Sunteți pe pagina 1din 7

ADEVARAT SAU FALS

1. Gravitatea unei hemoragii depinde numai de cantitatea de sange pierdut.


2. Diagnosticul diferential al H.D.S. se face cu hemoptizia, epistaxisul si gingivoragiile.
3. In orice H.D.S. internarea in spital (terapie intensiva) este obligatorie.
4. In orice H.D.S. bolnavul primeste imediat per os lichide reci.
5. Cand hemoragia dcigestiva este data de ruptura vaicelor esofagiene se introduce obligatoriu
sonda Nelaton.
Intrebari cu un singur raspuns corect

1. In cazul in care hemoragia digestiva nu cedeaza dupa metode terapeutice si se repeta:

a) se recurge la interventia chirurgicala;


b) nu se ecurge la interventia chirurgicala deoarece posibilitatea de a se repeta este si mai
mare;
c) se face endoscopie digestiva superioara;
d) se suspicianeaza boli de sange, soc grav.

2. Cele mai importante cauze ale H.D.S. sunt:

a) bolile stomaculi si plamanului (hemoptizia);


b) bolile cardiovasculare si ale cavitatii bucale;
c) boli ale stomacului, esofagului si duodenului;
d) boli ale vaselor si ale anexelor (sarcina ectopica, piosalpinx rupt).

3. Evacuarea cantitatii de sange pierdut se face pentru :

a) aplicarea imediata si ulterioara a masurilor terapeutice potrivite ;


b) diagnosticul diferential cu celelalte afectiuni ale organelor invecinate ;
c) internarea pacientului sau luarea deciziei de tratament la domiciliu ;
d) realimentarea cat mai precoce a pacientului.

4. In H.D.S. monitorizarea functiilor vitale se face:

a) zilnic;
b) de 2 ori pe zi;
c) din ora in ora;
d) atunci cand starea pacientului o impune.

5. Administrarea sangelui izo grup, izo Rh este:

a) obligatorie;
b) in functie de Ht, Hb;
c) indicata dupa oprirea hemoragiei;
d) singurul tratament eficient.

6. Care sund sindroamele majore ale unei arsuri:


a) deshidratarea, tahicardia,dislipidemia;
b) hipertensiunea, greata, anemia, deshidratarea;
c) deshidratarea, hipoxia, anemia, infectia;
d) infectia, hipoxia, ameteala, edem.

7. Care sunt stadiile evolutive la pacientii arsi:


a) stadiu I pimele 2 zile;std.II – 2 sapt.;std.III 2 luni;std. Ivconvalescenta;
b) std I primele 3 zile; std. II -3 sapt.; std. III – 3 luni; std. IV convalescenta;
c) std I primele 3 zile;std. II primele 3 sapt; std. III primele 2 luni; std. IV convalescenta;
d) std I primele 2 zile; std. II primele 3 saptamani; std. III primele 2 luni; std IV convalescenta.

8. Care sunt gradele arsurilor in functie de porofunzimea arsurii:


a) gr I eritem, gr II flictena, gr. III escara, gr IV necroza;
b) gr. I flictena, gr. II eritem, gr. III escara deschisa, gr. IV necroza;
c) gr. I eritem, gr.II flictena”alba”, gr III flictena “rosie”, gr. IV escara deschisa totala;
d) toate raspunsurile sunt corecte.

9. Clasificarea arsurilor in functie de intindere este:


a) capul si gatul 9%;fiecare membru superior 9%;fiecare membru inferior 18%;trunchi
anterior 18%;trunchi posterior 18%;
b) capul si gatul 9%;fiecare membru superior 18%;fiecare membru inferior 26%;trunchi
anterior 35%;trunchi posterior 35%;
c) capul si gatul 9%;fiecare membru superior 10%;fiecare membru inferior 18%;trunchi
anterior 18%;trunchi posterior 18%;
d) capul si gatul 9%;fiecare membru superior 9%;fiecare membru inferior 18%;trunchi
anterior 20%;trunchi posterior 20%;

10. Care este ordinea acordarii primului ajutor in cazul pacientilor arsi:
a) acordarea primului ajutor in functie de starea victimei; evacuarea victimei; scoaterea
victimei de sub influienta agentului vulnerabil;
b) scoaterea victimei de sub influienta agentului vulnerabil; evacuarea victimei; acordarea
primului ajutor in functie de starea victimei;
c) scoaterea victimei de sub influienta agentului vulnerabil; acordarea primului ajutor in
functie de starea victimei; evacuarea victimei;
d) toate variantele sunt corecte.
Raspunuri corecte:
1 F ; 2. A; 3. A; 4.F; 5.F.

