Sunteți pe pagina 1din 12

Centrul de formare profesional

www.reflexovital.ro

GRILE
MODULUL MANICHIURA - PEDICHIURA
PROBA TEORETIC
Aceste subiecte sunt de tip complement simplu
(raspunsurile contin o singur varianta corect)

1. Lunula este:
a. semn al deficitului de calciu i magneziu a organismului
b. partea vizibil, alb, semilunar a radcinei unghiale
c. semiluna, alb, parte a corpului unghial.
2. Oasele minii sunt:
a. tarsiene, metatarsiene, falange
b. carpiene, metacarpiene, falange
c. radius, uln, carpiene, falange.
3. Duritatea unghiei este dat de:
a. prezena keratinei
b. prezena celulelor moarte
c. sntatea organismului.
4. Culoarea rozalie a unghiei:
a. exprim starea de boal a organismului
b. este dat de keratina din lama unghial
c. se datoreaz transparenei lamei unghiale, observndu-se vasele de
snge de la nivelul patului unghial.
5. Componentele periunghiale includ:
a. faldurile laterale i proximal, cuticula i hiponichiumul
b. cuticula, faldurile, patul unghial
c. Faldurile laterale i proximal, buricul degetelui, cuticula i
eponichiumului.
6. Regenerarea unghial depinde de:
a. de gradul de vascularizaie al patului unghial
b. integritatea rdcinii unghiale
c. de perioada care s-a scurs de la traumatism.
7. Hiponichiumul:
a. este pielea cu celule vii generat de faldul proximal
b. are rol de protecie a patului unghial, funcionnd ca un sigiliu

c. nu se ndeprteaz la manichiur.
8. Cuticula:
a. este o structur epiteleal generat de faldul proximal
b. conine celule vii i vase de snge
c. nu ndeplinete nici un rol, fiind ndeprtat la manichiur.
9. Psoriazisul unghial:
a. este o afeciune contagioas care determin distrugerea lamei
unghiale
b. afecteaz lama unghial prin infecia cu o ciuperc
c. determin modificri ale lamei unghiale nefind determinat de o
infecie local.
10. Onichia:
a. este infecia unghiei
b. este inflamaia pliurilor unghiale
c. este infecia vrfului falangei.
11. La ndeprtarea total a unghiei ncarnate:
a. prin regenerare unghia va crete corect
b. nu mai are loc creterea unghiei, deoarece rdcina unghiei a fost
afectat
c. prin regenerare unghia va crete ncarnat.
12. Onicoliza este termenul ce descrie:
a. exfolierea plcii unghiale de la marginea liber la rdcin
b. exfolierea plcii unghiale de la rdcin spre marginea liber
c. desprinderea lamei unghiale de pe patul unghial.
13. Onicomicoza este:
a. aspectul sfrmicios al unghiei datorat nfeciei cu o bacterie
b. desprinderea lamei unghiale de pe patul unghial
c. infecia unghiei cu o ciuperc, dnd aspectul de cret sau
destrmare al unghei.
14. Verucile periunghiale:
a. sunt infecii ale pielii cu virusul papiloma (HPV)
b. sunt denumii nevi la nivelul minilor
c. nu se transmit prin contact interuman.
15. Lama unghial brazdat de anuri indic :
a. traumatisme unghiale
b. proces fiziologic de naintare n vrst
c. anemii careniale (prin lips de fier, vitamina B12, etc).
16. Cel mai frecvent hepatita B se transmite prin :
a. transfuzii de snge
b. manichiur- pedichiura, piercinguri i tatuaje

