Sunteți pe pagina 1din 32

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Subiecte Clasa a IV-a


(30 de intrebari)
• Puteti folosi spatiile goale ca ciorna.
• Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de
raspuns in dreptul numarului intrebarii respective.

1. La produsul numerelor 120 si 3 adaugati 4. Intr-o galeata incap 10L de apa.


catul numerelor 282 si 3. De cate drumuri este nevoie pentru a
se umple o piscina de 114L, daca avem
Rezultatul obtinut astfel este:
la dispozitie o singura galeata?
A) 434 B) 354 C) 545
A) 14 B) 10 C) 13
D) 454 E) 400
D) 12 E) 9
Invatamant

2. Anca a rezolvat in vacanta 215 exercitii si 5. Cate numere de forma


probleme, iar Elena cu 5 mai multe. Cate indeplinesc simultan urmatoarele
exercitii si probleme mai are Elena de conditii:
de

rezolvat pana la 310?


a)
Institutii

A) 80 B) 90 C) 530 b) a este cel mai mare numar par;


D) 100 E) 310 c) b este jumatatea lui a
d) d este cel mai mic numar diferit de 0

A) 6 B) 8 C) 7 D) 9 E) 10
Lumina

3. Cantitatea de 60 de kg de orez a fost 6. Numarul


repartizata in pungi de cate 6 kg. o suta trei mii sase
Fiecare punga costa 15 lei. se scrie cu cifrele:
Ca sa aflam cati lei costa toata canti-
A) 130600
tatea trebuie sa efectuam:
B) 130006

A) o impartire si doua inmultiri C) 103600


B) doua inmultiri D) 103006
C) doua adunari E) 103060
D) o impartire si o adunare
E) doua operatii de acelasi ordin

3
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a IV-a

7. Cate valori poate lua x in expresia: 12. O carte este numerotata pana la pagina
43. De cate ori apare cifra 4 in aceste
numere?
A) 3 B) 2 C) 7 D) 6 E) 9
A) 7 B) 5 C) 6 D) 12 E) 8

8. Stiind ca dintre 5 numere consecutive al 13. Urmatorul numar din sirul


doilea este 25133, atunci al cincilea 1, 4, 10, 22 46... este:
este:
A) 94 B) 92 C) 68 D) 96 E) 88
A) 25138 B) 25136 C) 25135
D) 25134 E) 25137

14. Andrei calculeaza suma numerelor pana


Invatamant

la 18. Din greseala aduna un numar de


9. Ordonati crescator numerele:
doua ori si obtine rezultatul 180.
35003; 30053; 33035; 33503; 35030;
Aflati numarul care a fost adunat de
35300; 30353.
doua ori.
Precizati care este al treilea numar din
sirul obtinut.
de

A) 9 B) 8 C) 7 D) 11 E) 14
A) 33503 B) 30353 C) 30053
Institutii

D) 33035 E) 33503
Lumina

15. Un numar scris cu 4 cifre are suma


cifrelor 36.
10. Numarul 37255 rotunjit la cifra sutelor
este: Suma cifrelor cu care este scris succe-
sorul sau este:
A)38000 B) 37200 C) 37300
A) 37 B) 35 C) 1
D) 37500 E) 37000
D) 10 E) nu se poate afla

11. Folosind toate cifrele C, X, L scrieti cel 16. Daca scazatorul este 20035, iar diferenta
mai mare numar de 3 cifre care se este 12589, atunci descazutul este:
poate forma cu ele.
A)32624 B) 33524 C) 22524
A) LXC B) CXL C) CLX D) XCL E) LCX D) 17446 E) 7456

4
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a IV-a

17. Suma cea mai mica este: 21. Stiind ca


a+b=12 si b+c=35 ,
calculati

A) 176 B) 47 C) 71
D) 59 E) 67

22. Numerele de 4 cifre care se impart


exact la 100 si au suma cifrelor
reprezentata de numarul 3 sunt:
18. Stiind ca
atunci a+b este: A) 1300 , 3100 , 300
B) 120 , 210 , 300
A) 13 B) 5 C) 14 D) 11 E) 6
Invatamant

C) 1200 , 210 , 3000


D) 2001 , 1200 , 3300
E) 1200 , 2100 , 3000
de
Institutii

19. Numarul necunoscut din exercitiul 23. Din produsul primelor doua numere de
forma scadeti cel mai mare numar
impar mai mic decat dublul lui 13.
este: Ce rezultat ati obtinut?
Lumina

A) 88 B) 89 C) 96
A) 55 B) 85 C) 87 D) 88 E) 90
D) 69 E) 104

20. Daca 24. Suma a doua numere este egala cu


230, iar diferenta lor este egala cu 50.
Aflati numerele.
atunci x este
A) 190 , 40 B) 140 , 90 C) 180 , 50
A) 1025 B) 1125 C) 995
D) 170 , 60 E) 200 , 30
D) 400 E) 235

5
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a IV-a

25. Suma numerelor care numeroteaza 28. Numarul z din expresia


paginile primei foi din a doua jumatate a
unei carti este 437.
este marit de 100 de ori, apoi rezultatul se
Cate pagini are cartea? micsoreaza cu n pentru a obtine 4.
Care este valoarea lui n?
A) 271 B) 436 C) 434
D) 435 E) 218 A) 2436 B) 2400 C) 3624
D) 2396 E) 2404

