Sunteți pe pagina 1din 133

________________________________________________________________________________________________________________

UNIVERSITATEA ECOLOGIC DIN BUCURETI FACULTATEA DE INGINERIE MANAGERIAL I A MEDIULUI Forma de nvmnt: MASTER Specializarea: UTILIZAREA ELECTRONICI I TEHNOLOGIEI INFORMAIEI N INGINERIA ECONOMIC

CURS MASTERAT
PRINCIPII I TEHNOLOGII RADIOELECTRONICE AVANSATE UTILIZATE N INGINERIA ECONOMIC

Titular curs: Prof. univ. dr. ing. Tudor NICULESCU

2010 BUCURETI

________________________________________________________________________________________________________________

Cuprins
Capitolul 1: Emitoare de RF Modulaia Conversia analog - digital Transmisia imaginilor Chestionar Capitolul 2: Receptoare de RF Scheme de proiectare simple Receptorul modern Etaje de predetecie Detectoare Etaje de procesare audio Recepia TV Moduri specializate Chestionar Capitolul 3: Telecomunicaii Reele Satelii Sisteme de comunicaii personale Comunicaii pentru timpul liber Fulgerul 1 1 12 13 18 21 21 24 26 29 33 35 38 42 44 44 48 50 54 57

________________________________________________________________________________________________________________

Securitate i confidenialitate Chestionar Capitolul 4: Antene Rezistena de radiaie Antene n /2 Antene n /4 Antene-bucl Sisteme terestre Ctig i directivitate Reele de antene fazate Reele de antene pasive Antene de microunde i UHF Linii de alimentare Probleme de siguran Chestionar Test pentru ntregul curs Examenul final Rspunsuri la ntrebri Bibliografie selectiv

60 67 69 69 71 74 77 80 82 85 89 92 96 98 98 100 111 128 129

________________________________________________________________________________________________________________

PREFA

Cursul se constituie ntr-un ghid de autoperfecionare n domeniul radioelectronici moderne avnd urmtoarele particulariti: nsuirea conceptelor fundamentale ale electronici cu un minimum de cunotiine matematice; explicaii concise i clar ilustrate, care fac uor de neles schemele bloc i principiile de funcionare ale montajelor complexe ; ofer soluii la probleme si exerciii din electronica real; ofer o multitudine de chestionare i teste pentru evaluarea stadiului de nsuire a cursului.

________________________________________________________________________________________________________________

CAPITOLUL 1: Emitoare de radio-frecven

Un emitor de radio-frecven (RF) utilizeaz unul sau mai multe oscilatoare pentru a genera un semnal de radio-frecven (RF) i respectiv, unul sau mai multe amplificatoare pentru a genera nivelul de putere dorit. De asemenea, unele emitoare au etaje de mixare a semnalelor. ntr-un emitor, un mixer combin dou semnale cu frecvene diferite pentru a obine frecvena de ieire, aceast a treia frecven fiind suma sau diferena primelor dou. Modulaia Modulaia este procesul de imprimare a unor date, uneori numite i informaii, asupra unui curent electric sau und electromagnetic (EM). Procesul se poate realiza prin variaia amplitudinii, frecvenei sau fazei undei. O alt metod este de a emite o serie de impulsuri, a caror durat, amplitudine sau spaiu este fcut sa varieze. Modul n care o und electromagnetic este modulat este cunoscut ca modul de emisie, tipul de emisie sau simplu, emisie. Purttoarea Inima unui semnal wireless este o und sinusoidal, de obicei avnd o frecven mult peste banda de frecven specific auzului uman. Unda este cunoscut ca purttoare. Cea mai mic frecven purttoare folosit pentru comunicaiile radio este de civa kiloheri. Cea mai mare frecven este de sute de gigaheri. Pentru un transfer eficient de date frecvena purttoare trebuie s fie de cel puin 10 ori mai mare dect cea mai mare frecven a semnalului modulator. Codul Morse Cea mai simpl form de modulare este modularea on/off. Este fcut de obicei n oscilatorul unui emitor radio cu und continu (CW). Fig. 9-1 este o diagram-bloc a unui emitor CW. Acesta este tipul de sistem cel mai des folosit pentru a emite semnale n codul Morse. Utilizarea codului sau Morse n comunicaii este nc popular n cazul operatorilor radio amatori. Codul Morse este un mod binar digital. Durata unui punct din codul Morse este egal cu durata unui digit binar sau bit. O linie este cu 3 bii mai lung. Spaiul dintre puncte i linii ntr-un caracter este de un bit. Spaiul
1

________________________________________________________________________________________________________________

standard dintre caractere ntr-un cuvnt este de 3 bii. Spaiul standard dintre cuvinte este de 7 bii. Un simbol de punctuaie este trimis ca un caracter ataat la cuvntul precedent. Amplitudinea comparativ cu timpul de introducere a cuvntului a mnca n Morse este prezentat n Fig. 9-2. Nivelul de jos (purttoare complet) se numete semn, iar nivelul de sus (fr semnal) se numete spaiu. Codul Morse este una dintre cele mai lente metode cunoscute de transmitere a datelor. Operatorii umani folosesc diferite nivele de viteze de la aproximativ 5 cuvinte pe minut, la 40-50 cuvinte pe minut. Mainile, ca i computerele i terminalele de date, funcioneaz la o rat de cteva ori mai mare. Aceste sisteme de obicei, implic utilizarea tehnicii FSK (modulare cu deplasare n frecven) mai degrab dect modularea on/off.

Fig.1-1. Schema-bloc a unui emitor Morse n CW

Fig.1-2. Codul Morse pentru cuvntul a mnca transmis n CW

________________________________________________________________________________________________________________

Radioteleimprimator n FSK, frecvena semnalului este modificat ntre 2 valori nominale separate de cteva sute de heri. Aceast separare este numit shiftare. n unele sisteme frecvena purttoare este shiftat ntre condiiile de semn i de spaiu. n alte sisteme, o frecven audio de dou tonuri sinusoidale moduleaz purttoarea de baz. Acest ultim mod se numete AFSK (audio-FSK). Exist dou coduri comune folosite mpreun cu FSK i AFSK: Baudot (pronunat baw-DOE) i ASCII (pronunat ASK-ee). Acronimul ASCII provine de la American Standard Code for Information Interchange (Codul Standard American pentru Scimb de Informaii). Principala diferen ntre aceste dou coduri este c ASCII permite mai multe simboluri i caractere. n sistemele FSK i AFSK de tip radioteleimprimator (RTTY), o unitate de terminale (TU), cunoscut de asemenea i ca modem (o contracie a termenului tehnic modulator/demodulator), transform semnalele primite n impulsuri electrice pe care opereaz un teleimportator sau acele caractere afiate pe ecranul unui computer. TU de asemenea, genereaz semnalele necesare pentru a trimite RTTY ca i un operator care utilizeaz tastatura unui calculator. Frecvena funcie de graficul de timp pentru cuvntul a mnca n codul Morse i FSK, este prezentat n Fig. 1-3. O diagram-bloc a unui emitor AFSK este prezentat n Fig. 1-4. Modulaia de amplitudine Un semnal vocal este o form de und complex cu majoritatea frecvenelor n gama 300 heri la 3.000 heri. Amplitudinea instantanee a unei purttoare poate fi variat sau modulat de aceste forme de und, prin aceasta transmindu-se informaia vocal. Figura 1-5 prezint un circuit cu tranzistor bipolare care permite obinerea modulaiei de amplitudine (AM). Acest circuit funcioneaz eficient dac semnalul AF de intrare nu este prea puternic. Dac acest semnal este prea puternic, pot aprea distorsiuni.

Fig.1-3. Codul Morse pentru cuvntul a mnca transmis utiliznd FSK


3

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.1-4. Schema-bloc a unui emitor AFSK Dou emitoare AM sunt prezentate n schema-bloc din Fig. 1-6. n figura A, este ilustrat nivelul-sczut al AM. n acest mod, toate circuitele de amplificare care urmeaz dupa modulator trebuie sa fie liniare, pentru ca acestea s nu distorsioneze forma de und. n unele emitoare, AM este realizat n ultimul etaj de amplificare n putere (PA), precum n Fig. 1-6 B. PA lucreaz n clas C i joac rol dublu: modulator i amplificator final. Din cauz c nu exist etaje de amplificare naintea modulatorului n acest tip de sistem, nu este nevoie s ne facem griji pentru linearitate amplificatoarelor.

Fig.1-5. Circuit de realizare a AM

________________________________________________________________________________________________________________

Aceast schem este nivelul-ridicat al AM. n ciuda faptului c a aprut de mult vreme, acest principiu este nc folosit n unele staii de emisie datorit faptului ca funcioneaz bine. Benzi laterale i factor de modulaie Extensia AM este exprimat n procente, de la 0% (o purttoare nemodulat) la 100% (modulaie complet). ntr-un semnalul AM modulat 100%, 1/3 din putere este folosit pentru transportul informaiei. Celelalte 2/3 sunt consumate de unda purttoare, care nu contribuie la transmisia informaiilor. Creterea modulaiei peste 100% cauzeaz distorsiuni ale semnalului, degradeaz eficiena emitorului i cauzeaz mprtierea semnalului peste o band larg de frecvene nedorite. n Fig. 1-7, imaginea spectral pentru un semnal radio de tip voce cu MA este prezentat. Scala orizontal este gradat n un kHz per diviziune. Scala vertical este relativ. Componentele AF, care conin datele transmise, apar ca benzi laterale de o parte i de alta a frecvenei purttoare. Energia RF care este cuprins ntre -3 kHz i frecvena purttoare, constituie banda lateral inferioar (LSB). RF cuprinse ntre frecvena purttoare i +3 kHz reprezinta banda lateral superioar (USB). Limea de band a semnalului RF este diferena dintre frecvenele minime si maxime ale benzii laterale.

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.1-6. n A, AM de nivel sczut, iar n B, AM de nivel ridicat ntr-un semnal AM, banda este dublul celei mai nalte frecvene audio modulate. n exemplul din Fig. 1-7, energia vocii este la sau sub 3 kHz; astfel, limea de band a semnalului complet este de 6 kHz. Aceasta este tipic pentru un semnal de comunicaii analogice de tip voce. n radiodifuziunea AM n care este transmis muzic, energia este distribuit peste o band larg. Acelai lucru este valabil i n cazul datelor transmise cu mare vitez.

Fig.1-7. Caracteristica spectral a unui semnal AM de tip voce

________________________________________________________________________________________________________________

Band lateral unic n MA, majoritatea puterii este concentrat n purttoare. Cele dou benzi laterale sunt dispuse n oglid una fa de cealalt. Dac purttoarea i una din benzile laterale sunt eliminate, toat puterea disponibil este utilizat pentru transmisia de date i banda poate fi redusa cu 50% sau mai mult. Semnalul vocal rmas are caracteristic spectral reprezentat n Fig. 9-8. Aceasta este trasmisia band laterala unic (SSB ). Pot fi utilizate fie LSB, fie USB; ambele moduri funcioneaz la fel de bine. Exemplul din Fig. 1-8 repezint transmisia LSB. Un emitor SSB necesit prezena unui modulator echilibrat. Acest circuit funcioneaz ca un modulator n amplitudine, cu exceptia faptului c purtatoarea este eliminat. Un modulator echilibrat este reprezentat n Fig. 9-9. Purttoarea de RF de intrare este mparit n dou i aplicat n baza celor dou tranzistoare, defazate 180o unul fa de cellat. Sunt defazate pentru c sunt preluate de la capetele opuse ale transormatorului de intrare. Aceasta genereaz undele purttoare din colectorul celor dou tranzistoare, care sunt conectate direct, astfel nct s se anuleze una pe cealalt. Anularea nu depinde de semnalul de AF de la intrare sau de partea de semnal RF asignat acestuia. Din aceast cauz, este conservat doar energia dintr-o singur SSB i nu cea din purttoare, n cadrul semnalului de ieire. Una din benzile laterale este eliminat cu ajutorul unui filtru trece band n etajul final al emitorului. n Fig.1-10 este prezentat schema-bloc a unui emitor standard cu SSB i care include filtrul trece band i etajul PA.

Fig.1-8. Caracteristica spectral a unui semnal LSB de tip voce

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.1-9. Schema unui modulator echilibrat cu tranzistoare bipolare

Fig.1-10. Schema-bloc a unui emitor SSB Modulaia de nivel nalt nu poate fi folosit pentru transmisia SSB. Modulatorul echilibrat este ntodeauna poziionat ntr-un segment de joas putere a emitorului. Amplificatorul de RF care urmeaz oricrui modulator de amplitudine trebuie s fie liniar pentru evitarea distorsiunilor. Amplificatorul de RF care urmeaze dup un modulator echilibrat funcioneaz n general, n clasa A, cu exceptia PA, care funioneaz n clasa AB sau B. Modulaia de frecven i faz La modulaia n frecven (FM), amplitudinea global a semnalului rmne constant i doar frecvena instantanee este variat. Amplificatoare de putere n clasa C pot fi folosite n emitarele FM far a introduce distorsiuni deoarece amplitudinea nu variaz. Deci, liniaritatea nu este o problem.
8

________________________________________________________________________________________________________________

Cea mai direct metod de obinere a FM este aplicarea semnalului audio pe un varactor dintr-un oscilator acordabil. Un exemplu al acestei scheme, cunoscut ca i modulaie de reactan, este indicat n Fig. 9-11. Variaia tensiunii pe varactor (dioda varicap) cauzeaz variaia capacitii n concordan cu forma de und audio. Variaia capacitii produce variaia frecvenei de rezonan a circuitului inductan-capacitate (LC) acordabil, cauznd o deviaie a frecvenei generate de ocilator. n acest exemplu, oscilatorul este un circuit Hartley care utilizeaz un JFET cu canal N.

Fig.1-11. Modulaia de reactan pentru a obine FM O metod indirect de generare a FM este modularea fazei oscilatorului de semnal. Orice schimbare n faza instantanee a unui semnal RF sinusoidal purttor, provoac o schimbare a frecvenei instantanee. (gndiiv la o schimbare a fazei prin analogie cu schimbarea n poziie i respectiv, la o schimbare a frecvenei n analogie cu schimbarea vitezei. Nu putem avea una fr cealalt! Dar modulaia n frecven i n faz nu sunt exact acelai lucru, cum nici poziia i viteza nu reprezint acelai lucru.) Cnd este utilizat modulaia n faz, semnalul audio trebuie procesat, ajustnd rspunsul amplitudine-frecven al amplificatoarelor audio. Altfel, semnalele sun neobinuit cnd sunt auzite la intrarea unui receptor FM.

________________________________________________________________________________________________________________

Deviaia Deviaia este deplasarea maxim cu care frecvena instantanee a purttoarei difer de frecvena purttoarei nemodulate. Pentru majoritatea emitoarelor FM de voce, deviaia este standardizat la 5 kHz(Fig. 1-12). Deviaia care poate fi obinut prin metode de modulaie MF este mai mare, pentru o frecven dat a oscilatorului, dect deviaia care poate fi obinut folosind un modulator de faz. Deviaia poate fi marit folosind un multiplicator de frecven. Cnd un semnal MF este trecut printr-un multiplicator de frecven, deviaia de frecven este multiplicat de-a lungul frecvenei purttoare. n sistemele FM de radiodifuziune hi-fi i n alte aplicaii, deviaia este mult mai mare dect 5 kHz. Aceasta se numete FM de band larg, n comparaie cu modulaia FM de banda ngust prezentat mai sus. Deviaia pentru un semnal FM trebuie s fie cel puin egal cu cea mai mare frecven audio modulat dac se dorete obinerea unei fideliti maxime. Asfel, 5kHz este mai mult dect suficient pentru voce. Pentru muzic, o deviaie de cel puin 15 kHz pn la 20 kHz este necesar. Raportul dintre deviaia de frecven i cea mai mare frecven audio modulat se numete index (coeficient) de modulaie. Ideal, acest raport trebuie s fie ntre 1:1 si 2:1. Dac este mai mic dect 1:1, atunci semnalul sun nfundat i eficiena este sacrificat. Dac este mai mare dect 2:1, mreste banda ocupat fr a avea o mbuntire semnificativ a calitii semnalului.

Fig.1-12. Frecvena funcie de timp n cazul unui semnal FM Modulaia n impuls Cteva tipuri de modulaie n impuls (PM) a semnalelor sunt reprezentate n Fig. 1-13 ca i grafice amplitudine funcie de timp. n PM, salve ale purttoarei sunt transmise. n loc de modularea direct a undei purtatoare, unele caracteristici
10

________________________________________________________________________________________________________________

ale impulsului sunt variate, ca amplitudinea fiecrui impuls, durata fiecrui impuls sau intervalul de timp dintre impulsuri consecutive.

Fig.1-13. n A, modulaia n amplitudine a impulsurilor; n B, modulaia n durat a impulsurilor; n C, modulaia n perioad a impulsurilor; n D, modulaia n cod a impulsurilor. Curbele ntrerupte reprezint intrarea analog. Liniile verticale reprezint impulsurile La modulaia impulsurilor n amplitudine (PAM), amplitudinea fiecrui impuls individual variaz n conformitate cu forma de und modulatoare (Fig. 113 A), iar impusurile au durata egal. Modulaia impusurilor in durat (PDM), denumit i modulaia impulsurilor n laime (PWM), este aratat n B. Toate impusurile au amplitudinile egale; energia variaz de la impuls la impuls deoarece unele impulsuri sunt mai lungi dect altele. Modulaia impulsurilor n perioad (PIM), denumit i modulaia impulsurilor n frecven (PFM), este artat n C. n acest mod, amplitudinea i durata impulsurilor este identic, dar
11

________________________________________________________________________________________________________________

energia semnalului variaz deoarece impulsurile apar mai des sau mai rar. Impulsurile sunt generate mai des la vrfuri de modulaie i mai rar la minime de modulaie. n cadrul modulaiei impusurilor n cod (PCM), oricare din parametrii menionai mai sus- amplitudine, durat sau frecven, a unui tren de impulsuri pot fi variai. Dar dect s avem un numr infinit de stri sau nivele posibile, se prefer utilizarea doar a unui numr finit. Modul PCM este un mod mai degrab digital, dect analogic. De obicei, numrul de nivele PCM este o putere a lui 2, de exemplu 23=8 sau 24=16. Fig. 1-13 D prezint un exemplu de PCM cu 8 nivele ntre care amplitudinea impulsurilor este variat. Problema 1-1 Presupunem un semnal FM generat prin modulaie de faz, cu deviaia efectiv este 2,5 kHz. Cum poate aceasta fi marit pentru transmisia standard de voce cu 5 kHz? Soluia 1-1 Semnalul poate fi trecut printr-un dublor de frecven, care este un circuit ce produce la ieire un semnal care are dublul frecvenei semnalului de la intrare. Cnd se realizeaz acest lucru, deviaia este dublat i totodat i frecvena semnalului. Semnalul de intrare variaz desupra i sub frecvena purttoarei nemodulate cu 2,5 kHz, iar semnalul de ieire variaz astfel, desupra i sub frecvena purttoarei nemodulate cu (252) kHz adic, 5,0 kHz. Problema 1-2 Ce se ntmpl cu un semnal modulat FSK cnd este trecut printr-un dublor de frecven? Soluia 1-2 Shiftarea concomitent cu frecvena purttoarei, se dubleaz. Aadar, spre exemplu, dac semnalul de intrare are o frecven de shiftare de 85 Hz ntre condiiile de semn i spaiu, atunci semnalul de ieire va avea o shiftare de (852) Hz adic, 170 Hz. Conversia analog-digital Modulaia impulsurilor n cod, aa cum este ilustrat n Fig. 1-13D, este o form de conversie analog-digital (A/D). Un semnal vocal sau orice semnal continuu variabil, poate fi digitizat sau convertit ntr-o serie de impulsuri, a cror amplitudine poate avea doar un numr finit de stri, . Un circuit care realizeaz conversia A/D se numete convertor A/D sau ADC.

12

________________________________________________________________________________________________________________

Rezoluia de eantionare n conversia A/D, numrul de stari este ntodeauna o putere a lui 2. Aadar, fiecare stare poate fi reprezent de o secven binar de cod. Fidelitatea este mbuntit, cu ct numrul de stri crete. Numrul de stari alese se numete rezoluia de eantionare sau simplu, rezoluie. O rezoluie de 23=8 (ca n Fig. 113 D) este suficient de bun pentru transmisia de voce i este standard pentru circuitele digitale comerciale de voce. O rezoluie de 24=16 ete adecvat pentru reproducerea de muzic hi-fi. Rata de eantionare Fidelitatea unui sistem digital depinde i de frecvena cu care se realizeaz eantionarea. n general, frecvena de eantionare, adesea numita i rat de eantionare, trebuie sa fie cel puin dublul frecvenei maxime. Pentru un semnal audio de voce cu componente de pn la 3 kHz, minimul ratei de eantionare pentru digitizarea efectiv este 6 kHz; standardul comercial pentru voce este 8 kHz. Pentru transmisiile hi-fi, rata standard de eantionare este de 44,1 kHz i care este un pic mai mare dect dublul celei mai nalte frecvene perceptibile, adic 20kHz. Problem 1-3 Cum sun un semnal digitizat de voce dac reoluia de eantionare este insuficient sau dac nu toate impulsurile sunt recepionate la timp? Soluia 1-3 Semnalul ar putea s sune distorsionat, ca i cum persoana care i vorbeste ar utiliza un tub sau ca i cnd vntul ar bate n microfon. Acest fenomen este adesea observat n cazul recepiei n telefoanele mobile cnd legatura este slab datorit faptului c, impulsurile digitale sunt aruncate n timpul atenurilor de semnal rapid. Transmisia imaginilor Imaginile statice ca fotografiile sau desenele, pot fi transmise n aceeai lime de band ca i semnalele vocale. Pentru imagini de detaliu sau pentru secvene video, necesarul de lime de band crete. Faxul Imaginile statice sunt transmise prin facsmil de asemenea, numit i fax. Dac informatiile sunt trimise ndeajuns de ncet, orice cantitate de detalii poate fi
13

________________________________________________________________________________________________________________

transmisa ntr-o lime de band de 2.700 Hz. n acest mod spre exemplu, funcioneaz faxul-telefon. n general, cu ct este mai detaliat o imagine transmis prin fax, pentru o lime de band constant de 2700 Hz, cu att dureaza mai mult transmiterea faxului. Pentru a transmite o imagine prin fax, un document sau o poza, acestea sunt rulate n jurul unui cilindru. Acest cilindru este rotit la o freven mic si controlat. Un fascicul de lumin scaneaz de la stnga spre dreapta, iar cilindrul deplaseaz documentul astfel ncat un singur rnd este scanat la fiecare trecere a fasciculului de lumina. Acest proces continua, linie cu linie pna cnd cadrul sau imaginea au fost scanate complet. Lumina reflectata este culeasa de un fotodetector. Parile ntunecate ale imaginii reflecta mai putina lumina dect partile luminoase, astfel ncat curentul prin fotodetector variaz. Acest curent moduleaz o purttoare. O metoda alternativa de trimitere a unui fax const n scanarea documentului cu un scanner i folosirea computerului pentru procesarea imaginii ntr-o forma potrivit pentru transmiterea ei pe linie telefonic. Televiziunea analog cu scanare rapid Pentru a obine o impresie realistic a micarii, este necesar transmiterea a cel puin 20 de cadre complete (imagini stationare) pe secund, iar detalierea trebuie s fie corespunztoare. Un sistem TV standard cu scanare rapid (FSTV) furnizeaz de regul, 30 de cadre pe secund. Sunt 525 sau 625 de linii de scanare n fiecare cadru. n televiziunea de nalt definiie (HDTV) sunt cu mult mai multe randuri; n televiziunea cu scanare lent (SSTV) sunt i mai puine linii. Imaginile au n mod traditional, un raport ntre dimensiunile pe orizontal i vertical, denumit i raport de aspect, uzual 4:3, dar n unele sisteme TV mai moderne acest raport este unul mai mare. Fiecare linie contine nuane de strlucire ntr-o scal de gri i nuante de strlucire i culoare ntr-un sistem color. n transmisiile FSTV, imaginea este transmis ca un semnal AM, iar sunetul este transmis ca un semnal FM. n telecomunicatiile SSTV, modul SSB este cel mai des utilizat. Din cauza cantitii mari de informaie transmis, un canal FSTV este larg. Un canal FSTV standard n sistemul nord-american, are nevoie de un spectru larg de 6 MHz. Aceasta nseamna de 2.000 de ori limea de band a unui semnal de voce de tip SSB. Fig. 1-14 ilustreaza o linie tipic de date dintrun semnal FSTV, aa cum ar aprea pe display-ul unui osciloscop.

14

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.1-14. Un semnal FSTV analog standard, reprezentnd o linie de date Un emitor FSTV este compus dintr-un senzor video, un oscilator, un modulator de amplitudine i o serie de amplificatoare pentru semnalul video. Sistemul audio const dintr-un dispozitiv de intrare (spre exemplu, un microfon) un oscilator, un modulator n fecven i un sistem de alimentare care cupleaz ieirea de RF ntr-un lan de amplificare video. Exist de asemenea, o anten sau un cablu de ieire. Fig. 1-15 prezint o schem-bloc a unui emitor FSTV. Televiziunea analog cu scanare lent Este posibil s fie trimis o imagine video ntr-o banda mai ngusta de 6 MHz. n SSTV acest lucru este realizat prin reducerea masiv a ratei de transmitere a cadrelor. n plus, rezoluia imaginii (detaliul) este redus. Un semnal SSTV este trimis ntr-un spectru de 2.700 Hz, acelai care este necesar pentru un semnal SSB de voce sau un semnal de fax. Un semnal SSTV de obicei, conine un cadru la fiecare 8 secunde. Astfel, sunt 120 de linii per cadru.

