma n glutamin la nivel renal
D. se elimin sub form de uree prin urin
E. sufer degradare pn la acetil CoA i intrare n ciclul Krebs
6. Rolul funcional al proteinelor rezult din urmtoarele aspecte CU O
EXCEPIE:
A. rol n aprarea antimicrobian anticorpii
B. rol n coagularea sngelui factorii plasmatici ai coagulrii
C. proteinele intr n alctuirea macrostructurilor organismului
D. proteinele au rol n controlul eritropoiezei- eritropoietina
E. rol n meninerea echilibrului acido bazic (sistemele tampon sanguine)
7. Despre anabolismul aminoacizilor se poate afirma c:
A. aminoacizii eseniali se pot sintetiza prin procesul de transaminare
B. aminoacizii nu pot fi sintetizai n organism
C. aminoacizii eseniali trebuie adui n organism din surse exogene
D. aminoacizii neeseniali se pot sintetiza prin procesul de dezaminare
reductiv
E. toi aminoacizii pot fi sintetizai n organism prin procese de
decarboxilare
8. Alegei varianta FALS cu privire la aminoacizii care rezult din
digestia proteinelor alimentare :
A. sunt utilizai pentru sinteza hormonilor steroizi
B. ajung pe calea venei porte la ficat
C. sunt utilizai pentru sinteza de proteine
D. sunt absorbii la nivel intestinal
E. sunt metabolizai la nivelul ficatului

244

Metabolismul

9. n urma procesul de dezaminare reductiv a aminoacizilor rezult:


A. doi cetoacizi
B. un cetoacid i un acid gras
C. un acid gras i amoniac
D. un cetoacid i amoniac
E. dou molecule de amoniac
10. n urma procesului de dezaminare oxidativ a aminoacizilor rezult :
A. doi cetoacizi
B. un cetoacid i un acid gras
C. un acid gras i amoniac
D. un cetoacid i amoniac
E. dou molecule de amoniac
11. Despre metabolismul energetic se pot afirma urmtoarele CU O
EXCEPIE:
A. intensitatea metabolismului energetic se exprim n calorii
B. este o latur a procesului metabolic
C. reprezint totalitatea schimburilor de energie dintre materia vie i mediu
D. se poate determina prin metode directe i indirecte
E. valoarea schimburilor energetice este identic n starea de repaus fa de
starea de activitate
12. Care afirmaie referitoare la metabolismul energetic este FALS?
A. se poate determina prin metode calorimetrice i metoda schimburilor
gazoase
B. coeficentul respirator are cea mai mare valoare n cazul proteinelor
C. consumul de oxigen este proporional cu energia eliberat
D. cea mai mare parte din energie este eliberat sub form de energie
caloric
E. coeficentul respirator are valoarea cea mai mare n cazul glucidelor

245

Metabolismul

13. Metabolismul bazal :


A. reprezint consumul energetic maxim necesar meninerii funciilor vitale
B. reprezint consumul energetic minim necesar meninerii funciilor vitale
C. valorile medii ale metabolismului bazal nu variaz
D. se poate determina numai prin calorimetrie indirect
E. se exprim pe metri cubi de volum corporal, pe or
14. Coeficentul respirator :
A. se msoar n cadrul metodelor calorimetrice indirecte i directe
B. are la baz faptul c energia i cantitatea de CO2 eliberate sunt invers
proporionale cu cantitatea de substrat oxidat
C. nu variaz n funcie de principiile alimentare metabolizate
D. reprezint determinarea consumului de O2 i a eliminrilor de CO2 n
unitatea de timp
E. se msoar n cadrul metodelor calorimetrice directe
15. Temperatura constant a corpului este optim deoarece :
A. enzimele pot s acioneze rapid fr a fi denaturate
B. membranele celulare pot s-i menin funcionalitatea nu i structura
C. sngele i pstreaz constant vscozitatea sanguin indiferent de
situaiile survenite
D. organismul nu reacioneaz de variaiile de temperatur din mediu
E. enzimele pot fi denaturate dar se refac dup un timp variabil
16. Calorimetria indirect prezint urmtoarele caracteristici CU O
EXCEPIE:
A. este o metod de msurare a cantitii de cldur produs de organism
B. se numete i metoda schimburilor gazoase
C. determin coeficentul respirator
D. msoar consumul de oxigen i acesta este nmulit cu echivalentul
caloric
E. msoar eliminrile de CO n unitatea de timp

246

Metabolismul

17. Care afirmaie cu privire la catabolism este FALS ?


A. are ca rezultat producerea de energie
B. necesit o serie de reacii chimice n urma crora se produce energie
C. energia se nmagazineaz sub form de ATP
D. reprezint descompunerea moleculelor pentru producerea de energie
E. reprezint sinteza componentelor celulare cu producere de energie
18. Care afirmaie despre anabolism este adevrat ?
A. are ca rezultat producerea de energie
B. const n totalitatea reaciilor biochimice care au ca rezultat
descompunerea substanelor macromoleculare
C. const n sinteza tuturor componentelor celulare cu consum de energie
D. anabolismul nu este un proces necesar pentru creterea i dezvoltarea
organismului
E. cetoacizii rezult din aminoacizi prin adugarea gruprii amino
19. Despre metabolismul intermediar glucidic se pot afirma urmtoarele
CU O EXCEPIE:
A. glucidele au rol energetic
B. glucidele au rol structural
C. glucidele au rol funcional
D. glucidele au rol predominant funcional
E. glucoza este forma de utilizare a glucidelor
20. Care afirmaie despre procesele de tip anabolic este FALS?
A. consum energie
B. utilizeaz molecule absorbite la nivelul tubului digestiv
C. refac macromoleculele din structurile celulare
D. asigur creterea organismului
E. produc energie

247

Metabolismul

21. Glicogenoliza are loc n:


A. ficat
B. intestin subire
C. intestin gros
D. splin
E. stomac
22. Glicoliza anaerob se caracterizeaz prin:
A. const n tranformarea glucozei n acetil CoA
B. are ca rezultat formarea de acid piruvic
C. este un proces prin care se formeaz 38 de molecule de ATP
D. necesit prezena oxigenului
E. elibereaz o cantitate foarte mare de energie
23. Gluconeogeneza utilizeaz :
A. amidonul
B. dipeptidele
C. aminoacizii
D. fructoza
E. glucoza
24. Cea mai mare cantitate de energie se gsete n:
A. creatin
B. ADP
C. ATP
D. PC
E. AMP
25. n cursul fosforilrii oxidative se obin:
A. 34 molecule de ATP
B. 2 molecule de ATP
C. 34 molecule de ADP
D. 43 molecule de ATP
E. 33 molecule de ATP

248

Metabolismul

26. Glicogenoliza reprezint :


A. sinteza glucozei din glicogen
B. sinteza glucozei din acizi grai
C. sinteza glucozei din aminoacizi
D. polimerizarea glucozei n glicogen
E. tranformarea glucozei n lipide

27. Metabolismul intermediar al glucozei presupune urmtoarele


procese CU O EXCEPIE :
A. glicogenogenez
B. gluconeogenez
C. glicogenoliz
D. lipogenez
E. lipoliz
28. Rata metabolismului reprezint:
A. rata utilizrii lipidelor n organism
B. rata utilizrii energiei n organism
C. rata utilizrii glucozei n organism
D. rata utilizrii proteinelor n organism
E. rata utilizrii aminoacizilor n organism
29. Termogeneza se caracterizeaz prin urmtoarele CU O EXCEPIE:
A. are loc permanent
B. cele mai active organe productoare de cldur sunt ficatul i muchii
C. se produce ca urmare a unor reacii biochimice din celulele corpului
D. musculatura neted visceral reprezint sursa cea mai important de
cldur
E. face parte din procesul de termoreglare a organismului