Invatamant

26. Ma gandesc la un numar. Daca il adun cu 29. Stiind ca


impatritul lui si scad apoi numarul la care
m-am gandit, obtin 2000.
de

Jumatatea triplului numarului este:


aflati
Institutii

A) 3000 B) 250 C) 2000


D) 500 E) 750 A) 5 B) 3 C) 10 D) 6 E) 2
Lumina

27. Ca sa obtin dublul lui 137, trebuie sa il 30. Rezultatul exercitiului


scad pe succesorul par al lui 414 din: este:

A) 790 B) 590 C) 686 D) 553 E) 690 A) 23 B) 18 C) 4 D) 9 E) 5

6
Sfarsitul exercitiilor pentru clasa a IV-a
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a V-a
(40 de intrebari)
• Puteti folosi spatiile goale ca ciorna.
• Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de
raspuns in dreptul numarului intrebarii respective.

1. In figurile urmatoare sunt prezentate trei 3. Cate numere de forma care verifi-
case romanesti cu specific rustic, iar in ca egalitatea exista?
dreptul fiecarei case este scris cu cifre
romane anul constructiei.
A) 3 B) 12 C) 6
D) 5 E) 10

Invatamant

Calculati - folosind cifre arabe - care


este suma varstelor celor 3 case.
(Observatie: Varsta fiecarei case se cal-
culeaza in raport cu anul 2010) 4. Calculati
de
Institutii

A) 300 ani
B) 310 ani
A) 1233 B) 1223 C) 1234
C) 320 ani
D) 1244 E) 1245
D) 330 ani
Lumina

E) 340 ani

2. Stiind ca 5. Fie numarul natural .

Calculati Daca atunci un divizor al


numarului este:

A) 9147 B) 9148 C) 9149


A) 101 B) 13 C) 107
D) 9150 E) 9151
D) 103 E) 109

7
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a V-a

6. Fie 9. Fie a, b, c trei numere naturale astfel


incat 3a+b=79 si 6a+2b+3c=200.
Valoarea numarului 15a+5b+2c este:

Cate cifre distincte contine suma? A) 393 B) 600 C) 420


D) 432 E) 423
A) 2 B) 3 C) 4
D) 5 E) 9

10. Aflati cea mai mica valoare a lui x+y,


stiind ca x si y sunt numere naturale si
2x+3y=12.

A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 6
Invatamant

7. La triplul numarului 175 adunam dublul


numarului 235. Numarul obtinut se
imparte la 5.
Ce numar obtinem?
11. Intr-o clasa numarul elevilor prezenti
de

este de 4 ori mai mare decat cel al


Institutii

A) 235 B) 199 C) 35 absentilor. Daca ar mai lipsi inca 2 elevi,


numarul elevilor prezenti ar fi de 2 ori
D) 82 E) 0
mai mare decat numarul elevilor absenti.
Care este efectivul clasei?
Lumina

A) 20 B) 30 C) 25
D) 15 E) 12

8. Daca ax+3bx+x=2010 si a+3b+1=10 12. Opt stilouri si cinci pixuri costa 90 de lei.
atunci o treime din x este: Patru stilouri si trei pixuri de acelasi tip
cu primele costa 46 de lei.
Cat costa un stilou?
A) 76 B) 56 C) 65
D) 86 E) 67
A) 2 lei B) 4 lei C) 8 lei
D) 10 lei E) 12 lei

8
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a V-a

13. Care este cel mai mare numar de 17. Suma numerelor naturale pare care
numere naturale mai mici decat 45 impartite la 29 dau restul egal cu dublul
care pot fi scrise astfel incat nici unul sa catului este:
nu fie dublul altuia?

A) 1376 B) 1637 C) 2010


A) 17 B) 22 C) 23 D) 29 E) 31
D) 7136 E) 1736

14. Se considera suma

Cati termeni are suma?


Invatamant

18. Numarul natural care se imparte exact


A) 10 B) 11 C) 12 D) 20 E) 9
la 17 si care prin impartirea la 16 da
restul 15 si catul egal cu cel de la impar-
tirea la 17 este:
de

A) 255 B) 245 C) 1000


Institutii

D) 1050 E) 272
15. Calculand 5+10+15+...+2010 obtinem

A) 405016 B) 405019 C) 405018


Lumina

D) 405017 E) 405015

16. Aflati restul impartirii numarului 19. Cand impartim un numar de doua cifre
la suma cifrelor sale care este cel mai
mare rest pe care-l putem obtine?

A) 14 B) 9 C) 17 D) 15 E) 16

9
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a V-a

20. Un sportiv se antreneaza urcand o scara 24. Fie


in felul urmator: urca 5 trepte, coboara 4
si urca 6 dupa care repeta acest exerci-
tiu. Dupa 160 de pasi sportivul se Restul impartirii numarului n la 201
opreste. este egal cu:
Pe ce treapta s-a oprit?
A) 10 B) 5 C) 2
A) 70 B) 71 C) 75 D) 1 E) 0
D) 72 E) 80

21. Cate numere de forma divizibile 25. (2010+20102):(20100+2010)=?


cu 5 cu proprietatea a+c=2b exista?