1. a); 2. c); 3. a); 4. c); 5. b); 6. c); 7 c); 8. c); 9. a); 10. c).
CONTINUARE INTREBARI
ADEVARAT SAU FALS
1.Consecinta formarii carboxihemoglabinei este scaderea “capacitatii de oxigenare a sangelui”.
2.In concentratii depeste 50% de carboxihemoglobina apar bradicardie, hipertensiune arteriala,
confuzie mintala.
3.Inhalarea de CO determina leziuni ale mucoasei respiratorii: congestie, edem, hipersecretie.
4.Calmarea durerilor in intoxicatiile cu CO se face cu analgetice majore, mialgin.
5.Pe timpul transportului pacientul in stare comatoasa va fi asezat in decubit dorsal, avand caile
aeriene libere.
6.In intoxicatiile cu barbiturice moartea survine prin insuficienta respiratorie si circulatorie.
7.Absorbtia barbituricelor este foarte rapida in asociere cu alcoolul.
8.Pentru a inactiva barbituricele se administreaza excitante ale sistemului nervos central.
9.In caz de intoxicatie cu barbiturice se forteaza diureza atunci cand rinichiul nu raspunde pozitiv
in primele 20-30 min.
10.Nu se face spalatura gastrica la bolnavii comatosi fara intubatie oro-traheala.
11.Stadiul I din socul septic se caracterizeaza prin “hipotensiune rece”.
12.Dopamina, corticosteroizii, medicatia vasoactiva fac parte din tratamentul socului septic.
13.Socul septic se recunoaste prin prezenta unei infectii locale sau generale.
14.Antihistaminicele administrate in socul anafilactic au rol curativ.
15.In socul septic apar eriteme difuze, urticarie, edem laringian.
16.In caz de soc anafilactic pacientul va fi aszat in pozitie Trendelenburg.
17.Pacientilor in soc traumatic nu li se administreza nimic pe gura.
18.Cianoza patului unghiilor apare in socul septic.
19.Pretratamentul socului se aplica imediat dupa agresiune.
20.Pansamentele si imobilizarea provizorie a focarelor de fractura se aplica inainte de
anlgezie/sedare.

Raspunsuri:
1 A, 2 F, 3 F, 4 F, 5 A, 6 A, 7 A, 8 F, 9 F, 10 A, 11 F, 12 A, 13 A 14 F, 15F, 16 A, 17 A, 18 F, 19 A, 20
F.
Nume si prenume

TEST RECAPITULARE

Intrebari cu un singur raspuns corect


1.Inintoxicatiile cu CO coloratia clasica este:
a) cianotica;
b) “rosu-ciresiu”;
c) palida;
d) icterica.