249

Metabolismul

30. Care afirmaie este FALS ?


A. termoliza este urmarea unor procese fizice
B. pielea poate pierde cldur prin conducie i iradiere
C. n mod normal temperatura variaz n anumite zone ale corpului
D. omul este un organism homeoterm cu temperatur constant
E. debitul sanguin circulator dermic rmne constant indiferent de
temperatura mediului
31. Care afirmaie despre termoliz este FALS ?
A. este urmarea unor procese fizice
B. centrul termolizei este n hipotalamusul anterior
C. 85% din cldur se pierde la nivelul pielii
D. centrul termolizei are aciune asemntoare cu cea a parasimpaticului
E. centrul termolizei se afl n hipotalamusul posterior
32. Care afirmaie este adevrat?
A. centrul setei este situat n hipotalamusul posterior
B. la o pierdere de 50% a apei din organism creierul i nceteaz activitatea
C. apa endogen prezent n organism rezult din lanul respirator
mitocondrial
D. cantitatea de ap exogen variaz n funcie de substana oxidat
E. apa este solvent doar pentru substanele organice i intervine n
termoreglare
33. Lipidele au urmtoarele roluri CU O EXCEPIE :
A. structural
B. energetic
C. precursori ai unor enzime
D. plastic
E. rol funcional

250

Metabolismul

34. Colesterolul poate fi transformat n urmtoarele substane CU O


EXCEPIE :
A. acizi biliari
B. hormoni steroizi
C. vitamina D3
D. aminoacizi prin transaminare
E. precursori ai hormonilor
35. Despre metabolismul lipidic NU se poate afirma c:
A. lipidele intr n structura biomembranelor
B. prezint procese de lipogenez i lipoliz
C. lipidele au rol structural
D. rolul energetic este minor
E. lipidele au rol funcional
36. Despre procesul de lipogenez NU se poate afirma c:
A. reprezint descompunerea lipidelor n acizi grai i glicerol
B. este stimulat de insulin
C. este un proces care are ca rezultat sinteza de trigliceride
D. intervine n formarea lipidelor de rezerv
E. poate fi o cauz de obezitate
37. Care afirmaie referitoare la fosfolipide NU este ADEVRAT?
A. se sintetiteaz cu consum energetic
B. au rol structural
C. intr n alctuirea membranei celulare creia i ofer permeabilitate
selectiv
D. pot fi sintetizate de toate organele
E. rinichiul este singurul organ care dup ce sintetizeaz fosfolipidele, le
deverseaz n plasm

251

Metabolismul

38. Acizii grai din plasm NU exist sub form de :


A. trigliceride
B. esterificai cu colesterolul
C. fosfolipide
D. chilomicroni
E. liberi
39. Care afirmaie este FALS?
A. acizii grai se sintetizeaz la nivelul mitocondriilor din ficat pornind de
la acetil-CoA
B. fosfolipidele intr n structura membranei mitocondriale
C. colesterolul poate fi esterificat cu acizii grai
D. trigliceridele sunt vehiculate n plasm sub form de fosfolipide
E. randamentul degradrii acizilor grai este mai ridicat dect cel glucidic
40. Factorii hiperglicemiani care intervin n reglarea metabolismului
glucidic sunt urmtorii CU O EXCEPIE:
A. hormonii tiroidieni
B. insulina
C. glucocorticoizii
D. adrenalina
E. glucagonul
41. Eliberarea de insulin are urmtoarele efecte CU O EXCEPIE :
A. stimuleaz preluarea glucozei de ctre celule
B. stimuleaz eliberarea glucozei depozitate n ficat
C. stimuleaz depozitarea aminoacizilor i grsimilor
D. stimuleaz depozitarea glucozei sub form de glicogen n ficat
E. stimuleaz depozitarea glucozei sub form de glicogen n muchi
42. Alegei varianta corect:
A. glicoliza anaerob reprezint o etap a oxidrii tisulare din metabolismul
glucidic
B. glicoliza anaerob se finalizeaz cu formarea glicogenului
C. glicoliza aerob asigur formarea a dou legturi macroergice de ATP
D. glicoliza aerob presupune sinteza acidului piruvic
E. ciclul Krebs nu intervine n metabolismul glucozei
252

Metabolismul

43. Hormonii care stimuleaz sinteza de proteine din aminoacizi sunt


urmtorii CU O EXCEPIE :
A. somatotropul
B. hormonii estrogeni
C. testosteronul
D. insulina
E. hormonii tiroidieni
44. Principalii hormoni cu aciune catabolic asupra proteinelor sunt
urmtorii CU O EXCEPIE :
A. hormonii tiroidieni
B. cortizolul
C. tiroxina
D. hormonii estrogeni
E. glucocorticoizii
45. La reglarea metabolismului lipidic NU iau parte :
A. secreia pancreasului endocrin
B. adenohipofiza
C. hipotalamusul
D. pancreasul exocrin
E. tiroida
46. Vitaminele liposolubile sunt urmtoarele CU O EXCEPIE :
A. vitamina A
B. vitamina K
C. vitamina C
D. vitamina D
E. vitamina E
47. Vitamine hidrosolubile sunt :
A. vitamina C, tiamina, vitamina B6, biotina
B. vitamina K, tiamina, vitamina B6, biotina
C. vitamina A, Vitamina K, vitamina B6, vitamina B12
D. vitamina D, Vitamina E, vitamina B6, vitamina B12
E. vitamina D, Vitamina E, vitamina C, vitamina B12
253

Metabolismul

48. Aportul alimentar raional presupune :


A. aport alimentar hipocaloric
B. aport alimentar hipercaloric
C. realizarea concordanei ntre necesitile organismului i aportul de
alimente
D. aport alimentar n funcie de starea de plenitudine a stomacului
E. asigurarea unei cantiti crescute de lipide i proteine
49. Alegei varianta adevrat :
A. srurile minerale se produc n organism
B. glucidele, lipidele i proteinele reprezint micronutrienii
C. srurile minerale i vitaminele reprezint macronutrienii
D. micronutrieni sunt: vitamine liposolubile, lipide, vitamine hidrosolubile
E. srurile minerale au rol n contracia muscular
50. Alegei afirmaia FALS:
A. vitamina A intervine n buna funcionare a epiteliilor i a esutului nervos
B. vitamina K intervine n diviziunea celular
C. vitamina B12 are rol antianemic
D. vitamina D particip la metabolismul calciului i a fosforului
E. vitaminele din grupul B intervin n funcionarea sistemului nervos, a
inimii i a sistemului digestiv.
51. Identificai afirmaia FALS:
A. formarea depozitelor adipoase se realizeaz din lipidele circulante sub
aciunea lipazelor
B. esutul adipos este rspndit subcutanat, retroperitoneal, n pericard, ficat
C. glicerolul se cupleaz cu cile metabolice ale glucidelor prin intermediul
acidului piruvic
D. acizii grai sunt degradai prin oxidare pn la acetil-CoA numai n
mitocondrii
E. trigliceridele din depozitele adipoase, utilizate ca substrat energetic, sunt
hidrolizate n colesterol i acizi grai