A) 2010 B) 1 C) 2009
Invatamant

A) 4 B) 5 C) 6
D) 0 E) 2
D) 9 E) 10
de
Institutii

22. Intr-un autobuz sunt 100 de persoane. In 26. Daca 2x=16 si 5y=125 atunci valoarea
fiecare statie din autobuz coboara un sumei urmatoare x2+y3 este:
numar de persoane si urca cu doua per-
soane mai putin.
Lumina

Numarul opririlor pe care le face auto- A) 31 B) 28 C) 43


buzul pana cand in autobuz nu mai
sunt persoane este egal cu: D) 12 E) 17

A) 10 B) 25 C) 50
D) 20 E) infinit

27. Rezultatul calculului

este
23. Suma resturilor obtinute prin impar-
tirea la 2 a numerelor naturale de 2
cifre este: A) 1 B) 2010 C) 2
D) 0 E) 2011
A) 90 B) 89 C) 91 D) 45 E) 50

10
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a V-a

28. Valoarea numarului 31. Calculati

este: A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4

A) 2011 B) 3 C) 2013
D) 6 E) 5

32. Scrieti in ordine crescatoare urma-


toarele expresii:

A) A<B<C B) C<A<B C) B<A<C


D) A<C<B E) C<B<A
Invatamant

29. Aflati suma cifrelor numarului


, unde n este numar
natural nenul.

A) 8 B) 9 C) 7
de

D) 6 E) 5
33. Ultima cifra a numarului
Institutii

este egala cu:

A) 0 B) 1 C) 11
Lumina

D) 5 E) 6

30. Oamenii de stiinta dintr-un laborator au


obtinut o noua celula. Dupa 30 de
minute aceasta a generat doua celule
noi. Dupa alte 30 de minute, fiecare
celula noua a generat cate 2 celule si
asa mai departe.
Cate minute au mai fost necesare 34. Fie numarul
pentru a obtine un total de 2047 de
celule?

Ultima cifra nenula a sumei este:


A) 180 B) 250 C) 300
A) 1 B) 3 C) 5
D) 400 E) 650
D) 7 E) 9

11
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a V-a

35. Se da sirul de numere naturale: 38. Care este numarul maxim de numere
naturale de doua cifre care pot fi
2, 6, 12, 20, 30, ...
alese astfel incat sa nu existe
Al 2010-lea termen al sirului este: printre ele 2 numere care sa aiba
diferenta de forma ?

A) 9 B) 88 C) 10
D) 11 E) alt raspuns

36. Ma gandesc la un numar. Daca-l maresc 39. Produsul varstelor a 4 copii este 24.
Invatamant

de 11 ori, rezultatul il micsorez cu pro- Daca doi dintre ei sunt gemeni, cel mai
dusul numerelor 3 si 7, il dublez si iarasi mare canta la pian, iar cel mai mic are
il micsorez cu suma dintre cel mai mare ochii verzi, aflati suma varstelor stiind
numar de 2 cifre si cel mai mic numar ca varstele sunt numere naturale.
de 3 cifre obtin 1.
de

Numarul la care m-am gandit este:


A) 9 B) 12 C) 10
Institutii

D) 11 E) 13
A) 11 B) 1 C) 13
D) 15 E) 24
Lumina

37. Intr-un campionat de fotbal participa 40. Intr-o camera sunt 5 dulapuri asezate
patru echipe. Fiecare echipa joaca cu unul langa celalalt in ordinea A, B, C, D,
toate celelalte cate un singur meci. E. Cheia dulapului A deschide si dulapul
Pentru un scor egal fiecare echipa E; dulapul C se poate deschide cu cheia
primeste un punct, iar in celelalte cazuri dulapului B si fiecare cheie deschide cel
echipa castigatoare primeste 3 puncte, putin un dulap vecin.
iar cea care a pierdut nu primeste nimic.
De cel putin cate chei e nevoie pentru
Stiind ca la sfarsitul campionatului 3
a deschide toate dulapurile?
echipe au punctajele 2, 5 si 6, care este
punctajul celei de-a patra echipe?
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5 E) 1
A) 1 B) 2 C) 3
D) 4 E) nu sunt suficiente informatii

12
Sfarsitul exercitiilor pentru clasa a V-a
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VI-a
(40 de intrebari)
• Puteti folosi spatiile goale ca ciorna.
• Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de
raspuns in dreptul numarului intrebarii respective.

1. Stiind ca 4a+5b+2c=16 si 5. Un ceas electronic afiseaza timpul in


2a+b+2c=6, produsul forma 00.00.00 pana la 23.59.59.
(a+2b)(3a+3b+2c) este egal cu: De cate ori, in decurs de 24 de ore,
apar exact trei cifre de 7?

A) 44 B) 45 C) 55
A) 15 B) 10 C) 70 D) 72 E) 20
D) 66 E) 50

6. Secventele de litere si secventele de


cifre se modifica dupa regula:
Invatamant

2. Pentru cate valori ale numarului natu- Linia 1 2011 ABCDE


ral x este indeplinita relatia Linia 2 0112 BCDEA
(3x+1)/(7x+9)? Linia 3 1120 CDEAB
...................................................
de

A) 0 B) 1 C) 2
Pe ce linie apare prima data secventa
D) 3 E) o infinitate 1201 E A B C D?
Institutii

A) 4 B) 5 C) 20
D) 10 E) niciodata
Lumina

3. Daca a,b,c sunt numere naturale care au


proprietatea ca
atunci este egal cu: 7. Se dau 7 bile dintre care 6 bile de mase
egale si una de masa mai mica.
Cunoscand ca avem la dispozitie un
A) 15 B) 16 C) 17 D) 18 E) 19 cantar cu 2 talere (o balanta cu 2 brate
egale) determinati numarul minim de
cantariri necesare pentru a identifica
bila de masa mai mica (bila mai
usoara).

