Sunteți pe pagina 1din 2

Rennes Mtropole Crematorium / PLAN 01

Localizat n Mtropole, 4 Avenue Henri Frville, 35000 Rennes, Frana ,


Complexul Crematoriu Rennes Mtropole a fost gndit de echipa PLAN 01 ca un mod de
transforma cremarea dintr-un taboo intr-o gandire de mas, una general acceptat.

n ultimii 20 de ani, cremarea a vzut o rata de cretere de 29% in rndul populaiei franceze. Se
speculeaz c n anul 2030 cremarea va fi ritualul de nmormntare preferat n Frana. Aceast
cretere n procende denot o gndire din ce in ce mai progresiv n rndul poluaiei franceze,
acest proces rspndindu-se att geografic, n imprejurimile marilor aglomerri urbane, ct i n
cadrul societii, cu un numr de adepi tot mai mare n cadrul populaiei n vrst dar i de
diferite religii.
Chiar dac cremarea ctig din ce n ce mai muli adepi, o parte dintre aspectele acestui
proces sunt nc influenate de o gndire tradiionalist. n mare parte nc evoc severitatea i
seriozitatea procesului tradiional de nmormntare. Din acest punct de vedere, se ivete
problema armoniei dintre procesul de cremare i o ceremonie solemn i respectuoas. Aceast
problem se traduce cel mai bine n planimetria complexelor de cremare. Adesea acestea sunt
prost gndite, fr s fie adaptate ceremoniei spirituale, astfel fcnd procesul de nmormntare
mai dificil.
Avnd ca model, soluiile arhitecturale din nordul Europei pentru acest tip de program, PLAN 01
au pornit n gandirea unei planimetrii laice care s nu exclud i s nu nege nevoia de
solemnitate i spiritualitate.
O tem recurent n cadrul acestui proiect este cercul. Acesta se repet n configuraia spaial
pentru a da o form att cldirii ct i terenului. Astfel, planimetria face referire la cercul vieii,
constelaii, dar i la Stonehenge.
ntr-un mod complet non-denominaional i accesibil tuturor, crematoriumul se ridic peste
mprejurimi, solmn i impozant. Viaa cotidian dispare, lsnd loc unei experiene spirituale
unde ortogonalitatea nu mai primeaz.
Planimetria este i o reacie mpotriva arhitecturii monumentale. Spre deosebire de un
mausoleum, crematoriumul nu copleete utilizatorii i natura.
Chiar dac monumentalul este negat, nevoia de solemnitate nu este. Din contr, alegerea unor
forme i materiale simple da natere unui peisaj plin de pace i linite.
O prim problem n relaia complexului cu mprejurimile a fost cea a parcrilor. n esen ntreg
procesul de nmormntare necesit o rupere fa de monden, fa de lumea modern a
automobilelor. Crematoriumul este situat ntr-un spaiu deschis, neobstrucionat de alte
constrcii, iar pentru a putea face separarea dintre monden i spiritual s-a ales amenajarea
parcrilor ntr-o zon ascuns de vegetaie. Astfel, vizitatorii se pot detaa de lumea exterioar
putnd s paeasc ntr-o lume meditativ.
Din punct de vedere al soluionrii acceselor, s-a adoptat o politic non-restrictiv, care s nu
impun o singur cale de acces, ci una care s creeze o plenitudine de puncte de acces. Astfel,
crendu-se un acces gradual dinspre lumea exterioar nspre intimitatea i spiritualitatea
centrului.
ncperea central este punctul cheie al planimetriei. Din punct de vedere al organizrii
circulaiilor, crematoriul a fost conceput ca fiind lipsit de holuri, acestea fiind nlocuite de spaii
continue, fluide, iluminate natural. Soluia aritectural a fost gndit astfel nct vizitatorul s nu
aib sentimentul de a fi ntr-un spaiu nchis. Crematoriul este un spaiu unde membrii familiei
converg, un spaiu plin de ncrcare emeional.
n cadrul complexului sunt dou tipuri de spaii dedicate publicului: ncperile unde au loc
procesul de nmormntare i zonele de ateptare.
Cele dou ncperi de ceremonii sunt gndite ca dou spaii circulare nconjurate de terase, care
ilumineaz si deschid incperile nspre peisaj. Astfel, planimetria asigur nevoia de intimitate,
dar i de spaiu deschis, aerisit. Fiecare ncpere este dotat cu draperii care asigur nevoile
acustice.
Zonele de ateptare sunt gndite ca antecamere la zonele de ceremonii. Pereii vitrai pot fi
acoperii prin perdele translucide, astfel nevoie de intimitate putnd fii controlat.
Complexul de cremare a fost gndit nu ca o cldire singular, ci ca un ntreg sit. n acest scop,
proiectul se mbin cu vegetaia nconjurtoare prin acoperiul nierbat i ochiul de ap
amenajat n vecintatea complexului. A fost acordat i o deosebit atenie la originea
materialelor folosite, optndu-se pentru materiale de construcie locale.