254

Metabolismul

52. Identificai afirmaia FALS:


A. aminoacizii circulani reprezint puntea de legtur ntre cile metabolice
ale substanelor proteice
B. proteinele structurale, fibrilare, sunt eliminate n mediul extracelular
C. biosinteza proteinelor specifice se realizeaz la nivelul ribozomilor
D. proteinele sintetizate pot fi structurale i funcionale
E. dintre proteinele funcionale fac parte enzime, hormoni, albuline,
globuline, fibrinogen
53. Alegei varianta FALS:
A. procesele metabolice se defoar simultan
B. procesele metabolice sunt catalizate enzimatic
C. procesele metabolice sunt ireversibile i interconectate
D. glicoliza este un proces catabolic
E. n glicoliza muscular rezult acid lactic, care este transformat n faza de
refacere n acid piruvic
54. Din ficat, glucoza NU urmeaz una din urmtoarele ci:
A. rspndirea n organism prin snge
B. catabolizarea (oxidarea) anaerob i aerob
C. transformarea n glicogen, form de depozitare a glucidelor n organism
D. gluconeogenez din acid gras
E. transformare n lipide sau aminoacizi
55. Identificai afirmaia FALS:
A. asimilaia i dezasimilaia sunt antagonice i se afl ntr-un echilibru
dinamic
B. anabolismul predomin la tineri
C. procesele de metabolism pot fi analizate pentru fiecare dintre substanele
introduse n organism (metabolism de substan)
D. metabolismul glucidic este reglat pe cale nervoas i umoral
E. glicogenogeneza din ficat este un proces care nu necesit energie

255

Metabolismul

56. Identificai afirmaia corect:


A. ntr-o alimentaie foarte bogat n glucide, ficatul nu poate s prelucreze
excesul de glucoz n glicogen
B. glicemia reprezint cantitatea de glicogen din snge
C. somatotropul este un hormon anabolizant lipidic deoarece intervine n
cretere
D. reglarea metabolismului lipidic se afl sub controlul centrilor foamei i
saietii din talamus
E. aminoacizii sunt anabolizai prin dezaminare
57. Alegei varianta FALS:
A. de la nivelul intestinului unde ajunge dup ingestie, apa trece n snge,
apoi n spaiile intercelulare i de aici, n interiorul celulelor
B. dup ce particip la multiple reacii metabolice apa trece de la celule n
spaiile intercelulare i de aici n plasma sngelui de unde se elimin la
exterior
C. micarea apei n dublu sens, ntre compartimentul intra- i extracelular se
face datorit unor fore osmotice
D. forele osmotice care controleaz micarea apei, ntre compartimentul
intra- i extracelular depind mai ales de prezena unor sruri minerale
sub form de ioni
E. rezultatul pierderilor de ap este scderea concentraiei osmotice a
lichidului extracelular
58. Identificai afirmaia FALS:
A. reglarea Na+ i K+ din plasma sanghin este sub influen hormonal, mai
ales a hormonilor medulosuprarenalieni
B. n afar de apa ingerat, n organism se produce ap metabolic
C. apa metabolic rezult n urma proceselor oxidoreductoare ale diferitelor
substane
D. Na i K se gsesc n organism att sub form de ioni, ct i sub form de
sruri
E. calciul se elimin prin urin i fecale sub form de carbonai i fosfai

256

Metabolismul

59. Identificai variana corect:


A. consumul de oxigen este invers proporional cu energia eliberat
B. coeficientul respirator are valoarea 0,7 pentru oxidarea de glucide
C. n condiii obinuite de via, valoarea coeficientului respirator este 0,85
D. n eforturi musculare intense, valoarea coeficientului respirator scade sub
0,85 deoarece organismul face apel la rezervele de glucide
E. pentru pstrarea poziiei verticale a corpului, musculatura individului nu
necesit un plus de energie
60. Alegei varianta FALS:
A. aproape toi hidraii de carbon din alimentaia noastr sunt de origine
vegetal
B. hidraii de carbon sunt, n primul rnd, furnizori de energie
C. datorit lipidelor stratul de grsime din piele mpiedic pierderile mari de
cldur din organism
D. tinerii au nevoie de o cantitate dubl de proteine, iar vrstnicii au nevoie
de o cantitate puin mai mic
E. organismul poate nmagazina hidraii de carbon i lipide

257

Metabolismul

258

Reproducerea

REPRODUCEREA
NTREBRI - COMPLEMENT SIMPLU
1. Identificai afirmaia FALS:
A. melatonina inhib dezvoltarea sexual precoce
B. LH stimuleaz secreia gonadelor
C. secreia de FSH este controlat prin feed-back negativ declanat de
concentraiile crescute ale hormonilor sexuali asupra adenohipofizei
D. hormonii sexuali secretai de ctre corticosuprarenal stimuleaz
anabolismul proteic
E. dup menopauz hormonii sexuali secretai de ctre corticosuprarenal
nu mai au nici un rol la femeie
2. Identificai afirmaia adevrat:
A. hipersecreia gonadotropinelor produce diminuarea la biei a apariiei
caracterelor sexuale masculine
B. hipersecreia gonadotropinelor produce feminizarea la femei
C. hiposecreia gonadotropinelor produce accelerarea maturizrii organelor
reproductoare
D. controlul secreiei gonadocorticoizilor este stimulat de corticotropin
E. gonadocorticoizii au aciuni diferite cu cei produi de gonade
3. Identificai afirmaia FALS:
A. testiculele ndeplinesc funcia endocrin prin celulele interstiiale Leydig
B. la pubertate testosteronul iniiaz maturarea organelor sexuale masculine
C. testosteronul are rol de stimulare a creterii scheletului i a musculaturii
D. de la natere testosteronul asigur spermatogeneza
E. la pubertate testosteronul iniiaz apariia caracterelor sexuale masculine

259

Reproducerea

4. Identificai afimaia adevrat:


A. gonadele sunt glande mixte, partea exocrin producnd hormoni
asemntori cu cei produi de corticosuprarenale
B. estrogenii sunt produi de foliculii ovarieni n perioada care precede
ovulaia
C. dintre estrogeni nu face parte i estriolul
D. estrogenii sunt secretai numai de ctre ovar
E. FSH-ul intervine predominant n etapa de postovulaie
5. Identificai afirmaia FALS:
A. progesteronul este produs de corpul galben nainte de ovulaie
B. progesteronul, mpreun cu estrogenii stimuleaz dezvoltarea glandei
mamare
C. progesteronul stimuleaz proliferarea endometrului
D. LH-ul intervine n etapa post-ovulaie
E. estrogenii se mai numesc i foliculin
6. Identificai afirmaia adevrat:
A. n primii ani de via, n afara caracterelor sexuale primare, bieii i
fetiele prezint multe deosebiri n alctuirea corpului
B. pubertatea la fete se instaleaz la 17 18 ani
C. la biei pubertatea sfrete n jurul vrstei de 18 19 ani
D. diferenierea sexului ncepe din a 20-a sptmn de dezvoltare
E. caracterele sexuale secundare nu sunt marcate de creterea n lungime
7. Identificai afirmaia FALS:
A. maturizarea sexual este marcat prin intermediul hipofizei anterioare
B. dintre hormonii sexuali la brbat este preponderent testosteronul
C. n funcie de preponderena hormonilor sexuali masculini i feminini este
marcat fenotipul brbatului i al femeii
D. spermatozoizii iau natere n epiteliul unistratificat al tubilor seminiferi,
prin procesul de spermatogenez
E. spermatogeneza n cepe la pubertate