4. Daca x+3y=10 si 2y+z=12 atunci A) 0 (nu se poate determina)


media aritmetica a numerelor B) 1
m=3x+11y+z si n=x+9y+3z este: C) 2
D) 3
A) 42 B) 43 C) 45 D) 44 E) 46
E) 4

13
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VI-a

8. Restul impartirii numarului 11. Daca si , atunci


la 59 este:
valoarea raportului este:

A) 2 B) 3 C) 31
D) 0 E) alt raspuns
A) 2 B) 1 C) 17 D) E) 34

9. Restul impartirii numarului 12. Calculand


la numarul este:

A) 2 B) 22009 C) 82009
Invatamant

obtineti:
D) 26025 E) 82008
de
Institutii

10. La aplicarea unui chestionar unui grup 13. Cate fractii de forma
de oameni s-a constatat ca: 250 de per-
Lumina

soane poseda o camera video, 250 de


persoane poseda un laptop si 250 de sunt echivalente cu fractia ?
persoane poseda un telefon mobil. De
asemenea numarul celor care au numai
unul din toate aceste obiecte este 319,
iar al celor care au cate doua dintre cele
A) 167 B) 166 C) 165
trei obiecte este 175.
D) 300 E) 180
Gasiti numarul persoanelor care au
toate cele 3 obiecte.

A) 27 B) 69 C) 81
D) 156 E) 256

14
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VI-a

14. Fractia 18. Figura alaturata reprezinta desfasurarea


unui cub. Atunci fata care se opune
fetei ce contine litera B este fata ce
contine litera:
scrisa sub forma ireductibila este:

A) C B) D C) E D) A E) F

15. Fie a, b, c cifre nenule distincte si

Determinati valoarea cea mai mica pe


care o poate lua N.
Invatamant

19. Pe cele 6 fete ale unui cub scriem 6


numere naturale nenule astfel incat pro-
dusul numerelor de pe doua fete opuse
sa fie acelasi.
Care este suma minima a celor 6
numere, daca 3 dintre ele sunt com-
de

pletate ca in desen?
Institutii

16. Fie numarul rational

Calculati suma primelor 2010 zecimale


ale lui N. A) 20 B) 41 C) 30 D) 21 E) 53
Lumina

A) 8710 B) 9018 C) 9045


D) 8040 E) 9990

17. Determinati cifrele x, y si z care verifi- 20. Definim


ca relatiile: Determinati valoarea cea mai mare a
lui k, astfel incat

A) x=1, y=2, z=3 A) 67 B) 30 C) 76 D) 29 E) 60


B) x=3, y=4, z=5
C) x=2, y=3, z=4
D) x=5, y=6, z=7
E) x=4, y=5, z=6

15
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VI-a

21. Pe marginea unui lac plin cu frunze de 24. Dodo a uitat ultimile trei cifre ale codului
nufar numerotate de la 1 pana la 61 stau de la seif, care are forma si
la povesti doua broscute Kutykuruty si este multiplu de 25.
Brekeke. Kutykuruty sare numai pe frun- Cate combinatii trebuie sa incerce,
zele ale caror numere au cel putin o daca nu are deloc noroc?
cifra egala cu 1. Brekeke sare numai pe
frunzele ale caror numere sunt prime si
au proprietatea ca ridicate la puterea a A) 25 B) 27 C) 162
4-a au ultima cifra 1. D) 729 E) 40
Cate frunze de nufar sunt vizitate de
ambele broscute, daca fiecare broscuta
va sari totdeauna pe o frunza cu un
numar mai mare decat numarul de pe
frunza ocupata de ea? 25. Cate valori poate lua x astfel incat
numarul
A) 61 B) 16 C) 8
D) 7 E) 17 sa fie divizibil cu 9 ?
Invatamant

A) 2 B) 0 C) 3 D) 9 E) 8
de

22. Suma cifrelor numarului care 26. Ce numar cuprins intre 2000 si 3000
are proprietatea este: se imparte exact la toate numerele
Institutii

naturale a, unde 1 £ a £ 10?

A) 15 B) 16 C) 17 D) 18 E) 20
A) 2520 B) 2500 C) 2550
D) 2700 E) 2340
Lumina

23. Care este numarul maxim de elemente 27. Valoarea maxima a numarului natural
ce pot fi alese dintre elementele multimii k pentru care
A={1, 2, ..., 547} astfel incat suma ori- oricare ar fi x, y, z numere naturale
caror doua elemente distincte sa nu se prime si distincte este:
divida cu 42?
A) 0 B) 5 C) 2
A) 270 B) 259 C) 262 D) 1 E) alt raspuns
D) 263 E) 261

16
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VI-a

28. Cati divizori naturali are 32. Fie segmentul [MN] cu A1, A2, A3, ..., A9,
numarul 2010 ? mijloacele segmentelor [MN], [A1N],
[A2N], ... [A8N].
A) 32 B) 40 C) 16 D) 8 E) 28
Daca MN=512 cm, calculati [A3A9]

A) 1 B) 512 C) 64 D) 63 E) 8

29. Daca B este simetricul punctului A fata


de punctul C si lungimea segmentului
AB este 10 cm, atunci lungimea seg-
mentului este:

A) 50 cm B) 30 cm C) 35 cm
D) 45 cm E) 65 cm
33. In figura alaturata, numarul maxim de
Invatamant

patratele pe care le putem colora fara


a forma o linie, o coloana sau o
diagonala colorata este:
de

30. Cate drepte distincte trec prin 5


Institutii

puncte, dintre care oricare trei sunt


necoliniare?