15

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.1-15. Schema-bloc a unui emitor FSTV analog standard Modulaia pentru SSTV alb-negru, mai corect denumit scar de gri, n comunicatiile radio este obinuta prin introducerea unor semnale audio ntr-un emitator SSB. O form de und sinusoidal AF avnd o frecven de 1.500 Hz corespunde culorii negru; o form sinusoidal avnd o frecven de 2.300 de Hz corespunde culorii alb. Frecventele audio intermediare produc nuane de gri. Semnalele de sincronizare sunt trimise la 1.200 Hz. Acestea sunt salve scurte, care dureaz 0,030 secunde (30 ms) pentru sincronizarea vertical si 0,005 secunde (5 ms) pentru sincronizarea orizontal. Uneori imaginile SSTV sunt transmise mpreuna cu date de tip voce. Componenta video este transmis ntr-o singur band lateral, n timp ce semnalul audio e transmis cu ajutorul celeilalte benzi laterale. Diferentele dintre sistemele SSTV color i SSTV cu nuane de gri sunt similare diferentelor dintre FSTV color i FSTV cu nuane de gri. Semnale separate sunt transmise pentru culorile primare, rou (R), verde (G) i albastru (B). Televiziunea de nalt definiie Termenul de televiziune de nalt definiie (HDTV) se refer la oricare din metodele de obinere a unei imagini TV de detaliu, precum si la cele de obinere a unui semnal audio de calitate superior, n comparaie cu standardele FSTV. O imagine standard FSTV are 525 de linii per cadru, dar sistemele HDTV au cu mult mai multe. De asemenea, imaginea este scanat mai des.
16

________________________________________________________________________________________________________________

Televiziunea HDTV este un sistem digital, fapt care ofer un alt avantaj n fata unui sistem FSTV convenional. Semnalele digitale se propag mai bine, sunt mai uor de procesat cnd sunt slabe i pot fi procesate dup tipare diferite fa de cele utilizate n cazul semnalelor analogice. Unele sisteme HDTV folosesc scanarea ntreesut n care dou rastre sau seturi de linii de scanare sunt suprapuse mpreun. Aceasta dubleaza practic, rezoluia imaginii fr s dubleze costul echipamentului hardware. Dar, acest mod de scanare poate s produc jitter n cazul imaginilor cu micare rapid. Noi idei sunt constant dezvoltate n cadrul tehnologiei HDTV. n anul 2003, inginerii japonezi au prezentat pentru prima dat un sistem TV cu ecran mare de numit sistem video de ultra nalt definiie (UHDV). Alte tehnologii video avansate sunt dezvoltate n cazul imaginilor 3D. Principalele limitri n dezvoltarea tehnologiilor video sunt lrgimea de band care crete odata cu creterea definiiei i pentru imageria 3D, i costul, care este dincolo de posibilitile multor ceteni obinuii atunci cnd sunt construite, testate i prezentate primele prototipuri. Televiziunea digital prin satelit n ultimii ani, o noua form de televiziune, numit televiziune digitala prin satelit, a luat amploare pretutindeni n lume. Ne vom referi la acest aspect pe scurt, n capitolul urmtor cnd vom dicuta cum sunt recepionate semnalele RF. Problema 1-4 Ct ar putea fi redus limea de band a unui semnal video analogic FSTV standard, fr a fi sacrificat calitatea imaginilor i fr scderea vitezei de scanare? Soluia 1-4 Un semnal video analogic FSTV este transmis folosind AM. Aceasta nseamna ca exist o und purtatoare, concomitent cu LSB i USB. Dac semnalele ar fi convertite n SSB, limea de banda ar putea fi redus teoretic, de la 6 MHz la 3 MHz. Problema 1-5 S presupunem c o camer video FSTV este ndreptat spre un cer cu nuane de gri sau spre un perete gol gri. Care este reprezentarea n domeniul timp a semnalului video aa cum ea apare pe un osciloscop, pentru cele dou situaii?

17

________________________________________________________________________________________________________________

Soluia 1-5 Amplitudinea semnalului video ntre impulsurile de stingere este aceeai, undeva ntre alb i negru. Semnalul video cnd este vizualizat cu ajutorul unui osciloscop, este asemntor celui indicat n Fig. 1-16.

Fig.1-16. Ilustraia grafic pentru problema 1-5 Chestionar Referii-v la textul din acest capitol dac este necesar. Raspunsurile corecte sunt la sfritul crii. 1.Ce reprezinta Fig. 1-17? a) o ilustrare pe osciloscop a unui semnal FM de tip voce. b) o ilustrare n domeniul timp a unui semnal video FSTV. c) o ilustrare spectral a unui semnal USB de tip voce. d) o ilustrare digital a unui semnal CW n cod Morse.

18

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.1-17. Ilustraia grafic pentru ntrebrile 1i 2 2. Care este lrgimea de banda aproximativ a semnalului ilustrat n Fig. 1-17? a) 2,7 Hz b) 270 Hz c) 2.700 Hz d) este imposibil de spus din informaiile prezentate. 3. Pentru o fidelitate bun la sfritul lanului de recepie, deviaia pentru un semnal FM ar trebui s fie: a) mai putin de jumtate din cea mai mare frecven a modulaiei audio b) cel putin egal cu cea mai mare frecven a modulaiei audio c) mai putin dect jumatate din cea mai joas frecven a modulaiei audio d) zero, deoarece nu ar trebui s fie purttoarea la ieire. 4. Detaliul care poate fi trimis ntr-un semnal de fax a crui lrgime de band este de 2.700 Hz este: a) limitat de timpul disponibil pentru a trimite i a primi faxul b) limitat de tipul emisiei c) limitat de complexitatea imaginii
19

________________________________________________________________________________________________________________

d) limitat la o rezoluie a imaginii extrem de joas. 5. Ecartul maxim pn la care purttoarea instantanee difer fa de purttoarea nemodulat ntr-un semnal FM se numete: a) deviaie b) lrgimea de banda c) modulaie d) band lateral. 6. Codul Morse este n general, transmis folosind: a) emisia CW b) emisia AM c) emisia SSB d) emisia FSTV. 7. Cnd este folosit un modulator echilibrat pentru a genera un semnal SSB, purttoarea consum: a) n esen, nimic din putere b) aproximativ 1/3 din puterea de iesire c) aproximativ 2/3 din putere d) toat puterea. 8. Un rastru este un set de: a) nuante folosite n AFSK b) benzi laterale folosite n SSB c) linii de scanare ntr-un cadru TV d) frecvene utlizate n SSTV. 9. Un osciloscop are n mod normal: a) un afisaj n domeniul timp b) o largime de banda de 2.700 Hz c) o largime de banda de 6 MHz d) o largime de banda egal cu jumatate dintr-una a unui semnal AM 10. Care din urmatoarele este cel mai des transmis ntr-un mod digital binar (cu 2 nivele): a) emisia USB b) emisia LSB c) emisia FSTV. d) emisia CW.

20

________________________________________________________________________________________________________________

CAPITOLUL 2: Receptoare de radio-frecven

Un receptor de radio-frecven (RF) convertete formele de und EM n mesajele originale trimise de un emitor de RF aflat la distan. n cel mai larg sens, un receptor reface ceea ce un emitor face. Scheme de proiectare simple Unele circuite uimitor de simple pot funciona ca receptoare de semnale EM (ns unele receptoare pot fi incredibil de complicate). n continuare, sunt prezentate trei scheme de receptoare simple. Receptorul cu cristal Cnd o diod de RF este conectat ntr-un circuit ca cel prezentat n Fig. 2-1, rezultatul este un dispozitiv capabil s recepioneze semnalele AM puternice.

Fig. 2-1. Un receptor radio cu cristal nu are nevoie de o surs de alimentare alta dect semnalul recepionat Dioda, numit uneori i cristal, a generat i denumirea de receptor cu cristal. Nu necesit nici o surs de alimentare, alta dect semnalul provenit de la anten. Ieirea e suficient pentru a aciona ctile sau casca telefonic dac
21

________________________________________________________________________________________________________________

staia care emite este la civa kilometri de receptor, i daca antena este suficient de mare. Dioda acioneaz ca un detector, de asemenea denumit i demodulator, pentru a recupera semnalul modulator din semnalul recepionat. Pentru ca detectorul s fie eficient, dioda trebuie s aib capacitatea sczut pentru a lucra ca un redresor de RF i nu ca un condensator. Receptorul cu conversie direct Un receptor cu conversie direct furnizeaz semnalul de iesire mixnd semnalele receptionate cu ieirea unui oscilator local (LO) cu frecven variabil. Mixerul servete de asemenea, ca detector. Fig. 2-2 reprezinta diagrama-bloc simplificat a receptorului cu conversie direct. Pentru recepia semnalelor de tip CW n cod Morse, oscilatorul local este setat uor peste sau sub frecvena semnalului. Semnalul recepionat i ieirea oscilatorului local se mixeaz producnd un semnal la frecvena de bti egal cu diferena dintre frecvena oscilatorul local i cea a semnalului. Pentru recepia semnalelor SSB, oscilatorul local este setat exact pe frecvena semnalului recepionat, numit i frecven purttoare. Aceasta potrivire exact de frecvene se numete zero bti, deoarece frecvena de bati este egala cu zero.

Fig. 2-2. Diagrama-bloc a receptorului radio cu conversie direct Un receptor cu conversie directa nu este foarte bun pentru diferenierea a doua semnale care sunt apropiate. Deci, selectivitatea sa este sczut. Acest lucru se ntmpla deoarece semnalele de pe fiecare parte a frecvenei oscilatorului local, interacioneaz ntre ele.
22

________________________________________________________________________________________________________________

Receptorul superheterodin Un receptor superheterodin utilizeaz unul sau mai multe oscilatoare i mixere pentru a obine un semnal care este de fiecare data la aceeai frecven sau care este ntr-o band ngusta i fix de frecvene. Cnd aceasta este realizat, toate semnalele recepionate pot fi procesate utiliznd circuite optimizate pentru a lucra n banda ngusta respectiv. n receptorul superheterodin sau superhet, semnalul recepionat de la anten iniial trece printr-un amplificator acordabil, sensibil numit i frontal. Ieirea amplificatorului este mixat cu semnalul de la oscilatorul local variabil. Ambele semnale, sum i diferen sunt amplificate. Semnalul este la prima frecven intermediar (prima IF) i poate fi filtrat pentru a obine o selectivitate ridicat. Dac semnalul corespunztor primei frecvene intermediare este detectat, atunci dispozitivul este cunoscut sub numele superhet cu simpl schimbare de frecven deoarece mixarea are loc o singur dat, n tot sistemul. Unele receptoare folosesc un al doilea mixer i un al doilea oscilator local, convertind semnalul de pe prima frecven intermediar, la o frecven joas i anume, pe a doua frecven intermediar. Acest tip de sistem este denumit superhet cu dubl schimbare de frecven. n orice superhet, un filtru IF trece-band sofisticat este proiectat pentru a fi utilizat pe o frecven fix, rezultnd o selectivitate excelent. Unele filtre trece-band permit ajustarea limii benzii. Selectivitatea receptorului superheterodin este excelent att timp ct amplificatoarele de pe frecvena fix IF sunt acordate pe aceeasi frecven. Procesul de ajustare a tuturor etajelor de frecven intermediar pentru a lucra impreun i ntreinerea acestei condiii optimale, este numit alinierea receptorului. Un receptor superheterodin poate uneori intercepta sau genera semnale nedorite. Semnalele false care sunt originare dinafara receptorului sunt numite i semnale imagine. Semnalele false generate intern, sunt denumite psrele. Dac frecvenele oscilatorului local sunt raional alese, semnalele imagine i psrelele constituie rareori o problem. Problema 2-1 Referitor la diagrama receptorului cu cristal (Fig. 2-1). Ce se va ntampla dac un fulger loveste n proximitatea antenei, cauznd astfel o scurgere de curent care avariaz dioda, iar aceasta nu se mai comport ca un redresor de RF? Soluia 2-1 Dioda nu va mai fi capabil s separe informaia audio din semnalul receptionat. n concluzie, n cti nu va aparea energia de AF, iar asculttorul nu va mai auzi nimic.

23

________________________________________________________________________________________________________________

Receptorul modern Receptoarele pentru comunicaii fra fir lucreaz n diferite benzi specifice de frecven, benzi cunoscute ca i spectrul radio. Setul particular de benzi pe care un receptor l acopera depinde de aplicaia pentru care acesta a fost proiectat. Specificaii Specificaiile unui receptor arat ct de bine poate acesta ndeplini sarcinile pentru care acesta a fost proiectat. Iat unele specificaii des ntlnite pentru receptoarele radio: Sensibilitatea: Cel mai des ntlnit mod de a exprima sensibilitatea unui receptor radio este aflarea numarului de microvoli (un volt este format dintr-un million de microvoli, microvoltul fiind simbolizat prin V) care trebuie s fie existe n terminalul de ieire al antenei ca s produc un anumit raport semnal-zgomot (S/N) sau raport semnal plus zgomotzgomot (S+N/N) pentru ascultator. Sensibilitatea este legat de ctigul antenei, dar cantitatea de zgomot pe care tranzistorul frontal o genereaz e mai semnificativ, pentru c etajele ulterioare amplific att semnalul util, ct i zgomotul. Selectivitate: Limea benzii de trecere a receptorului (banda de frecvene care are voie s treac n etajele receptorului, n orice moment din timp) este stabilit de un preselector de banda larg n primele etaje de amplificare RF i este ngustat de ctre filtre n etajele de amplificare finale. Preselectorul face ca receptorul s fie sensibil ntr-o limit de plus sau minus cteva procente din frecvena semnalului dorit. Filtrul de band ngust las s treac doar semnalul dorit; semnalele din canalele adiacente sunt rejectate. Gama dinamic: Aceasta este o masur a gradului n care un receptor poate menine o ieire dorit constant, concomitent cu conservarea sensibilitii sale, n prezena unor semnale care variaz de la slab la puternic. ntr-un receptor cu gam dinamic slab, semnalele slabe sunt procesate corect att timp ct nu exista semnale puternice apropiate n frecven, ns un semnal puternic va satura circuitele de intrare, iar recepia semnalelor slabe este alterat. Factorul de zgomot: Aceasta este o masur a cantitii de zgomot pe care un radio o genereaz n interiorul propriilor circuite (n opoziie cu zgomotul care vine din mediul nconjurator). n general, cu ct un receptor produce mai puin zgomot interior, cu att factorul su de zgomot este mai sczut i raportul S/N este mai bun. Aceast specificaie devine tot mai important cu ct receptorul urca n frecven. La frecvene

24

________________________________________________________________________________________________________________

foarte nalte (VHF) adic la mai mult de 30MHz, factorul de zgomot este esenial. Prezentare general a sistemului cu simpl conversie Fig. 2-3 prezint o schem-bloc a unui receptor radio superheterodin cu simpl conversie. Modelele individuale de proiectare sunt diferite, ns acest circuit este unul reprezentativ. Etajul de nalt frecven: Acesta cuprinde primul amplificator de RF, i de obicei, include filtre selective ntre amplificator i anten. Gama dinamic i sensibilitatea unui receptor sunt determinate n mare parte de performanele acestui prim etaj. Mixer: Acest circuit transform frecvena variabil a semnalului ntr-o frecven constant de IF. Ieirea este fie suma, fie diferenta dintre frecvena semnalului i frecvena LO. Etajele IF: Aici are loc o mare parte a amplificarii. n aceste etaje poate fi obinut i o selectivitate mrit. Filtre specializate sunt folosite pentru a obine limea de band i rspunsul dorite. n receptoarele avansate, selectivitatea marit este rezultatul procesrii digitale. Detector (demodulatorul): Detectorul extrage informaia, numit i util, din semnal. Ieirea unui detector ideal este identic cu semnalul modulator care provine de la staia de transmisie. Etaje post-detectie: Dup detector, unul sau dou etaje de amplificare AF pot crete semnalul la un volum potrivit pentru ascultarea sa n boxe sau cti. Suplimentar, semnalul poate fi trimis unei imprimante, fax, monitor sau computer. Problema 2-2 Imaginai-v un receptor superheterodin construit conform schemei din Fig. 23. Ce se va ntampla dac frecvena oscilatorului local devine instabil? Soluia 2-2 Presupunnd c semnalul recepionat are o frecven constant, stabil, orice schimbare n frecvena a oscilatorulului local va produce o schimbare similara n frecvena de diferenta la ieirea mixerului. Aceasta va face ca frecventa semnalului recepionat s fluctueze n etapele de IF. Drept urmare, recepia va fi dificil sau chiar imposibil.

25

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 2-3. Schema-bloc a unui receptor superheterodin cu simpl conversie Etaje de predetecie n orice receptor de RF, etajele care preced detectorul trebuie s asigure un ctig rezonabil, i ar trebui s produc ct mai puin zgomot. Preamplificatorul Toate preamplificatoarele lucreaz n clasa A i majoritatea utilizeaz tranzistoarele FET. Fig. 2-4 prezint o schem simpl de preamplificator de RF. Intrarea acordabil asigura o oarecare selectivitate. Circuitul asigur un ctig ntre 5 i 10dB, dependent de frecven i de alegerea FET. Este important ca preamplificatorul s fie unul liniar. Nelinearitatea produce distorsiuni de intermodulaie (IMD) care pot genera semnale false, creterea zgomotului i reducerea gamei dinamice. Etajul de nalt frecven La frecvene joase i medii, zgomotul atmosferic produs de fulgere i alte anomalii de mediu este consistent. Peste 30 MHz, zgomotul atmosferic se diminueaz, iar principalul factor care limiteaza sensibilitatea receptorului este zgomotul intern generat de elementele de circuit. Din acest motiv, etajul de nalt frecven devine vital odata cu creterea frecvenei i n special, peste 30 MHz.

26

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 2-4. Schema unui preamplificator de RF Etajul de nalt frecven ca i preamplificatorul, trebuie s fie liniare, iar cu ct gradul de nelinearitate este mai mare, cu att distorsiunile de intermodulaie sunt mai intense. Acest etaj ar trebui s aib gama dinamica ct mai mare posibil. Dac gama dinamic nu este suficient de mare, un semnal local puternic poate determina receptorul s-i piard din sensibilitate (desensibilizare) ntr-o band de frecven sau chiar n toat banda. Preselectorul Preselectorul asigur rspunsul trece-band sau gradul de selectivitate, care mbuntaete raportul S/N i reduce desenzibilizarea receptorului. ntr-un receptor superheterodin preselectorul ajut la eliminarea semnalului-imagine. Preselectorul poate fi acordat prin urmrirea tonul de acord, deci ntotdeauna acesta se ajusteaz corect, aa cum receptorul este acordat de pe o frecven pe alta. Acest lucru necesit o proiectare i o aliniere atent. Unele receptoare au ncorporate preselectoare care trebuie acordate independent de principalul control al reglajului. Alinierea unui astfel de receptor este mai puin vital, dar preselectorul trebuie s fie acordat fin de fiecare dat cnd are loc o schimbare a frecvenei. Problema 2-3 S presupunem c un receptor are un preselector care funcioneaz concomitent cu acordul de baz. Ce se va ntampla daca un astfel de receptor i pierde alinierea astfel nct banda de trecere a preselectorului nu coincide ntotdeauna cu frecvena dorit a semnalului recepionat?

27

________________________________________________________________________________________________________________

Soluia 2-3 Cnd acest lucru se ntmpl, ctigul total al receptorului va scdea pentru anumite frecvene. Dac pierderea alinierii este semnificativ, atunci sensibilitatea i gama dinamic vor avea de suferit. Mixere Un mixer are nevoie de un element de circuit care s distorsioneaz forma de und a semnalului. Acest lucru face ca semnalele s interacioneze uor ntre ele i s produc semnale sum respectiv, diferen ale frecvenelor de intrare. Aceste semnale sunt cunoscute i sub denumirea de produse de mixare. Cnd sunt folosite diode pentru a mixa semnalele, circuitul se numete mixer pasiv. Nu are nevoie de o surs extern de energie i exist anumite pierderi cnd acesta este introdus n circuit. Un mixer activ are nevoie de unul sau mai multe tranzistoare sau circuite integrate pentru a obtine un ctig odat cu mixarea semnalelor. Blocul de amplificare este de obicei, n clasa B sau AB. Ieirea circuitului de mixare poate fi acordat pe suma sau diferena frecvenelor de intrare, dupa preferin. Etajele de frecven intermediar O frecven intermediara nalt (civa megaheri) este de preferat fa de o frecven intermediar joas (mai puin de 1MHz) pentru a suprima semnalele imagine nedorite. Suprimarea se numete i rejecia imaginii. ns cu o frecven intermediar joas se poate obine o selectivitate ridicat. Un receptor cu dubl conversie are prima frecven intermediar mare, iar a cea de-a doua mic pentru a elimina ambele efecte nedorite. Mai multe amplificatoare de frecven intermediara pot fi cascadate sau conectate unul dup cellalt, pentru a obine un ctig i o selectivitate ridicat. ntre etaje se folosesc transformatoare pentru cuplare. Aceste amplificatoare sunt poziionate dupa etajul de mixare i dupa etajul de detecie. Receptoarele cu dubl conversie au dou seturi, denumite lanuri, de frecven intermediar. Primul lan de frecven intermediar urmeaz dupa primul mixer i precede cel de-al doilea mixer. Al doilea lan de frecven intermediara urmeaz dupa al doilea mixer i precede detectorul. Selectivitatea unui lan de frecven intermediar poate fi cuantificat. Limea de band este comparat pentru dou valori ale atenurii de putere a semnalului recepionat, de obicei ntre 3dB i 30 dB, cu respectarea ctigului obinut n centrul benzii de trecere. Raportul dintre selectivitatea la 30dB i cea la 3dB este numit factor de form. Cu ct factorul de form este mai mic, cu att ctigul scade mai repede pentru un semnal care se mic din interiorul benzii de trecere spre marginea sa. Un factor de forma sczut cum ar fi, 2:1 sau
28

________________________________________________________________________________________________________________

mai putin, este bun deoarece produce o rejecie suficient pentru semnalele nedorite, n timp ce permite semnalelor utile s treac mai departe. Detectoare Detecia de asemenea, denumit i demodulatie, const n recuperarea informaiilor audio, video, de tiprire dintr-un semnal.

Fig.2-5A. Un desen simplificat a modului n care are loc detecia de anvelop Detecia AM Forma de und modulatoare poate fi extras dintr-un semnal AM prin redresarea acestuia. O vedere simplist a acestui lucru este artata n Fig. 2-5A. Pulsaiile rapide apar la frecvena purttoare. Fluctuaia uoar (linia punctat) este o dublur a informaiei modulatoare. Pulsaiile purttoarei sunt netezite trecnd ieirea printr-un condensator destul de mare astfel nct, s in ncrcarea suficient pentru un ciclu al curentului purttor, dar nu prea mare nct s netezeasc ciclurile semnalului modulator. Aceast schem este cunoscut sub denumirea de detecia de anvelop. Iat o descriere mult mai tehnic a ceea ce se ntmpl n detecia AM. Orice semnal AM conine o purttoare, care este o und sinusoidal de RF i benzi laterale, care sunt semnale cu frecven mai mare sau mai mic dect frecvena purttoare. Benzile laterale sunt produse n semnalul AM transmis atunci cnd ntre semnalul purttor i semnalul purttor de informaii cum ar fi, voce, muzic sau semnal video codat, apare fenomenul de bti. Un detector de anvelop AM separ energia coninut n benzile laterale de cea din purttoare, care de asemenea, conine energie, dar nu informaie. Ca efect, purttoarea este nlturat. Rezultatul ieirii este o replic a semnalului informaional original.