260

Reproducerea

8. Identificai afirmaia adevrat:


A. procesul de spermatogenez este reglat de LH
B. partea posterioar a spermatozoidului conine enzime
C. partea intermediar a spermatozoidului conine mitocondrii
D. motilitatea spermatozoidului este asigurat de micrile nucleului
E. testosteronul este secretat de esutul interstiial al testiculelor sub influena
hormonului FSH
9. Identificai afirmaia FALS:
A. testosteronul asigur creterea i dezvoltarea organelor sexuale masculine
B. testiculul se dezvolt n cavitatea abdominal din luna a doua a vieii
intrauterine
C. prezena testiculelor n scrot menine o temperatur cu 2 - 3 C sub
temperatura corpului
D. epididimul este locul unde converg tubii seminiferi
E. epididimul este locul unde se nmagazineaz spermatozoizii n vederea
maturaiei lor
10. Identificai afirmaia adevrat:
A. din epididim spermatozoizii sunt condui n prostat
B. canalele deferente depoziteaz sperma cteva zile
C. prin tierea i legarea ductelor deferente se produce sterilizarea la brbai
D. dup tierea i legarea ductelor deferente activitatea sexual scade
E. prostata este o gland anex care nconjoar partea inferioar a uretrei
11. Identificai afirmaia FALS:
A. veziculele seminale secret un mucus bogat n fructoz
B. lichidul secretat de veziculele seminale asigur motilitatea
spermatozoizilor
C. lichidul secretat de veziculele seminale reprezint 80 % din cantitatea
lichidului spermatic
D. prostata este o gland anex care elimin un lichid lptos, alcalin
E. lichidul secretat de prostat neutralizeaz secreia din vagin

261

Reproducerea

12. Identificai afirmaia corect:


A. penisul este organul copulator la femeie
B. prin ejaculare spermatozoizii sunt eliberai n uter
C. penisul intr n erecie prin umplerea cu snge a corpilor spongioi
D. glandul penisului are numeroase celule motoare cu rol n iniierea
reflexului de erecie
E. glandul penisului este protejat de prepu
13. Identificai afirmaia FALS:
A. la ft lipsete circulaia pulmonar, ea fiind nlocuit de cea placentar
B. la ft cele dou atrii comunic printr-un canal
C. placenta poate fi folosit ca surs de hormoni
D. placenta poate fi folosit ca surs de vene pentru grefe de vase sangvine
E. sarcina extrauterin trebuie eliminat chirurgical
14. Identificai afirmaia corect:
A. spermatogoniile sunt celule haploide
B. cantitatea obinuit de sperm ejaculat la fiecare act sexual este n medie
de aproximativ 5 ml
C. testiculul nu secret estrogeni
D. n fiecare mililitru de sperm se afl n medie 60 de milioane de
spermatozoizi
E. hiposecreia de testosteron duce la infantilism genital
15. Identificai afirmaia FALS:
A. testosteronul este un hormon lipidic cu structur sterolic
B. testosteronul este un puternic anabolizant proteic
C. gameii masculini sunt celule haploide
D. ntreruperea ciclurilor la femeie are loc dup vrsta de 60 de ani
E. cauza menopauzei reprezint epuizarea ovarelor

262

Reproducerea

16. Identificai afirmaia corect:


A. reglarea secreiei ovariene se face prin feed-back negativ hipotalamohipofizo-ovarian
B. pereii foliculului ovarian prezint trei teci celulare
C. n perioada preovulatorie celulele tecii externe secret estrogeni i
progesteron
D. creterea i maturarea foliculului ovarian sunt stimulate de LH
E. corpul galben fecundat se transform dup 10 zile n corp alb
17. Identificai afirmaia FALS:
A. ovarul este un organ pereche situat n cavitatea pelvian
B. ovarul are funcie mixt
C. funcia exocrin a ovarului const n producerea de ovule
D. ovarul are forma unui ovoid turtit, cntrind 60 80 de grame
E. faa lateral a ovarului se afl pe peretele lateral al cavitii pelvine,
ocupnd fosa ovarian
18. Identificai afirmaia corect:
A. faa lateral a ovarului este acoperit de pavilionul trompei uterine
B. ovarul este acoperit la suprafa de un epiteliu simplu
C. sub epiteliu ovarul prezint un nveli cartilaginos albugineea ovarului
D. zona cortical a ovarului conine vase sanghine i limfatice i fibre
nervoase vegetative
E. vascularizaia ovarului este asigurat a artera ovarian, ram din artera
iliac intern
19. Identificai afirmaia FALS:
A. n zona cortical a ovarului se afl foliculii ovarieni n diferite stadii de
evoluie
B. foliculii maturi se numesc foliculi de Graaf
C. foliculul matur este cel mai voluminos
D. vena ovarian stng se deschide n vena cav inferioar
E. o parte din sngele venos al ovarului ajunge n vena uterin

263

Reproducerea

20. Identificai afirmaia corect:


A. trompele uterine sunt conducte conjunctivo-membranoase ntinse de la
ovare la uter
B. trompele uterin comunic cu ovarul prin nite orificii numite ostii uterine
C. extremitatea lateral a trompelor conine un orificiu care se deschide n
cavitatea abdominal
D. trompele uterine au o lungime de 7 12 milimetri
E. corpul galben secret estrogeni i o cantitate mic de testosteron
21. Identificai afirmaia FALS:
A. uterul este situat n cavitatea pelvin
B. uterul este un organ musculos, cavitar i impar
C. uterul este situat ntre vezica urinar i rect
D. uterul este interpus ntre vagin i ovare
E. uterul are form de par cu extremitatea mare orientat superior
22. Identificai afirmaia corect:
A. pe colul uterin se inser vaginul prin extremitatea sa inferioar
B. la exterior uterul este format dintr-o tunic seroas
C. ntre corpul i colul uterin exist o poriune mai strmt care se numete
istmul uterin
D. miometrul uterin este format din fibre musculare striate
E. vascularizaia uterului este asigurat de artera uterin care este ram din
aorta abdominal
23. Identificai afirmaia FALS:
A. endometrul este considerat stratul funcional al uterului
B. endometrul este stratul mijlociu al uterului
C. endometrul prezint modificri structurale atunci cnd se elimin odat cu
sngerarea menstrual
D. venele uterine se deschid n vena iliac intern
E. vena ovarian stng se deschide n vena renal stng

264

Reproducerea

24. Identificai afirmaia corect:


A. vaginul este un conduct musculo-membranos, lung de 7 9 cm
B. vaginul se deschide prin extremitatea superioar n vestibulul vaginal
C. vestibulul vaginal este delimitat de cele dou labii mari
D. n structura vaginului exist un strat format din fibre musculare striate
E. la interiorul vaginului se afl o mucoas format din epiteliu pavimentos
stratificat
25. Identificai afirmaia FALS:
A. vulva are forma unei fante alungit n sens transversal
B. vulva este mrginit lateral de labiile mari i mici
C. labiile mari sunt acoperite de tegument i sunt prevzute cu pr i glande
sebacee mari
D. n partea anterioar a labiilor mari exist un relief median, acoperit de pr
i numit muntele lui Venus
E. labiile mici sunt situate medial de labiile mari
26. Identificai afirmaia corect:
A. bulbii vestibulari sunt situai la baza labiilor mici
B. clitorisul are o lungime de 5 6 mm
C. bulbii vestibulari sunt organe erectile
D. n vestibulul vaginal se deschide posterior uretra i anterior vaginul
E. vascularizaia vulvei este asigurat de ramuri ale arterei iliace interne
27. Identificai afirmaia FALS:
A. glanda mamar este o gland pereche, anex a aparatului genital feminin
B. glanda mamar este situat pe peretele anterior al toracelui, n intervalul
dintre coastele III X
C. testiculul are o mas de aproximativ 25 g
D. epididimul face parte din conductele seminale
E. la femeia adult glandele mamare prezint o structur complex