A) 11 B) 12 C) 10 A) 8 B) 9 C) 10 D) 11 E) 12
Lumina

D) 8 E) 9

31. Fie dreapta d si punctele M, N, P, Q Îd 34. Suplementul complementului unui unghi


astfel incat MÎ[PN], NÎ[MQ], MN=2x, X are masura de 120°.
NP=4x+3 si NQ=5x.
Masura unghiului X este de:
Stiind ca distanta dintre P si Q este de
21 cm, calculati lungimea segmentului
PM. A) 60° B) 30° C) 120°
D) 45° E) 90°
A) 3 cm B) 11 cm C) 10 cm
D) 4 cm E) 7 cm

17
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VI-a

35.Masura unui unghi este de 3 ori mai 38. Se considera unghiurile adiacente
mare decat masura suplementului sau. si . Bisectoarea unghiului
Masura acelui unghi este de: formeaza cu semidreapta (OC un
unghi cu masura de 75°, iar bisectoarea
unghiului formeaza cu semidreap-
A) 270° B) 135° C) 67°30’ ta (OA un unghi drept.
D) 106° E) 105° Masura unghiului este egala cu:

A) 165° B) 45° C) 110°


D) 180° E) 15°

36. Suma a doua unghiuri adiacente si


este egala cu “m”, 0°<m<180°.
Daca , care este

39. Numarul maxim de unghiuri care se


Invatamant

masura in functie de m si n? pot forma in jurul unui punct, avand


masurile numere naturale pare con-
secutive este:

A) 14 B) 180 C) 15
de

D) 20 E) 18
Institutii
Lumina

37. Se dau semidreptele [OA, [OB, [OC, 40. Efectuati urmatoarele operatii cu
[OD si [OE in aceasta ordine. Se stie ca: masuri de unghiuri, precizand rezul-
=35°, =82°, masura tatul final:
este cu 15° mai mica decat masura
iar semidreptele [OB si [OD sunt
unde notatiile folosite semnifica urma-
semidrepte opuse. toarele:
Calculati si m .

A) 163° si 115° A) 41° B) 42° C) 43° D) 44° E) 45°

B) 165° si 120°
C) 10° si 170°
D) 121° si 100°
E) 169° si 35°

18
Sfarsitul exercitiilor pentru clasa a VI-a
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VII-a
(40 de intrebari)
• Puteti folosi spatiile goale ca ciorna.
• Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de
raspuns in dreptul numarului intrebarii respective.

1. Daca masurile unghiurilor unui triunghi 4. 30 de muncitori lucreaza impreuna trei


sunt direct proportionale cu 1, 5, respec- cincimi dintr-o lucrare in 12 zile. Un
tiv 6, atunci triunghiul este: numar de muncitori demisioneaza. Cei
ramasi termina si restul din lucrare in 20
de zile.
A) echilateral Cati muncitori au demisionat?
B) obtuzunghic
C) isoscel A) 12 B) 20 C) 18
D) ascutitunghic D) 9 E) 13
E) dreptunghic
Invatamant

2. Aflati valoarea lui x din proportia: 5. La o petrecere doua cincimi din fete
de

sunt invitate la dans de trei septimi din


baieti (danseaza in perechi).
Institutii

Care este raportul dintre numarul


celor care danseaza si numarul total
la aceasta petrecere?
Lumina

3. Un drum a fost parcurs in doua etape 6. Solutiile inecuatiei


astfel: in prima etapa 20% din drum, iar (n+1)(n+2)(n+3)...(n+n)<1000, in mul-
in etapa a doua 25% din rest. timea numerelor naturale nenule sunt:
Cat la suta din distanta parcursa in
etapa a doua reprezinta distanta par-
cursa in prima etapa? A) {1} B) {1, 2} C) {0, 1, 2, 3}
D) {1, 2, 3} E) N*

A) 40% B) 100% C) 80%


D) 10% E) 50%

19
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VII-a

7. Gasiti suma cifrelor tuturor numerelor 11. Cel mai mic numar intreg care ridicat
de forma unde si la patrat e mai mic decat 5 este:

A) 1125 B) 1215 C) 2610 A) 0 B) 1 C) 2


D) 2025 E) 2799 D) 3 E) alt raspuns

8. Multimea A={1, 2, ... 57} este impartita 12. Aflati numarul intreg a, stiind ca
in n submultimi disjuncte a caror reuni-
une este multimea A astfel incat toate
submultimile au aceeasi suma a ele-
mentelor.
Care dintre urmatoarele numere poate A) 1 B) -1 C) 0
fi n?
Invatamant

D) 2010 E) 2009

A) 5 B) 11 C) 17
D) 29 E) nici unul
de
Institutii

9. Suma a 10 numere intregi pare 13. Daca in triunghiul ABC, este media
consecutive este . aritmetica a si , iar I este cen-
trul cercului inscris in DABC, atunci
Produsul dintre cel mai mare si cel este:
Lumina

mai mic numar este:

A) 60° B) 150° C) 90°


A) 100 B) C) 40
D) 75° E) 120°
D) E)

10. Suma elementelor multimii 14. In DABC, =45°, =30°, fie E


simetricul lui B fata de C.
este: Sa se determine

A) 16 B) 17 C) 18 D) 19 E) 20 A) 10° B) 20° C) 15°


D) 30° E) 25°

20
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VII-a

15. In paralelogramul ABCD, avand 18. Fie DABC, isoscel cu (AB)=(AC),


, 120°, se noteaza
=80° si P un punct interior
. Daca P este mijlocul lui
(AD), , , triunghiului ABC cu =40° si
si AD=30 cm, atunci (OT) are =30°
lungimea egala cu:
Care este ?