29

________________________________________________________________________________________________________________

Detecia n CW Pentru detecia semnalelor n cod Morse de tip CW, este necesar injectarea n receptor a unui semnal de civa hertzi din purttoare. Semnalul injectat este produs de un oscilator al frecvenelor de btaie (BFO) acordabil. Semnalul BFO i semnalul dorit CW sunt mixate pentru a produce ieirea audio la diferena de frecven. Pentru a recepiona un semnal CW n cod Morse, etajul BFO trebuie acordat pe o frecven care conduce la un nivel de ascultare confortabil. Pentru majoritatea persoanelor, acesta este la 700 Hz peste sau sub frecvena purttoare. Aceast metod de a recepiona semnale CW este numit detecie heterodin. Detecia FSK FSK poate fi detectat folosind aceeai metod ca i pentru detecia CW. Purttoarea i frecvena BFO sunt combinare n mixer, producnd un ton audio care alterneaz ntre dou nivele diferite. Cu FSK, frecvena BFO este setat la cteva sute de hertzi peste sau sub frecvena purttoare. Abaterea de frecven sau diferena dintre frecvena semnalului i cea a BFO dau natere frecvenelor audio de la ieire i trebuie setate astfel nct s rezulte nivele de ton standard. Spre deosebire de situaia cu recepia CW, exist o mic tolerana pentru variaia n setarea BFO cnd se recepioneaz un semnal FSK. Etajul BFO trebuie setat la frecvena corect, astfel nct tonurile audio de la ieire s apar la nivelurile corecte. Altfel, modemul va fi surd la ieirea detectorului. Detecia FM Semnalele MF pot fi detectate prin tehnici diferite. Unele scheme funcioneaz mai bine ca altele dar n general, cele mai eficiente metode cer cele mai scumpe i complexe circuite. Iat patru sisteme comune pentru detecia FM: Detecia de pant: Un receptor AM poate fi folosit pentru detecia FM prin setarea frecvenei receptorului lng, dar nu pe frecvena purttoarei nemodulate FM. Un receptor AM are un filtru de band ngust cu banda de trecere de civa kHz. Acesta ofer o curb de selectivitate ca cea prezentat n Fig. 2-5B. Dac frecvena purttoarei nemodulate FM este apropiat de fusta (parte din pant) rspunsului filtrului, modulaia de frecven face semnalul s intre i s ies din banda de trecere. Aceasta face ca amplitudinea semnalului de la ieirea receptorului s varieze, obinndu-se o reproducere corect a formei de und modulatoare.

30

________________________________________________________________________________________________________________

bucla PLL: Dac un semnal FM este injectat ntr-o bucl PLL, aceasta produce o tensiune de eroare care este o copie a formei de und modulatoare. naintea buclei PLL poate fi dispus un limitator astfel nct, semnalul s treac prin limitator nainte s ajung la PLL. Cnd aceast lucru este realizat, receptorul nu rspunde la variaiile amplitudinii semnalului. Semnalele slabe se despart mai degrab dect s creasc treptat n receptoarele FM care implic limitarea.

Fig.2-5 B. Detecia pantei unui semnal FM Un semnal marginal FM sun mai degrab ca un semnal dintr-un telefon mobil atunci cnd utilizatorul este la limita celulei de recepie. Discriminatorul: Acest tip de detector FM produce o tensiune de ieire care depinde de frecvena instantanee a semnalului. Cnd semnalul este la mijlocul benzii de trecere, tensiunea de ieire este 0. Dac frecvena instantanee a semnalului scade sub mijlocul benzii, tensiunea de ieire devine pozitiv. Dac frecvena crete peste jumtate, tensiunea devine negativ. Un discriminator este sensibil la variaiile de amplitudine, dar aceast problem poate fi rezolvat prin amplasarea unui limitator naintea acestuia. detectorul de raport: Acest detector FM este un discriminator cu un limitator ncorporat. Proiectul original a fost realizat de RCA ( Corporaia radio a Americii) i este folosit n continuare n unele receptoare. Un circuit simplu al detectorului de raport este prezentat n Fig. 2-5C. Controlul echilibrului este setat pentru calitatea cea mai bun a semnalului primit.
31

________________________________________________________________________________________________________________

Detecia SSB Un semnal SSB este un semnal AM cu purttoarea i una din benzile laterale suprimate. Un semnal de intrare SSB poate fi combinat cu semnalul dintr-un OL nemodulat, reproducnd semnalul modulator original de la transmitorul surs. Aceasta este numit i detecie de produs i este fcut pe o singur frecven n loc s fie realizat pe o frecven variabil ca la recepia cu conversie direct.

Fig.2-5 C. Un detector de raport FM Dou circuite tip detector de produs sunt prezentate n Fig. 2-5D i E. n D, sunt folosite diode i de aceea, nu exist amplificare. n E, este utilizat un tranzistor bipolar; acest circuit ofer ctig. Caracteristica esenial a fiecrui circuit este generarea sumei i diferenei frecvenelor semnalelor (n acest caz, detectoarele de produs sunt precum mixerele). Acesta este modul n care energia benzii laterale este convertit napoi n semnalul de date modulator de la surs. Problema 2-4 Presupunnd c tranzistorul din Fig. 2-5E nu mai amplific dintr-o dat, dar permite n continuare trecerea ambelor semnale, cel de intrare i cel oferit de OL i le mixeaz pentru a produce detecia de produs. Ce se va ntmpla cu semnalul de la ieire? Soluia 2-4 Semnalul de la ieire va conine n continuare aceeai informaie ca i naintea ncetrii amplificrii, dar va fi mult mai slab.

32

________________________________________________________________________________________________________________

Problema 2-5 Presupunnd, n circuitul din Fig. 2-5E, c este folosit un tranzistor bipolar PNP n locul dispozitivului NPN prezentat. Presupunem c curbele caracteristice ale dispozitivului PNP sunt aceleai ca i pentru dispozitivul NPN. n ce mod trebuie modificat circuitul astfel nct acesta s funcioneze i cu tranzistorul PNP?

Fig. 2-5 D. Un detector de produs cu dou diode

Fig. 2-5 E. Un detector de produs cu tranzistor bipolar Soluia 2-5 Polaritatea tensiunii de alimentare la terminalul marcat cu +12V trebuie inversat. Pentru a reflecta aceasta, terminalul trebuie reetichetat cu 12V. Aceast tensiune negativ trebuie alimentat cu referire la mas. Etaje de procesare audio n receptorul radio, selectivitatea crescut poate fi obinut formnd rspunsul n AF n etaje care urmeaz dup detector. Etajele audio ofer de asemenea, i o amplificare suplimentar. Dac utilizm un difuzor, etajele audio trebuie s
33

________________________________________________________________________________________________________________

ofere destul putere de ieire pentru a-l excita pe acesta. Aceast putere este uzual, n jur de un W. Filtrarea audio Un semnal de tip voce necesit o band de frecvene ce se ntinde de la 300 Hz pn la 3.000 Hz pentru a putea fi transportat ntr-o manier inteligibil. Un filtru audio trece-band cu o band de trecere de la 300 Hz la 3.000 Hz (ceea ce reprezint o lime de band de 2.700 Hz) poate mbunti calitatea recepiei pentru receptoarele de tip de voce. Un filtru audio de voce ideal are o mic atenuare sau chiar deloc, n interiorul benzii de trecere, o atenuarea mare n afara benzii i respectiv, o pant de cretere i descretere abrupt. Acesta este denumit rspuns rectangular. Un semnal n cod Morse de tip CW cere o band de trecere cu o lime de doar cteva sute de hertzi pentru a putea fi interpretat corect. Filtrele audio CW pot ngusta limea de band la mai puin de 100 Hz. Benzile de trecere ngustate la mai puin de 100 Hz produc fenomenul de apelare, degradnd calitatea recepiei. Frecvena central a unui filtru audio de tip CW ar trebui setat n jur de 700 Hz, ceea ce reprezint un nivel comfortabil de ascultare pentru majoritatea oamenilor. Majoritatea filtrelor audio de tipCW au frecvene centrale ajustabile. Un filtru audio notch este un filtru de rejecie de band cu un rspuns ascuit, de band ngust. O purttoare de interferen, numit heterodin, care produce un ton de frecven constant la ieirea receptorului, poate fi astfel anulat. Filtrele audio notch sunt reglabile de la 300 Hz la 3000 Hz. Unele dispozitive sofisticate permit reglarea automat; cnd o heterodin apare i rmne pentru cteva sute de secunde, centrii notch se centreaz singuri peste frecvena respectiv. Sistemul squelch Un sistem squelch inhib receptorul atunci cnd nu este prezent un semnal, permind ns recepia semnalelor atunci cnd acestea apar. Majoritatea receptoarelor de comunicaii FM folosesc aceste sisteme squelch. Sistemul squelch este normal nchis cnd nu exist semnal i prin urmare, nu exist zgomot dinspre receptor. Un semnal activeaz sistemul squelch dac amplitudinea sa depete pragul squelch, care poate fi ajustat de operator. Cnd acest lucru se ntmpl, toate semnalele i zgomotele pot fi auzite la ieirea receptorului. n unele sisteme, filtrul squelch nu poate fi activat dect dac semnalul are anumite caracteristici. Cea mai comun metod de squelch selectiv folosete generatoare de ton AF. Aceasta poate preveni transmisiile neautorizate de la
34

________________________________________________________________________________________________________________

repetoarele de acces sau s fie preluate de receptoare. Sistemul squelch se deschide doar pentru semnalele nsoite de un ton avnd frecvena corect sau de o secven de tonuri avnd frecvenele corecte, n ordinea corect. Problema 2-6 Presupunem c circuitele de ieire ale unui receptor audio pot permite trecerea unei benzi de frecvene mult mai mare dect cea necesar n vederea recepionrii vocii. Spre exemplu, s presupunem c circuitele pot permite trecerea unei game de frecvene cuprinse ntre 20 Hz i 20.000 Hz. Dac un astfel de receptor este folosit pentru recepia semnalelor de comunicaii de tip voce, ce se va ntmpla? Soluia 2-6 Receptorul va funciona corect pentru acest scop n condiii bune (fr interferene i zgomot mic). ns vor aprea interferene puternice dac semnalele apar n apropierea frecvenelor radio. n plus, dac exist mult zgomot extern precum o furtunstatic, o mare parte din acest zgomot va trece o dat cu informaia de voce esenial, comparativ cu cazul unui circuit care permite trecerea unor undelor doar n intervalul 300 la 3.000 Hz. Recepia TV Un receptor de televiziune (TV) are o parte de nalt frecven acordabil, un oscilator i mixer, un set de amplificatoare de IF, un demodulator video, un demodulator audio i un lan de amplificatoare, un ecran cu circuitistica periferic asociat i respectiv, un difuzor. TV cu scanare-rapid Un receptor pentru televiziune cu scanare rapid (FSTV) este prezentat sub form schmei-bloc simplificate n Fig. 2-6. n televiziunea standard american, sunt 525 de linii per cadru i 30 de cadre complete per secund. Norma NTSC cu 525 linii i 30 de cadre pe secund, rmne n continuare popular n Statele Unite, dar va fi nlocuit de televiziunea digital. Transmisiile TV sunt realizate pe diferite canale. Fiecare canal NTSC are limea de 6 MHz, incluznd att informaia audio, ct i cea video.

35

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 2-6. Schema-bloc a unui receptor FSTV Televiziunea digital Televiziunea digital este transmisia i recepia imaginilor video n micare sub form digitizat. Sateliii de comunicaii s-au dovedit populari pentru acest scop. Pn la nceputul anilor 1990, instalarea unei televiziuni satelitare cerea o anten parabolic cu un diametru de 2-3 metri. Digitizarea a schimbat aceast situaie. Inginerii au reuit s obin diametrul antenei de recepie la mai puin de un metru. Un pionier n televiziunea digital a fost RCA (Radio Corporation of America), care au creat sistemul satelitar digital (DSS). Un semnal video analogic este schimbat n impulsuri digitale la nivelul staiei de transmisie prin intermediul unui convertor A/D. Semnalul digital este amplificat i trimis la un satelit. Acest semnal este numit uplink. Satelitul are un transponder care recepioneazp semnalul, l convertete pe o frecven diferit i l retransmite napoi ctre Pmnt. Semnalul de ntoarcere este numit downlink. Downlink-ul este preluat de o anten portabil care poate fi dispus pe un balcon sau ntr-o curte, pe un acoperi sau lng fereastr. Un circuit de cutare selecteaz canalul pe care abonatul dorete s l vad. Semnalul digital este amplificat i procesat. Poate fi de asemenea, schimbat n format analogic potrivit pentru redarea pe un televizor convenional, prin intermediul unui convertor D/A, precum este artat n Fig. 2-7. Alternativ, poate fi utilizat i un receptor de nalt definiie. Sunt disponibile programe care permit semnalelor specifice televiziunii digitale s fie vizionate pe computerele personale. Rezoluia imaginilor este net superioar celor din standardul NTSC.

36

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.2-7. Un link complet specific TV digitale TV cu scanare sczut O statie de comunicaii TV cu scanare scut (SSTV) are nevoie de un transceiver cu capabilitati SSB, un receptor TV standard NTSC sau un computer personal cu software-ul corespunztor, o camer video i un convertor de scanare. Rata standard de transmisie este de 8 cadre per secund. Aceasta reduce limea de banda necesar la gama de frecvente audio esenial cuprins ntre 300 Hz i 3.000 Hz. n aces mod, semnalul SSTV poate fi transmis direct cu ajutorul unui echipament SSB convenional fr modificri. Convertorul de scanare const din doua convertoare de date (unul pentru recepie i unul pentru emisie), un circuit de memorie, un generator de ton i un detector. Convertoarele de scanare sunt disponibile n comer. Calculatoarele pot fi programate pentru a realiza acesta funcie. Operatorii radio amatori adesea i construiesc propriile convertoare de scanare. Problema 2-7 De ce uplink-ul i downlink-ul sunt pe frecvene diferite? De ce un satelit nu poate primi un semnal pe o anumita frecven, s l amplifice pe aceeai frecven i apoi s-l retransmit napoi ctre pmnt? Soluia 2-7 Semnalul downlink transmis de la antena satelitului, nu trebuie s interfereze cu semnalul uplink primit de pe pmnt. Dac cele doua semnale ar fi pe aceeai
37

________________________________________________________________________________________________________________

frecven, interferenele ar fi aproape imposibil de prevenit. Chiar i atunci cnd frecven de downlink este semnificativ diferit fa de cea de uplink, sunt necesare circuite izolatoare pentru a preveni ca semnalul transmis s nu conduc la desensibilizarea receptorului. Moduri specializate Unele tehnici de comunicaii wireless izoterice sunt eficiente doar n anumite circumstane. n continuare, sunt prezentate mai multe exemple. Recepia cu diversitate dual Receptia cu diversitate dual, cunoscut simplu ca i recepie cu diversitate, este o schem pentru reducerea efectelor de atenuare (fluctuaii de putere ale semnalului recepionat) n recepia radio care se petrec atunci cnd semnalul de la emitoarele aflate la distanta ajunge napoi pe pmnt datorit reflexiilor ionosferice. Acest fenomen este obinuit pentru frecvente cuprinse ntre 3 i 30 MHz, gam de frecven care este denumit uneori i banda undelor scurte. Dou receptoare sunt utilizate; amndou sunt reglate pe acelai semnal. Ele utilizeaz antene separate, dispuse spaial la cteva lungimi de und. Ieirile receptoarelor sunt ulterior combinate n faz, la intrarea unui amplificator audio singular (Fig. 2-8). n receptia cu diversitate, acordul receptorului este unul decisiv. Ambele receptoare trebuie reglate precis pe aceeai frecven. n unele instalaii, sunt folosite trei sau mai multe antene i instalaii de recepie. Aceasta ofer o imunitate mbuntit la aciunea fenomenului de atenuare, dar complic dificultatea reglajului i mrete astfel, costurile. Comunicaii sincronizate Semnalele digitale necesit mai puin lrgime de band dect semnalele analogice pentru a transporta o anumit cantitate de informaii per unitate de timp. Comunicaiile sincronizate este un mod digital specializat n care transmitorul i receptorul funcioneaz ntr-un standard de timp comun pentru a optimiza cantitatea de date care poate fi transmis ntr-un canal sau o band. n comunicaiile digitale sincronizate, numite i comunicaii coerente, receptorul i transmitorul functioneaza n pas nchis.

38

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 2.8. Recepia cu diversitate dual utilizeaz dou antene i dou receptoare identice acordate pe aceeai frecven Receptorul evalueaz fiecare bit transmis ca i un ntreg, pentru un bloc de timp de la apariia exact a bitului la terminarea exact a acestuia. Sincronizarea necesit utilizarea unui standard de timp extern ca cel transmis de staiile pe unde scurte ca i WWV. Divizoarele de frecven sunt folosite pentru a obine necesarul de frecvene pentru sincronizare din standard. Un ton sau impuls este generat la ieirea receptorului pentru un bit particular dac, i numai dac, tensiunea medie a semnalului depete o anumit valoare pentru durata acestui bit. Semnalele false, generate de anumite tipuri de zgomot, sunt ignorate pentru c nu produce suficient tensiune de bit medie. Experimentele efectuate n comunicaiilor sincronizate au demonstrat c acestea conduc la mbunatirea raportului S/N, comparat cu sistemele nesincronizate, iar aceast ameliorare este de civa decibeli pentru rate de transfer a datelor sczute. DSP Procesarea digital a semnalelor (DSP) poate extinde gama de aplicabilitate a circuitelor de comunicaii, deoarece permit recepia n condiii mult mai proaste dect cele cnd acestea nu ar fi utilizate. De asemenea, DSP mbuntaete calitatea semnalelor, astfel ncat echipamentul de recepie sau operatorul fac mai puine greeli. n circuitele care utilizeaz doar modurile digitale, DSP poate fi folosit pentru "a curi" semnalul. Aceasta face de asemenea, posibil copierea datelor digitale n mod repetat (pentru a produce duplicate multi-generaie). n DSP cu moduri analogice ca SSB sau SSTV, semnalele sunt schimbate pentru prima dat ntr-o forma digital utilizand conversia A/D. Ulterior, datele digitale sunt curate pentru ca timing-ul impulsului i amplitudinea sa s
39

________________________________________________________________________________________________________________

urmeze un set de standarde tehnice (cunoscute ca i protocoale) pentru acel tip de date digitale care sunt utilizate. n final, semnalul digital este trecut napoi la vocea original sau n video utiliznd conversia D/A.

Fig 2.9. Un DSP poate cura un semnal Un DSP minimizeaz zgomotul i interferenele ntr-un receptor digital de semnal dup cum este indicat n Fig. 2.9. Un semnal ipotetic naintea DSP este artat n partea de sus; semnalul dup procesare este artat n partea de jos. Dac semnalul de intrare este apropiat de un anumit nivel pentru o anumit perioad de timp, ieirea DSP este high (1 logic). Dac semnalul este sub un anumit nivel pentru o anumit perioada de timp, ieirea DSP este low (0 logic). Multiplexarea Semnalele dintr-un canal sau band de comunicaie pot fi combinate n mai multe feluri. Cele mai folosite metode sunt: multiplexarea cu divizarea n frecven (FDM) i multiplexarea cu divizare n timp (TDM). Multiplexarea necesita un codor la emisie i un decodor la recepie. n FDM, canalul este mparit n mai multe subcanale. Frecvenele purttoare ale semnalelor sunt spaiate pentru ca s nu se ntreptrund. Fiecare semnal este independent fa de celelalte. n TDM, semnalele sunt mprite n segmente de timp, apoi segmentele sunt trasferate printr-o secven rotativ. Receptorul trebuie s fie sincronizat cu transmitatorul. Amndou pot s utilizeze acelai clock dat de un standard de timp, cum ar fi cel WWV. Spectrul mprtiat n comunicaiile cu spectru mprtiat, frecvena purttoare de baz este variat rapid i independent de modulaia semnalului, iar receptorul este programat s o urmeze. Ca rezultat, probabilitatea unei interferene catastrofice, n care un semnal puternic de interferen poate elimina semnalul dorit, este aproape 0.
40

________________________________________________________________________________________________________________

Este dificil pentru personalul neautorizat s aib acces la o comunicaie n desfaurare. Funciile de mprtiere n frecven sunt complexe i pot fi inute secret. Dac operatorii staiei de transmisie i toate staiile receptoare nu divulg aceast funcie la altcineva i dac nu informeaz asupra existenei comunicaiei lor, atunci nimeni care opereaz n aceast band de frecven nu va ti despre aceast comunicaie. Este posibil ca un numr oarecare de receptoare s intercepteze un semnal cu spectru mprtiat, att timp ct operatorii receptorului cunosc funcia de mprtiere n frecven. Folosirea unei astfel de funcii constituie o form de criptare a datelor. n timpul unui contact cu spectru mprtiat ntre un receptor i emitor date, frecvena de operare poate fluctua ntr-o gama de ordinul kHz, MHz sau zecilor de MHz. Cnd o band devine ocupat cu un numr mare de semnale cu spectru mprtiat, nivelul zgomotului n band crete, acesta fiind auzit de un receptor acordat pe o frecven fix. Nu exist practic o limitare a numrului de contacte cu spectru mprtiat, dintr-o band de frecvene. Aceast limit este aproximativ aceeai cu cazul n care semnalele au fost distribuite constant n frecven. O metod obinuit de generare a spectrului mprtiat este saltul de frecven. Emitorul are o list de canale pe care le urmeaz ntr-o anumit ordine. Receptorul trebuie s fie programat cu aceeai list, n aceeai ordine i trebuie s fie sincronizat cu emitorul. Timpul de ocupare este timpul n care emitorul rmne pe o frecven dat ntre salturi. Timpul de ocupare ar trebuie sa fie ndeajuns de scurt ca semnalul s nu fie observat i s nu cauzeze interferene pe o singur frecven. Exist numeroase frecvene de ocupare, iar energia semnalului este diluat ntr-o asemenea manier astfel nct, dac cineva urmarete acea frecven din list, semnalul s nu fie detectat. O alt metod de a obine a spectrului mprastiat numita i baleierea frecvenei, este de a modela n frecven purttoarea de baz transmis i care o controleaz pe aceasta n sus i n jos, ntr-o band de frecven dorit. Aceast FM este independent de informaiile din semnal. Un receptor poate intercepta semnalul dac, i numai dac, acordul su variaz n concordan cu aceeai funcie de und, la aceeai frecven i cu aceeai faz ca i emitorul. Problema 2-8 Ce se va ntampla n cazul cnd sincronizarea ntre emitor i receptor este perturbat ntr-un sistem sincronizat de comunicaii? Soluia 2-8 Raportul mbuntit S/N va fi pierdut. n unele sisteme, n cazul n care sincronizarea este perturbat, acestea vor trece ntr-un mod standard
41

________________________________________________________________________________________________________________

nesincronizat (denumit i comunicaii asincrone), astfel nct recepia este nc posibil, dei la un nivel redus de performan. Chestionar Facei referire la textul din acest capitol dac este necesar. Rspunsurile corecte sunt la sfrsitul carii. 1. Msura n care un receptor poate minimiza variaiile ieirii, dar s rmn sensibil pentru semnale care variaz de la slab la puternic, se numete: a) nivel de detecie a anvelopei b) sensibilitatea DSP c) gam dinamic d) selectivitate. 2. Un dispozitiv de comunicaii cu spectru mpratiat este de fapt, c: a) permite numai recepia SSTV b) nu poate fi recepionat de mai mult de o staie, la un moment dat c) este ntotdeauna un mod digital d) este o interferen catastrofic, mai puin probabil. 3. Un receptor AM poate primi un semnal FM, folosind o: a) o detecie cu diversitate dual b) detecie de pant c) detecie de produs d) detecie de anvelop. 4. Procesarea digital de semnal poate fi utilizat: a) ca detector ntr-un receptor cu cristal b) pentru curirea unui semnal c) pentru a reduce raportul SN ntr-un receptor superheterodin d) ca oscilator local ntr-un mixer. 5.Care este funcia unui CAD? a) schimb un semnal analog ntr-un digital b) servete ca detector FM c) funcioneaz ca detector de pant pentru SSB d) niciuna din cele de mai sus. 6.Un receptor TV cu scanare sczut ar trebui s aib banda de trecere de aproximativ:
42

________________________________________________________________________________________________________________

a) b) c) d)

2,7 kHz 2,7 MHz 6 kHz 6 MHz

7.Gama undelor scurte acoper o band de frecvene cuprins ntre: a) 3 GHz la 30 GHz b) 300 MHz la 3 GHz c) 30 MHz la 300 MHz d) 3 MHz la 30 MHz. 8.Un standard de timp comun este necesar pentru operarea adecvat a: a) unui sistem de comunicaii sincron b) unui receptor superheterodin c) unui receptor FM d) unui detector de raport. 9.Dioda dintr-un receptor cu cristal ar trebui s aib: a) o rezisten ridicat b) o inductan ridicat c) o capacitate redus d) o conductan redus. 10.Un filtru de rejecie de band cu un rspuns ascuit i de band ngust, potrivit pentru suprimarea heterodinei n etajele audio ale receptorului, se numete: a) detector de anvelop b) discriminator c) detector de raport d) filtru noch audio.

43

________________________________________________________________________________________________________________

CAPITOLUL 3: Telecomunicaii
Termenul telecomunicaii se refer la transferul de date ntre indivizi, afaceri, i/sau guverne. Acestea pot fi fcute prin intermediul liniilor cablate (sisteme cablate) i wireless (unde EM) sau prin combinaia acestora. Reele Internetul cunoscut i sub denumirea de Net, este un sistem planetar de interconectare a calculatoarelor. Acesta a fot dezvoltat n anii 60 sub forma ARPAnet, de ctre Agenia proiectelor de cercetare avansat (ARPA) aparinnd de guvernul USA. Pachete Cnd un fisier de date sau program este transmis pe Net, acesta este divizat n uniti denumite pachete la surs sau la computerul transmitor. Un pachet const dintr-un header (antet) urmat de un anumit numr de bii de date (digii binari) sau bytes (grup de bii, uzual 8 bii). Fiecare pachet este routat individual. Pachetul de date este reasamblat la destinaie sau n computerul receptor, n forma mesajului original. Fig. 3-1 este o deteliere a datelor de internet transferate pentru un fiier ipotetic coninnd cinci pachete.Computerele intermediare din circuit numite i noduri, sunt reprezentate prin punctele negre nconjurate cu cercuri. Fiierul sau programul nu poate fi finalizat dect atunci cnd toate pachetele vor ajunge la destianie, iar destiantarul se va asigura c nu sunt erori. Problema 3-1 ntr-un scenariu de telecomunicaii ca cel din Fig. 3-1, presupunem numarul de noduri intermediare (prezentate ca nite cercuri cu puncte n interior) ntre surs i destinatar fiind mult mai mare pentru fiecare pachet transmis. Ce efect ar avea acest lucru? Soluia 3-1 Ar lua ceva mai mult timp pentru ca toate pachetele s ajung la destinaie i ca acestea s fie ansamblate. n cazul email-urilor, spre exemplu, aceasta ar nsemna o perioad de timp mult mai mare ntre emisia i recepia mesajului.