265

Reproducerea

28. Identificai afirmaia corect:


A. testiculul are forma unui ovoid turtit sagital
B. testiculul este situat n punga scrotal, un organ alungit
C. epididimul are forma unei virgule i este aezat pe marginea posterioar a
testiculului
D. epididimul conine canalul epididimar care se continu cu canalul
ejaculator
E. testicolul este nvelit la suprafa de o membran muscular numit
albuginee
29. Identifiai afirmaia FALS:
A. albugineea testiculului este rezistent i inextensibil
B. albugineea testiculului are culoare alb-sidefie care las liber parenchimul
testicular
C. parenchimul testicular este strbtut de septuri conjunctive care
delimiteaz lobulii testiculului
D. lobulii testiculului sunt n numr de 250 300 pentru fiecare testicul
E. un lobul testicular este format din 2 3 tubi seminiferi contori
30. Identificai afirmaia corect:
A. tubii seminiferi contori sunt continuai de canalele eferente
B. canalele eferente ajung n canalul deferent
C. canalele eferente sunt n numr de 20 25
D. vascularizaia testiculului este asigurat de artera testicular, ram din iliaca
intern
E. cile spermatice intratesticulare sunt reprezentate de tubii seminiferi drepi
i reeaua testicular
31. Identificai afirmaia FALS:
A. canalul deferent continu canalul epididimar
B. canalul deferent se termin la baza prostatei
C. canalul ejaculator se deschide n uretr
D. canalul deferent se unete cu canalul veziculei seminale formnd canalul
eferent
E. veziculele seminale sunt situate lateral fa de canalele deferente
266

Reproducerea

32. Identificai afirmaia corect:


A. prostata este un organ exocrin, par
B. vezicula seminal are form rotund, cu diametrul de 2 cm
C. glandele bulbo-uretrale secret un lichid asemntor cu cel prostatic
D. vascularizaia prostatei este asigurat de artera prostatic, ram din aorta
abdominal
E. penisul are numai funcie genital
33. Identificai afirmaia FALS:
A. penisul este situat deasupra scrotului
B. penisul este i organ al miciunii
C. rdcina penisului este fixat, prin cei doi corpi cavernoi de oasele
bazinului
D. corpul penisului se termin la extremitatea anterioar cu o poriune mai
voluminoas numit gland
E. glandul prezint pe faa sa dorsal orificiul extern al uretrei
34. Identificai afirmaia corect:
A. organele erectile ale penisului sunt reprezentate de doi corpi spongioi i
un corp cavernos
B. pielea penisului se continu cu pielea scrotului i a regiunii pubiene
C. vascularizaia penisului este asigurat de ramuri din artera ruinoas
extern
D. vena ruinoas intern se deschide n vena cav inferioar
E. n timpul ereciei organele erectile ale penisului sunt golite de snge
35. Identificai afirmaia FALS
A. activitatea gonadelor devine evident la pubertate
B. instalarea pubertii este consecina modificrilor survenite la nivelul
hormonilor gonadali
C. fiecare ovar conine la natere cteva sute de mii de foliculi primordiali
D. procesul de cretere i maturaie folicular este ciclic
E. durata medie a unui ciclu genital la femeie este de aproximativ 28 de zile

267

Reproducerea

36. Identificai afirmaia corect:


A. perioada preovulatorie dureaz din ziua 1 pn n ziua a 14-a a ciclului
B. perioada postovulatorie se ntinde de la ovulaie pn n ziua a 15-a a
ciclului
C. n perioada preovulatorie nu au loc diviziuni la nivelul ovocitului
D. ovogonia este o celul haploid
E. pe msur ce foliculul ovarian se matureaz cavitatea de la nivelul
foliculului se micoreaz i dispare
37. Identificai afirmaia FALS:
A. hipofiza anterioar secret cantiti mult crescute de LH pentru 1 2 zile,
ncepnd cu 24 48 de ore nainte de ovulaie
B. creterea hipofizar de LH este nsoit i de un vrf preovulator mic de
FSH
C. estrogenii la femeie stimuleaz activitatea osteoblastic
D. i fr vrful de LH, dar cu vrful de FSH, ovulaia poate avea loc
E. la femeie creterea nceteaz mai repede ca la brbat
38. Identificai afirmaia corect:
A. dac ovulaia nu a avut loc ovulul se elimin n ziua 26-a a ciclului
B. dac fecundaia nu a avut loc secreia corpului galben scade brusc n ziua
20-a a ciclului
C. secreia corpului galben este stimulat de LH i prolactin
D. dac ovulul a fost fecundat secreia corpului galben este prelungit nc 10
zile
E. corpul alb secret cantiti reduse de estrogeni i progesteron
39. Identificai afirmaia FALS:
A. civa spermatozoizi pot rmne viabili n tractul genital feminin pn la
72 de ore
B. testosteronul are efect de meninere a tonusului epiteliului spermatic
C. activitatea encefalului nu este absolut necesar pentru efectuarea actului
sexual masculin
D. actul sexual masculin rezult din mecanisme reflexe intrinseci integrate n
mduva sacrat i toracic
E. corpul penisului are form uor turtit
268

Reproducerea

40. Printre metodele temporare de contracepie NU se numr:


A. contraceptivele de barier
B. histerectomia
C. steriletul
D. implanturile subdermice hormonale
E. injeciile cu progesteron
41. Identificai afirmaia FALS:
A. miometrul este alctuit din fibre longitudinale, radiare i spiralate
B. mucoasa trompelor uterine este foarte cutat i prezint cili
C. vaginul este calea de trecere a fluxului menstrual
D. vaginul este singura cale de ieire a ftului la natere
E. mucoasa vaginal are glande a cror secreie creeaz un pH sczut
42. Identificai afirmaia corect:
A. n timpul actului sexual sperma este depus n colul uterin
B. spermatozoizii depui n cile genitale feminine parcurg uterul i ajung n
treimea medial a trompei unde vor ntlni ovulul
C. mai muli spermatozoizi penetreaz ovulul
D. amfixia reprezint fecundaia propriu-zis
E. dup fecundaie ovulul fecundat se deplaseaz spre ovar unde va avea loc
nidaia
43. Intr-un ciclu menstrual au loc urmtoarele etape, cu excepia uneia:
A. faza menstrual cnd se descuameaz stratul superficial al mucoasei
uterine
B. n faza menstrual cantitatea de progesteron i estrogeni scade mult
C. n faza proliferativ endometrul se ngroa i devine intens vascularizat
D. n faza secretoare endometrul se ngroa i mai mult dar vascularizaia
scade
E. dac ovulul nu este fecundat corpul galben se micoreaz

269

Reproducerea

44. Identificai afirmaia corect:


A. la aproximativ 24 de ore dup fecundare ovulul se divide n dou celule
fiice
B. la aproximativ 40 de ore de la fecundaie apar patru celule
C. primele diviziuni ale celulei ou rezult prin segmentaie
D. dup trei zile de la fecundaie se atinge un stadiu n care mai multe celule
de dimensiuni mari formeaz un ansamblu cu aspect de mur
E. dup ptrunderea primului spermatozoid membrana ovulului devine
permeabil
45. Identificai afirmaia FALS:
A. dup ce au rezultat 4 celule (din diviziunea ovulului fecundat), la fiecare
12 ore are loc o nou diviziune celular
B. dup stadiul de morul apare o difereniere a celulelor, prin care celulele
mai mici se dispun n centru
C. stadiul embrionului din prima sptmn n care celulele sunt difereniate
se numete blastul
D. comportamentul sexual la om prezint caractere distincte
E. n blastocist apare o cavitate plin cu lichid trofic care se numete
blastocel
46. Identificai afirmaia corect:
A. ovogeneza este procesul de formare a gonadelor feminine
B. spermatogeneza ncepe la natere
C. ovogeneza ncepe n perioada fetal i nceteaz la menopauz
D. celulele generatoare stem diploide din ovar se numesc ovocite de ordinul I
E. ovogoniile se multiplic rapid n timpul vieii embrionare prin meioze