A) 10 cm
A) 110° B) 100° C) 90°
B) 15 cm
D) 105° E) 120°
C) 7,5 cm
D) 12 cm
E) 8 cm
Invatamant

19. In figura alaturata punctele E si F sunt


pe laturile AB respectiv BC astfel incat
AE=2EB si CF=2FB iar punctul G un
16. Inaltimile unui triunghi ascutitunghic se punct arbitrar pe latura AC.
intersecteaza in punctul H, se stie ca Daca aria suprafetei hasurate este
de

[AB]º[CH]. 16 cm2 atunci aria DABC este:

Aflati masura unghiului ACB.


Institutii

A) 48 cm2

A) 15° B) 30° C) 60° B) 32 cm2


D) 45° E) 75° C) 64 cm2
Lumina

D) 24 cm2
E) alt raspuns

17. In triunghiul ABC, AB=16 cm, BC=18


cm, =60°, AD^BC, DÎ(BC). Daca
M, N, P sunt respectiv mijloacele laturilor 20. Se considera triunghiul ABC in care
AB, AC, BC, calculati perimetrul patru- =60° si BC =2AB.
laterului convex MNPD. Atunci este egala cu:

A) 26 B) 24 C) 28 D) 20 E) 34 A) 75° B) 30° C) 120°


D) 60° E) 90°

21
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VII-a

21. Intr-o clasa, fiecare elev are cel putin o 24. Calculati:
nota si cel mult 4 note la matematica.
Daca numarul elevilor care au 2, respec-
tiv 3 note este acelasi, iar numarul
notelor este cu 24 mai mare decat
numarul elevilor, gasiti numarul elevilor
cu cel putin 3 note.

A) 8 B) 12 C) 16 D) 18 E) 24

22. O multime de trei numere naturale dis-


Invatamant

tincte se numeste “aritmetica” daca unul


dintre numere este media aritmetica a
celorlalte doua. Fie multimea
Ln={1, 2, 3, ..., n}.

Numarul de submultimi ale lui L10 care


de

sunt multimi aritmetice este: 25. 90 de studenti intr-o tabara de vara sunt
impartiti in 2 grupe pentru a juca
Institutii

badminton si volei.
A) 20 B) 10 C) 25 D) 15 E) 5
Stiind ca din baieti si din fete

joaca volei, gasiti diferenta dintre


Lumina

numarul de fete si numarul de baieti


care joaca badminton.

A) 7 B) 13 C) 17
D) 26 E) nici unul dintre acestea
23. Daca a, b, c, x sunt numere reale astfel
incat

atunci x este egal cu:

A) 25 B) 28 C) 22
D) -22 E) -25

22
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VII-a

26. Casa lui Radu, casa lui Alex si scoala se 28. Folosind cifrele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 o singu-
afla pe o linie dreapta ca in figura. ra data, ordonam descrescator numerele
formate.
Care este al 2010-lea numar?

A) 5234617 B) 5243617 C) 5231467


Cand ei pleaca de acasa la scoala, in D) 5243716 E) 5234167
acelasi moment, mergand pe jos, ajung
in acelasi timp. Daca viteza lui Radu ar
creste cu 10 m/min, iar a lui Alex cu
8 m/min, ei ar ajunge tot in acelasi
moment, dar drumul ar dura cu 1 minut
mai putin. Care este viteza lui Radu?
29. Aflati valorile numarului rational a
A) 25 m/min B) 26 m/min C) 46 m/min stiind ca ecuatia

D) 50 m/min E) 52 m/min
Invatamant

are solutie unica in multimea numerelor


rationale.
de
Institutii

27. Fie numerele rationale pozitive a, b, c, d


astfel incat .
Lumina

Sa se ordoneze crescator numerele

30. Daca

atunci valoarea expresiei

este:

23
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VII-a

31. Determinati valoarea numarului 34. Cel mai mic numar natural nenul x
a pentru care are loc relatia: pentru care este egal cu:

A) 5 B) 25 C) 15 D) 45 E) 9
A) a=1010
B) a=1007
C) a=1006
D) a=1008
E) a=1009

35. Partea intreaga a numarului

32. Fie astfel incat


este:
Invatamant

A) 30 B) 28 C) 27 D) 29 E) 31
Calculati x1+x2+...+xn
de
Institutii
Lumina

36. Intr-un patrulater convex ABCD se stie:

Masura celui mai mic dintre unghiuri


33. Aflati cel mai mare numar de forma este:
stiind ca:

A) 80° B) 100° C) 40°


D) 120° E) 60°
A) 99 B) 76 C) 98
D) 88 E) 97

24
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VII-a

37. In figura alaturata, ABCD este un romb si 39. In figura alaturata ABCD este patrat.
AEF un triunghi echilateral. Daca [EC]=[AF], aflati a
Daca laturile lor sunt egale, calculati
A) 30°
B) 40°
C) 45°
D) 53°
E) 60°
A) 40° B) 45° C) 50° D) 60° E) 80°

Invatamant
de
Institutii

38. Care este suma segmentelor 40. Daca ABGH, BCFG, CDEF sunt patrate
desenate in interiorul patratului de egale, aflati masura unghiului dintre
Lumina

latura a, aÎN* dreptele AF si HD.