44

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 3-1. Fluxurile de date mpachetate pe Internet de la surs la destinaie Modemul Termenul de modem este o contracie ntre noiunile de modulator/ demodulator. Un modem este o interfa ntre calculator i linia telefonic, cablu de reea, fibra optic sau un emitor/receptor radio. Fig. 3-2 este o schem-bloc a unui modem potrivit pentru interfaarea unui calculator cu linia telefonic. Modulatorul sau convertorul D/A, schimb datele digitale de ieire n tonuri audio. Demodulatorul sau convertorul A/D schimb tonurile audio de intrare n date digitale.

45

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 3-2. Schema- bloc a unui modem de linie telefonic Tonurile audio sunt n banda de aproximativ 300Hz la 3.000 Hz, aceeai ca i cea pentru comunicaiile de tip voce. E-mail i grupuri de tiri Pentru anumii utilizatori de calculatoare, comunicaiile via pot electronic (email) pe Internet i /sau grupuri de tiri (newsgroup) au nlocuit practic serviciile potale. Pentru a folosi e-mailul sau newsgroups, fiecare trebuie sa aib o adres de e-mail. Un exemplu de adres e-mail este: sciencewriter@tahoe.com Prima parte a adresei nainte de simbolul @ este un username. Caracterele de dup simbolul @ i dinaintea punctului reprezint numele domeniului. Cele trei litere de dup punct reprezint tipul domeniului i sunt abrevierea unor cuvinte spre exemplu, "com" pentru "comercial" sau "org" pentru "organization". Conversaiile pe Internet Utilizatorii de calculatoare pot realiza conversatii pe internet, n timp real. Acestea sunt denumite IRC (Internet relay chat). Este de asemenea, posibil digitizarea semnalului purtator de voce si transferului lui prin mijloacele Net. Cnd reteaua nu transport foarte multe date (denumite trafic pe Net sczut), unele conexiuni pot fi la fel de bune ca cele oferite de reelele de telefonie. Dar cnd traficul este ncarcat pe retea (denumit trafic pe Net intens) calitatea
46

________________________________________________________________________________________________________________

semnalului scade. Cnd volumul de trafic devine extrem de ncarcat sunt posibile anumite ntreruperi n comunicaiile de tip voce. Obinerea de informaii Internetul pune oamenii n legatura cu miliarde de surse de informaii. Datele sunt transferate ntre calculatoare printr-un protocol de transfer a fiierelor (FTP). Cnd utilizezi un FTP, fisierele sau programele unui calculator aflatla distan devin disponibile ca i cnd ar fi stocate n calculatorul tau. WWW sau pe scurt, web conine hypertext, o schem de inter-referin. Anumite cuvinte, fraze, simboluri (denumite i icoane) sau imagini sunt puse n eviden. Atunci cnd sunt accesate aceste legturi apelabile, computerul tu merge la un alt document care este n legtur sau similar cu subiectul de interes. Reele LAN i WAN O reea local (LAN) este un grup de calculatoare interconectate n imediata vecinatate. ntr-un client-server LAN (Fig. 3-3A), exist un calculator central numit server la care sunt conectate fiecare computer personal (PC) de mici dimensiuni. ntr-o retea punct-la -punct (Fig. 3-3B), toate calculatoarele sunt PC cu caracateristici similare, putere, viteza i spaiu de stocare. O retea LAN punct-la-punct ofer o intimitate i o independen mai mare comparativ cu o reea client-server, dar aceast conexiune este mai lent cnd toi utilizatorii transfer acelei date n retea.

47

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 3-3. n A, LAN client-server, iar n B, LAN punct-la-punct O reea extins la nivel global (WAN) este un grup de calculatoare legate dintr-o regiune geografic extins. Numeroasele reele LAN pot fi interconectate pentru a forma o reea WAN. Internetul este un bun exemplu de retea WAN. Unele corporaii, universitati i agentii guvernamentale opereaz propriile lor reele WAN. Satelii Un sistem de comunicaii satelitar este ca o reea celular gigantic unde repetoarele sunt sateliii aflai pe orbita pmntului, de preferat fa de locaiile fixe de suprafaa terestr. Utilizatorul final poate fi ntr-o locatie fix, mobil sau portabil. Satelii geostaionari La o altitudine de aproximativ 36.000 km, unui satelit aflat ntr-o orbit circulara i trebuie o zi solara pentru o micare complet de revolutie. Dac un satelit este plasat ntr-o orbita deasupra ecuatorului i dac se rotete n aceeai directie cu pmntul, spunem despre acesta c este un satelit geostaionar. Privit de pe pmnt, un satelit geostationar se mentine n aceeasi pozitie pe cer tot timpul. Un singur satelit geostaionar poate furniza o arie de acoperire n comunicaii de aproximativ 40 % din suprafaa pmntului. Trei sateliti spaiai la 1200 n longitudine, pot furniza o acoperire pentru ntreg globul pmntesc. Statiile de baz de pe pmnt pot comunica folosind un singur satelit doar cand acestea sunt n linia de vizibilitate direct cu satelitul. Aceasta nseamna ca satelitul nu trebuie s fie dispus dup linia orizontului i s fie vizibil din ambele locaii terestre. Dac dou statii sunt poziionate pe surafaa terestr n dou locaii aproape opuse, acestea trebuie s opereze cu ajutorul a doi satelii geostaionari (Fig. 3-4).

48

________________________________________________________________________________________________________________

Satelii cu orbita joas (LEO) Un satelit aflat ntr-o orbita geostationar necesita o ajustare permanent a poziiei. Satelitii geostaionari sunt foarte scumpi ca lansare i ntretinere. De asemenea, apare o ntarziere n semnal datorit distanei. Necesit emitoare de putere mare i un sistem de poziionare a antenei bun pentru o comunicaie consistent. Aceste probleme ale sateliilor geostaionari au fost rezolvate cu ajutorul conceptului de satelii cu orbita joas (LEO). ntr-un sistem LEO, sunt zeci de sateliti strategic dispui pe ntreg globul pe orbite situate la o distan de cteva sute de kilometri deasupra pmntului. Orbitele duc satelitii n apropierea sau deasupra polilor geografici. O asemenea orbit care este nclinata la 900 spre ecuator este cunoscut ca orbit polar. Satelitii transmit mesaje unul altuia i de la un utilizator la alt utilizator final. Dac sunt suficieni sateliti, oricare doi utilizatori finali pot menine un contact constant. O legatur satelitar LEO este uor de folosit n comparatie cu o constelaie de sateliti geostaionari. O antena simpl non-direcional, va fi suficient i nu necesit o poziionare a acesteia. Emitorul poate interaciona cu reeaua folosind o putere de emisie de numai civa wai. ntarzierea semnalului n propagare denumit i laten, este mult mai mic dect n cazul satelitilor geostaionari.

Fig. 3-4. O legatur de comunicatii utiliznd doi sateliti geostaionari

49

________________________________________________________________________________________________________________

Sistemul de poziionare global (GPS) Sistemul de poziionare global (GPS) este o reea de sateliti care permit utilizatorilor s-i determine cu exactitate latitudinea i longitudinea i n unele cazuri, chiar i altitudinea deasupra pmntului sau nivelului mrii. Satelitii transmit semnale cu o lungime de und foarte scurt, comparabil cu cea transmis de radarele politiei. Semnalele sunt modulate cu coduri de timp i de indentificare. Un receptor GPS conine un calculator care calculeaza n acelai timp, distanele liniilor de vizibilitate direct la patru sateliti diferii, prin compararea codurilor de timp ale semnalului primit de la fiecare satelit. Acest calculator furnizeaz date de localizare cu o acuratee de civa metri fa de poziia acual a utilizatorului, bazndu-se pe aceste patru distane. Problema 3-2 Altitudinea medie a unui satelit tinde s se schimbe n timp. De obicei, orbita scade (pierde din altitudine). Ce s-ar ntampla dac acest lucru ar fi posibil la un satelit geostationar i nu s-ar ajusta altitudinea? Soluia 3-2 Perioada orbital a oricrui satelit devine mai scurt odata ce altitudinea scade. Dac un satelit geostationar "cade" pe o orbita mai joasa dect cea initial, va creste viteza, iar acest lucru va conduce la o alunecare uoar de la vest spre est din punct de vedere al unui observator terestru. Perioada orbital devine mai mare odat cu cresterea altitudinii. Dac un satelit geostationar sare pe o orbita mai nalt dect cea initial, aceasta conduce la o deplasare uoar de la est la vest din perspectiva unui observator terestru fix. Sisteme de comunicaii personale Sistemele de comunicatii personale (PCS) includ telefoanele mobile, pagerele, i alte tipuri de echipamente nrudite. Se pare c n fiecare zi, unele companii vin pe pia cu noi dispozitive care pot fi folosite pentru comunicaiile private. Telefonia mobil Un sistem de comunicatii celulare este o reea de repetoare, denumite i staii de baz, care permit transceiver-elor radio mobile sau portabile s fie folosite ca i telefoane. O celul este aria de acoperire a unei staii de baz. Dac un telefon mobil este ntr-o locatie fix, atunci comunicatiile dinspre i spre acel telefon au loc de obicei, printr-o singur celul. Dac telefonul mobil este ntr-o masina n miscare, aceasta tranverseaz celul dup celul (Fig. 3-5
50

________________________________________________________________________________________________________________

A). n aceast figur, repetoarele sunt reprezentate prin punctele mici, aria de acoperire adic celula fiecrei statii de baz (repetoare) prin cercuri i distana parcurs de masin prin linia curb. Toate statiile de baz sunt conectate la sistemul de telefonie prin fire, legturi de microunde sau fibr optic. Un computer notebook poate fi conectat, teoretic, la un telefon mobil printr-un modem specializat (Fig. 3-5B) pentru accesul la internet. n general, multe din telefoanele mobile nu sunt echipate s functioneze n acest fel, iar cnd acestea sunt conectate, conexiunea are o rat de transfer foarte mic. ns reelele wireless acoper suprafaa SUA i a altor ri dezvoltate, iar acestea permit accesul la Internet la viteze mari, utiliznd o antena modest, idependent de sistemul de telefonie.

Fig. 3-5. n A, conceptul de telefonie mobil, iar n B, conexiunea unui computer notebook cu ajutorul unui telefon mobil

51

________________________________________________________________________________________________________________

Problema 3-3 Referitor la Fig.3-5A. Presupunnd c conduci de-alungul unui drum, i se oprete motorul si esti forat s tragi pe dreapta si sa opresti ntr-un punct localizat ntre doua zone de acoperire ale unor staii de baz (un astfel de punct ar fi indicat n Fig. 3-5A de dou cercuri care de-abia se ating, dar nu se suprapun). ncerci s dai un telefon pentru un camion de remorcare. Conexiunea este facut, dar semnalul are un tremur enervant. Care este motivul acestui tremur? Soluia 3-3 Sistemul celular ncearca s asigure conexiunea folosind ambele statii de baz pentru care eti la margine. Repetoarele concureaz. Semnalul tu trece printrunul i apoi prin cellalt, i tot aa la nesfrit. Acest lucru este comun si mai mereu produce un ecou sau un efect de tremur. Aproape toata lumea care a folosit un celular a experimentat acest lucru. Bucl local wireless O bucl local wireless (WLL) este similar cu un sistem celular. Telefoanele si teminalele de date sunt conectate n sistem cu ajutorul ale emitoarelor radio. Un exemplu este prezentat n Fig. 3-6. Liniile ngroate reprezinta conexiuni de fire, iar liniile subiri reprezint legturile wireless. Cercurile mici si elipsele reprezint utilizatorii. Fiecare utilizator poate folosi un telefon (cerc mic) sau un calculator personal (elips mic) echipat cu un modem. Cteva telefoane i/ sau calculatoare pot fi conectate ntre ele de un sistem de fire restrnse la o cas sau la serviciu. Pagere Un simplu pager sau beeper implic un receptor radio mic, alimentat de la baterii. Emitoarele sunt localizate n diferite locuri din ntreaga ar, ora sau zon telefonic. Receptorul primeste un semnal care face ca unitatea s afieze o serie de numere care reprezint numarul de telefon al expeditorului. Un sistem pager echipat cu o csu vocal permite expeditorului s lase un scurt mesaj vocal urmat de un beep. Un pager receptor echipat pentru a receptiona e-mail este echivalentul unui mic computer. Cnd unitatea emite o secven de beep, atunci utilizatorul privete ecranul pentru a citi mesajele. Mesajele pot fi stocate pentru a fi utilizate mai trziu sau pot fi descrcate pe un laptop sau pe un desktop.

52

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 3-6. Sisteme telefonice WLL Unele pagere pot trimite i primi mesaje e-mail. Acest lucru este posibil folosind un sistem similar unei reele de telefoane celulare. Pager-ul conine un mic emitor radio cu o anten ataat. Sunt dou lucruri de reinut: Folosire unui emitor wireless pentru e-mailuri este de obicei, interzis n avion. Citirea sau scrierea de e-mailuri nu ar trebui s se fac n timp ce conduci un autovehicul. Faxuri wireless Facsmile (fax) este o metoda de a trimite i primi imagini staice, dup cum ai nvat deja. Faxul poate fi implementat i prin intermediul retelelor wireless, dar i prin intermediul telefonului. Fig. 3-7 arat semnalul n cadrul unei transmisii fax wireless. Doar partea de emisie a unui aparat fax este artat n cadrul sursei (stnga) i doar partea de receptie este artat la destinaie (dreapta). O instalatie complet de fax are i un emitator i un receptor, permind schimbul de imagini n ambele sensuri.

53

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.3-7. Transmisia unui semnal prin fax wireless Pentru a trimite un fax, o pagin de material printat este plasat ntr-un scanner optic. Dispozitivul convertete imaginea n semnale digitale binare (1 i 0). Ieirea scanerului este trimis la un modem care convertete datele binare digitale ntr-un semnal analog potrivit pentru transmisie. La destinaie, semnalele analogice sunt convertite napoi n impulsuri digitale ca cele produse de scanerul optic, la surs. Aceste impulsuri sunt rutate ctre o imprimant, la un terminal de date sau la un calculator. Comunicaii pentru timpul liber Comunicatiile pentru timpul liber includ ascultarea pe unde scurte (SWLing), serviciul de radio al cetenilor i radio-amatorii. Ascultarea pe unde scurte Un receptor de radiocomunicatii de frecvene nalte (HF) se mai numete adesea i receptor pe unde scurte. Majoritatea acestor radiouri funcioneaz pe toate frecvenele cuprinse ntre 3 MHz i 30 MHz. Unele lucreaz i n banda standard de emisie AM cuprins ntre 533 kHz i 1,605 MHz precum i n banda de frecvene cuprins ntre banda AM i 3 MHz. Din punct de vedere tehnic, undele scurte sau banda HF se ntinde de la 3 MHz la 30 MHz. Gama de frecvene cuprinse ntre 300 kHz i 3 MHz se numete band de frecvene medii (MF), iar banda cuprins ntre 30 kHz i 300 kHz se numete band de frecvene joase (LF). Un receptor care poate auzi de la 30 kHZ la 30 MHz se numete receptor cu acoperire general.

54

________________________________________________________________________________________________________________

Unele receptoare pot auzi n frecvene ultra-nalte (UHF) cuprinse ntre 300 MHz i 3GHz, la fel de bine precum i la frecvente mai joase de pn la civa kHz. Aceste radiouri de lux se numesc receptoare pe toate undele. n Statele Unite un ascultator pe unde scurte (SWLer) trebuie s obin o licien pentru a recepiona semnalele. Dar n unele ri este nevoie de o licen i pentru a deine un receptor radio. Ascultatorii pe unde scurte devin adesea destul de interesai de comunicaii pentru a obine o licen de radio-amatori care le permite s transmit semnale n diferite benzi de frecven din spectrul radio. Serviciul de radio al cetenilor Serviciul de radio al cetenilor denumit adesea i banda cetenilor (CB) este un serviciu public de comunicaii i de control. Cea mai cunoscut form este clasa D, care opereaza pe 40 de canale discrete aproape de 27 de MHz (11 metri) n banda HF. Un receptor de 12 watt cu 40 de canale este radioul clasic pentru statiile operaionale din clasa D. Acesta utilizeaz modul de voce SSB i opereaz n standardul de 117 V. Emitoarele mobile lucreaz de asemenea, pe 12 wai SSB i sunt alimentate cu baterii de 13,7 V de la main. Conexiunea la o sursa de putere a unei staii mobile ar trebi facut direct la o baterie. Adaptoarele la mufa de brichet a mainii nu sunt recomandate. Organizaia echipelor de comunicaii asociate n urgene radio cunoscut i dup acronimul ei REACT, este un grup de operatori n radiocomunicaii la nivel global. Ei ofera asisten autoritailor n zonele afectate de dezastre. n banda clasei D canalul de urgen este pe frecvena de 27,065 MHz (canalul 9) i este monitorizat de operatorii REACT. Serviciul radio mobil general sau GMRS, opereaza la frecvene cuprinse ntre 460 si 470 MHz utiliznd banda cetaenilor clasa A. Raza maxim de comunicaii dintre dou emitoare individuale n clasa A este de 40 de mile. Comunicaiile peste 40 de mile se fac folosind repetoare. Unele clase de operaii CB necesit licen guvernamental n timp ce altele, nu. Pentru ultimele reglementri n domeniu, verific la un magazin de electronice care vinde echipamente CB. Radio-amatori O staie radio fix pentru amatori are cteva componente (Fig. 3-8). Poate fi folosit un computer pentru a comnica prin pachete radio cu alte calculatoare. Staia poate fi echipat pentru servicii telefonice online. Calculatorul poate controla antenele statiei i poate ine un jurnal al tuturor staiilor contactate. Majoritatea emitoarelor moderne pot fi operate de la un calculator, fie local, fie folosind o telecomand radio sau prin serviciul telefonic online.
55

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.3-8. O staie pentru radio-amatori de baz Echimamentul radio mobil este operat ntr-un vehicul n micare cum ar fi o masin, un camion, un tren, o barc sau un avion. Echipamentul mobil este n general, mai compact dect staiile fixe. n plus, echipamentul mobil este proiectat s reziste la schimbri mari de temperatur i umiditate, dar i la vibraii mecanice. Echipamentul radio portabil este n cele mai multe cazuri alimentat de la o baterie i poate fi pornit sau oprit imediat. Unele echipamente portabile pot fi operate n timp ce sunt purtate de colo-colo, un astfel de exemplu fiind handytalkie (HT) sau walkie-talkie. Echipamentele portabile trebuie s suporte vibraii, temperaturi i umiditi extreme, precum i o utilizare ndelungat. Toate operaiile radio-amatorilor necesit licen. Liga radio-amatorilor americani (ARRL) este cea mai cunoscut organizaie a operatorilor radio din lume. Ei sunt nerabdatori s ajute pe oricine dorete s obin o licien radio. Pot fi contactati pe Web la adresa www.arrl.org. Problema 3-4 Una din benzile de radio-amatori acoper o band de frecvene cuprins ntre 3.500 kHz i 4.000kHz. n ce parte a spectrului se afla? Soluia 3-4 Aceasta band este n spectrul HF care acoper frecvenele de la 3MHz la 30 MHz (3.000 kHz la 30.000 kHz).

56

________________________________________________________________________________________________________________

Fulgerul Fulgerul reprezint un hazard pentru radio-amatori, pentru operatorii CB i pentru ascultatorii pe unde scurte. O anten exterioar poate acumula o mare ncarcatur electrostatic n timpul unei furtuni. n cazul unui fulger n apropierea sa, impulsul electromagnetic (EMP) poate produce o supratensiune de current n anten. O lovitur direct de fulger asupra unei antene produce o supratensiune catastrofal de curent i tensiune, care poate declana focucul sau poate electrocuta oamenii. Vrfurile periculoase de tensiune pot aprea n utiliti i liniile telefonice. Natura fulgerului Un fulger numit tehnic i trsnet, are o durat egal cu o fraciune de secund. ns o putere extraordinar este eliberata n acest scurt interval de timp datorit curentului i tensiunii foarte mari. Exista patru tipuri de fulgere: Fulgerul care apare ntr-un singur nor (intranor), artat n figura A din Fig. 3-9. Fulgerul n care impulsul de curent major se transmite de la un nor la suprafaa pmntului (nor la pmnt), artat n figura B din Fig. 3-9. Fulgerul care apare ntre doi nori (intrenori), artat n figura Cd in Fig. 39. Fulgerul n care impulsul de curent se scurge de la suprafaa pamantului la un nor (pmnt la nor), artat n figura D din Fig. 3-9. Fulgerele nor la pmnt i pmnt la nor reprezint cel mai mare pericol pentru echipamentele electronitilor. Fulgerele intranor i internori pot cauza o und EMP suficient de puternic pentru a afecta echipamentele sensibile, n special dac antena are elemente lungi conectate direct la radio. Unele staii radio si SWLer-i folosesc antene cu fire lungi care pot acumula un voltaj ridicat i culeg un EMP substanial chiar dac fulgerul este la kilometri distan. Autoprotecia Urmtoarele precauii sunt recomandate n cazul ploilor cu tunete. Aceste msuri nu vor garanta imunitatea, dar vor minimaliza pericolul: Stai n casa sau ntr-o ncapere din metal cum ar fi maina, autobuzul sau trenul. Stai departe de ferestre. Dac nu este posibil sa stai n cas, gasii un loc ct mai apropiat de pmnt, cum ar fi o vale i stai ghemuii cu picioarele apropiate pn cnd ameninarea dispare.
57

________________________________________________________________________________________________________________

Evitai copacii singuratici sau izolai i obiectele nalte cum ar fi catargele de steaguri.

Fig.3-9. Cele patru tipuri de fulgere: n A, intranor, n B, nor la pmnt, n C, internori, iar n D, pmnt la nor Evitai echipamentele electronice care folosesc liniile de putere sau care au o anten exterioar. Stai departe de duuri sau de cazi. Evitai piscinele, fie ele n interior sau afar. Nu folosii telefoane cu fir sau calculatoare personale conectate la modemuri.

58

________________________________________________________________________________________________________________

Protecia hardware Precauiile care minimizeaz riscul de defectare a echipamentului electronic (dar nu garanteaza imunitatea), sunt urmatoarele: Niciodat s nu operezi sau s experimentezi cu un radio pe unde scurte sau staie radio CB cnd apare un fulger lng locatia n care te afli. Cnd statia nu este folosit, deconecteaz toate antenele i pune la mas toti conductorii la o mpamantare bun, alta dect cea a sursei de putere. De preferat este ca liniile s fie lsate n afara cladirii i conectate la mas la civa metri de cldire. Cnd statia nu este folosit, scoatei din priz toate echipamentele. Cnd statia nu este folosit, deconecteaz i pune la mas toate cablurile antenei i alte fire care duc n exterior. Captorii de fulger ofera o oarecare protective fa de ncrctura electrostatic acumulata, dar ei nu pot oferi siguran complet i nu ar trebui sa ne bazam pe ei pentru protecia de rutin. Paratrsnetele reduc, dar nu elimin ansa unei lovituri directe i nu ar trebui s reprezinte o scuz pentru a neglija alte tipuri de protecie. Eclatoarele de pe liniile de nalt tensiune (adesea numii i surse de protecie la supratensiuni) reduc defeciunile care pot aprea n calculatoare i uneori pot s protejeze componentele sensibile din sursa de tensiune, dar nu ar trebui s reprezinte o scuz pentru a neglija alte tipuri de protecie. Antena sau catargul su trebuie sa fie conectate la mpmntare folosind fire cu gabarit mare sau cabluri filare. Cteva lungimi de cabluri paralele de tip AWG numrul 8 i cu ecran de mas, i care merg n linie dreapta de la catarg la pmnt, formeaz un conductor adecvat. Exista i alte dispozitive de protecie secundare crora li se face reclam n magazinele de electronice i n cele specializate n echipamente radio. Pentru mai multe informaii, consult un inginer competent n comunicaii. Dac nu eti hotrt cu privire la adoptarea unei metode de protecie a unui echipament electronic, atunci poi consulta departamentul local de pompieri. Este mai indicat s intri ntr-o discuie aprins cu un birocrat, dect mai trziu n casa ta s izbucneasc un incendiu. Problema 3-5 Cum poate un fulger care lovete o linie de curent, s provoace pagube aparaturii de divertisment de acas conectat la o priz, chiar dac acestea sunt stinse? Soluia 3-5
59

________________________________________________________________________________________________________________

Arcurile de supratensiunea induse peste contactele comutatorului de putere pot atinge valori de vrf de cteva mii de voli. Cnd aceast tensiune strbate transformatorul principal al sursei de electricitate, produce o cretere brusc a curentului. Acest curent, la rndul su, produce o supratensiune care strbate transformatorul secundar. Acest vrf de tensiune este transmis componentelor interne ale sistemului. Securitate i confidenialitate Oamenii sunt preocupai de securitatea i confidenialitatea informatiilor din sistemele de telecomunicaii, deoarece aceste informaii pot fi folosite n mod abuziv de persoane neautorizate. Fr fir versus cu fir Interceptarea wireless difer de interceptarea din cablu n dou feluri fundamentale. n primul rnd, interceptarea este mai simplu de realizat n sistemele wireless dect n sistemele cu cablu. n al doilea rnd, interceptarea unei legturi wireless este imposibil de detectat fizic, ns un racord poate fi gsit ntr-un sistem cu cablu. Dac n legtura wireless intervine o poriune pentru comunicaii, un receptor de interceptare poate fi poziionat n raza antenei RF de transmisie (Fig.3-10) i semnalul este astfel, interceptat. Existena unui racord wireless nu are nici un efect asupra comportamentului echipamentului n sistem. Nivele de securitate Sunt patru nivele de securitate ale telecomunicaiilor, clasificate de la nivelul 0 (fr securitate) spre cea mai sigur conexiune permis de tehnologie. Fr securitate (nivelul 0): ntr-un sistem de comunicare securizat de nivel 0, oricine poate intercepta oricnd o conexiune, dac dorete s cheltuie bani i timp pentru a obine echipamentul necesar. Exemple de legturi de nivel 0 sunt cele ale radio-amatorilor i comunicaiile de tip voce pe benzile alocate civililor. Lipsa de confidenialitate este agravat de faptul c, dac cineva este intrus, nici una din prile care comunic nu-l poate detecta.

