Sunteți pe pagina 1din 4

ECUAII EXPONENIALE

Def. : ecuaie n care necunoscuta x figureaz la exponent se numete ecuaie


exponenial;
A rezolva o ecuaie exponenial nseamn a-i determina toate soluiile.
Ilustrarm ecuaiile exponeniale, prin cteva tipuri, punnd n eviden i metoda de
rezolvare:
1. Ecuaii exponeniale de forma:
af
(x)
=a
g(x)
, a>0,a 1( echivalent cu: f(x) = g(x)).
2. Ecuaii exponeniale de forma:
a
f(x)
= b, a>0,a 1,( dac b 0, ecuaia nu are soluii; dac b>0, ecuaia are cel puin
o soluie, de regul se logaritmeaz ambii membri de baz a).
3. Ecuaii exponeniale de forma:
c1a
2f(x)
+ c2a
f(x)
+c3 = 0, a>0,a 1,( se face substituia:
a
x f ) (
= t>0 i se obine
ecuaia de gradul doi n t:
c c t c
t
3 2
2
1
+ + = 0, cu soluiile: t1,t2.
Ecuaiile
t a i
x f

) (
, i = 1,2, au soluii dac ti>0, I = 1,2. n final, reuniunea acestor
soluii, reprezint mulimea de soluii pentru ecuaia dat.)
4. Ecuaii exponeniale de forma:
0
3
) (
2
) (
1
+ +
c b c a c
x f x f
, a,b>0, a,b 1 , ab = 1. ( este o ecuaie exponenial, n
care figureaz bazele a,b cu proprietatea c, produsul lor este 1: ab = 1; de aici b =
a
1
, iar ecuaia se scrie echivalent:
. 0
3 ) (
2
) (
1
+ +
c
a
c
a c x f
x f
Se noteaz t
a
x f

) (
>0 i se obine, ecuaia de gradul doi n t: 0
2 3
2
1
+ +
c c t c
t , cu soluiile t1,t2. Se
revine la substituie i se rezolv ecuaiile:
t a i
x f

) (
, I =1,2. Reuniunea acestor
soluii este mulimea de soluii a ecuaiei date.).
5. Ecuaii exponeniale de forma:
l
g
b
g
b
f
x
l
x
x
k
x f
d d a c a c
k
) (
) (
1
) ( ) (
1
... ....
1
1
+ + + + ,a,b>0,a,b 1.
(Se grupeaz, ntr-un membru, termenii, care conin exponeniale de aceeai baz a, iar
n cellalt membru, termenii care au n componena lor, exponeniale cu aceeai baz b.
n fiecare membru, se d factor comun exponeniala de exponent cel mai mic, ajungndu-
se la o ecuaie exponenial mai simpl de forma:
a
x f ) (
=
b
x g ) (
,

R. Soluiile
acestei ecuaii, sunt soluiile ecuaiei date).
6. Ecuaii exponeniale de forma:
a c
x f ) ( 2
1 1
+
a c
x f ) ( 2
2 2
+
) (
2 1 3
) (
x f
a a c
= 0,
a
i
>0,
a
i
1. ( Ecuaie omogen :
fiecare termen al ecuaiei n
a a
i
2 1
, are exponentul acelai:2f(x). Se mpart, ambii
membri ai ecuaiei, prin (a1a2)
f(x)
,i se obine:
c
1
) ( 2
2
1
x f
a
a

,
`

.
|
+
c
3
) (
2
1
x f
a
a

,
`

.
|
+
c
2
= 0,
care este de tipul al treilea. Se poate mpri ecuaia prin ( a1a2)
f(x)
, i se obine:
c
1
) (
2
1
x f
a
a

,
`

.
|
+
c
2
) (
1
2
x f
a
a

,
`

.
|
+
c
3
= 0, care este de tipul patru.)
Ilustrarea fiecrui tip de ecuaie printr-un exerciiu semnificativ.
7. Ecuaii exponeniale cu soluie unic:
Rezolvarea acestor ecuaii const n a le aduce la forma f(x) =c, unde f este o funcie strict
monoton, iar c o constant i observm c ecuaia are o soluie x0. Cum f este strict
monoton se deduce c f este injectiv i deci ecuaia dat are soluia unic x0.
Exemple fisa de lucru..
8. Ecuaii care se rezolv prin descompuneri n factori sau substituii.
n general pentru rezolvarea acestor ecuaii cu baze diferite se recomand, descompunerea
bazelor n factori primi, observnd astfel o anume grupare a termenilor n ideea de a scrie
ecuaia ca un produs de factori egal cu zero.
Exemple ,fisa de lucru.
9. Alte ecuaii exponeniale.
Rezolvarea acestor ecuaii apeleaz la inegaliti clasice ( inegalitatea mediilor, Cauchy
Buniakovski, etc.), la chestiuni de teoria numerelor ntregi, la chestiuni de teoria funciilor
convexe, etc.
10. Ecuaii exponeniale cu parametru
S se determine toate valorile parametrului real m pentru care ecuaia 0 3 2 4 + m m
x x
,
are o singur soluie.
Notnd
x
2
= y>0, ecuaia devine 0 3
2
+ m my y . Ecuaia dat are o singur soluie dac
i numai dac ecuaia n y are o singur soluie strict pozitiv. Condiiile care se impun sunt:

'

<
>
0
0
P
sau

'

>

0
0
S

Unde este discriminantul ecuaiei n y, P produsul, iar S suma rdcinilor acestei
ecuaii.
Primul sistem de conditii se scrie:
( )( )

'

<
> +
0 3
0 6 2
m
m m
, cu solutia m>3
Al doilea sistem este:
( )( )

'

>
+
0
0 6 2
m
m m
, cu solutia m=2
Deci ecuatia data are o singura solutie daca
{ ( ) , 3 2 m
.
FISA DE LUCRU
1.
2.
3.
4. 2
x
+ 2
x-1
+ 2
x-2
= 448.
5. 3
2x+1
+ 3
2x
- 3
2x-2
= 315.
6.
7. 73
x+1
- 5
x+2
= 3
x+4
- 5
x+3
.
8. 5
2x
- 7
x
- 75
2x+1
+ 57
x+1
= 0.
9. 4
x
- 3
x-0,5
= 3
x+0,5
- 2
2x-1
.
10. 4
x
- 122
x
= 64.
11. 4
x-1
- 32
x-2
= 1.
12. 2
2+x
- 2
2-x
= 15.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20. 89
x
+ 6
x+1
= 274
x
.
21. 216
cosx
- 20
cosx
= 325
cosx
.
22.
23. 2
|3x-5|
= 48
|x-1|
.
24. 5
3x
+ 5
3(1-x)
+ 15(5
x
+ 5
1-x
) = 216.
25. 4
x
+ 3
x
= 7
x
.
26.
27.
28. (x + 1)9
x-3
+ 4x3
x-3
- 16 = 0.
29. 7
6-x
= x + 2.
30. x
2
- x + 1 = 22
x-1
- 4
x-1
.