A) 60°
B) 45°
C) 30°
D) 75°
E) 20°
A) 2a B) 6a C) 4a
D) 10a E) a

25
Sfarsitul exercitiilor pentru clasa a VII-a
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VIII-a
(40 de intrebari)
• Puteti folosi spatiile goale ca ciorna.
• Nu este de ajuns sa alegeti raspunsul corect pe brosura de subiecte, ele trebuie completate pe foaia de
raspuns in dreptul numarului intrebarii respective.

1. Fie numerele: 4. Solutia ecuatiei

Media geometrica a numerelor a si b unde este:


este:
Invatamant

A) 2010 B) –2010 C) 2011


A) 7 B) 4 C) –1
D) –2011 E) –1
D) 1 E) 5
de
Institutii

2. Se da ecuatia: 5. Numarul

unde
este cuprins intre numerele:
Lumina

Solutia sa este:

A) 10 si 11
B) 6 si 7
C) 7 si 8
D) 8 si 9
E) 9 si 10
3. Care este ultima cifra a numarului

[x] = partea intreaga a numarului x

A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 5

26
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VIII-a

6. Numarul 9. Daca si

se afla in intervalul: calculati

A) 0 B) 1 C) 2
D) 10 E) 2010

7. Determinati numarul tripletelor (x, y, z), 10. Se da multimea


Invatamant

cu x<y<z, unde x, y si z sunt lungimile


laturilor tuturor triunghiurilor drep-
tunghice exprimate prin numere intregi Cardinalul multimii A este:
in care produsul catetelor si triplul
perimetrului dau ca rezultat acelasi
numar. A) 0 B) 2 C) 1
de

D) 4 E) alt raspuns
A) 18 B) 6 C) 4 D) 3 E) 10
Institutii
Lumina

8. Daca calculati 11. In tetraedul ABCD, fie M, N, P, Q


mijloacele segmentelor [AB], [BC], [CD],
respectiv [AD]. Stiind ca BD=12 cm si
AC=16 cm, perimetrul patrulaterului
MNPQ este egal cu:

A) 2 B) 4 C) 6 D) 8 E) 10
A) 40 cm B) 48 cm C) 24 cm
D) 84 cm E) 28 cm

27
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VIII-a

12. Diagonalele unui patrulater convex cu 15. Pe planul DABC echilateral de latura
doua laturi opuse paralele il impart in 36 cm se ridica de aceeasi parte a
patru triunghiuri a caror arie este expri- planului perpendiculare in B si C pe care
mata prin numere prime. se considera punctele M, respectiv N
astfel incat MB=18 cm si NC=36 cm.
Aflati aria patrulaterului, stiind ca este
cel mai mic numar de trei cifre posibil. Triunghiul AMN este:

A) 100 B) 106 C) 116 A) oarecare


D) 126 E) 136 B) isoscel
C) echilateral
D) dreptunghic
E) ascutitunghic

13. In paralelogramul ABCD, EÎ(BC) asa


16. Fie DABC, AB=AC=20 cm, BC=24 cm,
Invatamant

incat , iar . AD ^ BC, DÎ(BC) si BE ^ AC, EÎ(AC).


Calculati aria DBHA, unde

Stiind ca , aflati
A) 64 cm2
de

B) 32 cm2
C) 48 cm2
Institutii

D) 42 cm2
A) 125 cm2 B) 90 cm2 C) 150 cm2 E) 16 cm2
D) 60 cm2 E) 120 cm2
Lumina

17. In figura alaturata unghiurile ABC si ADB


sunt suplementare, BC=9 cm, CD=4 cm,
BD=8 cm.
Lungimea segmentului AB este:
14. Se da trapezul isoscel ABCD de baze
AB si CD. Stiind ca AB=16 cm,
CD=10 cm, iar AD=BC=5 cm care este
aria trapezului?

A) 52 cm2
B) 40 cm2
C) 35 cm2 A) 20 B) 30 C) 18

D) 54 cm2 D) 19 E) 22

E) 12 cm2

28
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VIII-a

18. Fie DABC, AC=6 cm, I - centrul cercului 21. Se dau numerele:
inscris in DABC, iar unghiul ACB este
suplementul unghiului BIA.
Aflati distanta de la varful A la latura
BC.

Solutia ecuatiei A+x=B este:

A) 1 B) 2 C) –2
D) –1 E) 3

19. In figura alaturata DABC


este un D echilateral de
latura 2 m. Arcele de
Invatamant

cerc au raza 1 m si cen-


trele in varfurile DABC.
22. Daca astfel incat
Aria suprafetei hasurate este:
de

atunci valoarea raportului


Institutii

este:
Lumina

20. In DABC ascutitunghic avem AD^BC si


BE^AC. Daca F si G sunt mijloacele
segmentelor AB=34, respectiv DE=30,
aflati FG.
23. Daca astfel incat

atunci media aritmetica ponderata a


numerelor m, n, p, q cu ponderile 3, 5,
3 si respectiv 7 este:

29
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VIII-a

24. Suma solutiilor reale ale ecuatiei 27. Daca


este:

