Sunteți pe pagina 1din 5

Anemiile aplastice la copii.

Cs
1. Ce fenomen nu include n sine anemia aplastic la copii:
A. hipoplazia celulelor stem
B. Transformarea adipoas a medulei
C. Pancitopenie periferic
D. Limfadenopatia
E. Hipocelularitatea medulei osoase
Cs
2. Care din simptomele enumerate caracterizeaz anemia aplastic
A. Hepatomegalia
B. Splenomegalia
C. Hipocelularitatea medular
D. Limfadenopatia
E. Obezitatea
Cs
3. Anemia aplastic poart caracter:
A. Megalodisplastic
B. Neoplastic
C. Achiziionat (dobindit)
D. Limfoproliferativ
E. Mieloproliferativ
Cs
4. Anemia Fanconi includetoate, cu excepia:
A. Afectare achiziionat
B. Pancitopenie progresant
C. Instabilitate cromozomial
D. Susceptibilitate tumoral
E. Defect al celulelor precursorii
Cs
5. Ce nu este caracteristic pentru anemia Fanconi:
A. Pancitopenie
B. Hipocelularitate medular
C. Rezistena umoral - celular normal
D. Imunodeficiena celular i umoral
E. Trombocitopenie
Cs
6. Care din factori sau fenomene nu particip n patogenia anemiei aplastice:
A. Limfocitele T - activate
B. Granulocitele
C. Interleuchina - 2
D. - interferonul
E. Factorul tumoral de necroz
Cs
7. Cel mai drastic fenomen n anemia aplastic este:
A. Limfopenia
B. Limfocitoza
C. Neutropenia
D. Eritropenia
E. Monocitopenia
Cs
8. Sindromul hemoragic n anemia aplastic poart caracter:
A. Angiomatos
B. Vascular - purpural
C. Peteial - macular
D. Mixt
E. Hematom
Cs
9. Definitivarea diagnosticului de anemie aplastic se face n baza:
A. Examenului morfologic al medulei
B. Fenotiparea imunologic a celulelor sanguine
C. Evaluarii diametrului mediu al eritrocitelor
D. Probele citochimice ale celulelor sanguine
E. Morfometria celular
Cs
10. Cel mai esenial n argumentarea diagnosticului de anemie aplastic este evaluarea:
A. Numrului de limfocite
B. Aprecierea statusului receptorilor limfocitelor
C. Determinarea calitativ i cantitativ a reticulocitelor
D. Determinarea numrului de eozinofile
E. Determinarea numrului de granulocite
Cs
11. Patogenetic cel mai argumentat n terapia anemiilor aplastice este utilizarea:
A. Masa eritrocitar
B. Masa trombocitar
C. Hormonii androgeni
D. Hormonii glucocorticoizi
E. Preparatele antilimfocitare
Cs
12. Eritrogeneza imperfect este o:
A. Afectare total a hematopoiezei
B. Afectare parial a seriei eritroide
C. Leziune congenital
D. Maladie achiziionat
E. Trombocitopenie amegacariocitar
Cs
13. La copii indicaie pentru transfuzie de mas eritrocitar este:
A. Cantitatea de Hg sub112 g/l
B. Cantitatea de Hg sub 105 g/l
C. Cantitatea de Hg sub 90 g/l
D. Cantitatea de Hg sub 70 g/l
E. Cantitatea de Hg sub 30 g/l
Cs
14. Recuperarea sindromului hemoragic n anemia aplastic const n:
A. Perfuzia masei eritrocitare
B. Transfuzia direct de snge
C. Perfuzia masei trombocitare
D. Administrarea n bolus a plasmei native
E. Utilizarea crioprecipitatului
Cs
15. Cel mai periculos sindrom n perioada precoce a anemiei aplastice este:
A. Sindromul infecios
B. Sindromul anemic
C. Hemoragiile
D. Majorarea n volum a ficatului i splinei
E. Limfoadenopatia