270

Reproducerea

47. Identificai afirmaia FALS:


A. foliculii primordiali ncep s apar pe msur ce ovogoniile se transform
n ovocit primar i se nconjur cu un singur strat de celule cubice
foliculare
B. ovocitul primar stagneaz n profaza primei meioze timp de 10 14 ani
C. la natere sunt deja formate ovocitele primare pentru toat perioada vieii
femeii
D. la natere exist 2 milioane de ovocite primare
E. pn la pubertate rmn viabile doar 400 000 de ovocite primare din care
unul este activat lunar de hormonii sexuali
48. Identificai afirmaia FALS:
A. activarea ovocitului primar determin continuarea meiozei I
B. activarea ovocitului primar determin continuarea meiozei I i formarea
a dou celule egale
C. ovocitul secundar rmne n metafaza II i va fi expulzat din folicul n
timpul ovulaiei
D. primul globul polar se divide
E. ovocitul secundar i continu diviziunea meiotic numai dac este
fecundat
49. Identificai afirmaia corect:
A. globulii polari se pstreaz dac ovocitul II este fecundat
B. primul globul polar este mai mare dect ovocitul secundar
C. un ciclu ovarian tipic dureaz 28 de zile i cuprinde evenimentele din
timpul dezvoltrii foliculilor ovarieni
D. n faza luteal foliculii primordiali cresc i se transform n foliculi
primari, secundari i apoi maturi
E. n faza folicular rezult corpul alb dac ovulul nu a fost fecundat

271

Reproducerea

50. Identificai afirmaia FALS:


A. dup ovulaie corpul galben secret progesteron care va continua s
asigure dezvoltarea endometrului
B. degenerarea corpului galben determin scderea secreiei de estrogen
C. dac ovulul nu a fost fecundat, degenerarea corpului galben va duce la
dezorganizarea endometrului
D. dup hemoragia menstrual FSH stimuleaz dezvoltarea foliculilor
primordiali
E. sub influena estrogenilor endometrul se ngroa
51. Identificai afirmaia corect:
A. la sfritul primei sptmni proembrionul este numit embrion i se
termin gastrulaia
B. la sfritul primei sptmni embrionul este format din dou straturi:
ectoderm i endoderm
C. embrionul format din dou straturi sufer noi transformri, numite
gastrulaie, n care apare i al treilea strat
D. n ultimul trimestru de sarcin ncepe formarea scheletului
E. blastocistul are form ovoidal
52. Identificai afirmaia FALS:
A. n primul trimestru de sarcin apar mugurii membrelor
B. n primul trimestru de sarcin ncepe formarea organelor majore
C. n al doilea trimestru de sarcin creierul crete rapid
D. amniosul const ntr-o membran care se dispune n jurul embrionului i
este umplut cu lichid amniotic
E. n al treilea trimestru de sarcin sistemul nervos ncepe s funcioneze
53. Identificai afirmaia corect:
A. sacul vitelin const ntr-o vezicul suspendat de faa dorsal a
embrionului
B. sacul vitelin conine nutrimente ce vor hrni embrionul pn la natere
C. alantoida este baza structural pentru cordonul ombilical
D. alantoida va deveni parte a vezicii biliare a ftului
E. cordonul ombilical complet difereniat acoper membrana amniotic
272

Reproducerea

54. Identificai afirmaia FALS:


A. placenta este structura care asigur nutriia embrionului n perioada
gravidiei
B. placenta este compus din esut de origine matern i embrionic
C. poriunea provenit din stratul extern al embrionului formeaz corionul
D. corionul nchide ntr-o cavitate uterul i embrionul
E. corionul formeaz viloziti corionice bogat vascularizate
55. n al treilea trimestru de sarcin NU se produce unul din
urmtoarele evenimente:
A. ftul crete rapid
B. apar ochii
C. ncepe dezvoltarea sistemului imunitar
D. lungimea ftului atinge 50 cm
E. greuatea ftului ajunge la 2700 4000 grame
56. Identificai afirmaia FALS:
A. naterea ncheie starea de gravidie
B. naterea se petrece cu aproximaie la mplinirea a 280 de zile de la ultima
hemoragie menstrual ( 15 zile)
C. ftul este expulzat din uter ca urmare a unei serii de evenimente care se
numete travaliu
D. estrogenii i ocitocina determin contracia musculaturii uterine
E. dilatarea colului uterin dureaz ntre 12 i 24 de ore
57. Identificai afirmaia corect:
A. iniial contraciile uterine se produc la intervale de 30 15 de minute
B. la nceputul fazei de dilatare diametrul colului uterin atinge 10 cm
C. n timpul expulziei ftului contraciile uterine dureaz 5 minute
D. la o natere obinuit ftul se prezint cu picioarele n dreptul colului
uterin, uurnd expulzia
E. ultima etap a naterii este eliminarea placentei care iese imediat
(aproximativ 5 minute) dup expulzia ftului

273

Reproducerea

58. Identificai afirmaia FALS:


A. metoda abstinenei este cea mai simpl metod
B. metoda abstinenei este bazat pe cunoaterea momentului ovulaiei
C. momentul ovulaiei poate fi determinat prin msurarea temperaturii
corporale pe toat perioada dintre dou hemoragii menstruale
D. n zilele ce preced ovulaia temperatura organismului crete
E. evitnd contactul sexual dou zile nainte de ovulaie i dou zile dup
ovulaie (5 zile) este mpiedicat fecundaia
59. Identificai afirmaia corect:
A. metoda blocrii accesului spermatozoizilor presupune utilizarea
diafragmei la brbai
B. metoda distrugerii spermatozoizilor prin introducerea n vagin a unui
burete mbibat cu gel spermicid are o eficien de 50 %
C. metoda hormonal sau a pilulelor contraceptive mpiedic maturarea
ovocitelor
D. metoda steriletului const n implantarea n trompele uterine a unui
dispozitiv care mpiedic migrarea celulei ou ctre uter
E. metoda steriletului are o eficien de 90 %
60. Identificai afirmaia FALS:
A. placenta are form de disc i este fixat de peretele uterului
B. placenta este legat de ft prin cordonul ombilical, care este strbtut de
dou vene ombilicale i o arter ombilical
C. placenta este puternic vascularizat de vasele sanghine materne din
peretele uterin
D. placenta asigur schimburile de gaze i hran ntre mam i ft
E. placenta dezvolt estrogeni i progesteron care mpiedic noi ovulaii