60

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 3-10. Interceptarea unei legturi de RF ntr-un sistem de telefonie. Liniile ngroate reprezint firele, iar zig.zagurile reprezint semnalul de RF Securitate echivalent a cablului (nivelul 1): Racordarea la o conexiune cap-la-cap prin fir, necesit un efort considerabil i orice aparatur de detecie fin poate depista existenta unui racord. Un cod special, numit cifru, poate fi utilizat. Intenia cifrului este aceea de a ascunde coninutul informaiei pentru oricine n afara persoanelor sau entitilor autorizate. Nivelul 1 de securitate al unui sistem de comunicaii trebuie s aib caracteristici sigure n ideea de a fi practicabil, adic: Costul trebuie s fie accesibil. Sistemul trebuie s fie sigur pentru tranzacii ca tranzacii cu cardul. Cnd reeaua este ncrcat, gradul de confidenialitate permis fiecrui abonat nu ar trebui sa scad, comparativ cu cazul n care utilizarea reelei este redus. Cifrul, dac este utilizat, ar trebuie s fie indescifrabil pentru cel puin 12 luni i preferabil, pentru 24 de luni sau mai mult. Tehnologia de criptare, dac este folosit, ar trebui s fie actualizat cel puin o dat pe an i preferabil, la fiecare 6 luni. Securitate pentru tranzacii comerciale (nivelul 2): Unele date financiare i de afaceri garanteaz protecie dincolo de echivalentul tehnologiei prin fir. Multe companii i persoane refuz transferul electronic al banilor temndu-se c
61

________________________________________________________________________________________________________________

infractorii ar putea obine accesul la cont. ntr-un sistem de comunicaii securizat de nivel 2, criptarea folosit n tranzacii comerciale ar trebui s fie att de complex nct unui hacker s i ia cel puin 10 ani sau de preferat peste 20 de ani, pentru a sparge cifrul.Tehnologia ar trebui actualizat la cel puin 10 ani, dar preferabil la fiecare 3 sau 5 ani. Securitatea pentru aplicaii militare (nivelul 3): Securitatea cu specificaii militare (mil spec) implic cele mai sofisticate tehnici de criptare existente.rile avansate tehnologic i companiile cu putere economic, sunt avantajate. Criptarea ntr-un sistem securizat de nivel 3 ar trebui s fie att de complex, nct inginerii consider c unui hacker i-ar lua cel puin 20 de ani sau de preferat peste 40 de ani, s sparg cifrul.Tehnologia ar trebui actualizat ct de des ar permite economia. Msura criptrii Securitatea i confidenialitatea sunt obinute prin criptare digital. Ideea este de a oferi semnale descifrabile numai receptorilor care au cheia de decriptare. Pentru nivelul 1 de securitate, criptarea este necesar numai pentru zonele wireless ale circuitului. Cifrul ar trebui schimbat la intervale regulate de timp pentru a fi pstrat ca nou. Diagrama-bloc din Fig. 3-11A arat numai criptarea wireless pentru o conexiune ipotetic cu un telefon mobil. Pentru nivelul de securitate 2 i 3, criptarea cap-la-cap este necesar. Semnalul este criptat la toate punctele intermediare, chiar i n punctele pentru care semnalele sunt transmise prin fire sau cablu. Fig. 3-11B arat aceast schem pentru aceeai situaie ipotetic de conexiune cu telefon mobil ca n A. Securitatea telefoanelor fr fir Dac cineva cunote frecvena X i Y la care lucreaz o unitate de baz i un receptor fr fir i dac aceast persoan este determinat s intercepteze o conversaie care are loc n acest sistem, poate s realizeze un racord wireless pe linie. Conversaia poate fi interceptat i nregistrat de la distan (Fig. 3-12). Este mai dificil de proiectat i construit un racord wireless pentru un telefon fr fir multi-canal, dect pentru unul cu un singur canal. Dar dac toate frecvenele canalului sunt cunoscute, atunci acestea pot fi monitorizate cu ajutorul unui receptor cu scanare.

62

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.3-11 A. Criptare pentru wireless. Liniile ngroate reprezint cablurile, iar cele zig-zag reprezint liniile de RF

Fig. 3-11 B. Criptare cap-la-cap. Liniile ngroate reprezint cablurile, iar cele zig-zag reprezint liniile de RF

63

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.3-12. Racord wiereless pentru un telefon fr fir Dac exist orice suspiciune de securitate privind folosirea telefoanelor fr fir, ar trebui utilizat un telefon cu fir. Securitatea telefoanelor mobile Telefoanele mobile sunt de fapt, telefoane fr fir cu raz mare de acoperire. Rspndirea masiv a ariei de acoperire geografic mrete riscul unei interceptri i utilizri neautorizate. Criptarea digital a conversaiei actuale la ambele capete, este un mod eficient pentru a menine securitatea i confidenialitatea comunicaiilor mobile. Codurile de acces i confidenialitate, la fel ca i datele, trebuie s fie criptate pentru ca un sistem de comunicaii mobile s fie considerat foarte sigur. Dac o persoan neautorizat cunoate codurile prin care un set de telefoane mobile acceseaz sistemul (numele acestui set), alte seturi pot fi programate s pacleasc sistemul de gndire prin seturi false care aparin utilizatorului autorizat. Acest lucru este cunoscut sub numele de clonarea telefonului mobil.
64

________________________________________________________________________________________________________________

n plus, fa de criptarea digital a datelor, identificarea utilizatorului (user ID) trebuie s fie implementat. Cel mai simplu este pe baza numrului de identificare personal (PIN). Sistemele mai sofisticate pot implementa modelul de recunotere vocal, prin care funciile telefonului pot fi folosite doar cnd sunt accesate de vocea autorizat. Modelele de recunoatere a amprentei digitale sau a irisului pot fi de asemenea, implementate. Toate acestea sunt exemple de sisteme de securitate biometrice. Cuvntul biometric nseamn msurare a caracteristicilor biologice. Squelch tonal Salvele de tonuri joase sau audio pot fi folosite pentru a mpiedica receptorul s rspund la semnale inutile i nedorite. Toate schemele se ncadreaz ntr-un set de tehnologii cunoscute sub denumirea de squelch tonal. Pentru a deschide squelch-ul receptorului n prezena unui semnal, semnalul trebuie s fie modulat cu o sinusoid avnd o anumit frecven. Sistemele de salve tonale sunt folosite n SUA de unele departamente de poliie i n comunicaiile comerciale. Squelch-ul tonal este popular de asemenea, n rndul radio-amatorilor. Spectrul mprtiat Comunicaiile cu spectru mprtiat, discutate n capitolul 10, pot oferi un anumit nivel de securitate. Receptoare speciale sunt necesare pentru a recepiona semnalele de acest mod. Un receptor sau scanner convenional poate intercepta semnale cu spectru mprtiat doar dac receptorul urmrete exact schimbrile frecvenei semnalului. Secvena de variaie a frecvenei poate fi complicat. n cele mai sofisticate forme, este aproape la fel de bun ca i cea n cazul criptrii digitale n scopul securizrii. Spectrul mprtiat poate fi folosit n combinaie cu cripaterea digital sau ale msuri de securitate pentru a oferi o schem de securitate etajat/stratificat. Codarea audio Codarea audio este o tehnologie mai veche i mai puin sofisticticat dect criptarea modern i ofer mai multe subiecte pentru interceptare. Un transceiver pentru radio-amatori cu SSB poate demonstra codarea n banda de baz (Fig.3-13). Emitorul este conectat la o anten fals i este setat pentru operaii de tip USB. Receptorul este setat pentru recepie n LSB i este acordat cu aproximativ 3.000Hz mai sus dect emitorul. Receptorul este conectat indirect cu emitorul printr-un atenuator care permite ca doar o parte din semnalul de la emitor s ajung la receptorul antenei.
65

________________________________________________________________________________________________________________

S presupunem c frecvena purttoarei suprimate a receptorului USB este 3,8 MHz. Aceasta produce un spectru la ieire similar cu cel reprezentat n graficul din stnga.

Fig.3-13. Un circuit simplu pentru codarea i decodarea vocii Fiecare divizare orizontal reprezint 500 Hz i fiecare divizare vertical reprezint 5 dB. Receptorul este acordat pe 3,803 MHz. Din aceast cauz energia semnalului de la emitor se ncadreaz n banda de trecere a receptorului, cum este reprezentat n graficul din dreapta, dar frecvenele audio sunt inversate pn la limita de 3.000 Hz a benzii de trecere a vocii. Pentru a demonstra decodarea, ieirea audio este nregistrat, iar semnalul rezultat este aplicat la intrare. Semnalul inversat este adus la forma iniial. Coderele audio sofisticate mpart banda de trecere audio n dou sau mai multe sub-benzi, inversnd cteva sau toate segmentele, rearanjndu-le dup criteriul frecvenei n interiorul benzii de trecere principale. Dar codarea audio este o metod analogic i nu poate oferi nivele de protectie asemntoare cu cele utilizate n criptarea digital. Problema 3-6 Care este diferena dintre codare i criptare?

66

________________________________________________________________________________________________________________

Soluia 3-6 Codarea este translaia datelor ntr-o form ordonat (care este un cod), n acord cu un protocol acceptat pe scar larg. Cel mai vechi exemplu este codul Morse, n care fiecare caracter este alocat unui set de impulsuri de durat scurt sau lung, numite puncte i spaii. Nici o ncercare nu este fcut s ascund informaia de oricine; codarea este o problem de noroc. Criptarea, n contrast, este o alterare de date utiliznd un cifru, cu intenia de a ascunde coninutul de toi ceilali, exceptnd persoanele i entitile autorizare. Pentru a prelua datele criptate, maina de recepie sau operatorul trebuie s aib o cheie de decriptare. Chestionar Referii-v la textul din acest capitol dac este necesar. Rspunsurile corecte sunt la sfritul crii. 1. O reea local n care toate terminalele sunt computere avnd aceeai putere, vitez and capacitate de stocare este cunoscut ca: a) o reea local (LAN) peer-to-peer b) o reea local client-server c) o reea local cablat d) o reea local wireless. 2. n criptare punct la punct: a) semnalul este criptat numai cnd este transmis prin mijloace wireless b) semnalul este criptat numai cnd este transmis pe cablu sau fire (c) semnalul este criptat n toate punctele dintre surs i destinaie d) oricare dintre cele de mai sus. 3. Completai spaiul liber din urmtoarea propoziie pentru ca aceasta s fie adevrat: Fulgerul poate cauza pagube echipamentelor electronice ______ ca rezultat al EMP produs de ctre lovitura fulgerului. a) de la bordul sateliilor geostaionari b) de la mii de kilometric distan c) conecttea la o anten n spaiul liber d) deconectate de la toate antenele i sursele de putere. 4. Pentru ca o conexiune la telefonul mobil s poat avea loc, un telefon mobil sau portabil: a) trebuie s fie n afar razei tuturor repetoarelor b) trebuie s fie n interiorul razei tuturor repetoarelor c) trebuie s fie n interiorul razei a doua sau mai multe repetoare d) trebuie s fie cablat la linia telefonic.
67

________________________________________________________________________________________________________________

5. Care dintre urmtoarele tipuri de protecie este biometric? a) spectru mprtiat b) procesarea semnalului digital (c) codare audio d) nici unul dintre cele de mai sus. 6. Atunci cnd un semnal este modificat cu intenia de a ascunde informaii pentru toat lumea, cu excepia anumitor persoane autorizate sau entiti, procesul se numete: a) codare b) procesarea semnalului digital c) convertor analog digital d) criptare. 7. Care din urmtoarele tipuri de criptri este cea mai sigur? a) codul Morse b) modulaia n amplitudine c) criptarea digital d) codare audio. 8. Calculatoarul intermediar, prin intermediul cruia datele merg de la surs la destinaie prin internet, se numete: a) pachete b) noduri c) bits d) bytes. 9. Conexiunile telefonice prin internet pot fi dificile sau imposibile de stabilit: a) cnd volumul traficului prin internet este sczut b) cnd volumul traficului prin internet este ridicat c) utiliznd conexiunea de band larg d) cnd calculatoarele sunt prea rapide. 10. n adresa de e-mail din reeaua internet, numele de utilizator: a) apare nainte de simbolul @ b) apare dupa simbolul @ dar nainte de punct c) apare dupa punct d) poate aparea oriunde.

68

________________________________________________________________________________________________________________

CAPITOLUL 4: Antene
Sunt sute de diferite tipuri de antene n cadrul sistemelor electronice wireless. n acest capitol vom nva cum funcioneaz antenele i vom analiza cteva tipuri de antene uzuale. Rezisten de radiaie Toate antenele au o proprietate interesant denumit rezisten de radiaie. Un experiment te-ar putea s te ajute s i faci o idee. Ne imaginm c un resistor planar se nlocuiete cu o anten de emisie, anten care nu are nici o capacitate sau inductan. Presupunem c emitorul radio se comport la fel cnd este conectat la rezistor i la fel, cnd este conectat la anten. Pentru orice anten care opereaz la o frecven specific, exist o rezistent specific, n ohmi, pentru care acest lucru poate fi realizat. Aceasta este rezistena de radiaie ( ) a antenei la frecvena n discuie. Factori determinani S presupunem o srm subire, dreapt vertical care este palsata pe o foaie uriaa de metal i care creaz o mpmntare perfect. Ieirea unui emitor radio este conectat ntre foaia metalic i captul firului. Cnd acest lucru este realizat, este o funcie de nlimea firului n lungimi de und. Aceast funcie este artat n grafic n Fig. 4-1A. S presupunem c fire subiri, fr pierderi sunt amplasate n spaiile este libere i ieirea emitorului radio este conectat la centrul firului. Atunci o funcie de lungime total a conductorului n lungimi de unde (Fig. 4-1 B). Lungimea de und a semnalului radio depinde de frecven. Dac frecven este n megaheri (MHz) i este notat prin litere mici italice , iar lungimea de und este n metri (m) i este notat prin litere mici , atunci:

69

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 4-1. Aproximarea valorilor rezistenei de radiaie pentru antenele verticale peste un plan de mas perfect (n A) i pentru antene alimentate central, n aer (n B) Dac ft (picior) este utilizat ca unitate de msur, atunci formula este:

unde

lungimea de und (n picioare).

Eficiena antenei Eficiena este important ntr-un sistem de anten de emisie. Este indicat ca antena emitorului radio s aib o ct mai mare, deoarece rezistena de radiaie apare n serie cu rezistena de pierderi ( ). mpmntarea real nu este una perfect conductoare, iar antena fir va avea ntotdeauna o anumit rezisten i de asemenea, sunt ntotdeauna obiecte lng anten care pot absorbi o parte din energia EM i astfel, aceasta nu mai ajunge la receptoarele aflate la distan.
70

________________________________________________________________________________________________________________

Eficiena antenei

este dat de :

Aceasta este raportul dintre rezistena de radiaie i totalul rezistenei sistemului antenei. Ca procent, eficiena ( ) este calculat astfel:

Problema 4-1 S presupunem ca rezistena de radiaie a unei antene verticale este 37, dar masa i obiectele inconjuratoare produc o rezisten de pierderi de 111 (n regiunile unde solul este uscat sau nisipos, rezistena de pierderi poate fi mare sau foarte mare). Care este eficiena antenei n procente? Ce reprezinta acest raport n termenii puterii de pierderi a semnalului de RF emis? Soluia 4-1 n acest caz, ntroducnd aceste valori n formula pentru eficiena antenei n procente, obinem:

Aceasta nseamn c doar 25% din puterea de RF sau energia furnizat antenei este radiat n spaiu i poate fi recepionat de ctre un receptor aflat la distan. Ceilali 75% sunt disipai ca i cldura n rezistena de pierderi. Antene n /2 Antenele care msoar o semi-lungime de und (/2) sunt comune i au performane bune atunci cnd sunt proiectate corect i sunt bine amplasate. Cele mai populare tipuri sunt tratate n paragraful urmtor. Formule Jumtate din lungimea de und n spaiul liber este dat de catre ecuaia:

unde este distana liniara n metri, iar este frecventa n megaheri. Jumtate din lungimea de und n picioare, este dat de:
71

________________________________________________________________________________________________________________

Pentru fire obinuite, rezultatele obinute trebuie multiplicate cu un factor de vitez v, de 0,95 (95%). Pentru tuburi metalice, v poate cobor pn la valoarea de 0,90 (90%). Motivul pentru acest lucru este legat de faptul c, undele de RF se deplaseaz prin anten cu o vitez cuprins ntre 90% i 95% din viteza cu care s-ar deplasa n spaiul liber. Dipolul deschis Dipolul deschis sau dubletul este un radiator n semi-lungime de und alimentat la centru. Fiecare picior al antenei are prin urmare un sfert din lungimea de und (/4) , dup cum este indicat n Fig. 4-2 A. Pentru un radiator din fir, lungimea , n metri, la o frecven de proiectare , n megaheri, pentru un dipol /2 practic, este de aproximativ:

Lungimea n picioare, este de aproximativ:

Aceste valori presupun v=0,95.

72

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 4-2. Antene de baz n /2. n A, antena dipol. n B, antena dipol pliat. n C, antena Zepp Problema 4-2 Care este lungimea de la un punct la altul a unei antene n /2, construit din srm, pentru a fi folosit la frecvena de 7,100 MHz? Exprimai rspunsul n metrii i n picioare. Soluia 4-2 Pentru calcularea lungimii de la un punct la altul al antenei, se introduc valorile de mai sus n formule:

Dipolul pliat O anten dipol pliat este un o anten n /2, alimentat central i construit din dou fire paralele cu capetele lor conectate mpreun (Fig. 4-2B). Dipolul pliat este utilizat cu linii de emisie din fire paralele, n aplicaiil n care ctigul i directivitatea nu sunt importante. Propabil c ai vzut acest tip de anten utilizat ca anten de receptie de interior pentru transmisiile FM. Formulele pentru calcularea lungimi de la un punct la altul pentru un dipol pliat sunt la fel cu cele ale unui dipol deschis construit pe un tub metalic cu diametru mic. Poriunea pliat a antenei nu funcioneaz ca o linie de transmisie, dar n schimb, radiaz semnalul. Cteva ncercri experimentale sunt necesare cnd este proiectat o anten dipol pliat, dar urmtoarele formule sunt n general, i se bazeaz pe un v=0,925:

Antena Zepp O anten zeppelin numit i zepp, este un radiator n /2 , alimentat la un capt cu o linie de fire paralele cu seciune de din lungimea de und (Fig. 4-2C). O
73

________________________________________________________________________________________________________________

anten zipp este eficient la toate armonicile frecvenei de proiectare, la fel de bine ca la frecvena de proiectare nsi. Lungimea elementului radiant este critic pentru acest tip de anten. Dac nu este exact jumtate din lungimea de und sau un multiplu ntreg, atunci linia de alimentare nu va funciona corespunztor. Liniile de alimentare sunt discutate mai trziu, n acest capitol. Antena n /4 Antenele care msoar un sfert din lungimea de und (/4) sunt comune n comunicaiile wireless. Acestea lucreaz bine dac sunt proiectate corespunzator i dac utilizeaz eficient sistemele de mpmntare. Formule Un sfert de und n spaiu liber este legat de frecven prin ecuaia:

unde H m reprezinta un sfert din lungimea de unda exprimata n m, iar f MHz reprezinta frecventa, n megaheri. Daca naltimea antenei este exprimata n picioare, atunci rezult formula:

H m 246,0 / f MHz
Dac v este factorul de vitez al unui mediu, altul dect mediul nconjurator, atunci:

H m 75.0v / f MHz
i

H m 246v / f MHz Pentru un conductor standard, v=0,95 (95%); pentru un tub metalic, v poate cobor pn la aproximativ 0,90 (90%). Pentru o antena vertical construit dintr-un tub de aluminiu, v=0,92, iar formulele sunt urmtoarele:
H m 69,0 / f MHz i H m 226 / f MHz

74

________________________________________________________________________________________________________________

O anten n sfert de lungime de und trebuie s opereze cu o mpmantare de RF bun. Aceasta nseamna ca pierderile prin mpamantare trebuie s fie tinute la un nivel minim. Altfel, eficiena are de suferit.
Antene montate vertical pe sol

Cea mai simpl posibil anten vertical este un radiator n sfert de und montat la nivelul solului. Radiatorul este alimentat printr-un cablu coxial. Centrul conductor al cablului este conectat la baza radiatorului, iar izolaia cablului este conectata la un sistem de mpmntare de RF care include nsusi pmntul. La anumite frecvente, naltimea antenei n /4 este foarte mare i o ncrcare inductiv este folosit pentru a reduce lungimea fizic a radiatorului. O antena vertical n /4 poate fi facut s rezoneze pe mai multe frecvene prin folosirea unor bobine de ncrcare multiple sau prin nserarea n locuri speciale de-a lungul radiatorului, a unor circuite paralel-rezonante LC cunoscuscute i sub denumirea de capcane. Proiectarea acestui tip de anten se complic pentru c, ajustnd oricare dintre frecvenele sale de rezonan, practic le schimbm pe celelate. Mai puin cazul unui sistem terestru radial extensiv, o anten cu montare vertical pe sol este ineficient. ncarcarea inductiva nrautaete acesta situatie, pentru c implica folosirea unui radiator scurtat fizic i a crui RR este mai mic dect cea a unui radiator n /4 cu nlimea complet. O alt problem este legat de faptul c, antenele verticale recepioneaza mult mai mult zgomote produse de om comparativ cu antenele montate orizontal. n plus, cmpurile EM din antenele emitoarelor terestre sunt mai probabil s cauzeze interferene cu dispozitivele electronice nvecinate, dect cmpurile EM generate de antenele poziionate la nlime.
Antene cu plan de mas

O anten cu plan de mas este un radiator vertical care opereaz ntr-un sistem n /4 i care este ridicat la cel putin /4 deasupra suprafetei pmntului. nsusi radiatorul ar trebui acordat la frecvena de operare dorit pentru a rezona. Cnd un plan de mas este poziionat la cel putin /4 deasupra suprafetei, numai trei sau patru puncte de mas sunt necesare pentru a obine un sistem de mpmntare RF cu pierderi sczute. Punctele respective se extind n afara bazei antenei sub un unghi cuprins ntre 00 si 450 n comparatie cu orizontala. Fig. 4-3 A ilustreaz o anten cu plan de mas n care elementele radiatoare msoara /4. O astfel de anten ar trebui alimentata cu un cablu coxial. Punctele sau razele de mpmntare ntr-o anten cu plan de mas pot fi extinse n jos la un sfert de lungime de und, s fie nconjurate nveli cilindric i concentric cu cablul coaxial de alimentare. Aceasta este o form modificat de anten cu plan de mas numit anten coaxial (Fig. 4-3B).
75

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.4-3. n A, o anten cu plan de mas cu un element radiant i raze de mpmntare n /4. n B, o anten coaxial Problema 4-3 Care este naltimea unei antene veriticale n /4, construit din tuburi de aluminiu i folosit la o frecventa de 50,1 MHz? Exprimati rspunsul n metri i n picioare. Presupuneti un factor de viteza egal cu 0,900. Soluia 4-3 Folositi valorile date n formulele de mai sus. Aceasta conduce la:

76

________________________________________________________________________________________________________________

H m 75v / f MHz 75,0 0,900 / 50,1 1,35m si H ft 246v / f MHz 75,0 0,900 / 50,1 4,42ft
Antene bucl

Orice anten de recepie sau de emisie, care const din una sau mai multe bucle de cablu care formeaz un scurtcircuit de DC , este o antena bucl. Buclele pot fi mprite n bucle mici i mari.
Bucl mic

O antena cu bucl mic are o circumferin mai mic de 0,1 i este potrivita mai mult pentru receptie dect pentru emisie, mai puin n cazul cnd sunt luate msuri extraordinare pentru a micora rezistena buclei de conductor i a elementelor asociate. O bucl mic este eficient de-a lungul axei sale (linia perpendicular pe planul care conine bucla) i este i mai eficient n planul care conine bucla. Un condensator poate fi montat n serie sau n paralel cu bucla pentru a genera rezonana. Un exemplu este prezentat n Fig.4-4. Buclele mici sunt utilizate n sistemele de determinare a direciei (RDF), i de asemenea, pentru a reduce interferentele cauzate de zgomotele produse de oameni sau de semnale locale puternice. Nulul de-a lungul axei sale este ascuit i adnc. Ca atare, cnd o asemenea bucl este rotit, are loc o descretere ascuit a puterii semnalului recepionat cnd axa antenei este ndreptata direct ctre o antena de emisie nvecinat sau sursa de interferene.