Cm
1. Noiunea de anemie aplastic include n sine urmtoarele:
A. Pancitopenie periferic
B. Deficiena funcional a mduvei osoase
C. Limfadenopatie
D. Transformare grsoas a mduvei osoase
E. Splenomegalie
Cm
2. Pentru anemia aplastic nu sunt caracteristice:
A. Anemia
B. Hepatosplenomegalia
C. Trombocitopenia
D. Granulocitopenia
E. Limfadenopatia
Cm
3. Anemia aplastic poart urmtoarele caractere:
A. Congenital
B. Ereditar
C. Achiziionat
D. Neoplastic
E. Limfoproliferativ
Cm
4. Anemia aplastic Fanconi este o patologie:
A. Congenital
B. Ereditar
C. Achiziionat
D. Imunopatologic
E. Cromozomial
Cm
5. Anemia aplastic achiziionat este o patologie:
A. Imunopatologic
B. Imunointermediat
C. Citochin intermediar
D. Alergic
E. Atipic
Cm
6. Anemia aplastic la copii include n sine urmtoarele:
A. Granulocitopenie
B. Trombocitopenie
C. Eritropenie
D. Reticulocitoz
E. Trombocitoz
Cm
7. Anemia aplastic la copii clinic se caracterizeaz prin urmtoarele:
A. Sindrom anemic
B. Sindrom hemoragic
C. Dereglare de ritm cardiac
D. Funcie respiratorie diminuat
E. Infecii bacteriene severe recidivante
Cm
8. Anemia aplastic se definete prin prezena urmtoarelor:
A. Majorarea potenialului proliferativ al celulelor stem
B. Defectul morfologic al precursorilor hematopoietici
C. Micorarea potenialului proliferativ al celulelor stem
D. Concentraia normal al elementelor hematopoietice
E. Reducerea numrului de elemente hematopoietice
Cm
9. Granulocitopenia la copil cu anemie aplastic induce riscuri:
A. Mielofibroza
B. Infecii bacteriene
C. Infecii fungice
D. Sindrom mielodisplastic
E. Afectare neoplastic
Cm
10. Anemia aplastic Fanconi difer de anemia aplastic achiziionat prin urmtoarele:
A. Caracterul ereditar
B. Caracterul achiziionat
C. Afectarea cromozomial
D. Afectarea membranei eritrocitare
E. Afectarea total a hematopiezei
Cm
11. Anemia aplastic achiziionat la copii are caractere:
A. Idiopatic
B. Ereditar
C. Postinfecios
D. Congenital
E. Posttoxic
Cm
12. Diagnosticul anemiei aplastice la copil se realizeaz prin prezena criteriilor:
A. Numrului de sideroblati inelari
B. Numrului de trombocite
C. Cantitii de hemoglobin
D. Numrului de granulocite
E. Numrului de reticulocite
Cm
13. Argumentele eseniale n confirmarea diagnosticului anemiei aplastice la copii sunt:
A. Numrul absolut al limfocitelor
B. Numrul relativ al limfocitelor
C. Celularitatea mduvei ososa
D. Raportul esut hematopoietic/esut adipos
E. Pancitopenia periferic
Cm
14. Gradul de severitate al anemiei aplastice la copil este determinat de urmtoarele:
A. Gradul de afectare a hematopoiezei
B. Prezena sindromului hemoragic
C. Prezena sindromului anemic
D. Gradul granulocitopeniei
E. Intensitatea proceselor infecioase
Cm
15.n anemia aplastic Fanconi tratamentul esenial include urmtoarele:
A. Transplantul mduvei osoase
B. Terapia antisecretorie
C. Terapia de substituie
D. Administrarea vitaminelor
E. Utilizarea preparatelor desensibilizante
Cm
16. Urmtoarele preparate posed efect mielotoxic confirmat:
A. Sulfanilamide cu eliberare lent
B. Chloramfenicolul
C. Retinol acetat
D. Alfatocoferol
E. Sulfasalazina
Cm
17. Evideniai factorii cu risc confirmat de aplazie medular
A. Nitrii i nitrai
B. Virusuri hepatitice B, C
C. Parvovirus B19
D. Benzen, toluen
E. Modificatori de gust






























Anemiile aplastice

Complementul simplu
1. D
2. C
3. C
4. A
5. C
6. B
7. C
8. C
9. A
10. E
11. E
12. B
13. D
14. C
15. A

Complementul multiplu
1. A,B,D
2. B,E
3. B,C
4. B,E
5. A,B,C
6. A,B,C
7. A,B,E
8. B,C,E
9. B,C
10. A,C
11. A,C,E
12. B,C,D,E
13. C,D,E
14. A,D
15. A,C
16. A,B,E
17. B,C,D