274

Reproducerea

61. Identificai afirmaia corect:


A. vasele sanghine materne din peretele uterin i cele fetale din cordonul
ombilical se gsesc n contact, fr a fi n continuitate
B. circulaia sngelui la ft se caracterizeaz prin prezena unei circulaii
pulmonare
C. la ft cele dou ventricule comunic prin orificiul Botallo
D. la ft sngele venos este amestecat cu cel arterial deoarece aorta toracic
se leag printr-un canal de artera pulmonar
E. formarea anexelor embrionare se numete organogenez
62. Identificai afirmaia FALS:
A. anexitele sunt inflamaii ale trompelor uterine i ovarului
B. simptomele anexitelor constau n dureri abdominale, lombare accentuate
la efort
C. tratamentul anexitelor const n antibiotice recomandate de medic
D. vaginitele sunt infecii ale vaginului provocate de fungi, bacterii sau
protiste parazite
E. vaginitele constau n febr, prurit i durere la contactul sexual
63. Adenomul de prostat:
A. este produs de creterea volumului prostatei i comprimarea ureterului
B. simptomele constau n ngreunarea eliminrii urinii, frecvente senzaii de
urinare, mai ales noaptea
C. complicaiile adenomului de prostat constau n sngerri i litiaz renal
D. poate fi produs i de infecii cu virusuri sau microbi
E. tratamentul su este exclusiv chirurgical
64. Identificai afirmaia FALS:
A. n faza de nceput a naterii are loc ruperea membranei amniotice i
eliminarea lichidului amniotic
B. n faza de nceput a naterii au loc contracii uterine regulate
C. n faza de nceput a naterii are loc dilataia colului uterin
D. n travaliu au loc contracii dese i foarte dureroase
E. n travaliu are loc eliminarea placentei

275

Reproducerea

65. Identificai afirmaia corect:


A. n prima lun de sarcin ncepe osificarea scheletului
B. n luna a treia de sarcin se formeaz ochii i inima
C. n luna a noua de sarcin ftul este poziionat n uter cu capul n jos
D. colostrul nu conine substane eseniale pentru nou-nscut
E. cantitatea de lapte este reglat prin ocitocin
66. Identificai afirmaia FALS:
A. ejacularea este procesul prin care spermatozoizii sunt eliberai n vagin
B. penisul intr n erecie prin umplerea cu snge a corpilor spongioi
C. glandul penisului are numeroase celule senzoriale cu rol n iniierea
reflexului de erecie
D. glandul penisului este protejat de prepu
E. lichidul prostatic neutralizeaz secreia acid din vagin
67. Identificai afirmaia corect:
A. ovogeneza este procesul prin care iau natere ovulele n foliculii ovarieni
din epiteliul germinativ al zonei corticale a ovarului
B. trompele uterine transport ovulul de la uter la ovar
C. la captul dinspre uter, trompele au nite franjuri cu rolul de a capta
ovulul
D. endometrul difer n funcie de vrst, ciclu ovarian i miometru
E. trompele uterine au o musculatur slab dezvoltat, deoarece au rol n
transportul ovocitului
68. Identificai afirmaia FALS:
A. epididimul este locul unde converg tubii seminiferi
B. testiculul se dezvolt din luna a 3-a a vieii intrauterine n cavitatea
abdominal
C. uneori coborrea testiculelor ntrzie sau nu are loc
D. canalele deferente depoziteaz sperma mai mult timp
E. spermatogeneza este reglat de LH

276

Reproducerea

69. Identificai afirmaia FALS:


A. celula-ou sau zigotul se segmenteaz n timpul transportului
B. din a treia lun de dezvoltare embrionul devine ft
C. durata unei sarcini normale este de 280 de zile ncepnd cu prima zi a
ultimului ciclu menstrual
D. cei mai muli foliculi ovarieni primordiali se matureaz formnd ovule
E. n timpul ovulaiei are loc prima diviziune meiotic rezultnd ovocitul de
ordinul II i primul globul polar
70. Identificai afirmaia FALS:
A. vaginul este un organ cavitar care se deschide la exterior n regiunea
vulvei
B. ciclul menstrual constituie un element principal al caracterelor sexuale
feminine
C. orificiul inferior al vaginului este acoperit la virgine de o membran,
himenul
D. himenul are form semilunar sau inelar
E. glanda mamar este format din acini, care au ca unitate secretorie lobulul
71. Identificai afirmaia corect:
A. tubii seminiferi se unesc formnd un canal unic care la ieirea din
epididim devine canal ejaculator
B. canalele deferente ptrund n bazin, naintea vezicii urinare
C. canalul ejaculator se deschide n uretr
D. penisul este alctuit din doi corpi cavernoi i corpul spongios care
acoper incomplet uretra
E. spermatozoizii devin imobili n lichidul spermatic
72. Identificai afirmaia FALS:
A. colul uterin proemin n vagin
B. organele genitale constituie pori de intrare n organism pentru numeroi
ageni patogeni
C. cele mai cunoscute boli venerice sunt sifilisul i SIDA
D. fecundaia este monospermic
E. placenta este un organ discoidal n care vasele sangvine ale mamei se
deschid n lacune sangvine
277

Reproducerea

73. Identificai afirmaia FALS:


A. n lacunele sangvine plutesc formaiuni filiforme numite viloziti coriale
B. vilozitile crampon sunt mai lungi i se fixeaz de peretele uterului
C. placenta secret gonadotropine
D. naterea presupune coordonarea armonioas a dou componente
fundamentale: matern i fetal
E. unele virusuri pot trece de la mam la ft
74. Identificai afirmaia FALS:
A. anexitele sunt inflamaii acute sau cronice ale vaginului
B. anexitele au origine bacterian sau infecii produse dup avort
C. anexitele au ca simptome dureri abdominale difuze, hemoragii vaginale,
dureri menstruale
D. anexitele pot fi prevenite prin evitarea expunerii la frig
E. vaginitele au origine infecioas cu germeni saprofii care pot deveni
viruleni
75. Identificai afirmaia FALS:
A. sterilizarea este o metod contraceptiv chirurgical prin care la femei se
leag trompele
B. sterilizarea se aplic mai ales n unele afeciuni, care pun n pericol viaa
viitoarelor mame
C. cauzele vaginitelor pot fi reacii alergice la contraceptive sau la alte
produse
D. incidena cancerului de prostat este legat de vrsta naintat
E. adenomul de prostat are cauze cunoscute legate de excesul de testosteron

278

Rspunsuri teste

RSPUNSURI TESTE

1. A
2. C
3. B
4. B
5. C
6. B
7. C
8. E
9. C
10. D
11.C
12. A

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

D
E
D
C
B
C
A
D
B
E
B
E
D
B
C

13. B
14. E
15. C
16. A
17.C
18.A
19. E
20. A
21. E
22. E
23. B
24. D

CELULA. ESUTURI
25. B
37. E
26. B
38. B
27. B
39. C
28. A
40. A
29. E
41. D
30. C
42. A
31.B
43. B
32. C
44. D
33. B
45. C
34. D
46. D
35.B
47. A
36.A
48. B

49. E
50. A
51. A
52. B
53. B
54. D
55. C
56. A
57. E
58. C
59. C
60. A

16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.

SISTEMUL NERVOS
31. B
46.
32. A
47.
33. B
48.
34. E
49.
35. D
50.
36. B
51.
37. E
52.
38. A
53.
39. C
54.
40. C
55.
41. C
56.
42. D
57.
43. B
58.
44. E
59.
45. D
60.

61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.

C
D
E
D
C
C
B
B
E
B
B
B
C
A
D

279

C
B
C
D
E
C
B
C
B
B
E
C
B
E
C

D
A
E
B
B
E
D
D
B
C
E
A
D
B
C

Rspunsuri teste

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.

E
D
D
B
D
E
C
D
B
D
C
B
D
C
E
B

1. E
2. A
3. C
4. B
5. E
6. B
7. E
8. B
9. D
10. E
11. A
12. E
13. C
14. E
15. A

17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29.
30.
31.
32.