77

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.4-4. O bucl mic cu capacitor pentru ajustarea frecvenei de rezonan Antena cu bar de ferit (loopstick)

Pentru a recepiona anumite aplicaii la frecvene apropiate de 20 MHz, o anten cu bar de ferit (baston, loopstick) este uneori utilizat. Aceast antena este o versiune a antenei cu bucl mic i const dintr-o bobin cu fire izolate sau laminate, dispus n jurul unui miez din pulbere de fier. Un condensator n serie sau paralel cu bobina formeaz circuitul de acord. O anten baston ofer caracteristici de directivitate similare cu ale antenei cu bucl mic din Fig. 4-4. Sensibilitatea este maxim n prile laterale ale bobinei, iar un nul ascuit apare de-a lungul axei bobinei. Acest nul poate fi folosit pentru a micora interferena cu semnalele locale i zgmotele produse de oameni.
Bucle mari

Dac o anten-bucl are o circumferinta mai mare de 0,1, atunci este clasificat ca fiind o anten cu bucl mare. O antena cu bucl mare are de obicei, o circumferin cuprins ntre 0,5 i 1,0 i rezoneaz singur far a fi necesar prezena unui capacitor de acord. O antena cu bucl mare poate fi folosit att pentru a emite, ct i pentru a receptiona. Radiatia si raspunsul maxim pentru o jumatate de lungime de und se gasete n planul care conine bucla. Din acest motiv, o bucla n /2 poate fi orientata cu axele vertical, dar aceasta poate recepiona sau emite la fel de bine
78

________________________________________________________________________________________________________________

i n toate directiile orizontale. Radiatia/raspunsul maxim pentru o bucl n se gasete de-a lungul axelor. Acest tip de bucl este de obicei, poziionat cu axele sale orizontal. Pentru o bucl mare, ptratic, n fcut din fire, cu fiecare parte avnd o dimensiune de un sfert de lungime de unda, circumferina este data de aceste formule aproximative:

C m 306 / f MHz si C ft 1005 / f MHz


Acestea sunt valorile exprimate n metri i picioare. Dac esti suficient de atent, vei observa ceva ciudat la aceste formule. Ele sugereaz faptul c, atunci cnd o antena este curbat ntr-o bucla de lungime , dimensiunea sa fizic este mai mare dect echivalentul ei n linie dreapt, n spatiul liber, ca i cnd factorul de viteza ar fi mai mare dect 1! Explicatia pentru acest aspect depete scopul acestei crti si este legat de modul n care cmpul EM din jurul unei bucle n interactioneaza cu aceasta. Aceasta nu nseamna c, cmpul EM circul n jurul acesteia cu o vitez mai mare dect viteza luminii, care este aceeai pentru toate cmpurile EM care se propag n spaiul liber.
Problema 4-4 Care este circumferina unei bucle n proiectat pentru o frecven de rezonan de 14 MHz? Exprimai raspunsul n metri i n picioare. Soluia 4-4 Folosind formulele de mai sus i valorile date, se obin urmtoarele rezultate:

C m 306 / f MHz 306 /14.0 21,9m si C ft 1005 / f MHz 1005 /14,0 71,8ft

79

________________________________________________________________________________________________________________

Sisteme terestre

Sistemele fixe de antene, asemenea celor n /4, necesit sisteme de mpmntare cu pierderi mici. Sistemele cu balansare, asemenea antenelor dipol n /2, nu necesita un asemenea sistem de mas. Un sistem de mas cu pierderi mici n DC numit i mpmntare electric, este recomandat n cazul oricrui sistem de antene.
mpmntarea electric

mpamantarea electric este important pentru siguranta personal. Poate ajuta la protecia echipamentelor dac un fulger lovete n apropierea acestora. De asemenea, micoreaz ansele de apariie a interferenelor electromagnetice (EMI) cu alte echipamente. Este o cutuma n ingineria electric si electronic urmtoarea afirmaie: Niciodata sa nu atingi n acelasi timp dou puncte de mas. Aceasta se refera la tendina de a exista o diferenta de potential ntre doua puncte legate la mas, fapt care n aparen sfideaz logica. Oamenii cu experien mare au suferit severe ocuri electrice pentru c au uitat aceasta regul i de aceea, este o idee buna s pori mnui de izolaie i cizme de cauciuc cnd lucrezi cu diferite sisteme de mpmntare Unele tipuri de cabluri uzuale au trei fire. Un fir este conectat la partea de mpmntare a echipamentului i corespunde unui terminal al prizei n form de D sau U. Acest terminal nu ar trebui niciodat s fie conectat deoarece poate conduce la apariia unor tensiuni periculoase pe diferitele suprafee metalice expuse.
Problema 4-5 Ce poate cauza diferena de potential existent ntre firul de mpamntare al cablului cu trei fire i conducta de ap din cupru a casei tale? Soluia 4-5 Mai puin n situaia n care evile din cupru ar fi conectate direct printr-un fir la firele mpamantate ale sistemului electric, un voltaj considerabil AC poate exista ntre ele. Acest voltaj este indus de cuplajul electromagnetic dintre fire si instalatie. Curentul electric poate exista de asemenea, n pmnt, rezultnd o crestere a potentialului dintre punctele de pe sol localizate la ctiva metri deprtare. Chiar dac eava de apa rece trece direct prin pmnt si toate mbinarile sunt metal-metal, o tensiune AC poate exista ntre evi si firele de mpamantare ale sistemului electric din gospodarie. Aceast tensiune poate fi suficient de mare ca s cauzeze ocuri electrice mortale. mpmntarea de RF
80

________________________________________________________________________________________________________________

O buna mpamantare de RF poate ajuta la minimizarea EMI. Fig. 4-5 arat o schem de RF de mpamantare util (A) i una nepotrivit (B). ntr-un sistem de mpamantare de RF bun, fiecare dispozitiv este conectat la o magistral de mpmntare comun, care ruleaza ctre priza de pmnt prin intermediul unui singur conductor. Acest conductor trebuie sa fie ct mai scurt posibil. Un sistem defectuos de mpmantare conine bucle de mpmantare care cresc susceptana echipamentelor la aciunea EMI. Firele i buclele de mpamantare lungi se comport ca i antenele de RF, indiferent de ct de bun este conexiunea la mpamantare. Firele radiale de mpamantare msoar un sfert de lungime de und sau mai mult. Ele ruleaza din afara bazei unei antene montate vertical si sunt conectate la cmaa cablului coaxial de alimentare. Aceste fire pot fi instalate la suprafa sau pot fi ngropate n pmnt. Cu ct este mai mare numrul de fire radiale cu o anumit lungime n cadrul unui sistem de anten montat vertical, cu att mai bine va funciona antena. De asemenea, cu ct sunt mai lungi aceste fire radiale pentru un numr dat, cu att este mai bine.

Fig. 4-5. n A, o metod corect de mpmntare a mai multor uniti. n B, o montare incorect care creaz bucle de mpmntare

Aa dup cum s-a vzut, dac baza antenei verticale este poziionat la un sfert de lungime de und deasupra suprafeei terestre sau chiar mai mult, doar

81

________________________________________________________________________________________________________________

trei sau patru fire radiale n /4 sunt necesare pentru a obine o bun mpamantare de RF. Un punct de echilibrare este un alt motiv de a obine o mpamantare de RF sau un plan de mas care s nu fie n contact direct cu pmntul. O reea de fire, un ecran sau plac metalic plasat peste suprafa si orientat orizontal, pot fi utilizate pentru a oferi un cuplaj capacitiv cu pmntul. Acest cuplaj minimizeaza pierderile de RF ale mpmntrii. Ideal, raza punctelor de echilibru ar trebuie s fie cel puin /4 pentru cea mai sczut frecven de operare.
Ctig i directivitate

Ctigul n putere al unei antenei de emisie este raportul dintre puterea efectiv radiat (ERP) maxim i puterea de RF curent aplicat n punctul de alimentare. Ctigul este exprimat n decibeli (dB). Daca ERP este PERP n wai, iar puterea aplicat este P n wai, atunci:

castig in putere (dB) 10 log10 ( PERP / P )


Ctigul n putere este ntotdeauna masurat n directia de interes a unei antene, unde radiaia i recepia sunt cele mai mari. Pentru a defini ctigul n putere, trebuie utilizat o antena de referinta i a crui ctig este presupus n mod uzual ca fiind egal cu 0 dB. Aceast antena de referin este de obicei, un dipol /2, n spaiul liber. Ctigul n putere raportat la dipol (pentru direciile de intere) este exprimat n uniti ntate dBd (dB raportai la un dipol). De asemenea, o antena de referinta utilizat pentru masurarea ctigului n putere poate fi i un radiator izotropic, care teoretic emite i receptioneaz aceeai cantitate de energie n toate direciile. n acest caz, unitatile pentru ctig sunt denumite dBi (dB raportai la un radiator izotropic). Pentru orice tip de anten, ctigul de putere exprimat n dBd i dBi, difer prin aproximativ 2,15dB :

castig in putere (dBi) 2,15 castig in putere (dBd)


Reprezentri ale directivitii

Radiatia antenei i formele rspunsului su sunt reprezentate n coordonate polare asemeni graficului prezentat n Fig.4-6. Localizarea antenei este presupusa a fi n centru sau n originea graficului. Cu ct radiatia sau capacitatea de recepie a unei antene ntr-o anumita directie este mai mare, cu att sunt mai ndepartate punctele reprezentrii de centrul sistemului de coordonate.

82

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.4-6. Caracteristica de directivitate pentru o anten dipol. n A, n plan orizontal (H), iar n B, n plan vertical (E)

O anten dipol, orientat orizontal astfel nct conductorul su s fie pe direcia nord-sud, are o directivitate n plan orizontal (H) identic cu cea prezentat n Fig.4-6 A. Axa antenei urmrete linia 00-1800, iar direciile (nord, est, sud i vest) sunt poziionate unghiular n sensul acelor de ceasornic. Caracteristica de directivitate n planul de elevaie (planul E) a unui dipol depinde de nlimea acesteia de la nivelul solului. Cu dipolul orientat astfel

83

________________________________________________________________________________________________________________

1 4 deasupra solului, forma caracteristicii de directivitate se aseamn cu cea din Fig. 4-6 B. n acest caz, unghiurile reprezint grade deasupra orizontului, iar linia ntrerupt reprezint orizontul (jumtatea inferioar a planului de coordonate reprezint punctele sub nivelul planului de mas).

nct conductorul s cad perpendicular pe planul foii i antena ridicat la

Ctigul direct

Ctigul direct al unei antene este raportul, n decibeli, dintre ERP pentru lobul principal, relativ la ERP a unei antene dipol n direcia favorabil. Unele antene construite din mai multe elemente tubulare din metal, pot avea un ctig direct de peste 20 dBd. La frecvene de domeniul microundelor, antenele satelitare pot avea un ctig de pn la 35 dBd. n general, cu ct lungimea de und scade (frecvena crete), este mai uor s se obin niveluri ridicate ale ctigului direct.
Raportul fa-spate

Raportul fa-spate al unei antene unidirecionale, abreviat f/s, este o comparaie n decibeli, a ERP n centrul lobului principal, relativ la ERP pentru direcia diametral opus acestuia. Fig. 4-7 arat caracteristica de directivitate ipotetic, n planul H, a unei antene unidirecionale orientate spre nord. Raportul f/s are ca scop principal compararea ERP de pe direcia nord (0 ) i respectiv, sud (180 ). Dac fiecare pereche adiancent de cercuri concentrice din acest grafic reprezint 5 dB, atunci raportul f/s este de 15dB.
Raportul fa-lateral

Raportul fa-lateral al unei antene, abreviat f/l, este o alt form de exprimare a directivitii unui sistem de anten. Raportul f/l se exprim de asemenea, n decibeli (dB). ERP din centrul lobului principal este comparat cu ERP din centrul lobilor secundari (aceia la unghiuri potrivite fa de direcia favorabil). Un exemplu este prezentat n Fig. 4-7. Raporturile f/l sunt evideniate n acest caz comparnd nivelurile ERP de pe direciile nord i est (raport f/l, la drepta), sau de pe nord i vest (raport f/l, la stnga). Raporturile f/l la stnga sau dreapta sunt egale din punct de vedere teoretic. Ele ns difer n practic datorit obiectelor cu propieti conductive (din punct de vedere electric) care sunt dispuse n jurul antenei i distorsioneaz caracteristica acesteia de directivitate.

84

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 4-7. Caracteristica de directivitate pentru o anten ipotetic. Raporturile fa-spate i fa-lateral pot fi determinate dintr-un astfel de grafic Problema 4-6 Presupunnd c fiecare pereche de cercuri adiacente concentrice din Fig. 4-7 reprezint cte 10 dB. Care este raportul f/l al antenei ? Soluia 4-6 Centrul lobilor laterali se afl la 3,5 cercuri nuntru fa de centrul lobului principal. Aadar f/l n acest caz este de aproximativ 35 dB. Reele de antene fazate

O reea fazat folosete dou sau mai multe elemente conduse (elemente conectate direct la linia de alimentare) pentru a produce un ctig n anumite direcii n defavoarea altora.

85

________________________________________________________________________________________________________________

Concept

Dou perechi simple de dipoli n faz sunt prezentate n Fig. 4-8. n A, perechile 1 de dipolii sunt dispuse la i alimentate cu o diferen de faz de 90 , 4 rezultnd o caracteristica de directivitate unidirecional. O carcteristic bidirecional poate fi obinut dispunnd dipolii la o distan de i care sunt alimentai n faz, precum se prezint n B.

Fig. 4-8. n A, un sistem fazat unidirecional. n B, un sistem fazat bidirecional


86

________________________________________________________________________________________________________________

Pentru o funcionare corespunztoare, lungimile seciunilor elementelor de faz sunt critice. n sistemul ilustrat n Fig. 4-8 A, distana electric dintre jonciunea celor dou linii de transmisie i antena din dreapta ar trebui s fie cu 1 mai mare dect cea dintre jonciune i antena din stnga. n sistemul ilustrat 4 n Fig. 4-8 B, distana electric dintre jonciunea celor dou linii de transmisie i antena din stnga ar trebui s fie egal cu distana dintre jonciune si antena din dreapta. O lungimea electric corespunztoare unui sfert de lungime de und se determin conform formulelor:

Qm 75,0v / f MHz
i

Q ft 246v / f MHz unde Qm este lungimea n metri, Q ft este lungimea n picioare, v factorul de vitez al liniei de transmisie folosit n liniile fazate (denumite i ansamblu fazat) i f MHz este frecvena n megaheri. Matricile fazate pot avea o caracteristic de directivitate fix sau reglabil. Pentru perechea de dipoli n faz prezentat n Fig. 4-8 A, dac lungimea de und e suficient de scurt, atunci acetia pot fi construii din elemente metalice tubulare, care s fie montate pe un rotator care s permit o ajustabilitate n direcie de pna la 360 . Cu antene fazate vertical, faza relativ a semnalului poate fi variat i astfel, caracteristica de directivitate poate fi astfel ajustat.
Antena filar

Exist o disput ntre pasionaii de antene referitoare la ct de lung ar trebui s fie un fir pentru a fi calificat drept anten filar. Unii spun c este de ajuns, alii susin c aceasta ar fi 2 sau mai mult. Uneori firele sunt mai scurte de , iar o asemenea anten este mult mai corect s fie denumit anten cu fire aleatoare. Pentru a putea fi catalogat drept anten filar, o anten trebuie s fie suficient de lung pentru a genera un ctig substanial raportat la antena dipol. Ctigul este o funcie de lungimea antenei: cu ct e mai lung antena, cu att e mai mare ctigul. O anten filar msurnd cteva lungimi de und poate produce un ctig de civa dBd. Caracteristica de directivitate este complicat cu multipli lobi principali i secundari. Lobii principali, unde are loc maximul de radiaie i receptivitate, sunt aproximativ n linie cu firul. Lobii secundari apar pe direcii multiple. Caracteristica se poate schimba foarte mult modificnd doar foarte puin lungimea firului.

87

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. 4-9. Dispunere lateral. Elementele sunt alimentate n faz. Maximum de radiaie i de rspuns are loc n planul perpendicular pe planul care conine elementele Dispunerea lateral

Fig. 4-9 arat aranjamentul geometric al unei antene cu dispunere lateral. Elementele comandate pot fi reprezentate de un singur radiator, ca n figur sau pot fi un sistem complex, fiecare cu proprietile sale de directivitate. Dac un ecran reflector este dispus n spatele ariei de dipoli, din Fig.4-9, atunci sistemul devine o anten panou. Proprietile directive ale unei antene cu dispunere lateral depind de numrul de elemente, chiar dac elementele au sau nu, un ctig propriu i de distana dintre ele. n general, cu ct numrul acestora este mai mare cu att ctigul este mai mare.
Dispunerea liniar

O dispunere tipic liniar const din doi dipoli un defazaj de 90 i separai la o distan de

. Aceasta produce o caracteristic 4 de directivitate unidirecional. Ca o alternativ, cele dou elemente pot fi alimentate n faz i dispuse la o distan de . Astfel, se obine o caracteristic de directivitate bidirecional. ntr-o matrice fazat, linia de transmisie trebuie
88

dispui paralel i alimentai cu 2

________________________________________________________________________________________________________________

tiat astfel nct, s obinem lungimea potrivit de und, iar factorul de vitez al liniei trebuie s fie cunoscut i luat n calcul. Sistemele de dipoli fazai prezentate n Fig. 4-8 sunt ambele de tip liniar.
Problema 4-7 Care este lungimea unei linii de transmie n /4, utilizat ca matrice fazat ntr-o anten similar cu cea din Fig. 4-8 A, dac factorul de vitez al liniei este de 0,8, iar frecvena de 18,1 MHz. Soluia 4-7 Se aplic direct formulele:

Qm 75,0v / f MHz Qm 75,0 0,8/18,1 3,31m i Q ft 246v / f MHz Q ft 246 0,8 /18,1 10,9ft
Reele de antene pasive

Matricile pasive sunt folosite la frecvene de la 2 MHz pn la civa GHz pentru a obine o directivitate ct mai bun i un ctig direct ct mai mare. Cele mai simple i des ntlnite exemple, sunt antena Yagi i antena Quad.
Concept

Un element pasiv este un conductor electric care face parte din sistemul de anten, dar nu este conectat la linia de alimentare. Acesta interacioneaz cu cmpul electromagnetic al elementului condus. Cnd ctigul are loc n direcia elementului pasiv, elementul este numit director. Cnd ctigul are loc n direcia opus elementului pasiv, elementul este numit reflector. Directorii sunt cu cteva procente mai mici dect elementul comandat, iar reflectorul este cu cteva procente mai mare.
Antena Yagi

Antena Yagi, denumit uneori i anten fascicul sau canal de und, este o distribuie paralel de elemente drepte (Yagi este numele inventatorului japonez al antenei). O anten Yagi cu dou elemente este format dintr-un reflector i un director montate n paralel i la o anumit distan de elementul comandat.
89

________________________________________________________________________________________________________________

Distana optim dintre un element comandat i un director Yagi este 0,1 pn la 0,2, cu directorul acordat pe o frecven cu 5% pn la 10% mai mare dect frecvena de rezona a elementul comandat. Distana optim dintre un element comandat i un reflector Yagi este de 0,15 pn la 0,2, cu un acord al frecvenei cu pn la 10% mai mic dect frecvena de rezonan a elementului comandat (alimentat). Ctigul unei antene Yagi cu 2 elemente bine proiectat este de 5 dBd. O anten Yagi cu 3 elemente, un director, un reflector i un element comandat are un ctig i un raport f/s superior comparativ cu o anten Yagi cu 2 elemente. Ctigul unei antene Yagi cu 3 elemente bine proiectat este de aproximativ 7 dBd. Un exemplu este ilustrat n Fig. 4-10 (acesta este doar un desen conceptual). Ctigul i raportul f/s pentru o anten Yagi crete pe msur ce sunt adugate elemente. Acest lucru se face adugnd din ce n ce mai muli directori n faa unui Yagi cu 3 elemente. Fiecare director este puin mai mic dect precedesorul su. Proiectarea i construcia unei antene Yagi cu multe elemente este destul de complicat. Cu ct numrul de elemente crete, cu att dimensiunile optime ale antenei devin din ce n ce mai complicate.
Antena Quad

Antena Quad funcioneaz dup aceleai pricipii ca i antena Yagi, excepie fcnd faptul c n locul elementelor n /2 sunt folosite ochiuri de lungime . Un quad cu 2 elemente are un element comandat i un director sau un element comandat i un reflector. Un quad cu 3 elemente are un element comandat, un director i un reflector. Directorul este acordat pe o frecven cu 3% pn la 5% mai mare dect frecvena de rezonan a elementului comandat. Reflectorul este acordat pe o frecven cu 3% pn la 5% mai puin dect frecvena de rezonan a elementului comandat. Pot fi adugai directori suplimentari antenei quad de baz cu 3 elemente, aceasta putnd avea ori cte elemente dorim. Ctigul crete pe msur ce numrul de elemente crete. Fiecare director este puin mai mic dect precedesorul su. Elementele directoare pot fi i similare celor de la antenele Yagi multi-element, dipoli drepi n /2, n loc de ochiuri. O asemenea anten este numit quagi. Antenele Quad lung i quagi sunt foarte practice la frecvene de peste 100 MHz.

90

________________________________________________________________________________________________________________

Fig.4-10. O anten Yagi cu 3 elemente Problema 4-8 Presupunem c vom construi o anten Yagi cu 2 elemente, avnd un element comandat (activ) i un director. Elementul ei activ este n /2 cu frecvena de rezonan de 10,1 MHz. Care este gama de frecvene aproximativ pentru care directorul ar trebui reglat? Soluia 4-8 Directorul dintr-o anten Yagi cu 2 elemente, ar trebui reglat la o semi-lungime de und de rezonana pe o frecven de 5 pn la 10 % mai mare dect cea a elementului activ. Aceasta nseamn c frecvena de rezonan a jumtii de lungime de und a directorului ar trebui s fie de la 1,05 pn la 1,10 ori mai mare dect frecvena de rezonan a directorului. Limita inferioar a acestei game este 10,11,05=10,605 MHz, ce poate fi rotunjit la 10,6 MHz. Limita superioar a acestei game este 10,11,10=11,11 MHz, ce poate fi rotunjit la 11,1 MHz.
91

________________________________________________________________________________________________________________

Antene de microunde i UHF

La frecvenele radio aproximativ de 300 MHz, antenele cu ctig mare au dimensiuni rezonabile deoarece lungimile de und sunt scurte.
Antena parabolic

O anten parabolic (sau anten oal) trebuie s aib o form corect i s fie aliniat cu precizie. Cea mai eficient form este aceea a unui paraboloid. Acest paraboloid este rezultatul rotaiei unei parabole n jurul axei sale n spaiul tredimensional. Mai puin precis este, dar n cele mai multe cazuri realizabil, ca alternativ utilizarea reflectorului sferic, a crui form este o seciune printr-o sfer. Sistemul de alimentare a unei antene parabolice de obicei, este format dintr-un cablu coaxial sau ghid de und (o structur de canal gol prin care cmpurile EM se pot propaga) de la receptor i/sau emitor i o anten mic n punctul de focalizare. La unele sisteme de antene parabolice, un mic preamplificator de recepie i o unitate de emisie sunt dispuse n punctul de focalizare i sunt comandate de la distan prin cabluri coaxiale. Aceste sisteme formeaz alimentarea unei antene parabolice convenionale (Fig.4-11A). n mod alternativ, antena sau preamplificatorul/emitorul pot fi dispuse n spatele antenei principale, iar semnalele vor fi reflectate de la o oglind EM convex localizat n punctul de focalizare. Aceasta este alimentarea unei antene parabolice Cassengrein i este artat n Fig.4-11B. Cu ct diametrul reflectorului n lungimea de und este mai mare, cu att ctigul este mai mare i cu att este mai ngust lobul principal. O anten parabolic trebuie s aib diametrul a cel puin cteva lungimi de und pentru a funciona corespunztor. Elementul reflector poate fi o tabl metalic, un ecran, sau o plas de srm. Dac un ecran sau o plas de srm sunt folosite, atunci spaierea dintre fire trebuie s fie o mic fraciune din lungimea de und.
Antena helicoidal

O anten helicoidal este o anten unidirecional cu ctig ridicat, cu o form asemntoare unei bobine sau a unui arc slbit, adeseori folosit mpreun cu un ecran plat reflector. Fig. 4-12 prezint o diagram funcional. O anten helicoidal poate fi folosit pentru o band destul de larg de frecvene, deasupra unei limite inferioare specificate. Raza reflectorului ar trebui s fie de aproximativ 0,8 pentru cea mai mic frecven de operare. Deschiderea radial a helix-ului ar trebui s fie de aproximativ 0,17 corespunztor centrului benzii de frecven n care aceasta opereaz. Spaierea longitudinal dintre bucle ar trebui s fie aproximativ 0,25 n centrul benzii de operare. Lungimea total a
92

________________________________________________________________________________________________________________

helix-ului ar trebui s fie cel puin 1,0 pentru cea mai joas frecven de operare.