c. contact sexual.
17. Exist vaccin:
a. anti virus hepatic B
b. anti virus hepatic C
c. anti HIV
18. HIV pozitiv nseamn:
a. persoan suferind de SIDA (sindromul imunodeficienei umane
dobndite)
b. persoan care poate deceda n urma unei infecii banale
c. infecia cu virusul imunodeficienei umane.
19. Reguli de prevenie a infectrii cu virusul gripal sunt:
a. ntrirea sistemului imunitar i evitarea aglomerriilor in sezonl
rece
b. administrarea de antibiotice
c. izolare.
20. Instumentarul profesional utilizat:
a. se va refolosi ori de cte ori este nevoie, n urma dezinfectrii cu
ap i spun
b. se va nlocui dupa fiecare grup de 10 clieni
c. se va steriliza dup fiecare utilizare.
21. n cazul accdentelor ce determin sngerare:
a. se vor lua msuri de orpire a sngerrilor prin apsarea direct pe
ran cu mna goal
b. se va lsa la latitudinea clientului
c. se va oferi primul ajutor prin orpirea sngerrii, curaarea i
dezinfecia rnii, urmat de pansare.
22. Patul unghial:
a. este o structur dur situat sub lama unghial
b. este bogat n vase de snge i nervi
c. d natere n permanen la celule de keratin.
23. Culoarea galben a unghiei este:
a. aspectul fiziologic al unghiei
b. semn de disfuncie- tulburare sistemic a organismului
c. semn al prezenei stresului.
24. Eponichiumul este:
a. structur epiteleal ndeprtat la manichiur
b. structur epiteleal lipsit de vascularizaie i inervaie
c. produsa de faldul proximal, fiind o structur vie.
25. Prezena onicomicozei:
a. contraindic aplicarea lacurilor sau instrumentarea unghei afectate

b. este lipsit de riscul infectrii personalului, sau de nrutirea


nfeciei
c. se datoreaz psoriazisului.
26. Igiena profesionala a lucratorului se refera la:
a) igiena mainilor si a corpului;
b) intretinerea instalatiilor;
c) iluminatul natural si artificial;
27. In ce caz nu se poate realiza procedura de manichiura pedichiura?
a) in care clienta are unghii false;
b) in care clienta este insarcinata;
c) cand clienta are boli pe piele contagioase, taieturi sau rani.
28. Alegeti din sirul de mai jos substantele dezinfectante pentru
manichiura pedichiura:
a) lacuri sau oje;
b) sapun lichid;
c) carmin;
29. Micozele unghiilor sunt de culoare:
a) galbena;
b) neagra;
c) violet;
30.
Lacuitul se executa:
a) pe lateral si in mijloc;
b) pe toata unghia o data;
c) din trei miscari;
31. Care este forma naturala a unghiei?
a) patrata;
b) ascutita;
c) ovala;
32. Culoarea naturala a unghiei este:
a) roz strident;
b) roz deschis (rozaliu);
c) roz pal;
33. Incercuiti litera corecta urmatoarelor afirmatii:
a) la manichiura frantuzeasca se lacuieste cu lac incolor si varful
alb;
b) lacuitul la manichiura frantuzeasca este de regula strident;

c) la manichiura frantuzeasca se taie de obicei cuticula ;


34. . Instrumentarul se dezinfecteaza si se sterilizeaza:
a. la inceputul programului de lucru
b. la sfarsitul programului
c. dupa fiecare client
35. Masurile de securitate si igiena constau in:
a) tratamentul unor boli ale unghiilor;
b) intretinerea si controlul aparatelor si ustensilelor o data la 3
luni;
c) sterilizarea instrumentelor dupa fiecare client;
36. In relatia cu clientul manichiuristul trebuie sa fie:
a) discret, amabil si respectuos;
b) distant, autoritar si selectiv;
c) vorbaret, curios si superficial;
37. Aparatura si instalatiile trebuie sa fie:
a) moderne, de ultima generatie;
b) amplasate la distanta de lucrator pentru mai mult spatiu;
c) in buna stare de functionare si verificate periodic;
38. La efectuarea manichiurii frantuzesti:
a) se taie cuticula;
b) pe varful unghiei se aplica lac alb;
c) uleiul vitaminizant nu este necesar;
39. Clavusul:
a) este batatura asezata pe talpa piciorului, pe degete si intre
degete;
b) este un strat ingrosat, de suprafata, amplasat la nivelul superior
al pielii;
c) se indeparteaza cu pila de unghii.
40. La efectuarea constructiei manichiurii false cu gel folosim:
a) lipici si tipsuri;
b) primer si bonder;
c) lichid fixator intre straturile de gel.
41. La efectuarea pedichiurii:
a) taierea unghiilor se face de la degetul mare la cel mic;
b) se taie mai intai lungimea si apoi colturile;
c) se inmoaie picioarele, apoi se indeparteaza lacul vechi.
42. Care este diferenta dintre dezinfectare si sterilizare?
a) nu exista nici o diferenta;