2. Primele simptome in intoxicatiile cu CO sunt:


a) cefalee, ameteliconfuzie mintala, thicardie;
b) cefalee, senzatie de oboseala, pierderea cunostintei, convulsii;
c) cefalee violenta si bitemporala, tulburari de echilibru, vajaieturi in urechi;
d) ameteli, tulburari de echilibru, H.T.A.
3. Tratamentul de electie in cazul comelor postintoxicatie cu CO este:
a) oxigenoterapie pe masca faciala;
b) oxigenoterapia hiperbara;
c) respiratie artificiala;
d) toate variantele sunt corecte.
4. Primele semne post intoxicatie cu ciuperci din grupul celor cu incubatie scurta apar dupa:
a) 15 min-3 ore;
b) 5ore-12 ore;
c) 20 ore;
d) 3min-5 ore.
5. Factorii etiologici care provoaca socul cardiogen sunt:
a) infarctul miocardic;
b) tamponada cardiaca;
c) embolia pulmonara cu trombus sanguin;
d) toate variantele sunt corecte.
6. In socul cardiogen tabloul clinic este urmatorul, cu exceptia:
a) dispnee, dureri precordiale;
b) anxietate, extremitati cianotice;
c) H.T.A.,bradicardie, transpiratii calde;
d) Neliniste, tegumente palide, transpiratii profuze.
7. Primul ajutor in socul cardiogen consta in:
a) transport de urgenta la spital;
b) sedarea pacientului, oxigenoterapie;
c) monitorizarea functiilor vitale
d) recoltarea enzimelor cardiace( CK, CK-MB).
8. Administrarea de lichide volemice la pacientii in soc cardiogen are ca scop:
a) hidratarea parenterala, vehicularea unor medicamente
b) monitorizarea diurezei;
c) evaluarea pierderilor
d) doar varianta b) este corecta
9. Ingerate in doze mari barbituricele provoaca:
a) bradipnee cu respiratie suprficiala;
b) uneori stare de agitatie;
c) midriaza fixa;
d) edem pulmonar acut.
10. Pacientilor in coma profunda post ingestie de barbiturice li se:
a) administreaza atropina i.v. 0,5-1 mg;
b) face diureza osmotica(fortata)
c) provoaca varsarura;
d) face intubatir oro-traheala si /sau traheostomie.
11. Semnele de soc sunt:
a) buze uscate, frecvent cianotice, tegumente reci si palide;
b) hiperlacrimare, ochi “mari frumosi”, HTA;
c)hemoptizie, hiperkalemie, hipernatremie;
d) oligoanurie, cefalee violenta, oboseala.
12. In socul traumatic conduita de urgenta este:
a) inlaturarea factorului socogen, aprecierea rapida a functiilor vitale, evaluarea rapida a
leziunilor;
b) pozitionarea pacientului in decubit dorsal, cu membrele inferioare ridicate la 30-45grade;
c) evaluarea rapida a leziunilor, aprecierea rapida a functiilor vitale, transport de urgenta la
spital;
d) inlaturarea factorului socogen, evaluarea rapida a leziunilor, aprecierea rapida a functiilor
vitale.
13. Pentru mentinerea volemiei traumatizatului se administreaza:
a) sange izo grup, izo Rh;
b) solutii macromoleculare(substituienti de plasma);
c) solutii cristaloide;
d) solutii coloide.
14. Terapia analgetica face parte din tratamentul presocului deoarece:
a) nu se administreaza analgetice majore pentru ca deprima respiratia;
b) sedeaza pacientul, inlatura frica si agitatia;
c) preintampina decompensarea;
d) variantele b) si c) sunt corecte.
15. La primele semne ale intoxicatiei cu ciuperci trebuie sa se faca:
a)perfuzii cu solutii glucozate si clorurate;
b) transport de urgenta la spital
c) tratamentul socului;
d) spalatura gastrica.
16. Simptomatologia in cazul intoxicatiilor cu ciuperci din grupul celor cu perioada scurta de
incubatie este:
a) hipersudoratie, bradicardie, hipotensiune;
b) salivatie, greturi, diaree;
c) stare de agitatie, confuzie, halucinatii;
d) toate variantele sunt corecte.
17. Toxinele eliberate de ciupercile din grupul celor cu perioada lunga de incubatie determina:
a) greturi, varsaturi, diaree sanguinolenta;
b) parestezii localizate initial la limba, buze si fata;
c) dispnee si cianoza;
d) anxietate, convulsii, senzatie de arsura in gura.
18.Barbituricele ingerate in cantitate moderata provoaca:
a) pierderea cunostintei, bradipnee, incarcare bronsica;
b) cianoza, hipotensiune rteriala, hipotermie;
c) slabiciune muscular,dificultate de vorbire, somnolenta;
d) agitatie, insuficienta respiratorie, cianoza.
19. Socul anafilactic poate surveni ca urmare a :
a) administrarii in cantitati mari de antiaritmice;
b) administrarii in cantitati mari de substante pentru corectarea volemiei;
c) intepaturilor unor insecte, consumului anumitor alimente;
d) administrarii in cantitati mari de substante vasodilatatoare.
20 Socul anafilactic prezinta urmatoarele manifestari respiratorii:
a) edem laringian, insuficienta respiratorie acuta,dispnee;
b) edem laringian, edem al fetei si pleoapelor;
c) crize de dispnee, urticarie, edem laringian;
d) cianoza, respiratie suieratoare, eriteme de buze.
21. In socul anafilactic medicamentul de electie este:
a) atropina;
b) miofilinul;
c)adrenalina;
d) mialginul.
22. Socul septic apare ca urmare a patrunderii bruste in torentul circulator de:
a) corpi straini;
b) bacterii si/sau toxinele acestora;
c) virusurilor;
d) toate variantele sunt corecte.
23. Socul septic se recunoaste prin urmatoarele, cu exceptia:
a) scaderea tensiunii arteriale;
b) extremitati cianotice;
c) oligoanurie;
d) tegumente la inceput umede si reci, apoi uscate si calde.
24. In vederea stabilirii diagnosticului bacteriologic se:
a) administreaza antibiotice;
b) corecteaza tulburarile hemodinamice;
c) recolteaza secretii si produse biologice;
d) respecta tratamentul medicamentos prescris de medic.
25. Indepartarea focarului infectios se face prin:
a) interventie chirurgicala;
b) oxigenoterapie 8-10 l/min;
c) medicatie vasoactiva;
d)combaterea acidozei metabolice( bicarbonat de sodiu 8,4% )
RASPUNSURI:
1 b, 2 c, 3 b, 4 a, 5 d, 6 c, 7 b, 8 a, 9 a, 10 d, 11 a, 12 a, 13 b, 14 d, 15 d, 16 d, 17 a, 18 c, 19 c, 20 a, 21
c, 22 b, 23 d, 24 c, 25 a