Fig.4-11. Antene parabolice cu: n A, alimentare standard, iar n B, cu alimentare Cassegrain

O anten helicoidal poate oferi un ctig direct de aproximativ 15dBd. Grupuri de antene helicoidale, toate plasate una lng cealalt ntr-o matrice

93

________________________________________________________________________________________________________________

ptratic cu un singur reflector mare, sunt obinuite n sistemele de comunicaii spaiale.

Fig.4-12. O anten helicoidal cu reflector

Fig.4-13. O anten cu reflector unghiular utilizat n domeniul microundelor i UHF

94

________________________________________________________________________________________________________________

Antena cu reflector unghiular

O anten cu reflector unghiular care utilizeaz un element activ n /2, este artat n Fig.4-13. Aceasta are un ctig modest comparativ cu un dipol n /2. Reflectorul poate fi o plas de srm, ecran sau tabl metalic. Antenele cu reflector unghiular sunt folosite pentru recepiile televizate (TV) i pentru comunicaiile satelitare. Mai muli dipoli n /2 pot fi alimentai n faz i plasai de-a lungul unei axe comune, cu un singur reflector alungit, formnd o matrice de antene cu reflector unghiular coliniare.

Fig. 4-14. O anten horn utilizat n domeniul microundelor Antena horn

Exist mai multe configuraii diferite ale antenei horn; toate acestea au un aspect similar. Fig. 4-14 este un desen reprezentativ n acest sens. Aceast anten ofer o radiaie unidirecional i un model de rspuns, cu direcia de radiaie maxim care coincide cu deschiderea antenei. Linia de alimentare este un ghid de und care se mbin cu antena n cel mai ngust punct (gtul) al antenei. Antenele Horn de cele mai multe ori nu sunt folosite singure; ele sunt de obicei, utilizate pentru alimentarea antenelor parabolice mari. Antena horn este ndreptat napoi ctre centrul reflectorului antenei parabolice. Aceasta minimizeaz radiaiile parazite i rspunsul spre i dinspre antena parabolic.
Problema 4-9 Care lungimea minim total pe care o anten helicoidal ar trebui s o aib pentru o frecven de proiectare de 900 MHz?

95

________________________________________________________________________________________________________________

Soluia 4-9 Lungimea minim ar trebui s fie 1,0 n aer liber.Amintindu-ne formulele de mai sus i nlocuind cu valorile numerice, obinem urmtoarele rezultate n metri i picioare: m=300/fMHz =300/900 =0,333 m

i ft=984/fMHz =984/900 =1,09 ft


Linii de alimentare

O linie de alimentare de asemenea, denumit i linie de transmisie, transfer energie ntre echipamentele de comunicaie wireless i o anten.
Caracteristici de baz

Liniile de alimentare pot fi categorizate ca fiind neechilibrate sau echilibrate. Exemple de linii de alimentare neechilibrate includ cabluri coaxiale i ghiduri de und. Cablurile cu fire paralele, cum ar fi cablul nfrit (care se mai numete i panglic TV) i liniile- scar sunt exemple de linii de alimentare echilibrate. Toate liniile de alimentare prezint o impedan caracteristic (Z0) care depinde de construcia fizic a liniei. Aceast valoare, exprimat n ohmi (), reprezint raportul dintre tensiunea RF (n voli) i intensitatea curentului de RF (n amperi) atunci cnd nu exist unde staionare pe linie adic, atunci cnd curentul i tensiunea sunt n acelai raport n toate punctele de-a lungul liniei de alimentare. Un cablu coaxial obinuit are Z0 cu valori cuprinse ntre 50 i 100 . Cablul nfrit are valori ale impedanei caracteristice de la aproximativ 75 pn la 300 . Linia-scar are Z0 cu valori cuprinse ntre 300 i 600 , depinznd de spaierea dintre conductoare i de asemenea, de tipul de material dielectric care este folosit pentru a menine constant spaierea dintre conductoare.

96

________________________________________________________________________________________________________________

Ghid de und

Ghidurile de und sunt folosite pentru frecvene UHF i de microunde, adic la frecvene mai mari de 300 MHz. Un ghid de und obinuit este un tub metalic gol, care de obicei are o seciune rectangular sau transversal. Pentru a propaga eficient un cmp EM, un ghid de und rectangular trebuie s aib seciuni transversale msurnd cel puin 0,5 i de preferat, mai mult de 0,7 . Un ghid de und circular ar trebui s aib cel puin 0,6 n diametru dar de preferat, 0,7 sau mai mult. Z0 a ghidului de und variaz n funcie de frecven. n aceast privin difer de cablul coaxial sau de firele paralele, a cror valori pentru Z0 sunt independente de frecven. Ghidurile de und trebuie pstrate curate i uscate pe dinuntru i libere de obstacole. Aceasta poate prezenta probleme de ntreinere; apariia apei i a condensrii trebuie prevenit, iar accesul pianjenilor i a insectelor nu trebuie permis.
Unde staionare

Undele staionare sunt variaiile de tensiunea i curent care exist pe o linie de transmisie RF, atunci cnd impedana de sarcin (a antenei) difer de impedan caracteristic a liniei de transmisie. ntr-o linie de transmisie terminat ntr-o rezisten pur ce are o valoare egal cu impedan caracteristic a liniei, nu apare nici-o und staionar. Aceasta este o situaie ideal. Atunci cnd undele staionare sunt prezente, exist o distribuie neuniform de curent i tensiune. Cu ct este mai mare nepotrivirea impedanelor, cu att este mai mare neuniformitatea. Raportul dintre tensiunea maxim i tensiunea minim este raportul de und staionar n tensiune (VSWR), adeseori numit mai simplu, raport de und staionar (SWR). Raportul dintre curentul maxim i curentul minim poate fi de asemenea, definit ca SWR, dar aceast definiie este rareori folosit. Raportul SWR ideal este 1:1. Nepotrivirile sunt prezentate de rapoartele 2:1 (tensiunea maxim este de 2 ori mai mare dect tensiunea minim), 3:1 (tensiunea maxim este de 3 ori mai mare dect tensiunea minim) i aa mai departe. Un SWR mare poate fi deseori neglijat, dar la frecvene nalte sau la liniile de transmisie de lung distan, o nepotrivire a impedanelor poate cauza o puternic pierdere a puterii semnalului. Dac un emitor de mare putere ar fi folosit, curenii i tensiunile de pe o linie de alimentare puternic nesincronizat pot deveni suficient de mari pentru a cauza distrugeri fizice, fie prin nclzirea conductoarelor i/sau a materialelor dielectrice ce le separ. Raportul SWR a unei linii de transmisii poate fi uor msurat folosind un aparat de msur comercial, creat n acest scop.

97

________________________________________________________________________________________________________________

Probleme de siguran

Sistemele de antene pot prezenta importante pericole fizice i electrice pentru personalul care le instaleaz i le ntreine. Antenele nu ar trebui niciodat s fie poziionate n aa fel nct, s cad sau s ating liniile de electricitate. De asemenea, nu ar trebui s fie posibil ca liniile de electricitate sa cad sau s ating antena. Antenele i structurile de sprijin ar trebui s prezinte un pericol fizic pentru oamenii din jurul lor; de exemplu, un turn radio nu ar trebui s fie accesibil copiilor, deoarece acetia ar putea ncerca s se urce pe el. Echipamentul wireless care are antene n exterior nu ar trebui folosit pe durata furtunilor cu fulgere sau cnd fulger n apropiere. Construcia i ntreinerea antenelor nu ar trebui niciodat realizat atunci cnd fulgere sunt vizibile, chiar dac furtuna pare a fi la o distan mare. n mod ideal, antenele ar trebui desconectate de la echipamentul electronic i ar trebui conectate la o mpmntare eficient, tot timpul cnd echipamentul nu este n funciune. Crarea pe suporturile de antene, cum ar fi turnurile i stlpii publici este o munc pentru profesioniti. O persoan fr experien nu ar trebui n niciun caz s ncerce s se urce pe o astfel de structur. Antenele emitoarelor din interior expun personalul de exploatare la cmpuri EM. Proporiile riscului, dac e vreunul, generat de aceast expunere nu au fost stabilite ns cu siguran. Totui, exist o ngrijorare suficient pentru a justifica verificarea ultimelor publicaii pe aceast tem. Pentru informaii detaliate, cu privire la sigurana antenei, consultai un inginer profesionist de antene i/sau un text complet despre proiectarea i construirea antenelor. ntotdeauna urmai aceast regul de siguran, de baz : Dac nu suntei siguri n abilitatea voastr pentru a instala sau ntreine un sistem de antene, lsai aceasta pe seama unui profesionist.
Chestionar

Referii-v la textul din acest capitol dac este necesar. Un bun punctaj const n 8 rspunsuri corecte. Rspunsurile corecte sunt la sfritul crii. 1. Eficiena unui sistem de antene montate vertical la sol, inclusiv linia de alimentare i elementul radiant, poate fi optimizat prin: a) maximiznd rezistena de radiaie. b) minimiznd rezistena de pierderi. c) minimiznd raportul SWR. d) toate cele de mai sus. 2. La o anten Yagi complet format din 3 elemente, directorul este de obicei:
98

________________________________________________________________________________________________________________

a) b) c) d)

mai mic dect elementul activ. mai mare dect elementul activ. are aceeai mrime ca i elementul activ. de orice mrime, nu conteaz.

3. O anten vertical n /4, construit din elemente tubulare de aluminiu, cu un factor de vitez de 91%, are o nlime de exact 10 m. Care este frecvena de rezonan natural a acestei antene? a) 68 MHz b) 6,8 MHz c) 136 MHz d) 13,6 MHz 4. Buclele de mas nu sunt dorite deoarece: a) se pot comporta ca i antenele i mresc riscul apariiei EMI. b) ele mresc riscul apariiei ocurilor electrice. c) ele pot fi fcute uor orict de mari. d) stai! Ele sunt un element bun. 5. ntr-o anten cu plan de mas, elementul radiant: a) trebuie s fie n /4. b) trebuie sa fie mai mare de un /4. c) trebuie s rezoneze pe frecvena de operare. d) nu trebuie s rezoneze pe frecvena de operare. 6. Variaiile de tensiune pentru o linie de transmisie RF cnd impedana antenei difer de impedana caracteristic de linie sunt numite: a) radiale. b) unde scurte. c) unde elctromagnetice. d) unde staionare. 7. Eficiena unei antene lund n calcul o constant numit rezistena de pierdere: a) crete cnd rezistena de radiaie crete. b) scade cnd rezistena de radiaie crete. c) nu se schimb cnd rezistena de radiaie crete. d) nu poate fi determinat nici dac se cunoate rezistena de radiaie. 8. Cablul coaxial este un exemplu de: a) linie echilibrat. b) linie neechilibrat.
99

________________________________________________________________________________________________________________

c) linie de cablu paralel. d) panglic TV. 9. Un radiator n /2, alimentat cu o seciune n /4 a unei linii de transmisie paralele, este un exemplu de anten: a) anten dublet. b) o arie pasiv. c) o arie fazat. d) niciuna din cele de mai sus. 10. Care este lungimea, n picioare, a unei antene dipol /2 proiectat pentru o frecven de 15.000 kHz? Se presupune c antena este confecionat din srma, iar factorul de vitez al srmei este de 95%. a) 9,553 ft. b) 0,009533 ft. c) 31,13 ft. d) 0,03113 ft.
Test pentru ntregul curs

Nu v referii la text cnd rezolvai testul. Putei s trasai diagrame sau s folosii calculatorul. Un rezultat bun reprezint cel puin 30 de rspunsuri corecte. Rspunsurile corecte se afl la sfritul carii. Este bine sa avei un prieten care s verifice rspunsurile, astfel nu va exista posibilitatea s memorai rspunsurile n cazul n care vrei s refacei testul. 1. Completai spaiile goale cu termenii care dau sens frazei: n comunicaiile cu spectru impratiat, _____ emitorului este schimbat rapid independent de modulaia semnalului, iar _____ receptorului este programat sa urmeze automat. Detector. a) Catig. b) Fregven. c) Anten. d) Impedan. e) 2. Fig. Test3-1 reprezint diagrama spectral a: a) unui semnal SSB. b) unui semnal modulat n faz. c) unui semnal modulat n amplitudine.
100

________________________________________________________________________________________________________________

d) unui semnal FSK. e) unui semnal continuu.

Fig. Test 3-1. Ilustrarea grafic a ntrebrilor de la 2 la 5

3. n Fig. Test 3-1, X indic: a) Purttoarea. b) Banda lateral inferioar. c) Banda lateral superioar. d) Deviaia. e) Schimbarea de frecven. 4. n Fig. Test 3-1, Y indic: a) Purttoarea. b) Banda lateral inferioar. c) Banda lateral superioar. d) Deviaia.
101

________________________________________________________________________________________________________________

e) Schimbarea frecvenei. 5. n Fig. Test 3-1, Z indic: a) Purttoarea. b) Banda lateral inferioar. c) Banda lateral superioar. d) Deviaia. e) Schimbarea frecvenei. 6. O reea local (LAN) este: a) Un grup de receptoare radio conectate wireless sau prin cablu. b) Un grup de emitoare radio conectate wireless. c) Un grup de calculatoare conectate intr-o zon geografic mic. d) Un grup de calculatoare conectate intr-o zona geografic mare. e) Orice grup de calculatoare conectate ntre ele. 7. O alimentare central n /2 formeaz o anten denumit: a) Yagi. b) Dipol. c) Dispunere fazat. d) Dispunere pasiv. e) Niciuna din cele de mai sus. 8. Un exemplu de WAN este: a) Un set de calculatoare conectate wireless, aflndu-se n aceeai cas. b) Un set de calculatoare conectate prin cablu, afldu-se n aceeai cldire. c) Un set de calculatoare conectate prin cablu, aflndu-se ntr-un campus. d) Un set de calculatoare conectate wireless sau prin cablu, alate n diferite campusuri din America de Nord. e) Comunicaia dintre doi radio-amatori. 9. Imaginai-v o antena montat vertical pe sol avnd un sistem radial pentru minimizarea pierderilor prin mas. Presupunnd c radiatorul vertical este poziionat exact la /4. Dac frecvena de emisie este scazut i toate condiiile sunt stabile, rezistenta de radiatie a antenei: a) Dispare. b) Scade. c) Ramne aceeai. d) Crete e) Devine infinit.

102

________________________________________________________________________________________________________________

10. Un satelit (LEO) se afl: a) La o altitudine mai mic de 10km. b) Pe orbita lunii. c) Pe o orbit geostationar. d) La o altitudine mai mare de 36.000 km. e) Pe o orbita care se afl deasupra polilor magnetici ai pmntului. 11. Un dispozitiv care se comporta att ca un modulator, ct i ca un demodulator se numete: a) Oscilator. b) Reactor. c) Modem. d) Monitor. e) Band lateral. 12. Imaginaiv o linie de alimentar la centru n /2. Dac lungimea firelor este puin mai scurt i celelalte condiii sunt pstrate, rezistena de radiaie a antenei poate s: a) Dispar. b) Scad. c) Rmn aceeai. d) Creasc. e) Sa devin infinit. 13. IRC este o schem n care: a) Utilizatorii i las mesaje prin intermediul crilor de buletin pe internet. b) Utilizatorii poart o conversie n timp real ntre ei prin intermediul internetului. c) Radio-amatorii comunic ntre ei prin intermediul sateliilor geostaionari. d) Utilizatorii cu receptoare wireless ncearc s se conecteze la internet. e) Utilizatorii ii trimit e-mailuri. 14. ntr-un receptor superheterodin, semnalul de intrare din anten este trecut printr-un amplificator numit: a) Mixer. b) Modulator. c) Detector. d) Oscillator local. e) Amplificator de nalt frecven.

103

________________________________________________________________________________________________________________

Fig. Test 3-2. Iulustraia grafic a ntrebrilor 15 i 16

15. Fig. Test 3-2 reprezint: a) O criptare cap al cap. b) O criptare wireless. c) O ascultare (interceptare). d) O linie telefonic prin fir. e) Nicio variant. 16. n ce punct o persoan cu un receptor wireless cu o acoperire bun, poate s asculte (intercepteze) comunicaia? a) X. b) Y. c) Z. d) Oricare din X, Y sau Z. e) Niciunul din punctele X, Y, Z. 17. Faxul este o metod de a transmite sau a recepiona: a) Sunete de nalt fidelitate. b) Cod Morse. c) Imagini statice. d) Imagini video. e) Semnale de control. 18. Comunicaiile sincrone reprezint o metod digital specializat n care:

104

________________________________________________________________________________________________________________

a) Emitorul i receptorul opereaz pe aceeai anten ca s minimizeze interaciunea dintre cele dou sisteme. b) Emitorul i receptorul folosesc acelai oscilator local ca s potriveasc fregvenele celor dou sisteme. c) Emitorul i receptorul folosesc acelai standard de timp ca s optimizeze cantitatea de informaie care poate fi transmis pe canal. d) Emitorul i receptorul variaz rapid ca s se acordeze rapid fregvenei programate. e) Emitorul i receptorul opereaz pe aceeai gam dinamic s optimizeze inteligibiliatatea semalului. 19. O anten quad este normal: a) Omnidirectional. b) Bidirectional. c) Unidirectional. d) Izotropic. e) Matrice de antene fazate. 20. Care din urmatoarele este un exemplu de sistem de comunicaie personal (PCS)? a) Programarea unui robot. b) Navigarea pe internet. c) Difuzarea in FM. d) Aciunea unui radar. e) O conversaie la telefonul mobil. 21. La ieirea unui emitor vocal cu modulaie FM avem: a) Frecvena instantanee rmne constant. b) Amplitudinea instantanee rmne constant. c) Purtatoarea este schimbat. d) Pot fi maxim 8 state digitale. e) Pot fi maxim 16 state digitale. 22. n reele de comunicaii, calculatorul care transmite este cunoscut ca: a) Catod. b) Nod. c) Octet. d) Surs. e) Emitor. 23. Circuitul care oprete receptorul cnd nu exist semnal la intrare, dar permite acestuia s recepioneze semnale cnd apar, este numit:
105

________________________________________________________________________________________________________________

a) b) c) d) e)

Ctig nul. Squeltch. Mixer. Raport de detecie. Procesor de semnal digital.

24. Fig. Test 3-3 prezint o anten cu bucl acordat. Inductana buclei L, este 100H. Condensatorul este reglat la C=100pF. Formula pentru fregvena de rezonan f0, n MHz, pentru un circuit inductiv-capacitiv (adaptat), unde L este inductana n H si C este capacitatea n F este data de formula urmatoare: f0=1/[2(LC)1/2]

Fig. Test 3-3. Ilustraia grafic pentru ntrebrile 24 la 26 Care este frecventa de rezonanta a acestei antene? Neglijam orice capacitate care ar putea exista n linia. Consideram =3,14. a) 769 kHz b) 1,30 MHz c) 10,6 MHz d) Nu exista o asemenea frecventa pentru c circuitul nu este rezonant e) Nu poate fi determinanta fra mai multe informantii

106

________________________________________________________________________________________________________________

25.

Referiti-va la Fig. Test 3-3. Dac capacitorul variabil este ajustat astfel ncat, capacitatea sa creasc, frecventa de rezonanta a antenei de receptie: a) scade b) creste c) nu se schimba d) fluctuatiile urca i scad e) devine infinit. Referiti-va la Fig. Test 3-3. Dac mai multe spire sunt adaugate bobinei astfel ncat, inductana creste, i capacitatea rmne la fel, frecventa de rezonan a antenei de recepie: a) scade b) creste c) nu se schimba d) fluctuatiile urca si scad e) devine infinita. O masura cantitativ a zgomotului pe care un receptor radio l genereaza, n opozitie cu sursele de zgomot din exterior, este cunoscut ca: a) raport de zgomot b) o mixare a eficientei c) selectivitatea d) ctigul e) gama dinamic. O schem primitiv de criptare n care semnalul vocal este ntors cu susul n jos astfel nct, frecventele audio joase devin cele mai nalte si frecventele nalte devin cela mai joase, este un exemplu de: a) intermodulatie b) codare audio c) ascultarea de la distan d) procesarea digitala de semnal e) detectia anvelopei. Imaginativ un sistem de comunicatii ntr-o singura directie care implica mai multe receptoare wireless alimentate de la baterii pe care oamenii le in n buzunare. Emitoarele sunt localizate n tot orasul. Fiecare receptor poate prelua un semnal de la oricare emitor. Un astfel de semnal determin ca receptorul s sune i s afieze un numr

26.

27.

28.

29.

107

________________________________________________________________________________________________________________

de telefon pe un ecran mic. Acestea sunt funciile sistemului. Este un exemplu de: a) un sistem pager b) o bucla local wireless c) nregistrare wireless d) criptare cap la cap e) e-mail 30. Presupunem un receptor radio care poate prelua semnalele slabe foarte bine, cu exceptia cnd exist un semnal puternic pe o frecven apropiat de cea a semnlului dorit. Aceasta problema arat c receptorul are: a) insuficient ctig b) selectivitate excesiv c) un raport de zgomot slab d) gam dinamica slaba e) toate de deasupra. ntr-un semnal MF, diferena dintre frecventa purtatoarei instantanee i frecvena purtatoarei nemodulate este denumit: a) deviatie b) raport de modulaie c) raport digital d) esantionarea n frecven e) frecven de eantionare. Ideal, reflectorul unei antene parabolice este: a) perfect plat b) modelat ca doi pereti plati care merg ntr-o linie dreapta c) modelat ca doi pereti plati care se ntalnesc ntr-un punct d) modelat ca un paraboloid e) oricare din cele de deasupra. Un ghid de unda este: a) un singur cablu prin care cmpurile EM se propag b) un cablu coaxial prin care cmpurile EM se propag c) o conduct goala n interior prin care cmpurile EM se propaga d) o pereche de cabluri paralele prin care cmpurile EM se propaga e) nici una din variantele de mai sus SWR ideal ntr-o linia de transmisie este: a) 1:0
108

31.

32.

33.

34.

________________________________________________________________________________________________________________

b) c) d) e) 35.

0:0 1:1 1:2 2:1

ntr-un semnal digital numrul de stri posibile sau nivele este denumit: a) rat de esantionare b) frecventa de eantionare c) cadru de esantionare d) rezoluie de esantionare e) index de eantionare. Fig. Test 3-4 este o diagrama-bloc a: a) unui receptor cu cristal b) unui emitor cu SSB c) unui receptor de conversie direct d) unui receptor superheterodin e) unui detector de raport.

36.

37.

Fig. Test 3-4. Ilustrarea grafic a ntrebrilor de la 36 la 38 Prespunem c, n sistemul prezentat n Fig. Test 3-4, ctigul amplificatorului de RF este crescut. Acest lucru este de ateptat s produc o: a) sensibilitate crescut b) sensibilitate scazut c) ieire audio scazut d) modulatie excesiv e) deviatie crescut.

109

________________________________________________________________________________________________________________

38.

Presupunem c, n sistemul prezentat n Fig. Test 3-4, oscilatorul local este nlocuit de un amplificator. Ce se va ntampla cu sistemul ca un ntreg? a) va deveni mai sensibil b) va deveni mai puin sensibil c) va deveni mai puternic d) va devein mai puin efficient e) va nceta s functioneze bine. Receptorul cu SSB necesit folosirea: a) unui detector de raport b) unui receptor cu cristal c) unui receptor superheterodin d) unui receptor AM e) unui detector de produs. Cum difer HDTV fa de televiziunea standard? (a) HDTV afiseaz trei dimensiuni, n schimb ce televiziunea standard doar dou (b) HDTV afiseaz culorile, n schimb ce televiziunea standard afiseaza doar nuane de gri (c) HDTV este transmis prin cablu, iar televiziunea standard este transmis prin satelit (d) HDTV necesit un cablu de fibr optic care merge pn la abonat, n schimb ce televiziunea standard nu necesit (e) un afisaj HDTV are mai multe linii dect un afiaj specific TV standard.

39.

40.