b) prin dezinfectare microbii se distrug partial, prin sterilizare


microbii se distrug total;
c) prin dezinfectare microbii se distrug total, prin sterilizare
partial;
43.Cum procedati in cazul in care in momentul
examinarii unghilor la maini sau la picioare
constatati/depistati o boala de piele sau o ciuperca a
unghiilor?
a) executam manichiura cu manusi de protectie;
b) executam manichiura sau pedichiura, acestea avand doar
scop estetic;
c) indrumam clienta spre un control medical de specialitate;
44. Scopul manichiurii consta in:
a) ingrijirea si estetica mainilor si a unghiilor;
b) tratarea unor afectiuni ale unghilor;
c) ingrijirea antebratului;
45.La degajarea lunulei nu se apasa cu instrumentele deoarece:
a) unghia isi incetineste cresterea;
b) se irita radacina unghiei si se deformeaza;
c) unghia devine mai lucioasa;
46. Carminul este o substanta dezinfectanta de culoare rosie, care se
aplica:
a) in urma taierii din santul peringhial;
b) inaintea executarii lucrarii de manichiura;
c) cu scop dezinfectant si estetic in santul periunghial si este
optional.
47. Cand trebuie sa efectuati dezinfectarea si sterilizarea
instrumentelor folosite in manichiura?
a) la inceperea programului de lucru;
b) la sfarsitul zilei;
c) dupa fiecare utilizare / client;
48.Care sunt normele de protectie a muncii care trebuie respectate pe
parcursul executiei manichiurii
A. este interzis a se lucra fara echipament de protectie;
B. ustensilele se dezinfecteaza si se sterilizeaza la sfarsitul
zilei;
C. Instrumentele taioase (foarfeca, briciul) pot fi purtate in
buzunarul halatului.

49. Lacuitul se executa:


a. pe laterale si in mijloc
b. pe toata unghia o data
c. din trei miscari
50. Dai definia unghiei
.................................................................................................................
.................................................................................................................
...............................................................................................................
51. Enumerai anexele pielii
.................................................................................................................
.................................................................................................................
...............................................................................................................
52.Enumerai componentele unghiale
.................................................................................................................
.................................................................................................................
...............................................................................................................
53.Enumerai funciile unghiei
.................................................................................................................
.................................................................................................................
...............................................................................................................
54.Enumerai cile de transmitere ale hepatitei B.
.................................................................................................................
.................................................................................................................
...............................................................................................................
55.Enumerati caracteristicile pe care trebuie sa le aiba manichiurista in
salon:
.................................................................................................................
.................................................................................................................
...............................................................................................................
56.Promovarea activitatii consta in:
.................................................................................................................
.................................................................................................................
.................................................................................................................
..................
57. Enumerati instrumentele utilizate la realizarea manichiurii obisnuite:
...........................................................................................................................
...........................................................................................................................
...........................................................................................................................
58. Enumerati etapele de executie in intretinerea unghiilor false:

...........................................................................................................................
...........................................................................................................................
...............................................................................................................
59.

Instrumentele folosite pentru efectuarea manichiurii obisnuite sunt:


.................................................................................................................
.................................................................................................................
.................................................................................................................
..................

60. Substantele dezinfectante utilizate la manichiura - pedichiura sunt:


.................................................................................................................
.................................................................................................................
.................................................................................................................
..................
61. Tipurile de gel folosite la manichiura falsa sunt:
.................................................................................................................
.................................................................................................................
.................................................................................................................
..................
62. Pentru realizarea modelelor in gel se pot folosi produse Nail-art cum
ar fi:
...........................................................................................................................
...........................................................................................................................
...............................................................................................................
. Enumerati caile de transmitere a Virusului gripal.
.................................................................................................................
.................................................................................................................
.................................................................................................................
..................

63.

64. Manichiura / Definitie:


...........................................................................................................................
...........................................................................................................................
...........................................................................................................................
..................

65.Enumerati ustensilele necesare manichiurii:


...........................................................................................................................
...........................................................................................................................
...........................................................................................................................
66. Enumerati tipurile de gel folosite la manichiura falsa

67. Definiti panaritiul:


...........................................................................................................................
...........................................................................................................................
....................................