A) 3 B) 4 C) 5 D) 6 E) 7 atunci:

25. Daca atunci valoarea


expresiei este:
Invatamant

A) 2x–1
28. Rezultatul calculului
B) 7
C) –2x+1
este:
D) –7
de

E) 2x+7
Institutii

A) 5 B) 3 C) 6 D) 8 E) 7
Lumina

26. Scrieti ca interval multimea: 29. Rezultatul calculului

A) (–5; 4] B) [–4; 5) C) [–5; 4) este:


D) [–4; 5] E) (–4; 5]

30
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VIII-a

30. Daca 33. Rezultatul calculului

Calculati

este:

34. Pe o foaie sunt scrise 8 numere intregi


pozitive. Radu spune: doua sunt
31. Daca x si y sunt numere reale cu
Invatamant

divizibile cu 2, trei sunt divizibile cu 3,


si , atunci patru sunt divizibile cu 4, cinci sunt
divizibile cu 5, sase sunt divizibile cu 6,
este egal cu:
sapte sunt divizibile cu 7, opt sunt
divizibile cu 8.
de

A) 17 B) 15 C) 19 Cel putin cate greseli a facut Radu?


D) 18 E) 16
Institutii

A) 0 B) 1 C) 2 D) 3 E) 4
Lumina

32. Pentru cate valori ale lui n,


35. Se da un cub ABCD A’B’C’D’ de latura a
numarul
este divizibil cu 101 ? Fie O centrul bazei
(punctul de intersec-
tie al diagonalelor
A) 0 B) 1 C) 10 [AC] si [BD]).
D) 9 E) alt raspuns
Calculati distanta de la varful C’ la
dreapta A’O.

31
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Subiecte Clasa a VIII-a

36. Intr-o piramida suma dintre numarul 39. O constructie formata numai din cuburi
muchiilor, numarul fetelor si numarul var- de aceeasi latura are vederile din figurile
furilor este 82. de mai jos.
Aflati cate laturi are poligonul de la
baza piramidei.

A) 20 B) 40 C) 21 Numarul de cuburi din care este for-


D) 41 E) 27 mata figura este:

A) 16 B) 19 C) 22 D) 21 E) 15

37. Un cub cu latura n, se vopseste in


Invatamant

verde si apoi este taiat in n3 cubulete.


Pentru cate valori ale lui n, numarul
cubuletelor care au exact o fata colorata
este egal cu numarul cubuletelor care
40. Se da o prisma regulata dreapta, avand
au exact 2 fete colorate? bazele un poligon regulat cu n laturi. Se
noteaza prisma dreapta regulata cu
de

A) 1 B) 2 C) 3 D) 4 E) 0
Se uneste pe rand fiecare varf al bazei
Institutii

superioare cu cate un varf al bazei infe-


rioare.
Calculati numarul
dreptelor determi-
Lumina

nate de cate doua


varfuri situate in
baze diferite si care
38. In fig alaturata ABCDA’B’C’D’ au proprietatea de a
paralelipiped dreptunghic. nu fi muchii laterale.
Daca E si F sunt mijloacele laturilor
[BB’] respectiv [CC’] si AB=BC=8 cm,
A) n(n–1) B) n2 C) n(n+1)
CC’=16 cm atunci este
D) E)

A) 60° B) 30° C) 90°


D) 45° E) 120°

32
Sfarsitul exercitiilor pentru clasa a VIII-a
LUMINA MATH 2010
RASPUNSURI

Clasa a IV-a Clasa a V-a Clasa a VI-a Clasa a VII-a Clasa a VIII-a
1 D 1 D 1 C 1 E 1 D
2 B 2 E 2 D 2 D 2 A
3 E 3 D 3 A 3 B 3 E
4 D 4 C 4 D 4 C 4 D
5 B 5 B 5 D 5 D 5 D
6 D 6 B 6 C 6 D 6 A
7 C 7 B 7 C 7 B 7 D
8 B 8 E 8 D 8 D 8 D
9 D 9 + 9 D 9 C 9 A
10 C 10 C 10 A 10 C 10 A
11 C 11 D 11 D 11 E 11 E
12 E 12 D 12 D 12 C 12 C
13 A 13 + 13 B 13 E 13 E
14 A 14 C 14 C 14 C 14 A
15 C 15 E 15 A 15 B 15 B
16 A 16 E 16 C 16 D 16 D
17 E 17 E 17 C 17 A 17 C
18 A 18 A 18 E 18 B 18 B
19 C 19 D 19 B 19 A 19 D
20 B 20 D 20 B 20 E 20 E
21 C 21 D 21 D 21 A 21 D
22 E 22 C 22 A 22 A 22 D
23 B 23 D 23 D 23 B 23 A
24 B 24 D 24 E 24 A 24 D
25 + 25 A 25 A 25 D 25 B
26 E 26 C 26 A 27 A 26 A
27 E 27 D 27 E 28 E 27 C
28 D 28 E 28 C 29 C 28 B
29 C 29 B 29 C 30 C 29 D
30 E 30 + 30 C 31 C 30 B
31 B 31 E 32 B 31 C
32 D 32 D 33 E 32 D
33 B 33 E 34 C 33 C
34 B 34 B 35 D 34 D
35 A 35 B 36 E 35 C
36 A 36 D 37 + 36 A
37 B 37 A 38 B 37 B
38 D 38 C 39 C 38 A
39 D 39 C 40 B 39 B
40 E 40 C 40 A