110

________________________________________________________________________________________________________________

Examen final

Nu te rezuma doar la text cnd faci testul. Poti desena diagrame sau folosi calculatorul dac este necesar. Un scor bun este de cel puin 53 de rspunsuri corecte (75%). Raspunsurile corecte sunt la sfrsitul crtii. Este bine s ai un prieten care s verifice scorul pentru prima data, ca s nu memorezi rspunsurile dac vrei s faci testul din nou. 1. a) b) c) d) e) 2. a) b) c) d) e) Susceptanta unui circuit AC este exprimata n: siemens ca numr imaginar ohmi ca numr imaginar farazi ca numr imaginar henry ca numr imaginar volti ca numr imaginar. Fig. Exam-1 este o prezentare a: curentului alternativ curentului DC pulsatoriu unui semnal triunghiular dinte de ferestru unei forme de und dreptunghiular.

Fig. Exam -1. Ilustraia grafic pentru ntrebrile 2 la 5

3. n Fig. Exam-1, X reprezint: a) valoarea de vrf negativ b) valoarea de vrf pozitiv


111

________________________________________________________________________________________________________________

c) valoarea vrf la vrf d) valoarea rms e) valoarea medie 4. n Fig. Exam-1, Y reprezinta: (a) valoarea de vrf negativ (b) valoarea de vrf pozitiv (c) valoarea vrf la vrf (d) valoarea rms (e) valoarea medie 5. n Fig. Exam-1, Z reprezinta: (a) valoarea de vrf negativ (b) valoarea de vrf pozitiv (c) valoarea vrf la vrf (d) valoarea rms (e) valoarea medie 6. Care din urmtoarele nu este o aplicatie a unui transistor NPN? a) Comutare b) Oscilatoare c) Memorie d) Amplificare e) Toate variantele de mai sus. 7. Cnd ieirea unui amplificator este transferat la intrare n faz, de obicei va rezulta: a) anularea semnalului. b) limitarea zgomotului. c) oscilarea. d) modulaia n frecven. e) modulaia n amplitudine. 8. Presupunem c avem o reea divizoare de tensiune format din trei rezistori fiecare cu aceai rezisten, conectai n serie la o baterie de 12V. Care va fi cderea de tensiunea pe rezistorul din mijloc? Presupunem ca rezistorii au valori destul de mari astfel nct, sa nu se ard sau s cauzeze o sarcin prea mare pentru baterie. a) 2V b) 3V c) 4V d) 6V
112

________________________________________________________________________________________________________________

e) Este imposibil de calculat deoarece nu avem destul informaie. 9. Henry-ul este unitatea de masur standard pentru: a) faz b) strlucirea luminii vizibile c) nivelul de amplitudine audio d) rezistena e) niciuna de mai sus. 10. S ne imaginm c barele verticale din Fig.Exam-2 sunt salvele unei unde purtatoare RF de nalt frecven. Acest grafic arat forma: a) modulaiei semnalului. b) amplificarii semnalului. c) fazei semnalului. d) frecvenei semnalului. e) eficenei semnalului. 11.Cea mai mare putere medie a semnalului din Fig.Exam- 2 apare: a) unde barele verticale sunt mai scurte. b) unde barele verticale sunt mai nalte. c) unde barele verticale sunt mai ndeprtate. d) unde barele verticale e) niciunde, este ntotdeauna zero.

. Fig.Exam- 2. Ilustraia grafic pentru ntrebrile 10 i 11 12. Numerele complexe sunt folosite n electronic pentru a defini: a) rezistena DC. b) lungimea de und RF. c) conductan DC. d) rezistena de radiaie n RF. e) vectori de impedan.
113

________________________________________________________________________________________________________________

13. Un filtru de riplu dintr-o surs de alimentare poate fi compus din: a) o inductan n paralel cu ieirea redresorului,i un condensator in serie cu ieirea redresorului b) o inductan n serie cu ieirea redresorului i un condensator n paralel cu ieirea redresorului. c) o inductan i un condensator, amndou n serie cu ieirea condensatorului. d) un condensator n serie cu ieirea redresorului i un al doilea condensator n paralel cu ieirea redresorului. e) o inductan n serie cu ieirea redresorului i o a doua inductan n paralel cu ieirea redresorului. 14. Un oscilator local este obinut pentru a produce un semnalul cu frecvena IF constant ntr-un: a) un receptor radio cu cristal b) un circuit Hartley c) un convertor analog-digital (ADC) d) un receptor superheterodin e) un filtru audio. 15. Care dintre urmtoarele specificaii devine din ce n ce mai important ntr-un receptor radio odat cu creterea frecvenei? a) putere de ieire a unui PA b) raportul benzilor laterale. c) suprimarea purttoarei. d) coeficientul de zgomot. e) rata de urmrire. 16. Este posibil sa nlocuiesti ntr-un circuit electronic un MOSFET cu un JFET, iar circuitul rezultat s funcioneze corect? a) Da, ntotdeauna. b) Nu, niciodat. c) Da, cteodat. d) Da, doar dac canalul P al MOSFET este nlocuit cu canalul N al JFET. e) Da, doar dac electrozii surs i poart sunt interschimbai. 17.Un cablu de lungime /2, alimentat n centru i folosit pentru a transmite semnale audio, este denumit: a) o anten cu plan de mas. b) o anten zepp.
114

________________________________________________________________________________________________________________

c) o anten helicoidal. d) o anten filar. e) o anten dipol deschis. 18.Dac o anten plan este montat la cel puin din lungimea de und deasupra suprafeei pmntului , cte lungimi radiale /4 sunt necesare pentru a asigura o eficien rezonabil? a) 3 sau 4 b) 36 la 48 c) 120 la 180 d) 360 sau mai multe e) antena nu va fi eficient indiferent cte lungimi radiale /4 sunt. 19. Un filtru audio notch: a) anuleaz energia AF pe o anumit frecven, permind ca energia tuturor celorlalte frecvene s treac b) las sa treac energia AF a unei anumite frecvene, anulnd energia tuturor celorlalte frecvene c) las s treac energia AF deasupra unei anumite frecvene, n timp ce anuleza energia frecvenelor care sunt sub aceast frecven d) las s treac energia AF de sub o anumit frecvent, n timp ce anuleaz energia frecvenelor superioare acesteia. e) permite s treac energia AF din intervalul dintre dou frecvene definite, n timp ce suprim toat energia din afara acelui interval. 20. Care dintre urmtoarele este un sistem public de comunicaii radio care permite utilizatorilor s opereze cu transceiver-e HF de 11 metri n Statele Unite? a) Sitemul global de poziionare. b) Sistemul digital de comunicaii prin satelit. c) Serviciul radio al cetenilor. d) Sistemul radio pe unde scurte. e) Liga american de relee radio. 21.Un aparat de msurare a puterii de RF a cmpului electromagnetic este compus din: a) un poteniometru conectat la terminalele unui ohmetru b) un emitor superheterodina MF sau BLS. c) un voltmetru DC simplu conectat la o baterie. d) un microampermetru conectat la o anten baston prin intermediul unei diode e) oricare dintre cele de mai sus.
115

________________________________________________________________________________________________________________

22. n comunicaiile cu salt de frecven cu spectru mpratiat,timpul de staionare este: a) rata la care semnalul se schimb dintr-un mod n altul. b) perioada de timp n care semnalul rmne continuu pe aceai frecven. c) este egal cu laimea de band n heri. d) perioada de timp ct este aplicat puterea ntre salvele de semnal. e) un termen nedefinit; nu exist niciun termen de acest tip n comunicaiile cu salt n frecven. 23. Un detector de raport este un circuit proiectat pentru a recupera informaia din: a) un semnal CW. b) un semnal MA. c) un semnal FSK. d) un semnal MF. e) un semnal SSB. 24. n Fig. Exam-3,care este scopul poteniometrelor marcate cu X? a) regleaza tensiunea la care maximele semnalului sau zgomotului sunt retezate b) regleaz frecvena semnalului. c) selecteaz armonica semnalului ce trebuie suprimat. d) regleaza msura n care impulsurile de curent sunt suprimate. e) ajusteaz tensiunea de ieire a sursei de DC.

Fig.Exam-3. Ilustraie grafic pentru ntrebariile 24 i 25. 25. n Fig. Exam-3, care este scopul diodelor marcate cu Y? a) reteaz maximele de amplitudine ale semnalului sau zgomotului de intrare.
116

________________________________________________________________________________________________________________

b) altereaz frecvena semnalului. c) suprim armonicele semnalului. d) suprim impulsurile de curent. e) amplific tensiunea de DC la ieire. 26. Care dintre urmtoarele este un mod de transmisie analogic? a) teleimprimantoarele radio care folosesc modulaia FSK b) codarea Morse folosind emisia CW. c) televiziunea digital. d) MF standard. e) toate de mai sus. 27. Dioda dintr-un receptor radio cu cristal se comporta ca: a) un detector de produs. b) un multiplicator de frecven. c) un divizor de frecven. d) un modulator n amplitudine. e) un detector de anvelop. 28. Eficiena unui amplificator de putere este raportul dintre: a) puterea de ieire n DC i puterea semnalului de la intrare. b) puterea semnalului de ieire i puterea semnalului de intrare. c) puterea semnalului la ieire i puterea n DC la intrare. d) puterea n DC la ieire i puterea n DC la intrare. e) tensiunea colector-surs i curentul colector-surs. 29. Reactana inductiva a unei bobine de srm, de form cilindric, far miez, poate fi crescut prin: a) creterea numarului de spire a bobinei. b) inserarea unui miez feromagnetic. c) creterea frecvenei semnalului aplicat. d) oricare din cele de mai sus (a), (b) sau (c). e) niciuna din cele de mai sus (a), (b) sau (c). 30.Ce dispozitiv este ilustrat n Fig. Exam-4? a) un ampermetru. b) un voltmetru. c) un aparat de msurare al frecvenei. d) un ohmetru. e) un wattmetru.

117

________________________________________________________________________________________________________________

31. Presupunem c o baterie de 10 V este conectat ca n Fig. Exam-4 la terminalele marcate surs de DC. Mai presupunem c acul microampermetrului este deviat la maxim de aceast tensiune (50A). Care este valoarea lui , rezistorul parcurs de curent? a) 200 b) 2 k

Fig.Exam-4. Ilustraia grafic pentru ntrebrile 30 la 32

c) 200 k d) 0,2 e) 0,02 32. Presupunem c o surs de 0,05 VAC este conectat ca n Fig. Exam-4 la terminalele marcate surs de DC. Care va fi indicaia ampermetrului? . a) depinde de valoarea lui b) zero, deoarece o sursa de AC este conectat la un instrument de msur de DC c) 0,25 A d) 0,1 A e) acul aparatului de msur se va bloca deoarece se ncearc masurarea unui curent mai mare dect maximul pe care l poate msura. 33.Ce tip de anten este cel mai frecvent folosit n detecia direciei radio la frecvene sub 300 kHz? a) o anten Yagi. b) o anten quad. c) o anten helicoidal. d) o anten parabolic. e) o anten baston. 34. Unitatea standard de masur a forei electromotoare, care mai este denumit i presiunea electric, este:
118

________________________________________________________________________________________________________________

a) ohm-ul b) coulomb-ul c) amper-ul d) farad-ul e) niciunul de mai sus. 35.Cnd o diod este montat n conducie direct, iar tensiunea este mai mare dect tensiunea de strpungere, dizpozitivul: a) va bloca curentul. b) va conduce curentul. c) va genera o tensiune mai mare. d) va produce un regim tranzitoriu. e) se va comporta ca un condensator. 36. Care este principala diferen dintre un circuit care folosete un tranzistor PNP i un circuit care folosete un tranzistor NPN? a) polaritaile puterii aplicate de la sursa de DC la electrozi sunt opuse in dispozitivul PNP, n comparaie cu dispozitivul NPN. b) dispozitivele care folosesc PNP au potenial de amplificare mai mare dect cele care folosesc NPN. c) dispozitivele care folosesc NPN au potenial de amplificare mai mare dect cele care folosesc PNP. d) dispozitivele cu PNP sunt mai stabile dect dispozitivele cu NPN. e) dispozitivele cu PNP pot oscila, iar cele cu NPN nu. 37. Care este diferena de faza ntre oricare dou sinusoide AC ntr-un sistem trifazat? a) niciuna, acestea sunt n faz. b)30 c)60 d)90 e)120 38. MA standard este un mod ineficient deoarece: a) poate lucra doar la nivele sczute de putere b) coninutul audio este prea mare c) purttoarea consum 2/3 din puterea semnalului. d) nu exist nicio purtatoare la ieire. e) necesit amplificatoare n clas C.

119

________________________________________________________________________________________________________________

39. Una dintre cele mai serioase probleme cu celulele nichel-cadmiu (NICAD) este faptul c: a) nu pot fi rencrcate b) pot avea tensiuni nalte periculoase c) explodeaz dac nu sunt conectate la o sarcin. d) cadmiul pe care l conin este toxic. e) toate de mai sus. 40. Un microampermetru este proiectat pentru a masura: a) inductana electric. b) tensiunea electric. c) rezistena electric. d) capacitatea electric. e) niciuna de mai sus. 41. Atunci cnd jonciunea emitor baz unui tranzistor bipolar este la mas i nu avem semnal la intrare, curentul emitor-colector este teoretic: a) mare i negativ. b) mare i pozitiv c) alternativ. d) pulsatoriu. e) zero. 42. Cinci rezistori, fiecare cu valoarea de 50 , sunt conectai n paralel. O baterie de 10V alimenteaz aceast combinaie de rezistori. Care este valoarea curentului debitat de baterie? a) 40 mA b) 200 mA c) 1 A d) 5 A e) 25 A 43. Completeaz spaiul liber pentru ca urmtoarea propoziie sa fie adevrat: ntr-un circuit colector comun, ___________ este conectat() la mas. a) poarta b) baza c) drena d) sursa e) colectorul

120

________________________________________________________________________________________________________________

44. Care dintre urmtoarele este un avantaj al unui amplificator RF de putere reglabil fa de un amplificator RF de putere de band larg? a) Amplificatorul RF de putere reglabil ofera o mai bun suprimare a armonicilor i a semnalelor nedorite b) Amplificatorul RF de putere reglabil poate lucra la nivele mari de putere c) Este mai puin probabil ca un amplificator RF de putere reglabil s oscileze d) Amplificatorul RF de putere reglabil nu are nevoie de nicio ajustare atunci cnd frecvena este schimbat e) Nici una dintre acestea; un amplificator RF de putere reglabil este inferior unui amplificator RF de putere de band larg n orice privin 45. Completeaz spaiul liber pentru ca urmtoarea propoziie sa fie adevrat: ______ unei antene este raportul, n decibeli, al puterii efectiv radiat (ERP) n lobul pricipal relativ la ERP a unei antene dipol pe direciile favorabil. a) raportul fa-spate b) raportul fa-lateral c) ctigul direct d) factorul de putere e) puterea zgomotului 46. La care dintre urmtoarele frecvene nu te vei astepta niciodata s gseti o anten Yagi folosit la staiile de comunicaii wireless? a) 225,5 MHz b) 50,1 MHz c) 18,1 MHz d) 14,05 MHz e) 0,06 MHz 47. Care dintre urmtoarele tipuri de circuite de amplificare pot genera la iesire o putere considerabil, chiar dac, teoretic, nu primete putere de la semnalul de intrare? a) Clas A b) Clas AB c) Clas B d) Clas C e) Clas D 48. Cea mai bun cale de a proteja echipamentele electronice sensibile pe timpul unei furtuni cu descrcri electrice puternice, este: a) scurtcircuitarea alimentrii cu energie electric
121

________________________________________________________________________________________________________________

b) utilizarea unei sigurane pentru tensiune i curent, avnd grij s fie nou c) deconectarea echipamentelor de la reeaua electric pn cnd furtuna trece d) asigurarea c ntreruptoarele pot face fa tensiunii e) casa s aib un sistem electric pe dou fire 49. Dac un fulger lovete chiar lng o anten dar nu o atinge propriu-zis, curentul poate cu toate acestea s fie indus in anten ca rezultat al: a) descrcrii electrostatice b) interceptrii conexiunii wireless c) efectelor capacitive d) impulsurilor electromagnetice e) reactanei inductive 50. Un raport de und staionar de 1:1 pentru o linie de transmisie: a) cauzeaz pierderi semnificative ale semnalului comparativ cu situaia ideal b) cauzeaz variaii extreme ale curentului i tensiunii de-a lungul liniei c) indic ori un scurtcircuit ori o conectare n gol la captul liniei d) este situaia ideal e) este imposibil de atins, teoretic o astfel de situaie nu poate exista 51. Numrul de fluxuri magnetice care pot trece pe o suprafa de un centimetru ptrat este expresia: a) densitii fluxului magnetic b) cantitii magnetice c) polaritii magnetice d) tensiunii electrice e) curentului alternativ 52. Banda unui semnal voce SSB este: a) 2.7 Hz b) 2.7 kHz c) 2.7 MHz d) 2.7 GHz e) 270 GHz 53. De ce este important mpmntarea intr-un sistem cu anten? a) ajut la asigurarea siguranei personalului care utilizeaz echipamentul b) protejeaz echipamentul conectat la sistem in cazul n care un fulger lovete n apropiere
122

________________________________________________________________________________________________________________

c) minimizeaz riscul de EMI spre i de la un echipament electromagnetic neconectat la sistem d) toate raspunsurile de pana acum (a), (b), (c) e) niciun rspuns dintre (a), (b), (c). 54. O celul fotovoltaic: a) produce curent alternativ direct din lumina vizibil b) produce curent continuu direct din lumina vizibil c) convertete curentul alternativ n lumin vizibil d) convertete curentul continuu n lumin vizibil e) convertete undele radio n lumin vizibil 55. Completeaz spaiul liber pentru ca urmtoarea propoziie s fie adevrat: Diversitatea n recepie este o schem pentru reducerea efectelor ________ n recepia radio care apare cnd semnalele transmise de la emitoarele de la distan sunt reflectate din ionosfer pe pmnt. a) procesarea digital a semnalului b) deviaiei frecvenei c) fading-ului d) interferenei e) uplink-ului f) distorsiunilor de intermodulaie 56. Cte diode are de obicei o punte dublu echilibrat? Presupunei c nu este necesar s conectati diodele n serie sau n paralel pentru a mri valoarea tensiunii sau a curentului. a) una b) doua c) trei d) patru e) cinci 57. n Fig. Exam-5, ce sunt dispozitivele simbolizate prin cercuri cu linii i sgeat n interior? a) Tranzistor bipolar NPN b) Tranzistor bipolar PNP c) Tranzistor cu efect de cmp cu canal N d) Tranzistor cu efect de cmp cu canal P e) Niciuna dintre cele de mai sus 58. Ce tip de circuit este prezentat n diagrama din Fig. Exam-5? a) Un oscilator de RF
123

________________________________________________________________________________________________________________

b) Un amplificator n contratimp c) Un transformator de DC d) O surs de DC e) Un convertor curent continuu-curent alternativ 59. Ce s-ar ntmpla dac rezistorul din Fig. Exam-5 se ntrerupe? a) Amplitudinea semnalul la ieire va crete b) Semnalul la ieire se va schimba din curent alternativ n curent continuu c) Semnalul la ieire se va schimba din curent continuu n curent alternativ d) Semnalul la ieire va disprea sau va fi diminuat semnificativ e) Circuitul va deveni mai puin stabil

Fig. Exam-5. Ilustraia grafic a ntrebrilor de la 57 la 59

60. Cnd o diod semiconductoare este folosit ca un ntreruptor de RF, este important ca: a) capacitana jonciunii s fie mic b) frecvena s fie mare c) tensiunea s fie mare d) curentul s fie mare e) toate cele de mai sus 61. Care dintre urmtoarele surse sunt mai stabile i mai precise n scopul de a obine un semnal frecven de referin? a) Un oscilator RC dublu T b) Un oscilator LC Hartley c) Un oscilator Pierce cu quartz
124

________________________________________________________________________________________________________________

d) Semnalul de la o staie radio WWV e) Toate cele de mai sus sunt la fel de stabile i precise 62. Care dintre urmtoarele poate fi un avantaj al redresorului semialternan fa de un redresor n punte n anumite situaii? a) Circuitele semialternan cost mai puin b) Circuitele semialternan produc ieiri care sunt mai uor de filtrat c) Circuitele semialternan ofer o mai bun reglare a tensiunii d) Circuitele semialternan permit utilizarea diodelor cu o rat PIV mai mic, pentru aceeai tensiune de ieire, dect o face un circuit n punte e) Toate rspunsurile de mai sus 63. Dac un amplificator RF de putere primete un semnal la intrare care este prea puternic, rezultatul poate fi: a) Distorsiunea anvelopei b) Armonici excesive la ieire c) Distorsiunea formei de und d) Reducerea eficienei e) Toate rspunsurile de mai sus 64. Presupunem, ntr-un circuit electric de DC, rezistena (n ohmi) este simbolizat R, curentul (n amperi) este simbolizat I i tensiunea (n voli) este simbolizat E. Care dintre urmtoarele euaii nu este adevrat conform legii lui Ohm? a) I= E/R b) R=E/I c) E=IR d) E=I/R e) toate ecuaiile de mai sus sunt adevrate conform legii lui Ohm 65. Calea curentului ntr-un tranzistor FET este cunoscuta i ca: a) polarizare b) poart c) surs d) canal e) dren 66. n planul RX, reactana pur corespunde punctelor: a) de pe axa numerelor negative b) de pe axa numerelor reale c) de pe axa numerelor imaginare d) de pe nici o ax
125

________________________________________________________________________________________________________________

e) de pe ambele axe 67. Presupunem c o reclam la o pereche de cti informeaz ca au impedan de 1600. La care dintre vectorii impedan din Fig. Exam-6 face referire? a) Vector A b) Vector B c) Vector C d) Vector D e) Vector E

Fig. Exam-6. Ilustrarea grafic a ntrebrilor 67 i 68

68. Care dintre vectorii din Fig. Exam-6 reprezint o capacitan pur? a) Vector A b) Vector B c) Vector C d) Vector D e) Vector E 69. Teoretic curentul DC circula de la: a) polul pozitiv ctre polul negativ b) n aceeai direcie cu neutronii c) de la polul negativ la polul pozitiv
126

________________________________________________________________________________________________________________

d) de la polul sud la polul nord e) de la polul nord la polul sud 70. Frecvena unei unde de AC este invers proporional cu: a) amplitudinea b) curentul c) rezistena d) perioada e) tensiunea maxim.

127

________________________________________________________________________________________________________________

Rspunsuri la ntrebri

Capitolul 1

1.c

2.c

3.b

4.a

5.a

6.a

7.a

8.c

9.a

10.d

Capitolul 2

1.c

2.d

3.b

4.b

5.d

6.a

7.d

8.a

9.c

10.a

Capitolul 3

1.a

2.c

3.c

4.b

5.d

6.d

7.c

8.b

9.b

10.a

Capitolul 4

1.d

2.a

3.b

4.a

5.c

6.c

7.e

8.d

9.b

10.e

Test pentru ntregul curs

1.c 11.c 21.b 31.a

2.c 12.b 22.d 32.d

3.a 13.b 23.b 33.c

4.b 14.e 24.b 34.c

5.c 15.a 25.a 35.d

6.c 16.b 26.a 36.c

7.e 17.c 27.a 37.a

8.d 18.d 28.b 38.e

9.b 19.c 29.a 39.e

10.e 20.e 30.d 40.e

Examen final

1.a 11.d 21.d 31.c 41.e 51.a 61.d

2.a 12.e 22.b 32.b 42.c 52.b 62.a

3.c 13.b 23.d 33.e 43.e 53.d 63.e

4.a 14.d 24.a 34.e 44.a 54.b 64.d

5.b 15.d 25.a 35.b 45.c 55.c 65.d

6.c 16.c 26.d 36.a 46.e 56.d 66.c

7.c 17.e 27.e 37.e 47.a 57.c 67.c

8.a 18.a 28.c 38.c 48.c 58.b 68.e

9.e 19.a 29.d 39.d 49.d 59.d 69.a

10.a 20.c 30.b 40.e 50.d 60.a 70.d

128

________________________________________________________________________________________________________________

Bibliografie selectiv

Crowhurst,N.andGibilisco,S.,MasteringTechnicalMathematics,adoua ediie(NewYork,NY:McGrawHill,1999) Dorf,R.,ElectricalEngineeringHandbook,adouaeditie(BocaRaton,FL:CRC Press,1997) Gibilisco,S.,HandbookofRadioandWirelessTechnology(NewYork,NY: McGrawHill,1999) Gibilisco,S.,TABEncyclopediaofElectronicsforTechniciansandHobbyists (NewYork,NY:McGrawHill,1997) Gibilisco,S.,TeachYourselfElectricityandElectronics,atreiaeditie(NewYork, NY:McGrawHill,2002) Horn,D.,BasicElectronicsTheorywithExperimentsandProjects,apatraeditie (NewYork,NY:McGrawHill,1994) Slone,G.R.,TABElectronicsGuildtoUnderstandingElectricityandElectronics, adouaeditie,(NewYork,NY:McGrawHill,2000) VanValkenburg,M.,ReferenceDataforEngineers:Radio,Electronics, ComputerandCommunications(Indiannapolis,IN:HowardW.Sams&Co., 1998) Veley,V.,TheBenchtopElectronicsReferenceManual(NewYork,NY:McGraw Hill,1994)

129