C
D
B
D
E
C
E
D
A
B
E
B
E
C
D
C

16. D
17. D
18. D
19. D
20. D
21. C
22. E
23. E
24. C
25. D
26. A
27. E
28. D
29. D
30. B

ANALIZATORII
33. D
49.
34. E
50.
35. C
51.
36. E
52.
37. B
53.
38. D
54.
39. E
55.
40. D
56.
41. E
57.
42. C
58.
43. D
59.
44. D
60.
45. B
61.
46. C
62.
47. B
63.
48. C
64.

E
C
E
D
C
B
C
E
A
E
E
C
B
E
B
D

GLANDELE ENDOCRINE
31. E
46. E
32. D
47. E
33. B
48. C
34. B
49. C
35. B
50. B
36. A
51. E
37. E
52. C
38. E
53. B
39. A
54. E
40. C
55. C
41. D
56. D
42. E
57. E
43. A
58. E
44. C
59. E
45. D
60. C

280

65.
66.
67.
68.
69.
70.
71.
72.
73.
74.
75.
76.

A
A
B
B
A
E
D
E
C
A
D
C

61. B
62. C
63. B
64. A
65. A
66. C
67. D
68. E
69. D
70. B
71. D
72. A
73. D
74. A
75. C

Rspunsuri teste

1. D
2. D
3. E
4. A
5. E
6. C
7. D
8. A
9. B
10. C

1. E
2. D
3. D
4. B
5. B
6. C
7. A
8. C
9. B
10. A
11. D
12. E
13. B
14. C
15. D

11. B
12. E
13. C
14. B
15. C
16. E
17. C
18. E
19. B
20. C

SISTEMUL OSOS
21. D
31. D
22. D
32. A
23. C
33. C
24. E
34. E
25. C
35. E
26. E
36. C
27. A
37. D
28. D
38. E
29. B
39. C
30. B
40. D

41. D
42. C
43. D
44. B
45. D
46. E
47. B
48. A
49. A
50. D

16. B
17. C
18. D
19. B
20. D
21. B
22. E
23. A
24. D
25. E
26. C
27. B
28. A
29. D
30. C

SISTEMUL MUSCULAR
31. B
46. A
32. C
47. B
33. A
48. C
34. C
49. A
35. B
50. C
36. A
51. C
37. D
52. D
38. E
53. A
39. C
54. B
40. E
55. D
41. D
56. A
42. D
57. C
43. C
58. D
44. D
59. E
45. C
60. E

61. A
62. D
63. C
64. B
65. B
66. B
67. A
68. A
69. D
70. B
71. B
72. E
73. C
74. D
75. D

281

Rspunsuri teste

DIGESTIA I ABSORBIA
31. E
46. B
32. E
47. A
33. A
48. C
34. C
49. E
35. C
50. C
36. D
51. B
37. C
52. D
38. E
53. D
39. D
54. E
40. B
55. E
41. E
56. B
42. C
57. C
43. E
58. E
44. C
59. D
45. C
60. D

1. C
2. E
3. D
4. A
5. A
6. C
7. E
8. A
9. B
10. B
11. E
12. A
13. B
14. E
15. D

16. E
17. D
18. A
19. E
20. D
21. E
22. C
23. B
24. D
25. A
26. C
27. E
28. B
29. D
30. A

1. D
2. A
3. C
4. B
5. C
6. A
7. C
8. B
9. D
10. D
11. D
12. B
13. C
14. E
15. C

APARATUL CARDIOVASCULAR
16. E
31. D
46. D
17. A
32. C
47. E
18. C
33. C
48. E
19. B
34. B
49. D
20. B
35. D
50. D
21. C
36. D
51. D
22. A
37. B
52. C
23. E
38. E
53. E
24. C
39. A
54. B
25. B
40. A
55. C
26. C
41. C
56. B
27. C
42. C
57. E
28. A
43. C
58. A
29. C
44. D
59. E
30. E
45. B
60. B

282

61. A
62. B
63. D
64. C
65. D
66. E
67. C
68. B
69. D
70. E
71. B
72. A
73. B
74. E
75. C

61. D
62. C
63. A
64. B
65. B
66. E
67. D
68. D
69. C
70. C
71. C
72. C
73. B
74. D
75. D

Rspunsuri teste

1. C
2. B
3. A
4. D
5. E
6. D
7. B
8. D
9. D
10. B
11. B
12. C
13. D
14. A
15. C

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.

A
E
C
D
D
E
B
B
B
A
E
D
D
B

SNGELE I LIMFA (Mediul intern)


16. C
31. C
46. A
17. B
32. A
47. C
18. E
33. C
48. B
19. B
34. A
49. E
20. C
35. C
50. B
21. C
36. D
51. A
22. D
37. B
52. E
23. B
38. A
53. E
24. A
39. C
54. C
25. A
40. C
55. C
26. B
41. E
56. B
27. D
42. D
57. C
28. A
43. D
58. E
29. A
44. B
59. B
30. E
45. E
60. D

15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.

B
B
C
E
C
D
C
A
B
E
C
C
A
B

APARATUL RESPIRATOR
29. A
43. A
30. E
44. D
31. C
45. C
32. C
46. C
33. B
47. A
34. E
48. C
35. D
49. E
36. E
50. B
37. C
51. E
38. D
52. D
39. C
53. C
40. C
54. B
41. A
55. D
42. B
56. E

283

61. A
62. D
63. E
64. C
65. B
66. D
67. C
68. A
69. D
70. B
71. E
72. D
73. C
74. B
75. C

57.
58.
59.
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
68.
69.
70.

C
E
C
E
B
A
C
A
E
E
D
C
B
C

Rspunsuri teste

1. C
2. D
3. B
4. E
5. E
6. E
7. A
8. C
9. E
10. C
11. D
12. B
13. A
14. C
15. B

1. D
2. A
3. E
4. D
5. D
6. C
7. C
8. A
9. C
10. D
11. E
12. B

16. B
17. E
18. A
19. D
20. C
21. B
22. D
23. A
24. C
25. A
26. E
27. E
28. B
29. A
30. D

APARATUL RENAL
31. B
46. A
32. C
47. E
33. C
48. C
34. E
49. A
35. E
50. C
36. C
51. B
37. C
52. A
38. D
53. C
39. E
54. D
40. B
55. A
41. A
56. E
42. E
57. A
43. D
58. D
44. B
59. E
45. E
60. B

61. D
62. D
63. A
64. B
65. C
66. A
67. B
68. C
69. D
70. E
71. B
72. A
73. E
74. A
75. C

13. B
14. D
15. A
16. E
17. E
18. C
19. D
20. E
21. A
22. B
23. C
24. C

METABOLISMUL
25. A
37. E
26. A
38. D
27. E
39. D
28. B
40. B
29. D
41. B
30. E
42. A
31. E
43. E
32. C
44. D
33. C
45. D
34. D
46. C
35. D
47. A
36. A
48. C

49. E
50. B
51. E
52. B
53. C
54. D
55. E
56. A
57. E
58. A
59. C
60. D

284

Rspunsuri teste

1.E
2. D
3. D
4. B
5. A
6. C
7. D
8. C
9. B
10. C
11. C
12. E
13. B
14. E
15. D

16. A
17. D
18. B
19. D
20. C
21. D
22. C
23. B
24. E
25. A
26. C
27. B
28. C
29. B
30. E

REPRODUCEREA
31. D
46. C
32. C
47. A
33. E
48. B
34. B
49. C
35. B
50. B
36. A
51. C
37. D
52. E
38. C
53. C
39. D
54. D
40. B
55. B
41. D
56. E
42. D
57. A
43. D
58. D
44. C
59. C
45. B
60. B

285

61. A
62. E
63. B
64. E
65. C
66. B
67. A
68. E
69. D
70. E
71. C
72. C
73. D
74. A
75. E