RASPUNSURI CORECTE
1. B
26. A
2. B
27. C
3. A
28. C
4. C
29. A
5. A
30. C
6. B
31. C
7. B
32. B
8. A
33. A
9. C
34. C
10.B
35. C
11.C
36. A
12.A
37. C
13.C
38. B
14.A
39. A
15.C
40. B
16.B
41. A
17.A
42. B
18.C
43. C
19.A
44. A
20.C
45. B
21.C
46. C
22.B
47. C
23.B
48. A
24.C
49. C
25.A
50. Unghia este o anex a pielii, care acoper faa dorsal a tuturor
falangelor terminale, att la mn ct i la picior, fiind o structur dur
datorat structurii proteice (conine keratin), cu rol n protecia vrfului
falangelor.
51.Anexele pielii sunt : 1. Firul de pr, 2. Unghia, 3. Glanda sebacee, 4.
Glanda sudoripar.
52.Componentele unghiale sunt: rdcina unghial, corpul unghial (lama
unghial) i marginea liber.
53.Funciile unghiei sunt: protecie a falangei terminale, mbuntete
micriile fine ale minii, instrument de prindere, estetic.
54.Hepatita B se transmite prin: snge, contact sexual, de la mam la ft,
tatuaje, piercing, manichiur, pedichiur, transfuzii.

. discretia, constiinciozitatea, amabilitatea, perfectionarea continua, sa


tina cont de cerintele clientului, sa consilieze clientul, sa respecte clientul
indiferent de statutul lui social.
56. publicitate institutionala prin care se urmareste instaurarea unei
atitudini favorabile fata de firma si care sa formeze o imagine atractiva;
- publicitate locala: ziare, cataloage, pliante, brosuri, afise, reclama radio
si internet.
57.- forfecuta de unghii
- forfecuta de cuticule
- pile
- cutitas
- penseta
- aplicator carmin
- instrument cuticule
58.
se scurteaza unghia falsa, daca clienta doreste acest lucru;
se indeparteaza cuticula (dupa ce afost impinsa) cu pila normala sau
cu pila electrica;
se pileste unghia falsa, inlaturand modelul vechi;
se deprafuieste;
se aplica Primer sau NO line;
se aplica gelul de baza, subtire
se aplica gelul de modelare sau de camuflaj, aplicam modelul
se aplica gel de sigilare (3 in 1)
dupa intarirea gelului de sigilare la lampa UV timp de 3-4 minute, se
sterge unghia cu lichidul de fixare;
unghiile sunt pilite si suprafata lor este finisata prin pilire atenta
se aplica un strat de gel de luciu
dupa uscarea acestuia la lampa, cuticulele sunt hidratate cu ulei de
cuticule.
59. pila de metal, betisor din lemn de portocal, impingator de cuticule,
forfecuta de unghii, forfecuta de cuticule, cleste pentru cuticule, buffer,
spatula, cutitas pentru manichiura.
60.Bicarbonat de sodiu, carmin, alcool sanitar.
61.Gel de baza, gel de modelare, gel de constructie, gel color, gel soak
off, gel de sigilare, gel de luciu (top coat UV).
62. Flori uscate, scoici, dantele, matrite, vopsele acrilice, cristale
Swarovski, strassuri, folii colorate, batoane fimo, pulbere stralucitoare de
diferite culori (glitter), pene, plase.
55.

Virusul gripal se transmite prin contact interuman, prin aer


contaminat cu secretii nazale sau saliva provenita din stranuturi sau tusea
unei persoane gripate.
64.Manichiura cuprinde un complex de operatii igienico sanitare si
estetice care au ca scop ingrijirea unghiilor si a mainilor.
65. Forfecuta unghii, forfecuta cuticule, pila, cutitas sau bisturiu pentru
cuticule, aplicator carmin, buffer, instrument cuticule, betisor de lemn.
66. Tipurile de gel folosite la manichura falsa sunt: gel de baza, gel de
modelare, gel de constructie, gel color, soak off, gel de sigilare, gel de
luciu.
67.Panaritiul este o colectie de puroi intra epidermica la nivelul pulpei
degetului in urma unui traumatism, taietura, intepatura cu un obiect
nesteril.
63.